Skip to content


       Szűrés lista

Kampányrajt: A Fidesz miatt nincs még kész a 4-es metró

Tegnap Sólyom László kitűzte az önkormányzati választásokat október 3-ra, ezzel elsütötte a startpisztolyt. Ideje is volt már ennek, mert a ner, nenyi, alkotmányozás is kevésnek bizonyult a nagy nyári uborkaszezon ellen.

No, az MSZP bele is csapott egyből a lecsóba, ha már elkezdődött a kampány, akkor kezdjük egyből egy erős felütéssel:


Kiszivárogtak a tények: Újra leállítaná a második Orbán-kormány a 4-es metró beruházását.

Minden korábbi fogadkozás és mellébeszélés ellenére mára világos: ahogy 1998-ban, úgy most, 12 évvel később is a főváros megbüntetése lesz napirenden Orbán Viktornál. Hiába nyilatkoznak hárman háromfélét a Fidesznél, a tények világosak: miattuk nincs még kész a 4-es metró, és most újra leállítják.

Kósa Lajos a választást követő napokban a Kossuth téren már kihirdette a Fidesz álláspontját: a fővárost el kell foglalni, a főváros ellenség, ellenálló, nincs velünk, tehát ellenünk van. Támadás.

A 4-es metró leállítását már tudjuk, de vajon mi a következő? A csepeli gerincút? Az autópályák zajvédő falai? A Budapest Szíve? Az útfelújítások? Az M0-s teljes gyűrűvé fejlesztése? Vajon mi a következő?

Egyáltalán, milyen főpolgármester-jelölt Tarlós István, akivel a saját pártja sem egyezteti, hogy kormányának mi a terve a fővárosban? Ezek szerint Tarlós csak dísznek volt a Fővárosi Közgyűlésben az elmúlt négy évben? Csak azért, hogy mindenre nemet mondjon?

Felszólítjuk a Fideszt, hogy azonnal fejezzék be a város fejlődésének megállítását, még mielőtt elkezdenék. Nem kérünk a nemzeti alagútból, nem kérünk a 4-es metró leállításából, nem kérünk a város fejlődésének megállításából.

Nem kérünk Orbán Viktor helyben járó Budapestjéből.


A hisztéria a 4-es metró II-es szakasza körül csúcsosodik ki. A Baross tér - Bosnyák tér közötti szakaszt a Fővárosi Közgyűlés megszavazta, az előzetes becslések szerint olyan 160-170 milliárd forintba kerülne, és a terv olyan finomságokat tartalmaz, miszerint 4 állomást is építenének ezen a szakaszon (Dózsa György út, Hungária körút, Róna utca, Bosnyák tér), miközben az gyorsbuszok is csak két helyen állnak meg (Hungária, Bosnyák).



Ej, már megint ez a betonlobbi ...

A csapda szinte tökéletes, jól kijönni belőle nem lehet.
Ha a kormány azt mondja, ezt a szakasz nem építik meg -> Orbán újra Budapestet bünteti.
Ha Tarlós azt mondja, hogy nem kell ez a szakasz -> de hát megszavazta a Közgyűlésben, és tessék, Orbán újra Budapestet bünteti.

A legjobb talán az lenne, ha a Fidesz / kormány / Tarlós kussolnának erről az önkormányzati választásokig, UTÁNA átvilágítani az egészet, majd számokkal szépen alátámasztva megmondani, hogy ez a II. szakasz pénzkidobás és felesleges megépíteni, mikor a negyedéből meg lehetne építeni egy gyorsvillamost Újpalotától a Tabánig.

Az a vicces, hogy ezek a számok megvannak, már több mint féléve, de nem foglalkozott vele senki, nem reagált rá senki. Hogy mernek a Fővárosi Közgyűlésben úgy szavazni százmilliárdokról, hogy nem olvasnak utána?

VEKE ugyanis már 2009. októberében elkészített egy elemzést a II-es szakaszról.

Az egész elemzése kulcsa az, hogy a metró 2 perces követési távolsággal fog közlekedni, és egy szerelvény 800 utast tud szállítani. Az 1 óra alatt maximálisan 30*800 = 24 000 utas. Minél kisebb a valódi utasszám, annál kisebb a metró hatékonysága, hiszen nem azért épülne meg százmilliárdokból, hogy lézengjenek benne az utasok.

Ennek tükrében jöjjenek akkor a számok:



"A Bosnyák térre különböző módokon mintegy napi kb. 65-70 ezer utas érkezik (nagy részük a 173-as családdal). Ezek elméletileg ráterelhetők a metróra, ám a 173-as család Bosnyák térig történő visszavágásával mintegy 27 ezer utasnak csupán 3 megálló kedvéért kell felszállnia a metróra, hogy aztán az 1-es villamossal folytathassa útját. Az átszállással nemhogy időt takarítana meg, de jó eséllyel perceket veszít a közvetlen buszjárathoz képest. A Róna utcánál kb. 10 ezerrel növekszik az utasszám, majd a Hungária körúttól befelé már körülbelül 80 ezer utassal kell számolni.

Ez azt jelenti, hogy a Bosnyák tér és a Hungária körút közti szakaszon csúcsidőben kb. 4-5000 fő fog utazni egy irányba (óránként), miközben a mozgatott kapacitás 30 x 800 = 24.000 férőhely lesz (óránként). A fentiek alapján persze ki lehet nyírni a 173-as buszt, hogy a Hungária felé utazókat is átkényszerítsük a metróra, ekkor az utazók száma akár a 6000 főt is elérheti, ami 25%-os kihasználtságot jelent. Csúcson kívül a kihasználtság a 20%-ot sem fogja elérni.

Így az időnyereség körülbelül a következőképp alakul:
• Bosnyák téri felszállók: 70 ezer utasból
o 25 ezer utas a Hungária körútra tart. Számukra a metró előnyökkel nem bír, sőt, az újpalotai buszok visszavágása többlet menetidőt eredményezhet az átszállási kényszer miatt. A maradék 45 ezer utasból kb.
o 10 ezer utas a Keleti pályaudvartól befelé a metrótól eltérő irányban utazik majd. Az Újpalotáról érkezettek ma itt szállnak át először. A metró a Bosnyák tér – Keleti pu. távot körülbelül 6 perc alatt meg tudja tenni, míg a gyorsbusz menetideje 10 perc. A 4 perc különbséget azonban körülbelül semlegesíti a Bosnyák téri átszállás, így az Újpalotáról érkező áramlattal nem számolhatunk.
- 5 ezer utas tehát várhatóan – ha egyáltalán a metróval utazik – nem takarít meg menetidőt
- 5 ezer utas körülbelül napi 4 percet takarít meg
o 35 ezer utas a négyes metróval utazik tovább egy belsőbb célpont felé, ők az első szakasz átadása után vélhetően egyébként is átszálló utasok lesznek, tehát számukra nincs többletátszállás, az ő időmegtakarításuk így kb. 4 perc.

• Róna utcai felszállók: itt már csupán 2 perc a menetidők közti differencia, ráadásul a kb. 10-15 ezer utasból csak kb. 7-10 ezer lesz az, aki az ehhez megfelelő irányba utazik tovább.

• Hungária körút: kb. 35-40 ezer utas száll fel, számukra komolyabb időmegtakarítás gyakorlatilag csak akkor jelentkezik a mai állapotokhoz képest, ha Dél-Budán van az utazási céljuk, esetleg pont a 4-es metró egyik megállója mellett. A többség várhatóan nem ilyen utas, így itt maximum 10 ezer utasról és átlagosan 5 perc nyereségről  beszélünk.

• Dózsa György út: a Keleti pályaudvarhoz való közelsége miatt az állomás nem indokolt, nem véletlen, hogy az expressz buszok sem állnak itt meg. Az itt megálló buszok egyébként mind a pályaudvarra tartanak (ezt később sem célszerű) megváltoztatni), így  az átszállóforgalomnak a metróállomás megléte indifferens. A helyi forgalom 4-5 percet nyerhet azzal, hogy nem kell a Keletihez sétálni, illetve kivárni egy oda tartó buszt.

Összességében tehát napi (5.000 + 35.000) x 4 + 10.000 x 2 + 10.000 x 5 + 4.000 x 5 = 250.000 perc takarítható meg rendkívül optimista becsléssel számolva. Ez pénzben kifejezve kb. 7,5 millió forint. Évente a megtakarítás értéke kb. 2,25 milliárd Ft. Hogy fog így megtérülni a ma 150 milliárdra becsült beruházás? Vélhetően sehogy."

A II-es szakasz pályázata semmilyen formában sincs kész, nincs is benyújtva az EU felé. EU-s pénz nélkül meg ugye egy kapavágás sem lesz ...

De talán az lenne a legjobb, ha a Fidesz / Tarlós szépen beadná a pályázatot az EU felé.

Ugyanis
:


"A VEKE hivatalosan kapta meg véleményezésre a Főmterv által a Fővárosi Közgyűlés megbízásából elkészített Budapest Közlekedési Rendszerének Fejlesztési Tervében 2020-ig megvalósításra javasolt projektek haszon-költség elemzését. Az Európai Unió egyértelmű iránymutatást ad a projektek elbírálásánál a haszon-költség mutatók számítására, melyben a projekt összes költségét vetik össze az általa megtermelt társadalmi haszonnal (utasidő-megtakarítás, környezetszennyezés-csökkenés, stb.). Csak megtérülő, tehát 1 feletti haszon-költség mutatóval bíró projekt kaphat támogatást. 

Az anyag szerint a 4-es metró II. ütemének összes költsége 131,4 milliárd forint (ez egy jelentősen alulbecsült összeg, hisz a közgyűlési előterjesztésben már 167 milliárdos költség szerepel), az összes, megtermelt haszna pedig 84,8 milliárd forint. Ez tehát jóval 1 alatti, egész pontosan 0,65-ös haszon-költség mutatót eredményez. Ha az előterjesztésben is szereplő 167 milliárdos költséggel számolunk, kiderül, hogy a haszon-költség mutató 0,5, miközben ha ez az érték 1 alatt van, a projekt nem megtérülő és a vonatkozó szabályok szerint semmi szín alatt nem kaphat uniós támogatást. Ez az érték egyébként nem csak önmagában rossz: a 4-es metró második üteme a város egyik legrosszabb, legkisebb hasznossággal bíró projektje, nem csak szerintünk, hanem a tanulmányban szereplő táblázat szerint is."
 


(Ez alapján én már az sem értem, hogy az első szakasz hogy kaphatott EU-s támogatást...)

Szóval adjuk csak be szépen a pályázatot, az EU visszadobja, Tarlós meg széttárja a kezét ... nem tehetek róla, én mindent megtettem ... oszt' csókolom.

Címkék: budapest mszp fidesz metró

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr42155036

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bankok Hilton 2010.07.18. 20:25:44

Bankok Hilton   „ha a gazdagot éri sérelem a szegény javára, tisztességesebb, mintha fordítva történnék”   A bankok nem végeznek semmilyen érdemi munkát. Nem hoznak létre kézzelfogható hasznot. Pénzt adnak ki kamatra, ráadá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Homeoffice 2010.07.16. 11:22:33

Hmm.... Mostanában nem jártam arra de régebben volt olyan, hogy a Hungária-Bosnyák között az út annyira be volt dugulva, hogy fél-háromnegyed óra alatt tették meg a buszok....

Homeoffice 2010.07.16. 11:26:48

@zero:

OK. Én kb két éve nem utaztam azon a vonalon:) Akkoriban viszont elég sűrűn....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.16. 11:26:50

@Gunther:

semmi dugó nincs, minden nap itt utazok, pontosan 25 perc az út a Bosnyák térről a Kosztolányi térig a piros 7-sel.

A Keleti pályaudvarig pedig 8-10 perc alatt érünk.

Donna (Cara)mba 2010.07.16. 11:28:56

@zero: A blogmotor ismétli önmagát:

Zero, én az alábbi mondatodért egy életre szólóan a Fidesz lefőbbtanácsadójának neveznélek ki.

Szóval adjuk csak be szépen a pályázatot, az EU visszadobja, Tarlós meg széttárja a kezét ... nem tehetek róla, én mindent megtettem ... oszt' csókolom.

A gond csupán annyi, nem én vagyok a Fidesz:(

És ha összeszámolnák, hányszor adtál jó tanácsot, hát utólagosan is fizethetnének érte:)
Például mikor figyelmeztetted őket, csak kussoljanak, mert még a végén elbukják a 2/3-ot. Ha még lett volna vagy 2 hónap, és még dumáltak volna, tényleg elvesztették volna a választást:)

Ilyen a kommunikációjuk, nem tehetnek róla, szegények. Így születtek.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.16. 11:32:55

@Donna (Cara)mba:

Tarlós remélem olvassa ezt a posztot ...... :-)
Múltkor lehülyéztem, írt a Facebookon.

==T== 2010.07.16. 11:33:32

A metrók akkor töltenék betökéletesen a felszíni forgalmat csökkentő szerepüket, ha kb. körgyűrűtől körgyűrűig tartanának.

Vagyis ha a 4es kimenne a Póluson túlra az M3/M0 találkozásig, ill.nyugaton az M7/M0 találkozásig. Emeleltt az M2 keleten Kistarcsáig (M0-3-as találkozás) ill. aDéli Pu-tól elvinnék lefelé a Gellért-hegy mögött Kelenföldön át az M0/M6-ig vagy Érdig.

M3: délen minimum Ferihegy 2, de inkább M0-4-es út, északon pedig szntén a régi Fóti úton át az M0-ig.

Ezek a külső részek mehetnéne kkéregben, ami jóval olcsóbb lenne, mint az alagút.

Ha ezeknek a végeire megfelelő kapacitású P+R parkolók épülnének, akkor sok ingázó átszállna ráájuk, és csökkenne a belvárosi forgalom.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.16. 11:37:27

Kapós a téma, én is most írtam a metróról otthon a 'regnumon. :)

A jelenlegi koncepcióval én sem értek egyet: tök felesleges volt napfénytetővel súlyosbított földalatti katedrálisokat tervezni metrómegállónak; meg az állomások leosztása is agyrém.

Viszont az is igaz, hogy több közlekedési folyosó egyszerűen túlterhelt. Na most a hetes buszcsalád pont ilyen. És ha egyszer a poszt-Demszky korban majd épülnek olyan európai infrastruktúrák, hogy P+R parkoló, akkor talán az utasforgalom növekedésével is számolni lehet.

Szóval amatőr utazóként az én tippem a kéregvasút lenne kevesebb megállóval, meg egy villamos a felszínre.

Marcellusca 2010.07.16. 11:38:42

Mondjuk, én nem is értem, hogy a Keleti után, mi a búbánatos francnak kellen a Dózsán is megálló?
Mer' a pösti embör nem tud 3-4 percet gyalogolni/sétálni?
A Róna utcában mi a rosseb van a Telavív2-n kívül?

Nem lenne olcsóbb, célszerűbb a Thököly-n (újra) végig kiépíteni a villamost?
Tán, még ócsóbb is lenne.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.07.16. 11:40:48

Az egészben az a gusztustalan, hogy nekik lett volna 8 évük hogy megépítsék a metrót, nem sikerült...és most ezzel jönni hogy la akarják állítani. Komolyan ezt ki hiszi el? Ennyire hülye és dilettáns nem lehet senkisem. Mondjuk szerintem ezt a metrót mint bunkósbotot forgatni a Fidesz ellen a besülő fegyver tipikus esete, annyi botrány volt már így is körülütte. Minisztériumi szinten jönnek elő szépen napról napra dolgok, mit fognak Tarlósék találni a városházán?? Na az lesz az igazi kardba dőlés. Ilyen kuplerájos várásvezetés szerintem még arra sem képes hogy a bűnjelek egy részét eltüntesse maga után.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.16. 11:41:23

@==T==: Én XVI kerületi vagyok, és a gödöllői/csömöri/cinkotai hévvel is tényleg kezdeni kéne valamit. Az a baj vele, hogy ÉK-DNy-i közlekedési folyosóként egyrészt túl kicsi a kapacitása, mert a Hév csak féltucat busszal kiegészítve bírja el a reggeli forgalmat, másrészt meg kettévágja a kerületet.

Megoldás - szerintem - itt is a kéregvasút, rákötve a kettes metróra. Egyébként mivel durva különbségek vannak az Örs előtt és az Örs után az utasszámban, az sem lenne egy hülyeség, ha spec kettébontanák az így létrejövő új metrót, és csak minden második szerelvény menne az Örsön túl.

Marcellusca 2010.07.16. 11:43:43

@Donna (Cara)mba: Hehe!
A poszt első soraiból azt hittem, hogy arról lesz szó, hogy a Fityisz (és személyesen Szeretett Bölcs Nagyvezírünk) örül, hogy Sólyom a leghamarabbi időpontra írta ki a választásokat.

Mert így kevesebb idejük lesz elb@szni a dolgokat. :)
Pedig (ismét) jó úton haladnak afelé. :D

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.07.16. 11:45:43

Villamost mindenhova, de úgy, hogy ne kelljen minden sarkon megállni, meg lámpákat kivenni előle. Kurvára nem értem amúgy, hogy tényleg minek minden busznak, villamosnak, stb. megállni 250-500 méterenként.

z666 2010.07.16. 11:47:00

@==T==:
"A metrók akkor töltenék betökéletesen a felszíni forgalmat csökkentő szerepüket, ha kb. körgyűrűtől körgyűrűig tartanának.
Vagyis ha a 4es kimenne a Póluson túlra az M3/M0 találkozásig, ill.nyugaton az M7/M0 találkozásig. Emeleltt az M2 keleten Kistarcsáig (M0-3-as találkozás) ill. aDéli Pu-tól elvinnék lefelé a Gellért-hegy mögött Kelenföldön át az M0/M6-ig vagy Érdig.
M3: délen minimum Ferihegy 2, de inkább M0-4-es út, északon pedig szntén a régi Fóti úton át az M0-ig.
Ezek a külső részek mehetnéne kkéregben, ami jóval olcsóbb lenne, mint az alagút.
Ha ezeknek a végeire megfelelő kapacitású P+R parkolók épülnének, akkor sok ingázó átszállna ráájuk, és csökkenne a belvárosi forgalom."

Egyetértek, ebben a formában rengeteget számítanának a metrók!
A külső részeken meg pár helyen lehetne használni a meglévő síneket (HÉV, MÁV) is.

Disznó Úr 2010.07.16. 11:47:22

Sajnos az MSZP célbázisa nem hatástanulmányokra és észérvekre rezonál, hanem pont ilyen szólamokra. Egyszerű, emészthető, könnyen azonosítható ellenségképet ad, mi kell ennél több?

Félelem, irigység, gyűlölet. Szerintem hatásos lesz.

Marcellusca 2010.07.16. 11:50:44

@DexterMorgan78/Séfbácsi: Nekem inkább bumerángra hajaz. :)
A maszoposok (fel) eldobják, a fityiszesek elegánsan lehúzzák a fejüket, és visszatértében mindig pofán csapja a szocikat. :DD

loláb 2010.07.16. 11:55:46

Ha már a kampánykezdetről van szó, ez igazán vastagbőr díjasz szöveg a szocik részéről:

www.hirszerzo.hu/cikk.sem_az_erveles_sem_a_jozan_esz_nem_hatott_orban_viktorra.158928.html

Lendvai sopánkának most mi a véleménye az utcára vitt politizálásról, vajon?

Homeoffice 2010.07.16. 11:56:26

@Marcellusca:

Hátte Normális vagy? 3-4 Percet sétálni??????? Anyám.... :D:D:D:D Pont azoknak mondod akik kb a sarki Bótba is kocsival mennek?:DDDD

ezmegazesamaz 2010.07.16. 12:02:01

@Gunther:
Ja-ja én emiatt váltottam az utazási szokásaimon 2-3 éve esélytelen volt beérnem reggel ha arra mentem a Thököly egy rémálom volt, egészen a Hungáriáig, de amióta van külön sáv a busznak jobb lett, ennek ellenére sem szoktam vissza már erre a vonalra. :)
Egyébként én nem vagyok ellene egy kisföldalatti szintű kéregvasútnak a Thököly alatt , meg is oldható lenne, kicsi és olcsó megállók,elég lenne egy szűk 3-4 méter széles "peron" meg egy-egy végébe egy-egy lépcső a felszínre, akár mind a 4 tervezett mehetne, lehet kb. 3 km az a táv....ne mondja nekem senki hogy 150 milliárdba kerülne.

Donna (Cara)mba 2010.07.16. 12:02:20

@zero: Csak emlékeztetni szeretnélek: még anno mondtam neked, nyugodtam elmehetnél újságírónak (illetve, hogy nyugodtan, az túlzás, nem lenne az életet a főbiztosítás, ha megmaradnál ennél a stílusnál:) mert akkor is ti hoztatok le egy panamás hírt először (Te vagy Palmi, sztem te követted el), megelőzve a komplett magyar médiát.

Nu, ha így folytatod, hogy még Tarlós is idéz, mégha negatív kontextusban is, az ha megfordítom: siker:), méghozzá a javából!

Kicsit Karcos 2010.07.16. 12:04:14

Szerintem Budapest közlekedését úgy lehetne rendbetenni, ha szétszórnák az országos közintézményeket az országban (vagyis kínálatnövelés helyett keresletcsökkentés). Elfogyott a hely, ezt a vak is látja, pont ezért erőltetik a metrót is, de arra meg (arra sem) nincs pénze Budapestnek.

Lehet persze takarékosan építkezni, felhőkarcolókat építeni lakótelepbe foglalva, meg kitiltani a sok helyet foglaló autókat meg a bőgatyát az egész városból, csak erre meg nincs szükség, van éppen elég hely az országban polgárainknak, nem vagyunk mi Japán. Ez persze ízlés dolga is részben, ki hogy szeret élni, blokkházban lakni, és egész nap bumlizni, vagy családi házban élni, autóval járni (ld. még a Nagy Nyugaton a bankelnök is busszal jár). Annak nemzetgazdasági szinten nincs értelme, hogy vidékiek tömege ingázzon Budapestre olyan közintézményben dolgozni, amit semmi nem indokol a 2010-es évben, hogy éppen Budapesten legyen, és millió hátránnyal jár, úgy a budapestieknek, mint a bejáróknak.

Egy fenntartható városban nincs gond a közlekedéssel, mert 1 ember egyszerre legfeljebb 1 autót vezet, az átmenő forgalom pedig a körgyűrűket használja.

Persze ki lehet baszni még pár százmilliárdot a metróra az ország meg az EU pénzéből, és ezzel még jobban megerősíteni a vízfejet, de ez nem hosszútávú megoldás, csak kókányolás és pénzkidobás.

Énbagoly 2010.07.16. 12:05:10

Szerintem a mostani metrót kellene végre már befejezni, mert nevetséges az a tempó amivel "haladnak".
Lehetne most pl a spanyolokkal példálózni, de szerintem bármivel összehasonlítva nevetséges a magyar metróépítés.
Hány évig lesz még szétdúlva a város miatta?

Énbagoly 2010.07.16. 12:08:23

@Kicsit Karcos: Ez viszont jó ötlet, mert az internet korában ...
Ráadásul munkaerőt találni Pesten kívül még könnyebb.

Kicsit Karcos 2010.07.16. 12:11:36

@Énbagoly: ez nem teljesen az én ötletem, a Fidesz, és személy szerint Kósa is kampányolt evvel;)

És teljesen igaza volt, csak meg kéne valósítani.

Jim Raynor 2010.07.16. 12:13:00

"de vajon mi a következő? A csepeli gerincút?"

öööö a csepeli gerincutat még 93-ban (!) ígérte meg Sky, és azóta sincs meg. LOL, jó példa.

Marcellusca 2010.07.16. 12:20:51

@Jim Raynor: Most Csepelnek útja vagy gerince nincs? :DDDDD

Énbagoly 2010.07.16. 12:23:27

@Kicsit Karcos: ja, de tartok attól, hogy ebből sem lesz semmi, mert túl ésszerű lenne.

Jim Raynor 2010.07.16. 12:29:41

@Marcellusca:

csepeliként kikérem magamnak ezt a pikírt megjegyzést :D

Homeoffice 2010.07.16. 12:31:27

@Jim Raynor:

Figy az a lényeg hogy Budapest legjobb hamburgerese nálatok van!:D:D

==T== 2010.07.16. 12:33:11

@mefisto: Hidd el, az Őrs előtti utasszám is megnőne, ha ott is metró lenne, + nem lehet mindenhol tele a szerelvény, kell hagyni tartalékot.

A másik pedig, hogy tudatos várostervezés nem az igényekhez igazodik, hanem elébe megy azoknak és alakírtja azokat.

jozicsenko 2010.07.16. 12:45:47

8 év kormány munka után van arcuk azt mondani, hogy a fidesz miatt nincs metro :-)))

az külön szép, hogy ami eredetileg 200 mrd Ft lett volna, most valahol 600 felett ketyeg...

picur3ka 2010.07.16. 12:53:09

@DexterMorgan78/Séfbácsi:

En sokat banok penzzel>> Mar nem is emlekeznek az ugyekre, meg, hogy melyik nem torvenyes, etc.

jágör68 2010.07.16. 12:57:51

Csákány, sarló meg kalapács az MSZP- SZDSZ kezébe- az kéne nektek b'zmeg, legalább elmennétek dolgozni- aztán fejezzék be önköltségen az egész katyvaszt

Seduxen (már NEM dr.) 2010.07.16. 12:59:27

Megérdemeljük basszátok meg, ha hatalomra segítettük volna ISMÉT kuncze strabag gabit, és csapatát, akkor kibaszott metró menne nem csak csepelre, vagy rákosborzasztóra, hanem még bivalybasznádmellékre is.
Nektek semmi sem jó, basszátok meg! igaza volt Gabibácsinak a tablettákkal kapcsolatban....

:)))))

minimalista 2010.07.16. 13:01:21

Szegény mszp úgy vonaglik-vagdalkozik, mint egy karókkal kirakott verembe hullott vad, ráadásul amnéziája is súlyosbodik: a korábbi részleges kezd átfordulni totális múltfelejtésbe.
Egy párt, ami pszichiáterre szorul, egyébként belepusztul saját hülyeségébe!

Rwindx 2010.07.16. 13:02:21

Sztem is elég lenne két megálló a Bosnyákig (Hungária + Bosnyák), illetve sokkal kijebb kellene vinni a végét, ahogy mások is mondták már.

Bihary gábor meg szerezzen be egy análvibrátort, okosabb lenne ha azzal szórakozna.

minimalista 2010.07.16. 13:05:24

A közlekedés fejlesztését szerintem addig nem szabad elkezdeni, amíg a nagy járműgyártókat helyre nem állították: ganz villamos, gyorsvasút, ikarus/credo buszok, trolik. Ezen eszközök iszonyat pénzbe kerülnek, nem lenne baj ha hazai munkaerővel és know-how-al lehetne felvirágoztatni a közlekedést. A külföldnek fizettünk már épp eleget!

Homeoffice 2010.07.16. 13:07:07

OFFF!!!!

index.hu/belfold/2010/07/16/stumpf_istvan_alkotmanybiro_lehet/

Napi megfelelő ember rovatunkat láttuk hallottuk!!!!!

Rwindx 2010.07.16. 13:09:11

@Gunther: ez sztem csak kacsa. Nem hiszem el hogy ennyire hülyék lennének...

Homeoffice 2010.07.16. 13:10:42

@Rwindx:

Pajára is ezt mondtuk nem?

Marcellusca 2010.07.16. 13:11:08

@Gunther: De mé nem Aviktor? :)))))

Marcellusca 2010.07.16. 13:12:20

@Gunther: Komolyan mondom, hánynom kell.
Ahogy a szocik nyomták, az sem volt piskóta, de ezek, bazzzz ....

picur3ka 2010.07.16. 13:12:54

@jozicsenko:

En meg teljesen komolyan azt hittem, ezt zero mondja.

Homeoffice 2010.07.16. 13:13:26

@Marcellusca:@Rwindx:

Most néztem a gugliban szinte minden hirportál lehozta.....
Anyám....

minimalista 2010.07.16. 13:17:00

@Gunther:
OFF
Egy kis részlet az ABTv.ből:

5. § (1) Az Alkotmánybíróság tagjává minden olyan jogi végzettségű, büntetlen előéletű magyar állampolgár megválasztható, aki 45. életévét betöltötte.

(2) Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság tagjait kiemelkedő tudású elméleti jogászok (egyetemi tanárok, illetőleg az állam- és jogtudomány doktorai), vagy legalább húsz évi szakmai gyakorlattal rendelkező jogászok közül választja. A szakmai gyakorlatot olyan munkakörben kell letölteni, amelynek ellátásához az állam- és jogtudományi végzettség szükséges.

(3) Az Alkotmánybíróságnak nem lehet tagja az, aki a választást megelőző négy évben a kormány tagja vagy valamely párt alkalmazottja volt, valamint az sem, aki vezető államigazgatási tisztséget töltött be.

Stumpf ezek szerint megfelel a kritériumoknak...

Rwindx 2010.07.16. 13:17:03

Másik off közben: index.hu/kultur/klassz/2010/07/16/bolgar_gyorgy_konyve_kinaiul_az_expon/

"A klubrádiós Bolgár György hazánkat bemutató, kínaira fordított könyvével bővült a sanghaji expó magyar pavilonjának kínálata. A kiadványt a hazai könyvpiacon jelentősnek számító, húszezer példányszámban rendelte meg a Genexpo, írja a Magyar Nemzet. Azt, hogy ezt a több tíz millió forintnyi közpénzt felemésztő megrendelést is vizsgálja-e a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, egyelőre nem tudni, ám az expo teljes vizsgálatának lezárultáig befagyasztották a további kifizetéseket."

Rwindx 2010.07.16. 13:19:46

@minimalista:
Pont ezért tartom kacsának. Stumpf kizárt dolog hogy megfelel.

minimalista 2010.07.16. 13:22:36

@Marcellusca:
Egy kicsit még ő is komcsi! :-)

"A Hazafias Népfront (rövidítve: HNF) sajátos társadalmi szervezet volt 1954 és 1990 között, amelynek célja "a magyar társadalom valamennyi osztályának, rétegének összefogása" volt. Egyéni tagsága nem volt, tömegmozgalomként működött. Az akkori politikai rendszer minden elemét, az MSZMP-t, a tömegszervezeteket, valamint a társadalmi és kulturális szervezeteket egyesítette. Önálló napilapja volt 1954 és 1989 között: a Magyar Nemzet." (Wikip)

Ennek a "formációnak" volt az alelnöke 1989-90-ig

Homeoffice 2010.07.16. 13:23:22

És kinek a lánya Stumpfné?:)

minimalista 2010.07.16. 13:23:58

@Rwindx:
Most néztem a CV-jét és sajna olybá tűnik, hogy átmegy a rostán...

Homeoffice 2010.07.16. 13:25:34

@minimalista:

Átmegy simán...
53 éves, jogász, nem párttag... (LOL)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.16. 13:28:28

Hogy leugattak, mikor ezt írtam:
"azonban olyan folyamatok indultak el a kormánytól független szervezetek ellen, amik semmiképpen sem tolerálhatóak.
Fideszes képviselőből Állami Szemvevőszék elnöke?
Szalai Annamáriából 9 évre (2019-ig!) médiahatósági atyaúristen?
Alkotmánybírók megválasztási folyamatának a megváltoztatása? Kit akarnak alkotmánybírónak? Répássyt? "

Mindenkit megkövetek, Stumpf Istvánra nem is mertem gondolni!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.16. 13:31:09

Az ország gazdasága egy jó adag meleg lógané, ezek meg a metrón nyavalyognak? Édes istenem! Mint a csóricsalád gyereke, mikor a vadiúj távirányítós kisautóért bömböl, mert a többieknek is olyan van, közbe anyuék örülnek, ha egy szelet kenyeret előbírnak teremteni vacsorának.

Vicc, amúgy tényleg, hogy milyen közel vannak a megállók. Nyugati-Blaha, Blaha-Keleti között sétálgatok rendszeresen, de volt már Jászai -vár kitérő -Petőfi híd menet is. Abszolút nem távolságok. Itt is a new yorki módi kéne: mindenki gyalog, mert kocsival, taxival sehova se lehet időben.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.16. 13:32:18

Azt vágjátok, hogy Stumpf májusban megvette az RTL Klub egy részét?
www.stop.hu/articles/article.php?id=654169

Sőt:
Az Infocenter.hu Zrt. összesen 52 százalékos új tulajdonosai: Nyerges Zsolt, a Class FM országos kereskedelmi rádiót birtokló Advenio Kft. többségi tulajdonosa, Fellegi Tamás eddigi üzlettársa, valamint Stumpf István , a Századvég Alapítvány elnöke.

Az Infocenter.hu portófilója:
Heti Válasz
Lánchíd Rádió
Class FM

Homeoffice 2010.07.16. 13:35:14

@zero:

És a felesége Horváth istván lánya:) Németh kormány belügyminisztere....

Homeoffice 2010.07.16. 13:38:34

@zero:

Már megbocsáss,de Lépássy párttag:...
Bár... 2/3dal simán módosíthatják ezt is....

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.16. 13:38:43

@neccharisnyás útonálló:

"Az ország gazdasága egy jó adag meleg lógané, ezek meg a metrón nyavalyognak? Édes istenem! Mint a csóricsalád gyereke, mikor a vadiúj távirányítós kisautóért bömböl, mert a többieknek is olyan van, közbe anyuék örülnek, ha egy szelet kenyeret előbírnak teremteni vacsorának."

térjünk a lényegre !
inkább mennyünk vissza és nyavajogjunk a celebekrűűl !

:DDD

acsub 2010.07.16. 13:43:20

@==T==:
A képviselői választ is olvastad?

Marcellusca 2010.07.16. 13:45:10

@minimalista: Ne kekeckeggyé, vaze!
Maj' mingyá módosíttyák a jogszabályt.
Oszt', jónapot!

Marcellusca 2010.07.16. 13:46:44

@minimalista: Túúúdod: "A mi kommunistánk jó kommunista." :D

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.16. 13:47:02

@zero:

egyébként a maszoposoknak teljesen igazuk van.
nemcsak h a fideszes ellenzék mindenben gátolta a kormányt,
HANEM
8 évig árnyékkormány volt a maszopszadesz kormány mögött/felett.

itt a bizonyíték:
98-02 na mi ?? fidesz kormány
02-10 na mi ????? fidesz árnyékkormány
és persze a nem elhanyagolható gonosz kormány-fogamzásgátló manipulációik

ergo
98-2010 minde, de MINDEN a fidesz felelőssége, bűne
BŰŰŰŰŰNELKÖVETŐŐŐŐK

az összes korrupcios ügyünk is az ő ügyük, ill az ő machinácijááájaaiaeeeééőőőő-ük

MINDEN AMI ROSSZ ebben az országban, arról a fidesz tehet
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

/ennek csak triviális következménye h a metró is az ő saruk/

Marcellusca 2010.07.16. 13:48:56

@zero: Mé nem kérdeztél minket? :)))
Mi már a választások előtt megmondtuk, hogy nem lesz jó az a 2/3.

Hogy le lettünk hurrogva, komenyistázva. :D

Homeoffice 2010.07.16. 13:51:07

@Marcellusca:

Lófaszt!
Ez így jó! IM-HOOO-TEEEPPP!!!!

Marcellusca 2010.07.16. 13:51:59

@Gunther: Qrva gyorsan gyere be a napról!!!! :DDDD

Kicsit Karcos 2010.07.16. 13:52:04

@Gunther: Stumpf elvtárs jó kommunista, neves alkotmányjogász, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik pillére, keresve sem lehetne találni nála jobb alkotmánybírót. Szerencsére nem is kellett keresni, éppen kéznél volt.

Én csak azt sajnálom, hogy nem engedi el eléggé a fantáziáját a Fidesz, nem mer elég nagy lenni. Én Deutsch Tamást javasolnám alkotmánybírónak, ő is jogász (ha jól emlékszem, ötösre államvizsgázott), ő sem volt a kormány tagja már jó régen, egyedül a 45 év nincs meg, de ahhoz is csak egy év kell már. De meg is lehet változtatni a szabályozást, hogy 44 éves korától lehessen valaki alkotmánybíró. Most mi az az egy év ide vagy oda, de tényleg?

Schmittpalibácsi meg, mint hallom, megtartaná a MOB elnöki posztját magának, Deutsch is maradhatna az MTK-nál, ebből sem lenne gond, legalább keresnének egy kis mellékest is, ami a függetlenségüket tovább erősítené.

Csak az nem tudom - hogy ON is legyek - hogy a Waberer's nem-e tudná-e ellátni a budapesti tömegközlekedést.

Homeoffice 2010.07.16. 13:54:12

@Marcellusca: @Kicsit Karcos:

Szájerrel mivan?
Ő a titkos fegyver?

Marcellusca 2010.07.16. 14:01:33

@Gunther: Ugye, ugye. :)
Még a végén Ádert is hazarendelik. :D

Homeoffice 2010.07.16. 14:08:22

@Marcellusca:

Nah hagyjuk a Csornai Charles Bornsont!

Kicsit Karcos 2010.07.16. 14:14:30

@Gunther: nekem nagyon tetszik a Nemzeti Együttműködés Rendszere, amiben Bihari elvtársat párban jelölik alkotmánybírónak Stumpf elvtárssal, hogy legyen egy balos és egy jobbos komcsi is a máig törvénysértően működő Alkotmánybíróságban. Ezért érdemes volt kúrmányt váltani...

Az MSZMP meg ne sírjon a metró miatt annyit, ők sem építették meg, a Fidesz sem fogja, de jó sok pénzt ráköltött az egyik is, meg rá fog a másik is. Ez így helyes és igazságos.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.16. 14:18:38

@neccharisnyás útonálló:

ha szívedre vetted, ne tedd !
ld épp uccsó kommentemet a lindácskás posztnáá :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.16. 14:21:34

@Kicsit Karcos:
és az egyenlőség jegyében mindkettőnek egyformán lófasz a seggébe :)

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.16. 14:33:06

Szánalmas vicc az MSZP Maisterhauserrel az élen. Nevetséges megnyilatkozásaikkal és na most jól megmondjuk a Fidesznek stílussal. Az embereknek általában rövid távú a memóriájuk. De nem ennyire!
Bolgár könyvet meg kell vinni a kínaiaknak! Had szenvedjenek ők is. Sőt! Élőben, felirattal minden nap le kell nekik játszani valamelyik Drágabolgárúrt!
Stumpfot AB bírónak? Erre már nem mondok semmit.

Marcellusca 2010.07.16. 14:40:33

@Ásómaci:
"Stumpfot AB bírónak? Erre már nem mondok semmit." - Mé nem?
Mongyad csak ki, te szemétnáczifasisztafotelforradalmár, mongyadki! Mija porblémád a Fülkeforradalommal, Népünk Nagy Bölcs Szeretett Nagyvezírivel?
xD

Bogs (a skot zsido) 2010.07.16. 14:45:12

"Vajon mi a kovetkezo?"

A kenyer!

Homeoffice 2010.07.16. 14:49:35

@Marcellusca:

Nah bazze, gyere már Te is vissza a napról!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.16. 14:49:37

a fityisz komolyan veszi az elszámoltatást ez most tisztán látszik:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/15/halallista_keszult_az_mnv-nel/

bazzeg én ezt a papcsákot nem kirúgnám, hanem kilőném a marsra, vagy egyszerűen agyonverném. Ez semmit nem ért semmihez bazdmeg. Állítom, hogy tíz perc alatt komolyabb listát tudok összeállítani, mit és kiket kellene kivizsgálni, holnapra pedig akár még bizonyítékokat illetve nyomozati irányt is hozzá tudok tenni.
Hogy mennyire nincs képben semmivel és nem foglalkozik vele, nem érdekli semmi, szándék sincs semmiféle valódi elszámoltatásra az a tény bizonyítja, miszerint olyan cégek vannak a listán, melyek nemhogy nem kaptak semmiféle állami támogatást, nem is pályáztak rá, hanem egy részük még csak nem is létezett az elmúlt 8 évben. ha ennyire nem képesek, hogy legalább az elszámoltatási kört meghatározzák, mi a bánatos lófaszt lehet ezektől elvárni?

Ennek a bandának semmi elképzelése nincs semmiről, nemhogy programja bármire. Ezek jöttek helyezkedni és zsibihez, ennyi.
Ha még pintér, róza, ner kifüggesztés, borkai, schmitt, ismeretlen eredetű pólók, kövér, kósa, szíjjártó és ezek után nekem bármelyik fityiszes naridroid mer jönni azzal, hogy márpedig a fityisz így meg úgy, majd elszámoltat, rendbe tesz, azt isten bizony megkeresem a real világban és úgy felrúgom, hogy atomjaira hullik szét.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.16. 14:54:05

@Conv:

hát, ha csak a vastagbőrt olvasta volna, komolyabb listát tudott volna összerakni :-)))

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.07.16. 14:54:34

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Mert te előítéletes vagy.

Egyébként meg bevallom, hogy vidéki városban élőként elmondhatatlanul unom már ezt a rohadt metrót. Sőt.

picur3ka 2010.07.16. 14:59:02

@laspalmas:

Persze, nem is tagadom. A cimben nem szerepel azert, hogy barki mas mondana, az kicsit segit.

Ezt a metrot csak az nem unja meg, aki nem tud rola. De megint ugy van zero kedvenc hidjaval is, ugy latom.

Kene meg egy Demszky kurzus Pesten szerintem.

Kicsit Karcos 2010.07.16. 15:06:13

@Conv:

"a korrupció melegágyát jelentő építőipari – például útépítési – megbízásokban érintett cégek közül egyetlen egy sem szerepel a listán" (Index-idézet)

Nyilván akkor a metróprojektek nem (sem) tartoznak az elszámolnivalók közé...

_Ha már_ nincs egységes államigazgatási-közigazgatási informatikai rendszer, igazán bekérhetné azon cégek listáját, amelyek összesen az elmúlt 20 év alatt alatt (azt hiszem, ennyi idő alatt évül el a bűnszervezetben elkövetett lopás-csalás) legalább x összegű állami zsetonhoz jutottak. Ezt a táblát ki kellene egészíteni bizonyos cégadatokkal, ráeriszteni néhány SQL-gurut, aztán szóljanak, ha érdekes mintákat találtak, a többi már legyen a gazdasági szakemberek és a bűnüldözés dolga. Megjegyzem, egy szerződés semmissége akkor is megállapítható, ha az alapjául szolgáló bűncselekmény már elévült, és ilyenkor az eredeti állapot - amennyire lehet - visszaállítandó.

@zero: pontosan, éppen elég lenne (lett volna...) a Vastagbőrön megírt dolgoknak utánamenniük, _de azt rendesen végigcsinálni_.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.16. 15:10:14

@Kicsit Karcos:

ne idézd be ide is, mert szétrobban az agyam :)

Marcellusca 2010.07.16. 15:15:55

@Gunther: VÖRÖS riasztás van, vaze!
Gondolod, hogy véletlen adták ki? :DDDD

abandi 2010.07.16. 15:22:51

Építsék meg ezt a kibaszott szakaszt, de a demszkáj félékkel húzassák a kocsikat! ( a sok romakákó bűnöző meg tolja, hátulról...ezt is, azt is!)

abandi 2010.07.16. 15:32:12

Vagy:
Alakítsanak ki az alagútból varsói gettó lázadási emlékhelyet...
És fúrassanak egy menekülő alagutat a terrormúzeumáig!
Lóvé, lesz dögivel, ajrópa éljenezni fog...

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.07.16. 15:52:24

Amúgy érthető hiszen kampány van és gondolom szocik rágyúrnak a 20%-ra. De, ha Tarlós lesz a főpolgi (ami eléggé sanszos), nos nem lesz itt semmilyen szembenállás mint Demszkyvel volt, ha lesznek is súrlódások azt lerendezik házon belül, szóval ez a metrótéma is csak októberig lesz érdekes "tegyük ingyenessé az ingyenes tömegközlekedést" csabikáéknak.

reKorrekt 2010.07.16. 16:08:54

88 hozzászólás mi?! Rohadt náczikok!!! :))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.16. 16:24:42

@Énbagoly: A 3-as metró sincs befejezve, mert Káposztásmegyerig kellene kimennie. Az kb. 10-20 millárdba fájt volna és értelme is lett volna nem mint ennek a szarkupacnak.

abandi 2010.07.16. 16:50:35

A Metrókat az MO-ig kellene kiépíteni, ahová P+R -eket, meg vasút végállomásokat kéne építeni.
A felszabaduló területeken meg majd az újbetelepülők osztoznak....
Ja, az így keletkező közlekedési csomóontokban meg a rézbőrűűűjek...
Mink meg csak utazunk...

Horizont 2010.07.16. 17:24:39

@laspalmas: mellé társulok! Már tele van a hócipőm (mivel tököm nincs:D) ezzel a metróval, meg ezzel a "csak budapestből áll Magyarország" szappanoperával! Ennyi pénzt kifizetni egy helyen, mindenki pénzéből. Senki nincs ezek között a sok szuper vezetőink között aki az asztalra csapna és ordítana egy nagyot, hogy állj! Eddig megy a metró , tovább nem!
Most makog Demszky Klubrádión a metróról.Szánalmas.
Persze, hogy jó lenne a metró én is szeretnék BoraBorán nyaralni, de ha egyszer nincs rá pénz akkor be kell érni szerényebb dolgokkal. Persze a pesti ember is megéri a pénzét. Az is aki 5 háztömbnyi útért beül az autójába, és az is aki tajtékzik ha 5 percet kell várni a következő buszra, villamosra. Minden pestit és főleg budait beutalnék 1-2 hónapnyi vidéki életre:DDD
Mit csinál a Fidesz? Olyan a felhozatal jelen pillanatban, hogy ez van.... Az MSZP (+SZDSZ)-től csak jobb lehet (reméljük) Az LMP, Jobbik se tudna (most) jobbat. Ez van. Rajta vagyunk a 2/3-os úton, csak sok a kátyú ami 20 év alatt összejött :D Rázkódunk és már többször ráharaptunk a nyelvünkre:DD
Mondjuk ez a Stumpf jelölés azért nem semmi.....

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.16. 17:52:10

Zero! Minek kell ilyenekkel foglalkozni, mikor vannak ennél fontosabb, megdöbbentő, sőt, vérfagyasztó dolgok is!
kuruc.info/r/35/62806/
ON

törökszultán 2010.07.16. 18:10:31

@Gunther: Drágáim! Pontosan merre is található az a hamburgeres?

törökszultán 2010.07.16. 18:16:25

@minimalista: Miért, a zsiroshajúhonvédelmi kommunikátor, valamilyen Gubcsi, akit akár a komputer is kiválaszthatott volna, mert annyira, de annyira alkalmas a pártállami múltja ellenére, az nektek smafú? Jó elvtárs volt, de már meg is bánta.

törökszultán 2010.07.16. 18:20:27

@zero: A másik jelentős felének tulajdonosa meg a a Fellegi miniszter úr.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.07.16. 19:33:07

@törökszultán:

Fellegi úr természetes minden érdekeltségét "eladta"

Donna (Cara)mba 2010.07.16. 22:04:43

Jut eszembe! Télleg, miért nem csinálta meg a nyáron a Zorbán a 4-es metrót?;-DDDDDDDDDD
Megmondom: mer' nyaralt, azzé nem!
Abcug, Orbán, a király!

Donna (Cara)mba 2010.07.16. 22:08:21

@Horizont: Bravó, Horizont! Képileg tökéletesen összefoglaltad a 2/3-os út lényegét:DDDDD
Nagyon teccik.
Ide is írom:
Rázkódunk és már többször ráharaptunk a nyelvünkre:DD

Horizont 2010.07.16. 23:01:03

@Donna (Cara)mba: Nyaralt?? Nagyon csodálkoztam, hogy Bulgáriában :) Mi lehetett vajon az oka?:)
Hát igen mi a fiatalokkal ellentétben nagyon emlékszünk a '98-'02-ig tartó időkre. Azért az 10-12 éve volt, és aki most 20-25 éves az legfeljebb a saját húzós kiskamaszkorára emlékszik. Akkor is ez volt a baj a Fidesszel. A stílusukkal és ezzel az EGY kézben szorosan tartott gyeplővel. Persze most úgy tűnik, hogy nekünk senki nem jó. Rinyáltunk az MSZP, SZDSZ miatt. Eltakarította a nép, oké. De még sincs maradéktalan örömérzés. Nekünk valahogy soha nem jön össze. Átok ül rajtunk.
Csontvázutánpótlásban világelsők vagyunk:) Nálunk csak potyognak ki rendületlenül abból a rohadt szekrényből. Félek, hogy utánpótlásban soha nem lesz hiány:(
Úgy van ez az ország is mint egy rosszul működő házasság. Mindenki szenved de semmi nincs lezárva, semmi nincs kibeszélve, semmi nincs lerendezve,senki nincs megbüntetve, csak a szőnyeg alá söprenek mindent, és az élet igazságtalansága folytán soha nem az kapja a méltó büntetést aki megérdemelné.És közben telnek múlnak az évek.És eltelik egy élet és nincs idő újrázni......

CyberPunK 2010.07.16. 23:02:44

@zero: Ha már nap mint nap utazol vele, akkor egy-két újdonság.

1, a napi utas szám egy baromság, iskola időben a 173E már a második megállóban tele van, szinte lehetetlen rá felférni, Bosnyákon szinte senki se száll fel. Ez reggel 7.

2, Délután 4 fele van mikor a 2.-ik/3.-ik buszra férek fel.

3, A 7E megáll a Róna utcánál, csak a 173E nem áll meg, elég sokan mászkálnak ott, főleg az Uzsoki kórház miatt.

4, Megnézném én azt, hogy hogyan építenek oda bármiféle metrót/villamost, újpalota két nagy gerincútvonalából egyet kinyírnának, a másikkal lehetne kerülni Újpest felé, az elkerülés kb az M0-ig tartana, kis utcák nem bírnák el a forgalmat.

5, A felüljárón hogy a tökbe vinnének át villamost? Azon sose menne át? Vagy megsüllyesztenék a körvasutat? De akkor is gáz az előző pont.

6, Bárki elhitte, hogy lesz második szakasz? Káposztásmegyeri sincs meg, pedig az sokkal kevesebb meló lenne.

7, Óbudán nőttem fel, Tarlós semmivel se jobb, mint Demszky, nagyon nem akarjuk őt ide.

gudmen 2010.07.17. 05:15:45

gondolom elsö körben a fidesz annak a 400 milliárdnak akar utánanézni amivel többe kerül ez a metro beruházás mint egyébként kellene..minden egyéb csak ezután..

Marcellusca 2010.07.17. 07:31:46

@Donna (Cara)mba:
@Horizont:
Ahogy mondjátok, Kislyányok!
Ezek a vehemens fiatalok még a pattanásaikkal, a szőrösödő testükkel és a hormonjaikkal voltak elfoglalva anno. Nem emlékezhetnek arra a 4 évre, amikor ugyanez az arrogáns banda volt hatalmon.
Most csak az változott, hogy nagyobb számban, mélyebben megy a tisztogatás és több volt MSZMP-st, KISZ-est ültetnek komoly pozícióba.

Viktorka meg nosztalgiázott.
Az átkosban nagy szám volt, ha eljutottál a bolgár tengerpartra. :DDD

redriot77 2010.07.17. 08:14:58

@laspalmas: hidd el barátom hogy a fővárosiak nagy része is unja már ezt a kibaszott metrót: a legtöbb ember tisztában van vele, hogy a felszíni közlekedés fejlesztésével a metró költségeinek töredékéből lehetett volna javítani a város közlekedésén.

Szerintetek a 2.7 millió fülkeforradalmár közül hányan nyomnának most egy határozott cancelt, most hogy bő két hónap alatt túlvagyunk smittpalin, stumpfon, kifüggesztésen, állami cégek átláthatóságának csökkentésén, 220forintos frankon, IMF-nél EU-nál történő sikertelen bepróbálkozásokon? Annyira kíváncsi lennék rá, komolyan...

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 09:14:21

@Marcellusca: Ő is meglátogatta Apró Piroska családját? :-D

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 09:23:26

ÖÖÖÖ OFF

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/16/bekemenyitett_az_imf_es_az_eu/

"Azt, hogy a tárgyalási folyamat ennyire nehézzé válik a kormány számára, lehetett sejteni. Mint beszámoltunk róla [7] a minap, információink szerint az IMF berágott a kormányra, mert az lényegében kész tényekkel várta az egyeztetéseken a szervezetet, az idei adócsomagot [8] már benyújtotta a parlamentnek és arról jövő héten zárószavazást is tarthatnak, holott néhány szakmai kifogása volt a Valutaalapnak a pakkal. . A jövő évi költségvetési terveket pedig elnagyoltnak ítélték. A Hírszerző, illetve a hvg.hu pedig úgy értesült, hogy a bajba jutott devizahitelesek kimentésére szolgáló Nemzeti Eszközkezelő Társaság kormány által prezentált koncepciója nem nyerte el az IMF tetszését."

A rabszolgatartóknak nem tetszik, hogy élni akarunk. Túlélni. A bankadó sok, a devizahitelesek meg dögöljenek meg, mi. Az nem volt baj, hogy a Gyurcsányék "trükkök százaival" b@szták át őket! Rohadjon meg az IMF lyukaszoknijú Straus-Kahnnal együtt.
m.blog.hu/cr/crilefisher/image/kahn.jpg
www.aszabadsag.hu/cikkek/2009/20/gyurcsany.jpg

OFF

kuki123 2010.07.17. 09:31:19

1. Érdekes cikket közölt az MNO :)

Hazudnak a bankok: több ezer milliárd forint közpénzt kaptak az évek során

Nem felel meg a valóságnak a pénzintézetek vezetőinek azon állítása, hogy az általuk irányított bankokat nem segítette meg a magyar állam. Szakértők szerint az elmúlt évtizedek banki konszolidációja a sokszorosába került annak a százhúszmilliárd forintnak, mint amennyit most a hitelintézetektől követel az állam. Néhány év alatt többszörösen megtérültek a pénzintézetek befektetései.
Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára a napokban a Duna Televízióban azt nyilatkozta, hogy bankadót olyan európai országokban vezetnének be, ahol az államnak jelentős összegekkel kellett kisegítenie a bankokat a válság kitörésekor. – Magyarországon ilyen segítségre nem volt szükség – jegyezte meg Nyers. Hozzátette: a hazai és a külföldi bankadótervek között öt-tizenötszörös a különbség, a magyarországi bankszektor kárára. Mint ismeretes, a kormány ebben az évben 200 milliárd forintos különadót vetne ki a pénzügyi szektorra, ebből a bankokra körülbelül 120 milliárd forint esne.
Szakértői vélemények szerint Nyers Rezső érvelése – enyhén szólva – „több sebből vérzik”. Varga István közgazdász múlt hétvégi elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt húsz évben a kormányok hatalmas mértékű bankkonszolidációkat hajtottak végre, amelyek terheit még generációkon át viseli majd a magyar társadalom. Idén március végén a magyar hitelintézetek több mint 236 milliárd forintnyi úgynevezett konszolidációs államkötvényt birtokoltak. E kötvények lényegében olyan kötelezvények, amelyeknek a hozamát az államnak folyamatosan fizetnie kell. Varga István becslései szerint az utóbbi tíz évben – mai értéken számítva – évi 24 milliárd forintos terhet jelentett a magyar költségvetésnek a bankok konszolidációja. A szakember szerint csak az 1995-ös bankmentés 2000-2100 milliárd forintjukba került az adófizetőknek mai értéken. Csak összehasonlításképpen: a különadó pénzintézetekre eső része idén 120 milliárd forintot tesz ki. Ez az összeg a jegybankban állomásoztatott banki pénzek kamata mögött is messze elmarad. Varga István arra figyelmeztetett, hogy ez év áprilisában a kötelező tartalékképzés miatt a Magyar Nemzeti Bankban tartott hitelintézeti pénzek mellett még 5149,6 milliárd forintot állomásoztattak a jegybankban a pénzintézetek. Ezen összeg éves kamata pedig 220 milliárd forintot tesz ki. A közgazdász szerint a magyar bankmentés nemcsak a konszolidációban, az elmúlt évek jogi szabályozásában is tetten érhető, hiszen az előző kormány válságkezelés címszó alatt törvénybe iktatta, hogy állami kötelezettséget vállal a bankrendszer stabilitásáért.
(MNO)

2.Schmitt Pál örök kocsija (ami valszeg nem 1 trabant vagy egy toyota prius lesz) és az ez-általi személyi kultusz kiépítése is megér egy vastagbőrt

(örüljön hogy 5 évig kinyalják a seggét)

3.és vajon ez a vastagbőrt megüti e?
kerekagy.blog.hu/2010/07/16/nem_viccelnek_a_rendorok_a_margit_hidon

4.aztán felhívnám a figyelmet
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=324306

mikor Pintér Sanyika legutoljára közszereplő volt akkor is robbantgattak.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 09:43:53

@volánrulz: Nagyon érdekes!
A Magyar Bankszövetség Elnöke annak a Nyers Rezsőnek a fia, aki az MSZMP alapító tagja volt 1956-ban
hu.wikipedia.org/wiki/Nyers_Rezs%C5%91
Hol volt rendszerváltás? Mert itt Magyarországon biztosan nem!

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.07.17. 10:05:04

Sejtettem én hogy azért csúszik már vágek óta a metró mert a Fidesz még a szocialista ciklusokban is akkora erőt képviselt hogy direkt hátráltatta és szabotálta az építését. Valószínű hogy a fúrópajzsot is ők rontották el sőt direkt jó kemény sziklákat ástak le elé hogy lassan haladjon.

Már lassan immúnis vagyok a pofátlanságokra de ennél kijelzett a mérőm. Ehhez kb elefántülep vastagságú vastagbőrre volt szükség az arcon.

redriot77 2010.07.17. 10:05:43

@volánrulz: eddig is "szerettem" a bankokat, ezután mégjobban fogom. Magyarország maga a Kánaán a külföldi bankok számára: pénzügyi analfabéta lakosság, a seggüket csontig kinyaló, megvesztegethető kormányok. Nincsenek szabályok, freestylozhatnak kedvükre, azt csinálhatják ami jó nekik. És csinálják is, mert még a válság keményebb féléveiben is növelték a nyereségeiket!!!

Pár év, és itt is géppisztolyos őrök és fémlemezekkel borított kirakatok mögé kell bújniuk, mint tíz éve Argentínában...

2010.07.17. 10:14:04

Inkább a Gazdagrét-Madárhegy megállókat építsék meg! Ott egy kurva nagy lakótelep van, aminek azért volna közlekedés-igénye. Ráadásul az agglomerációból érkezőknek is egy jó lehetőség lenne... no persze leginkább akkor, ha épülne egy nagy ingyenes autóparkoló is valamelyik megállóhoz (mint ahogy azt kurvára szeretik dempszliék lespórolni, aztán utána megy a sopánkodás, hogy miért megy mindenki autóval a belvárosba)

Horizont 2010.07.17. 10:20:26

@redriot77: "pénzügyi analfabéta lakosság" Ebben sajnos tökéletesen igazad van. Hozzáteszem senki nem tanította meg az embereket , a mi korosztályunkat pláne, talán a fiatalok okosabbak lesznek:) Az is az igazsághoz tartozik, hogy az évek során döbbenten tapasztaltam, hogy a bankok milyen könnyűvé tették és mennyire felhígították a hitelhez jutást. És nem is kérdezték meg, hogy svájci frankba kéred-e! Nem is értem mi a francnak kellett behozni ezt a svájci frankot, ha nincs választás csak a forint hitel akkor azt veszi fel mindenki és kész. Szerintem a bankok a politikusoknál utcahosszal sokkal undorítóbbak (pedig őket aztán nehéz überelni:D) semmiféle pénzügyi, szakmai tisztességgel nem rendelkeznek. Vérszívó élősködők az ország csecsén:( Megvizsgálhatnák azt is, hogy az árfolyam különbözet által beszedett plusz forintok mennyire dagasszák a "saját" kasszájukat!!
Kár, hogy úgy eltolódott a világ, hogy nélkülük se élni se meghalni nem lehet.......

epres négercsók 2010.07.17. 11:18:14

@Marcellusca: A Róna utcában is vannak ám egyéb munkahelyek is :) De ha már itt tartunk, a "Róna utca" itt egy megálló elnevezését jelenti. Ott van pl. Zugló Önkormányzat is 200 méterre. Meg még amiről én nem tudok, mert nem vagyok annyira ismerős a környéken.

És ha már távolság: hosszan fonódik a 47-49-es villamos vonalával. Bocskai út és Körtér? Gyalog, minden sietség nélkül is maximum 3 perc. Gyalog. Megy ott ugyan a villamos is, de annyira sok a lámpa, hogy gyalog jobban megéri. Ide felesleges volt két megállót tervezni. Fővám-Kálvin ugyanez. Fel se tud majd gyorsítani a metró két megálló között.

redriot77 2010.07.17. 11:27:38

OFF
@Horizont: hát igen, itt a nagy szabadság, vége a kommunista elnyomásnak!

Helyette szabadon eladósodhatunk 20-30 évre, kiszolgáltathatjuk magunka a pénzügyi intézeteknek és a nem létező törvényi szabályozásnak ha olyan vad ábrándjaink vannak mint a saját lakás. Kurva nagy szabadság.

Mielőtt a "nyugaton mindenki bérli a lakást, de a parasztmagyarnak saját kell akkor is ha nincs rá pénze" kórus rázendítene, kérem gondolkodjon el azon, hogy milyen a törvényi háttere a lakásbérlésnek Magyarországon, és milyen nyugaton. :) Nálunk még nincs olyan bérlakás-kultúra ami elvárható lenne.
ON

charlie 2010.07.17. 11:31:18

@CyberPunK: Miért kéne az uton menni a villamosnak? Elkülönített pálya, vagy kéregmetró/villamos (ki lehetne pl. használni a hannoverik magas peronját...), nyugaton (meg tán még keleten is) teljesen jól megy a rendszer, hogy a metró meg villamos közös alagutat használ.

Horizont 2010.07.17. 11:44:51

@redriot77:
Igen kaptunk mindenféle szabadságot : szólás, véleménynyilvánítás, mozgás, világnézet, vallás, lelkiismereti, sajtó, kulturális, erkölcsi, szexuális...... Végig lehet menni egyenként rajtuk, mi mennyit ér! Tehát kaptunk egy csomót és elvettek, sőt kirántottak alólunk egy csomó minden mást, ami lehet, hogy nem ilyen hangzatos, de nekünk átlagembereknek nagyon fontos, és ezek megvonása miatt nem is igazán tudunk örülni amit kaptunk (ha kaptunk). Engem két dolog bánt. Egyik a biztonságérzet elvesztése,( a magunk és a gyermekeim) a másik, hogy elvették a hazám iránti szeretet érzését. Lehet ez most fellengzősnek hangzik, de olyan jó volt amikor szerettem a hazámat, és most régóta nem megy akármennyire is szeretném.....

2010.07.17. 11:57:22

@Horizont: Dehogy! A hitelesek a vérszívó élősködők a bankok csöcsén! ;-) A svájci frankot meg azért hozták be, mert a betétesek pénze, amit kihelyeztek kölcsönökbe, ebben a pénznemben van. A forinthitel attól drága, hogy belekalkulálták az árfolyamkockázatot. Ha chf-ben veszed fel, akkor ezt te viseled. Ennyi. Úgy általában pedig: nem értem az egészet, hogy ha valaki nem tudja kifizetni egy adott cikk árát a boltban, miből gondolja, hogy ugyanazért ki fogja tudni fizetni a kamatokkal és költségekkel megnövelt árat később? Nem kell ezt az iskolában tanítani, van erre közmondás is: "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér." Undorító, amikor a bankokat ócsárolják, amiért vissza merik kérni a pénzüket, és még nyereségük is van a disznóknak, nemhogy inkább örülnének, hogy gyorsan hozzásegítették őket az annyira áhított fogyasztói javakhoz! Gyurcsány is megmondta: nem volt kötelező eladósodni. Aki mégis, az meg adós fizess! Végezetül hadd idézzem Benczúr Samu naplóját 1899-ből: "Az én terveim a fent emlitetektöl egészen el ütüttek, megtakaritott pénzem mindég csak az üzletbe tőkésitettem, legfőbb óhajtásom volt és minden igyekeztem oda irányult a hiteltöl szabadulni, bár egy töke nélküli kezdőnek a hitel igen jó szolgálatott tesz, és többeknek élet szükségök is van reá, de azért nem szabad szerintem egy iparosnak sem, a hitel mellett felejteni magát, mert idő multával gyógyithatatlan sebbé tapad reá, és nem tudja tőle szabad akaratát kifejteni, esetleg hasznosabb beruházás, vagy bevásárlásoktól elszigetelten marad, szóval nem magának hanem a hitelnek szolgál."

Horizont 2010.07.17. 12:15:09

@csernaja obca: Most én tényleg jól értettem, hogy te a bankokat véded? Most jöttél be a napról??
a hitelesek a vérszívók? Szerinted hitelkihelyezések nélkül hol állnának a bankok? Annyira fel tudok háborodni a hitelfelvevők általánosító kollektív lebarmozása ellen. Bele érzőképesség!!!??? Nem mindenki lumpenproli plazmatévés aki hitelt vett fel. Vannak olyan élethelyzetek és ez a helyzet kedves csernaja obca a lakás. Bizony! Amikor nem lehet kivárni amíg összerakosgatod az árát apránként. Talán bocsánatos bűnnek találod ha egy fiatal pár (vagy ne adj isten egyedülálló) lakást szeretne, szülő meg nem tud segíteni. Addig nyújtózkodj amíg a takaród ér?? Egy baj van ezzel a mondással! Magyarországon ma az átlagbérből élőnek egyszerűen nincs takarója!!!! Esetleg egy zsebkendőnyi méretű. És amikor hozzávarrsz egy darab rongyot, hogy növeld a méretét a következő nap széttépik ficnikre, és kezdheted előröl.
Legalább a lakásvásárló fiatalokkal legyél már szolidáris b...d + :)) És ne merd védeni a bankokat:) Vagy bankár akartál lenni kiskorodban? Akarsz róla beszélni??:DDDDDDD

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.17. 12:41:34

@csernaja obca:

mondok egy példát:

olyan helyen élsz, ahol nincs munkalehetőséged.
kapsz egy állásajánlatot, viszont ehhez 70 kilómétert kell naponta utaznod oda és vissza.
a nejed helyben melózik, a csemetéid is ott járnak iskolába, óvodába, ahol éltek.
Nincs kocsid, viszont tudnál venni egyet olyan törlesztővel, melyet, a melód béréből tudsz törleszteni és marad még annyi, hogy félre is tudsz tenni, akár a nyáron a kocsival még nyaralni is el tudtok menni balatonaligára az ismerős nyaralójába.
felveszed a hitelt, és elhelyezkedsz. közben beüt a crach, az asszonyt elküldik a melóból, a törlesztőd a duplájára emelkedik.

Az állam nem támogat, viszont a bankot igen, hogy nehogy a válság miatt szegény becsődöljön, ezért milliárdokat tol neki a Te és a nejed által eddig befizetett adóból. A bank boldog és "véletlenül" a válság előttinél magasabb nyereséggel is tud zárni, mert még a te hiteled felmondásával megszerezte a kéród, kocsid, és azt haszonnal értékesítette.

Természetesen Te vagy a felelőtlen hülye köcsög, mert hitelt vettél fel, miért nem csak addig nyújtózkodtál míg a takaród ér, vehettél volna robogót is melóba járni a kocsi helyett.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 12:54:03

@csernaja obca: Ezzel elrúgtad a Pöttyöst!
Én is utálom, hogy mindenki felelőtlen, aki CHF-ben vette fel a hitelt! Ja, csak a felelőtlenek élni szerettek volna! És itt nem a plazmatv-ről van szó. Azt elviszi a bank, oszt helló. De a ház.
Mint már a korábbi kommentemben leírtam :@Ásómaci: ezek rabszolgatartók. Ha nem tudsz fizetni, mert ők spekuláltak a frankkal, meg a banki lufi szétdurrant (Amerikában a lakáshitelek), akkor dögölj meg, az IMF nem fog engedni. Mint Argentínában sem 10 évvel ezelőtt. Utána meg sopánkodtak, hogy minden banki tisztviselőt kinyírnak a rohadék adósok, akik nem addig takaróztak, amíg a takaró ért.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.17. 13:06:17

@csernaja obca:

"nem értem az egészet, hogy ha valaki nem tudja kifizetni egy adott cikk árát a boltban, miből gondolja, hogy ugyanazért ki fogja tudni fizetni a kamatokkal és költségekkel megnövelt árat később?"

tipikus pénzszektoros/közgazdász mentalitás.
azaz h nem képes absztraktan gondolkodni, csak sujkolja a közgazdaságtani dogmákat.
amiket agyatlan mantrákként/vallási dogmaként - mint betanított papagájok - ismételgetik akár 10000* is, ha kell.

pffffffffffff.

többek közt ezért van az h nagy pénzügyi cégek tipikusan 1-1 matematikust ültetnek pár tucat közgazdász feje fölé, h legyen valaki, aki átlátja az egészet....

CSAK
az a kis probléma a mondandóddal :

h a fenti gondolatmeneted igaz MÁSra is...
magukra a bankokra
többek közt így jött létre az naaagy nagy 2008-...óta tartó bankparaaaa.

na és amit a nagyokos közgázos arcok és pénzügyesek
nagy arccal cinikusan kijelentenek a mezei kisemberre
AZT NEM TUDJÁK, /mert nincs benne a kánonban, nincs olyan dogma /
h
és ezért eszükbe sem juthat kijelenteni
h ugyanez igaz pl nagyban a bankokra is. ..

ott magától értetődőnek veszik az állami segítséget, a hatalmas pénzeket, amelyeket
az államok dobtak mentőövként az állami-/jegybankokon keresztül a
pénzügyi szektornak,
amelyet/ket az adófizetők, te és én ... fizettünk és majd fizethetünk be...
akik esetlegesen épp csődbe mennek a bankok felelőtlen hitelezési politikája miatt...

tudom bővebben és átláthatóbban is, ha kéred, kedves
csernaja....

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 13:34:15

@csernaja obca: Sajnálom, hogy Benczúr Samu naplóját nem ismerem.
De nekem rémlik valaki, aki mintha alkotott volna egy olyan alapművet a 19-ik századi monarchiabeli Magyarországon, hogy: Hitel.
Meg van némi köze egy híd építéséhez, ami elkészült., nem mint a 4-es metro;-D
Talán illetéktelent említek meg e témában? Hogy a gazdaság motorja a hitel? Anélkül nincs modern gazdaság?
A bank nem is modern találmány amúgy. Egy tevékenységet lehet állami beavatkozással is űzni a kapitalizmus keretei között is, ha erős kartellosodásra van alapos gyanú. A kartellosodás ugyanis versenyellenes képződmény. Ha kicsit sajátságosan fogalmazok: a kartell majdhogynem állami szocialista képződmény:)

Ha nem tiszták a piaci szabályok, az állam köteles beavatkozni. Ezért is állam többek között.
Ha meg az állam zsírosan konszolidál bankokat, akkor meg még több joga van hozzá. Nemhogy joga, de kifejezett kötelessége. Mert az én pénzemet ölte egy magáncégbe: a kereskedelmi bankba. Ennyi.

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 14:11:39

@Ásómaci: Egyetértek, Maci!
Mindenki a plazmatévével vagy jobb esetben autóval példálózik. Akkor semmi gond, a bank viszi, ha nem tudod kifizetni, eleve jelzálogjoga van minden kipasszolt hitelen (mármint a lakosság felé kitolt hitelekről beszélek), vagyis: biznisz van, kockázat nulla.

Ha házépítésről vagy vásárlásról van szó, ott az államnak bele kell szólnia a hitelpolitikába. Miért lenne az abszurdum, hogy egy 30 éves fiatalembernek, vagy fiatal párnak lehessen egy egyszobás garzonja? Vannak szülők, akik zsebből vesznek akár kettőt is gyermeküknek: egyet hétköznapra, egyet meg vasárnapra. Na ők nem szorulnak hitelre és addig takarózhatnak, ameddig a szem ellát. Jó. Nekik.

Valaki itt egyszer leírta azt is, hogy lakjon a fiatal a szüleinél. De ha mondjuk a fiatal nem ott, abban a helységben vállal - vagy talál - munkát, akkor legyen röghözkötött, mint a jobbágykorban? Vagy lődörögjön majd 60 évesen is egyik albérletből a másikba?
No, ez ami nem fair play.

Bizony mondom néktek, vannak olyan helyzetek, amikor a fiatal összespórol mondjuk vagy 2 milkát, a nem gazdag szülő még hozzá tud dobni másik 2-őt, akkor egy hitellel már megvásárolhat egy 30 négyzetméteres garzont.
Olyan lehetetlen álom ez a 21-ik században?

A fiatalok produktív életük elején vannak: termelnek, aktívak, gyereket nemzenek és felnevelnek. Nélkülük NINCS gazdaság, se bank, se semmi.
Ha mindenkinek lenne kápéja mindenre, szted létezne még a bank intézménye? A bank nem a betétek őrzéséből él, hanem a kihelyezett hitelekből. Mert az előbbiért kamatot FIZET, az utóbbiért meg kamatot SZED. Micsoda különbség!

Na de kockázat nélkül, kérem szépen? Kinek garantálnak a kapitalista világban tuti atombiztos piacot? Senkinek, normális versenykörülmények között.
Szal a banknak is kell kockáztatni, mint bármely más iparágban. Ha meg ez nem teccik nékijük, akko' lehet államosítani;-), na és utána sírni-ríni, mint a fürdős na, izé, nem jut eszembe....:)

Horizont 2010.07.17. 14:18:32

@csernaja obca: Akkor még egy rövidke hír csak neked, csak most, csak itt:)
"Megkezdődött a díjemelés a bankoknál. A bankok és a takarékszövetkezetek az idén rájuk eső 130 milliárd forintból várhatóan 80 milliárd forintot gördítenek tovább a már meglevő ügyfeleikre. Ennek nagyobb részét, 50 milliárd forintot a tanács szerint a lakosság fizeti ki. A maradék összeg főként az önkormányzatokat terheli majd."
Na most ehhez mit szólsz kedves csernajácska?:) Mivel a bérből élőknek kötelezően bankba utalják a fizetést ezért az is szív akinek nincs hitele. Egyszerűbb lett volna ha Orbán nekünk a népnek kitalál egy újabb adót és beszedi. Mert a végeredmény ugyanaz.....Sőt, még hülyébbnek is vagyunk nézve a szokásosnál is:(

2010.07.17. 14:24:16

@Donna (Cara)mba: A gazdaság motorja az üzleti hitel, nem pedig a fogyasztási hitel. Az illető hídjáról meg már meséltem itt... szerencséje, hogy a feledés rózsaszín köde borítja már a részleteket. :)
@szorokin: én ugyan krokodilkönnyeket sem hullatnék egy-két csődbe menő bank után. Csak azt ne felejtsétek el, hogy a bankbetétekért az állam szavatol... Na most az állam úgy látta, hogy olcsóbb kitömni őket, mint mindent kifizetni helyettük, ennyi. A hitelválság oka meg nem a bankok, nem a közgazdák, és nem is a matematikusok, hanem az olyan pondrók, akik mindenféle luxuscikkre hiteleket vettek föl, és csesznek törleszteni. Miattuk kellett a többi (becsületesen törlesztő) hiteles részletét megemelni, miattuk kellett közpénzből tömni a bankokat, miközben ők játszák az üldözött ártatlanságot, hogy "juj, viszi már a bank a suzukit, jujj, ez micsoda igazságtalanság." Őket utáljátok, ne a bankokat, akik előzékenyen kiszolgálták a türelmetlen nagyzási mániátokat.
@Ásómaci: Élni lehet egy párszázezer forintért kapható vályogházban vagy egy albérelt cselédszobában is. Ők nem élni akartak, hanem úgy élni, mint a királyok. Mégpedig rögtön. Még mielőtt megdolgoztak volna érte, még mielőtt letettek volna bármit az asztalra. Nincsen ezzel semmi baj, a bankárok megbíztak bennük, adtak nekik pénzt hozomra. De a hitelt vissza kell fizetni! Aki meg nem tudja visszafizetni, örüljön, ha megússza annyival, hogy a bank elveszi tőle azt, amit a bank pénzéből megvásárolt, és nem zárják a dologházba. És örüljön, ha nem csapja le a szívlapáttal Pista bácsi, a tehenész, aki sose élvezett hitelből vett javakat, de most mégis ő is kenyér nélkül maradt a szarevő hitelesek válsága miatt!
@Conv: Én is mondok neked egy példát: a haverom lakáshitelt vett fel, igen, neki se tolták a szülei a segge alá. Csakhogy a srác nem dobta be az egész tőkéjét kezdő részletnek, és nem vett kacsalábon forgót, hanem csak a felét dobta be egy havannai panelre, és a másik felét pedig betette a bankba arra az esetre, hogy ha netán munka nélkül maradna, legyen miből fizetnie a törlesztő részleteket addig is, amíg újra elhelyezkedik. És ezt bárki megcsinálhatta volna, akinek nem vette el az eszét a nagyravágyás! Mert azt azért lássuk be, hogy már 2002-ben is naivitás volt azt gondolnia bárkinek, hogy az elkövetkező 6-10-20-30 évben egyszer sem lesz néhány hónapra munkanélküli... Ilyet utoljára a hetvenes években lehetett hangoztatni a körberöhögés kockázata nélkül. Az autót meg különösen rossz példának tartom most, amikor már egy-két havi törlesztő áráért kaphatóak olyan használt autók, amelyekkel még évekig el lehet mászkálni!
@Horizont: A bankok egy szolgáltatást nyújtottak. Ugyanúgy, mint mondjuk a műkörmös. Ahogy a műkörmöst is illendő kifizetni, ugyanúgy a bankhiteleket is illendő kifizetni. Nincs itt szó semmi vérszívásról, pár lúzer megpróbálta lehúzni a bankokat, és most kezdenek rájönni, hogy ki az erősebb, ez ennyi, és nem több. Lakni meg anyóssal is lehet, nem nagy újdonság, legalább van kire bízni a gyereket ha túlórázni kell. A magyar bérek olyanok amilyenek, ez senki felelőtlen hitelfelvételeit nem mentesíti. Ráadásul előre tisztázottak voltak a feltételek: ha nem fizetsz, kipaterolnak, benne van a szerződésben. Akkor nem értem, miért csodálkoznak? Mert ők négy éve még azt hitték, hogy fizetni tudják majd? Hát ezt majd magyarázzák meg azoknak a csóringer svájciaknak, akik egy életen át görnyedtek az óragyárakban, rakosgatták félre a garasokat, és most, amikor mondjuk egy protézist akarnának csinálni, és ki akarják venni a bankból a pénzüket, megvonja a bankár a vállát, hogy sajnos most nem tudunk fizetni, mert Gipsz Jakab Magyarországon munkanélküli lett, és már második hónapja nem törleszti a lakáshitelét. Szerinted örülnének?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.17. 14:35:50

@csernaja obca:

szerencsés volt a barátod, hogy volt neki mit betenni a bankba.
tudod általában olyanok vesznek fel hitelt akiknek nincs mit félrerakni. rá vannak kényszerülve a hitelre.

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 14:40:34

@csernaja obca: Az üzleti hitel mint kizárólagos hitelkihelyezési forma egy fogyasztói társadalomban? Ugye ezt nem írtad komolyan...Ahol mindent a végétől - azaz a fogyasztástól - kell nézni. Mert ez a lényege.

Ettől az egyén eltérhet (mondjuk te, én, stb.), de nagyon visítozna az egész bankszektor és a gazdaság nemkülönben, ha mindenki így gondolkodna, és nem fogyasztana csak annyit, amennyit meg tud momentán vásárolni:) Nem mondom, szomorú igazság, de ettől még a mai fogyasztói társadalom így működik és amíg fogyasztói társadalom marad, addig élni fog a fogyasztói hitel is. Ez mondhatnám a fejlett nyugati világ gazdasági alappillére.

Hogy nem lesz mindörökre így? Sztem nem. Éppen a bankok megváltozott, szinte önmagukon is túlnőtt hatalma (államok feletti hatalom) jelzi véleményem szerint egy új kor eljöttét.
S hogy vajon az szebb lesz-e?
Én nem tudom....:)

Horizont 2010.07.17. 14:50:39

@csernaja obca: Neked egy nagyon komoly hatásfokú agymosást kéne tartani, ezt most kedveskedve mondom, nem bántásból. Neked édes öregem nagyon egyszerű az élet , fekete vagy fehér, jó vagy rossz, és ha valami balul üt ki és te szerencsédre te kimaradtál akkor jön ez a 'bezzeg' duma ez a lenéző, fennhéjázó kioktatás. Rossz oldalon állsz. Az életről csak ennyit tudsz? Nem sok. Az élet nem fekete vagy fehér. Persze mindenhol lehet lakni! Még a híd alatt is!!!! :) Te egész életedben mindent csak kizárólag úgy vettél, hogy előtte összespóroltad a rávalót? Lábadat se tetted még be egy bankba se? Kétlem. Ha igen akkor téged is lenyúltak már, még ha nincs hiteled akkor is.
"csóringer svájciaknak" Ezen meg csak röhögni tudok. Ilyen szóösszetétel nem létezik:)))
Te a magyart sajnáld ha kérhetlek......

2010.07.17. 14:52:17

@Donna (Cara)mba: Nézd, véleményem szerint a fogyasztói társadalom egy marhaság, látszatmegoldás, amivel ideig-óráig elhalasztották a folyamatosan növekvő mértékű gazdasági növekedésről szóló lufi kipukkadását. Most pukkad. A hitelesek az első áldozatok, a munkanélküliek a másodikak, lesz még több is, mert a kapitalizmus önmaga sírásója, mint ahogy azt Marx elmésen megállapította. De nem baj, csinálunk egy harmadik világháborút, a fele lakosság megdöglik, a másik fele meg majd élvezi a konjunktúrát - a következő válságig. Ennek a dolognak ez a lényege. A gyenge kihullik. Felfoghatod úgy is, mint a darwini evolúcióelmélet közgazdasági kivetülését.
@Conv: pedig az önrészt nem véletlenül találták ki a bankok. A 0 Ft indulós hiteleket csak végső elkeseredésükben adták, a kockázata nyilvánvalóan óriási, hiszen aki eddig képtelen volt egyetlen fityinget is megtakarítani, az ugyan mitől is tudna hirtelen havi többtízezres törlesztőket fizetni? Én ugyan ilyen személyeknek nem adnék kölcsön egy garast sem, az biztos!

Daihelyon 2010.07.17. 14:55:04

@csernaja obca:

Nehogy piedesztára emeld már a bankokat és a közgazdászokat.

1. Hitel nélkül nem pörög a fogyasztói társadalom. Ahogy írta @Donna (Cara)mba: akkor lenne aztán ne mulass ha mindenki csak addig nyújtózkodna, ameddig a takarója ér. Akkor hova a francba adná el a sok gyár azt a sok szart, amit kiönt magából? Minden évbe új plazma tv, két éves kocsi öreg kocsi, stb. Pont, hogy azoknak ment el az esze, akik túlságosan belehabarodtak a pénzbe, és kell még több és még több. Ezt úgy lehett elérni, ha elhitetik, hogy a fogyasztás jó, a fogyasztás szép. És a fagyi visszanyalt.

2. A tőzsde nem jobb egy lutri barlangnál. Mi az hogy fogadhatok arra, hogy egy részvény lefele fog menni és ha tényleg lemegy akkor azzal én pénzt szerzek? Mi a fene ez ha nem szerencsejáték? Lehet volt valamikor rohadt régen, ami már az idő homályába vész, a tőzsdének pozitív hatása, de ugyan az lett velemi mint minden vagyoni dologgal: az emberi kapzsiság célpontja lett. És ma már jó formán minden szart lehet, legálisan csinálni a tőzsdén. Holott én egy kaparós sorsjegyet nem csinálhatok a Szerencsjáték Zrt tudta nélkül.

Szóval ok-okozat. Nem úgy kezdődik a mese, hogy a mocskos proli felvette a sok hitelt, mert ő minden áron akart lcd tv-t.

Sőt van, aki nem azért vett fel hitelt, mert neki Mercedes A osztályú autó kellett hanem hogy túléljen. Csak ugye erről is jó szokás megfeledkezni, mert ha hitel, akkor az csak is 3d lcd tv-re kellhet.

Az emberi kapzsiság tette tönkre a világot, mert van akinek kell több és több pénz. "Fogyassz!" mondják a reklámokon keresztül, csak az erőforrások végesek, és mi lesz ha elfogy ez-az? A pénz értékét veszti. És akár tetszik akár nem, ezt nem a proli csinálta/akarta, hanem a bankok, közgazdászok, cégek, spekulánsok.

Daihelyon 2010.07.17. 14:57:18

@csernaja obca:

De ki akarta a fogyasztói társadalmat létre hozni?!?

Hidd el, nem a földműves, vagy a proli. Hanem a cég, mert akkor pörög a mutató, a részvények az égben.

Nagyon rossz oldalról nézed az ok-okozatiságot!

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 14:58:19

@csernaja obca: Bocs, de te hol élsz? Én azt írtam, hogy élni szeretnének, nem vegetálni! És amit belenyomtak az agyadba 2008-ban, hogy vedd fel a CHF hitel, mert a legjobb a világon, stb.... A magyar meg számolt (matematika!), és rájött, hogy megéri Nem azért vett fel (kivéve néhányat), hogy majd kifizeti a bank, meg a sok ökör adózó! Hanem azért, mert kiszámolta, hogy ki tudja fizetni! És ha nem jön a Crach, Amerikában, akkor bizony most nem lennének ilyen gondjaik. És nem tudom, emlékszel-e, mit csinált Gyurcsány a bankokkal, mikor begyűrűzött a válság Magyarországra (bár egyes bankszakemberek szerint nem gyűrűzik be a válság.) Egyből tolt át pénzt, amik azután nyomták az anyabankokhoz ezt külföldre. Nem azt csinálta, hogy az adósoknak segített volna, akik a válság hatására elveszíthetik munkájukat, vagy felemelik a törlesztőrészleteket! Nem . Mindenféle viszonzás nélkül adott nem kevés pénzt nekik, utána meg mi fizetjük ki az IMF-nek. Most meg picsognak, hogy nekik is kell fizetni. Nézd meg Izlandot. Ott karakánok voltak, és megoldották. Ki akarták fizettetni a bank of Izland részvényeseit. Az Izlandi polgárok mag azt mondták, amit te most. Benne volt a rizikó! Na, visszanyalt a fagyi!
Mellesleg nekem ne mond, hogy lakjon albérletbe, vagy a havannán vegyen lakást! 5 éve költöztem egy kis Alföldi városba, mert a végzettségemhez itt kaptam munkát. Szóval, 5 éve élek albérletben, a barátnőmmel, akinek szintén van két diplomája, meg nekem is. 3 éve még simán el tudtuk tenni az ő fizetését. Három éve befagyasztották a fizetésem, miközben mindennek az ára a duplájára nőtt. Három éve majdnem beleugrottunk egy lakásvásárlásba, de a barátnőm kért, hogy várjunk még egy évet. És ez lett belőle! Örülök, hogy nem ugrottunk bele, de nem sok híja volt. És akkor, az adott hitelekkel simán tudhattunk volna venni egy házat, és reális esély lett volna annak, hogy vissza tudjuk fizetni!
Könnyű az után ugatni, miután a sötétben az ember felbotlik egy kőben. Könnyebb, mint odamenni, és felsegíteni!

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 15:02:24

@Donna (Cara)mba: Köszönöm. Mindig öröm, ha egy hölgy egyetért!
Én imádom a női nemet, de a női igent még jobban! XD

Vidéki 2010.07.17. 15:02:28

A négyes metro lehet, hogy a világ legdrágább metrója egy kilométerre eső költségekre vonatkoztatva. Állítólag Madridban ehhez képest ötödakkora költségek jellemezték a metroépítést.

Az irreálisan magas költségek mérhetetlenül megterhelték a főváros költségvetését és hatalmas eladósodáshoz vezerttek, melyet végül is az az államkincstárból kell majd kiszippantani.

Elképesztően felelőtlen volt a fővárosi közgyűlés, amikor megszavazta a II. ütemet, tudva, hogy "a haszon-költség mutató 0,5, miközben ha ez az érték 1 alatt van, a projekt nem megtérülő és a vonatkozó szabályok szerint semmi szín alatt nem kaphat uniós támogatást."

Régen még ez volt a közmondás: "Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!"

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 15:02:52

@csernaja obca: Valóban, ebben a történetben ez a szép: ha marad a fogyasztói társadalom, a jelenlegi banki világhatalom, különösebb állami kontroll nélkül, a kishal jár rosszul. Befalják a cápák.
Ha - amire én is céloztam és meg is értetted - háborút kell bevetni, akkor megint a kishalak döglenek.

Egy állami korrekcióban lehetne bízni, de én igazán már abban sem bízok. Zsebre vágták a nemzetállamokat.
Innentől szabad a pálya, valami láthatatlan, név nélküli, ezért megfoghatatlan hatalom dönt háború és béke, népesség számának, szegénység. gazdagság ügyében, meg annyi minden másban.

Ez az a pont ahonnan megállítom a fantáziám tovaszárnyalását, mert azt már nem az én íkúmhoz mérték;-DDDDDD

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 15:04:59

@Ásómaci: Mondd, ebben a dögmelegben is képes a férfiagy csakis egy irányban gondolkodni, akarom mondani letenni szívest-örömest a gondolkodásról?;-DDDD

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 15:09:23

@Donna (Cara)mba: Ebben a dögmelegben a férfiagy már nem gondolkodik. Csak a megrögzött útvonalak, robotpilóta :-DDDDD
Ja, és egy dolog.
www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=63333

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 15:13:29

@csernaja obca:
"Válságkezelés Magyarországon

Magyarországot – hasonlóan a kelet-közép-európai országok többségéhez – rendkívül hátrányosan érintette az exportpartnerek gazdaságának gyengélkedése. A pénzügyi válság eredményeként a bankrendszer hitelkínálata erőteljesen beszűkült: a bankok szigorúbb feltételekkel és magasabb kamatokkal nyújtanak hitelt, ami mind a vállalati, mind a lakossági szférát gúzsba köti. A magyar ipari termelés 2008 harmadik és negyedik negyedévében csökkent, novemberben 12%-kal volt kevesebb, mint 2007 novemberében. Az exportpiacok beszűkülése és az ipari termelés visszaesése a munkanélküliség növekedésével jár együtt, bár az állásnélküliek aránya 2008 novemberéig csak enyhén növekedett (ekkor 8,3% volt, a 2007 novemberében mért 7,7%-hoz képest). Jelentős problémát okoz továbbá a korábban felvett devizahitelek törlesztőrészleteinek drasztikus növekedése (Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint a teljes hazai hitelállomány 60%-a devizahitel!). A kormány a válságkezelés során – az EU többi országához hasonlóan – garanciát vállalt a bankbetétekre. "
Forrás:
www.progresszivpolitika.hu/?q=pp6_jk

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 15:13:59

@Daihelyon: Amit írtál, az perfekt. Éppen erről szól a sztori. A fogyasztáson keresztül materializálódik (válik igazi, fedezettel rendelkező pénzzé) a megaextra-profit.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 15:35:36

További jó beszélgetést,én megyek, csobbanok egyet!

2010.07.17. 15:35:41

@Horizont: Igen, én egész életemben mindig mindent kp-ért vettem. Ha valamit a boltban nem tudtm megfizetni, akkor kinyitottam az expresszt, és megvettem használtan. És voltak dolgok, amiket nagyon szerettem volna, de még használtan sem tudtam megvenni. Ezeket a mai napig nélkülözöm. Viszont nem vagyok kiszolgáltatott helyzetben se banknak, se uzsorásnak, és ez nekem nagyon megéri! Bizony, jókora agymosás kellene ahhoz, hogy önként dugjam a fejem a hurokba, és vigyorogva várjam, hogy megszorítsák. ;-) Egyelőre jó nekem így, filléres gondok nélkül, beosztom a fizetésemet, jut fűtésre, jó kajákra, szép ruhákra, gázolajra is, ki tudom fizetni a sportköri díjat, néha színházba, moziba megyek, és kurvára leszarom, ha te vagy bárki más lenéztek a hitelre vett fogyasztói javaitok közül, miközben esténként attól rettegtek, mi lesz, ha még 5 Ft-ot romlik a svájci frank árfolyama. :)
@Daihelyon: No, azért fogyasztói társadalom nélkül egész jól elvolt az emberi civilizáció kb. 5000 évig. Max kevesebb szemetet öntenének ki a gyárak. Legfeljebb nem napi 8 órát dolgoznánk, csak mondjuk 7-et vagy 6-ot. Na és? A tőzsdével kapcsolatban teljesen egyetértek. De ugyanez elmondható az árfolyamspekulációról is, meg még sok minden másról. Egy olyan dologi értékrendű társadalomban, mint a mienk, nyilvánvaló, hogy "minden gazdagság forrása a munka" (Marx), a mindenféle immateriális szolgáltatások, spekulációk, adók és segélyek csupán a megtermelt javak felosztásának eszközei. Márpedig a mai kapitalizmus legfőbb jellemzője, hogy sem a munkát, sem pedig a megtermelt javakat nem osztja fel igazságosan a tagjai között. Százszoros különbségek vannak ember és ember között! Persze a rendszer haszonélvezői váltig védik, hogy ez így van rendben, de kurva nagy társadalmi feszültségek lappangnak már a nyugodt felszín alatt, és ha egyszer kirobbannak, az csúnya lesz. A fogyasztói társadalomban azért nagyon is benne volt a bamba nép is. Még a földműves is, aki megvette a klímás Lamborghini traktort csilliós részletre, aztán picsog, hogy nem tudja kitermelni... hja, a zetor vagy MTZ nagyjavítása kijött volna három-négy havi részlet árából, és még évtizedekig használhatták volna... de ők fogyasztani akartak. Hát akkor nyögjék! Nincsenek itt áldozatok, mindenki benne volt. Még én is, aki meg abból hiénáztam, hogy a fogyasztók értelmetlen nagyzási hóbortjukban teljesen jó, vagy könnyen javítható iparcikkeket fillérekért kidobáltak. Pfú, de csúnya lett volna, ha újonan kell megvennem a frizsidert, mosógépet, televíziót, bútort, autómobilt... márpedig meg kellett volna, ha nem lettek volna pazarló fogyasztók.
@Ásómaci: Élni szeretnél? Dolgozz meg érte! Ha letettél valamit az asztalra, meglesz a jutalma, amivel azt csinálsz, amit akarsz. Ha pedig középszerűek a képességeid, akkor nyugodj bele, hogy annyiért itt és most csak "vegetáció" jár. "Ha nem tetszik, el lehet menni" - mondta egy klasszikus. Három éve már bőven látható volt, hogy bajok lesznek itt. Én már hat-hét éve látom. És őszintén szólva ennél sokkal látványosabb összeomlásra számítottam... (bár még jöhet olyan is.) És eszembe sincs felsegíteni senkit. Érdekes, amikor felvették a hiteleket, akkor senki sem akarta velem megosztani a szerencséjét, autóstoppoltam az út szélén, és nem vettek föl a rohadékok az aszfaltpattanásaikba, kölcsön akartam kérni a hitelkérót hogy egy csajt megdöntsek, és nem adták oda, vihettem a csónakházba... most persze, hogy szarban vannak, azt meg akarnák osztani velem... hát majd amit a paci himbál! Dögöjjenek bele a hiteleikbe az önző férgek, miért kellene hogy érdekeljen a sorsuk?

2010.07.17. 15:36:30

@Horizont: Igen, én egész életemben mindig mindent kp-ért vettem. Ha valamit a boltban nem tudtm megfizetni, akkor kinyitottam az expresszt, és megvettem használtan. És voltak dolgok, amiket nagyon szerettem volna, de még használtan sem tudtam megvenni. Ezeket a mai napig nélkülözöm. Viszont nem vagyok kiszolgáltatott helyzetben se banknak, se uzsorásnak, és ez nekem nagyon megéri! Bizony, jókora agymosás kellene ahhoz, hogy önként dugjam a fejem a hurokba, és vigyorogva várjam, hogy megszorítsák. ;-) Egyelőre jó nekem így, filléres gondok nélkül, beosztom a fizetésemet, jut fűtésre, jó kajákra, szép ruhákra, gázolajra is, ki tudom fizetni a sportköri díjat, néha színházba, moziba megyek, és kurvára leszarom, ha te vagy bárki más lenéztek a hitelre vett fogyasztói javaitok közül, miközben esténként attól rettegtek, mi lesz, ha még 5 Ft-ot romlik a svájci frank árfolyama. :)
@Daihelyon: No, azért fogyasztói társadalom nélkül egész jól elvolt az emberi civilizáció kb. 5000 évig. Max kevesebb szemetet öntenének ki a gyárak. Legfeljebb nem napi 8 órát dolgoznánk, csak mondjuk 7-et vagy 6-ot. Na és? A tőzsdével kapcsolatban teljesen egyetértek. De ugyanez elmondható az árfolyamspekulációról is, meg még sok minden másról. Egy olyan dologi értékrendű társadalomban, mint a mienk, nyilvánvaló, hogy "minden gazdagság forrása a munka" (Marx), a mindenféle immateriális szolgáltatások, spekulációk, adók és segélyek csupán a megtermelt javak felosztásának eszközei. Márpedig a mai kapitalizmus legfőbb jellemzője, hogy sem a munkát, sem pedig a megtermelt javakat nem osztja fel igazságosan a tagjai között. Százszoros különbségek vannak ember és ember között! Persze a rendszer haszonélvezői váltig védik, hogy ez így van rendben, de kurva nagy társadalmi feszültségek lappangnak már a nyugodt felszín alatt, és ha egyszer kirobbannak, az csúnya lesz. A fogyasztói társadalomban azért nagyon is benne volt a bamba nép is. Még a földműves is, aki megvette a klímás Lamborghini traktort csilliós részletre, aztán picsog, hogy nem tudja kitermelni... hja, a zetor vagy MTZ nagyjavítása kijött volna három-négy havi részlet árából, és még évtizedekig használhatták volna... de ők fogyasztani akartak. Hát akkor nyögjék! Nincsenek itt áldozatok, mindenki benne volt. Még én is, aki meg abból hiénáztam, hogy a fogyasztók értelmetlen nagyzási hóbortjukban teljesen jó, vagy könnyen javítható iparcikkeket fillérekért kidobáltak. Pfú, de csúnya lett volna, ha újonan kell megvennem a frizsidert, mosógépet, televíziót, bútort, autómobilt... márpedig meg kellett volna, ha nem lettek volna pazarló fogyasztók.
@Ásómaci: Élni szeretnél? Dolgozz meg érte! Ha letettél valamit az asztalra, meglesz a jutalma, amivel azt csinálsz, amit akarsz. Ha pedig középszerűek a képességeid, akkor nyugodj bele, hogy annyiért itt és most csak "vegetáció" jár. "Ha nem tetszik, el lehet menni" - mondta egy klasszikus. Három éve már bőven látható volt, hogy bajok lesznek itt. Én már hat-hét éve látom. És őszintén szólva ennél sokkal látványosabb összeomlásra számítottam... (bár még jöhet olyan is.) És eszembe sincs felsegíteni senkit. Érdekes, amikor felvették a hiteleket, akkor senki sem akarta velem megosztani a szerencséjét, autóstoppoltam az út szélén, és nem vettek föl a rohadékok az aszfaltpattanásaikba, kölcsön akartam kérni a hitelkérót hogy egy csajt megdöntsek, és nem adták oda, vihettem a csónakházba... most persze, hogy szarban vannak, azt meg akarnák osztani velem... hát majd amit a paci himbál! Dögöjjenek bele a hiteleikbe az önző férgek, miért kellene hogy érdekeljen a sorsuk?

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 15:41:12

@csernaja obca:
Mondja, maga mindent kétszermond kétszermond?
Mellesleg nem irigyellek! Szar lehet így, ennyire gyűlölködve élni! Mond! Akarsz beszélni róla? ;-D

2010.07.17. 16:59:35

@Ásómaci: Szó sincs gyűlölködésről. Mindössze annyit jegyeztem meg, hogy nem vagyok szolidáris olyan faszparasztokkal, akik fordított esetben minimális szolidaritást sem mutattak irántam. Mert ennálam, komám, amilyen az aggyonisten, olyan lösz a fogadjisten is. Kiröhögtek, kicsúfoltak a nagy luxusból, hogy "te még csak itt tartasz?!" Most kiélvezem az elégtételemet az utolsó cseppig, amikor úgy járnak, mint a mesebeli öreg halász kevély felesége az aranyhallal. Mu-ha-ha! Lakópark helyett mehettek a híd alá, kedves hitelesek, metálfényezéses-kengururácsos wagon-r helyett járhattok 25 éves rozsdás autóbusszal, kedves hitelesek, meg kell valljam, nagyon tetszik ez nekem, és a legnagyobb igazságtalanságnak tartanám, ha az aszaltszilvafejű törpe közpénzből kifizetné helyettetek a hátralékot. De szerencsére ennek kicsiny a veszélye, készítik már a nokiás dobozokat annak a fidesz közeli cégekben, úgy mint a régi szép időkben, amikor még nem vette meg Kaya Ibrahim az Ezüsthajót meg az országimázs kájeftét.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 17:52:54

@csernaja obca: Hát, elolvasva a kommentedet, ez nem csak gyűlölködés, hanem káröröm. (Tudom, hogy az a legszebb öröm, mert nincsen benne irigység :-P)
Természetesen mindannyian mások vagyunk. Én gimnazista korom óta a magam erejéből élek. Nem kérek semmit sem szülőtől (mivel nem is tudnának adni,) sem havertól. De ha kérnek tőlem, nagyon szívesen adok, amíg tehetem. És én igenis sajnálom azokat, akik önhibájukon kívül ilyen szar helyzetbe kerültek. Akik luxust akartak, azokat is, mert nem látták a saját korlátaikat. Sőt, bíztak a rendszerben! Talán ez volt a legnagyobb bűnük. És nem ismerték a mondást, hogy politikusban ne bízz, mert olyanok, mint a galambok. A földön még a tenyeredből esznek, de ha már felszálltak, szarnak rád!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.17. 18:06:59

@csernaja obca:

Koma, pl abból tudna több tízezres hitelt fizetni a saját kéglire, amiből addig az albérleti díjat fizette, ami miatt nem tudott félrerakni :) Csak aztán amikor a törlesztő másfélszeresére emelkedik hirtelen, a pénze meg 80%-át éri reálértéken, akkor megdől a dolog.
Ez pedig nem a hitelfelvevők felelőtlensége, hanem a hitelintézetek, felelőtlensége miatt szokott bekövetkezni. Eddig minden pénzügyi válság a világ vezető pénzintézeteinek a felelőtlen manipulációjából következett be, azokéból akik a leg nagyobb részesedéssel rendelkeznek a hitelezési bizniszből..

Én úgy gondolom Te elkeseredettebb vagy mint a devizahitelesek nagyobb része, mérpedig azért, mert végtelenül pesszimista vagy.
Szerintem ez az ami miatt Te nem veszel olyat amit egyben nem tudsz kifizetni, nem pedig az előrelátó felelős gondolkodásod.

abandi 2010.07.17. 18:11:37

@Conv:
Pajtás!
Azért azon gondolkodjál már egy csöppet elfele, hogy mi a faszért drágább még most is uaz a forinthitel!

Horizont 2010.07.17. 18:16:45

@csernaja obca:
A válaszom nem megy személyeskedés nélkül. Tiszta szívemből sajnállak, de te a sérelmeidből élő, boldogság nélküli ember vagy. A legrosszabb tulajdonságokkal. És még meg is magyarázod. Kárörvendő, gyűlölködő, rosszindulatú, együttérzés teljes hiánya, semmi boldogságérzet, semmi szeretet nincs benned. Elfogult vagy és általánosító. Lehet, hogy nincs hiteled mégsem vagy boldog ember csak egy csalódott. Azt mondod mindent kp-re vettél. Lakást is? Totál kiakasztasz, hogy nem vagy képes felfogni, hogy valaki lakásvásárlásra vesz fel hitelt. Anyósnál lakjon? És ha anyósnál csak 2 szoba van és a kisebb testvér otthon lakik? Albérlet ? És ha annyi a bérleti díj mint a törlesztőrészlet? Egy albérletből bármikor kirakhatnak? Hogyan vállaljon gyereket esetleg gyerekeket? Megannyi kérdés és probléma? De te csak egyet látsz , mert azt AKAROD látni! Aki hitelt vett fel az egy "faszparaszt" Kész! Nagyon szereted ezt a jelzőt mert egyszer engem is "lefaszparasztoztál", pedig azt se tudtad van-e hitelem:DDD
Ráadásul nem vonhatod ki azt sem ebből a hiteltfelvetteahülyefaszparaszt -ból, hogy az ország recseg, ropog minden eresztékében, hogy pengeélen táncolunk, mélységekben kalandozunk, néha jövünk csak fel levegőt venni.... Igen beismerem mindenki hülye rajtad kívül, mert mi életigenlők és életszeretők vagyunk és azt hittük menni fog, HA ADDIG NYÚJTÓZKODUNK AMEDDIG A TAKARÓNK ÉR!!!!!

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 18:25:37

@csernaja obca:
Mivel mondandódban annyi de annyi személyes kicsinyesség, irigység, világutálat van, ezért asszem tévedésből írtam neked.

Jobban szeretem az irigységben is a humort.

Neked az életben semmi nem sikerült, Még egy jó csajdöntögetés se:) Ezt a devizahitelesek számlájára írni nem csak röhejes, de annyira szánalmas...
Te valakiről beszélsz, egy konkrét személyről az életedben, akinek - veled ellentétben - minden sikerült, beleértve a csajdöntögetést is.
Én ostoba liba meg abban a tudatban írtam, hogy társadalmi jelenségekről vitázunk:(
Na, most én se mentem a szomszédba hülyeségért:)))) Nem nézem meg, kivel miről beszélek, csak pötyögök, mint a hülyegyerek:)

Legalább egy Trabantod van (amelyet érdemeid alapján szereztél be), hogy végre legyen egy hely, ahol és amiben kielégülhetsz testileg-lelkileg? :)

Na, ne vedd a szívedre, én voltam a hülye, nem láttam kivel állok szóba:(
Semmi gond. Elmúlik. Most múlik. Pontosan.

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 18:27:15

@Horizont: Bocsánat, Horizont:) Nem plagizáltalak:) Eccere írtuk, csak te egy tizedmásodperccel előbb küldted el:-D

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.17. 18:27:47

@csernaja obca:
a fogyasztói társadalom több mint 2000 éve kezdődött, nagyjából a pénz megjelenésével egy időben. A pénz elfogadottá válása mint csereértéké az egész világon, tette lehetővé a globális fejlődést.
Nem tudom milyen 5000 éves időszakról beszélsz amikor még nem volt a fogyasztói társadalom és az milyen jól működött :)
A fogyasztói társadalom az mely eltartotta és előbbre lendítette a fejlődést.
A verseny szellemű társadalom és egyéni életszemlélet az mely a fejlődés alapja. A mindig többet és jobbat, könnyebben gondolkodás mely a szellemi, gazdasági fejlődés alapja. Ezt ösztönzi a fogyasztói társadalom.

Nem a fogyasztói társadalom modellje a rosz, hanem a mód ahogyan ezt egyedi felemelkedésre felhasználják. Az igazi gond pedig az, hogy olyan szabályozások születtek az utóbbi 100 évben a liberalizmus (gazdasági és politikai liberalizmus egyaránt) jegyében, melyek lehetővé tették ezt az élősködő öncélú hatalomszerző és vagyonszerző viselkedést a pénzvilágnak.
Addig míg a nemzetállamok felemelkedésének eszköze volt a gazdaság, addig semmi gond nem volt, hiszen működött a szabályozása a fogyasztói társadalomnak, több közel azonos érdekeltségű (saját nemzetének előnyét néző), politikai, gazdasági, társadalmi erővel rendelkező résztvevő, erősebben szabályozta a dolgokat. A globalizáció, a nemzetállamok elsorvasztása, eltűnése, az internacionális életfelfogás és szemlélet tette lehetővé a pénzügyi világban a pénzügyi hatalom centralizálását.
Itt lett elbaszva a fogyasztói társadalom modellje, innentől már nem igazán a fogyasztói társadalom modelljéről, hanem az érdekalapú oligarchia modelljéről van szó, mely az alsóbb pénzügyi rétegeken a fejlődéshez szükséges fogyasztói társadalommodell felett ülve azt kihasználva egyedi érdekeknek, a nemzetállamok pedig eltűnnek a süllyesztőben érdekérvényesítő erejük csökkenésével.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.17. 18:35:33

@csernaja obca:

Ezt a témát rendesen lerágták már párszor, legutoljára talán tótán
és én is leírtam ott részletesen, amit le köllött...

w.blog.hu/2010/03/03/lehet_mas_a_parasztvakitas?fullcommentlist=1#comments

röviden, csak neked, csernaja...

az éremnek és a bankhitelnek is 2 oldala van

adni lehet,
kérni lehet
....éééés:
ekkor kapni lehet, ha adják..

te elfelejtetted/kihagytad az egyik felét.

Horizont 2010.07.17. 18:38:22

@Donna (Cara)mba:
Látod mennyire egyformán gondolkozunk egyes dolgokban? Ezt (is) szeretem itt:)
Mégse múlt ki belőlünk valami emberi ha felháborodunk (egy időben) azon ha valaki nem emberi!
Még ennyi idősen is belesétálok abba a csapdába, hogy rá lehet valakit "beszélni" arra, hogy tárja ki a szívét és legyen befogadó, rövid az élet elfecsérelni szeretetnélküliségben! :)

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 18:46:27

@Horizont: Szerintem nem halt még ki az emberekből az emberiesség. Bár vannak olyan emberek, akik csak saját magukért élnek. De szerintem az az élet sivár és örömtelen és üres.
Én még reménykedem. Örökös optimista vagyok!

prostatikus vogon jeltz (törölt) 2010.07.17. 18:47:09

@zero:
Remélem Stump ról lesz egy remek kis szösszeneted :-)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.17. 18:47:34

@Conv:

Nem véletlen, hogy a nemzetállamokat megpróbálják eltűntetni, csupán a jelképesség szintjén megtartva őket. Ha nincs nagy érdek egyesített csoport, mint a nemzet pl. melynek az ország lenne a hivatalos kerete, nincs ellenállás. Nem véletlen, hogy az ország ma nem a nemzet, erősítve van a nemzetiségi vita az országon belül (főleg pénzügyi, gazdasági eszközökkel), tolják az arcunkba a nemzetkép elleni dumákat : mi az hogy magyar? nincs olyan hogy magyar, itt mindenki valami keverék, különben is európa része vagyunk, ne magyarkodj már, náci vagy, kirekesztő, rasszista, mit hangoztatod a magyarságod. Gondoljátok, hogy azok akik a világ gazdaságának alakulását irányítgatják, nincsenek ezzel tisztában? Szerintetek nincsenek az unioban akár tisztában azzal, hogy a nemzetállamok megszűnése milyen gazdasági függőségbe sodorja az országokat, centralizálva a gazdasági irányítást? Gondoljátok nincsenek tisztában azzal, hogy a népesség gondolkodó része ettől a folyamattól fogy, mivel nem látja jövőjét a gyermeknevelésnek vagy eltűnt a szülői kedv a karriervágy mögött? Dehogynem. Tisztában vannak vele nagyon is, és ez pontosan megfelel az érdekeiknek. Minnél kevesebb a gondolkodó ember, annál több a nem gondolkodó, annál kisebb az ellenállásra képesség, annál könnyebb megvezetni a lakosságot.
Az egyetlen menekülési út a bezárás, a függőség megszüntetése, a saját, belső gazdaság erősítése (igen azé a gazdaságé, melyet az utőbbi 12-16 évben folyamatosan a semmivé tesznek, leépítenek, ellehetetlenítenek, külső érdekeltségek nyomására, mert nem hiszem el, hogy ennyire hülyék lennének ott fenn az ország élén), az import korlátozása és az export erősítése, a szellemi kapacitás fejlesztése és kihasználása (igen azé a szellemi kapacitásé, mely az oktatástól függ amit mindannyian tudunk, melyik politikai/gazdasági irányvonal vitt le a mélypontra).
Aki nem látja ennek a folyamatnak az összefüggéseit, az vagy ostoba, vagy csak tudatlan, aki nem hajlandó miután meglátta, ezt tudomásul venni, és ha képes rá, ha van hozzá ereje, lehetősége, helyzete, az az ország elárulója, a nemzet ellensége.
Aki azt hiszi, hogy a fidesz a mostani viselkedésével nem ugyanolyan mint az mszp, lmp, szdsz, nem az ország elárulója, a nemzet ellensége, az konkrétan egy marha.

a végére pedig visszakanyarodva a kiinduláshoz:
Aki a nemzeti fogyasztói társadalom ellen ágál, az bizony egy rohadt liberális, komcsi provokátor.... vagy pedig végtelenül ostoba.
A kettő nem zárja ki egymást.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.17. 18:53:19

@abandi:
megmondom.
mert a forinthitelben benne van számolva a kockázati rész, a devizahitelnél pedig a törlesztés során folyamatosan kerül beépítésre a kockázati rész. Így tud egyre magasabb lenni a hiteltörlesztés, vagy jó esetben akár egyre alacsonyabb is, míg a ft alapú hiteltípusban előre beépítve a kockázati rész, marad a törlesztőrészlet.

És persze van benne egy olyan rész is, hogy azt vegyék fel inkább, mert az megy kifelé az országból :) Az okát az előző kommentemben olvashatod.

Horizont 2010.07.17. 19:06:51

@Ásómaci:
Egy ilyen fiatalembernek ez kötelező is:)))
Ilyenekkel lehet megmelengetni a szívem - még ebben a rekkenő hőségben is :DDDDDD

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 19:15:06

@Horizont: Örülök, hogy örömet okozhattam. Ebben a rekkenő hőségben én kimentem a Körösre csobbanni egyet. Azt hiszem, ilyenkor ez a legjobb.

abandi 2010.07.17. 19:16:04

@Conv:
Helyes, válasz (máramennyiben a fajtatiszta közgáz logikát követjük! lsd.:csabalászló, stb...)
De: akkor, amikor az ellehetetlenített béringatlan piacot átváltotta a vegyed-vigyed effektus....
Ez nem a hiteles-fogyasztós parabola-antennás plazmatívís kategória.
ha előkotrod a fideszes n+1 millás államilag támogatott lakáshitel játékát, az sem olcsó mulatság, csak tulajdonba juttat...

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 19:39:01

@Ásómaci: :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 19:52:05

@Horizont: Igen, bennünk van valami hasonlóság:) Én egy paránykát talán élesebb, sarkosabb vagyok, de ilyennek is köll lennni valakinek:)
Ja, és én nem osztom a te jóravaló, elsőre mindenkinek megadott bizakodásodat, de remélem, soxor tudok nevetni a keserűségemen is:)

Nálam a humor az emberiesség egyik biztos, garantált fokmérője:) Ha valakinek van, az rossz ember nem (vagy csak ritkán) lehet:)
Hogy belőlem árad-e valamiféle derű, humor, azt nem tudhatom. De belőled az biztos:)

És az én fiam is pont ott áll, ahol a part szakad, mert nem tudjuk most segíteni, hiába spórolt szegénykém tanulás mellett össze ennyi-meg-ennyit (ha leírnám az összeget, sokan röhejesnek tartanák, pedig kemény munka van mögötte, amit a főfeladatán kívül vállal), és már régóta nem kér pénzt, hanem megteremti tanulás mellett. Most szeptemberben ünnepeljük "oskolai padba-kerülésének kerek 20-ik évfordulóját). Nem, nem járt ki egyetlen osztályt, évfolyamot sem 2x :-DDDDDDDDDDDDD
Csak vagy 2 milkát ha tudnánk adni, már a barátnőjével elindulhatnának az életbe, de nincs. Most nekünk nincs. Felemészti a vállalkozás.
Ez van.

De azért még szeretnék sokat-sokat nevetni, hinni, bízni.

No, azért a te bizonyos fokú jóindulatú naivitásod sem hiányzik belelőlem: egy dologban eddig még rendületlenül hittem: az emberi együttérzés, szolidaritás létezik, és ez az ami soha el nem múlhat. Nélküle nincs társadalom, csak horda, csorda, falka.

2010.07.17. 20:03:17

@Ásómaci: Ez mind szép, de a világot megváltani nem lehet. Majd lecke lesz nekik, és kész, nem halnak bele.
@Conv: Hát igen, sokan gondolkodtak úgy, hogy abból a pénzből, amiből az albit fizetik, fizethetik a törlesztőt is. De ebben az is benne volt, hogy ha nem tudják fizetni, akkor ugyanúgy repülnek, mint ahogy az albiból is repültek volna, ha nem tudták volna kifizetni. Megmondta a gyurcsány elvtárs: lehet kisebbe menni. Rájuk is vonatkozik. Majd akkor sírjanak, ha a 150e-ért vett izsáki tanyából kell kiköltözniük, mert már azt sem bírják fizetni, akkor majd én is sajnálom őket. Addig nem.
"Fogyasztói társadalom egy olyan társadalom, ahol az egyre növekvő számú árucikkek és szolgáltatások birtoklása és használata az elsődleges kulturális törekvés, ez az egyéni boldogsághoz, társadalmi státuszhoz és nemzeti sikerességhez vezető legbiztosabb út." (Paul Ekins: A sustainable consumer Society: A contracdition in Terms? 1994) Ez azért rohadtul nem 2000 éves dolog, kifejezetten az elmúlt 60-80 évhez köthető. A pénzhasználat nem egyenlő a fogyasztói társadalommal! A fogyasztói társadalom modellje pedig hörcsögöknek való, nem embereknek. Gusztustalan a reklám-agymosás, meg az egymás előtt limlomokkal hencegés, nekem ezek semmilyen formában sem értékek, de végülis mindenki azt csinál, amit akar. Ha ti fogyasztani akartok, fogyasszatok, de a picsogásotokra a (Tékozló Homáron kívűl) senki se kíváncsi.
@szorokin: Szóval tulajdonképpen szerinted a bank a hibás, amiért megadta neked a hitelt, amiért folyamodtál? Gratulálok az érett, felelős, felnőtt gondolkodásodhoz! Nekem erről az a véleményem, hogy lúgkövet is kapni a népboltban, mégis csak magadat okolhatod, ha megiszod!
@Horizont: Te meg egy igazi ostoba liba vagy, akinek az igényei a csillagos egekben járnak, de megszenvedni nem akar értük, ajándékba akarja kapni az élettől, mert az neked jár, láttad a tévében, hogy mindenkinek van önálló lakása, meg különben is mindenki új autókkal furikázik, akkor neked is az jár, mert te megérdemled, hogy jönnek ahhoz a gonosz nagyorrú bankárok, hogy ki akarják veled mindezt fizettetni? ;-) Felőlem akár a fejjel mehetsz a falnak is, de nehogy már megsértődj, ha kiröhöglek, miután a fal volt keményebb.
@Donna (Cara)mba: Te aztán pontosan tudod, elvtársnő, hogy nekem mi sikerült, és mi nem. És el is mondod országnak-világnak. Mondd csak, hogy csinálod? A kristálygömbödben láttad, vagy jóskártyából vetetted ki? Persze, nyilvánvalóan én vagyok a sikertelen, és akinek szól a kisbíró dobja a portája előtt, az az igazi sikerember, csak szegényt bántják a csúnya bankárok, gyűjteni kellene nekik, mi? És ezt legjobban abból lehet megállapítani, hogy nekem trabantom van, ő meg kengururácsos wagon-r-el jár. Igaz, az nem az övé, hanem a banké, és már a részleteket sem fizeti hónapok óta, de ettől még nyilvánvalóan sikeresebb, mint én, vagy legalábbis annak látszik, mi? Bírom az ilyen reprezentációs kényszertől áthatott fogyasztói értékítéleteket! Tudod mit mondok neked? A te fajtád az, aki az egész hitelválságot okozta. Ez a ti válságotok, kedves nemfizető hitelesek, magatoknak főztétek, egyétek is meg, remélem, hogy soha senki nem fog nektek egy kurva buznyákot sem adni. Lehet leszállni a magas lóról, visszaköltözni anyuhoz, visszavásárolni a régi trabantot a roncstelepről, és kussolni, mert itt miattatok szív mindenki, nem a bankárok miatt!

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 20:12:06

@csernaja obca: Teneked tényleg elmentek otthonról! Vagy a meleg okozza ezt a sértődöttséget és idegességet?

Horizont 2010.07.17. 20:14:38

@csernaja obca: Hát te meg egy akkora tulok vagy nem is ragozom. Te szerencsétlen miről beszélsz?? Én már réges régen a saját házamban lakom már az átkosban is. Te semmit se tudsz rólam, és pöfögsz itt! Az igényeimről meg pláne nem tudsz semmit. Például arra van igényem, hogy senki ne ostoba libázzon le, és ha most velem szemben állnál hát a földbe döngölnélek, képletesen persze. Egy jó, ez átsüt minden kommenteden, hogy én mennyivel boldogabb és elégedettebb ember vagyok mint te. Ez a lényeg.

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 20:33:24

@csernaja obca: Á, nem csak a válságot okoztam, mi az nekem?;-DDDDDD
Napi rutinom.
A legutóbbi holdfogyatkozást is én idéztem elő, mert az már mégse járja, hogy mindenkire egyformám süssön!
Akkor már inkább senkire se!!!!! :DDDDDDDD

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.17. 20:42:04

@csernaja obca:

Te hülye vagy koma, halvány lila fingod nincs miről beszélsz, ráadásul egy büdös szót nem értesz abból amit mondanak neked.
Te összekevered a fogyasztói társadalom gazdasági modelljét az utóbbi száz évben erőltetett dologgal.
"Itt lett elbaszva a fogyasztói társadalom modellje, innentől már nem igazán a fogyasztói társadalom modelljéről, hanem az érdekalapú oligarchia modelljéről van szó, mely az alsóbb pénzügyi rétegeken a fejlődéshez szükséges fogyasztói társadalommodell felett ülve azt kihasználja egyedi érdekeknek"
Az, hogy összekevered a két dolgot, ez alapozza meg azt a baromságot amit összehordasz.
Te egyszerűen egy buta, keserű, pesszimista, rosszindulatú, irigy marha vagy, de ez nem baj, kell, hogy legyen kontrasztja annak amit Embernek nevezünk.

2010.07.17. 20:52:30

Hülye hitelesek! Pont ugyanúgy ajvékoltok, mint a cigányok! "Jajj-jajj, bácsák a szegín cigánt" = "a gonosz bankárok miatt nem tudok törleszteni" A dáriusz kincsét is elköltenétek, de megdolgozni érte az büdös, se előtte, se utána - pont mint a cigányok! "Ná mi ván, há nem dógoznak a gádzsók, mír nincs itt míg a segíly?" = "valaki fizesse ki helyettem a hitelemet, hogy megtarthassam a lakást, amiben élek" Na persze, az szép lenne, beköltözni a luxuslakásokba, aztán fizesse ki más, nehogy szegény tüncibünciknek ki kelljen költözniük - hát amit a paci himbál! Menjetek vissza oda, ahonnan jöttetek - vagy fizessétek becsülettel a törlesztőt! Adós, fizess! Ez az ősi törvény. A régi Athénban aki nem fizetett, elhajtották rabszolgának. Itt is ezt kéne, akkor nem lenne ez az örököss vernyákolás.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.17. 20:57:06

@csernaja obca:
:)))))))
Barátom, szerintem nekem nincs több hitelem mint neked, a különbség köztünk annyi, hogy Én elégedett vagyok az életemmel, és nincsenek olyan gondjaim, hogy az igényeimet olyan kompromisszumok határozzák meg, mint az, hogy mennyi van a pénztárcámban.
Talán emiatt is tudom az életet annak valóságában szemlélni, nem pedig az irigy, rosszindulatú, pesszimista keserűségen keresztül.

abandi 2010.07.17. 20:59:24

@csernaja obca:
Jaj, istenem!
Megvan az első melegáldozat!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.17. 21:00:39

@csernaja obca:
"Na persze, az szép lenne, beköltözni a luxuslakásokba, aztán fizesse ki más, nehogy szegény tüncibünciknek ki kelljen költözniük"

szerinted hány bedőlt devizahiteles él luxuslakásban? :))))))))
A bedőlt devizahitelek 90%-a 4 millió forint alatti hitel, ami azt jelenti, ha jelzáloghitelről van szó, hogy olyan 8-10 milliós lakás a fedezet maximum.
Ez szerinted luxuslakás? :)
Sajnállak, ha neked egy 8 millás, városi panellakás pl luxusélet :)

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 21:03:49

@abandi: Nem köllene riasztani a mentőket? A túlzott meleg következtében fennáll a szervezet kiszáradásának veszélye, amely ha nagyon komoly mértékű, hallucinációs állapothoz is vezethet!

abandi 2010.07.17. 21:04:34

@Conv:
Nem kell kárhoztatni!
Nem az önhibájából került a bankok hálójába (feltehetően).
Van még pármilliónyi "balfasz" -köztük én is-, aki kivár...

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 21:07:58

@abandi: Nem Gyurcsány volt az első melegáldozat? Még jegyet is lefelejtett venni a kisföldalattin :-P

abandi 2010.07.17. 21:13:40

@Ásómaci:
hehehe...
Ne komolytalankodjon!

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 21:13:50

@abandi: Itt, ezen az oldalon egy szegény van, de ő aztán nagyon. Egyet találhatsz:DDDDDD
Igen, az az orosz vagy milyen nevű:)

abandi 2010.07.17. 21:15:46

@Donna (Cara)mba:
De!
Mert ez az a szláv nevű csak a vodkát issza....
Mindent vissza!!!

abandi 2010.07.17. 21:19:24

@Donna (Cara)mba:
Sajnos közgáztanilag Ó sem szegény, mert van még vmi tulajdona....
Egyszerűen nevezzük : elégedetlen tömegmagnak!

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 21:23:43

@abandi: Egyetértek, mert én sem gondoltam konkrétan a szegénységét.
Csak úgy, hogy: szegény, szegény feje:(

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.17. 21:25:00

@csernaja obca:

A :
"
az éremnek és a bankhitelnek is 2 oldala van
@abandi:
adni lehet,
kérni lehet
....éééés:
ekkor kapni lehet, ha adják..

te elfelejtetted/kihagytad az egyik felét.
"

B:
"
@szorokin: Szóval tulajdonképpen szerinted a bank a hibás, amiért megadta neked a hitelt, amiért folyamodtál? Gratulálok az érett, felelős, felnőtt gondolkodásodhoz! Nekem erről az a véleményem, hogy lúgkövet is kapni a népboltban, mégis csak magadat okolhatod, ha megiszod!
"

NEM ÉRTEEEEEEEEEEEEEEEEMMMMMMMMM

elmondanád, kedves csernaja;
megosztanád, most az egyszer zseniális gondolatmenetedet !
mi a titkod ??

hogy következtettél A->B -be ??

hogy az úristenbe sikerült ez neked ??
netááán
kvantumlogika v kohomológiai csoportok segítségével ?
esetleg Gödel nemteljességi tételeit használtad ?

komolyan mondom többre tartalak jelenleg Merlinnél v Mab királynénál
ugye ők a legnagyobb varázslók az Arthur mondakörben.....

avass be, kérlek s olts világot setét értetlen fejembe !!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.17. 21:25:56

ez csak véletlenül került bele..
@abandi: ...

abandi 2010.07.17. 21:26:08

@Donna (Cara)mba:
Meg szegény minK....!
Lehet itt bűvészkedni a kula darabokkal a pöcegödörben....
Csak minek?!

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 21:26:23

@abandi: Ez teccik:
"csak a vodkát issza/mindent vissza!
De félek, ettől gutaütést kap. Főleg a mindent visszától:))))))

Az ilyen azt nem bírja, torkán akad a vodka:)

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 21:26:58

@Donna (Cara)mba: Sajnáltam egy kicsit, de utána rájöttem, hogy értelmetlen. Őneki így jó, ezt élvezi. Ennél "különb" a többi "faszparasztnál". Felettük áll. És az alja nép pedig dögöljön meg! "Miért nem gondolkodott előre?"
Csak avval, hogy állandóan előre gondolkodunk, a mát szalasszuk el.
Nem kell őt sajnálni, nem szegény. Neki így jó, neki van igaza, a többiek meg buta libák és szánalmas gyenge, hülye emberek!

abandi 2010.07.17. 21:28:16

@szorokin:
Szorokin, maga a Putyin mellól suttyomban mobilozik, vagy mi a fasz van?

Donna (Cara)mba 2010.07.17. 21:31:09

Innét is elköszönök az Uraktól, megártott a hőség, téríteni akartam:)))))))))))
Téríteni egy Csernaja Obcát! (mit is jelent ez? Valami vörös mondás lehet;-)

Szegény, szegény én:((((((

Kánikulai forgolódást ágyikóban mindenkinek (ki, hogyan képzeli;-D

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 21:36:05

@abandi: ÖÖÖ. Ez most hogy jön ide? (Lehet, hogy tudatlan vagyok a zsidó vallásban/gondolkodásban)

abandi 2010.07.17. 21:37:55

@Ásómaci:
Ön roppant szerény....

abandi 2010.07.17. 21:41:59

@Donna (Cara)mba:
Áh, ne reménykedjen a szunyában!
Viszont:
Ha eszébe jut valami, azt gyorsan, RÖVIDEN pötyögje ide!
Szavait is mindenki issza...

abandi 2010.07.17. 21:47:40

@abandi:
Egyébként a jelzálogos ingatlanhitel kérdését érdemes a fidesz kormány múltbanirendelkezéseivel kezdeni...(Meg a kisember lehetőségeit is....)

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 21:51:55

Nem szeretnék olyan ember képében tetszelegni, aki nem én vagyok, így csak ilyen lehetek :-)

abandi 2010.07.17. 21:54:40

@Ásómaci:
Ez annyira szép és tisztességes,!
Minha egy beépített ember mondta volna....

abandi 2010.07.17. 22:04:20

Eh, csak "általánosítottam, viccöltem!
Egyébként érdekelne a lakossági eladósodási folyamat általad felvázolt története!

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 22:19:13

juj. Beírtam egy fél oldalt, és elszállt

abandi 2010.07.17. 22:22:16

@Ásómaci:
Pedig kíváncsi vagyok a véleményére....
(legközelebb, _ha hosszú_ akkor írja előbb szövegszerkesztőbe.)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.17. 22:32:52

@abandi:

jajajaaa a KGB headquater-ben nyomulok :DDD
jaa mos máá fszb.
de a sinbet is beszervezett 2 éve ... nehéz ennyi népet szolgálni..

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 22:35:00

Megpróbálom röviden. Szóval az egész Magyarországra kivetítve a rendszerváltásnál lett elszúrva. Azzal, hogy Nyugati álmaink voltak Keleti talajon. Senki nem tudta, hogy hogy kellene ezt a helyzetet kezelni. A privatizáció volt a legnagyobb bűn az utóbbi 20 évben szerintem. Nem azért, mert pénzt termelt, hanem azért, mert fejetlenül hajtották végre. És ez nem járt mással, csak káosszal, üzemek, gyárak bezárásával. Piac elvesztésével. Valamint azóta nincs egy 15-30 éves terv arról, hogy mit is akarnak a politikusaink csinálni Magyarországgal. Ötletek vannak, maximum 4 évre tervezhet valaki valamit, de hosszabb távon semmi.
Szóval Nyugati álmok keleti talajon. Ház, kocsi, SzínesTV, reklámok, mindent megkaphattunk. De olyanról fogalmunk sem volt, hogy milyen az, ha elveszik a munkánk. Vagy hogy a bank nem azért ad, hogy nekünk jó legyen, hanem azért, hogy azt a pénzt kamatostul (jó nagy kamattal) visszakapja. És még valami. A KGST-ből kiléptünk a világgazdaságba. Innentől már nem azt adom el, amit termelek, hanem azt kell termeljem, amit eladhatok! Ez a gondolkodás-váltás a mai napig nem történt meg Magyarországon.
Bankok! A bankokra szükség van. Ha beteg vagy, orvoshoz mész. Ha pedig pénzre van szükséged, Bankba. De az nem jó orvos, aki azt mondja, hogy bár tudom, hogy tüdőrákod lehet, azért cigizzél még napi két dobozzal többet! Pedig a bankok ezt csinálták. Nem baj, hogy nem bírod, vegyél még fel hitelt! És az ember annak hisz, aki szépeket mond neki! Hiúság.
A harmadik dolog a Válság volt. Arról halhattunk, hogy Amerikából indult el azért mert a Bankok, az előbb elmondott gondolkodás miatt olyan hiteleket adtak ki, amiket nem bírtak fizetni az adósok, ezért becsődöltek a bankok. És mivel globális gazdaságban élünk, ide is kihatott. Sajnos, az előző vezetés állami pénzből konszolidálta azokat a bankokat is, amelyeknek az anyabankjuk külföldön van. Ezt a pénzt mindenféle kötelességvállalás nélkül kapták meg a bankok a Gyurcsány kormánytól. Mindamellett, mivel nincs egységes árfolyampolitika Magyarországon, úgy változtathatták az árfolyamokat a bankban, ahogy csak akarták. És az állam pedig fél. Fél a bankok hatalmától. Nézd meg most, mihelyst Orbán bejelentette, hogy külön bankadót fog kivetni, egyből rohantak az IMF-hez, azok meg majd megbüntetik az Orbánt, mert bántotta a gyerekeiket. Csak sajnos sok ezer hiteles szívja ezt meg. Én nem szidom Őket, mint Csernaja Obca! Mivel élni akartak. Én is majdnem belevágtam, csak az asszony lebeszélt. Teljesen érthetően. Ez nem azt jelenti, hogy nem élek, csak azt, hogy az igényeimen csökkentettem.
Szóval röviden ennyi. Ha van valami kérdésed, szívesen válaszolok.

abandi 2010.07.17. 22:53:38

@Ásómaci:
Minden sorodban ott van a véleményem egy csöppje, de szerintem:
-privatizáció: fölszámolva a magyar ipar-mezőgazdaság! Ebből adódóan a megmaradó munkaerő rabszolga státuszba karült.
A bankokrul:
Szecheny korában érdemes lehetett arról morfondírozni, hogy a kölcsön-hitel-haszon milyen alapon termel nekem hasznot....
A válság:
Állítólag az amcsik a jólmenő átlagpolgárt rávették, hogy az ingatlanára felvett jelzálogkölcsönből nyerészkedjen a tőzsdén...
Fél mindenki.
Csak nehogy polgári engedetlenségig fajuljon az a nagy félelem!

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.17. 23:04:23

@abandi: Mindemellett nem csak a bankoktól fél mindenki. Vannak, akiktől a bankok is félnek! A hitelminősítő intézetek! Egy-egy bankot, sőt egy-egy országot egy kijelenésükkel meg tudnak semmisíteni. Mivel a valuta már nem aranyalapon van, hanem államkötvények formájában. Amikről a hitelminősítő intézetek döntenek, hogy elég jó-e, vagy sem. És így már nem csak cégekkel lehet játszani, hanem nemzetekkel, államokkal. "Ha nem viselkedsz úgy, ahogy mi akarjuk, könnyen éhenhalsz" mondhatják.
Természetesen általában kis szellemi hozzáadással előállítható dolgokat készíttetnek nálunk. Megszüntettek szinte minden tradicionális vállalatot. A liberalizmus zászlaja alatt igyekeztek az egyént előtérbe tolni, mert az egyén sérülékenyebb. Nézd meg a TSZ-ek szétverését. Mindenki kapott 1-2 holdat, (kivéve a TSZ elnököt és csapatát) amiből persze nem lehet megélni. Nézd meg Torgyánt és a kisgazdákat. Mindenkinek földet osztottak volna. És az egyszeri paraszt meg elhitte, hogy ebből neki haszna származik.
Egyetértek a hozzászólásoddal, csak oly sok gondolat van a fejemben, oly sok mindenről lehetne beszélni.

abandi 2010.07.17. 23:18:43

@Ásómaci: Az én rasszizmom, ehhez képest langy szellő!
A történelem tényleg egy permanens spirál a kútba!
A Zorbánkormány nagy bajba is kerülhet, ha a hírhedt Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot félretájékoztatási maszlagnag szánta!
A Jobbikot temeti a libsibibsi véleményformáló izé, miközben a kazánházban kezd elszabadulni a pokol....
Na, ennyit a zsidózásról!

2010.07.18. 09:40:23

@Ásómaci: tán a mát elszalasztom, de a holnapot nem játszom el. :) Bizony, filozófiai síkra megy lassan a vita: az-e a helyesebb, ha a cigány vonójára tűzöm az egész vagyonom, és holnaptól koplalok, avagy az-e a helyesebb, ha szerény, de folyamatosan azonos színvonalú életvitelt folytatok? Hát kinek ez, kinek az. A dolog ott megy át pofátlanságba, amikor a dzsentrik elkezdenek ajvékolni, hogy vessenek ki erre, arra meg amarra plusz adókat, és azt adják nekik, hogy folytatódhasson a dáridó. Én ettől hányok, nem attól, hogy hitelt vesz fel valaki. Felvette, élvezze! Nem tudja fizetni? Akkor bukja be szépen csendben, és vágjon hozzá jó képet! Nemrég még ők is fapofával léptek át az aluljáróban a hajléktalanokon, és őket sem érdekelte a másik sorsa, akkor nem értem, miből gondolják, hogy pont az ő kilakoltatásuk bárkit is érdekel majd rajtuk kívűl? Durván 15-20 éve lehet tudni, hogy ebben az új, kapitalista Magyarországban mindenki csak magára számíthat. És az összes többi meg arra törekszik, hogy tőle ilyen vagy olyan eszközökkel elvegye, amije van, de lehetőleg úgy ám, hogy semmit se kelljen cserébe adnia. Tízmillió sovány tehén egymást feji.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.18. 12:15:40

@csernaja obca: Nem azt mondom, hogy Carpe Diem! Természetesen a holnappal is kell foglalkozni. De nem úgy, hogy elrohanok a ma mellett. A te szempontodból neked van igazad, mert te éled azt az életet, ami miatt úgy érzed, hogy a devizahitelesek rohadjanak meg, ha már egyszer belevágtak hitelbe, lakásba, stb... Én úgy gondolom, hogy van társadalmi szolidalitás, és azoknak, akik önhibájukon kívül estek ebbe a verembe, azokat segíteni kell kikecmeregni onnan. Végül is egy nemzet vagyunk. Ne akarjunk már mindenáron egymás torkának esni, ha már a politikusaink ezt akarják. Az oszd meg és uralkodj elve nálunk gyönyörűen működik. Közalkalmazott, kontra vállalkozó; devizahiteles kontra hitel nélküli ember; tanár, diák és még lehet sorolni. Odafönt meg jót röhögnek, mert mindenki a maga kis pecsenyéjét akarja sütögetni, elnyomni a másikat, közben pedig a vezetőink a kialakított zavarosban remekül tudnak halászni! (Megyek vissza, mert leég a rántott tök :-D)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.18. 12:30:30

@Ásómaci:

Én ma belefutottam egy obca féle rohadék devizahitelesbe.
Saját bevallása szerint is milliméterre kiszámolva vettek fel devizahitelt, a lakás és a kocsi, plusz a szülei lakása volt a fedezet, havi 120 ezerrel indítottak. Mindketten dolgoznak most is, de már havi 190 + ezret fizetnek, és nem bírják, mert már minden megtakarításukat elvitte a bank, és úgy néz ki már a család sem tud nekik segíteni, ők is mindenüket odaadták amikor hitelt vettek fel, kiegészítésként.
Nem sírnak, örülnek, hogy kaptak hitelt, és nem bánták meg, hogy felvették, még így sem, hogy a kocsit már el kellett adni a bank nagylelkű beleegyezésével, és a szülők és az Ő házuk is árverésen van.
Persze örülnének, ha a bankok felelőtlen tőzsdemachinációi miatti veszteségeit nem a törlesztő emelésével próbálnák, behajtani, vagy ha az állam nem feltétel nélkül tolná a vissza nem térülő bankkonszolidációba a pénzt, hanem mondjuk a hitelesek támogatásával tolná be a pénzt, amit később szépen apránként, visszafizetnének az államnak.
Boldogok, egy 7 hónapos amerikai útról jött a nő haza és ki van fizetve a következő 3 hónapos amerikai út is, most a nő megy.

Azonban a gyerekük életben maradt és úgy néz ki az amerikai orvosok szerint közel teljes életet tud majd élni a mellkasprotézissel, amit a bordái és a lapockája, kulccsontja helyére beültettek, miután valami vírusos balhé miatt elszivacsosodtak a csontjai a kissrácnak 4 évesen.

Én eljátszottam az együttérzést, de belül tudom, hogy obcának igaza van, ezek csak rohadék, aljas devizahiteles luxusélő amerikában nyaralgató cigánytempósok, akik miért nem adig nyújtózkodnak míg a takarójuk ér.

2010.07.18. 13:08:16

@Ásómaci: Csakhogy én nem gondolom, hogy önhibáján kívűl estek volna a hitelesek a verembe. Volt önhibájuk. Először is a nagyravágyás, másodszor is a naivitás, amikor azt hitték, hogy az elkövetkező 20-30 évben sose lesznek munkanélküliek, nem romlik a svájci frank, és a munkabérük a kamatokkal azonos mértékben fog emelkedni, harmadszor meg a felelőtlenség, amikor egyenlőtlen feltételekkel kötöttek hitelszerződést. Ez mindjárt három önhiba. A következmények előre láthatóak voltak. De nem törődtek vele, mert "ha albiban laknánk, az is ugyanennyibe kerülne" meg "ha nem bírom törleszteni a kocsit, legfeljebb visszaveszi a bank" - ilyeneket mondtak, amikor felvették a devizahiteleket. Sokan még a tőketörlesztést meg sem kezdték, csak a kamatokat fizették mostanáig, de már a sajátjuknak érzik azt, amit a bank pénzéből vettek, én meg váltig nem értem, hogy ezt hogy gondolják?

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.18. 13:08:31

@Conv: Nekem a nővéremék futottak bele hasonló dologba. Jött a baba, mind a ketten jól kerestek. Az élettársa szobafestő. Felvettek hitelt. Vettek egy kocsit, hogy a srác el tudjon menni dolgozni, és vettek egy házat. simán tudták fizetni a részletet, és még félre is raktak. Aztán jött a csőd. Mivel csőd volt, nem volt a srácnak munkája. Volt, hogy hónapokig. Volt, olyan, hogy megcsinált egy nagy házat, utána a tulaj szólt, hogy nincs pénze, mert a csőd elvitte az övét is. Nem tud fizetni. Több százezer Ft anyag állt benne, + a munkadíj. A család összefogott, próbált segíteni, amíg tudott. Én is igen sok pénzt adtam, de egy idő után már senki nem tudott adni. A kocsit elvitte a bank, mert nem tudták fizetni. A srác befizetett egy Francia munka buszköltségébe, hogy kiviszik, és ott majd tud dolgozni. Busz nem jött, több, mint 50 embert B@sztak át. Most Németben dolgozik. Két hónapja. Több, mint 1 év után végre kapott munkát. Röviden ennyi. Ha Csernajának az kell, hogy utálja a devizahiteleseket, lelke rajta. Csak azt nem fogja fel, hogy ezeknek az embereknek nagy része nem azért vett fel hitelt, mert luxus körülmények között akartak élni. Persze, utólag okos az ember.
Vagy másik példa. Sokan ahoz vettek fel jelzáloghitelt, hogy a vállalkozásukat, amiből éltek, és az állam kisajtolta az összes pénzüket, tudják tovább vinni. Ezután jött a Crach, és ők mehettek a híd alá lakni.
Tudod, az egyik legszemetebb dolog volt Gyurcsányéktól az, hogy amikor az IMF hitelt felvették, akkor nem azt csinálták, amit te mondasz, hogy a hiteleseket megsegítve, átvállalták volna a megnövekedett részletet, hanem minden ellenszolgáltatás kérése nélkül iszonyú pénzt, azt hiszem 600 milliárd Ft-ot (Nem tudok most linket küldeni) átnyomtak a bankoknak. Akkor az OTP azt mondta, hogy neki nem kell. Ő később kapott állami kompenzációt. A többi bank, mivel nem Magyarországon van az anyabank, szépen kivitte a pénzt az országból, majd emelte a részleteket, a válságra hivatkozva. És ez a rohadék még most is ott ül a Parlamentben, és röhög a markába. ÉS ezt a hitelt pedig nekünk kell visszafizetni az IMF-nek. Most nézd meg. Amint Zorbán bejelentette a bankadót, egyből rohantak sírni az IMF-hez. Az meg nem fogadja el a könnyített verziót sem. Jövőre nem szabad nekik bankadót fizetni, mert szegény bankok... No,most jól felhúztam magam.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.18. 13:11:47

@csernaja obca: Ez tipikusan az a gondolkodásmód, hogy nem kelek fel, mert ha felkelek, el kell menjek biztos valahová, akkor ki kell menjek az utcára, és ott majd biztos elüt egy kamion. Utólag könnyű okosnak lenni.

2010.07.18. 13:24:44

@Conv: Na hát ez az, pont erről beszélek, nem csak saját magukat, hanem még a szüleiket is koldusbotra juttatták féktelen nagyravágyásukban! Lakás, kocsi, minden kellett, és gondolom, nem egy hatmilliós panelgarzonra fizetnek havi 190 törlesztőt sem. Nekem ne mondja senki, hogy ők önhibájukon kívűl kerültek bajba... felelőtlenek voltak és megszívták, ennyi.

2010.07.18. 13:30:03

@Ásómaci: Ja, csak éppen én nem utólag vagyok okos, hanem előre is okos voltam, és éppen ezért nem vagyok most szarban. ;-) Aki meg nem volt okos, az most megtanulta a saját kárán, hogy mielőtt átmegy az utcán, körülnézzen, nem jön-e egy kamion.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.18. 13:36:51

@csernaja obca: Bazd meg te az anyádat te nagyon hülye seggfej! Nem tudsz olvasni te marha, képtelen vagy értelmezni bármit ami eléd kerül mi?

Rohadt mázlid van, hogy nem vagy kézközelben, mert most leszakítanám a fejed, feldugnám a seggedbe és beleszarnék a nyakadba.

Elnézést mindenkitől de az ilyen szintű végtelen hülyeség ami árad ebből a szerencsétlen nyomorultból, kihozza belőlem az állatot.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.18. 13:38:46

@Ásómaci: @Conv:

elismerésem a kitartásotokért... :))

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.18. 13:44:08

@Conv:

néha ki kell ereszteni a felgyült gőzt....

2010.07.18. 13:47:15

@Ásómaci: Na ja, három éve még nekem is kétszer ennyi volt a bruttóm, mint most... kevesebb lett a pénz, összébb húztam magam, és megy tovább a verkli. És ezt azért tudtam megcsinálni, mert nem költöttem el azt a pénzt is, amit még meg sem kerestem.

@Conv: Sajnálom, tőlem ez a dzsentritempó távol áll. Ilyen hitel, olyan hitel, persze, szülőkkel lakni ciki, trabanttal járni ciki, képcsöves tévén nézni a mónikát ciki, elkölteni azt a pénzt, amit még meg sem kerestünk, az nem ciki. És utána meg amikor kiderül, hogy képtelenek vagyunk megkeresni, akkor meg rinyálni, hogy a rokonok, vagy éppen az össztársadalom fizesse ki helyettünk, az sem ciki. Pfúj, de gusztustalan! Az összes rohadt hiteles megérdemli a sorsát!

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.18. 13:55:03

@csernaja obca: Sajnállak téged. Nem tudod, de nem is akarsz más szemszögből nézni erre a problémára! Téged nem érdekel a szintézis, csak és kizárólag az antitézis! Bár elég sok oldalról próbáltuk neked megvilágítani ezt a dolgot, hogy nem fekete és fehér minden, de te csak a saját magad által felállított, számodra igazságnak tűnő önigazolásodat ismételgeted. Sok értelme nincs folytatni ezt a parttalan vitát.
További szép, és nyugodtabb hétvégét kívánok neked!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.18. 13:55:35

@csernaja obca:
:))))))))))) félelmetes mennyire buta vagy és mennyire nem érted azt amit elolvasol?
Hol olvastál te olyat, hogy azért vettek fel hitelt, és azért adtak a szülők, a család pénzt a párnak, mert autót, szuper lakást akartak féktelen nagyravágyásukban? :)))))))))))

Koma Te olyan ostoba vagy, hogy az már szánni való. A nyomorúságos életedre az önigazolás keresésed pedig rendkívül szórakoztató :)

2010.07.18. 14:20:31

@Ásómaci: Igazad van. Nem akarok más szemszögből nézni erre a problémára. És tudod miért nem? Mert nekem is megvannak a magam problémái, amelyek a drágalátós hiteleseket semennyire sem érdeklik. Nem tudják törleszteni az autójukat és jól jönne havi 20e Ft állami kompenzáció? Az enyimbe meg ki kellene cserélni az egyik lengéscsillapítót, 14e Ft az új... Nem tudják törleszteni a lakásukat, jól jönne 60e Ft állami kompenzáció? Az enyimet meg ki kellene festeni, nekem is jól jönne. Ha megcsináltatom hitelből, nem fizetem, és utána ajvékolok, amikor a bank ki akar paterolni, akkor én leszek a szegény, aki önhibáján kívűl bajba jutott, ha meg nem csináltatom meg, akkor meg fizessem ki a hitelesek helyett az árfolyamkockázatot? Hogy is van ez? Én nem értem, mi ebben a logika...
@Conv: Hát picim, mégsem én leszek hajléktalan nemsokára, hanem a te haverjaid meg a szüleik. Majd ha odajönnek a nyomoruságos autómhoz a piros lámpánál, veszek tőlük Fedél Nélkült, és este a nyomorúságos kis lakásomból a nyomorúságos kis jó meleg cserépkályhám mellett elolvasom, és egy jót röhögök az ostobákon, akik bedugták a fejüket a hurokba, és vigyorogva várták, hogy a bank megszorítsa. :-)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.18. 14:23:58

@csernaja obca:

Én csak azt kívánom neked, hogy a Te gyereked is legyen abban a helyzetben amikor pénz kell a gyógyításához... és ne kapj senkitől.
Én pedig majd akkor röhögök rajtad.

Én azért bízom benne, hogy a csemeté(i)d, legalább ilyen jó empátiás készséggel rendelkeznek mint Te és végigröhögik amikor segítségre lenne szükséged :) Ahogyan én is :)

2010.07.18. 15:05:10

@Conv: Ezt nem kell kívánnod, ez már most is így van. De ezt azért ne kavarjuk össze a hitelesek kérdésével. Nekik a gyemekbetegség jött közbe, másiknak a munkanélküliség, harmadiknak egy válás, a negyediknek az árfolyamkockázat, tök mindegy, a lényeg az, hogy 30 év futamidő alatt valamilyen rendkívüli kiadás már csak a nagy számok törvénye miatt is bizonyosan bekövetkezik, aki erre nem számított, és az utolsó fillérig kicentizte a törlesztőjét, az magának kereste a bajt.

Amúgy meg lehet ajvékolni, mert várhatóan hétfőn zuhanórepülésbe megy a forint:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/17/megszakadtak_a_targyalasok_az_imf-fel_es_az_eu-val/

Horizont 2010.07.18. 15:08:30

Látom hőség ide, vihar oda, villámlás amoda a mi obcánk rendületlenül halad és marad a "dögöljön meg az összes rohadt hiteles" címkénél. Kitartó és konok. És ha a mi obcánkon múlna bizony úgy élnénk mint Észak - Koreában. És akkor jó érzés töltené el, mert mindenki egyforma szegényen élne.
Az is lehet a mi obcánknak kommunizmus kéne. Az igazi. (olyan persze nincs) Osztályok nélküli társadalmi, gazdasági rendszer, amelyben mindenki képességei szerint dolgozik és a termelt javakból szükségletei szerint részesedik. Hitel nélkül:DDDD
Most mondhatnám neki, hogy az én 27 éves lányomra is értette, hogy "rohadt hiteles" mert a barátjával 7 év együtt járás után vettek egy totál lepukkadt panelt és felújították, a hitelt 28 ezer kezdték ma már 58 ezer, de így is olyan boldogok, mert van egy kis meleg barátságos otthonuk, anyós és szülőmentesen:))) Nem várják, hogy az állam kifizesse helyettük, de egy csomó minden mást elvárnának az államtól. És honfitársaiktól is elvárnák (csenaja obcától is), hogy legalább szolidárisak legyenek velük és együttérzésükről biztosítsák őket és a hozzájuk hasonlókat. Ettől ugyan a törlesztőrészletük nem lesz kevesebb de sokat jelentene. De mit értene meg ebből a mi obcánk, így nem mondok neki semmit, gyűlölködjön, utálkozzon tovább. Mindenért fizetni kell, a hitelért is meg az ilyen emberi hozzáállásért is....

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.18. 15:16:50

@csernaja obca:

"Igazad van. Nem akarok más szemszögből nézni erre a problémára. "

szóval idejöttél....mit is csinálni ???

vitázni nem akarsz, annak épp a más szemszögös cucc a sarkcsillaga.
/
ld pl én, feltettem neked egy eccerű kérdést:
h h jutottál el A-ból B-be
..
itt érvelni kellene, következtetni, ami úgy látszik negyon nincs az ínyedre
/

maradhat, meggyőzhetetlenség, és a szemellenző

kérdésem következő:

miért jöttél ide ??
mi értelme ??

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.18. 15:31:47

@csernaja obca: Tudod, visszajöttem egy kicsit. Nem vitázni, annak nincs értelme veled. Viszont eszembe jutott egy szám rólad:
www.youtube.com/watch?v=V-AgV6ciitk&feature=related

További szép napot

Horizont 2010.07.18. 15:43:56

@Ásómaci: Nahát én ezt a dalát nem is ismertem, köszönöm neked!! Nagyon igaz, mindig erről beszélek, hogy az évek elrohannak és ami kimaradt azt nem lehet pótolni, és fontos a pénz, de nem minden. Ki kell élvezni a gyerekkel, gyerekekkel töltött minden másodpercet, mert semmi perc alatt felnőttek lesznek. És eljön az az idő a természet rendje szerint amikor az emlékeinkből élünk:) Ha vannak! A családnál csak egy van fontosabb az egészség. E szerint kéne élni.....Kicsit elbóklásztam, de annyira jó ének!

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.18. 15:54:31

@Horizont: Szerintem is csodálatos, és mindig megkönnyezem, így 32 évesen is. És azért is ajánlottam Csernajának, hogy más nézőpont is van a világon. Az hogy figyeljünk egymásra. Az is, hogy a gyerekünkre figyeljünk, mert elszalad a világ, és nem marad semmi. Vagy a barátokra, meginni velük egy sört. Barátnőre/feleségre, és a körülöttünk lévő emberekre. Lehet, hogy szentimentális vagyok, de inkább leszek ilyen, mint egy rosszindulattal teli, önző pojáca, aki csak saját magát bálványozza kisebbségi komplexusában.

Horizont 2010.07.18. 16:07:07

@Ásómaci: :D Na nem akartam megírni de én is megkönnyeztem. Ja dehogyis vagy szentimentális, nagyon is dicsérendő a gondolkodásod, bár mindenki így látná akkor nem lenne annyi lelkileg sérült ember. Az a nagy baj, hogy még a nők közül se látja mindegyik így és az már tragédia. Mi már lezártunk egy korszakot és ketten maradtunk a férjemmel miután mind a 3gyerek kirepült. Örülök, hogy aránylag jól csináltam és most az "eredményben" fürdőzök ....... És örülök, hogy Zorán dala nem nekem szól:)))

2010.07.18. 16:15:44

@szorokin: Minek jöttem volna? Piszkálódni! Régebben mindig ki kellett mennem trolibusszal az állatkertbe, hogy a majmokat bottal piszkálhassam, de most már itt az internet, és olyan mókásak vagytok, ahogy rázzátok a rácsokat... vegyetek banánt valutahitelből, muhaha! :-)

@Ásómaci: bocs, win98 alatt már nem megy a jútúb. megyek, veszek valutahitelre egy csoda-gépet, mert az jár, és valaki majd csak kifizeti helyettem... ;-)

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.18. 16:17:20

@Horizont: Mi a barátnőmmel még messze vagyunk ettől. De remélem egyszer mi is így hátradőlhetünk. Addig azonban sok víz lefolyik a Dunán. Én is voltam minden, kamaszkoromban lázadtam minden kötöttség ellen, amilyen a család, törvény, stb... A szüleim nem tudtak velem mit kezdeni. Most viszont, bár úgy gondolom, hogy ezt át kellett éljem, mégis kicsit bánom azokat az elvesztegetett éveket. Most pontosan az van velem, mint amit Zorán énekel. 260 km választ el bennünket. És igen ritkán találkozunk, sajnos.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.07.18. 16:19:24

@csernaja obca: Akkor ez sem jutott el hozzád. De most rá lehet fogni a gépedre ;-)

Horizont 2010.07.18. 16:31:17

@csernaja obca:

Keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.18. 16:45:41

@csernaja obca:

Bazdmeg, Te egy szót nem értesz abból amit olvasol. :)
Nem közbejött nekik a gyerek betegsége és ezért nem tudják a hitelt fizetni, hanem arra vettek fel hitelt, hogy gyógyíttatni tudják a gyereküket :)

Nem csodálom hogy nem érted a világot, ha egy 8-10 mondatos, történetből nem érted meg mi van oda írva :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.18. 16:47:26

@csernaja obca:
Azt hiszem Te fogsz ajvékolni, engem gyanítom kevéssé érint a jövedelmem reálértékének csökkenése mint téged.

Kicsit Karcos 2010.07.18. 17:03:12

Hejj, micsoda bálhé:)

Én azt mondom, hogy rohadtul sok rossz döntést hoz meg egy ember az életében, és még több döntést egyszerűen nem hoz meg, amire szükség lenne, de valahogyan akkor is élni kell. Aki soha nem kockáztat semmit, na az az, aki garantáltan meg fogja szopni a végén, aki pedig kockáztat, annak vagy bejön, vagy nem. A lényeg itt az összetartás lenne, na nem a NER-féle, de az tény, hogy együtt többre mennek az emberek.

Ha csak egy százezres tömegű ésszel élő, egymással összefogó ember lenne ebben az országban 10-10 milliós vagyonnal, akik össze tudnak fogni egymással adott gazdasági érdekek védelmében, akkor nem lenne egyoldalú szerződésmódosítás, meg a többi állatság, ami van. Egy ilyen csoport érdekei ellen nem sokat tudna tenni a legnagyobb gecimultibank sem, mert az első hasonló próbákozásnál akkora körmöst kapna, hogy attól koldulna. Ha viszont mindenki külön-külön okoskodik, és keresi meg a kiskapukat, az iszonyatosan sok energiát emészt fel, és a céljait is ritkán éri el.

Na most ez így kicsit talán zavaros lett, fogjuk a melegre, tudjuk be írói munkásságom részének:)

2010.07.18. 17:19:00

@Conv: Számítottam erre is, és hamarosan lesz egy olyan új szakmám, amivel bármikor kapok szolilakásos állást akár idehaza, akár Németországban, szóval ha netán nem jövök majd ki a pénzemből, hát szépen elzárom a gázt meg a vizet, és lelépek. Nem is ártana egy kis változatosság, a tököm tele van már a pestiekkel.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.07.18. 17:21:25

@csernaja obca:

Szurkolok neked, hogy mihamarabb eltűnhess .

2010.07.18. 17:35:45

@Kicsit Karcos: Szerintem nincs igazad, a lassú víz is partot mos, nem kell mindent egyetlen lapra feltennie senkinek, csak egy olyan kis részét, aminek az elvesztése esetén még nem lesz csöves az illetőből. És aki soha semmit nem kockáztat, az is gyönyörűen leélheti az életét, igaz, nem olyan színvonalon, mint aki kockáztatott, és nyert, de nem is olyanon, mint aki kockáztatott, és vesztett.
Abban viszont maradéktalanul egyetértek, hogy egy kis összefogás ráférne erre a népre. De a magyarok sosem erről voltak híresek, és mostanában szerintem különösen önzőek. Onnantól, hogy olyan pontosan definiált műszavak jelentek meg a köznyelvben, mint a "lehúzás" meg az "átgázolás" nincs miről beszélni. "Bizalmi válság" van, és bizony nem is alaptalanul. Januárban átrakattam a cserépkályhámat, és tök mókás volt, mert mindkettőnknek voltak rossz tapasztalatai, a kályhás sem bízott meg benne, hogy ha felrakja a kályhát, akkor utólag ki is fizetem, és előre kérte a pénzt, én meg nem bíztam benne, hogy ha előre kifizetem, akkor másodnap is eljön majd a kályhát rakni. :) Végül úgy állapodtunk meg, hogy naponta fizetem részletekben a kályhadíjat, és akkor egyikünk sem tudja a másikat átverni. De azért elég szánalmas, hogy ilyesmin kell alkudozni, nem? Itt összefogás? Szerintem még egy emberöltőig tuti, hogy nem lesz!

2010.07.18. 17:40:18

@Conv: Köszi, egyelőre maradok. Ez csak egy kis biztosíték, just in case... nyugodtabb így a kis lelkem, mert az a szakma, amiben most dolgozom, éppen nem valami kurrens, a váságosdi meg úgy nézem, töreltenül folytatódik.

Kicsit Karcos 2010.07.18. 18:09:38

@Conv:

A nemzetről: hogy objektív és a gazdaság szempontjából is értelmezhető keretek között maradhassanak a meghatározások, a magyar nemzetre azt mondanám, hogy az a legkisebb jól meghatározható egységünk, amelyik képes az önnfenntartásra, és képes a világon előállítható javak szinte mindegyikét előállítani saját erőforrásaiból (a bugylibicskától a repülőgépig). A város ehhez még kevés, többek között a mezőgazdaság helyigénye miatt.

A piaci harc ellene törvényszerű, mint ahogy a nemzet önvédelme is az. De hosszú távon azok a nemzetek szoktak sikeresek lenni (ld. pl. a több mint ezeréves magyar nemzetet), amelyek képesek a saját érdekeinek érvényesítését összhangba hozni a környezet által meghatározott játékszabályok között (amikbe az erős nemzeteknek, egyéb [érdek]szövetségeknek több, a gyengébbeknek kevesebb beleszólásuk van). Kevés az olyan nemzet, amelyik mindig sikeres. Most mi sem vagyunk azok, de a azért tudunk ennyi ideje fennmaradni, mert időről időre kitermelünk / elérünk egy olyan vezetői garnitúrát, akik irányt adnak és példát mutatnak az országnak és egyúttal az egész világnak (a legutóbbi három ilyen szerintem Mária Terézia ideje [ami a kurucok nélkül nem jött volna létre], a XIX. század Széchenyi-Andrássy vonulata [amiért hős forradalmáraink vére folyt], az utolsó pedig a Horthy-rendszer volt [ami a mi vakszerencsénk volt, és ami nélkül az egész országunk odaveszett volna]).

Várom a következőt...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.07.18. 21:21:05

akkor megszűnik a deáktér-kelenföldi villamos? pedig én szeretem nagyon azt a villamost!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.18. 21:54:30

a globális pénzügyi rendszertől nem is beszélve....
amelytől
cakkpakk az egész KGST benne konkrétan szovjetúnió
sem tudta magát függetleníteni..

többek közt ez volt az egyik alapvető/fundamentális oka a szocialista/komcsi kísérlet bukásának..

egy egész KGST nem tudott függetlenül, önnállóan működni ...
(a globális kapitalista környezetben/alaphelyzetben)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.18. 21:55:55

@zero: TÖRÖLD AZ ELŐZŐT (és ezt is)

lemaradt az eleje

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.18. 22:01:04

@Kicsit Karcos:

"magyar nemzetre azt mondanám, hogy az a legkisebb jól meghatározható egységünk, amelyik képes az önnfenntartásra, és képes a világon előállítható javak szinte mindegyikét előállítani saját erőforrásaiból (a bugylibicskától a repülőgépig). A város ehhez még kevés, többek között a mezőgazdaság helyigénye miatt."

sajnos tévedsz. nem igaz. nem képes fenntartani magát.
pl nincs kőolajunk.
és sok egyebünk sem....

manapság ez kb illúzió, kb egy ilyen ország sincs
talán a ruszkik.. ./..lehet ők sem /
usa sem, kína sem, india sem, EU ckkpakk sem...
pedig ők A nagyok ....

a globális pénzügyi rendszertől nem is beszélve....
amelytől
cakkpakk az egész KGST benne konkrétan szovjetúnió
sem tudta magát függetleníteni..

többek közt ez volt az egyik alapvető/fundamentális oka a szocialista/komcsi kísérlet bukásának..

egy egész KGST nem tudott függetlenül, önnállóan működni ...
(a globális kapitalista környezetben/alaphelyzetben)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.19. 04:51:33

Ha meg az MSZP-kormány rendesen dolgozik, akkor nem Fidesz kormány lenne, és lenne pénz.

Amúgy meg a Klados meg elmehet az anyjába, az ő hatalmas szaktudásával - ha akkora lenne, akkor nem csúszna + nem kerülne 3x annyiba mint máshol.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.19. 04:56:34

"Hogy mernek a Fővárosi Közgyűlésben úgy szavazni százmilliárdokról, hogy nem olvasnak utána?"

Hát meg úgy egyáltalán, azokat a sok-sok oldalakat, nem nagyon szokás elolvasni, amit az államigazgatás+politika előállít hetente... Jelentéseket... beadványokat... törvényjavaslatokat...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.07.19. 08:28:09

@szorokin:

1 helyesírási liba:
rendszerTŐL ...rendszerRŐL akart lenni

süti beállítások módosítása