Skip to content


       Szűrés lista

Tavaszi megújulás: Tarts Málhás Kecskét

Előre is elnézést minden állattartótól és állatbaráttól, de a pesti értékrendemtől messzebb áll a kecskével túrázás fogalma, mint Fraditól a feljutás. Kb. ennek köszönhető, hogy értetlenkedve, fejvakargatva olvastam a Málhás Kecske Klub honlapját mely arról győzköd minket, hogy mennyire nagyszerű tehermentesítő jószág a kecske, ha hazánk rettentő távolságait és sziklás, felhők seggét nyaldosó hegyeit akarjuk leküzdeni.

"A felkészített kecske sok kellemes percet tud szerezni gazdájának és társaságának a túra idején. Természetükből adódóan, kedvesek, játékosak, és ami még különlegessé teszi őket, hasznosak. Idős emberek, kisgyermekes családok, vagy csak lustább túrázok számára nagy könnyebbséget jelent, ha valaki, jelen esetben a kecske viszi a csomagokat, illetve a kisebb ( 15-20 kg súlyú ) gyerekeket. Kis bevásárló kocsikat húzhatnak maguk után nagy örömmel."-írja a Kecske klub honlapja.

Nyilván lehet benne valami, sőt a kecske szerintem is egy aranyos, bamba állat, de számomra a kedvessége és játékossága kimerül abban, hogy jó öreg szatír módjára csámcsog a szakálla fölött. Persze emellett tényleg tök jó, ha a 20kg-os málhámat cipeli nekem a drágája a Mecsekbe, csak nem tudom mivel töltöm meg a csomagot, hisz pár szendón, vízen és váltásruhán kivül nem nagyon kell más dolog egy nagyobb túrához sem.

"A jól betanított málhás kecske póráz nélkül is követi gazdáját és a nyájat (a többi turistát), de figyelni kell rá, hogy nehogy megijedjen valamitől. Tapasztalataim szerint, és a szakirodalom leírásaiból is azt látni, a vadon élő állatok sokkal közelebb merészkednek, ha kecskékkel sétálunk."
Remélem mindenki fejében megvan a kecskenevelés minden aranyszabája átólcettig, ellenkező esetben baszik majd menni utánnad, inkább málhástól elkóborol a tüskésbokorba aztán caflathatsz utánna. További jó hír ha a vadon élő állatok (medvék ás farkasok) valóban közelebb merészkednek kis barátainkhoz.
És mi történik bizonyos kecskefajokkal ha megijesztik?




Persze mi sem mondjuk azt, hogy a kecske haszontalan lenne, hisz valóban sokoldalú kis háziállatról (nem házikedvencről mert az a kutya pl.) van szó: könnyen beszerezhető, nősténye napi 2-3 liter tejet ad, ürüléke természetes tápanyag a kerti növények számára és terápiás állatként is használható! De szerintem baromira nem indokolt, sőt erőltetett a perui hegyekben serpaként, két hétig menetelős, real málhás kecskék mintájára nálunk is güriztetni szerencsétleneket. Nu jöhet a sav!

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr9446883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyizga (törölt) 2008.04.29. 12:32:33

Mé' ne?! Bio-teherszállító. Kisteherautó helyett kiskecske... :) Az erkélyen is elfér! :)

Porcelán az elefántboltban 2008.04.29. 13:20:00

Ez marha (kecske) jó! Play dead!
LOL

sanykopapa 2008.04.29. 13:58:45

a málhás kecske nem rossz, de amikor valaki sikoly maszkot ad a kecskére az milyen?? csekkoljátok:
wazup.hu/?p=35 kecske sikoly maszkban

Horizont 2008.04.29. 17:44:48

Akkor most a szombat esti búfelejtő bárány vagy a málhás kecske?

bloodhound v2.0 2008.04.30. 11:00:10

most ebből a postból tulképp mit is akartál kihozni?

süti beállítások módosítása