Skip to content


       Szűrés lista

Filmletöltés és a százmilliárdos károkozás

"Az adatok alapján a franciák májusban több, mint 13,5 millió filmet töltöttek le illegálisan az internetről, miközben az országos filmközpont 12,2 millió mozijegy eladását rögzítette az adott hónapban. A jelenség "veszélybe sodorhatja a film- és audiovizuális ipart" - jelentette ki az Alpa képviselője a Le Figaro című napilapnak. A kutatások egyelőre nem mutatják a letöltések közvetlen gazdasági hatását a filmiparra, de az biztos, hogy a francia dvd-eladás leszálló ágba került."

"Egy tavalyi jelentés szerint a jogvédő szervezetek azt állapították meg, hogy Magyarországon tízből kilenc letöltés illegális, tíz dvd-ből hét nem eredeti. Az okozott kár forintban százmilliárdos nagyságrendű."

Na, azért álljunk meg egy piilanatra ... még a végén kihozzák, azért van szarban az állam, mert töltjük a filmeket. Ilyen hírekkel nem kellene etetni az embereket, mert csont nélkül elhiszik.

Mert hogy számolják ezt ki? Letöltöttek mondjuk 1 millió filmet, amit ha DVD-n vettek volna meg a boltban 2000 ft-os egységáron, akkor most lenne 2 milliárd forintunk, de nincsen, vagyis a kár 2 millárd forint? De vajon ha nincs filmletöltés, akkor hány DVD-t adtak volna el a boltban? 1 millióval többet? Kötve hiszem ....

Letöltöttem a "Harold and Kumar Escape from Guantanamo Bay" filmet. Igen, tudom, nem szép dolog ilyet tenni ....;-)
Elmentem volna rá moziban 1300 forintért, ha nem tudom letölteni? Nem!
Megvettem volna eredeti DVD-n 2999 forintért, ha nem tudom letölteni? Nem!

Vagyis akkor kinek és milyen kárt okoztam a filmletöltésével? Hiszen eleve sem szándékoztam pénzt költeni erre a filmre ....
Ezek az emberek(=filmstúdiók) még mindig a boldog 90-es években élnek ... XXI. század van, igenis nem ülünk be a szarra, nem veszzük meg a szart, és nem nézzük meg a szart. Tudom, hogy bizonyos köröknek fájdalmas, mert abból élnek, hogy a szart eladják, de hát, ilyen a demokrácia. Jó filmeket kell készíteni, és akkor megnézzük moziba, megvesszük DVD-n. Este például irány a Corvin és a Sötét Lovag. Vajon erre miért adok ki 1300 forintot, és majd veszem meg a rendezői változatot DVD-n, míg az fel sem merült, hogy a Kis Vuk-ra beüljek és fizessek? Vajon mi lehet ennek az oka?

"Az ASVA (Audiovizuális Művek szerzői Jogait Védő) megkondítja a vészharangot és felkéri az összes érintett szervezetet, hatóságot, állampolgárokat és azok egyesüléseit, hogy együttes erővel szabjanak gátat a fékeveszett illegális filmhasználatnak, a kalózkodásnak!"

Persze a letöltések pozitív hatását mindig csendben elhallgatják: Hányszor fordult elő, hogy a letöltött és megnézett filmet megvetted DVD-n? Mert úgy érezted, a film megér annyit, hogy eredetiben álljon a polcon? Nálam elég gyakori, például a Szigorúan piszkos ügyek 1-2-3-at először csak letöltöttem, de annyira megtetszett, hogy amikor megláttam 990 forintért eredetiben, habozás nélkül megvettem. Vajon, ha nem töltöm le, és nem ismerem meg a filmet, mennyi esély lett volna rá, hogy egy számomra "ismeretlen" hong-kongi filmet megveszek? Nulla.
 

A szociológiai módszertani igényességgel elvégzett vizsgálat megdöbbentő eredményeket hozott a magyar filmes feketepiac méreteit illetően: a veszteség értéke forgalmazói szinten 102 millió dollár, kiskereskedelmi szinten pedig 199 millió dollár! Ebből a magyar filmek vesztesége (kiskereskedelmi szinten - benne mozi) 9 millió dollár! - ASVA


"Szociológiai módszertani igényességgel" ... az vajon milyen? Eszik vagy isszák?
Mindig jókat nevetek, amikor forintra kihozzák, hogy mennyi veszteség keletkezett a filmletöltés miatt. Vajon monitorozzák a netet? Éjjel-nappal, minden oldalt? Vagy hogy csinálják?
Mindegy, szerintük 1,3 milliáros kár érte a magyar filmeket? Hogy miért ennyi? Csak! Mert!

Kicsit objektívebben kellene bemutatni a dolgokat, és nem százmilliárdos kárral hülyíteni ... 

2006-os adatok:

Bejelentették, hogy az eladott DVD lemezek száma 20,6%-kal nőtt. Igaz, a bevétel csupán 6,2%-kal lett több, mivel átlagosan 12%-kal csökkent a lemezek átlagára. Régen szajkózzák az ellen-jogvédők, hogy ha nem lenne ilyen drága a lemez, akkor többen megvennék - tehát ez a tétel is megállja a helyét.

Akkor miről is beszélünk?

 

Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr39606002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.08.08. 08:44:50

Bocs az off-ért, de nincs kedvem e-mailt írni:

hvg.hu/itthon/20080807_ciganyellenes_kepregeny_tiltakozas.aspx

a mai "betevő" lehetne ez...

Roltii 2008.08.08. 08:48:07

igaz-igaz, de lerágott csont sajnos a téma, és nem olyannak tűnik, amiről ha többet beszélünk, akkor jobb lesz...

REPARATUR 2008.08.08. 08:52:15

huh. hát nem is tudom, azért ez kicsit bonyolultabb. Szerintem azért még azok vannak többségben, akik ha nem lehetne tölteni, akkor megvennék dvd-n.
Viszont velem is fordult már elő olyan, hogy letöltöttem, megnéztem, megvettem.
Pc-játékokból meg meg sem tudom számolni, hány ilyen volt.
Szóval nem tudnék igazságot tenni.
A kisvuk meg pusztuljon éhen! :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.08. 08:52:44

Roltii

nem mi váltjuk meg a világot, de nem lehet eleget beszélni róla ... főleg ha ilyen hírek jelennek meg

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.08. 08:54:18

REPARATUR

Igen, semmi sem fehér vagy fekete, de azt mindig elhallgatják, hogy a filmletöltés igenis generál DVD eladást.

Na, az ilyen viszont felidegel ...

DuDe 2008.08.08. 09:13:55

Mindamellett, hogy a bejegyzés tartalmával messzemenőkig egyetértek, hadd tegyek egy kicsit OFF, de annál általánosabb érvényű észrevételt (előre bocs, ha kötekedésnek tűnik, nem annak szánom):

Így néz ki helyesen:
- megnézzük mozibaN
- DVD-n (a betűszóban eleve ott a kiejtett é)

Jó a blog, és sok olyan témát feszeget, amire érdemes lenne odafigyelni, de ha a helyesírásra nem figyeltek oda, nem fognak benneteket komolyan venni. Egy gyors átfutást (akár a több szem többet lát elv alapján) mindenképpen megér a dolog.

movhu 2008.08.08. 09:28:22

A céges juttatás keretemben van 4 ezer forint kultúra utalvány. Ez nem tűnik kevésnek. Ez NEM ELÉG egyetlen családi mozizásra...
Ennek ellenére átlagban havonta nem egyszer megyünk moziba, de havi két mozizás, ha egyszer két gyerekkel megyünk, egyszer meg ketten, akkor cirka 7000 ezer forint. Ehhez, ha megveszek egy DVD-t, akkor 10.000-nél járok. Ez azt jelenti, hogy átlag család lehetőségeitől ez is olyan messze esik, hogy akkor sem tehetné meg, ha egycsapásra megszűnne a letöltés.
Emellett - ahogy írtam is róla korábban - a mozik bezárásra kényszerülnek, mert már premier esetén sem telnek meg a sorok. Lehet, hogy féláron háromszorannyi vendég volna? Meg kellene próbálni, nem síránkozni.

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.08.08. 09:30:09

én általában elnézem a helyesírási hibákat, ezen az oldalon ráadásul nem is nagyon van, de ez a "DVD-én" ez visszatérő "Zero-ónál" :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.08. 09:33:12

DuDe

Bocs, éjfélkor átsiklottam pár hiba felett, azt hiszem, most már jó ....de természetesen igazad van!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.08. 09:36:07

"dvd-n" ....hmmm ... ma is tanultam valami újat xD

Bence1 2008.08.08. 09:39:17

"Letöltöttem a "Harold and Kumar Escape from Guantanamo Bay" filmet. Igen, tudom, nem szép dolog ilyet tenni ....;-)
Elmentem volna rá moziba 1300 forintért, ha nem tudom letölteni? Nem!
Megvettem volna eredeti DVD-én 2999 forintért, ha nem tudom letölteni? Nem!"

És pl a kölcsönzés eszedbe se jutott volna, néhány száz forintért? :)
Persze elitélni nem itéllek el, én is töltök "olykor-olykor" :), de van ám lehetőség legálisan is megnézni az ilyesmit. Egyébként pedig a letöltés nem dvd és mozijegy eladásokra van a legnagyobb hatással kishazánkban, hanem a kölcsönzős biznisszt vágta tropára. a 90es évek elején egymást érték a video kölcsönzők mára ezek szépen felszivódtak.

athenee 2008.08.08. 09:56:47

Ez a probléma nyilván kiterjeszthető a zeneiparra is, ahol ez duplán igaz. Ki vesz 5000-ért 15 számos albumokat? Senki. Ma már minden zenész a turnézásból meg a repicuccokból él, a kisebbek meg döglődnek. Vagy hakniznak és ezért a magyar zene egy fos, vagy hobby zenélgetnek, na az még pislákol szubkultárális körökben.

Én csak azt nem értem, miért nem lehet végre megoldani a fizetős letöltést? Én amiről tudok, az iPodos feltöltés, de könyörgöm, az is baromi drága. Vagy létezik ilyesmi??

Én például, ha lennénel honlapok, ahol mondjuk 50 forintokért töltögethetnék le egy-egy számot, 300 forintokért filmet, baromi nagy adatbázisból, belehallgatási, belenézési lehetőséggel stb, biztos nem szarakodnék a torrenttel. Ki lehetne találni olyan extrákat, amivel rávehetőek az emberek, hogy fizessenek, nem olyan nagy kaland ez. Csak végre a zenész és filmes társadalomnak kéne belátnia ezt...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.08. 10:01:29

Bence1

Miért másszak el 2x a tékába 24 órán blül, amiből azért olyan sok már nincsen ... és még fizessek is 1 filmért 600 ft-ot, amit max. 1x megnézhetek?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.08. 10:04:31

ariadne

"Én például, ha lennénel honlapok, ahol mondjuk 50 forintokért töltögethetnék le egy-egy számot, 300 forintokért filmet, baromi nagy adatbázisból, belehallgatási, belenézési lehetőséggel stb, biztos nem szarakodnék a torrenttel."

Egyszerűen ez nekik nem érdekük. Még a 90-es években élnek,drága CD , drága DVD nincs internet, ömlött a pénz. Egyszerűen ehhez ragaszkodnak, a " múltban élnek", ezt fenn akarják tartani minden áron! Nem tudnak mit kezdeni a XXI. századdal és az internettel.

Nézd meg a Radiohead "ingyenes" albumát. Így is kerestek vele pár milliót ...

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.08.08. 10:09:43

Halkan jegyzem meg, hogy letölteni teljesen legális filmet, zenét (de nem programot).

Mert hogy azért fizetjuk az artisjus matricát. Szóval a zene és filmiparnak kurvára nincs vesztesége ebből, különben azzal kezdenék, hogy az Artisjus féle módszer nekik nem tetszik, tehát nem adnak licenszt ilyen feltételekkel.

Olyan nincsen, hogy most adnak is licenszt, de akkor is szemét kalóz vagy!

Egyébként meg elegem van a magyarországi lobbicsoportokból, meg kéne itthon is alapítani a kalózpártot a svéd minta alapján.

Ennek a fickónak kurva jó ötletei vannak szerzői jog reform téren: en.wikipedia.org/wiki/Rickard_Falkvinge

Mellesleg nem látom, hogy ha valaki letölt az miért áll az erő sötét oldalán, ha egyszer legális a dolog - csak azért mert bizonyos lobbiérdekek azt mondják még nem lesz etikailag kifogásolható a dolog.

athenee 2008.08.08. 10:16:20

br

nem tudsz küldeni ehhez az infóhoz vmi jó linket? kerestem google-ben de nagyon vackok.
Zene és film letöltés legális? Nekem ez új!!

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.08.08. 10:22:09

Még az Artisjus is elismeri muszájból:

www.artisjus.hu/felhasznaloknak/faq.html

"Letölthetek-e magáncélra filmeket, zenéket, játékprogramokat?

A másolás a szerzői jogban főszabályként engedélyköteles, a letöltés pedig másolatkészítést jelent . A törvény azonban egyes esetekben lehetővé teszi, hogy a magánszemély magáncélra szerzői jog által védett művekről másolatot készíthessen. A kivétel vonatkozik például a zeneművekre, filmekre - ha azokat nem védi másolásvédelem - , de nem vonatkozik a szoftverekre. Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek, míg a szoftverek másolása, letöltése a jogosult kifejezett engedélye jogellenes."


A torrentezés azért "jogellenes" mert letöltés mellett fel is töltesz, de például egy ftp szerver az egyszeri felhasználó számára teljesen legális.

Bence1 2008.08.08. 10:31:46

ohh ez nem válasz hogy igen de akkor meg el kell menni érte, régen elmentek az emberek. A letöltés kétségtelen 2 nagy előnnyel jár. 1, kvázi ingyen van 2, a fotelből beszerezhető az amit akarsz. Kvázi ez a 2 dolog elég ahhoz hogy semmi más ne rúghasson labdába mellette. de nem kell aggódni nem a magyar piac az ami alapvetően meghatározza a tendenciákat a világon, csak az usa ban 1 milliárd+ dvd lemezt adtak el tavaly, letöltés ide vagy oda. Kérdés az hogy ha Magyarországon nem változik a helyzet akkor vajon a kiadóknak megéri e majd behozni a filmeket, leszinkronizálgatni, mindeféle extrákat felpakolni a lemzekre(legalább magyar felirattal), vagy lesz e olyan nap mikor azt mondják hogy na akkor ennyi volt összecuccolnak és onnantól kezdve max külföldről lehet dvd lemezt beszerezni, vagy másoltan venni a piacon, hangalámondással mint a régi szép időkben.
Tulajdonképpen már kicsiben elindult ez,itthon már nagy kiadónak nincs is képviselete, kint jóval több film jelenik meg mint itthon, egyszerűen nem éri meg behozni. Ez még most a dvd-knél annyira nem is érzékelhető talán, de pl BD-nél már látszik, Angliában rengeteg film kijött már, 3-4ezer forintba kerül egy lemez, itthon gyk. 30-40lemez van, 8-10ezres áron, és nem, 10évvel ezelőtt a dvdnél nem ugyanez volt a helyzet, emlékszem jóval dinamikusabban mentek a dolgok.
A legális zeneletöltés meg "nyugaton" is döcögős, itthon még a kanyarba sincs, évtizedek múlva lesz csak általánosha az lesz valaha.(vicces de sokszor a külföldi letöltős oldalakon drágább filmet venni mint ugyanazt dvd-n), nem olyan egyszerű ez.

Endoril · http://musicisforrichpeople.blogspot.com/ 2008.08.08. 10:39:37

Emlékszem anno, mikor kijött a Sith-ek bosszúja, egyszerűen rohantunk srácokkal a moziba, mert ott azért jobb megnézni. Mert egy jó film. Így lesz ez most is a Clone Wars-zal. Aztán pedig DVD. Eszembe se jutna letölteni. A minőséget megbecsüli és tiszteli a kispolgár.

xstranger 2008.08.08. 10:45:30

Bence1: feliratozas eppen eleg jo, legalabb mindenki megtanul angolul rendesen mint kisebb nyugati orszagokban, ez az egesz szinkronizalgatosdi egy kommunista csokeveny (igy nehezebb volt megtanulni angolul)

Kalozpartok:
en.wikipedia.org/wiki/Image:PiratePartiesMap5.svg

athenee 2008.08.08. 10:54:00

Endoril

"A minőséget megbecsüli és tiszteli a kispolgár."

Mindjárt megszakad a szívem! Ja, vannak olyan filmek, ahol a csihi-puhi dolbiszöránd meg a látvány a lényeg, és elkúszol a moziba, de tudomásul kell venni, hogy információs társadalom kora van, internet, adatcsere, és a filmek 90 %-a nem ér annyit, hogy 1500 forintért kukoricát ropogtassak a moziban. Sőt, jobbat mondok, 10 év, és a DVD-lejátszó mint olyan múzeális darab lesz!
Oldják meg a fotelből fizetős megoldást és passz!

athenee 2008.08.08. 10:55:24

br

köszi az infót!

bb_ 2008.08.08. 11:06:58

tudtommal is br-nem van igaza, artjuris matrica kb minden adathordozón. linket nem tudok én sem, és nem is fogsz nagyon hivatalos infot találni, mert senki nem meri/tudja/akaja ezt explicit kimondani.

ha jól emlékszem talán egy birói itélet már született itthon, aminek ilyen eredménye lett, és emlékeim szerint kb az volt az érvelés, hogy itthon az is legális, hogy magnókazettát másolsz havernak (sokhelyen ez sem) és az internet letöltés is ennek felel meg. viszont a feltöltés, illetve a letöltött file-okkal bármilyen anyagi előnyhöz jutás már törvénytelen.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2008.08.08. 11:07:30

a franciáknál le vannak szabályozva a filmletöltések meg van szabva hogy mennyi filmet tölthetnek le egy hónapban ha azt túl lépik fizetni kell remélem nálunk nem lesz ilyen

grayrace 2008.08.08. 11:13:43

Zero

Szerintem elsiklottál jópár tény felett. Sajnos igenis érezhető hatása van az illegális letöltéseknek. A filmipar válságának első jele a mozik sorozatos bezárása lesz.

Egyrészt nem igaz, hogy nem okoz kárt az illegális letöltés. Az ugysem néztem volna meg moziban/ugysem vettem volna meg DVD-n igaz bizonyos rétegfilmekre. De nap mint nap tapasztalható, hogy a fiatalok (nem csak tizenévesek) megállnak a mozikban a filmplakátok előtt és egymásra licitálva kérkednek azzal, ki melyiket töltötte le és nézte meg otthon. És itt Sötét Lovagról, Indiana Jones vagy hasonló kategóriájú filmekről beszélünk. Ha nem tudná letölteni, megnézné moziban. És ezek tömeges esetek. A nézőszám közben folyamatosan csökken. Egészen a kritikus pontig, ahol már a tulajdonos nem fogja tudni finanszírozni, és jöhet a lakat. A DVD kiadók tudják csökkenteni az árat, hiszen alig van költség az előállítással. Mondjuk a moziknak ezek a dömpingáras DVD-k is konkurenciát jelentenek.

Br

Az Artisjus-nak mi köze a filmipar akármelyik részéhez is? Tudtommal csak a zeneiparnak forgatják vissza a pénzt.

Movhu

A mozik jegyáraival sajnos nincs mit kezdeni. Egy átlagos Európai moziban a jegyár 8-10Euro. Itthon 4-6. De a munkabérek kivételével minden költség ugyanaz. A legjelentősebb tételek: bérleti díj, energia, munkaerőköltség, karbantartás. És itt a karbantartás kivételével milliós költsgekről beszélünk havonta. A jegyár a mozik oldaláról sajnos így is nagyon nyomott. Tudom a nézők részéről meg nagyon magas.

Bontsuk csak meg azt az 1300Ft-os jegyárat.
Elsőként vonjuk le az áfát - 20%. Így 1083Ft
Másodszorra a forgalmazónak fizetendő jogdíjat, új filmek esetében -50%, így 541,5Ft
Ebből lejön még a kultúrális járulék, ami nem is emlékszem pontsan, de kb 1,5-3%, mondju 530Ft.
Na ebből lehet kifizetni a fentebb említett milliós költségeket. Ja és mivel kb 50-50%-ban vannak diák és teljes áru jegyek, ezért nem is számolhaszt 1300-al, csak az átlaggal, ami kb 1100-1150Ft.

Voltak kísérletek jegyár csökkentésre bizonyos mozikban. Féláron, kb 1.5x többen voltak. Bukta.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.08.08. 11:23:00

grayrace: ha nincs igény a mozikra, akkor zárjanak be. Nem látok túl sok lótenyésztőt kis hazánkban, miután az emberek nagyrésze autóval jár.

Az Artisjus minden írható cd/dvdre rárakja a matricáját, az már az Artisjus vs. filmkiadók ügye, hogy a bevételt hogyan osztják fel, nem az én problémám.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2008.08.08. 11:26:32

br

pedig vannak ló tenyésztő és keresik is a lovászokat mer már abból is kevés van

zala 2008.08.08. 11:27:25

beleszólnék kicsit :)
a letöltés nem a cd-n és dvd-n lévő matrica miatt nem illegális itthon.
az adathordozók árában lévő szerzői jogi átalánydíjat azért fizetjük a 'jogvédőknek' - pl. a fényképezőgépbe való memóriakártya után is - mert ezzel mintegy megvásároljuk az ezekre írt jogvédett tartalmakat. tehát az ezekre az adathordozókra kiírt, másolt tartalmak nem illegális másolatok. ez természetesen nem legalizálja az illegális tartalmat, tehát ha piacon veszel egy hamis dvd-t és átírod egy matricás dvd-re az attól még nem lesz legális.
a letöltés a magyar joggyakorlat szerint pedig azért nem illegális, mivel nem történik anyagi haszonszerzés általa. ilyen formán a torrentezés még akkor úgy is legális, hogy természetesen a technológiából következően automatikusan vissza felfelé is töltöd a tartalmakat. ugyanez vonatkozik a dc-re is. a magyar joggyakorlat alapján mindkettő legális tevékenység, amíg nem köthető anyagi haszonszerzéshez, mivel a személyes használatra készített másolat nem ütközik törvénybe. gondoljatok bele, ha nem így lenne, akkor fizetned kellene akkor is mikor kölcsönadsz egy könyvet, illetve, ha otthon a barátod is megnézi az általad vásárolt filmet.
hangsúlyozom ez a hazai joggyakorlat, vagyis bírósági ítéletek alapján kialakult jogértelmezési állapot.
fontos azonban, hogy mint már más is írta ez nem vonatkozik a számítógépes szoftverekre, illetve természetesen ez nem áll a fizetős ftp-kre.

az artisjus természetesen tisztában van ezzel, ám úgy vannak vele, hogy verik a tamtamot, hátha el is hisszük, hogy kalózok vagyunk, mikor torrentezünk, de ez muhaha nem más

ajánlott olvasmány:
hu.p2pinfo.net/index/category/jog/kishazank/

more 2008.08.08. 11:41:04

ebben van valami, es egyebkent az e-bookokkal mi van? szinte mar akarmilyen regenyt, kotetet el lehet erni a neten, ha bemasolom a word-be kaloz konyvkaloz vagyok es megkarositottam a magyar konykiadast milliardokkal???

Combi a ballibes Ferkófan 2008.08.08. 12:01:42

"Az okozott kár forintban százmilliárdos nagyságrendű."

Háááááááááát persze. Igeeeeeeeeeen. Sőt a magyar filmletöltők miatt fog csődbe menni Hollywood, valamint miattunk fog Julia Robersts csak 50ezer forintnak megfelelő nyugdíjat kapni dollárban.
Bush igazán megfenyegethetne már minket, hogy a letöltés = internetes terrorizmus, és széjjel lesz rúgva a valagunk, dulván.

Kanda 2008.08.08. 12:02:06

ariadne 2008.08.08. 09:56:47 és talán mások:

A Zenészszakszervezetnek van egy olyasmi oldala, mint amilyet te szeretnél: dalok.hu

A számok meghallgathatóak vásárlás elött, 100-200 Ft-ért külön a számok, 1000-2000-ért a teljes albumok megvásárolhatók. Nyílván mivel a magyar szakszervezet üzemelteti, ezért csak magyar zenék vannak fent, és sajnos abból sem minden.

Raha92 · http://www.jabjab.blog.hu 2008.08.08. 12:07:30

Ugyan már!
Ennél bődületesebb ökörségekkel is jöttek már.
Például hogy a kukoricatermelők miattuk mennek majd csődbe.

scubbablog.blogspot.com/2008/07/kukorica.html

Johnny336 2008.08.08. 12:11:05

4500 Ft-ért van 20/20-as netem. Egy DVD 5 perc alatt ér le. Még 5, amig kiírom...

Azonban, PS2-re megvan eredetiben a Gran Turismo 4, mert az olyan játék, hogy nem érdemes szórakozni a crack-kel, meg töréssel. Megveszed, használod, elámulsz. A vásárlással tiszteled meg az alkotókat, a kemény munkáért.

Kihoznak egy Windowst, tele hibával? Folyton jönnek a patchek, és ha csak egy satnya DSL-ed van, akkor megőrülsz, mire leérnek a frissítések. Ez normális programozás? Ezek megérdemlik, hogy fizessünk a munkáért?

Ahogy az autószerelőnek sem fizetsz, ha ugyanúgy rossz az alapjárat, vagy nem fog a féked.

A hibás terméket vissza tudod vinni, és kaphatsz helyette újat. másikat, netán jobbat. A szarul megírt, fos szoftvert hova viszed vissza? Leszarják a fejedet, és még ki is röhögnek. Minek vetted meg köcsög? Hát ezért töltik le az emberek. Leszedi, megnézi. Ha szar, akkor del. Ha jó, akkor esetleg megveszi eredetiben, mert akkor tud neten játszani, hivatalos szerveren, normális, biztonságos környezetben...

Az összes release nfo-ba bele van írva:
"If you like this software, buy it!"

athenee 2008.08.08. 12:45:30

Kanda

megnéztem az oldalt. kicsit sokallom az árakat, de egyébként ez egy baromi jó kezdeményezés!
egy petőfi rádiós magyar repertoárt el tudnék rajta képzelni!

2008.08.08. 13:40:55

A Szigorúan piszkos ügyek nem koreai, kínai.
A letöltés bonyolult kérdés, kinyírhatja ugyan a pénzvadász lötyi szar filmeket, de a művészibb alkotásoknak is betehet, a blockbusterek ezután is vígan megtermelik a moziban a pénzüket, talán valamiféle minőségi változást fog hozni hosszútávon a folyamat, ahogy esetleg a széles spektrumú tömegfilm, és a közérthetőbb művészfilm egybeolvad, a'la Tökéletes trükk. Ez akár még hasznos is lehet, mert ilyenre beül az ember, nem filmszakos egyetemistáknak való önkielégítés, és nem Ló Jenő kisiparosnak való agybaszás. A filmklubok jöhetnek fölfele, de ahhoz államilag elismertté és legálissá kéne tenni őket, persze ez helyi jellegű dolog. Azt meg el nem hiszem, hogy a letöltés ilyen kárt okoz, én egy ezresig megveszem, amit tudom, hogy többször megnézek, és letöltöm, amit nem ismerek, aztán vagy az előzőek szerint, vagy zéró.
A letöltés miatt izguló öltönyös nyugdíjasok meg inkább a mozik körül uralkodó botrányos statisztika-hamisításokat és állami elfecsérelt pénzeket intézzék előbb.

Még egy: amit kurvára nem értek, az az, hogy ha kifizettem 1300-at mozijegyért, vagy átlag ezrest eredeti filmért, akkor miért kell végignéznem azt a geciszar ne lopj, a kalózkodás bűn spotot, hiszen aki ezt látja, azért látja, mert nem lopottat néz!faszom.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.08.08. 14:43:55

ezek a számok azt feltételezik, hogy minden családban van két szgép, és az egyiken non stop mennek a letöltések, a másikon a meg a dvd írások..holott tudjuk, hogy messze nem így van! nagyon kevés helyen van még széles sávú internet, és ahol van, ott sem feltétlen letöltések mennek, sokan max msneznek :)
a magam részéről, már le se töltök, annyira xarok a filmek, nemhogy pénzt adjak értük...

Roltii 2008.08.08. 17:05:40

zero:
persze, van értelme beszélni róla, csak mikor nemrég volt a Corvinuson egy "beszélgetés" akkor még a jogvédő szervezetek se tudtak megállapodni, egymást támadták...amíg nincs világos álláspontjuk (letölteni most legális-e vagy nem...tudom, a jog asszondja, hogy legális, de ezek meg szajkózzák,hogy nem (egyébként ez nem megtévesztés és így lehetne vele valamit kezdeni?!))

Egyébként én azt mondom, hogy aki TS-be vagy CAM-be megnézi az Indyt, Batmant vagy hasonlókat, annak úgy is kell. Az valszeg régen is a szarrá másolt VHS-t nézte volna. Én ezeket elmegyek és megnézem moziba, mert ott az igazi.

DVD-t eredetibe nem nagyon vettem még...izé, egyszer, de kiderült, hogy üres volt a tok...éljen. DE videókazit se vettem, meg magnókazit sem. Most akkor én mennyi bevételkiesést jelentek?valamennyit biztos, mert videótékába jártam, és ők elvileg csengetnek valamennyit vissza.

Egyértelmű, hogy a zeneiparnak kéne a korhoz igazodnia, és megoldani, hogy a portrékáikat megvegyék. De amíg asszondják, hogy én a jogot vettem meg a zenére hogy hallgassam, és nem magát a zenét, viszont nem cserélik ki a karcos cd-t anyagáron, addig nincs miről beszélni.

paranoir: a mozis ne lopj reklámokkal kapcsolatban egyetértek. Múltkor (Lurdy) többször több filmnél jött be egy csákó, és elemlámpával világítgatott. Na most egy ezer forintos jegyért nem akarom hogy a pofámba világítson film alatt. Küldtem emailt, azzal érvelt, hogy így nekem jobb...hiába mondtam neki, hogy nem jobb, leszarom, hogy a kalózkodást akadályozzák, ne már a fizetőközönséget baszogassák ezért.

Jah még valami, aki tegnap a Lurdyban 9től nézte a Batman a jobb üléssor leghátsó sorában, és 5 percenként hangosan böfögött, annak a jó ***** anyját! ezeken kéne változtatni, hadd lehessen már kibaszni az ilyen embereket a nem megfelelő viselkedésért.
Nincs már messze az a kor, mikor otthon is mozi élményben nézhetem a filmet (gépi kóla és nagy vászon hiányzik), és akkor tényleg nem lesz sok értelme a mozinak a böfögő "brazilokkal"....

a kertész tömlővel 2008.08.10. 00:07:06

zenével kapcsolatba kérdeznék és össze ollózom egy másik forumra irt hozzászólásaimat ,mert a mai napig nem értem a dolgot lényegében mp3 letöltés és dj és club téma:
________________________________________________
"A Mahasz azonban úgy gondolja, hogy CD-re írt felvételek nyilvános bemutatását további jogdíj terheli ezen az átalányon, illetve a CD árában foglalt jogdíjon túl is."

tehát 2 dijon tul is kell nekik pénz...
mer ök egy szervezeet ugy gondolja...

"A MAHASZ feltehetõleg saját munkatársától, Jeszenszky Zsolttól, a DJ-k érdekvédelmi kérdéseiben hasonló szemléletû Magyar Lemezlovas Egyesület (MLE) elnökétõl informálódott,"

tehát annak az embernek a kezében van az ellenörzés aki egy egyesületben tagdijat szed és a tagoknak olcsobban adja el a kamu jogot-...

"7. § (1) Ha a közös jogkezelést végzõ - a 2-5. §-ok alapján nyilvántartásba vett - egyesület valamely felhasználónak engedélyt ad a felhasználásra, illetve a felhasználóval szemben díjigényt érvényesít, a felhasználó jogosult az egyesület által végzett jogkezelés szempontjából érintett valamennyi jogosult - közös jogkezelés alá tartozó - azonos m?fajú m?veinek, elõadásainak, illetve hangfelvételeinek felhasználására is, az ezekre a m?vekre, elõadásokra, illetve hangfelvételekre vonatkozó jogdíjak azonos feltételek alapján történõ megfizetése mellett."

az utolso mondat is sorsdöntö lehet..mer a dj egyesület tgjai milyen jogon kapják olcsobban a jogdijat amikor paragrafusba le van irva h mindenkire nézve azonos dijat kell megálapitani..

tehá t nem árt már kiérkezö rendörrel közölni a tényálást.
h egy jogsértö szervezet kérte a segitségét abban h a djt bünözönek állithasák be mert nem egyesületi tag ahol a szakértö úr az elnök.fentebb meg bemásoltam h semmi de semmi külömbség a bolti és az irott cd közt..azon sincs gyárilag nyilvánosságra hozatali dij irotton sins.ezt a dijat a hely fizeti ..ha ez a dij be van fizetve a dj berakhatja a gyáricdt de az irottat illegálisnak tekinti ezután is..
pedig beéitett matrica .letöltés legális.kiirni legális..
utcán cipelni legális.discoba bevinni legális....
MITÖL VÁLIK ILLEGÁLISSÁ ÉS MÁSsá MINT A GYári melyik az a pillanat?

régebben már össze linkkeltem a jogi részét meg mindenféle ezzel kapcsolatost.. bakelitet ök elfogadják..de akkor miért is?hogy kapna a bakelit szerzöje innen hungarybol A FELHASZNÁLÁS HELYÉRÖL JOGDIJAT MIKOR a lemezboltokba(még ma is nyitvatarto bakelit boltokra gondolok) még számlát se kaptál rola és azt se tudod h legálissan érkeztek e az országba.(asszem nem árultam el titkot..)
meg még ismét sok kérdésem lenne a kedves nemtudom kinek a jogát védik arcokhoz...nagy lehuzás ez az egész.

a törvény szerint tilos másolni meg felhasználni a másolatot.
a mahasz (ami egy szövetség)szerint ha nekik fizetsz akkor legális!!!!!.azt a törvényt nem találtam ami kimondja h ez ilyen felállásba nem alkotmányellenes.

e llenpélda.:
a törvény szerint tilos jogsi nélkül vezetni.ha pl a rendörség(tehát nem 1 korruptrendör zsebébe fizetsz,) szedne egy éves dijat arra h nincs jogsig,de 1 évig vezethesz 70ezerér akkor mi lenne.

láttok lényegbeli külömbséget a kettö közt?

akkor végül is az egész mp3 player dolgot betilthatnák..mer 1 olyan elektronikai készüléketlehet venni áfával együtt ami semmi másra nem jo csak a törvény megsértésére.mer még ha másolsz is rá eredeti cdröl,nem otthon fogod hallgatni,ha meg mész az utcán és kicsit hangosabban halgatod,akkor már halja más is azaz közzétetted..és minden féle másolás tilos a törvény szerint.
hmmm

kiment a mahaszos meg 1 rendör és aszonta h ezek irott cdk,illegálissak.
mi refel?
akárhogy olvasom a mahasz.hu artisjus .hu magyardj .hu
sehol nem találok hivatkozást h rendelet törvény vagy ilyesmii lenne erre a dologra.!!!!!

kezdjük az elején
van a boltba veszed müsoros cd és van a boltbaveszed üres cd.mind2ön van hologrammos matrica jodijmiatt ugyebár.
tételezzük fel h te a rádiobol vetted fel a zenéket,amikor a rádio komoly pénzeket fizet h játszhassa.te a matricás cddel home azaz otthoni jogokat kapsz.
elmész 1 helyre ahol az artisjus ugyebár negyedévente megköveteli a jodijját külömbözö dolgokra kiterjesztve és árazva..lehet az rádio tv cd akármi.
a hely fizet h zene lehessen!!!
neked van érvényes munkaszerzödésed meg fizeted az adodat zenétöl függetlenül,
namármo st a hey fizet,ha a fönök rak be cdt és ö nyomja meg a playt és egész este szol az miben külömbözik mintha te nyomkodnád a playt u azon a cd playeren,?????
mer sztem semmibe..a nyomkodás munkának minösül.de azt legálissan teszed.
tehát mi az h dj éve jogdij???
ha a fönök inditja el vagy akár autoplayes a cdjátszo,,az miben más mintha dj nevü tag nyomkodná?
mer az munkaügyi téma..
magyarázza már el valaki..mitöl lessz illegális az a [cenzúrázva] irott cd?egyszerüen nem értem

verzio2
2 táncteres 2dj s helyen pl béla befizeti a dj éves jodijjat h legálissak legyenek az irottcd i,merugye errekérik a 70xezret..
kölcsönad ja gézának h nyomkodja a playt.jön a zseka,géza mondja h ezekrea cdkre bevan fizetva a péz..zseka mondja dehát béla a kkor miért te nyomkodod,ez igy illegális elveszem...most akkor mire fizetsz a cdre vagy bélára?béla mér nem használhatja a már legalizált cdket?
most akkor béla illegális mer nyomkodja a gombot
-???????????? ?
tiszta lost.

)bár bélának volt legális munkaszerzödése,...

remélem értitek mit akarok ezzel mondani.


plussz,mikor megveszed legálissan az üres cd akkor a csomagoláson van a matrica,tehátkonkrét an szemét,mer kibontod kidobod,a belsö boriton mg nem láttam erre figyemeztetést h ne dobd ki a matricát...tehát innentöl legális a cd d mer megvetted,anélkül ugyebár nem kerül forgalomba.
az mp3 töltés akkor vlik illegálissá ha az akitöl letöltöd pézt kér érte vagy akármit cserébe..de pl a rádio ugy nem mondja be 5 percenként h fel ne vedd.sött egyetlen 1x se.
mAGYARUL LEGÁLISSAN FREEBE KAPOD A ZENÉT.
MEG UTOLAG NEM LÁTSZIK A FILE ON SZTEM H AZ VALAHA MP3 VOLT VAGy RÁDIO.tehát ebbe nem tudnak belekötni h honnan került a zene a lemezre
ha dj éves jodijat fizetz akkor mér a cdket veszik el és miét nem a személyt..
magyarázz ák má meg h mitöl lett az a cd illegális..vagy a play nyomkodás illegális?

de hát be vagy jelentve meg tb meg ado meg minden.
akkor mi az illegális?
hogy jönnek ezek h elvegyék akármidet is?

én arra jutottam h ez a fajta pézbeszedés illegális.(persze ezt mindenki eldönti maga.)

semmivel nemtudom magyarzni jogosultságát a dolognak.

érdemes lenne télleg komolyan foglalkozni a tmával,esetleg ujság ,tv...

de nézhetjük ugy is h vajon a bakelit mitöl válik legálissá a szemükbe?mi köze van pl egy bedrock kiadványhoz a mahasznak,semmi

lem ezvágot is lehet venni otthonra,csak sokba kerül egy ccdirohoz képes.
miben van akkor megállapitva az általános jogdij??
az alapanyagba
(üres cd vs üres bakelit.)
van külömbség?nincs

még mindig nemtudom h melyik az a pillanat amitöl az elvileg legális irott cd d áttmegy illegálba.

!!!!verzio 3.
képzeld el u azt a clubotahol multhéte cds djt megbaszták..
rakj a pultba a dejátszok helyett 1 tvt.befizeted az adást.beizeted a kocsmád jogdiját.azaz müködhet a tv.pista [cenzúrázva] ügyes és a viva meg az mtv közt kapcsolgajta a z adást,amire az emberek elkezdenek bulizni mer pista eltalálja a számokat,h mikor hova kapcsol.
.jön a rendör h tepista illegális a tvd mer kapcsolgatod?!!!

egy dolgot konkrétan megtaláltam valamelyik oldalán..az az volt h a bolti bakelit,bolti cd is csak home azaz otthoni jogokat tartalmaz,azaz ha nem otthon rakod a lejátszoba akkor a helynek clubnak +jogdijat kell fizetni h szolhasson a cd d....(eddig legális)
veygük h fizetve van.akkor az irottcd mitöl illegál,azon is megvannak a home jogok.voot rajta matrica amikor megvetted.

ennyi,,tiszta zene maffia..ha fizetsz nekik nem csesztetnek,,ha nem fizetsz akkor megbasznak..bár megkéne keresni h ez milyen törvénybe van foglalva,,mert ha nincs rá paragrafus akkor nem sértesz törény esetleg csak érdeket,,de az meg téélleg vicc..
NINCS EZ JOOL KITALÁLVA.bocs
elvileg ha meg olyan trackeket játszl aminek a kiadoi nem tartoznak a mahaszhoz akkor nincs kötelezetséged..mive l jogtalanul nem szedhetek be pénzt..viszon érdekességképp még1x leirom h a bakelitnél is csak a home jogokat kapod meg mikor megveszed,a bemutatásit már nem..

és ahova megy a pénz:
www.lightmedia.hu/hirlevel/djszovetseg/archivum/djszovetseg070126.htm
_________________________________________________

bocs h hoszzu ,de mi erröl már sokat beszéltünk,,de nem lett végleges válasz sehonnan,,csak az h fizess,komolyan gondolkodok vmi probálkozáson h ennek véget vessek,,ilyen nincs sztem egész europába máshol.

Aaronka 2008.08.11. 13:30:31

Hát azért ez nem ily egyszerű. Ha ellopok valamit amit amúgy nem vennék meg, attól az még lopás. Persze pozitív és negatív externáliákat is lehet számolgatni, csak kicsit nehézkes.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.11. 13:33:05

Aaronka

A letöltés nem lopás. Ha nem lopás, akkor nincs belőle veszteség, hiszen nem károsítok meg vele senkit :)

Az internettel nem tudnak mit kezdeni a filmstúdiók meg a zenekiadók.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2008.08.11. 19:14:35

a dvd eladasbol eloknek, szerintem az sem kedvez, hogy van egy csomo ujsag mittudomenmi, mely olcson adja az egyes filmeket, lehet regi is, vagy uj es ezert inkabb azt veszed meg, nem a sokezer forintos kiadast, ami nekik jo lenne,

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.11. 21:52:26

ez a dalok.hu nem igazán a mainstream zenét kínálja ....

TOP10

1 Péterfy Bori & Love Band Hajolj Bele a Hajamba
02 Elsa Valle Bemba
03 Kaláka Faragott Versike
04 Cserháti Zsuzsa Boldogság, Gyere Haza
05 ColorStar Heavenicetrip
06 Kamarás Iván Öreg Fiú Dala
07 Pajor Tamás Őrizd a Lángost
08 Berkó Két és Fél (Kalotaszegi Cigánycsárdás, Csingerálás)
09 Gryllus Dániel - Gryllus Vilmos Tebenned Biztunk Eleitől Fogva XC. Zsoltár
10 Tarnai Kiss László és Csala Judit Köszönöm a Hűségedet

Aaronka 2008.08.12. 11:29:24

Ok zero,akkor nem lopás. Ha felülök a buszra jegy nélkül az nem bliccelés, mert ha nem ülök fel akkor is megy a busz. Tőlem függetlenül.Tehát az sem károkozás. Csak azt próbáltam jelezni, hogy ez a sztori azért kicsit árnyaltabb annál, mint ahogy leírtad. Szerintem. De lehet, hogy igazad van. Szép napot.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.12. 13:06:30

Aaronka

Persze hogy árnyaltabb, én csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy a filmletöltés NEM CSAK kárt okoz, hanem HASZNOT is! De ezt a tényt tudatosan elhallgatják ...

Aaronka 2008.08.12. 17:54:37

Én ezt nem vitatom, de azért nem hiszem, hogy ez lenne a jellemző. Mármint, amit említettél, hogy letöltesz egy filmet és utána megveszed, mert tetszik. Gondolom azoknak az aránya jóval nagyobb, akik az új Batmant is letöltik és nem veszik meg, nem nézik meg moziban. Bármilyen jó is a film. Továbbá, ha a károkozást elemezzük, figyelembe veheted, a következő externáliákat: 1,Letöltöd, nem mész moziba
2,nem mész moziba, mozi bezár 3, mozi bezár, emberek elvesztik a melójukat.4, Ha mész moziba, veszel kukoricát, kólát ezt-azt.
Nem okoskodni akarok, csak gondoltam megbeszélhetjük a dolgot értelmesen. Ha elismered, hogy amit mondok legalább részben igaz, megállapodtunk:) üdv.
ui: amúgy fasza kis poszt volt...

süti beállítások módosítása