Skip to content


       Szűrés lista

Hány káefté kell egy szervízút megépítéséhez?

Igazi "állatorvosi ló" ez a sztori:

A zalaegerszegi ZalaSprint-M Kft. 24 ezer tonna mészkő és töltésföld felhasználásával készítették el az M7-es autópálya munkálatainak részét képező mezőgazdasági utakat. Nem kapták meg a teljes összeget, így a fennálló követelést eladták a Ittasofőr Kft.-nek, akik ma megkezdték az út elbontását, mivel a kft. a kitermelt földet és mészkövet értékesíteni akarja.

Az Ittasofőr Kft. megrendelésére bontanak vissza a ZalaSprint-M
Kft. munkagépei egy utat Zalakomár határában - MTI Fotó: Varga GyörgyMTI Fotó: Varga György

Délelőtt 10 óra előtt a rendőrség is megjelent a helyszínen és leállította a munkálatokat. Az MTI úgy tudja: a rendőrök mintegy háromnegyed órával később azzal hagyták el a helyszínt, hogy a tulajdonjogi vita eldöntése a bíróságra tartozik.

Már ez is éppen elég súlyos, de sokkal keményebb, hogy kapta meg a melót a ZalaSprint-M Kft.:



Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megkezdett autópálya-építés nyertese a PVT-M7 Konzorcium volt, amelyben a Porr Építő Kft. a fő résztvevő. A Porr a balatonfüredi Kutas B.B.B. Kft.-nek adta ki a mezőgazdasági utakra vonatkozó megrendelést, de ez a cég közbeiktatta a Mezőbau Invest '09 Kft.-t, azonban még itt sincs vége a láncnak. A Mezőbau ugyanis a nyíradonyi Nyírút Kft.-nek adta tovább a megrendelést, amely végül megbízta a ZalaSprint-M Kft.-t a munkálatok elvégzésével.

A Nyírút Kft. képviselői az utóbbi hónapokban elérhetetlenekké váltak, januárban, éppen hasonló lánctartozásos ügy miatt előzetes letartóztatásba került a cég vezetője.

A ZalaSprint-M képviselői a fővállalkozót is megkeresték, ám a Porr jogi képviselőjétől azt a tájékoztatást kapták, hogy velük nem állnak jogviszonyban, ők a közvetlen alvállalkozóikat kifizették.

Ennyi.

Mint a Megyeri híd, meg a többi ezeregy hasonló ügy esetében. A fővállalkozó sajnálkozva közli, hogy ők mindenkit kifizettek, aki meg a piramis legalján van, az dögöljön meg.

Tényleg olyan roppant bonyolult felszámolni, megszüntetni ezt a rendszert?

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr301958771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsit Karcos 2010.04.28. 14:57:43

@minimalista: meg az sem ártana, ha egy vállalkozást ugyanúgy csak tehermentesen lehetne eladni, mint pl. egy autót.

Marcellusca 2010.04.28. 14:58:42

@Noname Cowboy: Figyejjé, vaze! :)
Látod, pontosan így folynak el a közpénzek.
Nem figyelnek a zemberek. :D

Gontar 2010.04.28. 15:00:06

Már megbocsássatok, de az 1 vagy 2 szint, meg hasonlók az hülyeség... A "mindenttudó" cégek ideje régesrégen lejárt (ahogy azt @Fungie is írta). Ilyen csak a kommunizmus alatt volt - ott is csak papíron.

Építőiparban dolgozom. Egy-egy nagy beruházás kb. így néz ki (al)vállalkozói lánc szempontból (mivel ez csak egy hsz így nem tudok rendes hierarchikus láncot rajzolni, de sokszor 1-1 szinten párhuzamosan is vannak többen)

- beruházó (pénze van, "ipara", szaktudása nincsen ahoz, hogy építsen)
- bonyolító cég (mérnöki szaktudás A-tól Z-ig, banki ügyintézés a finanszírozáshoz, tervezés, engedélyeztetés intézése, pályáztatások, műszaki ellenőrzés és a létesítmény működési, használatbavételi engedélyeztetése). A bonyolító alatt van egy generál tervező - ez önmagában általában csak az építész tervet tuda megoldani, így alatt vannak: statikus, belsőépítész, gépész tervező, elektromos tervező. Csak az elektromos tervezést kiemelve: az elektromos tervező alatt van alvállalkozásban (általában az erősáramú és világítás terveket önmaga csinálja, a gyengeáramú rendszereket kiadja, mert az teljesen más szakma): tűzjelző, beléptető rendszer, CCTV, biztonságtechnika, IT, gépészeti automatika, stb...

Amikor a tender tervek elkészülnek elkezdődik a pályáztatás. Itt kiemelem, hogy pl. sokszor a mélyépítésre és a magasépítésre külön-külön generálkivitelezőt keresnek (piaci verseny), de most tételezzük fel, hogy csak 1 generál kivitelező visz mindent. Tehát, generál kivitelező általában önmagában megoldja a főbb építészeti munkákat (sokszor ezt sem tudja (generál és munka nagyságától függ), így már itt is bejön egy rakat alvállalkozó, pl.: darus cég, mélyépítős cégek stb...), de az alábbiakra mindenképpen van alvállalkozója:
- belsőépítészeti és külső építészeti munkákra: korlátépítők, gipszakartonosok, álmennyezetesek, ajtós- ablakos cégek, burkoló cégek, térkövesek, ereszcsatorna rendszer építők, csatornázók, tereprendezők stb...
- gépészeti munkákra (általában van 1 gépész generál, és a többi alatta - ez a generál önmagában megoldja vagy a vízoldalt, vagy a légoldalt, vagy mindkettőt, de mindenképpen van alatta rengeteg alvállalkozó): csőszerelés, kazánosok, hűtősök, egyéb nagyberendezés beszállítók (folyadékhűtők, hűtőtornyok, aggregátok, légkezelők, stb...), radiátoros banda, légtechnikai szerelők
- elektromos munkákra is általában 1 generál van (aki önmagában megoldja pl. a betáphálózatot, dugaljhálózatot, világítást) és alatta a többi (amiket a tervezésnél felsoroltam az elektromos oldalhoz).

A gépész és elektromos generál alatt elhelyezkedő, szintén valós munkát végző cégeknek is vannak alvállalkozóik (pl. tervezők, akik a gyártmányterveket majd a megvalósulási terveket készítik, munkaterületen esetleges szerelési munkákhoz (pl a CCTV-s bandának a kábelezéshez)), ez egyszerűen elkerülhetetlen.

A turpisság egyáltalán nem a lánc hosszában rejlik általában (habár valóban előfordul néha egy-egy beiktatott, valós munkát egyáltalán nem végző láncszem is)... Majd ha lesz energiám mégegy ilyen hosszú hszt írni, akkor leírom, hogy hol vannak az aljasságok (amiket én látok) elrejtve. :-DDD

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.04.28. 15:01:31

A vagyonvédelemben dettó. In-kal, WAlton, Expol és a többi mind mossa kezeit, mert a vagyonőröket az alvállalkozók viszik papíron, ezen nagy multiknak csak 20-30 adminisztratív dolgozója van.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.28. 15:05:56

@Gontar: Azért amit leírsz ott van némi egyszerűsítési lehetőség. Miért van annyi generálkivitelező?? Meg a többi semmit sem végző. Egy fő generálkvitelező legyen. aki koordinálja. Megfelelő szakemberekkel. Nem ám egy panelből egy titkánővel iránytani egy autópályaépítkezést!!!

dr. Aullah 2010.04.28. 15:06:42

Komolyan mondom, ezért halálbüntetést szabnák ki: Miután lenyúlják a munkáért járó pénz nagy részét, kiadják a munkát az al al alvállalkozónak apró pénzért, és ki sem fizetik. Csődbe megy a kis vállalkozása... nem is akarom folytatni.

De mivel a nagy pénzek így vándorolnak a hazaá... izé, politikusokhoz, ezért szart sem fognak csinálni. Nem áll érdekükben. Ez teljesen olyan, mint a kisebb parlament... néha feldobják, lebegtetik a témát, tervezgetnek róla... aztán kuss. Egy évvel később meg kezdődik előröl.

Támogatom az ilyen kezdeményezéseket. Igenis vigyék el, ami az övék, és próbálják eladni, hogy a pénzüknél legyenek. Az is tetszett, amikor a szállodából vitték el az ajtókat meg ablakokat. Ők már eleget vártak, végre tettek is valamit!

minimalista 2010.04.28. 15:07:37

@Kicsit Karcos:
Autót adhatsz el hitellel terhelten, csak arról a vevőt tájékoztatni szokás. Uí. ingatlan esetében: a földhivatalban minden terhelést be kell jegyezni. A cégeknél is működnek már nyilvántartások, a piaci szereplők nemigen futnak bele rossz vételekbe, ez inkább az állami cégekre jellemző - lásd. malév. asszem...:-)

Kicsit Karcos 2010.04.28. 15:09:43

@minimalista: rosszul fogalmaztam.

De azt ugye nem csinálhatom meg, hogy ha pl. van bankhitel az autómon, akkor eladom terhelten, a banknak meg esetleg küldök egy levelet, hogy ezentúl a Béla fog fizetni helyettem?

Ugye vállalkozást adótartozással el lehet adni APEH-engedély nélkül is?

dr. Aullah 2010.04.28. 15:10:18

@Gontar: Ez mind nem is lenne gond... HA nem lopnák el egy részüket (akkor az összköltség is olcsóbb lenne) és ki lenne fizetve mindenki rendesen.

Gontar 2010.04.28. 15:16:03

@Noname Cowboy: Amit leírtam az nem egy állami beruházás struktúrája. :-D Jó esetben csak 1 generál kivitelező van (aki valós munkát is végez), alatta meg a gépész generál és ez elektromos generál (aki szintén végeznek valós munkát önmaguk is) azonos szinten. Hol látsz benne semmit sem végzőket???

Állami beruházásokkal kapcsolatban kevesebb a tapasztalatom, mert azok általában előre le vannak osztva (sokszor majdnem a legalsó szintig), én meg politikai kapcsolatokkal nem rendelkező cégnél dolgozom. :-D Ehez egy érdekes megjegyzés (tapasztalat!!!): a narancssárgák az előző kormányzati pozíciójukban sokkal mélyebb szinten pofáztak bele a leosztásba és sokkal több beruházás esetén (ez azt jelenti, hogy nem csak állami beruházások esetén - az építési engedélyeztetéssel, és egyéb hivatali "ráhatással" ezt könnyedén megteheti bárki kormányzati pozícióban magánberuházások esetén is), mint a vörösek (emezek meg érezhetően nagyobb pénzeket nyúltak le a felső szinteken).

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.04.28. 15:18:22

@Noname Cowboy: úgy látszik nem ragadt meg: nincs a világon vállalat, ami egymaga mindenhez értene. Generálkivitelezőt nem azért hívnak, mert Jóska haverja és így nyúlják le a pénzt, hanem mert ő ért hozzá. Továbbá -ahogy fentebb írta Gontar- a generálkivitelező jobb esetben nem csak ül a seggén is osztja a munkát, hanem érdemi munkát is végez. Ez jól megszervezett hierarchia, semmi több.
Persze benne van a csalás lehetősége is, de azt nem úgy kell kiszűrni, hogy maximum 3. szintet engedélyezünk, meg egy vállalat feleljen mindenért.
Már az nagy előrelépés lenne, hogy amikor kiadunk egy munkát, utána nézünk rendesen az áraknak és nem bemondásra elhinni azt a pályázó cégeknek.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.28. 15:20:02

@Gontar: De ezaz lejebb már ne legyen generálkivitelezés csak kivitelezők! a generálkivitelezést végezze a fővállalkozó. Valaki feljebb írta, hogy a fővállakozó (generálkivitelező) az aki az alvállalkozókat alkalmazza. Tehát ha valahol valamire szükség van akkor arra az adott munkára mint 2. szint alkalmazzon kivitelezőt. S ezeket a koordinálja.

Dr. No 2010.04.28. 15:20:27

Ha az alvállalkozó gyorsan, olcsón és a siker nagy valószínűségével (!!!) érvényesíthetné a követelését a bíróságon a láncban fölötte állókkal szemben, és az alvállalkozó kifizetésének az alternatívája a börtön lenne a fővállalkozó ügyvezetője számára, az nagyon hamar véget vetne az ilyen költséghabosító "projektcégek" által alkotott láncoknak. Viszont amíg írásos szerződés birtokában is évekig lehet pereskedni, aminek a nagy része abból áll, hogy a bíró kifejti, szerinte mi rossz az elé tett szerződésben, addig marad ez a felállás.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.28. 15:23:00

@alesi: Ha egy munkát elvállal akkor ehhez szükséges munkaerőt a picról szerezze be. Ő koordináljon. Nem kell, hogy gépekkel mifaszommal rendelezzen. Mivel a kasszakulcs nála van.
Minden kifizetés a konkrét kivitelezőnek tőle érkezik. Vele szerződnek. S nem al-al-al ...n vállalkozói sor. Mert valahol mindig eltűnik a lé. S ott már eltűnik az állam szeme elől a lóvé.

Dr. No 2010.04.28. 15:23:47

@Dr. No: Ja, és amikor a fővállalkozó kezdi úgy látni, mintha-mintha vesztésre fordulna, akkor egyszercsak kiderül, hogy már fél éve felszámolás alatt áll. Következmény? "Új cég alapítása 50.000 Ft; ha nincs bejegyezve 24 órán belül, pénzét visszafizetjük!"

Marcellusca 2010.04.28. 15:24:24

@Gontar: Bocs, hogy bele vau-vau, de az, hogy a generál kivitelező dolgoztat egy gépész és egy elektromos kivitelezőt az csak egy lépcsőfok. Két, különböző spec. feladattal.
A láncolatban ott van a bukta, hogy egy (elméletileg) gépész generál kivitelező lepasszolja egy kisebb gépész cégnek, aki tovább passzolja a végrehajtó gépésznek.
Alapvetően nem a spec. feladatokat elvégzőknek kiadott malókkal van a baj (mert egyértelmű, hogy kevés olyan cég van, amelyik mindent meg tud csinálni/csináltatni), hanem az ugyanazon feladatok tovább passzolásával.

Gontar 2010.04.28. 15:24:45

@Noname Cowboy: Hívhatod a generál elektromost meg a generál gépészt alvállakozóknak is (végülis azok is a generál kivitelező alatt), de ettől még nem lesz semmisem más - és nem is lehet. Így nézve 1 generál van, akivel a beruházó szerződik, de ettől még ez alatt nem csak 2 szint lesz - ez egyszerűen lehetetlen.

Látom kissé kavarodás van benned arról is, hogy mit is jelent a generál kivitelező... ez nem azt jelenti, hogy valaki, aki egy irodában ülve csak "koordinál". :-) Még állami beruházásoknál sem.

minimalista 2010.04.28. 15:24:55

@Kicsit Karcos:
Ha Béla a hiteledet átvállalja, megteheted!
A vállalkozás-eladással kapcsolatos kérdésedre érdemi válasszal - sajnos - nem rendelkezem. :-)

Kicsit Karcos 2010.04.28. 15:27:05

@minimalista: azt mondod, hogy miután a hitelképesség-vizsgálatot elvégzi rajtam a bank, és megadja a hitelt az autóra, és utána eladom az autót az alkesz Bélának azzal, hogy ő átvállalja a hitelt, akkor ehhez a banknak egy szava sem lehet?

Fungie · http://www.fungie.hu/ 2010.04.28. 15:27:13

@fogash: Mint írtam nem a jelen cikkben szereplő kivitelezést akartam kommentálni, ebben eléggé valószínűsíthető a lenyúlás minősített esete, hanem magát az alvállalkozói rendszert akartam bemutatni.
Noname Cowboy: Generálkivitelező minden esetben egy van (nevéből adódóan is).
A lenyúlásnak két jellemző módja lehet: 1. a generálkivitelező cég szakmai tapasztalatokkal rendelkezik (ténylegesen), és tűzközeli helyzetének köszönhetően kapja a munkákat, amelyekből vagy direktben visszaoszt, vagy színlelt szerződéseken keresztül. A másik jellemző, amikor a generálkivitelező céget egy tűzközeli csoport, személy hozza létre, vagy meglévőt felvásárol és ez a cég adja tovább egy ténylegesen generálkivitelezést végző szakmai vállalkozásnak, úgy hogy leveszi a maga százalékát.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.28. 15:28:16

@Gontar: Nos akkor ha tévedek :
nagyobb, bonyolultabb beruházás, építkezés során az egész vállalkozás lebonyolítását felelősséggel intéző, az együttműködő alvállalkozók munkáját összehangoló vállalat

Tehát a fővállalkozónak kellene ennek lenni. Erről beszélek!!!

Gontar 2010.04.28. 15:33:21

@Noname Cowboy: Igen is meg nem is. Ez sok esetben a bonyolító cég (ezek csak szellemi meg papírmunkát végeznek, de azt ezerrel - és kell is), más esetekben a generál kivitelező maga végzi ezt, de nem csak ezt. Piaci körülmények között a generál kivitelező általában olyan cég, amelyik az építészeti munkák közül a nagyobb részét (mélyépítés, szerkezetépítés, falazás, betonozás stb.) el is tudja végezni önmaga.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.28. 15:34:12

@Fungie: Én is erről beszélek. De annyiban egészítettem ,ki, hogy ennek kellene minden a kivitelezésen dolgozó vállalkozást koordinálni, szerződni és kifizetni. Nem a fenti ábra szerint működtetni. Mert mindig belesik egy nemfizető láncszem. Lásd Megyeri híd, vagy a postban leírtak stb....

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.28. 15:36:32

@Gontar: Normál esetben igen. De itt éppen a költségvetésből finanszírozott kivitelezésről van szó ahol felborul ez a rendszer. Erről szól a poszt. Nem arról ahol normálisan alkalmazzák.
Az állami megvalósítást kell visszaterelni a rendes működési módba.

jozicsenko 2010.04.28. 15:40:53

3 apróság, hogy mindenki képben legyen

1. az uniós pénzekkel úgy bánnak az elvtársak, mint a lottóötössel: könnyen jött, könnyen megy: a baj ott van, hogy túl sokan akarnak visszaosztani, túl sokat kérnek, ezért aki ténylegesen dolgozik, nem kap lóf.szt sem: tökéletes példa erre Szeged és a Szeviép: index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/28/csodvedelmet_kert_a_szeviep/
a cég csődvédelmet kért, a város belerokkant a káoszba, a polgármestert meg elp,csázták, de ritka csúnyán: pénz már nincs, munka nincs, felelős sincs
2. ismerős már vagy 4 éve átment erdélybe dolgozni: akkor is lehetett látni, hogy pénzt a legalul lévők akkor kapnak, ha sárga hó esik: ő ebből kiszállt, jobban, tisztességesebben fizettek a románok (!): ott keményen védik a munkást: nincs kifizetetlen számla, pereskedés, stb: az adócsalókat 2 évre, keményen lecsukják - namármost az innen kiszorult fővállalkozók átmentek romániába, és vitték a magyar mentalitást ist: occccccsón elvállaljuk, max a munkás nem kap pénzt: valszeg most számolja fel az ottani kapcsolatokat, mert úgy vállalják el "ismerős arcok", hogy abból nem lehet jól kijönni: inkább keres munkát máshol, más szektorban
3. az elvtársak ebből nem fognak jól kijönni: nekik nem céljuk a káosz felszámolása: nekik a 6-8-10 alvállalkozó a jó: igen, a legalsó éhen döglik, de az eleve nem szavaz rájuk, kit érdekel?

s egy apróság: aki ennyi botrány után munkát vállal az építőiparban, (sajnos) megérdemli: én sem megyek az állatkerti medvékhez kezetrázni: lehet elöbb esznek meg

az elvtársaknak meg csak egy üzenet: "aki az ördöggel kél táncra, kínnal fizet neki!"

Gontar 2010.04.28. 15:46:12

@Marcellusca: A gépész generál kivitelező csak bizonyos munkarészeket ad tovább alvállalkozóknak. Ő odaviszi mondjuk a főberendezéseket (folyadékhűtők, légkezelők, fan-coil készülékek, splitek), a szerelési anyagokat (csövek, szaniter cuccok egy része, légcsatorna elemek) és a szerelési munkák jórészét is elvégzi (légcsatorna szerelés, csövezés, főberendezések elhelyezése, beszerelése stb...). De nincsen olyan gépész cég, aki önmagában (alvállalkozó bevonása nélkül) megtervez mindent, odavisz mindent, megszerel mindent (ez, ha csak a szükséges szakmák darabszámát nézem is elképszető). Ennek egyik oka, hogy egy ilyen cég fentratásához kicsiny hazánkban egyszerűen nincsen elég munka. :-D Úgy nem lehet céget üzemeltetni, hogy fenntartasz 500-800 fős létszámot (tervezőktől a projektvezetőkön, anyagbeszerzőkön át az "utolsó" szerelőig mindenki), akik dolgoznak fél évet mert volt egy nagy projekt, aztán meg fél évet nem, mert éppen nem nyert olyan munkát a cég, ahol mindenkire egyaránt szükség van. A kommunizmus alatt voltak ilyen cégek... szerinted piaci körülmények között ezek meddig maradnának életben? Vagy az állam finanszírozza mondjuk a cég tervezőinek fizetését, ha tervezési munkát nem nyernek egy éven keresztül, csak anyagszállítási, szerelési munkákat?

A nagyberuházásokat (ezek gépészeti rendszereit) megvalósítani képes, gépész "generálként" üzemelő cégeket jelenleg is kétrészre lehet szedni: van amelyik a vízoldalt oldja meg maga és a légtechnikát nem, meg a fordítottja. Nem ismerek olyat, aki mindkettőre alkalmas lenne alvállalkozó bevonása nélkül (hazánkban nincs is ilyen). Kazánosok meg pl. külön banda. Nem tudsz úgy kazánt venni, hogy a kazános céget oda ne vinnéd alvállalkozóként minimum az üzembe helyezésre (más nem is tudná beüzemelni a cuccaikat). Ez a kazános dolog csak 1 példa volt, de ezer ilyen van nmég.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.04.28. 15:48:44

@Noname Cowboy:
Ennél már csak az furább, mikor közfeladatokat szerveznek ki ilyen formában. Közpénzből közfeladatok elvégzését fizetik ki ilyen formán.

Gontar 2010.04.28. 15:49:10

@Noname Cowboy: Igen. :-) A normális menetet csak azért írtam le, hogy érzékeltessem, hogy a problémát nem lehet megoldani olyan törvényi szabályozással, ami azt mondja, hogy csak 1 vagy 2 vagy 3 szint mélységig lehetnek alvállalkozók.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.28. 15:51:13

Az a baj, hogy a hitelező (akinek tartoznak) a bíróságon nem tudja behajtani a tartozását. Ennyi. Az kéne, hogyha a szerződéssel, meg a teljesítést igazoló dokumentumokkal, mondjuk fénykép és a hitelező saját szakértője, (mondjuk egy biztosító társaság, akit fizetsz), bemész a bíróságra, akkor két hét múlva már a rendőrök kísérjék be az adóst a cellába, a bankszámláit meg zárolják és leemeljék a pénzt. Aztán meg az adóson legyen a bizonyítási teher, hogy igazolja, hogy ő már fizetett. A valóságban meg évekig perelhetsz, mire kiderül, hogy a hitelező már nincs sehol. Vicc az egész.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.28. 15:51:39

@Gontar: De mondom mégegyszer, hogy megértsed. Ne az amúgy is alvállakozó adja tovább alvállakozásba a melót!!! Hanem ilyen eseteket is a fővállalkozó generálkivitelező intézze. Szerződés, kifizetés, stb...

Kicsit Karcos 2010.04.28. 15:52:36

@jozicsenko:

"az uniós pénzekkel úgy bánnak az elvtársak, mint a lottóötössel: könnyen jött, könnyen megy"

Bizony. Mintha nem ugyanolyan adóforintokból lenne, mint a többi szétosztanivaló.

Telikúrták az országot "Az EU támogatásával épült" plakátokkal. Ha szétnéz az ember, azt hinné, valami nagybácsi ez az EU, ami rendes és segít, ahol tud, mindenben, mindenhol, mindenkor.

Arról, hogy mennyit fizettünk be, arról lényegében egy deka szó nem esett 6 év alatt.

Mindjárt kiteszek egy "Az EU nettó befizetője vagyok" táblát a kapura.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.04.28. 15:52:50

@Noname Cowboy: ha egyetlen generálkivitelező felügyelné a százas nagyságrendű alvállalkozói kört, akkor hatalmas apparátust kellene létrehoznia a hatékonyság érdekében. A gond akkor kezdődik, hogy holt szezonban ott ül az irodában a pl. háromszáz ember és csak ötvenen dolgoznak érdemben.
Logikus lépés, hogy a Dunaröcsögei nyomda szerződésével és kifizetésével ne az osztrák Strabag foglkalkozzon, hanem a helyi leányvállalat, mert így sokkal hatékonyabban zajlanak az ügyek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.04.28. 15:53:51

@Kicsit Karcos: Nem is rosszul? Ugye ezt csak viccnek szántad? :)

Kicsit Karcos 2010.04.28. 15:55:04

@molnibalage: igen, úgy látom, jól sikerült:)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.28. 15:56:37

@alesi: Az elvégzendő munkák csoportokba - projektekbe - szervezhetőek. Ezeket azért nem nagy truváj működtetni. Pláne, hogy minden optimálisan szervezhető lenne. Csak ez nálunk nem dívik.

szmoker (Homo Trollicus) 2010.04.28. 15:58:35

@DexterMorgan78/Séfbácsi: Aszittem a Kolompér Orbánc verte meg a drogdíler kölykét :)

Gontar 2010.04.28. 16:00:22

@Noname Cowboy: Szerinted a fővállalkozónak kellene szerződnie 200 felé, minden apró-cseprő munkarészre is? Egyszerűen lehetetlen... Akkora aparátust, ami ezt intézni, ellenőrizni (pénzügyileg, szakmailag) fenntartani olyan összegbe kerülne, ami egyszerűen nem rentábilis. Sokkal ésszerűbb és rentábilisebb leszerződni pl. a gépészeti munkákra 1 céggel (összes erre vonatkozó felelősséget, pénzügyi dolgokat, mindent belevenni a szerződésbe). Innentől kezdve a gépész generál oldja meg ezt a szakágat ahogy tudja. És megoldja. Alvállalkozók igénybe vételával (lásd fentebb írt posztomat Marcellusca-nak).

Ráadásul azzal, amit Te írsz csak 1 szerződéssel lenne kevesebb. Mondjuk 202 helyet csak 201 lenne. :-D

Véraláfutás2 2010.04.28. 16:02:31

@zero:
Számomra az a vicc, hogy ekkora pénzeknél, miért van 60-90 napos fizetési határidő, már itt is bőven visszaélnek a kivitelezőkkel (benne áll a pénzük, a megrendelő meg addig is forgatja) - ráadásul a láncolat miatt a főmegrendelőnek a fenti idő csak még jobban kitolódik.
Aztán ma már nem talicskázunk, hanem utalunk. Banki fedezet merre vagy? A pénzek ma már nem tudnak nyomtalanul eltűnni a cégektől, még a nokiás dobozt is mikor feltöltik, azt valahonnan ki kell venni...... mai informatikai rendszerben (Bank, APEH, VPOP, stb.), obudsmanók hátratolásával hamar bokán lehetne vágni a sok seftelőt....

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.28. 16:04:20

@Noname Cowboy: Ez elég naiv, hogy a probléma forrása, hogy túl sok a cég. Minél nagyobb a projekt annál több a cég és annál több szint van. Ezt egy jó nagy ökörség lenne tövényileg korlátozni. Ráadásul a lopást meg ezzel nem tudnád kiszűrni. Akkor ellopnák kevesebb szinttel oszt jó napot. Jó hogy nem már megmondod előre, hogy ki kivel szerződjön egy munka megcsinálására. Ennél még az is hatékonyabb lenne, ha maga az állam hozna létre egy céget és az csinálna meg minden kis lépést know-how nélkül. Nem lenne itt semmi probléma, ha a tartozás két hét alatt behajtható lenne, csak nálunk nem a hitelezőt védik a veszteségtől, hanem az adóst a méltó büntetéstől.

szmoker (Homo Trollicus) 2010.04.28. 16:05:31

@Gontar: "Akkora aparátust, ami ezt intézni, ellenőrizni (pénzügyileg, szakmailag) fenntartani olyan összegbe kerülne, ami egyszerűen nem rentábilis."

Az Apeh-épület példája: fővállalkozó 1300 milliót felvesz, alvállalkozónak 700 millióért kiadja.
Szerintem abból a 600 misiből elég sokat szakembert meg lehetne fizetni. Meg persze kevesebbet lopni és visszaosztani.

Nyilván senkinek nem érdeke.

Véraláfutás2 2010.04.28. 16:06:20

@minimalista:
Az a baj, hogy a KFT. erre találták ki (benne van a nevében). A cég, mint jogi személy már önmagában kiált azért, hogy visszaéljenek ezzel.
Az már csak hab a tortán, hogy ma valaki több száz céget bejegyezhet, miközben jópárat csődbe visz (erre szakosodik az építőiparban). Ezt miért engedik honatyáink?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.28. 16:07:52

@Gontar: De így ahogy leírod sem működőképes!!! Nem jó a kivitelezés, eltűnik a pénz stb...
Ráadásul rettentően drága.
Egyébként miért igényelne egy akkora apparátust a szerződések, számlázások nyiltvántarása???
Ahol több ember szükséges az a műszaki ellenőrzés. De a projekt elindulásakor minden folyamatot előre lehet tervezni. Mind emberi mind műszaki szempontból. Minden kivitelezésnek pontos rendszer van. Melyik folyamat mit követ mit követel stb...
Ezekre dinamikusan lehet alkalmazni a munkaerőpiacról embereket. a JIT módszer sem egybőlvolt alkalmazható. De megtanulták. Ha a költséghatékonyság a lényeg akkor itt is változásoknak kell töürténni.

reKorrekt 2010.04.28. 16:14:19

A Jobbik programban ennyi "konkrétum" van a témáról:

"A körbetartozásokat komplett intézkedéscsomaggal kívánjuk felszámolni, és kialakulását a jövőben megelőzni. Ennek része a közbeszerzéshez kapcsolódó szerződések teljes és feltétel nélküli nyilvánossá tétele, a pályázati feltételek szigorítása révén kizárólag a valódi, termelőkapacitással, szakértelemmel és referenciával rendelkező lokális cégek munkához juttatása, az alvállalkozói lépcső számának korlátozásával.
...
A Jobbik – különösen a tisztességes magyar vállalkozások megmentése, tevékenységének
segítése, a körbetartozások rendszerének felszámolása érdekében – kiemelten fontos feladatának tekinti a megalapozott követelések gyors és hatékony behajtása lehetőségének megteremtését."

Vidéki 2010.04.28. 16:20:30

Mint a Megyeri híd, meg a többi ezeregy hasonló ügy esetében. A fővállalkozó sajnálkozva közli, hogy ők mindenkit kifizettek, aki meg a piramis legalján van, az dögöljön meg.

Tényleg olyan roppant bonyolult felszámolni, megszüntetni ezt a rendszert?

Elképesztő, hogy (túl)okos jogászaink nem voltak képesek megoldást találni erre a helyzetre, amikor mindenki pénzéhez jut a „piramisban”, csak aki az effektív munkát végzi, annak a járandósága bizonytalan, mint a „kutya vacsorája”.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.04.28. 16:30:00

@Noname Cowboy: a Te megoldásos is ugyanott megy vakvágányra, ahol a jelenlegi rendszer: a potyautasokon. Ha egy vállalat kontrollál mindent, akkor is megjelenik a korrupció. Csak nem közbenső vállalatok, hanem az ottani dolgozók képében, akik gyorsan beszervezik a kedvezményezett kört. Aztán bebukik az egész, beperlik a kivitelező vállalatot és 800 ember megy az utcára 40 élősködő miatt.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.28. 16:35:30

@alesi: Minden állam beruházás fejre állhatna a korrupció miatt. Az új kormánynak pont ez is feladata. Mert ha nem végez a mutyival, még ha fájdalmas is akkor lehúzhatja magát a klozeten az elkövetkezendő közel 1000 évre. Magával rántva a körülöttük sertepertélő vállalkozói köröket is.

nyugatioldal 2010.04.28. 16:37:41

Nyugtassatok meg pls, hogy ugye nem 90 napra számláznak ezek egymásnak? Magyarul a sor elején álló megkapja a számlát, majd 90-90-90-90-90 nap után jut pénz a sor végére, arra való hivatkozással, hogy senkinek nincs pénze. Ilyen ugye nem lehet?

tudi 2010.04.28. 16:44:28

Ezért szeretem én ezt az országot, máshol is van ilyen, de ebben is mi vagyunk a császárok. A megoldást a "szakértő" leírta, azzal méginkább lehetne segíteni ezen, ha nem 60-90 nap lenne a fizetési határidő, hanem 30 pl. És ténylegesen mindent jól leszabályozni.

Kicsit Karcos 2010.04.28. 16:47:00

@nyugatioldal: de nem bizony, mert már a 3. szint után elfogy a pénz.

Marcellusca 2010.04.28. 16:48:31

@Noname Cowboy: Nem érti, mi a problémánk a jelenlegi rendszerrel. :)

derelyegrádi szellem 2010.04.28. 16:50:18

@zero:

ez a baj ezzel rendszerrel. Mint az alma, amiért 30 forintot sem kap a termelő, a piacon viszont 200. a libamáj, amiért a termelő 600 forintot kap kilónként (ha megkapja, mert nem a bajnai cégének adta el) a hentsnél már 6000 forint kilója. Itt rendszer szintű hibák vannak, ezt azonnal ki kell javítani. tessék fidesz, hozzá lehet kezdeni. De ne úgy ám, ahogy szociék csinálták a körbetartozás elleni törvénycsomaggal, amikor elolvastam elröhögtem magam. Faszán.

Aztán az, aki úgy rendel meg munkát, hogy eleve tudja nem fogja azt kifizetni (meg az is, aki ennek tudatában utalja neki oda a vállakozói díjat), annak meg irány a börtön. 50 csávót lecsuknak ilyen miatt, a többi meggondolja.

Kicsit Karcos 2010.04.28. 16:54:53

Nem lehetne valamiképpen az alvállalkozói láncolat véglegesítése után megkötni a szerződést az állam és a generálkivitelező között, a láncot publikálni, és a kifizetéskor alulról felfelé haladni úgy, hogy minden vállalkozó akkor kapja meg a pénzét, amikor az összes alatta lévő is megkapta, de akkor 1 percen belül óttomatikussan, átutalással?

Gontar 2010.04.28. 17:23:36

@Noname Cowboy: Nos, amiről Te beszélsz: Egy cég csinál mindent, max beszállítói vannak, de alvállalkozói szinte soha stb... Ennek működéséhez két feltétel van: ő legyen az egyetlen ilyen cég a piacon + az állam finanszírozza rendesen az állásidőket azokon az "osztályain", ahol éppen nincsen munka. Minden rosszindulat nélkül - ez engem a kommunista iparra emlékeztet. Téged nem?

Sokszor belefutottam olyanba, hogy a generálkivitelező közvetlenül bekérte az összes szakág árát. Ő jelölte ki, hogy kik dolgozhatnak a munkán, mennyiért. Aztán az általa kijelölt szakági vállaltnak kellett leszerződni a gépész generállal. :-D A generál mondta meg mennyiért (a neki beadott szakági ár +10%). Szerinted miért "bukott" 10%-ot? Azért mert így még mindig olcsóbb, mint az , ha saját apparátust tartana fent mindig mindenre. :-) Ha hiszed ha nem - sajnos jelenleg nem tudom ezen állításomat számokkal alátámasztani, de szerintem elég az is, ha megnézed a nyugati gazdaságokat. Működik ez ott is.

Tökéletesen működőképes. Elméletileg... de aztán bejön az "emberi" faktor, meg a kommunizmus alatt nevelkedett politikai döntéshozók, illetve a szintén a kommunizmus alatt nevelkedett pénzemberek, cégtulajok stb... Magánszektorban azért most is jól működik a dolog nálunk is. Kisebb megvesztegetések azért ott is előfordulnak, de igazán nagy összegekről nem beszélhetünk, mert a piac által diktált árszínvonal egyszerűen nem teszi lehetővé a nagyobb zsék elfolyatását - ergo normális, piaci körülmények között létrejött beruházásoknál nincsen keret 100milliók zsebekbe csúsztatására. Ilyen keretek csak olyan helyeken vannak, ahol az állam keze is benne van a dologban. :-) Most érkeztünk el a lényeghez. :-D Állami beruházásoknál a legnagyobb pénzelfolyás abból van, hogy előre leosztják a munkákat (így nincsen valós piaci verseny): adott döntéshozó politikus (ez lehet miniszter, szakállamtitkár, sima országgyűlési képviselő, vagy helyi képviselő), aki az adott beruházás finanszírozása felett rendelkezik a következő módon jár el: felhívja a spanját (mondjuk az ex-padtársát a pártiskolából vagy akárkit, tökmindegy honnan a kapcsolat, most csak általánoságokról beszélünk) valamelyik kivitelező cégnél (amelyik nagy valószínűséggel a rendszerváltáskor szarér-hugyér megszerzett állami vagyonnak köszönheti létét, de lehet akár külföldről idejött multi is - a lényeg az, hogy ki ül a magyarországi főnökségben), és szól, hogy van ennyi zsé (keret), ezt és ezt akarjuk csinálni vele. Ekkor születik egy irányított tender, amit több ok miatt is csak az egyetlen és kiválasztott generál tud megnyerni. Meg is nyeri - de természetesen nem annyiért, amennyiért ugyanez a munka normális piaci körülmények között "elkelne"... innentől tudja mindenki hogyan megy ez. :-D A szívességet illik meghálálni, ezért aztán a meló keresztülfolyik egészen véletlenül ugyanannak a döntéshozónak a cégén, aki súgott. :-DDD Vagy cégein... meg persze az "ellenzék" helyi érdekeltségű emberének a cégén is, hiszen különben nem tartja a pofáját, és bukik a rendszer. :-P Az általam is mélyen tisztelt politikus urak, hivatalnokok és egyéb gerinctelen férgek nem ám csak így jutnak zséhez. Segítenek ők mindenben amiben kell. Szereznek építési engedélyt, kezedre játsszák az állami vagyont ingyé, szereznek fedezetet is akár, intéznek banki hátteret, segítenek offshore cégek létrehozásában "A" beruházáshoz... bármit, megfelelő százalékért. Ne legyünk naivak, tőlünk civilizáltabb országokban is ugyanígy folynak a dolgok. Ugyanez a módszer. Két apró különbség van csupán: jóval alacsonyabb a százalék. Jóval! Németben pl. az állami beruházások kb. 10%a megy el zsebekbe - nálunk ez 50% között mozog (van ahol semennyi - mert van azért ilyen is, van ahol több). A másik óriási különbség az, hogy míg (pl.) Németben hiába leosztott munka, ha nem jól teljesítesz, akkor soha büdös életben nem kapsz melót az államtól - nálunk meg ilyen esetben (nem jó teljesítés) még egy nagy adag zsét megforgatnak nem kalkuláltunk vele/nem garanciális stb.. indokokkal, és a következő beruházást is ugyanaz nyeri, aki az "elbaszottat".

Véraláfutás2 2010.04.28. 17:27:49

@Szekuriti Blogger:
Ne is mond, ismeroseknel eves szinten 5 nap szabadsag van (Nyugatmagyarorszag). Torvenytelen?, hol nem szarjak le. Kis kamucegekre bontva vannak foglalkozatatva, a tulajok amolyan stromanok ezekben. Ha balhe van, a ceg csodbe megy, es jon a kovetkezo hasonlo...

Gontar 2010.04.28. 17:29:27

Természetesen vannak még más módszerek is, ráadásul én szerintem csak egy töredékét látom a valóságnak. De abban egyre biztosabb vagyok, hogy Magyarország, a magyar gazdaság -kis túlzással- évek alatt lealázná Svájcot is, ha egyik pillanatról a másikra megszűnne a korrupció. :-DDD Jelenleg az átlagember (köztük énis: hivatalosan bejelentett, nem túl magas fizetésért dolgozok) ebben az országban azért dolgozik, hogy párezer másiknak nagyonnagyon jó legyen, illetve hogy eltartson háromszorannyi magához hasonlót, aki nem dolgozik/vagy az államnak dolgozik....

nyugatioldal 2010.04.28. 18:02:12

@Noname Cowboy: Akkor a zsé gyakorlatilag hónapokig kamatozik valakinek a semmiért?!?!?!?

Fungie · http://www.fungie.hu/ 2010.04.28. 18:16:42

@Gontar: Másik módszer? Ne felejtsük el az állami szektorban a beruházási keretek elköltését. Amikor év vége felé az állami szervezet (minisztérium, önkormányzati beruházó cég, stb.) felhívja a kapcsolatát, hogy az éves beruházási keretből megmaradt x millió ft., találjatok ki valami mondvacsinált munkát, készítsetek rá terveket, mi kiírjuk a meghívásos közbeszerzést (az idő ugye rövid), ti hoztok másik három ajánlatot (amelyek természetesen drágábbak mint a tiétek, és mivel azt is ti rakjátok össze, használjatok más betűtípust), megnyeritek, valamit csináltok (legyen egy kis felfordulás, hogy lássák a munkavégzést, de ne nagy mert azért akkor a költségek növekednek) és a fennmaradó összeget elosztjuk.

synthesizer 2010.04.28. 18:39:46

Lehet vitatkozni a technikai részleteken, a lényeg az, hogy lopnak, és KURVA SOKAT, és a sor legalján valaki szopni fog.

Corry 2010.04.28. 19:31:57

Van egy másik szál, amit azért megemlítenék, ez pedig a csődtörvény és a Draskovics egyik legutolsó lehellete (Zéró nektek emailben is megküldtem).

A csődtörvényünk nem a legjobb a világon, ezt gondolom mindenki sejti. Ha Te egy vállalkozó vagy és tartoznak Neked, akkor kb. 1% -át látod vissza a pénzednek nagy átlagban.

A Drazsé meg a végén azt is leszabályozta, hogy a hiteles céginformációban nem lehet a tulajdonosok, managgerek címét látni, ez pedig az oknyomozó munkát hátráltatja, mert eddig szépen meg lehetett az ilyen pernahajdereknek az összes vállalkozását keresni.

Tudom, ezek nem direkt dolgok, de ilyen finom módszerekkel is sok-sok milliárd forintot tüntettek el, egyesek.

Van egy oldal, ahol meg lehet a cégeket nézni:
www.e-cegjegyzek.hu

lótumfaktum 2010.04.28. 19:37:26

@Kicsit Karcos: ugyi ez csak pikétr megjegyzés volt? Dájmszkyyy meg a síkér siker!!!!!!!!

Horizont 2010.04.28. 19:42:12

Így leszünk mi a "visszabontott" ország!!

lótumfaktum 2010.04.28. 19:49:20

@Vidéki: Megyeri híd
A Ganz acél kft csarnokaiban már a darukat vágják le a vasalók. mindent lággal vágnak -pusztítanak.
A kici kinai meg már ki "plakátolta",hogy felújítás után nagykereskedelmi gagyi raktár lesz.
ez már a híd építésekor ki volt fundálva.kell hely a ferde szeműeknek..
biztos vagyok benne,hogy hamarosan,a mozdony részleg is kínai börze lesz!

zrx8 2010.04.28. 19:59:26

nem azért, de a Vegyépszer alatt nem történtek ilyenek.. csak hát az nem volt eléggé "intrernacionalista" a döntéshozó eftásak számára.. (értsd: nem kente meg őket kellőképp, lásd Stabag Demokraták Szövetsége..)

fokabacsi 2010.04.28. 20:21:08

Az ilyen dolgok ellen , miért nem hoznak qrva gyorsan törvényeket? érdekes módon a Gárda és "az ahhoz hasonló ruhában" ellen milyen gyorsan tudtak törvénykezni. Benne vannak vastagon az "üzletben? Mert mást nem tudok elképzelni. Van egy szaros mellékút, és ÖTEN !! nyúlják le a sápot !! Aki meg a tényleges munkát elvégezte néz a levegőbe. Ennyi szarházit.
!

2010.04.28. 20:22:23

@Marcellusca: Muhaha, az alvállalkozói láncot éppen a fidesz hozta divatba 98 körül, dehogy is fogják megváltoztatni.

@Kicsit Karcos: dehogy is, aki a lánc legaláján van, azt kell kifizetni, az összes többinek meg a lófasz a seggibe, aki nem csinált semmit, az ne is tartsa a markát! Jó vicc, minek is fizetnénk nekik egy garast is? Ennyi erővel a Parlament ablakán is kiszórhatnánk a pénzt.

@derelyegrádi szellem: És tudod melyik rendszerben volt erre mechanizmus? A Kádár-rendszerben. Ott, öregem, nem volt kecmec, 25%-nál magasabb hasznot rakni valamire könnyen egy jó rendőri előállításba torkollhatott. Ja, és a 25% az a fogyasztói ár és a termelői ár közötti különbségre értendő, ha hat middleman kezén ment át a termék vagy szolgáltatás, akkor hatuknak összesen lehetett ennyi. Ja, és mellesleg a képviselők visszahívhatóak voltak. Nemhogy Kádár alatt, hanem a legsötétebb sztálinévek alatt a SZU-ban is. Igaz, akkoriban nem volt sok értelme visszahívni őket, nem lévén nagy választék, de azért a rendszerváltáskor nem felejtették el ezt az opciót gondosan törölni az alkotmányunkból a drágalátósok. :-( A "tisztességtelen haszon" már jóval korábban elesett. :-(

Gontar 2010.04.28. 20:31:03

@Fungie: Így van. :-) Hmmm.... nem gondoltam, hogy az NBH ezt a blogot is figyeli. Amint beírtam ide azt, amit... pár óra múlva megpróbálnak megölni. :-DDD De hogy honnan a retekből tudták, hogy a Mamutban lesz dolgom... :-PPP Mindenesetre én már nem vagyok ott. :-) Csak a tűzoltók meg a zsernyákok.... Muhahaha :-DDD

Fungie · http://www.fungie.hu/ 2010.04.28. 21:10:15

@Gontar: Persze, hogy figyelik, nekem is mondták :) A Mammutban nagy kár lett? Mert megpályáznám a helyreállítását. Össze tudok szedni pár alvállalkozót.

Lone Wolf 2010.04.28. 21:18:53

@Gontar:
"Építőiparban dolgozom. Egy-egy nagy beruházás kb. így néz ki (al)vállalkozói lánc szempontból"

Akkor próbáld meg fölfogni azzal a csöppnyi kis agyaddal, hogy PONTOSAN EZ ITT A BAJ!!!

Lone Wolf 2010.04.28. 21:41:58

Ha már mindenképpen muszáj x alvállalkozót alkalmazni, és (építőiparban muszáj)

Akkor;

1, ne legyenek kilóméter hosszúak az alvállalkozói láncok max 3 szint és kész! Ez még átlátható.

2, Még jobb lenne egy közvetítői lépcsőfok közbeépítése. Ez valahogy úgy működne mint a munkáskereső fejvadászok. Ez, lehet a fő kivitelezőn belül, és kívül egyaránt.

DE CSAK Ő LEHET ÉS CSAK EZ AZ EGY LÉPCSŐFOK LEHET!

A működése is nagyon egyszerű lenne. Jó (és fix) összegért felhajtaná a főkivitelezőnek a szükséges embereket, akik nem neki, hanem a főkivitelezőnek dolgoznának! És/vagy ugyanígy intézné a logisztikát.

dr.justice 2010.04.28. 22:08:10

"Lopnak csalnak,mint az állat
Nem nyalnák ki a picsámat"

Gontar 2010.04.28. 22:36:35

@Lone Wolf: Te próbáld meg felfogni, hogy amiről beszélsz, az a kommunizmus. :-) Olvasd el please a többi hszemet is.

2010.04.28. 22:40:01

nem bonyolult, csak egy klauzula lenne a szerződésben

Lone Wolf 2010.04.28. 22:57:36

@Gontar: pff!!! Nézd, magyarázhatod hogy ez így jó, így van rendben, meg csak így lehet csinálni. Előhúzhatsz annyi logikus érvet, meg példát amennyit csak akarsz! DE AZ EGÉSZ SZART SEM ÉR!

TUDOD HOGY MIÉRT? Mert ezen az eseten is látszik hogy mennyire működésképtelen ez a rendszer, hogy mennyire szar! És ez csak egy eset! Most tényleg muszály előszednem a megyeri hidat? A barátom családi cégjének esetét, ami ugyanilyen okokból ment tönkre??? Pedig ez már 12 éves történet! És már akkor is réges-rég így mentek a dolgok. Pontosabban, ÍGY NEM MENTEK! Így nem megy! Mert az a fene nagy helyzet, hogy a gyönyörű elméleted nem állja ki a valóság próbáját! Így, az építőipar csak szenvedni, erőlködni tud! Sorra csődbemenő cégekkel!

Innnentől kezdve meg már megbocsáss, DE VOLTAKÉPPEN MI A JÓ BÜDÖS FRANCOT ERŐRKŐDSZ? Minek próbálod megmagyarázni a megmagyarázhatatlant???

flippant 2010.04.28. 23:10:55

A Zalasprint Kft beszopta mert hülye volt és nem vizsgálta át alapból a szélhámos Nyírút Kft-t. Kurvaország építőiparában -ahol 20 milla fekete román vendégmunkás melózik- alap, hogy a megrendelőmet átvilágítom: tud e vagy nem tud e fizetni? A Kft jól tette, hogy eladta a követelést a bontó cégnek. Én mondjuk ukránoknak adtam volna el a követelést akik ennél hatékonyabb módszerrel- de bevasalták volna a pénzt. Az állam meg ott hülye, hogyha megvolt a generál részéről a műszaki átadás-átvétel (ha kifizette, akkor gondolom megtörtént) akkor hagyta, hogy a bontócég odamenjen bontani. Állambácsi perelje csak be a céget szándékos rongálásért és kötelezze kártérítésre. Mert ez az ügy csakis a létra alján lévő 2 cégre tartozik.

flippant 2010.04.28. 23:12:41

Itt tulajdonképpen az Ittasofőr szopta be mert egy behajthatatlan követelést vásárolt meg. Mondom én, hogy csak kellenek ide azok az ukránok...

arlequin 2010.04.28. 23:52:16

@Lone Wolf:

"Innnentől kezdve meg már megbocsáss, DE VOLTAKÉPPEN MI A JÓ BÜDÖS FRANCOT ERŐRKŐDSZ?"

Szűr-és

na látod ezt a kérdést leginkább magadnak teheted fel. és tényleg.

eml 2010.04.28. 23:53:43

139 kommentet nem olvastam végig, ha dupla akkor bocs.

Van 5 lépcső az alvéllalkozói grafikonon. Ha mindenki csak 5%-ot keres rajta, ez így is 25%-os túlárazás ahhoz képest, hogy elkészült a munka.

Lone Wolf 2010.04.29. 00:09:43

@arlequin: Megnyugtatlak tovább nem fogok. De ennyi erőfeszítést már csak illemből is megteszek.

molaris 2010.04.29. 02:48:38

@béla bá:
béla bá 2010.04.28. 14:35:08
azt remélem vágjátok, h az állam egy újabb céget akar kreálni és közbeiktatni felügyelet címszó alatt az ilyen folyamatokba. vagy már meg is csinálták

Igen! Arra szükség van, így teremtődik néhány baráti zseb, amit meg lehet tölteni.

molaris 2010.04.29. 02:53:59

@derelyegrádi szellem:
A kínaiak ezt a Tienammen téren nyilvánosan szokták végezni, a köz okulására.

Gontar 2010.04.29. 07:02:06

@Lone Wolf: Szép reggelt. :-) Vazze... látom nem olvastad el a többi hszemet. :-D

Kettőnk közül Te vagy az, aki feleslegesen erőlködik, de legyen, a kedvedért leírom röviden is: Normál piaci körülmények között az égvilgáon semmi baj nincsen semmilyen hosszúságú vállalkozói lánccal (mindaddig, amíg csak olyan vállalatok, cégek szerepelnek benne, melyek mindegyike végez valós munkát is - és hidd el, a magántőke tulaja ügyel arra, hogy ne hordják el lapáttal zsebekbe).

A posztban szereplő ÁLLAMI beruházás, és hasonlóknál nagyonnagy gáz van, és igen: KIBASZOTT XARUL MŰKÖDNEK. De ezt lehetetlen megoldani azzal, hogy maximalizálod a vállalkozói lánc mélységét törvényileg 2 vagy 3 szintben.

Lehetetlen, mert 1: NEM EZ MIATT MŰKÖDNEK XARUL AZ ÁLLAMI BERUHÁZÁSOK,

Lehetetlen, mert 2: Ilyen szintmaximalizálással nem lehet megoldani a PIACI ALAPON MŰKÖDŐ, MAGÁN(nagy)BERUHÁZÁSOK KIVITELEZÉSÉST.

Lehetetlen, mert 3: A szintmaximaliálással nem fognak kevesebb zsét lopni az állami beruházásoknál, mert legfeljebb azt mondják: ok, akkor csak 2 saját cégen futtatjuk keresztül, nem hármon - de a kettővel ugyanannyit lopnak, mint a hárommal/néggyel/akármennyivel korábban.

Erre Te azt mondod, hogy legyen 1 max 2 vállalat, aki megcsinál mindent önerőből. Meg felettük valami tanács??? Fix áron.... Vazze, Téged ez komolyan nem emlékzetet valamire? Vagy túl fiatal vagy ahoz, hogy emlékzetessen, vagy egy szűklátókörű látens-kommancs vagy. Az első az jobb, mert azon nagyob eséllyel tudsz változtatni. :-D

Gontar 2010.04.29. 07:09:21

@Fungie: Nem tudom mekkora kár lett benne. A tetőn égett valami (nem kicsit). Helyreállítás... szerintem helyreállítás nem lesz vészes, némi gépészkedés, meg elektromos meló... minimáls, apróbb építészeti. A döcögős a hatósái dolgok intézése lesz (vagy ez sem).

Szólj, ha kell még alvállalkozó. :-DDD

Gontar 2010.04.29. 07:31:38

@Lone Wolf: A barátodra visszatérve kicsit. Átkozottul sajnálom őket. Felháborító, hogy ilyen előfordulhat egyáltalán, és még sokkal felháborítóbb, hogy egy állami beruházáson. A leginkább meg az, hogy a legfelsőbb bíróság kimondja, hogy mégcsak perelni sem lehet a fővállalkozót (habár gyanítom, hogy nem ők nem fizették ki az alattuk lévőket).

Viszont jogállamban élünk. Olyan szerződést kell kötni, ami megvéd az ilyenektől. Persze, ettől még előfordulhat (sajnos), hogy nem fizetnek ki, de lehet menni bíróságra. A törvény is védi a cégeket az ilyen nem kifizetések ellen. Pl.: Ha x nap késedelem után, háromszori felszólítás után sem fizetnek (mindennek kell, hogy írásos nyoma legyen), akkor a cégbíróságon lehet kezdeményezni a nem fizető ellen felszámolási eljárást. Nem csak lehet, hanem kell is. :-) A gond két helyen keletkezhet:
1: Projektcégekkel csinálják a dolgot, amik aztán jogutód nélkül szünnek meg... Nos, erre valóban KELL létrehozni törvényt (illetve a meglévőt szigorítani), hogy állami beruházás esetén csak adott munkára létrehozott cégek ne vehessenek részt. Azaz csak olyan cég dolgozhat, aki minimum 5 éve működik, nincsen köztartozása, és van jópár referenciája, illetve tisztázottak a tulajdoni jogviszonyai. Egy ilyen vállalatból ki lehet sajtolni a pénzt akkor is, ha nem akar fizetni. A jogrendszerünk alkalmas rá.
2: Ha feketén, szerződés nélkül dolgozik az ember/vállalat... nos, ez mindenkinek a saját kockázata, de ne lepődjön meg, ha egyszer csak nem fizetik ki. Meg azon sem, hogy ilyenkor nincs a kezében semilyen törvényes eszköz arra, hogy megszerezze az őt megillető pénzt.

Nzoltan 2010.04.29. 07:48:16

Nos, nem gondolom hogy a Fidesz alatt is sok minden változni fog. Akkor is ugyanezen szereplők építettek.

Én így csinálnám az autópályát:
Kiírnám a tendert, a pályázat elbírálásakor pedig a cégek arcába röhögve közölném, hogy az a cég kapja a megbízást, amelyik a horvátoknak is épített hatod áron.
:-)

Gontar 2010.04.29. 08:22:32

@Nzoltan: Azért lesznek változások... Nem Strabag lesz a generál, hanem a Vegyépszer. :-DDD

Imádom, amikor a vállalkozók pártja (vagy mi a fene) prominens tagjai a TVben járatják a szájukat, hogy a Magyar kis- és középvállalatokat kell támogatni meg ilyenek. Bazzeg, a saját nagy cégeiknél Magyar tulajdonú kisvállalat, Magyar fejlesztésű+gyártású cucokkal, megfelelő árszinvonalon, évtizedes hazai és nemzetközi referenciákkal (meg minden más is stimmel) elképzelhetetlen, hogy munkát, megrendelést nyerjen. Csak a multik itteni lerakataival, ölebeivel hajlandóak dolgozni. Szánalamas. Ráadásul van aki beszopja azt, amit a TVben nyekeregnek.

Autópályát valszeg énis ugyanazokkal építtetném, akik Horvátországban is csinálták. :-D

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.29. 08:36:00

Muszály, hogy legyenek változások. Ha marad minden ugyanígy akkor Viktort tényleg elhajtja a nép a picsába!

Marcellusca 2010.04.29. 08:42:31

@Noname Cowboy: Épp most mondtam a kollégámnak, ha ősszel/tavasszal lesz nagy "Orbántakaroggy-tűntetés!", akkor én is kimegyek.

Röhögni a sok szerencsétlenen, akik beszopták az egész Fityisz maszlagot és jól pofára esnek. :)

Majd kikeresem a cikket és belinkeskedem, de most olvastuk, hogy Don Pintér nagy valószínűséggel Hatalát akarja főkapitánynak.
Érdekes lenne ez a téma is.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.29. 08:47:41

@Marcellusca: Nem értem miért erőlteti OV Pintért! Csak ezt az egyet érteném meg! :)

Marcellusca 2010.04.29. 08:53:17

@Noname Cowboy: Miért? Miért?
Mert sokat tud.
Nagyon sokat.
Ezért be kell fogni a száját, meg kell neki adni a "hatalmat".
De majd jól elirányítgatják a rendőrséget (is) a másik adócsalóval.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.29. 15:18:36

újabb k-mértékes cucc
bodoky most találta:

www.k-monitor.hu/hirek/magyar-hirek/nem-folytatja-a-vizsgalatot-az-eu-savoly-ugyben

éljen az EU, a demokratikus kontroll és ellenőrzés fáklyája ....

pimpalini 2010.05.01. 01:22:43

A fenti egy gyönyörű módszer a nyúlásra. Állami pénzek elsikkasztása. S csak 2-3 cég kell hozzá, meg néhány stróman, vagy hajléktalan.
Nem csoda, hogy Kunczéék mindenhová autópályát akartak építeni...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.06. 17:09:52

@flippant:

"Én mondjuk ukránoknak adtam volna el a követelést akik ennél hatékonyabb módszerrel- de bevasalták volna a pénzt."

de édes :)

Egy kicsit karcos 2010.05.13. 13:56:41

"Bontani kezdték a ki nem fizetett alvállalkozók az épülő M43-as autópálya töltését a 10-es kilométerszelvénynél, Szeged határában csütörtök délben.

A töltés szélén egy markológép kezdett bele a föld kitermelésébe. A földet egy teherautóra rakta, amin "M43-as bontásból töltésanyag eladó! Ár: 3.000.000.000 forint" felirat olvasható – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója."

www.hirszerzo.hu/cikk.bontjak_az_m43-as_tolteset_a_ki_nem_fizetett_alvallalkozok_.150792.html

süti beállítások módosítása