Skip to content


       Szűrés lista

A gyorsnaszádot mégis bekormányozzák az IMF kikötőjébe

Csodálatos NGM-közlemény:

Bevezetés:
"Az elmúlt másfél évben Magyarország gazdaságát megújítottuk. A megújulás időszakában az volt a lényeg, hogy szabad kezünk legyen és a magyar érdekek szerint rendezzük be Magyarországot. Ehhez távol kellett tartanunk magunkat mindenfajta befolyástól, tehát föl kellet számolnunk azokat a régi típusú együttműködéseket, amelyek korlátozták gazdasági önállóságunkat. Így sikerült a gazdaságot saját lábra állítani, elértük, hogy a piacról finanszírozzuk magunkat, ezzel jelentősen megnőtt a mozgásterünk.
Ennek eredményei ma már kézzelfoghatóak.
"

Számok, adatok:

"A munkát terhelő adók csökkentek, a nyugdíjasok megtakarításai megmenekültek a spekulánsok támadásaitól, Európában szinte egyedülálló módon csökkent az államadósság, stabilizálódott a költségvetés.
Magyarország 2004-es EU csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet. Erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes.
A 2010-ben a GDP közel 82 százalékára rúgó államadósság akkori árfolyamon számolva mára 74 százalékra csökkent, a GDP 1,4%-kal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva.
Sikerült tehát véghezvinnünk az elmúlt másfél évben, hogy csak a magunk érdekeit érvényesítsük, másokhoz ne kelljen alkalmazkodnunk. Így ma már új együttműködéseinket új alapokról építhetjük föl a saját érdekeink érvényesítésével."

Rafináltan az akkori árfolyamon számolják az államadósságot, mivel most 82%.

És a csattanó:
"Fordulóponthoz érkeztünk. Mostantól a növekedés fokozására kell összpontosítani. És ehhez minden elérhető eszközt igénybe kell venni. 
A növekedéshez elsősorban a függetlenségünket kell megvédenünk. Azt, hogy Magyarországot a piacokról tudjuk finanszírozni. Ezt az eurózóna elhúzódó válsága megnehezítheti.

Ezért jó eszköz lehet számunkra egy újfajta, már a saját érdekeink szerint berendezett gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel, amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli pénzügyi-gazdasági függetlenségünket. Az újfajta megállapodás ugyanis – szemben a régivel – nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon.
Így lesz esélyünk tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést.
Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről."

2008-ban pontosan ilyen hitelkeret-megállapodást kötöttünk ...

Mivel Orbán azt mondta, ha az IMF be, akkor ő el, kíváncsian várjuk, mikor mond le ...

Most nincs időm előkeresni a sok seggszájú nyilatkozatát, de még tegnap reggel is azt szajkózták, hogy az IMF, az aztán soha, csak a testünkön át ...

Bár még a hétvégén is okosította Orbán a londoni diákokat a nem ortodox magyar különutas csodáról:
"A magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "nagylelkűsége" helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Ez "nagyon kockázatos döntés volt", de helyes döntés is, amint az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják."

Az Origionál olvasható egy egész kis gyűjtemény.

Tragikomikus, de pont az első értelmes lépésükkel bukott meg az Orbán-kormány, és csak és kizárólag maguknak köszönhetik, mert állandóan járatni kellet a szájukat. Most már csak az a kérdés, hogy a változások mikor gyűrűznek fel a legfelsőbb szintekre, de az teljesen egyértelmű, hogy a Matolcsy-Szijjártó párossal nem folytatódhat a show.

Megpróbálták a nem ortodox magyar gazdaságpolitikát, különadókkal, új adókkal, egykétkulcsos adóval, a 3000 milliárd manyup pénz benyelésével, nem jött be. Ennyit ért a 8 év ellenzékben és a 1,5 év kormányzás. Új gazdaságpolitikához pedig új emberek kellenek.

Magyar Hírlap, csütörtök, két címlap. Ilyenek azért nagyon viccesek tudnak lenni, biztos lesz még pár ilyen találat a következő napokban:

LOL, az IMF már be is alázott egyet:
"Az IMF nem kapott kérést a magyar hatóságoktól arra, hogy tárgyalások induljanak egy az IMF által finanszírozott hitelprogramról." - IMF közlemény.

Ezek valóban olyan hülyék voltak, hogy nem egyeztettek az IMF-el a bejelentés előtt?!

Egy összeállítás arról, hogy mi történt a bejelentés előtt az NGM-ben, aminek a vége ez a közlemény lett. 

Címkék: gazdaság orbán válság imf matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr943390178

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán és az IMF: Másfél év papírmaséra fizettünk százmilliárdokat 2011.11.18. 10:56:47

Európa most bizonyára tényleg csodálkozik azon, hogy mire képes Magyarország. Vagyis inkább - magyarosan szólva -, hogy mire nem képes ez az Orbán-kormány. *** Orbán és Eltolcsy visszasunnyog az IMF-hez. Sőt, a nagy "gazdasági szabadságharc"...

Trackback: IMF - seggetaszájból 2011.11.18. 09:00:00

Na, akkor most akinek sok ideje és még több üres papírja van, elkezdheti összeírni, hogy a következő napokban hányan és milyen módon csinálnak segget a szájukból.   Update - 2011. november 18. 8 óra 26 perc Akkor kezdjük is el. (Kiemelés minden es...

Trackback: Az IMF újra felfedezi Magyarországot 2011.11.18. 08:15:51

Ma az Antarktiszról fogok írni. Az Antarktiszról, meg a lábtörlőről. Meg néha az IMF-ről....

Trackback: Kormány vs. IMF -- Zsarolni nem kell félnetek jó lesz 2011.11.18. 08:06:04

Mátyás király megirigyelhetné, amit a kormány tegnap csinálnt. Hívta az IMF-et tárgyalni, meg nem is. Ők meg jönnek is, meg nem is. Mindez akár egy kommunikációs osztályvezető bakijának is látszódhat. Azonban szerintünk koránt sem erről van szó. Mindez...

Trackback: A nukleáris fenyegetés sem segített az IMF ellen 2011.11.18. 00:03:45

A gazdasági tárca másfél évi csatározás után elásni készül a csatabárdot a Nemzetközi Valutalappal. Persze ilyenkor november tájékán elég fagyos már a talaj, úgyhogy Orbán és Matolcsy azért le fog izzadni, mire kiássa azt a gödröt, amelybe majd az IMF-...

Trackback: Breaking: újra jön az IMF! 2011.11.17. 23:43:50

Úgy látszik, eddig tartott ki a kormány gazdaságpolitikája, és Szijjártó Péter három nappal ezelőtti nyilatkozata. Az NGM ma bejelentette, hogy újra tárgyalásokba kezd az IMF-fel. Nagy valószínűséggel egy készenléti hitelkeretről kötnek megállapod...

Trackback: Szómágiával ért véget a szabadságharc 2011.11.17. 20:31:37

Tanár úr, én ezt már nem értem! Tessék mondani, most akkor az IMF bácsi mégsem olyan rossz bácsi? Nehéz lehet most a trollok, pártfanatikusok és pártdroidok dolga. Eddig azt hallották és azt is kellett mantrázniuk, hogy soha többé IMF, mi az IMF nélkü...

Trackback: Ki legyen az új miniszterelnök? 2011.11.17. 19:49:31

Orbán Viktor már korábban célzott arra: „ha az IMF visszajön, én el...” - írta alig két napja a Népszabóság FIDESZ-es forrásokra hivatkozva, hisz... ...az IMF visszatérése esetén manifesztálódna, hogy a sajátosan magyar szabadságharcos ...

Trackback: Könyörgésem meghallgattaték 2011.11.17. 19:08:33

Az égiek (és az IMF) meghallották a fohászom. Bevallom őszintén, nem hittem, hogy ilyen hangos, ilyen messzire hangzó volt a tegnapi segélykiáltásom az IMF felé. Azt meg végképp nem hittem, hogy ilyen hamar meghallgatásra talál. Mindenesetre örülök, ho...

Trackback: Mégsem ellenség az IMF 2011.11.17. 18:35:26

A kormány megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal....

Trackback: Új együttműködés lesz az IMF-fel 2011.11.17. 18:20:34

 A picsa nemzetgazdasági tárca csütörtök délután bejelentette: Magyarország új együttműködést kezd az õsparaszt IMF-fel. A kakiszagú minisztérium kommunikációja szerint ez más típusú lesz, mint az köcsög eddigi megállapodás volt. A kurva befekt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Birkesz 2011.11.18. 11:24:06

Egyébként kezdek komolyan aggódni Vidéki és Enrico kollégák miatt: 500 felett jár a hozzászólások száma és ők még egyet sem írtak. Viktor már tartott egy beszédet, ennek alapján azért tudnotok kellene elkezdeni az érvelni, srácok.
Azt nem gondolom rólatok, hogy még a ti hasatokat is megfeküdte ez a gyors fordulat. Ha mégis, jobbulást; próbáljatok meg valami puhára esni a hit magaslataiból

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.11.18. 11:24:39

Hmmm... ez is egy allaspont:
"Magyarország a török példa követésére készülhet, amely azt jelenti, hogy végtelen hosszúságúra nyúló tárgyalásokat kezd az IMF-fel anélkül, hogy végül megállapodást kötne - véli Timothy Ash, a brit Royal Bank of Scotland (RBS) vezető elemzője és Peter Attard Montalto, a Nomura szakértője. Törökország másfél éven át tárgyalt a Valutaalappal egy készenléti megállapodásról, majd 2010 márciusában közölte, hogy nincs szüksége segítségre.

A törökök esetén a piac bevette a trükköt - ismerteti a cikket a Napi Gazdaság. Az IMF benntartása a tárgyalási folyamatban megnyugvást hozott, mert a befektetők úgy látták, hogy végső esetben megnyílik az IMF bukszája Törökországnak, még ha nem is jött létre a felek között formális megállapodás. Ezzel meg lehet szerezni azt a biztonságot, amit az IMF jelenléte sugall anélkül, hogy meg kellene fizetni ennek az árát "

Akik nalunk voltak, az egy konzultacios kuldottseg, nem volt felhatalmazasuk hiteltargyalasra, tehat nem is szulethetett ilyen megallapodas. Persze azert meglebegtettek. A francba mindenkinek a hulye oda-vissza manoverezesevel. Jatszanak a p*csukkel, de ne velunk. Szarbaszokken a lampavas a kertemben ettol a sok mocsoktol.

ezanevemeskesz (törölt) 2011.11.18. 11:26:24

balos jobbos, lesz@rom! nézzük végig az elmúlt néhány évet. volt itt gyurcsány aki elkúrta, orbán aki szintén elkúrta, de nem vallja be. minek nekünk politikus? azért, hogy még nagyobb szart csináljunk magunknak?

ketroot 2011.11.18. 11:26:53

@Birkesz:

Vidéki a mandiner.blog oldalán tolja most.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 11:27:52

@laspalmas: Arra a kérdésre, hogy három nap alatt változtak-e meg a körülmények, azt felelte: "ön a múlt héten számított arra, hogy összeomlik a Berlusconi-kormány?"
Lol, nem hiszem el, hogy ezeket mikrofonközelbe engedik :D

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.11.18. 11:29:16

@Borenbukk:
Azért @omlósz kollégának ott szerintem igaza van, hogy hogy a rántott faszba jön ki az ilyen nagy arányú forint hitel törtlesztőrészlet növekedés, a meglévő árfolyamváltozás hatására???

Valaki vezesse már le egy konkrét példán keresztül!

Ha X felvesz 100 CHF hitelt 5 évre, és a forint árfolyama romlik y%-ot, és a kezdeti törlesztő részlete z forint, akkor mennyivel növekedik a törlesztőrészlete, és mik ennek a növekedésnek az összetevői?

Birkesz 2011.11.18. 11:30:39

@ketroot: Kösz, ebédidőben ránézek a Mandinerre, úgyis kíváncsi vagyok, hogy védik nénikéék a védhetetlent.
Fura azonban, hogy ide nem mernek idejönni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.18. 11:33:05

@Doktor Kotász: Van különbség a görögök és köztünk. Mi csak egy káeurópai senkiföldje vagyunk nyugatabbra. Ha valaki beáldozható, az mi vagyunk.
És elírtad. Olcsóbb _megvenni_ egy országot a csőd_ből_ ... Ha mi bedőlünk, az kit érintene? OK, lenne belőle balhé, de nem változna semmi, max. keresne valaki azon is.

ketroot 2011.11.18. 11:33:29

@Birkesz:

Ajánlott még a főoldal 1-2 vezércikkébe beolvasni. Már rég megy a ballibezés, meg, hogy ez a 8 év hozadéka, hogy szegény Viktornak ezt be kell vállalnia. Persze most ő egy megzsarolt áldozat.

Na megyek, el is morzsolok érte egy könnycseppet! ;(

Kemények...

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.11.18. 11:33:46

@BPBP: Ezt mar en is ragoztam kicsit feljebb es sokkal hosszabban. Abbol indult ki az egesz horges. Mellesleg aki ugy inditja az erveleset, hogy "te egy tudatlan bunko vagy kisfiam, de en majd megmondom a frankot" az nalam megy is a trolltartoba.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.18. 11:35:49

@Jozicsenko, aki inkább lenne pék...: Vizitdíj meg ugye miért is, ha fizetjük a TB-t? Ahelyett kellett, hogy ne a TB- és járulék nem fizető nagykuytya-tulajdonú cégeket kelljen megkapargatni, mert ott lettek volna szép összegek.

Birkesz 2011.11.18. 11:42:01

@ketroot: Hehe, elmúlt nyolc év: négy év Gyurcsány, két év Bajnai, két év Orbán?
Való igaz, még mindig az MSZP vezet...

nanehogymár 2011.11.18. 11:44:31

@Bruhahahahihihi:
én megmondanám, csak nem kerül elém :(

Birkesz 2011.11.18. 11:45:55

@ColT: Nem szeretnék most erről vitát kezdeni, de az a háromszáz forint elvileg több célt is szolgált: az idősek ne melegedőnek használják a rendelőket; visszaszorítsa picit a hálapénzt (ha adtál már érte pénzt, esetleg kevéssé akarsz még egyszer perkálni...lásd a te indokod, hogy fizeted a TB-t. Meg a hálapénzt. Vagyis jól értem, te is fizetsz a szolgáltatásért kétszer? )
Háromszáz forintba nem hal bele a nyugdíjas néni/bácsi sem.

GGG77 2011.11.18. 11:52:13

Sajnos nem valószínű, hogy lesz lemondás. Matolcsyt a háttérbe tolják, jön a helyére Varga Mihály.

Amúgy ilyenkor hol van Enrico és vidéki!? :)

omlósz 2011.11.18. 11:52:42

@BPBP: igen azt értem, hogy nem készletezik, de az az ő dolguk. Ha számlámon tárolom a pénzem, akkor se érdekel mit kezd vele, csak az, hogy teremtse elő amikor nekem szükségem van rá.

@Borenbukk: átválthatja házon belül is. Persze nyilvánvaló, hogy a svájci banknak előbb kell visszafizetnie. De ezt nem tudtam látod, hogy mindig újra veszi fel a hitelt. Szerencsére nekem nincs közvetlen közöm egy devizahitelhez sem, így szerződést se láttam, de nekem anno amikor a devizahitel láz volt, úgy jött le, hogy a hazai bankok csak, hogy is fogalmazzak... "közvetítőként" vesznek részt ebben.

Köszönöm a válaszokat, bár még így is irreálisnak tartom az ekkora mértékű törlesztőrészlet növekedést.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.11.18. 11:53:25

@GGG77:
"Amúgy ilyenkor hol van Enrico és vidéki!? :)"

Nick nevet változtattak! ;)

omlósz 2011.11.18. 11:54:39

@Birkesz: Főleg, hogy nem volt egy olyan koncepció is, hogy 10 alkalom után visszaigényelhették volna?

Birkesz 2011.11.18. 11:55:06

@GGG77: A csatlósokat küldték, akiket viszont pillanatok alatt lemostak a pályáról. Ketroot ajánlása alapján a Mandiner blog-ra érdemes most menni.
Hejj, a régi szép idők, amikor Gyurcsány blogon lehetett agyvérzés-közeli állapotba kergetni a szocihívőket. Újra itt vannak, csak most Mandiner/Konzervatórium a nevük :)

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 11:57:13

@Meleardil Eressea Iluvadan: Na az ilyen pénzügyi analfabéta idióták miatt mint te is tartunk ott ahol tartunk :)

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.11.18. 12:04:57

@Combi a ballibes Ferkófan: Frappans, nagyon frappans. A stilus, az ervek, a pozitiv erzelmi toltes... lenyugozo. Valami cafolatfelet kaphatunk azert, professzor ur, hamar megtisztelte budostalpu tarsasagunkat egy ilyenszellemi nagysag? Igazan bevilagithatna a muvelt szellem ragyogo lampasaval korlatoltsagtol bearnyekot sotet sarkait egy tiszta szora ehes muveletlen elmeinknek.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 12:09:10

@Meleardil Eressea Iluvadan: Minek?. A hittel nem lehet vitázni. Igen a csúnya bankok összeesküdtek és gonoszul forintot adtak ami sose látott svájci frankot. A bankárok pedig kuncogtak a kipájukba a pajeszuk mögött. Biza így volt

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.18. 12:10:05

@Birkesz: Baromira nem adtam még hálapénzt, se semmit. Anyám is leszokott róla, amióta nemrég kórházba került.
Azt meg nem hinném, hogy a nyugdíjasok, vagy bárki melegedőnek használná a rendelőket. Pont itthon derült ki statisztikákból, hogy a magyar akkor se megy orvoshoz, ha beteg.

Amúgy a hálapénzt se szorítaná vissza, mert attól még, hogy 300Ft-t fizetsz a betegirányításon, az orvos ugyanúgy kérhet hálapénzt. A hálapénzt 2 dolog szorítaná vissza :
- normális fizetés az orvosoknak (a kezdőknek, a főorvosok kapnak eleget)
- aki hálapénzt kér, hülyére büntetni

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.11.18. 12:20:38

@Combi a ballibes Ferkófan: Ha mondanivalod van, mondjad. Ez a fajta gunyolodas mar oviban is lepergett rolam. Eppen ugy, mint az "uccse mered", meg "a zenapukamnak nagyobb van" kezdetu gyerekessegek. Ha ezen kivul nincs is mas mondanivalod, akkor lehet, hogy egyaltalaban nincs is mas mondanivalod. Amennyiben meg tudsz cafolni, tedd meg. Ha hulyeseget gondolok, vilagosits fel. Ugyanis nem szeretek hulye maradni. Amit irtam, nem hitem, hanem meggyozodesem. Erveltem is mellette. Gyozz meg az ellenkezojerol. Ha a te allaspontod nem hit, hanem meggyozodes, akkor neked is kell legyenek erveid. Vannak?

medvemellszobra 2011.11.18. 12:32:05

@Idet: Ne érts félre Idet, nagyon nem ezt akartam mondani, megsérteni meg főleg nem szerettelek volna, ha sikerült, ne haragudj.
A történelmünkkel, a történelmi bűneinkkel, a történelmi sérelmeinkkel szembe kéne végre néznünk, tény. Viselni kéne a felelősséget tetteinkért, múltunkért, hibáinkért, tény. A fasiszták is, kommunisták is mi voltunk, magyarok (minden alkotóelemünkkel, nemzetiségünkkel együtt), nem más valakik.
De én most azt akartam mondani ezzel a hozzászólással, hogy ezek a politikusok, úgy tűnik, semmit sem felejtettek és semmit sem tanultak.
A maga módján Kádár sem volt hülye ember, ők mégis ostobák hozzá képest. És sajnos túl ostobák ahhoz is, hogy tanuljanak, hogy átlássák a mai világot, hogy kikecmeregjenek ezek közül a nyálkás indák közül. És mérhetetlen gőgjük mellett ráadásul gyávák is. Kb. ennyit akartam mondani.
És egyáltalán nem azt, hogy fel kéne róni pl. Neked, vagy a saját anyámnak, vagy a nővéremnek, (aki nem is igazán tudta, miért lett ő kisdobos), hogy bizonyos korokban létezett, levegőt vett, dolgozott, szomorkodott, vagy éppen örült. Hogy élt.

medvemellszobra 2011.11.18. 12:32:44

@nanehogymár: na ez az. hasonlóan gondoljuk.

medvemellszobra 2011.11.18. 12:43:09

@Meleardil Eressea Iluvadan: Szerintem szélsőjobb sincsen. Én csak annyit látok, hogy bármelyik párt jelmondatai fölött ki lehetne cserélni a trikolórt régi mozgalmi lobogókra.
Valóban baj, hogy nincs jobboldali, vagy jobbközép erő - hogy egyensúlyt adjon legalább.
Arról nem is beszélve, hogy amire most az országunknak szüksége lenne, alapvetően normális helyeken jobboldali program. Amit persze ellensúlyoznia kell egy baloldali erőnek mindig.
Az lenne még fontos, hogy egy baloldal nem szükségszerűen kommunista, a jobboldal nem csak náci lehet, vagy egy dagályos operett-díszlet, a liberalizmus meg nem a laissez-faire virágozzék minden virág.
A baloldali szociálisan érzékeny. A jobboldal szereti, ha azok erősek, akikkel egy nemzetben érzi magát. A liberális meg senkit nem baszogat, amíg a közösen lefektetett szigorú és ésszerű szabályokat betartják kölcsönösen. És ez nem törzsi háború, ezeket vegyíteni nem csak lehetséges, de ajánlott is bizonyos mértékben (lásd: Kölcsey, Széchenyi, Márai... nemzeti liberálisok mind az én olvasatomban).

De ezeknek a belátása itt jelenleg tényleg esélytelen, ahogy látom.

asmodean 2011.11.18. 12:51:18

Azt hiszem félreértés van itt kérem szépen. Mire fel ez a nagy röhögés, meg lemondás beharangozás?
Az IMF-hez fordultunk ez igaz, de nem ám azért amire gondoltok. Itt a félreértés.
Mi adunk hitelt az IMF-nek, hogy a hanyatló nyugatnak azt tovább folyósítsa, hátha utolérik a gyorsnaszádunkat. A piaci finanszírozás úgy bejött, hogy próbálunk a feleslegtől szabadulni na.

Borenbukk 2011.11.18. 12:51:51

@omlósz: A bankban allo penz nem dolgozik, a bank tehat nem nagyon valtja a felvett frankot, sajat forintjara, mert jellemzoen nincs neki, ugyanis az is ki van adva masnak, hogy hasznot termeljen. Persze, ha bemegy az ember bankot rabolni, az atutazoban levo tormelek meg mindig rohadt soknak tunik, de a bankban forgo penzmennyiseghez kepest annyira kicsi, hogy nincs is.

A hogyan maszott el ennyire a frank hitel kamata kerdesre:
1. A bank a sajat rovid lejaratu hitelei megujitasara mar csak magasabb kamaton tud hitelt felvenni, mert a kolcsonado bankok a CDS(Ez egy amolyan biztositas a buktara) felarat beepitik a sajat kamatukba.
2. A beteteseket ki kell fizetni, igy a nem fizetok koltsegeit es kockazatait a bank szetteriti a tobbi ugyfel kozott
3. Ha jol emlekszem, a hazai bankok egy MNB tanulmany szerint ezzel egyutt is 2 szazalekponttal magasabbra lottek be a frank hitelek kamatait az elobbi ket pont altal indokoltnal. A magyar allam nem az orrukra koppintott, hanem bankadot vetett ki, igy az "extraprofit" most a bankokon keresztul az allam zsebeben landol.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 12:58:01

@Meleardil Eressea Iluvadan: Mivel kurva lusta vagyok magyarázni, olvasgass: www.devizahitel.info/kockazat.html
Plusz a google is a barátod. A bankok elég durván be vannak szabályozva (1996 CXII. + Bázel 2) szóval az, hogy itt gonoszul forintot adtak forintalapon ordas baromság.
Hogy miért van 7-10% kamat a hiteleken? Egyrészt a hitelkihelyezési kockázat másrészt a profit miatt. A bank nem jótékonysági intézet.
Aki meg elhitte a politikusoknak, hogy itt tejjel-mézzel folyó eurós kánaán lesz pár éven belül, az rohadtul nem tanult az előző 60 évből.

Idet 2011.11.18. 13:09:18

@abschattung: Nem, nem sértődtem meg, inkább csak hevesen reagáltam. Tudod, mi van,ezt az én nemzedékemnek sokszor az orra alá dörgölik, anélkül, hogy utána gondolnának.
Kádár megítélésében nem értünk egyet. Az ő sunyi, kacsintós, abszolut megalkuvó magatartása, amit valósággal "átvitt" az országra, hibás abban, hogy lelkileg ennyire eltorzultunk, eltompultunk, elkényelmesedtünk. Ő aztán gyáva volt a javából, akkor is gazsulált, amikor nem okvetlenül kellett volna

Idet 2011.11.18. 13:22:09

@abschattung: És még: A történelmünkkel és nemzeti hibáinkkal csakugyan szembe kellene néznünk, de ne már úgy, hogy mindenért kizárólag mi vagyunk a hibásak. Valamint azt is tudomásul kellene venni, hogy a kutyát sem érdekli, hogy ki volt a hibás, vagy hogy egyáltalán mi történt.
Az alkalmatlan politikusokat nem védem, de azért várjuk ki a végét, ne átkozzuk el őket előre. Rossz varázslat...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.11.18. 13:24:47

Ez nem az a csúnya ronda IMF,aki aztán nekünk nem.....!
Szánalom,hogy ilyen vezetőink vannak.Idióta banda.:((

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.11.18. 13:25:11

"A hogyan maszott el ennyire a frank hitel kamata kerdesre:
1. A bank a sajat rovid lejaratu hitelei megujitasara mar csak magasabb kamaton tud hitelt felvenni, mert a kolcsonado bankok a CDS(Ez egy amolyan biztositas a buktara) felarat beepitik a sajat kamatukba."

Na jó, de ehhez NULLA gazadasági hozáértés szükségeltetik, ha a nálunk jelentkező többlet költségeket (ami a mi balfaszságunkból is ered [miért pont ilyen hiteleket vettünk föl mi, mint bank]) egy az egyben áthárítjuk a vevőkre!!! Ennyi erővel bárki lehetne bankár, Józsi bácsi is Csajágaröcsögéről!

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.11.18. 13:29:59

@Borenbukk:
"A hogyan maszott el ennyire a frank hitel kamata kerdesre:
1. A bank a sajat rovid lejaratu hitelei megujitasara mar csak magasabb kamaton tud hitelt felvenni, mert a kolcsonado bankok a CDS(Ez egy amolyan biztositas a buktara) felarat beepitik a sajat kamatukba."

Na jó, de ehhez NULLA gazadasági hozáértés szükségeltetik, ha a nálunk jelentkező többlet költségeket (ami a mi balfaszságunkból is ered [miért pont ilyen hiteleket vettünk föl mi, mint bank]) egy az egyben áthárítjuk a vevőkre!!! Ennyi erővel bárki lehetne bankár, Józsi bácsi is Csajágaröcsögéről!

Borenbukk 2011.11.18. 13:39:58

@BPBP: Azert ez nem ennyire egyszeru, de szakertelmet lehet berelni. Ami inkabb szukseges, az a toke.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 13:45:08

mandiner.hu/cikk/20111118_orban_boldog_azert_nem_vagyok
A kommenteket csak erős, fideszdroidokon edződött elmének javaslom :D

Birkesz 2011.11.18. 13:47:41

@ColT: Te lehet, hogy nem adtál hálapénzt, de akkor a kisebbséghez tartozol (nem úúúgy... ) Vagyis a pszichológiai célközönség nem te voltál.
Az emberek többsége viszont ad hálapénzt, hogy foglalkozzanak vele. Én is fogk, hogy ne hagyják az asszony megdögleni majd a gyerekkel, ha arra kerül a sor, hanem legalább napjában egyszer nézzenek már rájuk.
A nénik/bácsik pedig gyakran járnak orvoshoz, szinte mindig velük vannak tele a várók. Jártam párszor idős ismerősöm gyógyszerét felíratni, mindig tömegnyomor volt a rendelőben és mindig idősek trécseltek ott, még nyáron is. A probléma az, hogy a fiatalabbak nem járnak szűrésre, csak amikor már baj van, a bajok pedig idős korra hatványozódnak.
A megoldás valóban az lenne, amit leírtál, de erre ugye egyik oldalon sem látunk szándékot.

Birkesz 2011.11.18. 13:53:53

@Combi a ballibes Ferkófan: Yuhúú, hadd lássuk...
De miután rendbe tettem egy kolumbia gerilla gépét :)

fchris82 2011.11.18. 14:00:10

@ColT: "Azt meg nem hinném, hogy a nyugdíjasok, vagy bárki melegedőnek használná a rendelőket. Pont itthon derült ki statisztikákból, hogy a magyar akkor se megy orvoshoz, ha beteg."

Ezt nem tudom, honnan vetted:
- saját tapasztalatom volt, hogy hirtelen fél-egy napos várakozások helyett 1 óra alatt letudtam minden orvosi vizsgálatot, amikor megtörtént a bevezetés.
- több orvos barátom is megerősített abban, hogy sokan passzióból beszélgetni járnak be az orvoshoz, mert öregek, egyedül élnek, nincs kivel beszélgetni, és ahelyett, hogy az állam ilyen esetekre lelki segélyszolgálatot működtetne tized annyi pénzből, mint amennyit az orvoshoz járás felemészt, marad ez a verzió. Egy öregnél mindig vannak tünetek, tehát persze vitatható, hogy beszélgetni jár be, de az esetek többségében a diagnózis felállítása tart 1 percig, majd alig lehet kitenni, mert még 10 percig beszélget...
- ugyanezek az orvos barátaim megerősítettek, hogy valóban lecsökkent a forgalom, nem csak én tapasztaltam szubjektíven ezt. Pedig 300 Ft nem olyan nagy tétel, fél doboz cigi sincs, tehát ha élen járunk a dohányzásban és alkohol fogyasztásban, akkor gondolom egy valóban beteg ember tudja nélkülözni ezt az összeget baj esetén. Aki nem, az pedig kérjen rászorultsági alapon mentességet, meg lehet ezt oldani szépen. Továbbá annak ellenére, hogy nem nagy összeg, még így is jelentős összegek születtek belőle. Kérdezd meg a háziorvosod, hogy náluk mekkora összeg is jött össze ilyen apró pénzből 1 hónap alatt, és hogy ez hiányzik-e neki...

Az, hogy a hálapénzt megszüntetné, én is kétséggel fogadom, de azt el kell ismerni, hogy hatását tekintve biztosan nem növeli a "kockázatot", ergo minimum semleges, vagy kissé javít a helyzeten.

Crescendo 2011.11.18. 14:03:59

@sexmachine: MNB targyalofel? Ugy erted az EKB? szoval nalunk, mint a gorogoknel es az olaszoknal egy "szakertoi" kormanyt akarnak, banki bennfentesek hatalomra juttatasaval, akiket senki nem szavazott meg, ezert a tomegekkel, akinek a boret ugyan vasarra viszik, semmi elszamolnivalojuk? Szuper. Vegre nem kell a szavazassal es velemenykinyilvanitassal bibelodni, megmondjak, hogy mi van es mi pedig fizetunk, mint a katonatiszt. :(
@Tigeri: Miert is jo az IMF? Felelotlen bankarok egy szocialista ellatorendszerekre, ill. allamkapitalista gazdasagpolitikara epulo fizeteskeptelen orszagnak hitelt ad. Nyilvanvalo, hogy nem fogja tudni fizetni. Ez be is igazolodott. Megoldas? Nem tiszta viz ontese a poharba es a hitelek ujratargyalasa es annak beismerese, hogy a kolcsonado fel nagyott tevedett es le kell nyelnie veszteseget. Az, hogy tovabb folytatjak a felelotlen hitelezest, ugy hogy elvesznek (privatizalnak) meg erteket teremto tulajdonokat (fold, viz, stb.). Ez biztositja, hogy meg kevesbe tudjon fizetni az orszag. A nepet meg elve megnyuzzak a politikai felelotlenseg miatt. Gratulalok, tiszta, jozan es eletkepes megoldas.

medvemellszobra 2011.11.18. 14:11:43

@Idet: 1. Jogos. Én is elítélem őt alapvetően, mert szerintem is nagyban hozzájárult ehhez a súlyos torzuláshoz, ami most a társadalmunkat jellemzi. Azért mondtam, írtam, hogy a maga módján volt okos: egy diktatúra, ami évtizedekkel a bukása után is ennyire kihat, már-már visszatérni látszik, mert sokan visszasírják.
2. És nem-nem, nem csak mi vagyunk a hibásak, ezek tényleg mindig többszereplős játszmák. Valahogy inkább arról lehet szó, hogy pl. a Szovjetunió szomszédjaként a Vörös Hadsereggel a nyakunkon nem lehetett ugrálni nyilván, de nem ők figyelték meg egymást, nem ők tették tönkre a mi honfitársaink életét, nem ők szolgálták ki magukat stbstbstb. - azok nagyon is mi voltunk, senki más.
3. Én sem szeretném, hogy "önbeteljesítő jóslat" legyen ez a ború. De egyrészt ezekért a politikusokért valahogy nem kár. Ha előbb eltűnnek, előbb jöhet egy olyan átszerveződése a társadalmunknak, ami ha szőnyegszéli kényszer hatására is, de kialakítja az egészséges társadalmi életet (de amíg nem nézünk szembe a hibáinkkal és nem tanulunk belőle, addig nem fog menni).
Másrészt valahol még mindig tudok optimista lenni - valahol nagyon mélyen. Csak ilyenkor nagyon nehéz.

Orson 2011.11.18. 14:23:57

@Borenbukk: Azt hiszem nem is fogsz a kérdésre válaszolni.

Crescendo 2011.11.18. 14:24:53

@abschattung: "jöhet egy olyan átszerveződése a társadalmunknak" a politikusok epp olyanok, amilyet a tarsadalom megerdemel... :(

zrobasé 2011.11.18. 14:39:57

@Orson: "De érdekes, hogy a világ majdnem minden országának 'kell' a imf hitel.
Komolyan nincs egy életképes gazdaság sehol sem?
Ha az imf ad pénzt a világ majdnem minden országának neki mégsem fogy el pénze? "
ezek lettek volna a kérdéseid ? hmm...lássuk csak...
-"De érdekes, hogy a világ majdnem minden országának 'kell' a imf hitel" ez tényként közlöd...mi az hogy majdnem minden országnak ?
-"Komolyan nincs egy életképes gazdaság sehol sem?" de, van...rengeteg ilyen ország van...csak pár : ausztria,németország,usa,franciaország,anglia,svédország,dánia,norvégia,japán,ausztrália...
-"Ha az imf ad pénzt a világ majdnem minden országának neki mégsem fogy el pénze?"
az imf-nek a tagjainak a befizetéseiből van pénze (mivel magyarország is tag, igy mi is fizetünk be), ergo csak annyit tud adni, amennyit a tagjaitól beszed, nincs végtelen, csillió-trillió pénze

Crescendo 2011.11.18. 14:47:46

@zrobasé: ez most valami tankonyvi szoveg? A jogallamban jogegyenloseg lenne, az IMF miert megis szinte mindig a bankerdekeket kepviseli? Magyarorszag "kivaloan" ellenne, hiany nelkul, ha nem kellene 1200 milliardot (es gyorsan no) evente kamatokra koltenie. Ez igy fenntarthatatlan. Erre jon az IMF, hogy hitelt adjon arra, hogy megis tartsuk fenn?
Pozitiv a vilagkeped, ha a felsorolt "eletkepes" gazdasagok belso sajtojat olvasod ok ezt nem igy latjak, sem pedig a szamok nem tamasztjak ala a tezised, hogy "eletkepesek".
Akkor szerinted a vilagon minden szep es jo, csak itthon vagyunk olyan szerencsetlenek, hogy kinyirjuk magunkat?
A mostani brigad valahonnan Moszkvabol jott, mert ezerrel epitik a proletardiktaturat, szoljon mar nekik valaki, hogy az 40 evvel ezelott volt meno, es kellene valami upgrade a szoftveren, de ezen tul azert joval tagabb a problemahorizont...

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 14:53:43

@Crescendo: "Miert is jo az IMF?"
Nem jó, mert az IMF akkor jön ha homlokig ér a szar. Viszont jóval alacsonyabb kamatra ad hitelt mint a piac, ahol 1 lépés választ el minket a bóvli besorolástól. Igaz ennek vannak feltételei. Igen, rövid- és középtávon fájni fognak. De sokkal kevésbé fog fájni, mintha a nagy gazdasági szabadságharc szellemében suhant volna tovább a gyorsnaszád az unorthodox vizeken az államcsőd felé.

zrobasé 2011.11.18. 14:59:40

@Crescendo: ez most valami tankonyvi szoveg?- már miért lenne ?
A jogallamban jogegyenloseg lenne, az IMF miert megis szinte mindig a bankerdekeket kepviseli?
mert igazából az imf egy bank? olyan mint az otp, csak kicsit nagyban...hoppá...
- Magyarorszag "kivaloan" ellenne, hiany nelkul,-ja, ha volna ott nem volna...de minden évben többet költünk, mint amennyit beszedünk, ráadásul az újraelosztás is egy világröhej...
-Erre jon az IMF, hogy hitelt adjon arra, hogy megis tartsuk fenn? - izé, én tegnap azt hallottam, hogy a matolcsy megy az imf-hez, és nem azt, hogy az imf bejelenti, hogy jön, nem kérdez, csak ad pénzt...
-Pozitiv a vilagkeped, ha a felsorolt "eletkepes" gazdasagok belso sajtojat olvasod ok ezt nem igy latjak, - igen, pozitiv, sirni-rini könnyű, az nem életcél, körbehaknizni bőgve a világot, meg sajnáltatni magamat, hogy jaj, engem mindenki bánt,brühühü...sajtót olvasni...hmm...jobbat, mondok, a két szép szememmel láttam, hogy pl. németország elég életképes...

Borenbukk 2011.11.18. 15:00:35

@Orson: Eleve hamis felvetesekre nincs nagyon mit valaszolni, de azert legyen neked.

"De érdekes, hogy a világ majdnem minden országának 'kell' a imf hitel."
Nem, nem kell. Tulnyomo tobbsegenek nem kell.

"Komolyan nincs egy életképes gazdaság sehol sem?"
Az elso mondatban megfogalmazott tevedesedbol levezetett tevedes. Van. Hogy mennyire hosszu tavon van, azt mondjuk nem tudjuk, mert a vegtelen gazdasagi novekedes veges eroforrasokkal nem tunik tarthatonak.

"Ha az imf ad pénzt a világ majdnem minden országának neki mégsem fogy el pénze?"
Az elso mondatban megfogalmazott tevedesedbol levezetett ujabb tevedes.

Most elegedett vagy?

Crescendo 2011.11.18. 15:02:18

@Combi a ballibes Ferkófan: allamcsod?
Ha nem tudsz fizetni, nem lehet targyalni rola? A hitelezok is pontosan tudtak a kockazatokat...
Ha nincs 1200 milliard Ft-nyi kamatkiadas, iszonyat penz marad az orszagon belul, amitol fizetokepes lenne az allam.
Talan meg az MNB-t is a helyere tennek, es az vegre talan az orszagnak dolgozna.
Persze nem lenne egy egyszeru helyzet egy jo fel evig, de az IMF intezkedessel csak eltoljuk kb. 1 evvel ugyanazt a problemat, mikozben oriasit szivunk. Megeri? Nezd meg a gorogoket. Amint nepszavazasrol volt szo, hirtelen minden megoldodott, csak hogy ne legyen szavazas, mint Izlandon...
A kormany dilettans, de szerintem az is, aki elhiszi, anelkul, hogy ertene a helyzetet, hogy csak egyetlen megoldas van es az az IMF...

Borenbukk 2011.11.18. 15:03:04

@Crescendo: Sot, az egyszeri ember is sokkal jobban elne, ha nem kene kifizetnie a hazara, autojara es nyaralasra felvett hitel. Meg az is lehet, hogy ugy egy masodik autora is vehetne fel hitelt, amit majd szinten nem kene kifizetnie.

Borenbukk 2011.11.18. 15:06:09

@Crescendo: "Ha nincs 1200 milliard Ft-nyi kamatkiadas, iszonyat penz marad az orszagon belul, amitol fizetokepes lenne az allam."
Sot, meg az is lehet, hogy ha nem kene fizetnem erte, en is tobb teliszalamit vasarolnek.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 15:07:26

@Crescendo: Ha olyan lenne az államcsőd levezénylése mint Argentínában volt 9 éve, akkor inkább jöjjön az imf 1000x. Meg szerinted ki venné meg a magyar állampapírt, ha Viktorék vidáman bejelentenék, hogy ők bizony mától nem fizetik az államadósságot?
AZ MNB meg az országnak dolgozik, a kereskedelmi bankok dolgoznak saját magukért. Szomorú, hogy egyesek még most is két pofára habzsolják az ostoba fideszes, jobbikos propagandát a rossz bankokról és külföldi tőkéről.

Crescendo 2011.11.18. 15:08:46

@zrobasé: Az IMF bank? Fizet kamatot a "beteteseknek"? Ez uj... Veletlenul sem az amerikai Fed-tol kapja a kihelyzett hitelekre a penzek nagyobb reszet, nem pedig a betetekbol? Ebben igazad van, epp ugy mukodik mint egy bank. 5% betetpenz, 95% pedig a jegybanktol, aki a semmibol csinalja...
Te tenyleg nem latod, hogy nincs szabadpiaci kapitalizmus, hanem egyfajta allamkapitalizmus/imperializmus mukodik? Az meg a kivalasztott elitretegen tul a kozep es also retegeknek nem ad megelhetest... Persze a feudalizmus is evszazadokik mukodott, ugy hogy lehet valami a mondanivalodban. Csak fenn legyel, ne kozepen... :(

Borenbukk 2011.11.18. 15:15:30

@Crescendo: "5% betetpenz, 95% pedig a jegybanktol, aki a semmibol csinalja..." Te honnan szeded ezeket a marhasagokat?

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 15:16:31

@Crescendo: Az IMF-hez a 187 tagország fizeti be a pénzt. Mi is fizetünk. Látom rád jól hatott az agymosás.

zrobasé 2011.11.18. 15:19:16

@Crescendo: jó,rendben, igazad van,mindenben, megyek, sirok a sarokban, sajnáltatom kicsit magam még, jó nagyokat köpök a bankokra is, engem itten bántanak, pedig aztán...
fura, de én németországban nemkiválasztott elitrétegekkel beszélgettem, hanem alsó és középpel, és fura, de ők mintha meg tudnának élni...biztos rosszul láttam, az nem volt igaz, nincs kanál,nincs kanál...

Crescendo 2011.11.18. 15:20:07

@Combi a ballibes Ferkófan: @Borenbukk: nezzetek mar meg az IMF befizeteseket, ill. kifizeteseket mielott masokat vadoltok tudatlansaggal! Ugyan ugy mukodik, mint egy bank. Betetekre (tartalekrata) a 20x-t felveszi a US FED-tol, amit aztan tovabbad... Minden bank igy mukodik.

Crescendo 2011.11.18. 15:22:06

@Combi a ballibes Ferkófan: Forradalmi gondolat lenne, hogy csak annyit kolt az allam, amennyit realisan be is tud szedni? Ez a legtobb haztartasban 8 altalanossal vagy azalatt is sikerul... Miert kellene mindig hitelt felvenni (allampapir ugyanaz...)

zrobasé 2011.11.18. 15:24:04

@Crescendo: " Az IMF bank? Fizet kamatot a "beteteseknek"? Ez uj" idő: 15:08
@Crescendo: "Ugyan ugy mukodik, mint egy bank." idő : 15:20

Birkesz 2011.11.18. 15:25:13

@Crescendo: Mert különben a GDP ~80%-át hitelre és kamatokra fizethetnénk.
Ha egyre csökkenő mennyiségű hitelt vennénk fel, na akkor érhetnénk azt az állapotot, hogy nem kell hitel. de csak miután mindet visszafizettük. Egyébként a hitel maga nem az ördögtől származó találmány, ha normálisan használod.

Borenbukk 2011.11.18. 15:25:37

@Crescendo: Most szolok, hogy az 5%-os tartalekrata nem azt jelenti, hogy 100 fabatka betetbol 2000-t hitelezhetsz, hanem azt, hogy csak 95-ot.

zrobasé 2011.11.18. 15:25:45

@Crescendo: "Ez a legtobb haztartasban 8 altalanossal vagy azalatt is sikerul"
nem, nem sikerül...ld. a háztartások hitelkitettsége jelenleg is...

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 15:26:11

@Crescendo: www.imf.org/external/np/sec/memdir/members.aspx
Tessék itt van melyik ország mennyit fizet be. Bár gondolom ez is csak egy meghamisított jude adat :)

Crescendo 2011.11.18. 15:27:21

@zrobasé: akkor kerdezd meg, hogy miert nem tud a tobbseg lakast/hazat venni? Ne az indokokat hallgasd, hogy ezt miert nem is kell, meg nem nepszeru. Kerdezd meg, hogy hanyan tudnanak 50 ezer EUR-t felretenni elore, hogy meglegyen egy jelzalog alapja, amit utana eltuk vegeig es meg azutan is fizetnek a gyerekekeik. Miert van az, hogy kollegaim is csak berelni tudnak 50 evesen, pedig szeretnenek sajatot...
Mindezek mellet persze amig van allas, addig viszonylag jol megy, de a stabilitas kozel sem olyan szep, mint ahogy beallitod. Es a nemetek stabilitasra torekednek altalaban. Nem egy nyero konstellacio.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 15:31:24

@Crescendo: Nálunk sajnos forradalmi gondolat elnézve az utóbbi hatvanx évet.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 15:33:10

@Crescendo: Azért mert mi a felzárkózás politikája helyett az eszetlen osztogatás és populizmus politikáját követtük a rendszerváltás után, és lassan ott járunk, hogy Románia is megelőz minket.

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.11.18. 15:33:58

@Combi a ballibes Ferkófan:
"Az Ön hiteltartozása és a törlesztőrészletek tehát devizában vannak nyilvántartva"

"forintban kapja a hitelösszeget, melyet forintban is kell majd törlesztenie"

"a banknak is fizetnie kell azért a devizáért, amit aztán hitelként továbbad. Hogy mennyit kell fizetnie, az elsősorban az adott deviza irányadó kamatától, például a Svájci Nemzeti Bank vagy az Európai Központi Bank alapkamatától függ."

Ezek mind abbol a linkbol vannak, amit az orrom ala toltal. Ugyanis elolvastam. Van azonban egy olyan erzesem, hogy te nem.
Adalek meg ehhez, hogy a jelenlegi svajci jegybanki alapkamat 0%. Elotte meg evekig 0.25% volt, es egyszer sem volt magasabb 2.5%-nal.
Tehat a penzt frankban tartjak nyilvan, de forintban folyositjak es abban is szedik be. Ha a svajci jegybanktol szedik a penzt, akkor gyakorlatilag nincs ra kamatuk. Ha a magyar jegybanktol, akkor az arfolyamvaltozasba MAR beepul a forint ertekvesztese. Hab a tortan, hogy eladasi aron adjak es veteli aron veszik. Radasul van pofajuk a devizahiteleseknek egy kulon megemelt arfolyamot bevezetni, sot, nehol konverzios dijat is felszamolnak. a nagy budos semmiert. Ez mar folyositaskor automatikusan 10% haszon nekik, es akkor a jo kis kamatos kamatot nem is neztuk. Eddig, amit folhoztal, engem inkabb igazolt, mint teged.

Lustasagra hivatkozol, es egy olyan linket loksz ide, amit ugy tunik, magad nem is olvastal (ez aztan a lustasag), meg a google-t javaslod. Tovabbra is csak hozongsz, de meg egyetlen cingar ervet nem halottam toled. Egyre kevesbe veszlek komolyan.

zrobasé 2011.11.18. 15:34:37

@Crescendo: fura...akivel én beszéltem, az pont most vett egy házat...feleségével spóroltak rá, és megvették, egy részét felújitják, egy részét meg kiadják (dreifamilienhaus, úgyhogy elég nagy, viszonylag)...de a legtöbb nem is nagyon akar sajátot...bérel, az kényelmesebb, mobilabb, olcsóbb...sok házat meg eleve kiadásra szánnak, nem is akarják soha eladni...
én nem állitom be, hogy a stabilitás olyan szép...hanem láttam...jó, tudom, nemigaz, meg hazudok, és különben is...

Crescendo 2011.11.18. 15:34:40

@zrobasé: nem bank abban az ertelemben, hogy nincs beteti kamat. Bank abban az ertelemben, hogy resztartalekkepzessel a befizeteseknel lenyeges nagyobb osszeget tud hitelezni... Fura egy intezmeny.
@Combi a ballibes Ferkófan: OK, teljes eszkozallomany (kinnlevo hitelek) hozza? Ugy kerek a kep...
@Birkesz: egyet ertek, de ahhoz egy tisztesseges bankrendszer kellene, meg jogrendszer. A mostani nem az, mivel a bankok erdekei trumpol barmilyen mas erdeket vagy jogot. A kerdes, hogy miert? Az egesz IMF kabare sem miattunk (nep), hanem a kulfoldi banki kolcsonok miatt... es ebbe bele fogunk rokkanni.

Crescendo 2011.11.18. 15:39:06

@zrobasé: en elhiszem amit mondasz, magam is lattam ilyen peldat, de messze nem altalanos. Es egybol megindokoljak (mobilitas, stb.), hogy miert nem kell, de aztan par sor, meg honap kozos munka utan bevalljak a valosagot... meg egyszer, igazad van jo par esetben.

Borenbukk 2011.11.18. 15:40:03

@Meleardil Eressea Iluvadan: "Ha a svajci jegybanktol szedik a penzt, akkor gyakorlatilag nincs ra kamatuk." Legfeljebb a CDS zavar be, vagyis az a 0% egy magyar banknak rogton 6% korul van.

Borenbukk 2011.11.18. 15:41:24

@Crescendo: "...resztartalekkepzessel a befizeteseknel lenyeges nagyobb osszeget tud hitelezni..." nem, nem tud. Erzesem szerint a hitel multiplikator hatas zavar ossze.

Birkesz 2011.11.18. 15:42:49

@Crescendo: "Az egesz IMF kabare sem miattunk (nep), hanem a kulfoldi banki kolcsonok miatt... es ebbe bele fogunk rokkanni. "
Ez valószínű, de abba is ugyanúgy belerokkannánk, ha nem kérnénk a hitelt, vagy legalább a védőhálót és csődbe mennénk. Itt már nincs jó választás, csak rossz és még rosszabb...és szerintem az államcsőd a "még rosszabb" kategória.

Crescendo 2011.11.18. 15:55:07

@Borenbukk: "Most szolok, hogy az 5%-os tartalekrata nem azt jelenti, hogy 100 fabatka betetbol 2000-t hitelezhetsz, hanem azt, hogy csak 95-ot." Lehet, hogy ujdonsag, de javaslom nezd meg ezt: hu.wikipedia.org/wiki/Monet%C3%A1ris_politika Szo sincs arrol, amit te gondolsz.
@zrobasé:
@Combi a ballibes Ferkófan: ez a sajat sarunk, de az olyan muvelt tortenesz, mint Antal, tudnia kellett volna, hogy egy demokracia halala, ha 50%-nal tobben kerulnek allami bevetelre. Innetol csak olyan kormany lesz hatalmon, aki meg tobbet iger es ad a tobbsegnek (adofogyaszto), ami persze megoli a gazdasagi fejlodes + normalis fejlodes kizarva utat nyit a maffiamodszereknek az allamhatalom es a fonodo nagytoke reszerol. Ezt mar a gorogok is tudtak. Valahogy mi nem es par ev alatt tuljutottunk a point of no return-on... :(

Crescendo 2011.11.18. 16:00:37

@Birkesz: Szerintem meg erdemes megvizsgalni minden opciot, mielott remuletunkben az uzsorasok halojaba kotunk ki, mint egyeduli megoldas. Az furcsa nekem, hogy meg a csapbol is az folyik, hogy az IMF milyen jo es megment... Mikozben alternativak nincsenek kidolgozva, hogy mi mennyibe kerulne es milyen szenvedest okoznak.
Gorogorszagot is "megmentettek", ami azt jelentette, hogy 1 azaz 1 evvel kesobb jott el az adossagleiras, mikozben lazadasok, stb. voltak... erdemes ezt igy vegigjatszani, ha tudjuk, hogy az eredmeny mi lesz? Kinek az erdeke ez gy igazan?

Combi a ballibes Ferkófan 2011.11.18. 16:03:16

@Meleardil Eressea Iluvadan: Végre személyesen látok egy funkcionális analfabétát. Köszönöm.

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.11.18. 16:20:55

@Borenbukk: Most ujat mondtal. Tehat ha egy bank a svajci jegybanktol ker frankot, akkor azt nem az alapkamatra kapja? Hol lehet a CDS aktualis erteket megnezni? Mert az alapkamatot a vonatkozo orszag nemzeti bankja mindig mutatja. Azonban a CDS-t nem leltem. Ha egy bank, ami egy nemzetkozi bankszovetseg tagja, mint mondjuk a CIB az Intesa Sanpaolo-e, akkor ha ez a bank hitelt helyuez ki, amit a svajci jegybankbol finansziroz, akkor az osszeg egyes reszleteire mas es mas CDS vonatkozik attol fuggoen, hogy melyik orszagba folyositotta? Az a 6% tenyleg annyi, vagy csak mondtal egy szamot, amirol korulbelul tudod, hogy mennyi szokott lenni? Ez most erdekelne, mert ez nekem eddig kimaradt.

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.11.18. 16:24:54

@Combi a ballibes Ferkófan: Ez a sokadik szemelyeskedesed. Eddig meg nem regaltam rajuk, ugy erzem, mar nem is erdemes. Anyadat sem szidom, lehet baja szegenynek igy is eleg. Mivel ilyen szinten valtal hiteltelenne az ures beszededdel es a Rogant es Kovert is megalazo pokhendi modorodal, udvozollek a trolltartoban. Hosszu ideje az elso lako vagy.

Meleardil Eressea Iluvadan 2011.11.18. 17:22:20

@Borenbukk: Ok. Talatam egy grafikont.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Sovereign_credit_default_swaps.png
Ez az aktualis allas. Ahogyan utanalapoztam, 2006 kornyeken a CDS 1% korul volt. Egyre kevesbe ertem a 7-10% svajci frank kamatot. :P

Orson 2011.11.18. 18:22:29

@zrobasé: Értem, azzal viszont hogy az USA-t is felsoroltad nem értek egyet.
A felsorolt többi országot nem tudom megítélni, az USA gazdaságát biztosan tudom hogy Kína tartja legfőképp életben.

Idet 2011.11.19. 08:33:28

@abschattung:
1.Nem a diktatúrát sírják vissza, a nagy többség fel sem fogta szerintem, hogy abban élünk, hanem azt a viszonylagos jólétet és biztonságot, ami egyébként abszolut látszólagos volt, ahogy azt a mostani világ mellékelt ábrája mutatja.
2. Na, ebben egyetértünk. Világéletemben jobban utáltam hazai seggnyalókat, a kiszolgáló lakájokat, mert egy nagyhatalom a saját értékei-érdekei mentén cselekszik, nem lehet elvárni tőle még méltányosságot sem, ahogy az IMF-től és egyéb vérszipolyoktól sem..., de amilyen készségesek a mieink voltak (mármint a vér- és karrierkommunisták), az hátborzongató.
3. A zsidóknak az a nemzedéke, amelyik még Egyiptomból jött, nem mehetett be Kánaánba, mondja a Biblia. Még Mózes sem, pedig ő tudta, miért hozta el népét a húsosfazekak mellől...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.11.19. 10:08:15

Azért az 5-ös számú párttagkönyv tulajdonosával jól kibasztak.

Borenbukk 2011.11.19. 10:13:34

@Crescendo: Megvilagitanad, hogy hol mond ellent annak, amit mondtam!

SvenH. (törölt) 2011.11.19. 11:35:04

legyen mar annyi emberseg az IMFben vag az EUban, hogy Orbannak kiosztanak nyilvanosan egy kokit...
kb igy: www.youtube.com/watch?v=C0tRJ-dC4kk

Idet 2011.11.20. 08:48:49

@SvenH.: Emberség? Az IMF-ben? Meg az EU-ban? (Akkor is, ha valszleg azért az emberséget macskakörömben érted, de ezt nem tudhatom.) Te talán a Jóistenre gondolsz, esetleg Ferenc Józsefre, hogy Moldovát idézzem, abból a korszakából, amikor még normális volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.20. 19:38:19

@Orson:

"az USA gazdaságát biztosan tudom hogy Kína tartja legfőképp életben"

érdekelne, milyen lehet az, amikor valamit nem tudsz biztosan ... :-D

Jurganov 2011.11.20. 19:38:32

@BPBP: azért ne dőlj be ilyen könnyen :)
moly.hu/konyvek/gunter-ogger-bankkarok
hogyan működött tizenéve a bankszakma, főleg németországban ( itt akkor is és most is rosszabb a helyzet hiszen gyarmat vagyunk) és ez azóta is így megy, sőt rosszabbodik .

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.11.21. 13:36:40

A gyorsnaszád olyan gyorsan száguld, hogy elkerülte az IMF-et, és most kénytelen bevárni:) Mi ebben a meglepő?

Crescendo 2011.11.21. 15:56:15

@Borenbukk: en.wikipedia.org/wiki/Fractional_reserve_banking sorry, a magyar cikk gyenge, nezd meg az angolt... 1/tartalekrata = a betetek hanyszorosat tudja a kereskedelmi bank "letrehozni".

Borenbukk 2011.11.22. 15:10:58

@Crescendo: Mondtam, hogy felreerted. Nezd, itt egy pelda a multiplikator hatasra ugyanonnan: en.wikipedia.org/wiki/Fractional_reserve_banking#Example_of_deposit_multiplication

Ezt hivjak penzteremtesnek, de csak egy logikus folyamat elkerulhetetlen "mellektermeke", nem valami gonoszdi trukk. Hiszen azt a penz, amit A ember betesz(-a tartalekrata), kiadjak hitelbe B embernek. Ezzel maris teremtettunk nemi penzt [(1-tartalekrata)*betet], hiszen A embernek is megvan a penze, meg B ember is vasarolhat belole valamit. Es akkor jon az, hogy B C-tol vasarol valamit a hitelbe kapott penzert, amit C ismet betehet a bankba, amibol hiteleznek D-nek [(1-tartalekrata)*((1-tartalekrata)*betet)]. Vili?
Es itt jon az a szivas, hogy a hitelpenz virtualis, es ha az osszes betetes egyszerre akarna kivenni a penzet, az kivegzi a bankot.

Crescendo 2011.11.22. 15:58:41

@Borenbukk: "Es itt jon az a szivas, hogy a hitelpenz virtualis, es ha az osszes betetes egyszerre akarna kivenni a penzet, az kivegzi a bankot. " - ez nem igaz, mivel egy nemzeti bank korlatlan mennyisegben bocsathat a rendelkezesukre "atmeneti" hiteleket. (Lsd. amerikai FED reszleges auditalasanak eredmenye. 16 Trilliard 2008-tol) A jegybank ne felejtsd egy kartellt tart fenn.
Masreszt pedig a penz fogalma tisztazasra szorulna. A legal tender egy allami beavatkozas egy nagyon kenyes dologba. Neked dolgoznod kell, hogy arut vagy szolgaltatast tudjal termelni, amit elcserelsz penzre. Akkor miert van egy kulon agazat, a bankrendszer, amelyre ez nem vontakozik? Egy jelzalogot, amit pl. kapsz, abben 5% penze van a banknak es 95% akkor hozza letre, amikor pozitiv hitelelbiralas ala esel... Ez olyan, mintha eladnal nekem valamit, de en a vetelar 5%-val rendelkeznek...
Hol igazsagos es eletkepes ez a rendszer? Szerintem sehol es olyan szinten megnyitja a korrupcio elott az ajtot, hogy nem csoda, hogy ide jutott a kultura, ahova...

Borenbukk 2011.11.22. 20:03:56

@Crescendo: Konyorogve kerem, nem! Abban 100% a van a banknak, illetve a bank beteteseinek. A penzt tenyleg a jegybank hozza letre, kvazi a semmibol, de o sem teheti vegtelen mennyisegben buntetlenul. Ha a penzkibocsatas mennyisege elszakad a gazdasag teljeseitmenyetol, akkor inflaciot gerjeszt.

Crescendo 2011.11.22. 22:09:49

@Borenbukk: sajnos a hitelben nincs 100%-a beteteseknek, sem a banknak... A ker. bankok effektive penzkibocsato es hitelbiralati reszlegei egy jegybanknak. Miutan erdemesnek talaltak az adott finanszirozast, a jegybanktol szerzik meg a hitelpenz nagyobb reszet... Azonban pl. az amerikai FED egy privat bank, a tulajdonosokat homaly fedi... De emellett allami jogositvanyokkal is bir. Csabito kombinacio a korrupciora. Nem veletlenul titkoloznak.
Vannak egyeb modjai is, nyilvanvaloan, mint pl. a szamomra maig is atlathatatlan CHF kolcson. Raadasul a szabalyok kijatszhatoak. Pl. azaltal, hogy mas allamok kotvenyeit finanszirozza pl. az EKB-tol kolcsonnel, majd az allampapirt utana mint eszkozt feltunteti es erre ismet csak hitelt tud kibocsatani. Ez a nagy problema a nemet es francia bankokkal manapsag Gorogorszag kapcsan... Csalassal a megengedett racio fole mentek es ha becsodol a gorog allampapir, akkor nekik sokszorosan faj. Egyes becslesek szerint bizonyos nemet bankok 32:1 aranyban vannak exponalva, a Lehmann Brothers 31:1-nel huzta le a rolot...

Borenbukk 2011.11.22. 23:47:28

@Crescendo: "Miutan erdemesnek talaltak az adott finanszirozast, a jegybanktol szerzik meg a hitelpenz nagyobb reszet."

Nem, probald megerteni, hogy nem. A betetesek penzet hitelezik tovabb. A betetesek penze, mint minden penz, persze a jegybanktol van, de mint azt megbeszeltuk a jegybank teremti az osszes penzt a gazdasagban.

süti beállítások módosítása