Skip to content


       Szűrés lista

Már az ingyentankönyv is diszkriminatív?

Ingyenes tankönyvellátásban részesül ma a diákok fele, 520 000 tanuló.
Aki
a) tartósan beteg,
b) testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos,
c) pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus, vagy kóros aktivitászavar),
d) három- vagy többgyermekes családban él,
e) nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult,
f) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

A nagycsaládosoknak az ingyen tankönyvhöz igazolniuk kell az iskola felé, hogy legalább három gyermek után kapnak családi pótlékot. Az igazolást az idén már nem a munkahelyeken kell kérni, mivel év közepétől mindenkinek a Magyar Államkincstár folyósítja a családi pótlékot.

A költségvetés a tanulók tankönyvellátáshoz általános támogatásként 1000 forint/fő/év hozzájárulást, a tanulók ingyenes tankönyvellátásához pedig 10 000 forint/fő/év támogatást utal az iskoláknak az önkormányzatokon keresztül.
Ez tavaly 7,7 milliárd forint volt, idén 6,43 milliárd forint (kevesebb a tanuló).

A rendszer úgy működik, hogy az iskola az átutalt költségvetési pénz bizonyos százalékát köteles ingyentankönyvekre fordítani, a fennmaradó részből további tanulóknak adnak szülői kérelem és indoklás alapján résztámogatást a tankönyvvásárláshoz, a maradékot pedig könyvtárfejlesztésre fordítják.

Például a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium így oldja meg:

"Iskolánk az ingyenes tankönyveket – hasonlóan az elmúlt tanévhez – ezúttal is  az iskolai könyvtárból történő kölcsönzéssel oldja meg, amely a visszahozott (használt) és újonnan vásárolt könyvekkel történik. Ez azt jelenti, hogy az ingyenes tankönyvek könyvtári leltárban maradnak, azokat a tanuló köteles a használat, a felkészülés befejezése után leadni! Ha az adott könyvet több tanéven át használja, tanév végén köteles azt a könyvtárosoknak bemutatni!"


Nos, ez verte ki a biztosítékot a Magyarországi Szülők Országos Egyesületénél (MSZOE).
Szerintük ugyanis a sérti az egyenlő bánásmód elvét, ha az ingyenességre jogosult, szociálisan rászoruló tanulóknak használt tankönyvet adnak ingyenesség címén, míg osztálytársaik pénzbeli támogatást kapnak. Ha a rászoruló tanuló pénzbeli támogatást kap, akkor a tankönyv a saját tulajdonába kerül, ha kölcsönbe kapja, akkor kártérítési felelősséggel tartozik, és vissza kell szolgáltatnia. Ez az MSZOE szerint súlyos megkülönböztetés....

A szülők nem akarják, hogy összefirkált, lapjaira hulló „iskolapecsétes” kölcsöntankönyvből tanuljon ingyenességre jogosult gyermekük - írták közleményükben, hozzátéve: sérti a rászoruló tanulók emberi méltóságát a használttankönyv-piac.

Ejha, hát már az ingyentankönyv is sértő? Tehát mégegyszer: Kovács Pistike az összes tankönyvét megkapja a könyvtárból, 0 forintért. Szilágyi Karcsika pedig kap mondjuk 4000 forint tankkönyvtámogatást, amiből meg kell vennie a 9000 forintba kerülő tankönyvcsomagot.

Ki jár jobban? Pistike vagy Karcsika?

Istenem, használt az ingyentankönyv. Én is tanultam kölcsönzött angol tankönyvből és munkafüzetből, csak ceruzával volt szabad beleírni, és a tanév utolsó óráján ki kellett radíroznunk minden beírást és visszaadni a tanárnak.... mégis itt vagyok, nyelvvizsgám is van.

Ha Önök szerint sérti az egyenlő bánásmód elvét az ingyentankönyv, nem kell elfogadni. Meg lehet venni a vadiúj, csillogó-villogó tankönyvcsomagot minden augusztus végén ...

Amúgy fel vagyok háborodva eme PÉL-DÁT-LAN diszkriminatív húzáson... 

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr90653786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JohnnyB 2008.09.09. 08:09:31

Első-e?
Komolyan mondom, hogy meg kéne szüntetni a költségvetést. Vegye meg mindenki teljes áron a tankönyvet, gázt, orvosi ellátást, nyugdíjalapot, legyenek magániskolák, magánönkormányzatok, magánokmányirodák, adó: 20% áfa, oszt jó napot.
Mosmá a tököm kivan. :S

DuDe 2008.09.09. 08:21:09

Annakidején nálunk is volt, hogy majdnem az egész tankönyvcsomagot "újrahasznosították", csak az új, változott kiadásokból kaptunk újat, és mégis be bírtam fejezni az iskolát...

Miért van az, hogy egyeseknek semmi sem elegendő? Tényleg az a szemlélet van, ami 40 évvel ezelőtt, hogy majd "állambácsi" mindent a kezembe ad, szépet, fényeset, újat, és nekem csak el kell venni. Valaki felébreszthetné őket...

Corry 2008.09.09. 08:47:05

Amikor annak idején (90-es évek eleje) kaptunk ingyen ámerikai tankönyveket nyelvtanulás céljára, érdekesnek tűnt, hogy az első oldalak egyikén listát lehetett vezteni, hogy ki használta a könyvet.

Nálunk ez nem volt divat akkortájt (se). Amerika ott van ahol, mi meg itten.
Ja egyébként ez igaz az iskolabuszokra is. Ott annyira bevett dolog,hogy még mesesorozat is van róla, nálunk is vetítették:
en.wikipedia.org/wiki/The_Magic_School_Bus

Nálunk meg megy a rinya a kis falusi iskolák miatt, mondhatnánk, hogy ámerikában minden más, de iskolabusz a németeknél is van.

Ja és ők is ott vannak ahol, mi meg itten...

Müszijő Csirke 2008.09.09. 08:54:01

JohnnyB 2008.09.09. 08:09:31
de szép is volna.pont ezért gondolkodom egyre erősebben, hogy visszamegyek Új-Zélandra, ott így működik.És az emberek relaxáltak,humorosak, "easy"-k.

Roltii 2008.09.09. 09:07:24

most komolyan, holnap mi lesz? panaszkodni fognak, hogy az ingyen tej miert nem kakaó, vagy miért nem csokitorta?!
én is tanultam használt könyvből, semmi baj nem volt vele.
Mellesleg van nagyjából 30 kg használt BMF-Kandó tankönyvem, ha kell valakinek, szóljon...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.09.09. 09:19:02

Érdekes, nálunk már a középiskolában is dívott a könyvtári "használt-tankönyv", és meg tudtuk tanulni abból is, amit kellett, és leérettségiztünk. A fősulin meg... Ott az volt a ritka, ha valakinek "eredeti" új tankönyve volt. A helyi folklór részét képezte az a sztori, amikor a tanár kínjában azt a "mentőkérdést" tette fel a felkészült hallgatónak, hogy "Legalább azt mondja meg, hogy milyen színű a könyv!". Erre a válasz: "Nem tudom tanár úr, nekem fénymásolt van..."
Szóval ha én lennék olyan helyzetben, hogy a gyereknek máshogy nem tudom megszerezni a tankönyveit, én biztos örülnék egy használtnak is, csak legyen valami...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.09.09. 09:35:57

Svájcban 30 évvel ezelőtt is iskolai könyvtári tankönyvek voltak a gyerekeknél. (Egy barátom mondta, aki ott nőtt fel.) Keményfedles, fényeslapos. Ha tollal beleírtál, vagy eltéptek egy lapot, ki kellett fizetni.
Hál'Istennek, mi nem vagyunk ilyen takarékosságra rászorulva.

reKorrekt 2008.09.09. 09:36:35

Ha nekik az a diszkrimináció hogy használt könyvet kapnak, akkor nekem meg az, hogy nekik >2 gyerekük van, nekem meg egy sincs. Részben miattuk...

movhu 2008.09.09. 09:51:08

Rohadtszeméburzsoábevallotjövedelllemrendelkező ember vagyok, így ebben az évben megvehettem az ÚJ tankönyveket a gyerekeknek. 15+20 ezer forintért.
De jó nekem, kiadhattam 35 ezer forintot csak tankönyvre. Bezzeg, ha nem adóznék rendesen, feketén dolgoznék, minimálbéres volnék, akkor kaphatna a gyerek ingyen.
Értitek nekem 35 ezer, mert fizetek adót. A másik meg sír, hogy neki 0 forintért a könyvek egy része használt.

movhu 2008.09.09. 09:53:42

Minden könyvtár eleve diszkriminatív. Milyen dolog már, hogy az egyik állampolgár megveheti otthonra, a másik meg buszozhat a hóesésben a könyvtárba? :):):)
Már Alexandriában elrontották :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.09.09. 09:57:54

Már Alexandriában elrontották :)


xDDD

rolika 2008.09.09. 10:03:55

engemet biztos rosszul raktak össze a szüleim, mert én mindig is nagyon vigyáztam a drága pénzen vett tankönyveimre, amiknek java része még most ott figyel anyuék padlásán egy zugban, 12 évvel tanulmányaim lezárása után...
eleve csakis használt könyveket adnék minden rászorulónak, és akkor nem nyervogna senki. kampányt indítanék az iskolákban, hogy vigyázzanak a könyvekre, még jutalmat is adnék évvégén a legjobb állapotú kollekcióra :)

Liberté__73 2008.09.09. 10:12:00

"Komolyan mondom, hogy meg kéne szüntetni a költségvetést" - LOL.
Közgazda-e vagy-e?
"adó: 20% áfa" - ez hova folyik? a Dunába azzegh?

DArchAngel 2008.09.09. 10:19:54

Kis hazánkban elharapódzott üzemi szintű pofátlanság újabb gyöngyszeme.

Lohengrin 2008.09.09. 10:39:09

"Komolyan mondom, hogy meg kéne szüntetni a költségvetést"
A jóember a költségtérítésre gondolt. Nem kell gorombának lenni, tévedni emberi dolog szólt a sün...
A költségtéritések és juttatások rendszere kis hazánkban megalapozza a csalást. Ha megszüntetni nem is kell, de nagyon át kell alakítani, hogy a minimálbéres kényszervállakozó az uszódáját ne gázártámogatással fűtse és a kölke ne kapjon ingyen tankönyvet meg lakhatási támogatást. A jövedelembevallást ki kell egészíteni a vagyonbevallással és a vállakozoknak csatolni kellene a vállalkozásuk vagyonát is. Ez alapján a méltánytaálan juttatásokat meg kellene vonni.
Van ennél egy kevésbé humánusabb javaslatom is. Gyereknevelési támogatást utalványok formájában kiadni és aki nem bírja etetni és iskoláztatni a gyerekét attól elvenni a gyereket és a támogatást, hadd nevelje az állam, ha ő nem teszi és gazdálkodjon az állam azzal amivel ő nem bír.
Szebb jövő elé néznénk.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.09.09. 10:45:31

A sok ráérő hülye, akinek már semmi sem jó. Én is tanultam könyvtári tulajdonú könyvekből már ált. suliban, ugyanaz volt benne, mint a vadiújban. Itt tényleg az van, hogy a kisujjadat nyújtod, és leharapják tőből a karodat. Kész.

Tassadar 2008.09.09. 11:26:40

Sztem a munkafüzetnek amibe sokat írnak, újnak kéne lennie, a tankkönyv meg lehetne simán használt.

gidabiga 2008.09.09. 11:43:11

nálunk a munkafüzetek újak, a tankönyvek használtak a rászorulóknak.már amelyik.
én jó helyzetben vagyok, mert a 2 gyerekemnek kifizethettem közel 40000 forintot a tankönyvekre.
jeleztem előre, hogy a kisebbiknek jövőre csak azt szeretném megvenni, amit a nagyobbiktól nem tudunk használni, mert más fajta könyv, munkafüzet, stb.
mondták a suliban, hogy sajnos ez nem működik, mert minden évben nekik is meg kell venni az új könyveknagy részét a támogatottaknak is, ugyanis minden egyes évben változtatnak rajta valami apróságot.
nem sokat és csak azért, hogy ne járjon jól senki. csak a tankönyvkiadó.
ez ellen miért nem emeli fel a szavát senki?

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2008.09.09. 11:49:49

A sok szapora 4-5-6-7-8 gyermekes házinyúlnak senki nem szólt, hogy a gyereknevelésnek vannak KÖLTSÉGEI is?

Szüntessenek meg minden támogatást, ha annyira sértő. Aki gyereket akar, az gondoljon a költségeire is. Aki 4-8 gyereket akar, az teremtse meg az anyagi feltételeit. És akkor talán többen tudnak gyereket vállalni az országot eltartó, horpadtra fejt birkák közül is.

A gyerek, akinek van nyóc testvére, mit lát? Mindent megad az állambácsi, tenni nem is kell semmit, nosza, nekem is 9 kölyköm lesz!

Komolyan mondom, tenyésztjük az ingyenélőket...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.09.09. 11:54:44

"Szüntessenek meg minden támogatást"
Fantom: nekem lenne egy konstruktívabb ötletem: ugye általában úgy néz ki a családmodell, hogy Anyuka otthon van a gyerkőccel (vagy gyerkőcökkel), miközben Apu tolja az ipart (=dolgozik).
Akkor ne adjon állambácsi EGY BÜDÖS BUZNYÁK támogatást se, hanem a havi ADÓJÓVÁÍRÁS formájában oldja meg a családtámogatást.
Hm?

kartonbagoly · http://leadombrol.blogspot.com/ 2008.09.09. 12:03:47

Kb. 20 éve az akkori Csehszlovákiában rendszer volt a tankönyvek több éven át való használatára. Én is ilyen könyvekből tanultam. Szeptemberben megkaptuk (sokszor még azzal a madzaggal összekötve, ahogy az előző évfolyam leadta), és júnuisban meg leadtuk. Ha valamelyik könyv jelentősen megrongálódott vagy elveszett, ki kellett fizetni, különben addig nem kaphattunk bizonyítványt. Olyan könyvem is volt, amiben cellux-szal voltak visszaragasztva a lapok. A könyvek végén volt egy táblázat (feljebb is írt már valaki hasonlót), általában 5-6 soros, ide kellett beírni a nevet, dátumot, a könyv állapotát átvételkor. Ez a táblázat k.b. az oldal negyedét foglalta el, a többi üres volt. Emlékszem olyan könyvre, amiben a használók névsora jócskán kinőtte a rendelkezésre álló táblázatot.
Mégis meg tudtunk tanulni mindent.

További szép napot.

Penya_ 2008.09.09. 12:26:48

Cikkíró! A Kázmér legyen már Kázmér! :)
Amugy jo a cikk.

Denim 2008.09.09. 12:32:10

Roltii 2008.09.09. 09:07:24

"Mellesleg van nagyjából 30 kg használt BMF-Kandó tankönyvem, ha kell valakinek, szóljon..."

ez egy ingyen tankönyvekről szóló cikk és topic :-)
Tehát Ingyér' elhozhatod nekem.Mert ugye drága az üzemanyag.Meg aztán nincs is mibe beleönteni.
Tömegközlekedéssel meg sokáig tart.
kösz

gidabiga 2008.09.09. 12:56:17

Ausztriában, igaz, most nem szeretjük őket, no meg némivel gazdagabb ország is, mint a mienk, a kisebb településeken biztos, de gondolom a városokban is, minden gyerek használt tankönyvet kap. három évenként vesz az iskola újat. fizetni csak csekély összeget kell érte, az egész árát csak akkor, ha megrongálódik.
ott valószínűleg non-profit vállalkozás a tankönyvkiadás.

movhu 2008.09.09. 13:20:42

Seduxen · hungarisztan.blog.hu/ 2008.09.09. 11:54:44
Mindenkitől bocsánat, de a klasszikus családmodellt követjük. Azaz anyuka otthon van, és gyerkőcöt nevel, közben azért tanult is, hogy amennyiben a család szorul, akkor dolgozni is tudjon valamit..
Ennek ellenére a fizetésemből pont annyi adüt fizetek, mintha egyedül élnék. Pedig a fizetésem felezve sem volna kevés. Hiába testesítem meg az ideális családmodellt, csak büntetnek érte. Részemről jöhet az adójóváírás, családi pótlékot köszönöm nem kérek többet akkor.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.09.09. 13:22:37

"ne járjon jól senki. csak a tankönyvkiadó"

Összeesküvés elmélet: emögött a szülői szervezet mögött a tankönyvkiadók állnak. Biztos komcsi-szagú kérdés, de a közoktatásban használt tankönyvek kiadása miért nem állami monopólium? Miféle verseny van és főeg minek?

Szerintem inkább az diszkriminatív, hogy a jobb környéken lévő iskolában jobb könyvekből, jobb tanárok tanítanak gyerekeket, akik aztán jobb eséllyel indulnak el az életbe,

A többek által leírt használt könyv - cirkuláltatás minden nyugati országban szokás. Mivel félig-meddig német iskolába jártam, a fizikakönyvünkbe nekünk bele kellett írni a nevünket, négy másik név alá. Igaz, azok a könyvek rendes papírból készültek, jól fűzték őkez, és természetes volt korábbi használóiknak, hogy vigyáznak rájuk.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.09.09. 13:24:22

movhu: ugye? ez így is "mukodhetne"...
ha meg a családmodell úgy néz ki, hogy 6-7-8-akárhány gyerek, és se apu, se anyu nem dolgozik, akkor íj... tessék mondani, ezt miért nem lehet így?

gidabiga 2008.09.09. 13:54:20

movhu · mover.blog.hu 2008.09.09. 13:20:42
nálunk ez működött néhány évig. szeretten itthon lenni, szerették gyerekeim és a férjem is, hogy itthon vagyok.
néhány éve egyre nehezebb lett, egyre magasabb számlák, élelmiszer-,tankönyv-, ruha- cipőárak.
most újra dolgozom.
bizony, megsínyli a család.
úgy érzem, be nem gyöpösödtem, tanultam, rengeteget olvastam, fejlesztettem a nyelvtudásomat.
most is azt mondom, hogy jól működne így tovább.
da sajnos, nem megy.

JohnnyB 2008.09.09. 14:57:27

(bocs, dolgoztam, azért csak most)
>>Liberté__73 Közgazda-e vagy-e?

JohnnyB 2008.09.09. 15:01:30

Áááá. Eltűnt. Bocs, most nem tudom még egyszer.
Röviden: a 20% áfa arra kell, amit nem lehet a versenyszférába kiszervezni, és nem bírja el saját maga költségeit, illetve nincs bevétele. Tipikusan: infrastruktúrafejlesztés.

A többire nincs szükség. Ha nem 1000000 helyről megy a zsé 100000000000 helyre, akkor talán nehezebb lenyúlni.

Tudom, nyugdíjrendszer felépítése, satöbbi. Viszont tényleg nem vagyok közgazdász, ez legyen az ő dolguk.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2008.09.09. 15:24:58

"Seduxen · hungarisztan.blog.hu/ 2008.09.09. 11:54:44
"Szüntessenek meg minden támogatást"
Fantom: nekem lenne egy konstruktívabb ötletem: ugye általában úgy néz ki a családmodell, hogy Anyuka otthon van a gyerkőccel (vagy gyerkőcökkel), miközben Apu tolja az ipart (=dolgozik).
Akkor ne adjon állambácsi EGY BÜDÖS BUZNYÁK támogatást se, hanem a havi ADÓJÓVÁÍRÁS formájában oldja meg a családtámogatást.
Hm?"

Hmmm, nekem tetszene. Tisztára, mint az 50-es évek Amerikájában. :DDD
Célom, hogy ilyen családom legyen, 2-3 gyerekkel. Ha futja rá, és szeretnénk a párommal, lehet több is.

De egy picit nehéz úgy, hogy közben egy segélyből és pótlékból "tengődő" 4 gyermekes családot is eltartunk valahol Olaszliszkán. ://

Seduxen (már NEM dr.) 2008.09.09. 15:36:00

Fantom: bocsánat, de nem mindenhol az öngondoskodás magasztos eszméjét hangsúlyozzák? akkor rajta, én szeretném, ha SEMMILYEN gyermeknevelési támogatást nem folyósítana az állam, de az erre szánt összeget kapjam meg adójóváírásban.
A "tengődő" család erős férfitagja meg esetleg menjen el dolgozni?

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2008.09.09. 15:41:15

Seduxen · hungarisztan.blog.hu/ 2008.09.09. 15:36:00

Na ja. Ez eredetileg a (szó valódi értelmében vett) liberalizmus lenne: az állam csak keret, hagyja élni a polgárait, keveset ad, de keveset is vesz el, és kétszer is megnézi, hogy az adóforintokból kinek nyújt támogatást. Milyen kár, hogy Abszurdisztánban sosem volt (és tán sosem lesz) liberális párt.

gidabiga 2008.09.09. 15:41:20

Seduxen · hungarisztan.blog.hu/ 2008.09.09. 15:36:00
itt is, mint mindenhol, a kettős mérce.
aki dolgozik, adózik, gondoskodjon magáról, gyerekeiről, valószínűleg hamarosan a szüleiről is.
aki nem dolgozik, mert nem akar 4-6-8 gondoskodásra váró csemetéje van,
na, azokról is te gondoskodjál.
a többi, akikről gondoskodunk, már nagyon off

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2008.09.09. 15:42:42

Egyszerűen könnyebb választást nyerni 15. havi nyugdíjjal, dupla családi pótlékkal és a 8-gyermekes családmodell harcos támogatásával (a színt mindenki találja ki maga).

Seduxen (már NEM dr.) 2008.09.09. 15:50:32

gidabiga: de ez nem baj, én szeretnék még több embertársamról gondoskodni! Olyan jó lenne, ha nem a fizetésem 50%-át vonná el állambácsi, hanem mondjuk 90%-ot! Megérteném azt is, mert én kurva toleráns vagyok, és tudom, hogy "társadalom legelnyomottabb" rétegének prominens képviselői az utolsó forintig megérdemlik!
Fantos: liberalizmusról (különösen annak magyarországi vadhajtásáról) alkotott képedet külön köszönöm! Sajnos jogos...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.09.09. 15:57:01

pardon: FANTOM... elnézést:)

gidabiga 2008.09.09. 16:00:52

seduxen, te nagyon kedves, jószívű, jósznékú ember vagy. :)
ha így folytatódik, hamarosan sokan - sokan felsorakoznak mögéd.
vagy vállalják, hogy nácik. :)

gidabiga 2008.09.09. 16:01:57

jósznékú = jószándékú

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2008.09.09. 16:04:11

Seduxen · hungarisztan.blog.hu/ 2008.09.09. 15:57:01
:DD

Még mindig nem tértem magamhoz: "a rászoruló tanulók emberi méltóságát a használttankönyv-piac."

Hogy is mondta kamaszkorunkban az amerikás magyar haverom a cigilejmolás kapcsán? beggers aren't choosers. Vagy valami ilyesmi...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.09.09. 16:19:33

gidabiga: nézd meg a uborkás népírtó post-hoz fűzött kommentjeimet, és megérted! Megvilágosodtam Felebarátaim! Az eddigi kirekesztő politika nem vezet sehova! Akár erőn felül is segítsünk, és támogassuk súlyosan, és halmozottan hátrányos helyzetű honfitársainkat, akiket a szemétnácik (akik már a spájzban vannak) próbálnak vagonokba zárba koncentrációs táborokba zárni (by Kolompár_Orbán). Az utolsó órában vagyunk, mielőtt végérvényesen elönt minket a fasiszta métely, és onnan már nem lesz visszaút...

Müszijő Csirke 2008.09.09. 16:24:25

A 40-es fantomja 2008.09.09. 16:04:11
van erre egy naggggyon jó magyar mondás is.
Ajándék lónak ne nézd a fogát:).

gidabiga 2008.09.09. 16:36:27

seduxen,
régóta olvasok már itt, a szmájli ott figyelt a végén .

Müszijő Csirke 2008.09.09. 17:03:59

gidabiga · emogochi.eu/index.php?page=show&id=10132&lang=hu 2008.09.09. 16:36:27
sztem félreértetted:D

gidabiga 2008.09.09. 17:15:51

Müszijő Csirke 2008.09.09. 17:03:59
nem tudom. én iróniának olvastam.
de ezek után lehet, hogy magamat is félreértem?

Horizont 2008.09.09. 17:32:30

A 3 vagy több gyerekesnek jár a támogatás.Tehát a jómódú szülők gyerekeiknek is!?
Az ember csak a száját tátja mennyi féle, fajta támogatás van ebben az országban!
Miből emberek???? Csodálkozunk hogy itt tartunk?
Osztogatás,fosztogatás!!!
Az MSZOE vezetője egy nő már egy párszor kiverte a biztosítékot nálam.Miért gondolják azt, hogy minden JÁR???

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.09.10. 07:31:51

Tankönyv-ügyben olvastátok ezt a cikket?
mitortent.hu/atiranyit/438379/osszeollozott-sulinova-konyvek.aspx
Ez a legjobb rész benne:
"a Hiller István vezette oktatási tárca felelősségre vonás helyett 200 millió forintot ad a szerzői jogdíjak utólagos rendezésére. "
Persze, ki tudja, mi igaz, mi nem, de azért több, mint érdekes.

pendulum 2008.09.24. 11:20:47

ahogy anyukám mondaná: "az a 'leghülyébb', akinek két gyereke van" :)

hiszen lassan két gyerek többe kerül támogatások nélkül, mint három gyerek támogatásokkal. főleg, hogy ha három gyerek van automatikusan jár mindenből az ingyenes, jövedelemvizsgálat nélkül. én tényleg nem sajnálom tőlük a támogatást, hiszen a legtöbbjük tényleg rászorul, de az kicsit bánt(ott), mikor láttam, hogy az osztálytársamat olyan autóval hozzák iskolába, aminek 20éves futamidőre a havi törlesztőrészlete több, mint anyuék évi fizetése összeadva, közben pedig ingyen kapja a tankönyvet és a menzakaját is (illetve azt hiszem azt csak féláron), amit persze meg sem eszik, mert a meki sokkal jobb.
volt, hogy nyújtottunk be igényt ingyen tankönyvre, de mivel csak ketten vagyunk tesók ez csak akkor lehetséges, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem lépi át az X összeget, de ez az összeg annyira nevetséges, hogy persze nem estünk bele abba a kategóriába.
igazán nem értem a reklamálókat. én boldogan tanulok használt könyvből, most vagyok elsőéves egyetemista és szinte csak használt könyveim vannak (és igy is kb 20ezer forintot fizettem értük). hogy is mondják? ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli?
(viszont ahogy látom, az "ingyen még a sz*r is jó" mondás kezd megdőlni :) )

süti beállítások módosítása