Skip to content


       Szűrés lista

Hány embernek?

11,5% a regisztrált munkanélküliek száma.
3 730 000 ember dolgozik. Csak.
1 év alatt 35 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Csak.

Hogyan fognak a munkahelyek kinőni a földből? Na, ezt senki nem tudja.
A kormányt 1 hónapig semmi más nem érdekli, csak az új Alkotmány. Nincs is annál fontosabb.

A Vastagbőr ezt küldi az alkotmányozási lázban égő Fidesz-KDNP-nek.
Fizetett politikai hirdetés, 2009. november 7. Blikk.


(Köszi Kacsa a képet!)

Friss!
A Fidesz nem szarozik, csak nem letelefonáltak a KSH-ba?!

"Visszavonta kedd délután a KSH a reggel kilenckor közölt munkanélküliségi és foglalkoztatási gyorstájékoztatót. A 2010. december-2011. február közötti időszak foglalkoztatási és munkaerő-piaci adatairól szóló tájékoztatást a hivatalos indoklás szerint "a teljeskörűsítéshez használt népesség-előreszámító modell hibás futása miatt" vonták vissza időlegesen. A KSH szerdára ígéri, hogy a javított adatokkal ismét közzéteszi a gyorstájékoztatót.

A KSH 1996 óta ad ki gyorstájékoztatókat, azóta még csak hasonló informatikai probléma sem fordult elő, közölték kérdésünkre a sajtóosztályon.
"

Címkék: válság abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr502781773

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ledózerolják Zuglót és a helyét sóval hintik be 2011.03.30. 08:41:12

    A hírt még sehol nem erősítették meg, de a közelmúlt tapasztalatai alapján nemsokára sor kerül rá.   Volt egyszer Magyarországon egy magánnyugdíj rendszer, ami működött, ahogy a nemzetközi gazdasági helyzet engedte. Amikor válsá...

Trackback: Az alkotmányozás jelentőssége 2011.03.30. 01:44:22

p { margin-bottom: 0.21cm; }Igaz és mélységesen demokrata állítás: a választók nem tudnának okosan dönteni egy hatvan oldalas szövegről. A Miniszterelnök Úr valószínűleg nem téved. Megkockáztatom, abban sem tévedne, ha azt állítaná, az emberek nem tudn...

Trackback: A kultúra bekebelezése 2011.03.29. 20:22:44

  Gondolom, már idáig is erősen részrehajló volt a pályázatok elbírálása, de volt egy kényelmetlen pont a törvényben, aminek kijátszása sok fejtörést okozhatott a bizottságnak. De ennek lassan vége, mivel L. Simon László Fidesz-koszorús költő...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 01:46:47

@Molenaaar:
Te írtad: "Az összefüggés olyan, hogy ha egyes társadalmi intézményekben (rendőrség, kormány, bíróság stb.) megrendül a bizalom. (Ezek mind lopnak, lusták, agresszívak.) Akkor az szétforgácsolja a társadalmat. (Itt nem lehet megélni, ide nem érdemes gyereket szülni, ezekkel nem lehet semmit sem kezdeni.) Egyszerű a képlet, ha nincs bizalom nincs üzlet, ha nincs üzlet nincs munka. Áll és amortizálódik a tőke."
Ezzel nekem több problémám is van:
1./ Melyik kormány is csinált az elmúlt 20 évben hétről-hétre ötletszerűen bizalomcsökkentő intézkedéseket? Segítek: Visszamenőleges különadó, 2006-os eseményeknél a csak rendőri tanuvallomásokra épülő bírósági ítéletek semmissége, stb. Ezek mind csökkentik a bizalmat.
2./ Úgy látszik Te még nem gyógyultál ki a kommunizmusból legalábbis gondolkodásban. Ilyen, hogy "áll, és amortizálódik a tőke" NINCS!!! A tőke max. elmegy máshova, Te meg itt maradsz az elveiddel, meg a Matolcsyval. A tőkének ugyanis VAN GAZDÁJA, az állami vagyonnak, meg a mindenféle közpénzből össze-vissza szórt támogatásnak meg NINCS GAZDÁJA. Úgyhogy a tőkét Te ne féltsd, az soha nem fog állni, meg amortizálódni, csak máshol fog hasznosulni.

A gazdaságpolitikának egyetlen feladata lenne: Hagyni kéne mindenkit, és mindenki tőkéjét NYUGODTAN DOLGOZNI! Ez lenne az igazi, és egyetlen módja a munkahelyteremtésnek!!! Ezt pedig minél kisebb adóterheléssel lehet elérni. Tudom, következő kérdésed az lenne, hogy ok, de miből lehet takarékoskodni, hogy kisebb adóbevétel is elég legyen? Erre a válaszom: Elsőnek a mindenféle gazdasági támogatást szüntetném meg, pl. Széchenyi terv, Új Magyarország program, stb. Ezután az állami alkalmazottak létszámát csökkenteném kezdetben a felére, később egyre tovább. Aztán eladnám az állam tulajdonában lévő összes üzemet, épületet, mindent, ezzel nullára csökkenteném az államadósságot, és megszüntetném a korrupciót is (a nincs-ből nincs mit ellopni). Szóval én valahogy így képzelem. Ti kommunisták, és egyéb kollektivisták mindig azt hangoztatjátok, hogy az adott kormány (ezt be lehet helyettesíteni polgármesterrel, stb) rosszul gazdálkodott, lopott, stb, de majd a másik jobb lesz. Hidd el, a másik banda is ugyanolyan lopós, korrupt lesz mint az előző, egész addig, amíg van mit ellopni. Ha az ellopható érték minimális lesz, akkor csökken a korrupció is. Ugye milyen nehéz ezt az egyszerű dolgot felfogni?

dr. Aullah 2011.03.30. 01:58:28

@Jani haverja: "Aztán eladnám az állam tulajdonában lévő összes üzemet, épületet, mindent, ezzel nullára csökkenteném az államadósságot"
Ezzel nem értek együtt. A többivel igen. Már láttuk, mi lesz ha elprivatizálnak mindent.
Most így kapásból a segélyesek jutottak eszembe, ott is egy csomó pénzt meg lehetne spórolni.
Rokikártya...
Parkolócégek államosítása.
Most csak ennyi jutott eszembe, nagyon késő van már.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 02:21:49

@Aullah: Az állami tulajdon elkótyavetyélését hosszú távon úgysem lehet kikerülni. Jobb hamarabb túlesni rajta. Az állam ugyanis a legrosszabb gazda (eladásnál is, mivel nem a tulajdon tényleges GAZDÁJA).
Segílyeseknél én a segélyek megszüntetését csinálnám, de mindezt előre meghirdetett ütemterv szerint fokozatosan, akkor ténylegesen áramolna ide a tőke, lenne BIZALOM, és a jelenlegi "segílyesek" is kapnának munkát, már aki akar dolgozni. A többiek éhenhalnának (hidd el nem lenne ténylegesen senki ilyen), ez a természetes szelekció.
Parkolást ingyenessé tenném, frekventált helyeken legyen fizetős (Pl. Bp. belváros, nagyobb városok belvárosa) magáncégek szedhetnék, de 1 feltétellel: A komplett bevétel (és nem az általuk kimutatott nyereség!!!) 50%-át ingyenes (pl: P+R) parkolóhelyek építésére kellene fordítani. És kérhetnének bármennyit a parkolásért, csak az a lényeg, hogy egy relatív kis területen többen legyenek (ezzel megoldódna a VERSENY is, mert ugyanis ez a gazdaság motorja, meg az alacsony áraké is).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 02:31:38

@Aullah: Ja, és alapból nem lenne a rokkantaknak parkolási kedvezmény, így megoldódna a rokikártya probléma is.
Ha nagyon szociális akarnék lenni, akkor a TÉNYLEGESEN rokkantaknak adnék közlekedési támogatást, aztán rábíznám az illetőre, hogy ezt a pénzt parkolási díjra akarja-e befizetni, vagy taxira fizeti, esetleg elkurvázza, és az orvoshoz, meg a boltba úgy jut el, ahogy tud. A lényeg a SZABAD VÁLASZTÁS. Nehogy már az állam mondja meg, hogy mi a jó Neked, nekem, vagy éppen a rokkantnak. Mindenkinek megvan a saját magához való esze, el tudja dönteni mindenki, hogy mi a jó neki.

Molenaaar 2011.03.30. 02:39:36

@Jani haverja:
Jogos a privatizáció és a minimális állam mellett érvelned. Soha nem tiltottam és nem keltem ki ellene. Bizonyára rengeteg jól működő külföldi példát is tudsz mondani, ahol eredményesen megvalósult ez a modell... Én egyet tudok. Oroszország: szépen létre is jöttek az ellenőrizhetetlen, nagy hatalmú oligarchák, az oroszok pedig ki vannak szolgáltatva sok egymással is versengő (persze nem az árak alacsonyabbá tételével) diszkrecionális hatalomnak.

Nagyon érdekes, hogy lekommunistáztál. Egészen elképesztő. :)
"Úgy látszik Te még nem gyógyultál ki a kommunizmusból legalábbis gondolkodásban. Ilyen, hogy "áll, és amortizálódik a tőke" NINCS!!! A tőke max. elmegy máshova, Te meg itt maradsz az elveiddel, meg a Matolcsyval."

Egy mondat és egy 100 millió ember halálért felelős eszme zászlóvivője lettem.. Nem gondolod, hogy talán ez túlzás?

Tőkén pedig ne csak a materiális javakat értsd. Szellemi tőke, bizalmi tőke, kapcsolati tőke, politikai tőke. Vannak ilyen kategóriák, bizonyára fél füllel már hallottál róluk. Bizonyára ezért nem ismeretlen számodra a mobil és az immobil tőke distinkciója sem. Ha ismered őket akkor viszont nem értem, hogy írhattál ilyeneket nekem, mint a tőke max elmegy, máshol hasznosul. Másrészt, ha ez így van, az mit is változtat meg az elméleten amit vázoltam?

Ironfist 2011.03.30. 02:54:26

@Molenaaar:
"Egy mondat és egy 100 millió ember halálért felelős eszme zászlóvivője lettem.. "
Tévedésben élsz. Nem az eszme a felelős a halálozásért, hanem aki(k) a vezetői szék(ek)ben ül(nek). És aki(k) csak névleg volt(ak) kommunista('k), gyakorlatilag pedig despota('k).

Molenaaar 2011.03.30. 02:57:43

@Ironfist: Miért nem felelős? Ezzel mit akarsz mondani?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 03:08:13

@Molenaaar: Te írtad: "Jogos a privatizáció és a minimális állam mellett érvelned. Soha nem tiltottam és nem keltem ki ellene. Bizonyára rengeteg jól működő külföldi példát is tudsz mondani, ahol eredményesen megvalósult ez a modell... Én egyet tudok. Oroszország: ..."
Eléggé tévedésben vagy, Oroszország pont arra példa, ahol az állami tőke teljesen összefonódik a magántőkével, és ezt a kapcsolatot nem is lehet kibogozni.
Ellenben amit én mondanék a teóriámra példaként: Hanza városok, és az USA megalakulása utáni korai szakasza. Mindenféle kimutatás szerint ezeknél a példáknál volt a legkisebb a munkanélküliség, és a legnagyobb a gazdasági fejlődés.
Szintén Te írtad: "Nagyon érdekes, hogy lekommunistáztál. Egészen elképesztő. :)"
Nos az én privát véleményem, hogy a kommunista, a nemzeti szocialista, és mindenféle kollektivista között nincs lényeges különbség, mindegyik egy tőről fakad: Mindegyik a KÖZÖSSÉG érdekét helyezi az EGYÉN érdeke elé. A saját véleményem alapján ez egy abszolút csődreítélt társadalmi modell.

Tőke: Teljesen mindegy, hogy materiális, vagy szellemi tőkéről beszélünk. El fog menni ez a tőke egy Matolcsy -féle gazdaságpolitika hatására (ennek a tőkének egy része már előzőleg elment, és ez viszont nem az Orbán-Matolcsy páros hibája).

Mobil immobil tőke: Ilyen is csak a kollektivisták tudatában létezik. A "mobil tőke" (materiális és szellemi) ugye egy rossz gazdasági, bizalmi környezetben elmegy máshova, az "immobil tőke" (már ha van ilyen) akkor elértéktelenedik, azaz megsemmisül, illetve elveszti az értéke jó részét.

Mindezen fejtegetésem arra akar rávilágítani, hogy az elmúlt 20 évben Magyarországon nem sikerült szakítani az abszolút kollektivista eszmékkel. Most, tavaly a FIDESZ 2/3-dal szerzett többséget a parlamentben, magyarul azt csinálhatna, amit akar. Normális intézkedések helyett mindenféle látszatintézkedésekkel (pl: új alkotmány, ami már nem is alkotmány, hanem alaptörvény) kábítja a jónépet, és a saját hatalmának a hosszútávú bebetonozására törekszik. Komolyan mondom, egyetlen normális intézkedése volt 8 hónap alatt ennek a kormánynak: a pálinkafőzés liberalizálása (csak nehogy még ezt is visszavonják).

dr. Aullah 2011.03.30. 03:16:15

@Jani haverja: Nem pont erre gondoltam a parkolásnál. Én úgy értettem, hogy szépen vegye az állam a saját kezébe a parkolást. A parkoló cégekből a profit tudjuk hova megy, párttámogatás, ferrari stb. Ha az állam intézné, önkormányzat, mint pl most volt is erre példa... akkor egyszer az összeg mehetne az állami kasszába + csökkenteni is lehetne a parkolási díjakat.

Molenaaar 2011.03.30. 03:22:45

@Jani haverja: Oroszországot én is ironikus ellenpéldaként említettem. Meghirdették a privatizációt és mi lett belőle...

A te dolgod mit értesz kommunista alatt, de az elég nagy "bátorság" hogy azt is eldöntöd, hogy ki felel meg a kritériumaidnak. Egyszerre törvényhozó és bíró. Szép!

A példáid kicsit régiek. Nem tudom, hogy mérték a munkanélküliséget... A nők akkor már dolgozhattak? A gyerekmunkásokat beleszámolták? Egy amerikai rabszolga embernek vagy szerszámnak volt elkönyvelve? Ha olyan jól működött miért kellett megváltoztatni? Beszüremlett a sok kommunista elem? :D

Bee-zony 2011.03.30. 03:32:45

@Jani haverja: "Az állam ugyanis a legrosszabb gazda (eladásnál is, mivel nem a tulajdon tényleges GAZDÁJA)."
Kolontár, vörösiszap; ne is fáradj tovább. Van rosszabb gazda az államnál, a (szar)magyar privatizátor.

dr. Aullah 2011.03.30. 03:41:57

@Bee-zony: MÁV, BKV: ne is fáradj tovább :D :D :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 04:05:44

@Aullah: Nem jó megoldás, ha az állam veszi a kezébe a parkolást, mert mindig bebizonyosodik, hogy AZ ÁLLAM A LEGROSSZABB GAZDA. Ez természetesen akkor is igaz, ha az állam homályos, kiskapukkal teli szerződésekkel magáncégeket bíz meg.
@Molenaaar: Húha, erre most mondatonként kell szinte válaszolnom:
1./ Oroszországban lehet, hogy meghirdették a privatizációt, de még mindig rengeteg állami tulajdonrész van a lényeges vállalatokban (pl. Gazprom). Ez az egyetlen oka az oligarchák létének (meg az, hogy az orosz nép méginkább VEZETŐT akar, mint a magyar, nem képes önállóan élni).
2./ Bocsánatot kérek, Rád ezentúl csak a "KOLLEKTIVISTA" megfogalmazást használom. Mellékesen megjegyzem, hogy az én szememben mindegyik ugyanaz (kommunista, nemzeti szocialista, egyéb kollektivista), de ha ez Téged boldoggá tesz, ám legyen: NEM VAGY KOMMUNISTA.
3./ Én a saját elméleteimet gyártom, és azok szerint élek, nem célom sem törvényhozónak, sem bírónak lennem, ez egy internetes blog, ahol megpróbálom ÉRVEKKEL megvédeni a SAJÁT gondolataimat.
4./ Igen, a példáim elég régiek. Egyetlen ellenérv ezzel kapcsolatban: Már az 1700-as években kimutatták társadalomtudósok, hogy a demokrácia halálának oka saját maga (a politikusoknak egyre több kedvezményezettet kell bevonni, hogy hatalomra kerülhessenek), és a max. élettartama egy demokráciának 200 év. (Most itt ne menjünk bele abba, hogy 22 évvel ezelőtt itt Magyarországon biztosan nem volt demokrácia, mert mi a rendszer-gengszterváltáskor egy létező, működő demokratikus Európához csatlakoztunk, tehát sajnos itt rövidebb a demokrácia élettartama).
5./ Az előző pontból kiszűrheted a választ erre a kérdésedre: "Ha olyan jól működött miért kellett megváltoztatni? Beszüremlett a sok kommunista elem?" Igen beszüremkedett a sok KOLLEKTIVISTA elem, akik megtévesztik a választókat, mert NEM A SAJÁT PÉNZÜKET OSZTOGATJÁK, HANEM A MÁSÉT (az adófizetőkét jelenleg)!!! Ez a demokrácia halála, pontosan ez, és igaz, hogy nem pont 200 év alatt történik minden esetben, de azért elgondolkodtató elmélet.
6./ Gyermekmunkások: Ugye Te is vettél már Indiában, Pakisztánban gyártott ruhát, cipőt, esetleg úgy is, hogy a vásárláskor nem is tudtad, hogy ott gyártották? Feltételezem azt is Rólad, és nem csak Rólad, hanem magamról is, hogy mindketten vettünk olyan terméket, amit már rég ki is dobtunk, és a mai napig nem tudjuk, hogy az elkészítésénél félrabszolga gyerekek működtek közre. Ne legyünk már álszentek!
7./ Rabszolgaság: Ezt kérdezd meg a svájci frank lakáshitelesektől, akikkel az előző kormány elhitette, hogy hű, de jó lesz nekik, aztán azért szavaztak a jelenlegi kormányra, mert az meg azt hitette el velük, hogy majd ő megoldja helyettük. Ezzel ellentétben az amerikai rabszolgát vagy elfogták az afrikai erdőben, vagy úgy született... Az is más kérdés, hogy a példámban pont az USA demokratikus részét hoztam fel (az északiakat), akik azért harcoltak, hogy megszűnjön véglegesen a rabszolgaság!!!
8./ Egy normális gazdaságban egy nőnek akkor kell dolgoznia, ha akar (egy normális gazdaságban egy keresetből simán megél egy család, persze lehet ez a nő keresete is), tehát nem MUSZÁJ neki dolgoznia (legalábbis munkahelyen) Az általam példaként felhozott gazdaságokban is végezhettek (sőt végeztek is) munkát a nők, ha akarták, teljes anyagi függetlenséget biztosíthattak maguknak. Az már más kérdés, hogy az akkori technikai fejlettségi szinten nem minden munkakörre voltak alkalmasak (fizikai erő), de pont ezekben a gazdaságokban volt az akkori kor színvonalán a legteljesebb az emancipáció.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 04:12:09

@Bee-zony: A szar magyar privatizátor nem az ÁLLAMTÓL kapta (egy kis suskussal, kenőpénzzel, stb)??? Nem értem, mit akarsz mondani. Az, hogy a vörösiszap-katasztrófa kapcsán kiderültek bizonyos dolgok, az pont az én elméletemet bizonyítja: Az állam szarul adta el a tulajdonát, mert rossz gazda. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy az állam még az EGYETLEN TÉNYLEGES feladatát sem tudja jól ellátni: ez pedig a TÖRVÉNYES REND FENNTARTÁSA (Miért is nem lehet az okozó cégen behajtani a kárt??). Itt is "rossz gazda" az állam óhatatlanul, de ezt sajnos nem lehet kikerülni, mert különben anarchia lenne.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 04:30:31

@Jani haverja: És még egy nagyon fontos dolog: A kollektivista MINDIG A MÁS PÉNZÉT AKARJA ELKÖLTENI!!!
Egy példa (ez éppen a zöldekre, merthogy ők is éppen olyan kollektivisták), ami nagyon durva, de igaz: Mindig jót bosszankodok a "grínpíszen", amikor az atomerőművekből a vonat el próbálja szállítani az atomhulladékot egy biztonságos atomtemetőbe, ezek meg odaláncolják magukat a sínekhez. Ha rajtam múlna, azaz pl. én lennék az adott ország belügyminisztere, én azt mondanám: Fiúk-lányok! El kell ismerjem, hogy nyertetek! Innentől kezdve ez a vonat nem megy sehova! Viszont innentől kezdve a Ti (erkölcsi és anyagi) felelősségetek, ha bármi természetkárosítás, emberek egészségkárosodása, stb. történik a sínen maradt vonattal, ill. annak szállítmányával kapcsolatban. Azt csináltok ezzel a vonattal, amit akartok! DE A SAJÁT PÉNZETEKBŐL, A SAJÁT FELELŐSSÉGETEKRE!!!
Nem tudom, mit mondanának erre a lelkes tüntetők.
Meg arra is mit mondanának, hogy amikor az atomerőművek ellen tüntetnek, akkor kimenne egy kormányalkalmazott (bármelyik országban), és szépen elkérne egy nyilatkozatot tőlük, ami arról szól, hogy "Én XY jelen nyilatkozattal kinyilvánítom, hogy ezentúl a saját villanyszámlám dupláját szeretném fizetni, mert ezzel szeretnék hozzájárulni az atomerőművek bezárásához". Ki írná ezt alá??? Ugye-ugye kollektivisták, más farkával könnyebb verni a csalánt...

dr. Aullah 2011.03.30. 05:32:41

Látom nagyon szajkózod, hogy az állam rossz gazda. Igazából belekötni nem tudom, mert jelenleg így van.
De.
Támadt egy őrült ötletem: Mi lenne akkor, ha ahelyett, hogy földbe dugnánk a fejünket... mi lenne ha megpróbálnánk jó gazdává tenni az államot. Azt ne mondd, hogy bárki lenne ott, az ugyanúgy elpazarolná, mert ebben nem hiszek.
???

Baldrick68 2011.03.30. 06:49:19

@Jani haverja:
Gyermekmunka...
Én ezért nem veszek direkt semmiféle NIKE márkájú terméket.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.30. 07:02:05

@poszt.
A munkanélküliségi adatok a hivatal véleménye - ezért kirúgjuk őket.
A hivatal feladata, hogy a kormányt támogassa.
Majd a fidesz közli a számokat.
Nem is kell ilyen statisztikai hivatal.
A leveles-válaszos alkotmánykérdést is feldolgozta simán a fidesz hivatal és dolgozó nélkül - per has.
Az az 1 millió új állás meg már be is van töltve. 1 millió fidesznyik rokony már hízlalja belőle a svájci bankszámláját,
hogy jó partik legyenek a szaporulataik.

Orbán sosem hazudott az embereknek.

Grigorij Pantyelejevics 2011.03.30. 08:33:50

@Index.hu főadmin: "Az a baj, hogy nem hiszitek el, hogy a kormányzás jót akar. "

Hogy ne hinnénk! Sőt! Nem is hisszük, tudjuk. Ez a kormányzás csak jót akar. Az összes jót. Magának.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.30. 08:34:05

@Aullah: Pedig de. A jelenlegi politikai elit minden tagja csak a saját zsebét tömi, kvázi rablógazdálkodás van. Nagyon kevesen érdekeltek abban, hogy valami HOSSZÚ távon működőképes legyen. Az államot nem lehet jó gazdává tenni.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.30. 08:36:08

@Jani haverja: Ez a komment nagyon tetszik! Esküszöm megcsinálnám, ha lenne rá lehetőségem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 08:49:46

@Aullah: Pedig sajnos az van, hogy az emberi természetből adódóan senki nem vigyáz a másik tulajdonára igazán. Nem muszáj ahhoz lopni, hogy a közös pénz eltűnjön, elég nem törődni vele, akkor magától elfolyik, rosszabb esetben meg ellopják. Ez a világon mindenhol, és mindig így volt, így van, és mindig is így lesz. Puszta biológia az egész.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 08:57:36

@Tzimisce: Én is szívesen megcsinálnám, vannak már próbálkozások ilyen társadalomra az USA-ban, ha érdekel, nézz utána a Tea Party mozgalomnak.

Egyébként az egyik ősöm a két Vh. között bíró volt egy faluban (jelenleg a polgármester a megfelelője). Ő nem fizetségért lett bíró, hanem azért, mert abban a faluban ő volt a legtehetősebb ember, és erkölcsi kötelességének érezte, hogy valami jót is tegyen. Elhatározta, hogy normális utat épít (építtet) a szomszéd faluba. Összehívta az embereket, elmondta, hogy ő a költségek 50%-át állja, a másik 50%-ot dobják össze a többiek. Így is lett. Így viszont mindjárt volt gazdája a pénznek, nem is lett elherdálva, az akkori kornak megfelelő frankó út lett belőle, és nem is került vészesen sokba. Lehet ezt így is csinálni pl.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.03.30. 09:26:11

@Molenaaar: Közgazdaságilag lufi amit populista szósszal nyakon öntöttél. Bizalmat ébresztő alkotmányon kívül az állam, a Párt semmi mást nem tehet a gazdaságért, és gondolom ha azzal készen van hátradől és nézi ahogy az ország a Kánaán felé elkezd robogni, mert idefut minden befektető hogy jaj de biztonságos, itt akarom mindenemet tudni...a különadók, a magas áfa, az égben tanyázó jövedéki adó, a hihetetlen járulékpontok, a visszamenőleges hatállyal érvényesített törvények országában...ja, hát a jogi karon meg a polgári körökben biztosan ezt képzelik...

Jurganov 2011.03.30. 09:27:24

@Jani haverja: aham :) tetszett ez a történet, szvsz egy nagy kamu, de jól hangzik :) a gazdag ember mint megváltó :) ennyire hülyék lennénk?
más: az állam rossz gazda? na most, te vagy a lopós részhez tartozol, vagy túl ostoba vagy, vagy ostobának nézel minket. az állam rossz gazda szlogen azoktól jön akiknek érdeke, hogy az emberek azt higgyék, hogy amikor ellopnak valamit akkor valójában jót tesznek...vicc. amennyiben hiszel ebben, olvass történelmet. na, olvasom az előző hozzászólásaidat is, és látom, hogy az okoskodás nagyon megy.

Marcellusca 2011.03.30. 09:49:27

@Seduxen: Óóóóó, bazeg, ott (is) olyan összefonódások, haveri kör van, hogy azt már követni sem lehet. :(
Gondolom, Budai "úrnak" erre sincs ideje. :)

Pfejjj, mocskos ...

Marcellusca 2011.03.30. 10:02:46

@Seduxen: Ja, és milyen ügyesen altatják a kormánybiztosok fizucsökkentését és a Bp-en lakással rendelkezők támogatásának csökkentését. :(((

kej 2011.03.30. 10:06:15

@Seduxen: aljas prolitempó. semmi különbséget nem látok a nokiás doboz és a részvénypakett között. bár mivel jogászok, valószínűleg védhető a tranzakció.

a poszthoz:

www.origo.hu/allas/20110330-maradt-a-115-szazalekos-munkanelkuliseg-a-ksh-korrekcio-utan.html

off: megint lebuktak a kétféle fordításban megküldött alkotmánnyal:(((
már számolni sem érdemes a stiklijeiket. csak az a baj, hogy mi zsírunkon híznak:(((((

Marcellusca 2011.03.30. 10:10:52

Valamijjjéééé aktuálisnak érzem:

www.youtube.com/watch?v=AagQes8Q6zY&feature=player_embedded

/Köszi, Margarita! :D/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 10:13:08

@Jurganov: A történet nem kamu.
De ha már a történelmet hozod fel, volt többek között pl. egy olyan ember is, akinek a nevével manapság gyakran példálóznak. Úgy hívták az illetőt, hogy Gróf Széchenyi István...
Ő is a saját vagyonával kezdte a közjót szolgálni...
Akik meg jelenleg példálóznak a nevével, azok nemhogy a saját vagyonukból nem szolgálják a közjót, hanem az emberek vagyonát ERŐSZAKKAL (adó) elveszik, lecsípik a maguk által gondolt jussot, a maradékot meg talán a közjóra fordítják (ha marad egyáltalán valami), általában elég rossz hatásfokkal.
Ennyi a különbség egy Széchenyi, meg egy Orbán, vagy Gyurcsány között.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 10:24:16

@Jurganov: És még egy dolog: Te írtad: "az állam rossz gazda szlogen azoktól jön akiknek érdeke, hogy az emberek azt higgyék, hogy amikor ellopnak valamit akkor valójában jót tesznek"
Ez nem igaz, a lopás az lopás mindenhogyan. Én azt írtam, hogy sajnos az állami tulajdonnal nem lehet kikerülni a lopást.
Egyébként pedig nem vagyok lopós, csak ismerem az emberi természetet. Ez puszta biológia, semmi más.

Seduxen (már NEM dr.) 2011.03.30. 10:26:14

@kej: van még egy nagy különbség: a jelenlegi nemzeti színű masnival van átkötve :(((

kej 2011.03.30. 10:31:27

@Seduxen: tudod, hogy van a mondás: ha lecukrozod a szart, attól még szar marad:((((

szaktatar 2011.03.30. 10:38:19

@Panther_V:
"sz új Alaptörvény segíti a magyarokat, szilárd lelki támaszt ad"

1. a "szilárd lelki támasszal" kitörölhetik a valagukat. azzal senki nem telik meg a gyomra, és nem tudja vele kifizetni a közmű számlákat.
2. aki olyan sötét, hogy baxxa elolvasni a 1949. XX. törvény régi és mai verzióját, az csak egy tudatlan szavazógép.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 10:42:00

@Jurganov: És még egy meglepő dolog: Hamarosan családostól egy olyan országba költözöm, ahol büdös nagy a korrupció, kb 50%-át a közpénzeknek ellopják, míg itt Magyarországon ez az arány csak kb 25%-os.
Hogy miért költözöm oda önszántamból: Azért, mert itt Magyarországon az állami újraelosztás 55%-os, ott meg nincs 15%. Számold már ki, hogy ebben a büdös, korrupt országban egy átlagember fizetésének hány százalékát lopják el a politikusok, és milyen az arány itt! Itt egy átlagember 100.000 Ft-jából ellopnak 13.750 Ft-ot, abban az országban meg 100.000 Ft összegből ellopnak 7.500 Ft-ot. Nagyon nem mindegy!

szaktatar 2011.03.30. 10:46:15

@Index.hu főadmin:
"Az senkit nem érdekel, hogy az ország talpraállítása egy hosszú folyamat, nem megy egyik napról a másikra."

őőő... 2002-óta a fityisz egyfolytában szajkózta, hogy képesek azonnal átvenni a kormányzást, és az országot kihúzni a válságból.
(majdnem) egy éve hogy kormányon vannak. és alkotmányon tökölnek, a gazdaság rendberakása helyett

Viktus 2011.03.30. 10:51:54

Szlovákiában maximálnák a nyugdíjakat
Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter azt javasolja, hogy a jövőben szabjanak felső határt az öregségi nyugdíjak nagyságának.

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&place=index_kapcsolodo&nID=478160

ezek a tótok mindig előttünk járnak

Viktus 2011.03.30. 10:54:06

@Index.hu főadmin:

Nem is rögtön várta az ember, de v.mi javulás mutatkozhatna így lassan a ciklus negyedénél ... de a szitu az, hogy a gazdasági szabadságharc meg ilyesmi mókák miatt a kkv-k döglődnek a multik meg a külön adók miatt nem szakítják meg magukat a munkahelyteremtés oltárán.
Talán a vármegyésdi helyett lehetne foglalkozni először a gazdasággal aztán a rizsával ... a ciklus jórésze a rizsázásra megy.

Molenaaar 2011.03.30. 11:20:46

@Jani haverja:
Bocsánatkérés elfogadva.
Ez egy véleményblog és szerintem is jogos a túlzott állami újraelosztás, az öngondoskodás mellett érvelni.

Egy általános megjegyzésem lenne. Egy pillanatra gondoljunk bele, hogy az állam az végül is mi? Hogyan és miért alakult ki? Ha jobban megnézzük az állam is csak mi vagyunk. Egy közös vállalkozás meghatározott ügyek vitelére. (rendfenntartás, igazságszolgáltatás, honvédelem, pénzverés stb.) Vannak olyan területek, amelyek jobb, ha egy ellenőrizhető kézben összpontosulnak, mint sok ellenőrizhetetlen. (mindenkinek saját pénze legyen, magánhadseregek osztanak igazságot) Hogy melyek ezek a területek pontosan az vitatott. Az emberi természet tényleg olyan, hogy magának és nem másnak akar dolgozni. Ha a munka gyümölcse elfolyik a bürokráciában, érdemtelen rászorulókra költik az igazságtalan. Sőt ami még rosszabb, fenntarthatatlan.

A rabszolgaság, női és gyermekmunka intézményét azért hoztam fel, hogy egyértelművé tegyem, az összehasonlítás bizonyos kereteken túl nem működik. A munkanélküliség 20. századi fogalom és nem lehet egy az egyben visszavetíteni az időben.

@csizsikpizsik: Bizalmat épít és fenntart. Jogrendszer, pénzrendszer, közigazgatás közegészségügy és közbiztonság. Ezek az állami feladatok. (nem teljes csak, példálózó, ahogy a jogi karon mondják az undorító aktakukacok: exemplifikatív felsorolás) Ez olyan mint a mosogatás egy éjjel nappali étteremben, folyamatos munka, igazából sosem lehet hátradőlni.

picur3ka 2011.03.30. 11:27:17

@Viktus: Az azert kemeny, hogy csak varmegyeznek. Mondjuk inkabb a media csak ilyen rizsakkal foglalkozik.

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_stat.stat_torv_int?P_CKL=39&P_KIHIR=I

Viktus 2011.03.30. 11:32:43

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Kézzelfogható gazdaságélénkítés nincsen amit adnak az egyik kezükkel bukta a másikon ... mellette meg építik ki a kommunista uralomhoz hasonló háttér rendszert a hivatalokból a hozzáértőket kirúgják helyette rokonok, cimborák kerülnek be a rendszerbe akiknek sok fogalma nincsen az adott szakterületekhez. Jó vége nem lesz nem erre szavaztunk tavaly.

Viktus 2011.03.30. 11:37:28

A Fidesz népszerűségvesztése ellenére egyik ellenzéki erő sem képes reális alternatívát nyújtani a kormánnyal szemben - írja legutóbbi tanulmányában a Méltányosság Politikaelemző Központ.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-423293

Ez a Fidesz szerencséje ...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 11:44:25

@Molenaaar: Szerintem az államnak egyetlen feladata lenne: a REND fenntartása. Természetesen ebbe beletartozik a honvédelemtől a rendőrségen át a bíróságokig minden ilyen jellegű tevékenység. Persze az állam ezt sem tudja jól csinálni, de ha nem csinálná, akkor anarchia lenne, tehát még rosszabb. A REND fenntartása ugyanis azért fontos, hogy mindenki tudjon nyugodtan DOLGOZNI, hogy el tudja tartani saját magát, meg a családját.
Szerintem minden más feladatot (pl. oktatás, segélyezés, stb.) nyugodtan rá lehetne bízni az emberekre, megoldanák azt maguk, hidd el összefognának! Csak ez az összefogás akkor ALULRÓL SZERVEZŐDŐ, ÉS ÖNKÉNTES lenne, és ez jó.
És hidd el, hogy az emberek legalább 90%-a alapvetően jóindulatú, és adakozna önként pl. a ténylegesen rokkantak javára. Most azért nem adakozik önként, mert azt gondolja magában, hogy az állam tőle így is-úgy is elveszi az adót, tehát innentől kezdve az állam feladata pl. a segélyezés, ő a magáét már megtette azzal, hogy befizette (ill. elvették tőle) az adót.
A pénzrendszer már nem biztos, hogy teljesen állami feladat. Az USA pl. tök jól elvan elég régóta állami jegybank nélkül.

Molenaaar 2011.03.30. 11:49:40

@Jani haverja:
"Szerintem minden más feladatot (pl. oktatás, segélyezés, stb.) nyugodtan rá lehetne bízni az emberekre, megoldanák azt maguk, hidd el összefognának!"
Ugyanezt mondom! De hogy képzeled ezt az összefogást? Szerintem az emberek összefognak és létrehozzák az intézményeket, az államot. Megosztják a munkát, hogy ne kelljen mindig foglalkozni minden kérdéssel.

Most megyek munkálkodni, este megint leszek. Ha nem válaszolok emiatt van. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 12:00:43

@Molenaaar: Csak egy utolsó gondolat. Az állam egy nagyon nagy szervezet, távol az emberektől, és tényleg csak a rendfenntartás lenne a dolga. A segélyezésnél simán működhetnek sikeresen magánalapítványok (sok, egyszerre, párhuzamosan), és minden egyes ember eldönthetné, hogy most éppen a rákos gyerekek alapítványát támogatja, vagy éppen a vakokét. Ez a sok relatív kis alapítvány éppen ezért átlátható lenne, mert amelyik nem átlátható, vagy relatív nagy költségekkel dolgozik, azt a kutya nem támogatná, ezért megszűnne. Hasonló alapítványok egész jó hatásfokkal működnek az USA-ban.

picur3ka 2011.03.30. 12:01:57

@Viktus:

Marha nagy szerencse. En is ugy szeretnek a Nemzeti Vagyon meg ilyen nem letezo dolgok minisztere lenni most, hogy azt el se tudom neked mondani.

Meg a kommunista diktatura mesterhazy-fele Chavez szovegek melysegeire mar nem kene lemenni. Az Simor maffiozo is meg mindig ott van. Ezt a sok voros iszapot igen sok helyrol el kene bizony takaritani.

bandika gazdája 2011.03.30. 12:02:47

@Jurganov: Az állam rossz gazda. Miért van az, hogy vannak országok, ahol az állam jó gazda?! (Svédország, Finnország, Svájc stb.) táncsak nem azért, mert ott a "rossz gazdát" úgy rúgják tökön, hogy nem mer rossz gazda lenni?!

Jurganov 2011.03.30. 12:06:59

@Jani haverja: "Úgy hívták az illetőt, hogy Gróf Széchenyi István..."..gondolom tudnál még mondjuk 10 példát hozni. én nem. adó: mindenütt elveszik erőszakkal, mindenütt leveszik a sápot, csak a % nem mindegy.
"Ez nem igaz, a lopás az lopás mindenhogyan.".. amiről én beszélek az az, hogy amikor meglopnak akkor betolják ezt az "állam rossz gazda" f*szságot, az egyszerű népek meg kajolják mintha ingyen volna. annyit mondanék, hogy ne higyj el mindent elsőre, gondolkodj.
"Szerintem az államnak egyetlen feladata lenne" az államnak elég sok feladata van/lenne-és reméljük nem fognak döntéshozó helyzetbe kerülni az olyan emberek mint pl te...aki szerint a középkor jó volt és visszasírja ( a gazdagok bármit megtehettek, és bármennyi szegény ember élete árán is fenntartották a RENDet)
"A pénzrendszer már nem biztos, hogy teljesen állami feladat. " ennek kellene főként állami feladatnak lennie..

Viktus 2011.03.30. 12:10:03

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Jah csak a narancs iszap sem jobb ráció ... jobb lenne szakmai alapon kezdeni a reformokat. Ki érdekel Mesterházy? ami itt felénk zajlik pl. mostanság a Fidesz érában ahhoz képest a szocik káderpolitikája lóf*sz volt.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.03.30. 12:10:50

Korrigálták az adatokat, az egy év alatti 35 ezres növekedésből lett 18 ezer. Ennek fényében kicsit erős az a tegnapi feltevés (melytől többen is "rettegtek"), hogy a Fideszből telefonáltak le, hogy javítsák az adatokat :-)

Bee-zony 2011.03.30. 12:15:01

@Jani haverja: Az elméleted: ha az állam nem adja magánkézbe az állami vagyont, akkor azért rossz gazda, ha pedig magánkézbe adja, akkor azért.
Van, akinek sehogy se lehet kedvére tenni. :)
Legyen neked valami alaposan szétprivatizált dél-amerikai ország, ahol a víz is magántulajdonban van, és ha nem fizeted a horribilis vízdíjat, akkor lehet szomjan halni; és magán-vasúttársaság, amiből a harácskapitalista tulajdonosok kiszedik a pénzt, a biztonságra viszont nem költenek, mert az sokba kerül, elvinné a haszon nagyrészét, és előbb-utóbb következik a nagy baleset – ahogy Kolontáron is.

A köz- és magánvagyon csapdájáról és tragédiájáról bővebben itt (angolul):
Tragedy of the commons
en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_commons

Tragedy of the anticommons
en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_anticommons

Jurganov 2011.03.30. 12:15:03

@bandika gazdája: kicsit mellélőttél :)
@Jani haverja: ember, te szedsz vmit? adj nekem is :) az alapítványok nagy része azért létezik mert pénzt lopnak el a segítségével, és igen, az USA-ban is. sőt. másik kérdés: miért költözöl el? itt rend van, a többit meg oldd meg magad. nektek úgyis ez jön be, akkor meg?

Jurganov 2011.03.30. 12:18:37

@Bee-zony: hoznál pár példát arra, hogy mikor tesz jót az állam ha magánkézbe adja a dolgokat? mondjuk a víz-villany-gáz szolgáltatást.vagy a közlekedést. vagy akármit ami számít.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.30. 12:28:53

@Molenaaar: hol itt a bizalom erősítése? - akiket többszörösen és folyamatosan becsapnak, átvernek, kihasználnak, lenéznek, megsemmisítenek... azoktól vár el a kormányzat bizalmat? Aki engem hülyének néz, hazudik nekem, áltat és kizsigerel és semmibe vesz.... annak én nem adok bizalmat. Talán, ha nem ezt kellene tapasztalni belőlük!?
Kohézió? Tervszerűség? - kiről van szó? - mert ezek egyike sem jellemző a kormányodra. A fideszre az jellemző, hogy fundamentumai szerint magának szerez hatalmat, kiváltságokat... és nagyon nagy ívben szarik mindenki más érdekeire - azokat inkább csak folyamatosan csorbítja, a jogi üzelmeiről nem is beszélve. Nehogy már várjam a diktatúrájuk kiépülését.... és még tapsikoljak is a jogaim elvételéhez.... sőt! Legyek bizalommal irántuk?! - ki akar nyírni, meg akar semmisíteni! - téged és néhányótokat bizonyára nem. De bájglikám, ez egy ország! Nem 40ezer párttag önös érdeke és sületlen játszadozásainak helyszíne!!!!!!!

picur3ka 2011.03.30. 12:32:41

@Viktus:

Szerencsesek voltatok akkor.

Itt irja zero, 3 milka valahanyszazezer ember dolgozik. Milyen gazdasag elenkito megoldasod van?

A benyujtott gazdasagi csomag mindenkinek tetszett, beleertve az American Chambers Budapest, az USA a legnagyobb kulfoldi toke az orszagban.

Privat befekteto nem fog olyan helyekre menni, ahol kepzetlen, rugalmatlan, immobilis a potencialis munkaero, raadul meg az infrastrukturat is szetszedik. Ezeknek a problemaknak az elsodleges kezelesehez allami befektetes szukseges. Penz meg nincs. Sakk-matt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 12:41:49

@Jurganov: Hidd el Széchenyin kívül is tudok mondani nem tízet, sokkal többet. Meg a sok névtelen, aki nem hatalmas vagyont adott, mert kisebb volt a vagyona.
Hogy miért költözök el? Mert a saját magam által becsületesen megkeresett pénzt saját magam szeretném elkölteni, és arra, amire én jónak látom. Nem szeretném, hogy más mondja meg nekem, hogy mi jó nekem. Itt nem lehet becsületes munkával pénzt keresni, mert elveszik tőled.
Pénzrendszerre sikeres példa az USA. Ha holnap csődbe menne az egész amerikai pénzrendszer, akkor is hány évig is volt Dollár??? Ennyi idő alatt hányféle pénz is volt Magyarországon???
Az USA-ban lévő ÁLLAMILAG NEM TÁMOGATOTT alapítványok hogyan is lopnak???
Itt nincs rend, és nincs jogbiztonság sajnos, persze abban az országban sem tökéletes mindez, de szimpatikusabb, és egyszerűbb a jogrend, kevesebb pl. a kiskapu, pont az egyszerűség miatt.
@Bee-zony: Az állam amíg privatizál, addig igenis rossz gazda. Hála Istennek utána már nem gazda, és ezért nem lehet rossz gazda:)
Magánvasutak: Pl. Svájcra is ezt mondanád???
Ahova költözöm ott a vízszolgáltatók között VERSENY van. A legtöbb városban a házaknál nincs is vízóra, kb. 500 Ft havidíj ellenében korlátlanul használhatod a vizet, a szennyvizet meg oldd meg magad, csak ne szennyezd a környezetet, mert akkor viszont kíméletlenül megbüntetnek. Itt Magyarországon jelenleg több, mint 1.000 Ft-ot fizetek a víz m3-éért csatornadíjjal együtt.
Kolontár meg a tipikus példa, hogy a magyar állam még az egyetlen feladatát, a REND fenntartását is ilyen hatásfokkal tudja végezni. Egy normális országban simán, pillanatok alatt behajtották volna a MAL-on a kártérítést, ugyanúgy, ahogy a Mexikói öböl olajkútkatasztrófájánál is simán behajtották a BP olajtársaságon. Még a kollektivista Obamának sem esett túlzottan nehezére mindez.

Jurganov 2011.03.30. 13:02:56

@Jani haverja: értem. tudnál mondani, de nem mondasz mert....mert csak. hihető és reális :)
gondolom vmi közel-keleti országba mész, ahol az állam tényleg csak a rendfenntartásra tud elkülöníteni. csak, hogy tudjam, bort iszol-e ha már vizet prédikálsz.
"..alapítványok hogyan is lopnak" mondjuk elnyúlják a pénzt? ja nem, ilyet sosem tennének, hiszen gazdag és jó emberek vannak benne. mint a magánnyugdíj-biztosítókban. vagy az egészségbiztosítókban. de hopp, hiszen azokkal is megtették.
a pénzről meg annyit, hogy az usa pénzrendszere jó. csak éppen mi is részese vagyunk, mint rabszolga :) tehát nem jó :)
az usa pénzrendszere azért van még egyben, mert azok akik felhasználják nem engedik, hogy menjen a saját útján.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 13:37:18

Példák: nézd meg a történelmet, de segítek: Ha már Széchenyinél járunk, akkor abból a korból: az 1848-as kormánytagok döntő többsége, meg egy csomó akkori parlamenti képviselő mind az alsó-, mind a felsőházból.
Más példa más korokból: Rákóczi Ferenc, de még a maga módján Károlyi Mihály is. Igaz, hogy Károlyi hülyeségeket gondolt, de azért ő is a saját vagyonával kezdte a földosztást...
És folytathatnám a végtelenségig.

Nem közel-keleti országba megyek, viszont olyan emberek közé, akik szeretik megtartani maguknak a SAJÁT pénzüket, úgyhogy az ilyen Fideszes-MSZP-s politika ott nem nagyon jönne be.

Ha egy államilag nem támogatott alapítvány vezetői lopnak az alapítványból, akkor előbb-utóbb senki nem fog annak az alapítványnak adakozni, mert nem akarja a SAJÁT pénzét kidobálni az ablakon. Ha én bármire odaadom a SAJÁT pénzem, akkor annak utána nézek, hogy jól költöm-e el. Ez éppúgy vonatkozik egy kiflivásárlásra (száraz, fonnyadt kiflit nem veszek meg pl.), mint bármifajta alapítványi támogatásra.

Magánnyugdíj, és magán egészségbiztosításra két nagyon sikeres, és ismert példa: USA, Svájc. Én valahogy szeretnék bármelyiknek a nyugdíjasa lenni öregkoromban, meg szeretnék ott a SAJÁT biztosításom terhére betegnek lenni, ha már egyszer úgyis mindenkinek meg kell betegedni egyszer.

Azt nem érted meg, hogy nem az állami tulajdonnal van a legnagyobb baj (ez csak a kisebbik baj), hanem a MONOPÓLIUMMAL, AZAZ A VERSENY HIÁNYÁVAL!!! Ha nincs verseny bármiben, onnantól kezdve drágán fogsz sz@r minőséget kapni abban a dologban. Ezért is nem jó az állami tulajdon, de ugyanúgy nem jó a magánmonopólium sem.

Ez a mondatod nagyon tetszett: "az usa pénzrendszere azért van még egyben, mert azok akik felhasználják nem engedik, hogy menjen a saját útján."
Látod, Te magad bizonyítottad, hogy a pénzrendszernél semmi szükség nincsen az államra:)

Azt pedig ne várd, hogy a Dollárt fenntartók, és a Dollár stabilitásában érdekeltek úgymond jótékonysági intézményként nézzenek kis hazánkra:) Nekik a Dollár fenntartása az érdekük, és ez természetes is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 13:58:34

@Zigi: Tipikus példa, hogy az állam beszedi az adókat (sokat) többek között a hajléktalanellátásra, és valójában ezt a feladatát sem végzi el. A magas adók miatt viszont magas a munkanélküliség (a kutya nem jön ide befektetni már, sem magyar, sem külföldi), és ezért egy ilyen szerencsétlen embernek biztosan nem jut munka, mert van helyette legalább 50 másik, aki ugyanúgy szeretne dolgozni, és még nem hajléktalan.
Mielőtt még valaki nekem esne, hogy "de hát az autógyárak bővítenek", csak elmondanám, ha az én cégem kapna 8,1 millió Ft-ot minden egyes ember után ajándékba az államtól, akkor én is bővíteném új emberekkel a cégemet. Így viszont felszámolom, és elhúzok máshova.

Bee-zony 2011.03.30. 14:14:33

@Jurganov: Elég jól meg lehet saccolni az állami (közösség) és a magántulajdon helyes arányát. A végletek a rosszak, a túlállamosítás (szocializmus), és a szinte mindent magánkézbe adás (pl. Dél-Amerika, vagy Mexikó, ahol a gyenge állam nem bír el a drogbárókkal).
Víz-villany-gáz privatizálás: volt "A nagy kiárusítás" c. elrettentő film ezügyben...
www.vedegylet.hu/privatizacio/6info.html
Közműveket nem privatizálunk, sem olyan dolgokat, aminek olyan sokba kerül a fenntartása és karbantartása, amennyi a magántulajnak nincs; ott a magántulajdonos nem lesz jobb gazda, mert kiszedni ugyan bárhonnan ki tudja szedni a pénzt, viszont amikor be kellene invesztálni milliárdokat a jobb működéshez, vagy csak a szinten tartáshoz, az már nincs – úgyhogy az a nagy méretű dolog jobban le fog pusztulni, mintha állami kézben lenne.
Az más kérdés, ha valaki felépíti a vállalkozását, és nagy lesz, mint pl. a Microsoft, mert az nem a privatizálásról szól.
Tőkeszegény embereknek nagy méretű üzemet, gyárat, BKV-t, vasutat a tulajdonába adni egyenlő a gyors lepusztulással és katasztrófával. Nagy méretű céget kis tőkéjű ember nem fog tudni jól fenntartani. Ahol pedig részekre lehet bontani a dolgot, pl. mindenkinek csak a saját járművét kell fenntartani, ott a hatékonyság és gazdaságosság lesz kérdéses, mert egy nagyvállalat gazdaságosabb, mint sok kicsi ugyanarra a feladatra – de csak akkor, ha a nagyvállalatból nem lopnak ki pénzeket. A Főtávos távfűtésnek is gazdaságosabbnak kellene lennie, mint a tömbházaknál az egyedi kazánoknak – és mégsincs így, mert adó és mindenféle egyéb formában le van rabolva a Főtáv; százmilliós hűtlen kezelés, ilyenek… Rablógazdálkodással bármit veszteségessé lehet tenni.
Nincs kizárva, hogy ha mindenki a magán-buszát működtetné a BKV-nál, a kevesebb lopás és a nagyobb érdekeltség miatt így lenne a jobb. De mit lépnének erre a Demszky-Hagyó-féle pártapparátcsikok, hogy nem lehetne lopni, és megszűnne a kifizetőhely?
A törököknél pl. magán-mikrobusz rendszerrel van megoldva a közlekedés sok városban.
A svájci vasút (SBB-CFF) is egy érdekes képződmény, és ott az állami vasút ugyanolyan jól működik, mint a magánvasutak, és egyik sem olcsó.
Itt jön be a képbe az, hogy korrekt, jól működő, és gazdaságos csak akkor lesz az állam, ha korrekt és hozzáértő emberek működtetik, nem pedig tolvajok. Ez ugyanígy érvényes a magáncégekre is, csak ott a bukás kevesebbeket érint.
Hitvány emberekkel a legjobb elvi rendszer se lesz jó, mert a működtetők lezüllesztik és elszabotálják a saját korrupt, tolvaj szintjükre – és lehet keverni-kavarni az állami és magántulajdon arányával, akkor sem lesz jó. Rossz anyagokból, szarból nem lehet jó várat építeni. Sehogy, semmilyen tervrajz alapján sem. Esetleg meg lehet próbálni a legkevésbé rosszat, de a jó szintjét így sem fogja elérni, és lehet mutogatni, hogy a szomszéd rétje és országa mennyivel jobban néz ki.
A szükséges emberi minőséget semmi mással nem lehet kiváltani, csak a szükséges emberi minőséggel, és minden további erre épül fel.

eszkep 2011.03.30. 14:23:45

"A Fidesz nem szarozik, csak nem letelefonáltak a KSH-ba?!"

Ezt nem tudom, miből feltételezi zero, valószínűleg azért, mert el sem olvasta végig az általa belinkelt cikket...

eszkep 2011.03.30. 14:25:15

"A kormányt 1 hónapig semmi más nem érdekli, csak az új Alkotmány. Nincs is annál fontosabb."

Rossz direktívákat kapott zero... Az inde-es doktrína szerint túl gyors az alkotmányozás, nem túl lassú! mi lesz így az index-es linkkel?!?!?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 14:43:21

@Bee-zony: Te sem érted: Mindennek a titka a VERSENY!
A svájci vasút pedig olcsó, ha a színvonalát, és azt nézed, hogy milyen terepen megy. Azt a vasúti pályát meg kellett építtetni, és folyamatosan üzemeltetni kell. Az ott nem az Alföld...
Közműveket simán lehet privatizálni, csak ott is biztosítani kell a minél teljesebb VERSENYT a különböző szolgáltatók között. Néhány évvel ezelőtt a magadfajták el sem tudták képzelni, hogy ugyanazon a vezetékes telefonvonalon többfajta szolgáltató között is lehet választani. Vízzel, villannyal, gázzal ugyanezt meg lehet csinálni. Csak itt ugye ezekben az ágazatokban a privatizáció úgy zajlott, hogy az állami monopóliumot felváltotta a magánmonopólium. Ez viszont tényleg nem sikeres dolog. És mi az hogy nincs tőkéje egy cégnek? A világon számtalan cég létezik MINDEN ÁGAZATBAN, amelynek a tőkéjéhez képest a magyar GDP eltörpül. Abban viszont tényleg igazad van, hogy nagy értékű dolgot nem szabadna privatizációkor kispénzű embernek adni, mert nem tudja fenntartani.

guma 2011.03.30. 14:43:38

@eszkep: ne csúsztass!

gyors mert 1 hónap alatt ez nem beszélhető, egyeztethető,( stb) át,- meg!

lassú, mert népszavazásra, közmegegyezésre nincs idő (mert a nép 60 oldalt meg sem ért! DDDD)!
"lassú", a hivatalos fordítók sem találták a megfelelő szavakat, kifejezéseket ezért "kiegészítéseket ők voltak kénytelenek írni!!!
ezalatt meg még mindig a minisztériumok hatásköreinek kevergése megy és stb, ...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 14:58:50

Na itt egy jó cikk országunk gazdasági zseni vezetőiről:
index.hu/gazdasag/blog/2011/03/30/valoban_4_2_szazalek_lett_a_hiany/

Januárban Matolcsy még büszkén jelentette be, hogy tartani tudtuk a 3,8-as hiánycélt. Gratula.

Jurganov 2011.03.30. 15:17:45

@Jani haverja: verseny :) te valami fiatal gyerek vagy akkor, jól van rádhagyom innentől :) verseny, meg gazdag messiás . köszönöm, ilyen jót régen röhögtem. amúgy annyi f*szságot összehordtál itt fél nap alatt amennyi másnak hetekre sok lenne :)
@Bee-zony: egyetértek veled, ami fontos (lenne) itt is, az az, hogy a pártfunkcik FELELŐSSÉGET vállaljanak a tetteikért. mivel sok ember életéről döntenek, én magam a saját életüket tenném fel tétnek. ha lopnak közpénzt akasztassanak fel. ha olyan döntést hoznak amiről előre lehet tudni, hogy gáz-akkor is :) stb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 15:26:16

@Jurganov: Elmúltam 40, és éppen ezért nem dőlök be a FELELŐS KORMÁNYZÁSOS és hasonló gyerekmeséknek. Én még éltem a szocializmusban, elég is volt belőle, úgyhogy még egyszer nem kérek belőle, ezért aztán inkább lépek.
Azért hidd el, hogy a szocializmus is a VERSENY hiánya miatt bukott meg. Az akkori NSZK-ban sorra gyártották a jobbnál-jobb autókat pl., az NDK-ban meg 15 évet kellett várni egy Trabantra. Gratulálni tudok csak ehhez is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 15:35:35

@Jurganov: Hogy egy kicsit művelődjél is: Ezt a blogot TÉNYLEG KÖZGAZDÁSZOK írják, nem Matolcsy-féle kóklerek: eltecon.blog.hu/

Érdemes néhány posztját elolvasni.

Ironfist 2011.03.30. 15:41:12

@Molenaaar:
Ezzel pont azt akartam mondani, amit olvastál. Mi nem világos?

@eszkep:
Dolgozz inkább!

trojka 2011.03.30. 15:46:30

@Redmaster: "Mi kommunista ifjak indulunk, mert bennuk apáink reménye,..."
Apáink már elporladtak...mi sem vagyunk már ifjak...a gyerekeink sem...unokáinknak mit fognak majd hazudni? (vagy minden kezdödik elölröl?)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 16:02:31

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Ez a címe: "Gyurcsány: Ha úgy alakul, visszatérek"

Magánvélemény: Jaj, csak azt ne!!!

molaris 2011.03.30. 16:34:29

"""Hogyan fognak a munkahelyek kinőni a földből? Na, ezt senki nem tudja. """""
Egyszerű mint a faék, vagy mint az angol pázsit:
Locsolni kell naponta és hetente nyírni.XDXD

Jurganov 2011.03.30. 17:01:55

@Jani haverja: nem szívesen mondok ellent, de gazdasági verseny mint olyan nem létezik. persze, etetik vele az embereket, de valójában nincs. ha már felhoztad az autógyártást mint példa: hol is tartunk most? van 2-3-4 nagyobb konglomerátum ami autókat gyárt-különböző névvel- nekik viszont jobban megéri egyeztetni az árról mint versenyezni(most is ezt láthatod).És amelyiknek az anyaországa többet tud beletenni az még inkább növekedni fog, ezáltal megfojtja a kisebbet-majd felvásárolja. ez mindenre igaz. a piac szabályzó szerepe mint olyan nem létezik.ezt nem én mondom, ezt nálam sokkal okosabb emberek mondják (persze az is igaz, hogy az önszabályozó piac hihetetlenül logikátlan -az erősebb kutya b*szik rendszerben nincs könyörület).
közgazdászok írják a blogot? nagy valakik? mint bajusz lajos?(bokros) aki kiáll a gyenge kormány-erős magánszféra mellett, de nagyvonalúan elfogadja, hogy az állam megmentse a magánbankját majd ugyanúgy lop tovább? akik ugyanazt hajtogatják mindig, de megmagyarázni a gondolatmenetük következetlenségeit nem tudják? mint te? vagy kik írják?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 18:39:33

@Jurganov: Az ELTÉN tanítanak közgazdaságtant. És általában Nobel díjas közgazdászokkal példálóznak...
Autógyártásra ellenpélda: Igaz, hogy jelenleg beszűkült a piac, és relatív tényleg csak néhány autógyártó maradt talpon, és ők is kooperálnak, tehát jelenleg nincs meg a klasszikus szabad verseny, de épp most lép az a 4-5 kínai gyár a piacra. 4-5 év múlva egészen biztos vagyok benne, hogy meg fognak jelenni az európai, és az amerikai piacon is, és már nem silány minőséggel. Erről cikkezik mostanában itt az Indexen a Totalcar. Úgyhogy megvan a piac önszabályozása ismét. Nem lehet horror áron adni silány minőséget, mert óhatatlanul megjelennek új szereplők.
A másik ellenpélda a Vodafone megjelenése a világ mobilpiacán anno. Detto ugyan az. Valakinek hirtelen sok pénze lett (örökölt egy horror vagyont), és befektette egy számára nyereségesnek tűnő üzletbe. Le is törte az árakat az akkori mobilpiacon minden országban. Úgyhogy Marx életének legnagyobb tévedése az, hogy a nagyhal megeszi a kishalat, és ez katasztrófa lesz. Az igaz, hogy a nagyhal megeszi a kishalat, de mindig maradnak kishalak is, meg új nagyhalak is megjelennek teljesen más ágazatokból, úgyhogy a piac önszabályozó.
De mondhatnám a PC-ken lévő Windows OP rendszert is. Néhány éve még úgy látszott, hogy megdönthetetlen monopólium. Azóta az Apple is elkezdett rohamosan fejlődni, meg a különböző Linuxok is (főleg az üzleti szférában növelte brutálisan a részarányát), úgyhogy pár év múlva a Windows is a jelenlegi árának a töredékébe fog kerülni.

Én milyen következetlenséget nem tudtam megmagyarázni? Szerintem én cáfoltam meg konkrét példákkal a Te összes következetlenségedet. Te max. úgy vitatkoztál velem, hogy én elég hülyeséget írtam, meg hasonlók. Példák? Én minden állításomat példákkal igazoltam (most is). Úgyhogy nem értem miért írsz ilyeneket.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 18:41:34

@guma: Hát őszintén szólva nem lepett meg, de jó, hogy belinkelted.

Jurganov 2011.03.30. 19:29:05

@Jani haverja: :( most beégtem. tényleg, 4-5 kínai autógyár...pláne 4-5 olyan kínai autógyár amelyik eredményesen szállhat szembe mondjuk a vw-vel. kissé hihetetlen számomra.sőt, nagyon hihetetlen. de amennyiben tényleg igaz lenne, és kína dob egy kis pénzt az autógyártásba-akkor is ugyanott vagyunk-csak nem a német-japán-amerikai helyett német-japán-kínai lesz a nagy hármas. persze vannak még autógyártók, de olyanok akik bezavarnának olyanok nincsenek. ők szabják az árakat, alakítják a kínálatot, stb. ott már annyira nagy a várható haszon, hogy le vannak osztva a területek. és ez minden területen így van. a vodafone-ra nem igazán tudok mit mondani, nem nagyon követtem figyelemmel, bár egész egyszerűen logikátlannak tűnik az, hogy pont ott ne lenne meg a kompromisszumkészség, és pont ebben az üzletágban ne tudnának megegyezni a nagyok. vagyis nincs igazi versenyhelyzet, annyi van, hogy akinek van elég pénze és sínre tud tenni egy egész ágazatot országos és/vagy kontinens szinten-és ki tud magának hasítani egy kis koncot az beáll a sorba. vagyis ha a többiek 100 ft/perc áron működnek akkor ő is.+-5. és ha megnézed ez érvényesül is. van az a szint ami alá egyik sem megy. pedig megtehetné-hiszen mondjuk angliában ugyanaz a szolgáltatás olcsóbb/ingyenes. itt nem. vajon miért?
nem konkrétan rád gondoltam mint olyan valakire aki nem tudja megmagyarázni a logikai bakugrásokat, de ha már magadra vetted:
"Közműveket simán lehet privatizálni, csak ott is biztosítani kell a minél teljesebb VERSENYT a különböző szolgáltatók között."- kérlek akkor magyarázd el nekem ( mindig érdekelt volna egy jó kis poénos magyarázat ebben a témában), hogy itt mire gondolsz?
vegyük mondjuk a villanyt. kiépített rendszer, közvetlen eladás (termelő-vásárló), a lehető legnagyobb haszon. hogy számszerűsítsem: ha 1 kg áram előállítása 10 forint, és a vevő által fizetett összeg 110. akkor 100 forint a haszon.ha 210-et fizet akkor 200. mi lehet az oka, hogy be kell vonni egy harmadik személyt? mennyiben jár jobban az állam? mi lehet jobb ennél? milyen versenyhelyzetet tudsz elképzelni amikor mindkét fél jobban jár ennél?

Bee-zony 2011.03.30. 20:15:09

@Jani haverja: "A svájci vasút pedig olcsó, ha a színvonalát, és azt nézed, hogy milyen terepen megy."
Én „valamiért” a jegy árát nézem; ha a magyar az átlagos ár (Ft/km), akkor Svájc drága, India olcsó (és ez is betölti a funkcióját, és jól).
Próbáld ki, vonatozzál sokat magyar fizetésből Svájcban, és figyeld, hogy milyen ütemben fogy a „zseton”. :)

"Néhány évvel ezelőtt a magadfajták el sem tudták képzelni, hogy ugyanazon a vezetékes telefonvonalon többfajta szolgáltató között is lehet választani."
Gratula, már most sem a magyar valóságban élsz.
Már 2005-ben volt Tele2, a „telefonáljon olcsóbban” szlogennel; és nem csak hogy orrba-szájba nyomatták a reklámjukat, hanem fel is hívták a Matávos ügyfeleket, hogy térjenek át; aztán csődbe mentek, és átvette őket valamelyik másik. A lényeg meg az, hogy nem volt érdemes áttérni az egyik vezetékesről a másikra.
További jó versenyzést. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 20:22:07

@Jurganov: Az egyik kínai autógyár épp most vette meg a Prius hajtásláncának a licencét a Toyotától. Azt hiszem mai Totalcar cikk volt. Ez csak egy példa.

A VERSENY lényege a minél több szereplő, ez akadályozza meg ugyanis azt, hogy az adott terméket, szolgáltatást biztosító cégek kartellbe tömörüljenek. Minél több a versenytárs egy adott szegmensben, annál kisebb az esélye a kartellezésnek. Ez színtiszta matematika.

Vodafone: A megjelenésekor tényleg letörte az árakat, mindenhol a világban, itt Magyarországon is. Az más kérdés, hogy itt kevésbé, mert itt azóta is csak 3 mobilszolgáltató van. Ahova én megyek lakni reményeim szerint, ott 5 mobilszolgáltató van, pedig abban az országban sokkal kevesebben laknak, mint itt Magyarországon. Szerinted hol kisebbek a szolgáltatási árak?

Áramszolgáltató: A kérdésed ezt a részét nem értem: "mennyiben jár jobban az állam?". Az államnak ugyanis egy áramszolgáltatásnál nem kell jól járnia, sőt ideális esetben köze nem lenne egy fogyasztó és egy szolgáltató között létrejött szerződéshez.
Arra a kérdésre, hogy milyen versenyhelyzetet tudok elképzelni az áramszolgáltatásban, a válasz az, hogy ugyanolyant, mint a vezetékes telefonszolgáltatásban, vagy a gázszolgáltatásban. A gáznál is belépett az EMFESZ a piacra, egyből olcsóbb lett a gáz, ami ugyanazon a vezetéken jött. Az persze egy másik kérdés, hogy jelenleg az EMFESZ nem szolgáltat, ennek viszont az oka az orosz állam beavatkozása a piacba, és nem az EMFESZ balféksége. Egyébként még így sem jártak rosszul a gázfogyasztók, mert egyrészt max. annyit fizetnek, mint az EMFESZ előtti időben, de sokan még annyit sem, mert az EMFESZ elkezdte az árversenyt, és most már a többi szolgáltató, aki eddig csak a saját területére koncentrált, is elkezdett próbálkozni a másikak területéről is kedvezményekkel vevőket csábítani. Az áramszolváltatónál az MVM az akadálya a szabadabb piacnak, TEHÁT MAGA AZ ÁLLAM. De ez azért állítólag lassanként módosul, és nyíltabb lesz a piac. Ha tényleg így lesz, meg is fog látszódni a villanyszámlán, mert olcsóbb lesz az áram. Egyébként nehogy azt hidd, hogy ilyen őrült haszonkulcsok vannak. Egyrészt van hálózati veszteség (sok), másrészt itt Magyarországon nagyon sokan lopják az áramot. Az elmúlt pár nap hírei erről szóltak, hogy hányat füleltek le ilyent. Namost a lopósok villanyszámláját is Neked, meg nekem, meg a többi becsületesnek kell kifizetni, ha ezt nem tennénk, akkor csődbe menne az áramszolgáltató, és senkinek sem lenne árama. Nincs olyan horror haszon az áramszolgáltatásban. Pocséklás az MVM-nél az van bőven, de mit lehet egy monopolhelyzetben lévő állami cégtől várni?

Jurganov 2011.03.30. 20:44:35

@Jani haverja: szép volt, megpróbáltad :) akkor fussunk neki még egyszer:
ha állambácsi y összegért állít elő valamit, és szeretne x összegű hasznot mondjuk a villanynál, akkor y+x= amennyit én fizetek az áramért. a képlet jelenleg így néz ki: x+y+z ( a szolgáltató haszna)= amit én fizetek az áramért. vagy szerinted x+y>x+y+z. ha jól értem amit írsz. belekeversz holmi versenyt, mint divatos szót, de a képlet akkor is az amit felírtam.
"szolgáltatást biztosító cégek kartellbe tömörüljenek" pont ezt mondom, hogy a kartell létezik, kis és nagy léptékben is és a legtöbb amiben reménykedhet egy új játékos az az, hogy befér közéjük. ez a jelenlegi felállás. ha nem így lenne akkor az általad példaként felhozott vodafone pl levinné az árakat mondjuk az anglilai szintre-ezzel durván alávágva az itt jelenlevő másik 2 szolgáltatónak, de nem. az történik, hogy az otthoni profitnál visszafogják magukat és ezért "elnézik" nekik azt amit itt tesznek ( sőt, segítséget is kapnak). mint minden nagyobb cég.
"áramszolgáltatásnál nem kell jól járnia"-de, jól kell járnia hiszen ő az ELADÓ ebben a tranzakcióban. de mondhattam volna akár khon urat is. mert jelenleg azt magyarázod, hogy khon bácsinak a, nem kell jól járni; b, khon bácsi nem tudja a terményét olcsóbban adni mint az a kereskedő akinek khon bácsi eladja. ez érdekes így, nem? :) másrészről az államnak rengeteg fontos feladata van/lenne-még akkor is ha te nem igazán látod ezt át, illetve szerinted nem kellene megtennie azt a valamit. persze ha a te gyereked tud iskolába járni, kap ellátást, tudja használni az utat ( amiért valszeg pénz kérnél) akkor mindenki más le van...., de hál' Istennek ott még nem tartunk.
"Az egyik kínai autógyár épp most vette meg a Prius hajtásláncának a licencét a Toyotától." ööööö, ezt nem értem. ezzel a hajtáslánc-licence-el fogják lesöpörni a toyotát? vagy mi a lényeg?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 20:45:43

@Bee-zony: Ja, az indiai vasút olcsó, és éppúgy be is tölti a funkcióját, mint a svájci, tetejében ezek az okos indiaiak kitalálták, hogy sokkal több ember között osszák meg a vonatüzemeltetés költségét:
kepfeltoltes.hu/view/110330/646027435images_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/110330/images1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/110330/images2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ez itt csak 3 kép az indiai vasútról, a neten találsz kismilliót. Ugye svájci a színvonal...

Az pedig hidd el, hogy a kutyát nem érdekli, hogy Te vagy én meg tudjuk-e fizetni a svájci vasutat. Megvan arra is a fizetőképes kereslet, hidd el (különben pillanatok alatt tönkremennének a svájci vasúttársaságok). Az, hogy mi nem, vagy nehezen tudjuk megfizetni, az a mi szegénységi bizonyítványunk, ugyanúgy, mint az, hogy eredeti Rolexet sem tudunk venni, meg Ferrarit sem. A minőséget mindig meg kell fizetni, és nem mindenki tudja.
2005-ben még nem volt érdemes egyikről a másikra áttérni, most már viszont érdemes szétnézni. Azonkívül a vezetékes drót nem csak telefonálásra alkalmas, hanem pl. internetezésre is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 21:11:06

@Jurganov:
1./ Az állam ne állítson elő semmit, hanem tartsa fenn a RENDET, mert ez lenne a feladata. Ne avatkozzon a piacba, mert rosszat csinál MINDIG.
2./ A kartellnek, mint már írtam, annál kisebb az esélye egy adott szektorban, mennél több a versenytárs. Ez a megoldás, és ilyenkor az állam feladata az, hogy biztosítsa a minél szélesebb körű, tisztességes versenyt, ami a RENDFENNTARTÁS fogalomkörébe tartozik.
3./ Angliában hány mobilszolgáltató van? (tényleg nem tudom) Azért valószínűsítem, hogy több, mint 3. Valószínűleg ezért nem könnyű ott kartellezni, és ezért alacsonyabbak az árak. Ja, meg ott nincs távközlési különadó...
4./ Állami segítséget én egyetlen cégnek sem adnék, sem kicsinek, sem nagynak, sem külföldinek, sem magyarnak. Ellenben negyedannyi adót vetnék ki MINDEN CÉGRE.
5./ Az a baj, hogy ebben az áramtranzakcióban az állam is eladóként szerepel. Többek között ezért drágább itt az áram, mint máshol.
6./ Az én gyerekem magániskolába fog járni (jövőre megy iskolába), ami teljes egészében díjköteles és egy büdös vassal nem járul hozzá sem a magyar, sem a másik ország állama, hanem én fogom fizetni.
7./ Te írtad: "ööööö, ezt nem értem. ezzel a hajtáslánc-licence-el fogják lesöpörni a toyotát? vagy mi a lényeg?" A lényeg az, hogy a kínaiak ezt a hajtásláncot, és az akkumulátorokat jóval olcsóbban fogják gyártani, mint a japánok, és itt lesz a verseny. Azonkívül ezt a hajtásláncot most már két külön úton fejlesztik tovább erről a nem rossz alapról kiindulva, és itt is eldől majd a versenyben, hogy a japánok, vagy a kínaiak tudnak olcsóbb, takarékosabb, stb. autókat gyártani. A licencet azért vették meg a kínaiak, mert kellett egy kész alap, amiről könnyebb elindulni. Persze el is lophatták volna, de akkor jogi problémák miatt nem tudták volna a későbbiekben forgalmazni az ebből kifejlesztett autókat sem Japánban, sem az USA-ban, sem pedig Európában. Az, hogy megvették a licencet, egy komoly bizonyíték arra, hogy ténylegesen akarják ezeket a kocsikat Kínán kívül is forgalmazni.

Jurganov 2011.03.30. 21:38:14

@Jani haverja:
6, éreztem :) aki ennyire erőlteti ezt a "verseny van" dolgot-ellentétben a józan ésszel, az csakis egy olyan ember lehet aki a, ostoba; b, ebből él. te ez utóbbinak tűntél
1,ne röhögtess már ember, elég késő van már ehhez. gondolkodj kicsit, most nincs kedvem leírni amit akarok, de olyan kulcsszavakban gondolkodj mint pl: egy kézben összpontosul, vagy zsarol, vagy ilyesmi. tehát egyrészről van pár dolog amit NEM SZABAD magánkézbe adni. ennyi. amennyiben tényleg nincs rálátásod, hogy mi a franc történik a világban akkor csak vedd elő a legmocskosabb fantáziád és gondold végig. gazdasági verseny VS globalizáció. ki nyer? mit tesz utána? hogyan nyerhet, hiszen a verseny miatt lehetetlen? akkor?
2,ez egy kicsit zavaros így :) ne szóljon bele de szóljon bele? mikor? és az már nem kommunizmus(rosszrosszrossz)? ha már áramról beszéltünk: amikor 2 szereplő van? vagy 3? számítanak-e azok akiket az egyetlen, nagy szolgáltató kreált? ez így jól hangzik, de ez nagyon nem rendfenntartás és igazából vannak olyan dolgok amiket nem szabad magánkézbe adni. mert mi történik ha khon bácsi akar valamit? elhajtják. de ha khon bácsi kezében van a gázszelep és kemény tél van? akkor megkapja.
3, te tényleg hiszel abban amit írsz, ugye? ott nehezebb kartellezni. ezért olcsóbb a telefon, a banki szolgáltatás, a kocsi, a minden. ugyanúgy németországban. nem azért mert odahatnak ha pl. a deutsche telekom nem tud magától elérni és teszik ezt azért mert szilárd támaszai az országnak, hanem azért mert OTT nem tudnak kartellezni, ITT viszont igen. :)
4, mivel a cégek gazdagok-meg tudják venni a politikusokat-kapnak állami juttatásokat, támogatásokat. EZ a valóság. elvileg nem járna, de elvileg a gazdasági verseny is létezik.
5, majdnem :) x+y>x+y+z., tudod. erre válaszolj. miért olcsóbb megvenni a kereskedőtől mint az eladótól?
7, amint már írtam. HA kína rendesen odateszi magát akkor kihasíthat egy kis szeletet a tortából-beveszik a kartellbe. de ez nem verseny.

Cateran 2011.03.30. 22:16:56

@Jurganov:

Ugye tisztaban vagy vele, hogy angliaban csak London es vonzaskorzeteben elnek annyian, mint egesz Magyarorszagon? Itt siman adhatjak a dolgokat olcsobban, mert a felvevopiac kategoriakkal nagyobb. (azt hinne az ember, hogy ez trivilais, de ezek szerint nem..)
Masreszt pl angliaban a gaz, a villany, a viz is a versenyszferaban van, tobb szolgaltato kozul lehet valasztani..nincs is ezzel semmi baj...pl www.ukpower.co.uk/regional_energy_prices/2-East%20Midlands/320-Nottingham%20
ez van ahol en lakom:)

Bee-zony 2011.03.30. 22:19:53

@Jani haverja: „Ez itt csak 3 kép az indiai vasútról, a neten találsz kismilliót. Ugye svájci a színvonal...”
Ahol lógnak kifelé a vonatból, az elővárosi szokott lenni, nem távolsági.
Az egymilliárd lakosú Indiában, ahol „mindenki” úton van, persze hogy van baleset – ahogy a sokkal kisebb Magyarországon is van.
Svájcban még soha nem volt vasúti baleset, és a repülő sem zuhan le; főleg ha Swissair? (2002-ben szűnt meg a cég, előtte volt egy igen csúnya lezuhanás elektromos tűz miatt, és a hozzá tartozó per.)
A Swissair 111-es járatának katasztrófája
hu.wikipedia.org/wiki/A_Swissair_111-es_j%C3%A1rat%C3%A1nak_katasztr%C3%B3f%C3%A1ja

Lehet találni képeket, amelyek különleges helyzeteteket mutatnak be. Az átlagos normális, az „nem érdekes”.
Átlagos:
www.indiarail.co.uk/indrail.htm

www.irfca.org/gallery/main.php

Nem átlagos:
www.thepalacesonwheels.com/

picur3ka 2011.03.30. 22:32:52

Sokaknak itten, tudnam ajanlani az enter billentyut.

@Bee-zony:

Ne farasszal mar, millioknak nincs meg budija se, mint a cigok itthon.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 22:39:02

@Jurganov:
6./ Igen, én eddig is a versenyből éltem, 16 éve vállalkozó vagyok (ja, és soha egy fillér állami támogatást nem igényeltem, és nem is kaptam). Az, hogy ma éppen nem kellett dolgoznom, és itt b@szhattam a rezet, az egy kivételes alkalom.
1./ Pont az a lényeg, hogy ne 1 kézben összpontosuljon egy adott terület. Ebben az egy esetben lehet elkerülni a zsarolást, és egyebeket. Egyébként a globalizáció pont a minél szélesebb, földrajzi gátaktól megfosztott versenyről szól. Ezért jó. Tehát nincsen ilyesmi, hogy globalizáció VS. verseny. Aki viszont a versenyben lemarad, az keressen más megélhetést. Én vállalkozóként pl. nem versenyzek a multikkal, mivel úgyis vesztenék, hanem megtaláltam azt a piaci rést, ami a multinak nem éri meg. Mert ugyanis a multi egy hatalmas, viszonylag tehetetlen, kevésbé rugalmas szervezet. Mivel én megtaláltam a piaci rést, így csak a hozzám hasonló kisvállalkozókkal kell versenyeznem (mert természetesen más is megtalálta ezt a piaci rést). Ezt csinálom 16 éve több-kevesebb sikerrel.
2./ Pedig a rendfenntartásban benne foglaltatik a tisztességes verseny biztosítása is. Még itt, ebben a tökéletlen Magyarországon is létezik pl. olyan állami hatóság, hogy úgy hívják, hogy Gazdasági Versenyhivatal. Az már egy másik kérdés, hogy itt Magyarországon ennek a hivatalnak mennyit ér a munkája... Többek között ezért is drágább pl. a távközlés, mint Angliában, mert ez a hivatal enyhén szólva is hiányosan végzi a munkáját.
3./ A Deutsche Telekom üzletmenetébe nem szól bele a német állam. Ellenben ott nincs távközlési különadó, kisebb az ÁFA, stb. Ez is az árakat befolyásoló tényező. Meg az is, hogy több mobilszolgáltató van ott is, mint 3.
4./ Mindig is lesz a világban gazdag cég, én remélem, hogy egyre több. Itt a politikusokat azért tudják megvenni, mert magasak az adóterhek, és így a cégek azzal tudják zsarolni a politikusokat, hogy elmennek máshova, ha nem kapnak kedvezményt. Pedig milyen jóleső volt pl. a Kókának anno begurítani egy autógumit a sajtótájékoztatóra, hogy bejelentse, gumigyár épül Dunaújvárosban, és ez mennyi munkahelyet jelent. Ez a politikus célja, hogy elhitesse a néppel, hogy ő majd megold minden problémát. Munkahelyet teremt pl. Pedig munkahelyet TÉNYLEGESEN ALACSONY adórendszerrel lehet csak teremteni, akkor ne félj, jönnének ide a cégek csőstől, nem kérnének támogatást. Most jelenleg - akármiket is beszél a Viktor, meg a Matolcsy - az EU-ban nálunk a második legmagasabb az adóteher összességében. Pedig az EU átlag is nagyon magas a világ más részeihez képest.
5./ Mi az építőiparnak egy speciális részével foglalkozunk, tehát nem vagyunk kereskedők. Ennek ellenére tudok egy csomó olyan építőanyagot mondani, amit én - a gyártóval való sokéves kapcsolat, és jó viszony miatt - hatalmas kedvezménnyel kapok meg. Még ha ezekre az anyagokra rátennék mondjuk 10% hasznot, akkor is olcsóbban tudnám Neked adni, mint amilyen áron Te ahhoz a gyártótól, vagy egy bármelyik kereskedőtől hozzájutnál. Egy piacgazdaságban ugyanis egy gyártó hadd döntse már el, hogy kinek mennyiért adja a termékét. És ennek semmi köze nincs a korrupcióhoz, ez pusztán alku, ügyesség, meg szerencse kérdése. Persze ahol az állami hivatalnokok is benne vannak az üzletben, ott már sokkal nagyobb a korrupció lehetősége.
7./ Most sincs érdemi kartellezés az autóiparban (sokfajta együttműködés van, de az nem nevezhető igazán kartellnek). A néhány kínai cég megjelenésével pedig a kartellezésnek az esélye gyakorlatilag a nullával lesz egyenlő (túl sokan lesznek, és ilyenkor elég egy kakukktojás, vagy "áruló" és máris borult a mutatvány). Ilyen történt szép lassan az elmúlt évek alatt pl. a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási piacon, ezért egyre olcsóbbak a KGFB-k.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.03.30. 22:53:59

@Bee-zony: Svájci vonatok: Nem emlékszem komolyabb svájci vonatbalesetre. Ezen kívül a svájci vonatok pontosak, kényelmesek, és akkora távolságok vannak az országon belül, mint egy indiai elővárosi vonalon:), úgyhogy joggal hasonlítottam. Egyébként az általad belinkelt indiai távolsági vonatok is elbújhatnak kényelemben a svájci vonatokhoz képest. Ezen felül Indiában a helyiek vonatozgatnak inkább, Svájcban meg elég nagy a pénzes turisták száma is. Meg Svájcban majdnem mindenhol sz@r a terep, Indiában átlagban sokkal kevesebb helyen.
A Swissair nem emiatt a baleset miatt ment tönkre, hanem mert túl kicsi volt, és nem tudott semmi külöleges pluszt adni, amiért sokan utaztak volna vele. Éppen olyan nemzeti "szent tehén" volt, mint itthon a Malév. Persze a baleset természetesen meggyorsította a csődöt, de amúgy is csődbe ment volna.

X-47B 2011.03.30. 23:45:52

@Molenaaar: Az állam az uralkodó osztály érdekeit szolgálja. Lsd Oroszország ahol az uralkodó osztály az oligarchák (régebben a párt volt) vagy a nyugati demokráciák, ahol ez a polgárság már évszázadok óta.
Mi most itt arról beszélünk, hogy a magyar állam kié legyen? Ki uralkodjon kin? Uralkodjon mindenkin egyetlen párt, gyakorlatilag egyetlen ember? Vagy a polgárság uralkodjon, az állam a polgárság érdekeit szolgálja? Az első politikai erő a hagyományokat és az államtól még a kádári rendszerben függővé tett (sokak szerint azóta is mesterségesen függő helyzetben tartott) szegényebb és a nyugdíjas rétegeket használja föl, a polgári erők pedig az önmagukról gondoskodni képes, önállóbb rétegeket akik jellemzően azt érzik hogy az állam visszaél az ő adóforintjaikkal. Az első elvonás- és állami kontroll-párti a második szabadság, magántulajdon és az állam feletti kontroll (vö: szabad sajtó) párti - mert ez szolgálja az érdekeit.
Mindkét út választható, mindkét irányban lesz sok ellenállás (mert vannak ellenérdekeltek) és mindkét út megmutatta már a történelemben hogy hova vezet, mire képes. Lehet választani kinek melyik végeredmény tetszik, és lehet számot vetni önmagunkkal hogy miért?
De ne fárasszuk egymást mindenféle átlátszó ürügyekkel meg izzadságszagú magyarázkodással. Beszéljünk a lényegről. Polgárság vagy feudalizmus?

Jurganov 2011.03.31. 10:43:50

@Jani haverja:
6, gratulálok. komolyan
1, na neee, ezt le mered írni egy mondatban? hogy a globalizáció jó és, hogy ne összpontosuljon egy kézben valami? te gondolkodsz is mielőtt írsz vagy csak írod amiről azt mondták, hogy igaz. tehát szerinted jó az ha le vannak osztva a lapok, és csak pár piaci szereplőnek van mozgástere (globalizáció) és a többieknek kuss van, találjanak valami "piaci rést" és igyekezzenek kiaknázni míg a multi el nem veszi azt is.hmm.
2,értem. ezt a témakört rád is hagyom, itt alulmaradtál. lásd előző hozzászólásom 3. pontja. vagyis, hogy a gyarmatokon MINDEN drágább. ha te ezt simán ráírod a kedvenc " itt nem tudják olcsóbban adni" hülyeségre, ám legyen.
3,blablabla. ha valamit nem tudnak elérni akkor bizony odahatnak a "szövetséges" kormányok. akár a dt, akár a vw, akár bármely más olyan vállalat nem tud elintézni valamit amelyik elég nagy ahhoz, hogy megvegye a politikusokat. persze, nem szólnak bele az üzletmenetbe-hiszen itt a vállalat a gazda és a kormány a szolga :)
4, ez egy szépen hangzó lufi volt. a te szép világod olyasmi mint a CP világa, ahol semmi nem számít csak a profit, ahol a cégek irányítanak mindent és csak egy szánalom a létezés ( és nem az élet). tehát nem az a megoldás, hogy az itthoni vállalkozásokat erősítjük, nem az, hogy maradjon itt a pénz hanem az, hogy pár multi uralja a világot - mintegy Istenként, és te ennek örülsz.hát...
5,. erre nem igazán tudok mit mondani :) na jó, de: van az a MINIMÁLIS haszon amit az eladó mindenképpen meg szeretne kapni, de nyilván többet mond, hiszen ha alkudsz belőle akkor mindenki örül. ez így működik.-vagyis, az általad hozott példának semmi köze sincs ahhoz amit én kérdeztem. valóban olyan mintha, de nem arról szól. a kérdés az, hogy az eladónak megéri-e a saját boltjában árulni vagy be kell iktatni egy kereskedőt.elvileg a saját bolttal mindenképpen jobban jár.(ugyanazon költségek felmerülnek a kereskedőnél is-eladók, stb). pontosan ezt láthatod a multiknál is, nem vesznek dolgokat-hanem előállítanak. több a haszon.
7, aham :) vagyis ha nem nevezzük kartellnak-hanem mondjuk "együttműködésnek" akkor az már más, akkor már jó...érdekes.

Jurganov 2011.03.31. 10:51:53

@Jani haverja:
6/b. nézz utána mondjuk a haiti-ban történt 1990-es dolgoknak, olyan szavakkal próbálkozz mint, aristide, baseball-labda, élelmiszer export az usa-ba, megszállás és hasonlók.
már akkor is felhasználták a kormányok katonai erejét. akkor mostanra hol tarthatnak?

Prof. Dr. Simon Templar 2011.04.01. 16:21:11

@X-47B: Mindenképpen a polgárság. És ehhez nem kell más ékes bizonyitékot bemutatni mint azokat az országokat, amelyek a protestáns munkaethosz alapján épitették fel az országukat (Finnország, Svédország, Norvégia, Dánia, Hollandia, Nagy-Britannia, Svájc). Ezek az országok nem véletlenül lettek gazdagok, hanem azért mert háttérbe szoritották a tradicionalizmust meg az olyan társadalmi rétegeket, mint amit nálunk a kádári nyugger testesit meg, aki ugyan egész életében teljesen improduktiv munkát végzett (végzett??), a munkához való hozzáállása is ezt testesitette meg (úgy dolgozok, hogy más is hozzáférjen), ugyanakkor elvárná, hogy ezért a teljesen improduktiv életért egy rakat pénzzel jutalmazzák.

Nem a levegőbe beszélek, ajánlott olvasmány Max Weber: A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme (Die protestantische Ethik und Die Geist des Kapitalismus).
Nekem ez az etalon....és a fent emlitett országoknak szintén ez volt, Webertől függetlenül.

Csernus irja valahol: "ha a kismadár nem tanul meg repülni, akkor felfalja a róka"...igen, ennyi a törvény...a probléma viszont ott van, hogy egy csomó ember nem HAJLANDÓ megtanulni repülni, amikor meg felfalja a róka (lásd devizahitelesek), akkor csodálkozik.

Jurganov 2011.04.02. 13:52:25

@James Onedin (aka Zöld Ember): hmm, időnként nem tudok mit kezdeni az olyan emberekkel mint te. aki hihetetlen módon korlátolt illetve kegyetlenül buta. valami hasonlóra a múltkori beszélgetésünk alatt is rájöttem, de ez a hozzászólásod most kegyetlenül odavert. erről egy haverom mondása jut eszembe:" az ilyenek miatt zuhanunk a napba". és tényleg léteztek. nem igazán akarok/tudok mit mondani erre, akkora kegyetlen f*szság. neked egy kegyetlenül beteg szociopata gondolkodásod van. és akkora hülyeségeket írsz le ( főleg mert nyilván nem igazán fogod fel, hogy mit mondasz), hogy csak na. és elhiszem, hogy a szüleid improduktívak voltak, és most csak egy felesleges nyugger mindkettő, és ráadásul még fizettek/fizetnek is érte, de ez nem mondható el mindenkiről. amennyiben te így gondolod az nyilván abból jön, hogy otthon ezt láttad.
a devizahiteleseknél meg úgysem fogod fel, hogy mi történt-ergo felesleges is ismét elmondani.

Prof. Dr. Simon Templar 2011.04.05. 18:15:25

@Jurganov: Nem, tévedsz. A szüleim nyugdijasok, nem nyuggerek, nagy különbség. Egész életükben keményen dolgoztak, kifejezetten produktiv módon, (apámnak pl. van vagy 6 szakmája és használta is őket dolgos élete során) és szerencsére - Isten tartsa meg őket sokáig - végre élvezhetik a nyugdijas éveket. Sőt, hogy mást ne mondjak, édesapám mai napig is dolgozik, pont ott ahol az én vállalkozásom is van és mondhatom neked, többet dolgozik, mint némelyik fiatal. Ha ők nem az itteni sz@rfaszú szockóban kénytelenek élni, nyugaton a Weber-i protestáns polgár élő szobrai lettek volna De. Pontosan ők meséltek még aktiv korukban olyan emberekről, akiket csak azért tartottak bent egy üzem vagy egy gyár vagy egy iroda területén Kádár álszent Magyarországán, hogy ne legyen belőlük KMK-s (feltételezem tudod, mi volt az). Mert egyébként semmirevaló nulla emberek voltak. Apám és anyám kollégái között is voltak szép számmal. Hiába mondták nekik jóindulattal, hogy: "Te X. Y. képezd már magadat a szakmádban, akarjál már egy kicsit több lenni". Nem, sz@rtak bele, megrekedtek egy szinten, mondván "nekem jó igy is". Amikor meg nyuggerek lettek - mert ezekből lettek a nyuggerek - sirt a szájuk, hogy "mér kevés a nyugdij?" Az ilyenek tombolnak az MaSzoP rendezvényein, ezeknek csinált HGY ingyenes utazgatást a mi kontónkra stb. stb. Nem tudom őket sajnálni.

Devizahitelesek: századszor is csak magamat tudom ismételni. Ha jól emlékszem, senkinek nem tartottak sem pisztolyt, sem puskát, sem semmilyen más hentelő eszközt a fejéhez, hogy márpedig vegyél fel azonnal hitelt vagy meghalsz. Mert ez a lényege az egésznek és nem az, hogy 140 forinton vette fel a hitelt, most meg mondjuk 208-on áll a frank. Én is vettem fel hitelt, de már 2007-ben is csak forintalapút és "csak" 420.000-et és nem 10 millát 30 évre, mondván, "ha lúd, legyen kövér". De ha úgy gondolod, hogy ettől szociopata vagyok, ám legyen.

Viszont úgy gondolom, hogy ha az ember egyik kockáról a másikra épitkezik, ha még azt is megnézi, már fiatalon, hogy ugyanazért 600-at vagy 300-at ad-e ki, mennyi vizet, áramot, gázt fogyaszt, hogy biciklivel jár-e dolgozni vagy kocsival és még sorolhatnám, és az igy megtakaritott pénzeket szintén élére álltva félreteszi, akkor nem lesz belőle nyugger, legfeljebb nyugdijas. Csakhogy itt az emberek legnagyobb része fiatalon sem igy gondolkozik, hanem mindent akar, de azt azonnal. És hát ez, itt, nem működik. De szerintem máshol se.

Jurganov 2011.04.05. 20:28:35

@James Onedin (aka Zöld Ember): vagyis ha jól értem lenézhetsz embereket mert kevesebbet értek el az életben min te. vagy mint a szüleid. mert ez jön át a mondandódból. meg sem lepődök azon, hogy a te szüleid sokat dolgoztak és most nyugdíjasok, míg más emberek szülei "improduktív" senkik voltak és most nyuggerek. pedig nem. a szüleid esetében találkozott az akarat és a lehetőség, míg másoknál valamelyik hiányzott. te azokat az embereket szólod le akik vagy rosszul választottak szakmát, vagy kevesebb talentet kaptak születéskor, vagy egyszerűen csak nem volt lehetőségük mert rossz helyre születtek. ez komolytalan. mondd azt amit gondolsz, vagyis, hogy te valaki vagy míg más nem valaki, de ne bújtasd ilyen f*sz köntösbe, hogy "egész életében teljesen improduktiv munkát végzett". én ismerek jó pár olyan embert aki 2 munkahely mellett még földezett is, napi 3-4 óra alvásal és még sincs sehol. mert nem volt meg a szerencse ami kell egy ilyen dologhoz. és ha jobban utánanézel, hogy pl svájc vagy nagy-brittania vagy éppen hollandia miért volt/van olyan jó eleresztve-persze csak ha leveszed a szemellenzőt- akkor meglepődve fogod konstatálni, hogy messze nem a "protestáns erkölcs" miatt. pláne, hogy le mersz írni olyat, hogy "háttérbe szoritották a tradicionalizmust " egy svájc vagy egy angolország viszonylatában. nagyon nem.
természetesen nem kell elgondolkodnod a dolgokon, vagyis azon, hogy egy működő rendszerből ha kiveszünk ezt-azt akkor nem fog működni tovább, meg olyan ostobaságokon, hogy vajon kik és miért vették ki, elég ha elhiszed ami mondanak és szajkózod, amit a szádba adnak, vagyis: úgyse működött volna. nem azért okoz gondot a nyugdíjasok nyugdíja mert ellopták a gyárakat aminek a bevételének egy része arra ment, nem is azért mert öregszik el a társadalom+ akik dolgozhatnának azok vagy nem tudnak hol vagy már külföldön vannak, hanem mert nem a protestáns erkölcs nevében élnek. ugyan már.

a devizahitelesekről meg annyit, hogy-bár neked biztosan nem kell hitel, hiszen csak 420.000-t vettél fel, gondolom valami nagy tv-re- de az emberek jókora részének igenis szüksége van támogatásra, hogy megkezdhesse a saját életét. amikor felvették a hitelt tudták mit vállaltak, ám menet közben megváltoztak a szabályok. és nem tudtak ellene tenni semmit. egy haverom 46 k-s kezdőrészlete most 137k. és nem tud mit tenni, ha nem fizet akkor laknia sincs hol.
hogy te is értsd mire gondolok, valami olyannal szeretném bemutatni amit megértesz. a vállalkozásoddal elvégzel egy munkát, majd miután leadtad a kormány hoz egy rendeletet miszerint te vagy köteles fizetni annyit amennyit kértél volna. neked mennyire esne rosszul ha ezek után valami félhülye p*cs olyannal jönne, hogy " hahaha, a te hibád. megérdemled"?

süti beállítások módosítása