Skip to content


       Szűrés lista

Erzsébettel a családokért II.

Április végén megszületett az első kormánydöntés a témában.

A megvizsgált szociális ellátások közül egyelőre csak kettőnél lesz változás:
- a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét (évi két alkalommal gyermekenként 5800 Ft) utalványban kapják meg a családok
- a rendszeres szociális segély összegének egy részét (5000 Ft) Erzsébet-utalványban adhatja az önkormányzat saját döntése alapján, ha a segély összege meghaladja a 10 000 Ft-ot

Érdemes elolvasni a döntés kapcsán kiadott közleményeket.

Április 25., NEFMI:


"A szociális támogatások pénzbeli ellátás helyett utalvánnyal történő kifizetés célja az uzsora jelenségének visszaszorítása és a családok hatékonyabb, célzottabb támogatása. Az Erzsébet-utalvány csak az adott család érdekében használható fel és csak itthon költhető el.

Ez segítség a családoknak, de üzenet azok számára is, akik sok adót fizetnek és támogatásban, segélyben nem részesülnek, mert biztosak lehetnek abban, hogy az állam az általuk fizetett adóból közvetlenül a rászorulókat támogatja."

 

Ennyire hülye nem lehet senki. Aki kapott/látott már Erzsébet-utalványt, az tudja, hogy csak az érték nélküli előlapja nevesített, a többi nem. Azokon csak számok és vonalkódok vannak, de azokat nem ellenőrzik le a boltokban. Egyrészt nem azért vannak rajta, hisz szép is lenne kvázi személyivel vásárolni, másrészt az ebben az országban elképzelhetetlen technikai fejlettséget kívánna.

bözsi.jpg

bözsi2.jpg

A bözsijegy egy szimpla pénzhelyettesítő eszköz, akárcsak a kajajegy és az üdülési csekk volt, és ugyanúgy készpénzre váltható a megfelelő embereknél, akár töredékáron is.

A közleménynek van még egy érdekes részlete:


"A többi támogatás (gyes, gyed, családi pótlék, stb.) esetében nincs változás, azaz azokat továbbra is pénzbeli formában kapják meg a családok."

 

Ezt azért emeltem ki, mert a nemzeti erőforrás minisztert a szociális ellátások utalványosítási lehetőségének vizsgálatára felszólító kormányhatározatban az szerepel, hogy "vizsgálja meg a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segélyek (...)"

Tehát a gyesről, gyedről szó sem volt benne, most mégis kiemelték ezeket.

Remélhetőleg csak a sok feleslegesen aggódó, és nem a jövőbeni tervek miatt.

Április 26-án ugyanis Giró-Szász András kormányszóvivő ugyanis meglebegtette, hogy "bővülhet az utalványban fizetett szociális ellátások köre", és azzal indokolta a döntést, hogy " kormány az elmúlt időszakban többször is konzultált az állampolgárokkal ebben az ügyben, és hihetetlen nagy, 90 százalékot meghaladó arányban az emberek azt a választ adták, hogy - a visszaélések miatt - kifejezetten szeretnék, ha a szociális ellátások kifizetése szigorú feltételek alapján, és ha lehet, nem pénzben, hanem egyéb módon történne."

Egészen pontosan ez volt a kérdés:

kérdés.jpg

 

 










 

Azonban mindez csak bullshit, porhintés.

A lényeg ugyanis  - micsoda meglepetés -  a pénz, és hogy a NÜSZ dönti el, hogy ki lesz beváltóhely és ki nem (hazai cégek vs. gonosz multik).
A Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft, az Erzsébet-utalványok kibocsájtója ugyanis 3-6% jutalékot von le a beváltóhelyektől. Vagyis az adott bolt beküld 1 millió forint értékű Erzsébet-utalványt a NÜSZ-nek, akkor csak 940-970 ezer forintot kap vissza.
Ez nem tűnik soknak, de 100 milliárd forintnál már elég szép összeg, ami a Nemzeti Üdülési Szolgálatnál megmarad.

És ezek után talán nem is meglepetés, hogy a kormány-előterjesztést Guller Zoltán írta.
Aki nem más, mint a Nemzeti Üdülési Szolgálat ügyvezetője.
Aki abban érdekelt, hogy az állam minél nagyobb összeget fizessen ki Erzsébet-utalványban, mert akkor neki annál nagyobb lesz a jutaléka.

Nem véletlen, hogy Brüsszel jelenleg is vizsgálja az Erzsébet-utalványt.

Friss: Guller Zoltán a KIM tulajdonában lévő Human-Jövő 2000 Egészségmegőrző és Oktatási Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője is. Ez a cég kezeli az állami üdülőket, és bonyolítja az Erzsébet-program nevezetű szociális üdültetést.

Címkék: erzsébet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr404474744

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Családbarát Erzsébet? 2012.05.08. 13:24:03

Brüsszel már eddig is nemtetszését fejezte ki az Erzsébet-utalvány nyíltan diszkriminatív rendszere ellen, ám a kormányt ilyen apróság nem rettenti el, ígyhát április közepéig kell megvizsgálnia Réthelyi Miklós miniszternek, hogyan fizethető ki pénzbel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2012.05.08. 11:17:15

"Ennyire hülye nem lehet senki."

Ezzel a kijelentéssel azért vitatkoznék...

3dent 2012.05.08. 11:22:43

Ami kimaradt: A NÜSZ egy olyan gonosz szervezet, amely az elért profitból (jutalék mínusz költségek) nyaralásokat finanszíroz hátrányos helyzetű gyerekeknek, nyuggereknek és nagycsaládosoknak. Kizárólag hazai üdülésekről van szó.

Ez a pénz eddig ment ki a francia tulajdonosoknak, hogy forogjon a francia gazdaságban. Ehelyett most itthon forog. Nem csoda, hogy Brüsszel is vizsgálódik. Javaslom, hogy azonnal vonjuk vissza a rendeletet, és adjuk vissza a francia utalványosoknak a bizniszt, esetleg 1-2 német céget is bevonva, elősegítva a hétvégi választásokkal veszélybe került német.francia szövetség fennmaradását!

Összefoglalva: Mi olyan hülyék vagyunk, hogy egy jó kezdeményezést itthon kezdünk megfúrni. Gratulálok, Vastagbőr!

3dent 2012.05.08. 11:26:45

Még egy megjegyzés. Laspalmas azt írja, hogy Guller Zoltán jutaléka függ a biznisztől. Ezt az állítást azért bizonyítani kellene, mert ez övön aluli, ha nem igaz! A megadott népszabis forrás semmi ilyen állítást nem tartalmaz.

CyberPunK 2012.05.08. 11:29:31

@3dent: Izé, Kolompárék nem ugyanilyen szöveggel szedtek be egy raklap pénzt, majd sikkasztottak el?

Illetve, akkor most lényegében a boltok veszteségéből nyaraltatják a gyerekeket? Mi a tökömre adóztatnak akkor?

Tudod mit, nettó fizud 3-6%-ából támogasd a gyerekek üdülését te is.

3dent 2012.05.08. 11:30:17

És egy kis olvasnivaló Mellár Tamástól, aki mostanában nagy kritikusa Matolcsynak:

hetivalasz.hu/jegyzet/pro-es-kontra-az-erzsebet-utalvanyrol-48215/

Ez (a Vastagbőrrel ellentétben) színvonalas, értelmes vélemény. A kritikák is megvannak benne, de nem az itteni primitív színvonalon, az irigységre építve, hanem közgazdasági megfontolásokat előtérbe helyezve. Laspalmas, így is lehet!

CyberPunK 2012.05.08. 11:31:38

Más: azt most hagyjuk, hogy a bözsikártya mekkora kibaszás, ezt tudjuk. Viszont Brüsszel mi a kurva anyját vizsgál ezügyben?

3dent 2012.05.08. 11:33:22

@CyberPunK: Nem akarlak elkeseríteni, de pl. amikor benzint tankolsz, egy rakat adót fizetsz, amiből megy mindenféle célra. És ez így van a fejlett Nyugaton szinte mindenhol. Válagatottan trükkös módon szedik be az adókat. :(

CyberPunK 2012.05.08. 11:35:01

@3dent: Szerintem fuss neki még egyszer és értelmezd, hogy mit írtam.

zrobasé 2012.05.08. 11:36:44

@3dent: te miért is irigykedsz a franciákra ? ha már máson számon kéred, ugyebár...

zrobasé 2012.05.08. 11:39:52

@3dent: te figyelj, tök jó az érved...de ne álljunk meg itt...annyi, de annyi mocsok külföldi cég van itt, nosza államositsuk az összeset ! nehogymá a mocskok járjanak jól...ugye ?!

Gonosz Repülőmókus 2012.05.08. 11:42:39

Nem küldtem vissza ezeknek a pondróknak a nemzeti inzultációs kérdőívüket. Több okból sem, de az az egyik, hogy ez egy szimpla átverés, amelyre aztán tudnak bármikor mutogatni. Jelen esetben ebben a kérdésben az szerepel, hogy SEGÉLY. Erre persze mindenki rárabol, mint gyöngytyúk a takonyra, csak éppen azt nem tisztázták, hogy mit is értenek segély alatt. Aztán meg később jön a nagy koppanás, amikor megmondják, hogy éppen aktuálisan mire is gondoltak (a zemberek nevében persze). Nem csak munkanélküli segély, de lehet gyermekgondozási segély, aztán akár a családi pótlék is (hogy jobban mutasson el lehet nevezni mondjuk Nemzeti családgondoskodási segélynek is, vagy mittomén), aztán a végén már a fizetésünket is jegyben fogjuk kapni (majd végül narancsban, amelyet valamelyik baráti ország, pl. Kína, fog kedvezményesen szállítani).
A lényeg, hogy jól járjon a haver nyomdája, a haver Nemzeti blablaba cége, meg persze nőjenek a pártvezérek offshore bankszámlái is.

DArchAngel 2012.05.08. 11:46:32

@CyberPunK: Azt, hogy az állam egyoldalúan előnyös helyzetbe hozta az Örzse utalványt azzal, hogy sokkal kisebb mértékű adót vet ki rá, mint a többi hasonló célú utalványra.

3dent 2012.05.08. 11:47:53

@zrobasé: Alapvető nemzeti érdek, hogy azokat a monopol szolgáltalásokat, amiket magunk meg tudunk csinálni, ne adjuk idegen kézbe.

Kajajegyet tudunk önerőből nyomtatni? Igen! Akkor minek franciáknak adni a bizniszt?

Vagy másik példa: 50 éve volt ivóvíz Budapesten? Volt! Akkor mi a *nak kellett privatizálni a vízműveket?

Ez a szerencsétlen blogger (laspalmas) meg érvnek hozza fel, hogy "Brüsszel jelenleg is vizsgálja az Erzsébet-utalvány". Na és, akkor mi van? Csináljunk ettől a gatyánkba?

3dent 2012.05.08. 11:49:39

@DArchAngel: Tudtommal nincsen adó az utalványon. Ezt honnan veszed?

zrobasé 2012.05.08. 11:52:47

@3dent: "Csináljunk ettől a gatyánkba? " nene, szabaccságharc van ! mondom, mindent állami kézbe, MOST ! AZONNAL ! sőt, támadjuk meg brüsszelt ! kuruc virtus az már csak ilyen ! koki,saller, aztán brüszel pofája lapos lesz ! és majd csak hozzánk vágnak 15 milliárd eurót a kis szemét gyarmatositók ! de bele nem pofáznak, hogy mire költjük ! még csak az kéne !
MAGYAR ÁLLAMI HIPHOP-ot !!!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.05.08. 11:54:48

@3dent: "Na és, akkor mi van? Csináljunk ettől a gatyánkba? "

Nem ártana. Mert ha sokat jár a pofánk, a végén mi is kapunk egy sárga csekket, amitől viszont majd tényleg a gatyánkba fogunk csinálni.
Amikor ki kell fizetni.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.05.08. 11:56:36

@CyberPunK: "Viszont Brüsszel mi a kurva anyját vizsgál ezügyben?"

Mikor csatlakoztunk, anno aláírtunk pár papírt, de tényleg nem akarlak megzavarni a delirálásban.

nigel 2012.05.08. 12:09:19

@3dent: Nem azzal van a baj, hogy a kormány kitúrta a csigazabálókat a bizniszből, hanem az, hogy az utalványt csak a haverok cégeinél lehet csak beváltani, így állami lóvét tol bele a nagytőkés cimbik zsebébe (oligarchákról nem beszélhetünk, mert a FŐNÖK szerint olyanok Magyarországon nincsenek). Még ezt is el lehetne nézni, ha ezek az urak a pénzük és befolyásuk egy részét a közjó részére fordítanák, de erről szó nincsen, csak a saját kis birodalom építéséről és a politika háttérből történő befolyásolásáról a még nagyobb hatalom megszerzése érdekében.

bundi124 2012.05.08. 12:13:22

@zrobasé: Nem kéne az eu-s pénz, csak akkor nekik se kelljen a tagállami hozzájárulás és a vámbevétel 3/4-része. Valamit valamiért.

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Az ilyen sárga csekket egy normális tagállam (nem gyarmat, hanem szövetséges) egy felmondás mellékleteként küldené vissza postafordultával.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.05.08. 12:14:08

@nigel: "a haverok cégeinél lehet csak beváltani" - bocs, de április 15 óta az egyik gonosz külföldi multinál is be lehet már váltani (nem tudom, hogy le szabad -e írni azt, hogy Tesco, vagy akkor elvisz a tök, akarom mondani TEK ) :DD

zrobasé 2012.05.08. 12:17:04

@bundi124: nosza, lépjünk ki...nem nagy kaland, ha nem vagyunk eu tagok (bár orbán pont nemrég hozsannázott, hogy eu tagunk vagyunk, na, akkor "és ezt igy hogy")...meg lehet nézni, hogy pl. ukrajna, fehéroroszország is milyen szépen el van a gyarmotositó eu nélkül...

bundi124 2012.05.08. 12:17:09

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Az a csatlakozás egy vicc volt. Olyan népszavazás alapján lett aláírva, ahol a Budaházy-t elvitték bilincsben, mert a "nem"-et merte reklámozni. Ez ahhoz hasonlít, mint az egypártrendszernél az ellenzéki szavazó esete.

bundi124 2012.05.08. 12:18:46

@zrobasé: Én inkább Svájcot emlegetném.

nigel 2012.05.08. 12:18:52

@3dent: "Csináljunk ettől a gatyánkba? " Nem feltétlenül, de nem kéne feleslegesen pofázni, meg verni az asztalt. A vezéred éppen tegnap mondta a bohócgyűlésben, hogy az EU évente 1500 milliárd forintot tol évente Magyarországra. Erről egy vicc jut az eszembe. A magyar miniszterelnök a rendszerváltáskor táviratot küld Moszkvába a Szovjet legfelsőbb vezetésnek. A távirat szövege így szól: Kilépünk a VSZ-ből és a KGST-ből stop. Belépünk az EU-ba és a NATO-ba stop. Másnap megjön a válasz: A táviratukban leírtakat tudomásul vettük stop. Kőolaj stop. Földgáz stop. Csak aztán a nagy keménykedésnek ne egy hasonló szövegű EU-s távirat legyen a vége, miszerint: 1500 milliárd stop.

CyberPunK 2012.05.08. 12:21:10

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Konkrétan mit írtunk alá? Már urambocsá', de az nem zavarja őket, hogy a közbeszerzések milyenek, meg a haveri kapcsolatok, de ez igen? Na ne már.

zrobasé 2012.05.08. 12:21:15

@bundi124: ó, tényleg, igazad van, svájccal több a közös vonásunk...ha nem lenne az eu, mi lennénk kelet-svája, tutira, de tényleg ! ehh, micsoda pech...

nigel 2012.05.08. 12:21:53

@Seduxen (már NEM dr.): Ja! Csak annak a nagy gonosz multicégnek országszerte kevés üzlete van. A haverok boltjaival meg tele van az ország. Arról nem is beszélve, hogy így legalább van kifogás is, amit a kétbites hülye gyerek tud majd mantrázni a sajtótájékoztatón.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2012.05.08. 12:27:40

@3dent:
Majd szólj ha látsz hátrányos helyzetű /mondjuk roma/ gyereket vagy nyuggert akit épp az állam /azaz én/ üdültet.
Ennyire ostoba nem lehetsz. Megy minden szépen Simicskának és a haveri körnek.

2012.05.08. 12:28:04

@3dent: ellenőrizetlen állítások? Még szerencse, hogy nem kap országos nyilvánosságot MTI-hír formájában. Az igen aggályos lenne. Egy magánblogot csak nem akarsz újságírói alaposságra kötelezni... :)

3dent 2012.05.08. 12:30:21

@nigel: Ez egy téveszme. Az igaz, hogy a haveri CBA nagyon hamar elfogadóhely lett, de én személy szerint a sarki (pici) bolttól a hentesen keresztül a Tescoig a legtöbb helyen be tudom váltani. Ennyi haverja még Vikotornak sincsen!

Falunk persze, ahol van egy bolt, kicsit más lehet a helyzet, ha az az egy szem boltocska nem fogadja el.

bundi124 2012.05.08. 12:30:52

@zrobasé: Erre fölösleges mondani bármit. Nem gondoltam, hogy ilyen hamar eljutunk erre a szintre. Nem a közös vonás a kérdés, hanem az adottságok. Abban viszont semmivel sem vagyunk rosszabb helyzetben.

3dent 2012.05.08. 12:32:51

@somewhat damaged: Az gerinc kérdése, hogy valaki leír-e egy olyan dolgot, amiről nem tudja biztosan, hogy igaz-e. De lehet, hogy magasak az elvárásaim a Vastagbőrrel kapcsolatban. Ha nem kell komolyan venni a posztot, akkor minek publikálja?

De remélem, laspalmas majd leírja, honnan vannak az infói.

3dent 2012.05.08. 12:35:24

@nigel: Javaslom, hogy olvasd el az erzsebetprogram.hu-t. Arról beszéltem. Képzeld, ismerek olyan embert, aki megy üdülni az Erzsébet jutalákából. Hús-vér nagycsaládos ember.

Ezzel most újat mondtam?

doktorur 2012.05.08. 12:35:36

ehhehe, viccesek vagytok. amúgy az egész nem igazán érdekel - árinteni meg egyáltalán nem érint - azért vicces ilyen érveket olvasni, hogy a hazai (oligarchákat) nagyvállalkozókat tömi ki így pénzzel a zállam. mert ha ezt egy francia/német/osztrák/kínai/timbuktui nagyvállalkozó zsebébe fizeti akkor az nem oligarházás? vagy olyanok csak itthon vannak kicsiny hazánkban? illetve ha külföldi, akkor tisztességes nagyvállalkozó, ha hazai, akkor meg oligarcha? hogyisvanez? ráadásul be lehet váltani a te**o-ban is, akkor mostan már ők is oligarchák? értem én, hogy maga a rendszer alkalmat adhat arra, hogy egyesek (kettesek, stb) akár le is nyúlhassanak belőle, de melyik nagyeszű kommentelő volna képes olyan működőképes rendszert idebüfizni, amiben nincs erre lehetőség? amúgy meg az állami nyomda nyomtatja az utalványokat, mint minden ilyen jellegű dolgot, de gondolom ezt a melót is inkább valamelyik külföldi tulajdonú cégnek kellett volna adni a polkorrektség kedvéért. möhhe, viccesek vagytok...

Viktus 2012.05.08. 12:37:17

Ezzel semmi bajom. Jó kezdeményezés. Ez ténylegesen segély örüljenek, hogy van ...

3dent 2012.05.08. 12:41:38

@bundi124: Érdemes észrevenni, hogy egyes emberek számára mennyire tabu arról beszélni, hogy ki is lehet az EU-ból lépni. Azt el sem tudják képzelni, hogy a régi EU tagállamok esetleg vastagon kihasználták a szocializmuson felnőtt keleti népek naívságát a nyugattal kapcsolatban. Ezek azt képzelik, hogy brüsszel minden szellentése a mi érdekünkben történik. Ha pedig valamit kérnek, azt szerintük azonnal teljesíteni kell, különben leszámolnak velünk.

Deneware. 2012.05.08. 12:48:17

@nigel: Pontosan... Úgy tesznek az Erzsébet utalvánnyal, mintha azzal az elköltés pillanatáig az állam rendelkezne. 1. Hadd döntsem el már én, hogy a SAJÁT pénzemet, amiért megdolgoztam, hol költöm el... 2. Azért az Erzsébet utalványt kapók túlnyomó többségét nem az uzsorásoktól kéne megóvni, hanem azoktól akik ezt a f@sz rendszert kitalálták...

Gera 2012.05.08. 12:50:07

Ahányszor ezek a kibaszott cetlik meg kártyák szóba kerülnek, mindig az jut eszembe, hogy tökmindegy, hogy multicég, vagy állami, ennek az egész rendszernek (infrastruktúra, alkalmazottak, nyomtatás, kiszállítás, könyvelés az elfogadóknál és a munkáltatóknál, stb) a fenntartása sok-sok milliárdba kerül az országnak teljességgel feleslegesen, hiszen pénzt is lehetne adni ezek helyett, adókedvezményt úgy is lehet adni. Fel kéne számolni az egészet a gecibe, mivel semmiféle hasznot nem hoz.

bundi124 2012.05.08. 12:51:53

@3dent: Egyezik a véleményünk. Igazából az EU jelenlegi állapotában az első fecske kéne csak, nagyon hamar lenne támogatás (görögök, olaszok, de akár a szlovákok is). Egyébként egyedül kilépni sem lenne akkor nagy pofon. Hamar meglennének a lehetőségek, ha már nem kötnek az EU-s elvek.

Kivlov 2012.05.08. 12:55:36

Na ezeket kéne inkább megszüntetni: "rendszeres szociális segély, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény ..."
Nem arról vitázni, hogy KPben kapjá-e vagy utalványban...

mim 2012.05.08. 12:56:18

@doktorur: "ha ezt egy francia/német/osztrák/kínai/timbuktui nagyvállalkozó zsebébe fizeti akkor az nem oligarházás? "
Válasz: De oligarházás, ha nem engedi, hogy "hazai" boltokban, üzletekben is elköltse az utalványt. De ha gyakorlatilag bárhol elköltheti, pl francia tulajdonosi többségű üzletláncnál is a "hazai" mellett, akkor nem.

Mellesleg ha ezzel mesterségesen felpörgetik a forgalmat az elfogadó "hazai" cégeknél, akkor azzal mesterséges árnövekedést generálnak. Ugyanis egyrészt a beváltási veszteséget ellentételezni akarják majd, másrészt kevésbé lesz a vásárló árérzékeny a kényszer miatt - mert máshol ugye nem használhatja fel, ahol esetleg olcsóbb lenne az árú.
Ez mért jó a magyar embereknek?

Ringlósztár 2012.05.08. 12:57:13

@3dent:
Szerintem olvasd a napraforgo blogot, mert arra már az MTI is hivatkozott, biztos nem mocskos gazemberek írják.
Szerintem el sem tudod képzelni, hogy orbánék esetleg vastagon kihasználják a tájékozatlan, szocializmuson felnőtt zemberek naivságát a kádári aranyidőkkel kapcsolatban.
Az NSZÜ ügyvezetőjének érdekeltségét ne kelljen már laspalmas-nak bizonyítania ebben a tranzakcióban, sírva kérlek sztrovacsek!
És javaslom olvasd el nigel bejegyzését is, még egyszer.

Sir Galahad 2012.05.08. 12:58:20

Hogy visszatérjünk az eredeti témára: én helyeslem, hogy a támogatások egy részét így adják. Ezt csak élelmiszerre lehet beváltani, így ha valaki ilyet kap, arra már nem hivatkozhat, hogy nincs mit ennie. Ha eladta fillérekért valakinek, az már az ő dolga. Egyedül azt érzem jogos kifogásnak, hogy a legkisebb falvakban ezt nincs hol levásárolni. Ezen, ha ez sok embert érint, valamilyen módon tényleg változtatni kellene.

davidmoyes 2012.05.08. 13:01:43

Mintha a lényeget senki sem akarná megérteni:
Szeretném én eldönteni, hogy ebből a pénzből mit és hol veszek.
...és ebben a kérdésben semmilyen korlátozást, vagy szabályozást nem viselek el. Leszarom, hogy mit és hol lehet beváltani. Ennyi.

Sir Galahad 2012.05.08. 13:01:52

@Deneware.: "Hadd döntsem el már én, hogy a SAJÁT pénzemet, amiért megdolgoztam, hol költöm el... " Bocs, a a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a rendszeres szociális segély az mióta a saját pénzed, amiért megdolgoztál? Nem egy adófizetők pénzéből kapott támogatás? Mert most ezekről van szó...

Sir Galahad 2012.05.08. 13:03:14

@davidmoyes: Leszarhatod. Ha böskében kapod a fent írt 2 támogatást, összetéped és bedobod a szemetesbe, nem kötelező felhasználni. Ennyi.

Kivlov 2012.05.08. 13:07:16

@davidmoyes:
Persze mesemondó. Ha dolgozl és kapsz cafeteriát, azt is csak meghatározott keretek között és feltételek mellett költheted el. Ez ilyen egyszerű...

nemecsek ernő áruló 2012.05.08. 13:09:35

@3dent: Te sem raktál még össze cafeteria-csomagot év elején.

Le_Penseur 2012.05.08. 13:09:47

Kivétel nélkül mindent elképesztően túlbonyolítunk, agyon adminisztrálunk. Csak bizonyos ellátások csak bizonyos részét adják majd utalványban. Ezzel tovább bonyolítva a támogatások egyébként is kusza rendszerét.

Azt meg tényleg hagyjuk már, hogy a gonosz külföldi kivitte a pénzt az országból! Én éltem abban a rendszerben, amikor minden állami és színtiszta magyar volt, de valahogy nem kívánom újra átélni....

citrix 2012.05.08. 13:10:14

@3dent: Az EU-ból kilépés?Ezt egyáltalán nem értem,ne haragudj.Tudtommal népszavazás után,az EU irányelveinek,elvárásainak,jogok és kötelezettségek tudatában szavazta meg az állampolgárok többsége az EU-ba történő felvétel kérését.Alig 10 éve.Most vissza a babaruhát,lépjünk ki mert mi nem akarunk Európa része lenni.Kurucország akarunk lenni,megmutatjuk a kapitalista labancoknak mi a szabadság.Ez nem cipő hogy egyszer belelépünk utána kilépünk majd ha úgy szottyan ismét belépünk.Kedves honfitársam,a kilépés teljes elszigetelődéssel jár,újra görcsölés a határállomásokon útlevéllel,vámolás,külföldi munkavállalási lehetőségnek vége és lehetne sorolni.Ne tévesszen meg senkit hogy se Norvégia,se Svájc nem tagja az uniónak és milyen jó nekik.Egyrészt Norvégia dúskál szénhidrogénekben,Svájc földrajzi és gazdasági adottságai össze se vethetőek hazánkéval.Másrészt nem tettek szert egy 2/3-ot szajkózó kedves vezetőre aki létrehozta a gyűlölt pártállamot,megszüntette a jog és vagyonbiztonságot,maga alá "igazította" a közigazgatást és az igazságszolgáltatást,törvényalkotást és alkalmazást.Ilyen típusú berendezkedés utoljára 1949-ben történt,az eredménye közismert.Lépjünk ki az EU-ból?Köszi,én inkább maradok tagja,ahogy megszavaztam.

davidmoyes 2012.05.08. 13:10:34

@Kivlov: Én a segélyről beszéltem... Neked hány gyereked van?

danesdzsu2 2012.05.08. 13:11:00

@Ringlósztár: miért ne? Van valami bizonyítékod arra, hogy Simicska érdekelt lenne abban, hogy a Közgép Zrt minnél több állami megrendelést szerezzen?:)

3dent 2012.05.08. 13:11:54

Hehe, jönnek azok az emberek, akik az egész rendszert megszüntetnék. Mindenki döntse el, hogy mire költi a pénzét, ugye?

Ez egy primitív, de logikus érv. Csak sajnos nem igaz. Aki valaha egy makrogazdasággal foglalkozó könyv közelébe került, az megérti, hogy milyen fontos, hogy a jövedelem ne szivárogjon ki az országból. Kezdetben vala a vám, amivel a hazai termék fogyasztását támogatták, hszen a küldöldi árát növelte a vám.

Az EU -ban vám már nincsen az országokban, csak központi vám van, ezért a nyugati országok szofisztikáltabb módszerekkel támogatják saját gazdaságukat. És azt szeretnék, ha mi ezt nem tennénk. Az Erzsébet kártya egy ilyen módszer: mivel csak itthon válthatod be, javarászt hazait vásárolsz belőle. Nem is tetszik Brüsszelnek. A magyar piac kell az EUnak, itt még nem olyan tudatosak a fogyasztók, el lehet a gagyit is adni.

nemecsek ernő áruló 2012.05.08. 13:14:26

@Sir Galahad: @Kivlov: Jó lehet ezeknek a maffiózóknak a kitartottjának lenni, de minimálbéren egy kicsit azért más a helyzet. De csináljátok csak, viszont aztán ne sírjatok, hogy fogy a magyar, mert így nőni nem fog, az biztos!

f.fredericks 2012.05.08. 13:15:08

Gyönyörű! Nekem ezzel az a problémám, hogy ez a lépés még jobban elősegíti az uzsorát. Méghozzá úgy, hogy akik eddig kp-ban kapták a segélyt, és elitták, elgépezték, elkurvázták, most fogják a havi 5k bözsit és odaadják valami jóarcúnak 3k-ért, hogy vehessenek belőle piát, dobálhassanak a gyümigépbe. Ha a prostiknak van eszük, akkor gyorsan váltanak és a piros utalvány mellett elfogadják a bözsit is.

Kivlov 2012.05.08. 13:15:31

@davidmoyes:
Semmi közöd hozzá. Ezt az egész sz*rt meg kéne szüntetni és adót csökkenteni belőle. Részben azért ilyen magasak az adók, mert ilyesmi marhaságokra osztjuk vissza a dolgozó adófizetőktől levont lét...

Kivlov 2012.05.08. 13:16:38

@nemecsek ernő áruló:
Mert attól aztán nőni fog, ha a segélyeket emeljük, meg kiterjestztjük a körét! Nőni. Az eltartottak létszáma, az eltartóké meg csökkenni. És egy idő után majd nem lesz, aki eltartsa őket....

Sanko13 2012.05.08. 13:16:54

@3dent: "Tudtommal nincsen adó az utalványon. Ezt honnan veszed?"
Például az adótörvényből?! Háromfogú barátom nézz utána a dolgoknak mielőtt hülyeségeket hadoválsz! Attól függ, hogy mire kapod a Bözsit! Mert kő kemény adó is lehet rajta!
pl. itt halandók számára is megérthető:
www.ado.hu/rovatok/ado/igy-valtoznak-a-beren-kivuli-juttatasok
Lényeg:
"A béren kívüli juttatások után az adó a kifizetőt terheli."
"Lényeges változást jelent, hogy a kifizető a béren kívüli juttatás (Szja tv. 71. §) adóalapként meghatározott összege után 10 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet."

Vili?

nemecsek ernő áruló 2012.05.08. 13:19:20

@Kivlov: Nem ez a kérdés. Ha nem tudod a kérdést, soha nem fogsz jó választ adni. Te nem tudod, de nem is akarod tudni a kérdést, ha valaki feltenné, azt lezsidózod, meg elküldöd a kurva anyjába. Csak mondom: ne sírj, hogy fogy a magyar.

nemecsek ernő áruló 2012.05.08. 13:20:23

@Sir Galahad: "összetéped és bedobod a szemetesbe"
Ha bármilyen juttatásra tudsz így tekinteni, akkor soha nem tapasztaltad, mi az: hónap végéig 2000 forintból kihúzni.

Le_Penseur 2012.05.08. 13:22:16

@3dent:

"Mindenki döntse el, hogy mire költi a pénzét, ugye?"
Ki tudná jobban, hogy nekem vagy a családomnak mire van szükségem?

"Az Erzsébet kártya egy ilyen módszer: mivel csak itthon válthatod be, javarászt hazait vásárolsz belőle."
A gonosz multi Tesco is beváltja, aztán a gonosz multi burzsuj tőkés gazdája meg szépen kiviszi a hasznot az országból! :D

"A magyar piac kell az EUnak, itt még nem olyan tudatosak a fogyasztók, el lehet a gagyit is adni. "
A magyar piac oly parány, hogy rengeteg márka rengeteg terméke meg sem jelenik nálunk, ugyanis nincs fizetőképes kereslet. A magyar vásárló pont olyan tudatos, mint lengyel, szlovák vagy francia társa pont annyi gagyit lehet neki eladni.

jo.e 2012.05.08. 13:22:35

Komolyan nem értem, h. mivel rosszabb az E. utalvány mondjuk a tavalyi pl. sodexo -tól? Ott mindenkinél 1ségesen 6% volt a jutalék, ha vettél pl. az alkalmazottaidnak + a bolttól is kértek 5-öt (vagy fordítva) a beváltásnál. Itt a "magyar" cégeknél 3%. Elég sok haveri cég lehet, mert ahogy pl. Egerben nézem rengeteg kis boltban elfogadják. A korábbi kajajegyet sem fogadta el mindenki. A multik közül a tescoval is sikerült megegyezni. Gondolom, ha nagyon szerették volna a többivel is sikerült volna.
Szóval még 1x kérdezném: mi a baj vele? (olyan, ami eddig nem volt)

Kivlov 2012.05.08. 13:22:35

@nemecsek ernő áruló:
Te mit hadoválsz összevissza? Én nem sírok, hogy fogy, nekem 8. Legyen csak 5-6 millió, de az dolgos, nem ingyenélő, meg eltartott...

zrobasé 2012.05.08. 13:23:10

@negondolkozz!majdénmegmondom!: na, lebuktam :)
sőt, nemcsak zsidó, hanem néger,álrokkant,cigány,ofsórlovag,oligarcha,dekadens,buzi,drogos,gyurcsány,oszkó,libajnai,kunbéla,ballibbant,faszisztanáci,gárdista,komenista,jobbosköcsög, meg egy kicsit sváb,de erre nem vagyok büszke :D...

paledi 2012.05.08. 13:23:37

És mi lenne ha Forintban kapnánk, kapnák meg azt az összeget. Az állam pedig jól járna, kevesebb adminisztráció, kisebb költség (egy már meglévő, bejáratot rendszert alkalmaznánk).
Mi is jól járnánk, mert felesleges mások hülységén összeveszni, egymást aprítani. Sokkal értelmesebb azon vitakozni, hogy a lecsóba milyen arányban kell belerakni a paradicsomot és a paprikát. Szerintem 1:5 arány a megfelelő.

nemecsek ernő áruló 2012.05.08. 13:23:57

@Kivlov: Tehát instant halált kívánsz durván 4 millió embernek?

Borenbukk 2012.05.08. 13:24:30

@bundi124: Hajj-hajj! De milyen fasza is lenne a gorogoknek, ha vegre kilepnenek. Nem tomne oket tovabb penzzel az EU, vegre kenyelmesen, a maguk erejebol csodbe mehetnenek.

3dent 2012.05.08. 13:24:56

@citrix: Nem mondtam, hogy ki kell lépni az EUból. Csak azt mondtam, hogy nem szabad tabuként kezelni a kérdést. Sok érv van a kilépés mellett, ahogyan ellene is.

Pl. Te pozitívumként írod a külföldi munkavállalást. Ezt mondjuk úgy használja ki a szemét Svédország, hogy külföldre viszi az orvosainkat. Lusták orvosokat képezni, megfelelő nekik, ha a magyar adófizetők pénzén működő SOTE kiképzi az orvosokat, akiket ők végzés után százasával exportálnak innen. A képzés költsége a mienk, a hasznot majd Svédország aratja le. Ez jó annak a pár száz orvosnak, akiket már elvittek, mert nyugati bérért dolgozhatnak. 10-20 év múlva viszont hatalmas szívás lesz annak a pár millió magyarnak, akik ittmaradnak, mert nem lesz orvos, aki meggyógyítsa őket (minket).

Ezért mondom, hogy csak ésszel vitatkozzunk, kerüljük a tabukat!

Gera 2012.05.08. 13:27:11

@3dent: Ember, ez ökörség, nem közgazdaságtan. Annyit mindenki költ élelmiszerre, amennyit ilyen szarokban kap, a fogyasztási szokásokon semmit nem változtatna, ha pénz lenne helyette, viszont rendszerszinten sok milliárdot spórolnánk. Vagy te nem eszel, ha nem kapsz ilyen cetliket? Amit írsz, az akkor lenne igaz, ha a teljes bért ilyen adott célra költhető jegyekben kapnánk, de gondolom ezt te se díjaznád.

davidmoyes 2012.05.08. 13:27:26

@nemecsek ernő áruló: Láthatóan soha nem is fogják megérteni. és akkor persze még itt van ez:
"Az Erzsébet kártya egy ilyen módszer: mivel csak itthon válthatod be, javarászt hazait vásárolsz belőle." meg az ehhez hasonló veretes baromságok...

3dent 2012.05.08. 13:27:44

@Sanko13: Ez az én fejemben adókedvezmény, mert kevesebb az adó, mintha kp. kapnánk meg. De egyébként igazad van.

csárli hárper 2012.05.08. 13:31:17

@3dent:
"A magyar piac kell az EUnak,"

ne bassz, milyen piac? ez a pár millió szerencsétlen zombi, aki egyik hónapról a másikra tengődik?
baszott nagy piac...

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.05.08. 13:31:52

@zrobasé: Na, azért el ne bujdoss! Ennyire nem nagy szégyen az. Csak látszik.

:)

gebsi42 2012.05.08. 13:32:33

@3dent: "50 éve volt ivóvíz Budapesten"? Konkrétan ezelőttről biztosan tudom, hogy harminc évvel ezelőtt mindenki panaszkodott, hogy klóros az ivóvíz Budapesten. Sokszor még a rádióba is bemondták, hogy zavaros víz jön a csapból, de az nyugodtan iható. Akkoriban kezdtem hidrobiológusként dolgozni. Tudom, hogy áradásokkor előfordult köbméterenként 300 fonalféreg ill. fonalféreg pete az ivóvízben. Muszály volt nagyon klórozni, mert a előregedése miatt a talajból szennvíz szivárgott be a hálózatba. Emlékszem a körút és a Majakovszkij utca nagy csőtörésre. Két ember halt meg. A Rákóczi útnál a nyomócső törése egy több emeletes házat mosott el.

Ebből az állapotból nem az állam hozta ki a vízműveket, hanem az új tulaj.

Ha hagyod, az állami tulajdonlás ide, vagy még rosszabb helyzetbe rohasztja a szolgáltatást! Lehet, te ide akarsz visszakanyarodni, de én semmiképpen sem tartom nyilvánvalóan és kétségtelenül jó ötletnek.

fuakjs11 (törölt) 2012.05.08. 13:32:55

@3dent: Bírom, amikor valaki a nemlétező makrotudásával vagánykodik. Itt persze megvan a közönség.
Gondolom még egyetemista vagy. Ha idősebb, inkább menj szenet lapátolni.

jo.e 2012.05.08. 13:33:43

Megnéztem, a munkáltatónak arányosan tényleg nagyobb költség, mint tavaly volt, de ha jól értem nem ezt nehezményezi senki sem...

f.fredericks 2012.05.08. 13:33:46

@3dent: de ha olyan bért kapnának az orvosok, mint Svédországban, akkor nem mennének oda, hanem itthon praktizálnának. Hidd el sok fiatal rengeteget agyal azon, hogy menjen vagy maradjon.

nemecsek ernő áruló 2012.05.08. 13:33:50

@Kivlov: Erre nem tudok mit mondani. Aljas undorító patkány vagy. Mindkettőnk érdekében szűrő listára teszlek.

Sir Galahad 2012.05.08. 13:34:10

@nemecsek ernő áruló: Te valamit nagyon félreértettél. Én azt nem értettem, hogy mi ez a hiszti a böske körül. A két juttatás, amiről itt most szó van, nem fizetés, amiért az illető megdolgozott, hanem az adófiizetőktől kapott támogatás. Ha nem tetszik, "ajándék lónak ne nézd a fogát"-alapon el lehet dobni - hisztizni fölösleges. Ennyi.

sárkányfő 2012.05.08. 13:34:35

Hm. A maffia-kormányzás újabb bástyája épül ki. Úgy látszik a Fidesz már csak akkor hajlandó dolgozni, ha leszedheti a saját sápját, ha minden rendszerbe beépítheti a fidesz-vámot.

Ugyan mi a halálért kell folyamatosan 3-6%-ot, azaz évi több milliárd forintot tejelni a NÜSZ-nek? Azért mert egyszer hoznak egy darab döntést? És vajon hol lehet majd beváltani a jegyeket, na csak nem CBA lesz az? Tehát a NÜSZ leszedi a sápot azért, hogy a fidesz pártfinanszírozását segítse? Ez az egész ugye nem is a segélyezettekért lett kitalálva hanem az intézményesített lopásért?

Az meg NÜSz vezetője maga írta a törvényt, ami döbbenetes módon neki kedvez, az maga a banánköztársaság...

Gera 2012.05.08. 13:35:13

@3dent: Nem Svédország használ ki minket, hanem mi az orvosainkat-nővéreinket. De ezt csak ideig-óráig lehet, mert senki nem a saját maga ellensége. Ha nem lennénk EU tagok, tán nem húznának el ugyanúgy? Dehogynem. Csak mivel egy pettyet bonyolultabb lenne, még kevesebb eséllyel jönnének vissza.

Borenbukk 2012.05.08. 13:35:43

@3dent: "Az Erzsébet kártya egy ilyen módszer: mivel csak itthon válthatod be, javarászt hazait vásárolsz belőle."

Miert is? A CBA-ban, kisboltban, Tescoban nem ugyanazok az aruk vannak a polcon?

" Nem is tetszik Brüsszelnek. A magyar piac kell az EUnak, itt még nem olyan tudatosak a fogyasztók, el lehet a gagyit is adni."

Lofutty! Brusszelnek a verseny torzitasi kiserlet nem tetszik.

zrobasé 2012.05.08. 13:36:20

@negondolkozz!majdénmegmondom!: nem bujdosok...csak álcázom magam...ilyen viharverte időkben, jobb ha ez ember saját magányában számolgatja a csilliárd dollárjait, amit a kétkezi munkások hordtak össze nekem :)
de még eljön a mi időnk, csak az a rohadt eu maradjon meg...mer' az megöli a magyartot ! pedig a magyar kuruc nép ! labancok raus, vagy hogy mondják most....
:)

nemecsek ernő áruló 2012.05.08. 13:36:23

@Sir Galahad: Nem ilyen egyszerű a dolog. Bár ilyen egyszerű lenne, de nem az!

jo.e 2012.05.08. 13:36:53

@csárli hárper (nyikhaj, tollforgató terrorista): ez ügyben: ha jól tudom - az étkezési utalványok piaca 300Mrd Ft-volt. + mi van ha máshol is kitalálnak ilyen hülyeséget ;) Az már úgy csak érdekes lenne.

3dent 2012.05.08. 13:37:48

@Gera: A hazai ipar támogatása - bármennyire szeretnéd is kilökni - a közgazdaságtan egyik fontos része. Bözsi csak egy módszer a sok közül. Sok előnye van, de hátránya is. (Ez utóbbi pl. a versenytorzító hatás, a hazai cégeket elkényezteti.)

Ha megnézed a nyugati gyakorlatot, azt veszed észre, hogy nemzetközi tárgyalásokon mindenki arról pofázik, hogy az EUban nem szabad a hazait támogatni, aztán otthon meg az ellenkezőt csinálják. Aki nem ezt teszi, az szopóágra kerül.

Le_Penseur 2012.05.08. 13:38:23

@paledi:
A forint olyan elavult, kispolgári csökevény! Sokkal jobb egy papírfecnit nyomtatni, adminisztrálni minél több helyen, postázni oda-vissza többször, jutalékot szedni belőle!

@3dent:
A szemét Svédország megfizeti, megbecsüli az orvosokat, normális bért, munka és életkörülményeket biztosít? A szemetek! És gondolom nem csak magyar orvosokra pályáznak, hanem lengyel, osztrák, szlovák orvosoknak is biztosítják mindezt! A szemetek!

jo.e 2012.05.08. 13:38:42

@sárkányfő: Ember! Ezt a sápot eddig is szedték a "kajajegyeken" ! Sőt! Az nem bántott?

Kivlov 2012.05.08. 13:40:00

@nemecsek ernő áruló:
kutyát nem érdekel, mit csinálsz, kiscserkész...

3dent 2012.05.08. 13:42:42

@f.fredericks: "de ha olyan bért kapnának az orvosok, mint Svédországban, akkor nem mennének oda, hanem itthon praktizálnának. Hidd el sok fiatal rengeteget agyal azon, hogy menjen vagy maradjon. "

Az orvos fejével meg lehet érteni a dolgot. Nem is az orvosokat szidom, hanem Svédországot: vastagon kihasználja a helyzetet. Én kimondom: élsősködik azon, hogy a magyar társadalom kitermeli az orvosokat, akiket az EU-s jogszabályok miatt utána kilóra megvehet.

Ezt annak illusztrálására írtam, hogy igenis van sok érv az EU-ból kilépés mellett.

paledi 2012.05.08. 13:42:50

@f.fredericks: Pontosítanálak: azon gondolkodik, hogy most menjen vagy holnap reggel.

Borenbukk 2012.05.08. 13:44:20

@3dent: "Ezért mondom, hogy csak ésszel vitatkozzunk, kerüljük a tabukat!" Egy alapveto vita-tabut azert gondosan mar gondosan elkerultel, ez pedig a "ne hazudozz gondolkodas nelkul egy vitaban".

A svedek lustak orvosokat kepezni, es elviszik a mieinket? Te nagyon hulye! A svedeknel ugyanugy van orvoskepzes, mint nalunk, csak aztan meg is fizetik oket, ahelyett, hogy azt kiabalnak, az egeszseg nem lehet uzlet. A mi orvosaink meg nem hulyek, es mar nem is csak a csehszlovak tevet lehet nezni a magyaron felul, igy gyorsan talalnak olyan helyet, ahol a szakertelmukert fizetnek is.

bundi124 2012.05.08. 13:45:36

@Borenbukk: Vagy kényelmesen megtagadhatnák az uzsora visszafizetését.

citrix 2012.05.08. 13:46:01

@3dent: Senkit nem visznek el,az utoljára málenkij robot project része volt,egyáltalán nem volt népszerű "munkavállalási program".Élve a szabad munkavállalási lehetőséggel (anno nem ezt akartuk?),önként mennek ki a hazainál lényegesen jobb fizetésért,munkakörülményekért és tanulmányi lehetőségekért az emberek.Zárjuk le a határokat és újra a pártelvtársak,hivatalok dönthessék el ki érdemli meg hogy nyugatra utazhasson?Ronda egy világ volt az,én csak tudom;úgy kellett útlevelet igényelni és indokolni miért kell,valamint bizonyos illetékes elvtársak igazolása hogy megbízható vagyok.Hmm.Tessék itthon is rendes fizetést,munkakörülményeket biztosítani és egészen biztosan nem mennek ki az orvosok.Se az ápolónők,pincérek,sofőrök,kutatók,szakmunkások és mérnökök.Nem lehet röghöz kötni a tanult embereket csak azért mert itt ennyire telik és punktum,érjék be ennyivel.Majd ha jól viselkednek,kiutalunk egy szép Trabantot,legyen meg a boldogság.Az ember már csak olyan hogy ha máshol több és jobb lehetőséget lát,oda megy.Kívánom hogy legyen itthon jólét,jogállam,korrekt adóztatás és fizetés,de sajnos egyáltalán nem ebbe az irányba halad a vezérhangya.

sárkányfő 2012.05.08. 13:46:15

@jo.e:
Miért is kéne elfogadni, hogy a segély-segélyezettek reláció közepébe beépítenek egy harmadik szereplőt is, hogy lesápolják a segély 3-6%-át?

Ki fizeti meg ezt a 3-6%-ot? Mert tudod ami valahol valakinek bevétel, az másoknak kiadás. Pénz nem terem a levegőben. Ezt a 3-6%-ot vagy a segélyezettek szívják meg, vagy szétterítik másokon. Nem tudom még pontosan hol, de valakiken be kell majd vasalni a pénzt, csak azért hogy a NÜSZ, meg a fidesz-oligarchák cégei jól járjanak, na meg a fidesznek is legyen jó sok lóvéja a következő választásokra...

Borenbukk 2012.05.08. 13:46:53

@3dent: Ezert volt annakidejen lezarva a hatar, hogy az elvtars ha tudott is rola, hogy jobban is lehet ennel elni, ne tudja kiprobalni.

2012.05.08. 13:47:49

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény 2006 óta létezik, előtte rendszeres gyermekvédelmi támogatás néven pénzbeli támogatás volt, most alapvetően kedvezmény-jogosultság, tehát természetbeni juttatás. A támogatás a "duplájára emeltük a családi pótlékot" kampány keretében szűnt meg, mert gyakorlatilag ebből és a családi adókedvezményből finanszírozták, így összességében gyakorlatilag 0 emelés volt. Viszont jár mellé évente kétszer gyerekenként 5800 Ft támogatás (ez az augusztusi dupla összegű családi pótlék leszármazottja, emlékszik még rá valaki?), ennek a kifizetése kerülne át utalványba. Tehát gyerekenként évi 11600 Ft-ról van szó.

A rendszeres szociális segélyt a legalább 50%-os egészségkárosodottak, a fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában részesülők, illetve a tartósan álláskeresők közül azok, akik a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt kevesebb mint öt év múlva töltik be (azaz 1953-ban, vagy korábban születtek) kapják, amennyiben a jogosultság jövedelmi és vagyoni feltételeinek megfelelnek. A támogatás havi összege 1000 Ft-tól 42326 Ft-ig terjedhet, egy képlet alapján kerül kiszámításra. A kifizetést minden hónapban ötödikéig kell megoldani, függetlenül attól, hogy a hétvége hogyan esik, tehát előfordul, hogy valójában harmadikáig.
Nem hiszem, hogy az önkormányzatok nagyon kapkodnának az Erzsébet utalványos kifizetésért, mert annak a kiosztása rengeteg plusz adminisztrációt okoz - teljesen feleslegesen. Egy megyeszékhelyen legalább 1000 fő kap ilyen támogatást, ennyi embernek kiadni 3-5 nap alatt az utalványokat okoz némi tumultust. Egy kis településen viszont az okoz problémát, hogy a lakosság arányaiban jóval több a segélyezett, viszont kevesebb a hivatali dolgozó, ráadásul azok is több munkaterületet visznek egyszerre. Ezeket a támogatásokat a gyorsabb és egyszerűbb ügymenet érdekében általában folyószámlára utalják. Ha az utalvány miatt amúgy is sorba állnak a jogosultak (hangsúlyozom, ezek egy része súlyosan fogyatékos személy), akkor nyilván a fennmaradó részt is pénztárból kapnák, felesleges lenne az átutalás költségeit viselni az önkormányzatoknak. (Abba bele sem merek gondolni, hogy mi lesz, ha nem érkeznek meg időben az utalványok. Nekem a munkáltatóm idén még egyszer sem tudta időben ideadni.)

Kivlov 2012.05.08. 13:47:56

@sárkányfő:
"Mert tudod ami valahol valakinek bevétel, az másoknak kiadás. Pénz nem terem a levegőben."

Ezért kéne a segélyezés nagy részét megszüntetni...

csárli hárper 2012.05.08. 13:49:51

@jo.e: teljesen mindegy hány milliárd forint, nullák vagyunk...

Borenbukk 2012.05.08. 13:51:34

@bundi124: Milyen uzsora, te eszleny? Az, amibol tizeneve sokkal jobban elnek, mint amennyit megengedhetnenek maguknak, mikozben meghamisitottak a papirokat? Arrol nem is beszelve, hogy nem azert kell visszafizetni a penzt, mert EU tagok, hanem azert, mert kulonben jo ideig senki nem hitelez nekik es kicsit felkopik az alluk.

sárkányfő 2012.05.08. 13:51:45

@3dent:
Elárulok neked pár titkot. Pszt, maradjon köztünk:
1. Ha nem lenne EU, a dokik (és mások is) akkor is emigrálnának. Sőt, akkor emigrálnának csak igazán. Már nem a szovjet időket élünk, nem lehet bezárni egy országot, nem lehet börtönországot csinálni. De ha lehetne, azt még jobban megszívná mindenki.
2. Svédország nettó befizető az EU-ban. Mi nettó segélyezettek vagyunk. A te szóhasználatoddal élve: élősködünk a svédeken.
3. Ne a világot hibáztasd azért, mert ez itt olyan pocsék, kilátástalan hely, hogy menekülnek a népek. Nézz inkább befelé, bár tudom másokat okolni mindig könnyebb. Ez ország közel sem tesz meg mindent a lakosai itt tartásáért, sőt mintha egyenesen elüldözné őket.

sárkányfő 2012.05.08. 13:54:06

@Kivlov: húzz a picsába te utolsó rohadt féreg.

3dent 2012.05.08. 13:54:16

@Borenbukk: Svédországban van orvosképzés, csak kevés. Nézz utána, hogy hány magyar orvost csábítottak el!

Ha én leszedem és megeszem a szomszéd paradicsomát, amit ő termelt meg, az bűncselekmény. Az normális, ha más ország kiképzett orvosait magamnál alkalmazott. Ez nem bűncselekmény, mert (EU-s) jogszerű, de erkölcsileg szerintem ugyanúgy aljas, mint paradicsomot lopni.

Kivlov 2012.05.08. 13:55:16

@sárkányfő:
szádat evésre, kisSüsü...

2012.05.08. 13:55:18

@3dent: kapaszkodj, azt is leírhatná, hogy szerinte "valaki" ellopja az egészet, ugyanis a véleményblog műfaja igen távolról rokon az oknyomozó újságíráséval. Ez nem csak gerinc kérdése. És bizony az olyanokat is le lehet írni, ami a vaknak is világos, csak körülményesen igazolható mindenféle cégadatok feltúrása nélkül. Például eddig is nyilvánvaló volt, hogy Közgép = Simicska. Gondolom, arra már egy szavad sincs, hiszen megvan róla a papír. Ettől még nem volt sem hülye, sem gerinctelen, aki korábban leírta - csak kicsit átlátott a zavaroson, amiben szeretnek egyesek halászni.

Squid 2012.05.08. 13:55:24

@3dent: "Hehe, jönnek azok az emberek, akik az egész rendszert megszüntetnék. Mindenki döntse el, hogy mire költi a pénzét, ugye?

Ez egy primitív, de logikus érv. Csak sajnos nem igaz. Aki valaha egy makrogazdasággal foglalkozó könyv közelébe került, az megérti, hogy milyen fontos, hogy a jövedelem ne szivárogjon ki az országból. Kezdetben vala a vám, amivel a hazai termék fogyasztását támogatták, hszen a küldöldi árát növelte a vám.

Az EU -ban vám már nincsen az országokban, csak központi vám van, ezért a nyugati országok szofisztikáltabb módszerekkel támogatják saját gazdaságukat. És azt szeretnék, ha mi ezt nem tennénk. Az Erzsébet kártya egy ilyen módszer: mivel csak itthon válthatod be, javarászt hazait vásárolsz belőle. Nem is tetszik Brüsszelnek. A magyar piac kell az EUnak, itt még nem olyan tudatosak a fogyasztók, el lehet a gagyit is adni. "

Brüsszel azért vizsgálja a kajautalványos melót, mert állami pénzből gründolt entitás (csak a reklámkampány 1,2Milliárd volt) megy a piaci versenytársak ellen!!! Ily módon effektíve lenullázva a piaci versenyt, mivel tőzsdei cégeknek kell versenyeznie effektíven egy adófizetők pénzéből (a tiédből is) finanszírozott cég ellen.

Már ha az ágazat egyik napról a másikra államosítását nem számoljuk..

Napkutya 2012.05.08. 13:55:26

@nemecsek ernő áruló: Valójában, sajnos, NAGYON egyszerű.

Van egy csomó haver, akinek ki lehet osztani hatszáz évre bebetonozott állásokat, közpénzért.
Ők sem jártak rosszul. Viszont, aki ért a pénzhez, kereskedik, az tudja, hogy ezek nem is túl biztos jövedelmek, sőt, a komoly kaszához képest, nagy részük BAGÓ.

Lássuk be, OTT lehet keresni, ahol sok kisember költ el kis összegeket, -DE gyakran, napi szinten. (Ahogy a mondás tartja: Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Ez pedig nagyon, nagyon sűrű fillér!)

No, EZ az Bözske. Akinél el lehet költeni, az k.va jól keres rajta.

Miért is? EZ a cimborafalka ERRE tette rá a kezét. MI (alig három milliónyian) összedobjuk a segélyeket, a Vezér köre pedig gondoskodott róla, hogy ezt, ezután, OTT költsük el, ahol neki is csurran-cseppen.

Ne legyenek illúziók. Ha nem maradnak hatalmon, talán, hamarosan, a nagy részükből VEZETŐK lesznek azokban a vállalkozásokban, amelyeket most állami pénzből felpumpálnak.

doktorur 2012.05.08. 13:56:43

@mim: kérdezzük már meg akkor a francia embereket, miért is jó nekik a hazai oltalom alá eső termékek importjára kivetett forgalombahozatali díj (merthogy belső vám ugye nincs, de ezt nem tilcsa senki), vagy épp a németek, franciák, olaszok miért csak hazai gyártású gépjárművekre adtak roncsprémiumot, vagy mondjuk a német rendőrség (ez épp aktuális ügy, de amúgy az összes központi gépjárműbeszerzésre igaz) többezer darabos gépjárműtenderén miért volt kitétel a hazai gyártás, és még sorolhatnám. egyszerűen arról van szó, hogy a hazai ipar, mezőgazdaság és kereskedelem támogatása kifizetődő az államnak és az embereknek egyaránt. az állam részéről a gazdaságban maradó - és így egyrészt megadóztatható, másrészt forrást biztosító - tőke, az emberek szempontjából egyrészt a tehetősödő hazai vállalkozói réteg megerősödése (akik a munkavállalók jelentős - pontos számot sajnos nem tudok - százalékát foglalkoztatják, így a lehetőségeik bővülésével a foglalkoztatottak számát is növelni fogják) és talán többet fognak adózni belőle, mint mondjuk az Auchan (érdemes utánanézni, mennyi adót is fizettek az elmúlt tíz évben), a lokálpatriotizmus és az eddig külföldre vitt nyereség belső piaci visszaforgatása (támogatások) miatt. ráadásul csökkenti a kitettséget a belső forgalom növelése. meg még a csuda tudja, milyen közgazdasági és mikroökönómiai előnye van, sajnos nem vagyok szakember. annyit látok, hogy a "fejlett nyugaton" bevett gyakorlat ezeknek a támogatási rendszereknek a működtetése. csak ugye ebben a fene klassz unijóban létezik a primus inter pares...

szszg 2012.05.08. 13:58:04

Magyarázza meg nekem valaki, hogy mi tartja vissza az uzsorást, hogy elvegye a Zutalványt a másoktól, majd abból élelmiszert vegyen a boltban, esetleg továbbértékesítse 80%-ért egy bolttulajdonos orgazdának, aki meg jól beváltja azt?

jo.e 2012.05.08. 13:58:16

@sárkányfő: Nem érted mit kérdeztem. Az eddig forgalomba lévő étkezési utalványok után ugyanígy kellett jutalékot fizetni, csak azt nem a NÜSZ kapta, hanem a jegyeket forgalmazó cégek. Ez volt az üzleti modelljük, a hasznuk, ebből éltek. Ott 1séges 6% volt a jutalék. Az nem zavart? Az rendben volt?
Ezt az ügyet konkrétan elvtelen fikázásnak érzem...

f.fredericks 2012.05.08. 13:59:41

@3dent: az EU-ból való kilépést szerintem a jelenlegi helyzetünkben nem lehetne meglépni, ehhez egy stabil erős gazdaság kellene, ami nekünk nagyon nincs meg. Ha nem mutyiznák el az Uniós pénzeket, és a vállalkozások pályáznának, akkor jó lenne számunkra az EU, de mi ezt nem használjuk ki. E helyett minket használnak ki az uniós tagországok.

nemecsek ernő áruló 2012.05.08. 14:00:36

@Squid: "mivel csak itthon válthatod be, javarászt hazait vásárolsz belőle"
Most meséljek neked a spanyol paradicsomról, amit a teszkóban vettem Erzsébetből, vagy mondasz még ilyen faszságokat?

jo.e 2012.05.08. 14:01:15

@csárli hárper (nyikhaj, tollforgató terrorista): Annyira 0-k, h. még Sarkozynek is feltűnt. Gondolom a 0 miatt írta azt a tiltakozó levelet v. mit. (a 3 után álló 0-k miatt :) )

Squid 2012.05.08. 14:01:51

@3dent: "A hazai ipar támogatása - bármennyire szeretnéd is kilökni - a közgazdaságtan egyik fontos része. Bözsi csak egy módszer a sok közül. Sok előnye van, de hátránya is. (Ez utóbbi pl. a versenytorzító hatás, a hazai cégeket elkényezteti.)

Ha megnézed a nyugati gyakorlatot, azt veszed észre, hogy nemzetközi tárgyalásokon mindenki arról pofázik, hogy az EUban nem szabad a hazait támogatni, aztán otthon meg az ellenkezőt csinálják. Aki nem ezt teszi, az szopóágra kerül. "

Jaj jaj jaj kééérlek hagyd abba!

Szerinted a Magyarországon ki finanszírozná Echte Magyar Nagyvállalatok beindulását? Hol van ebben az országban annyi magántőke ami európai szinten tudna Magyar és versenyképes cégeket gründolni?

Sehol nincs..

Azok az emberek akik megtehetnék, csak és kizárólag politikus holdudvar tagok és SEMMI más nem érdekli őket, csak az állami pénz (a te és az én adóm) saját zsebbe vándoroltatása.

Te ezt véded és ezt preferálod!

Gratula!

szszg 2012.05.08. 14:02:08

@3dent: Ha megeszem a szomszéd paradicsomát, az bűncselekmény. Ám ha áthívom a szomszédot, hogy termeljen paradicsomot az én kertemben, és még egy szép új kapát is adok neki ehhez, az nem erkölcstelen. Mindenki jól jár vele, esetleg a régi kert nem, mert azt felveri a gaz, de hát az meg kit érdekel?

Бабаяга 2012.05.08. 14:03:21

Büdöspesti panelproliként tegnap nagy meglepetés volt számomra, hogy nem gonosz multinál vásárolva kisfaluban szemrebbenés nélkül közel 400 forintot kértek egy kg kenyérért, (Semmi extra, mezei kenyér) mivel én gonosz multihoz járok, de most ez tűnt az egyszerűbbnek. (Ja, a fordított abc-be nem teszem be a lábam, egy csótányos kaland óta, ez a bolt se az volt.)
Aki Bözskét fog kapni pénz helyett és a falujában csak ilyen olcsó hazai bolt van, az kevesebb élelmiszert tud venni a családjának, mint az, aki nagyvárosban él és válogathat az akciókban. Ennek alapján is egyszerűbbnek tűnik beváltani az utalványt, és az érte kapott töredékért is többet kaphat esetleg egy gonosz multinál, mint a helyi vállalkozótól.
Bözske annak segítség, aki eleve nem él rosszul. Ismerőseim körében pizzává válik telefonos megrendeléssel az utalvány.

fepe 2012.05.08. 14:04:24

Grat... Az a szomorú, hogy aki ezt leírja, az maga sem érti a lényegét a dolognak.
Brüsszel szerinted miért vizsgálja? Azért mert magyar emberek adják magyar embereknek és magyar embereknél csapódik le a haszon is. Ezért. Lehet hogy ez némiképpen az EU-s normáknak nem felel meg, de én meg azt mondom hogy bekaphatják. Pont elég pénzt lopnak ki a villamos energia meg a viziközmű kapcsán.
Az hogy üdülési csekkel lehetett Forma 1 belépőt vásárolni az miért nem zavart itthon senkit? Vajon az az adózatlan pénz kinél, kiknél csapódott le egyből?! Nem hiszem hogy 1%-a is magyar volt. Persze nem is vizsgálódott rajta Brüsszel. Jó sok EU-s honfitárs kaszált rajta. Kivéve persze ha magyar volt a szerencsétlen.
Szóval kedves Vastagbőr, valahogy sikerült megint rossz szektorba ülni és a magyar meccsen az ellenfélnek szurkolni.

Squid 2012.05.08. 14:04:32

@nemecsek ernő áruló: "Most meséljek neked a spanyol paradicsomról, amit a teszkóban vettem Erzsébetből, vagy mondasz még ilyen faszságokat? "

Benézted! :D Macskakörmök közt idéztem a 3dent nevű csodahuszárt! :P

nemecsek ernő áruló 2012.05.08. 14:05:46

@Squid: Igen, rögtön utána rájöttem! :D

Redskins 2012.05.08. 14:06:41

Az utalványok utáni adót a juttatónak kell megfizetni az állam részére. Az Erzsébet utalvány havi 5000 forint értékéig kedvezményes adózású, ami nagyjából azt jelenti, hogy az állam minden hónapban, fejenként 1000 forint adót bukik el, ha Erzsébet utalványt osztanak valakiknek. Már milliós számok is keringenek, de nézzünk csak 1 millió felhasználót ( a NÜSZ szerint már többen kapnak ), akkor ez az államnak 1000000x1000 forint = 1 000 000 000 forint adókiesést jelent havonta.
Az hogy a NÜSZ 3-6 % jutalékot számol fel és ebből előállítja az utalványt, eltartja dolgozóit, kiépíti az elfogadó helyek hálózatát és még üdültetésre is jut belőle az jó dolog, de mennyi embert lehetne üdültetni a be nem szedett adóból? Miért kell létrehozni egy ilyen utalványt amin csak bukik az állam és még preferálja is? Mennyi hazai terméket veszünk érte, mennyi hazai vállalkozást segítünk vele így?
Egyébként vendéglátóhelyen akár ebből is be lehet rúgni!

Borenbukk 2012.05.08. 14:09:29

@3dent: Az orvos nem paradicsom, nem az allam tulajdona, hanem tudatos, donteskepes leny. Ha ugy erzi, itthon nem fizetik meg, akkor elmegy mashova, ahol igen. A svedek pedig nem ellopjak az orvosainkat, hanem megfizetik a sajatjaikat, aztan valmiert a mieink is az oveik akarnak lenni.

hááááát 2012.05.08. 14:11:21

beszélgettem a céges étterem vezetőjével. Azzal mindenki tisztában van, hogy ez neki pénzbe kerül beváltani. Ez bizony egy újabb, adó akár tetszik nekik, akár nem. Mivel egyre többen fízetnek vele a menű bizony 20 ft-al drágább lett. Na ez nem vicces.

Borenbukk 2012.05.08. 14:16:27

@jo.e: Teljesen rendben volt. Nem volt kotelezo igenybe venni, a szabalyokat az allam allapitotta meg. Ha az allam csinalt volna egy sajat cafeteria ceget elonyosebb feltetelekkel, akkor odapartoltak volna a cegek is, az elfogado helyek isl, es az EU sem szolt volna. Csakhogy most a tobbieket kvazi kitiltottak a piacrol, es az allami ceg huz le mindenkit a piacon.

3dent 2012.05.08. 14:16:30

@Squid: "Te ezt véded és ezt preferálod!"

Ezt azért nem állítottam. (Bár az is megérne egy misét, hogy pl. a szent és sérthetetlen nemzetközi pénzvilág legnagyobb szereplői és elődeik hogyan haverkodtam állami vezetőkkel, sok évszázadra visszamenőleg vizsgálva)

De ez az Erzsébetes izé szerintem egy jó kezdeményezés. Mindenképpen jobb, mint az előtte levő rendszer, ahol 10 milliárd körüli profitot termeltünk évente a galloknak.

És nagyon nem bírom, amikor a Vastagbőr alapvetően jó dolgokat revolverez. (Mindemellett sok bejegyzésével egyetértek)

Szevasztok 2012.05.08. 14:20:03

@bundi124: "Egyébként egyedül kilépni sem lenne akkor nagy pofon. Hamar meglennének a lehetőségek, ha már nem kötnek az EU-s elvek. "

Aki ki akar lépni az EU-ból, annak jó utat az Őshazáig (gyk.Ural vidéke)!
De a többieket, akik inkább szeretnének AZ EURÓPAI értékrendhez (szellemiséghez, felfogáshoz, kultúrához stb.) tartozni, azokat hagyják békén.

Állásrafal 2012.05.08. 14:22:49

Egy réteget megint sikerült közelebb terelni az utcához. Valakiknek nagyon fáj a foguk az alsóbb és középréteg lakásaira/házaira. Eddig kaptunk kb 16000 Ft-ot, amin bevásárolhattunk, most kapunk havi 5000 Ft-ot amiért vehetünk azt, amit okostojások, akik a saját háztartásukat sem tudnák elvezetni, kitaláltak. Mehetünk nyaralni, de oda is kellene ám menni valahogy, vehetünk gyógyszert, na de ha már ennivalóra sem fut, minek vegyek gyógyszert. Nem csoda, hogy nem értenek semmihez, mert állandóan csak a helyezkedéssel, és a protekció keresésével voltak elfoglalva, az ember csak addig ér valamit nekik, míg adni tud nekik valamit, bajban lehet megismerni az embert, ez igaz, de ők a bajban átnéznek rajtunk. Isten fizesse meg a jóságukat.

3dent 2012.05.08. 14:23:57

@Borenbukk: Az orvos természetesen nem paradicsom, viszont szerintem nyilvánvaló, hogy a svédek visszaélnek a helyzettel. Egy orvos kiképzése rengeteg pénz és idő. Kezdve a szülőktől, a tanárokon át a klinikai killégákig rengetek munkát feccölnek bele. Közben az adófizetők családi pótlékot, kerdvezményes bérletet, koleszt...stb. biztosítanak.

Jutalmul az orvos Svédországnak adózik, a szülök skype-on látják az unokákat, meg nyáron 2 hétre, amíg fel nem nő. Szerintem ez igazi emberi és társadalmi dráma.

De már messzire mentem, ennek Erzsébethez nem sok köze, csak azt akartam illusztálni vele, hogy a gazdag EU-s országok bőven profitálnak abból, hogy aprópénzzel támogatják a szegényebbeket.

Szevasztok 2012.05.08. 14:24:58

@3dent: "Ezt annak illusztrálására írtam, hogy igenis van sok érv az EU-ból kilépés mellett. "

Akkor menj te is Ázsiába!

Squid 2012.05.08. 14:27:30

@3dent: "Ezt azért nem állítottam. (Bár az is megérne egy misét, hogy pl. a szent és sérthetetlen nemzetközi pénzvilág legnagyobb szereplői és elődeik hogyan haverkodtam állami vezetőkkel, sok évszázadra visszamenőleg vizsgálva)

De ez az Erzsébetes izé szerintem egy jó kezdeményezés. Mindenképpen jobb, mint az előtte levő rendszer, ahol 10 milliárd körüli profitot termeltünk évente a galloknak.

És nagyon nem bírom, amikor a Vastagbőr alapvetően jó dolgokat revolverez. (Mindemellett sok bejegyzésével egyetértek) "

Nem nem jó kezdeményezés!

Ha nem tetszik a profitjuk, akkor újra kell szabályozni a feltételeket! Itt ebben az esetben Pénteken elmentek hétvégézni ezek a cégek és Hétfőn egy beállamosított szektorra mentek be dolgozni. Semmi egyeztetés semmi párbeszéd, simán bemondta a Fidesz az Einstandot nekik.

Szerinted ez mely modern demokráciában elfogadható? Ki a fax fog idehozni tőkét? Ki fogja itt tartani a beruházásait, amikor OV egy tollvonással ellehetetleníti a sok esetben 10+ éves befektetését? Szerinted ez jó?

Jó akkor lenne, ha olcsóbb (nem az), szélesebb körben elfogadottabb (nem az), és nagyobb kedvezményt nyújtó megoldás lenne az Bözsi (nem az). Ehelyett ezeknek mind az ellenkezője, plusz az állami cég beindításához és fenntartásához szükséges tőkét a beszedett adónkból finanszírozzák! Most amikor kilóg amúgy is a seggünk a gatyából...

Könnyű 10 milliárd profitról beszélni, amíg kényelmesen elfelejted mennyit fektettek be az elmúlt tizen X év alatt a saját tőkéjükből!!!

jo.e 2012.05.08. 14:31:35

@Borenbukk: nézd, ha te így látod, akkor nincs miről beszélnünk ez ügyben.

3dent 2012.05.08. 14:35:02

@Squid: Konkrétan a kajajegyes cégek szerinted mennyit fektettek be Magyarországon "tizen X" év alatt?

Ne viccelj már, szinte semmit! A Sodexo nem egy autógyár, akik technológiát adnak. Csak ismételni tudom magamat: olyan monopóliumokat nem szabad külföldi kézbe adni, amit magunk is meg tudunk csinálni. Márpedig a kajajegy nyomtatása megy magunktól is.

Én nem vagyok kapitalizmus ellenes, kizárólag a MONOPOLIUMOKról beszélek.

Szevasztok 2012.05.08. 14:35:19

@Squid: "Ha nem tetszik a profitjuk, akkor újra kell szabályozni a feltételeket! "

Pontosan! Normális esetben, ha az állam túlzottnak tartja az utalványos cégek profitját (vagy a netán a nacionáléját), akkor szabályozza le, hogy pl. max 1%-ot lehet kérni a beváltásért. Egyúttal a NÜSZ azonnal elkezdi az Erzsébet utalvány forgalmazását megtámogatva jókora marketinggel, és győzzön a jobb! Így senki nem köthetett volna bele.

Kabbe (törölt) 2012.05.08. 14:37:42

ez a business melyik oligarchát(pardon nagytőkést) gazdagítja, merthogy csak nekik jó, az biztos.
egyre többen az Orbán és a Fidesz Zrt. jobbágyaivá válnak. a magyar"urak" a világ egyik leggusztustalanabb, sötét parazitái.

Szevasztok 2012.05.08. 14:38:41

@3dent: "olyan monopóliumokat nem szabad külföldi kézbe adni, amit magunk is meg tudunk csinálni."

Pontosítanék: ha nem akarunk külföldi profitérdekelt céget egy területen, akkor azt úgy kell szabályozni (tiszta eszközökkel), hogy ne érje meg nekik. Ha meg mégis (mondjuk extra jó hatékonysággal) tudnak profitot termelni belőle, akkor meg azt inkább el kellene lesni tőlük.

tede 2012.05.08. 14:39:39

Egyszerübb lenne kenyér meg tej jegyet osztani, bár az is becserélhető cigarettára meg italra, de jóval kisebb mennyiségben

bundi124 2012.05.08. 14:42:15

@Szevasztok: Az EU nem Európa. Ezt kéne felfogni, utána lehet tovább gondolkodni.

jo.e 2012.05.08. 14:43:22

@Squid: Tudod ez a verseny már csak ilyen... Van akinek tömérdek pénze van, van akinek meg jogalkotói lehetősége. Szerinted a multik melyik versenyben játszanak tisztességesen? Így jártak! Én inkább úgy közelíteném meg, h. örüljenek, h. volt x jó évük :) Tudod amikor pl. a magyar gazdáknak kell versenyezniük az agyontámogatott franciákkal, az is 1 verseny meg ez is. Szted az fair? Vagy amikor nekünk olyan élelmiszer biztonsági szabályokkal kell játszani amit a művelt nyugaton még csak nem is hallottak az fair? Van ilyen...
Egyébként te (ti) mégis kinek drukkolsz (tok) ? :)

Borenbukk 2012.05.08. 14:43:24

@jo.e: Mert tenyleg nincs. Az allam sem rabolhat piacot maganak, csak mert zsiros uzletet lat valahol.
Btw: Kulonosen vicces, hogy hasonlo celra kialakitottak mar infrastrukturat Posta Paletta neven, majd az egesz gyakorlatilag ment a kukaba, es most Szep kartya, meg Erzsebet utalvany van.

Squid 2012.05.08. 14:44:15

@3dent: "Konkrétan a kajajegyes cégek szerinted mennyit fektettek be Magyarországon "tizen X" év alatt?

Ne viccelj már, szinte semmit! A Sodexo nem egy autógyár, akik technológiát adnak. Csak ismételni tudom magamat: olyan monopóliumokat nem szabad külföldi kézbe adni, amit magunk is meg tudunk csinálni. Márpedig a kajajegy nyomtatása megy magunktól is.

Én nem vagyok kapitalizmus ellenes, kizárólag a MONOPOLIUMOKról beszélek."

Ezt mire alapozod?

Építettél fel már egy olyan céget Magyarországon ami 60k feletti elfogadóhellyel rendelkezik? Tudod mennyi a működési költsége egy ilyen cégnek, mennyi a befektetés, mennyi a megtérülés? stb stb

Költői kérdések.. Nem kell válaszolni, nyilvánvaló, hogy fogalmad sincs!

bundi124 2012.05.08. 14:46:12

@Borenbukk: A görög hitel kb. annyira hitel, mint a mi 23 (lassan 23) ezer milliárd adósságunk. Senki nem látja hol van, honnan jött. Egyszer csak lett. A görögöket a tenger miatt annyira nem kell félteni. Ahogy minket sem a termőföld és a víz miatt.

Ha az EU-be jó a brazil csirke a magyar helyett, akkor talán el kéne gondolkodni arról, hogy piacot kéne nézni az EU helyett.

bundi124 2012.05.08. 14:48:06

@sárkányfő: A nettó befizető egy vicc. Ha hozzáadjuk a gazdasági hátrányt és a kiesett vámbevételt máris megkapjuk a helyes számokat. Csak az politikailag nem korrekt.

Ayuamarca 2012.05.08. 14:48:16

@nigel: ott a pont.

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: ettől tartok én is.

@mim: Jó Orbánnak, jó Gullernek, jó Matolcsynak... szóval a magyar embereknek jó. A piszkos prolik meg kit érdekelnek?

jo.e 2012.05.08. 14:50:00

@Szevasztok: "megtámogatva jókora marketinggel" MUHAHA! Barátom, te lennél az első aki felháborodna, h. az adóforintjaidat miért költik ilyen f..ságra, nem? Komolyan mondom ahogy így belegondolok agyrém az egész. Magyar munkavállalók kisebb adóteherrel sújtott juttatását, amit Magyarországon lehet csak felhasználni 2 francia cég sápolja és ez szerintetek rendben van és a magyar állam fogja be a szájját és ne avatkozzon a tisztességes versenybe. Komolyan kérdezem: ti úgy általában kinek drukkoltok?

bundi124 2012.05.08. 14:50:50

@sárkányfő: egyébként a nagy támogatásokhoz talán nem kéne hozzáadni a szőlőkivágási támogatást és az egyéb hasonlókat (cukoripar, feldolgozóipar). Ha pl. azt támogatnánk, hogy a cigány lány 11 évesen sterilizáltassa magát, ahhoz mit szólna az EU?

Szevasztok 2012.05.08. 14:51:11

@bundi124: "Az EU nem Európa. Ezt kéne felfogni, utána lehet tovább gondolkodni.."

Így van. De mivel Európa az Urálig tart, ezért még ott is Európában leszel - bár az már inkább ázsia (így kisbetűvel, mert ez itt melléknév akar lenni).

qwertqwert · http://szexpina.com 2012.05.08. 14:51:35

szegíny cigányt becsapja a gonosz uzsorás,adjuk neki kp helyett utalványt attól majd jobb lesz ...lófaszt,nem lehetne megszüntetni minden féle seggílykét?több száz millió ft ugrik ki az ablakok ilyenekre havonta

3dent 2012.05.08. 14:52:23

@Squid: Kitaláltad, hogy nem építettem kajajegyes céget. De úgy látom, hogy az államnak ez nem okoz nagy gondot, ebből arra következtetek, hogy a franciák sem szakadtak bele, pláne, hogy a munkát azért magyarok végezték, a franciák megelégedtek a profittal ...

Squid 2012.05.08. 14:52:56

@Borenbukk: " Tudod ez a verseny már csak ilyen... Van akinek tömérdek pénze van, van akinek meg jogalkotói lehetősége. Szerinted a multik melyik versenyben játszanak tisztességesen? Így jártak! Én inkább úgy közelíteném meg, h. örüljenek, h. volt x jó évük :) Tudod amikor pl. a magyar gazdáknak kell versenyezniük az agyontámogatott franciákkal, az is 1 verseny meg ez is. Szted az fair? Vagy amikor nekünk olyan élelmiszer biztonsági szabályokkal kell játszani amit a művelt nyugaton még csak nem is hallottak az fair? Van ilyen...
Egyébként te (ti) mégis kinek drukkolsz (tok) ? :) "

Kinek drukkolok?

Annak drukkolok aki tőkét fektet be és embereket foglalkoztat, majd ezek végeztével kifizeti az adókat és az embereket nem minimálbéren tengeti. Tőlem ez lehet bármilyen nemzetiségű cég!

Amiről te beszélsz és ami történik az két külön dolog! HA te úgy gondolod, hogy a mostani kormány Magyarország érdekeit nézi és a szerint cselekszik akkor csak gratulálni tudok. Megérthetetlen számomra az, hogy felnőtt logikusan gondolkodni képes emberek, hogyan tudnak Orbánra nemzetmentőként nézni, amikor semmi mást nem csinál csak a holdudvarába játssza az egész gazdaságot, és intézményesíti az ő érdekszférájának a kiszolgálását.

Magyar gazdák? Miről beszélsz? Azok a fickók akik ott állnak hülye fejjel nézve, miközben a felcsúti tetőfedő vállalkozó 100km távolságból megnyeri a tendert előlük?

Borenbukk 2012.05.08. 14:54:56

@bundi124: Persze hogy nem. A gorogok nyilvan nem koltottek evente sokkal tobbet, mint amit eloallitottak, allampapirokat sem adtak el, es a lakossag sem adosodott el. Egy nap csak felebredtek, es egy bazinagy szamot talaltak a lap aljan.

bundi124 2012.05.08. 14:57:18

@Szevasztok: gondolom a svájciakkal kéne együtt mennünk, mert ők máris késésben vannak?

Squid 2012.05.08. 14:57:45

@3dent: "Kitaláltad, hogy nem építettem kajajegyes céget. De úgy látom, hogy az államnak ez nem okoz nagy gondot, ebből arra következtetek, hogy a franciák sem szakadtak bele, pláne, hogy a munkát azért magyarok végezték, a franciák megelégedtek a profittal ... "

Tudod ilyenkor sajnálom, hogy nem vagyok polip mert akkor mind a nyolc karommal nyomhatnám a /facepalm-ot.

Nincs miről beszélnünk, te valami más dimenzióban élsz!

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 14:58:08

@bundi124: "Ha hozzáadjuk a gazdasági hátrányt és a kiesett vámbevételt máris megkapjuk a helyes számokat."

A magyar gazdaság egyetlen jelenleg is aktív komponense az export.
Mármost képzeld el, hová lenne az vámokkal és viszontvámokkal!
De inkább ne is képzeld el, mert képes vagy ostobaságot elképzelni!

Szevasztok 2012.05.08. 14:58:30

@jo.e: "Magyar munkavállalók kisebb adóteherrel sújtott juttatását, amit Magyarországon lehet csak felhasználni 2 francia cég sápolja és ez szerintetek rendben van és a magyar állam fogja be a szájját és ne avatkozzon a tisztességes versenybe. "

Valamit keversz: a mostani beavatkozás az nem tisztességes, hanem hatalmi. (A versenybe beavatkozni pl úgy lehetett volna, ahogyan írtam - és akkor senki nem szólhatna semmit) Csakhogy ettől még senkinek nem lett jobb a felhasználók közül, CSAK kizárólag a csókosoknak. Na ez a baj!

Vajon miért kér a NÜSZ 3-6%-ot a beváltásért? Miközben 2-3-szor annyi ideig ül a pénzen, mint a többi utalványos cég korábban?
Ez kérlek nem más, mint egy bújtatott adó. (már ha a költségvetést gyarapítja, amit azonban erősen kétlek.)

bundi124 2012.05.08. 14:58:59

@Borenbukk: A görög helyzet egyoldalú ismeretéből nem tudod megállapítani a tényállást. Meg kéne nézni a csatlakozás előtti számokat 10 évre visszamenőleg. Abból kijönne a lényeg.

Johnny336 2012.05.08. 14:59:46

Pont jó az uzsora ellen a bözsijegy, mert hiába szedi össze az uzsorás az összes utalványt a faluban, abból nem fog pápaszemes mercit, meg aranyozott, zebracsíkos kanapét venni a 200 centis plazmához :)

Seduxen (már NEM dr.) 2012.05.08. 15:01:19

@Squid: "Annak drukkolok aki tőkét fektet be és embereket foglalkoztat, majd ezek végeztével kifizeti az adókat és az embereket nem minimálbéren tengeti. Tőlem ez lehet bármilyen nemzetiségű cég!" - ha itt lehetne lájkolni, akkor most nyomtam volna neked egyet...

Annyival még kiegészíteném az első mondatodat, hogy munkahelyeket is teremt, ezáltal előremozdítja az amúgy siralmas foglalkoztatottsági mutatókat.

Mert az szép és jó (és támogatandó), hogy pártunk és kormányunk minden prominense kb minden második mondatával azt szajkózza, hogy javítani kell a foglalkoztatottságot, és munkahelyeket kell teremteni, csak sajnos majdnem mindegyik intézkedésük ennek ellenkezőjét erősíti.

bundi124 2012.05.08. 15:02:53

@dr. mesterseges szinezek: Ez az EU előtt is így volt. És mégis működött. A személyeskedésből pedig már kinőttem. Az érvekben hiszek, bár eddig azt Tőled nem kaptam. Ha elfogynak az érvek, jön a minősítés?

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 15:02:59

@bundi124: "nem kéne hozzáadni a szőlőkivágási támogatást és az egyéb hasonlókat (cukoripar, feldolgozóipar)."

Erre csak Simicskát lehet idézni: hülyének lenni alkotmányos jog - a zeuban is.

Szevasztok 2012.05.08. 15:03:06

@bundi124: "gondolom a svájciakkal kéne együtt mennünk, mert ők máris késésben vannak? "

A svájciak köszönik szépen jól elvannak tökéletesen beágyazódva Európába és európába. Mind gazdaságilag, mind szellemiség tekintetében.
Mi itt kishazánkban ezt még messze nem mondhatjuk el, ezért öngyilkosság lenne távolodni az EU-tól. (Elég ha megnézed szeretett vezetőinket, meg hangos támogatóit, akik nem is értik, hogy mi a baj azokkal a jogszabályokkal, amiket 2 év alatt összegányoltak.)

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 15:04:36

@bundi124: Jó, ha ilyen érzékeny vagy, akkor mégis képzeld el az exportot a vám újrabevezetése után ebben az importigényes országban.
Nem mondom, hogy várom a válaszodat, de kíváncsi azért vagyok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.05.08. 15:09:52

De jó, hogy eljöttünk Magyarországról. Itt nincsen segélyedi, utalványosdi, stb. Helyette van olyan, hogy amiért megdolgozol, az jórészt a Tied! Kicsik az adók, kicsik a segélyek, nem tudják a politikusok szanaszét elherdálni a pénzedet. Most már itt röhögnek a görögökön! Pedig ez az ország kicsit lentebbről indult, mint pl. Magyarország, Görögországról nem is beszélve.

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 15:10:58

@bundi124: "Ez az EU előtt is így volt. És mégis működött"

Efölött el is siklottam...

Mi működött? Egyik piaci válságból a másikba estünk. Az iparunk manufaktúraszinten tudott csak megjelenni, a mezőgazdaság együtt halt meg a Szovjetunióval (és Torgyán okossákának tündöklésével), a textiliparról meg gondoskodott az I. Orbán-kormány.
Az általam nem túl kedvelt NATO-csatlakozás adta lendület nélkül azok a multik sem érkeztek volna időben, akik a befúvásos légzést adták.
Mégis mi működött az állandó reménykedésen kívül?

bundi124 2012.05.08. 15:16:48

@dr. mesterseges szinezek: Simicska igazából nem érdekel, de a támogatás célja mindent elárúl arról, hogy miről szól az EU.

@Szevasztok: Svájcnak a fő előnye, hogy az ország lakosságának 40%-a 2 héten belül hadra fogható. Megvan a kiképzés, ismerik a rangokat, ill. minden ki van építve ami ezzel jár. Máshogy lehet tárgyalni egy ilyen országgal, mint azzal akinek van egy 1000 fős hadserege.

A beágyazódásról inkább annyit mondanék, hogy arra kell gondolni, hogy délben miért szól a harang szerte Európába.

A fűnyíró elven is továbbléptem. Nem szükséges mindent ugyanakkora vámmal, ill. egyáltalán vámmal sújtani. Ahogy ez az elv lesz azoknál az országoknál is, akik exportőrök maradnak a kilépés után is. Nekik se éri meg a biztos vevőt feladni az uniós vám miatt.

jo.e 2012.05.08. 15:17:18

@Szevasztok: nem erre írtam, h. tisztességes verseny, hanem a korábbira ironikusan. A korábbi cégek mennyit kértek a beváltásért? Én 6%-ról tudok. Nekik ki volt a versenytársuk? Hol volt esélye a szoci kormányok alatt magyar cégnek 1 ilyen bizniszbe bekerülni. Kis Péter cégéről hallani, amin azért valahogy átfolyatták a "versenyző" franciák a pénzt. (de ezt nem tudom, hogy volt talán igaz sem volt) Fentebb már írtam - és úgy látom más is gondolja így - az én alapvetésem az, hogy ez nem az a folyamat amiben 1 külföldi cégnek helye lenne. Speciel örülök, h. a kormány is így gondolta.
A módszerről meg tartom a korábbi állításomat. Méghogy marketing... Túrót! :)
Bújtatott adó? Azért ad az állam adókedvezményt rá, hogy aztán bújtatott adóként visszaszedje? Ezt nem annyira értem, de biztos bennem van a hiba.
Abban igazad van, h. a felhasználóknak nem lett jobb. Hogy a tescon kívül más multinál nem váltható be, azt én is sajnálom (de látod: meg lehet azért 1ezni) . A legjobban azt, h. 18-ról 5 e-re csökkent a mértéke. (ez mondjuk független az üzemeltetőtől) De azt is tegyük hozzá, h. ez az 1. év.

bundi124 2012.05.08. 15:21:10

@dr. mesterseges szinezek: A manufaktúrát légyszi magyarázd meg, hogy a TSZ-ek korában ez hogy jelent meg.

Az adók túlnyomó részét és a munkavállalók 3/4-ed részét nem a multik adják. A multi csak addig marad, amíg a szomszéd ország alá nem kínál az adóknak.

Meg kéne nézni az akkori és a mostani mezőgazdasági számokat. Meg fogsz lepődni, utána lehet érvelni, hogy miért van tizedannyi majdnem mindenből előállítva mint akkor volt.

Szevasztok 2012.05.08. 15:24:38

@bundi124: "A beágyazódásról inkább annyit mondanék, hogy arra kell gondolni, hogy délben miért szól a harang szerte Európába."

Ha neked ez jut erről eszedbe, akkor gőzöd sincs miről beszélek.

tede 2012.05.08. 15:25:12

@Szevasztok: ez nem verseny volt. Az állam adókedvezményt adott és csak úgy életképes ez az egész utalványos biznisz.
Amúgy szerinted mennyire elképzelhető az a helyzet, hogy mondjuk magyar cégek nyomtatnak franciaországban étel utalványokat?
Amúgy is a büdös fenének kell külföldieket idehívni egy ilyen üzleti területre? Nekem ne mondja senki, hogy az utalványos biznisz olyan high tech terület, ahol nem lehet meglenni külföldi cégek nélkül.

bundi124 2012.05.08. 15:26:08

@Szevasztok: Gondolom a francia és az angol bevándorlás értékeiről. :D

mim 2012.05.08. 15:30:23

@doktorur: A különbség egyszerű: direkt/ indirekt támogatás. Ezen felül az indirekt módszer járulékos költségei és fantasztikus mennyiségű adminisztráció.
Az eredény is végül más:
Direkt: Árversenyen keresztül jut előnyhöz termékbe épített támogatással. Vásárlóra nem rakódik extra teher, mivel a magasabb versenyképesség által eleve ezeket terjesztik a kiskereskedések felé.
Indirekt: Kontrollált disztribúció által jut előnyhöz. vásárlóra rakódik a jutalék költsége és az utazási költség limitált vidéki beváltó központok (vagyis támogatott üzletláncok) miatt.

Összességében az indirekt módszer maszatolás, mismásolás jóval nehezebben nyomonkövethető pénzmozgásokkal a központi kassza szempontjából.

Még mindig úgy látom ez nem jó a magyar embereknek. Habár elfogadom a bizonyos szintű szükségességét ez nem a nációnak kedvez.

Szevasztok 2012.05.08. 15:30:49

@jo.e: "Azért ad az állam adókedvezményt rá, hogy aztán bújtatott adóként visszaszedje? Ezt nem annyira értem, de biztos bennem van a hiba. (...) A legjobban azt, h. 18-ról 5 e-re csökkent a mértéke."

Akkor most ad adókedvezményt vagy éppen visszavon?
A bújtatott adó helyett, akkor használjuk inkább a bújtatott elvonás kifejezést.

Sok volt a francia cégek profitja? Akkor miért ugyanannyi most is a beváltási jutalék? Most nem sok a profit? Ja hogy most a csókosok zsebébe megy a nyereség... Aha értem.

Szevasztok 2012.05.08. 15:33:08

@tede: "Nekem ne mondja senki, hogy az utalványos biznisz olyan high tech terület, ahol nem lehet meglenni külföldi cégek nélkül. "

Ebben nincs vita közöttünk - sőt egyetértünk, csak a módszerrel van bajom.
Inkább tegyük fel úgy a kérdést, hogy miért is olyan nagy üzlet az utalványos biznisz? Nem inkább ezt kellene megváltoztatni okosabb szabályozással?

Gera 2012.05.08. 15:33:53

@3dent: Ostobaságokat beszélsz. Hogy támogatja ez a magyar ipart? Bemegy a júzer a Tescoba, oszt vesz belőle szlovák élelmiszert. De ha teszem azt a CBA-ba megy be és véletlenül nem szlovák cuccot vesz, hanem magyart, akkor is pont ugyanezt és ugyanott venné meg akkor is, ha nem jeggyel fizetne, hanem pénzzel. Szóval akkor mit is támogattunk? Senki mást, csak ennek a tök felesleges jegyrendszernek az üzemeltetőjét. Persze lehet örülni, hogy már nem egy francia cég zsebét tömjük tök feleslegesen, hanem a magyar államét az ezredik jogcímen, de mennyivel egyszerűbb lenne elhagyni ezt az egészet.

Netuddki. 2012.05.08. 15:34:08

"mert biztosak lehetnek abban, hogy az állam az általuk fizetett adóból közvetlenül a rászorulókat támogatja."

Ja, mer' a simicska qrvára rászorul mi?

Teleki vagy ki mondta, hogy soha ne bízz a 3 nevű emberekben. szóval ez a gsza gyerek is hülyének néz minket vagy ő maga a hülye...

sárkányfő 2012.05.08. 15:34:40

@jo.e:
Te nem érted az én válaszom. Az, hogy valahol lopnak, az nem felhatalmazás, nem jogalap arra hogy máshol is lopjanak. Fortdítva ülsz a lovon, teljesen kicsivart a logikád.
A fideszesek szokták ezt a mantrát nyomni, hogy ha a szocik loptak akkor nekik miért nem lehet? Hát csak bazdemg, azért.
A kajajegyek amúgy egy más szitu, lásd @Borenbukk: kommentjét, nem kéne almát a banánnal összevetni.

Szevasztok 2012.05.08. 15:35:29

@bundi124: "Meg kéne nézni az akkori és a mostani mezőgazdasági számokat. Meg fogsz lepődni, utána lehet érvelni, hogy miért van tizedannyi majdnem mindenből előállítva mint akkor volt. "

Nem lehet, hogy azért, mert időközben összevesztünk a legnagyobb mg piacunkkal? (Oroszo.)

Netuddki. 2012.05.08. 15:36:03

@Gera: "Persze lehet örülni, hogy már nem egy francia cég zsebét tömjük tök feleslegesen, hanem a magyar államét az ezredik jogcímen, de mennyivel egyszerűbb lenne elhagyni ezt az egészet."

Ez is a fidesz propaganda bullshitbonbonja. Ha ellopják a befizetéseinket akkor teljesen mindegy ki lopja el és az illető külföldi-e vagy magyar-e...

sárkányfő 2012.05.08. 15:37:45

@bundi124:
"A nettó befizető egy vicc. Ha hozzáadjuk a gazdasági hátrányt és a kiesett vámbevételt máris megkapjuk a helyes számokat. Csak az politikailag nem korrekt."

Ha választ vársz tőlem, előbb dobj egy épkézláb állítást.
A svédeknek nem volt összességében gazdasági hátrányuk, még a vám kiesésével együtt sem, különben is léptek volna be, és nem is vállalnák a nettó befizető szerepét. És a gazdasági kérdésekről nyugodtan írogass, teljesen korrekt politikailag. Még az is belefér, ha butaságot írsz.

Pontos 2012.05.08. 15:38:13

@3dent: Ha a magyar politikusok és kegyenceik nem lopnák el a közpénzt, akkor jutna az orvosok fizetésére és nem mennének külföldre. Mindössze ennyi az egész.

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 15:38:57

@bundi124: "A manufaktúrát légyszi magyarázd meg, hogy a TSZ-ek korában ez hogy jelent meg. "

Jól értem, hogy tényleg a KGST-vel szeretnéd összevetni az EU-t? Azt, amikor még az EU-nál se volt átláthatóbb, hogy ki az, akit termeli, és ki az, aki lenyeli a javakat az eladhatatlan termékeivel? Csatlakozom a fészpalmozókhoz.
Ezt az összevetést akkoriban sokan megtették, számos téeszben, és nem csak ott, és valahogy elkívánkozott KGST-ből mindenki, még a mezőgazdasági kibocsátó is... hiába a jó föld, a technológia nekik is importba vót.
Ez így visszamenőleg ilyen szép lett?

Én az azutáni korra gondoltam, amikor már valós gazdasági alapokon, viszont csupasz seggel kellett leginkább német exportra dolgozni... mármint azon keveseknek, akiknek ez a szerencse megadatott.

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 15:41:03

@bundi124: Miután válaszoltam, látom, hogy össze-vissza kevered az ipart a mezőgazdasággal, de matolcsys határozottsággal ám.

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 15:45:00

@Pontos: "Ha a magyar politikusok és kegyenceik nem lopnák el a közpénzt, "

Megdöbbentő, de a politikusak zsebrevágásai összességében nagyságrendileg kisebbek, mint az állampolgári kuruckodásokéi. Pár éve - Fletóék négyezer milliárdos vádja idején - egy adószakértő témafelvetésére hasalt, de realisztikus számokkal végigjátszottam a számsort.

campobaszo 2012.05.08. 15:45:27

Én azt szeretem az Erzsébet-utalványban,hogy az értéktelen fedlapot is biztonsági papírra nyomják.
Kiszereléstől függően 5-10% tiszta haszon.

Szevasztok 2012.05.08. 15:45:59

@Pontos: "Ha a magyar politikusok és kegyenceik nem lopnák el a közpénzt, akkor jutna az orvosok fizetésére és nem mennének külföldre. "

És az a fura, hogy a látszattal a legkisebb mértékben sem törődnek! Úgy viselkednek, mintha be lennének betonozva vagy 20 évre.

VT Man 2012.05.08. 15:47:21

"Ennyire hülye nem lehet senki. Aki kapott/látott már Erzsébet-utalványt, az tudja, hogy csak az érték nélküli előlapja nevesített, a többi nem. Azokon csak számok és vonalkódok vannak, de azokat nem ellenőrzik le a boltokban."

A posztoló itt hülyeséget írt.

Valóban, a boltokban nem ellenőrzik le, de ettől még nem "csak számok és vonalkódok" vannak a kártyán, hanem egyedi sorszámok.

Elvileg rögzíteni lehetne, hogy X.Y. az 1000-1010-es sorszámú csekkeket kapta meg, bár valószínűleg ezt nem rögzítik, de nem megoldhatatlan feladat, csak egy kis adatbázis kellene hozzá, méretben nem is olyan vészes, havi pármillió rekord.

Ha személyhez nincs is kötve, de azt tudja az utalványozó cég, hogy X önkormányzathoz vagy Y céghez ment. Ha pedig esetleg rablás történik, akkor lehet figyelni arra, hogy az ellopott sorszámú papírokat hol váltották be!

Ha valaki beváltja, akkor visszakövethető, hogy melyik boltban váltotta be (melyik város melyik boltjában)!

Az államnak az Erzsébet utalvány még egy nagy előnnyel jár: a hozzá tartozó ÁFA-t, járulékot (20-30%) visszakap az állam. Hiszen a pénzt lehet hamis, feketepiaci importárura költeni, de az utalvány csak legális helyek válthatják be, akik a bevétel után adóznak!

Szevasztok 2012.05.08. 15:48:21

@dr. mesterseges szinezek: "Megdöbbentő, de a politikusak zsebrevágásai összességében nagyságrendileg kisebbek, mint az állampolgári kuruckodásokéi. "

Ezt el is hiszem. Csak a bibi ott van, hogy mit lát a pógár? Hja ha ezeknek szabad? Akkor nekem is!

Szóval a fejétől bűzlik...

VT Man 2012.05.08. 15:48:41

@campobaszo:
"Én azt szeretem az Erzsébet-utalványban,hogy az értéktelen fedlapot is biztonsági papírra nyomják. Kiszereléstől függően 5-10% tiszta haszon. "

Kinek? Ha elkezded hamisítani, elég hamar lebuksz, amint az első adag hamis sorszám felbukkan valamelyik boltnál, aki megy az államhoz beváltani!

Squid 2012.05.08. 15:49:32

@bundi124: "Az adók túlnyomó részét és a munkavállalók 3/4-ed részét nem a multik adják. A multi csak addig marad, amíg a szomszéd ország alá nem kínál az adóknak."

Igen gondolom ezt akkor tök jól meg tudod ideologizálni nekem!

www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27549_ados.jpg

Szerinted ha csak az SZJA bevételt nézzük, honnan jön a legtöbb pénz? Az a 300k ember aki a 60%-át fizeti a SZJA-nak szerinted hol dolgozik Einstein?

Várom válaszod!

Gera 2012.05.08. 15:50:03

@kovi1970: Persze, még az is benne van, hogy megint kreáltunk egy tízmilliárdokkal gazdálkodó (a helyes kifejezés inkább a játszadozó) állami entitást, amit fel lehet tölteni csókosokkal, akik mindent a haveroktól vesznek háromszoros áron, aztán a végén többet bukunk az egészen, mint a köcsög franciák profitja.

Szevasztok 2012.05.08. 15:50:23

@VT Man: "Elvileg rögzíteni lehetne, hogy X.Y. az 1000-1010-es sorszámú csekkeket kapta meg, bár valószínűleg ezt nem rögzítik, de nem megoldhatatlan feladat, csak egy kis adatbázis kellene hozzá, méretben nem is olyan vészes, havi pármillió rekord."

Ne adj ötletet, mert ezt a tendert is elnyeri a Simicska és potom 50 mrd Ft-ért kiépítik hozzá a zinformatikát.

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 15:51:21

@Szevasztok: Nem vitás. És persze nem csak a motiváció, de a lehetőség is innen ered, ui. ugyanazt a frappánsnak képzelt kiskaput használja az ezerfejű, amit a felkentek maguknak szentelve kodifikáltak.
Persze ezen a területen profibb a Fidesz, mert a kiskapuin éppen csak személyi szám nem jelzi, hogy ki jogosult az átjárásra.

Szevasztok 2012.05.08. 15:51:55

@Gera: "Persze, még az is benne van, hogy megint kreáltunk egy tízmilliárdokkal gazdálkodó (a helyes kifejezés inkább a játszadozó) állami entitást, amit fel lehet tölteni csókosokkal, akik mindent a haveroktól vesznek háromszoros áron, aztán a végén többet bukunk az egészen, mint a köcsög franciák profitja. "

Ott a pont. Pontosan ez a terv. És működik, mert sokan bekajálták a maszlagot...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.08. 15:52:36

Hadd idézzem magam:
"Emellett rájöttem valamire. Távol álljon tőlem, hogy összeesküvés-elméleteket terjesszek, de felmerült bennem, hogy az utalványpiac államosítása mögött egy hátsó szándék munkálkodik.
Azt már régóta tudjuk, hogy a kormány görcsösen kutat újabb elkölthető pénzek után. Ennek esett áldozatául a magánnyugdíjpénztári rendszer és ennek fog a babakötvény. Azt is tudtuk, hogy a jegybanki függetlenség megkérdőjelezése mögött is ez áll. Mivel már korábban is javasolták az inflációs cél megemelését, de senki nem támogatta, illetve a jegybank elnök kifúrására tett kísérletek is kudarcot vallottak, most egy másik unortodox módszer jutott eszükbe.
Van egy kiskapu, amit kihasználva lehet pénzt nyomtatni és a jegybank elnök nem tehet ellene semmit.
Ha egy magáncég utalványt bocsájt ki, akkor köteles a kibocsájtott utalvány névértékének megfelelő összeget letétbe helyezni. Ez biztosítja, hogy utalványokkal nem lehet inflációt gerjeszteni. De ugyanez, nem vonatkozik az államra. Az állam teoretikusan korlátlan mennyiségben bocsájthat ki pénzhelyettesítő eszközöket, azaz az utalványpiac államosítása egy kiskapu. Ezzel megkerülhető a jegybank, akinek feladata az árstabilitás garantálása, tehát nagyon vigyáz a pénzverde kulcsára. Ne legyen igazam, de szerintem a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány elsődleges célja a pénzpumpa.
Ha mégis igazam van, akkor 2014-ben tilos parlamenti választást nyerni. Az emelkedő inflációt ugyanis a jegybank kompenzálni próbálja majd monetáris szigorral, ezt pedig a kormány próbálja majd meg kompenzálni további pénznyomtatással. Ennek végső eredménye: stagfláció. Egy leállt gazdaság, magas inflációval. Azaz a következő kormány nagyon nehéz helyzetből indul."

jo.e 2012.05.08. 15:52:48

@Szevasztok: ad adókedvezményt csak kevesebbet, mint tavaly. Még most is kedvezőbb E utalványt adni, mint fizetést (megjegyzendő, h. asszem ez a legnagyobb baj!)
Kérlek írd le, melyik lépésben van szted a bújtatott adó, ill. javítsd ki, ha valamit nem jól írok.
1. a munkaadó bér helyett E utalványt ad. 39%-os közteherrel
2. te, mint mv. kapsz 5e Ft értékű E. utalványt
3. veszel rajta 5e Ft-ért mondjuk szalámit
4. a bolt beváltja az utalványt kap érte 5e- 3v.6% pénzt.
eddig mi volt:
1. 19%os teher + 5% a forgalmazó cégnek
2. 18e Ft
4. 6%
Melyikre érted a bújtatott adó kifejezést?

Nem az a baj, h. sok volt a fr. cégek profitja, ingyen nyilván senki sem dolgozik, hanem, h. hogyan és miért kerültek be ebbe a rendszerbe a fr. cégek?

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 15:54:13

@Szevasztok: Kifejezetten segítené Bözsi megkedveltetését, amikor az egyébként is szocreál fílingű és tempójú kifőzdében még egy hálószakadás is feldobná az ebéd hangulatát.

doktorur 2012.05.08. 15:54:39

@mim: a direkt támogatást a zúnijó tűzzel-vassal üldözi, ha olyat próbáltak volna, azon rögvest főbe is lövik a zorbánt :) komolyra fordítva a szót, sajnos semmiféle támogatás nem képzelhető el piactorzító hatás nélkül. (legfeljebb a hatásait a vásárlók nem, vagy csak áttételesen érzékelik) így igazából irányokról, mértékekről beszélhetünk legfeljebb...

Squid 2012.05.08. 15:56:14

@Gera: "Ostobaságokat beszélsz. Hogy támogatja ez a magyar ipart? Bemegy a júzer a Tescoba, oszt vesz belőle szlovák élelmiszert. De ha teszem azt a CBA-ba megy be és véletlenül nem szlovák cuccot vesz, hanem magyart, akkor is pont ugyanezt és ugyanott venné meg akkor is, ha nem jeggyel fizetne, hanem pénzzel. Szóval akkor mit is támogattunk? Senki mást, csak ennek a tök felesleges jegyrendszernek az üzemeltetőjét. Persze lehet örülni, hogy már nem egy francia cég zsebét tömjük tök feleslegesen, hanem a magyar államét az ezredik jogcímen, de mennyivel egyszerűbb lenne elhagyni ezt az egészet. "

Pontosan!

Ha az user bemegy a Tescoba, ott bejelentett és járulékot és adót rendesen fizető munkavállalók szolgálják ki. Ha bemegy a CBA-ba akkor a jó esetben minimálbérre bejelentett szerencsétlenek, akik főnökei ugyanúgy kiviszik a lóvét, csak offshore irányba.

Plusz lehet itt pattogni a franciák nyeresége miatt, és lehet ajnározni az állami rendszert! De azt így most vakon le merem írni, hogy az egész felépítése, reklámozása, fenntartása és bővítése masszívan minuszos lesz!

Itt nem a magyar piac védelme a cél, vagy a franciák megrendszabályzása könyörgöm! Itt a cél a haverok helyzetbehozása és még több lé lenyúlása!

Pont ahogy mondod

Gera 2012.05.08. 15:56:57

@Lord_Valdez: Az állam az utalványok ellenértékét pénzben fizeti ki az elfogadóhelyeknek, innentől ugyanúgy pénzként terheli a költségvetést, szóval nem igazán értem.

gyárvárosi 2012.05.08. 15:58:45

Szörnyen gonosz, ha azt írom, hogy mi lenne, ha a dolgozót megfizetnék tisztességgel, és majd ő eldönti, hogy spanyol paradicsomot vesz-e a tescoban, vagy spanyol paradicsomot vesz a CBA-ban? És akkor nem kell a "béren kívüli juttatással " vacakolni.
És a segélyezett pénzt kapna mint eddig, és bízzuk rá, hogy villanyszámlát fizet, gyerekcipőt vesz,vagy tejre költi.
Amelyik segélyezett családban az alkoholista szülő eddig is piára költötte a pénz nagy részét, az most is megtalálja majd a bözsi kártya mielőbbi cseppfolyósításának a módját.

VT Man 2012.05.08. 16:00:09

@Lord_Valdez:
"Azt már régóta tudjuk, hogy a kormány görcsösen kutat újabb elkölthető pénzek után. Ennek esett áldozatául a magánnyugdíjpénztári rendszer és ennek fog a babakötvény."

A babakötvény lenyúlását márciusra ígérte az ellenzék. Na mi az, le vannak maradva a fiúk?
Vagy nem lesz lenyúlva?

jo.e 2012.05.08. 16:00:41

@sárkányfő: igazad van nem figyeltem kellőképpen, nem a segélyre írtam, hanem az étkezési utalványokra. 3%-ot lehet, h. megér az az illúzió, h. nem elverik a segélyt, hanem a gyerek etetésére költik. Havi 5e Ft-ot csak megeszik 1 gyerek v. 1 felnőtt. Az hogy ez most jó rendszer e v. nem - majd elválik. Az eddigi tisztán látszik, h. nem jó. Vagy ezt is vitatod? Minden jó így ahogy van segély ügyben? Ha szted sem, de az utalványosdi sem jó, akkor mit javasolsz 1. lépésként?

VT Man 2012.05.08. 16:01:14

@Szevasztok:
"Ne adj ötletet, mert ezt a tendert is elnyeri a Simicska és potom 50 mrd Ft-ért kiépítik hozzá a zinformatikát. "

A "francia cég" tudtommal rögzítette azt, hogy milyen cég milyen sorszámú jegyeket kapott meg (ez pont a rablás elleni védelem miatt is kell, hiszen hogy máshogy tudná letiltani a jegyeket?)

Szevasztok 2012.05.08. 16:01:26

@jo.e: Azt hiszem, hogy Gera hozzászólása (15:50:03) pontosabban kifejezi a véleményemet, mint amit eddig a témában írtam:

"(...) megint kreáltunk egy tízmilliárdokkal gazdálkodó (a helyes kifejezés inkább a játszadozó) állami entitást, amit fel lehet tölteni csókosokkal, akik mindent a haveroktól vesznek háromszoros áron, aztán a végén többet bukunk az egészen, mint a köcsög franciák profitja. "

Ne gondold, hogy OV és társai fejében elsősorban a közjó gyarapítása van. Először mindig a magukéra gondolnak, aztán amit kitaláltak, azt nyakon öntik egy kis ideológiai szósszal, hogy könnyebb legyen beadagolni...

Szevasztok 2012.05.08. 16:02:11

@VT Man: Na de ez nekünk újabb milliárdokba kerülne...

sárkányfő 2012.05.08. 16:02:54

bocs az offért, de ezt nem tudom kihagyni:
"Görögország mentőcsomaggal kapcsolatos vállalásai semmisek, és a választások után érvénytelenek – jelentette ki Aléxisz Cíprasz, a kormányalakításra másodikként jogosult szélsőbaloldali Radikális Baloldali Szövetség (Sziriza) párt vezetője a Reuters szerint. Miután a választásokon nyertes Új Demokrácia már hétfőn visszaadta a mandátumát, jelenleg a Sziriza jogosult kormányt alakítani."

Azért lenne érdemes alaposan figyelemmel követni a görögöket, mert láthatjuk bennük, hogy követ el színtiszta idiotizmusból, zsigeri nacionál-populista gondolkodásból egy egész ország öngyilkosságot. Olyan folyamatok és gondolatok és szavak és mondatok, amik Görögországot ide juttatták (ennek tényleg egy nagy görög tragédia lesz a vége, méghozzá hamarosan, ha nem térnek észhez) nálunk is vannak bőven, legalább a görögök esetéből tanulnunk kéne...

VT Man 2012.05.08. 16:03:42

@szszg:
"Magyarázza meg nekem valaki, hogy mi tartja vissza az uzsorást, hogy elvegye a Zutalványt a másoktól, majd abból élelmiszert vegyen a boltban, esetleg továbbértékesítse 80%-ért egy bolttulajdonos orgazdának, aki meg jól beváltja azt? "

A sorszámok miatt nagyon sok információ kiderül. Pl. gyanús, ha a Miskolci utalványokat minden hónapban tömegesen váltják be egy bizonyos Szegedi kis ABC-ben.

Squid 2012.05.08. 16:04:19

@sárkányfő: Ami most ott történik az a trailere a 2014-es Magyar választásoknak...

Bár ne lenne igazam, de mindannyian tudjuk hogy az lesz!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.08. 16:04:30

@Gera:
A kettő közt tetszőleges idő telhet el. Addig jelen van a gazdaságban az extra pénz.

@VT Man:
Nem az ellenzék lebegteti. Szerintem egyébként csak a káosz miatt nem jutottak el idáig.

VT Man 2012.05.08. 16:05:36

@Lord_Valdez:
"Nem az ellenzék lebegteti. Szerintem egyébként csak a káosz miatt nem jutottak el idáig. "

Ez a "le akarja nyúlni a Fidesz a babakötvényeket, csak jajj, épp akkora a káosz, hogy már fél éve nem tudja lenyúlni" kicsit hihetetlen nekem :-)
Nem túl életszerű...

VT Man 2012.05.08. 16:07:15

@Squid:
"Ha az user bemegy a Tescoba, ott bejelentett és járulékot és adót rendesen fizető munkavállalók szolgálják ki. Ha bemegy a CBA-ba akkor a jó esetben minimálbérre bejelentett szerencsétlenek, akik főnökei ugyanúgy kiviszik a lóvét, csak offshore irányba."

Hű, nem is tudtam, hogy a Tescoban minden pénztáros bruttó 500 ezres fizetésért dolgozik! Hűűű!

Nem a Tesco az, ahol állítólag nem fizetik ki a túlórát, és nincs megadva a szabadság sem?

sárkányfő 2012.05.08. 16:09:44

@Squid:
amikor a fidesz a "magyar cégekről" beszél, akkor mindig a fideszes cégekre gondol. a fideszes cégek pedig nem az ország, hanem a saját és a fidesz érdekeit képviselik.

@jo.e:
na most meg azzal jösz, hogy jó a cél. még ha a cél jó is (ebben lehet valmai), ez nem igazol semmilyen fideszes lenyúlást.
kár mellébeszélni, amíg azt látom, hogy ezen valaki milliárdokat nyernek, addig minden más csak ködösítés lesz.

az egy jó cél, hogy ne verjék el piára a pénzt, de ennek a rendszernek ehhez semmi köze nincs, legfeljebb csak az alibi szintjén. oké, legyen utalvány, amivel piát tilos venni, de ne korlátozzák a felhasználható helyek számát, mert az a lopás egy formája, és biztosítsák, hogy a világvégi faluban az egyetlen bolt nem fog visszaélni a pozíciójával, és a segélyezett kiszolgáltatottságával. ja meg azt is, hogy nem kezdik el azonnal adni-venni a jegyeket féláron a nyerészkedők.

tudod ez egy bonyolult probléma, és ha a fidesz nem hajlandó ebbe belegondolni, vagy csak fél perig, és azt hiszi ilyen primitív megoldással bármit is elérhet, akkor síkhülye, de persze nem az, mert kilóg a CBA-s lóláb, ez itt a valódi cél, szóval hagyjuk az egészet.

jo.e 2012.05.08. 16:09:58

@Szevasztok: nyilván így van. Én meg hülye droid vagyok, aki mindent benyal. De szerencsére van pár felvilágosult gondolkodó, aki átlát a szitán és folytatja az előző kormány gyakorlata ellen megkezdett éles hangú bírálat-özönt. Kérlek idézz már 1etlen posztot v. kommentet, ami az eddigi fr. céges gyakorlat ellen született, mint óriási lenyúlás ellen.

sárkányfő 2012.05.08. 16:12:16

@VT Man: te mikor jártál utoljára egy gettó-térségben? gyakran maga a kisbolt tulajdonosa az uzsorás... azt ne hidd már hogy nem tudják ezt kijátszani röhögve.

@Squid: én is pont ettől félek :((

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.08. 16:13:01

@VT Man:
Nagyon is. Ők persze nem azt mondják, hogy lenyúlják, hanem azt, hogy átveszik állami kezelésbe, hogy ne magánbankokat gazdagítson.
Az NGM-ben baszott nagy káosz van. Ott simán lehet ilyesmi.

campobaszo 2012.05.08. 16:14:24

@VT Man: Persze, én akarom hamisítani... Annak haszon,aki gyártja,gyártatja.Azt hittem világos.

jo.e 2012.05.08. 16:16:01

@sárkányfő: "és biztosítsák, hogy a világvégi faluban az egyetlen bolt nem fog visszaélni a pozíciójával, és a segélyezett kiszolgáltatottságával. ja meg azt is, hogy nem kezdik el azonnal adni-venni a jegyeket féláron a nyerészkedők." Ha ezt biztosítani tudnák, akkor asszem az egész probléma fel se' merült volna.

Szevasztok 2012.05.08. 16:17:38

@jo.e: Valamit félreértesz.
Nekem semmi bajom azzal, hogy a franciák profitja megszűnt, én sem értettem korábban, hogy ezt miért így kell csinálni. Nekem az a bajom, hogy ezt ad 1. inkorrekt módszerekkel érték el (bárcsak ez lenne a legnagyobb inkorrektség, amit ez a kormány csinált), ad 2. az új rendszer egyáltalán nem a közérdeket szolgálja, hanem parciális részérdekeket.

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 16:19:38

@jo.e: "Nem az a baj, h. sok volt a fr. cégek profitja, ingyen nyilván senki sem dolgozik, hanem, h. hogyan és miért kerültek be ebbe a rendszerbe a fr. cégek? "

Esetleg az is kérdés, hogy a rendszerben ugyanúgy létező magyar cégek miért nem részesedtek elvárásaik szerint.
Esetleges válasz, hogy lehet a teszkónál is teszkóbbnak lenni... aztán ríni.

sárkányfő 2012.05.08. 16:20:26

@jo.e:
na akkor ezek szerint te is egyet értesz azzal, hogy ez az egész egy eleve halva született alibi-öltet, amire majd lehet hivatkozni a választók előtt, hogy alibiből csináltak valamit, de amelynek esélye sincs elérni a kitűzött célját, ellenben kifejezetten árt mind a magyar költségvetésnek, mind maguknak a segélyezetteteknek, mivel növeli a kiszolgáltatottságukat, akár van piás a családban, akár nincs.
de ismétlem: a fideszes cégek jól fognak ezzel járni...

Squid 2012.05.08. 16:21:44

@VT Man: "Hű, nem is tudtam, hogy a Tescoban minden pénztáros bruttó 500 ezres fizetésért dolgozik! Hűűű!

Nem a Tesco az, ahol állítólag nem fizetik ki a túlórát, és nincs megadva a szabadság sem? "

Lehet, de ott a teljes kompenzáció után fize járulékot és adót mindenki, mert ha nem keményen a tökére lépnek a Tesco-nak és elveszti a kedvezményeit....

Ezzel szemben CBA:

homar.blog.hu/2009/01/07/kihasznalja_dolgozoit_a_cba

A magyar üzletlánc sokkal durvábban és minden következmény nélkül használja ki a dolgozóit és mellékesen adót és járulékot is csal..

Megtehetik mert a Lázár Bro's jól fekszik a Fidesznél..

Gera 2012.05.08. 16:23:55

@jo.e: Nekem mindig is ugyanez volt a véleményem erről a gagyi jegyrendszerről. Nem az, hogy lenyúlás, hanem az, hogy egy improduktív hülyeség. És nem a franciák találták ki, hanem a magyar állam, ami 5 perc alatt meg is szüntethetné az adókedvezmény megvonásával.

nemjogasz 2012.05.08. 16:28:17

Kis hétköznapi vastagbőr:

www.origo.hu/itthon/komment/20120508-jobbik-mozgasserulteknek-fenntartott-helyen-parkolt-egy-kormanyzati-politikus.html

"Pintér Sándor az MTI-nek úgy nyilatkozott: nem ült az autóban a parkolás idején, és felelősségre fogja vonni a gépjárművezetőt. Hozzátette: a sofőr kitette őt a képviselői irodaház főbejárata előtt, és csak ezt követően keresett parkolóhelyet. A belügyminiszter úgy fogalmazott: az első kérdés, hogy a gépkocsivezető kiszállt-e az autóból, és hogy jött-e olyan gépjármű, amelyet fogyatékos vezetett. Ha nem - folytatta -, akkor sem helyesli a történteket, ezért felelősségre fogja vonni a sofőrt. Ennek részleteiről annyit mondott, hogy a szolgálati szabályzatban előírtaknak megfelelően fog eljárni."

És igen, megint, megint bepróbálkoznak ezzel a szar "én ott se voltam, nem is tudok róla semmit" szarsággal.
És érdekes, hogy hirtelen milyen bonyolult, sokrétű helyzet lett a rokihelyre parkolás, hiszen figyelembe kell venni, akart-e rokkant parkolni vagy sem.
Annak fényében különösen érdekes, hogy ha átlagember parkol tilosba, megy az ojjektívfelelősség automata 30 ezres bírság, és érdekes módon nem filóznak arról a rend őrei, hogy most akkor akart-e rokkant ott parkolni vagy nem, ki vezette a kocsit stb. Akkor valahogy nagyon is egyszerű lesz ez a bonyolult és sokrétá kérdés.
Érdekes, hogy ez az ember tett két hét alatt rendet, aki még a saját személyi sofőrjét se tudja írányítani...

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 16:31:02

@Squid: Kifejezetten tetszett év elején, amikor Szijjártó csesztette a munkáltatókat, mert azok olyanok voltak, hogy nem adtak akkora fizetésemelést, amekkorát Peti megálmodott, és amekkora kompenzálta volna az egykulcsoson elbukott részt, majd nem sokkal később előkerült a pozitívbezzeg és haveri CBA, amely, mit ád isten, pont ugyanúgy kisebb összeget szántak a fizuemelésre, mint a Peti által megálmodott szerint kellett volna.
CBA-Fidesz közös akció: duplagondol, tu in ván.

milyen szép a Vértes, ó 2012.05.08. 16:32:16

@VT Man:

Egen, a miskolciak kénytelenek lesznek Szegedre utazni, kizárt, hogy helyben találjanak orgazdát, az nem egy olyan hely. Köszönjük, Barbi.

qwertqwert · http://szexpina.com 2012.05.08. 16:32:31

@nemjogasz: majd kiderítik,hogy semmi sem volt meg a jobbik amugyis fasisztanácizmus

Horizont 2012.05.08. 17:01:46

Az lenne a (vágy)álom, hogy legyen sok munkahely. Mivel erre nem hajaznak már régóta (egyik kormány se) marad a segély! Ha már az adófizetők pénzét odaKELL adniuk, nehogy már ne legyen semmi hasznuk rajta. Elhiszi bárki is, hogy a kormánynak, a politikának a fő szempont az emberek lenne és a véleménye a fontos? Ugyan már!
"a költségvetés nagyjából 350 milliárdot fordít családi pótlékra. Emellett 150 milliárd forintot tesznek ki a különféle segélyek. " Nem kis pénzről szól a móka! Ha rajtuk múlna mind az 500 milliárdot Erzsébet jegyben adnák oda. Ha mernék.Persze eljöhet még az is!
Azon túlmenően, hogy mibe adják én nagyobb problémának tartom, hogy vezetőinknek halványlila gőzük sincs az önhibájukon kívül mélyszegénységben élő emberek életéről. Fel sem tudják fogni mit jelent egy ilyen gyerekes családnak 5 ezer forint, vagy néha még 500 forint is. Csak annyit kívánnék mindegyiknek, hogy tudják már meg! Minél előbb!

nemjogasz 2012.05.08. 17:02:30

@qwertqwert: még szép hogy semmi sem volt, hiszen pincérbácsi már a parkolás előtt kiszállt. Sőt, szerintem kiderítik, hogy a rokkant parkoló nem is volt rokkant parkoló, hanem csak a gaz imperialista EU által felbérelt liblsibolsi ügynökök a fasisztákkal karöltve orvul az autó alá festették a rokkantjelzést.

Horizont 2012.05.08. 17:11:13

@nemjogasz:
Istenem legalább ne szólalt volna meg! Tehát ha benne ül az autó vezetője, nem jött egy rokkant sem, ha meg jön akkor tovább gurul az autóval akkor minden rendben van! Gratulálok Pintérnek, na kb. ennyit is néztem ki belőle, vagyis még ennyit se. A sofőrt biztos jól seggbe rúgja.....Pedig a főnökét kéne. Vannak egyesek és kettesek, meg a következmények nélküli ország, meg mi a francnak kéne egy miniszternek jó példát mutatni, meg mi a francnak kéne beismerni bocsánatot kérni! Fogjuk rá a nyuszira......

folyamatábra 2012.05.08. 17:17:34

"(hazai cégek vs. gonosz multik)"
Legalább itt hagyjuk már ezt a demago-iróniát. A multik a profitot kiviszik az országból. (Jobbára.) A hazai cégek itt költik el. (Jobbára.) Sőt, olyan cég is van - pl. a Richter - , amelyik a külföldön termelt profitot hozza Magyarországra. Szóval, ez egy valós és reális szembeállítás, nem valami sima paranoia-fóbia :)

Yasashi Tanuki 2012.05.08. 17:19:10

Laspalmas még valószínűleg nem járt olyan településeken ahol a postánál csoportosan várják a gyerektámogatást és még meg sem melegszik a segélyezett kezében a pénz máris az uzsoráshoz kerül. A segélyosztás estéjén nem lehet aludni mert az ablakba kitett magnóból teljes hangerőn üvölt Bódy Guszti és a többi népszerű szerző, a rászorulók háztartásába ládaszámra viszik a sört és a chipset. Az Erzsébet utalványban fizetett segély a szociális kártya helyettesítője, de a kormánypárt mégse nyúlhatott le egy szélsőjobbos ötletet egy az egyben ezért kivették belőle amitől működött volna és csináltak egy látszatmegoldást. Persze a készpénzben adott segélynél még ez is ezerszer jobb, így legalább élelmiszerre költik és visszaforog a fogyasztásba, nem az uzsorás fog rajta aranygolyós kutyaláncot venni. Biztosan lesz olyan aki készpénzért továbbadja, de ez még az előnye is lehet, hiszen akinek ténylegesen élelmiszerre lesz szüksége az olcsóbban hozzájuthat a segélyezettektől így közvetve az is részesül állami támogatásban aki egyébként az adót fizette.

folyamatábra 2012.05.08. 17:21:38

@Horizont: Ha a vezető a kocsiban ül, tényleg szabad várakozni ilyen helyen, csak át kell adni,ha jogosult jön. Tényleg. Ne élből anyázzunk már.

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 17:24:57

@Yasashi Tanuki: "Persze a készpénzben adott segélynél még ez is ezerszer jobb, így legalább élelmiszerre költik és visszaforog a fogyasztásba, nem az uzsorás fog rajta aranygolyós kutyaláncot venni. Biztosan lesz olyan aki készpénzért továbbadja, de ez még az előnye is lehet, hiszen akinek ténylegesen élelmiszerre lesz szüksége az olcsóbban hozzájuthat a segélyezettektől így közvetve az is részesül állami támogatásban aki egyébként az adót fizette. "

A kettőt kapcsold össze úgy, hogy az uzsorás eladja kétharmad áron a negyedértéken beszámított utalványt, és nem lesz gond a kutyaláncra, viszont a szar megkapja a neki mindenképpen kijáró pofont.

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 17:28:33

@vomit: Mostan, Demszky hiányában, nem tudom, hogy ki a hibás. Így valószínűleg nincs is.

abandi 2012.05.08. 17:34:04

És most akkor összetépik a pajtások a Szarözi féle levelet....
Roppant cinikus a kommunisták kölkeiből gyártott brancs:
Nem tetszett eddig? Faragjuk!
Itt van neked neked a magyar narancs!

mojszipupi 2012.05.08. 17:36:57

A helyi kisbolt csökkentett áron beszámolja bármibe, akár cigibe piába is, majd megveszi rajta az árut a cba ba

abandi 2012.05.08. 17:38:29

@qwertqwert:
Magát már ennyiből is lenyomozták, holnap álmosan fog fölkelni!
Ha....

Horizont 2012.05.08. 17:48:24

@folyamatábra:
Miért gondolod, hogy élből anyázok? Nem szokásom. Gondolod, hogy a rokkant majd kiszáll az autójából és bekopogtat a gépkocsiban egészséges bent ülőnek, hogy ha kérhetem álljon már odébb? Ha nem teszi ezt a rokkant akkor jó magyar szokás szerint jönnek a magyarázatok! Nem láttam, nem gondoltam, nem úgy volt, pont ki akartam már állni......
Nem egyszerűbb lenne ha BE SEM ÁLLNÁNAK egészségesként a rokkantnak szánt parkírozóhelyre????
Ez anyázás?:)

déjá vu39 2012.05.08. 17:49:27

"Ennyire hülye nem lehet senki" - írta a szerző.

Már hogyne lehetne.

Horizont 2012.05.08. 17:52:26

@Yasashi Tanuki:
Ilyen naivitás mellett amivel te rendelkezel Laspalmason bármit számon kérni kicsit vicces:)
Én meg téged kérdezlek, jártál te már kint az életben? A sűrűjében? Vagy a közelében?:)

Yasashi Tanuki 2012.05.08. 19:14:10

@dr. mesterseges szinezek: "az uzsorás eladja kétharmad áron a negyedértéken beszámított utalványt"

Ezért írtam, hogy a fényképpel, névvel ellátott szociális kártya lett volna az ideális megoldás, ahol a segélyezett vásárlásai tételesen nyomon követhetőek lettek volna. Ha jön az alany, hogy éhezik a gyerek akkor rá lehet kérdezni, hogy miért hiszen itt van a kimutatás, hogy ennyi meg ennyi ételt szerzett be. A transzparencia sajnos nem követelmény a segélyezésnél.

2012.05.08. 19:18:13

A zsidó kárpótlásból le kell vonni a cigányok segélyét.
Egy parazita etnikumot is sok eltartani, na de kettőt...

Yasashi Tanuki 2012.05.08. 19:19:32

@Horizont: "Én meg téged kérdezlek, jártál te már kint az életben? A sűrűjében? Vagy a közelében?:) "

Taníts Mester!:)

folyamatábra 2012.05.08. 19:30:40

@Horizont: Bocs, igazad van, erős volt a kifejezésem. De az a helyzet, hogy a szabály tényleg megengedi. Persze, amit írtál, az reális. (Mint ahogyan a lépcsőnfelhozó gépeknél a "Kérje a segítséget!" felirat.) Holott - egy mozgáskorlátozott ismerősöm mondta, hogy nem probléma, mert mindig akad segítőkész ember, aki felviszi, leviszi, segít, szóval ez az ismerősöm mondta, hogy pont az lenne a lényeg, hogy ne kelljen segítséget kérni, hogy csak úgy lehessen, mint egy hétköznapi embernek. Hát persze.
És igen, én is pont ezért nem állok oda, amit írtál. De azt is el tudom képzelni, hogy a kocsiban a sofőr, és pár perc az egész, és figyel.

Horizont 2012.05.08. 19:41:29

@folyamatábra:
Igen az utóbbit (amit írtál) jó lenne elképzelni, de ez itt magyarföld, magyaremberkékkel:)
Nem is akarják beleképzelni magukat (vagy képtelenek rá) egy rokkant életébe, helyzetébe. Mit jelent 3 lépés.... Az ilyeneket beleraknák egy kerekesszékbe 1 hónapra és úgy kéne élnie mintha rokkant lenne. Majd megtudná és megtanulná milyen érzés kiszolgáltatottnak lenni. Ugyanezt tenném a rokkant kártya csalókkal is. Ha már szóból nem ért a magyar......jöhetnének a tettek!
Tehát a szabály nem jó itt sem. Mert ha olyan szabály van ami megenged valami iciripicirit akkor abból az emberek egy elefántnyit csinálnak - a maguk javára:)

nu pagagyí 2012.05.08. 19:50:52

@folyamatábra: Azt megnézném, amikor átadja a helyet, ha szegény rokkant egyáltalán meg tudja állapítani, hogy a nincshelyen egy nemrokkant parkol.

nu pagagyí 2012.05.08. 19:52:28

Szerintem jó ötlet ez az utalványosdi, annyit kellene finomítani rajta, hogy mindenhol mindenre fel lehessen használni és mondjuk legyen a neve forint.

folyamatábra 2012.05.08. 19:54:30

@Horizont: Látod, a rokkantkártya-biznisz is bicskanyitogató, ráadásul gerjesztheti ezt a másik fajta szabálykerülést, merthogy ugye úgyis csalók állnának oda. És akkor innen még el lehetne ágazni a parkolóhelyek kérdése felé is, illetve a mozgáskorlátozott parkolóhelyek olyan praktikus problémája felé, miszerint elég sok helyen fel van ugyan festve, csak éppen nincs kihagyva a hely a kerekesszéknek :(
De attól tartok, a magatartásproblémák a legsúlyosabbak, mert a rendszer technikai problémái némi odafigyeléssel kiküszöbölhetők.

folyamatábra 2012.05.08. 19:56:10

@nu pagagyí: Azt én is megnézném :D
Csak azt jeleztem, hogy a szabály megengedi.

folyamatábra 2012.05.08. 20:01:03

@nu pagagyí: Amióta a családsegítés intézményesült Magyarországon (80-as évek vége), állandó dilemma ez. És szinte feloldhatatlan, hogyan juttass célba egy felelőtlen családban lévő ellátatlan gyereknek szánt fizikai segítséget (ruha, élelem, tanszer etc.) Osztottunk mi élelmiszercsomagot 92-ben Csepelen, és árulták is hetekig a "piacon", de az egyik iskola mégis azt mondja - amelyik például most a dohányzást tiltotta be -, hogy ha megnehezítenek egyfajta magatartást, akkor az mégiscsak a változás irányába hat. Némi igazság ebben is van.

rohadjmegARCgeci 2012.05.08. 20:23:44

@Kivlov: Csakhogy ezek az eltartottak mozgatták eddig a makrogazdaságot azzal,hogy a segélyekből vásároltak.Mivel ez megszűnt úgy 70%-ban csökkent és a többi,így meg lehet nézni a következményeit,hány és hány üzlet zárt be miatta,továbbá a 16%-s adó miatt,ami szintén a kisembereket sújtotta.

rohadjmegARCgeci 2012.05.08. 20:25:23

@folyamatábra: A gyerekekhez a támogatást legkönnyebbn és legbiztosabban mindenképpen az óvodán és az iskolán keresztül lehet eljuttatni,minőségi táplálék és üdültetés formájában.
Máshogy nem.

folyamatábra 2012.05.08. 20:35:21

@Dr. Furia: Well.
De hát vannak a szülők kompetenciájába tartozó dolgok - otthoni étkezés, ruházkodás egyebek, amiben szintén létezik nélkülözés, ami nem szükségszerűen jár együtt a felelőtlenséggel. Ergo létezhet más formában is támogatás, ami célba jut, és olyan is, aminek célba kellene jutnia ugyan, de mégsem - természetesen nem vitatva azt, amit írtál,mert az stimmel.

Blogger Géza 2012.05.08. 20:38:32

@sárkányfő: Még szerencse, hogy a 2002 és 2010 között folyamatosan növekvő GDP arányos államadósságot sikerült kordában tartani az elmúlt 2 évben... Ez.ért mi nem jutunk oda. De valószínűleg 2010 volt az utolsó esélyünk, ha akkor nem jön váltás, most együtt bulzizhatnánk a görögökkel... És ha 2014-ben győzne a szociális demagógia (több pénzt az embereknek a la D-209), akkor megint csak.

Blogger Géza 2012.05.08. 20:39:59

@Szevasztok: Helyette eddig meg francia entitások voltak, akiik még több pénzzel játszadoztak. Az miért volt jobb?

sárkányfő 2012.05.08. 20:48:29

@Blogger Géza: legalább a szavak sorrendjét felcserélhetnéd néha, hogy legalább egy pici különbség legyen közted és a szíjjártós agitprop között...

amúgy meg nyilván kurva nagy bajban volt az ország, hisz azzal kezdte orbán, hogy elengedett évi 500 milliárd szja-t az amúgy is jól keresők számára. piszok nagy szarban szokott lenni egy ország amelyik ezt megteheti.... tudod gézu, a régi nóta: ne a szavakat lesd, a tetteket...

Blogger Géza 2012.05.08. 20:53:16

@sárkányfő: Szíjjártó tőlem idézett volna? Hol és mikor? Linket kérek.

Amúgy meg az igazság fájdalmat okoz, ha ki akarod zárni a tudatodból, sajnálom, ez van. És mindegy, hogy ki mondja...

ruszkaszov 2012.05.08. 21:05:05

@bundi124: Én inkább emlegetném ez ügyben Ausztriát és Finnországot. Valahogy töriből nem nagyon vettük mik történtek arrafelé a második világháború után, miközben Szovjetunió ténylegesen leszarta Magyarországot (egy ideig természetesen). Ha a függetlenedést akkor nem tudtuk megtenni, nem tudom, hogy gondolod, hogy most menne. 20 éven belül nem látok reális esélyt rá, és ahhoz már most kellene tenni valamit, és ezek a mostani beszólogatások nagyon nem segítik elő ezt a törekvést.

sárkányfő 2012.05.08. 21:14:09

@Blogger Géza:
teszed a hülyét, géza...? azt hiszed már nem emlékszünk rá, hogy szíjjártó és kósa együtt, nagyot görögözve döntötte be a forintot? hát azt hiszed olyan ostobák vagyunk mint egy fidesz-zombi? tudod mit, jó kedvem van, kapsz egy orbánt is, csak hogy ne játszd tovább nagy csodálkozó szemekkel a hülyét:
"Magyarország Görögországnál is nehezebb helyzetben volt a kormányváltás előtt,"
fn.hir24.hu/itthon/2012/03/25/orban-magyarorszag-mintaorszag-lesz/

mondjuk minek neked idézet, soha nem volt, soha nem is lesz, hogy te mást szajkóznál mint a síkhülye szíjjártó... saját gondolatod nincs, csak amit kijegyzetelsz a hír tv-ből...

na de legalább egy dologban villantottál némi józan észt: hogy megpróbáltad elsunnyogni az 500 milliárd/éves adóelengedést a tehetősek javára... ezek szerint csak felfogtad a rengeteg eszeddel, hogy ezt nem lehet összeegyeztetni a hivatalos agitprop katasztrófa-kommunikációjával... mert rohadtul ellentmond egymásnak a kettő... viszont így érvek nélkül maradt a kommented, ami így nem más, mint a beismerése annak, hogy nem tudsz mit mondani.
de nem féltelek, ismerlek rég, fogod te azért szajkózni érvek nélkül is a magadét, láttam már ezerszer.

Jurganov 2012.05.08. 21:32:30

@sárkányfő: nem biztos, hogy kinyírják őket ( bár valószinű, hiszen példát mutatnának másoknak)

Gyevibíró 2012.05.08. 21:41:01

Döbbenten olvasom a sok tudatlan hozzászólást!
Először is, az Erzsébet utalványt a munkáltató a béren felül adhatja, ezért is hívják béren kívüli juttatásnak, így igazából nem lehet azt mondani, hogy "amiért megdolgoztam ....."!
Persze, én is a Ti oldalatokon állok és azt mondom, pénzben lenne jó megkapni a bért és legalább kétszer annyi nettó járna mindenkinek, de hááát ...!
A munkáltatónak tudjuk miért jó, mert a bérhez képest kevesebb adót kell fizetnie ugyanakkora kifizetett összegre. Ha ezt a kedvezményt vagy egy részét átadná a dolgozónak, akkor mindjárt kellemesebben nézne mindenki az adott utalványra.
Ami a lényeg lenne, hogy ne ötezer forintot adhasson egy cég kedvezményes adózással, ha nem többet. De, van egy jó hírem mindig van lehetőség hivatalos megoldásra!!!
Munkavállalói oldalról pedig, beváltható (vagy azzá tudjuk tenni) bárhol!
Tanácsadás kérését a cegkoltsegcsokkentes.hu weboldalon keresztül lehet megrendelni.

Blogger Géza 2012.05.08. 22:29:50

@sárkányfő: én egy egyszerű idézetet kértem, nem ömlengést. :) És lehetőleg arról, amit én mondtam, nem valami totál mást. De ez szemmel láthatóan nem megy. :) Nem tudom, neked mi a Ft ideális árfolyama, de most kb 10%kal erősebb, mint 2009 elején, szóval ha neked a Ft árfolyama a legfőbb mérce ( ami persze baromság, dehát igazodjunk hozzád), akkor most tényleg sokkal jobban állunk.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.05.08. 23:05:49

A soha nem dolgozott segílyeseknek lehetne kajában egy részét.Akár rendőri felügyelet mellett.Ha ezután is éheznek vagy "éheznek" ,akkor meg lehet baszni őket.Első esetben a családfőt ha elissza/elcseréli,a második esetben meg a családot,ha nem ténylegesen az éhezés miatt lopnak.
Ha tényleg akarnának javítani a helyzeten akkor kőkemény hatósági ellenőrzések is kellenének.
Rendőr van elég.Legalábbis a gárdista felvonulásokra mindig jut.
Na jóéjt!

sárkányfő 2012.05.08. 23:10:54

@Blogger Géza:
pont ahogy megmondtam erlőre, szajkózod tovább az agitpropot érvek nélkül... de ezen a szinten? már oda süllyedsz kínodban, hogy a lesajnálást ömlengésnek próbálod beállítani? és mi ez a szánalmas terelés? mi ez a süket zagyvaság? ennyire megzavar, hogy tényleg a pártsódert nyomod? így befostál a tényektől? ennyire nem bírsz mit kezdeni a számokkal? hát mit szól majd a gazdid? tényleg csak ennyire futja?
na szavald el jó hangosan háromszor a szíjjártó-öszest, hátha merítesz egy kis ihletet...

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 23:24:00

@sárkányfő: "azzal kezdte orbán, hogy elengedett évi 500 milliárd szja-t az amúgy is jól keresők számára."

Akkor még jó ötletnek tűnt...

dr. mesterséges színezék 2012.05.08. 23:54:23

@ketroot: A művésznő sajnos már nem adhat koreográfiai tanácsokat a probléma rendezésére.

Blogger Géza 2012.05.09. 07:19:32

@sárkányfő: Újabb ömlengés helyett elég lett volna ennyit írnod: bocs, tévedtem. :)

Virág et. 2012.05.09. 07:32:20

@Blogger Géza: Miért pont 2009? Miért nem 2010? Vagy Bajnai már fidesz-kormány volt? Egyébként 2009 év végére 270-re ment le, csak áprilisban a kormányváltáskor (-válságkor) ment picit 300 fölé. A 32x-es euró a Nagy Vezér alatt tovább tartotta magát.

A demagóg intézkedéseidet ("a la D209") a fidesz MEGSZAVAZTA a parlamentben. Gondolom mindenki mellényomott, igaz? Aztán meg a 14. havi nyugdíj Orbán szájából szintén a az elgörögösödés ellen irányult, mi? Szelektív memória.

Kivlov 2012.05.09. 08:06:22

@Dr. Furia:
Akkor adjunk minden munkakerülőnek, inaktívnak egy átlagfizetésnyi segélyt közpénzből és rögtön pörög majd a gazdaság! aha, persze. vicc...

dr. mesterséges színezék 2012.05.09. 09:33:23

@Gyevibíró: 'Döbbenten olvasom a sok tudatlan hozzászólást!
Először is, az Erzsébet utalványt a munkáltató a béren felül adhatja, ezért is hívják béren kívüli juttatásnak, így igazából nem lehet azt mondani, hogy "amiért megdolgoztam ....."!'

Igen, akadnak tudatlanul hozzászólók.
Az Erzsébet kártya köztudottan ingyen van, azt bármelyik munkáltató bárkinek adja, munkaviszony nélkül is.

VT Man 2012.05.09. 11:01:45

@milyen szép a Vértes, ó:
"Egen, a miskolciak kénytelenek lesznek Szegedre utazni, kizárt, hogy helyben találjanak orgazdát, az nem egy olyan hely. Köszönjük, Barbi."

Nem a Miskolciak (vagy inkább valami környékbeliek) utaznak Szegedre, hanem ahol az orgazda és a bolt, ott lesznek beváltva az uzsorás utalványok.
Ami viszont lebukás lesz.

Pl. ha Ózd összes környékbeli településének az utalványa Felsőzsolcán lesz beváltva, mert ott van az orgazda "biznisze", az hamar ki fog derülni.

VT Man 2012.05.09. 11:03:54

@Squid:
"A múlt héten találgatások jelentek meg a sajtóban, amelyek szerint a Tesco elcsalhatott a dolgozói béréből akár hétszázmillió forintot, mivel nem fizette ki a beosztás áttervezése miatt megvalósuló rendkívüli munkavégzés esetén járó pótlékokat."

www.hrportal.hu/c/tesco-kifizettek-a-tulorat-sot-meg-tobbet-is-adtak-20100722.html

Hát, ez nem az a patyolattiszta Tesco!

VT Man 2012.05.09. 11:04:51

"A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közleményben tudatta szerdán, hogy az eljárást azért kezdeményezte a gyáli logisztikai központjának tizenhárom dolgozója, mert a társaság három évre visszamenőlegesen tartozik nekik a rendelkezésre állási díjak kifizetésével. Ezen felül követelik a társaságtól a rendelkezésre állás ideje alatt elrendelt munkavégzésért járó rendkívüli munkavégzésért járó díjukat is.

A szakszervezet közleményében ismerteti: a Tesco az úgynevezett frissáru-kiszállítást végző mintegy kétszázhúsz gépkocsivezetőjének több százmillió forinttal tartozik. Közülük egyelőre tizennyolcan szólították fel a vállalatot az elmaradt pótlékok kifizetésére, és tizenhárman kezdeményeztek a társaság által elismert rendelkezésre állási díj miatt felszámolási eljárást.

Emellett több munkavállaló sérelmezi, hogy 7 hónap alatt több mint ötszáz órát túlórázott, még sem fizetnek neki. Egyikük szintén felszámolási eljárást kezdeményezett a céggel szemben,amely két ügyvédi felszólításra sem reagált, noha a követelést nem vitatta - teszi hozzá a közlemény.
"

Hajrá Tesco!

fogash 2012.05.09. 11:25:12

A május elsejei hosszú hétvégén az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogattunk. Az egy dolog, hogy a családi napijegy 12.000Ft, amiért tul.képpen a Feszty-körképen kívül szinte csak egy mezőn sétálás élménye szerezhető be (na jó, van egy 10 éve változatlan utcakép, egy 10 éve változatlan skanzen, meg volt egy 20-30 perces szittyamagyar lovasbemutató, ami lovas szemmel nézve elég felemás volt).

De hiba csúszott a NER-be, ugyanis a belépőjegyet NEM LEHET SZÉP-Kártyával fizetni, illetve a büfében sem fogadták el az Erzsébet-utalványt!!! Kérem a miniszterelnök elvtársat a parkkal szembeni szükséges retorziókat haladéktalanul megtenni!

borzimorzi 2012.05.09. 11:32:35

@Dr. Furia: Re: "A gyerekekhez a támogatást legkönnyebben és legbiztosabban mindenképpen az óvodán és az iskolán keresztül lehet eljuttatni, minőségi táplálék és üdültetés formájában.
Máshogy nem." Így van. Plusz az a bizonyos elsöprő többség, amelyik arra szavazott, hogy a rászorulók részben vagy egészben természetben kapják a segélyt, azok is pontosan ugyanezt akarták. Valódi természetbeni juttatást, nem ezt a hülye böskét, amelyik az uzsorásnál leszámítolva készpénzre váltható. Egy gyerek se éhezzen, hanem a bölcsiben-óvodában-iskolában kapjon valóban ingyenes és jó minőségű étkezést napi 3x, plusz legyen neki ingyenes az összes tankönyv és az évi 1x-i tanulmányi kirándulás meg évi 1-2 hét táborozás is. A pénzbeli segélyek eltörlendők, mert jellemzően azok az eszetlenek, akik családtervezés helyett csak szaporodnak, azok azt sem fogják tudni beosztani, hiszen azt sem tudták kiszámolni, hány gyereket tudnak eltartani. (A csp is csak egy gyerek után járjon szerintem kp-ban, de a többi után már csakis adóvisszatérítésben. )
A Fidesznek ezzel nem az volt a baja, hogy logikus, hanem az, hogy akkor az ő CBA-s haverjai nem szakítottak volna belőle annyit, amennyi bőven több, mint ami a következő választási kampányra kell majd. Plusz a tuskó sem arról híres, hogy ne keresné a jó kormánykapcsolatokat ugyebár...
Üdv:
b

sárkányfő 2012.05.09. 11:45:25

@dr. mesterseges szinezek: ja, Matolcsy szerint jó ötletnek tűnt... mindenki más szerint igazságtalan, gazdaságilag értelmetlen, stb... ahogy ezt már fél év múlva vissza is igazolták a számok....

de ezzel a szerencsétlen @Blogger Géza: -val nem is ez volt a vita tárgya, azt próbáltam az icipici fejébe belegyömöszölni, hogy ha egy miniszterelnök sápítozik hogy baj van, majd elenged 500 évi milliárdot, akkor hazudik. pont. tudod, a tettek és szavak ellentmondanak egymásnak. de ez a kretén persze csak hablatyol össze vissza, meg vigyorog kínjában, de hát mit is várjuk ettől a szánalomtól.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.09. 13:03:06

Na helló megint, náczik :))))

Délután 3kor beszél Gyurink, a mi Gyurink.
Hölgyeim és Uraim, kedves barátaim, tegyék meg tétjeiket, mennyi, miből, miért és mit fog erre írni Lencsés Úr és baráti köre...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.09. 14:28:31

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): Ha ez így van akkor megvan az első érv a Bözsi MELLETT...(elhatárolódtam magamtól természetesen)

ketroot 2012.05.09. 15:16:27

@dr. Aullah:

Mit keres(ett) Oszkó a WizzAir-ben?!

:D

Blogger Géza 2012.05.09. 17:46:17

@sárkányfő: Jah, értem, ezt a zseniális gondolatmenetet, ha látszik, hogy baj van, fokozatosan szakadunk le nem csak a világtól, hanem a szomszédos országoktól is (ahol jellemzően egykulcsos adó van), ahogy az 2010 előtt látható volt, akkor nyugodtan dőljünk hátra, és véletlenül se változtassunk az adórendszeren! Ez tényleg briliáns, hálistennek a kormányzat nem ezt a logikát követi.

sárkányfő 2012.05.09. 19:02:51

@Blogger Géza: gyogyóskám, ha egy ország a csőd szélén van, akkor NINCS szabad pénz elengedni, pláne nincs évi 500 milliárd. ez ellentmondás, ezt kéne felfognod, de SOHA nem fogod felfogni, mert egy barom vagy. kérdezd már meg a görögöket gyogyóskám, akik tényleg a csődhatáron vannak, vagy már zuhannak is, hogy az elmúlt két évben adókat csökkentettek, vagy növeltek? persze ne kérdezz semmit, mert tök hülye vagy és csak sulykolod tovább hogy csőcsőcsőd, ahogy a szíjjártó benyomta fejedbe. tudod ha valóban csődben lettünk volna, akkor növelték volna az adókat, nem pedig szórják a pénzt.
na de abban igazad van, hogy szép eredményeket hozott az adóelengedés a tehetőseknek, bóvli-bóli-bóvli, meg világrekord ÁFA, meg történelmi gyenge forint, és ha nem hajtogatják, hogy IMF, akkor már télen csődbe mentünk volna, ma is csak az IMF-hitel ígéretét beárazva tarja az ország a víz felett magát, mert a kretének még a manyup kasza elrablásával is szanaszét kúrtak mindent.

Blogger Géza 2012.05.09. 19:32:29

@sárkányfő: Látod, a valóság ellentmond hagymázas ömlengéseidnek, sikerült végrehajtani az adóreformot, még ha megpukkadsz, akkor is. :)

kifordított nagyanyó 2012.05.09. 19:36:17

@Blogger Géza: Húzd ki a fejed viktor fenekéből!Akkor talán rendesen látnád a dolgokat...

sárkányfő 2012.05.09. 20:31:05

@Blogger Géza:
Az adócsökkentés maga a BIZONYÍTÉK rá, hogy nem voltunk csődhelyzetben, azaz Orbán hazudott.
Az pedig, hogy folyamatos félrebeszélsz, arra bizonyíték, hogy ócska fidesztroll vagy.

@kifordított nagyanyó: képtelen lenne rá.

Blogger Géza 2012.05.09. 22:07:35

@sárkányfő: Már most csak az a baj, hogy Orbán nem azt mondta, hogy Magyarország csődhelyzetben volt. Csak azt, hogy a görögöknél rosszabb volt a helyzetünk. Tehát aki itt hazudik, az te vagy. :) No meg kissé hülye is, ha azt hiszed, szerinted az egész költségvetés SZJA-ból áll...

Görögországnak 2009-ben még simán A típusú besorolása volt, miközben Magyarországot az év elején már BBB- -ba tette az S&P.

index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/30/leminositettek_magyarorszagot/

Tehát több fokozattal a görögök alatt voltunk. Mára ez a helyzet megfordult...

2009-ben Magyarországon 6-7% közötti GDP csökkenés volt, míg a görögöknél csak 2%.

Szóval mielőtt ömlengesz, talán jöjj tisztába a tényekkel...

sárkányfő 2012.05.10. 00:13:32

@Blogger Géza:
Te még annál is hülyébb vagy mint hittem :D Máskor maradj az ostoba vigyorgó félrebszélésednél, mert a tények világában csak magadat égeted szanaszét :D

A görög válság, csődközeli helyzet már lassan negyedik éve tart, és csak azért, mert a "csőd" szót kihagyta Orbán, azért még mindenki tudja pontosan hogy miről beszélt :) De nesze, kretén barma, itt van Orbán személyes szóvivője, aki ki is mondta azt a szót, amibe ostoba módon belekapaszkodtál, és amit oly könnyű elővenni:
"Pénteken délután zuhanni kezdett a forint Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő sajtótájékoztatója után, amin a politikus azt mondta, hogy nem voltak túlzók Kósa Lajos csütörtöki, államcsődről szóló szavai."
www.origo.hu/gazdasag/hirek/20100604-kosa-szijjarto-nem-tulzas-allamcsodrol-beszelni-magyarorszag-eseteben.html

A dátumot figyeld, istenbarma: 2010.06.04. Azt hiszed elfelejtjük? Azt hiszed nem emlékszik mindkei nagy kósa-szíjjártó ámokfutásra? Te tényleg ennyire osotba vagy?

És mint a cikkben írják, ez már akkor is baromság volt... na nem mintha nem tudná bárki, akinek van iq-ja...

Na és akkor ezek után, hogy tisztáztuk a tényeket, ismét visszatérhetünk a lényegre: VALÓDI csődhelyzetben nincs egy ország sem, amelyik hatalmas méretű bevételkiesést enged meg magának... tehát magukat cáfolták... tudod, a blabla, meg a tények ellentmomdása... ezt hívják hazugságnak.... na nem mintha csak ebben hazudtak volna... De a te retardált agyad mindent beszippant ami a fideszből jön ész és gondolkodás nélkül....

Persze gondolom ez a cikk sincs, meg oligarchák sincsenek, meg megszorítások sincsenek, ugye kreténke? :) tagadod a valóságot ugye?

Azt már nem is mondom, hogy az akkori görög számok - mint ma már közismert- végig hazugságok voltak, a helyzetük mg rosszabb volt, szóval erre ma már hivatkozni ma már nem is csak sima hazugsűg, de dupla hazugság...

És az is jópofa, hogy a hitelminősítőkre hivatkozol, ezek szerint adsz a szavukra... ekkora, újabb öngólt... akkor ezek szerint elismerted, hogy ma sokkal rosszabb állapotban van ország, mint két éve volt, hiszen ma már mindehol bóvli a minősítés... a CDS 500 felett, kormányváltásokor fele ennyi sem volt...

Gézuk, térj vissza a félrebeszéléshez, meg a bárgyú, erőltetett kínvigyoraidhoz, ez illik hozzád, a tényeket meg ne forszírozd, mert csak cáfolnak téged...

Blogger Géza 2012.05.10. 06:48:51

@sárkányfő: Szóval kiderült hogy hazudtál, ezért te utólag beleszősz olyan szavakat Orbán nyilatkozatába, amelyek nem voltak benne. Zseniális! :)

De a te esetedben inkább kezdjük az alapoktól... Azt sikerült már felfognod, hogy nem az SZJA az egyetlen bevétele a költségvetésnek?

Virág et. 2012.05.10. 07:56:59

Tehát ha a miniszterelnöki szóvivő mondja valamit egy szóvivői sajtótájékoztatón, akkor az a szóvivő saját magánvéleménye és nem a miniszterelnöké, aki nevében ugye egy hivatalos rendezvényen szóvivői minőségben nyilatkozik.

Ma is tanultam valamit.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.05.10. 08:43:29

@Virág et.: Ahol az egyik kormányszóvivő képviselőként szólítja fel a kormányzatot, hogy gondolják újra a telefonadó bevezetését, a másik meg ugyanebben a minőségében egyenesen a miniszterelnököt kéri fel arra, hogy tartózkodjon a Nabucco vezetékkel kapcsolatos elhamarkodott kijelentésektől, ott én már nem tudok meglepődni ilyen apróságoktól.

sárkányfő 2012.05.10. 10:22:16

@Blogger Géza:

Úgy tudtam, hogy le fogod tagadni a valóságot, előre megmondtam :D és szépen ahogy kell, pontosan azt csináltad, amit írtam: elhazudod a tényt, hogy Szíjjártó Orbán személyes szóvivője :D Istenem, milyen érzés pofán köpni magad?

Hajtogathatod ezer évig, a tények, tények. Ráadásul nem csak a szóvivőjén keresztül hazudta a katasztrófa-balblát Orbán, hanem a saját seggszájával is:

" Orbán szerint 2010 májusában közelebb álltunk a csődhöz, mint Görögország."

hvg.hu/gazdasag/20120308_orban_mikik

Na, ezt is el fogod hazudni? :D
Na, akkor Szíjjártó az előbb idézett nyilatkozatában a főnöke álláspontját mondta, vagy csinált egy személyes fülkeforradalmat és szándékosan rátört nemzetére? :D
Utolsó esélyed, hogy ne maradj gyáva szar senki: szépen elnézést kérsz amiért elhazudtad a valóságot.

Vedd már észre: védhetetlen védsz, droid! A csődkommunikációs, görögöző hazugságok visszatérő elemek a fidesznél, és az az egész az elejétől a végéig hazugság! És nem csak az szjt-t engedte el a "csőd szélén" tántorgó országban Orbán, de még bevásárolt 500 milliárdért a MOL-ba is! Hű de nagy baj lehetett, ha így szórta a pénzt!

És ha akkor csőd közelben voltunk, akkor most sokkal rosszabb a helyzet, 2010 tavaszán 200 (!!) pont alatt volt az ország kockázati felára, most fél 500 felett van! Az általad is hivatkozott hitelminősítők mind bóvliba csaptak minket!
Orbán folyamatosan hazudik, és nem csak ebben!

@Virág et.: Gézukától sokat lehet tanulni :D
Mondjuk arra jó volt ez a szánalmas Schmitt-korszak, hogy már tudom milyen lelki alkat az az ember, amelyiknek egyszerűen nincs saját akarata, véleménye, identitása, gondolata, semmi, és a tátongó űrt a fanatikus Orbán-kultusszal tölti ki. Valahol sajnálom a szerencsétlen páriákat, lényegében szektát alkotnak.

sárkányfő 2012.05.10. 10:23:56

@sárkányfő:
* "most fél 500 felett van" = "most fél éve 500 felett van"

dr. mesterséges színezék 2012.05.10. 13:01:32

@Blogger Géza: "sikerült végrehajtani az adóreformot, még ha megpukkadsz, akkor is. :) "

Sikerült, csak legyen (ulláccik, van) elég fantázia visszaadóztatni az ezáltal beszedetlent, és az akció felárát.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.10. 15:55:00

@jo.e: Te mondád...
Egyébként megjegyzem, hogy miután a boltban nincs rögzítve (nem is lehet, hacsak Simicska nem csinál erre egy jó rendszert néhány száz milliárdért), hogy melyik pénztári tételt fizették utalvánnyal, piát egyszerűen lehet rajta venni.
Ettől kezdve miről beszélünk?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.10. 16:01:55

@Blogger Géza: Gratulálok az adóreformhoz. Ettől az ország ugyan tönkremegy, eredménye nincs, viszont már 50 (ugye észrevetted, hogy nem 51) kisadó van csak. Ez volt az adóreform?

Blogger Géza 2012.05.10. 19:06:45

@sárkányfő: Ez olyan szánalmas. :( Hagyd abba, borzasztóan égő.

Blogger Géza 2012.05.10. 19:08:46

@Kuviklacz: Szerintem egy általános 16%os SZJA 10%-os társasági adó és kevesebb adónem továbbá a jövedelmi helyett a fogyasztási adók előtérbe kerülése igenis eredmény.

Blogger Géza 2012.05.10. 19:14:31

@sárkányfő: De még egy utolsó gyógypedagógiai kísérlet: Ha az A országot A minősítéssel minősíti a legnagyobb hitelminősítő, tagja az elitklubnak tekintett eurózónának, és mindössze 2%-kal csökken a gazdasága, míg B ország másiké 6-7%-kal, több kategóriával rosszabb a besorolása, és esélye sincs belátható időn eurózóna tagnak lenni, akkor melyik áll rosszabbul?

Ki hazudik, aki azt állítja, hogy B ország sokkal rosszabb helyzetben volt, vagy aki ezt az állítást kimondót lehazugozza?

sárkányfő 2012.05.10. 22:31:10

@Blogger Géza:
Te hazug, szánalmas fasz. Te magad röhögtél rajtam még kommenttel ezelőtt, hogy Orbán nem is mondta, hogy csődhelyeztben volt Magyarország.
Idézlek:
"Szóval kiderült hogy hazudtál, ezért te utólag beleszősz olyan szavakat Orbán nyilatkozatába, amelyek nem voltak benne. Zseniális! :)"

Ezek után az előző kommentemben természetesen ezt a hazugságodat is cáfoltam. Könnyű volt. csak beidéztem Orbántól is a szövetet, nem csak a személyes szóvivőjétől.

Erre te, utolsó szar, mivel jösz? Nem azzal, hogy bocs, igazad volt, bocs, végig hazudtál, hanem minden átmenet nélkül elkezded bizonygatni, hogy, ja, ha Orbán ilyet mondott, akkor nyilván igaza volt. (A számaid is hazugok, és főleg terelés, pl. 160%-os görög államadósságot nem is említed, stb., nemzetközi konszenzust a görög helyzetről sem említed, semmi különös csak a szokásos hazudozásod). Az hogy eddig épp az ellenkezőjét állítottad, meg gúnyolódtál, és folyamatosan cáfoltalak, na az le van szarva a részedről. De hát épp ezért vagy te egy utolsó geci fidesz troll.

És persze az eredeti állítással is (ismét) önellentmondásba keveredtél, hisz ha valóban akkor baj volt, mint most próbálod ismételten hazudni, akkor ismét ellentmondásba kerül (értsd: hazugság) a kamu katasztrófa-hiszti az hatalmas adóelengedéssel, a MOL-vásárlással.

Már teljesen belekavarodtál az egymással is ellentmondó hazugságaidba. Azt se tudod mit hazudj már...

BPO654 2012.05.10. 23:07:23

@Blogger Géza: A hitelminősítőket meg az minősíti, h minősíthetelenül sehogy nem jelezték előre a válságot, pl a Lehman csődöt amivel még Sorost is átverték, stb stb a görög kötvényekre magas oszt-ot adtak mint minden szarra még a válság előtt. Európai meg nem lesz mert drága az unió nem ad rá pénzt.

Blogger Géza 2012.05.11. 05:16:27

@BPO654: Ebben van valami, de egy adott pillanatban a legtöbb piaci szereplő mégiscsak azokra vet egy pillantást első körben. Tehát jogos a csődtől való távolságot illetve közelséget ezzel mérni, bár teljesen objektív mérőskála természetesen nincsen.

Blogger Géza 2012.05.11. 05:18:05

@sárkányfő: Be kell látnom, hogy a gyógypedagógiai kísérlet kudarcot vallott, fordulj szakemberhez mielőtt vértolulásban összeomlasz. :)

Blogger Géza 2012.05.11. 05:27:21

@sárkányfő: Jah és elfelejtettem, hogy magyarul sem tudsz, ez már múltkor is kiderült. :)

Még egy utolsó nyelvlecke erről a számodra elsajátíthatatlan nyelvről (ez látszik a szókincseden is, állandóan csak a hülye, szar és hazudik ismétlődik) egy hozzád méltó tanpéldával: az, hogy valaki a pöcegödörbe van, vagy hogy közelebb áll a pöcegödörhöz, mint a másik, az nem ugyanaz a kijelentés. :)

Második lecke: Aki meg ugye más szájába olyat tesz, amit ő nem mondott, az ugye hazudik.

Harmadik lecke: Japán adóssága meg a GDP 200%-a, USA-nál meg 100%-a még sincsenek csődhöz közeli helyzetben.

A többit tanuld meg mástól, én meguntam.

kifordított nagyanyó 2012.05.11. 10:00:07

@Blogger Géza: Neked is lesz egy nyelvlecke.Vikike hátsóján majd gyakorolhatsz.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.11. 10:28:47

@Blogger Géza: Plusz ami az SzJA-ra kiegészítő adóként rájön, meg a társaságiadó-emelés, amit most meghirdettek.
Egyébként meg vívmánynak vívmány, de nem eredmény (merthogy káros).

sárkányfő 2012.05.11. 17:51:46

@Blogger Géza:
Helló te nagyon hülye, jó hírem van, még mindig nem mondtam re róla, hogy legalább azt megértessem veled, hogy ha hazudni akarsz, akkor ne hazudj úgy, hogy a hazugságaid egymással is ellentmondásban vannak. Érted? Nem érted, dehogy érted, hogy is értenéd. De én segítek neked: vagy azt hazudod, hogy Orbán nem mondta azt, hogy Magyarország rosszabb helyzetben volt 2010-ben, mint a görögök, de akkor nem kell féligazságokkal kavarnod, mert semmi értelme. Nem kell bizonygatnod, hogy 160% nem sok, hisz minek? A baj persze ezzel csak az, hogy Orbán mondott ilyet, mint már linkeltem többször is, sőt ami azt illeti, tegnap is mondták, szóval ezzel (is) kurvára beégtél. A másik, hogy elkezded bizonygatni, hogy de-de-de-de igenis szarabb helyzetben voltunk mint a görögök, és milyen kurva nagy igazságot mondott Orbán. Ez sem igaz, könnyen cáfolható, de pont az ellenkezője a másik állításodnak.
Ráadásul - erősen koncentrálj, persze úgyse érted meg - az általam már bizonyított-linkelt állítás, miszerint hazudta és azóta is hazudja újra ezt a görög-csőd-balbla kamut a Fidesz és Orbán, ezt totál cáfolják maguk a kormányzati intézkedések, sok száz milliárdos pénz-elengedések. Ebből kimosni nem tudod Orbánt, ha beszarsz is az erőlködéstől, mert ezek bizony ellentmondásban vannak egymással.

Majd én elmondom neked mi volt: nem voltunk sem szarabb, sem hasonló helyzetben mint a görögök, nem voltunk csőd szélén sem, Orbán a hozzád hasonló, bálványimádó, bármit beszopó barom kretének miatt hazudozott és hazudik folyamatosan. Hazugsága cáfolható, könnyedén.

Úgy általában is Orbán napi szinten hazudik, és te, aki istenként imádod, eddig is beszoptad az összes abszurd baromságát, és a jövőben is be fogod szopni, mivel egy retardált idióta vagy. Be fogod szopni azt is, hogy nincsenek megszorítások, nincs tandíj, nincsenek oligarchák, stb. Mindent beszopsz, mivel nem is gondolkodsz, csak tátott szájjal nyáladzol Orbán minden szavára. De ettől még a valóság cáfolja a hazugságokat. Te viszont ideális szekta-tag vagy, Orbán ha akarna se tudna olyat mondani, amit te nem szopsz be, légyen az bármekkora ökörség. Ha tehát nem akarod magad napi 24 órában égetni, akkor ne akarj érvelni, meg ne gyere számokkal, mert csak a saját megszégyenülésed fokozod tovább, hanem csak maradj a hozzád annyira illő nyegle beszólogatásoknál és kínvigyoroknál, ez való neked.

trillian9m 2012.05.11. 18:02:09

@sárkányfő: ez a szó, hazudni - egy szörnyű horog (Berne / Emberi játszmák)
kedves sárkányfő, ne hagyd magad, hogy belehúzzon ebbe a játszmába. még akkor sem, amikor tudod (és tudjuk), hogy vitapartnereink elferdítik a dolgokat.

(szerintem a szó igazi karrierje az öszödi ügy után kapott lendületet, ha egy MN publicisztikát olvasol, hemzseg tőle.)

a legjobbakat!

sárkányfő 2012.05.12. 18:28:21

@trillian9m: Értelek én téged, de szegény Berne se sem a magyar viszonyok alapján írta a könyvét, nagyot nézett volna ha idekerül. Itt ugyanis sokkal rosszabb a helyzet. Egy-egy hazugságba a szellemi megnyomorítottak mindenüket beleadják, ez számukra identitás-kérdés, és tulajdonképpen nem is hazudnak a szó szoros értelmében, ők szentül hiszik hogy amit mondanak az igaz, és az hazudik, aki szerint a valóság vagy a sima józan ész nem igazolja vissza az ő szektájuk vallását. Ahhoz, hogy valaki ide eljusson, ahhoz már nagyon el kell, hogy távolodjon a valóságtól, de sajnos ezzel együtt sem tudom őket sajnálni, mivel végtelenül agresszívek és gátlástalanok, és morális felmentést adnak magunknak mindenre a cél-szentesít és a morális felsőbbség alapján. Tömegpszichózis, érzelmi kötődés, mesterségesen felkeltett, irányított, és folyamatosan karbantartott gyűlölet, és hasonló tébolyok vannak ebben az országban, kész diliház, a durvábbik fajtából, és Orbánt a hívei csakugyan egy új istennek vagy megváltónak látják, még ha ezt ilyen nyíltan ki sem merik mondani. (Extrém helyzetben, pl. Schmitt lemondásakor csak kibukott belőlük egy kis jézusozás, pedig Schmitt közel sem áll a vallásuk csúcsán, szóval el lehet képzelni mit gondolnak Orbánról). Ha Orbánról szól egy kritikus poszt, tisztán érezni, hogy még a szokásosnál is mélyebbről feltörő indulattal, még vastagabb gyűlölettel jönnek a trollok védeni az istenüket. Kompakt, zárt világ ez sajnos, mint egy vallásé, belülről minden passzol és logikus, csak hát eleve hazugság az egész, ebből embert kiszedni szinte lehetetlen. Az embereket könnyű manipulálni, ha érzelmileg elkötelezettek, akkor már bármit megtesznek és hisznek, és egy-egy ellentmondásra való felhívásban egész hitük, vallásuk, identitásuk, lényük alapját megrengető támadást látnak, és addig logikáznak, meg önámítanak, amíg ki nem hoznak logikusra minden süket baromságot, addig relativizálnak, amíg megengedhetővé, vagy kisebb bűnné válik minden saját bűnük, és így tovább. ez van. ez a szerencsétlen flótás akit itt olvashatsz fent, tipikus, klasszikus példánya ennek a típusnak. mindene az orbán-imádatra és ellenség-gyűlöltre épül. orbán szavában ellentmondás nem volt, nem lesz, aki ezt mondja hazudik. nem véletlenül írtam neki, hogy orbán soha nem tudna olyat mondani, amit neki nem tetszene, ez tényleg így van. ha valaki ebben az állapotban töltött éveket, vagy évtizedeket, szerinted képes lenne szembenézni azzal, hogy egy nagy hazugságra épített mindent? nem is akar... már rögzültek az érzelmei, imádata és gyűlölete. sajnálom, de sokkal mélyebb/durvább pszichózisokról van itt szó, mint szegény Berne könyvében, akit amúgy nagyon tisztelek, jó a könyve, csak nem igazán passzol ide.

trillian9m 2012.05.12. 20:21:00

igen, igen, igazad van. amikor közelről és a vitából belülről nézed, akkor szegény Berne, meg minden. de kijjebbről nézve más is látszik.
ezt a dolgot (hazudni, hazugság) egy ideje nagyon tudatosan használják. például az általad is írt gyűlölet-karbantartásra.
eszembe jut egy BZS írás az MN-ben. nincs gyomrom most megkeresni, de ha szeretnéd, rávetemedem. arra emlékszem csak, hogy több helyen is ez volt benne: "hazudtok, drága barátaim". egyrészről olyan volt, mintha ilyenkor azt mondta volna az övéinek: "hajrá fiúk, ne kíméljétek őket." másrészről meg: "nyilvánvaló, hogy kizárólagosan az ellenség (nem-jobboldaliak) hazudik - mert ez a legfőbb jellegzetességük, innen lehet megismerni őket." vitapartnered nap mint nap ilyen cikkeket olvas. számára többek között ezért is érthetetlen, amit mondasz. (tudom nemcsak ezért, de ezért is) reménytelen, hogy meggyőzd.

a témában inkább egy másik, számomra érdekes cikket ajánlok, lehet, hogy ismered:
magyarnarancs.hu/belpol/csak_be_kell_dobni_a_horgonyt_-_siklaki_istvan_szocialpszichologus_a_ragalmazas_technikajarol-75387

sokat megértettem ebből magamról is (néha érthetetlen módon miért fogadok el és rendezek "logikus rendbe" valójában kínos dolgokat...) és talán azokról még többet, akik máshogy gondolkodnak.

egy ideje feltűnt a hozzászólásokat olvasva, hogy van valaki, aki a dolgokról hozzám nagyon hasonlóan gondolkodik - csak éppen pontosabban fogalmaz. Te vagy az.

sárkányfő 2012.05.13. 14:43:21

oh, nagyon köszönöm, egész zavarba hoztál ;) pedig mostanság egyre pongyolábban írok, már nincs türelmem evidenciák magyarázáshoz, meg néha belesüllyedek ilyen idiótákkal való méltatlan csörtékbe is, mint ami itt is volt fentebb. de azért igyekszem :)
a bzs írást, kösz, ne keresd meg, nem vagyok mazochista.
a belinkelt interjú viszont egy élmény volt, köszi! mindig tanul az ember. érdemes ilyeneket olvasni, mert így szépen lassan kikristályosodik miből is áll pontosan az a pszichés örvény, ami beszippantotta jó pár honfitársunkat, milyen a természete és belső logikája. ha tudjuk, talán könnyebb lesz ellene védekezni. ennél főleg a csoportgondolkodásos részre kaptam fel a fejem, mostanság én is erre figyelek, látványosak a tünetek, pont illik rájuk. de fenntartom azt is, hogy a vallás, vallásosság világából is meríthető nagyon jó hasonlat erre.

trillian9m 2012.05.13. 19:12:43

@sárkányfő: igazán nem akartalak zavarba hozni :-)
egy kis változás mintha tényleg lenne, de nem pongyolaságnak nevezném. inkább mintha a tárgyilagosság/indulatosság skálán csúszott volna a potméter az utóbbi időben. még nem vészes.

ezt valamikor a zseniális tipo miatt gyűjtöttem be:
typeverything.com/post/4232125913/typeverything-com-we-not-me-poster-by
de egyre több értelmezés áll elő belőle, különösen a ragozást változtatva. (persze, akkor már képileg nem lenne ilyen gyönyörű :-) itt is van aktuálisa.

sárkányfő 2012.05.13. 23:26:43

@trillian9m: te jó ég, te tényleg követed miket firkálok, hűha, engem figyelnek! :D a legfrissebb fejlemény, hogy az indulataim lassan apátiába fulladnak... végül is várható volt, logikus, ez is csak pszicho. no de ennyit rólam és szerény személyemről.
a belinkelt cuccost köszi, úgy jó ahogy van.

csaó, és kösz a halakat ;)

trillian9m 2012.05.14. 19:21:04

@sárkányfő: :D
ó, ne aggódj, nincs szó figyelésről, maximum felfigyelésről :D leginkább csak olvasgatom a fórumokat és időnként a résztvevők és reakcióik (pro/kontra) érdekesebbek a témánál. eközben tűntek ki a hozzászólásaid. ennyi.

a korábban ajánlott cikk is valami ilyesmi miatt ragadott meg annak idején. a jelenség érdekel. szeretném érteni. rossz ebben a kettészakítottságban élni, a környezetemben naponta a bőrömön érzem és időnként elég rosszul érint. pedig a véleményemet a szavazóurnának tartogatom és nem keresek konfliktusokat.

az apátiát pontosan értem...

minden jót, meg Minden :-D

süti beállítások módosítása