Skip to content


       Szűrés lista

Gabonaügy: minden rendben?!

Tegnap lezajlott a Magyar Élemiszerbiztonsági Hivatal ülése a fuzáriummal fertőzött gabona ügyében, íme a honlapjukról a hivatalos verzió, mit sikerült megállapítani:

"A tanácskozáson részt vettek az illetékes minisztérium (FVM) és hatóság (MgSzH), a gabonatermelés, malomipari és sütőipari feldolgozás, valamint a tudomány (kutatóintézetek, egyetemek) és a vizsgáló laboratóriumok képviselői.

A megbeszélés résztvevői megállapították, hogy a Magyarországon kapható gabonaalapú termékek szennyezettsége – noha nem tér el az európai átlagtól, és jobb, mint a világ sok más területén – figyelmet érdemel. Minden lehetőséget ki kell használni, hogy a hazai gabona megőrizze hagyományosan kiváló minőségét, ezzel segítve mindennapi kenyerünk biztonságosságát, a lakosság egészségi állapotának javulását."

Vagyis nagy a baj, csak nem merik beismerni. Kellemetlen, hogy egymást érik az élelmiszerbotrányok, a paprikaügy, az átcímkézés, a melamin, a dioxinos hús, most meg ez a fuzárium.

Ráadásul a szegedi kutatók szerint ez lesz az eddigi legnagyobb, a nagybetűs ÜGY, ami teljesen hihető, hisz mindenki gabonatermékből fogyaszt a legtöbbet. Kenyér, zsemle, kakakóscsiga, müzli, zsemlemorzsa a rántott husin.....Ebből mi már betankoltunk rendesen....A fertőzés ugyanis nem most kezdődött, csak eddig elsunnyogták. A szegedi kutatók már áprilisban felhívták a figyelmet, hogy megnőtt a fuzáriumfertőzés veszélye. Mesterházi Ákos akadémikus, gabonakutató és Falkay György gyógyszerész az elmúlt években számos szántóföldi mintát és élelmiszerboltban kapható terméket vizsgált meg, és eredményeik szerint akár a több százezer tonnát is elérheti a veszélyes gabona mennyisége. A vizsgálatokból úgy tűnik, hogy legtöbb esetben a mérgezett termék nem hazai eredetű. A már tegnap is idézett orvos, Szűts Péter a statisztikákat áttekintve kijelentette, hogy a fertőzés 400 ezer felnőttet és 200–300 ezer 18 év alatti fiatalt fenyegethet. Meg azok, akik már megbetegedtek: a menstruáló ötéves kislány csomókkal a mellében, és sors/kortársai...

Ezzel szemben a MÉBIH ezt írja:

"Hangsúlyozzuk, hogy a sajtóhírekkel ellentétben a MÉBiH-nek nincs tudomása róla, hogy gabonatoxin miatt Magyarországon az utóbbi években bárki megbetegedett volna. A hatályos jogszabályok szerint az élelmiszer eredetű megbetegedést, és annak alapos gyanúját is az észlelő orvos köteles jelenteni, hogy a kivizsgálás, az élelmiszerrel való összefüggés feltárása megtörténhessen, és a további megbetegedések megelőzhetőek legyenek. Ilyen bejelentésről nincs tudomásunk."

Ne feledjük:

"A Hivatal fontos feladatának tekinti, hogy mind a szakembereket, mind a lakosságot hiteles, naprakész, megbízható, a legújabb tudományos eredményeket tükröző információkkal lássa el az élelmiszerbiztonság és egészséges táplálkozás terén."

Összesküvés-elméleteket kedvelőknek azért leírom, hogy a szóban forgó F-2-es mikotoxint, a zearalenont biológiai fegyverként vetette be a Szovjetunió Afganisztánban, Laoszban, Vietnám pedig Kambodzsában, ez volt az úgynevezett  "Yellow Rain"-hadművelet.

zero:
Nos, kezdetben a Magyar Élemiszerbiztonsági Hivatal monnyon le, mivel évek óta, hónapról-hónapra kiderül, hogy nem képesek ellátni a feladatukat.

Másrészt pedig honnan tudják, hogy merik kijelenteni, hogy egyetlen megbetegedés sem történt emiatt? Mikor mindenfajta rákban világelsők vagyunk?! Ha talál az orvos egy csomót, akkor honnan a búbánatból jönne rá, hogy az a gabonatoxintól van?! Az 5 éves kislánynál szerencsére kiderült ... HA ott, nála ez nem derül ki, a mai napig nem tudnánk semmit sem erről!

"Több százezer tonnát is elérheti a veszélyes gabona mennyisége": neveket, termékeket de azonnal! Ha egy kósza disznó vagy csirketüsszentés miatt levágják az összes állatot a farmon, akkor ilyen esetben miért nem semmisítik meg a fertőzött gabonát? Kik a felelősök, akik "elfelejtettek" intézkedni, tájékoztatni?

Szóval, ha a Hivatal kijelenti, hogy "bár a veszély valós, aggodalomra semmi ok" akkor biztosak lehetünk benne, hogy kurva nagy gáz van ...

Tisztelt "Felelősök"!

"Halálra ítélték Kínában azt a férfit, aki tavaly 600 tonna melaminnal szennyezett fehérjeport készített. Halálra ítélték a por értékesítőjét is. Kínában 300 ezer kisgyerek betegedett meg, és 6 meghalt a melaminnal szennyezett tejpor, bébitápszer miatt."

Nagy mázlijuk, hogy Magyarországon vagyunk ...

Címkék: botrány egészség társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr581202264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kyncza 2009.06.23. 10:08:18

Csak sikerül valahogy kipusztítani ezt a náczi, faszista népet...

Ombudsmanyus 2009.06.23. 10:20:21

A legszebb az, hogy az exportra kerülő gabonához be kell szerezni egy igazolást, hogy nem tartalmaz fuzáriumot. Tehát ilyen vizsgálatok igenis folynak, de amit itthon megzabálunk, arra nem terjednek ki.

f.m.j. 2009.06.23. 10:21:57

Én mindig hiányolom, hogy soha nem hozzák nyilvánosságra a termékek nevét, hogy akkor most mit ne...
a múltkor is beszéltek a gyerekeknek gyártott kozmetikumokról, hogy rákkeltő anyagok vannak benne, meg idiotizmushoz vezethet...

és könyörgöm, miért kell nekünk külföldről búzát, meg ilyesmit hozni, amikor itt még nem fertőzött, de van egy gyanúm: mi esszük az ő szarukat, ők meg eszik a mi jó minőségű magyar tiszta búzát... ne mondja senki, hogy az EU nem járt jól velünk...
Sokat köszönhetnek nekünk... mondjuk az egészségüket

picur3ka 2009.06.23. 10:25:42

Azt hiszem, irtam mar ezt regebben, semmi osszeeskuves elmelet, nemzetbiztonsagi szolgalatok regen foglalkoznak ezzel. Potencialisan az egyik legegyszerubb tomegirtasi modszer.

Honnan jon az ilyen szallitmany, azt nem mondjak?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 10:27:02

"A szegedi kutatók már áprilisban felhívták a figyelmet, hogy megnőtt a fuzáriumfertőzés veszélye. "

ez kicsit olyan mint az augusztus 20.-i vihar.
fehérváron tudták, hogy jön a vihar, elmaradt a tűzjáték, nem is halt meg senki. budapesten is tudták h jön a vihar, de nem maradt el a tűzijáték, meg is haltak öten

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2009.06.23. 10:28:56

@kyncza:
Ez a cél barátom. Hazánk igen csodálatos ország lehetne. Gondolj bele: nincs tornádó, hurrikán, földrengés, vulkánkitörés, cunami, nagy testű ragadozók, kis testű mérges-halálos állatok, egyelőre öngyilkos merénylők sincsenek. Ellenben van vizünk (mi az hogy!), fasza termőföld (sajnos egyre több gyarmatosítók kezén), korlátlan energia (geotermikus), csak hát rohadtul útban vagyunk. Ez a szomorú igazság.

irrelevant 2009.06.23. 10:29:13

Szégyen, hogy ez az ország gabonaimportra szorul. Pontosabban szorul a frászt, csak a külföldi olcsóbb...

Kaptunk mi már valami jót is az EU-tól? Azon kívül persze, hogy nem kell bepecsélteltetni az útlevelet a határnál...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 10:30:01

"a szóban forgó F-2-es mikotoxint, a zearalenont biológiai fegyverként vetette be a Szovjetunió Afganisztánban, Laoszban, Vietnám pedig Kambodzsában, ez volt az úgynevezett "Yellow Rain"-hadművelet."

én megmondtam tegnap: békés népirtás.
akartok gyereket? költözzetek el.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.06.23. 10:30:59

Amúgy tényleg nem értem.

A gabona 3% fertőzött.

A megoldás: aratás után vagy előtt mintavétel, ha az eredmény
a, negatív, mehet a malomba, onnan a pékségbe
b, pozitív, mehet a szemétégető megsemmisítésre

MIÉRT nem lehet egyszerűen megoldani semmit sem ebben az országban ?!

Tapmancs 2009.06.23. 10:32:20

Az EU monnyon le.

A magyar gabonát ne vigyék külföldre, a külföldit vigyék el tőlünk!

kyncza 2009.06.23. 10:32:58

Akkora mértékű a korrupció Magyarországon, jhogy mindig Gotham City jut eszembe róla a Batman-ből.
Egyszerűen valakinek pénzt adsz, és azt csinálsz, amit akarsz itt!!

És ha azt mondják, hogy nem fertőzött?? Ki hiszi el??
Az se biztos, h tényleg ellenőrzik, ha ellenőrzik is, ki tudja, h a valós adatokat közlik e??
Ez szélsőséges eset, de csak azért, mert valamiért nyílvánosságra került...mi lehet még a háttérben??

Érdekes, 20évvel ezelőtt nem hallottam ilyet, h allergiás valaki, ritkaság számba ment? Most meg??
Ilyen allergia, olyan allergia, pl. nekem is 2 éve van, 2 hétig viszket a szemem, aztán elmúlik. Nem iszom, nem dohányzom, edzés miatt viszonylag egészségesen táplálkozok, de cseszhetem ezek szerint...

Tapmancs 2009.06.23. 10:33:51

@zero: Nem is kéne megsemmisíteni, állítólag a szesziparban a fertőzöttet is hasznosítani tudják. (Gondolom whisky-t csinálnak belőle, vagy tisztaszeszt.)

Tapmancs 2009.06.23. 10:36:32

@otvospeter: Az sem az EU miatt van. Norvégia pl Schengen-tag, de nem EU-tag. Ott sincs pecsét, de külföldi áruk sem árasztották el a polcokat.

Maximio 2009.06.23. 10:40:22

@otvospeter:
Nyithatsz cukrászdát Bécsben.:P

Egyébként nekem is az jutott eszembe, hogy ez az ország simán meg tudná termelni a saját gabonaszükségletét, és még exportra is jutna.

Maximio 2009.06.23. 10:41:08

@Maximio:
De persze nem ez történik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 10:41:30

egyébként nem felejtsük el - hogy mint az egészségügyben - az állami, a közjó érdekében működő szervezeteknél mindig a kereskedelmi érdekeket szolgáló emberek ülnek, úgy itt is, a mezőgazdaságban sem lehet kivétel, az állam (főleg a szoci) egy nagy maffia.

szintén idéztem tegnap:"(fuzáriumos gabonát nem veszik meg a gazdától a kereskedők, vagy csak über szar áron veszik meg... hogy miért veszik meg? Mert kirostálják, és összekeverik a rendes, gombamentes gabonával, és jó áron továbbadnak rajta)."

ami a kereskedőknek jó, jó az állami vezetőknek is. ezeket nem különösebben érdekli, hogy melyik mentőautó felszereltebb, ha mercedes a mentőautó, mercedesszel jár a közbeszerzést végző nő, ha toyota a mentőautó, akkor toyotával (mégha a férje nevén is van az autó).

mind2 (törölt) 2009.06.23. 10:44:44

Ezeket gazdálkodók írják egy mezőgazdasági portálon :

fuzárium
.Feco., 2009, június 20 - 09:02
Ez gusztustalan. pont tegnap beszélgettünk róla anyámmal.

Még Ő is jön, azt mondja, hallotta milyen egészségtelen a bio élelmiszer. Mondom Tessék??? Miért lehetne az egészségtelen, főleg még egészségtelenebb? Hát mert azt nem permetezik, és ezért gombás! Ekkora hülyeséget mondani! már vagy 30 éve minden hazai és nemzetközi szabvány 1%-ban határozza meg az élelmezésre és takarmányozásra (!) felhasznált gabonafélék fuzárium fertőzöttségét. Az összes többi mehet az égetőműbe, biogáznak vagy bioetanolnak. Ha bio, ha nem. De az 1% akkor is jó.

Az elmúlt napokban a csapból is a fuzárium folyik. Szerintem tudjátok miért? Népbutítás, piacrontás, semmi más. Most, miután korábban aszály volt, mindenki elhagyta a második gombakezelést, utána bejött ez a párás csapadékos idő, így nyílván meg fog jelenni a fuzárium. De az emberek agya szépen le lesz szanálva, így amikor majd józsi bácsi bedöcög a felvásárlóhoz a búzájával, az csak ránéz, azt mondja, hogy ez fuzáriumos (vizsgálat néne!), és józsibácsi lebiggyeszti a fejét, és aláírja, hogy odaadja 1000-1500 Ft-ért, hogy elvigyék az égetőbe. Amikor kimegy megmérik, és ha határérték alatt van, jön a manitou, és kanállal ráhordja a jóra, és belekeveri.
Szerintem ennyi.

Fuzárium a köbön
Borozdaharcos, 2009, június 20 - 17:41
Szevasztok!

Na most már nálunk is kombájnos ünnep van, esik az eső!
Az ám a legnagyobb baj, hogy a mezőgazdasági érdekvédők vonuljunk az utakra akciói ide juttatták a mai magyar mezőgazdaságot, hogy gyakorlatilag mindenki a gazdák ellen van, aki nem gazdálkodik. Ebből adódóan könnyű dolguk van a piacromboló, vagy csak jó heccnek tűnő népbutítóknak.

A tavalyi évben is, ami csapadékosabb volt 0,3% körüli fuzáriumot mutattak ki a vizsgálatok, mindezt 1 kalászvédelem mellett! Azok akik legalább 2 védelemben részesítették a búzájukat, mint mi is 0%-os fuzáriumfertőzést mutattak ki. arról nem is beszélve, hogy ma már alap követelmény a fuzárium fertőzés feltüntetése a beltartalmi mutatók mellett, e nélkül nem is mozoghatna az áru!

Az más kérdés, hogy árletörés és olcsóbb beszerzés miatt 22-24%-os sikértartalmú lisztet és búzát is hoztak be az országba, ami még a hazainál is többször megázott búzát feltételez, azaz nagyobb százalékban lehetett jelen a fuzárium vagy más gombás fertőzések. Vagy alapból nem is kenyérnek valót hoztak be, ami megint csak a vásárlók megvezetését és 1 esetleges magyar megjelöléssel a hazai gazdák további lejáratását eredményezi!!!

Több ember többet tud, sok meg semmit!!!
borozdaharcos@gmail.com

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 10:46:08

@kyncza: még rákosi mondta, Illyés Gyulától hallottam, hogy nehéz a szocialimuzust építeni 9 millió fasisztával. most h nőtt a fidesz és a jobbik támogatottsága, hasonlóan gondolkodnak a
liberális elvtársak is.
ezek már 1919-ben (től) kiakartak irtani minket, Szamuely hírős győri beszédéből tudjuk.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 10:47:39

@otvospeter: nagyon helyes, h így gondolkodik a baloldal is.
az unió gyarmattá tett minket, ez objektív tény, nem pedig jobboldali maszlag.

irrelevant 2009.06.23. 10:50:07

@tesz-vesz: Rólam mintáznád a baloldal szobrát? Megtisztelő :D

Kenguru 2009.06.23. 10:50:17

Itt van balra a most olvastuk rovatban ez a link:kkbk.blog.hu/2009/06/22/magyar_mezogazdasag_a_rendszervaltas_utan_szubjektiv_elemzes

", és nem gombás a gabona (fuzáriumos gabonát nem veszik meg a gazdától, vagy csak über szar áron veszik meg... hogy miért veszik meg? Mert kirostálják, és összekeverik a rendes, gombamentes gabonával, és jó áron továbbadnak rajta)."

"A takarmánybúzaként eladott búzát külföldön már étkezésiként adja el a kereskedő. Hogyan? A kereskedő vesz jó minőségű gabonát, összekeveri a rossz minőséggel és tádámm, átlagos minőségű gabonát kapott, ami még épp étkezési."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 10:50:18

emlékeztek a zeitgeistban volt (vagy a 2. részében az addendumban) hogy egy nagy usa gyógyszertár tudta, hogy mérgező a gyógyszere, de mégis piacra dobták, és bizonyíték van rá, hogy tudta már rég előtte. ott csődbe is ment asszem a cég, de itt? itt mindent a Cég képvisel! te k élet, ez nagyon durva ám, ha belegondoltok.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.06.23. 10:52:21

Nem tudom hogy ez megint minek szól ez az ügy. Kialakult bennem egyfajta paranioa az ilyen élelmiszerügyekkel kapcsolatosan, én is utánaolvastam és az országban tényleg nagyon csekély a fertőzőtt búza mennnyisége, csakhogy ahogy már valaki említette előttem hogy a jó minőségű búzát nyomott áron felvásárolják az országból kiviszik, és szinte ellenőrizetlenül jön be sokszor a rossz minőségű ki tudja milyen búza és félkész pékárú.
Az EU csatlakozás egyik legelbaszottabb pontja az volt hogy nem készültünk fel a multik stratégiája ellen és gyakorlatilag kihasználva ezen a téren való gyengeségünket mi lettünk az élelmiszer szemét lerakótelep, ez főleg még Meggyesiék rövid ideig tartó regnálása alatt volt nagyon szembetűnő, azóta részben hozzászoktunk részben felléptek ellene, de sajnos a mai kormányban nagyon sok ember érdeke ellen való hogy magyarországon tényleges élelmiszerbiztonságról lehessen beszélni.
Kicsit szakmámba vág mert élelmiszeripari gépekkel foglalkozok. Ha kimegyünk egy kiállításra tőlünk nyugatabbra és szétnézek hát sok olyan műszaki megoldást látok ami miatt a gépet az EU előtt egész egyszerüen a magyarországi előírások alapján nem lehetett volna üzembe helyezni. Az országban előállított termékek nagyjából még mindig a régi előírások szerint készülnek amik sokszor szigorúbbak mint az EU-s előírások, ehhez még hozzájött egy csomó EU-s baromság amiknek egyyébként semmi értelme a magyar előírások mellett, aztán csodálkozunk hogy miért drága a magyar termék.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 10:52:22

@otvospeter: hát valahogy muszáj kijönni egymással a jövőben, ha ti is így gondolkodtok a "náczi" jobbikkal, m gárdával, semjénnel, kövérrel kapcs. akkor békében megleszünk

Parkőr (törölt) 2009.06.23. 10:53:09

@tesz-vesz:

india jó példa a hatalomgyakorlási technikára.
Egy kasztot gazdaggá tesznek, kiemelnek, oktatnak,ők lesznek a helytartók, akiknek a vagyona, és jó módja fögg a gyarmattartóktól.
A többiek meg a hangyák., vagyon nélkül, jövő nélkül.

A fegyver nélküli gyarmatosításnakmeg mivagyunk a prototipusai.
90ben iígérgetés, hogy 94-re unios tagok leszünk, csak fizessük a hitelt az IMFnek, és kezdjül el felszámolni a mezőgazdaságot, meg a könnyűipart, Aztán 98-ra ígérték, de ennek már az alapinfrastruktúra volt az ára.

A legszörnyűbb, hogy azt még most sem látja a zország többsége.

PublicEnemy 2009.06.23. 10:56:34

@zero: Azért,mert a probléma NEM a M.o.-on termesztett gabonákkal van,hanem az importált szarokkal.Ahogy nem a magyar paprikával volt baj,hanem a Brazíliából behozottal,ahogy nem a magyar sertéssel,hanem a dánnal és lengyellel,ahogy nem a magyar csirkével,hanem a thaiföldivel....
Csak azt nem értem minek vesszük külföldről a gabonát,amikor ott rohad el több ezer tonna az intervenciós-raktárakban!
Ezenkívül még probléma van a BIO-termékekkel is ,mivel ezeket nem kezelik a különböző betegségek, fertőzések ellen.
VEGYEN MINDENKI MAGYAR TERMÉKET!!!Lehet,hogy némelyik kicsit drágább(mivel a fajlagos költségek nálunk jóval magasabbak,mint külföldön),de jobb és biztonságosabb!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 10:58:39

@Tapmancs: lehet én vok a hülye, de ez pont hogy az eu miatt van.
egyébként két országot az eu-n belül nem igazán tudunk így összehasonlítani, mert nem ugyanazokkal a feltételekkel léptek be. most írországot velünk , meg spanyolországot nem lehet összehasonlítani, mert teljesen más feltételekkel léptek be. itt kivel léptünk be? viktorral? nem. a patás még szerintem is mérföldekkel jobb eredményt hozott volna ki ebből.

Parkőr (törölt) 2009.06.23. 11:00:09

@PublicEnemy:

Mondjuk a brazil paprikát nem egy gonosz manó keverte össze a kalocsaival meg a szegedivel, hanem a magyar tulajdonos.
És ugyanő hozta forgalomba magyar termék matricával. Ezt azóta sem bocsátottam meg nekik.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.06.23. 11:00:35

miért godoltátok hogy a cereáliák kivételt képeznek?

Én ebben semmi meglepőt nem találok.

Ilyen mennyiségű embertömeget nem lehet eltartani normális minőségű olcsó élelmiszerrel.

A világ kormányainak dönteniük kell, hogy vagy etetik a népeket rossz minőségű élelmiszerrel, és a szegények lassabban halnak meg mintha csak simán éhenhalnának, viszont addig is dolgoznak és termelnek, vagy hagyják őket éhen hallni, akkor viszont nem tudják megtermelni a gazdagoknak szánt javakat.

Ez a kérdés válasszatok!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.06.23. 11:02:19

@PublicEnemy:

Értem ... de úgy tudtam mi vagyunk Európa éléskamrája, akkor hogyhogy jön be hozzánk búza?

Nekünk kellene eladni aranyáron (meg az ásványvizet), ahogy az arabok az olajat ...

mind2 (törölt) 2009.06.23. 11:03:30

@PublicEnemy: meglátod, eljutunk oda, hogy előbb-utóbb visszatérünk a jó régi disznóvágásos időkbe, meg veszünk húst és kolbásztöltőt, meg savanyítunk otthon, meg nem lesz tele az a hülye hűtőszekrény felesleges divatzabákkal, hanem elég lesz pár kaja, mint régen...és a nők újra megtanulnak lekvárt főzni, a férfiak meg fát metszeni.. Rájön majd erre mindenki..ha így megy tovább :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 11:05:02

@mind2: igen ez is lehetséges, főleg úgy h nem mondják h ez többségében külföldi búza volt. (ha az volt.)
mindenesetre a földmoratórium most jár le, mindenki szereti olcsón megvenni azt, amit lehet drágán is. lehet megint a gazdák szívják meg.

kyncza 2009.06.23. 11:10:34

@tesz-vesz: ööö...semjént, kövért nem lehetne kihagyni speciel (a többi pondró mellett)??

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 11:11:05

@Parkőr: "ha beledöglünk is fizetjük az imf hitelt. ez a magyar virtus"

ezt suchmann mondta, bokros, vagy kuncze? nem emlékszem, mintha vmi mszp-s nő lenne inkább...

mind2 (törölt) 2009.06.23. 11:12:42

@tesz-vesz: múltkor a tv-ben mesélte egy magyar gazdálkodó srác öccse, hogy az osztrákokhoz jár dolgozni húsüzembe.
Tudod milyen sertést dolgoznak ott fel ? Hát magyart. Átjön az osztrák, megveszi a magyar sertést, átviszi, ott magyar hentes srácok feldolgozzák, aztán tudod kinek adja el a feldolgozottat az osztrák ? A magyar kereskedőknek !!! Eszem megáll. MEGÉRI neki.
Nálunk meg a húsüzemek betört ablakait a szél csapkodja, és esővíz csorog be a régi hűtőkamrákba. KINEK AZ ÉRDEKE, hogy mindenünk tönkrement, és tönkremegy ?
Nézd meg az Aldit, Lidl-t. Tele ismeretlen müzlikkel, pelyhekkel, a szart hozzák ide az nyilvánvaló. Jómúltkor osztrák paradicsom palántákat láttam az Aldiban. Osztrákot érted ?
Megéri az ízetlen, szagtalan, vértelen osztrák szart idehozni !!!!
Magyarországra osztrák paradicsom palántát....

PublicEnemy 2009.06.23. 11:14:49

@Parkőr: Igen,ebben igazad van!
Azt azért tegyük hozzá,hogy ma az ország nem termel annyi paprikát,mint amennyire szükség lenne.Azaz a kínálat nem elégíti ki a keresletet.Ezért a nagy paprika gyártók,mint Szeged és Kalocsa is arra kényszerül,hogy importáljon.Hogy miért?Mert a paprikatermesztésnek óriási az élőmunka-igénye,vagyis nem lehet mindent géppel végezni,ez pedig jóval nagyobb költséget jelent,és mint minden mást egyszerűbb behozni az olcsó külföldit,majd jó nagy árréssel tovább adni.
Igen,ellenőrizni kellett volna mielőtt forgalomba hozzák.Egyébként elenyésző mennyiségről volt szó,és azt is utána kivonták a forgalomból.Ez egy jó nagy pofon volt a gyártóknak,ú.hogy merem állítani,hogy most már fokozottan odafigyelnek az ilyen dolgokra.Nyugodtan eheted.....:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 11:14:54

@kyncza: semjén én bírom, kövér meg szálka a komcsik szemében, de mintha neki is lenne

na persze id Hegedűs Lóránt simán üti Semjént.
www.youtube.com/watch?v=v9E30J8rh2k&eurl=http%3A%2F%2Fkkbk.blog.hu%2F2009%2F06%2F09%2Fp1175103&feature=player_embedded

eszkep 2009.06.23. 11:16:52

@zero: Sajnos az EU-csatlakozás után már nem vagyunk "Európa éléskamrája", sőt már volt olyan év is azóta, amikor gabonából impirtra szorultunk... Talán megfigyelhető, hogy 2004 óta a mezőgazdaság (szándékos?) tönkretétele folyik.

Most nem mennék bele, EU-szpticista dumákba (mint pl. felvevőpiacknak kellettünk az EU-ba az iparunk, mezőgazdaságunk le van szarva), viszont alkalomadán megérne egy posztot a EU-csatlakozás utáni "magyar" agrárpolitika, illetve az EU gazdaságpolitikai alapelvei.

Parkőr (törölt) 2009.06.23. 11:16:57

@tesz-vesz:
A friss EU csatlakozás ígéretébe nem fért volna bele, ha megcsináljuk azt amit a lengyelek.

megszopattak ,de az csak a kezdet volt.

Gyorgy 2009.06.23. 11:19:45

@fmj: "mi esszük az ő szarukat, ők meg eszik a mi jó minőségű magyar tiszta búzát... ne mondja senki, hogy az EU nem járt jól velünk...
Sokat köszönhetnek nekünk... mondjuk az egészségüket "

Nem kell mindenen EU-zni. Nem az EU "veszi" el, hanem szepen a magyar cegek exportaljak oda. Mert tobb penzt kapnak erte ott. Itthon meg amikor 50 forinttal olcsobb a szlovak sajt, akkor mar senki sem gondolkozik, csak gyorsan berakja a kosarba.

Ugyanigy a magyar sutoipar nincs kenyszeritve arra, hogy kulfoldi gabonat vegyen, de a piac igenyli, hogy tok mindegy milyen szar, de olcso legyen.

Ja, es pl. kenyernel nem kell a duma, hogy nem tudja megfizeni. Ez napi 100 forintnal nem nagyobb kulonbseg, annyi mindenhol van.

eszkep 2009.06.23. 11:20:46

@Tapmancs: A magyar gabonát vhetnék külföldre, ha nem Brösszelben mondanák meg, mennyit termelhetünk EU-piacra!
Azt tudjátok, hogy az EU-tárgyalások során a mezőgazdasági-, élelmiszerbiztonsági előirásokon Magyarországnak kellett lazítani (!), mert nálunk szigorúbb minőségi követelménmyek voltak érvényben, mint az EU szabvány..

Tapmancs 2009.06.23. 11:22:44

@eszkep: a magyar gabonát csak akkor vigyék külföldre, ha mi már nem tudjuk megenni. Ilyen egyszerű.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 11:23:37

@mind2: a komcsiké, nekik érdeke, eladtak minden gyárat, mert ezen meggazdagodtak
a budai hengermalom volt az ország legnagyobb malma, most asszem in-kalosok őrzik a rothadó épületet, mert semmi nincs már ott, a komcsik direkt szedték szét, rontották el, tették tönkre a gyárakat, mert ezen gazdagodtak meg.
ők nem tudnak fenntartani.
most meg mondhatják: "ha kimegy a multtiii megszűniik a munkahely". hát persze ha tönkreteszed 90-ben a hazai gyárakat! elő volt készítve a terep, kapták az instrukciókat a külföldi szabadkőművesektől, imftől, eutól, világbanktól meg a tököm tudja kitől, a "demokratizálódásra" felkészítették ám az országot.
a régi mondat "mennek a tankok, jönnek a bankok". nincs új szabadság, régi gyarmat van, és erre 20 év után kezd rájönni a magyar nép.

Gyorgy 2009.06.23. 11:27:15

@Tapmancs: "Az sem az EU miatt van. Norvégia pl Schengen-tag, de nem EU-tag. Ott sincs pecsét, de külföldi áruk sem árasztották el a polcokat."

Na, ez peldaul nem igaz. En Osloban lakom. Egyreszt a kinalat a 80-as evek magyar abc szintjet eri el.

Masreszt, lehet hogy nincsen Milka csoki, de a "helyi" Freia-t ugyanugy a Kraft Foods gyartja. Az "osnorveg" garnelatermekek nagy resze dan. A sutik jelentos resze (majdnem mind, ami kvazi-frissen kaphato a boltban) sved.

Az elemiszerpiac oligopol, a legnagyobb ceg, a Nortura, minden evben 6-7 nagy botranyt szallit, hogy vagy coli fertozott volt a hus, vagy fem- esetleg uvegszilank volt benne.

Persze abban furodnek, hogy a norveg kaja a legjobb a vilagon. Meg is lepodne a vilag, ha tovabb jutna a norveg ujsagoknal, hogy az osloi kikotoben a lazacot orakig kint taroljak a napon, mielott beraknak a hutokontenerben (kaptak is erte kis buntetest a helyi ANTSZ-tol, most is es evekkel ezelott is, semmi sem valtozott).

mind2 (törölt) 2009.06.23. 11:27:54

@eszkep: a franciák miatt kellett megművelt termőterületet csökkentenünk, még anno a csatlakozási tárgyalások idején, ha jól emlékszem. A régi ( és alapító ) EU tagok lobbija olyan erős mezőgazdasági téren, hogy labdába nem rúghatunk.
Egyébként jó országmarketinggel csodákat lehetne még mindig művelni, és az is biztos, hogy megállnánk a saját lábunkon is. Engem már biztos hülyének néznek, mert mindent megszagolok, piacon, áruházon. Hiába írják ki, hogy magyar a paradicsom, megszagolom, mert a magyarnak illata van ( akárcsak a paprikának ) a marokkóinak ( ami spanyol alatt " fut " ) se illata, se íze. De a hollandnak sincs. Mikor a németeknél voltam az árusnál minden egyes paradicsomon nevetőfejes matrica volt..kidíszítette basszus... felemeltem, megszagoltam, illat semmi. Lehet, hogy mosolygott, de betonkemény volt és nem az az igazi magyar piros. A német - magyar rokonaim megvesznek a magyar gyümölcsért, zölségért.. és mi nem használjuk ki. Pedig páratlanok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 11:28:56

@Prinzessin Erbsen: nincs szükség választani ugyanis magyarország simán el tudja tartani önmagát, a búzatermelésünk (most ezt hallottam:) elég lenne 30 millió emberre.
ebből kiválogatjuk a rosszat (egy utópiában, ahol nem a karácsonyfákat díszítjük fel), és még bőven maradhat jó, kitűnő minőségű búzza.

eszkep 2009.06.23. 11:31:08

@Tapmancs: Ez egészen 2002-ig így működött.

PublicEnemy 2009.06.23. 11:32:25

@zero: Mondok erre egy példát!Ez is jó poszt lehetne!
Józsi bácsi júniusban learatja a búzáját,de nincs aki megvegye!Mit tehet?Az EU és az állam karöltve megvásárolja tőle intervenciós áron,de majd csak novemberben.Azonban Józsi bácsinak nincs akkora raktára,ahol addig tárolni tudná,meg pénze is majd csak febr.-márc. környékén lesz.Na,ekkor jön Béla,akinek van több bazi nagy raktára és felajánlja Józsi b.-nak,hogy megveszi tőle,de jóval áron alul.Mit tesz a paraszt?Inkább odaadja olcsóbban,minthogy megrohadjon nála,és egy fillért se kapjon érte.És Béla nem ám a hazai malmoknak fogja eladni,hanem exportálja!Aztán novemberben megtelnek az intervenciós raktárak.Csakhogy az EU nem olyan jó fej,hogy mindet kifizesse,ezért ott fog elrohadni.Hogy mégis miért importálunk?Mert a mienket nem veszi meg senki,mi viszont megvesszük a környező országok gabona-feleslegét.Óriási,nem?!

f.m.j. 2009.06.23. 11:32:49

@Gyorgy:

Jó, akkor nem Eu-zok:)

De azért van jogom utálni a rendszert, ugye? Itt a net elötti csendességemben, ahol csak el képzelni tudom, hogy jó néhány dühödt kommentelő társammal morfondírozunk azon, hogy miért is kellene nekünk spanyol, vagy izraeli répát vennünk... a piacban sem vagyok biztos, hogy hazait kapok, nemcsak a tecsóban, vagy az osanban...

és hogy ki mit tud megfizetni, azt ne mi döntsük el... de nehogymá' az mi szégyenünk legyen az is, hogy latolgatni kell a polc elött, hogy ez most velem jön-e, vagy sem...
Miután ez az egész mesterségesen van (mármint a hazai élelmiszeripar) lerohasztva, legalábbis szándékos, tudatosságot vélek felfedezni, tényleg más érdekeit szolgálják, nem a magyar érdekeket, így nehéz nem ellenérzéssel viszonyulnom az Eu-hoz... nem, nem az okozója, de kihasználója a tönkretettségünknek, no akik ebben asszisztáltak, azokat jobban megbüntetném...

SirBors · http://kisby.blog.hu/ 2009.06.23. 11:34:14

"legtöbb esetben a mérgezett termék nem hazai eredetű"
még egy indok hogy inkább a hazait vegyük de ááá dehogy minek a minőségi magyart, jó nekünk a szar külföldi is végül is rólunk van szó.

f.m.j. 2009.06.23. 11:36:55

@SirBors:

és HOL vannak azok a boltok, ahol garantáltan hazai terméket lehet kapni? (nekem nem jó a külföldi termék:)) amit lehet, vidékről szerzünk be, de az elég nehézkes, időszakos...

eszkep 2009.06.23. 11:36:56

@mind2: Érdekes adalék, hogy az Eu-ban szétosztott ÖSSZES mezőgazdasági támogatás harmadát (!) Franciaország kapja.
A jó marketing tényleg segítene. Ügyebár az Országimázs Központot megszüntették a szocik, aztán most a régi országimázs kp. költségvetésének triplájáért (!) reklámoznak, csak nem a kölföldieknek Magyarországot, hanem minket hülyítenek...

Ami a minőséget illeti, egy példa: Németország azért veszi a magar mézet, mert azzal javítják fel a kínai méz minőségét! A német, svéd, angol gabonát meg már vicc is összehasonlítani a magyar gabonával.

Gyorgy 2009.06.23. 11:38:36

@fmj: "hogy miért is kellene nekünk spanyol, vagy izraeli répát vennünk... a piacban sem vagyok biztos, hogy hazait kapok, nemcsak a tecsóban, vagy az osanban..."

Ebben tokeletesen igazad van! En peldaul az osloi boltokban szoktam gondolkozni, hogy pl. miert az USA-bol hoznak ide cseresznyet es miert nem tolunk? Vagy almat? Neha kaposzta es feketeszeder szokott jonni, de semmi mas.

A magyar elelmiszeripar gondjait szerintem reszben a sajat megosztottsaguk, a nem-minosegorientalt termeles es az tul kicsi cegmeretek okozzak. Mindenki utalta a tsz-t, jogosan, de egyedul egy szakadt traktorral nem lehet versenykepes. Ezzel egyutt a politika sem vedi elegge a termeloket, peldaul a libapehely cirkusz vagy a tomes. Ott szerintem egeszen nyilvanvalo, hogy a magyar vizibaromfi termeles kinyirasa a cel.

f.m.j. 2009.06.23. 11:40:16

Egyébként bennem az is felmerült, hogy nemcsak áltatjuk magunkat a hazai termék mindennekfelettiségével? (mert tényleg ezt sulykolják, hogy mi nem tudunk jót gyártani)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 11:43:41

@Parkőr: de simán belefért volna, ne legyünk kishitűek, simán elengedhették volna a hitel egy részt, de minimum kérhettük volna, ez semmibe sem kerül (persze sosem árt, ha van egy olyan vezető rétegünk akik nem férgekből és pondrókból állnak hanem minimum gerinces állatokból) emlékeztek arra miket mondtak kunczéék, amikor úgy 6 évente felvetődött az hitel egy részének eltörlésének kérelmezése? (ők hozták fel, hogy még véletlenül se jöjjünk mi rá erre, ezért előre elmondták előre h ez rossz): "ez már elévült, csak megszégyenülünk". azt tudjátok egyáltalán miért olyan sürgős belépni nekünk az euba? ki akart egyáltalán belépni? volt róla átfogó társadalmi vita, mielőtt népszavazás ment? meghallgathattuk az eu-tagadók (mint pl Drábik) véleményét a mi tökéletes médiánkban a népszavazás előtt, h teljesen átfogó képet kapjunk? nem.
és miért is jó ha uniós pénzünk van? mindenki (analfabéta) örül hogy "euró, jaj de jó" , de hogy mi a haszna azt egyik se tudja. nincs különösebb haszna. (ahoyg bokrosról is tartják "bokros jó szakember, én bízom benne", de az h csődbe vitt egy bankot és az államtól kért segítséget, miközben hirdeti a gyenge államot, valahogy nem tűnik nekik okos érvnek a média tömjénezése mellett elhalványulnak az érvek)

gghrtz 2009.06.23. 11:43:48

Annyi a titok , hogy nem kell enni olyan terméket , ami lisztből készült , ugyanis ezek alapból veszélyesek , mert könnyen hízik tőlük az ember...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 11:47:10

@Gyorgy: és ki tehet arról h mi olcsóbb és mi drágább? mi dönti el az import-exportot?
a magyar belföld, eus ráhatással.
(egyébként ez egy bonyolult kérdés lehet, nekem erre egy közgazdász nem tudott válaszolni).

Gyorgy 2009.06.23. 11:48:46

@fmj: "Egyébként bennem az is felmerült, hogy nemcsak áltatjuk magunkat a hazai termék mindennekfelettiségével? "

reszben igen. Lasd a savanyu jonatan alma ("mert az a finom, a savas") -- ezert veszi az ember az edes tirolit.
szetfolyo, puha saszla szolo ("mert az a finom edes, igaz, szallitani nem lehet") -- ezert veszik a nagy szemu olasz szolot.

persze vannak jo peldak, szerintem peldaul a husipar egesz jo. Komolyan, meg az olcso cuccok is ehetoek, amugy pedig a kolbaszok, szalamik es kozepkategorias vagy jobb sonkak siman megutik a "nyugati" mercet.

A gond inkabb az, hogy nehez egyertelmuen elkuloniteni a tomeg es a minosegi gyartokat. Peldaul ott a mez: hiaba veszi le az ember a dragabb mezet a bolt polcarol, lehet, hogy hamis. Vagy mindenfele mas mezbol van osszepancsolva. Ezt nem indokolja semmi, legyen egy olcso "vegyes mez", meg legyen normalis, "draga", akacmez. De akkor az ember tudja, hogy mit vesz!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 11:54:02

@fmj: most a fidesz halványan támogat egy ilyen boltot, ahol csak magyar van, a termelő egyszerűen beviszi ide, és nincs manager réteg, aki csak üzletel, de nem dolgozott meg semmiért, mégis övé a legnagyobb haszon.

f.m.j. 2009.06.23. 12:06:38

@Gyorgy:

melléhúztál, :) mert nekem a jonatán alma a kedvencem,-az igaz, hogy a fog vásik tőle, de az aromája felülmúlhatatlan..., meg sütni is csak az a finom, a vastaghéjú vízízű idared pedig tőlem elrohadhat, és édes tirolit sem veszek
és a dél-afrikai szőlő dettó

mézet meg csakis méhésztől

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.06.23. 12:09:16

@tesz-vesz:
Jaj kedvenc mondásom mikor mondják, hogy mert ki fognak vonulni a multik:) Ekkora baromságot, persze majd csapot paot hátrahagyva itt hagyják az egészet mi?? Feladják a piacot:) Annyira demagog hülye meberek vannak politikusaink között:)

f.m.j. 2009.06.23. 12:15:08

@DexterMorgan78/Séfbácsi:

én nem félnék, hogy kimennek, szerintem jobban járnánk, nem rövidtávon, hosszútávon...

PublicEnemy 2009.06.23. 12:20:51

@mind2: Remélem így lesz,és visszatérünk a gyökerekhez!Bár a belvárosban necces disznótvágni!:)

RussoSS (törölt) · http://devizaspekulans.blog.hu 2009.06.23. 12:34:47

eszkep: sajnos tudnék regélni az EU csatlakozás utáni magyar gazdaságról, összehasonlítva azzal, hogy "mi lett volna, ha nem..."...

De inkább ne akard tudni...:S

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.06.23. 13:14:44

@tesz-vesz: igen eltudná, ha nem akarná mindenki megvenni a sok szart, amit forintért nem tudnak beszerezni, de kell meg egy elektromos kütyü a konyhába az asszonynak, amivel persze nem főu, meg egy ujabb lcd, mp, meg mittudom én amivel kabítani lehet az agyat.

Mit gondosz mennyi idő kellene hogy kitörjön a parasztháború, ha mondjuk 500 ft lenne egy kilo liszt?

Mi lenne ha mindenki csak annyit zabálhatna amennyi a munkájához elég, és a 600-ik kis kinai müanyag mütyöt, és a 32. gagyi kinai topot nem tudná megvásárolnai nap nap után?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.06.23. 13:25:01

Erre szoktam azt mondani, hogy tessék csak nyugodtan a Lidl-Aldi-Tesco value-osanolcsó termékeket vásárolni, természetesen semmi baj nincs velük, egészségre ártalmatlanok; ugye, mami?

Na, ja, azért veszi meg mindenki a szemetet, mert ó'csó. Igaz, kis idő múlva sokkal többe kerül az ebből kialakuló probléma kezelése (pl. allergia, daganat, egyéb finom betegségek), de hát ez olyan tipikus hazai gondolkodásmód: vegyük meg ma olcsón, hogy holnap mi lesz, az meg kit érdekel...

SirBors · http://kisby.blog.hu/ 2009.06.23. 13:39:15

@fmj: pont ezaz, hogy nincsenek. Sajnos. Persze van pár kezdeményezés(most ez a Magor projekt pl), de amíg az állambácsi nem ezt támogatja addig nem nagyon tudnak fejlődni, mi meg kapjuk továbbra is a szart.:/

luucy 2009.06.23. 15:01:18

"A vizsgálatokból úgy tűnik, hogy legtöbb esetben a mérgezett termék nem hazai eredetű."


Ez a lényeg, és nem más. A hazai mezőgazdaságot szétverik, nem tudnak versenyképesek lenni. Így maradnak a bevetetlen földek, és inkább hozzák külfödlről a szart.
Minden szar élelmiszert behoznak külföldről.
Paprika botránynál is mi volt? Nem a magyarországról származó volt fertőzött, hanem a kínai... Itt is.

Mert a nagy cégeket is a profit érdekli.
A Kistermelőket meg tönkreverték, holott ők adtak a minőségre! A tömegtermelésben ez már nem játszik...

Még jó, hogy én nem nagy cégek termékeit vásárolom, hanem őstermelőktől, pékárú tekintetében meg kis pékségektől akik helyben vásárolnak lisztet...

Tescoba meg ilyen helyekre nem járok. Sem bio, sem más termélet venni. Aki ott vásárol, az meg is érdemli...

Boltban csak csokit, üdítőt meg társait... Abból is csak az ismerteket :P

És persze vidéki gyerek lévén nem élek burokban sem. Kiskoromban sem éltem abban. Tán ettől vagyok ilyen ellenálló? :D:P

Plutonic 2009.06.23. 15:51:03

Magyarán szar a cucc, csak a többi nagyon szarhoz képest jobb.
Már ez is mérce a "minőséghez"????

K.Jani 2009.06.23. 16:32:09

atya úr isten! hát milyen ország ez. tényleg semmibe veszik az embert. tiszta matrix, csak elemek vagyunk.
miért nem lehet megtudni normálisan a 21.sz.-ban, hogy melyik búza a szennyezet? a külföldi, szennyezet honnan jött, és hogyan?
ez nem gyerekjáték. az emberek egészségéről van szó. szegény kislány, bele sem merek gondolni!
(álitólag a tesco-s gabonapehellyel volt gond. valaki tud pontosabbat?)

K.Jani 2009.06.23. 16:35:30

na és hogy katonai hadműveletekben vetették be!! hát ez már csúcs! atya úr isten!!!!! náthás csirke, mutáns-náthás disznó, mi jöhet még?
és az embernek ne legyenek összeesküvés elméletei szép új világ!

tudi 2009.06.23. 18:50:54

Dejó, hogy vesszük a sok külföldi szart, mikor tudnánk itthon jót is előállítani, dehát akkor mi lenne a sok külföldi szarral.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 19:58:52

@Prinzessin Erbsen: namost a búzát ne keverd a műanyag mütyükkel, (egyelőre a kenyérről van szó, ha csak magyar búzából csináljuk akkor addig ugyanúgy jön be a külföldi hifid), meg hogyha levennék az sok adót a búzáról olcsóban kijönne mint a külföldi.
hidd el, nem kel állandóan a majom politikusok szavain csüngni

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.23. 20:07:27

@Droli: "ez olyan tipikus hazai gondolkodásmód"
tipikus magyar szegénységnek mondanám inkább

sasinc 2009.06.24. 15:27:16

Dr. Roszik Péter levele a Nők lapjában 2009.06.17 -én megjelenő cikkre:


Molnár Gabriella főszerkesztő részére
Kedves Főszerkesztő Asszony!
A Nők Lapjában 2009. június 17-én megjelent írásokhoz (3. és 21.- 24. oldal) kívánok észrevételt tenni.
Sajnálatos, hogy a biotermékekről szóló cikkeik jelentős mértékben ártottak a magyar biogazdálkodásnak és a bio (ökológiai, biológiai, organikus) termék fogyasztóknak. Lapjuk megjelenése óta számtalan hívást kaptunk biotermelőktől, élelmiszer-feldolgozóktól, akik érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartják cikkeik hangvételét, és sommás ítéletét. Ami ettől még szomorúbb, hogy a biotermék fogyasztók jelzik, hogy megrendült bizalmuk a biotermékekben, pedig sokan biotermékek elfogyasztásával kezelik rosszindulatú betegségeiket, kerülik ki az allergiás tüneteket, vagy egyszerűen ezzel védik egészségüket. Most a helyes reakció az lenne, ha visszatérnének a – gyomorba nem való – vegyi anyagokkal (szermaradékok, tartósítók, ízfokozók, állományjavítók, ízesítők, színezékek stb.) terhelt szokványos élelmiszerekhez? Gondolom, hogy Önök sem ezt a célt akarták szolgálni, pedig részben ez sikerült.
A leírtakkal szemben a következő ellenvetéseim vannak:

1.
Önök összekeverik (sajnos sokan mások is) a reform élelmiszereket a biotermékekkel, pedig az előző egy nehezen körülhatárolható, pontosan nem definiálható „termékcsoport”, míg a biotermelésre két, az EU-ban kötelezően alkalmazandó jogszabály vonatkozik, és semmi köze a reform termékekhez. Az Önök cikkei valójában „reform” termékekről (teljes kiőrlés, müzli) szól, nem biotermékekről.
2.
Utánanéztünk, és amennyire be tudtuk azonosítani, a hivatkozott és vizsgált (szennyezett) termékek nem voltak biotermékek.
3.
Táplálkozástudománnyal és élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakemberek gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy a „szokványos” termékek „reform” módon történő elkészítése kockázatosabb, mint a „nem reform” változatoké, így pl. a teljes kiőrlésű vegyszeres gabona veszélyesebb, mert a lisztbe kerülő korpán (a szem felszíne) van a növényvédő szerek (és a gombatoxinok) jelentős része, vagy pl. a hidegen préselt nem bio olajok esetében a napraforgó maghéjon lévő érésgyorsító vegyszert a kicsurgó olaj magába oldja és koncentrálja. Az ilyen termék azonosítása a biotermékkel nagyon-nagyon félrevezető és ártalmas.
4.
Sajnos Önök (és a fogyasztók is gyakran) azt gondolják, hogy a „bioboltban” csak (vagy főként) biotermék kapható, pedig sok „biobolt” egyáltalán nem tart bioterméket! Sajnos az EU jog a „biobolt” megnevezését nem definiálja, ezért csak a termék címkéjének és a termékhez kapcsolódó tanúsítványának megtekintése jelent garanciát (ezek adattartalmát az EU rendeletek körültekintően tartalmazzák), az ezeken történő helytelen, megtévesztő jelölés súlyosan szankcionálható is.
5.
A biogabonákat valóban nem szabad kezelni a fuzárium gombákkal szemben vegyszerekkel (ezek maradékai súlyos egészségkárosító hatásúak lehetnek), ennek ellenére a rendelkezésünkre álló szakirodalmak adatai egyértelműen bizonyítják, hogy a biotermékek gombatoxin szintje legtöbb esetben kedvezőbb, ritkán azonos, mint a nem bio termékeké (és szermaradék sincs)! Ennek a jelenségnek sok oka van, így a biogazdaságok élő talajának természetes fertőtlenítőképessége lényegesen jobb, a bio talajok kezelésére kiterjedten felhasznált mikrobiológiai trágyák blokkolják a gomba támadását, a sok műtrágyával nincsenek fellazítva (=fogékonyabbá téve) a növényi szövetek, és a legfontosabb, hogy kötelező a vetésváltás (gabona után nem vethetnek gabonát), amely eljárások külön-külön is és együtt különösen jelentős mértékben akadályozzák a fuzárium gomba kezdeti fertőzését.
6.
A vizsgált tételek (beszerzett információim szerint) nem is Magyarországról származtak, és nem is voltak biok. A magyar biogabonák kb. 80 %-a az EU régi tagországaiban és Svájc talál vevőkre. Minden tételt vizsgálnak, és eddig (1996 óta) még egyetlen tételről sem tudunk, amit fuzárium toxin-tartalom miatt utasítottak volna vissza. Mindeközben – főként élelmiszerbiztonsági előnyei miatt – pont ezen országokban volt az elmúlt két évben a „bioboom”, a „biorobbanás”, amely az éves biotermék-fogyasztás két számjegyű (10-35 %) növekedésben testesült meg. Lehet-e, hogy nálunk a „bio” mérgez, a nálunk fejlettebb laborháttérrel rendelkező és legalább velünk azonos (?) táplálkozási kultúrájú országokban meg gyógyít, vagy legalábbis nem mérgez?
7.
A Biokontroll azt nem tudja igazolni (ha cikkükben a „kérje a tanúsítványt” fordulat erre utalna), hogy a termék nem tartalmaz mikotoxint, de azt igen, hogy a termék biogazdálkodásból származik. Amint leírtuk, ez a gazdálkodási rendszer csökkenti a toxin tartalom valószínűségét, de nem zárja ki a jelenlétét.
8.
Az valóban elvárható, hogy – legyen szó biotermékről vagy más termékről – ne kerülhessen a fogyasztók asztalára egészségüket veszélyeztető élelmiszer (megjegyzem, hogy számos adat igazolja, hogy a magyar élelmiszer ebben a mutatóban – főként a szermaradékok tekintetében– nagyon jól teljesít).
9.
Több ezer bio termelő, feldolgozó, kereskedő becsülettel végzi termék előállító munkáját, sok energiát, gyakran az életét, egzisztenciáját tette arra, hogy ebben a nehéz gazdálkodási rendszerben termeljen, és a legtöbben büszkék arra, hogy a jó oldalon állnak. Nem tehetik tönkre felületes értékelésükkel azt, amit más nagy gonddal felépített!
10.
Bizonyára Önök is érzékelik, hogy – talán főként a rengeteg élelmiszerbiztonsági botrány miatt, amelyek a biotermékeket eddig rendre elkerülték – sokan foglalkoznak ezzel a kérdéssel a nyilvánosságban. Gyakran a közlés előtt kikérik véleményünket, ha pedig megemlítik a Biokontrollt, akkor szinte kivétel nélkül minden esetben megteszik ezt. Jó lett volna, ha Önök is ezt tették volna, mielőtt a kifogásolt írásokat közzéteszik.
11.
Sokan összeesküvést is feltételeznek (GMO és/vagy vegyszer lobbit a háttérben), mások arra utalnak, hogy cél lehet a gazdák elriasztása az ökológiai gazdálkodás támogatási rendszerébe történő bejelentkezéstől (hogy másoknak több jusson!), hiszen most, 2009. június 1. és 30. között lehet jelentkezni a 2009-2014 között folyósítható – és nagyon jelentős – támogatásért. A most elriasztott és kimaradó gazdák előreláthatólag leghamarabb 2014-ben jelentkezhetnek be a biogazdálkodás támogatási rendszerébe!

A leírtak mellet is az a személyes érzetem, hogy Önöket az olvasóik iránt érzett felelősség motiválta, amikor a cikk közlése mellett döntöttek. Ha ez így van, akkor nem lehet az a céljuk, hogy a világszerte legbiztonságosabbnak tartott élelmiszerektől, a biotermékektől elriasszák olvasóikat, és a „vegyszer-maradék fogyasztók” táborába vezessék vissza, vagy tartsák őket.
Mindezek alapján kérjük, hogy találják meg annak a lehetőségét, hogy helyreállítsák olvasóik és a közvélemény előtt a biotermék becsületét; ez azért is nagyon nehéz lesz, mivel cikkeik alapján széles körben hátrányos megítéléssel foglalkozott sok hírforrás (MR Krónikák, TV-k, kereskedelmi rádiók stb.) a biotermékekkel.
A valós hírközlések biztosítása érdekében szívesen rendelkezésére állunk!

Üdvözlettel:
Budapest, 2009-06-21

Dr. Roszík Péter ügyvezető,
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

2009.06.25. 17:44:28

Az az érdekes, hogy átvételkor még az utolsó kis tanyán is ellenőrzik a gabona fuzáriumszennyezettségét, sikértartalmat, mindent, addig nem is fizetnek a termelőnek. Akkor hogy a pecsába kerül ki a piacra szennyezett gabonakészítmény?

Az is érdekes, hogy alig van már magyar kézen lévő gabonaátvevő/feldolgozó.

Minket itt szopatnak, EU. Stop.

süti beállítások módosítása