Skip to content


       Szűrés lista

Hende ötlete, hogy tutira fizessenek

A vörösiszap-ügy legfrissebb történései:

a védőgát épül, Illés Zoltán sk. vezette fel a nemzetközi sajtót a tározó repedéseit 10 cm-ről bámulni; a MAL Zrt. vezetése bocsánatot kért, tagad valamit és másvalamit megerősít; a slaggal csapatós Bakonyit letartóztatták, Hende Csaba honvédelmi miniszter pedig előrukkolt egy törvényjavaslattal. 

Őrizetbe vette a rendőrség az iszapkatasztrófában érintett Mal Zrt. igazgatóját és kezdeményezte az előzetes letartóztatását - közölte Orbán Viktor hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában. Orbán bejelentését a képviselők megtapsolták. - origo

A miniszterelnök arra kérte a parlamentet, hogy fogadja el Hende törvényjavaslatát.

Eszerint az állam honvédelmi érdekből felügyelet alá vonhatna bármilyen gazdálkodó szervezetet, betekinthetne annak vagyoni helyzetébe, és jóváhagyási joga lenne az anyagi döntéseiben. Gondolom így akarják elkerülni, hogy a tározótulajok sajnálkozó kéztárogatással szálljanak fel valami trópusi országba tartó repülőre holnapután.

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr432362717

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Pétereknek és Páloknak 2010.10.13. 13:14:15

"Péter és Pál (tudjuk) nyárban, összeférnek a naptárban"Arany János hőseinek elszánt vitája jól jellemzi jelenleg az ország lakosságát. Ugyanis a MAL Zrt. állami kezelés alá vonása (államosítása) legalább annyira megosztja hazánk - pártprefer...

Trackback: Két csak látszólag nem összetartozó hír 2010.10.12. 11:57:19

Államosítás -- egy jogállamellenes álom beteljesülése, avagy kommunista-e az, aki csak úgy ad hoc közösségi tulajdonba kíván venni mindent, amit csak lehet? 1) "Hugo Chávez venezuelai elnök elrendelte legkevesebb hat

Trackback: MOL részvényeket eladni! 2010.10.11. 22:15:13

Új törvényünk van. Itt van. Ízlelgessük gyorsan! Mivel feltételek jelenleg nincsenek, az állam tulajdonképpen önkényesen átveheti a cégek irányítását. Bárkiét! Kicsit fura, hogy a cégtulajdonosok nem tüntetnek azonnal a parlament előtt. Értem én, hogy ...

Trackback: Napi kérdés: Vörösiszap, Kolontár. Adomány? 2010.10.11. 17:34:32

Kispénzű kommentezők harapják át egymás torkát azon vitázva, ki az, aki valóban hívta már valamelyik adományvonalat, és ki az, akinek csak a szája jár. Ugyanezen kispénzű kommentezők harapják át egymás torkát azon vitázva, hogy a három mobilszolgáltató...

Trackback: Illésahibás! 2010.10.11. 17:24:58

Zoli, nincs más dolgod, mint lemondani. Ez nem is kérdéses. Mert ki lehet nevezni hobbiermészetvédő extitkárnőt zsíros állásba. Lehet jutalmazni a szolgálatait, még ha általános iskolai tanárnéniként inkopmetens is ezen a téren. Láttuk, meg lehet tenni...

Trackback: Vörösiszap - az új Hungarikum 2010.10.11. 17:24:26

Olvastam, hogy Illés Zoltán az MTI-nek azt nyilatkozta, ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, mert ugyan vörösiszap ömlésre már volt példa, de nem lakott területre. Elképesztő felvételek, megrendítő hírek, értő és kevésbé értő hozzászóláso...

Trackback: A vörös végül győzött a krómiszap fölött? 2010.10.11. 17:23:54

Kísértetváros élő problémákkal   Simontornya, egy hely, ami külföldi természetvédők szerint Európa legszennyezettebb területei között eddig magáénak dobogós helyet mondhatott.   Tiszta horror, nyilván ezen nincs mit magyarázni. Az ember...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Oláh Péter Balázs (törölt) · http://www.bkv.hu 2010.10.11. 14:23:29

Nekem ebből csak az nem világos, hogy milyen konkrét esetekben vonható állami felügyelet alá.

Ivanhoe 2010.10.11. 14:31:10

Ez a gazdasági szervezet is elég tág fogalom, gyakorlatilag állambácsi bármilyen indokkal bármilyen cégre ráteheti a mancsát, de javítsatok ki ha tévedek.

Tapmancs 2010.10.11. 14:31:45

Nincs ezzel gond. Az állam most a saját (a zemberek) pénzéből takarít, építtet gátat, satöbbi. A végén be kell nyújtani a számlát a károkozó cégnek. Az valszeg nem tudja kifizetni, ezért a gyár az állam tulajdonába kerül, fedezetként. Utána természetesen nem tudom mi lesz.

Most olvasom hogy önkéntesek főznek Kolontáron a rendőröknek, tűzoltóknak, erre egy ÁNTSZ-es nő a háromtálcás mosogató hiányát kérte számon rajtuk. Na ez még megérne egy (villám)posztot.

+ a választásokra hazaengedett rabok esete is.

Tapmancs 2010.10.11. 14:34:07

@Tapmancs: azt persze RÉSZLETEZNI kéne hogy mikor vonhatják állami ellenőrzés alá a cégeket. Minden esetet persze nem lehet felsorolni, ezért nagyjából kellene megfogalmazni, de ebben a törvényben semmi nincs, így gáz.

turcsány karcsi elvtárs 2010.10.11. 14:35:14

az államosítás ötlete még durvább, azzal anyagilag az állam tuti nagyon rosszul járna. szükséges beruházások saját zsebből, majd 4 év mulva úgyis reprivatizálják a valakik a valakiknek.
bár ha az elmaradt beruházásokat sikerülne leverni a mal-on még jól is sülhet el az egész.

Énbagoly 2010.10.11. 14:35:43

Megint itt az államszocializmus? Mert a következő lépés az lehet, ha már a magántulajdon sem szent.

És még mielőtt valaki ebbe beleköt, igen, szerintem is a vállalat dolga a kármentesítés kifizetése, de így?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.10.11. 14:37:45

@Énbagoly:
miért, másképp hogyan? jön bakonyi egy slaggal (slauggal) és kármentesít?

turcsány karcsi elvtárs 2010.10.11. 14:37:51

@Tapmancs: Orbán mintha mondott vna olyasmit, h a TULAJOK felelősek a TELJES vagyonukkal

ddt2001 2010.10.11. 14:38:20

Lehet ebbol osszeeskuveselmeletet gyartani. Az allam (FIDESZ) igy akar visszaszerezni cegeket. Lehet, hogy szandekosan idezte elo vki egy kis f.szom robbanotoltetttel, amit egy ilyen utan mar a kutya sem talal meg, hogy be lehessen nyujtani ezt a torvenyjavaslatot. Majd igy szepen, kisebb-nagyobb kornyezeti karokat eloidezve visszaallamositanak. :)

Bar lehet nem ocsobb a dolog, vagy vki tullot a celon.

ddt2001 2010.10.11. 14:39:04

Lehet ebbol osszeeskuveselmeletet gyartani. Az allam (FIDESZ) igy akar visszaszerezni cegeket. Lehet, hogy szandekosan idezte elo vki egy kis f.szom robbanotoltetttel, amit egy ilyen utan mar a kutya sem talal meg, hogy be lehessen nyujtani ezt a torvenyjavaslatot. Majd igy szepen, kisebb-nagyobb kornyezeti karokat eloidezve visszaallamositanak. :)

Bar lehet nem ocsobb a dolog, vagy vki tullot a celon

öööö...izé 2010.10.11. 14:39:37

"rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet"-ben
Tehát történik valami, ami után rendkívüli intézkedéseket kell foganatosítani. Havaria vagy egyéb katasztrófra.
Nem esemény előtt, hanem után. Adott esetben ha jelentik, hogy reped a gát, már beavatkozhat, nem kell megvárni, hogy kiöntsön, de hamarabb nem tud az Állam beavatkozni

Legalábbis én így értelmezem

Énbagoly 2010.10.11. 14:42:05

@triumphator: nem erre gondoltam. De engem ez a törvényjavaslat megijeszt. Nagyon úgy néz ki, hogy ha ezt megszavazzák, akkor ezentúl senki magánvagyona sem lesz biztosságban.
Ha vállalkozásod van, akkor a tiéd sem.
Nem tudom, mi lenne a jó megoldás. Nem vagyok szakember, nem is akarok annak látszódni, de valamiért úgy gondolom, hogy emiatt megint jópár céget ki fognak vinni az országból.

turcsány karcsi elvtárs 2010.10.11. 14:43:31

@triumphator: ezt lehet h direkt így tervezte el a díszes brancs. most nem ér sokat a cég, kevés a megrendelés, sokat kellene költeni felújításokra, biztonságossá tételre, hagyunk mindent szétrohadni. az állam majd visszaveszi, rendberakják, a szocik meg majd úgyis eladják ugyanannak az érdekkörnek. ja hogy közben páran meghalnak és megmérgezzük a fél dunántúlt? nem lényeg, belefér, mert mi olyan király csávók vagyunk!

picur3ka 2010.10.11. 14:45:31

Eljen!

@Énbagoly:

Aki olyan karokat okoz a cege mukodese soran, hogy katasztrofa intezkedeseket kell hozni, az csak ijedezzen es nyugodtan menjen kulfoldre vele.

Lone Wolf 2010.10.11. 14:47:53

Hehh!!! Eddig is úgy éreztem, hogy nem mentek rossz helyre a szavazataim, de ezek után már kifejezetten elégedett vagyok!

Szép munka, szép megoldás! Hajrá! Szó nincs, koncepciós perekről, szó nincs róla hogy azért kreálnak törvényt, hogy csak úgy, erővel elvegyék ami a másé, de az állam megpróbálja az elherdált, kicsalt vagyonát, visszaszerezni, és nem hagyja nem tűri, hogy bűnösök és bűnözők csak úgy megússzák!

ÍGY TOVÁBB!

Ivanhoe 2010.10.11. 14:48:23

@öööö...izé: Nevezz paranoidnak, de bármelyik cégre bármit ráfoghatnak, pl. szennyezi a környezetet, a vegyi anyagokat a csatornába üríti, stb. gyártanak hozzá bizonyítékot és voilá máris állambácsi kezében van egy jogkövető cég. Énbagollyal értek egyet, ez így ebben a formában nagyon gáz és erőteljes aggodalomra ad okot.

Mourinho már nem a király 2010.10.11. 14:49:03

@Tapmancs: az nagyon kemény az indexes cikk a V8-asokról. Mindenkinek ajánlott!!
A köjálos nőt azt agyon rugdosnám!

Egyébként a slaggal lemosást lehet fikázni, de akármelyik videót megnézitek ezt csinálják....

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2010.10.11. 14:49:34

A hatalom veszélyes. Ha a cégek és TULAJDONOSAIK vagyonukkal felelnek az okozott károkért, az rendben van. Ha "nagy a gáz", és az állam hogyaszondja "neszalaggy, én majd rendet rakok", még az is pozitivnak tunik.
Viszont folmerulhet a gyanu, hogy a honvedseg ez alapjan barmire rateheti a kezét.
Kihirdetik a szuksegallapotot es mindent benyelnek? Sok a kínzó kérdés :D

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.10.11. 14:49:36

@Énbagoly:
a törvényjavaslat rendkívüli helyzetekre vonatkozó szabályozást tartalmaz, nem a hétköznapi ügymenetet érinti.
jó pár cég majd most meggondolja, hogy mi a kifizetődőbb: betartani a valószínűleg szigorodó (pontosabban betartatott) játékszabályokat és úgy termelni, vagy menni oda, ahol nincs szigorúság meg szankció.

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2010.10.11. 14:51:09

@KUCM: ja és: 2/3-ad + honvédség ráteszi a kezét bármilyen gazdasági társaságra, ha megindokolja + vezéregyéniség az állam élén... = __________ ??
megfejtéseket kommentbe várom, mintha ilyenekről már hallottam volna

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2010.10.11. 14:52:17

@KUCM: ja és: 2/3-ad + honvédség ráteszi a kezét bármilyen gazdasági társaságra, ha megindokolja + vezéregyéniség az állam élén + Nem kell nekunk a kulfold segitsege... = __________ ??
megfejtéseket kommentbe várom, mintha ilyenekről már hallottam volna

loláb 2010.10.11. 14:53:32

Ezzel a törvénnyel (a kötelezettségvállalások feletti döntési jog kormánybiztoshoz kötésével) sikerülhet megállítani az AURUL-hoz hasonló helyzetet, hogy mire a bíróság kártérítésre kötelezi a céget, addigra az már jogutód nélkül megszünik, és a vagyont kimentik.

Énbagoly 2010.10.11. 14:56:37

@picur3ka/mesterhazymiklospart: @triumphator: itt szerintem nem arról lesz szó, hogy magát a gyártást, vagy az üzemet vinnék külföldre, hanem csak a könyvelést. Vagyis névleg külföldi lesz a cég, oda megy a nyereség, ott adóznak.
Ha meg esetleg a termelést is viszik magukkal, az miért jó nekünk? Hogy még kevesebb legyen a munka?

@Ivanhoe: a mostani közhangulatban még az ellenzéki pártok sem mernek érdemben tiltakozni.
És különbem meg ezután bármire lehet majd utólag törvényeket hozni? Mellesleg szerintem ennek a cégnek az lett most a veszte, hogy 100%-ban magyar tulajdon. Ha lenne külföldi is a tulajdonosok között, akkor nem lenne ilyen könnyű a kormány dolga.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.10.11. 14:57:51

@KUCM:
kína. nyertem?
---
a 2/3 az csak úgy az égből jött? nem szabad választásokon, a népakarat által alakult?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.10.11. 14:59:22

@Énbagoly:
egy alumíniumkohónál azért csak a könyvelést elég nehéz kivinni. a környezetvédelmi előírásokat nem a könyvelőkön hajtják be a túlmozgásos illés-félék.

picur3ka 2010.10.11. 15:01:32

@Énbagoly:

A gyartast, s az uzemet fogjak megbasztatani, errol beszelunk.

Tessenek a biztonsagi oveket bekapcsolni es a fosast befejezni.

Nem bizony, nem kell akarmilyen bunozo, csalo fark uzletember munkaja. Sose lesz semmi maskepp.

Énbagoly 2010.10.11. 15:06:06

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Sajnos, vagy szerencsére? nem vagyok vállalkozó, nincs a tulajdonomban semmilyen cég. De ez a törvény túl rövid, túl gyorsan jött, idő sem volt átgondolni. Gyakorlatilag ha akarják, bármire rá lehet húzni.

derelyegrádi szellem 2010.10.11. 15:12:12

@KUCM:

te, a helyedben én ezzel az avatarral a duplázást kerülném...

Kivéve persze, ha ez csak egy nagyon finom, ravasz comingout tőled....

Rejtett Változós Elmélet 2010.10.11. 15:27:09

ennek a veszélye az, hogy kevesebb gyártó települ ide, illetve a magyar vállakozások is feltehetik a kérdést, hogy de mi van ha állambácsi megkívánja a jólmenő cégemet ?
és persze a másik oldal: ne tűnhessen el senki a milliárdokkal, ha előidézett valamilyen katasztrófát, tönkretett egy ágazatot, kivégzett 100 családot stb.
de hogyan lehet ezt szabályozni? ki dönti el :mit és mikor vonhatnak állami felügyelet alá/ állami tulajdonba? Honnan lehet tudni, hogy valódi okok miatt kaszálnak el egy céget, illetve hogy biztos, hogy minden kártékony nagymenőt megtalálnak maguknak?
nem tudom, hogy ezt hogyan lehet megvalósítani. azt tudom viszont, hogy nem a MAL lenne az egyetlen, mely esetében észnél kellene lenni....

Megszivtam 2010.10.11. 15:28:16

@Énbagoly: Ne huhogjál te bagoly !

Te már láttál hazánkban olyan céget ami környezeti KATASZTRÓFÁT okozott ? Nem kevesebbről van itt szó és a törvény (vagy javaslat) még így is enyhe, hiszen nem került az összes vezető és tulaj azonnal előzetesbe, pedig azt még mult hétfőn délután meg kellett volna lépni a bankszámlák befagyasztásával együtt.
Vagy akkor is ilyen liberális lennél ha neked jött volna be egyszerre az ajtón és az ablakon a marónátronos vörösiszap és elönti az otthonodat másfél méter magasan ?
Egy katasztrófa OKOZÓJÁVAL szemben nem lehet túl kemény szankciókat alkalmazni szerintem.

radala 2010.10.11. 15:32:54

@Énbagoly: Szerintem, ha lenne külföldi tulaj az még rosszabb lenne nekik. Lásd pécsi vízmű. Akkor még jobban utálná őket a nép ergo OV még keményebb lenne velük. Én kedvelem OV-t, de az tuti, hogy egyrészt tudja mitől döglik a légy, másrészt nem is hagyna ki semmilyen komolyan népszerű döntést, pláne, ha nem is drága...

Lone Wolf 2010.10.11. 15:33:02

@Rejtett Változós Elmélet: "ennek a veszélye az, hogy kevesebb gyártó települ ide"

Az a cég, ami azért jönne be, mert itt mindent büntetlenül megtehet, inkább ne jöjjön be! Az ilyennek kívűl tágasabb!

Énbagoly 2010.10.11. 15:33:30

@Rejtett Változós Elmélet: na, ez itt a nem 10 forintos kérdés.

@Megszivtam: látod, te sem tudsz düh nélkül reagálni. Erre építenek.
De, engem is megrázott az egész ügy. És szerintem is meg kell büntetni azt, aki megérdemli.
Erről beszéltünk eleget a múlt héten. Jogos, hogy feleljen anyagilag is, és büntetőjogilag is.
De mi lesz a jövőben? Mi fog ezentúl környezeti katasztrófának számítani? Mi lesz a mérték, amikor az állam beléphet, és elveheti a döntési jogot a tulajdonosoktól?
Én ezeket a pontokat hiányolom a törvényből, de nagyon.

2010.10.11. 15:35:20

@Chalmers: Á, ezt a törvényt konspirációs robbantás nélkül is szemrebbenés nélkül megszavazhatták volna a 2/3-jukkal.
Én hajlok rá, hogy elhigyjem, ez tényleg csak egy jószándékú biztonsági rendelkezés, de igazat kell adjak a bírálóknak abban, hogy ez így, ebben a formában sok visszaélésre ad lehetőséget, kicsit még cizellálni kellene a jogászoknak a szövegit. Minden esetre aki nem üzemeltet katasztrófaveszélyes üzemet, annak nincs mit félnie tőle, aki meg mégis, az kezdjen el gondolkozni, hogy hajlandó-e magától megszüntetni a vészhelyzetet, vagy megvárja, amíg az állam átveszi a hatalmat a pénztárcája fölött. ;-)

Lone Wolf 2010.10.11. 15:36:41

@Rejtett Változós Elmélet:

"ennek a veszélye az, hogy kevesebb gyártó települ ide, illetve a magyar vállakozások is feltehetik a kérdést, hogy de mi van ha állambácsi megkívánja a jólmenő cégemet ?"

Az a külföldi cég, amelyik azért jönne ide, mert itt mindent büntetlenül megtehet, inkább ne jöjjön be!!! Az ilyennek kívűl tágasabb! Hasznunkra nem lehet, csak kárunkra!

Azt a magyar vállalkozást, meg amelyik így gondolkozik, és cselekszik egészen nyugodtan vegyék csak állami gondozásba! Az ilyen egészen nyugodtan menjen csak tönkre, csődöljön be, fusson világgá! JOBBAN JÁRUNK NÉLKÜLÜK!!!

Rejtett Változós Elmélet 2010.10.11. 15:40:47

@Megszivtam:
egyetértünk, a károk okozóját meg kell büntetni, nem úszhat meg semmit. felelősséget kell vállalnia és fizetnie kell, akkor is ha a gatyája rámegy. (nem fog)

kétségek a törvényjavaslattal kapcsolatban vetődnek fel, hogy mennyire kidolgozatlan és hogy mire és kik fogják ezt használni.

kej 2010.10.11. 15:44:32

@Rejtett Változós Elmélet: lázár frakcióvezető elvtárs napiren előtti beszédében már kijelölte a következő célpontot: almásfüzítő, mosonmagyaróvár. ez utóbbiról mi jut az eszedbe? egyébként orbán napirend előttije is furcsa volt. miután közölte, hogy etartóztatták bakonyit és, hogy a rendőrség kezdeményezi az előzetes letrtótatását, úgy folytatta: ki kell vizsgálni az ügyet és meg kell találni felelősöket. ezzel maximálisan egyet is értek. de hogy is van? rabláncon elviszik a vezért, majd el kezdenek nyomozni? nem fordítva szokott lenni?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 15:56:52

@kej: "rabláncon elviszik a vezért, majd el kezdenek nyomozni? nem fordítva szokott lenni? " - Elnézést Virág elvtárs, de ez az ítélet...

kej 2010.10.11. 15:58:05

@Seduxen: nem tudom, hogy mi van a háttérben, de azért az valahol fájdalmas, hogy harminc éves poén még ma is üt:((

Rejtett Változós Elmélet 2010.10.11. 15:58:32

@Lone Wolf:
így van, az aki azért jönne, az ne jöjjön. eddig sem lett volna szabad boldog-boldogtalant beengedni és támogatni. na de mi van azokkal, akik nem ezért jönnének és esetleg tényleg jót tennének hosszútávon( értsd: befektetnek, technológiát hoznak, továbbképeznek, munkahelyet adnak, adót fizetnek stb)? egy ilyen törvény nem csak a "rosszakat "zárja ki, de a jókat is. azt meg biztos nem gondolod, hogy csak rosszféle cégek akarnak idetelepülni , csupa rossz és bűnös szándékkal?! mert az eléggé a régi hozzáállást juttatná eszembe: bűnös, kapitalista nyugat, ahonnan a fertő jön....

a magyar cégek között-tapasztalataim szerint- szintén nagyon kevés a tudatosan kárt okozni akaró, direkt rombolásra törekvő Gonosz .

nem is erről volt szó, hanem arról, hogy gondold egy lépéssel tovább: alapítasz egy céget, mert nagyon sikeres mérnök vagy, van egy nagyszerű találmányod, nemzetközi szabadalom, szárnyal a céged, kinövi magát,benne van életed munkája aztán egyszer csak kreálnak köréd egy jogtalan cirkuszt és elveszik tőled mindenedet. És mi van, ha csak azért, mert megtehetik? Mi van ha ezzel majd valaki a jövőben visszaél? Ha hatalom van, törvény van rá, ráadásul egy (látszólag) sebtiben összetákolt valamiről beszélünk?
szóval az én kétségeim EGYEDÜL az ilyen esetekre vonatkoznak. Mégegyszer leírom: mind a külföldi, mind a magyar cégek esetében KIZÁRÓLAG az ilyen visszaélésektől tartok.

Megszivtam 2010.10.11. 16:00:15

@Énbagoly: Elolvastam a hozzászólásomat mégegyszer, lassan. Nem látok benne dühöt, csak a felelősségről szólok. Csak abszurdisztánban van ilyen és én szeretnék végre hazaköltözni. Legyen végre mindenki felelős a tetteiért, a politikusok és a megacégvezetők, ne csak a kisemberek és a kisvállalkozások.

U.I. : írd meg mi a düh a hozzászólásomban, mert én nem látom

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 16:03:07

@kej: ugyanezt érzem, ha meghallgatok egy '80 körül íródott rock-zenét is. kurva dezsávűűű :(((

igazából szerintem két lehetőség van:
1: kutyafuttában összebaxtak egy törvénymódosítást, amit TÉNYLEG a jószándék vezérelt, hogy az esetleges hasonló katasztrófák felelősei ne tudjanak csődöt jelentve kibújni a fizetési kötelezettség alól
2: nem véletlen, hogy ennyire "joghézagosnak" tűnik a módosító javaslat.

nem tudom melyik lenne a jobb/rosszabb.

kej 2010.10.11. 16:06:19

@Seduxen: ja. gondolom ez az a4-es papírlap mindenféle jogi vizsgálatot ki fog bírni (cinizmus). mindazonáltal tán nem véletlen, hogy a gazdasági vállalkozásokról szóló jogszabályok, a polgári törvénykönyv nem söralátétre íródott.

Énbagoly 2010.10.11. 16:06:32

@Megszivtam: A kommentekben az szokott csupa nagybetűvel írni valamit, aki kiabál. És aki kiabál, az általában dühös. Ezért értelmeztem úgy a tiédet.
De már bocs, ha nem laksz itthon, akkor nem érzed azokat a dolgokat, amiket én nap mint nap átélek. És nekem rohadtul nem tetszenek. Ne reménykedj, hogy Magyarországon egyhamar rendbe jönnek a dolgok. Inkább örülj, hogy nem kell benne részt venned.

pepelopez 2010.10.11. 16:13:11

éljen kis Putyin ! ;)

midnight coder 2010.10.11. 16:13:36

Lehet ebből összeesküvéseket gyártani. Csak az a fránya helyzet, hogy ha egy ilyen cég csinál valami kárt (vagy épp valamelyik kedves elvtárs ellop pár milliárdot) akkor a vagyon annak rendje és módja szerint általában eltűnik, és állam bácsi ütheti bottal a nyomát. És persze a tettesek megússzák fél év felfüggesztett ejnye-bejnyével. Mert ez egy következmények nélküli ország. Ebből lett az embereknek kurvára elege, és igen, pont ezért szavaztak az Orbánra. Lehet hogy az nagyon jogállami hogy néhányan megszedik magukat az állampolgárok kárára, de nem túl demokratikus.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 16:14:46

amúgy index-címlapot szimatolok :)))

Megszivtam 2010.10.11. 16:15:12

@Énbagoly: Igazad van, tényleg kiabáltam.

Te meg figyelmetlenül olvasol :) Én Budapesten lakom Abszurdisztán fővárosában, de szeretnék hazaköltözni Magyarországra. Én is nap mint nap szívok már jó néhány évtizede és nekem is rohadtul nem tetszenek a dolgok, pedig a legtöbb gennyes probléma pofonegyszerű motiváló törvényekkel megoldható lenne. Elférne egy A/4-es lapon. (Vagy söralátéten :)

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.10.11. 16:15:28

A felelősségrevonást és a példás mértékű kártalanítást támogatom. Node ez nem arról szól, bár tudom, hogy ezt nem itt a jobbos blogon kellene felvetnem, de hátha...

Kártalanítást vagyonilag kell megejteni, a büntetőjogi felelősségrevonással együtt. Ami viszont itt elő van terjesztve az semmi más mint egy ostoba és pazarló javaslat. Az elmúlt 20 évben hány vállalkozásnak/cégnek volt gondos és jó gazdája az állam? Jaj, tudom, droidországban most minden rózsaszín meg narancssárga, de az valószinűbb, hogy ez megint semmi más nem lenne, mint adóforintok beleöntése a feneketlen gödörbe, pardon a fideszes zsebekbe, hisz az újonnan szerzett állami tulajdonok élére majd mennek a káderek. A szabályozásokat kell tűzzel-vassal, irtózatosan magas birságolási összeggel betartatni, nem az adófizetők pénzéből fenntartani egy újabb állami sz*rkupacot.

A benyújtott javaslatot viszont remélem átdolgozzák, mivel hazánk a kiskapuk országa, abban biztos vagyok, hogy a havercégek az életbe nem kerülnek majd vizsgálat alá, ellenben a felcsúti koma vélt vagy valós ellenségei annál inkább.

Nem kell államosítani, az adófizetők pénzén megint fenntartani valami pénzmosodát, hanem a törvények betartását a lehető legnagyobb szigorral elérni. A MAL-nál fizessenek mint a katonatiszt (de koncepciós perekre nincs szükség, bár a droidok most arra szomjaznak), megtéríteni amit csak lehet, ha erre rámegy az életük és az eddig megszerzett javaik akkor rámegy, a környezeti katasztrófa okozása (gondatlanság esetén is!) már csak ilyen "játék", a többivel pedig betartatni a legszigorúbb előírásokat, kifogások és engedmények nélkül.

Ami megütötte a fülem a napokban, hogy MSZP-s kormány esetén micsoda fröcsögés menne, hogy monnyonle.. Illésnek meg annak a doktorpicsának nem kellene távoznia? Vagy az ellenőrzésre illetékes hivatal felelősségvállalása droidország kormányánál már nem fontos? Vörös mérce, narancs mérce....

Dr Kangörény 2010.10.11. 16:19:06

A gond az, hogy az állam ezzel a törvénnyel elismeri, hogy rosszul működik.
Ugyanis a cégek gazdasági adataiba, törvényes működésébe bármikor betekinthet, most is. Erre tartjuk fenn az államapparátust. APEH, ügyésszég, antsz, körenyezetvédelmi hatóság, stb.

Ha ezek érdemi munkát végeznének, akkor nem lenne katasztrófa, nem kéne attól tartani, hogy kilopják a pénzt, stb.

De ennél egyszerűbb törvényt hozni arról, hogy ha kell, akkor direkt elvehessék a nekik szimpatikus/nem szimpatikus céget.

Ennek lehet örülni, de aki ennek örül, az barom.

annnyamadarrr 2010.10.11. 16:20:42

A folyók pár héten belül helyreállnak, a tél is megteszi a magáét, így egy év múlva már aligha bírnak bármit is kimutatni.

Marcellusca 2010.10.11. 16:21:20

@Seduxen: Ön nyert. :D
Öveket bekötni! :)))

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.10.11. 16:22:58

Elfelejtjük, hogy a tározó felújítását, a mostani környeztvédelmi miniszter korábban méltatta.

Hogy a tározó építéséért, tervezéséért felelős vállalkozások - mert lássuk be, ha a te házad összedől mert rosszul építették, az is az építtető, kivitelező, tervező hibája (és felelőssége) és nem a tiéd - véletlenül sem azonos tulajdonosi körhöz tartoznak mint a MAL.

Furcsa módon, ezeket az amúgy bizonyíthatóan hibázó, bizonyíthatóan életveszélyes építményt jóként eladó cégeket védi a kormány, és ezért kell feltétlenül az üzemeltetőből bűnbakot csinálni.

Érdemes megnézni a megvédett cégek kihez kötődnek, ha ezeket a megvédett bűnözőket csuknák le, akkor ki vesztené el a partnereit, megrendelőit, beszállítóit.

Ha nincs ködösítés, hangos bűnbak keresés akkor még valaki bizonyos üzleti körökre bukkanna.

Kartal (rezervált) 2010.10.11. 16:23:31

Ez a honlap is megérne egy misét: vorosiszap.bm.hu/
Egy sima WordPress, amibe a kormányzati szakemberek még a videókat sem tudják úgy beilleszteni, hogy ne lógjanak ki belőle.
Ilyen WP-t szoktam én is összerakni, ha valakinek kell gyorsan egy tájékoztató jellegű honlap, csak kicsit ügyesebb vagyok náluk.

@midnight coder: a világnak ebben a szegletében a demokrácia meg a jogállam csak üres lózung. Ahhoz, hogy itt valami pozitívan mozduljon el, sajnos diktatúrára van szükség, egy normális diktátorral.

Énbagoly 2010.10.11. 16:24:54

@Megszivtam: Oké, figyelmetlenül olvastam. :) Fáradt vagyok. :)

szita szita péntek 2010.10.11. 16:26:29

Ez a törvény szembemegy a magántulajdon logikájával -> a törvény puszta léte évtizedekre visszavetheti a honi befektetési kedvet, ezáltal komoly gazdasági megrázkódtatást okozva az országnak. A kormányunk bolond.

Laciii 2010.10.11. 16:27:35

@Ivanhoe:
"gyártanak hozzá bizonyítékot és voilá máris állambácsi kezében van egy jogkövető cég"
Ennyi erővel kiírtják az egész családodat veled együtt majd rádkenik és örökös híján az államra szál, ha már paranoiás vagy ne állj meg félmegoldásoknál.

moncayo 2010.10.11. 16:28:01

Javaslom, hogy államosítsunk mindent, minden céget. Nem nagy ügy, csak le kell porolni az 1949-es jogszabályokat. A 9 millió irigy országában ebben nagy Nem zeti Összefogás lenne.

Csak azt nem értem, hogy Obama miért nem államositotta a BP amerikai vállalatát. Talán, mert értette, hogy egy amúgy jól működő magáncéggel ki tudja fizetteni a kárt, mig egy államositottal max az egyik zsebéből teszi át a pénzt a másikba.

De ha már állami lesz, legyen a vezére Illés Zoltán, részint mert a mi kutyán kölyke, részint, mert itt megmutathatja, hogy miylen legény a gáton.

S javaslom, hogy csukják le a BKV vezérét is (Kocsis István), mert a buszaik olyan súlyosan egészség és környezetszennyezők, hogy évente több ezer budapesti hal bele. S azt még államositani se kell. Állami. Olyan is.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2010.10.11. 16:28:50

Tulajdonképpen, csak a lényeg hiányzik, mettől, meddig, mert így tényleg úgy tünik, bármit lehet államosítani. Ehhez már csak azt az elfogadott törvényt kell hozzátenni (szinte ez volt az első amit elfogadtakű), hogy az állam az állami tulajdont ingyen odaadhatja, akinek Ő akarja.
Végülis és bányák mellé, a timföldgyár is jól jön.

Iustizmord 2010.10.11. 16:30:24

einstand.

semmi egyéb.

megjegyzem, hogy ugye alkotmányos jog a tulajdonhoz való jog, kisajátítás csak azonnali, teljes és feltétlen kártalanítással együtt lehetséges,

de ez arról szól, hogy az állami aparatcsikjön, a cég nevében kifizetéseket teljesít, oszt szevasz. tessék utóbb perelni.

csodálkoznék ha alkotmányos lenne ez az egész.

de majd az Ab-t is rendeletileg az államháztartásért felelős miniszter alá rendelik.

picur3ka 2010.10.11. 16:30:35

@Kangörény_:

A gond az, hogy sokaknak kommunista/szocialista allamfelfogasa van, mint ahogy itt demonstralod: majd az allambacsi, egyeni felelosseg nuku. Ezt igy nem lehet. Akkora meretu allamapparatust fenntartani, amely mindenki viselt dolgaiba belenez allandoan - meg ha szeretned se - nem lehet, anyagi szempontbol.

Nem, nem az allambacsi, meg a hatosag, hanem aki odakakalt. Az elobbiek csak ervenyt szereznek a torvenynek. Remelhetoleg, ha valaki lop, akkor sem a rendort fogjak lecsukni.

Lone Wolf 2010.10.11. 16:31:15

@Rejtett Változós Elmélet: "Mi van ha ezzel majd valaki a jövőben visszaél?"

Ezt maga a törvény zárja ki.

CSAK az egyes gazdálkodó szervek tevékenységével összefüggésében felmerült katasztrófák esetén alkalmazhatják!

Az átírásához meg sok sikert... ILYEN támogatottságú kormányunk a közeljövőben nem nagyon lesz. 2/3 os vagy sem, ezt, más helyzetben, még ők sem tudnák átpasszírozni, hát még egy alacsonyabb népszerűségnek, és parlamenti többségnek örvendő vezetés!

is 2010.10.11. 16:34:01

@triumphator: ez az allamositas egy vallalkozonak annyit mond: Mo-n barmikor a kormany erovel elveheti a magantulajdonomat. rendkivuli korulmenyt ugyanis lehet teremteni. en, ha magyar vallalkozo lennek, es eddig meg nem tettem volna, most mennek Szlovakiaba, de azonnal. bankado + kilakoltatasi tialalom; energiaado + gazarbefagyasztas; kartalanitas helyett allamositas. tenyleg 1949-ben vagyunk.

higgins1 2010.10.11. 16:34:59

Engem csak az érdekelne, hogy akkor mi lesz, ha kiderül, hogy valóban minden szabályt betartotta a MAL és jogilag nem lehet felelősségre vonni (mert ugye bár mindenki nagy lendülettel anyázza a multimiliárdos tuajdonosokat meg a céget, de eddig még senki nem tudta bizonyítani hogy bármi konkrét közük lenne a balesethez)? Akkor majd az adófizetők pénzéből fogják kárpótolni a céget azért a jópár hónap állami uralom miatt ami alatt szétkúrják a céget (mert aki már vett át bármilyen céget, én pedig igen, az tudja, hogy az első pár hónapban nagyjából azt sem tudja az új vezető hol a budi az irodája mellett, nemhogy azt milyen kötelezettségei, szerződései, pénzeszközeis stb van a cégnek, főleg egy ekkor világcégnél...)?
Na mindegy, nem hiszem hogy ez megoldás lenne, de persze a népnek kell megint a cirkusz, kit érdekel az a közel 10 ezer ember aki semmit nem tehet a katasztrófáról csupán a MAL-ból és annak megrendeléseiből él. Épp elég hogy több ezer embernek szétment az élete az iszaptól, ne csesszük szét még egy csomó emberét csak hogy megmutassuk mekkora nemzeti Janik ülnek a kormányrúdnál most.
Ja mellesleg ha már elfogadják ezt a jogi abszurdumot, javaslom az otp azonnali államosítását, mint azét a cégét, aki mint a magyar pénzpiac meghatározó szereplője aktív részese volt a magyar pénzügyi válságnak és ezen keresztül sok ezer ember hitelének ellehetetlenítője, vagy az nem katasztrófa? Jahogy abba a kézbe nem harapnak OVI-ék ami eteti őket, hát ez ciki...

Lone Wolf 2010.10.11. 16:37:25

@is:

... Csupáncsak azt veszik vissza amit korrupt úton játszottak magánkézre, csupán, azt veszik el, amihez bűnös úton, az államot, és az embereket megkárosítva szereztek. Csupán azt veszik el, ami kárt okozott, emberéleteket tett tönkre. (tudod... kés, villa, olló...) Ha ezzel neked bajod van, akkor van egy elgondolkoztató költői kérdésem;

MIÉRT?

is 2010.10.11. 16:37:36

@Lone Wolf: ja, te vagy az a jogban jaratlan, akit ezzel atvagnak. hol van a torveny szovegeben, amit mondasz? sehol, az az indoklasban van, vakitasnak, meg a hozzad hasonlok felrevezetesere. az indoklas nem resze a torvenynek, nincs joghatasa.

fokabacsi 2010.10.11. 16:40:02

RTL-hír , hogy a bankok a jelzáloggal terhelt kolontári házak tulajdonosaitól, azonnal a teljes összeget követelik ?!?! Remélem csak rémhír ?! Ennyire zsidó nem lehet egy bankár sem?

is 2010.10.11. 16:40:18

@Lone Wolf: elso lepeskent mutasd a korrupcios bizonyitekokat a privatizacional. es aztan ilyen alapon ne felejtsd el a Gripen-ugyet is vsszakerni, meg a Josip Tot-fele ugyeket Orbanon. vagy neki szabad? meselj, ha rajuk szavaztal, akkor ezzel is a korrupt bunosokre szavaztal? egy koltoi kerdesem lenne: MIERT?

Winston Smith 2010.10.11. 16:40:27

Azért ne felejtsük el, hogy minden valószínűség szerint nem csak a MAL, hanem a környezetvédelmi felügyelőség is felelős! Az ő feladatuk lenne, hogy biztonságos működésre kényszerítsék a válallatokat, márpedig ez láthatóan nem történt meg.

Államosítsák a környezetvédelmi felügyelőségeket is, és akkor minden probléma megoldódik!

Ja, hogy azok állami hivatalok? Akkor azokat meg privatizáljuk, és akkor jön el a kánaán?

Picit össze vagyok zavarodva.

moncayo 2010.10.11. 16:41:02

@Lone Wolf: Ugye kkor Széles Gábortól is visszavesszük az (volt) Ikaruszt? Csak 1 példa.

Iustizmord 2010.10.11. 16:41:07

szép kis helyzet lesz.

1. az állam átveszi x cég irányítását, majd a tulajdonosi /menedzseri jogok gyakorlásával ő dönt, hogy a cég fizet pl az államnak x ft kártérítést. értitek, az állam eldönti hogy a cég fizet az államnak, mindezt az állam ÉS a cég nevében.

2. az állam később kiszáll az irányításból, mire a cég beperli az államot, hogy kárt okozott neki. de a cég "saját" saját döntéseit támadja, hiszen az formálisan a cég döntése, amit nem a cég formális vezetője hozott.

érzitek a jogdogmatikai problémákat, ugye?

amúgy cégek nullára írására, kipréselésére, ellehetetlenítésére, baráti cégnek átjátszására, stb kitűnő.

bepe22 2010.10.11. 16:41:41

Minket utoljára 1947-ben államosítottak. Most megint kezdôdik? Hiába, nincs új a nap alatt!:)))

Megfigyelo 2010.10.11. 16:42:41

A jelek szerint valüban azért kellett a gátnak áttörnie, hogy az einstandot be lehesen vezetni. Megmondta a szakember, hogy "Egy rendkívüli erejű és teljesen váratlan erőhatás okozhatta a Mal Zrt. zagytározójának katasztrófáját." l. a Duna-TV honlapján:
www.dunatv.hu/itthon/varatlan_erohatas_okozhatta_a_gatszakadast.html

Iustizmord 2010.10.11. 16:44:37

@Iustizmord: a szép a fentiben hogy NEM KÖZOIGAZGATÁSI / BÍRÓSÁGI AKTUSSAL KÖTELEZ amely ellen ugye van jogorvoslat, hanem minden formalitást mellőzve, eldönti ÉS végrehajtja, mintha az a cég saját döntése lenne. machiavellisztikus. és kurvára alkotmánysértő.

Lone Wolf 2010.10.11. 16:44:54

@is:

Ezt a céget, a jelenlegi tulajdonosa 20! millió forintért, és egy bizonytalan, be nem tartott igéretért cserében szerezte meg...

Ebül szerzett vagyon. Ezen kívűl nincs mit bizonyítani, ezen kívűl nincs mit magyarázni, ha ez valakinek nem elég bizonyíték, akkor az ő fejével van a baj.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2010.10.11. 16:47:21

Nekem sem világos, hogy mikor lehet valamit állami felügyelet alá vonni. S azokkal a hozzászólókhoz csatlakozom, akiknek picit rossz érzésük van ezzel az egésszel kapcsolatosan.

fokabacsi 2010.10.11. 16:47:24

@is: "ez az allamositas egy vallalkozonak annyit mond: Mo-n barmikor a kormany erovel elveheti a magantulajdonomat."
A "magántulajdon lopást mondjad azoknak akiknek a házát elvette a bank, mert a " válság " (amit a bankok okoztak) duplájára emelte a részletet , a munkahely megszűnése mellett ?????!!!!!! A lopás nem csak akkor lopás ha sokmilliárdos vagyon, (amit 10 millióért!! vettek milliárdosok lettek belőle )veszni látszik?!?!!!

p0wer 2010.10.11. 16:50:29

@Énbagoly: Ha a céged megöl 7 embert, eláraszt szennyel szinte mindent akkor igen, fossál is csak, hogy az állam elveszi tőled..

Laciii 2010.10.11. 16:52:35

@Iustizmord:
Na akkor olvasd el még egyszer. A pénzkimentést csak leállíthatja az állam és nem rendelheti el, csak a helyzet elhárítására vonatkozóan rendelhet el valamit, az ingatlanok átmentése másik vállalatba nem ide tartozik.

refakcia 2010.10.11. 16:54:16

Ez a törvény a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvényt fogja módosítani, és ezt a szakaszt a III. részbe (Rendkívüli intézkedések), a XIV. fejezetbe (Megelőző védelmi helyzet, rendkívüli állapot, szükségállapot, az alkotmány 19/e. §-a szerinti eset és veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályok) közé fogják beilleszteni.
Tehát nem bármikor lesz alkalmazható, hanem csak a fenti rendkívüli helyzetekben.

annnyamadarrr 2010.10.11. 16:55:49

@fokabacsi: A "magántulajdon lopást mondjad azoknak akiknek a házát elvette a bank

Amíg ki nem fizetik, addig a banké.

molaris 2010.10.11. 16:56:20

@Tapmancs:
"
Most olvasom hogy önkéntesek főznek Kolontáron a rendőröknek, tűzoltóknak, erre egy ÁNTSZ-es nő a háromtálcás mosogató hiányát kérte számon rajtuk. Na ez még megérne egy (villám)posztot.
"

Vajon él- e még????????
Mondom/kérdem mint akinek ÁNTSZ főorvos a felesége, és volt katona.

Megfigyelo 2010.10.11. 16:56:24

@p0wer: A törvényjavaslatban nincs SEMMIFÉLE feltétel arra, hogy mikor veheti el az állam a cégedet - amikor eszébe jut, függetlenül attól, hogy ártottál-e valakinek, vagy sem. És nincs jogorvoslat sem, legfeljebb utólag, ha az (immár zsebben tartott) Alkotmánybíróság jogtalannak nyilvánítja az államosítást. Azt meg lesheted. Pont olyan ez az egész, mint a Rechstag felgyújtása volt...

Iustizmord 2010.10.11. 16:56:39

@dr. Oláh Péter Balázs: Nekem ebből csak az nem világos, hogy milyen konkrét esetekben vonható állami felügyelet alá.

mikor orbán viktor úgy dönt.

apropos, a döntés miért is jogszabállyal és miért is nem közig.határozattal történik? ja mert jogszabály ellen csal alkotmányossági normakontrooll van? és miért is rendelettel s nem törvénnyel? mert a rendletet nem kell schmidt paklinak SE aláírni? bár az a szaros vécépapírt is aláírná ha viktor megkérné.

apriopos, hol van most paja, mikor az államnak szüksége van?

picur3ka 2010.10.11. 16:56:58

Gyerekik! Felesleges vitazni, ez a voros iszap troll aradat omlik minden blogon, ugyanazzal az offenzivaval.

picur3ka 2010.10.11. 16:59:29

@molaris:

voroskeresztes nyanya volt, majd ok visznek szendvicset, mikor raernek, mert ok ott se voltak, hanem a maltaiak

Iustizmord 2010.10.11. 16:59:53

@Laciii: A pénzkimentést csak leállíthatja az állam és nem rendelheti el, csak a helyzet elhárítására vonatkozóan rendelhet el valamit

ez is elég tág. pl kötelezettséget vállal x ft y időn belüli kifizetésére. oszt annyi, utóbb mehetsz panaszra.... hova is? mert rendes és hatékony jogorvoslatot nem írtak bele.

megkegyzem, beleírták hm " a legfőbb szerv hatáskörébe tartozó döntések meghozataláról", magyarul MINDENBEN az állami aparatcsik dönt. még akár a jogutód nélküli megszűnést, összeolvadást, szétválást, korlátlan garanciavállalást is elhatározhatja, ad absurdum.

Krumplicukor1987 2010.10.11. 17:05:23

@Lone Wolf: az Ikarust Széles Gábor 1 forintért vette meg, és aztán sikeresen tönkretette (egyébként az Ikarus kb. a legjobb, legsikeresebb nagy cég a szocializmusban, ráadásul nyereségesen működött). Ez csak egy az ezer példa közül.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2010.10.11. 17:06:20

Dr. Bakondi György ügyvéd,
hiatalos közbeszerzési tanácsadó, (senior partner)
majd meglátjuk...bár ha Illés környezetvédelmi államtitkár lehet, a "bubosbankával" egggyütt, Bakondi is megtanulhat timföldet gyártani.

Kravver 2010.10.11. 17:06:44

@turcsány karcsi elvtárs:
"a TULAJOK felelősek a TELJES vagyonukkal "

Ajajj. nehogy véletlen Százhalombattán vagy Algyőn (vagy máshol) is történjen valami az ottani MOL telepekkel, elég komoly MOL részvénypakettet halmoztam fel az idők során. Nem jönne jól, ha Vektor elvinné a házat a fejem fölül.
Tiszta szerencse, hogy ez a Mal ez egy Zrt, és nem Nyrt, mi lett volna, ha véletlenül a szűk agyammal vettem volna belőle, most retteghetnék én is?

Megfigyelo 2010.10.11. 17:06:47

@Anti Anyag: Majd ha kiforgatnak a vagyonodból, késő lesz megváltoztatni a véleményed.

Krumplicukor1987 2010.10.11. 17:09:14

Jó kis törvény ez. Amikor kishitlerünk (OV) úgy dönt, akkor államosít egy céget. Nagyon faxa.

Ha valóban a cég vezetői is felelőlesek, akkor valóban induljon ellenük eljárás. Csak az a bibi, hogy független eljárás itt nem fog indulni, és azokat ez ellenőröket, akik aláírásukkal hitelesített jegyzőkönyvben leírták, hogy nincs semmi gond a céggel, azokat nem fogják előszedni (mert hogy fidesz-bérencek).
Szép új világ.

Megfigyelo 2010.10.11. 17:09:25

@Kravver: Így van, és számíthatsz arra, hogy a MOL és a MATÁV etc. is sorrakerülnek; az OTP nyilván nem...

daito 2010.10.11. 17:10:46

1. Nem kell mindenről törvényt hozni.
2. Ha már törvényt hozol valamiről, akkor az ne söralátét méretű legyen. Nem kell kilóra mérni, de ez azért röhej, 5 perces törvényeket kár hozni.
3. Ahogy nem a törvény mérete a fontos, úgy nem is a mennyiség. Néha 2 törvény több, mint 23.
4. Nem dől össze jobban a védőmű, ha dolgoznak még ezen a törvénytervezeten 1-2 napot.

"áttekinti a gazdálkodó szervezet vagyoni helyzetét" - láttatok már milliárdos forgalmú, több ezer fős cég vagyoni helyzetét?
Mi ennél kisebbek vagyunk, de nálunk a könyvvizsgálók szakirányú végzettséggel hetekig molyolnak...

Az a kérdés, hogy mi a cél ezzel?

Nehogy kimentsék a cég vagyonát a kártérítés elől? Arra van más megoldás, és azt talán más esetekre is alkalmazni lehetne. Nemcsak katasztrófák idején.

Mert az indoklás marhaság. Mitől lesz hatékonyabb az állami beavatkozás, ha az állam átveheti a MAL Zrt irányítását?
Másrészt itt nem államosításról van szó, hanem működési, tevékenységi felügyeletről.

Ha jelen esetben a kormány elkezdi felügyelni, hogy termeli a MAL az alumíniumot, attól nem lesz hatékonyabb a gátépítés, abból nem lesz több kártérítés. A tulajdonjog megmarad, és nem az állam dönti el, hogy adják el a részvényeket.

Lone Wolf 2010.10.11. 17:11:03

@Krumplicukor1987:

Még egy indok az efféle vagyon visszaállamosítására...

Ironfist 2010.10.11. 17:11:59

@Krumplicukor1987:
Ugyanez jutott eszembe nekiem is. Hol van a kitétel belőle, hogy csak ilyen ehez hasonló esetekben?

Rókakígyó 2010.10.11. 17:12:39

A kommenizmus elleni harc kommenizmusba torkollik. Gyerekek büntessetek, h titeket is legyen majd miért.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.10.11. 17:13:00

@Lone Wolf: Te hány éves vagy, Királyfi? És ki dönti majd el, hogy mi az, amit az embereket megkárosítva szereztek? Kicsit sarkítok, de az a cég,aki nyereséget könyvel el, az valahol az emberektől vett el, nem? Hopp, egy MKB bank, nini, embereket károsított meg, mert elárvereztette egy nem fizető adós házát. Megkárosította őket. Nosza, einstand, miénk a bank. Ez jó így?

belekotty 2010.10.11. 17:13:47

@refakcia: "Tehát nem bármikor lesz alkalmazható, hanem csak a fenti rendkívüli helyzetekben. "
- Például amikor a T-mobil egy délelőtt összeomlott és nem lehetett telefonálni, az rendkívüli helyzet? Akkor lehet államosítani a T-mobilt? Ha Százhalombattán kigyullad egy olajtározó akkor lehet államosítani a MOL-t? Ha zuhannak az OTP részvények és megrohamozzák a betétesek, akkor lehet államosítani az OTP-t?
Folytassam?

Ironfist 2010.10.11. 17:13:50

@Lone Wolf:
Ja, és akkor még egy lépés, és ugyanott tartunk, mint harminc éve, az "átkos"ban.

Lone Wolf 2010.10.11. 17:17:39

@Ironfist:

Lófaszt! És ezt te is tudod. Most, az elmúlt 20 év szemetét kell eltakarítani, amit még mindig az "átkos" elitjének köszönhetjük. És ebbe bizony az ebül szerzett vagyon visszaszerzése, elkobzása is beletartozik.

És ha neked ezzel problémád van, akkor neked, gondolom, azzal is problémád van, ha a tolvajtól, visszaveszik az eltulajdonított vagyont, és visszaszolgáltatják a tulajdonosának.

Mert ez ugyanaz! Csak nagyban.

Lone Wolf 2010.10.11. 17:20:07

@xcrow: Ez az! Osszad csak az észt... :) Végülis a hozzád hasonló szerencsétlen felfújt magukat okosnak képzelő vadbarmokon szórakozni járok ide. XD

Ironfist 2010.10.11. 17:22:28

Ember... te hány éves vagy? Vagy tudsz te egyáltalán bármit az előző rendszerről? Vagy direkt szivatod itt a jónépet ezzel? Pont úgy beszélsz, mint anno a kommunisták, mikor elvették a nemesek, meg a birtokosok földjeit. Ebül szerzett vagyon... tegyél már különbséget egy timföldgyártó cég minden forintja közt, hogy melyik ebül szerzett, és melyik nem!

Átkos elitje? Ezekre gondolsz?
Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök,
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök,
Matolcsy György - MSZMP tag, III/2 ügynök;
Csurka István - III/3 ügynök;
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök;
Chikán Attila - MSZMP tag;
Pintér Sándor - MSZMP titkár;
Boross Péter - MSZMP tag;
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag;
Boros Imre - MSZMP-titkár, III/2 ügynök D-8;
Balogh Gyula - MSZMP tag;
Mikola István - Hazafias Népfront, elnök;
Fónagy János - MSZMP tag;
Vonza András - MSZMP tag;
Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr;
Varga Mihály - KISZ titkár;
Deutsch Tamás - KISZ titkár;
Orbán Győző (orbán apuka) párttitkár,
Orbán anyuka pedagógusi pályát cserélte fel egy pártbizottsági állásért.
Orbán Viktor - Gimnáziumi-egyetemi KISZ titkár;
Kövér László - KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista
Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa;
Pozsgai Imre - MSZMP KB tag;
Szűrös Mátyás - MSZMP KB tag

Esetleg vagy annyira naridroid, hogy le mered tagadni mindezt, vagy finomítgatod, hogy ők voltak a jó kommunisták?

naat2 2010.10.11. 17:24:50

Ahogy látom, ez a 'törvény" azért született, hogy olyan esetekben, ahol a létrehozó az általa kialakított konstrukció hibájából másoknak kárt okoz, az "állam" nevű szervezet (által kijelölt valami) átvehesse az irányítást.
A "létrehozó" és "konstrukció" szavakat szándékosan használtam, mivel egy törvénynek megfeleően absztraktnak is kell lennie (amit majd a bíróság a gyakorlatba is átültet).
A jelenlegi helyzet világos: a "létrehozó" a tározó építője, a "konstrukció" maga a tározó, a kár is világos.
Mi van akkor, ha ezekbe a változókba "parlament/törvényhozás (esetleg kormány)" és a "törvény" értékeket helyettesítem be?
Jelen formájában - amennyiben a megelőlegezett feltételek mégsem bizonyulnak igaznak - a törvény a MAL-nak igen nagy kárt is okoz(hat). Ha ez megtörténik, akkor az így intézkedők felett is át lehet venni az irányítást?.
Biztosan elég kiérlelt ez a dolog?
"Márpedig itt rend lesz - mondta a nagymama és berúgta a szart az ágy alá"

Zsola777 2010.10.11. 17:25:53

"...arra az időtartamra, amikor olyan rendelet volt hatályban, amit az Alkotmánybíróság utólag megsemmisített" - WTF!?!?

hunyuan 2010.10.11. 17:28:02

orsós erre rá fog baszni, nem kicsit, nagyon

fakof 2010.10.11. 17:28:11

Örvendetes dolog látni a tépelődő proletárt az utcán, ahogy magába roskadva morfondírozik mindenféle kínos kérdéseken mint ezek:

- A gátőr volt a hibás mert nem erősködött hogy jöjjenek már megnézni?
- Vagy a főnöke akinek megmondták, hogy legyen ám rendben minden különben tudod milesz?
- Vagy esetleg annak a főnöke aki azt mondta, hogy márpedig ennyiből nem lehet azt mondani, hogy baj van?
- Vagy annak a főnöke aki azt mondta, hogy ennyink van rá, hogy jó legyen?
- Vagy a mérnök akit nem is erről kérdeztek?
- Vagy a tulajdonos aki azt mondta, hogy ha ez olcsóbb lesz, akkor nő a profit, a befektetők boldogabbak lesznek, de legalábbis nem mennek máshova, és nem kell bezárni a gyárat?
- Vagy aki belerakta a pénzét mindebbe, de felelősséget nem akar vállalni.. mert hát ő csak egy befektető?
- Vagy az állam akinek ellenőrizni kellene mindent de nem ellenőriz mert kevés a pénze rá, így hát korrupt és inkompetens amúgy is?
- Vagy akinek ott születik a gyereke a fal alatt, de nem emel szót a csordogáló lé miatt?
- Vagy én aki ülök a tévé előtt naphosszat, verem a billentyűzetem, bámulom a meztelen nőket, eszem a parízeres szenyát a teszkóból, de mindenképpen szarok az egész világra mert amíg az nem önti a lúgos szarát be az ablakon én ugyan nem állok fel innét, hogy rendbe rakjam a dolgokat legalább magam körül?

Ki a hibás? Ki tudja? Tényleg akarjátok tudni, vagy csak vért akartok látni a kövön?

Marcellusca 2010.10.11. 17:28:26

@Ironfist: Stimt.

"Szép" kis lista. :)

De tudnod kell: Az ő kommunistájuk jó kommunista. :)
Meg ők csak azért voltak pártfunkcik, hogy belülről bomlaszthassák a rendszert. :D

Ironfist 2010.10.11. 17:29:59

@Marcellusca:
Nyilván. Én mondjuk olyan kifogást gondoltam nekik, hogy ők azért voltak jobbak, mint a mostani "bal"oldal, mert épp ők vannak hatalmon.

mrs. white 2010.10.11. 17:31:58

Zanzásítva a következő a történet.

A privatizáció során bagó összegért vásárolta meg a mostani tulajdonosi kör a céget. miért volt szükség a privatizációra? Mert az államnak nem volt rá pénze hogy a környezeti károkat stb. kifizesse. Nos azok akik 10 millió forintért értsd tízmillió forintért megvásárolták, vállalták a foglalkoztatást (nagy cucc) a környezeti károk mentesítését valamint hogy 10 évig nem adják el. ebből a foglalkoztatás a legkényesebb kérdés. ok ezt megoldották. a kornyezeti kármentesítés meg hát ezek szerint olyanra sikerült amilyenre a mellékelt ábra mutatja. egyébbként pont ezért nem 3 millárd volt az ára, mint amennyi a cég akkori értéke volt. ezt ebben a formában talán még az állam is bevállalta volna és akkor nem három embernek lenne 60 milliárdos magánvagyona hanem az államnak ennyivel kevesebb adóssága. A cég azzal védekezik, hogy ez nem volt benne a privatizációs szerződésben (mármint hogy milyen állapotban van a gát stb .), és ugy lehet hogy igazuk is van. Ha a szerződő fél volt hülye (állam) akkor azért, ha pedig megvesztegettek valakit aki szövegezte akkor rendkívül előrelátóak voltak.

Látszólag durva ez a megoldás de amerikában a szürke iszap katasztrófánál a 70-es évek elején 124 en haltak meg és kb. húsz év pereskedés után kaptak vicces kártérítést. Az a demokrácia hazája. Eddig valahogy úgy fest a dolog, hogy itt rapidabb és az igazságérzetnek talán kedvezőbb megoldás születik. Igaz a megoldás nem a klasszikus demokrácia felfogásnak felel meg.

Lone Wolf 2010.10.11. 17:32:16

@Ironfist:

Hogy hány éves vagyok? gyaníthatólag öregebb mint te.

És tudod mit okoskatörp? A továbbiakban ne erőlködj. Xcrov kollégáddal egyetemben mentetek tiltólistára.
Mert azoknak, akik nekiállnak relativizálnia bűnt, és elmosni a felelősséget, mentegetni azokat akik bagóért elkótyavetyélték a gyakran többmilliárdos vagyont, meg azokat akik megvették, ott a helyük!

Hogy egyszerű földmély sötétségből, vagy gerinctelenségből teszitek, édesmindegy! Mindenesetre mindkettőtöknek azt javaslom kezdjétek előröl az általános iskolát, úgy első osztálytól. Mert ha még ezt sem vagytok képesek megérteni, akkor ez felel meg a szellemi színvonalatoknak!

gauche caviar 2010.10.11. 17:32:48

Minek ez az egész szarakodás? Kössük fel az első fára a MAL tulajdonosait, az alumínium gyárat meg államosítsuk valami ideológiailag megfelelő színű kis nemzeti kft-be.
És ha már ott tartunk, akkor a honvédelmi miniszter bárkit bármikor nyugodtan állíthasson statáriális bíróság elé, kivéve Orbán Viktort és családtagjait.
Aztán ha ez megvolt, akkor jöhetnek a hazafias indokokból további államosítások, baráti üdvözletek Hugo Cháveznek, máglyahalálok és egyéb purgálások hosszas tárgyalások helyett, a bíróságok tehermentesítése céljából.

Azért kurva cinikusan lássuk be: sok minden végett kapóra jött ez az iszap.

Kravver 2010.10.11. 17:32:57

@hunyuan:
Főleg, ha neadjisten megcsúszik a fejtés a papa bányájában és alatta marad pár melós.

hidroponi 2010.10.11. 17:33:27

@Lone Wolf: orban gyozo banyaival mi lesz? tudod azt amit simicska a partszekhaz (tisztikaszino) eladasaval finanszirozott.

Ironfist 2010.10.11. 17:34:32

@Marcellusca:
És akkor csak zárójelben: ennyit a nagy fülkeforradalomról, amiben megtisztítjuk az egész országot...

@mrs. white:
Egyszerűen olyan törvény kéne, hogy a tulajdonos a magánvagyonával feleljen bármilyen környezetkárosításért, amit a cége elkövet.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.10.11. 17:34:38

@Lone Wolf: én meg az ilyen súlyos és komoly érveket felsorakoztatók miatt :-) Akarsz éremben reagálni arra, amit itt én vagy bárki más írt, vagy csak fújod a magadét? Attól hogy vadbarmozol, még nem lesz igazad. Én elismerem a más tudását, győzz meg, hogy igazad van. Én el szoktam ismerni, ha tévedek, de csak érveknek engedek, bazmegelésnek meg kioktatásnak nem. Szóval? Ki fogja PÁRTATLANUL, IGAZSÁGOSAN megmondani, ki a jó és ki a rossz? Persze az is megoldás, hogy vegyük el mindenkitől, de akkor MINDEKITŐL. Lesz ilyen? Na ugye. Akkor mégiscsak az állam dönti el, hogy mit vesz el, a _törvénytervezet_alapján_ tkp. szabadon. (Mielőtt beskatulyáznál: Magyarországon dolgozó és adót fizető alkalmazott vagyok, se részvényem, se gyáram, se érdekeltségem.)

Ironfist 2010.10.11. 17:35:32

@Lone Wolf:
"Xcrov kollégáddal egyetemben mentetek tiltólistára."

NEEE! Uramisten, hogy fogok tudni aludni ezek után???

XD

Ironfist 2010.10.11. 17:37:51

@xcrow:
Tiltólistára rakott minket...Tipikus narancsdroid. Ha nem tud meggyőzni azzal, hogy fújja a maga mocskolódását, akkor ignorál.

Most szálljunk magunkba, és gondolkodjunk el azon, hogy túl értelmesen beszélünk az ilyenekkel :D

gauche caviar 2010.10.11. 17:38:07

@mrs. white: te, hogyan születhetne az igazságérzetnek megfelelőbb megoldás ha az nem demokratikus?
mert akkor most vagy az igazság szót cseréld le "kedvünk szerintire" vagy a demokratikust ne használd, mint jelzőt, mert láthatóan értéktelen.

Lófaszt érdekli ebben az ügyben, hogy mi történt pontosan, kia felelős, lényeg, hogy Orbán a nemzet megmentő atyjaként lesújtson valakinek a fejére akikért nem fog sírni a plebs. És erre tökéletesen megfelel a "gazdag" aki bizonyára lopta a vagyonát, hogyan is máshogyan lehetne neki olyan (az hogy világszinten mit teljesít a cég, az nyilván mindegy nemzeti szempontból, hiszen a mi oligarchánk jó oligarcha. náluk nyilván minden totál bio meg 20x ellenőrzött).

És az iszapos balhé közben hogy ki is neveződött 4 fideszes pártkatona 9 évre tökéletesen kontrollálni a teljes hazai sajtót... nahát nahát... ha már az összeesküvéseknél tartunk..

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.10.11. 17:38:19

@Lone Wolf: "Xcrov kollégáddal egyetemben mentetek tiltólistára." Édes istenem, mi lesz így velem!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.10.11. 17:38:55

Értem, hogy mi az aktuális célja ennek a rendelkezésnek, de egy kicsit tartok tőle: nagyon könnyű ezzel visszaélni, és a FIDESZ eddigi ténykedése alapján simán el tudok róluk képzelni mindent.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.10.11. 17:40:03

@Ironfist: Ne narancsozd le, szerintem ez nem színfüggő. Sőt, még csak nem is politikafüggő. Sajnos.

Trejo 2010.10.11. 17:40:37

Na most kibújt a fiúkból a bennük lappangó kommunista! A KISZ/MSZMP/MSZMP KB tagság egy életre megmarad!

picur3ka 2010.10.11. 17:40:58

@mrs. white:

O, a demokracia, meg a nepszara, miota az van, 40-es evek, csak szop az egesz orszag. A tobbsegi demokracianak megvan ez a hibaja - a tolvaj maffiozok szamara elonye - , hogy sok ember igen buta, fentebb emlitett urak ugy rangatjak az agyukat oraszam a sajat erdekeik szerint, hogy eszre se veszik szegenyek.

Kravver 2010.10.11. 17:41:59

@Ironfist:
"Egyszerűen olyan törvény kéne, hogy a tulajdonos a magánvagyonával feleljen bármilyen környezetkárosításért, amit a cége elkövet"

Akkor még egyszer kérdezem: eladjam a MOL pakettemet???

Ironfist 2010.10.11. 17:42:56

@xcrow:
Lehet, bár nekem szűkebb környezetemben az a tapasztalatom, hogy a Viktorhíveket nem lehet lelőni, csak mocskolódik, és fújja a magáét, és amit én mondok neki, azt ignorálja. Nyilván nem általános, de nyilván nem általános az sem, hogy a cigányok lopnak pl.

Ironfist 2010.10.11. 17:44:46

@Kravver:
Miért kéne? Gondolom ha a MOL felgyújtaná a hortobágyot, és neked 1% tulajdonjogod van, akkor a kárból is 1%-ot fizetnél, nem?

mrs. white 2010.10.11. 17:45:04

@Ironfist: látszólag tökéletes megoldás. a bajom ezzel az, hogy kapolyi pl mint az egyik leggazdagabb vállalkozó minimálbéren van bejelentve. Én majdnem biztos voltam benne, hogy ebből a cégből és tulajdonosokból sose szedik ki a töredékét se a kárnak. mondjuk mia akadályozza meg a tulajdonosokat hogy a becses gyermeküknek ajándékozzák a vagyonukat. lásd hagyó Miklós alapesetét. annyira ártatlan volt mégis mire letelt a képviselői mandátuma már semmi nem volt a nevén. A cég két éve nem fize társasági adót hála az ügyes könyvvitelnek.

refakcia 2010.10.11. 17:46:22

@belekotty: mondom a FENTI rendkívüli helyzetekben, azaz: "Megelőző védelmi helyzet, rendkívüli állapot, szükségállapot, az alkotmány 19/e. §-a szerinti eset", ahogy az a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény írja, amit ez a törvény csupán módosítani fog.

Az Alkotmány szerint pl. az OGY szükségállapotot hirdethet ki "... az alkotmányos rend megdöntésére vagy a hatalom kizárólagos megszerzésére irányuló fegyveres cselekmények, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot tömeges méretekben veszélyeztető, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett súlyos erőszakos cselekmények, elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén..." (19. § (3) bek. i) pont)

Rá Dios 2010.10.11. 17:47:02

Ugyan miért jut ez több cikk olvastán is eszembe?
Eseménydús nap ez a mai a magyar demokrácia történetében (ha lesz aki megírja):
Előre megfogalmazott ítéletek ("Nincs kegyelem!"), letartóztatás, (a törvénytervezet egy gumiparagrafusával bármikor, bármire, bárkire ráhúzható, lásd a kedvencemet, az Alkotmánybíróság szerepéről szóló paragrafust!) államosítási törvénytervezet, médiafoglalás (a mégiscsak jobb egymás közt megbeszélni a dolgokat, mint holmi - pláne paritásos! -testületekben az ellenzék locsogását hallgatni).
Sok mindenre lehet jó az ilyen rugalmas törvénykezés és a kezes progandagépezetté silányuló köz(pénzből fenntartott) média...

picur3ka 2010.10.11. 17:47:14

@Fedor:

A Gyurcsantol, meg a Petoektol tartottal volna, hallod, most nem lennenk ebben a szarban, ugye?

Kulonben a Btk eleg pontosan rendelkezik ennek sok reszerol, majd valaki jogilag kepzett felhomalyosit bennunket, biztos vagyok benne:

A Büntető Törvénykönyv szerint közveszélyokozást az követ el, aki „árvíz okozásával, robbanó, sugárzó avagy más anyag, energia vagy tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, avagy következményeinek enyhítését akadályozza”. A büntetés öt évtől húsz évig terjedő, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a közveszélyokozás egy vagy több ember halálát idézi elő.

Irja az Index.

Ironfist 2010.10.11. 17:47:55

@mrs. white:
Igaz, erre nem gondoltam.

Kravver 2010.10.11. 17:52:08

@Ironfist:
Marhaság.
De persze szép lenne 1% a MOLból

:D

hiryu2,0 2010.10.11. 17:52:54

Khmmm..... Honvédelmi törvény? Talán ha az derült volna ki hogy Iránnak gyártanak vadászgépet.

Egyébként meg

Egy 2005-ös FIDESZ tájékoztató, az Index által szószerint. Kommentár nélkül.

"Elindult a gazdasági konzultáció, közölte sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A Fidesz elnökének ismertetése szerint a következő hónapokban fórumokon, az interneten és levélben kérik a gazdaság legfontosabb szerepelőinek véleményét a magyar gazdaságpolitikáról, az akció eredményeit pedig december végén egy dokumentumban foglalják össze.
......
A gazdasági konzultációs testületet Matolcsy György volt gazdasági miniszter irányítja és a tanácsadó testületben mások mellett megtalálható Tolnay Lajos, a Magyar Alumínium Rt. vezérigazgatója is, aki másfél éven át cégtársa volt a jelenlegi miniszterelnöknek."

Ironfist 2010.10.11. 17:55:53

@Kravver:
Ja, csak a kamatokból élnék, mint Marci Hevesen :D

De amúgy miért volna marhaság? Ez nem ellened szól most, de szerintem aki tulajdonosa egy cégnek, az nem csak az adott százalék haszonnal kellene rendelkezzen, hanem adott százaléknyi felelősséggel is a cég iránt.

mrs. white 2010.10.11. 17:56:45

@gauche caviar: Teljesen mindegy hogy minek nvezik a berendezkedést légyen demokrácia vagy diktatúra ha az igazsághoz legközelebb az a legjobb. Kérdezd meg az amerikai iszapkárosultakat hogy szeretik-e a demokráciat és megfelelőnek tartják - e, hogy a gyár köszöni szépen jól van, de Ők húsz év után kaptak magyar összegbe átszámítva 11 millió forintot fejenként. Az azért ott nem nagy összeg főleg 124 halottat is beleszámítva.

Ironfist 2010.10.11. 17:59:23

@mrs. white:
11 millió forint egy halottért, meg egy otthonért itthon sem nagy pénz - pláne olyan cégeknek, amik mellett elbújhat szinte az állami költségvetés :D (tudom, hogy nem, csak túloztam kicsit...)

soproni1 2010.10.11. 18:01:49

Munkás ököl, vas ököl ! Szerintem Antall József forog a sírjában ( Kádár meg vigyorog )

mrs. white 2010.10.11. 18:02:50

@Ironfist: Főleg amerikai léptékben. Ha ott beteszed a macskádat a mikróba mert nem írták rá hogy macskát mikrózni tilos, az a cégnek súlyos pénzekbe kerül. A legviccesebb az volt amikor egy nő a bútorboltot perelt be és nyert, mert átesett valamin a boltban és eltörte a kezét. A valami a saját kölke volt.

kvadrillio 2010.10.11. 18:03:15

...hmmm.....az 1. § 5.) bek....nem komilfó....., amennyiben a felügyeletet gyakorló ÁLLAM közpénzből akarja megtéríteni az esetünkben a MAL Zrt gazdálkodó károkozását-kárát.....
...remélem rosszul értelmezem ?????

Ironfist 2010.10.11. 18:03:16

@soproni1:
Hehe, húsz forint a forró lángos, éljen soká Kádár János! XDD

Ironfist 2010.10.11. 18:03:59

@mrs. white:
Azért szerintem ezeknek a többsége csak urban legend

Dubito 2010.10.11. 18:04:36

Éljen és virágozzék a munkás-paraszt népünk közös tulajdona! Most majd megtudja minden burzsoá kapitalista, milyen az a munkásököl, vasököl, ha odacsap, ahova köll!

yahoo12 2010.10.11. 18:05:43

Jól hangzik, a nép boldog lesz, de ha ezt megszavazzák, EGYETLEN CÉG SEM JÖN TÖBBET Magyarországra. Visszaminősítenek minket, az Euro 400forint lesz, a hiteles csődbe mennek. Multik kimennek, munkanélküliség az egekbe szökik.

ORBÁN KIRÁLY BÁCSI, tessék gondolkozni is néha....

kvadrillio 2010.10.11. 18:06:30

@kvadrillio: a kb 40 milliárdjuk /de több is az !!/ meg szépen megmarad nekik az off-shore számláikon ???!...hö-hö-hö.....

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.11. 18:07:17

Állítsuk meg a fideszes diktatúrát!
Államosítani a köveket a gátakhoz szállító Orbán bányákat!
Szakkörösöket minden hivatal élére!
Vigyázz a magántulajdonodra, ha tetszik nekik elvehetik!
Orbán dönt a bíróságok és ügyészségek helyett!
Miből lett a 20 év gyes alatt Orbánné hatalmas vagyona?
Pintér Sándor közrendőrből milliárdos pár év alatt, hogy kell tisztán csinálni?

Felcsút és Alcsút tud valamit, ők már elzavarták Orbánt.
A jó példa ragadós, mondaná...

Paralelepipedon 2010.10.11. 18:07:20

Egyelőre elmondhatom, hogy csalódtam a FIDESZ-ben, de pozitívan. Miután a "rendszerváltás" után átestünk a ló túloldalára, és még éhesebb legyek jöttek, végre eljutottunk oda, hogy felhagyunk a piac misztifikálásával. A piac bácsi ugyanúgy nem mindenek felett álló, mint ahogy az állam bácsi sem volt, csak azok szeretnék ezt a látszatot fenntartani, akik a szabad-rablásban érdekeltek.

flippant 2010.10.11. 18:11:56

@Paralelepipedon: Csak be ne szopjátok ezt is mint a "két hét és rend lesz"-et. A nép forrong, dühös és áldozatokat akar. Vitya tanácsadóira hallgatva nagyon ügyesen hozta a megszokott populizmusát, csak félek, hogy a többi vörösbáró megfogja úszni. Már az első másodpercekben le kellett volna sittelni a teljes vezérkart + teljes vagyonuk (magán is) zároltatni. Ilyen horderejű balhéknál nem szabad szöcskézni.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.10.11. 18:12:19

Ezzel a törvénnyel csak az a szar, hogy Fideszék szépen vissza élnek majd vele, és minden cégtől az embereik (valamilyen biztosuk, ha jól olvastam az origo-n) ha kell, ha nem, kimentik onnan a vagyon egy részét, vagy ismerve kiket és milyen hülyéket nevezett eddig ki Orbán, még rosszul is gazdálkodna a cég/vállalat pénzével a állami biztos. Meg persze jól hangzik, hogy a kárt okozó cég fizesse meg a kárt, de azért egy kicsit nem furcsa, hogy csak Bakonyit tartóztatták le, Tolnayt nem? Szerintem ez elég magyarázat:

"Elindult a gazdasági konzultáció, közölte sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A gazdasági konzultációs testületet Matolcsy György volt gazdasági miniszter irányítja és a tanácsadó testületben mások mellett megtalálható Tolnay Lajos, a Magyar Alumínium Rt. vezérigazgatója is, aki másfél éven át cégtársa volt a jelenlegi miniszterelnöknek."

Aki haverunk, azt nem bántjuk.

kvadrillio 2010.10.11. 18:13:46

@yahoo12: ..nemtom, nem te voltál, aki betelefonált, hogy töltsék fel az auráját ??? :O)

Ironfist 2010.10.11. 18:15:21

@A Tolnay /MAL/ cégtársa volt a simlis Orbánnak!:
Csak ezért regelni? Aki nem vak, az látja, hogy Orbán csak egy populista majom, aki meg vak, annak hiába mutogatsz, az úgyse fog látni soha.

@flippant:
Murphy politikai törvénykönyvében (igen, ilyen is van) van egy jópofa mondás: A politikai siker titka, hogy találj egy tömeget, ami vonul valamerre, és állj az élére! Na ki jut erről az eszünkbe? :D

kvadrillio 2010.10.11. 18:16:09

@flippant: A NÉP, nem áldozatokat akar, a NÉP, NEM AKAR TÖBB ÁLDOZATOT !!!

tudi 2010.10.11. 18:17:44

Nekem kimondottan tetszett az, amit Orbán mondott a Parlamentben, mostanság szerzett nálam 1-2 jó pontot. Nem rossz ez a javaslat, persze vissza is élhetnek vele.

Nagykorú 2010.10.11. 18:17:48

Ez a törvény a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvényt fogja módosítani, és ezt a szakaszt a III. részbe (Rendkívüli intézkedések), a XIV. fejezetbe (Megelőző védelmi helyzet, rendkívüli állapot, szükségállapot, az alkotmány 19/e. §-a szerinti eset és veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályok) közé fogják beilleszteni.

Tehát nem bármikor lesz alkalmazható, ez nem államosítás, hanem csak a fenti rendkívüli helyzetekben.

kvadrillio 2010.10.11. 18:18:40

@Ironfist: ..OCCT A mal-RÉSZVÉNYAK HOGYIS ÁLLNAK MOSTANNNÁBAN ??? :o

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.10.11. 18:20:10

@M&Ms: Tolnay jó oligarcha, "a miénk", a másik nem. Nagyjából ennyi.

A droidok sem most , sem holnap, sem pedig jövőre nem fogják ezt észrevenni. Nekik ellenségkép kell, amit birka mód bégethetnek. Volt már soron IMF, EU, komcsik, Gyurcsány, a bankok, most épp ez a fószer (a fideszes üzlettársa nélkül, szigorúan!). Novemberre, decemberre majd jön valaki más.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.11. 18:22:21

@tudi: az a baj, hogy fideszék mindennel visszaélnek. :-(

Ironfist 2010.10.11. 18:26:45

@tudi:
Igen, Orbán beszélni azt tud. Nem látja tényleg a többség, hogy csak beszélni tud? Én is tudnék ám hasonló szépeket-s-jókat mondani... válasszatok is meg diktátornak, és akkor már 2004-ben bevezettem az eurót! :D (by MKKP)
@Nagykorú:
És szerinted meddig tart a nem szimpatikus cégvezetők/tulajok cégénél rendkívüli helyzetet kreálni? Ne legyünk már naivak azért, jó? :)
@Valahol Máshol:
Na igen, ez már nekem is feltűnt. A Fidesz életképtelen, ha nem ugathat valakire. Emlékszik mindenki, hogy miután megválasztották őket, bepróbálkoztak egy olyannal, hogy jön vissza a Guyrcsánykorszak, úgyhogy vigyázás!! És a sok droid bekajolta, holott épp akkor lettek négy évre (ha szerencsénk van, csak négyre, és nem döntenek idő előtt úgy, hogy kényelmes az a bársonyszék... - lásd Orbán Viktor Őszentsége Bölcs Mondásai vol.3751: "Csak egyszer kell győznünk, de akkor nagyon!") megválasztva.

Mentolosmájkrém 2010.10.11. 18:26:48

" Éljen Rákosi, éljen Rákosi..." Lassan csak a nevet kell kicserelni es minden marad a regiben. Elgurult a nyugtato nagyon messzire. Mondjuk, ha ezt megcsinaljak kivancsi leszek a befektetöi hangulatra.
Anno, az elözö regnalas idejen is egy idö utan, harom Klauzal terröl elszarmazott magyar mondta meg Viktornak, hogy le kellene allni a faszkodassal, utana nyugi lett. Majd eljön ennek is az ideje lassan. Remélem...

Kukori és Kotkoda 2010.10.11. 18:27:05

a magyar egyet nagyon tud: ugatni.

Jégvihar(aha csak ez van) 2010.10.11. 18:29:20

Üdv mindenkinek! Amennyiben egyszer valakik felfognák hogy rendszer szintű problémáról van szó, talán lehetne valami értelmeset is tenni. Ez a variáció részleteiben van csak vitatva holott alapjaiban a rablásról szól. Magas ívben tesz rá a VALÓDI vezetés hogy mi a jó az embereknek, mi okoz bajt nyomort. Lényeg a hatalom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.10.11. 18:30:18

@Lone Wolf: a privatizacional ott volt jopar part , tobbek kozt a fidesz. Akkor miert nem nyitottak kia kicsiny kis szajukat? MEg kene nezni , hogy a 90-es evek elejetol napjainkig kik es hogyan engedtek a privatizaciot... Volt par part kormanyon...

"2001-ben közel ugyanolyan értékben adtak el állami vagyont, mint 2000-ben. Olyan nagy állami cégeket értékesítettek, mint az Antenna Hungária, a Zalakerámia és a Globus Nyomda."

k-zoltan 2010.10.11. 18:33:04

Remélem az AB visszaküldi újragondolni ezt a kupac szart.
Amúgy a tulajdonosok nem felelnek teljes vagyonukkal mivel Zrt., csak a társaságba fektetett pézükkel.
Vicces is lenne, ha a MOL-lal történne valami nagyobb katasztrófa, aztán 3 részvényes Bélának árvereznék a házát...

Ironfist 2010.10.11. 18:33:08

@Jégvihar(aha csak ez van):
Rendszer szintű probléma? Igen, a problémás rendszer pedig nem más, mint a demokrácia. Ugye a valaha volt legrosszabb kormányzási rendszer - nem számítva az összes többit, amivel időről időre megpróbálkozik az emberiség...

flippant 2010.10.11. 18:37:18

@tudi: Nézd nekem is szimpatikus volt most Vitya de szvsz nem lesz elég tökös. Nem fogja tudni végigjátszani a meccset mert ahhoz fedhetetlennek kellene lennie. Márpedig az egész fidesz ugyanúgy úszik a rablóprivatizáció vörösiszapjában mint a bolsevikok.
Vitya úgy lesz tökös ha visszaállamosít + az összes vörösbárók vagyonát elkobozza és szétosztja az avasi panelprolik közt.

flippant 2010.10.11. 18:39:12

@tildy:): Ezeket hívják összefoglaló néven a magyar politikai maffiának az ún. "kerekasztal"-klánnak. Az ukrán vagy a szicíliai maffia kismiska ezekhez képest...

Jégvihar(aha csak ez van) 2010.10.11. 18:39:34

@Ironfist: Nos nem fogod elhinni de erre a berendezkedésre gondoltam. Olvastam másokról is:) Van jobb de bizonyos rétegnek erre van szüksége.

scorpioscorpio 2010.10.11. 18:41:40

.... mert a multik aztán baromira megoldották a munkanélküliséget, ugye??? Pluszban még behozták az eladhatatlan és egészségtelen élelmiszert és minden szart ami ott már nem eladható...az itthoni termékeket pedig EU-s szabályozás címszóval - adókkal-terhekkel stb. - eladhatatlanná tették kint...a droidok meg dolgozzanak 58 ezer ft-ért a Tes....ban???

Steppenwolf 2010.10.11. 18:41:48

@Nagykorú: Mondhatod ezt a sok birkának, hogy ettől még nem fogják államosítani a boltját a büdös kommunistanáci Viktátorék, mert rendkívüli intézkedés és nem alkalmazható bármire (ezért nem fúrta egyetlen parlamenti párt sem) most legalább kiretteghetik magukat.

Martian (törölt) 2010.10.11. 18:41:57

@yahoo12: a 12 millió román bevándorlót kihagytad... :)

Ironfist 2010.10.11. 18:43:29

@flippant:
Ezt nem fogja megtenni, mert ez kommunista módi, és akkor elkötelezné magát egy oldalnak. Ő pedig nem az az elkötelezős fajta, inkább csak azt mondja, amit a nép hallani akar.

scorpioscorpio 2010.10.11. 18:43:34

@yahoo12: menjen csak a multi de gyorsan!!! és az a bank is akinek nem tetszik h nem csak ő sarcolhat...lásd:Ers...e

Kravver 2010.10.11. 18:45:59

@Kukori és Kotkoda:

jaja
pl a Fityesz végigugatta az elmúlt 8 évet
vonyítva
láncon

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.10.11. 18:46:42

@Chalmers: amikor olvastam a hírt, nekem is detto ugyanez ugrott be. Már semmin nem lepődnék meg...

Ironfist 2010.10.11. 18:47:46

@Kravver:
Ehez nincs is mit hozzáfűzni. Így van.

@scorpioscorpio: Miért nem lehet kimondani, hogy Tesco, meg Erste bank?

Steppenwolf 2010.10.11. 18:52:07

@Réka ‎: Jah, a repedések pedig úgy keletkeztek hónapokkal ezelőtt, hogy személyesen a Zorbán úszott be a tározóba és mint Búvár Kund, meglékelte a falát.
Mindig mondtam, hogy ez maga a kénköves leheletű patás ördög. :P
Azok a dolgozok, akik pedig azt mondták, hogy hetek óta sejteni lehetett hogy baj lesz, azok meg a Fidesz beépített bérencei.

Paralelepipedon 2010.10.11. 18:56:59

@flippant: "A nép forrong, dühös és áldozatokat akar."
Nem tudom melyik országban élsz, itthon, Magyarországon nem ezt tapasztalom. Sőt, képzeld: a kormányváltás óta nem volt tévéostrom, gumilövedékek, stb. sem. Persze tudom, hogy vannak akik nagyon szeretnék, ha lenne, de a mantrázás csak belső változásokat idézhet elő, külsőket nem.

Nagykorú 2010.10.11. 19:00:44

@Steppenwolf:
Az a gyanúm, hogy a birkák ráadásul nem is értik a módosítás szövegét, erre utal a "meddig" és "milyen események" meg "kapkodva összedobált egy A4-es jogszabály", viszont lelkesen harsogják az alattomos ellenérdekelt kommentelők által tálcán kínált könnyen emészthető "államosítás" és "Éljen Rákosi" jelszavakat.
A magyar felső párezer, akik jellemzően mszp-szdsz kötődésűek most rettegnek, mert a Simor és IMF heccekkel nem sikerült a közvéleményt visszahóditaniuk, most próbálnak Orbánon fogást keresni, mert ha nem sikerül, akkor bizony itt van esély komolyabb számonkérésekre is...

Steppenwolf 2010.10.11. 19:02:42

@flippant: A nép csak azt akarja, mint minden normálisan működő demokráciában; hogy egy 8 áldozatot és több száz sérültet szedő, több milliárdos anyagi, és felbecsülhetetlen természeti és erkölcsi kárt okozó mulasztásnak legyen felelőse, és lehetőleg ne a portás.

Laciii 2010.10.11. 19:07:53

@Iustizmord:
"magyarul MINDENBEN az állami aparatcsik dönt. még akár a jogutód nélküli megszűnést, összeolvadást"
Az összeolvadásnak mi a faszom köze van a rendkívüli helyzet megszüntetéséhez / enyhítéséhez???

Ha nem érdekel ami le van írva a te dolgod, de én a te tévképzeteiddel nem fogok vitatkozni. Hőbörögj csak tovább.

2010.10.11. 19:12:11

Itt nem arról van szó,hogy XY saját erőből létrehozott egy kisboltot,majd az utcára öntött 2 liter tejet ezért államosításra kerül,ezért indokolatlanak tűnik az a "hisztéria",miszerint minden vállalkozásnak félnie kell.

Ez a törvényjavaslat kényszerből jött létre,egy ÁLLAMI TULAJDON rosszul sikerült privatizációjából fakadó , az indoklásban feltüntetett KATASZTRÓFA helyzet kezelésére.
A tulajdonos letartóztatása ,és esetleges elítélése esetén -ha senki nem szeretné a gyár bezárását,és a dolgozók elbocsátását - vajon kinek kellene átadni a működtetést ?

soproni1 2010.10.11. 19:19:56

Az emberek még egy hülye parkolás büntetést sem akarnak elismerni, de követelik egy nagy baleset vélt tetteseinek lecsukását ?

Jégvihar(aha csak ez van) 2010.10.11. 19:22:26

@Steppenwolf: Nem ne legyen felelőse! El se lehessen követni.

mindenOK (törölt) 2010.10.11. 19:31:28

Nem tudom, hol maradnak ilyenkor a NE AZ ÉN ADÓMBÓL FIZESSÉK KI A DEVIZÁSOKAT!, mivel jelenleg leginkább a ti adótokból mentik a trutyiban ragadtakat. A cég pofátlanul felajánlott 55 milliója nem arra utal, hogy a tulajok nagyon ki szeretnék venni a részüket a mentésben. Úgyhogy legyetek igazságosak, és törvényesek ha tudtok! Lehet, hogy a Fidesz most túlságosan előrerohant, de ez is előfordulhat, hogy még időben lépett. A fene se tudja.

Steppenwolf 2010.10.11. 19:32:09

@soproni1: Te komolyan egy parkolási büntetést állítasz párhuzamba a világ egyik legnagyobb gondatlanságból bekövetkezett ipari katasztrófájával?

flippant 2010.10.11. 19:39:31

@mindenOK: Zárolni kellett volna még a balhé elején a vörösbárók magánvagyonát is, aztán utólag lehetett volna osztani-szorozni. Lehet, hogy már rég svájci vagy ciprusi offshore cégekben, számlákra menekítették ki az összemutyizott vagyont. Ezektől a vörösbáróktól minden kitelik. Ennek a kis bakonyinak még a szemei se állnak jól...

Jégvihar(aha csak ez van) 2010.10.11. 19:45:41

@Steppenwolf: Nos én igen. Attól a pillanattól kezdve hogy nem érzed a hazád sajátodnak és elhitted azt amit sugallnak(ordítanak a képedbe) hogy egyedül vagy csak te számítasz köpj le mindent és mindenkit, az erkölcs csak egy visszahúzó tényező. EZ VAN.

Remete 2010.10.11. 19:47:08

Megszületett Marx kommunista kiáltványának magyar változata. A mai Orbán beszédet annak tartom. Emberek visszajött a kommunizmus. Ezek szerint nem is fülke, hanem vörös forradalom volt. Sokan pedig azt hitték, hogya jobboldalra szavaztak.

Steppenwolf 2010.10.11. 19:52:13

@Remete: Nagyon okos vagy.
Vagy ész nélkül írogatsz baromságokat te is, vagy funkcionális analfabéta vagy és nem vagy képes értelmezni a fenti törvénymódosítást, hogy kizárólag milyen egyedi rendkívüli esetekben kerülhet állami hatáskör alá egy cég.

Nagykorú 2010.10.11. 19:52:25

@Remete:
Annyira nevetséges vagy! Hol volt ebben a beszédben kommunizmus? Történt egy katasztrófa, amely nem természeti eredetű volt, amelybe belehalt nyolc ember, és belenyomorodott testileg és lelkileg több ezer, és most a kormány lépéseket tesz a felelős megfogására, a fedezet elvonásának megakadályozására, valamint megpróbál emellett kb 3000 munkahelyet is megtartani. Ebben hol a kommunizmus? Mit kellene tenniük? Mit tenne ebben az esetben pl Gyurcsány, vagy Bajnai, vagy Meggyesi, vagy Horn?

Szűcslaci 2010.10.11. 20:10:48

Ne sikkadjunk el ama tény felett, hogy minden vállalkozás - légyen az Kft, Zrt, Nyrt, vagy akár egyéni vállakozás - soha nincsen társ nélkül, mely társnak a neve: ÁLLAM. Az állam biztosítja az infrastruktúrát, jogi hátteret, báregyebet a működéshez, csendestársként a működésbe közvetlenül bele nem szól, de megfogalmaz direktívákat és részesedés fejében adót szed. Mint társnak, joga lehet arra is, hogy a a "társa" által elkövetett hibákért - melyekért neki is jót kéne állni - a kvázi közös vállalkozás irányítását átvegye, adott esetben a tulajdonosi közösséget úgy szüntesse meg, hogy a "társát" helyezi kívülre a vállalkozásból. Ez nem kommunizmus, ez bizony kőkemény kapitalizmus. De ha valakinek a látóköre nem terjed tovább orbánpatásozásnál, annak hiába minden érv.

inebhedj - szerintem 2010.10.11. 20:16:17

Két szempontból érdemes vizsgálni a jogszabályt: etikai (erkölcsi) és jogharmonizációs (szokásjogi).

Az etikai megalapozottságát nehéz elvitatni, kétségkívül, ha valaki a nemzetgazdaság, illetve a nemzet számára kárt okoz, akkor a nemzetgazdaság kezelésével megbízott állam jogosan lép fel vele szemben. Ebbe a fellépésbe beletartozik az is, hogy az állam jóval szélesebb körben vizsgál, képvisel érdekeket és hosszabb távon gondolkodik, cselekszik, mint egy (vagy több) magánszemély, tehát a jogszabályban leírt meghatalmazással rendelkeznie kell.

A jogharmonikusságát és a magyar jogrendszer szokásrendszerébe való beilleszthetőségét szintén nehéz vitatni, a magáncégek efféle (bármiféle) államosítása, reprivatizálása semmivel sem jogtalanabb, szokatlanabb, problémásabb, vagy károsabb, mint maga a privatizáció (volt). Ezt nem csak a MAL, de fentebb említett "rémisztő" példák is megerősítik (T-mobil, MKB, OTP, stb.). A jogszabály tehát jogharmonikus, és teljes mértékben követi az elmúlt 22 év tulajdon-átruházási hagyományait.

Összegezve: a jogszabály jelen állapotunkban teljesen rendben van, ebben minden oldal (kommunista, szociáldemokrata, liberális, konzervatív, stb.) fenntartások nélkül egyetérthet.

Bonsai99 2010.10.11. 20:17:19

Ez az egész szintén egy 3 csapás! Először régi vagyonos magyar vállaltokat vissza, fedezze csak az állam veszteségeit vagy kinyúlásait, azután a multiknak is megmutatják merre a határ és lehet haladni kérem... már várom mi lesz a 3. húzásuk (a forintgengülést okozó napi beszólásaikról ne is beszéljek!)! Csak azt felejtik el, hogy pl. a multik rendesen bejelentik az embereiket és nem zsebbe adják a dellát (legyen az a fizu bármekkora összeg)! Magyaroszág jövedelem adóiból befolyt összeg kb30%-a a teljes állami bevételnek ilyen téren!!!!

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.11. 20:30:14

@Remete: a jobboldalnak mindig is az volt a baja a 40 évcucializmussal, hogy nem ők valósították meg. most csinálnak sajátot, egy olyan nemzeti maszlaggal nyakon öntött valamit.

én is csak mosolygok azon, hogy a konzervatív (muhaha) jobbódali fiatalok hogy örvendeznek a államosításnak. eddig csak lépésben haladtak az elvtársak, de ez má igazi tökös kommusita tempó ;)

és itt is van hozzá a sok éljenző bolsi :))
(lásd pl. itteni kommentek mandiner.hu/cikk/20101011_orban_orizetben_a_mal_vezere )

"A sokunk szívéből beszéltél,az Isten áldjon Orbán Viktor !"

Jégvihar(aha csak ez van) 2010.10.11. 20:34:41

@Bonsai99: Nos el kell keserítselek a forint a rendszerváltástól kezdve nincs Magyar kézben. Pontosan ezért voltak a külföldiek számára vásárolható értékpapírok.

eszkep 2010.10.11. 20:36:39

Mókás, ahogy a szocik, meg liberálisok vergődnek. Ezzel csak az a gond, hogy mást nem tudnak, csak azt megmondani, miért nem lehet valamit. Ez a gondolkodásmód tetten érhető a 2006-tól kezdődő "kiigazításnak", melynek eredményeként sosem tudták elérni a kitűzött hiánycélt.
Az észosztás most is megy, de konstruktív javaslat zéró, arra vonatkozóan, hogyan akadályozzák meg, hogy a cég eltűnjön egy végelszámolással.
Akik az "államosítás rémével" kelnek-fekszenek, azt már elfelejtik hozzátenni, hogy az EU-ban a franciáknál a legmagasabb az állami tulajdonhányad (micsoda kommunizmus...).

eszkep 2010.10.11. 20:37:29

@Remete: A franciák nemrég államosítotték vissza az energiaszektor jelentős hányadát. Ott is kommunizmus van?

Steppenwolf 2010.10.11. 20:38:18

@.Pierre Bezuhov.: Ki akar itt államosítani? Hülye-e vagy?

Arról van szó, hogy rendkívüli helyzetekben, amikor egy cég, mint pl. a MAl gondatlanságból óriási károkat okoz az államnak és más magánembereknek, az állam részlegesen és ideiglenesen az irányítása vonhatja, amíg nem rendeződik a helyzet.

Persze jól hangzik az a demagóg populista faszság, hogy Orbán az új Rákosi és mindenkitől elvesz mindent, csak éppen nettó hazugság.
Egyébként az MSZP is megszavazta, és Ajka MSZP-s polgármestere, valamint a munkaadók, a Kereskedelmi és Iparkamara és még számos szervezet üdvözli a törvényt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.11. 20:41:09

Tudjátok mit? Támogatom. Ugyanígy esetleg ha Orbán, Bajnai, Simor, Schmitt... tudjátok, az összes... cégéről merülne fel ilyen gyanú, abban az esetben is...

Azt azért sajnálom, hogy a MAL elnökére nem szakadt rá ott helyből a gát, mert a vörös iszap úgysem ártalmas. Mondjuk akik vele voltak, azokat sajnálnám.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.11. 20:43:30

@.Pierre Bezuhov.: A jobboldalon kívül még elég sokaknak volt baja a 40 év szopcializussal. Köszönjük, többet nem kérünk.
De amúgy ha a maszop faszán csinálta volna a dolgát, akkor szerintem újraválasztották volna őket, meg sztem ha lenne egy kormány, amelyik nem csinál iszonytató faszságokat, hanem legalább látszólag foglalkozik az országgal, már azt is. Csak ennyi kéne.

Ironfist 2010.10.11. 20:45:13

@.Pierre Bezuhov.: Amúgy is: HEIL VIKTOR!

De amúgy meg, ezen eléggé lehet nevetni, de a privatizációért küzdő "bal"oldal, meg az államosítani akaró, és minden hatalmat állami kézbe adni akaró "jobb"oldal hogy tudja gyilkolni egymást. Legalább aki a Balabbikot elhelyezte a parlamentben jól helyezte őket - véletlen-e, vagy sem, nem tudom. (gy.k.: a balszélen ülnek...)

Minden fiatal kommunista amúgy, csak van aki nem tudja. És mert rá van kenve egy nemzetieskedő maszlag, attól még az baloldali, sőt szélsőbal marad. Kis eelemzés azoknak, akik akkora "nácik" esetleg. A náci szó a nazionalsozialistischen, azaz a nemzetiszocializmus szóból ered. Beza, a SZOCIALIZMUSból. Mindössze annyi a különbség, hogy a nemzetiszocializmus az soviniszta, míg a kommunizmus meg internacionalista - MÁS NEM.

Bár a globalizmus jelszóval tán még a mi életünkben megvalósul az internacionalizmus...

Hű, de eltértem Hende bácsitól :D Bár, ő is egy populista-baloldali kormány tagja, szóval mindegy :D

Steppenwolf 2010.10.11. 20:48:49

@Ironfist: Elég lett volna annyi is, hogy Orbán a nácikommunista patásördög, aki Hitler és Sztálin együtthálásából született.

Ironfist 2010.10.11. 20:51:02

@Steppenwolf: Orbán se nem náci, se nem kommunista. Orbán populista. Ennyi. Ördög meg nincs, mivel isten sincs, ezért lázadó angyala sem lehetett, akit egy mesekönyv ördögnek nevez.

Tóth Ágas 2010.10.11. 20:52:53

nagyon helyes, hogy anyagilag is felelőssé teszik a felelősöket. miért az általunk befizetett adóból fedezzék ennek a költségeit is? nem zavar, ha a MAL tulajdonosainak a vagyona erre rámegy. pont őket sajnáljam? (különben meg nem valami erős érv, hogy tömegkatasztrófa-okozás bárkivel előfordulhat)
ha meg ez csak a kezdet, annál jobb! rettegjenek csak az az undorító szar privatizációs szélhámosok. a "szaktudásuk" nem fog hiányozni sehonnan

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.11. 20:56:05

@eszkep: @Steppenwolf:
Előre elvtársak, üssük azt a tőkét! :)
-------

"Az észosztás most is megy, de konstruktív javaslat zéró..."

Ezt ugye mindenki vette !!?? :D A fidesznyik hiányolja a konstruktivitást ..
MUHAHA :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
(Gondolom ki kéne vonulnia a többi pártnak a Parlamentből, hogy ne zavarják PÁRTUNKAT az alkotmányozásban :) )

Steppenwolf 2010.10.11. 20:57:34

@Ironfist: Nem rajongok kimondottan Orbánért, de tény, hogy el tudja adni magát és megvannak a vezetői kvalitásai. És ahhoz mindenképp kell némi populizmus, hogy valaki hatalomra tudjon kerülni. Így volt ez elődjénél is, aki egyben utódja is volt.

Az, hogy szerinted létezik-e Isten vagy sem, tartsd meg magadnak. Nem ez a téma.

2010.10.11. 20:57:37

Na, szóval.
Egy egyszerű kis állatmese: Azt mondja a farkasfiú a rókafiúnak
– de figyeld meg, politika, egy szó nincs benne – azt mondja a farkasfiú
a rókafiúnak, hogy
"Te, verjük meg a nyulat!" – "Áh, majd holnap megverjük."
– "De ma verjük meg!" – "De ma mér’ verjük?" – "Ha sapka van rajta,
akkor azér’ verjük meg, ha meg nincs rajta sapka, akkor azér’!" – Odamennek,
páff! Agyba-főbe verik a nyulat. Azt mondja a farkas másnap megint a
rókának: "Te, megin’ verjük meg a nyulat!" – "De tegnap már megvertük." –
"De ma még . . ." – "De ma mér’ verjük meg?" – "Kérünk tőle cigarettát. Ha
ad füstszűrőst, akkor azér’ verjük meg, ha meg ad nem füstszűrőst, akkor
meg azér’!" – Odamentek: "Te, nyúl . . . adj egy cigarettát!" – "Há’ milyet parancsoltok?
Füstszűrőst, vagy nem füstszűrőst?" – "Nézd az anyja szentségit,
megin’ nincs rajta sapka!" – Ugye, hogy semmi politika nincsen benne?

Virág et. 2010.10.11. 21:03:41

Na csak sikerült a végén visszacsempészni egy pici Kádár-rendszert nekünk. Ha valami, egy ilyen jogszabály biztos serkenteni fogja a befektetési kedvet Magyarországon.

Ironfist 2010.10.11. 21:07:08

@Steppenwolf:
"És ahhoz mindenképp kell némi populizmus, hogy valaki hatalomra tudjon kerülni. "
Ja, csak, hogy ott is tudj maradni, ahoz már más is kéne, de más meg nincs.

"Az, hogy szerinted létezik-e Isten vagy sem, tartsd meg magadnak. Nem ez a téma."
Te hoztad fel.

Nagykorú 2010.10.11. 21:31:20

@Virág et.:
" Ha valami, egy ilyen jogszabály biztos serkenteni fogja a befektetési kedvet Magyarországon."
Mert a befektetők eleve úgy tervezik, hogy a befektetésük katasztrófa helyzetet fog okozni az országban. Mostantól, ha a katasztrófa országos jelentőségű, akkor honvédelmi célból, adott esetben a vállalkozás felügyeletét átveheti a Magyar állam.
Ez tényleg tiszta kádárizmus, ettől most minden befektető összecsinálta magát, és hanyatt-homlok menekül.

Bár szerintem inkább a hazai privatizátorok sírnak, de főleg a gyurcsány-apró klán és csatolt részeik, meg a csecseiken lógó média - az aluminium ipar érzékeny terület nekik... kádkő...
Nem véletlen, hogy itt is milyen aktívak lettek a szokásos egyszerű hívószavaikkal oly ügyesen operáló nickek...

Ferenc testvér korábbi ügyei véletlenül pont elévültek, a zuschlág ügyben bár mindenki vallott rá, az ügyészség behúzta a féket, de lehet, hogy most elhasal...
Al Caponét se sikerült megfogni ott, ahol a legkézenfekvőbb lett volna - de megbukott adócsalással... :D

Virág et. 2010.10.11. 21:32:43

Azért valahol megható, mekkora örömet tud okozni az embereknek az államosítás. Úgy értem, az állam már számtalanszor bebizonyította 45 és 90 között, hogy milyen jó gazda tud lenni. Ennek köszönhetően virul a magyar gazdaság ma is. Még gátőrből is lehetett gyárigazgató, ez az igazi esélyegyenlőség. Remélem az Auchan lesz a következő (ugye emlékszik még mindenki mit meg nem mertek tenni ezek az arcátlanok Morvai Krisztinával, az ártéri építkezésről nem is beszélve) !

Egy dolgot viszont nem helyeslek: én a MAL élére Zay Andreát javasoltam volna. Ő már bizonyított.

Virág et. 2010.10.11. 21:37:39

@Nagykorú: Aha, mert ez a jogszabály csak az Apró-klán ellen alkalmazható. A megfogalmazás is olyan konkrét és még véletlenül sem hagy helyet kiterjesztő értelmezésnek. Szeirntem nem egy szöveget olvasok. Ráadásul a tendencia/hozzáállás sem zavaró, hogy ha valamit nem lehet, akkor csak módosítsunk majd jogszabályt és akkor onnantól már lehet.

Vannak olyan iparágak, ahol történhet katasztrófa a legnagyobb tisztesség és alaposság mellett is. Pl. lezuhanhat egy repülő is akár, lakott területre is akár, több száz halottal, tűzvészt-erdőtüzet is okozhat. Az a megoldás, hogy akkor államosítsuk azokat is?

Miért van az, hogy Gyurcsánynál nem lát tovább senki? A magántulajdon sérthetetlensége a jogállam első és legalapvetőbb pontja. Ha ez sem számít semmit, akkor az nem egy, hanem kétszáz lépés vissza az időben.

Nagykorú 2010.10.11. 21:40:17

@Virág et.:
"Azért valahol megható, mekkora örömet tud okozni az embereknek az államosítás."

Ez a törvény a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvényt fogja módosítani, és ezt a szakaszt a III. részbe (Rendkívüli intézkedések), a XIV. fejezetbe (Megelőző védelmi helyzet, rendkívüli állapot, szükségállapot, az alkotmány 19/e. §-a szerinti eset és veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályok) közé fogják beilleszteni.

Tehát nem bármikor lesz alkalmazható, ez nem államosítás, hanem csak a fenti rendkívüli helyzetekben.

Valószínűleg nem olvastad a jogszabály tervezetet, viszont végrehajtod az utasítást: Az "ÁLLAMOSÍTÁS" szót be kell emelni a közbeszédbe! Ugye, Rózsa Misi e.t.?

picur3ka 2010.10.11. 21:41:04

@Virág et.:

A gyogyszered keznel van remelem, mert a java meg csak most jon.

Virág et. 2010.10.11. 21:45:11

@Nagykorú: És az állami felügyelet alá vonás milyen lényeges elemében különbözik az államosítástól? Egyébként a szót nem én használtam, hanem kb mindenki, aki eddig megszólalt ezügyben ideértve az összes cikket a címlapokon.

Hol állítottam, hogy bármikor alkalmazható lesz? Biztos az én hozzászólásaimat olvasod?

Virág et. 2010.10.11. 21:46:31

@Nagykorú: Egyébként a jogszabálytervezet másfél oldal és BE VAN IDE ILLESZTVE A BEJEGYZÉSBE. De igazad van, tényleg nem olvastam.

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Ne is mondd.

Nagykorú 2010.10.11. 21:47:28

@Virág et.:
"ha valamit nem lehet, akkor csak módosítsunk majd jogszabályt és akkor onnantól már lehet."
Effektíve a jogalkotás így működik.

"Vannak olyan iparágak, ahol történhet katasztrófa a legnagyobb tisztesség és alaposság mellett is. Pl. lezuhanhat egy repülő is akár, lakott területre is akár, több száz halottal, tűzvészt-erdőtüzet is okozhat."
És ha veszélyes üzemek működési kockázata így csökkenthető, akkor különösen hasznos a jogszabály, hisz lehetséges, hogy az eddigi felelősségvállalás nem volt elég elrettentő.

"Az a megoldás, hogy akkor államosítsuk azokat is?"
NINCS SZÓ ÁLLAMOSÍTÁSRÓL! Ezen át kellene lendülni. Viszont szó van a dokumentumok, és vagyon eltüntetésének megakadályozásáról, az üzem átmeneti vezetéséről, amelyet egy katasztrófa helyzet igenis indokolhat.

Jégvihar(aha csak ez van) 2010.10.11. 21:48:44

@Virág et.: Az állami felügyelet alapból működik minden esetben. Erre vannak a felügyeleti szervek.

Nagykorú 2010.10.11. 21:52:36

@Virág et.:
"az állami felügyelet alá vonás milyen lényeges elemében különbözik az államosítástól?"
tulajdonlás=/=kezelés Kb sajátautó - bérautó háztulajdonos - kertész stb.

"Egyébként a szót nem én használtam, hanem kb mindenki, aki eddig megszólalt ezügyben ideértve az összes cikket a címlapokon."
Mert föl vagytok pörögve, nyomni kell a államositásozó, narancsuralmozós marhaságokat, főnök is írkál a blogjába csacskaságokat, aztán óránként javítgatja... :D

Virág et. 2010.10.11. 21:56:51

@Jégvihar(aha csak ez van): Azért itt egy picit ennél többről van szó. Konkrétan betekinthet a vagyonában, rendelkezhet felette, ügyvezetői döntéseket hozhat - lényegében az egész vállalat vezetését átveszi.

@Nagykorú: Azzal a pici különbséggel, hogy a kezelés vége jelen esetben eléggé homályos. Amikor ugye a vészhelyzet véget ér. Amit ugye az állam állapít meg - ugyanaz az állam, aki ideiglenes átveszi a cég kezelését. Nem hiszem, hogy nem látod ezzel a problémát.

Jégvihar(aha csak ez van) 2010.10.11. 22:02:06

@Virág et.: Nyilván bármely rendszerben az a fontos hogy milyen mértékű legyen a hatalmi beleszólás és mely esetben.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.11. 22:02:27

A szakember ugyanakkor kifejtette azt is, hogy álláspontja szerint a tározó rossz elhelyezése önmagában (1980) még nem feltétlenül vezetett volna gátszakadáshoz. Az ország számos tározóját töltötték már fel, fedték be földdel, ültették be fákkal és eddig kisebb, teljesen veszélytelen repedésektől eltekintve nem történt semmi. A MAL Zrt. esetében a negyedszázaddal ezelőtti szakszerűtlen tervezés mellett a katasztrófa oka lehetett még valamiféle rendkívül nagy mértékű és eddig ismeretlen eredetű váratlan, hirtelen erőhatás, amely közvetlenül kiváltott a gátszakadást. Ennek jellegére vonatkozóan a szakember nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, mint mondta, ez már könnyen lehet, hogy nem is az ő szakterülete.

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-385044

ebbol mindenki olyan kovetkeztetest von le, amilyet kivan...
en mindenesetre nagyon kivancsi lennek, hogy mi lehetett az a "valamiféle rendkívül nagy mértékű és eddig ismeretlen eredetű váratlan, hirtelen erőhatás, amely közvetlenül kiváltott a gátszakadást"...

martonx 2010.10.11. 22:09:33

Nekem tetszik az új törvény. Amerikában a szabadság hazájában mindig is életben volt egy hasonló. Mégse rohan egyik amerikai se külföldre sírni az ottani diktatúráról.

Bee-zony 2010.10.11. 22:27:39

Nagyon beindult itt is a vörös(iszap) áradat; a 4/5 jól a tyúxemükre lépett...
Remélem lesz ez még további is.
Le kell küzdeni a vörös bárókat, Apró-klánt, az öszödi böszmét, és az összes hasonszőrűt. Hajrá Fidesz, és a 4/5-öd!
(A többi hasonszőrű = a saját soraikban is tisztogatniuk kell.
A 4/5-öd = akik megszavazták ezt a törvényt.)

Akinek félelmei vannak: vagy jobb törvényt kellene írni, vagy megtalálni a jogorvoslatot, ha visszaélés történik, és nem úgy használják, ahogy kellene.
Hogy mikor melyik eset van, azt azért nagyjából, átlagemberi igazságérzettel is el lehet dönteni; és ha a rossz eset van, az visszaüt. Lehet hogy csak a legközelebbi választáson, de mindenképpen visszaüt.
Nem vagyok jogász, úgyhogy nem én fogok ebbe beavatkozni; a jogászok országának sok jogászára vár ez.
Én egyrészt nem igazán vagyok ebben a kérdésben érintett, másrészt pedig még mindig a kínai módszer híve vagyok. Ők nem molyolnak ennyit a gordiuszi csomón, hanem rapid módon (ha kell, karddal) megoldják, és haladnak; és ez azért elég jól bevált náluk.
Már eljutottak oda, hogy virágozzék száz virás, és hogy mindegy, hogy milyen színű a macska, csak fogja meg az egeret.
Vannak jól működő példák a világban; erről a mostani lerohasztós szabadrablósról át kell valamelyikre váltani.

Bee-zony 2010.10.11. 22:35:59

@fakof: „Tényleg akarjátok tudni, vagy csak vért akartok látni a kövön?”
Mester, mondd meg nékünk; név szerint, és felelősség-arányosan, ha lehet.
Az nem ér hangszórót, hogy majd a bíróság megmondja…

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.10.12. 02:22:14

@Bee-zony: Sok dologban tévedsz. Egyfelől, ha visszaélnek a 2/3-dal nem lehetsz biztos benne, hogy lesz szabad választás, a "lehet forradalmat csinálni" pedig nem jó vigasz. Ha megostromlod a pártszékházat, biztos lehetsz benne, a titkárnőt, takarítónőt megerőszakolják, felakasztják, a politikus közben külföldre menekült. Pont ezért várható kemény rendőri fellépés, kemény megtorlás.

Ha a ház ahol laksz ledől, mert a tervező, az építési vállalkozó átver, biztos téged kell érte börtönbe zárni és nem őt? Nem a kivitelezőt, tervezőt, s nem azt akinek felelőssége ellenőrzni, hogy olyat ami veszélyes ne adhassanak át...

Ugye rögtön megvan pár felelős, aki nem kis pénzért vállalta, minden ilyen helyzetben 100%ig ő a felelős, ez a munkája.

Na ezek közül jelenleg egyet sem vettek elő.

S nézzük tovább a felelősök listáját. Nyílván aki a asszisztált ahhoz, hogy a fejlesztés ne ilyen esetben is hatékony védelmi vonalat jelentsen, hanem a monitorozás, monitorozását, együttműködve a rendszer kiépítőivel. Azt tudod, hogy ez mikor történt? Hol van az illető? S mi köze van ahhoz, hogy a lecserélt vezetőjű hatóság a gát állapotára nem figyelt?

Tudod nem azért zavar a MAL vezér elleni kemény fellépés, mert őt féltem. Nem tartozik azok közé akiket nagyon sajnálnék. De lehet, hogy azok a cégek akik ennek a tározónak építéséért felelnek, holnap a te házadat, életedet veszélyeztető projektbe fognak, de az én családom is lehet veszélyben, vagy bárki más. Hogy arra találtak bűnbakot, balekot, hogy helyettük vigyék el a balhét.

És hidd el, hogy sem ők, sem pl. a bányászatban érdekelt üzletfeleik sem a "privatizáció vesztesei" közé tartoznak, inkább a nagyvállaltokat ügyesen privatizálók közé.

S tudod ha egy eljárásban ez felmerül, hogy kit mentenek, ki a bűnbak, és a politikának előbb van koncepciója az üggyel kapcsolatban, minthogy ismerhetnék a vonatkozó tényeket (meglenne egy tudományos vizsgálat arról mi és miért is történt) megvannak érdekből a feltevések...

Na abban a helyzetben nem meglepő, ha valaki a demokráciát félti.

Még akkor sem, ha a kormány amúgy ügyesen és jól kezeli a katasztrófát, Akkor sem, ha nem sajnálom a MAL vezetését, hiszen, ha minden szabályt betartottak is (ezt sokszor ellenőrizték, valószínűleg betartották a szabályokat) akkor is ők vállalták ezt a kockázatot, bármit elvesztenek jogos.

Ha feldolgozták volna a vörösiszapot, ha azt mondják a "törvény szempontjából éppen megfelelő biztonság nem elég, mert a lelkiismeretünk szigorúbb ellenőr", stb. akkor más lenne a helyzet. Ha hiszek benne, hogy az a gát sérthetetlen, akkor is kéne legyen egy B terv.

Pl. a gát bármely jelentős sérülése esetén automatikus riasztás, ami a környékbeli településeken is mindenkit figyelmeztet, s lehet mindenkit oktatni mi a teendő, ha a sziréna szól.

A környező terület jelentős részén földmunka, az legyen mélyebben, ha a tározó megsérül a vörösiszap ott gyűljön össze. (Nyílván ez nem alkalmas tartós tárolásra, de nincs ekkora katasztrófa sem).

Tudod az elmúlt 20 évben senkinek sem jutott eszébe, hogy úgy kell adóztatni a cégeket, hogy az adókedvezmények, az ilyen lerakatokat érintő adók, stb. kapcsán ne tárolni, hanem feldolggozni, hasznosítani akarják a vörösiszapot. Tudod akár vörös, akár narancssárga, ha valaki ezzel jár jól, és nem tározókat építettetnek a haver cégével, akkor nem zavarna, hogy "már megint ő járt jól közpénzből".

És tudod ezzel inkább lehetne munkahelyeket teremteni mint...

... a közszféra hirtelen leépítésével (a fokozatosabb, lassabb helyett), aminek köszönhetően a korábban itt dolgozók vásárlóereje eltűnik, a hazai vállakozások a válságban piacot vesztenek.
... A KDNP terveivel a vasárnapi nyitvatartás fékentartására, ami sok kereskedő állásának elvesztését hozza magával.
... Hülyeségeket nyilatkozó politikusok gazdasági hatásaival (igen ez is csökkenti a hazai piacon elérhető vásárlóerőt).

És tudod mi a szomorú? Nem csak az, hogy még ezzel együtt is messze a FIDESZ volt a legjobb választás, hanem az hogy "a zemberek" elérték azt, hogy pont erre legyen szüksége az országnak.

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2010.10.12. 02:29:30

@Virág et.: Az igaz, hogy az állam rossz gazda, de ugyanennyire igaz, hogy a termelési eszközök és a tőke nem lehetnek ugyanolyan értelemben magántulajdon, mint egy cipő, ház vagy kocsi. A vállalkozó irányításával hatékonyabban működik a gyár, mint az állam irányításával, és ehhez a vállalkozónak rendelkeznie kell a termelési eszközök felett, de azokat nem sajátíthatja ki annyira, mint egy kiflit vagy tévét, amit a boltban megvesz.

Bee-zony 2010.10.12. 06:35:17

@TheElf: A kommentedet inkább „szalmabáb”-nak (straw man) kellett volna címezned.
A wikipedián árnyékbokszolás címszó alatt:
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rny%C3%A9kbokszol%C3%A1s
„Az árnyékbokszolás sikeres retorikai eszköz lehet, azaz használható mások meggyőzésére, de logikailag hibás, mert nem a másik fél valódi érveit cáfolja meg.”
Én nem írtam olyat, hogy pl. meg kéne ostromolni a pártházat…

Úgyhogy csak nagy vonalakban (de nem felületesen):

„Sok dologban tévedsz. Egyfelől, ha visszaélnek a 2/3-dal nem lehetsz biztos benne, hogy lesz szabad választás…”
A négyévenkénti választás már egy másik nagy téma, amivel máris „Kamcsatkában” vagy. Utána pedig jön pl. a gátszakadás és a globális felmelegedés közötti kapcsolat, mert végső soron minden mindennel összefügg. :) Azt csináld csak egyedül, amíg a véges idő és energia valósága miatt bele nem fulladsz.

„Ha a ház ahol laksz ledől, mert a tervező, az építési vállalkozó átver, biztos téged kell érte börtönbe zárni és nem őt? Nem a kivitelezőt, tervezőt, s nem azt akinek felelőssége ellenőrzni, hogy olyat ami veszélyes ne adhassanak át...”
Ez így egy nagy csúsztatás, ami azt sugallja, hogy jelen esetben az üzemeltetővel minden rendben van.
Ha én mint tulajdonos, túlterhelem a padlót (v. liftet, v. bármit) és az leszakad, és nem kis károkat okoz (még ha nem is éri el az ipari és ökológiai katasztrófa szintjét) azért nem a tervezőt fogják sittre vágni, hanem aki ilyen módon használta, tehát az üzemeltetőt.

„Ugye rögtön megvan pár felelős, aki nem kis pénzért vállalta, minden ilyen helyzetben 100%ig ő a felelős, ez a munkája.”
Ilyen persze nincs, legfeljebb a te fejedben.
Milyen szép is lenne, ha lenne olyan felmutatható papír, amin X. Y. vállalta, hogy ezért és ezért 100%-ig ő a felelős, ahelyett, hogy a felelősség mértékét a vitás kérdésekben a bíróság döntené el.

„Na ezek közül jelenleg egyet sem vettek elő.”
Persze hogy nem vettek ilyet elő, mert ilyen nincs. 1 db Bakonyit vettek elő eddig, és ha nem lenne elég bizonyítékuk ellene, akkor alighanem még most is szabadon mászkálna (amíg kellően felbőszült emberek meg nem lincselik a felelőtlent, úgyhogy lehet hogy így járt jobban).

„S tudod ha egy eljárásban ez felmerül, hogy kit mentenek, ki a bűnbak, és a politikának előbb van koncepciója az üggyel kapcsolatban, minthogy ismerhetnék a vonatkozó tényeket (meglenne egy tudományos vizsgálat arról mi és miért is történt) megvannak érdekből a feltevések...”
Megint csúsztatás. A vizsgálat folyik; azt pedig, hogy mik az előzetesbe helyezés feltételei (okai), és hogy ezek miért vannak meg, már nem írom le (még egyszer).

„Na abban a helyzetben nem meglepő, ha valaki a demokráciát félti.
Még akkor sem, ha a kormány amúgy ügyesen és jól kezeli a katasztrófát, Akkor sem, ha nem sajnálom a MAL vezetését, hiszen, ha minden szabályt betartottak is (ezt sokszor ellenőrizték, valószínűleg betartották a szabályokat) akkor is ők vállalták ezt a kockázatot, bármit elvesztenek jogos.”
A demokráciaféltésről ez jut eszembe:
„Gyurcsány Ferencnek azonban nemcsak a korábbi intézkedései, hanem a jelenlegi nyilatkozatai is rendkívül ellentmondásosak a demokrácia tekintetében. Az Index tudósítása szerint például Gyurcsány a pénteki gyulai rendezvényén, amikor a párt belső demokráciájáról kérdezték, szó szerint azt válaszolta, hogy "demokrácia, ugyan, ha a kedves (újságíró)kolléga nem lenne itt, azt mondanám, lópikula".”
A hírek pedig arról szólnak, hogy a MAL-osok nem tartottak be mindent, amit kellett volna: hogy magasították a gátat, és túltöltötték.
Ha csak 1 db felelőst találnának összesen az ügyben, és 1 db embert ítélne el a bíróság, akkor mondhatod, hogy bűnbak. Most viszont csak azt lehet mondani, hogy 1 felelőst előzetesbe helyeztek, a többi – még – szabadlábon van.

„Ha feldolgozták volna a vörösiszapot, ha azt mondják a "törvény szempontjából éppen megfelelő biztonság nem elég, mert a lelkiismeretünk szigorúbb ellenőr", stb. akkor más lenne a helyzet. Ha hiszek benne, hogy az a gát sérthetetlen, akkor is kéne legyen egy B terv.”
„Pl. a gát bármely jelentős sérülése esetén automatikus riasztás, ami a környékbeli településeken is mindenkit figyelmeztet, s lehet mindenkit oktatni mi a teendő, ha a sziréna szól.”
Mi is lenne az a B terv konkrétan?
Hogyan történne a gát jelentős sérülésének érzékelése konkrétan?
Egyébként ja. Jobb, ha a paksihoz közelít a biztonsági rendszer, mint a béka fenekéhez. Széles Gábor pl. a bekerítést és őrzést propagálja, mert ilyen őrizetlenül hagyott magaslati gátnál könnyű a szabotázs.
Lobbizzál, dobj egy (magas prioritású) emailt a katasztrófavédelmi biztosnak, hogy te megmondtad a tutit, és ha megint valami baj történik, akkor magukra vessenek.

„A környező terület jelentős részén földmunka, az legyen mélyebben, ha a tározó megsérül a vörösiszap ott gyűljön össze. (Nyílván ez nem alkalmas tartós tárolásra, de nincs ekkora katasztrófa sem).”
Ki lett ez már vesézve, hogy mennyivel kerül többe, és hogy az ehhez szükséges mélységnél már feljön a talajvíz és elszennyeződik, stb. (vagy pedig kis mélységnél arányosan nagyobb terület kell hozzá).
Ismétlés helyett inkább olvasd végig az e témában írt hozzászólásokat (4 db post + a hozzászólások), mert különben csak újra rágod a már alaposan megrágott gumicsontot.

Virág et. 2010.10.12. 07:43:05

@martonx: Milyen igaz, például a BP-t is hogy államosították az olajkatasztrófa után.

@Chanyi: A jelen példától eltekintve, általánosságban beszélve: ha én egy gyártulajdonos vagyok és a semmiből (vö. szarból) felépítettem a gyárbirodalmam, emberek ezreinek adok munkát, az életem van az egészben, akkor valami pártfunkcionárius ne pofázzon már bele még akkor sem, ha baleset történik mert az állam 0 ft-tal járult hozzá a cégemhez. Mi a garancia arra, hogy az odatett káder döntései csakis a katasztrófa elhárítását szolgálják majd? És itt nemcsak a nyilvánvaló rosszindulatot értem, hogy ti. a közvetlen elhárítással összefüggésben akár olyan döntést is hozhat, hogy pénzre van szükség gyorsan, ezért bagóért eladja a berendezéseket - mit ad Isten - épp egy "baráti" gyártulajdonosnak, hanem pl. hogy esetleg nem ért a gyárvezetéshez, mert katasztrófavédelmi szakember volt előtte vagy kerületi képviselő, ennek ellenére ő jegyzi ellen és hagyja jóvá az ÖSSZES vagyoni kötelezettségvállalást (ez a döntések kb 90%-ára igaz egy cég életében, még a WC-papír beszerzés is vagyoni kötelezettségvállalás, hogy a termelés működtetéséről és a beszállítók kifizetéséről ne is beszéljek).

Nagykorú 2010.10.12. 07:58:35

@Virág et.:
"ha én egy gyártulajdonos vagyok és a semmiből (vö. szarból) felépítettem a gyárbirodalmam, emberek ezreinek adok munkát, az életem van az egészben,"
De ugye te nem ismered a magyar aluminium ipar múltját és a privatizáció körülményeit?

Rózsa Misi mai körlevelében mit kért tőletek, intenzíven menteni kell a cégvezetőket, és lehetőleg minden vállalkozót folyamatosan veszélyeztető "államosítás"-sal kell riogatni?

Virág et. 2010.10.12. 08:12:48

@Nagykorú: A "jelen példától eltekintve, általánosságban beszélve" mondatrész melyik részének értelmezése okozott nehézséget?

Ki a fene az a Rózsa Misi? Már másodszor hivatkozol rá.

mik-sa 2010.10.12. 08:41:12

Milyen alapon rendelkezik egy állami alkalmazott - élősködő, parazita - magánvagyon felett???
GY.K.: ha a kocsiból elfolyik az olaj, szépen ki a fűre, jön állambácsi és elkezd rendelkezni a pénzed, lakásod, kocsid, asszonyod, gyereked sorsa felől...Békaphassák a kukimat!!!!(tövig, bőnyállal)

jozicsenko 2010.10.12. 09:12:28

@mik-sa: jaja, de vissza kérdeznék: egy magáncég milyen alapon rendelkezik 8 ember élete felett? mióta van joga bárkinek bárkit veszélyeztetni/megölni?
az autód épp nincs egy súly csoportban X százezer m3 lúgos iszappal, ugye?

másrészt szerinted a költségeket ki állja majd? én és a többi adófizető...

nem kell félni: hosszú távon vissza kell adniuk a tulajoknak a céget - de hogy a következő 5-10 évben nem lesz lehetőségük semmire az fix

magyarul: szerinted meddig tart pár Ft-ért eladni egy moszkvai üzletembernek a MAL-t? pár nap: kapcsolat van, repülő van, csókolom...

a moszkvai üzletemberek mögött meg azért csak ott van putyin, oszt beszélgess velük te...

ez messze a legegyszerübb ötlet: takarítás, felújítás/kárpótlás, rekultiváció

japp: anno azért adták el az állami cégeket pici pénzért, mert majd az új tulaj friss tőkével rendbe teszi a cégeket: a gázszolgáltatóknál, áramszolgáltatóknál ez pl meg is állt

szerinted ez a cég az elmúlt 15 évben hány tározót épített? nekem úgy tünik egyet sem, mert jó volt ezt magasítgatni: láttuk mire jó...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.12. 10:11:13

Azért az borítékolható, hogy HA minden rendben lesz ezzel a törvénnyel, eléri a célját, ugyanakkor nem élnek vissza vele, akkor a rettegőkórus átvált a "miért vártak vele egy hetet, összejátszanak?" szólamra. :)

z666 2010.10.12. 10:13:03

Azokat a cégeket, amiket bagóért privatizáltak (jó esetben az értékük 1 %-án), mindenképpen államosítani kellene.

blerocs 2010.10.12. 10:50:07

@Virág et.: igen, ez teljesen igaz, az állami irányítás nem működik, de az sem, ha ugyanolyan magántulajdonnak tekintem a gyárat, mint a boltban kapható árucikkeket. Másképp kellene dönteni a sorsáról: valóban nem az államnak, de nem is azon az alapon, hogy pl. aki többet fizet érte, az megkapja, vagy az örökösök megkapják. Erre az utóbbira tipikus példa a mostanában elhíresült Bettencourt asszony, a francia örökösnő, az egyik leggazdagabb francia, akinek lövése sem volt sose semmihez, ami a gyárával kapcsolatos, de milliárdokról dönthet. Épp a kitartottjának is odaadhatja.
A gyár megalapítója természetesen teljeskörűen rendelkezhet a gyár felől, az övé, ő működteti, de az a kérdés, hogy mikor átadja másnak, ez hogyan történjen: sem az állam, sem a piac nem képes ezt jól megoldani, itt más megoldás kellene (erre pl. Bibó is utalt, aki nem volt a magántulajdon ellen).

picur3ka 2010.10.12. 10:51:23

@laspalmas:

En mar azt se ertem, honnan jon ez a sok siras, meg allamositas, meg mi nem. Tele van a Jobbik is, meg az LMP is jogaszokkal, tamogattak, elfogadtak hozza egy modositot. Amen.

Sok a szoci troll. De tan meg a szocik is megszavaztak.

blerocs 2010.10.12. 11:06:36

@Virág et.: az állam feladata a jogrend megteremtése, ami mindenkire egyformán érvényes, a gazdasági élet megszervezése pedig az egyéni képességeken alapszik, ezért ebben az állam nem kompetens. De valahogy azt kellene elérni, hogy a tulajdonjog megszerzésekor a képességek számítsanak, és ne egyéb, pl. pénz, politikai, családi kapcsolatok. Nem tudom, ezt hogy kellene, de kell lennie vmi megoldásnak, hogy ebben valóban illetékesek dönthessenek.

anarcho78 2010.10.12. 11:29:01

rohadtul remélem, hogy vkik nem direkt nyitották meg a gátat valamilyen eszközzel, hogy ezzel okot szolgáltassanak egy ilyen törvénymódosításra, amit aztán bűrmikor be lehet vetni. mielőtt üldözési mániásnak vagy hülyének titulálnátok, nézzetek körbe a világtörténelemben, volt már nem egy iylen, jellemzően USA...

derelyegrádi szellem 2010.10.12. 13:53:20

@Virág et.:

"És az állami felügyelet alá vonás milyen lényeges elemében különbözik az államosítástól?"

Néhányban. Felsorolok párat, mert úgy látom tőletek (a családodtól) annak idején nem államosítottak semmit.

Az állami felügyelet alá vonás nem jelenti a tulajdonviszony átszállását, ennek következtében például a javait nem a felügyelő szedi, hanem a tulajdonos, és ugyanúgy az viseli a terheket is, mit tulajdonosoknál az szokás. Hasonlóan a kárveszélyhez is. Röviden. Ha államosították volna, akkor az államot a tulajdonosi jogosítványok (Ptk 99. §) megilletnék. Itt erről szó sincs.

Meg ha államosításról lenne szó, akkor pl ha a károk megtérítésére nem elegendő a cég vagyona, akkor bizony az állam viselné a fennmaradó részt, úgy hoyg azts enkin nem követelheté még jogilag sem. Erről sincs szó.

Ha államosításról lenne szó, akkor azonnali, teljes, és feltétlen kártalanítást kellene adni a tulajdonosoknak (abban igazad van, hogy ez legutolsó /1946-1949/ valódi államosítás estén is teljes egészében elmaradt), és abba még az okozott, összegszerűségében egyelőre nem ismert kártérítés sem lenne beszámítható, mert a károk többsége nem az állam terhén jelentkezett. Röviden: Hülyék is lennének államosítani.

Az állami felügyelő nem jogosult a céget eladni, pedig ezt a tulajdonos általában megteheti, míg ha államosítás történt volna, akkor új tulajdonosként az állam azt is megtehetné alaphelyzetben, kivéve ha a dolog egyből a tartós állami tulajdonban maradó vagyontárgyakról szóló jogszabály hatálya alá kerülne. De ez kizárólag az "állam" döntésén múlik.

Elég lesz a különbségekből, vagy írjak még?

Én tudom, hogy tegnap délután fletó kiadta ezt az államosításos hármasbrékót, de te egyébként alapvetően jogász lennél, ugye? :-)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.12. 14:38:32

@Paralelepipedon:

"a mantrázás csak belső változásokat idézhet elő, külsőket nem. "

Ez nagyon jó, felírom! :)

Laciii 2010.10.12. 14:47:43

@Virág et.:
"Azért itt egy picit ennél többről van szó. Konkrétan betekinthet a vagyonában, rendelkezhet felette, ügyvezetői döntéseket hozhat - lényegében az egész vállalat vezetését átveszi.""
OLVASD MÁR EL TE IS!!!!
A rendkívüli intézkedést előidéző _helyzettel_kapcsolatos_ teendőkről DÖNT, minden más esetben csak JÓVÁHAGY.
Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a Hawaii igazgatósági üdülő megvásárlását megvétózhatja, de nem rendelheti el, viszont a gát megerősítését elrendelheti. Érzed a különbséget?

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.10.12. 15:49:33

@Bee-zony: Magyarul te nem állítottál olyat, hogy felesleges a demokráciáért aggódni? No comment. Te említetted a 4 évenkénti választást, csak az nem működik, ha a demorkácia alapjait kezdi ki a mindenkori kormányzat.

A te hírecskéid arról szólnak, hogy a magasítás azt jelenti, nem tartottak be mindent? Érdekes, mert érvényes engedély volt a magasításra, aminél ugyancsak megvan a felelős tervező és a felelős kivitelező...

Soroljam még hol csúsztatsz?

Az, hogy ne lenne koncepció előre, mert tényektől függetlenül Orbán megnevezett felelőst, a politika megnevezett állítólagos okokat amik alapján előzetes politikai koncepciót követve folyik egy ügy... Na azt érdekes letagadnod. Kiváltképp akkor, ha pl. a BME szakértőinek, egyetemi tanárainak teljesen más a szakvéleménye kifejezetten érdekes.

Kívánom azt, hogyha az országban a hasonló ügyekből rendszer lesz akkor te és a kedves családod legyen az első akit ilyen eljárásban elővesznek a "kisemberek" közül. Ja, hogy ezen megsértődsz, így már nem tetszik az eljárás? Nem kellett volna csúsztatnod, hazudoznod.

derelyegrádi szellem 2010.10.12. 16:33:34

@TheElf:

ha feltétlenül kell neked valaki, aki azt állítja, hogy felesleges a demokráciáért aggódni, akkor parancsolj:

Felesleges demokráciáért aggódni.

Azoktól, akik öszödi beszéd kapcsán, meg pl 2006 október 23.-ai események kapcsán nem aggódtak semmiféle demokráciáért, gyülekezési, és egyéb alapvető emberi jogokért, még gyormoforgató is, de ez most mellékes, viszont nagyon jellemző.

A zemberek (a démosz) így döntöttek és kész. A valódi demokraták meg tudomásul veszik a démosz döntését.

A katasztrófára rátérve pedig kérdezném:

Honnan tudod, hogy Orbán tények nélkül nevezett meg valakiket felelősnek?
Az NNYI kezében lévő iratok (amik alapján alapos gyanút is közöltek Bakonyival) nyilván neked is megvannak, jogász is vagy, meg minden....
A birtokodban lévő érdekes BME szakértői véleményeket megosztanád velem is? Köszi.

Eddig egy valami biztos teljesen: a történtekért a MAL a felelős, mert veszélyes üzeme müködése közben következett be a kár. Ez egy objektív felelősségi forma. Ezt érted?

Ami csak alapos gyanú egyelőre: a katasztrófáért személyek is felelősek, mert a vonatkozó szabályokat megszegték. De ez egyébként független a cég Ptk 345. §-a alapján objektíve fennálló felelősségétől.

Laciii 2010.10.12. 16:48:38

@TheElf:
"Kívánom azt, hogyha az országban a hasonló ügyekből rendszer lesz"
Mármint emberek halnak meg ipari katasztrófa miatt, hát ebből ne legyen rendszer.

Ha a politikai koncepciós perekből lenne rendszer akkor Gyurcsány már hazaárulásért ülne börtönben amire beismerővallomás is van.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.12. 17:47:37

@Laciii: idő kérdése, aranybogár, idő kérdése :)

majd ha valami nagyon nagyot kúrnak el Vektorék, valami kibaszott kellemetlent - amit már nem lehet kimagyarázni, még az államosításra csápoló bolsevik birkanyájnak sem - na akkor fogják elővenni Fletót. S jöhet az újabb cirkuszi felvonás.. :)

A NERtársak 1 nap alatt államosították Európa egyik legnagyobb alugyártással foglalkozó cégét, gondolhatod akkor ez mekkora problémát jelentene nekik - főleg ennyi bolsi szavazó mellett, akik bármikor lincselnének egy jót

derelyegrádi szellem 2010.10.12. 17:57:47

@.Pierre Bezuhov.:

neked meg se próbálom elmagyarázni, mi a különbség az "állami irányítás alá vonás", meg az "államosítás" között, aminek két oka van:

-debil vagy
-már évek óta itt rázod az szdszes csörgősipkádat, és ez önmagában bármyilen hasznos információ felvételét meggátolja.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.12. 18:27:39

@derelyegrádi szellem: nyugi, már olvastam más birkáktól az aktuális pártkommünikét :)
formailag valóban ügyesen csinálták meg az elvtársaid, de a hozzád hasonló bigott pártszimpatizánsokon és egyéb neokommerken kívül nagyjából mindenkinek világos, mi az effektív hatása a dolognak ;)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.12. 19:05:54

@.Pierre Bezuhov.: ezzel egy probléma van. Viktor elvtársék nem tudnak olyat elkövetni, hogy azt az agymosott szavazóik ne kezeljék pozitívumként. Sajnos van rá konkrét példa a tágabb családi körömben is. :(

derelyegrádi szellem 2010.10.12. 19:15:00

@.Pierre Bezuhov.:

nyugodt vagyok.

Próbáld meg elolvasni (bár tudom ez a Gizella utcai fiúk esetében nem szokás, meg nehézkes is) a Ptk. 99. §-át. Nem látok rá esélyt, hogy megérted (ebben rejlik a különbség, pl az "effektív hatása" tekintetében többek között), de hátha... kivételesen, valamit.... végre.....

Vagy ne reménykedjek, te mindentől függetlenül gyurcsánnyal együtt fogod bégetni a álllaamosíííították, áááááálllamosííították kórust? :-)

Vagy aki elolvassa és meg is érti tulajdonosi jogosítványokat, és az abból következőket, az "neokommer", vagy egy kék lavórban kimosták az agyát egy kefével? Nem csodálkoznék, csak kérdezem.. :-)

A valódi kommerekkel (D-209, Pufajkásgyula, KISZ vezérek) ki is kormányzott együtt 12 évig? Segíts már...

Bee-zony 2010.10.12. 19:37:56

@TheElf: „Magyarul te nem állítottál olyat, hogy felesleges a demokráciáért aggódni?”
Magyarul: azt írtam, hogy nekem a demokráciáért aggódásról mi jutott eszembe, se többet, se kevesebbet.
Megint a szalmabábut püfölöd, ezt pedig már leírtam az előző kommentben, linkkel, stb.. Persze az neked mit se számít, és folytatod ugyanazt tovább.
Nyilván, ha valakinek a trollkodásért fizetnek, akkor az az marad a végsőkig, mert a zsetonért cserébe ezt vállalta.
Fel kell tenni a kérdést, hogy kinek, miért, mi az érdeke, és meglesz a válasz arra, hogy mi miért történik, és miért pont úgy.
Demokráciailag mindezt most annyival bővítem ki, hogy a büdöskomcsi-kapitalisa-elvtársurak mindig amiatt aggódnak – kizárólag a saját érdekeik szerint –, ami nekik épp nem kedvező. Azok, akik gátlástalanul államosítottak (illetve az ugyanilyen aljas és gerinctelen elődeik), azok mostanra átváltottak kapitalistába és demokratikusba, mert most ez a trend, a polkorrekt főáramlat a környéken és a tágabb judeo-keresztény világban. Ehhez képest a gerinctelen kígyó és a színváltoztató kaméleon sehol sincs. Minden mindegy, csak a hatalom és a pénz maradjon. Az elvtársi lényeg, a többi meg a hazugság, és szemfényvesztés, a hitetés.
Tulajdonképpen most tartanak ott, hogy ők lettek azok a kulákok, akiket annó üldöztek, és elvették mindenüket, mondván, hogy a kulákok milyen rosszak…
Magyarországon a XX. század második felétől legalizált rablás történt két lépésben:
1. A szocialisták mindent államosítottak, és állami vezetőként kvázi tulajdonosként és gyakorlati kiskirályként viselkedtek.
2. Aztán ugyanazok átváltottak „a magántulajdon őszentsége” kapitalistába, és az állami tulajdont, ami addig legalább névleg közvagyon volt, magánvagyonként elprivatizálták maguknak.
Persze az élet itt nem áll meg, bármennyire is szeretnék, és következik a 3. pont, és lépés, ami számukra már nem kedvező: az, hogy fába szorulnak a férgek.
Valamint az is tapasztalható, hogy a Szolzsenyicinnek tulajdonított idézet mindig bejön a benne említett emberfajta tulajdonságait illetően.
A normális országhoz annak az emberfajtának ki kell halnia végleg.
Ez van.

„A te hírecskéid arról szólnak, hogy a magasítás azt jelenti, nem tartottak be mindent? Érdekes, mert érvényes engedély volt a magasításra, aminél ugyancsak megvan a felelős tervező és a felelős kivitelező...”
A „hírecskék” persze nem az én híreim, hanem az írott és elektronikus média szerkesztőié, és bárki elolvashatja ezeket, aki nem dugja a homokba a fejét, mint a strucc veszélyhelyzetben. Láttad, hogy érvényes engedély volt a magasításra? Hol láttad? Ha pedig tényleg láttad, akkor Bakonyiék közvetlen köréhez tartozhatsz, és persze próbálsz kibújni a felelősség alól.
Kívánom, hogy ne sikerüljön. Mert ezt érdemled.

„Kívánom azt, hogyha az országban a hasonló ügyekből rendszer lesz akkor te és a kedves családod legyen az első akit ilyen eljárásban elővesznek a "kisemberek" közül.”
Megint egy brutális csúsztatás. Ha A-ból kiindulva B-n át végül Z lesz, és ha eljön a világvége…
Ezt a logikát végigvezetve – mivel én igen kisember vagyok, és kb. mindenki előttem van a sorban –, érdekes lesz, hogy az ország nagy többsége már börtönben ül…
Olyan vagy, mint Rákosi reinkarnációja, aki aztán tényleg igyekezett mindenkit börtönbe csukni, aki nem volt vele egy hullámhosszon – de abból is mi lett, forradalom (ha úgy tetszik, ellen), és elzavarták a kopaszt.
Nem igazán félek attól, hogy én leszek az a nagy vagy kis kapitalista, akitől ezen törvényre való hivatkozással elveszik minden vagyonát. Az már olyan fokú Abszurdisztán lenne, amit még a büdöskomcsik sem tudtak megvalósítani a „fénykorukban”, pedig igazán kitettek magukért ezügyben.
Rossz hírem van a számukra: most már nem Abszurdisztán felé haladunk, hanem a normális ország felé. Hogy az nekik nem lesz jó, az engem nem zavar. Megkapják, amit érdemelnek, és helyre áll a rend, a normális, sőt az optimális működés.
Valamint azt kívánom, hogy te és az elvtársaid kapják vissza háromszorosan mindazt a rosszat, amit általatok és miattatok a többiek elszenvedtek; és hogy ne a bűnöző, és ne a politikai bűnszövetkezet ítélkezzen a saját bűnei ügyében, ahogy az egy darabig volt (szerényen számolva 2002-től 2010 tavaszáig), „kormány” és „állam” címszó és fedőnév alatt.

„Ja, hogy ezen megsértődsz, így már nem tetszik az eljárás? Nem kellett volna csúsztatnod, hazudoznod.”
Nem tudom, hogy kit győzöl meg azzal, hogy megindokolatlan jelzőket biggyesztesz a végére: „csúsztatsz, hazudozol”.
Persze te „tudod”, hogy én min sértődök meg. Dehogy tudod, csak saját magadat vetíted ki másokra.
A hiba az ön készülékében van, szokták mondani.

Látszik, hogy itt is világosan kirajzolódnak az erővonalak a normális ország hívei, és az abnormális ország hívei között.
A kettő között az a különbség, hogy a normális ország normálisan működik, az abnormális pedig rohad és gátszakad.
Az abnormális ország híveinek (a korruptaknak, aljasoknak, fehérgalléros és egyszerű köztörvényes bűnözőknek, erkölcsi nulláknak) az az álláspontja, hogy szeretnék továbbra is szétlopni az országot, tehát minden maradjon úgy, ahogy van.
A normális ország hívei pedig nagyon nem szeretné(n)k, ha miden úgy maradna továbbra is (következmények nélküli országként), ahogy eddig volt, vörös bárókkal, és a hasonszőrű társaikkal, akiknek már a külső megjelenésén is látszik, hogy belül rothadtak, és nem is kicsit. Aztán azt adják, ami a lényegük: az aljasságot, a harácsolást, és mindent, ami elítélendő.
Vona szerint a turáni átok nem létezik; én meg azt látom, hogy de még mennyire hogy van, az abnormális ország híveinek formájában; ez a bibliai sáskajárás mai változata. Ezért katasztrófasújtotta terület Magyarország elsősorban; a többi már a következmény, beleértve a gátszakadást is.

Időközben egy azonosságot vettem észre: TheElf = TheTroll
Nyugodtan használhatod a szinonima nicket is.
Talán a Bért(r)ollnok nicket is; ennyire abnormális csak nem lehet valaki spontán... tehát hogy nem született, hanem fizetett rendellenesség az.
(Tudom, hogy nagy luxus manapság, de én a saját véleményemet mondom, nem vagyok senki fizetett zsoldosa, se elkötelezettje, az utóbbit illetően kivéve a józan észt (common sense, stb.) erkölcsöt, és hibátlan logikát; ami csupa olyan dolog, amit nem lehet se megenni, se megvenni, és mégis fontos a világ jó működéséhez. Talán így érthető, hogy nem a vagyon (Mammon) nálam az Isten, és világ közepe, ellentétben azokkal, akik csak egy fontos mértékegységet ismernek, a pénzt.)

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.12. 19:44:03

@derelyegrádi szellem:

Te, jogászok gyöngye! >:)
csak 3 dolgot mondanék néked:

1. ez a " Gizella utcai fiúk esetében ..." gondolom valamiféle szadesz-os utalás lett volna, mert én nem tudom miről beszélsz.
azt azért vedd figyelembe, hogy nem mindenkinek van akut szadesz-fóbiája, mint itt neked, gyenge elméjű polgártársam. ez olyasmi mint mikor a kurucos nác.... akarom mondani pokémonok osztják az eszet a zsidó kultúráról, szegény betyárok nagyobb expertek a témában, mint maguk az érintettek =))

2. további rossz hírem a blog házi self made jogászának, hogy a tv.-t a nominális kammanisták, vagyis az MSZP is megszavazta csont nélkül... na most mi lesz !? :D
Sőt, elsőre még Gyurcsány Hókuszpók Lucifer Ferenc is támogatta Mihályt a kommer hevületében, mondván csak így tovább..... Magyarul, kedves derelye, Te most egy platformra kerültél a gonoszakkal..pfujjjjjjjj. Nem tudom, hogy ezt így hirtelen fel tudod-e ezt dolgzni vagy system fatal error lép fel, de mint az átlagnál egy fokkal intelligensebb birkában sztem meglesz a képesség, hogy eme újabb következetlenségen IS túllépj. :-)

Bee-zony 2010.10.12. 23:09:25

„Hírecskéim:”

A talaj vihette magával a gátat
index.hu/tudomany/2010/10/12/a_talaj_vitte_magaval_a_gatat/

Nyáron egy méterrel megemeltette a zagytározó falát a MAL Zrt. - állítja egy csőszerelő
kuruc.info/r/2/67752/

Nem érdekelte a MAL-vezéreket az élet és testi épség megóvása
kuruc.info/r/2/67788/
„A rendőrség az iszapömlés kapcsán azzal gyanúsítja Bakonyi Zoltánt, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. őrizetbe vett vezérigazgatóját, hogy katasztrófa esetére nem dolgozta ki a szükséges intézkedéseket, nem gondoskodott a védművek és a riasztórendszerek kialakításáról. Az NNI az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását.”

derelyegrádi szellem 2010.10.13. 10:31:19

@.Pierre Bezuhov.:

Hablatyban jó vagy. Végre valamiben, ha már hülye is vagy, a blogod is olyan volt amilyen, és hát most még udvarias is voltam.

Tényleg, nem akarod újranyitni, hárman most is lennétek talán :-)

A self-made tudod mit jelent, vagy csak használod, mint ahogy ti szoktátok?

Az államosítás kontra állami felügylet alá vonás közötti különbség világos volt azért? Vagy ne reménykedjek.

Az mszp is megszavazta, arra meg azt tudom neked mondani:

1./ Innen látszik, hogy az én álláspontom (jogi meg különösen) független attól, melyik politikai párt szavazta meg, vagy sem.

2./ Szadeszék megszavazták? Ja tényleg, ők már nem. Mert fóbiám ugyan nekem nincs de 20 év alatt én is, mások is kiismerték itt őket, aztán történt ami történt. Ők már csak arról szavazhatnak, ki szaldjon le parizerért. :-)

"Nefürgyélle"

Ez majd a homokos klubban kérjed, ahova jársz, ha szereted ha egy kicsit büdös a bula, vagy a péró.

Bee-zony 2010.10.13. 17:37:23

Megfenyegették a szivárgást emlegető dolgozókat a MAL Zrt.-nél
kuruc.info/r/2/67799/
A Népszabadság információja szerint húsz-egynéhány terhelő vallomás van már a rendőrség birtokában Bakonyi Zoltán ellen. Ezekből az derül ki, hogy a MAL Zrt. cégvezetője és menedzsmentje tudhatta, hogy a vörös iszap több helyen átszivárgott a gátakon.

Iszapömlés Veszprém megyében
Percről percre
index.hu/belfold/2010/10/04/iszapomles_veszprem_megyeben/
Bakonyi szabadlábon
A Veszprémi Városi Bíróság elrendelte Bakonyi Zoltán azonnali szabadlábra helyezését, közölte Bánáti János, a Mal Zrt. vezérigazgatójának jogi képviselője. Az ügyvéd elmondta: a döntés fő indoka az, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. (MTI)

A teljes Nyirkai jóslat
www.yotengrit.com/hu/nyirkai-joslat/a-teljes-nyirkai-joslat
>> A csősz tolvaj, a bakter rabló, a bíró cinkos. <<

Virág et. 2010.10.15. 15:27:07

@derelyegrádi szellem: Szia derelye,

Államosításnak a családom valóban nem volt áldozata - főleg azért, mert amink volt az a világháború végével átkerült a határ másik oldalára. Később ugyan kaptunk kártalanítást, de ennek az összege kb a viccel ért fel.

Amit írtál: valóban nem szállnak át a tulajdonjogok, de a gazdasági döntések 90%-a már igen. Ez ugye már nem is felügyelet, hanem konkrétan irányítás. Tényeleges eladásról tehát valóban nem lehet szó, de az értékek kimentésével, a megfelelő szerződések megkötésével vagy megszüntetésével az állam kivehet szinte mindent, amit akar. Ez a legfőbb gondja a jogszabálynak: nincs korlát, sem konkrétum. Szinte kiált, hogy éljenek vissza vele - ne feledjük, ez egy jogszabály, ami jóval a vörösiszap katasztrófa után is hatályos és alkalmazható marad. A szocik ugye szerették volna, ha csak a MAL Zrt-re vonatkozna a hatálya, Viktorék viszont így akarták. Valahol ez is beszédes, nem?

@Laciii:

"Csak" jóváhagy? Ellenjegyez és jóváhagy. Azaz magyarul semmilyen vagyoni döntés nem születhet, amit ő nem akar. Szerinted ez a gyakorlatban mit jelent? Attól, hogy sok felkiáltó jelet teszel meg nagybetűvel írsz még nem lesz igazad.

És nem, hasonló sincs a nyugati demokráciákban. Tessék csak megnézni az index mai összefoglalóját.

Rwindx 2010.10.15. 18:57:22

inforadio.hu/hir/tudomany/hir-386538

"1987-ben szabadalmaztatta a vörösiszap hulladékmentes újrahasznosítására vonatkozó elképzelését Szirmai Endre. A vegyészmérnök azt mondta: ha a timföldgyártás melléktermékeként képződő anyagot teljes egészében feldolgozzák, akkor egyrészt nem kell óriási tározókat építeni, másrészt a kinyert nyersanyagokat el lehet adni, ami pénzt hoz. "

fokabacsi 2010.10.16. 14:47:27

@Rwindx: A vörös iszap nem azért vörös, mert bolsevista hanem mert jórészt vasoxidból áll !! Ezt a vörös iszapot az ajkai bányák szenével remekül elő lehetett volna készíteni kohósításra ! De a bányák bezárása volt a legelső. Ózdon remekül ki lehetett volna olvasztani !!! A " politikai elit "-nek, én inkább csaló tudatlan gazembereknek tartom ezeket ennyire terjedt a látóköre !Az ország két régiója nem pusztult volna le !!! Ennyi eszük volt. Mint a marhának . Most itt az eredmény. Ja és mellesleg a "veszteséges timföldgyártás"-on páran hamar milliárdosok lettek ??!!?? APEH HOL VOLT??

Rwindx 2010.10.16. 21:18:34

@fokabacsi:
"A vörös iszap nem azért vörös, mert bolsevista hanem mert jórészt vasoxidból áll !!"
Nem mondod komolyan... :)

fokabacsi 2010.10.17. 08:57:13

@Rwindx: No most szólj hozzá ?! :-)))))

süti beállítások módosítása