Skip to content


       Szűrés lista

Ünnepelnek a köztisztviselők

Minden év július 1-én egy óriási WTF a fejem, mikor elolvasom, hogy ma van a Köztisztviselők Napja, és 69 ezer köztisztviselőnek ma munkaszüneti nap van.

Miért pont a köztisztviselők? Mikor lesz a Pénztárosok Napja? Vagy Informatikusok Napja?

"A köztisztviselők napját 1997 óta rendezik meg a köztisztviselői törvény 1992. július 1-jei életbelépésének emlékére. 2001 óta a közigazgatásban dolgozóknak július 1-je munkaszüneti nap."

Újabb WTF: egy törvény életbelépést ünneplik?

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte ezt még 1996-ban:

"Még 1997-ben, a Horn-kormány idején vetődött fel elsőként az ötlet. A szakszervezet ekkor fogalmazta meg azt az elképzelését, hogy a június első vasárnapjára eső Pedagógus, a július második vasárnapjára eső Vasutas, a szeptember első vasárnapjára Bányász és az egészségügyi dolgozók július 1-i Semmelweis Napja mellett örömmel vennénk egy, kifejezetten a köztisztviselőknek szóló ünnepnapot is"

Vagyis a szakszervezet kitalálta, és Horn Gyulánál átnyomatták ... Orbán meg 2001-ben munkaszüneti nappá nyilvánította. Ugye, 2001. július 1. az utolsó Köztisztviselői Nap volt a 2002. áprilisi választások előtt, így nyugodtan lehet kampányfogásnak hívni.

Nincs ma ügyfélfogadás a a földhivatalokban vagy a munkaügyi központokban, polgármesteri hivatalokban, az államkincstárnál vagy az ÁNTSZ irodáiban, nem dolgoznak a fogyasztóvédők vagy éppen az állategészségügyi ellenőrök.

Fehér József a Független Hírügynökségnek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára megnyugtatott mindenkit, hogy "bár munkát nem végeznek július 1-én a köztisztviselők, sok helyen ilyenkor tartanak konferenciákat, illetve különféle szabadidős programokat szerveznek.

A köztisztviselőknél törvény szabályozza, hogy a túlmunkáért nem jár díjazás. Mostanában pedig - az elmúlt időszak igen komoly létszámcsökkentése után - a 108-110 ezres közigazgatási kar tagjai sokszor 10-12 órát dolgoznak. Az ügyfeleket nem éri kár, hiszen a köztisztviselők sokszorosan bepótolják ezt a kieső napot.
"

Fehér úr szerint nemzetközi színvonalú a hazai közigazgatás:


"A jól működő közigazgatás olyan, mint a friss levegő. Amikor adott és automatikus, senki nem veszi észre a létezését, ám a hiánya azonnal húsbavágóan érezhető.

A média is többnyire a negatívumokat emeli ki a közigazgatás kapcsán - így egy-egy akadozó ügyintézésről, rossz napot kifogott irodistáról vagy az egy-egy állampolgárt esetenként tévesen érintő határozatokról azonnal híradás születik.

A képhez azonban hozzátartozik, hogy Magyarországon évente 30 millió közigazgatási ügy zajlik le eredményesen. Ebből 15 millió a lakosságot érintő, regisztrációs jellegű ügy, melynek mindössze 1 százalékát teszik ki azok a nem túl gördülékeny ügyek, amelyeket a médiában általában tálalnak.

A hazai közigazgatás színvonala nemzetközi összehasonlításban is kiválónak mondható."


Ide csak annyit fűznék, hogy az OVB hitelesített egy nép kezdeményezést, miszerint az éves alapszabadság minden munkavállaló esetén egységesen 30 nap legyen életkortól függetlenül.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége teljes el van képedve eme ötlet hallatán:
"az alapszabadság 30 napra történő emelésével egy nagymértékű, teljesítmény nélküli fizetésemelés jönne létre. A kezdeményezést, ha egyáltalán eljut odáig, a leghumánusabb parlament sem szavazhatja meg. (...) Ebben a helyzetben egyszerűen nem releváns ez a kérdés, az ország nem engedheti meg magának az éves munkaidőalap jelentős csökkenését és az ezzel járó teljesítménycsökkenést.

Magánszektor vs. állami szektor.

Köztisztviselők Napja, eszem megáll.

Nem tőlük sajnálom, az ügyintézőtől, aki napi 8-10 órán szop az ablak mögött a roppant "kedves" ügyfelekkel, hanem ugye mindenki egyenlő, csak vannak egyenlőbbek. Mert a magánszektorban azt csinálhatnak a dolgozókkal, amit csak akarnak, és a munkáltatók kőkeményen letörnek minden kezdeményezést, ami a profitot veszélyezteti.

Például tavaly, amikor majdnem minden ünnepnap a hétvégére esett, felmerült, hogy vannak olyan országok Európában, akik ilyen esetben az ünnepnaphoz legközelebbi munkanapot adják ki munkaszüneti napnak. Nálunk olyan felhördülés fogadta ezt az ötletet, hogy még Új-Zélandon is szétrebbentek a madarak ...

Nonszensz: 
"A bíróságok és az ügyészségek nem zárnak be, a szokásos hétköznapi munkarend szerint működnek. A bíróságokra azért sem vonatkozik a szünnap, mert az ítélőszékek július 15-én, a Bíróságok Napján tartanak munkaszünetet." 

Bmeg, egész nyáron bírósági szünet van, és még kapnak egy külön munkaszüneti napot is?

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr192123310

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amit Isten adott azt vissza is veszi. Általában. 2010.07.01. 17:46:46

A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 71/A§-a kimondja, hogy minden év július 1-e a Köztisztviselők Napja.A törvénybe ezt a kitételt az előző Orbán kormány szavazta meg, mert már akkor is elég sanyarú sorsuk volt a köztiszt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2010.07.01. 21:44:06

@ArkAngyal: Hátrébb az agarakkal! Én is hitelt fizetek és semmit se toltak a seggem alá. Mindezt bevállaltam versenyszférában, pedig bármikor repülhetek.

Amúgy az egyik földhivatal az alattunk lévő szinten van, meséljek róluk és a hatalmas munkakedvükről?

CyberPunK 2010.07.01. 21:47:17

@kelemenbandi: Te meg olvasd el a posztot. Senki se a közalkalmazottakat basztatta (most :)), hanem a sok herét. Oké, elismerem, általánosítva. De azért senki se arra asszociál ebben az országban, hogy a köztisztviselő rendes, szorgalmas emberek. Tudom, biztos bennünk a hiba és nem az., hogy mindenkinek van min 1 rémtörténete valamelyik hivatallal kapcsolatban.

ArkAngyal 2010.07.01. 21:51:58

@CyberPunK: Ha nem tetszik a reakcióm arra, amit mondtál, akkor gondold meg jobban, mit beszélsz. A földhivatalt meg hagyjuk, legszívesebben beszüntetném és újraszervezném az egészet. Bár nem tudom, pontosan milyen munka folyik ott, valószínűleg az egyik legrosszabban szervezett lehet. A mi okmányirodánkban épp amiatt megy jól az ügyintézés, mert ésszerűen szervezzük a munkát.

safranek 2010.07.01. 21:54:22

Informatikuson Napja ugyan nincs, de van a Rendszergazdák Napja....illetve volt....tegnap!

CyberPunK 2010.07.01. 21:55:31

@ArkAngyal: Aha, tehát hülyeséget beszélek, de a földhivatal az rossz. Értem. :) Na joccakát, ehhez én már fáradt vagyok.

Amúgy az első reakcióm az nem basztatás volt, hanem jótanács. Ilyen hozáállással semmi keresnivalód a közszférában, menjél versenyszférába és sok gondod megoldódik.

Gabe2 2010.07.01. 21:57:07

Mindenki menjen a versenyszférába, mert akkor munkaidőben robotolva lehet basztatni a közalkalmazottat, aki persze sosem dolgozik.

ArkAngyal 2010.07.01. 21:58:46

@CyberPunK: Nekem basztatásnak tűnt. És igen, hülyeség, hogy balek vagyok, meg hogy a tápláléklánc alján vagyok. És ennek semmi köze a földhivatalokhoz.

2010.07.01. 22:00:03

@CyberPunK: Nincsenek herék. Mindenki nagyon elfoglalt. A baj csak az, hogy felesleges hülyeségeket csináltat velük a kúrmány. Agyon vannak bonyolítva az ügymenetek.

ArkAngyal 2010.07.01. 22:00:30

@CyberPunK: Nekem basztatásnak tűnt. És igen, hülyeség az, hogy a tápláléklánc alján vagyok, meg hogy balek vagyok. És ennek semmi köze a földhivatalokhoz és a róluk alkotott véleményemhez,

ArkAngyal 2010.07.01. 22:01:11

Na most meg megjelent, amit elsőre írtam... kár, hogy nem lehet törölni.

Akvyr 2010.07.01. 22:02:23

Én nem tudom ki az az ostoba alulinformált sudribunkó aki ilyenkor a köztisztviselőkön köszörüli a nyelvét, de én mérnökhallgatóként a minisztériumba szerveztem a gyakorlatomat, és hát annyit dolgoznak az emberek, hogy eszméletlen. Perc nyugtuk nincs az irodatársaimnak, és napi 2-3 órákat túlóráznak. Ma a köztisztviselő napon bejöttek dolgozni, hogy utolérjék magukat, mert végre nem csöng a telefon 3 percenként. Ezek után aki szerint lazsálás megy, az húzza le magát. Köszi!

ArkAngyal 2010.07.01. 22:09:56

Így nem lehet vitatkozni, hogy a partner elmegy aludni :(

zsoltix 2010.07.01. 22:13:10

En meg mar azt hittem, azert van a heten csak szerdaig ugyfelfogadas a munkaugyin, mert egyre tobb ember dolgozik, nincs ertelme nyitva tartaniuk, igy a penteki ugyfelfogadasi szunet utan mar a csutortok is szunnap lesz. Erre kiderul, hogy megsem:)

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.07.01. 22:14:17

2000. február 29-én kellett volna ezt a tv.-t életbeléptetni.. nade a minimális és kijáró köztisztviselőellenes élcet félretéve. minden "engedményt" valami disznóság, elvonás ellentételezéseként "adnak". volt az az emlékezetes eset ugye, hogy a paralimpikonoknak pártlogós, "új magyarország"-os mütyürkéket adtak. miután ott is akkora elvonásokat rendeztek mint mondjuk később a vakok intézete esetén (éves forrás 70%-nak elvonása talán). és ezek nyilvánosak lettek, bár maradtak a "régiben" a dolgok.

köztisztviselő meg ne pofázzon se a minisztérium szerint, és a néző, de nem látó állampolgárok szerint sem, ha létszámleépítéssel egybekötött terepjáró vásárlások veszik kezdetét (miközben a papír, telefonköltség a munkára ki van "pontosan" számolva (alaposan alultervezve)), meg mert van nekik egy külön szünnapjuk.. ami csak annyira szünnap, hogy ilyenkor csak a nagyközönség számára nem elérhetők, de ilyenkor tényleg konferenciáznak, egy-egy hangsúlyosabb ögyben próbálják utolérni magukat, stb..

na de nem meglepő. elvégre olyan is van aki azt sem érti meg, hogy a 13. nyugdíj nem egy plusz volt sosem. átlagosan kellett volna emelni 10%-kal a nyugdíjakat. pénz lett volna rá, dehát akkor mit loptak volna el a parlamentben hűsölő "nagymenők"? kitalálták, hogy akkor egy hónapban kiadják, és a nép szidhatja a hülye élsőködő nyugdíjasokat. (na olyan is van persze, de az magasról leszarja az általánosan ostoba "ellenszenv ala' 60+"-t.) ktvk-nél is is volt ez a juttatás, de úgy, hogy közben a ruha és kajapénzt csökkentették (ami meglepetés: szintén annak ellentételezésére szolgált, hogy ostobák a vezetők, szar a közszolgáltatás, mert értelmetlen törvények vannak, x éve fizetésemelés nem volt). és az járt jobban akinek nem emelkedett a fizetése, mert gyakran magasabb adózási sávba került azzal a plusz pár ezer forinttal aki emelést kapott (ezt megkapták a "pedagógusok" is)..

a politikai "elit" ad rágódnivaló gumicsontot.. haragszik a társadalom a ktv-kre, közalkalmazott és nem közalkalmazott orvosokra (ügyleti díj..), bírókra (akik a szünet idején próbálják meg feldolgozni az elmaradásaikat - a "szünet" nélkül még nagyobb elmaradások lennének ugyanis), rendőrökre (nincs hatékony fegyver a kisrendőrök kezében az ostoba kézmegkötő törvényektől meg csak akkor engedik eltérni - na nem őket, erre vannak ilyen hajlamú pribékek (elég csak egy-kettő a sorfalba, és megkergíti az összeset) - ha akárkik is (mert a békés járókelőknél azért messze balhésabb csoport pl. a fradi drukkerek keménymagja - már mikor ocsmány módon kizárták a fradit az nb1-ből /meg előtte mikor torgyán züllesztette a csapatot/ petíciót akartak felolvastatn az mtv-ben, csak akkor elhajtották őket), de jogos felháborodásukban mentek nekik a párttv-vé silányított "köztévének" (annyira pártos az azt megelőző 50 évben nem volt, kádár alatt meg volt politika, ahogy mindenütt, de nem összemosódva, mint az elmúlt dekédban..) tüntetni merészelnek, hát odavágatnak velük..

de közellenség a tűzoltó is (bár túlfizetve nincsen a több munkáért, mert rájuk nem vonatkozik az ami az átlagemberre, hanem álljon vigyázban legalább heti 60 órát.. a veszélyességi pótlék meg ugye "felesleges". gyógyszerészeket is a boszorkányüldözési lista élére tették. a korábbi szigorú rendszer (és a sok év szívást a patikanyitások terén) értelmetlenné vált mikor üzleti körök nyomására patikaliberalizációt hirdettek. az új patikák legfeljebb nevükben gyógyszertárak. valójában minimálbéres eladók ülnek bennük (akár egy emelettel feljebb ruhaboltban is szívhatnának éhkoppért), nincs ügyelési kötelezettségük (értsd: ha valaki vélhetőleg lopásból hazatérve tetűirtóport meg tápszert venne közgyógyra az éjszaka kellős közepén, csak az ügyeletes gyógyszertárba tud becsöngetni és be is csönget - ilyen marhaságokkal zavarva a gyógyszerészt /megjegyzem az alkalmazottak fizetést kapnak érte, de ha kompenzálni akarják jobban szegényeket, több pénzzel, akkor belerokkan a szintén ügyeleti beosztásban résztvevő gyógyszerész aki annak idején meg akarta és hitellel, üzlettárssal meg is tudta venni a gyógyszertárat. a telefonos szolgálat is baromság../. mindeközben az állam nem fizet csak csúsztatva a gyógyszertáraknak a különféle hatóságilag változtatott árú gyógyszerek kapcsán, tehát a gyógyszerész-tulajdonos a sok közgyógyos gyógyszerének államilag finanszírozott részét kvázi megelőlegezi.. a csúcs ebben a fene nagy liberális rendszerben, hogy a magát 15 éve leszázalékoltatott k. béláné (53) az ura aranyérkenőcsét receptre veszi. a médiakormány által feltüzelten az orvosnak nem engedve, hogy a tényleg jobb, készen árult x gyógyszercég termékét, az xxx aranyérkenőcsöt, hanem a másik, régebbi (30 éves) és patikus által elkészítendő olcsóbb (az élőmunka drágább, de persze ha jól tudom fillérekért(!) számolják el) kenőcsöt írja fel. tehát a patikaliberalizáció nevében az "alig" 1-2 óra alatt elékszíthető "gyógyszert" hetente megveszi a korábbi patikában (kibüntetve érte egy másik városba) 40 forintért (nem lehet ugye a végtelenségig felhasználható mennyiségben elkészíteni - tehát egy segg egy hét, évente 52x a gyógyszerészek legnagyobb örömére), és így is marad bőven elég ideje, hogy egy plázapatikában megvegye az eladó minimálbéressége miatt 3%-kal olcsóbb pezsgőtablettát, amire sok szüksége nincsen, de 3%-kal olcsóbb.. mint hallottam az illető ezen "komoly" kedvezmény miatt ott venné az aranyérkenőcsöt is, de "sajnos" ott azt nem csinálják (naná, mert azt csak gyógyszerész csinálhatja).

olyan a magyar társadalom, mintha mindenki kardot fogna a másikra egy kardhosszúságnál alig valamivel nagyobb körben, és a tetejébe ezeknek a kardoknak a tetején piknikezik az "elit". vagy le kéne a kardokat tenni (egymás iránti szolidarítással), hogy a "vezetőink" seggre essenek, vagy egy vivát kíséretében az égre emelni, hogy miszlikbe aprítsuk őket..

martonx 2010.07.01. 22:16:42

Számomra a legdurvább, hogy a köztisztviselők sírnak mint a szopósmalac, hogy milyen szar a fizetésük, miközben azért a pénzért a versenyszektorban szinte naponta megölik egymást az emberek.
És közben a köztisztviselők szó szerint lézengenek.
Nekem a kedvenc történetem, mikor telephely működési engedélyt intéztem, és iktatva, tértivevényesen, ajánlottan küldtek levelet a szegedi önkormányzattól, hogy menjek be a 7-es szobába valami papírokért, és azt adjam le a 8-as szobába.
Bementem, 3 óra sorban ülés után a 7-es szobában kérdezem, hogy mi a faszért kellett azért bejönnöm, hogy átvigyem a 8-as szobába azt a kibaszott papírt?
Mondták, hogy igazolni kell az ügyfél aláírásával, hogy átadták a papírjaimat a szomszéd szobába.
Kibaszott fasz bürokraták. Ezek után még 3 órát ültem a 8-as szoba előtt is, és máris egy szobával közelebb jutottam az engedélyezéshez.

ArkAngyal 2010.07.01. 22:26:13

@martonx: Te pont olyan hülye vagy, mint ami látszik. A szobalátogatási sztoriddal nem tudok mit kezdeni, szinte biztos, hogy nem így történt, bár nem tudom, hogy pontosan mit mondtak és miért. Azt viszont hidd el, nem a köztisztviselők találják ki a szabályokat meg a törvényeket, hogy hogyan kell eljárni. Mi csak végrehajtjuk a sok marhaságot, amit fent kitalálnak. Ezügyben vond kérdőre a kormányt, amit megszavazott a nép.

Dr Kangörény 2010.07.01. 22:27:10

7 évig voltam köztisztviselő, aztán dupla fizetésért levadásztak a versenyszféra számára. Már éppen ideje volt, mert az a tökvakarás, ami ott történt, a felelősségtologatás, a fentről várni az utasítást, az kezdett megőrjíteni.
Milyen volt a hivatalnoki lét? Összefoglalva: jó.
Max. napi 8 óra munka, kényelmesen. Nem túl magas, de elég tisztességes fizetés. Stabil, nyugdíjas állás.
A versenyszféra? Sokkal több fizetés, napi 10-12 óra munka, természetesen nem fizetve, bizonytalan állás.

Persze köztisztviselőként én is mindig picsogtam, amikor picit többet kellett dolgozni, de a kollégáim ezt tökéjre fejlesztették, ők az én munkám 2/3-át végezték el és nálam is hangosabban picsogtak.

Ők a mai napig köztisztviselők, saját bevallásuk szerint továbbra sem szakadnak bele a munkába, a válság idején sem volt bizonytalan az állásuk - de továbbra is vadul picsognak.
Nem minisztérium (van ott is barátom, aki a versenyszférából került oda - röhög azon a munkatempón, ami ott van), hanem megyei hivatal.

flippant 2010.07.01. 23:04:04

Csinovnyikok akinek a fele csókos mert alapból fű hülye. Ezek a versenyszférában megdöglenének.

metal · http://electric.blog.hu 2010.07.02. 07:33:40

Az egész poszt, meg a hozzászólások is tipikusan Magyar! egyszerűen lefordítva: Dögöljön meg a szomszéd tehene is!

Szánalmas.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.02. 07:34:57

@metal:

Hát, bangladesi elég nehezen lehetne ....

Illúzióromboló kockacukor 2010.07.02. 07:52:09

Én csak azt nem értem, hogy mik ezek a felháborodott kommentek...
OK, elhiszem, hogy van néhány köztisztviselő aki dolgozik. Nem is azoktól sajnálja az ember. De miért magyarázzátok, miért próbáljátok meggyőzni az embereket? Mindenkinek tele a töke azzal ami a hivatalokban megy. Félperces lófaszért állj sorba órákat, ezután ha valamit végre csinálni is kell akkor kelletlenkedés fogad, kioktatás. Magyar ember nincs, aki nem utálja a bürökráciát, azt ami az államilag fizetett munkahelyeken megy. És mindenkinek valószínűleg annyi tapasztalata van már belőle, hogy a könyökén jön ki az egész, mivel ember nincs az országban, akit valahol még nem szopattak halálra. Ezért sem ejt egy csepp könnyet sem, ha a közszféra leépítése kerül szóba. 4 ember egy posztra, versenyeznek, hogy ki dolgozik kevesebbet. Versenyszféra v2.0, Magyarország.
Ja, és TIPIKUS droid fellelőhely.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.07.02. 07:53:30

@zero: ezesetben ideillik egy Nyomasek Bobo klasszikus:

Nem megyek én Bangladesbe,
mert ott nincsen bab a bablevesbe'.

esef 2010.07.02. 08:05:07

Köztisztviselő anyám egyik nap azon akadt ki, hogy egy munkamegbeszélést ebédidőre tettek. Azt kérdezte, hogy mikor fog ebédelni? Mondtam, hogy előtte vagy utána. Látszik, hogy világ életében önkormányzati/állami hivatalokban dolgozott. Én a versenyszférában vagyok, akár ebéd mellől is elrángatnak egyszer-egyszer... Amúgy akkor ebédelek, amikor időm engedi.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.07.02. 08:13:54

@Illúzióromboló kockacukor: szerintem olyan egy kicsit (mondjuk példaként felhozva) az okmányirodás munka, mint a csirkebontóké a szalag mellett. lehet gyorsítani a szalagon, de hosszútávon nem bírnák azt a sok tarajanagyobbmintazagya hamis kaka-s - t - ügyfelet (elég ha egy-kettő olyan van és mint tudjuk annyi biztosan van). már ettól a kimódolt csupán felgyorsult világunkhoz nem felgyorsított munkatempótól is hányingert kapnak (jogosan).

védésről valójában nincs szó. csak a támadások miért is vannak? a poszt a ktv napról született. és mégha olyan hamis felhangokkal is, hogy a ktv-k nagyja "droid" (ahogyan te írod pl.), meg szar a bürokrácia, de mégsem a személyes sérelmekről szólhatott volna eredendően. most mégis mit tehet a ktv-k nagy része arról, hogy te csak azt veszed észre, hogy lassan halad a sor és azt nem, hogy tényleg annyira nagyon szar a törvény (és azt rajtuk számonkérik, ahogy az egyszeri embereken is, de a ktv-knek még a számonkérésekkel is el kell számolniuk - magyarán betartani és betartatni a tv-ket, rendeleteket; akármekkora hülyeség is legyen aktuálisan.. baszogatják a ktv-ket fentről meg az emberek is ellenük vannak (mert bevették a propagandát - hogyha valami rossz a közigazgatásban akkor az csakis a ktvk miatt lehet). és nem kéne úgy tenni mintha csupa hülyéből állna. van. persze. és rengeteg a csókos is. de nem rosszabb az arány mint máshol.

lehet elküldeni a nyugdíjasokat, tűzoltókat, rendőröket, köztisztviselőket, pedagógusokat (és/vagy tanárokat), bírókat, vasutasokat a francba, bevett propaganda alapján, de akkor már a francban is jobb lenne élni..

trojka 2010.07.02. 08:30:38

Nos, ha ok szolgálják a közt, ne bántsuk öket.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.02. 08:33:15

@ArkAngyal:

Whehehehe, micsoda sértődés!
Nem, aranyom, nem ügyfélfogadási időn kívül mentem. Ügyfélfogadási időn kívül be sem jutok az okmányirodába ugyanis. A hölgy valóban soron kívül csinálta meg a kölköm útlevelét, viszont ezt nem túlórában, vagy száz halálon át tette meg, hanem seggvakarás helyett. Sőt, ha nem kezdünk szarozni rajta, hogy akkor most mikorra van időpont, még 10 perccel hamarabb takarodtunk volna el a szeme elől és folytathatta volna az addigi tevékenységét.
Ahhoz meg hogy hova viszem a srácot, semmi közöd, nem az én hibám, hogy keveset keres bárki.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.07.02. 08:42:02

@esef: tehát mert te nem tudsz azonos időkben ebédelni, elfogadhatónak tartod ha más sem tud, és nevetségesnek ha valaki ezen problémázik. brávó!

..

:-D

azért jelenthet neki gondot, mert ellentétben veled, aki akkor eszel mikor időd van rá, nekik nincsen külön idő rá. nem eszel ebédidőben? -> így jártál. lehet kényelmesen intézni a dolgokat és márcsak azért sem lehet másként mert valaki fent úgy intézi.. (ergo hiába csinálja meg valaki fél óra alatt a határozat rá eső részét, ami az ügyfél érdekében születne; ha a kedves kolléga vagy társhatóság a töööörvééényben előírt maximális időt kihasználja (mert mondjuk más, eredeti profiljába nem is illő munkakört is rásóztak váratlanul, aminek az adminisztrációja elviszi az összes idejét) -> sok helyen ha nem mindenütt azért vezették be, hogy ne 8 óra legyen a hivatalos reggeli start (amikorra ott kellett lenni munkavégzésre készen), hanem 9 (és ha 8 is van megszabva, valójában 9-re is elég bemenni, amennyire tudom - persze félkor már illik megérkezni, mert akkor lehet pótolni - sőt emiatt nem egy olyan is akad, aki fél 8-kor már nekikezd a tényleges munkának), mert figyelem faszkorbácsot érdemlő tény: A MINISZTÉRIUMOKBAN 9-kor kezdtek el "dolgozni", ezért ha valami onnan kellett (akárcsak érdeklődés, főleg ha valami papír, eligazítás /hogy a legújabb utasítást fejtsék már meg mert különben botrány lesz a társhatóságok között, hogy kinek a feladata az x, mert egyértelmű mindegyiknek, hogy a másik az illetékes/) azt hamarabb mint 9 óra beszerezni nem tudták. olyan volt az egész, mintha a karburátor, a kipufogó, a lámpák, az ablaktörlő, az index, a fűtés mind működni kezdett volna 8-kor, a motorra meg kilenckor adták volna rá a gyújtást..

szóval mehet és megy a kényelmes ügyintézés, de az "asztalnál". sokan csinálják a lázas semittevést és fel sem tűnik senkinek hosszú időn keresztül, hogy az illető mekkora link de ha a legszorgosabb, leglelkiismeretesebb kolléga/kollegina az ebédidőt végigdolgozva később fogyaszt az asztalánál: kapja a lehordást, hogy: a tv megsértéséért mebaffhatják az intézményt, miért nem ebédidőben eszik (amikor más is teszi - tehát úgysem tudhatott semmi érdemlegeset csinálni), biztos a hibáját pótolta, elmaradását hozta be. következő leépítésnél kaphatja a gyomorideget, hogy elküldenek-e tényleg valakit, mert ha igen akkor még védett "pozícióban" is őt fogja javasolni a kollektíva + a kisfőnök. tehát főleg feszült légkörben inkább nem eszik egy ktv, ha egyébként az arra központilag kiaszabott idejét alkalmanként elveszik.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.02. 08:43:52

@ArkAngyal: szerintem kár koptatni a billentyűzetet, aki azt AKARJA bebizonyítani, hogy köztisztviselő=naplopó, azt úgy sem tudod meggyőzni.

Érdekes módon, ahol eddig én dolgoztam a közszférában a naplopásnak épp' az ellenkezőjét tapasztaltam, és az idejét nem tudom, mikor túlóráztunk annyit PUSZIRA, mint ott. Ugyanis ha most napi 3-4 órás túlóráink vannak, azt valahogy kompenzálja a munkáltatónk (ha máshogy nem akkor "lecsússzuk). Ha ügyfélként találkoztam közszolgálati dolgozóval, arról is csak maximális elismeréssel tudok szólni. Biztos én vagyok nagyon szerencsés.

shred 2010.07.02. 08:46:52

Némi adalék:

Létezik már az IMÉSZ (Informatikai Munkavállalók Érdevédelmi Szervezete), ami a magánszektorban dolgozók igen nagy részét képviselheti (feltéve persze, ha az adott munkahelyen megalakítják a helyi szakszervezetet).
A Semmelveis Nap keretében a legtöbb eü. munkahelyen egy rövid ünnepséget tartottak, de nem szünetelt az ellátás. Jól is nézne ki, hogy kimarad egy napi infúzió, vagy nem látnak el egy kutyaharapást, mert Semmelweis Nap van:)

esef 2010.07.02. 08:53:59

@fogsunder:
Ha déltől van kettőig egy megbeszélés, miért is nem lehet előtte vagy utána enni, okostojás? A rugalmasságról te sem hallottál még... Tipikus, állam által eltartott semmirekellő közszolga lehetsz...

Agyalap 2010.07.02. 09:10:48

@El Topo (Sgt. Elias): Azért sírni, mert a szünnapon is el tudtad intézni a gyerek útlevelét - szánalmas.

Roltii 2010.07.02. 09:14:27

miért a köztisztviselőket szidjátok? miért nem a törvényeket? Az ő feladatuk az, hogy bizonyos jogszabályokat betartva, megoldjanak ügyeket (pongyolán fogalmazva). Ha valami lassan megy, vagy hülyén történik, ott a jogszabály/tv a rossz, nem az ő hibájuk (persze nagy számok alapján biztos van ilyen is).
Szidjuk inkább a törvényhozókat, a köztisztviselőket meg fogadjuk el már végre ugyanolyan dolgozó embernek mint mi. Ők a versenyszféra helyett a biztosat választottak, igaz, hogy kevesebbért. A sok plussz extra juttatás amit felszoktak emlegetni, az nekik mind béremelés helyett történt. Amikor ezt elveszik tőlük, az igen komoly érvágás. Ne feledjük, itt a különböző jutalmak nem egyenlőek a versenyszféra beli bónusszal, mert az utóbbiról tudod, hogy nem mindig lesz, míg az előbbit már a jelentkezésednél tudod, hogy fiksz, és hozzáadódik a fizetéshez, így fogsz tudni megélni valahogy.
Egyébként biztos sok léhűtő van a köztisztviselők között, de azért elintézett ügyek száma nem kevés, úgy tűnik, hogy mindent meglehet oldani, még ha picit több idegeskedéssel és idővel jár. De mégegyszer mondom, ez nem az ő hibájuk, hanem a törvényhozóké.

Agyalap 2010.07.02. 09:23:46

@Roltii: Csatlakozva - az elektronikus ügyintézést például miért nem fogadja már el az állam is?
Miért levelez velem az APEH és minden más hivatal? Csak mert e-mail-ben két nap alatt le lehetne játszani a most postai úton hónapokig tartó dolgokat?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.02. 09:29:43

@Agyalap:

Milyen szünnapon, te disgrazie? A szünnapot megelőző napon! Nem volt világos?

eszkep 2010.07.02. 09:42:55

OFF:
Ha ez igaz, akkor nagyon vicces lesz:

www.hir24.hu/gazdasag/92817/az-imf-hez-fordulnak-a-magyar-bankok.html

A bankok fognak kuncsorogni, hogy az IMF engedjen enyhíteni a költségvetési szigoron...

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.07.02. 09:44:22

@esef: öö.. lépj ki szerintem a write-only módból, kevesebben fognak hülyének nézni. mit nem lehet érteni azon, hogy kinézik, és nem is engedik máskor ebédelni (vagy akár csak ebédszünetelni) a köztisztviselőket, mint mikor az elő van írva? semmi köze az általad újólag hozzátoldott közlésednek - hogy ti. déltől kettőig van a megbeszélés - ahhoz, hogy a megadott ebédszünet meg mondjuk 12:30-tól 13:00-ig tart. és mégegyszer, kihangsúlyozva: nem fogják jó szemmel nézni, ha a megadott időponton kívül eszik az édesanyád. és nem az ebéd elmaradása okozza neki a gondot, hanem az, hogy lesz egy nap amin amiatt nem fog enni, mert olyan a légkör és a szabályozás, hogy később csak szívhat miatta, ha megteszi..

áá de ez egy egyszerű dolog, elsőre is értened kellett volna, sőt az eredeti kommentedet se kellett volna megírni. azért remélem mikor lesz szabad 10 perced a nap folyamán, nekiállsz majd gondolkodni is. javaslom akkor mikor eszel. két legyet egy csapásra. csak nehogy megfeküdje a gyomrod az agymunka te kis záptojás.. ,-)

eszkep 2010.07.02. 09:47:13

@Roltii: Azt mondjuk megerősíthetem, hogy ha minden köztisztviselő betartaná a területére vonatkozó összes jogszabályt és előírást, az felfogható lenne egy lassítósztrájknak is.
Ugyanakkor az is igaz, hogy elképesztően sok "léhűtő" van a közöttük. Olyan dolgokat meg tudnak tenni, ami a versenyszférában elképzelhetetlen.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.02. 09:49:06

@eszkep: "A bankok fognak kuncsorogni" - tartok tőle, hogy ez nem kuncsorgás lesz :(((

hihetetlen vastag bőr van a pofájukon, azért meg kelle hagyni. pedig én azt hittem, hogy a bankadós ötlet miatt Csányi vagy Demján fogja a faszkorbácsot elővenni Viktornak, de úgy látszik tévedtem. Ez "nemzetközi" faszkorbács lesz :((((

tuti, hogy sikerrel járnak majd.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.07.02. 09:56:35

ááá. a versenyszféra állandó (a kemény munka szinonímájaként) emlegetése is átlépte az ingerküszöbömet. versenyszféra? az semmi.. a kínai gyerekmunkások!! az már valami..

versenyszférás puhányok nyavalyások ha gyötör bürökrác'
éhező gyerekmelósok szavait igyátok
picsogva gyorsan megigyátok
gondotokra a fohorró bürökteát

Zorro2007 2010.07.02. 10:22:19

Csütörtökön beadtam az adóhatósághoz az újszülött baba papírjait. Következö hét szerdán, postán már meg is kaptam a döntést, rá egy napra csütörtökön a bankszámlán volt a pénz.

Hetfön beadtam a papírpkat a TB-hez, csütörtökon ugyanugy levélben már meg is érkezett a TB kártya meg minden más TB-vel kapcsolatos igazolás.

Természetesen egyik levél sem ajánlva csak sima levélként.
Ausztriában...

Agyalap 2010.07.02. 10:28:58

@El Topo (Sgt. Elias): Hát ezt benéztem. Attól az arcod még kisebb nem lett látom...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.02. 10:29:45

@ArkAngyal: "Persze, nem értem, hogy egy másik okmányirodában, ahol negyedannyi ügyfélforgalom van, miért adnak 2 hétre előre sorszámot, nálunk meg bejössz és 1 órán belül el van intézve az ügyed. "
Pedig teljesen érthető. Ti dolgoztok, ők nem annyira.

Amúgy azt ne mondd, hogy nincsenek felesleges emberek! Most voltam az okmányirodában Pécsett.
3 faszi áll az ajtóban, és csak azzal foglalkoznak, hogy a sorszámkiadón megnyomják azt a gombot, amit kérsz.

Arról nem beszélve, hogy 8 éves egyetemi pályafutásom alatt hány olyan közalkalmazottal találkoztam, akik soha semmit nem csináltak, akárhányszor mentem is oda... PTE rektori hivatal pl. tele van ezekkel.

ArkAngyal 2010.07.02. 10:33:27

@Seduxen: Csak az a furcsa, hogy senki nem pofázik amiatt, hogy egy boltban sorban kell állni fene tudja mennyit. És látod, ahhoz, hogy hova viszi a gyerekét, semmi közöm, itt már megjelenik a "nem tudok mit mondani, skh". Nagyon lol. Ismerem amúgy az ilyeneket, sok van belőlük.
El Topo neked meg semmi közöd hozzá, hogy milyen munkarendben dolgoznak a kollégák, annyi a dolgod, hogy kérsz és kapsz időpontot és akkor mész. Akkor reklamálj, ha abban az időben, amit foglaltál nem intézik az ügyedet.
Én nem állítom, hogy minden hivatal jól működik. Ennek egyik oka az emberhiány. De inkább le kell építeni minket, hogy aztán még lassabban menjenek az ügyek, hogy az El Topo-félék még jobban kinyithassák a szájukat.
Egyébként egy példa az El Topo-féle esetre: az időpontfoglalásos rendszer lényege, hogy mindenki a megadott időre megy, ezért nincs sorbanállás. Természetesen El Topoék nem mindig jönnek időben, szólni meg minek, hogy késnek, vagy nem jönnek, ezért, amikor beesik El Topo2, azt látja, hogy épp semmit nem csinál az ügyintéző. El Topo2-nek nincs ugyan időpontja, de mivel nem jött az épp aktuális ügyfél, az ügyintéző gyakorol egy gesztust és (talán a gyerekre tekintettel is) megcsinálja, úgysincs más, a következő még nem érkezett meg, az aktuális meg nincs itt, van idő megcsinálni. El Topo ezt úgy értékeli, hogy mi volt ez az 5 perc, meglett és kész. De El Topo nem tudja, hogy vannak még El Topok rajta kívül, nekik is csak egy személyi vagy csak egy jogsi kell, az is csak 5-10 perc.
Szóval nyuszi, megint nincs rajtad sapka. Ha sorban kell állni, akkor az a baj, ha előre kap időpontot, hogy ne kelljen, akkor az a baj. Én egyébként sorbanálláspárti vagyok, álljatok csak sorban, várjátok meg, amíg sorra kerültök, mint mindenhol (jaj, tényleg, az orvossal miért nem ordítozik a kedves ügyfél, hogy 3-4 órát ott ült? még nyom is neki pár ezrest...). És, hogy miért jó ez? Kitaláljátok, hogy holnap mentek Egyiptomba, a gyereknek meg nincs útlevele (nem minősítem). Gyorsan be az okmányba, okmány még aznap fogad benneteket, másnap átvehető a központiban az útlevél.
Tessék, lehet köpködni, hogy nem dolgozunk és feleslegesek vagyunk.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.02. 10:42:13

@ArkAngyal: talán más szempontok alapján mond véleményt az, aki valaha DOLGOZOTT (és nem csak bejárt) közszférában. Én tudom, hogy a broki rossz végén voltam, mert én olyan helyen dolgoztam, ahol mindig szakadásig volt munka.

Ezért írtam még tegnap zero-nak, hogy a lehetőség mindenkinek adott, aki bármilyen okból irigy a közszolgálati dolgozókra: tessék jelentkezni, és kipróbálni.

Én majd' 8 évig csináltam, és mondhatom - nem elfelejtve, hogy mit is köszönhetek annak a 8 évnek - életem legjobb döntése volt, hogy váltottam. Elsősorban anyagilag. De mondok egy jobbat, ami minden bizonnyal a naplopó tempót támasztja alá: egyetlen pillanatig sem okozott gondot felvenni a jelenlegi munkahelyem ritmusát.

ArkAngyal 2010.07.02. 10:43:17

@ColT: Nyilván vannak felesleges emberek. Bár, megjegyzem, a nyomkodós faszik azért vannak, mert ki van írva, hogy közlekedésigazgatás: forgalmi engedély, törzskönyv és bemegy oda, hogy jogsit szeretne csináltatni. Már ha így adja elő, mert gyakran a szóban előterjesztett kérelem az, hogy "jogosítvány". No de ez igaz, ezek felesleges emberek. Meg sok más is, elismerem. De ne keverjük őket a sokkal nagyobb százalékú dolgozókkal. Ráadásul az ügyfelesek csak kis részét teszik ki a hivatali dolgozóknak, a többiek a háttérben güriznek, szóval erős csúsztatás a vádak többsége.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.07.02. 10:47:49

Olvasva a cikket, meg a hozzászólásokat, nagyrészt igaz. De.

Tisztelet minden kivételnek, kérdeznék valamit. Köpsztisztviselőink és alkalmazottaink mennyiben mások mint pl a versenyszféra cseléd mentalitású dolgozói (rabszolgák ők)? Állami vállalatok irodistái? Bármely cégben középvezetőtől felfelé? Ők is tunnak ám nagyon unatkozni, és messzendzserelni naphosszat.

Nem tudom mi, de valami legalább 65 éve elromlott. És azóta sem akar javulni.

Roltii 2010.07.02. 10:48:06

Nem értem a köztisztviselők ellen kommentelőket, Működik az ország közigazgatásilag vagy nem? Ha elmész az okmányirodába eltudod intézni a dolgaidat vagy sem? Az igazság az, hogy a köztisztviselők teljesítik a rájuk kerülő feladatot, és ez a lényeg. Lehetne jobb? persze hogy lehetne jobb. Viszont ne felejtsük el, ha egyszeri állampolgárnak tévednek az okmányirodába, azt következő nap már a Fókuszban látod, de ha egy magáncég téved: pl hibás terméket vásárolsz, akkor az teljesen megszokott és normális. Ha az állam korrigálja a saját hibáját, akkor ott nem dícséret van, hanem kb annyi, hogy ez a dolga, míg ha egy cég teszi ezt, akkor ott az a response, hogy hú de korrekt, milyen jófek, ezért jó ez a cég stb....nem kettős mérce?

Jim Raynor 2010.07.02. 10:49:05

@ArkAngyal:

"annyi a dolgod, hogy kérsz és kapsz időpontot és akkor mész"

ja, mert az emberek egész nap otthon ülnek, és a töküket vakargatják, arra várva, hogy a szent hivatal mikor hajlandó őket fogadni. hát a faszt. nem tudom, mit szólnál, ha mondjuk a tescóba is időpontot kellene kérni, hogy bevásárolhass.

arról nem is beszélek, ami szegény anyámmal történt. kapott időpontot asszem személyi megújítására 10 órára. odament, erre a kezébe nyomtak egy csekket, hogy akkor azt a postán be kellene fizetni. elment, befizette - nincs messze a posta - visszament, mire közölték vele, hogy sorry, de lekéste az időpontot, kérjen újat. hát szóval, mentek ti a picsába. el kellene kezdeni dolgozni, és akkor nem lenne sorbanállás.

ArkAngyal 2010.07.02. 10:53:23

@Jim Raynor: Ne haragudj, de ez most nagyon nagy hülyeség volt, amit mondtál. Ha időpontot kérsz, akkor olyan időre kéred, amikor el tudsz menni. Vagy nem? Nem a hivatal kényelme az, hogy te akkor jössz, amikor előre egyeztetve neked jó... Anyááám... Ja, anyád: ez szomorú, ami vele történt, nálunk ilyesmi nem fordulhat elő, nálunk nem csekkes a befizetés, hanem házipénztáras. De ha csekkes lenne, akkor is előre megmondanám, hogy mennyit fizess be és eleve befizetett csekkel gyere. Az viszont tényleg mocsokság, hogy mire visszajön elküldik, hogy kifutott az időből. Nem futhatott ki, időpontja volt. Ezért a kollégák nevében bocsánatot kérek.

Jim Raynor 2010.07.02. 10:54:41

@Roltii:

"Ha elmész az okmányirodába eltudod intézni a dolgaidat vagy sem"

persze, el tudod, de simán megoldható lenne, hogy feleannyi időt és utánajárást igényelne. a versenyszférában a lehető leghatékonyabban kell dolgozni. a közszférában meg pont erre basznak a legjobban.

Jim Raynor 2010.07.02. 10:57:13

@ArkAngyal:

próbálj meg a neten időpontot foglalni. két hónapra előre lesz összesen 1 db időpont, ami választható, tehát kurvára nem arról szól az időpontosdi, hogy nekem mikor jó, hanem arról, hogy egyáltalán mikorra kapok időpontot. úgyhogy baszottul nincs igazad.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.02. 10:58:06

@Jim Raynor: tanulság: kis reklám lesz :))) zuglói önkormányzat okmányiroda. ott indul, hogy a SAJÁT honlapjukon foglalsz időpontot 6.00-21.00 közötti időpontok között (nem vicc!!). Személyes tapasztalat, nekem 7.45-ös időpontom volt, majdnem el is késtem, 7.43-kor adta oda a személyre szóló sorszámot az ügyintéző a pultnál, majd kemény 3 (!!) perc várakozás után bementem, az egész procedúra nem tartott 10 percnél tovább. Ja, és az ÜGYINTÉZŐNÉL fizettem BANKKÁRTYÁVAL!!! Meg is lepődtem mondjuk...Ja, és nem egész 1 hét múlva jött a tértis levél az új személyimmel.

Roltii 2010.07.02. 11:05:50

@Jim Raynor: dolgoztál te már versenyszférában? azért ott is vannak nagy különbségek. A hatékonyságról is tudnék neked mit mesélni, pedig nagy multinál vagyok, ahol elvileg nincs tolerálva a lógás, mégis itt commentelek:D meg Te is...
Az, meg hogy lassan vagy gyorsan van elintézve, mennyi utánajárás kell, az meg nem a köztisztviselő hibája, ő is csak utasításokat követ. Habár van egy apró különbség: ha te hibázol, kirúghatnak, ha ő hibázik egy nagyot, börtönbe csukhatják. hoppá

Kartal (rezervált) 2010.07.02. 11:23:10

Demagóg és proli leszek, de mit tegyek, ez van: ANNAK A MÁSFÉLMILLIÓ EMBERNEK, AKI ELTARTJA AZ ORSZÁGOT, AKI SOKSZOR EMBERTELEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT GYÁRAKBAN MELÓZIK NAP MINT NAP, MIKOR LESZ KÜLÖN ÜNNEPNAPJA??????
Ez olyan természetes, a barmok minden nap mennek több műszakban napi 8-12 órában, a fizetésük felét elszedi az ÁLLAM, hogy legyen miből osztogatni egymás közt, ők pedig nyugodtan dögöljenek meg. Nem is emberek az ilyenek, mi? Csak barmok, akiknek álmodni nem célszerű, dolgoztassuk őket éjjel is, 10 meg 12 órában! Aztán lehet ríni, hogy van több százezer rokkant az országban, szétesnek a családok, a gyerekek elvadulnak, mert a szülők nem foglalkoznak velük. Csoda????? MÉGIS MIKOR????
Ezeket bevágnám a versenyszférába, napok alatt megpusztulnának. Plusz egy munkaszüneti nap, mi? Mert úgy elfáradnak. Basszák meg!

Roltii 2010.07.02. 11:32:01

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): lehet hogy demagóg és proli is vagy, ezt még nem tudom eldönteni. De azt igen, hogy nem lehetsz túl okos:D

Marcellusca 2010.07.02. 11:36:17

@Kartal (jogsértő fekete mellényben):
"ANNAK A MÁSFÉLMILLIÓ EMBERNEK, AKI ELTARTJA AZ ORSZÁGOT, AKI SOKSZOR EMBERTELEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT GYÁRAKBAN MELÓZIK NAP MINT NAP, MIKOR LESZ KÜLÖN ÜNNEPNAPJA??????" - Miko', miko'? Hát május elsején, bazeg! :DDDD

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.02. 11:39:45

@Marcellusca: Miko', miko'? Hát május elsején, bazeg! :DDDD

Nem, nem, amire Te gondolsz, az Április 1-je :)))))

Marcellusca 2010.07.02. 11:52:33

@Seduxen: Na, ugyi. Mingyá két ünnepnapjuk is vagyon. :))))))))))))))))))
Akko', mos' űket jobban úúúútáááljuk? :D

Jim Raynor 2010.07.02. 12:26:49

@Roltii:

"Az, meg hogy lassan vagy gyorsan van elintézve, mennyi utánajárás kell, az meg nem a köztisztviselő hibája, ő is csak utasításokat követ"

de azért a saját munkatempójáról csak ő tehet, nem? én csak arrak akartam utalni, hogy xy mancika elintézhetne egy nap 10 ügyet is, ha becsülettel végigdolgozná a munkaidejét, ehelyett elintéz egy nap négyet-ötöt. na ez a baj.

Roltii 2010.07.02. 12:46:46

@Jim Raynor: szerintem meg nem így van. Annyit intéz el, amennyit el kell neki. Hidd el, ott is megvannak határozva a számok, és Mancikának se mindegy mennyi plussz pénzt kap, vagy mikor lép feljebb a ranglétrán. Egyébként lehet, hogy egy nap van 5 egyszerű ügye, ami mellett van ideje levegőhöz jutni, de ha 10-et végezne el, akkor következő nap is 10-et kéne, amiből mondjuk mind a 10 szopás lenne. Az a baj, hogy sok mindent nem látunk, csak azt, amikor a pult mögött vannak. Biztos vagyok benne, hogy van egy rakat plussz munka minden üggyel (legalábbis a legtöbbel), amit nem látunk, mert már nem előttünk zajlik.
Egyébként meg ez a végigdolgozni a munkaidőt ez nagyon álszent...kommentelés se kéne hogy beleférjen, nem? Meg facebookozás meg minden ilyen faszság, amit a legtöbb irodában ülő (versenyszférában is!) csinál nap mint nap.

martonx 2010.07.02. 13:24:12

@Seduxen: feleségem közszférában dolgozik. Tudom ellene beszélek, de még egy olyan laza munkahely nincs a világon. Mondjuk nincs is agyonfizetve, bár vidéki fizetésekhez képest nem is keres rosszul.

martonx 2010.07.02. 13:31:58

@ArkAngyal: Elhiszem, hogy hihetetlen, ha nem velem történt volna meg, talán én se hinném, hogy ekkora faszok léteznének (mondjuk olvasva itt pár közszolga hozzászólásait...). Mivel ez 5 éve történt, lehet hogy a 119-es és 120-as szoba volt, és lehet, hogy csak 2 óra 50 percet vártam egy-egy szoba között, a lényegen mit sem változtat.
Vicces volt elolvasni a közszolgák bugyuta védekezéseit az időpont foglalásokról, meg a törvényekről, meg blablaba...Ha nem az én adómból élnének, még röhögnék is rajta. Az egész köztisztviselői kart ki kellene rúgni (a vezetőkkel kezdve), majd szépen újra felépíteni, úgy hogy az működjön, ne legyen alapkövetelmény az alacsony IQ, és a nulla munkabírás.

Jim Raynor 2010.07.02. 13:35:49

@Roltii:

lehet, hogy igazad van, DE amikor azt látom, hogy 8-kor kezdődik az ügyfélfogadás, de negyed 9-kor még a kávé lefőzésével vannak elfoglalva, vagy hogy 5 mancikából csak 2 dolgozik, mert 1 a virágokat öntözi, 1 a férjét instruálja telefonon, hogy mit vegyen a piacon, 2 pedig a hétvégi menüt tárgyalja meg, akkor elég nehéz elhinnem, hogy valójában dolgoznak.

és akkor arról még nem beszéltem, hogy ha délután 4-ig tart mondjuk az ügyfélfogadás vagy a munkaidő, akkor 16.00-kor garantáltan már csak a portás van az épületben.

Roltii 2010.07.02. 13:38:21

@martonx: előljáróban leszögezném: nem voltam ott, nem tudom milyen ügyed volt, és versenyszférában dolgozom, DE:
Az, hogy bekellett menned egy helyre, ahol valamit aláírtál, majd a szomszéd szobába lekellett adnod, nem annyira science fiction, inkább a te érdekedben történhetett. Gondolom valami sürgős ügy volt, és így kb 2 hét postázási időt spóroltak meg neked. Lehet hogy nem így volt, de akár lehet.
Nekem pár hete kellett bemennem a NKH-LI-be, de csak azért, hogy ne kelljen még egy hetet várni amíg a posta postáz egy papírt. Én úgy éltem meg, hogy ez pozitív dolog volt,persze lehet hogy én gondolom rosszul, és a francért kellett bemennem,miért nem postázták ki (egyébként az az alap felállás, én kértem, hogy hadd mehessek érte:D)

Roltii 2010.07.02. 13:41:10

@Jim Raynor:
elhiszem, hogy vannak ilyen helyek is. Nagyon sok rosszat hallok ilyen-olyan minisztériumokról, hogy ott milyen a munkamorál. Viszont ettől még nagyon utálom az általánosítást, mert faterom is köztisztviselő, és ő azért nem keveset dolgozik (otthon is!), ergo nem minden köztisztviselő lógós ingyenélő stb... Szerintem ahogy egy multinál így náluk is vannak kevésbé dolgozó emberek és vannak sokat dolgozók.
Azokon a commenteken meg röhögnöm kell, amikor munkaidőbe beírja, hogy ha ő ennyire meg annyira nem dolgozna, akkor kirúgnák...:D

ArkAngyal 2010.07.02. 13:45:55

@Jim Raynor: Én nem az internetes foglalásról beszéltem. Az ugyanis szar úgy ahogy van. Ebben igazad van. Számtalanszor szóltam már a fejlesztők vezetőjének, hogy változtassanak rajta, mert így semmi értelme. A mohun lévő rendszer is rossz és az is, amit én kezelek bent. Az nem időpontfoglalás, hogy megadnak egy intervallumot, amin belül kiosztja a következő időpontot, ami szabad. Nem is használjuk, csak minimális mértékben. Azt pedig még egyszer elmondom, mert úgy látszik, hiába pofázok, nem jut el az agyatokig, hogy az eljárási szabályokat nem mi találjuk ki, mi csak végrehajtjuk azt, ami a törvényben le van írva, mert ezért vagyunk ott. Ha az eljárás olyan, hogy emiatt 3-4 helyre kell menned és papírokat hurcikálni, akkor ezt fogod tenni, sem te, sem én nem tehetünk róla. Természetesen én mindent megteszek, hogy neked kényelmesebb legyen, de vannak dolgok, amiket nem lehet megkerülni. Így is nem egyszer túlmegyek rugalmasságban a hatáskörömön, hogy neked (értsd: az ügyfélnek) könnyebb legyen. Mert vagy meg se kérdezed előre, hogy mi kell az ügyed elintézéséhez, nálam meg fel vagy háborodva, hogy az kell, vagy ha elmondom se jegyzed meg (felírni meg minek) és akkor megint én leszek a hülye.
Mondok egy példát ilyenre. Bejön ügyfél persze ügyfélfogadáson kívül, hogy neki kellene személyi de most azonnal, mert lejárt már 3 éve és most a bank nem ad ki neki pénzt így. Kérdezem, van-e jogsija vagy útlevele? Nincs. Akkor születési anyakönyvi kivonat kell. Az sincs. Hát akkor hozzon azt, és jöjjön ügyfélfogadási időben. De őneki most azonnal kell, mert a bank... És eddig 3 éve nem jutott eszébe megcsináltatni, most meg így soron kívül csináljam meg, hogy nincs is itt az, ami alapján kiállítom az ideiglenes sziget? Hát mert a bank... Erre mondtam neki, hogy menjen már vissza a bankba és ott hisztizzen, meg ordítozzon, meg könyörögjön, hogy adják oda a pénzt lejárt szigre. Miért nekem csinálja a fesztivált, a bankban miért nem csinálja? Ahogy a bank nem ad pénzt érvényes szig nélkül, én nem adok sziget születési nélkül, ez az előírás és kész. Miért nálam veri az asztalt? Ahelyett, hogy hazamenne, elhozná, ami kell.

Jim Raynor 2010.07.02. 13:46:32

"Szerintem ahogy egy multinál így náluk is vannak kevésbé dolgozó emberek és vannak sokat dolgozók"

hát, ne vedd sértésnek, de nálatok azért egy nagyságrenddel több kevésbé dolgozó ember van. hogy ez a motiváció hiánya, az ellenőrzés hiánya, vagy más miatt van-e, nem tudom, de tény.

ArkAngyal 2010.07.02. 13:53:39

@martonx: Ez nagyon nagy hülyeség, hogy mi a te adódból élünk. Gondolod, mi nem adózunk? Annyira adózunk, hogy nekünk esélyünk sincs trükközni, mint a sok vállalkozónak, aki viszont nem fizet adót, meg bejelenti a dolgozóit 4 órára, aztán dolgoztatja 12-t és még sorolhatnám a dolgokat. Akkor ki él kinek az adójából? Az ország nem így működik, itt akik dolgoznak, azok abból élnek, amit megtermelnek így vagy úgy (amit én csinálok, az is produktum, akármennyire nem hiszed el). Akik ebből a rendszerből csak kivesznek azok a vállalkozók, a politikusok, a nyugdíjasok kb 60-70%-a, a segélyből élők, stb. Aki dolgozik és adót fizet, az mindenki betesz a közösbe pénzt, munkát és produktumot is. Ekkora hülyeséget, hogy én a te adódból élek. Azért kíváncsi lennék, befizetsz-e annyi adót, hogy abból kijöjjön a havim...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.02. 13:59:15

@ArkAngyal:

Szerintem elmész te a picsába!
Semmit sem tudsz arról, hogy én hogyan szoktam megérkezni, késéssel, vagy anélkül. Az útlevelet pedig nem szívességből kapom, hanem fizetek érte. Az én ügyfeleimet sem szokta érdekelni, hogy miért tart addig bármi, amíg tart. Egy dolog érdekli őket: a pénzükért árut/szolgáltatást akarnak, pontosan, jó minőségben, mielőbb. És igazuk van. Nekem az a dolgom, hogy ezeket teljesítsem. Az állami REMF nek meg az, hogy engem szolgáljon ki.
A pénzemért.

vomit 2010.07.02. 14:06:09

ezek is orulhetnek
Schwarzenegger minimálbéren tartja a köztisztviselőket
www.tolnainepujsag.hu/index.php?apps=cikk_kozponti&cikk=314550

Roltii 2010.07.02. 14:06:27

@El Topo (Sgt. Elias): Akkor te vagy az a paraszt, aki az ABC-ben is az eladót üvölti le, és nála kellemetlenkedik, ha pl lejárt cuccot vesz véletlenül? Vagy aki a bankban az ügyintézőt küldi el a picsába, mert drágult a svájci frank? Fogd már fel, hogy nem a köztisztviselőn múlik, hogyan végzi el a munkáját, mert pontosan lefektetett jogszabályok alapján kell dolgoznia. Ha elbassza akkor legjobb esetben kirúgják, rosszabb esetben mehet a sittre...tök jó mi? mindezt a pénzedért persze...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.02. 14:09:47

@Roltii:

Nagyon ritkán üvöltöm le bárkinek a fejét, de a packázást nem tűröm. Az adott köztisztviselő ebben az esetben éppen szívességet tett, de előtte még azért megpróbált minden esetre lerázni. És amikor nem sikerült, akkor kiderült, hogy abszolút módjában áll foglalkozni velem.
Nem érdekel a kínlódás. Én is a munkámat végzem, ha hibázok, én is felelősséggel tartozom. Ez a munka velejárója, nem valami extra nyűg.

ArkAngyal 2010.07.02. 14:16:18

@El Topo (Sgt. Elias): Nem érted te ezt. Igaza van Roltiinak, te vagy az a paraszt, aki szarik mindenre, csak neki jó legyen. Hogy a dolgoknak menete van, hogy szabályok vannak, az téged nem érdekel. De nem is kell, hogy érdekeljen, ok, csak azt fogadd el, hogy ha azt mondja neked az ügyintéző, hogy 1 hét múlva tud neked időpontot adni, akkor 1 hét múlva tudsz elmenni elintézni a dolgot. Igazad van, ne foglalkozz vele, hogy miért. Akkorra van időpont és kész. Mit nehéz ezen megérteni? De, mivel emberek vagyunk (meglepő, ugye?), ha neked valamilyen oknál fogva sürgős, akkor megbeszéljük, és elmondja az ügyintéző a lehetőségeket. Ha van lehetősége szívességet tenni (nem az útlevél maga a szívesség, hanem az, hogy megcsinálja, pedig nem jártad be a szabályos utat hozzá), megteszi. És ilyenkor köszönd meg és ne legyél ekkora tahó, hogy még azt mondod, hogy nem dolgozik és nem csinál semmit. Hálátlan vagy és önző, ráadásul nem akarod felfogni, hogy mindennek megvan a maga menete. Sajnálom.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.02. 14:21:14

@ArkAngyal:

Te beteg vagy. Megrögzött Rear echelon motherfucker.

Jim Raynor 2010.07.02. 14:21:36

@ArkAngyal:

"Én nem az internetes foglalásról beszéltem"

a személyes időpontfoglalás pedig komplett elmebetegség, csak azért bemenni, hogy máskor visszamehess, agyrém.

"Azt pedig még egyszer elmondom, mert úgy látszik, hiába pofázok, nem jut el az agyatokig, hogy az eljárási szabályokat nem mi találjuk ki, mi csak végrehajtjuk azt, ami a törvényben le van írva, mert ezért vagyunk ott"

nem ezzel van a gond, hanem azzal, hogy igen sok esetben ez indokolatlanul lassan történik, magyarul a T. ügyintéző baszik tisztességes tempóban dolgozni.

Jim Raynor 2010.07.02. 14:25:35

@Roltii:

azért gondold végig, hogy van-e különbség egy banki ügyintéző és mondjuk egy okmányirodás mancika munkatempója között.

Roltii 2010.07.02. 14:29:26

@Jim Raynor: végiggondoltam. nincs. Ha már általánosítunk, akkor egy unott kurva lassú OTP-s banki ügyintézőt képzeltem magam elé, és nem látok semmi különbséget Mancikához képest.

Jim Raynor 2010.07.02. 14:35:48

@Roltii:

hm. érdekes, én még nem láttam banki ügyintézőt, tesco pénztárost stb. munka közben kávézgatni meg trécselni.

viszont voltam egyszer egy isten háta mögötti földhivatalban - fasz tudja már hol -, én voltam az egyetlen ügyfél, de sorszámot kellett húznom(!) és várattak egy jó 20 percig, mert mancika még körbeklaffogott a gyógypapucsában megöntözni a növényeket.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.07.02. 14:53:48

Semmelveis napon pénzt kapnak az egészségügyisek.Ha jól emlékszem kapnak valamennyi pénzt elvileg,aminek kb.a harmadát kapják kézbe.

Marcellusca 2010.07.02. 15:00:24

@El Topo (Sgt. Elias): Szerintem meg örüljél, hogy nem b@szatott ki a biztonsági őrrel - mert, ha ott is úgy adtad elő magad, mint itt, akkor nem csodálkoznék rajta - hanem SZÍVESSÉGből megcsinálta, időpont egyeztetés nélkül!

Jim Raynor 2010.07.02. 15:03:36

@Jim Raynor:

no, hát úgy látom, ezek a szegény agyonhajszolt közszolgák le is koccoltak a melóból :)

Marcellusca 2010.07.02. 15:10:30

@Jim Raynor: Ééééés?????
Igazuk van.
Én is megtenném, ha tehetném, csak nekem nem olyan a munkarendem. :D

Asszem valamit elqrtam. :DDDD

Jim Raynor 2010.07.02. 15:12:41

@Marcellusca:

persze, igazuk, van, megtehetik, csak akkor ne sírjon a szájuk széle, hogy nekik milyen rossz.

Marcellusca 2010.07.02. 15:25:11

@Tigeri: Sosenem vótam rendőr.
Én továbbtanultam. :DDDD

Marcellusca 2010.07.02. 15:28:04

@Jim Raynor: De, most éppen Te sírsz, hogy Neked milyen rossz. :DDDD

Miért nem lehet elfogadni, hogy minden szakmának/foglalkozásnak/hivatásnak vannak előnyei és vannak hátrányai.
Kinek, kinek ízlése szerint.
Attól, hogy még azt csinálja, amit, még nem kell, hogy állandóan befogja a száját!
Ilyen alapon soha senki ne rinyáljon, úgyhogy semmi szükség a szakszervezetekre, érdekérvényesítő fórumokra.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.02. 16:29:32

@Marcellusca:

Biztonsági őr! Muhahahaha!:D:D:D

trojka 2010.07.02. 16:52:12

Mit vagytok ugy oda. Az átkosban volt április 4, november 7, na meg volt az a május 1-e. Mindenki mehetett unnepelni, vihette a nyakában a gyereket a felvonuláson, integethetett a "tatáknak" a tribun elött. Azok meg visszaintegettek. Járt a pár virsli, az uveg sör. Ezen felul saját pénzen zabálhatott mindenki, amennyit akart, ihatta a sört, vagy vehette a gyereknek a vattacukrot. (ha volt rá pénze, de azért erre mindenki "betartott) valamennyit). Ja, meg azért ezeken az unnepeken ha nem is sok, de járt egy kis jutalom is. Meg egyeseknek a "Kiválo Dolgozo" kituntetés. Most meg az jár, ha jár a pofád, mehetsz rövi uton a fenébe. (jutalom...álom..álom...) Na de elvtársak, nektek ez kellett az állitolagos rendszerváltással. Mikor jön már rá a mosott agyu magyar, legyen az melos, vállalkozo, tisztviselö, vagy bármilyen foglalkozásban dolgozo: minden marha kérdéssel csak össze akarják ugratni öket, még nagyobb gyulöletet akarnak szitani. Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás. El kéne már engedni egymás torkát, mert ebbe bele is lehet fulladni.

martonx 2010.07.02. 17:05:02

@ArkAngyal: kérlek pár kérdésre válaszolj.

1. Ha hirtelen senki nem fizetne adót, akik nem a közszférában dolgoznak, akkor vajon miből kapnál fizetést?
2. Ráadásul mi értelme lenne a munkádnak?
3. Jelenleg mi értelme a munkádnak?
4. Könyörgöm áruld el mit csinálsz köztisztviselőként? Hagy röhögjünk. Találgathatok? Postázóban dolgozol? Egész nap bélyegzőzől?

martonx 2010.07.02. 17:07:18

@Roltii: előjáróban leszögezem, engem mint ügyfelet kib*****tul csak a végeredmény érdekel. Azt hogy egy papír hány szobában jár az önkormányzatnál, mire kiadnak egy engedélyt LESZAROM!
Nehogy már azért legyek hálás, hogy behívogatnak, mert az egyik szobából átadják a szomszéd szobába az ügyiratokat.

ArkAngyal 2010.07.02. 18:57:11

@El Topo (Sgt. Elias): Ez intelligens, építő jellegű reakció volt. Több nem is kell, hogy az ember véleményt alkosson rólad.

abandi 2010.07.02. 19:10:19

Utoljára ünnepeltek!
Jöhet a sztrájk...

ArkAngyal 2010.07.02. 19:18:49

Sedux, igazad van, mondhat az ember akármit, ezeknek az a lényeg, hogy övék legyen az utolsó szó. Ész érvek nem hatnak, nyilván nem, csak az észre hatnak ész érvek, ezeknél az embereknél meg az hiányzik. Elhatározták, hogy semmittevésért kapom a pénzem, akkor sem változik az álláspontjuk, ha látják a napomat, vagy mások megerősítik, hogy esetenként fizetés nélkül túlórázunk az ő kedvükért.
Üzenem mindezeknek: tényleg nem csinálok semmit. Maguktól készülnek el az útlevelek, a jogsik, meg a többi, maguktól mennek az emberek a gátra, minden magától megy, ti meg magatoktól jogkövetőkké váltok. Tényleg feleslegesen kapom meg a pénzeteket, amit csak ti fizettek, hálás vagyok érte.
Na, megyek, belefáradtam a hülyékbe, eléggel találkozok az ügyintézés során. Bár, nem tudom, miért jönnek, mert nem csinálunk semmit. Üldögélnek ott, mi kávézgatunk bent, aztán, amikor mindezt elunjuk, hazamegyünk. Amikor akarunk. A bélygzők is maguktól mennek rá az engedélyekre. Ennél jobb munka nincs is. A mi ügyfeleink nagyon elégedettek velünk, jól csináljuk a semmit. Nézik, ahogy kávézgatunk, internetezgetünk, és annyira tetszik nekünk, hogy 50 km-ről is eljönnek, csak hogy minket nézzenek, ahogy beszélgetünk mindenféléről. És mire hazamennek, mindenkinek működik az ügyfélkapuja, érvényes lesz a személyije, stb. És mennyi pénzt kapunk azért, hogy ott ülünk! Ugye, értitek, miért szeretek ott dolgozni?

martonx: te meg olvasd el a hozzászólásokat és utána reagálj rá, amíg azt sem tudod, mire reagálsz, inkább fogd be a "billentyűzetedet".

Nagyon remélem, hogy megvalósul a tervünk abban az esetben, ha további megvonásokkal sújtanak minket és lesz sztrájk. Várom akkor megint a hozzászólásokat arról, hogy minek vagyunk. Tiszteletem.

U.i.: Ebben az országban soha nem lesz rend, ha nem tanuljuk meg megbecsülni egymást.

nyos 2010.07.03. 01:09:51

Tudtommal van Informatikusok Napja, csak nincs ekkora felhajtas korulotte, nem munkaszuneti nap, meg semmi specialis nincs benne. Minden ev 256. napja (szoval szept. 12. vagy 13., szokoevtol fuggoen). Egyelore nincs nagy hagyomanya, fiatal szakma..

Netfoglaló 2010.09.11. 17:42:02

Van már magán online időpontfoglalási rendszer is, itt okmányirodába nem lehet időpontot foglalni, de sok más helyre (orvos, fodrász, sportpálya, stb.) igen. www.netfoglalo.hu

trojka 2010.09.11. 19:17:34

Talan a szivatást unneplik...

süti beállítások módosítása