Skip to content


       Szűrés lista

40%-os rádiós zenei kvóta: több magyar szám, több jogdíj

Múlt hétfőn benyújtották az új médiatörvény-tervezetet, melyben még csak az szerepelt, hogy a magyar rádiókban "a zenei művek közzétételére szánt műsoridő huszonöt százalékát magyar zenei művek bemutatására kell fordítani."

Pálffy Istvánéknak ez nem volt elég, vagy a zenei lobbi kevesellte, mert egy módosító indítvánnyal ezt a 25%-ot 40%-ra szeretnék feltolni.

Ilyen finomságok vannak a tervezetben:
- a törvényben meghatározott arányoknak "az egyes médiaszolgáltatások 5 óra és 24 óra közötti műsoridejében is érvényesülniük kell".
- a rádiók által játszott magyar zenei műsorszámok huszonöt százaléka "három évnél nem régebben nyilvánosságra került zenei műből, vagy három évnél nem régebben készült hangfelvételből kell, hogy álljon".
- tematikus rádiós médiaszolgáltatást és lekérhető médiaszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatók" indokolt esetben a fenti arányoktól eltérhetnek, illetve a kvótát öt évnél régebben készült zeneművekkel is teljesíthetik.

A 25% hallatán csalódottan nyilatkozott Czutor Zoltán, a SZERZŐK elnöke:
"Az általuk kívánatosnak tartott negyven helyetti huszonöt százalékkal szerinte még éppen teljesíthető lenne a magyar zeneipar védelme, de mint mondta, "rezeg a léc"."

Most biztos nagyon örülnek, hogy megkapják az általuk kért 40%-os kvótát.


A Neo és a Class amúgy a szerződésükben már eleve 35%-os magyar zenei arányt vállalt, így ez a törvénytervezet nem érinti őket nagy mértékben.

Neo FM főszerkesztője, Hegyi György:
"Érdekes tévhit, hogy a magyar zenének jót tesz, ha a rádiók kötelesek magasabb arányban magyar dalokat sugározni. Ebben a tévhitben megvan az igazság magja, de a valóság az, hogy ezzel legalább két évtizedes késében vagyunk: ma már nem a rádiók és nem is a televíziók vezetik be vagy teszik népszerűvé az előadókat. A rádiós játszásoknak a véltnél ma már sokkal kevesebb hatásuk van a zenei piacra."

Machán Frigyes, a Radio Café:
"2010-ben egy ilyen törvény teljesen túlhaladott, a zenehallgatási szokások ugyanis mára teljesen megváltoztak. Fordítva ülünk a lovon. A popzene piacfüggő, nem gondolom, hogy Elvis vagy a Coldplay azért kezdett játszani, hogy jogdíjakat kapjon a rádióktól. Döntsön a verseny, egy ilyen kvóta viszont a megélhetési zenészeknek kedvez."

Egyetértek Véleményvezérrel, hogy ez egy átgondolatlan lépés.
VV szerint "a tervezet mögött meghúzódó szándék ugyanis nemes és fontos. Tekintettel arra, hogy a szórakoztatóipart mindössze néhány nemzetközi vállalat uralja, minden kisebb ország elementáris érdeke ezekkel szemben saját kultúráját megvédeni. A védekezés egyik fontos bástyája pedig pont az anyanyelv és minden hazai kultúrtermék védelme, beleértve a hazai zenét is."

De biztos, hogy eme nemes szándék van a 25%-os, majd a hirtelen módosított 40%-os kvóta ötlete mögött?

Az Artisjus évente 13 milliárd forint "jogdíjat" szed be, és ebből 9,8 milliárd forintot oszt ki, 2,8 milliárdot pedig magára költ.

"Az Artisjus felosztása mindig valós felhasználási adatokra épül, így a kifizetett jogdíjakban is ez tükröződik vissza. Ma az arány körülbelül 40–60 százalék a külföld javára, de mivel a magyar zene az utóbbi években visszaszorulóban van, talán pontosabb a 35–65 százalék. Én azt gondolom, hogy a nemzeti identitáshoz nagyon fontos lenne, hogy még több igényes magyar zene legyen elérhető – de az Artisjus jogkezelésében semmilyen eltérést nem engedhetünk meg a külföldiek rovására." - írja az Artisjus.

Hogyan lehet ezen a 35-65 százalékos arányon úgy módosítani, hogy az adott nagyságú tortából több jusson nekünk, és kevesebb menjen külföldre?

Legyen kvóta a rádiókban, és ez legyen minél magasabb.
Mondjuk 40%%

Miért is kell a kvóta?

Az Artisjus apparátusa monitorozza az összes rádió összes adást, és ez alapján minden előadó megkapja a jogdíjat:

Rádiós elhangzások: "Ebben a kategóriában osztjuk fel az országos és körzeti rádiókban sugárzott zenei felhasználások után beszedett jogdíjakat. A feldolgozott rádiók műsorát teljes egészében figyelembe vesszük: az év minden napján, 0-24 óra között elhangzott összes mű adatait feldolgozzuk."

2009-ben a rádiós sugárzás tekintetében 21,39% volt a magyar zene és 78,61% a külföldi zene aránya.

Több magyar szám -> több jogdíj a magyar zenészeknek.

De mi a helyzet írható CD-k, DVD-k, pendrive-ok, mp3-as lejátszók után beszedett jogdíjakkal? Nem találjátok ki, de ezt részben szintén a rádiós játszási lista alapján osztják fel, vagyis akinek többet játssza a számát a rádió, többet kap "matrica-adóból".

Üres hanghordozó: "Ebben a kategóriában osztjuk fel az ún. üres (írható) hanghordozók gyártóitól és importőreitől a magáncéli másolásra tekintettel beszedett jogdíjakat (üres hangkazetta, CD, DVD, stb.). A felosztás alapját a belföldi mechanikai hanghordozók eladási és gyártási példányszámai ÉS a rádió műsorok adják."

2009-ben a hanghordozó eladás tekintetében 56,51% volt a magyar zene és 43,49% a külföldi zene aránya.


Kérdez
az olvasó:
Miért pont így számolják a jogdíjakat, amikor nyilvánvaló, hogy az ilyen módon kijött sorrendnek majdhogynem köze sincs a valósághoz?”


Válaszol az Artisjus:
A kérdés az üres hordozói díjak zeneszerzői részének Artisjus általi felosztására vonatkozik. Nos, a számítás módját az érintett szerzők állapítják meg, ők döntöttek úgy, hogy ezek az adatok viszonylag pontosan tükrözik az egyes zeneművek népszerűségét. Szerzői oldalról gyakran jönnek új ötletek, elképzelések arra, hogyan lehetne módosítani a felosztás rendjén. Ezek a javaslatok végighaladnak a demokratikus döntési úton, és ténylegesen történnek változások a szabályzatban. A többi közös jogkezelő szervezet a saját belső szabályai szerint osztja fel a rájuk eső jogdíjrészt, eltérő elvek szerint.Az Artisjus 10 tagú vezetősége dönti el, hogy hogyan osszák fel a pénzt. Milliárdokat.

Szerintetek a magyar zene és a magyar nyelv védelme áll a 40%-os kvóta mögött, vagy egyszerűen csak a zenészek felső 10-20%-a, akiknek a számaikat már most is orrba-szájba játsszák a rádiók, még több lovettát szeretnének?

Remélem most már mindenki érti, hogy miért akarják kicsinálni a Petőfi Rádiót?
Játszik a Petőfi Presszert, Bródyt, Ákost, Tankcsapdát? Nem játszanak, és így "torztíják" a rádiós játszási listát.

Elég csak összevetni a Petőfi Rádió Top30-as listáját a Mahasz rádiós Top40-es listájával és a Mahasz Top40-es eladási listájával.

 

Címkék: média zene fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr632487970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.12.02. 14:05:11

Hogy én mennyire utálom az Artisjust! Egy szemét pénzszedő banda, aki érdemben semmit nem csinál cserébe.
A rádióban meg mindegy mit játszanak, mostanában csak Inforádiót szoktam hallgatni, vagy mp3 cdt a kocsiban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.02. 14:12:31

Igazból hol nem szarom le a %-os arányt, nekem teljesen mindegy, hogy a rádióban milyen szar megy, mert jó zenéket elvétve lehet hallani a Neo + Class-szerű akármikben, függetlenül attól, hogy magyar, vagy nem.
Sajnos hallgatom őket néha, amikor rövidebb útra mászok, és nincs humorom benyomni az MP3 lejátszót az autóba :)

"Az Artisjus apparátusa monitorozza az összes rádió összes adást, és ez alapján minden előadó megkapja a jogdíjat:"
Az Artisjus bekaphassa, egyébként is! Nem ártana már felszámolni, és egy valóban a jogokat védő szervezettel helyettesíteni.
Remélhetőleg az új EU-s biztosa a területnek, jól a tökükre lép.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.12.02. 14:17:44

Szeretnék megélhetési zenész lenni

off
Kedves rádiók, lécci játsszatok Easy Karmát is
(ha azon múlna, magyarítjuk a nevünket pl Könnyű Magyar Sors-ra:)
easykarma.blog.hu/
on

Az Artisjusnka a kúanját.

Hegyi Györgynek pedig üzenem, egyeztessen az MR2 hazai sztárjaival, mennyiben járult hozzá sikereikhez a rádió
Jelentősen.

1116001 2010.12.02. 14:18:20

Én csakis RádioCafé és MR2-t hallgatok.
Van valami hír a közszolgálati rádiók szétbarmolásáról?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 14:18:31

szerintem meg miért kéne ezt szabályozni. az emberek azt hallgatják ami tetszik nekik, teletolják majd magyar előadókkal, és a kutya sem fogja hallgatni a műsorokat, másrészt mi a faszért venné meg bárkinek a lemezét valaki, ha bekapcsolja a rádiót, és kb 10 percet kell majd várnia, hogy az éppen futó slágerzenekar száma menjen. ami nem sláger zene azt meg úgysem fogják nyomni a rádiók.

szerintem itt is a piacnak kellene érvényesülnie.
miért köteleznek akárhány adót arra, hogy ugyanazt a nagyrészt igénytelen szart nyomja kötelezően?

wow12 2010.12.02. 14:20:09

Speciel Novák Előd is a 40%-os kvótát javasolt.
Bár van egy sejtésem, hogy ettől még nem remélhetünk több Kárpátiát/Hungaricát/FankaDelit a rádiókban...
Több lesz viszont a futtatott "magyar" fiúbandákból, és egyéb csodákból. Ebben biztos vagyok.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.12.02. 14:22:20

@Conv:

Ja, a zenei kvóta kb. annyira hasznos és értelmes, mint a női kvóta a parlamentben :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 14:25:27

@wow12: erről van szó.

az mr-t lehetne kényszeríteni ilyenre, sőt kellene, olyan megkötésekkel, hogy a műsoridejének x%-át a magyar zenei paletta bemutatásának szentelje, ugyanolyan arányban minden stílusban, nehogy elmenjenek a bon-bon napi hetven lejátszásával a % teljesítése felé.

ez a %-os aránymeghatározás szart nem ér.
meg jogosultságát sem látom, annak, hogy az állam megszabja egy kereskedelmi rádiónak, hogy mit és hányszor játsszon le, ha már megvette a sávot magának. ha akar egész nap egyetlen szót nem szólnak, akkor is az övé a sáv, ha akarnak egyetlen zenét nem tolnak, akkor is övé a sáv, azt kezd vele amit akar és ahogyan akar. az ő bevétele/kiadása mit csinál és hogyan.

dr. Aullah 2010.12.02. 14:28:29

Mindjárt elolvasom, csak gyors írok egyet, mielőtt 235453 komment bejön.

Szóval... én, mint akinek magyar az anyanyelve, utálom a magyar zenéket. Egyszerűen igénytelenek, a szövegük egy hatalmas baromság (persze lehet az angolnak is, de ezért írtam, hogy magyar nyelvű vagyok). Pl az a két új faktoros dal. Direkt nem nézek ilyen hülye műsorokat a TVben... de nem úszom meg, ha rádiót hallgatok. Van az a "mentoros" srác, aki énekel... BAZMEG AZ NEM TUD ÉNEKELNI!!! Hallottátok már azt a "zenét"? HAMIS. SZÁNALMAS... Hogy a fenébe lehet ilyen igénytelen zenét lejátszani rádióban?

Természetesen vannak kivételek. Vannak nagyon jó zenék is, amiket szeretek, de ez nagyon kevés. Pl a Mojahid, vagy hogyhivják Zoli új száma. Szerintem nagyon jó a szám és nagyon jól énekel. De a jó zenék kb a magyar számok 5%-át teszi csak ki sajnos.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 14:31:49

@Aullah:
nagyon sok jó magyar zene van. de ezeket rádióban még véletlenül sem hallod

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.12.02. 14:33:02

@wow12: Én inkább a tematikus adóknak örülnék. Én speciel szívesen hallgatnék egy elsősorban külföldi rock és metálzenét játszó rádiót. Hátha kiszélesedik a zenei ízlésem ebben a témában.
Abban viszont igazad van, hogy inkább a megasztárosok, xfaktorosok meg az egyéb csodák lennének a jó magyar zene helyett.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.12.02. 14:34:32

Egyetért-e ön azzal, hogy a hipermarketek polcain az élelmiszereknél a választék legalább 40%-át a magyar termelők árui tegyék ki?
Egyetért-e ön azzal hogy a rádióban legalább 40%-ban magyar zenének kell szólnia?

Nézőpont kérdése...

dr. Aullah 2010.12.02. 14:35:54

@Conv: Lehet, hogy kultúrálatlan vagyok, de nekem nincs kedvenc műfajom. Van mindegyik műfajban egy két jó előadó/szám, ami nagyon tetszik... Szóval emiatt nem nagyon szoktam utána nézni pl milyen jó magyar rock bandák vannak például. Hallgatom a rádijót, azt jólvan.

eszkep 2010.12.02. 14:37:49

"Remélem most már mindenki érti, hogy miért akarják kicsinálni a Petőfi Rádiót?"

Már nem azért, de a "kicsinálni a Petőfi Rádiót" nem épp azt jelenti, hogy visszakapja a nevét és a műsorszerkesztésben is drasztikus változások várhatóak. Eleve nem értettem, hogy a közszolgálati rádióból miért kellett egy ötszázhuszonnyolcadik zenei rádiót csinálni?

"De biztos, hogy eme nemes szándék van a 25%-os, majd a hirtelen módosított 40%-os kvóta ötlete mögött?"
Természetesen nem biztos, de Occam borotvája szerint ez a valószínűbb, mint amit zero felvet. Ez marhára nem a jogdíjakról szól szerintem, bár ott szerintem is valamit lépni kell az ésszerűség irányába.

dr. Aullah 2010.12.02. 14:38:04

@Droli: Ezt nem lehet így összehasonlítani. Az egyik arra szolgál, hogy felturbózza a magyar gazdaságot... a másiknál meg az, hogy ingyenélők még több pénzt kaphassanak azzal, hogy igénytelen szart csinálnak.

eszkep 2010.12.02. 14:39:55

@Conv: Bizony így van! Hogy csak egyet említsek: Kormoránt pl. mikor lehet hallani a rádiókban?

eszkep 2010.12.02. 14:42:30

@zero: Ekkora marhaságot rég hallottam, mint amit Conv mond. Tegye fel a kezét pl. aki reklámokat szeret hallgatni! Ja, hogy piacgazdaság van... Azt egyed, ami van!

eszkep 2010.12.02. 14:45:11

@Aullah: "Egyszerűen igénytelenek, a szövegük egy hatalmas baromság (persze lehet az angolnak is"
Muhaha... A Queen szövegei már mekkora blődség volt anno, és a mai viszonylatban még nem is számít durvának...

dr. Aullah 2010.12.02. 14:46:39

@eszkep: De direkt kiemeltem... a külföldi szövegnél nem érdekel :D

Nurrddin 2010.12.02. 14:49:02

a hatharmados forradalom nevében követelem, hogy a 40% 50-50%-át ákos és rózsi közt osszák fel, mert a zemberek erre szavaztak!!!!
nem is akárhogy: nyolcharmaddal!

Ideggyógyközpont 2010.12.02. 14:51:48

A Petőfi kicsinálástól herótom van.
Végre valami ami közszolgálati, hallgatható (urambocsá élvezhető) és akkor puff.
Egyébként is, az a magyar előadó aki nemzetközi szinten is érvényesülni szeretne, így is úgy is kénytelen angol - vagy egyéb mások által is beszélt - nyelven zeneszámot írni, ebből a szempontból viszont nem beszélhetünk az anyanyelv védelméről.
Vagy innentől csak az magyar ami magyar nyelven van? Ja, az kérem más tészta.

Énbagoly 2010.12.02. 14:54:02

Persze, játszanak magyar számokat, engem nem zavar, de ne ugyanazokat mindig, basszus!
Rohadtul unom, hogy minden rádiónak van olyan 10 magyar szám, amit favorizál, mondjuk 5 előadótól, és ha odakapcsolok, akkor csak ezt hallom. Mondjuk a külföldi előadókkal is ez az van.

hoplita 2010.12.02. 14:54:10

Én Orbán válogatott beszédeit akarom, nyócvan százalékban!!!!!
A zenei aláfestést majd megoldom én.....fütyülök és káromkodok, mint egy kocsis......

dr. Aullah 2010.12.02. 15:01:19

Amúgy lehet remek zenét csinálni úgy is, hogy nem tudnak énekelni és még hangszerük sincs. Viszont van egy remek dalszöveg, egy kis kreativitás, pár bolond arc... és 5 webcam :D
www.youtube.com/user/kentaxell#p/a/u/0/Zf9VSDt0EN4

jozicsenko 2010.12.02. 15:03:00

senkiháziak kezében van a popszakma!
phej! (köp)

eszkep 2010.12.02. 15:07:19

@Aullah: "a külföldi szövegnél nem érdekel"

Kettős mérce! :-)

hoplita 2010.12.02. 15:07:37

@jozicsenko:
Hacsak a popszakmával lennénk így, a fejünk se fájna, asszem...:(((
Itt MINDEN a senkiháziak kezében van....MINDEN!!!!

eszkep 2010.12.02. 15:08:29

@hoplita: Ezzel a programmal kineveznélek a Klub rádió műsor szerekeszőjévé...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 15:08:56

@eszkep: akkor bizony nem hallgatod :)
így működik a piac. ha valami nem tetszik nem veszed meg.

tudod, ha sok a reklám akkor kevesebben hallgatják, értelemszerűen kevesebb lesz a reklámozó, automatikusan kevesebb lesz a reklám.
ha jó a zene, akkor sokan hallgatnak, viszont ha megszabják, hogy tessék 40%-ban gagyit tolni, akkor nem fognak sokan hallgatni, viszont erről nem tehetsz, hanem az tehet aki megszabta, ezzel beleszólt az üzletedbe.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.02. 15:13:38

@Conv: "miért köteleznek akárhány adót arra, hogy ugyanazt a nagyrészt igénytelen szart nyomja kötelezően?"

Még kötelezni sem kell őket, még így is alig hallani jó zenét - spec. az autórádióm a Neo-t veszi jobban, és ugyan az utóbbi időben valamit javult a felhozatal, még így is 80% gagyi.

Marcellusca 2010.12.02. 15:13:45

@Ideggyógyközpont: Pont ez jutott eszembe.
Mi van az angol nyelven "előadó" zenekarokkal, "művészekkel"?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.02. 15:15:34

@zero:

Mennyire utálod te az Artisjust xD
Hányadik postod ez a maffiájukról? :)

hoplita 2010.12.02. 15:15:45

@eszkep:
Hámosmegméééé....????
Valamelyik évben kiadták cédén Orbán válogatott beszédeit, így karácsony tájékán.....a hátoldalon vagy 60 pici Orbán képpel....
Gondolom neked megvan...:))))

Marcellusca 2010.12.02. 15:15:47

@Aullah: Hát, ezt nem köllöt vo'na! :DDDD

Marcellusca 2010.12.02. 15:19:54

@Conv: Pontosan.
Herótom van a sok reklámtól. Mindig elkapcsolok arról az adóról, ahol megy.
Ha sok a reklám, nem kapcsolok vissza.

Ha valakinek reklámokra van igénye, akkor csináljon/hallgasson reklámadót! :)
A televíziós vásárlások példáján. :D
/Télleg, azokat nézi valaki, vagy csak időkitöltők? :D/

Énbagoly 2010.12.02. 15:20:22

@ColT: Én azt már be sem állítottam a rádiómon. :)

@Aullah: Ez jó volt. :)

majomkutya 2010.12.02. 15:22:51

Én egyet értek annál, hogy minél több, akár 40%-nál is több, akár 40%-nál jóval több (!) magyar zene szóljon a rádiókban, de az ARTIJUS-t és minden ilyen baromságot ki kell lőni. És azt is meg kellene határozni, hogy bizonyos időközönként hányszor szabad ugyanazt a számot leadni.

Énbagoly 2010.12.02. 15:23:22

@Marcellusca: Tudod mi a gáz, hogy nemcsak nézik, hanem vásárolnak is. A betelefonálósba meg betelefonálnak. :)
Volt már, hogy ezért tart itt az ország?

Különben ne szidjátok az artisjust, mert azt is majd jól megreformálják, mint az ortt-t. És lesz nekünk egy "olcsóbb" megmondószervezetünk, hogy miről szabad énekelni. Például a dugásról, meg a fingásról biztos nem.

sangria 2010.12.02. 15:27:29

Nos, a koncepcióval még akár egyet is értenék, ha magyar zene alatt nem igénytelen műanyag kommersz szarokat értenének a rádiók. És itt még csak nem is Ákosra, meg Presserre gondolok, mert ők azért – bár ez szubjektív – tehetségesek és valaha valamit legalább letettek az asztalra, hanem a teljesen tehetségtelen vinnyogó hangú megélhetési ehemm.. zenészekre, mert az igaz hogy amit ezek elvernyognak az magyar, de hogy zenének nem zene az biztos. Ha valamit szabályozni kéne az az igényesség, és amelyik zenész ezt képes lenne felmutatni, attól nem sajnálnám a pénzt, isten bizony.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.02. 15:34:27

@Marcellusca: "Herótom van a sok reklámtól." - hallgass CD-t köcsög :)))))

én az autóban az esetek többségében ezt teszem (ha egyedül autózok, akkor rock, és metál minden mennyiségben, ha a gyerek is ott van,akkor finomabb dallamokkal), és probléma megoldva.

igaz, ami igaz, reggel "borzasztóan" hiányzik a humor 2 fúrópajzs méretű nagyágyújának "színvonalas, humoros szórakoztatóműsora", de azért valahogy túlélem :)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.02. 15:35:50

@Énbagoly: "Például a dugásról, meg a fingásról biztos nem." - miért a póóógári oldal (depláne a kdnp-s rész) az nem szokott sem fingani, sem dugni? ezt csak úgy kérdezem.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 15:37:27

@sangria:
én ezzel úgy vagyok, hogy a zenész éljen meg abból, hogy zenél. koncert, fellépések, hakni, lemezeladás, számletöltős értékesítés, stb.
aztán a kereskedelmi rádiók pl vegyék meg tőlük a lejátszás jogát: pl havi/évi nettó magyar átlagfizunak megfelelően számonként, vagy megegyezés szerint és kész. Ezért az összegért havi/évi annyiszor játsszák le, ahányszor akarják.
az artisjus pedig elmehet az anyjába, foglalkozzon azzal, hogy ha a zenész szól nekik, hogy az xyz kereskedelmi rádió nem fizetett a zenémért mégis lejátszotta, akkor menjen és jogi úton hajtsa be a zenésznek a pénzét, azt a havi/évi díjat. ha már jogvédelmi érdekképviselet.

Énbagoly 2010.12.02. 15:38:41

@Seduxen: Csak akkor, ha az egyház engedélyt ad rá. És persze csak házasságon belül!
De mondjuk fingani még akkor sem. :)

tokmányos 2010.12.02. 15:42:41

Üdv mindenkinek! Meg van a véleményem ezekről az ÁRTÓJUSZTOKRÓL.Lehet ,hogy nem is gondoljátok,de sok koncertet szerveztem ,ne Pecsára gondoljatok kisebb 300-500 fős bulikra.És bizonyos százalékot bekellet fizetni az "ártóknak" a közönség létszámának függvényében.Volt ,hogy kijöttek a kíberek leellenőrizni a létszámot.És ha nem egyezett az eladott jegyek száma ,ill.az általam bevallott létszám ,ment a cigánykodás! Majd most meghatározzák lassan azt is ,hogy mit játszunk egy bulin? Csak hogy az X faxsztor,meg a Magassztárok jogdíjait növeljék az előadott nótáik után . ( A későbbi kiadott saját nótáikra gondolok) Karamella, Rúzsos Magdi stb... Csá :Toki fater!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.02. 15:44:03

Jajdefasza lesz, lesz majd junájtid meg lola 40% erejéig a neón. De ugye a jutyubot nem cenzúrázzák? Én már máshol nem igazán hallgatok zenét, onnan meg le is tudom tölteni... Bár folyton behalnak a downloaderek, de mindig feltesz valaki valami újat... :))))

Hol éltek ti, pálfipityubazmeg?

passaran 2010.12.02. 15:46:38

Érdekes olvasmány lenne ha végre nyilvánosságra kerülne, hogy az adott évben melyik szerző mennyi jogdíjat kapott.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.02. 15:49:53

engem nem érint túlságosan, nem hallgatok rádiót:) tök mind1 a kvóta, a legtöbbön úgyis egész nap ugyanaz a kb. 20 szám megy, most annyi lesz a különbség, h több lesz benne az ákos, a tóth vera meg a presser pisi.
az én zenéimet úgyse adja le egy rádió se:)
amúgy kíváncsi lennék arra, hogy amikor én a Media Marktban 300 Ft-ért megvettem egy Deadborn albumot, abból ők kaptak e valamit az Artisjus-tól? :)
ja és az online amatőr rádiósokat mikorra tervezik megsarcolni? vagy ne adjak tippeket?

ifrance 2010.12.02. 15:50:11

tudom, hogy hazánkban egyszerre több olyan történet is fut, ami önálló posztot érne itt, de engedelmetekkel figyelmetekbe ajánlom ezt: index.hu/belfold/2010/12/02/elarverezhetnek_egy_egesz_falut/

nekem csak egy kérdésem maradt: hogy a p*csába adhattak erre hitelt a bankok?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.12.02. 15:50:14

Nem lenne egyszerűbb alkotmányban rögzíteni az elvtársaknak egy 20milliárdos szabadon felosztható keretet, a rádiókat meg békén hagyni?

A 25%os egyébként jó és reális ötlet ha egyszer eddig 21%os volt, kvóta nélkül. Most majd lesz 30. Elég az, nem kell megerőszakolni a piacot, abból úgysem származik semmi értelmes dolog.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.02. 15:50:55

@exonka: volt egy ilyesmi cikk itt a bőrön, csak arra emlékszem, h persszer pisinek évente van tisztán 98 milkája csak a jogdíjakból...

tokmányos 2010.12.02. 15:54:59

Bocsi : Fontos ,hogy a " a 3 évnél nem régebben nyilvánosságra került zenei művekről "van szó !!!! Tehát a magyar zenei művek 25 százalékáról van szó . De ez a magyar előadók negyede!!!! Szűkül a jó zenék arány a szar irányába!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.02. 15:57:17

@Énbagoly: akkor én szeretnék egy biankó csekket kérni Őszentségétől, mert - bevallom férfiasan - chilis bab lesz a vacsora :))))

passaran 2010.12.02. 16:01:22

@purga: Nem tudom mennyit kapnak a "nagyok".
2 éve én is kaptam kb. 8000 bruttót - ebből persze adóznom kellett még :)
Összességében azt hiszem Zero tippje az igaz: arra megy a játék hogy páran (akik ott ülnek a tűznél) még többet kapjanak.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.02. 16:16:56

@Conv: nem merted leírni, hogy "elgázosítom", mi ? :)))

minimalista 2010.12.02. 16:18:18

@tokmányos:
Hát igen, ez a 25% "új nóta" arány nem biztosít túl nagy terepet a feltörekvő, de nem épp a legmenőbb és legjobb kapcsolatokkal rendelkező zenész "managerek" és "zenecsinálók" által támogatott tehetséges zenekaroknak. Ez a 25% pont arra elég, hogy aki eddig is a fazéknál kotnyeleskedett, a jövőben is kapjon vacsorát. A többi meg zabáljon be másból...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 16:25:40

@Seduxen:
ne relativizáljunk ne relativizáljunk kérem, mert a három év az három év.
attól, hogy egy nem zsidót is elgázosítanál még náczi maradsz, és a holokauszt árnya nem tűnik tova a közelgő, barna esőben csattogó bakancsok zaján átsikoltó ártatlanok égő áldozata emlékének fájdalmával! :)

Secnir 2010.12.02. 16:27:10

Kormorán? Presser? Zorán?
=> "huszonöt százaléka "három évnél nem régebben nyilvánosságra került zenei műből, vagy három évnél nem régebben készült hangfelvételből kell, hogy álljon"

1. olybá tűnik, hogy az Artisjuson belül vmi hatalmi harc zajlik. eddig más volt az irányvonal ezzel a régebbi szerzők kifejezetten buknak
2. van egyáltalán az elmúlt három évből (24h*,25= 6) tiszta hat óra magyar zene, ami játszható, és a napi ismétlése nem őrjíti meg a hallgatót? ezt akarják 9,6 órára növelni?

ebből ered, hogy egy pölö rockra szakosodott rádiónak napi 9,6 órán keresztül kell(ene) magyar rockot játszani - az elmúlt 3 év terméséből. óránként 5 perc hírek, 10 perc reklám included (megélnie is kell a rádiónak valamiből), ez azt jelenti, hogy éjféltől délután egyik azt játszik az adó amit akar, feltéve, hogy magyar.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.02. 16:29:36

ja és még valamit a rendszerhez: azon meg mindig csodálkoznak, h hazánkban miért nincs világszerte elismert könnyűzenei sztár, talán mert az újakat nem hagyják érvényesülni? az meg külön szánalmas, h ilyen tolvai renátákat akarnak lady gagáknak beállítani.
az Ektomorf csinálta anno jól: első lemez után sipirc külföld, aztán a rock szcénán belül elég ismertek is lettek, olyan kiadóval, aki többek között az in flames-ért is felel...
vagy ott van a Virrasztók: 1-2 éves folk metal együttes, de már együtt turnéztak a korpiklaanival, sőt tavaj a nemzetközi open air-en, a külföldi országokban egyedül képviselték hazánkat.
egyiket se hallani rádiókban.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.12.02. 16:38:58

Szerintem ez a kvóta simán beleillik az eddig bemutatott módszerek sorába. Az, hogy Szalainak nem tetszik a lazaság, már az arcáról megmondható, a KDNP meg nyilván operettet hallgatna napestig.

A zenészek tehetnének valamit, pl tömegesen átiratkozhatnának egy külföldi jogvédő szervezethez, amelyik nem sápolja ennyire őket-minket, és akkor Bródyék pofára esnének. De mivel szép pénzt akasztanak ezzel sokan, alig hiszem, hogy bármi változás lesz. DVD-t, pendrive-ot külföldről, koncertre kell járni, akkor a lé a zenészeknek marad.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.12.02. 16:56:19

@Conv: húúú baszdmeeeg, ez mennyire költői volt :)

Marcellusca 2010.12.02. 16:58:37

@Seduxen: Szemétmocskosnáczifaszista! :))))))))))))))))))))))

Marcellusca 2010.12.02. 16:59:40

@Conv: Ez de szép vo't. :)
Bazzeg! :DDD

tokmányos 2010.12.02. 17:00:29

@minimalista: Üdv! Örülök ,hogy vágtad amit írtam. A szombati 60-ik szülinapi bulim főpróbáján már jogkövető zenei magatartást fogunk gyakorolni. Ugyanis a Sweet home Alabama nóta második részét úgy folytatjuk , ÉDES HAZÁM MAGYARORSZÁG! Meg lesz a 25 százalék ! Ha a későbbiekben romlik az arány a Deep Purple stb.., nótákkal benyomunk egy P. mobil: Miskolcot az arány helyre tételére. ( Csak azért írtam ilyen ironikusan ,hogy a karvalyok gondolkozzanak egy kicsit el.)

Ideggyógyközpont 2010.12.02. 17:00:32

@Parmezanidész: Az operett az nem jó, olyan pornográf célzások vannak benne, hogy azt egy jó médiatanácstag 18-as karikával illetné.
Bach az a templomban is jól szól, de az meg külföldi.
Nagy itt a döntési felelősség.

anomalocharys 2010.12.02. 17:07:37

Tény, hogy az artisjus olyan rablóbanda, ami felnőve méltó párja lehet a parlamentben "dolgozó" társaságnak.
Viszont zenehallgatásra már tényleg annyira túlhaladott a rádió, hogy az ilyen előírások az átlagember álmát ne nagyon zavarják.
Ízlés kérdése, de a magyarok közül én őket ajánlanám:
www.youtube.com/user/holdviolaprodukcio#p/u/5/Shsp3hp2TdQ
www.youtube.com/watch?v=7v5J9oi03XM&feature=search

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 17:11:17

@Seduxen:
Csupán hangsúlyozni szerettem volna az igazán fontos dolgok minőségét és szerepét az életben ahhoz képest, hogy egy kókler banda mennyi pénzt és hogyan lop ki a zállampolgárok zsebéből jogi-etikára és kultúra védelemre hivatkozva, pedig csak pár csókosa és saját zsebét tömi pénzzel, miközben a húzásaival ellehetetleníti a valódi zenei értékek, a kultúra néphez jutását, így készítve elő őket az igénytelenségre, a szellemi posványra, ami által könnyebben irányíthatóak/kezelhetőek lesznek.
...és Te ezzel tréfálkozol, ilyen apróságokon háborogsz, ilyen pitiáner dolgok miatt gázosítanád el őszentségét? Ilyennel viccelődsz, ami a világmindenség legnagyobb bűnéhez a soha nem feledendő soához, az ártatlanok vérének ontásához vezethet ismét?
Mi ez, a pár forint, a hitvány földi anyagiaság, a végtelen és örök fájdalomhoz képest, a leszármazottak genetikailag öröklődő rettegéséhez képest, amelynek eredői és okai a nácik örökösei; a magyar nemzet?

Hát van neked lelkiismereted? Ilyenek háborogsz, hogy meglopnak, élősködnek rajtad, miközben még kezeden szárad hetedíziglen az ártatlanok vére? Nem szégyenled magad?

Marcellusca 2010.12.02. 17:12:08

@purga: Nem is hallottam egyikről sem. :DDDDD

Énbagoly 2010.12.02. 17:16:34

@Conv: Hát igen. Tömören összefoglaltad a lényeget. :))

Marcellusca 2010.12.02. 17:19:13

@Conv: LOL!

Ma nagyon elemedben vagy. :D

guma 2010.12.02. 17:26:10

@Marcellusca: ugye! Fergeteges, de ezt nem is merem mondani neki :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 17:33:53

@Marcellusca:
igen, szijjel basz az ideg, mert nem találom a bibi megoldását a melómban, ilyenkor ontom magamból a hülyeséget, hogy ürítsem az agyam a problémától :)

most még az kell, hogy jöjjön egy jóravaló aki lezsidóbértollnokoz,az biztos kisütné az agyam és könnyebb lenne rebootolnom :)

Kicsit Karcos 2010.12.02. 17:37:19

Jogdíjat fizet a közszolgálati zenerádió?

Inkább nap 24 órában amatőr előadók demóiból kellene válogatásműsorokat csinálnia. Egy demó = 1 ezres meghallgatási díj, a legjobbak kerüljenek be a tematikus összeállításokba, azok legjobbjai a toplistákra, és a toplisták (napi, heti, ... örökzöld) leadásán kívül ne lehessen ismételni semmit. Ha kvótát akarnak, akkor az amatőr = nem jogdíjas előadók zenéivel kitöltött műsor hosszára legyen kvóta, ez lehet tőlem 40% is, vevő lennék rá hallgatóként.

dr.justice 2010.12.02. 17:39:47

Nem azér', de ki az a hülye, akit a rádiót - rádióműsort - használ zenehallgatásra. Amikor valaki azt mondja, hogy ő zenei mindenevő, gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy rendszeresen hallgatja valamelyik idióta kereskedelmi rádiót és azt hiszi ettől hű de tájékozott zeneileg. Szerintem akinek a zenehallgatás kizárólag rádióhallgatást jelent az nem szereti a zenét, olyan mint a disznó amelyik bármilyen moslékot megeszik, amit elé raknak. Millió és millió jó zene van, csak meg kell találni. Mióta létezik internet ez nem is olyan nehéz.

Horizont 2010.12.02. 17:40:42

@Conv: Kisüssem az agyad????? :))

turcsány karcsi elvtárs 2010.12.02. 17:40:42

petőfibe kár belebarmolni, mert az az egyetlen normális magyar adó, aki meg kereskedelmi rádiót hallgat, sikeres ember nem lehet.
egyébként a franciák is nagyon erőltették a saját zenéjüket (talán egy időben elő is volt írva kötelező jelleggel, h francia előadó franciául énekeljen/szövegeljen, hanyagolja az angolt), lett is eredménye. az már más kérdés, h arrafelé szinte mindenki nigga meg arab, de legalább a nyelvet megmentették :)

Horizont 2010.12.02. 17:42:02

@dr.justice: Ha valakinek csak rádiója van az akkor disznó?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.02. 17:42:58

@Conv: Zsírban süljön az agyad, vagy olajban? :)

@Énbagoly: Én meg nem hangoltam el, egyszer csak az jött a Sláger helyett. De igazából nem sok javulás van...
...mint mondtam, rádió is csak ritkán, amikor városon belül mászzkálok kocsival. 20km-nél hosszabb útra nem is viszem le az mp3-at :)

Marcellusca 2010.12.02. 17:49:22

@Horizont: Mán elő is kaptad a lábast meg a FAKANALAT, mi? :DDDD

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.02. 17:49:26

@dr.justice: Te, mint írtam, én néha hallgatok csak rádiót, tehát tudom a színvonalát.
Ha meg magam választok hallgatnivalót, az gyökeresen eltér a rádióban megszokottól.

dr.justice 2010.12.02. 17:50:08

@Horizont:

Nekem úgy tűnik, mintha lenne számítógéped és neted is.

tokmányos 2010.12.02. 17:50:18

@anomalocharys: Üdv! Kellemes élményt szereztél az ajánlott ,a youtubén letölthető zenei anyaggal. Köszi.Szívesen látnám őket egy rock bulinkon. ( Volt már ilyen jellegű kísérletünk a barátommal. A rockerek némán, levegőt visszafojtva hallgatták .Óriási sikerük volt az előadóknak.)

Horizont 2010.12.02. 17:54:29

@dr.justice: Nem magamról szóltam, én beleszoktam képzelni magam más helyébe is időnként. Hidd el vannak sokan akik szeretik a jó zenét és igényük is lenne, csak nincs internetjük, MP3, MP4 meg mit tudom én a p..a. Esznek és laknak, mert ennyire futja.Nem cigányok, nem lumpenek, emberek.

dr.justice 2010.12.02. 18:08:25

@Horizont:

A "jó" zenét szerintem nem lehet a rádióban megtalálni. Egyébként nincs nekem bajom ezekkel az emberekkel, csak azt nem szeretem, ha azt mondja valaki, hogy szeretem a zenét, ezért rádiót hallgatok. Azt nem tudja befolyásolni, hogy mi megy a rádióban, tehát azt hallgatja, amit éppen adnak. Én ezt nem nevezem tudatos zenehallgatásnak. Az más kategória. Ebből a szempontból mindegy hogy valaki kényszerből - mert anyagi okokból nincs más lehetősége -, vagy igénytelenségből/megszokásból/divatból hallgatja a kereskedelmi rádiók zenéit.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.02. 18:10:04

@Horizont: Esetleg ha pl. munkahelyen szólna zene de nem lehet ilyesmit bevinni, mint nálunk? M elósoknak nem szabad.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 18:13:41

@dr.justice:
én attól tudok meghalni, amikor a zeneszeretet olyan erős, hogy telefonon hallgat zenét, kihangosítva :)
na az ilyet agyonlőném :)

miért van az, hogy bizonyos nagyon konkrétan behatárolható zenei stílusok rajongói akik ezt elkövetik?

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2010.12.02. 18:18:10

Ha ezt bevezetik, egyszerűen abbahagyom a rádióhallgatást. Nem vagyok mindig tudatos hallgató, szoktam rádiót is. De más most is a sok magyarral van tele a hócipőm, a többség számomra egyszerűen hallgathatatlan. Slágerzenénél sem mindegy, hogy egymilliárd vagy tízmillió ember közül választják ki azokat akik összedobják.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.12.02. 18:21:03

ha jól értem, akkor a boltomban pl: ibizaglobalradio.com ot hallgatom. Ezen soha nem megy magyar zene. Tehát nekem nem kell jogdíjat fizetnem?

Daihelyon 2010.12.02. 18:21:04

Azért arra kiváncsi leszek, hogy a Radio1 ezt a 40%-ot hogyan fogja megoldani.

Horizont 2010.12.02. 18:23:39

@dr.justice: Nem hallgatok kereskedelmi rádiót mert behalok tőle. De pl. a klubrádión van olyan műsor, hogy Latin, Latin grillázs. Szeretem a latin zenét és mindig meghallgatom ha tehetem.Remélem nem vagyok ezért disznó???:)))
@ColT: A laborban ahol dolgozom háttérzeneként halkan a Petőfi szól, mert nagyon nem szeretem a csendet:)

zsoltix 2010.12.02. 18:24:47

A magyar zenebe a rock is beletartozik, de ezeknel az idiotoid radioknal a 3 evnel nem regebbi magyar rockzene kimerul a kislanyoknak valo bugyihuzogatos tinglitanglinal, lasd pl. Hooligans. Multkor hangoltam a radiot, megtalaltam a szomszed varos radiojat, epp kivansagmusor ment. Valaki a Karpatia Mezeskalacs cimu dalat kerte. Le is adtak. Szep dal, magyar, es 3 evnel nem regebbi. Juventuszradio1neoclass ilyeneket nem jatszik, inkabb megaszaros playbacksztarok kornyikait nyomjak az utobbi evek hazai zenei kinalatabol.

Dzsok 2010.12.02. 18:30:31

Ez az adathordozóra, mp3 mp4 lejátszóra is matricát ragasztunk mert az Artisjusnak az jó sok munka nélkül megszerezhető bevételt hoz elég vicces.

-más országokban ez a jogdíj jóval kevesebb
-innentől kezdve az internetes, meg egyéb modern rendeléses vásárlások elterjedésével az EU-s szabályoknak köszönhetően a felhasználók egyre nagyobb része veszi meg ezeket az eszközöket, adathordozókat pl. Szlovákiából jóval olcsóbban
-emiatt a Magyarok Szlovákiában fizetik be az ÁFÁ-t (egyébként az is kedvezőbb 5-6%-al mint a Magyar) és az ottani költségvetést, boltokat, munkaerőt támogatják a vásárlásaikkal
-természetesen az Artisjus magasról lesz@rja a magyar államnak, a boltoknak, az itthoni eladóknak okozott kárt, nekik az a lényeg hogy meglegyen a havi fix itthonról :)

dr.justice 2010.12.02. 18:30:50

Teljesen off, de olyan "aranyos" hír.

Bíróság elé állították csütörtökön, Berlinben azt a 98 éves férfit, aki a vád szerint meg akarta gyilkolni 74 éves feleségét, akivel több, mint 50 éve házas. Az ügyészség szerint az idős férfi válogatott eszközökkel próbált végezni az asszonnyal: egy baseballütőt, egy kést és egy töltött revolverrel összetévesztett startpisztolyt is felhasznált.

A 98 éves férfi a legidősebb vádlott a német kriminalisztika történetében. Ha bűnösnek találja a bíróság, akár 15 év börtönt is kaphat. A bíróság szóvivőjének közlése szerint a vádlott azzal védekezett, hogy nem meggyilkolni akarta a felségét, hanem közös elhatározással együtt akartak öngyilkosok lenni, és ő csak ezt a tervet próbálta végrehajtani.

Az ügyész szerint először egy startpisztollyal lőtt rá az asszonyra, aztán rájött, hogy a pisztolyt összetévesztette egy töltött revolverrel, mert nem történt semmi a feleségével. Ezután többször fejbe vágta egy baseballütővel, és mivel az asszony még mindig lélegzett, egy késsel elvágta az ütőereit. De ekkor sem halt meg a felesége.

A zajokra figyelmesek lettek a szomszédok, akik értesítették a rendőrséget. A járőrök vitették az asszonyt kórházba, ahol megmentették az életét. A csütörtöki tárgyalási napon a feleség nem jelent meg. Egyelőre nem tudni, hogy megerősítette-e vagy sem férje állítását a rendőrségi vallomásában.

passaran 2010.12.02. 18:37:15

@Kicsit Karcos: Na végre már egy jó ötlet!!! :) Már elő is keresem a demó cd-nket - hátha kell valamelyik rádiónak % javítónak! :) Rádió szerkesztők: tessék, csak tessék... itt friss a magyar zene. Na jó... nem annyira jó zene, de % javítónak megteszi. És mivel itt élünk MO-n: a jogdíj bevételemből majd visszaforgatok egy részt, hogy a drága szerkesztőbácsik olajozottabban rakják be a zenénket a műsorba :)
Komolyabbra fordítva a szót: valaki írt egy lehetséges belső harcról a koncért az Artisjuson belül.
Nem tartom ezt valószínűnek, bár ha megnézzük kik a régi döntéshozó zenészek és kik a mai befolyásos zenészek, hááááttt.... érdekes. Ugyebár a "nagy öregeknek" nem sok új zenéje jelent meg az utolsó 3 évben, míg az újabb korosztály több zenekarban is aktívan alkot.

arlequin 2010.12.02. 18:37:53

Artisjus=lehúzás kis brancsnak, rendesen. pont.

trojka 2010.12.02. 18:39:30

Reggelenként meghallgatom a rádiot, föleg a híreket és az idöjárás jelentést...na, amennyi marha magyar zeneszám ott elhangzik, attol feláll a ször a hátamon...az még csak enyhébb, hogy "állva kakálok, ulve pisálok..."

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.12.02. 18:45:27

@exonka:

sajnos ez személyes adat, és nem hozható nyilvánosságra, még ha kvázi a mi pénzünkből kapják is a jogdíjat.

Horizont 2010.12.02. 18:46:52

@dr.justice: off:
50 év házasság?? Mindent elhiszek:)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.12.02. 18:49:34

@Dzsok:

Én azt nem értem, hogy miért nem érdekli mondjuk a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy egy magánszervezet kivet egy a termék árára egy 200%-os "adót". Szlovákiában 1 írható DVD 50 forint, nálunk meg 170 forint.

Én azt nem értem, hogy a Gazdasági Minisztérium miért hagyja ezt, és ezzel a Szlovák importot az egekbe növelve súlyos adóforintoktól essen el az állam.
Vajon "normális" jogdíjjakkal milyen forgalma lenne legálisan az írható CD/DVD, pendrive, mp3 lejátszó piacnak? Ezt mennyi ÁFÁ-t hozna az államnak? És mennyi munkahelyet teremtene?
És még az is lehet, hogy kisebb jogdíjjal DE több legális eladással számolva még nőhetne is az Artisjus bevétele ...

De ha nekik így jó ...

2010.12.02. 18:54:22

Osztán kit érdekelnek ezek a fos rádiók az mp3-akkal telepakolt 16GB-s SD kártyák korában? Legfeljebb néhány nyugger nyanyát, aki lemaradt a Pacsirta rádió zöld varázsszeménél. :)

arlequin 2010.12.02. 18:56:13

@zero: egyetértés eftás! szabaccság! éjjen a NER és a kozmopolita nyelőgépek letörése. is.

dr.justice 2010.12.02. 19:01:44

@zero:

Az üres adathordozók árában lévő jogdíj az ellentételezése annak, hogy a szabad felhasználás keretében Magyarországon legális zenét/filmet letölteni. Én nem hiszem, hogy 170 Ft olyan sok egy DVD-ért, ha valaki nem ipari mennyiségben vásárolja. A másik megoldás, hogy olcsó az üres CD/DVD, viszont a letöltés bűncselekmény.

vvv999 2010.12.02. 19:05:40

Konkrétan tele a tököm azzal, hogy itt mindent előírnak. Lassan majd jön a Nemzeti Magyarzenei Program, amit reggeli fogmosás után kötelező meghallgatni, mielőtt indulsz a Nemzeti Ízlésrendőrség fejtágítójára.
Ki nem szarja le az internet világában, mit kell a rádióknak játszani? Azok, akiknek nincs internetük, vagy eszük. Elő lehet írni, mit kell játszani a rádiókban, de egyelőre még nem lehet minket kényszeríteni, hogy meg is hallgassuk.
A szartisjus meg... Komolyan mondom, ez valami megélhetési zenészek temetője. Egy 70-es években még működő modellt akarnak a torkunkon letolni most.

vkindustrial 2010.12.02. 19:10:08

Cégünk egy kávézót is üzemeltet (többek között). Az Artisjus van olyan köcsög, hogy minden hónapban küldi a számlát a jogdíjról, amit be kell fizetni. Még akkor is, ha pl. be se kapcsolnánk a rádiót, vagy a CD játszót. Csak azt tudnám, hogy ha egész nap Nine Inch Nails-t hallgatnánk a kávézóban, Trent Reznornak hogyan utalnák át a jussát?

2010.12.02. 19:15:43

@vvv999: Ne felejtsd, hogy orbán viktátor még csak idén tanulta meg a mobiltelefon használatát is. :) Amúgy tényleg az lesz a következő, hogy nem csak a műsort írják elő, hanem azt is, hogy mindenkinek meg is kell hallgatnia.

@vkindustrial: egy haverom bárzongorista, aki vacsoráért játszik egy vendéglőben. A saját szerzeményei és improvizációi után jogdíjat kell fizetniük az artisjusnak, aminek persze csak kb. 20%-át látja viszont egy évvel később. Király ez a rendszer.

passaran 2010.12.02. 19:18:26

@dr.justice: Ez rendben is lenne elvileg. De akkor miért van az, hogy mindenféle "jogvédő" szervezet (ASVA, ProART, Artisjus stb.) gyakorlatilag véres szájjal lopásnak nevezi a zene és film letöltést? A zene/film letöltőket meg gyakorlatilag bűnözőnek állítja be. OK, persze tudom, hogy a törvényben úgy szerepel ez a dolog hogy a saját célú letöltés legális, de a feltöltés ill. megosztás már azt hiszem bűncselekmény kategória. Meg voltak a nagy razziák a torrent szerverek ellen. OK, a torrentezésnél van feltöltés is, sz'al határeset. Főleg mert nem haszonszerzés a fő cél. Viszont a fizetős FTP szerverek és SMS-es warez szerverek valahogy mindig kimaradnak a szórásból - pedig ott már kőkeményen a haszonszerzés megy! Azt meg ne mondja senki hogy ezeket olyan nehéz elkapni... kb 2 perc alatt lehet találni 20-30 ilyen "vállalkozást". Talán védelmi pénzt csorgatnak valahova hogy ilyen nyiltan megy/mehet a biznisz?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.12.02. 19:21:16

@dr.justice:

Nem a jogdíjjal van a probléma, hanem hogy ugyanaz a DVD, ami mind a 2 országban tartalmazza a jogdíjat, Szlovákiában 50 ft, Magyarországon meg 170 ft.

A szlovák 50 ft-ben benne van a szlovák jogdíj és nem halnak ott éhen a zenészek ....

morden2 2010.12.02. 19:28:46

SZERetnék az ARTISJUSNAK dolgozni, gonndolom jó sok ember kell, hogy az összes rádóadót (+ tv-adót, netes rádiót) monitorozzák, kár hogy nem keresnek embereket oda dolgozni, lehetne egy ilyen hírdetés :D : "Szereted a magyar zenét,? hallgatnád is éjjel nappal ? akkor itt a helyed, fizetés (mivel egy kissebb multinacionális vállalt bevétel rendelkező alapítvány vagyunk ezért sajnos csak minimálbér :D )

igényes 2010.12.02. 19:31:07

1. Nagyon jó lenne, ha megnézné valaki, ki is áll az Artisjus mögött ki is áll, kik állnak? Akár cím szerint, de inkább másképpen.
2. Van a környéken Orbán érdekeltség is. Márvány utca, Mészáros sarok. Húúúú!
3. Illés Zolika is azon a környéken tanyázik. Márvány utca (Márványmenyasszonytól nem messze, de 25 m)

Gondolom ez BP. I. ker lehet.

perpetual 2010.12.02. 19:36:29

Mondhattok akármit , fogadjátok el hogy Luther Márton református volt.
Osz't Jónapot!

Nádasi Balázs 2010.12.02. 19:37:43

Idióta szabályozás:) Tiszta kommunizmus, csak, mivel magukat jobboldalinak mondják, azt hiszik, hogy ez nem az. Frászt!

Miről szól a liberális demokrácia, és gazdasága, a kapitalizmus? (Nem akarok belemenni, hogy szerintem ez nem jó, egyértelműen zöldebbnek kéne lennie, mert nem ez a téma.) A szabad versenyről. Arról, hogy ha valami jó, akkor az ne kerüljön hátrányba valamiféle vélelmezett protekcionizmus miatt. Döntsön a minőség, ne pedig a származás! (Ez kb. mindennek az alapja.)

Kövezzetek meg, de Depeche Mode jobb, mint Bonanza Banzai, Beatles és Rolling Stones jobb, mint Omega és Metro, és sajnos fel se tudom sorolni, miben jobbak a nemzetközi szintű előadók, mint a magyarok... főleg, hogy pl. magyar Vangelis, magyar Oakenfold, magyar Kiss, magyar Pet Shop Boys, magyar U2, magyar Dawid Bowie, magyar Bjork, magyar Take That stb. nincs és nem is volt. Ami van Magyarországon, zene, az többségében: szánalmas ratyi.

Milyen magyar zene jó? The Kolin, igen, na, hát ők angolul énekelnek. Sebestyén Márta; valószínűleg többet játsszák őt mint a Deep Forest énekesét, mint saját jogon. Yonderboi, aki néha belekever magyar szöveget számaiba. A rendőrgyilkos Shane 54, aki meg ugye DJ, már maga a műfaj nemzetközi. Ezen kívül is vannak még magyar előadók természetesen, akik jók, de be kell látni, az az igénytelen fos, ami '"magyarzene" címen folyik a rádióadókból, az egyszerhasználatos együttesekkel és énekesekkel, hát az inkább irritálja az embert, mint nem.

Mikor fognak a magyar országos adók ilyen rétegzenét játszani? Soha. Egy tematikus adótól meg megkívánni, hogy direkt játsszon "magyarzenét"? És ha az a tematikus adó jazz-re specializálódott? Oké, jó magyar jazz-zenészek vannak, nem is kevesen. De attól az még magyarzene lesz? :) Vagy ha egy csatorna direkt német metalra szakosodik? Vagy egy trance-adó? Az tartson magyarórát, amikor Kodály által gyűjtött magyar népdalokat adnak le?

Annyira hihetetlenül hülyék a jelenlegi döntéshozók, hogy bele akarnak szólni abba, hogy mit lehet és mit kell leadni, pusztán abból a feltételezésből, hogy szerintük jószándékukkal valamilyen közvetett módon Magyarországnak jót tesznek, hogy fel se fogják, hogy ez már közel van a három T-hez. Ja és a fő gond, hogy fogalmuk nincs arról, hogy működik a világ, és ez a fő gond, olyanok ülnek többségében a Parlamentben, akik azt se tudják, mi az az internet, vagy hogy mi az a streamelés, vagy hogy mi az a magnet link, vagy hogy mi az az iPod, akik nem tudnak még SMS-t sem írni, nemhogy tweet-et. És ez borzasztó, mert a múltban élnek, és a jövőről hoznak döntéseket.

Nádasi Balázs 2010.12.02. 19:45:50

Ja tényleg, kihagytam a Ghymest, utóbbi idők egyik legjobb magyar előadóját. Pech, ők szlovák állampolgárok. Akkó most mivan?

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.12.02. 19:54:41

@anomalocharys: nem rossz ez a holdviola, kösz a linket. eddig nem hallottam róluk

pali44 2010.12.02. 19:56:36

Érdekes elgondolás. Vajon a kizárólag klasszikus és filmzenére szakosodott Klasszik rádió vajon, hogyan teljesíti a 25%40% kvótát.
Az utolsó három évben összesen nem írtak 50 klasszikus zeneműnél többet Magyarországon.

mégis 2010.12.02. 20:06:02

Valaki számolja már ki, hogy ha aranylemeze lesz keres vele 1 milliót jó esetben, de a jogdíj felosztásból meg kaphat 10-20 millát. Tehát kiváncsi lennék a pontos számok, hány lemezt adnak el a boltokban, és mennyit kapnak az üres lemezek után, gyanítom többet osztanak szét, mint ami legszebb álmukban is össze jönne a lemezeladásból, és nem azért mert letöltik.
Én eleve a letöltések után (pl nagyobb torrent site-ok), osztanám a jogdíjat, mert aki letölti a Belgát (most már ingyenes.-)) az inkább azt írja ki, mint azt amit le se tölt...

Nahát... 2010.12.02. 20:11:16

@pali44:
Meg mi számít magyar műnek, és egyáltalán műnek?
Olyan bandák kapnak artisjus pénzt, hogy tíz percig csak forgatják a lóvét és nem értik, hogy miért kapják. :)
Az artisjus ossza boldog-boldogtalannak, csak az évvégi elszámoláson stimmeljen.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.02. 20:23:46

@Nahát...: Na akkor gyosan alapítok egy együttest,megkenek pár embert,hogy minket játsszanak,aztán csak tartom a markom.

passaran 2010.12.02. 20:25:37

@Nahát...: Mondjuk ez így nem pontos. Eleve nem a zenekarok kapnak jogdíjat az Artisjustól, hanem csak a szerzők. Az előadói jogdíj más tészta.
A boldog-boldogtalan se stimmel igazán, mert elég sok papírt ki kell tölteni ahhoz hogy regisztrálja magát az ember szerzőnek + ott vannak a műbejelentők is emellé. A jogdíj elosztás fő alapja a rádiós sugárzás! Annak az aránya alapján megy az üres adathordozó jogdíj felosztása is. Kisebb súllyal esik a latba az hogy egy adott szerző műveit mennyiszer játszák élőben olyan koncerteken/fesztiválokon amik fizetnek Artisjus sarcot. Tehát az igazi nagy dohány nem a koncertezésben van hanem a rádiós sugárzásokban.
Ilyen szempontból érdemes nézni a 40%-os kvótát.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.02. 20:30:00

Én már évek óta nem hallgatok rádiót.Régen a munkahelyen ment.Az a baj,hogy idővel minden rádió egyhangúvá válik.
Ami nagyon idegesít:nem hiszem ,hogy az eddának is csak két száma van,nagy ritkán három.
Annyi jó hazai és külföldi szám van,simán lehetne változatosabb akármelyik rádió.
@Nádasi Balázs: Khm.Szerintem az István a király jobb mint a Jézus krisztus szupersztár.

pakesz (törölt) 2010.12.02. 20:32:28

gondoltam meg lehet oldani okosba es beraknak ejjel 2-tol reggel 6-ig komolyzenei blokkot Kodalyt vagy Bartokot vagy Lisztet vagy Haydn-t (uccso ketto nezopont kerdese :))) )

na jo a 70 ev meglegyen hogy ne legyen jogdij...
ha igy lett volna nem lett volna atlatszo

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.02. 20:35:36

@pakesz: Aha.Elképzelem ahogy éjszaka a pékek őrjöngenek.Nanem a zenére,hanem a zene miatt.:))

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 20:35:37

OFF
Valamiért nagyon a bögyödben van ez az Artisjust, zero. A sorok között jó adag személyes érintettséget is kiolvasok..

ON
Ez a kvóta amúgy nem rossz ötlet, és hogy 1 okot mondjak rá: Rádió 1.
Történet: a nyáron egy hétvégén elbontottuk a homokozót, ami kb. két délutánt vett igénybe. Mindkét délután a Rádió1 szólt, kb. 4-5 óra terjedelemben folyamatosan. És egyetlen, ismétlem: egyetlen egyszer sem hallottam rajta magyar számot (kiegészítés szélsőjobbosoknak: még a zsidó média által nyomatott divatszutykokat SEM), csakis a nyugati f*stalicska tucatzenéket!

Amúgy az MR2 Petőfin én hallottam már Tankcsapdát, igaz, csak egy alkalommal.
De az tényleg vérlázító, hogy egyszerűen "nem tetszik" alapon meg akarják szüntetni az utóbbi évek legjobb rádiós reformjának eredményét!

alphabravocharlie 2010.12.02. 20:42:57

Csinálják ki a Petőfit, akkor legalább már rádiót sem fogok hallgatni. Tv-m már most sincs. Bekaphatják.

Daihelyon 2010.12.02. 20:49:10

@bulvármédiás =>:

Már nem azért , de a Radio1-nek pont ez a profilja. Hogy te nem szereted az ne a rádió hibája legyen már, tessék MR2-re kapcsolni. Vagy beragadt a kereső? Olyan ez, mint ha egy tematikus tv csatornát akarnál kötelezni arra ami nem a profilja. Legyen a NatGeo-n is 19-kor híradó.
Nincs olyan város, hogy ne lenne minimum 10 adó, amiből lehet válogatni.

flimo13 2010.12.02. 20:56:25

Rohadjon meg az artisjus, meg a sok "neves" előadó. De tőlem egy fillért nem kapnak, inkább fizetek a futárnak, mint a tetves matricájukra.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 21:08:26

@Daihelyon:

képzeld, én meg a jazzrádión nem hallottam még egyszer sem cigánynótát. szerintem nácik.

érted ugye a dolgot? :)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 21:18:32

@Daihelyon: @Conv: Önmagában nem lenne gond, ha a Rádió1 (mint sok másutt) nem egy meglévő, változatos, de magyar számokat is tartalmazó palettával rendelkező helyi rádióadót vett volna meg, és formált a saját képére kukisóval meg disco-shittel...

De köszi a tanácsot, ismerem a tekerőgombot, sőt, a Petőfi helyi frekvenciáját is ;-)

oszi1113 2010.12.02. 21:20:58

engem az egészben egy picit az zavar, hogy ha emlékezetem nem csal, a rádió kap egy halom pénzt a kiadótól, kiadóktól, hogy promotálják az ő kis üdvöskéjüket. namost zenei tematikus csatornákon dettó ez a helyzet. az, ami szól a rádióban, tvben nem feltétlenül egyezik meg a hallgatók izlésével!
emlékszem, jó 10en éve még írtam a danubiusnak egy emilt, hogy ugyanmár, változtassanak kicsit a zenei palettájukon, ne azt az elcsépelt 50 számot játszák a nap 24 órájában. A meglepetésem volt a legnagyobb, amikor válaszoltak rá, hogy márpedig a műsor struktúrája miatt kell ismételgetni a számokat oly bőszen, hogy aki csak délután, hazafele kapcsolja be a rádiót a kocsiban, az is hallgathassa azt a zenét, amit egész nap játszanak. És ez igaz a reggeli, délelőtti, délutáni, kora esti, esti zenei blokkokra is.
Azért, mert valamit másként akarunk beállítani, mint ami, attól az még mindég ugyanaz lesz ,mint volt az annak előtte.
A rádiók, a kereskedelmi rádiók a reklámból, és a kiadók juttatásaiból élnek meg. Én mint fogyasztó fizetek effektíve a zenéért, azzal, hogy a reklámok eljutnak hozzám!
Rendben, fizessünk a zenéért. Rendben, kapjon pénzt az artisjus. Rendben, de egy érdekszervezet, hogy és milyen alapon szabhat ki kvázi adót?
A mai magyar zenét meg már rég nem a "nagy öregek", hanem az ifjú titánok határozzák meg. Nem kell, hogy azt higgyük, hogy bárkiből lehet itthon sztár, csak azért mert tehetséges. Ma azért, és abból lesz sztár, mint régen, mert kint, nyugaton bejött valami, és meg kell honosítani aztat is idehaza.
Nekem ne akarják megmondani, hogy mi a jó. Pláne ne egy teljesen szubjektív műfajban, mint a zene!
Egyébként meg akkor is letölteni fogok, ha börtönt adnak érte.
Egyébként, meg már nincs mit letölteni sem!
Nincs olyan, ami érték lenne, vagy lehetne.
Eltűnt, megszűnt a zenében ugyanúgy, mint a lelkekben a lázadás!
Eme eszme, azaz a lázadás hiánya szülte meg a jelenkor trendjét, az emót!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 21:25:31

@bulvármédiás =>: de azért ugye nem akarod megmondani egy vállalkozásnak, hogy mivel és hogyan foglalkozzon? :)

megvették, az ő bevételeik múlnak azon milyen zenét játszanak? igen
eladták az előzőt, mert valószínűleg nem érte meg fenntartani? igen
most megéri az üzemeltetés, mert olyan a kínálat amit hallgatnak a népek? igen
éppen ezért mert megéri üzemeltetni, fizetik az adót? igen

van probléma? nincs

hatR 2010.12.02. 21:29:11

azt mikor szabjak meg, hogy 40% magyar zene kell a bulikba is? meg koncertekre, es hordozhato eszkozokre...

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 21:47:47

@Conv:
"Probléma" maximum akkor lehet, ha a fenti törvényben megszabott kvóta rájuk is vonatkozni fog - de ez már nem az én bajom. Sőt, én csak örülnék, ha rájuk is vonatkozna :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 21:58:46

@bulvármédiás =>:

én annak örülnék, ha ilyen kvóta nem is létezne.
te nem úgy érzed, hogy ez elég erős beavatkozás az állam részéről egy vállalkozásba?

gondolj bele, ez kb ugyanaz, mint ha neked van egy vállalkozásod amelyik whiskey forgalmazással foglalkozik, és kikötné az állam, hogy csak akkor végezheted a tevékenységet, ha az eladott termékeid 40%-a magyar whiskey.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 21:59:10

@Conv: Még egy kis kiegészítés: a fenti javaslatot (ha eltekintünk a fent taglalt - amúgy sok igazságot is magában hordó - Aj össze esküvéselméletétől...) a magyar könnyűzenei kultúra forszírozása és protekciója végett hozták be, mert piaci alapon valószínűleg a nyugati előadókat futtató kiadók lemosnák őket.
Ja, és nem egy olyan emberrel találkoztam (régen is, ma is), aki a "nem hallgatok magyar könnyűzenét, mert Xar" véleményen volt, és a hazai tucatok helyett a minőségben semmivel sem jobb külföldi tucatot választja. És sajnos igen sok ilyen van a fiatalok között (bocsi, de a neten érthetően nem látom az életkorodat :)

Persze egy ilyen kényszerintézkedés visszafele is elsülhet - de ugye a puding próbája az evés.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 22:05:32

@Conv: Éppen ezért nem utazom whiskey-ben :-) (Mellesleg a példa ott sántít, hogy magyar whiskey nemigen van, míg magyar könnyűzene igen.)

De komolyra fordítva: Értem, hogy te pusztán piaci érvekkel támogatod a Rádió1 javaslatát, és ellenzed az állami beavatkozást. Ezen véleményedet maximálisan tiszteletben is tartom!
Ugyanakkor nem árt némi visszafogás a terjeszkedő nyugati kultúrával szemben, ha meg akarjuk őrizni a kulturális különbözőségünket, azon belül is a magyarságtudatunkat, különben lehet, hogy a jövőben akár Hálaadást is megünnepeljük. (Jó, ez durva túlzás, de amennyire elterjedt a Halloween és az amerikai karácsonyi vásárlási láz, úgy nem csodálkoznék ezen sem...)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 22:11:05

@bulvármédiás =>: én nem magyar könnyűzenét nem hallgatok, hanem általában rádiót, mert nem igen az én zenei világomat sugározzák.

mindettől függetlenül és a kereskedelmi rádiók nemzetiségtől független zenei anyagának minőségétől függetlenül mondom, hogy nem kellene az államnak beleszólnia egy üzleti vállalkozás működési profiljába.
vagy ha beleszól kötelezés jelleggel az üzleti működésbe, akkor ezt támogassa is. pl a 40% kötelezően előírt magyar cuccnak a felét állja az állam az artisjus felé.
na innen kezdve kíváncsi vagyok mennyire tetszik neked pl ez az ötlet, hogy romantic slágereket kell finanszírozni az adódból.

Attis62 2010.12.02. 22:11:47

Hogy az anyukáját ejtené teherbe a kósa meg a zorbán, ahelyett, hogy 12,5 mrd lök a lokinak:

sportgeza.hu/futball/2010/12/02/letartoztattak_ket_debrecen_futballistat/

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 22:12:56

@bulvármédiás =>:

nem sántít a dolog, egy üzleti vállalkozásról van szó a kereskedelmi rádiók esetében is. a termék tökmindegy.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.12.02. 22:14:21

@bulvármédiás =>:

Nincs semmilyen érintettség, és az elmúlt 10 évbenben 0 perc rádiót hallgattam. De az Artisjust nem nagyon komálom.
Ahogy azt sem, hogy megírok pár számot, kiadok egy CD-t, majd utána egy magánszervezet húzza a strigulákat, hogy az országban hol és hányszor hangzik el a szám, aztán meg májusban jön az utalás a jogdíjból, de sírok, hogy haldoklik a magyar zene.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 22:25:21

@Conv: Most megfogtál :)
Bár ha egy Romatic-ra legalább száz másik, jó zene jut, akkor még meg is érheti (mákod volt, hogy olyat választottál, akiket nem kedvelek ;). Főleg, ha az állampolgárok felé nem jár többletadózással - bár igaz, ebben az esetben is mástól vonná el a zsét...
Keresztkérdés: jól sejtem a kommentjeidből, hogy vállalkozó vagy, esetleg rádiós is? :)

@zero: Igazából nem a magyar zeneipar haldokol, hanem a lemezeladások (ami korábban az AJ fő bevételi forrása volt, de a csökkenése miatt kellettek a fent taglat trükkök) - de ez globális probléma a kiadóknak, köszönhetően az internet térhódításának. Még nem tudni, mi lesz ennek a vége.

UI: A további válaszokat holnap fogom elolvasni. Jó éjszakát, uraim és hölgyeim!

Daihelyon 2010.12.02. 22:34:22

@bulvármédiás =>:

Milyen nyugati terjeszkedésről beszélsz?
Van választék? Van.
Komolyan, írjuk elő a NatGeo-nak is a 19-es kötelező fél órás híradót, mert azt is sokan nézik és kell a információ.

Ha meg azt hiszed, hogy ettől a 40%-tól majd lesz választék, akkor valami álom vagy párhuzamos világban élsz.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 22:40:07

@bulvármédiás =>: igen, vállalkozó vagyok, de nem rádiós.
mondjuk ha már a blog.hu rendszerét használod, mint blogger, legalább illene ismerni a használatát :)
akkor látnád, milyen idős vagyok, mivel foglalkozom, nem kellene feleslegesen agyalnod hülyeségeken :)

átlátó 2010.12.02. 22:46:54

Hát ez a Hegyi Gyuri mint rádiós izé ha azt nyilatkozza, hogy a rádiós játszás nem befolyásolja a piacot, ... na szóval ez az ember egy tehetségtelen izé a szakmájában. Abban most nem merülök alá, hogy milyen arányban játszanak és mit, de azt megjegyzem, hogy annak ellenére, hogy szeretem a zenénket, a hazai zene ősidők óta ("könnyű"zenéről beszélek) fut valami után és erősen reprodukál. A forrásmunkákat és a követőit se sorolnám most, akinek van füle, annak szem se kell hozzá.
Viszont érdekelne annak a tíztagú bizottságnak a névsora, akik a gempát elosszák. Szerzői és zenész körökben erősen terjeng róluk a "legenda". Nagyjából tudom a sort, de hátha nem pontos. :)

átlátó 2010.12.02. 22:52:17

@átlátó: És hát van egy érzésem. A zenés rádiózás már régen nem a zenéről szól, hanem a pénzről. A lé meghatározza a tudatot és így az izlésformálást is. mert a rádió még akkor is formál izlést, ha csak zenét közvetét. Amúgy meg szép hangszer a zene, de még minig érdekel az elosztó névsor.

átlátó 2010.12.02. 22:55:40

@átlátó: És még jut eszembe... a Dundika helyett inkább szünetekkel a Landser, bár a Dundikát addig dugnám a haverokkal. míg mozogni tudunk.

mesa 2010.12.02. 23:27:36

A Petőfi miatt már nem kell aggódni, visszatér főszerkesztőnek K.G.(Fidesz) , a Kormorán együttes vezetője, lesz itt magyar zene! Tán még a kvóta fölött is, hiszen ő is szerző (nem kicsit), és a rádiós játszások után adják a lét a jogvédőben.........

Önök megérkeztek Magyarországra!

Overdream 2010.12.02. 23:43:32

Tegye fel a kezét, aki az Alhana, Tűzmadár, Morpheus, Ideas, Overdream, October, Dalriada, Kormorán, Pokolgép, Ossian, Wisdom alkotta csoportból hallott egy számot menni a rádióban. Senki? Nem csodálom.
Attól, hogy magyar nyelven bagzanak az "énekesek", kiknek számait lehet hallani a rádióban, ettől függetlenül kurvára, de nem magyar zenét hallunk. Az eredetiség hiánya a legfőbb gond. A futó divatstílust muszáj átvenni mindenhonnan, hisz erre gerjed a nép. Minél szarabb, annál jobb. Jól mondta Machán Frigyes, ez egyedül a megélhetési zenészeknek jó...mit jó, tökéletes. Más kérdés, hogy általában ez a kaszt jelenti a zene legalját.
Zero is tökéletesen látja a dolgokat, az Artisjus lesz a legnagyobb nyertese ennek a törvénynek. Ebből ők csak jól (értsd a jelenleginél is több pénzzel) jöhetnek ki a dologból.
Más kérdés, hogy valahol én is szeretnék minél több MINŐSÉGI magyar zenét hallgatni országon rádiókban. De míg ilyen Josh és Jutták (vagy mi a fasz), Anti Fitness izék jelentik a magyar zenét, addig én rádiót be nem kapcsolok.

Albu 2010.12.03. 01:24:09

Cikk: Magyar rádióba magyar zenét! Kvóták, vélemények, külföldi példák quart.hu/cikk.php?id=3437

Másutt is van ilyen szabály, itt volt az ideje. Fuck English, és amúgy pl. Ismerős arcokat a rádióba!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 06:07:48

@Horizont: Komolyan még a Petőfi a legalja rádiók teteje :D

@neevous: Jaja, ezt, meg a Kaka-Dalt leadnák párszor, máris gyökeresen megváltozna a hallgatóság életkori - nemi összetétele :D

Nagykorú 2010.12.03. 07:21:31

Engem ez a mondat fogott meg:

"Az Artisjus évente 13 milliárd forint "jogdíjat" szed be, és ebből 9,8 milliárd forintot oszt ki, 2,8 milliárdot pedig magára költ."

2.800.000.000,- Forint éves költségvetés! Ez havi 233.333.330,- Forint!
Hány dolgozóval nyomják?
Mennyi telephelyük van, és mekkorák?
Mennyi eszközük van?

Itt a kommentelők között ki dolgozik olyan helyen, ami ekkora havi költséggel működik? De az is érdekel, hogy ilyen költség mellett mekkora értéket állítanak elő?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 07:34:33

@Nagykorú: "mekkora értéket állítanak elő? "
Valójában semekkorát, de a lenyúlásokból biztos jut pár helyre, szóval nincsenek veszélyben :(

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.03. 08:19:14

@Daihelyon: Jó példa erre a Petőfi Rádió a változás után: addig csak egy relatív szűk réteg ismerte az ott játszó magyar együtteseket, ám 2007 után megnőtt a népszerűségük azért, mert nyomták őket egy országosan fogható, nagy (sőt, állami) rádióban.
Ha ott sikerült, akkor a magyar előadókkal is sikerülhet az, hogy sok játszástól megnő a népszerűségük. (Függetlenül attól, hogy az AJ mennyit kaszál velük.)

@Conv: Annyira nem mélyültem bele a rendszerbe, elnézést a tudatlanságomért! :)

@Overdream: Tartok tőle, hogy hiába magyarul éneklő magyar előadók, nem az első bekezdésben lévőket fogják nyomatni. Sőt, az utolsóból is csak J&J-t, mert az AFC megmaradt a VIVÁ-n belüli sztárnak, de a rádiók nem kapták fel. (Szubjektív, de én inkább meghallgatok 10 emo számot, mint egy diszkót...)

@átlátó: Minek találgatni a listát, ha egyszer meg is nézheted: www.artisjus.hu/egyesulet/szervezet.html :-)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.03. 08:29:45

@bulvármédiás =>:
semmi gond, engem nem zavar, ha téged nem zavar, ha használsz valamit és nem tudod, hogyan kell, és mire való :)
Bár ez azért megvilágítja dolgokat mennyire is kell adni komoly véleményre részedről, olyan dolgokban amiket még csak nem is használsz, tehát még kevesebb rálátásod van a működésére :)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.03. 10:10:37

@Marcellusca: @guma: ez csak engem támaszt alá:P
de pl. ha körbekérdeznéd több német mondaná, h ismeri az ektomorfot, mint pl az ákost, vagy a tankcsapdát.

Marcellusca 2010.12.03. 10:19:08

@purga: Asszem, valahogy így volt (van?) a Lord-dal is. Kint hamarabb befutottak, mint itthon.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.12.03. 11:54:15

azt is mondhatnám, hogy meglepődtem, hogy ezt a magyarkodást nem Jobbik nyújtotta be, de Pállfy személye megmagyaráz mindent. Az az alkoholista balfasz az előbb említett párt profiljába jobban beférene (bár mondjuk a KDNP nem áll tőlük annyira messzi)

Daihelyon 2010.12.03. 12:10:22

@bulvármédiás =>:

A véleményvezéren is újjongtak (akkor még 25%-ról volt szó), és nagyon nem akarták megérteni, ahogy te sem, mert mindenki azt képzeli, hogy jaj de jó, most a műsorszerkesztő rá lesz kényszerítve, hogy válogasson. Nem, nem fogválogatni és keresni.

A Petőfit kár idekeverni, mert ahogy te is írod, az állami. A kereskedelmi rádiók meg üzleti alapon működnek. Ha a kiadónak az az érdeke, hogy a legújabb tehetség kutató sztárt nyomják, akkor fizet érte és akkor óránként 2x-szer vagy 3x-szor fogja a rádió nyomni, hogy biztos, hogy mindenki hallja legalább egyszer. És mivel minden évben van ilyen műsor, akkor a 3 évnél nem idősebb szám is teljesül. Lesz magyar zene? Lesz. Lesz választék? Nem.
Ezen felül ugye a posztban is le van írva, és más is említette, hogy a lejátszás után jár díj. Akinek több van, van miből adni, hogy még többet nyomják a számát és még többet kapjon.

Ezen felül ha az eladásokat is nézzük, akkor pl a mulatós még most is hódít. Így ha a kiadó a aját érdekét nézi, akkor megint csak olyasmit fog nyomatni amiben pénz van. A rádió meg megint csak üzleti alapon működik, tehát azt nyomja, amiért fizetik.

A kis együttesek nem fognak tudni akkor sem versenyezni a nagyokkal. Azt gondolni, hogy most már a Neo is orrba-szájba Kárpátiát vagy Lord-ot fog nyomatni merő ábránd és illúzió.

A másik a Radio1 esete. Az a felmérések szerint a fiatalok körében a leghallgatottab. Megint csak, szeinted az a fiatal tízenéves, akinek a telefonja csengőhangja Flo Rida vagy Eminem, szerinted mennyire hatódik meg pl egy Cserháti Zsuzsától? Semmenyire.
Pluszban ott a Disco-shit. Na, mit tekintünk abban az esetben magyarnak? Magyar DJ-k "művei" micsoda? Vagy majd ott is nyomni kell egy Tankcsapdát, hogy meglegyen a kvóta? Akkor meg az már nem disco-shit.

Bizonyos embereknek tényleg furcsa elképzeléseik vannak az üzleti világról.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.12.03. 14:19:35

ez a 40% csak úgy valósulhatna meg ha a goát honosítanák kecs néven..

(már csak azoknak akik nem tudták, hogyan lehet ebből zsidózást kreálni.. :-D)

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.12.03. 14:27:18

@Daihelyon: ki mit dug abban lel élvezetet. tehát azért is eminem a csengőhangja egy tizenévesnek, mert a rádión tv-n keresztül azt ismeri(k). megmondják és nem csak nekik, hogy mit szeretnek, mit szeretünk. én nem tartom például korlátozásnak ezt a hú csak 60% külföldi zene lehet dolgot, csak ugyanolyan hülyeségnek mint a korábbi rendszert. korábban csak gazdag jogvédők és menedzsment mögé bújó előadók és zenészek kerültek hallgatásra egy elbaszott műsorstruktúra révén. most pedig ugyanaz lesz a helyzet. (és ugyanúgy belepofázik röhincsél az önjelölt műszarvezető a számokba, ahogy a kereskedelmi rádiók 90%-ánál szokás.)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.03. 14:51:27

DJ Jeszy asztala már megint. Höhö!
Nomost a "több magyar szám" felindulás mit jelent?
Eből lesz több:
www.youtube.com/watch?v=o85NgcHqxGI
Vagy ebből:
www.youtube.com/watch?v=4e9cu6KsJDM

Mert marhára nem mindegy. Mozgófilmből jóval kevesebb a minősíthetetlen magyar produkció (ugye a TV-ket is kötelezni akarják állítólag) míg 6 éve volt, hogy utoljára zenecsatorna közelébe merészedtem, mivel lassan minden bokorban csoportosan terem az ÚJ NAGY MAGYAR ZENEI TEHETSÉG, aminek a színvonalától konkrétan sikítófrász tör ki.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.03. 15:07:28

Nagyon remélem, hogy a sporttévéknek nem lesz kötelező min. 40 % magyar foocit adniuk xD

Horizont 2010.12.03. 15:36:28

@neccharisnyás útonálló:
Na most leesett az állam, remélem nem csak nekem:)
Nem tudom ki vagy kik ez az SP de 1 262 000 ember kattintott erre a silányságra, amíg a Temesvári Vasárnapra csak 44 ezren. Atyavilág milyen ez a világ!

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.03. 16:44:47

@Daihelyon: Nem, nincsenek illúzióim az üzleti világról. Kérdés az, hogy mi a jobb: ha a gyengébb ellenállás irányába elmozdulunk, vagy ha az állam (és egyéb szervezetek) nyomást gyakorolnak, és (magasabb érdekekre hivatkozva) kicsit elmozdítják őket.

Amit meg a Rádió1-ről írtál, az nagyon is igaz. Csodálkozol, ha egy nemzeti kormány nem nézi jó szemmel a fiatalok ilyesfajta deformálódását? (Egyébként nem annyira éles a különbség, mint sokan gondolják: rengeteg tini NEM csak az újakat, hanem a régieket is hallgatja, és rajonganak pl. a Bikiniért meg az Eddáért is.)

@Conv: Laikusként nyilatkozom mindig is, de attól, hogy még nem ismertem ki a rendszer csinyját-binyját, attól még nem feltétlenül kell elítélni. (Hm, csak nem politikus is vagy?)

@laspalmas: Mennyiségben ez max. akkor tartható, ha a megyei/térségi bajnokság meccseit is közvetítik. Vigyázz, mert még tippet is adsz nekik a magyar foci népszerűsítésére! :)

@neccharisnyás útonálló: SP divat, de még nagyon nem a zene legalja. Ha nem hiszed, akkor nézd meg ezt (de csakis akkor, ha nem hiszed - én figyelmeztettelek!)
www.youtube.com/watch?v=uL68SHy2xJY&feature=related

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.03. 17:06:22

@bulvármédiás =>: hol olvastad te, hogy elítéltelek?
csupán arra világítottam rá, hogy a rendszer ismerete nélkül használni valamit, illetve arról véleményt mondani nem éppen komolyan veendő dolog.

Értelemszerűen egy üzleti vállalkozást nem üzleti szempontok szerint vizsgálni, badarság. A kereskedelmi rádió az üzleti vállalkozás.
Egy üzleti vállalkozást olyan formában szabályozni az állam részéről, ami az üzleti profilt tönkreteszi több mint nem etikus.

Aradebil 2010.12.03. 20:41:24

ez gyökérség,de ettől még a petőfi szar marad,kb napi 10 percekre hallgatom,és kívülről fújom a top 30nak legalább a felét,pofátlanul sokat ismételnek

Daihelyon 2010.12.04. 00:59:57

@bulvármédiás =>:

Kezdelek érteni. Ugye te vagy az a fajta, aki kiáll a szinkronos filmekért, mert az az igazi magyar értékvédő dolog? (Érdekes a románoknak nem okoz gondot a nemzeti tudatot, a román nyelvet és a feliratos filmeket összeegyeztetni. Én meg utoljára a Verdák/Cars animációs filmben hallottam jó szinkront.)

Továbbra sem érted, mert vagy nem akarod vagy tényleg nem érted.
Milyen nyomás gyakorlásról beszélsz? Te tényleg azt hiszed lesz választék? Majd, mikor a Megasztár döntőseinek a számát fogod orrba-szájba hallgatni, majd rájössz hogyan működik a rendszer. Meg majd lesz Ákos. Szuper.

De látom, te még azt is meg tudod mondani, mi a jó és mi a rossz és kinek mit kell hallgatni:
"a fiatalok ilyesfajta deformálódását"
Ne akard már te meghatározni, hogy ki mit akar hallgatni. Azt meg végkép ne akard már megmondani, hogy ha valaki x-t hallgat, akkor az deformál. Oks?
(Volt már a filmtörténelemben egy olyan nagy vezető, aki azt mondta, hogy minden évben készül sok film és ebből csak 2-3 jó, készüljön csak el az a 2-3 és több nem kell, és ekkor volt az, hogy pár évig csak 2-3 filmet lehett készíteni.)

Prof. Dr. Simon Templar 2010.12.04. 13:19:00

Én Kate Bush-t szeretnék többet a ker. rádiókban. Pl. ezt: www.youtube.com/watch?v=Yn5pxGrPBuI&feature=related

Én az ő zenéjét szeretem :)

danesdzsu2 2010.12.04. 21:19:29

@bulvármédiás =>: "@neccharisnyás útonálló: SP divat, de még nagyon nem a zene legalja. Ha nem hiszed, akkor nézd meg ezt (de csakis akkor, ha nem hiszed - én figyelmeztettelek!)
http://www.youtube.com/watch?v=uL68SHy2xJY&feature=related "

Belenéztem. Soha a büdös életben nem fogom megbocsátani.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.12.06. 11:55:14

Imádni való ez a pongyola megfogalmazás, hogy "magyar zene". Jól érzi mindenki a kettősséget: minden zenei stílusban van olyan, hogy magyar előadók idegen nyelven (vagy instrumentális zenét) játszanak, illetve vannak határon túli magyar előadók, akik magyarul játszanak. Most ezek közül melyiket lehet kötelező játszani?

A sokak által annyira istenített Petőfiről meg volt egy nagyon jó kritika, amelyben jól leírták, hogy mindössze csak az alter vonalnak kedvezett, sem a rock/metal, sem a tuctuc szcéna nem került fel a repertoárjába. Ezzel pedig sikerült nem kevés ellenfelet szerezni a "körön kívül ragadt" előadókkal és hallgatókkal is... akik ugyanolyan "disznónak" tartják a mr2 közönségét (nem is mindig alaptalanul), mint ami a kereskedelmi rádiók közönségéről is az általános értékítélet.

A friss számok forszolása pedig szörnyű következményekkel fog járni: lélektelen "slágergyártással", maradandó érték nélkül!

pimpalini 2010.12.06. 16:36:36

@no-night:

Szerintem alapvetően az a gond ezzel, hogy nem mindig lehet tudni előre, mennyiben nem lehet tudni utólag azt, amit előre betervezve nem tudtunk előre, s mindezt ráadásul úgy, hogy néhanapján még mások véleményét is meghallgatja az a szervezet, vagy egyén, aki döntéshelyzetbe kerülve inkompetenciáról tesz tanúbizonyságot, mikor pálcát tör valami ellen vagy valami mellett. Ezért aztán ha most sokan egyetértenének veled, ettől még nem lenne igazad, mint ahogy a mákostészta készítéséről sincs általánosan elfogadott recept, mert attól még, hogy mindenki másképp csinálja, a fogyasztóknak az ízlik a legjobban, amit ők készítettek...

süti beállítások módosítása