Skip to content


       Szűrés lista

Pécs stílusos búcsúja az EKF-től

2010-ben Pécs volt Európa kultúrális fővárosa, javarészt emiatt lett a blog kedvenc városa. Több postot írtunk a nagyszabású tervekről, az elköltött pénzekről, a hányatott sorsú beruházásokról, az egész nyomorult fellengzős álomról.

Az év a végéhez közeledik, a magyar város átadja a stafétabotot (láncot) Tallin és Turku kezébe, majd háromnapos fesztivállal ünnepli, hogy komolyabb (hírverést kapott) blama nélkül átvészelték az egészet.

Azért egy örömteli dolog jutott a végére is: december 16-án átadták az egyik nagyberuházást, a nagyjából 6 milliárdból épült Kodály Központot!

Amiben egyébként nincs orgona, mert nem futotta rá: "az építkezés során keletkezett pluszköltségeket úgy biztosították, hogy kispórolták a koncertteremből ezt a monumentális hangszert – ami az akkori tervek szerint 200 millió forintba került volna." A vakbélgyulladásban meghalt 20 éves fiú szülei építik meg, az ő emlékére, saját költségükön.

Ehhez nem lehet mit hozzáfűzni......

 

"Este hat órakor Schmitt Pál köztársasági elnök, Páva Zsolt Pécs polgármestere és Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára közösen vágták át a ház bejáratánál a nemzeti színű szalagot.

Az ünnepi műsort Páva Zsolt e szavakkal nyitotta meg: – Ez az épület szimbóluma annak, hogy egy gazdag kultúrtörténettel rendelkező városnak is szüksége van megnyugvásra, gazdagodásra. Pécs ugyanakkor a hangversenyterem kapcsán megmutatta, hogyan kell megvalósítani álmainkat, munkával, kitartással, összefogással.

Réthelyi Miklós, Nemzeti Erőforrás Miniszter azt emelte ki, hogy a koncertközpont ma még csak mecseki építészeti jel, de hamarosan közös emlékeink otthonává válik. Ebben a kulturális labirintusban mindig más művésznél lesz a fonál, amelynek segítségével eligazodhatunk az élmények zegzugos csarnokában."

Vagyis 2 (kettő) héttel az EKF2010 vége előtt sikerült átadniuk egy olyan nagyprojektet, amit a rendezvénysorozat egyik alapkövének szántak, most pedig majd nagy valószínűséggel a nyaku(N)kon fog megrohadni kihasználatlanul, finanszírozási problémák miatt. Tavaszra várom az első ilyen híreket. (Hacsak előtte nem kezd el darabjaira hullani az építmény, mint a három hónapja átadott Tudásközpont)...


"Az elfogadott tervek szerint a 11 144 m2 nettó alapterületű épület akusztikai tervezésű nagyterme 999 fő befogadására lesz alkalmas, amely a rendezvény típusától függően a változtatható színpadállásnak megfelelően 928, illetve 880 főre csökkenthető a zenekari igényeknek megfelelően. A nagyterem teljes kapacitása elhelyezhető az épületben található konferenciatermekben és szekciótermekben, melyek befogadó kapacitása 368 főtől 50 főig változó, az igényeknek megfelelően. A földszinten található 368 fő befogadására képes konferenciaterem a konferencia igényeknek megfelelően szekcionálható lesz, az első emeleti 287 fős konferenciaterem pedig balett próbateremmé alakítható és maga az épület alkalmas táncszínházi produkciók befogadására is. Az épületben különálló, állandó termet biztosítunk a nagyzenekari próbáknak is.

Az épület országosan is egyedülálló multifunkcionalitását a nézőtér teljes területének emelhetősége biztosítja; annak síkba hozásával akár 1000 fős reprezentatív rendezvények is befogadhatók (pl. bálok, fogadások).

Az épület a hangversenytermen, a konferenciatermeken, valamint az 5, összesen 349 fő befogadására képes szekciótermeken kívül magában foglalja a Pannon Filharmonikusok, illetve a Pécsi Kulturális Központ irodáit, a Pannon Filharmonikusok zenekar működéséhez szükséges további szokásos termeket (pl. hangszertárat), a közönség számára fenntartott tereket - kávézó, könyvesbolt, fogadótér, stb., valamint mindezek kiszolgáló helyiségeit."

 


- Kodály.....na igen, így kell egy intézményt elnevezni...

- Csupa ünnep ez az új munkám....átadás, szalagvágás, mosoly. Kösz, Viktor!

- Igen kislány, tudom, hogy hányadika van...

- Látjátok? Megcsináltuk! Pécs 2010!

- Pali bazmeg, látod mekkora? Szerinted miből fizetjük majd a rezsit?
- Óóóóó.....

 

Címkék: közélet pécs abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr612527636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2010.12.21. 09:44:23

Aha, átadták, befejezték, felavatták, de az orgonára már nem futotta "pénzhiány miatt nem készült el", az eredeti tervben szerepel a helye is megvan, csak épp elfogyott (ellopták) a rá való pénzt. Hogy mégis lesz orgona, azt egy pécsi házaspárnak, Scheffer Ferencnek, és feleségének köszönhetjük, akik a nemrégiben elhunyt fiuk emlékére elkészíttetik az orgonát.
bama.hu/baranya/kozelet/orgonat-ajandekoz-pecsnek-egy-gyaszolo-csalad-349916
A többivel mélységesen egyetértek, minden decemberre készült el, nyáron, amikor a legtöbb turista látogatja kis országunkat, Pécsen csak útfelbontás, munkagödör, korlátok, és por, zaj, bezárt és elzárt boltok voltak. Persze, voltak programok, de nagyon jól tudjuk, azok legtöbbje minden évben meg van tartva, EKF nélkül is. Ekkora kibaszott blamázs, és sok hűhó a semmiért, ez világszinten is kiemelkedő teljesítmény.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2010.12.21. 09:52:39

Talán ha Toller úrral nem történik meg az a szörnyű dolog, akkor előrébb tartott volna a város. Meg ha nem furják egymást a szocik meg a többi politikus...
És akkor is Egernek kellett volna nyernie anno a pályázatok alapján! Punktum.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.21. 09:55:53

@*párizsit nem hagyó*(L42):

az orgonát betettem, bár alig akartam elhinni......

esef 2010.12.21. 10:00:16

Mit mit izéltek?
Két hétig még Pécs a főváros, szóval időben át lett adva!

esef 2010.12.21. 10:04:24

egyébként január 1-el változik a neve, "Őméltósága Össznemzeti Fülkeforradalmár Orbán Viktor Kultúrközpont " lesz. a belépőjegy ára pedig: 25 millió Ft :)

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2010.12.21. 10:24:41

@laspalmas: Köszi.
Nem csodálom, tényleg hihetetlen, de olyan magyaros:)

"Ebben a kulturális labirintusban mindig más művésznél lesz a fonál, amelynek segítségével eligazodhatunk az élmények zegzugos csarnokában."

Remélem, addig zeg-zugolnak a fonallal, amíg elkészül, és a kész kötelet rendeltetésszerűen használják majd. (Lmpvs)
Ehhez tartozik, hogy tavaly, mikor felerősödött Pécsett a visszhang, hogy miért most állnak neki, és mikorra lesz ez így készen, a lányom iskolájában megjelentek emberek a városházáról, és szépen elmagyarázták a gyerekeknek, hogy ám az épületeknek nem kell elkészülniük 2010 január 1re, mert az EKF egész éves programsorozat. Bazzeg, azon a héten nem kellett kvt innom! Volt pofájuk így mellébeszélni, hazudni a gyerekeknek.

Homeoffice 2010.12.21. 10:24:52

Röviden és Tömören

SZÉGYEN!

uto_pista · http://www.depechemode.com/ 2010.12.21. 10:25:25

... az intézmény igazgatója pedig majd Pelikán József gátőr lesz majd. Istenem, ilyen abszurd dolgokat csak a mai magyar valóság szülhet. Hihetetlen!

Marcellusca 2010.12.21. 10:31:51

Miért van olyan rossz szájízem, ezzel kapcsolatban?

Jaaa, megvan!
A dátum.
Hogy egy évvel korábban kellett volna az egész!

Meg az orgona kérdése is.

Homeoffice 2010.12.21. 10:34:52

@Marcellusca:

TE ezt nem érted!
Ez így jó!
IM-HO-TEP!

Marcellusca 2010.12.21. 10:36:55

@Gunther (Regisztrált kommentelő): Oppábocsánat, én kérek (m)el(l)nézést! :D

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.12.21. 10:40:30

@Marcellusca: Ezek a mai fiatalok! Csak a szex, a szipó!

Énbagoly 2010.12.21. 11:51:28

Ja, és a másik 2 hónapja átadott szépen megcsinált könyvtár, amiről üvegtáblák robbantak le, szerencsére éjszaka, vagy ami az éjszaka beázott, de úgy, hogy be is kellett zárni?
Lassan Pécs lesz Magyarország jelképe, abban, hogy hogyan kell mindent elcseszni. :S

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.21. 12:05:11

Ez természetesen a szocialisták csúny öröksége.
Nem jutott az orgonára?Vegyenek egy csokorral a virágárusnál!
Amúgy azért nem fért a keretbe,merthát válság meg minden...kubai hólapátgyártók sztrájkja stb..

Petrow 2010.12.21. 12:26:18

Nem igazán értem a cikket - már amikor elkezdték, akkor tudni lehetett, hogy nem fog időben elkészülni. Mégis mit kellet volna vele csinálnia az új városvezetésnek? Ha be sem fejezik, még inkább gáz a dolog. Lett volna belőle egy Gödör 2?

Nem készült el az orgona: ha csak ez az egyetlen, ami nem készült el, akkor a 3%-os hiányával ez lesz az ország legtisztább beruházása. Lopott az előző gárda, loptak ők is, nem igazán meglepő a dolog - sajnos.
A családtól valóban megsüvegelni való, nemes gesztus, hogy állták a költséget, ehhez nincs mit hozzátenni.

Kihasználtság: te sem gondolod komolyan, hogy ez alatt az egy év alatt remélték megtérülni a beruházás költségét, ugye? :) Jön az EU elnökség, horvátok csatlakozási tárgyalása, stb-stb, szerintem ki fogják tudni használni, ha kellőképp élelmesek lesznek, és Pest helyett ide fogják leszervezni a tárgyalásokat.

Amúgy az épület látványkép alapján kívülről ronda: egy magtárral keresztezett bunkerre hajaz, üvegezett előtérrel.

nemecsek ernő áruló 2010.12.21. 12:30:36

Ezzel az egésszel az volt a gáz, hogy még Toller Laci találta ki, és az ő tragikus (először csak technikai, aztán később valós) halálával a képviselő-testület nem tudott mit kezdeni a rajta maradt projektekkel. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy ha ezt Toller tudta volna végig vinni, akkor most nem ilyen színezettel beszélnénk róla. A szocialista képviselőcsoport csak így tudta meggyalázni az egyébként szintén rendszerváltás óta mindig nyerő polgármester, és képviselő emlékét, és tudták a várost a fidesznek átpasszolni.

Azért lássuk be, ügyes volt! Dicsértessék a neve mindegyiknek ezért.

nemecsek ernő áruló 2010.12.21. 12:34:01

@Petrow: "ha kellőképp élelmesek lesznek"
Ugye te nem követted az EKF (Európa Kultúrális Felsülése) történetet?

Petrow 2010.12.21. 12:43:31

@Gerzsonka: de igen, csak javíthatatlan optimista vagyok, akárcsak Murphy:D

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2010.12.21. 14:22:51

@Sörömpőőr: Ez nagyon durva hozzászólás volt. Mielőtt írsz, nézz utána, kiről van szó, és honnan van pénze. Mellesleg, kissé kegyeletsértő is vagy.
Nem loptak össze, hanem mindenüket, házukat, üzletüket eladják, és így lesz pénzük rá, mert úgy gondolták, a fiuk emléke megér ennyit. De azt hiszem, neked erről ennyit, hisz a disznók elé gyöngyöt szólás még mindig igaz.
Egyébként, meg olvasd el a cikket , fentebb be van linkelve.

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2010.12.21. 14:30:37

Ez nem semmi.. Globális szégyen.
A Margit hidat meg elfújta a szél..
Milyen "érdekes", hogy manapság semmit sem tudnak rendesen megépíteni..
Arra én is kíváncsi vagyok, hogy egy olyan városban, mint Pécs meddig fogja bírni ez az épület csövestanyává alakulásig..

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2010.12.21. 15:15:45

@csernaja obca: Elolvastad a bamás cikket?
Egyébként én sem hiszem, de úgy gondolom, ebben az esetben nem ezzel kéne foglalkozni. Ők megtehetik, van rá pénzük, ne firtassuk, honnan, de gondolom, nem a mi zsebünkből lopták, nem úgy, mint drága politikusaink, és legalább nem a saját hasznukra gyűjtik, hanem egy városnak adományoznak belőle, ha már a rohadék politikusok, építők, meg aki hozzáfért, ellopták az orgona árát.
nekem sem lenne rá pénzem, bárkitől is öröklnék, de valahogy ennél az adományozásnál azt az oldalt látom, hogy milyen nemes cselekedet. Valószínűleg őket is együtt fogják emlegetni később Angster Józseffel, Littke Józsefel, és a többi, a városért nagy dolgot tett emberrel.
Egyébként ők is gazdagok voltak, sőt a Zsolnay család is. és akkor most utáljuk őket? A cselekedet az akkor is nemes, és ez a lényeg.

2010.12.21. 16:00:33

@*párizsit nem hagyó*(L42): Oké, tegye föl a kezét, aki ha mindenét eladná, 200 millió lenne a zsebében! Nekem a tizede. És ebben már benne van a nagyapai örökségem is.

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2010.12.21. 17:10:40

@Hajszás Láncos: Ha a tiéd lenne Pécs egyik legnagyobb vendéglője, neked is lenne. Ennyi.
De lezártam, nem vagyok a védőügyvédjük, mindenki a saját belátása alapján ítéli meg a dolgot.
Lelke rajta.

2010.12.21. 17:40:51

@*párizsit nem hagyó*(L42): Dehogy! Ha nekem is lenne ennyi, enyém lehetne Pécs legnagyobb vendéglője. ;-) A tyúk és a tojás problémájánál vagyunk... az ember valahogy megoldotta. Hogyan? Ki tudja... minden esetre alighanem megérne egy kivizsgálást. ;-)

Steppenwolf 2010.12.21. 19:03:23

"Vagyis 2 (kettő) héttel az EKF2010 vége előtt sikerült átadniuk egy olyan nagyprojektet, amit a rendezvénysorozat egyik alapkövének szántak, most pedig majd nagy valószínűséggel a nyaku(N)kon fog megrohadni kihasználatlanul, finanszírozási problémák miatt. Tavaszra várom az első ilyen híreket."

Ezt másfél éve lehetett tudni, hogy jó esetben is az EKF-év végére épülhet fel a hangversenyterem, mivel évekig csak a tökölődés és az egyéni haszonhúzás ment.
Megkockáztatom, ha nem jön Páva, még most sem állna egyik nagyberuházás sem.

Pécsett átlagban heti 2 alkalommal megtelik a POTE-aula, az ország egyik legnagyobb befogadóképességű aulája hangversenyekkel, és ez csak egy helyszín a nagyobb kulturális és zenei programok közül, aminek eddig nem volt méltó helyszíne, úgyhogy köszönjük a jó magyar ellendrukkolást, de ki lesz használva a Kodály központ.

Kartal (rezervált) 2010.12.22. 09:05:16

@Steppenwolf: fenét lesz. Csőtörés, beázás, burkolóelemek potyogása, nyílászárók elromlása... csak pár ok, ami miatt a következő pár hónapban többet lesz zárva, mint nyitva. Ez nem ellendrukkolás, hanem az igazi magyar valóság keserves tapasztalata.

Kartal (rezervált) 2010.12.22. 09:09:35

@Petrow: egész pontos meghatározás. Az első szó, ami beugrott, amikor megláttam: RONDA. Ráadásul piszok rossz helyen van.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.22. 20:07:47

"Vagyis 2 (kettő) héttel az EKF2010 vége előtt sikerült átadniuk egy olyan nagyprojektet, amit a rendezvénysorozat egyik alapkövének szántak, most pedig majd nagy valószínűséggel a nyaku(N)kon fog megrohadni kihasználatlanul, finanszírozási problémák miatt. "
Volt róla szó, hogy mi lesz a nagyberuházásokkal utána, de sajnos azon a konferencián nem voltam... Viszont kíváncsi lennék, mit hoztak ki belőle.

A Tudi amúgy nem lesz kihasználatlan, mert az egy könyvtár. A Koncertközpont más kérdés, az tényleg meredek lesz. viszont azon tényleg már 1 éve röhögök, hogy nem készült el időre. Még akkor is, ha a többi EKF városban sem készült el minden; nem lehetett volna, hogy egyszer pont mi villantunk azzal, hogy hopp, itt faszán megy minden?

süti beállítások módosítása