Skip to content


       Szűrés lista

Ezért növelik a Honvédelmi Minisztérium költségvetését?

Mint a tésztaszűrőből a víz, úgy ömlik ki az állami pénz...

2009-ra Honvédelmi Minisztérium éves költségvetése 322 milliárd forint! El sem tudom képzelni, mire megy el ez a rengeteg pénz ... illetve kezd összeállni a kép:
A Magyar Honvédség létszáma 23 950 fő. További 1000 munkatárs dolgozik a Katonai Biztonsági Hivatalnál, valamint a Katonai Felderítő Hivatalnál, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen kilencszázan oktatnak, vagy tanulnak, míg az Állami Egészségügyi Központban 2930 látnak el részben katona-egészségügyi feladatot. Ezek figyelembevételével a teljes létszám az országgyűlési határozatban előírtaknak megfelelően 28 780 fő.

Összesen 1000 katona szolgál különböző missziókban szerte a világban. Vajon a többi 22 850 harcos mi a tökömet csinál egész héten? Van egy sor alakulat ...
(Persze ez nem egyszerűen fekete vagy fehér, mert ha tovább csökkentik a létszámot, akkor elkezd mindenki sírni, hogy ki védi meg a hazát, ha meg növelnék a létszámot, akkor meg a másik tábor sírna, hogy pénzkidobás.)

Csak azért kérdezném meg, hogy mivel tölti a dolgos hétköznapokat ez a 22 ezer ember, mert most olvastam, hogy a Honvédelmi Minisztérium 8,5 milliárd (!) forintért őrizteti ingatlanjait külsős (!!!) cégekkel...
Ugye ez egyből két kérdést is felvet: kissé nagy ez az összeg az ország jelenlegi helyzetében, másrészt meg biztonsági szempontból kissé aggályosnak tartom, hogy akármilyen kft-ék katonai ingatlanokat őriznek ..

Maga az indoklás a Minisztérium részéről a hónap egyik legszebb Vastagbőrös gyöngyszeme:
"A minisztérium szerint ez olcsóbb, mint ha saját alkalmazottaik, vagyis hivatásos katonák őriznék az épületeket."

Nos? Nem semmi ... basszák meg, ezt is megmagyarázzák, megetetik a néppel, hogy ez az olcsóbb! És az a 20 000 katona, aki lófaszt sem csinál, de felveszi a fizetést a hónap elején? Miért nem lehet kiadni, mindenkinek kötelező havonta 3 napot őrizni, máris meg van oldva a kérdés! És spóroltunk 8,5 milliárdot ...
Sőt, lehet a katonáknak jobban menne ez, mint a pocakos biztonsági őröknek...

„Azok a piaci szereplők, akik részt vesznek ebben az őrzés-védelemben, az ottani piaci helyzetet tudják figyelembe venni, lényegesen olcsóbban tudják ezt az őrzés-védelmet biztosítani a Magyar Honvédség részére” – mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Idézzük gyorsan a Magyar Honvédség hivatalos honlapját:

A Honvédség feladatai:

    a) a Magyar Köztársaság függetlenségének, területének, légterének, lakosságának és anyagi javainak külső támadással szembeni fegyveres védelme,
    b) a szövetségi és nemzetközi szerződésből eredő egyéb katonai kötelezettségek - különösen a kollektív védelmi, békefenntartó és humanitárius feladatok - teljesítése,
    c) közreműködés az arra kijelölt és felkészített erőkkel a nemzetközi terrorizmus elleni harc katonai feladatainak ellátásában,
    d) a honvédelem szempontjából fokozott védelmet igénylő létesítmények őrzése és védelme,
    e) a befogadó nemzeti támogatás katonai feladatainak ellátása,
    f) közreműködés az Alkotmány 40/B. §-ának (2) bekezdése szerinti fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett erőszakos cselekmények elhárításában,
    g) talált robbanótestek tűzszerészeti mentesítése, illetőleg egyéb tűzszerészeti feladatok térítés ellenében való végrehajtása,
    h) hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához,
    i) állami szervek részére térítés ellenében katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő feladatok ellátása,
    j) részvétel az állami protokolláris feladatok teljesítésében.

(A honvédségnek összesen 800 ingatlana van, ebből 264-et kell őrizni. Kétszázat jelenleg is használ a katonaság, 64 pedig üres, eladás előtt áll. Ha ezeket eladnák, körülbelül évi 2 milliárd forinttal kevesebbet kellene fizetni az őrzésért.)


És ezen a 8,5 milliárdon forinton túl a Honvédség még ugye 23 milliárd forintot költ 2009-ben korengedményes nyugdíjakra. Ennek az összegnek egy részét azon katonáknak kell kifizetni, akik életpályájuk csúcsán mentek nyugállományban, azért, mert megszüntették az alakulatukat. A honvédség hivatalos állományú tagjai 25 év szolgálati viszony után jogosultak arra, hogy kedvezményes nyugállományba vonuljanak.

Érdekes ... Mi az egyik indok a nyugdíjazásra? Az, hogy megszűnt az alakulata. Ebből az következik, hogy akinek megszűnik a vállalata, ahol dolgozott, az elmegy nyugdíjba.
Nem keres új munkahelyet, nem megy a munkaközvetítőhöz, hanem elmegy nyugdíjba.
18 évesen elmegy katonának, 25 évet "leszolgál", majd 43 évesen (!) elmegy nyugdíjba??? Amíg a többi embernek 62 éves koráig kell dolgoznia? Ez így korrekt? Sőt, nemhogy elmegy "nyugdíjba", minden hónapban megkapja a nyugdíját (13. havit is!), de emellett elmennek dolgozni is. Talán pont egy őrző-védő céghez... Pedig pofonegyszerű lenne: munka vagy nyugdíj!
És ne mondjuk már azt, hogy megérdemlik a korengedményes nyugdíjat, mert "veszélyes" a munkája ... ebben az országban utoljára 1956 novemberében lőttek, milyen veszélyben voltak az elmúlt 25 évben?

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr83764515

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: mental graveyard 2009.04.23. 23:52:44

A válság kezelőjeSzakértünk, barátom, ezerrel. Ráadásul visszaeső szakértővel van most dolgunk, aki bizony módosulás nélkül átvészelte a nagy kormányátalakítást. Ő bizony a magyar honvédelem első embere, Szekeres Imre. Nem kell őt bemutatni, hiszen már b…

Trackback: Republikon BLOG 2008.12.02. 11:46:06

Nerm lesz reform, szövetség!Az MTI írja: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke kedden 11 órakor találkozik a Reformszövetség vezetőivel az Országház Nándorfehérvári termében. A találkozó elején fotó, vágókép készíthető, a megbeszélés után pedig…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.11.12. 15:43:45

Közöd??! Háát ezaz nem kell szervezgetni. Ez úgy-ahogy van (ezzel a felépítésel) felesleges pénzkidobás.
Az is szomorú, hogy több a töketlen főtiszt mint a bevethető katona. Ja és a főtisztek legalább 3x-os pénzért+Szja+TB! Mondjuk többet visszaadnak a költségvetésbe.
Szóval mindenképp teljesen alapjaitól átszervezésre szorul.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:44:53

gitáros 2008.11.12. 15:41:28

Dilettáns komment, csak hogy kvittek legyünk..

Írtam én hogy építsük le a rendőröket, mentősöket, tűzoltókat i s?
Sőt, írtam hogy nem kell ennyi katona sem??


Nem hittem volna hogy ennyi embernek van szövegértelmezési problémája, legközelebb igyekszem kicsit debilebben írni, sorry ...

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 15:44:59

Értelmesen is meg lehetett volna ezt a cikket írni, kicsit több utánajárással - olvasással.
Állagmegőrzésre sok pénz megy el, tekintve, hogy a fegyverrenderek java, szovjet örökség.
Szerintem - teljesen felesleges hatalmas hadsereget tartani- csak rabolja a pénzt meg az energiát.
Jóba kell lenni a szomszédokkal, és akkor nincs fenyegetettség érzése :)

Azt hogy nem a honvédség embereivel őriztetik a "céget" én sem értem:) - de nem is az én dolgom érteni.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 15:45:31

"A magyar vízszerelők sem vallottak szégyent sőt legalább annyian meghaltak már, mint a zsoldosaink Angliában késelések következtében, és még annyit sem keresnek, mint a zsoldosaink."

WÁHÁÁHÁHÁHÁÁHÁHÁH

Azhát 2008.11.12. 15:45:53

" gitáros 2008.11.12. 15:41:28
Dilettáns poszt.
Építsük le a rendőröket, mentősöket, tűzoltókat is, jó esetben azok is csak meresztik a seggüket. "

Csakhogy nem azt mondja cikk, hogy szereljük le, hanem azt, hogy őrizzék már saját maguk a katonák a nyavalyás laktanyájukat...! Ha erre se képesek, akkor mire...?

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.11.12. 15:46:12

Ahhoz képest, hogy milyen picsafüst-gyenge a hadseregünk, nem semmi ez a költségvetés.

xs (törölt) 2008.11.12. 15:46:20

"És nyugodj meg, mindannyian szar szemét balliberális férgek vagyunk, mert meg mertük kérdezni hogy mire megy el 322 milliárd és mit csinál 23 000 katona egész pontosan ..."

Ezt most te sem gondoltad komolyan ugye? Ahogy írtam is, az ésszerűtlen költekezést minden területen meg kellene állítani, de legalábbis minimalizálni amihez elengedhetetlenül szükségesek a hasonló cikkek (leleplező riportok, felderítő nyomozások stb)! Szóval leszarom, hogy ha a gárda tagja vagy vagy éppen Orbán seggét nyalod vagy fleto szövegeit írod, ez nem a politikáról szól, hanem arról, hogy a commentekben folyamatosan szapultátok azt a hadsereget ami titeket hivatott megvédeni. Bocsánat, nem csak a hadsereget hanem a katonákat és ez nem tetszik nekem.

"A szép zsoldért volt többszörös túljelentkezés ezekre a kiruccanásokra."
Ez olyan mintha egy özvegynek azt mondanád, hogy ne sirjon kap egy csomó pénzt az életbiztosításból!

Mit gondolsz Irakban az összes amerikai vagy britt vagy francia katona azért van ott mert ott akar lenni és nincs jobb dolga? NANÁ, hogy őket is a zsold vonzotta oda, mi ebben a baj? Nem ez a zsoldos hadsereg lényege?
Bár azt tegyük hozzá, hogy amikor hazamegy és leszerel, büszkék lesznek rá és ha volt egy kis ezse kitanult a seregnél ingyen és bérmentve valami jó kis szakmát amivel elhelyezkedhet és a munkaadók meg fogják becsülni, mert ismeri az odaadást, becsületet és fegyelmet. Mennyire látszik a hozzászólok véleményén, hogy ki az aki ezt ismeri és ki az aki "magyarkodik".

"Szerinted Slota bácsit mikor tartóztatnák fel? kik? a 9 db t-72es kivonulna?"

Amikor a Grúzok lerohanták Abháziát 3 napig tartottak egy 40.000es várost egy relatív jól felszerelt modern Grúz hadsereggel szemben. Egy jól felkészült hadsereg egy ilyen ötletet még csirájában el tud folytani szimpla elrettentéssel.

Egyébként nyilván én sem gondoltam komolyan csak nem volt jobb példa.

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 15:46:35

Jut is eszembe, NATO-tagországként kiknek a támadását várjuk?:)

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 15:47:56

Cowboy, nem érted, a román hadsereg tartalékosokkal együtt kb 300 000 ember, milyen felépítést képzelsz el a 23 000 nek hogy ellenáljon a több mint 10 x-es túlerőnek?:-)) Ekkora "hadseregre" tényleg nem érdemes tovább költeni. A tisztek azért vannak sokan mert elvileg a veszély esetén behívandó tartalékosoknak parancsolnának, de ugytudom megszűnt a tartalékosnyilvántartás, tehát nekünk tartalékosaink sincsennek...

Azhát 2008.11.12. 15:49:20

"Azt hogy nem a honvédség embereivel őriztetik a "céget" én sem értem:) - de nem is az én dolgom érteni."

Tehaát ne is tegyük fel ezt a kérdést? :)

Algo 2008.11.12. 15:49:51

Csak egy kis adalek a gazdasagos es ertelmes honvedsegi szervezeshez:

Ercsiben voltam katona, es az ottani laktanyanak volt egy vizi telephelye, kb 1-1,5 km-re a laktanyatol. azt kelklett orsegben orizni mert ott volt a sok teknika harcra keszen ertsd: teletankolva 2x200 lityi gazolajal hogy ne kelljen akcio idejen ezzel is idot huzni....namost a teknikak 95%-a mukoseskeptelen volt: motorja hianyzott, valto hianyzott stb stb DE tele kellett tankolni !!! hat persze hogy loptak mint a gep a gazolajat vazze....

xs (törölt) 2008.11.12. 15:50:06

Ja, kurva jó egészségügyi szolgálatot láttak el.

index.hu/politika/belfold/afgan7981/

Gondolom ő csak véletlenül volt ott...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.12. 15:50:09

Miután abszolút laikus vagyok a témában, TÉNYLEG csak kérdezem olyantól, aki "ért" hozzá: egy esetleges külső támadás esetén (és itt nem egy 50 milliós ország mondjuk félmilliós hadseregére gondolok, hanem teszem azt a labancoknak elgurul a gyógyszer, vagy slota megint sokat iszik), képes lenne a jelenlegi hadsereg (élőerőben, haditechnikában, taktikában, etc-etc) felvenni a kesztyűt?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:50:21

"Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 15:44:59
Értelmesen is meg lehetett volna ezt a cikket írni, kicsit több utánajárással - olvasással."

Hát most így jött ki a lépés xD
Azért olyan sok tárgyi tévedés nincs benne, a vélemény meg szent ...

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 15:50:37

Xs ne tarts slota bácsitól, más a szituáció:)
( Szerencsétlen Gruiza nem tagország -viszont stratégiai szempontból fontos szövetséges)

ha háború lenne, mondjuk oroszországgal és elzárnák az olajvezetéket, nem érsz semmit a 100 ezres haderőddel :)

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 15:51:42

Harci Kos, természetesen mindenki támadását várjuk, ahogyan azt egy tisztességes országnak kell. Csak megsúgom, hogy a nato nak még kevesebb katonája van mint nekünk, konkrétan 0 darab, ugyhogy jobb ha gyúrni kezdünk mig nem késő:-)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 15:51:56

Seduxen, szerintem a kesztyűt fel tudnánk venni, de a harckocsiból hiányozna a motor, a fegyver beragadna, a katonáink szétszélednének a taktika részeként....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:52:13

@ xs 2008.11.12. 15:46:20
"commentekben folyamatosan szapultátok azt a hadsereget ami titeket hivatott megvédeni."

Akkor miért engem fikázol?
Én a posztban nem szapultam senkit ...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 15:52:40


"Homokzsákot már -ahogy fentebb is leírták- nem igen pakolásztak derék katonáink."

De igen.

amúgy pont leszarom ,hogy mit hiszel el....tudnám mi olyan hihetetlen azon ,hogy egy közeli rokonom hivatásos katona...:-D

egyébként is szövegértelmezési problémáid vannak,ezen én nem tudok segíteni,fordulj szakemberhez,hol mondtam én ,hogy ki katona ki nem ? Istenem...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:53:14

xs 2008.11.12. 15:50:06

Tűzszerész is harcoló alakulat?

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 15:54:48

Seduxen, Carnivora már megírta egy kisfalu védelmére elegen vannak kb reggel 9 től délután 2-ig:-) És ebben az a vicc, hogy ez komoly.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 15:55:01

blas nem emlékszem arra, hogy a hangyagárda mellett egy derék harcos is pakolta volna a homokzsákokat árvíz idején....

Az, hogy mit hogy szarsz le rád bízom, nem érdekelnek a szexuális szokásaid...

Szövegértelmezési problémás közhelyek hmmm, ez mindig előjön amikor elfogynak az észérvek...

maydayray 2008.11.12. 15:57:37

egyébként nemrég volt az is, hogy baszogat bennünket a NATO, hogy az éves hozzájárulásunkat gyakorlatilag a belépés óta nem fizetjük, na mi lenne még az is csapódna a milliárdokhoz...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.11.12. 15:58:10

Közöd??! Dehogynem értem. Itt nem 23000 olyan katonáról van szó aki harcol is. Harcra bevethető van 6000ember!!! főtiszti kar pedig 12000 kicsit erős nem??? Ez semilyen átszervezéssel nem hozható rendes működésbe. Ezt a hadsereget (bár röhögnöm rajta kell miközben leírom) teljesen át kell struktúrálni. Mert ebben a struktúrában létszámban eszközállományban működésképtelen s ennek megfelelően 322mrd Ft költségvetési kiadás teljesen felesleges kiadás.

xs (törölt) 2008.11.12. 15:58:12

idézet a HM alakulatainak ismertetőjéből:

"Az alakulat jelenleg is kiemelt hazai és missziós tevékenységet végez. A közszolgálati munka hatékony és biztonságos végrehajtása és szükség szerint improvizált robbanótestek hatástalanítása Magyarország területén (szárazon és vízen) az 1. Tűzszerész század és a Hadihajós alosztály valamint a tűzszerész-búvárok feladata.
Afganisztánban a PRT-ban, illetve a vegyes hídépítő századba beosztott állomány végzi a tűzszerész biztosítási tevékenységet. A missziós tevékenységek alapvető bázisa a Speciális tűzszerész század. Az elmúlt időszakban, a NATO elvárásokban illetve Magyarország missziós ambíció szintjeiben jelentős változások álltak be, melyek következtében az alakulat képesség fejlesztése további erőket igényel. A jövőbeni újabb missziós tevékenységek jelentős szerepvállalás növekedést jelenthetnek az alakulat tevékenység köreiben.
A MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj alakulata, felkészültsége és szakmai elhivatottsága jó alapot biztosít bármilyen szintű és felkészültséget igénylő feladat végrehajtásához."

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 15:59:00

Rosszul emlékszel,a tiszai árvíznél voltak,pl azért nem volt testnevelésóránk mert a tornateremben laktak...ennyit erről.(1998 környéke!).

Amúgy miféle tudathasadás a tiéd amikor betoppansz ide ,hogy csak neteznek aztán agyrafőre véded őket....

Szexuális szokás annyira közhely mint a szövegértelmezés,hopp egy légy,ész érvek.Istenem...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:00:41

blas hol védem őket? :) Mutasd meg kérlek....

",hopp egy légy,ész érvek.Istenem... "

Van már személyid? :))))

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.12. 16:00:52

Közöd??: én azért szeretném hinni, hogy ennél többre is képesek lennének (de ha esetleg vannak megbízható infóid, hogy papíron melyik falut lennének hivatottak védeni, írd már meg jó, akkor odaköltözök :) ).

Jancsibohóc: akkor maradna a "gerillaharc" nem reguláris erőkkel. én azt gondolom, hogy lennének elég sokan, akik csatlakoznának egy ilyenhez, ha a "tiniállam" támadna északról, vagy a szőröstalpúak keletről :)

xs (törölt) 2008.11.12. 16:01:06

szóval nem, nem harcoló alakulat, de nem is orvos. Nem mindegy, hogy egy kabuli korházban relatív jó körülmények közt látod el katonai teendőidet vagy éppen egy aknamező hatástalanítása közben.

Bár mind a kettő ugyanolyan elismerést érdemel, mert egy idegen országban képvisel egy szövetséget és azon belül is hazánkat. És ha már őrzésről van szó, volt 4-5 hónapja egy riport a CNN-nen az afgán bázisok átadásáról amikor az amcsik átadták az őrzési feladatok megszervezését a magyaroknak mert annyira jól csinálták (gondolom a zsold miatt).

Azhát 2008.11.12. 16:01:48

"Rosszul emlékszel,a tiszai árvíznél voltak,pl azért nem volt testnevelésóránk mert a tornateremben laktak...ennyit erről.(1998 környéke!)."

Most meg 2008 van ám... :)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:02:02

"Rosszul emlékszel,a tiszai árvíznél voltak,pl azért nem volt testnevelésóránk mert a tornateremben laktak...ennyit erről.(1998 környéke!)."

Látod megint okos vagy :D:D nézz már utána mikor törölték el a sorkatonaságot :D ebben segítség lehet a gugli!

Gerolsteiner 2008.11.12. 16:04:41

Javasolnám, hogy a 43 éves kort elért hivatásos katonák ne nyugdíjat kapjanak, hanem maradjanak állományban és őrizzék a laktanyákat. Arra gondolom képesek 43 évesen is.

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:04:48

xs 2008.11.12. 15:46:20

Nézzük a magyar honvédségnél bizony nem kijelőlik Kovács őrmestert az afganisztáni kiruccanásra, hanem pályázni lehet a megjelölt feladatokra. A vitézeink tisztába vannak mennyi gané jár a kiruccanásért, és nem parancsra viszik vásárra a bőrüket.

xs 2008.11.12. 15:46:20

Nah jah utánna meg egy orosz hadosztály kipicsázta pár óra alatt a grúz hadsereget. Továbbra is biztató, hogy ennyi pénzért pl. szlovák akció esetén a Magyar Honvédség védeni tudná mondjuk Borsodot 3 napig :D , de azt is csak a hegyek miatt :D

gitáros 2008.11.12. 15:41:28

A rendőrségnél sem ártana egy kis leépítés, átszervezés, és olyanokat tartani rendőröknek, akik képesek lennének ellátni a rendvédelmi feladatköröket.

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 15:46:35

A NATO szép csak van benne egy-két bibi. A NATO a tagállamok közti csetepatékba nem avatkozik be lásd. török-görög veszekedés. A NATO elvárja, hogy megtudd védeni a határaid míg a szövetségi csapatokat összerántják.

Algo 2008.11.12. 15:49:51

Na igen, de ez az apróság nem zavar senkit a cikken fanyalgók közül.


blas 2008.11.12. 15:52:40

Homokzsák pakolásra tudok embert napi 3-4000 forintért.

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:05:20

Gerolsteiner 2008.11.12. 16:04:41

Az kényelmesebb a nyugdíj mellett :P

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:05:39

De segítek kleine autista fókám:

A kormány 2004. június 9-én jelentette be a sorkatonai szolgálat eltörlését.

érzed? 1998 - 2002?, és ahogy fentebb is írták, 2008-at írunk, és a cikk is a 2008-as állapotokról szól. tehát kinek vannak szövegértelmezési problémái? :D :D

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:07:27

xs 2008.11.12. 16:01:06

Ezek szerint ezek a szuper harcosok Magyarországon nem tudják őrízni a lkatanyájukat csak Afganisztánban?

kuznyecov 2008.11.12. 16:08:01

Roli101! A vaklőszer nem az öngyilkosságok miatt lett bevezetve mint első lőszer a tárban! Szabályok szerint az első lövés amúgy is figyelmeztető lövés kell hogy legyen, így a vakos elegendő. Azonkívül ha éles lőszert használnának, a lövedék valahol becsapódna, mégha felfelé lő is. Megint más kérdés hogy egy 7,62*39 lőszer esetében a vaklőszer is tartalmaz annyi lőport hogy simán átégeti pl a koponyát, utána sztem viszonylag kicsi az esélye hogy rátölt mégegyet és élessel megismétli. Aki öngyilkos akart lenni az kivette a vaklőszert és úgy lőtte fejbe magát (sajnos láttam ilyen esetet, hát nem egy szívderítő látvány). Lakott területen mindig is kötelező volt hogy az első vaklőszer legyen, megint más kérdés hogy senki sem a tárban tartotta hanem a zubbony zsebében. Tisztek oktattak erre: első lövés az élessel, és a végén el kell lőni a vakot is (a rutinosabbak hordtak maguknál egy ellőt vaklőszer hüvelyt...), mert senki nem mondja meg melyik is volt az első lövés....
Még mielőtt fikáznátok, lehúztam egy évet határőrként épp a jugó belháború idején, egy részét a határon,
a 8,5 milliárd felháborító, mint ahogy az is hogy kb 10 tiszthelyettesre jut egy tiszt, ami irreális arány a magyar seregnél.
egy másik kommentre csak ennyit: egy alezredes nyugdijasként kb 200-220e ft-ot vihet haza 30 év után.

xs (törölt) 2008.11.12. 16:08:11

Carnivora

EZAZ! 3 napig tudná védeni Borsodot (mondjuk miért pont Borsodot? ott annyi az ork). ez pont elég idő ahhoz, hogy ideérjenek EU és NATO kollégáink.

Igen, az oroszok kipicsázták őket, de ugye még annyi esélyük sem volt szerencsétlen Grúzoknak mint anno Husseinnek. Aki ismeri a konfliktus hátterét az tudja, hogy bár a grúzok léptek elsőnek, nem ők akartak háborúzni és nem ők kezdték.

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 16:08:55

blogmotor megette a kommentemet, szóval azt akartam még: nyilván van készenlétben tartott vadászgép (darabot nem tudok) fegyverek, üzemenyag, szerelékek, egyéb, nyilván az sem olcsó.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 16:09:14

2004 óta nem volt olyan árvíz ahol be kellet volna őket vetni te agyhalott.

Azhát 2008.11.12. 16:09:43

Ez egy ilyen ország. A szakemberek tanácsadókat fogadnak fel milliárdokért, a katonák meg maszekokkal védetik meg a laktanyákat szintén milliárdokért.

Gerolsteiner 2008.11.12. 16:10:53

Carnivora
Hát ez az... Csak azt nem értem, hogy a jogalkotók ehhez miért asszisztálnak? Ennyire erős a katonai lobbi? (Akarom mondani a biztonságiőr-lobbi...)

Kicsit off, de néha úgy érzem, hogy a három millió biztonsági őr országa lettünk.

dixieking 2008.11.12. 16:12:35

zero

amellett, hogy teljesen egyetértek, szeretném megjegyezni, hogy az Egyesült Államok nemhogy security cégekkel őrizteti a laktanyákat, de konkrétan ilyen cégeket és zsoldosokat küld Irakba harcolni, ami azért mééég kínosabb!

(és nagy botrány is volt belőle, hogy a Blackwater vagy milyen cégek miket művelnek ott.)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:12:36

blas 2008.11.12. 16:09:14
2004 óta nem volt olyan árvíz ahol be kellet volna őket vetni te agyhalott.

Egyre szórakoztatóbbak a butaságaid :D Tájékozódj ez ügyben is szerintem.....

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 16:14:02

Az orosz helyzetbe nem látok bele (ki kezdte kérdéskör) de szerintem igen nagy hülye aki a szomszédukban lakik és tengelyt akaszt velük.

xs (törölt) 2008.11.12. 16:14:44

Carnivora 2008.11.12. 16:07:27

Felesleges ironizálnod, ezt arra hoztam ellenpéldaként amit Zero mondott, mellesleg egyetértek veled, a bakák igenis menjenek training gyanánt objektumot őrizni, hiszen az is egy feladat amit aki gyakorol, jobban csinálja mint aki nem és háború esetén nem mindegy, hogy tudod hogy kell őrizni egy sátrat és erre fizikailag fel vagy készülve vagy bealszok 5 perc után, utána meg lelövöd aki felébreszt félálomba (Band of Brothers, lol).

Amit Zero leírt a cikkben, az egy jogos kérdést vet fel és vérlázító, ismételten, nekem az nem tetszett ahogy itt mindenki szapulja az egyébként meglepően jó katonáinkat! Nem a HM-et, hanem a katonákat, tiszteket, kiképzőket és orvosokat.

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:15:41

xs 2008.11.12. 16:08:11

Mondom, ha v.mihez nem értesz ne okoskodj. Köszi.

Azon okból Borsodot, vagy Nógrád egy részét, mert ott lenne akadályozva a szlovák hadsereg előrenyomulása maximum a domborzat okán máshol áthatolnának, mint kés a vajon.

A szerbeknek, vagy románoknak még kényelmesebb lenne gyakorlatilag bármikor betrapolhatnának Budapestre.

Az EU mivel érne ide? az EU nem rendelkezik semmiféle haderővel bizonyos tagállamok maximum.
A NATO szintén nem rendelkezik haderővel, és amúgy sem avatkozik be a tagállamok konfliktusaiba. A legtöbb környező ország pedig NATO tagállam.
A magyar honvédségnek meg a környező országok haderői ellen kell felkészülni. Na ehez képest van 2-3000 pár szuper víztisztító-utász egység meg eü. osztag meg pár lövész, aki tud konvojt kísérni meg máshol laktanyát őrízni. Meg mellette még 20 ezer töltelék.

A tény pedig az , hogy a katonai lépéseket a Grúzok kezdték az más kérdés eltaktikázták magukat a politikai reakciók tekintetében. Egyébként, ha ismernéd a viszonyokat tudhatnáéd, ha akartak volna tovább harcolászni kényelmesen megtehették volna a Grúzok, ugyanis Grúzia a kényelmes felvonulási terepet biztosító Irakkal szemben egy szép nagy hegység. A legideálisabb hely a védekező harcokhoz lásd. Csecsenföld. Az más kérdés, hogy egyrészről nem akarták teljesen kinullázni az államot másrészről az amcsik bekussoltatták őket. -

Széna Tomi 2008.11.12. 16:16:06

Ha még senki sem linkelte volna be, az ideillő Monty Python jelenet:
www.youtube.com/watch?v=DRm5WcjOikQ

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 16:16:15

Árvíz volt,de olyan súlyos nem.Egyébként itt van pár km-re a Tisza,de te biztos jobban vágod a viszonyokat....:_D Vagy azt gondolod ,hogy a szokásos tavaszi árhoz is homokzsák kell?

Azhát 2008.11.12. 16:17:54

"2004 óta nem volt olyan árvíz ahol be kellet volna őket vetni"
Nocsak. Ilyen jól állunk árvízileg?

Pedig az arviz.lap.hu-n külön kis ablak van pl. 2006-ról:
"2006-os árviz
2006.április 4. képekA duna tetőzése 2006.április 4.én éjjel - Képek!Árvíz 2006 BudapestÁrvíz SzolnoknálBudapest_2006.04.03.Csongrádi árvízi képek Képekben: Európa víz alattKépgaléria az őszi áradás budapesti tetőzésérőlLAPSZEMLE.hu - Árvizes képekWebkamera - a Duna Bajánál - Türr István híd
(tipp)"

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:18:55

dixieking 2008.11.12. 16:12:35

kevered a szezont a fazonnal lásd. lemil.blog.hu/2008/11/06/haboru_gebinbe

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:20:32

blas megpróbálok úgy kommunikálni veled, ahogy egy értelmi fogyatékossal:

Nézz_kérlek_utána_2004-től_mekkora_árvizek_voltak_Magyarországon.

Továbbá_kapd_elő_a_földrajzi_atlaszodat_és_tanulmányozd_a_tiszán_kívül_milyen_folyók_vannak_még_Magyarország_területén.

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:21:13

xs 2008.11.12. 16:14:44

Már ne haragudj nem a katonákat , mint egyéneket szapuljuk, hanem az intézményt lásd. Magyar Honvédség.

Igen vannak tökös srácok, akik bárhol megállnák a helyüket csakhogy a 23 950 fő nagyon kis hányada ilyen, akikre érdemes költeni. Ez a baj, és ez az ami nem tetszik.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:21:41

Azhát_fentebb_adott_egy_kis_segítséget.

De ha nem megy, szótagolva is leírom.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 16:21:45

Amivel elbírnak a védművek vagy csak minimális homokzsákos támogatás kell amit a helyi vízügyi szervek és az önkéntes(lakosság) el tud végezni nem szokás a katonsáogot hívni.

xs (törölt) 2008.11.12. 16:23:13

Carnivora 2008.11.12. 16:15:41
xs 2008.11.12. 16:08:11

Mondom, ha v.mihez nem értesz ne okoskodj. Köszi.

De miért kell ilyen paraszt stílusban? És honnan tudod, hogy nem értek hozzá? Mi van ha katonai szakértő vagyok (nem vagyok)?

Mellesleg Borsodban éltem 2x évet és az a szülőhazám, felesleges bemutatnod. Gondolod az ellen ott támadna ahol a legnehezebb?

Én nem értek hozzá és én okoskodok de azért kijelented, hogy az EU nak nincs hadserege és a NATO nak sincs:

Akkor itt az Európai hadsereg
en.wikipedia.org/wiki/EUFOR

Itt pedig a különböző NATO erők
en.wikipedia.org/wiki/SFOR
en.wikipedia.org/wiki/IFOR
en.wikipedia.org/wiki/Kosovo_Force

Anélkül, hogy gúnyosan bármi megjegyzést tennék rád.

xs (törölt) 2008.11.12. 16:27:26

"no sir I'm not a specifist, I'm a coward!"

Sírok a röhögéstől, köszi a linket Tomi

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:28:53

xs 2008.11.12. 16:23:13

Ezek nem hadseregek.

Combi a ballibes Ferkófan 2008.11.12. 16:29:28

No és akkor most elolvasom az összes kommentet :)

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:29:46

blas 2008.11.12. 16:21:45

Na egyébként, ha már a katonai feladatoknál tartunk. Éppen az árvízvédelem nem a honvédség feladata.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:31:39

Carinova nézd csak:

A honvédség feladatai:

há pont:

hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához,

hogy is van ez?

Azhát 2008.11.12. 16:31:50

"A világ legtöbb modern hadseregénél külsős céggel őriztetik a katonai objektumokat, egészen egyszerűen azért, mert egy soktízmilliót érő katonával ezt nem éri meg (mint ahogy normális esetben atomfizikusokkal sem süttetünk hamburgert, mert akkor minek képeztük atomfizikussá?)"

Fúúúú, de jó példa a katonákat atomfizkussal összehasonlítani.... :))))

De már értem, hogy miért nem hajlandó a rendszergazdánk (gábordénest végzett vagymit :) kicserélni az egeret, kifújni a port a billyentyűzetből - hiszen nem ezért képeztük ki :)

Majd alkalmazunk valami külsős céget :)

surrano 2008.11.12. 16:32:20

Csak azt tudnám ha ennyire utáljuk a katonákat minek kellett megszavazni a NATO csatlakozást. A NATO tagság kötelezettségekkel jár, többek között a NATO katonákat már 20 év után nyugdíjba küldik úgy tudom. Benne vagyunk rendesen a fekáliába de saját magunkat juttattuk oda. Többek között az is magyar sajátosság, hogy a honvédelmi miniszter soha nem szakember hanem valamelyik párt bábja aki alkalmatlan a feladat ellátására és mindig olyan vezérkari főnököt tart maga mellett akit irányítani tud. A Grippen botrányban is tagadják az érintettséget, pedig Orsós személyes döntése volt a hírek szerint a vásárlás. Szóval nem a lejárt halkonzervtől hanem a politikától büdösek a katonák.

xs (törölt) 2008.11.12. 16:32:31

feladtam, romantika ide vagy oda, azért gondolkozzatok el valamin:

A haza nem védi meg magát, ahhoz olyan emberek kellenek akik ezt megteszik. Ezeket pedig egy hazaszerető ember támogatja és nem fikázza.

"Hate the game, don't hate the player"
vagyis utáld a játékot, ne a játékost!

Szépnapot

Azhát 2008.11.12. 16:35:57

"A haza nem védi meg magát, ahhoz olyan emberek kellenek akik ezt megteszik. Ezeket pedig egy hazaszerető ember támogatja és nem fikázza."

Akkor én is kijelentem, hogy megvédem a hazámat. Tessék engem támogatni és nem fikázni.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 16:36:02

Persze nem közvetlen feladata,tehát nem fognak minden árvízhez kivonulni,mint írtam erre van megfelelő vízügyi szervek,de lehet olyan súlyos természeti csapás ahol szükség esetén bevethetők a polgári lakosság védelmében.Ez a világ összes hadseregénél így van.

bocage 2008.11.12. 16:44:49

Carnivora:
Igen magamra is értem, nem vagyok szaki, csak érdeklődő! Én főleg a szemléletet bírálom, hogy mindent lenézünk, főleg ha magyar! A szlovák, szerb román légierő (maradjunk ennél) szerinted mennyivel repül többet, mint a magyar? Jól értesült vagy? A helikopterek hadrafoghatóságát, akár a páncélosokét honnan tudod? Vagy ez is egy feltételezés? Én legalább leírt adatokból indultam ki.
Az a vita, hogy mekkora a harcértéke és hány fő a tényleges lövész meg parttalan!

zero:
A hadviselésnek része az orvoslás, az utász feladat ez talán nem kétséges! Afganisztánban Irakban lövészek voltak, akik a komvojokat kísérték, persze ezeket sohasem támadják meg!? Afganisztánban most küldtünk ki egy különleges egységet (kb. 30 fő), kifejezetten a tálib gerillák ellen! Azon lehet vitatkozni, hogy van-e értelme, indokolt-e a katonai részvétel! Ha nem tetszik, javaslom szavazz másik pártra!
A NATO-ról: az 5. cikkely értelmében, a tagoknak kötelességük segítséget nyújtani, ha egy másik tagot támadás ér! Erre lehet mondani, hogy leszarják persze...

Nem vagyok expert ezt nem állítom. Egyszerűen a hangvétel nem tetszik, amit néhányan megütnek. Mit várunk! Folyton ez megy, szar katonák, szemét rendőrök, szemét mindenki, főleg naplopó, aki állami pénzen dolgozik! Ha így áll a társadalom ezekhez a szakmákhoz, milyen teljesítmény várható el tőlük a valóságban, azért a fizetésért amit kapnak. (kezdő tűzoltó 80 ezer max visz haza)
A HM-nek kijár a kritika, szervezni, költeni lehetne jobban ez tény!

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.11.12. 16:47:36

11 millios koltseg evente egy katonara vadaszgepek karbantartasaval meg epulet-allagmegorzessel?

Atyauristen...

Az irodafelujitasunk kerult ennyibe bazdmeg.

Nem elkepzelheto egyebkent, hogy a regi csokos butordarabokat meghagytak, es szepen lassan leepitik az egesz hobelevancot? Meg lathatolag eladogatjak a laktanyakat. Nyilvan igy nem hangzik annyira faszan, de hat a tenyek makacs dolgok.


U.I.: Jancsibohoc: remelem emlekszel mit gondolok a nemi beallitottsagodrol.

derelyegrádi szellem 2008.11.12. 16:49:06

A helyzet az, hogy nem annyira "külsősök" azoka cégek. Mindegyik valemelyik nyugalmazott tábornoké, vagy spanjaiké. Ezt mindekinek meg kell érteni, ők is szertnének egypármilliárdot keresni a tábornoki nyugdíj mellé.

A következő az lezs, hogy a harci feladatokra bérelük helyettük szoldodokat, mert nem azért kéztük ám ki katonánat, hogy aztán csak úgy simán lelőjék őket a harcmezőn.

Meg aztán a túlnyomó többsége meg is érdemli a korkedvezményes nyugdíjat is, mert 25 év katonai "szolgáltat" nagyon meg tudja ám viselni a katonaember máját. :)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:50:45

vau azóta is rajtam jár az eszed? Esetleg Jancsibohócos rémálmok gyötörnek, mert a múltkor belegázoltam a netlelkedbe? Meg kéne nézetned magad egy orvossal :(

MagyarországKatonái · http://www.civilekahonvedelemert.hu/ 2008.11.12. 16:51:44

A pénznek kapásból majdnem a fele elmegy személyi kiadásokra (bérek, nyugdíjak, stb). Jó sok megy el Gripenre, a maradék kevésből pedig fejleszteni kéne. Ez van.

Civileknek üzenem: tenni annak érdekében, hogy ne follyon szét a pénz, Ti tudtok (most már én is), oly módon, hogy foglalkoztok azzal, hogy mi történik vagy éppen mi nem történik a seregben.
A katonák csak egyet tehetnek, hogy teljesítik azokat a parancsokat, amiket a politikai elittől kapnak, persze a feletteseiken keresztül.

Bizonyára vannak főgenyók és egyéb felelősök, de az általában nem az alacsony rendfokozatú "közkatona".

Sajnos az is nyilvánvaló, hogy közpénzt leginkább a minisztériumok tulajdonában lévő különböző gazdasági társaságokon keresztül lehet kiszipkázni a rendszerből, de ebben talán minden minisztérium egyforma.

A katonák (is) szeretnék, ha a lakosság hasznosnak ítélné meg az ő ténykedésüket, szeretnének megfelelni nektek. Szeretnék, ha a nemzet minden tagja magáénak érezné a honvédelem és a hadsereg ügyét.

Még annyit, hogy a NATO-ba nem a Magyar Honvédség lépett be, hanem Magyarország. A NATO és az EU pedig nem baráti társaság, hanem kőkemény érdekközösség.

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.11.12. 16:52:01

Jancsibohoc:

nem, csak eszembe jutottal, most hogy meggyogyitottak egy AIDS-est. :D

derelyegrádi szellem 2008.11.12. 16:52:20

a második bekezdés alapján lehet valami a klaviatúrával. elnézést.

hazafi10 2008.11.12. 16:54:27

Kedves XS!

Te beveszed azt a maszlagot, hogy a magyar katonák ,,minket védenek"?!
Miközben afganisztánban vannak?!
Hány afgán katona támadt ránk?Sorold kérlek!
Semmi értelme, hogy kint vagyunk.
Egy katonaság igenis védje a saját területeit.
Ne idegen országokban legyen ,,Rambo"
Továbbá azok akik kimennek, szerinted mi a ...ért mennek ki?De őszintén.
PÉNZ,PÉNZ,PÉNZ.
Na meg a korengedmény...
Más aki egy életét gyártosori összeszerelőként , folyamatos műszakban dolgozik , akár 12 órát is...Hát szerintem az is megérdemelné ennyi erővel a korengedményt.
Részt vettek ezek a katonák komoly háborúkban, vagy miért is szolgálnak ők rá, arra amire más nem.
Van aki irodában aktatologató aztán ő is elhúz nyúgdíjba előbb...Hát ennyit erről a témáról.
Ezek a magukat katonának mondok, nem mások, mint zsoldosok, tisztelet a kivételnek.
Itthon kéne védelmezni a Hazát, nem Afganisztánban.
Pl: szlovákok ellen...

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.11.12. 16:54:33

Csak berkoltsegbe elmenne az egesz koltsegvetes, ha mondjuk netto 300 korul fizetnenek ki mindenkit.

Es akkor "rezsire" nem ment el semmi.

De tenyleg, mi a faszrol is beszeltek egyaltalan? :D

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:55:32

Mert csak egy meleg lehet AIDS-es :) Jó képességű kisgyerek vagy. De tudok egy jobbat. Ha lesz esetleg egy blogtalálkozó -amire bizonyára majd el mersz jönni- hozom magammal a páromat (igen csinos hölgyemény), aki felvilágosít a nők, és a férfiak közti alapvető különbségekről. :D ha esetleg letépné a fejed, én kérek elnézést :)

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.11.12. 16:57:35

Jancsibohoc: bocs, de megremit, amikor "talalkozokra" hiv a magadfajta. Jo mulatast, a holgyet meg oszinten sajnalom. Azt, hogy csinos nem ketlem, az elmeallapotara mar nagyon sok megoldast kidolgoztak remek szakemberek.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 17:00:04

"A katonák (is) szeretnék, ha a lakosság hasznosnak ítélné meg az ő ténykedésüket, szeretnének megfelelni nektek. Szeretnék, ha a nemzet minden tagja magáénak érezné a honvédelem és a hadsereg ügyét."

Vannak katonák akiket igenis meg lehet becsülni, lásd azok akik önkéntes missziókban teljesítenek szolgálatot. Vagy azok, akiknek a munkáját lehet látni, érezni. De mi is volt a fő vonala a vitának?
miért nem őrzi a honvédség saját maga az objektumait.....

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 17:01:19

Jancsibohóc 2008.11.12. 16:31:39

Na látod, ezért lenne szükség az átszervezésekre egy ütőképes hivatásos haderő felállítására. A hivatásos haderő azt feltételezi, hogy vannak olyan jó pénzért kiképzett tökös gyerekek, akik bármilyen feladatra bevethetőek lásd. harci cselekmények, vannak utászok , eü. egységek stb. na meg pl. katonai rendészet, amely képes a saját objektumok biztosítására.

A hivatásos haderőnél a több millió forintért kiképzett katonáknak nem a homokzsák pakolás a feladatköre, arra ott vannak a munkanélküli központok által kivezényelhető közmunkás tömegek napi 4-5000 forintért. Probléma esetén.

blas 2008.11.12. 16:36:02

A hadsereg olyan esetbe szokott a civilizáltabb országokba kivonulni, ahol pl. átszakadt a gát, és a haderő rendelkezik olyan technikával, amely lehetővé teszi a terület megközelítését lásd. lánctalpas járművek, szállító helikopterek . Na meg a fosztogatások megelőzése, de az alapvetően a különböző a hátországban szerveződő önkéntes tartalékos egységek, nemzeti gárdák, nemzetőrség feladata.

xs 2008.11.12. 16:32:31

Ki mondta, hogy nincsen szükség? csak jelenleg az a helyzet, hogy nincsen ilyen erő ami van az egy drága külcsín.

Szükség lenne rendőrségre is, de az sincsen egy riporter előbb kinyomoz egy bűnügyet, mint a hatóságok, akik ezt meghálálva a riporter ellen járnak el. -

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 17:04:39

Carnivora aláírom amit mondasz. Elsőként ezen tessék akkor változtatni, azaz kivenni azokat a pontokat amiket nem tudnak, vagy szerinted nem kötelességük ellátni, és akkor nem lesz jogos a felháborodás:

A Honvédség feladatai:

a) a Magyar Köztársaság függetlenségének, területének, légterének, lakosságának és anyagi javainak külső támadással szembeni fegyveres védelme,
b) a szövetségi és nemzetközi szerződésből eredő egyéb katonai kötelezettségek - különösen a kollektív védelmi, békefenntartó és humanitárius feladatok - teljesítése,
c) közreműködés az arra kijelölt és felkészített erőkkel a nemzetközi terrorizmus elleni harc katonai feladatainak ellátásában,
d) a honvédelem szempontjából fokozott védelmet igénylő létesítmények őrzése és védelme,
e) a befogadó nemzeti támogatás katonai feladatainak ellátása,
f) közreműködés az Alkotmány 40/B. §-ának (2) bekezdése szerinti fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett erőszakos cselekmények elhárításában,
g) talált robbanótestek tűzszerészeti mentesítése, illetőleg egyéb tűzszerészeti feladatok térítés ellenében való végrehajtása,
h) hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához,
i) állami szervek részére térítés ellenében katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő feladatok ellátása,
j) részvétel az állami protokolláris feladatok teljesítésében.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 17:07:55

A fő vitavonal:

d) a honvédelem szempontjából fokozott védelmet igénylő létesítmények őrzése és védelme,

ha egy laktanya, tele járművel, felszereléssel (hiába nem működik) nem minősül honvédelmi szempontból fokozott védelmet igénylő létesítménynek, akkor nem tudom mi....

h) hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához,

ez az én olvasatomban azt jelenti, ha szükséges, igenis pakoljon homozsákot a hivatásos rambó

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 17:08:13

uk.youtube.com/watch?v=jdntEC5gjVE szemezgessünk a Magyar Honvédség utóbbi éveiből. Milyen jó kilehet használni a haditechnikát pl. :D

Horizont 2008.11.12. 17:14:06

Újabb szent tehén került a Vastagbőr látóterébe.(és a mienkébe is)(már a szocializmusban is az volt)
Oké szükség van a hadseregre (minek azt nem tudom mert szerintem simán lerohanhatna minket bárki) de azért egy ici-pici közünk nem lehetne ahhoz hogy az adóforintjainkat mégis milyen balfék dolgokra dobják ki?
Katonaorvosokra is szükség van oké.Repülni kell ha már vannak Grippenek, oké.De őrzésre civileket? A katona el van látva fegyverrel (ha tudja használni) őrizzen ő. Nyugdij? Ismerek nem egy nem kettő volt katonát akit 42 (!!) évesen nyugdíjazták, azóta emelkedett szépen a nyugdíja és azóta vígan dolgozik máshol.
Nem lehetne átvilágítani az összes minisztériumot?
Mellesleg hány csontváz fog még kiesni a szekrényből kedves Vastagbőr???

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 17:14:46

Carnivora :D:D:D:D igen életszerű a film, bár a legfontosabb rész nincs benne. De az asztalra kirakott atombomba azért odabasz :D:D

Liberté_73 2008.11.12. 17:21:03

XS:
nem specifist, hanem pacifist
(tudod: pacifista, békepárti)

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 17:21:59

www.legios.hu/bemutat.htm
na mondjuk ilyen arcnál megértem a 20 év körüli szolgálat után a nyugdíjat, de pl. a magyar honvédségnél egy akta tologató, szerelő, vagy orvos, miért is mehet el 20 év körül nyugdíjba?

MagyarországKatonái · http://www.civilekahonvedelemert.hu/ 2008.11.12. 17:24:51

Optimista!

"de azért egy ici-pici közünk nem lehetne ahhoz hogy az adóforintjainkat mégis milyen balfék dolgokra dobják ki?"

Már hogy a pi..ába ne lenne hozzá annak köze, akinek az adójából fenntartja az állam a megfelelő szerveket? Erről beszélek, CIVIL TÁRSAIM, TESSÉK TÖBBET FOGLALKOZNI A SEREGGEL (is)!

(Azzal most nem sokkolnálak, hogy én 39 évesen mehettem volna nyugdíjba, ha le nem szerelek. És ezért ne engem, hanem a rendszert tessék hibáztatni!)

Horizont 2008.11.12. 20:39:40

MagyarországKatonái!
Én csak a rendszert hibáztatom.Azért aki elfogadta, fogadja a nyugdíjba menetelt nem egyenértékű azzal, aki mivel nem tud a háza előtt parkolni vesz egy mozgássérült kártyát:(((
Ebben az országban mindig (majdnem) mindenki a könnyebb utat választja!
Sokba kerül? Nem baj, akad majd 2 millió barom kifizeti. Nem tudtak a honvédségi dolgozókkal mit kezdeni? Uccu, küldjük nyugdíjba!Csak 40 éves?Nem baj!Ez jobb mint munkahelyet teremteni.
Sok a cigány? Nincs meló "nekik" ? Tanulatlanok? Bűnöznek? Nem baj! Megoldani nehezebb! Dobjuk a segélyt nekik! Akad majd 2 millió barom aki kifizeti.
Nem fizetnek adót? Ők röhögve jól élnek? Nem baj! Megfogni őket nehezebb.Majd az a 2 millió barom fizet helyettük is.
Nyugdíjast nem bántjuk meg, mert megsértődik. Nincs meg a nyugdíjra való, 13.-ra meg pláne? Nem baj! Majd az a 2 millió barom kifizeti.
Tovább is van mondjam még?
Az igazán nagy baj akkor következne be ha az a 2 millió barom azt mondaná, namármost aztán elég legyen......

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.12. 22:24:05

justice dr.!

Milyen könyvet olvasol elalvás előtt?

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.13. 08:47:57

dr.justice: Áhhááá, most olvastam a másik poston írt hozzászólásod, meg is van a könyv címe :o)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.13. 08:50:20

Érdekes téma, már régebben lehetett hallani erről, hogy nem a katonák őrzik a saját épületeiket. Ahogy már valaki írta (azt hiszem, Szellem), valószínűleg ezekben a cégekben érdekeltek a nyugdíjas katonák. Viszont tényleg jobb nem belegondolni, mi lenne, ha támadás érné az országot. Lőni nem igen lőnek a katonák, mert nincs rá pénz, őrizni nem őriznek, mert az drága, akkor mégis mit csinálnak egész nap? Futnak, menetelnek, meg leltároznak? Háborúban egyik se nyertes stratégia. Nekem is van katona haverom, most épp Afganisztánban van, előtte Koszovóban volt kétszer. Igen, a pénz miatt. Is. Meg azért, mert neki tényleg ez az élete, és nem azért lett katona, hogy a laktanyában ultizzon reggeltől estig.

Lohengrin 2008.11.13. 10:59:47

Kedves Szakemberek. Pro Patria et Contra!
Egy tökös Gönzova többet érne mint a teljes létszám, csakhát olyanunk nincs. Hadsereg kell, de nem azért mert támadnak a tóthok vagy az oláhok. Meg van nekik a saját bajuk, meg ráadásul a szövetségeseink. A románokról annyit, hogy 89-ben a bukaresti utcákon lavirozó katonákat a civilek látták el kajával, szóval ök a Tiszáig sem érnének mert éhséglázadás törne ki. Azért nem sorozták be a fiatalokat az elmult években, mert nem volt pénz egyenruhára. Volt egy időszak amikor két havonta csaptak oda egy Mig-et. Kicsit szélsőséges módja a leépítésnek, dehát ők tudják. Általában sajnos a nyugdíjt sem kellett már fizetni a pilótáknak.
A magyar honvédelem lényege, hogy a NATO kötelékében a teljes NATO terület védelmében részt vegyenek. Ezért vagyunk Afganisztánban. Cserében ha a szerbek megindulnak Pécs felé kulturális főváros építeni, a Phantomok megindulnak Belgrád felé kráteresíteni, kinai nagykövetséget bombázni. Mivel túl sokan nem vagyunk, nagy erőt nem képviselünk, szuperfegyvert mostanában saját célra nem találtunk fel, ezért érthető módon speciális feladatokat bíznak ránk. Egészségügyis, utász, bombaszakértő, stb. És ez jól van igy. Emelett van egy két játékszerünk, hogy jobban érezzük magunkat. Ezzel ugyanigy vannak a szlovákok, de még a románok is.
Törökök, görögök pont azért NATO tagok, mert a szövetségen belül nem lövik egymást. Amúgy NATO-ból ki lehet szorni valakit, a törökökkel szemben felmerül ennek a lehetősége amikor saját szakállra kezdték szívatni az iraki kurdokat.
Jópár éve erőszakkal nem nagyon sikerül területeket foglalni és megtartani, hála a gerillaharcnak meg a terrorizmusnak. Tessék szépen elfelejteni a huszáros rohamokat, dicsőséges bevonulást meg az igazságos háborút. Ugye okosabb vagy mint egy amerikai?
A cikkbe bele lehet kötni, de sok értelme nincs. Az ország legnagyobb örző-védő vállalata a hadsereg. Mivel állami intézmény, ezért nem költséghatékony. Biztos olcsóbban meg lehetne oldani saját erőből az ojjektumok védelmét, de szervezeti és belpolitikai okokból (értsd ki korumpál el nagyobb darabot a kifliből) ez nem lehetséges. Ez igy persze felháboritó.
A nyugdíj erkölcsileg talán súlyosabb kérdés. Egy javaslatom lenne, hogy ha valaki korengedményesen megy nyugdíjba akkor hasonló munkát utánna ne vállalhasson. Értsd úgy, hogy ha azért mentél nyugdíjba, mert veszélyes a fegyveres járőrözés akkor ne vállalhas utána örző-védő feladatot.
Azoknak az észkombájnoknak akik többre tartják a katonásdit mint egy másik szakmát csak azt kivánom, hogy egy jó kiadós babgulyás után egyszerre duguljon el otthon a klotyó és fogyjon el a budipapir. Kiméletes voltam, mert orvost, tűzoltót, rendőrt, pizzafutárt és kábeltévé/internet szerelőt nem említettem.

dr.justice 2008.11.13. 12:56:28

Főnök

ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ.....Miért nem írod le a címét , félsz, hogy elvisz az erkölcsrendészet ? :)

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.14. 09:32:15

dr.justice 2008.11.13. 12:56:28

"Főnök

ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ.....Miért nem írod le a címét , félsz, hogy elvisz az erkölcsrendészet ? :) "

"Kedves Főnök !

Az idézet egy olyan könyv folytatásából való, melynek a filmváltozata az ismertebb. A film kábszeres skót fiatalokról szól, történik benne egy emlékezetes ágybaszarás, és a címében szerepel a vonat szó külföldiül."


Ide merem írni: Requiem egy vasutas naplójáért :P

dr.justice 2008.11.14. 16:37:31

Főnök.

Segítek, mert rászorulsz. Az idézet a Frank Begbie nevű igen kedves szereplőtől származik.

( Én alapműnek tartom és mélyen lenézem azokat, akik nem ismerik :))

süti beállítások módosítása