Skip to content


       Szűrés lista

"Pörgős, legalábbis szavazásos napokon" - interjú Hegedűs Tamás képviselővel

Az LMP-ből azóta kilépett Ivády Gáboral készített legutóbbi interjúnk után a többi parlamenti párt egy-egy képviselőjét is megkerestük szinte változatlan kérdésekkel, elvégre ugyanaz a dolog több oldalról megtekintve sokkal érdekesebb.
 

Az alábbiakban a jobbikos Hegedűs Tamás válaszait közöljük.

"- Hogy fér össze a parlamenti munka a korábbi életével? Hogy telik egy napja?

Előző munkahelyemen a "nyolcórás" munka ismeretlen volt, reggeltől estig dolgoztam mindennap. Ez most sincs másképp, de még kiegészül a hétvégi munkával is. Ennek oka elsősorban az, hogy a "normál" képviselői munka mellett általános frakcióvezetőhelyettesként engem terhel a szakmai munka megszervezése, a képviselőcsoport operatív szintű irányítása és a háttérszervezési munkák döntő része is, az apparátus irányítását is beleértve.

- Szeretne-e valamit külön Tiszavasvárinak kiharcolni "odafent"?

Ellenzéki pozícióból nem tudunk "idefent" lobbizni a kormánynál, viszont minden egyéb segítséget megadunk. Elsősorban szakértői szinten, de igyekszünk felhívni például befektetők figyelmét is a városra, az általunk elérhető formális és informális kommunikációs csatornákon.

- Egyetért azzal, hogy képviselő ne lehessen polgármester, hanem legyen főállású képviselő?

Egyetértek. Mindkét munkakör teljes embert, teljes munkaidőt igényel.

- Milyen belülről a parlamenti munka? Erre számított? Mi fogadta?

Pörgős, legalábbis szavazásos napokon. Mivel korábban már dolgoztam a végrehajtó hatalomban, volt rálátásom a parlementi munkára, így nagy meglepetés nem ért. Mindettől függetlenül felemelő érzés volt átlépni az Országgyűlés kapuját, és nap mint nap a Szent Korona mellett bejárni dolgozni. Ez komoly felelősséggel tölt el.

Ami új a korábban jellemzőkhöz képest, az a kétharmados többségből fakadó "kézivezérléses" gyakorlat. Elképesztő, mennyire kiszámíthatatlanná vált a munka szervezése, mivel a Fidesz minden egyes rögtönzését izomból át tudja vinni, néha már tragikomikus szinten. A hektikus működés biztos, hogy nem válik a törvényhozói munka színvonalának javára.

- Hogy tetszik a képviselői élet? Sok inget mos a felesége?

Tetszik a képviselői élet, otthon érzem magam ebben a szerepkörben. Úgy alakult, hogy szinte minden korábbi szakmai és élettapasztalatomat - amely a közigazgatásra, a kutatómunkára és a versenyszférára egyaránt kiterjedt - ötvözni tudom munkám során. Nekem ez valóban olyan, mint egy munkahely: hétfő reggeltől péntek estig bent vagyok, vagy a Parlamentben, vagy az irodaházban. A kongó folyosó nekem megszokott látvány... :)

Azt szoktam mondani, ironikusan, hogy ha nem lennék elvált ember, biztosan most menne tönkre a házasságom. (Ezzel egyben - implicite - az ingvasalásos kérdésre is válaszoltam.) Szóval nem egy családbarát munka, az biztos.

- Mit csinál a Parlamentben?

Ha a Parlament épületére gondol, oda akkor járok, ha plenáris ülés vagy bizottsági ülés van. Általában végigülöm az üléseket, nyitástól zárásig. Ha szakterületemről, a gazdaságpolitikáról van szó, akkor hozzászólok, indokolt esetben más tárgykörökben is, de e tekintetben inkább "edző" vagyok, mint "versenyző". A szervezési feladatok ezzel persze nem szűnnek meg: mivel előttem a laptop, az élet ilyenkor is pörög ezerrel. Lényeges feladat a frakcióálláspont kialakítása a szavazások során, amelyek hétfőként futószalagon mennek. Fontosak ugyanakkor a folyosói beszélgetések is, amelyeknek szintén megvan a maguk szerepe a képviselői munkában. Adott esetben sajtótájékoztatót is tartok.

Ha pedig nincs ülésnap, az irodaházban végzem mindazt a munkát, ami a zökkenőmentes működéshez és a politikai hozzáadottérték-termeléshez kell.

- Mi volt a legfurcsább dolog, amit az Országházban látott/hallott?

Én már semmin nem lepődöm meg... :)

- Milyen lobbi folyik a parlamentben? Észlelt olyat, hogy cégek befolyásolni akartak egy szavazást?

Ellenzéki helyzetben ilyet nem érzékelünk. Nem mi vagyunk a lobbisták célpontjai.

- Hogy értékeli a saját eddigi parlamenti teljesítményét? Mik a tervei az őszi ülésszakra?

Megtettem mindent, amit lehet, erőmön felül is. Úgy gondolom, színvonalasan. Közben hibáztam is többször, persze. Jelentős részem volt abban, hogy a nulláról felépüljön a frakció működési háttere és folyamatrendszere. Őszi terveim szerint ezt a folyamatot viszem tovább, de komoly energiát és figyelmet köt le részemről a költségvetés vitája is. Ez az ősz legfontosabb szakmai feladata. Ezen felül szakértői, kutatói projekteket szervezek, a frakció munkájának szakmai alátámasztására.

- Nem érzi úgy, hogy feleslegesen ülnek a Parlamentben, ahogy a többi ellenzéki párt is?

Egyáltalán nem. Közhely, de igaz: jelenlétünk komoly szerepet játszhat abban, hogy a Fidesz számos elképzelésünket vagy ahhoz nagyon hasonlókat valósított, valósít meg kormánypártként. Katalizátorként hatunk sok kérdésben. Ezen felül - a ciklus egészének során - alternatívát tudunk felmutatni a következő választásra, lehetséges váltópártként. Ehhez színvonalas, kitartó és hiteles munkára van szükség részünkről. Ezen vagyunk."

 

Címkék: blog politika interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr232441101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.11. 12:03:52

Korrekt válaszok. Kíváncsi lennék ezek hány %-a őszinte válasz, és mennyi a PR. :)))

Kicsit Karcos 2010.11.11. 12:08:33

@Seduxen: nem olyan fickónak tűnik, aki előbb megrendeli a közvélemény-kutatást, és utána írja meg a válaszait:) De ez természetes is, addig mindenképpen, amíg nincs veszítenivalója egy politikusnak. Amikor már van, akkor dől el, hogy népszerűséget akar-e hajhászni, vagy a meggyőződése szerint politizálni, amit majd megítélnek később a választók.

Homeoffice 2010.11.11. 12:11:43

@Kicsit Karcos: @Seduxen:

Kiváncsi leszek ki lesz a szociktól:)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.11. 12:14:48

@Gunther: kérdés, hogy azoktól válaszol -e valaki :)))

mondjuk törökzsóóóti-nyakópisti-botoxildi-szanyikapitány vonalon kellene mozogni :)))

Homeoffice 2010.11.11. 12:15:49

@Seduxen:

El Capitano sztem bevállalja:))))

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.11.11. 12:33:50

@Seduxen:
"mondjuk törökzsóóóti-nyakópisti-botoxildi-szanyikapitány vonalon kellene mozogni"

Szanyi kapitanyrol hosszan lehet sorolni, miert nem szereti az emberfia, de hogy bevallalos gyerek, az hetszentseg. A banyara meg a rosseb se kivancsi. Meg akkor is hazudik, amikor bofog. Az egy olyan, hogy megoldja! Nyakopisti onmaga parodiaja, 5 eves kor felett nem lehet komolyan venni. Torokgyerekbol eleg, ha a nyelve latszik egy kepen, mivel leginkabb az jellemzi (nem beszedre gondolok itt).

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.11.11. 12:37:49

na, ő legalább nem poénkodta el annyira, mint az ex-lmp-s.

picur3ka 2010.11.11. 12:56:13

@Gunther:

Hi-hi-hi!

Van koztuk uj MP egyaltalan?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.11. 13:15:15

@Gunther: így van, bekúr előtte néhány felest (ahogy a parlamenti beszéd előtt is), és haaaaddddszóóóójjjóóóón :)

@Meleardil Eressea Iluvadan: na azért nyakópistitől ne vitassuk el, hogy nélküle szegényebb lenne a közélet. gyakorlatilag BÁRMELYIK nyilatkozata pályázhatna az Év Vastagbőre-díjra :)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.11. 13:23:59

@Gunther: "Elküldte ő Fletót is a francba:)" - hasonlóan az ország lakosságának kb 90%-hoz :))) ez nem akkor teljesítmény.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.11.11. 15:08:55

Ehh,úgy látszik,csak jó helyre ment az a szavazat!.:))
Amúgy én is kíváncsi lennék a maszopos válaszolóra.De még a fideszt sem kérdeztétek ,ha jól tudom.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.11. 16:34:47

@Tigeri:

Mindenkit kérdeztünk, de csak ketten válaszoltak eddig. Nem mindegy :)

arlequin 2010.11.11. 16:46:08

OFF
ez vót má'?
hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=35020
egy kis budavári rémtörténet folytatás...
torONtál

megmondomdom 2010.11.11. 21:25:29

Én jobboldali lennék, de a Jobbik egy bohóchadsereg. Villanyszerelőstől a leszbiimádó Morvaiig. A másik meg egy se hús, se hal, semmirevaló, döntésképtelen, ócska tolvajhadsereg. Nem tudom felfogni, hogy ebben az országban miért nincs igény egy kulturált, intelligens jobboldali pártra. Mert a FIDESZ-ben legalább annyi posztkommunista van, mint az MSZP-ben, majdnem annyi jól lakatott cionista, mint a SZDSZ-ben.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.11. 21:57:57

"mivel a Fidesz minden egyes rögtönzését izomból át tudja vinni, néha már tragikomikus szinten."
Tulajdonképp ez elég sz*r.
Amikor ők voltak ellenzékben, semmit nem engedtek, most meg megtehetnek bármit.
A magyar politika úgy tűnik, vagy ilyen, vagy olyan. Vagy semmiben nem lehet dönteni, mert valakinek kényelmetlenek lennének a változások, vagy egy ilyen 2/3 kell ahhoz, hogy valami történjen is, de az meg nincs rendesen kidolgozva, hanem csak mennek az intézkedések, előzetes tárgyalás nélkül.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.11. 21:59:56

@ColT: Hozzáteszem, most legalább munka folyik a Parlamentben, nem szarkenés. Ha már minden rosszban van valami jó.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.11.12. 11:13:18

A kormánypártszövetség eddig sok dologban (de nem mindenben!) a népakarat szerint cselekedett - kérdés az, hogy a következő választásig is így marad-e.

@laspalmas: Mikor mentek ki azok a kérdések?

süti beállítások módosítása