Skip to content


       Szűrés lista

Hegyen, völgyön zakatol az M6-os

És még alagútban is! Pedig se hegy, se völgy!
Bevezetésként csodáljuk meg a kőröshegyi völgyhidat, az M7-es autópálya ragyogó ékkövét:

A 88 méter magas völgyhíd 41,5 milliárdba került, és amelyről Tóta W.-től kezdve az Állami Számvevőszékig elég sokan megírták, hogy felesleges volt megépíteni. Nos, erre a kormányzati reakció annyi volt, hogy elemzik a jelentést, és hogy ÁSZ kritikájában nem szerepel törvénysértés.

Egy szó mint száz, nem tanultak semmit sem a kőröshegyi völgyhíd esetéből, mert itt van nekünk a szenzációs M6-os autópálya.
A 80 km-es szakasz Szekszárd és Pécs között 250 milliárd forintba kerül, lesz benne egy 8 kilométeres szakasz, melyben 4 alagút és 3 völgyhíd lesz. Ez az 8 (!) kilométer 40 milliárd forintba kerül. Ja, az autópálya nyomvonala nem is érinti a Mecseket.

No, innentől kezdenek el dübörögni Abszurdisztán billenőteherautói!

Pósta Zoltán, szekszárdi közlekedésépítő mérnök tavaly  még a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője volt. Szerinte a lankás Geresdi-dombságban teljesen fölösleges alagutakat fúrni, és minden követ megmozgatott a minisztériumban hogy másik nyomvonalon épüljön meg ez a szakasz.
Egy tanácskozáson, ahol felvonultatta számításokkal alátámasztott észrevételeit, költségkímélő ötleteit, valaki megkérdezte tőle: "Pósta úr, miért fáj önnek 50 milliárd?" Természetesen semmit sem tudott elérni, így 2007 novemberében kérte a felmentését. Pósa szerint a bevágásokkal elkészült új nyomvonalon végig lehetne 130 km/h-val közlekedni, szemben az alagútban korlátozott 90  km/h-val, és természetesen sokkal olcsóbb lenne, mint alagutat fúrni, főleg hogy néhány helyen csak pár méter föld lesz az alagút felett.
Mi volt minderre a válasz? A bevágásokkal annyi föld jön ki, hogy nem tudják hova tenni; és az alagútépítés a helyes mérnöki megoldás. 60 kilométeren belül pedig nincs olyan hely, ahová a kinyert talajt elhelyezhetnék. Ennyi. Kész.

Pósa így összegezte a történteket:

"Mindent az érdekek mozgatnak, nem az ésszerűség. Az egyik tervező cég bármit lerajzolhat, elfogadják, a másikat meg kizárják, ha ronthatja a boltot." Mögé álltak sokan, amikor felvállalta a konfrontációt, ám lassan kihátráltak, amikor meglátták, hogy nagyobb erők nyomulnak a túloldalon. Négyszemközt vállon veregették, de a nyílt színi kiállást nem vállalták, féltették a 3-5-8 milliós tervezési és egyéb megrendeléseiket.

Pósa tavasszal jelezte, hogy csak idő kérdése, hogy mikor fog beomlani az M6-os alagútja. Szerinte ugyanis a tervezéskor nem vették figyelembe a löszös, agyagos talaj azon tulajdonságát, hogy esős időben megszívja magát, és könnyen megindul, roskad. Talán mert nem kérték ki a kivitelezők a Földtani Intézetet véleményét a terület geológiai viszonyairól. Természetesen ahogy megjósolta, beomlott az M6-os alagútja. Egy szakember szerint a kivitelezők az Alpokban sziklában fúrtak alagutakat (milyen meglepő,nem?) és meglepte (!) őket a löszös talaj. Talán ezért kellett volna megnézetni a talajt, mielőtt belevágunk. Végül is egy 250 milliárdos projekt, faszán felkészültek, évekig tervezték, vizsgálták, terepszemle ... vajon milyen arcot vághattak az osztrákok, amikor először lementek megnézni a "hegyet", amibe majd az alagutat kell fúrniuk?

Itt van az ominózus szakasz az alagutakkal és völgyhidakkal. Sajnos igen, jól látjátok, a műholdfotó nem hazudik. Se hegy, se völgy nincs a képen, csak búzamezők és szőlőbirtokok. Rákattintva bejön nagyban!

"a viaduktokon, alagutakon futó sztrádán, ha elkészül, élmény lesz autózni – a dombokon vezető szakasz pedig olyan látványosság lesz, mint mondjuk az osztrák vagy horvát autópályák alpesi szakaszai." - írja a bama.hu

És mindenki jaj, de nagyon happy lesz! Olyan lesz mint a sógoroknál! Igaz látványosság, az Alpok beköszönt Dél-Magyarországra ...
Palotabozsobok és Vémend között van a szakasz, itt a Google Maps kép:

A  leghosszabb, ezerháromszáz méteres alagút omlott be egy szakaszon múlt csütörtökön. A „Bátaszék” nevet viselő építmény déli bejáratától közel ötszázhetven méterre mindkét járata mintegy száz-száz méter hosszan szakadt be. Az alagút felett negyven méter széles, helyenként tíz méternél is mélyebb kráter keletkezett. A Bátaszék mellett a másik három alagút – a „Baranya”- 865, a „Véménd”- 418, míg a „Geresd”-alagút 399 méter hosszú lesz – munkálatait is leállíttatta a Nemzeti Közlekedési Hatóság, amíg a szakértők megvizsgálják, mi vezetett az omláshoz.
Egy szép kis animáción meg is mutatják, hogy mennek az alagutak a búzamezők alatt:


Itt a később beomlott alagút előtt nyilatkozik még júniusban az építő cég mérnöke. A bama.hu helyszíni riportja: 

 

Akkor jöjjenek a fotók az alagutakról és a völgyhidakról! Öveket kérem bekapcsolni, szédítő magasságok és mély szakadéok következnek!

Az "A" jelzésű alagút két kijárata:

A "B" jelzésű alagút:

A "C" jelzésű alagút:

Csele-patak völgyhídja:

A hímesházai völgyhíd:

A szebényi völgyhíd:

 

Tavaly elutaztunk Splitbe, végig autópályán. Ezek az idióta horvátok! Valami múltszázadi elavult gondolkodásmód miatt ez a szerencsétlen balkáni ország IGAZI HEGYEKBE(!) fúrt alagutakat, és iszonyú mély szakadékok fölé épített völgyhidakat! Igazán eltanulhatnák a "magyar módszert"! Alagutat csak búzamező alá fúrunk, a pénzt meg lenyúljuk és elosztjuk ...

 

:)

Címkék: közélet autópálya pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr21595113

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.01. 10:49:11

Hegyen, völgyön zakatol az M6-osA 80 km-es szakasz Szekszárd és Pécs között 250 milliárd forintba kerül, lesz benne egy 8 kilométeres szakasz, melyben 4 [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

co2 · http://anyulontul.blog.hu 2008.08.01. 10:10:02

szépen kidolgozott cikk, de szerintem lefotosoppoltad a hegyeket, mert nehezen hihető, hogy szántóföldbe fúrnának alagutat. Hát annak semmi értelme :):)
szerintem az 6-os metró, a 4-6-os vonalán lesz, csak alagutban fút majd a villamos :)

Combi a ballibes Ferkófan 2008.08.01. 10:18:24

Jaja, szerintem is kamuk a képek meg a műholdfotók. Felelős, értelmes emberekből áll a mi kormányunk, ilyen hülyeségre biztos nem adnának pénzt, én tudom.

Roltii 2008.08.01. 10:40:09

áhh, ti ezt nem értitek. Lesznek hegyek, az a következő kormányzati megrendelés...

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2008.08.01. 10:40:41

Ezt persze nem teszik ki index címlapra, mint, ahogy gyorsan eltűnik az összes pénzlopásos cikk.

Richárd · http://probadolog.blog.hu 2008.08.01. 10:41:17

Nem értem ezt a felháborodást, hisz oly egyszerű a képlet:
ha valaki mindennek csak az X százalékát nyúlja le, jobban megéri neki a dárgább projekt.

Neki nem fáj az 50 mmilliárd, mert abból lejön a saját része. :-)

És tényleg, mennyivel jobb lesz nekünk, ha lesz végre alagutunk, meg viaduktunk.
Úgy is elvette a köcsög trianon a magaslatokat magyarországtól, legalább az illúzió legyen meg! :-)

more 2008.08.01. 10:50:06

nem ertetek ti semmihez es meg szeperzeketek sincs...
hat nem latjatok, faragatlan suttyok, h partunk es kormanyunk csupa szeplelku, muveszhajlamu uriemberbol all, akik csak nektek, semmirekello bunkoknak akarnak esztetikai oromot okozni!!!
ez minden penzt meger

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.01. 10:53:22

Óriási, mik mentek a minisztériumban!
Ahol minden adóforintot megrágnak, hogy mire költsék!

A kulcsmondat: "Pósta úr, miért fáj önnek 50 milliárd?"

Eszem megáll!

Nekem kurvára fáj 500 forint is ...

snorbi 2008.08.01. 10:54:02

Jó kis cikk. Felháborító, ami itt megy, és semmit sem tehetünk.

Csak egyet nem értek, magyarázza már meg nekem valaki. A blogok kommentjeiben százával, ezrével jönnek a felháborodott, egyetértő kommentek. Mért tart mégis itt az ország? Lehet, hogy aki itt most felháborodik, alkalomadtán szintén simán megvesztegethető lesz?

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.08.01. 10:54:25

"önnek nem hiányzik valami nagy?" LOL:))

rivera 2008.08.01. 10:55:41

Nonszensz, nem tudok ra mit mondani.

_alesi_ (törölt) 2008.08.01. 10:57:27

Van egy ismerősöm, művezető a 6-os építésén, ő az alábbival indokolta, hogy miért ilyen magas egy autópálya megépítése:
"Azért kerül ennyibe, mert azok a rohadt régészek minden csontért kijönnek. Tudod mire megy el az egy kilóméter autópályára szánt pénz fele? Ásatásokra."
Ebben az az érdekes, hogy eszerint a világon Magyarország költ a legtöbbet ásatásokra, különös mód ennek mégsincs nyoma. Amúgy csak azért nem röhögtem ki a srácot, mert jóravaló ember és tényleg látszott rajta, hogy ő ezt el is hiszi, mivel fent ezt mondták.

Bence1 2008.08.01. 10:58:27

"A 80 km-es szakasz Szekszárd és Pécs között 250 milliárd... " vagyis kilométerenként úgy 3.1 millárdért épül ez a szakasz. Kívácsi lennék hogy úgy a világban mennyiért épitenek egy km autópályát (hasonló trepviszonyok között). És aztután ha esetleg az jönne ki hogy ennek a töredékéért, utánanézni a tendereknek, hogy hogy birálták el őket, stb és utána felelősségre vonni azokat akik a döntéseket hozták.
Persze ilyesmi nem fog megtörténni , de azért jó lenne.
"Egy szakember szerint a kivitelezők az Alpokban sziklában fúrtak alagutakat (milyen meglepő) és meglepte (!) őket a löszös talaj." ha az Alpokat fúrkálták eddig az azt jelenti hogy nem is magyar cég a kivtelező? Csak mert azt mindig jobban szeretem ha külföldiek húznak le, mintha hazaiak tennék...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.01. 11:00:27

eric,zero: ismerjétek el, hogy nektek valami építőipari cégetek van, és azért állítjátok folyamatosan pellengérre a színvonalas, és kifejezetten olcsó mo-i autópályaépítést, mert Titeket kihagytak a buliból. Ugye? :-))))
"Zero és Eric Urak, miért fáj Önöknek 50 MILLIÁRD? Esetleg fejenként 50-50? Hm?"

Roltii 2008.08.01. 11:05:30

snorbi:
ööö, jó gondolat. Nem merném kijelenteni, hogy nem lenne olyan összeg amiért baromságokat mondanék. Viszont vannak olyan szervezetek/intézmények, amik felügyelnének, hogy ez ne történhessen meg. A legszomorúbb, hogy ezeket meg se kenik, egyszerűen beleszarnak,vagy tudom is én.
Úgyhogy azt mondom, hogy jelenleg engem korrumpálhatnának, de ha rendesen működnének a dolgok, akkor viszont nem. Jobban félnék az állásom elvesztésétől, vagy hogy örök életemre max áruházi eladó lehetek, mert mindenki tudja, hogy Ő az aki...
öö, kicsit összevissza lett, remélem érthető

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.08.01. 11:06:13

de hiányzik de az másik post lesz majd egyszer :D
online beszélgetés egy másik disszidált ismivel a postról:


r: hat ezen mar rohogni se birok
komolyan, eszem megall
miert nem csinalnak akkor valami delamerikai tipusu felkatonai diktaturat, ha mar ennyire szarnak a latszatra is
mondjak meg, a kurva anyatok emberek, nektek csak a penzetek kell es kussoljatok be
#
szefi: öööö
nem akarok illúzióromboló lenni
de ez már megvalósult
meg vna nekünk mondva hogy a kurvaanyánk
el lehet menni, és a levegőben ott függött ám az a félmondat is hogy addig örüljetek amíg elmehettek

r: ez ok, de meg boven van hova sullyedni
meg gumilovedekkel lonek pl
:-D
faszom el se hisze
az el lehet mennin nagyon kiakadtam, mit gondol ez a faszi ceget vezet?

DuDe 2008.08.01. 11:12:56

snorbi:

"Lehet, hogy aki itt most felháborodik, alkalomadtán szintén simán megvesztegethető lesz?"

Az a tény, hogy más is csinálná, nem mossa tisztára a fenti eset résztvevőit... Azt a legegyszerűbb mondani, hogy "bezzeg ti is így csinálnátok", és már el is tűnt az egész sz*rkupac a szőnyeg alatt. (elnézést a kifejezésért)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.01. 11:19:37

Rékuc: azt bizony, az Abszurdisztán Zrt.-t...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.01. 11:20:21

Bence1

Horvátországba hazai cégek építették az a cirka 600 km autópályát, extra durva nyomvonalon, több kilométer hosszú alagutakon és völgyhídakon keresztül.

1,5 milliárd ft / km áron.

Megkérdezték itthon az illetékest, hogy Horvátországban miért olcsóbb az autópálya, amikor nálunk a baszott lapos vidéken vezet a pálya, ott meg alagutakon/hídakon keresztül?

Mi volt a válasz? Nálunk azért drágább, mert több a "műtárgy". Vagyis több a felüljáró, aluljáró, csomópont ....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.01. 11:21:45

Bence1
"a az Alpokat fúrkálták eddig az azt jelenti hogy nem is magyar cég a kivtelező? "


Magyarországon -érhető okokból - nincs alagutfúró cég. Ezért csak külföldi cég indult, és az osztrákok nyertek.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.01. 11:23:06

Jajj, ezt meg kell osztanom, tegnap elolvastam ahövögöben a portrét (én ÁLLAT). Nem tudtam eldönteni, hogy ez a pali TÉNYLEG ennyire hülye, vagy csak egy rafkós seggnyaló (szerintem utóbbi):

Hölgyeim és Uraim: így kell korrektül körbenyalni a főnököd seggét:

hvg.hu/hvgfriss/2008.31/200831_Daroczi_David.aspx

A legjobb rész ez: "mert jó vezetőnek tartom, hanem mert igazán jó ember. Közelről látom őt, és tudom, hogy a szándékai tiszták, a szíve pedig a helyén van"

A nap kérdése: kiről mondta ezt D.D szóvívő elvtárs?

more 2008.08.01. 11:23:16

ja, ez mindigis jo erveles szokott lenni, h barki faszolna, ha tehetne, ha a husosfazek kozelebe kerulne...

sztem viszont ez tipikusan a csoro orszagokra jellemzo, normalis helyeken (es sztema magyar ember is igy van ezzel) a legtobb ember a sajat dolgaibol szeretne meggazdagodni, es jolelni, es nem ugyeskedni, mert kinek kell a felesleges stressz...

es normalis helyeken az allam megadja az allampolgaroknak a boldogulas lehetoseget, mig magyarorszagon....: minden allami szerv lehuz, kussolj be, es nezd vegig, h mi, a vezetok, milyen faszan elunk, kvazi, csinald te is ezt!

sztem itt a baj

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.01. 11:23:47

Dávid Ibolya: MSZP-Fidesz 70%-30% az autópályapénzekből.

Van olyan, aki nem hiszi ezt el?
Ezek után ?

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.01. 11:26:03

zero: igen ÉN.
Szerintem inkább
maszop: 80%
fityesz: 15%
emdéef: 5%.

És ez böki ibolyka csőrét, nem? kevesli :-)))

Roltii 2008.08.01. 11:28:04

félreértések elkerülése végett: nem mondtam, hogy ez jó dolog, és tisztára mossa. Csak felvetődött bennem, hogy én mit tennék. Meg hogy mi kéne, hogy ne tegyem. A vicc az, hogy minden adva van ahhoz, hogy jól működjön ez az ország, csak mintha minden kis egység pont az ellenkezőjét tenné annak amit tennie kéne.
Egyébként tényleg Abszurdisztán Zrt ez az egész ország, minden napra jut valami "meglepő" és hány dolog lehet amiről fingunk sincs. Pl hova tűnt a kórházösszevonásokból a lóvé, vagy éppen miért jó ha az egészségpénztárba többlet van, miközbe pénzhiány van az intézményekbe....de nem lovalom bele magam...

Spielberg 2008.08.01. 11:31:30

szegény régészek... a beruházások 3 EZRELÉKÉT (0.003!!! ) kell régészeti feltárásra fordítani. Idéntő azt is visszanyúlja a t. kormány, mivel létrehozták az Állami Régészeti Szakhatóságot, és a nagyberuházásokra csak ez kaphat megrendelést, majd alvállalkozóknak adja (megyei múzeum) a munkát. Régészek, mint költségnövelők??? Jellemző az MSZP-re, hogy a múlt értékeire szarni kell. Széchenyi-terv várprogram: leállítva. Kastályprogram: leállítva. ÁMRK(műemlék és rom restaurálási központ): Megszüntetve. Kincstári Vagyoni Ig. : átszervezve, önrészt nem ad a pályázatokhoz.
Üdvözletem Abszurdisztánban. De ha a régészek vinnék Veress úrnak a hulladék(?) fémet, biztos más lenne a helyzet...

Bezuhov. 2008.08.01. 11:39:08

he ... azon röhögök itt eppen, hogy mi a faxnak alkalmazunk mi autopalyamernököket, hisz itt mindenki egytöl egyig expert ebben a temaban :))
szerintem az autopalynyomvonalat is meg köllene nepszavaztatni...a nip ugyis jobban tudja xD

/mindazonaltal egy aprocska megjegyzes: a hegy nem attol hegy, hogy hegynek nez ki, hanem esetleg a tengerszintfeletti magassaga vegett mondjak ezt ra...bar lehet hogy nekem tanitottak roszul :x )

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.01. 11:46:35

Bezuhov

Ja, kicsi ez az ország, alig van hely egy rohadt nyomvonalnak, itt a Duna, ott meg már a Mecsek (aminek a legmagasabb pontja is csak 630 méter!, tehát nem egy Alpok!)

Ez a nyomvonal és punktum! És kell bele az alagút!

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.01. 11:46:59

Bezu: hidd el, ha valaki venné a fáradtságot, és megkapargatná a tulajdoni lapokat, amely földterületeken megy az ottópálya, érdekes lenne.
Igen, jól tudod, egy bizonyos magasság FELETT hegy a hegy. "a földfelszín olyan kiemelkedése, amelynek magassága környezetéhez képest legalább 200 méter". Elnézve a képeket, számomra minimum kérdéses, hogy itt meg van -e a 200 m.
De szerintem ez nem erről szól. Hanem arról a pofátlan lehúzásról, amit egyesek "autópályaépítés" címszó alatt művelnek...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.08.01. 11:47:01

Ha annak is nevezik de pl a környezetéből nem emelkedik ki jelentősen akkor teljesen felesleges olyan műtárgyakat építeni ami jelentős költségnövelő.
Báár mivel ez abszurdisztán itt még a fizika, matematika törvényei sem irányadóak.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.08.01. 11:51:09

annyira jo fej ez a bezuhov, minden temaval szemben helyezkedik el, akar zsidozas, akar autopalya epites. Mindig a kisebbsegi oldalt kepviseli.
vajon te ezen elegulsz ki? hogy arral szemben pisalsz? Vagy ennyire nem erdekel a tema csak valamivel ellenkezz?
esetleg autopalya epito ceged van?
konnyu mas faszaval verni a csalant, foleg kulfoldrol. Miert nem tudsz ilyenkor legalabb csendben lenni?

Az meg teged minosit, hogy ilyen jellegu atbaszast, lenyulast, korrupciot is csak vedeni tudsz.

o, megmondasok nagymestere, bezuhov.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.01. 11:56:05

Dinin: nem. Autópálya építő cége eric-nek és zero-nak van. és miután nem kerültek oda a húsosfazékhoz, ezért baxa a csőrüket az egész...

Bezuhov. 2008.08.01. 11:59:46

Dinin

Ha mar a temahoz nem tudsz hozzaszolni hadd ajanlam figyelmedbe azt az "X"-t a jobb felsö sarokban.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.08.01. 12:01:37

bezuhov: pont te mondod? szerinted te erdemileg szoltal hozza a temahoz? Az, hogy leszakkolod a felhaborodott emberek velemenyet, mert te vagy a vilag esze, az erdemi megnyilvanulas?

Legyel mar magaddal szemben is olyan kritikus, mint ahogyan masokon koszorulod azt a fene nagy nyelvedet.

more 2008.08.01. 12:07:01

jaj sracok, miert ne lehetne valakinek az a velemenye, h ezek a dolgok jogosak, torvenyszeruek, esszeruek, stb...

valakinek meg kell szavazni ezt a bagazst, mert hiszen tudjatok a rigmust: mindenki egy geci tolvaj, nem mindegy, ki van ott???:))

kell legyenek ilyen okos magyarazoemberek minden oldal mellett, akik elhitetik, h a doglott kutya alszik

Bezuhov. 2008.08.01. 12:14:37

Dinin! te tenyleg naci vagy...velemenynaci!

na de csak a te kedvedert irok valami "irdemit", ami passzol a mainstream gondolkodashoz es a te elvarasaidhoz, na meg ami összefoglalaja a kommentek mely es magvas mondanivalojat:
>> Fujj, ezek lopnak!

more 2008.08.01. 12:23:51

ah, es miert, tan nem igy van????

Bezuhov. 2008.08.01. 12:27:04

Mindazonalatal biztos mindeki elött ott van egy full-komplett költsegelemezes, hatastanulmany összehasonlitasnak, es amellöl osztja az eszt. En spec nem vagyok autop.mernök sem egyeb szak(szerü)ember epp ezert nem nyilatkoznek ilyen hü de magabiztosan, hogy itt ez nem hegy..ide ez lett vona jobb, olcsobb...stb.sstb.
Posta Ur velemenye a masik fel ervei nelkül meg aztan marhara is hiteles kiindulasi alapot nyujt

Na de nem devianskodom mar tovabb, mert a dinin fele eszlenyek nem birjak a dolgok mas megközeleiteset... oszt vinnyognak ha kell ha nem!

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.08.01. 12:28:06

en oda jutottam, hogy mér nem érdekel mennyit lopnak, de legalább készüljenek el a dolgok. 3 milliárd egy kilométer autópálya? Oké, csak legyen már kész. 400 milliárd a négyes metró méterenként? Nem érdekel, csak csinálják! Valami legyen már! Mert a pénz valahol landol, aztán mégsem készül el semmi, vagy ha igen, akkor xarul...engem ez zavar igazán.

more 2008.08.01. 12:33:44

pontosan kehelyke, ugyeskedni er, csak abbol valamit az emberek is nyerjenek...

nyilvan minden politikus es holdudvaraik ugy matekoznak, h a kozpenzekkel ok is joljajanak, de azert vannak fokozatok...

Tassadar 2008.08.01. 12:34:44

No ide kivánkozik egy kis történet ami a drága jó édesanyámról szól:
Erdélyi magyar illetőségő ott tanult ott kezdett el dolgozni, még csaucseszku idején.
Szóval bejutott magyarként ami nem kis dolog egy elitszakra amiből a pártvezetőket nevelik ki (töri-filozofia/vagy pszihológia már nem emléxek). Ez a szak eléggé bizalmi szak volt és akárkit nem is vesznek fel, úgyhogy mivel ő még nem volt pártag besugó stb, mondták neki hogy lépjen be és akkor rendben is lesz a dolog, és itt következik a csattanó, anyám nemet mondott, és akkor aki ilyet tesz az könnyen Duna-deltába került amihez képest recsk egy nyári tábor. Ki is küldték rá a megfigyelőt, de mázlija volt mert közeli rokonának volt a barátja így nem került oda:).
Szóval lehet egyenes gerincűnek maradni csak mamár itt Mo-n nem trendi.....

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.01. 12:36:57

bezu: nem is kell mérnöknek lenni, ezeknek a dolgoknak a nagy része józan paraszti ész kategória. Érdi emelkedő az autópályán, megvan? oda sem fúrkáltak alagutakat, és fel tudnak menni az autók. a mellékelt képeken szereplő DOMB-ra is felkúsznának simán az autók. ehhez nem kell mérnöknek lenni...
talán joggal teszi fel az ember a kérdést: ez mennyiben fáj NEKÜNK ADÓFIZETŐKNEK? Lett volna ennél olcsóbb (és ugyanolyan hatékony) megoldás? Gondolom majd 2 év múlva megállapítja az ÁSZ, hogy itt sem volt minden ok, de kit fog az érdekelni...
Sajnos én vagyok annyira cinikus, hogy ezeknél az ügyeknél már azt sem hiszem el, amit ezek kérdeznek... Ezért is vagyok egy szemétnáci:-)))
ahogyan Dinin is. Mondd szépen utánam Dinin: SZEMÉTNÁCI VAGYOK !! :-)

rivera 2008.08.01. 12:45:50

Bezuhov nem vagyok enektanar megis hallom ha valaki hamisan enekel. Na most akkor mi van?

Roltii 2008.08.01. 12:49:54

Bezuhov:
az a baj, hogy akik ezekről döntenek, azok se értenek hozzá.
Egyébként meg mindig kussoljunk, mert nem értünk hozzá? nyeljünk le mindent? van egy ilyen réteg ma Magyarországon, de én nem szeretnék közéjük tartozni (pl múltkori félmondat egy ilyentől: "Pannon 120 ft-os számlaküldési díja csak egy áremelés, azok pedig vannak, el kell fogadni")

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.08.01. 12:54:03

mivan bezu, ha nincsenek ervek, akkor jon a szemetnacizas? ennyire futja a felsobbrendu enedbol? ej, ej..

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.01. 13:00:59

Dinin: hát ha egyszer az vagy :-))
Mondd szépen: szemétnáácii vagyok beee-beee

Bezuhov. 2008.08.01. 13:02:04

"Bezuhov nem vagyok enektanar megis hallom ha valaki hamisan enekel. Na most akkor mi van? "

küld el a delikvenst a megastar 4-be :))

seduxen: En viszont akkor sem foglalnek allast ennyire szakmai jellegü dolgokban... ennyi, nem több. Efelöl meg lophtanak, söt...De mondom: ohne bizonyitek egy kcsit slampos a vadaskodas. Az hogy photoshoppal cinikus mondatokat szerksztek egy domboldalba (ja hegyoldlba :D ) furt alaguthoz, nalam meg nem feltetlen aduasz bizonyitek.
(de most tenyleg: melyik kerül többe, egy ilyet furni vagy egy fel dombot elhordani?? de most tenyleg!
valaki?)

Illetve egy masik aspektusa a dolgoknak: Mi a garancia, hogy a Posta Ur nem egy masik erdekszfera "kepviselöje", amelyiknek faj, hogy nem az öve lett a tender, stb.?? HM??

Bezuhov. 2008.08.01. 13:05:23

Dinin teee nagyon..!!

direkte irtam "velemenynacit", hogy pörögjel! mert tudam, hogy ugy sem tudsz majd disztingvalani a szo es szo között. De ugy is irhattam volna, hogy olyan csökött agyu, aki nem kepes elfogadni , hogy vannak akik maskepp gondolkodnak!...igy megfelel?

more 2008.08.01. 13:07:10

egy ilyen domboldalt nem hiszem, h el kell hordani...az M7en meg az M3on is vannak eleg nagy emelkedok, mert telleg hegyek, dombok kozott megy a palya, de itt????
ez kurvara nem hegy, amit el kell hordani vagy at kell furni

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.01. 13:13:20

bezu: ahogy korábban is írtam: érdi emelkedő. az RÁNÉZÉSRE 3-4X akkora, mint ez a domb. ha arra fel tudtak vinni egy autópályát (30 éve? vagy még több?), akkor a mai technikával ide nem lehet?
a másik: ha el is kellene vinni a dombot, azt máshol fel lehet ám használni, az ottópálya alapjához. ezt nem én mondom. szakemberek. de ez lényegtelen is.
és végül: igen, akár az is lehet, hogy Post Úr a "másik érdekcsoport képviselője", de itt nem azon problémázott, hogy MIÉRT XY cég nyert, hanem azért, hogy MIÉRT ÍGY építik. És miután mérnökember, aki a minisztériumban dolgozott eddig (ahova jól gondolom, hogy csak "nagytudású" emberek kerülhetnek - muhahaha -) szerintem mértékadónak tekinthetjük a véleményét.

Bezuhov. 2008.08.01. 13:17:13

more

Szerintem meg nem egy kategoria a kettö, nem veletlenül hivjak azt dunantuli dombsagnak. Van egy olyan sanda gyanum, hogy ott sürübbek lennenek az emelkedök mint pl az altalad emlitett szakaszokon... a kepeken csak egy-egy ilyen dombocskat latunk...de ha ezek egymas utan sorozatban vannak az azert lehet gaz...vagy kit tudja..nem vagyokszakember
De mondomez megitelese kerdese...ami ugyebar SZUBJEKTIV(!!!!!!!!!!!!)

Tassadar 2008.08.01. 13:17:40

, és aki nem képes elfogadni, hogy a másik máshogy gondolkodik az náci?
Úgylátom Bezuhovot elhagyta a kollegina(biztos náci volt ő is):P

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.08.01. 13:18:39

Itt nem kell túl nagy szakértőnek lenni, hogy lássuk semmi értelme az ilyen építkezésnek.

Bezuhov. 2008.08.01. 13:23:36

sedux

"de itt nem azon problémázott, hogy MIÉRT XY cég nyert, hanem azért, hogy MIÉRT ÍGY építik"

kerlek, ha en egy ilyen tendert meg akarnek kaparintani a masiktol akkor en sem a ceg miatt obegatnek, hanem a munkamodszerüket fikaznam

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.01. 13:27:54

na jó, feladtam. fogadjuk el, hogy így jó az M6-os építkezése, és adjunk hálát pártunk és kormányunk prominens személyeinek, hogy legalább épül valami. hogy mennyiért, milyen minőségben, mikorra, meg ilyen apróságok ne foglalkoztassák a közvéleményt. a magunkfajta laikus mandró úgysem ért hozzá. a magunkfajta csak ahhoz ért, hogy dolgozzon (bejelentve), és lehessen nyírni. amit majd pártunk és kormányunk a lehető legtökéletesebben használ fel kizárólag az ország jobbítására.
Kövezzetek meg, de a fent leírtak engem emlékeztetnek egy időszakra. De azóta eltelt 2 évtized. Vagy én tudom rosszul?

Bezuhov. 2008.08.01. 13:32:07

Tassadar

"és aki nem képes elfogadni, hogy a másik máshogy gondolkodik az náci?"

jahh...az! egyeb kerdes? ohaj-sohaj?
Amugy meg tenleg elhagyott...gyütt egy svab lovag oszt elhoditotta. Azota egy fritz csajjal probalkozom, de töröm a nemetet, mint magyar focista labdat, igy nem tul sok sansz vagyon...hejh :)

eric · http://vastagbor.blog.hu 2008.08.01. 13:36:01

szeretem ahogy bezuhov flamel:D

nuhde...kurvára nem kell ahhoz mérnöknek lenni, hogy az ember tudja a pusztába nem fúrunk alagutat és nem építünk völgyhidat.

zala 2008.08.01. 13:36:21

2007.08.29-i cikk

"200 milliárd forintért épülhet meg az M6-os autópálya Dunaújváros-Szekszárd-Bóly, valamint az M60-as Bóly és Pécs közötti szakasza."

"Bár Kóka János az Index korábbi kérdésére azt mondta, ő maga is személyesen hosszú órákig tanulmányozta a terveket, hogy a legolcsóbban épülhessen meg az M6-os, arra nem adott magyarázatot, miért van szükség ennek ellenére 9 viaduktra és 4 alagútra. Laikus szemmel ugyanis úgy tűnik, ebben a térségben a sztrádát néhány kilométerrel keletebbre, a Mecsek lejtőitől messzebb elvezetve aligha volna szükség majdnem három kilométernyi alagútra, és nagyjából egy kilométernyi völgyhídra."

"...érdemes felidézni: a nemrég átadott kőröshegyi völgyhíd 41,5 milliárd forintba, az M6-os három szakaszára tervezett pénz egyötödébe került (igaz, az 1,8 kilométer hosszú, legmagasabb pontja 88 méteres, és elkészítésekor 2,6 millió köbméternyi földmunkát végeztek el. Az M6-os költségeit tovább növelheti, hogy az alagutak építése – nemzetközi tapasztalatok szerint – még a hidaknál is drágább mulatság."

250 milliárd, mi? muhaha! beszéljük ezt meg majd egy év múlva.

most hogy beszakadt az alagút, ennek a helyén már bevágásban fog futni a sztráda, vagy feltöltik a beszakadást, hogy tervszerűen - bár kissé drágábban - megépülhessen az alagút?

Bezuhov. 2008.08.01. 13:41:21

bakker eric,
en a pusztban lakom Hungariaban. De valahogy nem ilyn a kepek derengenek rola...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.01. 13:41:48

bezu: akkor ne a német nyelvtudásoddal próbáld meghódítani, hanem a franciával :-))))

more 2008.08.01. 13:43:33

bezuhov de mosma tenyleg, meddig akarod meg magyarazni a baromsagokat???
nekunk nincsnek olyan hegyeink mint az alpok, csak loszos gyenge talajunk, ami beomlik ha atfurjak!! mi a szart kell ezen magyarazni??

Bezuhov. 2008.08.01. 13:47:36

more!
mondom b+, ha szakembernek erzed magad akkor oktasd ki a mernyököket...

rivera 2008.08.01. 13:48:59

Szerintem a kovetkezo autopalyat tervezzek a Balatonon vagy a Tisza tavon keresztul, viz ala furt alaguttal a Csatorna-alagut mintajara.

Talan koltsegben igy lehetne kihozni a maximumot. Persze biztos hogy lenne aki ezt is megenne es helyeselne.

(ha megvalosul kerek royalty-t az otletert!)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.08.01. 13:49:44

Bezuhov mennyire érdekes vannak hegyeink is kövekkel meg sziklákkal. Mégse csináltak oda egy baszott alagutat meg völgyhidat se! (mínusz Veszprémi viadukt)

Bezuhov. 2008.08.01. 13:59:08

jah, hogy csak köbe illtve hegybe lehet alagutat furni ??? na ezt nem tudtam..sorry :))

mindenesetre feldobok egy uj temat mert ez mar eldölt, hogy itt lopasra teveznek a mernökeink

Fontos kerdes:
index.hu/gazdasag/magyar/200ft080801/
nalam:
1. Vad Katalin
2. Veres J. es trükök szäzai
3. Faros Ikarus

Horizont 2008.08.01. 14:20:06

A következő nagy beruházás az lesz,hogy hegyeket építenek az alagutak fölé és kimélyítik a völgyhidak alatti "szakadékokat"!

"Ott fennt" az a baj,hogy aki szakember és NORMÁLIS az elmenekül,vagy elzavarják,kiutálják.
Aki szakember de nem normális az benyal nekik, így aki ott marad az nem normális szakember hanem politikus.....Látjuk az "eredményeket" a saját adóforintjainkból,aminek a 2/3 máshol landol!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.08.01. 14:30:18

bezuhon nem arról van szó, hogy csak kőbe és sziklába lehet alagutat fúrni. De máshol az országban semmi értelme.

athenee 2008.08.01. 14:30:32

A sarka katás cikken jót rötyörésztem, ezen meg majdnem földhöz vágtam magam az idegtől.
Mindig kérdezitek, hogy az emberek miért olvasnak inkább bulvárt? Hát sajnos ezért. Francnak van már kedve napi poltikával és gazdasággal foglalkozni, egyszerűen belefáradtam... :(

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.01. 14:35:40

ariadne

Bocsánat ... :-))

Nézd pozitívabban .... épül.szépül-fejlődik az ország ...

more 2008.08.01. 14:45:21

ja zero ez igaz, csak kicsit temposabb is lehetne a dolog...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.01. 15:12:12

zala

Emlékeztem erre a cikkre, de sehogy sem találtam!
Köszi hogy előszedted!!!

El tudom képzelni, ahogy Kóka Jani a villájában túrja, nézegeti a terveket és dünnyög magába,:
-hmmm ..itt megfoghatunk már milliádot hmm..igen, talán itt is ....

saku 2008.08.01. 15:21:25

Bezu, de az azert megiscsak beszedes, hogy a nem oly regen epult horvat autopalya kilometere 1.5mrd volt...persze tudom-tudom itt sokkal nehezebb a terep, meg sokkal tobb a mutargy, meg sokkal tobb a ...., meg a ..., meg a ... . (ja, meg a lopas!)

de egyebkent meg nem ertek hozza, ugyhogy nem naciskodom tovabb

Perillustris 2008.08.01. 15:37:34

Leírom betűkkel az indokot, ahogy a csekkeken is kell:

Hétszázmilliárd forinf.

more 2008.08.01. 15:40:58

akkor feltennem a kerdest: mi a megoldas?

es nem az a valasz, h boaaaa picsan rugni az osszes politikust, meg akasztaaaas, meg koncolaaas....hanem? ugy tunik a poltikusreteg azt csinal amit akar, az ertelmesebb emberek ezen duhongenek tehetetlenul, a tobbi meg bamban nezi a mounikasot.

tehat mi lenne az esszeru megoldas? oszinten kerdezem, mert ajdonno

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.01. 16:10:32

more

Olyan rendszert kell létrehozni, hogy ez emberi kapzsiságot ostobaságot ki lehessen szűrni.

Minden legyen nyilvános! Itt a net, bárki utána tid nézni bárminek!
A nyilvánosság visszatartó erő!
Mindenki ellenőrizzen mindenkit, több lépcsőben, hogy ne tudjon lopni. Szakértők szakértsenek...

more 2008.08.01. 16:11:06

namivan?? mindenkinek lecsapta a rendszere a biztositekot vagy csak nem meritek leirni?:)))

athenee 2008.08.01. 16:13:35

more

kezdem megérteni a régi középkori megoldásokat. nem tetszett vmi, felkoncolták a királyt, azt' jöhetett a következő...

ma az a gond itt, hogy egy lehetőséged van beleszólni a történetbe: szavazással. ott meg ugye gyakorlatilag tök mindegy, hova teszed az X-et sajnos. "Nyugaton" ez már annyiban javult, hogy a civil szervezeteknek és egyéb fórumoknak nagyobb a lobbi ereje. Még a versenyszférában is erősödik újra a szakszervezetek ütőképessége, mert felismerték, hogyha érdekelté teszik a munkás gyereket a cég életébe, jobban motivált, jobban teljesít. Ez az állami szférára nyilván nehezebben működik.
Egyébként hogy nálunk mit lehetne tenni: szintén donno

Büdös paraszt 2008.08.01. 16:13:38

Asszem többé nem fizetek egy fillér adót se, és a zetorra se kötök kötelező biztosítást. Ha meg kérdi az APEH, hogy te paraszt, miér nem fizetel adót, aszondom nekik: há kedves apeh, annyira fáj magának az a pár millió? és belelovagolok a naplementébe.

athenee 2008.08.01. 16:18:39

Büdös paraszt

:DDDDDDDD

more 2008.08.01. 16:20:07

budos paraszt, te meg hol voltal eddig???
:))))))))))))))))))))))))

more 2008.08.01. 16:30:38

egyebkent nyilvanossag gondolod segit zero? azert most is eleg sok minden fel van tarva, megse nagyon kullognak el a kollegak leszegett fovel.
ez egy 'na es'-orszagban nem eleg szankcio sztem

eric · http://vastagbor.blog.hu 2008.08.01. 16:39:41

Semmi nem segít. Mindenki lop az országban és mindenki fog is. A szegény azért mert szegény a gazdag meg azért mert megteheti. Majd ha életszínvonalban utolérjük, megközelitjük a nyugatot akkor lesz változás talán...de úgyis hamarabb nyírjuk ki a Földet:D

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.08.01. 17:05:06

ariadne: Magyarország történetében azt hiszem, sohasem koncoltak fel királyt, akármilyen béna is volt. Viszont volt ellenállási záradék, szerencsére demokratikus sztálini alkotmányunkban ez a sötétközépkori rettenet már nincs benne.

Kurucot vissza, fejesek címét telszámát címlapra, és röpüljenek a "magyarok nyilai". xD

lich10 2008.08.01. 17:53:54

Pár vicces dolog.
1. Az egyik alagútszakaszt csak úgy lehet megcsinálni, ha bevágják a dombot, és utána befedik az alagutat.
2. Nem hallani arról, hogy az alagutak üzemeltetési költségei (világítás, szellőzőrendszer, illetve ezek állandó felügyelete) mennyibe lesz, és ki fogja ellátni?
3. A 250 milliárd magában foglal 30 éves üzemeltetési költséget is(mennyi egy km autópálya éves költsége?), amit lehet elkezdeni számolni éves 6% inflációval. Mennyi lesz így? 400-450 milliárd?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.01. 17:58:27

more

Én azért hiszek a nyilvánosság visszatartó és kontrollálló erejében.

Lásd a Demcsák-esetet. Annyit lovagolt a szerencsétlen minden sajtó, TV, blog , hogy "kénytelen" volt nem elvállalni ...pedig ha pofátlanabb lett volna, simán lehetett volna kormányszóvívő, és elintézte volna a támadásokat egy "na és?" -sel ...

csakhogy a hazai sajtó botrányos állapotban van.
Ezt szerinted meg mernék írni? Lehozni?
Nem .... és miért nem?

Mert a hirdetések egy része állami (!!!) hirdetés vagy autópályacég hirdetése és mostani helyzetben minden forint bevétel számít. Vagyis nem MERIK összerúgni a port ...
Lásd: Strabag-Magyar Nemzet, Switelsky-HírTV, és ez csak a jobbos sajtó.....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.01. 18:00:37

lich10
". Nem hallani arról, hogy az alagutak üzemeltetési költségei (világítás, szellőzőrendszer, illetve ezek állandó felügyelete) mennyibe lesz, és ki fogja ellátni?"

Te meg én !
Az állam 30 év alatt 700 milliárdot fizet ki az üzemeltető cégnek, ugyanis ppp konstrukcióban épül az autópálya ....

"A 250 milliárd magában foglal 30 éves üzemeltetési költséget i"

Nem! A 250 milliárd az építés díj, a 30 évnyi plusszpénz nincs benne!

lich10 2008.08.01. 18:04:10

De jó nekünk! Akarok még sok-sok autópályát!

pina_csaba · http://octagon.blog.hu/ 2008.08.01. 18:48:16

"Mi volt minderre a válasz? A bevágásokkal annyi föld jön ki, hogy nem tudják hova tenni..."

Hát ásni kell neki egy gödröt Béláim! :)

beqrock 2008.08.01. 18:54:12

Na. Abból a földből kellett volna megépíteni a hegyet...:)

more 2008.08.01. 20:00:41

mar varom, h mikor keszul el a 2000-es evek elejen jatszodo abszurd movie:))) csencselesek, atveresek, celebek, meg a plebs hehehe

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.08.01. 20:48:05

Na leszek én is jónáci. Szerintem aki járt ezen a tájon, még 2 elemivel is meg tudja állapítani azt, hogy egy óriási baromság ez az alagútépítés. Nem kell ehhez szakembernek lenni. A terepviszonyok nem indokolják, sem laikus sem szakmai szemmel. Valaki említette, hogy esetleg ok lehet, a sűrű domborzat, és azt is hogy így kevesebb a földmunka. Kérdezem én mihez képest? :) Ezeknek a domboknak a felszíni átvágása lényegesen olcsóbb, és egyszerűbb volna. A kitermelt földet meg bárhol lehet hasznosítani, teszem azt töltések kialakítására. Itt szerintem a löszös talaj átfúrása többe fog kerülni, mint a Horvát autópálya összes műtárgya :) Apropó Horvátok. Aki a környezettanulmányokra, a költség- és hatástanulmányokra hivatkozva jaffázik itt, hogy mi buták vagyunk, és ne ugassunk hülyeséget, annak javaslom hogy menjen egy karikát Karlovac-tól Rijeka-ig azon a sokat emlegetett és fele annyiba kerülő autópályán, és nézzen körül.. A kivitelezés időtartama sem volt semmi.
De én hiszek abban, hogy az ezért felelős embereket a jószándék vezérli, és a termőföldeket, és azt a pár útbaeső rókalyukat, és fát szeretné óvni az alagúttal. Abban is hiszek, hogy a fenti személyek nem ismerik a korrupció szót és/vagy elítélik azt. :)
Písz

bindig 2008.08.01. 21:10:45

Javaslom, hogy a következő autópálya nyomvonalát vezessék keresztbe a Balatonon. Az legalább 70 km hosszú híd, gyönyörű panoráma, és rendezhetnek szlalomversenyt a vitorlásoknak a pillérek körzött.

athenee 2008.08.02. 02:24:35

a népszabit és magyar nemzetet egyszerre olvasó édesapámmal folytatott email-eszmecserénk egy részlete:

"Biztos, hogy valami nem kerek, de meglátod
2010 - től viszont semmi nem fog megépülni
csak a haveroknak dübörög majd a Szechenyi
express a többi meg lemegy ennek az áldott
nép torkán (a nemzeti jövedelem) és tudod mi jön ki ott alul, no ez való nekik
Aki csak hasára gondol az soha nem csinál semmit, csak kritizál és akkor és csak akkor, ha sértetten meg nem értve fel áll. Ki tudja mi van a háttérben. Az biztos elgondolkodtató, hogy nem lett volna jobb egy másik útvonal. Ott meg az lett volna a probléma ,hogy egy természet romboló pálya épül és tönkre teszi a Mecsek aljában elterülő csodálatos szőlő ültetvényeket pár koszos egyszer kiadandó milliárdok miatt.
Mindig lehet így-úgy előadni dolgokat. Az igazság odaát van."

Nem hülyeség... Bár az "alagúton a löszfalban" storyn nem tudok napirendre térni..

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.02. 09:49:41

ariadne

Persze, minden nyomvonalra vannak pro és kontra dolgok. De ha akarunk építeni akkor dönteni kell, mérlegelni a költségeket és a "természetkárosítást" ...

Ezzel az erővel az M0-ás is mehetne alagútban, mert sűrűn lakott települések mellet halad el, és nagy lesz a zaj ...

"2010 - től viszont semmi nem fog megépülni
csak a haveroknak dübörög majd a Szechenyi
express"

Azért ha jól emlékszem, 1998-2002 között is sok minden épült, pedig akkor még nem voltak EU-s pénzek Azért 8000 milliárd pluszpénzzel könnyű gazdálkodni ... de az a baj, hogy mi ezt nem érezzük ...

macskafaraok 2008.08.02. 12:19:49

Az eddigi legjobb Post !!!

Az 'Onnek nem hianyzik egy hegy, vagy valami nagy' zseniális.

Horizont 2008.08.02. 21:24:48

Miután egy szerencsétlen munkás életveszélyesen megsérült az alagút munkálatainál,végre leállították az építkezést,egy időre.Miért kellett ezt megvárni?

athenee 2008.08.03. 12:52:11

zero

például a Siklós Mária bratyinős, pályáztatás nélkülis Nemzeti Színház, jaja, épültek

engem egyébként érdekelt volna, mit mond az alagútra az unitef építtető, mint indok
úgy lett volna teljes a cikk, ha másnem röhögünk egy jót

Horizont 2008.08.03. 17:37:14

zero
"Azért 8000 milliárd pluszpénzzel könnyű gazdálkodni ... de az a baj, hogy mi ezt nem érezzük ... "

Ez így azért nem igaz.Körül kell nézni.Azért vannak bajban a Fideszes polgármesterek (nem mindegyik persze)mert van pénz,haladnak is, csak dicsérni ugye nem lehet mert központilag más a parancs!Persze van egy csomó baj,hiba,szemétség,
hitványság,tudjuk. De hogy semmit se lehet elismerni ??!Soha?Hogy legyen egy kis sikerélményünk!
Tudod zero attól függ jobb szemmel nézel-e, vagy ballal!
Ha jó a szemed és vág az eszed láss már mind a kettővel...Néha.

Mike36 2008.08.05. 12:45:26

megint a magyar ugar
kicsit akarsz több lenni, egyből visszahúz a posvány, a dudva, a muhar

én spec büske vagyok arra, hogy van egy ilyen hidunk

sdn 2008.08.06. 11:43:16

m5,5-et hosszábban a dunán!
picsába, tarkafaszba lefedni az egészet, hidak alá alagutat (nem kell sok).
völgyhidat meg még nem tudom hova, de a pénz nem lehet akadály, ásunk máshova gödröket, völgyeket. oszt oda betesszük a szép műtrágyákat, két végin már ott figyelnek a fejesek telkei.
sőt mit több, betonozzuk le az egész országot, mint a gangosházak udvarát, mert az a jó. és fél évente felbonthatják a haverok, hogy aztán fél négyzetméterrel kevesebbet vissza, mert az meg jó lesz józsinak a telekre.
tudom, mert mondta.

sdn 2008.08.06. 11:44:18

mike,
anyahajó is kéne nekünk...

BigBlueI 2008.08.07. 16:15:34

Senki nem csinál semmit?!
Na ilyenkor kéne összefogni, és nem a Parlament előtt tüntetgetni, hanem elállni a munkagépek útját az embereknek, míg valaki észbe nem kap, hogy mégse szabad ész nélkül szórni a pénzt.
Mert azt a pénzt, amit az ország felzárkóztatására kapunk az EU-tól nem biztos, hogy alagútba, meg viaduktba kéne beleölni.

BigBlueI 2008.08.07. 16:19:14

Mike 36
"én spec büske vagyok arra, hogy van egy ilyen hidunk "

Jóvan, én is büszke vagyok, de több nem kell:)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.07. 16:32:43

Mike36

A hídra büszkék vagyunk, mert szép.

De ha felesleges, akkor miért legyünk rá büszkék.
Építsünk még pár felesleges műtárgyat 40-50 milliárdért, csakhogy "büszkék" legyünk ???

Annyira jól állunk? Dubai nem mi vagyunk ...

szemlélő 2008.08.11. 08:41:44

Sajnálatos, de ez a valóság. 2010-ig még a madzagot is kilopják a magyar állampolgárok gatyájából, és ... maradnak. Sok a pro és a kontra, de igazságot csak a Jóisten osztogat. A lényeg az, hogy Magyarország soha sem volt ilyen koldusszegény és kiszolgáltatott, hála az elvtársaknak.

euroman 2008.08.12. 17:52:21

Hát igen: aki járt Horvátországban, tudja, hogy ott - ellentétben Magyarországgal - vannak igazi hegyek is, igazi völgyek is, kellett építeni viaduktokat és alagutakat sokat. De fölöslegesen nem dobtak ki pénzt, elég ha csak a Zára (~Zadar) előtti szakaszra gondolunk, ahol van az autópályában part is, lejtő is, kanyar is, mégse zavar senkit. A kormányon lévő politikusok mindenhol lopnak a világban, de ilyen arrogánsan, szemérmetlenül, mint nálunk, sehol sem teszik. Még a Balkánon sem.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.13. 13:47:39

Nézd már, hát ezek nem tanulnak semmiből?!

" Földmozgást észleltek a löszös talajon, ezért kellett lezárni az M6-os autópálya építkezésénél az oda vezető utat - közölte szerdán az M6-M60 autópálya sajtóirodájának munkatársa. Kapás Szabolcs egyben cáfolta, hogy újabb alagútomlás történt volna.

A Tolnai Népújság szerdán adott hírt arról, hogy az épülő M6-os autópálya A jelű - leghosszabb - alagútja egy 60 méteres szakaszon ismét beomlott kedden. "

index.hu/gazdasag/magyar/m6fm080813/

navarone 2008.08.15. 10:06:52

600 MFt-ba kerül 1 km megépítése. Ehhez hozzájön a régészeti kutatás, a felvásárolt területek kifizetése (jó borsos áron és természetesen mind olyan embereknek, akik bennfentesek valamilyen mértékbe a nyomvonalat tekintve). Aztán jönnek az ügyvédi díjak, kivitelezői és anyagköltség, a követhetetlen gépkocsi költség, a tartalék keret, a járulékok, adók, és utoljára a zsebbe tolt rész. Szóval így jön ki ez a nagyon magas költség. Na ez a való világ. A TV ehhez képest csak bohóckodás.

navarone 2008.08.15. 10:13:50

És akik mindezt a kiadást véghezviszik nem hülyék, hanem igenis okos, számító, kapzsi emberek. Na ilyenek vannak az országgyűlésben is szép számmal. Tehát vérbeli kapitalista ország vagyunk.

vazzze 2008.08.18. 16:07:29

Itt a mindenki mindent megúszik országban ahol olyanok mennek szavazni akiknek kolbász, sör, meg rtl klub legyen addig itt nem változik semmi. Mert a dolgok itt kezdődnek. Itt tudatos rohasztás folyik, de csak azok veszik észre, akik a dolgok mögé tudnak látni. Persze ezek mindjárt "uszítók" lesznek. Ez a dilettáns hozzá nemértés csak a jéghegy csúcsa. Nézz körül más területen. Már csak az albánok vannak mögöttünk. De az országban MINDEN RENDBE!! Nekem van jobb ötletem. Épitsünk teleportáló kapukat a pálya két végébe. ez csak 980008995942 milliárd dollár.

Grill 2008.08.19. 13:20:37

seduxen-nek ajánlanám figyelembe, hogy én dolgozok és dolgoztam az m6-on. A költségek amik az effektív belekerülési oldalhoz tartoztak 8-900milliót tesznek ki. Ercsi-ig drágább, onnan D.ujvárosig olcsóbb volt. A PPP-tipusó beruházásoknál az üzemeltetési költségek jönnek még hozzá és a bankok busás haszna. Így kb 1,2-1,3mrd-ba kerül 1km. A többi sajna megy a kormányunk feneketlen üvegzsebébe. Ez a korrupciós szint sajna világelső. Még Thaiföldön is csak 20%-körüli amit vissza kell dobni. A fidesz sem fog tenni semmit,hogy ezeket a pénzeket visszaszedje, mert a nemzetközi pénzvilág már régóta zsebrevágta a felső vezetőit.El kell menni akinek ez nem tetszik(vagy forradalmárkodni), feri meg itt marad majd a nyugdíjasaival... És, ha te ilyen hülye se..nyaló vagy, hogy elhiszed amit te kitalálsz, akkor menj rohamrendőrnek!

Üdv

dopamin 2008.08.19. 21:27:44

Hoppá, mik vannak, hol a hegy, nem hiányzik?
A szemét cseh tolvajbanda 1km-en keresztül Pilzen mellett átfúrt egy 50m huplit.
hu.wikipedia.org/wiki/Kép:Valik_tunel.jpg
commons.wikimedia.org/wiki/Image:Tunel_Valik.jpg
Hasonlóan "hiányzik a hegy" a horvát a1-esről, pedig ott nagyobb a hupli. Tolvajbanda!
www.panoramio.com/photo/5641429
Egyébként pedig a sok szakértőnek:
www.mtm-magazin.hu/cikk.php?cikk_id=347

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.19. 23:40:33

dopamin 2008.08.19. 21:27:44

Köszönjük hogy felhívtad a figyelmünket a az évek óta tartó parasztvakítás egyik legszebb gyöngyszemére, amikor a szakértő indokolja meg, hogy miért kell a löszbe nekünk alagutat fúrni!

Idéznék:

"A Duna felé alacsonyodó Geresdi-dombság alapjaiban pannon üledékeket, fedőjében 40–60 m vastag löszt tartalmazó dombvidék."

"Érdekessége még a területnek, hogy a dombok és völgyek a nyomvonalra merőlegesen futnak, tehát bármilyen lankásnak tűnik is a táj, csak alpesi módszerekkel lehet nyomvonalat vezetni, ha autópályát akarunk építeni."

"Ezek a nagyon mély bevágások, ha kinyitják őket, és figyelembe veszik a talajadottságokat is, fent akár 200-250 méter szélességű sebeket ejtenének a tájon"

"Tudni kell, hogy ezen a tájon egy négyzetméter völgyhíd sajnos többe kerül, mint egy négyzetméter alagút."

"Ami a töltéseket illeti, elvileg lehetne ebbe a löszbe is 25 m magas töltéseket építeni, de azok konszolidációs ideje több mint három év lenne, és akkor az még csak 90%-os. Úgy gondoltuk, hogy a 36 hónap tervezett kivitelezési időbe ez nem fér bele."

Vagyis 2010-re ÁT KELL ADNI így nem volt idő a 36 hónap várakozásra.Maradt az alagutas megoldás. 2010-ben választások.+Pécs 2010.

Ennyi az egész sztori .....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.19. 23:46:22

ja és még annyit, hogy nálunk már kihozták hogy az 520 milliárdos 4-es metró a legolcsóbb és a legjobb nekünk, szerinted bármilyen szakértőnek bármilyen adatát el lehet hinni?

Szerinted a több milliárdból amit lenyúlnak hány szakértőt vettek meg, ami ezt szajkózza?

"Adatot" meg olyat gyártok amilyet a megrendelő kér ...

Vicc az egész ....de te nyugodtan örülj neki hogy milyen faszán fejlődik az ország, és adózz még többet hátha összejön az 5. alagútra is a pénz, mert olyan kurva jól áll ez az ország, hogy megengedheti magának ...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.08.19. 23:58:37

nem baj, dopamin elhiszi :D

"Ami a töltéseket illeti, elvileg lehetne ebbe a löszbe is 25 m magas töltéseket építeni, de azok konszolidációs ideje több mint három év lenne, és akkor az még csak 90%-os. Úgy gondoltuk, hogy a 36 hónap tervezett kivitelezési időbe ez nem fér bele."

A 21. században vagyunk hejj. A talaj konszolidációjának meggyorsítására ismerünk rengeteg tömörítési eljárást, injektálásos módszereket, amik lényegesen olcsóbbak lennének mint az alagutak. Mellesleg a meglévő M6-os alatt is mozog még a talaj, ez látható az út hullámosodásából, és a mellette futó szalagkorlátokból is. Sőt, a pusztaszabolcsi kitérőnél lévő vasúti felüljáró a legjobb példa rá, Dunaújváros felé haladva, az autóban ülve simán megszabadulhatunk a veseköveinktől, az átjáróról lehuppanva.
Sok-sok megmagyarázás, sok-sok kifogás, sok-sok sallang. Itt valakik jól járnak és erről szól ez az egész történet.Köszi-puszi

dopamin 2008.08.20. 09:36:00

Zero kedves, én az Ön helyében akkor írnék ilyen bejegyzést, ha tájékozódom. PL. illene tudni, hogy a 266,8 milliárd forintba a 30 éves üzemeltetés is benne van, nem pedig mint fordítva állította.
www.nfgm.gov.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/2007/07november/m6_III.html
Másrészt kényelmesen elfotosoppolgatunk a szobában, de fogadjunk, hogy maga sosem járt arra. A táj megkapó, kies, az ott lévő régi sváb falvak bájosak. Mégis, hogy a fenébe gondolják a falvak között a völgyben 30-50 méter magas töltések építését? Fogadjunk, akkor most maga azon fotosopppingolna, hogy néz az egész ki. És azon hőbörögnének, hogy omlik a bevágás, vagy töltés. Ha már a lösz ilyen. És mondja már meg, miért kerül többe kifúrni egy alagutat, mint pluszban elhordani felette az összes földet, ami persze lösz, 20-30-40 méter vastagságban?
Amit maguk csinálnak, az a tökéletes bulvárpolitizálás, mintha az rtl híradója, vagy a blikk élne tovább itt a maga egyszerű és bonyolultságmentes üzeneteivel. Azaz mindenki csaló, tolvaj, a politikai elit egy gengsztervállalkozás, ami persze lehet hogy így van, nem ismerem az összeset.
De ezenkívül miért nem jut eszükbe az, hogy Pécs az egyetlen regionális központ, amelynek nincs autópályája, és minden hónap késlekedés a kárára van, és persze magukhoz hasonló színvonalon mondhatnám, a 6-os halálúton pusztulnak az emberek, szóval csak ne tömörödjön az a rohadt lösz 3 évig, különben is ki akar elnézni egy 50 méteres töltést Hímesháza mellett a völgyben. Továbbá ha 2010-ben lesz az az elkúrt EKF, hát legalább lehessen odautazni. Vagy készüljön ez is 40 évig mint az M7-es?
Tehát azon kívül, van valamilyen másik érv, hogy "lopnak", hogy "választások lesznek"?
(Mondhatnám, minden országban lopnak, mindenhol választások vannak. Na és?)

dopamin 2008.08.20. 09:38:27

" rtl híradója, vagy a blikk élne tovább itt a maga egyszerű és bonyolultságmentes üzeneteivel". Sőt, nem is, kossuttér, kossuttér. "Lopnak, csalnak, hazudnak". Ez az. :P

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.20. 11:19:21

dopamin 2008.08.20. 09:36:00

Én megértem hogy mire szeretnél kilyukadni ...

Tehát a cél szentesíti az eszközt, költsünk rá erre a 8 kilométerre 40 milliárd forintot, mert nincs idő, halálút, Pécs 2010 .... bla-bla-bal

Nos, szerintem nem vagyunk Svájc vagy Dubai, így ilyen pénzköltést nem engedhet meg az állam. A legolcsóbb megoldást kell kidolgozni. Erre való törekvésnek a nyomát sem látni, lásd mit nyilatkozott Pósa mi zajlott a minisztériumban. Leszarták a terveit. Miért?

dopamin 2008.08.20. 17:36:08

De kedves Zéró, van egy épülő autópálya, s arra merőlegesen 4-5 db 30-40-50 méter mély, pár száz méter széles völgy. Mit lehet mégis csinálni? "Betemetni" azaz töltést csinálni? Valahogy át kell menni ezeken, lehet a Pósa féle javaslat kiváltja az alagutat, de akkor több viadukt kell (ld mtm cikk, ami egy ugyanolyan állítás mint Pósáé, s nem vagyunk mélyépítők, hogy eldöntsük, melyik helyes), s ez ismét lopás, s drágább.
PL. az index cikkei következetesen Mecsek lejtőinek hívták a tájat, ami persze Geresdi-dombság, látatlanban könnyű szakérteni.
De menjen valaki végig a Pécs-Mohács úton, a térképen és a légifotón a sík táj és a búzamezők látszanak, de nagyon szép bukkanók vannak, szinte hullámvasutazik az egész - ott is lesz jópár híd, nyilván nem olcsó. Csak mondom...

eldiablomismo 2008.08.20. 19:01:20

Igazából valahol kicsit vicces, hogy a sok szakértő az istennek nem hajlandó felfogni, hogy az autópálya nem lehet dimbes-dombos. Annak síkban kell futnia, mint a vasútnak, különben rendkívül balesetveszélyes. Ergo bevágással, alagúttal, viadukttal ki kell simítani a puklikat.
Az más kérdés, hogy mennyire árazzák túl a projektet, dehát itt nem is arról szól a vita, hanem a megvalósításról.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.08.20. 21:07:01

Én mint az egyik szakértő eldiablomismo állítását olvasva, óvva intek mindenkit az M6-os autópálya érdi emelkedőtől Ercsiig való használatától, mert az szerinte rendkívül balesetveszélyes, hiszen nem fut síkban mint a vasút!!! Ez vonatkozik az M1-es nem vízszintesen futó szakaszaira is és az M3-asra is, és azon hegyi autópályákra amelyek szerte európában futnak, és a vízmértéket ráhelyezve egy kicsit is elmegy a libellában a buborék. ÓVAKODJATOK!!!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.20. 21:38:03

eldiablomismo

M3-as gödöllői dombságnál a meredek kaptató?
M7-es baszott hosszú - basszott meredek érdi kaptató?

Az sem sík ... és nem is 4% !

Elmondom a mi a titok: 3. kapaszkodósáv.

Ennyi.

A személyautók bírják, a teherautóknak meg van egy +1 sáv.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.20. 21:41:39

dopamin

Azt nje mond nekem, hogy Mohácsról Pécsre vinni az autópályát csak egyetlen nyomvonalon lehet, CSAK ezen, és csak 4-4 alagút-völgyhídban és minden variációból ez a legolcsóbb az adófizetőknek.

Szeretném látni az ÖSSZES megvizsgált nyomvonaltervet a részletes megvalósíthatósági tanulmánnyal együtt!

Nem viccelek .... Ha 260 milliárdot kikúrnak rá, JOGUNK van minden adathoz, ami alapján eme döntést hozták! És ha ez a megoldás az egyetlen és a legolcsóbb, szívese örömest kérek bocsánatot6, sőt a legnagyobb örömmel fogom megtenni, mert akkor nem károsítják meg az adófizetőket!

dopamin 2008.08.20. 22:03:28

(hopp, épp most néztem be... :)
Hát zero, először arról írtál, lopnak. Most már csak arról, nem biztos, hogy ez a legolcsóbb.
Egyébként szerintem tovább árnyalhatnánk a dolgot, mert nem feltétlenül a legolcsóbb nyomvonal a legjobb, hiszen egy autópályának az is célja, hogy minél több települést felfűzzön, ha már ezért vannak az utak.
Egyébként a teol.hu bulvárízű Pósta-féle beszámolójából (pl. a cikkben azt állítja, az üzemeltetés nincs bent a 266 milliárdban, ami nem igaz, ennyit a cikkecske tényeiről) azt sem értem, hogyan lehet spórolni 50 milliárdot egy negyvenmilliárdba kerülő szakasz kiváltásával...? :) Vagy egy alternatív nyomvonalon pénzlelőhely található? :D
De amit kérsz, azért lehetetlen mert a nyilvánosság nem szakmai viták helye.
Egyébként pedig ne felejtsd el, egy nyomvonalnak a tervezésekor nincsen ára, hiszen azért van a pályázat: mennyiért hajlandó egyáltalán valaki megépíteni. S a történet stiklijeit ismerjük a kartellező "versenytársaktól", az Orbán kormány monopolhelyzetű házi Vegyépszeréig. De itt van az épp most átadott M7-es: Kóka(dt) büszke volt mennyire olcsó lett a végső ajánlat, ismerjük a későbbieket: bedőlt építő, csúszás, állítólagos gyerek- és biztos feketemunka...
De ha 26x dől be az a szerencsétlen alagút Bátaszék mellett, az adófizetőknek akkor is 266 milliárdja bánja, a Strabag pedig pórul járt.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.20. 23:56:18

dopamin 2008.08.20. 22:03:28

Azt hittem egyértelmű, hogy ha a legolcsóbb is, akkor is lopnak belőle :-)

Figyu, ez egész magyarországi autópálya építés úgy bűzlik ahogy van.

Sem Te, sem én nem fogom az igazságot felkutatni. Nem állítom, nem is állíthatom hogy minden hibátlan amit írtam. Nem az én dolgom lenne ennek alaposan utánajárni, erre vannak az "oknyomozó újságírók", ha lennének ilyenek ebben az országban.

Viszont a blog jelenleg 21. legolvasottabb posztja, 13 000-s számmal, úgy, hogy sz Index nem is tette ki. Ha csak a 10% az olvasóknak elgondolkozik ezen, az is már 1300 ember.

dopamin 2008.08.21. 13:01:26

Olvastam, szerintem arról szól, hogy lassabban kellett volna építeni. Vagy szelektíven olvasom?
De pozitív, hogy Haász János végre nem a Mecsek lejtőiről ír mint korábban, egy újságíró is képes fejlődésre... :D

dopamin 2008.08.21. 13:05:23

Jut eszembe, csak Zero a kedvedért egy majdnem hegy:
m60.hu/images/szekszard_boly/362.jpg
"Élmény" lesz itt az autózás, hidd el nekem... :D

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.21. 13:13:55

dopamin 2008.08.21. 13:05:23

Ejha, alakul ez .... itt most a a hegyet magasítsák, vagy az autópályát építik ...:))

Nekem a kedvenc mondatom az index-es cikkből:

"Márpedig a löszös talajnak – amelyről az M6-oson építkező osztrák alagutas cégnek semmilyen korábbi munkatapasztalata nem volt – az a sajátossága, hogy egy bizonyos nedvességtartalomig szinte változatlanul szilárd az állaga, a határszinten viszont lényegében azonnal folyóssá válik."

Ezek olyan, új geológia információk, melyről jelenleg csak a tudósok szűk körének van infója ...:))

merida4 2008.08.21. 14:19:11

Azt, hogy miért erre épül az autópálya valószinűleg komoly tanulmányok előzték meg. A Tóta W. által (aki mellesleg tudtommal nagy szakértője az autópályaépitésnek) fikázott völgyhid megépülte előtt is megcsinálták ezeket. Lehetett volna rövidebbet épiteni,meredekebben, kapaszkodosávval, de ekkor már 80 kmh lett volna a max sebesség és ez összességében gazdaságilag mondjuk 20 év távalatában nagyobb kiesés, mint a hid ára.

Még mielőtt bárki beleköt, nem emlékszem a pontos adatokra. Az előző bekezdéssel azt próbáltam magyarázni, hogy létezik elvileg létenie kéne egy olyan tanulmánynak, amelyik az összes lehetséges nyomvonalra megpróbálja kiszámolni, az ilyen nehezen számositható összegeket is (lsd. 20 év alatt mennyi veszteség, ha 100 helyett csak 80nal mehet egy autó). Nyilván nem egyszerű művelet, én sem értek hozzá (ettől föggetlenül nagyon érdekesnek találom ezeket a számitásokat).

Senki nem emlitette, de a megvalósithatóság szempontjából egyaltalán nem mindegy, hogy kész lesz-e 2010-re. Valószinű a kulturális főváros programjaira a szokásosnál sokkal több turista érkezik, akik az autópályán próbálják meg majd elérni a várost. Lehet, hogy igy összességében jobban megéri.

Még egyszer mondom, ezek nem pontos adatok, csak gondolatok. Viszont azt elég nagy demagógiának tartom, hogy "köcsög lopós magyar az alföldre is alagutat épit".

Arról meg, hogy lopnak-e (valószinű igen), és hogy a legmegfelelőbb cégeket választoták-e az épittetetéshez (valószinű nem), mindenkinek megvan a véleménye.

eldiablomismo 2008.08.21. 14:29:07

Jancsibohóc, nem tudok komolyan venni olyasvalakit, aki nincs tisztában a sík és a vízszintes felület közötti különbséggel. Beszédes a neved :)

Zero, mi köze a kaptatónak ehhez? Remélem legalábbis tisztában vagy a jelentésével, meg a funkciójával, és nem csak úgy bedobtad ide.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.08.21. 14:56:30

Te azért nem tudsz komolyan venni mert fogalmad nincs arról sem miket írkálsz. Mellesleg külön vicces, hogy engem mint építészt oktatsz ki.A kommentemet is hamar lereagáltad -ami mellesleg poén lett volna - gondolom eddig gyúrtál rá, gugliztad a sík és vízszintes fogalmát. Gondolom a libellát is ki wikipedia-ztad. Puszika :D:D:D

dopamin 2008.08.21. 15:59:32

Mohácstól Bátaszékig tele van a lösz remek pincékkel. Az alagút építőinek előtte tapasztalatszerzésen kellett volna résztvennie... :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.21. 16:22:12

eldiablomismo

A "kaptató" a plusz kapaszkodósáv.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.21. 16:23:41

dopamin 2008.08.21. 15:59:32

Szerinted beboroztak .... ??

Amúgy még ha szerintük az alagút a megoldás, van még olyan autópálya, ahol löszbe fúrtak alagutat? Kissé homokos az a lösz ...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.08.21. 17:07:42

A löszös talaj mint tudjuk, víz hatására elég huncut módon viselkedik. Amikor a víz kimossa a mészréteget belőle, az összeroskad, folyóssá válik. Nem hiszem el hogy ezzel egy Swietelsky, vagy akármilyen cég nincsen tisztában. Még mindig azon a véleményen vagyok, hogy apuciéknak kapcsolata van azzal a mélyépítő céggel akik a vakondtúrásokat mentik meg az alagutakkal. Egy gigantikus nagy baromság. Pár labancot majd idekint megkérdezek azért, mi a véleménye erről az alagút projektről.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.21. 17:53:03

Jancsibohóc 2008.08.21. 17:07:42

Mindenképpen kérdezz rá ..ugye Mao-on nincs alagútfúró cég, ezért osztrákok fúrnak, akik már RENGETEG alagutat fúrtak -> az Alpokban, sziklába.

Nem hiszem el, hogy amikor az osztrákok kimentek először a terepre, nem kérdeztek rá, hogy hol a szikla, amibe fúrni kell ....:-)

eldiablomismo 2008.08.21. 18:41:06

Zero, a kaptató a meredek emelkedő, amiről te beszélsz az a kapaszkodósáv.

Jancsibohóc, valahol mélyen sejtettem, hogy bennfentes mérnökhumor áldozatává teszel. Remélem elsütöd a talpas félhomálymérős poénokat is. :P

Én elhiszem nektek, hogy szerintetek így kellene kinéznie egy normálisan megépített magyar autópályának, de szerintem meg nem.
www.freefoto.com/images/2034/10/2034_10_1---Route-66--Arizona_web.jpg?&k=Route+66%2C+Arizona
További jó szakértést.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.08.21. 19:05:41

Az M6-os meglévő szakasza madjnem így néz ki, csak kicsit megnyújtva és dupla sávval :)

dopamin 2008.08.21. 20:33:43

Szerintem nem beboroztak, hanem a pincékbe kellett volna menni boltozat nézőbe. Ha jól sikerül a tanulmányozása, akkor kaphattak volna bort is... :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.21. 21:06:09

eldiablomismo

Elnézést a kapaszkodóért :)))

A fotó nagyon jó, hülye arizóniaiak ...majd kiküldjük oda a remek osztrák alagútfúró céget :-))

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.21. 21:06:54

dopamin 2008.08.21. 20:33:43

2 legyet egycsapásra? kellemest a hasznossal?
bor és lösz-nézés ? xD

pufajkasv 2008.08.22. 15:27:22

Egy a lényeg a pénz ellegyen költve .

tincze 2008.08.23. 08:55:14

tragikus ami itt folyik!
gondolom mindenki látja, hogy nem az itt a kérdés, hogy valaki megmagyarázza , hogy tényleg alagút kell a búzaföld alá.Sokkal inkább az, hogy viccországban élünk.
Amúgy úgy tudom , hogy Olaszországban a 70-es években volt egy nagy autópályásítási időszak.Ott is iszonyú lenyúlások voltak, a maffiával tarkítva.
Na de ne féljetek , ha nem fizetnénk be az áfát!
Azt hiszem az állam 23-án már teljes szigorával le is sújtana.
Vagy randalírozunk az utakon 94-el sőt 98-al( !!!!)
Azon a néhány kilométer 2x2 sávon ami van pl. a 4-es úton , itt-ott.
Nagyon gyorsan megleszünk,és a világ rendje helyreáll!
Na de így is van ez jól. Ugye?

Misi 2008.08.25. 20:39:55

Szerintem ti mind gonoszak vagytok es nagyon unatkoztok es a mostani nagyon jo kormanyunkat probaljatok rossz helyzetbe hozni, es ezert kiphotoshoppoztatok a magyar alpokot a kepekrol...

Kenedy1 2008.08.26. 20:38:26

Gy.F. monnyon le és a népnyúzú kurmány takarodjon el!

Maram 2008.08.30. 10:51:34

A löszös talajon az autópálya is elcsúszik, ha felázik.Ezért kell egyes szakaszokat, ha már ilyen helyen kell utat építeni, gyakorlatilag "csőben" vinni az utat.Télen nem csúszik, nem kell havat takarítani.Az omlás is bizonyítja, hogy erre szükség van.Külön kérdés, más nyomvonal nem jöhetett volna-e számításba? A hegyekbe pedig csak alagutat lehet jobbára fúrni.Olyan idegenforgalom és tengeri szállítás mellett bármilyen drága is egyrészt elegendhetetlenül szükséges, másrészt nyilván kiszámíthatóbb a megtérülés a "horvátoknak".(Fröcsögő mondatok nélkül nem lehet véleményt nyilvánítani?)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.30. 13:27:17

Maram 2008.08.30. 10:51:34

Dehogy nem lehet, sőt az az illdomos ...

"A löszös talajon az autópálya is elcsúszik, ha felázik.Ezért kell egyes szakaszokat, ha már ilyen helyen kell utat építeni, gyakorlatilag "csőben" vinni az utat."

Erre egy idézet a szakembertől fentebb már olvashattad:

"Ami a töltéseket illeti, elvileg lehetne ebbe a löszbe is 25 m magas töltéseket építeni, de azok konszolidációs ideje több mint három év lenne, és akkor az még csak 90%-os. Úgy gondoltuk, hogy a 36 hónap tervezett kivitelezési időbe ez nem fér bele."

Vagyis lehet, csak 3 évet kell várni, amíg összetömörítődik az anyag.
De itt ragaszkodnak a 2010.márc.31-i átadáshoz.

Ugye, van már tipped arra, hogy mi lesz 2010 áprilisában ? :-))

navarone 2008.09.01. 09:11:52

A csehek sűrű erdő alá építettek alagutat. Nosza rajta telepítsünk a mi alagútjaink fölé erdőt. Az M7 völgyhíd mellé meg alakítsunk ki kilátókat, hogy a panorámában gyönyörködni lehessen. Nézzük a dolgok másik oldalát. És ami már megvan, azon nem kell morfondírozni, inkább azon dolgozni, hogyan tudjuk megóvni az állagát, ill. hogyan használjuk ki úgy, hogy az minél több hasznot hozzon a nemzetnek. Uff.:) Ja, és legközelebb egyenesen átmegyünk a Mecsek alatt.

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2008.09.01. 17:17:20

Nem vagyok szakértő,és soha nem építettem autópályát,se utat.
De, az miért nem jutott eszébe senkinek,hogy a bevágásoknál kitermelt ,és sehova el nem szállítható földet a viaduktok helyére vigyék,és feltöltsék a hidak helyét? pénzügyi szakember sem vagyok,de úgy gondolom,némileg olcsóbb lett volna elszállítani a földet pár km-re, mint völgyhidat és alagutat építeni!
igaz,így valószínűleg sokkal kevesebbet lehetett volna lenyúlni...

Átlagpolgár 2008.09.01. 17:49:10

Lécci valaki mondja meg, milyen ZENE megy a video alatt???

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.01. 17:52:47

Átlagpolgár

sajnos passzolom ... bízom benne, hogy nem csak ez az egyetlen kérdés merült fel benne a poszt kapcsán :-))

Bartek 2008.09.01. 18:14:31

Ez a korábban említett Brinje tunnel keresztmetszeti képe. Másképp néz ki, mint az előnézeti fotó.
Ára 36mio EUR (kb. 8,5 milliárd HUF)

Forrás: www.hac.hr/docs/Tunel_Brinje_eng.pdf (a 2. oldalon)

Jó lenne látni ilyet mondjuk az "A" alagútról is (árral együtt).

Átlagpolgár 2008.09.01. 21:40:57

Kedves 0

Bennem csak ez a kérdés merült fel.....amúgy mindenről/minderről megvan a magvas véleményem: "...úgy is át fognak baszni....", továbbá "...az erősebb kutya fog kettyinteni...", illetve "...a hatalomban jutott mandinkák magasról leejtik a véleményeket, meg téged is..."

Átlagpolgár 2008.09.01. 22:00:41

Kedves 0

Elfelejtettem Neked megemlíteni, hogy inkább Demcsákot néztem volna a TV-ben szóvivőként, mert a sok szart, amit megetetnek velünk, legalább csomagolják be szépen.
Szegény Demcsákot azért túrták ki , mert igazat szólt: ki a fütyi akarja nemzetiségi bölcsödébe vinni a kölkét?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.01. 22:10:42

"Átlagpolgár

ki a fütyi akarja nemzetiségi bölcsödébe vinni a kölkét?"


Ez így van .. de sajnos nem volt PC mondat :-(

Átlagpolgár 2008.09.02. 08:29:34

Lécci valaki mondja meg, milyen ZENE megy a video alatt???

majki82 2008.09.03. 01:18:00

Csináltam egy pps-t ebből a cikkből (természetesen a forrás megjelölésével). Elolvastam és úgy gondoltam ezt a barátaimnak is látni kell... Persze a cikket is ajánltam sokaknak, de talán így olyanokat is megérintett, akiket nem érdekel a politika :) Remélem picit hozzájárultam a bejegyzés sikerességéhez.

majki82 2008.09.03. 01:19:20

*ajánlottam -már késő van :)

Átlagpolgár 2008.09.03. 09:52:44

Gyerekek, ez attól korrupció, mert kihagytak benneteket.
Ha benne lennétek, akkor jó üzletnek és megvalósítandó dolognak tartanátok.
De mindenki tudja, hogy az Autópályépítés az egy nagy PANAMA minden párt és döntéshozó részéről, mert ebből gyarapszik e kettő - maszekban vagy egyből zsebbe.
De mindannyian fizetjük...OKOS, mondaná erre a zsidó.

Leadfoot 2008.09.03. 16:50:55

Szerintem aki ezt írta, még nem járt az emlegetett helyek közelében sem. Javaslom, hogy ki kéne menni, és megnézni, mekkora kis "lankák vannak". Kíváncsi lennék, mit javasolna a szakértő úr, aki ilyen butaságokat leír? Csináljunk a pályára olyan emelkedőket, mint a Budavári Sikló?

Ja, abba a 8 kilométerbe meg szerintem beleszámoltak egy autópálya-mérnökséget és egy komplex pihenőt.

A Kőröshegyi Völgyhídhoz meg annyit: a helyi önkormányzatok miatt kellett megépíteni a lehető legdrágább változatot. Persze azért is a rohadt mocskos szemét áruló kormány felelős, hogy minden párszáz lelkes kis falu magát kiskirálynak képzelő polgármestere ott köt bele a pályaépítésbe, ahol tud...
Ha már olyan szívesen hasonlíthatunk össze a horvát sztrádával, javaslom nézzétek meg, ott hány kilométerenként van csomópont, lehajtó, meg hány kilométerenként itt...

Mindenki olyan baromi okos, azt gondoljátok, csak odaszórjuk az aszfaltot, és kész a pálya... ehhh...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.03. 16:55:18

"Csináljunk a pályára olyan emelkedőket, mint a Budavári Sikló?"

Hol is van ott a hegy meg a vár? :)

"Mindenki olyan baromi okos, azt gondoljátok, csak
odaszórjuk az aszfaltot, és kész a pálya... ehhh..."

nem vagyunk okosak, csak elég volt, hogy hülyének nézzenek 260 milliárdért ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.03. 20:14:48

Holnap a Heti Válasz is körüljárja a témát.

Ismerős mondatok:

"Szekszárdtól Pécsig épülő autópályának azon a nyolc kilométeres szakaszán, amelyet a tervezők négy, különböző hosszúságú dupla alagúttal tarkítottak, valami hiányzik. Valami, amivel az alagutak létét szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban indokolni szokás, s amit úgy neveznek: hegy."

www.hetivalasz.hu/cikk/0809/magyar_abszurd

Kurucles 2008.09.03. 21:27:41

A nyáron Svájcban jártam. Solothurn és Biel között az autópálya sok kilométeren keresztül alagútban halad. Megkérdeztem, vajon miért?
Nos, Svájcnak azon a részén sincsenek hegyek, ám mégis alagútban halad az autópálya, hogy
- a mezőgazdasági területeket ne veszítsék el, hogy
- a vadon élő állatok élhessék a korábbi életüket, hogy
- hogy a környék gazdáit és háziállatait ne zavarja a zaj stb...
Tudom, a mi országunk nem Svájc, de ezt csak azért kellett megírnom, mert van arra példa, hegy nélkül is vannak alagutak.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.09.03. 22:10:16

zero:
már sokadszorra mondják neked: VAN OTT DOMB, még ha hegy nincs is túl nagy. Én jártam arra sokat. Nagyon szép táj, igenis megéri az ESETLEGES felárat, hogy az unokáinknak is maradjon erdő, barackos, szántóföld stb. Az is, ami a délebbi nyomvonal helyén van. Meg akkor messzebb is lenne Pécstől, amit ki kéne szolgálnia, akkor meg mi a fene értelme lenne? (nekem pont jó lenne, mert Pécstől délre lakom, de nem vagyok akkora korrupt, hogy magamnak akarja autópályát :))
Szóval az lehet, hogy lopnak, de nem szakmailag, hanem általában. Legalább építsenek jót abból a sok pénzből.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.03. 22:12:45

Kurucles 2008.09.03. 21:27:41

Svájcban még arról is van helyi népszavazás, hol legyen a zebra felfestve, gondolom megkérdezték a scájcikat hogy melyiket támogatják az adójukból, az alagutast ami drágább, vagy a felszínit ami zavarja a helyieket ... megszavazták, megcsinálták. Ennyi.

Téged megkérdeztek, melyik verziót szeretnéd a Te pénzedből?

majki82 2008.09.03. 22:48:54

Nem gondoltam volna, hogy bárki emellé a csodálatos, méregdrága 8 km mellé teszi le a voksát. Lépten-nyomon azt halljuk, hogy megszorításokra van szükség, üres az államkassza, hatalmas a költségvetési deficit. Rendben építsünk alagutakat búzamezők alá (bár szerintem ez röhej), majd akkor, ha megtehetjük. Szerintem nem áll olyan jól a gazdaság, hogy ilyenekre pazaroljunk...

Leadfoot 2008.09.04. 08:36:10

Na mégegyszer...

Aki azt mondja, hogy nincs itt domb/hegy, annak javaslom, jöjjön ide, ne Budapestről okoskodjon, és nézze meg magának alaposan a terepet...

De elmagyarázom, hogy mindenki értse.
Vannak itt ezek a magaslatok, dombok. Átvinni nem lehet rajtuk az autópályát, mert egy autópályára nem lehet akkora emelkedőket rakni...
A dombok között nem kanyaroghat, mert egy autópályára nem lehet 90 fokos kanyarokat rakni...

Akkor mi legyen?

Ja, és még az is lehet, hogy így kb. közel ugyanennyi lenne a költség, mert a földeket ki kellene sajátítani (persze megy az ingatlan-spekuláció ezerrel), ki kell fizetni az ún. művelési ágból való kivonást, ki kell elégíteni a kistelepülések polgármestereinek az igényeit (lehajtót kell építeni a párszáz lelkes falvaikhoz, vagy csak simán meg kell kenni őket), ki kell váltani a közműveket, át kell hidalni az egyéb utakat, vasútvonalakat, stb.

Szóval nem olyan egyszerű ez, ahogy azt Móricka gondolja. Mert nem úgy megy, hogy a hasamra ütök, odarakom az autópályát, ahova gondolom, és ennyi.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.04. 08:40:43

Leadfoot 2008.09.04. 08:36:10

Vedd meg a mai Heti Választ és olvasd el...
Minden kérdésedre választ kapsz ...

Most pötyögném be ide az újságból.

Leadfoot 2008.09.04. 09:04:43

Kösz, ismerem Heti válasz nélkül is a dolgokat, mivel az egyik kivitelezőnél dolgozom...

Persze én megértem, hogy minden szar, amit nem Viktor épít, ez is egy szempont... :-)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.04. 09:37:13

Leadfoot 2008.09.04. 09:04:43

1, Akkor te is kapsz a 266 milliárdból, így már érthető minden kommented. Semmi baj nincs ezzel, örülök hogy van munkád, de vastagon érintett vagy ...

2, Vikort sem én, sem semmelyik komment nem említi meg. Felesleges ebbe a Fideszt meg a Zorbánt belekeverned, ezt olyan utolsü szalmaszál szokott lenne, ha az érvek elfogytak ... "bezzeg a Zorbán ..."

3, Olvasd el a Heti Válaszos cikket.

Devil Inside 2008.09.04. 10:22:04

"Vannak itt ezek a magaslatok, dombok. Átvinni nem lehet rajtuk az autópályát, mert egy autópályára nem lehet akkora emelkedőket rakni..."

Igen, ez az indok nagyon jól hangzik.
Főleg azoknak, akik ritkán járnak Ausztriában pl. Graz környékén az A2-esen vagy a Bécset délről elkerülő A21-esen.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.04. 11:24:21

Heti Válasz:

Bevágással 100 méteren 8 méter lett volna a szintkülönbség. Az EU-s előírás 7 méter.

Ettől egy sima MINISZTÉRIUMI ENGEDÉLLYEL el lehet térni ...vajon Kóka miért nem adta meg?

A megépült autópályán csak 5 perccel lesz rövidebb a menetidő Szekszárd és Pécs között, mert a 6-os út 60 kim, az autópálya meg 90 km lesz, és ezen az alagutas szakaszon csak 90 km/h-val lehet menni

dopamin 2008.09.04. 15:02:14

Üdv, látom, pár hát múltán is csak ugyanazokat a köröket sikerül megfutni itt.
Kedves Zero, még mindig nem olvastad el, vagy csak a neked tetsző félmondatokat emeled ki és értelmezed át.
www.mtm-magazin.hu/cikk.php?cikk_id=347
1. 266 milliárd a 30 éves üzemeltetéssel együtt.
2. PPP konstrukcióban épül, ez volt a legjobb ajánlat, miért nem indultál kedvezőbbel?
3. Még mindig nem mondtad el, miért jobb a bevágás az alagútnál. Miért jobb kiszedni a földet, ami felette is van? Mitől olcsóbb?
4. 2010-ben (az elkúrt) EKF lesz, azért épül addigra.
5. Szerinted hány olyan ember van, aki egy autópályaszakasz miatt szavaz egy pártra?
6. Igen, az ősbűn miatt bántjátok szegény alagutakat. Kit érdekelt 2001-ben, amikor elkezdték a tervezését, a kőröshegyi völgyhíd? Őszöd után vagyunk két évvel, a magyar közbeszédet végképp a hazugság tematizálja. Teljesen mindegy, mi épül, úgyis lopnak belőle. Ha most bevágások lennének, jó 40 méteresek, kinyitva a tájat 250 méteres sebbel, a hidak helyett még drágább töltések, hogy tudják hová tenni a földet, ami 3 év alatt se tömörödik, de párszor bedőlne, szóval most arról szólna a blog, hogy jönne egy mérnök, aki megmondta, hogy alagúttal környezetkímélőbb és olcsóbb lett volna, s a táj szépsége, bezzeg a hazug tolvajkormány tönkreteszi a szép és kies baranyai sváb falvak látképét... :D
Üdv!

THK 2008.09.04. 18:29:51

Átlagpolgár: Morcheeba - Blindfold

pakesz (törölt) 2008.09.05. 18:31:52

1., a koroshegyi volgyhidnal tudtommal az onkormanyzati szivoskodasok is kozbejatszottak, aki nem hiszi, az nezze meg miert nem epul gyorsabban az M0 -s
a poltikusok meg kulon orultek, hogy tobbe kerul, hiszen igy a 70/30 aranyszabaly alapjan tobb jut a partkampanyokra

2., az alagutakhoz kapcsolodoan szegeny labancok is azt hittek, hogy milyen egyszeru lesz az alpesi alagutak alapjan megepiteni, ok elcsesztek, pedig komoly epitomernokok voltak, de gondolom a post iroja beletartozik a 10 millio magyar futballedzo, kozgazdasz, kozlekedesszervezo guru koze azert tudja a tuttit !!!

pakesz (törölt) 2008.09.05. 18:33:14

ja igen es az osztrakoknal az M1es utan van vadatvezeto alagut, de gondolom ilyen aprosagok nem szamitanak

pakesz (törölt) 2008.09.05. 18:35:20

ideznek a blogirotol:
"Én azért hiszek a nyilvánosság visszatartó és kontrollálló erejében.

Lásd a Demcsák-esetet. Annyit lovagolt a szerencsétlen minden sajtó, TV, blog , hogy "kénytelen" volt nem elvállalni .."

ez pont egy negativ pelda volt... a leheto legnegativabbat amit el lehet kepzelni

DieHappy · http://local.blog.hu 2008.09.05. 19:56:44

Szerintem fontos minden ilyen blog, ha masert nem is, de meg lehet jegyezni a felelos emberek neveit. Nagyon sok simlis dolog van az orszagban amirol ugyanigy irni kellene.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.05. 20:58:55

dopamin

1. hidd el, a profitért csinálják. ami viszont nekik profit, az adófizetőknek veszteség. 30 év után meg vásárolhatjuk meg tőlük az M6-ost

2, PPP: magán börtön építések. A börtön az építtető kft tulajdona, után az állam megveheti tőle, miközben adóforintokból épült. Nekik profit, az államnak veszteség.Ez a PPP egy kurva nagy átbaszás / kurva nagy üzlet.

3. 8 kilometer 40 milliárdért? te láttad a bevágásos verzió költségtervezetét? Lehet hogy nem is készült ilyen? .... milyen érdekes, ugye?


4, Ez indok az alagutakra? Talán nem Pécsnek kellett volna pályázni ha nem vezet oda út. Pécs autópálya nélkül is oltári nagy égés lesz.
Amúgy meg:
A megépült autópályán csak 5 perccel lesz rövidebb a menetidő Szekszárd és Pécs között, mert a 6-os út 60 km, az autópálya meg 90 km lesz.

5. Ó, most majnem kiszalad valami csúnya? te melyik országban élsz? Itt egy csomag száraz tésztával lehet szavazatot venni, nemhogy egy autópályával ...szerinted miért ragaszkodnak görcsösen a 2010 márc.31-es átadási határidőhöz? Megsúgom: áprilisban választások lesznek (elméletileg). Szalagátvágás, fotózkodás, "a Zorbán csak 80 km autópályát épített, bezzeg mi ..."

6. Azért volt egy szakember a minsiztériumban aki jelezte és dolgozott ki másik terveket de KILÉPETT.
"Miért fáj az a 50 milliárd Önnek" - szerinted ez poénból mondták neki?

pakesz (törölt) 2008.09.05. 21:16:53

az Orban csak 18 km -t epitett ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.05. 22:43:52

pakesz 2008.09.05. 21:16:53

Komolyan? Akkor azért tart itt az ország ....

Horizont 2008.09.06. 06:47:43

zero 22:43
Nem azért tart itt az ország mert Orbán csak 18 km-t épített.
De ő IS hozzájárult hogy itt tart az ország!!Ez tény!
Még egy jobb oldalinak is be kellene látnia.
Igen tudom 6 éve nem ő kormányoz.Ennek ellenére is felelősek ők is.
Alagutak? Völgyhíd? Nem vagyok mérnök hogy eldöntsem jó-e.(mennyi amatőr szakember van)
De ebben az országban alapállás hogy mindenki lop, csal, hazudik!Mindenki? Mindig? Biztos?

Újlaki 2008.09.06. 09:16:39

Az Állami Számvevőszék csak pénzügyi szempontból vizsgálta a kérdést. A legolcsób természetesen az lett volna, ha egyáltalán nem épül autópálya.

A völgyhíd megépítését csak akkor lehetett volna elkerülni, ha nem ott fut az autópálya, hanem máshol. Azt viszont, hogy ott fusson, rengeted szempont szerint határozták meg. 2000-ben.

kontraszt 2008.09.06. 10:04:19

kedves zero!

fingod sincs ismét arról hogy mi is történik valójában ... (még szerencse ... ) azthiszed a sajátjaid szentek, azthiszed, akinek van diplomája az szakértő ... ne is haragudj, de csak röhögünk rajtad ...

dopamin 2008.09.06. 10:08:05

Kedves Zero,
- Az MTM mélyépítő magazinban az év elején, régesrégen e téma kipattanása előtt az egyik tervező elmondja, hogy az alagutas megoldás a legolcsóbb. Ezzel szemben áll a te állításod a tolnai megyei napilapból: "állítólag láttak valakit, aki hallotta" (50 milliárd)
- Még mindig nem vagy képes megérteni: lehetne bevágás, 20-40-40 méteresek, azok megtámasztása se olcsó, telek kisajátítás stb. Vagy nyilván vihetnék az egészet a terepszinthez magasabban, de akkor a völgyek felett nagyobb völgyhidak kellenének. Miért nem látod be, hogy ez NEM SÍK terep? Sőt végig nem az, nyilván ez is jól felnyomja az árát. De te nyilván sosem jártál arra, de jól tudod... :)
- A PPP ilyen dolog, a rothadt nyugatról vettük át, de ez olyan, mintha a suzukis kiszámolná, hogy a kétmilliós autója a hiteltörlesztés végén 3 millióba is belekerül. Ha a PPP-vel van bajod, akkor miért nem a Public-Private Partnership előnyeiről, hátrányairól írtál itt, s miért az alagutat kárhoztatod, mérnöki kérdést csinálva belőle, s miért nem mutatod be az egész financiális hátterét? (a szerencsétlen sztráda ppp-je üzleti díjat is kapott, valamelyik korrupt nyugati magazintól... :D)
- Igen, de kiváltja a meglévő hatos utat, mentesíti a településeket a forgalomtól, és olyan baranyai városokat is bekapcsol a sztrádahálózatba mint Bóly vagy Mohács, amelyek távol vannak attól. Talán tudod, ez egy európai korridor mentén épül.
- Én sem vonom kétségbe, hogy mennyi stikli lehet az autópálya építések körül, de a bejegyzésed szerintem megalapozatlan félinformációkon alapul, szakmaiatlan, és hatásvadász.
- Végül is mi a probléma szerinted? Az alagút? A PPP? Az hogy Baranyába autópálya vezet? Az, hogy EKF lesz, s addigra épül? (ha megépül)
Szerinted az m3-ast ősszel miért adják át, miért nem 2010-re időzítették? :D
Úgy érzem, hogy jól megkritizáljalak, a bejegyzésed, s az utólagos megjegyzéseid tipikusan a "nyuszika miért viseled a sapkát" örökbecsű érvelése mentén íródnak.

kontraszt 2008.09.06. 10:08:06

és ember, szakmailag egy nulla amit leírtál ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.06. 10:44:45

kontraszt

Imádom ha megjönnek az elvakult gyurcsány rajongók és/vagy milliomos autópályaépítők ....

oszd az észt, ne kímélj!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.06. 10:58:01

dopamin 2008.09.06. 10:08:05

Így van , teljesen igazad van, cikk összes, több mint 28 000 olvasótól megkaptam hogy élinformációkon alapul, szakmaiatlan, és hatásvadász, tele is van az email postafiókom ....

Semmi bajom sincs amit leírsz, szerinted ez egy remek dolog. Nos, mások szerint meg arcátlan pofátlanság.

De csak neked:
"z alagutas megoldás a legolcsóbb" hozzak neked egy hivatalos papírt arról hogy a 4-es metró a világ legolcsóbb és leggördülékenyebben épülő metrója?
Most komolyan, ahol százmilliárdok repkednek, mond egy szakértő valamit és csont nélkül bekajálod? Te mennyiért mondanád ugyanezt? 3 millió? 6 millió? 10 millió?

"NEM SÍK terep" persze hogy nem sík a terep, mondjuk úgy "lankás", és jártam már arra. De olyan dolgot nem láttam, ami az alagutat indokolná.
Mondjuk a kukoricás kisajátítása nem olyan egetverő összeg ....


"Én sem vonom kétségbe, hogy mennyi stikli lehet az autópálya építések körül,"
Akkor ez a 8 km/40 milliárd nem stikli? Ez így teljesen rendben?

"Végül is mi a probléma szerinted? "
Hát csak annyi, hogy egy autópályát alagútban vezetnek.Pécsre. Nem a Mecsekben.

"Szerinted az m3-ast ősszel miért adják át, miért nem 2010-re időzítették? :D"
Ó, ne játszd a hülyét, nem áll jól. Az m3-as elkészül és átadják. Szerinted miért ragaszkodnak görcsösen a 2010 április 30-hoz? Biztos nem a május 1-i munka ünnepe miatt ....

reKorrekt 2008.09.06. 12:20:43

kontraszt, dopamin

Ej no. 2 ekkora struccpol majommal rég találkoztam. Tényleg ilyen hülyék vagytok vagy csak mímelitek? Miattatok tart ott ez az ország ahol tart. Köszönjük nektek basszátok meg!

dopamin 2008.09.06. 14:32:11

Kedves Zero, ingerült lettél - vagy csak annak tűnsz?
Lehet, csak lankák, de 8km alatt van 4-5 nagyjából fél és egy kilométer széles 50 méternél mélyebb völgy, ezeken át kell menni valahogy, nyilván egy csomó műtárgy kell.
Tájékozatlanságodat és hatásvadász hajlamodat mutatja, hogy a metróval hasonlítod össze. Mi köze a kettőnek egymáshoz? Szerinted itt van fúrópajzs? Nincs, úgy készül mint egy bevágás készülne, s az óriási rézsüfelületek kiépítése sem szükséges.
De összefoglalom: amelyik szakértő veled ellentétes véleményt mond, az korrupt, megvették, hazudik, amelyik nem, annak természetesen igaza van. Talán téged egy konkurens építőcég, vagy netalán a Fidesz iroda finanszíroz? Bocs, de ez ugyanolyan érv, mint a Tiéd... :D
Az olvasottság szép dolog, de tudod Zero, a Blikk napi háromszázezer olvasója sem az esszéisták közül kerül ki... A szerzőkről nem is szólva...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.09.06. 14:32:22

üdv. mindenkinek immáron Magyarországról.

korrekt, a két "emlegetett" fevetett azért egy-két okos dolgot, na de ez volt eddig a legjobb kérdés dopamintól:
"3. Még mindig nem mondtad el, miért jobb a bevágás az alagútnál. Miért jobb kiszedni a földet, ami felette is van? Mitől olcsóbb?"

hmm, válaszolok én zero helyett:

Mi is kell az alagút építéséhez:
Mivel itt löszös talajba fúrják az alagutat, sok baromarcú kell hozzá.
Aztán kell jó sok fúrás, földkitermelés, rengeteg beton, rengeteg betonvas, omlás miatti támaszok, omlás miatti visszatemetések, omlás miatti újrafúrások. Lehet be fogják vetni a talajfagyasztást is -ha tőlem veszik az ötletet, itt szögezem le, hogy jogdíjat kérek :) ez sem egy olcsó dolog....
Kellenek szellőzőrendszerek, kell rengeteg világítás, rengeteg vészkijárat, rengeteg jelzőtábla jelzőlámpa.
Az alagútban a maximális sebesség majd 80-90 km/h lehetséges, ez a kamionok esetében 60 km/h lesz.

Töltések, bevágások.
Ehhez kellenek földmunkagépek, kellenek a tömörítőgépek, és eljárások, egy kis idő majd mehet rá az útalap, majd az út. Ja meg a földek kisajátítása.
Úgy vélem a meglévő M6-ossal is ejtettek sebeket a tájon, ésszerűen tették.

Na elhúzok a lakodalomba, ha még felmerülne kérdés a két alagútfúró-céges slepptől, kijózanodás után válaszolok. Köszi-puszi

dopamin 2008.09.06. 14:36:28

jancsibohóc, köszi,
de amit írsz, cáfolja:
www.mtm-magazin.hu/cikk.php?cikk_id=347
De persze ez korrupt és hazudik, gyurcsótány zsebében van... :D

Horizont 2008.09.06. 15:10:43

Na ez igazán érdekes volt,végig olvastam!Ki a fene gondolta hogy a földkihelyezés ilyen kacifántos dolog!
4 alagút - 0,5 millió m3 föld
bevágások - 8 millió m3 föld
A pályaszéléről könnyű okosnak lenni.Vagy okoskodni!

Mondjuk azért odavinném az egész politikai elitet kubikolni.Csak úgy.
Édes istenem de szép látvány lenne...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.06. 17:29:44

dopamin 2008.09.06. 14:32:11

Miért lennék ingerült? Mindenhol vannak okostojások, akik nekiállnak megmagyarázni a bizonyítványt. Most ide Te jutottál ...

A metrót azért hoztam fel mert hasonló nagyságrendű és botrányos beruházás.

Nem én mondtam hogy a szakértői véleményeket nem kellene 100%-nak venni, hanem Pósta Zoltán a minisztériumban. Vagy szerinted meg ő egy fidesz-bérenc, azért dolgozott ki mindenféle alternatív megoldásokat....?

Figyu, kell magyarázkodnod, ebben az egy mondatban az egész sztori benne van:
"Pósta úr, miért fáj önnek 50 milliárd?"
Ennyi. Ez tökéletesen mindent megmagyaráz.

Té, mint Tamás 2008.09.06. 21:42:44

Végülis honnan tudjuk, hogy valóban elhangzott az a bizonyos "miért fáj" című kérdés?

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.09.07. 15:38:07

Azon elgondolkoztal zero, hogy:

1. valami barom beposztolt a szanalmasra, azert olvasnak ennyien

2. kb ugy adod elo a temat hajlott korod ellenere, mint ha a vilag osszes melyepito, gazdasagi es politikai tapasztalata a hatad mogott lenne. nyilvanvalo hatasvadasz feligazsagokat szajkozol, es a kisgyerekek pajkos osszekacsintgatasaval probalod belemagyarazni h "eeeertitek. lopnak... ertitek, milyen erdekes.... hahaha erteeed".

3. "igazam van mert sokan olvasnak es meg senki nem szolt hogy faszfej vagyok blablabla" - ennyi erovel felfujathatnad a szadat, szophatnal faszt, es irathatnal Havassal konyvet magadrol, akkor is nepszeru lennel olvasnak tobbszazezren, es biztos igazad is lenne.

Nincsenek erveid (ahogy az egesz brigadnak), de legalabb a posztcimeket nagyon jol megvalogatjatok, hogy mindenki raharapjon.

Szepen vonzzatok a megkeseredett ostoba szemellenzos csurhet. Gratz.

Bena ez az egesz, es tenyleg blikk szinvonal.

DRtorgyi 2008.09.07. 16:02:40

Nekem semmi gondom ezzel a legolcsóbb megoldással, csak ne nekem kelljen fizetnem. A sok szakértő pedig hozhatna 1 (egy) példát hasonlóra bárhonnan a világból. Azonkívül, ha ennyire megoldhatatlan 4-5 50 méteres (hűha) völgyön átvezetni az autópályát, akkor miért ez a nyomvonal? Nem, nem ez a legrövidebb Pécsre.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.09.07. 16:53:16

dopamin 2008.09.06. 14:36:28
jancsibohóc, köszi,
de amit írsz, cáfolja:
www.mtm-magazin.hu/cikk.php?cikk_id=347
De persze ez korrupt és hazudik, gyurcsótány zsebében van... :D

ez a Fletós baromság kicsit unalmas már, mutass egy post-omat ahol Feri szerelmedet bántottam.Kérlek. Így másnaposan, még szánalmasabb ez a fajta megközelítése a dolgoknak.

A cikk egyébként érdekes, ha még belinkelsz 3-4 független szakértői véleményt, még boldoggá is teszel. Ennek ellenére fenntartom az álláspontomat.

vau hozzászólásához meg annyit, hogy te még a Blikk színvonalát sem éred el. Eszem ágában sincs bevédeni a blog íróit, mert néha írnak nem gyenge baromságokat, de a komment-edet überelné egy árokásó brazil gyerek is. Puszika

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.09.08. 09:16:26

Jancsibohoc:

a provokaciod szanalmas es gyerekes. cafold a brazil kisgyereket, az alapjan ugass, ne dobj be a kozosbe egy narancssarga "kurva anyadat", mert egyreszt nem idegesitesz fel vele, masreszt olcso, harmadreszt a szokasos tizeneves szellemisegu kotozkodesnek veszem, es magadat jaratod le.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.09.08. 10:46:15

Szerintem marhára felbőszítettelek :D

"az alapjan ugass,"

"szokasos tizeneves szellemisegu kotozkodesnek veszem"

ezen az utolsón felsírtam :D:D:D

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.08. 10:55:44

vau 2008.09.07. 15:38:07

komment még nem szórakoztatott annyira mint a tiedé :-)

Itt a lehetőség, szedd ízekre amit írtam, és bizonyítsd be, hogy ez a 8 km/40 milliárd/4alagut a egyetlen és legolcsóbb megoldás.

Ja, szanalmas.hu-ról 1941 látogató az elmúlt 1 hónapban


"DRtorgyi

Azonkívül, ha ennyire megoldhatatlan 4-5 50 méteres (hűha) völgyön átvezetni az autópályát, akkor miért ez a nyomvonal? Nem, nem ez a legrövidebb Pécsre."

csillagos ötös kérdés!

Horizont 2008.09.11. 18:02:00

Elátkozott hely ez az autópálya építés....

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.09.11. 19:00:34

zero:

figyelmen kivul hagyod az ertelmes hozzaszolasokat (pl a csillagos otos kerdesre mar tobben is probaltak valaszolni: pl. mert joval korabban ez lett meghatarozva, es mert be kell kotnie telepuleseket)

szajkozod a sajat legbolkapott baromsagaidat, mint valami kurucinfo light. az en csoromet is bassza a beruhazas, de ahogy minden normalis ember, a kivitelezok szintjen tudok csak fogast talalni a dolgon (lsd. lopasok), az alvallalkozok viszont a kivitelezok belugye, vallald el olcsobban legkozelebb.

te viszont semmin nem talalsz fogast, csak vaktaban lovoldozol, es nyomod az XD-ket mint valami dedos.

orulok, hogy jol szorakozol, nekem is tetszik ez a kis tinidiszko.

a vilag nem igy mukodik, en nem akarok semmit se bebizonyitani, de ha rinyalhatnekod van, miert nem TE bizonyitod be, hogy meg lehet csinalni olcsobban? ja, hogy ahhoz nem csak be kene okadni valami demagog higszart, ahogy altalaban csinalod?

orbitalis hulye kis fasz vagy, az van.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.11. 19:43:20

vau 2008.09.11. 19:00:34

Na, végre egy alagút/völgyhíd rajongó ... kell az is, nem csak a M6-osba, ha lehet akkor mindegyikbe ....

Sőt, szeretném hogy erre mindenképp legyen meg a forrás, és az SZJA-ta 36%-ról emeljék meg 40%-ra, mert úgy érzem, nem adózok eleget ...

És csak neked :
xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.09.11. 19:57:00

"szajkozod a sajat legbolkapott baromsagaidat, mint valami kurucinfo light. az en csoromet is bassza a beruhazas, de ahogy minden normalis ember, a kivitelezok szintjen tudok csak fogast talalni a dolgon (lsd. lopasok), az alvallalkozok viszont a kivitelezok belugye, vallald el olcsobban legkozelebb."

a szemelyeskedesert bocsanat, az engem minosit.

emellett a kommented az elo bizonyitek mindarra, amit mondtam. leszarod, nem olvasod el, nem is erdekel, de legalabb megvan a zsebpenz a klikkekbol.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.11. 20:02:35

vau 2008.09.11. 19:57:00

Miért ne érdekelne?
De nem írtál semmi értelmeset ....

en csoromet is bassza a beruhazas -> egyetértünk

a kivitelezok szintjen tudok csak fogast talalni a dolgon (lsd. lopasok), -> egyetértünk

az alvallalkozok viszont a kivitelezok belugye, vallald el olcsobban legkozelebb. -> egyetértünk

te viszont semmin nem talalsz fogast, ->
"Pósta Zoltán, szekszárdi közlekedésépítő mérnök tavaly még a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője volt. Szerinte a lankás Geresdi-dombságban teljesen fölösleges alagutakat fúrni, és minden követ megmozgatott a minisztériumban hogy másik nyomvonalon épüljön meg ez a szakasz.Egy tanácskozáson, ahol felvonultatta számításokkal alátámasztott észrevételeit, költségkímélő ötleteit.

"kene okadni valami demagog higszart" ->
""Mindent az érdekek mozgatnak, nem az ésszerűség. Az egyik tervező cég bármit lerajzolhat, elfogadják, a másikat meg kizárják, ha ronthatja a boltot." Mögé álltak sokan, amikor felvállalta a konfrontációt, ám lassan kihátráltak, amikor meglátták, hogy nagyobb erők nyomulnak a túloldalon. Négyszemközt vállon veregették, de a nyíltszíni kiállást nem vállalták, féltették a 3-5-8 milliós tervezési és egyéb megrendeléseiket."

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.11. 20:05:22

vau

Mondd azt, hogy a cikk Pósta Zoltán vélemémyére alapul, aki egy sértődött ember mert kihagyták a "buliból" / fideszes köcsög aki be akart tenni Kókának és emiatt a leírtak nem helytállók, a fotók meg hamisítványok és más nyomvonal nincs Pécsre.....

na, ha ilyet írtál volna, akkor azt mondanám: ez is egy vélemény, köszönöm szépen.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.09.11. 21:50:06

vau az egy dolog, hogy az anyázáson kívül még egy értelmes mondatod nem volt, de hogy még rá is kontrázol :D

Reflective212 2008.09.19. 00:42:49

Még azon is érdemes lenne elgondolkozni, hogy mit jelent ez a pénz. Hogy érhetőbb legyen a dolog: 250 milliárd forint a költség, amit kb. 10 millió magyar fizet ki. Illetve csak a harmada, mert kb. annyi dolgozik. A metró meg 520 milliárd. Vagyis adott 520+250 milliárd, az 770 milliárd autópályára, meg metróra. Vagyis ha leosztjuk emberekre, akkor 77 ezer forint emberenként. Ha pedig a dolgozó, adófizetőkre osztjuk le, nyugodtan beszorozhatjuk kb. 3-mal, vagyis kb. 230 ezer forint minden dolgozó embernek! Ezért érdemes adózni, ugye? Főleg a metróból van haszna tényleg sok embernek. Aki nem budapesti, azt pl. egyáltalán nem is érinti. De a metróépítés, meg autóút építés nagyon jó biznisz a kormánytagoknak, mert aki érdekelt ebben, nagyon szép összegeket fog visszakapni. Ha csak a 10%-át visszafizeti a cég (és annyit vissza is fizet, nem kell félni), az olyan, mintha 10 millió magyar összedobott volna 5200 forintonként 52 milliárdot a kormánytagoknak. Asszem ez a JÓLÉT, mikor ilyen önzetlenül osztogatjuk a pénzt, nem?

reKorrekt 2008.09.19. 09:30:42

"10 millió magyar fizet ki. Illetve csak a harmada"

Bárcsak így lenne.
A 10 millió emberből 4 millió dolgozik, ebből 800.000 közszolga és 1,5 millióan minimálbérre vannak bejelentve.

Tehát marad 1,7 millió ember (+ a vállalatok) aki eltartja ezt a szép nagy családot és kifizeti a 770 Mrd-ot, ami így egyből 450k/kop.

zsoze 2008.09.19. 22:07:35

Azt hiszem elszámolták a költségvetést és kevés a 250 milliárd forint, mert a kisajátított földekre kifizeték a kártalanítást a Földhivatalban bejegyezték és most kérik vissza a pénz egy részét mondván sokat fizettek. Ez persze bíróságon keresztül úgy, hogy a földtulajdonos csak a bírósági felszólítást kapja, hogy fizessen. Azt szeretném tudni miért ér kevesebbet a terület most mint 2ével ezelőtt!? De rájöttem mert autópálya van rajt!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.12.18. 17:51:58

ezúton is köszönöm minden kedves baloldali szavazónak, hogy ide juttatta az országot.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.12.19. 13:39:33

Gondolod Viktoréknak nincsenek autópályaépítô haverjai?

Kőmanó 2009.08.19. 08:48:58

@dopamin:
Az egészben az a szomorú, hogy a bebizonyított
hibázók, még most is a helyükön vannak, vagy esetleg sok milliós végkielégítés után, valahol más vezetőállásban tevékenykednek tovább, ahelyett hogy a börtönben és a megérdemelt sülyesztőben tünnének el, a többi hasonló tásukkal egyetemben.
És ezért elsősorban a politika a felelős, kivétel nélkül, hogy melyik oldalra tekintünk.

volut 2009.09.16. 12:13:56

@zero: Igen, van tippem, visszakapom a jogsimat.Biz ám!

volut 2009.09.16. 12:16:45

@vau: Itt vagyok ragyogok, mint a fekete... fojtasd tovább! (nigger pákó, vagyszurok vagy huje kocsog)

schweiz-i 2009.11.26. 01:22:52

@Kurucles: Soraid "fonatikus" magyarázattal szolgálnak, de a hegyrajzi viszonyok és a "szituáció" egyáltalán nem nevezhető, mégcsak HASONLÓNAK SEM!! Egy túrista máskép látja a körülményeket, máskép "fedzi fel" az újat!!!
Ennél fogva Te is másképen ülteted be a "valóságba" a látottakat, elhiteted magaddal, hogy ez így JÓ!!! Sajnos a swájci "élményed" nem egyeztető össze a magyar erőltetett "majd mi megmutatjuk, akármibe is kerül, nekünk van miből", a hátunk mögött ballag a "fejőstehén", úgy hívják, hogy EU!! Na meg jól jön a pénzköltés a "vértizzadt" TERVEZŐI PÉNZNYELŐ körökben is!!
NEM CSODÁLKOZNÉK azon sem, ha a következő nagy dobás; Pl: Egy hosszú algút lenne Szentgotthárd és Miskolc között, a "nagy magyar oceán" alatt !! Képzeld,
mennyien meggazdagodnának belőle!!!
Egyszóval; KÉTPÁRCSIZMA !!!!!! ez HU, az CH !!!! Még akkor is ha sokaknak nehéz elképzelni !!!

isssti 2010.03.24. 23:05:20

Könyörgöm: híd hosszu í, de "hidak" már rövid!!!

Amúgy a cikk jó..

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.09. 11:18:34

Készülő írásom részlete, amelyhez előzetes ötleteket, kritikákat várok:

M6 autópálya - Miért éppen alagút, miért nem autópálya liftek, vagy időkapus teleportálás ?

Tisztelt Olvasó !

Az M6 autópálya Szekszárd-Bóly szakaszának kivitelezésével kapcsolatosan rengeteg – sokszor kritikus - vélemény fogalmazódott meg és látott napvilágot a nyomvonalvezetés és az alagútépítés szükségességét illetően. Ezúton szeretnénk tájékoztatást adni arról, milyen előzmények és lehetséges megoldások vizsgálata után született meg az illetékesek által jóváhagyott műszaki megoldás. A környezetvédelmi és építési engedélyt kapott alagutas megoldás, a versenytárgyalás során a koncesszióra pályázók részérél maximálisan visszaigazolást nyert.

A jóváhagyott M6 nyomvonal a Bátaszék-Véménd szakaszon, ahol a Geresdi dombságban a nyomvonalra merőleges dombocskákkal és völgyecskék sorozatával szembesültünk. A talajfeltárások kiértékelése folyamán ismertté vált a terület talajszerkezete, amely túlnyomó részben lösz.

Van Olyan Pénz Amiért Korpás a Hajam mérnöki csoportunk, amit mi a belső szűk szakmai körökben csak Megérheti Hülyének Lenni Timnek (MHLT) nevezünk kiszámolta, hogy ha a teljesen vízszintestől lefelé és majd felfelé is a dombocskák alá ássuk a nyomvonalat és marha nagy szélességgel, akkor akár 8-9 millió köbméter elrettentő és borzalmas, szörnyű sárkány foga nagy földmennyiséget is elérhet.

Érdekesség, hogy az egyiptomi Kheopsz piramis becsült térfogata 2,5 millió köbméter, azaz több mint 3 ilyen nagyságú piramist lehet ebből a földmennyiségből építeni, vagy mintegy 150 km Kínai Nagyfalat.

Ekkor kezdtünk a rutinmegoldástól különböző más megoldásokat keresni és elemezni. A lehetséges műszaki megoldások közül a Bátaszék és Véménd közötti mintegy 10 kilométeres útszakasz összehasonlító elemzésének lényegét ismertetjük, amelyet részben mi végeztünk (illetve kontrollként független MHLT szakértőkkel végeztettünk) el. Amelyben Szepessy Gábor a virtus.hu-n Frady Endreként néphülyítő építőmérnök is tevékenyen részt vett.

Az összehasonlító elemzéseknél a következő lehetséges építési módot vettünk figyelembe:
- A dombok alá ássunk jó mélyen és szélesen, legalább az elrettentő 8-9 millió köbméternyit technológiát
- Az autók átteleportálását a dombság egyik oldaláról a másikra a filmekből jól ismert időkapus technológiával.
- A kaszkadőrök által favorizált autópálya dobbantó általi dombságátugrást.
- A folyók szintkülönbségénél lévő zsilipeléshez hasonló autópálya liftek megoldást.
- és az alagutas megvalósítást.

Kicsit Karcos 2010.05.30. 21:47:50

"A Pécs felé közlekedőket is leterelik az autópályáról, mert az eső miatt meghibásodott az útpálya. 15 óra előtt jégeső, majd özönvízszerű eső esett egy rövid szakaszon. A környező földeken összegyűlt esővizet a vízelvezető rendszer nem tudta elvinni, alámosta a sztráda jobbpályáját. A 127 km-szelvénynél egy vadátjáró alatt leszakadt a leállósávból körülbelül tíz négyzetméternyi burkolat. A víz megrongálta a vadátjáró alatti vízelvezető rendszert, burkolatot."

index.hu/bulvar/2010/05/30/lezartak_az_m6-os_autopalyat/

Miért nem lehetett az egészet a föld alá építeni? Demszky simán meg tudta volna oldani. Mi lesz, ha beköszönt a 30 fok feletti hőség, a 10 fok alatti hideg, ha erős szél fúj, vagy ha hó is esik, netán egy teletankolt Hummer dübörög át a sztrádán?

Pósta Úr, miért fáj Önnek az az 50 milliárd?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.30. 21:54:21

@Kicsit Karcos:

Vannak olyan körülmének, amikre nem lehet megfelelően fölkészülni műszakilag.
A mostani körülmények pont ilyenek.

Kicsit Karcos 2010.05.30. 21:57:08

@El Topo (Sgt. Elias): azt mondod, olyan erős esőre, mint ami ma volt, nem lehetett számítani az elkövetkezendő évtizedekben?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.30. 23:00:07

@Kicsit Karcos:

Nem vagy mérnök, igaz?
Figyelj csak! Természetesen lehet olyan vízelvezetést tervezni, amelyik akár egy nap alatt leeső, mondjuk 3 m csapadékot is el tud vezetni. Csak lehet hogy drágább lenne, mint kijavítani az autópályát, amelyik az igazán extrém időjárás következtében megsérült.
Te emlékszel hasonlóan csapadékos időjárásra?
Lehet hogy megéri száz évenként egyszer újraépíteni azt a leomlott részt, és nem arra készíteni fel a műtárgyakat, hogy százévente előfordul hasonló időjárás.

Kicsit Karcos 2010.05.30. 23:21:32

@El Topo (Sgt. Elias): ezt elfogadom, ilyen helyzetek valóban előfordulhatnak. Csak azt nem értem, hogy ami autópályákat Dolfi építtetett hetven éve, azokon hogy-hogy nem fogott még ki semmilyen természeti katasztrófa. Emlékezz, az M6-osnak már az építése során is volt néhány halálos áldozat, az egyik földomlás miatt - arra emlékeztetnek a tünetek, mint amikor összecsapok egy programot, és az első atipikus felhasználás során megőrül, összeomlik, fagyasztja a gépet; a jó program még a totálisan szélsőséges eseteket is tűrhetően kezeli le. Aztán lehet, hogy ezt tényleg így volt érdemes építeni - igazából hitkérdés ennyi adat ismeretében, ennyi szakértelemmel. Én csak azt látom, mint júzer, hogy minősíthetetlenül szar utak tömkelege épült Magyarországon az elmúlt évtizedekben, és az M6 átadás után szinte azonnali összeomlása sem kelt olyan benyomást, mintha térugrást hajtottunk végre útépítésben.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.31. 07:43:31

@Kicsit Karcos:

A Dolfi autópályái sem örökkévalóak. Jártam annak idején az NDK-ban, és a dolfi autópályái olyan állapotban voltak, hogy azt hittem, kiesik a tömés a fogaimból rajtuk.
Nagy építkezéseken sajnos előfordul halálos áldozat, különben nem lenne szokás, hogy a halálos áldozat nékül befejezett építkezéseket az építők külön megünneplik.

süti beállítások módosítása