Skip to content


       Szűrés lista

Az Ember, Akit A Felesége Léptetett Be

Reméltem, hogy legalább a hétvégét megússzuk nyugdíjügyben, de nem, sajnos nem jött össze. Egyrészt péntek este feltették az törvénytervezet pontos szövegét, melyet tágra nyitott szemmel olvashattunk szombaton.
Vasárnap pedig jött egy igazán szórakoztató Matolcsy-interjú a Népszabadságnál, egy olyan igazi "wtf?!, ezt most komolyan gondolja?" típusú ...

Mikor azt hittük, már mindent tudunk, amit tudnunk kell, pár bombát bele robbantottak az arcunkba a hétvégén:
1. Adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek a magán-nyugdíjpénztári reálhozam után, mivel "a jogászok felhívták a figyelmet", hogy nem lehet megúszni az adózást. A jogászok, baszki, a jogászok ...csak úgy szóltak, és ha szólnak, akkor az úgy van. A kétharmad úgy ugrál, ahogy a jogászok "szólnak".

2. Csak személyesen (!) lehet közölni, hogy maradni szeretnénk a magánnyugdíjpénztárban. És ezt csak a területileg illetékes nyugdíjbiztosító irodájában lehet megtenni. Ez a Közép-magyarországi régióban (Budapest és Pest megye): Fiumei út, Cegléd és Vác. Mivel ismerjük az überfasza magyar bürokráciát, ha csak a 3 millió tag 10%-a maradna, akkor az is 300 ezer ember, akinek munkaidőben kellene utazni, sorban állni. És örülhetünk, hogy nem szabtak egyéb feltételek, mondjuk vizsga a NENYI szövegéből, 50 fekvőtámasz, vagy mondjuk 50 ezer forint extra illeték a maradáshoz. Van gecibb dolog, ha a kormány szopat? Nem hinném ...

3. Azt mondták, hogy akinek a magánnyugdíjhozam nem érte az infláció mértékét, annak az állami rendszerbe való visszalépéskor ezt kipótolja az állam. Nos, kipótolja, "virtuálisan". A költségvetésnek ez nem fog egy forintjába sem kerülni, egyszerűen az állami számlán egy nagyobb összeget írnak a nevek mellé. Miért nem kerekítik fel egyből 2 millióra? Vagy 5-re?

4. Azt mondták, hogy örökölhető lesz az számlán lévő összeg az állami rendszerben. Aztán kiderült, hogy csak a házastárs örökölheti. Most meg az is kiderült, hogy az öröklés egy ún. özvegyi járadékot jelent, és majd lehet választani az özvegyi nyugdíj és az özvegyi járadék között. Az öröklés tehát nem lesz más, mint az özvegyi nyugdíj kiterjesztése, amit özvegyi járadéknak hívnak majd.


És ezek után jött a szenzációs Matolcsy-interjú:


- Döntött már az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésről?

- Igen, hogyne, meghoztam a döntést. Engem meggyőzött a kormány nyugdíjmentő csomagja. Mindig is azon a véleményen voltam, hogy 1998-ban nem kellett volna bevezetni a kötelező magánnyugdíjrendszert. Olyan lyukat üt az állami nyugdíjkasszán, amit nem lehet pótolni.
- Akkor minek lépett be?
- Az ilyen ügyeket a feleségem intézi. A visszalépésre vonatkozó álláspontom egyébként megalapozottnak tűnik: a hozamom nem érte el az 1 százalékot. Semmilyen előnyét nem tapasztaltam a magán-nyugdíjpénztári rendszernek.


Ennél cinikusabb mondat miniszter szájából rég hallottam. Ezzel Matolcsy úr azt állítja, hogy ő kb. leszarta a magánnyugdíjpénztárakat, csak egyik este, mikor hazament, az asszonyka a krumplis tészta után odatette az asztalra az aláírt és kitöltött belépési nyilatkozatot ... micsoda merénylet ez, Matolcsy úr! Jól csőbe húzta az asszonyka, remélem megkapta a magáét, persze csak olyan polgárias módon. Gondolom a miniszter úr aláírását is odahamisította a kedves felesége ugye? 

A hozamról szólva csak a PSZÁF-et tudom idézni, akik 2009-ről azt írják: "A 63 hazai önkéntes nyugdíjpénztár átlagosan 16,76 százalékos hozamot ért el tavaly. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évtizedre számított reálhozam itt is pozitívvá vált, éves szinten 1 százalék lett. Nemzetközi összehasonlításban mindkét pénztártípus hozamteljesítménye jónak számít."  


- Mindketten tudjuk, hogy valójában szó sincs döntési szabadságról. Miért nem húztak egy vonalat január elsejével: akkortól mindenki visszakerül a tb-be, oszt jónapot.

- Mert az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közgazdasági gondolkozásával. Mi biztosítjuk a szabad választás lehetőségét, aminek viszont vannak következményei.
- Súlyos következményei!
- Így van, s mivel súlyosabb kockázatok fűződnek a maradáshoz, mint a visszatéréshez, a túlnyomó többség vissza fog jönni. Az állam senkit nem kötelez, a választás szabad. 


"Választás szabadsága"? Egy pénzügyi ismeretekből analfabéta országnak? Egy olyan országban, ahol évente fel lehet rúgni az előző évben kidolgozott, megszavazott, törvénybe öntött rövid, közép vagy hosszú távú stratégiát? Hogyan, mi alapján döntsön az ember? Egyetértek a Véleményvezérrel bloggal, nem lehet eldönteni, hogy menjen vagy maradjon az ember. 

Döntsenek az emberek? Mi alapján? Milyen ismeretek birtokában? Döntsenek az emberek 20-30 évvel előre gondolkozva? Mikor sikerült kifosztani Svájcot a 150 forintos frankból, mert nem tudtunk előre gondolkozni, hogy az a frank lehet 217 forint is? Mikor a Barátok közt fő támogatója a Provident, a maga kitudjahányszázalékos THM-ével? Mert a magyar ember nem tud egy évig sem gyűjteni a plazmatévéjére, neki azonnal kell, uzsorahitelre? Mikor 10 emberből legalább 7 még most sem tudja mi az a THM és miből van kiszámolva?

Döntsenek az emberek? Mi alapján? A kereskedelmi tévék híradóiban a téma alig van érintve, napilapokat csak pár százezren olvasnak, vajon hány pénztártag nem is hallott az egész ügyről? Mikor tavasszal több százaléknyi ember azért szavazott az MSZP-re, hogy végre kormányra kerüljenek? Na, hát ennyire tájékozott egy "átlagmagyar"

Ki van meg szívatva ezzel a "választás szabadságával"? Nem a nyugdíjas, nem a rokik, nem a minimálbéres vállalkozó, nem a feketemunkás. Nem, hanem az a rendesen, tisztességesen, fehéren dolgozó, adózó 3 millió állampolgár, akik évek óta erőn felül cipelik a hátukon ezt az országot. A pénztárak ezerszámra kapják a leveleket, ugyanez olvasható ki belőle.
 
Prágában éppen ellenkező szelek fújnak, de semmi gond, januártól mi vezetjük az EU-t, a Matolcsy-Selmeczi duó biztos segít a cseh barátainknak helyesen dönteni. Hiszen a választás szabadsága minden uniós állampolgárnak jár ...

 

De előbb talán vissza kellene növeszteni a golyókat a fideszes képviselőknek, hát hogy készítették fel őket?! Elfutunk, nem válaszolunk, nem áruljuk el a nevünket??? Beszari bagázs... (Most látom, Török Gábor is a kommunikációról írt.)

 
Már meg is van a Fidesz terve, hogyan jöjjenek ki ebből: Orbán ír egy levelet mind a 3 millió pénztártagnak, Selmeczi Gabi meg a 3 millió nyugdíjasnak.

Szuper lesz, alig várom, hogy megkapjam, valószínűleg többen is hasonló célra fogják felhasználni a papírost, mint ahogy ebben a videóban látható.

Címkék: fidesz válság abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr42480042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Selmeczi és a szamár-kór 2010.12.01. 11:07:01

meseAtyafiak, ugye emlékeztek még a nagyhírű Rímhányó meséjére! A szamár hőstettet akart végrehajtani, nehogy szamársággal vádolják, hát doktora és erdei biztosa kreáltak egy bűncselekményt, kigyógyítandó betegségéből! De mint ismeretes, oly buzgón vet...

Trackback: Öngondoskodás államilag 2010.11.30. 17:56:35

 Lassan már mindenki elmondta a véleményét a magánnyugdíj-pénztárakról. Nincs ezzel másképp Matolcsy György sem.     - Így hát garantált, hogy a többség visszalép.  - Igen, a döntő többség a visszalépés mellett fog dönten...

Trackback: A hatodik koporsó 2010.11.30. 17:41:15

Matolcsyné férje nyilván duplagondol mondta, amit mondott. Másképp gyakorlatilag értelmezhetetlen.Nyugdíjügyben annyi mindenről lehetne most írni, Selmeczi Gabriella totális tájékozatlanságától a Sas Józseffel súlyosbított, szombati szocialista tragiko...

Trackback: MNYP: menni vagy maradni? 2010.11.30. 14:54:50

Első látásra úgy tűnik, nincs min gondolkozni, engedni kell a zsarolásnak és azonnal át kell lépni az állami nyugdíjrendszerbe. Mi azonban nem vagyunk ebben olyan biztosak. (Fotó: regionaplo.hu) A múlt hét óta tudjuk, hogy akik magányugdíjpénztá...

Trackback: Matolcsy tanácsot ad 2010.11.30. 14:12:34

  Szegény Matolcsy Györgyre rájár a rúd, mióta az utóbbi napokban sikerült a figyelem középpontjába kerülnie. Most éppen amiatt, hogy micsoda vagyont gyűjtött a miniszter, miközben ellopta az emberek pénzét a magánnyugdíj-pénztárakból.   Igaz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 09:46:33

'napot náczi söpredék! :)

öveket becsatolni, a kaccsolatra valaki megint belinkelte a blogot :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 09:50:08

@hoplita: lehet, hogy most kihívom magam ellen a sorsot, de azért sok igazság volt abban, amit írt!

2010.12.01. 09:53:36

@Vidéki: Nem tudom, ezt miért nekem írod, megmondtam már százszor, hogy nekem ugyan matt mindegy, hogy a bankárok lopják el a leendő nygdíjamat, vagy a politikusok. Engema módszerek aggasztanak. A visszamenőleges hatályú törvényváltoztatás, az alkotmánybíróság elhalgattatása, a brutális káderpolitika, amelynek kedvéért akár 2/3-os törvények is változnak... most még engem nem érint közvetlenül, de ki tudja, holnap ki lesz, mi lesz az alcsúti cigánykirály célpontja? Lehet hogy én, lehet, hogy te! Hitler is így kezdte, mint viktátor, oszt mi lett belőle?! És a nemzete sem járt vele túl jól, amit pedig annyira fel akart virágoztatni. :-(

Inner Circle 2010.12.01. 09:57:23

Matolcsy azért nem lépett vissza az állami rendszerbe, mert neki, mint magánszemélynek, jobban megérte a manyup. Ezért szerintem senki sem kárhoztathatná, de ezt ciki lenne beismerni, hiszen a hivatalos kommunikáció szerint sem az államnak, sem a magánszemélynek nem éri meg. Jobban át kellett volna gondolni, nem kellett volna elkezdeni ezt hajtogatni, és most nem lenne kínos helyzet. (Vagy nem ezért lenne kínos.)
Viszont Matolcsyt, mint közgazdászt, azért ekézni, mert a pártjának nincs átgondolt kommunikációja és ő maga politikusnak elég pocsék, nagyon visszás, hiszen Bokros Lajost, mint közgazdászt, senki sem ekézi azért, mert a pártjának (legutoljára: MDF) nincs átgondolt kommunikációja (sőt, legutoljára már tagsága sem), és ő maga politikusnak a lehető legrosszabb (lásd ismét: MDF).

hoplita 2010.12.01. 10:00:16

@Seduxen:
A részigazságokat összezagyválva még nagyobb baromság jön ki, mintha egyenesben beszél az emberfia hülyeséget.
Amblok lett zagyvaság....részenként akár még meg is állná a helyét...:)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 10:06:44

@hoplita: gondolom főleg emiatt írtad neki, amit írtál:
"Köszönöm a szarháziaknak akik a hazudós gyurcsány és a 300 Ft-os vízit díj miatt nap, mint nap kimentek tombolni, gyújtogatni, most kussolnak, vagy talán nem hajtja őket ki őkirályi fenség kívánó szava"

én főleg a nyugdíjjal kapcsolatban írtam, hogy sok igazsága vagyon. elég hosszú ideig dolgoztam azon a területen, és láttam, hogy az egész szabályozás (már az állami nyögdíj megállapítása) nagyon elbaszott. egész egyszerűen olyan horribilis összegű nyugdíjak kerültek megállapításra nem egy, nem két esetben (2005-ben), amit MA NETTÓ fizetésnek elfogadnék (nem ritkán 300.000 FELETTI összeg). És nem gyárigazgatónak, meg topmenedzsernek.

Gondolom a nyugdíj kiszámításának feltételei (valorizáció) azóta sem szigorodtak, tehát ez is tevékenyen hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevésbé lesz fenntartható az állami nyugdíj jelenlegi rendszere.

És ezen max 3-4 évig segít a manyup pénzek begyűjtése. Klasszikus szőnyeg alá söpörjük a problémát.

Float 2010.12.01. 10:40:08

Nekem erről a szabad választásról a régi jó "pénzt vagy életet" felvetés jut az eszembe, amikor a rászegezik a stukkert a jómunkásra. Egy kibaszott szava nem lehet: szabadon választhat.

Vidéki 2010.12.01. 10:41:14

@csernaja obca:
Írod: "Hitler is így kezdte,"

Homeopátiás szerekkel kapcsolatos gyakori tanács: "forduljon kezelőorvosához, vagy gyógyszerészéhez."
Ma a csillagok állása egészen más, mint a múlt század első harmadában. Akkor Hitler választásokon alig jutott egyszerű többséghez, mégis képes volt rövid idő alatt diktatúrát faragni.

Ha hiszel a rettegtetőknek, még egy sovány parlamenti többség miatt is elkezdhetnél sűrűn rettegni.

Az alábbi idézetek Németh György nov. 29. cikkéből származnak, amely a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság Tudományi Intézet lapjában elolvasható.
A szerző elegndő intellektuális képességgel rendelkezik ahhoz, hogy ne üljön fel rettegtő propagandisták hablatyolásának.
Azok számára ajánlott, akik nem légből kapott véleményeket szeretnek puffogtatni.

1. "Az állam a következő „államosítási” javaslatot teszi a pénztártagoknak: nyugdíjcélú megtakarításotok ma is kétharmadban állami, legyen a maradék egyharmad is az. Ezzel lemondasz ugyan azon jogodról, hogy majdani nyugdíjad fedezetének egy részét magasabb hozam reményében piaci szereplő értékpapírjába fektetheted, de cserébe nem kell megfizetned nyugdíjpénztárad működési költségét, az államkötvények hozamát – melyet én, az állam, amúgy is fizetek – megkapod működési költség nélkül, számlaműveletként. Hidd el, te jól jársz, lesz 3-4 reálszázalék biztos hozamod az elmúlt 12 év 0,73 reálszázaléka helyett."

2. "Én, az állam, jól járok, mert csökkentem pénzügyi sebezhetőségem, te, a pénztártag szintén jól jársz, mert az eddigieknél lényegesen magasabb lesz nyugdíjcélú megtakarításaid hozama."

3. "Aki nem jár jól, azok a nyugdíjpénztárak működtetői – de a hárommillió jövendő nyugdíjas érdekét nem írhatja fölül 19 pénzügyi csoport profitérdeke. "

Itt a manyupokkal kapcsolatban nem a diktatúra kérdése mozgatja a rettegtetőket, hanem a kegyencek által megszerezhető profit miatti aggodalom.

," 1. "Az állam a következő „államosítási” javaslatot teszi a pénztártagoknak: nyugdíjcélú megtakarításotok ma is kétharmadban állami, legyen a maradék egyharmad is az. Ezzel lemondasz ugyan azon jogodról, hogy majdani nyugdíjad fedezetének egy részét magasabb hozam reményében piaci szereplő értékpapírjába fektetheted, de cserébe nem kell megfizetned nyugdíjpénztárad működési költségét, az államkötvények hozamát – melyet én, az állam, amúgy is fizetek – megkapod működési költség nélkül, számlaműveletként. Hidd el, te jól jársz, lesz 3-4 reálszázalék biztos hozamod az elmúlt 12 év 0,73 reálszázaléka helyett." 2. "Én, az állam, jól járok, mert csökkentem pénzügyi sebezhetőségem, te, a pénztártag szintén jól jársz, mert az eddigieknél lényegesen magasabb lesz nyugdíjcélú megtakarításaid hozama." 3. "Aki nem jár jól, azok a nyugdíjpénztárak működtetői – de a hárommillió jövendő nyugdíjas érdekét nem írhatja fölül 19 pénzügyi csoport profitérdeke. "

zrobasé 2010.12.01. 11:02:09

@Vidéki:
nahát, nahát vidéki, tehetek én fel neked bármennyi kérdést, te nem tudsz/akarsz rá válaszolni...szomorú...ahogy a lányom mondja : nem tudsz te semmit !

Vidéki 2010.12.01. 11:08:06

@zrobasé: Igaza volt a lányodnak: ": nem tudsz te semmit !"

De akkor minek óbégatsz?

zrobasé 2010.12.01. 11:10:03

@Vidéki:
a kérdéseimre válaszolj, a lányomat meg szádra ne vedd !

zrobasé 2010.12.01. 11:10:39

@Vidéki:
óbégatni ? a kérdések óbégatások ? ehh...

zkdqts 2010.12.01. 11:19:05

@Vidéki:
Én azért megkérdezném Németh Györgyöt, hogy miből fog az állam 3-4 reálszázalék (azaz infláció fölötti) hozamot produkálni? Ez ugyanis azt jelenti, hogy az állam hasznot TERMEL. Ha az állam hasznot termel, az azt jelenti, hogy ennyivel többet von el a gazdasági szereplőktől (hívhatjuk őket adófizetőknek is). Persze lehet az is, hogy a nagy állami vállalatok (pl. MÁV - muhahaha-) hirtelen nyereségesek lesznek. Ugyanis ki fizeti az államkötvények hozamát: minden adófizető, nem az állam. Csak Németh György intellektuális magasságából ez már nem látszik.

zkdqts 2010.12.01. 11:24:12

@zkdqts:
Hopp, még egy, mit jelent az hogy egy állami vállalat nyereséges? Csak annyit, hogy drágábban adja a szolgáltatásait, mint amennyiért feltétlenül szükséges lenne. Mivel ezen vállalatok szolgáltatásait nagy többségben a lakosok veszik igénybe, ki fizeti ezt meg? Ja, hogy ugyanúgy a zemberek. Hol is vagyunk ezzel beljebb?

zrobasé 2010.12.01. 11:33:14

a franc se gondolta volna, hogy ilyen nehezek ezek a kérdések...se eszkep, se Vidéki eddig még csak meg se prólt rá válaszolni...zavart érzek az erőben :D

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 11:40:34

@zrobasé: Anakin, akkor Te vagy a fater? Üdv: LükeLúúúk :)

zrobasé 2010.12.01. 11:42:45

@Seduxen: tegnap vettelek a nevemre.Velem te ne pimaszkodj, mert elveszem tőled a birodalmi totyogókat, aztán játszacc azzal amivel egyidős vagy :)

Kicsit Karcos 2010.12.01. 11:42:52

@zrobasé: miért ne venné a szájára a lányodat, ha bedobtad a farkasok közé. Előbb kellett volna gondolkodni, mielőtt a családtagjaidra hivatkozva mész neki valakinek. Ökörpöröly is így járt, ő a húgával jött, hogy hogy meglopta a kormány, pedig 2 diplomája van, 2 nyelven beszél, fasza munkája is van, bruttó félmillát keres, de "disszidálni" akar, mert ez az ország egyszerűen élhetetlen, és már csomagolja a bőröndjét. Aztán amikor mondtam neki, hogy mennyit nyer az új adórendszeren, amiből duplázhatná-sokszorozhatná a manyup-befizetését, akkor visszaváltott a cigányszaddámozásra.

Meg kell tanulni vitatkozni, nem pedig méltatlankodni, ha a legkisebb érvelési hibára lecsapnak. Tanfolyam itt: lakatos.free.fr/Tanitas/AT/at.html

Vidéki például egész jól nyomja, egy könyve van (illetve már kettő), olyan propagandista, mint az állat, viszont technikailag teljesen szakszerű.

zrobasé 2010.12.01. 11:46:30

@Kicsit Karcos:
válaszolt a kérdéseimre Vidéki vagy nem ?
Nem válaszolt.Erre irtam, hogy ő nem tud semmit, ahogy a lányom szokta volt mondani.Az érvelés szerinted, hogy kérdezek, nem válaszol, aztán még neki áll feljebb, sőt szerinte én óbégatok ?
Micsoda ? Vidékinek könyve jelent meg ? Ne csináld, váó, ez aztán igen. Kérdésimre akkor se tud válaszolni, úgy látszik, akárhány könyve is jelent meg.Pedig ugye ha kérdeznek, illik válaszolni...Illemtankönyvet nem adott ki ? :D

zrobasé 2010.12.01. 11:48:15

De a kérdések még mindig aktuálisak... Vidéki ? Hm ? Válaszolsz, vagy ne is várjak rá ?

Kicsit Karcos 2010.12.01. 11:49:47

@zrobasé:

"Unius libri homo

(lat.) a. m. egykönyvü ember, azaz olyan félművelt egyén, aki a dolgot csak egy könyvből vagy szempontból tudja s a többiek ismeretének hiányában mindig arra az egyre hivatkozik. A mondás eredete aquinói szt. Tamásra vezethető vissza, aki (ha nem is egészen ilyen értelemben) először használja e fordulatot: Timeo hominem U., félek az egykönyvü embertől (Summa theologiae I. rész), értvén alatta, hogy vitatkozásban fél az olyan ellenféltől, aki csak egy könyvet olvasott, de azt szóról-szóra tudja."

mek.niif.hu/00000/00060/html/103/pc010359.html

Nem ő az egyetlen, félre ne érts, minden térfélen vannak ilyen játékosok.

zrobasé 2010.12.01. 11:54:23

namindegy, látom eltünt...pedig én megpróbáltam...csak ez nem engem minősít...így hogy vegyem komolyan ? Ha még arra a pár kérdésre se tud válaszolni ? Ez van.

Kicsit Karcos 2010.12.01. 11:59:10

@zrobasé:

A kérdésekre meg senki nem köteles válaszolni. Engedelmeddel válaszolnék, mert kedvem van:

"Akkor a pár kérdés :
-miért kell annak elzarándokolni abba a pár, akár többszáz kilométerre lévő nyug.ig-ba, aki maradni akar ? "

Hogy nehezebb legyen maradni a manyupban, és ennek érdekében _minden_ eszközt bevet a kormány. Úgy gondolják, azt nem tehetik meg, hogy azt mondják, hogy mindenki visszalép, és pont.

"-miért nem lehet papiralapon bejelenteni, vagy, sci-fi-be hajlóan, elektronikusan intézni a dolgot ?"

Ld. fentebb.

"-a otp mnyp kezeli a mynup tagok kb. 30%-át.Orbán Viktor azt mondta, hogy a manyup a szocialisták kezén. NA most akkor Csányi mszp-s, vagy őt akkor hova kell elhelyezni ?"

Félrevivő érv pro is, kontra is, csak flémhez vezet. Erre egy alakilag tökéletes válasz, hogy a Fidesz annyira szereti az országot, hogy még a saját holdudvaruk érdekeinél is fontosabb neki a Zemberek érdeke. Ezzel előbbre vagyunk?

"-a svéd modell egyazegybe másolása lesz itthon is ? Mert ami most van, az nem az."

A svéd modellt tabusította a maszop hecckampánya, ha így is lesz (remélem), akkor sem lehet majd pont ugyanolyan, és nem is lehet majd így hívni. Pedig sokan bevállalnának egy nagycsöcsű svéd modellt, meg a svéd életszínvonalat is, de hát ez történetileg most már így alakult.

"-aki befizeti a 24%-ot a közösbe, de a 10%-ot magánba utalja, az miért irja ki magát a szolidaritásból ?"

Az állami nyugdíjból írja ki magát, mint ahogy aki az OTP-től átmegy az állami rendszerbe, az kiírja magát az OTP-ből.

Aki nem fizet semmit, az nem irja ki magát ? "

Sajnos nem, bár teljesen én sem engedném, szegényházakban biztosítanám a szolidaritást, azon felüli életszínvonalhoz már semmi köze a többiek jóérzésének.

"-miért kell újabb propagandára (OV levele, SG levele) elkölteni a zemberek pénzét ? "

Mert nagy a tét, nem elég 3 lózungot elsütni egy zughonlapon. A Stabilitás is tolja ezerrel a propagandát a Zemberek pénzéből ugyanezen okból. A propaganda, reklám, felvilágosító kampány stb. önmagában nem ördögtől való dolog.

zrobasé 2010.12.01. 12:03:54

@Kicsit Karcos: köszi, Vidéki nevében is :)))
sejtettem ezeket a válaszokat...elszomorít ez az egész dolog...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 12:04:53

@zrobasé: a birodalom totyogókkal te játszol fater, egészen az - eddig - utolsó részig, amikor lekaszabollak majd a faszba, és amikor leszedem azt a pléh szart a fejedről, elővillan Gergényi Péter semmivel össze nem téveszthető feje :)))))

Kicsit Karcos 2010.12.01. 12:10:41

@Kicsit Karcos: még annyi kiegészítést tennék, hogy a svéd modellt arra az átmeneti időre remélem, amíg kivezetjük a felosztó-kirovó rendszert, és áttérünk az ingatlanfedezetire (nem részvény, nem egyéb úri huncutság, hanem ingatlan). Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy az átmenet idején mindenki fizeti a felosztást.

Ld. még a viccet, ahol bemegy a kocsmába a menőcsávó, a pultra csap, hogy hozzon a pincér mindenkinek egy felest, mert amikor ő iszik, akkor mindenki más is iszik. Megisszák, pultra csap megint, hozzon a pincér mindenkinek még egy felest, mert amikor ő iszik még egyet, akkor mindenki más is iszik még egyet. Megisszák, pultra csap megint: - Pincér, hozza a számlát, és mindenki másnak is vigye ki, mert amikor én fizetek, akkor mindenki más is fizet.

És ez így van jól, szerintem. Az ország eladósodásáért mindenki fizet, aki tud. Technikailag semmiben nem különbözik az ingatlanadótól, ami most történik, de az is egy tabusított dologgá vált.
Nekem "csak" annyi a hiányérzetem, hogy a Böszme meg az álrokkerek is csak akkora csekket kapnak, mint én, de a saját csekkemmel kapcsolatban nincs kifogásolnivalóm, tudom már évek óta, hogy előbb-utóbb eljön az, amikor a menőcsávó a pultra csap, és kihozatja nekem is a számlát.

zkdqts 2010.12.01. 12:19:40

@Kicsit Karcos:
Te még mindig nem jöttél rá, hogy az államadósság amit az MNYP államosításából fizetnek, az az állam FELÉD meglévő adóssága? Amit most egy törvénnyel lenulláz. Az egésznek semmi köze a svéd modellhez, meg az akármilyen fedeztre áttérésnek. Uis, ha van bármiféle fedezet onnantól kezdve az nem elkölthető pénz, tehát a költségvetésben effektíve hiány. Az MNYP-nek pont annyi fedezete volt mint mondjuk az ingatlan (annak is van piaci értéke, mint a részvénynek, meg van névértéke - a belepakolt és visszanyerhető anyag, mint a részvénynek). Te most annak tapsolsz, hogy 12 évi megtakarításod lenullázza az állam, és utána elölről kezdeti veled az egészet?

Kicsit Karcos 2010.12.01. 12:25:53

@zkdqts: hol láttad, hogy tapsolnék? Azt mondtam, hogy ki kell fizetni Rákosi, Böszman és a többi zsivány által hátrahagyott számlát. Nem tapsikolok a számlának, hanem veszek egy nagy levegőt, és kifizetem, akkor is, ha ellenszenvesen követelik rajtam, ugyanis a számla jogos, az ország helyzete pedig indokolja az azonnali fizetést. Másképpen én sem tudnék fizetni, pl. 50%-os áfával. Benéztük a manyupot is, fizetjük azt is, ez van, tetszettünk volna jobban választani. Amit úgymond felhalmoztunk, azt kezdhetjük szépen újra gyűjtögetni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.01. 12:32:02

@Seduxen: Szeva kiskancsó!Látom jó kedved van.Ez legyen a legnagyobb örörmöd!:))
Remélem a te pénzedet is viszik!Amúgy a tegnapira:Én a te csapatodból a Puyolt bírom Alvest meg a kisköcsög Messit nem max. ha Argentínként gólt lő a Németeknek mondjuk.
Sajnos Henry meg Eto is elmentek ,kár értük.

tommybravo 2010.12.01. 12:32:05

Szeretném felhívni a figyelmet egy törvényre (1997. évi LXXXI törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról), amely rendelkezik az állami nyugdíjakról.

Eszerint (20. §) "Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi bruttó átlagkereset összegétől függ. Ezek alapján, ha a biztosított kizárólag a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében fizetett nyugdíjjárulékot, vagy a magánnyugdíjpénztárban az egyéni számláján lévő összeget a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz átutalták, az öregségi nyugdíj összege
30 49,50
31 51,15
32 52,80
33 54,45
34 56,10
35 57,75
36 59,40
37 61,05
38 62,70
39 64,35
40 66,00
és minden további évre 1,65-1,65 százalék."

Tehát, ha az államiba kerülsz, akkor 40 év szolgálati idővel a korábbi 40 éves átlagbéred kétharmadát kapod meg nyugdíjként. A korábbi évek keresetét az infláció figyelembe vétele céljából egy rögzített szorzóval "hozzák szintbe".

Ha maradtak volna a szabályok, és maradt volna a mnyp rendszer, akkor 66% helyett 48%-át kaptad volna meg állami forrásból a korábbi átlagbérednek. Tehát valójában ez a 48%-nyi a veszteség. Még annyi, hogy a fentiek a 2012. december 31-ét követően megállapításra kerülő nyugdíjakra vonatkoznak, de a többségünk szerintem ebbe a kategóriába tartozik.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.01. 12:32:51

@Seduxen: Amúgy mostanában volt nálatok az évi egy dugás?Mert 3 napja vigyorogsz.

OmegaMale 2010.12.01. 12:36:15

@zkdqts: A példa arra utalt, hogy ha egy biztosító állampapírba fekteti a pénzed, akkor nincs rá semmi szükség, ugyanazt a pénzt adja kölcsön az államnak (hozam ellenében), amit éppen az állam szedett be, ám kötelező azt harmadik személy felé irányítani.Akiknek viszont semmi kötelezettségük nincs: ha a pénztártagnak nem sikerült hozamot csinálni (vagy ki kellett más üzeltágak nyereséget staffírozni, ezzel pl. a befektetők hozamelvárását az adófizetők pénzén hozni), vagy a pénztártag pénze elfogy, akkor az ügyfelet szépen passzoljuk az államnak, hogy innentől átveheted...
A nyugdíjrendszert pedig évi többszáz milliárddal kell kiegészíteni, ami mind az államadósságot növeli és adósságspirált gyorsítja.... A fidesz valóban nem kommunikálja ezt, de többé-kevésbe közismert dolog. Persze gyűjtögethetsz magadnak, de mire hozzájutsz, már nem lesz elég semmire, ha közben az állam becsődöl. Minél később avatkoznak be ebbe az ördögi körbe, annál nagyobb lesz a probléma.

Valszeg senki nem fog jól járni a jelenben az visszalépéssel, de a mnyp-akkal sem jártak jól a lgtöbben (lásd a hozamokat). A mynp-ak haszna szépen elhagyta az országot, kizabálták a rendszer javát és az ehetetlen részeket itthagyták. Jelen helyzetben jogos a felháborodás, pl. az örökölhetőség miatt. A megfelelő társadalmi szervezetek és a média dolga jelezni a hiányosságokat, hogy a javított verzióban vonzó alternatíva legyen az állami nyugdíj. Az szigorú állami szerepvállalásra pont a radikális szanálás miatt van szükség. A kormány szépen be fogja látni, hogy nem maradhatnak örökké kormányon, így semmivel sem tudnak fenyegetni, egy következő kormány mindent viszacsinálhat. Ezért gondolom azt, hogy hamarosan ebből is, int minden eddigi elhamarkodott intézkedésből, kijön majd a 2.0-ás javított verzió, ami visszafogottabban fogalmaz és barátibb feltételeket nyújt. Ezzel ellentétben, próbálj egy mnyp-ral erősködni, meg egyezkedni...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 12:38:13

@Tigeri: költséges neveltetésem megakadályoz abban, hogy erre azt válaszoljam, amit zsigerből akartam volna, te kis taknyos! :)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 12:41:29

akit esetleg érdekel, a tuskó szőke riherongy osztja az "észt"

inforadio.hu/audio/00033/000336d0a.mp3

Vidéki 2010.12.01. 12:48:19

@zkdqts: Adod az értetlen, ma született bárányt:

"Én azért megkérdezném Németh Györgyöt, hogy miből fog az állam 3-4 reálszázalék (azaz infláció fölötti) hozamot produkálni?"

Nem akarod megérteni az általam idézett mondatot: "államkötvények hozamát – melyet én, az állam, amúgy is fizetek – megkapod működési költség nélkül, számlaműveletként. Hidd el, te jól jársz, lesz 3-4 reálszázalék biztos hozamod az elmúlt 12 év 0,73 reálszázaléka helyett."

Nem vagy képes felfogni, hogy a 3-4% reálhozam négy-ötszöröse a 0,73-nak?

tommybravo 2010.12.01. 12:48:33

@OmegaMale: Ha a mnyp csak állampapírba fektet, akkor (az ÁKK adatai szerint) olyan 6-7 százalékos hozamot ér el a befektetésen, ami az infláción felül 2-3 százalékos hozamot jelent. Ezzel szemben az állami nyugdíjak csak az inflációval emelkednek, illetve néha kifejezetten csökkennek (ld. 13. havi megszűntetése). Sőt, vedd figyelembe, hogy az államiban az átlagjövedelmed 2/3-ára vagy jogosult nyugdíjasként, vagyis a harmada elpárolog. Innen nézve még annak is van értelme, ha egy mnyp kizárólag államkötvénybe fektetne.

Kicsit Karcos 2010.12.01. 12:48:41

@tommybravo: dilettánsok alkották ezeket számokat, az nem járja, hogy 3/4 annyi munkaviszony után 3/4 annyi nyugdíj "jár". Miért is? Mert nem így kell számolni, hiszen aki 5 év helyett 15-ig lesz nyugdíjas, az 3x annyira fogja terhelni a nyugdíjkasszát, vagyis csak harmad nyugdíj járna 30 év munkaviszony után, mint 40 után (legalábbis 5 éves nyugdíjat feltételezve, és ha nem lenne ezen felül a nyugdíjasoknak még végtelen hosszú listája a kedvezményekről). Az egész számítás azon a szinten áll, hogy a tizenegyes belövésének 50% az esélye, vagy bemegy, vagy nem. Ezt is át kell alakítani, akárhogy visítanak majd, hogy így a törvény által megállapított járandóság, meg úgy. Eddig ez volt a törvény, ezután meg más lesz, legalábbis így kellene. Eleve nem kellene szolidarítani az 50, 40 meg 37 éves nyugdíjasokkal. Ahogy már írtam, normális hozzáállással a nyugdíj nem jár, hanem vagy jut, vagy nem jut. Nagyon el lettünk kanászosítva. Nálam a szolidaritás alja és egyúttal teteje a szegényház által biztosított megélhetés lenne, a többi esetben legfeljebb befektetésről beszélnék, aminek semmi köze semmiféle érző szívhez és a többi magasztos eszméhez, ami tabusítja a szociális rendszer teljes újjáépítését.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.01. 12:49:46

@Seduxen: Nem tudom mennyibe került,de 90%-a kidobott pénz volt.:))

tommybravo 2010.12.01. 12:53:32

@Kicsit Karcos: Szerintem ezeket a számokat még csak nem is dilettánsok, hanem politikusok alkották. Valami olyan rendszer kellene _szerintem_, hogy mindenki fizetne egy fix összeget az államnak, ami után egy fix összegű nyugdíjat kapna, legyen ez mondjuk a munkanélküli segély szintjén. Aztán ezen felül mindenki kaparja össze magának a többit, ahogy tudja.

Vidéki 2010.12.01. 12:54:22

@zrobasé:
Homályosíts már fel mit akarsz kérdezni?
Már akkor is félre tájékoztatsz, ha kérdezel.

tommybravo 2010.12.01. 12:57:17

@Vidéki: Az egyik probléma, hogy az állam NEM fizet államkötvény hozamot SEM, legfeljebb megemeli az infláció mértékével a nyugdíjakat. A korábbi évek alacsony hozama pedig összefügg a befizetésekből levont 5% körüli díjakkal. Ahogy növekszik azonban a kezelt vagyontömeg, a teljes, kezelt vagyon arányában mért mutató jelentősen csökken, így a hozamot is egyre kevésbé terheli. Másrészt néhány éve már nem csak államkötvénybe, hanem részvényekbe és egyéb befeketetésekbe is invesztálhatnak a pénztárak, ami magasabb hozamot eredményez.

zkdqts 2010.12.01. 13:07:26

@Kicsit Karcos:
Igen, még mindig nem jöttél rá. Még azután sem, hogy leírtam és elovastad. Nem az akárki által hátrahogytt számlát fizetik a magánnyugdíjpénztári befektetésedből, hanem a FELÉD meglévő adósságot. Az, hogy a nyugdíjkasszának még a 8%-al együtt is hiánya, van mutatja ezt. Tehát hiába fizeted a 8%-ot az államnak, még ezen felül is hitelt kell felvenni (ezt már nem tőled, kivéve ha a spórolt pénzeden állampapírt veszel), hogy ki lehessen fizetni a mai nyugdíjakat.

nemwakwarju 2010.12.01. 13:11:59

Állambácsi mínuszban van.
Ha lenyúlja az összes nyugdíjmegtakarítást, akkor is mínuszban lesz.
Persze próbálgathatja emelni a nyugdíjakat inflációval, de mi fogja fedezni ezt, ha közben egyre csak fogynak az aktívak, szemben a nyugdíjasokkal, akik meg többen lesznek, nem kevéssel.
A manyup-i megtakaraítások ilyen szempontból egy stabil nyugellátást jelentenének.
Persze, lehet, hogy a bankárok ellopják a manyup megtakarításokat. Persze.
De akkor miért nem "védi" meg az állam a többi megtakarításunkat is? A bankbetétemet nem lophatják el? Ezzel a logikával a bankbetéteket is "védje el" az állam!

zkdqts 2010.12.01. 13:16:46

@Vidéki:
Matematikailag valóban helyes az állításod. De ha feltűnt, pont arra kérdeztem vissza, hogy miből lesz a 3-4%. Ha az általad említett állampapír hozamból (amit nem állam fizet, hanem mi (te-én mindenki), mert az állam mi vagyunk), akkor miért nem jó az, hogy szabályozzuk úgy a pénztárakat, hogy csak állampapírt vehetnek? Másrészt nem kapod meg számlaműveletként, mert bármiféle fedezettel rendelkező egyéni számláról szó sincs a törvényjavaslatban.

zkdqts 2010.12.01. 13:27:42

@OmegaMale:
Tudom marha nagy ugrás, de próbálkozzunk meg vele: a ~2400 milliárd forint értékű államkötvény az MNYP-kben = ~2400 milliárd forint államadósság. Nem a karvalytőke, és mindenféle nyugati pénzintézetek felé van ez az adósság, hanem minden MNYP-tag felé.
Sikerült megugrani? Szóval az állam eddig azt mondta, tartozik neked, ha MNYP tag vagy. Most meg azt mondja, ja bocs, nem is tartozok.
Már leírtam pár kommentben, de mindkét rendszerben ugyanannyi pénz folyik be a költségvetésbe (ok, kivéve a 8% 4,5%-a, ami 0,36% különbség).
MNYP tag -> MNYP -> államkötvény -> állam
Állami tag -> állam
Az az EU balfaszsága, hogy az egyiket hiányként kell elszámolni, a másikat meg nem. De ettől még egy kanyi vassal sem kell több hitelt felvenni az MNYP megléte miatt.

Vidéki 2010.12.01. 13:29:24

@tommybravo:
Figyelmébe ajánlom: Olvassa el Dragos Erzsébet ( 2010. január 19. kedd, 05:54 |) cikkét aki svédországban élő ujságíró és nagyon jó áttekintést ad cikkében a svéd nyugdíjrenszerről.

Érdekességek:

1. "Azoknak, akik saját nyugdíjjogosultságot nem szereztek, ún. garantált nyugdíjat folyósít a kormány".
"Azok, akik különféle okoknál fogva nem tudtak vagy nem voltak képesek saját jogú nyugdíj megszerzésére, egy szerény, de méltányos garantált nyugdíjat kapnak 65 év fölött, ha minimum 40 évet éltek Svédországban (ha kevesebbet, akkor arányosan kevesebb pénz jár). Ezt a költségvetésből fizetik, a mindenkori külgazdasági és államháztartási viszonyok figyelembe vételével, a pénzügyminiszter által meghatározott összegben."
"A nyugdíj összegét egy bizonyos „népjóléti alap” figyelembevételével számítják ki, s az nem lehet több, mint ennek az alapnak 7,5-szöröse. Tehát ma a legmagasabb nyugdíj 30 ezer korona körül van, míg a legkisebb (garantált) nyugdíj ennek nagyjából a harmada."

2. " A nyugdíjkorhatár 65 év (nemtől függetlenül), s legkésőbb 67 éves korban „kell” nyugdíjba menni."

3. "A nyugdíjrendszernek az állam által kezelt részében 2001. óta van egy beépített fék is. Ez az automatikus kiegyenlítés (automatisk balansering) gondoskodik arról, hogy a rendszerben bekövetkező hiány (azaz a folyó nyugdíjkifizetés) ne léphesse át a befizetések szintjét. Ebből következően az állami nyugdíjak összege nem növekszik ugyanabban az ütemben, mint az aktív jövedelmek.

4. "A svéd nyugdíj adóköteles. A periódusa negyedik évébe kanyarodott konzervatív-„kisgazda”-liberális pártkoalíció egyik választási ígérete volt a nyugdíjak adójának csökkentése; ennek értelmében a pénzügyminiszter, a negyedik szakaszban, idén is levett egy keveset a nyugdíjak adóterhéből."

Nem hiszem hogy Svédországban tombolna a kommunizmus, de talán olyan ország lehet, ahol a szocializmus utópiájából sok minden megvalósulhatott, mert ott ez nem ellenkezik a polgárok felfogásával.

Az 1. pontban leírtakból kiderül hogy ott az emberek elfogadják a szolidaritási elvet, ami itt a Vastagbőrön úgy tünik sok hozzászólásból, hogy nálunk sokak számára ez kínaiul hangzik:

"akik különféle okoknál fogva nem tudtak vagy nem voltak képesek saját jogú nyugdíj megszerzésére, egy szerény, de méltányos garantált nyugdíjat kapnak 65 év fölött."

Ugyancsak az 1. pontból kiderül, hogy ott az emberek elfogadják:

a fák nem nőhetnek az égig:

"A nyugdíj összegét egy bizonyos „népjóléti alap” figyelembevételével számítják ki, s az nem lehet több, mint ennek az alapnak 7,5-szöröse. Tehát ma a legmagasabb nyugdíj 30 ezer korona körül van, míg a legkisebb (garantált) nyugdíj ennek nagyjából a harmada."

zrobasé 2010.12.01. 13:33:32

@Vidéki:
felhomályosítalak...

-miért kell annak elzarándokolni abba a pár, akár többszáz kilométerre lévő nyug.ig-ba, aki maradni akar ?
-miért nem lehet papiralapon bejelenteni, vagy, sci-fi-be hajlóan, elektronikusan intézni a dolgot ?
-a otp mnyp kezeli a mynup tagok kb. 30%-át.Orbán Viktor azt mondta, hogy a manyup a szocialisták kezén. NA most akkor Csányi mszp-s, vagy őt akkor hova kell elhelyezni ?
-a svéd modell egyazegybe másolása lesz itthon is ? Mert ami most van, az nem az.
-aki befizeti a 24%-ot a közösbe, de a 10%-ot magánba utalja, az miért irja ki magát a szolidaritásból ? Aki nem fizet semmit, az nem irja ki magát ?
-miért kell újabb propagandára (OV levele, SG levele) elkölteni a zemberek pénzét ?
-miért pont a gáz ára lesz hatósági, meg támogatott ? A benzin,gázolaj nem lehetne ? Vagy a tüzifa ? Esetleg a szén ? Netalántán a biobrikett ? És a támogatást miért a zemberekkel fizettetik meg ?

zrobasé 2010.12.01. 13:36:35

@Vidéki:
Homályosíts már fel mit akarsz kérdezni? -> lásd az előző hsz-emet
Már akkor is félre tájékoztatsz, ha kérdezel. -> ha el se olvasod a kérdéseimet, akkor hogy vonsz le abból következtetést ? A kérdésekbe semmi félre tájékoztatás nincs, csak érdeklődök...

Vidéki 2010.12.01. 13:39:46

@zkdqts:
Kérdezed: "akkor miért nem jó az, hogy szabályozzuk úgy a pénztárakat, hogy csak állampapírt vehetnek?"
MI értelme van annak, hogy egy primitív számlaműveletért, amit egy számítógép el tud végezni, hatalmas sápot fizessenek a járulékbfizetők a kegyenceknek?

"Másrészt nem kapod meg számlaműveletként, mert bármiféle fedezettel rendelkező egyéni számláról szó sincs a törvényjavaslatban."

A törvényjavaslat még nem törvény. A parlamenti vitában racionális érvek alapján ez még alakulhat.

zkdqts 2010.12.01. 13:49:33

@Vidéki:
Nem vitatom, hogy a 4,5% sok. De azért lássuk be az ONYFben sem csak 1 számítógép dolgozik.
Kíváncsian várom a fedezettel rendelkező egyéni számla megjelenését a vitában. Ja, hogy nem fog, mert akkor az ugyanolyan hiány lenne a költségvetésben (lásd balfasz EUs elszámolás), hát, azért reméljünk együtt.

Vidéki 2010.12.01. 14:03:04

@zrobasé:
1. A föld gömbölyú, aki akar tízezer kilométereket is zarándololhat aki mindenáron demonstrálni akarja, hogy mennyire gonosz a kormány.
2. Visszaélésekre és utólagos értelmetlen parttalan vitákra adna lehetőséget.
3. Csányinak nem láttam a párttagkönyvét, de mivel az Adatvédelmi Ombudsman ezt tiltaná is, nem akarom eldönteni a kérdést, mert én az Alkotmány és a jogállamiság szilárd talaján állok.
4. Nem biztos, de sok értelmes elem van a svéd modellben, amit érdemes lenne lemásolni, ahelyett, hogy megpróbáljuk "feltalálni a sohasem nedvesedő puskport".
5. Aki ragaszkodik ahhoz, hogy eltőzsdéztethesse járulékait a manyupok kegyenceivel, az valószínűleg olyan kedvező helyzetben van, mint a lottózó: nem hiányzik neki a társdalmi szolidaritás.
6. Miért kell propagandára elkölteni a járulékosok pénzét a manyupokat működtető kegyenceknek?
7. Miért pont a gáz ára? Ezt te úgyse tudnád megérteni, mert a szolidaritásról még nem is hallottál harangozni. Te még Dickens korában, a vadkapitalizmus korában ragadtál le gondolatilag.

zrobasé 2010.12.01. 14:17:38

@Vidéki:
1.ha maradni akarok, akkor azzal azt demonstrálom, hogy a kormány gonosz ? he ? ez lesz a papirra ráirva, amit alá kell irni ? Furcsa
2.most rengeteg dolgot kell (!) elektronikusan beadni. Akkor azok is meg lesznek változtatva, mert visszaélésekre adhatnak okot ?
3.nem kell a kérdést eldöntened, Orbán Viktor eldöntötte, ő mondta, ergo akkor ő látja a párttagkönyveket, és akkor ő nem áll az Alkotmány meg a jogállamiság szilárd talaján.
4.igaz
5.arra nem adtál választ, hogy aki viszont semmit se fizet, az miért nem irja ki magát.
6.az az érved, hogy ha ők elköltik, akkor a kormánynak is lehet ?
7. miért nem tudnám megérteni ? vagy inkább te nem tudod elmagyarázni ? Látatlanba megmondod a tutit, hogy én nem vagyok társadalmilag szolidáris ? Brávó...csak tévedsz...adót fizetek, járulékot, nincs offshore cégem, se külföldi bankszámlám, mindig kérek és mindig adok számlát, be tartom a hatályos törvényeket.Ja, hogy ez nem szolidaritás a társadalom felé ? Értem. Akkor változtatok rajta.

Knapp 2010.12.01. 14:29:47

Milyen 3000 mrd-ról beszélünk, ami az államhoz kerül az átlépések után?!
A magánnyugdíjpénztári vagyon nagyobbik fele hazai állampaírokban áll.
Visszakapja az állam ezeket a papírokat, amiket nyugodtan összetéphet, de pénz nem jár vele!

Másként: kölcsönkapsz a haverodtól 2000-t, írsz róla papírt, majd kirabolod őt és elveszed tőle ezt a cetlit. Ettől neked nem lesz több pénzed, amit elkölthetsz!
Maximum a kamatterheket spórolod meg és azt, hogy ezt a pénzt nem kell visszaadnod.
Persze jól megszivattad a haverodat...

A pénz másik fele meg részvényekben áll, ami eladhatatlan egy összegben tőzsdei összeomlás nélkül, tehát majd Matolcsy bácsi (vagy a felesége) fog vele nyugdíjtőzsdézni.
Ez tényleg sokkal jobb, mint ha egy befektetési alap kezelné, amelyik a többi piaci szereplővel versenyez...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 14:31:42

itt a második rész.

nagyon kemény. ez a nő annyira buta, mint a föld. azt sem tudja milyen ellátások vannak az állami nyugdíjrendszerben. és ez egy miniszterelnöki megbízott.

inforadio.hu/audio/00033/000336d1a.mp3

zrobasé 2010.12.01. 14:39:27

@Seduxen:
elkezdtem hallgatni..ott tartok, hogy most mondta, hogy a 24%-ot nem fogják adónak hivni, hanem hozzájárulásnak, ahogy pl, az eü hozzájárulás is van...wtf ?
mondjuk azt még mindig nem értem, hogy ebből az adóból is le lesz vonva az szja ? (ugye szuperbruttó)

Knapp 2010.12.01. 14:46:39

Ha a 24% nem jogosít nyugdíjra, akkor az állami rendszerben lévőket, oda visszatérőket sem fogja.

Egyébként rájöttem, miért kell személyesen megjelenni a magánnyugdíjpénztárban maradáshoz!
Matolcsy nem akarja, hogy a túlbuzgó felesége ezt is elintézze helyette.

tommybravo 2010.12.01. 14:47:03

@Vidéki: A svéd modell papíron remekül néz ki. Szerinted mennyire alkalmazható Magyarországra? Néhány különbség:
1. A svéd lakosság nő, a magyar csökken. (+0,16% évente ott, -0.156% itt);
2. 9 millió svédből 4.907 millió dolgozik, nálunk 10 millióból 4.17 millió.

Ezek persze lehet változtatni, csak még eddig egyik kormánynak sem sikerült tartósan.
Amíg ebben nincs változtatás, az állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 14:57:56

@zrobasé: óóó, az igazán kemény részek a 2. epizódban jönnek! azt már SZIGORÚAN csak benyugtatózva, vagy bepiálva javallom :)

zrobasé 2010.12.01. 15:00:46

@Seduxen: ott még nem tartok...itthon rohadok, orrfújás, láz, hóhányás, öreg néne özikéje egymás után 20-szor, és közbe egy kis Selmeczi Gabriella...mazochista-e vagyok-e ?

Kicsit Karcos 2010.12.01. 15:04:24

@zkdqts: az teljesen mindegy, az államkötvény államadósságnak számít, és az államadósság rossz. Ha technikailag akarunk érvelni, akkor maradjunk az EU-s technikai előírásoknál, ha a valósággal, akkor pedig annál.

@csernaja obca: nem tudlak megcáfolni.

@Knapp:

"Ha a 24% nem jogosít nyugdíjra, akkor az állami rendszerben lévőket, oda visszatérőket sem fogja."

A 24% nyugdíjadó nem jogosít senkit semmire, a 10% nyugdíjjárulék jogosít, amit ha az OTP-nek fizetsz, akkor ők ígérnek nyugdíjat, ha az államnak, akkor pedig ők.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 15:04:43

@zrobasé: "öreg néne özikéje " - hány éves a gyerek?

tommybravo 2010.12.01. 15:08:52

@zrobasé: "Kérdező: A kormányprogramban azt ígérték, hogy megvédik a pénztárakat?
Selmeczi: Pénztárak alatt mi a pénztártagokat értjük." Jóanyám!

tommybravo 2010.12.01. 15:14:44

@Kicsit Karcos: A mostani állami nyugdíjrendszer pontosan szembemegy a sévd modellel, amit korábban ajánlottál megfontolásra. Merthogy ott a nyugdíjkassza egyensúlyát az garantálja, hogy csak annyi nyugdíjat fizetnek ki, amennyi pénz befolyik a kasszába. Mivel a kassza ott teljesen független az állami költségvetésből, fel sem merülhet, hogy a befizetett adókból fizessenek nyugdíjat. Itthon viszont éppen az fog történni, hogy MINDENKI fizet nyugdíjADÓT, de csak azok kapnak nyugdíjat, akik átlépnek.

tommybravo 2010.12.01. 15:19:27

@tommybravo: Tévedés, Vidéki ajánlotta megfontolásra. Ekszküzémoá.

zkdqts 2010.12.01. 15:22:26

@Kicsit Karcos:
Akkor javaslom, hogy az összes magyar állampolgárnál levő államkötvényt vonja vissza az állam, természetesen kárpótlásul az intézkedés által érintettek majd valamivel, a befizetésük arányában mondjuk, nagyobb nyugdíjat kaphatnak öregkorukban. Ezzel még tovább csökken az államadósság. Mert az rossz.
Vagy mi lenne, ha FIDESZ szervezne a támogatóinak egy államkötvény égető bulit? Csökkentsd te is az államadósságot!
(Az mellékes, hogy ha több vevő van az állampapírra, akkor alacsonyabb kamatígérettel lehet értékesíteni, de ez biztos számításba lett véve.)

zrobasé 2010.12.01. 15:31:08

@Seduxen: 2 egész 4 tized éves :)...és nem szabad téveszteni, mert tudja kivülről, és jelez ha rontok...:D

Kicsit Karcos 2010.12.01. 15:34:28

@tommybravo: Svédországban sincs rá garancia, hogy ne ajánljon a kormánytöbbség egy kis nyugdíjkiegészítést, karácsonyi ajándékot, jubileumi jutalmat, ingyenrepülést, gázártámogatást a nyugdíjasoknak. Attól még zárt maradna a kassza is, ezzel csak úgymond kiegészítenék. Más kérdés, hogy eszük ágában nincs. Mint ahogy nálunk is meg kellene szüntetni minden támogatást, segélyt, kiegészítést stb. nyugdíjas után is, bőrszín után is, minden után, oszt aki így nem ér el egy szintet, már csak azokkal kellene foglalkozni.

"Itthon viszont éppen az fog történni, hogy MINDENKI fizet nyugdíjADÓT, de csak azok kapnak nyugdíjat, akik átlépnek."

A nyugdíjadót azért fizeti mindenki, mert a Ratkó-gyerekeket el kell tartanunk öregkorukra, méghozzá 100%-ig állami pénzből, amit a nép felhatalmazásával a Bajnai-kormány is megerősített, a nyugdíjplafon meg sajnos tabu, meg az álrokkernyuggerek felülvizsgálata is. Így viszont már kb. zárt lesz a kassza, mert a sánta bodzaszedőket már tudják financérozni a manyup-tagok, azaz nem fog szelelni a rendszer. Az irány jó, de a megoldás még sajnos felemás.

Kicsit Karcos 2010.12.01. 15:45:11

@zkdqts:

"Vagy mi lenne, ha FIDESZ szervezne a támogatóinak egy államkötvény égető bulit? "

Ez nem ilyen egyszerű, mert ezt rövid távon is éreznék az emberek, míg a nyugdíjas játék a jövő homályába vész. És a 20-30 évek múlva fizetendő nyugdíjaknál tényleg vannak most fontosabb kérdések, hogy mást ne mondjak, a holnap fizetendő nyugdíjak.

Remélem, lesz annyi esze a kormánynak, hogy bevezeti a nyugdíjplafont (úgy becsültem, hogy ha havi nettó 125 ropinál megvágnák a nyugdíjakat, az kb. 200 milliárdos éves megtakarítást jelentene), de a konkrét megtakarításnál is többet jelentene az az üzenet, hogy ezzel kiterjesztenék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét a mai nyugdíjasokra is, akik nem vállaltak elég gyereket, és nem gondoskodtak szavazataikkal a rendszer mai(!) fenntarthatóságáról.

tommybravo 2010.12.01. 15:46:34

@Kicsit Karcos: A svéd rendszerben az állam ad egy szociális nyugdíjat (adóból) annak, aki nem ér el egy minimum nyugdíjat, de ezen kívül mindenki a tb-alapból kap pénzt. Az utóbbiba alapesetben 18%-ot fizetnek be a munkavállalók. Nekünk 34% (24+10) kell a két tételre együtt, de kétségeim vannak, hogy a "ratkó-gyerekek" miatt lenne 16%-kal több az itthoni hozzájárulás.

Amit az álrokkerekről írsz, az a nyomoronc politikai elitünk adóssága és szégyene.

Knapp 2010.12.01. 15:59:30

Valamelyik professzor vezesse már le nekem, hogy 20 000 mrd államadósságot hogy lehet jelentősen csökkenteni 3000 mrd-ból, illetve hogy a nyugdíjkassza éves 900 mrd-os hiányát hogyan tömi be 400 mrd visszairányított járulékbevétel?

Ha az államadósság kamatterhe 1%-kal nő - amire azért reális az esély - akkor lényegében semmit nem nyerünk éves kiadások tekintetében a 20 000 mrd 17-18 ra való csökkentésével.

(20 000 7%-a kb. ugyanannyi, mint 17-18 000 8%-a...)

tommybravo 2010.12.01. 16:03:48

@Knapp: Csak hogy érdemben tudjak reagálni: miért nőne az államadósság kamatterhe 1%-kal?

zkdqts 2010.12.01. 16:24:39

@tommybravo:
Csökken a hitelezni kívánók száma, kisebb a kereslet az állampapírra az aukciókon, a kevesebb vevő magasabb kamatot kér. Lásd mai hírek. index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/01/megsinyli_az_allampapirpiac_a_nyugdijkasszak_hianyat/

zkdqts 2010.12.01. 16:27:09

@tommybravo:
Csak kiegészítés képpen: az adósságot folyamatosan refinanszírozzuk, tehát az újonnan kibocsájtott papírokkal fizetjük vissza a régieket. Azaz a régen felvett hitelek kamata is megnő ezáltal. Vagy éppen lecsökken, ha sokan akarnak állampapírt venni.

zrobasé 2010.12.01. 16:42:36

@Seduxen:
na, végeztem, elég jó lett a riport...Legalább megtudtam, hogy hogy lehet kb nullszaldóssá tenni a nyugdijkasszát-> máshová könyveljük a rokk.nyugdijakat ! tádám ! és máris jobb lesz a helyzet ! Ezt asszem én is bevezetem itthon...asszonynak csak úgy elkerekednek majd a szemei,hogy a benzinre félretett pénz több lesz mint múlt hónapban...najó, a kajapénz meg kevesebb, de ugye kis cél kis hiba ! :)

Vidéki 2010.12.01. 16:46:00

@tommybravo:
Írod: A svéd lakosság nő, a magyar csökken.
Ez a demográfiai luk teszi szükségessé nálunk a százalékosan mintegy kétszeres elvonást a nyugdíjasok javára.
Ez méginkább szükségessé teszi azt, hogy ne hagyjuk a manyup rendszer működtetőit tovább élősködni a nyugdíj járulékokon.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 17:03:06

@zrobasé: igen, az az egyik legnagyobb beszólása volt. És a rokkantsági nyugdíjat majd jól "átkeresztelik", és nem is a NYUGDÍJbiztosítási járulék lesz a fedezete, hanem... hanem... na azt nem tudni, majd valami "más".

és bazze ez a miniszterelnöki megbízott. eszem megáll.

az már csak hab a tortán, hogy lövése nincs olyan fogalmakról, mint "munkaviszony", "szolgálati idő", meg ilyenek.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 17:05:12

@zrobasé: mert szegénykém váltig állította a riportban, hogy csak az a nő lesz jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra, akinek 40 év MUNKAVISZONYA van!

ehhez képest: (idézet a törvényjavaslatból):
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban Tny.) 18. §-a a következő (2a)–(2c) bekezdéssel egészül ki:
„(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki
a) legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
(2c) A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet.”

szegény kis nagyonbuta szöszi :)

tommybravo 2010.12.01. 17:07:17

@Vidéki: De akkor megígéred, hogy többet senki nem fog a svéd modellre hivatkozni, mint amit itthon is kellene követni? A demográfiai lyuk miatt kevesebb a bevétel, mint a kiadás, eddig értem. De mennyivel? Annyival azért nincsenek többen nálunk a nyugdíjasok, mint a svédeknél, hogy majdnem 2x annyit kelljen befizetnünk az egyensúlyhoz...

tommybravo 2010.12.01. 17:08:10

@Vidéki: De akkor megígéred, hogy többet senki nem fog a svéd modellre hivatkozni, mint amit itthon is kellene követni? A demográfiai lyuk miatt kevesebb a bevétel, mint a kiadás, eddig értem. De mennyivel? Annyival azért nincsenek többen nálunk a nyugdíjasok, mint a svédeknél, hogy majdnem 2x annyit kelljen befizetnünk az egyensúlyhoz...

zrobasé 2010.12.01. 17:12:36

@Seduxen: há mindent ő se tudhat..neki ebben nincs kompetenciája...:)
az egész kommunikációja tragikus...még az elvakult fideszesek szerint is...najó, vidékinek meg eszkepnek nem (aki amúgy a jobbikra szavazott)

OmegaMale 2010.12.01. 19:01:45

@zkdqts:

"Szóval az állam eddig azt mondta, tartozik neked, ha MNYP tag vagy."

Amikor eléred az inaktív kort, a mnyp átutalja a megtakarításodat a kockázatközösségi alapba és kész (hacsak nem kéred azt az opciót, hogy a megtakarításod erejéig utalja a mnyp a pénzt, ekkor és csak ekkor örökölhető a megtakarításod, ha előbb jön a kaszás, mint ahogy a pénz elfogyott). Innentől nincs Tiéd és enyém, csak a korábbi jövedelmed által meghatározott nyugdíj.

"Most meg azt mondja, ja bocs, nem is tartozok."

Az egyéni számlás elszámolás lényege, hogy a tartozást nyilvántartják. Csak Te abból a feltételezésből indulsz ki, hogy a mnyp-nak számít, ha valakinek tartozik, de az államnak nem...

Mellesleg az államkötvényt a mnyp mint a kifizetésben ellenérdekelt fél vette fel és ugyanúgy, ahogy pl. egy devizahiteles sincs és nem is lehet közvetlen kapcsolatban a számára devizát kölcsönző pl. svájci bankkal (akitől a hazai leánybank kölcsönként felvette a a devizahitelesnek kihetelezett összeget pl. EUR-ban és aztán kihetelezte HUF-ban), úgy Neked sincs semmi közöd azokhoz az államkötvényekhez, amiket a mnyp vett a Te pénzedből (ezért írták meg sokan sokszor, hogy számolgathatod, de valójában NEM a Te pénzed, csak Hozzád kapcsolódó összeg, amit Te fizettél ki adónak). Az EU-s szabály kötelezi az államot, hogy a saját bevételéből egy részt odaadjon a mnyp-nak, aki azonban a kapott pénzt azonnal vissza is adja kölcsönbe (pusztán a szabályokból adódó helyzetével visszaél, hiszen erre jött létre), természetesen jó kamat mellett. Ez a tipikus gerjesztett adósságspirál.

A mai mnyp-ak működése nem a számok szintjén rossz, hanem abban, hogy nem lehet egyik pillanatról átállni a másik rendszerre (teljesen egyedi előtakarékosság), ám nem vagyunk elegen, hogy az inaktívakat eltartsuk.
Ha pénz oldalról nézzük és nem csak a pénztártag-mnyp oldaláról, akkor az is az összképhez tartozik, hogy a mnyp nem a két szép szemünkért, hanem profitért csinálja ezt az egészet. Vagyis ha van egy egységnyi pénz, amit a munkáltatók befizetnek, akkor biztos, hogy a befizetett pénzeknek nem a 100%-a fogja a pénztártagok megtakarítását gyarapítani, hanem annyival kevesebb, amennyit a mnyp-ak nem szégyellnek elkérni (és az eddig kötelezően beléptetett tagok). Ez minimum a teljes összeg min. 4-5%-a és akkor még nem beszéltünk arról, hogy ez csak a működési költség és nem a mnyp elvárt haszna az egészből, ennyivel eleve rövidebbek vagyunk (számunkra nem érdekes, hogy a saját tervét hozta-e mnyp). A kockázati tényezőt, ami a negatív hozamok jelentenek, nem is számoltuk bele. A fölösleges elemek, a korrupcióhoz és a sikkasztáshoz hasonlóan többletterhet rónak ki a gazdaság egészére. Látszólag a többletteher nem nagy, de a sok kis hajszálból (mnyp-ak, alaptalanul leszázalékoltak, adócsalók stb.) összejön elég, ami garantálja, hogy az adósságállomány (ne feledd, a mnyp adóbevételből hitelez az államnak!) garantáltan nő, nagy megelégedettségére azoknak, akiknek ez érdeke.
A mnyp profitja pedig már a mnyp magánügye, se az államnak, se a zembereknek nem lesz tőle jobb. Csak újabb példája annak, amikor egyesek *versenyszféráról* beszélnek, amikor ezek lényegében állami csöcsökön az adófizetők pénzéből röhögnek az adófizetőkön s az államon.

GatyaPityu 2010.12.01. 21:01:45

B+, de unalmas már, hogy akárhányszor kattintok ide erre az oldalra, mindig ezen a nyugdíj témán rugóznak a szerkesztők... Számomra nagyon egysíkú ez ahogyan itt a blogon tálalva van a téma, kicsit kezdem magam úgy érezni, mintha az mszp szócsövévé vált volna ez a blog (pedig azelőtt ez nem volt elmondható róla).

tcom 2010.12.01. 21:02:36

@BruceTheHoon:
Sajnos a 3-szori baloldali kormányok megszavazása is kényszer volt. A kisebbik rossz választás. Az már Orbánék szégyene, hogy 3-szor is inkább a baloldalt választotta a nép, mint a bűnös múlt nélküli Fideszt, lánglelkű Orbánnal (kivéve a jó-komcsikat, Mikolát, Pozsgayt, Szűröst, Stumpfot, besúgó Szita polgármester urat stb.).

És ha Gyurcsány nem ilyen balfék, nem engedik Hagyók korrupt ámokfutását, akkor most Orbánnak nincs 2/3-d.

A zemberek eddig tudták mire képes Orbán. Egyszer már hülyét csinált az egész országból a kisgazdák eleresztésével. Európa szégyene volt Torgyán galeri ámokfutása (sponsored by fidesz).

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy ki az aki képes lemondani a hatalomról is ki az aki minden választási győzelem után 1000 évre rendezkedik be. A baloldal bármikor képes lemondani a hatalomról, a fidesz nem. Emlékszünk a 2002-es választási hisztire, amikor is konkrétan félni kellett egy puccstól. (kis túlzás). Orbánék, akik választási csalásról prédikáltak, nem nyugodtak bele a hatalom elvesztésébe, mert elrugaszkodtak a józan valóságtól.

szekularisfigyelo · http://szekularisfigyelo.blog.hu 2010.12.01. 22:43:58

"- Akkor minek lépett be?
- Az ilyen ügyeket a feleségem intézi. "

Matolcsynét a gazdasági tárca élére!

zkdqts 2010.12.02. 00:08:21

@OmegaMale:
Az egyéni számlás rendszerben, ami nálunk lesz nem tartják nyilván a tartozást. Azt tartják nyilván, hogy az aktuális szabályok szerint mennyi nyugdíjat kaphatsz a befizetéseid alapján. HA a tartozást tartanák nyilván, akkor az egészre nem lenne szükség, uis az pont ugyanolyan hiány lenne a költségvetésben mint az állampapír (ami ugye a tartozás nyilvántartása).
A jelenlegi szabály szerint a MNYP a működési költségért csinálja a pénz kezelést. Ugyanúgy mint a brókered a brókerdíjért. A hozam a tagot illeti. Ja persze, feltételezhetjük, hogy a háttérben majd jól összejátszanak a PSZÁF-el és nyugatra lopják a pénzt, vagy mit szoktak hangoztatni, de ugyanezt az állami tisztviselők is megtehetik, tehát itt nincs különbség.
A szabály nem az államot kötelezi, hogy adjon a saját pénzéből a pénztárnak, hanem téged, hogy fizess a pénztárba az állam helyett. Az államot pont hogy felmenti az alól, hogy 100% nyugdíjat kelljen fizetnie neked. Csak a befizetésid arányában 75%-ra leszel (voltál) jogosult.
Az a jó kamat, amivel az MNYP odaadja az államnak a pénzed, szintén a te hozamod.
Vegyük a kötelező felelősségbiztosítás példáját, azt is be kell fizetned, ha van autód, törvény van rá. Akkor azt most te fizeted a biztosítónak, vagy az állam ad a saját bevételéből a biztosítóknak, hogy utána rendezzék vele a te károdat?
Bármily meglepő is a bruttó béred a te fizetésed (magántulajdonod). Az, hogy a törvény megszabja, hogy egy részét fixen mire költsd ebből a szempontból mellékes. Azaz, ha az állam holnap azt mondaná, se járulék, se adó, akkor a bruttó béred utalná át neked a munkáltatód. Ja, hogy te még csak nettó bérről hallottál, mert azt adják oda borítékban, miközben minimálbérre vagy bejelentve? Akkor neked tényleg jobb az állami rendszerbe visszalépni. (Ez nem vádaskodás, meg személyeskedés, csak retorikai fordulat. :) )

zkdqts 2010.12.02. 00:10:40

@zkdqts:
a "fizess a pénztárba az állam helyett" elég félreérthető. Szóval fizess a pénztárba, ahelyett, hogy az államnak fizetnél.

tcom 2010.12.02. 06:51:30

@szekularisfigyelo:

"Matolcsynét a gazdasági tárca élére! "

=;-)

Valószínűleg igazad van. Mert Gyurinál nagyon sokszor látszik, hogy elmentek otthonról. És ilyen álmokat kergető, Orbán parancsait megvalósító kalandor helyett, jobb lenne egy előre is gondolkodó józan háziasszony.

Egyébként Gyurinak alá kellett írni a belépést, ha pedig gazdasági miniszternek készült, akkor tudni8a kellett volna, hogy 2009-ben vissza kell venni a mocskos karvajtőkésektől a pénzt! Egy országot néz hülyének, ha bevesszük, hogy ő nem is tudott a saját magánpénztári tagságáról, és az asszony volt a hibás. Ameddig a saját pénzéről volt szó, addig maradjon a magán pénztáraknál a pénze, nem ment vissza az államhoz.

Hányadék egy Fideszes populista politika. Ezért utálom az egész fidesz-galerit.

OmegaMale 2010.12.02. 13:01:37

"Az a jó kamat, amivel az MNYP odaadja az államnak a pénzed, szintén a te hozamod. "

Az én jó kamatomat az én kontómra termeli ki az állam egy harmadik, felesleges szereplő átal képviselve (felvett kölcsönből, adóból, ahonnan tudja),így csak azért futunk egy kört feleslegesen egy felesleges szereplővel, hogy a felesleges szereplőnek felesleges feladatot adhassunk.Az ilyen és ehhez hasonló parazita veszteségek (lényegében fölösleges pénzügyi áttételek) azok, ami miatt ma felmerülnek a fenntarthatósági problémák (és amikre az leköszönt kormányok hitelfelvétellel kompenzáltak).

A KGFB rendszer a mnyp-ral köszönőviszonyban sincs, mivel a KGFB rendszer lényege, hogy az általad okozott kárért (ellenszolgáltatás fejében) a biztosító a saját hatáskörében felel. Pont ezért kötelező, hogy az egyes szereplők felelőssége korlátozott legyen (pl. ne kelljen egy Maybach lökhárítóját 30 évig törlesztenem, ha befékez előttem), de itt a biztosító valódi harmadik szereplőként lép fel. A mnyp-ak esetében erről szó sincs, nincsen kötelezettségük (garantáltak Neked írásban x% hozamot?), csak megígérik, hogy nagyon megpróbálják, de ha mégsem jön össze, az semmilyen következménnyel nem jár (legfeljebb elprátolnak a pénztártagok, ennek egy jellemzően mellékprofilként üzemeltett mnyp ágazatban semmilyen kényszerítő ereje nincs, ha nem megy a mnyp üzeltág, leépítjük azt szevasz). Persze most azzal kampányolnak, hogy magadnak gyújtöd a pénzt, de ezzel a hozzállással csak a társadalmi szolidaritást rombolják. Ha valaki úgy gondolja, hogy az hazája nem képes a saját jövőjét kitermelni és emiatt sem a jelenéra, sem a jövőjére nem adna egy kanyit sem, annak nem kötelező itt a sok szerencsétlen között kínlódnia, vannak más országok. Tartozunk annyival a minket felnevelő generaációnak, hogy nem hagyjuk Őket magukra (még akkor sem, ha látjuk, hogy Ők nem tettek meg mindent, amit lehet). Persze ez nincs ingyen, de ha mi magyarok dobjuk össze (kockázatközösség), még mindig olcsóbb, mintha piacról finanszírozott hitelből foltogatjuk a dolgot. Ha mindenki fizetne adót, akinek fizetnie kellene, akkor az eddig adózók kevesebbet fizetnének. Ha csak azl lenne rokkantnyugdíjas, akinél ez valóban indokolt, kevesebbet kéne erre a múfajra is költen stb.

"Ja, hogy te még csak nettó bérről hallottál, mert azt adják oda borítékban, miközben minimálbérre vagy bejelentve? Akkor neked tényleg jobb az állami rendszerbe visszalépni."

Ne aggódj értem, nagyon jól fogok járni az új szja-rendszerrel. :D Én a munkáltatóval az alapján állapodok meg bruttómról, hogy mennyi a nettó igényem, innentől kezdve a munkáltatómon múlik, hogy az ehhez tartozó bruttó bért és a munkáltatói költségeket hajlandó-e értem havonta megfizetni vagy sem. :)

Te, mint értelmes eszemcserére képes hajlandó ember (vannak páran, akik képtelenek ilyesmire), szvsz érted, amire célogzatok. A mnyp-ak vélt vagy valós hasznosságuk mellett a jelenlegi formájukban csak egyszerű potyautasok a rendszerben, valódi társadalmi funkciót nem vállalnak, szerepvállalásuk egyoldalú, létezésük egyetlen célja, hogy az anyacég kiegészítő nyereséget hozó hobbiprojektje legyen. Ám Ők nincsenek ingyen nekünk és ehhez képest a reálhozamaik nevetségesen alacsonyak. Értem az aggodalmat a kormány nyugdíjpénzekkel kapcsolatos tervei miatt, de a jelenlegi rendszerben nincs kevesebb rizikó, csupán később fog fellépni és akkor majd nehezebb lesz kezelni. Lehet, hogy már most is késő.

zkdqts 2010.12.02. 15:10:57

@OmegaMale:
Nem arról van szó, hogy nem hinnék abban, hogy nem képes az ország a saját jövőjét kitermelni (ebben az esetben tényleg el kell innnen költözni), hanem azt nem szeretném, hogy a 30+ év múlva esedékes nyugdíjam attól függjön, hogy az akkori kormány éppen melyik társadalmi csoportnak próbál a kedvére tenni. Az MNYP nem a hozamra, hanem a befizetett tőkére vállal garanciát, erre szolgál a Garancia Alap, amibe minden tag befizet. És szerintem azért jó példa a KGFB, mert azt ugye nem feltételezhetjük, hogy a biztosítók nem a profit reményében kötik a biztosításokat? Gyakorlatilag ez felesleges költség a rendszerben társadalmi szinten, hisz ha az államnak fizetnénk be a pénzt és az fizetné ki a károkat, a biztosítók extraprofitja és működési költsége megspórolható lenne. Sőt, mint arra idén példa is volt, ha csődbe megy egy biztosító, akkor akinek annak a biztosítottja okozott kárt, na az tényleg megszopta (MÁV Biztosító).
A piacról finanszírozott hitelt TE nyújtod az államnak, ezt próbálom elmagyarázni, és ezt nehéz megérteni. A kamatot, amit az állam fizet hozamként, a TE MNYP számládon írják jóvá. Igen, hülyén hangzik, de végsősoron magadnak fizetsz kamatot. Gondolj rá úgy, mintha az adódból ezt félretennéd az MNYP-be (kvázi adóvisszatérítés).
És nem az a probléma ezzel az intézkedéssel, hogy csökkenti az államadósságot. Az, hogy nem azt az államadósságot csökkenti, amiből a mostani nyugdíjasok járadékát kell fizetni, hanem azt, amiből a TE/én/mi nyugdíjunkat kellene fizetni a jövőben.
Egyébként pedig valóban önző dolog, uis az állami rendszerben van egy ígéret a mostani kormány által, hogy 30+ év múlva lesz aki kifizeti a nyugdíjadat, míg ha van államkötvényed, azzal gyakorlatilag benyújthatod a számlát. (Azaz gyakorlatilag kiállítasz egy sárga csekket a gyerekeidnek, hogy na kiscsávó, én adtam nagyapád nyugdíjára ennyi meg ennyi pénzt, úgyhogy te meg adjál az enyémre ennyit. Amiért cserébe ő is kiállíthat egy csekket a gyerekének.) Tény, hogy, ha nem lesz senki, aki fizessen, akkor mindkét esetben így jártál. Ennek a kockázatát lenne hivatott csökkenteni a portfólió diverzifikálása (azaz, hogy nem csak államkötvénybe fektetik a pénzed).
És igen, ezt a rendszert fenntartani tényleg pénzbe kerül, de a 0,36% működési költséggel áll szemben az állampapír piacon megjelenő extra vételi igény. Csak ha a tegnapi híreket nézzük, 30 milliárd államkötvényt 0,5%-al magasabb kamattal sikerült értékesíteni (azaz a hitelre 0,5%-al magasabb kamatot fizetünk), ami pont egyhavi MNYP befizetés, így máris buktunk a bejelentésen 0,14%-ot.

trojka 2010.12.02. 18:44:58

szerintem Kolompár sec-perc alatt megoldaná az ország anyagi problémáját...

Nyunyinga 2010.12.03. 17:43:11

Matolcsinak jó lesz odafigyelni az asszonyra! Még a végén bemegy az asszony a nyugdíjbiztosítóhoz azt Matolcsi MNYP tag marad.

StolzePolen 2010.12.03. 17:52:58

puszipajtás Csányi papa üzenete Matolcsy gnómnak.

"Néhány információ a magánnyugdíjpénztári működésről
• Biztonság: az állampolgárok pénze a magán-nyugdíjpénztáraknál teljes biztonságban van, hiszen itt egyéni számlán, a jogszabályok által részletesen szabályozott befektetési struktúrában naprakészen kezelik a megtakarításokat, a működést pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) rendszeresen ellenőrzi.
A biztonságot szolgálja a Pénztárak Garancia Alapja is: az alap legalább az infláció mértékével megegyező hozamot garantál a teljes felhalmozási időszakra vonatkozóan."

" Annak ellenére, hogy a törvényjavaslatokat az Országgyűlés elfogadta, az egyéni számlás nyilvántartás, a kompenzáció és az örökölhetőség kérdése továbbra sem tisztázódott. Emiatt azt javasoljuk pénztártagjainknak, hogy a részletek tisztázását megelőzően ne tegyenek lépéseket magánnyugdíjpénztári tagságukat érintően, mivel ez a jelenlegi feltételek mellett kockázatos.

www.otppenztarak.hu/file/mnyp_tagi_tajekoztato_20101101.pdf

2010.12.03. 20:14:12

A kormányunk elkészítette az új alkotmányt. Ez a világon a legrövidebb lett, mert csak két paragrafust tartalmaz.
1.§
-Magyarországon Fidesz hatalom van, a nép megválasztotta kétharmaddal a kormányt és a legszebb köztársasági elnököt. Több választásra már soha többet nincs is szükség, mert a nép csak és kizárólag a Fideszt fogadja el kormányzó pártnak.
-A Fidesz és a vezérei az országban bármit megtehetnek, mindenkinek elvehetik mindenét, mindent megváltoztathatnak, bevezetik a cenzúrát, eltörlik a sajtószabadságot és a magánnyugdíjakat, külföldi vagyonokat államosítanak, külföldi cégeket extra módon megadóztatnak, gazdag embereket megjutalmaznak.
-Az ország vezére Orbán Viktor, aki mindent tud, ezért a parlament is felesleges pénzkiadás. Minisztereivel mindenről napok alatt dönteni tud, ezért az országban már nem kellenek a szakemberek. Bíróságra is csak azért van szükség, mert el kell ítélni azokat, akik eddig hatalmon voltak.
-Kötelező mindenkinek azt szeretni, amit Orbán Viktor szeret, ezért csak olyan színházi műsorokat és filmeket lehet készíteni, amit a kormányfő is jónak tart.
-Bárki, aki bármelyik kormány döntésnek is ellentmond az nem magyar, ezért őt azonnal el kell ítélni és azonnal kivégezhető. ................................. ...........................................
2.§
Bármely előzőektől eltérő esetben az 1.§ lép életbe

Spiritmonger 2010.12.05. 16:07:09

2009. szeptemberében volt a Közgazdászok 47. vándorgyűlése.

"A magánnyugdíjpénztárak évente 500 mi...lliárd forinttal növelik a költségvetési hiányt, s legjobb lenne megszüntetni őket – állította előadásában Kun János kormány-főtanácsadó a Magyar Közgazdasági Társaság 47. Közgazdász-vándorgyűlésén, az államháztartási szekcióban. Ha esetleg jogi okok miatt mégsem lehet megszüntetni a magánnyugdíjpénztárakat, mindenki léphessen vissza az állami rendszerbe, s legyen önkéntes a tagság – javasolta a közgazdász.

A pénztárak miatti hiány a tb-kasszában 354 milliárd Ft, emellett nagyjából 150 milliárd Ft a pénztárak miatt létrejött államadósság kamatterhe – fejtegette a közgazdász. Kun János számításai szerint a magánnyugdíjpénztárak okán a GDP 8 százalékával nagyobb az államadósság, mint egyébként lenne, a pénztárak miatti államadósság-növekedés 30 év múlva a GDP 40 százalékát is elérheti.

Kun János szerint a magánnyugdíjpénztárak egyetlen előzetes pozitív várakozást sem teljesítettek. A pénztárak a gazdaság finanszírozását valójában nem segítik, a magyar vállalatokat ugyanis nem a tőzsdéről finanszírozzák - ilyen a magyar gazdaság szerkezete.

Mint a közgazdász kifejtette, valójában a pénztárak megveszik azokat az állampapírokat, amelyeket az állam éppen a magánnyugdíjpénztárak okozta hiány miatt bocsát ki.

Kun János szerint az a várakozás sem bizonyult igaznak, hogy a pénztárak versenye növeli a hatékonyságot, mert a kisebb hozamot biztosító pénztárak taglétszáma jobban nő, mivel többet költenek reklámra.

A magánnyugdíjpénztárak fenntarthatóvá sem tették a nyugdíjrendszert, hiszen az állami nyugdíjrendszer éppen úgy lehet egyensúlyban lévő vagy fenntarthatatlanul egyensúlytalan, ha vannak nyugdíjpénztárak, ha nincsenek.

A közgazdász azt is kétségbe vonta, hogy a magán-nyugdíjpénztári nyugdíjak szükségszerűen magasabbak lennének az államiaknál: a reálhozam 1998 és 2004 között csak 2,1 százalék volt. A hozam jelenleg negatív, s bár ez a későbbiekben biztosan javulni fog, azt sem lehet feledni, hogy később is jöhetnek a mostanihoz hasonló válságok – figyelmeztetett.

Az sem igaz, hogy a magánnyugdíjpénztárak az államival szemben függetlenek a politikától, hiszen a vonatkozó jogszabályok legalább 300 helyen módosultak a rendszer bevezetése óta."

Tehát a cikk dátuma: 2009. szeptember. És a közgazdász, aki mindezeket mondta, az akkori kormány főtanácsadója volt, így aligha vádolható Fidesz-szimpátiával.
Mégis kb. ugyanazt mondja, amit most a kormány tenni akar.

trojka 2010.12.05. 19:41:59

itt a szegény hulye nép már csak kapkodja a fejét...jön egy uj banda, azt mondja, hogy az a jo, amit ök mondanak, mindenki hurrázik (tisztelet a kivételnek), jön a következö banda, kiderul, hogy az elözöek piszkos, népnyuzo társaság volt, amit csináltak, sehogyan sem volt jo, de "idefigyeljenek emberek", amit mi mondunk, az tuti egy okos dolog. na, csak arra vagyok kiváncsi, hogy ez a birka magyar mikor ébred rá, hogy állandoan marhának nézik...

Hozzá Szóló 2011.02.10. 11:46:27

@Atro: Pedig milyen jó lenne, ha a fidesz szócsöve lenne, ami te is vagy, ugye drágaság? :D

süti beállítások módosítása