Skip to content


       Szűrés lista

Megkapják az orvosok

Volt "szerencsém" a múlt hetet egy, a Nemzeti Ágyszámcsökkentés keretében hamarosan megszűnő kórházi osztályon tölteni, ahol a rutinjuk miatt először bunkó banyáknak tűnő nővérkék valójában kedvesek, és lelkiismeretesen teszik a dolgukat a lepra körülmények és az öreganyám-korabeli berendezések között, szabad perceikben pedig az álláshirdetéseket böngészik, valamint a képmutató igazgatót szidják, aki nekik mindig azt mondja, hogy nem tud semmit semmiről, az újságoknak meg a fix és nagyon közeli dátumot, mikor szélnek ereszti őket. Szóval egy élmény volt.

Eközben a Parlamentben........az Egészségügyi Bizottság megtárgyalta, annak fideszes többsége rábólintott, így tegnap elkezdődött az újabb egészségügyi salátatörvény általános vitája.

Természetesen a konzultáció ez esetben sem maradt, maradhatott el: EGY egész nap állt rendelkezésre az előterjesztés véleményezésére.....

"Az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének érdemi rendezését, a munkavállalók önkéntes túlmunkáját, az ügyelet, és a készenléti ügyelet szabályainak egyszerűsítését, valamint több szociális ellátás egyszerűsödését teszi lehetővé az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat"- mondta Halász János, az EMMI parlamenti államtitkára expozéjában.

Az államtitkár szerint azért van szükség a munkavállalók helyzetének rendezésére, mert a jogszabály jelenlegi formájában félreértelmezhető, visszaélésekre ad lehetőséget sok esetben a munkavállalók kárára.

Most bezzeg csudajó kilátásaik vannak, de valamiért nem örülnek neki......
A Magyar Orvosi Kamara összeszedte a kifogásait pontról-pontra.

- Nem béremelést, hanem bérpótlékot kapnak az orvosok, ami – tekintettel, hogy egyéb juttatásuk kiszámításának origója az alapbér – kimondottan bérveszteséget okoz. Ezt egyébként már az is alátámasztja, hogy az ügyeleti díjak kiszámításának alapjául szolgáló alapbért a bérpótlék nélküli szinten fagyasztják be. (Szócska Miklós a bizottsági ülésen azt mondta, hogy idén még bérpótlék, ám jövőre bértábla szerinti fizetés jár majd az orvosoknak is, az új szakdolgozói bértáblát már tartalmazzák a módosítások.)

- 4-ről 10-re emelnék a havonta elrendelhető készenlétek számát, anélkül azonban, hogy az ilyenkor végzett gyógyító tevékenységet rendkívüli munkának minősítenék.

- A két műszak illetve ügyeletek között kötelezően előírt 11 órás pihenőidőt 8-ra csökkentenék.

- A kizárólag ügyeleti feladat ellátására létesített jogviszonyt készenléti jellegű munkakörré minősítenék, ami egyúttal a havi munkaidő keret 160-ról 240 órára emelését jelenti.

- A szabadnappal nem kompenzált pihenőnapi ügyeleti díj számítási metódusának módosítása az eddigiekhez képest csökkentett (50 + 50 helyett 50 + 25 százalék) ügyeleti díjat eredményez. Ugyanez történik az önként vállalt túlmunka díjazásánál (225 helyett 175 százalék) is.

- A heti pihenőnapot a jövőben nem lesz kötelező vasárnap kiadni.

Nagyjából az látszik az egészből, hogy rohadtul nincs pénz, és amit pluszban adnak a hónapokig tartó huzavona után, azt visszaveszik máshol. Meg van egy olyan üzenete is, hogy kértetek, követelőztetek, külföldre szerződéssel riogattatok, ha nem adunk valamit? Igen? Na akkor most megkapjátok.

A pluszpénz így néz ki:

"Összesen 86 ezer egészségügyi dolgozó fizetését emelik meg január elsejétől visszamenőleg, jelentette be Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter. Béremelést kap 16 520 orvos, 67 978 szakdolgozó, valamint 1380, egészségügyben dolgozó vegyész, pszichológus, biológus, kémikus, gyógyszerész. A szükséges törvénymódosítások elfogadása után a béremelést július elsejétől fizetik ki, első lépésként egy összegben január elsejéig visszamenőleg.

Az ügyeleti díjazás nélkül bruttó 350 ezer forintos összegig kereső orvosok - ide tartozik a doktorok 80 százaléka - egységesen bruttó 65 ezer forint emelést kapnak. Efölött 10 ezer forintos sávonként 5 ezer forinttal csökken a béremelés mértéke. A 450 ezer forint felett keresők egységesen 10 ezer forint emelésre számíthatnak. Az egyéb diplomások egységesen 31 435  forint emelést kapnak.

A szakdolgozók körében 22 ezer ember bruttó 20 ezer forint feletti emelést kap, 32 ezren pedig 15 ezer forintot. Mint Szócska Miklós államtitkár elmondta: náluk eddig nem volt bértábla, alig volt különbség egy kezdő és egy 20 éve már a pályán dolgozó asszisztens vagy ápoló bére között.

A béremelés a közalkalmazottakra és az állami tulajdonú gazdasági társaságok alkalmazottaira vonatkozik. A háziorvosok, illetve a náluk dolgozó asszisztensek most nem kapnak emelést. Az államtitkár erről azt mondta: 2010-2011-ben több alkalommal is emelték a háziorvosi praxisok járandóságát." (Index, kormany.hu)

 

orvosbér.jpg

(kép: Index) Az emeléssel az európai lista harmadik helyére kerülnek a magyar orvosok. Hátulról a harmadik helyre természetesen. De mindenképp több a semminél, és az orvosok elfogadták, mert jelezte a kormányzati szándékot az itthontartásukra, az ágazat problémáinak megoldására.

A törvény többi, rájuk vonatkozó része viszont ennek ellenkezőjét sugallja.


Címkék: fidesz egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr84501573

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közmunkások gyalázták meg Orbán Viktor szobrát 2012.05.17. 00:33:40

Közmunkások maroknyi csoportja vérrel és verejtékkel mocskolta be Orbán Viktor szobrát. Civil szervezetek, az LMP és Mesterházy Attila egyhangúan elhatárolódtak az akciótól, mondván, még az Orbán Viktor elleni fellépéseket is csak a demokratikus kerete...

Trackback: Mondjátok meg Júliának... 2012.05.16. 23:02:49

 A pécsi Egyetem eredmény nélkül zárta le a vizsgálatot Gyurcsány Ferenc dolgozata ügyében. A DK szerint "megdőlt a plágiumvád". Az MN szerint "Gyurcsányt nem tisztázták".Közben (nem) mellesleg kiderült:nem igaz, hogy Gyurcsány...

Trackback: "Mindenféle gazemberségek lehetségesek" 2012.05.16. 18:01:38

  Nemzeti vagyonleltárt hoz létre az egészségügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma - mondta Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában: amíg nem tudjuk, hogy mink van, és milyen állapotban, addig "mindenféle gazemberségek lehetségesek, addig ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2012.05.16. 12:23:29

Ha van esze a Papp Magornak, akkor aktivizálják a letétbe rakott felmondásokat.
Tudom, hogy nincs pénz, de talán nem az egészségünkkel, és azokkal akik ezt megóvják, kéne szórakozni.
Én technokratának tartom magam, de ez nem egy korrekt eljárás. Akkor inkább mondják azt, hogy nincs pénz, ha akartok, menjetek, és esetleg megpróbálnám fejleszteni az egészségügyet, pl. co-paymentel, és talán akkor lesz pénz, és kevesebb lesz a felesleges munka.

Zsebtelep (törölt) 2012.05.16. 12:36:34

Csudijó ez a táblázat a bérekröl. Az az ország, ami nem fizeti meg a magasan képzett szakembereit, megérdemli, hogy azok visszanézés nélkül köszönjenek el.
Ugyanilyen táblázat nincs véletlenül a politikusok fizetéséröl? Ott biztosan valahol az elején lennénk.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.16. 12:43:42

A családom több mint a fele egészségügyben dolgozik. Azok kétharmada már kint dolgozik, akik még itt vannak éppen nyelvet tanulnak hogy ők is mihamarabb búcsúbulit szervezhessenek.
Komolyan érdekelne hogy akik maradnak és maradni akarnak miért, kiért teszik...

Kandeláber 2012.05.16. 12:49:33

@ingenium rusticus /Csellók, gordonkák, doktorik: Isten őrizzen !
Magyarországon csak "magyarosan" privatizálnak, azaz: fillérekért elkótyavetyélnek mindent, eleve rosszabb és drágább lesz a szolgáltatás, hozzá nem értő idióták lesznek a vezetők.
Viszont: hála a jó Istennek, egyelőre még csak orvosi egyetemet végzett személy jogosult gyógyításra.
Persze lehet, hogy már készülnek a tervek, hogy a jövőben esetleg közgazdászok is operálhassanak, mert ugye "vágni" aztán csak ők tudnak igazán...
Egyébként a társadalomban permanensen jelen lévő orvosellenes hangulatot primitív nímandok szítják., ez még az átkosból maradt vissza, amikor a nagyon alulról nagyon magasra jutó vezető réteg egy része gyanakodott és irigykedett a valódi értelmiségre, és mindent megtett, hogy az ún. "kétkezieket" az "improduktívok" ellen hangolja.
Ezt a szerepet most a technokraták vették át.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2012.05.16. 12:53:56

@Zsebtelep: Nehogy azt hidd, valahol a középmezőnyben szerintem. Csak azt a korrupciós indexxel kéne súlyozni, és akkor mindjárt előrébb lennénk :)

IP gyűjtögető 2012.05.16. 12:58:02

biszkurvaanyjátbéla nyugdíja szépen rendben megjön? na, akkor van minden másra is pénz. Bár temetésre kellene...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.16. 12:59:48

@Kandeláber: Én a mezítlábas doktorokban látom a jövőt, kínai elvbarátaink támogatására bizton számíthatunk ez ügyben.

Kandeláber 2012.05.16. 13:06:27

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Ja, meg a csontkovácsokban, akupunktúrásokban, távgyógyítókban, rontáslevevőkben telefon 340 Ft+ÁFA.
Különben ha drasztikusan és megérdemelten emelnének bért az egészségügyben, leginkább a hat általánost végzett félanalfabéta sm-ek lennének felháborodva.
Mert ugye tavaly az utcaseprőknek magasabb volt a fizetésük, mint a kezdő orvosoknak.
Hát ilyen ország tényleg nincs még egy.

Secnir 2012.05.16. 13:16:23

"háziorvosi praxis? kérem, ne vicceljünk."
ezt a háziorvosom mondta, kb három hónapja. nem értettem, miért nem tetszik neki a rendszer, hiszen jóóó nagy körzete van, elmagyarázta.
tőszavakban:
adott egy kisváros, lélekszáma 10e fő. az önkormányzat 3 felnőtt és 2 gyerekkörzetet adott el (3+2 praxis). mivel cca 8500 felnőtt és 1500 gyerek van (0-14 éves korig), ezért a megoszlás praxisonként 2800 ill. 750 fő. ezzel nincs is gond.
ami a baj, hogy az OEP ELŐÍRJA a háziorvossal kötött szerződésében, hogy egy orvos max. 1800 főt láthat el a praxisában. Erre ő kap X forintot. Ha többet lát el, akkor nyilván nem tudja ellátni, ezért 100 főnként bünteti, tehát a megállapított X forint helyett X-15000 (pontos számot nem mondott a doki) forintot kap csak. Beteget nem küldhet el, az önkormányzat új praxist nem nyit, az OEP elzavarta, amikor panaszkodott, hogy nem tud mit csinálni.
Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy nemcsak háziorvos, hanem sebész is. abból él meg, mert amit kap a háziorvosi praxisért (minusz OEP, minusz alkalmazottak, minusz bérlés), az olyan, mintha nem volna. viszont keményen megdolgozik érte.

Secnir 2012.05.16. 13:21:13

mondjuk én a törvénytervezetbe (közvetlenül a alá a sor alá, hogy a vasárnapot nem kötelező kiadni) becsempésznék egy sort:
-politikust az orvosok csak akkor láthatnak el, ha a kórházban vagy rendelőintézetben már mindenki sorra került. Ha életmentő műtétről van szó, akkor előtte a politikusnak be kell regisztrálnia az Ügyfélkapun, majd erre a nyomtatványra az Állatkertben a jegesmedvékkel faszáról két szőrszálat kell helyezni, és azzal lehet visszamenni az ügyeletre, ahol ki kell várnia a sorát.

Le_Penseur 2012.05.16. 13:21:58

@IP gyűjtögető:
Hogy jön ide biszkurvaanyjátbéla nyugdíja? Ha ő nem kap nyugdíjat vagy eltemetik, akkor nem verik át az egészségügyi dolgozókat? Normális munka körülmények között fognak dolgozni? Normális bért kapnak? Nem fogják 240 órára emelni a munkaidő keretüket?

(Költői kérdések, nem kell rá válaszolnod!)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2012.05.16. 13:25:59

@Kandeláber: Azért nem kéne a közgazdászokat bántani. Pontosan tudom, hogy milyen nehéz az orvosoknak, de annyira dühítő, hogy a szakmámat így lenézték/lenézik emberek.

Kandeláber 2012.05.16. 13:45:40

@Tzimisce: Nem lenézés, csak düh, mert a világot és az életünket számokkal, GDP-vel, piacokkal, árfolyamokkal, növekedési rátával mérik, és elvárják, hogy mindehhez még vágjunk jó képet.
Ha meglátok a képernyőn egy "vezető elemzőt", alkuszt vagy bankárt, a vérnyomásom emelkedni kezd.
Különösen, amikor beszélni kezd.

kifordított nagyanyó 2012.05.16. 13:56:47

Nyugi fiúk!A lényeg az,hogy Gárdatüntetésen van mindig elég rendőr és a cigósegélyre mindig van pénz.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2012.05.16. 13:59:46

@Kandeláber: Egyébként te is az improduktívak ellen hangolod a kétkezieket éppen azzal, ahogy a közgazdászokról beszélsz.
Mellesleg, hogy mennyire hasznos a közgazdász munkája, épp az elmúlt 2 évben figyelhetted meg. Ilyen, amikor egy olyan ember csinálja, aki nem ért hozzá.
Mondd, mivel mérjék? Egy nagy ölelésért nem kapsz kenyeret a boltban.

Pyrp 2012.05.16. 14:00:37

@Secnir:
Eddig mindig csak olvasgattam nagy lelkesen a blogot, de ehhez most muszáj hozzászólnom.
Az úgynevezett béremelésből (bérpótlék,leszedik ami kell belőle + bármikor visszavonható, 1 év múlva visszavonják h nincs pénz...) és még több geciség ( lsd fent leírtakat) még hozzáteszik, hogy fogorvos-nőgyógyász-házirovos kimarad béremeléses részből is merthogy úgyis annyit keresnek.... Háziorvos nagyapám pont ugyanezen húzta fel magát. Kap OEP-től havonta x millió forintot, ebből kell: nővér,adminisztrációs vki,gyógyszer,felszerelés,rendelőbérlés,közüzemi számlák,autó,benzin, hogy csak főbb dolgokat emeljem ki. OEP ezt a hozzá tartozó praxisba tartozó betegek száma alapján kalkulálja ki, de persze itt is van "racionalizálás" bőven: basszunk ide meg egy-pár körzetet költségtakarékosság címén, ugyanakkora támogatással. De hívhatjuk összevonásnak is. Tökmind1. Aztán meg ugye ott van még ügyelet, hogy bármikor riasztható vagy nagyjából, az embereket nem érdekli. Alanyi jogon el kell őket látni.
Régen azért volt különböző bevételi forrásuk, mint a hálapénz, adományozott javak
(hús,,befőtt,kaja,pia) azonban ma már semmi ilyen nincs. Budapest és a megyei centrumok kivételével egyszerűen nem jut annyi annyi hálapénz nekik, ami számottevően segítene nekik. ételt-italt sem adnak, mert mindenki felhagy termesztéssel,mezőgazdasági résszel. Meg azért az sem elhanyagolható hogy már nincs miből adni. SE pénz, SE mást. Ezért aztán sokaknak kell KIEGÉSZÍTÉSKént üzemorvosi feladatkört is elvállalniuk, hogy fenn tudják tartani magukat.

Dan_W_Smith (törölt) 2012.05.16. 14:00:57

@Tzimisce: én a közgazdász tanáromat elküldtem a [...]-ba első órán, hogy nekem ilyen hülyeséget ne akarjon tanítani. Megegyeztünk, hogy dolgozatban leírom, amit olvasni szeretne, de hülyeség és békén hagytuk egymást.

Amit ma közgazdaságtanként tanítanak az egy vicc, és sok mindenhez van köze, csak a "köz-gazdaság"hoz nincs. Jó szakma, én nem mondom, hogy hülyeség, amit konkrétan csináltok - csak nem arról szól, amiről kellene neki. Másképp kellene hívni, nem kellene belőle ennyi szakember, pontosabban szakember kellene és nem Dunát rekeszteni az alja-közgazdásszal.

Mielőtt félreértjük egymást: az előző gondolat Soros Györgytől származik, és bizony nem szó szerinti idézet, de nem egy könyvéből ez olvasható ki. Emellett persze ez a magánvéleményem is, de erről ne essék szó, tessék alternatív inkább gazdaságmodelleket vizsgálni (mint a Resource Based Economy és jó sokat olvasgatni Thomas Malthust, Adam Smith-t meg kidobni a kukába, de még inkább elégetni, nehogy valaki is véletlenül a kezébe vegye).

Az orvosokat meg megfizetni, jól. Az utcaseprőket kevésbé.

Szerintem.

:)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.16. 14:02:56

@kifordított nagyanyó: Rendőr? Rendőr, várj ne segíts, ez olyan rendfenntartó közalkalmazott volt egyenruhában, ugye jól tudom? Gond, baj esetén lehetett hozzájuk fordulni...mert ugye elég régóta pénzbehajtóként működnek közre az utak mentén a skacok, más funkciójuk nincs...max. gárdatüntetésen élőkép...a cigót viszont vágom, egyre több egyre több jogokkal...

komplikato 2012.05.16. 14:03:16

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Most gondolj bele, hogy nevezett személy mennyit kap egy évben nyugdíjat?
No és akkor abba gondolj bele, mekkora összegek kellettek volna a BKV vagy az EÜ mentéséhez, amire azt mondták NINCS pénz, utána nézzünk már rá, hogy miért van pénz stadionokra, fociakadémiára vagy az MTVA költségvetésének duplázására?

A poszthoz meg: Álláshírdetéseket olvasok már vagy fél éve, az elmúlt három hónapban az ápoló, szakápoló, diplomás ápoló témában kereső hirdetések (Anglia, Németország, Ausztria, néha Svájc vagy Svédország és Finnország) drasztikusan meredeken növekszik! nem rég még hetente pár ilyen volt, most minden napra jut jó sok. Van akit kórházba, van akit magán szanatóriumba és igen van akit magánemberek keresnek. Képzetlen ápolókat ilyen 3-350.000-es, képzet ápolót 4-550.000, diplomás ápolót 620-650.000-es fizetéssel. És ugye ebben kórház esetén nincs benn caffetéria, pótlék vagy az ha nem véletlenül van 13 havi fizu. Tehát ha ezt itt fent komolyan gondolták, akkor tényleg fűrészeltek a hazai EÜ-nek. :(

öööö...izé 2012.05.16. 14:07:19

@csizsikpizsik - pique takarodj!: akik maradnak, azért teszik. mert vagy már nyugdíjasok, vagy 5 éven belül azok lesznek...

rakd össze, mi lesz utána...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.16. 14:07:35

@Tzimisce: Hehe, én ott végeztem ahol Matolcsy (mondjuk több évtizeddel később, akkor már nem Marx Károlynak hítták), hát az utolsót ő rúgta a renoménkba :))))

Pyrp 2012.05.16. 14:08:58

@Tzimisce: Meg azért szoocializmus idején komoly anyagi, szociális, presztízsbeli előnyekkel járt ha valaki orvos volt. Relatíve kevés fizetést kapott, viszont sok olyan plusszt kaptak, ami ezeket bőven kompenzálta. A rendszerváltás óta azonban a fizetés maradt a régi, presztízse lecsökkent, az emberek úgy bánnak velük, mint a kutyákkal, mert "alanyi joga" hogy neki ellátásban kell részesülnie. Majd talán 40 közepe felé (általános orvosokről bezsélek, nagy többségről, nem jó területen működő szakorvosokról) ki tudnak építeni egy olyan egzisztenciát, ahol már nem kell a létbizonytalanságtól tartaniuk ........ Dühítő, amikor budapesti központi rendelőintézet osztályvezetőjeként 32 év után 190 nettót keres az ember, vagy központi kórház intenzív főosztály-vezetőjének heti 2szer kell ügyelni,emberek életéről dönteni nap-mint.nap 220ért...... De sima sebész orvos is heti 40 +sok órában 160e környékén operálja az embereket olyan körülmények között hogy. ...., és a legapróbb hiba esetén is nem kell mondani, hogy mi történik.
Közgazdász meg társadalomtudósok meg havi 200 környékén indítanak és ha vmi jóslatuk nem válik be, szarul végzik a munkáájukat mi van? Semmi következménye

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.16. 14:11:37

@öööö...izé: Ehh nem feltétlen, nagybátyám nyugdíj előtt 6 évvel idén januárban hurcolkodott ki családdal Stutiba, 3xos fizu, a gyerek ott garantáltan bejut egyetemre, csókol mindenkit. Már több korosabb kollégája jelezte hogy érdekli őt is a dolog, szóval tényleg érdekel ki és miért marad...

Kandeláber 2012.05.16. 14:13:51

@Tzimisce: "Egy olyan ember csinálja".
Sajnos, nem egy olyan ember, hanem nagyon-nagyon-nagyon sok.
Pontosabban nem csinálja, csak pofázik.
Sosem voltam MSZP-szimpatizáns, de Hornnal egyetértettem, amikor anno azt mondta, hogy minek ide annyi filozófus.
Hozzáteszem: annyi jogász, és igen.. közgazdász.
Különben: Veres Jani aztán marha jól csinálta, ugye?
Lényegtelen, hogy hívják őket: Rabár, Békesi, Bokros, Matolcsy stb...
Egy varázsszavuk van: reform, ami egyenlő megszorítás, takarékosság.
Egyszerű főkönyvelő-mentalitás.

Pyrp 2012.05.16. 14:14:52

@Kandeláber: Azért ne feledd, hogy a csontkovács nem egy rossz dolog. Ha fáj a hátad, beállt a derekad reumatológus-csontkovács rakja helyre neked, úgyhogy őket nem szidni. Lézerakupunktúra meg tényleg hatásos, sok esetben ajánlott. De kuruzsló, rontáslevevő..... Nos, az tényleg geci.

öööö...izé 2012.05.16. 14:18:42

Csak előre jelezném, mielőtt bármely kretén troll idefárad, hogy a paraszolvencia 90%-t az orvosok 10%-a teszi zsebre.

és igen, már nekem, közszolga orvosnak is rezeg a léc, erőteljesen gondolkodom sokmindenen...

Jotunheim 2012.05.16. 14:21:46

Sziasztok
Én három hónap múlva államvizsgázok orvosként és kezdek majd dolgozni. Én itthon maradok mert ez az ország a hazám, nem akarok külföldre menni, ha lesz gyerekem azt akarom hogy ő is Szilvásváradot, az egri várat, a Mátrát lássa amikor felnő. De ha ez a senkiházi politikusréteget nem tudjuk eltakarítani és nem lesz változás az egészségügyben akkor néhány év múlva én is el fogok menni, épeszű ember nem gondolhatja komolyan hogy egy hónapban 10 készenlét (minden 3. napon) mellett lehet felelősségteljesen munkát végezni. A kötelező pihenőidő két műszak között 8 óra? A kórházak többségében eddig se mehetett haza az ügyelet végén(a 32. munkaórájában lévő) doki másnap reggel 8-kor hanem maradhat bent délután 4-ig dolgozni, másnap reggel 8-tól meg megint munka. Ügyeleti díj átlag bruttó 400-500 ft/óra...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.05.16. 14:21:59

@Kandeláber: Lehet, hogy ez főkönyvelő-mentalitás, de az előző évek-évtizedek tapasztalatából arra blazírozni, hogy fel kell venni a hitelt, beruházni, és majd abból a növekedésből kinőni a hitelt, miközben az energiaárak stabil növekedésére, és legalább ilyen stabil készletcsökkenésére lehet számítani az elkövetkezendő években, szóval az mi lenne? Szuicid-mentalitás? Feküdjünkhanyatt-hogyatorkunkbacsorogjonamanna-mentalitás? Jobbagyfélteke-mentalitás?

komplikato 2012.05.16. 14:24:29

@Pyrp: " Alanyi jogon el kell őket látni."
Ilyen nincs, csak szólok. Mikor leírtam családom saját tapasztalatát erről, többen lehülyéztek, ezért kértem erről nemrég a Munka Ügyi hivatalban tájékoztatást, ezért ide írom:
Ha több mint 45 napja nem fizet valaki TB-t és/vagy soha nem is fizetett, NEM jár neki semmilyen EÜ szolgáltatás. Tehát NEM alanyi jogon jár nekik, hanem mert fizettek.

Secnir 2012.05.16. 14:25:55

@Pyrp:
"De kuruzsló, rontáslevevő..... Nos, az tényleg geci."

hát ne is mondd. rtl-en a délelőtti/éjszakai angyalbeszélők meg boszorkányfőpapnőknek már a látványa is ki bír ütni. maga a tudat, hogy ilyen létezhet a XXI. században, Európa közepén olyan szintre lövi be a vérnyomásomat, hogy orvos nem is tudja kezelni, csak ha megnyitja az ütőeremet és belefolyatja egy dézsába.

öööö...izé 2012.05.16. 14:26:29

Egyébként baj van a szakmával is. Mostanában minden intézkedés pénzügyi/gazdasági alapon történik.

Kérem a jelentkezőket:
ki szeretne félálomban levő már 10 órát folyamatosan a műtőben töltött sebész kése alá feküdni?
ki szeretne félvak 80éves bőrgyógyásztól szakvéleményt kérni?
ki szeretne inkább 2 év múlva csípőprotézist csináltatni, és addig inkább nem támogatott fájdalomcsillapítón élni?

Ez csak a beteg kárára történhet, márpedig mi nem erre esküdtünk fel...és ez történik a szakmánkkal.

Szóval mindenki menjen sportolni és éljen nagyon tudatosan egészségesen, ne kelljen az eü-re támaszkodnia...

Ja, az Alaptörvényben van valami érdekes kitétel az egészségről, mindenkinek van joga hozzá, csak épp lehetősége nem.

öööö...izé 2012.05.16. 14:28:28

@komplikato: a sürgősségi ellátás jár mindenkinek tb jogviszonytól függetlenül, a többi valóban nem.

Kandeláber 2012.05.16. 14:30:36

@Rufus78: Egy ország életében nem csak fiskális kérdések merülnek fel.
Van még: művészet, környezetvédelem, oktatás, egészségügy. és még ezer más dolog, ami szép és értékes.
Egy szakbarbár számkukac nem biztos, hogy otthonosan mozog mondjuk az irodalom vagy a képzőművészet területén, de a főkönyvelő-mentalitás szerint mindezekről végső soron a technokratáknak kell dönteniük.
Hát ez a szép új világ.

room_101 2012.05.16. 14:31:04

Omlásában súlyos a légvár, avagy a "szociális" népszavazás nevű fagyi visszanyal.

komplikato 2012.05.16. 14:31:30

@öööö...izé: Ezek szerint apám szívműtétje nem volt sürgősségi. Istentelen mázli, hogy elélt addig, míg összekalapoztunk 6 havi TB-t, meg mire kapott időpontot X halasztás után.

Pyrp 2012.05.16. 14:33:20

@komplikato: Én sem úgy értettem, hogy minden jött-mentet el kell látni. Hanem arra, hogyha rendelkezik érvényes TB-vel, körzetedhez tartozik (érvényes,bejelentett lakcímmel), akkor el kell látnod. No matter what. Pl. közismerten balhés cigánycsalád gyereke lázasan fekszik, már kiraboltak ott többször is. De ki kell menned. Kimész, megvizsgálod, kórkép,valószínűsíthető ételmérgezés rossz higéniás körülmények miatt. Beadod anti injekciót, kislány anafilaxiás sokkot kap, allergiás rá. Család körbeáll. Nah, ha lány most meghal, te is mész vele. Jó, suprastint be akarod adni, nem engedik, nehogy tovább betegítsd.meggyőződ őket. ok, be, jobban lesz.mehetsz. Közben esetleg feltörik kocsidat. Kimennél hozzájuk újra?

komplikato 2012.05.16. 14:33:50

@Kandeláber: Hát amiket olvasni mostanság színház, film vagy éppen múzeum témában ... ott is csúnya leépülés várható minden irányban. Optimista becslés szerint az új idióta önkormányzati fenntartás szisztéma okán múzeumok felének fűrészeltek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.05.16. 14:39:42

@Kandeláber: úú még ha a technokraták döntenének, az de jó is lenne. Sajnos a korrupt és inkompetens idióták kezében van a kormánykerék, támogatásukat a demagógiát lapáttal zabáló tökhülye néptől kapják. Na ez a baj öcsém, nem az, hogy a közgazdászok ilyenek vagy olyanok.

Pyrp 2012.05.16. 14:39:53

@öööö...izé: Ez a lényeg. Egy eddig jó eseteben éppenhogy költségvetési egyensúlyban lévő kórháztól még több forráselvonás után mit csináljon az igazgató? ne 13, hanem 2 öltésel varrja. műtét előtti bemosdatás otthonról hozott szappannal ne történjen? ne fizessük ki az orvosokat? Vagy műtők volumenkorlátja? Ebből születttek a kurva várólisták. Kapsz OEP-től havi x db ilyen meg olyan műtétre pénzt, meg x számot sürgősségre, azt oldd meg ahogy tudod. Tökmind1, hogy több műtétet kellene elvégezni, hiába vannak kihazsnálatlan műtők, az OEP csak x db-ot térít meg..... agyrém. Legolcsóbb gyógyszerekről nem is beszélve. Sok esetben generikus gyógyszer meg sem közelítit eredeti hatékonyságát, beteg szervezete is ahhoz szokott de majdnem MINDIG váltsunk, mert olcsóbb

Kandeláber 2012.05.16. 14:46:10

@komplikato: Azért a filmek nagyobb részét már évek óta inkább szponzori pénzekből forgatták, persze a Tarr-féle lázálmok továbbra is nagyrészt közpénzből jöttek létre.
Bízzunk benne, hogy nem zárnak be múzeumokat, hiszen soha nem voltak önfenntartók.
Sajnos, évek óta folyik a (tar)vágás a kultúra területén is.
Emlékszem, amikor megboldogult Bubik István tizenegynehány éve megcirógatott egy fővárosi önkormányzati illetékes elvtársat a Thália Színház bezárása kapcsán.
A szomorú az, hogy egy-két múzeum bezárása csak az ott dolgozóknak tűnne fel, mert felkapott időszaki kiállításokra még el-elmennek a valódi múzeumlátogatók és a sznobok is, de az állandó kiállítások már nem annyira vonzóak.
Nemzedékek nőnek fel úgy, hogy életükben nem jártak színházban vagy múzeumban.
Persze a politikának a tudatlan plebs szimpatikusabb, mint a kiművelt emberfők.

culé 2012.05.16. 14:55:04

@Tzimisce: A felmondó nyilatkozatokat kéz a kézben darálták le Papp és Szócska urak a bejelentés után néhány héttel.
Érdekes, hogy a Magyar Rezidens Szövetség honlapján a mai napig olvasható, hogy miben egyeztek meg.

www.rezidens.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=229:mrsz-sajtonyilatkozat-qhazat-az-orvosnak-orvost-a-hazanak

Szó sincs ügyeleti díjak befagyasztásáról, ALAPBÉREMELÉS szerepel bérkiegészítés helyett..
Most vagy átbaszták a Rezidens Szövetséget is és utólag módosítgatnak, vagy fogalmam sincs...
Ezek után ki hiszi azt el, hogy jövőre majd beépítik az alapbérbe?

öööö...izé 2012.05.16. 14:55:54

@komplikato: naja...csak a mentés mentesül a finanszírozástól (mármint hogy jogviszonyra való tekintet nélkül menteni KELL)

egyébként ez csak nálunk tűnik furcsának, külföldön tényleg meg sem piszkálnak, amíg nem igazolod a jogviszonyt (ott is csak a mentés kivétel ez alól) <--én nem ezt az elvet vallom, de ez a realitás...

OftF 2012.05.16. 14:56:00

hehh, szotákiába kell orvoshoz járni lassan, ha minőségi ellátást akarunk, de nem akarunk messzire menni érte. És ez nem az itthon maradt jó szakemberek miatt van, hanem azok miatt akik majd betöltik az üres helyeket. És még csak nem is tehetnek majd róla ők se.

öööö...izé 2012.05.16. 14:57:08

@culé: átbaszták. ennyi. most gondolkodhatnak, hogy merre tovább, irány észak-északnyugat...

Kandeláber 2012.05.16. 14:58:04

@Zka: A "demagógiát lapáttal zabáló tökhülye népet" nem lehet leváltani.
Ők szállítják a szavazatok nagyobbik részét, és valóban fogékonyak mindkét oldali demagógiára.
Erre találták ki a képviseleti demokráciát.
Ha igazán jól mennek a dolgok egy országban, a demagógia-adagoló csapot elzárják vagy vékonyan folyatják, minden más esetben teljesen kinyitják.
Ilyen egyszerű ez.
Szívesebben hallgatja a tömeg azt a politikust, aki Kánaánt ígér, mint azt, aki hét szűk esztendőt vizionál.
Persze itt, Európa boldogtalanabbik végén mindig a hét szűk esztendő jön be.

DarthVader 2012.05.16. 14:58:21

" Az államtitkár erről azt mondta: 2010-2011-ben több alkalommal is emelték a háziorvosi praxisok járandóságát."

Anyád. Az.

2010-ben a háziorvosok egységesen kaptak karácsony és Szilveszter között 200 000 Ft -ot. Ez 12 hónapra vetitve - merthogy ez nem beépülő, hanem egyszeri, és ha már járandóságnak tekintjük, akkor legyen évi - az 16 600 Ft. Ez ha mind bérre megy - és most a béremelésről van szó - bruttó 13 000 Ft. Három emberre összesen. Grandiózus.

2011-ben kaptak a praxisok 1 havi kártyapénzt szintén Szilveszterre. (Hátha nem tudják elkölteni, és még a vállalkozóit is fizethetik - vagy megy mind bérre. ) Ja. Csakhogy:
1, a praxisfinanszirozás úgy müködött, hogy a kártyapénzt 2 hónapos utófinanszirozással kapták a praxisok. Azaz a januári kártyapénzt április elején kapták meg. Ez azzal járt, hogy ha a praxisban változás történt, akkor a megszünő praxis még két hónapig kapta a kártyapénzt - az új viszont két hónapig nem kapta. (Természetesen a megszűnő, amikor még új volt, szintén nem kapta. ) Most viszont egy hónap kifizetést előrehoztak, a másik egy hónapot pedig eltörölték. Azaz gyakorlatilag nem plussz pénzt kaptak a praxisok, hanem valójában egy havi elveszett a végelszámolásnál.
2, ez sem beépülő, hanem egyszeri.

A praxisok kaptak másfél millió forintot eszköztámogatásra. Részletekben, 50 ezer/hó. Szigorú elszámolással. Hát ebből az orvosra is meg a nővérre is csak a pluszmunka, meg a műszerek üzemeltetésének költsége jut. Cipőt nem fog belőle venni egyik se.

A praxisüzemeltetési költségek pedig - mint minden más - csak nőnek. (Sterilizáló készülék spórapreparátum árát pl ez évben csak 25%-kal emelték. Nyilván az ANTSZ-nél ennyi az infláció)

Úgyhogy igy néz ki a praxisok "járandóságának" emelése. Azaz ebben az évben - hacsak év végén megint nem löknek valami maradványt - ugyanannyit kap a praxis, mint 4 éve.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2012.05.16. 15:00:12

"A magyar egészségügyben jelenleg a kitartó munkának, a helytállásnak, az áldozatvállalásnak, és nem az egyéni karrierépítésnek van itt az ideje - jelentette ki Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője Miskolcon kedden, miután Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel megtekintette a főként uniós forrásból, több mint 10 milliárd forintból épülő kórházat."
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=180687

DarthVader 2012.05.16. 15:01:09

@Pyrp: Nem vagy kötelező ellátni. Ugyanis ha indokolhatóan nem tudsz kijönni a beteggel - pl kirabolt vagy tettleg megtámadt - akkor kérheted az ANTSZ-t, hogy jelöljön ki számára másik orvost. De erre szerintem kevés példa van.

DarthVader 2012.05.16. 15:01:46

@laspalmas: Akkor operáljon Harrach Péter.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.16. 15:05:16

@laspalmas: Hát Harrach Péter már csak tudja, ugyebár a KDNP ugrizott hogy nem élnek meg alamizsnából a képviselő hölgyek és urak...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.16. 15:09:04

@Dan_W_Smith: Ugye te vagy a Matolcsy? Honnan a retkes bánatból tudod, hogy mit tanítanak ma a közgazdászoknak? Soros egyébként szintén elmehet ahova akar, miután hülyére kereste magát a rendszeren, most fikázza. Ez k. olyan, mint amikor annak idején a "gyakorlati szakemberek" imádták a Külker Főiskoláról kikerült figurákat az egyetemet végzettekkel szemben, mert azonnal tudták, hogy a sárga pédányára a vámpapírnak mit kell írni. Aztán persze rózsaszín lett, és megállat a tudomány...
A piacgazdaság, meg köszöni jól van, és ami tönkreteszi, az az, ha az állam belepiszkál. Még akkor is, ha nem ennyire bénán, mint kis hazánkban.

Kandeláber 2012.05.16. 15:09:22

Anélkül,hogy bántani akarnám az orvosokat, megjegyezném, hogy a közülük kikerülő politikusok már az átlagnál is mélyebbre süllyednek, elég csak az ámokfutó Mikolára vagy a pannonpumás Kókát említeni.
Érdekes, hogy fordítva nem működik a dolog, viszonylag kevés politikusból lesz orvos..

jágör68 2012.05.16. 15:10:29

Amíg 50%- ban szociális indokkal megy az egészségügy kihasználása:
-nincs hol laknia szegény alkesz csövinek
-sima alkeszek
-egyedül élő lecsúszottak elhelyezése
-munkanélküli pszichikailag roncstársadalom

ellátására és még a valódi betegekre is kéne koncentrálni- mindezt 3,5 millió ember járulékából- annak is a fele (kamu)-minimálbéres-,
mind a már csak 9,8 milliónak- addig nincs miről beszélni.
A magyar módi rablóprivatizációt nem erőltetném. De az állami tolvajlást sem.
Mind2-t ugyanazok a maffiózó- típusok végzik egyébként.
Azt kéne, ahogy az USA- ban mondjuk a gazdag parasztok- bocs farmerek- összedobták a pénzt és lőn lett belőle Mayo- Klinika.
Itthon meg a Zsol meg a ZsTP tulajdonosai is adhatnának tán valamit...
De amíg csak a további rablóprivatizáció a célja minden egyes rablóprivatizátornak, akkor nincs miről beszélni.
Egyre több lesz a hiba- amit persze majd igyekeznek egyéni és nem rendszerhibákként beállítani a kedves vezetők. És tovább nő az orvos/ EÜ dolgozó-ellenes hangulat is.
Radikális fordulat kell és nemcsak a budifülkékben.

tarackos 2012.05.16. 15:12:28

Az rendben van, hogy a kormány jelezte a szándékot. De amit kapnak kb. lócitrom és senkinek halvány lila gőze nincs mikor és mik lesznek a következő lépések. Azért a dokiknak sem kellene mindent szart megenniük. Ha lenne vér a muffjukban akkor már elintézték volna mint a szlovák dokik...

Egyébként itt és a tanárok életpálya modellje kapcsán látszik mekkora pancserek. Képtelenek néhány évet átgondolni, megtervezni...

bőrmók 2012.05.16. 15:15:18

@laspalmas: ez olyan, mint az államadósság-törlesztést reklámozó szöveg annak idején - mélységesen cinikus duma

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.16. 15:15:49

@Kandeláber: Na nézzük:
művészet,: tessék beléptidíjat fizetni, könyvet megvenni, stb., magánmecenatóra. Mindemellé arányosan jöhet az állami lé.
Környezetvédelem: környezetterhelési díj stb., a környezetvédelmi szakemberek meg technokraták. A cégektől és magánszemélyektől ne várd, hogy a szép szemedért környezeetvédjenek.
Oktatás: befektetés a jövőbe, tandíj, diákhitel
Egészségügy: miből él az orcos, miből van berendezés, anyag? Pénzből.

Qrva világ, de ez van.
Megpróbáltuk önzetlen, ideológiailag képzett és társadalmilag elkötelezett vezetőkkel, de mintha nem sikerült volna...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.05.16. 15:16:39

@Kandeláber:
Amíg a felsorolt, valóban szép és értékes dolgok létrehozói is pénzből, jellemzően az állam által visszaosztani kegyeskedett pénzből élnek, viszont még azokra a dolgokra is vastagon szarva van, ami esetenként "csak" némi mentalitásbeli változást kívánna meg (a környezetvédelem már attól drasztikusan nőni tudna, ha az emberek a kukába basznák bele a szemetüket, és a múzeumoknak és a koncerteknek is valszeg más lenne a látogatottsága, ha legalább az ingyenesekre el méltóztatnának mászni a tévé elé letespedt lakosság, stb.), addig tényleg... Valaminek az értékét ugyanis leginkább az mutatja meg, hogy mennyire van megbecsülve, és ebben az anyagi megbecsülés csak egy szelet.

jágör68 2012.05.16. 15:18:35

@tarackos:
Na, ez meg a másik.
Ilyen széthúzó orvostársadalom nincs még egy.
A főnökök kimajerkodják maguknak állashalmozással- vagy ugye borítékkal/ mind2vel- a havi többmillás fizetéseket, a kezdő, a gyakornok, meg a szakorvos fogja be és húzza az igát- merhogy a "zötvenes/hatvanas/hetvenes évekbe a főnök isígykezte".
Legelőször a teljes egészségügyi vezetőgárdát kéne jól seggberúgni.
Meg a megalkuvókat.
Nem szabad havi x@ros párezer- pártízezer Ft- os vagy van/ vagy nincs borítékért félteni a x@ros egzisztenciát.

bőrmók 2012.05.16. 15:22:39

@komplikato: bizony, a sürgősségi szívműtét azt jelenti, hogy várólistára állítanak. Az én apám például csak azért van életben, mert annak idején volt protekciója, nem vicc. Már állni alig tudott. Viszont másvalaki lehet hogy meghalt miatta.

Kandeláber 2012.05.16. 15:29:27

@Kuviklacz: @Rufus78: A könyvkiadás és terjesztés teljesen privatizált, igen kevés könyvre "oszt vissza" az állam.
A színházak nagy része azért elvan valahogy, jó, itt nagyobb részben kapnak önkormányzati pénzeket.
A múzeumok szinte teljes egészében közpénzből működnek, jelképes belépődíjért.
Azért a felsőoktatásban óriási (is) tandíjak vannak, valamennyire eltartja önmagát.
Az egészségügy azért valahogy működik, az orvosok egy részének fizetése a betegektől származik.
Senki sem vitatja, hogy mindez pénzbe kerül, csak a fiskális szemlélet mindenhatóságát hirdető szemlélet csípi a szememet.
Újraelosztás pedig mindig volt és mindig lesz, még olyan országokban is, mint Nagy-Britannia, lás NHS.

labrabbit 2012.05.16. 15:31:14

Elképesztő szakszerűtlenség uralkodik mindenhol. Ezért is kérlek, ne egymás szakmáját szidjátok :)
Az egészségügy botrány. Eddig is az volt, de most - a forráskivonást megideologizálandó - karaktergyilkosságot követnek el a beteg és az orvos (és a többiek) ellen. A beteg nyilván nem felelős polgárként maga tehet a bajáról. Kötelességem egészségesen élni, tehát ha beteg leszek, az minimum szabálysértés? Az orvosokat meg a hálapénz meg a "pazarló finanszírozással" próbálják befeketíteni. Annyi munkaórában, amit előírnak, még pöttyöslabdát se lehetne minőségben gyártani.

Aztán, mivel sajnálják a pénzt a plebsre (noha fizetünk), a szakma elvándorol, így hoznak új szabályt pl. rezidens is szakrendelhet. S így egyre lejjebb...

épészmérnök 2012.05.16. 15:38:27

@Kandeláber: "a világot és az életünket számokkal, GDP-vel, piacokkal, árfolyamokkal, növekedési rátával mérik,"
Na ez az! A könyvelés kurva anyját, igaz?

jágör68 2012.05.16. 15:44:00

Amit így szépen pontokban összeszedett laspalmas- minden állami egészségügyi intézmény MINDEN egyes szakrendelésének, ambulanciájának, osztályának ajtajára legalább 16- os betűmérettel ki kell rakni.
Hadd olvasgassák várakozás közben a kedves betegek is.
a 160- ról 240-re emelt- ráadásul csak KÉSZENLÉTTÉ- visszabutított- ÜGYELETI idő már önmagában akasztást és hathavi főbelövést érdemelne a kiagyalója részéről.

ggroland91 2012.05.16. 15:48:33

Mit várunk ettől a kormánytól? Nézzük már meg, hogyan viszonyul a fideszes államtitkár a dolgozókhoz. Egyszerűen a képükbe röhög és még gúnyolódik is rajtuk. Ennyit lehet várni tőlük, igen vastag bőr lehet a képén...
stop.hu/belfold/az-allamtitkar-belerohogott-a-dolgozok-arcaba/1039617/

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.05.16. 15:58:50

@Kandeláber: Akkor még sokáig csípni fogja ez a szemed, és egyre jobban, és nem azért, mert én annyira örülnék ennek, hanem mert a dolgok jelenlegi állásából ez következik.

Amikor egy családban bőségesek az anyagi lehetőségek, akkor lehet arról beszélni, hogy Korfura vagy Madridba menjenek-e nyaralni, Nike-t vagy Adidas-t vegyenek-e, a moziműsor tűnik-e szórakoztatóbbnak vagy a színház. Ha meg nem bőségesek, akkor kell azon tanakodni, hogy hat megállót inkább busszal menjenek vagy gyalog, hogy a cipőt vagy a kabátot cserélhesse-e le a gyerek, és hogy futja-e az éves könyvtári belépőre. Mert egy család már tudja azt, amit az állami költségvetéssel kapcsolatban még alig kapizsgálnak az emberek: elkölteni legfeljebb annyit lehet, mint a bevétel. Ezért aztán évek/évtizedek óta seggel ülik meg a lovat.

Ezért lehet utálni a közgazdászokat, csak kérdés, hogy érdemes-e... A közgazdaságtan gyakorlatilag matek, csak éppen olyan matek, ami mögött meg kell/kéne látni az embereket is... Ha nem tetszik, amit a tükörben látsz, akkor a tükör a hibás?

Kandeláber 2012.05.16. 16:12:58

@Rufus78: Akkor marha érdekes, hogy éppen az USA a világ egyik leginkább eladósodott országa.
Ott nyilván nem ismerik ezt az egyszerű matekot.
Esetleg nem olyan gazdaságirányítóik , pénzügyminisztereik voltak/vannak, mint itt például Békesi kétszeresen, Rabár, Bokros, Veres Jani, Matolcsy.
Bezzeg nálunk ontják a derék közgazdák az aranyigazságokat, az ország pedig évtizedek óta zuhan a szakadékba.
Annak idején az ÁPV RT-nél (leánykori nevén ÁVÜ) nagyon gyengécske privatizátorok csücsültek az íróasztalok mögött, hogy így elkótyavetyélték az állami vagyont.
Bocs, nem hülyék voltak, csak korruptak.

komplikato 2012.05.16. 16:14:54

@öööö...izé: Erről regéltem másik blogban, hogy nyugaton, ahol anyagias minden legalább van civil szerveződés és jótékonyság okán olyan intézmény, ahol közellátást kaphatsz még ha szar színvonalon is. Itt meg nincs.

komplikato 2012.05.16. 16:18:14

@Kandeláber: Az USA? Lehet nem kéne ezer millárd dolláros értékekben költeni hadászatra és hadászati fejlesztésekre? vagy nem azokat a pénzügyi cégeket kellett volna támogatni pont akik válságot okozták. Bár innen messziről a fene tudja, fognak ők még szívni ezért, hogy Kína fizeti nekik az "ingyen ebédet".

"Annak idején az ÁPV RT-nél (leánykori nevén ÁVÜ) nagyon gyengécske privatizátorok csücsültek az íróasztalok mögött, hogy így elkótyavetyélték az állami vagyont.
Bocs, nem hülyék voltak, csak korruptak."
Hehehe, néz csak utána ki volt a privatizációs szakember, kinek csináltak külön intézmény, no ki is volt az? :)

jágör68 2012.05.16. 16:21:56

@Kandeláber:
Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a gyarmaton.
Bár más kérdés, hogy nagyon elcs*sztük a rablóprivatizációval- igen MI, mert az állami vállalatok dolgozóinak nem a kocsmába kellett volna hordani a végkielégítést- vagy a nyugdíjat, hanem a sarkukra állva megvédeni.
Ugyanez a mezőgazdasággal is.
Nem a kormányoktól kell várni az adományt- termelni kell azt piacot keresni.
Undorító, amikor a fél életen át mezőgazdaságból élő falusi nagyszülőmnél látom, hogy eszik a mirelit kordonblőt ebédre.
Mert "nem éri meg" termelni.
A magyar nagyon hajlamos az önsajnálatra meg a magába zuhanásra, ahelyett, hogy a megoldás irányába mozdulna el. '56 leverése óta mindenképp.

sashimi 2012.05.16. 16:32:42

@Tzimisce: De hát Papp Magor a lehető legvakondokosabb módon szolgálja a NER boldog rendszerét és Orbán Ügyét, így tőle legfeljebb újabb nyugtatgatásra arra számithatnak a rezidensek,

Kandeláber 2012.05.16. 16:35:24

@jágör68: Hát lehet, hogy csak a naturál gazdálkodás érné meg nekik, mert talán nem veszik meg tőlük a termékeket.
Vagy ha meg is veszi egy felvásárló-üzér, filléreket ad érte.
Ezért nem kellett volna szétcseszni a TSZ-eket, vagy pedig dán mintára új típusú szövetkezeteket kellett volna alapítani. De ez nem ment az irigység és a széthúzás miatt.
Szörnyű látni, hogy ha az ember átmegy a határon, mindenütt rendezett földeket lát.
Ülj fel nálunk egy vonatra, és nézz ki az ablakon: a sínek felé eső hátsó kertek többsége úgy néz ki, mint egy szeméttelep, lyukas bili, rozsdás vas, minden ott van.
Érdekes, hogy pld. Ausztriában megéri gazdának lenni.
Igaz, hogy ott helyben és jó áron megveszik a gazdától a terményeit, és az emberek büszkék arra, hogy hazai árut vásárolnak.
Nálunk '90 után ömlesztve hozták be a máshol eladhatatlan, csillogó papírba csomagolt selejtet, a plebs pedig boldogan vitte, mint a cukrot.
Akkor taroltak a csomagküldők is.
Hallókészüléktől bomberdzsekiig, zsír nélkül sütő serpenyőig mindent kínáltak a színes bulvárlapoki mellékletei.
Én egyszer szívtam meg, így a saját káromon tanultam.
Aztán jöttek a kanálisok a VV-vel, BB-vel, CSISZ-szel.
Így jut eszébe a tizenéves gyereknek Molnár Ferenc nevéről Caramel, és nem a Pál utcai fiúk, a Játék a kastélyban, vagy az Üvegcipő szerzője.
Így jönnek a vaccpavörök.
De megérdemeljük.

Secnir 2012.05.16. 16:42:51

@komplikato:
fejből fújom: Matolcsy

molaris 2012.05.16. 16:48:12

Minekutána életem az egészségügyben töltöttem, nem kell semmi duma számomra.
A szűkebb családban is akad öt orvos. Mondjuk ebbe nem számolom be a fogorvos feleségem, mert már réges- rég mint a lánykori nevén ÁNTSZ- nek ismert szervezet dolgozója.
Jómagam a medikusságtól a mentőzésen át a fogtechnikáig gyakoroltam magam a szakterületen.

Mint a költő írja:
"csend vala, sír szele kél"
Igen, itt a sír szele az ami zúg.

Egy teljesen összeomlott rendszert próbálnak "gépre" tenni.
Ez az ország már réges- rég német gyarmat, csak senki nem vallja be. A német tőke (le nem merem írni, hogy az is zsidó tőke) egy pillanatig nem engedett ki minket a markából. Már a megboldogult szocializmus is a németek mellé kötötte a szekerünk rúdját. Már csak történelmi alapon is. Bár, senki nem támadta nemzetünk olyan állhatatosan mint a nemet- római császárság előd,- és utódhatalmai, mi még mindig az ő seggük nyaljuk.

Ez a hűség permanensen nyelte hűségének méltó büntetését.
MA IS!!
Azt az önelégült vigyort soha nem tudom elfeledni, mint amikor egy kormánytag bejelenti, hogy mekkora német "működő tőke" jön hazánkba.
Egy frászt! Csak nincs egy Kund napjainkban, aki odaverne egy csapot, hogy kissé megcsapolja a germán faj hűbérrendszerét. Ma, mi vagyunk a németek egyetlen gyarmata.

Minden területen.

Így az egészségügyünk is a németek rendszerén alapul. A régin.
Mindenható főorvosok, igazgatók!
Mindenható elöljárók!! Legyen bármilyen barom, de ha pecsétje van és kinevezése- Ő az Isten.

MA hazánkban az egészségügy a bányászbéka seggét is csak távcsövön át szemléli.
A szakszerű és modern ellátásra kisebb az esély mint egy lottó ötösre.

És ezt magyarázza el modernizációként, fejlődésként alkalomról- alkalomra baSzócska államtitkár.

Feleim!
Tíz év múlva ritka lesz, ha fehér bőrű és magyarul tudó orvost találtok a rendelőkben.
Én szóltam.
Uff!!

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2012.05.16. 16:48:55

@Zsebtelep: El tudok képzelni egy bájos infografikát arról, hogy az EU-ban országokra lebontva a politikusok bére hogy viszonyul az átlagfizetésekhez. Gyanítom, valami olyasmi lenne a végeredmény, hogy abban is a lista végén kullogunk, tekintve hogy a bizottsági díjak és az egyéb költségtérítések jelentenek nagy pénzt. De ez csak megérzés részemről. Ugyanakkor az igazi összehasonlítás az lenne, ha minden politikusoknak kifizetett pénzt összeszámolnánk, és azt átlagolnánk. Csak hát ez ugye baromira pepecs munka, és bizonyára külföldön is van rá példa. Szóval biztos nem egyszerű feladat egyenes politikust találni - sehol a világon.

jágör68 2012.05.16. 16:54:20

@molaris:
Már most se jönnek az afrikai orvosok...
Minek jönne ide, ha mehet egyből Angliába?
Megtanul magyarul?
Leteszi az EU-s szakvizsgát- és pont Magyarországra akar majd jönni dolgozni?
300- 400 EUR-t még a legsötétebb vérzivataros mély- Afrikában is megkeres egy orvos, ahol a bányászok 30 centet visznek haza naponta...

Kandeláber 2012.05.16. 16:56:15

@komplikato: A Növekedéskutatóra gondolsz Matolcsyval?
A figura volt már: MSZMP-tag, Pénzügykutatós, EBRD-s, miért éppen növekedéskutatós ne lett volna?
Nem minden bokorban terem Jolly Joker.

tarackos 2012.05.16. 16:56:26

@jágör68: Sajna nincsenek egyedül. Egyetlen szakma sem volt képes összezárni a narancsos ámokfutással szemben. Talán a sotés profok.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2012.05.16. 16:57:03

@Kandeláber: Szívesen "gyógyítanék" politikusokat :). Érzem, hogy a pénzem is jobb lenne, és az esetleges műhibák esetén is a közvélemény mögém állna. Sőt, a politikusok azért perkálnának, hogy ne legyen "műhiba", a közvélemény meg azért, hogy legyen. Eredményhirdetés a műtétnél lenne, amit élőben közvetítenének, egyfajta valóságshowként, "Túléli vagy nem?!" címmel. Az már végképp extra kasza lenne. Így viszont vissza lehetne csábítani a külföldre menekült orvosokat, tehát a társadalom is jól járna. Azt hiszem, meg is oldottam az egészségügy problémáját.

Kandeláber 2012.05.16. 17:00:30

@pszicho pete: De kipusztulnának a politikusok, és akkor kitől vennéd át a kitüntetést?

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2012.05.16. 17:02:57

@Kandeláber: Áááá, ezek az úri hívságok nekem nem jelentenek semmit. Az emberek elismerő biccentése az utcán jóval nagyobb elismerés lenne számomra :).

Gera 2012.05.16. 17:07:41

Úgy becsülöm, hogy ha elosztom kettővel az emelésből visszacsorgó adó miatt, akkor ez kb évi 12 milliárd forint. Az lenne a javaslatom, hogy az MTVA és az NMHH 110 milliárdjából vegyünk el 100at, mert 10-ből elláthatók azok a feladatok, amik tényleg lényegesek az országnak, a többi meg részemről mehet a levesbe. A fennmaradó 100 milliárdból meg csináljunk egy tisztességes béremelést az egészségügyben és az oktatásban.

RedRum 2012.05.16. 17:16:00

Meg vagyok lepve, hol vannak a EÜ dolgozókat szapuló kommentek.
Az itthon maradásnak egészen konkrét oka van, szinte minden esetben, plusz a személyiségükből fakadóan arra alkalmatlan emberek. Ezek általában 1. jól kialkudott (legtöbbször politikai úton, önkormányzatoknál) vezetői, és egyéb pótlékok, amelyek egészen meglepő összegek lehetnek. Tessék csak az uralkodó rendszer kedvenc önkormányzatainál érdeklődni. Vagy szimplán 2. hivatalos magánszférában is jövedelmező szakma (nőgyógyász-bár ezt a pályát is sokan hagyják el, bizony!!! bizonyos típusú sebészetek, meg van még pár)-csak a "hivatalosságot" kéne ellenőrizni.
De olyan tisztességes családból származó (nem ÁFAhuszár stb.) tanulni vágyó, dolgozni és emberi módon gyógyítani vágyó ember, akik egy kórházban normál esetben dolgoznak, és a közvélemény nagy része lesz.....a őket, mert nem "managelik" magukat, nem nyalják az ilyen-olyan okból meglévő főnökség alfelét, ezért nem kapnak jól hangzó de üres ellenben a borítékos betegeket/jutalmakat mágnesként vonzó titulusokat, kinevezéseket, szóval az ilyen tisztességes embernek ebben az országban, ebben a rendszerben semmi keresnivalója. Menekülni.
Van szerencsém több ország EÜ-ben is dolgozni, és talán minimálisan ismerni. Sokáig nagyon ellene voltam a rendszerbe profit orientált biztosítók bevonásának, de a magyar ember abból ért (meg sok más náció is), ha egy megfelelő méretű számla van az orra előtt. Akkor elkezdi talán értékelni az egészségét, meg az EÜ-ben végzett munkát.

komplikato 2012.05.16. 17:28:04

@Kandeláber: "A Növekedéskutatóra gondolsz Matolcsyval?"
Volt ő egy valag intézet élén, én a Privatizációs Kutatóintézetre gondoltam. :)
Ő biztos képben van mit kell újra államosítani ... és mely haverjai lopták szét a magyar cégeket.

RedRum 2012.05.16. 17:28:25

...ja, és a posthoz. Már régen borítani kellett volna a bilit a Rezidens Szövetségnek. Valamiért nem tették. Nehéz elképzelni, hogy a tárgyalások során elhitték amit egy politikus mond. Bocsánat, ez az én véleményem... Bár lehet, hogy tényleg ilyen naivak.
Az eredmény fentebb olvasható....Alapbér emelés az egyedül elfogadható. Ennek kell európainak lenni. A munkahelyen töltött idő, és a készenlétben töltött idő= munkaidő, mert nem a strandon sörözik az ember ha készenlétes (gy.k. 10 havonta). Lehet itt %-okat, meg pótlékokat számolni, de értelmetlen, mert ez az önkizsákmányolás árán juttat csak minimálisan jobb jövedelemhez. Családos ember ilyet tiszta fejjel nem vállal. HA pedig kötelezik rá, akkor pakol.

Terézágyú 2012.05.16. 17:36:01

@RedRum:
"Meg vagyok lepve, hol vannak a EÜ dolgozókat szapuló kommentek. "

Arra ott van a praxisblog :)

Egyébként azért azzal a legtöbb ember egyetért, hogy emeljék az orvosok fizetését ÉS szüntessék meg a hálapénzt...
Ebben a sorrendben persze.

labrabbit 2012.05.16. 17:37:51

@Terézágyú: ÉS a többi egészségügyi dolgozó bérét.

Terézágyú 2012.05.16. 17:39:45

@saravad:
"ÉS a többi egészségügyi dolgozó bérét. "

Hát ezzel már tudnék vitatkozni - de nem akarok :)

komolytalan samu 2012.05.16. 17:52:18

@jágör68: Ez csak részben igaz. Az afrikai és arab orvosok képzettsége átlagban alatta van a közép és kelet európaiaknak, és kimondva ugyan nincsen, mert nem PC, de pl. Britteknél az ikertornyok és főleg a londoni robbantások óta, szép csendben igyekeznek hanyagolni a közel keleti dokikat. Két azonos tudású magyar és arab doktor közül garantáltan a magyart veszik fel, de még akkor is, ha valamivel gyengébb.

Persze kizárólag informálisan. :)

komolytalan samu 2012.05.16. 18:04:15

@RedRum: "Sokáig nagyon ellene voltam a rendszerbe profit orientált biztosítók bevonásának, de a magyar ember abból ért (meg sok más náció is), ha egy megfelelő méretű számla van az orra előtt. Akkor elkezdi talán értékelni az egészségét, meg az EÜ-ben végzett munkát."

De mennyire!!!

A saját, értelmes, diplomás barátaim sem fogják fel ezt. Amikor nekikszegeztem a legközvetlenebb összehasonlítást: Kedves Géza, azt természetesnek veszed, hogy egyetlen fogadra (a maradék 30-ból) akár 100 rugót is kiadj, de azon tombolni kezdtél, amikor egyetlen gyermeked világrajöveteléért kb ugyanennyit fizettél a szülésznek. Persze, fizetsz te TB-t, a doki meg állami infrastruktúrában..a legszarabb átláthatatlan feketepiaci-szocializmus a rendszer, ez ok. De komolyan azt gondolod, hogy magánbiztosítói rendszerben az instant rendelkezésre állás kontroll, stb OLCSÓBBAN jönne ki? Mégis hogyan?

anyu 2012.05.16. 18:23:36

Volt már valami statisztika arról, idén hány eü dolgozó ( orvos, ápolónő, mentős, műtős ) ment külföldre ? Azért kérdem, mert a "nagy " bérrendezés és megegyezés óta nem láttam semmit a hírekben.

cSa 2012.05.16. 18:35:34

@Dan_W_Smith: Azért ez kicsit túlzás. Nekem is elég objektív képzésben volt részem. Hogy a nagyvilágban inkább a liberális elveket követik, az szerintem nem azért van, mert Adam Smith-t verték beléjük a suliban, hanem mert így több a lehetőség panamázni/etikátlanul/felelőtlenül stb. gazdálkodni, a hosszú távú következményekre meg szarnak.

komplikato 2012.05.16. 18:55:46

@cSa: "... hanem mert így több a lehetőség panamázni/etikátlanul/felelőtlenül stb. gazdálkodni, a hosszú távú következményekre meg szarnak."
Ja, mert itt nem divat évszázadok óta a pocsék adómorál, az uram-bátyám rendszer és a korrupció. Csak arra a gonosz nyugati tőkések felé ...

cSa 2012.05.16. 19:00:30

@komplikato: Félreértesz. Semmiféle kelet-nyugat összehasonlítást nem tettem, csak azt mondom, hogy aki abban a helyzetben van, az nem azért folytat liberális gazdálkodást, mert azt tanulta, hanem mert rájött, hogy így vastagabb lesz a bukszája.

Dan_W_Smith (törölt) 2012.05.16. 19:01:20

@cSa: O, mea culpa. Mindig elfelejtem, hogy én vagyok túl naiv, hogy egy jobb és szebb világot akarok magamnak és az utódoknak. Nem országot, nem kontinenst, hanem Földet. Hiába no, én vagyok a javíthatatlan, naiv, szinergista aki a "köz"-gazdásztól azt várná el, hogy "köz"-gondolkodó legyen és ne panamázzon. Nem beszólás neked, <önéltetés> csak fanyalgás, hogy én vagyok túl jó erre a világra </önéltetés> :)

@komplikato: De, mindenhol divat. S ez a szomorú. Ilyenkor irigylem a hangyákat és méheket, de komolyan. Oké, hogy egy évid élnek a dolgozók pl méheknél, de akkor is... addig együtt dolgoznak, egy célért és együtt mozognak. Aki olvasta az Érzőszívő mágus spinnoffját (Birodalom trilógia, Raymond E. Feist tollából, mindenkinek csak ajánlani tudom, korszakalkotó műremek :)), az tudja mire gondolok, ha azt mondom, hogy a cho-yak voltak az igazi közgazdászok :) Na de ez már nagyon-nagyon offtopic. Elnézést.

A lényeg, hogy a politikusaink szarjanak sünt, az orvosok pedig több tiszteletet érdemelnének. A kocsit feltörő betegnek meg vasvillát a fenekibe, legyen bármilyen származású.

Gyermekpszichológus · http://gyermekpszichologus.blog.hu 2012.05.16. 19:03:05

az egészségügyben lévő bérfeszültségről nem is beszélve...

cSa 2012.05.16. 19:06:04

@Dan_W_Smith: Ezt most megint nem értem:) Teljesen jogos, amit mondasz, egy kurva szóval nem mondtam, hogy jó a rendszer, de szerintem túlzás azt állítani, hogy az egyetemen szívják magukba az érintettek. Nem a könyveket kell lecserélni, hanem a döntéshozót.

komplikato 2012.05.16. 19:15:41

@Dan_W_Smith: "De, mindenhol divat."
Akkor nem a létére, hanem nagyságára és mélységére gondolok. A korrupció szintjei sok országban magasabbak, mint másokéban. Szerintem mondjuk Nyugat Európában soha nem volt ilyen szinten és ha kiderült nem is volt olyan kevés következménye mint itthon például.
Persze állítólag oroszoknál még rosszabb, Kínában meg már több mint 800 éves hagyományai vannak ... őket nem tudjuk überelni. Még.

Dan_W_Smith (törölt) 2012.05.16. 19:22:23

@cSa: én kérek elnézést a kirohanásomért. De amúgy tény. Nem egyetemen szívják magukba, hanem mindenhonnan ez árad, és már általánosban csak ezt kapják, mintha csak ez a szemlélet létezne és semmi más nem működne. Én nem azt mondom, hogy a piacgazdaság nem működik. Én csak azt mondom, hogy amiatt egyre inkább embertelen a világ, és ideje lenne elgondolkodni (globálisan) az alternatívákon.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.05.16. 19:22:53

Valaki majd magyarázza el, hogy akkor hova folyik el az eü kassza sok százmilliója?

Dan_W_Smith (törölt) 2012.05.16. 19:27:03

@komplikato: A kínaiak annyiból jobbak, hogy ott tilos, és ha kiderül, akkor gyorsan ítélő bíróság és fejlövés (szó szerint). Nálunk nyíltan csinálják...

@chipanddale74: A pár száz millió még bőven rendben lenne. Számoljunk mondjuk 2.000 embernek egy körzeti orvost, akkor már ott tartunk, hogy 5.000 körzeti orvos kell az országba, az normális bérrel tekintve 1,5 milliárd bruttó bér havonta. Szóval itt óvatosan a számokkal és nullákkal :) De tény, hogy nem az átláthatóság mintapéldája az EÜ (megjegyzem: sehol sem az, nem tudok olyan országról, ahol full privát lenne minden, de akkor meg üzleti titok lenne...)

komplikato 2012.05.16. 19:27:15

@Terézágyú: Az egész ország várna bérfejlesztést, de hát háttér nélkül nem lehet megcsinálni ugye. Viszont az Eü meg nem annyira termelő ágazat, bár szolgáltatás az tény, csak sajnos nem úgy mint pl. Németországban. Mondjuk a Putyin minden galádsága ellenére azért örvend a többség szeretetének, mert első 8 évében a reálbérek a DUPLÁJÁRA nőttek, csak hát az orosz földanyácska tele van ásványi kincsekkel, tehát nem a semmiből történt. De mint fentebb írtam az EÜ dolgozókat jó bérekkel várja rengeteg melóhely nyugaton, miért maradna itthon bárki éhbérért? :)

jágör68 2012.05.16. 19:28:06

Szükség volna már bizony a magánbiztosítókat bevezetni.
Németben a beteg- bocsánat, biztosított- két- háromhavonta kap egy kis magazint, amiben sportra, egészségtudatos táplálkozásra nevelik az embert- és persze az éppen aktuális szezonális betegségekről adnak információkat.
Persze ezektől függetlenül rengeteg - "majd az egészségügy meggyógyít- én csak hátradőlök"- típusú beteg errefelé is.
De mégis, az IQ- sabbak, mint mondjuk jelen blog olvasóközönsége igenis felszed valamit belőle és igyekszik úgy is élni- mert azt is beléjük nevelik, hogy hiába jó az egészségügy-
NEM JÓ dolog kórházba kerülni- és nagyon DRÁGA is!
Ha jól tudom otthon is kínálnak már- havi 20 ruppáért- magánbiztosítást- persze először a biztosító "szakértőjével" kell konzultálni ha sürgős baj van, hogy mondjuk jön-e a háziorvosi ügyelet- és nemcsak házhoz- lábhoz, mint ugye az "eltérő kultúrájúak" meg
"nekemezjár- magyarok"

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2012.05.16. 19:31:22

@Pyrp: Nem keresnek annyit pont a túlképzés miatt.
@Dan_W_Smith: Arra azért kíváncsi lennék mi a szakmád. Örülök neki, hogy hülyeségnek tartod, bár a mikroökonómia áthatja az életed, elég csak a növekvő benzinárra gondolni... Ja nem, az nem csak mikro, hanem makro is....
@Kandeláber: Hornnal és az általa támogatott Bokrossal teljesen egyetértek. Sőt azzal is, hogy minek ennyi jogász meg közgazdász, valóban rengeteget képeznek a magyar főiskolák teljesen feleslegesen, így azok, akik esetleg egyetemet végeznek, se érnek egy kalap xxxxt se. Nem is beszélve a bolognai rendszerről, ami kiherélte a közgazdászképzést.
Kicsit inkonzisztensnek tűnsz.

Egy szó, mint száz, valóban sok a közgazdász, de az, hogy egy ilyen renoméja van az csak a kormányzati kommunikációnak köszönhető: Utáljuk a bankárokat, a közgazdászokat stb. Az senkiknek nem tűnik fel, hogy a közgazdászok 99%-a rendszeresen hangoztatja, hogy miért hülyeség, amit a kormány csinál, és mit kéne csinálni helyette, és ez miért jó, de ehhez mindenki ért ugye, így nem minősül értéknek.
Üdvözlet a 10 millió fociedző, tanár, orvos és közgazdász hazájából...

komplikato 2012.05.16. 19:31:38

@Dan_W_Smith: "A kínaiak annyiból jobbak, hogy ott tilos, és ha kiderül, akkor gyorsan ítélő bíróság és fejlövés (szó szerint). "
Ne röhögtess, ez a látszat Kínából. Akkor szoktak lelőni valakit, ha sok hülyeséget csinál vagy terhére van a párt főbb embereinek vagy más korrupciós bizniszeit lerontja. Olyan videók terjednek közkézen, ahol adott terület tejhatalmú urai kinyírnak embereket balesetnek álcázva, és szerinted hányat csuknak le és lőnek főbe? Egyet sem. Volt egy pasi aki tiltakozott, átment rajta teherautó hosszában oda és vissza és még videóra is vették. Vagy volt az a kínai csaj, aki egy építkezésen tiltakozott, mert ott is bunda ügy volt, persze kamerák kereszttüzében ment át rajta a buldózer. Nemrég egy magas rangú rendőr tiszt szökött nagykövetségre és nem ám politikai okból, csak rátenyerelt helyi korrupciós ügyekre és fosott kiírtják egész családját. És szerinted ezekről nem tud a hatóság?

jágör68 2012.05.16. 19:36:48

@chipanddale74:
Nem sok százmilliója- hanem egész konkrétan idén: 740 milliárd Ft.
Ebből bérköltség, gyógyszerek, eszközök stb.
Aztán beavatkozások költségei:
-csípőprotézis: 2 millió Ft
-szívkoszorúér- tágítás+ stent(6 órán belüli szívinfarktus esetén- alanyi jogon): 1,2 millió Ft/ db
-vakbél- műtét: 180.000 Ft
Erre mondták legutóbb a magánbiztosítók ülésén, hogy:
a lakosság igényei kb 3000 milliárd Ft- ban mérhetőek- és ők persze ezért akarnak "versenyezni"- csakhát az igények 2/3- a teljesen fizetésképtelen emberek részéről merül fel (csövesek, alkeszek, munkanélküliek, nyugdíjasok)
No most van 3,5 millió járulékfizető- de mind a 10 milliónak "jár" minden- persze, elvileg csak "sürgősségi ellátás"- de jogilag "maradandó egészségkárosodást okozó" kategória miatt, gyakorlatilag mindenkinek jár minden.
Ezért járunk a központi ügyeleti kocsival mondjuk 30- 40 híváshoz.
Az mind idő, benzinköltség- meg gyógyszer, eszköz, stb- amit qrvára nem finanszíroznak- mert "csak" az ellátási kötelezettséget sikerült a Tákolmányba beleírni...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.05.16. 19:41:56

@Tzimisce: Kik adtak mindenféle idiótának hitelt a nagyvilágban és kik vették ki a féket a rendszerből, hogy ne dőljön össze kártyavárként? Ha a mérnökök úgy dolgoznának, mint a pénzügyi vonalon dolgozók, akkor naponta dőlne össze egy híd...

jágör68 2012.05.16. 19:50:30

És a fentebb leírt csillagászati összegekből következik:
a következő pénzügyi világválság a modern egészségügy költségeiből adódik majd.
Nagyobb lufi fog pukkanni, mint a 2008-as hitelezési...
Hacsak nem térünk vissza XIX. századi gyógymódokhoz.
Vagy nem korlátozzuk be a fizetőkre az ellátás- legalább egy részét- bár pont egyébként az
"alanyi jogon járó" sürgősségi ellátás/ életmentés a legköltségesebb az egészből.

Viktus 2012.05.16. 20:03:39

Díszkötetes alaptörvényt is kapott az ötezredik ügyfél
KORMÁNYABLAK | Kaló Krisztina egyéni vállalkozással kapcsolatos kérdéssel érkezett. Ötezredik ügyfélként ajándékokkal távozott.
www.heol.hu/heves/kozelet/diszkotetes-alaptorvenyt-is-kapott-az-otezredik-ugyfel-442804

Micsoda szerencsés ember!

Blogger Géza 2012.05.16. 20:05:43

Ok-Ok, nyilván mindenki szeretne MÉG TÖBB bért, meg MÉG TÖBB béremelést kapni, de azért talán amiatt sírni, hogy "csak" 175%-os lesz a túlmunka díjazása... Sokan annak is örülnének, ha bármennyire díjaznák... Ki kap még ekkorát, kérdezem? És hát azért egy bruttó 200 ezer körül kereső embernél a bruttó 65 ezer emelés,. az biza 30% feletti emelés, még ha csak az alapbérre vonatkozik is, a pótlékalapokra nem.. Melyik szektorban történt hasonló mostanság? Ezeket a pénzeket adóként be is kell szedni a gazdaságból, amelyik "most épp" (kb 5-6 éve) nem éppen a gyors növekedésről híres.

Viktus 2012.05.16. 20:16:06

@Blogger Géza:

Egyébként is megmondta Orbán ezek ne panaszkodjanak dolgozzanak többet ! az keres jól, aki megérdemli! Mit képzelnek ezek komcsi módra élősködnének a Vitézy Dávidok, lázár Janik jövedelmén!

Viktus 2012.05.16. 20:19:32

@Blogger Géza:

Te agyban ott vagy, mint Matolcsy v. Orbán. Nem feltétlenül adókkal lehet csak operálni ott van a kiadási oldal pl. nem kell 100 milliárd mtv-szalai párosra nem kellenek stadionok na meg újabb készülő állami pénznyelő mobilcég nélkül is megvan az ország ... és így tovább kiadási oldalon elég sok tétel sorakozik amit lehetne fordítani értelmesebb célokra.

jágör68 2012.05.16. 20:21:02

Na, megjött az első
Szűrés pozitív komment
El kéne olvasni az egészet:
-Készenlétté minősítik az Ügyeletet-
-a már Készenlétnek nevezett Ügyeletek közti pihenőidőt 8 órára lecsökkentik
-a már Készenlétté butított Ügyeletet 160 óráról 240 órára tolják ki egy hónapban

Mikor dolgozik ennyit bárki más- mondjuk egy bankigazgató, politikus, bróker stb????
És mikor dolgozik gyakorlatilag- többet- arányaiban kevesebb pénzért?

Más:
a Rezidensszövetség követelései közt volt a fizetésemelésen kívül:
-betegellátás biztonságának javítása (eszközök, gyógyszerek, modern körülmények)
-a pihenőidő és túlmunka EU-s irányelvek szerinti szabályozása.

Ez a kormány (is) csak a jó nagy gyomrosból ért. Szépen halkan a felmondónyilatkozatok aktiválása nélkül pattannak majd meg a fiatalok.
Hajrá Szócska, te nagyon Ócska, Bunkócska!

Blogger Géza 2012.05.16. 20:23:44

@Viktus: No igen, más kárára mindenki kreatív. Mondhatja az orvos, hogy kevesebbet költsenek a tévésre, a tévés meg mondhatja, hogy kapjon az orvos is csak akkora pótlékot, mint ő...

Buntmetall 2012.05.16. 20:25:57

Nesztek nektek kétharmad.... Aki a zsideszre szavazott az most ne sírjon, hanem egye meg amit főzött.

Viktus 2012.05.16. 20:29:19

@Blogger Géza:

Az lenne egy normális kormány feladata, hogy megfelelően kezelje a prioritásokat az eü. az az állami propaganda nem feltétlenül a világ boldogabbik felén ...

jágör68 2012.05.16. 20:32:29

@Buntmetall:
Csakhogy a szintet megüssem:
a Zsobbik is ugyanezt csinálná, teljesen mindegy.
Ideje lenne a magyaroknak a világmegváltó, Univerzumátlakító politikusok helyett saját kezükbe venni az irányítást a 4 évenkénti csodavárás helyett- inkább minden nap tenni valamit a változásért.
Helyi közösségeket alkotva- nem irigykedve
"hogyde a szomszédnak 500 Ft- tal magasabb a fizetése mint a zenyim ne sírjon, meg mitakarakkó"
végre összefogni, nem ptiáner fasságokon rugózni.
Bár ez legutóbb '56- ban jött össze, amikor nyugodtan kint lehetett az utcán hagyni a pénzzel teli adománygyűjtő dobozokat.
Próbálkozna ma valaki ilyesmivel

Blogger Géza 2012.05.16. 20:43:14

@Viktus: Most azt ne mondd, hogy a közmédiában 30%-os alapbéremelések voltak... Persze lehet azt várni, hogy most majd a kormány/Fidesz stb. egy nap alatt megváltja a világot, de milyen alapon?

Viktus 2012.05.16. 21:00:31

@Blogger Géza:

Nem érdekel engem mire rabolják el a 6x milliárdot ...az tény annyiban kerül költségvetési tételként a Szalai meg 3x ... nem megváltás kérdése. Elég lenne gondolkozni.

elprotector33 2012.05.16. 22:33:09

@laspalmas: Fura vagy nekem,mert férfi vagyok. A nők másként gondolkoznak. Minden orvosos poszt és törvény arról szól,hogy ne fizessen senki. Ezek annyira hülyék,hogy azt hiszik mindenki ingyen fog dolgozni?

Dé208 2012.05.16. 23:16:20

Három hónap szenvedés után meghalt az édesanyám.
A három hónap alatt sem a kórtermekben, sem a folyosón sőt az éppen aktuális emeleten
orvossal SOSEM találkoztam csak ha pénzt kellett átadni.
A nagy tanulság az volt, hogy a mai orvosoknak nem rendelőjük van /műszerekkel meg orvosságos szekrénnyel/ hanem irodájuk ahol tv van meg ágy. Pénztárgép - az nincs.

elprotector33 2012.05.16. 23:45:09

@Dé208: Az én anyám októberben halt meg. Az apja hozzáállásához tartotta magát. (nagyapám) ÖCSIKE!!!!!! Mengeeeeele mínddddegyyíííík!!!!!!! Ne foglalkozz velük!!!!!!! Ezek a betegséged meg hosszabításából húznak hasznot....Csöndesen megadta magát a sorsnak és itt van a polcomon.

elprotector33 2012.05.16. 23:50:57

Felkerült a polcra a fia (bátyám) mellé...:(

öööö...izé 2012.05.17. 00:00:15

@elprotector33: már bocs, de egyrészt azért nem találkoztál velük, mert már elmentek

másrészt te vagy a hülye, ha úgy adsz hálapénzt, hogy nincs miért hálásnak lenned

vagy te komolyan azt hitted, hogy ha egy osztályos orvos kénytelen napi 40 beteget levizitelni, plusz 10x hívják konzultálni, emellett megír 20-30 a4 oldal zárót, vagy felvételi lapot, mindezt mondjuk ügyelet után, ebéd nélkül, szóval te azt gondoltad, hogy a para miatt, amit megsúgom, jobban utál, mint te, többet fog figyelni az anyukádra?

az adjon hálapénzt, aki hálás.... (no persze leginkább senki)

öööö...izé 2012.05.17. 00:02:44

@Dé208: ja, az előbbi hsz neked ment, nem elprotectornak....

elprotector33 2012.05.17. 00:24:44

@öööö...izé: PAPA! Én egy szaros lakatos vagyok. A hegesztő vizsgám 1 millióba volt. Engem ki fizet meg? Ha kell ,bal lábbal bevarrok bármit vakon...Nekem ki ad plusz pénzt mikor rendbe baszom utólag a szarjaikat? Én kevesebb lennék? Erre ezt szoktam mondani: csináld meg TE bazdmeg.Minek hívsz ki?

elprotector33 2012.05.17. 00:30:28

vagy a franc tudja... 8 általánossal...

öööö...izé 2012.05.17. 00:30:55

@elprotector33: miért nem lettél hidegburkoló? azt jobban megfizetik...

elprotector33 2012.05.17. 00:34:07

Vérlázító ha a szakmához próbálom hasonlítani ezt az egész xart.

elprotector33 2012.05.17. 00:36:37

Kedves éhes orvosok!
Oda lehet állni termelő munkát végezni.
Ha háború lenne és darabolni kéne talán hiteles lenne...

elprotector33 2012.05.17. 00:47:59

@öööö...izé: októberben elhalálozott az anyám. Apám lábon kihordott egy strókot. Nem jókedvében. Egyszerűen nincs egészségügy. Kb. a világot kijárta....Volt ő az atyaúristennél is....

makacs szennyeződés 2012.05.17. 01:11:45

@elprotector33: részvétem, sajnálom.
csak itt arról van most sző, nogy ez a helyzet fog úgy súlyosbodni, hogy hálapénzt sem lehet majd adni, mert nem lesz kinek. (és nem lesz miből.)
fölösleges az orvosokra haragudni, szerintem te sem annyiért dolgoztál, amiből nem tudsz megélni. senki nem akar annyiért. pláne, ha holnap kezdhet 400 km-rel arrébb új életet, mint EMBER.
még hogy a népet nem lehet lecserélni. dehogynem.

makacs szennyeződés 2012.05.17. 01:15:53

@molaris: kedves molaris, én emlékszem, amikor még újszülött troll voltál a tóta w.-nél. :)

ahhoz képest brilliáns a kommented, az egyik legigazabb, legjobb itt, restpect, tisztelet.

Virág et. 2012.05.17. 06:51:13

@elprotector33: Ezek okos kommentek. Még sok ilyet és 0 db orvosunk lesz. Ha "röghöz kötik" a medikusokat, akkor meg 0 db orvostanhallgatónk is. Az orvostudomány nem ismer határokat, nagyon jól és olcsón lehet a környező országokban is angol nyelven tanulni.

Lehet keménykedni, aztán itt maradunk üres kórházi folyosókkal.

@Blogger Géza: Szándékosan értelmezed félre, vagy nem olvasod el és/vagy nem érted meg a posztokat? Őszintén szeretném tudni, hogy szándékosan hazudsz vagy nem vagy képes felfogni a leírtakat, esetleg el sem olvasod. Ha az előbbi, akkor mész szűrőre. Vidéki legalább szórakoztató, de még egy agitprop troll már nem kell.

öööö...izé 2012.05.17. 07:29:26

Sokszor elfeledkezik mindenki arról, hogy az orvosok nagy része is családos ember.

Egy "családcentrikus" kormánytól több, mint meglepő, hogy konkrétan kizsigerelik az orvosokat, gyakorlatilag 0-ra redukálják a gyerekekkel, családdal tölthető időt, cserébe ezt legalább semmivel nem kompenzálják.

Kedves módon persze kiadták a 377/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletet is, amiben tesznek arról, hogy orvoselvándorlás esetén egészségügyi válsághelyzetet hirdethessenek, így a maradék mindenféle jogi lehetőség nélkül nettó megszívhatja az egészet.

Virág et. 2012.05.17. 07:51:49

@öööö...izé: Aminek az eredmény az lesz, hogy aki még esetleg maradt volna az országban az majd ennek hatására szintén elmegy.

Ez a baj ezzel a kormánnyal: ostobák, mint a föld és mindent hatalmi szóval, paranccsal akarnak megoldani. Rossz hír nekik, hogy ez nem Észak-Korea és sajnos már nincs Kádár-rendszer sem. Ha valakinek valami nem tetszik, akkor fogja magát és elmegy máshová, akár az EU-ban, akár a tengerentúlra. Orbán nagy fájdalmára nincs rabszolgaság, nem teheti meg, hogy rendeleti szóval mozgat embereket kompenzálás és bérezés nélkül.

Hihetetlen, hogy tömegével van olyan hülye az országban, akik szerint ez egy jobboldali párt.

öööö...izé 2012.05.17. 08:00:57

@Virág et.: ez az egész nem az elmúltkétév, nem is az elmúltnyócév, hanem az elmúlthuszonkétév hibája.

Egy biztos, a jelenlegi kormány sokkal többet tett már az egészségügy problémáinak megoldása érdekében, mint az összes korábbi, csak sajnos ezek a tettek továbbra sem pozitívak...van közöttük az is, de az eredő még mindig lefelé mutat...

Virág et. 2012.05.17. 08:15:43

@öööö...izé: Igazából nem tettek semmit. Amit ígértek, azt most szépen visszaveszik. Csak tologatják a pénzeket, új ötlet nincs. Szomorú, de Ferencék vizitdíja legalább hozott volna be kintről forrást az egészségügybe. Mert a probléma lényege itt is a pénzhiány.

Lassan be kéne látni, hogy szegény ország vagyunk, általános, TB-által fizetett eü-et nem tudunk fenntartani. Előbb-utóbb úgyis a magánbiztosítás kora fog eljönni, a kérdés csak az, hogy melyik kormány meri ezt majd felvállalni. Ez itt csak vergődés és nem 22 éve, mert már a komcsik alatt sem volt fenntartható a rendszer, csak azt nem kötötték az emberek orrára.

öööö...izé 2012.05.17. 08:20:12

@Virág et.: amit tesznek, az a napról-napra való túlélés lehetőségének megteremtése, tűzoltás

Ezek nélkül itt sem lenne az egész, persze így sincs sehol.

Virág et. 2012.05.17. 08:22:02

@öööö...izé: Amit tesznek az idő nyerése, a felelősség tologatása, halogatása. Pontosan ezt teszi minden kormány 22 éve. A probléma csak, hogy ezek itt 2/3-on ülnek és éppenséggel az eü rendbetételét is ígérték a választások előtt.

Ma már erre persze senki nem emlékszik.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.05.17. 09:44:31

@öööö...izé: Inkább az elmúlt 60 évé. A kedves komcsik tartották ott az orvosok fizetését, ahol. Azóta is él ez az örökség...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.05.17. 09:46:02

@elprotector33: Te balfasz, ők azért vannak, hogy a többiek végezhessék a termelő munkát. Ugyanis egy jó orvos nem bárkiből lesz. Ellenben nagyon sok - általad termelőinek titulát - munkához nem sok ész kell...

öööö...izé 2012.05.17. 09:51:45

@molnibalage: nincs itt már dedikált felelős, csak a probléma van

én konkrltan lesz*rom, miért tart itt, ahol, engem csak az érdekelne, hogy oldják meg...illetve már az sem annyira...

jágör68 2012.05.17. 12:26:00

Hogy oldják meg...
Na mégis
PÉNZZEL!
De azt sem a magyar átlagpógár sem a kormány nem akar költeni rá.
Utóbbinak fontosabb volt a korrupt, extraprofitot lenyúló olajtárasaság részvényeinek megvásárlása,
előbbinek meg a DVD- lejáccó és a plazmatévé.

Kandeláber 2012.05.17. 13:51:49

@molnibalage: Hát igen, sokan elfelejtik, hogy a Rákosi-bagázs kezdte meg az értelmiség degradálását, mert ugye egy olyan országban, ahol a munkásosztály az uralkodó, holmi improduktív tevékenységet ellátó rétegek csak másodosztályú állampolgárok lehettek.
Az orvosok ( és más értelmiségi szakmák, mondjuk a pedagógusok) bérének drasztikus csökkentésének egyenes következménye volt a paraszolvencia.
Jelesül: a szocialista állam áthárította az orvosok bérezésének terhét a szolgáltatást "ingyenesen" igénybe vevő rászorulókra.
És ez a mai napig tart, mert valamennyi, a gatyaváltás óta hatalmon lévő kormányt alkotó párt a szocializmus köpönyegéből bújt elő.

Marcellusca 2012.05.17. 14:09:35

Mindenki "megkapja a magáét" ettől a kormánytól. :(((

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.05.17. 14:14:13

www.youtube.com/watch?v=fMkrJOOTjj4
Ez lesz a jövőnk. Szinte már most is ez van.
Ja, és még eszembe jutott valamelyik kertv adása szegény svédekről, mikor a svéd nagymama a putri előtt szívta a cigit, miközben az orrán ott volt az oxigénpalack csöve. És szidott mindent, meg hogy nem kap pénztet.
Ott kellett volna mondani, hogy vagy oxigén, vagy nikotin.

==T== 2012.05.17. 15:47:58

Inkább erről írj laspalmas!!!

***

Börtön járhat az EU-ellenes felszólalásokért
2012, május 16 - 15:14

Aki nagy nyilvánosság előtt az EU jogi aktusai ellen engedetlenségre uszít, az három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az új Büntető törvénykönyv (Btk.) tervezete szerint – monda Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

barikad.hu/boertoen_jarhat_az_eu_ellenes_felszolalasokert-20120516

A hivatkozott passzus:

"Aki nagy nyilvánosság előtt a köznyugalom megzavarására alkalmas módon az Alaptörvény jogszabály, Magyarország nemzetközi kötelezettsége, vagy Magyarország által kötelezően alkalmazandó Európai Uniós jogi aktus ellen, vagy az ezek alapján működő bírósági vagy hatósági rendelkezés ellen, általános engedetlenségre uszít, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Blogger Géza 2012.05.17. 21:46:34

@Virág et.: Konkrétan mi volt a "hazugság" vagy "meg nem értés"? Nem lehet, hogy te nem érted meg, amit írok?

Virág et. 2012.05.18. 08:12:05

@Blogger Géza: Ahogy előttem páran már leírták: VÉGIG KELLENE OLVASNI A BEJEGYZÉST. Akkor látnád, hogy az emelés mellé csökkentik a pihenőidőt, növelik az elrendelhető túlmunkát, az ügyeletet készenlétté változtatják (nem mindegy! - nem rendkívüli munka, tehát nincs túlmunkadíj sem, ennyit az emelésről), a béreket nem emelik az ígérettel ellentétben, csak bérpótlékot kapnak, ami csak azért számít, mert minden járulékos díj, így pl. az általad említett túlmunkadíj is az alapbérből vezetendő le, ami egy fillérrel sem fog növekedni. Sorolhatnám, de talán végig kéne olvasni az egészet mielőtt hozzászólsz. Tudod, ha valaki emel egy tételt, de emellett öt másikat megszorít, akkor azért nem szokás tapsikolni örömünkben.

Aki pedig csak a pozitív részeket szajkózza az vagy hazudik, terel vagy nem érti miről van szó. Melyik az igaz?

Virág et. 2012.05.18. 08:14:32

Érdemes lenne összevetni az elvégzett munka és a díjazás arányát más értelmiségi szakmákkal. Igen, egy multinál dolgozó menedzser vagy egy nemzetközi ügyvédi iroda alkalmazott ügyvédje nyilván dolgozhat annyit, mint egy orvos időben.
De cserébe a havi 1 millió az még csak nem is kiemelkedő. Ezt kéne észrevenni.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.05.18. 09:02:29

@==T==: Ez alkalmazható a "Nem leszünk gyarmat!" és az "Unió nekünk nem diktál!" felszólalásokra is? :-DDDDD
Egyébként szépen alakul itt a modern rabszolgatartó társadalom:
magyarinfo.blog.hu/2012/05/17/kozmunkasok_rabszolgasorban?fullcommentlist=1#comments

Blogger Géza 2012.05.18. 18:55:12

@Virág et.: Ha figyelmesen végigolvastad volna, amit írtam, rájöhettél volna, hogy természetesen végigolvastam a posztot. A neked nem tetsző tények megemlítése pedig semmiképpen nem hazugság,

Virág et. 2012.05.19. 09:54:16

@Blogger Géza: Ha egy butaságot sokat ismételgetsz, abból még nem lesz igazság. Azt írtad, hogy itt van a hatalmas emelés és az bruttóban mennyi plusz pénz az embereknek és hát ugyan mondjuk már meg melyik másik szakma kapott még ennyit, meg hogy lépésekben kell haladni.
Ezekkel az a baj, hogy az érem másik oldaláról szemérmesen hallgattál. Ellentétben a poszttal, ami meg mindkét aspektust bemutatta.

Érted te ezt, csak szándékosan terelsz, esetleg fizetnek a csúsztatásért, vagy önkéntesen, pártszimpátiából játszod a hülyét.

"A neked nem tetsző tények megemlítése pedig semmiképpen nem hazugság, "

Az nem is (bár ezek nekem tetsző tények lennének, ha ne lenne ott a másik oldal is mellette, ami az egészet szinte teljesen értékteleníti), csak az a hazugság, hogy ha a teljes képhez szükség többi elemről szemérmesen hallgatsz és az egészet hatalmas eredményként mutatod be.

Blogger Géza 2012.05.19. 14:53:41

@Virág et.: Jó, hát akkor te sem vagy tisztában a hazugság szól jelentésével. Nevetséges az sz elképzelésed, hogyha valaki hozzászól egy poszthoz, akkor annak minden egyes állítását meg kéne ismételnie, vagy reagálnia kellene rá.

Én más szektorokhoz hasonlítottam a helyzetet, erre próbálhattál volna reagálni - nem jött össze. Ehelyett primitív hazugozás és posztismétlés jött - teljesen céltalanul és értelmetlenül.

Virág et. 2012.05.20. 07:59:21

@Blogger Géza: Nem, te véleményt alkottál az egész jelenségről (eü rendbetétele) és ezt úgy tetted, hogy szándékosan nem említettél fontos elemeket. Medgyessy megemelte a közszférában dolgozók fizetését a 100 napos programban, ebből aki azt a következtetést vonja le, hogy Medgyessy rendbe tette a közszféra helyzetét vagy elindult a helyes úton, az kb. veled egy szinten hazudik vagy csúsztat.

Egyébként aki nem bontja ki az igazság minden részletét, az most hazudik vagy nem? El kéne dönteni, mi a hivatalos álláspont.

És még egyszer: ne játszd a hülyét. A sértett hülyét se.

Blogger Géza 2012.05.20. 12:01:51

@Virág et.: Jó, hát te a hazugság szó értelmén kívül nem érted meg, mi egy tanulmány, egy blogposzt, meg mi egy hozzászólás között a különbség,. Majd belejössz... De lehet, hogy nem. Addig álmodj olyan hozzászólókról, akik az egész posztot megismétlik a hozzászólásikban. :)

Virág et. 2012.05.21. 07:41:53

@Blogger Géza: Csak ismételni tudom magam: ne tettesd a hülyét. Az MNO volt olyan kedves és Torkos Matild tollából egy szemléletes példát is adott a mai napra:

mno.hu/vezercikk/darak-peter-peldaja-1077531

A csak hozzád mérhető kvalitású "újságíró" a miniszteri a befolyásolási kísérletből ügyesen levezette, hogy lám, Darák nem pártkomisszár és nincs is megszállva az igazságszolgáltatás. Azt elfelejti, hogy senki nem Darák személyét támadta (az LMP még meg is szavazta, az MSZP-ből Mesterházy az ATV-ben azt mondta, hogy a személyt támogatják, de a módszert, amivel az LB előző elnökét elküldték nem), hanem az előző elnök leváltásának módját és hogy a megszállás az OBH és Szájerné nevéhez fűződik. Sőt, ha jól emlékszem szintén az MSZP-s Bárándy mondta, hogy Szájernével sem szakmai, hanem személyi problémák vannak, illetve maga az OBH elnöki poszt a probléma. A Velencei bizottság mindezt írásba is foglalta, nagyon nem kell itt semmit se részletezni.

Ez pontosa az, amit te itt előadtál az eü kapcsán. Rendbetétel meg kis lépések előre, de közben a lépéseket hátra nem számolod. Ha véleményt mondasz és a véleményed indokolod, akkor az legyen alapos - mindegy, hogy komment vagy tanulmány. Ha nem, akkor készülj fel, hogy mások rámutatnak az érvelésedben a lyukakra. Ha ezek a lyukak nem tájékozatlanság, hanem szándékosság miatt vannak ott, akkor arra bizony nincs jobb szó a szándékosan félreinformálásnál, azaz a megtévesztésnél.

Meridian74 2012.05.21. 23:46:44

@RedRum: "...de a magyar ember abból ért (meg sok más náció is), ha egy megfelelő méretű számla van az orra előtt. Akkor elkezdi talán értékelni az egészségét, meg az EÜ-ben végzett munkát."

Ahhoz, hogy számla lehessen, meg kellene fizetni a szakmunkát is. Csakhogy szarért-húgyért dolgoztatnak, akár még mérnöki diplomával is...
Asszongya hogy: hiányszakma amikre érdemes pl OKJ-s tanfolyamokkal átképeztetnie magát az éppen munkanélkülinek: szerszámkészítő, kőműves, ápoló.
Na ja, nem véletlenül hiányszakmák. Azért, mert NEM fizetik meg, ezért aztán senki sem akar ezen a területen elhelyezkedni, mert nem lehet megélni belőlük.

Ezt kellene előbb változtatni, aztán jöhet a magánbiztosítók.

Dé208 2012.05.21. 23:54:26

@öööö...izé: csak nagyon csendesen kérdezem, hogy nem az a munkája, hogy viziteljen meg
zárójelentést írjon meg konzultáljon meg ilyenek ?

labrabbit 2012.05.22. 13:49:22

@elprotector33: Ez a termelő munka egy irdatlanul ostoba mantra. Hahó, azért dolgoztak és gondolkoztak annyit mások, hogy legyen némi civilizáció. Azt hiszed, az az érték, ha heti egymillió pöttyöslabdát termelünk?
Érték. Nem orbáni értelemben. Mond ez valamit?

Virág et. 2012.05.23. 06:48:06

@saravad: Nem kell minden hülyének válaszolni. Az ilyeneknek csak azt kívánom, hogy műtse a vakbelét vagy a manduláját egy termelő munkát végző asztalos vagy műanyag-fröccsöntő. Gyógyszert meg írjon fel neki a kombájnsofőr.

elprotector33 2012.05.30. 03:17:05

@saravad: Értem én.... Nem is várok mást tőled. Felfújom a lasztid..vagy leeresztem...tökmindegy...
Ne haragudj,de én csak azt tudom mondani amit tapasztalok:
nem tudjuk
nem tudjuk de írjuk
nem tudjuk ,de holnap megtudjuk
nem tudjuk ,de megnézzük...
mégsem ez ,de lehet,hogy ez...
Ha rájöttünk ,vagy véletlen siker volt ide a lét
ezért nem mondunk semmit....
Ha meghalt,hát már tegnap meg kellett volna halnia...
Egyáltalán ki ez?
Nem is láttam sosem...

Elpatkol így mondjuk az 5 éves fiad.
Na utána köhögj nekem....

elprotector33 2012.05.30. 03:18:18

@Virág et.: te meg csak egyszerűen menj a picsába.

Ironfist 2012.05.30. 09:02:50

@Blogger Géza:
"Ha figyelmesen végigolvastad volna, amit írtam, rájöhettél volna, hogy természetesen végigolvastam a posztot. A neked nem tetsző tények megemlítése pedig semmiképpen nem hazugság,"

Nem, a hazugság az, hogy ugyanakkor a kellemetlen dolgokat meg elhallgatod. Pofátlan szarjancsi.

@elprotector33:
" PAPA! Én egy szaros lakatos vagyok. A hegesztő vizsgám 1 millióba volt. Engem ki fizet meg? Ha kell ,bal lábbal bevarrok bármit vakon...Nekem ki ad plusz pénzt mikor rendbe baszom utólag a szarjaikat? Én kevesebb lennék? Erre ezt szoktam mondani: csináld meg TE bazdmeg.Minek hívsz ki?"

Mert nem ért hozzá. Ezért kapod a pénzedet. De amikor meg bajod van, majd megdöglesz, akkor legyen nagy a lakatos öntudatod! Az eszedbe jutott, hogy az orvosláshoz meg TE nem értesz?
Másrészt meg: egymillió a vizsgád? Oda ne rohanjak, tudod, az orvosi egyetem mennyibe kerül? Csak félévente ennyibe.

süti beállítások módosítása