Skip to content


       Szűrés lista

Kedves köszöntő a Pedagógusok Világnapjára

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Művelődési Szervezete (UNESCO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 1966. október 5-én fogadta el a a pedagógusok jogairól szóló, 150 pontból álló határozatot. 1994-ben ennek a döntésnek emléket állítva ezt a napot kiáltotta ki az UNESCO a Pedagógusok Világnapjának.

Ez volt múlt pénteken, ekkor jelentette be Matolcsy a legújabb csomagját, amelynek része a beígért tanári béremelés elhalasztása.

Ennek kapcsán már akkor írtuk, hogy Hoffmann Rózsának illene lemondania, mert vagy tudott erről, de hazudott az MTI-nek/ pedagógusoknak még kedden is, vagy fogalma nem volt róla, és azért totálisan alkalmatlan a posztjára. Az utóbbi, dilettáns vonalat erősíti, hogy Gyuri reggel 9-es bejelentése után, péntek(!) délután negyed 4-kor (!) kiraktak egy cikket a kormany.hu-ra, amelynek címe: "A pedagógusokon múlik a jövő nemzedék sikere és boldogulása". A cikk beszámol Hoffmann leveléről, amit a Pedagógusok Világnapja alkalmából minden köznevelési intézménynek megküldtek. Egyet mi is kaptunk:

hofflev1.jpghofflev2.jpghofflev3.jpg

Biztos örülnek a levélnek a "kedves Kollégák", ugye Rózsa?
Pénz nincs, a "fejlettnek mondott" Nyugaton szar pedagógusnak lenni, minden jót kívánok!

Kissé pikáns, mondhatni pofátlan az időzítés....de az i-re a pontot Giró-Szász tette fel, szintén még pénteken. A köztévé Az Este című műsorában a riporter felhozta, hogy 2 pedagógusszakszervezet máris tiltakozást/tüntetést/aláírásgyűjtést jelentett be a béremelés elmaradása miatt. A kormányszóvivő így reagált erre: (13:09-től)

"amikor nagy vihar van a tengeren, akkor azt is értékelni kell tudni, hogyha valaki kikötőbe vezet minket, nem biztos, hogy éppen konyakot kell rendelni"

A beígért csekély emelés számonkérése = luxusigény. Gratulálunk, András!

Bezzeg Kerényi levelére őrületére van pénz, ugye? Mennyibe is kerül az október 6-a alkalmából kiosztott Nemzeti Hitvallás zsebfüzet az ötödikeseknek, és Alaptörvény zsebfüzet a nyolcadikosoknak? Hamarosan megtudjuk, valaki már benyújtotta az ügyben a közadatigénylést a KiMitTud-on.....

Az magától értetődő, hogy Selmeczi Gabika száján keresztül azt közölte a Fidesz, hogy "megérti a tanárok csalódottságát, hogy csúszhat a béremelésük, az ellenzék kritikáit viszont nem fogadja el". Hangsúlyozása szerint főleg a szocik legyenek csöndben, ez nem hír.

kövérülősztrájk.JPGViszont ezt ideteszem.

Nagy Piroska végigfotózta a rendszerváltást, ezt a képet is ő készítette.

Fidesz ülősztrájk a Belügyminisztérium Roosevelt téri épülete előtt, 1989. április 27. (videó)

Kövér László.

Aki ma Házelnök, és akinek a javaslatára 2013. január 1-től feláll a házőrség a Parlamentben.

Az a 349 tagú, hivatalosan Országgyűlési Őrségnek nevezett fegyveres testület, amelynek csak a ruhái kerülnek 212,7 millióba, vagyis tagonként kb. 323 ezer forintba. A házőrség személyi juttatásaira és annak járulékaira  pedig 2,1 milliárdot különítettek el.

Vagyis az őrök átlagos havi bére bruttó 407 ezer forint lesz.

Erre van pénz.....

Ehhez képest egy "konyakrendelő" pedagógus  sehol sincs.

pedagogusber.jpg

Címkék: oktatás fidesz abszurd pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr404824682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYJetsTD 2012.10.08. 14:08:05

@Seduxen (már NEM dr.): köszönettel elfogadom és természetesen küldök 20 "dokumentumot" a címedre... : )

lilly67 2012.10.08. 14:11:54

No, igen. Nem véletlen, hogy alig látni a hozzászólásokban pedagógusoktól véleményt. Egyrészt félnek, másrészt igen nehéz megküzdeni a szakma iránti előítéletességgel, ami néha dermesztő és nagyon nagy részben igazságtalan.
Amiről még mindig kevés szó esik, az életpályamodell jelentős óraszámemeléssel jár, tulajdonképpen ezt ellensúlyoznák a fizetésemeléssel. Ez az összeg tehát jelentős többletmunkáért járna. A januári fenntartóváltozás miatt az eddig szerencsésebb helyzetben lévő iskolák pedagógusainak nem kevéssel csökkent a fizetése. Eddig az önkormányzatok egy része igenis befektetett a pedagógusaiba, és ha nem is számolatlanul szórta rájuk a pénzt, de megpróbálta kompenzálni a nevetségesen alacsony fizetéseket. (kiemelt munkáért járó pótlékkal. az osztályfőnöki pótlék kiegészítésével, teljesítménypótlékkal) Mindez szeptembertől megszűnt. Az óraszámemelés elbocsátásokkal fog járni. Ha bevezetik fizetésemelés nélkül, arra nincs szó..... Márpedig ez fog történni, ezt is meg fogják merni tenni.
Ha valódi sztrájkba kezdenének a pedagógusok, valódi iskolabezárásokkal, amire egyébként nincs lehetőség a törvény szerint, egy ország fordulna ellenük. Ez az igazi 22-es csapdája.
Az életpályamodellnél lebegtetett fizetési kategóriák nem jelentenek jelentős előrelépést, és ahhoz, hogy a már valahol a fent említett bürokratikus, felülről jövő istenségeknek megfeleljél még magad fizethetsz súlyos pénzeket (csak az első vizsgát fizeti az állam). Ahol, ha elbuksz valóban kikerülhetsz örökre a pályáról, megspékelve ez a szülő és a diák anonim értékelésével.
Egyébként a külső szakmai kontroll hiányára való hivatkozás is teljesen nevetséges. Szakfelügyelő helyett szaktanácsadó, igazgató, munkaközösség vezető látogatja évente többször a pedagógusok óráit, rendszeres külső mérésekkel ellenőrzik a gyermekek és ezáltal a pedagógus teljesítményét is. A szülők soha ennyire nem láthattak bele egy oktatási intézmény életébe, mint az elmúlt 10-12 évben. (nyílt órák, közös foglalkozások, szülői fórumok stb.)
Jelzem, a legnagyobb gond az lesz, hogy nem lesz pedagógus utánpótlás. Nemcsak a természettudományos szakokon, a tanítóknál sem. Fiatal, pályakezdő kollégát alig látni, aki belekezd rövid időn belül feladja, ha egyáltalán eljut idáig. Nem véletlenül. Gyesről visszaérkező, pályakezdő kollégák fordítanak hátat az iskolának, ki pár nap, ki pár hét, ki pár hónap után, mert ekkora idegi terhelést, ennyire kevés pénzért nem vállalnak. Lehet annak örülni, hogy, aki nem bírja, az nem marad, mert biztosan alkalmatlan, de ki fog pár év múlva tanítani?

FIDES AGITÁTOR 2012.10.08. 14:12:52

@Vitéz félázsiai The Lonewolf (nem Dr.): Szerintem a "Tanárok Világnapját" World Teachers' Day (Nem a Padagógusok Világnapját) ünnepelték október 05-én világszerte, kivéve Magyarországon. Ilyenkor illene átadni elismeréseket, de erre még kísérlet sem történt.

Párizs: www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/ED/pdf/WTD2012program.pdf

lilly67 2012.10.08. 14:16:35

@B-road: Nekem ma az a legnagyobb kérdés, hogy a fizetésemelés elmaradása mellett megmerik-e tenni azt, hogy megemelik az óraszámokat, és elkezdik-e az elbocsátásokat?
Illúzióim sajnos nincsenek, de ebben a kérdésben is mélyen hallgat drága kormányunk!

Squid 2012.10.08. 14:17:43

@Baradlay-: "Nagyon sajnálom a tanárokat, de mégis honnan kellene elvenni pénzt és nekik átadni akkor amikor recesszióban vagyunk? "

Hmmm nem is tudom nem is tudom...

Áh MEGVAN!

Mondjuk innen: atlatszo.hu/2012/10/08/tao-penzek-ii-felcsut-az-abszolut-nyertes/

Az a 6milliárd szerintem kezdésnek elég lenne, ugye így a recesszióban valahonnan meg kéne oldani :P

sakkmatt aranyapa!

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2012.10.08. 14:20:16

Igazából ez már annyira borzasztó, hogy ez a még iszonyúbb "poén" jutott az eszembe:

"Eddig mindig sírtak a pedagógusok, hogy nem változik a bérük. Hát itt van."

Változott....

Bryan élete 2012.10.08. 14:24:47

@Seduxen (már NEM dr.):
"A kormányfő ugyanakkor rámutatott arra, hogy álláspontja szerint, ha Magyarország nem hibázik, jövőre együtt tud növekedni a német gazdasággal."

Miva? Nem fordítva van? Ha németország nem hibázik, együtt tud majd növekedni a magyar gazdasággal.! Nahát, azért észnél legyetet mitírtok!

lilly67 2012.10.08. 14:25:02

@Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege: :(
Még az érdekelne, hogy rózsabogarunk mikor mer kiállni, mert arról az oldalról néma csend és .....

FIDES AGITÁTOR 2012.10.08. 14:27:12

Hírek, aktualitások
RSS UNESCO.HU
Tanarok_Vilagnapja_plakat_WTD2012_nagy
Október 5. a Tanárok világnapja / World Teachers' Day 5 October
HU: „Álljunk ki a tanárokért” szlogennel ünnepli idén az UNESCO a Tanárok világnapját. És hogy mit jelent kiállni a tanárokért? Egyrészt a megfelelő képzés és folyamatos szakmai fejlődés lehetőségének biztosítását jelenti, másrészt a tanárok jogainak védelmét. A minőségi oktatás a világon mindenhol reményt és ígéretet jelent egy jobb életszínvonal eléréséhez, ugyanakkor minőségi oktatást nem lehet elérni hozzáértő, kompetens, motivált tanárok nélkül.
A világnap alkalmából különböző cikkek olvashatóak az UNESCO a Tanárok világnapjával foglalkozó honlapján, az UNESCO, UNDP, UNICEF, ILO és az Education International szervezetek vezetőinek közös nyilatkozata pedig alább olvasható.
EN: “Take a stand for teachers!” is the slogan of World Teachers’ Day 2012. Taking a stand for the teaching profession means providing adequate training, ongoing professional development, and protection for teachers’ rights. All over the world, a quality education offers hope and the promise of a better standard of living. However, there can be no quality education without competent and motivated teachers.
Message from the Heads of UNESCO, UNDP, UNICEF, ILO and Education International on the occasion of World Teachers’ Day, 5 October 2012 is available below. For more information please visit UNESCO’s website of the World Teachers’ Day.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.10.08. 14:28:05

@Spániel: Tényleg... Abszolút igazad van, megyek is, és kirúgatom a picsába a Hír24 egész szerkesztőségét, ilyen szintű hibát nem engedhetnek meg maguknak...

Jimbo75 2012.10.08. 14:29:05

@Baradlay-: Csak szólok, hogy a válság 4 éve kezdődött. Ha ezt 2 éve nem láttak a fideszes haverjaid, akkor nagyobb a baj, mint hittem...

mizrolist 2012.10.08. 14:31:43

@Baradlay-: Orbán a megválasztása után azt nyilatkozta, hogy a Miniszerelnökség létszáma kisebb lesz, mint Bajnainál volt, hogy bebizonyítsa, így is működtethető a hivatal. 50 fővel indultak. Ma - ha minden igaz - 194-en dolgoznak ott, ami több, mint a Bajnai-féle hivatal létszáma volt. Meg tudod mondani nekem, mi ebben a költségcsökkentés?

@Enrico72: az életpálya-modell címszavakban: többet kell dolgozni és az iskolában bent lenni, cserébe a mainál nagyobb fizetés jár. A jelek szerint ebből megvalósul az, hogy többet kell az iskolában dolgozni (ne felejtsük el, hogy a tanárok eddig otthon végezték a munkájuk egy részét, mint pl. felkészülés az órákra, dolgozatjavítás stb.), és cserébe nemhogy nem kapnak nagyobb fizetést, de a nettójuk esni is fog reálértékben. Szerinted ez kiegyensúlyozott? Ha igen, akkor miért nem megyünk tovább és miért nem csökkentjük a fizetésüket minimálbérre, annyinak is elégnek kell lennie? Sőt, ha még olcsóbbat akarunk, akkor miért nem bocsátunk el tanárokat és állítunk a helyükre közmunkásokat?

lilly67 2012.10.08. 14:36:03

@mizrolist: Sajnos olvastam már olyan kommentet a napokban, aki valami hasonló javaslatot tett...
Megszólalt drága Rózsa, nem mond le... mi ez ha nem a legtökéletesebb cinizmus... idézem:
Hoffmann Rózsa szerint a szocialista politikus drámai felszólalást mondott, de drámáról szó sincs. Rossz helyzetről igen, de erről viszont az előző kormányok, vagyis a szocialisták tehetnek. Az oktatási államtitkár kijelentette: az Orbán-kormány épp az MSZP-s kormányok felelőtlen politikájának hibáit igyekszik kijavítani. Hoffmann Rózsa szerint a közoktatási rendszer átalakítása megfelelően zajlik.

A pedagógusok életpálya-modelljéről szólva az államtitkár azt mondta: a költségvetési tervezetben benne volt a béremeléshez szükséges 73 milliárd forint. Az államtitkár megerősítette: mivel valóban erre épül a törvény, azon dolgozik, hogy megtalálják a megfelelő megoldást. „Eszem ágában sincs lemondani. Két esetben kellene: ha olyan hibát vét, amikor nem tud tükörbe nézni. Vagy a kormány követ el olyan hibát, amit maga sem tud vállalni. Ilyen nem történt” - fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Secnir 2012.10.08. 14:48:41

@lilly67:
"No, igen. Nem véletlen, hogy alig látni a hozzászólásokban pedagógusoktól véleményt. "
ez így van. várd meg, míg hazaérnek a suliból.

@FIDES AGITÁTOR:
szerintem a Teacher's world's day-t ünneplik, vagy a World Day of Teacher's-t.
vagy valami ilyesmit. de nem a Young Democratic Alliance with Christiansen Democratic People's Party (YDACDPP) ünnepli, hanem a tanárok maguk.

Ironfist 2012.10.08. 14:56:11

@lilly67:
"„Eszem ágában sincs lemondani. Két esetben kellene: ha olyan hibát vét, amikor nem tud tükörbe nézni. Vagy a kormány követ el olyan hibát, amit maga sem tud vállalni. Ilyen nem történt” - fogalmazott Hoffmann Rózsa."

Jogos, OLYAN hibát még nem vétett sem hoffmann, sem a kormány, ami zavarná őket...

Ironfist 2012.10.08. 14:57:00

@lilly67:
"No, igen. Nem véletlen, hogy alig látni a hozzászólásokban pedagógusoktól véleményt."

Mint leendő pedagógus, én számítok? :)

kamill77 2012.10.08. 15:00:52

"megérti a tanárok csalódottságát, hogy csúszhat a béremelésük, az ellenzék kritikáit viszont nem fogadja el"

megérti, de nem fogadja el...

andaluzkutya 2012.10.08. 15:02:23

@lilly67: Amúgy nem értem, miért nem sztrájkolnak a pedagógusok? Meg az orvosok, ápolók, meg úgy mindenki, akiket a Fidesz palira vett? Hogy törvény szerint nem lehet? Azok a törvények szerint, amit a kormányzó párt naponta ír át, hogy éppen a napi hangulatának megfeleljen?
Ha lenne egy széleskörű megmozdulás, talán észbe kapnának azok az idióták odafönt és talán a cinizmusukból is visszavennének valamennyire... (jó, jó, tudom, de ott van, hogy "talán")

kamill77 2012.10.08. 15:03:44

"megérti a tanárok csalódottságát, hogy csúszhat a béremelésük, az ellenzék kritikáit viszont nem fogadja el"

megérti, de nem fogadja el...

Bryan élete 2012.10.08. 15:13:42

@Secnir: amikor a pedagógusok zöme amikor hazaér a suliból egyfolytában veri a fejét a falba, hogy denagyfaszvoltam amiértafideszreszavaztam!!!!!
Hát ezért lapítanak,nem hiszek a félelemben.

kela-bá 2012.10.08. 15:22:56

@kontact35: @lilly67: Jó olvasni az Önök bejegyzését azért, mert nem csak "írhatnékjuk" van...

Igen, sok a gond nálunk , de a világban is. Nagy a "zaj" és úgy tűnik, hogy valamiféle ördög gondoskodik arról, hogy az emberek ne értsék egymást. Változás kell ! Talán előbb-utóbb lesz is:
www.logoszvilag.blog.hu/api/trackback/id/3533246

További szép napot !

bontottcsirke 2012.10.08. 15:28:26

Akkor egy érintett tanár is hozzászól.

Már két éve nem tanítok középiskolában, mert egy gyesre ment kollégát helyettesítettem, de visszajött, én meg el. Eleinte, amikor próbálkoztam máshol munkát találni azt tapasztaltam, hogy igencsak kemények lettek a feltételek és elvárások. A középiskolában - azon kívül, hogy módszertanilag kicsit fejlődtem- inkább csak hülyültem. És ez sajnos visszatekintve igaz volt mindenkire. Miért? Mert nem lehetett hibázni. Akármennyire is hülye voltál tolerálta a rendszer. Mintegy lelkileg kompromisszumot kötöttél azzal a tudattal, hogy középszerű (jó esetben) amit csinálsz, de legalább nem elfogadhatatlan. És ez a ki nem mondott kompromisszum mindenre rányomja a bélyegét.

Néma gyereknek meg anyja sem érti a szavát.

Azért írom mindezt, mert azt a tényt akarom megvilágítani, hogy egy olyan munkahelyről beszélünk, ahol szó szerint megáll az idő. Mintha a kádár korszakban lennél, amikor belépsz egy tanáriba. A kollégák jelentős része új autóval jön - ők kapták, hogy ne legyenek otthon - a másik része kerékpárral -ők ebből élnek. Tőszavakban; kávés-cigis lehelet, rossz kötöttpulcsi, rissz-rossz megemlékezés, középszerűség (jó esetben), szakmai igénytelenség, "nem baj jó leszez így" - felfogás. Ja és mártíromkodás a semmiért. A jelentős részét ők képviselik. Szerintem nekik mindegy.

A kisebbség? Ő az aki garantálja, hogy a segghülye gyereked is le fog érettségizni matekból akár hármasra mert nem csak felbasz egy háromszöget a táblára és elmegy kávézni, hanem el is magyarázza a tananyagot, az a nyelvtanár, aki szabadidejében is foglalkozik a gyerekkel és 16 éves korra már meg is van a középfokú, az a fizikás aki a kísérletet össze is állítja és a gyerekedből
olyan villamosmérnök lesz aki majd a Siemensél nyomja havi háromezer euróért. Aki meg megtanította az alapjaira meg járhat biciklivel, rissz -rossz kötöttpulcsiban 120-ért meg ötezer erzsikéért a málladozó épületbe, amit meg úgyis bezárat az önkormányzat, mondván hogy kevés a gyerek. .. Na miattuk kéne összefognunk őket kéne megbecsülni.

Secnir 2012.10.08. 15:29:34

ööö...
...más:
73 mrd forintról beszélnek (idén), mint fizetésemelés.
naszóval.
160.000 tanárral számolva, az max 40.000/fő/hó. Egyrészt ezt ki kell gazdálkodni jövő évben is, másrészt ez nem 40e forint, hanem (leadózva) olyan 25-30. ráadásul a közalkalmazotti bértáblába besuvasztani nem könnyű, így előfordulhat, hogy lesz, akinek 5e forinttal nő meg a fizuja, lesz, akinek 50-nel.
de erre semmilyen tájékoztatást nem tud adni HR, mert ki sem volt dolgozva. fel sem merült benne, hoyg ki kellene dolgozni, mivel TUDTA, hogy nem lesz emelés. mint ahogyan iskolabezárás sem, ugye?

zizizuzu 2012.10.08. 15:44:16

@Secnir: Nem jó. A 73mrd 4 db hónapra volt előirányozva. ennek megfelelően ugye senki sem képzeli, hogy MINDEN tanárnak nőne a 115.000 Ft-al a fizetése!, úgy, hogy a minősítési buli miatt, a 160.000-ből maximum 10.000 tud esetleg jövőre feljebb lépni. Politikai süketelés, kuszaszem féle varázslással. Az a 73 mrd úgy jött ki, hogy a fent említett büfizett reggel egyet, mondván, ennyi hiányzik a 400 mrd-hoz, jó lesz az oda. Igaz, a többi szám is okádásból van, szóval jövőre borul a bárka.

HavasiG 2012.10.08. 15:52:33

Soha egy pedagógus sem gondolta komolyan, hogy emelhetik a fizetésünket. Sosem gondoltunk rá másként, csak egy jól hangzó reklámként.
A pályát elhagyni sem feltétlenül a kevés pénz miatt fogom (nincs szükségem "ájfónötre", nem űzök költséges hobbikat), hanem a társadalmi megbecsültség hiánya és folyamatosan romló (magyarországi és szakmai) jövőkép miatt.
(Van olyan kolléga, aki hülyének néz, amiért programozást tanítok érdeklődő diákoknak órakereten felül, ingyen és bérmentve. A vezetőségtől pedig már megkaptam, hogy a szakmai munka mindegy milyen, azt bárki el tudja végezni, csak a papírmunka legyen rendben.)
Sosem akartam külföldre költözni, de lassan nem látok másik alternatívát.
Egyéb kérdés?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.08. 15:52:40

@Spániel: Azt hittem csak az én tanárrá lett haverjaim/volt osztálytársaim voltak kemény vonalas fideszgyülisek akik a két-har-mad nótát skandálták örömittasan anno és most igen borúsan néznek maguk elé ha a politika szóba kerül...látom máshol is így áll a dolog...

FIDES AGITÁTOR 2012.10.08. 15:54:41

Többet várnék a pedagógusoktól! Szarban vannak, mert szar ember oldalára álltak.
Gaskó, Gaskó, Gaskó! Bizony ezt a bitangot Orbán megvette. Ja, persze, hogy adott neki pénzt, mert gaskókra mindig szükség lesz!

"Főként a kisebb szakszervezet, a PDSZ tartott az elmúlt években kétórás figyelmeztető sztrájkokat vagy nagyobb munkabeszüntetéseket – többször a Gaskó István által vezetett ernyőszervezethez, a Ligához csatlakozva. 2007 novemberében körülbelül hétezer tanár csatlakozott a vasúti szárnyvonalak bezárás elleni tiltakozáshoz, decemberben pedig mintegy tízezer pedagógus sztrájkolt óvodákban, általános iskolában, középiskolában, nevelési tanácsadóban és kollégiumokban az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslat ellen."

HavasiG 2012.10.08. 15:56:54

Kimaradt: nem voltam és nem is leszek fidesz szavazó.

lucernaböde 2012.10.08. 16:00:19

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Nem tudom, hogy honnan veszitek, hogy a tanárok mind fidesz szavazók. Én is tanítok, és életemben nem szavaztam a fideszre. Nem is fogok. Hozzáteszem, h. a több, mint 60 fős tantestületből fogalmam sincs, h. hányan szavaztak a fideszre, és hányan nem, mert nem volt téma. Nem is lehetett, mert iskolában nem politizálunk.

Kotkodus 2012.10.08. 16:04:14

sokszor kérdeztem jelenlegi fidesz-hívőket, hogy mivel is magyarázzák pártjuk és lelki vezetőjük rendkívül széleskörű politikai életútját; mivel magyarázzák az intellektuális életutat antiklerikális liberálisból egészen a keresztény "konzervatívig".
természetesen szó nincs arról, hogy az évek során a hatalomvágyból elkövetett szavazat-optimalizálás vezette volna ilyen pályán. arról van szó - tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim - hogy viktorka MEGÉRETT politikailag... (a többiek pedig - akik továbbra is tartják magukat eredeti életfelfogásukhoz - nem elvhűek, hanem viktrokával szemben buta, igazságot felismerni képtelen egyedek...)

hát tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim, tessék gyorsan leszüretelni még időben a kis viktorkánkat, mert az érési folyamat gyorsasága okán nemsokára RÁNKROHAD!

Kotkodus 2012.10.08. 16:19:59

@csizsikpizsik - pique takarodj!: én is ezt hallottam (mármint, hogy a pedagógusok politikai preferenciával rendelkező többsége fideszre/jobbikra szavaz), azonban nem találtam semmilyen kutatást ezt alátámasztandó. van esetleg forrásod?

hozzáteszem, hogy attól, hogy (többségük esetleg) fideszre szavazott, még jobbat érdemelnek, mint amit kapnak, azonban az is igaz, hogy aki elhiszi és támogatja, hogy "függetlenülnünk" kell (bármit is jelentsen ez) a globális világgazdaság és az eu kellős közepén az jobban teszi, ha hozzászokik, hogy "független-forradalmi" bérből is éljen... és egyébként pártpreferenciától függetlenül a pedagógusi életpálya-modell egy a kevés kormány-elképzelések közül, amelyet még támogatni is tudnék... ha lenne...

Q-in-Law 2012.10.08. 16:20:35

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Szomszédunkban lakik egy ápoló. Minden vasárnap beugrott mise után agitálni, hogy a Fideszre kell szavazni, mert Viktor majd megemeli a pedagógusok és az ápolók bérét. Múlt hétvégén ment nyugdíjba 40 év kórházi meló után. Úgy is maradt a béremelésével.

Belababa212 (törölt) 2012.10.08. 16:27:29

Én kb. 4 éve tanítok. Szerencsés vagyok, mert fősuli után sikerült egyből elhelyezkedni, igaz csak pedagógiai asszisztensként. Ekkor bértábla szerint kerestem 122K-t, amiből 100K felett vittem haza + 13. havi. Örültem nagyon, lelkes voltam. Ezután sikerült elhelyezkednem egy középiskolában, ahol már a szakomat taníthattam (informatika), még jobban örültem. Közben elvégeztem a mesterképzést is, ami többlet tudást nem adott ugyan, de most már érettségiztethettem és a fizut is megdobta egy kicsit.

Közben az iskolának és az önkormányzatnak nem ment valami jól ezért a minőségi bért teljesen megvonták, megemelték a kötelező óraszámot, nem fizetnek a helyettesítésért/túlóráért, életemben nem kaptam még cafateriát, utalványt, stb. Cserébe az informatika tanár legyen rendszergazda, kivetítés- és hangosításfelelős minden iskolai rendezvényen, stb. Tartsa meg az órákat, felügyeljen szünetben, tartson szakkört, kövesse a szakképzés változásait, nyomtasson bizonyítványt mindenkinek, stb...

A nyári szünet sem szól már a tanárság mellett, mivel a szerződés 09.01-től 06.30-ig tart. Nyáron irány a munkanélküliség, aztán ha van elég gyerek akkor megint felvesznek. Mivel megszűnt a munkaviszony, ezért ugrott a bérkompenzáció. Most bértábla szerinte 136K a fizetésem amiből hazaviszek 89K-t. Ezzel most hó elején szembesültem.

A fiataloknak nem való a tanári szakma, nincs megfizetve. Most jött el az az idő, hogy én is más után nézzek. A párom is pedagógus és ennyiből nem lehet becsületesen megélni, családot fenntartani. Megpróbálok váltani, szerencsére nem csak megélhetési informatika tanár vagyok, hanem valóban értek is hozzá, junior rendszergazdaként el fogok tudni helyezkedni(rendszergazdákat képzünk). A szörnyű az, hogy a csoportomat megkapja majd az a másik tanár aki egy programot sem tud feltelepíteni...

Annak éri meg tanárnak maradni aki már felépített egy egzisztenciát és van annyi éve a szakmában, hogy normálisabb fizetést kapjon(bértábla).

alexian 2012.10.08. 16:28:59

En Meg emlexem a taxis sztrajkra. Maroknyi ember. A kormany visszavonta a benzin aremelest. Tanarok? Nem maroknyi embercsoport. Miert nem sokkoljatok az orszagot. Egyszer. Vegre. Eleg lenne egy honapos sztrajk is.

Belababa212 (törölt) 2012.10.08. 16:33:45

@alexian: Én mondtam, hogy érettségin kellene sztrájkolni, akkor mindenki felfigyelne. Negatív értelemben! A szülők szerint mi lennénk a mocskos léhűtők akik akadályozzák gyermekük jövőjét. A tanároknak nem olyan egyszerű sztrájkolni, mert a gyermek felügyeletét akkor is biztosítani kell. Akkor már egyszerűbb tanítani, mert akkor legalább le lehet kötni őket egy kicsit, könnyebb bírni velük.

Bryan élete 2012.10.08. 16:34:54

"A pedagógusbérek emelésének tervezett elhalasztásával kapcsolatban Rogán Antal azt mondta, ez sokakat nem érhetett meglepetésként, mert a kabinet korábban is nyilvánvalóvá tette, hogy erre csak akkor van mód, ha a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a másfél százalékot. A béremelést 2014. január 1-jétől megvalósíthatónak tartjuk - közölte."

Nanáhogy meg kell valahogy vásárolni a választásokra a pedagógustársadalmat. Ha lesznek olyan hülyék és mégegyszer beveszik a cuclit.
Eü dolgozókkal ugyanez a helyzet, kis szemkiszúró alamizsna, oszt befogod a pofád.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.08. 16:35:58

@lilly67: "Eddig az önkormányzatok egy része igenis befektetett a pedagógusaiba, és ha nem is számolatlanul szórta rájuk a pénzt, de megpróbálta kompenzálni a nevetségesen alacsony fizetéseket. (kiemelt munkáért járó pótlékkal. az osztályfőnöki pótlék kiegészítésével, teljesítménypótlékkal) "

ez kb ugy volt anno, hogy panaszkodtak hogy 110e a nettoja, es nem emlitette meg hogy a 25 ora melle meg 10et lemelozik az iskolanak es abbol is jar a tulorapenz... persze ezt csak a csokosok tudtak megtenni...
ezt vettek el 2-3 eve es mondtak hogy ha mar igy is ugy is melozik akkor az alapberert tegye

amugy meg a pedagogusok negyedet vagy harmadat ki kell vagni, ez teny, csak ra kell nezni a korfara, eddig se ment olyan konnyen a dolog pedig ugymond 25 * haromnegyed orat dolgoztak hetente, viszont a mostani megnyomott oraszamokkal nagyon sok pedagogus feleslegesse fog valni

Bryan élete 2012.10.08. 16:36:15

@csizsikpizsik - pique takarodj!: orvosismerőseid homlokán nem látsz hatalmas dudorokat?

alexian 2012.10.08. 16:42:46

@anarchimedes: a sztrajk AZ sztrajk. A gyerekrol s sxulo gondoskodik, akkor mar nyilvan nem csak a pedagogus vesz benne reszt, hanem mindenki. Igy jutna el AZ uzenet fejekig

lilly67 2012.10.08. 16:46:40

@Secnir: @Spániel: Nem, a pedagógusok egy jelentős része nem szavazott a Fideszre. Vannak, akik hittek bennük, ez tény, de ha az én közvetlen környezetemben nézek körül, nagyon nem ezt láttam, látom. Az már más kérdés, hogy a vakon hívők se igen tudják már kimagyarázni, hogy miben is hittek....
Secnir, sajnos igazad van, ez így van, nem fog mindenki számára automatikusan jelentős ugrást jelenteni ez a bérkorrekció. Sőt, ahhoz, hogy igazán érdemben keressél minimum szakvizsga vagy tudományos fokozat kell. Ez azért valljuk be nem sajátja a többségnek minden negatív felhang nélkül. S erre még sokan nem jöttek rá...

vinyard 2012.10.08. 16:50:16

a pedagógus-társadalom reakciója teljesen jogos, tekintve, hogy a nagy, viszonylag azonos körülmények között tartott rétegek szent tehénként kezeltetnek a magyar politikában, lásd. vasutasok, rendőrök, (röhejesen elszállt juttatásokban részesülő, nem kis)nyugdíjasok, etc.
ezen rétegek kollektív tudata teljesen torz, a kívülállók által nehezen értelmezhetők a kis belterjes világukban megfogant gondolataik. ha magukat helyükön kezelnék belátnák: ad 1. az idióta horrorfizukat tekintve, bérük megfelel az átlagnak, nem is beszélve a ledolgozott -tehát dogajavítással, felkészüléssel, piti bosszúk kiterveléssel eltöltött időt is beleértve- órákra vetítve ad 2. szabadidejük mennyisége mellett minden más szakmáé eltörpül ad 3. sajnálom, hogyha ez sértő, de manapság egy tanári diplomát -akár többet- megszerezni nem kunszt, sok szakma csakúgy mellékesen megköveteli azon ismeretek meglétét, amit btk-kon ttk-kon oktatnak, a tanári pályát választók mára már nem az osztályok krémjéből kerül ki, és ez már minimum 30 éve így van, meg is látszik a minőségen, és tudom szülők, tananyag, rendszer stb., de a felelősség nem tolható át teljes egészében ezen tényezőkre
ha a fizuemelés azt célozná, hogy pályaalkalmasságival szűrt, jobb képességű embereket tereljenek a tanári pályára, ok lenne, de csak azé' hogy ne velem csesszen ki a sok önérzetbajnok 2014-ben, hát...
ha Bajnai felvállalna egy, az ezen rétegeket érintő fűnyírást, bezony én rá szavaznék,

lilly67 2012.10.08. 16:51:55

@alexian: Képzeljétek el azt az iskolaigazgatót akinek januártól az "állam" a főnöke... Mezei pedagógusként sem nagyon mer ugrálni az ember, mert hova is menne dolgozni mikor a sokat istenített multi szféra is haldoklik... Leépítések mindenhol... A családot pedig el kell tartani... Ha bízhatna benne az ember, hogy végre lenne egy országos összefogás, de nagyon őszintén az esélye se látszik :(

Bryan élete 2012.10.08. 16:57:07

@lilly67: azt sehol nem írtam, hogy minden ovónéni és professzor úr a fideszre szavazott, de a nagyobbik részük biztosan. Valahogy csak kijött ez a hétharmad. Ugyanez a helyzet az egészségügyi dolgozókkal is nővérkétől az orvosigazgatóig, mert mint a pontyok, be lettek etetve az emútnyócév során, hogy minden úgy szar ahogy van és - ugye belejátszott a szoc. népszavazással lebutított tömeghatás - a fidesszel majd természetszerűleg együtt jár a kánaán is.
Hát ha a kánaán egy ilyen trágyadomb, akkor bizony volt, aki orbitálisat csalódott.
Aki viszont átlátta, hogy a meglévő szarból nem lehet várat építeni, az most fájdalmában röhög a markába - kínjában - hogy jól megszívtátok, kedves polgártársak, de belerángattatok bennünket is. Mert ugye mennyivel másabb lenne a helyzet, ha csak egyszerű többséggel nyer a fidesz?

lilly67 2012.10.08. 17:03:13

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: @vinyard: Na, ez itt a baj... Hogy mennyien így gondolkoznak, mint ti. Az alkalmatlanok nagy része kikopott az elmúlt évek során, mert a mai gyerekekhez igen nagy stressztűrő képesség kell a pályához szükséges kvalitások mellett. Ez tény, évről évre változik a helyzet, sajnos nem pozitív irányban. Természetesen alkalmatlan vagy kevésbé jó, mint minden pályán itt is akad, csak ezt ma az emberek nagy része nem akarja elfogadni. Egyszerűbb azt mondani, hogy a pedagógus mind selejtes. Mint azonban feljebb írtam én azt látom, hogy nincs utánpótlás, nemcsak középiskolában, már az általánosban sem. Már a "selejtes" sem akar pedagógus lenni! Hahó!

lilly67 2012.10.08. 17:05:16

@Spániel: Már miért pont ez a réteg, én nem, a nagy multiknál dolgozó ismerőseim közül viszont nem kevesen....

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.08. 17:12:24

@csizsikpizsik - pique takarodj!: a figyelo amugy a legjobb, kihozta hogy a nyugdijak nem csokkennek, pont a pedagogusok megszivatasa melle :)))

lilly67 2012.10.08. 17:13:42

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Szerinted ki az aki a plusz tíz órát azért vállalta, mert "csókos"? Elárulom senki, aki ezt vállalja, az azért teszi, mert nagy szüksége van a pénzre, hogy meg tudjon élni. Egyébként így van, a túlórák nagy részét is elvették és beépítették a munkaidőnkbe már igen rég. Nem kapunk pénzt a reggeli ügyeletért, az esti ügyeletért, azért, ha a tanítási időn túl színházba, kirándulni viszed a gyereket, a szakkörért!, nem kevesen vállalják még ennek ellenére is ingyen a gyerekek kedvéért. A helyettesítésért még jár a túlóradíj, ez szűnik meg pl. jövő szeptemberben. Az erdei iskoláért idén már nem tudnak fizetni, soroljam... ott reggeltől estig vagy a gyerekekkel.

vinyard 2012.10.08. 17:19:15

@alexian
amikor mérnök-tanárit csináltam bejártam fizikát oktatni egy szakközépbe, féléven át

vinyard 2012.10.08. 17:19:47

"... egy féléven át", még mielőtt

Bryan élete 2012.10.08. 17:24:26

@lilly67: azért ez a réteg, mert sokan vannak. Eü+tanerő együtt cca egymillió. Ha ebből hatszázezer szavazott rájuk, már nyert ügy. Ismeretségem ebből a két rétegből is van , vagy úgy tesznek, hogy nem érdekli őket a politika /de járatják a Magyar Nemzetet/ vagy nyiltan kiállnak a fidesz mellett.Multikban hányan dolgozhatnak összeségében?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.08. 17:26:42

@lilly67: egy kicsit ellentmondasz magadnak...
ha nem vonzo a fizetes hogy sokan AKARJANAK pedagogusok lenni akkor az lesz az aki semmi masra nem alkalmas
most mi a helyzet? vagy az van, hogy asszonka a pedagogus jol kereso ferjecske mellett, es akar meg az is lehet hogy jo kvalitasu, vagy a selejtje marad aki nem kell sehol sem
ezen szerintem a fizetessel es egy eletpalyamodellel lehet, ha most a mentor az durva akkor legyen csak irasbeli vizsga a pedagogusoknak is, de a seggek ne maradjanak a palyan
pl. elso menetben beirhatnak hogy mi a balneologia :))) aztan elmenne pogimesternek max...

Q-in-Law 2012.10.08. 17:27:29

@vinyard: ha ilyen idillinek állítod be a helyzetet, miért nem maradtál a pályán?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.08. 17:33:37

@lilly67: ezt irtam anno: "a 25 ora melle meg 10et lemelozik az iskolanak es abbol is jar a tulorapenz... persze ezt csak a csokosok tudtak megtenni..."

ezen mit nem lehet erteni ember? aki a plusz 10 orat el tudta szamolni az csokos volt es kesz, az hogy anno az emuutnyocevben az idiota balfasz szabadsagharc resze volt az onkurik CHF-ben torteno eladosodasa, igy a helyi iskolaban a penzosztogatas a legtobb helyen, es mert pl. nalad az osszes kollegad kapott extra zsetont attol meg csokos volt es kesz
mashol kihajtottak a pedagogusbol azt a +10 orat es nem fizettek erte

en nem sajnalom amugy azt a +10 oranyi penzt, csak gerinctelennek tartom azt hogy a nettot mondogattak allandoan es kiderult egy-ket dolog
az meg hogy egynemely pedagogus nem kepes szamolni, vagy tudatosan hazudnak, na most nem is tudom melyik a rosszabb

Bryan élete 2012.10.08. 17:34:35

@lilly67: továbbá: azért ez a réteg, mert egy Kerpen Gábor nevű szakszervezeti szélhámos túljárt a tanarak eszén és úgy csinált belőlük bohócot, ahogy akart. Vagy ahogy a fidesz akarta.Hányszor vonultak ki tüntetni semmiségekért,pl. 2 plusz óra miatt? Most hol a p.csában vannak, amikor az előzőekhez képest mérföldekkel nagyobb érdeksérelmek érik őket? Gallóné néha elsóhajtja magát itt-ott, ezzel az összes felháborodás.le is van tudva?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.10.08. 17:41:59

@Enrico72: És annyi konyakot se kéne inniuk.
érdekes módon a többletterhek, az óraszámemelés, a béremelés "fedezésére" szolgáló kirúgások persze nem halasztódnak el 1 perccel sem.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.10.08. 17:53:42

@Baradlay-: És júniusban se lehetett látni, h egy katasztrófa a 2013-as költségvetés :)
Bár inkább :(

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.10.08. 18:14:24

@Rufus78: Ne viccelj, azt fogja mondani, h ki tudta, h mégse lesz olyan kedvező a nemzetközi gazdasági helyzet.
Meg különben is, az elmúlt 8 év után ezt amúgy se lehet elvárni.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.10.08. 18:15:10

@nincsensapka: És mi lett volna, hha nem csökkentik 200-ra a képviselők számát.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.10.08. 18:38:45

@Spániel: És majd 2014 jan 2-án azt mondja, h "a pedagógusok béremelésének elmaradása sokakat nem érhetett meglepetésként..." .. hisz a Fidesz mindig hazudik.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.10.08. 18:40:57

@lilly67: "ahhoz, hogy igazán érdemben keressél minimum szakvizsga vagy tudományos fokozat kell. Ez azért valljuk be nem sajátja a többségnek " Főleg, mivel a legtöbb iskola nem szívesen vesz fel ilyen tanárokat (még olyanokat se, akiknek kilátásuk lenne ilyesmire).

Le_Penseur 2012.10.08. 19:14:07

Fantasztikus újra ilyen kifejezéseket olvasni:
- A fejlettnek mondott Nyugat...
- Európa válsága...
- Nyugat alkonya...

Az a boldog szocializmus! Visszaböfög, mint a fokhagymás parasztkolbász!

NYJetsTD 2012.10.08. 19:15:37

@MolnarErik: Lesz. De kétlem, hogy azt mi szerezzük. Ez most nem Jets, csak kőgolyó...

lilly67 2012.10.08. 19:29:48

@MolnarErik: Nálunk akinek van az ráadásul javarészt saját költségén tett szert erre, mert a kötelező továbbképzésekre sincs pénz!!!!

lilly67 2012.10.08. 19:44:06

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Mi az, hogy mit nem lehet érteni, az, hogy nincs ebben semmi mutyi, meg csókosság. Ahol dolgozom az önkormányzat az elmúlt években kiegészítette az osztályfőnöki pótlékot mindenki számára, aki osztályfőnök volt. Lehetővé tette, hogy mondjuk szakköröket, korrepetálásokat vagy épp informatika és angolórákat tartsunk vagy erdei iskolába vigyük a gyerekeket, és nem ingyen. Ezek a lehetőségek mindenki számára adottak voltak, állandó helyettesítést meg általában az vállalt akinek szüksége volt a pénzre vagy egyszerűen szüksége volt a munkájára, mert ezeket a helyzeteket bármilyen furcsa is meg kell oldani. Ez nem azt jelentette, hogy hihetetlen mennyiségű pénz vándorolt a bankszámlájukra. Ebben az esetben az a szomorú inkább, hogy nem mindenhol érezték azt, hogy fontos ez a munka és való igaz, hogy országszerte a helyi önkormányzatoktól függően voltak különbségek a bérekben. Ami nem jó, de itt is igaz a dögöljön meg a szomszéd tehene effekt... Baj az, hogy voltak olyan önkormányzatok ahol ezt a kérdést fontosnak tartották? Szerintem nem, baj az, hogy voltak olyanok, ahol nem!

lilly67 2012.10.08. 19:54:19

@lilly67: Bocsánat: szükség volt a munkájára...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.10.08. 20:06:42

@anarchimedes: Nekem volnának ötleteim (csak liba legyen, mondhatnád, merthogy csak óraadó voltam itt-ott, tehát láttam belülről iskolát, de nem az én bőrömre megy - csak az unokáiméra, mert a fiam már felnőtt, hála többségében jó pedagógusoknak):
- szokásos a szabályszerűségi sztrájk: minden előírást betartani
- kissé unortodox: persze, felügyelni a gyerekekre, de másról beszélni nekik - mondjuk a világról a tananyag helyett.
Elismerem, rohadt nehéz, mert jó pedadógus nem akarhatja, hogy a gyerek szívjon. Ugyanakkor nagyot kellene szóljon az akció.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.10.08. 20:08:15

@Spániel: Kerpen kapott valami szép állami állást.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.08. 20:32:29

@lilly67: tehat... az a plusz penz az hogy is jott? az az allando heti +10 ora a 25 melle (75% -an szamolando!)? munkaidon belul vagy kivul? valodi tulora volt, vagy csak egy ujabb trukk hogy emelkedjen a fizetes? tehat a heti 40 oran tul bentmaradt a tanar hogy akkor lenyomja az orat? ha idon tuli volt, akkor azert ki fizetett? a tanulok kifizettek a tanar faradozasat?

nincsensapka 2012.10.08. 21:07:47

@Spániel: az enyémen van már jóideje, bassza meg :(

lucernaböde 2012.10.08. 21:17:54

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: A tanár kötelező óraszáma 22 óra hetente. Amit ezen felül tanít, az kötelező óraszámon felüli kötelező óra (mármint ha állandó, és nem eseti szakszerű helyettesítés). Ebből max. 6 óra lehet, nem több. Azt a tanár óradíjával fizetik ki. Ne kezdj el irigykedni, ez is elég "mókás" összeg, magánórával bőven többet lehet keresni.
A munkaidő tanórákkal le nem kötött részében (ez elvileg 18 óra hetente) köteles vagy ellátni a tanulók felügyeletét, óráidra felkészülni, dolgozatokat javítani, szülők gondját-baját hallgatni, és ha olyan lúzer vagy, hogy reálosként tanárnak mentél (mint pl. én), akkor még készítheted elő a tanuló/tanári kísérleteket is.
Elárulom, hogy ennyi minden nem fér bele heti 40 órába, és még szarul is fizetik.
Tavaly v. tavalyelőtt volt egy komoly kutatás, h. mennyit dolgoznak valójában a tanárok. Az eredmény olyan 50 óra körülire jött ki. Volt egy olyan év, hogy pontosan írnunk kellett, hogy milyen tevékenységgel mennyi időt töltünk. No ezt elég hamar eltörölték, mert túl sok óra jött ki.
A hozzászólásodból süt a rosszindulat. Meg a tájékozatlanság...
Ha szerinted ez akkora buli, és érdemeinkhez képest agyon vagyunk fizetve, próbáld ki! Aztán lehet dumálni...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.08. 21:24:37

@lucernaböde: na ha mar tudod mennyi az annyi, akkor legyszi a 3 evvel ezelotti osszeget ird be, megkoszonnem, tudod nem jo dolog csak "mokas" jelzoket hasznalni erveles soran

tehat 3 evvel ezelott lehetett-e 10 orat bevallalni, es az pontosan mennyi nettot eredmenyezett! tenyleg erdekel ha ezt tudod, ird csak ide le

lucernaböde 2012.10.08. 21:34:20

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: +10 órát nem lehetett bevállalni. Szakszerű helyettesítést sem. Esetleg el lehetett menni óraadónak még valahová (heti 12-nél kevesebb órában). De ahhoz minimum egy "időkibővítő" kellett volna.
A három évvel ezelőtti nettót nem tudom (másokét különösen nem, nem szoktunk egymás zsebében turkálni), nekem az idén bruttó kétezervalahányszáz, és én "I" kategóriában vagyok (szakvizsgázott, egyetemet végzett).
Leírtam. Csak ide, csak neked.

lucernaböde 2012.10.08. 21:52:49

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Nem tudom, hogy miért pont a 3 évvel ezelőtti pénzen rugózol. Az kb. ugyanennyi lehetett, ha jól végiggondolom. Csak akkor még a boltban több kaját adtak érte.
2008 óta nem volt bértábla emelés. Annak nőtt a fizetése, aki sorosan lépett egyet. Nem sokkal. Mielőtt részletes adatokat kérnél felhívom a figyelmedet arra, hogy a KJT mellékletét képező közalkalmazotti bértáblát megnézheted te is (netjogtar.hu).

lucernaböde 2012.10.08. 21:55:32

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: 1 óra/ kettőezerakárhány, az havonta ugyebár a fent említett összeg négyszerese (illetve ahány megtartásra kerül, átlagban havi 4,33 héttel szoktak számolni, ez 10 hónapra nagyjából reálisan jön ki).

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.08. 22:05:44

@lucernaböde: a 3-4 evvel ezelotti allapotot azert tartom lenyegesnek, mert akkor alltak neki a rendrakasnak, aminek a mostani a kovetkezo fokozata (a fizetesemeles...)

tehat a penzek nem valtoztak, ertem
en azt a 10 orat azt nem pontosan tudtam csak elkepzelesem volt arrol, hogy anno 3 evvel ezelott meg annyit is be tudtak gyomoszolni, hogy tobbet kapjanak, na most az elvi 6 oraval szamolva 8e netto, az tenyleg nem sok, viszont anno a fizu kozlesekor altalaban szemermesen kihagytak ezt is es a 13. havi bert is
nem mondom hogy sajnalom, csak azt mondom hogy valorizalva mondjak a netto keresetuket, hogy anno ennyit meg ennyit kerestek

es hozzatennem, hogy 4 evvel ezelott nem minden pedagogus kapott a sajat munkaidejen belul elvegzett munkajaert penzt es 13. havi fizetest... tehat amikor hasonlit az ember akkor illene hozzaszamolni

lucernaböde 2012.10.08. 22:27:05

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: 13. havi fizetés 4 évvel ezelőtt még volt (azt hiszem, hogy akkor volt utoljára), most nincs.
Ha valakinek nem fizették ki a túlmunkáját, akkor vele szemben törvénytelenül jártak el. Ez régebben is így volt. Három évre visszamenőleg perelhet.
Hogy 3-4 évvel ezelőtt minek álltak neki, azt nem tudom, de nekem nem tűnt fel komolyabb változás. Csak a lassú, de megbízható reálbér csökkenés.
Száz szónak is egy a vége: akármit és akárhogy is számolunk, a jelenlegi bérünk szégyenletesen kevés.
No, én megyek, mert holnap is vár a lelkes ifjúság. Jó éjt!

ketroot 2012.10.08. 22:29:31

Látom estére befutott az egyik legnagyobb hittérítő is... :D

lilly67 2012.10.08. 22:43:04

@lucernaböde: Köszi a korrekt tájékoztatást, ezt talán megértik.

lilly67 2012.10.08. 22:59:50

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Megnéztem neked, 3 évvel ezelőtt 161 608 forint volt az alapfizetésem, szakvizsgával G8, most G9-ben a 3 évenkénti soros emelkedéssel 169 228. Erre jöttek rá a túlórák, ami a 22 órán felül volt, ez általában 3-5 túlóra volt az elmúlt pár évben hetente, illetve a pótlékok (osztályfőnöki) és az önkormányzati keresetkiegészítés. Ez 10 és 30 000 Ft közötti plusz pénzt jelentett általában bruttóban, az év folyamán is hol nőve, hol csökkenve. Legálisan, elszámoltan, lassan 25 éves munkaviszonnyal. Tényleg lehet irigykedni erre a hatalmas összegre.
A 2012-es bértábla:
www.tudosz.hu/portal/egyeb/2012-es-kozalkalmazotti-illetmenytablazat-bertetelei-ft-ho.html
Van egy megőrzött 2002-es bértáblám, abban a G 9-es kategória 143 900 forintot jelentett.

dr. Balta$ár 2012.10.09. 01:18:31

a fides mafia bűnszervezet ellop minden közpénzt...

debreceni.blog 2012.10.09. 13:13:48

"És egy magára valamit is adó országban először emelik a pedagógusok bérét, és csak utána vesznek bútort. És ha csak az egyikre fussa, akkor bútort nem vesznek."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3105_a_konyakos_megy

NextGeneration 2012.10.13. 10:26:47

@Ironfist: Szart se sajnos. Én mai napig leendő tanárnak számítok, de valószínűleg te is annak fogsz számítani. Sokan mondják, hogy jók a mai tanárok is. Erre megint csak ellenkezni tudok. Mert ne mondja nekem senki, hogy az általam igazán nagyra becsült kisszámú elhivatottak mellett maradt olyan a pályán, akinek a képzettsége lehetővé tette, hogy lelépjen. Ezt nem tudom elhinni. A tanárok se hülyék, és ha tudnak 2x annyit keresni a családjuknak, akkor simán lelépnek. Dettó, mint az orvosok és az értelmiség nagy része.
Talán az idősebbek kivételek. Ők már nem úgy mocorognak. Lehúzzák azt a pár évet ami maradt... Ezek együtt tényleg azt eredményezik rövidebb-hosszabb távon, hogy egyrészt felhigul a pedagógusi szakma, másrészt pedig idősekkel lesz tele a pálya.

BPO654 2012.10.14. 12:54:56

@dr. Balta$ár:
Reméljük továbbra is minden topikba beírod min. 50-szer...:D
Dr Bubókám!!!! (exBubó).
Csak egyszer meg kellett volna tanulni helyesen írni, és akkor le tudnád írni azt, h fidesz z-vel a végén, meg, h MAFFIA 2F-FEL te buta bagoly.

BPO654 2012.10.14. 12:58:45

@debreceni.blog:
Más kormányok is bútort vettek aztán másra már nem futotta. Akkor is nyomtad???
Debrecen hallgasson, egy 4 km-es villamosvonalat nem bírnak megcsinálni 5 éve. A 2-es villamos Debr 4-es metrója... . Ja h elég lett volna a troli is és már rég járhatna az nem gond. Vannak már olyan buszok amelyek kapacitása vetekszik a villamoséval mielőtt bedobnád a nagy okosságot!:D

BPO654 2012.10.14. 13:03:00

@NextGeneration:
BádogBarom egy leendő pedagógus. Na akkor tényleg itt a totális vég. Ha olyanok fogják tanítani a zemberek kölykeit mint ironfist azaz BádogBarom, akkor tényleg el lehet innen menni.

BPO654 2012.10.14. 13:05:03

TAVASZI SZÜNET ,NYÁRI SZÜNET, ŐSZI SZÜNET IS VAN MÁR, ÉS PERSZE TÉLI SZÜNET.
Hoffmann Rózsika alatt meg gyulladjon ki a hármas metró.:XD Bár nylván nem azzal jár.

debreceni.blog 2012.10.14. 19:27:52

@BPO654:
Soha, senki nem vett bútort 90MRD-ért egy év alatt. Még kilencért sem. Most azok vettek kilencvenért, akik torkuk szakadtából visítottak akkor, amikor mások vettek egy egész ciklus alatt kilencért. Nem érted, nem baj. Nem is neked szántam...
A villamosok ügyében ajánlom Kósa Lajost ekézni, az az ő pályája. Mi közöm nekem ahhoz?

Ironfist 2012.10.14. 23:14:35

@debreceni.blog:
BPO nem érti. Ő egy agy nélküli létet folytató kutya, aki csahol, ha a gazdija faszságaira rámutatnak. Mint ahogy az összes többi fideszes szektásgeci.

BPO654 2012.10.15. 10:42:23

@debreceni.blog:
Mindent privatizáltak.
Aztán felvettek egy csomó hitelt.
Közben minden tönkrement.
Soha ilyet sehol nem csináltak öreg, csak itt nálunk.
Vajon kik is voltak ezek?
Persze most jön a tiszti kaszinó-Simicska-Közgép-Vegyépszer, stb stb. Mind eltolták.
Joggal gondolhattam azt h van vmi közöd Debrecenhez.

BPO654 2012.10.15. 10:46:34

"Ő egy agy nélküli létet folytató kutya, aki csahol, ha a gazdija faszságaira rámutatnak. Mint ahogy az összes többi ................. szektásgeci. "
Ebből a prosztóból tanár lesz. Ez a tetű fogja a gyerekeket nevelni.
Az sem zavarja ezt az agy nélkül csaholó kutyát, h 4 hsz.-ből kettőben fideszes politikust ekéztem. Hát ez tényleg egy igazi megtestesült barom.
Most már mindenki értheti miért kell ezt a hülyét BádogBaromnak nevezni.

süti beállítások módosítása