Skip to content


       Szűrés lista

Alaposan kidolgozatlan bérházépítési program

Már a kormány első évét sem az alaposan megkidolgozott tervek, programok jellemezték, biztos kevés volt a 8 ellenzéki év, de az "1. szülinap" után már a látszatra sem adnak.

A hétfői "Nagy Bejelentés" óta minden napra csepegtetnek még valami ötletkezdeményezést, pénteken például Orbán arról beszélt, hogy Budapest környéki állami földterületeken fognak épülni azok az állami bérlakások, amelyekbe a törleszteni nem tudó családok költözhetnek majd.

"Keresik a választ, hogy az állami lakások építéséhez mekkora arányban tudnak közmunkát alkalmazni, s hamarosan kijelölik azokat a Budapest környéki területeket, ahol indulhat az építkezés. "Családi házban gondolkodunk, előkerttel, hátsó veteményessel, hogy ott dolgozva a családi kasszán is lehessen segíteni" - mondta a lapnak Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ezek a házak amerikai típusú, könnyűszerkezetes házak lesznek: a házaspárok 40, az egygyerekesek 50, a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres házra számíthatnak."

Egyedülállók, élettársak, négy vagy többgyermekes családok, hát Ti nem nyertetek.

Egy ilyen nagyszabású bérlakás-építési program egy kicsit többet kívánna attól, hogy a miniszterelnök elejti a Blikknek, hogy "ezeket a lakásokat most kezdjük felépíteni", mert hogy ez így ebben a formában nem igaz.

Például miért Budapest környékén? És a vidéken lakó devizahitelesek? Költözzön fel Budapest környékére, hagyja ott a munkáját, vegye ki a gyereket az iskolából? Miért jó az, hogy a nulláról kezdve ki kell építeni a közművet, az utakat, a tömegközlekedést? Komolyan nekiállnak felhúzni 1000-2000-3000 családi házat, csakhogy legyen veteményesük?

Vagy úgy gondolja Orbán, ha kiteszik az embereket a panelból, de van veteményesük, akkor máris megvan a megélhetésük, nem fognak éhen halni?

Nem értem, hogy miért kell mindenhol erőltetni a közmunkásokat, úgy gondolják, hogy ezzel pénzt spórolnak, vagy így könnyebben eladható a közvéleménynek?

"Mivel ez a módszer jellegénél fogva magas fokú szakképzettséget és precizitást igényel, teljesen elképzelhetetlen, hogy bármely, magára valamit is adó cég bevállalja, hogy közmunkásokkal végzi el a feladatot. Egyedül az előkészítésben, az építési terület tereprendezésénél jöhet szóba a részvételük" - nyilatkozta az Origonak egy készházépítő vállalkozás.



És mikor értesült erről a Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozata? Pénteken, amikor a Blikk megjelent:

"Péntek reggel megkaptuk a felhívást, hogy készítsünk árajánlatot a felépítendő házakra, egyelőre darabszám nélkül. Tizennégy olyan könnyűszerkezetes és készházakat építő cég van Magyarországon, amely rendelkezik a Makész nevű minőségi tanúsítvánnyal, ezek a vállalkozások közösen állítják össze az árajánlatot, többféle műszaki tartalomra."

Előtte való nap, csütörtökön jelent meg az Építészfórumon egy felhívás:


Felhívás javaslattételre építészeti program előkészítéséhez

Beadási határidő : 2011, június 15 - 16:00

Cél az alacsonyjövedelmű, lakással nem rendelkező családok lakhatásának és megélhetésének támogatása egyszerű és gazdaságos módon. A feladat 40-60 m2 alapterületű, alacsony komfortfokozatú (a minimális követelményeknek megfelelő) egyedi vagy más gazdaságos fűtésű, a minimális közművesítési előírásoknak megfelelő környezetbarát lakóépületek tervezése, min. 1000 m2 élelmiszertermelésre, vagy állattartásra alkalmas kerttel, a szükséges tároló és gazdasági helyiségekkel ill. építményekkel.

Beadási határidő: 2011. június 15.

Javaslatokat várnak:

    innovatív megoldásokra az építés és az életforma alakítása területén
    beépítési és épület típusokra, technológiákra és térszervezésre
    gazdaságos és lehetőség szerint természetes anyagú építőanyagokra, épületszerkezetekre, hagyományos és új technológiákra
    minél nagyobb arányú saját munka igénybevételére, esetleg közmunka bevonására a megvalósítás egyes fázisában

A javaslat tartalma:

    vázlatterv a javasolt épületről, együttesről
    műszaki, szükség szerint építési technológia leírás
    főbb munkanemenkénti költségbecslés

Cím:
Nagy Ervin országos főépítész,
Belügyminisztérium Budapest, József Attila u. 2-4.,
tel: 44 11 857, mail: foep/kukac/bm.gov.hu


Néhány komment:
"Egy új típusú tervpályázati forma születésének vagyunk tanúi?"

És a legjobb:



Végül a MÉSZ honlapján találtam meg, hogy mi zajlott a színfalak mögött.

2011. május 30-án, hétfőn 14.00-ra dr. Szaló Péter helyettes államtitkár megbeszélést hívott össze az építész szakmai szervezetek vezetői (MÉK, MÉSZ, MUT, stb.) részére, az új országos Főépítész, Nagy Ervin részvételével. E megbeszélésen átadták a mellékelt kiírást, melyben építészeti javaslatokat várnak, gyors határidővel, a kiírásban szereplő témában. Az elhangzottak alapján a felhívás nem illeszkedik semmilyen pályázati kategóriába, díjazással sem jár.

A javaslattétel egy a BM-nek kiadott komplex feladat része, mely szociális lakásprogram kialakítását célozza. A minisztérium számos lehetőséget, megoldást vizsgál, ezek egyike ez a felhívás, mely új építésű szociális bérlakásokra tesz javaslatot. A beérkező javaslatok alapján június végéig kell a Minisztériumnak előterjesztésben összegeznie a megoldási javaslatcsomagot.  

Mi köze van a Belügyminisztériumnak (!) a szociális bérlakás építési programhoz? Ez vagy szociális vagy gazdasági kérdés, de semmi képen sem belügyminisztériumi.

Nagy Ervin, az új országos főépítész ezzel a "izével" kezdte az új munkáját, az Origonak adott egy nagyobb interjút, megkérdezték erről is:

"Ez tulajdonképpen nem is pályázat, hanem a kormány elképzelése, hogy a rászorulóknak legyen lakása. Mivel rendkívül sürgős téma, néhány óra alatt fogalmaztuk meg a kiírást, amely tulajdonképpen egy pályázatot előkészítő ötletelés."

Ennyi.
Néhány óra alatt összetákolt ötletelés, pénz nem jár érte, jó munkát, kedves építészek!

Ez volt a Pénteki Ötlet, szombaton pihentek, meg amúgy is a Nemzeti Összetartás napja volt, vasárnap pedig minden visszatért a régi kerékvágásba, személyesen Lázár frakcióvezető úr állt el a Vasárnapi Ötlettel: kötelezővé tennék a gyorsétteremláncoknak, hogy sportpályát vagy játszóteret építsenek az éttermeik mellé.
Anyám, borogass ... remélem a piacon, Józsi bá' talponálló hurka-kolbász-lángosos falatozója mellé nem kell neki egy mini atlétikai centrumot felépítenie.
Otthon azért még összedobhatok egy eszméletlen szaftos-csalamádés hamburgert puffancsból, Lázár úr, vagy nyomjak le előtte 30 fekvőtámaszt?

Várjuk, hogy mivel állnak elő hétfőn.

Címkék: fidesz válság abszurd devizahitel

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr912960553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manatwork (törölt) 2011.06.06. 10:40:45

@Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/: Az a gond, hogy jellemzően ezek a falvak azért néptelednek el, mert nincs munkalehetőség, megfelelő infrastruktúra, közlekedés, iskola, egészségügyi ellátás - vagy a közbiztonság necces. Ha ide telepítenének ki bedőlt hiteleseket akkor azzal még nagyobbat rúgnának beléjük. Gondolj bele: a családban van 1 kereső, 1 munkanélküli és 2 iskolás gyerek. Kipasszolják őket valami elnéptelenedő faluba. Az eredmény: az eddigi 1 kereső is jó eséllyel átmegy munkanélkülibe, a gyerekek majd járnak már faluba iskolába. A munkanélküli segély letelik 3 hónap után - és utána marad a közmunka - ha lesz!
A legtöbb bedőlt lakás hiteles nem örökéletében segélyen élő roma, hanem olyan emberek akik dolgoztak rendesen, de a válság vagy más miatt elvesztették az állásukat és nem birják fizetni a magas CHF törlesztést. Tegyük őket tuti nincstelen földönfutóvá????

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.06.06. 10:46:59

"Cél az alacsonyjövedelmű, lakással nem rendelkező családok lakhatásának és megélhetésének támogatása egyszerű és gazdaságos módon. "

Én egyből Farkas Flórián zavaros mondatatira gondoltam ...
vastagbor.blog.hu/2011/05/28/farkas_flori_nem_hazudik_soha

A devizahiteles lehet éppen normális vagy akár magas jövedelmű is, és van lakása ... szóval roppant gyanús ----

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.06.06. 10:54:34

@Manatwork: én nem borsodi falvakról beszéltem, hanem mondjuk Fejér megyeiekről, ahol nem feltétlenül a cigányok és a munkanélküliség miatt pártolnak el az emberek, hanem a városi kényelem miatt. Mert tetsziktudni' akad ilyen. Az idős marad, a gyerek meg bemegy Fehérvárra pölö, vagy a nagyonmenő' Pestre. Az iskolás gyerek fel tud ülni a buszra, a munkavállaló is, a munkanélküli meg kapálhatja a kertecskét, meg nevelgetheti az állatot. Én így képzelem, és az általam elképzeltek nagyságrendekkel jobb elképzelések mint a Pest környéki ingatlanok felvásárlása, jó drágán ház építése rájuk.

Joe.UK 2011.06.06. 10:57:37

"egy eszméletlen szaftos-csalamádés hamburgert puffancsból" - csak pontosan... ezt a csalamades formedvenyt csak eszak-balkanon hivjak hamburgernek :D

@post: LOL. Csak igy tomoren.

jozicsenko 2011.06.06. 10:58:58

@Manatwork:
minap volt veszekedés panelből menekült szomszéd és falusi bennszülött között, mert hangos volt a kakas -nem tudom, a kabócák, tücskök és madarak miatt mikor veszekednek majd a zöldekkel...
@zero: azt nem tudom, de nyomdájuk biztos van, abban most sok pénz van...

vomit 2011.06.06. 11:01:22

@vomit: erre az ot masodpercre gondoltam
www.youtube.com/watch?v=rHb83VNijBM&feature=player_embedded#at=582
"ha ez egy lakoovezet, miert irja azt a tabla, hogy nem viheto be olyan eszkoz, ami segithet a szokesben"

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.06.06. 11:03:46

@jozicsenko: igen ez a másik érdekessége az ügynek, hogy a városi kényelembe szokott emberek miképp fognak alkalmazkodni, bár a jelek szerint nem kell, hiszen mindent a fővárosban lehet csak elképzelni. :D

Secnir 2011.06.06. 11:07:51

@laspalmas:
elolvastam ezt a véradós dolgot.
nem lehetne, hogy az első véradók a nyaki ütőérből adják?
(kívánom, hogy kialvatlan rezidensek szurkálják teli a karjukat tompa tűvel)

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.06.06. 11:08:40

Az kimaradhatott a dologból, hogy utána akiket ezekbe a kunyhókba zsuppolnak be, azoktól el is várják, hogy az előkert teli legyen virággal, hátul pedig akkora tökök nőjenek, mint a döntéshozók tökfejei. Aki meg nem, azt jól megbüntetik, ahogy azt kell.

Egyébként ez a könnyűszerkezetes családi ház dolog - pláne zöldmezősen - szerintem is egy k#rva nagy zsákutca. A belső kerületekben halomban állnak a foghíjtelkek, az elhagyatott házak, ide kéne építkezést meg felújítást intézni, többemeletes, többlakásos építményekkel. Valóban nem kéne nemcsak a közművekkel vackolni, de a tömegközlekedésre sem raknánk extra terheket.

@laspalmas: Erről a véradónapról nekem megint csak Moldova jutott eszembe, amikor a textilipari véradásról írt...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.06.06. 11:11:05

A pályázatban több dolog is ütközik az épitési szabályzatokkal/helyi rendeletekkel:

- az önkormányzatok (Pest megye különösen) nem engedik az állattartást, csak pár darab tyúk "személyében". Disznó kizárt.
Módositják az összes helyi épitési szabályzatot?

- a minimális közművesitettség villany-viz-csatornát jelent, ugyanis a pöcegödröt már nem engedik sehol (az öntisztitós rendszer meg bszott drága).
Hogyan fognak közműveket vinni az állami területekre? Uyganis ha ott lenne minden, akkor már régen felparcellázták volna.
Egyébként az állami terület belterület? Mert ugye külterületen a telek 3%-a beépithető csak.

- miért pont könnyűszerkezet? Drága, és tényleg speciális szakértelmet kiván, nem lehet még annyira sem "közmunkásitani", mint a hagyományos falazott szerkezetet.

- Egy ház anyagigénye 50-60e/m2 Ft alaphangon, munkadijastól sem hozzák ki 150e alatt.
Ki fogja ezeket fizetni? Vagy kötelezik a cégeket az ingyen anyag és ingyen munka átadására?

Építészként csak ennyi kérdésem van, Tisztelt Bíróság...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.06. 11:12:17

Gyermektelenek, stb. valszeg azért nem kapnak bérlakás, mert az állam a családosokat támogatja. Ez ki van mondva.
Másrészt, aki egyedülálló, az könnyebben mozog, költözhet máshová, kereshet melót, adhatja el a kecót, és mehet albérletbe.
Ez érthető még.

A készházépítő vállalkozás, gondolom a hatalmas szakértelmet igénylő munkákat ugyanolyan alkeszekkel végezteti, mint a többi, és gondolom utána róluk is lehet a Homáron olvasni, hogy milyen trágyadombot adnak át lakás címén? Szerintem amennyi munkanélküli van itthon, simán van közte elég kőműves, gipszkartonos, ács, hegesztő, stb. szakember.

Az viszont, hogy csak BP környée, teljesen érthetetlen, és f*szság; mintha vidékfejlesztés is lenne, meg felzárkóztatás.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.06.06. 11:13:58

Egyébként javaslom a parlamenti seggfejeknek a zámolyi szocpolból épitett házak megtekintését, így 10 (?) év távlatából.
Minden eltűnt, ami mozditható, totális szellemtelep az egész.

A könnyűszerkezet mondjuk legalább eltüzelhető télen, juteszembe... :]

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.06. 11:15:36

@zero:

"egyszerű és gazdaságos "
Hát erre azért nem tenném a nyakamat......

Timcsok 2011.06.06. 11:18:19

A lázár féle ötleteléshez:a meki régóta feltünteti az értékeket,és van olyan meki ami mellett van játszótér.Talán nem ezzel kellene foglalkozni.A szegényebb réteg amúgy sem tud ott enni.Meg kellene azt is vizsgálni,h nem a szegények között van elhízás...Az iskolai menzát sem ártana átvizsgálni.Az én 9 éves lányom minden nap éhesen jön haza a napköziből.Miért?Mert édességgel,fornettis cuccokkal nem lehet jóllakni.A heti uzsonnamenüje:Hétfő:Leveles pogácsa,kedd:Kakaós csiga,szerda:Briós,csütörtök:Pizzás csiga,péntek:Fahéjas csiga.Péntekre külön öröm az,h túrós tésztát kapnak májgaluska levessel.Biztos vagyok benne,h az májat nem látott.Így el sem kell menni műkajáért a mekibe.Ettől függetlenül (ha jut rá!!!) megyünk,mert azt is szeretjük,a mindennapi főzés mellett.Ezzel csak azt akartam mondani,h lázár jancsi az ötletelés és a felesleges dolgok helyett inkább érdemi dolgokkal foglalkozzon!
A házak építése nem segítség,mert nem is egyértelmű(az ötletelésből kifolyólag),és ami kiderül belőle az egy jó nagy átvágás...

mocskosbaribaszó 2011.06.06. 11:25:40

@Manatwork: opcionális.
A megfelelő időben egyszer elég permetezni és sokáig nincs gond és ha jó az idő (eső bele tud köpni a levesbe) akkor még 1.
Semmi ördöngőség, sok ész nem kell, meg kell kérdezni egy öreget, mikor kell az elsőt megejteni.
Mást meg nem nagyon szoktak permetezni, szóval igenis lehetne a kiskertet túl sok ráfordítás nélkül művelni.
Más kérdés, hogy általában az embernek van elég baja ezen kívül is.

odin 2011.06.06. 11:29:45

Ezeknek tényleg elgurult a gyógyszere. Komolyan! Közmunkával építtetni új házakat mikor a legegyszerűbb az lenne ha az állam átvállalná a banki adósságot és megkapná az adós lakását/házát ott ahol élt eddig (hisz úgyis ki akarnak adni sok milliárdot erre). Aztán kötelezni a benne élőket hogy mint állami bérlők hosszútávon fizessék vissza az államnak a tartozásukat. s így ténylegesen tudna segíteni. Nem baromkodnának az árfolyam befagyasztással.

Himpellér · http://5percszerelem.blog.hu/ 2011.06.06. 11:30:01

@laspalmas: csak annyit szeretnék mondani, hogy azok a 80e Ft-ot kereső kezdő orvosok akik mennek az uraktól vért venni, előtte este igyanak a drága politikusok egészségére egyet... vagy kettőt, hármat... Én azt gondolom, hogy nem lesz abból semmi baj, ha nincs meg elsőre az a véna.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.06.06. 11:31:27

@Secnir: Azért azt kihagytad, hogy a bank adott 10 milla hitelt, tehát 10 millió buktáért cserébe van egy faháza, vagy egy 8 millás bevétele. Mindjárt nem is olyan jó a banknak...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.06.06. 11:32:57

@Timcsok: szerintem lázárnak meg a többi agyhalottnak semmi köze nincs ahhoz, hogy ki hol és mit zabál. Szerintem aki a mekibe jár és oda viszi a kölkeit, tudatában van annak miféle szart eszik/ad a gyerekeinek. Aki nincs az megérdemli, és a maraton lefutásától sem lesz se okosabb se egészségesebb. Én nem láttam Ausztriában olimpiai stadionokat a mekik mellett (igaz ott pöppet több marhahúst látnak a burgerek, meg csak osztrák alapanyagok vannak benne blablabla), pedig nagyon sok buta szülő hétvégi elfoglaltsága a mekibe vinni a gyereket, ami szerintem nem jó, de leszarom.

sárkányfő 2011.06.06. 11:44:45

8+1 év alatt ennyire jutottak? ez komoly?

Kicsi Kacsa 2011.06.06. 11:45:25

@laspalmas: És ez a mottó: életemet és véremet a hazáért!

Ironfist 2011.06.06. 11:46:22

@charlie:
jaaaj, de bírom ezeket a "minek vettél fel hitelt" típusú idiótákat. Arra még nem gondoltál, te nagyon okos, hogy muszáj volt, különben kiraktak volna a lakásból?

@Secnir:
"akkor ez kinek hol éri meg?"
Lesz egy - teljesen véletlenül - fideszközeli építőcég. Nekik fogja megérni.

Egyébként meg mit vagtok meglepődve a közmunkás ötletén? Kijelentette, hogy mi nem a 21. század technológiáját fogjuk használni, hanem azt a soook-sok közmunkásunkat.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.06. 11:56:08

egyelőre ez a projekt 99%-ban baromság, és csak pár készházépítő jár vele jól, ha egyáltalán bele mernek vágni.

én ugyanis baromi óvatos lennék, ha az állam rendelne tőlem 2000 db 60 m2-es házat. ugye annak csak az anyagköltsége kb. 2000 x 3 milla, azaz 6 milliárd. elég kevés cégnek van ennyi forgótőkéje, a mai világban pedig szinte mindent előleggel kell intézni.

azt meg nem tartom valószínűleg, hogy derék állam barátunk kicsenget 6 mrd huft előlegként.

vicc az egész. és ez csak 2000 db ház.

----

egyébként néhány közmű tekintetében összevont sorházakat simán lehetne építeni, központi fűtés-víz és szenyvízkezeléssel, afféle korszerű lakópark jelleggel, de ehhez korrekt pályázatot kellene kiírni, úgy, hogy értelmes szakembereknek is megérje pályázni, olyan szakembereknek, akik képesek megtervezni egy ilyen projektet.

mert nagy tételben, átgondolva, rendesen előkészítve, egy csomó mindent előregyártva tényleg elég olcsóra ki lehetne hozni a lakásokat.

de ahogy elnézem ennek az esélye sincs megteremtve, de legalább elverünk a manyup pénzből pár 100 mrd forintot értelmetlenül.

2011.06.06. 11:57:41

De miért kifűthetetlen könnyűszerkezetes kutyaólakat? A hagyományos magyar építési mód, a VÁLYOG miért nem jó? Van korlátlanul, és 100%-osan újrahasznosítható! Egy 70 centis vert falú ház épületfizikai szempontból meg verhetetlen: nyáron hideg, télen meleg... csak a lábazati szigetelést kell gondosan megcsinálni, hogy ne ázzon föl, és száz évig is áll.

minimalista 2011.06.06. 12:01:34

@odin: @Secnir:
Így van, teljesen irracionális az egész elképzelés!

1. egyrészt, a devizahitelesek és bankok között áll fenn egy hitel jogviszony, aminek nincs több szereplője, minek az egészet bonyolítani?
2. az első pontból következően: a lakóingatlan, amire a hitelt felvették az előző tulajdonos felé teljesen ki van fizetve, ráadásul azt az adós szabad akaratából, a neki legideálisabb otthonként vette meg, tehát megvan a hely, ahol lakni tud
3. ezek után mi értelme van saját otthonukból egy kényszerlakhelyre telepíteni az embereket?! a hitelből megvásárolt felszabaduló ingatlanjaik elárasztják a lakáspiacot, ezzel letörik az árakat és a még fizetőképes ingatlanhitelesek ingatlanjait is elértékteleníti a felvett hitelhez képest és
kinek kellenek majd a felszabaduló ingatlanok?
4. újra bevezetik a KMK intézményét? ugyanis én nagyon kíváncsi leszek arra, hány jelenleg BPJ-ben részesülő állástalannak jelent perspektívát napi négy óra földmunka plusz néhány óra utazás (esetleg munkásszálláson/sátortáborban lakás) havi 32 ezer Ft-ért?

2011.06.06. 12:02:34

@odin: Ezt már olyan sokszor hallottam... de ezeknek az embereknek épp az a problémájuk, hogy nem tudnak fizetni. Se törlesztést, se bérleti díjat, se a banknak, se az államnak. Sőt, sokszor már a közműtartozás is szépen gyűlik. Már két ismerősömnél is kikapcsolták a gázt, egynél a villanyt is. Teknőben mos az asszony a petrojlámpa fényénél, mint a középkorban. Rajtuk aztán kurvára nem segít, ha "törlesztőrészlet" helyett "bérleti díj" címén követelnek rajtuk havonta súlyos tízezereket!

NYJetsTD 2011.06.06. 12:03:31

Egyértelmű a kormány szándéka. Tudják hogy a lakosság nagy része értelmezési, de főleg gondolkodási nehézséggel küzd, ezért folyamatosan nyomják ezeket az agyament ötleteket.
Felépítenek majd pár kirakatházat, beköltöztetnek a Kubatov listáról "megbízható embereket" és a project letudva.
Az eszközkezelő szintén félkész termék, senki nem tudja és valószínűleg még sokáig nem is derül ki, hogy a lakásokat ki fogja kezelni, karbantartani. A lakó, ha nem az övé a tulajdonjog, biztosan csak az egyszerű karbantartásokat fogja ingyen bevállalni, de szerintem minden mást is a nyakába varrnak. Végeláthatatlan pereknek nézhetünk elébe itt is.
Repül az idő, sehol egy épkézláb javaslat, minden felületes, átgondolatlan.
Mottó: a javaslat kidolgozás alatt van még... hö-hö

dr. Aullah 2011.06.06. 12:11:53

OFF:

ORIGO:
Rosszul lett véradás közben Navracsics

Egy államtitkár vére nem volt megfelelő. A minisztert csokival próbálták talpra állítani.

www.origo.hu/itthon/20110606-kormanytisztviseloi-veradonap.html

Mindig is tudtam, hogy valami nem stimmel a politikusokkal :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.06. 12:13:38

@Aullah: Vazze!
Még a végén egy ilyennek a vérét kapom, ha bajom lesz!
Be kéne tiltani a politikusok véradását! Lehet, hogy fertőzőek!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.06.06. 12:17:12

@ColT:
Dehogy fertőzőek! Mutáns leszel te is.

- szemrebbenés nélkül tudsz majd hazudni bármiről
- meglátod OV feje felett a glóriát és megvilágosodsz
- fejből vágod a Matolcsy-féle matekot
- ereidben szittya vér fog buzogni, aminek hatására mindig valami ellen háborúzni akarsz
...

dr. Aullah 2011.06.06. 12:19:28

@Kőmíves Kelemen: Kimaradt, hogy folyóssá válik a gerinced.

Viktus 2011.06.06. 12:19:52

komolyan azt hiszi bárki ebből lesz v.mi?

dr. Aullah 2011.06.06. 12:20:23

@Aullah: Meg hogy ha tükörbe nézel, akkor el fog egy rossz érzés... ezért nem is nézel tükörbe.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.06. 12:21:28

@Hajszás Láncos: a vályog elég jó, de nincs korlátlanul, egy csomó talaj nem alkalmas rá, illetve egy csomó másik építési technológiával nem teljesen kompatibilis.

de léteznek korszerű vályogházak (én magam is terveztem már ilyet), és tényleg nagyon jók, de árban nagyjából ott vannak a könnyűszerkezetesek mellett, építési időben meg egyértelműen hátrányosabbak.

ettől még lehete használni és bevonni a programba, de kellene legalább egy értelmes szakember, aki kidolgozza ennek a technológiáját, szervezését, pályázati rendszerét, végiggondolja a finanszírozást, stb.

ennek eddig nyoma sincs, és nagyon úgy tűnik, hogy nem is lesz.

Timcsok 2011.06.06. 12:30:17

@Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/: teljesen igazad van.Ki mit eszik magánügy.Lenne...Ha lázár jani nem folyna mindenhonnan az ostobaságaival.Én tudom,h mit adok a gyereknek enni(és igen tudom,h amikor talán 2 havonta egyszer elmegyünk műkaját enni,akkor mit eszünk,de leszarom,mert akkor jól esik),mennyit foglalkozom vele,(visszakapom nap,mint nap,büszke is vagyok Rá,mások is).De ha már mindenáron a lázárfélék bele akarnak szólni a kajázási szokásainkba,akkor tudják már,hogy hol kell kezdeni.
Sajnos csak arra lyukadunk ki,hogy folyik az ötletelés,egyre világosabb,h tudás,és tapasztalat nincs mögötte.Már azt se mondhatom,h parasztvakítás folyik,mert már senki nem veszi be,annyira ostobaságok történnek.Ez a szomorú,és ez az,amit nem lehet leszarni(mert azt igen,h ki,mit eszik:-) )

Marcellusca 2011.06.06. 12:35:48

@mcs: Arról nem is beszélve, hogy pont az állam az egyik legrosszabbúl fizető ügyfél.
Szinte sosem fizet időre.
Én biztos nem előlegezném meg az államnak a költséget.

Secnir 2011.06.06. 12:42:24

@Aullah:
azért az orvosokban is van annyi gerinc, hogy a vért, amit a politikusoktól levesznek, azt automatikusan kiöntik a másik szobában a lefolyóba....

PITTA 2011.06.06. 12:44:04

Szerintem a könnyűszerkezetes az egyik leroszabb választás erre a klímára.
- A nyári melegben klíma nélkül meg fognak benne veszni, mert nincs benne olyan anyag aminek lenne némi hőtehetetlensége... télen meg nincs ami tartsa a meleget....
- Sokkal érzékenyebb a viharkárra, a téglaháznak maximum a tetejét bontja meg...

2011.06.06. 12:51:56

@mcs: Nem kell ott semmit kidolgozni. el kell menni valamelyik skanzenba vagy néprajzi múzeumba, és ott tudják, hogy kell csinálni. Egy ház felépítésében nem a falak építése a meghatározó időtényező. Alapozás, tetőfedés, nyílászárók beépítése, épületgépészet, festés, burkolás, ez tart sokáig. Falakat állítani bármilyen technológiával viszonylag gyorsan lehet, "no de Virág elvtárs, se ajtó, se ablak?" hogy egy klasszikust idézzek. :)

minimalista 2011.06.06. 12:54:15

Gyorsétterem alatt nem csupán a burgerbáró/mökdónácc komplexumait kell ám érteni - legalábbis szerintem - ugyanannyira beletartoznak az egyszerű hamburgeresek, gyrososok, magyar tulajdonú, alacsony tőkéjű gyorskajálda láncok...

Innen nézve viszont felmerül a kérdés, vajon ténylegesen a multi láncok "megregulázására" megy ki a játék olyan előírásokkal, melyek nagy részét ők már teljesítik, vagy csupán ők képesek teljesíteni?! A cél tán inkább az, hogy letörjék az alacsony tőkével rendelkező kisvállalkozói konkurenciát és uniformizálják a piacot néhány nagyágyú előnybe hozásával?

McLázár úr lobbista netán??!

Apafarkas 2011.06.06. 12:57:09

Ha ez megvalósul, akkor az marhára nem a devizahitelesekről fog szólni.
Az csak egy körítés, hogy valamilyen szinten elfogadható legyen társadalmilag.
Egy ilyen program hasonló, mint az amerikai New Deal, de inkább a Führer 30-as évekbeli hadiipari konjuktúrájához hasonlítanám.
Miért?
Mert a New Deal hazai fogyasztást és belső piacot erősített elsősorban az állami megrendelések mellett, míg az utóbbi a hadsereg fejlesztésével szívta fel a felesleges munkaerőt, és adott ki új megrendeléseket.

Ez itt most a házépítés lesz. A közmunka felszív rengeteg munkanélkülit. Ez rendkívül hatékonytalan, és bizony kell mellé a karhatalom.
Másrészt ekkora beruházás egyfajta mesterséges belső keresletet generál, ami talán élénkíti a piacot. A már felépült lakások megvásárlása nettó pénzkidobás. Ugyanis nem a devizahitelesek lakhatása a cél - az ki a francot érdekel - hanem a gazdaság, annak is egy komoly húzóerőt képviselő ágazata, az építőipar felélesztése.

Kartal (rezervált) 2011.06.06. 12:58:36

Szerintem a következő történik:
nyolc év alatt összeszedték az elborult idióta ötletek garmadáját - több ezer ilyen és ehhez hasonló ökörség kell legyen a tarsolyukban. Amikor Rákosi Viki... ööö izé, Orsós V... Orbán, ez az, Orbán Viki felemeli a telefont és beleszól, hogy "Takarást kérek", akkor telefossák a sajtót ilyen és ehhez hasonló bullshit baromságokkal, hogy ezen rágódjunk, és ne azokon a komoly disznóságokon, amik a háttérben történnek, és így azok nem is kapnak sajtónyilvánosságot...

Magyarul etetnek bennünket.

Kartal (rezervált) 2011.06.06. 12:59:46

@Apafarkas: én ugyanezt mondtam. Lenáciztak.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.06. 12:59:51

@Hajszás Láncos: el kell menni bárhova, ahol tudják mit kell csinálni. ez egyelőre hiányzik. :)

egyébként nem az a kérdés, hogy hogy kell csinálni, hanem az, hogy hogyan lehet olcsón és gyorsan csinálni (és ezt a skanzenben nem tudják).
mert lehet, csak a döntés közelében nincs egy építész sem. se tervező, se kivitelező, ahogy én látom.

Apafarkas 2011.06.06. 13:01:32

A játszóteret a gyorsétterem mellé témára pedig csak annyit, hogy én még nem láttam megdonáldzot játszótér nélkül. Ha kint nincs, akkor bellül van. Esetleg talán a pesti meki a keleti mellett, de nem emlékszem pontosan...
Szóval ez nekik csak jó lenne, mindenki más szopikál.
Meg hozzáteszem, ki fogja könnyebben kiköhögni a játszótér árát, a meki, vagy a sarki gyorsétkezdés?

2011.06.06. 13:02:14

@PITTA: Ezeket a könnyű szerkezetes tákolmányokat azért csinálják Amerikában, mert ott van sok kitűnő épületfa. Itt meg max lengyel fenyő - ami rohadtul nem ugyanaz, mint egy hikoridió. Egyébként nem nagyon reklamírozzák az ilyen tákolmányokat építő cégek, hogy egy ilyen kutyaól az nem egy életre szól, maximum egy emberöltőre. Ha gondosan karbantartják. Amerikában a várható élettartamról kötelező tájékoztatni a megrendelőt, meg ki kell dolgozni rá a karbantartási tervet, mint egy autóra - itt meg hülyítik őket azzal, hogy "egy nap alatt kész a ház". Na persze, ha már ott van az alap, egy nap alatt tényleg rádaruzgatják az előre gyártott paneleket, de az még azért kurva messze van attól, amit mi lakóháznak nevezünk. És igen, a könnyű falak miatt tavasszal meg ősszel, amikor még egy téglaházat nem, a kutyaólat már fűteni kell éjjelente. És nem ám egyszer megrakom a kazánt, aztán bealszok, hanem folyamatosan, 2-3 óránként rakni kell, mert egy pillanat alatt kihül. Ha nincs gáz (mint ahogy itt minima közműről van szó, tehát nem lesz gáz), akkor már csak egy jó nagy pince segíthet valami vándorrostélyos autómata kazánnal (carborobot vagy ilyesmi). Szóval szar fos az egész. Persze amerikában nem számít, ott mások az energiaárak.

Apafarkas 2011.06.06. 13:03:09

@Kartal (rezervált): szerintem ez nem náci-libsi felosztás kérdése, hanem egyszerű gazdasági racionalitás.
A gazdaságnak pörögnie kell - ahhoz megrendelés kell. Nincs külföldi megrendelés - állami megrendelés kell.

zollerbá 2011.06.06. 13:04:36

A közepes eredménnyel végzett és azóta sem sokat tanult politikus-jogász urak komolyan azt hiszik, hogy a közmunkások és az őket felügyelő nyugger rendőrök és börtönőrök megfelelő minőségű lakóparkokat fognak építeni, miközben a hazai építészek és a szakmunkások kénytelenek külföldre menni dolgozni, mert itthon az építőipar gyakorlatilag leállt???
Ez az eredménye ha nincs műszaki a parlamentben, illetve a városházán és egy 26 éves "fiúcska" nem érti hogy egy sávon miért nem tud bejönni az M1,M7 és az agglomeráció forgalma a több ezer autó. A pedigré önmagában nullát ér, ez már a szocizmusban kiderült!

Kicsit Karcos 2011.06.06. 13:08:46

Milyen kockázatot is vállaltak a hitelfelvevők a banknál, árfolyamkockázatot? Hogy 140-ről 210-re felmehet a CHF árfolyama?

Akkor tiszta sor, a 40 ezer forint / hónapról 92-re felment törlesztőrészleteket vissza kell vágni 60-ra, az eddigi túlfizetés pedig a hitelfelvevőé, amit természetesen joga van előtörlesztésként beszámíttatni.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2011.06.06. 13:09:19

@Timcsok: na akkor toljunk egy mcfarm menüt ennek örömére hopp! :D

Apafarkas 2011.06.06. 13:10:38

@sárkányfő: emlékeim szerint '89 óta, azaz 22 éve készülnek a teljhatalomra.

2011.06.06. 13:10:54

@mcs: Ócsón és gyorsan: úgy mint régen, kalákában a haverokkal. Csak persze a Hatalomnak ez nem tetszik, mert ebből ők nem tudnak pénzt lehúzni a semmiért, úgyhogy ezt a változatot nem propagálják. Pedig ezer évig ez volt az építkezés módja. A legtöbb faluban még építőmester sem volt, de nem is kellett, egy egy szintes vályogház összetákolásához nem kell műegyetemi diploma, elég néhány jótanács az ismerősöktől, esetleg egy 8-10 oldalas kis füzetke.

PITTA 2011.06.06. 13:15:36

@Hajszás Láncos: arról nem is beszélve hogy egy lakástűznél megint mi történik egy ilyennel... sokat nem kell utána takarítani az biztos...

Kartal (rezervált) 2011.06.06. 13:15:40

@Apafarkas: én is ugyanezt mondtam, de sajna ma a harmincas évekbeli Németországra hivatkozni nem szalonképes.

Timcsok 2011.06.06. 13:17:27

@Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/: BigMac "rajongó" vagyok,de az épülő orbánpark tiszteletére mcfarmot is ehetünk:-)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.06. 13:23:40

@Hajszás Láncos: röviden: nem.

hosszan: nagyon nem.
egy vályogház felépítése tényleg nem egy agysebészet, de ha azt akarjuk, hogy kapjon a pecó használatba-vételi engedélyt, akkor nem árt ismerni pár szabványt, előírást, törvényt és egyéb korlátot.

kalákában a haverokkal sok mindent lehet, csinálni, de éppen tartós és jó házat építeni ritkán. esetleg ha a haverok között van pár mérnök, vagy kőműves, akkor talán.

nem akarnám misztifikálni a dolgot, de csak a jelenleg hatályos kémény-szabvány kb. 25 oldal, és akkor még se vized, se villanyod, se fürdőszobád nincs, ami 1000 éve nem volt probléma, most meg de. (és akkor a földrengés-védelmi szabványról még nem is szóltam, pedig van és hatályos, csak épp alig tud róla valaki)

egyébként meg most is falazás a legolcsóbb és leggyorsabb része az építésnek, mint ahogyan azt te is említetted.

egy könnyűszerkezetes, meg egy vályog, meg hagyományos téglaház falazása-szerkezetépítése között nincs nagy eltérés árban, ez a része a dolognak majdnem mindegy is.

Timcsok 2011.06.06. 13:25:56

@Hajszás Láncos: Az hagyján,h hideg télen,meg nyáron qrva meleg,de már az amcsik is tudják,h ha jön egy kisebb szél,az elviszi az egészet:-)És nálunk is vannak igen komoly légáramlatok,ráadásul Bp környéke is szélcsatornában van:-)

bandika gazdája 2011.06.06. 13:28:25

@Secnir: A lakbért a további hiteltörlesztés mellől kifelejtetted!

bandika gazdája 2011.06.06. 13:35:00

@zero: Legyél biztos benne, hogy a hét többi napjára is jut majd egy-egy ötlet! Úgyhogy akinek még van , szegény Anyukátok tényleg elkezdhet borogatni benneteket! (Nekem sajnos már nincs!) Én azt várom, hogy fogják ellenőrizni, hogy leszoktam-e a bagóról, mert akkor többet kell majd fizetnem a gyógyszerért! (Lázár) Ja és a kövéreknek is ...!

DosEvolution 2011.06.06. 13:38:21

Valami furdalja az oldalam. Lehetséges, hogy az állam azért nem fizetheti ki a bajba jutottak hátralevő részleteit mert az a banknak hatalmas pénz kiesés? Mivel a banknak az a jó, hogy minél tovább fizetnek, kamatot kamatosan, vagyis nincs előtörlesztés. Hülyeséget írok?

bandika gazdája 2011.06.06. 13:40:23

@galoooshka: El ne hitesd már magaddal, hogy a mekiadó csak a Mekire fog vonatkozni! Minden élelmiszerre, amire hasraütve rásütik, hogy árt az egészségnek. Mondjuk zsír, szalonna, galuska :-), só, cukor, sütemény stb. (A lazac meg az osztriga nem!) Nem emelkednek elég gyorsan a kajaárak!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.06.06. 13:46:35

Minden szakmabeli (én is) két éve a béka segge alatt lévő épitőipar feltámasztásáért könyörög/ötletel.
Ebből a törpe fülébe csak annyi jutott el, hogy valamit kezdeni kell az épitőiparral. Szerintem gyerekkorában láthatta a felcsúti szomszédot kalákában épitkezni, így eszébe jutott, hogy ott mennyi ember "dolgozott" egy házon.

Dolgozott:
- egy hordta a söröket (egy épitkezésen minden sörnyitó, tehát az nem kell)
- egy ment utána összeszedni az üvegeket
- egy hordta a cigit
- egy a gyufát
- minden szerszámnyélre kellett 3 ember, mert 10 perc után már kézmeleg lett a fa, és váltani kellett
- kellett egy viszonylag józan ember, aki a hülye részeg havert kirántotta a vizeshordóból, amikor beleesett fejjel. Továbbá ő tagadta le a feleségek előtt a cimbiket: "A Béla már 4kor elment innét...", majd gyors ütemben talicskán hazatolta őket.

Viktorkám, komolyra forditva a szót:
most épitkeztünk, 70nm régi ház kibelezés/felújitás/tetőcsere + 60 nm új rész épitése. Minden egyes munka sajátkezűleg, két segédmunkással, 12 hónap alatt.
Mi a bánatos fact keresne 20-30 közmunkás egy épitkezésen manapság?!

bandika gazdája 2011.06.06. 13:48:18

@zero: A számból vetted ki! (Mármint a szöveget!) Biztos, hogy ez a devizahiteleseknek épül, ha épül?! ...

Tedat 2011.06.06. 13:53:26

@Manatwork:
"Mert a veteményeskerthez nem árt némi permetszer (nem olcsó), vetőmag (ez olcsó), víz a locsoláshoz (ez nagyon drága lesz), szerszámok stb."

Ja, rohadt drága ám, gyakorlatilag ingyen esik felülről, úgy hívják, hogy eső. Persze ezt illik valahova összegyűjteni, szárazság idejére.

bandika gazdája 2011.06.06. 13:54:04

@jozicsenko: Ö nálunk már nagy a baj, mert eléggé el nem ítélhető módon kárognak a varjak! Ja és a hétvége egyik gyöngyszeme a kötelező ebadó és chip a kutyákba! (Mondjuk az enyémekben van - még a macskákban is, - de 35 ezer nyugdíjból menni fog a dolog!)

bandika gazdája 2011.06.06. 13:58:45

@Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/: Jancsika te álamtitkár lettél? Akkor mostmár ne ccejuk ki?!

2011.06.06. 14:04:31

@mcs: Ne dühíts már ezekkel a hülyeségekkel, még hogy 25 oldalas kéményszabvány... faszom! Száz évig jó volt az orosz kémény, nem kellett hozzá semmi egyéb, csak tégla meg malter. Esetleg ha nagyon igényes volt a krapek, és belülről is kivakolta, akkor még egy méretes dugó egy zsinórral. A villany meg a többi dittó. Egy nagy bürokrácia az egész, ami pontosan ahogy mondod: a szakipar misztifikálásáról és a különböző lehúzások törvényesítéséről szól. Valaki fossa a hülyeségeket egy íróasztal mellől, de akinek van egy csöpp józan paraszti esze, szarik az ilyesmire magasról. Ki a lófaszt érdekelnek holmi engedélyek? Építek egy házat, olyat és úgy, ahogy az őseim évszázadokon át építették, beleköltözök, lakok benne, és akinek nem tetszik, bekaphassa! Na nehogy már még én kérjek bocsánatot!

spinat 2011.06.06. 14:13:15

@Hajszás Láncos: aztán sírsz, hogy drága a fütés, meg nedvesek a falak, meg it-ott penészes, meg visszajön a füst a kéményböl. Bár ha te ennyivel megelégszel, legyen. De mi van, ha esetleg e akarod adni, de a kutya´nak se kell, mert olyan a minösége, amilyen?

bandika gazdája 2011.06.06. 14:13:27

@Hajszás Láncos: Ha már szóbahoztad, örök rejtély marad a számomra, hogy Ámerikában ahol olyan gyakoriak a hurrikánok, mi f...ért csinálják ezeket a szar házakat?! Felkapja a szél oszt annyi! Téglaháznak csak a tetejét vinné el! Na mindegy! Észt nem adhatok nekik, abból nincs feleslegem.

Manatwork (törölt) 2011.06.06. 14:26:24

@Hajszás Láncos: A biztosító meg az első káreseménynél közli hogy nem fog fizetni, mert még lakhatási engedélyed sincs. A kéményszabványnak persze hogy nincs semmi értelme, de amikor egy téli ködös hajnalon arra ébredsz hogy majdnem megfulladtál a kéményből visszajövő füsttől, akkor rájössz hogy csak van valami ráció ezekben a szabványokban...
"A villany meg a többi dittó. " Hát tudod... nem hátrány ha az elektromos bekötések is szabványosak. Ha kókányolva van akkor pl. a mosógép lazán kiégeti a falból a vezetéket :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.06.06. 14:29:23

@Hajszás Láncos:
A shiedel és leier gyártói lobbijának köszönhetően gyakorlatilag nem lehet falazott kéményt épiteni az új házakba, béléscsövesből is csak a minősitettet. Tehát ott kezdődik a kémény, hogy 120e Ft.

Terven engedélyeztetni kell, át kell vetetni a kéményseprővel, évente fizetni nekik a sarcot.

Régen elmúlt az a világ, amikor saját fejed után épitkezhettél. Manapság millás birságok röpködnek (családi ház szinten is), ha nincsenek rendben a tervek/szerződések, vagy eltértél a tervtől.
A kalákában épitkezést gyakorlatilag kiiktatták, mert nem tudod lepapirozni. Márpedig az utóbbi 2 évben sűrűn vannak az ellenőrzések, mert az éphatóságnak sincs munkája az irodában, és valamivel biztositani kell a fix munkahelyüket.

Apafarkas 2011.06.06. 14:33:33

@bandika gazdája: Azért, mert az a szél, ami ott van az a téglaházat is szétkapja. Az amcsi készházat meg gyakorlatilag egy hét alatt újra lehet építeni,ha kell.

charlie 2011.06.06. 14:46:06

@Ironfist: figy, nem azt mondtam, hogy minek vett fel hitelt. hanem, hogy minek vett fel deviza hitelt. ott a forinthitel, stabil, kiszámítható törlesztőrészletekkel.

Tedat 2011.06.06. 14:47:40

@Hajszás Láncos:
"Ne dühíts már ezekkel a hülyeségekkel, még hogy 25 oldalas kéményszabvány... faszom! Száz évig jó volt az orosz kémény, nem kellett hozzá semmi egyéb, csak tégla meg malter."

Ezzel egyetértek, mert nekem is a tököm kivan már a kéményseprőkkel!
Már lassan a ház magasságának 10x-szerese kell legyen a kémény, valóságos felhőkarcolót kell építeni, mert ez az előírás... baromság!

Így néz ki a város, mint egy oszloptenger, égig érő kéménytoldókkal! Borzalom!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.06. 15:42:20

@Tedat: @Kőmíves Kelemen: @Hajszás Láncos:

egyfelől az új kémény (no meg persze a szintén viszonylag új tűzvédelmi szabvány) ölég nagy ordas baromság (nagyrészt) de van benne pár hasznos dolog. de persze úgy a legkönnyebb kritizálni, ha az ember nem is ismeri.

az utóbbi 15 év, amit eltöltöttem az építőiparban, arra világított rá, hogy a szakmában tevékenykedő "mesterek" nagyjából 4/5-e totálisan nincs képben arról, hogy mit hogyan kellene csinálni. nem ismerik az anyagokat, a technológiákat, a szabványokat, de még a törvényeket sem.

aztán meg a hiszti, ha meghal valaki co mérgezésben, ha lerohad a fal, ha megsüllyed a ház egy durva eső után.

persze el lehet dönteni, hogy mennyi időre tervezel egy házat. 5 évre, tízre? netán egy 30-35 is célba van véve?

egyébként meg lehet kalákában is építkezni, meg egyedi megoldásokat találni mindenre, lehet, simán. sőt kémény szabványt is lehet újat írni, senki sem áll az útjába a lelkes szabványkészítőknek.

csak 2-3 éves móka, és kell hozzá néhány millió forint az eljárásokra.

2011.06.06. 15:53:26

@spinat: Az ember saját magának sokkal nagyobb műgonddal épít, mint bármelyik elégségessel végzett lehúzós kőműves. Persze akinek lila fingja nincsen a dologról, nem hallgatja meg senki tanácsát, és sajnál párezer forintot egy Gábor László féle Épületszerkezettan könyvre is, annak én is csak azt tudom ajánlani, hogy költözzön be szépen CHF alapú hitelből egy szép kis lakóparkba, ahol már egy év után penészedik az erkély, műanyagból vannak az ajtók, és szobánként két konnektor van a falon. Na ők majd sírnak helyettem is. ;-)

@bandika gazdája: Minden népi építészetet alapvetően az határoz meg, hogy milyen anyagok voltak találhatók a természetes környezetében. Nálunk a vályog meg a nádtető, a németeknél a fejtett kő meg a mész, amerikában meg a fa, mert nekik abból volt kurva sok. Illetve ahol nem volt semmi, csak buffalo grass, oda nagyjából ezt az egyetlen építőanyagot tudták gazdaságosan elszállítani a régi időkben. De ott sem mindenütt jellemző építési mód ez a könnyűszerkezetes kutyaólozás, és -nota bene- aki amerikában azokban a végeláthatatlan kertvárosokban lakik ezekben a fából és gipszkartonból tákolt szarokban, az ugyanaz a réteg, mint az itteni panelprolik.

@Manatwork: És kit érdekel a biztosító? Hát hülye vagyok én, hogy a semmiért fizessek, aztán ha bajba kerülök, akkor mindenféle mondvacsinált ürüggyel kibújjanak? Sosem volt biztosításom, nem is lesz, nekem spórolt pénzem van helyette, amiből ki tudok fizetni egy betört ablakot, ha úgy esik, és nem kell semmilyen bürokratikus szervezetnek rimánkodni. A kéményből visszajövő füst meg mese habbal. Látszik, hogy valami városi patkány vagy távfűtéssel vagy parapetes gázkonvektorral. Egy jól befűtött kémény úgy húz, mint a porszívó, akkor is, ha full gány az egész. Az enyim még ki sincs vakolva, alacsonyabb is egy méterrel a kelleténél, mégis viszi a négyaknás cserépkályhát, csak úgy duruzsol! Egy a titka: ami levegő a kéményen kimegy, azt valahol be is kell engedni a házba, bizony! És itt szokták elbaszni, amikor beszereltetik a hermetikusan záródó csodaablakokat meg minden, oszt csodálkoznak, hogy jé, nincs huzat. Az igazi darwin díjasok ezt még fokozzák azzal, hogy egy légtérben két nyílt tűzterű berendezést használnak (pl. kandalló + gázbojler), mert most a nagy, egybenyitott lakás a menő, és akkor aztán a jobbik kémény megszívja a rosszabbikat, és akkor tényleg visszajön a füst. De hát istenem, az, ha valakinek fizikából fölmentése volt, még nem mentesíti a butasága következményeitől. A villany dittó. Egyébként amióta 1,5-es rézvezetéknél kisebbet gyakorlatilag nem is lehet kapni, nem olyan könnyű elbaszni egy házilagos villanyszerelést sem. Az ugyanis alapból elbír egy mosógépet úgy, ahogy van. Amúgy meg ne tudd meg, hogy hány száz éves bérházban sercegnek még a falban a monarchiabeli G-vezetékek, hány panelban nem kötötték újra az alumimium MM kábeleket beszerelésük óta, és azokkal sincs semmi. Sokszorosan túl van biztosítva ez az épgépészet, igazi díszfasznak kell lenni ahhoz, hogy valaki komoly bajt csináljon vele. Persze van egy-két ilyen ember, nem kétlem... de hát rájuk a darwini evolúcióelmélet vonatkozik: az életképtelen egyedek kipusztulnak.

@Kőmíves Kelemen: És akkor mi van, ha én leszarom az egész kitalálmányukat, fogom magam, építek egy falazott kéményt, belekötök egy cserépkályhát, nem tervezetetem meg senkivel, nem vetetem át senkivel, nem fizetek a "kéményellenőrzésért" senkinek? Mit tudnak csinálni? Semmit! Ugyanis amiről a hivatal nem tud, az nem is létezik, márpedig ami nem létezik, azért nem is bírságolnak. (Még.) Amúgy tudom, hogy ugranak a kalákázásra. Rém szánalmas, hogy már azt is meg akarják tiltani, hogy az emberek egymásnak baráti segítséget nyújtsanak. De ezzel azt hiszem, elég nagy fába vágták a fejszéjüket, mert akármennyire széthúzó nép is a magyar, azért bohócot csinálni nem hagy magából.

2011.06.06. 16:01:35

@mcs: Igen, én is pont ezt tapasztaltam, hogy az un. "szakmunkások" alacsonyabb szinten ismerik a szakmájukat, mint egy jószándékú amatőr. És ezt nem csak az építőiparban tapasztalom, bár tény, hogy ott a legsúlyosabbak a következmények. De az építőiparral kapcsolatban külön megjegyezném, hogy fejétől bűzlik a hal, amit ma a műegyen meg az ybliben előadnak mérnökképzés gyanánt, az inkább valamiféle túlélőshow, mint a szaktudás és tapasztalatok átadása. Gondolom ez köszön vissza az élet praktikus szempontjaitól fényévnyi távolságokra elrugaszkodott bürokratikus szabványokban is. Csakhogy minden akció megszüli a maga reakcióját is, adott esetben a teljesíthetetlen feltételek állítása az összes feltételek tökéletes ignorálását.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.06. 16:11:34

@Hajszás Láncos: te bizonyára a maradék kivétel vagy, de én inkább azt tapasztaltam, hogy a szabályok ignorálása nem a ráció meg a praktikum irányába viszi el a népeket, hanem a totális idiótaságok felé.

láttam én már gázcsövet átvezetve kéményen, meg E gerendát félbevágva, erkélykonzolnak beépítve, meg áthidalót 90 fokban elforgatva beépítve, hogy néhány egyszerű példával éljek.
nyilván napokig lehetne sorolni.

a szabályok elhagyása elég durva bírságokat fog magával vonni, akármennyire tiltakozik ellene mindenki. erre halad a világ, a hazai építésügy meg amúgy is 30-40 éve mostohagyereke bármelyik kormánynak.

2011.06.06. 16:23:19

@mcs: Tudni kell, mi micsoda és hogy működik, és akkor nincsen gond. Nyilván egy feszített vb gerendát nem háromtámaszúsítok, de mondjuk egy porotherm áthidalót nyugodtan beépítek egy 6,5-es éltégla válaszfalba 90 fokkal elforgatva egy ajtónyílás fölé. Nem a szabványok ellen van a kifogásom, hanem amikor a közismerten jól működő megoldásokat betiltják, mint példul a bontott téglából való építkezést. (Bár az is igaz, hogy a mai, téglának csúfolt vázkerámia szarokat ki sem lehet már bontani, mert ripityára törik.) Közbe meg a legnagyobb gágogó gagyikat meg lehet csinálni, mint a csúszózsalus betonházak, meg ezek a könnyűszerkezetes szarok... én nem szeretem, ha hülyének néznek, és itt már nagyon kilóg a lóláb, hogy tényleg sok jogszabály kizárólag lobbiérdekek kiszolgálására születik. Az ilyeneket tűzzék a fülük mellé a politikusok, én nem vagyok rájuk kíváncsi, majd én tudom, hogy mit és hogyan, ha nem tudom, utána nézek, ha nem sikerül utána néznem, akkor meg szakembert hívok. SZAKEMBERT, és nem valami megvesztegetett minisztériumi csinovnyik hagymázas elképzeléseihez fogom magam tartani!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.06. 16:31:25

@Hajszás Láncos: nos, a szabályok többnyire a hülyék ellen születnek, ilyen esetben járulékos veszteség az innovatív mérnöki szakértelem megkötése.

erre szokták azt mondani, hogy társadalmi szinten nem nagy ár pár haláleset elkerülése érdekében az, hogy másokat meg korlátozunk vagy drágább megoldásra kényszerítünk.

én evvel ki is egyeznék, ha a szabály alól érveléssel, vagy értelmes egyedi elbírálással lehetne külön utat adni a kísérleti vagy éppen a hagyományőrző építészetnek. de nem lehet.

egyébként tényleg veszélyesen sok a hülye az építésben, ezek közül is nagyon durván sok az, aki nem ismeri a korlátait. és ez veszélyes, nagyon veszélyes.

2011.06.06. 16:39:06

@mcs: Itt van a nagy szemléletbeli különbség közöttünk: én azt vallom, hogy néhány hülye miatt ezrek életét megkeseríteni, drágább megoldásokra kényszeríteni az hatalmas anyagi kár a népgazdaságnak. De a burokráciából autómatikusan adódó korrupció mint morális kár is azonnal megjelenik. Szerintem ezt az árat nem éri meg néhány ostoba, gondoskodó felvigyázás nélkül életképtelen ember élete. Inkább ők pusztuljanak, minthogy mindenki szívjon!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.06. 16:44:30

@Hajszás Láncos: nem az a baj, ha meghal a hülye kőműves, hanem, ha az új házba beköltöző jóhiszemű családra dől rá a ház, jön vissza a co, vagy gyullad ki az épület.

ezt valahogy ki kell szűrni, és a biztonság vs spórolás harcból amúgy is szinte mindig a biztonság jön ki vesztesen, szóval szabályozásra szükség van.

az arányokon és a lehetséges kivételeken kell elgondolkodni, mert a mostani rendszer tényleg elég pocsék.

Barnamaci 2011.06.06. 17:35:03

A lázárfiú javaslatából kimaradt, hogy én akkor már minimum minden cukrászda és fagyizó mellé is kötelezővé tenném a sportpálya épitését, hogy amint megeszik a jónépek azt a sok cukros-habos tortát, rögtön le is dolgozzák! Az éttermekben ahol transzzsirral sütnek wiener schnitzelt, azok mellé is tessék épiteni, de a Moszkva téri hambucisat se hagyják ki, különben hol itt az igazság???

Ideggyógyközpont 2011.06.06. 20:12:38

Üdv Mindenkinek!

Emlékeztek még mit írtam néhány hónapja a Sánta New Dealről?

Lehet hogy bejön?

Dendrobatidae 2011.06.06. 20:33:52

"40 négyzetméteres alacsony komfortfokozatú... 1000 négyzetméteres kerttel..." Ezek normálisak, basszákmegazanyjukat?
Magyarország tele van ilyen víkendházakkal, vidéken még ingyen is rád sózzák csak szabaduljanak tőle. Az átírást fizeted, oszt jónapot! És most még ezek mellé akarnak eladhatatlan szarokat építeni? Ráadásul Budapest mellett?
Mégis mit akarnak? Brazíliai százezres favela előváros-telepeket? Ezek teljesen elmebetegek?

Nzoltan 2011.06.06. 22:02:03

Nem kell felháborodni. Éves szinten rengeteg ingatlant utalnak ki a cigányoknak. Ez pedig néhány évig tartó egyszeri akció lenne. Ennél sokkal több pénzt hajítunk ki olyanokra, akik nem hogy nem tudnak, de soha nem is akarnak tenni semmilyen hasznosat az életben.

2011.06.07. 05:44:22

@Nzoltan: Mont hogy mondod, rájöttem, hogy tényleg ez lehet... kültelki fabódé alacsony komfortfokozattal.... magyarul cigánytelep!

2llkedő 2011.06.07. 06:52:45

Forinthitelemet bedőlő devizahitelre cserélném!

Mindig vágytam egy kiskertes családi házra. Így végre sikerülhet az álmom, hogy a panelból kiköltözhessek.

Ironfist 2011.06.07. 10:47:46

@charlie:

Sajnos ez nem így működik. A forinthitelt már akkor nem tudtuk volna fizetni, hiába stabil, de k*rvamódon magas a törlesztőrészlete.

Nzoltan 2011.06.07. 17:41:10

@Ironfist: Pont ezért nem dőlt volna be ennyi, mert fel sem vették volna.
Csak a bankoknak és az akkori politikusoknak sokkal jobban jött a röghöz kötés és kiszolgáltatottság.

charlie 2011.06.07. 19:16:08

@Ironfist: hát basszus, a bankok is elmondták huszomhárommilliókétszázszor, hogy az árfolyam (főleg nem 20-30-éves távlatokban) nem stabil. Innét kezdve, nem tudom sajnálni azokat, akik nem gondolkodtak. (tény, hogy a devizahitel valószínüleg a futamidő teljes hosszát tekintve olcsóbb mint a forintos, viszont ha az ember megtakarítása 0, akkor már egy kis árfolyamingadozás is viszi a házát. Akkor vagy nem vesz fel hitelt, vagy felveszi a drágább, de ezáltal stabilabb - sőt idővel olcsóbb, mi pl. 5 éve ugyanannyit fizetünk - forinthitelt)

Bee-zony 2011.06.07. 19:25:27

Aki a könnyűszerkezetesbe költözik, évente elmondhatja majd, hogy nyáron meleg, télen hideg, és sokba van a fűtés. (Bár a cigányoknak mindegy, mert kb. 3 év alatt úgyis lelakják és eltüzelik az egészet – tisztelet a kevésszámú kivételnek.)

Ami az épületfajta kiválasztását illeti, nem kellett volna inkább rászánni egy hetet, hogy megkérdezzék az építészeket, szerintük mi a legjobb megoldás? Vagy eleve az volt a fő szempont, hogy a sógor-koma-haver cége kapja a megbízást?

Közben rájöttem, hogyan kell érteni, hogy a Fidesz kész a kormányzásra. Úgy, hogy mindig készek a rossz kormányzásra. Nem fejtették ki az igazság minden részletét, akárcsak az elődjük.
Ennyire gagyi, alja színvonalon kb. mindenki kész a kormányzásra – úgyhogy nem lesz veszteség, ha a Fidesz-KDNP végre eltűnik a színről.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.06.08. 12:31:23

A Nemzeti Eszközkezelő Társaság még az idén megkezdi a működését - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rogán Antal.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-438852

Ironfist 2011.06.09. 00:54:26

@charlie:
Senki nem mondta, hogy sajnálj. Azt kértem, hogy ne nagyképűsködj, hogy minek vetted fel!

foxbat 2011.06.09. 17:00:11

@Hajszás Láncos: Bizonyára lesz valamely eszelősnek alkotmánymódosítási javaslata , hogy erre helyezzék át a forró égövet

sélliagrav 2011.08.18. 15:44:31

@vastagbőr:

Azt írod:
----------------------------
Mi köze van a Belügyminisztériumnak (!) a szociális bérlakás építési programhoz? Ez vagy szociális vagy gazdasági kérdés, de semmi képen sem belügyminisztériumi.
----------------------------

De, belügyminisztériumi. Azon egyszerű oknál fogva, hogy az építésügy és a területrendezés e minisztériumhoz tartozik.
Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkárság
www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/teruletrendezesi-es-epitesugyi-helyettes-allamtitkarsag

Érdemes lenne a nemzetközi szakirodalmat is olvasni és legalább részben ismerni a szándékokat is a kritika megfogalmazása előtt. Mert így ezek a posztok és kommentek nem sok mindenre jók.

süti beállítások módosítása