Skip to content


       Szűrés lista

Egy zenei rádióval nem lehet politizálni - csak pénzt keresni

Székely Gábor?
Volt SZDSZ-es budapesti alpolgármester, akit az SZDSZ delegált a Szerencsejáték Zrt. vezetésébe, és emellett a BKV felügyelőbizottságának elnöke és a Főváros Gazdasági Bizottságának az alelnöke volt? Megvan?

Vitézy Dávid szerintem bőven tudna mesélni, hogy akadályozta Székely a BKV fb-ben az érdemi munkát és tényfeltárást. Mindenesetre már nem sok mindenre emlékszik a BKV-ügyekről.
 
Júniusban leváltották Székelyt a Szerencsejáték éléről. Pihent egy hónapot, majd megvette a NeoFM-t.

530 millió forintért szerzett 75%-os tulajdonrészt a NEO FM országos kereskedelmi rádiót üzemeltető FM1 Zrt.-ben Székely Gábor új cége, az FM1 Friends Kft. Székely az FM1 vezérigazgatója lett, vagyis a NeoFM vezetője.
Az FM1 Friends 95 százalékos alapító tulajdonosa Székely Gábor, a maradék 5 százalékot pedig Horváth László, a Geomédia Zrt. vezérigazgatója birtokolja.

Hogy honnan volt Székelynek 530 millió forint erre, senki nem kérdezi, senkit nem érdekel.


Ugye emlékszünk, Majtényi László ORTT-elnök tavaly október végén lemondott a posztjáról, tiltakozásul amiatt, hogy a testület Fidesz–MSZP összefogással a jobboldali hátterű Infocenter-csoportba tartozó Classnak és a baloldali kötődésűnek mondott NeoFM-nek ítélte a két országos kereskedelmi rádió frekvenciáját.

Kilenc hónap kellett, de csak helyreállt a világ rendje. A Class FM már az Infocenter zászlóshajója a Heti Válasz és Lánchíd Rádió mellett (meg 1/3 RTL Klub), és a NeoFM is megtalálta a maga helyét.

És miért volt szükség arra, hogy Székelyé legyen a Neo 75%-a?

Nos, mert "lopnak" egy kis pénzt.
Természetes az államtól.

A NeoFM azzal nyerte meg az ORTT pályázatát, hogy irreálisan magas műsor-szolgáltatási díj fizetését ígérte meg. Évi 200 millió forintot plusz az árbevétele 50 százalékát.

Ezt figyeljétek:

A kizárólagos reklámértékesítési jog az Econet-nél marad, akik ugye csak 25%-ot birtokolnak a NeoFM-ben. A díjfizetés alapját képező árbevételbe csak akkor kell beszámolni a sales house árbevételét, ha abban és a rádiót üzemeltető társaságban ugyanaz a személy 25 százalékot meghaladó részesedést birtokol.

A sales house a EMG Sales House Kft. lett, ebban az EMG-nek 74 százalékos, a Geomédiának 26 százalékos részesedése lett. (Az EMG az Econet cége.) EMG Sales House Kft. vezetője Kádár Tamás, az Est Média ügyvezetője lesz, aki pont az FM1 igazgatója volt, míg Székely bele nem ült a székébe. A EMG Sales House Kft. a Geomédia portfoliójának az értékesítési feladatait is ellátja. A két portfólió összevont értékesítése évente további csaknem 500 millió forinttal járulhat hozzá az Econet árbevételéhez.

Vagyis, mivel az Econet-nek nincs 25%-nál nagyobb részedése a rádiót üzemeltető társaságban, így a reklámbevételt nem kell beleszámolni a díjfizetésbe, a remek üzletnek tűnt "évi 200 millió forint + az árbevétel 50%"-ból így lett évi "200 millió + 0 forint".

Székely szerint egy rádióval nem lehet politizálni, nincs itt semmi gond:
"Székely ugyanakkor visszautasította a baloldali politikai bélyeget, mondván, nagy fájdalma, hogy a neki kedves párt már nem létezik. Egy zenei rádióval amúgy sem lehetne politizálni – véli Székely, aki, mint elmondta, nem kíván a műsorba beleavatkozni, rádiós szerkesztési tapasztalata arra korlátozódik, hogy jó másfél évtizede adózási műsort vezetett a Budapest Rádióban."

Székely, ki beszél itt politizálásról? Nem vagytok hülyék, nem volt nehéz rájönni, hogy nektek a politikában vége, game over. De a gazdasági életben? Ott még fel lehet használni a kapcsolatokat. És egy országos rádió éves reklámbevétele szép nagy falat.

Nektek a pénz kell, nem a politikai hatalom. Mindig is a pénz kellett, csak ehhez a politikán vezetett az út, és csak teher volt az ország irányítása.

Ami érdekes, hogy szokás szerint kuss van az egész üzlet körül, a HVG ugyan szépen megírta, de a többiek már csak a MTI-hírt vették át, amiből pont a lényeg maradt ki: hogy az egész azért történt, hogy ne kelljen az államnak évente százmilliókat kifizetni.

Címkék: média politika botrány

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr172246114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.08.25. 13:46:00

@loláb:

amúgy szerintem nem jól tudod:

"Az üzleti konstrukció szerint a kizárólagos reklámértékesítési jog – csakúgy, mint a Radiocafé esetében – az Est Médiánál marad, amely ebből annyit fizet az FM1-nek, amennyi a rádióüzemeltetés közvetlen költségeit fedezi, és szolid, de biztos megtérülést, az állampapírokét kissé meghaladó hozamot eredményez."

Hol van itt, hogy a rádió eladja a reklámot a sales house-nek, aki ezt maga értékesíti?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.25. 13:49:43

@zero: A Sales House pont annyiért veszi meg a reklámidőt, hogy kifizess a 200mFt-ot plusz némi aprópénzt. Amiből lófasz se jut az államnak.

loláb 2010.08.25. 13:59:45

@zero:

Itt:
"az Est Médiánál marad, amely ebből annyit fizet az FM1-nek, amennyi a rádióüzemeltetés közvetlen költségeit fedezi, és szolid, de biztos megtérülést, az állampapírokét kissé meghaladó hozamot eredményez."

Ezt miért adják? puszira?
Ez lesz a rádió ÁRBEVÉTELE. Aminek az 50%-át koncessziós díjként kifizetik, a 200 millión felül.

bz3255 (törölt) 2010.08.25. 14:02:32

@zero:
econet.hu/befekteto/kozlemenyek/?newswf2_id=782&newswf2_action=
"A rádiós frekvenciáért fizetendő műsorszolgáltatási díj alapja 2011 második felétől – szemben az addigi fix összegű díjjal - a megelőző évi rádiós árbevétel lesz. A rádiós árbevétel szempontjából be kell majd számolni a sales house árbevételét is, ha a rádióüzemeltető társaságban és a sales house-ban azonos személy befolyásoló – 25 százalékot meghaladó - részesedéssel rendelkezik. Emiatt az üzleti ésszerűsség és célszerűség azt kívánja, hogy a potenciálisan kevesebb árbevétellel és kisebb eredményességgel bíró rádióüzemeltető cégben csökkentsük részesedésünket. "

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.25. 14:03:11

@loláb: A kutya itt van elásva:
A díjfizetés alapját képező árbevételbe csak akkor kell beszámolni a sales house árbevételét, ha abban és a rádiót üzemeltető társaságban ugyanaz a személy 25 százalékot meghaladó részesedést birtokol.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.08.25. 14:10:05

@loláb:

igen, de ez nem egyenlő a teljes reklámbevétellel ...pont az a lényeg, hogy a teljes, piaci árú reklámbevétel ne legyen a Neo FM árbevétele, hogy ne kelljen a felét befizetni az államnak.

loláb 2010.08.25. 14:12:12

@Noname Cowboy: Igen, a sales house-ét igen. De a rádiónak lesz SAJÁT bevétele, ami után koncessziós díjat kell fizetnie. Én nem tudom ennél érthetőbben leírni, a lényag az, hogy az éves koncessziós díj a neo esetében kb 400 millió, a class esetében pedig kb 360-360 millió lesz. Ez valamivel több, mint amit a sláger, meg a danubius vállalt.

Aki a rádiópályázatok esetében a slágert, meg a danubiust sajnálja az egy idióta. Ők 97-ben szintén mutyival jutottak a frekihez, és az eredeti pályázatból, (amit a sláger valami hungária rádió néven adott be, és olyanokat vállalt, hogy plusszpontért kisebbségi műsorokat, meg hiradókat ad) lófaszt nem teljesítettek.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.25. 14:16:59

Hát ez kb tényleg várható volt.
De honnan volt Székelynek ennyi pénze? Apeh?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.25. 14:19:29

@loláb: Ez ki van találva, hogy ne kelljen a 200mFt felett fizetni. Azért találták ki ezt a Sales-house taktikát.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.25. 14:20:30

@laspalmas: Háát ezaz! Valszeg az econet stomanja! De most kellene a vagyonosodási vizsgálat!

loláb 2010.08.25. 14:23:10

@zero:
"igen, de ez nem egyenlő a teljes reklámbevétellel"
Igen, és ki mondta, hogy egyenlő vele? A koncessziós díj változó részét ÁRBEVÉTEL után kell fizetni, nem reklámbevétel után.

"...pont az a lényeg, hogy a teljes, piaci árú reklámbevétel ne legyen a Neo FM árbevétele, hogy ne kelljen a felét befizetni az államnak."
Igen, ez a lényeg. Mivel 50%-os konc díjat nyilván senki nem képes kigazdálkodni, viszont a legnagyobb pluszpontot a pályázatnál arra kapták a pályázók, hogyha minnél nagyobb ilyen arányt válallnak.

A sláger azt hiszem 7%-vagy 13 %-ot vállalt, de ők nem ebben a sales house módszerben működtek, hanem úgy, hogy a teljes reklámidő értékesítést a rádió végzi. A rádió bevétele évi 2-2,2 mrd ft, kiszámolhatod, hogy mennyi koncdíj fizetést vállaltak ők.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.08.25. 14:25:56

@loláb:

Na, akkor egyetértünk! :-)

1. kamuzva nyertek, mivel tudták, hogy soha nem fognak ennyit fizetni
2. most tesznek is róla, hogy ne is kelljen.

ennyi.

tutti_mc_mondo 2010.08.25. 14:29:12

@laspalmas:
honnan, honnan, hát ő volt a szerencsejáték első embere. tudta a következő heti lottószámokat...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.25. 14:32:01

@laspalmas: "De honnan volt Székelynek ennyi pénze? Apeh?" - az apeh-től volt? Bazz, megyek oda dolgozni...

loláb 2010.08.25. 14:32:10

@Noname Cowboy: De nincs kitalálva, mert NEM 200 milliót fognak fizetni.

Hogy magyarázzam el, hogy megértsed?

A fizetendő koncessziós díj értéke 200 millió, PLUSZ a RÁDIÓ ÁRBEVÉTELÉNEK 50%-a (a classnál 55%) lesz.
Az árbevétel pedig az lesz, amit a sales house fizet a rádiónak. Ennek az 50/55%-a kerül kifizetésre a 200 millión felül.

Ez így, összességében a classnál várhatóan 360 millió, a neonál 400 milió lesz évente.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.25. 14:32:45

@loláb:
oh, ráérünk ezen filózni, ráérünk várni még egy kicsit, míg kiderül VALÓJÁBAN mennyit is fizetnek majd be :)
Majd akkor meglátjuk kinek van igaza, addig az agitprop széles mosolyú igéretek hívői és kétkedőinek szócséplése van csak.
Majd a tények megmutatják kinek van igaza.

Mindamellett mondom, hogy sem a danubiust, sem a slágert soha egy pillanatig nem hallgattam önszántamból, és a neo és a klass sem vett el ennél többet és nem is fog elvenni az életemből ilyen téren, tehát semmiféle érzelmi/bármi kötődésem nincs egyikhez sem.
Pont leszarom milyen néven vagy kinek a kezében van személy szerint ugyanaz a tevékenység.

Megszivtam 2010.08.25. 14:33:43

@loláb: nem az a f...ság amit a zéró írt, hanem az egy óriási csúsztatás amit te írtál.

Napnál is világosabb, hogy ez a szerződés kodifikálja a mutyi lehetőségét.
Egyértelmű, hogy az állam ki lett semmizve ebből az üzletből hiszen nem lesznek hülyék minden bevételt 50% "adóval" lekoncessziózni, amikor szépen ott lehet hagyni a vastag profitot a sales housenál és csak csepegtetni kell a rádónak. Az nincs ugyanis megkötve mekkora részt kap a sales house bevételéből a rádió. Szerintem jó ha 10%-ot fognak átutalni, annak a az 50% pedig csak 5%
Az 50% csak parasztvakítás, hogy azt hihesse a nép, hogy milyen jól jártunk.....

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.25. 14:37:53

@loláb: De pont ezt a sales house kiskaput használják ki. Hogy ne kelljen fizetni.
Neked legyen igazad. Akkor kis pénz fog befolyni. De ez hiú ábránd.
S nem a sláger+danubius korszakot várom vissza. Csak az, hogy ez egy nagy átbaszása lesz az államnak.

rolika 2010.08.25. 14:38:00

Asszem a kurucon láttam egy képet jó régen erről a faszingerről, amint a Vidám Vasárnapon izraeli zászlót lenget...

Kicsit Karcos 2010.08.25. 14:40:06

"FM1 Friends Kft."

Az angol nevű cégek háromnegyede csaló, és a csaló cégek háromnegyede angol nevű. Éppen úgy, mint a "székely" médiavállalkozók / tömegközlekedési szakemberek / közpénzügyi vállalkozók.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.25. 14:41:15

@Conv: "Pont leszarom milyen néven vagy kinek a kezében van személy szerint ugyanaz a tevékenység." - 90%-ban UGYANAZOKKAL az arcokkal ráadásul. mert a danubius=class, és a sláger=neo átcsoportosítás elég szépen lezajlott.

a magam részéről is inkább mp3-ra szavazok.

Kicsit Karcos 2010.08.25. 14:43:59

@rolika: csak nem?!

www.google.hu/search?q=sz%C3%A9kely+g%C3%A1bor+site:kuruc.info

Hát ha hitgyülis, akkor bizony keresztény;)

Németh Sándornak nincs még rádiója?

loláb 2010.08.25. 14:46:59

@zero:
"1. kamuzva nyertek, mivel tudták, hogy soha nem fognak ennyit fizetni"

Ez egy üzleti modell. Nem az econet találta ki, hanem a nagy "média konglomerátumoknál" ahol sok különféle lap, internetes portál, tv, vagy rádió van egy kézben, ott nem tartanak fenn minden cégnél külön értékesítési osztályt, hanem egyben átadják a mediumok hirdetési kapacitását egy központi cégnek, ami értékesíti az ÖSSZES médium reklámlehetőségeit. Ezért láthatod péáldául az rtl-es reklámkampányokat modnjuk a sportklubon.

Akármelyik konkurens pályázó, akár a sláger is, választhatta volna, hogy ilyen konstukcióban működik, az econetnél, meg a class tulajdonosánál ennek még értelme is van, mivel az econetnél ott az estfm-et, az est médiát, meg tudja a tömöm, hogy még mi a többi cégük, az infocenter szintén több különféle médiumból áll.

"2. most tesznek is róla, hogy ne is kelljen."
Már a pályázatnál is lehetett ezt tudni, és azt is, hogy körülbelül mekkora koncessziós díjat fognak a rádiók fizetni. A két nyertes fizeti abszolutértékben a legtöbbet.

Kicsit Karcos 2010.08.25. 14:48:23

Nocsak, a Geomédia meg szocialista érdekeltség? Ki gondolta volna, azt hittem, liberális;)

"Július 4-től a Geomédia kiadásában Gál J. Zoltán volt miniszterelnöki kabinetvezető irányításával megújuló külsővel és tartalommal jelenik meg a Vasárnapi Hírek. A „szeriőz, hetente megjelenő napilap” jellegét megtartó újság tulajdonjoga ötven százalékban egy szocialista politikusokból álló vállalkozásé."

www.emasa.hu/cikk.php?id=7075

Először úgy kerestem, hogy geomédia+korrupció, de úgy nem volt kapás, ezért beírtam, hogy geomédia+gyurcsány. Ennyi kellett...

Marcellusca 2010.08.25. 14:48:52

@laspalmas: Nekem is ez b@ssza a csőrömet. :)
Azt már az eredmény kihírdetésekor lehetett tudni, hogy valami nagy mutyi van a dologban.
Most fény derült arra is, hogy mi a lényege.

De, Szélesnek miből futotta 530millára, hogy megvegye?

Biztosan baráti kölcsönökből. :D

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.25. 14:56:19

@Marcellusca:

székelynek :) szélesnél még azért érteném :)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.08.25. 15:06:58

@Kicsit Karcos: "Először úgy kerestem, hogy geomédia+korrupció, de úgy nem volt kapás, ezért beírtam, hogy geomédia+gyurcsány." - ezek szerint a gugliban már működik egy beépített "szinonímaszótár"? Érdekes... :))))

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.08.25. 15:09:20

Székely pont az a tipikus vörös zs., akik miatt a Kurucinfók és a szidózás "népszerű" Mo.-n.

Ha gondoljátok, lehet moderálni...

Valandil 2010.08.25. 15:10:28

Székely Piros, korábban Demszky jobbkeze, az előző Mesterházy Ernő.
Jordán székely.

Kicsit Karcos 2010.08.25. 15:11:12

@Seduxen: neeem, éppen ez az, hogy kézzel kellett beírnom a szinonímát, magától nem találta meg:(

loláb 2010.08.25. 15:11:35

@Conv:
"Majd akkor meglátjuk kinek van igaza, addig az agitprop széles mosolyú igéretek hívői és kétkedőinek szócséplése van csak."

Én inkább úgy mondanám, hogy akik láttak már közelről cég gazdálkodást, (és tudják, hogy nulla árbevétellel nem lehet céget működtetni), ráadásul személyesen ismerik az egyik érintett cég menedzsmentjét, azok vitatkoznak olyanokkal, akiknek lila fingjuk nincs az egész ügyről, és csak lámpavasazni, zsidózni, meg pfej mocskosgecizni akarnak, hogy meglegyen a napi adag.

Kicsit Karcos 2010.08.25. 15:14:12

@loláb:

"személyesen ismerik az egyik érintett cég menedzsmentjét"

Paff:)))

Jól megtámogattad az érveidet:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.25. 15:16:38

"Hogy honnan volt Székelynek 530 millió forint erre, senki nem kérdezi, senkit nem érdekel."
Hát 3 munkahelyen végzett felelősségteljes munkát, becsületesen spórolt a fizetéséből, így lett elég pénze... :D

Alapból 3 vezető pozíciót miért engednek meg állami szerveknél? Simán törvénybe kellene venni, hogy 1 ember 1 vezető pozíció.

loláb 2010.08.25. 15:20:41

@Kicsit Karcos: Ha itt nem érv az első kézből származó információ, csak a légből kapott faszság, akkor én kérek elnézést.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.25. 15:21:41

"Székely szerint egy rádióval nem lehet politizálni, "
Á, sose lehetett

"az egész azért történt, hogy ne kelljen az államnak évente százmilliókat kifizetni."
Elég sok minden történik azért... csak akkor ne tessék mentőt hívni, ha Székely bácsi mondjuk infarktust kap...
Börtönt nekik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.25. 15:22:22

@Marcellusca: Apeh bácsi EZT miért nem kapirgálja meg?

Kicsit Karcos 2010.08.25. 15:25:15

@loláb: mondok én Neked valamit.

Én pedig személyesen ismerem sokszáz másik érintettjét az ügynek.

Találd ki, kik lehetnek azok:)

Énbagoly 2010.08.25. 15:28:46

Na, megint egy gyönyörű ügy...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.08.25. 15:33:31

@Énbagoly:

Vajon Szalai Annamária mit fog ehhez szólni? :-)

Énbagoly 2010.08.25. 15:34:20

@zero: semmit. Azért nem a tanyáról jön, tavaly ő is benne volt a frekvencia ügyekben.

z666 2010.08.25. 15:36:45

székely gábor a hitgyüliben:
kuruc.info/r/39/42553/

2010.08.25. 15:39:53

Hát ha oda is magával viszi a slepjét, azt a sok tehetségtelen máshová alkalmatlant lúzert (igen Gábor, magamat is belértve) akkor nem jósolok neki nagy jövőt.
Az SZRT-nél könnyű volt, mert az annyi pénzt hozott, hogy hiába szórták két kézzel a pénzt, még csak kévésbé nyereséggessé sem lehetett tenni, de egy rádió nem fog elbírni ennyi ingyen élőt.

Énbagoly 2010.08.25. 15:41:31

@Frengi: A slepjétől fontosabb lesz neki a saját zsebe. Mihelyt úgy néz ki, hogy oda kevesebb jut, akkor majd leépíti a felesleget, hidd el.

kyncza 2010.08.25. 15:41:32

Hogy egy klasszikus film idézettel éljek: "Londa zsidó gazembel".

Ez nem csak jordán pozitív, hanem Tajgetosz is, mégis itt van!

mojszipupi 2010.08.25. 15:53:06

@Megszivtam: Pontosan ez a lényeg. :)

Az pedig nem kérdés h ezt a kiskaput direkt rakták bele a szerződésbe

Marcellusca 2010.08.25. 15:55:29

@Conv: Akkor az. :)
Há', lehet értöni, mittet mondok. :D

guma 2010.08.25. 15:59:29

@zero:

Szerinted nem erre szavazott?!

Marcellusca 2010.08.25. 16:00:41

@ColT: Hááát, erről van itten nagybaszó! :D

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.08.25. 16:00:47

De honnan van a közrendőrből miniszter szerűvé vált Pintér Sándor 4 milliárdja, kb 35 év alatt?

Miből lett Orbán feleségének a hatalmas vagyona, ingatlanai a 20 év gyes alatt?

Marcellusca 2010.08.25. 16:02:03

@zero: Mit szólna?
Semmit!
Ő nagyon is benne volt az egészben.

szempontpuska 2010.08.25. 16:05:47

Szerintem ketté kéne választani két dolgot! Az egyik a kétpárti mutyi amivel egyet ide/egyet oda alapon a Fidesz és az MSZp is kihozta nyertesnek a saját rádióját.

A másik a sales house trükk, amiben vastagon benne van az ORTT egykori elnöke, Majtényi is. Ombudsmanként és alkotmányjogászként kábé fingja sem volt hogy mi az a Sales House és a jegyzőkönyvek tanúsága szerint kifejezetten ő erőltette a pusztán a pénz számít verziót. Arról, hogy ezt ilyen egyszerűen ki lehet játszani persze gőze sem volt. mert nem értett hozzá, nem ez a szakmája és felkészületlen.

Ps. A Szalai féle új médiatörvény elejét vette annak, hogy bármilyen bírósági ítélet visszacsinálja a Sláger-Danubiust. A Neo FM és a Class immár törvényileg be vannak betonozva.

szempontpuska 2010.08.25. 16:09:37

@ColT: "Alapból 3 vezető pozíciót miért engednek meg állami szerveknél? Simán törvénybe kellene venni, hogy 1 ember 1 vezető pozíció. "
Tudod, hány polgármester vesztené el képviselői székét vagy fordítva????
Az kizárt :-)

blokkos 2010.08.25. 16:13:10

@Orbáni simli az IMF műbalhé is, meg fog állapodni!:
Rosszul tudod! Pintérnek nem 4, de 8 milliárdja is volt, hogy megvegye Karácsony úr őrző-védő cégét és őrizhesse 3400 Ft/óra az RTL-t.
"Nektek a pénz kell, nem a politikai hatalom. Mindig is a pénz kellett, csak ehhez a politikán vezetett az út, és csak teher volt az ország irányítása."
Orbánnak pénz is kell, meg hatalom is. Pénzhez csak a hatalom útján jut hozzá. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a politikusok értünk vannak.

Parasztok járnak csak a velvetre 2010.08.25. 16:17:46

vitézi is állandóan pofázik, pedig mögötte az apján kívül senki sem áll.

lüke 2010.08.25. 16:22:36

az együgyü Boros Bochkorral együtt?
úgy kell neki..........

Kun András 2010.08.25. 16:28:36

Ilyen ezek az árnyék-Székelyek.

Emlékeztek még a Szerencsejáték Rt. által szponzorált, ne vezess hülyén ( a pontos címére már én sem emlékszem) plakátokra? A Szerencsejáték Rt. állami cég. Székely támogatta a reklámügynökséget néhány hirdetéssel (az adófizetők pénzéből), cserébe ő... biztos nem kapott semmit. Talán Geszti is meg tudja erősíteni.

trojka 2010.08.25. 16:37:38

minek kerdezzék, honnan volt rá pénze...biztosan keményen megdolgozott érte az uranbanyaban...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.25. 16:38:10

@loláb:

szerintem senki nem vonta kétségbe, hogy 0 árbevétellel nem lehet céget működtetni.
(már nem az első alkalom, hogy a hülyeségeket nyomod /a számviteli-könyvelési dolgokat/ a valós élettel szemben/ Jó könyvelőként a számokat és jogszabályokat veszed figyelembe, az élet azonban szarik a jogszabályokra és a számokat ennek megfelelően csoportosítja, vagy pedig azokat a jogszabályokat kihasználva csoportosítja, hogy a kifizetendő minél kevesebb legyen. jelen helyzetben sem erről van szó)

azt vonta kétségbe itt mindenki rajtad kívül, hogy ezt az árbevételt nem tüntetik el az említett módon úgy, hogy ne kelljen utána fizetni.

de mondom, majd meglátjuk mennyit fognak fizetni, én is arra szavazok, hogy a fix 200-on felül a + 50 % elég jelentéktelen összeg lesz.
Személy szerint a fix 200-at is megkérdőjelezem a jövő évre, hogy be lesz-e fizetve, vagy trükközve lesz vele nehéz gazdasági helyzetre, egyébre hivatkozva méltányossági alapon :)

delano 2010.08.25. 17:36:24

@kyncza: Gondolom az nem zavar, hogy a másik oldalon, a Class-nál kb ugyanez történik vagy fog történni, csak jobboldali zászlók alatt....

egyszerhopp 2010.08.25. 17:41:09

... mint egy népnek szánt mesében:

veres p@tkány költi az állami segítséggel rabolt, osztán jól megprivatizált vagyonkáját.

Juj, de cuki ! Hajrá demszky-fiókák !

Kartal (rezervált) 2010.08.25. 18:11:24

@Noname Cowboy: ne röhögtessetek már! székely csak egy bábfigura ebben az egészben. A drótokat figyeljétek, amivel rángatják!

Talon 2010.08.25. 18:11:48

"Nektek a pénz kell, nem a politikai hatalom. Mindig is a pénz kellett, csak ehhez a politikán vezetett az út, és csak teher volt az ország irányítása."

Ki az a nektek? Értelmetlenül általánosítasz, kivéve ha az volt a cél, hogy egy jó cikkből zsidózó, mocskos SZDSZMSZP-zés legyen.

"Ami érdekes, hogy szokás szerint kuss van az egész üzlet körül, a HVG ugyan szépen megírta, de a többiek már csak a MTI-hírt vették át, amiből pont a lényeg maradt ki: hogy az egész azért történt, hogy ne kelljen az államnak évente százmilliókat kifizetni."

Miért lenne érdekes, amikor az egész bulit a FIDESZ, azon belül Annamária, országos főmédiaguruistenasszonyszentségesszüz találta ki, hajtotta végre. Majd most a jobber sajtó biztos előveszi. Addig nőjön a farkam. Csak a mocskos, rohadt liberálbaloldali nemzethalál HVG írja meg, és az utolsó szabad médiában, az interneten jelenhet meg. De nem kell izgulni, mert "biztosannemfogomablogokatbántani" Annamária amit mond az úgy van.

loláb 2010.08.25. 18:14:32

@Conv:

"szerintem senki nem vonta kétségbe, hogy 0 árbevétellel nem lehet céget működtetni."
De, bazmeg, mert a posztban konkrétan úgy szerepel, hogy:

"évi 200 millió forint + az árbevétel 50%"-ból így lett évi "200 millió + 0 forint".

Ha lesz árbevétele annak a szerencsétlen rádiónak, akármennyi is lesz, a fele megy koncessziós díjra. És mivel a rádiónak lesznek működési költségei, ezért kell, hogy legyen bevétele is, különben mi a szarból fizetné ki azokat szerinted?

"Jó könyvelőként a számokat és jogszabályokat veszed figyelembe, az élet azonban szarik a jogszabályokra és a számokat ennek megfelelően csoportosítja, vagy pedig azokat a jogszabályokat kihasználva csoportosítja, hogy a kifizetendő minél kevesebb legyen. jelen helyzetben sem erről van szó."
Egyrészt: remélem sejted, melyik nőrokonoddal személyeskedj a továbbiakban.
Másrészt pedig, baszhatod az életből vett példáidat, hogyha feljelentenek csalás, meg számviteli fegyelem megsértése miatt. Nincsenek "felsőbb törvények", vagy "az élet ezzel szemben", mert ha te bizonyíthatóan bűncselekményt követsz el, akkor az jóisten sem ment meg a börtöntől. És amiről te beszélsz, az bűncselekmény.

"hogy ezt az árbevételt nem tüntetik el az említett módon, úgy, hogy ne kelljen utána fizetni."
De hogyan az Úristenbe tüntetik el? Nem írják rá az ORTT-nek beadott a/4-es lapra? Vagy mi a faszomat csinálnak vele?
A cégnek beszámolót kell készíteni, és nem fogsz találni egyetlen olyan könyvvizsgálót sem, aki aláir egy kamu beszámolót, mert megy a vezérigazgató mellé a börtönbe. Tehát, ha értékesít 1 forint értékben is valamit, az benne lesz a beszámolójában. Onnan meg még egy idomított majom is képes lenne kiszedni, és meghatározni, hogy mennyi koncessziós díjat kell annak a nyomorult rádiónak befiztetnie.

jani888 2010.08.25. 18:20:11

Ezt a sok biboldót el kell innen takarítani előbb-utóbb-- kerül amibe kerül...

egyszerhopp 2010.08.25. 18:50:46

...egy József Attila nevű pasi aztat írta kb.: amikor nem lőnek, akkor a pénz a fegyver. Nem mindegy, hogy kinek a kezibe van, ugyi.
Tuggya eztet a sok b... illetve j....azaz zs. A pízzel lehet irányítani egy család vagy egy társadalom fejlődését és visszafejlődését.
Piroska ügyes legíny, aszongya : "messzi még az a Falkas !"

2010.08.25. 18:54:52

@Énbagoly: szerintem ez a normálism nem?

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.08.25. 19:02:15

@jani888:
Menj te előre!

Más.

Vitézy Dávidka sem véletlenül van ott azért ahol van. A papa cégét a főváros támogatja. Legendás összefonódással rendelkezik az egész família a jobb oldallal, Antal Józseftől, Orbán rokonságig, BKV BÁV, Paksi atomerőmű IT tagságig, a kommunizmusban ismert Erdős Péter rokonsági szálig, mindenhol ott vannak. Az egész klán olyan mint a maffia. Mindenhol van befolyásuk. Ezért nem fontos dávidkának az egyetemet elvégezni.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.08.25. 19:05:39

"évi 200 millió forint + az árbevétel 50%"-ból így lett évi "200 millió + 0 forint".

azt hiszem félreértetted, az arra vonatkozik, hogy az 50% az 0 forint lesz a végére

a folytatásról:
egyrészt, nem tudom hol találtál benne személyeskedést, ám legyen neked :)
másrészt, nem tudom te melyik világban élsz, mert nem abban amelyikben én az tuti :)
nem kell még csak átlagos képességű könyvelőnek, vagy vállalkozónak sem lenni ahhoz, hogy egy cégcsoporton belül a pénzmozgásokat úgy kezeljék, hogy az adott cég ne kelljen hogy fizessen egy vasat sem, mert ippeg csak a működési költségei vannak fedezve.

értelemszerűen a rádiós cég nem fog értékesíteni semmit, a sales fog értékesíteni,
"az Econet-nek nincs 25%-nál nagyobb részedése a rádiót üzemeltető társaságban, így a reklámbevételt nem kell beleszámolni a díjfizetésbe"
magyarul a reklámbevételek utáni 50% nem kerül megfizetésre.
A rádiónak van bevétele a reklámbevételeken kívül számottevően?
Van, az pont elegendő az üzemeltetésre :)

a továbbiakban nem kívánok szót ejteni veled, mert nem hülye vagy, hanem eccerűen bürokrata seggfej.
No ez személyeskedés volt, hogy meglegyen az okod a háborgásra :)

kuki123 2010.08.25. 20:09:17

a story lényege:

zsidók egymásközt
kuruc.info/r/2/42553/

Girhes Joe 2010.08.25. 20:26:50

Na ácsi, nem lesz itt valami félreértés lesz ezzel az árbevétel 50%-ával?
Tegyük fel először, hogy tényleg árbevételről van szó.
A rádió költségvetésének bevételi oldala nyilván az árbevétel.
A kiadási oldalon meg, ha nem is számolnánk semmi mást, akkor is ott van a 200 milla alap koncdíj.
Tehát a 200 millát is nem másból, mint árbevételből kell kifizetni, azaz legalább 200 milla meg kell maradjon árbevételként az 50% kifizetése után.
Tehát CSAK a 200 milla + 50% -ban meghatározott koncdíj kifizetéséhez minimum 400 milla árbevétel kell, aminek egyik fele az 50%, a másik fele a 200 milla alapdíj. Így a koncdíj is 400 millánál indul.
Ehhez a 400 millához adódik hozzá pontosan ugyanannyi további koncdíj, mint amennyi a rádió összköltsége (műsorvezetők+sugárzás+épület stb...), hiszen azt is árbevételből kell fedezni, aminek fele megy a tényleges költségre, a másik fele meg adóba. Na most fogalmam sincs, mennyi egy rádió üzemeltetési költsége, de ebből az jön ki, hogy a végleges koncdíj úgy évi 500-600 milka is simán lehetne.
Vegyük észre, hogy SEHOL nem használtam fel azt az adatot, mennyi is a tényleges árbevétel, se azt, hogy az honnan származik (közvetlen reklámeladásból, vagy a szélházból).
Na most akkor több eset lehetséges.
1) Lehet, hogy tényleg több mint félmilliárd Ft koncdíjat fizet majd a rádió, már ha egyáltalán megtermel ennyit. Ahogy azt Móriczka, meg Majtényi elképzelte. Ezt azért őszintén szólva nem hiszem el, ez a néhai Sláger 2 milliárdos összbevételének a negyedét elvinné, de a Neo a jelek szerint messze nem muzsikál ilyen jól. De ha mégis ennyit fizetnek, akkor annak van igaza, aki szerint abszolút értékben ők fizetnek a legtöbbet eddig.
2) Talán a rádió bevételei nemcsak árbevételből állnak. De akkor mi másból? Állami támogatás nyilván nincs, ez egy profitorientált cég, a reklám-árbevételen kívül maximum csecsebecsék eladásából, koncertszervezésből, telefonos játékból, meg hasonlókból szedhet még össze némi (elhanyagolható) pénzt, tehát ezt a lehetőséget kizárhatjuk.
3) Esetleg a szerződés úgy szól, hogy a 200 milla alap koncdíjat le kell vonni az árbevételből, mielőtt az 50%-ot kiszámolják. Ez azonban ellentmond minden olyan hírnek, ami szerint "200 milla PLUSSZ 50% a koncdíj", mert ha levonnák előtte, az gyakorlatilag az "50%, de legalább 200 milla" konstrukció lenne.
4) Talán a koncdíjat papíron nem a rádió költségvetéséből fizetik. De akkor honnan máshonnan? Ez kizárt szerintem.
5) Végül, lehet hogy nem is az ÁRBEVÉTEL 50%-áról, hanem a NYERESÉG 50%-áról van szó a szerződésben? Nem először lenne ilyen félreértés, sokan keverik a két fogalmat. Azt meg nyilván biztosítják, hogy a bevétel egy petákkal se legyen több, mint a 200 milla alap koncdíj plussz a rádió működési költségei, azaz nyereség nincs, és a 200 milla + 0 forint változathoz lyukadtunk ki, amit a posztíró emlegetett.
NA, AKKOR MELYIK VÁLTOZATNAK VAN VAJON IGAZA?

tutti_mc_mondo 2010.08.25. 21:10:38

nem baj ha nem lesz bevétele a rádiónak, majd rendezünk piros szalagos akciót, hogy a 200 misit se kelljen a szegény rádiónak befizetni

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.08.25. 21:17:53

hát nem szembetűnő a hasonlatosság?

3.bp.blogspot.com/_2PyYyZafgYw/Sty6VBfsrpI/AAAAAAAAGmQ/kb2fVXOcFCI/s400/gwildor2.jpg

no nem teljesen, hiszen Gwildor alapvetően hasznos és jószándékú lény.

lyken 2010.08.26. 08:05:50

Zseniális. Ha mi így tudnánk lopni, már rég nem kéne dolgoznunk. Persze lehet, hogy akkor a gazdaság bedőlne, mert termelni senki nem termel...

loláb 2010.08.26. 08:22:42

@Conv:

"azt hiszem félreértetted, az arra vonatkozik, hogy az 50% az 0 forint lesz a végére"
Nem, komám, te értetted félre. Ez arra vonatkozik, hogy mivel a reklámidőt a sales house fogja értékesíteni, így a rádió bevétele nulla forint lesz, így a bevétel után nem fog konc díjat fizetni.
Ez pedig egy kibaszott nagy baromság. A rádió nem 200 millió koncessziós díjat fog fizetni, aki ebből a konstrukcióból ezt szűri le, az egy idióta. Aki századjára nem képes ezt megérteni, az szintén.

"másrészt, nem tudom te melyik világban élsz, mert nem abban amelyikben én az tuti :)"
Na, ebben látod én is biztos vagyok.

"nem kell még csak átlagos képességű könyvelőnek, vagy vállalkozónak sem lenni ahhoz, hogy egy cégcsoporton belül a pénzmozgásokat úgy kezeljék, hogy az adott cég ne kelljen hogy fizessen egy vasat sem, mert ippeg csak a működési költségei vannak fedezve. "
Ahogy te azt a mórickalogikáddal elképzeled....
Még csak "adót optimalizálni" sem olyan kurva egyszerű, mint ahogyan azt te gondolod, hogy csak úgy ukmukfukk mindenki képes arra, hogy tetszőlegesen csökkentse az fizetendő adóját (jogszerű eszközökkel) de egy ÁRBEVÉTEL adatot sehogy nem tudsz eltitkolni, mert semmilyen épelméjű könyvvizsgáló nem fog bűncselekményt elkövetni és aláírni egy olyan beszámolót, amiről tudja hogy rossz, és nem teljeskörűebn tartalmazza a gazdasági év eseményeit.
Onnan meg már talán te is kitudnád szedni az adatot, hogyha megmutatják egyszer, hogy mit is kell nézni.

"értelemszerűen a rádiós cég nem fog értékesíteni semmit, a sales fog értékesíteni,
"az Econet-nek nincs 25%-nál nagyobb részedése a rádiót üzemeltető társaságban, így a reklámbevételt nem kell beleszámolni a díjfizetésbe"
magyarul a reklámbevételek utáni 50% nem kerül megfizetésre.
A rádiónak van bevétele a reklámbevételeken kívül számottevően?
Van, az pont elegendő az üzemeltetésre :)"

De értsd már meg, te szerencsétlen, hogya RÁDIÓ FOG ÉR"TÉKESÍTENI, egyben eladja a TELJES reklámidejét a sales housenak.
Innentől kezdve viszont kurvára mindegy, hogy milyen bevétele van a rádiónak, azután ki kell fizeti a koncdíjat. Lényegtelen, hogy az a bevétel a Cucu bt. részére értékesített 3 darab reklámspot bevételéből, vagy a sales housetól a TELJES reklámidőért kapott pénzből származik, KONCESSZIÓS DÍJAT KELL UTÁNA FIZETNI.
Mi a faszomat nem lehet ezen megérteni? Kínaiul van, vagy mi?

"a továbbiakban nem kívánok szót ejteni veled, mert nem hülye vagy, hanem eccerűen bürokrata seggfej."
Te viszont egy buta fasz vagy, akihez ráadásul MÁR MEGINT nem én szóltam egy kurva szóval sem.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.08.26. 08:28:02

Törvénymódosítás kell ide a kiskapu bezárására. Én igennel szavazok rá!

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.08.26. 08:29:52

Törvénymódosítás kell ide a kiskapu bezárására! Én igennel szavazok rá.

B lehetőség: az ORTT felülvizsgálja a szerződést, és ha nem módosít a másik fél, akkor egyoldalúan felmondja. (Az ügyvédeket pedig szépen elküldi melegebb éghajlatra vagy hűvösre.)

zigzeg 2010.08.26. 10:41:49

Nem értem a kiakadást. Ez annak idején nem esett le senkinek? Már akkor lehetett látni, hogy az árbevételarányos befizetést ki fogják játszani.

Kicsit Karcos 2010.08.26. 12:56:48

@loláb: tiltja valami, hogy évente 3 forintot fizessen a széjlszháusz az efemegyfrencnek a reklámidőért?

loláb 2010.08.26. 14:01:12

@Kicsit Karcos:
Több dolog:
-A válallkozás folytatásának elve: a rádió csődbe egy, hogyha nincs érdemleges bevétele, aki pedig így működtet egy céget, az a számviteli feghyelem megsértése nevezetű bűncselekményt követi el (2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető)

-Egy cégnek egy csomó adminisztratív, meg jogszabályi kötöttsége van: beszámolót, mréleget kell készíteni, adóbevallást, satöbbi. Nem fogsz olyan könyvvizsgálót találni, aki egy szándékosan valótlan tartalmú mérleget auditál, ugyanis ezért ő is büntetőjogi felelősséget vállal. És nem fogsz találni egy olyan főkönyvelőt sem, aki egy szándékosan hamis adóbevallást, vagy főkönyvet elkészít, tehát gyakorlatilag az első éves beszámolási időszak után garantálható az adószám felfüggesztés (mert a cég nem ad be adóbevallást), az apeh vizsgálat, és a rendőrségi ügy.

-A traszferárképzésre vonatkozó szabályok:kapcsolt vállalkozások (a sales house annak minősül)között, ha a válalkozások között nem piaci alapú tarifákat alkalmaznak egy termék, vagy szolgáltatás értékesítésénél (azaz annál drágábban, vagy olcsóbban vesznek valamit egymás között, mint ahogyan azt a piacról megtehetnék), és így nyereséget csoportosítanak át egyik cégtől a másikhoz (hogy ott mondjuk elköltségeljék), és ezzel adót kerülnek el, akkor egy apeh elenőrzés esetén adóhiányt állapítanak meg, és bírságot vetnek ki arra a cégre, mi az adóelkerülést megvalósította. A transzferárképzéssel kapcsolatos vizsgálatokra az APEH igen komolyan ráált, mivel tudják, hogy érdemi adóelkerülést csak ezzel a módszerrel lehet megvalósítani.

-Végül pedig az, hogy ebben az esetben a rádió vezérigazgatója a "hütlen kezelés" nevezetű bűncselekményt valósítja meg, amikor is a vagyonkezelői kötelezettségét megszegve, súlyosan az értéke alatt ad el valamit.

Kicsit Karcos 2010.08.26. 14:17:24

@loláb:

- Miért ne lehetne veszteségesen üzemeltetni egy vállalkozást, ha finanszírozza a tulajdonos? Lehet, hogy ő hisz benne, hogy majd beindul a bolt.

- Hogy jön szóba az adóelkerülés? A koncessziós díj tudtommal nem adó.

- Milyen alapon minősíthet egy ilyen ügyletet hűtlen kezelésnek a bíróság, ha a tulajdonos szerint, mi az hogy, nagyon is hűen kezelik a vagyonát? Nem inkább az kezelt hűtlenül vagyont, aki ilyen feltételekkel kötötte meg a koncessziós szerződést?

loláb 2010.08.26. 15:03:45

@Kicsit Karcos:
"- Miért ne lehetne veszteségesen üzemeltetni egy vállalkozást, ha finanszírozza a tulajdonos? Lehet, hogy ő hisz benne, hogy majd beindul a bolt."
Ellenkezik a vállalkozás folytatásának elvével (a vállalkozó arra számít, hogy a tevékenység fenntartása rentábilis, és mindent megtesz ezért). Ha 3 forintért adod oda a teljes reklámidődet, akkor nem mondhatod azt, hogy bízol a fellendülésben, mert ugyanakkor semmit nem teszel érte.
Ha ezt a számviteli tv-ben foglalt alapelvet megszeged, akkor számviteli fegyelem megsértése nevű vétséget (nem bűncselekmény) követed el.

"- Hogy jön szóba az adóelkerülés? A koncessziós díj tudtommal nem adó."
Az nem, de a koncessziós díj mozgó részét a bevétel arányában vetik ki. Te ezt csak úgy tudod kijátszani, hogyha nem minden, valós pénzmozgással járó bevételedet tünteted fel a beszámolódban. Ha még találnál is olyan könyvelőt, meg könyvvizsgálót, akik ezeket a dokumentumokat így aláírják neked, mivel az adóbevallásodat a könyvelt adatok alapján készíted, automatikusan adócsalást követsz el, hiszen nem a tényleges bevételeid után fizetsz adót.
Ráadásuként jön a transzferár szabályok kijátszása, ugyanis kapcsolt válallkozások közti gazdasági kapcsolatokban olyan árat kell alkalmazni, ami piaci alapú. Ezt nem részletezem, viszonylag bonyolult, de a lényege az: ha nem piaci árat alkalmaznak kapcsolt vállalkozások között, akkor a piaci ár feletti, vagy alatti részt egy apeh eljárásban az adóelkerülés megállapításának alapja.

- Milyen alapon minősíthet egy ilyen ügyletet hűtlen kezelésnek a bíróság, ha a tulajdonos szerint, mi az hogy, nagyon is hűen kezelik a vagyonát?
Hűtlen kezelés:
"Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el."
Az "idegen vagyont kezelő" vagyonkezelő a rádió vezérigazgatója, (aki nem tulajdonosa a rádiónak), akinek ebben a minőségében kötelessége, hogy a tulajdonos számára a vagyoni értéknövekedést biztosítsa. Ha ő olyan szerződést köt, amiben értékén alul eladja a reklámidőt a sales housenak, és ezzel a rádiónak, azaz a rádió tulajdonosainak kárt okoz, akkor ő hűtlenül kezeli a vagyont.
Evidens, hogy a reklámidő többet ér 3 forintnál, tehát aki 3 forintért adja ezt el, az hűtlenül kezeli a rábízott vagyont. Hogy pontosan mekkora az így okozott kár, az meghatározható, hiszen egy ilyen reklámidő felértékelhető, és az elméleti piaci érték, és a tényleges eladási érték közötti különbözet az okozott kár.

"Nem inkább az kezelt hűtlenül vagyont, aki ilyen feltételekkel kötötte meg a koncessziós szerződést? "
A koncessziós szerződés megkötése, és a rádiók kiválasztásának folyamata egy pályáztatási folyamat végeredménye. Egy ilyen pályázatban a nyertes elbírálása a pályázatban foglalt vállalások alapján történik. Millió egy szempontja lehet a pályázatnak, az ORTT (szempontpuska alapján pedig maga Majthényi) erőltette azt, hogy a koncessziós díj árbevételhez viszonyított százalékos aránya legyen a legnagyobb súllyal latba eső tényező.
Ezek alapján pedig a két nyertest kellett kihozni győztesnek, nem hozhatott más döntést az ortt.

Félreértés ne essék: a rádiópályázat egy szoci-fidesz mutyi volt. Pontosan tudta mindkét rádió, hogy azzal nyerhetnek, hogyha magas árbevételarányos díjfizetést vállalnak, és ezt megtették. Csak ők tudták, hogy ezt úgy lehet némileg csökkenteni, hogyha sales houseon keresztül értékesítik a reklámidejüket, Majthényi pedig azt hitte, hogy megcsinálta a tutit, és a danubius, meg a sláger évi cirka 4 milliárdos bevételével számolt, amikor a konc díjat kalkulálta.
Nem véletlenül mondott le a pályázat nyertesének kihirdetése után.
De MÁS nyertest, mint akiket a kihirdettek, jogszerűen nem lehetett volna hirdetni. És a pályázat megsemmisítésére sem volt jogi lehetőség (meg persze szándék sem).
A danubius meg a sláger kiválasztásánál, 97-ben arra lehetett marha sok plusszpontot kapni, hogyha kisebbségi, meg kultúrális műsorok készítését vállalta a rádió, erről meg az akkori nyertesek tudtak előre, be is írtak mindenféle vállalást erre vonatkozólag. A slágeren, meg a danubiuson te mikor hallottál utoljára kisebbségi műsort?

Kicsit Karcos 2010.08.26. 23:42:30

"számviteli fegyelem megsértése nevű vétséget (nem bűncselekmény) követed el"

Ennyit sokan bevállalnak százmilliókért, nem?

Amúgy továbbra sem értem, nem jogilag, hanem logikailag, miért nem lehet veszteséges egy vállalkozás. Pl. az autógyáraknak szoktak lenni olyan modelljei, amik önmagukban üzletileg garantálják a buktát (kis példányszámú különleges modellek), de segítenek a tömegmodellek eladásában. Ilyenkor a csúcsgépet gyártó műhelyt nem szabad kiszervezni a cégből?

Azzal egyetértek, hogy a veszteségesen huzamos ideig működő cégek gyanúsak, de én nem tiltanám az ilyet, döntsön a piac, az APEH meg nézzen utána, mi áll a dolog mögött.

"nem minden, valós pénzmozgással járó bevételedet tünteted fel a beszámolódban"

Erre mi szükség lenne? Csinál két precíz, a valóságnak megfelelő beszámolót a műsorszolgáltató, illetve a reklámász cég. Az egyiknek van jó nagy vesztesége, bevétele alig, a másiknak meg jó sok bevétele, kiadása meg alig. Az SMS-játékokat sem szervezhetik ki?

"Evidens, hogy a reklámidő többet ér 3 forintnál, tehát aki 3 forintért adja ezt el, az hűtlenül kezeli a rábízott vagyont."

Ezt továbbra sem értem. Az nem evidens, hogy hűtlennek csak azzal szemben lehet lenni, akihez hűnek kellene lenni? Nem az ORTT-nek fogad hűséget a rádió, hanem a tulajdonosának.

"Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el."

Pontosan melyik kötelességét szegi meg és ki, ha arra utasítja a tulajdonos, hogy kössön meg egy ilyen és olyan szerződést, és megköti a kért formában?

A munkaköri kötelességeit aligha, hiszen a feladat adott. A jogszabályok között pedig, bárhol is néztem, én csak olyat találtam, hogy a piaci ártól eltérő transzferárakat szigorúan dokumentálni kell.

Várom válaszaid!

abandi 2010.08.26. 23:49:42

@Kicsit Karcos:
A joávblum például azzonal nem vagyoni kártérítéssel (és az esetlegesen elmaradt haszonnal ) fenyegette meg az orbánkormányhoz közelállókat....
Csak a miheztartás végett!

Kicsit Karcos 2010.08.27. 00:05:40

@abandi: annyiban másnak tűnik a két üzlet, hogy az egyikben - feltételezésem szerint - teljesen legálisan le lehet venni a korrupt ORTT-t, mert hűtlen szerződést kötött, a sukorói témában pedig - nyilván a legalább egy, de inkább két nagyságrenddel nagyobb tét is közrejátszott - becsúszott egy-két apróbb hiba a folyamatba. Joávblumnak meg lofat a seggébe...

abandi 2010.08.27. 00:37:17

@Kicsit Karcos:
Mindkettő egy és ugyan az a likud-fidesz/szocionista gazság!
Vissszatérek a szimla lámpavasazozáshoz!:
LÁMPAVAS!

abandi 2010.08.27. 00:43:08

Érdemes megnézni :
www.origo.hu/filmklub/blog/interju/exkluziv/20081101-interju-a-fideszes-zsido-a-nemzeti-erzes-nelkuli-anya-es.html
A székelyre magyarosított zsidó , hogy vetkezi le az ájróperségét a filmben....
A kurva anyjukat!

gudmen 2010.08.27. 03:00:06

Nem lenne bonyolult utánajárni az 530 millionak, néhány APEH dolgozot akik szüretelöket zaklatnak, hogy be vannak jelentve mint föállásu szölöszedök vagy ha nem, igazolják, hogy a gazda rokonai mert különben 4 év villamoszék....Na szoval ezekböl a revizorokbol átcsoportositanék párat és néhány egyszerü kérdést feltennék Székely urnak.
1. Önnek mint bérböl és fizetésböl élö állami alkalmazottnak honnan van 530 millio ft megtakaritott pénze?
2. Amennyiben vállalkozo... mennyi adot fizetett be a cége a magyar állam kincstárába az elmult években?!
Ha 2 percnél többet gondolkozna a válaszon, a 3. perc már uton az elözetesben érne.

loláb 2010.08.27. 09:11:34

"Ennyit sokan bevállalnak százmilliókért, nem?"
Nincsenek semmiből huló százmilliók. Amit a sales house megnyer így, az a rádiónál finanszírozási igényként, tőkeigényként jelentkezik, hiszen 3 forint bevételből nem lehet működtetni a rádiót. Tehát minden évben a rádió tulajdonosának biztosítania kell azt, hogy a rádió fizethesse a fizetési kötelezettségeit. Bevétele nincs, hitelt (veszteséges cég) nem kap, csak a tulajdonosi tőke marad, azaz így a rádió tulajdonosainak kell minden évben pénzt tenni a vállalkozásba.

"Amúgy továbbra sem értem, nem jogilag, hanem logikailag, miért nem lehet veszteséges egy vállalkozás."
Lehet veszteséges. De tartósan veszteséges, anélkül, hogy a jó gazda gondosságával eljárva mindent megtenne azért, hogy a veszteséget csökkentse, az nem lehet. Azt értsd meg, hogy például az econet, azaz a neo fm egy tőzsdei cég, tehát nem 1 tulajdonosa van, hanem sok. Nem a tulajdonos irányítja a neo fm-et, hanem a neo fm vezérigazgatója. Ha ez a vezérigazgató 3 forintért adja el a reklámidőt, akkor nem magának, hanem az econet részvényeseinek okoz kárt, vagyonvesztést. Ez a hűtlen kezelés.

"Pl. az autógyáraknak szoktak lenni olyan modelljei, amik önmagukban üzletileg garantálják a buktát (kis példányszámú különleges modellek), de segítenek a tömegmodellek eladásában. Ilyenkor a csúcsgépet gyártó műhelyt nem szabad kiszervezni a cégből?"
De, ki szabad. De a gyártást VÉGZŐ cégnek nem lesz veszteséges, csak neked, lesz veszteséged azon a modellen, mert drágábban gyártatod, mint amennyiért el tudod adni.
Viszont ez az autó iparban, hogyha nem is megszokott, de azért néha-néha előfordul, ott ez a marketingstratégia része, vagy a fejlesztések szempontjából olyan plusszt ad, ami a nyereséges modelleken megtérül. És nem arról van szó, hogy egy autógyár évente a saját tőkéjének 3-4X-esét bukja egy modellen, hanem a méretéhez képes elhanyagolható veszteségekről.

"Csinál két precíz, a valóságnak megfelelő beszámolót a műsorszolgáltató, illetve a reklámász cég. Az egyiknek van jó nagy vesztesége, bevétele alig, a másiknak meg jó sok bevétele, kiadása meg alig."
Ha nincs bevétele (sem valós, sem pedig lepapírozott), akkor miből fizet az alkalmazottainak, szállítóinak? Minden évben feltőkésítik a rádiót? Ki az Isten szállna be egy olyan cégbe, ami nem hogy hozná a pénzt, hanem viszi, úgy, hogy közben a cég legfontosabb erőforrása jelképes összegért kerül értékesítésre? Egyrészt életszerűtlen hogy így megérje működtetni a céget, másrészt pedig, a kapcsolt vállalkozások közti piaci árnak sem felel meg az ilyen értékesítés.

"Ezt továbbra sem értem. Az nem evidens, hogy hűtlennek csak azzal szemben lehet lenni, akihez hűnek kellene lenni? Nem az ORTT-nek fogad hűséget a rádió, hanem a tulajdonosának."
Ez az. A hűtlen kezelést az követi el, aki aláír egy szerződést, amiben 3 forintért adja el a reklámidőt. Ez a rádió vezérigazgatója, ő köt szerződést, ő ír alá. Neki, mint vezetőnek a rádió TULAJDONOSAI felé kell "hűnek" lenni, azaz a számukra kell biztosítani a vagyoni érték növekedését. Ha a reklámidőt 3 forintért eladja, holott tudni lehet, hogy annak az értéke mondjuk hat-nyolcszáz millió forint, akkor a cég erőforrását elpazarolja, anélkül, hogyg a cég, azaz a tulajdonsok vagyoni érték növekedése bekövetkezne. Mert a rádió vagyoni értéke nyilván nem növekedik, ha 3 forintért adja el a reklámidőt. A sales house-é növekszik, hiszen gyakorlatilag ingyen veszi meg azt a reklámidőt, amiből ő 2 milliárd körüli bevétel fog évente realizálni, de a sales house jogilag egy külön cég részben külön tulajdonosokkal.

"Pontosan melyik kötelességét szegi meg és ki, ha arra utasítja a tulajdonos, hogy kössön meg egy ilyen és olyan szerződést, és megköti a kért formában?"
Egy tulajdonos természetesen utasíthatja a vezetőt, erre megvan a szükséges fóíum (közgyülés).
Viszont a szándékos vagyonvesztést eredményező gazdasági jogviszonyok hűtlen kezelésnek minősülnek, ami hivatalból üldözendő cselekedet. Lényegtelen, hogy erre a tulajdonos utasította-e a vezérigazgatót, mert egy tulajdonosnak nem érdeke a vagyonvesztés.
Nem védekezhetsz azzal vezetőként, hogy téged a tulajdonos utasított, mert életszerűtlen, hogy a tulajdonos a vagyonának elvesztésére utasítsa a vezetőt, ugyanis egy vállalkozó nem azért fektet egy cégbe vagyont, hogy azt elveszítse.

"A jogszabályok között pedig, bárhol is néztem, én csak olyat találtam, hogy a piaci ártól eltérő transzferárakat szigorúan dokumentálni kell."
Éves 50 milliós szerződési összeg alatt elég az egyszerűsített transzferár nyilvántartás, amiben valóban csak annyi a kötelezettség, hogy a transzferár megállapításának módszerét dokumentálni kell. (pl: kérsz 3 alternatív ajánlatot és mellékeled)
50 millió felett viszont teljes transzferár nyilvántartás kell, ahol piacelemzéssel, konkurencia analízissel kell bemutatni, hogy az alkalmazott ár piacinak tekinthető.
De ebben sem a nyilvántartás a lényeg (bár azért is büntetnek, ha nincs meg, de kéne), hanem az, hogyha az abban foglaltak nem valósak. Ez egy bonyolult folyamat, az apeh külön osztályt tart fenn erre, és például az áfa ellenőrök nem foglalkoznak transzferár kérdésekkel, a lényege az, hogy ezek az ellenőrök megvizsgálják, hogy az alkalmazott ár VALÓBAN piacinak tekinthető, és ha nem, akkor bírságolnak. Természetesen nem arról van szó, hogyha 1-2%-kal térsz el a piaci ártól, akkor nem csinálnak semmit, mert az eltérést nekik kell bizonyítaniuk, és pár százalékos eltérést nehéz bizonyítani, úgy hogy az megálljon. De ha te egy 2 milliárdos bevételt eredményező tevékenységet 3 forintért adsz el, az nem piaci ár, és a különbözet az adóhiány megállapításának alapja.

Azt értsd meg, hogy ebben a rádiópályázatban nem az a mutyi, hogy majd a nyertesek nem fognak elég koncessziós díjat fizetni. Megfizetik azt az összeget, ami reális, illetve amit a frekvenciák korábbi gazdái fizettek. persze, mitn ahogyan a sláger is jól keresett a rádión, ők is fognak. Itt az a mutyi, hogy a nyertesek tudtak arról, hogy milyen pályázattal nyerhetnek, és ennek megfelelő páylázatot adtak be, és nyertek is.
Az új rádiók működtetése természetesen bőven meg fogja érni, mint ahogy megérte a korábbi rádiók esetében is. Csak eddig az szdsz kötődésű slágerhez vándorolt ez a haszon, most majd az mszp-s neohoz, meg a fideszes classhoz fog menni.

loláb 2010.08.27. 09:37:06

@loláb:
"Azt értsd meg, hogy például az econet, azaz a neo fm egy tőzsdei cég, tehát nem 1 tulajdonosa van, hanem sok. Nem a tulajdonos irányítja a neo fm-et, hanem a neo fm vezérigazgatója. Ha ez a vezérigazgató 3 forintért adja el a reklámidőt, akkor nem magának, hanem az econet részvényeseinek okoz kárt, vagyonvesztést. Ez a hűtlen kezelés."

Hú, ezt elbasztam, mert az econeté lesz a sales house, és az fm1 friendsé lesz a rádió.
De még kevésbé életszerű, hogy Székely azért venne meg 530 milliért egy céget, hogy utána minden évben saját magának, vezérigazgatóként veszteséget okozzon.

darvicor 2010.08.30. 16:36:33

lóláb:

"Ha nincs bevétele (sem valós, sem pedig lepapírozott), akkor miből fizet az alkalmazottainak, szállítóinak? Minden évben feltőkésítik a rádiót? Ki az Isten szállna be egy olyan cégbe, ami nem hogy hozná a pénzt, hanem viszi, úgy, hogy közben a cég legfontosabb erőforrása jelképes összegért kerül értékesítésre? Egyrészt életszerűtlen hogy így megérje működtetni a céget, másrészt pedig, a kapcsolt vállalkozások közti piaci árnak sem felel meg az ilyen értékesítés."

megmondom neked. a geomédia a geholding cégcsoport tagja. 15-17 másik céggel együtt. a geoholding kölcsönöz folyamatosan a holdingon belüli cégeknek. rengeteg olyan embert tart el ez a tizenakárhány cég akik bent sem dolgoznak. viszont nagyon jó kapcsolatokkal rendelkeznek minden oldal felé. sokat tudnak erről meg arról. régi motorosok a gazdasági és politikai szarkavarásban.
másrészről nagyon jó székhelyeladási üzleteket lehet csinálni így. ha tényleg a tulajdonosi körhöz tartozol vagy ismered őket akkor érteni fogod miről beszélek.
amúgy meg ha ezen a vonalon akartok még infót akkor ajánlom, hogy nézzétek meg a ciprusi cégbejegyzésben a geomediterrano nevű céget.

süti beállítások módosítása