Skip to content


       Szűrés lista

Szétesik a felújított Kalasnyikov - Ilyen ország nincs is

Emlékeztek?

"A Magyar Honvédség 2009-2018. közötti időszakra vonatkozó 10 éves Stratégiai Terv időszakában mintegy 7700 gépkarabély modernizálása tervezett. A program végrehajtására megközelítőleg 7,26 MrdFt került betervezésre 2009-2014. közötti időszakra.

Vagyis:
7700 gépkarabély modernizálása = 7 260 000 000 Ft.
1 gépkarabély modernizálása = 942 857 Ft.

A fegyverbuzik számításai szerint ennyi pénzből 10 000 vadonatúj, a  lehető legmodernebb gépfegyvert lehetne vásárolni, az összes létező kiegészítővel együtt."

Nézzük, mi történt március óta!

Először is, a HM pontokba szedve megindokolja, hogy miért jobb felújítani, mint olcsóbban vadonatúj fegyvert venni:


"1, A modernizációhoz szükséges gépkarabélyokkal, valamint a hozzájuk tartozó teljes körű logisztikai és raktári háttérrel már rendelkezik a Magyar Honvédség. Ez a meglévő háttér és tartalék nagy értéket képvisel, amelynek újonnan történő kialakítása egy új fegyvertípus esetében óriási költségtöbbletet jelentene.

2, Az AK gépkarabélyokhoz rendszeresített lőszerből rendelkezésre áll mintegy 10 évre elegendő mennyiség. Ez szintén olyan, már meglévő készlet, melyet nem szükséges újonnan beszerezni.

3, Az AK gépkarabély a Magyar Honvédségben rendszeresített fegyvertípus. Ebből az első pontban említett tartalékokkal együtt meglévő mennyiség mintegy 45 000 db (az inkurrenciával együtt kb. 72 000 db). Fegyvertípus-váltás esetén a teljes mennyiség cseréjével kellene számolni, nem csupán a modernizálandó mennyiségével (7700 db). Értelmetlen lenne ugyanis a két típust egyszerre rendszerben tartani (az AK-t tartalékként, míg az új típust használatban lévőként), mert az párhuzamosan két háttér-rendszer fenntartását igényelné, vagyis két típushoz kellene biztosítani a logisztikai hátteret, a lőszer-utánpótlást, illetve két típusra kellene kiképzést biztosítani. Ez felesleges, logikátlan és költséges megoldás.

4, A Magyar Honvédségben az állomány az AK típus használatára kap kiképzést. Új típus beszerzése esetén a kiképzési rendszert is teljesen meg kellene változtatni.

5, A meglévő eszközök modernizációja helyett új, 5,56 mm (NATO) kaliberű gépkarabélyok beszerzése az alapfegyver árán túlmenően további jelentős költségigényeket támasztana, mivel a szükséges képességek kialakítására szolgáló kiegészítő eszközök (gránátvető, éjszakai irányzék, lézeres célmegjelölő, taktikai lámpa stb.) ugyanúgy nem alapvető részei a fegyvereknek, mint a rendszeresített AK gépkarabélyok esetében, vagyis ezeket új fegyverek vásárlásakor is szintén külön be kellene szerezni. (Ezzel kapcsolatban szükséges megjegyezni, hogy a sajtóban többször megjelent és hivatkozási alapot képező Heckler & Koch MR 223 típus nem katonai kivitelű, hanem félautomata működésű, polgári célú lőfegyver, ezért az nem képezheti alapját sem tudás- sem árbeli összehasonlításnak.)"



Kicsit szájbarágósan:
"Mindezen okok miatt új fegyverek vásárlása egyértelműen gazdaságtalan és indokolatlan lenne. (...) Fontos hangsúlyozni, hogy a modernizáció nem felújítást jelent. A kettő tartalma között jelentős különbség van. Míg a felújítás valóban csak a meglévő eszközök javítását, állapotának megőrzését jelentené, a modernizáció ennél jóval több: a fegyver új képességekkel bővül, azért, hogy megfeleljen - a többek között a missziós tapasztalatok alapján meghatározott – új hadműveleti követelményeknek."

Szekeresék beindították a a "Nagy Gépkarabély Modernizációs Projektet":

 

A Honvédelmi Minisztérium tavaly írt ki meghívásos (!) pályázatot, melyet a Bátori Épszol Kft. és a Combat Kereskedelmi Kft. nyert meg és készítette el a 150 "modernizált" gépkarabély prototípusát, majd elkészítették a tervet a haditechnikai ellenőrző vizsgálatokra (10000 lövéses tartóssági vizsgálat, klimatikai vizsgálatok, stb.)

Az első tesztek nem sikerültek a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Lőkísérleti Vizsgáló Állomáson (lol) ezért bizonyos módosításokat kértek, melynek elvégzése után a tesztelés folytatható.

Részletesebben:

Illesztési problémák miatt már kétezer lövés után fel kellett függeszteni a modernizált Kalasnyikovok haditechnikai ellenőrző vizsgálatát. A fegyverek tízezer lövés után darabokra estek volna. A szaktárca nem zárkózik el attól se, hogy a Kalasnyikovok felújítása helyett mégis új fegyvereket vásároljanak a honvédségnek.

Combat Kereskedelmi Kft. két vezetője Wéber János ügyvezető igazgató és Székely Herbert ügyvezető igazgató.

És hogy kik ők?

(A Reakcióról)

"A Combat KFT-t 1992-ben alapították, és arra szakosodott, hogy fegyvereket és egyéb veszélyes cuccokat szerez be a magyar fegyveres szervek számára. Ők szállították például azt a 162 milliós tűzszerész robotot, amely idén nyáron Afganisztánban állítólag képtelen volt hatástalanítani egy bombát, egy magyar katona halálát okozva. A kft. néha exportál is: a Combat szerezte meg azt a 66 db BTR-80-as orosz harci járművet, amelyet Magyarország Iraknak akart eladni.

A Combat két ügyvezetője Wéber János és Székely Herbert. Érdemes rákeresni a nevükre.

Wéber János
eredetileg a rendőrség terrorelhárító egységénél szolgált, innen ugrott fejest a magánszférába. Wéber a Nészabadság szerint Puch László MSZP-s pártpénztárnok gyerekkori jóbarátja. Felesége, Wéber Judit médiajogász annak a Media Magnet Kft.-nek a fő tulajdonosa, amely 2007-ben 80-90 ezer forintos órabérért végzett „marketingcélcsoportelemzéseket” és egyéb vicces szolgálatokat a BKV-nak. Judit asszony az MSZP-nek ügyvédként dolgozik, s Medgyessy Péter 2004-ben őt jelölte az ORTT élére (ez nem jött be). Wéber János maga sem áll távol a fővárostól: ő Hagyó Miklós szóvivőjével, a Stop.hu egyik tulajával, az ellenzék lejáratásáról szóló levelezés egyik résztvevőjével, Horváth Évával alapított közös céget (az EVMA Bt. főleg reklámügyekkel foglalkozik, bár az interneten csak a „macska esküvői kellék” kifejezésre keresve akadtunk rá).

A másik ügyvezetőt, Székely Herbertet szintén nem kell bemutatni a kezdő és haladó Bódis Andrásoknak. Ő Amerikából jött, s néhai Fenyő János magántitkára és bizalmasa, majd Fenyő meggyilkolása után családjának képviselője, s gyakorlatilag a sajtómágnás örököse lett. Ebbe nem mennénk bele mélyebben, de megjegyezzük, hogy Fenyő pszichológusa, Perczel Tamás, a halála előtt készült riportfilmben Székelyt is megemlítette, mint akinek, khm, nem volt érdekei ellen Fenyő halála. Aztán Székely felügyelőbizottsági tagja lett annak a Zöld Újság Rt.-nek, amelynek elnök-vezérigazgatója nem kisebb celeb volt, mint Forró Tamás. Később pedig az Elender-utód PSINethez tartozó Inter.net vezetője lett - egy időben azzal, hogy a cégcsoport európai alelnökévé Kóka Jánost tették meg. A Combatba a cég honlapja szerint üzleti tapasztalatai és amerikai kapcsolatai kamatoztatása végett szállt be."
 

Címkék: pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr501146492

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kifordított ország 2009.05.27. 12:42:04

A nap börleszkje...Tízezer lövés után szétestek volna, ezért leállították azoknak a gépkarabélyoknak a tesztelését, melyeknek modernizációja 942 857 Ft-ba kerül -darabonként... A 7700 darab Kalasnyikovra összesen tehát 7 milliárd forintot szánnak, holott…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.05.27. 12:03:15

"The first rule of government spending: why have one when you can have two for twice the price?"

rolika 2009.05.27. 12:07:46

Ordas pofáraesés.
Az eljárás mindenben tükrözi a balliberálisok "kormányzását": kitalálnak valamit, amiről rövid úton kiderül számukra is (a mindenki más számára teljesen nyilvánvaló tény), hogy nem működik, és akkor kitalálnak valami mást. Sajnos abban a helyzetben vannak, hogy az elképzeléseiket sorra meg is tudják valósítani, "kosztvászkoszt"-alapon (kerül amibe kerül :).

Rhod 2009.05.27. 12:08:19

1. alternatívaként több fórumon NEM a H&K MR223-as, hanem a H&K 416-os fegyvert említették.
a HM már itt egy ordas nagyot csúsztatott.
2. a céginfó alapján:
Bátori Épszol Kft.
Szabolcs-Szatmár-Bereg
Nyírbátor, Iskola utca 19.
Kulcsszavak: hulladék, hulladéklerakó, köztisztaság, köztisztasági tevékenység, melegvízellátás, szilárd hulladéklerakó, vízellátás

mi a faszom köze van Épszol Kft-nek egy haditechnikai projekthez?????

postabelyeg 2009.05.27. 12:08:28

Arra nem képesek, hogy inkább fogjanak egy cuccot ami bevált és lemásolják. [facepalm]

spájdernecc 2009.05.27. 12:12:28

ha meg AK függők, annak is van 5, valahányas cucca
igaz, azt az oroszoktól kell megvenni, nem a haver bütyköli zsebpénzzért

mind2 (törölt) 2009.05.27. 12:13:33

@Rhod: Te, nem ismerős a hely valahonnan? VERES János ?

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2009.05.27. 12:14:36

@Rhod:
Helyesen: Mi a faszom köze van a Bátori Épszol Kft.-nek Veres Jánoshoz? : )

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.05.27. 12:14:58

Szanalmas! Szerezzenek be uj fegyvereket, ezt a sok szart meg adjak el afrikaba oszt meg penz is jon belole.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.27. 12:15:34

@Rhod:

Jó kérdés:)

Combat Kereskedelmi Kft.
Tulajdonos:

Wéber János
ügyvezető igazgató

Székely Herbert
ügyvezető igazgató

vajon kinek lehet a sógora, veje, rokona?

mind2 (törölt) 2009.05.27. 12:17:04

Nicsak kit találtam ?
A képviseletre jogosul(tak) adatai
13/9. Székely Herbert ügyvezető (vezető tisztségviselő) (an.: Korán Teréz)
2016 Leányfalu, Szőlő u 20.
A képviselet módja: önálló
Jogviszony kezdete: 2004/10/29

A változás időpontja: 2008/03/19
Bejegyezés kelte: 2008/04/15 Közzétéve: 2008/05/15
Hatályos: 2008/03/19 ...

mind2 (törölt) 2009.05.27. 12:17:41

Ő a Combatos főnök, de már találkoztunk vele korábbról ;)

DArchAngel 2009.05.27. 12:22:34

Magyar közbeszerzés. Röhej.

digger 2009.05.27. 12:23:03

@Rhod: számomra összeállt a kép.
Egyrészt:
" fegyverek tízezer lövés után darabokra estek volna"

Másrészt:
"Kulcsszavak: hulladék, hulladéklerakó, "

szerintem ez így kerek..

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.05.27. 12:26:28

@Rhod: Production and development of Gepárd currently happens at Báthory-Épszolg Kft., which also produces the new "Szép 7.62x51mm" bolt-action sniper rifle for Hungarian army and anti-terrorist police units. (Wikipedia)

Állítolag, aztán...

mind2 (törölt) 2009.05.27. 12:29:10

@zero: A Székely Herbertet üssétek be a gugliba. Aztán leesik az állatok...

Seduxen (már NEM dr.) 2009.05.27. 12:29:34

érdekes, a hm kicsit "másképp" tálalja:)

http://www.honvedelem.hu/cikk/0/15153/hodmezovasarhelyi_kihelyezett_hrb.html

Seduxen (már NEM dr.) 2009.05.27. 12:31:00

@mind2: bájos... emgött én aljas jobbos összeesküvést sejtek :)))

Rhod 2009.05.27. 12:31:34

@KennyOMG: a Gepárd nehéz mesterlövész és romboló öntöltő puska a Haditechnikai intézet munkája.

mind2 (törölt) 2009.05.27. 12:35:43

A Reakcióról szedtem ki : 2008.10.01.
Ősszenő ami összetartozik ugye ?

"Nos, a szállító a Combat KFT. Az 1992-ben alapított cég arra szakosodott, hogy fegyvereket és egyéb veszélyes cuccokat szerez be a magyar fegyveres szervek számára. Ők szállították például azt a 162 milliós tűzszerész robotot, amely idén nyáron Afganisztánban állítólag képtelen volt hatástalanítani egy bombát, egy magyar katona halálát okozva. A kft. néha exportál is: a Combat szerezte meg azt a 66 db BTR-80-as orosz harci járművet, amelyet Magyarország Iraknak akart eladni.

A Combat két ügyvezetője Wéber János és Székely Herbert. Érdemes rákeresni a nevükre.

Wéber János eredetileg a rendőrség terrorelhárító egységénél szolgált, innen ugrott fejest a magánszférába. Wéber a Nészabadság szerint Puch László MSZP-s pártpénztárnok gyerekkori jóbarátja. Felesége, Wéber Judit médiajogász annak a Media Magnet Kft.-nek a fő tulajdonosa, amely 2007-ben 80-90 ezer forintos órabérért végzett „marketingcélcsoportelemzéseket” és egyéb vicces szolgálatokat a BKV-nak. Judit asszony az MSZP-nek ügyvédként dolgozik, s Medgyessy Péter 2004-ben őt jelölte az ORTT élére (ez nem jött be). Wéber János maga sem áll távol a fővárostól: ő Hagyó Miklós szóvivőjével, a Stop.hu egyik tulajával, az ellenzék lejáratásáról szóló levelezés egyik résztvevőjével, Horváth Évával alapított közös céget (az EVMA Bt. főleg reklámügyekkel foglalkozik, bár az interneten csak a „macska esküvői kellék” kifejezésre keresve akadtunk rá).

A másik ügyvezetőt, Székely Herbertet szintén nem kell bemutatni a kezdő és haladó Bódis Andrásoknak. Ő Amerikából jött, s néhai Fenyő János magántitkára és bizalmasa, majd Fenyő meggyilkolása után családjának képviselője, s gyakorlatilag a sajtómágnás örököse lett. Ebbe nem mennénk bele mélyebben, de megjegyezzük, hogy Fenyő pszichológusa, Perczel Tamás, a halála előtt készült riportfilmben Székelyt is megemlítette, mint akinek, khm, nem volt érdekei ellen Fenyő halála. Aztán Székely felügyelőbizottsági tagja lett annak a Zöld Újság Rt.-nek, amelynek elnök-vezérigazgatója nem kisebb celeb volt, mint Forró Tamás. Később pedig az Elender-utód PSINethez tartozó Inter.net vezetője lett - egy időben azzal, hogy a cégcsoport európai alelnökévé Kóka Jánost tették meg. A Combatba a cég honlapja szerint üzleti tapasztalatai és amerikai kapcsolatai kamatoztatása végett szállt be.

Ők tehát azok az emberek, akiknek minden Pesten kilőtt könnygázgránát jó pár forintot fial. Csoda, hogy nem szerveznek minden hétvégére zavargásokat egy-egy tágasabb térre, ahol jó sok cuccra van szükség. (Remélem, nem olvassák ezt a blogot.)

Persze tudjuk, valamiből azoknak is meg kell élni, akiket azzal vert meg a sors, hogy Puch László gyermekkori barátainak vagy Kóka János vezetőtársainak kellett lenniük. Ezért aztán nem is lázadozunk.

Egy ötletünk azért mégiscsak lenne. Egy darab könnygázgránát beszerzési ára a rendőrségi táblázat szerint 17.520 Ft (összesen egyébként 3.000 db-ot vettek, 52.560.000 Ft-ért, további 48.700.800 Ft-ot költöttek gránátvetőkre, 75.600.000 Ft-ot pedig paprikasprayre). Ha már muszáj tizenhét rongyot elkúrni, ezért már egy üveg francia parfümöt is lehetne venni, nem is a legócskábbat. Úgy véljük, ha a CR vagy CS helyett Givenchy Ange Ou Demon-t spriccelnének a bolond csikósnindzsákra, akkor az nemcsak jóval hangulatosabbá tenné tüntetések idejére a várost - s megint benne lehetnénk a CNN-ben! -, hanem hatékonyabb is lenne. Mert ha a szkinhedek, futballhuligánok, kisnyilasok két tüntetésről olyan szagúan térnének haza az anyjukhoz, mint a rossz buzik, harmadszorra már ki sem mernék tenni a lábukat az utcára, így nem is kéne többet oszlatni. Az így megspórolt pénzt pedig költhetnék mondjuk a kiskunhalasi metróviaduktra. Annak a szaga talán nem érne el az ablakunkig.

Bár már ebben sem vagyunk biztosak.

"

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2009.05.27. 12:36:02

Íme a botrányok nélkül vezetett HM. Nyírbátori vasazók fegyvertendert nyernek Székely Herberttel...

Már várom a vadai kismalac kirohanását a szélsőjobbos agitáció ellen : )))

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.05.27. 12:36:38

@Rhod: Én csk kopipasztáztam Wikipédiáról. Mellesleg a cikk sem azt állítja, hogy ők fejlesztették volna ki, hanem hogy most ők gyártják.

mind2 (törölt) 2009.05.27. 12:38:46

Hát kérem szépen egy maffiahálózaté az egész ország, nincs mese :(

Corry 2009.05.27. 12:40:34

Van egy pont, ami megragadta a fantáziámat:
"Az AK gépkarabélyokhoz rendszeresített lőszerből rendelkezésre áll mintegy 10 évre elegendő mennyiség. Ez szintén olyan, már meglévő készlet, melyet nem szükséges újonnan beszerezni."

Hogy kell érteni azt, hogy 10 évre elegendő???

Rhod 2009.05.27. 12:42:35

@KennyOMG: rendben.

Amúgy nekem mindegy lenne, kinek a haverja gyártja, DE:

1. működjön
2. valamennyire ésszerű ára legyen (oké, ez utóbbi nem létezhet itthon)

Tapmancs 2009.05.27. 12:43:08

@rolika: pont ez jutott eszembe. Ez az eset (többek között) lehetne a szoci kormányzás állatorvosi lova.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.27. 12:43:47

@mind2:

LOL

"Princz Gábort, Gyárfás Tamást és a Vico vagyonának javát öröklő Székely Herbertet nevezte meg halála előtti filmes vallomásában a Perczel Tamás pszichológus, Fenyő János meggyilkolt médiavállalkozó bizalmasa. Perczel ugyan konkrétan nem vádol meg senkit a gyilkossággal, de sejteti, hogy a nevezetteknek érdekükben állhatott Fenyő elhallgattatása. A megnevezettek félvállról veszik a vádakat, és érdemben nem nyilatkoznak a kérdésről."

http://index.hu/bulvar/0126fenyo/


Hmmmmm ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.27. 12:48:31

@mind2:

Köszi, bele is másoltam a posztba !!!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.27. 12:49:15

@Corry:

Biztos egy excelben kiszámolták, mennyi fogy hetente :)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.05.27. 12:52:22

@zero: Persze, mert háború esetén csak rendelnek 3 tonnát és már hozza is a DHS, nincs értelme raktárkészletezni az ilyesmiből :)

Redcap 2009.05.27. 13:04:28

Lőszer témában tényleg igazuk van, rengeteg AK lőszer van raktáron. Ámde itt mindössze 7000 karabélyról lenne szó, amihez nem lenne túl drága lőszert venni... főleg, mivel a bakák alig lőnek manapság. Az M4A1 pedig miden tekintetben jobb és olcsóbb mint egy felújított AK. A grúzok is azt vettek.

Redcap 2009.05.27. 13:05:03

(igaz, ez nem segített nekik az oroszok ellen, de ez nem az M4A1 hibája:D)

maxwell murder 2009.05.27. 13:07:33

az ellenség kivárja azt a pár sorozatot, amit derék katonáink elsütnek és amikor már nagyjából sejtik ,hogy mindenkinek szétesett a fegyvere lovakkal lerohannak minket:)

Marcellusca 2009.05.27. 13:08:59

Nekem nem a korszerűsítés a problémám.
Hanem ami mögötte van.
Miért pont ők, mért pont annyiért és (most kiderült, hogy) miért pont úgy kell megcsinálni?
Tudom, tudom, @mind2: és @Tapmancs: megírta a lényeget.

pizza 2009.05.27. 13:10:03

Most akkor 10 évig a kalasnyikovokat akarják használni csak azért mert van hozzájuk lőszer?

derelyegrádi szellem 2009.05.27. 13:14:04

Geci komoly a MH indoklás. De egy dolog kimarad belőle. Miért nem vesz (gyártat) új AK-kat a pénzből (jóval kevesebből), amibe szintén jó a 7.62-es gépkarabély lőszer, amiből van tíz évre való állítólag?

Mert akkor nem tud a két haver egy majd 8 milliárdos üzlethez jutni, és abból visszaosztani?

Nincs ezen se mit csodálkozni, ha emlészünk a jó kis repülőbeszerzésre, amikor az ukránoktól (szigorúan egy ciprusi cég közbeiktatásával) egy 20 éves repülőt vettünk 600 millióért. Miközben ugyanolyat lehetett venni a negyedéért is.

Egy bűnszervezet irányítja jelenleg ezt az országot, nincs mese.


U.i. Meg aztán még meg se tudják csinálni.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.05.27. 13:16:38

@Marcellusca:

Hát sajnos Magyarországon mindig mindent ŐK, és mindig ÍGY csinálnak. Egy nagy pókhálóban vergődik az ország. Persze csak azért szőtték, hogy védelmet nyújtson a sötétség seregeinek vezénylő tábornokának támadásai ellen. :)

Rhod 2009.05.27. 13:26:32

@derelyegrádi szellem: szerinted az új fegyverek beszerzésénél nem tudtak volna szakítani? szerintem onnan is kereshettek volna ennyit, de ezek még ehhez is a; hülyék b; pofátlanok

ps: fenntartom, hogy egy ésszerű AK upgrade lett volna a legjobb megoldás

postabelyeg 2009.05.27. 13:28:46

@derelyegrádi szellem: "Miért nem vesz (gyártat) új AK-kat a pénzből "
Modernizálják. Nem kell ahhoz új AK. Vannak ergonomikusabb válltámaszok, markolatok, + kell rá sin amire mellső markolatot lámpát lézert lehet tenni.

Maestro 2009.05.27. 13:30:50

belefásultam ebbe... bármilyen beruházás történik, mindig valaki giganagy lét akaszt belőle, mi meg fizetjük a 25 %-os áfát, meg a megemelt jövedéki adójú dohánytermékek árát, amelyeket egyébként szabályoznak, hogy hol lehet szívni és hol nem.

gratulálok, élhetetlen ország 2.0. RC kijött.

Marcellusca 2009.05.27. 13:43:25

@laspalmas:

Én már lassan úgy vagyok, hogy inkább jöjjön az a sötétség serege és lőjön valaki fejbe, mert ezt a vergődést (sajátomat főleg) már nagyon unom!

Mourinho már nem a király 2009.05.27. 13:43:33

Én arra gondoltam, hogy a parittyához mennyi lőszerünk van ám. Kövek, kövek, kövek mindenütt. Akkor miért nem maradunk annál? Legalábbis ameddig el nem fogy...

bundás kenyér 2009.05.27. 14:24:10

És vajon miért nem szerelik fel a katonákat kizárólag gepárddal?Mi gyártjuk,és valamivel ütőképesebb mint egy Kalasnyikov.Annyi pénzből meg lehet ki is jönne.Vagy nem?
Egyébként meg a szomszéd országok titkosszolgálatai szerintem visítozva csapkodják a combjaikat a röhögéstől hogy milyen hülyék vagyunk.

Cato 2009.05.27. 14:26:22

@Corry:
A 10 évre elegendő mennyiséget a magyar néph... akarommondani magyar honvédség kiképzési stratégiájából könnyedén ki lehet számolni.
Az egyszeri baka, a teljes kiképzés alatt ellőhet 6 darab lőszert, célzottan, egyes lövésekkel, meg 10 db. vaktöltényt hogy tudja mi az a sorozat.
Bár most, hogy a sorállomány megszűnt, lehet hogy már 10/20 is jut egy "zsoldosra"...
ilyenországpedignincs...

Marcellusca 2009.05.27. 14:28:58

@bundás kenyér:
A Gepárd nem automata, nem karabély és nem sorozatlövő. Ja, és nem jó hozzá a 7,62-es lőszer.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.05.27. 14:31:05

Zero báz, áruld el ki vagy Te :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.05.27. 14:31:29

szerintem az ilyen leselejtezett ak-ák mennek a táliboknak meg afrikába jórészben, ők meg vígan ellövöldözgetnek vele még 80 évig.
viszont a lőszer megléte eléggé elcsépelt védekezés.

Cato 2009.05.27. 14:36:37

@bundás kenyér:
Láttál te már gepárdot? :) (olyat amivel lőni lehet)

A "gyalogsági" verziója is ember méretű, és ha nem fekve lősz vele, nincs az az isten hogy talpon maradj! :D

Cato 2009.05.27. 14:41:27

Amúgy meg mit csodálkoztok? a Magyar Honvédség az egyik legnagyobb mézesbödön ahonnan lopni lehet. ha valaki kérdezősködni mer azt pofán csapják, majd nemzetbiztonsági okokra hivatkozva eltussolják. :(

Szóval valakinek már megint kellett a pénzünk. :(

Lodogi Pascal (törölt) 2009.05.27. 14:42:20

Ja egyébként az amcsik kifejlesztettek egy jó kis gépkarabélyt ami működik mindenféle lőszerrel.
A lényege az hogy van hozzá többféle átmérőjű cső amit simán ki lehet cserélni így többféle lőszer kilövésére alkalmas.
Direkt a hadsereg számára fejlesztették ki.
Ennek a cserebere dolognak ott van jeneltősége hogy pl. ellenséges területen lehetőség van az ellenségtől zsákmányolt lőszer és hadianyag falhasználására.

Cato 2009.05.27. 14:43:39

OFF
@postabelyeg:
RC az a Release Candidate.
Magyarul kiadásra jelölt verzió. Ha a tesztelése során komoly bug nem derül ki, akkor ez lesz a végleges Release.
ON

postabelyeg 2009.05.27. 15:09:13

@zero:
Vigyázz! Lehet NBH-s. :)

Jurganov 2009.05.27. 15:13:22

@Marcellusca: mind1, hatékonynak tűnik :)

Marcellusca 2009.05.27. 15:24:39

@postabelyeg: Á, azok már MINDENT tudnak Róla! :)

@Jurganov: Hatékonynak hatékony, csak nem mindegy, hogy mire akarod használni. :D

postabelyeg 2009.05.27. 15:41:25

@Lodogi Pascal:
Több is ilyen puska is van. Robinson Armament XCR, Bushmaster/Magpul ACR. Nem rendszeresítették őket.

lviz001 2009.05.27. 18:24:51

Ha ezt a szart rendszeresítik, a beszerzőket azonnal ki kell végezni és a sírjukra rászarni.
Van egy rakat 43M lőszerünk?
Oké, vegyünk SCAR-t, az is van 7,62x39-ben!
Arra minden korszerű optika és kiegészítő felszerelhető. És olcsóbb, mint idióta szar sínrendszert felkalapálni az AK-ra.
AK-t meg kell tartani tartalékba és rendszeresíteni valami normális fegyvert. Igaz, így nem tudnának annyit lopni az illetékesek, de hát a katonák élete is számíthatna, elvégre nekik kell használni a fegyvereket, nem pedig a korrupt szar beszerzőknek.
A HM hazudik, mint mindig.
giga faszkorbács nekik.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.05.27. 18:30:46

@lviz001:

"Ha ezt a szart rendszeresítik, a beszerzőket azonnal ki kell végezni és a sírjukra rászarni."

Én csak gázpisztoly típusokban vagyok valamennyire járatos, ráadásul irtó nagy vastagbőr, amit csinálnak, de azért ezt nem kéne.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.05.27. 18:34:52

Az senkinek nem jutott eszébe, hogy el is lehetne passzolni a régi AK-63-kat, és a befolyó pénz csökkentené az új típus rendszeresítésével járó, (minden bizonnyal horribilis) összegeket?

A H&K-ról meg annyit, hogy az M223 valóban a civil variáns, de ettől még maga a fegyvercsalád nem rossz, különben nem használnák ennyien:
http://en.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_HK416#Users

Jobban is figyelhetne a HM sajtóosztálya

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.05.27. 18:57:08

Vicces lenne, ha olyan is kommentelne ide, aki tényleg volt katona (mint pl én). Egyébként a "Kalasnyikovok"-nál használt 7.62-es lőszer tökéletesen alkalmas más gépfegyverekhez is (kivéve pl. az 5.56-os m-16-osokat) szal ez elég szar kifogás.
Egyébként, aki lőtt már AMMSZ-szel (Ez az AK moderneb verziója), az tudja, hogy kb. 25 méterig pontos, utána meg inkább dobófegyver.

tudi 2009.05.27. 19:02:52

Bakker ez kemény a kalasnyikov megbízható és nem esik szét ezek pedig elqurták nem kicsit nagyon. Ennyi pénzből simán tudtunk volna venni modernebb fegyvereket.

Spielberg 2009.05.27. 20:02:03

Szép.
Wéber Judit ma is ott motoszkál a média-ügyek körül.
Egyértelmű náluk a Puch-vonal.

Spielberg 2009.05.27. 20:53:26

csendesen elmélkedtem azon, hogy a szar fidesz ellenére miért is utálom egyre jobban az mszp-t.
90-93-ban, az akkori forradalmi fideszt imádtam, beszóltak a papoknak, utálták a dogmákat és a kommunistákat. újat, jobbat akartak. nem szdsz módon, de a szó valódi értelmében demokráciát vártam tőlük. 98-tól a nagy lófaszt kaptam. sunnyogó gerinctelen kdnp-s balfaszokat, lila zakós, makkoscipős kisgazdákat. ibikét kalapban. azt mondtam elég ebből. pedig hánytam horn gyufától, a törpe zsidó kommunistától, a szervilis bandájától.
2001-ben láttam először gyurcsányt. azt mondta egy ismerősöm, egyszer miniszterelnök akar lenni.
ugrás.
2009

eltelt 7 év. gusztustalan, hazug emberek talicskával hordták ki a pénzt az országból, sunnyogva, sógorkomázva, a mi kutyánk kölyke vagyozva. mi mindenből kimaradtunk, mert dolgoztunk, dolgozunk napestig. ezek a gecik a fejünkre növesztették a cigányokat, a zuhmanokat, cuslágokat, mi meg egyre dühösebbek vagyunk, mikor kioktatnak, hogy csak nekünk, értünk.
nem derült ki, ki volt besúgó.
nem lett kizárva a közéletből a sok alamuszi kommunista.
nem számoltak el a "privatizációval".
először hospinvest, kórhábezárásokkal, aztán meg "meggondoljuk magunkat."
nincs rendben az egészségügy, csak szarabb a helyzet.
szét van baszva az oktatásügy. nem tehetségeket képzünk, a hülyéket zárkóztatjuk föl. mindenki középszerű lesz...
még a dohányos törvényhez is hülyék
nem számolnak el a költségtérítéssel, nem visszahívhatók, álláshalmozók (és gyurcsány beszart a tisztasági népszavazástól)
nem sorolom.
elég már!
viktorék is szarok lesznek. de ennél NINCS szarabb, azt hiszem.

Thulsa Doom (törölt) 2009.05.27. 22:39:10

Csak azt tudnám, miként lehet úgy elkúrni egy kalasnyikovot, hogy az szétessen? Mikor az AK köztudottan a legstrapabíróbb kézifegyver.

Egymillióért felújítani... erre meg már nem is lehet mit mondani. Bármilyen full-extrás géppisztolyt meg lehet venni fél millából.

Kivéve persze egy fajtát! A Saddam Hussein féle aranyozott AK-kat! Lehet hogy ilyenné alakították volna át őket? :

images.google.hu/imgres?imgurl=http://news.ninemsn.com.au/img/national/1806_gun_a_lg.jpg&imgrefurl=http://www.670amkirn.com/component/option,com_myblog/show,saddams-golden-gun-goes-on-display.html/Itemid,99999999/&usg=__rNOcCQ53DPd8jNSa0sUhwqva93w=&h=220&w=445&sz=30&hl=hu&start=28&sig2=Looy6bwlPGAL_n5-Q28oAw&um=1&tbnid=HLTOfhWV6d0vgM:&tbnh=63&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Dszaddam%2Bgold%2Bak%26ndsp%3D18%26hl%3Dhu%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:hu:official%26sa%3DN%26start%3D18%26um%3D1&ei=_6MdSuzHNMTr_Abg-LmoDQ

lviz (törölt) 2009.05.28. 07:03:03

@Eltiron72:
Ha voltál is katona, akkor kérlek legalább ne büszkélkedj súlyos kiképzési és fegyverismereti hiányosságaiddal. Méghogy az AK-val csak 25 méterre lehet pontosan lőni....istenem. Az utána meg dobófegyver kijelentés csak hab a tortán.
Nem baj,hogy nem értesz a témához, csak ne indíts olyannal,hogy "aki volt katona, mint Te", mert ezek után még viccesebb az, amit írsz.

lviz (törölt) 2009.05.28. 07:05:50

@SchA:
A használt AK-k sajnos gyakorlatilag eladhatatlanok a piacon, jelentős a túlkínálat. Meg kell tartani őket raktáron, mert egyszerű és megbízható fegyverek, meg amúgy sincs már sok belőlük a honvédségnél, ha meg beüt a gebasz, még jól jöhetnek.

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.05.28. 10:05:21

@lviz:

AK-ból valóban annyi van, mint a szemét, de a magyar verzió már ritkább dolog. Az amerikai gyűjtők rövid idő alatt elkapkodnák a teljes készletet, valószínűleg nem is rossz áron.

lviz (törölt) 2009.05.28. 10:50:49

Sorozatlövő cucc az class 3, azért az ott sem mindenkinek elérhető..alkatrésznek jó lenne, úgy valószínűleg el tudnák adni.

DrTraktoR 2009.05.28. 13:17:11

@lviz001: nabasszus, utánanéztem mert azt hittem elírtad, de tényleg kiadtak a 7,62x39 SCAR-t. innen már tényleg nincs mese :D

GIjoe 2009.05.28. 17:32:46

Szekely Herbert egyebkent egy nagyon udvarias, jo kiallasu pacak, csinos baratnovel/feleseggel. mindig adott regen 10ezer forint borravalot amikor becsekkolt...

derelyegrádi szellem 2009.05.28. 17:38:42

@GIjoe:

Akkor viszont nem is fáj az a csekély 7 milliárd, amire megvágni szándékoznak minket.

Nézzük a dolog jó oldalát, úgy tűnik legalább nem buzi, bár nem tudom, te mit értesz a "becsekkolt" alatt. :-)

Vladimir Harkonnen 2009.05.28. 23:34:07

Az MN-nél nem is Ak-t használtunk, hanem FÉG gyártmányú AMD-65-öt. Az meg úgy jó ahogy van. Jó a válltámasz az tényleg szar volt.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2009.05.29. 09:38:07

Ha jól emlékszem a Kalasnyikor híresen strapabíró fegyver amit nagyon nehéz elrontani.
De miután mi felújítottuk elkezd darabokra szétesni. Bravo...

Rhod 2009.05.29. 10:37:07

eredetileg nem arról volt szó, hogy csak célzórendszert, és gránátvetőt szerelnek rájuk? na jó, kapjon még egy ergonomikus válltámaszt + taktikai markolatot, de ezek a módosítások sem érintik a szerkezetet, akkor mitől esik szét???

ps: az AK-k gyártásáról, megbízhatóságáról jó cikkek vannak a kalasnyikov.hu-n :)

A nagy Humungusz 2009.05.31. 11:42:03

naszóval álljunk meg egy ásónyomra,aprókavics is dögivel van akkor meg ménem csúzlituningra költik el a zsöcinket?(új gumi,ergonomikus markolat...)A barkácsolásra szánt összeg FELÉBŐL vadi új AR-15 ösöket lehetne venni eleve NATO kompatibilis szereléksínekkel,a maradék pénz elég lenne 10 évi lőszerre.A másik meg az ,hogy jó kis pusku az AK,csak sajnos 50 éves konstrukció,kicsit már elavult,a lőszerről nem is beszélve,a hatásadatai messze alulmaradnak a modern hadilőszerek hatásfokától.Ez a biznisz a bűnszövetkezetben elkövetett sikkasztás tipikus alapesete......

postabelyeg 2009.06.01. 05:34:32

@moharasz75: "jó kis pusku az AK,csak sajnos 50 éves konstrukció,kicsit már elavult,a lőszerről nem is beszélve,a hatásadatai messze alulmaradnak a modern hadilőszerek hatásfokától."
Se a forgó zárfej nem avult el se a zárvezetővel összekapcsolt dugattyúrudas megoldás (long-stroke system). Valójában ez (lss) adja a legnagyobb megbízhatóságot. 2004-ben is terveztek ilyen gépkarabélyt, Robinson Armament XCR. Az AK-k elsütő szerkezete szintén kiállta az idő próbáját.
A lőszer pedig a kategória koronázatlan királya. Nem tudom milyen az a modern hadi lőszer amitől hatásfokban elmarad és mit tekintünk hatásfoknak. Ha váltunk akkor csak az 5.56mm NATO jön szóba. Annak pedig rosszabb az áthatolóképessége. Jobban megállítja a fal, homokzsák.

omega14 2009.06.10. 20:01:16

Gyerekek 900.000,- Ft egy Kalas felújítása és 70.000,- egy új állítólag, miről beszélünk ?!!

Egyébként teljesen mind1 hogy ide mit írsz mert semmit sem számít !!! 1990- ota minden rühes kormány és politikus szétlop mindent, mindenkit lehúz és megrángat. Az lesz amit ezek akarnak !! Ebben az országban csak egy csicska lehetsz !!

mokas_gizi 2009.06.23. 03:35:36

@omega14:

Ez így van és az a szánalmas hogy ezt tényleg az emberek előtt teszik mielőtt meg is csinálták ezt a gépkarabély modernizálását benne votl a sajtóban hogy nevetségesen sok pénzbe kerül ennyibe nem kerülhet...
Megcsinálták fegyverek még szarok is lettek...
Lett bármi következménye bárkire nézve is...?
Szerintem nem...
Hová jutott ez az ország az utóbbi 5 évben FULL a csőd szélén van akinek van egy kis esze mind elmegy innen ha minden így lesz akkor tényleg cigányok lesznek itt többségben...ha ez megtörténik akkor meg valóban elfoglalja Izrael egyik legújabb gyarmatát ahogy ezt meg is mondták ország világ előtt...!!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.18. 17:10:38

Hát nem azért, de én is inkább a honvédséggel értek egyet.Már annyiban, hogy rendszerbe van állítva, van egy csomó ilyen, és van hozzá kurvasok skuló.Kétféle fegyverzet meg télleg fasság lenne.Azonban nem hiszem el, hogy ennyibe kell kerüljön a felújítás.Valakinek biztos jutott belőle pár száz millió.Illetve ha ennyibe is kerül, nem kéne szétesnie valóban.

süti beállítások módosítása