Skip to content


       Szűrés lista

Az Ember, Akit A Felesége Léptetett Be

Reméltem, hogy legalább a hétvégét megússzuk nyugdíjügyben, de nem, sajnos nem jött össze. Egyrészt péntek este feltették az törvénytervezet pontos szövegét, melyet tágra nyitott szemmel olvashattunk szombaton.
Vasárnap pedig jött egy igazán szórakoztató Matolcsy-interjú a Népszabadságnál, egy olyan igazi "wtf?!, ezt most komolyan gondolja?" típusú ...

Mikor azt hittük, már mindent tudunk, amit tudnunk kell, pár bombát bele robbantottak az arcunkba a hétvégén:
1. Adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek a magán-nyugdíjpénztári reálhozam után, mivel "a jogászok felhívták a figyelmet", hogy nem lehet megúszni az adózást. A jogászok, baszki, a jogászok ...csak úgy szóltak, és ha szólnak, akkor az úgy van. A kétharmad úgy ugrál, ahogy a jogászok "szólnak".

2. Csak személyesen (!) lehet közölni, hogy maradni szeretnénk a magánnyugdíjpénztárban. És ezt csak a területileg illetékes nyugdíjbiztosító irodájában lehet megtenni. Ez a Közép-magyarországi régióban (Budapest és Pest megye): Fiumei út, Cegléd és Vác. Mivel ismerjük az überfasza magyar bürokráciát, ha csak a 3 millió tag 10%-a maradna, akkor az is 300 ezer ember, akinek munkaidőben kellene utazni, sorban állni. És örülhetünk, hogy nem szabtak egyéb feltételek, mondjuk vizsga a NENYI szövegéből, 50 fekvőtámasz, vagy mondjuk 50 ezer forint extra illeték a maradáshoz. Van gecibb dolog, ha a kormány szopat? Nem hinném ...

3. Azt mondták, hogy akinek a magánnyugdíjhozam nem érte az infláció mértékét, annak az állami rendszerbe való visszalépéskor ezt kipótolja az állam. Nos, kipótolja, "virtuálisan". A költségvetésnek ez nem fog egy forintjába sem kerülni, egyszerűen az állami számlán egy nagyobb összeget írnak a nevek mellé. Miért nem kerekítik fel egyből 2 millióra? Vagy 5-re?

4. Azt mondták, hogy örökölhető lesz az számlán lévő összeg az állami rendszerben. Aztán kiderült, hogy csak a házastárs örökölheti. Most meg az is kiderült, hogy az öröklés egy ún. özvegyi járadékot jelent, és majd lehet választani az özvegyi nyugdíj és az özvegyi járadék között. Az öröklés tehát nem lesz más, mint az özvegyi nyugdíj kiterjesztése, amit özvegyi járadéknak hívnak majd.


És ezek után jött a szenzációs Matolcsy-interjú:


- Döntött már az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésről?

- Igen, hogyne, meghoztam a döntést. Engem meggyőzött a kormány nyugdíjmentő csomagja. Mindig is azon a véleményen voltam, hogy 1998-ban nem kellett volna bevezetni a kötelező magánnyugdíjrendszert. Olyan lyukat üt az állami nyugdíjkasszán, amit nem lehet pótolni.
- Akkor minek lépett be?
- Az ilyen ügyeket a feleségem intézi. A visszalépésre vonatkozó álláspontom egyébként megalapozottnak tűnik: a hozamom nem érte el az 1 százalékot. Semmilyen előnyét nem tapasztaltam a magán-nyugdíjpénztári rendszernek.


Ennél cinikusabb mondat miniszter szájából rég hallottam. Ezzel Matolcsy úr azt állítja, hogy ő kb. leszarta a magánnyugdíjpénztárakat, csak egyik este, mikor hazament, az asszonyka a krumplis tészta után odatette az asztalra az aláírt és kitöltött belépési nyilatkozatot ... micsoda merénylet ez, Matolcsy úr! Jól csőbe húzta az asszonyka, remélem megkapta a magáét, persze csak olyan polgárias módon. Gondolom a miniszter úr aláírását is odahamisította a kedves felesége ugye? 

A hozamról szólva csak a PSZÁF-et tudom idézni, akik 2009-ről azt írják: "A 63 hazai önkéntes nyugdíjpénztár átlagosan 16,76 százalékos hozamot ért el tavaly. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évtizedre számított reálhozam itt is pozitívvá vált, éves szinten 1 százalék lett. Nemzetközi összehasonlításban mindkét pénztártípus hozamteljesítménye jónak számít."  


- Mindketten tudjuk, hogy valójában szó sincs döntési szabadságról. Miért nem húztak egy vonalat január elsejével: akkortól mindenki visszakerül a tb-be, oszt jónapot.

- Mert az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közgazdasági gondolkozásával. Mi biztosítjuk a szabad választás lehetőségét, aminek viszont vannak következményei.
- Súlyos következményei!
- Így van, s mivel súlyosabb kockázatok fűződnek a maradáshoz, mint a visszatéréshez, a túlnyomó többség vissza fog jönni. Az állam senkit nem kötelez, a választás szabad. 


"Választás szabadsága"? Egy pénzügyi ismeretekből analfabéta országnak? Egy olyan országban, ahol évente fel lehet rúgni az előző évben kidolgozott, megszavazott, törvénybe öntött rövid, közép vagy hosszú távú stratégiát? Hogyan, mi alapján döntsön az ember? Egyetértek a Véleményvezérrel bloggal, nem lehet eldönteni, hogy menjen vagy maradjon az ember. 

Döntsenek az emberek? Mi alapján? Milyen ismeretek birtokában? Döntsenek az emberek 20-30 évvel előre gondolkozva? Mikor sikerült kifosztani Svájcot a 150 forintos frankból, mert nem tudtunk előre gondolkozni, hogy az a frank lehet 217 forint is? Mikor a Barátok közt fő támogatója a Provident, a maga kitudjahányszázalékos THM-ével? Mert a magyar ember nem tud egy évig sem gyűjteni a plazmatévéjére, neki azonnal kell, uzsorahitelre? Mikor 10 emberből legalább 7 még most sem tudja mi az a THM és miből van kiszámolva?

Döntsenek az emberek? Mi alapján? A kereskedelmi tévék híradóiban a téma alig van érintve, napilapokat csak pár százezren olvasnak, vajon hány pénztártag nem is hallott az egész ügyről? Mikor tavasszal több százaléknyi ember azért szavazott az MSZP-re, hogy végre kormányra kerüljenek? Na, hát ennyire tájékozott egy "átlagmagyar"

Ki van meg szívatva ezzel a "választás szabadságával"? Nem a nyugdíjas, nem a rokik, nem a minimálbéres vállalkozó, nem a feketemunkás. Nem, hanem az a rendesen, tisztességesen, fehéren dolgozó, adózó 3 millió állampolgár, akik évek óta erőn felül cipelik a hátukon ezt az országot. A pénztárak ezerszámra kapják a leveleket, ugyanez olvasható ki belőle.
 
Prágában éppen ellenkező szelek fújnak, de semmi gond, januártól mi vezetjük az EU-t, a Matolcsy-Selmeczi duó biztos segít a cseh barátainknak helyesen dönteni. Hiszen a választás szabadsága minden uniós állampolgárnak jár ...

 

De előbb talán vissza kellene növeszteni a golyókat a fideszes képviselőknek, hát hogy készítették fel őket?! Elfutunk, nem válaszolunk, nem áruljuk el a nevünket??? Beszari bagázs... (Most látom, Török Gábor is a kommunikációról írt.)

 
Már meg is van a Fidesz terve, hogyan jöjjenek ki ebből: Orbán ír egy levelet mind a 3 millió pénztártagnak, Selmeczi Gabi meg a 3 millió nyugdíjasnak.

Szuper lesz, alig várom, hogy megkapjam, valószínűleg többen is hasonló célra fogják felhasználni a papírost, mint ahogy ebben a videóban látható.

Címkék: fidesz válság abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr382480042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Selmeczi és a szamár-kór 2010.12.01. 11:07:01

meseAtyafiak, ugye emlékeztek még a nagyhírű Rímhányó meséjére! A szamár hőstettet akart végrehajtani, nehogy szamársággal vádolják, hát doktora és erdei biztosa kreáltak egy bűncselekményt, kigyógyítandó betegségéből! De mint ismeretes, oly buzgón vet...

Trackback: Öngondoskodás államilag 2010.11.30. 17:56:35

 Lassan már mindenki elmondta a véleményét a magánnyugdíj-pénztárakról. Nincs ezzel másképp Matolcsy György sem.     - Így hát garantált, hogy a többség visszalép.  - Igen, a döntő többség a visszalépés mellett fog dönten...

Trackback: A hatodik koporsó 2010.11.30. 17:41:15

Matolcsyné férje nyilván duplagondol mondta, amit mondott. Másképp gyakorlatilag értelmezhetetlen.Nyugdíjügyben annyi mindenről lehetne most írni, Selmeczi Gabriella totális tájékozatlanságától a Sas Józseffel súlyosbított, szombati szocialista tragiko...

Trackback: MNYP: menni vagy maradni? 2010.11.30. 14:54:50

Első látásra úgy tűnik, nincs min gondolkozni, engedni kell a zsarolásnak és azonnal át kell lépni az állami nyugdíjrendszerbe. Mi azonban nem vagyunk ebben olyan biztosak. (Fotó: regionaplo.hu) A múlt hét óta tudjuk, hogy akik magányugdíjpénztá...

Trackback: Matolcsy tanácsot ad 2010.11.30. 14:12:34

  Szegény Matolcsy Györgyre rájár a rúd, mióta az utóbbi napokban sikerült a figyelem középpontjába kerülnie. Most éppen amiatt, hogy micsoda vagyont gyűjtött a miniszter, miközben ellopta az emberek pénzét a magánnyugdíj-pénztárakból.   Igaz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ketroot 2010.11.30. 13:15:59

Tegnap néztem meg az Index-videót... Siralmas.

Rwindx 2010.11.30. 13:20:49

Matolcsy hülye kijelentése szvsz kissé lerágott csont, de ez nem is érdekes.

Ami érdekes:
"nem lehet megúszni az adózást. " - De, meg lehet úszni az adózást, ÖNYP számlára kell kérni az adózás alá eső összeget.

"Döntsenek az emberek? Mi alapján? A kereskedelmi tévék híradóiban a téma alig van érintve" - Iszonyat ritkán nézek tv-t de múltkor a Pénztárszövetség reklámja ment éppen, amikor véletlenül ránéztem.

bobsys 2010.11.30. 13:22:00

Maradok mnyp tag. Hatha a 18 penztarbol osszejon egy olyan ami tuleli ezt a "szabad" valasztas dolgot es talan latok valami penzt abbol a tobb millabol amit eddig betoltam.
Allamit elfeljthetem. Tenyleg hany ev munka utan lesz jogosult az ember a minimal nyugdijra?

tryclops 2010.11.30. 13:24:12

...és akkor arról még nem is beszéltél, hogy ha csak 300 ezer ember akar visszalépni, akkor is lehetetlen lesz őket leadminisztrálni a nyugdíjbiztosító irodákban. Emlékeztek mi volt tavasszal választáskor az átszavazókkal? Átlag +300-500 ember irodánként? Pedig ott nem kellett nyilatkozatot tenni, csak 2 helyen aláírni és ikszelni.

De ez nem is baj, a Fidesz mindig is jó volt abban, ha az embereket az utcára kellett vinni. Csak most a másik oldalnak szervezi. :) Én már nagyon várom a január 31-t, amikor pár 10 ezer ember egész napos sorban állás után rádöbben, hogy coki.

f.

zrobasé 2010.11.30. 13:27:13

A Magyar Állampolgárságot az anyám intézte, aki itt szült meg.
Semilyen előnyét nem tapasztalom a Magyar Államnak, úgyhogy kilépek. A döntésem megalapozottnak tűnik.
De ez nem disszidálás, mert az ellenkezne a polgári konzervativ neveltetésemmel, úgy hogy ez inkább családvédelmi ügy.
ja és mielött Vidéki itt is feltűnik :
-NINCS HOZAM
-KUN JÁNOS (aki a Bajnai kormány főtanácsadója volt ám ! bizony ! ) FOR PRESIDENT
-UNIO SVÉDORSZÁGGAL

oszt' jóvan 2010.11.30. 13:32:04

Gyáva vagyok, visszalépek. 3,5M van a manyup számlámon, a hozam 0 forint, de ezt mondjuk köszönhetem az OTP pénztár működési költségének is, most legalább az az összeg megvan, amit befizettem és épp elkezdtem intézni a pénztárváltást.
Ez van, ha annyit visszakapsz amennyit befizetsz, akkor a közgyógyos nem tud 60 forintért vásárolni a patikában egy fél szatyor gyógyszert.

2010.11.30. 13:32:04

"súlyosabb kockázatok fűződnek a maradáshoz, mint a visszatéréshez"...
Ha van rajtad sapka azért,ha nincs akkor meg azért....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.11.30. 13:44:27

@Rwindx:

Ha 1 millió forintod van, és a reálhozam 1%, akkor itt a 10 ezer forintot adóztatják meg 16%-kal? :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.11.30. 13:45:45

@oszt' jóvan:

De így a 3,5 millió forintod kvázi elveszik.... ezért nem egyszerű a döntés.

Pál a postoló · http://autostat.hu/magazin 2010.11.30. 13:48:42

@bobsys: A magánnyudíjpénztárak jövőjét illetően valami hasonló jutott eszembe nekem is, bár annyival kiegészíteném a dolgot, hogy egészen mostanáig csak olyan munkahelyeken dolgoztam, ahol szerencsés esetben a szükséges minimumot fizették be utánam. Minden tiszteletem a mostani munkaadómé, de kevés ilyen van Magyarországon. Éppen ezért úgy gondolom, bármelyik rendszert is választom, a majdani nyugdíjammal kitörölhetem majd a seggem, egyedül a megtakarításaimmal tudok gondoskodni arról, hogy ne dögöljek éhen.

Maradok.

kovatis 2010.11.30. 13:49:24

Anno az mny is úgy indult, hogy örökölhető lesz a befizetés, mostanra már az sem teljesen így van az örököstől levonnak 40% adót (sőt tőled is ha felakarod venni a befizetésed), eltelik még 10 év az adó lesz 80% aztán 120 és így tovább, nem emlékeztek nem is olyan régen volt, hogy az egész magán-nyugdíjpénztári rendszert át akarták alakítani biztosítóvá amitől csak az ab mentett meg minket. Nem tök mind1, hogy hol maradsz előbb utóbb úgyis lenyúlják a pénzed. Már nem tudom hányadik iromány ez a nyugdíjról a vbén de már nagyon unalmas. Mikor fogjátok már fel, hogy amit befizettek akár ide akár oda az olyan mintha kidobnátok az ablakon inkább azon kell agyalni, hogy minél kevesebb legyen az a pénz amit be kell fizetni ezekbe a nyögdíj rendszerekbe.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.30. 13:52:23

hiányzik a szavazásból még pár opció, pl:

- leszarom, mire nyugdíjas lehetnék , már nem élek. (realista vagyok)
- leszarom, mire nyugdíjas lehetnék, sokadszor fog változni az egész rendszer (optimista vagyok)
- leszarom, tökmindegy, nem áll szándékomban az állammal, bárkivel eltarttatni magam, ha nem tudok magamtól nyugdíjas éveimben megélni, megérdemlem. (az öngondoskodás híve vagyok)
- leszarom, mire nyugdíjas leszek, Magyarország a duna-tisza közének egy részéből áll majd, a most befizetett pénzeim pedig majd cigányia és újizrael tőkéjét alapozzák meg. (paranoiás vagyok? )

:)

Geza 2010.11.30. 13:53:32

Amit _kötelezően_ be kell(ett) fizetnem, az nem szolidaritás, hanem lenyúlás. Édesmindegy, hogy az állami vagy a magánnyugdíjpénztár nyúlja le, lenyúlás. Sáp. Harádzs. Adó.

Egy kurva fillért se fogok belőle látni se így, se úgy. A magán-változatból a működési költségek, a befektetési kockázat, a kamatadó, a biztosítótársaság jogutód nélküli csődje ill. a veszteségessé válásának pillanatában való államosítása miatt nem. Az állami változatból a járulékszámítási trükközések, a nyögdíjkorhatár folyamatos emelése ill. az állam gazdasági helyzete miatt nem. A lényeg az, hogy _nem_.

Innentől kezdve ez is csak egy lehúzás, ami ellen nem tudok mit tenni (mínusz persze lámpavas meg MG42), ergo kár is hergelődni rajta.

A kérdés tehát: mi megy éppen most a háttérben, ami helyett ez van bedobva gumicsontnak?

Illetve hát az örök antinómia: ha valaki nem elég felelősségteljes a saját öregkoráról szóló döntés meghozatalához, az hogy lehet elég felelősségteljes az ország sorsáról szóló szavazáshoz?!

oszt' jóvan 2010.11.30. 13:53:39

@zero: Elveszik, de visszautasíthatatlan a kormány ajánlata. A 24% még nagyobb veszteség lenne.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.11.30. 13:54:41

@oszt' jóvan:

Mikor mennél nyugdíjba?

Én 2042-ben, akkor lesz még nyugdíj? Feloszt-kiróv rendszerű? :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.11.30. 13:56:15

@Conv:

Hát, mivel ez nem egy toleráns , befogadó ország, mi nem fogunk 1 millió töröket, arabot befogadni, hogy fussa a nyugdíjra, így én arra számítok, hogy mindenki a halálig dolgozik.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.11.30. 13:56:43

Nem hiszem el, hogy személyem önmagammal való azonosságát egy levélben ne tudnám bizonyítani. Az állam izgatás .. akarom mondani igazgatás minden szintjén elegendő az írásbeliség. Bár ahogy csicsa alakítja hivatalokat, ki tudhassa (települési önkormányzat /volt-lesz/, kistérségi társulás /volt-lesz/, járás /nem volt-lesz/, megye /volt-lesz/, régió /volt-lesz/, ország /volt-lesz?/.

Bár tervem szerint maradok kömanyupban, a döntésem lényegtelen. Miért? Így is úgy is ki vagyok rabolva és még ennél is jobban ki leszek rabolva.

Ha átlépek államiba, azt a pénzt fogja elpancsolni 2/3-os, vagy III/III-os :-) kormányom. Valószinűleg beleruháznak nagy szocska készletbe és tucatnyi szocska gyárba (aki nem tunná mi az a szocska, javaslom keresgéljen átkosbeli viccek között a záhonyi szojvet magyar vasúti határ térségében).

Ha maradok ellehetetlenített kömanyupban, nyilván a polgári értékeket, a tőkét úgy általában tisztelni fogja 2/3-os vagy III/III-as kormányom. De. Csak egyetlen fajta magyar államkötvénybe fektethetik be maradék kömanyupok tőkéjüket, a 2026-02-28-án lejáróba, melynek aukciója 2011-02-28-át megelőző páratlan heti csütörtök. Jegyzéseket ÁKK elfogad ezen a napon 11h 10' és 11h 11' között, személyes megjelenés esetén kp-ben (a trükk ott van, hogy ÁKK nem mondja meg, hol kell megjelenni személyesen, de persze arra a napra Don Corleonénak bérbe-adják ÁKK épületét /őrzésről védelemről is a bérlőnek kell gondoskodnia azon a napon/, busás áron :-).

Ugye milyen egyszerű? Formailag minden rendben. Mi 2/3-os, mit kétharmados 3/3-os, mit háromharmados, 4/3-os fülkeforradalmárok nem döntjük a tőkét, hanem védjük a tőkét :-) Azt mondod abszurd. Fél éve hitted volna azt ami ma van?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.30. 13:58:20

@zero: erre azért is nagy az esély, mert férfi vagy, és a férfiak számított átlagéletkora jelenleg alatta van a nyugdíjkorhatárnak :)

Kicsi Kacsa 2010.11.30. 13:59:42

Matolki apucija kommancs volt, ezt azért ne feledje senki! Az öreg Matolki sem hiába kapta ezt a nevet, ott tolt ki a dolgozókkal, ahol lehetett.

zrobasé 2010.11.30. 14:00:31

mi az hogy levelet küld a Viktor ? Ha nekem el kell zarándokolnom messzire, ha manyup tag akarok lenni, akkor ő meg jöjjön el hozzám, ha meg akar tartani. Ne levelezgessünk már a XXI-dik században ! van rá 60 napja, óra iiiiindul !

dr. Aullah 2010.11.30. 14:04:26

@rdos: Fél éve hitted volna azt ami ma van?

Bár nem tőlem kérdted... de én azt hittem, hogy rosszabb nem lehet.

Amúgy mi ez, hogy nem mondják meg a nevüket? Nem azt kérdezték, hogy egy 10es skálán mennyire élvezik a szexet kutyákkal... bár lehet, hogy ezek annyira hülyék, hogy a nevüket sem tudják, ha előtte a "központ" nem rágja a szájukba.
Javaslom, hogy minden politikus hordjon egy névtáblát, mint a rendőrök... egyet elől, egyet a hátukon. Esetleg a kormánypártiak egy céltáblát is... ahol a szívüknek kellene lenni.

kill004 2010.11.30. 14:05:21

Valamit nem értek. A manyup által vásárolt államkötvény kamatait ki fizeti? Illetve az állami nyugdíj hiányt ki fizeti? Egyébként meg rakj félre, szülj/csinálj gyereket, oszt ne sírj! :)

Manatwork (törölt) 2010.11.30. 14:11:03

A személyes megjelenés kikötése vagy egyszerű szándékos szopatás, amit persze fel sem tételezek a fülkeforradalmár kormányzatról. Vagy ami szintén valós lehetőség: amikor elmegy a polgár személyesen akkor egyből megcsinálják róla 3 oldalról a fotót (kis számocska is lesz a képen...) a nyilvántartásba és személyesen átveheti a Nemzet ellensége kitűzőt amit köteles lesz jól látható helyen állandóan hordani!

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.11.30. 14:14:25

Én alapból ellene voltam mindig a magánnyugdíjnak. Ha az állam bukik, akkor már k#rva nagy baj van, a magánnyugdíjpénztárnak kevesebb is elég...

...de nekem nem volt választásom akkor, amikor melózni kezdtem, muszáj volt belépni egybe. (Erre mondott egy jót ma reggel muter: most okoskodnak a szocik, ők bezzeg soha nem kérdezték meg a 'zembereket, hogy akarnak-e magánnyugdíjat, hanem nagy részükre rálőcsölték...) És most ezt még meg is adóztatják?!

Persze nem csodálkozok, a posztíró jól látja: A jogászok, baszki, a jogászok ...csak úgy szóltak, és ha szólnak, akkor az úgy van. A kétharmad úgy ugrál, ahogy a jogászok "szólnak".

A mi cégünknél is sajnos ez a helyzet, képesek bármilyen szakmai témába beleugatni a dolgok valódi természetének ismerete nélkül, és sajnos vannak olyan főnökök, akik hisznek is nekik...

Az örökölhetőségen meg minek rugózni? A nyugdíjat magunknak gyűjtjük, hogy jó legyen addig, amíg élünk...

"– Pénzt gyűjteni?
– Minek? Hogy a rongyos nadrág zsebében többet találjanak majd az örökösök?! Ismertem egy öreg parasztot, mikor meghalt, három mosógép és hat Simpson moped állt ott az istállójában, az öreg azt hitte, ügyesen befektette a pénzét, az örökösök pedig most árulják a mopedeket nyolcezer helyett ötért."

(Moldova György: A pénz szaga)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.30. 14:22:14

@zero:
2008-as adat szerint 68 év az átlagéletkor férfiaknál. addig növekvő tendencia volt, azóta változott a helyzet.

Jelenleg számítások szerint, a növekvő létszámú elszegényedésnek, és az ezzel járó élethossz csökkenésnek köszönhetően exponenciálisan csökkenő tendenciát mutat, arányosan azzal amennyivel több pénzt ölünk a szociális háló fenntartásába a nem termelő, nem adózó réteg felé.

Ha ezt és a növekvő számú aktív korú eltartott/nem adózó állampolgárt figyelembe veszed, nincs itt semmi gond a nyugdíjrendszerrel, hamarosan eljutunk ahhoz az állapothoz, hogy nem igen lesz aki nyugdíjra jogosult lesz.
Ez kb. 20 év múlva következik be, amikor jelen adatok alapján történő számítások szerint összeomlana a jelenlegi nyugdíjrendszer.
Nem fog összeomlani, onnantól kezdve és addig tartóan létszámban folyamatosan erősödve, a nyugdíjbefizetések, egyszerűen rendszeres támogatások lesznek az állam fenntartásához a dolgozó állampolgárok részéről :)

azoknak akik tehát 15-20 év vagy ennél hosszabb idő távlatában van tervezett nyugdíjazása, nem igen kell aggódnia, foglalkoznia a jelenlegi nyugdíj körüli hercehurcával, mert értelmetlen, felesleges idegeskedés :)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.11.30. 14:23:46

@Aullah: Tőled is kérdeztem, mindenkitől kérdeztem. Minden olvasónak mondom.

A trend egyértelmű, csak a vak nem látja. Fél év múlva a mai állapotokat sírjuk vissza. Miért? Mert amint a lé elfogy, koordinált szemű főgazdászunk rájön, hogy a lakásomnak is jobb gazdája az állam. Természetesen majd piackonform alapon dönthetek /pölö ha maradok 10x-es lesz a közös költségem/ :-(

Úgy alapban nem az a baj hogy fideszes eftársak lenyúlják a lóvét. Két nagy baj van.

1.
8 év alatt önkormi szférában hozzászoktak ehhez a stílushoz ("üzleti" közörkben elmegy). Itt azonban 10-20% polgári erkölcsben, felhalmozásban hívő emberrel találták magukat szemköpszt. És ha másoknak nem is, ennek a 10-20%-nak már leesett a tantusz. Aki BolseVikinek látszik, az az is!

2.
Nagyobbik gond, a gazdasághoz a fityeszes eftársak sem értenek. Ebben a kontinuitás a hajdani cucialista eftársakkal töretlen (meglehet tagkönyvben is, és/vagy hatos kartonban is :-/). Ez itt a gond feleim.

Legkedvesebb jelenlegi magyar miniszterelnököm ha kérte volna a lét, mert hogy kell erre, meg arra és utána majd jó lesz, adtam volna. Így nem adom. Úgy kábé ennyi.

De nem kell félni döntéstől, mert tökre nem számít. Geza-val értek egyet (2010.11.30. 13:53:32)

Nagykorú 2010.11.30. 14:28:19

@rdos:
"A trend egyértelmű, csak a vak nem látja. Fél év múlva a mai állapotokat sírjuk vissza. Miért? Mert amint a lé elfogy, koordinált szemű főgazdászunk rájön, hogy a lakásomnak is jobb gazdája az állam. Természetesen majd piackonform alapon dönthetek /pölö ha maradok 10x-es lesz a közös költségem"
Beindult a Rózsa Misi netkommandó!

2010.11.30. 14:28:54

Egyébként basszák meg a jogászok, ha egyik magánpénztárból a másikba átmegyek, akkor nem kell adózni, ha viszont a magánból az államiba, akkor kell? És miért kell? Ez egy jövedelem? El tudom költeni, vagy mi? Az agyam eldobom!

2010.11.30. 14:32:35

@Conv: Amúgy se lesz, aki jogosult lesz. Nem a 65 év miatt. Hanem a 38 év szolgálati viszony miatt. Ki a fenének lesz az meg addigra, amikor hónapokra, akár évekre is munka nélkül, vagy jobb esetben bejelentett munka nélkül lehet maradni?

oszt' jóvan 2010.11.30. 14:37:00

@zero: Én is akkor mennék.
Nem vagyok jós. A demográfiai adatok érdekesek, de manipulatívak. Sokszor emlegetik a ratkó gyerekeket, de sajnos az ő generációjuk az, akinél a várható élettartam elég alacsony. Ráadásul legtöbben nem a divatszakmákban dolgoznak és alacsony a bérük, he egyáltalán be vannak jelentve, nem lesz magas a nyugdíjuk. A fiatalabbak, ha megtehetik nem mennek el minimálbéren a CNC gép mellé. Elég sok kisvállalkozással vagyok kapcsolatban, a nyugdíjasok helyére felvett 10-15 évvel fiatalabbak is kerülik az adózást, de próbálnak minél nagyobb bruttót kiharcolni. Az öregek helye pedig egyre nehezebben betölthető, kevés a szakmunkás, így a munkaadók is kényszerhelyzetben vannak. A manyup szétverése pont ez ellen dolgozik, a fiatalnak még kevesebb érdeke fűződik az adózáshoz.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.11.30. 14:39:22

@csernaja obca: ha nyilvántartott munkanélküli vagy, az beleszámít az időbe úgy tudom.

2010.11.30. 14:43:51

@Conv: Á, gyurcsány ezt már rég megreformálta. :-(

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.11.30. 14:54:17

@zero: "Én 2042-ben..."

Dehogy mész te akkor nyugdíjba. Illetve...

Szerintem a nyugdíj a mai értelmében addigra megszűnik majd. Akkor mész "munkanélküli szabira", amikor a megtakarításaid engedik. Ha összehozod magadnak a milliókat akkor mész, mert lesz miből, amennyiben nincs lehetőséged a spórolásra és nincs megtakarításod akkor halálod napjáig dolgozol. Ugyanis nem lesz aki eltartson, már a jelenlegi hárommillió ember dolgozik és tartsa el önmagát és a többieket is nonszensz, ez pedig csak súlyosbodni fog.

Valamiért úgyérzem, annak akinek legalávv 30-35 év hiányzik a ma érvényben levő nyugdíjkorhatárhoz, annak ez a lóvé mindenképp elúszik. Vagy most a Fidesz, vagy majd később más viszi el. Öngondoskodás, megtakarítás, valami biztos hátterű országban egy bankszámlán... vagy valami hasonló.

Énbagoly 2010.11.30. 15:14:10

A videón egy ember válaszolt értelmesen. A többit nem küldenék el IQ tesztre?

Ironfist 2010.11.30. 15:17:52

Emberek, ne ríjatok, hogy mi lesz a manyuppal, meg a pénzetekkel, mire odáig jutnátok, a 20 évében járó töretlen Viktorkormány majd 117 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, és ezzel meg van oldva a dolog.

Énbagoly 2010.11.30. 15:23:21

@Conv: Ez a felsorolás tetszett. :)
Csak az a gáz, hogy nem is hülyeség.

zrobasé 2010.11.30. 15:24:38

2038: az új kormány bejelenti, hogy elkészült a nyugdijreformmal. Eszerint aki akar, az fizetheti tovább a 75%-os nyugdijadót, és 75 éves korában elmehet nyugdijba. Aki viszont már 72 évesen szeretne nyugdijba menni, az kiirja magát a nemzettest szolidaritásából, és az mostantól ill. visszamenőleg 10 évre köteles 90 % nyugdijadót fizetni, és a nyugdija után még 50% szépkorúadót is le kell rónia az államnak.Így megteremtődik a jelenlegi nyugdijasok biztos élete, és a jövőbeni nyugdijak is megőrzik a értéküket.A választás szabad, és jutányos, mindenki jól jár.

Kicsit Karcos 2010.11.30. 15:29:34

"Azt mondták, hogy örökölhető lesz az számlán lévő összeg az állami rendszerben."

Kb., mint a manyupban, ahogy tegnap bemutattam másik posztban.

Öröklés manyupban:

- ha nyugdíj előtt feldobod a pacskert, akkor valóban örökölhető a tőke.
- ha nyugdíjasként dobod fel a pacskert, akkor senki nem örököl semmit. Van mód egyszeri kifizetésre, HA 180 hónapot, vagyis 15 évet nem haladott meg a manyupfizetős munkaviszony. Ez a rendesen dolgozó embereknél csak annál jön szóba, aki 1998 óta manyup-"tag", és 2013-ban megy nyugdíjba, a többieknek felejtős. A szakértői kormány ezt is le akarta korlátozni úgy, hogy csak akkor lehessen kivenni a zsét, ha a járadék nem haladná meg az öregkori nyugdíjminimum 5(!) százalékát, vagyis úgy havonta egy ezeröcsit, de ezt az AB elmeszelte.

Öröklés államiban:

- ha nyugdíj előtt feldobod a pacskert, és van kiskorú gyereked, akkor árvaellátást kap. Ha volt asszony / férj, akkor özvegyi járadékot / nyugdíjat kap.
- ha nyugdíjasként dobod fel a pacskert, akkor senki nem örököl semmit.

A kettőt összevetve azt látjuk, hogy az öröklés kamu mindkét esetben, de mindkettőnél ugyanúgy dübörög a propaganda.

Még egy szépsége a manyupnak: a legütősebb érv az volt a bevezetésekor, hogy a Ratkó-gyerekeknek csak így tudjuk majd biztosítani a nyugdíját, különben összeomlik a nyugdíjrendszer (amiben volt is valami). Amikor eljött az idő, akkor a szakértői kormány meg fogta, és visszaengedte őket az államiba.

Az állami rendszer szépségeit meg bárki olvashatja / hallhatja itt is akár Selmeczi szenátorasszonytól, akár Matolcsytól. Szavak, amik nem jelentenek semmit. Mint ahogy az sem, hogy majd milyen sokat fog fizetni a manyup. Pont olyan sokat, mint amilyen sokra lehetne számítani ennyi nyugdíjjárulék befizetése után, a valóságban meg lófaszt nem fog kapni senki, legalábbis így érdemes számolni. Aki nyugodt öregkort akar, az neveljen fel sok okos gyereket, vagy legyen néhány plusz ingatlanja öregkorára, a többi font füst és rongybicikli. Az államadósság réme viszont nem vicc, mondjon valaki jobbat, miből lehet kifizetni az IMF-uzsorát. Ha megvan a válasz, akkor gondolja át, hogy ezt elmondaná-e akkor is, ha miniszter lenne.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 15:36:14

@Kicsit Karcos: "Öröklés államiban:

- ha nyugdíj előtt feldobod a pacskert, és van kiskorú gyereked, akkor árvaellátást kap. Ha volt asszony / férj, akkor özvegyi járadékot / nyugdíjat kap.
- ha nyugdíjasként dobod fel a pacskert, akkor senki nem örököl semmit."

ez így nem teljesen igaz ám!

1997. évi LXXXI. tv.

46. § Özvegyi nyugdíjra az jogosult, akinek házastársa az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg.

47. § (1) Az ideiglenes özvegyi nyugdíj a házastárs halálától legalább egy évig, továbbá az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult, másfél évesnél fiatalabb gyermeket eltartó özvegynek az árva 18 hónapos életkorának betöltéséig jár. Fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén az ideiglenes özvegyi nyugdíj azonos feltétellel a gyermek harmadik születésnapjáig folyósítható.
(2) Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor
a) a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy
b) rokkant, vagy
c) házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

majomkutya 2010.11.30. 15:38:12

Pontosan, ahogy Török Gábor írta. Vannak az átalakítás mellett racionális érvek. De ilyen kommunikációval, ami magában foglalja a szóvirágokat (Szíjjártó), a buta és tárgyi tévedésektől hemzsegő demegógiát (Selmeczi), és a zsarolást (Matolcsy) az ember nem tudja kinek higgyen, kinek lesz igaza és ami a legfontosabb: mi a répa lesz 20-30-40 év múlva. Az ember keze még pluszban ökölbe is szorul, hogy a pocsék és szánalmas kommunikáció mellett még hülyének is nézik.
A post végén linkelt videó hatalmas.
A nyugdíjvitát számomra már komoly nehézség követni is. Mindig előkerül a nyugdíjvitában Selmeczi képe, amiről mindig beugrik a V'bőr által ajánlott Matula bejegyzés szövege: "Képzeljük csak el a bamba kék szemeket, amint szembenéznek egy geciviharral. Ebbõl a nõbõl van még mit kiaknázni!"
Egyébként hogy a répába lett ez a nő nyugdíjvédelmi megbízott? Egy ennyire primitív, dilettáns és idegesítő teremtmény hogyan kaphat felelős megbizatást? Kinek a kije ő? Vagy vannak "egyéb" elévülhetetlen érdemei?

Kicsit Karcos 2010.11.30. 15:42:11

@Seduxen: jogos a pontosítás. De majdnem mindegy is, mert lényegében ez egy segíjke, ami vagy érvényben lesz, vagy nem. Az örökség az az, amit egy nap alatt el tudsz szerencsejátékozni, drogozni, kurvázni, mert a Tiéd. Nem egy szám egy nyilvántartásban, hanem igazi likvid, saját névre szóló, korlátozástól mentes vagyon.

MNOP 2010.11.30. 15:42:21

Nehéz a döntés, buták a zemberek ezért hozta hát meg a kormány maga.
"Aki marad szarul jár." apropó Te maradsz? Lehet gondolkodni...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.11.30. 15:43:31

Aki marad, annak örülnie kéne, mert innentől nem 8,5 %-ot, hanem 10%-ot kap. Az elvesztett 24%-ért meg nem kár, elvégre állami nyugdíj úgysem lesz, nem?

Kicsit Karcos 2010.11.30. 15:48:04

@Őrnagy Őrnagy: 8 volt eddig, 10 lesz most. Amíg meg nem változik.

Kicsit Karcos 2010.11.30. 15:51:23

@majomkutya:

"Egy ennyire primitív, dilettáns és idegesítő teremtmény hogyan kaphat felelős megbizatást?"

Semmilyen felelőssége nincs, nem dönt semmiről, ő egy egyszerű nyugdíjügyi nyakópista.

Atrox 2010.11.30. 15:59:53

Hölgyek, Urak!

35 éves vagyok, és 5 éve úgy élek, hogy reálian leszámoltam azzal, hogy bárhonnan nyugdíjat kapjak. Így ezzel nem kell foglalkoznom, nincs gond, nem idegesítem magam :)
Ettől még persze látom, hogy ritka nagy hülyeségek folynak mostanában nyugdíj ügyben, és persze zavar, hogy olyan dolgot vonnak a fizetésemből, amit sohasem fogok visszakapni semmilyen formába.

Az alábbi tervek egyikét igyekszem megvalósítani nyugdíjas koromra:

- Nem élek 70 éves koromig, így lényegtelen minden dolog a nyugdíjammal kapcsolatban. Sajnos erre látom a legnagyobb sanszot.
- Annyi pénzt gyűjtök valamiképpen össze addig, hogy annak kamataiból megélhessek, illetve ha elkezdem költeni, magát az összegyűjtött pénzt, akkor is kitart 10-15 évig.
- Még hamarabb összejön a megfelelő tőkém, így hamarabb nyugdíjba küldöm magam :)
- A fenti tervekből egyik sem jön be, így tovább dolgozom :(

Bárhogy lesz, a nyugdíjrendszer mindenképp összeomlik addigra, sőt, hamarabb, ha a népesség előregedését, a Ratkó-gyerekek hamarosan bekövetkező nyugdíjba vonulását, és a társadalom átrétegződését tekintjük, miszerint egyre nagyobb a kisebbségek aránya a társadalomban (ami nem lenne mindenképp baj, ha képeznék magukat, és GDP-t termelnének, tudom, álom, édes álom).

Ha valami csoda folytán mégis folyósítanak nekem valamit valahonnan nyugdíj címen, azt talált pénznek fogom tekinteni. Szóval a helyzet szar, de azzal, hogy hitegetjük magunkat, még ugyanúgy szar marad, legfeljebb 20-25 év múlva fogunk szembesülni a durva valósággal, miszerint egy átdolgozott élet után, minden járulék befizetése mellett sem kapunk majd nyugdíjat.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 16:00:26

@Kicsit Karcos: szoktuk volt mondani, hogy az állandó özvegyi nyugdíj, meg az árvaellátás összege az éhenhaláshoz sok, máshoz viszont kevés, szóval vagyon némi igazságod.

Kicsit Karcos 2010.11.30. 16:06:28

@Seduxen: egyébként - javíts ki, ha tévedek - azt sem szabályozza semmilyen törvény (nem mintha a törvények kőbe lennének vésve), hogy x forint manyup-felhalmozás után mennyi is lesz havonta az annyi. Ezt a manyupok határozzák meg, amibe a "tagoknak" semmilyen beleszólása nincsen. Ha azt mondják, hogy a 20 millió forintos felhalmozásból havonta 22 ezer forint jár a válság miatt, akkor annyi jár, amíg meg nem halsz, és meg nem örökli a tőkét a pénztár. Rosszul tudom?

nagyon_buta 2010.11.30. 16:08:45

Csak egy kis kötözködés: de mintha nem találtatok volna 3 millió adófizetőt a múltkor,(ide linkelném blogotok összes cikkét a nyugdíjról). Szóval most akkor van 3 millió adó és járulék fizető?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 16:09:06

@Kicsit Karcos: passzolok :)) nem tudom. de utána lehet nézni.

Khayness 2010.11.30. 16:11:27

"Mindketten tudjuk, hogy valójában szó sincs döntési szabadságról. Miért nem húztak egy vonalat január elsejével: akkortól mindenki visszakerül a tb-be, oszt jónapot.
- Mert az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közgazdasági gondolkozásával."

Kéremszépen nem volt itt 40 évig diktatúra, hisz voltak szavazások.

Jó ez a logika.

Egyéves Önkéntes 2010.11.30. 16:15:20

Azért ez a videó elég beszédes, annak ellenére, hogy nem mondanak semmit.

layo 2010.11.30. 16:17:10

Ez már kezd átalakulni egy remek bohózattá, kár, hogy mi zemberek nem csak nézők vagyunk ebben a színházban...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 16:19:57

@Kicsit Karcos: ez az OTP-é pl:
www.otpbank.hu/otppenztarak/file/Szolgszab_200805.pdf

elvileg az Mpt. 32. §-a adna eligazítást, de én ez alapján sem igazán értem.

Khayness 2010.11.30. 16:22:59

A személyes közlés is megér egy misét, szegény magánnyugdíjas kuláknak szégyenszemre el kell fáradnia, hogy felírja nevét a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Forradalmi Kormányának feketelistájára.

"Orbán Viktor decemberben várhatóan levélben szólítja majd meg a 3 millió pénztártagot, a nyugdíjügyi megbízott, Selmeczi Gabriella pedig a juttatásaikért állítólag aggódó nyugdíjasokat keresi majd meg, szintén levélben."

Ebből a pénzből inkább húzzanak fel még egy stadiont. Vagy ne adj isten értelmes célra költeni (a vilmányi gyerekeknek jól jönne a fűtés pl.).

Mike36 2010.11.30. 16:32:08

Remélem megveri Matolcsyt Isten valami frankó kis rákkal, vagy egyéb halálos betegséggel, és mihamarább megdöglik. Tudom csúnya dolog ez, meg személyeskedek, de már ennyire rühellem ezt az embert. Inkább halna már meg, de kínok között!
És hiszem, hogy megkapom ezt a kicsinyes elégtételt, csak ki kell várnom.

Elnézést, hogy nem voltam européer

igényes 2010.11.30. 16:32:36

Matolcsy jobb lenne, ha a feleségedre hallgatnál, klimax korban vagy és ez látszik a kommunikációdon is. Feleséged jogosan zárt ki a hálóból, igenis impotens vagy.

2010.11.30. 16:33:13

én nem lépek vissza. legjobb esetben is 2052-ben leszek nyugdíjas, de akkor már nem is lesz nyugdíj.

Silent Bob 2010.11.30. 16:33:20

Az vajon mennyire lenne vicces ha mind a 3 millió tag azt mondaná, hogy "basszátok meg, maradok"?
Csak úgy kísérletképpen.

GiveltAway 2010.11.30. 16:37:45

Silent Bob: fizikai képtelenség, hogy mind a 3 millió emberke elmenjen személyesen és bejelentse, hogy maradni akar, mindenestere izgalmas lenne :).

Kérdés, hogy mennyivel fogja ez az intézkedés megdobni a fekete munkát / mennyivel nő majd az "álláskeresők száma".

papas 2010.11.30. 16:40:28

inkább ezt a bejegyzést kellene elküldeni 3 millió embernek. jó volt, grat hozzá, csak kár, hogy meg kellett írni. majd meglátjuk, hogy az index meddig mer szembe menni a forradalmi érzésekkel és hogy a blogoknak, mint ez is, mennyi ereje, befolyása is van valójában.

igényes 2010.11.30. 16:40:31

@Mike36: Matolcsy elérte a scúcspontot már régebben, most azért ingerlékeny, mert nem tud megfelelni senkinek sem, sem feleségének, sem a FIDESZ-nek. Mutatja, hogy kemény közben cinikus, csalódott sértödött ember benyomását kelti. Megmondta a Varga, hogy hülye, megmondta a Fellegi, hogy hülye, megmondta a felesége, hogy döntésképtelen, megmondták a FIDESZ normális képviselők, hogy hülye. Lehet így élni, hogy csak egy ember tartja a jobbkezének, mert ezek szerint az ember akinek szüksége van egy jobb kézre az ügyetlen, de Matolcsy meg tudja, hogy aki őt a jobb kezének tartja hülyébb nála, hiszen akkor nem ő lenne a jobb keze a másiknak. Aki jobbkéznek tartja Matolcsyt az ugye ügyetlen, kétbalkezes.

mizie 2010.11.30. 16:42:52

A TV2 és RTL híradóban miért fontosabb hír az, ha valakit megharapott egy kutya?
Arra nem akarok gondolni hogy kormányzati "parancsra" van így, de lassan nem tudok másra.
Kb semmiről nem számolnak be, vagy ha mégis akkor sem a szituációt írják le és annak a következményeit. Undorító!

majomkutya 2010.11.30. 16:43:08

@Kicsit Karcos: igen, formális felelőssége és döntési jogköre (Hál' Istennek) nincs.
Felelős megbízás kapcsán arra gondoltam, hogy ő tájékoztatja az embereket, rajta keresztül ítéljük meg az ügyet, a Fideszt és a kormányt (és ez mégiscsak felelősség is). Nekem mondjuk nem volt szükségem Selmeczire, hogy fix képem legyen a Fideszről, Selmeczi csak megerősített abban, amit róluk gondolok.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.11.30. 16:44:19

Kérdés: fizessek be harmincvalahány százalékot az államnak és kapjak érte egy ígéretet, hogy majd kapok fasza nyugdíjat, amikor semmi nem mutat abba az irányba, hogy egyáltalán fogják tudni fizetni, amikor nyugdíjas leszek, vagy legalább 10 százalékot rakhassak félre ebből a pénzből, ami viszont az enyém? Hát, lehet maradok.

igényes 2010.11.30. 16:45:20

@papas: Kellene lennie több szavazási lehetőségnek, és a szavazás végeredményét lehetne elküldeni barátoknak, ismerősöknek. Hogy vonzová tegyük a blogokban lévő kommentelési szándékot, felajánlhatnánk Orbán és garniturájának fizetését. Gondolom nem veszik fel pofátlanul a rendkívüli jövedelmüket. Semjén biztosan, mert ugye keresztény erkölcs.

trojka 2010.11.30. 16:46:30

@igényes: szerintem, aki a hulye Matolcsyt jobbkezének (jobbkezében) tartja, az is hulye...

nemecsek ernő áruló 2010.11.30. 16:48:28

@bobsys: 15 év, de ne aggódj, 10-15 év múlva úgyis bedől az egész, és nem is lesz állami nyugdíj. Ezért maradok én is. Aztán ha nagyon szívóznak legfeljebb kiszervezem a vállalkozásom ausztriába.

bgp 2010.11.30. 16:49:45

Lehet választani! Felszállsz a vagonra vagy lelőnek.

tommybravo 2010.11.30. 16:50:19

@Kicsit Karcos: A nyugdíjba vonuláskor járadékot vásárolsz magadnak a felhalmozott megtakarításból. Ez úgy működik, mint egy fordított biztosítás: az elején befizetsz egy nagyobb összeget (a megtakarításod), majd ők visszaosztják neked részletekben. Nyugdíjba vonuláskor te döntesz, hogy milyen konstrukciót kérsz, rengeteg kombináció elképzelhető, így pl: (1) fix ideig kapsz havi x összeget, (2) életed végéig kapsz egy fix összeget, (3) életed végéig kapsz, és még egy (kettő, három, stb) hozzátartozód is kap meghatározott ideig v. élete végéig. Nyilván a havi összeget erősen befolyásolja, hogy milyen konstrukciót választasz.

A gyakorlatban a mnyp rendszer kora miatt még nem nagyon alakultak ki ezek a konstrukciók, mert aki eddig nyugdíjba mehetett volna, az inkább visszament az államiba.

igényes 2010.11.30. 16:52:21

@mizie: Most képzeld el mi történne, ha feltennék a kérdést! Orbán úr miért veri a nép faszával a csalánt?
A szabad gyümölcspárlat-készítés jogának visszaállításával a bérfőzési szeszadó kiesik a költségvetésből, amely 8 milliárd forintot tesz ki a VPOP adatai szerint.

gazdasagiradio.hu/cikk/49453/
Orbán úr, adjon ugyanennyi pénzt a devizahiteleseknek!

Rob67 2010.11.30. 16:54:07

Hogy seggbenyomom vagy szájba drága miniszter úr, na az választás.
Csak úgy konzervatívan. Hármasban a feleségével...
Ez utóbbira viszont már én kényserítem.

Kicsit Karcos 2010.11.30. 16:59:26

@tommybravo: de rajtam kívül biztos érdekel még mást is, hogy ha lesz a nyugdíjbamenetelkor 20 millió forint a számlán, akkor mennyi lesz a járadék. Illetve aki kevesli, az mit tud tenni, átmegy egy másikhoz? Ha jól tudom, már volt, aki nyugdíjba ment manyuposként. Ők mennyit kapnak mekkora tőke után? Most nyugdíjasként is válthatnak pénztárt? Nem az lesz, hogy a befizetők érdekeinek védelmében két kiflit fog kapni a manyuptól, aki már nyugdíjas?

Szerintem ezek fontos kérdések, ha dönteni akar az ember. Én ugyanúgy semmi garanciát nem látok a manyupok esetén, mint ahogy az államinál sem, így egyszerű bizalmi kérdés nekem, én az akkori államban jobban fogok bízni, hiszen azt én is építem. De attól még jó lenne tudni a válaszokat ezekre a kérdésekre, ha már beleásom magam a témába. Ennyi haszna amúgy mindenképpen van a sokkterápiának, most legalább a tizenévesektől az aggastyánokig mindenki elgondolkozik a nyugdíjon.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.30. 16:59:54

@kill004: bocs, hogy ezt most neked címzem, sokszor találkoztam már ezzel a "szülj gyereket" gondolattal. Hát nem tudom. Azért vállaljak gyereket, minél többet, hogy legyen majd aki eltart nyugdíjas koromban? Feladattal szüljek gyereket, feladattal szülessen, hogy majd el kell tartania öreg koromban? Így nőjön fel és így éljen, hogy egész életében tudatában van, hogy mire családja lesz, már nem csak az ő gyerekeiről kell gondoskodnia hanem szegény ágybaszaró öreg apjáról is? Meg sem születik és már felelősséggel van másokért? Én megtapasztaltam nagyon korán, milyen az, felelősséggel tartozni egy felnőtt emberért, gyerekként. Nem túl jó, nagyon nem. Ezzel csak áttoljuk a saját életünk, sorsunk felelősségét - most épp nem az államra, hanem a saját gyerekeinkre. Akiket (elvileg) mindennél és mindenkinél jobban szeretünk, és azt szeretnénk, hogy minél többre vigye. És lehetőleg ne elvegyünk, kérjünk tőle, hanem adni tudjunk neki, míg élünk, míg tudunk.
Én inkább azt választanám, hogy gondoskodom a gyerekemről, míg élek, na meg magamról is. Ez nem az ő feladata, felelőssége. Az én életem az én felelősségem. Szerintem.

igényes 2010.11.30. 17:00:08

@trojka: Vagy a Matolcsyra néz fel, mint arra az emberre, aki jobban ért a dolgokhoz, mint a választott miniszterelnök. Sajnos aki a jobb kezének tartja a Matolcsyt, az nem tudja, hogy a felesége irányítja. Mondjuk elgondolkodtam mit is csinál az ember jobb keze?

Jó lenne, ha nem a kéz tevékenykedne, hanem az ész és a szív, a jóindulat. A sikeres zsebtolvajok között szinte csak a jobbkezesek lelhetőek fel.

layo 2010.11.30. 17:00:36

@mizie: teljesen mindegy mizie. Tegnap este épp láttam az rtlk-on az Orvbán- Gyurcsány vitát megvágva.Csakhogy élőben is végigkövettem. Eredetileg volt Gy.-nak egy nagyobb felnevetése, mikor O. azt mondta, " Ön(ök) hazudott(tak) este délben meg este . Na ez az rtl-en már másképp lett összevágva. Orbán mondott valami értelmes nemzetit és ahhoz vágták a nevetést.

mizie 2010.11.30. 17:01:18

Igazából azért nem aggódom, mert már évek óta úgy gondoltam a nyugdíjra hogy nekem olyan nem lesz. Most eltartom a nyugdíjasokat, fizetem az olcsó utaztatásukat stb.

Tuti maradok az a 10% legalább megbízható helyen lesz és több mint a semmi.

trojka 2010.11.30. 17:01:57

en csak azt nem tudom, mi van akkor, ha éppen nyugdij után pár perccel dobja el valaki a kanalat. Egész életében (munkásságában) vonták töle a nyugdíj járulékot, de sok esetben a család még csak temetési támogatást sem kap állam bácsitol. Csak azt nem tudom, hogy mi lenne, ha a hozzátartozok követelnék az összeget, vagy annak egy részét visszafizetni számukra. gondolom, rögtön szuletne egy törvény, mely szerint: KUSS. Lassan többen fognak kipurcanni nyugdíj elött, vagy közvetlen utána, mint ahanyan több évig "élvezik" a nyugdíjat. Akkor meg, minek ez a nagy sz. kavarás, mellé duma, sanyargatás...

röntgenszeműlány 2010.11.30. 17:03:18

Valaki segítsen, mert kezdem nem érteni, és kurvára nem akarok törvényeket olvasni:

1. Hiába maradok mnyp tag, a járulékokat azért beláthatatlan ideig lenyúlják, ugye?
2. Mi fog történni a nyugdíjalapokkal, amikből eltűnik a pénz mondjuk 90 %-a, és befizetés sem jön többet?
3. A kezelési költségek nem lesznek ettől ugrásszerűen még nagyobbak?

Szívem szerint maradnék, de azért nem szívesen lennék a bedőlő mnyp-k utolsó tagjai között.

DarthVader 2010.11.30. 17:08:28

Tényleg nem könnyű a döntés, de ha valakinek már van 3 M felhalmozott tőkéje, az gondoljon arra, hogy előbb-utóbb úgyis visszaállitják/bevezetik (nem tehetnek mást) , ( mivel ez a kormány is megy a lecsóba előbb-utóbb - max 8 de inkább 4 év m. ) és aki bent maradt, annak a pénze folyamatosan gyűlik addig is, aki meg kilépett, annak soha nem kerül bele vissza. És ha visszaállitják, akkor egyetlen rövid jogszabály eredményeként az a bizonyos büntetőidő el lesz törölve (hiszen a 24%-ot vonják továbbra is) .

Ez az eljárás, hogy vonjuk a 24%-ot, de nem adunk érte semmit, ez annyira ellentétes mind az írott joggal, mint az erköllccsel, hogy aki ezt nem látja, annak vaknak kell lennie.

Kiváncsi vagyok az AB-re. Ha a jogszabályt alkotmányellenesnek minősítik - márpedig csak ezen ok miatt nem tehetnek mást - és a rablóbanda negligálja, akkor az AB előtt egyetlen út van: testületileg lemondani. Ha nem teszik meg, akkor puhapöcs banda. Ha igen, azért annak van üzenetértéke az ország és a világ számára.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 17:09:04

Na megint sikerült meglepődnöm. Személyesen kell jelentkezni, hogyha nem akarok változtatni? Ujjlenyomatot vesznek a bejáratnál?
Nem akkor kellene személyesen "befáradnom", ha ÁT AKAROK MENNI AZ ÁLLAMIBA?
Ha maradni akarok ahol vagyok, minért nekem kell odatolni személyesen a képemet?
Megyek egyből a kubatovlistára, vagy ezért még nem kerülök "komcsi" besorolás alá?

igényes 2010.11.30. 17:09:49

@trojka: Az én fönököm két hónapig volt nyugdíjas, majd elhunyt. Teljesen jó ember volt és normálisan is keresett, nem lopott, inkább a családját segítette, mithogy költött volna. Szép nyugdíját gondolom még meg sem kapta, illetv néhány hónapig gondolom özvegye kapta járandóságokat. Nem tett jót halálával a szeretteinek, és nem halmozott fel olyan sokat, mely nem felélhető két év alatt. Ezért is lenne jó a MNYP. A kormánytagok is élhetnének szerényebben, meg a Demján Csányi, Simicska félék, meg a Rogán haverja. Miért kell nekik a pénzünk, mert nem tudták eladni a sok felépített lakást, irodákat, ráadásul az irodák nem is lesznek kiadva, mert orbán tűzzel vassal írtja a külföldieket. Szerintem visszatermeli a 16%-al a nagytőkének a pénzt, majd kirabolja a népet, folyamatban kérem. Elmegy külföldre mint sok más politikus.

tommybravo 2010.11.30. 17:11:16

@Kicsit Karcos: Én elég soká leszek nyugdíjas, ezért nem tudom, hogy mi van azokkal, akik már nyugdíjba mentek, es kizárólag elvi síkon tudok mondani bármit is. De hogy érdemben is válaszoljak: a nyugdíjpénztárral a kapcsolatod megszűnik a nyugdíjba menéskor, ekkor lesz egy péznhalmod, amit járadék-vásárlásra költhetsz. A járadékot nem a nyugdíjpénztár fizeti (én legalábbis úgy tudom), hanem biztosítók. Nyilván, a nyugdíjpénztárad majd felajnálja, hogy az ő csoportjához tartozó biztosítótól kérjél járadékot, de nem kötelező őt választanod. Másrészt pénztárat is jogodban áll változtatni a futamidő alatt, így akár az utolsó évben is máshova viheted a pénzt, ami akkor hasznos, ha tévedek, és valóban a pénztár fog neked járadékot adni. Tehát ebben az esetben is te döntöd el, hogy kivel szerződsz, még ha csak kerülő úton is.

Azt nem tudom megmondani, hogy mennyi járadékot kapsz majd a mostani fizetésed alapján, mert ez rengeteg tényezőtől függ: a pénztár hozamától elsősorban + az általad később választott járadék-konstrukciótól + az akkor kamatkörnyezettől, stbstb. Végeztem egy kis számítást, amit itt találsz: spreadsheets.google.com/pub?key=0AsWRQNbnWQs6dGpUWHlXa3R1THhvemM1QU9BcHNMZkE&hl=en&single=true&gid=0&output=html Egy kis pénzügyes tudással bárki összeállíthatja.

DarthVader 2010.11.30. 17:11:50

Ja, lemaradt: akinek 8 évnél több van a nyugdijig (az min. 20 évig tartózkodott a manyup-ban, és amikor bevezették, akkor is elhangzott, hogy a 20 éven belül nyugdijba menőknek nem ajánlják. ) az fontolja meg a maradást.

labi 2010.11.30. 17:12:35

Hmmm... ha valakinek a fejéhez szorítok egy pisztolyt és azt mondom neki, hogy "pénzt vagy életet!" akkor semmi gond, mert megadtam neki a választás jogát? Mert ugye választhat ahogy akar, max súlyos következményei lesznek... :)

DarthVader 2010.11.30. 17:15:13

Meg még1: az különösen tetszik, amikor a "maszopos oligarchák talicskázzák kifelé a pénzt a manyupból" elhangzik, akkor vajon Csányi Sanyi bácsi, a legnagyobb manyup-ot kezelő OTP "tulajdonosa" mit csinál? Nyel egyet - ő maszopos? ugyanmá' - de hát ugye a pénzért mindent. (A talicskázás stimmel :)

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 17:16:14

@DarthVader: Én is erre számítok. Nekem még 30 évem van a nyugdíjig. Iszok majd egyet Orbán egészségére Matolcsy temetésén valamikor 20_7-ben amikor visszaállítják az állami nyugdíjamat.

fokabacsi 2010.11.30. 17:16:15

@Rob67: Úgy tudok örülni ennek a tárgyszerű korrekt hozzászólásnak ! nem értem az egészet ! Amikor bezárták tönkretették a magyarországi munkahelyek 95%-át akkor mégis mit gondoltatok honnan lesz nyugdíj? Volt a liberóbolsiknak 12 évük, erre jutottak, hogy minden leharcolva tönkretéve ellopva .Egy dolgot vittek sikerre : Ment megy a cigány tenyésztés ezerrel. Most az Orbán próbál más úton járni, mint az eddigiek, és ez sem tetszik ! Lehetőleg az szóljon hozzá, aki tudja mit beszél.
A többi rosszabb mint az árokparti vénasszony lotyogás.

layo 2010.11.30. 17:17:15

@igényes: egyetértek, nagy i/gazságok vannak abban, amit trojkának írsz.

reccs 2010.11.30. 17:17:30

@Hari R. Seldon: Ha így haladunk, már bőrönddel együtt kell menni, mert haza már nem mész.

MEDVE1978 2010.11.30. 17:17:30

Sajnos vissza fogok lépni. Ennek az az oka, hogy a kormány jelenleginél még jobban ellehetetlenítheti a magánnyugdíjpénztárakat. Például jöhet még egy olyan kedves lépés, hogy az örökölhetőséget törvényileg ellehetetlenítik.
A magánnyugdíjpénztári rendszerre amúgy is igaz, hogy csak megfelelő szabályozás mellett lehet képes rendesen működni (garanciaalap, befektetési irányelvek törvényi szabályozásának vagy éppen nem korlátozásának kérdése stb.). Feltételezem, hogy a jelenlegi kormány ezt a kérdést bután, rövidlátóan és populistán fogja intézni, tehát nem szabályoz rendesen, hanem csak PR akcióként baszogatja a pénztárakat.
Innentől kezdve nincs más lehetőségem, mint hogy visszalépjek az állami rendszerbe.

Kicsit Karcos 2010.11.30. 17:17:48

@tommybravo: én úgy tudom, hogy a manyup fizetné a nyugdíjat, a törvényből azt olvastam ki, hogy a jogviszony a halálig vagy az egyösszegű kifizetésig tart.

A számítást köszi, éjjel átnézem.

Más.

Összeomlás:

Pluszban zárt a tőzsde

2010.11.30. 16:54 - MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 418,27 pontos, 2,07 százalékos emelkedéssel, 20 639,64 ponton zárt kedden. A Mol árfolyama 1,89 százalékkal 18 595 forintra erősödött, az OTP részvények ára 2,28 százalékkal 4 925 forintra nőtt. A Richter 2,38 százalékos növekedéssel 43 000 forintra, az MTelekom 1,1 százalékkal 545 forintra nőtt.

index.hu/gazdasag/blog/2010/11/30/pluszban_zart_a_tozsde/

Iustizmord 2010.11.30. 17:19:18

gyerekek, ismerjétek be: nem ilyen lovat akartatok májusban.

vagy nem ilyen marhát.

Jaffar 2010.11.30. 17:19:20

Ez a kép Matolcsy-ról engem nagyon emlékeztet valamire :

piroslapok.blog.hu/2010/06/26/igy_keszul_a_szeretheto_schmitt_pali

Gyakorolja a figurát.

röntgenszeműlány 2010.11.30. 17:21:51

@DarthVader: "és aki bent maradt, annak a pénze folyamatosan gyűlik addig is"

De hát pont ez az, hogy nem gyűlik, mert leállították az átutalásokat!

fokabacsi 2010.11.30. 17:23:37

Mi lesz azokkal, akik nem hogy 40 év , de 5 év munkaviszonyt nem tudnak felmutatni?? Azok milyen pénzből fognak "nyugdíjat" kapni?? gondolok az élmunkás brazilokra például.

röntgenszeműlány 2010.11.30. 17:25:21

@fricy: Az nem lesz sok, ha beleszámítod a kezelési költségek megugrását, miután a tagok nagy része kilépett. Ezeket az alapokat nem 3 emberre tervezték, kisfiam.

Rob67 2010.11.30. 17:26:08

@fokabacsi: na akkor neked nem kellett volna hozzászólni narancsbarát.
Ennyire tellett? Cigánytenyésztés meg liberóbolsi? Nagy ívű gazdasági szakértelemre vall :)
De a viccet flretéve, azért lettem a szemedben én is bolsi (ez aranyos duma, mér nem komcsi, azt átvette orbán) mert nem akarom adni amit eddig összegyűjtöttem?
Derék, barát, derék. Én vagyok a rendszer ellensége...
De ízlelgesd amit az előbb írtam, mert az legalább valóban szabad választásról szól, igaz szexuálisan, nem úgy mint matolcsi hazug dumája.
De mondd el barát, hogy a fidesz szórólapokon miért is állt ennek az ellenkezője április előtt? Mert ígéretet tett, amit jobb helyen illik betartani...
Igen, az előző sem tartotta be sosem. Gané és trágya is volt.
Ha felhatalmazod a hazugságokon alapuló kormányzásra vikit, akkor ez sem lesz más. Egy újabb szarfolt a magyar történelemben...
De ahogyan akarod, tedd és vidd a pénzed. Én megtartanám. De arra ne számíts hogy büntiből fizetteted velem a nyugdíjadat. Én sem kértem a tiédből.

Kicsit Karcos 2010.11.30. 17:26:21

@fokabacsi: a brazil bodzaszedőkkel nem igazán kell számolni nyugdíjügyben, sem befizetői, sem - korai haláluk miatt - kifizetői oldalon nem igazán jelentkeznek. Én még azon sem lennék meglepve, ha összességében nettó befizetők lennének.

pHérték 2010.11.30. 17:27:16

Nekem az a fantasztikus, hogy aszongya: "a kormány nem utal át több pénzt a magánnyugdíjpénztárakba"!!! Mintha eddig is a kormány utalta volna! Persze, kár volt engedni, hogy annak idején az APEH vegye a mnyp-i járulékok beszedését. Most meg mivel az APEH szedi, teljesen a sajátjának is érzi azt, amit szívesebben tart meg, mintsem, hogy tovább utalja a jogos és rendeltetésszerű helyére. Szóval kecskére lett bízva a káposzta, a kecske meghízott és már öklelős.

Rob67 2010.11.30. 17:27:59

@fokabacsi: Megjegyzem drága barátom, számolj csak vissza a 12 évből 8-at. Tudod a 'liberóbolsi elkúrást.'
A MANYUP-ok viktorod első regnálása alatt is dolgoztak. Hogy is van ez??

tryclops 2010.11.30. 17:29:39

@röntgenszeműlány: jó, persze, azt én se mondtam, hogy nagyító nélkül is látszani fog...

DarthVader 2010.11.30. 17:31:01

@Kicsit Karcos: Igen , plusszban. 8,2%-os esésből ma visszavett 2 %-ot. A MTelekom (lánykori nevén matáv) -10%-ból 1,1%-ot.
Ha nem ismered a tőrzsdét, akkor a helyedben nem szólnék bele :)

@fokabacsi : "Lehetőleg az szóljon hozzá, aki tudja mit beszél."

Ja. Te is jobban jártál volna, ha hallgatsz :))

tommybravo 2010.11.30. 17:32:59

@röntgenszeműlány: "a kezelési költségek megugrását,"
A kezelési költségekre eddig is korlát volt, a kormány pedig tovább akarja csökkenteni ezeket az értékeket. Ezzel persze nem a maradók támogatása a cél, hanem pontosan a pénztárak ellehetetlenítése.

DarthVader 2010.11.30. 17:33:31

@röntgenszeműlány: leállitották 2011 végéig. Utána 10 %-ot utalnak, (plussz a visszatartottat) a 24 %-ból pediglen lószart akarnak adni. De a 10 %-ot azt utalják. (Na persze a Matolcsy szava ezek után annyit ér, mint a halkiáltás, ugyhogy mérget nem vennék rá)

MissMarple 2010.11.30. 17:34:38

Valaki tudna segíteni, hogy mi történik a 25 év alatt az államiba befizetett pénzemmel, ha most a magánt választom? Ez most zárolják, és ha megérem a nyugdíjkort , akkor feloldják, és mondjuk kapok olyan havi 5000 Ft pluszt majd? Vagy elveszítem az eddig oda befizetett pénzt?

DarthVader 2010.11.30. 17:35:46

@röntgenszeműlány: na még1x, ha az előző is átment volna, bocs.

Szóval 2011 végéig leállitják az utalást Utána átutalják a visszatartottat, és a továkbiakban utalják a 10 %-ot. A 24%-ból meg lószart akarnak adni.
(Mondjuk a Matolcsy szava ezek után annyit ér, mint a halkiáltás, mérget azért nem vennék rá)

Közbiztonság Szilárd? 2010.11.30. 17:36:44

Ez király.
Csak levelekre elmegy közel 1 milliárd.
(Meg a katolikus egyháznak 6 milliárd, Kósának stadionra 10 milliárd stb.)
Túl jól áll az ország.
De akkor meg mi a faszomnak veszik el a nyugdíjpénzemet?

zrobasé 2010.11.30. 17:37:18

és akkor mi van,feltéve de meg nem engedve, persze, ha a 10+24%-ot kicsit átalakitják, mondjuk öööö 2+32%-ra ? Tehát 2 megy a manyupba, 32 meg lenne a nyugadó. Tudom, ez csak fantazmagória...akárcsak a manyup pénz einstand volt kb 3 hónapja. Na, akkor aztán a manyup rendszernek reszeltek.

pHérték 2010.11.30. 17:38:38

No és arra ki tudna válaszolni, hogy mi lesz mondjuk 4 év múlva, ha jön egy újabb kormányváltás és azt találják mondani, hogy: Jóemberek mégiscsak tessenek magánnyugdíjat rakosgatni, mert a pár éve államosított milliárdokat nyom nélkül elnyelte a feneketlen zsák?

DarthVader 2010.11.30. 17:38:51

@MissMarple: az eddig befizetett pénzedet (helyesebben az eddig fizetéssel eltelt időt) beszámitják a nyugdijjogosultsági időbe, azaz ugy tekintik, mintha ennyi év lett volna a munkaviszonyod.
De mondom, ez a következő kormányig lesz igy.

röntgenszeműlány 2010.11.30. 17:40:06

@tommybravo: Valóban, ez igaz. Akkor marad az a verzió, hogy egy menthetetlenül bedőlő pénztárban készülök maradni.
@DarthVader: Igen, hallottam, de ezt már a bejelentés pillanatában sem gondoltam bevenni. Az azóta történtek pedig minden kétséget eloszlattak. A 24% magában nem is érdekelne, mert mire nyugdíjba mennék, addigra úgy sem kapnék érte cserébe semmit. Adóként fogtam fel, eddig is.

Kicsit Karcos 2010.11.30. 17:40:13

@DarthVader: tudod, a tőzsde olyan, mint az ántiszemitizmus, csak míg az utóbbi mindig erősödik, az előbbi mindig gyengül "jobber" kormány alatt, ha szorgalmasan követed a híreket. Akkor meg hadd legyen már hír, ha fordítva mozog néha:)

Halál Bika 2010.11.30. 17:42:18

Na persze, a felesége léptette be....
Nem ő írta alá....
Persze.... Nem hazudik... Értem, a felesége volt... Nem hazudik, nem olyan....

Most is elmehet majd a feleségem elintézni a bentmaradásom????

DarthVader 2010.11.30. 17:42:36

@röntgenszeműlány: A bedőlő pénztárak- ha tényleg bedőlnek, ami elképzelhető- az általad benthagyott összeget - ami értékpapirban van - áthelyezhetik önkéntes manyup számlára, ha van (ha nincs, létre kell hozni egyet) és akkor még adót se kell fizetni a reálhozam után.

BruceTheHoon 2010.11.30. 17:42:44

@fokabacsi: így van, a liberálbolsevik diktatúra puszta rosszindulatból bezáratta azt a rengeteg munkahelyet.

igényes 2010.11.30. 17:42:48

@MEDVE1978: Kérlek csak az utólsó piillanatig várjál ki. Amennyiben minden kötél szakad, akkor is automatikusan visszaléptetnek. Nem kell tenned mást mint remélni. A józan paraszti ész azt mondja, ezt megtenni nem lehet, ez nem erkölcsös. Nagyon sajnálom, hogy az egyház egy lépést nem tesz a hívők érdekében, pedig a perselybe várják a pénzt, na most nem tudnak perselyezni. Nem istennek tetsző dolog a lopás. Hol az egyház. Meggyónt-e Semjén, vagy Orbán, avagy a Deutsch Tamás, persze nem tudom ott van-e gyónás?

Az egyháznak nem kötelessége kiállni a népért, vagy csak befogadják a pénzt? Nem ismeri fel az egyház mit is tesznek orbánék. Szégyen!

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 17:42:52

@reccs: A kabátunkra majd rávarratják, hogy "ÁLLAMI NYUGDÍJRA NEM JOGOSULT" egy fideszközeli vállalkozóval és viselnünk kell az utcán a karszalagot is?

Nem tudom hogy vannak vele a többiek, de nekem nagyon megalázó ez az egész szituáció. Ha ez volt a cél akkor sikerült.

Én azt mondom, hogy az lenne a NORMÁLIS, hogy a VÁLTOZÁST KELL SZEMÉLYESEN BEJELENTENI. Nincs valami jogszabály erre? Mert ha megfordulna a szitu és azoknak kellene sorban állnia az ÁLLAMNÁL, akik az ÁLLAM ügyfelei akarnak lenni mindjárt jobban érezném magam. És legalább az állam is megismerné a leendő "ügyfeleit".

pHérték 2010.11.30. 17:46:19

@DarthVader: Akkor fogjuk fel az egészet vérpezsdítésnek a hideg télben azzal a boldog tudattal, hogy lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér....! (Csak a sok magas vérnyomástól szenvedővel szemben nem méltányos...)

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 17:46:21

@Hari R. Seldon: Ja és az "ügyfelek" is megismerhetik a "gördülékeny" állami intézményrendszert. Egy csomó ember lenne, akik szépen visszafordulnának látva a csigalassú állami ügyintézést és a kígyózó sorokat.

szamarhegy 2010.11.30. 17:46:38

Két hülyítésre szeretnék reagálni: 1. 'Ha az Mnyp tag államkötvényben tartotta volna, akkor sokkal többet hoztak volna.' Nekem nem rémlik, hogy ez alternatíva lett volna, mármint hogy ideadják az Mnyp lovét és ÉN döntöm el, hogy az Mnyp kezelje, vagy berakom államkötvénybe. Ha pedig csak két választásod van, hogy A, 8% is megy a közösbe, aztán lesz valami 20-30 év múlva. b. 8% megy az Mnyp számlára, ahol a pénztár a megadott portfolió alapján kezeli. akkor meg minek hülyítik ezzel a népet. 2. '20 év múlva nem lesz elég befizető.' Szerintem már most sincs, csak a mindenkori kormányok, épp most Orbánék sunnyognak ezt kimondani. 3. 'Mszp közeli pénztárokba lett annak idején átirányítva a lové.' Orbán legnagyobb barátja és (üzlettársa?) (Csányi Sándor) és támogatója kezeli az Mnyp pénzek 1/3-át, aki még azt is megengedte magának, hogy egy mukkot sem szólt 900.000 (OTP Mnyp) ügyfele érdekében, a többi nagy pénztár mögött álló 'Mszp-s' pénzintézet pedig Allianz, AXA, Erste, ING. Szubjektív, de a Kormány túllépett minden íratlan Társadalmi Megállapodást, kormányon lévő politikai erőként napi szinten félrevezeti, szembehazudja azokat az embereket, akiknek átlag 1 millió forintja tűnik el a Kormány saját magába vetett hitében.

Kicsit Karcos 2010.11.30. 17:46:42

Ja, címlap, éreztem:) Szevasztok,Táskás Tónit üdvözlöm!

fokabacsi 2010.11.30. 17:47:04

@Rob67: Sikerült nektek leváltani a Viktort . Kaptatok nyolc évet ! Mit hoztatok össze? 82%-ra nőtt államadósságot. Mit gondolsz ki fogja kifizetni ? Sukorót ! Tolvaj mszp -frakciót.Leépített vasutat egészségügyet, Békávét, meg amihez nyúltatok. Ha én ekkora ekqrást vittem volna végbe a munkahelyemen, nemhogy szólási lehetőségem, de állásom sem lenne. Amit elbaszok azt kijavíthatom munkaidőn kívül, fizetés nélkül ! Politikus köcsögök meg feszítenek továbbra is? Ehhez kell még pofa. Szeressétek őket.

DarthVader 2010.11.30. 17:47:29

@Kicsit Karcos: :) Tudod, az előző törzsdei rally-ról lemaradtam (Illetve a befektetési életbiztositásomban hoztam rajta 1 év alatt 63 %-ot, mivel tavaly tavasszal tettem át pénzt a magyar részvényalapba, viszont a globál részvény 10 év alatt még mindig minuszban van, de hát még van 10 év hátra, és csak nemrég tették lehetővé a portfóliókezelést) de úgy látom, hogy hamarosan - kb márciusban - jó beszálló lesz. Még azt nem tudom, hogy hol vegyek OTP papirt: 3600-nál, 2400-nál, vagy 1200-nál. Annyira optimista nem vagyok, hogy lemegy 1200-ra, de nem lehetetlen :)

Akvyr 2010.11.30. 17:47:46

A sok önismétlő rinya miatt lassan már megutálom a Fidesz-elleneseket, mint ahogy a sok önismétlő rinya miatt megutáltam a Fideszt is az előző 8 évben. Most komolyan abból lett poszt, hogy az előző évezredben egy Fideszes politikusnak a felesége intézte a nyugdíjügyeit? De tényleg?! Hú??? A többi pedig már kétszáz blogban volt, akár egymástól kopipésztelhetnétek, és akkor minden nap más van kinn a címlapon.

igényes 2010.11.30. 17:48:29

@DarthVader: Nem dőlnek be a pénztárak, sajnos onnan is elmennek emberek, családi tragédiák lesznek. A pénztárak egyesülnek, a mai világban egy jó informatikus sok mindenre képes. A Baj, hogy az állami szféra sokkal drágábban kezeli a MNYP befizetéseket. Az első költség 3000 milliárd forint. Tehát üres a kassza. 3000 milliárdba kerül ugyanis az állami kassza létrehozatala, de ez az összeg csak nőni fog.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.11.30. 17:49:28

ebbol csak az johet ki jol, aki nem lep ki a maganbol..

a kovetkezo kormany - ha elotte az unio meg nem teszi - vissza fogja allitani az alkotmanyos allapotot, aki meg kilepett, az baszhatja, az feneketlen kutba hajigalta az osszegyujtott penzet.

es ugyanugy lesz nyugdija annak is, aki most nem hajlando sakis allamira valtani es nem hajlando a sajat penzet odaadni az allamnak. ha maskepp nem, nemzetkozi birosagon kipereli a magyar allambol.

szamarhegy 2010.11.30. 17:50:38

4. Olyan (személyes)hozam után kell adót fizetni, aminek a 'tőke' része, egy cetli, arról, hogy 30 év múlva majd valaki kifizeti. És ha mégsem? Akkor ki fizeti vissza a nem létező hozamot és a befizetett adót?

röntgenszeműlány 2010.11.30. 17:50:55

@DarthVader: Megtenném, ha nem lenne reális veszélye annak, hogy az önkéntes pénztártagok esetén a TB járulékot kinevezik adónak, és megvonják tőlük az ingyenes egészségügyi szolgáltatásokat. Az elmebajnak nincs határa.
@Hari R. Seldon: Jogszabály? A kormányra nem vonatkoznak sem jog, sem semmilyen más szabályok. Amit tesznek, az definíció szerint a nép akarata.

fokabacsi 2010.11.30. 17:51:06

@BruceTheHoon: Eladták az élelmiszeripart , a cukorgyárakat, a húsfeldolgozókat, az étolajgyárakat, a vevők ezeket szépen bezárták , leépítették.leépült vele a mezőgazdaság, emberek százezrei mentek munkanélkülire. Gondoljátok majd a külföldi "befektető" fogja fizetni a nyugdíjatokat?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.11.30. 17:55:23

@Hari R. Seldon: nem baj..
majd lefloodoljuk a nyugdijintezeteket..:-)

en tutikurvaelet, hogy ott fogok allni a sorban...

inkabb futok versenyt a patkannyal a kukaig nyugdijaskent, de ezt _nem_adom_oda_
12 evem van benne...

orbanek meg fujhatnak egy kilo tollat a seggembe...

igényes 2010.11.30. 17:56:00

@Hari R. Seldon: Az lenne a korrekt, ha az állam felkeresné a lelendő ügyfeleket személyesen, adna egy szerződés tervezetet és bemutatná sávosan a befizetések után mit kapok az államtól majd átlépés esetén a végső nyugdij esetén, mit kapok a meglévő MNYP-től. Mi a különbség? Mi a garancia? Eddig szerzödött partnerem nyújtott is valamit, az állam garanciát vállalt, de az állam csak, ha biztos valamiben akkor vállal garanciát. Az állam tudja, hogy ez nagy pénzforrás, könnyen kezelhető, precízen fizet a nép, nem úgy mint a milliárdosok, akik ezt a pénzt akarják, és elveszik, mert nekik kell a pénz! Orbán kap jutalékot 5, vagy 10%. 300 milliárdért a becsületemet mások kárára nem játszanám el.

DarthVader 2010.11.30. 17:56:54

@fokabacsi: látom te sem tudsz gondokodni, csak a leckét felmondani (igaz, már ezzel eőbbre vagy, mint a mai iskolások 70 %-a :)

80% államadósság: ezt a cumit ki kéne már pökni. Japán államaóssága 160 %. Belgiumé 100 %. Porugália közel 100, görögök 100, Nagy-Britannia, Franciaország előrejelzések szerint jövőre eléri a 80 %-ot. Magyarország a 80%-kal az unióban a 7. lesz. Sok eltérő gazdaságú ország nagy államadóssággal. Az adósság csak a gazdaság egyik mutatója. 2 éve is nem a 80% volt a retentő, hanem a 80% ÉS a 10% hiány. Most a hiány 4 körül van (ezért izmozik az EU a hiányon, nem direkt kibaszásból) a gazdaság kezd beindulni , a növekedés jövőre 2% körül lesz, a 80% hiány kezelhető. Ezek a majmok pedig úgy állitják be, hogy ettől függ minden.

Viszont miért van olyan érzésem, hogy minden áron a forint gyengülésére játszanak? Már megint úgy nyilatkoznak, hogy úgy érezzem . (jegybank alapkamatemelés-> forinterősödés - ami ugyan momentán nem jött össze, de ez most mind1 - a kormány pedig erőteljesen bírálja a jegybankot. Elbaszták a forintgyengülést, amit a Matolcsy-féle koncepciótlanság és csapkodás okoz? )

gitáros 2010.11.30. 17:57:07

@fokabacsi:
Gondolom, a pénzedet is a cihában tartod.

chemicalshop(hajrá nem romák!hajrá nemromaország!) 2010.11.30. 17:58:15

@Kicsit Karcos: van minimál nyugdíj is, azt hiszem 28500 Ft. Akkor is kaphatod ha egy büdös buznyákot se fizettél semmibe sem.

blablabla_ 2010.11.30. 17:59:47

@szamarhegy: hamár a hülyítést próbálod eloszlatni akkor ne fokozd:
"4. Olyan (személyes)hozam után kell adót fizetni, aminek a 'tőke' része, egy cetli, arról, hogy 30 év múlva majd valaki kifizeti. És ha mégsem? Akkor ki fizeti vissza a nem létező hozamot és a befizetett adót? "

A reálhozam után kell adót fizetni amit az átlépők megkapnak kpban (ha volt).

zrobasé 2010.11.30. 18:00:29

@fokabacsi:
a cukorgyárak tönkretételébe vedd bele a külföldieken kivűl a hazai mezőgazdasági termelőket is. Ha nincs aki cukorrépát termesszen, akkor nem lehet mit feldolgozni a gyárban. Ja, és még mielött azzal jönnél, hogy kevés volt a felvásárlási ár, jelzem, hogy pont nem, hanem nagyon magas.

szamarhegy 2010.11.30. 18:01:04

Monsanto, Ha valaki mindennap elkéri a bankban lévő 1 milládat, akkor inkább odaadod, mert már annyira eleged van a sok rinyából? Matolcsy 3.000.000 X 1.000.000 Forint (éves magyar GDP 10%-a) magánszámlán lévő magánpénzt és további X év X 12 hónap X 30.000.000.000,-Ft. magán előtakarékosságra irányuló pénzt államosított, és ha Te az utóbbi két hét alatt nyilvánosságra került, ez ellen tiltakozó blogokat már unod, akkor Te vagy az, akire a mindenkori populista, néphülyítő Kormányok méltán számíthatnak.

kill004 2010.11.30. 18:03:23

@xcrow: Ne azért vállalj gyereket, hogy idős korodban eltartson. Ha egészséges, normális a kapcsolat akkor úgy is megteszi ( no nem az eltartást, hanem esetleg a segítést) mint ahogy én is megtettem a szüleimmel, amíg éltek. Mondom még egyszer: ne azért vállalj gyereket, hanem, hogy örömöd legyen benne. De ha egészséges a szülő- gyerek kapcsolat, akkor a támogatás/segítés mindenféle megterhelés nélkül működik. Oda-vissza.

9mmPara 2010.11.30. 18:04:35

@trojka: Erre én is tudok válaszolni. Egy nemrég nyugdíjba ment ismerősöm egy hónapnyi nyugdíjaskodás után meghalt. Egész életében a MOL-nál, illetve elődjeinél dolgozott, nem is rossz beosztásokban. Iszonyatos pénzek mentek be nyugdíjkasszába az ő révén. Az özvegye fog kapni valamit fél-egy évig, a többi felejtve.
A belvárosig hallatszott, amikor a nyugdíjfolyósítónál pezsgőt bontottak a hír hallatán (ld. gonzó újságírás).

BruceTheHoon 2010.11.30. 18:06:32

@fokabacsi: én eddig azt hittem, mindezt döntő részben Antall József és társasága művelte, mégpedig elvi alapon, hogy érdekeltté tegye a külföldet az új magyar államrend támogatásában (vulgo: ha visszajönnek a kommunisták, akkor vagy el kell majd tűrjék az így bejött magántőke működését, vagy sok országgal kell összerúgják a port az államosítással). De hát mindig tanul újat az ember. Végignézte ugyan élőben, de húsz év múlva megmondják neki, hogy nem úgy volt a'! és onnan kezdve helyesen tudja.

igényes 2010.11.30. 18:07:11

@az igazi Sipi: Megvárjuk a törvényt, kapunk egy tájékoztatót, majd a lehetetlent nem lehet végrehajtani. Ez lesz, csak türelem legyen!

Valószínűleg virgácsot fognak osztogatni egymás közt a kormánytagok. Elárulták a magyar nemzetet, saját magukat csapták be, családjukat csapták be, hazudtak egytől egyig szüleiknek, feleségeiknek, élettársuknak, gyermekeiknek, unokáiknak, hazudtak önmaguknak, ezt jól tudják ők is.

Horizont 2010.11.30. 18:10:40

Nekem most Orbánt hozsannáznám kéne, mert 37 év munkaviszonyban lévő nő vagyok. Tehát engem ez a nem érint, de van 3 felnőtt gyerekem és próbálok képben maradni. Nehéz:)
Tehát 13 éve kijelentik, hogy innentől kötelező a MANYUP és punktum. Idén kijelentik, hogy nem kötelező, de szinte kötelező lenne az állami nyugdíj. Matolcsynak otthon ezek szerint a asszony mondja meg a tutit, tehát neki nem jelent megrázkódtatást ha a melóban meg Orbán mondja meg neki, hogy mennyi az annyi. Orbán pedig az a típusú főnök, hogy olyanokkal szereti magát körül venni akik nem okosabbak nála,gyengék és szolgaiak. Lásd még Schmitt. Minden értelmesebb lemorzsolódott mögüle.
Most hallottam a rádióban, hogy kb. 4 év múlva megindulnak a Ratkó gyerekek nyugdíjba és évi 160 ezer új nyugdíjas lesz, és aki most minimálbéren van az kb. 32 ezer ft. körül kap majd.
Lehet, hogy anno jót akartak ezzel a magánnyugdíjas dologgal (akarhatnak-e jót nekünk valaha?) de átgondolhatták volna akik ezért felelősek, hogy nem tud meglenni az állam a befizetések nélkül.
Most pedig Orbán kiállhatott volna és őszintén elmondhatta volna a valót, hogy miért és minek is kellett ezt meglépniük. Az igazat!
Meglepődtem, hogy a fiatalokat ennyire foglalkoztatja a nyugdíj kérdés, nem gondoltam volna.
Azt tanácsolnám minden fiatalnak, hogy hagyjátok a csudába a nyugdíjat, nincs értelme ezen görcsölni, ki van zárva, hogy így maradjon ez (is) hosszútávon, ne gyötrődjetek feleslegesen! Inkább fókuszáljatok a mindennapokra, hogyan éltek MA és HOLNAP. Az út vége messze van, csak egy biztos tipp van,ha öngondoskodásra rendezkedsz be (ha van lehetőséged) az összes többi variáció soha nem a ti kezetekben dől el.Hol lesznek akkor már az orbánok, gyurcsányok, matolcsyk?

molaris 2010.11.30. 18:10:52

"Most keveri, vagy nem keveri!?"- addig a klasszikus.

Keveri???- talán. Azonban, amikor szarban voltunk eddig, azt mindenki leszarta. Miért? Mert az agytröszt (Horn Gyulus, akiről Németh Miki mondá el, hogy annyi a köze a határnyitáshoz, mint nekem a IX. szimfóniához), kitalálta a tanácsadók révén, hogyan lehet megcsapolni a pénzcsatornát. Viszont, a "jóelvtársak" zsírosan szakítottak 12 éven át.
Na- ennek a csapnak kerül most lakat a "nyitójára". Ezért a hőbörgés.

Nem keveri??- na ilyen nincs. Ugyanis: ha most ezt meg tudják lépni, innen bármit.

Konklúzió: amikor szarban vagyunk, örüljünk, ha valaki egy slaggal, legalább a nagyját lecsapatja rólunk. Amint Matolcsi mondá: Ő is visszalép az államiba.
Higgyük el, hogy nem akar magával kibbbb....sssszzzarintani.
Mert ezt nehéz lesz megváltoztatni: ahhoz 2/3- os Jobbik győzelem kell.
A szocik nem igazán érdemelnek figyelmet, ott már a törzsgárda is kopik.
A "cucualistafundamentalizmus", mint olyan nem öröklődik genetikusan. És nem igazán hiszem, hogy a jövő tavaszon lesz annyi pízecske, hogy ennyi "elszánt" ballib utazását fedezni tudják a nagy demonstrációra. Akkor meg majd Csabi fog feleselni Ferivel.
Vagy??- talán Ildi Mami fogja letorkollni a Vadai Ágicát??

Mindegy: a lényeg, hogy mihamarabb kapják meg a kiérdemelt büntetésük.
Bár szerintem 2013-14 fordulójáig ezzel várni kell. Aztán?- aztán jönnek a választások, és akkor zuhan pofára a Fidesz.

Utána?- utána ők káricsálnak, hogy a ronda Jobbik, miket tesz a 2/3- os többségével.
Na,- röviden.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.30. 18:13:19

LOL, Matolcsy hogy intézheti egy ország pénzügyeit, ha a saját életét sem rendezi?
OV nem hülye, miért veszi magát körül idiótákkal?

Amúgy érdekes kérdést vet fel, hogy van-e olyan politikus, aki marad mnyp-tag, és ha igen, akkor az is sorba fog-e állni órákat?

szamarhegy 2010.11.30. 18:13:32

@blablabla_: Hozamot akkor lehet számítani, ha a tőke rész is a tied. Segítek, hogy megértsd, ha kölcsönadsz valakinek 1 milliót Forintot, 10% kamatra és egy év múlva kapsz tőle 100.000,- Ft.-ot és egy igazolást arról, hogy vagy ő, vagy más, majd valamikor visszafizeti az 1 milliót, akkor tudod, hogy a 100.000 Ft. amit kaptál, az nem hozam, hanem az eredetileg átadott 1 milliódból megkapott 100.000 Forintos tőke rész. Formálisan persze kamat, illetve Mnyp esetén reálhozam, de ha a kamatot megkapod, de a tőke részt bottal ütheted, akkor reálhozam, vagy akármi, de nagyon átvertek, ha pedig az aki ellopta a pénzedet, a tőkerészt, még adót is fizetett veled a hozam után, (miközben a tőke rész visszaadását tőled független feltételekhez köti, 1 millió munkahely, gyerekek születése, a következő kormányok is így látják, stb...) azt cinikus szélhámosságnak nevezik a hétköznapi életben, ez esetben persze 'társadalmi felelősségvállalásnak'.

BruceTheHoon 2010.11.30. 18:20:46

@fokabacsi: ilyen felsorolást én is tudok, figyeld csak: Dolomit! Szőlőbánya! Kaya Ibrahim! Ezüsthajó! Kolbásztöltés filmezve! Kétéves költségvetés! Szenátorok leveleznek! Deutsch Tamás levizsgázik! Háromhetente = hetente! Jegyzőkönyv nem kell! Hídember költségvetése! Dél-amerikai cseresznye! Ellenzék nélkül is működik! Hingyi Beatrix! Jó erős kötél! Nem ért a focihoz! A MIÉP ellenzéki párt! Vizsgálóbizottságok nuku! Erzsébet-téri gödör! Beléptetőrendszer! Öninterpelláció! Mádl Ferenc! Nem lépünk koalícióra a kisgazdákkal!

szamarhegy 2010.11.30. 18:20:56

@blablabla_: Ha ilyen spíler vagy, és megértő a Kormánnyal, akkor lenne esetleg kölcsön 1 milliód, 1 év múlva visszaadok 100.000-et, meg egy cetlit, hogy a tőkerészt, meg a további kamatokat majd az ükunokám adja vissza, azzal a kitétellel, hogy ő az ikrek havában születik, Mo. foci VB-t nyer az ükunokám születése évében és Kína bevezeti a Forintot. De, a 100.000 után ne felejts el adót fizetni.

igényes 2010.11.30. 18:21:04

@molaris: Nagyon meggyőzőnek érzed magad, de Matocsy úr most, hogy nagyobb pénzek elé nézhet a te megtakarított pénzedből, persze, hogy átlép, de ne hidd, hogy átlépett!!!!!!! Van erre valami írásos bizonyíték, ha átlépett volna a Matolcsy, akkor már a Neten láthatnád nyilatkozatát, de nem látod. Hol a FIDESZ névsora? Én Orbán Győző átléptem, én Matolcsy Gyurika, feleségem döntését megtagadva visszaléptem. stb. Na meg az eu parlamenti képviselők a hárem tulajdonos Deutsch 10 milliót veszni hagy. Inkább vissza teszi a karikát a fülébe, vagy mit tudom és hol volt a testékszere még. Javaslom minden fidesz támogató aki az államosítás mellett van tegyen az orrába karikát. Illendő lenne látni, és meggyöző lenne a szolidarítás.

igényes 2010.11.30. 18:24:44

Kereken egy milliárd csúszópénzt ad a kormány, ha korrupciós ügyet prezentálunk. Ez igen! Navrasics nem semmi. Mit kap akkor a Polt Péter, nem hiszem el, hogy 10 milliárdot.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 18:26:03

@az igazi Sipi: Szerintem politikai baklövés azokat az utcára vinni a januári hidegben akiket éppen meglop a kormány. Ha mondjuk hirtelen egyik nap megjelenik 100 ezer ember (flood) az állami intézetnél, akkor az már szerintem egy tüntető tömeg. Budapesten elég ha a sorban állók megbeszélik egymásközt hogy ki következik és addig átmennek TÜNTETNI a parlament elé.
A vidéki hivatalok előtt ácsorgók pedig az önkormányzatnál tüntetnének. Maga a sorbanállás szervezné az ellenállást. Ott megismerkedhetnének egymással azok, akik voltak elég bátrak hogy beintsenek a kormány zsarolásának.

Nem véletlenül tették "januárra" a döntést. Akkor lesz a leghidegebb. A kormány azt gondolja, hogy ez majd elriasztja az embereket, pedig szerintem éppen ezzel tüzeli fel őket.

igényes 2010.11.30. 18:28:56

Mennyit nyer a mai nap orbán? 5% 90 milliárd öt százaléka 4,5 milliárd, egy napra elég, szerintem. Nézze már meg valaki a BÉT-et.

fokabacsi 2010.11.30. 18:29:45

@BruceTheHoon: CSAK egy dogot felejtesz el! A bolsi tolvajhorda kapott 12 évet. Meg is látszik, melyik az a frakció amelyik "zárthelyen " van és még lesz lesz nagy százalékban??? És a "szölöbányák" miatt miért nem intézkedtetek te szerencsétlen? Volt rá nyolc évetek??!!?? Nos???

Dr.Bio74 2010.11.30. 18:31:48

Beszélgettem a kolléganőmmel, akinek a férje nyugdíjba ment. Jó szakmája volt, tehát még igen aktívan lépett le. Ő visszalépett az államiba, mert kiszámolták neki, hogy a legjobb konstrukcióban is csak 130 000 Ft/hó lesz az összes nyugdíj, míg az állami a visszalépés esetén 155 000 Ft. Köszönöm, hogy fizethetem neki ezt, még sok szerencsétlen ennél jóval kevesebbel is beérné sokkal aktívabb és hosszabb munkaviszonya után.
Köszönöm, hogy a kormány melyet a demokratikus többség hatalmazott fel gyakorlatilag a szart is kiverheti belőlem demokratikusan. Köszönöm a szarháziaknak akik a hazudós gyurcsány és a 300 Ft-os vízit díj miatt nap, mint nap kimentek tombolni, gyújtogatni, most kussolnak, vagy talán nem hajtja őket ki őkirályi fenség kívánó szava?
Köszönöm, hogy olyan helyen dolgozhatok 17 éve ahol 20 év munkaviszony után már nem érdekes a nyugdíj, mert úgysem fogom élvezni, sok kollégámhoz hasonlóan, és köszönöm, hogy ennek ellenére az egyszem fiam nem indulhat egy kis plusszal az apja munkájának jóvoltából.
Köszönöm, hogy ilyen nagypofájú, fennhéjjázó barmokat sikerült ismét a hatalomba juttatni, akikben annyi normál emberi érzés, és paraszti józan ész nem szorult, hogy értelmesen válaszoljanak ( ha kitérően is) egy riporter kérdésére, sőt annyira normáltalanok, hogy gőgjükben még a nevüket sem árulják el ( a választási plakátokon persze mehetett 50 cm-es betűnagysággal).
Köszönöm, köszönöm, köszönöm, hogy én is radikalizálódhatok végre, és felgyújthatom valakinek a kuporgatott pénzén vásárolt autóját, hogy tízezernyi fővárosit zökkenthetek ki a napi ritmusából a hídfoglalásommal, hogy munka helyet kockakővel dobálhatok rendőrt és kirakatot, hogy kifejezzem nem értek egyet T.MATOLCSI ÚR és T. ORBÁN VIKTOR ÚR és T. slepp. Ja, hogy önök nagy ívben leszarják ezt? Nem csodálkozom, a haza megmentői önök, ez tény, nem pedig az itt élőké.
Tudjátok mit?Ha nem találkozunk az utcán, akkor kapjátok be !

balfaszék 2010.11.30. 18:32:30

Tisztelt Csányi Úr!
Én ma(!) kívántam visszalépni az állami "nyugdíjkaszomhoz".
Önök ezt nem tették lehetővé, valamint az Önök kezelésében lévő MNyP befizetett összegemről, annak felhasználásáról, felvilágosítást nem tudtak nyújtani (majd 2011. februárjában megkapom papíralapon).
Baszdki, 2010-t írunk, kell a hozzáférés, napi egyenleg szinten!
Ja, ha nem megy, kérem a pénzem, most, mert ...
...= ugyanúgy szopok, mint 299.999 tagtársam.

Marcellusca 2010.11.30. 18:47:36

Most néztem meg a videót.

Nem kellett volna!

Siralmas!

Vagy inkább nevetséges!

igényes 2010.11.30. 18:48:06

@Bio74: Legalább kiírtad magadból. Nem lenne jobb, ha nyugalom lenne? Egyébként te is arra vagy érzékeny, hogy van egy orbáni klientúra, akik csak magukkal törödnek, nem számít nekik az emberek tiszteletének elve. Nem lenne itt baj, ha a FIDESZ nem halmozott volna fel óriási adósságot a nyerés miatt. A nép vállalta a megszorításokat, a nép nem vállalja a zsarolást, a tolvajlást. Könnyen dobálja a pénzt 10 milliárd stadionra, 5 milliárd fénykép, 10 milliárd TeK, 1 milliárd besugásra, 8 milliárd jövedéki adó kivonása a baráti kör részére.
A legnagyobb baj a milliárdosok kielégítése, tudod, jól tudod, rettentő hiteleket vettek fel milliárdosok irodaházak, lakóparkok létesítésére, de orbán nem részesült ebből, csak aprópénzt kapott néhány milliárdot, hogy szerezze vissza a hatalmat. Ossza szét a pénzt közöttük, mert képtelenek kifizetni a hiteleket, mert nem vásárol senki semmit. Ez a szar nép nem annyival rendelkezik, mint reméltük. Ez a szar magyar nem bérel irodát! Megoldás elvenni a pénzt attól akit megfélemlíteni tudunk. CBA-tól, COOP-tól pénzt el nem veszünk! Demjántól, Csányítól pénzt el nem veszünk.

DarthVader 2010.11.30. 18:53:26

@fokabacsi: inkább azzal dicsekedjél, hogy Vitya nem mert Gyurcsányra nézni. Még mindig. Úgy van vele, mint nyúl a kobrával , ha egyszer is ránéz, onnantól vége van :))
Annyira nem volt képes ez a pöcs, hogy a kérdésre válaszoljon. És Gyurcsány pedig szintén balfasz volt, mert nem mondta ennek a féregnek, hogy "ön is sebesen halad azon az úton, amelynek a végén önnek is félnie kell az elszámoltatástól"

BruceTheHoon 2010.11.30. 18:53:27

@fokabacsi: én a 98-02 közötti korszakról beszéltem, mire te jössz nekem az utolsó nyolc évvel. ezt már Antall alatt sem értettem: "de hát a szocialisták is!" a jobboldal zsinórmértéke valóban a szocialista etika lenne? erre gondolni sem merek.

nem tudtam, hogy az MSZP/SZDSZ volt frakcióból/kormányból bárki is "zárt helyen" vagy akár gyanúsítva lenne (nyilván itt bűnvádi eljárásról / előzetes letartóztatásról stb. beszélsz). persze nem zárható ki, hogy előbb-utóbb lesz, amikor Polt Péter visszajön, bár ő mindig megfontolt jogász volt és néha elévülésig ült az ügyeken, szóval lehet, hogy most sem fog kapkodni.

ha már említetted, hogy volt 12 liberálbolsevik évünk: attól is rettegek néha, általában hajnali háromkor egy kemény vacsora után, hogy milyen sorscsapást hoz még ránk a mi dicső magyar nemzetünk, amely háromszor szavazta meg saját szabad akaratából (na jó, a kálvinisták nem) ezt a bizonyos liberálbolsevik diktatúrát. Két eset van ugyanis: vagy a nép hülye a demokráciához, és akkor kéretik a Fidesz 2/3-át ennek megfelelően átértékelni, vagy a nép nem hülye, és akkor tessék megmagyarázni a 12 év jelenségét.

DarthVader 2010.11.30. 18:54:24

@DarthVader: Ja, természetesen Vitya a nyúl, félreértések elkerülése végett :)

Marcellusca 2010.11.30. 18:57:06

@Bio74: Vissza lépett az államiba, azaz vitte az államhoz a MANYUP-os lóvéját és azzal együtt emelkedett meg a nyugdíja.
És, ha számolsz, akkor nem a nyugdíjának a 25%-át teszi hozzá az állam (ahogy kellene: 75% állam+25% MANYUP), hanem 20%-ot. Se.

Egyébként, pont emiatt kellene/lenne jó a MANYUP.
Kiegészíthetnéd az állami nyugdíjadat.

És, Te, egy viszonylag jól kereső melósról beszéltél.
Sokan ennél kevesebb nyugdíjat kapnak (ha kapnak) majd.

Dr.Bio74 2010.11.30. 18:57:08

@igényes:
Kiírtam, igen. De, jobb lenne a nyugalom. Vállalom a megszorításokat, mint ahogy vállaltam is. De ha a gyurcsány hazudott, ezek mit csinálnak? Ha a liberál-kommunista kormány nem vette soha figyelembe az embereket, akkor ezek mit csinálnak?
Mindegy.
Viszont én értem a "szar nép" és a "szar magyar" kifejezés hangsúly által teremtett értelmét és helyét a kommentedben (remélem), de azért ne tegyél ekkora céltáblát a hátadra a túlképzett hunjaink számára.

balfaszék 2010.11.30. 18:58:45

@Conv:
cigányiával egyetértek
szerintem, a nagy identitás ürügyén, az APEH küldhetne egy kimutatást, a hozzá feliratkozóknak, mennyit is fizettek-, illetve mennyit is kaptak(nak)
elég csak ez Önkormányzati kifizetéseket realizálni, mikor fennen hirdetik a hovatartozásukat.
+ amit megint beléjük fecölünk, hogy a döghúst ezüst evőeszközzel tépjék
szocfideszbaljobbliberálzöld leszarom

igényes 2010.11.30. 19:00:19

@balfaszék: Ezt bővebben magyarázd el! Nem adnak pecsétes papírt? Napi kimutatással, ez tényleg jó lenne, ha nem téged terhelnek. Van itt mit keresni.

Kedves Csányi Úr!

Kérném szíves intézkedését, hogy részemre küldjék meg MNYP számlám alakulását napi részletes bontásban. Mélyen elgondolkodtam sikertelen teljesítésük miatt átlépésemen.
Kérem megerősíteni, hogy az információ számlámat nem terheli, hiszen a működési költségek fedezik. Tekintettel a rossz időjárási viszonyokra, fóliázva kérem a küldeményt, illetve a jó döntés időigényes meghozatala céljából futárral kézbesítsék részemre.

Kérem szíves tájékoztatását napi árfolyamom milyen veszeteségek értek a mai napig a kormány APEH átutalási elmeradása után. Tekintettel arra, hogy rosszul látok ezt kérem 18-as betű nagyságban megküldeni.

Dr.Bio74 2010.11.30. 19:06:17

@Marcellusca:

Nem melós volt a lelkem.
A 75/25 arányt ismerem. Az okfejtésed viszont nem értem.Sebaj.
Hogy miért jó a magánnyugdíjpénztár én értem, vajon más is?

igényes 2010.11.30. 19:09:04

Sajnos nem egy erős garnitúra ment ki a Medvéhez! Szijjártóm mint egy kis hülye ült és jegyzetelt orbán helyett, gondolom kabátfeladónak vitte magával a vezér, mert az oroszok bizony nem adták fel rá, Orbán csak ült, Fellegi is csak ült, nem látok eredményt. Na mi lesz holnap? Csak legyen egy kis siker is, vagy megaláztak bennünket, 2 700 000 magyart, ja mostmár 150 000-el kevesebbet?

zrobasé 2010.11.30. 19:14:12

nahát...amit tegnap és ma irt ide Vidéki, pont ugyanazt, szóról-szóra mondta ma Selmeczi Gabriella a sajt.tájékoztatón.Ez azért elég érdekes...

balfaszék 2010.11.30. 19:21:28

@igényes:
Elég lesz 12-es betűméret, mert voltam olyan hülye, hogy éltem az ÖEP-pel, és bátorkodtam szemvizsgálat után, bifokális lencsét kérnem a Pierre Cardin keretemhez, idomulva az Önök stílusához.

Viktus 2010.11.30. 19:23:21

@zrobasé:

Hanukázás ... mi lett volna ha...

Államkötvényesdiből most többet zúzhatott volna be a kormányzat annyi ... így meg van egy halom magyar cégben részvénycsomag ami egyre többet érne, ha Matolcsy v.mi remek ötletével negyedévente nem lenne a forint, és a magyar gazdaság bedöntésén ...

Rwindx 2010.11.30. 19:25:52

@szamarhegy:
Azért ott hibádzik az érvelésed hogy te nem adtál kölcsön senkinek. Az addig is fizetendő nyugdíjjárulékaid egy részét az állam kiszervezte egy általad kijelölt kezelőnek. A kezelő forgatta a pénzt és most az állam azt mondja "hibáztunk, visszavesszük" a kezelőtől, ha kerestél rajta, akkor leadózva felveheted (vagy önyp-be teheted adómentesen), ha buktál rajta akkor meg kipótolják.

Nincs itt semmilyen "hitel".

igényes 2010.11.30. 19:27:00

@balfaszék: Most akkor mi nem vagyunk "barátok"? Én a Tescoban veszem a +2-est

alfredo07 2010.11.30. 19:30:40

@fokabacsi: A szakadék nem út, még a GPS-ben sem.

balfaszék 2010.11.30. 19:32:07

@igényes:
A barátság elfáradt.
Szólhattál volna haveri alapon, hogy 2-vel beljebb legyek!

igényes 2010.11.30. 19:34:25

@Bio74: Én békességben szeretnék élni, szeretném, ha a családom szintén tudna élni, de itt most csak ellenséget keresnek, főleg a FIDESZ. Tetszett a Hiller parlamenti hozászólása, Gyurcsány után, de nem tetszett (tetszett volna, ha igaz), ahogy Orbán megszólította Hillert.
Hiller miniszer úr! Miközben ez Gyurcsánynak szólt. Szerintem Orbánnak kellene felajánlani az MSZP-nek, vagy Gyurcsánynak, űljünk le egy fehér asztalhoz. Minden magyar boldog lenne.! Olyan nehéz ez?

Viktus 2010.11.30. 19:36:42

@Rwindx:

pedig Béla bá rendőrfőtörzs mennyivel jobb befektetés lett volna már akkor is ...

@Horizont:

Jah hosszútávon nem marad ami most van ... nekünk nem lesz zsíros kenyérre való sem :D

Viktus 2010.11.30. 19:39:57

@igényes:

Inkább Orbánéknak már régen leültetni kellett volna Gyurcsányékat a sittre.

Kicsit Karcos 2010.11.30. 19:41:41

@Rwindx: ezt Hegedűs Tamás mondta el szinte szóról szóra a Parlamentben:

"Hazug demagógia ugyanakkor az, amit az MSZP sujkol, a pénzügyes lobbi falanxaként előretolt magánpénztárak védelmében. Hogy tudniillik a kormány „lenyúlja” az emberek megtakarítását azzal, hogy visszalépésre készteti őket az állami felosztó-kirovó rendszerbe. Miféle megtakarítások ezek? Olyanok, amelyeket törvényi erővel rendelt el az állam, és hivatalán keresztül hajtott végre. A pénztártagok – mint én magam is – ugyanannyit fizettünk volna, ha maradunk a régi rendszerben. Vajmi kevés érdemünk van abban, hogy ezt a törvény erejénél fogva „megtakarításként” könyvelték el. Ennnek a „megtakarításnak” az összege éppen annyi, mint amennyivel kevesebbel járultunk hozzá – önhibánkon kívül – a közösségi kiadásokhoz, az eltérített járulékunknak köszönhetően. Mindenkinek azt javaslom: ne nevezzük megtakarításnak az eltérített közpénzeket. Az öngondoskodás szép és támogatandó eszme (meg is valósul a sértetlenül fennmaradó harmadik pillérben, az önkéntes pénztárakban), de a kötelező magánpénztáraknak ehhez semmi köze – nem hoznak be többletforrást a nyugdíjfinanszírozási rendszerbe."

barikad.hu/heged%C5%B1s_tam%C3%A1s_befizet%C5%91k_j%C3%A1rul%C3%A9k%C3%A1b%C3%B3l_fedezik_rekl%C3%A1mkamp%C3%A1nyt-20101129

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.11.30. 19:42:25

@Hari R. Seldon: en csak sorbanallni megyek...
nem megyek az utcara. az utcazast meghagyom azoknak, akik raernek. nekem egy kurvaorszagot kell eltartanom 1.6 millio honfitarsammal egyutt. nem erek ra az utcan recskazni...

Viktus 2010.11.30. 19:45:02

@Kicsit Karcos:

Barom. Ki fizeti boldogan a bére harmadát, amikor viszonzásra esélye sincsen ...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.11.30. 19:45:42

de most legalabb vegkepp elvalik a szar a majatol:-)
es 20 ev mulva rohoghetunk az allam koldusain..:-)

soha, semmilyen korulmenyek kozott nem szabad az allamban megbizni. egy parazita, aki elhiteti, hogy o a gazdatest. pedig loszart. egyenek nelkul nincs allam, nincs tarsadalom, az allam fugg tolem, nem en az allamtol.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.11.30. 19:49:22

index.hu/belfold/2010/11/30/buncselekmenyre_celozgat_nyugdijpenztar-ugyben_selmeczi/

most komoyan..
meg valaki hisz egy ilyen fluffernek*, meg egy retardalt matolcsynak, akit raadasul az asszony leptet be a mnyp-be..?:-DDD

*aki nem ismerne a szo jelenteset - a viagra ota kiment a szakma a divatbol - a homopornoknal a fluffer a felszopolany megnevezese.

igényes 2010.11.30. 19:54:16

@az igazi Sipi: Szerintem Matolcsy egy papucs! Dolgozott valahol elleste, lementett a levelező rendszert. Bathót kirugta, mert megkapta a dokumentumot, leültette a szövegszerkesztő hölgyet és mondta, javítsa drága! Nem 10, hanem 9 milliárd. Jó adja már össze bassza meg! Na ez a költségvetés!

Horizont 2010.11.30. 19:57:28

Már elhintették, hogy százmilliárdok (??) tűntek el a kasszából, ezért átvilágítják. Szerencsétlenek a nagy erőlködésben összekuszálnak mindent, senki nem fog hinni nekik és bennük. Orbánt nem is értem miért enged oda a "vályúhoz" egy ilyen buta tyúkot mint ez a Selmeczi. Olyan mint az MSZP-nél Lampert Mónika!

nemecsek ernő áruló 2010.11.30. 19:59:13

A kormány csak a javunkat akarja! De mi nem adjuk!

fokabacsi 2010.11.30. 20:00:14

@gitáros: Nyomja is az oldalamat ! @BruceTheHoon: "A bolsi tolvajhorda kapott 12 évet. Meg is látszik, melyik az a frakció amelyik "zárthelyen " van és még lesz lesz nagy százalékban??? És a "szölöbányák" miatt miért nem intézkedtetek te szerencsétlen? Volt rá nyolc évetek??!!?? Nos??? "
Erre te ezt válaszolod :nem tudtam, hogy az MSZP/SZDSZ volt frakcióból/kormányból bárki is "zárt helyen" vagy akár gyanúsítva lenne (nyilván itt bűnvádi eljárásról / előzetes letartóztatásról stb. beszélsz). persze nem zárható ki, hogy előbb-utóbb lesz, amikor Polt Péter visszajön, bár ő mindig megfontolt jogász volt és néha elévülésig ült az ügyeken, szóval lehet, hogy most sem fog kapkodni.
Felesleges egymás mellett elbeszélgetni.

nemecsek ernő áruló 2010.11.30. 20:00:45

@Horizont: Nem, nem. Selmeczi rosszabb, mint Lamperth Mónika! (Ez nem Mónikának dícséret FYI)

igényes 2010.11.30. 20:02:53

@Viktus: Szerintem mindkettő űljön együtt!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.11.30. 20:05:13

@igényes: matolcsy egy szellemi egytaletel.
a vicces az volt, amikor egyszer valami kozgaz konferencian kiment beszelni es egyszeruen kirohogte a szakma, sot, valaki meg be is kiabalt, hogy "tudjuk, gyuri.. teged sosem zavartak a szamok!"..

Ideggyógyközpont 2010.11.30. 20:18:24

Üdv mindenkinek!

Bárminemű szakmaiságot, számmisztikát és egyebeket félretéve, van egy utópiám.
A kormányzat a jelenlegi intézkedésével befolyó pénzeket következőkre költi:
Egy részéből konszolidálja az állami nyugdíjpénztárat, majd bizonyos jövedelemszint felett 30%-ra emeli a nyugdíjjárulék(adó) összegét, az adott jövedelemszint alatt pedig megtartja a 24%-ot ezáltal önfinanszírozóvá téve a nyugdíjkasszát legalább középtávon. Nem népszerű intézkedés tudom, illetve az egyszeri nagyarányú adócsökkentés egy részét is elvonja, de ha már érdek legyen érdek.
Egy másik részéből átalakítja a közigazgatási rendszert, lehetőleg az EU irányelvei szerint, gazdasági érdekek mentén - ehhez esetleg a nemzetközi együttműködést is bevállalva néhány régió esetében. Nem új további lépcsőket bevezetve, a régi rendszert az újjal párhuzamosan megtartva, hanem úgy szépen racionálisan.
A maradékot, illetve a további 10%-nyi befizetéseket a következőkre használja fel:
Egy részéből, a magántőke bevonásával megteremt egy környezetbarát energiákra épülő szolgáltató vállalkozást részvénytársaság formájában, amely első körben a meglévő távhőkapacitás fejlesztésével, racionalizálásával olcsóbb, tisztább energiát biztosít. Hasznot is termel és olcsóbb energiához is juttat közintézményeket, háztartásokat, nem utolsó sorban pedig csökkenti az oly sűrűn emlegetett energiafüggőségünket.
Egy részéből fokozatosan visszavásárolhatja a kínossá vált részvényeladásokat, de csak és kizárólag a profitot termelő vállalatokban - ennek még jelentősége lesz.
Egy részét pedig - üsse kavics - államkötvényekbe fektetheti, még ha nem is túl magas, esetleg kicsivel a piaci alatti hozammal.
És itt jön a csavar: Az utóbbi három esetben mindez megjelenik az én szép egyéni számlámon, a hozamaival, befektetési arányokkal stb. együtt. Nézd: Elvettük, ide tettük, ez neked ennyit termel. Tudom, tudom, svéd modell meg hasonlók illik tiltakozni, de akkor sem lenne ez rossz.
Úgy gondolom, hogy a fenti kondíciók mellett akár még támogathatóvá is válna a mostani intézkedés.
Mindezzel mi a problémám: úgy gondolom, ez továbbra is csak utópia.

Ideggyógyközpont 2010.11.30. 20:21:47

Legközelebb teszek bele még néhány szóismétlést, hogy az általános iskolai szintű fogalmazási képességeim felőli kétségeket is eloszlassam.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.11.30. 20:27:54

@az igazi Sipi: hehe :D
én csak könyvben olvastam az ezredfordulós munkásságáról, mikor a gyuri először a világon egyszerre akarta az egymást kizáró belső fogyasztásra és exportra épülő növekedést megvalósítani.

egy normálisabb országban tényleg megrökönyödve kérdezhetné az ember, hogy ez a félkegyelmű meg mit keres ilyen pozícióban, meg a másik géniusz, a Gabi.... de hát ha Mihály azt mondja, hogy ő frankó, akkor ő a frankó. elég sok hülye hisz a felcsútinak, hogy az bármit megtehessen itt velünk a kárpát medence legalján.

Ideggyógyközpont 2010.11.30. 20:32:35

@az igazi Sipi: Ha megnézed én nem csatlakoztam ehhez, azt mondom és ezt tartom is, hogy a lépés gazdaságilag indokolható, de semmiképpen sem etikus, sőt bizonytalanságot eredményez, illetve kellő kommunikáció, valamint reális elképzelés nélkül negatív hatású.
Viszont ha már valami indokolható, akkor ha másképp nem is, de legalább utópiákban próbáljunk meg rá valami ész érvet felhozni.

Ideggyógyközpont 2010.11.30. 20:34:55

@az igazi Sipi: Helytelenül fogalmaztam, nem felhozni, inkább keresni.

Viktus 2010.11.30. 20:58:11

@.Pierre Bezuhov.:

Varga Mihály az jó lenne ... már eleve őt kellett volna Matolcsy helyett.

Kicsit Karcos 2010.11.30. 21:10:31

@Viktus: ja, ő lenne a Pénzügyminiszter, Aki Sose Írt Alá Költségvetést. Akkor is az maradna, ha már a negyediket írja alá. Meg lenne mellette a Bezzegmatolcsy, akit eleve kellett volna.

Viktus 2010.11.30. 21:11:28

32 év után nyugdíjba mehetnének az ötgyermekes anyák
A gyerekneveléssel töltött évek is munkaidőnek minősülnek. :D:D:D:D:D:D
Lehetett volna olyan is, hogy a húszgyermekes anyák 1 év után mehetnének :D
Mennyi ötgyermekes nőnek lehet 32 év munkaviszonya? 0 v 1?

Viktus 2010.11.30. 21:13:29

@Kicsit Karcos:

matolcsy bukásának elmaradását nem érti az egész közgazdászosdi szakma ... igazából a forint is mindjárt erősödne egy fokozatot, ha takarékra tenné magát

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.11.30. 21:16:04

Teljesen egyetértek, de azt azért látni kell, hogy a feleségem léptetett be kezdetű mondat az a hívőiknek szól. (Akik még szeretnének hinni.) Egy egyszerű kis hazugság, amivel fel tudják oldani a kognitív disszonanciát, amit Matolcsy MNYP-i tagsága keltene. Azt meg azért kell, meg nyilván az egész kormány viselkedése elég komoly disszonanciát okozhat a szavazóik nagy részénél.

És ahogy hallom a barátaimtól, a többslg meg is találja az ilyenkor szokásos menekülőutat: itt valami nagy és zseniális dolog készül, csak mi még nme látjuk át (v.ö. isten útjai kiszámíthatatlanok...)

Szóval pont mindegy, hogy mit hazudik Matolcsy a belépéséről és a ki nem lépéséről, nem is érdemes feltenni a kérsést, hogy ha a saját nyugdíjad ügyében nem tudsz dönteni, akkor miért döntesz egy országénak az ügyében, évtizedekre előrehatólag... Aki hinni akar, annak ez elég, a többieknek meg úgyis hiába mondana bármit, számítani csak az számít, amit csinál(nak).

Természetesen szabad döntésről sincs szó, egy origos cikkben valamelyik névtelenül nyilatkozó fideszes (volt benne egy csomó ilyen) be is ismerte a nyilvánvalót, hogy szándékosan lett megnehezítve a maradás. Nem bíznak magukban, nem elég, hogy az átlépés lett az alapértelmezet (amivel ugye egyből megnyerték azokat, akik nem tudják, illetve leszarják), de még arra is figyeltek, hogy a nem maximálisan elszántakat is megfogják (az említett interjúban "extrém sportnak" titulálta a maradáshoz szükséges utánajárást az illető). Sőt, ahogy írod a az idő és a bürokratikus kategória korlátai egyszerűen fizikailag behatárolják, hogy hány vissza nem lépő lehet.

Innentől kezdve viszont objektíven nem szabad a választás, mert mind a 3 millió ember nem tudná érvényesíteni az akaratát. Sőt, ha csak a matekot ézzük, akkor is, nyilván a reálisan várható 10-30% sem: 300 000 ember / 26 munkanap / 6 iroda (ha jól emlékszem) az 1923 ember naponta irodánként HA egyenletes az ember-iroda eloszlás (nyilván nem) és HA a 300 000 embert sikerül összekoordinálni (ki mikor ér rá, ne menjenek egyik nap többen, a másikon kevesebben). Persze a végén őrült nagy tolongás lesz, amire kész a cinikus válasz, hogy tetszettek volna előbb menni.

zkdqts 2010.11.30. 21:21:20

Most nem azért, ha valaki állami garanciát akar a pénzére a magánnyugdíjpénztárban, most is megkaphatja. Váltson át klasszikus portfólióba, amiben állampapírok vannak. Így megvan az állami garanciája is, illetve az is megnyugtathatja, hogy a pénze a költségvetésbe megy. És amit nyer, az az állami rendszernél egy kicsit erősebb ígéret arra, hogy valaha viszontlátja a pénzét (ezt hívják állampapírnak).

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.11.30. 21:22:47

Ezt a fost, amit a blog.hu blong engine-nek hív... megint elszállt egy komment. Persze pont akkor, amikor nem "backupoltam" a clipboardra...

Szóval osszunk még kettőt. Ha az irodák mindennap 8 órát vannak nyitva (nyilván nem) és egy ügyfél kiszolgálása 5 percet vesz igénybe (biztos lesz kérdezősködés, stb.) akkor irodánként 20 emberre lesz szükség ennek az elintézéséhez. Akik közben mással nem foglalkoznak. Pl. pisálni sem járnak ki, nem dőlnek hátra, stb. De ha csak 2 perc egy ügyfél, akkor összejöhet nekik az is. Meg talán elég 15 ember.

Kicsit Karcos 2010.11.30. 21:23:13

@Viktus: azokra a közgazdászokra gondolsz, akik évente 5 konvergenciaprogramot írtak eddig? A forint árfolyamának meg az égvilágon semmi közvetlen köze nincs ahhoz, hogy Matolcsyt a felesége léptette be a manyupba, vagy maga lépett be. Amikor veszel egy garanciális német terméket, akkor érdekel Téged, hogy miket okoskodik a német pénzügyér? Vagy bízol a német hagyományokban. No, a forint sem dőlt még be sosem, legfeljebb az Indexen. A hitelezőknek sincs miért aggódniuk, egyetlen egy példa nem volt még talán a történelemben, hogy Magyarország akár egy fillérrel is adósa maradt a hitelezőinek. Teljesen más motivál egy-egy támadást, mint amit az Indexen olvasol.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.11.30. 21:29:05

@zkdqts: De hát pont ez a bajuk - azt mondják, hogy elvittük a pénzt a költségvetésből, és most visszatér ÉS majd nyugdíjat is kapunk. Holott ugye a pénz nagyrészével csak annyi történt, hogy azt vatikáni valuta helyett állampapírba raktuk. És át nyilván ez a baj. Matolcsy megmondta - azoknak, akik buktak simán beígérik a kompenzációt, mert az _nem kerül pénzbe_.

Persze ez azért meglepő hazugság, nemtom az MNB mit sózl hozzá, hogy a kormány csak úgy a semmire termeli a számlapéntz. Illetve, ha engedik, akkor abból jól látszik, hogy nincs ám a nyugdíjszámlán pénz. Mert ugye, ahogy mondod, akkor lehetne az állampapírban is. Egyszerűen köteleznék a pénztárakat, hogy állampapírba fektessenek mindent X ideig. Lenne állam által garantált hozam, lenne pénze az államnak. Csak hát adósága is lenne. Mert az állampapírokat vissza kell fizetni, a nyugdíjakat meg ugye csak "megvédeni" kell. Csak azt nem mondták ki, hogy Selmeczi Gabi tőünk védi meg a saját nyugdíjunkat. Még a végén rosszra költenénk. Pl. 30 év múlva csirke farhátra.

Vidéki 2010.11.30. 21:31:17

A neves közgazdász, Németh György ezt írja a Magyar tudományos Akadémia szaklapjában:

"Előttünk van két út. Az egyik Európa közepébe vezet. Elmondjuk, hogy a Világbank által kikényszerített 1997-es nyugdíjreform elhibázott volt, de erre sajnálatos módon sem akkor, sem azóta nem hívta fel az Európai Bizottság, az IMF stb. a figyelmünket. Emiatt saját kútfőnkre kellett hagyatkoztunk, de megoldottuk a problémáinkat. Rompuy úr, Barroso úr, Rehn úr, Strauss-Kahn úr, Zoellick úr, Trichet úr leforrázva áll. A kormányt bel- és külföldön kritizálók hangja elcsendesedik.

Magam inkább a nyíltan bevallott adók és vállalt adósságok híve vagyok. Általában az átláthatóságnak. Nem vagyok viszont híve annak, hogy az ország pénzügyi sebezhetőség az implicit államadósság explicitté alakításával fokozzuk. Ha a kormány választhat – és esetünkben abban a helyzetben van, hogy választhat – akkor erőfeszítéseit az explicit államadósság csökkentésére kell fordítania."

Vastagbőrék viszont, a racionális gondolkodást sutba dobva, hörögve acsarkodnak azért, hogy a kecskék, akikre rábízták a káposztát, továbbra is élvezhessék kedvezményezett helyzetüket, nem törődve azzal, hogy ez mennyire kártékony az adófizetők szempontjából.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.11.30. 21:34:19

@Kicsit Karcos: Nem az hat a forintra, hogy a felesége léptette be, hanem az, hogy államosítják a nyugdíjakat és közben ilyen cinikusan hazudoznak (pl. az okokról). Az, hogy ebből az látszik, hogy nem akarják és/vagy nem tudják helyrerakni a költségvetést, csak tolják bele a pénzt.

Márpedig ha ez elfogy, akkor nem lesz már mit elállamosítani, a probléma ugyanúgy meglesz, csak pár évvel később jön elő. Ha az inkompetenciát figyelmen kívül is hagyja egy befektető (ami nagy butaság lenne), akkor is ott az üzenet, hogy ne vegyen magyar állampapírt, mert az ország adósági helyzete nem fog javulni. Vagyis ne hitelezzen. Ha nem hitelez, akkor nem vesz Ft-ot, ha meg volt lejáró állampapírja (és elég sok van külföldi kézben) vagy épp eladja a jelenlegit (pl. mert fél egy kamatemeléstől, ami ilyen pozícióban bukta), akkor forintot ad el és devizát vesz. Az meg lefele nyomja a Ft árfolyamot. Ha sokan csinálják, akkor nagyon. Ennyi.

2010.11.30. 22:00:38

@Kicsit Karcos: Kapja be mindenki, aki az önkéntes pénztárakról kuruttyol a magyar bérszínvonal és foglalkoztatottsági mutatók mellett! Hát nem mindenki túlfizetett politikusbűnöző itt, az összlakosság harmada a létminimum alatt tengődik!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.30. 22:01:27

Ki vetette fel ezt a sorbanállós tüntetést?
Az gondoljon bele, hogy melyik politikust érdekelte bármikor is, hogy az embereknek épp cumizniuk kell a döntésük miatt...
Naívak :)

2010.11.30. 22:05:15

@huvosvadasz: na ja, csak pár évvel később már más viszi el a balhét. Ezt csinálták az előző ciklusukban is... fölnőttek a második generációs ratkó gyerekek, munkahely meg nem volt, hát nosza, kiadták a jelszót, hogy "minden harmadik magyar zsebébe diplomát!" 2002-re jött Medgyessi, és a nyakába szakadt több ezer mérnök meg bölcsész (meg kibukott) akik mind szerették volna megkezdeni a saját önálló életüket... csak éppen nem volt hol. A nemzeti gonosztörpe már megint ugyanezt csinálja: ideig-óráig tartó félmegoldást keres, besöpri a problémákat a szőnyeg alá, jól megszedi magát az összes haverjaival együtt, aztán köd előttem, köd mögöttem! :-(

zkdqts 2010.11.30. 22:06:29

@Vidéki:
Ha csökkenteni akarja az államadósságot, miért nem hoz a kétharmados forradalom egy törvényt, hogy a magyarországi természetes és jogi személyek tulajdonában levő államkötvényeket át kell adni az államnak? Várj, ez rosszul hangzik, ez olyan mintha államcsődről beszélnénk, vagy erőszakos államosításról. Mondjuk azt, hogy visszaléptetjük az embereket a magánnyugdíjrendszerből az államiba. Az ugyanez. De ez egy elég ködös dolog, valószínűleg az emberek nagy részének nem jön le, hogy ugyanarról van szó. A kemény valuta vatikáni valutára váltásáról. Vagy ahogy Németh György fogalmaz, az explicit adósság implicit adóssággá alakításáról.

dr. pretender 2010.11.30. 22:12:11

azért jó tudni, hogy ezekben az ínséges időkben is jut egy kis közpénz a 6 millió szóróanyagra és postaköltségére

Kicsit Karcos 2010.11.30. 23:04:52

Egy nóta németül értőknek:

"Was wär' ich ohne Dich?
Danke, daß Du mich regierst!"

(Mi lenne velem nélküled? / Köszi, hogy kormányzol (engem)!)

Farin Urlaub - Lieber Staat: www.youtube.com/watch?v=UPhgIAQSTno

@tommybravo: így van, kb. erről van szó. Elméletben, vagyis ha magadnak tennél félre, akkor kb. ezt tudnád kihozni különösebb kockázat nélkül. Plusz még örökíthetnéd is. A gyakorlat viszont nem ilyen rózsás.

ökörpöröly 2010.11.30. 23:18:16

Matolcsycska és a cigány Szaddam is elmebeteg fasz. A baromarcúak nem veszik észre, hogy attól, hogy otthon részegen megverik az asszonyt, a gyerekeket, hogy cigány Szaddam sztálinista terrorral vezeti a pártnak hívott bűnszövetkezét, az emberek nem szeretik, ha ellopják a vagyonukat.
Igen, a magántulajdonukat, tessék elolvasni erről mondjuk az ex köztársasági elnök, Sólyom egykori nyilatkozatát.
Most majd cigány Szaddam ír valami ócska levelet, a kiflitolvaj milliárdos, Selmeczi kurva meg meg majd elküldi a perverzeknek a szaros bugyiját, ettől nem fog semmi se változni.
Ez egy szar nemzet, szar ország.
Volt két történelmi esélyünk, ha ezek másként alakulnak, akkor talán ma jobb lenne.
Egyik a protestantizmus fennmaradása, a másik pedig II. József asszimilációs törekvései.
De nem jött össze, a magyar nép -mármint a többsége- meg hülye és jellemtelen az önálló államisághoz.

Rwindx 2010.11.30. 23:35:32

@Viktus: Fogalmazzunk úgy hogy ezt nem értem.

@Kicsit Karcos:
A szóról szóra nekem kissé túlzásnak tűnik, de valóban, lebuktam.
Szokás szerint. :)

Ez 29-én volt ha jól látom, én viszont ezt már 28-án megfogalmaztam itt a VB-n egy másik posztban. A Jobbik tőlem nyúlja a beszédeinek egy részét :D
És mily meglepetés még ebben is egyetértek velük: "A Jobbik ugyanis a kötelező magánpénztári rendszer felszámolása mellett is megtartotta volna az egyéni számlavezetés lehetőségét, egy állam által létrehozott pénztárral a második pillérben. "
Asszem ezt is írtam már valahol, csak a Jobbik kihagyásával :)

Pedig nem is vagyok Jobbikos...

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.12.01. 00:31:31

@csernaja obca: Nyilván. Bár én nem az utánuk takarító politikusokat sajnálom, hanem magamat - amilyen egy önző geci vagyok. Medgyessy egy teetségtelen lúzer volt, aki magának tudhatja azt a kétes címet, hogy ő az egyetlen olyan kormányfő, aki megpróbálta beváltani a választási ígéreteit. És miközben erre eltapsolt eg yvalag pénzt, a fidesz folyamatosan azzal ekézte, hogy mit nem tart be (gázár emelés... LOL).

Szóval őt nem sajnáljuk, meg a következő politikus generációt sem, mert nem ők takarítanak, hanem mi szívunk. Az MSZP meg egy tipikus lúzerbanda, aki másodszor is eljátszotta, hogy addig halogatja a rendcsinálást (azt is csak külső körülmények nyomására), amíg az már tényleg látványosan gázos és aztán az eredményeit már ki sem tudja használni. Építeni már pont nem tud rá. Bokros után Bajnaiékkal. Szép volt. Ezzel kellett volna kezdeni 2002-ben Medgyessy helyett, és akkor lehetett volna valami. Úgy értem valami jó az országnak. Kisebb bukó a válságból pl. Esetleg MNYP-ak tíz év múlva is...

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.12.01. 00:45:18

@zkdqts: Egy kollégám nővére azt tanácsolta a nagybátyjuknak, hogy vigye ki az országból a devizaszámlán tartott pénzét, mert szerinte az lesz a következő lépés, hogy a kormány szépen kötelezően átváltatja a devizaszámlán tartott pénzeket, hogy megvédje a forint árfolyamát. A lány közgazdaságtant tanít és tíz éve az államcsődöket kutatja. Persze lehet túlzott para, de mindejképp érdekes infó. Egy biztos az eddigiek alapján, ha úgy látják szükségesnek (vagyis úgy alakul a Ft árfolyam), akkor meglépik. Ez szinte semmi a nyugdíjakhoz képest. Márpedig a Ft árfolyam egyrészt külső tnyezőkön múlik, másrészt a kormány ügyködésén. Utóbbi viszont jól láthatóan a gyengítés irányába hat rendszeresen.

Rwindx 2010.12.01. 01:55:05

@huvosvadasz: Olyat akkor csinálnak ha a devizatartalék mint olyan megszűnik. Most ha jól láttam www.mnb.hu/Statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/adatok-idosorok 33,3584 milliárd euro, ami rekordközeli.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.12.01. 02:34:17

@Rwindx: Hát nemtom, lehet. Közvetett forrásból hallottam, de így is volt értelme (keresletet támasztanak a a forint iránt). Persze igazad van, amíg van tartalék, addig nincs erre szükség, mert azt használhatja az MNB a beavatkozásra.

2010.12.01. 08:02:42

Nyomulnak már nyomulnak a dobozi cigányok
Buli van az Orbánéknál, bemegyek hozzájuk
Túrós rétes, mákos rétes, meg káposztás rétes
De tenéked cigánykirály, csakis a sörétes
Van Vikinek egy barátja, úgy hívják, hogy Tomi
Tíz évig járt egyetemre: ez aztán baromi!
Félig cigány, félig zsidó: hát ez nem kismiska
Indul már a vonatod, tűnés Aushwitz-ba!

hoplita 2010.12.01. 08:04:58

@Bio74:
Elolvastam és megnyugodtam, hogy csak egyszem fiad van....tragédia lett vóna az elb@szott génkészletedet sokszorosítani.

2010.12.01. 08:11:34

@huvosvadasz: A politikusokat csakugyan nem kell sajnálni, mert csakúgy, mint a bankárok, a legnagyobb válságban is mind milliárdossá lesznek. Engem is inkább csak az keserít el, hogy a jelek szerint egyelőre marad minden ugyanolyan szar, mint eddig, három és fél év múlva meg majd megint húzunk egyet nadrágszíjon. Csak az a baj, hogy az enyimen már nincs több lyuk... de persze én nem számítok. Meg az a több mint hárommillió magyar sem, aki máris a létminimum alá került. Egyes egyedül a "polgárok", ők fontosak, akik a félmilliós nothing-to-do jobokban üldögélnek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.12.01. 08:42:01

@Nagykorú: Nem sokáig, ne aggódj. Új medejatörvény értelmében blogon csak fideszt éltető, vagy fideszt dicsőitő kommentek lesznek a megengedettek.

További takarékosságra ad alkalmat, ha a kereszténydemokratákhoz és valamelyik kisgazda párthoz hasonlóan belépnek a fideszbe. Így a fideszben megalakul a jobbikos, emeszempés és elempés frakció is. És ez csak a kezdet.

Egyéves Önkéntes 2010.12.01. 08:52:52

Arra leszek kíváncsi, hogy mikor jelenik meg valamelyik élelmes szomszédos országban a magyarokat megcélzó magánnyugdíjénztár.
Az autók jelentős számban Szlovákiában adóznak, a Bank Burgenlandban is egyre nő a magyar betétek száma.

OmegaMale 2010.12.01. 08:55:31

"3. ... költségvetésnek ez nem fog egy forintjába sem kerülni, egyszerűen az állami számlán egy nagyobb összeget írnak a nevek mellé. Miért nem kerekítik fel egyből 2 millióra? Vagy 5-re?"

A pénzintézetek is pontosan ugyanígy 'teremtenek' pénzt és hozamot. A bankszámla egyenleg csak egy szám, amit a mi rubrikánkba írnak be. Érdekes módon arra senki nem kíváncsi, hogy termelhet egy egyébként nyereséges pénzintézet a mnyp üzeltágában negatív hozamot (életszerű ugye?).... Ugyanúgy befekteti a pénztártagok pénzét, ahogy a többit is, ugyanazokba az alapokba. Nem tökmindegy, hogy az állam írja fel egy papírra a számot, vagy a pénzintézet??? Pláne amíg HUF-ban jegyzik. Vagy csak arról van szó, hogy állam által garantált befizetés, amit bármire költhetnek, mert rövid távon nem kell vele elszámolni és még veszteséget is lehet következmények nélkül csinálni, amit majd később kipótol a kormány, ha elfogy a pénztártag befizetése?

Az állami pillérbe fizetett pénz ugyanúgy bizonytalan, mint a piaci szereplőknek fizetett pénz. Te abból indulsz ki, hogy csak nem tudja a piaci szereplő annyira elkúrni. Téged kompenzált valamivel a mnyp-ad, amiért nem hogy hozamot, de reálértéken veszteséget termelt a kontódra? Szívem szerint azt mondanám, hogy ok, akkor nem kérem a hozamot., még úgy is több pénzt kapnék vissza, mint amennyi most van. A mnyp szektor megmutatta, hogy mire képes. Ha meg állampapírba akar fektetni, mert az biztonságos, akkor meg takarodjon haza, állampapírba az állam is be tudja fektetni, így is túl sokan próbálnak a máséből megélni kis hazánkban!

A másik járulékkal kapcsolatos megjegyzésem, hogy a munkáltatói TB-járulékot a *munkáltató* fizeti, nem a munkavállaló. Érdekes módon az államnak vállalnia kéne azokért a kockázatot, akiknek a megtakarítása nem elegendő, ráadásul az aktív években befizetett pénzt várná el a kedves inaktív 30 évvel a befizetés után, egy demográfiai spirálban, ami azért következhet be, mert akkoriban az aktívak nem gondoskodtak utánpótlás generációról.

Persze nem szép dolog Matolcsy-éktól az ultimátum, de látni kell, hogy a jövőben 100%-ig bizonyosan bekövetkező nyugdíj-krach elkerülésére itt é most van az utolsó esély, a rendszert egy nagy levegőt véve utoljára szanálni kell és utána átalakítani a rendszert.

Szerintem is lenne mit átalakítani a rendszeren, de ez utólag is megtehető (kellő társadalmi érdekképviselet, kormányváltás stb.). Próbálj viszont egy mnyp-ral egy már megkötött szerződés feltételeiről alkudozni...

Aki pedig fél, hogy nem lesz nyugdíja, vegye a kezébe az életének az irányítását és teremtse meg a lehetőségét (spóroljon, játsszon önkéntes pénztárosat stb.)!

www.youtube.com/watch?v=ieyP6-KB1tM

Vagy felül lehetne vizsgálni a több százezer rokkantat...

Vidéki 2010.12.01. 09:18:38

@csernaja obca:
1. Kinek jó az, hogy a járulékbefizetők pénzét olyan alakokra bízzák, akiknek a "működési költségei" olyan hatalmasak, és szaktudásuk olyan alacsony, hogy ha egy számítógép egyszerű programmal, ha mást nem csinál, mint állampapírokat vesz a befizetéseken, toronymagasan jobb hozamokat képes elérni.

2.A "Svéd modell", ahol AZ ÁLLAMI NYUGDÍJALAPKEZELŐ INTÉZET működteti a nyugdíjrendszert, amelyik egyéni számlás, nagyon jó hatásfokkal és rendkívül alacsony működési költségekkel képes működni (a magyar manyupokhoz képest), miért lenne ehhez hasonló megoldás rossz?

Mitől kommunista megoldás ez?

A "Svéd modell" ténylegesen cáfolja azt a Magyarországon terjesztett dogmát, hogy a az állami tisztviselő egy alacsonyabb rendű lény magántulajdonos által kinevezett menedzserhez képest.

Ennek a dogmának szószólói azok a hatalmas anyagi erővel rendelkező csoportok, akik haszonélvezői a közvagyon (és a járulékosok pénze) fosztogatásának.

Fogadott és fogadatlan prókátoraik elharsogják kelettől nyugatig, hogy az lenne a lopás, ha egy olyan nyugdíj rendszer jönne létre nálunk is, mint amilyen már Svédországban működik ÁLLAMI NYUGDÍJALAPKEZELŐ INTÉZET kezelésében sokkal jobb eredményeket produkálva, mint amire a magyar rendszer bizonyítottan képes volt 1998 január óta.

zkdqts 2010.12.01. 09:24:04

@OmegaMale:
Csak egy kis alapfogalom magyarázat. Az állampapír az állam adóssága az állampapír vásárlója felé. Ennek következtében az állam nem tudja a pénzt állampapírba fektetni.
Ha tartozol magadnak 10 forinttal, akkor mennyi pénzed van?
Azt az apró tényt felejti el nagyon ügyesen kommunikálni a FIDESZ, hogy úgy megy a magánnyugdíj vagyon államadósság törlesztésre, hogy bezúzzák a neveden levő államkötvényeket. Nem kell pénzt utalni sehova senkinek. Csak szólnak az MNYP-nek, hogy nyomjátok meg a DEL gombot. Köszönjük. A pénzt megkaptuk.

zrobasé 2010.12.01. 09:33:44

@Vidéki:
talán most már tényleg válaszolsz pár kérdésre, és válaszok legyenek ám, ne idézetek, meg közgaszdászok cikkei, meg Selmeczi szenátorasszony sajtónyilatkozata.
Akkor a pár kérdés :
-miért kell annak elzarándokolni abba a pár, akár többszáz kilométerre lévő nyug.ig-ba, aki maradni akar ?
-miért nem lehet papiralapon bejelenteni, vagy, sci-fi-be hajlóan, elektronikusan intézni a dolgot ?
-a otp mnyp kezeli a mynup tagok kb. 30%-át.Orbán Viktor azt mondta, hogy a manyup a szocialisták kezén. NA most akkor Csányi mszp-s, vagy őt akkor hova kell elhelyezni ?
-a svéd modell egyazegybe másolása lesz itthon is ? Mert ami most van, az nem az.
-aki befizeti a 24%-ot a közösbe, de a 10%-ot magánba utalja, az miért irja ki magát a szolidaritásból ? Aki nem fizet semmit, az nem irja ki magát ?
-miért kell újabb propagandára (OV levele, SG levele) elkölteni a zemberek pénzét ?

zrobasé 2010.12.01. 09:36:43

@zrobasé:
hopp, és a ráadás kérdés :
-miért pont a gáz ára lesz hatósági, meg támogatott ? A benzin,gázolaj nem lehetne ? Vagy a tüzifa ? Esetleg a szén ? Netalántán a biobrikett ? És a támogatást miért a zemberekkel fizettetik meg ?

Egyéves Önkéntes 2010.12.01. 09:45:20

@zrobasé: ez egy régi igazságtalanság. a gárátámogatást a távhős panelok miatt erőltetik, pedig az igazán szegények nem távhővel fűtenek, hanem fával-szénnel

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 09:46:33

'napot náczi söpredék! :)

öveket becsatolni, a kaccsolatra valaki megint belinkelte a blogot :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 09:50:08

@hoplita: lehet, hogy most kihívom magam ellen a sorsot, de azért sok igazság volt abban, amit írt!

2010.12.01. 09:53:36

@Vidéki: Nem tudom, ezt miért nekem írod, megmondtam már százszor, hogy nekem ugyan matt mindegy, hogy a bankárok lopják el a leendő nygdíjamat, vagy a politikusok. Engema módszerek aggasztanak. A visszamenőleges hatályú törvényváltoztatás, az alkotmánybíróság elhalgattatása, a brutális káderpolitika, amelynek kedvéért akár 2/3-os törvények is változnak... most még engem nem érint közvetlenül, de ki tudja, holnap ki lesz, mi lesz az alcsúti cigánykirály célpontja? Lehet hogy én, lehet, hogy te! Hitler is így kezdte, mint viktátor, oszt mi lett belőle?! És a nemzete sem járt vele túl jól, amit pedig annyira fel akart virágoztatni. :-(

Inner Circle 2010.12.01. 09:57:23

Matolcsy azért nem lépett vissza az állami rendszerbe, mert neki, mint magánszemélynek, jobban megérte a manyup. Ezért szerintem senki sem kárhoztathatná, de ezt ciki lenne beismerni, hiszen a hivatalos kommunikáció szerint sem az államnak, sem a magánszemélynek nem éri meg. Jobban át kellett volna gondolni, nem kellett volna elkezdeni ezt hajtogatni, és most nem lenne kínos helyzet. (Vagy nem ezért lenne kínos.)
Viszont Matolcsyt, mint közgazdászt, azért ekézni, mert a pártjának nincs átgondolt kommunikációja és ő maga politikusnak elég pocsék, nagyon visszás, hiszen Bokros Lajost, mint közgazdászt, senki sem ekézi azért, mert a pártjának (legutoljára: MDF) nincs átgondolt kommunikációja (sőt, legutoljára már tagsága sem), és ő maga politikusnak a lehető legrosszabb (lásd ismét: MDF).

hoplita 2010.12.01. 10:00:16

@Seduxen:
A részigazságokat összezagyválva még nagyobb baromság jön ki, mintha egyenesben beszél az emberfia hülyeséget.
Amblok lett zagyvaság....részenként akár még meg is állná a helyét...:)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 10:06:44

@hoplita: gondolom főleg emiatt írtad neki, amit írtál:
"Köszönöm a szarháziaknak akik a hazudós gyurcsány és a 300 Ft-os vízit díj miatt nap, mint nap kimentek tombolni, gyújtogatni, most kussolnak, vagy talán nem hajtja őket ki őkirályi fenség kívánó szava"

én főleg a nyugdíjjal kapcsolatban írtam, hogy sok igazsága vagyon. elég hosszú ideig dolgoztam azon a területen, és láttam, hogy az egész szabályozás (már az állami nyögdíj megállapítása) nagyon elbaszott. egész egyszerűen olyan horribilis összegű nyugdíjak kerültek megállapításra nem egy, nem két esetben (2005-ben), amit MA NETTÓ fizetésnek elfogadnék (nem ritkán 300.000 FELETTI összeg). És nem gyárigazgatónak, meg topmenedzsernek.

Gondolom a nyugdíj kiszámításának feltételei (valorizáció) azóta sem szigorodtak, tehát ez is tevékenyen hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevésbé lesz fenntartható az állami nyugdíj jelenlegi rendszere.

És ezen max 3-4 évig segít a manyup pénzek begyűjtése. Klasszikus szőnyeg alá söpörjük a problémát.

Float 2010.12.01. 10:40:08

Nekem erről a szabad választásról a régi jó "pénzt vagy életet" felvetés jut az eszembe, amikor a rászegezik a stukkert a jómunkásra. Egy kibaszott szava nem lehet: szabadon választhat.

Vidéki 2010.12.01. 10:41:14

@csernaja obca:
Írod: "Hitler is így kezdte,"

Homeopátiás szerekkel kapcsolatos gyakori tanács: "forduljon kezelőorvosához, vagy gyógyszerészéhez."
Ma a csillagok állása egészen más, mint a múlt század első harmadában. Akkor Hitler választásokon alig jutott egyszerű többséghez, mégis képes volt rövid idő alatt diktatúrát faragni.

Ha hiszel a rettegtetőknek, még egy sovány parlamenti többség miatt is elkezdhetnél sűrűn rettegni.

Az alábbi idézetek Németh György nov. 29. cikkéből származnak, amely a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság Tudományi Intézet lapjában elolvasható.
A szerző elegndő intellektuális képességgel rendelkezik ahhoz, hogy ne üljön fel rettegtő propagandisták hablatyolásának.
Azok számára ajánlott, akik nem légből kapott véleményeket szeretnek puffogtatni.

1. "Az állam a következő „államosítási” javaslatot teszi a pénztártagoknak: nyugdíjcélú megtakarításotok ma is kétharmadban állami, legyen a maradék egyharmad is az. Ezzel lemondasz ugyan azon jogodról, hogy majdani nyugdíjad fedezetének egy részét magasabb hozam reményében piaci szereplő értékpapírjába fektetheted, de cserébe nem kell megfizetned nyugdíjpénztárad működési költségét, az államkötvények hozamát – melyet én, az állam, amúgy is fizetek – megkapod működési költség nélkül, számlaműveletként. Hidd el, te jól jársz, lesz 3-4 reálszázalék biztos hozamod az elmúlt 12 év 0,73 reálszázaléka helyett."

2. "Én, az állam, jól járok, mert csökkentem pénzügyi sebezhetőségem, te, a pénztártag szintén jól jársz, mert az eddigieknél lényegesen magasabb lesz nyugdíjcélú megtakarításaid hozama."

3. "Aki nem jár jól, azok a nyugdíjpénztárak működtetői – de a hárommillió jövendő nyugdíjas érdekét nem írhatja fölül 19 pénzügyi csoport profitérdeke. "

Itt a manyupokkal kapcsolatban nem a diktatúra kérdése mozgatja a rettegtetőket, hanem a kegyencek által megszerezhető profit miatti aggodalom.

," 1. "Az állam a következő „államosítási” javaslatot teszi a pénztártagoknak: nyugdíjcélú megtakarításotok ma is kétharmadban állami, legyen a maradék egyharmad is az. Ezzel lemondasz ugyan azon jogodról, hogy majdani nyugdíjad fedezetének egy részét magasabb hozam reményében piaci szereplő értékpapírjába fektetheted, de cserébe nem kell megfizetned nyugdíjpénztárad működési költségét, az államkötvények hozamát – melyet én, az állam, amúgy is fizetek – megkapod működési költség nélkül, számlaműveletként. Hidd el, te jól jársz, lesz 3-4 reálszázalék biztos hozamod az elmúlt 12 év 0,73 reálszázaléka helyett." 2. "Én, az állam, jól járok, mert csökkentem pénzügyi sebezhetőségem, te, a pénztártag szintén jól jársz, mert az eddigieknél lényegesen magasabb lesz nyugdíjcélú megtakarításaid hozama." 3. "Aki nem jár jól, azok a nyugdíjpénztárak működtetői – de a hárommillió jövendő nyugdíjas érdekét nem írhatja fölül 19 pénzügyi csoport profitérdeke. "

zrobasé 2010.12.01. 11:02:09

@Vidéki:
nahát, nahát vidéki, tehetek én fel neked bármennyi kérdést, te nem tudsz/akarsz rá válaszolni...szomorú...ahogy a lányom mondja : nem tudsz te semmit !

Vidéki 2010.12.01. 11:08:06

@zrobasé: Igaza volt a lányodnak: ": nem tudsz te semmit !"

De akkor minek óbégatsz?

zrobasé 2010.12.01. 11:10:03

@Vidéki:
a kérdéseimre válaszolj, a lányomat meg szádra ne vedd !

zrobasé 2010.12.01. 11:10:39

@Vidéki:
óbégatni ? a kérdések óbégatások ? ehh...

zkdqts 2010.12.01. 11:19:05

@Vidéki:
Én azért megkérdezném Németh Györgyöt, hogy miből fog az állam 3-4 reálszázalék (azaz infláció fölötti) hozamot produkálni? Ez ugyanis azt jelenti, hogy az állam hasznot TERMEL. Ha az állam hasznot termel, az azt jelenti, hogy ennyivel többet von el a gazdasági szereplőktől (hívhatjuk őket adófizetőknek is). Persze lehet az is, hogy a nagy állami vállalatok (pl. MÁV - muhahaha-) hirtelen nyereségesek lesznek. Ugyanis ki fizeti az államkötvények hozamát: minden adófizető, nem az állam. Csak Németh György intellektuális magasságából ez már nem látszik.

zkdqts 2010.12.01. 11:24:12

@zkdqts:
Hopp, még egy, mit jelent az hogy egy állami vállalat nyereséges? Csak annyit, hogy drágábban adja a szolgáltatásait, mint amennyiért feltétlenül szükséges lenne. Mivel ezen vállalatok szolgáltatásait nagy többségben a lakosok veszik igénybe, ki fizeti ezt meg? Ja, hogy ugyanúgy a zemberek. Hol is vagyunk ezzel beljebb?

zrobasé 2010.12.01. 11:33:14

a franc se gondolta volna, hogy ilyen nehezek ezek a kérdések...se eszkep, se Vidéki eddig még csak meg se prólt rá válaszolni...zavart érzek az erőben :D

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 11:40:34

@zrobasé: Anakin, akkor Te vagy a fater? Üdv: LükeLúúúk :)

zrobasé 2010.12.01. 11:42:45

@Seduxen: tegnap vettelek a nevemre.Velem te ne pimaszkodj, mert elveszem tőled a birodalmi totyogókat, aztán játszacc azzal amivel egyidős vagy :)

Kicsit Karcos 2010.12.01. 11:42:52

@zrobasé: miért ne venné a szájára a lányodat, ha bedobtad a farkasok közé. Előbb kellett volna gondolkodni, mielőtt a családtagjaidra hivatkozva mész neki valakinek. Ökörpöröly is így járt, ő a húgával jött, hogy hogy meglopta a kormány, pedig 2 diplomája van, 2 nyelven beszél, fasza munkája is van, bruttó félmillát keres, de "disszidálni" akar, mert ez az ország egyszerűen élhetetlen, és már csomagolja a bőröndjét. Aztán amikor mondtam neki, hogy mennyit nyer az új adórendszeren, amiből duplázhatná-sokszorozhatná a manyup-befizetését, akkor visszaváltott a cigányszaddámozásra.

Meg kell tanulni vitatkozni, nem pedig méltatlankodni, ha a legkisebb érvelési hibára lecsapnak. Tanfolyam itt: lakatos.free.fr/Tanitas/AT/at.html

Vidéki például egész jól nyomja, egy könyve van (illetve már kettő), olyan propagandista, mint az állat, viszont technikailag teljesen szakszerű.

zrobasé 2010.12.01. 11:46:30

@Kicsit Karcos:
válaszolt a kérdéseimre Vidéki vagy nem ?
Nem válaszolt.Erre irtam, hogy ő nem tud semmit, ahogy a lányom szokta volt mondani.Az érvelés szerinted, hogy kérdezek, nem válaszol, aztán még neki áll feljebb, sőt szerinte én óbégatok ?
Micsoda ? Vidékinek könyve jelent meg ? Ne csináld, váó, ez aztán igen. Kérdésimre akkor se tud válaszolni, úgy látszik, akárhány könyve is jelent meg.Pedig ugye ha kérdeznek, illik válaszolni...Illemtankönyvet nem adott ki ? :D

zrobasé 2010.12.01. 11:48:15

De a kérdések még mindig aktuálisak... Vidéki ? Hm ? Válaszolsz, vagy ne is várjak rá ?

Kicsit Karcos 2010.12.01. 11:49:47

@zrobasé:

"Unius libri homo

(lat.) a. m. egykönyvü ember, azaz olyan félművelt egyén, aki a dolgot csak egy könyvből vagy szempontból tudja s a többiek ismeretének hiányában mindig arra az egyre hivatkozik. A mondás eredete aquinói szt. Tamásra vezethető vissza, aki (ha nem is egészen ilyen értelemben) először használja e fordulatot: Timeo hominem U., félek az egykönyvü embertől (Summa theologiae I. rész), értvén alatta, hogy vitatkozásban fél az olyan ellenféltől, aki csak egy könyvet olvasott, de azt szóról-szóra tudja."

mek.niif.hu/00000/00060/html/103/pc010359.html

Nem ő az egyetlen, félre ne érts, minden térfélen vannak ilyen játékosok.

zrobasé 2010.12.01. 11:54:23

namindegy, látom eltünt...pedig én megpróbáltam...csak ez nem engem minősít...így hogy vegyem komolyan ? Ha még arra a pár kérdésre se tud válaszolni ? Ez van.

Kicsit Karcos 2010.12.01. 11:59:10

@zrobasé:

A kérdésekre meg senki nem köteles válaszolni. Engedelmeddel válaszolnék, mert kedvem van:

"Akkor a pár kérdés :
-miért kell annak elzarándokolni abba a pár, akár többszáz kilométerre lévő nyug.ig-ba, aki maradni akar ? "

Hogy nehezebb legyen maradni a manyupban, és ennek érdekében _minden_ eszközt bevet a kormány. Úgy gondolják, azt nem tehetik meg, hogy azt mondják, hogy mindenki visszalép, és pont.

"-miért nem lehet papiralapon bejelenteni, vagy, sci-fi-be hajlóan, elektronikusan intézni a dolgot ?"

Ld. fentebb.

"-a otp mnyp kezeli a mynup tagok kb. 30%-át.Orbán Viktor azt mondta, hogy a manyup a szocialisták kezén. NA most akkor Csányi mszp-s, vagy őt akkor hova kell elhelyezni ?"

Félrevivő érv pro is, kontra is, csak flémhez vezet. Erre egy alakilag tökéletes válasz, hogy a Fidesz annyira szereti az országot, hogy még a saját holdudvaruk érdekeinél is fontosabb neki a Zemberek érdeke. Ezzel előbbre vagyunk?

"-a svéd modell egyazegybe másolása lesz itthon is ? Mert ami most van, az nem az."

A svéd modellt tabusította a maszop hecckampánya, ha így is lesz (remélem), akkor sem lehet majd pont ugyanolyan, és nem is lehet majd így hívni. Pedig sokan bevállalnának egy nagycsöcsű svéd modellt, meg a svéd életszínvonalat is, de hát ez történetileg most már így alakult.

"-aki befizeti a 24%-ot a közösbe, de a 10%-ot magánba utalja, az miért irja ki magát a szolidaritásból ?"

Az állami nyugdíjból írja ki magát, mint ahogy aki az OTP-től átmegy az állami rendszerbe, az kiírja magát az OTP-ből.

Aki nem fizet semmit, az nem irja ki magát ? "

Sajnos nem, bár teljesen én sem engedném, szegényházakban biztosítanám a szolidaritást, azon felüli életszínvonalhoz már semmi köze a többiek jóérzésének.

"-miért kell újabb propagandára (OV levele, SG levele) elkölteni a zemberek pénzét ? "

Mert nagy a tét, nem elég 3 lózungot elsütni egy zughonlapon. A Stabilitás is tolja ezerrel a propagandát a Zemberek pénzéből ugyanezen okból. A propaganda, reklám, felvilágosító kampány stb. önmagában nem ördögtől való dolog.

zrobasé 2010.12.01. 12:03:54

@Kicsit Karcos: köszi, Vidéki nevében is :)))
sejtettem ezeket a válaszokat...elszomorít ez az egész dolog...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 12:04:53

@zrobasé: a birodalom totyogókkal te játszol fater, egészen az - eddig - utolsó részig, amikor lekaszabollak majd a faszba, és amikor leszedem azt a pléh szart a fejedről, elővillan Gergényi Péter semmivel össze nem téveszthető feje :)))))

Kicsit Karcos 2010.12.01. 12:10:41

@Kicsit Karcos: még annyi kiegészítést tennék, hogy a svéd modellt arra az átmeneti időre remélem, amíg kivezetjük a felosztó-kirovó rendszert, és áttérünk az ingatlanfedezetire (nem részvény, nem egyéb úri huncutság, hanem ingatlan). Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy az átmenet idején mindenki fizeti a felosztást.

Ld. még a viccet, ahol bemegy a kocsmába a menőcsávó, a pultra csap, hogy hozzon a pincér mindenkinek egy felest, mert amikor ő iszik, akkor mindenki más is iszik. Megisszák, pultra csap megint, hozzon a pincér mindenkinek még egy felest, mert amikor ő iszik még egyet, akkor mindenki más is iszik még egyet. Megisszák, pultra csap megint: - Pincér, hozza a számlát, és mindenki másnak is vigye ki, mert amikor én fizetek, akkor mindenki más is fizet.

És ez így van jól, szerintem. Az ország eladósodásáért mindenki fizet, aki tud. Technikailag semmiben nem különbözik az ingatlanadótól, ami most történik, de az is egy tabusított dologgá vált.
Nekem "csak" annyi a hiányérzetem, hogy a Böszme meg az álrokkerek is csak akkora csekket kapnak, mint én, de a saját csekkemmel kapcsolatban nincs kifogásolnivalóm, tudom már évek óta, hogy előbb-utóbb eljön az, amikor a menőcsávó a pultra csap, és kihozatja nekem is a számlát.

zkdqts 2010.12.01. 12:19:40

@Kicsit Karcos:
Te még mindig nem jöttél rá, hogy az államadósság amit az MNYP államosításából fizetnek, az az állam FELÉD meglévő adóssága? Amit most egy törvénnyel lenulláz. Az egésznek semmi köze a svéd modellhez, meg az akármilyen fedeztre áttérésnek. Uis, ha van bármiféle fedezet onnantól kezdve az nem elkölthető pénz, tehát a költségvetésben effektíve hiány. Az MNYP-nek pont annyi fedezete volt mint mondjuk az ingatlan (annak is van piaci értéke, mint a részvénynek, meg van névértéke - a belepakolt és visszanyerhető anyag, mint a részvénynek). Te most annak tapsolsz, hogy 12 évi megtakarításod lenullázza az állam, és utána elölről kezdeti veled az egészet?

Kicsit Karcos 2010.12.01. 12:25:53

@zkdqts: hol láttad, hogy tapsolnék? Azt mondtam, hogy ki kell fizetni Rákosi, Böszman és a többi zsivány által hátrahagyott számlát. Nem tapsikolok a számlának, hanem veszek egy nagy levegőt, és kifizetem, akkor is, ha ellenszenvesen követelik rajtam, ugyanis a számla jogos, az ország helyzete pedig indokolja az azonnali fizetést. Másképpen én sem tudnék fizetni, pl. 50%-os áfával. Benéztük a manyupot is, fizetjük azt is, ez van, tetszettünk volna jobban választani. Amit úgymond felhalmoztunk, azt kezdhetjük szépen újra gyűjtögetni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.01. 12:32:02

@Seduxen: Szeva kiskancsó!Látom jó kedved van.Ez legyen a legnagyobb örörmöd!:))
Remélem a te pénzedet is viszik!Amúgy a tegnapira:Én a te csapatodból a Puyolt bírom Alvest meg a kisköcsög Messit nem max. ha Argentínként gólt lő a Németeknek mondjuk.
Sajnos Henry meg Eto is elmentek ,kár értük.

tommybravo 2010.12.01. 12:32:05

Szeretném felhívni a figyelmet egy törvényre (1997. évi LXXXI törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról), amely rendelkezik az állami nyugdíjakról.

Eszerint (20. §) "Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi bruttó átlagkereset összegétől függ. Ezek alapján, ha a biztosított kizárólag a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében fizetett nyugdíjjárulékot, vagy a magánnyugdíjpénztárban az egyéni számláján lévő összeget a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz átutalták, az öregségi nyugdíj összege
30 49,50
31 51,15
32 52,80
33 54,45
34 56,10
35 57,75
36 59,40
37 61,05
38 62,70
39 64,35
40 66,00
és minden további évre 1,65-1,65 százalék."

Tehát, ha az államiba kerülsz, akkor 40 év szolgálati idővel a korábbi 40 éves átlagbéred kétharmadát kapod meg nyugdíjként. A korábbi évek keresetét az infláció figyelembe vétele céljából egy rögzített szorzóval "hozzák szintbe".

Ha maradtak volna a szabályok, és maradt volna a mnyp rendszer, akkor 66% helyett 48%-át kaptad volna meg állami forrásból a korábbi átlagbérednek. Tehát valójában ez a 48%-nyi a veszteség. Még annyi, hogy a fentiek a 2012. december 31-ét követően megállapításra kerülő nyugdíjakra vonatkoznak, de a többségünk szerintem ebbe a kategóriába tartozik.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.01. 12:32:51

@Seduxen: Amúgy mostanában volt nálatok az évi egy dugás?Mert 3 napja vigyorogsz.

OmegaMale 2010.12.01. 12:36:15

@zkdqts: A példa arra utalt, hogy ha egy biztosító állampapírba fekteti a pénzed, akkor nincs rá semmi szükség, ugyanazt a pénzt adja kölcsön az államnak (hozam ellenében), amit éppen az állam szedett be, ám kötelező azt harmadik személy felé irányítani.Akiknek viszont semmi kötelezettségük nincs: ha a pénztártagnak nem sikerült hozamot csinálni (vagy ki kellett más üzeltágak nyereséget staffírozni, ezzel pl. a befektetők hozamelvárását az adófizetők pénzén hozni), vagy a pénztártag pénze elfogy, akkor az ügyfelet szépen passzoljuk az államnak, hogy innentől átveheted...
A nyugdíjrendszert pedig évi többszáz milliárddal kell kiegészíteni, ami mind az államadósságot növeli és adósságspirált gyorsítja.... A fidesz valóban nem kommunikálja ezt, de többé-kevésbe közismert dolog. Persze gyűjtögethetsz magadnak, de mire hozzájutsz, már nem lesz elég semmire, ha közben az állam becsődöl. Minél később avatkoznak be ebbe az ördögi körbe, annál nagyobb lesz a probléma.

Valszeg senki nem fog jól járni a jelenben az visszalépéssel, de a mnyp-akkal sem jártak jól a lgtöbben (lásd a hozamokat). A mynp-ak haszna szépen elhagyta az országot, kizabálták a rendszer javát és az ehetetlen részeket itthagyták. Jelen helyzetben jogos a felháborodás, pl. az örökölhetőség miatt. A megfelelő társadalmi szervezetek és a média dolga jelezni a hiányosságokat, hogy a javított verzióban vonzó alternatíva legyen az állami nyugdíj. Az szigorú állami szerepvállalásra pont a radikális szanálás miatt van szükség. A kormány szépen be fogja látni, hogy nem maradhatnak örökké kormányon, így semmivel sem tudnak fenyegetni, egy következő kormány mindent viszacsinálhat. Ezért gondolom azt, hogy hamarosan ebből is, int minden eddigi elhamarkodott intézkedésből, kijön majd a 2.0-ás javított verzió, ami visszafogottabban fogalmaz és barátibb feltételeket nyújt. Ezzel ellentétben, próbálj egy mnyp-ral erősködni, meg egyezkedni...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 12:38:13

@Tigeri: költséges neveltetésem megakadályoz abban, hogy erre azt válaszoljam, amit zsigerből akartam volna, te kis taknyos! :)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 12:41:29

akit esetleg érdekel, a tuskó szőke riherongy osztja az "észt"

inforadio.hu/audio/00033/000336d0a.mp3

Vidéki 2010.12.01. 12:48:19

@zkdqts: Adod az értetlen, ma született bárányt:

"Én azért megkérdezném Németh Györgyöt, hogy miből fog az állam 3-4 reálszázalék (azaz infláció fölötti) hozamot produkálni?"

Nem akarod megérteni az általam idézett mondatot: "államkötvények hozamát – melyet én, az állam, amúgy is fizetek – megkapod működési költség nélkül, számlaműveletként. Hidd el, te jól jársz, lesz 3-4 reálszázalék biztos hozamod az elmúlt 12 év 0,73 reálszázaléka helyett."

Nem vagy képes felfogni, hogy a 3-4% reálhozam négy-ötszöröse a 0,73-nak?

tommybravo 2010.12.01. 12:48:33

@OmegaMale: Ha a mnyp csak állampapírba fektet, akkor (az ÁKK adatai szerint) olyan 6-7 százalékos hozamot ér el a befektetésen, ami az infláción felül 2-3 százalékos hozamot jelent. Ezzel szemben az állami nyugdíjak csak az inflációval emelkednek, illetve néha kifejezetten csökkennek (ld. 13. havi megszűntetése). Sőt, vedd figyelembe, hogy az államiban az átlagjövedelmed 2/3-ára vagy jogosult nyugdíjasként, vagyis a harmada elpárolog. Innen nézve még annak is van értelme, ha egy mnyp kizárólag államkötvénybe fektetne.

Kicsit Karcos 2010.12.01. 12:48:41

@tommybravo: dilettánsok alkották ezeket számokat, az nem járja, hogy 3/4 annyi munkaviszony után 3/4 annyi nyugdíj "jár". Miért is? Mert nem így kell számolni, hiszen aki 5 év helyett 15-ig lesz nyugdíjas, az 3x annyira fogja terhelni a nyugdíjkasszát, vagyis csak harmad nyugdíj járna 30 év munkaviszony után, mint 40 után (legalábbis 5 éves nyugdíjat feltételezve, és ha nem lenne ezen felül a nyugdíjasoknak még végtelen hosszú listája a kedvezményekről). Az egész számítás azon a szinten áll, hogy a tizenegyes belövésének 50% az esélye, vagy bemegy, vagy nem. Ezt is át kell alakítani, akárhogy visítanak majd, hogy így a törvény által megállapított járandóság, meg úgy. Eddig ez volt a törvény, ezután meg más lesz, legalábbis így kellene. Eleve nem kellene szolidarítani az 50, 40 meg 37 éves nyugdíjasokkal. Ahogy már írtam, normális hozzáállással a nyugdíj nem jár, hanem vagy jut, vagy nem jut. Nagyon el lettünk kanászosítva. Nálam a szolidaritás alja és egyúttal teteje a szegényház által biztosított megélhetés lenne, a többi esetben legfeljebb befektetésről beszélnék, aminek semmi köze semmiféle érző szívhez és a többi magasztos eszméhez, ami tabusítja a szociális rendszer teljes újjáépítését.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.01. 12:49:46

@Seduxen: Nem tudom mennyibe került,de 90%-a kidobott pénz volt.:))

tommybravo 2010.12.01. 12:53:32

@Kicsit Karcos: Szerintem ezeket a számokat még csak nem is dilettánsok, hanem politikusok alkották. Valami olyan rendszer kellene _szerintem_, hogy mindenki fizetne egy fix összeget az államnak, ami után egy fix összegű nyugdíjat kapna, legyen ez mondjuk a munkanélküli segély szintjén. Aztán ezen felül mindenki kaparja össze magának a többit, ahogy tudja.

Vidéki 2010.12.01. 12:54:22

@zrobasé:
Homályosíts már fel mit akarsz kérdezni?
Már akkor is félre tájékoztatsz, ha kérdezel.

tommybravo 2010.12.01. 12:57:17

@Vidéki: Az egyik probléma, hogy az állam NEM fizet államkötvény hozamot SEM, legfeljebb megemeli az infláció mértékével a nyugdíjakat. A korábbi évek alacsony hozama pedig összefügg a befizetésekből levont 5% körüli díjakkal. Ahogy növekszik azonban a kezelt vagyontömeg, a teljes, kezelt vagyon arányában mért mutató jelentősen csökken, így a hozamot is egyre kevésbé terheli. Másrészt néhány éve már nem csak államkötvénybe, hanem részvényekbe és egyéb befeketetésekbe is invesztálhatnak a pénztárak, ami magasabb hozamot eredményez.

zkdqts 2010.12.01. 13:07:26

@Kicsit Karcos:
Igen, még mindig nem jöttél rá. Még azután sem, hogy leírtam és elovastad. Nem az akárki által hátrahogytt számlát fizetik a magánnyugdíjpénztári befektetésedből, hanem a FELÉD meglévő adósságot. Az, hogy a nyugdíjkasszának még a 8%-al együtt is hiánya, van mutatja ezt. Tehát hiába fizeted a 8%-ot az államnak, még ezen felül is hitelt kell felvenni (ezt már nem tőled, kivéve ha a spórolt pénzeden állampapírt veszel), hogy ki lehessen fizetni a mai nyugdíjakat.

nemwakwarju 2010.12.01. 13:11:59

Állambácsi mínuszban van.
Ha lenyúlja az összes nyugdíjmegtakarítást, akkor is mínuszban lesz.
Persze próbálgathatja emelni a nyugdíjakat inflációval, de mi fogja fedezni ezt, ha közben egyre csak fogynak az aktívak, szemben a nyugdíjasokkal, akik meg többen lesznek, nem kevéssel.
A manyup-i megtakaraítások ilyen szempontból egy stabil nyugellátást jelentenének.
Persze, lehet, hogy a bankárok ellopják a manyup megtakarításokat. Persze.
De akkor miért nem "védi" meg az állam a többi megtakarításunkat is? A bankbetétemet nem lophatják el? Ezzel a logikával a bankbetéteket is "védje el" az állam!

zkdqts 2010.12.01. 13:16:46

@Vidéki:
Matematikailag valóban helyes az állításod. De ha feltűnt, pont arra kérdeztem vissza, hogy miből lesz a 3-4%. Ha az általad említett állampapír hozamból (amit nem állam fizet, hanem mi (te-én mindenki), mert az állam mi vagyunk), akkor miért nem jó az, hogy szabályozzuk úgy a pénztárakat, hogy csak állampapírt vehetnek? Másrészt nem kapod meg számlaműveletként, mert bármiféle fedezettel rendelkező egyéni számláról szó sincs a törvényjavaslatban.

zkdqts 2010.12.01. 13:27:42

@OmegaMale:
Tudom marha nagy ugrás, de próbálkozzunk meg vele: a ~2400 milliárd forint értékű államkötvény az MNYP-kben = ~2400 milliárd forint államadósság. Nem a karvalytőke, és mindenféle nyugati pénzintézetek felé van ez az adósság, hanem minden MNYP-tag felé.
Sikerült megugrani? Szóval az állam eddig azt mondta, tartozik neked, ha MNYP tag vagy. Most meg azt mondja, ja bocs, nem is tartozok.
Már leírtam pár kommentben, de mindkét rendszerben ugyanannyi pénz folyik be a költségvetésbe (ok, kivéve a 8% 4,5%-a, ami 0,36% különbség).
MNYP tag -> MNYP -> államkötvény -> állam
Állami tag -> állam
Az az EU balfaszsága, hogy az egyiket hiányként kell elszámolni, a másikat meg nem. De ettől még egy kanyi vassal sem kell több hitelt felvenni az MNYP megléte miatt.

Vidéki 2010.12.01. 13:29:24

@tommybravo:
Figyelmébe ajánlom: Olvassa el Dragos Erzsébet ( 2010. január 19. kedd, 05:54 |) cikkét aki svédországban élő ujságíró és nagyon jó áttekintést ad cikkében a svéd nyugdíjrenszerről.

Érdekességek:

1. "Azoknak, akik saját nyugdíjjogosultságot nem szereztek, ún. garantált nyugdíjat folyósít a kormány".
"Azok, akik különféle okoknál fogva nem tudtak vagy nem voltak képesek saját jogú nyugdíj megszerzésére, egy szerény, de méltányos garantált nyugdíjat kapnak 65 év fölött, ha minimum 40 évet éltek Svédországban (ha kevesebbet, akkor arányosan kevesebb pénz jár). Ezt a költségvetésből fizetik, a mindenkori külgazdasági és államháztartási viszonyok figyelembe vételével, a pénzügyminiszter által meghatározott összegben."
"A nyugdíj összegét egy bizonyos „népjóléti alap” figyelembevételével számítják ki, s az nem lehet több, mint ennek az alapnak 7,5-szöröse. Tehát ma a legmagasabb nyugdíj 30 ezer korona körül van, míg a legkisebb (garantált) nyugdíj ennek nagyjából a harmada."

2. " A nyugdíjkorhatár 65 év (nemtől függetlenül), s legkésőbb 67 éves korban „kell” nyugdíjba menni."

3. "A nyugdíjrendszernek az állam által kezelt részében 2001. óta van egy beépített fék is. Ez az automatikus kiegyenlítés (automatisk balansering) gondoskodik arról, hogy a rendszerben bekövetkező hiány (azaz a folyó nyugdíjkifizetés) ne léphesse át a befizetések szintjét. Ebből következően az állami nyugdíjak összege nem növekszik ugyanabban az ütemben, mint az aktív jövedelmek.

4. "A svéd nyugdíj adóköteles. A periódusa negyedik évébe kanyarodott konzervatív-„kisgazda”-liberális pártkoalíció egyik választási ígérete volt a nyugdíjak adójának csökkentése; ennek értelmében a pénzügyminiszter, a negyedik szakaszban, idén is levett egy keveset a nyugdíjak adóterhéből."

Nem hiszem hogy Svédországban tombolna a kommunizmus, de talán olyan ország lehet, ahol a szocializmus utópiájából sok minden megvalósulhatott, mert ott ez nem ellenkezik a polgárok felfogásával.

Az 1. pontban leírtakból kiderül hogy ott az emberek elfogadják a szolidaritási elvet, ami itt a Vastagbőrön úgy tünik sok hozzászólásból, hogy nálunk sokak számára ez kínaiul hangzik:

"akik különféle okoknál fogva nem tudtak vagy nem voltak képesek saját jogú nyugdíj megszerzésére, egy szerény, de méltányos garantált nyugdíjat kapnak 65 év fölött."

Ugyancsak az 1. pontból kiderül, hogy ott az emberek elfogadják:

a fák nem nőhetnek az égig:

"A nyugdíj összegét egy bizonyos „népjóléti alap” figyelembevételével számítják ki, s az nem lehet több, mint ennek az alapnak 7,5-szöröse. Tehát ma a legmagasabb nyugdíj 30 ezer korona körül van, míg a legkisebb (garantált) nyugdíj ennek nagyjából a harmada."

zrobasé 2010.12.01. 13:33:32

@Vidéki:
felhomályosítalak...

-miért kell annak elzarándokolni abba a pár, akár többszáz kilométerre lévő nyug.ig-ba, aki maradni akar ?
-miért nem lehet papiralapon bejelenteni, vagy, sci-fi-be hajlóan, elektronikusan intézni a dolgot ?
-a otp mnyp kezeli a mynup tagok kb. 30%-át.Orbán Viktor azt mondta, hogy a manyup a szocialisták kezén. NA most akkor Csányi mszp-s, vagy őt akkor hova kell elhelyezni ?
-a svéd modell egyazegybe másolása lesz itthon is ? Mert ami most van, az nem az.
-aki befizeti a 24%-ot a közösbe, de a 10%-ot magánba utalja, az miért irja ki magát a szolidaritásból ? Aki nem fizet semmit, az nem irja ki magát ?
-miért kell újabb propagandára (OV levele, SG levele) elkölteni a zemberek pénzét ?
-miért pont a gáz ára lesz hatósági, meg támogatott ? A benzin,gázolaj nem lehetne ? Vagy a tüzifa ? Esetleg a szén ? Netalántán a biobrikett ? És a támogatást miért a zemberekkel fizettetik meg ?

zrobasé 2010.12.01. 13:36:35

@Vidéki:
Homályosíts már fel mit akarsz kérdezni? -> lásd az előző hsz-emet
Már akkor is félre tájékoztatsz, ha kérdezel. -> ha el se olvasod a kérdéseimet, akkor hogy vonsz le abból következtetést ? A kérdésekbe semmi félre tájékoztatás nincs, csak érdeklődök...

Vidéki 2010.12.01. 13:39:46

@zkdqts:
Kérdezed: "akkor miért nem jó az, hogy szabályozzuk úgy a pénztárakat, hogy csak állampapírt vehetnek?"
MI értelme van annak, hogy egy primitív számlaműveletért, amit egy számítógép el tud végezni, hatalmas sápot fizessenek a járulékbfizetők a kegyenceknek?

"Másrészt nem kapod meg számlaműveletként, mert bármiféle fedezettel rendelkező egyéni számláról szó sincs a törvényjavaslatban."

A törvényjavaslat még nem törvény. A parlamenti vitában racionális érvek alapján ez még alakulhat.

zkdqts 2010.12.01. 13:49:33

@Vidéki:
Nem vitatom, hogy a 4,5% sok. De azért lássuk be az ONYFben sem csak 1 számítógép dolgozik.
Kíváncsian várom a fedezettel rendelkező egyéni számla megjelenését a vitában. Ja, hogy nem fog, mert akkor az ugyanolyan hiány lenne a költségvetésben (lásd balfasz EUs elszámolás), hát, azért reméljünk együtt.

Vidéki 2010.12.01. 14:03:04

@zrobasé:
1. A föld gömbölyú, aki akar tízezer kilométereket is zarándololhat aki mindenáron demonstrálni akarja, hogy mennyire gonosz a kormány.
2. Visszaélésekre és utólagos értelmetlen parttalan vitákra adna lehetőséget.
3. Csányinak nem láttam a párttagkönyvét, de mivel az Adatvédelmi Ombudsman ezt tiltaná is, nem akarom eldönteni a kérdést, mert én az Alkotmány és a jogállamiság szilárd talaján állok.
4. Nem biztos, de sok értelmes elem van a svéd modellben, amit érdemes lenne lemásolni, ahelyett, hogy megpróbáljuk "feltalálni a sohasem nedvesedő puskport".
5. Aki ragaszkodik ahhoz, hogy eltőzsdéztethesse járulékait a manyupok kegyenceivel, az valószínűleg olyan kedvező helyzetben van, mint a lottózó: nem hiányzik neki a társdalmi szolidaritás.
6. Miért kell propagandára elkölteni a járulékosok pénzét a manyupokat működtető kegyenceknek?
7. Miért pont a gáz ára? Ezt te úgyse tudnád megérteni, mert a szolidaritásról még nem is hallottál harangozni. Te még Dickens korában, a vadkapitalizmus korában ragadtál le gondolatilag.

zrobasé 2010.12.01. 14:17:38

@Vidéki:
1.ha maradni akarok, akkor azzal azt demonstrálom, hogy a kormány gonosz ? he ? ez lesz a papirra ráirva, amit alá kell irni ? Furcsa
2.most rengeteg dolgot kell (!) elektronikusan beadni. Akkor azok is meg lesznek változtatva, mert visszaélésekre adhatnak okot ?
3.nem kell a kérdést eldöntened, Orbán Viktor eldöntötte, ő mondta, ergo akkor ő látja a párttagkönyveket, és akkor ő nem áll az Alkotmány meg a jogállamiság szilárd talaján.
4.igaz
5.arra nem adtál választ, hogy aki viszont semmit se fizet, az miért nem irja ki magát.
6.az az érved, hogy ha ők elköltik, akkor a kormánynak is lehet ?
7. miért nem tudnám megérteni ? vagy inkább te nem tudod elmagyarázni ? Látatlanba megmondod a tutit, hogy én nem vagyok társadalmilag szolidáris ? Brávó...csak tévedsz...adót fizetek, járulékot, nincs offshore cégem, se külföldi bankszámlám, mindig kérek és mindig adok számlát, be tartom a hatályos törvényeket.Ja, hogy ez nem szolidaritás a társadalom felé ? Értem. Akkor változtatok rajta.

Knapp 2010.12.01. 14:29:47

Milyen 3000 mrd-ról beszélünk, ami az államhoz kerül az átlépések után?!
A magánnyugdíjpénztári vagyon nagyobbik fele hazai állampaírokban áll.
Visszakapja az állam ezeket a papírokat, amiket nyugodtan összetéphet, de pénz nem jár vele!

Másként: kölcsönkapsz a haverodtól 2000-t, írsz róla papírt, majd kirabolod őt és elveszed tőle ezt a cetlit. Ettől neked nem lesz több pénzed, amit elkölthetsz!
Maximum a kamatterheket spórolod meg és azt, hogy ezt a pénzt nem kell visszaadnod.
Persze jól megszivattad a haverodat...

A pénz másik fele meg részvényekben áll, ami eladhatatlan egy összegben tőzsdei összeomlás nélkül, tehát majd Matolcsy bácsi (vagy a felesége) fog vele nyugdíjtőzsdézni.
Ez tényleg sokkal jobb, mint ha egy befektetési alap kezelné, amelyik a többi piaci szereplővel versenyez...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 14:31:42

itt a második rész.

nagyon kemény. ez a nő annyira buta, mint a föld. azt sem tudja milyen ellátások vannak az állami nyugdíjrendszerben. és ez egy miniszterelnöki megbízott.

inforadio.hu/audio/00033/000336d1a.mp3

zrobasé 2010.12.01. 14:39:27

@Seduxen:
elkezdtem hallgatni..ott tartok, hogy most mondta, hogy a 24%-ot nem fogják adónak hivni, hanem hozzájárulásnak, ahogy pl, az eü hozzájárulás is van...wtf ?
mondjuk azt még mindig nem értem, hogy ebből az adóból is le lesz vonva az szja ? (ugye szuperbruttó)

Knapp 2010.12.01. 14:46:39

Ha a 24% nem jogosít nyugdíjra, akkor az állami rendszerben lévőket, oda visszatérőket sem fogja.

Egyébként rájöttem, miért kell személyesen megjelenni a magánnyugdíjpénztárban maradáshoz!
Matolcsy nem akarja, hogy a túlbuzgó felesége ezt is elintézze helyette.

tommybravo 2010.12.01. 14:47:03

@Vidéki: A svéd modell papíron remekül néz ki. Szerinted mennyire alkalmazható Magyarországra? Néhány különbség:
1. A svéd lakosság nő, a magyar csökken. (+0,16% évente ott, -0.156% itt);
2. 9 millió svédből 4.907 millió dolgozik, nálunk 10 millióból 4.17 millió.

Ezek persze lehet változtatni, csak még eddig egyik kormánynak sem sikerült tartósan.
Amíg ebben nincs változtatás, az állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 14:57:56

@zrobasé: óóó, az igazán kemény részek a 2. epizódban jönnek! azt már SZIGORÚAN csak benyugtatózva, vagy bepiálva javallom :)

zrobasé 2010.12.01. 15:00:46

@Seduxen: ott még nem tartok...itthon rohadok, orrfújás, láz, hóhányás, öreg néne özikéje egymás után 20-szor, és közbe egy kis Selmeczi Gabriella...mazochista-e vagyok-e ?

Kicsit Karcos 2010.12.01. 15:04:24

@zkdqts: az teljesen mindegy, az államkötvény államadósságnak számít, és az államadósság rossz. Ha technikailag akarunk érvelni, akkor maradjunk az EU-s technikai előírásoknál, ha a valósággal, akkor pedig annál.

@csernaja obca: nem tudlak megcáfolni.

@Knapp:

"Ha a 24% nem jogosít nyugdíjra, akkor az állami rendszerben lévőket, oda visszatérőket sem fogja."

A 24% nyugdíjadó nem jogosít senkit semmire, a 10% nyugdíjjárulék jogosít, amit ha az OTP-nek fizetsz, akkor ők ígérnek nyugdíjat, ha az államnak, akkor pedig ők.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 15:04:43

@zrobasé: "öreg néne özikéje " - hány éves a gyerek?

tommybravo 2010.12.01. 15:08:52

@zrobasé: "Kérdező: A kormányprogramban azt ígérték, hogy megvédik a pénztárakat?
Selmeczi: Pénztárak alatt mi a pénztártagokat értjük." Jóanyám!

tommybravo 2010.12.01. 15:14:44

@Kicsit Karcos: A mostani állami nyugdíjrendszer pontosan szembemegy a sévd modellel, amit korábban ajánlottál megfontolásra. Merthogy ott a nyugdíjkassza egyensúlyát az garantálja, hogy csak annyi nyugdíjat fizetnek ki, amennyi pénz befolyik a kasszába. Mivel a kassza ott teljesen független az állami költségvetésből, fel sem merülhet, hogy a befizetett adókból fizessenek nyugdíjat. Itthon viszont éppen az fog történni, hogy MINDENKI fizet nyugdíjADÓT, de csak azok kapnak nyugdíjat, akik átlépnek.

tommybravo 2010.12.01. 15:19:27

@tommybravo: Tévedés, Vidéki ajánlotta megfontolásra. Ekszküzémoá.

zkdqts 2010.12.01. 15:22:26

@Kicsit Karcos:
Akkor javaslom, hogy az összes magyar állampolgárnál levő államkötvényt vonja vissza az állam, természetesen kárpótlásul az intézkedés által érintettek majd valamivel, a befizetésük arányában mondjuk, nagyobb nyugdíjat kaphatnak öregkorukban. Ezzel még tovább csökken az államadósság. Mert az rossz.
Vagy mi lenne, ha FIDESZ szervezne a támogatóinak egy államkötvény égető bulit? Csökkentsd te is az államadósságot!
(Az mellékes, hogy ha több vevő van az állampapírra, akkor alacsonyabb kamatígérettel lehet értékesíteni, de ez biztos számításba lett véve.)

zrobasé 2010.12.01. 15:31:08

@Seduxen: 2 egész 4 tized éves :)...és nem szabad téveszteni, mert tudja kivülről, és jelez ha rontok...:D

Kicsit Karcos 2010.12.01. 15:34:28

@tommybravo: Svédországban sincs rá garancia, hogy ne ajánljon a kormánytöbbség egy kis nyugdíjkiegészítést, karácsonyi ajándékot, jubileumi jutalmat, ingyenrepülést, gázártámogatást a nyugdíjasoknak. Attól még zárt maradna a kassza is, ezzel csak úgymond kiegészítenék. Más kérdés, hogy eszük ágában nincs. Mint ahogy nálunk is meg kellene szüntetni minden támogatást, segélyt, kiegészítést stb. nyugdíjas után is, bőrszín után is, minden után, oszt aki így nem ér el egy szintet, már csak azokkal kellene foglalkozni.

"Itthon viszont éppen az fog történni, hogy MINDENKI fizet nyugdíjADÓT, de csak azok kapnak nyugdíjat, akik átlépnek."

A nyugdíjadót azért fizeti mindenki, mert a Ratkó-gyerekeket el kell tartanunk öregkorukra, méghozzá 100%-ig állami pénzből, amit a nép felhatalmazásával a Bajnai-kormány is megerősített, a nyugdíjplafon meg sajnos tabu, meg az álrokkernyuggerek felülvizsgálata is. Így viszont már kb. zárt lesz a kassza, mert a sánta bodzaszedőket már tudják financérozni a manyup-tagok, azaz nem fog szelelni a rendszer. Az irány jó, de a megoldás még sajnos felemás.

Kicsit Karcos 2010.12.01. 15:45:11

@zkdqts:

"Vagy mi lenne, ha FIDESZ szervezne a támogatóinak egy államkötvény égető bulit? "

Ez nem ilyen egyszerű, mert ezt rövid távon is éreznék az emberek, míg a nyugdíjas játék a jövő homályába vész. És a 20-30 évek múlva fizetendő nyugdíjaknál tényleg vannak most fontosabb kérdések, hogy mást ne mondjak, a holnap fizetendő nyugdíjak.

Remélem, lesz annyi esze a kormánynak, hogy bevezeti a nyugdíjplafont (úgy becsültem, hogy ha havi nettó 125 ropinál megvágnák a nyugdíjakat, az kb. 200 milliárdos éves megtakarítást jelentene), de a konkrét megtakarításnál is többet jelentene az az üzenet, hogy ezzel kiterjesztenék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét a mai nyugdíjasokra is, akik nem vállaltak elég gyereket, és nem gondoskodtak szavazataikkal a rendszer mai(!) fenntarthatóságáról.

tommybravo 2010.12.01. 15:46:34

@Kicsit Karcos: A svéd rendszerben az állam ad egy szociális nyugdíjat (adóból) annak, aki nem ér el egy minimum nyugdíjat, de ezen kívül mindenki a tb-alapból kap pénzt. Az utóbbiba alapesetben 18%-ot fizetnek be a munkavállalók. Nekünk 34% (24+10) kell a két tételre együtt, de kétségeim vannak, hogy a "ratkó-gyerekek" miatt lenne 16%-kal több az itthoni hozzájárulás.

Amit az álrokkerekről írsz, az a nyomoronc politikai elitünk adóssága és szégyene.

Knapp 2010.12.01. 15:59:30

Valamelyik professzor vezesse már le nekem, hogy 20 000 mrd államadósságot hogy lehet jelentősen csökkenteni 3000 mrd-ból, illetve hogy a nyugdíjkassza éves 900 mrd-os hiányát hogyan tömi be 400 mrd visszairányított járulékbevétel?

Ha az államadósság kamatterhe 1%-kal nő - amire azért reális az esély - akkor lényegében semmit nem nyerünk éves kiadások tekintetében a 20 000 mrd 17-18 ra való csökkentésével.

(20 000 7%-a kb. ugyanannyi, mint 17-18 000 8%-a...)

tommybravo 2010.12.01. 16:03:48

@Knapp: Csak hogy érdemben tudjak reagálni: miért nőne az államadósság kamatterhe 1%-kal?

zkdqts 2010.12.01. 16:24:39

@tommybravo:
Csökken a hitelezni kívánók száma, kisebb a kereslet az állampapírra az aukciókon, a kevesebb vevő magasabb kamatot kér. Lásd mai hírek. index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/01/megsinyli_az_allampapirpiac_a_nyugdijkasszak_hianyat/

zkdqts 2010.12.01. 16:27:09

@tommybravo:
Csak kiegészítés képpen: az adósságot folyamatosan refinanszírozzuk, tehát az újonnan kibocsájtott papírokkal fizetjük vissza a régieket. Azaz a régen felvett hitelek kamata is megnő ezáltal. Vagy éppen lecsökken, ha sokan akarnak állampapírt venni.

zrobasé 2010.12.01. 16:42:36

@Seduxen:
na, végeztem, elég jó lett a riport...Legalább megtudtam, hogy hogy lehet kb nullszaldóssá tenni a nyugdijkasszát-> máshová könyveljük a rokk.nyugdijakat ! tádám ! és máris jobb lesz a helyzet ! Ezt asszem én is bevezetem itthon...asszonynak csak úgy elkerekednek majd a szemei,hogy a benzinre félretett pénz több lesz mint múlt hónapban...najó, a kajapénz meg kevesebb, de ugye kis cél kis hiba ! :)

Vidéki 2010.12.01. 16:46:00

@tommybravo:
Írod: A svéd lakosság nő, a magyar csökken.
Ez a demográfiai luk teszi szükségessé nálunk a százalékosan mintegy kétszeres elvonást a nyugdíjasok javára.
Ez méginkább szükségessé teszi azt, hogy ne hagyjuk a manyup rendszer működtetőit tovább élősködni a nyugdíj járulékokon.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 17:03:06

@zrobasé: igen, az az egyik legnagyobb beszólása volt. És a rokkantsági nyugdíjat majd jól "átkeresztelik", és nem is a NYUGDÍJbiztosítási járulék lesz a fedezete, hanem... hanem... na azt nem tudni, majd valami "más".

és bazze ez a miniszterelnöki megbízott. eszem megáll.

az már csak hab a tortán, hogy lövése nincs olyan fogalmakról, mint "munkaviszony", "szolgálati idő", meg ilyenek.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.01. 17:05:12

@zrobasé: mert szegénykém váltig állította a riportban, hogy csak az a nő lesz jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra, akinek 40 év MUNKAVISZONYA van!

ehhez képest: (idézet a törvényjavaslatból):
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban Tny.) 18. §-a a következő (2a)–(2c) bekezdéssel egészül ki:
„(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki
a) legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
(2c) A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet.”

szegény kis nagyonbuta szöszi :)

tommybravo 2010.12.01. 17:07:17

@Vidéki: De akkor megígéred, hogy többet senki nem fog a svéd modellre hivatkozni, mint amit itthon is kellene követni? A demográfiai lyuk miatt kevesebb a bevétel, mint a kiadás, eddig értem. De mennyivel? Annyival azért nincsenek többen nálunk a nyugdíjasok, mint a svédeknél, hogy majdnem 2x annyit kelljen befizetnünk az egyensúlyhoz...

tommybravo 2010.12.01. 17:08:10

@Vidéki: De akkor megígéred, hogy többet senki nem fog a svéd modellre hivatkozni, mint amit itthon is kellene követni? A demográfiai lyuk miatt kevesebb a bevétel, mint a kiadás, eddig értem. De mennyivel? Annyival azért nincsenek többen nálunk a nyugdíjasok, mint a svédeknél, hogy majdnem 2x annyit kelljen befizetnünk az egyensúlyhoz...

zrobasé 2010.12.01. 17:12:36

@Seduxen: há mindent ő se tudhat..neki ebben nincs kompetenciája...:)
az egész kommunikációja tragikus...még az elvakult fideszesek szerint is...najó, vidékinek meg eszkepnek nem (aki amúgy a jobbikra szavazott)

OmegaMale 2010.12.01. 19:01:45

@zkdqts:

"Szóval az állam eddig azt mondta, tartozik neked, ha MNYP tag vagy."

Amikor eléred az inaktív kort, a mnyp átutalja a megtakarításodat a kockázatközösségi alapba és kész (hacsak nem kéred azt az opciót, hogy a megtakarításod erejéig utalja a mnyp a pénzt, ekkor és csak ekkor örökölhető a megtakarításod, ha előbb jön a kaszás, mint ahogy a pénz elfogyott). Innentől nincs Tiéd és enyém, csak a korábbi jövedelmed által meghatározott nyugdíj.

"Most meg azt mondja, ja bocs, nem is tartozok."

Az egyéni számlás elszámolás lényege, hogy a tartozást nyilvántartják. Csak Te abból a feltételezésből indulsz ki, hogy a mnyp-nak számít, ha valakinek tartozik, de az államnak nem...

Mellesleg az államkötvényt a mnyp mint a kifizetésben ellenérdekelt fél vette fel és ugyanúgy, ahogy pl. egy devizahiteles sincs és nem is lehet közvetlen kapcsolatban a számára devizát kölcsönző pl. svájci bankkal (akitől a hazai leánybank kölcsönként felvette a a devizahitelesnek kihetelezett összeget pl. EUR-ban és aztán kihetelezte HUF-ban), úgy Neked sincs semmi közöd azokhoz az államkötvényekhez, amiket a mnyp vett a Te pénzedből (ezért írták meg sokan sokszor, hogy számolgathatod, de valójában NEM a Te pénzed, csak Hozzád kapcsolódó összeg, amit Te fizettél ki adónak). Az EU-s szabály kötelezi az államot, hogy a saját bevételéből egy részt odaadjon a mnyp-nak, aki azonban a kapott pénzt azonnal vissza is adja kölcsönbe (pusztán a szabályokból adódó helyzetével visszaél, hiszen erre jött létre), természetesen jó kamat mellett. Ez a tipikus gerjesztett adósságspirál.

A mai mnyp-ak működése nem a számok szintjén rossz, hanem abban, hogy nem lehet egyik pillanatról átállni a másik rendszerre (teljesen egyedi előtakarékosság), ám nem vagyunk elegen, hogy az inaktívakat eltartsuk.
Ha pénz oldalról nézzük és nem csak a pénztártag-mnyp oldaláról, akkor az is az összképhez tartozik, hogy a mnyp nem a két szép szemünkért, hanem profitért csinálja ezt az egészet. Vagyis ha van egy egységnyi pénz, amit a munkáltatók befizetnek, akkor biztos, hogy a befizetett pénzeknek nem a 100%-a fogja a pénztártagok megtakarítását gyarapítani, hanem annyival kevesebb, amennyit a mnyp-ak nem szégyellnek elkérni (és az eddig kötelezően beléptetett tagok). Ez minimum a teljes összeg min. 4-5%-a és akkor még nem beszéltünk arról, hogy ez csak a működési költség és nem a mnyp elvárt haszna az egészből, ennyivel eleve rövidebbek vagyunk (számunkra nem érdekes, hogy a saját tervét hozta-e mnyp). A kockázati tényezőt, ami a negatív hozamok jelentenek, nem is számoltuk bele. A fölösleges elemek, a korrupcióhoz és a sikkasztáshoz hasonlóan többletterhet rónak ki a gazdaság egészére. Látszólag a többletteher nem nagy, de a sok kis hajszálból (mnyp-ak, alaptalanul leszázalékoltak, adócsalók stb.) összejön elég, ami garantálja, hogy az adósságállomány (ne feledd, a mnyp adóbevételből hitelez az államnak!) garantáltan nő, nagy megelégedettségére azoknak, akiknek ez érdeke.
A mnyp profitja pedig már a mnyp magánügye, se az államnak, se a zembereknek nem lesz tőle jobb. Csak újabb példája annak, amikor egyesek *versenyszféráról* beszélnek, amikor ezek lényegében állami csöcsökön az adófizetők pénzéből röhögnek az adófizetőkön s az államon.

GatyaPityu 2010.12.01. 21:01:45

B+, de unalmas már, hogy akárhányszor kattintok ide erre az oldalra, mindig ezen a nyugdíj témán rugóznak a szerkesztők... Számomra nagyon egysíkú ez ahogyan itt a blogon tálalva van a téma, kicsit kezdem magam úgy érezni, mintha az mszp szócsövévé vált volna ez a blog (pedig azelőtt ez nem volt elmondható róla).

tcom 2010.12.01. 21:02:36

@BruceTheHoon:
Sajnos a 3-szori baloldali kormányok megszavazása is kényszer volt. A kisebbik rossz választás. Az már Orbánék szégyene, hogy 3-szor is inkább a baloldalt választotta a nép, mint a bűnös múlt nélküli Fideszt, lánglelkű Orbánnal (kivéve a jó-komcsikat, Mikolát, Pozsgayt, Szűröst, Stumpfot, besúgó Szita polgármester urat stb.).

És ha Gyurcsány nem ilyen balfék, nem engedik Hagyók korrupt ámokfutását, akkor most Orbánnak nincs 2/3-d.

A zemberek eddig tudták mire képes Orbán. Egyszer már hülyét csinált az egész országból a kisgazdák eleresztésével. Európa szégyene volt Torgyán galeri ámokfutása (sponsored by fidesz).

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy ki az aki képes lemondani a hatalomról is ki az aki minden választási győzelem után 1000 évre rendezkedik be. A baloldal bármikor képes lemondani a hatalomról, a fidesz nem. Emlékszünk a 2002-es választási hisztire, amikor is konkrétan félni kellett egy puccstól. (kis túlzás). Orbánék, akik választási csalásról prédikáltak, nem nyugodtak bele a hatalom elvesztésébe, mert elrugaszkodtak a józan valóságtól.

szekularisfigyelo · http://szekularisfigyelo.blog.hu 2010.12.01. 22:43:58

"- Akkor minek lépett be?
- Az ilyen ügyeket a feleségem intézi. "

Matolcsynét a gazdasági tárca élére!

zkdqts 2010.12.02. 00:08:21

@OmegaMale:
Az egyéni számlás rendszerben, ami nálunk lesz nem tartják nyilván a tartozást. Azt tartják nyilván, hogy az aktuális szabályok szerint mennyi nyugdíjat kaphatsz a befizetéseid alapján. HA a tartozást tartanák nyilván, akkor az egészre nem lenne szükség, uis az pont ugyanolyan hiány lenne a költségvetésben mint az állampapír (ami ugye a tartozás nyilvántartása).
A jelenlegi szabály szerint a MNYP a működési költségért csinálja a pénz kezelést. Ugyanúgy mint a brókered a brókerdíjért. A hozam a tagot illeti. Ja persze, feltételezhetjük, hogy a háttérben majd jól összejátszanak a PSZÁF-el és nyugatra lopják a pénzt, vagy mit szoktak hangoztatni, de ugyanezt az állami tisztviselők is megtehetik, tehát itt nincs különbség.
A szabály nem az államot kötelezi, hogy adjon a saját pénzéből a pénztárnak, hanem téged, hogy fizess a pénztárba az állam helyett. Az államot pont hogy felmenti az alól, hogy 100% nyugdíjat kelljen fizetnie neked. Csak a befizetésid arányában 75%-ra leszel (voltál) jogosult.
Az a jó kamat, amivel az MNYP odaadja az államnak a pénzed, szintén a te hozamod.
Vegyük a kötelező felelősségbiztosítás példáját, azt is be kell fizetned, ha van autód, törvény van rá. Akkor azt most te fizeted a biztosítónak, vagy az állam ad a saját bevételéből a biztosítóknak, hogy utána rendezzék vele a te károdat?
Bármily meglepő is a bruttó béred a te fizetésed (magántulajdonod). Az, hogy a törvény megszabja, hogy egy részét fixen mire költsd ebből a szempontból mellékes. Azaz, ha az állam holnap azt mondaná, se járulék, se adó, akkor a bruttó béred utalná át neked a munkáltatód. Ja, hogy te még csak nettó bérről hallottál, mert azt adják oda borítékban, miközben minimálbérre vagy bejelentve? Akkor neked tényleg jobb az állami rendszerbe visszalépni. (Ez nem vádaskodás, meg személyeskedés, csak retorikai fordulat. :) )

zkdqts 2010.12.02. 00:10:40

@zkdqts:
a "fizess a pénztárba az állam helyett" elég félreérthető. Szóval fizess a pénztárba, ahelyett, hogy az államnak fizetnél.

tcom 2010.12.02. 06:51:30

@szekularisfigyelo:

"Matolcsynét a gazdasági tárca élére! "

=;-)

Valószínűleg igazad van. Mert Gyurinál nagyon sokszor látszik, hogy elmentek otthonról. És ilyen álmokat kergető, Orbán parancsait megvalósító kalandor helyett, jobb lenne egy előre is gondolkodó józan háziasszony.

Egyébként Gyurinak alá kellett írni a belépést, ha pedig gazdasági miniszternek készült, akkor tudni8a kellett volna, hogy 2009-ben vissza kell venni a mocskos karvajtőkésektől a pénzt! Egy országot néz hülyének, ha bevesszük, hogy ő nem is tudott a saját magánpénztári tagságáról, és az asszony volt a hibás. Ameddig a saját pénzéről volt szó, addig maradjon a magán pénztáraknál a pénze, nem ment vissza az államhoz.

Hányadék egy Fideszes populista politika. Ezért utálom az egész fidesz-galerit.

OmegaMale 2010.12.02. 13:01:37

"Az a jó kamat, amivel az MNYP odaadja az államnak a pénzed, szintén a te hozamod. "

Az én jó kamatomat az én kontómra termeli ki az állam egy harmadik, felesleges szereplő átal képviselve (felvett kölcsönből, adóból, ahonnan tudja),így csak azért futunk egy kört feleslegesen egy felesleges szereplővel, hogy a felesleges szereplőnek felesleges feladatot adhassunk.Az ilyen és ehhez hasonló parazita veszteségek (lényegében fölösleges pénzügyi áttételek) azok, ami miatt ma felmerülnek a fenntarthatósági problémák (és amikre az leköszönt kormányok hitelfelvétellel kompenzáltak).

A KGFB rendszer a mnyp-ral köszönőviszonyban sincs, mivel a KGFB rendszer lényege, hogy az általad okozott kárért (ellenszolgáltatás fejében) a biztosító a saját hatáskörében felel. Pont ezért kötelező, hogy az egyes szereplők felelőssége korlátozott legyen (pl. ne kelljen egy Maybach lökhárítóját 30 évig törlesztenem, ha befékez előttem), de itt a biztosító valódi harmadik szereplőként lép fel. A mnyp-ak esetében erről szó sincs, nincsen kötelezettségük (garantáltak Neked írásban x% hozamot?), csak megígérik, hogy nagyon megpróbálják, de ha mégsem jön össze, az semmilyen következménnyel nem jár (legfeljebb elprátolnak a pénztártagok, ennek egy jellemzően mellékprofilként üzemeltett mnyp ágazatban semmilyen kényszerítő ereje nincs, ha nem megy a mnyp üzeltág, leépítjük azt szevasz). Persze most azzal kampányolnak, hogy magadnak gyújtöd a pénzt, de ezzel a hozzállással csak a társadalmi szolidaritást rombolják. Ha valaki úgy gondolja, hogy az hazája nem képes a saját jövőjét kitermelni és emiatt sem a jelenéra, sem a jövőjére nem adna egy kanyit sem, annak nem kötelező itt a sok szerencsétlen között kínlódnia, vannak más országok. Tartozunk annyival a minket felnevelő generaációnak, hogy nem hagyjuk Őket magukra (még akkor sem, ha látjuk, hogy Ők nem tettek meg mindent, amit lehet). Persze ez nincs ingyen, de ha mi magyarok dobjuk össze (kockázatközösség), még mindig olcsóbb, mintha piacról finanszírozott hitelből foltogatjuk a dolgot. Ha mindenki fizetne adót, akinek fizetnie kellene, akkor az eddig adózók kevesebbet fizetnének. Ha csak azl lenne rokkantnyugdíjas, akinél ez valóban indokolt, kevesebbet kéne erre a múfajra is költen stb.

"Ja, hogy te még csak nettó bérről hallottál, mert azt adják oda borítékban, miközben minimálbérre vagy bejelentve? Akkor neked tényleg jobb az állami rendszerbe visszalépni."

Ne aggódj értem, nagyon jól fogok járni az új szja-rendszerrel. :D Én a munkáltatóval az alapján állapodok meg bruttómról, hogy mennyi a nettó igényem, innentől kezdve a munkáltatómon múlik, hogy az ehhez tartozó bruttó bért és a munkáltatói költségeket hajlandó-e értem havonta megfizetni vagy sem. :)

Te, mint értelmes eszemcserére képes hajlandó ember (vannak páran, akik képtelenek ilyesmire), szvsz érted, amire célogzatok. A mnyp-ak vélt vagy valós hasznosságuk mellett a jelenlegi formájukban csak egyszerű potyautasok a rendszerben, valódi társadalmi funkciót nem vállalnak, szerepvállalásuk egyoldalú, létezésük egyetlen célja, hogy az anyacég kiegészítő nyereséget hozó hobbiprojektje legyen. Ám Ők nincsenek ingyen nekünk és ehhez képest a reálhozamaik nevetségesen alacsonyak. Értem az aggodalmat a kormány nyugdíjpénzekkel kapcsolatos tervei miatt, de a jelenlegi rendszerben nincs kevesebb rizikó, csupán később fog fellépni és akkor majd nehezebb lesz kezelni. Lehet, hogy már most is késő.

zkdqts 2010.12.02. 15:10:57

@OmegaMale:
Nem arról van szó, hogy nem hinnék abban, hogy nem képes az ország a saját jövőjét kitermelni (ebben az esetben tényleg el kell innnen költözni), hanem azt nem szeretném, hogy a 30+ év múlva esedékes nyugdíjam attól függjön, hogy az akkori kormány éppen melyik társadalmi csoportnak próbál a kedvére tenni. Az MNYP nem a hozamra, hanem a befizetett tőkére vállal garanciát, erre szolgál a Garancia Alap, amibe minden tag befizet. És szerintem azért jó példa a KGFB, mert azt ugye nem feltételezhetjük, hogy a biztosítók nem a profit reményében kötik a biztosításokat? Gyakorlatilag ez felesleges költség a rendszerben társadalmi szinten, hisz ha az államnak fizetnénk be a pénzt és az fizetné ki a károkat, a biztosítók extraprofitja és működési költsége megspórolható lenne. Sőt, mint arra idén példa is volt, ha csődbe megy egy biztosító, akkor akinek annak a biztosítottja okozott kárt, na az tényleg megszopta (MÁV Biztosító).
A piacról finanszírozott hitelt TE nyújtod az államnak, ezt próbálom elmagyarázni, és ezt nehéz megérteni. A kamatot, amit az állam fizet hozamként, a TE MNYP számládon írják jóvá. Igen, hülyén hangzik, de végsősoron magadnak fizetsz kamatot. Gondolj rá úgy, mintha az adódból ezt félretennéd az MNYP-be (kvázi adóvisszatérítés).
És nem az a probléma ezzel az intézkedéssel, hogy csökkenti az államadósságot. Az, hogy nem azt az államadósságot csökkenti, amiből a mostani nyugdíjasok járadékát kell fizetni, hanem azt, amiből a TE/én/mi nyugdíjunkat kellene fizetni a jövőben.
Egyébként pedig valóban önző dolog, uis az állami rendszerben van egy ígéret a mostani kormány által, hogy 30+ év múlva lesz aki kifizeti a nyugdíjadat, míg ha van államkötvényed, azzal gyakorlatilag benyújthatod a számlát. (Azaz gyakorlatilag kiállítasz egy sárga csekket a gyerekeidnek, hogy na kiscsávó, én adtam nagyapád nyugdíjára ennyi meg ennyi pénzt, úgyhogy te meg adjál az enyémre ennyit. Amiért cserébe ő is kiállíthat egy csekket a gyerekének.) Tény, hogy, ha nem lesz senki, aki fizessen, akkor mindkét esetben így jártál. Ennek a kockázatát lenne hivatott csökkenteni a portfólió diverzifikálása (azaz, hogy nem csak államkötvénybe fektetik a pénzed).
És igen, ezt a rendszert fenntartani tényleg pénzbe kerül, de a 0,36% működési költséggel áll szemben az állampapír piacon megjelenő extra vételi igény. Csak ha a tegnapi híreket nézzük, 30 milliárd államkötvényt 0,5%-al magasabb kamattal sikerült értékesíteni (azaz a hitelre 0,5%-al magasabb kamatot fizetünk), ami pont egyhavi MNYP befizetés, így máris buktunk a bejelentésen 0,14%-ot.

trojka 2010.12.02. 18:44:58

szerintem Kolompár sec-perc alatt megoldaná az ország anyagi problémáját...

Nyunyinga 2010.12.03. 17:43:11

Matolcsinak jó lesz odafigyelni az asszonyra! Még a végén bemegy az asszony a nyugdíjbiztosítóhoz azt Matolcsi MNYP tag marad.

StolzePolen 2010.12.03. 17:52:58

puszipajtás Csányi papa üzenete Matolcsy gnómnak.

"Néhány információ a magánnyugdíjpénztári működésről
• Biztonság: az állampolgárok pénze a magán-nyugdíjpénztáraknál teljes biztonságban van, hiszen itt egyéni számlán, a jogszabályok által részletesen szabályozott befektetési struktúrában naprakészen kezelik a megtakarításokat, a működést pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) rendszeresen ellenőrzi.
A biztonságot szolgálja a Pénztárak Garancia Alapja is: az alap legalább az infláció mértékével megegyező hozamot garantál a teljes felhalmozási időszakra vonatkozóan."

" Annak ellenére, hogy a törvényjavaslatokat az Országgyűlés elfogadta, az egyéni számlás nyilvántartás, a kompenzáció és az örökölhetőség kérdése továbbra sem tisztázódott. Emiatt azt javasoljuk pénztártagjainknak, hogy a részletek tisztázását megelőzően ne tegyenek lépéseket magánnyugdíjpénztári tagságukat érintően, mivel ez a jelenlegi feltételek mellett kockázatos.

www.otppenztarak.hu/file/mnyp_tagi_tajekoztato_20101101.pdf

2010.12.03. 20:14:12

A kormányunk elkészítette az új alkotmányt. Ez a világon a legrövidebb lett, mert csak két paragrafust tartalmaz.
1.§
-Magyarországon Fidesz hatalom van, a nép megválasztotta kétharmaddal a kormányt és a legszebb köztársasági elnököt. Több választásra már soha többet nincs is szükség, mert a nép csak és kizárólag a Fideszt fogadja el kormányzó pártnak.
-A Fidesz és a vezérei az országban bármit megtehetnek, mindenkinek elvehetik mindenét, mindent megváltoztathatnak, bevezetik a cenzúrát, eltörlik a sajtószabadságot és a magánnyugdíjakat, külföldi vagyonokat államosítanak, külföldi cégeket extra módon megadóztatnak, gazdag embereket megjutalmaznak.
-Az ország vezére Orbán Viktor, aki mindent tud, ezért a parlament is felesleges pénzkiadás. Minisztereivel mindenről napok alatt dönteni tud, ezért az országban már nem kellenek a szakemberek. Bíróságra is csak azért van szükség, mert el kell ítélni azokat, akik eddig hatalmon voltak.
-Kötelező mindenkinek azt szeretni, amit Orbán Viktor szeret, ezért csak olyan színházi műsorokat és filmeket lehet készíteni, amit a kormányfő is jónak tart.
-Bárki, aki bármelyik kormány döntésnek is ellentmond az nem magyar, ezért őt azonnal el kell ítélni és azonnal kivégezhető. ................................. ...........................................
2.§
Bármely előzőektől eltérő esetben az 1.§ lép életbe

Spiritmonger 2010.12.05. 16:07:09

2009. szeptemberében volt a Közgazdászok 47. vándorgyűlése.

"A magánnyugdíjpénztárak évente 500 mi...lliárd forinttal növelik a költségvetési hiányt, s legjobb lenne megszüntetni őket – állította előadásában Kun János kormány-főtanácsadó a Magyar Közgazdasági Társaság 47. Közgazdász-vándorgyűlésén, az államháztartási szekcióban. Ha esetleg jogi okok miatt mégsem lehet megszüntetni a magánnyugdíjpénztárakat, mindenki léphessen vissza az állami rendszerbe, s legyen önkéntes a tagság – javasolta a közgazdász.

A pénztárak miatti hiány a tb-kasszában 354 milliárd Ft, emellett nagyjából 150 milliárd Ft a pénztárak miatt létrejött államadósság kamatterhe – fejtegette a közgazdász. Kun János számításai szerint a magánnyugdíjpénztárak okán a GDP 8 százalékával nagyobb az államadósság, mint egyébként lenne, a pénztárak miatti államadósság-növekedés 30 év múlva a GDP 40 százalékát is elérheti.

Kun János szerint a magánnyugdíjpénztárak egyetlen előzetes pozitív várakozást sem teljesítettek. A pénztárak a gazdaság finanszírozását valójában nem segítik, a magyar vállalatokat ugyanis nem a tőzsdéről finanszírozzák - ilyen a magyar gazdaság szerkezete.

Mint a közgazdász kifejtette, valójában a pénztárak megveszik azokat az állampapírokat, amelyeket az állam éppen a magánnyugdíjpénztárak okozta hiány miatt bocsát ki.

Kun János szerint az a várakozás sem bizonyult igaznak, hogy a pénztárak versenye növeli a hatékonyságot, mert a kisebb hozamot biztosító pénztárak taglétszáma jobban nő, mivel többet költenek reklámra.

A magánnyugdíjpénztárak fenntarthatóvá sem tették a nyugdíjrendszert, hiszen az állami nyugdíjrendszer éppen úgy lehet egyensúlyban lévő vagy fenntarthatatlanul egyensúlytalan, ha vannak nyugdíjpénztárak, ha nincsenek.

A közgazdász azt is kétségbe vonta, hogy a magán-nyugdíjpénztári nyugdíjak szükségszerűen magasabbak lennének az államiaknál: a reálhozam 1998 és 2004 között csak 2,1 százalék volt. A hozam jelenleg negatív, s bár ez a későbbiekben biztosan javulni fog, azt sem lehet feledni, hogy később is jöhetnek a mostanihoz hasonló válságok – figyelmeztetett.

Az sem igaz, hogy a magánnyugdíjpénztárak az államival szemben függetlenek a politikától, hiszen a vonatkozó jogszabályok legalább 300 helyen módosultak a rendszer bevezetése óta."

Tehát a cikk dátuma: 2009. szeptember. És a közgazdász, aki mindezeket mondta, az akkori kormány főtanácsadója volt, így aligha vádolható Fidesz-szimpátiával.
Mégis kb. ugyanazt mondja, amit most a kormány tenni akar.

trojka 2010.12.05. 19:41:59

itt a szegény hulye nép már csak kapkodja a fejét...jön egy uj banda, azt mondja, hogy az a jo, amit ök mondanak, mindenki hurrázik (tisztelet a kivételnek), jön a következö banda, kiderul, hogy az elözöek piszkos, népnyuzo társaság volt, amit csináltak, sehogyan sem volt jo, de "idefigyeljenek emberek", amit mi mondunk, az tuti egy okos dolog. na, csak arra vagyok kiváncsi, hogy ez a birka magyar mikor ébred rá, hogy állandoan marhának nézik...

Hozzá Szóló 2011.02.10. 11:46:27

@Atro: Pedig milyen jó lenne, ha a fidesz szócsöve lenne, ami te is vagy, ugye drágaság? :D

süti beállítások módosítása