Skip to content


       Szűrés lista

Már megtanultuk az óvatosságot

Tavalyhoz hasonlóan idén is kitesszük az álomfő beszédét, hátha esetleg valaki véletlenül vagy netán szándékosan kihagyta éjfélkor.

"Tisztelt Honfitársaim!

Magyarok az országhatárokon belül és szerte a nagyvilágban!


A szertartásoknak különleges, varázsos erejük van. Ami szokás, ami hagyomány, annak meg kell lennie. És aminek meg kell lennie, az segít beosztani az időt, megszentelni a pillanatot, komolyan venni a feladatainkat.

Az év fordulóján szokás számot vetni a múlttal, vagy még inkább szembenézni a holnappal.

Mit kívánunk ilyenkor egymásnak az egészség és a békesség mellé? Sikert, boldogságot, gyarapodást. Igaz, manapság egyre óvatosabban használjuk ezeket a szavakat.



A búcsúzó esztendőben annyi viharban, annyi szélvész ellenében kellett helytállnunk, hogy el kell gondolkodnunk azon: vajon mi a siker, mit érzünk erőnek és gyarapodásnak?

Hálátlan feladatot osztott ránk a sors. A ma nemzedékének, nekünk, mai magyaroknak jutott a kijózanító felismerés, milyen nagy ára is van az életnek, s ki mindenkivel kell megküzdenünk önállóságunkért.
A válságnak mondott jelenség sok mindent átértékelt. Városok és falvak, intézmények, családok és egyének számára kapott új jelentést a jól ismert mondás: „Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!”

Saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mennyit ér a kiszámíthatóság, a biztonság, a felelősség, a tisztesség – s legfőképp ezeknek a hiánya.
A parlament és minden választott vezető felelőssége, hogy ezt a tapasztalást átadjuk a következő nemzedékeknek, hogy többé ne lehessen elviselhetetlen adósságba hajszolni családokat, ne lehessen felelőtlenül bánni mások sorsával.

Most elsősorban összefogásra, józan döntésekre és kemény munkára van szükség. Mert a nemzeti gazdaság alapja maga az ember és az ő munkája. Ezért fontos, hogy mindenki, aki dolgozni akar, találjon munkát, általa pedig emberhez méltó életet.
Minden embernek és minden nemzetnek joga van a saját útjához. Mi több, nemcsak joga, de kötelessége is, hogy azon járjon, amennyiben a közösség javát szolgálja.


Tisztelt Honfitársaim!

A médiában a rossz hírek legtöbbször elnyomják a jókat. Az életben szerencsére ez nincs mindig így. Idén is nagyon sok olyan munkát végeztünk el, ami után jogosan érzünk elégedettséget és örömet.

– Sikerrel oldottuk meg uniós tagságunk eddigi legjelentősebb feladatát: fél éven át felelős és eredményes soros elnöke voltunk egy félmilliárdos közösségnek, az Európai Uniónak.

– Itt az Országházban, a Szent Koronával egy fedél alatt megszületett Magyarország új alkotmánya, az Alaptörvény, amely most éjfélkor lépett hatályba.

– Ez nem egy toldott-foldott, öröklött vagy mások által diktált alkotmány, hanem pontosan ránk szabott alaptörvény. A magyarok értékrendje, ezeréves múltja és a jövője van benne.

Én hiszem, hogy az alaptörvény az a jó föld, amelyből erős Magyarország és olyan élet sarjadhat, amelyre mindig vártunk és vágytunk. Élet, ami jár nekünk, amit megharcoltunk, kiérdemeltünk, amihez ragaszkodunk.

Ha föllapozom az Alaptörvény elején a Nemzeti hitvallást, a következő sorokat találom benne:

„Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.”

„Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet.”

„Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.”

Való igaz: a szép szó még nem véd meg, és nem ad enni, nem biztosít meleget. De azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy a szeretet és a megértés, a szolidaritás ereje képes erre. Mától az alaptörvény az életünket átszövő és bennünket a helyes úton megtartó erő.

S ha már szó esett a gyarapodásról, meg kell említenünk, hogy – bár sajnos változatlanul kevés gyermek születik – a határainkon túl élő magyarok honosítása következtében immáron állampolgárként többen vagyunk, egyre többen.


Tisztelt Honfitársaim!

Ez még csak az első nap. 2012 ma még nem mutatja meg az igazi arcát. Ki tudja, idén hány helyen és időben, tárgyaláson és vitán kell megvédenünk az érdekeinket.

Már megtanultuk az óvatosságot.

Egy azonban bizonyos: az új év örömeit csak akkor tudjuk megbecsülni, sikerre csak akkor számíthatunk, ha folytatódik a tavalyi felelős érdekegyeztetés, amely az életünket befolyásoló – meghatározó – témákban végül széles körű társadalmi megegyezéshez vezetett.

Tavaly számos állampolgári eskütételen láthattam, személyesen is átérezhettem, milyen érzelmek szabadulnak fel a nemzethez való kötődés megvallásakor. Az új esztendő is csak akkor adja meg nekünk reményeink beteljesülését, a jobb folytatást, a több lehetőséget, ha ebbe a közösségi élménybe kapaszkodunk.

„Isten, áldd meg a magyart” – énekeljük a Himnuszban.
Ez az óhaj a magyaroknak soha nem azt jelentette, hogy gondjaink megoldását pusztán külső erőktől kellene várnunk. Mi a „magad uram”, a „segíts magadon, az Isten is megsegít” gondolkodásmód nemzete vagyunk. A munkára kérünk áldást, a törekvéseinkre, a sorsunkra, amit nekünk kell a helyes irányban megtartanunk.


Ehhez kívánok az új esztendő első napján sok hitet, erőt és kegyelemben, sikerekben – köztük olimpiai sikerekben is – gazdag, boldog új évet minden magyarnak! "

 

 

 

Alkotmány, olimpia, vihar, válság, harc, összefogás, kemény munka, minden megvolt, amire számítani lehetett.

Ezzel a bekezdéssel pedig Pali bácsi megnyitotta az Aranyköpések2012 című mappát:


"S ha már szó esett a gyarapodásról, meg kell említenünk, hogy – bár sajnos változatlanul kevés gyermek születik – a határainkon túl élő magyarok honosítása következtében immáron állampolgárként többen vagyunk, egyre többen. "

 

Gatyákat felkötni, BÚÉK! Júniusra állítólag minden megváltozik az országban....

Címkék: közélet fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr553510742

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem kell Elnök Magyarországnak 2012.01.01. 16:02:58

  Mert az elnökség csak hatalommal és tekintélyelvvel jár és egyik sem egészséges dolog. Helyette az olyan erkölcsi és törvényi alapelvet kell kidolgozni és alkalmazni, amely nagyobb garancia bármely embernél. Ezek nagyjából, amolyan kis irkaf...

Trackback: Újévi beszéd vagy Fidesz-propaganda? 2012.01.01. 15:51:03

Schmitt Pál újévi beszéde nem lett volna rossz, ha az elején elmondja, hogy csak a Fidesz-szimpatizánsokhoz beszél. Pedig a köztársasági elnöknek a magyar államot kellene képviselnie – nem Orbán Viktort....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sandman (Karakum) (törölt) 2012.01.01. 10:40:43

"Júniusra állítólag minden megváltozik az országban...." - igen, pl. nem lesz ennyi kihasználatlan lámpavas... vagy nem marad adófizető lakossága az országnak. Úgy tűnik megfelelő módszerekkel a népet is le lehet cserélni.

Calibaan 2012.01.01. 10:44:59

"A szertartásoknak különleges, varázsos erejük van. Ami szokás, ami hagyomány, annak meg kell lennie."

A lincselés is milyen különleges, varázslatos hagyomány volt még nem is olyan rég. Vagy a pogrom.

RowiwClub (törölt) 2012.01.01. 10:56:28

"A lótolvajokat is jó magasra kötik, hogy gyönyörködhessenek utolsó táncukban" Texasi nosztalgia.

Zsebtelep (törölt) 2012.01.01. 10:58:17

"Júniusra állítólag minden megváltozik az országban"
Ja, akkor jön az összeomlás. Nem mondhatjátok, hogy nem szóltak előre...

Link Elek 2012.01.01. 11:00:41

a forradalom gyonyoru magyar hagyomany, ideje ujra gyakorolni

szmoker (Homo Trollicus) 2012.01.01. 11:02:16

@Calibaan: tényleg, milyen igaz.
Fel kéne éleszteni ezeket a régi szép hagyományokat.

RowiwClub (törölt) 2012.01.01. 11:10:49

Hétvégére van pogromod?
Főállású pogromozókat felveszünk.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.01.01. 11:11:00

Most olvasom Steve Jobs önéletrajzi könyvét. Abban van egy "valóságtorzitó mező" nevezetű tulajdonsága Jobsnak, amivel saját magát, és kollégáit is meg tudja győzni a lehetetlen határidőkről, lehetetlen munkákról, és elképzelt sikerekről. Mindaddig hat, amig a közelben van, utána azonban beszivárog a véres valóság...
Sok esetben ösztönzőleg hatott ez a "mező" az embereire, sok sikert köszönhetnek neki.

Csakhogy Jobs DOLGOZOTT is, nem csak a faszát verte egy kupolás épületben, és onnan próbálta szugerálni a 10 millió "alkalmazottját".
Megjegyzem számos sikere mellett voltak irdatlan bukásai, köszönhetően a főként a makacsságának.
Egy seggfej volt, ki kell mondani. De emellett egy zseni is.

Orbánék szimplán seggfejek, zsenialitásuk a pénzek lenyúlásában nyilvánul meg.

dr. Aullah 2012.01.01. 11:43:45

Ez a június lesz most az új "két hét"?
Amikor este láttam a TVben ezt a bohócot, egyből elkapcsoltam.

Secnir 2012.01.01. 11:46:21

adjak youtube linket???
www.youtube.com/watch?v=CxRbXuteJ18
érdemes megnézni. volt egy rész, amikor FELOLVASOTT!
PAPÍRBÓL!
idézném:
-[...] Valljuk, hogy egyetértésünk egy egy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, [...]
5:58-tól.
Gratulálok schmidtdt pállnak, a rendezőnek és a vágónak egyaránt. Dadogni felvételről nem semmi. Szólni kéne neki, hogy Göncz Árpád pölö élőben nyomta.

KopaszMercis 2012.01.01. 11:56:56

Kivancsi vagyok cirka feb 20.a kornyekere amikor az elso uj fizetesek elfogynak es ismet tomegek kezdenek el ehezni... Nem lesz nagy baj, majd besorozzak az osszes 18-40 kozti ferfit hogy lojjek le az ehseglazadokat! Rend lesz es fegyelem es egy millio munkahely.

Secnir 2012.01.01. 11:58:07

s milyen igaza van több pontban is az öregnek:

" A ma nemzedékének, nekünk, mai magyaroknak jutott a kijózanító felismerés, milyen nagy ára is van az életnek, s ki mindenkivel kell megküzdenünk önállóságunkért."
Viktorral.

"Saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mennyit ér a kiszámíthatóság, a biztonság, a felelősség, a tisztesség – s legfőképp ezeknek a hiánya."
ne is folytasd, köszönöm a kormány nevében a beismerő nyilatkozatot...

"A búcsúzó esztendőben [...] el kell gondolkodnunk azon: vajon mi a siker"
jaja. legfőképp neked és Viktornak. meg KuszaSzemnek.

"A parlament és minden választott vezető felelőssége, [...] hogy többé ne lehessen elviselhetetlen adósságba hajszolni családokat, ne lehessen felelőtlenül bánni mások sorsával. "
millen igazad van.

"A médiában a rossz hírek legtöbbször elnyomják a jókat."
no comment, Pali bá'

"Itt az Országházban, [...] megszületett Magyarország új alkotmánya, az Alaptörvény, amely most éjfélkor lépett hatályba. Ez nem egy toldott-foldott, öröklött vagy mások által diktált alkotmány, hanem pontosan ránk szabott alaptörvény."
pontosan, rátok szabott, ahogy mondod. Kezdd így: Tisztelt Bíróság!

"Ehhez kívánok [...] köztük olimpiai sikerekben is – gazdag, boldog új évet minden magyarnak! ""
...azt még szeretném hozzátenni, hogy a MOB annyira fog segíteni most is, mint az elmúlt nyolc évben! Így nem lesz aranyunk kalapácsdobásban, diszkoszvetésben....

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2012.01.01. 12:01:53

szánalom, több szót nem is érdemel, számomra ő egy senki akin átnézek mint egy ablakon, pont mint a bábmesterén, és a többi naribohócon

KopaszMercis 2012.01.01. 12:02:32

@Kőmíves Kelemen:
Kicsit eros ez a parhuzam nem gondolod:
Korunk egyik legnagyobb gondolkodoja, latnoka, akinek az elvegzett munkajanak erteke dollar szaz/ezer milliardokban merheto. Egy vegtelenul intelligens es tudatos meltosagteljes kozmopolita.

A masik egy melynovesu frusztralt nyelveket nem beszelo debil cigany talaltgyerek.... Aki olyan videki mint a gemeskut! Hagyjuk mar!!!

Viktortol elvarni, hogy Jobshoz melto szinvonalon porogjon annyira igazsagtalan, mint egy csoport retardalt kolykot egy kosar meccs kereteben osszehozni a dream team ellen, es elvarni a kis rokiktol, hogy egy ketszerindulas se legyen! Nem fair... Viktor maradjon a kapanyelnel!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 12:06:04

2012 elején mindjárt ezzel sokkolni a népeket... Edződjön a magyar! :)

Viktus 2012.01.01. 12:08:48

@Boli:

Csubakka 2012. január 1. 09:09
Köszönet, és tisztelet mindazért az állhatatos küzdelemért amit ebben a példátlan ellenszélben
tett a Nemzetért,a magyarságért,a szabadságért
és a megmaradásért.Isten éltesse,és óvja Önt,és
Családját Viktor.

mandiner.hu/cikk/20120101_orban_viktor_2012_a_remeny_eve

Orbán beszéde is mesés volt :D

allegretto23 2012.01.01. 12:15:18

Boldogabb új évet Feleim!
@Secnir: Ezt azért még tegyük hozzá:"Egy azonban bizonyos: az új év örömeit csak akkor tudjuk megbecsülni, sikerre csak akkor számíthatunk, ha folytatódik a tavalyi felelős érdekegyeztetés, amely az életünket befolyásoló – meghatározó – témákban végül széles körű társadalmi megegyezéshez vezetett." ... Schmitt elvtársnak most is igaza van, mert ha folytatják a tavalyi "felelős érdekegyeztetést", akkor bejön az amit Kopasz Mercis említett, és nem 20 ezer bal/lib fog az utcákra vonulni; és igen valóban széleskörű társadalmi megegyezéshez vezetett: már, hogy ahhoz, hogy a fidesz egy csak a saját zsebét néző, töketlen csirkefogók gyülekezete. Egyetértünk. ( Ha nem lennék ilyen öreg, vagy ennyire vizuális típus, akkor nem látnám magam előtt Schmitt elvtárs szélesen mosolygó orcáját a búzakoszorús vörös csillag alatt a Kupolateremben, ahogy százas nyelvcsapással bomlasztja a szocializmust, valamikor a hetvenes években....)

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2012.01.01. 12:19:26

utálom frei.t tot, de a bankáros könyve /regénye??/ félelmetesen rémisztő, én kaptam, de még nem én olasom, csak a párom lenyulta és néha felolvas, nem semmi...ami benne ban

Gabe Walker 2012.01.01. 12:21:55

A szórakozóhelyen, ahol voltam, éjfélkor a himnuszt játszották az M1-ről, mindenki végigénekelte, majd kifütyülték Pali bácsit, amikor megjelent. Visszajött az életkedvem...

Frizuravarjú 2012.01.01. 12:26:16

Mennyit ér a munkád? Hány ember lakik jól abból, amit termeltél?
Vége a fostalicskázásnak, a papírok és számok ide-oda tologatásának. Tessenek dolgozni és lesz gazdasági fellendülés!
Már nincs aki eltartsa az irodában melegedő okostojásokat, senki sem dolgozik, termel.

Secnir 2012.01.01. 12:26:43

@allegretto23:
" amely az életünket befolyásoló – meghatározó – témákban végül széles körű társadalmi megegyezéshez vezetett"

ahogy mondja. A társadalom -igen széles körben- megegyezett abban, hogy ami itt folyik az egy vicc. És ez az ő életüket befolyásolja.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 12:26:53

@Viktus: MAZOCHISTÁK! :) Ti komolyan, még élvezitek is... Lököttek! :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.01.01. 12:29:10

@KopaszMercis:
Csak a "valóságtorzitó mező" a hasonló a két ember között. Viktornak eltorzult valósága van, ami buborékként ott ül a Fidesz felett :)
(holnap viszek gombostűt kipukkasztani :])

kuki123 2012.01.01. 12:29:43

@Viktus:
az akasztás reményének éve

ujjé ujjé

index.hu/belfold/2011/12/31/kordont_epit_a_rendorseg_a_parlament_korul/

Lezárja a rendőrség az Országház környékét, a kordont most kezdték építeni, a lezárás január elsején nulla órától legkésőbb március 31-e éjfélig maradhat érvényben – derül ki a rendőrség közleményéből. A kordonépítést a budapesti rendőr-főkapitány „további indokolt mértékű ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi és bűnmegelőzési intézkedésekkel” köteles kiegészíteni.

A rendőrök a Széchenyi rakpart és a Kossuth Lajos tér sarkától a köztársasági lobogó talapzatáig a lánckordon vonalában, onnan a virágládák vonalában az '56-os emlékhelyig, onnan a déli kovácsoltvas kerítésig a lánckordon vonalában helyezik el a kordont. Emellett lezárják a Duna-parti oldalon a déli- és az északi trapézlépcső között ta lánckordon vonala által határolt területet is.

A rendőrségi tájékoztatás szerint „az állami hivatalok zavartalan működéséhez fűződő össztársadalmi érdekre, illetve arra, hogy a védett objektum biztonságának, zavartalan működésének, az országgyűlési képviselők és a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása” a rendőrség kiemelt feladata, és ez indokolja a kordonépítést.

A közlemény szerint a lezárás „egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll”. A rendőrség azt is közölte: ezzel az az intézkedéssel „biztosítható a létesítménybe belépésre jogosult, ellenőrzött személyek, és az Országház épületének biztonsága, valamint az Országgyűlés zavartalan működése”.

Nah kordonbontó (show) orbán...

aki csak a parlament közelébe megy annak annyi már viszi is a hű pintér hadsereg...

vagy mégse?

kuki123 2012.01.01. 12:32:12

@kuki123:
jah különösen kiemelném:
legkésőbb március 31-e éjfélig maradhat érvényben

március 15?

nájsz

NextGeneration 2012.01.01. 12:33:25

Nektek, ill. mindenki másnak Boldog Új Évet, kivéve a rohadék politikusainknak! Ők rohadjanak lehetőleg lábon!

allegretto23 2012.01.01. 12:38:25

@kuki123: Arra azért kíváncsi lennék, hogy mit lépnének akkor, ha a kordonon kívül venné körbe a Parlamentet úgy 10-15 ezer jómunkásembör, mondjuk 4 óránkénti melegváltásban, egy héten keresztül? A kordon nem csak kirekeszteni tud- de bent is tud tartani... ; )

ursus artos 2012.01.01. 12:39:11

Semmi gond nem volt ezzel a beszéddel.

TéeSzElnök 2012.01.01. 12:42:00

@Secnir:
Ez tök jó volt. Úgy értem a Himnusz, a vágóképek. A többit inkább nem is minősítem, mert csak bemocskolnám magamat "velük".

KopaszMercis 2012.01.01. 12:42:32

@allegretto23:
Szerintem unalmukban elkezdenenek dolgozni a kepviselo urak

kitiltott bögre 2012.01.01. 12:50:45

szánalom egy féreg ez is.

Ironfist 2012.01.01. 12:52:15

@TéeSzElnök:
Mint a viccben: Ha valami nem ízlik, arról ne beszélj, minden mást köszönj meg!
Ok, később:
Köszönöm a ropit. A többiről nem beszélek.

Köszönjük a himnuszt. A többiről nem beszélünk. :D

alterways2 2012.01.01. 12:54:38

pali bácsi jól döntött, mivel írni megtanulni nehezebb, inkább megtanulta az óvatosságot, állítólag már a saját aláírását is csak diktálja.

hoseman 2012.01.01. 12:55:12

bár zarcába adják a szöveget a zembernek,de szerintem ő nem kicsit beteg..

allegretto23 2012.01.01. 12:55:14

@KopaszMercis: Belenéztél te már egyszer is a képükbe, úgy igazából? Ezek? Dolgozni? Szerintem nekiállnának kinyírni egymást az utolsó megmaradt sonkásszendvicsért...

roxxtar 2012.01.01. 12:57:13

@Őrült kutya (KaraKum): Áhh, a lámpavas majd a Jobbik győzelme után fog kelleni ;) Mert ne legyen illuziótok a jövőről kedves liberálok, a Fidesz csak a jéghegy csúcsa, ha bukik olyan világ jön ahol az ilyen posztok után bezony csattan ám a pofon :)

2012.01.01. 12:57:58

@allegretto23: Szogesdrot korbe, 220 bele, aztan torvenykezzenek? Seki, sebe, senyo?

hoseman 2012.01.01. 13:02:03

"sikerre csak akkor számíthatunk, ha folytatódik a tavalyi felelős érdekegyeztetés"

..felelős??... az ugye olyan mint hogyaszonggya az imf hazutazott jézuskát várni ugye?.. csacsi öreg palkó

Zedder 2012.01.01. 13:02:17

@Frizuravarjú: "Frizuravarjú 0 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Január elsejétől vettek fel az agitpropra? Melyik minisztérium?:) Jó a juttatási csomag?

"Mennyit ér a munkád? Hány ember lakik jól abból, amit termeltél?"

Én jelenleg közvetve kb. 50-100 család megélhetését biztosítom a munkámmal. Persze ha nem lennék, talán fél-egy éven belül találnának a helyemre másik embert, csak hát baromira egyedi ez a szakmai terület, amiben utazom...

Remélem te is hasonló szépet tudsz elmondani magadról!

kuki123 2012.01.01. 13:03:01

@allegretto23: hoznak törvényt hogy akkor a parlament 500 méteres körzete(2/3-dal lazán), + a rendőrség feloszlatásra felszólíthat, ha nem teszed meg elvisznek...ennyi

KopaszMercis 2012.01.01. 13:04:51

@roxxtar:
Sem a barnaboru sem a jobbikos cigany kissebsegtol nem fel a magyar tobbseg ;)

Deres · http://textura.blog.hu 2012.01.01. 13:07:35

Igazán szépp beszéd voltt.

dr. Aullah 2012.01.01. 13:13:52

@Deres: Az volt.
Csak sajnos teljesen hiteltelen volt, szóval a beszéd értéke = 0

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 13:20:00

@Aullah:
Nektek semmi sem jó! :) Pedig csak értünk, csak nekünk... Olyan dögök vagytok! :))

Frizuravarjú 2012.01.01. 13:25:22

@Zedder: "Frizuravarjú 0 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."
Az már a blog.hu töketlensége. Menj talán az aktivitásra, kisapa.

Örülök, hogy valaki dolgozik, mi vagyunk az üdítő kivételek! :)

király vagyok 2012.01.01. 13:29:11

Melyik geciláda cigányozik megin kopasz kurva anyádat!
mercis mi még fordod sincs te rákos magyar

KopaszMercis 2012.01.01. 13:48:45

@király vagyok:
Ugy latszik a hozzaszolasom lenyeget nem igen sikerult abzolvald.. Azt ketszamjegyu IQs kurvanemjojat :)

Clawfinger Nigger cimu szamanal is azt hitted h Niggereznek az arjak mi? Szegenykem

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.01.01. 13:51:31

Akár a tavalyi. Összefüggéstelen bullshit hegyek, pofátlan, cinikus megjegyzésekkel fűszerezve.

"A ma nemzedékének, nekünk, mai magyaroknak"
Mondja ezt egy takonygerincű aki mindig annak nyal be csontig, aki hatalmon van.

"Saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mennyit ér a kiszámíthatóság, a biztonság, a felelősség, a tisztesség – s legfőképp ezeknek a hiánya."
Lényegében beismerte Törpe Dakota és Kuszaszem ámokfutásának következményeit. Köszönjük.

"Most elsősorban összefogásra, józan döntésekre és kemény munkára van szükség."
Ehhez első lépésként neki, törpe póráztartójának és agyatlan sleppjének kéne eltakarodni a retkes picsába.

"– Ez nem egy toldott-foldott, öröklött vagy mások által diktált alkotmány, hanem pontosan ránk szabott alaptörvény. A magyarok értékrendje, ezeréves múltja és a jövője van benne. "
Jól mondja, "rájuk szabott alaptörvény". Pont ezért még véletlenül se kérték ki róla a nép véleményét egy népszavazás formájában. Bezzeg 300 forintokért milliárdokat vertek el.

"Mától az alaptörvény az életünket átszövő és bennünket a helyes úton megtartó erő. "
Látszik mennyire szövi át és tartja helyes úton az Erő a hülye gazdáját.

"Mi a „magad uram”, a „segíts magadon, az Isten is megsegít” gondolkodásmód nemzete vagyunk."
Na persze. Ezért van export-import, ezért nyalják "harcosantikommunistaésdemokrataként" a kínaiak és szaúdiak valagát.

Summa summarum: Jobb lett volna, ha a felcsúti törpe lecsófőző kuktája maradtál volna, pali.

Link Elek 2012.01.01. 13:52:08

2012 az az év lesz, amikor kiderul elbirnak-e a sajat testukkel a fideszesek.

nyakamon érzem, hogy seggem míly nehéz...

fvipera 2012.01.01. 13:55:53

Magyarország tragédiája

A szerző a pozsonyi Comenius Egyetem politológia tanszékén tanít (és komolyan aggódik Magyarországért)

Csehországban, Lengyelországban vagy Szlovákiában az elmúlt években csak erősödött az a tendencia, hogy a választók fiatalabb, urbánusabb és műveltebb rétege egyre inkább a jobbközép pártokra szavaz. Pozsonyban vagy Kassán a (nemrég megbukott) szlovák kormánykoalíció pártjai csaknem kétharmados, illetve 60%-os fölényhez jutottak a 2010-es parlamenti választásokon, Prágában a jobboldali erők a rendszerváltás óta gyakorlatilag minden választást megnyertek (a jelenlegi koalíció pártjai 62%-ot kaptak 2010-ben) és a lengyel nagyvárosokban is rendre tarolt a Donald Tusk vezette Polgári Platform (PO) az utóbbi években. Ezekről a jobboldali pártokról elmondható, hogy piacbarát nézeteket és politikát képviselnek: támogatják az állami kiadások féken tartását, az adóterhek csökkentését, a vállalkozóbarát környezet megteremtését, a privatizációt, a személyes felelősséget pedig előbbre helyezik az állami szolidaritásnál. Ez korántsem jelenti azt, hogy kampányaikban ne tűnnének fel időről időre balos populista ígéretek vagy a gyakorlati politikában ne folyamodnának ilyen megoldásokhoz, ezek azonban a kivételek, amelyek erősítik a szabályt.
Ezzel szemben Magyarországon a Fidesz képviseli a „jobboldalt”, az elmúlt években a gazdaságban szinte kizárólag baloldali vagy egyenesen szélsőbalos retorikával. A Fidesz 2002-ben a parlamentben ellenzékből megszavazta a Medgyessy-kormány (Magyarországot gyakorlatilag csődbe vivő) száznapos programját, beleértve a 13. nyugdíj és közalkalmazotti bér bevezetését és a közalkalmazotti bérek 50 százalékos megemelését. Előtte még kormányon reálértéken kétharmadával megemelte a minimálbért és széles körű lakástámogatási rendszert vezetett be, ennek részét képezték a magas készpénzbeli juttatások („szocpol”) is. Amikor a Gyurcsány-kormány megpróbálta csökkenteni az államháztartás hatalmasra duzzadt hiányát, a Fidesz ellenzékből mindent megtett ennek megakadályozására: sikeresen támogatta az egészségügyi díjak (vizitdíj, kórházi napidíj) és a felsőoktatási tandíj ellen kiírt népszavazást, ellenezte viszont a budapesti reptér és a MÁV Cargo privatizációját („nemzeti vagyon elherdálása”). A 2006- os kampányban már 14. nyugdíjat ígért, később a Bajnai-kormány által megszüntetett 13. – meg a felszámolt vasúti szárnyvonalak – visszaállítását. Eközben Orbán és a FIDESZ többi vezető politikusa is folyton azt harsogta, hogy nincs szükség adóemelésre, megszorításra, az ország e nélkül is kivezethető a válságból. Kormányra kerülésük óta már sikerült gyakorlatilag államosítaniuk a második pilléres nyugdíjpénztári vagyon túlnyomó részét, miközben az egységes jövedelemadóra való áttérést egy sor új adó bevezetése és a régiek felemelése (vagy legalább ennek bejelentése) követte (bankadó és egyéb ágazati különadók, ÁFA-emelés, járulékemelés, „átmenti hozzájárulás”). Olyan nézetek és lépések ezek, amelyeket csak Magyarországon tartanak jobboldalinak, a visegrádi szomszédoknál az ilyesmit a baloldali populisták képviselik. Szlovákiából szemlélve például gyakran komikus, hogy a magát jobboldalinak tartó Orbán Viktor és a magát szociáldemokratának tartó Robert Fico (gazdasági téren valójában mindkettő balos populista) ugyanazt a követ fújja. Már sokan (jómagam is) sokszor rámutattak, hogy Orbán azt csinálja, amit Fico mond, vagy fordítva, attól függően, ki van éppen kormányon és ki ellenzékben. De most komolyan, a kezünket a szívünkre téve: a régió melyik országában számítana még jobboldali politikának a nyugdíjpénztári vagyon államosítása, a 14. nyugdíj beígérése, a privatizáció és az egészségügyi díjak ellenzése vagy a drasztikus minimálbéremelés – így együtt? A jobboldal többnyire pontosan ezek ellenkezőjét gondolja és teszi, privatizál, bevezeti az egészségügyi díjakat, védelmezi a nyugdíjpénztárakat a baloldali populista rohamoktól (Szlovákia) vagy épp létrehozza őket (Csehország), a minimálbért csak módjával emelgeti stb. Persze mindenhol vannak kivételek, sok lépést a jobboldali pártok népszerűségüket féltve nem mernek meglépni, de a jobbközép domináns politika akkor is a Fidesz által követettnek a fordítottja.
Magyarország tragédiája az volt és maradt, hogy a gazdaságpolitikában kormánya és ellenzéke többnyire egyaránt baloldali nézeteket képvisel, folyton balról próbálják előzgetni egymást, gyakran egymásra licitálva abban, ki mit nyújt majd megválasztása esetén a szociális vívmányok terén „a zembereknek”. A hatalomra került erőknek lényegében csak két lehetőségük marad: 1. megvalósítják ígéreteik egy jelentős részét (és ezzel száguld az ország az államcsőd felé), vagy 2. megpróbálnak fenntartható gazdaságpolitikát folytatni, de ekkor pontosan az ellenkezőjét kellene csinálni annak, amit megígértek és amit választóik várnak tőlük, ezért rohamtempóban vesztik el hitelességüket és népszerűségüket. A két lehetőség valamiféle zagyvalékának meg az a következménye, hogy a csődhelyzet is közel marad, meg a hitelesség és népszerűség is elúszik. Eközben az ellenzék újabb adag baloldali populizmussal ront neki a kormánynak, ezt tették Orbánék is, és ezt kapják most vissza ellenzéküktől meg az utcától (egyelőre csak könnyített változatban). A nagy baj az, hogy hiányzik az igazi középjobb alternatíva, nincsenek olyan egész ciklust kitöltő reformkormányok (mint például a 2002 és 2006 közötti szlovákiai második Dzurinda-kabinet), amelyek szerkezeti átalakításokat vinnének végbe, fenntartható növekedési pályára állítanák a gazdaságot és konszolidálnák a közpénzügyeket. Az egymást váltó jobbközép reform- és populista kormányok helyett balos populista kormányok váltják egymást. Ez alól csak a közvetlen válságmenedzselést elvégző (az országot a csődtől megmentő, ha úgy tetszik, a szakadék széléről visszarántó) kormányok (Bajnai-kabinet) jelentenek rövidke kivételt.

A baloldali populista gazdaságpolitika dominanciájának több messzemenő negatív következménye is van. Először is, Magyarország már nemcsak Nyugat-Európától, hanem közép-európai szomszédaitól is fokozatosan leszakad. Ha az egy főre eső (vásárlóerő-paritáson mért) bruttó nemzeti terméket nézzük, akkor Szlovénia és Csehország mindig is Magyarország előtt volt, Szlovákia 2006-ban előzte meg, Lengyelország idén fogja, de rövid időn belül Horvátország is lehagyhatja. Persze nem csak a leggyakrabban használt gazdasági mutatószámon keresztül mérhető a lemaradás. Az ezredforduló környékén például Szlovákia szinte minden gazdasági adat tekintetében rosszabbul állt déli szomszédjánál („köszönhetően” egy évtized jórészt populista szlovák gazdaságpolitikájának), de egy évtized múlva már pontosan fordított volt a helyzet, Magyarország állt rosszabbul majd minden tekintetben („köszönhetően” egy évtized jórészt populista magyar gazdaságpolitikájának). A nem ortodoxnak, szabadságharcosnak, nemzetmentőnek stb. titulált Orbán– Matolcsy-féle gazdaságpolitikával ez a leszakadás csak növekedni fog.
Másodszor, mivel kormány és ellenzéke egyaránt a baloldali populizmussal operál (de a szakszervezetek és a civil mozgalmak többsége is), és a parlamentben egyetlen jobbközép párt sem maradt (miután 2010-ben az MDF-et kiszavazták onnan), a választók széles tömegeiben egyre inkább megerősödnek a populista rögeszmék. Például: a népnek joga van a széles körű állami szociális gondoskodásra a bölcsőtől a koporsóig, a szerzett előjogokhoz senki sem nyúlhat, ha ezt mégis megteszi, akkor ráront a nemzetre, hazaáruló és népellenség. Ha az országnak rosszul megy, akkor az kizárólag azért van így, mert a kormány lop, csal, hazudik és dilettáns, meg mert a külföldi ellenség (az országon élősködő bankok, multik, egyszóval a karvalytőke) kizsákmányolja. Nem kell tehát egyéni áldozatok sokaságát hozni, elég leváltani a hatalmi elitet, és minden jobbra fordul. Ez a típusú, az emberekbe sulykolt mentalitás egyrészt a hatalmon lévő politikusból való gyors kiábránduláshoz és a választók újabb, egyre radikálisabb populista táborokba való átvonulásához, másrészt apátiához, a politikától való elforduláshoz, az egész hatalmi elit elutasításához, sőt a politikai és gazdasági rendszer megkérdőjelezéséhez vezet.
Harmadszor, a mindent elárasztó populizmus csaknem teljesen ellehetetleníti a jobbközép reformok bevezetését, vagy ha azok egy részével a kormány megpróbálkozik, teljesen hiteltelenné teszi őket (nem csak saját magát). Az ügyeletes kormányok ugyanis sohasem állnak elő egy komplex, minden részletében jobboldali reformprogrammal (ami már középtávon működhetne), mivel ez esetben szinte minden területen pontosan az ellenkezőjét kellene csinálni annak, amit ígértek. Így legjobb esetben is a néhány kívánatos reformlépés együtt jár egy sor populista ígéret megvalósításával, az egyes intézkedések minimum szépen kinullázzák egymást. Tipikus példa lehet az egységes jövedelemadó bevezetése, amely a felzárkózó gazdaságok többségében a sikersztori része, de Magyarországon ezt is sikerült elrontani. Persze ez érthető is, ha figyelembe vesszük a körülményeket. Egyrészt azt, hogy egyből a csodát (a gazdaság felpörgését) várták tőle Matolcsyék, ami – különösen válságidőszakban – eleve irreális volt, másrészt azt, hogy mellette bevezettek egy rakás növekedést gátló ágazati különadót és de facto államosították a nyugdíj-megtakarításokat, és ezekkel a lépésekkel szépen meg is fojtották a kibontakozás lehetőségeit. Az ország sorsáért aggódók azonban joggal tarthatnak attól, hogy ebből a szociális demagógia által agymosott többségnek véletlenül sem az fog leesni, hogy a magyarországi bevezetés volt hibás, hanem hogy az egységes adó „megbukott”, ott rossz, ahol van. Elvégre Magyarországon nem érte el a hozzá fűződő várakozásokat, az meg kit érdekel, hogy pár másik államban igen.

A következmények – korántsem kimerítő – felsorolása közben már érlelődik a kérdés: Hogyan juthatott ide az ország, ki a felelős mindezért? A felelősség természetesen sokrétű és megoszlik, a politikai elit többségének gátlástalanságától egészen a választók többségének mérhetetlen ostobaságáig terjed a skála. A főbűnös azonban a Fidesz és személyesen Orbán Viktor. Ki is lehetne jobban felelős azért, hogy nincs egy középjobb párt, mint a Fidesz, amely egykoron kétségtelenül az volt, de gazdaságpolitikai nézetei folyamatosan átalakultak baloldali populistává. Az első komoly törés az 1995-ös Bokros-csomag kíméletlen kritizálása volt. Nem az egyes lépésekkel, azok technikájával állt szemben a Fidesz, hanem az egész csomag szükségességét megkérdőjelezte, mondván, nincs szükség ekkora mértékű kiigazításra és megszorításra. Pedig azt is mondhatták volna, hogy most fizeti meg az ország a számlát a gulyáskommunizmusért, a késő Kádár-korszak eladósodás árán megvásárolt viszonylagos jólétéért. És ekkor csakis a színtiszta igazsággal szembesítették volna a lakosságot ahelyett, hogy megkezdték volna annak a rögeszmének a fejükbe plántálását, hogy senki sem nyúlhat a magyarok szociális jogosultságaihoz, amelyek egyébként sem magasak, és az egész rendszer finanszírozható. Valójában Magyarország már négy évtizede – Kornai János találó megállapításával élve – koraszülött jóléti állam, amely messze erején (gazdasági teljesítményén és lehetőségein) felül költ polgáraira, ennek egyenes következménye az adósságcsapda és az állandó húzd meg, ereszd meg költségvetési politika. A Bokros-csomag lényegében kivezette az országot ebből a csapdahelyzetből egyedülálló, mondhatni történelmi lehetőséggel (és fenntartható, viszonylag magas gazdasági növekedéssel) ajándékozva meg a hivatalba lépő Orbán-kormányt. Ezt azonban sikerült eljátszani, az Orbán- és az azt követő Medgyessy-kabinet szépen visszavezette az országot az adósságcsapdába.

Az első Orbán-kormány egyik legfontosabb bűne a ciklus első felében a tétlenség volt. Magyarországnak ekkor kellett volna a lendületet kihasználva folytatnia a reformokat, hogy megtarthassa éllovas pozícióját. Például tovább privatizálni, egészségügyi reformot csinálni versengő magánkézben lévő biztosítókkal, kórházakkal (és igen, vizitdíjjal meg kórházi napidíjjal), és mondjuk bevezetni az egységes adót (amelyet így úttörőként elsőként alkalmaztak volna a régióban, ahelyett hogy végzetesen megkésve utolsóként fanyalodjanak rá). A ciklus második felében már kifejezetten káros és egyre populistább lépések jöttek, főleg a minimálbér drasztikus megemelése és az újra elszabaduló osztogatás (gyakorlatilag választások előtti szavazatvásárlás). Már ekkor erősödőben volt Orbánék között a gazdasági törvényszerűségeket fölülírni kívánó, a parancsuralmi döntésekben bízó gondolkodás. Ahogy a kommunisták is folyton széncsatákat vívtak és vesztettek el, úgy gondolták, hogy megfordíthatják a folyókat (nem sikerült) és parancsolni fognak az időjárásnak (ez sem jött össze), a Fidesz is egyre inkább elhitte, hogy elég törvénybe foglalnia, hogy jó lesz, és a dolgok ettől jobbra is fordulnak. A csúcs kétségtelenül a 2002-es és a 2006-os kampányban a józan észt teljesen felülíró ígéretverseny volt, és ennek megkoronázása, a Medgyessy-kormány száznapos programja. Ennek elfogadása természetesen a szocialista-szabaddemokrata kormány lelkén szárad, de ne terjedjen már odáig a kollektív amnézia, hogy feledésbe merüljön, a pokolba vezető út a Fidesz szavazataival is ki lett kövezve. A kérdés csak az, hogy hamár az ország fenntartható növekedése szempontjából rossz volt a populista balra át a Fidesz gazdaságpolitikájában, legalább magának a pártnak kedvezett-e. A válasz: aligha. Orbán és csapata 1998 és 2010 között legalább két választást nagy valószínűséggel akkor is megnyert volna, ha pontosan ellenkező nézeteket képvisel. Ennyire azért ne becsüljük le a szocialisták önsorsrontó képességeit.
A Fidesz ráadásul ostobán rövidlátó is volt, amikor mindent megtett a Gyurcsány-kormány reformjainak ellehetetlenítéséért. Ezzel lényegében azt érték el, hogy rosszabb állapotban vették át az országot 2010-ben, és a megoldatlan problémák az ő nyakukba szakadtak. De itt még mindig megvolt az esély, meg a példátlan kétharmados többség, hogy történelmi tettet cselekedjenek, és a populista ígéretek meg a túlfűtött elvárásoknak való megfelelés helyett visszatérjenek a jobbközép alternatívához. Ezt nagyban megkönnyítette a Bajnai-kabinetnek a - Fidesz által vadul támadott - felelős politikája. Ehelyett azonban tétlenség, majd egyévnyi kapkodó ámokfutás következett, ami miatt már az sem kizárt, hogy Magyarország még a görög államcsőd előtt megint a pénzügyi összeomlás szélére jut (30 év alatt már ötödször). Az már komoly bűvészmutatvány (vagy inkább bohócprodukció), amikor csaknem tízmilliárd eurónyi államosított nyugdíjvagyonnal sem sikerül stabilizálni a közpénzügyeket. Orbánnak és Matolcsynak ez is sikerült. Közben Magyarországból nemhogy a térség éllovasa nem lett újra, de egyre inkább egy szánalmas negatív példává válik, amely állatorvosi lóként mutatja a populizmus nevű, immunrendszert megtámadó vírus valamennyi következményét. És ehhez jön még a növekvő elszigeteltség, amikor még az országot hagyományosan empátiával szemlélő partnerekkel (Németország) is sikerül összeveszni. Határon túli magyarként az sem mellékes, hogy a gazdaságpolitikájában egykor példaképnek számító Magyarország immáron tartós hanyatlása, elszigetelődése és érdekérvényesítő képességének drámai csökkenése milyen (negatív) hatással lesz ránk, kisebbségi magyarokra. Nem mehetünk el szó nélkül a választók felelőssége mellett sem, hisz pontosan ők azok, akik hisznek a felelőtlen ígéretekben, és hatalomra emelik a demagóg hordószónokokat, majd amikor kiábrándultak belőlük, akkor véletlenül sem a józan eszüket használják egy életképesebb alternatíva mellett döntve,hanem átvonulnak egy még nagyobb populista hordószónok táborába. Ahelyett, hogy racionálisan mérlegelve, saját és országuk jobbra fordulását szem előtt tartva járulnának az urnákhoz, inkább az emóciók és a hit mozgatja őket. Eközben templomba egyre kevésbé járnak, a vallástól egyre inkább elfordulnak, Isten és a halálon túli megváltás helyett a populista illuzionisták által ígért földi megváltásban (állami gondoskodás, „szociális biztonság“) hisznek.
Röviden, a túlnyomó többség egy racionálisan mérlegelő polgári gondolkodás helyett a demagógok által manipulált hívő birkacsordaként viselkedik. Ez korántsem egyedülálló jelenség térségünkben, a választók jelentős része, gyakran többsége mindenhol ilyen, az arányok tekintetében azonban megint csak Magyarország viszi el a pálmát.
Gyönyörűen illusztrálta ezt a 2006-osparlamenti választás. Az urnákhoz járulók 85%-a a két egymást túlígérgetni igyekvő pártra szavazott. Az MSZP-re, amely kormányának szociális vívmányaival büszkélkedett (igen, azokkal, amelyek csődbe vitték Magyarországot, és igen, úgy, hogy hazudtak reggel, délben és este - Gyurcsányt idézve), meg a Fideszre, amely még rátett az őrületre egy lapáttal, azt állítva (helyesebben mondva, hazudva), hogy „rosszabbul élünk, mint négy éve“, és beígérte a tizennegyedik nyugdíjat. Az egyetlen párt, amely nem szavazta meg a száznapos programot és amely következetesen figyelmeztetett az osztogatás és a felelőtlen ígérgetés veszélyeire, csak hajszálnyival tudta meghaladni a parlamentbe jutási küszöböt.
Az MDF, mert róluk van szó, négy évvel később már nem jutott be a Parlamentbe. A magyar választók azért büntették meg, mert előállt az egyetlen reális (Bokros Lajos által kidolgozott) tervvel, amely kezelni tudta volna Magyarország gazdasági problémáit, de bizonyára nagyon idegesítően hatott az is, hogy az MDF előre figyelmeztetett az osztogatás veszélyeire. A felelősséget magán viselő választó ezért alibista módon nem mondhatja azt, hogy (a politikusok közül) senki sem szólt előre, hogy mindenki hazudott, hogy nincs reális alternatíva, és ezzel senki sem meri szembesíteni a társadalmat. Ez a komoly bűnlajstrom fölöttébb irritálhatta a magyar társadalmat, amely meg is szabadult az MDF-től (a párt bukásának persze több oka is volt, de a választók ostobasága messze a legfontosabb). 2010 után a magyar politikai élet el is jutott oda, hogy nincs egyetlen párt sem, amely a szabad versenyen alapuló kapitalista piacgazdaságot védené, és támogatná (teljes mellszélességgel, nemcsak szavakkal, de akár tettetekkel is) a stabil, vállalkozóbarát környezetet, a külföldi tőkebefektetéseket és egy jól működő bankrendszert. Ehelyett jóformán csak abban különböznek, hogy milyen oldalról és milyen okok miatt utálják a kapitalizmust: kiszélsőjobbról (Jobbik), ki szociálliberális és zöld szempontból (LMP), ki nemzetpolitikai szemszögből (Fidesz), ki meg csak a hagyományok tiszteletben tartása végett (MSZP). És persze mindannyian a népszerűségre való tekintettel, hisz a lakosság nagy része is utálja a piacgazdaságot, a multikat, a külföldi tőkét, meg a bankokat, egyszóval mindent, ami egy kis, nyitott és sebezhető (mert nagyon eladósodott) keletközép-európai ország számára életbevágóan fontos a sikerességhez. Hogy a kontraszt még nagyobb legyen, utazzunk most egy nagyon távoli bolygóra: „A kormány úgy fog viselkedni, mint egy felelősségteljes család vagy vállalat. A kiadások hosszú távon nem haladhatják meg a bevételeket…A rendszert átalakító változások mellett ezért a kormány a következő intézkedéseket javasolja: az állami költségvetésből finanszírozott bérek 10%-os csökkentését és három évre való befagyasztását… az összes állami szociális juttatás 10%-os csökkentését és három évig változatlan szinten való hagyását, a nyugdíjak befagyasztását 2011-ben… a születési és temetési támogatás megszüntetését…“
Az idézet nem egy távoli galaxisról jött, hanem a csehországi TOP 09 párt programjából való, a 2010-es parlamenti választásokon a párt megszerezte a szavazatok 16,7%-át, Prágában a legerősebb párt lett 27,3%-kal. Egy közeli ország, mégis olybá tűnik, hogy fényévekre van. Vajon egy ilyen programmal mire vitték volna a legutóbbi két magyar választáson? A felelősség Magyarország helyzetéért egyszerűen nem tolható át teljes egészében a politikai elitre, legyen az bármilyen felelőtlen és gátlástalan is. A választóknak vagy legalább egy kritikus részüknek is felnőttként kéne viselkedniük, ahelyett hogy újra és újra bedőlnek a meséknek.
Ezzel szorosan összefügg az értelmiség és a közgazdász-társadalom felelőssége is. Ők felrázhatták volna a választókat vagy legalább megőrizhették volna szakmai tekintélyüket. Többségük azonban csődöt mondott, és nem csak azok, akik beálltak az MSZP vagy a Fidesz mögé kampányolni. A humán értelmiségiek többségére kár a szót vesztegetni, mert nagyjából hasonló mértékben vetik el a kapitalizmust (és hisznek az állami beavatkozásokban), mint a lakosság meg az általa megválasztott politikai elit, csak legfeljebb szofisztikáltabb gondolatmenetek révén juttattak el ebbéli utálatukig és hitükig. A közgazdászok többsége pedig (a komoly szakmai színvonal ellenére) csődöt mondott abban, hogy élesen szembeszálljanak a populista osztogatással és az eladósodással, és egyszerűen, a többség számára is érthetően megpróbálják elmagyarázni annak veszélyeit. Egyrészt ezt nem tartották feladatuknak, úgy érezvén (s ez emberileg érthető is), hogy belemásznának a politikai sárdobálásba, másrészt meg figyelve a politikai diskurzust, teljes joggal gondolhatták úgy, hogy észérvekkel nem lehet túl sokra menni. Sokaknál személyes anyagi érdekek is lehettek a háttérben (remélt állami megbízások, pozíciók), amelyek miatt nem jó nyíltan összeveszni a politikával. Csakhogy a politikától való távolmaradás elvitte a szakmai tekintély és hitelesség egy részét is. Az ún. jobboldali vagy Fidesz-közelinek tartott közgazdászok például eléggé elkéstek azzal, hogy jórészt csak 2011-ben kezdtek el hangosan és nyíltan fanyalogni az Orbán-Matolcsy-féle gazdaságpolitikán. Az utolsó alkalom, amikor ezt még viszonylag hitelesen meg lehetett tenni, a 2006-os ígéretdömping volt. Aki a 14. nyugdíj felvetése után sem sokallt be, és elintézte azt valami hümmögéssel arról, hogy kampány van, azt nem lehet igazán komolyan venni, amikor öt év múlva ismer rá a Fidesz hibáira.

Még sötétebb a kép a hosszú és lehangoló gondolatmenet végére érve, mert nem látni azt a politikai erőt (és a mögé felsorakozó választókat meg a mellette vagy eszmerendszere mellett kiálló értelmiségieket), amely vissza tudná hozni a politikába a megfontolt, piacbarát jobboldali gazdaságpolitikát és a populizmus ellensúlyává merne és tudna válni. Pedig Magyarországnak most erre volna a legnagyobb szüksége. A Fidesz, beleértve annak minden vezető politikusát már rég kollektíve alkalmatlanná és hiteltelenné vált erre a feladatra. Egy igazi magyar tragédia.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 14:13:36

@fvipera:
Te tök reménytelen vagy! :)) Ezt az agyatlan HÍVŐK úgysem olvassák el, illetve max. a "komcsi vagy", meg "a zelmút nyócév" szöveggel jönnek. Olyan apróságok, hogy soha ennyi volt komcsi nem volt hatalomban, mint ma, a narancskomcsik idején, nem fogja őket zavarni... Reménytelen, evégre az elvtársak szorosan összezárnak. :))

Örzse néni 2012.01.01. 14:16:59

Pont azt irtam amit a Boli másik oldalra

Nem tudnak felhagyni a komunista szokásokkal.
A kontraszelektált tehetségtelen elvtársak pozícióba nyomása örök hagyomány a cionista bandánál.
Ilonka is mindég mondja a piacon, hogy mindegy ezeknek, hogy taknyanyála egybefolyós belterjes zsidógyerek, akkor is a mi kutyánk kölke és kell neki valami jó zsíros állás.
Krisztus urunk megfeszítése miatt úgyis örök kárhozatra ítélt szerencsétlen népek ezek, tisztelendő úr is megmondta a misén.

dr. Aullah 2012.01.01. 14:18:39

@fvipera:Van egy TL:DR verziója is? :D

nu pagagyí 2012.01.01. 14:20:20

Pali rendületlenül áll a romhalmaz tetején és szónokol.

komissarlajos 2012.01.01. 14:21:09

@RowiwClub: Ez magyarul kifejezőbb: „Talpuk alatt fütyül a szél.“ (Q.jó film volt.)

komissarlajos 2012.01.01. 14:23:20

@Link Elek: Na ezt Villontól loptad! (Francia vagyok, Párizs városából...)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 14:27:44

@Örzse néni:
Azért azt ne feledd, hogy Krisztus urunk maga is zsidó volt és január elsején az ő körülmetélését ünnepled, bőszen! :)) A Tisztelendő Úrnak azért mindent nem hiszünk el, ahogy Fecó és Viki gyereknek sem... Ne légy naiv... :)

Sandman (Karakum) (törölt) 2012.01.01. 14:29:40

@Boli: @fvipera: én is olvastam anno, elég elfogulatlan és elborzasztó képet fest. Épp ezért a fidesznyikek nem fogják elolvasni, vagy csak legyintenek rá.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 14:31:46

@komissarlajos:
Sajnos még nem! De tetszene... Az elmúlt 22 év összes politikusával együtt! Legyünk tök pártfüggetlenek! :) Annyit megér... :D

Örzse néni 2012.01.01. 14:32:45

@Boli: Zsidó volt a lelkem maga is, de ezért is mondom hogy a kivétel erősiti a szabályt mert köztük is van azért rendes ember.
A Margit férje is zsidó ember volt és nem volt rá panasz.
De amelyik ilyen hatalom közelibe kerül az biz megvadul és nem lát a pénztől. Ezeket nem szabadna hatalom közelibe engedni, lelkem elhiszed?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 14:33:34

@Őrült kutya (KaraKum):
Miért? Kinézed belőlük, hogy fel is fognák? Te vagy a naiv akkor... :DD

Meridian74 2012.01.01. 14:34:40

@Link Elek: a forradalom nem a magyraok hagyománya, az a franciáké. A magyaroké a sikertelenül történő lázadás, itt ennek van hagyománya.

nu pagagyí 2012.01.01. 14:38:13

@Örzse néni: A hatalom nem csak a zsidókat vadítja meg, elég talán Hitlerre céloznunk. A vadulás ellenszereként a demokratikus ellensúlyokat találták fel, de sajnos azok működtetéséhez meg demokraták kellenének.

dr. Aullah 2012.01.01. 14:42:35

@Őrült kutya (KaraKum): Ez akkor lenne jó, ha belevették volna Bábiné Szottfried Gabriella-t, aki nem tudja a facebookot kezelni.

Etniez 2012.01.01. 14:43:04

Annyira jó volt a 2011, hogy megvettem a repülőjegyem, februárban elutazom az igazi EU-ba és ott fogok dolgozni pár évet. Vagy maradok örökre.

Soha nem gondoltam volna, hogy ide fogok jutni.

Frizuravarjú 2012.01.01. 14:43:17

@nu pagagyí: Talán annyiban igaza van @Örzse néni: -nek, hogy náluk erősebb az összetartás, a rend és hierarchia kiépítettsége. Ezért sokkal sikeresebb a pozícióba kerülésük és hatalmuk megtartása.
Ezt kéne ellesniük más népeknek is ha nem akarnak alsóbbrendűek maradni.
De amíg a baromságot sulykolják, a széthúzást, a züllesztést propagálják semmi esély. Meg kell nézni hogyan élnek és ellesni a látottakat. Persze egy eleve széthúzó és irigy nép esélytelen és bukásra van ítélve.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.01.01. 14:46:39

@Etniez: Menjél is a picsába hazaáruló patkány a süllyedő hajóról.
Ha itt háború lenne egy perc alatt ennének meg reggelire bennünket a mocskos férgek miatt, akik a szaros életüket mentve húznának innen. "Kinek drágább rongy élete, mint a haza becsülete..."
te sehonnai bitang!

Horizont 2012.01.01. 14:54:54

Schmitt Palinknak eszébe jutott-e, hogy ez az újévi költeménye hogyan passzol ahhoz a palihoz aki az Astoria szálló igazgatóhelyettese (is) volt?:(

"nagyon sok olyan munkát végeztünk el, ami után jogosan érzünk elégedettséget és örömet. "

"az életünket befolyásoló – meghatározó – témákban végül széles körű társadalmi megegyezéshez vezetett."
?????? Ez a két sor is elég volt! ELÉG VOLT!!!!!

Nyuggervadász 2012.01.01. 14:58:43

@Zedder:
Előbb nézd meg a saját adatlapodat, aztán szövegelj!
Zedder: 0 hozzászólás, 0 bejegyzés.
Mindenkiét kitörölték, már hónapokkal ezelőtt!

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.01.01. 14:59:04

@Örzse néni:
1. Jézus is zsidó volt.
2. A tisztelendő urad egy, a zsidó vallásból eredő hitnek a papja. Ótestamentum full, új testamentum egy zsidó emberről szól.
3. A tisztelendő urad is sábeszdekliben parolázik, csak ők pileolusnak nevezik.

Horizont 2012.01.01. 14:59:38

@negondolkozz!majdénmegmondom!:
Mindenkinek egy élete van! És ha a " haza " tesz rám akkor mi van?
Én szeretem a hazámat(politikusmentesen) és itthon élek. Tehát nem magamról van szó.
Mindenki nem mehet el. De aki elmegy az menjen, az se könnyebb élet, csak több pénze lesz.Ha lesz.

Fatal Error! System Halted! 2012.01.01. 15:01:15

@negondolkozz!majdénmegmondom!:
Ez mind nagyon szép, de ha mindenki megfogadná, amit Petőfi írt, nem lenne haza becsülete sem, mert ha mindenki vérét adja a hazáért, ki fogja újjáépíteni?

Abból a rongy életből csak egy van. Igen, hazából is, de a haza akkor is haza, ha egy elnyomó hatalom terpeszkedik rajta.

király vagyok 2012.01.01. 15:05:37

tik is csak sirni tudtok mindég

bruhahahahihihi 2012.01.01. 15:08:59

Micsodaaaa??? Itt nem lesz Választás a Fidesz Csaló választási törvénye szerint!!!!
ITT ELZAVARÁS LESZ ÉS SZÁMONKÉRÉS!!!!!!!!!
A Fidesz banditák és kiszolgálóik és seggnyalóik is el lesznek kapva...s MINDEN VISSZA LESZ CSINÁLVA népi akarattal egy tollvonással amit a fiDESZ nEMZETI sZAROK CSINÁLTAK.
ÉLJEN AZ ÚJ ELLENÁLLÁSI MOZGALOM!!!! Csatlakozzon mindenki az LMP által meghírdetett akcióhoz párttól függetlenül. LEGYENEK SZÁZEZREK HOLNAP 5 KOR AZ OPERÁNÁL!!!!!
VIDÉKIEK GYERTEK! Lehet hogy Nemzeti Banda elzavarása lesz!
ÁLLÍTSUK VISSZA A KÖZTÁRSASÁGOT!!!! FIDESZ ALKOTMÁNY NEM A MAGYAR NÉPÉ!!!!

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.01.01. 15:13:22

Happy New Fear!
"Saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mennyit ér a kiszámíthatóság, a biztonság, a felelősség, a tisztesség – s legfőképp ezeknek a hiánya.
A parlament és minden választott vezető felelőssége, hogy ezt a tapasztalást átadjuk a következő nemzedékeknek, hogy többé ne lehessen elviselhetetlen adósságba hajszolni családokat, ne lehessen felelőtlenül bánni mások sorsával. "
Tehát a parlamentés a választott vezetők felelőssége, hogy a kiszámíthatóság, megbízhatóság, biztonság és tisztesség hiányának tapasztalatát átadják a következő nemzedékeknek? Jujj! Szar idő jön ránk!

Horizont 2012.01.01. 15:14:25

@bruhahahahihihi:
Megnéztem az "aktivitásod" mennyi helyre beírtad ugyanezt.
Biztosra mégy, vagy sok volt a pia éjjel?:DDDDD

Secnir 2012.01.01. 15:31:01

@Link Elek: @komissarlajos:
"nyakamon érzem, hogy seggem míly nehéz..."
"(Francia vagyok, Párizs városából...)"

idézni csak helyesen, szépen...

"Francia vagyok, csak ez kellett
Párizs szült, Pontoise mellett,
rőf kötél súgja majd fejemnek
hogy mi a súlya fenekemnek"

a legjobb a Kaláka előadásában.
lefordította ezt a négysorost Faludy György, József Attila, és Mészöly Dezső is - másképpen persze, a legjobb talán a Faludy-féle.
Persze ha itt bármi is lesz, a T képet viselő uraknak semmit nem lesz idejük írogatni...

alterways2 2012.01.01. 15:32:04

@negondolkozz!majdénmegmondom!: te azért gondolkodhatnál, mielőtt megmondod.
1. nincs háború, úgyhogy nagyobb hasznára lennél szeretett hazádnak, ha a hőbörgés helyett az írás, olvasás és számolás tudományát sajátítanád el, akkor lehet, hogy előtűnnének a ködből az élet alapösszefüggései.
2. ha itt háború lesz, az Orbán meg a hozzád hasonló agyatlan hőbörgők miatt lehetne, és mindenképp percek alatt szétszednének - ciki is ezt magyarázni, de a kis országokat a nagy országok meg szokták verni, és ezen az sem segít, ha mind a három haveroddal beiratkoztatok a jobbik valamelyik nemzetvédő kiképzőtáborába.
borzasztó, azért tartunk itt, mert ennyi eszetek van. petőfinek (tőle idéztél, csak hogy segítsek, ha esetleg nincs otthon anyukád) 150 éve jól állt az ilyen szöveg, ma csak azt bizonyítja, hogy az agykapacitásod elemi 4-ik körül érte el teljesítőképessége határát, azóta gránátrepeszként pattan le róla az információ (hogy neked is tetsző hasonlattal éljek). ha esetleg nem lennél idősebb 10 évesnél, akkor elnézést kérek, még bármi lehet belőled.

jenőke 2012.01.01. 15:47:12

"Ez nem egy toldott-foldott, öröklött vagy mások által diktált alkotmány, hanem pontosan ránk szabott alaptörvény. A magyarok értékrendje, ezeréves múltja és a jövője van benne. "

A kristálygömböt használva akár a múlt és a jövő eseményeit is láthatják, és a tenyérjóslásról még nem is szólok.

Horizont 2012.01.01. 16:20:48

Azért ez se semmi:
"A Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályára szilveszter este hét órától reggel fél kilencig szinte folyamatosan szállították a mentősök a többségében részeg fiatalokat.....
Zacher Gábor azt mondta: egy átlagos napon nagyjából 30-32 pácienst látnak el, most ennek több mint a dupláját."
Nem azon akadtam ki, hogy szilveszterkor berúgnak (na de ennyire?) hanem azon, hogy egy ÁTLAGOS napon is ennyien??!!!

Etniez 2012.01.01. 16:42:21

@Horizont: Ne etessétek a trollt!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.01.01. 16:51:24

@Zedder: nem biztos, hogy kezdő hozzászóló. Ugyanis mindneki oldaláról kitörölték, hogy hány hozzászólása volt. A Tiéd is ki van törölve, és az enyém is.

ubu1 2012.01.01. 16:52:18

@fvipera: Szerintem egy nagyon jól sikerült, tartalmas írás. Érdemes volt végig olvasni.

Horizont 2012.01.01. 16:58:25

@Etniez:
Leszarom (már bocs), hogy troll vagy nem troll. Ki igazodik itt ki ma már?
Mit lehet ezzel kezdeni? Ki dönti el, hogy az-e vagy nem?
Aki baromságot ír az mind troll?? Jó is lenne ha így lenne:)

bög 2012.01.01. 17:10:37

@ubu1: jaja, nehéz vitatkozni vele. szarban vagyunk.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.01.01. 17:20:59

Forradalom kell! A népnek forradalommal kell élérnie hogy újabb hiteleket vegyen fel Mo!!!!
Hajrá IMF, hajrá jólét, hajrá értelmiség! Megcsináljátok!!!!!!!!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 17:26:23

@endike: Most, hogy az állampapírok dögivel (már amikor van rá olyan hülye, aki megveszi), 9 % kamattal vannak kibocsájtva, ilyen nem is zajlik... Remek! Ezek nem hitelek. Tényleg... Szar lehet gondolkodás nélkül élni... :(
Éljen a Párt! Csak a narancskomcsik! Megcsináltátok!
CDS felár, 82% ilyenek ismerősek? Bár... tényleg hagyjuk...

Meridian74 2012.01.01. 17:26:58

@bruhahahahihihi: nem lesz itt semmiféle elzavarás. mint írtam, a magyarok nem tudnak forradalmat kirobbantani, csak lázongani tudnak, amit rendre levernek mindig.

Ennek tudatában teszik Orbánék és persze Kúrcsányék most is azt, amiért más rendes országban már 10x megnyúzták volna őket. Végigtekintve a magyar történelmen, tudják azt, hogy eddig minden lázadást sikeresen levertek, most sem lesz ez másképpen.

Vagy te tudsz olyan forradalmat, lázadást megnevezni ami sikeres volt? Kezdve a Koppány-féle felhördüléstől az '56-os "forradalomig"?

Még a '48-as szabadságharcot is leverték végül...

ver@s kan-tár 2012.01.01. 17:35:21

"...Sikerre csak akkor számíthatunk, ha folytatódik a tavalyi felelős érdekegyeztetés" - jelenté ki új alkotmánnyal és névvel felruházott államunknak feje az új év első perceiben az ő szájával. Hát erre én azt mondom, mentsen Isten attól, hogy az és továbbra is abban az eljárási rendszerben folytatódjék, amit ők érdekegyeztetés címszó alatt próbálnak immár másfél keserves esztendeje az országnak eladni. Egyre csak erősödik bennem az érzés, hogy mintha egyre kevésbé és egyre kevesebben volnánk itt vevők rá.

Horizont 2012.01.01. 17:39:15

@fvipera:
Na végig olvastam! Nagyon, de nagyon szomorú is lettem. Vitába szállni valóban nem lehet vele. Az még szomorúbb, hogy még ezt se egy magyar írta le! Ezt az írást első lépésben MINDEN politikusnak a fejébe verném, utána meg MINDEN nagykorú állampolgárnak is.
Az még szomorúbb ebben, hogy ezt elolvasva és ismerve a "hozott anyagot" be kell látni, egyszerűen nincs kiút!!!!!!! Na ez a tragédia!!!!

Monarchista 2012.01.01. 18:35:26

@Secnir: Göncz Árpád egy zseni ne is emlegessük még egy csillagrendszerben sem ezzel a hülyével.

Nyuggervadász 2012.01.01. 18:47:01

@fvipera:
Hosszú, ám magvas "országértékelésed" (szinte) minden sorával egyet értek. Bár, a Te helyzeti előnyöd, -hogy kívülről, objektíven tudsz véleményt alkotni- behozhatatlan előnyt jelent. Ugyanakkor, ez egyben hátrány is. Nem itt élsz, nem érzékeled azokat a napi (én csak Goebbels-i propagandának hívom) kormányzati információkat, amikkel folyamatosan bombáznak bennünket. A nap minden percében arról próbálnak meggyőzni bennünket, hogy csak egy helyes út van ( a mostani), aki ezt nem hiszi, az a haza ellensége...
A demokrácia védelmében kiépített fékeket, ellensúlyokat kiiktatták, új törvényeikkel hatalmukat bebetonozták, illetve bukásuk esetén a következő kormányok mozgásterét lehetetlenné tették.
A többit már nem is sorolom, felesleges.
Ami a legszörnyűbb: a Fidesz (megmaradt) szavazóbázisa "agymosott", azaz, őket észérvekkel meggyőzni nem lehet. Minden, amit a Vezér ( Orbán Viktor ) mond , az kőbe vésett igazság. Mindezt azért írtam le, mert Te felróttad a közgazdász-társadalomnak hallgatásukat. Valószínűleg országos ismertségű közgazdákra gondoltál, nem olyan " mezeiekre", mint jómagam is vagyok. Vállalati vezetőként csak szűk környezetemben tudtam averzióimról, ellenvéleményemről beszélni. Vagy: óraadó tanárként tíz éven keresztül tanítottam mikro- és makroökonómiát. Diákjaim fele nem hitt nekem, ha ( évekkel ezelőtt) a Fidesz hatalomra kerülése esetén várható anomáliákról beszéltem. Hiába mondtam, hogy a Bokros-csomagnak volt köszönhető az államcsőd elkerülése, a gazdaság stabilizálása (és, hogy két éven keresztül ebből élt az első Fidesz kormány). Nem és nem, mert a Fidesz megmondta, hogy a Bokros- csomag nemzetellenes volt és "idegen érdekeket szolgált". Holott, én éppen ilyen elítélően nyilatkoztam Medgyessy 100 napos programjáról, Gyurcsányék elkezdett, majd félbehagyott szerkezeti változtatásairól (persze, itt már helyeslően bólintottak).
Szóval, nem egyszerű az élet az "agymosottakkal".
Vitatkozhatnék még az MDF szerepvállalásáról is, meg még egy-két dologról, majd tán egyszer.
Azt viszont én is jelzem, miként azt Boli is írta, a hivatalos magyar politika-csinálók előtt Te mostantól nem vagy kedvelt!

fvipera 2012.01.01. 18:50:53

@nyuggervadász: nem saját mű, elnézést, ha ez nem volt egyértelmű

Horizont 2012.01.01. 18:56:11

@fvipera:
Hogyan leltél rá erre ha megkérdezhetem? És a Tanár úr tud magyarul? És honnan tud ilyen jól ennyi mindent rólunk? Teljesen felzaklatódtam ettől az írástól. Ami azért furcsa, mert az ember a saját szintjén azért tudja valamennyire ezeket, na de így leírva. Olyan remény nélküli lettem....

Horizont 2012.01.01. 18:58:19

@fvipera: Na már meg is van a válasz látom:) Bár minden kérésem ilyen hamar teljesülne:) Köszi.

fvipera 2012.01.01. 19:04:15

@Horizont: néhány napja kaptam és pont ugyanúgy éreztem, mint Te és minden ismerősöm, akinek csak mutattam.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.01.01. 19:07:58

"Saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mennyit ér a kiszámíthatóság, a biztonság, a felelősség, a tisztesség – s legfőképp ezeknek a hiánya."

na ebben legalább egyetértünk b+

dr. Aullah 2012.01.01. 19:13:36

@dark future: Ezért húzták fel a kordont.

Nyuggervadász 2012.01.01. 19:22:14

@fvipera:
Hát, én valóban azt, hittem, hogy te vagy a szerző, az a bizonyos Gál Zsolt. Sokszor előfordulhat, hogy - bizonyos szituációkban- az ember önmagáról is egyes szám 3. személyben beszél (innét a tévedés). Bocs.
Ha nem is saját mű, gratulálok, hogy ráleltél és kösz, hogy megosztottad velünk.

Viktus 2012.01.01. 19:25:49

www.origo.hu/itthon/20111230-a-magyar-kulugy-es-a-kormany-eltero-velemenye-a-kulpolitikarol.html

remélem a miniszterelnök úr elejét veszi az ilyen találgatásoknak, és rendet tesz :P

fvipera 2012.01.01. 19:31:55

@nyuggervadász: azt hittem, az egyes sz. 3 sz. elég lesz:)).

és azért nem linket adtam, hogy ne lehessen a dolgozatot elvéteni

dr kíváncsivagyok 2012.01.01. 19:33:05

A sok-sok valóban aljas , kirekesztő, antidemokratikus törvény mellett egy apró aljasságra hívnám fel a figyelmet : Évente egy-két alkalommal autózok autópályán , amikor megyek Budapestre a Fiamért (vagy a reptérre , vagy a keletibe - 360 km ...) és még aznap vissza is jövök ....mindezért fizettem a 4 naposért 1500 körül,.....mától majd' 3000 ft - ot ! EGY NAPÉRT,... BAZMEG,...mert csak megyek-jövök ! Érted a mocskok eddig is többet vettek ki a zsebemből , mint járt volna,....mostantól a dupláját rabolják el ! Ez jogszerű Európában ?????

Nyuggervadász 2012.01.01. 19:37:49

@Horizont:
Régóta olvasom kommentjeidet (ha eddig nem is reagáltam rájuk). Így aztán nehéz elhinnem, hogy Te ettől az írástól lettél zaklatott. Érezted Te eddig is, hogy nagy itt a gáz. Legfeljebb az embert az üti szíven, hogy egy külhoni magyar objektív tükröt tart az orra elé. Elfogultság nélkül közli velünk azt az igazságot, amit a mi "hiteles" politikusaink titkolnak, tagadnak előlünk.

dr kíváncsivagyok 2012.01.01. 19:38:52

@Meridian74: nem lesz itt semmiféle elzavarás. mint írtam, a magyarok nem tudnak forradalmat kirobbantani, csak lázongani tudnak, amit rendre levernek mindig.

Ennek tudatában teszik Orbánék és persze Kúrcsányék most is azt, amiért más rendes országban már 10x megnyúzták volna őket. Végigtekintve a magyar történelmen, tudják azt, hogy eddig minden lázadást sikeresen levertek, most sem lesz ez másképpen.

Vagy te tudsz olyan forradalmat, lázadást megnevezni ami sikeres volt? Kezdve a Koppány-féle felhördüléstől az '56-os "forradalomig"?

Még a '48-as szabadságharcot is leverték végül...

Egyszer minden rossz példának vége szakad..... ez törvényszerű....

ursus artos 2012.01.01. 19:40:42

"a Fidesz (megmaradt) szavazóbázisa "agymosott", "
És hogy mosták át az agyakat?

Nyuggervadász 2012.01.01. 19:55:48

@Viktus:
"remélem a miniszterelnök úr elejét veszi az ilyen találgatásoknak, és rendet tesz :P "
Ezt úgy érted, hogy a "hivatalos" kormányzati szövegtől eltérő és - uram, bocsáss meg!- annak ellentmondó, kritikai hangvételeket megtorolja?!?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.01.01. 20:05:47

@fvipera: Na ezért te a mandineren egy köcsöggeci szemét hazaáruló féreg leszel.:))

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.01.01. 20:13:30

@Horizont: Elég régi írás már. Októberi, ha jól emlékszem. Akkor már néhányan linkelgettük itt a VB-n. Volt is visszhangja.

Viktus 2012.01.01. 20:15:30

@nyuggervadász:

Miféle anarchia az ilyen :P

Viktus 2012.01.01. 20:19:04

Gyöngyszemek:

Csubakka 2012. január 1. 09:09
Köszönet, és tisztelet mindazért az állhatatos küzdelemért amit ebben a példátlan ellenszélben
tett a Nemzetért,a magyarságért,a szabadságért
és a megmaradásért.Isten éltesse,és óvja Önt,és
Családját Viktor.

butapesti 2012. január 1. 09:24
Sikeres Boldog Új Esztendőt kívánunk szeretettel Önnek és családjának! Az Isten áldását kérjük, és erőt az Elnök Úrnak, hogy hazánkat továbbra is a helyes irányba vezesse!

Honfi-fi 2012. január 1. 10:04
Köszönjük Orbán Viktor miniszterelnök úr !

Isten áldását kérjük, áldozatos munkájára.

És magam nevében kívánok Önnek jó egészséget és sok sikert, erőt a munkájához.

Natty Bumppo 2012. január 1. 15:46
Boldog Békés új eszetndőt kívánok mindenkinek, a miniszterelnök úrnak pedig erőt egészséget és kitartást az ország reformjait illetően.

BUÉK!

Nyuggervadász 2012.01.01. 20:21:45

@ursus artos:
"a Fidesz (megmaradt) szavazóbázisa "agymosott", "
És hogy mosták át az agyakat?"
Hát nem egy autómosó slaggal! A folyamatos, mondhatni monoton, egysíkú kormányzati kommunikációval. Minden, amit ők tesznek, az az egyedüli igazság. Ha ugyanazt az ellenzék teszi, tette, az nemzetellenes, népnyúzó ( ja, míg el nem feledem, "idegen érdekeket szolgáló") politika.
Csak egy-két példa: amíg háromszázegynehány forint volt a benzin, mit is mondott szijjártónk? Hogy a népnyúzó szoci kormány azonnal csökkentse a benzin adótartalmát,stb. Most, hogy négyszáz fölött az, (az adóemelések miatt), hallgatnak, mint az a bizonyos a fűben!
Vagy: amikor a jogvégzett!! miniszterelnök kordont bontott, azt a demokrácia visszaállítása érdekében tette....Most, hogy ugyanoda kordont építtet, "a demokrácia biztosítása érdekében" teszi. (ezek csak véletlenszerűen kiragadott példák. Sok ilyet tudnék felsorolni!)
Na, és most jön az "agymosottság" fogalmának magyarázata. Aki mindezeket zokszó nélkül tudomásul veszi, -vagy, még helyesel is hozzá- ahelyett, hogy a gyomra háborogna, hát az ilyen ember (az én értékítéletem szerint) az agymosott. Minden kritikai érzéktől megfosztott szavazóbáb.

2012.01.01. 20:23:47

@Meridian74: Koppánytól 56-ig mindig külső katonai intervencióval verték le a lázadásokat. Orbáncért szerinted ki fog ide jönni??? Ha sokat feszegeti a pofonosládát, rábaszik, mint Ceausescu, és a kutya se fog csaholni utána.

@Viktus: Prőhle Gergely hamarosan megkapja a sétapapírját. Amúgy megértem, szar lehet orbánc helyett égni civilizált politikusokkal szemben.

Viktus 2012.01.01. 20:26:12

@nyuggervadász:

Reménykedjünk ez a remény éve

Horizont 2012.01.01. 20:26:22

@Ásó[Mosó]maci: Nem mindig ér el a visszhang engem se, hiába vagyok itt mindennapos:)

@nyuggervadász: Pedig elhiheted, hogy ettől lettem különlegesen zaklatott. Tudod az egy dolog amit tud az ember és egy másik dolog az amikor egy okos(abb) embertől összefoglalva szembesül a tényekkel. És így egyben olyan elemei erővel hat, hogy dob az ember egy hátast tőle! Zaklatott tudod miért lettem nagyon, nagyon? Mert ott a válasz a sorok között, hogy erre a magyar szarra ami itt van, nincs itt jó megoldás, ebből senki, érted senki nem rángatja ki az országot!! Nagyon logikusan minden benne van!!Na ettől az egésztől nagyon enyhe a kifejezés is, hogy zaklatott lettem. Porrá lettem zúzva itt belül!!!!!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 20:28:17

@Viktus:
Olyan megható... szép is... amikor ilyen szervilis kis seggnyalók, csontig tolják a nyelvüket a fényes tekintetű Kedves Vezető enyhén barnás hátsójába! :) Mintha Rákos pajtás levelezését olvasnánk... Gyönyörű! A Lipótot meg bezárták... Így jártunk, ezek meg szabadon. :D

gnme 2012.01.01. 20:33:28

palya palya ...jobban állt volna neked az esztergapad

Shopping 2012.01.01. 20:34:50

Kár, hogy a FIDESZ ÁMOKFUTÁSÁT, nekünk, reggel 7kor kelő adófizetőknek kell majd a következő évtizedekben kifizetnünk...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2012.01.01. 20:56:36

Kínai barátaink asztrológiája szerint 2012 a Sárkány éve.

"A Sárkány Éve a bátorság, a légből kapott ötletek éve lesz."
"Minden állatöv számára ez az év tele lesz titokzatos, váratlan és emlékezetes pillanattal."

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.01. 20:56:49

Mi lesz azok helyével, akik a fityesz gusztustalanságai miatt mennek/fognak elmenni? De megvan a megoldás! Fogadjunk be etiópokat és eszkimókat! Majd a rezidensek helyett ők fognak beállni!

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.01.01. 21:30:50

@Viktus: Ezt honnan sikerült levadászni? Ezt még névvel, címmel, adóazonosítóval és TAJ-számmal együtt sem hiszem el, hát még nicknevekkel...:))))

@laspalmas: Hm, nem is tudtam hogy mi a kínaiak előtt egy évvel már sárkány évét ültünk...mert ha erre még ötletelnek ezek, a Jóisten se ment meg bennünket...

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.01. 21:32:38

Valaki segíthetne!

Ha mától nem vagyunk köztársaság, akkor köztársasági elnökün sincs?
Ugye?

Fufo 2012.01.01. 21:45:51

Nem emlékszik valaki véletlenül, mi volt a hivatalos magyarázat, miért kellett az országot átnevezni?

röhögő 2012.01.01. 21:46:57

@ursus artos: "És hogy mosták át az agyakat? " - VIK-TOR, VIK-TOR! Nem emléxel?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.01. 21:52:59

@Fufo: Mer' csak.

A nem hivatalost olvasd el a Wikin.

A lényeg: "A köztársaság ókori eszme, és valóban a zsarnokság feletti győzelmet jelképezte."

szabogyula 2012.01.01. 21:53:42

@röhögő: Ha neked az agymosottság , hogy a FIDESZ-re szavaztam , akkor rendben .
Ma sem tenném másképp , mert a magyar palettáról , mondd kire szavazzak ??
Szanyira ? Schiferre ? Mesterházyra ?
A Jobbik más kategória , ott érzésem szerint mások a problémák ,

röhögő 2012.01.01. 21:58:33

@szabogyula: Szavazz bazz! EUR 321. Lesz még 400 is!

Ironfist 2012.01.01. 22:00:00

@fvipera:
Az a baj, hogy ez valóban olyan hosszú, és tömör, hogy a többség úgysem fogja elolvasni. Egyébként egyetértek vele, ezt leszámítva:

"Eközben templomba egyre kevésbé járnak, a vallástól egyre inkább elfordulnak, Isten és a halálon túli megváltás"

Ehez semmi köze, magánügy, ki milyen vallást tart magáénak, és aki rinyál amiatt, hogy ateista vagyok, az bekaphatja a f@szomat.

Ironfist 2012.01.01. 22:01:16

@Shopping:
"Kár, hogy a FIDESZ ÁMOKFUTÁSÁT, nekünk, reggel 7kor kelő adófizetőknek kell majd a következő évtizedekben kifizetnünk..."

Hehe, te hétkor kelsz? De jó neked, nekem 4:40kor indul a teszkó elől a céges busz.

Ironfist 2012.01.01. 22:06:33

@szabogyula:
"Ha neked az agymosottság , hogy a FIDESZ-re szavaztam , akkor rendben ."

Pedig az.

"Ma sem tenném másképp , mert a magyar palettáról , mondd kire szavazzak ??"

Hmm, nem is tudom, talán észre kéne venni, hogy - nahát! - nem csak azok a pártok indulnak szavazáson, akik a parlamentben alszanak. DÖBB! Komolyan, egy csomó párt indul minden választásokon, de a hozzád hasonlók mire gondolnak? "Hmm, azt mondom a többieknek, hogy azért szavazok a fideszre, mert az a legkisebb rossz, de ezért jól meg is gyónok Orbán Vitya seggét ábrázoló házoltáromnál!" Egyébként pedig a fidesz nem a legkisebb rossz. Ha olvastad volna fvipera valóban hosszú kommentjét - vagy megmozgatnád azt a kétbites agyadat, és kicsit visszaemlékeznél, mi történt a rendszerváltás óta - rájöhetnél, hogy a fidesz a legnagyobb rossz, ami Magyarországgal csak történhetett.

szabogyula 2012.01.01. 22:06:43

@röhögő: Ha a "banda" lenne itt , akkor már lenne az 500 is ...

Jofiu 2012.01.01. 22:10:15

@ver@s kan-tár: Ezen az érdekegyeztetésen én is megakadtam, de végül abban maradtam, végül is nem írta le kikkel és kinek az érdekeit egyeztették felelősen, valakivel és valakinek az érdekében tuti egyeztettek. Végül is így nem mondott akkora hülyeséget mint elsőre látszik.

szabogyula 2012.01.01. 22:10:56

@Ironfist: "" gyónok Orbán Vitya seggét ábrázoló házoltáromnál"" ..."" kétbites agyadat""...
Nézd , az ilyen komoly érveket felsoroló hozzászólással nem tudok mit kezdeni .
Boldog Új Évet !

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.01. 22:11:20

@Ironfist: Az enyémet is, ezzel nincs gond. Azzal van, hogy a pénztárcámban túrkálnak.
És most egy üzenet az egyháznak nyilvánított 14 db. fasszopó bandának:

Tartsd el magad az elmebeteg híveidből te élősködő geci!!

Tudom, hogy egy személyre vetítve ez nem nagy tétel. Lázár Jani Audija sem az…

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.01. 22:14:16

@szabogyula: A kétbites lehet hogy túlzás, ha csak ennyit jegyeztél meg belőle.

Ironfist 2012.01.01. 22:18:47

@szabogyula:
Sikerült kiszedned idézetként az érvek közül a retorikát. Gratulálok.

Viktus 2012.01.01. 22:19:15

@szabogyula:

A jobbik ugyanazt csinálná, mint a fidesz csak még többet lopna mellé ...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 22:25:53

@Fufo:
Miért kellett? Mert felhatalmazta rá a 2/3! Benne volt a választási progromban is! :)

mh1973 2012.01.01. 22:26:08

A jobbik ráadásul = a fityisszel, meg lehet nézni hány településen mutyiznak együtt! ;)

Ironfist 2012.01.01. 22:27:25

@mh1973:
Tényleg? Hányon? Ugyanis azt kommunikálják hivatalosan, hogy ők mennyire nagyon a fidesz ellen vannak. Meg az mszp ellen is. Meg az LMP ellen is

Viktus 2012.01.01. 22:30:06

@mh1973:

Elég nézni a nagy házat ... mikor Vona bejelenti sajtótájékoztatón, hogy nem fogadja el a napirend módosítást, majd 5 percre rá bevonul, és a frakcióval igen-t nyom :D:D:D így tovább a színészkedés a nagy házban meg csak a bólogatás megy.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 22:35:14

@Viktus:
A jobbik kisebb, nagyobb alkukért rég letérdelt Viktornak, csak az ecceri hívek kedvéért még bohóckodik az önállóság látszatával. Elég gyengén, de a sok eccerinek ez bőven megfelel! :) Szemfényvesztők.

Viktus 2012.01.01. 22:45:42

@Boli:

Jah az a szégyen az elempé nagyobb ellenállást fejt ki a jobbikosok elüldögélnek a milliókkal kényelmesen. Hullik is szét az egész a háttérben egy nagy csalódás csak az embereknek akik v.ha kapcsolatba kerülnek vele.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.01. 22:53:34

@Viktus:
Azért az LMP-s társaság is csak egy bulicsapat, nincs egy koncepció, egy vezető, aki értelmes dolgokat is tudna. Szóval a pol.paletta tök üres, Viktor ügyesen lepucolta a bábukat, hiteltelenített el mindenkit. Ja, hogy ő is hiteltelenné vált? Egy dolog, de a feltétlen híveinek soha, azoknak a szájába is ..arhat, azok azt is örömmel veszik tőle. Vakok és hülyék az emberek, majd amikor a csupasz seggük az utcán lesz, a gyerekeik nem kapnak normális kaját, akkor elgondolkodnak, de addig soha! Hülye világ...

fvipera 2012.01.01. 22:55:55

@Ironfist: maximálisan egyetértek veled.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.01.01. 23:00:14

@alterways2: Csak annyit akarok mondani, hogy amiért nem egyezik a véleményünk nem kéne a másikat lenézni. Nem szólnék, ha csak simán védenéd a gyökér menekülő hazaáruló férgeket. De az a primitív szöveg amit mellé próbáltál okádni a hazaszerető férfiak gyalázására, az önmagában jellemzi az undorító fajtádat. Remélem valami keleti kis faluban végzed egyedül és öregen. Ne legyen hazafi aki megvéd majd, hívogasd csak a rendőrséget, mikor rádrúgják a haverjaid az ajtót éjjel.
Ha már véleményt nyilvánítunk: szerintem pont az ilyen liberális mocskok miatt tart az ország ahol.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.01. 23:07:47

Engem összesen két kérdés érdekel:
1 Lesz-e államcsőd, ha igen, mikor?
2. Vitya mikor tervezi a bankszémlák egy részének vagy egészének zárolását és államosítását?

Az első kérdést nézve ez akár három kérdés is lehet, ha valaki szőrözni akar. Én ezekre vagyok kíváncsi. Nyomorúságos egy évünk lesz, de ez van, tűr és tűr a magyar.

Viktus 2012.01.01. 23:22:39

@Boli:

Na jah itt az egész pártosdit egy megtisztulási időre zárolni kellene aztán egy szakértői csapatnak helyrehozni ezt a sok-sok elcseszést.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.01.01. 23:34:01

@negondolkozz!majdénmegmondom!: Na látod, én pont a Te fajta "hazafik" miatt mentem el Magyarországról, és amíg ilyenek vannak ott, addig nem is igazán akarok oda visszamenni. Pedig magyar nemesi származású vagyok, de a primkó álhazafiakból nagyon elegem van.

2012.01.01. 23:44:00

@ursus artos: így mossák ki az agyakat: pirospirula.blogspot.com/2011/12/valosag-es-valosag-show.html

@Valahol Máshol: Az első kérdésedre nem tudjuk a választ, talán még vitya se döntötte el, hogy lefekszik-e az imf-nek vagy sem. A másodikra viszont számítani lehet, mert csendes bankpánik van, a betétesek veszik ki a pénzüket és teszik át valutába, ezt sokáig nem fogja bírni a bankrendszer. Amikor Argentínában 2001-ben ez a folyamat beindult, gyorsan zárolták a bankszámlákat, és mindenki csak heti 250 dollárt vehetett ki a saját számlájáról. Ha a pénzkimentés nem fejeződik be, itt is lehet számítani az efféle részleges, vagy éppen teljes zárolásra.

Béla Bácsi 2012.01.02. 00:06:20

@kíváncsivagyok: Nem kötelező használni az autópályát Európában, és sehol a világon. használd a mellék utakat, az ingyen van. (Ha az autópálya gyorsabb és pénzt spórol neked, vagy az időd pénz, akkor valamit kaptál valamiért. ha nem nem egyenlő a szolgáltatás mértéke az árral, akkor "Habeas caveat". Döntsd el magad, de ne nyavalyogjál itten mindenért! (Csak neked súgom meg: Zorbán személyesen emelte fel az autópálya díjakat rád való tekintettel! Beon!)

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.01.02. 00:08:12

@Őrült Ló Nagyfőnök: Én is ugyanezekre a válaszokra jutottam magamtól, gondoltam vagy megerősítést vagy cáfolatot kapok... sajnos elég rosszak a kilátások.

Béla Bácsi 2012.01.02. 00:11:57

@Ironfist:

Ironfist2012.01.01. 22:06:33

@szabogyula:
"Ha neked az agymosottság , hogy a FIDESZ-re szavaztam , akkor rendben ."

Pedig az.

"Ma sem tenném másképp , mert a magyar palettáról , mondd kire szavazzak ??"

Hmm, nem is tudom, talán észre kéne venni, hogy - nahát! - nem csak azok a pártok indulnak szavazáson, akik a parlamentben alszanak. DÖBB! Komolyan, egy csomó párt indul minden választásokon, de a hozzád hasonlók mire gondolnak? "Hmm, azt mondom a többieknek, hogy azért szavazok a fideszre, mert az a legkisebb rossz, de ezért jól meg is gyónok Orbán Vitya seggét ábrázoló házoltáromnál!" Egyébként pedig a fidesz nem a legkisebb rossz. Ha olvastad volna fvipera valóban hosszú kommentjét - vagy megmozgatnád azt a kétbites agyadat, és kicsit visszaemlékeznél, mi történt a rendszerváltás óta - rájöhetnél, hogy a fidesz a legnagyobb rossz, ami Magyarországgal csak történhetett."
Hát erre egy szóval könnyű válaszolni: "Barom."

Ironfist 2012.01.02. 00:23:59

*sigh*

Könyörgöm már neked Bélabácsi, FOGD MÁR FEL, HOGY NEM LÁTOM, MIT ÍRSZ!! A KIBASZOTT ÉRTESÍTŐ JÖN CSAK EL, HOGY MÁR MEGINT FOSOD RÁM A FRÖCSÖGÉSED! HAGYD MÁR ABBA!

És mielőtt elkezded híresztelni, hogy hű de kiakasztottál (jellemző amúgy a fajtádra, hogy kiakasztó), elárulom, ez nem kiabálás, csak kiemeltem a lényeget, hátha felfogod azzal a 60 IQ-ddal...

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.02. 01:03:45

@negondolkozz!majdénmegmondom!: Az avatárod?

Nekem is tele van a tököm a turulseggű "ősmagyarokkal”.

És most mond el nekem, te igaz magyar: ha háború lenne, te harcolnál?

stragos 2012.01.02. 01:08:05

negondolkozz!majdénmegmondom! Ez teccik!!! Mármint a név!!! :-)))) Mer minek is az nekem a nagy -mondhatnám parasztnak, de ezt nem tehetem, mer a parasztnak van mivel gondókodni!!! :-))) Akkó te mi vagy? Gondókodná-é? Hát itt az vón a föladat, hogy mindannyian kén!!!!

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.01.02. 01:14:58

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Te most ezt komolyan kérdezed, ember?
Nekem itt van a családom, mindenkim. Futnék külföldre míg anyámékat ölik, vagy a nagyszülőket, a gyerekeimet?
Soroljam a családot?
Csak a hitvány magányos férgek pucolnak akik bedőlnek a liberális maszlagnak, hogy legyél szingli meg amúgy sem kellenek a kutyának sem.
Meg a pénz hatalmának. Mennek kurválkodni külföldre, ahelyett, hogy idehaza építenék a hazát. Pedig kint mindig is csak egy csíra leköpött bevándorló lesz, egy auslander senki.

stragos 2012.01.02. 01:24:14

stragos 2012.01.02. 01:08:05
Oszt neked is kén gondókodni! Való bőven akad! Neked ki monda meg az észt? Oszt érted?Csak osszad a nem létező észt, amid van!!! :-))) Vevőd, bár egyre kevesebb, még akad...Legjobb, ha a kocsmába mensz, pár liter után sok barátod lesz!

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.01.02. 01:28:15

@negondolkozz!majdénmegmondom!: Értem. A kommented elárult mindent. @Jani haverja: -nak van igaza. (És a haverja is jó fej lehet, mert madarat tolláról…) A sötét fajtád miatt nem érdemes ittmaradni, vagy visszajönni.

stragos 2012.01.02. 01:33:56

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.01.02. 01:14:58
Egyébként vihetnéd magaddal is őket :-)))Eszedbe jutott? Egyébként mit is építesz itt??? Diktatúrát? Azt építsd ott!!!

Lobster1978 2012.01.02. 03:00:37

@ursus artos: "a Fidesz (megmaradt) szavazóbázisa "agymosott",
És hogy mosták át az agyakat? "

A helyzet az, hogy meglehetősen pontosan definiálható ez a folyamat...
Akinek van félórája a jelenség egyik lehetséges magyarázatára, itt most választ kaphat rá, de a többség számára azonban érdemes ezt a hozzászólásokat átugrani :)

1/3
Figyelem, ez nem szakmai közönségnek szól, ezért szándékosan használok egyszerűsített fogalmakat is. Akit jobban érdekelnek a dolog, a kapcsolódó linkeken kicsit utánaolvashat.

Bár sok egyéni tényező létezik, azonban társadalmi szinten 3 főbb szociológiai témát vennék elő, ami végül az "agymosott" személyek létezését magyarázza.
Konformitás. Csoportgondolkodás. Kognitív disszonancia.

A konformitás egy olyan evoluciós "képességünk" ami a társas élethez való alkalmazkodást hivatott elősegíteni. Ösztönösen törekszel arra, hogy alkalmazkodj a tömeg viselkedéséhez. Végtelenül leegyszerűsítve: az ősember, aki nem futott amikor a többiek futottak, általában megevődött. Azok akik nem bújtak el, amikor a többiek rejtőztek, azok is megevődtek. Aki pedig megevődött, az nem szaporodott, így ma mindannyian a konformisták leszármazottai vagyunk. Ezért is támad legtöbbünkben rossz érzés, ha kilógunk a csoportból, és ezért van, hogy akár az attitűdjeinket is töbnyire hozzáigazítjuk a többiekéhez. Társas lényként egyik alapvető evolúciós szükségletünk a csoporthoz tartozás, és ezért sokkal többre képesek vagyunk mint legtöbben azt magunkról sejtenénk.

Solomon Asch már az 50-es években végzett kísérleteket ebben a témában, és bizony elég meghökkentőek az eredmények. Az emberek közel harmada bizonyult olyan szinten konform személynek, hogy inkább az egyértelműen rossz választ jelölte meg helyesnek, ha a többiek (akik beépített emberek voltak, csak ezt az alany nem tudta) szerint az volt a helyes. Ezeket a konformista embereket három fő típusba sorolták be.
Viaszember: annyira kicsi volt az önbizalma, hogy ténylegesen helyesnek érezte a többségi álláspontot.
Önmagában bizonytalan: bizonytalan volt saját ítéletében, és ezért inkább csatlakozott a többséghez.
Kisebbrendűségi érzéssel küzdő: bár teljes tudatában volt annak, hogy saját válasza a helyes, mégis inkább átállt a csoporthoz, mert nem bírta volna elviselni, hogy deviánsnak tekintsék.
Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Asch-k%C3%ADs%C3%A9rlet

A Asch kísérlet angolul (a második fele kicsit viccesre véve kandikamerás megoldással): www.youtube.com/watch?v=Mq7xb9F0g_I
Bevallom, még én is alig bírom elhinni, hogy tényleg így van, de azóta már rengetegszer megismételték a világon, mindig hasonló eredményekkel.

És itt fontos megemlítenünk, a fidesz - egyébként zseniális - húzását amikor 2002-ben életre hívták a polgári köröket. Azon kívül, hogy ezzel "elérhetővé" tették az aktivistáikat (ezúttal mozgosíthatóvá) volt egy olyan mellékhatása (vagy tervezett hatása?), hogy kis csoportokat hoztak létre. A önszerveződő csoportok pedig általában eleve konformitásra hajlamos emberekből jöttek létre.
Emellett megkérdőjelezhető meggyőzési technikák alkalmazásával minél szélesebb tömegeket is igyekeztek csoportként "kondicionálni". pl: sulykolás, személyeskedés, tekintélyre hivatkozás, közvéleményre hivatkozás... A módszerekről bővebben az alábbi oldalon olvashattok: hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rvel%C3%A9si_hiba
Ezeket a kormánnyal szemben alkalmazva folyamatosan arra törekedtek, hogy az országot megosszák az "ők" és a "mi" oldalakra. Ezzel laza kohéziójú csoporttá próbálták alakítani a potenciális szavazóikat. A szimbolikus lépésikben is sokszor tetten érhető ezen törekvés, lásd a "polgár" a "nemzet" fogalmak kisajátítását, vagy a kokárdaviselés körüli mizériát szintén 2002 környékén. Ezzel párhuzamosan az mszp kevésbé volt képes meglovagolni ezt a lehetőséget, és megszólítani a saját csoportját. Később ezt a technikát azonban a jobbiknál is láthatjuk, bár ők már egy "learatott" mezőn eleve kisebb számú bizonytalanból kezdhettek csoportépíteni.

Lobster1978 2012.01.02. 03:01:40

2/3
Ha már "részei" vagyunk egy csoportnak, akkor - különösen az ilyen erős kommunikációs nyomás mellett - megjelenik a csoportgondolkodás jelensége. Ezt nem is magyaráznám, elég érthetően le van írva: hu.wikipedia.org/wiki/Csoportgondolkod%C3%A1s

Itt egy nagyon szép leírás arról, hogy mik a csoportgondolkodók tipikus hibái, érdemes elolvasni!: nullextra.org/wiki/Csoportgondolkod%C3%A1s
Gyanítom sokan ráismernek itt néhány gyakran előforduló viselkedésmintára :)

A fentiek azonban még mindig nem adnak teljes magyarázatot az "agymosott" viselkedésre. És itt jön a képbe a "végső" csavar a gépezetben, a Kognitív Disszonancia hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia azaz egy olan szorongásos állapot ami akkor jelentkezik amikor valamilyen új információ vagy tapasztalat ellentmond a korábbi elképzeléseknek vagy ismereteknek. Ez szorongáskeltő állapot, melyet csökkenteni igyekszünk.
Elliot Aronson „irracionálisnak” nevezi a disszonanciacsökkentő viselkedést.
Az ilyen „irracionális” viselkedés sokszor megakadályozhatja, tévútra vezetheti az embereket abban, hogy a problémáikra valóságos megoldásokat találjanak. Reális célja az egyén védelmét szolgálja, vagyis a disszonanciacsökkentés sikeres folyamata során továbbra is el tudjuk hinni magunkról, hogy „jó emberek vagyunk”.
Életünkben sokszor hozunk döntéseket. Ezek többségében az általunk "legjobbnak" vélt megoldások mellett szólnak és egy csoporthoz / közösséghez való csatlakozás IS egy döntés eredménye. "Amikor valakinek több opció közül választania kell, mindig disszonanciát él át, mivel sohasem lehet teljesen bizonyos a dolgában" mondja a wikipédia (noh meg a szociológusok).
A disszonancia mindaddig fennáll amíg nem sikerül a "legjobb" döntést meghozni. Ha pedig nincs nyilvánvalóan és magasan kiemelkedő opció, általában a disszonancia megszüntetésre a következő módszereket alkalmazzuk ösztönösen:

- a választás elkerülése (ez nem mindig lehetséges, de megfigyelhető az alacsony részvételi arányú szavazásoknál mennyire népszerű megoldás)
- a választott alternatíva felértékelése és a nem választott leértékelése (akik ténylegesen "oldalt" választanak) így számukra meglesz a "jó" döntés
- a választani kényszerülő személy lebecsüli saját választási szabadságát (kényszerre, illetve szükségszerűségre hivatkozik, pl. csak így kerülhetünk el valami még rosszabbat pl. a "protestszavazók" egy része, akik valaki "ellen" szavaznak)

Lobster1978 2012.01.02. 03:03:10

3/3
És ha már megszületett a döntés, akkor az emberek hajlamosak igazolni cselekvéseiket, vélekedéseiket, érzéseiket. Általában megpróbálják meggyőzni magukat és másokat is arról, hogy tettük logikus és ésszerű volt. Ez az elköteleződés jelensége.
Ezt követheti az elégtelen igazolás pszichológiája, amikor az ember először mindig külső igazolásokat keres (jutalom, nyereség...stb), aztán ha nem talál elegendőt, akkor megkísérli, hogy belülről igazolja cselekedetét (ideológiát gyárt, vagy módosítja saját attitűdjét) ezzel csökkentve a disszonanciát.
Az erőfeszítés igazolása
Ha valaki egy cél elérése érdekében komoly erőfeszítéseket tesz, vonzóbbnak látja majd a célt, mint az, akinek a cél elérése szinte nem is került erőfeszítésébe. Ha már valamire időt-energiát áldoztál sokkal kevésbé szívesen adod fel, mintha még az elején kéne lemondani róla.
Ha pedig úgy néz ki, nem igazán jött be amit reméltünk, akkor:
Az elkerülhetetlenség pszichológiája lép életbe.
A disszonanciaelmélet lényege bizonyos értelemben, hogy hogyan tanulunk meg kellemetlen dolgokkal együtt élni. Mint a disszonancia esetében bármikor, megpróbáljuk elhitetni magunkkal, hogy ezek a kellemetlenségek valójában nem is azok, sőt, lehetnének még rosszabbak is.

E témában Elliot Aronson könyvéből sok érdekeset kiemelnek az alábbi oldalon.
www.papiruszportal.hu/site/?lang=1&f=&p=17&n=170

Tehát az "agymosás" 7 lépésben:
1 - társas lényként az emberek többsége, csoporthoz akar tartozni. Ennek a lehetőségét megadja nekünk egy véleményvezér.
2 - Hozunk egy döntést, hogy csatlakozunk ehhez a csoporthoz / közösséghez. Ezzel megtettük az első lépést az elköteleződés útján.
3 - Minél kevésbé vagyunk biztosak magunkban a döntés meghozatalkor, minél kevesebb külső visszaigazolást kapunk annál erősebb belső önigazolásokat építünk fel.
4 - Ha erős a kohézió, megjelenik a csoportgondolkodás és torzul kommunikáció a csoport és a világ között
5 - Ha önként csatlakoztunk, eleve erősebb az elköteleződésünk, hiszen vagy ennyire hittünk benne, vagy a tudat alatt megerősítettük a pozitív attitűdünk.
6 - Minél több időt-energiát fordítunk rá, annál nagyobb disszonanciát okozna, ha beismernénk tévedtünk. Ezért tudat alatt is igazoljuk hogy érdemes volt.
7 - Ha a döntésünk eredménye "rossznak" tűnik, az is disszonanciát okoz, amit a szokásos módon csökkentünk (belső igazolást keresünk, attitűdöt módosítunk)
- Máris kész a "vakhitű" pártdroid, legyen az bármely oldalon.

A helyzet az, hogy a kísérletek jellemzően azt igazolták, hogy azok a leghangosabb élharcosai egy ügynek, akik a leginkább bizonytalanok voltak a választáskor, hiszen nekik nem volt elégséges külső indokuk erre, így óhatatlanul a saját belső attitűdjeik megerősítésével csökkentették a szorongásukat.
Valójában minél kétségbeesettebben védelmezi valaki a védhetetlent annál esélyesebb, hogy nem "fizetett bérenc" hanem pusztán önvédelmi reakciót láthatunk.
Tudom, ha a dolgok mögé nézünk akkor sokkal kevésbé kényelmes flamelni a dehumanizált (arctalan, embertelen) nicknevekkel. De a helyzet az, hogy mindannyian ki vagyunk szolgáltatva valamilyen mértékig ezeknek a fenti hatásoknak (külön posztot megérne leírni hogyan ismertem fel a saját életemben bizonyos leírtakat). És bármilyen könnyű is agyatlan barmoknak tartani a vitában az ellenlábasainkat, azok jó eséllyel magas önértékelésű emberek akiknél a disszonanciakerülő magatartás jóval erősebb mint alacsony önértékelésű embertársainknál.
Az ilyenekkel folytatott vitáknak kevés reménye van a konszenzusra, különösképpen egy fórumfelületen. Jellemzően az ilyen viták "haszna" az lehet, hogy a bizonytalanok számára nyújtanak lehetőséget arra, hogy melyik oldal mellett döntsenek ha esetleg olyan helyzetbe kerültek. Ezért aki igazából hisz abban amit képvisel, az megpróbál korrekten érvelni, és nem fröcsögni. Mert aki fröcsög, az csak elriasztja az általa képviseltektől a bizonytalanokat, az ellenlábasaira meg úgysem hat...
Ennyit mára a tudomány és technika újdonságaiból! :)

ui: melóból írtam, több részletben, így kicsit zilált lehet a posztom, ezért sorry.

Cateran 2012.01.02. 04:15:57

@negondolkozz!majdénmegmondom!:
Mi a zavarobb? A zabszem a seggedben vagy a sotetseg a fejedben?

Ironfist 2012.01.02. 04:41:22

@Lobster1978:
Szeretnék némi kiegészítést tenni.
" Ezért aki igazából hisz abban amit képvisel, az megpróbál korrekten érvelni, és nem fröcsögni. "
Ez lehet, hogy elméletileg igaz, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az emberek többsége ostoba, ugyanis ezt a részét egyszerűen nem tudják/nem veszik figyelembe:
" Mert aki fröcsög, az csak elriasztja az általa képviseltektől a bizonytalanokat, az ellenlábasaira meg úgysem hat..."
Amit elmondtál, emlékeztet egy könyvre, ami a meggyőzésről szólt (nem reklámkorrektségből nem írom le a címét, hanem mert nem jut eszembe), abban is volt egy olyan fejezet, hogy ha elköteleztük magunkat akár csak szimbolikusan is valami iránt, akkor hajlamosabbak vagyunk későbbi döntésekben is azt választani.

És még egy kiegészítés, ami azt hiszem nem került szóba. Az elköteleződésről. Ha már egyszer megtörtént, akkor az emberek többsége kitart álláspontja mellett, még akkor is, ha egyértelműen bebizonyosodik, hogy az az álláspont hamis, tarthatatlan, vagy szimplán csak ostobaság. Lásd például: Matolcsy György, és a Fidesz gazdaságpolitikája/külpolitikája/bármilyen más politikája, avagy, hogy egy hasonló, ám mégis - névleg - mással foglalkozó szervezetet is megemlítsek: a Szcientológia egyház. Ott ugyanez. Az emberek pénzért léphetnek fölfelé a ranglétrán, méghozzá egyre több pénzért, és a ranglétrán való emelkedéssel tudhatják meg az egyre nagyobb Szcientológiai titkokat (a.k.a.: sületlenségeket). És akkor már hiába ég a szemükbe a tény, hogy egy rossz sci-fiért fizettek ki annyit, amennyit más egy élet alatt nem keres, makacsul ragaszkodnak hozzá, hogy az az igazság, mert ha nem az lenne, összeomlanának, hogy milyen barmok voltak. Itt pedig előjön az érvelési hiba (bár nem is tudom, melyik pontosan...): "Igaznak kell lennie, mert már nagyon sokat fizettem, hogy megtudjam."
Visszatérve a fideszre, ezt is csinálják, hiszen gondoljunk csak bele! "Jövőre már jobb lesz, csak még addig kell kibírni!" Mit gondol erről az egyszerű narancslekvár? "Sokat fizettünk eddig, jövőre biztosan jobbnak kell lennie, ha Viktor mondja!"
Ez, amit Lobster, és amit én mondtunk a Fideszről, tények. Mint ahogy azok is, hogy például egy karizmatikus vezetője van, akinek szavára a tagok mindent megtesznek, méghozzá gondolkodás nélkül. Tény az, hogy a biztosan fideszre szavazók (akik mindig is a Fideszre szavaztak, és nem azért, hogy büntessék az MSZP-t) jó része "fidesz-hívő"-ként azonosítja önmagát. Az is tény, hogy Vezénylő Tábornokom-nak szólítják Viktort. Aki vezényel, azt követik. Követni latinul: sequi, származékszava a szekta.

Vonja le mindenki a következtetést, hogy szerintem mi is a Fidesz...

Lobster1978 2012.01.02. 05:25:33

@Ironfist: Gyanítom erről a könyvről beszélsz: s05.static.libri.hu/cover/f0/a/680087_5.jpg

Igen, az egyik írója a már említett szociológus. Nagyon szépen leírja, hogyan juthat el valaki ilyen állapotba, és szolgál néhány tanáccsal is, hogyan lehet az efféle agymosás ellen kicsit felkészülni. Ezek egyik legjobb eszköze a "védőoltásnak" is nevezett eljárás, amikor az alany valamilyen nézeteit vitára bocsátják, és ezzel ráveszik az illetőt, hogy megvédje az álláspontját. Az aki már képes érv alapú vitára, az a későbbiekben nehezebben dől be az ilyen pusztán retorikai csaliknak. Sajnos akik már bekapták a horgot, azoknál ez a módszer nem segít... :(

Ironfist 2012.01.02. 05:27:46

@Lobster1978:
Nem erre a könyvre gondoltam, de utánanézek ennek is.

Ironfist 2012.01.02. 05:31:43

Na, csak ráleltem a neten. Erre a könyvre gondoltam:
http://bookline.hu/product/product/home!execute.action?id=82519&type=22&_v=Cialdini_Robert_B_Hatas_A_befolyasolas_pszichologiaja

Lobster1978 2012.01.02. 05:39:44

@Lobster1978: És még egy apróság. A leírtak mostanában sokszor igaznak bizonyulnak olyanokra akik a fidesz mellett állnak ki. Ettől függetlenül a leírt jelenségek nem a fidesz sajátosságai csupán, azonban ők sokkal hatékonyabban aknázták ki az ebben rejlő lehetőségeket. Sokkal okosabban kezelik a "csoportjukat" a retorikájuk, a kommunikációjuk folyamatosan fenntartja a valóság és a csoport által érzékelt valóság közti távolságot.

De az önvizsgálatra képes emberek jelentős része rá fog jönni, ha elgondolkodik némely múltbéli döntésén, tetten érhető a disszonanciacsökkentés jele itt ott. Ahogy anno amikor megismertem ezeket a fogalmakat én is visszanéztem, és szinte majd minden választásnál megtaláltam azokat a mögöttes motivációkat amiket leírtam fentebb (voltam protestszavazó is, meg távolmaradó is egyik-másik szavazásnál).

Sajnos az önvizsgálat ritka jelenség azoknál akik döntéshelyzetben vannak, így a politikusainknál eléggé reménytelen hogy észrevegyék magukat. Ezért is különösen veszélyes, hogy a fidesz szinte totálisan kiiktatta a fékek és ellensúlyok rendszerét, és ahol csak lehet megsemmisíti vagy elhallgattatja a kritikákat. EZ az igazán veszélyes és EZ az amiért hitler sleppjéhez hasonlítják a mostani kormányt. Nem azért mert jájájájáj világháborút robbantanak ki, hanem azért, amit emlékirataiban leírt Albert Speer is. Ő egyike volt Hitler legmagasabb rangú tanácsadóinak.

„Normális körülmények között a valósággal némi kapcsolatot tartó emberek
csakhamar szembekerülnek az őket körülvevők gúnyos megjegyzéseivel, kritikáival. A
Harmadik Birodalomban ilyen kontroll nem létezett. Ellenkezőleg, minden önámítás
megsokszorozódott, mint valami torzító tükrökkel teli teremben, egyre inkább egy
fantasztikus álomvilág újra meg újra megerősített képévé vált, elvesztette minden
kapcsolatát a külvilággal. Ezekben a tükrökben semmi egyebet nem láttam saját
megsokszorozódott arcomon kívül.”

Viktus 2012.01.02. 08:45:40

2011: A valóságtól való elrugaszkodás éve

Ma már tudjuk, hogy a ciklus végére sem érjük el
a 2007-es GDP-szintet. Kérdés, mitől várhatnánk, hogy a kormány megszabadul az improvizatív gazdaságpolitikától. Bod Péter Ákos értékel.

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2012/01/02/2011_ertekelo/

PB Ortodox kalauz IMF nélküli kormánynak
Csak az első lépés, a jegybanki tartalék elköltése nehéz, utána egyenes az út az államcsődig.

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2012/01/02/ortodox_kalauz_imf_nelkuli_kormanyoknak/
-

Szép

Seduxen (már NEM dr.) 2012.01.02. 09:47:05

Tisztellt álamfő, keddves Páll!

Ezen kijelentéseddel maximálisan egyetértek:

"Saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mennyit ér a kiszámíthatóság, a biztonság, a felelősség, a tisztesség – s legfőképp ezeknek a hiánya."

medvemellszobra 2012.01.02. 10:13:33

"Ez nem egy toldott-foldott, öröklött vagy mások által diktált alkotmány, hanem pontosan ránk szabott alaptörvény. A magyarok értékrendje, ezeréves múltja és a jövője van benne. "

HAHAHAHAHAHAHAHA! Orbán Viktor megálmodta, Szájernek tollba mondta Pozsgay elvtárs. Aztán Szájer a vonaton iPaden bepötyögte - a blogja alapján az egész alkotmányírósdiban csak az iPadezést élvezte igazán szajerjozsef.blog.hu/2011/03/01/a_vilagon_az_elso_alkotmany_amely_ipadon_irodik

Az ezer éves múltból sztornózni kéretik azt a részt, amikor az antikommunista Orbán és Szájer KISZ tagok voltak, Pozsgay meg az MSZMP sorait gazdagította. Megtörtént.

Brávó!

Ironfist 2012.01.02. 11:08:01

@abschattung:
"Az ezer éves múltból sztornózni kéretik azt a részt, amikor az antikommunista Orbán és Szájer KISZ tagok voltak, Pozsgay meg az MSZMP sorait gazdagította. Megtörtént."

Ez semmi. Az MSZP-t kollektív bűnösnek kikiáltó Fidesz (=hazugok bandája) soraiban több az ex-MSZMP tag, mint az MSZP-ben. Ilyenkor döbbenhet le bárki, aki még ezt nem tudta, hogy "És ezeknek van pofájuk...?"

Igen. Ezeknek van.

2012.01.02. 11:12:52

Köszönjük Viktor, köszönjük 2/3-ad!
Az év első munkanapján minden emelkedett.
Az euró 316, a svájci f.260 .

Snitt Pálnak, van még állása? Vajon mikor megy már el, mert már nem köztársaság van, igy nincs szükség álamfőre sem. Igaz, eddig sem értünk vele sokat hogy ott volt. De kurva jól keresett, a semmittevésért!

2012.01.02. 11:21:11

@Lobster1978: Ez szép összefoglaló volt, köszönjük!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.01.02. 11:41:22

@negondolkozz!majdénmegmondom!: "mi az az "álhazafi", te majom?! "

Az álhazafi az az embertípus, aki pl. Te vagy. Nagymagyarkodással rombadönti a szerencsétlen hazáját, azaz Magyarországot.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.01.02. 11:43:57

@negondolkozz!majdénmegmondom!: "Csak a hitvány magányos férgek pucolnak akik bedőlnek a liberális maszlagnak, hogy legyél szingli meg amúgy sem kellenek a kutyának sem."

Én családostól mentem el Magyarországról, és most tavasszal jönnek anyósomék is. Más közeli élő rokonom meg nincs.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.01.02. 11:56:37

@Cateran: Az, hogy az anyukád nem vett inkább egy ebet, vagy nyelt le mikor még folyékony voltál.

@Jani haverja: Te ügyes gyerek vagy, sok boldogságot!

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.01.02. 11:58:30

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.: Majd kimegyek a reptérre és könnyes szemmel integetek. Pápá, hiányozni fogsz (?) .

Ironfist 2012.01.02. 11:59:58

@Jani haverja:
"@negondolkozz!majdénmegmondom!: "Csak a hitvány magányos férgek pucolnak akik bedőlnek a liberális maszlagnak, hogy legyél szingli meg amúgy sem kellenek a kutyának sem.""

Hát, ezen de jót nevettem :D

Viktus 2012.01.02. 12:11:55

Ha tehát a kormány tovább halad azon az úton, hogy a strukturális problémák megoldása helyett opportunista módon, a nyugati ("ortodox") piacgazdaságok intézményi kereteit súlyosan sértő eszközökkel küzd az államadósság ellen, annak beláthatatlan következményei lesznek. Az elvesztegetett évtized után a stagnálás újabb hosszú évei következhetnek, és a magyar gazdaság egykori vezető pozíciójából sereghajtóvá válhat a régió országai között.

www.komment.hu/tartalom/20120102-velemeny-a-kormany-szandekai-a-jegybank-elfoglalasaval-az-allamcsod-elkerulese.html

Seduxen (már NEM dr.) 2012.01.02. 12:49:43

@Viktus: ha már következmények, és a piac:

www.portfolio.hu/gazdasag/kimeletlen_szavak_magyarorszagrol_a_cnbc_elo_adasaban.160679.html

A CNBC műsorába később Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője kapcsolódott be. Rövid nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a kormánynak jövőre 5 milliárd eurónyi külső forrásra lesz szüksége. Az államnak egyelőre van elég készpénze, két negyedévre körülbelül. Addig játszhatja a játékát a piacokkal - vélekedett a szakértő.

Lehet, hogy itt nyer értelmet lézerjani ominózus kijelentése, hogy "2012 júniusától minden megváltozik"? Tény, hogy egy államcsőd sok mindent új megvilágításba helyez majd...

Seduxen (már NEM dr.) 2012.01.02. 13:25:17

@.Pierre Bezuhov.: csak a történelmi hűség kedvéért:

"Lehet, itt lenne az ideje, hogy a radikális pártunk megmozduljon és elállja az útját a híres »demokratáknak«, ahogy nekünk a gyurcsány-droidok 2007-ben. Nem Orbán védelmében, csak úgy, hogy ne vonulgassanak. Nehogy már a nyúl vigye a puskát!”"

magyarul: NEM álltak Orbán mellé. (nem is tudom elképzelni, hogy a hithű narancstálibokon kívül van -e még egyáltalán valaki, aki Orbán mellé áll?)

Seduxen (már NEM dr.) 2012.01.02. 13:29:50

@.Pierre Bezuhov.: tyűű bazze, rég olvastam - úgy látszik - mandinert, bazze ott azért vannak kommentek. és még a 'bőrre mondták anno, hogy prolik-blogja. hozzájuk képest, itt szép míves irodalmi stílusban kommenteltünk mindig is :DDD

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.01.02. 13:41:47

@Seduxen: a mandiner főoldala mindig is trolltanya volt, a legsötétebb gyalogok chat-fala :)

Secnir 2012.01.02. 13:59:21

@.Pierre Bezuhov.:
nem véletlenül engedték ki budaházit mindenféle gyanusítgatás nélkül. érezték, hogy újra kelleni fog.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.01.02. 14:03:18

@.Pierre Bezuhov.: furcsa, mert ahogy réges-régen (tudod: még a náczifaschiszta vastagbőr idejében) olvasgattam néha, és olyan szintű felsőbbrendűségi tudat sütött a kommente(lő)kből, hogy az már-már elismerésre méltó.

mondjuk az tény, hogy nehéz kenyér az övék: védeni az ennyire védhetetlent... nos arra születni kell. mint ez a derék vidéki, meg enrico. főleg előbbi a narancstálibok mesteri prototípusa, szerintem minimum szargyártó péter gerincvelőjéből klónozták, vagy ilyesmi.

Ironfist 2012.01.02. 14:49:11

@Seduxen:
"hozzájuk képest, itt szép míves irodalmi stílusban kommenteltünk mindig is"

Ja bazmeg :D

"magyarul: NEM álltak Orbán mellé. "

Úgy tudom, Vináék, amikor nagy mellénnyel mondják, hogy ők így, meg úgy nem támogatják a házszabálymódosítást, javaslatokat, satöbbit, akkor utána bemennek a parlamentbe, és megszavazzák. Valaki tud erről pontosabbat? Mert ha ez tényleg így van, joggal lehet mondani, hogy a jobbik ugyanolyan demagóg, mint a fidesz, és ugyanolyan hazug is, ha már tényleg behajoltak Orbánnak.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.01.02. 17:20:23

@Ironfist:
A jobbik amióta beleült a jóba, egy langyos fos. Fidesszel szembeni konfrontációkat kerülik. Szerintem ha így folytatják 2014-ben eltűnnek ahogy a miép.

Horizont 2012.01.02. 17:54:26

@OranzsDzsúz:
Pedig most ha nagyon tökösek akarnának lenni lehetnének és arathatnának majd!
A "cigánykártya" előhúzása akkor már édeskevés lesz majd....

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.01.02. 19:43:17

A szarosokat az Operánál miért nem ütik szét a rendőrök?
Tüntető büdös majmok, nem lehet nyugton maradni? Remélem szétverik a fejeteket!

kifordított nagyanyó 2012.01.02. 22:04:00

@fvipera: Amúgy az MDF kis pártként bátran mondhatott igazat.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.01.02. 22:33:30

@kifordított nagyanyó:
"Nagy" pártként is bátran mondhatnak igazat. Persze ha nem a szaros népszerűségüket féltették volna. Ezen buktak el a cocik és ezen csúsznak el narancsos elvtársaik is.

Örzse néni 2012.01.02. 22:54:17

Ki kellett volna lőni mindnek a szemét, aljas zsidó banditák!

Ironfist 2012.01.03. 03:09:53

@Örzse néni:
Köszönjük az építő jellegű kommentet. :D

süti beállítások módosítása