Skip to content


       Szűrés lista

Még elképesztőbb

Újfent elképedtem, pedig már sok mindent láttam-hallottam:



(A HVG letiltotta a videó beillesztését más oldalakra, ez mai világban kb.135 másodperccel adott több munkát.)

More info:
Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat.

A módosító javaslat első pontja kimondaná: természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg. A módosító javaslat további részében minden egyes törvényből kiszedik azt a szót, hogy "tagdíj". A módosító indoklása nem kertel: a javaslat megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést.

"A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága, pénzügyi stabilitása és a hatálya alatt álló biztosítottak nyugdíj-várományainak biztosítása érdekében a javaslat megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést" - írja az indoklás.

Ezek után nézzük meg újra a videót ...

Címkék: videó országgyűlés

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr623478193

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egykulcsos SZJA - 24.5% ? 2011.12.20. 17:18:44

"Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az ál...

Trackback: A tolvaj állam 2011.12.20. 17:03:05

Na jó, akkor most összegezzük ezt az egészet úgy, hogy bekebelezzük a híreket, megrágjuk, elkezdjük emészteni, feldolgozni, és villanjon homlokunkon a JackPot felírat, hisz rájöttünk mivan. Legalábbis egyenlőre mivan…. Jelenleg van az országban csaknem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SvenH. (törölt) 2011.12.21. 02:14:41

@Horizont: mindig ugy vedted oket... azt hittem hat elnezest :)

kormányzó 2011.12.21. 06:42:50

Megelőző szerelésként,kivettem a pénzem a zökéntesből.
Inkább eliszom,mint labdát vegyek az orbán kölkének!
@Csigataposó:
Ugye milyen kínos?
Másfél év alatt lekörözte a Nagy Elqrót! És még csak meg sem izzadt.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.12.21. 07:51:51

@Gunther: Ez a különbség a keresztény-konzervatív autógrillező, kukaborogató, rendőrökre támadó majd szemkilövést emlegető csőcselék (vagy ha úgy jobban tetszik "B közép") és az európai nevelésben részesült csendes többség között. A csendes többségnek nem szokása az autógrillezés és kukaborogatás. Viszont ha nálunk szakad el a cérna, akkor már késő lesz előlünk menekülni.

Horizont 2011.12.21. 08:53:34

@SvenH.: Védtem a nyugdíjasokat? Akkor már az vagyok? Védtem én már a vasutas melóst is mégse vagyok az. Sőt volt olyan hajléktalan is akit védtem és az se vagyok. Még:D
És ha nyugdíjas lennék akkor így kéne válaszolni? Jajj istenem, hová tűnik el az emberség? Elgondolkozom, hogy itt nektek nincsenek szüleitek, nagyszüleitek? Az se jut eszetekbe, hogy ti is megöregedtek, gyorsabban mint gondolnátok?:) És az állandó általánosítás! A nyuggerezés. Nem jut eszedbe az a nyugdíjas (mint az én 76 éves Édesanyám) aki végig dolgozta az életét mondjuk melósként 40 évet és kap 80-90 ezer nyugdíjat?? Ha kapnak valamit (ami nem mindig igazságos ez tény) mint pl. az ingyenes utazás akkor őket kell szidni?Nem a politikát? Persze közöttük is vannak olyanok akik pofátlanok, de a többi ember között nincs olyan aki után köpni lehetne? Tehát az én védelmem nem azt jelentette, hogy "őket" védtem hanem próbáltam az általánosítás ellen fellépni. Nem sok sikerrel.

szopacs 2011.12.21. 08:57:22

@the_lonewolf: Fotel forradalmárok. A környező demokratikus országokban 100x kisebb elvtelen és jogtiprásért kormányok buktak meg.
A demokrácia lényege az önrendelkezési joga és annak gyakorlása.
Ezzel a klampírozással értem én , nem kell az asszonyt pofánverni, a kutyába esetleg belerugni.
A dühöt így is le lehet vezetni.

Viktus 2011.12.21. 09:04:29

Itt az ideje, hogy megjelenjen bandika gazdája, és jól teletömje SvenH-t kutyakajával a nyomorgó nyugdíjas tömegek nevében!

Kurt S. Earp 2011.12.21. 09:08:48

@the_lonewolf: Ön, mint a csendes többség képviselője, segíthetne nekem, - aki a kétkedők boldogtalan táborában tévelygek,- néhány kérdésem egzakt megválaszolásában:
-Az, hogy önök a "Többség", -ez egészen pontosan miből derül ki?
Mert a politikától megundorodott, közönybe forduló választópolgárok nem lesznek automatikusan a másik oldal hívei -jelentsen ez bármit is, vagy próbálja meg bárki is, ezt eképpen beállítani. Az időközi választások részvételi arányát jelző hervasztó statisztikák tehát nem szolgálhatják a válasz alapját.
- a 2006-os tüntetések kukaborogatói mind "keresztény-konzervatív" értékrend mentén sorakoztak volna fel? Ezt honnan lehet tudni?
- a B-közép, keresztény-konzervatív értékrendű csoportjáról hol lehetne olvasni valamit? Vagy azt feltételezi, hogy a nevezett közösség, visszafogott viselkedésűnek talán kevéssé nevezhető tagjai, igen gyakran látogatói a vasárnapi miséknek?
-Ezer év lázadásainak, kastélydúlásainak, forradalmainak, szabadságharcainak, honvédő háborúinak többségében mely társadalmi rétegekből kikerülő egyének alkották a hadseregek gerincét, és viselkedéstudományi szempontból, inkább a szalonok vagy az istállók világához közelebb állók tekinthetőek-e nagyobb fenyegetésnek a mindenkori-bárhol lévő hatalom gyakorlóira nézve?
-Az európai nevelésben részesült csendes többség tagjainak, gyakran szokása más vallások képviselőit csőcselékként azonosítani, különösen úgy, hogy az összemosás igazolására vonatkozólag semmiféle hiteles forrás nem fellelhető?
-Az európai nevelés részének tekinthető az ön által alkalmazott fenyegetőzésnek eme formája?
-Mi az az európai neveltetés? Mert a történelem iránti érdeklődésemtől hajtva, gyakran bújom az európai országok vérzivataros múltját és ennek során egészen meghökkentő eseményekre is bukkanhat az ember, olyanokra amelyeknek kiagyalói előszeretettel gyönyörködtek Michelangelo vagy futuristák tehetségének megnyilvánulásaiban. Kéne nekem néhány biztos támpont, a világban való eligazodásomhoz.
Kérem segítsen.

Horizont 2011.12.21. 09:43:24

@Viktus: :DDDDDDD Vicces fiú vagy:)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.12.21. 10:14:58

Nagyon gáz ez a pösze riporter. Senkinek nem jutott eszébe elzavarni egy logopédushoz?
Egyébként meg nem lep meg a dolog, csodálom, hogy nem Gabikával csináltatták.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.12.21. 10:15:39

@vomit: Fizikai valójában tényleg nem létezik, de úgy igen, h + tudsz venni belőle 1 TV-t, 1 lakást, 1 gyárat (amik már fizikailag is léteznek).

cutcopy 2011.12.21. 10:29:01

Ehveszi a kohmány a pénztáhakbóh.. bohzasztó..!

Ironfist 2011.12.21. 10:33:32

"Nagyon gáz ez a pösze riporter."

Igen. Anno Hofi emlegetett valamit a tökéletes kiejtésű bemondókat a frissen megjelent kertévékből. "Szágaszejemszonka" És utána - mondta Hofi - az egész ország egy emberként sóhajt fel, hogy: "Ezt vajon ki bassza?"

Krikri 2011.12.21. 10:43:32

Egyébként nem is értem, mi a probléma, épp most ír ki a Rendőrség egy tendert 2000 db autó beszerzésére - kell a lóvé na!

Füsilier 2011.12.21. 10:51:26

nem értem ezt a nagy magán nyugdíj pénztár siratást.... / de lehet hogy csupán tudatlan vagyok /
Nekem már amikor létrehozták AZONNAL a Baumag sztori jutott az eszembe. Vagyis a mai napig meg vagyok róla győződve hogy a legtöbb biztosító majd szépen "becsődöl" és simán lenyeli a lóvét, és bottal üthetitek a nyomukat. Ahogy a Baumag is lelépett a milliárdokkal. Most még ugye szinte csak beszedik a lóvét, hosszú évekig. Mire eljönne a tömeges nyugdíj kifizetések ideje akkor meg szépen megvannak már a pénz eltüntetési praktikák... SOHASEM BÍZTAM BENNÜK..
/ ennek ellenére szinte biztos vagyok abban hogy állami nyugdíj sem lesz 20 év múlva, sőt.. lehet hogy ország sem! /

Agyalap 2011.12.21. 11:13:01

@Füsilier: Azért nem érted, mert nem léptél be. Vagy inkább azért nem léptél be mert már akkor sem értetted.
Az, hogy nem bíztál bennük csak egy dolog, de ahogy írod - az állami nyugdíj mint olyan nem lesz 20 év múlva. Na erre lenne a magánnyugdíj. Mert az nem a nagy közös számlára menne, amit te keresel abból kapnál vissza. Hülye gondolat? Igazad van, életképtelen - szüntesük meg.

Kampfer 2011.12.21. 11:18:54

Üdv Mindenkinek!

Egy korábbi poszt esetén már írtam, hogy már csak olvasója vagyok e fórumoknak, de most már qrvára tele van a tököm ezzel a szemét, dilettáns, mocskos hazug és parazita féregnyúlvány narancsos tetvekkel! Nem vagyok manyup tag, de drukkolok Nekik és remélem, hogy nem tudja lenyúlni Tőlük a saját pénzüket ez a tetves hazug féregnyúlvány banda! Kívánom, hogy így legyen!

Elhatárolódom az alábbiaktól, de személy szerint boldog lennék, ha ezt a matolcsit és a féregnyúlvány lézerjanit és a zorbáncigányt egymás beleivel látnám fellógatva a lámpavason! Halál - vagyon el - família deportál... De e video után már azt is érzem, hogy azt sem bánnám, ha egyszer valaki úgy menne végig a fidesz pártlistáján, mint Terminátor a telefonkönyvön...

- "Ön Sarah Connor...?"
-"Igen. Mit óhajt...?"
- pf-pf-pf-pf-pf-pf...

Következmények nélküliség, ahogy eddig is! Lehetnek ezek öltönyben, kosztümben és parlamenti kis "képviselő" patkányok! Attól még csak egy közönséges áruló, parazita, gennyes söpredék marad mind! Ami mindig is volt a fideszes csürhe... Kívánni még nem bűn. Így kívánom és remélem, hogy egyszer mindenki, aki ezért felel, az utolsó rángása közben megértse, miért kaptak kötelet! F@szszopók... Ugyanazok, mint a maszopos bűnözők!

K.

SvenH. (törölt) 2011.12.21. 11:53:38

@Viktus: ja hat az a masik az ontudatos nyugdijas allattarto...
akik nem ismerik az altatas fogalmat, es termeszetesnek veszik hogy a fiatal orvos annyit kapjon mint egy tanulatlan nyugi, de amikor allatorvoshoz mennek akkor a 10e -ket roptetik

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.21. 13:44:41

@SvenH.: @Viktus: Nyugdíjasok hörr hörr,köcsöggeci nyugdíjasok hörr hogydögölne meg mind hörr. Fél éve még jófej volt,mert dolgozott de most már megdögölhet nem igaz?Nem vagytok ti cigányok? Hagyjuk már ezt a nyugdíjasozást,de ha ki akarjátok nyírni őket lehet kezdeni a szüleitekkel,nagyszüleitekkel.Ha most azt mondom,hogy nevelés csődjei vagytok ,megsértődnétek?
Cigányozni nem nagyon hallak titeket.Olyanok vagytok,mint a Zöldek.Azért vannak a fókabunda ellen,mert öregasszonyokat könnyebb csesztetni,mint a Pokol-Angyalait.

Viktus 2011.12.21. 14:04:24

@Tigeri:

Te v.mi vegetáló agyhalott vagy? egy kommentemet idézzél csak egy darabot bárhonnan amelyben hasonlót írtam volna vagy bármiféle ilyesmi kontextust. Másképpen ezt kell hinnem, hogy ritka egy szarházi féreg vagy.

Viktus 2011.12.21. 14:08:34

@SvenH.:

Szerintem százezer forint környékén kellene maximálni a nyugdíjakat, de ebből mindjárt pár elmebeteg mindjárt a nyugdíjas kivégzéseket fantáziálja össze-vissza ... mikor dolgozó családoknak nincs annyi kereset, mert ilyen országban élünk ez van. Nem is beszélve az utazási kedvezményekről, amely jár a több százezret készhez kapó nyugdíjas rendőrtisztnek miközben, aki 70-80 ezerért gürcöl a gyárban fizethet, mint a katonatiszt.
Mindenkinek szar, és majd nézhetnek a nyugdíjasok is, hogy most lett volna jobbat kicsit szorítani a nyugdíjkasszán míg nem jönnek helyre a dolgok mielőtt államcsődben max. kajajegyet kapnak a postástól.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.21. 14:09:50

@Viktus: Na.Ha nem ilyen durván de ha jól amlékszem te is nyugdíjasoztál rendesen.Cigókat meg valahogy nem szidjátok.Már csak hörömpő kéne ide.Nem hiszem,hogy ezek után én lennék a féreg,senkit sem nézek le/utálok alapból.
Egyébként eddig mi nem vesztünk így össze.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.21. 14:11:48

@Viktus: Na látod,ez egy sokkal normálisabb komment.Mondom én dolgoztam vidéki srácokkal ,akiknek valami döbbenetes fizetésük volt.Kurva keveset kerestek.

Viktus 2011.12.21. 14:13:10

@Tigeri:

Nem nyugdíjasoztam semmit ezek a tények. A cigányok segélyezését meg erőteljesen fogják vissza a fideszék ez az egy érdemük van kb.

Eddig is ennyit írtam nyugdíjastémában.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.21. 14:19:24

@Viktus: Mit fogtak vissza rajta?Lemaradtam valamiről?

Viktus 2011.12.21. 14:31:55

@Tigeri:

Lesz ez még jövőre sz*rabb is ... sajnos.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.21. 14:39:50

@Viktus: Úgy látom te nem bízol fényességs vezérünkben.:))
És az ő ikonjában.:))

Viktus 2011.12.21. 14:41:16

@Tigeri:

Közmunka, mellette az oviba járás, ingyenes szolgáltatások is ugrottak ... felénk legalábbis. Sorban repülnek el Kanadába. Kirakták őket a francba a lakásokból :D véget ért az ingyen lakós korszak.

Viktus 2011.12.21. 14:45:34

@Tigeri:

Túl sok jót nem érzékelni felénk, és olyat sem ismerek aki ne a túlélésért nyűglődne ...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.21. 14:49:51

@Viktus: Ha ez így van,akkor a sok sok fekete pont mellé jár nekik egy piros is.

SvenH. (törölt) 2011.12.21. 15:01:43

@Tigeri: HAHAHA
ember vicces vagy!

en lenyegileg AZT SERELMEZTEM hogy egy proli nyugger tobbet kap mint egy kezdo orvos!!!

a sivar lelkivilagod tukozodik vissza ezen:
"Nem vagytok ti cigányok? Hagyjuk már ezt a nyugdíjasozást,de ha ki akarjátok nyírni őket lehet kezdeni a szüleitekkel,nagyszüleitekkel.Ha most azt mondom,hogy nevelés csődjei vagytok ,megsértődnétek?"

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.21. 15:08:59

@SvenH.: Igazad van.A Zöld aktivistás hasonlat jobban illik rátok.
Miért lenne sivár a lelkivilágom?
Egyébként meg lehet közelíteni úgy is a dolgot,hogy nem a nyugdíj sok hanem a fizetés kevés.

2011.12.21. 15:09:06

@Viktus: Menj már dolgozni, mert igy hogy ezután fogod irogatni, hogy te tartod el a sok sok nyugdijast, bakker!

2011.12.21. 15:10:05

bocs--,,igy ezután hogy ....

Viktus 2011.12.21. 16:18:40

@jános515:

Sajnos, ahogy kinéz lassan sehogy már a multi is megbízhatatlan ... karácsony előtt itt ül az ember a szarban ... nagy magyar vállalkozói lét.

Viktus 2011.12.21. 16:26:18

@Tigeri:

Sok minden kevés, de a kevésből el lehet venni évente tízezret az a babalelkűeket nem zavarja míg a nyugdíjak reálértékét őrizni kell, mikor ez a minden nyugdíjas nyomorog történet már nem egészen így van. Sajnos vannak, akik nyomorognak rajtuk segíteni kell, de százezer felett ne szakadjon már meg a szívem, mikor látom, hogy emberek nyolc-tíz óra munkáért kevesebbet kapnak, és idén meg jövőre is nyugodt szívvel vonogatnak el tőlük. Ez a realitás.

Ez is csak a problémakör egy része a bürokrácián nem faragnak le szinte semmit. Ide-oda tologatják a csókosokat.
Az igazi adócsaló szarháziak vidáman lubickolnak, és mivel őket nem veszik elő így még a becsületesek is buknak miattuk, mert a szabad verseny az ami nincs ...

SvenH. (törölt) 2011.12.21. 17:04:06

@Tigeri: szoval... a poszt a manyuprol szol

nem ohajtok belemenni, de Orbaneknak abban IGAZUK van, hogy a manyup miatt a nyugdijkassza felborult
na az idealis az lett volna ha ugy hoztak volna meg a torvenyt ha szimplan es egyszeruen annyit osztottak volna szet nyugdijat ami befolyik az allamiba, mert akkor nem kurtak volna ki a jovendo generacioval (ezt legalabb mar vagy 5-8 eve vegrehatjtva lepcsosen akar!!!)

ez gyakorlatilag az elmult 10 evben a "Szent Nyugger Tehenek Egyseges Szuperkoalicioja" -n megbukott, sose azzal kampanyolt egyik part sem hogy akkor milyen fini lesz ha a nyugdijkassza egyenesbe kerul mert FELELOSEK vagyunk, es nem akarjuk szajonbaszni a gyerekeinket meg legyilkolni a leszarmazottainkat (ezt az utolsot a te kedvedert tettem bele)

sot az orban levelere az osszes legyen jo a nyugiknak, meg legyen midnennap hus az asztalon a nyugiknak, meg ... mellett a gyerekek utani szavazati jog ami azt jelentette volna hogy a gyerekes csaladoknak a mostaninal tobb beleszolasi lehetosege lenne a valasztasnal, na az nagyon negativ eredmenyt ert el

es vegezetul a valasz: igen az osszes politikust az elmult 10 evbol utalom mint a szart hogy nem hoztak egyenesbe a nyuggerkasszat, es hogy nem voltak kepesek elmondani hogy jarni jar csak nem fussa

guma 2011.12.21. 18:04:20

Kedves @SvenH.: :)))

Még igazat is adnék neked, ha ezzel a vehemenciával követelted volna a piszkos pénzek, a fekete gazdaság, a politikai vagyonszerzés, az állami vagyon mai napig megcsapolását és a hűbéri rendszer törvényesítésének megakadályozását melyek nagyságrendekkel nagyobb összegeket vesznek el a kasszából mint a nyugdíj hiány.

Valószínű nem tűnt fel, hogy most is azt a buszt, utat, sinpályát vagy vonatot használják (és nem sorolom mit még) amit ezek a nyugdíjasok teremtettek meg. Valószínű az a táblázat sem mondott semmit amikor ideillesztették a nyugdíjak eloszlását a létszám arányában, Azt sem fogod talán fel, hogy a minimálbér emelés megint felborít minden rációt, mert ilyen formában csak pont a munkát és a tapasztalatot nem ismeri el.

Szóval nyugodtan agyalj tovább, hogy miként és mit kell a nyugdíjastól elvenni. Csak aztán remélem tudod, hogy az eü ellátás kasszája pont ugyan ezt ismétli. Tehát elméleted szerint akkor ezt az ellátást is is el kell venni tőlük, és beosztani mikor kaphat pl ágyat egy kórházban?
Nem értem, hogy miért voltatok csendbe 20 évig ti fiatalok, és hagytatok ilyen megélhetési politikusokat a nyakunkra nőni akik nem a hazánkat, hanem a vagyonukat növelték.
Tudod mi számtalan dologról lemondtunk és lemondanánk gyermekeink miatt továbbra is. Na de, hogy még a ti nyugdíjaitokat felzabálják napi célokra és csak a feneketlen, átláthatatlan zsákokba öntik, azt azért nem rajtunk kellene számon kérned!

Horizont 2011.12.21. 18:28:09

@guma: Beszélnek úgy, hogy még egy nyamvadt statisztikai adattal se rendelkeznek, hogy mennyi embernek van 100 ezer forint feletti nyugdíja az összes közül? Lehet, hogy azt hiszik mindenki egy Biszku Béla? Megy a nyuggerezés. Orvosi ellátás már úgysincs.mi jöhet még? Ahol a fiatalok nem tisztelik az időseket..... megette a fene....Ja és mi már több éve dolgozunk mint ahány évesek lehetnek az urak:)
Nekünk egy előnyünk van. Mi már megértük ezt a kort, de ők nem biztos, hogy megfogják......
Egy (még) nem nyugger.

hardenberg 2011.12.21. 18:57:08

egy ilyen pofátlan raccsoló zsidóval én sem állnék le beszélgetni.

Viktus 2011.12.21. 19:01:52

@Horizont:

Szoktál néha olvasni is vagy csak időnként v.mit bepötyögni unaloműzőnek? :D
Az ismerettségi körben-családban mindenki, aki 2000 után ment nyugdíjba 90-100 feletti a nyugdíja. ez nem nyuggerezés. nem tiszteled őket? csak teher elosztása. Orvosi ellátás senkinek nincs mi van ebben meglepő? a 50-es korosztály jobban hullik, mint az idősebb manapság.
A fiatalok idős tisztelete miben függ össze az ország anyagi lehetőségeivel? Ezek szerint te élmunkás nem tisztelted a nyugdíjasokat, mert 80-as, 90-es években szó szerint nyomorogtak nyugdíjas tömegek, és a maguk által megtermelt házi-háztáji javaktól ill. a családi segítségtől függött a létezésük lásd. téesz segédmunkások stb.
Mi garantáltan nem fogjuk, ha megéljük sem lesz nyugdíjunk mégis szolidárisak vagyunk még azt sem követeljük, hogy azt kapják a nyugdíjasok, amiket anno az ő szüleik kaptak ...
Csak, ha kaki van nincs pénz ingyen utazásra, nincsen pénz egy százezres szint feletti kifizetésre, mert nincs. Ez ilyen egyszerű.

2011.12.21. 19:11:03

@Horizont: tessék egy pár adat. Sajnos a 150e Ft alatti megoszlást nem találtam meg.

Összeg. . . . . . . . . . . . . . . .Fő . . . . . . . . . . Átlag (Ft)
0 - 149 999 Ft.....................2550522............75098
150 000 - 200 000 Ft . . . . . . 125735 . . . . . 168694
200 000 - 250 000 Ft . . . . . . 29534. . . . . . 219079
250 000 - 300 000 Ft . . . . . . 6904 . . . . . . 268756
300 000 - 350 000 Ft . . . . . . . .949 . . . . . . 312426
350 000 - 400 000 Ft . . . . . . .142 . . . . . .372956
400 000 - 450 000 Ft . . . . . . . . 63 . . . . . . 420371
450 000 - 500 000 Ft . . . . . . . .22 . . . . . . .471530
500 000 - 550 000 Ft . . . . . . . . 5 . . . . . . . 518786
550 000 - 600 000 Ft . . . . . . . . .1 . . . . . . 562390
600 000 - . . . . . . . . . . . . . . . . .1 . . . . . . .714295

(Forrás: Inforadio.hu/Hetivalasz.hu)

Horizont 2011.12.21. 19:12:44

@Viktus: Nem neked írtam miért háborogsz? Te is unaloműzésből kommentelgetsz? Maradjunk annyiban, hogy nem egyformán fogalmazunk. Én is elvenném az ingyenes utazást, és nem vártam volna meg, hogy rokkant nyugdíjba vonuljanak több százezren egészségesen, pénzért, és nem engedtem volna a korengedményes nyugdíjasokat elvonulni 38-45 évesen. És nem engedtem volna meg pár évvel ezelőttig olyan nyugdíjszámolási módszert, hogy a nyugdíjuk több lett mint a nettó fizetésük. És még egy csomó mindent nem engedtem volna meg. Tehát akkor mondhatjuk, hogy eddig egy a véleményünk. Én az ellen bátorkodtam felemelni a hangom (írásom), hogy akik a tényleges öregségi nyugdíjukat "élvezik" kb. 40 évnyi tényleges fizikai munka után azokat ne bántsátok már, ne nyuggerezzétek őket IS! Mit nem lehet ezen érteni?

Viktus 2011.12.21. 19:14:54

@Horizont:

Ja bocs, akkor a SvenH. -nak írt úri többest félreértelmeztem.

Viktus 2011.12.21. 19:16:08

@Horizont:

Ui:

Na akik 40 évet tényleges fizikai munkát végeztek azok kapják a legalacsonyabb nyugdíjakat így róluk eleve szó sem volt.

Marcellusca 2011.12.21. 19:21:05

@Viktus:
"Az ismerettségi körben-családban mindenki, aki 2000 után ment nyugdíjba 90-100 feletti a nyugdíja." - Menj oda és vedd el tőlük!
Nem lehet ez probléma egy életerős fiatalnak.

Ja, ha netán szüleid is a minimálbér feletti nyugdíjat fognak kapni, bátran állj eléjük és nyuggerezd őket is!

Horizont 2011.12.21. 19:21:07

@Hörömpő Töhötöm:
Na 150 ezer felett 163 356 ember kap nyugdíjat. Hány millióból is? Persze nem helyes oké.
Az első kategóriánál az átlagnyugdíj: 75098 ft.

@Viktus: Erről pofázok egyfolytában:) De Ti ezt egyszer sem hangsúlyoztátok ki, hogy kivéve..... csak a nyuggerezés.

Marcellusca 2011.12.21. 19:22:41

@Horizont: Mer' sokkal könnyebb általánosítani, mint konkretizálni. :(

Marcellusca 2011.12.21. 19:27:13

@Horizont:
"Na 150 ezer felett 163 356 ember kap nyugdíjat. Hány millióból is? Persze nem helyes oké." - Miért nem oké?
Azt nem mutatja a statisztika, hogy:
- hány évet dolgozott;
- mennyi volt az átlagkeresete;
- mennyi tb. befizetése volt.

Szóval megint oda lyukadunk ki, hogy sokkal összetettebb a kérdés, minthogy egyszerűen csak nyuggerezzünk!

Horizont 2011.12.21. 19:36:58

@Marcellusca:
Na még én is kapok nyugger ügyben:DDDD Az én szemszögemből nem oké, hogy valakinek 714 ezer legyen a nyugdíja!:DDDD Az igazság meg (régóta) odaát van!!

Viktus 2011.12.21. 19:41:42

@Horizont:

" Sajnos vannak, akik nyomorognak rajtuk segíteni kell, de százezer felett ne szakadjon már meg a szívem, mikor látom, hogy emberek nyolc-tíz óra munkáért kevesebbet kapnak, és idén meg jövőre is nyugodt szívvel vonogatnak el tőlük. Ez a realitás. "

Legközelebb lerajzolom. ;)

@Marcellusca:

Tudomásom szerint nincsenek egyéni számlák egy szolidáris alapon nyugvó elosztó rendszer van. Az állam dönti el kinek - mikor mennyit oszt a beszedett járulékokból. Az állam pedig mivel ez a járulék-> majd adó egyre kevesebb lesz egyre inkább kitolják a korhatárt ill csökken az osztogatni való összeg. Ez van.

Már a mai ötvenes korosztály sem sok jóban reménykedhet mire oda kerül.

2011.12.21. 19:49:12

@Horizont: De most az miért baj, hogy ha ennek a kb. 6%-nyi nyuggernek megnyíbálnák kicsit az ellátását? Senki se a 75e-s nyuggerektől akar elvenni, de a luxusnyuggereket eb aki sajnálja!
Ha neked el lehet venni a nettó fizetésedből új "igazságos" adórendszerekkel, akkor az ő nyugdíjukból miért ne lehetne elvenni?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.21. 19:57:31

@Viktus: Egyetértünk.
@SvenH.: Veled is.
@guma: Ez se rossz.
@Marcellusca: Stadionépítés közben van időd netezni?:))
@Őrült Ló Nagyfőnök: Nem.Itt az a probléma,hogy ha az összes nyugdíjast szidják.

Horizont 2011.12.21. 20:00:05

@Viktus: Jó van má.... megadom magam:) Így nyugdíj közelében bekavarhat az ember már! Majd megtudod édes fiam ha ennyi lesz az annyi:DDDD

Horizont 2011.12.21. 20:05:17

@Őrült Ló Nagyfőnök: Nem lenne baj, de ki tudná ezt igazságosan lerendezni? Ha valakinek vállalkozóként és rendesen fizetve, 40 év munkaviszonnyal, van mondjuk 145 ezer nyugdíja az szerinted luxusnyugger?? Ezt komolyan gondolod?

Viktus 2011.12.21. 20:17:02

@Horizont:

Maradjunk annyiban, hogy az a jó nyugdíjas réteg leginkább a néphadsereg-majd honvédség fokozatosan nyugdíjazott tagjaiból, rendőrökből, tűzoltókból kerülnek ki ... egy olyan rendőr nyugdíjast sem ismerek, amelyik ne 150 körül v. afelett kapna nyugdíjat addig mindet fellökték a ranglétrán, és mellette vidáman dolgoznak.
Megnézném azt a csodabogarat, aki itt 40 éven át vállalkozó volt, és tb-t fizetett rendesen. :P Még abból is kevés volt, aki elmúlt 20 évben, és még él :P

Viktus 2011.12.21. 20:19:29

@Horizont:

Egyébként könnyen meglehet nézni a rendszerekben ... ki-mit csinált mennyit fizetett, mennyit kap ... nem az agyondolgozott népek kapják a jó nyugdíjakat.
Ők leginkább szopnak, mint szoptak előtte is egész életükben jó magyar szokás szerint.
Elég megnézni pl. aki 10-20 évet ledolgozott-leadózott rendesen, és most elveszti az állását három hónap után gyakorlatilag éhen is dögölhet...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.21. 20:22:57

@Viktus: Na ebben azt hiszem itt mindannyian egyetértünk.Az utolsó két kommentedben nagyon is benne van a lényeg.
Na JÓéjt itt is!

2011.12.21. 20:30:24

@Horizont: Nem a luxusról van itt szó, hanem hogy irritálja a dolgozókat, hogy amíg tőlük lecsípnek, addig a nyuggereknek infláció mértékében emelnek. Egyébként egy 145e-s nyugdíj bizony nem kevés, ha ahhoz hasonlítod, hogy a 210 bruttós átlagkereset nettója 130 körül van. Főleg ha mellé teszed azt is, hogy a nyuggernek már megvan a berendezett öröklakása, autója, rég felnevelte a gyerekeit, szóval az élet vaskos kiadásain túl van, ergo sum messze nincs szüksége annyi pénzre, mint egy aktív fiatalnak. Ma a KSH létminimum 78,000 Ft/fő, ha a nyuggerünk kap 100-at, akkor még mindig maradt neki 22,000 Ft zsebpénze, amiből eljárhat a gőzfürdőbe vagy a teniszklubba vagy vehet csokit az unokáknak vagy amit akar.

2011.12.21. 20:39:09

@Viktus: Tételezzük fel, hogy igazad van. De akkor légy szives ne általánosits, mert amit leirsz az abban a formában nem igaz.
Azonkivül ne azoktól sajnáld már a nyugdijat, vagy ahogy mifelénk hivják--a "vörös segélyt", akik tisztességgel ledolgozták az életüket, hanem mondjuk azoktól és olyanoktól akik ma sirnak hogy milyen kicsi a nyugdijuk, de alig fizettek a tb-nek--mert ók szabad szellemi foglalkozású "értelmiségiek", szabaduszó müvészek, stb.
Vagy miért nem kritizálod a "gengszterváltás" utáni idők , polgármestereinek, parlamenti képviselőinek, kormánytagok-miniszterek, nyugdiját?
Vagy ők miért érdemelnek kiemelkedően magas nyugdijat? Ez miért nem csipi a szemed?

@Hörömpő Töhötöm: Tudod hogy egy statisztika, vagy ahogy kedvenc tanárom mondotta volt-- kimutátus --akkor igazi, ha én készitem el. Minden statisztika hamis, miként ez is. Ez a két forrás pedig nem hiteles.

Viktus 2011.12.21. 20:43:39

@jános515:

Ugyanúgy csípi gondolom ők is lazán száz felett kapnak ... minden szakágat nem sorolok fel.

2011.12.21. 20:57:17

@Őrült Ló Nagyfőnök: Majd akkor köpködj a nyugdijasokra, ha te is ledolgoztál minimum 40 évet, Meg akkor ha te is befizetnél---nem minimálbér után--adót, tb-t és egyéb járulékot,vagy ha te is olyan körülmények között dolgoznál mint ők dolgoztak..
Mert a lovadon forditva ülsz és nem látod a lényeget.Te ugyanis soha nem tartol el és nem is fogsz eltartani egyetlen nyugdijast sem. Amit és amennyit befizettek, ők abból kapnak vissza egy kis részt.( Ez az átlagnyugdijasokra értendő)
Mert ez lehetne több is, nem átlag cca:70-78000ft, de sajnos kifizették a sok segilyre--20 éven keresztül, ellopták a pártok, képviselők, politikusok, ugyhogy talán ott reklamálj és dolgozz .
Ha nincs hol vagy csak éhbérért dolgozol, ne attól sajnáld aki tisztességgel megdolgozott a "vörös segélyért", hanem aki havonta 2-3 millát keres és a többit ellopja. Mert a tiedet lopja el, ugyanis a nyugdijasokét már ellopta! Ott reklamálj!

Viktus 2011.12.21. 21:42:40

@jános515:

tetszettek volna forradalmat csinálni

2011.12.21. 22:57:13

@Viktus: attól tartok, hamarosan erre is sor kerülhet...

@jános515: én már semmilyen körülmények között nem dolgozok, mert most rugtak ki. Még három hónap segély, aztán akár fel is fordulhatok. Úgyhogy a nyuggerek csak fogják be a pofájukat, mert őket legalább dolgozni hagyták, kaptak panellakást, trabantot, robbanós tévét, és most kapják a nyugdíjat, heje-huja-haj. Életükben nem nyomorogtak, és azért ha visszanyesik nekik 100e-re, akkor sem fognak. Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy!

2011.12.21. 23:00:35

@jános515: A statisztikai módszertannal lehet játszogatni, de a nyugdíjkifizetésnek nincs módszertana, az határozatilag meg van állapítva, hogy kinek mennyi jár, és annyit is fizetnek ki. Szvsz mindössze annyiról van itt szó, hogy a 20-30%-os rokik pártízezres nyugdíja lehúzza a statisztika legalsó kategóriáját.

SvenH. (törölt) 2011.12.21. 23:04:09

@jános515: "Te ugyanis soha nem tartol el és nem is fogsz eltartani egyetlen nyugdijast sem. Amit és amennyit befizettek, ők abból kapnak vissza egy kis részt."

MINDEN nyugdijast a JELENLEGI nyuggerjarulekot fizeto tomeg tart el
ezt ugy hivjak amugy hogy feloszto-kirovo rendszer
ok is ugy csinaltak amugy meg anno a 80as evekben amikor az en nagymutteromat vagtak pofan kemenyen hogy alig fizettek be... (youtube, Szomszédok 47. - Nyugdíjassors 1989-ben)

ennek kellet volna atalakulnia hogy ne legyen nagypofaju a leendo nyugger es ne szivja a veret a most 5 evesek veret, hanem a negyede penzet azt a "felrerakom befektetik, majd felelem" rendszerbe kapta volna meg

SvenH. (törölt) 2011.12.21. 23:06:56

@Hörömpő Töhötöm: "A statisztikai módszertannal lehet játszogatni, de a nyugdíjkifizetésnek nincs módszertana, az határozatilag meg van állapítva, hogy kinek mennyi jár, és annyit is fizetnek ki."

hat...
ez ugy van hogy mindig valahogyan kiszamoljak, az adott evre ez meg ugy is mondhatjuk hogy kozelit az igazsagoshoz...
aztan csokkenteni SOHA NEM LEHET, csak valtoztatni hogy ezentul mennyi legyen
de azert a 4.2% emeles mindenkinek jar

tehat azt akarom mondani hogy nem lehet most odaallni hogy akkor kinek mennyi is kellene legyen mert ha mar egyszer meg volt allapitva akkor az kobe van vesve

2011.12.21. 23:12:59

@SvenH.: klári-fári, ahol unorthodox kétharmad van, ott semmi sincs kőbe vésve.

SvenH. (törölt) 2011.12.21. 23:25:34

@guma: "Még igazat is adnék neked, ha ezzel a vehemenciával követelted volna a piszkos pénzek, a fekete gazdaság, a politikai vagyonszerzés, az állami vagyon mai napig megcsapolását és a hűbéri rendszer törvényesítésének megakadályozását melyek nagyságrendekkel nagyobb összegeket vesznek el a kasszából mint a nyugdíj hiány."

leirom a teljesseg igenye nelkul neked ahol eltunik penz...
200 Mrd / ev MAV
150 Mrd / ev lakastamogatas (2008ban Bajnai megszuntette)
120 Mrd / ev gazartamogatas
400 Mrd / ev felesleges koztisztviselok, kozalkalmazottak eltartasa (~ 200e ember * 2m eves brutto fizu )
400 Mrd / ev manyup, jelenlegi nyugdijasoknak atnyujtva hogy csapjanak a seggere
ez a koltsegvetes lenge 10%a es ezt NEM a politikusok nyuljak le hanem atnyujtjak az embereknek, mert ok olyan kis cukik

amugy a mezogazdasag mint olyan ahol az embereknek az ~5 % kellene dolgozzon az total kiesik adofizetes szempontjabol, arra nem tudtam neked osszeget mondani bocsi...
(talan szemelyenkent 1 milla ado es 250e ember? ~ 250 Mrd)
es a segelyesekrol nem is beszeltunk :)
meg a TB kassza hianyarol sem
a 3200 onkuri zsarolasarol sem irtam semmit, tudod a koroshegyi volgyhid inkabb annak tudhato be hogy mindenkeppen egy porfeszekben meg kell oldani hogy ne legyen nagyobb zaj (arra a 10 evre amig meg ott elnek abban a faluban!)

szoval ez a lopnak a politikusok tul van dimenzionalva
de igazad van azon is valtoztatni kell hogy ne lopjanak!
pl. a valasztasra koltheto penzek felemelese 3 Mrd -re

Meridian74 2011.12.22. 00:08:48

@bucbuc: nálad az igazság.

Én is azt mondom, tévedés úgy fogalmazni, hoyg elvette, ellopta stbstb, egész pontosan csak visszavette azt, amit eddig az államtól vettek el.

A MNYP bevezetése átgondolatlan volt, és főként arra épült hogy évi 3-5% növekedés lesz... most meg örülünk ha 0,5% lesz a növekedés, és nem kevesebb.

Mivel a növekedési ráta nem teljesült, továbbá a fránya nyugdíjasok sem akarnak már azon nyomban kihalni, valamiből biztosítani kell a már meglévő nyugdíjasok ellátását... vagy itt mindenki azt mondja a szüleire rokonai, menjetek a levesbe, nem fizetek semmit se, hanem magamnak kuporgatok?

Nem eza legnagyobb probléma jelenleg... hanem az államadósság és olyan kiadások, amelyek nem kellenének (pl. cigányokra való költekezés hiábavalóan), továbbá az alacsony foglalkoztatottság, és mindemelett nyomott bérek, és jelentős feketegazdaság plusz korrupció.

Ezek az igazi problémák jelenleg, de az is, hogy a beígért felelősségre vonás sem tart sehol sem. A Jobbik ennyi idő alatt már a 100.ik akasztáson is túllenne, és teljes rokonsági háttér vagyomnelkobzása is megtörtént volna, de nem így a Fidesz nél. Itt is csak pofozának, pofáznak, hazudnak, dumálnak, pofáznak, hazudnak, hazudnak, félrebeszélnek.

Meridian74 2011.12.22. 00:11:15

@MrOne-Two: Sztem teljesen igaza volt. Mocskos komcsi/libsi hvg-sekre télleg semmi szükség nem volt és nem is lesz.

Meridian74 2011.12.22. 00:22:57

@CyberPunK: csak auztráliában van sok mérgező állatfaj, meg növény... új zélandon nincs, ott viszont egy puskaporos hordón ülnél, a vulkanikus tevékenységek miatt...

2011.12.22. 06:41:01

@Viktus: És miért nem tettszettek forradalmat csinálni?

@Őrült Ló Nagyfőnök: Bocs, de te reklamálsz és te orditozol, ugy hogy " a pofátok nagy" inkább rád illik! Mert te- mint irtam, soha nem fogsz eltartani egyetlen nyugdijast sem. Az meg hogy nem tudsz dolgozni, arról nem a kisnyugdijas tehet, hanem a gengszterváltás utáni politikai elit--aki ellopta, elqrta és eladta az országot --a te az én és a gyerekeink, unokáink jövöjét. Tette mindezt azért, hogy az elvtársakból, jómódu urakká váljanak!

@Hörömpő Töhötöm: Az érvekkel és a mondandód lényegével egyetértek!

@SvenH.: Ez igaz! De tessék már mondani, azok akik ledolgoztak 30-35 évet--miként az édesanyám is --és meghaltak még a nyugdijas éveik előtt, azt a befizetett összeget kire is költötték?
De vajon miért nem alakult át a nyugdijrendszer? Ki is tehet mindezekről?
Talán a nyugdijsok akadályozták meg az általad emlitett rendszer átalakulását vagy átalakitását? Nem, hanem a politika, a politikusok. Akkor hol is kell reklamálni? Vagy könnyebb a nyuggereket köpködni, mint a politikusokat számonkérni. Mert ezt csináljátok. Ez sokkal kőnnyebb és jobban is hangzik. Ja és népszerübb is, mert az öregek már csak nyüg a társadalom nyakán. Remélem te is leszel nyugger és remélem téged többet és jobban fognak köpködni, mint ahogy te most köpködsz.

Én még nem vagyok nyugdijas, de már bánom hogy 40 éve befizetem a járulékokat, az adókat.( nem minimálbér után, a többi részt pedig zsebbe, mert ez a trendi, közben orditok és köpködöm a nyuggereket,)
Ha külön számlára tették volna, az általam befizetett pénzt, akkor nem irigyelném az osztrák, vagy a német nyuggert.
De igy irigykedve nézem és azon filozok, vajon hány embernek a segilyét, a szoc támogatását, a lakásvásárlását, az orvosi ellátását, a gyógyfürdő beutalóját, a kórházi kezelését, az alanyi jogon járó gyes-ét, gyed-élt és még isten tudja miféle-fajta ellátását fizették az általam és a tőlem levont és befizetett pénzből.
Na akkor ki is tart el engem-ha megérem a nyugdijat?

Viktus 2011.12.22. 07:31:20

@jános515:

Rácsesztél a mi generációnk próbálkozott ...

Látom nem nagyon fogod fel. A nyugdíjrendszer alapjait. Édesanyád az akkori nyugdíjasoknak termelt nem voltak olyan levonások, mint most, de nem is volt olyan mértékű kifizetés sem a nyugdíjasoknak. Ma meg a mai nyugdíjasoknak termelünk aztán azt nem lehet tudni majd 20-30-40 év múlva ki fogja megtermelni az akkori nyugdíjasoknak.

Nem nyűg csak álszent ez a mai hozzáállás. Gyakorlatilag a nyugdíjasok soha nem kaptak annyi pénzt ebben az országban, amelyeket az elmúlt években kifizettek. Sőt az a vicc, hogy akiktől valójában levonták azokat a pénzeket lásd. a mai hetven-nyolcvanas korosztály azok ma is jóval kevesebb nyugdíjat kapnak. A hatvanas évektől nőtt a társadalombiztosítás kiadási oldala, és a levont társadalombiztosítás nem is fedezte évtizedekig a kifizetéseket pedig ilyen akkori viszonyokhoz képest zsíros nyugdíjak nem voltak. A rendszer átalakítása nem megy, ha a nyugdíjasok nem hajlandóak áldozatvállalásra, és inkább az utánuk jövő generációk pusztulásában érdekeltek.

Az akkori generációk fognak eltartani, ha eltartanak, ahogyan a mai nyugdíjast a mai generációk ilyen a felosztó-kiróvó elv.

@Meridian74:

Nem jól tudod. Azon okból volt átgondolatlan, mert a kiadási oldalt nem faragták le így hiányt termelt. Így viszont a mai húszon-harmincas-negyvenes korosztálynak ment el minden esélye, hogy hasonló korban, és ősszegekkel élvezzen bármiféle nyugdíjat, mint a mai nyugdíjasok.

Viktus 2011.12.22. 07:34:04

@SvenH.:

Na jah nem véletlenül van kaki a palacsintában.

Azért egy pár száz milliárdos lyukacska még van a korrupció.

Borsós István Szfv. Oskola u.6. 2011.12.22. 08:46:36

@Viktus:

Ebben a levezetésben az a hiba, hogy az nyugdíjalapba a bruttó jövedelem kb. 30% -át fizette mindenki.
A kiindulási alap:
munkaadó nyugdíj hozzájárulás : 24% ......EÜ : 15-19%
Munkavállaló nyugdíj befizetés: 6%............EÜ: 4%

Ma eliminálták a munkaadói hozzájárulást és ezzel 2/3-os hiány keletkezik.

Viktus 2011.12.22. 08:50:51

@Borsós István Szfv. Oskola u.6.:

Megnézted ugyanezeket az adatokat a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes években is?

Borsós István Szfv. Oskola u.6. 2011.12.22. 08:56:22

@Viktus:
1982- től ez így működött. (Magánvállalkozások kiterjesztése a korlátolt felelősségű, jogi személyként kezelt társasággá.)
Az ezt megelőző évek költségvetési politikája, teljesen más elvek alapján működött: A bérek alacsonyan tartásának egyik oka, a központi elvonások és elosztások voltak.

Viktus 2011.12.22. 09:18:52

@Borsós István Szfv. Oskola u.6.:

Jah nagyjából így volt:

Járulékok. Szinte évente nőttek a munkáltatói mértékek (1980, 1982, 1983, 1984). 1984-től a három kategória járuléka: 40–33–10 százalék (a költségvetési szféra változatlan, a munkavállalói 10 százalék felett progresszív lesz). A személyi jövedelemadóra való áttérés után, 1989-től lett a járulék egységesen 43 százalék.

Az 1988. évi áttérés a személyi jövedelemadóra önmagában is hatott a társadalombiztosításra (a bérbruttósításon keresztül), de ezen túl is jelentős változások történtek. Hosszas vita folyt például a nyugdíjak bruttósításáról és adózásba való bekapcsolásáról, de nem került rá sor (anyagi, technikai okok is akadályozták). A nyugdíjmegállapítás alapját azonban rendezni kellett.

Az 1980-as évek végén, 1990-es évek elején, bizonyos értelemben már a reform előkészítéseként, vagy inkább már részeként újabb, jelentős változások történtek.

1. Az Országgyűlés törvényt hozott a Társadalombiztosítási Alapról, ezzel a társadalombiztosítás 1989-től levált a költségvetésről. Forrásai a járulékok, az állami hozzájárulás és a Társadalombiztosítási Alap önálló gazdálkodásából származó bevételek. A Társadalombiztosítási Alapot a Társadalombiztosítási Főigazgatóság kezeli, többlete nem vonható el. Szinte folyamatos téma a tb vagyonnal való ellátása (régi vagyona „fejében”). Valamekkora vagyonjuttatásra sor is került.

2. A nyugdíjmegállapítás alapjául szolgáló jövedelembeszámítási időszak (máig) 1988-tól indul. A törvény 1992-ben jelent meg, akkor mondták ki először hogy az utolsó négy év számít (a negyedik évet valorizálták), majd évente emelkedik az irányadó időszak.

3. 1990-ben a költségvetés és tb közötti feladatcserével az egészségügyi ellátás (ismét) visszakerült a társadalombiztosításhoz (a családi pótlék helyére). A járulék 44 százalékra emelkedik.

4. 1991-ben az Országgyűlés elfogadta a társadalombiztosítás önkormányzati irányításáról szóló törvényt. Végrehajtása 1993-ig húzódik (az önkormányzatok megválasztásáig), de létrejönnek a felügyelőbizottságok.

5. 1992-ben (ismét) kettéválik a társadalombiztosítás, létrejön az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. A kiadások arányában megosztották a járulékokat. A 44 százalékos járulékból 24,5 százalék a nyugdíj-, 19,5 százalék az egészségbiztosítás. A munkavállalók 6, illetve 4 százalékos járulékot fizetnek. A nyugdíjág bevétele tehát összesen 30,5 százalék. Létrejön a járulékplafon. Új jogintézményként belépett a megállapodás lehetősége társadalombiztosítási ellátásokra (mindre vagy egyesekre, fix vagy százalékos összegért).

6. Közben jelentősen megnőtt a nyugellátásban részesülők száma és a nyugdíjkiadás is. A deficit állandósult, a kiadások rendre meghaladták a bevételeket. Ebben a rendszerváltozással összefüggő folyamatok – munkanélküliség, korábbi nyugdíjba vonulás, rokkantnyugdíjasok számának emelkedése – is közrejátszottak. Több alkalommal is bővült a járulékalapul szolgáló jövedelem fogalma-tartalma, míg gyakorlatilag azonossá vált a személyi jövedelemadó alapjával.

7. A minimum 20 év szolgálati idő 1991-es életbe lépésekor bevezették (visszahozták) a résznyugdíjat, de gyakorlatilag csak formálisan. Azzal az elgondolással, hogy a minimumgarancia ne vonatkozzon a résznyugdíjakra, de a valóságban ez (szinte) nem érvényesült, illetve csak rövid ideig.

8. Sajátos eleme a kilencvenes évtizednek a degresszív beszámítás. A kiugróan magas nyugdíjak visszafogása tulajdonképpen mindig jelen levő elve/gyakorlata volt a nyugdíjrendszer(ek)nek. Ennek formája többféle volt: a nyugdíj felső korlátja, a skála „teteje”, a beszámítható jövedelem korlátozása és kezdetben ezt szolgálta a degresszív beszámítás is (bár jelen volt a költségcsökkentés szándéka is).

Mivel a degresszív beszámítás sávhatárai nem követték a bérváltozást, ha emelkedtek is a nyugdíjak, csak igen mérsékelten (1992-ben például egyáltalán nem), s ez egyértelműen és minden másnál hatásosabban visszafogta a kiadásokat, nagymértékben nivellálva a nyugdíjakat. A kezdetben magasról induló degresszió egyre közelebb került az átlagkeresethez, induláskor a megállapítások körülbelül 10 százalékát, 1992-ben egyharmadát, 1997-ben pedig már 40 százalékát érintve. Másik oldalról a minimumok átlagosnál nagyobb emelése szintén a nivellálódást erősítette.

9. Változott a nyugdíjskála is, jobban honorálva a hosszabb szolgálati időt.

10. Reformértékű változás az 1990-es évek közepi korhatáremelés . Törvénybe iktatását követően „lebegett” és csak néhány évvel később, 1997-től lépett érvénybe. Az áttörés ugyanis – ami a nyugdíjrendszer előzőkben felvázolt történetét nézve érthető – nagyon nehéz volt, és ehhez kapcsolódott a megfelelő időzítés kérdéses volta. Már az 1980-as évek közepi, első „reformjellegű” csomag megpendítette a rugalmas korhatár kérdését (összhatásában növelően). Az ezt követő évek vitáinak eredményeként a szakemberek többsége elfogadta a korhatár-változtatást, de csak az 1990-es évek második felétől, amikor a munkába lépők demográfiai csúcsa már „lecsengett”, hiszen számolni kellett a munkanélküliség következményeivel is.
-

Évtizedek óta deficites a kassza ...

2011.12.22. 09:21:11

@Viktus: Milyen mi generációnk? Mit próbálkozott? Örültetek, mert azt hittétek hogy majd jön a kánaán, kolbászból lesz a kerités és a segély több lesz, mintha dolgoznál. Vagy ezt akartad, nem?
Csak hogy megnyugtassalak, értem és felfogtam a ny.rendszert. Sőt, tanultam is "egy keveset."
De az áldozatvállalásra miért csak a legsebezhetőbb réteget akarják bevonni? Mert őket lehet rugdosni és nem rugnak vissza a szerencsétlenek--ugyanis nem tudnak.

Pontosan te szekáltad "bandika gazdája"-t hogy te tartod el őt is és a nyugdijasokat is. Akkor most hogy is van? Mert ha nem dolgozol nem fizetsz semmit, akkor milyen jogon követeled magadnak hogy tartsanak el az adózók? Ha csak minimálbéren vagy bejelentve ( a többi feketén zsebbe) akkor milyen jogon cseszteted azokat a kisnyugdijasokat, akik tisztességgel ledolgozták az életüket?
Vagy a társadalmi szolidaritás csak akkor jó dolog, ha neked ad, a felosztó-kirovó rendszer csak akkor müködjön, ha rólad van szó? Egyéb más le van ejtve?
Szerintem te nem érted. Ugyanis nem a kisnyugdijasok, hanem --mint irtam már--kiemelkedő, nyugdijjal , kis szolgálati idővel , de 1.2-2.0 közötti szorzóval rendelkezők, a pártok, politikusok, parlamenti képviselők, pártkatonák, a haverjaik, és családtagjaik tették tönkre ezt az országot.
Mert semmink nem maradt, csak a magyar virtus, ami kevés.
Ha ugyanis nincs müködőképes gazdaságunk, nincs mezőgazdaságunk, feldolgozóiparunk, nincs természeti kincsünk, erős forintunk, olaj és gázvagyonunk, akkor ebből az következik, hogy kilóg a seggünk a gatyából és a nadrágunk is lyukas, szakadt.
De van egy hülye, idióta , hazug, zsivány politikai elitünk--aki okosnak hiszi magát--és van egy felnövekvő, vagy felnőtt fiatal generáció, aki a nyugdijasokban látja az egyéni boldogulásának akadályát .Mert a nyugdijasok veszik el tőlük a pénzt, mert el kell öket tartani, stb, tb Ezt ugy hivják, hogy etetés--magas szinten. Ez csak hülyités, de vannak akik elhiszik--sajnos.

Viktus 2011.12.22. 09:23:17

@jános515:

A felosztó-kirovó rendszer és fenntarthatóságának problémái

Ahhoz, hogy megértsük a jelenlegi helyzetet, fontos visszatekintenünk a múltba, és átgondolni, mely problémák vezettek el a jelenlegi állapothoz. A magán-nyugdíjpénztárak (továbbiakban: MNYP) 1998-as bevezetését megelőzően a magyar nyugdíjrendszer a végtelen egyszerű felosztó-kirovó (ismertebb nevén TB nyugdíj-rendszer) néven volt ismert, mely egypilléres rendszerként volt hivatott biztosítani a nyugdíjat. A rendszer nagyon egyszerű elven működik: az aktívak nyugdíjjárulékából fizetik ki a nyugdíjasok nyugdíj-járadékát (tehát a járulékot fizetjük, a járadékot kapjuk). A nyugdíj-járadékok nagysága mindig az aktuálisan hatályos nyugdíj-számítási jogszabályok szerint működik, és ehhez párosulhatnak akár további kiegészítések (pl. korábban 13. havi nyugdíj) is. A nyugdíj-járulékok pedig szintén az aktuális adó-jogszabályok szerint fizetendőek be a TB-kasszába. Az aktívak befizetései és a kifizetett nyugdíjak között tehát nem áll fenn szoros ok-okozati összefüggés, és a körülmények hatására az ország nyugdíjegyenlege hosszú évek óta erős mínuszt mutat.

A kifizetett nyugdíjak összege jelentősen több volt már az elmúlt évtizedekben is, mint a befizetett járulékok. Ez a helyzet az államháztartásra folyamatos nyomást gyakorol, tehát minden évben sok-sok milliárdot kell más forrásból elvonni (vagy államadóságot növelve hitelként felvenni) ahhoz, hogy a nyugdíjak kifizethetőek legyenek.

Az egyenleg sajnos a jövőbe haladva egyre inkább romlik, az alábbi főbb okok miatt:

- Az aktívak oldalán egyre több minimálbér közeli bejelentett jövedelmet találunk (kisvállalkozói szektor, építőipar, mezőgazdaság), melynek járulékbevétele elenyésző.

- A fiatalok jelentős része sokáig tanul, így a munkába állás ideje kitolódik, más részük nem tud elhelyezkedni.

- Magas munkanélküliségi ráta.

- Arányaiban magas országunkban a rokkant-nyugdíjazások és korengedményes nyugdíjak száma.

- Ha lassan is, de folyamatosan nő a nyugdíjban eltöltött idő (kitolódik a várható élettartam).

- A korfa alakja torz. Ez azt jelenti, hogy az ún. Ratkó-korszak gyermekei (jellemzően a mostani 30-as generáció szülei) a II. világháborút követően aránylag sokan születtek (az ő gyermekeik a 70-es évek generációja szintén nagy létszámú), akik jelenleg még zömében aktív járulék-befizetők. Ez a szülői generáció 5-10 éven belül teljesen elmegy nyugdíjba és befizetőből nyugdíjassá válik. Őket sajnos a fiatal munkába álló réteg sem létszámban sem befizetési járulékszintben nem éri utol, nem tudja pótolni. Magyarországon az egy nyugdíjasra jutó aktív korú keresők száma 1980. és 1999. között 2,71-ről 1,32-re esett, és az arány azóta tovább romlik.

(Az 1970-es években születettek magas létszáma egy dolgot máris jelez a jövőre nézve: kicsi annak az esélye, hogy ennek a generációnak a nyugdíjba vonulásakor lesz majd egy olyan szintén nagy létszámú nyugdíjtermelő új nemzedék, aki a kellő mennyiségű járulékot produkálni tudja majd. Ehhez nagyjából 2015-2025 között kellene rendkívül sok gyermeknek születnie.)

Ezekből az okokból pedig már a 90-es évek végén is látható volt, hogy a felosztó-kirovó rendszer gazdaságilag egyre-inkább tarthatatlan, évről-évre nagyobb lyuk tátong a TB-kasszában (1992 és 1996 között ez már a GDP 0,4%-a volt), így valamilyen tőkefedezeti elven működő többpilléres rendszerre lenne szükség. Ha egy ilyen vegyes rendszer létrejön (TB-nyugdíj + magán-nyugdíjpénztár), az egy-két évtizedig még nagyobb terhelést jelent az államháztartásnak (a kieső MNYP-i járulékok miatt), de ezt követően azoknak, akik már a vegyes rendszerből vonulnak nyugdíjba, a TB már csak 75%-nyi öregségi nyugdíjat kell, hogy utaljon, és így az állam nyugdíj-egyenlege jelentősen javulhat. Ezen gondolatmenet mentén 1998-ban létrejönnek az első tőkefedezeti elven működő MNYP-ak.

Rigó Petra – www.hiteltervezo.hu

Viktus 2011.12.22. 09:28:14

@jános515:

Nézd én annyit fizetek sajnos mivel minden forgalmam számlás, hogy nagyjából lassan csődölök ... mindent emeltek ami érint. Idén is az 50 milliót behúzta kishazám. Jövőre már nem biztos, mert levágnak, mint a birkát már nem csak nyesegetnek.
Mondjuk onnantól ez a témakör nem érint, mert csomagolok.

Egyébként egyetlen egy kisnyugdíjas csesztetést idéznél tőlem megköszönném ... bandika gazdája sem tudott érdekes módon csak hisztérikusan hablatyolni.
A százezer feletti nyugdíjast ne nevezzem már kisnyugdíjasnak.

Viktus 2011.12.22. 09:32:39

@jános515:

Az ipart leépítették sajnos mezőgazdaságból nem él meg egy modern ország , de ezt megint az előttünk lévő generáció nézte tétlenül. Mi a manyup pénzek lenyúlását-felélését szemléltük meg ... amiből megint lehetett volna beindítani v.mi ipart nem csak elkölteni, de ez van ez Magyarország.

A nyugdíjrendszerrel meg tetszik, nem tetszik v.mit előbb-utóbb kezdeni kell lásd.

Miután a jelenleg mintegy 2700 milliárdos nyugdíjkassza már most is mintegy 900 milliárd forintos hiánnyal küzd, nehéz elképzelni, hogy mi lesz a jövőben az aktuális nyugdíjakkal, amelyeknek összegét a számítás alapja - bruttó vagy nettó jövedelem - is befolyásolni fogja, mint ahogyan az is, hogy változik-e a ráta. A járadékok várható konzervatívabb indexálása a nyugdíj értékének jelentős csökkenéséhez vezethet. A Széll Kálmán-terv szerint az új nyugdíjrendszert 2012. január elsejével vezetik be.

www.piacesprofit.hu/gazdasag/nyugdij_10_ev_mulva_meg_rosszabb_lesz_a_helyzet.html

SvenH. (törölt) 2011.12.22. 09:40:17

@jános515: "Ez igaz! De tessék már mondani, azok akik ledolgoztak 30-35 évet--miként az édesanyám is --és meghaltak még a nyugdijas éveik előtt, azt a befizetett összeget kire is költötték?"

te arra a hozzaszolasomra valaszoltal amiben ez volt benne:
"a negyede penzet azt a "felrerakom befektetik, majd felelem" rendszerbe kapta volna meg"

most akkor mivan??? ne a negyede legyen ilyen rendszerben hanem tobb? mar most is nyivakolnak hogy nincsen eleg penz a mai nyugdijasoknak te meg nem csak azt a negyedet rakatnad felre hanem tobbet?

amugy szemely felhaboritonak tartom hogy valakinek a penzet vagy jogosultsagat szetdobjak a tobbi kozott

2011.12.22. 09:52:13

@jános515: Egy nagy lófaszt. 1973 óta azért veszik fel a kormányok a hiteleket, hogy ezt a gulyáskommunista kádárproli réteget az ország teljesítőképességén felül jól tartsák. Csődbe ment bele a szocializmus, és nagyon úgy néz ki, hogy csődbe megy a kapitalizmus is miattuk.. Nem látom semmi okát, hogy miért ne lehetne egyszer őket is megszorítani? Nettó százból még gyönyörűen meg lehet élni: a létminimum 78e, ezen felül marad még havi 22e zsebpénzük. Uff, én beszéltem.

Borsós István Szfv. Oskola u.6. 2011.12.22. 10:39:14

@Őrült Ló Nagyfőnök:

Jobboldalról nézve ez történt:
"Fekete-szakasz
(1968–1981)
Új gazdasági mechanizmus. A társadalmi tulajdon csonthéja repedezik. A bővülő anyagi érdekeltség feszíti a korlátokat, miáltal a pénzviszonyok növekvő szerephez jutnak. A Magyar Nemzeti Bank – Fekete János aktív közreműködésével – nekilát a produktív világbanki hitelek felvételének az előkészítéséhez. 1970 és 1980 között, az utolsó ötéves tervek keretében jelentős produktív állami nagyberuházások valósulnak meg, mindenekelőtt az infrastruktúra és egyéb termelő szolgáltatások (például a távközlés, a hírközlés és a közlekedés) területén körülbelül egymilliárd dollár értékben.

Medgyessy-szakasz
(1982–1989)

A bejövő pénz – ebben a szakaszban kizárólag bankhitel! – a Fed és a Világbank által papíron és/vagy elektronikusan kibocsátott, jobbára fedezetlen játékpénz dollárhitel; ami viszont innen kiment, egyrészt értékes mezőgazdasági és ipari cikk, áru, másrészt jóval az árfolyam feletti ráfordítással, keservesen kitermelt valódi dollár a kamatos kamatok törlesztéseként. A bejött játékpénz nem termelt új értéket, mert kamatfizetésre költöttük. Az MNB belső műhelytanulmányai szerint az egymilliárd dollár hitelt tizenegymilliárd dollár kamattal terhelten fizettük vissza. A magyar társadalmi tulajdon észrevétlenül a titokban felvett pártállami hitelek fedezetévé alakult át. És hogy az adósságspirálra felépített adósságcsapdából soha többé ne szabadulhassunk ki, Medgyessy Péter vezényletével beléptették Magyarországot a Nemzetközi Valutaalapba és a Világbankba.

Antall-korszak
(1990–1993)

A rendszerváltás valódi célja termelőkapacitásaink privatizálása és leépítése, a magyar beruházási és fogyasztási piac megszerzése volt – a hitelek miatti "jelzálog-követelés" érvényesítése révén potom áron. Hogy a magyar társadalmi tulajdon "csonthéjas burkát" az átalakulási és társasági törvényekkel (Sárközy Tamás) feltörjék, miáltal minden használható érték és jövőbeli profit – immár közjogilag is – a nemzetközi részvénytőke tulajdonába kerüljön. Németh Miklós reformkommunista miniszterelnök néhány hónappal a hatalom (színlelt?) átadása előtt drámai bejelentést tett. Magyarország külföldi adóssága – a leírt előzmények után és dacára – huszonkétmilliárd dollár (1990).

Nos, nézzük a hatalom "átadása" mint kasszazárás körüli fontosabb makroszintű adatokat. Külső államadósság: huszonkétmilliárd dollár. Hogy ez tételesen hogyan, miből jött össze, sohasem részletezte, mutatta be, hagyatta jóvá (például az új Országgyűléssel) senki. Elfogadták, átvállalták, mint a Németh-kormány hagyatékát. Állami vagyonból működő tőke: a világbanki szakértők globális, mértéktartó felértékelése szerint nyolcvan-százmilliárd dollár, üzleti-piaci értéken mérve, ami a tőkés vagyonértékelés gyakorlatában a működő tőke hozadékaként elvárható profit jelen értékre diszkontált, tőkésített összegével egyenlő.

A privatizációban azonban a külföldi befektetők nem piacot, hanem csődportfóliót vásároltak, ezért tízszeres haszonnal vették meg a magyar termelőkapacitásokat, valójában a piacot.

Az Antall-adminisztráció legalább két történelmi hibát követett el. Egyrészt jogfolytonosan átvállalta az örökölt huszonkétmilliárd dollár (akkor még az államadósság egyenlő volt a nemzetgazdasági adóssággal, az MNB-nek pedig devizamonopóliuma volt, a forint még nem volt konvertibilis) adósságszolgálatát, anélkül hogy felülvizsgáltatta volna, miből is ered. Másrészt pánikszerűen elindította szinte a teljes működő tőke alapos előkészítés nélküli privatizációját, mintha tényleg csak jelzálogjog-érvényesítést teljesítene, kvázi külső kényszer alatt, pedig még Soros György is az ellenkezőjét tanácsolta. Schamschula György, aki ekkor Antall személyes tanácsadója volt, írásaiban szintén megemlékezik arról, hogy Antallt senki és semmi nem kötelezte sem az államadósság átvállalására, sem a kampányszerű, átgondolatlan privatizációra. A terve az volt, hogy a bevételből kifizeti a teljes adósságot, a maradékot pedig állami befektetésekre és szociális juttatásokra költi. Mint tudjuk, ebből nem lett semmi. A káposzta mind elfogyott, de a kecske nem lakott jól. Mára az állami vagyon az eredeti érték tíz százalékára olvadt, az adósság pedig a többszörösére nőtt. A nyolc-tizenkét milliárd dollárnyi privatizációs bevétel minden évben eltűnt az állami költségvetés feneketlen, a becsődölt nagybankokat is konszolidáló bendőjében." (Czike László közgazdász, publicista - Magyar Hírlap)

1990 államadósság= 22 milliárd dollár
Itt az adósság folyamatos alakulását is megnézheted meg 2009-ig.

docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:wazkfG94VcgJ:www.mkt.hu/docs/2010-10-03-11-12-40-Lorant_Karoly.ppt+%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g+1989&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEESgLiFXc1su2ag4VAn6s1ynt8MPwCSv4ph-4w6uaf9kmfx8BGxtbFd5p1LaAHYOA4aVkxxiYuVkLDBXoJfAaHsOeKu_VbnCPE7RaKKCSUvNtfU_DTp8HVSyfApvO7t4CqcjHrBX0&sig=AHIEtbR8MtXpDsKHCCKuJVXdnqmfaUy6Wg

2011.12.22. 10:53:12

@Viktus: Megadtad a választ, saját magadnak. Amugy hellyel-közzel egyetértünk
@SvenH.: Azt hiszem, ezen nem vitatkozom, mert igazad van. De én nem irtam sehol a negyedéről sem és másról sem.
@Őrült Ló Nagyfőnök: Azt látom hogy uffogni tudsz, de érveket, ha kérhetném.
Mert az nem érv, hogy "csak".
De vajon miért adjanak neked több pénzt? Mennyit fizettél már be a közösbe? Hány év munkaviszonyod van bedolgozva? (nem szolgálati időt kérdezem, tisztelettel)
Mert nagyon keveset, ahogy irásodból kitünik.
De azért felsorolnád--ha kérhetném--hogy ezidáig, mennyit kaptál a közösből?
Mert ebben mind a nyugdijasok, mind a jelenleg aktiv dolgozók pénze van. Te bármit kapsz--a náthán kivül--az mind ezen emberek által befizetett járulékok, adók és még, egyéb jogcimen befizetett pénzekből kapod.
De hogy miért ment csődbe a szocializmus vagy miért ment csődbe a KGST, vagy most miért megy--ha megy csődbe --az EU ? Hát azért kedves Örült Ló, mert amiben a magyarok benne vannak, részt vesznek--azt vagy szétrobbantják vagy a magyarokat rugják onnan ki. Ez igy volt a történelem utolsó 150 évében is. Ma is ez a helyzet. Ezért pedig nem a "nép" a felelős, hanem a hülye vezetöi , akiket megválaszt, mert elhiszi a kolbászból font kerités és a mézzel folyó kánaán meséjét ! Mint ahogy te is!

2011.12.22. 11:13:37

@Borsós István Szfv. Oskola u.6.: A valóság az, hogy amikor "begyűrűzött" az olajválság, a kommunisták féltek ráterhelni a lakosságra, és elkezdtek dotálni. Szó sem volt produktív beruházásokról, jó vicc, még a szintentartásra sem nagyon költöttek, a hetvenes-nyolcvanas évek már egyértelműen rablógazdálkodás volt. A gyáraink ipari műemlékek voltak, a tsz-ek kizsákmányolták és tönkretették a földeket, az infrastruktúra pedig leromlott: a házakat, utakat nem tatarozták, a Lipót központban háború előtti mechanikus gépek (próbáltak) telefonkapcsolatokat csinálni stb stb. Ha itt produktív beruházások történtek volna, nem lett volna gond törleszteni azt a $22mrd-ot. De a valóság az, hogy sikerült a pénznek úgy a seggire verni, hogy erre képtelenek voltak, és mivel csődközeli állapotba került az állam, amelyet kezelni nem tudtak, ezért szépen leköszöntek. (Megjegyzem a felcsúti kertitörpe példát vehetne róluk.) Aztán jöttek a gyárbezárások, előnyugdíjazások és rokkantosítások, és a kádárprolik megúszták az egészet, és most eltartatják magukat. Mert az nekik jár. És nehogy már csak annyit kapjanak, mint a gyerekeik, akik tízóráznak a kapitalistáknak! Nekik több jár! Legalább másfélszer annyi. Mert ők "felépítették a szocializmust" na persze, vazze, hol van az a szocializmus, amit ők építettek fel? Amit építettek, azt fel is élték, úgyhogy pofa alapállás, és akinek 100e nyugdíj nem elég, annak csak azt tudom mondani, mint gyurcsány a munkanélkülieknek: el lehet menni. Válság van, nem futja többre! Örüljenek, hogy volt 65-70 jó évük, most itt a vége. És a saját jól felfogott érdekük is, hogy a probléma kezelve legyen, mert ha megfolytják/kiutálják az aktívakat ebből az országból, akkor nem lesz mit újraosztani! A nyuggerek ugyanolyan rablógazdálkodást folytatnak fiaikkal és lányaikkal, mint amilyet az országgal is folytattak, és szentül meg vannak róla győződve, hogy ez így helyes. Mert egoista vén görények. Tisztelet a kevés kivételnek.

2011.12.22. 11:23:35

@jános515: Összekeversz valakivel, kis balfasz. Én vagyok a dolgozó, aki eddig eltartotta őket. Eltartottam volna ez után is, de ha nincs munka és nincs az a minima segély sem, amíg találnék, akkor nem marad más választásom, mint csomagolni és menni. Angolul tudok, németül tudok, mi baj történhet? Majd meglátjuk, hogy ki hiányzik jobban a másiknak, nekem a nagypofájú luxusnyuggerek, vagy nekik a járulékfizető bohóc?

2011.12.22. 12:10:05

@Őrült Ló Nagyfőnök:
De hogy nyugodtan legyél, képzeld és is dolgozok--már több mint 40 éve.Csak tudd, ahová te készülsz, én onnan már visszajőttem. Ugy hogy énfelőlem oda mész, ahová akarsz.
De ha kérhetlek, ne légy tapló és ne sértegess, hanem uffogj inkább. Ártani nem árt, igaz nem is használ, de jól hangzik.

Nohát 2011.12.22. 20:14:52

@zero:
"(A HVG letiltotta a videó beillesztését más oldalakra, ez mai világban kb.135 másodperccel adott több munkát.)"

Ez sima lopás. Tökmindegy, hogy mit gondolsz felőle, de ha valaki bármilyen gagyi módon, de láthatólag védeni kívánja a tulajdonát, te meg még be is szólsz, hogy ezt bazzeg mindössze ennyi munka volt elvenni, az meg bunkóság. Tipikus odaszarni az ablak alá és wcpapírt kérni.

A magyarországi helyzet nem ab ovo elrendeltetett, hanem emberek egyéni döntései miatt jutott odáig ahová. Mindegyikünk döntéseinek összessége, akkor is, ha elképedsz azon, hogy nebazz, ezek lopnak, és felsorolod az összes hatalmon elkövetett balfékséget, de közben ilyeneket posztolsz.

A dolgokat kicsiben kell elkezdeni megváltoztatni, és ez a kicsi lehetne akár az is, hogy tiszteletben tartjuk egymás akaratát és tulajdonát. Mielőtt ezt megtennéd, kárba vész a mutogatás nyugatra, hogy lásd, azoknál milyen fasza, nekünk meg mi jutott.

Olyanban élsz, amilyet megteremtesz magadnak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.22. 20:23:19

@Nohát: Asszem veled csag heggesztőpajzson keresztül lehet beszélni.
Különben elvakítana a glóriád.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.22. 20:30:44

@Nohát: Amúgy az ő megtakarítását is lenyúlták izé megvédték.
Oké olyanban élek amilyet termtek.Ebben benne van hogy ő is rájuk szavazott.
Csak annyit vártunk tőlük,hogy legyenek normálisak.De nem így lett.Ezt sajnos ők teremtették nekünk.:((

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.22. 20:35:11

@Nohát: előadod itt a szent embert és kioktatod Zerot.
Az a vicc jut rólad eszembe,mikor új bejárónőt/dadát vesznek fel egy házban aki kb.tökéletes.
Kérdik miért jött el az előző helyről?
-Mert nem hitték el,hogy én vagyok Árpádházi Szent-Erzsébet.

Szóval kábé te is ilyen hibátlan vagy.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.22. 20:46:00

@Őrült Ló Nagyfőnök: Na,még egy nyuggerező.Te most megint az összeset szidod,nem csak azt aki többet kap.Anyu apu nagyszülők hogy vannak?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.22. 21:03:58

@Őrült Ló Nagyfőnök: Jaja ők a hibásak.Miért is nem zavarták el az akkori vezetőket nem igaz.
Hiszen lehetett szavazni a
Pártra
a
Pártra
és a
Pártra

Nomeg itt voltak szovjet testvéreink és vigyáztak ránk.....

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.22. 21:04:55

És persze most is ők a köcsögök,mert viktorék emelnek nekik....

Nohát 2011.12.22. 21:26:54

@Tigeri: nem gondoltam volna, hogy valakinek rólam valaha is a szent ember kifejezés jutna eszébe, köszi, jól esett, talán beszámítják.

Amit nem értettél meg, vagy nem olvastál ki az csupán annyi, hogy szerintem Magyarország egy olyan történelmi ívben fut, amit tetszik-nem tetszik módon, a benne és körülötte élők befolyásolnak. A te választásod az, ha még átcsusszansz a narancssárgán, és a te csodálkozásod az, hogy nézd, a svédeknél az autók már akkor megállnak, ha közelítek a járdához. A te választásod az, hogy mindent lebetonozol és lelakatolsz, és te példálózól azzal, hogy bezzeg svájcban, nyitva lehet hagyni az autót, annyira sincs bűnözés, hogy a védtelen magántulajdonban kár esne. (A TE itt általános alany a félreértések elkerülése érdekében.) Biztos tudnál példát mondani te is.

Ebben nincs benne szentemberség, sem a saját glóriám szidolozása, ez inkább csak a te értelmezésed sajátossága. Ebben az van benn, hogy ne akarjuk lenyomni magunkról a felelősséget. A megoldás nem jöhet kívülről, ez a sok-sok vastagbőr posztból azért már kivilágolhatott. A megoldás rajtunk múlik. A mi döntéseinken. Amilyenné tesszük, olyanban élünk.

Ha még most sem ment át, hogy mit akartam mondani, sajnálom. Talán ha sűrűbben bazmegolnék...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.12.22. 21:57:10

@Nohát: Nos ez a video 102 ezer embert érint anyagilag elég rendesen.
Nem tudom a videot hogy szerezték meg.Nem tudom a HVG miért tiltotta a belinkelést.
Itt az tesz be a posztolónak,hogy megint kibasztak sok emberrel.
Ehhez képest a video lenyúlása elég kevés.
Nem kell bazmegolni,mert így is értem bazeg.:))
Persze én is szeretnék egy normális országot normális emberekkel.És én nem az a típus vagyok akire ha rá néznek akkor:Mi a faszt lesel köcsög?
Amúgy a lopásról:Ha azt látom,hogy a polgármesternek hip hopp lett 500 milliója,akkor bassza az anyját!
De ha azt látom,hogy ebből a pénzből csinált néhány kisüzemet és 100 embernek ad munkát akkor nem bánom,mert visszajön az a pénz.
az megint más,hogy ha valaki milliárdokat nyúl le és nagy kegyesen adományoz 100 ezer forintot egy alapítványnak.

süti beállítások módosítása