Skip to content


       Szűrés lista

Miért vállalja be az AB elleni harcot a Fidesz?

Amennyiben ezt így keresztülviszik, igen nehéz lesz megmagyarázni, hogy ez miért is "jó" a Zembereknek, a "forradalomnak", az országnak.

Lázár János önálló képviselői indítványa. Először úgy gondoltam, nem kell a teljes szöveget idézni, de annyire 100%-ban vastagbőr-fideszes ez a 2 oldalas törvényjavaslat, hogy azt javaslom, olvassuk végig.


Az Alkotmánybíróságról szóló 1989 . évi XXXII . törvény (a továbbiakban: Abtv.) 1 . §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1 . § (1) Az Alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik :
a) a már elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény, az Országgyűlés ügyrendje és a nemzetközi szerződés egyes rendelkezései alkotmányellenességének előzetes vizsgálata;
b) a jogszabály, valamint az állami irányítás egyéb jogi eszköze alkotmányellenességének utólagos vizsgálata;
c) a jogszabály, valamint az állami irányítás egyéb jogi eszköze nemzetközi szerződésbe ütközésének vizsgálata;
d) az Alkotmányban biztosított jogok megsértése miatt benyújtott alkotmányjogi panasz elbírálása;
e) a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megszüntetése;
f) az állami szervek, továbbá az önkormányzat és más állami szervek, illetve az önkormányzatok között felmerült hatásköri összeütközés megszüntetése;
g) az Alkotmány rendelkezéseinek értelmezése ;
h) eljárás mindazokban az ügyekben, amelyeket törvény a hatáskörébe utal.

(2) Nincs helye felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely az
Alkotmány 28/C . § (5) bekezdése szerint országos népszavazással sem változtatható meg.
"

Indokolás

Az Alkotmánybíróság nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően széleskörű hatáskört gyakorolva vizsgálja a jogszabályok alkotmányosságát. A rendszerváltást követően eltelt években, a jogállam első időszakában nagy szükség volt az Alkotmánybíróság jogfejlesztő alkotmányos szerepére. A jogállam megszilárdulásával az alkotmánybíráskodás ilyen széles jogköre mára indokolatlanná vált. A Javaslat ezért — az Alkotmány módosításával összhangban — az Alkotmánybíróság hatásköréből kiveszi az Alkotmány által tiltott népszavazási tárgykörbe tartozó törvények felülvizsgálatát.

Rendelkezik a Javaslat továbbá arról, hogy a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell az új hatásköri szabályt, ebből következőleg az Alkotmánybíróságnak meg kell szüntetnie azon ügyekben az eljárást, amelyekben megszűnt a hatásköre."


Nos, ez tiszta beszéd, teljesen egyértelmű és teljes mértékben elképesztő. Még a mindig oly mértéktartó Török Gábor is elképedt, ahogy Gazda Albert is.


Az egésznek az az oka, hogy az Alkotmánybíróság elmeszelt egy fideszes törvényt.  Először tett ilyet, világvége a köbön!  A "98%-os különadó a 2 millió forintnál magasabb végkielégítésekre"  szóló törvényről van szó. Az AB döntése egyhangú, igen, még Stumpf is egyetértett vele, bár többen párhuzamos indoklást írtak hozzá. (Kérdés: Stumpfot minek tették oda, ha ilyen gyalázatosan gyenge aknamunkát végez? Nem lesz ennek jó vége, Pista!)

Az alkotmányos kérdéseknél azonban sokkal fontosabb a politikai: Miért vállalta be ezt a harcot a Fidesz? Igen, valóban fontos, hogy ne lehessen pofátlanul magas (100 milliós) végkielégítést adni, de az is fontos, hogy törvényes legyen ennek a szabályozása.
 
Lázár sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a tervek szerint így a magánnyugdíjpénztári törvény sem kerülhetne az Alkotmánybíróság elé, és a képviselői indítványa elfogadása után újra benyújtják a 98 százalékos különadóról szóló törvényt.

Lázár kőkemény formában volt, szerinte "a döntés számunkra csak azt bizonyítja, hogy a régi alkotmány nem képes az embereknek megfelelni, nem képes az emberek életviszonyait szabályozni, nem képes, hogy az emberek hétköznapi problémáira megfelelő választ adjon."
És: "nem a mi elképzelésünknek felelt meg az eredeti törvényjavaslat, hanem azoknak, akik úgy döntöttek, hogy Magyarországon még soha nem látott mértékű változás legyen."
Szijjártó Peti máris felzárkózott a Frakcióvezető Úr mellé.

Ritka sunyi húzás az AB alól kivenni azokat a területek, amiről nem lehet népszavazást tartani. Megszüntetni (még) nem merik az AB-t, de a kiherélés simán mehet, és ugye Stumpf Pista sem véletlenül van ott.

Ó, hol van az a szociális népszavazás (AB támogatással), és azok a boldog évek, mikor a gaz és nemzetrontó Gyurcsán-kormány egyetlen védvonala az Alkotmánybíróság volt ...

"A népszavazás intézményének az Alkotmánybírósághoz semmi köze. Az adók, közterhek stb. kb. ugyanazért vannak kivéve a népszavazás meg népi kezdeményezés alól, mert a birka sem szavazna az ollóra. Itt ugyanis az emberek közvetlenül és legérzékenyebb részükön, a pénztárcájukon keresztül érintettek a kérdésben, és államszinten nem képesek egyenként gondolkodni - ez evidens, ragozni kár.

Az AB ezzel szemben a "demokrácia őre", vagyis az Alkotmány mindenkor hatályos szövegéből kiindulva folyamatosan vizsgálja mindegyik jogszabály vagy az állami irányítás egyéb jogi eszköze (pl. miniszteri utasítás stb.) alkotmányosságát. Itt TILOS kivenni bármit is az AB, mint független szerv vizsgálódási köréből, mert az egy egész terület "elqrvulását" engedélyezné, amire az ilyen Lázárok nem is gondolnak." - írta nekünk LL felháborodva, és nagyon is igaza van.

Ide kapcsolható a Hírszerzőn megjelent, és különösebben nagyobb figyelmet nem kapott írás, miszerint Orbán a lemondásával fenyegetőzött, ha nem választják meg Schmitt Palit köztársasági elnöknek.


A Hírszerző úgy tudja, erről rendkívül éles vita folyt az elnökségben - páran Sólyom László újraválasztását, mások Áder János fideszes európai parlamenti képviselő jelölését szorgalmazták -, amit Orbán úgy zárt rövidre, hogy egyértelművé tette: ha nem Schmitt lesz a köztársasági elnök, akkor nem vállalja a reformok folytatását és lemond.

Egy, az elnökség megfontolásait ismerő forrás szerint a kormányfő végig arra hivatkozott, hogy a válság miatt rendkívüli helyzet van, és a kormánynak hatalmas időveszteség lenne, ha az alkotmányjogász Sólyom, vagy a jogot végzett Áder az Alkotmánybírósághoz (Ab) küldené az új törvényeket. Állítólag Orbán attól tartott, hogy a bankok és a telekommunikációs cégek kihasználnák azt az időt, amíg a törvények az Ab-nál parkolnak, és különféle nemzetközi szervezeteken keresztül lobbiztak volna a reformokhoz szükséges válságadók megakasztásáért.


Nyáron megtették a Fidesz alelnökét köztársasági elnöknek, Domokos Lászlót ÁSZ elnöknek, Stumpfot benyomták az Alkotmánybírósághoz, Szalai Annamáriát a médiahatóság élére. Kimaradt valaki? Ja, Csányi Sándor MLSZ elnök lett!

Sajnos csak két új alkotmánybírót lehetett csak választani, "egy Stumpf nem csinál nyarat", ez a fenti ítéletből látható.

Ebből következik, egy picit újra kell szabni az AB-t, mert nem megengedhető, hogy keresztbe tegyen. És mikor a legalkalmasabb az idő erre? Közvetlenül az önkormányzati választások, a nagyarányú győzelem  után, hiszen olyan messze van még a következő választás, olyan messze van még 2014 ... a Zemberek emlékezete pedig oly rövid.

Még az is elképzelhető, hogy a Fidesz direkt úgy írta a törvényt, hogy visszamenőleges hatályú legyen, mert tudta, hogy ezt biztosan elkaszálja az AB, és akkor meg is van a "casus belli" a "megregulázáshoz". Elég furcsa lett volna ezt az indítványt  úgy benyújtani, hogy az AB nem meszelt el semmilyen fideszes törvényt. A Gyurcsány meg már gyűjtené az aláírásokat a magánnyugdíjról szóló népszavazásra, szóval nagyon is kapóra jött az AB-döntés ...

Egyszerű matematika:  ha most veszítünk 5-10%-ot, akkor legfeljebb nem 60%-on állunk, hanem csak 50-55%-on. És? Még 3,5 év van következő a választásokig.

Az ilyen "húzásokat" csak a ciklus legelején lehet megjátszani, és után 3 évig ezerrel  lehet "építkezni", hogy ezt elfelejtsék az emberek. Aztán vagy bejön, vagy nem ...

Kár, hogy a ciklus elején a gazdaságilag népszerűtlen, de az ország érdekében fontos lépéseket szokták általában megjátszani, nem az Alkotmánybíróságot kiherélni, de szokjunk hozzá az új módszerekhez.

Csak nem tudom, hogy Orbán Viktor számolt-e azzal, hogy ezzel az üggyel mennyit fog nyerni például az ellenzék. Könnyen elkezdhet lemorzsolódni ez a gigantikus szavazótábor...

Egy 80-as szintű Vérpopulista Ősáspis Szómágus, kinek nevét le sem kell írnunk, máris új "Demokratikus Chartat" szervezne, mivel "véleménye szerint ez az a pillanat, amikor félre kell tenni a vitát az MSZP-ben, a baloldalon és a demokraták között. Azt javasolja, hogy a parlament demokratikus ellenzéke és a demokratikus közélet szereplői még azelőtt üljenek le egymással és egyeztessenek egy - az Alkotmánybíróság épülete előtt tartandó - közös demonstrációról, hogy a Fidesz módosítani tudná az alkotmányt és romba dönteni a hatalommegosztásra épülő, 89-es rendszert."

Sajnos azért is "meri" a Fidesz az ilyen lépéseket meglépni, mert mennyi az esélye, hogy megvalósul a Nagy Ellenzéki Demokratikus Összefogás? El tudjuk képzelni, hogy az Andrássy úton a tiltakozó tömeget Gyurcsány, Vona, Schiffer, Lendvai, Jávor, Morvai, a Heti Hetes, a Charta, a Barikád magazin meg a fél Gödör vezeti a Kossuth térre? Egy nagy molinót tartva: "Együtt megállítjuk a Fidesz-diktatúrát!" ?
Ki állna be az ilyen bohócok mögé tiltakozni?

Címkék: politika fidesz pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr602401386

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egység, kétség, háromság. 2010.10.28. 10:21:40

Bugyuta szóviccel élve, kétséges egység, amit most a hatalmi ágak háromságából a Fidesz összekalapál magának. A törvényhozói, végrehajtói és bírói funkciókat nem azért tárolják külön a fejlett demokráciában, mert még buták és nem találták fel a kétharm...

Trackback: A forradalom szörnyű logikája 2010.10.28. 08:45:01

Orbán tényleg egyfajta forradalmat akar véghez vinni. Ahogy Gyurcsány őszödi beszéde sem azonnal idegenítette el az embereket, a tömegek most sem fognak látványosan kihátrálni. Így viszont a forradalom roboghat tovább. „Mégis miért csinálják ezt?...

Trackback: Lázár javaslata: az Alkotmánybíróság esete a forradalmi kormánnyal 2010.10.27. 12:19:57

Lázár János a Fidesz parlamenti frakcióvezetője válaszul bejelentette: kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből. A Galaxis békéjének és megs...

Trackback: Selmeczi delphoi-i magaslatokban 2010.10.27. 12:19:18

Atyafiak, döntés van, jóváírás meg majd lesz. Vagy nem. De mindenki jól jár, az is aki átigazol, az is aki marad. Hogy, hogyan azt nem tudom, hiszen ha mindenkinek jó, akkor minek ez az egész cirkusz. Selmeczi Gabriella úgy látszik megirigyelte Má...

Trackback: A fideszi demokrácia diszkrét bája 2010.10.27. 10:35:06

Atyafiak, megint bizonyosodni látszik, hogy hatalom és ember nem fér meg együtt a XXI. században. A vészcsengők kezdenek bemelegedni, szinte látom, ahogy szikrázik a csengők tekercse! Meddig mehet el egy politikai erő, az alkotmányosság rovására? Esetl...

Trackback: Na ki a király? 2010.10.27. 10:24:35

Lázár János - és a hírek szerint Orbán Viktor - pontosan úgy viselkedik, mint a Sziget-reklámban a ping-pongos hülyegyerek, aki hatalmas arccal csak azt hajtogatja, hogy "na ki a király?".Engedtessék meg nekem két megjegyzés a mai nap elképes...

Trackback: Ha valakinek eddig lettek volna kétségei... 2010.10.27. 10:14:23

Így dicsérjen meg ez ember egy fideszest: pont tegnap délelőtt méltattam Lázár János mondatait, amelyekkel egyetértek, erre már aznap délután elsütötte az év eddigi legcinikusabb mondatát ("A jogállam megszilárdulásával az alkotmánybíráskodás ilye...

Trackback: Az orbáni úton 2010.10.27. 09:54:50

 Talán még te is emlékszel azokra az időkre kedves Árpád, mikor még iskolába jártál vagy alacsonyabb beosztásban dolgoztál, és bizony sokszor megfordult a fejedben, hogy ha majd kijárom az iskolát vagy ha magasabb beosztásba kerülök, akkor bizony ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 08:51:57

"bár többen különvéleményt fűztek az indokláshoz." - csak a pontosság kedvéért: párhuzamos indokolást fűztek hozzá:

www.alkotmanybirosag.hu/index.php?id=1268_b_2010__ab_hatarozat

egészen konkrétan én köpni-nyelni nem tudok a tegnapi bejelentés óta. finoman fogalmazva is ez egy elég meredek húzás. az számomra külön pikantériája a dolognak, hogy még AZNAP benyújtotta a törvényjavaslatot. csak nem előre meg volt ez írva, és csak a "megfelelő pillanatra" vártak?

Énbagoly 2010.10.27. 08:53:49

Tudod mi lesz a legnagyobb gáz, zéró? Az, hogy még mindig lesz nagyon-nagyon sok ember, aki ezen nem fog kiakadni.
Pedig az a borzalmas, hogy az ország baromi nagy lépésekkel halad a tényleges egypártrendszer, és az amolyan alkotmányos diktatúra felé. A mostani ellenzék lófaszt sem ér, mert teljesen hiteltelenné tette magát az elmúlt években, vagy az elmúlt hónapokban.
De a kormány a kétharmadával azt csinál, amit akar. Szó szerint. Most éppen az alkotmánybíróság hatásköre nem tetszik nekik. Hát beletúrnak. És egy csomó döntés mögül ki fogják venni az alkotmányos kontrollt. De ennek is csak addig van jelentősége, amíg meg nem születik az új alkotmány, ami az ő szájuk íze szerint íródott.
Orbánról meg mostanában mindig Putyin jut az eszembe.

Énbagoly 2010.10.27. 08:57:11

@Seduxen: Persze, hogy előre ki volt találva az egész. Tudták, hogy ez a törvény nem mehet át az alkotmánybíróságon, mert visszamenőleges hatályú. Nem hülyék ülnek a fidesz vezetőségében sem. Már előre el volt készítve ez a javaslat régóta.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 08:58:00

"a tiltakozó tömeget vezeti a Kossuth térre Gyurcsány, Vona, Schiffer, Lendvai, Jávor, Morvai, a Heti Hetes, a Charta, a Barikád magazin " - miután a varánusz a "demokratikus ellenzékre" utalt, ebbe - olvasatában - aligha tartozik bele Vona, Morvai, vagy úgy álleszcuzámmen a Jobbik...

Homeoffice 2010.10.27. 08:59:08

@Seduxen:

Ezekhez képest a Jobbik egy finom demokratikus párt...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.27. 09:01:06

@Seduxen:

Már hétfőn kiszivárgott a Fideszhez, hogy kasza lesz, gondolom Stumpf leadta a drótot, így volt 1 napjuk rákészülni. Valljuk be, nagyon ügyesek a fiúk.

S.O.A. 2010.10.27. 09:01:23

KÉT-HAR-MAD! KÉT-HAR-MAD! ÉL-JEN A PÁRT!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.27. 09:03:00

@Seduxen:

Ó, kell az 900 ezer jobbikos szavazó a tiltakozók közé, hidd el, Gyurcsány leméri a patikamérlegen, hogy mi a rosszabb? A Jobbik, vagy a 2/3-os Fidesz? Lesz még Jobbik a Demokratikus Ellenzékben!

Virág et. 2010.10.27. 09:03:02

És ez még csak az első fél év, lesz ez még így sem.

Meglepődni kár, az első Fidesz kormány is feszegette az alkotmányosság határait (háromheti ülésezés pl), pedig nekik csak rendes többségük volt - az is koalícióban. Az urnáknál kellett volna gondolkozni, most már késő.

Mondjuk annak azért van valami diszkrét bája, ha valakit a betyárostoros, anális szexet kilátásba helyező Zagyva Gyula pártja oktat ki demokráciából. :) Ráadásul jogosan.

Johnny336 2010.10.27. 09:04:07

Nem tudtam honnan olyan ismerős a pofája ennek a Lázárnak, de utána leesett.

w.blog.hu/2007/01/19/sonderangebot_otmilliard_pofara

Nem a szerző a lényeg, hanem a cikk egyik alanya...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 09:07:13

@zero: nem szeretem az összeesküvés-elméleteket (sic!), de hajlok arra, hogy ez a törvényjavaslat már előre megíródott, és csak a pillanatra vártak. még akár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy nem a különadós törvény miatt íródott anno, hanem előre gondolkodtak a magánnyugdíj-pénztári - várható - AB döntés kapcsán. Mert lássuk be a különadón mennyi múlik? 2-3 milliárd? És a magánnyugdíj-pénztári javaslaton? 300? 400?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 09:09:47

@Virág et.: "Meglepődni kár, az első Fidesz kormány is feszegette az alkotmányosság határait " - szerintem ez a javaslat nem feszegeti azokat a határokat. messze túlmutat azokon.

eszkep 2010.10.27. 09:11:42

"Megszüntetni (még) nem merik az AB-t, de a kiherélés simán mehet, és ugye Stumpf Pista sem véletlenül van ott."

Ezt a Stumpf vonalat kár erőltetni, mert ő is a törvény ellen szavazott a jelenlegi alkotmány szellemében, sőt párhuzamos indokolást is írt hozzá.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.27. 09:13:21

@Seduxen:

Csak 1 milliárd múlik a különadón. Aprópénz.

Igen, igazad van, ez már a magánnyugdíjról szól ....nagyon nem jönne jól egy népszavazás, és az MSZP-nek nem lenne különösebben nagy feladat összeszedni az aláírásokat.

Virág et. 2010.10.27. 09:14:06

@Seduxen: Szerintem is. A javaslat pedig valóban a magánnyugdíj-pénztári befizetésekről (illetve az egyéb, előre még nem látható, de a 4 év során előkerülő jogszabályokról) szól, nem a Lázár bevallása szerint kb 1 milliárd forintos különadóról. Az csak az ürügy.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.27. 09:14:38

@eszkep:

Stumpf nem hülye, mikor látta, hogy egyhangú lesz a döntés, inkább beállt ő is közéjük, nagyon kilógott volna a lóláb, ha egyedül szavaz ellenne.

jozicsenko 2010.10.27. 09:14:47

off: a nol hozza a formáját: nol.hu/mozaik/de_ki_a_retardalt_gengeszter_-_kviz
ki a retardált gengszer kérdés, felette orbán képe :-)))

on: gyurcsányék tavaly az összes összegyűjtött magánnyugdíjpénztári pénzünket mosolyogva adták volna át a bankoknak vastagbor.blog.hu/2009/12/09/kedves_bucsuajandek

ehhez képest az állami kassza még a jobbik megoldás

(baldroidoknak: ne legyen illúziótok: bajnaiék is símán elvették volna az összegyűjtött pénzünket, nyugdíj meg nem lesz, ha addigra annyira magas lesz az adósságunk, hogy az imf vagy egy krach elviszi...)

emzperx 2010.10.27. 09:15:00

Éppen ez a Lázár volt az előző ciklusban a hatalmas közfelháborodást kiváltó költségtérítéses botrányban a ranglista élén úgy 18 milka kiigénylésével.

Ugye emlékszünk még: a szocik a fingesszel karöltve érvénytelenítették azt a népszavazási kezdeményezést amire a valaha volt legtöbb aláírás jött össze.

eszkep 2010.10.27. 09:17:54

Nos racionálisan nézve, ha a szocik teszik ezt meg (bár nekik nem is lett volna erre lehetőségük), akkor szívnám a fogamat. Vitathatatlanul elfogultan nézve viszont most annyira nem tudom sajnálni, hogy vége annak a világnak, amikor következmények nélkül szét lehet lopni az országot (legalább adó formában visszaveszik a "zsákmányt"...)
Érdekes egyébként a Jobbik álláspontja, hisz ők megszavazták a 98%-os adót, de azt senki ne várja szerintem, hogy az Andrássy útra (a példánál maradva) vonulnak a szocikkal, meg a chartasokkal...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 09:18:13

@zero: @Virág et.: napláne, ha "csak" 1 milliárd. Nem szarral gurigáznak a fijjúk, ha a magánnyugdíjpénztári javaslatuk valami miatt bukik, akkor kurva gyorsan vége lenne a "tejjel-mézzel folyó Kánaánnak". Meg a történelmi felhatalmazásuknak is.

Homeoffice 2010.10.27. 09:19:23

@emzperx: @jozicsenko:

Nem kéne most a szocikra mutogatni.
EZT a SZART a Fidesz-KDNP hozta össze.,

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.27. 09:20:14

@eszkep:

Tudod, soha se mond, hogy soha :-)

Virág et. 2010.10.27. 09:20:48

@jozicsenko: És mivel a Bajnaiék is elvették volna ezt a pénzt, ezért tehát teljesen logikus lépés, hogy a Fidesz kiheréli az Alkotmánybíróságot.

Miért is?

eszkep 2010.10.27. 09:21:12

@zero: A párhuzamos indoklás viszont szorgalmi feladat egy bírótól, ami nem kötelező. Majd elolvasom a Közlönyben, érdekelnek a különböző indokolások.
Zero, egyébként mit tudsz Kiss László alkotmánybírónkról? (csak a kíváncsiság kedvéért)? Csak mert Stumpf kinevezése ellen szót emelsz, ellene meg nothing, azért érdekel... (most tényleg csak a kíváncsiság miatt)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 09:21:51

@jozicsenko: bazze, vegyük már észre, hogy ez kurvára túlmutat a magánnyugdíj-pénztári pénzeken.

guma 2010.10.27. 09:22:07

@Seduxen:

nálad a pont, : mert az a kassza ütős...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 09:23:06

@eszkep: nem kell addig várnod, hogy megjelenjen a magyar közlönyben:)))

www.alkotmanybirosag.hu/index.php?id=1268_b_2010__ab_hatarozat

Dr. Stumpf István alkotmánybíró párhuzamos indokolása

Egyetértek a határozat rendelkező részével, ugyanakkor részben nem értek egyet az indokolásban foglaltakkal. Álláspontom szerint a törvényi rendelkezések megsemmisítését nem az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdésére, hanem a hátrányos megkülönböztetés tilalmát kimondó 70/A. § (1) bekezdésére kellett volna alapozni. Egyrészt azért, mert önmagában az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése alapján adó alkotmányellenessége nem állapítható meg, másrészt, mert a Törvény szerinti különadó kivetése a különadó alanyaira – nem annak mértéke miatt, hanem az érintett adóalanyok hátrányos megkülönböztetése folytán – a különadó mértékétől függetlenül alkotmányellenes.

1. A többségi határozat indokolásának III. 5.3. pontja a Törvény alkotmányellenességét az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdésére alapozza, amikor úgy fogalmaz, hogy „[a] törvényalkotó túllépte alkotmányos felhatalmazását, ami az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdésének, egyben 2. § (1) bekezdésének sérelméhez vezetett.” Véleményem szerint ugyanakkor önmagában az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése alapján, a 70/I. § (1) bekezdésének vizsgálata nélkül adó alkotmányellenessége nem állapítható meg, mivel az előbbi speciális rendelkezés az utóbbihoz képest.

1.1. Az Alkotmány 70/I. § (1) bekezdése a közteherviselés általános alkotmányos követelményeként az „arányosság” mércéjét tartalmazza. Az Alkotmánybíróság a 44/1997. (IX. 19.) AB határozatban a következők szerint foglalta össze az adózás arányosságával kapcsolatos gyakorlatát: az Alkotmány a közterhekhez való hozzájárulás tekintetében csak azt a követelményt támasztja a jogalkotóval szemben, hogy az adott fizetési kötelezettség feleljen meg az alanyi kötelezettek jövedelmi és vagyoni viszonyainak, vagyis álljon azokkal arányban (1558/B/1991. AB határozat, ABH 1992, 506-507.). A jogalkotó tehát széles keretek között mérlegelhet a köztehermérték megállapításakor, szabadsága igen nagy abban a kérdésben is, hogy a közteherviselési kötelezettség kiindulópontjaként milyen gazdasági forrást választ ki, és ennek alapján mit jelöl ki a közteher tárgyának (620/B/1992. AB határozat, ABH 1994, 539, 541.). Az Alkotmány tehát nem azt határozza meg, hogy jövedelmet és vagyont kell, illetve lehet közteherviselési kötelezettség alapjává tenni, hanem azt írja elő, hogy a közterhek viselésének a jövedelmi és vagyoni viszonyokhoz igazodóan, arányosan kell megtörténnie (448/B/1994. AB határozat, ABH 1994, 724, 726.).

1.2. A törvényhozót tehát széles mérlegelési jog illeti meg az adózásra vonatkozó szabályozáskor. Az adó-megállapítási jognak azonban nyilvánvaló korlátját képezik az Alkotmány rendelkezései, ezek között a 70/I. § (1) bekezdése, amely kizárja az aránytalan adóztatás lehetőségét. Az Alkotmány 70/I. § (1) bekezdéséhez képest az arányosság tekintetében speciális szabályt tartalmaz az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése, amennyiben az egyébként arányosnak minősülő adóhoz képest „külön mértékű kötelezettség” megállapítását teszi lehetővé meghatározott feltételek fennállása esetén (ha a jövedelmet jó erkölcsbe ütköző módon juttatták és a juttatás közterhek viselésére szolgáló forrásokból vagy az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek részéről történt). Az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése tehát a törvényhozónak az Alkotmány 70/I. § (1) bekezdése alapján fennálló adóztatási lehetőségét semmiben nem korlátozza, hanem meghatározott feltételek fennállása esetén tovább bővíti. Ha az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdésében meghatározott feltételek egy adó vonatkozásában nem állnak fenn, az önmagában csak annyit jelent, hogy az egyébként arányosnak minősülő adóhoz képest „külön mértékű kötelezettség” megállapítására nincs lehetőség, de nem eredményezi szükségszerűen az adott adó alkotmányellenességét – ilyen esetben azt az Alkotmány 70/I. § (1) bekezdésének általános „arányossági” mércéje (az Alkotmány egyéb rendelkezései) alapján kell megítélni.

1.3. A többségi határozat indokolása a III. 5. pontjában kijelenti, hogy „[a] Törvény hatálybalépését követően kifizetett juttatásokat (pl. végkielégítés) illetően a különadót […] nem egyedül az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése alapján kell vizsgálni. Figyelembe kell venni, hogy a Törvény hatálybalépését követően kifizetett juttatásokat illetően a törvényhozó meghatározhatja – az 70/I. § (2) bekezdésétől függetlenül – az egyes kifizetések feltételeit.” Az előbbi megállapítás ellenére a többségi határozat indokolása – miután kimondta, hogy „itt nem alkalmazható a »külön mértékre« vonatkozó alkotmányi felhatalmazás”, elmulasztotta kiterjeszteni a vizsgálatot arra, hogy a különadó megfelel-e az Alkotmány 70/I. § (1) bekezdése általános „arányossági” mércéjének, illetve az Alkotmány egyéb rendelkezéseinek. Ezek hiányában – önmagában a 70/I. § (2) bekezdése alapján – véleményem szerint az alkotmányellenesség megállapítása nem volt megalapozott.

2. A Törvény 9. § (1) bekezdése által meghatározott körű magánszemélyek (a továbbiakban: közpénzből foglalkoztatott személyek) és a versenyszférában foglalkoztatott személyek a tartós foglalkoztatási jogviszony keretében foglalkoztatott személyek csoportján belül az adójogi szabályozás szempontjából homogén csoportot alkotnak. A Törvény szerinti különadó a homogén csoporton belüli előbbi két csoport közötti hátrányos megkülönböztetést eredményez. A Törvény szerinti különadó bevezetése – az Alkotmány, illetve a Törvény szerinti kötelezettség tárgyát képező jövedelem kétségbevonhatatlan azonosságának hiányában – nem alapozható meggyőző módon az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdésére, és a homogén csoporton belüli adójogi eltérésnek más kellő alkotmányos indoka sincs.

2.1. Megítélésem szerint a különadóra vonatkozó rendelkezésekkel érintett közpénzből foglalkoztatott személyek és a versenyszférában foglalkoztatott személyek az adójogi szabályozás szempontjából homogén csoportot alkotnak, amennyiben tartós foglalkoztatási jogviszonynak az alanyai, jövedelmüket hasonló feltételekkel végzett tevékenységgel, hasonló típusú jövedelem-elemek révén szerzik (a foglalkoztatási jogviszony megszűnésének esetére is hasonló típusú juttatásokban részesülnek – végkielégítés, felmentési időre szóló illetmény vagy fizetés, stb.).

2.2. A Törvény 9. § (2) bekezdése által meghatározott, a jogviszony megszűnéséhez kapcsolódó egyes bevételeknek a Törvény szerinti különadóval sújtása a közpénzből foglalkoztatott személyek és a versenyszférában foglalkoztatott személyek közötti hátrányos megkülönböztetést eredményez, mivel ugyanolyan típusú és nagyságú jövedelmekre az egyik csoport 98 százalékos mértékű különadót köteles fizetni, míg a másik csoport az – a jóval kisebb jövedelem-elvonással járó – általános személyi jövedelemadó-szabályok szerint adózik.

2.3. Az Alkotmánybíróság kialakult gyakorlata szerint az Alkotmány 70/A. §-ában foglalt általános jogegyenlőségi követelmény arra vonatkozik, hogy az állam, mint közhatalom a jogok és kötelezettségek elosztása során köteles egyenlőkként – egyenlő méltóságú személyként – kezelni a jogalanyokat, a jogalkotás során a jogalkotónak mindegyikük szempontjait azonos körültekintéssel, elfogulatlansággal és méltányossággal kell értékelnie. [pl. 9/1990. (IV. 25.) AB határozat, ABH 1990, 46, 48.; 21/1990. (X. 4.) AB határozat, ABH 1990, 73, 77-78.; 61/1992. (XI. 20.) AB határozat, ABH 1992, 280, 281-282.; 35/1994. (VI. 24.) AB határozat, ABH 1994, 197, 203-204.; 30/1997. (IV. 29.) AB határozat, ABH 1997, 130, 138-140.; 39/1999. (XII. 21.) AB határozat, ABH 1999, 325, 342-344.] A megkülönböztetésnek azonos csoportra nézve kell fennállnia. Az azonos csoporton, adott szabályozási koncepción belüli eltérő szabályozás akkor nem alkotmányellenes, ha az eltérésnek kellő alkotmányos indoka van. [21/1990. (X. 4.) AB határozat, ABH 1990, 77-78.] Az Alkotmánybíróság állandó gyakorlata szerint az azonos helyzetben lévők között nem alapjogok tekintetében tett megkülönböztetés csak akkor tekinthető alkotmányellenesnek, ha nincs ésszerű indoka, tehát önkényes. [16/1991. (V. 20.) AB határozat, ABH 1991, 62.; 61/1992. (XI. 20.) AB határozat, ABH 1992, 280-282.]

2.4. A közpénzből foglalkoztatott személyek eltérő (hátrányos) kezelése (azaz velük szemben különadó-kötelezettség előírása) nem indokolható az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdésével. Az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése alapján ugyan a közpénzből foglalkoztatott személyek tekintetében külön mértékű kötelezettség megállapítására lehetőség van, de kizárólag a „jó erkölcsbe ütköző módon juttatott” jövedelmek esetén; a Törvény szerinti különadó pedig nem, vagy legalábbis potenciálisan nem csak ilyen jövedelmekre vonatkozik. Egyetértek a többségi határozat indokolásának III. 4.2. pontjában foglaltakkal, miszerint „[a] Törvény nem különböztet a juttatások jogalapja szerint (törvény vagy megállapodás alapján juttatott bevétel) és aszerint sem, hogy az egyes jövedelemtípusokat keletkeztető tényállásokat illetően hol befolyásolható a juttatás mértéke az állami forrásból gazdálkodó szervezet és munkavállalója által [...], és hol egyáltalán nem”. Egyetértek továbbá azzal a megállapítással, hogy „csak az érintettek által befolyásolható tényállásoknál merülhet fel az, hogy a jövedelmet »jóerkölcsbe ütköző módon« juttatták”, ezért „nem minősíthető jóerkölcsbe ütközőnek pusztán a mértéke alapján a törvényben biztosított, alanyi jogon járó, törvényben meghatározott mértékű jövedelem”. Erre figyelemmel megállapítható, hogy bár egyedi esetekben lehetnek olyan jövedelmek a különadóval érintett jövedelmek között, amelyeket „jó erkölcsbe ütköző módon” juttattak, a különadóra vonatkozó szabályok hatálya alá tartozó jövedelmek összességében nem minősíthetőek jó erkölcsbe ütköző módon juttatottnak, ezért a 2010. évi XC. törvény különadóra vonatkozó szabályaira általánosságban nem alkalmazható az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése mint az általános közteherviselési szabályokhoz képest külön mértékű kötelezettség megállapítását lehetővé tevő kivétel. Ez azt jelenti, hogy a Törvény különadóra vonatkozó rendelkezései által eredményezett hátrányos megkülönböztetéssel összefüggésben az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése nem hivatkozható a megkülönböztetés alkotmányos indokaként.

2.5. A tartós foglalkoztatási jogviszony keretében foglalkoztatott személyek homogén csoportján belüli, a Törvény szerinti adójogi eltérésnek a 2.4 pontban leírtakon kívül sincs más kellő alkotmányos indoka. A különadó alkalmazásának oka a Törvény indokolása szerint a társadalom igazságérzetének vélelmezett sérelme, tehát azt a jogalkotó kvázi szankcióként alkalmazza a közpénzből foglalkoztatott személyekkel szemben, a különadó kivetésével összefüggésben egyéb gazdaság- vagy szociálpolitikai cél nem állapítható meg. A költségvetési forrásokkal, állami vagyonnal történő takarékosabb gazdálkodás elméletileg akár megalapozhatná azt, hogy a közpénzből foglalkoztatott személyek eltérő (csekélyebb) juttatásokban részesüljenek felmentés (felmondás) idején, de ez nem adópolitikai szabályozási kérdés, hanem az érintett jogviszonyokat szabályozó törvények (például Kjt., Ktv., stb.) adott jogintézményeire (például végkielégítés) vonatkozó részletes szabályainak meghatározásával függ össze. Ahogy a többségi határozat indokolásának III. 5.1. pontja is megjegyzi, „[a] törvényhozó a jogállási törvényekben a jogviszony megszűnésével összefüggésben biztosított végkielégítést, a felmentési idő tartamát, a munkavégzési kötelezettség alól mentesítés kötelezettségét nem változtatta meg. Nem korlátozta sem jogalapját, sem összegszerűségét illetően a végkielégítés mértékét vagy a felmentési időre kifizetendő munkabért, nem rendelkezett a korábbi években esedékessé vált szabadság megváltásának a korlátozásáról sem.” Ezeknek a jogintézményeknek az érintetlenül hagyása mellett a költségvetési forrásokkal, állami vagyonnal történő takarékosabb gazdálkodás a Törvény szerinti különadó esetében nem tekinthető ésszerű adójogi szabályozási indoknak.

2.6. Mindezek alapján az az álláspontom, hogy a közpénzből foglalkoztatott személyeknek – a versenyszférában foglalkoztatott személyekhez képest – eltérő kezelése a különadó szempontjából önkényes hátrányos megkülönböztetést jelent, ezért alkotmányellenes.

Budapest, 2010. október 26.

Dr. Stumpf István s. k.,
alkotmánybíró

guma 2010.10.27. 09:23:28

@jozicsenko:

ici-pici gondolkodást, ha kérhetném.

eszkep 2010.10.27. 09:24:03

@zero: Személy szerint minimum tökön szúrnám magamat, de hogy SOHA senkire nem szavaznék, aki összeáll a MSZP nevű brigáddal, (ami jogilag jogutódja az MSZP-nek) az biztos :-)
Ez egyébként egy majdani esetleges FIDESZ- MSZP nagykoalícióra(a jobbik ellenében) is igaz...
(Abba már valaki belegondolt, mi lesz, ha a következő választást ugyan megnyerné a FIDESZ de nem lenne meg a többsége?)

szkeptikus vagyok 2010.10.27. 09:24:43

Nekem az egész húzásban az fáj, hogy innentől teljesen hiteltelen a Fidesz olyan védekezése, hogy más, amúgy sokkal égetőbb és fontosabb kérdésben azért nem mer lépni, "mert mit fog szólni az USA/Izrael/EU/IMF/stb". Vagyis most fehéren -feketén kiderült, hogy itt nem arról van szó, hogy megpróbálnak "demokratikusan" viselkedni, hogy minél több mindent megtehessenek függetlenségünk elérése érdekében (l. Orbán-féle magasztos blabla), hanem egyszerűen nem azon a csapásirányon haladnak, amit a nemzeti Fidesz-szavazók feltételeztek róluk, és pl. a Tom Lantos intézettől kezdve valamennyi okádék liberális baromságuk nem csupán álca, hanem a rideg pártérdek, és ők valójában nemzeti mázzal leöntött Soros nevelésű pártitkárok és gyermekeik.
Direkt hab a tortán, hogy pont annál az ügynél nem fáj nekik AB-t félrerúgni, amikor amúgy is mindenki több más esetet tud a saját környezetéből, hogy régi komcsik gond nélkül átsoroltak a Fideszbe (tehát elvekről kár beszélni) és a végkielégítések összege sem mozog olyan szinten, aminek többszöröse pl. nem menne el az ország digitális körbefotózására, hogy kb. a nagyságrendnél maradjunk. (Persze én sem fizetnék ki ilyen végkielégítéseket, de akkor valójában "tetszettek volna forradalmat csinálni", és nem csupán az időben kapcsoló elvtársakkal átülni a jobb hozamú pénzcsapok alá.)
Vagyis én nagyívben teszek a jogállamiságra, ha legalább azt felrúgva olyan fajsúlyos kérdésekben kerülne sor módosításokra, mint pl. az elmúlt 20 év hazaáruló újságíróinak bebörtönzése/félreállítása, a pártállami gyökerű ügyészségek és bíróságok megtisztítása a régi káderektől, rablóprivatizáció felülvizsgálata (visszamenőleg), vagyonelkobzás, halálbüntetés visszaállítása, stb. stb.

eszkep 2010.10.27. 09:24:48

@Seduxen: Ah, köszönöm.
A cégünk előfizetője, csak azért akartam megvárni.

Marcellusca 2010.10.27. 09:25:44

Én tegnap úgy felb@sztam magam, hogy az fogalom. :)

8 éven kersztül a népszavazás és az AB fontosságát papolták, majd mikor megvan a 2/3 akkor nem lényeg.
Sőt!
Pont az AB a "kerékkötője", hogy beteljesedjen az a qrva fülkeforradalom.

Emiatt mondtam, hogy nem lesz itt jóvilág (sőt!), ha nyer a Fityisz és főleg így, hogy 2/3-dal.
Bármit megtehetnek.
És meg is fognak.
Ahogy azt megjósoltam: pofátlan, arrogáns módon.
Mert felhatalmazva érzik magukat.
Pedig - szvsz - nem erre adtak felhatalmazást!!!

Én bízom benne, hogy nem fogják kihúzni azt a 4 évet.
És nem Gyurcsánynak szurkolok!!!
Hanem az országnak.

Ja, reggeli szösszenet, m1-ről: szijjártópetike magyaráz a reggeli műsorban, cáfolja az este Lövétey kijelentését, mely szerint, attól, hogy az AB nem mondhat majd véleményt erről a törvényről, attól még továbbra is alkotmányellenes lesz. Csak nem teheti szóvá senki. Petike meg ezerrel magyarázza, hogy akkor már alkotmányos lesz. És nem hajlandó meghallani Krizsóékat, hogy nem az Alkotmány azon pontját akarják megváltoztatni, amelyik szerint nem felel meg, hanem "csak" a bírálás lehetőségét.
Komolyan megérdemelne ez a szíjjártó gyerek egy szívlapátot!
Úgy az arca közepibe!

abrakadabra40 2010.10.27. 09:26:22

Huhhh, amiket most írni fogok amiatt biztosan sokan a torkomnak fognak ugrani.

Nekem az egészről az a véleményem, hogy szarok rá. Ki a faszomat érdekel az alkotmány, az alkotmánybíróság stb. Engem kibaszottul nem. Engem csak a fizetésem, a számlák és a gyermekeim jóléte érdekel.
Lehet, hogy most elbukik a Fidesz akár 10%-ot is. És??????????? Ha beindítják a gazdasági növekedést,belátható közelbe hozzák az Euro bevezetést,munkahelyeket teremtenek stb., akkor rohadtul odahúzom 2014-ben az x-et melléjük.
És kibaszottul nem fog érdekelni, hogy mi van az alkotmánybírósággal.

Hát ennyi lett volna. :)

Marcellusca 2010.10.27. 09:26:42

@Marcellusca: Jah, plusz még várom a naridroidok magyarázatát, hogy ez miért lesz olyan qrva f@sza dolog!

abrakadabra40 2010.10.27. 09:27:26

@abrakadabra40: Ja és még csak annyi, hogy szerintem a társadalom többsége ezt relatíve így látja.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.10.27. 09:28:19

"Nem bocsátható népszavazásra:
A) a költségvetéssel, az adókkal, illetékekkel, vámokkal kapcsolatos kérdések
B) a hatályos nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségek
C) a népszavazás alkotmányos rendelkezései
D) az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdések
E) az Országgyűlés feloszlása
F) a kormányprogram
G) a hadiállapot kinyilvánítása, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetése
H) a fegyveres erők alkalmazása,
I) a helyi önkormányzati képviselő-testületek feloszlatása,
J) a közkegyelem gyakorlása."

(Magyar Wikipedia: Népszavazás)

Tehát amellett, hogy ezentúl gyakorlatilag totál alkotmányellenes költségvetést, adókat, illetékeket és vámokat lehet bevezetni (ez a lényegi célja), alkotmányértelmezésben nálam jártasabbaknak el lehet gondolkodni, hogy még mikre hatalmazza fel ez a törvény a kormányt.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.27. 09:30:01

LOL :-)

Villáminterjú Paczolay Péterrel, a Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának elnökével

Bede Márton: Paczolay úr, holnap azért rászól a Stumpf úrra, hogy ha már ahhoz van esze, hogy gondosan előre kiszivárogtassa az alkotmánybírósági döntéseket a hülye haverjainak, hogy azok kapásból tudjanak ezekre reagálni, akkor leaglább próbáljon meg odahatni egy kicsit, hogy ugyanezek a haverjai legalább a legsúlyosabb alkotmányjogi nonszenszekbe ne szaladjanak bele, mert így csak mindenki segget csinál a szájából?
Paczolay Péter: Igen.
Bede Márton: Köszönöm az interjút!

Kicsit Karcos 2010.10.27. 09:30:38

A Népszava már hétfőn megírta, hogy kasza lesz, ki volt ez rendesen szivárogtatva.

Egyébként undorító húzás, Lázár meg amúgyis gusztustalan, teljesen el van szállva, akármiről is legyen szó. Vashiányra tippelek...

A manyupos húzás miatt viszont nem lett volna szerintem szükség rá. Ez vagy erőfitogtatás, vagy másról van szó.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.27. 09:33:05

@eszkep:

Horn Gyula megmondta, hogy MSZP egyedül van, de ugyanez a Fideszre is igaz, ha nem lesz meg neki 2014-ben a 50%+1, kivel áll össze?

hoplita 2010.10.27. 09:33:46

@zero:
Erre azér' ne vegyél be mérget, Zero...:)))
Vagyunk páran, akiknek csak a kihűlt testén át..:)

Virág et. 2010.10.27. 09:36:09

@abrakadabra40: Az ország többsége így látja, ahogy te.

A gazdasági szempontok, érdekek fontosak, de nem mindenhatóak. Tedd fel magadnak a kérdést, ha a kommunizmus működött volna és elhozza azt a jólétet, azt a gazdasági Kánaánt, amit Rákosiék ígértek, akkor te nyugodtan és boldogan együtt éltél volna vele életed végéig? Mentél volna ki koszorúzni a szovjet felszabadító hősöket és lobogtatnád még ma is a vörös zászlót?

Mert az Alkotmány és annak mára megmaradt egyetlen őre az Alkotmánybíróság pontosan arra hivatott minden országba, hogy az állami önkény ellen megvédje az állampolgárt. A rendes bíróságok csak jogalkalmaznak, magyarul az állam által hozott szabályokat alkalmazzák. Egyedül az AB van olyan helyzetben, hogy a rossz szabályokat megsemmisítse. Ha ezt a jogot elveszik tőle a lényegi kérdésekben, akkor végső soron az egyes emberek jogai kerülnek veszélybe. Ideértve a te jogaid is.

Azt meg csak zárójelben a végére: mégis miből látja itt bárki is, hogy az Orbáni gazdaság-modell (akármi is legyen az) a fellendüléshez vezet? A ciklus eleji forintrontásból vagy az gazdaságot lassító különadókból (ami rossz volt, amikor Gyurcsány csinálta Robin Hood adó néven, de jó lett, amint a Fidesz vezeti be)?

hoplita 2010.10.27. 09:37:53

@zero:
A zelempével.....ha bejutnak, mert az korántsem biztos....és a 200 fős parlamentben még kisebb arányt fog produkálni.
Ha nem, akkor a maszoppal....mer' meg kell védeni a demokráciát a nyilasrasszsitafaszistanácikoktól.
Ezt borítékolom, most, itt.

eszkep 2010.10.27. 09:37:59

@abrakadabra40: Engem a Vastagbőrőn már neveztek "narodroidnak", "hülye jobbikosnak", sőt "kommunistának" is (!) (ez utóbbit határozottan visszautasítom!), így nyugodtan leírhatom:
Ha a gazdaságot, államháztartást (első ciklusban) rendbe teszik (később pedig az egészségügyet), felőlem akár narancsot is tűzhetnek a parlament tetejére az egykori vöröscsillag helyére.

kamasuka 2010.10.27. 09:38:24

@zero:
Nem lenne érvényes.

eszkep 2010.10.27. 09:40:06

@zero: Érdekes dilemma!
Remélem ilyen szitu nem áll elő, mert azzal viszont tényleg az ország fog rosszul járni, így is úgy is. (Szemben azzal az esettel, ha alkotmánymódosítással sikerül csak elérni a végkielégítések 98%-os megadóztatását).

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 09:41:23

@eszkep: halkan kérdezem meg: ha szép lassan elbontják a demokratikus intézményrendszert, és teszem azt MÉGSEM virágoztatják itt fel az országot, akkor mit lehet majd TÖRVÉNYESEN tenni ellenük? Alkotmánybíróság, és használható népszavazási intézmény nélkül?

Még egyszer leírom: a Lázár-féle javaslat MESSZE túlmutat akár a különadón, akár a magánnyugdíjpénztári pénzeken. Nem mondom, hogy ezeket leszarom, mert nem. De mindennek van (kéne, hogy legyen) határa.

kamasuka 2010.10.27. 09:42:51

@Gunther:
Persze, Szalainénak is ők adtak 100 milla végkielégítést.

eszkep 2010.10.27. 09:43:07

@zero: Megjegyzem, ha elolvasod az origo-n eddig megjelent elképzeléseket, az Új alkotmány pontosan az állam mozgásterének korlátozását (pl. költségvetési kérdésekben) és a decentralizációt tartja szem előtt. (És ezek ugyanúgy vonatkozni fognak a következő FIDESZ kormányra is, ami már nem kétharmados lesz.)

abrakadabra40 2010.10.27. 09:43:48

@Virág et.: Jézusom azért ne hasonlítsuk Orbánékat Rákosihoz.
Modnom engem a családom jóléte izgat, ha a Fidesz kormány beindítja a gazdaságot,munkahelyeket teremt, akkor rohadtul odaszavazok a narancsosokra 2014-ben.
És nem fog érdekelni az alkotmánybíróság, és ezzel az ország 80%-a biztosan így van.
Le lehet köpni, de nekem ez nem fontos. És soha nem is volt az.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.10.27. 09:44:54

@Seduxen: A végén igazuk lesz a DJ féle megélhetési rettegőknek?

marcee5 2010.10.27. 09:45:15

Itt nem csak arról van szó, hogy még messze van a választás és a Zemberek elfelejtik, hanem most még tart a "Fidesz mindent rendbe tesz" feeling és elnéznek mindent nekik.

Virág et. 2010.10.27. 09:45:23

@abrakadabra40: Nem hasonlítottam Orbánt Rákosihoz.

A kérdésem csak arra irányult, hogy a gazdasági jólétért (azaz pénzért) mi mindent lennél képes lenyelni és elviselni. Ha jól értem a válaszod, akkor bármit.

hoplita 2010.10.27. 09:47:13

@Seduxen:
...nálad pont.

Nincs nekem egyébként különösebb kifogásom a félautoriter berendezkedés ellen, de halkan megjegyezném, Ovi nem Nagybányai Horthy, nagyon nem.........és navracsicska sem éppen egy Bethlen.
Sajnos.....

schnee 2010.10.27. 09:47:27

@abrakadabra40: Igen, így látja a többség. És szvsz ez a legnagyobb probléma.

Homeoffice 2010.10.27. 09:47:38

@kamasuka:

Maximális tévedésben élsz. Nem a 98 % ellen balhézok. Szalai féle népeket igenis meg kell büntetni.
De ha már jogalkotás akkor mondok egy vállalható alternativát.
Blabla jogszabály.
Egyszeri
0-2 000 000 ft ig. normál adózás szerint kéne adózni.
A fölött 98 %
Ha éves szintena jutalom eléri a 4 000 000 bruttó ft-ot akkor a többi pénzre is 98 %.

Szóval.
Az elvvel van bajom.
Azzal is hogy ez hova vezethet.

hoplita 2010.10.27. 09:49:03

@Virág et.:
Persze, hogy bármit.
A hasával szavaz....jobb híján.:)

eszkep 2010.10.27. 09:49:12

@Seduxen: zeronak írtam előbb, ha megnézzük az új Alkotmányban szereplő elképzeléseket az Origo-n, pont ellentétes tendencia azzal, amit te leírsz. (könnyebb lesz pl. a kormánybuktatás, (teszem azt akkor is, ha a FIDESZ van kormányon.) A mostani Alkotmány szerint gyakorlatilag NINCS lehetőség pl. kormánybuktatásra, SENKINEK, csak magának, a kormány mögött álló frakciónak. Függetlenül attól, esetleg meghamisította a költségvetési adatokat, eladósította az országot...
Bár való igaz, hogy a poszt témáját adó eset ellenkező előjelű üzenet. (No dehát a fürdőszoba felújítás is ütvefúróval kezdődik... :-))

abrakadabra40 2010.10.27. 09:49:53

@eszkep: Alapvetően egyet értek.
Amúgy meg lehet nézni a Bethlen korszakot. Páran nyavalyogtak, de a faszi 10 év alatt rendet tett.
Mellesleg előre üzenem azoknak akik úgyis belém kötnek, hogy Magyarország az EU tagja és nem lehet diktatúrát alapítani.
És nem mellesleg én éltem a Kádár rendszerben. Ami kibaszottul másabb volt.

asimov007 2010.10.27. 09:51:15

Mindenkinek javaslom,nézzen utána Gödel elsőszámú nem teljességi tételének(és a hozzá kapcsolodó történeteknek),igen tanulságos!Részemről Nagyon nem birom DzsugasViki Visszajárovics Orbánt,de jol csinálja!

picur3ka 2010.10.27. 09:51:50

@Gerusz:

Ugyis uj alkotmany lesz, szoval tok mindegy.

zkdqts 2010.10.27. 09:52:21

@abrakadabra40: Pontosan miért is ne hasonlítsuk? Mert csak?
És mi van, ha mégsem jön be a gazdaságélénkítésük, és a 2/3 birtokában mondjuk úgy döntenek, hogy mégsem kell 2014-ben szavazni? Hisz akkora támogatottságuk van, hogy az biztos nem csak 4 évre szólt! Akkor hova teszed az X-et?

abrakadabra40 2010.10.27. 09:52:52

@Virág et.: 2010 van. EU,ENSZ,NATO tagok vagyunk. Nemzetközi egyezmények százai kötnek minket a demokratikus normákhoz. Nem lesz diktatúra Magyarországon.

Amúgy ajánlom tanulmányozásra a Bethlen korszakot. Nyilván másabb volt az akkori szituáció, de az a faszi is végül rendet tett.

És ezt mindenki elismeri, sőt tiszteli is emiatt.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 09:53:53

@abrakadabra40: "ha a Fidesz kormány beindítja a gazdaságot,munkahelyeket teremt" - tőled is megkérdem, amit eszkeptől: és mi van, ha NEM? Ha addigra leépít minden olyan intézményrendszert (mert lassan itt tartunk), ami a "fékezhetné" a ténykedését, akkor mi marad?

HaCS 2010.10.27. 09:54:19

"Nyáron megtették a Fidesz alelnökét köztársasági elnöknek, Domokos Lászlót ÁSZ elnöknek, Stumpfot benyomták az Alkotmánybírósághoz, Szalai Annamáriát a médiahatóság élére. Kimaradt valaki? Ja, Csányi Sándor MLSZ elnök lett!"

Ne felejtsük ki a sorból szerintem alázatosan tisztelt Pintér Sándor belügyminiszter urat se!

abrakadabra40 2010.10.27. 09:54:51

@zkdqts: Jézusom, azért ne süllyedjünk ilyen mélyre. Lesz 2014-ben választás. És, ha nem csinálják jól, akkor én sem szavazok rájuk. Ennyi. :D Egyenlőre én meg vagyok elégedve.

picur3ka 2010.10.27. 09:56:48

@schnee:

A nagy baj az, hogy a nepek vedik a haracsolo tolvajbanda vegkielegiteseit meg azt a takolmanyukat, ami alapjan a tolvajlasaikat otoluk elvenni nem lehet es tomeggyilkosaikat felelossegre vonni nem lehet.

Tudod mit? Le van szarva az alkotmanyuk. Meg a voros iszaptol sorcogo AB, MTA, birosagok, etc.

Tanulsag: a forradalom szarik a meglevo jogrendszerre. Akar veres, akar sem.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 09:58:13

@eszkep: nem kekeckedés, de asszem 2 hete - talán az adós postnál ? - írtad, hogy várjuk meg, amíg kihirdetik a jogszabályt :))) NEM, nem fogok linket bemásolni, mert lusta vagyok keresgélni :)))

Szóval én akkor veszem készpénznek az új Alkotmány fékeit, ha kihirdetett, és hatályba lépett jogszabályi formában látom.

Virág et. 2010.10.27. 09:58:26

@abrakadabra40: Észak-Korea és Kuba is ENSZ tagok. És? Ez nem számít semmit. A NATO katonai tömörülés, a tagállamok politikai belügyeibe nem szólnak bele.

Az EU az egyetlen mentsvár, de azt tudni kell, hogy az EU nem a demokráciát védi, hanem a közösségi érdekeket. Amikor az EU valamelyik szerve szót emel egy tagállami intézkedéssel szemben, azt kizárólag akkor teszi, ha az valamely közösségi jogszabállyal ellentétes.

Marcellusca 2010.10.27. 09:59:00

@zero: LOL

Asszem megfogalmazták a lényeget.

picur3ka 2010.10.27. 09:59:24

@Seduxen:

Ez lenyegtelen a szavazas szempontjabol, ha nincsen valaszthato ellenzeke.

Gyurcsanyi meg talan ne fekezzen semmit se.

abrakadabra40 2010.10.27. 09:59:44

@Seduxen: Akkor 2014-ben nem szavazok rájuk. Ennyi :D Mellesleg én eddig elégedett vagyok.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 10:00:00

szolgálati közlemény: náczi nővéreim, és fivéreim, ÖVEKET BECSATOLNI!! Index-címlap :))))))

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.10.27. 10:00:50

Amikor a választások előtt Orbán Viktor egyértelmű betegségéről, és diktatórikus hajlamairól írtam, mindig szoci fannak lettem kikiáltva.

Tudomásul kellene venni, hogy jelenleg nincs olyan parlamenti párt, aki képes normálisan vezetni ezt az országot. Kétharmadba szavazni ezt a mániákus, kényszerképzetes barmot, pedig még nagyon drága lesz nekünk. Még csak 6 hónap telt el, nagyon sok van még hátra, és 2014-ben reménykedni pedig nem kellene, mert nem lesz.

Illetve 2014 lesz, csak az nem biztos, hogy választások is lesznek......

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 10:01:09

@picur3ka/mesterhazymiklospart: "Gyurcsanyi meg talan ne fekezzen semmit se. " - ezzel nem értek egyet! mondjuk a pécsi IC-t puszta kézzel a sínen állva megpróbálhatná....

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.27. 10:02:02

"Ki állna be az ilyen bohócok mögé tiltakozni?"

Álltam én már nagyobb bohócok mögé is! Ha Gyurcsány megjelenik, le kell rúgni és kész. Ez most tényleg sok!

Bazze, ha egyszer már ők írhatják az Alkotmányt, a halálnak kell ilyesmit csinálni?

abrakadabra40 2010.10.27. 10:02:13

@Virág et.: Lófaszt lesz itt Korea, vagy Kuba. Ne rettegjetek már fölöslegesen. He nem tetszik majd ez a 4 év(már csak 3 és fél),akkor lemondatjátok őket. Ennyi.

picur3ka 2010.10.27. 10:02:56

@Virág et.:

Nem. Akkor, ha az valamely befolyasos penztarcajanak nem tetszik.

eszkep 2010.10.27. 10:02:58

@Seduxen: Jól emlékszel, és ha elolvasod a kihirdetett jogszabályt, láthatod, hogy mekkora baromság volt a táblázat (index-ből, vagy a Blikk-ből volt? már nem emlékszem. Eleve azzal kalkuláltak, hogy változatlan marad a minimálbér...)

Virág et. 2010.10.27. 10:04:47

@abrakadabra40: Te vagy nem olvasod el, amiket írok vagy nem érted.

picur3ka 2010.10.27. 10:05:20

@Seduxen:

Revidiazom az allaspontomat.

zkdqts 2010.10.27. 10:05:38

@abrakadabra40: Hidd el, én is az kívánom, hogy igazad legyen.

picur3ka 2010.10.27. 10:06:13

@anti_troll:

Egyeb felmeresek szerint pedig 2012-ben vilagvege lesz.

Ynevien_61 2010.10.27. 10:06:35

"Az első Orbán-kabinet idején elnök-vezérigazgatóvá kinevezett, majd a Medgyessy-kormány által a posztról leváltott Baranyay László visszatér az MFB élére - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből. Baranyay 2002-ben 139 milliós végkielégítést kapott a fejlesztési banktól."

Ez akkoriban nem volt "jó erkölcsbe" ütköző ....

guma 2010.10.27. 10:06:39

@Marcellusca:

"Én bízom benne, hogy nem fogják kihúzni azt a 4 évet.
És nem Gyurcsánynak szurkolok!!!
Hanem az országnak."

Mióta mondom ezt........

hoplita 2010.10.27. 10:06:51

@Seduxen:
Remek hír...!

Jönnek a drágaszágok...:))))

abrakadabra40 2010.10.27. 10:07:59

@Virág et.: Értem amit írsz,de szerintem fölöslegesen rettegtek. ha ez a 4 év szarul sikerül, akkor meg lehet őket buktatni. Ennyi.

eszkep 2010.10.27. 10:08:04

@Seduxen: Bár nem mentegetés, de megjegyzem: az Index-en nem volt napi 3 cikk egymás alatt, amikor az OVB fittyet hányt a hatályos jogszabályokra a Gyurcsány érában, és közel két évig szabotálták a népszavazási kezdeményezést. Vagy arról sem volt cikk, amikor a választások két fordulója között visszatartották a költségvetési hiányról szóló negyedéves jelentést. Vagy arról sem volt cikk, hogy az EU-s jelentések meghamisított adatokat tartalmazott (bocsánat, nem volt bennük kifejtve az igazság minden részlete).

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 10:08:22

@hoplita: "Jönnek a drágaszágok...:))))" - mi az hogy, NAGYON is :)

picur3ka 2010.10.27. 10:09:07

Kulonben, csak erdekessegkeppen a sok korrekt media tudositasaink melle, ha jol ertem, az AB el se kaszalta a trovenyt, hanem csak szoveg pontositast/modositast ker. Nem-e?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.27. 10:09:17

@TaTa86.:

Az új Alkotmány bevezetése messze van (2013?), Gyurcsány meg most akar népszavazást a magánnyugdíjakról ....

abrakadabra40 2010.10.27. 10:09:58

@zkdqts: :) Figyelj, még van 3 és fél évük. Nekem pozitív amiket eddig bejelentettek. Szóval én optimista vagyok.

eszkep 2010.10.27. 10:10:17

@anti_troll: "Illetve 2014 lesz, csak az nem biztos, hogy választások is lesznek"

Látom megérkeztek az Idexes észkombájnok...
A Margit hidat akkor mikor is fogják lebontani Orbán parancsára? Apropó, a koronázás mikor lesz?

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.10.27. 10:10:29

@abrakadabra40: Simán bebetonozhatják magukat úgy is, hogy demokráciának látszik. Megszűntetik a pártlistákat, a töredékszavazatokat és egyéniben a második fordulót (aki az elsőben a legtöbbet kapja, az nyer, pont), 2014-ig felszalámizzák a Jobbikot, kicsit átszabják a választókerületeket (mondjuk úgy, hogy Bp-n 250.000 emberre jusson egy, míg vidéken 100.000-re), és mivel a (retorikailag) konzervatív oldal jellemzően egységesebb, mint a többi, ezért gyakorlatilag garantált, hogy az egyéni helyek túlnyomó többségét ők viszik. Nem kell ehhez rendőrállam meg ilyesmi, szimpla jogi bűvészkedés.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 10:10:36

@eszkep: azért lássuk be, hogy - eddig - az OVB, és az AB azért nem voltak egy súlycsoportban, már ami a közjogi funkciójukat illeti :)))

másrészt meg ez az indexes hasonlatod elég gyenge volt :)))) mióta, és miért vársz Te az index-től - meg az összes többi médiapari cakmunkástól - elfogulatlan tájékoztatást?

abrakadabra40 2010.10.27. 10:12:10

@zero: Én úgy hallottam valamikor, hogy jövő tavasszal lesz új alkotmány.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 10:12:25

@picur3ka/mesterhazymiklospart: "Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy az „egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról” szóló 2010. évi XC. törvény 8-12. §-a és 133. §-a alkotmányellenes, ezért ezeket a rendelkezéseket a hatálybalépésükre – 2010. október 1-jére – visszaható hatállyal megsemmisíti."

starace 2010.10.27. 10:12:56

Orbán Viktor, 2007:

"Van még egy tanulsága az Alkotmánybíróság döntésének. Mégpedig az, hogy egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. Egy demokráciában nem képzelhető el, hogy a kormány a saját programját egyetlen lehetséges útnak minősítse."

MNOP 2010.10.27. 10:13:14

Ez tényleg kezd abszurd lenni, bár maga a javaslat, ami mindennek a kiváltója, az támogatható.
Érdekes kérdés, hogy miért nem javítanak a törvényen és visszamenőleges hatállyal benyújtják és nem kellene ez a hercehurcé...
széllel szemben hugyoznak, és most "meg akarják változtatni a szelet"

v-olga 2010.10.27. 10:13:49

@abrakadabra40: Gondoltál már arra, hogy mi lesz ha mégsem jön be a Nagy Gazdasági Fellendülés? Hogy fogod elhajtani őket ha kitalálják, hogy a zemberek többsége még 4 évet akarna nekik adni ezért most nem is kérdezik meg őket.

Mit csinálsz ha adók módjára behajthatóvá teszik a megtakarítások x millió forint feletti részét? Ki lesz találva, hogy a zemberek 85%-át ne érintse. Így majd ahhoz is tapsolhatsz. Ha éppen Te is belekerülsz a 15%-ba kihez fogsz futkosni?

Mi lesz ha 4 év múlva megint a szocik nyernek és bevezetnek egy most már 3000 forintos vizitdíjat? Kihez fogsz futkosni? Vagy megint visszahozzák a vagyonadót és fizethetsz. Kihez fogsz futkosni?

Ha olyan boldogan tapsolsz ahhoz, amit csinálnak miért nem zavar, hogy közben kiveszik a fékeket? Ha jól csinálják a fék se lenne zavaró, ha meg rosszul, akkor meg jó lett volna.

Lehet, hogy meghátrálnak (bár kis esélyt adok erre) de már az is hátborzongató, hogy egyáltalán eszükbe jutott.

abrakadabra40 2010.10.27. 10:14:42

@Gerusz: A bebetonozáshoz, azért nem gondolod, hogy jó kormányzás is kell? Ugyanis, ha tök szarul csinálják, akkor hiába hoznának ilyen intézkedéseket, mert alig szavaznának rájuk.
Ha meg jól csináják, akkor mi a fasznak zavarnánk el őket?

picur3ka 2010.10.27. 10:15:54

@Gerusz:
'Simán bebetonozhatják magukat úgy is, hogy demokráciának látszik.
Megszűntetik a pártlistákat, a töredékszavazatokat és egyéniben a második fordulót (aki az elsőben a legtöbbet kapja, az nyer, pont),... kicsit átszabják a választókerületeket '

Ezek mar megtortentek, ha jol tudom. Ilyen 'latszatdemokracia' van a UK-ben is peldaul.

hoplita 2010.10.27. 10:16:43

@v-olga:
Na, hallod...!
Ezekbe a mélységekbe nem jutott el...a nagy tapsikolás és sikongatás közepette...:D

gitáros 2010.10.27. 10:16:48

@abrakadabra40:
Én már nem vagyok biztos benne, hogy majd "meg lehet őket buktatni".

arlequin 2010.10.27. 10:17:06

végre mutat valami tökösséget a fidesz.

régebben szóltam már itt, hogy figyeljetek oda a lázárra...

bejött ;-D

hihihi

abrakadabra40 2010.10.27. 10:17:11

@v-olga: Ne fossatok már. :D Lesz 2014-ben választás. Basszus, lehet, hogy 1 hétig nem netezek és megvárom ameddig mindenki lenyugszik. :D
Felőlem bevezethetik, de akkor 2018-ban elzavarják őket a halál faszára.(vagy már előbb)

kyanzes (törölt) 2010.10.27. 10:17:16

Végre érdemben történik valami, a kormány leveti a mértéktelen adminisztratív béklyó egy részét. Ez megy már 20 éve: döntések kerülnek papírra, amik hónapokon, néha éveken át irodai asztalokon kallódnak. Véget nem érő bürokrácia.

Az Alkotmánybíróság nem szűnik meg, nem veszíti el minden jogkörét. Mostantól több energiájuk marad a megmaradó hatáskör maradéktalan ellátására.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.10.27. 10:18:32

@eszkep:
Törzsolvasó vagyok, kikérem magamnak, nem vagyok idexes.

abrakadabra40 2010.10.27. 10:19:22

@gitáros: Ha valaki szarul kormányoz azt meg lehet buktatni. Egyenlőre jól csinálják. Mert attól még nem fogom azt mondani, hogy szarok, mert pár ezer ballib értelmiségi,gyurcsányista,rettegő,fórumozó,blogoló stb. azt mondja, hogy szar.

v-olga 2010.10.27. 10:19:43

@kyanzes: miből gondolod, hogy a következő, más ügyben hozott nem királypárti határozatra nem az lesz megint a reakció, hogy azt a hatáskört is elvonják?

Homeoffice 2010.10.27. 10:19:58

@kyanzes:

Becsülöm az optimizmusodat, a naivságodat ÉS a párthűségedet:)

picur3ka 2010.10.27. 10:20:38

@Seduxen:

Koszi. Nem olvastam, igy hat nem tudom, mi van a ket paragrafusban. Valahol azt olvastam, hogy a 'jo erlocsbe utkozo' szoveggel es a visszameneoleges hatallyal van a gondjuk.

Iustizmord 2010.10.27. 10:20:58

(2) Nincs helye felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely az
Alkotmány 28/C . § (5) bekezdése szerint országos népszavazással sem változtatható meg.

magyarul a kormány bizonyos területeken azt csinál amit akar. érdekes koncepció. és hogy ezek a területek hogy bővülnek, az egy másik.

az meg pláne érdekes lenne ha az AB pont leszarná mindezt és (alkotmányellenesen ugyan) de hoznia egy határozatot, miszerint coki. és miután az AB határozata ellen nincs jogorvoslat, az alaki jogrő miatt kötelező lenne.

mint anno amikor az AB a Legfelsőbb Bíróság egyik határozatát meszelte el.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.10.27. 10:21:00

@abrakadabra40:
1. A fent említett (vagy ahhoz hasonló) rendszerrel a biztos választók 35-40%-ának a támogatása mellett is lehet 90%-os többségük a Parlamentben. Kétharmadhoz kevesebb is elég.
2. Népszerű =/= jó. Osztogatnak egy keveset az utolsó évben, leviszik a választási korhatárt 16-ra (láttunk már ilyet EU-s országban is), és máris megvan a szükséges támogatottságuk.

Miértmindigén? 2010.10.27. 10:21:49

A kisembereknek az a fontos, hogy tudják a kis pecsenyéjüket sütni. Az persze idegesítő, hogy másoknak nagyobb jut, de ha forradalmat csinálunk, (akár fülke, akár másféle) csak annyit érünk el, hogy a nagyobb pecsenyét sütögető kör lecserélődik olyanokra, akik még éhesek, mert eddig nem ettek eleget. Ezt azért már láthattuk 20 év alatt, nagy meglepetést nem kellene, hogy okozzon. Aki azt várta, hogy majd nem 5milliárdért fogja fényképezni az államtitkár volt cége az országot, annak azt üzenem, hogy ez az ára az adócsökkentésnek.

hoplita 2010.10.27. 10:22:30

Most hogy előkerült ez a huzakodás és trükközés az AB-gal, beugrott valami.
Júliusban beregeltem esmét az mno fórumára.....nem futottam be nagy pályát, még a 200. háeszem előtt kirúgtak, meg lebanoltak.:))
Mindegy..... a lényeg az, hogy az ottani "mértéktartó - és adó" űbernagy naridroidok már akkor és ott azt feszgették, hogy az AB teljesen felesleges immár, hiszen a fityisz úgyis csak jó törvényeket hoz....
Anyám, borogass...!:)))

abrakadabra40 2010.10.27. 10:24:13

@Gerusz: Ha szarok, akkor annyian szavaznak rájuk mint a szocikra idén. Gyerekek nem kell fosni béke van. :)

hoplita 2010.10.27. 10:24:34

@Gunther:
Olyan vagy mint az indiánok, meg általában a természeti népek..?
Tiszteled az elmeháborodottakat...?::DDD

tevevanegypupu 2010.10.27. 10:24:54

Nem veletlenul kapta a ketharmadot a fidesz, volt szo az Alkotmany modositasarol is, tobbek kozott ezert is szavaztunk ra. Alkotmanyunk tette lehetove, hogy Gyurcsany szabadon - partja es az szdsz segitsegevel - garazdalkodjon evekig. Akinek pedig tetszenek a szamillios vegkielegitesek - milyen munkalatok utan is?? - az menjen tuntetni, nyugodtan utcara lehet vinni a politikat. Gyurcsany vezetni fogja oket, elore kisnyugdijasok es a jog irant rettegok. nekem tetszik amit a fidesz idaig tett, remelem folytatjak is. Igazi rendszervaltast akarok ha mar semmifele elszamoltatas nem volt, akkor legalabb most tunjenek el azok akik husz ev alatt mindent tonkretettek.

Énbagoly 2010.10.27. 10:25:33

@hoplita: Látod, pont ezt a hozzáállást nem értem én sem. Teljesen mindegy mit csinálnak, az csak jó lehet?
Mondjuk gondolkozni mindig nehezebb, mint bólogatni mindenre.

picur3ka 2010.10.27. 10:25:38

@v-olga:

Jajj, a fekek! Maga a kaccsolatrol jott? Mintha csak a Bauert hallgatnam.

Az uj alkotmany tervezet szerint a jovoben egy kormany siman visszahivhato.

A szocik meg szetlovettek nepeket a nelkul, hogy meg csak sima tobbseguk is lett volna, szoval nem kell rinyalni.

Ha pedig a kurvara gazdag 15% - ba tartozol, vegkepp nem erdekel a problemad.

v-olga 2010.10.27. 10:26:19

@abrakadabra40: Meséld már el, hogy mit csináltak eddig jól? Megszüntették az öngondoskodásra való hajlam maradékát is.
Államosíthatnak nekik nem tetsző cégeket. Ezzel minden vállalkozó zsarolható lett. Ugye el tudod képzelni, hogy az egyik nagy hazai tejgyárban szalmonella fertőzés "keletkezik", amitől azonnal el kell vonni a tulajdonosi jogosítványokat a zemberek védelmében.
Főzhetsz pálinkát. Ez qrva fontos.
Lettek különadók, amit majd úgyis megszívsz. Ha talán nem is azért mert drágább lesz minden, hanem úgy, hogy pl. szarabb lesz az internet, nem lesz olyan jó a mobil stb. És majd nem érted, hogy miért is tudnak "nyugaton" másképp élni és dolgozni.
A minisztériumok gyakorlatilag nem működnek, nincs gazdasági miniszter, csak egy agyhalott papagáj. A PM hűlt helye romokban, a NEFMI romokban, egyedül talán Fellegiék csinálnak valamit. Leginkább ő is csak nyírja Matolcsyt.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 10:27:11

@Iustizmord: na igen, ez egy érdekes kérdés! Az Alkotmány 28/C. § (5) bekezdésébe MOST tartozik az, ami (amiről NEM lehet népszavazást). ÉS? Nincs az kőbevésve. Max eljutunk oda, hogy az AB-nek marad egyetlen hatásköre: mégpedig a tagjai közül megválasztja az elnökét :))))

Marcellusca 2010.10.27. 10:28:13

@hoplita: @Seduxen: Meg a zombik. :)))))

IM - HO - TEP, IM - HO - TEP, IM - HO - TEP!!!

hoplita 2010.10.27. 10:28:20

@Énbagoly:
Ez a focidrukker mentalitás....nem tudsz vele mit kezdeni, nem is értenek, ha szóba hozod.:(((
Ez a "keménymag" méltó párja és ellenfele a maszopos idiótáknak.....meg is érdemlik egymást.
Csak mi nem érdemeljük.:((

Homeoffice 2010.10.27. 10:28:50

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Ha a jól kereső 15 % ba tartozna akkor most éppen a seggét veri a földhöz a boldogságtól.
Tudod...Adótábla:)))

v-olga 2010.10.27. 10:29:59

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Lassan írom, hogy biztos megértsd. Ha nincs fék egyszer eljutnak hozzád is. Csak idő kérdése. A kommereknek sem kellett túl sok idő. Ezek ügyesebbek...

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.10.27. 10:30:17

@picur3ka/mesterhazymiklospart: A brit rendszerről őszintén szólva halvány gőzöm sincs, de pl. az USA-ban is csak azért nincs egypárti diktatúra, mert mindig van két erős pártjuk. Az elektori rendszerrel viszont minden egyéb pártot ellehetetlenítettek, a harmadik legnagyobb párt (Zöld párt) egy darab állami alsóházi helyet birtokol az 5.140-ből, feljebb nincs képviselőjük. Ha valami okból kifolyólag az egyik párt náluk akkora győzelmet aratna, mint itt a Fidesz, akkor bedőlne az egész kétpárti váltógazdaság. (Még Bush is csak 43%-os szenátusi részesedésre tudta legyalulni a pártját, pedig valljuk be, mindent megtett...)
Egy elektori rendszer nálunk a jelenlegi helyzetben gyakorlatilag kinyírná a demokráciát.

Énbagoly 2010.10.27. 10:30:59

@hoplita: látod, ez a kemény magos dolog eszembe sem jutott, de van benne valami. Sajnos nem is kevés.
Csak az a gond, hogy ebben az egymást nyírásban úgy látszik, én csak felőrlődni tudok, mert gyűlölöm a szemellenzőt. Akár narancs, akár piros.

hoplita 2010.10.27. 10:31:02

@Marcellusca:
Azokból már egypár itt van...:))))

KÉT - HAR - MAD, KÉT - HAR - MAD!!!!!!

eszkep 2010.10.27. 10:31:25

@Seduxen: "azért lássuk be, hogy - eddig - az OVB, és az AB azért nem voltak egy súlycsoportban, már ami a közjogi funkciójukat illeti "

Valóban.

"Te az index-től - meg az összes többi médiapari cakmunkástól - elfogulatlan tájékoztatást?"
Az Index-től sosem vártam, zero hivatkozik rájuk. Egyébként nekem a legszimpatikusabb a hirado.hu, már csak azért is, mert ott nem csak "elmesélik" mit mondott ("állítólag") ez meg az, hanem megnézhetem / meghallgathatom, valóban mit mond ez meg az. Beleértve az országgyűlési közvetítéseket is.

z666 2010.10.27. 10:31:39

Én azért szívesen kimennék gyurcsánnyal egy tömegbe az Andrássy úton...végre méltó ünnepi díszbe öltöznének a lámpavasak...

Marcellusca 2010.10.27. 10:31:42

@starace: Ez biztos csak aljas, komcsi propaganda. :D

abrakadabra40 2010.10.27. 10:32:09

@v-olga: Az új adószabályokkal én rohadtul jól fogok járni. A testvéreim szintén.
Lófaszt lesz szarabb a net és a mobil. Nagy a verseny. Senki sem engedheti meg, hogy essen a színvonal. Drága meg semmi sem lesz, mert, ha a Tesco drágít akkor az Aldi nem és, akkor mindenki megy az Aldiba. stb.....
Matolcsy tényleg egy fasz. Én még régről ismerem a Tamást(Fellegi). Ő egy fasza gyerek és nem fél a munkától.

turcsány karcsi elvtárs 2010.10.27. 10:34:46

és ki akarja most megvédeni a demokráciát? ferenc testvér! na ez a nemgyenge
egy a lényeg, a lázár versus gyurcsányi meccset így is-úgy is fajti nyeri

hoplita 2010.10.27. 10:35:20

@Énbagoly:
Én bevallottan jobbikos vagyok, de a kicsinyesség, az akarnokság, a szemétség és hülyeség már rájöttem, pártsemleges.
Könyveket lehet megtölteni vele....sajnos.

v-olga 2010.10.27. 10:36:06

@abrakadabra40: Ha te jól jársz az azt jelenti, hogy elég magas a fizetésed. Ez jó. Feltételezem, hogy eddig a magánnyp-be fizettél pénzt. Ez is jó. Most azt a pénzt kapod vissza csak adócsökkentésnek hívják és reméled, hogy ha nyugdíjba mész majd, addigra lesz még az állami rendszerben pénz. Egyébként kommunikációban zseniális csak ezt nálam a jövő előrehozott felélésének hívják.

arlequin 2010.10.27. 10:37:53

ja és igen.
elhúzhat az egész alkeszotmány bíróság a tákolmányukkal együtt sólyommal az élen!
a népnek diktatúra, izé, erős kéz kell. máshogy nem megy.
s majd...
...jön oly, hogy a rákosi kórszak óvodásbuli volt hozzá képest.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 10:37:57

@Marcellusca: pofádlapos puttána! lehet, hogy lassan jobban járunk, ha csatlakozunk. Egy NENYI, meg egy Vitya kép a nagyszobába, és nem lehet gond. Kurva dezsááávűűűű :)

hoplita 2010.10.27. 10:37:57

@z666:
Pont ezt akartam én is mondani.

Maj' feloszlatjuk mi az a fenenagy kartát, nem kellenek hozzá a rebaszosok sem.
Lehet egy-kettő nem éli túl, arra garanciát nem vállalhatok, még a saját nevemben sem.:)))

KopaszMercis 2010.10.27. 10:39:54

Tenyleg minek kell az alkotmanybirosag? Egy csomo tulfizetett ven hulye, mind mind sajat napirenddel. A kar ebben, hogy a Fidesz kaszalja el oket.. dehat jobb, hogy ok mint senki.
Minel tobb ilyen gyoker jobboldali szervezetet herel ki a fidesz annal szebb vilag lesz, amikor Viktor vegre elviszi valami csinos vastagbel rak vagy valami...

Marcellusca 2010.10.27. 10:40:17

@tevevanegypupu: Látom érted a poszt lényegét. :(

Most nem a végkielégítésekről, hanem az AB hatáskörének a megnyírbálásáról van szó.

hááááát 2010.10.27. 10:41:32

Nyergelj!Fordulj! Na de erre?
Ha idáig nem volt összetartó ellenzék, akkor most lesz.

Aki nem velünk ,az ellenünk.Hát ebben reménykedtem.Kicsinálják magukat az biztos.
Aki pedig azt írja, hogy őt nem érdekli mitől lesz jobb csak legyen, annak tudom ajánlani ne kommenteljen, hanem fogja be a pofáját, mert az ilyen "magyarok" miatt tartunk itt!!!

arlequin 2010.10.27. 10:41:42

@Seduxen: mi abban a rossz?
legfeljebb, ha látogatók jönnek, akkor levesszük róluk a lepleket ;-D

hoplita 2010.10.27. 10:42:31

@Marcellusca:
Jóvanmánnnna...!
Mindent ő sem érthet....:)))))

Énbagoly 2010.10.27. 10:43:01

@hoplita: Én bevallottan semmilyenes vagyok. :) És ebben a mai helyzetben nem is akarok egy párt mellé sem állni. De miért is kellene? Bár, ha így folytatódik...
Hogy is volt orbánnak az a dumája, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van? Nem, valahogy úgy fogalmazott, hogy aki kételkedik a kormányban, az a múltat védi.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 10:43:46

@Marcellusca: látom Te viszont nem érted a lényegét, te gecire idegesítő figura :)

Miután a fidesz akár a mostani átmeneti, tákolmány-alkotmányt, rákosi-alkotmányt (mindegy minek hívjuk), módosítja, akár helyette újat alkot, az CSAK ÉS KIZÁRÓLAG jó lehet (pláne most, hogy a koncnak számító LMP, meg maszop is kiszállt az alkotmányozási-buliból), ergo BÁRMILYEN jogszabályt is hoz az elkövetkezendőben, az CSAK tökéletes lehet, az az ÚJ szuper alkotmánnyal nem is lehet ellentétes, ergo: gyakorlatilag alkotmánybíróságra sincs szükség.

Asszem megvilágosodtam, megyek is... jéé, valaki kopog az ajtón, megnézem ki az...

picur3ka 2010.10.27. 10:43:59

@Gerusz:

Milyen demokraciat?

Tokeletes rendszer nincs. Viszont tobbfele tobbe-kevesbe demokratikus berendezkedesi forma letezik. Mindnek van elonye es hatranya.

A toredekes szavazatosnak peldaul az, hogy minden hulye bejuthat a parlamentbe. A sokpartinak az, hogy szinte mindig koalicios kenyszert teremt, annak az osszes hibajaval.

Az, hogy ekkora parlamentunk legyen, az meg egyszeruen vedhetetlen. Ennyi tehetseges, politikai palyara meno ember az eletbe nem lesz ilyen kis orszagban, a bunozes fellegvarava lesz az orszaghaz, termeszetes modon.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 10:45:17

@arlequin: semmi, nekem spec majdnem minden helyiségben van. Főlega budiban, mert a gyerek néha elcsórja a tekercs wc-papírt, és akkor bizony jól jön az :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 10:46:58

ja zero!

Lázár-pajtásnak nem ez volt az egyetlen törvényjavaslata tegnap:

www.parlament.hu/irom39/01445/01445.pdf

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.27. 10:47:15

Szíjjártónak jutalmat, sokat, megint sikerült megmagyaráznia xD

""Kétharmados többséggel nem lehet kibújni a választói akarat teljesítése alól, tehát az a korszak véget ért Magyarországon, amikor a kormány az első akadályra meghátrált az elől, hogy teljesítse azt a vállalását, amelyet a választók testáltak rá" - közölte a miniszterelnök szóvivője szerdán a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Hangsúlyozta: a "pofátlan végkielégítéseknek" véget akartak és akarnak vetni.

Szijjártó Péter azt mondta, április óta egy új korszak van Magyarországon, az új korszakhoz pedig egy új végleges alkotmány illik, amely az új korszak viszonyait képes szabályozni. Az jól látszik, hogy a régi korszak alkotmánya és az új korszak több ponton is összecsiszolhatatlanok - jegyezte meg. Egy felvetésre reagálva úgy fogalmazott: "hogyha az Alkotmánybíróság valamiről nem tudja kimondani, hogy alkotmányellenes, az azt jelenti, hogy nem alkotmányellenes". Szijjártó Péter közölte azt is, az Alkotmánybíróságnak fontos a szerepe, ezen az álláspontjukon nem is kívánnak változtatni."
hirszerzo.hu/belfold/20101027_szijjarto_alkotmanybirosag

Homeoffice 2010.10.27. 10:47:35

Mindenkinek ajánlom figyelmébe, hogy az ominózus 1446 előtt olvassa elmindeki a 1445 ös T.javot is.
NAH EZ Így már finom lesz:)

picur3ka 2010.10.27. 10:48:11

@v-olga:

A jovo elore hozott felelese mar megtortent, te szegeny. Hogy maradtal le rola?

picur3ka 2010.10.27. 10:50:22

@turcsány karcsi elvtárs:

Ferenc mindig is a demokracia vedelmezoje volt. Csak a szocialista part tudja, mi az. Az osszes tobbiek naci-fasisztakok. Aludtal az elmult 10 evben?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 10:50:36

@laspalmas: "hogyha az Alkotmánybíróság valamiről nem tudja kimondani, hogy alkotmányellenes, az azt jelenti, hogy nem alkotmányellenes" - a nap beszólása. az gondolom nem zavarja petikét, ha az AB valamiről azért nem mondhatja ki, hogy alkotmányellenes -e, mert kivették a hatáskörei közül. Zseniális.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.27. 10:52:20

@Seduxen:

Nagy tehetség ez a Lázár gyerek!

mizrolist 2010.10.27. 10:52:32

@Iustizmord: ezzel a logikával a most visszaküldött törvényt sem lehetne változatlan formában benyújtani, mégis megteszik.

picur3ka 2010.10.27. 10:53:27

@Gunther:

Tudom. Csak egy ilyen peldat sikerult hoznia. Eppen, hogy ha a szegeny gazdagokat megadoztatnak, akkor mi lesz.

vénkujon 2010.10.27. 10:54:38

na miva? győzött magyarország??!

Zb74 2010.10.27. 10:54:56

Nem tudom, feltűnt-e, de ez a dolog még a Magyar Nemzetnél is kiverte a biztosítékot:
www.mno.hu/portal/744679

Sohasem gondoltam volna, hogy a Nemzet egyszer vezércikkben közli, hogy "Máshol a megoldás".

Marcellusca 2010.10.27. 10:55:35

@arlequin: Na, ne bohóckoggyék, Kigyelmed! :DDDDD

csoko20 2010.10.27. 10:55:42

A fideszes Esztergomban a városháza előtt már tüntettek a nemzeti együttműködő fideszes képviselők ellen. Ha kicsit tovább feszítik a húrt, akkor mi lesz mondjuk Ózdon, Kazincbarczikán?
Patakokban fog fojni a narancslé?

Mert a 2,5 millió ember nem kétharmad, de kétharmaduk inkább annyira utálja, az mszp-t, hogy inkább rájuk voksolt...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.27. 10:56:15

Na hát itt mondtam azt, hogy legközelebb Jobbik szavazó leszek.
Ez tényleg pofátlanság, ráadásul annyi eszük sincs, hogy nem az AB-t kell lecsapni, hanem még 5 mondat a törvénybe, és simán átmegy! És akkor nincs népszerűségromlás.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.27. 10:56:16

Közben újabb mókás esemény kezdődött, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése.
Percről-percre:
www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20101027-tudositas-a-fovarosi-kozgyules-uleserol.html#7

Iustizmord 2010.10.27. 10:56:17

@z666: és ahhoz miot sazólsz hogy itt a demokrácia, kommancsok elkergetve, budaházyt meg mégis elítéli a bíróság? és viktor személyesen mégsem intézkedik hogy szabadlábra tegyék? lehet h csak komcsi trükkk az egész és még diktatúra van?

KopaszMercis 2010.10.27. 10:57:46

De tenyleg.. ennek orulni kell. Menjenek az alkotmanybirak is sorbaallni segelyert.. eddig sem tettek ertunk semmit csak a love-t vittek...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.27. 10:58:05

@Seduxen: LOLLLLLLLLLLL
Egy 10 éves szintje...

@csoko20: Tetszett volna a maszop normálisan viselkedni, meg kormányozni, akkor nem utálnák őket.

arlequin 2010.10.27. 10:58:05

@Seduxen: én is felkészültem rendesen. van a fáskamrában, a pincében is, a padláson pedig vagy 200 db dugiban. hideg lesz a tél azt mondják az öregek.

@zero: ezt mondogatom már vagy egy éve itten nektek... de ti nem figyeltek oda a bolondra ;-(

Iustizmord 2010.10.27. 10:58:08

@hoplita: Én bevallottan jobbikos vagyok,

akkor hogy baszhattak ki az mno-ról? pár éve kommentelgettem ott (asszem úgy az 50.-nél basztak ki, de előre szóltam h libis vagyok), emlékszem ott hoplita nickre.... nem úhy tűnt h nonkomform lettél volna arrafelé...

picur3ka 2010.10.27. 10:59:38

@Marcellusca:

Az pontosan osszefugg az uj alkotmanyozassal.

Mondjuk, jobban elveznem, ha nehany alakot lecsuknanak vegre.

Az AB jogkoret meg remelem ugy megnyirbaljak, hogy ilyen lusztracios torvenyjavaslat feleket nem tudnak elkaszalni tobbe.

Ja, es kerhetnem a birak es sztarugyvedek alapos kivizsgalasat is?

Caprica99 2010.10.27. 10:59:50

@abrakadabra40: ebben te ne legyél olyan biztos!
Mert mi van, ha 2014 év elején gyorsan csűrnek még egyet az alkotmányon és kiveszik belőle a szavazás intézményét.
Hiszen, a jogállam megszilárdulásával az szavazás ilyen széles jogköre mára indokolatlanná vált és úgyis mindenki ránk szavazna, akkor meg minek a pénzt kidobni?!

Ezekután nem lennék már ezen sem meglepődve!

arlequin 2010.10.27. 11:00:29

@Marcellusca: véresen komolyan gondoltam. ne piszkálóggyék, mert lábon lövöm magamat a NENYIvel.

@Iustizmord: gyuriba beletört a bicskájuk. túl sokat tud és nem alkuszik. elég szerencsétlen párosítás...

Iustizmord 2010.10.27. 11:00:45

@mizrolist: dehogynem tegnap alkormányellenes volt, jön egy barbatrükk, és már nem az.

engem gííkká változtatott. de már elmúlt.

Caprica99 2010.10.27. 11:00:55

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
"Ja, es kerhetnem a birak es sztarugyvedek alapos kivizsgalasat is?"

Ugye Stumpf Pistivel kezdjük?

Marcellusca 2010.10.27. 11:01:55

@laspalmas: Jutaalmaaaaat????
Mondom: SZÍVLAPÁT! :)))

arlequin 2010.10.27. 11:02:12

@ColT: van az 12 is. a dolgokat közérthetően kell elmondani, hogy a honatyák/anyák is értsék. nemde?

arlequin 2010.10.27. 11:06:03

na már együtt sajttájozik a maszop meg az ólompöcsűek bandája

hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=34576

"mily jó s gyönyörűséges az eftásak egysége"

Marcellusca 2010.10.27. 11:06:41

@Seduxen: Mondom, hogy ezt magyarázták neki reggel (, hogyha nem vizsgálhatja, attól még alkotmányellenes, csak nem mondhatja ki), de nem értette. :)

Illetve nem AKARTA megérteni! :D

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 11:08:09

@Marcellusca: szerintem péterünk tényleg nem értette... azért - így ránézésre is - az ő "kvalitásai" azért nem verdesik az eget :)))

hoplita 2010.10.27. 11:13:28

@Iustizmord:
Tavaly tavasszal nagy változások kezdődtek arrafelé...-:))
Négy évig elvoltam én az emenón, néha megróttak kissé, ha nagyon náczikoskodtam, de semmi komoly.
Aztán tavaly tavasszal gyakorlatilag 3 hónap alatt kitiltottak onnan minden jobbikost.....még őstagok, mint Gyurirobot is lapátra került.
Azóta jól elvannak a fityiszesek - de a droidfajta ám! - az akolmelegben, egymással..
Szal dióhéjban ez a sztori...:))

2010.10.27. 11:15:16

@Iustizmord: Nem "bizonyos területeken":

1949 évi XX tv. 28/C. § (5) Nem lehet országos népszavazást tartani:

a) a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról,
b) hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségekről, illetve az e kötelezettségeket tartalmazó törvények tartalmáról,
c) az Alkotmány népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelkezéseiről,
d) az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási (-átalakítási, -megszüntetési) kérdésekről,
e) az Országgyűlés feloszlásáról,
f) a Kormány programjáról,
g) hadiállapot kinyilvánításáról, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetéséről,
h) a Magyar Honvédség külföldi vagy országon belüli alkalmazásáról,
i) a helyi önkormányzat képviselő-testületének feloszlatásáról,
j) a közkegyelem gyakorlásáról.

Mi marad? Semmi lényeges! Nyakunkon a viktatúra.
Na persze mit sem számít, mert 2/3-al magát az alkotmányt is bármikor átszabhatják, egy tollvonással eltörölhetik az alkotmánybíróság intézményét is, ha épp olyanjuk van.
A sok hülye nari-droid most egye meg, amit főzött.
Csak az a baj, hogy mi, többi 7 millió magyar is ugyanazt fogjuk zabálni.

arlequin 2010.10.27. 11:15:18

@Seduxen:
á, dehogy. egyszerű tanácsadó vagyok a kabinetben, illetve szövegeket írok megrendelésre, de ezt már megbeszéltük tavasszal. és természetesen internetes hőmérő, válságkommunikátor és hivatásos troll, valamint ideológiai takonykenő.
ON
pergének ezen írását szerintem érdemes elolvasni:
kuruc.info/r/7/68501/
OFF

Marcellusca 2010.10.27. 11:15:56

@Seduxen: Jaaaajjjjjmááááán! Illet feltételezni! :DDDD

Egyébként mindig az a benyomásom, hogy nem csak úgy néz ki, mint egy lúzer, jóllakott, kiscsoportos óvódás, hanem a szellemi szintje is azon a "magaslaton" rekedt. :D

Iustizmord 2010.10.27. 11:17:39

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Ja, es kerhetnem a birak es sztarugyvedek alapos kivizsgalasat is

belgyógyászatilag vagy ortopédiailag?

kavinton 2010.10.27. 11:17:40

Modern Diktatúrák Hülyéknek. Idézném a könyvből:
"Első lépésként hajtsd uralmad alá a nyomtatott és varázsdobozos médiát, illetve démonizáld az internetet." Szalai... Razzia... M1, Hírt, Echo, rádió, újság, MTI...
"A terrorizmus egy szép szó arra, hogy bárkit kérdés nélkül eltüntess az életből." Ki rémült meg, mikor a Terrorellenes Központ körözött személyeket kutatott fel, és kutat fel. A helyes válasz: Én nem, mert ez nem az ÁVH. És Orbán Viktor a király, vagyis Isten Magyarországi helytartója. Nem akarok aktát magamról!
"Küldj kommentelőket a netre, a rendszer eszmei nézeteinek terjesztése, és fényezése érdekében." Na vajon itt kik ezek?
"Használd a netet." Aztszem, itt vannak még hiányosságok. Jó tudom, most nyitottak rólam egy aktát a TK-ban.
"Szép finoman, vagyis ahogy tetszik módosítsd az alkotmányt, illetve a többi jogszabályt." ŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐ.....
"És végezetül tiltsd be a Modern Diktatúrák Hülyéknek című könyvet." Ez aztszem megvolt.
Köszönöm, hogy kommentelhettem. Találkozunk még?!

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.10.27. 11:18:43

Sajnos nagyon torz kép él mindenkiben a törvényjavaslat érintetti köréről.
1. Szilágyiné Szalai Elenonórára nem terjed ki (2009-ben kapta a juttatást).
2. Kiterjed viszont a 20 év munkaviszony után nyugdíjba vonult tanárokra is, akiknek a 10 éve hatályban lévő törvény a hosszú munkaviszonyra tekintettel állapított volna meg ilyen magas juttatásokat.
Nem véletlenül azért semmisítette meg az AB, mert megállapította, hogy nemcsak a jó erkölcsbe ütköző végkielégítésekre vonatkozik, hanem annál sokkal tágabb körre. És nem azért semmisítette meg, mert rossz az alkotmány és nem engedi a jó erkölcsbe ütköző szerződések esetén a visszamenőleges adóztatást.

hoplita 2010.10.27. 11:19:18

@Énbagoly:
Orbán egyre több baromságot beszél, szerintem komoly kifáradási jeleket produkál.
Korán öregedő fajta....

kubatov_kommunista 2010.10.27. 11:19:18

a magánnyugdíjra megy ki a cirkusz (most - később ki tudja)
gondolom a magánnyugdij ügye meg fogja járni brüsszelt. ott kell a saját álláspontot megtámogatni azzal, hogy alkotmányos a dolog. és azzal időt nyerhetnek. és aki időt nyer, életet nyer. (remélem brüsszelben pofán vágják őket, ha kell úgy is, hogy nem jut forrásokhoz az ország - de vágják őket pofát)

dckntr 2010.10.27. 11:21:19

Nos, valamiből vissza kell fizetni a felvett hiteleket. Ha nem a magánnyugdípénztárakkal trükköznek, akkor vagy plusz adó, vagy további megszorítások.
Mindenki védi a mostani alkotmányt, holott a mostani sem ér semmit. Pl. nem volt törvényes lehetőség a kormány leváltására a választások előtt, bármennyire akarta a többség. Ez mennyire demokratikus?
Megkacagtat, mikor előugranak a demokráciát féltők.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 11:21:46

@Marcellusca: a szomorú az, hogy ebből milyen kibebaszott módon jól él! :)))

@arlequin: és a fénymásológép-kapacítás felmérő és tanácsadó BT már nem üzemel? vagy keverlek valakivel, és te nem is utaztál ebben a bizniszben? :))))

Iustizmord 2010.10.27. 11:23:04

@hoplita: áh, és akkor megvilágosodtál.

hiába, ha egy lelket megmenthetünk, már előre vagyunk lépve. :o)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 11:23:35

@arlequin: kérlekalássan én elolvastam. * ásííít *

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 11:24:19

@Iustizmord: "belgyógyászatilag vagy ortopédiailag?" - urulógián :))))

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.10.27. 11:26:44

"El tudjuk képzelni, hogy az Andrássy úton a tiltakozó tömeget Gyurcsány, Vona, Schiffer, Lendvai, Jávor, Morvai, a Heti Hetes, a Charta, a Barikád magazin meg a fél Gödör vezeti a Kossuth térre? Egy nagy molinót tartva: "Együtt megállítjuk a Fidesz-diktatúrát!" ?
Ki állna be az ilyen bohócok mögé tiltakozni?"

Lásd Esztergom.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.10.27. 11:26:54

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Félreértés ne essék, nem a létszámcsökkentés ellen vagyok (sőt!), hanem egy olyan választási rendszer ellen, amiben könnyű egy pártnak túlnyomó többséget szereznie úgy, hogy csak egy kisebbség szavaz rá.
Sz.v.sz. nálunk tök feleslegesek az egyéni képviselők. Elvben ugyan a választókerületük érdekeit képviselnék, de gyakorlatilag úgyis a párt az első. Egy olyan csökkentést (és egyszerűsítést) messzemenőkig tudnék támogatni, hogy csak az országos lista van és minden párt annyi képviselőt küldhet a Parlamentbe, ahány százalékot kap (egészre kerekítve, bár szívesen látnék pár politikust félbevágva...). Tisztában vagyok vele, hogy ez nem feltétlen jönne ki százra, de ennyi rugalmasság még belefér szerintem a létszámba. Ugyan valószínűleg koalíciós kényszert eredményezne, de legalább minden szavazat egyenlő lenne (jelenleg ugyanis a nagy lakosságú választókörzetekben élők szavazata kevesebbet ér, mint a kis lakosságúaké, az 5% alatti pártokra szavazók szavazata pedig elvész) és nem lenne esély arra, hogy egy összetartó kisebbség kerüljön hatalomra a szétesett többség ellenében.

kovacskoko 2010.10.27. 11:27:03

VB ALERT!
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/27/selmeczi_gabriella_interju/

Ennek a nőnek van egy értelmes férje. Miért nem annak főz otthon mákosgubát, ha már máshoz tutira nem ért?

Iustizmord 2010.10.27. 11:28:24

@hoplita: azért mondd el kérlek: nagy lelki törés volt h hirtelen rendszeridegenné nyilvánítottak ott? valóságos törzsgárdatagság és 4 év kiváló dolgozói munkaviszony után?

Melee 2010.10.27. 11:28:52

Teljesen egyetértek a cikkíróval. A Fidesz hozott egy nagy népszerűségnek örvendő, de Alkotmányba ütköző törvényt, melynek kapcsán a jó erkölcs zászlaját lobogtatva megnyirbálja az Alkotmánybíróság hatáskörét, hogy egyéb, a jó erkölcsöt a ugyancsak tipró törvényei a jövőben normakontroll nélkül átmenjenek.
Az Alkotmánybíróság a határozatában kijelentette, hogy a törvényes végkielégítések megadóztatására nem-, de a jó erkölcsbe ütközőkére van lehetőség, de ezt a Fidesz egyszerűen nem vette figyelembe, a szent cél, az Alkotmánybíróság hatáskörének megkurtítása érdekében. Nagyon kíváncsi lennék, hogy tavaly ilyenkor vagyon miként reagált volna egy ilyen MSZP kezdeményezésre a Fidesz?

arlequin 2010.10.27. 11:30:18

@Seduxen: persze, hogy unalmas. ;-D szerinted miért ajánlgatom? höhöhö

@kavinton: kiküldtem a terrorelhárító egységet egy kis beszélgetésre hozzád. szerintem meg is érkeztek már. odaadnád a kollegának a billentyűzetet? lenne egy-két szavam hozzá.

mizrolist 2010.10.27. 11:33:31

@kovacskoko: na ja, kissé beragadhatott a magnószalag, mert csak egy dolgot volt képes ismételgetni. De legalább nyíltan elismerte, hogy fogalma sincs arról, amit csinálnia kéne.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.27. 11:35:54

@dark future:

Esztergomban azért sikerült találni egy "ismeretlen", független hölgyet.

picur3ka 2010.10.27. 11:42:30

@kubatov_kommunista:

En meg nem szeretnem, ha pofan vagnak az orszagomat Brusszelben, kulonosen nem ilyen fontos ugyekben, mint a szoci-szadesz mutyi nyogdijpenztar vagy a valsagadok.

hoplita 2010.10.27. 11:43:31

@Iustizmord:
Igen, kicsit letörtem, lelkileg nagyon megviselt..:))))
A nagyonpógárinagyondemokrata hozzáállás és korrektség mintapéldányai tanyáznak ott....élen a magát moderátornak gondoló két orbitális faszfejjel.:D

Iustizmord 2010.10.27. 11:44:30

rájöttem.

jó erkölcs = fidesz.

hogy a icsába tartott eddig, nem értem.

most már én is helyesen fogok alkotmáényértelmezni.

kovacskoko 2010.10.27. 11:45:44

@mizrolist: legalább a hitelesség látszata meglenne ezekben a témákban... Örökölhetőség helyett özvegyi nyugdíj, mi? Meg árvaellátás, mi? Hát meg a qrva anyátokat. Addigra amire én nyugdíjas lehetnék, 70 év lesz a nyugdíjkorhatár és esélyem sem lesz azt megélni. Legalább a gyerekeimnek legyen jó a befizetéseimből. Értse meg ez a majombanda, hogy az a pénz az ENYÉM. Majd ha ÉN be akarom tenni az állam zsebébe, akkor beteszem.

picur3ka 2010.10.27. 11:46:18

@Gerusz:

Az 5% alattiake vesszen is el. Mar meg csak 2farku kutyak es egyeb elmebetegek hianyoznak a parlementbe.

Iustizmord 2010.10.27. 11:48:04

@hoplita: jé, egy jobbikos aki rájött a kizárólagosságra törekvés korlátaiban. kár hogy a saját kárán.

de akkor a kurucinfo hogyan?

kovacskoko 2010.10.27. 11:48:37

@picur3ka/mesterhazymiklospart: szerinted rontana a színvonalon? Most őszintén mondd meg!

Reinhard Heydrich (nyugalmazott) 2010.10.27. 11:49:00

Nekem nagyon tetszenek ezek az intézkedések mert számomra nyilvánvaló, hogy egy erős államnak szüksége van egy vezetőre. Remélem elérkezik az a kor ismét mikor fekete ruhás halálbrigádok járnak házról házra. Igen, én náci vagyok de bevállalom.

hoplita 2010.10.27. 11:52:32

@Iustizmord:
Én sosem hittem a kizárólagosságban.....ezt senki nem vetheti a szememre.
A tisztességben hiszek és azt számon is kérem.

Mi van a kuruccal?
Azt ne mondd, hogy te nem olvasod...:)))

arlequin 2010.10.27. 11:53:26

@Reinhard Heydrich (nyugalmazott):
héhé!
ez a comingout a jövő hétre lett megbeszélve, amikor megalakul a fidesz belső ellenőrzési ügyosztálya!
NEM ezen a héten!
a francba, már megint elb@szarintott valaki valamit a menetrendben.
viktor a fejemet fogja venni ;-(

@Iustizmord:
nem tudtad mit jelent a latin 'fides' szó? hüjegyerek. már régen itt lehetnél a pártközpontban...

szita szita péntek 2010.10.27. 11:54:03

Ehhez már kommentelni sem igen érdemes. Szó bennakad, lehellet megszegik...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 11:57:56

@arlequin: és maradunk a jól bevált Geheimstaatspolizei elnevezésnél, vagy kitalálunk valami újat?

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.10.27. 11:58:38

@picur3ka/mesterhazymiklospart: 5% alá nem csak az elmebeteg pártok kerülnek. Több okból is kerülhet ide párt, pl.
- Nincs pénzük kampányra (=nem a nagytőke áll mögöttük; távol álljon tőlem a tőkeellenesség, de már-már kezdjük az USA-t megközelíteni lobbizás terén)
- Rétegpárt, egy szűkebb réteg érdekeit próbálja képviselni, pl. egyetemisták pártja, egészségügyi dolgozók pártja, stb...
- Regionális párt, egy kisebb régió érdekeit képviseli, pl. Somogyért

Ezeknek a pártoknak pedig helyük lenne a Parlamentben, hiszen létező emberek érdekeit képviselik. Ha ennek az az ára, hogy bejut a Kétfarkú, hát legyen, jusson be. (A viccpártokra adott szavazatok aránya pedig általában egyenesen arányos azzal, hogy a választóknak mennyire van teli a tökük a komoly pártokkal, lásd Reykjavik polgármestere.)

Iustizmord 2010.10.27. 11:59:54

@hoplita: dehogyne, néha olvasom a kurucot. kár hogy papíron nem van, vinném be a nudira olvasni ui tiszta beszarás.

a kérdés arra vonatkozott h OTT viszont eléggé kizárólagos értelmezéseket rendelnek 1-1 témához, meg az értékrendhez.

és ezt akkor hogy, szól a kérdés.

@arlequin: a fides szó jelentését ismerem, de nem értem. elvbhez igen, személyhez, aki elveihez nem hű, nem.

amúgy félek h egyszer majd viszenek és nem hívnak a pártközpontba.

tényleg, kialakították már a pincebörtönöket a fidesz pártközpont alatt?

Iustizmord 2010.10.27. 12:01:31

gusztiustalan lesz, de valahogy akárhányszor selmeczigabikát látom, megam elé képzelem amint éppen egy vastagfarkú nigger pornodarstellert pippant le mélytorkúlag (közben hátulról a rendezői instrukció: ne fogázz, gáby, ne fokázz)

Marcellusca 2010.10.27. 12:01:46

@kovacskoko: Bakker! "Jó" prolimókus. :)))
Egyetlen kérdésre sem adott konkrét választ.
Mondjuk nem is lehet, ha nincs kidolgozva semmi, csak annyi, hogy lenyúljuk a következő 14 havi befizetést. :)

Marcellusca 2010.10.27. 12:03:12

@hoplita: Ne mon'má, hogy nem vo't NER meg NENYI! Aztat én elsenem hiszem. :DDDD

hoplita 2010.10.27. 12:10:32

@Iustizmord:
Azé' ne rettegjél mán ennyire, bazmeg.:))))
Az a bibi veletek libsikkel, hogy szátok a bécsi kapu, de eredendően gyávák vagytok.:)))

csoko20 2010.10.27. 12:12:28

@Iustizmord: A háttérben meg Orbán és Kövér recskázik...

Iustizmord 2010.10.27. 12:12:31

@hoplita: a faszt. melletted küzdök majd a barikádon hogy bevegyük a téli palotát, jó?

hoplita 2010.10.27. 12:12:47

@Marcellusca:
Allehet, hogy vót, csak én nem szeretek gusztustalankodni..:)))

arlequin 2010.10.27. 12:15:02

@Iustizmord: lefoglaljuk a 4-es metró járatait, ha nem ad pénzt az EU. ezt már végiggondoltuk. vagy a maszop székházat. így is, úgy is jó.

mellesleg lehetek hűséges a hűtlenségemhez. szoktam is mondani a munkáltatómnak, hogy:
"annyira megbízhatatlan vagyok, hogy nyugodtan rám bízhatsz bármit, mert a végén még tökéletesen elvégzem..." és láss csodát!

@Seduxen:

már megy az ötletelés. szebbnél-szebbek. pl. ott van a 'Nemzeti Együttműködést Előmozdító Egyesület'. érted? egyesület! nem rossz, mi?
vagy a másik: 'Országos Szövetség az Egyetértésért', esetleg az Általános Villám Hadtest, ez persze az Alkotmányvédelmi Hatóság alá utalt lenne.
de Viktor még nem döntött.

arlequin 2010.10.27. 12:18:11

@hoplita: má' feljebb belinkeskedtem...

hoplita 2010.10.27. 12:18:14

@Iustizmord:
Na, oszt ott legyél ám...!:)

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.27. 12:20:41

Ez a "nyugdíjvédelmi" biztos (már ezen is beszarok), ez a szőke ripacs nagyon ronda és nem érti a nyugdíjrendszer működését. Különben valóban megvédené a nyugdíjakat a saját rabló kormányával szemben.

hoplita 2010.10.27. 12:20:42

@arlequin:
Elsiklottam felette...bocs.:)

hazug fidesznyik (törölt) 2010.10.27. 12:24:12

@hoplita: még mindig itt vagy, te szánalmas bérkommentelő majom? azt hittem, hogy teljesen besárgultál már és rég meghaltál...

fokabacsi 2010.10.27. 12:26:01

Elgondolkodtató ez az írás !!

picur3ka 2010.10.27. 12:28:24

@hoplita:

Ne, csak nem aszongya, mint en?

kavinton 2010.10.27. 12:33:25

@arlequin: Elbeszélgettem velük és sikerült megúsznom. Nem értették ha ennyire kritizálom a jelenlegi kormányt akkor miért segítettem hatalomra juttatni. A védekezésemet elfogadták. Azt mondtam pánikbetegséget diagnosztizált az orvos. Megsajnáltak és elengedtek. Bár azt elfelejtettem mondani, hogy jó orvosi szokásként félrediagnosztizáltak, és rühelem a diktatórikus rendszereket. 12 éve részegen rossz körbe ikszeltem, és akkor pont az a sor nyert. Ezért nem iszok és szavazok 12 éve. Féltem, hogy miattam a rossz oldal nyer. De idén meg kellett állapítanom, hogy nincs ilyen átok rajtam, így a legközelebbi választásokon 50 év múlva már bátrabb leszek.

Iustizmord 2010.10.27. 12:34:42

@hoplita:
kék zászlómat lobogtatva
menekül a fidesz banda
lázár jánost nyakon csípjük
és nefassá nyilvánítjük

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 12:35:12

@arlequin: a Nemzeti Együttműködést Előmozdító az nem jó! Azt már nem kell ELŐMOZDÍTANI, az MÁR megvalósult.

Esetleg a Nemzeti Együttműködést Veszélyeztető Elemek Felkutatási Szakszolgálata lenne a jó!

Terjeszd be Vityának!

kavinton 2010.10.27. 12:45:43

@kavinton: He-he. Azt akartam leírni, hogy 4 év múlva lesz választás és azon már ott leszek és én is építem a nemzeti szocializmus várát. Ja nem ez rossz szöveg, ezért csapatépítés jár. Mit is építünk most?
Ja megvan. A Liberális bolsevik pöcegödröt. Ez sem jó, ezért is csapatépítés jár.
Ha azt írom le, hogy építjük a nagy Magyar egységet, azért talán nem kapok semmit. Igen akkor együtt építjük a Nagy Magyar Egységet. Tisztelt Hölgyeim és Uraim.
:)

ca2 2010.10.27. 12:53:57

@kovacskoko:" Értse meg ez a majombanda, hogy az a pénz az ENYÉM. Majd ha ÉN be akarom tenni az állam zsebébe, akkor beteszem. "
Tévedsz! Az a pénz nem a tiéd, azt a pénzt az állam fizeti a mnyp-be a te fizetésedből levont járulékból. Akinek nincs mnyp tagsága attól is pontosa ugyan annyit vonnak le mint tőled, tehát a járuléka neki is pont annyira sajátja mint neked... Semennyire!
Amit önyp-be fizetsz, na az a tiéd. A kettőt nem kéne összekeverni!

Lord Kilburn 2010.10.27. 12:54:50

HALOTTVIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY

Név: Jogállamiság a Harmadik Magyar Köztársaságban
Szül. idő: 1989. október 23.
Kiállította: Dr. Lord Kilburn
Kezelőorvos: Dr. Orbán Viktor

Alapbetegség: Súlyos, általános társadalmi elégedetlenség a politikai elittel, annak gazdasági teljesítményével szemben. (20 éve)

Alapbetegség szövődményei: Nagyfokú apátia a jogállam-felszámoló és demokráciaszűkítő politikai törekvésekkel szemben. (évek)
Kétoldali, kétharmados Fidesz győzelem. (6 hónapja-3 hete)

Kísérő betegségek: Világgazdasági válság. (2 éve)

Közvetlen halálok: Idült hatalommegosztási elégtelenség, heveny alkotmánykóma. (hónapok-napok)

sgabes 2010.10.27. 12:55:34

ha adókról meg közterhekről nem lehet nép szavazni akkor a vizitdíjról miért lehetett?

hoplita 2010.10.27. 12:57:04

@hazug fidesznyik:

Jól vagy?
Szúr, nyom, szorít?
Nem biztathatlak azzal, hogy majd elmúlik....sajnos kénytelen leszel ezzel leélni a hátralévő, tyúkszaros kis életed....

Marcellusca 2010.10.27. 12:58:28

@ca2: Ennek nézz utána mégegyszer!
Ülj le, egyes!

arlequin 2010.10.27. 12:59:11

@kavinton: van egy nyugdíjas állás, ha érdekel. a VB-re kellene kommentelni bármilyen nick alatt. szólj, ha érdekel.

@Lord Kilburn: oké-oké, de ki az az orbán viktor? és milyen köztársaság?

@Seduxen: jó. akkor Nemzeti Együttműködést Működtető Egyesület Sorállománya (NEMES). jó lesz?

hoplita 2010.10.27. 12:59:23

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

A végkicsengés hasonló.....de azért nem mindegy, hogy honnan kiabálunk.:))

papugaja 2010.10.27. 13:01:01

Puccsisták és szabotőrök jelentkezését várom!
Feladat:
Puccsot kell csinálni a KDNP-ben, és kiléptetni a pártszövetségből, meg a kormánykoalícióból.
Honorárium: a végelszámolásnál a közreműködők nem lesznek furkós bottal elzavarva.

arlequin 2010.10.27. 13:01:21

@hoplita: hangosabban, mert nem halok jól...

kavinton 2010.10.27. 13:01:30

@Lord Kilburn: Ez így érvénytelen. Mi az elhalálozás időpontja? :)

arlequin 2010.10.27. 13:03:20

@kavinton: gondolom a szokásos koronázási formula: 'most és mindörökké! ámen.'

Gonosz Repülőmókus 2010.10.27. 13:08:03

Számomra ez a Fidesz első szimpatikus lépése, pedig nem vagyok nagy (semmilyen) hívük. A demokrácia olyan luxus, amelyet viszonylag kevés ország engedhet meg magának, és azt sem hosszú ideig. Előbb-utóbb lerohasztja a legjobban menő gazdaságokat is.
Ha szar a helyzet, akkor csak a diktatúra segíthet. Ha meg szar a diktatúra, akkor meg semmi, akkor úgyis vége mindennek.
Csótányék meg menjenek csak tüntetni, aztán lovasrendőrt, kardlapot, könygázt meg gumilövedéket a geciknek...

chop 2010.10.27. 13:08:29

@Johnny336: ez az! Nekem is nagyon ismerős volt, és azon agyaltam, hogy korrupció vagy milyen ügye volt, de megvan: költségtérítés!

Köszi!

Iustizmord 2010.10.27. 13:08:40

Miért vállalja be az AB elleni harcot a Fidesz?

kérdi a cikkcím.

mert ez a harc lesz a végső
csak összefogni hát.

ca2 2010.10.27. 13:08:52

@Marcellusca: Ha ilyen nagy pofád van,esetleg azt is kifejthetnéd, hogy miért nincs így!?
Mert névre szóló számlán vezetik? Ez egy technikai megoldás, de az mnyp tag ezért nem fizet többlet járulékot, tehát többlet jogok sem illetik meg. A pénzt az állam utalja a mnyp-ba
Hasonló elvonás egyébként már több volt szocialista országban is történt, mivel az anno IMF nyomásra bevezetett rendszer mindenhol szarul működik. Ezt tulajdonképpen az IMF meg az EU is elismeri, csak hát akkor mégis csak jól jött annak a néhány pénzintézetnek, hogy rátehették a nyugdíjkassza egy részére a kezüket, ezért ne változtassuk már meg...
Aki maga akar dönteni a nyugdíjáról annak ott az önyp, abba lépjen be!

kavinton 2010.10.27. 13:09:34

@arlequin: Hozzáférhetek titkos iratokhoz a vastagbőr informálása miatt? :)
Ha igen jöhet. Ha nem... egyáltalán mondhatok nemet?
Ha fizetnek, még jó fej is leszek. Ok a nyelvből visszaveszek, nehogy valaki azt mondhassa "Ez egy politikai kurva", bár ezt ki merné...
Valaki kopog az ajtón.as ayetdsxvn mfhv j,fvsra
ea zűsrzjpdt78i5e3páo

arlequin 2010.10.27. 13:09:51

@Gonosz repülőmókus: végre egy szimatikus hozzászólás. a mókusoknak helyén van az orra...

arlequin 2010.10.27. 13:10:39

@kavinton: hé FIÚK, hagyjátok abba! kezdett megtörni!

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.10.27. 13:10:55

Miért vállalja be az AB elleni harcot a Fidesz? Ennek pont 2600 milliárd oka van. Mert így tehetik rá a kezüket a pénztárak TELJES vagyonára. A 14 hónap alatt elvont 420 milliárd csak mazsola a teljes vagyonhoz képest. Ha a még be nem jelentett, teljesen ismeretlen "kártalanítási" törvények életbe lépnek, az azt fogja eredményezni, hogy minden eddigi tag átlép az állami tébébe és viszi a pénzét a nagy kasszába. Hogy ez a cél, az már most tudható. Hogy mi lesz a módszer, még nem. De az biztos, hogy sem népszavazással, sem pedig alkotmányossági kifogásokkal nem kell majd bíbelődni.

kej 2010.10.27. 13:11:23

@Iustizmord: majdnem igazad van, de ez a harc csak az utolsó előtti. a bíróságok még hátra vannak.

Vidéki 2010.10.27. 13:12:36

"Miért vállalja be az AB elleni harcot a Fidesz? "

Vastagbőr előadja a ma született bárány ártatalan bégetésével, hogy milyen szörnyű a helyzet.

A VG cikkírója ezzel szemben képes felfogni azt amire a Vastagbőr képtelen:

"Ha a jogalkotás és -érvényesítés a költségvetést és az adókat érintő kérdésekben akad meg, annak súlyos következményei lehetnek. Tovább emelkedő államadósság, növekvő kamatteher, felboruló egyensúly, betarthatatlan hiánycélok."

Ha az Alkotmánybíróság ezekben a kérdésekben dönthet, de a döntés következtében kialakult helyzetért a kormánynak kell vállalni a felelősséget, akkor a kormányra a "bűnbak" szerepe van kiosztva.

"Csizmadia maradjon meg a kaptafánál", mondja a régi közmondás.

Nem jó, ha az alkotmánybíróság túlterjeszkedik olyan helyzetben, hogy semmiféle felelősség nem terheli..

Ha mégis erre törekszik, jobban teszi, ha átvállalja a kormányzást is, döntései következményeiért a felelősséget is viselje.

martonx 2010.10.27. 13:14:10

Én mondtam, hogy a Fidesz gáz lesz, de továbbra is úgy gondolom, hogy amit csinálnak közel sem olyan rossz, mint az előző 8 év. Persze ez a véleményem idővel még változhat.

Amit a Fidesz most hülyéskedik az Alkotmánnyal szerintem a jellegzetes "vihar egy kanál vízben". Szóra sem érdemes hülyéskedés, nulla kézzel fogható haszonnal nem jár. Amíg azon megy a vita, hogy bekerüljön-e a korona az alkotmányba, meg a kereszténység, meg hogy milyen hosszú legyen a preambulum, addig nincs is miről beszélni. Márpedig most borítékolom, hogy kb. ennyi lesz a végén az összes változtatás.

Iustizmord 2010.10.27. 13:14:23

@chop: dehogy volt, a törvény betűjét híven követte. ami jár az jár.

mondjuk 4 év alatt 18 mihány (4,5 misi per év, szabadságokat udevéve kb 400e /hó) az szép.

hódmezővhely-bp kb 200km, odavissza legyen 500. ez tehát (kb) 5x8 liter benzin. tehát 1 kör odavissza = 40x (mondjuk )250 Ft =10e Ft . tehát 400e-ből kijön 40 kör oda-vissza. egy hónapban.

havi 40 út oda, meg vissza.

micsoda egy kis pingponglabda ez a mi janónk...

(tudom, most nagyon leegyszerűsítettem)

Roa 2010.10.27. 13:19:10

@Nyugdíjkárosultak: "Mert így tehetik rá a kezüket a pénztárak TELJES vagyonára. "

Érdekes... Én eddig azt hittem, hogy az nem a pénztáraké, hanem az enyém és még a többi tagé. Most akkor mégiscsak a pénztáraké? Mert ha nem, akkor viszont miért is ne vehetném ki onnan, vagy ne adj isten, miért is ne tehetném át az állami pénztárba?

Falusi (törölt) 2010.10.27. 13:23:18

Elvtársak - mondta csöndesen -, tudjátok, ki a felelős ezért? Ismeritek az ellenséget, aki az éjszaka idejött és lerombolta a szélmalmunkat? HÓGOLYÓ!

Italo Balbo 2010.10.27. 13:23:43

@abrakadabra40: A Kádár-rendszert is sok ilyen embernek köszönhetik azok, akik még éltek benne

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 13:39:50

@Vidéki: "Ha a jogalkotás és -érvényesítés a költségvetést és az adókat érintő kérdésekben akad meg, annak súlyos következményei lehetnek." - de szólhat ez a VG "zseniális" cikkírójának is, nem csak Neked. Az Alkotmánybíróságról szóló tv. tervezett módosításával NEM CSAK a költségvetésről és az adókat érintő változásokról sem "mondhat véleményt" az Alkotmánybíróság, hanem ezen kívül még fél tucat "jelentéktelen" ügyről.

De mondok neked egy még meglepőbbet: "Nem jó, ha az alkotmánybíróság túlterjeszkedik olyan helyzetben, hogy semmiféle felelősség nem terheli.." - egyrészt az Alkotmánybíróságnak nem az a dolga, hogy egy-egy adótörvény gazdasági hatásait vizsgálja. Az Alaptörvény-ellenességet kell vizsgálnia, de ezek szerint ettől is megkímélik. Másrészt: pontosan akkor terheli/terhelné hatalmas felelősség az AB-t, ha alkotmányellenes helyzeteket nem oldana fel, miután ÉPPEN AZ A DOLGA.

És végezetül: tegyük fel azt a sci-fi-be illő helyzetet, hogy a Nemzeti Ügyek Kormánya történetesen olyan döntést hoz, amiről csak a hülye nem látja, hogy alkotmányellenes, de éppenséggel olyan témájú, ami nem bocsájtható népszavazásra, és így az AB hatásköréből is kikerült. Ki fogja feloldani ezt a helyzetet a későbbiekben? Szépen megkérjük a Kormányt, vagy a képviselőket, hogy fontolják meg ezt újra?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.10.27. 13:41:14

@zero: Látod itt a válasz:@hoplita:
Dehá azt montátok gyurcsánnnyal soha!-Az akkor volt,de most a helyzet megköveteli.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 13:53:16

azt már tényleg csak halkan teszem hozzá, hogy mi a helyzet akkor, ha ezt a Lázár-féle fantazmagóriát kihirdetik ugyan egy jogszabállyal, de az AB elmeszeli, mert Alkotmányellenes? :))))

Virág et. 2010.10.27. 13:54:19

@Vidéki: Az AB-t semmilyen döntéséért nem terheli semmilyen felelősség. Azon túl, hogy ha nem jól végzi a dolgát, akkor nem választják újra alkotmánybírónak az egyes tagokat. Ez kb ugyanaz a felelősség, ami minden egyes politikust is terhel, azaz a következő ciklusban nem jut mandátumhoz.

Nem olvastam a VG cikket, de mostanában ennyire lent van a színvonal arrafelé is?

kej 2010.10.27. 13:57:48

@Seduxen: esetleg vki, aki érintett az ügyben, és a végkielégítése nem ütközik a jóerkölcsbe (jelentsen ez bármit) bíróságon támadná meg, ha a lázári ötlettől vezérelve nem kapná meg a jogos jussát. s tovább menve: mi van, ha a nép (ami most szent legalábbis a kommunikáció szintjén) fennhangon követelné a halálbüntetés visszaállítását. akkor mit mondana sz. péterke? (felmérések szerint ugyanis közel 85 százaléka az országnak a halálbüntetés mellett van. ez pedig több mint a kétharmad.)

Virág et. 2010.10.27. 13:59:01

Azért azon egy picit érdemes lenne elgondolkozni, hogy ha ezt a döntést nem a Fidesz, hanem mondjuk a szintén kétharmados Horn kormány lépi meg, most is ilyen kardosan védené azt a tisztelt jobboldali közönség?

De említhetnénk a Robin Hood... akarom mondani válságadót is. Az MNO meg olyan szerencsétlen, hogy címlapon hozza, hogy még az MSZP szavazói is támogatják a válságadókat. Persze, hogy támogatják, mert az első ilyen válságadót pont az MSZP hozta be még GYF idején.
Kérdés, hogy akkor éppen ki ellenezte? Szerintetek?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 14:04:50

@kej: ezzel csak az a baj, hogy a Bíróság csak a JELENLEG HATÁLYOS jogszabályok alapján tudna hozni egy döntést (ami felteszem kedvezőtlen lenne az adóval terhelt személyre), míg az AB MAGÁRÓL A JOGSZABÁLYRÓL mondhatja ki, hogy "szar". Mint azt most meg is tette. Bocsánat, ha nem érthető, valamilyen tanult jogász majd elmondja érthetően.

Pl. @Virág et.: , ha már szellem nincs itt. Ha ló nincs, jó a szamár is jeligére :))))))))))))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 14:06:20

@Virág et.: "most is ilyen kardosan védené azt a tisztelt jobboldali közönség?" - nem tudom feltűnt -e, de a tisztelt jobboldali közönség nagy része most nincs egy platformon a Nemzeti Ügyek Kormányával :)))

Marcellusca 2010.10.27. 14:09:09

@kej: A kétharmadnál semmi sem több! :D

Virág et. 2010.10.27. 14:10:03

@Seduxen: Inkább az tűnt fel, hogy van olyan része a jobboldali közönségnek, aki viszont igen. Még mindig.

Bármit is mond Orbán, attól hogy valaki nem ért egyet a Fidesz egy intézkedésével még nem lesz Gyurcsány szekértologatója.

kej 2010.10.27. 14:10:42

@Seduxen: de tök érthető. viszont ha ezek kedves fiatalok és demokraták (muhahahaha) sikeresen összemossák és korlátozzák az ab, valamint a népszavazás intézményét, akkor gyakorlatilag nemhogy ellenzékre, meg az áldott népre nem lesz szükség, de gyakorlatilag a fidesz frakcióra sem. simán mehet a rendeleti úton való kormányzás. petike meg majd megmagyarázza. (ahogy elfigyelgetem a zöm amúgy is vevő erre az istenadta baromságra, amit a fidesz egyébként művel(t). ráadásul tkp az ember még hajlandó is lenne rábólintani, ha legalább látná: mire fut mindaz ki, hogy egyedül maradnak a pályán. ezt viszont iszonyatosan és jól titkolják.)

kej 2010.10.27. 14:14:27

@Marcellusca: jaja. látom már: ideje lesz újraírni az obádovics-féle matematikát, meg újraszámozni a logarléceket. a forradalom a reáliákat sem kerülheti el!

Egyéves Önkéntes 2010.10.27. 14:16:02

@picur3ka/mesterhazymiklospart: szerinted akik most a parlamentben ülnek, azok mennyivel értelmesebbek a 2farkúnál?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 14:17:13

@Virág et.: óóó, ugyan, ez vica-verza működik :)))) próbálnál meg mondjuk a kaccsolatra egy kommentet elengedni, hogy a fidesz X.Y döntésével egyetértesz. Lennél Te ott minden, csak úriember nem :))))

kovacskoko 2010.10.27. 14:19:49

@Virág et.: Majd ha már kezd a gyengébb felfogásúaknak is feltűnni a sok kifogásolható szarság, akkor hetente nyilvánosan felakasztanak egy gyurcsányistát, aki előtte az AVH noszogatására nyilvánosan beismeri bűnét... Tudod... Cirkuszt, kenyeret...

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.10.27. 14:20:44

Tetves, hazug, simlis, álszent egy banda! Tudhattátok hogy ez lesz, ilyen semmihez nem értő dilettáns hülyék vezetik az országot, és azt hiszik mindent megtehetnek. Pedig a tényleges kétharmad, 5,5 millió polgár nem szavazott a Fideszre!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 14:21:00

@kej: lehet, hogy ez most demagóg lesz, de gyakorlatilag a fidesz jogalkotási "lendületének" (tyűűű, de finoman fogalmaztam) KIZÁRÓLAG az AB az egyetlen gátja. Ha már demokrácia van (sic!), és legalább a látszatra akarnának adni, akkor az illúzió kedvéért békén kellene hagyni a taláros testületet.

Abszudrnak tartom, hogy egy-egy eseti döntéshez akarják alakítani a jogszabályokat, és nem fordítva, ahogyan az normális lenne...

Virág et. 2010.10.27. 14:21:10

@Seduxen: Nem konkrétan a vastagbőrre gondoltam, hanem úgy általában.

Egyébként nem írok és nem olvasok kapcsolatot. Egyedül Oszkó blogját szoktam követni a kifejezetten politikusok személyéhez köthető blogok közül. Azt ugyanis érdemes.

kovacskoko 2010.10.27. 14:26:54

@Orbán neked az AB határozata se elég, mi lesz itt?:
1. Aki otthon maradt, az ne ugasson. Teccettek volna savazni menni.
2. Tényleg egy gyenge showműsor az eddigi mutatvány, de amíg a Maunika napjaink egyik ikonja, addig ez a legjobb eszköz.

gagauzz kalauzz 2010.10.27. 14:27:51

A felsőoktatás - ezen belül a jogi képzés - komoly csődje az, hogy ez a hódmezővásárhelyi Ulpianusba oltott Montesquieu jogi diplomát szerzett.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 14:29:32

@Virág et.: én is általánosságban értettem, de ha már itt merült fel ez a dolog, akkor ide passzolónak gondoltam a "lövészárok túloldalát" is megemlíteni :)))

nagyon sokan vannak, akik "kétpólusúak": ha az egyiket kritizálod, csak is a másik szekértolója lehetsz.

kej 2010.10.27. 14:30:16

@Seduxen: nem velem van vitád. sosem értettem, hogy ha vannak hatályos jogszabályok, akkor miért nem azokat tartják/tartatják be, miért alkotnak újakat? s ha már újakat alkotnak, akkor miért nem olyanokat hoznak, amelyek kiállják az alkotmányosság próbáját? a fidesz gyakorlatilag egyfajta jogász-szakkör. nehezen hiszem el, hogy pont köztük ne lett volna legalább egy, aki nem sikított fel hangosan, hogy "de hát gyerekek, egy jogszabály nem lehet visszamenőleges hatályú". innentől kezdve viszont széles tárháza nyílik a különféle értelmezéseknek. ráadásul a vámosi nagy szabolcs tán pont tegnap fejtegette, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, hogy az ab adóügyekben is állást foglal. s valami olyat is mondott, hogy az alkotmányos alapelv adóügyekben annyi, hogy annak mértéke nem lehetetlenítheti el az adóalanyt. nosza, ne foglalhasson állást adóügyekben az ab, s máris nem lesz szükség fekete autóra. (vnsz egyébként nem vitatta a különadó tényét, sem mértékét.)

minimalista 2010.10.27. 14:30:40

@Seduxen:
"Abszudrnak tartom, hogy egy-egy eseti döntéshez akarják alakítani a jogszabályokat, és nem fordítva, ahogyan az normális lenne... "

Ki tudja, hány már megtervezett, csak nem beharangozott "egyedi" döntésről tudják már most a fidesznél, hogy a mostani hatáskörében az AB garantáltan elkaszálná. A következő 3 év garantáltan iszonyú lesz, hiszen senkinek még csak fogalma sincs - s tán nem is lehet - arról, hogy miből fogja az ország kigazdálkodni az imf kölcsön pár ezer milliárdos törlesztőit. Az AB jogkörének megnyirbálása csak szabaddá teszi az utat újabb olyan pénzelszívó intézkedések előtt, amiket a jövőben - természetesen a mi kárunkra - kívánnak meglépni.
Szó ami szó, az igazi szopóág szerintem csak jövőre indul be igazán.

minimalista 2010.10.27. 14:33:11

@kej:
" sosem értettem, hogy ha vannak hatályos jogszabályok, akkor miért nem azokat tartják/tartatják be, miért alkotnak újakat? s ha már újakat alkotnak, akkor miért nem olyanokat hoznak, amelyek kiállják az alkotmányosság próbáját?"

Erre van egy kézenfekvő, de nem épp "PC" magyarázat valakik bizonyos jegyzőkönyveiben. De ezt nem tőlem tudod! ;)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 14:34:34

@kej: nem is vettem vitának :))) csak beszélgetünk :)

"a fidesz gyakorlatilag egyfajta jogász-szakkör" - nem is akármilyen, hittük eddig :))))

az egész azért dühítő számomra, mert ilyen esetben, ha az AB egy jogszabályról kimondja, hogy alkotmányellenes, akkor a kormány 2 dolgot tehet (egy demokráciában legalább is):
1: elfelejti az egészet a francba
2: leül a "tervezőasztalhoz", és újraírja oly' módon, hogy utána kiállja az alkotmányosság próbáját

@minimalista: még reggel írtam, hogy szerintem is csak ürügy ez a mostani AB döntés, aminek okán megszabadulhatnak egy nekik terhes kolonctól :((((

kej 2010.10.27. 14:42:28

@Seduxen: tök igazad van. sosem hittem volna, hogy horn gyufa (bizonyos körökben pufajkás) etalon lehet a fidesz számára, de amikor elmeszelték a bokros-csomag számos pontját az ab előtt, kicsit dühöngtek, odanyilatkozgattak néhány újságnak, majd legyintettek. most viszont...

az egészben az a legfélelmetesebb, hogy a fidesz gyakorlatilag nap-nap után cáfolja meg nem is oly' régi önmagát. ha ez csak egyszer-kétszer fordulna elő tán még pragmatizmusnak is nevezhetnénk, de mivel tömegesen teszi, szerintem inkább az elvtelen jelző a megfelelő.

nem szeretem a konteókat (legalábbis nem akkor, ha a bőrömre mennek), de egyet tudok veled érteni, hogy ez csak az eszköz volt, ami szenesítette a célt: mégpedig az mnyp pénztárakról szólón népszavazás ellehetetlenítését. tényleg: ez utóbbi miben is különbözik a vizitdíjas népszavazástól?

kovacskoko 2010.10.27. 14:42:30

@minimalista: rohadtnácifasisztarasszista :D

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 14:44:41

@kej: " tényleg: ez utóbbi miben is különbözik a vizitdíjas népszavazástól?" - a benyújtóban.... :((((((

kej 2010.10.27. 14:45:02

@kej: bocsánat. az elvtelenség lehet, hogy elv, mégpedig a hatalom mindenáron való megszerzésének/megszerzésének elve. csak azt nem tudom: mi végre nekik a hatalom, ha csak önmagáért való?

Várúr 2010.10.27. 14:48:21

Orbán szerint "a válság miatt rendkívüli helyzet van".
Nem az van?
A válságot Orbán idézte elő?
Neki és kormányának kell az országot a válságból kivezetnie?
Netán az Alkotmánybíróság oldja meg a súlyos válságot?
A válság megoldása tarka ellenzéki tüntetésektől várható?
Köszönöm bíró úr, több kérdésem nincs.

hoplita 2010.10.27. 14:51:28

@Tigeri:
Én nagyon szívesen kimegyek az utcára gyurcsánnyal tüntetni.....de azt a közös tüntetést ő nem biztos, hogy túléli.:)))
Fentebb már említettem volt, hogy a kartáskodó demonstrációjukat én boldogan oszlatom....a rebasz se kell, sőt, én ingyen vállalom, pusztán e felelősségteljes és fontos munka öröméért.:D

arlequin 2010.10.27. 14:52:40

@Seduxen: a gond csak az, hogy az alkotmány egy tákolmány és egy valamit állt ki: kiállt a bűnözés a retorziómentesség és a komcsi gaztettek mellett. a 4. x tájékán legalább is nekem így tűnik...
tehát húzzon a francba az alkot.bíra banda a papírfecniükkel egyetemben.
tartsák be a tízparancsolatot inkább... egyszerűbb lenne. és nem kellene a gyilkosokat fenntartani neked meg nekem...

Virág et. 2010.10.27. 14:52:54

@Várúr:
Először válaszolni akartam arra a nagy halom képtelenségre, amit kérdések formájában leírtál. De inkább nem fárasztom magam vele.

Higgy amit akarsz.

arlequin 2010.10.27. 14:53:56

@Várúr: maga nagyon leegyszerűsíti a képletet, de jelen esetben ez nem ördögtől való, hanem az ördögnek való... ;-)

petimegmondja 2010.10.27. 14:58:54

Valamiért mindenki abból a hibás logikából indul ki, hogy a Fidesz meg akarja nyerni a 2014-es választásokat is.

Szerintem meg a párt vezérkara ebbe bizonytalanságba nem akar még egyszer belefutni, mint 2002-ben, ezért most az üres kasszát alig egy év alatt feltöltik annyival amennyivel csak lehet, majd ultrapofátlan, millió-százalékos haszonnal kalkulált pályázatokon kiosztják a megfelelő embereknek.

Utánuk az özönvíz...

arlequin 2010.10.27. 15:00:37

@petimegmondja: jólmegaszontad. te is magadból indulsz ki?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 15:04:07

@arlequin: szerintem ez egy nagyon komplex kérdés ám, amit nem biztos, hogy mi meg tudunk akár pro, akár kontra válaszolni, de azért én egy irányból megpróbálnám.

Alapvetően az, hogy az Alkotmányunk egy "tákolmány" (vagy illessük bármilyen most divatos szitokszóval), már ha TÉNYLEG az, biztosan nem az AB hibája. Inkább laikusként, mint szakemberként (hobbijogász :))) ), azt gondolom, hogy a '49. évi XX. "nem rossz" alaptörvény, bár tény, hogy néhány helyen "felújítható".

A bűnözés, meg a komcsi gaztettek mellett pedig nem maga az Alkotmány áll ki, mint olyan, hanem az azt megalkotók (meg bizonyos olvasatban az alkotmánybírák, lásd "A Sólyom-ügyet" anno). Legyen szó akár gazdasági, akár össztársadalmi, akár morális hanyatlásról, arról NEM az Alkotmányunk tehet. Persze ki lehet adni a 2011. évi akárhányas törvényt az Új Alkotmányról, sőt a preambulumba bele lehet írni Istent, Szent Istvánt, Horthy-t, vagy amit akarsz, de NEM ETTŐL lesz jó Alkotmány. Ahhoz ennél szerintem több kell. Időben is több, mintsem 4-5 HÓNAP. Na de ezzel elkanyarodtam.

Ha van rá időd, és kedved, akár szemelvényszerűen olvass bele az Alkotmányba, és láthatod, hogy nem olyan rossz az, mint az elmúlt pár évben elterjedt ez róla.

arlequin 2010.10.27. 15:05:41

@Seduxen: egy alapvető baja van: demokrata. ;-D

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 15:07:05

@arlequin: ja... pardon, nincs több kérdésem :)))

kej 2010.10.27. 15:08:47

"A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a kormánynak meg kell keresnie a módját, hogy a társadalmi igazságosság érvényesülhessen, mindezt úgy, hogy a megoldás ne ütközzön alkotmányos, illetve törvényi előírásokba. Harrach Péter frakcióvezető ezt arra az alkotmánybírósági döntésre reagálva nyilatkozta, amellyel a testület alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót."

Ezt tegnap még akkor tették ki a kdnp honlapjára, mielőtt lázár jani megtette, amit megkövetelt tőle a haza (oppardon: ovi). azért kíváncsi lennék arra, hogy egy salamon lászló alkotmányjogásszal súlyosbított frakció vezetője lefekvés előtt hogy nézett tükörbe...

Várúr 2010.10.27. 15:11:32

@arlequin:
Hát hogyne. A képlet a végtelenségig bonyolítható. Ez ment az utóbbi nyolc éven át.
Hol válság van, ott válság van. Ha szerinted nincs, szívből irigyellek.

sashimi 2010.10.27. 15:14:07

"Még a mindig oly mértéktartó Török Gábor is elképedt,"

Gyonyoru eufemizmus a "mertektarto" a "fidesz szimpatizans", vagy meg inkabb "fidesz kozeli" helyett.

Várúr 2010.10.27. 15:14:27

@arlequin: @Virág et.:
MInt bíró válaszoltál volna, vagy mint Virág et.? De köszönöm, hogy maszatos válaszaidtól megkíméltél.

petimegmondja 2010.10.27. 15:14:41

@arlequin:

Hát ugye, ez már megvolt 1998-2002 között is, csak akkor nem volt 2/3, tehát bármit azért nem tehettek és ugye már kaptunk egy bemutató légifotópanama-pályázatot...

De tekintsük majd át a kérdés 2012-ben!

Én csak azt mondom Elvtársak: A nemzeti helyzet fokozódik!
(Virág elvtárs után)

kej 2010.10.27. 15:14:55

@Várúr: igazad van. kissé patetikusan: gazdasági válság van, ami tegnap óta súlyosbodott egy alkotmányos válsággal is. lehet ezt csűrni-csavarni, de ettől még igaz, hogy az utolsó (pardon: utolsó előtti) független intézmény ellen indított rohamot a forradalmi fidesz...

tintamin 2010.10.27. 15:17:28

Ideje lenne Viktorunknak bajuszt növesztenie, mert minden valamirevaló diktátornak volt ilyenje. Enélkül nem lehet igazi despota valaki!

Egyébként a kommunizmus épül: Nemzeti Együttműködés Rendszere, Nemzeti Ügyek Kormánya, Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, Nyugdíjvédelmi Kormánybiztos, Alkotmányvédelmi Hivatal (Hatóság).
És mindig csak a "zemberek" a fontosak, bármi áron.
A kommunisták is a "zemberek"-re hivatkoztak, amikor egy szuper rendszert összehoztak.

A magyar nép meg magára vessen, ha sikeresen megszavazta magának ezt a kisebbségi komplexusokkal terhelt, kritikát nem tűrő, hatalommániás, középszerű futballistát...

Homeoffice 2010.10.27. 15:19:48

Kiváncsi leszek, hogy este a "baloldal által felbérelt huligánok kicsiny csoportja " karöltvea néhány keményvonalassal mikor indulnak végső rohamra a TV -székház ellen...

kej 2010.10.27. 15:19:52

@kej: s még valami: azzal, hogy változatlan formában nyújtják be a különadót, azzal gyakorlatilag azt is szentesítik, hogy egy jogszabály nyugodtan lehet visszaható hatályú. az pedig nagyon gázos, hogy nem tudhatod: ha tegnap még kifütyülhetted a vidi csatárát, az holnap már nem lesz-e bűncselekmény?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 15:20:07

@kej: utolsó ELŐTTI? Ki maradt még ki? nehogy nekem az ügyészséggel gyere, mert levizelem a bokámat :))))

kej 2010.10.27. 15:20:54

@Seduxen: még tán a bíróság az, aki csak a jogszabályokra kell, hogy figyeljen

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 15:21:36

@kej: uppsz, jössz nekem egy új 22colos samsung monitorral, mert telibeköptem teával :)))))

kej 2010.10.27. 15:22:40

@Seduxen: csak elszámolhatom válságadó gyanánt az árát

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 15:24:24

@kej: vis maior volt, szó se róla :)))))

kej 2010.10.27. 15:26:00

@Seduxen: egyébként arra gondoltam: a bíróság nem tehet arról, hogy, hogy balfasz az ügyészség (lásd kulcsár-ügy), arról sem tehet, hogy princz et. mind a két politikai oldalt pénzelte, s emiatt egyik sem találta meg köze tíz éven át. s a sort még lehetne folytatni. sajnos.

efhábé 2010.10.27. 15:27:07

@abrakadabra40: Jaja, az előző rendszerben a szüleidnek sem volt fontos, csak az, hogy legyen lada meg panel meg hétvégi ház és rohadtul nem értették, hogy az a néhány hülye miért vereti meg magát minden márc. 15-én, amikor helyette piros útlevéllel elutazhatna az NDK-ba is...

arlequin 2010.10.27. 15:27:20

@Seduxen: látod? miért kellene szavazatot biztosítani olyannak, aki el sem AKARJA látni magát és a nyóc átalánóóst se végezte el? ja, hogy kérem ez gondolkodással jár? hja.
képzeld el 'a légy demokrata!' c. kampányt, milliárdszám szállnak rá a sz@rra, majd a légypapírra...

@Várúr: válság van. ez tény. a nemzetközi pénszivattyús piramisjátékosok bedöntötték a rendszert és mindenki válság PC-zik. lófaszt válság, egyszerűen rablás, állami segédlettel satöbbi...
válság pedig az emberek tudatában van. na ott van is, nem is kicsi.
iróniámra nem döbbentél rá, hogy hsz-edet 'jóvá hagytam', csak hát tudnod kell, hogy a zorbán az patás. bár a patás hisz istenben. ez szinte biztató. én szurkolok neki.
én nem a bíró vagyok, hanem a síp...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 15:27:57

@kej: viszont sajnos látni lehet, hogy vannak olyan ügyek, ahol finoman fogalmazva is "meglepő" ítéletek születnek, és minimum elgondolkodik az ember...

Várúr 2010.10.27. 15:34:42

@arlequin:
Ezek szerint iróniád félreéerthető volt. Szeretek kielégülni, de ezúttal nem az 50-100 milliós végkielégítetteknek drukkolok. Több százezer viagrányi pénzhez (orgazmushoz) ne alkotmánybírói segédlettel jussanak - gondolom én.

kej 2010.10.27. 15:35:52

@Seduxen: most, hogy mondod. lehet, hogy te másra gondoltál, de volt egy időszak, amikor az elsőfokú ítéletekkel szemben szöges ellentétben álló ítéletek születtek a másodfokon. mit tesz isten ez pont 98-02 között volt. így utólag visszagondolva két oka lehetett: az alsóbb fokú bíróságokon ítélkezők hülyék/kommunisták. egyik sem megnyugtató. viszont a harmadik lehetőség sem, hogy a bírókat a megfelelési kényszer hajtja.

efhábé 2010.10.27. 15:39:09

@abrakadabra40: Lesz 2014-ben választás, írod.
Hogyne lenne, feltéve, hogy nem születik olyan törvény, ami kimondja, hogy választásokat 8 évente kell tartani és mivel erről nem lehet népszavazni, az AB sem dobhatja vissza. Sebaj, lesz majd választás 2018-ban, mondod, végülis a szocik is 8 évig kormányoztak. Lesz hát, feltéve, hogy nem születik majd egy újabb törvény, ami kimondja, hogy a 8 év automatikusan hosszabbodhat még 8 évvel, ha a közvéleménykutatások 50% feletti népszerűséget jeleznek. Nonszensz? Persze, hogy az, de csak annyira, mint azt mondani, hogy az AB ne vizsgálhassa olyan törvények alkotmányosságát, amelyek témájában népszavazni sem lehet. Épeszű ember nem gondolta volna, hogy a fidesz egy ilyet meg mer lépni, annyira mélyen antidemokratikus.
Szóval majd erre a kérdéskörre térjünk vissza akkor, amikor esedékesek lesznek a választások és amikor majd előadják, hogy a fülkeforradalomban az emberek mélyreható változásokra szavaztak, amik természetesen magukban foglalják a választási rendszer gyökeres átalakítását is. Adja isten, hogy ne legyen igazam!

kej 2010.10.27. 15:46:22

@Várúr: www2.privatbankar.hu/html/cikk/tippek.php?kommentar=38984

olvasd el az apeh kommentárt a különadóról. (egyébként ezt ajánlom mindenkinek, aki azzal kardoskodik, hogy a büdös kommunista bérencek lóvéját akarják visszaszedni.)

addig egy idézet róla: A 2010. január 1-je előtt megszerzett jövedelmet – figyelemmel a 2010. évi XC. törvény 133.§-ában foglalt átmeneti rendelkezésre – a különadó alap megállapításánál nem lehet figyelembe venni - olvasható az APEH tájékoztatójában.

no már most. a százmilliós végkielégítések mikorról datálódnak? segítek: 2008-2009. akkor kire is vonatkozik ez a tv? tán nem csak a tömeges közszférás elbocsátásokat akarták ócsítani vele?

bierkamp 2010.10.27. 15:53:49

Ezek lassan e rövid idő alatt annyi kárt okoztak mint a szocik, még a jogállamot se tisztelik, semmibe vesznek minden független szakértői testületet!

Minek kell az államfőknek visszamenőleg plusz juttatásokat adni?

Azért mert, O. Viktátornak készítik elő a terepet pofátlan módon. Ez mennyi plusz kiadás?

Néhány nap és módosítják a köztársaság elnöki kritériumokat! Csak az lehet aki:

- 150 cm mély
- felcsúti oligarcha és focipályával rendelkezik
- sok jó kolbásztöltő képet készített róla az Ezüsthajó kft.
- Kaya Ibrahim jó barátja
- többször megalázták külföldi partnerei a hülyeségei miatt
- sok választást elbukott
- sose dolgozott, csak pártmunkás volt
- különbséget tud tenni a jó kommunista és a rossz kommunista között, a jót befogadja
- nagyotmondásban, hazugságban, szarkeverésben nagyon járatos.......

....... és O. Viktor a fedőneve!

Orbán húzz, míg szépen kérünk!

efhábé 2010.10.27. 15:53:57

@abrakadabra40: "Lófaszt lesz szarabb a net és a mobil. Nagy a verseny. Senki sem engedheti meg, hogy essen a színvonal. "

Ehhez képest a telenor már közölte, hogy akkor a különadó miatt ennyit az idei fejlesztésekről és fogalmuk sincs, mikorra jön a 4G. Ne tévedj, a többinél is ez lesz a helyzet.

Homeoffice 2010.10.27. 15:54:41

@kej:

Megnéztük (Sedu legalábbis) Infóid pontosak.

Homeoffice 2010.10.27. 16:02:32

Ez már Több mint Fura...

hetivalasz.hu/jegyzet/alkotmanytalan-koztarsasag-32834/

Először MNO most Heti Válasz....

Yasashi Tanuki 2010.10.27. 16:03:03

"Kár, hogy a ciklus elején a gazdaságilag népszerűtlen, de az ország érdekében fontos lépéseket szokták általában megjátszani, nem az Alkotmánybíróságot kiherélni, de szokjunk hozzá az új módszerekhez."

A gazdaságilag népszerűtlen lépéseket épp most lépték meg, de ezúttal főleg indirekt módon sújtja a kisembert, ezért a (taxis)blokád most elmarad. A bankok, multik pedig nem szoktak az utcára vonulni és szerencsére szavazati joguk sincs.

arlequin 2010.10.27. 16:09:23

@kej: ravasz a patás.

-!!!--PÁLYÁZAT--!!!-

A pályázat célja, hogy megfelelő és közérthető becenevet találjunk Pártunk Frakcióvezetőjének, azaz honoris causa Doctor Johannes Lazarovicsnak.
Feltételek: nincsenek
Időkorlát: az örökkévalóság
Honorárium: ezt a fideszfrakcióval kell egyeztesse a győztes
Értelme a pályázatnak: ezt egy másik pályázat fogja tárgyalni

aláíró:
Korlátlan Blogolók Mozgalma
(KBM)

jágör68 2010.10.27. 16:10:11

Ha ez kell a gazdasági felvirágoztatáshoz-
ám legyen.
A mindenkori Alkotmánybíróság még a szégyenteljes magyar privatizációnak nevezett többtízezermilliárdos lenyúlást is legálisnak hirdetné ki.
Mondjuk, ha csak 3 milla folyt be eddig ezekből a 98%- os vég-önkielégítés adókból, nem értem minek ekkora pampogás Fidesz részről...

Homeoffice 2010.10.27. 16:12:10

@arlequin:

Az Ököl!
Mert Oda csap AHOVA KÖLL!

arlequin 2010.10.27. 16:12:51

@Gunther: miért lenne fura. ez a működő demokrácia. erre fog hivatkozni a kormány, hogy lám mekkora szabaccság vagyon, még az MN és a Heti Mállassz is megírta az különbözőség véleményezését.

éRTi maga pánczélos?
kicsit olyan aczélos.
jót röhög a bandi bá,
keveri a kondérát.

kej 2010.10.27. 16:14:28

@arlequin: @Gunther: lázár jános: nos láz árja

arlequin 2010.10.27. 16:14:47

@Gunther: nem lesz jó.
ez kérem nem munkás, hanem dottore amore mio pomodoro prosciutto! nem engedhetünk ily áthallásokat a zátkossal ily bakancscsattogás közepette.
de majd a NÉP megszavazza. amelyik beválik, s az istenadta szájára veszi.
mi itten kérem nem karaktergyilkolunk, hanem építünk!

z666 2010.10.27. 16:21:17

@Gonosz repülőmókus: Nagyjából egyetértek.
A diktatúra lehet jó is és rossz is (pl. Mátyás vs. Ulászló). A demokrácia viszont garantáltan rosszul működik.
(Talán egy kisebb városállam nagyságrendjében még működhet.)

karloszky 2010.10.27. 16:21:23

Az elmúlt évek-évtizedek kormányai olyan kurva alkotmányosan működtek hogy csak na, az eredményt lásd a mellékelt ábrán. Nemtom, esetleg lehetne úgy mostantól, hogy leszarom hogy alkotmányos-é avagy sem, viszont cserébe menjenek a dolgok simán csak JÓL - vagy legalábbis ne olyan szarul, mint eddig ? Köszi előre is.

arlequin 2010.10.27. 16:23:18

@kej: forradalmunk nemes lobogása!
höhö
rövidítése lesz?
nekem a plebsnek?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.27. 16:25:50

@arlequin: mit szólnál az OrszágRombolásÁltalánosLeállítása magasztos kifejezéshez ? :)))))))))))))

Homeoffice 2010.10.27. 16:27:07

Lázár Inkvizitor János?

A Rend érdekében lecsap minden másként gondolkozóra....

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.27. 16:28:43

@Gunther: Igen, valami "Sztálin" nevű is ezt csinálta.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.27. 16:29:52

@efhábé: És nekem hiányzik-e a 4g? Nem.
Majd fejleszt más, aki nem ilyen hülye.

kej 2010.10.27. 16:31:44

@arlequin: tudd be, hogy még nem vok elég érett a forradalmi hevület tiszta fajú követője, de mit akartál mondani nékem? nos?

arlequin 2010.10.27. 16:32:42

@Gunther: Inkvizítor! ez teccik. olyan-olyan, jó a zamata a számban. esetleg vizitátor, vagy inkvizitátor?
de az inkvizítor frankó. János barát a Ordo Malleustól. ;-DDD
Kalapács Józsi helyett Kalapács János. höhöhö
Az orgánuma mindenesetre szebb és mélyebb...

kej 2010.10.27. 16:33:32

@ColT: a 4g tán nem, de a szabad versenyről csak annyit, hogy a bakáts téren csak egy szolgáltató nyújt vezetékes internetet. s lássuk be: a bakáts tér nem vmi mucsa. akkor hol a verseny? (mobilnettel ne gyere, mert az viszont megfizethetetlen)

Identity 2010.10.27. 16:38:43

"Az Alkotmánybíróság a közjogi érvénytelenség fogalmát a törvényhozási (jogalkotási) eljárás szabályának megszegése körében vezette be, majd a későbbiekben gyakorlata e körben egyre bővült. Többször idézett általános tétel, hogy a törvényalkotási folyamat egyes eljárási szabályainak betartása a törvény érvényességének az Alkotmány 2. § (1) bekezdéséből levezethető jogállami követelménye. Ezért az Alkotmánybíróság megsemmisíti a jogszabályt, ha a jogalkotási eljárás során olyan súlyos eljárási szabálytalanságot követtek el, amely a jogszabály közjogi érvénytelenségét idézte elő, illetőleg, amely másként nem orvosolható, mint a jogszabály megsemmisítésével. [3/1997. (I. 22.) AB határozat, ABH 1997, 33., 39-40.; 29/1997. (II. 29.) AB határozat, ABH 1997, 122., 128.; 52/1997. (I. 14.) AB határozat, ABH 1997, 331., 332., 345.]"

"Alkotmány 1. § (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni."

30. § (1) Az Alkotmánybíróság teljes ülésén dönt a következő ügyekben:
[...]
l) [b ]minden egyéb olyan ügyben, amelynek teljes ülésen való elbírálását az Alkotmánybíróság elnöke vagy három tagja javasolja.

Osszeul harom alkotmanybiro, teljes ulest hivnak ossze, kimondjak hogy tevekenyseguk a hatalom kizarolagos gyakorlasara , birtoklasara iranyul es nagyuzemben nekiallnak kukazni az egyeni kepviseloi inditvanyban benyujtott alkotmanymodositasokat.

A kerdes az akarat van-e fellepni a hatalom kizarolagos birtoklasara, gyakorlasara iranyulo tevekenyseg ellen, mert a torvenyes lehetoseg - es egyben kotelesseg adott...

Bovebben:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9203138

arlequin 2010.10.27. 16:39:01

@kej: a 'nos' latinul annyit tesz: mienk
ergo
...

kej 2010.10.27. 16:40:38

@kovacskoko: újabb kritérium: nincs vezetékes telefonom. nos akkor mennyi marad ebből a rengetegből? egy? bingó

kej 2010.10.27. 16:41:33

@arlequin: bassza meg. hát így elfelejtettem 20 év alatt latinul, nem is gondoltam rá:))) naon fasza

kej 2010.10.27. 16:43:05

@kovacskoko: és hidd el, utána néztem elég alaposan

efhábé 2010.10.27. 16:44:27

@ca2: "Tévedsz! Az a pénz nem a tiéd, azt a pénzt az állam fizeti a mnyp-be a te fizetésedből levont járulékból."

Osztán azt tudod-e, hogy eredetileg közvetlenül a munkáltató fizette az mnyp-nek? Aztán kitalálták, hogy minden járulékot az APEH szedjen be és utána utaljon tovább a megfelelő helyre. Az, hogy mástól is ugyanannyi járulékot vonnak, igaz. És? A nyugdíjra jutó járulék a te pénzed, amit kétfelé fizetsz be, egyrészt az mnyp-be egyéni számlára, másrészt az állami nyugdíjrendszerbe, ahol viszont b@sznak nyilvántartani egyénileg. Helyette kifizetik belőle a mostani nyugdíjasokat és remélik, hogy amikor te nyugdíjba mész, akkor is lesz elég járulékfizető, aki majd kifizeti a te nyugdíjadat. Gyakorlatilag piramisjáték a dolog. De ez nem változtat azon, hogy a járulék az a te pénzed (nézd meg a fizetési ívedet, ott van a bruttó fizetésed, ami neked jár. A te pénzed, te kerested meg, aztán jönnek a különböző szervezetek és elkérik tőled egy részét, pl. egészségbiztosításra, adóra, nyugdíjpénztári befizetésre).
Azt mondják, hogy megteremtik a szabadságot, a választási lehetőséget, miközben az állami piramisjátékba terelnek be. Abba belegondolt bárki is, hogy pl. az én korosztályom az, akik úgy jártak iskolába, hogy voltak még J osztályok is, osztályonként 34-35 fős létszámmal, nem úgy mint ma, hogy iskolánként max. 3 párhuzamos osztály, legrosszabb esetben is 27-28 fővel? Ha ezt a korosztályt visszaterelik a tisztán állami rendszerbe, ki fogja az ő nyugdíjukat kitermelni? Most kezd nyugdíjba menni a Ratkó-gyerekek korosztálya, de azt ellensúlyozza az ő gyerekeik kiugróan magas száma, a gyes-korszak bevezetésének baby-boomja (75-76-77-ben születettek). De ezt a korosztályt, az én korosztályomat ki fogja nyugdíjjal ellátni a tisztán állami rendszerben?
Az mnyp-be befizetett pénz az én pénzem, az én nevemen tartják nyilván, örökölhető utánam, egyértelműen az enyém.
Aki ezt nem látja át és képes azt mondani, hogy azt az állam fizeti be nekem, csak azért, mert egy állami szervezet ellátja a postási feladatokat, hát, mit is mondjak csak...

arlequin 2010.10.27. 16:45:36

@Identity: maga az alkotmánybíróság gyakorolja kizárólagos hatalmat ember...
nem tűnik fel?

Kicsit Karcos 2010.10.27. 16:48:15

Mielőtt kialakítom a véleményem, még meghallgatnám, mit mond nestrot10.

Identity 2010.10.27. 16:52:05

@arlequin: aruld mar el a hatalom milyen formait gyakorolja az alkotmanybirosag, es melyiket a kormany ? tipp: ki hozza a torvenyeket, es ki hajtja vegre? ugye-ugye..

Kicsit Karcos 2010.10.27. 16:59:28

@Identity: vinni a törvényt legalább olyan hatalom, mint hozni.

fokabacsi 2010.10.27. 17:02:38

@Identity: Így igaz ! Nagy ívben teszek rá, milyen "alkotmányos" a kormány intézkedése , ha az az országnak és a népnek jó ! Aki meg pár év után sok tízmilliót zsebre vágva akar lelépni, és most sérelmezi , hogy nem jött be neki, simán bekaphatja !

efhábé 2010.10.27. 17:06:31

@ColT: Ki más? a T vagy a V? Mindkettő befizeti a fejlesztés árát adóként. Engem nem zavar, kicsit szarabb lesz a rendszer meg kicsit drágább a szolgáltatás, de én nem is gondolom, hogy a megszorítások majd átsuttyannak szépen a fejem felett, pontosan tudom, hogy mi fogjuk kifizetni azt, amit ki kell. Az olvtárs magyarázta itt, hogy nem lesz szarabb a rendszer és drágább sem. Persze, a pénz csak úgy terem, hát majd kaszálnak egy kicsit maguknak az érintettek, aztán odaadják az államnak.

Kicsit Karcos 2010.10.27. 17:12:50

@efhábé: ez van, amikor meg az SZJA-t emelik, azt meg a fogyasztók terhelték rá a multikra, mégsem maradtak el a fejlesztések, az üzletnyitások.

nemecsek ernő áruló 2010.10.27. 17:26:17

"Ki állna be az ilyen bohócok mögé tiltakozni?"
Hát ha ezek mind együtt vonulnának, én simán! :D

karloszky 2010.10.27. 17:40:04

@efhábé: hát ha nem jön addig semmi komoly pénzpiaci válság/csőd(sorozat), akkor a mnyp jó eséllyel vissza tudja majd fizetni a pénzedet, legfeljebb majd válság/csőd esetén az állam, vagyis az adófizetők jól kisegítik majd (újra) a bankokat/biztosítókat/magánnyugdíjpénztárajkat pár(száz) milliárddal, elkerülendő a totális összeomlást meg minden szart ami avval jár, ahogy történt az 2008-ban is

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.27. 18:00:18

@efhábé: Igen, de valamelyik felismeri, hogy ha fejleszt, és olyat fejleszt, amire kattannak a tömegek, akkor nagyot szakít.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.27. 18:01:27

@efhábé: Ja meg a magyar szolgáltató- és kereskedelmi ipar nagy részét kurvára nem tudom sajnálni, mert az ügyfelekhez való hozzáállásuk amúgy is tré volt, és nagy részük egy mocskos rablóbanda.

arlequin 2010.10.27. 18:18:34

@Identity: na akkor nézzük meg szípen a hatalmi ágak elválasztását:
- a zalkotmánybírák hoznak törvényt?: nem, de igen, mert megmondják mi nem lehet
- alkalmaznak törvényt?: igen, de nem, mert megmondják mit lehet
ergo: maga az alkotmánybíróság az eklatáns példája a 'hatalmi ágak' nemhogy elválasztásának, hanem tökéletes összemosásának.
hisz, akkor minek van a parlament? törvényt hozni?
minek van a bíróság, az ügyészség? törvényt alkalmazni?
mire való a rendőrség stb. erőszakszervek? törvényt végrehajtani?
hát ezt a hármat az alkotmánybíróság - végső soron - mind-mind magához ragadta egy olyan 'alaptörvény' mián, ami bevallottan átmeneti.
kész röhej. mintha az alsógatyát a fejükre húznák.
mellesleg mind az alkotmány, mind a törvényi rendszer ún. hiányosságait gyönyörűen példázza az elmúlt 20 év.
ha neked ez kell...

2010.10.27. 18:51:12

@arlequin: A hatalmi ágak szétválasztásának elméletében a köztörvényes ügyekben illetékes bírákról van szó. A mi alkotmánybíróságunk nem sok vizet zavart eddig sem, ez csak arra való, hogy az abszolút pofátlanságokat megakadályozza. No persze én nem ragaszkodok hozzájuk, szünjenek meg, és legyenek helyette a képviselők visszahívhatók, úgy is jó.

2010.10.27. 19:04:03

@karloszky: Talán vissza tudja, kérdés, hogy az mire lesz elég akkor? Mert a járadék csak párezer forint, az infláció meg vágtat, s már most is 78e Ft a létminimum, mennyi lesz majd 30-40 év múlva...?

arlequin 2010.10.27. 19:10:23

@csernaja obca: te úgy nagyjából tisztában vagy vele, hogy az AB milyen törvényeket meszelt el az első pár évben?
vagy fiatalságod miatt, ez nem érdem és nem hátrány, mindössze tény, nem emlékszel rá?
mellesleg szar alkotmánynak szar bírái vannak...

redriot77 2010.10.27. 19:16:05

@dckntr: "Pl. nem volt törvényes lehetőség a kormány leváltására a választások előtt, bármennyire akarta a többség. Ez mennyire demokratikus?"

Az új 'kotmányba meg ezt rakják be elsőnek, mi? :)

picur3ka 2010.10.27. 19:22:40

@EÖ:

Nem szimplan ertelmesseg kerdese ez. Hanem, hogy azert vannak ott es tudjak, mit csinalnak, amire az adofizeto szanna a penzt. Na nem hulyeskedesre, szerintem.

picur3ka 2010.10.27. 19:23:51

@kovacskoko:

Remelm, az Ur szol beloled!

arlequin 2010.10.27. 19:38:28

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
úristen!

te valláskárosult vagy?

rendszeresen bérmálsz mint a fletó?

2010.10.27. 19:43:06

@arlequin: sajnos úgy látszik, máris itt a demencia, frissítsd fel az emlékezetem: miket meszeltek el első éveikben?

guma 2010.10.27. 19:55:57

@arlequin:

juj...
nagyon toppon vagy!

arlequin 2010.10.27. 20:01:04

@csernaja obca:
zétényi-takács féle törvényt többek között. ami megtisztította volna valamelyest a dolgokat.
és nem hinném, hogy ez nálad demencia. ne is próbálkozz ezzel.
attól félek vagy félrebeszélsz vagy pedig össze-vissza. ;-D

arlequin 2010.10.27. 20:03:14

@guma: vagy éppen a mélyben. köll még egy kis bátorítás...

picur3ka 2010.10.27. 20:05:34

@hoplita:

Ertem, attol fugg, hogy allunk vele, hogy ki mondja. Es meg maga droidozik.

picur3ka 2010.10.27. 20:08:34

@guma:

Teneked hanyas IQ-d van? Tudod egyaltaln, mirol van szo?

arlequin 2010.10.27. 20:13:45

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
az istenhez fohászkodni, hogy valaki bűnhődjön, nos, ez nem keresztényi, hanem esetleg zsidó, avagy muszlim. de nem keresztényi. gondolom nem vagy muszlim, se nem zsidó, ergo: valláskárosult. keresztényileg meg nem bocsátó. ez szar ügy. tényleg kemény.
bekaptad? vagy mi van?
krisztus nem egyszerű követelményeket állít követőivel szemben. már persze, ha valaki úgy gondolja, hogy az neki jó. te csak a tipikus hőbörgőt adtad elő...
na akkor hányas iq-d van?
...

guma 2010.10.27. 20:25:12

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

IQ? Mi az?????? D

@arlequin:

Most vagy ráér később? DDD

Marcellusca 2010.10.27. 20:42:04

@arlequin: Sziporkázol, Te, anélkül is. :)))

Ma nagyon elemedben vagy, Te, kis mazochista. :DDDDD

Marcellusca 2010.10.27. 20:43:51

@arlequin: Mit vártál?
Semjén az egyházügyi-felelős. :D

trojka 2010.10.27. 20:50:43

ezek totálisan megbuggyantak. lesz itt olyan kussolás, hogy még Roth elftiéken is tul tesznek. Ha valaki szolni mer, rögtön az a szöveg, hogy a kétharmados többséggel a választok felhatalmazták öket, meghogy ez kötelez, meg az anyjuk kinja. akkor, amikor ellenzékben voltak, miért szaladgáltak állandoan az alkotmánybírosághoz. Igaza volt a Jobbiknak: a FIDESZ megnyerte neki a következö választást...

arlequin 2010.10.27. 20:55:06

@guma: most. de ráér előbb is.

@Marcellusca: igyexik a zember fia...

arlequin 2010.10.27. 20:56:59

@Marcellusca: egyébként semjén az szinte kis senki a baloghoz képest...

picur3ka 2010.10.27. 21:00:36

@arlequin:

Miota nem az? Amiota szivunk ez utobbi kettotol, ugye?

Maga nyugodtan tartsa oda, termeszetesen.

picur3ka 2010.10.27. 21:01:47

@Marcellusca:

Ugyan, ez szava jarasa neki. Mar tobbszor talalkoztunk vele, te csak egyszeru vagy kicsit.

arlequin 2010.10.27. 21:15:41

@picur3ka/mesterhazymiklospart: se nem érted, se nem gyakorlod egyiket se. kb. annyi közöd van hozzá, mint egy belgának.
se nem imádkozol, se nem olvasol szentírást, se nem jársz el misére, se nem tartod kötelezőnek a mindennapi gyakorlást. nem vagy te hívő, legkevésbbé sem. többet foglalkozol politikával, mint a lelkeddel/szíveddel.
a legrosszabb ebben az, hogy magadat baszod át a palánkon...
igazi keresztényi légkörű pogány fideszhívő vagy. ez is egy vallás, mitagadás. ;-DDD
de ez is elmúlik. bizonyosan.

guma 2010.10.27. 21:23:47

@arlequin:

látod, nem mennél velem semmire.
nem tudok ilyen finoma fogalmazni IQ hiány nagyban gátol. :) DDD

arlequin 2010.10.27. 21:26:18

@guma: finoman? szerintem nem elég durván.

guma 2010.10.27. 21:33:55

@arlequin:

lélek/szív... na de ilyet :)))

arlequin 2010.10.27. 21:45:13

@guma:

erre talán az a jó válasz, hogy:

a lélek szív

;-)

guma 2010.10.27. 21:48:35

@arlequin:

Ez valóban durva, és igaz is.
Jó éjt.

picur3ka 2010.10.27. 21:48:46

@arlequin:

Nem keresztenyi gyulolettel kopkodsz. viszont amit irtam, arra elmulasztottal erdemben valaszolni.

arlequin 2010.10.27. 22:07:37

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
aha.
tehát ha majd gyurcsányt felakasztják, akkor jobb lesz.
hogy te mennyire setét vagy.
'érdemben válaszolni' olyan mint a katolikus egyház összes dogmáját kapásból és utánajárás nélkül elhinni...
vagy mint inkvizítor testvérünk, jános barát, minden szavát bevenni torokra,

Horizont 2010.10.27. 22:10:22

Mi is szívunk a lelkünkkel együtt:))
Végigrágtam úgy ahogy magam a kommentáradaton. Nagyjából az jött le, hogy még mindig naivitás, hiszékenység uralkodik sokakban. És ránk az "öregekre" mondják, hogy milyen hülyék voltunk, hogy hittünk anno a szocializmusba. Ja csak akkor valamit kaptunk is cserébe:)
Semmi meglepetést nem okoztak nekem a fiúk, élükön Orbán nagymesterrel. Csak emlékezni kell (már aki nem akkor született:D) '89-re, aztán '98-ra és utána a 4 évre. Most meg van nekik, na mijük van nekik, hát 2/3-duk:)) Ez van! És hatalmas adósság amit vissza kéne fizetni. Innen indul minden és ide érkezik! Mármint a pénzhez amiből nagyon kevés van! És mindenki tartja a markát! Mégis mit várunk amúgy? Itt nálunk 2/3 nélkül is fejükbe száll a politikusoknak még az is ami nincs. Ráadásul mi csak a jéghegy csúcsát látjuk, vagy még azt se! Ők meg már vagy 20 lépéssel előttünk járnak. Ráadásul nagyon jó lenne (nekünk) ha csak legalább egy olyan ellenzékük lenne amilyenek ők maguk voltak. De kik? A Jobbik vitorlájából a Fidesz kifogta a szelet nagyon ügyesen, az LMP-nek vitorlája sincs amit felhúzzon, az MSZP-nek meg egy rohadt hajója sincs de mégis azt hiszi még mindig, hogy a Queen Mary luxus tengerjárón utazik és Szanyi a kapitány:)
Tehát a Fidesznek van 2/3-ja és nincs ellenzéke, nekünk meg nincs senki akiket helyettük akarhatunk.MERT NINCS SENKI!Felültünk egy vonatra, eszementen robog velünk és csak imádkozhatunk, hogy a masiniszta meghúzza a féket mielőtt egy szakadékba zuhanunk. Vagy azért, hogy legyen egyáltalán masinisztánk a vonatunkon...

picur3ka 2010.10.27. 22:22:33

@arlequin:

Ja, most mar a megbocsatasnal tartanak az ilyen hos jobbikos harcosok, mint kend. Le vagyok maradva.

Szoval, mi a mantra? Tartsuk oda az nyakunkat a zsido /muszlim harcosoknak?

Es a kommunistak bocsattassanak meg? Meg vannak kulonben es odatartjuk.

Szerintem, sajnos. Joga van maskepp latni. Es odatartani a magaet, hitvallasa szerint akar. Hulyezni nem szukseges.

arlequin 2010.10.27. 23:13:01

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
hős jobbikos?
jó vicc.
akkor el kellett volna menjek szavazni bármelyik mellett. mondom én: hülye vagy. mindenkiben a szálkát (kivéve viktor), nálad még a gerendát sem.
nem az a baj hogy nem avagy zsidó/muszlim. de nem vagy keresztény sem. akkor meg mire vered a nyáladat?! vallásilag? minek hivatkozol olyanra mait te nem csinálsz? ez nem hazugság?
szimpla magyar/fidesz vallású vagy. ez igen kevés.

mikor hülyéztem?

az pedig hogy mi a mantra? nos. neked azt majd akkor kell tudjad, amikor én elfelejtem.
már el is felejtettem.
nem tudok segíteni, bocs. elfelejtettem. ;-(

picur3ka 2010.10.27. 23:46:39

@arlequin:

Fogalmazzal durvan, egesz nyugodtan.

Mi, keresztenyek, mindig szivesen tanulunk a zsidoktol arrol, hogy hogyan tartsuk oda nyakunkat, keresztenyi felaldozassal. Oktass!

'mikor hülyéztem? '

Legutobb, csak egy par sorral feljebb, ugyanezen kommentben.

Ok, szoval nem tud valaszolni. tartsa oda maga nyugodtan, amint tobbszor mondtam. En nam vagyok hajlando, akar tetszik maganak, vagy sem.

arlequin 2010.10.28. 00:05:48

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
ja. hogy a hülyézéssel elfogadtad a nyilvánvalót és megemlítetted azt amit orrod elé tártam...
gratulálok!

döntsd el, hogy magázódol, avagy tegezel. egszerűbb lenne.

ti, keresztények?!

tehát rögtön belerángatsz olyan embereket akiknek semmi közük hozzá?
nem vagy piti. igazi machiavellista. a célért mindent, mi?

amikor pedig nem vagy hajlandó odatartani, akkor csak az alapvető keresztény magatartást gyalázod. mert tudtommal jézus vmi ilyesmit magyarázott.
nem?

én kérek elnézést.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.28. 00:10:02

@arlequin:

aki nincs velünk, az ellenünk.
olyan nem létezik, hogy valaki csak csodálkozva nézze a két felet, hogy micsoda félelmetes a sütétség mindkét oldalon :)

persze létezik, csak éppen nem fér bele az elvakult sütétségbe, hogy létezik élet a szemellenzőn kívül is :)

keskeny ez az ajtó de hát itt kell közlekedni, ez van, minden mást elpusztított az ellen.
igaz ugyan, hogy fal nincs, csak maga az ajtó, de hát aki nem ezt az ajtót használja, hanem a nem létező falak helyén szabadon repked vigyorogva, szánakozva a tolongó, különféle pártfegyelem szerint oda-vissza irányban sorban álló különböző pártdroidokon, az az ellenség, mindegyik sor szerint :)
én csak azon csodálkozom, hogy egyáltalán arra képesek, hogy forgassák a fejüket, a világ szélesebb megismerése és befogadása érdekében a szemellenző látóterében. :)
de már látják a fényt az alagút végén. igaz, hogy másnak a nap kiégeti a szemét, de ezen a szinten a fény irányának érzékelése is büszkeséggel tölti el őket, bár fel nem fogják, hogy gyertyafény, vagy atommáglya amit látnak.

de legalább nem éri őket csalódás, mert nincs ami feldolgozza az információt :)

arlequin 2010.10.28. 00:32:20

@Conv: látod?
az ilyenek atomfáklyát biztosítok.

SiKom 2010.10.28. 00:49:45

Szerintetek ez az alkotmányos válság eljut az átlagemberhez?
Aki azt se tudja, hogy mi az alkotmány? Csak annyit tud, hogy jöjjön a fizetés, a nyugdíj, a segély, oszt' jónapot. Leszarja ő az alkotmányt!

Ezek ilyen szűk körű, úri értelmiségi mulatságok... A demokráciában nem az 5% a döntő erő, hanem a 95%.

Mike36 2010.10.28. 01:06:01

@abrakadabra40: na az ilyenek miatt mint te, ültek itt a komcsik 40 évig

fokabacsi 2010.10.28. 08:43:04

roppant érdekes, hogy amikor a bolsik törvénytervezetét visszaküldte a köztársasági elnök akkor hol volt az a sok "alkotmányvédő bolsevista"? Vagy akkor ha ők hoznak pofátlan törvényt, akkor minden rendben van??

fokabacsi 2010.10.28. 08:43:37

roppant érdekes, hogy amikor a bolsik törvénytervezetét visszaküldte a köztársasági elnök akkor hol volt az a sok "alkotmányvédő bolsevista"? Vagy akkor ha ők hoznak pofátlan törvényt, akkor minden rendben van??

eszkep 2010.10.28. 08:45:08

@Virág et.:
- Tény 1: Sólyom késlekedés nélkül aláírta Gyurcsány "kiigazításait", arra való indokolással, hogy az ország gazdasági érdekei nem türnek késlekedést.

- Tény 2: Az Alkotmány sokat (semmit) nem ír az adózás rendjéről. Számomra mindig kicsit érdekes volt, mi alapján dönt az Alkotmánybíróság olyan törvények esetében, amiről nem esik szó az alkotmányban. (A közteherviselés lózungjáig jut el az alkotmány)

- Tény 3: Bajnaiék fél évre készítettek (irracionális) költségvetést, abban a tudatban, hogy nem nekik kell kigazdálkodni a SAJÁT maguk által bevállalt költségvetési hiányt.

- Tény 4: Jövő évre 2.8%-ot bevállaltak "látatlanban", abban a biztos tudatban, hogy nem nekik kell kigazdálkodni.

- Tény 5: a szociknak 2006 óta (sem) sikerült egyetlen egyszer betartani a kitűzött költségvetési hiányt, még meghamisított ("trükkök százai", stb.) adatokkal sem.

- Tény 6: a ballib sajtó az Orbánon kér számon olyan kiadáscsökkentő "reformokat", amiket 2006-ban meg kellett volna tenni, de összességében 4 év alatt sem voltak rá képesek a szocik. (Az Indexben a következő címsorban pedig rettegnek a 10%-os leépítés miatt és az ezt lehetővé tevő törvénymódosítás miatt (ti.: indoklás nélkül fel lehet mondani köztisztviselőnek))

- Tény 7: ha az Alkotmánybíróság elmeszeli a magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztését (csak ez 1,5%(!)), és / vagy a távközlés- , energiaszektor adóját, közölhetjük az EU-val és IMF-el, hogy a jövő évi hiány mégis 5% lesz a 3., 4., 5. 6. pontok alapján. Ebben az estben kezdetét veszi egy 15-20 éves "argentin-típusú" válságkezelés, és az itt hangoskodók fognak a leghangosabban ágálni ellene...

kamasuka 2010.10.28. 08:47:00

@trojka:
MUHAHA!

Mert a Jobbik nem nyúlt volna hozzá az alkotmányhoz, mi? Muhaha.

eszkep 2010.10.28. 09:03:58

@trojka: Én is a Jobbikra szavaztam, de ne nézzük egymást hülyének. A Jobbik véleménye a jelenlegi Alkotmányról közismert.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2010.10.28. 09:32:22

Láttam itt pár hozzászólást, amiknek a csapásiránya az volt, ha jó törvényeket hoznak, akkor minek az AB. Ezzel csak egyetlen baj van. Lehet jó törvény mellé lehet állítani a dolgot, de később mi lesz a garancia rá, h ezután csak ilyenek lesznek? És ki fogja vizsgálni/akadályozni ha mégsem? Hihetünk bármelyiknek is annyira, h ezután majd tuti mindig nekünk akarnak jót? Kétlem.
Kicsit olyan ez mint az otthoni szerszámosláda, megeshet h kell még az a kalapács vagy fogó, annak ellenére h nem feltétlen használjuk minden nap...

Lakatos Neytiri (törölt) 2010.10.28. 10:35:58

Üdv mindenkinek!
Szerintem azért hülyeség ez a javaslat, mert ha valamiről lehet népszavazást kiírni, és nem tetszik az emberek, egyszerűen összegyűjtik az aláírást egy népszavazáshoz, és leszavazzák. Ez alapján minek kéne egyáltalán AB?

arlequin 2010.10.28. 12:23:01

Elek István nyomja a hisztit. mondjuk mindig is balfék volt szegénykém...
hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=34604

guma 2010.10.28. 12:27:10

@arlequin:
Ezzel semmit nem mondtál! :)
Balfék... Ki nem az??? DDDDDDDDDD

Nosfi 2010.10.28. 13:08:43

Egy friss kezdeményezés a témával kapcsolatban:

www.facebook.com/home.php?sk=group_170722039606953

picur3ka 2010.10.28. 17:44:51

@arlequin:

Te szerintem, jol be voltal baszva tegnap, vagy akarmi mas oknal fogva csak idejottel kotekedni.

Itt mar azt se tudod, hol kezdodott a vita. Te jottel itt zsidokkal, muszlinokkal, keresztenyekkel egy suket vicc okan. A viccen tul pedig fenntartom, hogy - altalaban veve ugyan nem ertek vele egyet - a hazaarulokat fel kene akasztani.

Ez persze, meg ekkor is teoretikus a mai Europaban. akar a dinoszauruszokat is idekeverheted ettol fuggetlenul.

arlequin 2010.10.28. 18:25:43

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

sajnos nem. nem volt pálinkám. ;-(

mindössze arra próbáltam nyakatekerten rámutogatni, hogy te az 'úr szóljon belőled'-et mondtál egy kivégzésre, s hogy ezen beszólásod igazán keresztényi értékrenden alapul. kapisch picur?
aztán jöttél azzal, hogy te mekkora keresztény vagy...
hát egy nagy túrót, koma.

2010.10.28. 19:44:41

@arlequin: A titok nyitja: gyónás! Nem kell foglalkozni azzal, mit mondott a bohóc kétezer évvel ezelőtt, kereszténynek is nyugodtan lehet egymás hátába beledöfni a kést és ott forgatni, majd vasárnap a templomban meggyónják, elmondják a kiszabott penitenciát, és akkor a jóisten megbocsátja nekik, és másnap aztán kezdődhet minden előlről. Egyedül csak arra kell ügyelni, hogy amikor egy keresztény az utolsókat rúgja, akkor ott legyen egy pap is, akinek gyorsan meggyónhat, áldozhat, és akkor nyugodt lelkiismerettel, "bűntelenül" állhat a mennyei bírája elé. Pokolra csak akkor kerülnek (hitük szerint), ha véletlenül nem tudtak gyónni, áldozni (mondjuk autóbalesetben szörnyethalnak), mert akkor a nyakukon maradnak a legutóbbi gyónás óta elkövetett bűnök. De egyébként nem sokat izgatják magukat egy kis gyilkosságon, paráznaságon, vagy akármin. Ez csak a zsidóknak számít. Mert nekik nincs ilyen lehetőségük, nekik, hitük szerint, szigorúan a fejükre olvasnak minden disznóságot.

@Lakatos Neytiri: mert annyira nem egyszerű 200.000 aláírást összegyűjteni egy hónapon belül. Nagyon sokaknak nem sikerült ez már.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.28. 19:57:10

@csernaja obca:

az én ismereteim szerint nem a gyónás, hanem a megbánás az ami feloldozást ad a bűnök alól. isten pedig a biblia szerint a szívek bírája, azaz, ha nem valódi a bűnbánatod, baszhatod a gyónást :) márpedig ha bánod bűnöd, nem követed el ismét :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.28. 19:58:00

@csernaja obca:
jah és igen a zsidőknak hitük szerint a fejükre olvasnak minden disznóságot, kivétel amit gój ellen követnek el :)

arlequin 2010.10.28. 20:14:25

@csernaja obca: no erről csak annyit, hogy nálamnál bölcsebb és mittudomén miféle régi körösztény embörkék aszonták, hogy az ember onnan tuggya, hogy megbocsátattak bűnei, ha többé nem követi el azokat.
magyarán: b@szhattyák a gyónást a keresztények, ha folytatólagosan bűnöznek utána.
szerintem ez korrekt.
még a végén keresztény leszek ;-)))

picur3ka 2010.10.28. 20:23:19

@arlequin:

Ez csak a te agyadban letezik, en semmi kereszteny ertekrendrol nem beszeltem legjobb emlekezetem szerint, de idezd nyugodtan.

Csak azt irtam, az ur adna, egy vicc volt, koma. Amire te ideokadtal egy iszonyu nagy kopkodest.

2010.10.28. 20:26:16

Mert hülyék, azért. Olyan eccerű...

arlequin 2010.10.28. 20:39:12

@picur3ka/mesterhazymiklospart: te viccelsz valakinek a kivégzéséről?

még a végén tanulsz is valamit köpedék. ;-D

trojka 2010.10.28. 23:39:02

@kamasuka: mi lett volna, ha...nagyapám is élne, ha...

trojka 2010.10.28. 23:40:32

@eszkep: az én véleményem is az, csak az nem közismert...

little green rooster 2010.10.29. 05:20:04

@kej: "lázár jános: nos láz árja "

Az árja azért egy kicsit erős :)

arlequin 2010.10.29. 09:44:39

lázár 'inkvizítor' jános megfelelt MekkElek Pistának:
hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=34630

Homeoffice 2010.10.29. 10:14:48

@arlequin:

Látom az eposzi jelző bejött Neked:))))

arlequin 2010.10.29. 10:28:44

@Gunther: elolvastad a levelét?
egy részlet az invizitorális háttérhatalom kiszólásából:

"A magyar nyilvánosság virtuális hirdetőoszlopára felragasztott röpiratod csupán elismétli azt a – megbocsáss, de szerintem – bornírt vádat, amit a szocialisták következetesen szajkóznak, miszerint a Fidesz titokban fekete miséket tart, meggyőződéses antidemokraták félvilági szervezete, akikkel szemben csak Gyurcsány Ferenc és Hunvald György pártja képes ellen tartani és megvédeni a demokráciát, az alkotmányos köztársaságot."

látod? a fekete misével szembeni azonnali és kemény elhatárolódás az eretnekek ellenpéldájával megfejelve.

picur3ka 2010.10.29. 11:43:15

@arlequin:

Szoval, nem talaltal ideznivalot, ugy vehetjuk, ugye?

Virág et. 2010.10.29. 11:45:48

@eszkep: És ennek mi köze ahhoz, hogy az AB-t gyakorlatilag kiiktatja a Lázár-féle javaslat? Mi köze Bajnainak vagy a hiánycélnak vagy Sólyomnak az egészhez? A Fidesz, amikor választásokon indult és megoldást ígért, akkor nem arra vállalt kötelezettséget, hogy megoldja ezeket a problémákat - a jogállam keretein belül.

Az AB leépítése (mert itt erről van szó, tévedés ne essék) NEM jogállami megoldás. Ez nem vélemény vagy pártszimpátia kérdése, hanem tény.

Ezt olvasd el, ha nekem nem hiszel:

index.hu/belfold/2010/10/29/az_alkotmanybirosag_a_fideszt_sem_fogja_tudni_megvedeni/

Az a baj veletek, pártkatonákkal, hogy mindegy mi történik, a lényeg, hogy amit a párt csinál az jó, amit az ellenség, az rossz. Ha ugyanezt a Horn kormány lépi meg, te lettél volna az első, aki kommunista restaurációról ír. És okkal. Pedig válság akkor is volt (nem kisebb, mint a mai), megtorpedózott megszorítások akkor is voltak (nem úgy mint most, tessék elolvasni a fenti cikket) és 2/3 is megvolt.

Szomorú, hogy egy volt karhatalmis miniszterelnök a jobb demokrata. EZ a szomorú.

Virág et. 2010.10.29. 11:47:00

@Virág et.: Helyesen:

A Fidesz, amikor választásokon indult és megoldást ígért, akkor nem arra vállalt kötelezettséget, hogy megoldja ezeket a problémákat - a jogállam keretein belül?

(? a . helyett)

arlequin 2010.10.29. 12:49:47

@Virág et.: a jogállamnak nem kell feltétlenül demokráciának lennie eftás, vagy igen?
de ismerek én olyan demokráciát is, ami pedig nem jogállam, lásd 1949-89-ig...

Virág et. 2010.10.29. 13:02:37

@arlequin: Nem, a jogállam valóban nem feltételezi a demokráciát. Fordítva viszont tudni kell, hogy az a "demokrácia", amelyik nem jogállam (azaz nem a jogszabályok mentén működik), az csak nevében demokrácia, valójában nem az.

A Lázár-javaslat most konkrétan arról szól, hogy nem baj, ha egy jogszabály alkotmányellenes, nem kell megváltoztatni, csak annak kell befogni a száját, aki erre felhívná a figyelmet és emiatt a jogszabályt meg tudná semmisíteni.
Mindezt úgy, hogy amit a Fidesz akar azt a jogállamiság keretein belül is végig lehetne vinni. Csak szakértelem kell hozzá és némi jogszabályalkotói kompetencia.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.29. 13:06:22

@Virág et.: álljon itt örök mementóként kedvenc s(z)óvívőnk hallhatatlan mondása:

"hogyha az Alkotmánybíróság valamiről nem tudja kimondani, hogy alkotmányellenes, az azt jelenti, hogy nem alkotmányellenes".

köszönjük Péter, leülhet, elégtelen! :)))))

Virág et. 2010.10.29. 13:07:54

Azt kéne felfogni, hogy az AB-t ért minden támadással nem a Gyurcsányt támadjuk vagy az alkotmánybírákat (nekik a pénzük adott, egzisztenciálisan még jobb is így - kevesebb munka, ugyanannyi pénz), hanem saját magunkat.

A rendszerváltás egyik legnagyobb eredménye az AB felállítása volt. Ez az egyetlen olyan intézmény, ami a jogszerűen gyakorolt államhatalom és az önkény között áll. Azaz állt eddig. Minden más az államhatalomtól függ: ideértve a 4 évenkénti választást is (ami azért 4 év és nem 44 év, mert ennyit mond a jogalkotó). A sajtót Magyarországon meg sem említem, mint kontrollt. Tessék egy Jelfogót megnézni jövő csütörtökön. Ez a kontroll.

arlequin 2010.10.29. 13:08:35

@Virág et.: szerintem ez tulképp. mindegy. nem vagyok demokrata, nem értek egyet vele, mert az lehetetlen értelmes embernek. és a sok demokrata aki hűdehajjaj, az pedig szívében ugyanúgy nem demokrata csak hazudja.
a demokrácia a szellemi csökevények tükre és azok éltető vize.

Virág et. 2010.10.29. 13:15:16

@arlequin: Csak érdekességből, ha nem vagy demokrata, akkor minek vallod magad?

arlequin 2010.10.29. 13:21:58

@Virág et.: királyhűnek. és ez nem érdekesség. csak annak érdekesség, aki szerint minden puszta érdekesség...

Virág et. 2010.10.29. 13:24:57

@arlequin: És azt ugye tudod, hogy a monarchia nem zárja ki a demokráciát? Azaz nem feltétlen zárja ki.

arlequin 2010.10.29. 13:32:21

@Virág et.: a demokráciában a néptől származtatják a hatalmat. egy igazi király mindig 'fentről' kapja...
a régi magyar berendezkedés szerint a korona, a király és a nép egyenrangú volt, de csak koronánk által. a manipulálható csürhétől nem származik valódi hatalom, legfeljebb átmeneti diktatúrák váltakozása.

arlequin 2010.10.29. 13:33:47

@Virág et.: ergo: kizárja, mert az alapfelfogásával ellentétes.

picur3ka 2010.10.29. 13:59:47

@Virág et.:

Idaig azert nem kene sullyedni, hogy mekkora demokrata volt a Horn. Kozben pedig partkatonazni.

Virág et. 2010.10.29. 14:16:31

@arlequin: Alkotmányos monarchiák is léteznek, pl. Anglia, hogy messzebb ne is menjünk.

"egy igazi király mindig 'fentről' kapja..."

Ebbe szerintem ne menjünk bele. Fusd át a magyar történelmet és meglátod, hogy a dinasztiák a hatalmukat legkevésbé Istennek, sokkal inkább a többi főnemessel kötött paktumoknak köszönhetik.

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Nem én helyezem Hornt piedesztálra, hanem a Fidesz süllyeszti magát olyan mélyre, hogy innen nézve már Horn is magaslaton áll. Egy volt kommunista pártember, karhatalmista miniszterelnök nagyobb önuralmat és tiszteletet volt képes tanúsítani a jogállami intézmények felé, mint egy tiszta lappal induló, rendszerváltó párt. Nekem furcsa csak ez az egész helyzet?

Szerinted, ha a 80-as évek Orbán Viktora ma itt lenne, mit szólna 2010-es önmagához?

arlequin 2010.10.29. 14:25:11

@Virág et.: alapvető különbségtételeket nem teszel meg. nyilván van egy látható, valamennyire kutatható történelem, de amikor a láthatatlan foglalják össze (pl. védák, tao te king, tízparancsolat stb) akkor nem a nemesekre hivatkoznak, hanem a minden mögötti valóságra. ezt olykor istennek hívják, olykor tudatnak, vagy tao-nak satöbbi...
ezért nem mindegy mi 'örve alatt' beszélünk, alkotmányozunk stb.
a demokrácia önmagában kidobja istent. egy 'igazi hívő' nem lehet demokrata. ezért nevetséges a kdnp is. csuklóból. a szociganyék ebben következetesek legalább, bár némelyik néha/rendszeresen bérmálkozik...

Virág et. 2010.10.29. 14:27:18

@arlequin: "a demokrácia önmagában kidobja istent"

Ezzel nem értek egyet, de a véleményed természetesen elfogadom.

arlequin 2010.10.29. 14:45:31

@Virág et.: akkor tekints rá minden demokráciák kútfőjére 1789-re...

picur3ka 2010.10.29. 14:46:27

@Virág et.:

@Virág et.:

Akkor sem ertek egyet. Horn egy bergyilkos partkatona volt es maradt. Az, hogy ravasz, tapasztalt, jo szinjatekokat eloado politikus volt, ezzel nem keverendo ossze.

Az alkotmannyal is machinaltak, a lopinyugdij rendszert is ok fixaltak le titokban, a befizetonek fogalma nincs ezekrol a titkos alkukrol, Solyom nem veletlenul vetozta meg a kituntetest, amit Gyurcsany akart neki adni. (Es en meg Solyomot sem tisztelem kulonosebben.) Parlamenti helyeket kinalt fol a messianisztiokus zsido szektanak, mikozben megprobalja kinyirni koalicios partneret. A nemetek sem azert tuntetgettek ki, mert olyan nagy demokrata volt.

Aztan meg azt is mondhatnam: Es? Ennyit a nagy jogtiszteleterol neki.

Ne hasonlitsuk ezt ossze azzal, hogy a kormany ki akarja vonni az Ab hataskorebol a koltsegvetest es a kapcsolodo torvenyeket.

Virág et. 2010.10.29. 14:58:19

@arlequin: A demokrácia kútfője nem a francia forradalom, hanem az ókori görög városállamok. Egyébként a francia forradalom előtt egy évvel az Egyesült Államokban választásokat tartottak. A francia forradalom inkább arra lehet példa, hogy hogyan értsük félre és éljünk vissza a néptől eredeztetett hatalommal. Emiatt én inkább Lázár és Szíjjártó urak figyelmét hívnám fel rá.

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Horn "érdemei" ismertek és nem is vitatom őket. Mindez irreleváns a jelen téma tekintetében, ami az AB-ról szól. Viszonyítási alapként nagyon jó a Horn-kormány, mivel a hasonlóságok nyilvánvalóak:
- akkor is 2/3-os felhatalmazása volt a kormánynak
- akkor is óriási világválság volt és rendkívüli intézkedések kellettek
- akkor is rossz helyzetben vették át a kormányzást (a 2/3 ugye ebből fakadt akkor is és most is)
- akkor is keresztbe tett az AB (igazából most még nem is tett keresztbe, hiszen a jelentős döntéseket még meg sem volt ideje hozni)

A különbség a válsz: Hornék egy szerencsétlen elítélő nyilatkozatot adtak ki a Sólyom vezette AB ellen, de a döntést tudomásul vették.
Orbánék válaszát meg ismered.

Ezek tükrében én nagyon szégyellném magam, ha most a Fidesz/KDNP székekben kellene ülnöm a T. Házban. Ez nem magyarázható semmivel. Ajánlom a figyelmedbe Elek István írását a hvg-ben (és Lázár szánalmas válaszát is). Abban minden benne van.

Virág et. 2010.10.29. 15:01:12

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Ez kimaradt:

"Ne hasonlitsuk ezt ossze azzal, hogy a kormany ki akarja vonni az Ab hataskorebol a koltsegvetest es a kapcsolodo torvenyeket. "

Hadd ne én válaszoljak, hanem mondjuk a Helsinki Bizottság:

"Fontos látni azt is, hogy a javaslatnak milyen következményei lennének, vagyis mi történne, ha az Alkotmánybíróságnak nem lenne hatásköre a népszavazás alól kivett témákban született jogszabályok kontrolljára. Ebben az esetben például a mindenkori többség alkotmányos kontroll nélkül száz százalékos jövedelem és vagyonadóadóval sújthatja a mindenkori ellenzéki képviselőket, és azok hozzátartozóit hetedíziglen, vagy éppen kilencven százalékosra emelheti a személyi jövedelemadó egységes kulcsát. Néhány száz év tapasztalata nagyobb óvatosságra int annál, minthogy ilyen felhatalmazást adjunk bármely többségnek is. Alkotmányos kontroll nélkül a többség zsarnokságának megelőzése illúzió. "

Tudok másokat is idézni, nem csak őket. És azt se felejtsük el, hogy az már csak jogtechnikai kérdés, hogy a költségvetési salátatörvénybe milyen egyéb olyan passzust csempészünk, amit AB kontroll nélkül szeretnénk keresztül vinni. A lehetőségek végtelenek.

arlequin 2010.10.29. 15:11:40

@Virág et.: modern demokráciáról beszélek eftás... ahogy te is, csak kicsit csúszkálsz, nyilván a rend kedvéért. ;-)
a görög demokráciában csak az adófizető városi szabad férfi polgárok szavazhattak. és egy rabszolgatartó rendszer volt mellesleg. szabaccság eftás!

Virág et. 2010.10.29. 15:14:15

@arlequin: Nem, te nem modern demokráciákról beszélsz, hanem a francia forradalmat a demokrácia kútfőjének nevezted ki. Nem az. Ezért a görög példa.

arlequin 2010.10.29. 15:57:24

@Virág et.: tehát az jó, ugye? rádöbbentél már miért írtam modern demokráciáról? hogy belefutottál egy gödörbe?

picur3ka 2010.10.29. 16:09:34

@Virág et.:

A francia forradalom nem modern kor mar?
----------

Hornek 2/3-a a valasztopolgar becsapasabol allt, egy olyan koaliciobol, amitol a valaszto padlot fogott.
Akkora nagy vilagvalsag nem volt.

A kulonbseg abban all ez ugyben, szerintem, hogy a mostani kormanypart hoz egy torvenyt - akar -, ami teljesen jogaban all, s ha 2/3 elfogadja, az a torveny.

Az emlitett part nagy demokratai es kesobbi csatolt anyagaik pedig leszartak az alkotmanyt es az osszes torvenyt, ahogy van. Napi rendszeresseggel, ugy minden masodikuk, kb. A korrupciotol kezdve a gyilkossagig, minden, amit akarsz.

Olvastam a levelezest. Fejj! a Helsinki Bizottsag nevenek emlitesetol is kiver a viz.

Hol voltak ezek, meg az osszes tisztes alkotmanybira, amikor jarokeloket lodoztek le az utcan, vagy, amikor nem a bankokat, hanem egyszeri emberek szazezreit, millioit sujtotta olyan merteku adozassal a kormany, hogy nem tudjak megfizetni, vagy ehen doglenek?

Sajnos, en vagyok olyan bugris, hogy nem nagyon adok a velemenyukre. A mezes bodon es nem a demokracia feltese/vedese az, amit itt lathatunk.

Nem, nem feltem a mindenkori ellenzek fizeteset sem. Sot, az alkotmanybirak vegkielegitese sem aggaszt. Meg a Tesco adoja sem. Az egyszeri foldonfuto polgar adoja miatt senki nem aggodott eddig, tehat ez az erveles nem allja meg a helyet. Sot, ezen torvenyek/adok eltorlese azt fogja jelenteni, hogy nekik kell a koltsegvetesbe befizetni megint.

Nem tapsolok erte, akarmilyen jogi kontosbe probaljak oltoztetni.

Aztan meg az is erdekelne, mennyit is keresnek az e kapcsan tuntetni es Strasbourgozni szandekozo tanarok?

'A szakszervezet számítása szerint ugyanis közalkalmazotti körben, egyetemi diplomával, nem vezetői munkakörben, 300 ezer forintos havi fizetés mellett 20 éves munkaviszony után 24 hónap végkielégítés, négy hónap felmentési időre járó juttatás, két hónap szabadságmegváltás mellett 9 millió forintos végkielégítés jár, ami, bár ritka eset, de nem elképzelhetetlen.
Az átlagos végkielégítés a Munkástanácsok számítása alapján 4-4,5 millió forint - tette hozzá az elnök.'

Mert nehany hete, a fizetesuk megduplazasaert harcoltak.

Virág et. 2010.10.29. 17:18:12

@arlequin: Azt hiszem elértünk egy olyan ponthoz, amikor nyugodtan kijelenthetem, hogy fogalmam sincs miről beszélsz vagy hogy egyáltalán hozzám beszélsz-e még egyáltalán.

Azt írtad, hogy idézem: "akkor tekints rá minden demokráciák kútfőjére 1789-re... " A hangsúly a MINDEN-en van. Nem modern, nem 18. századi, hanem minden. Minden. Milyen gödör meg micsoda? Magyarul írsz még és nekem? Van ennek a beszélgetésnek értelme?

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

"A francia forradalom nem modern kor mar?"

Hol is írtam, hogy nem az?

"Hornek 2/3-a a valasztopolgar becsapasabol allt, egy olyan koaliciobol, amitol a valaszto padlot fogott."

És ez miben különbözik Orbánék 2/3-ától? Ahogy én látom, semmiben.

"Akkora nagy vilagvalsag nem volt."

Épp csak Mo állt sokkal közelebb az államcsődhöz meg az elszabaduló inflációhoz, mint 89 óta bármikor ideértve az elmúlt éveket is. De ez tényleg semmiség.

"A kulonbseg abban all ez ugyben, szerintem, hogy a mostani kormanypart hoz egy torvenyt - akar -, ami teljesen jogaban all, s ha 2/3 elfogadja, az a torveny."

És ez mennyiben másabb annál, ha a Horn kormány hozott volna egy ilyen döntést? Hol itt a különbség?

"Az emlitett part nagy demokratai es kesobbi csatolt anyagaik pedig leszartak az alkotmanyt es az osszes torvenyt, ahogy van. Napi rendszeresseggel, ugy minden masodikuk, kb. A korrupciotol kezdve a gyilkossagig, minden, amit akarsz."

Mégsem számolták fel az alkotmánybíráskodást, ahogy teszi azt Orbán, nem igaz? Kérnék példákat gyilkosságra meg ilyesmire, de inkább nem fárasztalak vele, még a végén visszajutunk a tanácsköztársaságig azt meg végképp szeretném elkerülni. Francia forradalom már volt, ennyi elég a történelemórából.

"Hol voltak ezek, meg az osszes tisztes alkotmanybira, amikor jarokeloket lodoztek le az utcan"

Ja, értem. 2006 október 23 miatt nem kell alkotmánybíróság. Az megvan, hogy neked rossz, ha nincs olyan szerv, aki megvédene a mindenkori államhatalomtól? Nem az alkotmánybíróknak (akiknek a feladatuk a jogszabályok feletti normakonktroll NEM a rendőri intézkedések vagy jogsértések értékelése, el se hiszem, hogy le kell ezt írnom).

Á, tudod mit. Azt terveztem, hogy soronként válaszolok, mert annyi képtelenséget írtál, de ennél drágább az időm. Úgy érzem, mintha gyerekekkel vitatkoznék.

arlequin 2010.10.29. 17:55:30

@Virág et.: próbáltam rámutatni, hogy a hős, előd demokráciák egytől-egyig elnyomó, nivelláló véren avagy verítéken alapuló rendszerek. választhatsz, hogy melyiket tekinted a mostaniak előzményeként.
egyetlen igazán működő 'demokrácia' létezik, a szingapúri 'irányított'...

picur3ka 2010.10.29. 18:19:46

@Virág et.:

Jol erzed, gyerekkel vitatkozol, hiszen nem vagyok jogasz.

Azon tul pedig eleg felnott vagyok ahhoz, hogy minden propaganda ellenere belassam, nem mindegy, ki 'ved meg'. Ezek ne. Ha lehet. Mert csak artanak nekem.

Ha nem latod, hogy a 2/3-ok miben kulonboznek, akkor nem.

Magyarorszag szarban van, nem egyenlo iszonyu nagy vilagvalsag.

De nem hozott torvenyt, ugye? Csak leszarta a letezot, hogy ez mennyiben kovetendobb jogpartolas, azt en nem ertem.

Mikor szamolta fel Orban az alkotmanybiraskodast, meselj? Es ha elkuldene a tucat Kajafast, aki ellen senki nem tehet semmit, kovet torni, akkor mi van? Sok orszagban nincs ilyen bolcsek tanacsa evtizedre biztos tuti allas, megis jol megvannak.

Semmi Tanacskoztarsasag. Legalabb 2 szoci tagot lecsuktak gyilkossagi ugyben is, az utobbi evekben. A paletta szeles. Egy bunszovetkezet az egesz koceraj, nagyon nagy bukta, ha ok mondjak meg, mi torvenyes, mi nem. Ebben szenvedunk 70 eve.

Ja, persze, az Ab-nek semmi koze 2006-hoz, a kozt elnoknek se, meg senkinek. A Helsinki Bizottsag is csak akkor sir, ha a ciganynak hasmenese van. Ez ahhoz kepest lofasz emberjogi ugy volt. Csakugy a mindenki birhatatlan adoja az nem hatskoruk, na a Tesco kicsi adoja, na az ellen harcol az Ab, mint a veszett kutya.

Gyermeteg, tudom. Mindig az erosebb kutya baszik. Resistance is futile.

Samott 2010.11.16. 13:35:21

"Lex Szász - Lázár János az utolsó pillanatban kimentette Szász Károlyt, a PSZÁF jelenlegi elnökét a 98 százalékos különadó megfizetése alól egy kedden benyújtott módosító javaslattal, mely szerint nem kell fizetnie annak, akit 2005 előtt bocsájtottak el, de a bíróság ítélete alapján később kapott végkielégítést. A módosítást felfedező Hírszerző [1] emlékeztett: a jelenleg már újra a PSZÁF élén álló Szászt 2004 májusában mentették fel, majd 2007-ben, az általa indított munkaügyi per megnyerése után kapta meg végkielégítését."

eszkep 2010.12.01. 10:28:16

"A népszavazási törvény kizárja, hogy költségvetési és adókérdésekben népszavazást kezdeményezzenek. Emögött az a feltételezés van, hogy a nép, amely megválasztja a népszuverenitás legfőbb letéteményesét, az Országgyűlést, nem elég felkészült ahhoz, hogy a parlamenttel vagy a kormánnyal szemben felülbírálja a költségvetésre vonatkozó döntéseket. Ha a népnek nincs erre módja, az Alkotmánybíróságnak miért van? Az Ab nem lehet ilyen értelemben az Országgyűlés és a nép felett álló testület. Ez teljesen nyilvánvaló szereptévesztés."

Bokros Lajos
(1995. november 27)

zrobasé 2010.12.01. 11:16:58

@eszkep:
na most akkor Bokros jó, vagy nem jó ? Vagy lehet szemezgetni ?
Neked is felteszem a kérdéseimet, hátha te tudsz rá válaszolni, hamár Vidéki többedszerre se volt képes :

talán most már tényleg válaszolsz pár kérdésre, és válaszok legyenek ám, ne idézetek, meg közgaszdászok cikkei, meg Selmeczi szenátorasszony sajtónyilatkozata.
Akkor a pár kérdés :
-miért kell annak elzarándokolni abba a pár, akár többszáz kilométerre lévő nyug.ig-ba, aki maradni akar ?
-miért nem lehet papiralapon bejelenteni, vagy, sci-fi-be hajlóan, elektronikusan intézni a dolgot ?
-a otp mnyp kezeli a mynup tagok kb. 30%-át.Orbán Viktor azt mondta, hogy a manyup a szocialisták kezén. NA most akkor Csányi mszp-s, vagy őt akkor hova kell elhelyezni ?
-a svéd modell egyazegybe másolása lesz itthon is ? Mert ami most van, az nem az.
-aki befizeti a 24%-ot a közösbe, de a 10%-ot magánba utalja, az miért irja ki magát a szolidaritásból ? Aki nem fizet semmit, az nem irja ki magát ?
-miért kell újabb propagandára (OV levele, SG levele) elkölteni a zemberek pénzét ?
-miért pont a gáz ára lesz hatósági, meg támogatott ? A benzin,gázolaj nem lehetne ? Vagy a tüzifa ? Esetleg a szén ? Netalántán a biobrikett ? És a támogatást miért a zemberekkel fizettetik meg ?

süti beállítások módosítása