Skip to content


       Szűrés lista

Hány munkáltató-munkavállaló megállapodáson van túl, docens úr?

Elfogadta a kormány az átdolgozott verzióját a Munka Törvénykönyvének, ami azt jelenti, hogy drasztikus változások nem várhatóak a tervezetben.

Először idézném a PR-részleget, Czomba és Giro-Szász duó előadásában:
"Az új Munka törvénykönyve segít abban, hogy 2020-ra egymillióval többen dolgozzanak Magyarországon. Egy új kódex megalkotására többek között azért van szükség, mert a mostani szabályozás nem segített abban, hogy a foglalkoztatottak száma "kitörjön" a 3.700.000 és 4 millió közötti szintről."
 
Ezek szerint az államtitkár úgy gondolja, hogy a Munka Törvénykönyve az akadálya az 1 millió új munkahelynek. Csodálatos felütés.

A HVG készített egy interjút Kiss Györggyel, az új Munka törvénykönyvét kidolgozó szakértői csoport tagjával.
Kiss Györgyöt más munkajogászokkal együtt még a Gyurcsány-kormány idején kérték fel egy új munkatörvénykönyv kidolgozására, ám a 2007-ban nyilvánosságra hozott koncepció ellen fölzúdultak a szakszervezetek, mivel a tervezet nagyban szűkítené a munkavállalók jogait. A zúgolódás most is megvan, csakhogy most ott a kétharmad és a nem ortodox gazdaságpolitika.

3x is végig kellett olvasnom, mert szentól meg volt győződve, hogy csak poénkodik Kiss úr. Sajnos úgy néz, hogy szó sincs viccről.

Fotó: Stiller Ákos


"Magyarországon az állam belement abba a csapdába, hogy egyre több dolgot szabályozott, ezért az új Munka törvénykönyve nagyobb teret enged a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodásnak. Például a jelenleg hatályos törvény többek között azért nem jó, mert megszabja, mekkora legyen a pótlék bizonyos tevékenységekre. Egy kisvállalkozásnak is? Egy nem húzóágazatnak is? Lehet, hogy emiatt fog tönkremenni. Ebben a felek meg szoktak állapodni.
Nagyon fontos a kollektív szerződés új szabályozása is a tervezetben, ugyanis az eddigi törvénnyel szemben nem csak a munkavállaló számára kedvező irányba lehet eltérni az  általános szabályoktól, mert akkor egyetlen munkáltató sem lesz, aki kollektív szerződést fog kötni. A tervezet megszabja, hogy egyes esetekben csak kedvező irányba lehet eltérni, egyes esetekben viszont kedvezőtlen irányba is. A nagyobb megállapodási szabadság beindítja a valamit valamiért játékot, és ennek nyomán elképzelhető, hogy kialakul majd valamiféle erőegyensúly a munkavállalók és a munkáltatók között. Vagy nem – teszem hozzá halkan."


Kiss úr szerintem keni-vágja a munkáltató és a munkavállaló között megállapodásokat, ezért is gondolja, hogy ennek nagyobb teret kell adni. Mert az csak úgy van, hogy a felek teljesen partneri alapon korrekt megállapodásokat kötnek. A pótlékot sem kell a Mt-ben szabályozni, MAGÁTÓL meg fogja adni a dolgozónak a cég, hiszen alig van munkanélküli, biztos nem találna másik dolgozót.

Kiss úr, elmondom, hogy fog kinézni egy ilyen "megállapodás":
-Felvesszük állandó éjszakásnak állandó vasárnaposnak minimálbérért, itt írja alá.
-És az éjszakás pótlék? És a vasárnapi pótlék? Mennyi lesz?
-Vagy aláírja, vagy küldje be a folyosóról a következőt....
 
Szakszervezeti tagok:


"Az új változat már ezt sem teszi, visszakerült ugyanis a szakszervezeti képviselő védelme. Megjegyzem, egyetlen nemzetközi egyezmény nem mondja azt, hogy ilyen módon kellene védelmet biztosítani nekik. Nekem nem fáj, hogy visszakerült, de igazából nem tetszik ez a szabály, és meggyőződésem, hogy senkinek nem használ."


Itt megint ketté kellene választani a dolgokat: az állami vállalatok dugig vannak szakszervezetekkel, szakszervezetisekkel, akik felveszik a fizetést, de a vállalat számára érdemi munkát nem végeznek (pl. Gaskó), viszont egy ember kirúgása miatt is képesek országos sztrájkot szervezni.
Másrészt ott vannak a magánszférában bukdácsoló harmatgyenge szakszervezetek, minimális érdekérvényesítő képességgel, ahol a ha munkáltató nem is nagyon titkolja, ha "ugrálnak" -> repülnek. Lásd a többször kirúgott szakszervezetis a Suzukinál.

Fegyelmi büntetés:


"Jelenleg is sok esetben megvonják a munkavállalók bérét bújtatottan, pedig a törvény nem engedi meg. Akkor ne legyünk álszentek, és határozzuk meg, meddig mehet el a munkáltató. Ha anyagi hátránnyal járó jogkövetkezményt szab ki a munkáltató, az a legújabb tervezetünk szerint nem lehet több a munkavállaló egyhavi alapbérénél. Az első változatban ez hathavi alapbér volt. Másrészt vannak olyan apró kötelezettségszegések, amelyek nem vezethetnek a munkaviszony megszüntetéséhez, viszont a munkáltatóknak mégiscsak lehetővé kell tenni, hogy szankcionálják ezeket valahogyan. (...) 
Ne abból induljunk ki, hogy a munkavállaló mindent megengedne a munkáltatónak, csak hogy munkát kapjon. Induljunk ki abból, hogy a munkavállalónak vannak ambíciói, és elmegy egy szervezetbe, ahol be kell tartania bizonyos szabályokat, különben szankciókkal szembesül. Olyan munkatörvénykönyvet én még nem láttam, amely bebetonozná és mindentől megvédené a munkavállalót."


Azt, hogy miit és hogyan büntethet a munkáltató, nem kell beleírni a Mt-be:


"Erre van lehetőség, de nem kell külön leírni a törvényben. Ez nem egy rovargyűjtemény. Ha figyelembe veszem, amit ön mond, akkor figyelembe kell vennem azt a másik ezer hasonló javaslatot is, amire azt mondják, hogy bele kell írni. Ott van a szakszervezeti képviselet, ott van a polgári perrendtartás, lehet jogorvoslatért fordulni."


Legalább kiderül, hogy milyen filozófia vezérelte őket az új Munka Törvénykönyvének készítésekor:

"- Ez nem azt jelenti, hogy túl nagy teret engedtek a munkáltatóknak a tervezetben?
- Nem. Mindig volt és lesz kényszerhelyzet. Olyan jogszabályt nem lehet hozni, amely a jogi alá-fölérendeltséget megszünteti.
- Ha már eleve alá-fölérendelt helyzet van közöttük, nem kellene talán mégis olyan munkatörvénykönyvet alkotni, amely nem fokozza ezt? És például megvédi a munkavállalókat a legszélsőségesebb esetekkel szemben?
- Tudomásul kell venni, hogy aki nem önfoglalkoztató, az ilyen helyzetben van. Gondolja, hogy úgy él a világ, ahogyan azt a jogszabályokban leírták? Ez a törvény felállítja azokat a szigorú korlátokat, amiken túl nem mehet a munkáltató. Mégis lesz, aki túlmegy. Azonban, ha abból indulunk ki, hogy minden munkáltató így fog tenni, akkor inkább felejtsük el az egész jogszabályt. Ez a tervezet azt feltételezi, hogy van két fél, akik nagyjából tudják, mit akarnak. Ezen túl nem hinném, hogy bele kellene avatkoznunk a döntéseikbe, és például részletesen leírni, mit tiltunk."


Számok, adatok, hatástanulmányok:


"Ez legfeljebb segítheti az élénkülést, azt nem merném állítani, hogy ettől hirtelen munkahelyek fognak létrejönni. (...)
Nem tudom, mekkora megtakarítást eredményez."

 
Kiss György
docens
PTE ÁJK Munkajogi és Társadalombiztosítási Jogi Tanszék

ISKOLÁK
egyetem 1977

LEGFONTOSABB MUNKAHELY
PTE, tud. ösztöndíjas gyakornok 1977-1979
egyetemi tanársegéd 1979-1981
egyetemi adjunktus 1981-1987
egyetemi docens 1987-1998
egyetemi tanár 1998

Tyűha, Kiss úr, látom rendesen végigszopta az éveket a magánszférában, biztos voltak nagy vitái a munkáltatójával a túlórákról, az éjszakai pótlékokról, a vasárnapi munkavégzésről, a ki nem adott szabadságokról, a munkanap előtt közvetlenül megváltoztatott beosztásról ...

A legjobb kezekbe került az új Munka Törvénykönyv kidolgozása, hiszen ki tudhatna többet Önnél arról, hogy milyen is egy munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás ... 

Címkék: közélet válság

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr613328679

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új Munka Törvénykönyve helyett: inkább az Aranybulla felélesztését támogatná a felső 10.000 2011.10.26. 11:38:07

Átdolgozott formájában elfogadta a kormány az új Munka Törvénykönyvét, így - ahogy azt mások már megírták - komolyabb változtatások már nem várhatóak a joganyagban. Az ország leggazdagabb embereit tömörítő Magyar Nemesek Érdekvédelmi Szövetsége (MaNÉSZ...

Trackback: Új Munka Törvénykönyve helyett: inkább az aranybulla felélesztését támogatná a felső 10.000 2011.10.26. 11:34:21

Átdolgozott formájában elfogadta a kormány az új Munka Törvénykönyvét, így - ahogy azt mások már megírták - komolyabb változtatások már nem várhatóak a joganyagban. Az ország leggazdagabb embereit tömörítő Magyar Nemesek Érdekvédelmi Szövetsége (MaNÉSZ...

Trackback: Új Munka Törvénykönyve helyett: inkább az aranybulla felélesztését támogatná a felső 10.000 2011.10.26. 11:29:01

Átdolgozott formájában elfogadta a kormány az új Munka Törvénykönyvét, így - ahogy azt mások már megírták - komolyabb változtatások már nem várhatóak a joganyagban. Az ország leggazdagabb embereit tömörítő Magyar Nemesek Érdekvédelmi Szövetsége (MaNÉSZ...

Trackback: Hány munkáltató-munkavállaló megállapodáson van túl, docens úr? 2011.10.25. 15:02:45

Elfogadta a kormány az átdolgozott verzióját a Munka Törvénykönyvének, ami azt jelenti, hogy drasztikus változások nem várhatóak a tervezetben. Először idézném a PR-részleget, Czomba és Giro-Szász duó előadásában:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzu Petals 2011.10.25. 21:13:31

@Virág et.: Nem baszogatni akarlak, de hiába véded ezt az ürgét. Most nem egy elméleti cikket kértek Tőle és a bandájától, amiről majd a szakma eldönti később, hogy szóra érdemes-e. Itt egy GYAKORLATI tudást igénylő anyagról van szó. Ebben az esetben pedig joggal várja el itt mindenki, hogy ne egy elméleti álmodozó tökéletes világáról szóló szar legyen az új MT. Ez ugyanis lehet, hogy formailag a lehető legjobb, de tartalmilag egy adag fos, vagyis csak egy nagyon szűk rétegnek megfelelő.

Rodeo36 2011.10.25. 21:14:18

@Virág et.: és a többi mi akart lenni? mármint amit előtte bebetűztél? hogy narancsos, grapefruitos vagy mandarinos vagy esetleg szilvás vagy e az a te magánügyed, teljes a szabadság ebben is, de aki a Kiss Seggfej munkatörvénykönyve című fohászát szakmailag megfelelőnek tartja és a Kiss-t mint -elméleti- szakembert említi, hát az elvágta magát nálam a Kiss egy sík hülye és pofátlan is!

Virág et. 2011.10.25. 21:17:33

@Zuzu Petals: Kiss már 2007-ben is ugyanezt tette le az asztalra. Aki ismeri őt, az tudja, hogy az ő tudományos álláspontja egy liberális, kevésbé munkavállaló-párti törvényalkotás irányába mutatott. Mindig is. Egyébként meglepődnél, de sok gyakorlati kollégám is ezen a véleményen van. Főleg azok, akik - hozzám hasonlóan - inkább a munkáltatókat szokták képviselni ilyen ügyekben. Megjegyzem: én nem osztom ezt az álláspontot. Szerintem Magyarországon még nem elég fejlett a munkajogi kultúra, hogy ilyen deregulációs irányba elmozdulhassunk.

Virág et. 2011.10.25. 21:19:42

@Rodeo36: Rendben, ez a te véleményed. Ezt én tiszteletben tartom, de nem osztom.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2011.10.25. 21:45:40

@Syreni: ahhoz képest elég faszán megvédte amit alkottak. :-p életidegen barmok akik csinálják a törvényeket.. azaz mit is beszélek: már nem is csinálják.. lefordítják guglival az EU-s jogszabályokat, köztük olyanokat, amiket a "csúnya" "elavult" szovjet típusú magyarországi agyonszabályozás tökéletesen(!) és legalább ezekben az esetekben tényleg a dolgozó nép érdekében megalkotott több évtizeddel ezelőtt. aztán a félrefordítások miatt nemhogy a jogharmonizáció, de a törvények célja sem valósul meg. káosz, agyhalál. sebaj. jó tudni, hogy az "okosaknak, meg a szépeknek" van olyan túlfizetett "munkájuk" (=haszontalan időtöltési nem-tevékenységük), amiket úgyse fog elérni az a sok állatság, amit ez a "professzor" elvtelenül véd, "magyaráz". gyász..

egyébként meg senkit nem érdekel, hogy ért valaki elméletben a joghoz (ha ért, mert ez sem annyira egyértelmű - ó szidják az elméleti "szakemberek egymást" akár a nagyranőtt ovisok). attól még bőven lehet hülye. sőt kivétel aki nem. az se számít, ha esetleg magánemberként vicces, jópofa, megbízható egyén. menjen sínbohócnak.. és késsen miatta a szegedi "gyors" három órát..

Zuzu Petals 2011.10.25. 21:45:54

@Virág et.: Az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek. Mi még erre nem vagyunk készen sajnos. Én támogatom a "liberális" irányítást, de ahhoz, hogy ilyen lépéseket megengedhessünk magunknak, fel kell nőnie egy kulturált generációnak. Ha a végletekig hergelt kutyát leengeded a pórázról, megeszi az összes tyúkot azonnal. Ahhoz, hogy szabadon lehessen hagyni, már kölyök korától úgy kell nevelni. Ha ezt valaki nem látja be, akkor nem lehet olyan nagy koponya szerintem.

Jurganov 2011.10.25. 22:32:28

@Virág et.: köszönöm. azért mondjuk kíváncsi lennék azokra az érvekre amivel ezt alátámasztják ( a féloldalas szigort ellenzők). azt tökéletesen megértem, hogy egy döntési helyzetnél nem lehet előírni, hogy csak az egyik fél irányába lehet eltérni, na de a munkajogban? ott ahol az egyik fél dönti el, hogy magának jó vagy rosszat tesz? ott vajon mik lehetnek ezek az érvek?

SvenH. (törölt) 2011.10.26. 00:03:07

nem ertem minek egyaltalan az MT...

fizessek meg a jómunkásembört oszt annak fejeben meg nem ohajtja elvesziteni az allasat es bemegy meg hetvegen is melozni...

amugy meg az 1 honap felmondasi is jo vicc...
elmegyek orvoshoz oszt csa...

Sarkalatos hozzászóló 2011.10.26. 01:12:20

Szerintem nem lehet jó az a Mt., ami nem vesz érdemben tudomást a cégméretről. Egészen más egy mikrovállalkozás mindenese, mint egy mamut fogaskereke mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról.

Szakszervezetekre a világon semmi szükség nincs, jogvédelemre jogászok kellenek, nem kommunisták.

A jogi alá- és fölérendeltséget nem értem, az mi? Tudtommal szerződéses partnere a munkáltató és a munkavállaló egymásnak, megállapodnak vállalásokról, és igyekszik teljesíteni mindkettő a magáét, legalábbis ebből kellene kiindulni, nem a földesúr-gyapotszedő nigger viszonyból.

Így elsőre ez a véleményem.

Kis ember 2011.10.26. 03:37:12

@Sarkalatos hozzászóló:

"jogvédelemre jogászok kellenek,"

ztán ki fizeti a jogász 15.000 forintos órabérét? A melós az 1500 forintos órabéréből?

Virág et. 2011.10.26. 07:36:02

@Jurganov: Csak találgatok, de feltételezem, hogy egy olyan piaci helyzetre épít, ahol a munkavállaló könnyen talál új állást, a munkáltató pedig épp ezért megbecsüli a jó munkavállalót. Ez az alapja az egyenlő feleknek és az egyenlő feltételekkel történő foglalkoztatási tárgyalásoknak. Magyarország nem ez az ország.

Mások meg azzal érvelnek, hogy az emberek többsége így sem kap sem műszakpótlékot, sem túlóra pénzt. Sokan még az ebédszünetüket sem tölthetik el. Pedig ezeket - elméletben - a jogszabály tartalmazza, csak a munkáltatók (rendszerint a kkv-k) ezeket nem adják meg. A többség mégsem rohan a bíróságra, hanem lenyeli a békát. Ez az álláspont szerint képmutatás és értelmetlen olyan szabályokat a jogszabályban hagyni, amelyeket a gyakorlati alkalmazás következetesen nem tart be. Ha már valaki római jogot említett, akkor hadd mondjak ellent magamnak és én is ezzel példálózzak: desuetudo, azaz a normarontó szokásjog. Ha törvénybe foglaljuk, hogy holnaptól csak piros sapkában lehet a metróra szállni, de ez a lőtéri kutyát sem érdekli és mindenki sapka nélkül száll fel ezután is, akkor egy idő után a jogalkotó általában enged és kiveszi a társadalom által el nem fogadott részt a jogszabályból.
Én - jelen esetben - ezzel sem értek egyet. Szerintem attól, hogy tudjuk, hogy a munkáltatók többsége tudja, hogy a munkavállaló ki van szolgáltatva neki és ezért bármit megtehet vele (törvénytől függetlenül), az még nem ok arra, hogy a jogalkotó ne próbálkozzon. Ha csak egy munkavállaló esetében is eredményeket érünk el, már megérte. Ha kivesszük, tömegével fog romlani a munkavállalók helyzete pl a multiknál is, ahol eddig azért jogkövetőbb volt a gyakorlat. Azt sem hiszem, hogy ettől ugrásszerűen megnőne a foglalkoztatottság. Piac nélkül, csupán munkaügyi szabályozással nem lehet munkahelyeket csinálni. Ha nincs piacképes vállalkozás, akkor nem lesz pénz új munkahelyre sem.

Apafarkas 2011.10.26. 07:49:58

@bandika gazdája: Ne haragudj, de ha te ezt 10 évig tűrted, akkor egy lúzer vagy, aki megérdemli, vagy annyira megfizettek, hogy megérte neked. Egyik esetben sem jogos a sírás.
Senki nem tart pisztoly senki fejéhez, hogy dolgozzál. Legfeljebb éhen halsz. Mindenkinek azt kell eladnia, amije van. Ha valaki mogyorót ér a piacon,. az majomnak való munkát kap érte.

2011.10.26. 08:12:35

@Apafarkas: Azért a kkv szektorban nem ilyen egyszerű... mondjuk csináltok hárman egy éjjel-nappali közértet, akkor bizony gyorsan neked szegezik a kérdést, hogy "jó, te elmész szabira, de addig ki fog helyetted a pult mögött állni?" Vagy dolgozol egy herebogyó-bögyörítő kisvállalatnál, el is engednek szabadságra, de közben a munkádat senki meg nem csinálja helyetted, és amikor visszajössz két hétig túlórázhatsz, hogy utolérd magad, most akkor volt értelme elmenni?

Kivlov 2011.10.26. 09:46:04

le kell nullázni a segélyek 90%-át.
a pénzből adót csökkenteni meg állami beruházásokat indítani.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2011.10.26. 09:55:50

Ez egy fasz! A kép meg mindent elmond róla!

A régi mondás máig igaz:
Aki tudja, csinálja.
Aki nem tudja csinálni, igazgatja.

Ezt a pöcsfejet meg simán bebasznám egy tizenheted osztályú magyar kájeftébe, ahol egy igazi Magyar Vállalkozó Béla lenne a főnöke. Esetleg biztosítási ügynöknek vagy vigécnek!

Ott megtanulná miért is tüntettek a szakszervezetek.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2011.10.26. 09:56:35

A mondás helyesen:
Aki tudja, csinálja.
Aki nem tudja csinálni, igazgatja.
Aki igazgatni sem tudja, tanítja.

Gyurma Pappa 2011.10.26. 09:58:58

@Jurganov: Nem igazán értem, hogy miről beszélsz. Sehol nem mondtam, hogy egy szakács ugyanazt csinálja, mint egy kohász. Azt mondtam, hogy ma is sokkal rugalmasabban kezelik a munkaszerződéseket, a munkaviszonyokat, mint azt a törvény megengedi, ami megegyezés a normális munkavállaló és a normális munkaadó között. Nem mondtam, hogy 12 órát kell dolgoznia bárkinek, annyit mondtam, hogy ma is van olyan, aki 12 órát dolgozik, és nem _csak_ azért, mert kényszerhelyzet, hanem mert így működik az iparág. Jelenleg, hiába mész bele abba, hogy 12 órát dolgozol, hiába _akarsz_ Te is 12 órát dolgozni, ha kijön a munkaügy, megbünteti a munkaadót, hiába mentél bele, hiába egyeztél bele Te is.

Ma is sok gennyláda munkaadó van, hiába szigorú törvény. Kap egy bírságot? Cég kidob, új cég csinál, és megy tovább minden, ugyanúgy. De a jelenlegi törvény azt is bünteti, aki nem akarja kidobni a cégét, nem akar csalni, de megélni meg nem tud máshogyan, és ráadásul a munkavállaló is érdekelt, mert ő is meg akar élni.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2011.10.26. 10:02:33

@Virág et.: Mivel lassan a Ph.d ösztöndíj alacsonyabb lesz a minimálbérnél, ezért ez a kijelentés már nem igaz. Ha valaki tudós akar lenni, és nem akar éhen halni, akkor dolgozik valahol még mellette. Vagy elmegy egy olyan országba ahol megbecsülik...

Muad\\\'Dib 2011.10.26. 10:02:37

"...Tyűha, Kiss úr, látom rendesen végigszopta az éveket a magánszférában, biztos voltak nagy vitái a munkáltatójával a túlórákról, az éjszakai pótlékokról, a vasárnapi munkavégzésről, a ki nem adott szabadságokról, a munkanap előtt közvetlenül megváltoztatott beosztásról ..."
Nem ezzel van a probléma. Semmivel nem lennénk előbbre, ha valamelyik magáncég igazgatóját kérnék fel szakértőnek. Kovács2 X János hegesztőt pedig még sem kellene megbízni a terveztet kidolgozásával, csak azért, mert neki nagy tapasztalata van a munkavállalókat illetően.

Az egészben inkább a szomorú, hogy úgy vacak, ahogy van. Ráadásul szembe megy a fityesz minden ígéretével. Ismét egy olyan terület, ahonnan az állam kimenekül, aztán majd lehet mutogatni a magáncégekre, hogy milyenek már. Persze felelősségvállalás a valódi szabályozásra az nincs, ahhoz kellene némi bátorság is. Egyébként tulajdonképpen ez a szabályozás a "neoliberális" politikai irányzatnak nagy kedvence lehetne, ha nem pont a fidesz hozta volna össze. Mindamellett szégyen, hogy pont ott nem vállalnak felelősséget a kormány tagjai, ahol kéne, helyette minden piszlicsáré vacakba beleszólnak.

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2011.10.26. 10:11:33

@Virág et.: Olyan professzor jó lesz, aki az OTP igazgatósági tanácsának tagja?
www.otpbank.hu/portal/hu/IR_Igazgatosag
Dr. Vörös József professzor.

Énbagoly 2011.10.26. 10:11:55

Na, csak ma tudtam elolvasni, de bassza meg!
Gondolom, ezt már leírták egy páran...

Virág et. 2011.10.26. 10:21:34

@Tyson925: Tanársegédi fizetés.

@Bajnok: Külsős IT tagság az nehezen értelmezhető "versenyszférás munkatapasztalatnak". Az FB tagság sem.

Netuddki. 2011.10.26. 10:29:57

Háde gyurika! Eztet a tanulmányt mégis ki finanszírozta? Ritka vastag a pofádon a bőr ha ezért volt pofád az adófizetők pénzét felvenni...

Netuddki. 2011.10.26. 10:34:21

@kovi1970: Mellesleg processzor úr a legnagyobb probléma Magyarországon a cégek és magánszemélyek túladóztatása, az adóelkerülés és a munkavállalók jogainak a semmibe vétele. Processzor úr foshatja a szót napestig ha a munka világában senki nem tart be semmit.
Ostoba politikusok, a saját hazátokat bsszátok tönkre készakarva!

benkoo 2011.10.26. 10:44:25

A munkavállaló sokszor megérdemelné a büntetést... a munkaadót nem védi senki?

csoko20 2011.10.26. 10:53:32

@kovi1970: Igazából három kollegájával is konzultált. Tehát kapásból 4 jogászt mentettünk meg az éhenhalástól!
Cserébe megtudtuk:
-"Gondolja, hogy úgy él a világ, ahogyan azt a jogszabályokban leírták?"

-a Munka Törvénykönyve "nem egy rovargyűjtemény"

-"Ez a tervezet azt feltételezi, hogy van két fél, akik nagyjából tudják, mit akarnak. Ezen túl nem hinném, hogy bele kellene avatkoznunk a döntéseikbe". De azért belepofáznak, jó pénzért.

-"elképzelhető, hogy kialakul majd valamiféle erőegyensúly a munkavállalók és a munkáltatók között. Vagy nem-" Lehet is meg nem is. Ez tanács a javából! :)

-Ja, és kurvára nem lehet tudni mennyibe is kerül ez a gazdaságnak.

Remélem megfizették az urakat....

jog-ász 2011.10.26. 10:58:36

csak azt nem értem hogy a rothadó nyugati kapitalizmusban miért védik a törvények a munkavállalókat jobban, miért van komoly bérharc, és miért veszi tudomásul a jog is hogy a munkajogviszony nem egyenrangu felek jogviszonya hanem alá fölé rendelt kapcsolat...ja hogy 3000 euró megkeres egy gyári melos is?

Talon 2011.10.26. 11:07:41

@Virág et: Le a kalappal. Jó türelmes vagy.
Ami az ügy lényegét érinti: A FIDESZ megvalósítja az SZDSZ régi vágyát a kis államról, már ami a szociális kötelezettségeket érinti. Ennek megfelelően gazdasági elképzelései (nem gazdaságpolitika), szociális elképzelései (nem szociálpolitika) kb a 200 évvel elmaradottak. A hatalomgyakorlásra, államszervezésre vonatkozó technikákért csak 60 évet kell visszamennünk a múltba. Ennek megfelelően az Mt csak egy lépés a sorban, amellyel kiszolgáltatja a "kisembert" a hatalomnak, amely a munkajogviszonyban a munkáltató. Nyilván ez jó minden multinak, Csányinak, Demjánnak ...stb.
Ennyi a FIDESZ, ősliberális egyik vonalon, kommunista a másikon.
Lehet, hogy Kiss úr jó szakember, és az Mt is az ő alapvetései szerint készült, de ettől még ma Magyarországon arra utalni, hogy a munkavállalók megegyeznek a munkáltatókkal bármely kérdésben, hihetetlenül cinikusan hangzik. Ezt a képet tovább rontja, hogy a nyilatkozata önmagával is ellentmondó zagyvaságok halmaza.
A versenyszférában a szakszervezetek érdekérvényesítő szerepe eléggé korlátozott, az egyéni jogérvényesítés költségei magasak, a jelenlegi bírói kar már nem munkavállaló barát (értsd: korábban nagyon erősen a munkavállaló felé lejtett a pálya, ma már a munkáltatóra vonatkozó bizonyítási kötelezettséget is áttörögetik, vagy mindent besepernek az átszervezés varázsszó alá..stb), nyilván a FIDESZ bírók sem lesznek azok. Emiatt egyértelműen erősíteni kellene a munkavállalói jogokat, és jogérvényesítést megkönnyíteni. Azt, hogy a kkv-k nem tudják az előírásokat teljesíteni, máshogy kellene kezelni. A kkv-kat komolyan mentesíteni kellene az adminisztrációs feladatok nagy részétől, de nem a munkajogi kötelezettségeket liberalizálni. Én simán el tudnám képzelni, hogy egy régiónként és szakmánként kiírt adó befizetése esetén a kkv-k mentesüljenek az adminisztráció (pl. számlaadás) jelentős része alól. (van vagy volt ilyen egyébként, talán Horn Gyula bácsi idejéről, elvárt adónak hívják, de nem mentesít semmi alól) Mondjuk mindjárt sok lenne a munkanélküli könyvelő:)

Nem beszélve arról, hogy az állampolgári jogok, így a munkavállalói jogok megnyirbálása nem európai irány.

Laciii 2011.10.26. 11:09:31

@Virág et.:
"Én a versenyszférában dolgozok és elég komoly munkajogi tapasztalatom van. Általában arra sincs időm, hogy este a tévét bekapcsoljam, nemhogy még publikálgassak vagy kutassak."
Nem arról volt szó, hogy egyszerre, hanem sok év tapasztalat UTÁN.

röhögő 2011.10.26. 11:11:12

Mennyi is az USA-ban a minimál órabér? 12 dollárd? 2400 forint? Nincs több kérdésem.
Ja egy azért van. Hogy egy valagát az egyetemről sosem kihurcoló jogász mi a fasznak ír munkatörvénykönyvet?

Ringlósztár 2011.10.26. 11:15:30

@zero:
Milyen magyarázatot?
Az nem magyarázat, hogy MINDEN gondolatot, ami vagy saját vagy kapta valakitől max. 1-3 bekezdéssel később megcáfol, illetve az egész hozzáállása a munkavállalók jogainak szűkítéséhez logikai bukfenc.
pl." ..azért változtatunk a törvényen, mert az abban előírtakat nem tarják be a munkavállalók... " Mi a fasz van? Ha én nem tartok be egy jogszabályt, majd módosítják a kedvemért? A munkavállalók számára hátrányosabb szabályok betartását hogyan fogja az állam garantálni, ha a jelenlegi betartását nem garantálja?
Ez professzor? Te Úristen, mi lehetnék én azon az egyetemen!

Muad\\\'Dib 2011.10.26. 11:17:34

@röhögő:
"Mennyi is az USA-ban a minimál órabér? 12 dollárd?..."
Attól, hogy ez a munka törvérkönyv egy kalap sza* lett, még nem kell hülyeségeket terjeszteni:
en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage_in_the_United_States

Lescol 2011.10.26. 11:23:48

Dehát könyörgöm!!!!

Nincs összesen egymillió munkanélküli Magyarországon!! A 10%-os munkanélküliségi ráta nem a teljes lakosságra vonatkozik, hanem csak az életkorban aktívakra (15-74)
Hova ez a nagy tervezés? Ki az a sok hülye aki ennek a kamunak bedől???
Most ezek ennyire korlátoltak, vagy minket néznek baromnak? Ugye hogy a második.

csabakirályfi 2011.10.26. 11:33:09

Ha azt veszem, hogy a munkavállaló és a munkáltató majd megegyeznek, akkor minek izélgetni a bankokat, ők egy másik színtér. A kölcsönvevő meg a bank majd megegyeznek, nem?

Terézágyú 2011.10.26. 11:35:29

Tyű, de szomorú egy dolog ez is... :(

Teljesen igaza van, aki azt mondta, hogy nevetséges, hogy ez a professzor tényleg sosem csinált még mást egész életében...

Mellesleg: az egyetemi tanároknak jár a professzori cím?

Amúgy meg @Muad\\\'Dib: -nak van igaza a lényeget illetően: "Az egészben inkább a szomorú, hogy úgy vacak, ahogy van. Ráadásul szembe megy a fityesz minden ígéretével. Ismét egy olyan terület, ahonnan az állam kimenekül, aztán majd lehet mutogatni a magáncégekre, hogy milyenek már. Persze felelősségvállalás a valódi szabályozásra az nincs, ahhoz kellene némi bátorság is."

Peetee 2011.10.26. 11:38:58

JÓÓÓÓ NAGY LÉHŰTŐ EZ IS.....okádok ezektől.

pcmci 2011.10.26. 11:50:37

@benkoo: osztán miért? amiért az asszony is verve jó?

is 2011.10.26. 11:57:47

hát pedig az, hogy a munkavállalók nem hoznak létre _rendes_ szakszervezetet, hanem eltartják a Gaskó-féléket, és _emellé_ az államtól várják, hogy szakszervezetet játsszon, az igen nagyarányú szereptévesztés. addig lehet behívni a következőt a folyosóról, amíg az nem egy rendes szakszervezeti vezető, mint a Viharsarok százharminc éve, vagy Kéthly Anna, vagy a nyugati szakszervezetek. egy rendes szakszervezettel máris egyenrangúak lennének a munkavállalók. miért nincs Tesca-pénztáros szakszervezet? a Munkahelyi Terror-blogig jut el a kedves munkavállaló, addig már nem, hogy talán össze kellene fognia a többiekkel.

rendkívül káros ez a poszt, a paternalista, szocialista államot hirdeti. Kádár népe köszön vissza belőle.

kerecsen2010 2011.10.26. 12:00:18

Van énnekem egy jogász kollégám, aki PhD-zés mellett gyakornokkodik nálunk mondván, nem akar huszonévesen egy életre bezáródni egy egyetemi elefántcsonttoronyba, ő előbb dolgozni akar a való életben. Lehet így is, Kiss úr, meg az összes hülye, aki szerint az a normális, ha olyanok írják a törvényeket, aki csak elméletileg ugatják a témát.

is 2011.10.26. 12:01:24

@Lescol: könyöröghetsz, de az inaktívak száma bőven van kétmillió is. aki nem dolgozik, az nem mind munkanélküli. van, aki azért esik ki belőle, mert sokáig nem kap, van, aki nem is jelentkezik be, van, aki nyugdíjba menekül, ebből sokan a rokkantnyugdíjba. tájékozódj kicsit a fogalmakról, mielőtt hülyeségeket írsz..

is 2011.10.26. 12:10:10

@Talon: "A FIDESZ megvalósítja az SZDSZ régi vágyát a kis államról, már ami a szociális kötelezettségeket érinti."

Én úgy látom, hogy ez Magyarországon konkértan az emberek vágya. Mo-n az okosba megoldás játszik, az a menő, aki minél jobban optimalizálja az adóbefizetését. Mo-n nincs szolidaritás, az egyik magyar olyan nagy ívben szarja le a másik magyart, ahogy csak tudja. Ez a kiindulási alap. Mit tehet az állam? Ha nincs szolidaritás, ha adóelkerülés van, akkor nincs miből fizetni a szolidaritási pénzeket, a segélyeket, a támogatásokat, a nyugdíjakat. Ha egyzser ilyenek Mo-n az emberek, akkor szerintem egyáltalán nem baj, hogyha egy ennek a viselkedésnek megfelelő államot hozunk létre. Akárki is csinálja, Jó ötlet volt az SZDSZ-től is, és végre a FIDESZ is rájött, hogy nincs más út. Sőt, már Bokros is jól csinálta, ha már a felsorolásnál tartunk. Csak a magyarok maguk hülyék, hogy már 15 éve túl lehetnénk az egészen, és még mindig képtelenek felfogni, hogy ezt maguk akarják, a maguk viselkedéséből fakad. Egy svéd, egy holland befizeti rendesen az adóját, ott egyáltalán nem dicsekvés tárgya az adócsalás. Ott van is ebből szociális háló. Ők ilyenek, nekik ilyen a társadalmuk.

Roa 2011.10.26. 12:16:47

Nem értem, miért kell sírni. Az Mt. szinte nem is változott. Ezért kár volt újat írni.
Inkább tényleg rugalmas kellett volna, vagy legalább lenne lehetőség a rugalmasságra. A rugalmas alatt itt a 19. századi elavult, és 20. századi szocialista rendszer eltörlésére gondolok, szakszervezetestől, mindenestől. Nem értem, hogy valaki, modern iparágakban ráadásul, miért nem szerződhet saját akaratából az Mt.-től eltérően, miért kell ráerőszakolni a jogviszonyára minden csökevény faszságot, ami 1. rossz neki, 2. rossz a cégnek, 3. az államnak meg édesmindegy. Persze, végezhet munkát valaki megbízásival vagy Mt.-től eltérően, de akkor jön az N.AVH és megbasz. A rugalmasság jegyében.

karmapogo 2011.10.26. 12:19:26

Ez a faszi az ABBA-ból?

ili810 2011.10.26. 12:36:22

@is: A nép csapdában van.
Elhitették vele, hogy demokráciában él, és ha javítani szeretne sorsán, ezt választások alkalmával teheti meg.
Az emberek ugyan már rég érzik, hogy sokat egyik párttól sem várhatnak, de mert amíg az ember él remél, a bőrükön érzett, éppen aktuális rosszból meg-megpróbálják kiszavazni magukat. Arra a tapasztalat ugyan már ráébresztette őket, hogy ez csak egy másik rosszba történhet, ezért beszélnek következetesen és a valóság részleges fölismerésével, de folytatódó önáltatással mindkét oldal támogatói saját oldalukról, mint a kisebbik rosszról.
Ez önmagában is megmutatja az egész képtelen helyzet lefelé, pusztulásba vezető irányt.
Az adott keretek között bármit lép is a nép ha választ, csak önmaga ellen léphet.

Tapogatott Kukorica 2011.10.26. 12:59:42

@Deathstick: Teljesen egyetertek veled. Kiss tulajdonkeppen ertelmesen nyilatkozott - a mai magyarorszagi allapotok alapjan (mind jog, mind tarsadalom stb. alapjan). Az mar a sajnalatos magyar valosag, ha tetszik a rendszer hibaja, hogy ezt ma igy le lehet irni papirra, hogy igy nyilatkozhat egy ember, tovabbmenve: hogy ilyen elvi alapon keszuljenek jogszabalyok.
Nem, nincs itt baj Kissel, o csak egy tipikus peldaja a romlott, gyokereiben korcs magyar tarsadalomnak, ahol sikk a jogszabalyok athagasa, ahol mindig lehet "okosan" intezni a dolgokat, s ennek alapjan szuletnek maguk a torvenyeink is.
Ez igy nem normalis, egy modern, inkabb nyugati jellegu szemleletu ember szerint ez abszurd (igy szerintem is), ennek pont forditva kellene tortennie. Tehat Kisst, mint atlagembert el lehet itelni az ostoba megnyilvanulasaert, de vegso soron nem o szemely szerint a hibas, csak egy tipikus kirakatpeldaja a velejeig korrupt es rohadt rendszernek, ami ma Magyarorszagot jellemzi (na meg valoszinuleg kapott egy kis zsetont, hogy a nevet adja ehhez a szarhoz).
A baj ott kezdodik (kezdodott) el, hogy ezek az emberek, mint a beszukult tudatu Kiss is, alakitjak az orszag jovojet, nem azok, akik eltek es elnek a kapitalizmus mindennapjaiban, akik "tudjak, mitol doglik a legy". Persze ehhez meg kell par evtized (vagy mas), hogy ezek az emberek -marmint a posztkomcsi maradvanyok- vegleg eltunjenek a kozeletbol, s atvegyek helyuket az ujak.

Gontar 2011.10.26. 13:12:38

Nem rosszindulatú ez az ürge, de álomvilágban él...

Muad\\\'Dib 2011.10.26. 13:12:42

@Tapogatott Kukorica:
"...nem azok, akik eltek es elnek a kapitalizmus mindennapjaiban, akik "tudjak, mitol doglik a legy"...."
Azért ettől nem kéne hanyatt esni. Ez a törvény pont azoknak adja teljes egészében a stafétát, akik a te szavaiddal élve "tudják, mitől döglik a légy". Csak éppen ez teljesen ellentétes a korábbi ígéretekkel, valamint az európai szociális normákkal. Ez már az USA módi, amit nagyon nem jó ötlet itt erőltetni. Bár lassan ez már ott sem divat.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.10.26. 13:28:34

@Kivlov: Köszönjük az építőjellegű hozzászólást Emese. Ha csak ennyit tudsz hozzátenni, inkább hagyd az írást, mert fölösleges.

Sandman (Karakum) (törölt) 2011.10.26. 13:50:23

"Az új Munka törvénykönyve segít abban, hogy 2020-ra egymillióval többen dolgozzanak Magyarországon." - magyarul ez így hangzik:
"Az új Munka törvénykönyve segít abban, hogy 2020-ra egymillióval több jogfosztott rabszolga robotoljon éhbérért Magyarországon."

Köszönjük fidesz, köszönjük forradalmi kétharmad, köszönjük idióták!

daito 2011.10.26. 13:52:47

Azért érzek némi frusztrációt az emberekben... :-)

Tényleg azt gondoljátok, hogy egy egyetemi jogi tanszék az elefántcsont torony? Csupa olyan ember dolgozik ott, akik nem találkoznak a hétköznapi élet dolgaival? Tényleg azt gondoljátok, hogy az egyetem és az állami szféra az teljesen életidegen, teljesen különbözik a magánszférától? A magánszféra az isten, a minden?

Azért nem egy laboratóriumban elzártan dolgozó emberről beszélünk...

Másik része a dolognak az, hogy akkor szerintetek kiknek, kinek kellene egy jogszabályt megírnia? Bolti eladóknak? Multinál dolgozó HR menedzsernek? Egy titkárnőnek? Kft. bérszámfejtőjének? Egy rendőrnek? Esetleg egy fejvadásznak?

Ami fontosabb. Az MT egy jogszabály, annyit ér, amennyit a felek betartanak belőle. Ehhez szükséges az is, hogy az állam a segítő, koordináló, felügyelő, ellenőrző, szankcionáló feladatait hatékonyan ellássa. Mai magyar helyzetre utalva: az erejével kellőképpen segítse a gyengébb helyzetben lévőt - általában a munkavállalót.
Viszont ezt nem vagy nem kellőképpen hatékonyan teszi. Ilyen értelemben teljesen mindegy, hogy a jogszabály mit ír elő elméletileg szankcióként - ha nincs mögötte az állam az erejével.

És a deregulációnak ez az egyik oka; teljesen felesleges betarthatatlan szabályokat előírni, ha azokat sem betartani, sem ellenőrizni, sem szankcionálni nem fognak. (Elvont, nem munkajogi példa számomra, a KRESZ-ben a piros lámpán való áthaladás büntetése - ami jó dolog. Azon már lehet vitatkozni, hogy érdemes-e jogosítvány bevonásával büntetni. Viszont ott a kérdés, hogy ki fogja ezt ellenőrizni, bizonyítani, szankcionálni? És akkor jön az ötlet, hogy a sárga lámpán való áthaladást is büntessük...)

És ez a dolog azért jó példa; mert gépkocsit vezetéséhez kell KRESZ vizsga; de simán dolgozhatsz az MT ismerete nélkül. És itt jön a másik véglete a dolognak, tessék végiggondolni, hogy te magad mit tudsz erről a jogszabályról, és gondold végig, hogy a 4 millió magyar munkavállaló mit tud. Tessék elolvasni a munkahelyi terror blog posztjait, és a hasonlókat. Amikor munkavállalóknak alapvető jogi lehetőségeikről és kötelességeikről sincs halvány fogalmuk; sokan közülük ezeket meg sem értik.
S ehhez hozzáteszem, hogy nem is véletlen, idehaza a munkajogi kultúra is nagyon halovány - de ennek már sok más oka van; történelmi és gazdasági.

(Szubjektív off: PTE-n a cikkben említett dr. Kiss György docens munkatársa, dr. Berke Gyula volt a munkajog tanárunk. Nem szoktam nagyon fényezni tanárokat, oktatókat; de róla csak jót tudnék nyilatkozni. Nem hinném, hogy a főnöke ne lenne legalább ezen a szinten.)

ftk 2011.10.26. 14:17:32

@daito: Akkor várjunk csak. Ha a szabályokat nem tartják be, akkor lazítunk rajta, viszont cserébe ugyanúgy nincs szankció, hát akkor lazítsunk rajta még tovább? Itt az eredmény az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállaló törvényi védettségének leépítése. Igaz, persze, azt sem tartották be, de nem feltétlenül azért, mert betarthatatlan, hanem mert ahogy mondod nem áll mögötte az állam az erejével. Nincs tettenérés, nincs szankció. De ahogy a dolgok kinéznek, nincs jele annak, hogy majd ezután a munkáltatóra nézvést lényegesen enyhébb szabályozást aztán majd vasszigorral betartatják. Itt az igazi probléma. Egyébként ez ugyanaz, mint az adózásnál már jó hosszú évek óta. Az a gyakorlat, hogy adót csalnak. Akkor nem felderítjük, kinyomozzuk, szankcionáljuk, hanem eleve mindenkiről azt feltételezzük, hogy adócsaló, azt jól kivágjuk a sarcot számolatlanul. Ugyanez: vannak munkavállalók, akik visszaélnek a jogaikkal, nosza vegyük el mindenkitől, hiszen úgyis mindenki visszaél vele. Csak az a baj, hogy érdekes módon mindig a kisemberrel emberkednek, és mindig azon csattan, aki amúgy tisztességes, és csak azt szeretné, ha hagynák nyugton dolgozni és megélni belőle.

Kivlov 2011.10.26. 14:27:26

@the_lonewolf:
hiába sír a szád, koma.
ezt kéne csinálni.
vagy egyébként meg bekussolni mindenkinek és adózni, mint a kisangyal, hogy ki tudjuk fizetni a sok 100ezer naplopót, 3 misi nyugger, rengeteg rokit, korkedvezményes akárkit és társait.

daito 2011.10.26. 14:50:52

@kriszi: ez egy valós felvetés; és igazad van. Ez a probléma másik oldala; viszont ez már túllép az MT és a munkajog keretein, az a közigazgatási jog és a témához kapcsolódó ellenőrző szervezetek kérdésköre. (Jól elkentem mi? De az van, hogy normális esetben ezek összefüggő, koherens rendszert alkotnak; ahol az MT előírásait az ellenőrző szervekre vonatkozó közig szabályok "támogatják". Majd meglátjuk.)

Terézágyú 2011.10.26. 14:55:28

@daito:
"Tényleg azt gondoljátok, hogy egy egyetemi jogi tanszék az elefántcsont torony? Csupa olyan ember dolgozik ott, akik nem találkoznak a hétköznapi élet dolgaival?"

Igen. Ebben az értelemben pl., hogy sose dolgozott másütt: igen.

"PTE-n a cikkben említett dr. Kiss György docens munkatársa, dr. Berke Gyula volt a munkajog tanárunk."

na ja, hogy véded :)

BKrisz 2011.10.26. 15:14:06

Véleményem szerint ebben az egész történetben szép magyartalanul szólva megint nincs helyesen felismerve a probléma ill. rossz a probléma megoldására tett lépések súlyozása, sorrendje.

Ebben az egész fenti agymenésben kis túlzással teljesen igaza van a filozófus úrnak..., DE sajnos rosszul ismerte fel az évszámot és földrajzi hosszúságot. Konkrétan ez az egész tökéletesen megállná - és nyugaton pl. meg is állja - a helyét egy olyan gazdaságban, ahol nincs túlkínálat munkaerőben és alulkereslet a munkaadók tájékán, hanem épp egyensúlyról vagy netalántán fordított helyzetről beszélhetünk, hiszen pl. a megállapodások tekintetében egész máshogy tárgyal az, akinek van vmilyen alkupozíciója, meg az, akire a szükség miatt bármit rá lehet húzni.

Épp emiatt írom, hogy rossz a lépések súlyozása/sorrendje, mert ha ezt megelőzték volna jelentős munkahelyteremtés felé mutató intézkedések (pl. munkaadói járulékcsökkentés az értelmetlen SZJA csökkentés helyett), amik a fent vázolt helyzet elmozdítását jelentenék, hovatovább némi hatásuk is volna, akkor ez egy elfogadható, üdvözölhető dolog lenne. De sajnos addig csak egy elhibázott baromság marad, ami pont a rossz irányba hat.

bandika gazdája 2011.10.26. 15:33:18

@Virág et.:
Ha Magyarországon ilyen a rendszer, akkor Magyarországon a rendszer nagyon rossz! Ne hozzon munkatörvényeket (meg más törvényeket sem) olyan, akinek fingja sincs arról, hogy a mellette lévő utcában mi folyik egy munkahelyen!
Párthovatartozás nélkül az a legnagyobb baj hazánkban, hogy a törvényeket olyanok hozzák (különösen '90 óta), akiknek a való életről fingjuk sincs! Meg is látszik rajtunk. Vagy neked tetszik ami itt folyik? Mert akkor nézesd meg magad egy valódi beteget már látott orvossal!

nemjogasz 2011.10.26. 15:37:51

@kriszi: Jól értem, hogy azt mondod, ha az állampolgárok (és főleg a dolgozók) adóforintjaiból finanszírozott állam tehetetlenkedik a törvény betartatásával, nem az állam hozzáálásán, működésén kell változtatni, hanem inkább dobjuk ki a törvényt, és mindeki csináljon amit akar? Kitört az ablak, úgyis kimegy a meleg, úgyhogy nem az ablakot csináltatjuk meg, hanem nem fűtünk és megfagyunk? Milyen elmebeteg hozzáállás ez?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.10.26. 15:52:07

@Kivlov: 1. Te is leszel nyugdíjas. 2. Te is lehetsz rokkant. A korengedményes nyugdíjak felülvizsgálatával részben egyetértek. A tűzoltókon kívül senki ne mehessen korábban nyugdíjba. A parlamenti képviselők és a polgármesterek sem. Ez alól még a ténylegesen rokkantak is kivételek, mert nem ők akarták maguknak a betegséget., vagy a megrokkanást. Én sem akartam magamnak a szklerózis multiplexet. De sajnos jött az magától is. Ha valaki a valós rokkantak ellen ágál, azzal nagyon szívesen cserélnék egy időre. mi pedig az adózást illeti, rengeteg ember van Mo.-n akinek alanyi jogon nem kell adót fizetnie. Ha van valakinek őstermelői igazolványa, az máris évi ötmillió forintig adómentes. Ezeknek is utána lehetne végre nézni, és őket is be lehetne vonni az adózásba. De ott vannak például a parlamenti képviselők is. Ők miért kaphatnak évi sok milliós költségtérítést számlamentesen. Amíg dolgoztam, nekem minden tételről számlát kellett adnom a munkáltatómnak. Az a naplopó aki a parlamentben a mi pénzünkből él, annak pusztán bemondásra elhiszik, hogy ennyi meg ennyi költsége volt?

bandika gazdája 2011.10.26. 16:01:15

@Kivlov: Nyugger vagyok 47 (!) év építőiparban eltőltött munkaviszony után! Naplopó a keresztanyukád!

VT Man 2011.10.26. 16:03:13

Gyenge a poszt.

"-Felvesszük állandó éjszakásnak állandó vasárnaposnak minimálbérért, itt írja alá.
-És az éjszakás pótlék? És a vasárnapi pótlék? Mennyi lesz?
-Vagy aláírja, vagy küldje be a folyosóról a következőt...."

Tehát birkák vagyunk, és szopunk? Hát, akkor megérdemeljük.

Ha mindenki olcsójános és a másik alá ígér, szarér-hugyért dolgozik, akkor valóban egymást szivatjuk.

A másik dolog meg az, hogy a nagy hipermarketek a mostani törvényt is kijátsszák, nem adják ki a szabadságokat, lecsalják a túlórát, stb.

De a birka nem mer szólni. A birka csak dolgozik, akárhogy szivatják. Akkor a birka ne kérjen jogokat!

VT Man 2011.10.26. 16:04:05

@the_lonewolf:
"2. Te is lehetsz rokkant."

Hát igen, pont ez az: ma bárki lehet rokkant papíron, kb. 100 ezer Forint. Utána csörög a kassza, és jön a postás havonta 30-40 ezerrel.
Tehát pár hónap alatt visszajön a pénz, utána pedig állam fejés.

szmoker (Homo Trollicus) 2011.10.26. 16:21:10

/mocskosnáczi on:
Tyű, még egy bucifejű zsidó, aki az állami csöcsöt szopta egész életében, és ő mondja meg nekünk, mi a jó.

daito 2011.10.26. 16:49:19

@Terézágyú:
""Tényleg azt gondoljátok, hogy egy egyetemi jogi tanszék az elefántcsont torony? Csupa olyan ember dolgozik ott, akik nem találkoznak a hétköznapi élet dolgaival?"

Igen. Ebben az értelemben pl., hogy sose dolgozott másütt: igen."

Ez butaság. Azok az emberek jobban tisztában vannak a hétköznapi valós munkajogi esetekkel, mint itt közülünk a többség. A jogi egyetemen dolgozók egy részének egyrészt van jogi praxisa; másrészt közülük több embert felkérnek szakértői feladatokra (cégek, pártok, frakciók, szervezetek), harmadrészt találkoznak a hétköznapi jogi útra terelt esetek egy részével - mivel kapcsolatban vannak a bíróságokkal, volt tanítványokkal, kollégákkal. (Le merném fogadni egy csokiba, hogy a pécsi - baranyai munkajogi perek jelentős részét jogi szempontból ismerik.)

""PTE-n a cikkben említett dr. Kiss György docens munkatársa, dr. Berke Gyula volt a munkajog tanárunk."

na ja, hogy véded :) "

Hidd el, nekem kevésbé volt öröm - vizsgázás szempontjából... Még a jogi egyetemen is, az oktatók között volt olyan, aki nem volt jó előadó, nem volt jó a témája. Konkrétan ez az oktató érdekes volt, nagyon vágta az egész kérdéskört - és nem tankönyvszerűen adta elő - mi kiegészítő képzésként kaptuk a témát; nem jogásznak, munkajogásznak tanultunk. Ergo nekem nem az jött le róla, hogy egy elefántcsont toronyban élő tudós. De az ilyet felesleges magyarázni; ha ülsz az előadásán, rájössz. Ha nem, akkor meg azt állítasz róla, amit akarsz.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.10.26. 17:15:05

@STX Joe: Már megbocsáss, de manapság már nagyon nem lehet pénzért rokkantságot venni. Régebben ez így lehetett, de most már olyanokat is visszavágnak munkaképes embernek, aki tényleg rokkant. A szklerózis multiplex is tipikusan ilyen betegség. Az egyik nap úgy tűnik az ember teljesen egészséges, másnapra viszont jön egy fellángolás és a beteg állapota egy pillanat alatt visszafordíthatatlanul leromlik. Nagyon fasza dolog 30-40 ezer forintos állami nyugdíjon tengődni, mert az SM beteg képtelen munkát vállalni, még ha akarna akkor sem tud. Úgyhogy ebbe is gondolj bele ha a valódi rokkant nyugdíjasokról beszélsz.

Kivlov 2011.10.26. 17:24:06

@bandika gazdája:
remélem, 100nál nem kapsz többet. a reális olyan 80-85 lenne...

Kivlov 2011.10.26. 17:24:47

@the_lonewolf:
kamu. nincs rá pénz. abból kéne gazdálkodni, ami van.

2011.10.26. 17:39:26

Bakker! Mondja már meg valaki ennek a sok okosnak, hogy nem azért döcög a gazdaság, mert a galád munkavállalók visszaélnek a helyzetükkel, jogaikkal, hanem mert a magyar politikai elitnek nevezett kóklerek elqurtak, elcsesztek mindent ami működött.

Nem attól lesz majd 1 millio munkahely, hogy uj Mt-t fabrikálnak, meg hogy kijelentik. Igy csupán a munkavállalok kirugását, rabszolgává válását segitik elő. Sokkal tisztességesebb lett volna azt mondani, hogy a cél a kinai "munkatörvénykönyv" átvétele. Tisztességesebb és korrektabb lett volna, mint magyarázni és baromságokat beszélni.

Remélem, aki fiatal és érti a szakmáját, az inkább kimegy és nem lesz itthon --éhbérért- rabszolga !

GOLAZ111 2011.10.26. 18:04:19

@daito: Tényleg azt gondoljátok, hogy egy egyetemi jogi tanszék az elefántcsont torony? Csupa olyan ember dolgozik ott, akik nem találkoznak a hétköznapi élet dolgaival?

Igen, mint a mellékelt példa is mutatja.

Másik része a dolognak az, hogy akkor szerintetek kiknek, kinek kellene egy jogszabályt megírnia? Bolti eladóknak? Multinál dolgozó HR menedzsernek? Egy titkárnőnek? Kft. bérszámfejtőjének? Egy rendőrnek? Esetleg egy fejvadásznak?

Annak, aki ért hozzá. Attól, hogy papírja van róla még ugyanolyan sötét ez az ember bármilyen joghoz, mint egy paraszt, csak aratni sem tud. Ez azért nem elég indok, hogy évtizedeken át zsíros egyetemi állásokban pátyolgassák és publikáció címén növessze a seggét.
Ez az egész a kontraszelekció mintapéldája és így van szerelőktől az orvosokig mindenhol, de majd biztos minden rendbe jön, ha egy másik kontraszelektált törvényt ír.

tudi 2011.10.26. 18:21:36

Na ha tudjuk, hogy valahol probléma van, akkor azt ugye meg kell oldani, de nem feltétlenül úgy, hogy leromboljuk, aztán felhúzunk helyette egy másik rosszat, igaz, hogy rossz az Mt, mert merev, hát változtatni kell rajta, úgy, hogy a káposzta is jóllakjon, a kecske is megmaradjon, ne úgy, hogy a káposzta megegye a kecskét. Ha tudjuk, hogy a kkv-k, vendéglátás más életszerűbb szabályozást követel, akkor arra kell változtatni. Meg kell kérdezni, azokat, akik valóban részt vesznek a munka világában, vállalkozókat, cégeket, egyszerű munkásokat, és az szerint kialakítani a törvényeket.
Ja tisztelt Kiss úr remélem a, ha már liberális Mt-t tervezünk, akkor az 1 hónap felmondási idő nevű hülyeséget is el kellene törölni, vagy minimalizálni, mert az sem elég "liberális"

daito 2011.10.26. 18:41:23

@GOLAZ111: ezzel nehéz vitába szállni. :-)

GGG77 2011.10.26. 19:14:40

40 éve él vígan az ő kis elefántcsont-tornyában és onnan ugat... Hánynom kell az ilyentől, fogalma nincs az olyan dolgokról, mint a teljesítménykényszer és a kiszolgáltatottság.

GGG77 2011.10.26. 19:16:21

@STX Joe: "De a birka nem mer szólni. A birka csak dolgozik, akárhogy szivatják. Akkor a birka ne kérjen jogokat! "

Ezt mondod netán a gyerekednek is, aki éhes? Hogy apu ugyan nem tud kaját, fűtést, villanyt fizetni, de tökös legény volt? Gratulálok.

Horizont 2011.10.26. 19:36:17

@STX Joe:
Nem a poszt gyenge, hanem te meg a kommented.
Nem akarsz elmenni külföldre?
Eggyel kevesebb ilyen ember élne itt köztünk!!

Jurganov 2011.10.26. 19:47:46

@Virág et.: köszönöm a választ. mivel ez nem a te nézőpontod így nem is mennék tovább, csak kíváncsi lettem volna, hogy pl kiss úr és elvbarátai mi módon tudják magyarázni azt amikor olyasmit alkotnak/támogatnak amivel magukkal is kitolnak( vagy a rokonukkal, gyerekükkel). hogyan magyaráznák azt a gondolatukat meg, hogy „ ha nem tartják be páran akkor senkinek nem kell”. ezek alapján nincs szükség törvényekre sem… az utolsó gondolatodhoz meg annyit fűznék hozzá, hogy ha jobban megnézed akkor az elmúlt évek kormányzati taktikája az/volt, hogy a munkanélküliséget a lehető legmagasabb szinten tartsák (azért a robbanáspont alatt még), tönkretenni azt aki vállalkozna+ a lehető legtöbb embert külföldre zavarni. ez a törvény csak egy újabb eleme ennek a sornak.
@STX Joe: ennyi volt p*cs, ignore.
@Tapogatott Kukorica: egyetértek vele, csak az utolsó sorral nem :) ez már messze nem kommunista gondolkodás, ez a KAPITALIZMUS. csak nektek azt mondják, hogy ez azért van mert kommunisták, és elhiszitek.
@Kivlov: ezért valóban kár volt a billentyűzeted koptatni :)
@daito: ne sértőd meg, de ezt normálisabb helyen úgy szokják csinálni, hogy összehívják MINDKÉT felet és ők megpróbálnak megegyezésre jutni. tudom, tudom ez zavaróan hathat a szépen kigondolt elméletedre, de ez a valóság. olvass utána, vagy amennyiben nem nagyon megy nézz több filmet-olyat amiben érdekellentét áll fenn a felek között- és látni fogod, hogy nem úgy oldják meg a dolgot, hogy csak az egyik oldal képviselteti magát. amennyiben ez történik akkor azt sok mindennek lehet nevezni, de megegyezésnek nem.
@kovi1970: nem ostobák és nem a hazájuk...
@Roa: omg, azért melletted is atomvillanásnak hat egy vödör korom...
@Gyurma Pappa: olvasd el az első hozzászólásod majd utána rá a válaszom és értelmezd. köszi.
@Talon: sajnos minden szavaddal egyet kell értsek...

Sunstealer 2011.10.26. 20:31:05

Az az igazság, hogy ez majdnem az első olyan fideszes törvény, ami valóban jobboldali, és nem ilyen bájosan szocializmus szagú. Remélem (de úgy sem így lesz), hogy ezután csak ilyeneket fogadnak majd el. Kisebb államot, kevesebb bürokráciát. Minden más út szopóág.

Jurganov 2011.10.26. 20:58:41

@Sunstealer: gondolom neked sem romlik a szemed a sok olvasástól :) vagy van problémád a gondolkodással. ne aggódj, malacka, szép élet vár rád, de most siess-kezdődik a barátok közt :)

ftk 2011.10.26. 21:16:16

@nemjogasz: Nem, nem jól érted. Pont hogy az állam ne tehetetlenkedjen tovább, hanem tartassa be a törvényt (a szakszervezetekkel karöltve, ha kell). Ne a törvény menjen a rossz gyakorlat után, mondván, úgysem tartják be, hanem először talán próbáljuk betartatni. Akkor nyilván kiderül az, hogy mit _nem tud_ betartani mondjuk egy mikrovállalkozó, és lehet finomítani a szabályozáson is. De most szerintem olyan nagyon nem lehet tudni, hogy mit teljesen lehetetlen betartani, csak azt, hogy mit nem tartanak be. Bár én sem vagyok jogász....

behemót 2011.10.26. 21:21:29

Na most a sok íróasztal mellől irogató,termelő üzemet csak fentről,az iroda ablakból látó,folyamatos 3 műszakról,folytonos 12 órás műszakról,meg egyéb műszakbeosztásokról faszt sem tudó,egyetemi meg egyéb katedrákról ugató pöcsöknek üzenem,kapjátok be faszom.A munkavédelmi szabályokat nagy ívben leszaró,a dolgozókat mindenféle védőeszköz nélkül dolgoztató,12 -14 óra munkáért 8 óra bért fizető KKV-at ajnározó faszokat meg remélem egy vadszamár csődőr bassza segbe.A mostani MT tervezetet "valóban jobb oldali törvénynynek" tekintő faszkalapnak meg üzenem tanulmányozza a német vagy a svájci vagy az osztrák "szolialista szagú" munkaügyi törvényt.Ford Fairlain-t idézve:
"Eszem-faszom megáll".

Sunstealer 2011.10.26. 21:29:37

@Jurganov: Nálad a személyeskedés a beszélgetés szerves része, vagy csak simán humorosnak gondolod a trollkodást?

Viktus 2011.10.26. 21:42:40

Szociális hozzájárulási adó címen, a munkabér 27 százalékát kitevő új adó bevezetését javasolja Rogán Antal (Fidesz) a jövő évi adótörvényekhez szerdán beadott módosító indítványában.

index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/26/uj_27_-os_adot_vezetne_be_rogan/

Ez adná meg a kegyelemdöfést a magyar foglalkoztatásnak ...

behemót 2011.10.26. 21:56:18

Eszem-faszom megáll

Jurganov 2011.10.26. 22:40:04

@Sunstealer: igazából próbáltalak finoman lehülyézni-ami sértő lett volna, hiszen elmondtad a véleményed. tehát nem személyeskedni kívántam, csak reagáltam. és bocsáss meg ha személyeskedtem, egyszerűen csak nem nagyon tudok mit kezdeni az olyan emberekkel akik a tv-ből hallott ostobaságokat szajkózza-gondolkodás és megingás nélkül.
@Viktus: gondolom le van zsírozva, hogy kisegítik szegény vikit ha m a nép nem fogadná túl jól a rabszolgasorba való taszítást, így azután felbátorodtak.

ketroot 2011.10.26. 22:40:15

@Viktus:

Már így is nagyon úgy vagyok, hogy jövőre új munkahelyet keresek. Külföldön. Így tovább.

2011.10.26. 23:21:23

@Viktus: Ez szép lesz! Mellé még a 3%-os ingatlanadó, és le is húzhatjuk magunkat. Vagy őket.

Sunstealer 2011.10.26. 23:22:09

@Jurganov: Aha.. a tv tényleg azt szajkózza mostanában, hogy a fidesz törvényei szocializmus szagúak, abszolút...
Nem sértődtem meg, nem kell elnézést kérni, nem vagyok ilyen mimóza.

2011.10.26. 23:39:13

@Gunther: Ez de durva! Most tényleg azt hiszik, hogy még van mit lenyúzni a zemberekről? Csúnya vége lesz ennek...!

Jurganov 2011.10.27. 00:06:10

@Sunstealer: nyilván nem erre gondoltam. a "Kisebb államot, kevesebb bürokráciát. Minden más út szopóág." hozzászólásod verte ki a biztosítékot nálam. ez kb az "önszabályozó piac" nevű népmesével egyenértékű. ha kicsit is utánaolvasol eléggé nyilvánvaló lesz számodra is, hogy ezek csak a nép hülyítését szolgálják. vagy kicsit gondolkodsz. amennyiben tovább gyengítik az állam erejét és nem lesz képes támogatni/megvédeni az állampolgárait, az mennyiben jó neked/nekünk? elhiszem, hogy vannak emberek akik szeretnének visszatérni azokba a boldog 1800-as évekbe, ahol az átlagember annyira ki volt szolgáltatva a gazdagoknak, hogy a saját gyerekét is kénytelen volt pici pénzért eladni szexrabszolgának, és hasonlók, de én nem tartozom ezek közé. nem vagyok elég gazdag hozzá. ha kicsit is utánanézel az összes jól működő államnak "szocialista" vonásai vannak. itt nem az usa-ra gondolok, vagy más-papíron-jó országra, hanem olyanokra ahol lehet élni. ha egy állam teljesen magára hagyja a népet és csak mint kizsákmányoló van jelen ott igazából nincs is rá szükség-és bár az emberek el vannak butítva, ezt előbb-utóbb fel fogják ismerni.

Roa 2011.10.27. 11:55:38

@Jurganov:
1. Nem érted. És még azt sem érted, hogy nem érted.
2. Hidd el, az ilyenekből, mint te, már rohadtul elegem van. Akik a munkát munkaharcnak fogják föl. Minden jogot a munkásnak! Ez pont olyan, mint a devizahitel: felveszi az istenbarma, úgy, hogy aláírta, hogy ismeri a kockázatait, mert spekulál, aztán utána picsog, hogy a gonosz bankok hibája az egész. Gonosz bankok, gonosz munkáltatók. De egybecseng. Ostoba adós, meg ostoba munkavállaló nincs is.
3. Elmagyarázom: Van szükséges szabályozás, és van szükségtelen és rugalmatlan, amely gátolja a hatékonyságot. Munkakörtől függetlenül. No meg van ez a szabályozás, mely minden munkakört azonosnak tekint: ipari termelő munkának. Ma, szolgáltatások világában. Gratulálok hozzá, ez kell a fejlődéshez.

daito 2011.10.27. 14:16:19

@Jurganov:
"@daito: ne sértőd meg, de ezt normálisabb helyen úgy szokják csinálni, hogy összehívják MINDKÉT felet és ők megpróbálnak megegyezésre jutni. tudom, tudom ez zavaróan hathat a szépen kigondolt elméletedre, de ez a valóság. olvass utána, vagy amennyiben nem nagyon megy nézz több filmet-olyat amiben érdekellentét áll fenn a felek között- és látni fogod, hogy nem úgy oldják meg a dolgot, hogy csak az egyik oldal képviselteti magát. amennyiben ez történik akkor azt sok mindennek lehet nevezni, de megegyezésnek nem. "

Sajnos nem értem, hogy mit írsz. Komolyan. Mit szokják? Kiket hívnak össze? Milyen elméletem?

xclusiv 2011.10.30. 00:09:07

@daito: "Azért érzek némi frusztrációt az emberekben... :-)
Tényleg azt gondoljátok, hogy egy egyetemi jogi tanszék az elefántcsont torony? Csupa olyan ember dolgozik ott, akik nem találkoznak a hétköznapi élet dolgaival? Tényleg azt gondoljátok, hogy az egyetem és az állami szféra az teljesen életidegen, teljesen különbözik a magánszférától? A magánszféra az isten, a minden?"

Nem, a magánszféra nem az isten. De az a valóság, legalábbis a nem állami alkalmazottak, a dolgozók 3/4-e számára. Másképpek fogalmazva: azok számára, akik eltartják ezt az országot.
Egyébként akár isten akár nem, ez a kedves docens úr a 70-es években bekerült az egyetemre, szóval a magánszféráról halvány fingja sincs.

"Azért nem egy laboratóriumban elzártan dolgozó emberről beszélünk..."

Nem? A faszt nem.
Bazmeg, ha ő alakítaná át az adórendszert, akkor megszüntetné az adókat, mert úgyis mindenki kibújik alóla, már legalábbis aki tud...

"Másik része a dolognak az, hogy akkor szerintetek kiknek, kinek kellene egy jogszabályt megírnia? Bolti eladóknak? Multinál dolgozó HR menedzsernek? Egy titkárnőnek? Kft. bérszámfejtőjének? Egy rendőrnek? Esetleg egy fejvadásznak?"

Nem az a lényeg, hogy ki írta, hanem hogy mit írt, és annak mi a hatása.

"Ami fontosabb. Az MT egy jogszabály, annyit ér, amennyit a felek betartanak belőle. Ehhez szükséges az is, hogy az állam a segítő, koordináló, felügyelő, ellenőrző, szankcionáló feladatait hatékonyan ellássa. Mai magyar helyzetre utalva: az erejével kellőképpen segítse a gyengébb helyzetben lévőt - általában a munkavállalót.
Viszont ezt nem vagy nem kellőképpen hatékonyan teszi. Ilyen értelemben teljesen mindegy, hogy a jogszabály mit ír elő elméletileg szankcióként - ha nincs mögötte az állam az erejével. "

Na ezzel maximálisan egyetértek.

"És a deregulációnak ez az egyik oka; teljesen felesleges betarthatatlan szabályokat előírni, ha azokat sem betartani, sem ellenőrizni, sem szankcionálni nem fognak."

Na akkor essünk neki:
- sebességhatár
- adók
- drogok...

" (Elvont, nem munkajogi példa számomra, a KRESZ-ben a piros lámpán való áthaladás büntetése - ami jó dolog. Azon már lehet vitatkozni, hogy érdemes-e jogosítvány bevonásával büntetni. Viszont ott a kérdés, hogy ki fogja ezt ellenőrizni, bizonyítani, szankcionálni? És akkor jön az ötlet, hogy a sárga lámpán való áthaladást is büntessük...)"

Érdemes-e a piroson áthajtást jogsi bevonással bünteni? Hát a fene tudja, én a helyszíni kivégzést jobban preferálnám, de ha erre nincs lehetőség, akkor a jogsi bevonás az egyik legjobb lehetőség. Bár én letöltendőt adnék inkább érte...
A sárga pedig a magyar jogrendszer túlkapása, hasonló az mt-hez.

"És ez a dolog azért jó példa; mert gépkocsit vezetéséhez kell KRESZ vizsga; de simán dolgozhatsz az MT ismerete nélkül. És itt jön a másik véglete a dolognak, tessék végiggondolni, hogy te magad mit tudsz erről a jogszabályról, és gondold végig, hogy a 4 millió magyar munkavállaló mit tud. Tessék elolvasni a munkahelyi terror blog posztjait, és a hasonlókat. Amikor munkavállalóknak alapvető jogi lehetőségeikről és kötelességeikről sincs halvány fogalmuk; sokan közülük ezeket meg sem értik.
S ehhez hozzáteszem, hogy nem is véletlen, idehaza a munkajogi kultúra is nagyon halovány - de ennek már sok más oka van; történelmi és gazdasági."

Jó, akkor cseréld ki az mt-t az adótörvényekkel, és máris házhoz mész a lófaszért.

"(Szubjektív off: PTE-n a cikkben említett dr. Kiss György docens munkatársa, dr. Berke Gyula volt a munkajog tanárunk. Nem szoktam nagyon fényezni tanárokat, oktatókat; de róla csak jót tudnék nyilatkozni. Nem hinném, hogy a főnöke ne lenne legalább ezen a szinten.) "

Az én főnököm fasza szakember, tehát az ő főnöke is az kell, hogy legyen.
Ennyi erővel orbán (és előtte Bajnai, gyurcsány, megyó, megint orbán, stb.) nyilván a legfaszább csávók voltak, mert én fasza csávó voltam, ő meg tulajdonképpen a nagyon nagy főnököm, tehát nyilván ő is.
Hehe, lol.

xclusiv 2011.10.30. 00:15:01

@daito: "Ez butaság. Azok az emberek jobban tisztában vannak a hétköznapi valós munkajogi esetekkel, mint itt közülünk a többség."

Egen? A faszt, már ne haragudj.
Max. azt tapasztalja, amit felé fújt a szél. Ami eljut munkaügyi bíróságra, azt csak a jéghegy csúcsa. Valós példa: egy nagy munkanélküliséggel megáldott térségben van egy cég, a munka 3 műszakos szalagmunka, a fizetés minimálbér + műszakpótlék. És van 3000 (nem írtam el, háromezer) ember várólistán. Magyarul: ahhoz protekcióra van szükséged, hogy oda bekerülj.
Tippelj, hogy egy esetleges jogsértés esetén hányan mennek bíróságra, vagyis hány ilyen esetleges jogsértésről értesül a tisztelt docensúr...

xclusiv 2011.10.30. 00:28:40

@daito: "Sajnos nem értem, hogy mit írsz. Komolyan. Mit szokják? Kiket hívnak össze? Milyen elméletem?"

Nem, tényleg igazad van. Az az igazi út, hogy az nagy párt és kormány a saját oligarchái igényére minden egyeztetés nélkül fosik valamit az asztalra, aminek természetes tapsolni kell.
Boldogok a lelki szegények...

asmodean 2011.11.03. 11:44:24

"az új Munka törvénykönyve nagyobb teret enged a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodásnak"

kontra

index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/03/a_munkaadok/

"Az új Mt. ráadásul kimondja, a munkáltató egyoldalúan is határozhat a béremelésekről, juttatásokról, jutalmazási rendszerről, és számos egyéb, többnyire kollektív szerződésekben rögzített munkafeltételről, illetve döntését egyoldalúan vissza is vonhatja.

Mivel munkahelyenként csak egy kollektív szerződés köthető, az adott reprezentatív szakszervezeteknek előbb egymás között kell megállapodásra jutniuk, mielőtt leülnének a munkaadókkal tárgyalni, különben könnyen kollektív szerződés nélkül maradhatnak. Az egyoldalú döntés lehetősége drámaian korlátozza a munkavállalók alkufolyamatban való részvételét − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke"

brunn 2011.12.16. 19:46:12

Kiss úr egyszerűen egy faszkalap. Egy tipikus önhülye. És sajnos ilyen emberek csinálják ma a törvényeket, beterjesztéseket, önálló indítványokat stb... ja és politikát. Én ma csak ennyit tudok hozzátenni. Szomorúan szánalmas és tragikus erre a kis országra nézve.

Szúrófény 2013.01.01. 11:22:22

@pcmci: Mért, a deres, és a pallosjog is kifelejtődött! Első éjszakán meg gimiben átesett, azt hiába kérné, Ha meg éjszakai túlórát nem vállal, ezer okot talál felmondásra! "Ne szólj szám, ha simogatják a seggem!" Mondta szadad szájú ismerősöm már 1990 ben!

Szúrófény 2013.11.14. 05:21:00

@Zuzu Petals:
Orbán Viktor aki a Trilaterális Bizottsági (Bilderberg oldalág) funkcionáriusa, jelenlegi miniszterelnöksége idején már egyértelmű lépéseket tett munkatáborok létrehozására, ill. az oktatás további ledegradálására. Orbán önkényesen életbe léptetett új ”alaptörvényei” a vallási utalásokkal, szólásszabadság korlátozásával, a munkavállalók joghátrányának mélyítésével lényegében a nyílt fasizmusba lépést jelentik.
Forrás: politaktika. hu (betiltva, törölve!) „Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.” Szabó Dezső A nemzeti egység fogalma, határai, feltételei

süti beállítások módosítása