Skip to content


       Szűrés lista

Csűr-csavar a főigazgató tesztügyben

Remélhetőleg mindenki emlékszik Kern Józsefre és az ő H1N1-tesztjére. 2009.augusztusában ugye nagy csinadrattával bemutatta Diagon nevű cégének új termékét, amely állítása szerint két óra alatt képes eredményt hozni, mert más eljárásokkal szemben egy lépésben kimutatja a H1N1 vírust. Kern zsíros állami megrendelésre számított, nagytételben eladott teszteket vizionált, ám az üzlet meghiúsult, mert az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által elvégzett vizsgálat során kiderült, hogy a teszt a hangoztatottakkal ellentétben alkalmatlan a H1N1 kimutatására.

Persze Kern nem dobta ki a kukába, megszerezte a forgalmazásához szükséges igazolást a minisztérium alá tartozó Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH), és azóta is használják a magyarországi laboratóriumokban. Minden tagadása ellenére is egyértelműen köze van a Corden Kft-hez, ami Magyarország számos közkórházának privatizált laboratóriumait működteti. Ezekben szépen elsütögeti a tesztjeit, az OEP pedig kifizeti neki, vagyis tulajdonképpen van "állami megrendelés".

A magyarországi bürokrácia mintapéldája persze, hogy nincs összekötve az EÜ-Minisztérium alá tartozó engedélyezési hivatal és az ÁNTSZ adatbázisa. Így aztán minek bármit is bevizsgálni?!

A H1N1-tesztnek egy titokzatos arab cégen kívül a Bajcsy-Zsilinszky-kórház (ami egyébként nem alkalmas erre) adott referenciaigazolást. A Magyar Nemzetet nagyon foglalkoztatja az ügy, és kérdéseikre végre választ kaptak Kálmán Sándortól, a kóház főigazgatójától.

Nem is akármilyet!

"A kórház főigazgatója írásban válaszolt kérdéseinkre. Ebben elismerte: „van tudomásunk arról, hogy referenciaigazolást adtunk ki a H1N1 vírus kimutatására szolgáló reagens használatáról”, ugyanakkor kifejtette, hogy számukra a referencia kifejezés nem a megfelelhetőséget jelenti."

Lássuk!

Egy Idegen Szavak Szótárát vett segítségül a főigazgató úr, és erre jutott:


„A referenciát adó tehát – a kifejezés jelentése szerint – valamiről felvilágosítást ad, amely a saját tapasztalatait tartalmazza, ajánlást, felvilágosítást ad arról, hogy mit észlelt egy bizonyos termék, eszköz, eljárás stb. alkalmazása, használata során. A referencia nem azonos valamely termék megfelelőség értékelésével, megfelelőségi tanúsításával”

 

Ennyi, ügy letudva Kálmán Sándor részéről!

Pedig vehetne egy új szótárt.

Címkék: társadalom egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr311924982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arlequin 2010.04.16. 11:08:51

@Tigeri:
"- hűségem a becsületem, izé, pontosabban a név kötelez, tigeri úr!"

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.04.16. 11:16:26

@Tigeri:

Ezt a kérdést Kálmán Sándornak, a kóház főigazgatójának kellene feltenni.

Aztán a válaszra azt mondani: -Sajnálom , nem felel meg. A referencia mint tudjuk nem a megfelelőség tanúsítása, nem látjuk igazoltnak, hogy Ön alkalmas a munkára. Viszont látásra.

jozicsenko 2010.04.16. 11:29:36

hmmm, ha vajon a főizgató urat újra kell választani, vajon lesz-e, aki megkérdezi: mik az Ön referenciái, Kálmán Úr?

nem_hiszem_el 2010.04.16. 11:51:00

A főigazgató úrnak valóban szüksége lenne egy szótárra.

Referencia:
- bizalmas jellegű tájékoztatás, értesítés
- ajánlás, ajánlólevél
- egy jelnek vagy jelsorozatnak a jelrendszeren kívüli valóségra való vonatkoztatása

Referál:
- valamiről beszámolót tart, jelentést tesz, hírt ad
- valamit elmond

Nagyon keveri a kettőt.

Kodomo 2010.04.16. 15:02:32

Röviden:
Valamilyen titokzatos ok miatt nagyon ajánlom, hogy vegyenek a termékből, de ez nem jelenti azt, hogy alkalmas is a teszt.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.16. 21:57:08

@Kodomo:

Téves.
Az állam (eü-minisztérium) szemet húny afelett, hogy a termék alkalmatlan, és betegeken alkalmazzák.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.04.16. 21:59:54

Egyébként megnézném azt az idiótát, akitől szerződéskötés előtt elkérik a referenciáit, és ő azokat adja oda, amiben lehúzzák.
Azt meg pláne, hogy ezek után meg is kapja a megbízást.

(Szanyi meg szégyellje magát, hogy a beégésével keresztbetett ennek a postnak:)

Horizont 2010.04.16. 22:32:51

@laspalmas: Szanyi mindent visz napok óta. Legény (leány) legyen a talpán aki ki tudja most őt ütni! Egy KO-t azért megnéznék:)
Pedig a poszt nagyon jó és érdekes. Az csak mellékszál, hogy egy főigazgató nem (akarja) tudni mit jelent a referencia. Ami lényegesebb egy alkalmatlan egészségügyi teszt amit alkalmaznak. Bravó. Állítólag nagyon szigorú követelmények vannak minden ilyen termékkel kapcsolatban, vagy akkor mégse?Ha nem tudja kimutatni akkor hogyan mire használják? Amikor itt járt a járvány nem tudhatjuk mégis mennyien kapták el, ugyanis ha nem súlyos lefolyású volt akkor a háziorvosnál véget is ért a járvány, mert ő aztán nem nézte vagy nézette meg HN1N -e? Tehát egy JÓ (!!) teszt aranyat ért volna! Csodálkozni ne csodálkozzunk miért tart itt a magyar egészségügy ahol tart, mennyi szekrény mennyi csontvázzal lehet tele, csak még nem nyitották ki az ajtókat:( A szekrényekben csontvázak a temetőkben pedig sok halott, akik lehet most is élhetnének még......

Horizont 2010.04.16. 22:45:51

@Horizont: Pardon: H1N1 Kicsit túlragoztam:))

süti beállítások módosítása