Skip to content


       Szűrés lista

"The crisis is over" - Tényleg, Gyuri?

Édes Istenem, köszönöm!
Annyi csodálatos Heti Válasz publicisztika, gazdasági fórumon tartott emlékezetes felszólalás után (simplicity, agysebészet, a siker láthatatlan) végre úgy látszik kezd beindulni Gyuri nemzetközi felemelkedése is. Most már a jó isten sem menti meg attól, hogy nemzetközi mém legyen.

gyuri2.jpgMatolcsy interjút adott a CNN-nek, úgy látszik már hajlandóak vagyunk leülni a puccsistákkal is. Gyurit Richard Quest kérdezgette, aki profi újságíró, 25 éves pályafutása alatt dolgozott a BBC-nél, majd 2001 óta a CNN riportere. 

Angol tudás nélkül is tökéletesen szórakoztat a videó, elég Matolcsy arcát, mimikáját és felejthetetlen szemjátékát figyelni:




The crisis over -  a válságnak vége (00:39), indította bivalyerősen a beszélgetést Gyuri.

21694100.jpg- Quest: A magyar gazdaság több mint egy százaléknyit zsugorodott az első negyedévben, ami a legrosszabb mutató az unióban.
- Matolcsy: viszont a tavalyi év utolsó negyede az egyik legjobb volt az EU-ban. Ez egy átmeneti időszak a magyar gazdaság számára. A jövő évben, hadd mondjam így: erős gazdasági növekedési mutatóval fogunk rendelkezni. Ez az év egy kicsit rizikós, ebben igaza van. (This year is a little bit risky.)

- Quest: A magyar kormány túlságosan innovatív és túlságosan kreatív, és hogy sok közgazdász szerint a magyar gazdaság rossz úton halad.
- Matolcsy: A kormánynak nem konvencionális, sőt, nem ortodox eszközök felhasználásával sikerült megvalósítania egy sikeres konszolidációs programot.

- Quest: Súlyosan tévednek-e azok, akik szerint Magyarország gazdasági katasztrófa felé halad?
- Matolcsy: Teljes mértékben. Ez képtelenség. Ez képtelenség. A magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz. (02:27)

Pólóra nyomtatnám, annyira szép:
"The Hungarian fairytale or the Hungarian example will be a succesful one in a year time."

- Quest: Magyarországnak meg kell hátrálnia a központi bank kérdésében, és ezt minél hamarabb teszi meg, annál előbb száll le mindenki önökről.
- Matolcsy: A magyar központi bank száz százalékig független.

- Quest: A növekedés üteme lassú, a munkanélküliségi ráta magas, és hogy a deficitet csak füst és tükrök segítségével lehetett csökkenteni, és hogy az egykulcsos adó csökkentette az adóbevételeket.
- Matolcsy: "All coins have two side" - válaszolt lényegretörően Matolcsy a tényeket tartalmazó kérdésre.

Gyuri egy igazi hungarikum, én betenném a Nemzeti Értékek Piramisába.
Még több interjút, csak bátran, Neked van igazad, ne add fel!!!

Az egyik olvasót máris megindította ez a szomorú-szép mese, íme Gyuri bácsi, a jótündér keresztapánk:

matolcsy_1.jpg

Címkék: cnn matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr594572999

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy a CNN-nek: megynyerjük a Foci Európa Bajnokságot (+videó) 2012.06.08. 21:03:27

  Matolcsy György: Ahhoz, hogy felfejlesszük a magyar labdarúgást, egy csomó unortodox módszereket használtunk. Az Európa Ligában először alkalmaztuk a saját kapura támadás taktikáját, az előretolt kapust, a szögletrúgásból indított hazaadást, stb...

Trackback: Szamárpadban 2012.06.08. 15:09:03

 Szamárpadba ültette hazánkat az Economist az Orbán-kormány kétéves tevékenysége alapján Oké, lehet mondani, elmútnyócév, Gyurcsány a hibás, válság van, volt jó negyedévünk is, de a külföldi elemzők nem osztják teljesen ezeket a magyarázatoka...

Trackback: Magyar tündérmese a hazai gazdaság 2012.06.08. 13:11:40

Gazdasági miniszterünk csodálatos nyilatkozata szerint vége a válságnak Magyarországon.  Nyilatkozta mindezt a CNN-nek.  Forrás: CNN Szerinte ugyanis a magyar gazdaság átmeneti állapotát éli, és jövőre jön a kánaán, a csoda. Richard Quest egy n...

Trackback: Orbán Viktor sokkos állapotba került 2012.06.08. 10:57:29

Orbán Viktor tegnap délután sokkos állapotba került, miután számos hivatalos forrásból is megerősítették, hogy ő valójában nem a Magyarország című teleregény egyik sztárja, hanem ténylegesen kinevezett miniszterelnök.  ÁLHÍR   Orbán munkatár...

Trackback: Hívd meg te is Áder Jánost – Nyerj brüsszeli utat vagy Barikád előfizetést Morvai Krisztinától! 2012.06.08. 10:53:59

Morvai berágott Áder képmutató látogatásán Schweitzer főrabbinál és felhívást tett közzé: aki úgy érzi, őt is érte már jogsértés, hívja meg magához ő is Áder Jánost és nyerjen brüsszeli utat vagy egy éves Barikád előfizetést. A pályázati felhívás telje...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.06.08. 09:50:37

Unortodox gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám MSZMP-s és “demokrata” múltja alatt is sokat igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.06.08. 16:13:03

@Trackback: Tudod ki ez a Larry Summers? 2008-as bedőlés egyik legfőbb okozója, úgyhogy nem tudom, hogy lehet-e neki hinni vagy sem, illetve ezúttal kinek a fenyegetéseit tolmácsolja.

TRattler 2012.06.08. 16:17:00

Nekem teljesen a Monthy Python "Halott Papagáj-os" epizódja ugrott be...de rokonítható a helyzet a "Macskaösszezavaró Kft.-s" témával is. :-)
www.youtube.com/watch?v=XFbEGH_Y6E4
www.youtube.com/watch?v=oZQpRAC_uJE

Secnir 2012.06.08. 16:17:56

@protézisesh:
szűrsz? azta, de komoly.
szerintem te vagy itt az első.
ha viszont tanulni akarsz, azt ne itt tedd, hanem mondjuk a közgázon.
valaki válaszoljon már erre a kommentre, hogy protézises is lássa, annak ellenére, hogy szűrt :D

2012.06.08. 16:18:15

Nem olvastam ezt a blog-ot csak a címét, nem lepődnék meg, ha a miniszter úr nem mondott volna ilyet. Liberálisok szoktak hazudni, elég gyakorta.

Én viszont saját fülemmel halottam, a héten Gyurcsány "szakdolgozat lopó" Ferkét azt mondani debil nyugdíjasoknak tartott előadásában: hogy: A válságnak vége!

Szóval így higyjünk a szegény elnyomott liberális médiumok fröcsögésének!!!!

Kabbe (törölt) 2012.06.08. 16:21:11

még pár ilyen idióta, és a Balkán is lehagy bennünket. hajrá.

Ironfist 2012.06.08. 16:29:39

@Lindalinda:
Tehát nem olvastad, de fikázol. Gratulálok. Fideszesek szoktak ilyet, elég gyakorta.
Másrészt a Gyurcsány nem lopta a szakdogáját, nincs rá semmiféle bizonyíték, hogy így tett volna - per pill ez csak fideszes karaktergyilkosság (fideszesek szoktak ilyet... elég gyakran...). Viszont Schmitt Pál pedig egyértelműen lopta a sajátját, szemmel láthatóan is, és a bíróság kimondta, hogy ez így is van. Tehát egy fideszes lopott, és hazudott. Fideszesek végülis szoktak ilyeneket, elég gyakran.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.08. 16:29:46

@protézisesh: Magyarországon a ker. bankok hitelkihelyezéseinek java részéhez nem a betétek, hanem a külföldön felvett frank- és euróhitelek szolgáltak fedezetül, mint azt te is tudod... tehát hatalmas a szabad betétállomány, és ezt bizony az MNB-nél parkoltatják a bankok (persze valóban csak egy részét, de az is rengeteg). Másrészt mivel a kp. kivételével az összes zsét a bankok kezelik, a kihelyezett hitel is, hacsak nem viszik a pénzt külföldre, visszakerül valami bankba előbb-utóbb, nemde? Egyébként tényekről beszélünk, nézz már utána... honnan a fenéből lenne az MNB-nek ennyi saját pénze? Az MNB saját tőkéje pár százmilliárd forint, az esetleges nyereséget meg az állam javarészt elvonja, tehát nem képződhet tízezermilliárdos tartalék.

A devizatartalék meg három okból nőtt ilyen mértékben:
- egyrészt a fizetési mérleg szufficites lett (mert a válság miatt behalt a belföldi kereslet, behalt az import is), tehát több deviza áramlik be, mint ki, és ennek egy jelentős részét az MNB-nél váltják be forintra; ez évi több milliárd euró
- az EU-s pénzeket a kormány az MNB-nél váltja be forintra, ez is évi több milliárd euró
- plusz felvettük az IMF-hitelt (20 milliárd euró az EU meg a világbank pénzével együtt), a kormány azt (ill. a forintban felhasznált részét) is az MNB-nél váltotta be forintra

Ezek összességében messze felülmúlják azt az egy-két-három (nemtom, mennyi) ezermilliárd Ft-ot, amit a bankok kivonhattak, ráadásul azt a pénzt a bankok aligha az MNB-nél váltották vissza devizára, sokkal inkább a bankközi devizapiacon (gyengítve ezzel a Ft árfolyamát).

És valóban nem éri meg euróban tartani a tartalékokat, ahogy te is mondod, az MNB-nek jelentős vesztesége van ezen az egész bizniszen. Fedezetet a bank saját tőkéje, eredménytartaléka stb. nyújt, ha meg még nagyobb lenne a veszteség, akkor a tulajdonosnak (a magyar államnak, költségvetésnek) kellene a zsét kicsengetni. (Korábban, amikor az MNB évekig nyereséges volt, rendszeresen fizetett be a költségvetésbe pénzt osztalékként.)

Mérges 1234 2012.06.08. 16:38:42

@Lindalinda:

T;nzleg mondja, meg mond sok más baromságot is.

Ja és peresz ha nem lenne feltételes mód és jővőidő végig kusolna.....

MAtolsy egy barom, ezt még a Fideszes emberkék is tudjék, taán csak a droidok nem vették még észre

3F 2012.06.08. 16:50:07

Annyira szánalmas,hogy ilyen sokan elhiszik amit ezek hazudnak csak azért ,mert nemzeti színben folytatják az emberek kifosztását és mert végre lehet zsidózni.Mert mindig akad a környéken egy ugyanakkora birka,aki csatlakozik hozzájuk!
Végül a közös ellenség képe tudja eggyé kovácsolni ezeket.A fidesz soha sem a programjával nyert,hanem az ellenség legyőzésének a képével.
Amúgy kísértetiesen emlékeztet a "régmúlt" rendszerre,ahol az imperialistáknak kellet folyamatosan "kokit és sallert" osztogatni.
Hungaricum dictatoricum:))

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.06.08. 16:56:14

@3F:
Ez azért fantasztikus hogy ezt te hazudod épp.

Az MSZP-nek soha egy értelmes programja nem votl.
Mindig diktatúrával ijesztgettek, bérretektek hivatalből kb 1920-tól kezdve folyamatosan.
A fasizmus rémét feltűzik a zászlajukra, meg diktatúráznak, és a 80 alatti IQ-jú tömeg meg is van győzve.

Ez a szeretett MSZP-d.

Kotkodus 2012.06.08. 17:02:03

@Lindalinda: :) érdemes elolvasni (és ha tudsz angolul, meghallgatni). a cikk - sajnos - nagyon jól tükrözi a miniszter úr által mondottakat...

a politikában tapasztalatom szerint mindenki hazudik. az, hogy te kiemelsz egy irányzatot és őket vádolod meg hazudozással, az csak téged jellemez (úgy tűnik te még hiszel a tündérmesében...).

a diploma példája pont nem túl szerencsés, mert fletó "ügyesen" eltüntette saját bűnjeleit, ezzel szemben palibát többször hazugságon kapták diploma ügyben, amit rá is bizonyítottak: talán hallottál róla: kénytelen volt lemondani emiatt...

persze, ha ez téged megnyugtat: csak a liberálisok hazudnak (meg néha a komcsik; kivéve öszödön), én is liberális vagyok (buzi, cigány-zsidó, drogos, internacionalista köcsög) és a fidesz a világon a legbecsületesebb párt!

további kellemes blogolást kívánok (kérlek ne válaszolj, mindenben egyetértek előre veled!)

ketroot 2012.06.08. 17:06:51

Hogy egyem meg a szívedet, te csoda!

ijontichy 2012.06.08. 17:10:09

Mijafaszt keres a zUniós zászló Szélltolcsy mögött? Nem úgy egy hete röfögte, hogy Amerika, meg a "Nemzetek Európája" rulez, a zUnió meg halott? A CNN-ben nem meri bevállalni?

Brian Cohen 2012.06.08. 17:13:17

Nyilvánvaló, hogy Matolcsy beszámíthatatlanságra fog hivatkozni a számonkérésnél. Ez a nyilatkozat alapján nyert ügye lesz. :-(

Pop40 2012.06.08. 17:31:46

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Annyira gyönyörű szó ez a "bérretektek " :)))))))))))) Csak neked, kedves fideszdroid: bérrettegtek. Így írják a szót. Tudod, az alapszó a retteg.

Követelmény ez a fideszdroidoknál, hogy mindegyik (szóban) akkora magyar legyen, hogy még, de magyarul írni egyik se tudjon?
Bár igaz, ez hülye kérdés volt, ha írni meg olvasni tudnátok, nem a fidesz lenne a pártotok... :)

dr nmate 2012.06.08. 17:41:07

Fura, hogy Gyros-Ász Andás szerint sincs még vége a válságnak a tegnapi (elötti?) egyenes beszédben...

Pop40 2012.06.08. 17:42:15

Igen, nyilván elütötted:)
Felsoroljam még, amiket "elütöttél"? Csak az utóbbi 2-3 hsz-edben legalább 5 hiba volt. Tudod, ha már ilyen nagyon übermagyar vagy, nem hátrány, ha legalább egy mondatot le tudsz írni helyesen magyarul. Bár tény, a Fideszben nem szeretik a túlképzetteket :)

Kun Bélához meg nem nagyon értem, mi köze az MSZP-nek, lévén egyik tagja se élt még, mikor K B működött. (Ja, amúgy őt is "elütötted", Kun Béla nevét rövid u-val szokás írni. Ennyi elütés már vmi Parkinson-kór korai tünete lesz, jobb lesz, ha vigyázol:)

redriot77 2012.06.08. 17:51:56

Aszongya 'tolcsy hogy Közép-Európa lesz a következő régió ahol erős fejlődés, emelkedés indul meg. Ebben igaza lehet.
Az más kérdés hogy miért is foglalkozik ezzel? Mi már nem tartozunk Közép-Európához, minket már nem a lengyelekkel, csehekkel, szlovénekkel stb. emlegetnek. Mi már azt a ligát "erősítjük" ahol Ukrajna, Albánia, Bulgária, Moldávia és társaik játszanak.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2012.06.08. 17:53:54

@Pop40: A kolléga másológép. A varánuszon dettó ugyanezeket irogatja. Rém muris, mert még le is tagadja.:D

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2012.06.08. 17:56:16

@Gyurcsány еgy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Egész pontosan milyen siker is az amit be tud jelenteni? A GDP 1,2%-os csökkenését? Az ipari termelés csökkenését? Az export (pedig olyan szép mercédeszes reményei voltak vele kapcsolatban) csökkenése? Növekvő munkanélküliség? Növekvő hozam az állampapírokra?

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.06.08. 18:18:30

@Enrico72:
Az a skandinávoktól kölcsönözte Eltolcsy te szerencsétlen fasz.

Ellensúly 2012.06.08. 18:19:17

Azoknak, akik a magyaros akcentuson hahotáznak, ajánlanám, hogy hallgassanak meg egy olasz, spanyol stb. politikust angolul beszélni. Mindegyiken érződik az anyanyelv hatása.

rohadjmegARCgeci 2012.06.08. 18:25:05

@Indriq: Te sem vagy képben.Sokkal több az mint 1 millió ember.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.06.08. 18:26:01

@Enrico72:
"Ne felejtsük el, hogy kik voltak azok akik orrba szájba hirdették, hogy a frankhitel micsoda remek dolog a fix forinthitellel szemben."

Ne felejtsd el, hogy ki volt aki felbaszta a forint alapkamatot. Azt se, hogy hány fityiszes önkormányzat adósította el a települését orrba-szájba felvett devizahitellel, amit díszkövezésre, díszvilágításra költöttek.

rohadjmegARCgeci 2012.06.08. 18:28:49

@'Queenpin' lecsekkoltam "All in the game yo....":
A száraz tények véleményem szerint a következők:
30%-s munkanélküliség
4 millió munkavállalóból jelenleg 2,6 millió van
jelentős népességcsökkenés az elvándorlás miatt és mert nem születnek gyerekek
gigantikus belső fogyasztás visszaesés mely minden létező ágazatra kihat
és a hamarosan bekövetkező túltermelési válság,ami a visszesett fogyasztás miatt van
emberek tömegei ÉHEZNEK!
Halnak meg,mert megfagynak,vagy nem tudják megvenni a gyógyszereiket.
hiába sikálják a médiát,hiába korlátozzák agyon a híreket, a hírek akkor is eljutnak sokkal gyorsabban mindenhova,mint ahogy azt valaha is álmodnák!

rohadjmegARCgeci 2012.06.08. 18:31:33

@OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!: BETEG MÓKUS RÁGÓDIK A MÚLTON!
Id Neoton famili dalszöveg!
Lényegtelen hogy ki kezdte és az is hogy ki miatt és az is hogy mit csinált Horty meg a többi marhafasz a történelem során!
Tele van vénekkel ez az ország,akik kizárólag csak a múlton tudnak csámcsogni és akiknek már nincs jövőképe,mert a koránál fogva nincs jövője sem!

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2012.06.08. 18:46:36

@Dr. Furia: Ezek nem azok amiket molinóra nyomnék és kitenném.
@Gyurcsány еgy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy viccelsz? Ha hitelt veszel fel, melyik kamat jobb neked? a 5-7% vagy a 9%? A növekvő hozam növeli az eladósodottságunkat nem csökkenti. Anyám, te méltó vagy erre a kormányra.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2012.06.08. 18:48:05

@Ellensúly: Nekem a franciák és a kínaiak és az indiaiak a kedvenceim. De ez még nem jelenti azt, hogy egy uniós miniszternek ilyen köpedelem módon kellene beszélne angolul.

Kismacska (BELLA) 2012.06.08. 18:53:03

@Gyurcsány еgy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

OMFG.
Ez tényleg ilyen hülye, vagy festi magát? Jól van, kisfiam, elmagyarázom.

Az állampapírok növekvő hozama az NEM az államnak hozam, észlénykém.

Na, hogy is magyarázzam. Vagyok én, Kismac, aki szarban vagyok anyagilag. Szeretnék kölcsönkérni, de sajnos olyan szar a megítélésem, hogy nem kapok, csak úgy, ha magas kamatot ígérek. Azt mondom: te, LÉCCCCIIIIII, adj kölcsön, adok neked 9% kamatot!

No most akkor helyettesítsd be a Kismac helyébe Magyarországot és ott is van, hogy az állampapírok nagyobb hozama úgymond az állam oldaláról KÖLTSÉG, kifizetendő cucc. EZÉRT IS kerül nekünk havonta csak 100 milliárd forintba a kormány töketlenkedése, hogy nem állapodik meg az IMF-től.

Erre szoktad azt olvasni, hogy a Bonsai Duce és társai DRÁGÁN FINANSZÍROZZÁK AZ ORSZÁGOT. Egy pont: nem mindegy, hogy ha az IMF hitel cca.4%-kal van törlesztve, vagy ugyanaz 9%-on.

Remélem, még tudod, hogy a 4 kisebb szám, mint a 9... ha nem, akkor menj vissza az általánosba.

PSzilva36 2012.06.08. 19:08:35

Engem tisztára a Fábry Sándorra emlékeztet a Matolcsy...ahogy beszél, meg a mimikája is. :-)

mojszipupi 2012.06.08. 19:09:10

Annyiban tündérmese valóban h az emberek pénze varázsütésre eltűnt

Pop40 2012.06.08. 19:45:32

@Gyurcsány еgy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Az majd akkor jön, mikor elfelejted, mit akartál írni.
Fideszeseket ez a betegség nem érinti, csak olyanokat, akik saját kútfőből dolgoznak:)

Pop40 2012.06.08. 19:46:57

@'Queenpin' lecsekkoltam "All in the game yo....":
Én megértem őt.
Gondold el, milyen stressz lehet ezt a sok marhaságot beírni. Mi lenne, ha ennek még különböző variációit is meg kéne alkotnia... :)

Pop40 2012.06.08. 19:49:25

@Gyurcsány еgy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

"az unortodox gazdaság politikája végett vetet a gazdasági válságnak. "

melyik országban?

amúgy az unortodox gazdaságnak mióta van politikája?
mert a "gazdaság politikája" nem ugyanazt jelenti ám, mint a "gazdaságpolitikája" (egybeírva:)

becike4 2012.06.08. 19:49:36

@Rufus78: Abban volt igaza a szépszeműnek,hogy nem fogják áthárítani az ügyfelekre.Oszt mégis.Hát ilyen az igazsága ennek a faszarcúnak.

Pop40 2012.06.08. 19:50:42

@PSzilva36:
igen, anno Fábryn is röhögött egy ország... Apró eltérés, hogy neki ez volt a munkája.:)

Vidéki 2012.06.08. 19:57:48

„- Quest: A növekedés üteme lassú, stb.

- Matolcsy: "All coins have two side" - válaszolt lényegretörően Matolcsy a tényeket tartalmazó kérdésre.”

Sőt, még több, három oldala van.

Volt régen egy nagyon jó TV műsor „Az érem harmadik oldala” címmel.
Ez frappánsan rávilágított arra, hogy a valóságot jobban megismerjük, ha megvizsgáljuk minden oldalát.

A rómaiak korában ismert jogelv volt: „Audiatur et altera pars”.
Azaz: „Meg kell hallgatni a másik felet is!

Ez az, ami Vastagbőrnek nem megy, vagy nem akaródzik neki.
Questre úgy tekint, mintha ő volna a Pápa Őszentsége, akinek minden szava kinyilatkoztatás.

Quest szerint:
„A növekedés üteme lassú”.
Mihez képest lassú?

1. Valójában
a szoclib kormányzás éveiben 2007-ben és 2008-ban mindössze 0,8-0,8%-al növekedett a GDP, utolsó teljes évében 2009-ben pedig 6,7%-al csökkent.

2. Valójában
„Mindenki mellétrafált: várakozáson felül emelkedett a GDP”
„Az egész évet tekintve a kormány és az MNB várakozásai sem jöttek be, a GDP 2011-ben 1,7 százalékkal bővült.” (Privátbankár)

Különösen mellétrafált az úgynevezett "szakértőire" hivatkozó úgynevezett „szabad sajtó”, amelyik a recesszió és a végpusztulás rémképét sugallta rettegtetve a hívőket és hiszékenyeket.

Ez a növekedési ráta, 2007 óta a legjobb, A 2010-es év számai is kedvezőbbek a 2007-2008-2009-es éveknél.

Ez azért nem semmi és nem ugyanannyi, mint a Bajnai kormány 2009-es 6,7 %-os GDP csökkenése.
Tetszik érteni?

3. Mindezt milyen körülmények között sikerült elérni?

Balliberális kormányaink kereslet élénkítéssel próbálkoztak. Ez segítette a soron következő választások megnyerését.

„ Úgy gondolták, némi "pénzfröccsel" beindul és jobban megy a motor.

Kétségtelen, a kereslet megugrása papírforma szerint egy időre megnöveli a nemzeti jövedelmet.

Ám ha a kereslet növekedését hitel finanszírozza, akkor ez egy halasztott ügylet lesz, hiszen később jön a "fröccs" böjtje.” (Bod Péter Ákos)

Ilyen hatása lehetett a lakosság és az önkormányzatok korábbi hatalmas mértékű svájci frank alapú hitelfelvételeinek és az állam adósság hatalmas arányú növelésének.

„Pártunk és kormányunk” a mértéktelenül bátran előrehozott fogyasztást, szimpátiával nézte, mert ez papírforma szerint növelte a GDP számszerű adatait és így egy ideig lehetett a „Pannon Puma” virgoncságára hivatkozva önmagukat fényezni.

Ez nem nevezhető „felelős kormányzásnak”.

De a magát nagyon okosnak képzelő Gyurcsány sem érzékeltette a veszélyt.

Hallgatott, mint dinnye a fűben!

Persze propagandistáknál nem kötelező a logikus gondolkodás.

Náluk ez inkább hiba, mint erény.

Noha most a folyó fizetési mérleg jelentős többlete vagy a költségvetés helyzete normál esetben nem adna okot aggodalomra, a múltban felhalmozott tetemes állami és magánadósság, azon belül is a külfölddel szembeni tartozás, mégis rendkívül sérülékennyé teszi Magyarországot a mostani környezetben.

Nem kell elfelejteni azoknak, akiknek rövid a memóriája, mint a nyúl farka:

Nem a mostani kormány halmozta hegyekbe az adósságot.

4. Csaba László akadémikus: Bizonytalanságok című cikke az FN 2011 márc. 31. számában már több, mint egy évvel ezelőtt ráirányította a figyelmet a külső körülmények drámai változásaira.
Csaba László akadémikus egyik fontos megállapítása:

A bizonytalanság egyik forrása a világgazdaság állapota.

Míg egy éve jogos bizakodással szemlélhettük a tőzsdei mutatók helyreállását, a termelés megélénkülését és a világkereskedelem talpra állását, jelenleg mindhárom téren veszélyek láthatók.”

Az Euro övezeten belül már több ország került súlyos pénzügyi helyzetbe.

Köztük van Írország is, amelyet sok magyar közgazdász Kelta Tigrisként mutatott be, miközben mi csak a Pannon Puma díszítő jelzőt nyerhettük el.

Ez a hatalmas bizonytalanság kiváltotta többek között a svájci frank elképesztő szárnyalását a dollárhoz és az euróhoz és ezzel párhuzamosan a forinthoz képest is.

A belső fogyasztást, a GDP növekedés egyik motorját, kikapcsolja a lakosság hatalmas eladósodottsága svájci frank alapú hitelben és az elképesztően szárnyaló svájci frank árfolyam miatt a lakosságnak a törlesztés növekvő gondjaival kell megküzdeni.

Ahelyett, hogy a pillanatnyi fogyasztását növelné, ami a GDP növekedést segítené, az elmúlt évek előre hozott fogyasztásával birkózik amit nehezít a svájci frank elképesztő szárnyalása. Demján Sándor már a szocializmusban is bizonyította hozzáértését a gazdaság területén.

„Ha nem lép be a svájci frank erősödésének problémája, akkor valóban erősödhetett volna a lakosság fogyasztása, ami húzhatta volna a növekedést, ám a frank kiszívta a pénzt az országból, „mutatott rá Demján Sándor.

5. Persze mindennek utána gondolni Quest számára túlzottan fárasztó lenne.

Kisebb dolga is nagyobb anná! ezért inkább azt a leegyszerűsítést szajkózza, amit Konrád György féle alakok táplálnak bele pihent agyába:

Ezért festi le a valóság égi mását olyan fölényesen merész ecsetvonásokkal.

Az általa festett kép viszont ezért nem azonos a valósággal.

rohadjmegARCgeci 2012.06.08. 19:59:10

@mojszipupi: Ott van az,csak átalakult valami mássá.Pár antik kütyüvé,jó autóvá,ingatlanná és földdé.
Ott van az,hisz az energia nem vész el,vagymi.

ketroot 2012.06.08. 20:06:04

HírCsárda
Mit tenne a lengyelek helyében Lencsés István?
See Translation
Unlike · · Share · 13 · 40 minutes ago ·

:D

3F 2012.06.08. 20:16:43

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Én egyáltalán nem szerettem a szocikat!Miért hazudnék?Ti hazudtok saját magatoknak!

Guillaume sous guillotine 2012.06.08. 20:17:48

ennyit elértek hogy a ciklusban valószínűleg tartják a 3 százalék alatti hiányt amit 2004 óta senki se tudott + a szocik alatt 2006 után miért voltak olyan szar GDP adatok? sehol se volt válság. 2007 0.77% 2008 0.82 % 2009 -6.693 %

3F 2012.06.08. 20:22:26

Az meg Alzheimer,te butus!Nem j-vel,hanem iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:D:D:D

3F 2012.06.08. 20:26:12

@Gyurcsány еgy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Aki meg nem fidesz nyaló,az egyből szoci b.zi,mi?Annyira beszűkült a látókörötök.Jó munkát végeztek veletek:))))

3F 2012.06.08. 20:29:42

@ZZidane: Kár,hogy a közértben nem lehet GDP adatokkal fizetni:((

Ádámka Auditore 2012.06.08. 20:31:42

@Vidéki: "A bizonytalanság egyik forrása a világgazdaság állapota."

Nem csak a világgazdaság állapota, hanem ennek a gazdasági rendnek a komplett felépítése és természete is. Az olyan gazdasági rendszer, ami fogadásokra és ígéretekre (jogi szakzsargonnal kötelmekre) épül mi, ha nem bizonytalan? A jogászpalántáknak is elég hamar (legkésőbb akkor, mikor elkezdik kötelmi jogi tanulmányaikat) a fejébe verik, hogy a jogilag kötő ígéretek azért sokkal gyengébb jogosultságok a tulajdonjognál, mert az még nem a tiéd csak jár...majd, egyszer valamikor...Ha lehetséges a teljesítés, még akkor is van két fő akadálya: akar-e az adós teljesíteni és a legfontosabb, hogy tud-e miből? Van-e fedezet? (Még a szerződési biztosítékokat is ez alapján csoportosítjuk.) Egy erre épülő gazdasági rendszerben ha nem teljesülnek a kötelmek, borul az egész, ahogy van. A másik része pedig az úri kaszinó, ahol nem lovakra, hanem gazdasági folyamatokra fogadnak és a kreatív, a tőkét a lehető legoptimálisabban felhasználni tudó szereplőtöktől pár magatehetetlen burzsuly irányába koncentrálja, aki csak ül rajta, tisztelet a nagyon ritka kivételnek. Mindez oda vezetett, hogy mikor borult a bili 2008-ban, annyi pénz esett ki a szarrá ment toxikus kötvények révén, mint ami a világgazdaság egy éves(!) teljes GDP-je. Horribilis összeg. Ezek után miért érdekeljen olyan politikai eszmék híveinek a véleménye, ami ide sodorta a világot? Ha én nem vagyok például kommunista, mi értelme meghallgatnom az elvtársak adott öt éves tervről való technikai vitáját, ha nem képesek engem meggyőzni arról, hogy a direkt tervutasításos gazdaság és a csak és kizárólag állami tulajdonra épülő gazdálkodás helyes dolog? Ez nem egy kultúrállamban lefolytatott peres eljárás, ahol valóban meg kell hallgatni mindkét felet. Arra nekem erkölcsileg nincs semmiféle magyarázat, ha x-y céggel kivételez az állam és direkt hizlalja a tulajt (egy valamire való polgáris bírónak sem nagyon lenne), vagy arra, hogy egyszerűen nem lehet még 2-3 évre előre tervezni sem, de arra sem, hogy a gazdasági életben való vakszerencse határozza meg az osztályhelyzetedet, nem pedig a tudásod és a reális munkateljesítményed. Lehet még retorikai szinten egybe is cseng a Fidesz propagandája azzal, amit mondok, de mióta hatalmon vannak, egyetlen olyan értelmes intézkedést nem láttam, ami ezt a célt szolgálná. Csak egyet vesézek ki neked. Itt tranzakciós adó. A magamfajta remegve tiszteli James Tobint, azért is van tisztába azzal, hogy mit képviselt és mit javasolt. Az egyébként kiváló közgazdász a róla elnevezett adót csak és kizárólag SPEKULÁCIÓS célú tranzakciókra és GLOBÁLIS szinten vetette volna ki. Nincs olyan közgáztanszék ebben az országban, amelyik elfogadja, ha másként írod le a Tobin adó lényegét. Azért kell GLOBÁLISAN bevezetni, mivel ma már a pénzügyi piacok marhára nem ismernek határokat és ez a leginkább internáci alrendszere a gazdaságnak. Itt tudnak a legkönnyebben egyik országból a másikba futni, ha számukra az kevesebb terhet és több profitot jelent. Ezek után értelmesen magyarázd meg nekem, hogy egy radikális gazdasági miniszter miért nem azon van, hogy erről egy világkonferenciát szervezzenek és kialakítsanak egy nemzetközi keretszerződést, majd pedig tárgyalóasztalhoz ültesse a világ kultúrnépeit és jó érzésű, hasonló gondolkodású szakembereit, akikkel normálisan és megfontoltan ki lehet dolgozni mindent. Ehelyett a XXI. században miért egy országon belül akarja tranazkciós adóval sújtani azt, mikor Marika néni befizeti a csekket vagy a melós megkapja a bankszámlájára a fizut? És én még a könnyebb eset voltam neked, mert nem hiszek ebben a liberálkapitalista gazdasági szemléletben. Hogyan tudnál meggyőzni olyanokat, akik nem csak azért rühellnek titeket, amiért én, hanem a lib.kapitalizmus tartják a fejlődés egyetlen lehetséges útjának és motorjának?

Bambulka 2012.06.08. 20:33:37

This guy is a disaster !

anonymand 2012.06.08. 20:40:42

@Vidéki:

Tiszteletem, doktor Pangloss!
Isten hozott,...

Tisztelettel:
anonymand

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.06.08. 20:43:22

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

hihetetlen, hogy már kommentelésre is lengyeleket alkalmaznak.

öcsi, nem adnak semmi prospektust a polgári körös workshopokon? hallás után kell jegyzetelni? ha utóbbi, akkor otthon azért rákereshetnél a magyar szavakra. ennyi simplicity adó után az ember fia elvárná, hogy a KIM magyarul tudó cerkófmajmokat küldjön ültessen a billentyűzet elé.

huttinger 2012.06.08. 20:43:42

@Vidéki:

"""Balliberális kormányaink kereslet élénkítéssel próbálkoztak. Ez segítette a soron következő választások megnyerését."""

Nem véletlenül magyar találmány a Cavinton....

Talán még emlékszel Matolcsy első minisztersége idején mivel is próbálkozott?

A belső fogyasztás élénkítésével akarta a már csökkenő gazdasági növekedést megállítani és növelni.

Ennek része volt az első Széchenyi program és az államilag támogatott lakáshitelezés.

Tudod, hogy ez a második, az államilag támogatott lakáshitelezés az elmúlt 50 év legnagyobb állami tetűség?

Nem az állam, hanem a lakosság vette fel azt a hitelt amivel az állam akarta élénkíteni a gazdaságot.

És most ezt szívja nagyon sok család.

Olyanok is kaphattak akár 20 évre hitelt, akikről az első pillanatban látszott, hogy soha nem lesz képes visszafizetni, de hát a törvény rendelkezésébe belefért.

Szíves figyelmedbe ajánlom ezt:

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=366

Olvasd végig és utána kicsit pergesd le emlékeidbe, hogy ezt melyik kormány valósította meg?

Ádámka Auditore 2012.06.08. 20:44:46

*"Ezek után értelmesen magyarázd meg nekem, hogy egy radikális gazdasági miniszter miért nem azon van, hogy erről egy világkonferenciát szervezzenek és kialakítsanak egy nemzetközi keretszerződést, majd pedig tárgyalóasztalhoz ültesse a világ kultúrnépeit és jó érzésű, hasonló gondolkodású szakembereit, akikkel normálisan és megfontoltan ki lehet dolgozni mindent."

Nekem egyébként édes mindegy, hogy ezt - Isten még sokáig megtartsa - Rozgonyi Ernő bácsi vagy Matolcsy csinálja-e, csak csinálja és értem dolgozzon, ha egyszer engem képvisel ott, ne a véremet szívja. Ráaádsul még azt is van pofám elvárni, hogy értelmesen és szakszerűen csinálja. Ennél a dilettáns majomnál viszont még Bajnai Gordont is ezerszer jobban tisztelem és ezerszer többre nézem, mivel legalább eredmény és szaktudás van mögötte annak ellenére is, ha más nézeteket vall, mint én. (Bár ha komolyan gondolja, amit az utóbbi időkben próbált hangoztatni, pl. görögök kapcsán vagy az a munkanélküliség leküzdésére való terve akkor még ez a szakadék is egyre kisebb lesz....) És tényleg úgy mondom, hogy 2014-ben valószínűleg a Jobbikra fogok szavazni.

Ben Franklin 2012.06.08. 20:53:21

@huttinger: Hülyeség. Az forinthitel volt és természetesen hajtotta is a gazdaságot(ami azóta sem pörgött úgy), vagy egyébként miből nyomta le az első fidesz-kormány is a szocik adósságát? Minden csak déja vu.

huttinger 2012.06.08. 20:57:35

@Ben Franklin:

Nem teljesen mindegy, hogy miben veszel fel hitelt ha nem tudod törleszteni? Forintba, valutába teljesen mindegy.
Itt 5 évre előre nem lehet tudni semmit, nem hogy 20-ra....főleg úgy, amit a fidesz csinál, hogy szarik a folytonosságra és visszafelé is törvénykezik.

Egyébként milyen szoci adósságról is beszélsz?

Ki ne találd nekem, hogy a fidesz idején csökkent a legjobban az államadósság, mert rögvest körbe röhöglek.

Ben Franklin 2012.06.08. 21:02:43

@huttinger: Nem, nem teljesen mind1. Bedőlő hitel mindig van, csak nem mindegy hogy mennyi. A frankhitelek miatt adósodott el a lakosság rossz adóssággal.

Természetesen egyedül a fidesz alatt csökkent az államadósság gazdasági teljesítményből. Hornék és Antallék adták el a stratégiai cégeket, amikből részben adósságot csökkentettek. Nagy ész nem kell hozzá, eladják az aranytojást tojó tyúkot és kifizetik az uzsorást.

Mellesleg kinek az adósságát csökkentették? Nem az Mszmp-ét? ....:)) Jobboldal sosem csinált még adósságot, a baloldal még sosem produkált semmit eladósodáson kívül.

Ádámka Auditore 2012.06.08. 21:05:55

Ja és főleg akkor mi a faszkarikát csinál ez a "radikális" gazdasági miniszter - még mindig a traz. adónál tartva - ha még EU-ban is megvan rá a hajlandóság, hogy legyen egy egységes tranz adó? Mi a faszt csinál akkor ez, magyarázd már el kérlek, mint radikális a radikálisnak.

Indriq 2012.06.08. 21:10:09

Ja es az egeszhez szeretnem hozzafuzni, tegnap girnyo-szasz azt mondta Kalman Olganal, hogy a tavalyi ev KIEMELKEDOEN jo volt, ezert tunik az idei szarabbnak...

huttinger 2012.06.08. 21:12:51

@Ben Franklin:

""" A frankhitelek miatt adósodott el a lakosság rossz adóssággal."""

Nekem nincs és nem is volt lakáshitelem.

Nekem csak autó hitelem volt.

Az utolsó 2010. januárjában járt le, tehát volt szerencsém hozzá, hogy mit jelent az árfolyam növekedés utáni törlesztő emelkedés. DE! CHF ben volt és a legrosszabb hónap is 7-8e forinttal volt olcsóbb, mintha eleve forint hitellel ment volna. A lakáshitelnél is ez a helyzet. Valahol olvastam, hogy ha a CHF 280Ft fölé kerül akkor lett volna eleve jobb forintban felvenni a hitelt. Addig a CHF alapú a jobb.

Ugye nem azt akarod, mondani, hogy a gazdasági folyamatok úgy működnek, hogy kormányra kerül valaki és már is hopp minden nő.

Az első fidesz kormány Bokrosból élt. Amikor a saját lábukra álltak(2 éves költségvetés) akkor kezdődött a GDP növekedés ütemének csökkenése.

Tehát azt mondod, hogy a jobboldal sosem csinált adósságot.

A háborús jóvátételt hová soroljam?

Nos?

Ádámka Auditore 2012.06.08. 21:13:13

@Ben Franklin:

Az iszlám típusú vállalati hitelezésnél miért nincs ennyi bedőlő hitel?:) Ott miért nem érdekelt abban a bank, hogy tönkre vágjon és bagóért megvásárolja, amiért eddig dolgoztál?

Ben Franklin 2012.06.08. 21:17:23

A háborús jóvátételt hová soroljam?

Hát, ha az a gond, hogy nem nyertek háborút az tényleg öreg hiba volt.... De értem a motivációt. Angolok-franciák nem ígértek területet, a németek igen.

protézisesh 2012.06.08. 21:42:35

@Zigomer Trubahin: Az utolso bekezdesed a lenyeg:az allam felvett Xmrd euro devizahitelt az IMFtol, amit parkoltat 1-2% beteti kamaton, mikozben funek fanak tartozik 6-7%kamatu hitelekkel. A kiindulo javaslatom az volt, hogy a devizatartalekokbol fizessuk vissza az allamadossagbol, amennyit csak tudunk. A kisebb marado ossztartozast meg olcsobb lesz finanszirozni, mint a mostanit.

Te ugyanide jutottal, megis lehulyeztel, mikor ezt javasoltam. Miert?

dr nmate 2012.06.08. 22:05:48

@Vidéki:
Nagyon jól látod a dolgokat, egyet felejtesz ki a történetből... A FIDESZT...
Te okokat keresel, de csak az okozatot látod...
Mindenki, köztük én is vártam 2010-ben, hogy a fidesz hatalomra kerüljön, mert amit az előző kormánnyal tett( lejárató, hiteltelenítő, botlasztó kampányok, fontos döntések megvétózása)
az megakasztotta a kormányt (kétségtelen, nem volt nehéz)... mert elhittem, hogy ha ők csinálják tényleg jobb lesz, de aztán beszabadultak a porcelánboltba és porrá zúztak mindent. Ne felejtsük el, akkor még nem volt lehetőség minden törvényt csuklóból átvinni, ha át is ment, MINDEN platformon meg lehetett vétózni... ezért nem jutottunk egyről a kettőre... a legnagyobb válság közepette sem tudott senki együttműködni(kizárólag a két kereskedelmi rádió ügyében volt megállapodás)...
Mit mondott O. V.? Gyurcsány miatt ment ment az egekbe a forint ára... csőd a gazdaság politika.
Mit mond most? "Orbán erre egyrészt közölte, hogy aki szerint a kormány befolyásolni tudja a forintárfolyamot, az közgazdasági analfabéta, "
Tessék elolvasni egy HVG cikket még 2010-ből... leírja, hogy Matolcsy milyen gazdasági intézkedéseket hozott, amiről te nem tudsz, mert nem szerepeltek a jobboldali médiában... és itt a vége, mert nem tudlak meggyőzni, mert itt van annak jelentősége, hogy jobboldali média...
Tudod, mindenki azon sírt, hogy milyen balos a közmédia, nézd meg most... siralmas... és én, aki minden hírt figyel, tudom, hogy Te egy tökéletesen megkoreografált kommunikáció áldozata vagy. Sajnos nem csak Te....

Vidéki 2012.06.08. 22:24:05

@Ádámka Auditore:

Mondd, nem kívánsz te túl sokat?

Írod: „Ezek után értelmesen magyarázd meg nekem, hogy egy radikális gazdasági miniszter miért nem azon van, hogy erről (a Tobin adóról) egy világkonferenciát szervezzenek és kialakítsanak egy nemzetközi keretszerződést, majd pedig tárgyalóasztalhoz ültesse a világ kultúrnépeit és jó érzésű, hasonló gondolkodású szakembereit, akikkel normálisan és megfontoltan ki lehet dolgozni mindent.”

Nem mi fújjuk a passzátszelet.

Az EU illetékeseit sem sikerült meggyőzni arról, hogy a magánnyugdíj pénztárakba befizetett járulékokat vegyék kedvezően figyelembe a GDP arányos államadósság kiszámításánál.

A manyup rendszer 1998. jan. 1. től élt, majdnem 14 évet.

Azóta az oda átutalt járulékok hiányoztak a felosztó-kirovó rendszerből.

Ennek pótlása a vége felé évi 360 milliárd forint az állam által felvett hiteleiből történt, (a hatalmas eladósodás miatt hatalmas kamatfelárral súlyosbítva) a jövendő nemzedékek terhére. Ha nem lett volna manyup, a járulékok egy része nem a manyupokba folyik, akkor explicit (kimutatott) GDP arányos államadósságunk szintje jelentősen alacsonyabb lenne, emiatt az államadósság finanszírozásának kamatfelára és össz-kamat terhe is sokkal alacsonyabb lehetne.

Ha ezt az egyszerű dolgot nem sikerült megértetni az EU illetékes elvtársaival, akkor mi esélye lenne az általad javasolt konferenciának a Tobin adóval kapcsolatban?

Vannak akik kedvezőbb helyzetben vannak, mint mi.

Nekik nem fontos az, ami nekünk fontos, nekik nem sürgős az ami nekünk sürgős!

Ők hajlamosak bennünket magas lóról kioktatni, bennünket rábeszélni egy például egy számunkra ártalmas manyup rendszer bevezetésére, egy olyan megoldásra, amit nekik eszük ágában sem volt bevezetni

Ádámka Auditore 2012.06.08. 22:29:55

Nem mi fújjuk a passzátszelet.

Persze, hogy nem. De attól még szája van és kinyithatja nemzetközi fórumokon ennek érdekében, meg nyugodtan legyeskedhet hasonló célokat kitűző közegben. Meg az sem túl sok szerintem, ha elvárom tőle, hogy ne csináljon szakszerűtlen butaságot, ha érdemi lépéseket nem tud tenni.

"Nekik nem fontos az, ami nekünk fontos, nekik nem sürgős az ami nekünk sürgős!"

Akkor várunk, míg eljön a megfelelő idő. Magad mondtad, hogy nem mi fújjuk a passzátszelet.

Vidéki 2012.06.08. 22:39:13

@Ádámka Auditore:

Írod: "Akkor várunk, míg eljön a megfelelő idő."

Ez olyan lenne, mint egy abszurd dráma: "Godotra várva".

liberaliskonzervativ 2012.06.08. 22:41:43

@Enrico72: jesus! ugye ezt te sem gondolod komolyan.

valaki76 (törölt) 2012.06.08. 22:45:31

@röhögő:

ha már a számoknál vagyunk…

hogy lehet az, hogy az adósságszolgálat - FORINTBAN - „mindössze” kevesebb mint 5% az adósságállománynak?

ha DEVIZÁBAN fizetnénk 5-6%-os kamatot akkor jóval több lenne

adósságszolgálat 2011 - 1064 milliárd forint

www.mkogy.hu/irom39/01498/adatok/fejezetek/41.pdf

adósságállomány 2012 - 22 397 milliárd forint

hvg.hu/gazdasag/20120517_mnb_gdp_allamadossag

homályosítson már vki fel! (átláthatatlan ez az egész…)

liberaliskonzervativ 2012.06.08. 22:50:08

@ketroot: amugy sztem kb nincs kulonbseg kozottuk. a ket bohoc.

rajottem egyebkent h gyurcsany emlegetese a leginkabb matolcsynal relevans. ugyanaz mind a ketto. lehet amugy h matolcsy is tole tanult.

Ádámka Auditore 2012.06.08. 22:52:21

@dvhr: @dvhr: Erről beszélek. Ez az értelmes radikalizmus és "unortodoxia"....György mégsem arról híres, hogy mondjuk a G-money mellett kampányol szerte a világon és erre terjedne ki akadémiai igényű tudományos munkássága.

valaki76 (törölt) 2012.06.08. 22:54:23

@röhögő:

az adósságszolgálat a 15112 milliárd forintos nettó államadósság-érték mellett pont 7%,(FORINTBAN) pont annyi amennyit első körben mondtam

és ha ezt kiigazítod az 5,7%-os inflációval akkor mindössze 1,3% marad

szóval elismerve azt, hogy elég zavaros ez a történet és nem vagyok benne vmi nagyon elmélyedve a FORINTBAN számított adósságszolgálat és a FORINTBAN számított nettó államadósság igencsak egybevág azzal amit először írtam

dunaparti 2012.06.08. 22:57:52

Az ember nem bírja röhögés nélkül, mindössze egy valami tartja vissza: ez a balfasz saját országának a gazdasági minisztere. Orbán pedig megszüntette a pénzügyminiszteri posztot, ezt a hülyét inkább ide tette.

Ádámka Auditore 2012.06.08. 22:58:02

@Vidéki: A feudalizmust szerinted hogyan sikerült felszámolni? Kiállt egy kaszával a paraszt és egyik napról a másik napra lezúzta a földesurak páncélos lovagjait vagy kiemelkedő értelmi képességű emberek évszázadokon át tartó áldozatos munkájával, konspirációjával és felvilágosító tevékenységével az élet minden területén? Nem szívesen szolgálnék katonaként a te parancsnokságod alatt, ha ennyi taktikai érzéked van csak. Attól még, hogy valami lassabban döglik meg, meg fog dögleni.

valaki76 (törölt) 2012.06.08. 23:00:08

@röhögő:

a 22397 milliárd forint a bruttó adósságállomány volt a 15112 milliárd HUF pedig a nettó
hvg.hu/gazdasag/20120517_mnb_gdp_allamadossag

BTW

a 1064 milliárdos adósságszolgálat úgy tűnik, hogy teljesült is 2011-ben (és ez bizony FORINTBAN 7%-os adósságszolgálat a nettó adósságállományt alapul véve)

ill. ami még érdekes az az, hogy - állítólag (az alábbi cikk szerint legalábbis) a devizahitel-állomány jelentős részét forinthitelekkel váltotta ki az ÁKK ZRt
zipp.hu/belfold/2012/05/16/a_penzugyi_szabadsagharc_ara_evi_122_milliard_forint

Ádámka Auditore 2012.06.08. 23:01:31

Attól még, hogy a gyengébb nem a "brute force" módszerével rohan neki a gigásznak, nem jelenti azt, hogy nem tesz ellene semmit. Ha maradunk a feudális analógiánál, akkor a te értelmezésed szerint pl. Voltaire is egy gyáva és semmittevő figura volt.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.06.09. 00:48:21

@protézisesh: "Az utolso bekezdesed a lenyeg:az allam felvett Xmrd euro devizahitelt az IMFtol, amit parkoltat 1-2% beteti kamaton, mikozben funek fanak tartozik 6-7%kamatu hitelekkel."

Még mindig nem érted. Az állam nem parkoltatja az IMF-től kapott hitelt, hanem már régen elköltötte! Abból lett megújítva az államadósság lejáró része, és abból lett fedezve a költségvetés folyó hiánya, amíg az ország ki volt szorulva a kötvénypiacokról.

Itt egy link, ebben megnézheted, 9,3 milliárd euró lett elköltve (akkori, 2010-es adatok szerint, de most nem keresem meg neked a legújabbat) az államadósság finanszírozására, egy részéből hitelt nyújtott a kormány, bankoknak, MFB-nek, rajta keresztül lieblingeknek, nem nézek most utána, nem is érdekel - el nem költött pénzként, devizabetétként 3,5 milliárd euró volt csak félretéve, ennek a java részét költötte aztán az Orbán-kormány a MOL-részvényekre, mint tudjuk, és egy része, párszáz milliárd forintnak megfelelő deviza, még valóban megvan, nincs elköltve, de az édeskevés bárminek a visszafizetésére is.

akk.hu//kepek/upload/2010/a_kormany_finanszirozasi_mozgastere.pdf

anonymand 2012.06.09. 03:51:07

@Ben Franklin:

Tisztelt Ben Franklin!

Koba, a vonatrabló is megigérte Erdélyt, ha nem szállunk be a háborúba.
Csak a miheztartás végett.

Tisztelettel:
anonymand

dvhr 2012.06.09. 07:20:26

@Zigomer Trubahin: liebling=kis es kozepes vallakozasok

kej 2012.06.09. 08:37:32

@Enrico72: a nap kommentje:)))))))))) tíz perce röhögök rajta

Vidéki 2012.06.09. 08:47:58

@Ádámka Auditore:

Írod: „Ha maradunk a feudális analógiánál, akkor a te értelmezésed szerint pl. Voltaire is egy gyáva és semmittevő figura volt.”

Voltaire egyáltalán nem volt egy gyáva és semmittevő figura,

sőt egy Bourbonokat szenvedélyesen gyűlölő propagandista volt,

aki tevékenyen kihasználta a Bourbonok engedékenységét, akik lehetővé tették számára például a Vasálarcosról szóló, Bourbon ellenes gyűlöletet ébresztő alaptalan rágalmak terjesztését Franciaországban.

Nem sokkal halála után robbant ki a francia forradalom.

De ha a mai helyzetet a francia forradalmat megelőző helyzethez hasonlítod, túlzásba esel.
Vihart próbálsz kavarni egy teáscsészében.

Én inkább figyelmedbe ajánlanám, hogy az élet nem mindig „egy habos torta”, előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a helyzetnek megfelelő döntéshez nem áll rendelkezésre az idő (a negyedik dimenzió) végtelen mennyiségben.

A versenysakkban is az időnek nagyon fontos szerepe van.

Nem egyszer volt tapasztalható, hogy nagy játékerővel rendelkező játékos időzavarba került, nem állt rendelkezésére elegendő idő arra , hogy egy játékállást kellő mélységig kielemezzen és amikor lépett, durva hibát vétett.

Reménykedjünk, hogy akiknek rövid idő alatt sorsunkat súlyosan befolyásoló lépéseket meg kell tenni, nem követnek el durva hibát.

Vergilius a római költő régen így fohászkodott a kétarcú Janus istenhez.

Jóakaratúan állj a vezérek mellé, akiknek gondos munkája által békét élvez a vad Föld és a Tenger.

Vannak olyan helyzetek, amikor a hossza tépelődés, a döntésképtelenség sokkal ártalmasabb, mint egy nem kockázatmentes, de mégis időben meghozott döntés.

A világ úgy van megalkotva, hogy a kockázatokat csak nagyon ritkán és nagyon keveseknek sikerül száműzni az életből.

Egy középkori mesében egy szamár éhen halt két szénacsomó között, mert nem tudta eldönteni, melyiket válassza.

röhögő 2012.06.09. 09:41:11

@protézisesh: Világos, igazad van. Ráadásul Győrben van szakképzet munkaerő.

Ironfist 2012.06.09. 10:14:54

@dr nmate:
" tudom, hogy Te egy tökéletesen megkoreografált kommunikáció áldozata vagy. Sajnos nem csak Te...."

Sajnos nem tudod jól. Vidéki nem áldozat, hanem propagandista. Nem beetetett birka, hanem beetető hazaáruló. Egyterelő, hazug kis senki, aki próbálja terjeszteni a gazdijai faszságait, de olyan ostoba módon, hogy akinek 75nél több IQja van, az csak röhög/felháborodik rajta. Nem kell, mi több nem szabad vele foglalkozni, mert bármit is reagálsz neki, azzal csak elérte a célját.

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 13:00:06

@röhögő:

erre még nem reagáltál:

"az adósságszolgálat a 15112 milliárd forintos nettó államadósság-érték mellett pont 7%,(FORINTBAN) pont annyi amennyit első körben mondtam

és ha ezt kiigazítod az 5,7%-os inflációval akkor mindössze 1,3% marad

szóval elismerve azt, hogy elég zavaros ez a történet és nem vagyok benne vmi nagyon elmélyedve a FORINTBAN számított adósságszolgálat és a FORINTBAN számított nettó államadósság igencsak egybevág azzal amit először írtam "

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 13:01:20

@röhögő:

és erre sem:)

"a 22397 milliárd forint a bruttó adósságállomány volt a 15112 milliárd HUF pedig a nettó
hvg.hu/gazdasag/20120517_mnb_gdp_allamadossag

BTW

a 1064 milliárdos adósságszolgálat úgy tűnik, hogy teljesült is 2011-ben (és ez bizony FORINTBAN 7%-os adósságszolgálat a nettó adósságállományt alapul véve)

ill. ami még érdekes az az, hogy - állítólag (az alábbi cikk szerint legalábbis) a devizahitel-állomány jelentős részét forinthitelekkel váltotta ki az ÁKK ZRt
zipp.hu/belfold/2012/05/16/a_penzugyi_szabadsagharc_ara_evi_122_milliard_forint
"

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.06.09. 21:49:48

@ketroot:
Erre azt mondom, hogy egyre szívesebben hallanék kiszivárogtatott felvételeket a kihelyezett kormányülésekről, hogy vajon Orbán hogyan és miről beszél az övéivel, az akolmelegben. Hátha az is lenne olyan izgalmas, mint az a Gyurcsány-féle hat éve...

Bee-zony 2012.06.10. 02:59:12

Ezek előadják az angol abszurd humort élőben, ami rendben is lenne, csakhogy túl sok az áldozat, ez túl sokba van – sokak életének egyetlen filmje. Egyébként úgy látom, hogy Magyarországon egy tündérmese megy már régóta, ez:
mek.oszk.hu/00600/00620/00620.htm

SuperBrain 2012.06.11. 08:48:43

TÜNDÉRMESE
Az őskori agysebészeti módszerrel műtött kormányos viharkabátban tekergeti a kelet-európai banánt, amely lassan a fülkeforradalom szakrális bumerángjává változik az unortodox gyorsnaszád térszerkezeti fordítókorongján, a komprádor-szivattyú szűnni nem akaró zakatolása közepette és valahol pávatáncot jár egy dakota ló…

dr. Bubó 2012.06.11. 08:55:57

@SuperBrain: :)
felszállot a pécsi dakota páva a vármegye házára...

fides mafia

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.06.11. 09:08:26

@'Queenpin' lecsekkoltam "All in the game yo....":
Nem érted a lényeget. Idén szétcsesznek mindent és olyan mélyre süllyedünk hogy oda a többiek csak mélytengeri basztikáffal tudnak jönni utánunk.
Na szóval ebből az abszulut mélységből már bármilyen kicsi elmozdulás már fantasztikus növekedés.
Ez olyan mint az 50-es években volt.
A faluban volt egy mosógép, amikor vettek a faluban még egy mosógépet, akkor verték a mellüket a komcsik hogy 100% -os növekedés és ilyen tempóval 3 év alatt lekörözzük a nyugatot... :-)

jozicsenko 2012.06.11. 16:46:15

szép gyerek ez a gyurigyerek

csak nagyon nem mindegy, hogy wald disney meséjében leszünk kis kék madarak hófehérke válllán

vagy

kovi legújabb hókefélke és a 7 megb.szott törpe művében leszünk a lőcs rossz oldalán...

vagyis: analizálja a gyuri gazdaságát a rocco...

zigzeg 2012.06.11. 23:21:33

Nekem hiányoznak a rajzról a tünde-fülek...

dekol84 2012.12.10. 15:43:42

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: De erre a balfasz jobbkéz intrjúra mondjál valamit a gyurcsányozó fröcsögés helyett. Nem veszed észre mekkora egy barom ez a kretén, mert te pont ugyanolyan vagy!

süti beállítások módosítása