Skip to content


       Szűrés lista

A tökös ötös

A magyar kormány vezetői egymást letaposva igyekeztek a lehető legszívélyesebben gratulálni Iránnak az iszlám forradalom 35. évfordulója kapcsán. Iránt elég nehéz demokratikus államnak,  vagy az emberi jogok, a vallásszabadság, a sajtó vagy a szólásszabadság bajnokának tekinteni, ezért külön öröm, hogy egy igazán demokratikus, Európai Uniós ország nem feledkezik meg eme jeles napról.

Áder köztársasági elnök üzenetében a két ország közötti együttműködés minden területen történő kiterjesztéséért szállt síkra. Orbán gratulált. Kövér házelnök azt a reményét fejezte ki iráni kollégájának, hogy erősödnek a két ország közötti kétoldalú és gazdasági kapcsolatok és a két ország parlamentjei között is szorosabbra fűzik a viszont.  Martonyi külügyminiszter a két ország közti nemzetközi kapcsolatok erősítésére szólított fel. (Cink, Farnews)

Én tegnap szentül meg voltam győződve, hogy ez kamu, ilyen nincs.
Vagy hogy a "keleti nyitás politikájának" is van határa.
Nos, tévedtem.
Nincs semmilyen határa. 

Rajtunk kívül csak 4 ország gratulált, Azerbajdzsán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, és a Cink még megtalálta Bruneit is.

grat.jpgHa az új, ázsiai barátaink benne vannak a buliban, mi miért is maradjunk ki? Azerbajdzsánból csak az elnök gratulált, nálunk a külügyminiszter, a házelnök, a miniszterelnök és a köztársasági elnök.
Nos ki teljesít jobban?


Amúgy Pártunk és Kormányunk, ami minden lófaszról hírt ad ki, sajtótájékozatót tart, ezt az iráni köszöntést szégyelli? 

Mert se az MTI-n, se a kormany.hu-n nincs róla semmi …


Friss hírek Pekingből:
"Négyszázalékos gazdasági növekedést tűz ki célul 2016-ra a magyar kormány. Aki a magyarokkal köt üzletet, az az Európai Unió növekedési motorjával kerül kapcsolatba. A munkanélküliséget 3-4 százalékra fogjuk leszorítani, így lényegében mindenki folyamatosan talál majd munkalehetőséget. Magyarországot az elmúlt száz évben rendszeresen gúnyolták Európában azért, mert ázsiai eredetű nép, ezért ma jókat mosolygunk azon, ami a világgazdaságban történik, hogy a sokszor gúnyként emlegetett ázsiai származásunk hirtelen milyen kapós lett a világban, mert nyilvánvaló, hogy a világgazdaság súlypontja áthelyeződik nyugatról keleti irányba." - mondta Orbán Viktor

Ázsiai népek, szevasztok!
Iráni barátaink, szevasztok!
Azeri testvérink, szevasztok!
Tádzsik cimboráink, szevasztok!
Kirgiz demokraták, szevasztok!

Magyar politikusok, keletre menjetek!
Síránkozó EU-pártiak, nyugaton a helyetek!

(A Belga-szám aktualizálva)

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr635810780

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.12. 14:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 09:50:38

@Mária: "2. A szélsőséges demokrácia legalább annyira káros az emberiség, és a benne élők jól-léte szempontjából, mint a szélsőséges iszlám, amivel a szélsőséges demokraták riogatnak."
Mi az, hogy "szélsőséges demokrácia?"

Virág et. 2014.02.13. 09:54:57

@monddazigazatmar: A te fajtád a hülyék fajtája. Ha ez náci elmélet, akkor vállalom. :)

Szűrőre meg azért teszlek, mert tuskó vagy, nem tudsz normálisan beszélni, neked a másik "ugat", meg "paraszt", meg "sötét" stb. Ha nem tudsz normálisan beszélni, a fenének szólsz hozzám? Idejössz, egy két napja folyó beszélgetésbe beledumálsz, személyeskedsz, aztán meg felhúzod magad és a végén én vagyok a "paraszt". :)

Egy rakás emberrel vitatkozok, egyiket sem raktam még szűrőre. Se Vidékit, se enrico-t, de még Blogger Gézát se, mert emberi hangon képesek vitázni. Te erre nem vagy képes, 12 egy tucat kis izé vagy, aki képtelen a véleményét értelmes ember módjára kinyilvánítani.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 09:56:29

@Berzengő:

Gondolkodj! Nézd át mit írtál aztán keresd meg benne a hibákat. Persze, tudom, hogy könnyebb elővenni egy lemezt és azt felmondani... Ne várd el tőlem, hogy alapfokó oktatásban részesítselek.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.02.13. 09:56:39

Most már biztos, hogy OrrBán-ék bukják a választásokat.

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 09:57:38

@Virág et.: Van még vagy 10 azonosítója ennek a szerencsétlennek, ne foglalkozz vele...

==T== 2014.02.13. 09:57:43

Fantasztikus bejegyzés. Csak azt tudnám, hogy ez miért vastagbőr kategória.

Mondjuk a demokráciabajnok USA az elmúlt években megölt pár 10 ezer civilt a drónháborúk során - nyugodtan tekinthetjük ezeket bírósági eljárás nélküli tömeges kivégzéseknek - , még most is százakat tartanak fogva mindenféle ítélet nélkül guantanamon, meg ugye Eduard Snowdben is rámutatott Sam bácsiék mennyire demokraták, de ugye a cikk sugalmazása szeritn nekünk hozzájuk kéne igazodni, ugye?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 09:59:04

@Mária:

S nekem azóta lett csak igazán elegem a másik oldalból. Tavaly tavaszig még úgy álltam hozzá, hogy szavazok az MSZP-re, mert a kisebbik rossz. De pl. az ebben a cikkben is előadott infantiis, debil kommentekhez hasonló szövegek az utóbbi 1 évben győztek meg arról, hogy ezt ne tegyem.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 10:06:25

@Mária:

Egyszerűen nevetséges, hogy valaki ezt képtelen megérteni.

Elmondtam: a magyar Külügy mindenkinek küld ilyen üdvözletet, akivel az országnak diplomáciai kapcsolata van.

Ezt a buta kommentelő úgy képzeli, hogy reggel Orbán bemegye a hivatalába, ránéz a naptárra, majd a homlokára csap "a fenébe, ma van az iráni forradalom napja, majdnem elfelejtettem üdvözölni őket!", majd az íróasztalához siet és kiadja az ukázt.

Most elmondom, hogy ez valójában hogyan működik. A Külögyben van egy lista az összes ország nemzeti ünnepéről. Dr. Szaros Béla ügyintéző a protokollosztályon reggel bemegy a szobájába, előveszi a listát, s megnézi "ma Iránnak, Szamoának és Ruandának kell táviratot küldeni", s elküldi "Áder, Köbér, Orbán, Martonyi" aláírással. A főnökei nem is értesülnek erről.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 10:07:41

@Nikorene:

A kettőnek egymáshoz semmi köze. Ismétlem: ez pont olyan, mint amikor köszönsz a kollégádnak, akit nem is ismersz valójában.

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 10:07:55

@==T==: "de ugye a cikk sugalmazása szeritn nekünk hozzájuk kéne igazodni, ugye?"
Miután katonai és politikai szövetségesek vagyunk az USA-val, nem nehéz kitalálni, hogy hova kellene igazodnunk.

bgp 2014.02.13. 10:18:34

@maxval a gondolkodó birca: Eddig azt hittem, te normális vagy. De ez az egy bejegyzésed mutatja, hogy szimpla fidesznyalonc. Nehogy azt akard bemesélni, hogy Magyarország a diplomácia fellegvára (ha csak olyan "csodásan demokratikus és diplomatikus" országokkal kerültünk egy listára, mint Azerbajdzsán). Ezek a fickók hősként ünnepelték a "diplomatájukat" aki hazánkban lebaltázta egy másik nép követét. Ezért a régi időkben itt Magyarországon koncolták volna fel a baltást, de mostanában is minden demokratikus országban életfogyt járt volna. Nálunk meg sumák módon hazaengedték a "hőst". Szóval, mi ebbe az aljanép kategóriába tartozunk most.

Virág et. 2014.02.13. 10:26:49

@maxval a gondolkodó birca: Senki nem állította, hogy személyesen intézik az állami vezetők az üdvözletek küldését. Az viszont messze nem automatizmus, hogy éppen melyik országnak, milyen alkalomból küldünk üdvözletet. Mert ennek diplomáciai üzenete van, nem minden ország minden ünnepére küldünk üdvözletet. És annak is van jelentősége, hogy ezt milyen formán, milyen szinten tesszük. Itt a legmagasabb szinten ment a szívélyes üdvözlet, az ország szinte összes közjogi méltóságától. Ezeknek mind üzenetértéke van.

Érted te ezeket, csak maszatolsz.

Muad\\\'Dib 2014.02.13. 10:29:06

@bgp:
A baltás gyilkost kár idekeverni. Olyan országokról van szó, ahol folyamatos az egymás elleni uszítás, és a másik démonizálása. Szerintem magánügyük hol gyilkolják le egymást, bár az is érdekes lenne, ki volt az a külügyi zseni, aki egymás mellé pakolta őket (speciel az nem fityeszes volt). Ahhoz mindenesetre semmi kedvem nem lett volna, hogy az én adómból tartsuk el az egyik fél elmebetegét évtizedekig.

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 10:31:28

@maxval a gondolkodó birca: "Most elmondom, hogy ez valójában hogyan működik. A Külögyben van egy lista az összes ország nemzeti ünnepéről. Dr. Szaros Béla ügyintéző a protokollosztályon reggel bemegy a szobájába, előveszi a listát, s megnézi "ma Iránnak, Szamoának és Ruandának kell táviratot küldeni", s elküldi "Áder, Köbér, Orbán, Martonyi" aláírással. A főnökei nem is értesülnek erről."
Nem, Birca, ez nem így működik. A diplomácia ennél sokkal kifinomultabb tudomány, Dr. Szaros nem küldözget hivatalos táviratokat senki nevében az érintett tudta és a kormány állásfoglalása nélkül.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 10:31:45

@bgp:

Maradjunk annyiban: halvány fogalmad sincs az egész kérdésről. Hozzászólásod stílusa meg azt mutatja, primitív bunkó is vagy.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 10:32:57

@Virág et.:

Nincs semmilyen jelzésértéke. Jelzésértéke annak van, ha valaki NEM üdvözli azt az államot, mellyel diplomáciai kapcsolatban van.

citrix 2014.02.13. 10:34:34

Pártunk és Kormányunk a Führer iránymutatásával egymás után cserkészi be a haladó szellemiségű és példamutatóan demokratikus országokat.Akiktől csak tanulhatunk és példát vehetünk.Úgy mint:Fehéroroszország,Oroszország,Irán,Azerbajdzsán,Kazahsztán,Észak Korea.Ők a mi barátaink és üzletfeleink,referenciáink az államigazgatást tekintve.Nagy előrelépés büszke és szabad népünknek a Kádár rendszerhez képest,minderre volt 25 évünk.Gratulálok!

Virág et. 2014.02.13. 10:34:48

@Muad\\\'Dib: Az egy NATO gyakorlat volt, amelynek pont az volt (lett volna) a célja, hogy a leendő szövetséges (azeri és örmény) népek megbékélését, kiegyezését segítse elő. Szokás ilyen célból még közös hadgyakorlatokat is tartani pl. Ha teljesen elzárják a két náció katonáit, akkor mi értelme az egésznek? Pont az volt a cél, hogy tanuljanak meg egymással együttműködni, mert béke csak úgy érhető el. Egy katona elvileg az átlagembernél fegyelmezettebb valaki, tőle elvárható lenne, hogy tudja saját magát parancsra türtőztetni. A baltás egy csapnivaló katona, nem is katona, szimpla gyilkos. Az országát meg jól jellemzi, hogy ezt nevezi hősnek, aki egy alvó embert le tud mészárolni. Szar ember, szar ország.

"Szerintem magánügyük hol gyilkolják le egymást, "

A magyar büntető törvénykönyv ezt másképp gondolja. Az itt elkövetett bcs-ek esetében a magyar joghatóság az irányadó. Azzal, hogy itt szabadon lehet ölni, azzal a mi országunkat tekintik súlytalannak, alázzák meg.

Ehhez asszisztált Orbán. Csak a tisztánlátás végett.

Virág et. 2014.02.13. 10:36:35

@maxval a gondolkodó birca: Egy fenét. Egész mást jelent, ha minden állami méltóság külön személyes levélben gratulál és ha ugyanezt a nagykövetség útján teszik meg egy szimpla táviratban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 10:37:00

@Vombatus Ursinus:

Rosszul tudod. Van egy lista és kész. A lista tartalmát persze nyilván nem az ügyintéző dönti el, de alapból mindenki rajta van.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy minden apró diplomáciai üzenethez felsőbb döntés kell.

Ez olyan mint a protokoll lista a magyar követségen. Rajta van mindenki akit meg kell hívni a fogadásra. Aztán a titkárnő küldi minden alkalommal az üzenetetket és nem kérdezi meg a nagykövetet. Időnként szól anagykövet "vegyük le a listáról XY-t" vagy "tegyük fel a listára XY-t", ennyi.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.02.13. 10:38:12

"Az államközi kapcsolatokban elemi udvariassági szabály megemlékezni egy ország megalapításáról – igyekezett az MTI-ben csitítani a kedden Iránnak küldött tripla kormányzati üdvözlet miatti felháborodást Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője."

Azért valaki szólhatna nekik, hogy Iránt NEM az iszlám forradalmárok alapították.
Ez így kb olyan, mintha kapnánk Észak Koreából egy üdvözletet márc 21-én, amelyben gratulálnak a Tanácsköztársaság kikiáltása alkalmából, köszöntve ezzel a magyar állam megalapítását.

Amúgy nincs para az elemi udvariassággal. Gondolom hasonló irat ment részükről tavaly novemberben a román állam megalapítása kapcsán is.
Pedig mekkora hiszti volt anno, mikor Megyó elkocogott ama fogadásra... :D
Pedig csak elemi udvariasság. Mint kiderült.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 10:38:25

@Virág et.:

Ezt mindig a Külügy/nagykövetség csinálja, állami vezetők nevében. Nem a nagykövet küld a saját nevében táviratot az államfőnek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 10:39:22

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine):

Így igaz, ugyanilyen távirat megy Romániának is, mindig december 1-jén, mert akkor van a román nemzeti ünnep.

Muad\\\'Dib 2014.02.13. 10:40:14

@Virág et.:
Azért a kiadatás intézménye sem olyan (ha már jog), hogy én úgy gondolom te majd kiengeded, ezért leszarom a kérésed.

Szelid sunmalac 2014.02.13. 10:41:18

@maxval a gondolkodó birca: A nagy lofaszt baratom. A listan ugyanis az is rajta van kinenk NEM kuldunk taviratot, mert bojkott alatt van, mert a szovetsegeseinkkel egyutt (akikkel szerzodesunk van) egy kozosseget alkotunk es nem szarunk oda, ahol eszunk. Na persze egy birka ezt nem fogja megerteni, mert o bizony odaszarik.

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 10:42:09

@maxval a gondolkodó birca: "Nincs semmilyen jelzésértéke."
A diplomáciában mindennek jelzésértéke van. Annak is, ha küld valaki és annak is, ha nem. Annak is, ha senki sem küld néhány országon kívül, csak mi. Nem csak az érintett ország felé, hanem a többi ország felé is. Annak pedig különös jelzésértéke van, hogy az összes közjogi méltóság küldött táviratot.

bgp 2014.02.13. 10:42:46

@maxval a gondolkodó birca: Ez is egy egetverő nagy balfaszság, de inkább ordas hazugság.
Az itt írkáló "másik oldal" egyrészt nem homogén, másrészt nem mérvadó a leendő kormányzással kapcsolatban. Sorsodra semmilyen formában nincs befolyása. Saját szavazatodnak viszont van. Ha neked az a jó, legyen. Csak azt ne kamuzd, hogy pár másik szavazó megnyilvánulása miatt változott a véleményed.

==T== 2014.02.13. 10:44:03

@Vombatus Ursinus: büszkék lehetünk erre a szövetségre mondhatom.

konrada 2014.02.13. 10:44:09

@Virág et.:
...hát ha neked az a szabadság, hogy 6-8 évet letöltesz sitten...

...egybként meg: az azeriekkel szembeni sértés lett volna, ha előre közli velük a kormány, hogy hazudósak, ezért nem fogadjuk el azt a kiadatási egyezményt, amit az ENSZ-ben többek közt velünk is aláírtak.

konrada 2014.02.13. 10:46:59

@Szelid sunmalac:
Akkor linkeld azt a listát, hogy lássuk mi is.
...mert egyenlőre csak egyí lista van, amin egy egészen aprólag elfogult blogger rakott össze, s amiről messze nem biztos, hogy a teljesség igényével.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.02.13. 10:48:01

@maxval a gondolkodó birca: Úgy megnézném! Van belőle példányod? És oooooolyan kiváncsi vagyok a jobboldal véleményére! Főleg azokéra, akik hónapokig hazaárulóztak Megyó kapcsán. :)

És milyen ügyesen megjegyzés nélkül hagytad a másik megjegyzést! Ez főleg olyan valakitől igen nagyvonalú lépés aki a csetnik-usztasa vonalon oly érzékenynek bizonyult...
;)

bgp 2014.02.13. 10:48:02

@Mária: Felesleges, de leírom. Nem azt kérdezte, miért kellett ennek a balfasz bandának hatalomra kerülnie. Hanem, hogy miért kellett ezt a baromságot meglépni (Iránnak a levél, tudod, ez a téma).

Virág et. 2014.02.13. 10:49:54

@maxval a gondolkodó birca: Nem ezt jelenti, amit írtam. A nagykövetségen keresztül, az azt jelenti, hogy a külügyi államtitkár - főosztályvezető küld üdvözlő táviratot a helyi (budapesti) követségnek. Ez azért nem ugyanaz, mint a mostani hajbóklás-verseny.

@Muad\\\'Dib: @konrada: Azerbajdzsánnal NEM VOLT KÖTELEZETTSÉGÜNK, HOGY KIADJUNK NEKI BÁRKIT. A kiadatásról az egyezmény alapján az igazságügyért felelős miniszter dönt. Ez nem formalitás, hanem valós döntési jogkör. Ugyanez az egyezmény alapján utasította el 2010 előtt az igazságügyi tárca a tucatnyi kiadatási kérelmet és ugyanez az egyezmény alapján engedélyezte Navracsics.

A szabadság az, ha valaki a kiszabott büntetése előtt jogellenesen szabadul. Az szabadság, ha ez 1 évvel jelent kevesebbet vagy 11-gyel az mindegy. Egyébként életfogytiglanit kapott, ehhez képest a 6-8 év az semmi.

Szelid sunmalac 2014.02.13. 10:50:00

@konrada: Te tenyleg hulye vagy, vagy csak jatszol? Szerinted a kulugyben nem tudjak ki van bojkott alatt? Vagy Magyarorszagnak mindenki baratja? Nincsenek erdekcsoportok, mi semlegesek vagyunk, meg jobban, mint a Svajc. NATO, EU, ezek neked semmit nem mondanak. Menj baszki es kuldj viragot a Kim Dzsong csaladnak.

Muad\\\'Dib 2014.02.13. 10:53:05

@Virág et.:
Ez tény, de az is necces, ha folyamatosan megkérdőjelezed más ország kötelezettségvállalásainak valóságtartalmát. Itt most nem tartották be, amit vállaltak. Pont úgy, ahogy megjegyzem az USA sem szokta betartani a külföldön elítélt állampolgárai esetében. Ott viszont mindig abból van a balhé, ha valaki hasonló okokból nem adja ki az illetőt nekik.
De ez a téma tényleg eléggé off itt.

dr Smittpálelnökúr 2014.02.13. 10:54:26

@==T==: Putyin valóban sokkal jobb szövetséges, így igaz. Minden magyar Moszkvába vágy. Bár mintha nem így lenne. Két éve még a Moszkva tér sem volt jó nekünk, most már a segguket nyaljátok.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 10:54:42

@Szelid sunmalac:

A magyar külügy úgy döntött nem sérti meg Iránt.

konrada 2014.02.13. 10:55:01

@Szelid sunmalac:
Már hogy üdvözlési bojkott??? ...és erről a németek sem tudtak például???
Lehet hogy ők is teljesen hülyék, vagy esetleg a kedves kérdezőnek nincs semmilyen apró fingja sem a protokollról, ezért hiszi azt, hogy az úgy működik ahogyan ő, egyszerű kismalacként a saját kis óljában.

Virág et. 2014.02.13. 10:56:21

@Muad\\\'Dib: Azerbajdzsán esetében mindenki pontosan tudta, hogy nem fogja betartani. A kormány is, a miniszter is, te is, én is, az egész világ. Pontosan ezzel az indokkal utasították el korábban a kiadatási kérelmet, mert várható volt, hogy azonnal kegyelmet kap, amint odaérkezik.

A hivatalos álmeglepődést, amit a mi kormányunk előadott, azt azért nem veszem be, ne haragudj. Ehhez nagyon naivnak kellene lenni. Főleg, hogy az örmények már a kiadatási döntés előtt is jelezték hivatalos úton, hogy ez lesz. Bár ezt a kormány pontosan tudta. Ha meg nem, akkor alkalmatlan dilettáns idióták ülnek a miniszteri székekben, akiknél a portás megfelelőbb jelölt lenne.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 10:56:29

@bgp:

Pedig véleményem az átlag hívek magatartásának hatására változott meg. Nem bírom a barmokat, ennyi. Az meg, hogy te ezt elhiszed vagy kamunak gondolod, NEM érdekel cseppet sem.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.02.13. 10:57:08

Amúgy meg legalább kiderült jól, hogy világ 99%-a mekkora bunkó!
Kellett már ez a megerősítés, az indiai kézcsók, vagy a királynő lemadamozása után...
Végre kihúzhatjuk magunkat!
Nekünk megvan az elemi udvariasságunk. A többi meg suttyó! :D
Az orrát abroszba fújó Ceausescu óta nem érezhettük ennyire felsőbbrendűnek magunkat! :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 10:57:27

@bgp:

Másik oldal alatt a ballibre gondolok, nem általában minden ellenzéki erőre, az pedig lényegileg homogén.

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 10:59:15

@==T==: "büszkék lehetünk erre a szövetségre mondhatom."
Nem kell rá büszkének lenni, nem azért kötöttük. Olyan értelemben azonban mégis büszkének kell rá lenned, hogy a világ egyik legerősebb gazdasági és politikai hatalmával (EU) és a legerősebb katonai erejével (NATO) vagyunk szövetségesek, ugyanis sem gazdasági erőnk, sem hadseregünk nincs.

Muad\\\'Dib 2014.02.13. 10:59:47

@Virág et.:
Na mondjuk az örményeket alapul venni az azeriekkel kapcsolatos kérdésekben legalább annyira dilettáns, mint amit te írsz. Attól függetlenül, hogy most igazuk volt.
De ismétlem, pl. az USA esetében is mindenki tudja. Ott mégis a demokrácia elleni merényletről beszél a sajtó, ha netán nem adnak ki nekik valakit.
Persze nyilván az erősebb kutya bas*ik, ez tény.

konrada 2014.02.13. 11:00:59

@Virág et.:
...ja, ezek szerint egy gyakorlott rab vagy, így kívülállóként tényleg nem értek ahhoz, hogy milyen kevés az a 6-8 év...
...mert persze, mnt írtam, nyugodtan lehazugozhattuk volna őket, de ez miért lett volna jó??
...s ne gyere azzal, hogy milyen profi volt az előző kormányzat akár gazdaságban, akár külpolitikában, mert ezt azért az eredmények ismeretében nem sokan fogják neked elhinni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 11:01:46

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine):

Medgyessy hazaárulózása politikai kampány volt. Pont ugyanaz, mint a jelenlegi eset.

Hozzáteszem: kormányfői szinten elmenni egy ünnepségre egész más súly, mint ezt nagyköveti szinten tenni. S egész más, mint egy távirat elküldése.

A diplomáciában sokféle szint van.

Ha pl. haragszunk, akkor nem a nagykövet megy el az állami ünnepre, hanem a helyettese. Ha meg nagyon jóban vagyunk, akkor az államfő és a kormányfő is ellátogat az illető ország követségére, a fogadásra.

Tucatnyi szint van.

Szelid sunmalac 2014.02.13. 11:02:05

@maxval a gondolkodó birca: Ez jo. Ezen hadd rohogjek meg egy kicsit! Ezt az ervelest....

@konrada: Tehat szerinted a kulugyi protokoll szerint mindenkit felkoszontunk fuggetlenul barmitol. Nem tudom. Valoszinuleg regen volt mar, de en mintha nem igy tanultam volna a diplomata professzoraimtol a nemzetkozi kapcsolatok szakon.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 11:02:26

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine):

"És milyen ügyesen megjegyzés nélkül hagytad a másik megjegyzést!"

Ismételd meg, nem emlékszem.

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 11:02:41

@konrada: "Már hogy üdvözlési bojkott??? ...és erről a németek sem tudtak például???" Kormányzati szinten senki sem üdvözölte őket. Vagy az irániak elhallgatták.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.02.13. 11:03:15

@maxval a gondolkodó birca: Ezt speciel meg tudom erősíteni.
Én mondjuk Bajnaival voltam hasonlóképp. A "követői" valami egészen elrettentőek.

Arról már nem is beszélve, hogy a vélhetőleg jó arc Jézus ügyét is elég hidegrázós arcok tudták/tudják képviselni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 11:03:34

@Virág et.:

"a külügyi államtitkár - főosztályvezető küld üdvözlő táviratot a helyi (budapesti) követségnek"

Ez nem szokott előfordulni. A legrosszabb esetben is a külügyminiszter üdvözli a nagykövetet.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.02.13. 11:05:03

@maxval a gondolkodó birca: Áááá... Annyira nem érdekes. Két klikkedbe került volna, ha tényleg érdekel.. :D

Arról nem is beszélve, hogy újra látni a szóismétlésemet elég sokkoló... :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 11:07:26

@Szelid sunmalac:

Pedig ez a lényeg. A nemküldés barátságtalanságot jelent, amire nincs ok.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.02.13. 11:08:50

@maxval a gondolkodó birca: Ugyanmár! Ha haragszunk, nem megy el senki. :)
Ha kicsit duzzogunk, akkor megy a helyettes. Ha akarunk valamit, akkor meg a titkárnő megy! :)

Szóval? Megvan a román távirat? ;)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 11:08:56

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine):

Igyekszem mindig minden hozzám intézett kérdésre válaszolni, nagyon kevés kivétellel. Szóval ha nem válaszoltam valamilyen kérdésedre, nem direkt csináltam. De most nem találom, hogy pontosan mire utaltál.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 11:10:54

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine):

Kb. így van, persze nem pont így. A nagykövetség egyik diplomatája a minimumszint, a titkárnő nem diplomata.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 11:12:36

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine):

Biztos meg lehetne taláni a neten a nyomát, ha felkerült, de kizárt, hogy pl. tavaly Mo. ne üdvözölte volna Romániát nemzeti ünnepén. Alapvetően ez rutinjellegű és nem szokott MTI-hír lenni.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.02.13. 11:14:38

@maxval a gondolkodó birca: mondom hogy hagyjuk ! :D Pusztán a szóvivő történelmi képtelenségéről volt szó. És nem kérdés volt, hanem megjegyzés. :)

Azt viszont lásd be, hogy ha tényleg kérni akarunk valamit, egy dekoratív titkárnő hatékonyabb, mint bármely standard dilettáns diplomatánk.

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 11:20:18

@maxval a gondolkodó birca: "Biztos meg lehetne taláni a neten a nyomát, ha felkerült, de kizárt, hogy pl. tavaly Mo. ne üdvözölte volna Romániát nemzeti ünnepén."
Nem a románokról van szó, hanem Iránról. Üdvözöltük őket tavaly?

Szelid sunmalac 2014.02.13. 11:22:51

@maxval a gondolkodó birca: A Becsi egyezmeny szerint:
- segedattase
- attase
- 3., 2., 1. osztalyu titkar
- 2., 1. osztalyu tanacsos
- kovet
- nagykovet
- kulugyminiszter

A katonai attase kakukktojas, elvileg tanacsosi szinten van, de a katonai rangja is megvan, plusz altalaban kem az illeto.

Ne beszeljunk hulyesegeket kerem!

konrada 2014.02.13. 11:24:03

@Vombatus Ursinus:
Ezek szerint te mindennapos bejáró vagy az iráni külügyminisztériumba. ...így valóban nincs sok értelme az érvelésemnek, ha ilyen bennfentessel állok szemben.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 11:24:16

@Vombatus Ursinus:

Nem tudom. Lehet, hogy akkor nem, mert még ENSZ-embargó volt ellenük. De nem biztos.

konrada 2014.02.13. 11:28:54

@Szelid sunmalac:
Ha nem állunk velük hadban, vagy diplomáciai összetűzésben, akkor szvsz. igen. Vannak elemi udvariassági szabályok a diplomáciában, amiket íllik betartani, pláne azon kisországoknak, akiknek abból sokkal több kára származhat, ha bunkóskodik, mint ha megfelelne a protokollnak.

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 11:29:18

@konrada: Hol van annak nyoma, hogy a németek állami (diplomáciai) szinten üdvözölték volna az iráni forradalom évfordulóját?

Szelid sunmalac 2014.02.13. 11:33:55

@maxval a gondolkodó birca: Csak annyiban, hogy a ket orszag viszonyatol fuggoen egy udvozlo taviratot a diplomacia szintek kozul barki kuldhet, nem csak diplomata.

@konrada: Nem. Nem kell harcban allni. De hogy te is megertsd, megprobalom egyszeruen leirni: Van harom szomszedod. Egyikkel kozos helyisegeket hasznaltok, szerzodesetek van, segititek egymast. Van egy masik szomszedod, vele joban vagytok, de evente egyszer latjatok egymast. Van a harmadik, aki a az elso szomszedoddal haragban van es ott tesz alatok, ahol csak tud.
Jon a karacsony. Az elso athivod egy italra, o egy sutire. A masodiknak kellemes unnepeket kivansz es mesz a dolgodra. A harmadikkal na talald ki. TE ugyebar meghivod egy sutire, pont akkor, amikor az elsot hivtad volna at. A harmadik ettol teged szeretni fog? Szerinted orulni fog az elso? Utana magyarakodsz? Es miert?

Talan nem artana gondolkodni. A diplomaciaban igen sok szint van, nem annyi, hogy Haboru es beke.

konrada 2014.02.13. 11:37:37

@Vombatus Ursinus:
Ott, ahol a Kiribati köztársaságot üdvözölték....
Te komolyan azt hiszed, hogy a világ 20x országának az összes egymásnak küldött protokoll levelezése olyan hír, amely megrengeti a világsajtót???

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.02.13. 11:40:45

@Vombatus Ursinus: De. A románokról van szó. Mi ugyanis arról beszéltünk, hogy vajon kaptak-e a románok is ilyen üdv kártyát...

Megjegyzem a külügy honlapján egyik se található...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 11:41:30

@Szelid sunmalac:

Magántáviratot küldhetsz te is, de nincs jelentősége.

konrada 2014.02.13. 11:44:45

@Szelid sunmalac: ..te már sütinél tartasz, pedig csak arról volt szó, hogy a protokoll szerint illik-e azt mondani akármelyik szomszédodnak, hogy "boldog karácsonyt"...
...mert ha már a példádnál tartunk, írjad már meg, hol is tett alánk Irán??? (Nem mintha egy cseppet is szimpatikus volna számomra a rendszerük, de ettől még felsorolhatnád, hogy mit követtek el a magyar állammal szemben. )

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.02.13. 11:47:16

@Szelid sunmalac: A magyarok diplomáciai antitalentumok. Többek közt ezért tartunk ott, ahol..

Szelid sunmalac 2014.02.13. 12:04:03

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine): Nem a diplomatak azok. Nekik megmondjak hogy mit mondhatnak, mikor es kinek. Az iranyvonalat a politikusok szabjak meg.

@konrada: A szomszedunk ala. De ha nem akarod megerteni, nem segithetek. Sajnalom.

Virág et. 2014.02.13. 12:32:40

@Muad\\\'Dib: Sokakat nem adnak ki az USA-nak. Pl. Roman Polanskit sem adták ki évtizedekig, vagy Julien Assange-t, esetleg Edward Snowden-t. Utóbbi épp most aspirál a Nobel-díjra. Azért akkora botrány ebből nincs. Igaz, ezeknél a helyzet fordított, az USA-ban nem szabedság, hanem börtön várna rájuk.

@konrada: Mi az a gyakorlott rab? 6-8 év sok, életfogytiglan sokkal több. Ezen kár vitatkozni.

"mnt írtam, nyugodtan lehazugozhattuk volna őket, de ez miért lett volna jó"

Nem kell őket lehazugozni, csak úgy eljárni, ahogy a jogszabály megkívánja. Pontosan azért van mérlegelési joga a szakminiszternek, hogy eldönthesse, hogy a célországban milyen büntetés vár a kiadatást elszenvedőre. Az egyik véglet sem jó: ha kínzás és kivégzés, embertelen bánásmód, akkor azért nem lehet kiadni, ha pedig teljes büntetlenség, akkor meg azért. Ne tetesd a hülyét, mindenki tudta, hogy ki fogják engedni a baltást. Te is, a kormány is. Ez szándékos akció volt a kormányzat részéről, a következmények teljes ismeretében.

Az előző kormányzat pedig azért volt példa, mert azt a látszatot teremtetted, mintha itt valami mechanikus jogszabály-alkalmazás lett volna. Nem volt. Ugyanaz az 1994-es egyezmény alapján volt jogszerű a korábbi tucatnyi visszautasítás is. Az annyival volt jobb a mostaninál, hogy az ország a tekintélyét megőrizte, a nemzetközi botrány elmaradt és nem haragítottunk magunkra egy egész népet (örmények).

kúrórudi 2014.02.13. 12:36:10

@maxval a gondolkodó birca:

"Így igaz, ugyanilyen távirat megy Romániának is, mindig december 1-jén, mert akkor van a román nemzeti ünnep."

hát igen..csak románia a szomszédunk, 3 milla magyar él ott, eu tagállam, demokratikus ország ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat és együttműködik a nemzetközi szervezetekkel... iránról ezek közül egyik sem mondható el... tehát kurva szar példát hoztál...

az meg külpolitikai alapvetés h gesztusoknak politikai üzenetértéke van.. nem véletlen h mindössze 4 félázsiai ország nyalta az irániak seggét rajtunk kívül és senki más!

orbánék vagy 0.0 a diplomácia érzéke vagy tudatosan barmok

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 12:40:42

@kúrórudi:

Az adat, amire hivatkozol hamis, így a következtetéseidnek sincs értelme.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 12:52:26

@kúrórudi:

A "mindössze 4 félázsiai ország nyalta az irániak seggét" mondat kétszeresen hamis.

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 12:54:15

@konrada: "Ott, ahol a Kiribati köztársaságot üdvözölték...."
Aham, szóval sehol nincs nyoma.
"Te komolyan azt hiszed, hogy a világ 20x országának az összes egymásnak küldött protokoll levelezése olyan hír, amely megrengeti a világsajtót???
Nem gondolom, de ha az iráni hírügynökség azt közti, hogy a magyar kormány üdvözli a forradalmukat és az országot, akkor talán azt is megemlítette volna, ha a németek is ezt teszik. Nem gondolod?

kúrórudi 2014.02.13. 12:54:43

@maxval a gondolkodó birca:

miért is?

5 ország küldött ilyet
rajtunk kívül 4

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 13:06:29

@maxval a gondolkodó birca: a többi országról miért hallgat az iráni hírügynökség? Szégyellik?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 13:11:00

@Vombatus Ursinus:

Mert ez nem hír. Az, hogy miért csak ezeket az országokat emelték ki - tőlük kérdezd.

Most komolyan: te el tudod képzelni, hogy egy rakás ország, mellyel Irán sokkal jobb kapcsolatban van, mint Mo-gal, nem küldött üdvözletet? Gondolkozz el ezen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 13:12:16

@Vombatus Ursinus:

S még egy kérdés: láttal hírt arról, hogy az USA üdvözölte Mo-t augusztus 20-án? Vagy azt hiszed, nem volt üdvözlet?

A lényeg: ezek nem hírértékű rutin üzenetek.

kúrórudi 2014.02.13. 13:15:53

@maxval a gondolkodó birca:

és te honnan tudod h több ország is küldött? és mi erre a bizonyíték?

az 5 mellett az iráni hírügynökség a bizonyíték (megjegyzem érdekükben áll h minden üdvözletről beszámoljanak büszkén hiszen egy a nyugattal ellenséges viszonyban álló rezsimnek ez önigazolás befelé és kifelé is)

kúrórudi 2014.02.13. 13:17:43

@maxval a gondolkodó birca:

"láttal hírt arról, hogy az USA üdvözölte Mo-t augusztus 20-án?"

nem. mert 2 demokratikus és egyébként is kapcsolatban (mondhatjuk szövetségesnek is) álló ország részéről egy ilyen valóban protokoláris így nincs hírértéke.

szerinted az usa küldött üdvözletet most iránnak?

2014.02.13. 14:24:10

Ez nem tökös ötös, hanem 5 barom. De akkora hogy ha szarvuk olyan nagy és hatalmas lenne, mint amekkora marhák, akkor az Univerzumban nem tudnának megfordulni,mert beakadna valamelyik okos és szép fideszes őstulokba.
Ez a magyar polgári, kereszténynek önmagát mondó politikai elit !
Bakker ! A szocik ezekhez képest értelmesek voltak. Pedig ott sem dübörög az ész, mint ahogyan látható és tapasztalható volt .
De az ázsiai fiúk nem hazudtolják meg önmagukat. Barmok, sötétek, hazugok és ostoba pojácák.
Kéz a kézben vonulhatnak a szocikkal !

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 14:52:14

@maxval a gondolkodó birca: "A lényeg: ezek nem hírértékű rutin üzenetek."
Akkor miért pont ennek az 5 országnak az üzenetét tették közzé? A többit miért nem, ha szerinted ez egy "rutin-eljárás" (nem az egyébként egy olyan országgal, amelyik fundamentalista iszlám vallási tanokra építi az államát és a fő ellenségük a nyugati civilizáció, Amerika és Izrael.). Ne védd már ezt a mérhetetlen hülyeséget...

kúrórudi 2014.02.13. 14:57:14

@Vombatus Ursinus:

azért mert ez az 5 küldött csak.. egy ilyen nyugatellenes iráni rezsim nyilván saját érdekből büszkén teszi közzé minél többen gratulálnak.... így tuti h csak ez az 5 volt...

max birka el is tűnt amint érvekre és indoklásra kértem....

Vádló Bitófa 2014.02.13. 14:57:46

Kb. ez volt a fidesz egyetlen pozitív tette az elmúlt 4 évben...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 15:25:24

@kúrórudi:

Irán és az. USA között nincs diplomáciai kapcsolat.

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 15:25:43

@kúrórudi: egy hete praktizál ezen a nicken (gondolom az előző, ehhez hasonlót már kivágták mindenhonnan) 372 bejegyzése volt egy hét alatt. Szerinted troll e, és ha igen, akkor miért nem? :)

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2014.02.13. 15:49:47

@Vombatus Ursinus: "Nem kell rá büszkének lenni, nem azért kötöttük. Olyan értelemben azonban mégis büszkének kell rá lenned, hogy a világ egyik legerősebb gazdasági és politikai hatalmával (EU) és a legerősebb katonai erejével (NATO) vagyunk szövetségesek, ugyanis sem gazdasági erőnk, sem hadseregünk nincs."

legnagyobbrészt azoknak köszönhetően nincs, akik említett szervezetek "legsúlyosabb" államai. Irán mikor támadott meg minket (vagy mást), hogy ennyire félni kell tőle? tartanak(?) a zsidók tőle izraelben, és rettegnek EK-ban, USA-ban, Franciaországban, hogy atombombát építenek Iránban? a kérdésem: atomhatalom-e az imént felsorolt öt állam? igen, igen, igen és igen! egyikük be is vetette háborúban, és mindegyik egy gyarmatosító terrorállam, amelyik a saját civil lakosságára, de még a katonáira sincs tekintettel - nemhogy más országokéra.. Iránt is fenyegetik pár évtizede.

Irán 1978-ban nem akart lefeküdni az usraeli akaratnak, azóta szívatják őket. annak idején amikor az Európában I. VH-t követően összecsődített zsidó kongresszuson eldöntötték a később nyíltan new yorkból kihirdetett gazdasági bojkott Németország ellen (mely nyögte a háború terheit a gazdasági világválság ellenére) egy évtized múlva a németek léptek az ügyben (és még így is a háború jelentősebb részét a SZU ellen harcolták meg - amely ellen aztán mintha pár évtizedig a vasfüggöny mögött haragudtak volna tessék-lássék módon a bátor franciák, angolok, amerikaiak és a vöröspajzsosok..). Irán meg több évtizede nem akar támadni. elképesztő, felháborító! :-) legyűrnék őket egyébként nem vitás. csak hatalmas véráldozatok árán (és az USA közvéleménynek kell még pár false flag operation), no és az olajárak is elszabadulnának.

még valami a globális történelemszemléletből: az oroszok soha nem vonultak ki a kelet-középeurópai térségből. lehet nincs már itt jelentős katonai erejük, de az amerikaiaknak sincs. jelenlétük mégis erőteljesen behatárolja a lehetőségeinket. és nem csak a miénket.

amikor életünket és vérünket ajánlották, amikor tisztességgel harcoltunk olyanok érdekében akik jobbára ellenünk voltak (de meg lehet nézni IV. Károly vagy Habsburg Ottót életszemléletét hogyan alakult át a javunkra) megcsonkították az országunkat. gazdaságilag, nemzetileg. mindenhogy. aki mocsok, kétszínű, megalkuvó az nyer. így nyertek ellenünk is.

az meg nyilvánvaló (kellene legyen, hogy) pl. az azeri ügy sem saját találmány volt. kellett a "Nyugatnak" és közel-keletnek egy bűnbak (a máskor oly kitartó, és hazug lejáratások ezügyben mintha viszonylag hamar elhallgattak volna, nem? ;-)), miközben az oroszok közelében fenntartanak egy kvázi-szövetségest.

visszatérve Iránra, ettől függetlenül az a suta mód, hogy egyébként teljesen normális és hétköznapi köszöntést, - amit durcából, műfelháborodásból éppen az Iránnal alaptalanul szembehelyezkedő agresszorok nem tesznek meg - titokban elküldik a köszöntést, de nyilvánosságra kerülés után titkolva, sunnyogva (mintha rossz fát tettünk volna tűzre) próbálják elütni félhangon - na az tipikus "magyar" politikai "elit" szokás..

Vombatus Ursinus 2014.02.13. 17:44:38

Jó sokat írtál, az egyszer már biztos.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.02.13. 18:11:01

Szlovákia függetlenné válása alkalmából mikor köszöntöttük utoljára a szlovák állam vezetőit?

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2014.02.13. 20:45:52

@Vombatus Ursinus: ha megértetted a felét (az ezredének) amit kifejezetten neked írtam, már nem volt hiábavaló.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2014.02.13. 20:53:51

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: nem láttad I. Bánatos Ádert szilveszterkor? "Békéscsobá Boldogová Ujészlovenszko!"

miért ne köszöntenék. udvarias gesztus. jobban mondva illik. mikor hogy. örömteli, hogy legalább nevében köztársaság, mintahogy nevében mindegyik ország az vagy valami más elfogadott államforma, állami berendezkedés. ettől még akár háborúzhatnán(a)k is.

VeteranKabal 2014.02.13. 23:12:02

Ugyan iránt miért esik nehezedre demokráciának nevezni? Irán iszlám alapokon szerveződött demokrácia. Rendes parlamenttel, választásokkal. Persze a sajátosan gyarmati világnézetedbe ez nem illik bele, hiszen az Usa megmondta már, hogy a demokráciát neoliberalizmusra kell felépíteni, mert az úgy jó. Ha ez nem tetszik, és még értékes ásványkincse is van egy országnak, az előbb utóbb megkapja a terrorista jelzőt, majd a bombákat. Szándékosan nem térek ki az emberi jogokra, mert mindkét említett ország magasról szarja torkon őket...

Geza 2014.02.17. 10:28:41

Nem értem, mire fel a rinya, így kell ezt: egyet az ultizóknak, egyet a betlizőknek, szívassák csak egymást, mi meg majd kontrázunk, ahol csak lehet.
Bár, így jobban belegondolva, a kontrával bukni is nagyot lehet, és ezekből az eddigi kormányaink bármelyikéből kinézem sajnos, hogy négy ásszal is nekilát terített betlit játszani, és még vigyorog is hozzá.
Szerintem még ma sem értik, hogy gyerekkorukban miért kellett folyton a fürdőkádban a hajszárítóval játszaniuk...

Clogfly 2014.02.21. 19:41:31

@monddazigazatmar: Ha valaki kimondja az igazat, rögtön náci, ugye? Egyébként is mit parasztozol? A kommenteid alapján öt forintot nem ér a bőröd, egy alföldi paraszt kisujjának a körme alatt a piszok többet ér, mint te.....
Balfasz.

süti beállítások módosítása