Skip to content


       Szűrés lista

Illegális idősotthon üzemeltetésért csak bírság?

Még nem tudtam magamban eldönteni, hogy melyik a vérlázítóbb: a hazai rabszolgatartás vagy az illegális idősotthonok. Jelenleg úgy néz, a magyar állam egyikkel sem tud mit kezdeni.

Nézzük most eme utóbbit, az illegális idősotthonokat.


"Az idős emberek mocskos szobákban éltek, nem kaptak rendszeresen enni, többeket a kiszáradás fenyegetett. Előfordult, hogy este tízig kellett várniuk a kenyérből és margarinból álló vacsorára. Néha a személyzet tagjai a saját pénzükből vettek ételt nekik. Ilyen állapotokra bukkantak a hatóságok július elején három, Vecsésen működő idősotthonban."


A gyámhivatalok már évek óta szélmalomharcot folytatnak az illegális idősotthonok ellen, de igazából most fordult magasabb fordulatszámra a vizsgálat.


"Egy asszony, aki feketén dolgozott az egyik illegális otthonban, azt mondta: az ellátásért átlagosan havi százezer forintot fizető idősek kevés és rossz minőségű ételt kaptak.
"Előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból elkövetett bűncselekmény az, ahogy az illegális, szociálisnak nevezett szolgáltatók az idősekkel bánnak" - írják a idősgondozásban érintett szakmai szervezetek."


A probléma oka szokás szerint a szokásos: egyrészt jogszabályhiány, a másik oldalon meg rengeteg szabály.


"Aki legálisan akar idősotthont nyitni, annak körülbelül 1500 – néhol egymásnak ellentmondó – szabálynak kell eleget tennie. Van olyan legális intézményről, amelyet egy év alatt negyvenszer ellenőriztek a különböző hatóságok. Így aztán azok az intézmények, amelyek eleve nem kérnek működési engedélyt, nagy előnyre tehetnek szert."

  


Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) a honlapján nyilvánosságra hozta az engedély nélkül működő idősotthonok listáját, amelyek ellen már eljárás is indult. Egyenlőre 17 ilyen "intézmény" szerepel a listán, de sajnos ez csak a jéghegy csúcsa.

 
"A szolgáltatások működtetői gyakran anyagi, vagyoni kárt okoznak, oly módon, hogy megszerzik az ellátott ingatlanját, illetve az indokoltnál magasabb térítési díjat szednek be. Előfordulhat az élet és a testi épség veszélyeztetése is, a jellemző alacsony ellátási színvonal az ellátott halálához is vezethet."


Ferencz Zoltánné, az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal szociális és gyámhivatalának főosztályvezető-helyettese:
"Százra tehető azoknak az idős embereknek a száma, akiket engedély nélküli, illegális gondozóházakban ápolnak Hajdú-Bihar megyében, elsősorban Debrecenben, sok esetben méltatlan körülmények között. Csak az elmúlt öt évben harminc, engedély nélküli gondozóház működtetőivel szemben jártak el. Ahhoz, hogy az engedély nélküli otthonokból átirányíthassák a gondozottakat a legálisan működő intézményekbe, jogszabályi változásokra lenne szükség. Ma ugyanis nincs hathatós eszköz sem a gyámhivatal, sem az önkormányzat kezében, hogy kötelező jelleggel beavatkozhasson az elhelyezési folyamatba."

Csak Kaposváron 6 illegális idősotthont találtak, volt, ahol pincében, garázsban helyezték el az ellátottakat. A "fenntartók" élet-halál harcot vívnak az ellátottakért az állami normatíva megszerzése miatt.

Fél év alatt 41 idős ember halt meg a az illegális vecsési otthonban.

Név: Törődés Háza Közhasznú Nonprofit Kft. (Vecsés)
Ellátottak száma: 23+26+13 fő
Probléma: Személyi, tárgyi feltételek hiánya,és emiatt a működési engedély hiánya. Súlyos gondozási hiányosságok
Hatóság döntése: Szolgáltatás abbahagyására kötelezés, szociális igazgatási bírság kiszabása (1.040.000 Ft)
Aktuális helyzet: Első és másodfokon elbírálva, jogerős és végrehajtható határozat. A hatóság a végrehajtást foganatosította APEH megkeresése megtörtént a bírság behajtása.

Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára:
"Először szociális bírsággal sújtjuk. Ha normatívát vesz igénybe, akkor a normatíva megvonásával, a harmadik szint pedig a működési engedély visszavonása lesz."

Illegális otthon fenntartani, szörnyű körülmények között tartani idős embereket a normatíváért, és ráadásul még a nyugdíjukat is elvenni: ez csak bírság?!

Sőt!
Állatkínzásért letöltendő börtönbüntetés jár, "emberkínzásért" meg csak bírság? Hát hogy is van ez? Jól van ez?

Pár példa a a most nyilvánosságra hozott 17 eset közül:

Név: Kék Albatrosz Időseket Ellátó Kft. (Debrecen)
Ellátottak száma: 10 fő
Probléma: Személyi, tárgyi feltételek hiánya, és emiatt a működési engedély hiánya. Súlyos gondozási hiányosságok
Hatóság döntése: Szolgáltatás abbahagyására kötelezés, szociális igazgatási bírság kiszabása (200.000 Ft)
Aktuális helyzet: Első és másodfokon jogerős és végrehajtható határozat készült. A hatóság a végrehajtást ellenőrizve megállapította, hogy a fenntartó tevékenységét tovább folytatja, ezért végrehajtási eljárást folytatott le. Ezt követően a Kft. a tevékenységgel ebben a formában felhagyott, majd később, mint Életfonal Humán Szolgáltató Kft. jelent meg azonos szolgáltatással.

Név: ÉLETFONAL Humánszolgáltató Kft. (Debrecen)
Ellátottak száma: 11 fő
Probléma: Személyi, tárgyi feltételek hiánya,és emiatt a működési engedély hiánya.
Súlyos gondozási hiányosságok
Hatóság döntése: Szolgáltatás abbahagyására kötelezés, szociális igazgatási bírság kiszabása (200.000 Ft)
Aktuális helyzet: Első fokú eljárást követő végrehajtási eljárásnak köszönhetően a szolgáltatást a működtető abbahagyta, azonban azt Börcsök Sándorné, mint magánszemély folytatja tovább, aki ellen e tárgyban az elsőfokú hatóság eljárást folytat.

Név: Ipolymente- Régió Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (Hajdúszoboszló)
Ellátottak száma: 24 fő
Probléma: Személyi, tárgyi feltételek hiánya, és emiatt a működési engedély hiánya. "Vendégházban" ellátott idősek; a szociális ellátás vendéglátó tevékenységnek feltüntetve.
Hatóság döntése: Szolgáltatás abbahagyására kötelezés, szociális igazgatási bírság kiszabása (100.000 Ft), a végrehajtási eljárás során újabb bírság kiszabása (200.000 Ft)
Aktuális helyzet: Első- és másodfokú határozat jogerős; a működtető az újabb bírságot kiszabó határozattal szemben közigazgatási pert kezdeményezett azzal, hogy tevékenysége nem szociális ellátás, ezért működési engedélyt kérnie sem kell. Per folyamatban; a bíróság a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet elutasította, így az elsőfokú hatóság a végrehajtás tárgyában intézkedik.

Név: Vajda Sándorné (Egyéni vállalkozó), Kaposvár
Ellátottak száma: 4 helyszín, 34+9+10+9 fő
Probléma: Személyi és tárgyi feltételek hiánya és ezek miatt a működési engedély hiánya
Hatóság döntése: A szolgáltatás abbahagyására való kötelezés és 200.000 Ft szociális igazgatási bírság kiszabása.
Aktuális helyzet: Vajda Sándornét az első- és másodfokú hatóság jogerősen a szolgáltatás abbahagyására kötelezte, melynek nem tett eleget. A hatóság a végrehajtási eljárást folytatja, közben azonban a működtető közigazgatási pert indított, mely perek folyamatban vannak. A hatóság rendszeresen szociális igazgatási bírságot szab ki mind a négy helyszínre.

Friss:
Időközben a HVG-n megjelent egy hosszabb interjú a téma kapcsán Németh Sándorral, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak egyesületének elnökével.

Címkék: botrány társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr102214201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jozicsenko 2010.08.11. 12:39:09

hi!

a rabszolgatartás ma magyarországon teljesen elfogadott dolog, amennyiben a csicskaságot elfogadjuk - persze aki nem fogadja el, az kirekesztő, intoleráns náci...

a nyugdíjasotthonok üzemeltetése ugyanez: van arca az öregnek ülni a pénzén és nem adja át a vagyonát a vállalatot szervezőknek? milyen dolog már ez... :-SS

(szerencsétlen öregeknek csak 4 évente, választáskor fontos a jelenléte, elötte-utána úgy élnek/halnak, ahogy akarnak)

dr. Aullah 2010.08.11. 12:54:10

Nem tud? Inkább nem akar. Ha akarna, már tehettek volna ellene, csinálni valami jogszabályt... persze ez nem olyan durva eset, mint egy mellény (ahol napokig bújták a jogszabályokat, hogy találjanak valami megfelelőt).

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.08.11. 12:57:37

@Aullah:

Ja végül is az már az is illegális, hogy ezek az idős szerencsétlenek élnek.

Emberkínzás > gárdamellény.

Kicsit Karcos 2010.08.11. 13:20:09

Tényleg tragikus, hogy míg lassan a szúnyogoknak is külön ombudsmanja van, és a disznó minimális életterét pontosan megszabják a törvények, addig időseket lehet kínozni ilyen körülmények között.

Egyébként ahová normatívát fizet az állam, oda nem kéne néha ki is nézni egy pillanatfelvétel erejéig?

Ha mégis sikerül a lebuktatás, akkor meg kiszabnak egy bírságot egy jogi személyre, és ennyi?

Azért baze havi száz rugóért + normatíváért a seggét is ki tudnák nyalni szegény öregeknek...

A bürokrácia elburjánzása meg éppen az ilyen esetek miatt is veszélyes, mert jópár területen régen átléptünk azon a ponton, ahol már azon spekulálnak az emberek, hogy inkább tesznek a sok szabályra, és full svarcba megoldják az egészet. Ami érthető, de ez sem menti az emberkínzást, viszont kötelezővé teszi a szabályrengetegek visszanyesését, újragondolását.

szabidoki 2010.08.11. 13:35:45

Hogy a francba tudják felvenni a normatívát olyan intézmények, amiknek nincs működési engedélye?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.11. 13:37:30

Idősotthonok alapból érdekes egy helyek. Nyugdíj+minden egyéb járulék megy a közösbe, aztán ha mázlija van, normálisan ellátják. És ez megy legálisan. El se bírom képzelni, mi van ott, ahová még a törvény se lát el.

2010.08.11. 13:43:42

Tudjátok, mi a legszarosabb ebben? Az, hogy ezekben az illegális "öreg vagy idösotthonokban" , --vagy nevezzétek aminek akarjátok, mert ez egyik sem--, senkit sem érdekel. hogy mi történik velük. Bezzeg, ha mindez egy önkormányzati fenntartásu otthon lenne, akkor a legszigorubb elöirásokat kell betartaniuk. Csak példának egy -két dolog: állandó orvosi felügyelet. étkezési norma, szobák, ágyak és fürdöhelyiségek elöirása, stb, stb.Most már csak azt szeretném megkérdezni, az erre illetékes uraktól-hölgyektöl( Eü Minisztérium, SZCSM, valamint az álltalam tisztelt "ombudsmanust"), hogy eddig mi a büdös lófütyit csináltak, csinálnak? Javaslom, ezeket bezárni, a vezetöjüket megbüntetni, --ugy 10 misinél kezdve.De ugyanakkor felmerül egy kérdés bennem, hogy ezeknek a szülöknek, nagyszülöknek, csak ennyi jár a tisztelt családtól? Vagy a szülök, nagyszülök, csak addig jók amig birnak segiteni és adnak lovettát? Mert ha igen, akkor én szégyelem magam helyettük.Ám, rögtön itt a másik dilemmám. Vajon, ezeket az embereket, akik házukatadják sokszor "beugróként", és a nyugdijuk egy bizonyos részét teszik ( vagy a gyerekeik egy bizonyos összeget tesznek le) havonta a fentartó asztalára, nem volna érdemes az államnak--mint állami kezelésü öregotthonok--fenntartani? Mert ök nem ingyen kapnak semmit, mint egyes kisebbségek ebben az országban,---- ezek az idös emberek fizetnének érte! Vajon ezen filózott már valaki, odefent, az "okosok" házában? Mert nem ugy néz ki, hogy valaki, valakik is gondolkoznának egy kicsit is!

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2010.08.11. 13:44:55

@Aullah: pont ezt akartam írni.

Ahol pikk-pakk olyan szép fogalmak születnek mint "feloszlatott társadalmi szervezet", ott miért nem alkotják meg a szükséges törvényeket? Mindig ez az "ezt, meg azt kellene"... Döbbenet...

2010.08.11. 13:45:25

Bocs, nyomdai elirás:........, akik házukat adják....

Énbagoly 2010.08.11. 14:00:39

@jános515: A szokásos aránytalanságok vannak itt is. Egyik oldalról a túlszabályozottság, másik oldalról meg a szinte teljes ellenőrizetlenség.

A családok meg miért nem tudják ápolni az időseket? Nézd meg pl. a nyugdíjkorhatárt. Hol is tart most éppen? Ráadásul, ha egy családtagodat ápolod, kapsz érte cirka 25-26 ezer forintot. Abból kellene neked megélni, és 24 órában ellátni őt.
A tágabb családban pont most van egy eset. Kórházban van valaki, és az ő ápolását kellene megoldani. A kórházban két ember kell hozzá, hogy emeljék, és ápolni tudják. Féloldali bénulás, és hasonlók miatt. Két gyereke van. Mind a kettő dolgozik, és abból élnek hónapról, hónapra. Egyik helyen kisgyerek is van. Egyedül egyikük sem tudná ellátni, mert az kétemberes meló. Ki adja fel az életét, a saját családját? Miből éljen aztán meg, miből fizessen napi segítséget maga mellé? Reménytelen. Marad az idősek otthona.
És bizony nagyon sokan vannak ilyen helyzetben. Nem azért kerül otthonba a szülő, mert azt akarják, hanem azért, mert egész egyszerűen nem tudnak mit csinálni. És rohadtul undorító dolog az emberek kiszolgáltatottságával így visszaélni.
Tényleg több joguk van a kutyáknak, mint ezeknek az embereknek?

Marcellusca 2010.08.11. 14:05:54

Azbesztmegbasz....!!!!!!!

Nincs jogszabály? - Tessenek csinálni! Ímhol a 2/3! Erre is jó!!!

Ja, állatkínzásért akár 2 év, öregek KÍNZÁSÁÉRT meg egy kis szó- és pénzbeli ejnye-bejnye?
Még szerencse, hogy Nagymamám nem ilyen "intézményben" van.

És mi lenne, ha bezárnák, felszámolnák ezeket az "otthonokat", "intézményeket"?
Hova raknák ezeket az idős embereket?

Egy illegális szoc. otthon, idősotthon (vagy nevezzük bárminek), hogy kaphat állami támogatást?
Milyen alapon?

Marcellusca 2010.08.11. 14:18:23

@jános515: Én úgy gondolom, hogy az ott élő (?) idősek már teljesen maguk maradtak. Sok van ilyen. Mert másként nem tudom elképzelni, hogy a gyerekeik/unokáik hagynák ilyen helyen vegetálni az öregeket.
Nagymamám otthonban van. Államiban. Olyan feltételekkel, amit írtál. Állandó ápolói felügyelet (min 2 fő), orvosi ellátás, stb. Mindezt a nyugdíjából finanszírozza (mongyuk nem sok marad Neki belőle), a beugrót meg a háza eladásából fizette. És még maradt is egy kevés belőle, nem az egészet "vitték".

Rwindx 2010.08.11. 14:19:38

@szabidoki:
bennem is ez a kérdés merült fel rögtön.

wlakos 2010.08.11. 14:21:17

A hozzászólások gyér száma is mutatja mekkora a közöny ebben az ügyben!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.11. 14:27:55

A jó mocskos kurva anyját mindnek aki a kiszolgáltatott idősekkel így bánik!
Az a pénzt költsék gyógyszerre!

Homeoffice 2010.08.11. 14:28:32

Ezeknek a pénznyelőknek a tulajdonosait személyesen verném agyon egy puskatussal.
40 nyugdíjassal számolva. (mondjuk 65-70 000 ftos nyugdíjjal) az olyan 2,5-2,8 millió ft/hó...

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2010.08.11. 14:36:48

Szomorú!
Ám azt kétlem, hogy kapnának normatívát, mivel ahhoz működési engedély kell.
1500 szabálynak kell megfelelni? Ezt hogyan gondolta a szakmai szervezet? Összeadták a paragrafusokat?

Egyébként azért is lehetnek ilyen illegális otthonok, mert az intézményi és a személyi térítési díj úgy 130 Ft alsó hangon, amit egy nyugdíj 80 %-ból, valamint a tartásra képes és köteles személyek pénzéből is nehéz kifizetni.
A szoc.bírság pedig ennyire elegendő szankció. Azért külön venni, hogy valami illegálisan működik, vagy jogszabályt sértést követ el az intézmény.

És még annyit, hogy valóban új szociális (és gyermekvédelmi) törvény kell. Ja és dögöljön meg aki idősekkel így bánik.

(ui.: az államtitkár nem Nyitrai Zsolt véletlenül?)

anarcho78 2010.08.11. 14:36:58

de tele van a faszom ezzel a mai jogrendszerrel: bíróság, ügyvédek, ügyészség, ítélet, pénzbüntetés, felfüggesztett... egy büntetés létezzen, a fizikai fenyítés, kínzás, mint régen. meglátom, hogy mennyien nyitnának újabb kamu idősotthon,t ciprusi offshore céget, mennyien nyaralnának nagy adótartozással hetekig külföldön, mennyien fogadnának el kenőpénzt, mennyien ölnének rendőrt, mennyien lopnának a tyúkólakból, ha a büntetésük egy baromi kemény, fogkiköpős, összetört csontú verés lenne, amitől egy életre megnyomorodnának. na ott nincs kiskapu, nem dőzsölhet tovább a kis szemétdombján.

Homeoffice 2010.08.11. 14:45:32

Azt nem értem, hogy akik ezeket a haláltáborokat üzemeltetik, azok hogy tudnak minden reggel belenézni a tükörbe?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.08.11. 14:49:46

@wlakos:

Hát ez mindenképpen sajnálatos, mert ez egy roppant felháborító sztori.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2010.08.11. 14:53:45

@zero: Okés. Zsoltika a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban van. Ennyi Nyitrai nevű államtitkárt :)

djspany 2010.08.11. 14:56:30

@szabidoki:

Kedves Mindenki !

Nem kell csodálkozni. Papaíron meg kell felelni és akkor ha OK jön a támogatás. Ebben az országban mindenki némi kivétellel azt csinál amit akar. Addig itt nem lesz komoly változás amíg az éredekek , illetve amíg ilyen joghézagos állapotok uralkodnak.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.11. 15:00:12

@djspany: Bezzeg ha pl egy pékséget akarsz indítani akkor nem csak papíron kell megfelelni. Jön a szerv és vizsgál. Itt nem szükséges a hatósági szemle??? Nem kell működési engedély???

djspany 2010.08.11. 15:03:17

@Noname Cowboy:

De igazad van ! Viszont egyesek sok mindent el tudnak intézni maguknak amit csak kell....

CyberPunK 2010.08.11. 15:12:24

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Senki, ezért fogunk beledögleni sokan. Murphy ugyebár. :)

CyberPunK 2010.08.11. 15:21:13

OFF: index.hu/bulvar/2010/08/11/tuszdrama_kokan/

"Még vasárnap reggel érkezett jelzés a nagykátai rendőrökhöz, hogy Kókán egy 33 éves férfi bemászott a volt élettársa szüleinek házába, és onnan elvitte négyéves fiát. A rendőrök megállapították, hogy mivel a gyerek elhelyezéséről nincs bírósági határozat, így végső soron lehet az apánál."

Marcellusca 2010.08.11. 15:31:07

@Noname Cowboy: Miazhogy!
Nem is akármilyet, ahogy olvastam.

Ez egy nagggyon genyó baci. :)

leila begin 2010.08.11. 15:44:21

@CyberPunK: OFF

Szerintem ez a lényeg:

A lőfegyverhasználatot egyébként a parancsnoki kivizsgálás jogszerűnek és szakszerűnek minősítette. A Nagykátai Rendőrkapitányság munkatársát az intézkedés során tanúsított bátor helytállásáért Hatala József országos rendőrfőkapitány elismerésben részesíti.

Nem pedig mint Érden. Vagy aztán évekig rugóznak azon, jogszerű volt-e.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.11. 15:45:35

Az a legszomorúbb, hogy ezeknek az öregeknek nincs gyerekük, unokájuk akik mennének hozzájuk látogatóba és észrevételeznék, hogy micsoda egy patkánylyuk az "otthon", és azonnal kihoznák őket onnan.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.11. 15:50:00

@leila begin:

jé, ez ugyanaz a Nagykáta, döbbenet....nyomorult gyereknek elintézte a faterja pszichiátert kb élete végéig

CyberPunK 2010.08.11. 15:52:34

@leila begin: Te örülnél, ha a rendőrök nem visszahozzák egyből és csukják le a francba az apát, miután betör a házadba, és konkrétan elrabolja a gyereket, hanem nekiáll kilődözni a kést az apa kezéből, miközben a másik kezében ott a kölköd? Mi van akkor, ha a gyereket találja el? Mi van, ha nincs a késes jelenet? Nem történik semmi és apuci lazán elrabolhatja a gyerket egy házból mindezt törvényesen?

regression 2010.08.11. 15:53:52

@laspalmas: Na így járnak a szinglik is majd, csak még nem látják.

leila begin 2010.08.11. 15:58:34

@CyberPunK: Ott voltál, láttad, hogy pontosan mi volt? Nekem inkább az jut eszembe, mi történik, ha megszalad a nagykés, miközben a gyereket fogja. Számomra az a tanulság, hogy ha így haladunk, végre egyszer lesz a rendőri fellépésnek hatása. Ami nagyon ráfér erre az országra.

És akkor lövöldözni sem kell, és a narkós cigányok is meggondolják, száguldozzanak-e Budapesten.

De ne offoljunk, én a témát befejeztem.

Marcellusca 2010.08.11. 15:59:03

@CyberPunK: Te most kinek "szurkolsz"? :)))

leila begin 2010.08.11. 15:59:51

@regression: Akkor már késő lesz. Nagyon sok negyvenes nő fog keseregni. Majd örökbefogadnak kínaiakat. Vagy más, szaporább egyedek csemetéit közelebbről...

gramercy 2010.08.11. 16:00:33

most komolyan, van aki ezen meglepodik?

olyan kis naiv ez a tarsadalom

CyberPunK 2010.08.11. 16:01:00

@Marcellusca: Normális jogszabályoknak. Tudom, bilibe a kezem.

trojka 2010.08.11. 16:14:17

Az én keresztapámat, mikor meghalt a felesége, magunkhoz vettuk, nem a vagyonáért, mivel nem volt neki. (Ozdi munkás volt nyugdij elött). 12 évig élt velunk, 95 éves korában halt meg. (szuleim ekkor már nem éltek) szerencsénk volt, egy hétig volt csak beteg halála elött. Falun lakunk, tehát kis elönyunk volt a lakotömbben élö városiakkal szemben. De - gyerekuk nem volt, városi életmodhoz szoktak, persze, falun nem lehet ebéd után az utcán sétálgatni és kirakatokat nézni. Megvoltak a rigolyái, es ragaszkodott is hozzájuk. szoval, megkeseritette az életunket, pedig nem is akarta. Idegileg, fizikailag padlot fogtunk. Lehet, hogy halala neki is, nekunk is megvaltas volt. Ennek ellenére, soha eszunkbe sem jutott, hogy öregek otthonába adjuk, hiszen annyira ismertuk, hogy az a halálát jelentené. Ennek ellenére, sokan nem tudnak mit tenni, még a szulejukkel sem. mindketten dolgoznak, egész nap sincsenek othon, a lakas kicsi, ott vannak a gyerekek. Ráadasul, mi van akkor, ha mindketten egyes gyerekek. Négy nagyszulöt kellene a nyakukba venni. (tudom, extrém eset) Ez még régen, a többgeneracios egyuttélésnél elment (ismétlem, elsöorban falun), de gondoljunk csak a "budösvizre" amikor az öeg kiment meghalni a gázos barlangba. bizony, az öregek sok helyen már csak nyugnek vannak, de ez vonatkozik állam bácsira is. Sajnálják a nyugdijat, de arrol hallgatnak, hogy az ingyenélök, herék segelyet is abbol a pénzböl finanszirozzák, amit a dolgozoktol lelejmolnak. Utána pedig, azon siránkoznak, hogy mennyit kell nyugdijra költeni. Ezzel a hulye dumaval erték el azt, hogy már az unoka is azt mondja (tisztelet a kivételnek), nagyapa, ha nem élnél, több jutna nekem. Nos, ebben az országban ennyi megbecsulés jár az öregeknek. sokuknak csak egy illegális oregotthon, meg egy fejfa.

I. P. S. 2010.08.11. 16:33:12

Valaki, jogász, szólaljon már meg, hogy 1) milyen nemzetközi szerződéseket sért ez a helyzet (bár alapvető emberi jogok, benne van az alkotmányban is), 2) milyen intézkedéseket lehet tenni, ha valaki nem tartja be a szabályokat.

Az első ötletem ilyenkor az lenne, hogy ha illegális idősotthont, építkezést, vállalkozást találnak, akkor a rohamrendőröket odarendelni, valami állami építőcég lebetonozza a bejáratot, és onnantól kezdve se be, se ki. Ha akarnak, vállalkozzanak máshol, amíg fel nem nyomják azt is. Nem kerülne többe néhány milliárd forintnál, és végre rend lenne az országban.

Vagy ez tilos, és a rendőröket zárják be ilyenkor megfélemlítés meg károkozás miatt?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.08.11. 16:40:36

Hogy kerül oda egy idős ember? Nem hiszem el, hogy egyiknek sincs családja!
100 rongyos nyugdíjért csak dolgozott az életében rendesen. Azok meg nem szoktak hülyék lenni.

OFF!

Kompromisszumkereső orvosaink most basztak ki a praxis blogról.
Csak, hogy kipanaszkodjam magam. :((

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.08.11. 17:23:49

És van aki csodálkozik azon,hogy az emberek keményebb büntetéseket akarnak.
Azért ez a rendszerváltás elég szarul sikerült.

Marcellusca 2010.08.11. 17:39:05

@Tigeri: Mé'?
Vót rendszerváltás? :DDDD

gramercy 2010.08.11. 18:44:10

rendszervaltas nem volt, rendszervaltoztatas volt

Horizont 2010.08.11. 18:45:47

Schmitt Pál köztársasági elnök a pápa áldását kéri majd a magyar emberekre.....na akkor külön kérje ezekre a szerencsétlen emberekre!! Talán az segíthet ha már a törvényhozás nem tud. Már tele van az ember hócipője, hogy itt nálunk semmire nincs JÓ jogszabály és törvény! Mi a jó büdös francot csinálnak már 20 éve a parlamentben??
Régen amikor több generáció élt együtt nem volt semmi probléma, mert az asszonyok otthon voltak és ellátták az időseket, ha betegek voltak akkor is. Ma ez már nagyon nehéz feladat elé állítja a családokat. Két kollégámat is végigkísértem ahogy helyet kerestek hozzátartozójuknak. Persze akadnak olyan családok ahol nem becsülik az öregeket, erről nincs is mit beszélni (vagyis csak annyit remélem visszakapják majd ők is) de nagyon sok családban nincs így és egy ilyen eset komoly lelki bánatot okoz mármint a szülő intézeti elhelyezése. A legsúlyosabb az időskori demencia, szellemi hanyatlás amikor fizikálisan el van a kisöreg, de nem lehet magára hagyni, 24 órás ügyeletet, vigyázást kíván. És muszáj intézetbe adni. Beugró 1,5 millió és havi 80-105 ezer. Hely válogatja mennyi. De bejutni se könnyű, sorban állás van, igen meg kell várni, hogy valaki meghaljon. A "rendes" helyeken minden elismerésem az ott dolgozóknak. Kis mosolygós sztori: Mátrafüred Villa Rosa kolléganőm apósát látogatta meg. Ajtók zárva mindenhol a földszinten egy nagyon jó karban lévő néni kérte: segítsen már kedveském nem tudom hol aludtam az éjszaka. Néni megnyugtatva mindjárt küldi a nővért. Emeletre fel, ott egy másik szintén jó karban lévő néni állítja meg azzal, hogy nem tudja hol aludt segítsen. Leküldte a lenti néni mellé és odaküldött hozzájuk egy nővért:)Ők még jókat nevetgéltek saját magukon:) Még! A téma szörnyű, de ezt azért írtam le, hogy oldjam egy kicsit. Mostani eszemmel úgy gondolom nem akarok majd így élni se. De hol lesz akkor már a "mostani" eszem?
Kár, hogy ilyen gyér az érdeklődés a poszt iránt. Pedig üvöltve kéne kérni, követelni a megnyugtató hatásos jogszabály elkészítését, és utána betartását. Senki nem lehet biztos abban, hogy ebből aztán tuti ki fog maradni, ha szerető család van körülötte akkor se.
Akik pedig ilyen "haláltábort" üzemeltetnek ugyanazt kéne tenni velük, mint Kínában a tápszerhamisítókkal. Kivégezni.

arlequin 2010.08.11. 20:06:03

ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy nem köll a törvény, hanem közösség köll aki ezeket nem hagyja.

mert bezzeg arra a nyomorult gárdára köll a törvény, de a többi le vagyon sajnálva, mert nem fenyegeti a hatalommonopóliumot. hát kenegessék meg macskapöcspaprika kivonattal az összes testnyílásuk egyszerre... elnézést. felindultam.

egyébként ez az idősotthonozás nagyon jó biznic volt, csak a ferkóék drasztikusan lecsökkentették a normatívát és erre a működtetők elkezdtek nadrágszíjat húzni. mesélhetnék én is...

el van ez kalapálva ahogy köll. abszurdisztán. de soha ne feledjük: szaron nő a legszebb rózsa!

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: miért vágtak ki?
randevúzni hívtad a 'háegyenegy madmazellt'?

Horizont 2010.08.11. 20:15:09

@arlequin: Nálunk nincs fontossági sorrend az egyszer biztos. Rákattannak olyanra mire nem kéne, mert tök felesleges, közben ilyen világszégyene dolgokra oda se néznek. Szeretném, hogy mindenki odajusson és abba jusson amit érdemei szerint megérdemel.Jó lenne!

Marcellusca 2010.08.11. 20:26:02

@Horizont: Na, na!
Csak óvatosan ezekkel a "jó" kívánságokkal! :)))

Egyébként jogos.
Tényleg. Mennyire változnának meg az emberek kapcsolatai/viszonyai másokkal, idegenekkel szemben is, ha valóban mindenki azt kapná, amit érdemel?
Nagggyon kíváncsi lennék!!!

Horizont 2010.08.11. 21:23:29

@Marcellusca: És ha mindenki visszakapná azt amennyit ő ad én is kíváncsi lennék vajon megjavulnának-e az emberek? Vagy ha működne a beleérző képesség az emberekben már másképp működne a világ is. Mert akkor talán az ilyen haláltábor üzemeltetőnek aki éheztette szegény kisöregeket eszébe jutna, hogyha vele bánnának így milyen szar lenne. De mivel nem működik így az élet marad a nagy magyar valóság, a maga pokolbéli bugyraival....

Disznó Úr 2010.08.11. 21:48:25

Az emberi aljasságnak tényleg nincs határa. Ezzel közhelykirály vagyok, tudom. Egyébként a gyermekellátással a helyzet hasonló. Konkrét ismeretem van hivatásos nevelőszülőről, aki 10 gyermeket "gondozott" (10 x 80.000,-Ft / hó volt ekkor a normatíva, pár éve).

A gyerekek egy szobában laktak, ami a plafonra akasztott függönnyel volt szeparálva. A nevelőszülő (idézőjelben) odavett egy nyomorult nőt 20 rugóért és koszt-kvártélyért hogy gondozza a gyerekeket. Ja igen: a nevelőszülő egyben a gyámhivatalnál dolgozott, amely a nevelőszülőket ellenőrzi.

Ez kivételes eset, más esetben olyan nehezen lehet valaki nevelőszülő, hogy el sem lehet képzelni. Azt azonban jól jelzi, hogy milyen az emberi lélek, úgy a gyerekekkel, mint az idősekkel. Magam sem tudnék elég szigorú büntetést javasolni annak, aki a kiszolgáltatott embereken élősködik.
Bocs a regényért, kikívánkozott.

nyílméregbéka 2010.08.12. 08:58:14

@Horizont: Igazad van. Nagyon téma ez; ha egy idős rokon 24 órás felügyeletre szorul, gyakorlatilag családokon belül megodlhatatlan. Hacsak nincs otthon valaki. Az önkormányzati otthonokban jobb talán a helyzet a folyamatos ellenőrzések miatt, viszont oda egy-másfél év a várólista... Egyébként az illegális és az embertelen nem feltétlenül szinonimák. Tudok egy "illegális" idősotthont, ahol tényleg kellemes környezetben, jól bántak az ellátottakkal, csak a 35000 eltérő szabály miatt "átmeneti szállás"-ként volt engedélyük. Most valszeg őket is bezárják, pedig kb. 20 idős ember él ott; velük mi lesz :-(
De akik tényleg embertelenül bánnak az idősekkel, netán bántják őket, azok miért ússzák meg ilyen röhejes irgumburgumokkal?! Büntetőfeljelentést kellene tenni, bántalmazás, foglalkozás körében elköetett cseszegetés stb. (ld. Btk., most nincs előttem) miatt!

toto92 2010.08.12. 15:17:50

Ajánlom meg tekintésre: www.rtlhirek.hu/video/97705

Idősotthonos nő elmondja, hogy férfiaknál olyna 4-5 év várakozási idő van, nőknél "csak" egy év. Erre jön a Minisztérium, és mit mond? Van elég férőhely, hiszen 2000 otthonban 47000 ember lakik. Bazzz, rátenyereltek a bullshit generátor gombjára...

Horizont 2010.08.14. 22:49:37

@laspalmas: Hát basszák meg ez az ország tényleg nem normális!!!
"Csongrád megyei Nagymágocson több helyi lakostól is érkezett bejelentés arról, hogy valószínűleg szabálytalanul lát el idős embereket egy helyi asszony ... Az asszony egyéni vállalkozóként hat főről gondoskodott, a jegyző szerint még hirdette is szolgáltatását az egyik helyi lapban...... az asszony a megyei önkormányzat által fenntartott, 350 főt ellátó helyi szociális otthonában dolgozik főállásban, a jegyző szerint a mai napig......A hatóság a megfelelő feltételek hiánya miatt összesen 400 ezer forint bírságot szabott ki az asszonyra, de hiába kötelezték arra, hogy hagyjon fel a tevékenységgel, ő ezt a jegyző szerint megtagadta.......Ugyanakkor az ÁFSZ listájából az derül ki, hogy a több százezres bírság befizetésére részletfizetési kedvezményt kapott. " - Hihetetlen....

@nyílméregbéka: Miért ússzák meg? Meg akik meghozhatnák a jogszabályokat, azok soha nem kerülnek ebbe a helyzetbe. Nem azért, mert az ő szüleiket nem érheti utol ugyanez hanem azért, mert ők nem intézetbe helyezik el hanem meg tudják fizetni a 24 órás ápolást, felügyeletet a saját lakásában.Így magyarul szarik arra, hogy XY átlagember hogyan tudja megoldani a saját szülője ellátását. Az meg pláne nem érdekli, hogy mondjuk Mariska néni aki a sarokról se talál már haza, és égve hagyja a gázt, villanyt és nem ismeri meg a saját gyerekét hová kerül, illegálisba, legálisba, jól bánnak- e vele, éheztetik -e (??), de ha durva akarok lenni az államnak a halott nyugdíjas a jó állampolgár.

yuing 2014.06.27. 10:22:21

AJJAJJ ,HA A NAGYMAMÁMMAL TENNÉNEK IJET-= SZÓ SZERINT -LEFEJEZNÉM !! és akkor a bírósák ,kimondhatná,hogy EJNYE-BEJNYE ????

yuing 2014.06.27. 10:25:19

@Horizont: Az a baj,hogy szar a tövény !! És a Politikusoknak sem lenne jó a szigorúbb téletek ,mert :egyesek= csalnak-lopnak és végig hazudnak Évtizedeket vagy fél Erzsébet várost is eladhatják ???

süti beállítások módosítása