Skip to content


       Szűrés lista

Mindenki úgy születhessen, ahogy neki jó

Kedden Geréb Ágnest őrizetbe vette a rendőrség, szerdán jópáran tüntettek a szabadonbocsátásáért, tegnap előzetes letartóztatásba került.


(Fotó: Pozsonyi Zita, Blikk)

A demonstráción és az arra való felhívásban is elhangzott egy mondat, ami remekül rávilágít a Geréb-pártiak liberális logikájának hibájára: "mindenki úgy szülhessen, ahogy neki jó"

Ez egy nagyon rossz megközelítése a dolgoknak. A mostani egocentrikus világ túlzottan önmegvalósító egyéneinek tankönyvi megnyilvánulása.

"mindenki úgy szülhessen, ahogy neki jó"
Csavarjunk ezen egyet: "mindenki úgy születhessen, ahogy neki jó"
Mennyivel másképp hangzik.... Benne van a feltétel nélküli szeretet és az alázatos önzetlenség, amit mindenkinek meg kell tanulnia, mikor szülővé, pláne édesanyává válik. Pár évtizeddel ezelőtt szültek a nők kukoricaföldön, gyárfolyosón, sőt pincében is, miközben az utcán bombák hullottak. El tudjuk képzelni, hogy csípőre tett kézzel toppantanak a lábukkal, és felháborodva közlik, hogy "Márpedig én így nem szülök, mert nekem így nem jó!" ?! Biztos ugyanúgy izgultak, borzongtak, féltek, mint a mai kismamák, de nem hisztiztek, szültek. Ráadásul többet, mint ma. Nem utolsó sorban a magas csecsemőhalandóság miatt.

Mostanság divatos a mécseses, zenehallgatós, videózós, mittudoménmilyen szülés, éppencsak az esemény főszereplőjéről, az újszülöttről esik kevés szó. Sőt, újszülött is sokkal kevesebb van, és talán ez a legfőbb oka annak, hogy azt az 1-2-3 szülésüket néhányan szeretnék minél emlékezetesebbé, filmvászonra illően tökéletessé tenni.

"mindenki úgy születhessen, ahogy neki jó"
Mikor az első gyermekemet várva belecsöppentem a babavárás és a közelgő szülés teljesen új élethelyzetébe, én is megrémültem egy 'csöppet'. Anyukamagazinokban és netes fórumokon olvastam mások szép vagy éppen kevésbé idilli szüléstörténetét, félve gondoltam arra, hogy ott, azon a csöpp helyen fog kibújni a 3-4 kilós babám, és úgy egyáltalán, mi fog történni, tényleg muszáj-e a gátmetszés, ami az egészből a legborzasztóbban hangzott számomra. Aztán mikor megindult a szülés, a hideg kirázott a kórházi rutintól. Utáltam az előkészítésnek nevezett beöntést, nem volt túl szimpatikus a háromágyas, műtőszerűre neonozott szülőszoba, röhejes volt, hogy a szám kiszáradt, de a homlokomat törölgették vizes ronggyal, és óriási kín volt, hogy bár vajúdás közben bármit csinálhattam, a kitolást már a majrévassal felszerelt ágyon, szigorúan hanyattfekve kellett végigcsinálnom. Nem volt egy leányálom, de kibírtam. Kibírtam szó nélkül, mert csak az járt a fejemben, hogy a baba, akit 9 hónapig a szívem alatt hordtam, rendben, egészségesen megszülessen.

Megszületett. Problémamentes terhesség (ahogy mondani szokták) és 7 óra vajúdás után, fáradtan, kék színűen, hangtalanul. Ránéztek, és már kapták is fel. Rohantak vele a szomszédos csecsemőszobába, ahol azonnal sürített oxigént kapott. Utána felsírt, és abba sem hagyta egészen addig, míg a kőkeményre fehérített lepedővel letakart kórházi ágyon, a tapintatlanul csörömpölő takarítónőre ügyet sem vetve összebújtunk, és elkezdtük tanulni az új, közös életünket.

Ma már nagy. Fáradhatatlanul szaladgál, segít a tennivalókban, hízeleg, visszabeszél, haverjai vannak, és ha előad egy verset/éneket, tapsot követel magának, este pedig mesét. Erős, egészséges hála Istennek. És leginkább a villámgyors kórházi beavatkozásnak köszönhetően.

Példálózhatnak Geréb Ágnes hívei azzal, hogy "bezzeg nyugaton", követelhetik az otthonszülés magyarországi szabályozását, de az lenne a legjobb, ha belátnák azt, amit az Egészségügyi Államtitkárság közleménye nemes egyszerűséggel megfogalmazott.


"Az anya joga eldönteni, hogy gyermekét hol akarja világra hozni, de arra fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon."

 

Ezen a szabályozás sem segít. Akárhány papírra leírhatják, pénz nélkül akkor sem lesz több mentőautó, jobb infrastruktúra. Az ország gazdasági állapotához képest az is egy óriási csoda, hogy az egészségügyi rendszer egyáltalán működik, nem omlott még a nyakunkba, kár teljesíthetetlen utasításokkal terhelni az irattári kapacitásokat.
Az otthonszülés hívei felesleges, és ráadásul roppant unszimpatikus feszültségkeltés, a vészhelyzetben persze sietve igénybevett segítő kéz megharapása ("Jelenlétünkkel szeretnénk kifejezni együttérzésünket mind a tegnap született kisbaba és családja felé, mind afelé a több ezer család felé, akiket kórházi szülés közben vagy következtében ért tragédia.") helyett harcolhatnának egy kompromisszumos megoldásért Mohamed és a hegy példájára. Ne a szülést vigyék otthonra, hanem az otthont a szülészetre, ahogy az már egy ideje elkezdődött. Küzdjenek, demonstráljanak azért, hogy ne csak a budapesti és megyeszékhelyi kórházakban legyen barátságos, alternatívnak nevezett szülőszoba, hanem mindegyikben, és legalább kettő.

Keressenek ehhez pályázati forrásokat, szponzorokat, alkudjanak az intézményekkel, hogy ha kapnak egy helységet, berendezik maguk. Követeljék a hibát vétő orvosok felelősségre vonását, a bábák alkalmazását a szülészeteken, a szakma rugalmasabbá tételét.

De éljenek az orvostudomány által nyújtott biztonsággal, mert csak annak a lelkiismerete lehet tiszta, aki mindent megtett gyermeke leginkább veszélytelen születéséért.

Címkék: társadalom egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr982353046

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egészségügyi séták Kanadában - 6. Orvos és bába: munkatársak 2010.10.09. 15:54:18

Egyszer majd írok egy külön posztot a szülési terv lélektanáról. Mindannyian problémamentes és háborítatlan szülést képzelünk el, de az erről szóló szülési terv első körben nem terv, hanem vágyfantázia. A szülési terv valójában maximum egy "B...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartal (rezervált) 2010.10.09. 12:47:20

Mondjuk rühellem az egészségügyet - dolgoztam benne -, de ebben veled értek egyet.

turcsány karcsi elvtárs 2010.10.09. 12:57:56

a liberálisok hogy kiállnak geréb mellett. hát igen, a legendás zsidó összetartás.

InTheGajd 2010.10.09. 13:12:47

Engejek csak szabadon ezt a kuruzslot. Ugy sem o koveti el a nagyobb hibat, ha valaki hozza megy szulni. Hiaba mutogatjak majd a fokuszban, hogy ujabb csecsemo halt meg otthon szules kozben - ilyen olyan baba felugyelete mellett -, pedig a tragedia elkerulheto lett volna, hogy ha nem kelett volna 15 percig varni mire megerkezik a segitseg. Sok hulye tudataig ugysem fog eljutni az uzenet, hogy nem mindegy, hogy karnyujtasnyira van a segitseg es a szakertelem, vagy 15 utcanyival odebb. Utobbinal jelentosen romlanak az eselyek. Aztan majd sirankozhat o is...

Horizont 2010.10.09. 13:25:44

Lasspalmas gratula a posztért. Hogy egy kicsit fellélegezzünk a vörösiszap szorításából!
Ez a Geréb Ágnes az én szememben olyan mint egy szektavezér. Már pedig azok ritkán szoktak normálisak lenni!Egy fanatikus őrült, aki mindig talál magának egy szülő nőt aki annyira deformált agyú, hogy nem a gyereke élete a fő szempont. Mert azért beszéljünk már ezeknek az anyáknak a felelősségéről is. Ó persze szültek régen a szántóföldön is, csak meg kéne nézni a statisztikát az akkori gyermekhalandóságról. Ma meg ahogy minden másban is nagyon sokan fordítva ülnek fel a lóra. A szülés nem megy fájdalom nélkül. De ma már annyi könnyítés van a kismamának amit az én korosztályom elképzelni se tudott.Nem kell ezeknek a majmoknak így beállítani a kórházi szülést. Akkor elmondom hogyan szültünk a szocializmusba. (én 3x) 1977. karácsony másnapja. Beérkeztem, beöntés, borotválás. Olyan borotvájuk volt, hogy már attól egy pasi kiszaladt volna világból. Irány a szülőszoba. Feküdjek fel a szülőágyra. Én barom kerestem hol van, mert csak egy megemelt lábú sima kórházi vaságy volt, aminek a végében nem volt rács.Na az volt a szülőágy. És ha oda felmentél onnan semmilyen körülmények között nem jöhettél le! Kész, passz. Megszületett a csoda, az én csodám:) És messziről felmutatták, és el is vitték! Ez este 11-kor volt és másnap reggel 7-kor hozták ki szorosan pólyába bekötözve! Aztán 4 óránként láthattuk szoptatáskor végig pólyába betekerve 5 napon át! Aztán amikor a kistestvére született akkor 5 évesen nem engedték megnézni se az újszülött kistestvérét. Mert rend a lelek mindennek. Na csak azért meséltem ezt el, hogy ennek fényében mi a jó büdös francról beszélnek, tüntetnek ezek?A mai kórházak szülészeti osztályai nagyon jók, mama és baba barátok! Mindenki úgy indul neki, hogy sima szülése lesz. De ott van az a "ha". És ha ez bekövetkezik Geréb ha maga a csúcsok csúcs akkor sem tud segíteni! Pláne, hogy nem is az.
Már el is tiltották. Mi kell még neki? Zárják már be! A szülés előtt álló nők akik szajkózzák ezt a baromságot gondolkozzanak már el! Ha másért nem a születendő gyerekükért!!

nyugatioldal 2010.10.09. 13:31:04

Most 3 hónapos a kicsink. Szülés napján derült ki, hogy nincs sok magzatvíz, ráadásul a császárkor, hogy rá van csavarodva a köldökzsinór a nyakára.
No, ha egy Geréb lett volna helyben, az a vajúdáskor mit csinál? Nyomjad csak, aztán meglátjuk? Amikor meg kiderül a zsinór helyzete, akkor meg gyorsan hívja a rohamkocsit? S "legjobb" esetben kapunk egy fogyatékos gyereket az oxigénhiány miatt? 30 év múlva meg nézhetem a - mivel kórházban született így egészséges - gyereket aki max kerekesszékig jut? Nane... Milyen szülő az, aki kockáztatni mer? :-(((

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 13:43:12

Aki a gyereke érdekében nem bír ki 3 napot bárhol, az nagyon mélyen szálljon magába.

Horizont 2010.10.09. 13:52:28

@laspalmas: .......és jobb is ha nem is szül.....

@nyugatioldal: Jó egészséget a kicsikének és nektek is hozzá:) Gratulálok!

Ironfist 2010.10.09. 14:05:24

Az a fura, hogy őőő otthon akar szülni, neki ehez joga van, meg minden faszság, de ha esetleg komplikációk lépnek fel (ami miatt nem ajánlott az otthonszülés, mert ugye nem steril, nincs megfelelő felszerelés, satöbbi...) akkor már egyből az orvos a hibás. Gratulálok. Az ilyennek az lenne a legnagyobb büntetés, ha a gyereke meg is halna ilyenkor, csak az meg nem volna fair a gyerekkel szemben.

Ironfist 2010.10.09. 14:07:45

@nyugatioldal:
Na pontosan ezért kell kórházban szülni, nem otthon. Aki meg azzal védekezik, hogy "jaj, de hát régen is szültek otthon!", annak csak annyit, hogy igen, mert régen nem voltak közkórházak - ennek köszönhetően magasabb is volt a csecsemőhalandóság...

Petrow 2010.10.09. 14:25:23

Gratula a cikkért, de különösen a címválasztásért, egyből felszívtam magam rajta :)

Tudom, hogy az egészségügynek nevezett valami egy hatalmas trágyadomb, hogy korrupt a nőgyógyász, a szülészorvos, hogy éppen csak az árlistát nem adják a kezedbe az első terhes tanácsadáson, de akkor is tartozom annyival a leendő gyerekemnek, hogy a születése biztonságáért mindent megteszek.

Érdekes, otthon műtők egyesülete miért nincs? Csak nem azért, mert a SAJÁT életét senki sem akarja kockáztatni? Akkor a leendő gyerekem nem érdemel ennyit?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.10.09. 14:36:35

Ez az otthonszülés olyasmi, mint a természetgyógyász vs perforált vakbél. Az a baj, hogy sokan boszorkányégetésre készülnek Geréb ellen, holott törvényesen, normálisan kéne sittre vágni és eltiltani az ilyesmitől. Olvastam, hogy a korábbi perében csak úgy hemzsegtek az eljárási hibák, így meg van mibe kapaszkodni a szabadszellemű idiótáknak.

Azt meg egyáltalán nem értem, hogy az otthoni szülésre készülő hogyan feledkezik meg az olyan lehetőségekről, amikor vágni kell azonnal.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.09. 14:40:21

Sittre kell vágni és kész. És ha a liberálisok magasan nyernek, beadhatnak egy tv. javaslatot az otthonszülés Gerébfélékkel címen.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 14:40:40

@laspalmas: szültél már? minimális szinten képben vagy, hogy mivel jár? úgy tűnik nem igazán.

de más helyett eldönteni, hogy neki mi lenne a jó ahhoz van képed.

magyarázd már meg a népeknek, hogy mit egyenek, hol lakjanak, milyen autót vegyenek, mert mind-mind kockázatforrás, és mindbe bele lehet halni.

műszálas pulcsit vett a gyerekének? skandallum. nem bio bébiételt adott neki? bűn és fertő. egy régi skodával viszi, a legújabb 19 légzsákos volvó helyett? szinte gyilkosság. pesten élnek a bükk fennsík erdészháza helyett? azonnal ráhívni a gyámügyet, mér nem inkább a paksi 2 blokk reaktorterébe lógatja azt a kicsit mingyá?

kapjál már a fejedhez, mielőtt önkéntes mérvadóként megmagyarázod az embereknek, hogy _szerinted_, bazmeg, hogyan helyes élni.

ha ott olyan jó, akkor költözz kórházba, hisz tudományosan bizonyítható, hogy a halászlé evésbe a kórházi körülmények között nagyságrendekkel kevesebben halnak bele, mint a tiszaparton.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.10.09. 14:44:53

@mcs: ha rosszul leszel a halászlétól, van pár órád, hogy keress egy orvost, de ha a gyerekkel gond van, és nincs, aki segítsen, akkor neki annyi örökre. a gyereket az anya kényelme miatt veszélyeztetni hülye felelőtlenség.

Sátán meg a Jocó 2010.10.09. 14:45:44

@Ironfist: ja, hullottak a kicsik, mint a legyek, s az anyák is, rendesen...

Énbagoly 2010.10.09. 14:46:48

Sajnos ami manapság a szülészeteken van, az katasztrófa. A szülészek legtöbbje meg pénzéhes lelkiismeretlen alak.
De mégiscsak tanulták a szakmát egy pár évig, és ha baj van, akkor sokmindenhez nyúlhatnak a kórházban. A sokat emlegetett nyugati otthonszülés az korántsem az, mint nálunk. Ott erre kialakított speciális otthonokban szülnek sokan, ami legtöbbször közvetlenül a kórház mellett van, és ráadásul nagyon jól felszereltek. Az oxigéntől kezdve az inkubátorig minden van. Na, azért ezzel ne akarja már senki összehasonlítani a hazai helyzetet.

Horizont 2010.10.09. 14:46:51

@mcs: Úristen, de hát te egy férfi vagy??? És nem normális, már bocs!

Ironfist 2010.10.09. 14:48:21

@mcs:
Ja, szüljön mindenki, ahol akar. Csak aztán ne ríjon, ha a gyereke meghal olyan komplikációk miatt, ami egy kórházban kibackelhető lenne, és amire fel is hívták a figyelmét.

leila begin 2010.10.09. 14:48:44

@mcs: Szerintem olvasd el a cikket először...

@laspalmas: A magyar egészségügy egy borzalom, normális helyért fizetni kell, de mit ér százezer forint és három nap kibírása jóesetben egy életen át (és azon túlis) megnyomorított gyerekért? Akinek van gyereke, tudja: a gyerek egy józan ésszel irracionális áldozathozatal, egészségesen is rengeteg munka és törődés, miért tennénk mindezt potenciálisan nehezebbé?

És megjegyzem Geréb Ágnes sem lehet ingyen...

Sátán meg a Jocó 2010.10.09. 14:49:09

@Parmezanidész: szerintem ne etesd a trollt. Ennyire baromállat magától nem lehet az ember, csak trollkodik.

Énbagoly 2010.10.09. 14:49:17

@mcs: Te hogy olvasol posztot? Ő írta, és leírta a saját szülését is.
Te viszont itt vagdalkozol, pedig normálisan olvasni sem tudsz.
Van gyereked?

J.Z 2010.10.09. 14:49:23

@mcs: ha elolvastad volna a cikket, mielőtt hőbörögsz, akkor rájöhettél volna, hogy igen, szült. korlátolt vagy, nagyon.

leila begin 2010.10.09. 14:50:53

@Énbagoly: "Sajnos ami manapság a szülészeteken van, az katasztrófa. A szülészek legtöbbje meg pénzéhes lelkiismeretlen alak."

Sok kivétel is van. És nem az a megoldás, hogy a nappaliban gumikádban majd-lesz-valami-alapon nekilendülünk.

Énbagoly 2010.10.09. 14:53:34

@leila begin: Ahol én szültem ott nem volt kivétel. Csak van aki kevesebb pénzt kapott, kért, van aki többet.
És nem vagyok az otthonszülés mellett. ha úgy értetted volna.

hidroponi 2010.10.09. 14:53:39

eloszor azokat a nogyogyaszokkal a bortonbe, akik a korhaz ellenere halott csecsemok vere tapad a kezukhoz ! jah.. hogy az mas? mas a szart!! ezelott 50-60 eve is voltak korhazak, megis a falvak csecsemoi mind otthon szulettek ba'ba'kkal. anyamnak aki korhazban szult meg, azt mondta az ORVOS, hogy vegyen lottot mert szerencseje van hogy egeszseges lettem a nyakra csavarodott koldokzsinor ellenere. ennyit szamit a korhazi "gondoskodas". semmit.

szep-szep hogy gereb mar bortonben, de hol az az orvos aki lugot itatott a kismamaval?
miert nincs mar bortonben?

leila begin 2010.10.09. 14:56:41

@Énbagoly: "És nem vagyok az otthonszülés mellett. ha úgy értetted volna. "

Nem úgy értettem.

egyittlakó (törölt) 2010.10.09. 14:56:43

@mcs: "más helyett eldönteni, hogy neki mi lenne a jó ahhoz van képed"

A modern társadalom egyik kiemelkedő szerepe az, hogy a hülyék helyett is eldöntse, hogy nekik mi a jó. Manapság erre egyre sűrűbben van szükség. Igaz, ezt te úgysem érted...

Anti Anyag (törölt) 2010.10.09. 14:57:26

Ez olyasmi mint a pszichiátria és scientológia harca. A pszichiáter 10 közül 8-on segít, a scientológus 10 közül senkin, viszont mind a 10-ből kiszedi a pénzt és megvesztegeti a politikusokat, hogy ne legyen a pszichiáter a versenytársa.

Az SZDSZ-MSZP-nél ez szinte sikerült is.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 14:59:22

@Petrow:

Otthon műtők, lol.....olyan tényleg nincs. Bár nem vagyok benne biztos, hogy igény sem lenne rá :)

pocokpocok 2010.10.09. 14:59:23

trollszag van, hagyjátok!:)

martonx 2010.10.09. 15:02:40

Szerintem a probléma nem maga Geréb Ágnes, hanem az hogy igény van a Geréb Ágnesekre. És miért van igény rá?
Mert katasztrofálisak a mai magyar egészségügyi intézmények.
Mi legutóbb már nem csak szülészorvost, de szülésznőt is fogadtunk. Nem mondom a kettő együtt nagyon jó nyugodt, sőt kellemes hangulatot tudott teremteni. Komolyan mondom, hogy a második gyerekünk születésének körülményei, és az elsőé között zongorázni lehetne a különbséget, pedig mindkettő problémamentes terhesség, és simán lezajló gyors, komplikációmentes szülés volt.
Csak azt sajnálom, hogy a második gyerekünk születése ilyen rohadt sok pénzünkbe került, miközben ezek az emberek pont ezért kapják a fizetésüket, hogy ilyenek legyenek a szülések.
Akinek nincs pénze a fél szülészeti osztályt felfogadni, annak az első gyerekünk születési körülményeit figyelembe véve hiszem, hogy egy nagyon jó, és megfontolandó alternatíva Geréb Ágnes és a hozzá hasonlók.

egyittlakó (törölt) 2010.10.09. 15:04:13

@hidroponi: "szep-szep hogy gereb mar bortonben, de hol az az orvos aki lugot itatott a kismamaval?
miert nincs mar bortonben?"

Igen? És aki előre megfontolt szándékkal veszélyezteti a saját gyereke életét, az mit érdemel?
Milyen jogon dönti el, hogy a babának hol jó megszületni? Miből gondolja, hogy a baba ezt akarja? Milyen alapon sérti meg a saját gyereke élethez való jogát?
Az a szegény gyerek élni szeretne és lehetőleg okosabb lenni, mint az "otthon szülő" anyja...

Különben nem kell összetévesztened a szezont a dákómmal: az orvos tévedésből itatott lúgot a nővel, nem ELŐRE MEGFONTOLT szándékkal. Ezt érted?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 15:05:03

@egyittlakó: hát persze, döntsük el mindenki helyett, hogy neki mi a jó.

zavarjuk el a nőket már a harmadik harmad elejétől a kórházba, kötelezzük őket arra, hogy ott éljenek ingerszegény környezetben, merthát bármi kiválthat egy koraszülést és az kockázat. bizony. nem ám taxival meg mentővel rohangálunk befelé szülni, hová lesz így a nemzet. szépen tessék benn üldögélni, csendben, nem emelve, nem mászkálva, nem idegeskedve. leül, vár, szül, fizet, távozik.

a személyes felelősség biztos valami burzsoá csökevény.

abandi 2010.10.09. 15:06:48

Ez a nőci mintha beteljesítené a szexorgiát:
Bármilyen, bárhol történő Szülés közben "szopik"!
Nem túl szerencsés a lelkemadta....

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 15:07:13

@Ironfist: ebben teljesen igazad van. dönt és viseli a következményeket. ez a lényeg.

Bikli néni 2010.10.09. 15:08:45

@mcs: Miért, te képben vagy, hogy mivel jár egy szülés? TE szültél már valaha? Mi olyan nehezen érthető azon, hogy komplikáció léphet fel? És lehet Geréb Ágnes a mindenható Úristen is, ha a gyerek úgy fekszik, hogy nem tud kijönni, vagy a nyakán van a köldökzsinór, vagy valami, ami mondjuk csak UH-val látható, és még lehetne sorolni. A kórházban sem istenek dolgoznak, de ott van felszerelés vész esetére.
És, amit a szerző is mondott, az anya attól válik anyává, ha kilép a saját nyavajgásából, és legalább arra a pár órára azt nézi, hogy a gyerekének mi a jó.
Értő olvasás, b+.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.09. 15:08:53

@mcs: A nőket senki nem kötelezi arra, hogy otthon ne szülhessenek.

Az orvosokat viszont kötelezi a tv.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 15:08:56

@hidroponi:

Nem versenyeztetni kell a bűnösöket, hanem elítélni!

yeti-ufo hibrid 2010.10.09. 15:09:34

Geréb nem liberális, Geréb nem természetes, Geréb nem normális.
Micsoda beképzelt pökhendi nagyképűség és lángoló elmebaj kell ahhoz, hogy az ember azt higgye, szerény eszközeivel képes olyat, sőt, többet nyújtani, mintegy felszerelt kórház, kiképzett emberek tucatjával?!
Minden tizedik szülésénél valaki megnyomorodik vagy meghal.
Persze, lehet úgy szülni, mint ősanyáink - kukoricásban, fertőzésveszélyben, szakszerű ellátás nélkül - de ki az a barom, aki így akar??? Micsoda eltévelyedett őstuloknak kell ahhoz lenni, hogy ne lássam be, mi a jó nekem és a gyerekemnek?!
Ehhh, ez a kuruzsló banya meg a csökött hívei mindig kiborítanak.
Gyilkosok.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 15:10:04

Éljen dr. Geréb!
2010.10.09. 10:00 nexialista

Kíváncsi vagyok, míg intézményi "felügyelet" alatt dolgozott dr. Geréb Ágnes, volt-e ellene szakmai kifogás. Sejtésem szerint ilyen nem létezett, hiszen ha létezett volna, nyilván felhozták már volna ellene. Azt viszont el tudom képzelni, neki magának elege lehetett abból a gyakorlatból, hogy a szülészeteken férfiak vannak többségben, férfivezetőkkel.

Egyáltalán természetes ez a nagy felhördülés, meghurcoltatás otthonszülés dolgában? Vagy talán arról szól, hogy a férfiak majd jól megmondják, milyen körülmények között, milyen szabályozások közepette kell egy nőnek szülni? Azt gondolom, éppen annyira kompetensek a dologban, mint az általuk bevezetett hátonfekveszülésben. Gondolják meg, uraim, elfogadják-e a féllábú futballedző tanácsait arról, hogyan kell futni vagy cselezni.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.10.09. 15:10:45

Vicces, hogy egy ország összeszorított foggal afgán körülmények között, guantanamói fegyőrstilusú, pofátlanul nagyzsetonra utazó személyzettel svájci luxusklinikai áron vállalja be a szülést és rossz szava nincs ellene.
Sőt, leírja ilyen posztokban, az igazi szülő az aki gombás tusolóban, rohadó többágyas szobában, mocsokban, néha félrekezelve, általában lealázva, nagyon kifosztva hozta a világra a kicsi trónörököst, hogy ennyi kell, sőt...
Mi van ha ezek az otthonszülő holdkórosak (is) csak a legjobbat akarják a gyereknek? Az ő felfogásuk szerinti legjobbat. Nem állítom hogy igazuk van, de amíg ilyen az egészségügy, amíg a legnagyobb mészáros orvosok közül legalább a legkirívóbb nincs láncon elvezetve, amíg ezt kapjuk azért mert havonta sokat von tőlünk a munkaadó nincs olyan sok ellenérv a ledorongolásukhoz (mielőtt jön a kérdés, nem nincs gyerek, nem is szülhetek pasi létemre)

Énbagoly 2010.10.09. 15:11:41

@martonx: Látod, ez a rohadt nagy gond. Hogy a magyar szülészeteken olyan állapotok uralkodnak, hogy vannak akik megfontolják azt, hogy inkább otthon szüljenek.
Ha én most szülnék, akkor tudom, hogy nem lenne pénzem arra, hogy orvost fogadjak. És azt is tudom, hogy ez mivel járna, már a terhesség alatt. Végtelen hosszú sorok, felületes orvosok, flegmaság, nemtörődömség. A szülésbe meg bele sem merek gondolni.

pellegrina (törölt) 2010.10.09. 15:12:26

Hogyha "az otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon.", akkor talan 2010-ben elkezdhetnenk mar vegre felzarkozni a dekadens nyugathoz, szabalyozni a korhazon kivuli szulest, nem kerulne az annyira sokba, csak inkabb tul sok erdeket sertene. En kulfoldon szultem es korhazban, merlegeltem es a korhazat valasztottam, nem a szulohazat, nem az otthonszulest, es nem mert csak az volt oszt kesz. Azert a korhaz sem 100% garancia a sikeres szulesre, van akivel lugot itatnak veletlenul a szuloagyon...
Aki ugy gondolja neki es gyerekenek otthon lenne jobb megszuletni, hadd tehesse mar meg szabalyozott keretek kozott. Valoszinuleg Gereb jo par szulo noje nem szulhetett volna otthon, talan olyanok is akiknel komplikacio is fellepett, ha meglennenek a jogszabalyi keretek.
Ha vannak ilyen esetek az nemcsak Gereb bune -sot!- , hanem a magyar egeszsegugye.

2010.10.09. 15:13:23

Én nem látok semmi rosszat az otthon szülésben. Most már 3d ultrahang meg minden csuda van, elég jó eséllyel meg lehet tippelni, várható-e komplikáció. Egyszerű eseteket nyugodtan szüljön meg bábaasszonnyal, aki akar, úgyis orvos- meg nővér- meg ágyhiány van a közkórházakban, ennyivel is előrébb volnánk.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.09. 15:15:34

na, a szokásos liberalizmust ekéző észmenés :)

ezt az írást annak a kismamának add be akivel lúgot itattak a szuperbiztos kórházban

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.10.09. 15:16:12

en csak azt nem ertem, hogy ha olyan jo es biztonsagos korhazban szulni
akkor miert van ezer poszt arrol hogy eroszakkal beinditott szulesbol vegul csaszar lett (miert ilyen magas magyarorszagon a csaszaros szulesek szama???), vagy hogy a gyerek azert lett serult mert nyomtak, huztak, vakuumoztak, csak hogy idoben meglegyen?
Ha annyira jo ahogy most zajlanak a szulesek, miert nem vegeznek a vilag szerencsesebb tajain kotelezoen gatmetszest, es miert van mindig jopar szerencsetlen akinek a vegbeleig szakad tovabb a gatmetszese? Miert kell nekem a hatamon fekve szulnom, kinlodnom, erolkodnom, ha gyakorlatilag ez az egyetlen poz kb amiben nem segit a gravitacio? Csak azert hogy valaki a labam koze kukucskalhasson kozben?
Akkor vagjanak ha muszaj, akkor szulessen meg a gyerek, amikor magatol szuletne, majd fektessenek akkor a hatamra ha baj van, amugy meg hagyjanak beken - ha a szuleszeteken pl dolgozhatnanak csak bábák, orvost meg akkor hivnanak csak a szuleshez ha pl az ultrahang, szivmonitor, mittomenmi problemat jelez, akkor szerintem alig lenne olyan no aki az otthonszulest valasztana.

Ironfist 2010.10.09. 15:17:00

@nexialista:
Te valami feminista vagy?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 15:19:33

ironfist: nem, de nem is féllábú futballedző

VaTi 2010.10.09. 15:20:18

@Leningrad: jajj, hányszor írtam ezt le hasonló posztoknál...
Egyébként: nem tudja valaki, mi lett a sorsa annak a dokinak, aki 2003 táján a MÁV kórházban nyomorította a babákat? A vizsgálat alatt beadott vmi vegyicuccot a kismamáknak, hogy meginduljon az ő ügyelete alatt a szülés, hogy neki jussanak a borítékok. Csak ettől a gyerekek sérültek. Nem találom nyomát, h mi lett a sorsa. Bár azt hallottam, h egy másik kórházban jelenleg is praktizál...

Horizont 2010.10.09. 15:21:11

@csizsikpizsik: " gombás tusolóban, rohadó többágyas szobában, mocsokban, néha félrekezelve, általában lealázva, nagyon kifosztva hozta a világra a kicsi trónörököst"
Sorold már fel légy szíves azokat a kórházakat ahol ilyen szülészetek vannak! Várom..Leestél a lóról rögtön a sötét túloldalra?

És ki az hülye aki azt hiszi Geréb ingyen van....nem Teréz anya ő, sőt!!

Watchman 2010.10.09. 15:25:26

"Ezen a szabályozás sem segít. Akárhány papírra leírhatják, pénz nélkül akkor sem lesz több mentőautó, jobb infrastruktúra."

Itt a lényeg! Köszönöm, hogy leírtad.

2010.10.09. 15:26:08

Attól hogy 4-5 cigánnya legyen a kismama egy szóbában még egy Geréb Ágnes is jobb, mert hiába kapja meg a doktor úr a zsebbe, a kórházban már magára marad a kismama.

lyesmith 2010.10.09. 15:26:10

Azt azért hozzá kell tenni hogy teljesen civilizált országokban képesek az anyák szülni a kötelező gátmetszés/beöntés/borotválás nélkül is. Amellet lehet szabadon választani 6-8 féle szülési póz közül, azt amelyik a legkényelmesebb az anyának.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 15:26:50

Van néhány kérdésem azért... Előfordulhat-e olyan, hogy problémamentes terhesség meg 7 óra vajúdás után azért érkezik kéken a baba, mert az a hanyatt fekvés mégse volt olyan jó az oxigén-ellátásának? Én kórházban szültem, császárral. A szívhang körüli problémákra az volt az első reakciójuk, hogy oldalra fordítottak, aztán a másikra, forgattak, masszíroztak, mozgattak, akármit, csak hanyatt fekvést ne. Két óra kitolási szak két óra hanyattfekvéssel az esetleg két óra nem kielégítő oxigénellátás odabent. Nem feltétlenül, de esetleg.
Az nem "az anya kényelme", hogy nem "akar" hanyatt feküdni. Ahol olvassák a szakirodalmat (orvosok, orvosi szakirodalmat) és CSINÁLJÁK IS ("új kutatási eredmény van? akkó' változtatunk a kórházi protokollon!"), ott nem kell hanyatt feküdni. A gyereknek IS jobb meg az anyának IS.

És biztos szar volt 77-ben. Ma meg jobb. Mindenki töprengjen el, hogy MIÉRT jobb, mint akkor volt, kik kezdték el vajon a szájukat tépni szoptatásról meg rooming-inről meg vajúdási pozíciókról meg kádról... Van-e itt köztünk olyan, aki _kizárásos alapon_ azt gondolná, hogy a gyereknek csak akkor lesz jó, ha az anyának szar? (De ha nincs, akkor mégis mivel magyarázható a gondolatmenet, hogy bírjad ki és legyen is neked szar, mert akkor lesz a gyereknek jó - aztán mondjuk kibírod, de a gyereknek meg mégiscsak oxigén kell azonnal, viszont ennek ellenére haragszol azokra akik tépik a szájukat kritikusan... logikus ez? Értelmes ez?)

Nem az a kérdés, hogy a gyerek érdekében kibírok-e három napot bárhol. Kibírok, igen, amikor ez a gyereknek valóban érdeke.
A kérdés az, hogy amikor ez senkinek nem érdeke, akkor mi legyen.

Erre kéne a törvényi szabályozás, elválasztani a fanatikus felelőtlenséget a szakmától.

Még van másfél órátok odaérni Szombathelyre, ahol egy komoly szakértő éppen továbbképzést tart (orvosok is elmentek, bizony!) és délután 5-től a közönségtalálkozón bárki részt vehet.
felicitasz.blog.hu/2010/10/08/ina_may_gaskin_magyarorszagon

Aki meg arról akar olvasni, hogy hogy nézhet ki egy törvényileg szabályozott rendszerben egy kórházi transzfer, nézze meg ezt:
felicitasz.blog.hu/2010/05/23/egeszsegugyi_setak_kanadaban_5_hogyan_lesz_egy_tervezett_otthonszulesbol_korhazi_szules

És nem, senki ne szüljön "úgy ahogy akar", ez egy szakma is. Protokollokkal. Amik változnak - most is - és még nagyon sokat kell is változniuk, mert a magyar ellátással sok helyen alapvető problémák vannak, pénztől teljesen független, fejbeli problémák.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 15:27:10

tehát, lévén mindenki rohadtul ismerethiányos a témában (az első szüléséig) hall, olvas, utánajár, kikérdez, mérlegel és döntést hoz.

van, aki azt a döntést hozza meg, hogy otthon kisebb a rizikó, van, aki azt, hogy kórházban kisebb.

ő, a szülő, kockáztatva a saját egészségét is, bizony meghozza a döntést.

lehet, hogy azt mérlegeli, hogy a kórház fertőzéssel, ordítással, beindított szüléssel,megalázással, brutális pénzzel együtt is kisebb kockázat, van, aki pedig azt hozza ki jobbra, hogy otthon kisebb a sikeres műtéti beavatkozás esélye, de cserébe ezer más dolog jobb.

minden szülő nő maga mérlegeli ezt és hoz döntést.

kivéve persze az önkéntes mérvadókat, akik mindenkinél okosabban, mindenkinek minden körülményét jobban ismerik, minden kockázatot tízezer tizedesjegyre kiértékeltek és ők, bazmeg, megmondják mindenkinek, hogy mi az egyetlen üdvözítő út.

más lehetőség nincs, aki másként gondolja az önző barom, meg korlátolt is, és nyilván ostoba, vagy, ne adjad drága istenem, lehet, hogy még reakciós liberális is. abcúg.

abandi 2010.10.09. 15:28:25

@Leningrad:
"(miert ilyen magas magyarorszagon a csaszaros szulesek szama???)"
Mert a magyar nők nagytöbbsége egyszerűen fizikailag-lelkileg alulfejlett... meg a párjuk is.

2010.10.09. 15:29:02

Ha a kórházban hal meg a csecsemő, vagy a mamának lesz valami baja, az normális, azt nem mondja be a tévé, természetesen, erről nem tudunk, és amit a paraszt nem tud az nincs.

Bikli néni 2010.10.09. 15:30:25

@Leningrad: Igen, a kórházakból is keringenek rémtörténetek - mint ahogy egy része nyilván igaz is - de ez nem menti fel GÁ-t, mert amit ő csinál, az felelőtlenség. Ha fejlettebb lenne az otthonszülés intézménye (és itt most nem a jogi szabályozásra gondolok), akkor nem lenne ilyen viharos a helyzet.
Én is rühellem a kórházakat, undorító a kaja, a wc, gonosz takkernénik jönnek a felmosóval, stb. De egyrészt szerintem a gyerekért 3-4 napot ki lehet bírni - aki annyira nem bírja, az menjen be, szüljön meg oszt' menjen haza a saját felelősségére. Másrészt, bármilyen goromba az orvos, engem mégiscsak megnyugtat a tudat, hogy inkább vajúdok két órával többet, de ha zűr van azt nem csak azonnal észreveszik, de azonnal segíteni is tudnak - ha mással nem, hát vágnak. Harmadrészt, azért ma már bőven akad olyan kórház, ahol lehet labdázni meg bordásfalba kapaszkodni, kádba ülni stb, mindezt az állami ellátás keretein belül.

A férfiorvos meg nem tudja, mit érez egy nő? Való igaz. Tényleg fogalma sincs róla. Ezért van ott a szülésznő, jobb esetben dúla, aki már maga is átélte, ismeri az érzést, így jobban tudja támogatni a szülő nőt.

@.Pierre Bezuhov.: Na látod, én abszolút nem csinálok egy GÁ vs kórház kérdésből politikai cirkuszt. De tudod mit? Inkább itassanak velem lúgot a kórházban, mint hogy a gyerekem meghaljon van egy életre megnyomorodjon a szülés közben, mert otthon, a szobámban nem állnak rendelkezésre a diagnosztikus és az életmentéshez szükséges eszközök.

devadel 2010.10.09. 15:32:06

pedig teljesen egyértelmű a dolog. meg kell teremteni az otthonszüléshez szükséges feltételeket. ki kell számolni mennyibe kerül. ki kell számlázni.

azután meg kell nézni, AKKOR mennyien lesznek otthonszülő fanatikusok.

egyszerű ez.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 15:35:11

@VaTi: Praktizál bizony. 2005-ben a Schöpfiben volt, a Schöpfi bezárása után nem tudom, hová került. Herczeg Szabolcsnak hívják, és nem "vegyi cuccot", hanem teljesen szokványos prosztaglandin zselét tett fel terminus körül egy vizsgálat alkalmával, csak erről nem tájékoztatta a pácienst, és arról se, hogy a dolog nem C-vitamin és nem adható bárkinek, kockázatok és mellékhatások, ugye, kérdezze meg kezelőorvosát - feltéve, ha egyáltalán tud ön arról, hogy mit kapott éppen.
@Watchman: A szabályozásban azért az is benne lenne, hogy mit NEM lehet. Nem biztos, hogy több mentőautó kéne, ha egyszercsak le lenne írva valahová, hogy kéremszépen, vérzékenységgel, immunhiányos betegséggel, ikrekkel, terhességi magasvérnyomással, diabétesszel, satöbbisatöbbi, satöbbisatöbbi, minden magyar anya szíveskedjék kórházba fáradni és orvosi szülészeti ellátást igénybe venni.
A többi meg maradna a bábáknak, és hopp, azonnal lenne elég kórházi ágy azoknak, akiknek tényleg kell, azonnal nem kéne a folyosón vajúdni amikor front van, meg még sok mindent nem kéne. Hm?
(Tudom nem ilyen egyszerű, csak arra akarnék rámutatni, hogy sok-sok szempont van ám.)

Horizont 2010.10.09. 15:35:20

@mcs: Ha vakbelem van akkor eldönthetem hogy megdögöljek-e otthon vagy bemenjek a kórházba ahol ugyan szintén megdögölhetek de egy jó nagy százalék esélyem van arra hogy életbe maradjak. Mindezt ha saját magamról van szó!!! De ha a gyerekemről akkor azt kell választanom ahol kisebb az esélyem arra, hogyHA baj lesz ne adj isten akkor tudjanak segíteni mind a kettőnkön és ne azzal menjenek le értékes percek, hogy egyáltalán beérjenek velünk a kórházba!
És igen aki még nem szült az ismerethiányos! Így nem is tudhat nagyon sok mindent!!!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 15:35:24

@Bikli néni: bizonyára GÁ és az összeesküvő szekta felelős azért, hogy kies hazánkban a nők szinte kizárólag hétköznap szülnek, a (kórházi) szülések töredéke jut hétvégére.

el sem tudom képzelni, hogy az mitől lehet. ötletem sincs.

a liberális métely okozza biztosan, más nem lehet.

Iustizmord 2010.10.09. 15:37:28

ácsi már egy polgári szóra:

1. kismama elmegy otthonszülni, ehhez szakembert hív, pl geréb
2. probléma lép fel
3. geréb a hibás, hogy : a, otthon szült a kismama
b, probléma lépett fel

nonszensz. aki vállalja az otthonszülés kockázatait (én pl nem támogatnám a felesgemnél) az utóbb ne visítson hogy mér úgy történt meg miért nem MÁSHOGY segítettek neki.

azt a nőt aki a mostani szülsénél szült, meg az apukát, most jól meggyanusítják kiskorú veszélyeztetésével? mert logikus volna ám...

végül megjegyzem, hogy némely kórházban nagyipari módszerekkel kezelik a szülést, és ugya az adott orvos kényelmi szempontjai sajna nem kevésbé fontosak mint a baba/mama érdekei...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 15:38:19

@Horizont: tagadod, hogy van a szülőnek felelőssége?

te felkészültnek érzed magad arra, hogy a világ minden szülőjének megmond, hogy mivel etesse, mivel öltöztesse, mivel játszassa, mivel és hogyan nevelje a gyerekét? ugye nem.

akkor miért gondolod, hogy a szülésébe beleszólhatsz?

tagadod, hogy van a szülőnek felelőssége?

Horizont 2010.10.09. 15:38:23

@Horizont: jav: ahol nagyobb az esélyem..

jet set 2010.10.09. 15:38:33

Van olyan felmérés, hogy csak a komplikációmentes szüléseket nézve az otthon született gyerekek jobbak, szebbek, okosabbak, nagyobb mellűek/farkúak a kórházban születetteknél? Ha lenne is, rendkívül csodálkoznék, ha lenne kimutatható eltérés.
Akkor az otthonszülés kizárólag a buta nők heppje, mert nincs kedvük kórházba menni.
Az meg teljesen egyértelmű, hogy ha bármilyen komplikáció van, akkor az otthonszülés végzetes lehet a gyereknek. Erre nem gondol a leendő anyuka? És ne azok példálózzanak, akik 3 gyereket is gond nélkül megszültek otthon. A szülések 90%-a problémamentes, akár egy taxis is le tudja vezetni, volt már erre példa.
Azzal se jöjjenek, hogy a kórházban sem kisebb a csecsemőhalandóság, hiszen a kórházba eleve több problémás szülés kerül.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 15:38:41

"fanatikusnak lenni" - ez bármilyen kérdésben hiba, nem?

anyadmajma 2010.10.09. 15:38:46

Hát, ha ez a sok agyatlan hülye picsa szabályozást akar az otthonszülésre (szerintem inkább ivartalanítást kéne nekik adni), itt a javaslatom: Otthon szülni lehet, de a szülő nőt terhel mindenféle anyagi és büntetőjogi felelősség. A gyermek halála esetén a vád gyilkosság, ha mentőt kell hívni akkor a kórházi összes költség őt terheli, beleértve a mentő díját és az utólagos gyógykezeléseket, rehabilitációt, illetve az örökbeadás esetén sem szűnik meg az anyagi és jogi felelőssége. Nem ám gondozásba adjuk a gyp-sre sikeredett purdét, oszt onnantól ki a fenét érdekel.

Húsleves 2010.10.09. 15:39:02

@mcs: "ebben teljesen igazad van. dönt és viseli a következményeket. ez a lényeg. "
De nem ő viseli a következményeket, hanem a gyerek. Attól pedig tényleg falramászok, amikor a liberális köcsögök hivatkoznak a kórházak állapotára, amikor ők tették tönkre az egészségügyet (is). Egyes esetekben szándékosan, a Szcientológus szekta nevű leányvállalatuk kérésére (lásd: OPNI).

Iustizmord 2010.10.09. 15:39:28

egyben hadd gratuláljak ismét a PKKB ún nyomozási bírói csoportjának, nem vélletlenül hívják őket "letartóztató bíróknak". a sablonos indokolásaikat egy kissé értelmesebb csimpánz is ki tudná találni.

2010.10.09. 15:39:50

Egy ismerősön otthon szült, nem akarta de meglett egy pillanat alatt. Jól volt ő is a baba is, Ennek ellenére szabály szerűen akarták hurcolni otthonról, csak a háziorvos hathatós közbenjárására úszta meg a dolgot.

Kész horror.

devadel 2010.10.09. 15:40:36

@mcs: természetesen egyetértek, szülj úgy ahogy neked kedved tartja. de ne az én pénzemből. de ne annak a rákosnak a rovására, akinek a hónap második felében már nem jut gyógyszer. nyilván kurva fontos a kényelmed, de fizesd meg magad.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 15:44:18

@devadel: Ahol én szültem, ott ezt az egészet úgy hívják, hogy egészségbiztosítás, és ezen belül lehetett választani, hogy hol szülünk, aztán a biztosító fizetett a bábapraxisnak a rutinellátásért (kevesebbet), vagy a kórháznak a szakszerű életmentésért (sokat).

Ha mindig kórháznak fizetsz, az mindig sok. Ha a rutinellátásra nem foglalsz kórházi ágyat és orvost, rengeteg pénzed megmarad. Képzeld, van olyan ország, ahol állami pénzből megy az egészségügyi költségvetés, nulla állampolgári járuléklevonással, és mégis rájöttek erre. Vagy pont ezért.
Nem mondtam, hogy ott aztán kolbászból van a kerítés, de tény, hogy jók a statisztikáik, és én nagyon elégedett voltam a kórházi transzferben végződő otthonszülésemmel. Amit persze nem írt meg az újság, mert nem volt ott kérem semmi látnivaló... - a kórház meg minden percnek örült, amit nem ott töltöttem, mert addig is foglalkozhattak mással, és így lehetett, hogy amikor én megérkeztem, azonnal volt szoba, velem személyesen is hosszasan konzultáló orvos, meg még sok minden volt. Mert nincs tele a kórház olyanokkal, akiknek nem ott a helyük, csak az embert, a felszerelést meg az ágyakat foglalják azok elől, akiknek MOST AZONNAL kéne az ember, a felszerelés, az ágy.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 15:44:38

@Húsleves:

istenkém. igen, a szülő összes rossz szülői döntéséért a gyerek viseli a következményeket. ilyen a világ.

nappal világos van, este meg sötét. egyéb trivia?

Bikli néni 2010.10.09. 15:44:47

@mcs: Figyi, én se azt mondom, hogy a kórház mindenek felett és kizárólagosan. Ha nekem azt fogja mondani az orvos (és valószínűleg nem lesz fogadott orvosom, tehát nem lesz érdeke ilyet mondani), hogy most csütörtökön szülünk (mert ő hétvégén túrázni megy a haverokkal), akkor én azt mondom, hogy köszönöm, nem, a gyerek kijön, amikor eljött az ideje, legfeljebb egy másik orvos lesz akkor ügyeletben.
Elismerem azt is, hogy vannak sarlatán orvosok (lásd ugye Zalányi Sámuelt), de engem valahogy megnyugtat a tudat, hogy nem csak egy bába van velem, hanem orvos, személyzet, eszközök. Ha a szülés egyébként komplikációmentes, akkor nyilván jobb mindenkinek, ha otthon születik az a gyerek. De ez sajna többnyire csak utólag derül ki.
Egyébként pedig, szerintem nem szerencsés az otthonszülés fogalmát összemosni Geréb Ágnes személyével. Tény, hogy vele van tele a tévé, és én nem bírom ezt a nőt, de nem csak vele lehet otthon szülni, és ha komplikáció lép fel, hívhatják a segítőt Geréb Ágnesnek vagy Kis Piroskának, akkor sem tud segíteni.

Húsleves 2010.10.09. 15:45:19

@devadel: annak a rákosnak a rovására, akinek fél év a várólistája, és mire a műtétre kerülne a sor, addigra meghal. Mert a liberális gecik nem tudnak már mit csinálni jó dolgukban, de a rászorulókra nincs pénz.

Long R3 IGF-1 2010.10.09. 15:45:54

Ez már tényleg boszorkányüldözés. A 80-as években azért rúgták ki a szegedi Női Klinikáról, mert be mert engedni az apukákat a szülésre.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 15:46:40

@devadel: izé, parancsolsz kérlek? miről beszélsz? és kinek?

Iustizmord 2010.10.09. 15:47:02

@Húsleves: Attól pedig tényleg falramászok, amikor a liberális köcsögök hivatkoznak a kórházak állapotára, amikor ők tették tönkre az egészségügyet (is). Egyes esetekben szándékosan, a Szcientológus szekta nevű leányvállalatuk kérésére (lásd: OPNI).

ez annyira szép hogy felírom. és a zsidóknak mi ebben a része? őket miért hagyod ki?

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 15:47:56

@nexialista: Aha :-)
Na, ez például egy nagyon jó közös kiinduló alap volna, már csak azt kell tisztázni, ki szerint mi számít fanatikusnak :-)

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.10.09. 15:50:41

Mennyire köcsögök az index/blog.hu-s címlap szerkesztők... totál ellenkező értelmű címmel rakták ki a bejegyzésed és olyan mondatot emeltek ki belőle, amit te ugyan iróniának szántál, de abban a kontextusban pont azt az álláspontot képviseli, amit te kifiguráztál. Szánalom bulvártechnika. Tudják. hogy erre jönnek a kommentelők - csak kérdés, hogy kinek jó ez.

springbok 2010.10.09. 15:50:50

Eloszor is el kellene donteni, hogy mit akar egy "otthon szulo" .
1. sajat Babaasszonyt, mert az orvosokban(korhaz) nem bizik, benne igen
2. otthon a sajat lakasban szulni, mert ott biztonsagban erzi magat
3. mindkettot

Szerintem azzal, hogy a kismama bevihetne a babaasszonyat a korhazba, azzal nagyjabol megoldhato lenne a problema. Szulhet a Gerebbel, ha akar, de korhazban tegye. Es ha a Gereb szaktudasa kimerult, mert komplikacio lepett fel, akkor segitenek az orvosok.

Az pedig, hogy otthon akarok szulni mert nekem az jobb erzes, szerintem egyszeruen felelotlenseg. Baj eseten a gyerek eselyei sokkal jobbak korhazban, innentol kezdve a vita egy felelos szulo szempontjabol ertelmetlen.

Egyebkent mindenkinek hosszu honapok allnak rendelkezesere, hogy talaljon egy megfelelo korhazat, talan csak venni kellene a faradsagot a kereseshez .

Iustizmord 2010.10.09. 15:51:03

@Húsleves: Mert a liberális gecik nem tudnak már mit csinálni jó dolgukban,

bocsi de viktor is megmondta hogy a BALOLDAL támadt rá a nemzetre akármikor is korműnyra került. igaz ez még logice nem zárja ki, hogy a liberálisok merő passzióból , az unalom elütése céljával, vagycsak úgy céltalanul romboljanak. biztos ez a hobbijuk. a vörösiszapért is ők felelnek. meg a cunamikért is. geréb ágnest meg egyenesen ők küldték. rohad egy banda.

pellegrina (törölt) 2010.10.09. 15:51:13

@Leningrad: Igazad van, itt a lenyeg! "Akkor vagjanak ha muszaj, akkor szulessen meg a gyerek, amikor magatol szuletne, majd fektessenek akkor a hatamra ha baj van, amugy meg hagyjanak beken - ha a szuleszeteken pl dolgozhatnanak csak bábák, orvost meg akkor hivnanak csak a szuleshez ha pl az ultrahang, szivmonitor, mittomenmi problemat jelez, akkor szerintem alig lenne olyan no aki az otthonszulest valasztana"
Hat pont ezekert a lehetosegekert valasztottam en a korhazban szulest kulfoldon, nem volt ertelme otthon szulni. Allva, elorehajolva szuletem, orvos nem latott csak baba. Egy huncut petakot sem kellett fizetnem senkinek. (Az otthonszules pl. tobbe kerult volna.) A vajudas es szules alatt egy es ugyanazon szuloszoban voltam egyedul, minden leendo anyukara jutott egy, a korterem ket szemelyes volt, tiszta, sajat furdoszobaval, finom volt a korhazi kaja es mindez ingyert! Paraszolvencia nem letezik. Amikor megkerdeztem megis mivel koszonhetem meg ezt a szep szulest (az pavlovi reflexek ugye...), a kezembe nyomtak egy prospektust, tamogathatom a korhazat az szja egy szazalekaval vagy adakozhatok csak ugy. Hello Magyarorszag!

Nagyzee 2010.10.09. 15:52:29

@devadel: Ez azért vicces, mert állítólag a fejlett nyugaton az otthonszülés olcsóbb mint a kórházi. Még úgyis, hogy készenlétben áll a mentő, ha esetleg előre nem látható komplikáció lépne fel. (Előre látható komplikáció esetén természetesen nem lehet otthon szülni.)
Ha esetleg kiderül, hogy az otthonszülés olcsóbb, akkor támogatnád, hogy a kórházban szülők fizessenek külön hozzájárulást?:p

Mellesleg tanulságos, hogy mennyire biztosak egyesek az igazukban egy olyan témában, amiről valszeg kevés fogalmuk van (nekem sincs sok), és milyen indulatosan, aggresszívan védik a vélt vagy valós igazukat. (Főleg tanulságos ez az irányított császáros szülések országában.)

Húsleves 2010.10.09. 15:52:32

@Iustizmord: azért hagyom ki a zsidókat, mert veled ellentétben nem a gyűlöletkeltés a célom, és nem is az, hogy akinek az érveire nem tudok érvekkel reagálni, azt gyűlölkeltőnek állítsam be. A zsidó zsidónak született, ami semmiféle szégyenkezésre nem ad okot, ettől nem több, és nem kevesebb, mint bárki más. A liberálisokat azért utálom, amit tesznek. Érted a különbséget?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.09. 15:52:49

Én még nem vagyok / nem voltam egy ilyen cipőben, de szülés előtt valóban felmerül a leendő szülőkben hogy OTTHON szüljenek egy ilyen bábával? Mérlegelnek és komolyan kihozzák azt, hogy MINDEN szempontból jobb, ha otthon a kádban születik a baba? És felveszik a kapcsolatot a Geréb Ágnessel, akinek már kismillió botránya volt, hogy halló Ági, gyere, vágjunk bele?

A szavazáshoz is kellene vmi minimum értelmi belépőszint, de ezek szerint a szüléshez is ....

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 15:53:26

@Bikli néni: pedig azt mondtad, nem implicit, de lehülyéztél, mert fel mertem dobni, hogy nem kéne mások helyett eldönteni, és pláne nem megbélyegezni, aki nem úgy gondolja.

egyébként válaszolva a konkrét kérdésedre két gyerekem született, kórházban, mindvégig benn voltam, és összegezve mindkét esemény tapasztalatait, egyáltalán nem tudok indokot mondani, ami a kórház mellett szólna. egyszerűen elképesztő (mindent alulmúló) volt mindenki hozzáállása, kivéve a szülésznőt, aki a tényleges melót végezte.

de nem én döntöttem el, hogy hol lesz a szülés, hanem az anya.

és kurvára nem venném a bátorságot hozzá, hogy belepofázzak abba, hogy ki hol akarjon szülni, pedig eléggé (túlságosan is) belekerültem a témába.

Watchman 2010.10.09. 15:54:05

@mcs: Persze. És ha fényevéssel akarja gyógyítani a kis krapekot, akkor abba sem lehet beleszólni. Aminek anyagi vonzata van, azt nyilván nem lehet megszabni, vagyis nem várható el, hogy mindenki volvoban vigye iskolába a gyerekét. De azt, hogy az oep által minimálisan garantált szolgáltatást tömény idiotizmus miatt nem veszi igénybe, na az ami már nem elfogadható.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.09. 15:54:06

Jól van. Geréb a legjobb helyen van most.
Nem szeretek külső után ítélkezni, de az se százas, aki a gyereke közelébe engedi azt a boszorkányt.
Továbbá (bár nem vagyok jogász) az a véleményem, hogy hivatalból eljárást lehetne indítani mindenki ellen, aki otthon próbál szülni.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.09. 15:57:26

@Iustizmord:
Húsleves barátunk rá az élő példa, hogy a kórházban születés sem véd az oxigénhiányos állapottól.

Húsleves 2010.10.09. 15:57:34

@Iustizmord: a vörösiszap és a cunami között van egy kis különbség. Nem tudom, sikerül-e neked elmagyarázni, de megpróbálom: az egyik emberi kéz munkája, a másik természeti katasztrófa. Semmitmondó csúsztatás összemosni az ilyen dolgokat.
"geréb ágnest meg egyenesen ők küldték. rohad egy banda. "
Ugye nem zavar, hogy ezek a te zavart elméd elméd szüleményei, amikor nekem címzed? Én ugyanis ilyet nem állítottam. Azt, hogy a liberálisok kiállnak mellette, szintén nem én állítom, hanem benne van a hírekben, sőt, valaki be is linkelte ide az LMP hivatalos véleményét.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 15:57:35

@El Topo (Sgt. Elias): pereld már be nyugat európa kb. 20-25%-át. olyan bájos lenne. végül is szerények vagyunk, meg minden.

k.o.d.i. 2010.10.09. 15:58:49

respekt...teljes az egyetértésem!

antisystem 2010.10.09. 15:59:30

@El Topo (Sgt. Elias): "Továbbá (bár nem vagyok jogász) az a véleményem, hogy hivatalból eljárást lehetne indítani mindenki ellen, aki otthon próbál szülni." - írod...
Ja, valamint egysoron azok ellen is, akik kórházban, hisz lugkőivás meg pg-gél kockázatának teszik ki az ujszülöttet...
N.b. hülyeségeket én is tudok írni...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.09. 16:00:53

@mcs:

Mi közöm nekem külföldiekhez? Magyar törvényekről, magyar emberekről beszéltem.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 16:01:13

@Watchman: a kockázatok értékelése a szülő feladata, mint ahogy ezt más is elmondta már.
otthon is van kockázat, meg a kórházban is (ott más jellegű, ugye)

a fényevés nem ez a témakör.

érdekes pl. hogy a homeopátiás "gyógyszert" meg felírják orvosok is.
na azokkal mivan? foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés? nem látom indulni a rendőrautókat szerte az országban.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 16:01:39

Drága Tulajdonos, szeggye mán le a fölös számú trackbacket, és egyébként meg én is kérek innen egy trackbacket vissza. Szeretném, ha azok, akik engem olvasnak, minél több olyan "civil" véleményt látnának, amelyben különböző módokon meg van fogalmazva, hogy kompromisszumos megoldás kéne a kőbe vésett kórházi szabályok és a mindenki-meg-tud-szülni-a-kukoricaföldön tétel fanatizmusa közt.

Én nagyon azon vagyok, hogy Magyarországon legyen szabályozás, és mindenkinek kijusson a korrekt tájékoztatásból, szakmai színvonalból, nagy hülyeségek csinálása nélkül.

eszkep 2010.10.09. 16:01:54

@mcs: „de más helyett eldönteni, hogy neki mi lenne a jó ahhoz van képed.”
És ismét a teljesen korlátolt, önző liberális szemléletnél tartunk… Itt nem csak arról van szó, hogy a szülő nőnek mi lenne a jó, hanem a születendő gyerekről is!

„magyarázd már meg a népeknek, hogy mit egyenek, hol lakjanak, milyen autót vegyenek, mert mind-mind kockázatforrás, és mindbe bele lehet halni.”
No igen, de vannak kockázati tényezők. Megjegyzem nálunk apás szülés volt az elsős is, így látom milyen tárgyi feltételek vannak egy korházban, ami egy otthonszülésnél sohasem lesz.

„műszálas pulcsit vett a gyerekének? skandallum.”
Műszálas póló viseleében szenvedett már valaki maradandó agykárosodást? Esetleg belehalt??? Te hülyébb vagy a sokéves átlagnál!

„ha ott olyan jó, akkor költözz kórházba, hisz tudományosan bizonyítható, hogy a halászlé evésbe a kórházi körülmények között nagyságrendekkel kevesebben halnak bele, mint a tiszaparton.”
Három napra bemenni alakinek egy korházba szülni egyenlő az „odaköltözéssel”??? Magyarul tudsz beszélni? Tisztában vagy a magyar szavak jelentésével?

Hugo2010 2010.10.09. 16:02:29

@Iustizmord: Hű, ha ezt most mind komolyan írtad, akkor sürgősen kezeltesd magad valami jófajta pszichiáterrel.

eszkep 2010.10.09. 16:02:41

@El Topo (Sgt. Elias): Sohasem gondoltam, hogy lesz valami a világon, amiben egyetértünk :-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 16:03:16

@El Topo (Sgt. Elias): Ha jogász lennél, tudnád, hogy nem lehet. (Ami nincs megtiltva - törvényi szabályozááááás!!! - azért nem lehet senkit megbüntetni.)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.09. 16:04:15

@antisystem:

A hülyeséged nem érdekel. A kórház arra van, hogy ott a lehető leg-kockázatmentesebben lehessen a szülést lebonyolítani.

eszkep 2010.10.09. 16:05:42

@Énbagoly: "Sajnos ami manapság a szülészeteken van, az katasztrófa. A szülészek legtöbbje meg pénzéhes lelkiismeretlen alak."
Ezt így marhára nem lehet általánosítani. Nekünk jó tapasztalataink vannak.

Hugo2010 2010.10.09. 16:06:15

@mcs: Kicsit elszalad veled a ló (aztán ott is hagyott). 20-25% na ez szerintem roppant sok lesz egész nyugat Európára vetítve.

antisystem 2010.10.09. 16:06:38

@El Topo (Sgt. Elias): Nézd, másokat meg a te hülyeséged nem érdekel, és hát történetesen úgy tűnik, hogy a tiédtől eltérő véleményt mernek megfogalmazni arról, hogy mi hol a leginjább kockázatmentes. Joguk van hozzá, bármennyire is fáj ez neked momentán...

f@szh@rcos 2010.10.09. 16:06:54

úgy szültek, úgy szültek, de nem volt plusz kockázatként geréb :)

Behajtó70 2010.10.09. 16:07:05

Nagyon helyes, hogy letartóztatták ezt a sarlatán gazembert, akitől már 3 éve megvonták szülészi jogosultságát, hiszen láthatóan nem ért hozzá, gyermekeket, anyákat veszélyeztet...pénzért!

Remélem legalább 10 év letöltendőt kap a rohadékja, és elmegy a kedve a szerencsétlen agyhalott kismamák megtévesztésétől. (azért gondolom agyhalottnak, mert csak egy eszement teszi ki veszélynek születendő gyermekét, saját önző ultraliberális "nekem jogom van otthon szülni" nézetei miatt) Hát nincs joga! Mert a rajta kívül ott van még az a kicsi baba is! És annak az életét nem lehet veszélyeztetni!

eszkep 2010.10.09. 16:07:13

@Iustizmord: Láttad a videót a Geréb Ágnes melletti tüntetésről? Egy rakat retardált hülye volt.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 16:07:23

Pont ezt kéne felfogni, hogy akik szabályozást akarnak, azok nem egyszerűen a fenenagy szabadságukat akarják, hanem azt is, hogy tiszta helyzetekben tisztán lehessen ítélkezni, és amikor kell, akkor csukják le, de amikor nem csinált semmi rosszat, akkor azért ne...

Geréb Ágnesről nagyon nehéz most véleményt mondani, mert rengeteg jogi szempont van azon kívül is, hogy működési engedély nélkül akkor ő most praktizált orvosként vagy nem praktizált orvosként. Az orvosi praxisok szabályozva vannak, itt lehet büntetőjogról beszélni.
Semmi más nincs szabályozva. Semmi más kapcsán nem lehet tehát büntetőjogról beszélni.

És ez baj, mert többek között az se derül ki, hogy mit nem szabad, nem csak az nem, hogy mit igen.

A Jogi fórum elég korrektül körbejárta a kérdést:
www.jogiforum.hu/hirek/23882#axzz11ij4D6Iz

házisárkány 2010.10.09. 16:08:13

Akik amellett kardoskodnak, hogy bízzuk a kisbabára, hogyan akar megszületni (azt mondjuk csak nagyon halkan, szinte sírva merem megkérdezni: ezt mégis hogyan óhajtják megtenni?), azoknak a figyelmébe ajánlom a születés körülményeit. (Igen, mindannyian így születtünk meg.)

Az anyaméhben sötét van, kellemes, egyenletes, nedves meleg, viszonylagos csönd (eltekintve a belső szervek "munkája" által keltett zakatolástól. Amikor a kisbaba világra jön, először át kell küzdenie magát egy szűk csatornán, ami már önmagában sem lehet túl kellemes élmény (szerencsénkre erre nem emlékszünk vissza), ráadásul abban a pillanatban, ahogy megszületik, egy ellenséges világba csöppen. Műtőlámpa fénye világít a szemébe, hideg levegővel érintkezik a bőre, és egy csomóan kiabálnak körülötte. Minden érzékszervét olyan ostrom éri egyszerre, ami egy sokat próbált felnőttet is megviselne.

Biztos, hogy a kisbabák így akarnak megszületni?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 16:08:26

@Felicitasz: ki számít fanatikusnak? ha posztolásból kellene kideríteni, aszerint mindig az ellenkező véleményű... szerintem meg az, aki - valamely személyhez, dologhoz, fogalomhoz, eszméhez társuló - saját viszonyát egyedül érvényesként közli

Húsleves 2010.10.09. 16:08:31

@.Pierre Bezuhov.: te pedig arra vagy a legjobb példa, hogy aki hülye, annak is van véleménye. És el is mondja.

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2010.10.09. 16:09:02

A poszt is nagyon jó, de az alábbi mondat üt:

Aki a gyereke érdekében nem bír ki 3 napot bárhol, az nagyon mélyen szálljon magába.

Iustizmord 2010.10.09. 16:09:06

@El Topo (Sgt. Elias): persze úgy hogy kísérletni szakban marad bűncselekmények tekintjük ha a szülés a kórházon kívül indul meg.

tehát bűnmegelőzési céllal javaslom, hogy bíróság kötelezze az összes terhes nőt hogy a 6. hónaptól a szüleésig valamely ZÁRT kórházi részlegben tartózkodjon (de a lábuk falhoz bilincselését ellenzem)

eszkep 2010.10.09. 16:09:16

@Leningrad: Látom te még életedben nem szültél (ha nő vagy) és szülészeten sem jártál még, nemhogy szülést láttál. Amiket te összehordasz az nagyjából minden urban legends.

Hugo2010 2010.10.09. 16:09:38

Lehet, hogy a szülészek nagy része pénzéhes, de inkább segítsen a megfelelő feltételek mellett egy pénzéhes szülész, mint egy szocio- és pszichopata (G.Á.) egy lakásban.

eszkep 2010.10.09. 16:10:15

@Iustizmord: "tehát bűnmegelőzési céllal javaslom, hogy bíróság kötelezze az összes terhes nőt hogy a 6. hónaptól a szüleésig valamely ZÁRT kórházi részlegben tartózkodjon"
Látom te sem láttál szülést, és fogalmad sincs hogyan zajlik. De hülyeségeket beszélni, azt tudsz...

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2010.10.09. 16:11:04

én egyébként már gyerekkoromban is ideges lettem gerébtől, mert nagyon nem csíptem, hogy elárulta a pál utcaiakat ... azóta újabb okom van rá

Long R3 IGF-1 2010.10.09. 16:14:22

Péterke egy hetet élt; édesanyja fogadott orvosa épp nyaralt, a vajúdó nőre nem nyitották rá az ajtót a fővárosi kórházban. Férjének tűnt fel, hogy sok a vér. A kisfiút már nem sikerült megmenteni. A család nem indított pert, a kórház rövid vizsgálattal lezárta az ügyet. Habár rendkívüli halálesetnél a kórháznak hivatalból eljárást kellene indítania, erre néha nem kerül sor.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 16:14:55

@eszkep: pedig a példája igen jól mutatja be azt a buta világot, ami akkor keletkezne, ha olyanok hoznák a szabályokat, akiknek fogalmuk sincs a témáról, de szívesen mondják meg másoknak, hogy hogyan kell élniük. mint neked is pl.

Long R3 IGF-1 2010.10.09. 16:15:38

"Mártának az egyik dél-alföldi kórházban átszúrták a belét. Ugyanaz az orvos műtötte, aki korábban egy abortusznál már átszúrta egy nő méhfalát, és az asszony belehalt. A doktort fél évre felfüggesztették, de azóta újra dolgozik. Az egyik ügyben megszüntették ellene az eljárást, a másikban büntetőeljárás indult."

scsaba1 2010.10.09. 16:15:49

@mcs:

Miért, te szültél már nagyokos?

Iustizmord 2010.10.09. 16:15:58

@Hugo2010: ironizáltam, ha nem jött volna le...

@eszkep: itt most nem személy szerint gerébről van szó. hanem a retadált hatósági válaszról. amúgy nem vagyok otthonszülés-párti, a feleséfgem felvetette, de hamar kivertem a fejéből persze szelíden. :o))) eddig is kórházban szült, eztán is ott fog. pont. de ha más máshogy akarja, az private business.

@Húsleves: látom már megint görcsbe rándult fejjel írsz. igenis gyűlöletkeltő hogy "geci liberálisokról" meg "liberális köcsögökről" írsz, akiknek kuss mert ők tették tönkre ez eü-t. hülyeségre csak hüléyeséggel lehet válaszolni...

Bikli néni 2010.10.09. 16:16:41

@mcs: Nem gondolnám, hogy itt bárki is meg akarná szabni a másiknak, hogy hol szüljön. Én legalábbis biztos nem fogom. Csak elmondtam, hogy nekem erről mi a véleményem. Hozzáteszem a korrektség kedvéért, hogy MÉG nincs gyerekem, de amikor eljön az idő, végigjárom az összes kórházat, ami szóba jöhet, tudakozódom minél több kismamától, olvasok blogokat, beszámolókat, mert máshogy nem lehet erre felkészülni.
Valaki itt fentebb mondta, hogy a szülésznős/bábás opció a kórházban a legjobb.
Én tudom, hogy úgy fog majd kinézni a dolog, hogy kórház, lesz egy dúlám (akit már most személyesen ismerek), és aki végig ott lesz testi-lelki támasznak és szakszerű segítségnek. Ha viszont valami gebasz van, akkor ott terem az orvos az eszközeivel. Nekem ez tűnik a legjobb megoldásnak. És ha nem lenne az anya mellett a gyerek is fontos kérdés, még azt is mondanám, hogy ez az egész vita értelmetlen.
Ha valaki a saját felelősségére visszautasít egy orvosi beavatkozást, szíve joga, kinek mi köze hozzá. Ha valaki úgy szeretne meghalni, ahogy, azt is tartsa tiszteletben mindenki. Csak amikor egy gyerek élete is kérdéses (még akkor is, ha az anya egyébként jót akar), akkor nem haszontalan elmondani az érveket és az ellenérveket.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.09. 16:16:44

@Felicitasz:

Nem vagyok jogász, de azért eszem van. Azt írja a vonatkozó jogszabály: "Kiskorú veszélyeztetését valósítja meg az a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy
gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan
megszegi és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlıdését veszélyezteti."

Márpedig aki gyermekét a kórházon kívüli születés kockázatának teszi ki, az véleményem szerint megvalósítja.
Következésképpen hivatalból vizsgálatot kellene indítani minden kórházon kívül történt születés esetén. És ha bebizonyosodik, hogy az anya nem tett meg mindent, ami az adott helyzetben elvárható, hogy a szülés kórházban történjen, akkor büntetni. Szevasz tavasz!

Long R3 IGF-1 2010.10.09. 16:16:46

"Első fokon felmentették a gondtalan veszélyeztetés vádja alól azt a MÁV-kórházban praktizáló orvost, aki felettese szerint az ügyeleti idejére időzítette a szüléseket. Egy nőnek a méhét kellett eltávolítani, a másik belehalt a szülésbe. A doktornak remek magánpraxisa van."

Hugo2010 2010.10.09. 16:17:17

@Iustizmord: Akkor jó, én is így gondoltam. De sose lehet tudni. :)))

antisystem 2010.10.09. 16:17:26

@dr.cola: "Aki a gyereke érdekében nem bír ki 3 napot bárhol, az nagyon mélyen szálljon magába." - ez egy teljesen téves megközelítése a problémának, az az egyetlen baj vele...

Iustizmord 2010.10.09. 16:17:31

@eszkep: konkrétan mindegyik gyermekem születésénél ott voltam a feleségem mellett. élő, egyenes adásban. de látom az iróniát meg a cinizmust nem érted.

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2010.10.09. 16:19:08

akkor mondd el, hogy mi a helyes megközelítés, kérlek...

Csak beugrottam 2010.10.09. 16:19:22

Több apróság:
Szülni orosz rulett csak amig kórházban egy gólyó van a tárban és a többi üres addig otthon szülni az egy üres és a többi golyó.
GÁ-nak annak ellenére halnak és nyomorodnak a gyerekek hogy csak a várhatóan problémamentes szüléseket vállalta,A kórházi dokinak meg a drogos,piás stb. elhanyagolt szülőket is el KELL látnia.
Mindenki jön itt az anya jogaival de szeretném hallani az alábbi kérdésekről a véleményüket:
Joga van-e az egészséges élethez a gyereknek?
Joga van-e biztonságban megszületnie?
Joga van-e a legjobb ellátáshoz?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 16:20:44

sok szó esik itt jogról, de mivel az "igazságügy" is elismeri, hogy nem igazság-, hanem jogszolgáltatás van, nem hagyhatnánk figyelmen kívül?
eleve miért hurcolták el dr. Geréb Ágnest, ha a szülők nem tettek feljelentést?

Iustizmord 2010.10.09. 16:21:43

@El Topo (Sgt. Elias): nézd cimbi utóbb egy csomó élethelyzetet lehetne úgy minősíteni hogy a sülő veszélyeztette gyermeke testi, szellemi, erkölcsi fejlődését. mert ha pl fürdeted a babát és kicsúszik a mkezedből.... gyakorlatlan szülőknél fordult már elő.

arról meg, hogy mi a szülői kötelezettsége vkinek, nincs ám taxatív jogszabályi felsorolás... pl kelbimbó-főzeléket adni eleve bűncselekmény.

2010.10.09. 16:21:43

@El Topo (Sgt. Elias): Gratulálok! Tökéletes. Ezért az egy kommentedért már most kiérdelmelted az Arany Farmer Mellény díjat.

Long R3 IGF-1 2010.10.09. 16:21:56

"2007-ben a Schöpf-Merei kórházban egy édesanya belehalt a császármetszésbe, az Egészségbiztosítási Felügyelet megbírságolta a kórházat. Ez az ügy nem került nyilvánosságra, véletlenül bukkantunk rá az EBF honlapján. A tragikus haláleset ugyanabban az évben történt, amikor otthon szülés során egy kisbabának elakadt a válla, és meghalt. Másnap tele volt a sajtó azzal, hogy a bába nem végzett gátmetszést, holott megmenthette volna a gyermeket."

antisystem 2010.10.09. 16:22:43

@dr.cola: Próbáltam már néhányszor, néhány topicon-blogon:)
Itten voltaképp arról van szó, hogy kinél van a helyzetben a kontroll, ki hozza meg a döntéseket, az, aki utána a döntések következményeit is viseli egy életen át (a szülő) vagy mások, akár úgymond szakemberek...

Hugo2010 2010.10.09. 16:23:43

@nexialista: Ismered azt a kifejezést, hogy hivatalból üldözendő? Egyébként nemcsak a szülőnek, hanem ilyen esetben a mentősnek, kórháznak is joga van bejelentést tenni a rendőrségnek.
Egyébként meg rohadjon meg az olyan szülő, aki még ezek után sem rühelli azt a sarlatánt.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 16:24:18

ismerősöm 16 éves lánya például elvérzett egy mandulaműtét kapcsán, és senki nem vetette fel,
hogy az orvost fosszák meg doktori címétől, annyi történt, hogy átkerült egy másik kórházba, mivel a szülők nem kérték jogi eljárás megindítását

scsaba1 2010.10.09. 16:24:22

@mcs:

A homeopátiás gyógyszerek legalább nem ártanak. Bár én gyűlölöm, mint minden áltudományt. Ha már itt tartunk: én az otthonszülést egyfajta ostoba "áltudománynak", egoista vadhajtásnak tartom, csak ez még ráadásul veszélyes is, különösen a születendő gyerekre nézve. Egy lakásban, vagy akár egy készenlétbe helyezett rohamkocsiban potenciálisan _soha_ nem lesz olyan mértékű a szüléshez szükséges infrastruktúra, mint akár a legrosszabb kórházban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.09. 16:24:31

@Iustizmord:

A gyerekülés sem opcionális. A biztonsági öv használata is kötelező. A kötelező védőoltások is kötelezőek. Ez ilyen kibaszottul egyszerű.

Long R3 IGF-1 2010.10.09. 16:24:43

"Az emberölés vádja és a várható bebörtönzés nemcsak azért nonszensz, mert a legtöbb szülész a hasonló hibákat – a nyilvánosság kizárása mellett – pénzbüntetéssel, vagy ejnye-bejnyével ússza meg, hanem azért is, mert az állam nem teremtette meg a legális és biztonságos otthon szülés feltételeit, mégis számon kéri, diszkriminálja és üldözi az otthon szülésnél segédkező bábákat."

Hugo2010 2010.10.09. 16:25:32

@Long R3 IGF-1: Ettől miért lesz kevésbé hibás, felelőtlen az otthon szülő?

Hugo2010 2010.10.09. 16:26:37

@nexialista: Miért nem kérték? Ha hibázott a doki büntessék meg.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 16:27:03

@Hugo2010: és melyik hivatal üldözi? csak nem egy férfiakból álló testület?

Húsleves 2010.10.09. 16:27:41

@Iustizmord:
"látom már megint görcsbe rándult fejjel írsz. igenis gyűlöletkeltő hogy "geci liberálisokról" meg "liberális köcsögökről" írsz, akiknek kuss mert ők tették tönkre ez eü-t. hülyeségre csak hüléyeséggel lehet válaszolni..."
Pontosan leírtam, hogy a liberálisokat azért utálom, amit tettek, és amit tesznek. ennek semmi köze a zsidókhoz, úgyhogy hagyj fel azzal, hogy megpróbálod a zsidózást rámfogni. Ez a hozzád hasonló lapostetvek kedvelt módszere, mivel érvelni nem tudnak, ezért mindent elkövetnek, hogy a másikat zsidózónak állítsák be. Tehát ismétlem baromarcú: a zsidókkal semmi bajom! Görcsölni meg csak a hozzád hasonló agyatlan barmok szoktak tehetetlen dühükben.

gyilkos fűegér 2010.10.09. 16:27:55

@Húsleves:

A liberális gecik nem fizetik a TB-t? Nem is tudtam. Amúgy ez a nyomorult TB kassza egyetlen évben volt nyereséges, a rohadt liberális geci Gyurcsány-kormány alatt.

Mindegy, a lényeg, hogy Gerébről, a TB kassza hiányáról, meg a Jupiter Vörös Foltjáról is a liberálisok tehetnek.

Iustizmord 2010.10.09. 16:27:59

@El Topo (Sgt. Elias): ok, ezek a taxatíve felsorolt dolgok. de a btk-nak az idézett szakasza tkp keretdiszpozíció, kitöltése viszont szubjektív értékelés alá esik.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 16:28:05

@Hugo2010: azért nem kérték, mert gyászoltak, és nem bírtak ilyesmivel foglalkozni

Hugo2010 2010.10.09. 16:28:22

@nexialista: Ez már tragikomikus, hogy mekkora baromságokat írsz. Nem a rendőrség (ahol nők is dolgoznak). Agyalágyult

Hugo2010 2010.10.09. 16:28:59

@Hugo2010: kihagytam egy vesszőt :)))

Hugo2010 2010.10.09. 16:29:48

@nexialista: Akkor bízzanak meg vele valakit (pl. ügyvédet).

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 16:30:03

tehát akkor mi üldözendő hivatalból?

Iustizmord 2010.10.09. 16:32:31

@Húsleves: a libsiket utálod, a zsidókkal semmi bajod. dícséretes moderáltság. de mi a helyzet a liberális zsidókkal? vagy a zsidó liberálisokkal?

de amilyen személyemnek szóló megjegyzéseid, jelzőid vannak:

- agyatlan barom
- lapostetű
- baromarcú.

a valóban páratlan vitakultúrádra utalnak, kis küretszökevény.

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2010.10.09. 16:32:53

szerintem a gyerek viseli leginkább a kockázatot... különösen abban az időszakban, amikor esetleg a szülő már nem él, és nem tud vigyázni az oxigénhiánnyal megszületett gyerekére

Iustizmord 2010.10.09. 16:33:15

@nexialista: Húsleves üldözendő hivatalból. :o))))

scsaba1 2010.10.09. 16:33:20

@Iustizmord:

De gondolom mindent megteszel, hogy ne csússzon ki a kezedből, nem a bokájánál fogva pörgetitek szappanos kézzel, nem a szekrény tetejére teszitek a kádat, nem csukott szemmel mosod le róla a habot, tehát próbálod a fürdetés kockázatát minimumra csökkenteni. Ennek ellenére mégis történnek balesetek. Viszont az otthonszüléssel pont az ilyen gondatlan veszélyeztetés minősített esetét követed el - azaz nem igyekszel minimumra csökkenteni a szülés kockázatát.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 16:33:25

@Hugo2010: naigen, te viszont zseni vagy, bár még nem látom, miben

Hugo2010 2010.10.09. 16:33:38

@nexialista: Agyatlan, ha nem szerez róla tudomást a rendőrség, akkor hogy nyomozzon, javasolja az ügyészségnek a vádemelést. Tényleg egy igazi hülye vagy.

Hugo2010 2010.10.09. 16:34:37

@nexialista: Hát hozzád képest, még egy lukas zokni is az.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 16:35:02

@Hugo2010: te meg egy igazi zzseni, de még mindig nem látom, miben, csak nem az ítélkezésben?

Long R3 IGF-1 2010.10.09. 16:35:07

@Hugo2010: de a kórházi nőgyógyászt miért nem vezetik el rabszíjon, miért nem vádolják emberöléssel?

abandi 2010.10.09. 16:35:22

@Long R3 IGF-1:
Tényleg! Mi a faszért kellett 30 napra előzetesbe vágni?!
Ölt, rabolt, erőszakolt, több falut pusztított el?
Peches egy csajszi, nem kétséges.
De állítólag: terhestornáztatás közben indult meg a szülés és szóltak a gyermekmentősöknek.
A bepánikolt férj meg az utcán várta őket és amikor meglátott egy mentőt, leintette...
Kiderült, hogy ők nem is azok és egyébként sem ezért jöttek.
De azért kihívják a rendőröket...
Meg is lett az eredménye.
Brávó!

Utó Pista 2010.10.09. 16:35:30

@jet set:
Tulajdonképpen teljesen igazad van, mert kórházban nem halnak meg újszülöttek.

Nagyzee 2010.10.09. 16:36:21

@scsaba1: Érdekes mód pl. a hollandoknak egész szépen bejött az otthonszülésre is erősen építő rendszer, ahogy olvastam.* Tisztára deja vu érzésem van. Mintha egy füves blogon lennék.:D Az elutasító kommentek stílusa, érveléstechnikája rendkívül hasonló.

*Ha pl. ennek a statisztikának hinni lehet, irigylésreméltóan alacsony náluk a császáros szülések aránya:
www.nationmaster.com/graph/hea_bir_by_cae_sec-health-births-by-caesarean-section

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 16:36:57

@Hugo2010: vajon valóban nem érted, hogy nekik nem a büntetés fontos?

Hugo2010 2010.10.09. 16:37:16

@Long R3 IGF-1: Jó kérdés. Ha hibázott, akkor vele is azt kell tenni. Pláne, ha sokadszor, mint G.Á. Az előző ügyeinél őt sem zárták be.

Húsleves 2010.10.09. 16:37:37

@Iustizmord: érdekes, hogy mennyire nem tetszenek a jelzők, pedig te is odabiggyesztetted a tieidet. Ha nem tetszik a stílus, akkor te se címezz nekem ilyeneket.
"a libsiket utálod, a zsidókkal semmi bajod. dícséretes moderáltság."
Most hadd kérdezzem meg: te ezt a különbséget nem érted? Vállalod hogy te ezt nem érted? Neked ugyanazt jelenti valakit elítélni 1. azért aminek született 2. azért amit tesz?
"de mi a helyzet a liberális zsidókkal? vagy a zsidó liberálisokkal?"
Ez is bonyolult? A liberális zsidót nem utálom azért mert zsidó, viszont nem tetszik a liberalizmusa.
Vannak még ilyen értelmes kérdéseid?

antisystem 2010.10.09. 16:37:39

@dr.cola: Nézd, ezen nem fogunk összeveszni... akkor szerinted ki a második? (mert ugyan igazad van, de ugye a szülés környékén a gyerek nincs olyan helyzetben, hogy kinyilvánítsa a saját nézeteit, akaratát, azt tehát nem tudjuk, hogy ő mit tart biztonságosabbnak saját maga számára... )

Hugo2010 2010.10.09. 16:38:25

@nexialista: Akkor ne hozd fel példának, hogy miért nem büntették meg. Meg is adtad magad a választ, mert nem tettek semmit azért, hogy megbüntessék.

Iustizmord 2010.10.09. 16:41:27

@abandi: mert a nyomozási bíró arra van programozva hogy ha az ügyés tévedésből önmagát vetetné előzetes letartóztatásba, akkor az ügyészt is letartóztatná.de önmagát is.

viccen kívül, se a nyomozási bíró, sem az ügyés, sem a z ügy rendőrségi gazdája (előadója) SEMMILYEN személyes felelősséggel nem bír azért, hogy ki kerül előzetesbe és meddig marad ott.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.10.09. 16:41:34

teljesen egyetértek a posz tolójával. aki szándékosan kockára tesz a megszületendő gyermeke életét, menthetetlen bűnt követ el.
legutóbb két hónapja voltam részese gyermekem születésének - ő a harmadik - és örültem, hogy kórházban, szülőszobában, megfelelő szülőnői és orvosi felügyelet mellett jöhetett világra. csakúgy, mint két nagyobb tesója. nem volt zene, illatfelhő, meg dúla, meg kisfaszom - szültünk az asszonnyal egy egészséges gyereket, oszt jónapot.
(laspalmas, te csaj vagy? nem tudtam :D)

Papego 2010.10.09. 16:42:16

Lehet G.Á. gyűlölni, üldözni... Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy az anyuka - aki az otthonszülést választotta és a gyermeke meghalt, vagy sérült lett - valaha is meg tud-e bocsátani magának, hogy nem a kórházban szült? És az apuka nem fogja-e a feleségét hibáztatni mindezért? Gondolom nem az apuka az, aki erőlteti az otthonszülést, hanem anyuka szajkózza: "Az én testem, én döntöm el'" Csak megfeledkezik arról, hogy mindkettőjük gyermekéről van szó.

Nem értem, hogy milyen szabályozást akar G.Á, ? Ismeri a szakmai protokollt, ismeri a magyar egészségügyet, mégis mit akar szabályozni? A törvény a szakmai protokollt ismételheti meg, más egyebet nem tud hozzátenni! Mentőautót nem tud biztosítani - ahogy külföldön sem - és külön kórházi részleget sem tud fenntartani az otthonszülés során fellépő problémák esetére.

Húsleves 2010.10.09. 16:44:35

@gyilkos fűegér:
"Mindegy, a lényeg, hogy Gerébről, a TB kassza hiányáról, meg a Jupiter Vörös Foltjáról is a liberálisok tehetnek. "
Markos György azt mondta: azért, mert kirugtak a színművészetiről, még lehetek tehetségtelen.
Az utóbbi időben a liberálisok kormányoztak, és nagyon is markánsan jelen van a jelenlegi állapotokon a kezük nyoma. Te viszont (szándékosan) összemostál három különböző dolgot.
1. Geréb: nem Geréb a liberális, hanem a liberálisok kiállnak mellette.
2. TB kassza hiánya: ez határozottan a liberálisok bűne. Már csak azért is, mert a "csontvázak" között is szerepel egy sokmilliárdos tétel, amit papíron az egészségügyre írtak, de nem adták oda.
3. a Jupiter Vörös Foltja: akik bagatellizálni szeretnének valamit, előszeretettel mosnak össze nevetséges dolgokat valósakkal, hogy a valósakat is nevetséges színezetűnek állítsák be.

Hugo2010 2010.10.09. 16:44:46

@Papego: Nem biztos, hogy az anya. Nagyon sok férfi is otthon szülés párti (sajnos, legalább nekik lehetne több eszük).

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 16:44:51

@Hugo2010: igen, szülők nem tettek semmit, node az orvos kollégái sem, sőt a doktori címet sem vették el tőle, kamara nem lépett, szakma pedig tudott róla, foglalkozástól nem tiltották el, szóval mit gondolsz, miért nem azonosak az intézkedések?

Iustizmord 2010.10.09. 16:45:34

@Húsleves: van.

1. szeméyledben m ikor és hol minősítettelek, pl idióta, buta, paraszt, agyatlan, barom stb jelzőkkel. hol?

2. komolyan nem érzed hogy puszta kommentelői léted merénylet a normalitás ellen?

3. csak szólok, hogy az internet a liberalizmus egyik gyermeke (tudod, szólás- és gondolatszabadság). olyan kevéssé liberál országokban, mint irán, kína, é-korea, nem oszthatnál ki senkit (pláne nem ilyen zsírparazst stílben) a neten. szal szálj magadba.

Papego 2010.10.09. 16:46:21

@Hugo2010: Számomra hihetetlen, hogy egy férfi szeretné, ha otthon szülne meg a felesége.....

antisystem 2010.10.09. 16:46:49

@Papego: "Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy az anyuka - aki az otthonszülést választotta és a gyermeke meghalt, vagy sérült lett - valaha is meg tud-e bocsátani magának, hogy nem a kórházban szült? És az apuka nem fogja-e a feleségét hibáztatni mindezért? " - írod. Látod, engem inkább a fordítottja érdekel, nevezetesen, hogy aki a kórházi szülést választotta, és ott csúszott be valami végzetes hiba, az hogy van ugyanezzel. Mert szerintem az, hogy valamit én lqrtam, és annak most viselnem kell a következményeit, az lelkileg egy sokkal viselhetőbb szitu, mint az, hogy valaki valamit lqrt, amit engem tűrni kényszerítettek, és én most viselhetem a következményeit... szerintem ez utóbbi az elviselhetetlenség csúcsa...

Hugo2010 2010.10.09. 16:47:26

@Húsleves: Hú, már megint csontváz.:)) Már úgy hiányoztak. Én nem értek az egészségügy financiális kérdéseihez (pedig közgazdász vagyok), de te végképp nem.

Papego 2010.10.09. 16:47:38

@nexialista: eddig nem volt kötelező az orvoskamarai tagság. Idén újra kötelezővé tették... tehát a kamara semmit nem tudott csinálni!

Hugo2010 2010.10.09. 16:48:28

@Papego: pl. antisystem férfi. Nekem is érthetetlen, de ettől még vannak ilyen bolondok.

scsaba1 2010.10.09. 16:48:44

@Nagyzee:

Szintén deja vu, nekem is csak ellentétes előjellel, ha érted hogy mondom... Én, ÉN, ÉÉÉÉN, ÉÉÉÉÉÉN majd eldöntöm, hogy _NEKEM_ mi a jó, minden más le van szarva. Viszont rossz analógia, mert pl. a füvezés valóban csak az egyén döntése, de az otthonszüléssel már egy másik emberi lényt is indokolatlanul veszélybe sodrunk, amihez viszont senkinek nincs joga.

Az otthonszülés hollandokról van további statisztika is? Pl. hány gyerek szenvedett maradandó károsodást?

Iustizmord 2010.10.09. 16:52:35

@Hugo2010: NE HAZUDJ, Húsleves minden hez ért. és jobban. mindeki más agyatlan primkó barom. (ha zsidó vagy, nála az azért enyhító körülmény. még jó hogy harcos filoszemita, csak a libsiket rühelli - ritka egy kombó) :o))))

abandi 2010.10.09. 16:52:58

@Iustizmord:
Más:
Tényleg igaz, hogy 1 nap háziőrizet 4 nap előzetessel ér fel?!!!

Papego 2010.10.09. 16:53:15

@antisystem: Bocsánat, de az is egyfajta saját döntés, hogy én a kórházban érzem biztonságban magam és ott akarok szülni. Senki nem kényszeríti rám, hogy kórházban szüljek...

Azt pedig végkép nem értem, hogy mit akarnak rám kényszeríteni szülés során....

Hugo2010 2010.10.09. 16:54:14

@nexialista: Nem tudom. Ha hibázik valaki, akkor járjon érte szankció. Egyébként meg szerintem azok, akik azt az ügyet nem jelezték a hatóságoknak (rendőrség) ezernyi indokuk lehetett. Ami viszont érthetetlen az a család birka módjára való beletörődés.

Long R3 IGF-1 2010.10.09. 16:54:36

@triumphator: "szültünk"???
Ne zavarjon ám, hogy ugyanez a sarlatán, gonosz boszorkány harcolt azért is, hogy te benn lehessél a feleségednél szüléskor. Akkoriban az volt a felelőtlen sarlatánság teteje.

Hugo2010 2010.10.09. 16:56:00

@abandi: nem igaz. Az arányok fordítva vannak. A számok nem biztos, hogy stimmelnek.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 16:57:17

rátérhetnénk már, valójában miért kellemetlen kórházban szülni, mert szerintem több ok lehetséges,
1 személytelenség - 'legyél protokoll alanya'
2 pont amikor legnagyobb szükségünk lenne szeretteink támogatására, sok helyen elszakítanak attól
3 első (vagy akár sokadik) szülésnél anyai izgulás (próbáltatok már valaha görcsösen lazítani?)
4 egyéb

Húsleves 2010.10.09. 16:57:58

@Hugo2010: "Hú, már megint csontváz.:)) Már úgy hiányoztak. Én nem értek az egészségügy financiális kérdéseihez (pedig közgazdász vagyok), de te végképp nem."
Csontvázként ismert, ezért így írtam. Abban, amit írtam, semmi olyan nem volt, amihez érteni kellene, egyszerű tények. Tehát annak, hogy előhozakodsz a közgazdász végzettségeddel, semmi értelme nincs, csak annyit jelent, hogy konkrétat nem tudsz mondani, ezért személyeskedsz. Közgazdásznak meg valószínűleg hülye vagy, ha bevallottan nem értesz az egészségügy financiális kérdéseihez.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 16:58:33

@nexialista:

"Küzdjenek, demonstráljanak azért, hogy ne csak a budapesti és megyeszékhelyi kórházakban legyen barátságos, alternatívnak nevezett szülőszoba, hanem mindegyikben, és legalább kettő. Keressenek ehhez pályázati forrásokat, szponzorokat, alkudjanak az intézményekkel, hogy ha kapnak egy helységet, berendezik maguk. Követeljék a hibát vétő orvosok felelősségre vonását, a bábák alkalmazását a szülészeteken, a szakma rugalmasabbá tételét."

antisystem 2010.10.09. 17:00:54

@Papego: "Bocsánat, de az is egyfajta saját döntés, hogy én a kórházban érzem biztonságban magam és ott akarok szülni." - így van, és bizony arcot nyitnék akkor is, ha téged ebben a döntésben akarna bárki is korlátozni.

"Azt pedig végkép nem értem, hogy mit akarnak rám kényszeríteni szülés során.... " - adott esetben bármit, gyógyszert, beavatkozást, akármit... persze, ha te abból indulsz ki, hogy "az orvos úgyis jobban tudja", akkor ez számodra nyilván nem lesz kényszer, mert eleve elfogadod. Viszont más meg ugye nem feltétlen ebből indul ki. Ugye mostanság volt ez a kálilugos eset, a részleteket nem ismerjük, de képzeld el olyan koreográfiával, hogy "de ezt meg KELL innia, kismama" - és máris ottan vagy, amiről én beszélek.

Papego 2010.10.09. 17:00:58

@nexialista: válasz:

Ennyi kellemetlenséget el lehet viselni egy egészséges újszülött érdekében......

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 17:01:34

@laspalmas: ez is egy baromság, hogy küzdeni kelljen azért, ami mindenkinek világos

Hugo2010 2010.10.09. 17:03:05

@Húsleves: Hát persze, még szerencse, hogy te igen. LOL

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 17:03:07

@Papego: helyes, akkor viseld el, de miért tennéd másnak is kötelezővé?
vagy felhozzuk akkor a 4. pont alá való egyéb részletezést?

antisystem 2010.10.09. 17:05:11

@Hugo2010: "Nekem is érthetetlen, de ettől még vannak ilyen bolondok. " - írod. Nézd, ez is egy megközelítés, jellemzően az impresszionista képeket közelítették meg első időkben így a sznobok... valójában talán ha nem a másikat minősítgetnéd, hanem megpróbálnád megérteni a nézőpontját, többre mennél... persze tagadhatatlan, a hárítás egyszerűbb reakció. "Nem értem, tehát nyilván valami bűnös, rossz, bolond, és felette gyanús..." :))

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2010.10.09. 17:05:33

Szuper poszt, tökéletesen egyetértek.
Én is hallottam pár olyan szülésről, ahol MINDEN a legnagyobb rendben volt, semmi indikációja nem volt semmiféle kockázatnak, simán megszületett a 9 hónap tökéletes gondtalanság után a baba, majd az utolsó pillanatban fellépő probléma ("komplikáció") miatt, ha nem 20 méterre van a véradó központ a kórházban, akkor a baba anyuka nélkül nőtt volna fel......
Ezen nincs mit ragozni többet, aki ilyet megkozkáztat az sima idióta. És mivel nem csak a saját életét teszi kockára, hanem a gyerekét is, sztem bűnöző is (kis túlzással).....

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 17:05:53

@Papego: és a babának egyáltalán nem mindegy, mekkora stresszt visel az anyja, tehát lényegében a születő gyermeknek is érdeke, hogy ne legyen kellemetlen, aminek nem kell kellemetlennek lennie

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 17:06:37

@.Pierre Bezuhov.:

köszönjük, majd akkor gyere vissza, ha érint a téma, mert elméletben nagyon szép tud lenni a liberalizmus, na de a gyakorlatban...

ketroot 2010.10.09. 17:06:54

@házisárkány:

No és ha beüt a ferdeszar amikor egy kórházban megszületik, akkor szegény babának biztos az lesz a legkevesebb gondja, hogy hűvös van és hangoskodnak körülötte...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 17:08:00

@Leningrad:

Így van. Legyen kórház, csak barátságosabb, modernebb (leginkább szemléletben).

georg 48 2010.10.09. 17:09:59

Szerintem Ágika boszi !
Nem tudom, miért kell ebből nagy ügyet csinálni. Ágikát a szabadon szülő nők imádják, akkor szüljenek ahol akarnak! De álljon meg a menet!!!!! Ha Ágika valamit elcsesz, akkor oldja meg. Nem kell rohangálni mentőét, meg dokiért. Ágika Megoldja! Én, ha a mentőknek lennék ki sem mennék oda, ahol ott van Ágika.Ennyi!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 17:10:06

@Felicitasz:

Talán a másfél óra fekvés miatt született úgy, talán nem. Ami biztos, az az, hogy otthon nem tartunk sürített oxigént.

Húsleves 2010.10.09. 17:10:53

@Iustizmord: szaporodnak a helyesírási hibáid, látszik ideges vagy.
"1. szeméyledben m ikor és hol minősítettelek, pl idióta, buta, paraszt, agyatlan, barom stb jelzőkkel. hol?"
Én nem fogom idemásolgatni amiket írtál, aki visszalapoz, láthatja.

"2. komolyan nem érzed hogy puszta kommentelői léted merénylet a normalitás ellen?
Ahogy ez a példa is mutatja.

"3. csak szólok, hogy az internet a liberalizmus egyik gyermeke (tudod, szólás- és gondolatszabadság). olyan kevéssé liberál országokban, mint irán, kína, é-korea, nem oszthatnál ki senkit (pláne nem ilyen zsírparazst stílben) a neten. szal szálj magadba."
Nem a szólásszabadság miatt utálom a liberálisokat. Ez megint egy olyan dolog, amit a liberálisok előszeretettel úgy akarnak beállítani, mintha nekik ehhez bármi közük lenne, másnak meg nem. Irán, Kína, Észak-Korea, stb.: tudod az a helyzet, hogy azoknak, akik nem csak szélsőségekben tudnak gondolkozni, az ilyen példák nem cáfolják a liberalizmus visszásságait. A liberalizmus és a felsorolt országok között hasonlóságok is vannak: a saját igazukat megkérdőjelezhetetlen, abszolut igazságoknak állítják be, és a maguk eszközeivel igyekeznek kikényszeríteni. A totalitárius országok elnyomással, a liberálisok nemzetközi szervezetekkel, nyomásgyakorlással, megosztással, erőltetett privatizációval, fűggő helyzetbe hozással (IMF), állam bácsi helyett piac bácsit misztifikálva.
Szóval a "szállj magadba" helyett érvelni próbálj.

Nagyzee 2010.10.09. 17:11:03

@scsaba1: Biztos van. Ezeket találtam most hirtelen:
www.unicef.org/infobycountry/netherlands_statistics.html
www.unicef.org/infobycountry/hungary.html

Ezek csak a legalapabb statok, de csecsemőhalandóságban legalábbis jobban állnak, úgy néz ki. Plusz ahogy kivettem egy cikkből, náluk ez nem csak arról szól, hogy "ÉN, ÉN, ÉN", ahogy állítod, hanem a választás szabadságán kívül arról is, hogy gazdaságos és hatékony, ha a kórházi kezelést nem igénylő szülések egy része nem a kórházakat terheli.

Papego 2010.10.09. 17:11:03

@antisystem: "gyógyszert, beavatkozást, akármit... persze, ha te abból indulsz ki, hogy "az orvos úgyis jobban tudja", Remélem, hogy jobban tudja mint én, hiszen Ő az orvos.

"kálilugos eset": tényleg szörnyű és sajnálom. Nem azt mondtam, hogy nem történnek tragédiák a kórházakban, de az ilyenféle szörnyűség nagyon-nagyon ritka és szinte érthetetlen.

Geréb Ágnes alapvető dolgokat nem tart be:
** az újszülött orrából nem szívta le a váladékot. A gyermek egészségesen megszületett, anyuka maga mellé vette és azt vették észre pár óra múlva, hogy a gyermek megfulladt.
** a gyermek válla elakadt. Ahelyett, hogy vágott volna, inkább még tekergette egy kicsit a gyereket...
** ikerterszülést vezetett le otthon, aminek a végeredménye egy halott és egy fogyatékos kisbaba

Ezen esetekben, ha a szakma szabályai szerint jár el, a tragédia elkerülhető lett volna!

De mindenki ott szül, ahol akar! Engem nem különösebben érdekel.... csak a véleményemet írtam le!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.09. 17:12:54

@triumphator:

"nem volt zene, illatfelhő, meg dúla, meg kisfaszom - szültünk az asszonnyal egy egészséges gyereket, oszt jónapot."

:-))
Gratulálok a 3. gyerekhez!

Szerintem akkor kerekedne ki a szemed, ha ÉN írtam volna hogy szültem :-))

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.09. 17:13:33

@laspalmas: te aztán tudod is főleg hogy fingod sincs mit jelent ez a fogalom :)

---------
mellesleg a szülészorvos szakma felháborodása/ feljelentése is érthető. a sok-sok boríték...

refakcia 2010.10.09. 17:15:13

@abandi: A kiszabott szabadságvesztésbe beszámítják az előzetes letartóztatás és a házi őrizet idejét, a következőképpen:

Btk. 99. § (1) Az előzetes fogvatartás és a házi őrizet teljes idejét be kell számítani a kiszabott szabadságvesztésbe, közérdekű munkába és pénzbüntetésbe.
(2) A beszámításnál egy napi előzetes fogvatartás egy napi szabadságvesztésnek, egy napi tétel pénzbüntetésnek, illetve hat óra közérdekű munkának felel meg.
(3) Házi őrizet beszámítása esetén hat óra közérdekű munkának, illetve egy napi tétel pénzbüntetésnek egy nap, egy napi szabadságvesztésnek fegyház fokozat esetén öt nap, börtön fokozat esetén négy nap, fogház fokozat esetén három nap házi őrizetben töltött idő felel meg.
(4) A (3) bekezdés szerinti beszámítás után fennmaradó házi őrizet tartamát egy napi szabadságvesztésként kell beszámítani.

scsaba1 2010.10.09. 17:15:56

@Nagyzee:

Az emberi élet nem szerepelhet egy mondatban ilyen szavakkal, mint "gazdaságosság", "hatékonyság" - amennyiben valójában tiszteled és mindenek felett állónak gondolod azt, mivel egyszeri és megismételhetetlen. Ha érted, hogy mondom...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.09. 17:17:24

Nem vagyok a témában, de ez most komoly? Együtt szül az egész család?
holdudvar.babahaz.hu/testverek.htm

Húsleves 2010.10.09. 17:18:12

@Hugo2010: drága Hugo, én nem állítottam hogy értek a közgazdaságtanhoz, de ennek a témához nincs is semmi köze. Ha valami konkrét mondandód van, akkor írd le, mert eddig csak fröcsögést láttam tőled, konkrétumot nem.

Iustizmord 2010.10.09. 17:20:26

@abandi: Tényleg igaz, hogy 1 nap háziőrizet 4 nap előzetessel ér fel?!!! nem pont így.

fegyház esetén 5 nap, börtön esetén 4, fogház esetén 3 nap házi őrízet = 1 nap fogvatartással.

tehát börtön esetén 4 nap házi őrízet felel meg 1 napi ÍTÉLET ÁLTAL letöltendőnek,, stb.

remélem jól emlékszem, fejből mondom

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 17:20:56

@zero:

A legfelfoghatatlanabb számomra az ikrek anyukája, aki Gerébhez ment....Ikerterhesség, ikerszülés dupla kockázat, de ő akkor is.
Az egyik baba meghalt.

antisystem 2010.10.09. 17:22:08

@Papego: Nézd, G.Á. konkrét esetei egy másik káposzta, ott nyilván pártatlan szakértőknek meg kell állapítani a szakmai felelősséget, és ennek tükrében felelősségre vonni, ha van ilyen. A másik kérdés meg a kórházon kívüli szülés úgy általában... én tökéletesen megértem azt, hogy az emberek egy része igyekszik minél inkább elkerülni az olyan lehetőségeket, ahol kívülállók bármit is "tűrni kényszerítik", ahol utólag olyan dolgok terhét kénytelen akár hosszú távon is elviselni, amikben nem volt szabad döntése.

Iustizmord 2010.10.09. 17:23:05

@Hugo2010: ne viccelj, Húslevesnek pl egy jogi kérdésnél nem érv, hiogy akivel vitatkozik z jogász, tehát egy közgazdasági kérdésnél sem érv, hogy neked arról diplomád van. ő egy sebésznek s megmondja mint kell operálni, hiszen nem érv, hogy a sebész elvégezte az orvosi egyetemet a hozzáértés Húslevesnél sosem érv, ő nm hagyja hogy a tények megzavarják a tisztánlátását.

amúgy meg, mint ő is írta, hülye vagy, ez nála eviens, ha ellentmondasz neki

abandi 2010.10.09. 17:24:58

@refakcia:
Kösz!
De akkor ez így most hogy?!

Nagyzee 2010.10.09. 17:25:05

@scsaba1: Egyszer az a bajod, hogy 'ÉN, ÉN', másszor meg az, ha valaki leírja, hogy közösségi haszna is lehet akár az otthonszülésnek. Nehéz rajtad kiigazodni.:D Mellesleg nagyon szép ez a pátosz, és meg is értem, de igenis van értelme gazdasági fogalmakban gondolkodni itt is. Ha van x forintunk szülészeti ellátás kialakítására (vagy tágabban y forintunk az egészségügyre), akkor nagyon is fontos, hogy hogyan költjük azt el, milyen hatékony és milyen magas színvonalú rendszert hozunk ki belőle. És a források nem végtelenek, ami bizony emberéletekben is megmutatkozó kompromisszumokkal jár. Most vitatod ezt, vagy egyszerűen csak érzéketlennek próbálsz meg beállítani?

Marcellusca 2010.10.09. 17:26:37

@Long R3 IGF-1: MÉG, MÉG, MÉG!!! IDE AZ ÖSSZEST!!!
Az ország többszáz kórházának többmillió szülésének eredményének tükrében.
Csak a tisztánlátás végett.
Lécc, lécci, lécci!

antisystem 2010.10.09. 17:26:46

@zero: Én se vagyok témában, de mi a gondod vele? A születés és a halál az emberek életének abszolút természetes része volt az elmúlt évmilliókban, mindösszesen az elmúlt 50-100 év szól arról, hogy a születést és a haldoklást "dugjuk el"

abandi 2010.10.09. 17:27:41

@abandi:
Mert az általad megadottból én a fordítottját olvastam ki....

Marcellusca 2010.10.09. 17:28:52

@laspalmas: Nem mondod ... :(
Bakker, és Geréb elvállalta?

Na, itt dobja le végleg az agyam a gépszíjat!

Húsleves 2010.10.09. 17:29:16

@Iustizmord: és mi itt a jogi, vagy a közgazdasági kérdés? Konkrétumot írj! Látod, még te beszélsz, miközben személyeskedésen kívül egyetlen normális mondatot sem írtál még le. Szó sincs róla, hogy azt akarnám beállítani, hogy a közgazdászoknál jobban értek a közgazdasághoz, vagy a jogászoknál a joghoz, csakhogy itt nem konkrétan jogszabályokról van szó (legalábbis amikhez én hozzászóltam, azokban nem). De tudod te ezt nagyon jól, csak érvelni képtelen vagy, ezért személyeskedsz. És még neked nem tetszik a stílus. Ennyit az ilyenekről.
Ismétlem: nem fröcsögj, írd le konkrétan amit vitatsz, te nagyokos.

Marcellusca 2010.10.09. 17:31:24

@zero: Ez beteg(es), vazzzzeee!!!

Iustizmord 2010.10.09. 17:31:24

@Húsleves: már értem., neked semmi nem érv amit te magad nem fogadsz el annak.

én kérek elnézést .

minden úgy van ahogy te gondolod, most már belátom. azonban:

"Nem a szólásszabadság miatt utálom a liberálisokat. Ez megint egy olyan dolog, amit a liberálisok előszeretettel úgy akarnak beállítani, mintha nekik ehhez bármi közük lenne, másnak meg nem"

ez szép. tehát a szólásszabadság ELLENÉRE utálod őket. zseniális. de kérlek írd már le, hogy a liberálisokon kívül ki küzdött még a szólásszabadságért? az ultramontán francia papság? a vatikán? vagy ki? az emberi és polgári jogok 1. generációjáért ki küzdött, mégis? én csak a fne liberálokra emlékszem.

"A liberalizmus és a felsorolt országok között hasonlóságok is vannak: a saját igazukat megkérdőjelezhetetlen, abszolut igazságoknak állítják be, és a maguk eszközeivel igyekeznek kikényszeríteni. A totalitárius országok elnyomással, a liberálisok nemzetközi szervezetekkel, nyomásgyakorlással, megosztással, erőltetett privatizációval, fűggő helyzetbe hozással (IMF), állam bácsi helyett piac bácsit misztifikálva"

megalol. világösszeesküvés-elméletben látom jó vagy. ezért szóltam hogy abba a zsidókat is bele szokták kombinálni, te se hagyd ki

továbbá megjegyezem, hogy az USA sem liberális abban az értelemben ahogy én gondolkodom, de nemz.közi nyomásgyakorlás, piaci alapú szabályozás, magántőke vonatkozásában pont olyanok, akiket te utálsz.

neked asszem egy teokrácia tetszene, hát akkor hajrá, irány a vatikán.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 17:35:28

@Felicitasz:

Az ikerszülés elvállalásával szerintem elkövette azt a maximális bűnt, ami miatt le kéne csukni sarlatánkodásért.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 17:41:12

@Long R3 IGF-1:

Hát az összezáró orvosmaffiát is fel kell számolni, ez egyértelmű..
Nem otthonszülők-orvosok harcára van szükség, hanem egy központi kemény beavatkozásra, ami mindkettőjük tőkét elkapja, de a jó tulajdonságaikat egyesíti.

scsaba1 2010.10.09. 17:41:25

@Nagyzee:

Az tök jó, mert az otthonszüléses rendszer sem nem hatékony, sem nem színvonalas, viszont legalább feleslegesen veszélyezteti elsősorban az születendő gyermek, másodsorban az anya életét. Ja, de tudom: bezzeg a hollandok...

Az első bekezdésben fel is oldottam azt a látszólagos ellentmondást, amibe keveredtem. Tök mindegy, hogy gazdasági indokokkal próbáljuk legitimizálni az otthonszülést vagy a saját túltáplált egoizmusunkkal, hogy az én testem (ami megint nem igaz, mert a szülés nem egy foghúzás), az én döntésem, attól még az otthonszülés rossz, érteeem? ;)

Én elismerem, hogy a kórházi procedúra személytelenné és rideggé vált az elmúlt évtizedekben. Viszont erre nem az otthonszülés a megoldás, nem az, hogy visszalépünk az időben 100-200 évet. (Populista kérdés: mi lesz a következő? Javasasszonyhoz megyünk orvos helyett? Sámánhoz megyünk kezdeti stádiumú rákkal, hogy vegye le rólunk a rontást, és nem az onkológiára?) Hanem a kórházi hátteret megtartva igyekszünk egy kicsit intimebbé tenni az egészet.

Long R3 IGF-1 2010.10.09. 17:43:52

@laspalmas: Had emlékeztesselek rá, hogy a Geréb Ágnesnek nincsen töke. Ezért őt magát kapták el?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 17:45:46

@nexialista:

Részvétem nekik, de miért nem kérték?
Ha már megfojtani nem lehet, legalább tiltassák el. Vagy legalább próbálják meg.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 17:47:06

@scsaba1: visszalépni a természetes dolgokhoz nem feltétlen időben való visszalépést jelent,
vagy ezért viselsz pamutholmit, mert visszaléptél a műanyag előtti korba?

Húsleves 2010.10.09. 17:47:37

@Iustizmord:
"megalol. világösszeesküvés-elméletben látom jó vagy. ezért szóltam hogy abba a zsidókat is bele szokták kombinálni, te se hagyd ki"
Hogy fogalmakat tisztázzunk: ezt hívják összeesküvés elméletnek, amit te csinálsz. Amikor ezerszer elmondtam neked, te bájos, értelmes gyerek, hogy semmi bajom a zsidókkal, de te csak kötöd az ebet a karóhoz.

"ez szép. tehát a szólásszabadság ELLENÉRE utálod őket."
Ahogy írtam, a szólásszabadsághoz ennek semmi köze. Most nem a liberálisok vannak hatalmon, mégis itt írogatsz? Nem?

" zseniális. de kérlek írd már le, hogy a liberálisokon kívül ki küzdött még a szólásszabadságért?"
Emberek küzdöttek érte, konkrét emberek. Különböző országokban mások és mások. Ezek közt liberálisok is voltak, és nem liberálisok is.

"az ultramontán francia papság? a vatikán? vagy ki? az emberi és polgári jogok 1. generációjáért ki küzdött, mégis? én csak a fne liberálokra emlékszem."
Ahogy már írtam, én nem szélsőségekben gondolkozom, sőt azt sem állítottam, hgy vallásos vagyok. De látom, nem adod fel, hogy érvelés helyett olyan tulajdonságokkal ruházd fel a vitapartneredet, amiket aztán az érvelésedben felhasználsz. De mivel most is cáfolom, ezért maradjunk annyiban, hogy ez most se jött be.

"továbbá megjegyezem, hogy az USA sem liberális abban az értelemben ahogy én gondolkodom, de nemz.közi nyomásgyakorlás, piaci alapú szabályozás, magántőke vonatkozásában pont olyanok, akiket te utálsz"
Az USA-t sem említettem. Amit a paici alapú szabályozásról írsz, megint belemagyarázás. Nem a piaccal van a baj, hanem a piac abszolutizálásával. Ugyanúgy, mint ahogy az ellenkező oldalon sem az állammal van a baj (arra szükség van), hanem az állam abszolutizálásával. A piacgazdaság nem liberális kategória, csak a piac szerepének eltúlzása az. Pl. az ilyen mondatok: "az állam rossz gazda" jelszavakká emelése vezethet oda, hogy azt is privatizálják, amit nem célszerű, ráadásul nem megfelelő kezekbe adják.

"neked asszem egy teokrácia tetszene, hát akkor hajrá, irány a vatikán. "
Ugye nem zavar, hogy ez a gondolat is tőled ered? És ugye nem zavar, hogy mégis úgy írod, mintha nekem ehhez bármi közöm lenne?

Azért örülök, hogy a belemagyarázásaid szűrése után maradt egy mondat, aminek volt köze ahhoz, amiket én korábban írtam, és így el tudtam oszlatni a félreértésedet. Ez határozottan javuló tendencia :-)

abandi 2010.10.09. 17:48:42

@laspalmas:
Tudták előzetesen az érintettek, hogy ikerszülésről van szó?
Nem akarom védeni a balhüvelyt, de mintha tényleg rájárna a rúd...
Egyébként :
Mindenki szüljön ott, ahol csinálta!
Dikk!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 17:50:04

@laspalmas: miért nem tettek feljelentést?
1 ettől nem támad fel a gyerek
2 képtelenek voltak bármilyen hivatalos ügyintézéssel foglalkozni
3 vissza kellett volna menni a tett színhelyére
4 találkozni kellett volna azokkal, akiket látni sem bírtak
...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 17:50:42

@triumphator:

Gratula a gyerekekhez.
( háát, a csaj talán túlzás, de ja :))

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 17:53:02

@antisystem:

a lelkiismeretfurdalásnál nincs rosszabb

Iustizmord 2010.10.09. 17:55:33

@Húsleves: cicababa, neked ez a vesszőparipád, hogy ha véleményt mondok, akkor te azt úgy állítod be mintha úgy állítanám be hogy te azt beállítod.
ha azt írom hogy bszerintem (!) neked egy teokrácia tetszene, akkor persze hogy azt én mondom és nem te. a fű zöld, az ég kék, a víz nedves, egyéb meglátás?

de még1x, milyen TULAJDONSÁGOKKAL ruháztlak fel? most hagy azt hogy olvassak vissza, jelöld meg.

mindegy,m nem először bizonyítod hogy teljesen untauglicj vagy. igen, ERZ MOST jelző volt.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 17:55:43

@nexialista:

A régi módszereket tanultaknak nem biztos, hogy világos, de tutira megtanítható.

Horizont 2010.10.09. 17:56:10

Itt a lényeg @Csak beugrottam: és én szerintem is: "Szülni orosz rulett csak amig kórházban egy gólyó van a tárban és a többi üres addig otthon szülni az egy üres és a többi golyó."
Mindegy is, hogy zagytározó, vörösiszap, gyerekszülés, otthonszülés tele van ez ország igazi józan gondolkodású szakemberekkel! És mégis itt tart ez a szegény kis ország?
Persze fel lehet sorolni pro és kontra nagyon sok esetet. Igen a gyerekszüléshez nagy adag szerencse is kell. És igen vannak felelőtlen orvosok is. És igen van olyan is, hogy a rendes orvos a kórházban sem tud segíteni. De az esély meg van adva.
Egyszerű kérdés. Otthon szülünk. Hurrá! Menet közben kiderül, hogy baj van veszélyben az anya is meg a baba is és azonnali császármetszés kéne,hogy ne haljon meg egyikük se. Akkor Geréb kiszalad a konyhába egy nagy kenyérvágókésért és megcsinálja?
Jaj ez már nagyon uncsi szöveg, hogy ne mondjuk már meg, ne szabjunk már meg senkinek semmit!
Le kéne már szállni két lábbal a földre, jó reggelt (egyes) emberek! Aki meg nem szült és szülőszobát se látott az meg minek dumál?
@zero: na ez meg egy kész tragédia!! És ezek azt hiszik, hogy ők most hű meg mennyire meg milyen hepi szülők. Kisgyerek a szülésnél! Nem normálisak. Mondtam én hogy ezek kész szektások!!!!

Nagyzee 2010.10.09. 17:56:22

@scsaba1: Értem. Az otthonszülés akkor is rossz, ha esetleg kiderülne, hogy mégsem.:D

Komolyra fordítva. Én nem vagyok a feltétlen támogatója, Geréb Ágnesnek meg aztán végképp nem, csak nem értem a zsigerből elutasítást. Plusz érdekes, hogy a hollandoknál működik egy a többi fejlett államétól erősen különböző rendszer, aminek biztos megvannak a maga előnyei és hátrányai, de nekem összességében inkább pozitívnak tűnik. Egyszerűen csak tetszik, amit olvastam róla, és szerintem érdemes lenne elgondolkodni rajta, hogy itthon lenne-e értelme egy ilyen rendszer bevezetésének, stb. Amúgy pl. laspalmas köztes javaslatát is támogatom (azt te is:)).

Mégegyszer, én csak azokat nem értem, akik zsigerből elutasítják az otthonszülést. (Sokan közülük méghozzá elég indulatosan és alpári stílusban.)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 17:58:20

@.Pierre Bezuhov.:

Mer' Geréb pl ingyenmissziót csinál, mi?

Húsleves 2010.10.09. 18:01:09

@Iustizmord: nyugodj meg, mert egyre nehezebb kihámozni mit szerettél volna írni :-)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.09. 18:01:46

@Long R3 IGF-1:

De honnan tudod előre, hogy a szülés komplikációmentes lesz? 100%-ra.
Vagy kockáztatsz?

Marcellusca 2010.10.09. 18:03:15

@Long R3 IGF-1: Kösz.
De nem ezt kértem.

És, ha figyelmesen olvasod, akkor abban is az van, hogy nem szabályzott, nincsenek meg a feltételek Magyarországon az otthonszülésnek.
Ezen változtatni KELL!!!
Ez nem is vita (szerintem).

Itt és most a jelenről beszélünk.

Marcellusca 2010.10.09. 18:11:13

@zero: Lutri. 19-re lapot húzni.

Nálunk tök problémamentes volt a terhesség. Asszonypajtás kivirult, egyetlen rossz napja sem volt.
Aztán a 38. héten bent fogták a klinikán, mert ...
Este telefon: "Gyere, de már a szülőszobán keress!"
Császározás, mert kiderült, hogy probléma, komplikáció léphet fel. Utólag kiderült, A Főnök nyakára tekeredett a köldökzsinór.
Főorvos, fogadott orvos (bejött, fél órán belül), ügyeletes orvos, szülésznő, ápolónő mind ott volt mellette.
Ennek (is) köszönhetően A Főnök gyönyörű, ép, egészséges, okos gyerkőc lett.

Topham Hatt 2010.10.09. 18:18:20

Ha már a szülői felelősségnél tartunk:
Ugye nem áll meg ott a tudomány hogy felelős szülőnek lenni annyit tesz hogy kórházban biztonságosan szülünk?
1. Ugye autós gyerekülés választásánál mindenki átnézte a 2010-es ADAC teszteket, és csak a "nagyon jó" besorolású üléseket vásárolta? Mert ugye, hogy számol el lelkiismeretével az a balesetes, aki hipermarketben párezerért vásárol ellenőrizetlen noname gyerekülést, esetleg csak közepes vagy rosszabb besorolásút az ADAC listáról? Persze, értem én hogy a rendőr nem ellenőrzi hogy mennyire biztonságos a gyerekülésed, de vedd észre hogy itt igenis emberéletről van szó, a te gyereked életéről és egészségéről, szóval tessék félretenni a "nincs péééénzem" meg egyéb nyavajgásokat és felelős felnőtt módjára utánanézni és kemény áldozatokat hozni!
A lista, csak hogy ne kelljen örök életedre a lelkiismereteddel vívódnod:
www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/default.aspx
Ja, és ha a kocsid törésteszt eredményéről gondolom előre tájékozódtál és a maximálisnál alább nem adtad!

2. Ugye csak bio- és ellenőrzött ökológiaiforrásból származó ételeket tálalsz gyermekednek? Igencsak felelőtlenség mai veszélyes világunkban a kommersz bolti zagyvalékokból etetni szemed fényét. Remélem Te nem ebbe a gyermekét veszélyeztető kategóriába esel?

3. Rotavírus oltás megvolt? Bármikor megtörténhet a baj, azt a 30 - 40.000 Ft-ot ki az a felelőtlen szülő aki képtelen vállalni gyermeke életéért? Lyme-kór és agyhártyagyulladás, no ezt már meg sem emlitem, ki az a szívtelen dög aki meri kockáztatni azt hogy gyermeke ilyesmit kapjon el fizetős védőoltás hiányában.

Folyt. köv...

báró Leopold 2010.10.09. 18:20:19

Hogy mit gondolok az emberi értelemről? Jó ötlet volna.

Hogy egyeseknek alapvető logikai összefüggések mennyire bonyolultnak tűnnek:
Premissza 1: szülés közben komplikációk lépnek fel, ha a szakszerű kezelés elmarad, a gyermek meghal.
Tény 1: ha kórházban történik a szülés, 0,001 % (az összes szülés / orvos hibájából csecsemőhalállal végződő szülést nézve) esélye van, hogy a gyermek meghal
Tény 2: Ha otthon történik a szülés, fenti esetben 99,9999% esély van arra h a gyermek meghal (a maradék kis esély = csoda)
Konklúzió: Hülye faszbarom aki otthon szül ha a legkisebb esély is van komplikációra

Gerébet meg ha másért nem is, kuruzslásért azért elmeszelhetik. Remélem azért súlyosabb vádat bizonyítanak rá

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 18:20:27

@zero: honnan tudható, hogy bármi kockázatmentes lesz?
régi közgazdászduma: kockázat nélkül nincs rizikó

antisystem 2010.10.09. 18:21:01

@laspalmas: Izlés kérdése, szerintem rosszabb, ha még tehetetlen dühvel is társul.

báró Leopold 2010.10.09. 18:23:38

@báró Leopold: ehhez még annyit, hogy akik az otthonszülést választják, azok ugyanazok akik inkább lottóznak mint dolgoznának. Lehet hogy sokkal szarabb a meló és fárasztóbb is, mint feladni egy szelvényt, de legalább biztos hogy keresel vele.

Horizont 2010.10.09. 18:27:28

@Marcellusca: Aminek mi nagyon örülünk!! :) Nem sok jó hír van!

@Percy: Ó persze milyen igazad van! Csakhogy ha meghal vagy megsérül a baba meg az anya az otthonszülésnél mindezen már nem kell agyalni :(
Autóba nem muszáj ültetni kicsi gyereket.Lehet normális körültekintéssel etetni bio nélkül is. Védőoltásokat a legfontosabbakat ingyen beadják. Tehát gyenge érvek, amiket írtál, "nemmuszáj" dolgok. Szülni meg kell!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 18:28:15

@báró Leopold: egyáltalán nem biztos, hogy keresel a melóval, felhozzak pár példát?

Marcellusca 2010.10.09. 18:29:55

@Percy: Tudod mit? Ne folytasd!
Majd én leegyszerűsítem a mondókádat: Aki ma gyereket vállal, az felelősségteljesen gondolkodik-e?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 18:32:33

"kórházban kell szülni", na és persze közoktatásban tanulni, közétkeztetésben enni, közizében közizézni, a többi kockázatos, mert nincs agyonszabályozva... tényleg a szabályozástól lesz valami kockázatmentes?

báró Leopold 2010.10.09. 18:33:13

@nexialista: legszívesebben azt mondanám h az első csodálatos, kicsit sem feminista hasonlatoddal minden további érvedet érvénytelenítetted, de ezzel elég nagy vitaelméleti hibát követnék el és a logikai alapon történő érvelésemet gyengíteném.

Mint az előző hozzászólásomban írtam kórházban is van 0,001% esélye annak, hogy orvosi műhiba következtében meghal a gyermek. Ergo a hasonlatom tökéletesen ideillik, ugyanis arra is van esélyed hogy nyerj a lottón (1:44000000 ha jól emlékszem), de mégis kurvára sokkal jobb esélyed van munkával pénzt keresni (közel 100% ha a munkajogot tökéletesnek vesszük akkor 100%, de ez persze hülyeség lenne)

Marcellusca 2010.10.09. 18:34:53

@nexialista: Nem.
De a(z abszolút) szabályozatlanság kockázatnövelő.
Ami amúgy sem elhanyagolható!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 18:34:58

javaslom, hogy csak eu szabvány kismamák szülhessenek eu szabványméretű babákat

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 18:40:15

Az otthonszülés pártolóitól kérdezném, hogy lakás- és életbiztosításuk sincs?

antisystem 2010.10.09. 18:40:49

@Marcellusca: nem feltétlenül. A világ eddigi legelviselhetetlenebb hardcore diktatúráinak színtől-szagtól függetlenül két közös jellemzőjük volt: a fafejű rendpártiság és a tekintélyelvűség. Szerintem ezek a világban létező legkártékonyabb dolgok.

antisystem 2010.10.09. 18:42:04

@laspalmas: ez a biztosítás-dolog hogyan is jön ide?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 18:42:27

@báró Leopold: eu szabvány bérezéssel egészen biztos igazad van

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.09. 18:44:53

amúgy meg sohasem értettem, miért számít keresetnek a magyar minimálbér, ami a létminimum alatt van, tehát pénzt ugyan keresek, csak éppen többet költök arra, hogy dolgozhassak...

báró Leopold 2010.10.09. 18:45:12

@nexialista: Látjátok feleim,ez a vége annak, mikor valaki kifogy - vagy mint esetünkben: eleve nem is rendelkezik - logikailag alátámasztható érvekkel.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 18:46:09

@laspalmas: abban tévedsz, alapvetően és brutálisan, hogy pl. itt se nagyon találkoztam otthonszülés-pártolókkal. se propagálókkal.

sokaknak nehéz a düh-függönyön átnézni, de a legtöbb ellenvélemény, p az enyém is arra irányult, hogy ne szabjuk meg a népeknek, hogy hogyan döntsenek, és főleg ne ítéljük el őket.

én nem pártolom az otthonszülést, de az anyának megvan a joga, hogy megválassza, hogy hol szül.
és nagyon nem pártolom a kortárs magyar kórházban (tisztelet a kivételnek, amiről tudom, hogy van, de saját szemmel még nem láttam) szülést sem, mert egészen durva kockázatokat hordoz magában.

hogy kinek melyik a kisebb rossz, azt a döntést rohadtul saját maguknak kell meghozniuk.

antisystem 2010.10.09. 18:51:57

@mcs: "hogy kinek melyik a kisebb rossz, azt a döntést rohadtul saját maguknak kell meghozniuk. " - pontosan erről van szó.

Húsleves 2010.10.09. 18:58:17

@mcs: a te "brutális" csúsztatásod meg ott van, hogy itt a szülők nem magukról hoznak döntést. Ilyen okoskodással a rokonok közötti házasságot (nemzést) is rájuk lehetne bízni, hogy döntsék el ők, mekkorának tartják a kockázatot. Nincsenek meg az otthon szülés szükséges feltételei. Ez a realitás.

antisystem 2010.10.09. 19:06:11

@Húsleves:
"hogy itt a szülők nem magukról hoznak döntést." - írod. De, magukról IS. Résziont az anya közvetlenül is, részint adott esetben mindkét szülő az élete hátralevő 30-40-50 évéről akár.

Topham Hatt 2010.10.09. 19:18:59

@Horizont: úgy érzem, csak próbálod mentegetni magad, miközben belül érzed te is, hogy nem tudnál elszámolni a lelkiismereteddel ha megtörténne a baj a maximális autósülésvédelem / törésteszt / egészségesétel / összes elképzelhető védőoltás beadása nélkül. De sajnos akkor már késő lesz a bánat, hiába sírás-rívás, bizonyára megpróbálod majd letagadni a felelősséged, mondogatni magadnak hogy "én mindent megtettem", de belül a szívedben tudni fogod a keserű igazságot, azt, hogy már senki se mossa le rólad hogy valójában egyszerüen önző mód figyelmen kívül hagytad a kockázatokat és lehetséges veszélyeket, és azzal kell majd esténként elaludnod (már ha egyáltalán tudsz majd aludni a gyötrő lelkiismerettől) hogy talán másképp is lehetett volna, de Te rosszul döntöttél, és már nincs visszaút!

Horizont 2010.10.09. 19:26:57

@Percy: Nekem te ne magyarázd meg, három felnőtt gyerekem van. Úgyhogy rossz helyre címezted! Nem mentegetem magam egy kicsit se, nem is tudom kéne??? Lehet, hogy erről egy kicsit már többet tudok mint te????Mivel a "végeredményeimre" büszke lehetek valószínű jól csináltam :) Be-be:DDD

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 19:41:41

@laspalmas: Dehogynem; Kanadában van a bábánál, aki otthonszüléshez kimegy. (Meg még sok minden más is.) ÉS EMELLETT nem kell hanyatt feküdnöd csak mert valahova ez van leírva.

abandi 2010.10.09. 19:43:18

@laspalmas:
Jártál te mostanában KÓR-házban?
B+, több a cigány, mint a baktérium egy újszülött osztályon!
És megünneplik a látogatók...

Húsleves 2010.10.09. 19:47:39

@antisystem: igazad van, magukról IS. De ez sem mentség. Ha valaki úgy dönt, hogy öngyilkos lesz az a magánügye (persze csak erkölcsileg, törvény szerint ez is bűn), de ha magával együtt kinyírja a családját is, az már nem.

Topham Hatt 2010.10.09. 19:56:06

@Horizont: na igen, ma még minden renben mindenkivel, de ki tudja mit hoz a holnap? És aztokat a gyötrő lelki fájdalmakat, kínzó önmarcangolást nem kivánnám senkinek, amit a lehetséges kockázatok és veszélyek figyelembe nem vétele vagy elkendőzése esetén majd ki kell állnod, és mindenkinek aki felelőtlenül, "tojok bele a világba, ma még nincs semmi baj" alapon nem a maximális körültekintéssel és előrelátással, minden lehetséges kockázatot és veszélyt figyelembe és megfontolóra véve, és elháritásukra maximális előkészületet téve tér nyugovóra. Én előre figyelmeztettelek!
No de az is lehet hogy már késő? Gondold végig, lehet hogy volt valami kis félrenézésed, hanyagságod a múltban aminek jövőbeni következményeire nem készültél fel, gondold át jó alaposan, baráti figyelmeztetés ez egy aggódó felebarátodtól. Még nem késő, nincs annál rosszabb mint hogy az ember rájön, itt vagy ott rosszul döntött és nem vette figyelembe az összes lehetséges következményt és végzetes kimenetelt, nem vette elejét az összes lehetséges bajnak, ami már lehet addigra visszafordíthatatlan, és mindez a te hibád lesz!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 20:01:49

@laspalmas: Kanadában nem lehet ikerszülést kórházon kívülre vállalni, Britanniában úgy tudom, igen. Szabályozás kérdése - mert ugye a szabályozásban benne van, hogy mikor mi a teendő és miért, illetve hogy ki hozza a döntéseket és kinek milyen jogai vannak és kié a felelősség - viszont ha nincs szabályozás, akkor mindenki a saját szakállára kreatívkodik. Ami nincs megtiltva, az nem bűncselekmény, és lehet, hogy felelőtlenség, csak az nem biztos, hogy börtönbüntetés jár érte. Van, ahol az járna, van ahol nem, Magyarország törvényei meg erről semmit nem mondanak, és ez elég problémás.

antisystem 2010.10.09. 20:03:41

@Húsleves: "igazad van, magukról IS. De ez sem mentség." - na ya. A kérdés mindösszesen az, hogy kinek és mire kellene mentséget keresnie...

antisystem 2010.10.09. 20:07:39

@Húsleves: ja, és nem, az öngyilkosság rég nem bűn a törvény szerint...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 20:15:15

@laspalmas: De van. És egészségbiztosításom is :-)
Ha kocsival hordod iskolába a gyereket, nagyobb baleseti kockázatnak teszed ki, mint ha busszal utazva elkíséred. Azért választod a kocsit, mert gyorsabb és kényelmesebb, hiába nagyobb a balesetveszély. Előnyöket, hátrányokat és kockázatokat mérlegelsz.
A szülés helyszínének kiválasztásakor dettó. Kórházak között is lehet döntés alapja az, hogy az adott intézményben van-e újszülött-intenzív osztály vagy nincs. Ha olyan kórházat választasz, ahol nincs újszülött-intenzív osztály, akkor szaranya-e vagy? Pedig ha baj történik, akkor azon múlhat a dolog, hogy a babát csak a szomszéd folyosóig kell-e tolni, vagy pedig másik intézménybe kell átszállítani rohammentővel. Ó egek, hát miért nem szül ez a sok-sok felelőtlen ember olyan kórházban, ahol van intenzív ellátás? A választott orvosa volt a fontosabb? Vagy hogy a kórház közel legyen? De hát ezek az anya "kényelmi" szempontjai, nem igaz?

Vagy esetleg MINDENKI mérlegel, mielőtt dönt, és ahol ráadásul van szakmai szabályozás, ott a döntésben szakmai szempontok is vastagon számítanak?

Horizont 2010.10.09. 20:15:33

@Percy: Te valami Jehova tanúja vagy??? Vagy csak szimplán hülye?

egyittlakó (törölt) 2010.10.09. 20:35:48

"A legfelfoghatatlanabb számomra az ikrek anyukája, aki Gerébhez ment....Ikerterhesség, ikerszülés dupla kockázat, de ő akkor is.
Az egyik baba meghalt."

Azt nem úgy mondják, hogy " az ikrek anyukája", hanem szimplán gyerekgyilkos.

Topham Hatt 2010.10.09. 20:37:02

Sokan vannak akik szerint felnőve már le is kerül a vállukról a gyermek iránti felelősség! Pedig, van e mentség arra, ha valaki azt tanitotta gyermekének hogy kockázat- és rizikófaktornövelő ételeket egyék, csapvizet vagy magas nártiumtartalmu vizet igyék mindenféle előzetes bevizsgáltatás nélkül, vagy egyáltalán járműbe/járműre üljön mikor kiemelkedő halálok a közuti baleset. Bármikor dönthet úgy az ember hogy ki se mozdul otthonról, léteznek ma már ételházhozszállítók és otthonról is lehet dolgozni ám! De maradjunk a gyermeknél, ki tenné ki közvetlen életveszélynek gyermekét, ha lehet jobb választása? Odakinn, a veszélyes világban bacilusok és vírusok keringenek, van ami ellen még gyógyszer sincs! Emberek közé vinni gyereket egyenlő a gyilkossággal, bármi rossz bármikor megtörténhet! Én az ilyen felelőtlen szülőt, aki csak úgy kiengedi gyermekét bárhová, mondjuk iskolába (magántanárok meg haljanak éhen, mi?), ahol bármi megtörténhet, minimum lecsukatnám, ne neveljen gyereket az ilyen, fuj! Hát nincs tele a híradó elütött, elrabolt, bántalmazott, nyomorékká tett gyerekekkel, akiket szüleik odadobtak a veszélyek és kockázatok utcáinak, tereinek? Ha valaki úgy dönt, hogy öngyilkos lesz az a magánügye, de ha magával együtt kinyírja a családját is, az már nem.

egyittlakó (törölt) 2010.10.09. 20:38:06

@abandi: "B+, több a cigány, mint a baktérium egy újszülött osztályon!"

Nincs ebben semmi gond, ők is kifizetnek minden adót és járulékot ebben az országban.

egyittlakó (törölt) 2010.10.09. 20:48:37

@mcs: "én nem pártolom az otthonszülést, de az anyának megvan a joga, hogy megválassza, hogy hol szül"

Ha pedig úgy dönt, hogy otthon szül, akkor a felelősséget is vállalnia kell: ha ebből kifolyólag meghal a gyerek, akkor ülnie kell gondatlanságból elkövetett emberölésért (ugyebár a csecsemő már embernek számít, sőt a magzat pedig élőlénynek, nemde?)...
Vagy elegendő annyit mondani az "anyukának" hogy: bocs kicsikém, ez most nem jött össze...
Eh, moslék ország ez, fülkeforradalmakkal és otthonszülő szabadságharccal...

Topham Hatt 2010.10.09. 20:55:39

Egyébként is, mindenki aki hüvelyi úton szül, az felelőtlen, hisz mind tudjuk jól hogy a legkockázatmentesebb a császármetszés a baba szempontjából. Persze, jönnek itt hogy hüvelyi szülés így meg úgy, meg milyen szép meg az a természetes meg a szülő nő joga hogy hüvelyi úton szüljön, de az ilyem nind csak magára gondoló önző felelőtlen egoista szektás, és el akarja kerülni a vágást a hasán, meg a lábadozás időszakát, kockára téve így gyermeke egészségét!
Bezzeg ha elakad a gyerek a hüvelyben, és oxigénhiány, stb., már késő a bánat! Tudom, csak ritkán történik meg, de azt akinél igen, azokat azonnal lecsuknám. Legközelebb majd kétszer is meggondolja azt a hüvelyi szülést a császár helyett. Vágás a hason vagy egy tragédia? Ebben van a kérdés igazi lényege.

antisystem 2010.10.09. 20:56:01

@egyittlakó: "Ha pedig úgy dönt, hogy otthon szül, akkor a felelősséget is vállalnia kell: ha ebből kifolyólag meghal a gyerek, akkor ülnie kell gondatlanságból elkövetett emberölésért" - és ha a kórházban, akkor ki üljön, és miért?

Iustizmord 2010.10.09. 21:01:50

@Percy: kiskoromban azt hittem h a "lombikbébi" egy lombikban nő fel, csak azt nem értettem hogy tud kijönni... aztán amikor kicsit nagyobb lettem és hallottam a császármetszésről, megértettem. de rejtély volt hogy tudják úgy összetörni a lombikot hogy az üvegszilánk meg ne vágja a gyereket ... :o))))))

@egyittlakó: otthonszülő szabadságharccal...

nem értem, budaházyőrízetben otthon szül (bocs a rossz szóviccért)

of:

- szia kislány! higy hívnak? hová mész? mit viszel a kosaradban?
- esztergomba.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 21:03:44

@egyittlakó: nagyon necces terület ám ez.

- tegyük fel anyuka gondos, nem is otthon akar szülni, mindent rendben intéz, de egy front miatt felgyorsulnak az események és a taxiban bújik ki a gyerek és gáz van és meghal. bűnös?
- szintén gondos anyuka megbotlik otthon. a 8. hónapban ez végzetes. vetélés. bűnös?
- egyébként gondos anya táncol a testvére esküvőjén a 7. hónapban, egy forró nyári estén. koraszülés, a kicsi nem éli túl. bűnös?

de visszamehetünk messzire.
vetélések.
a többsége (szinte mind) érzelmi vagy fizikai stressz hatására történik, tehát szinte mindig felelős az anya. minden vetélés gondatlan veszélyeztetés ésvagy gyilkosság?

fölösleges buddhábbnak lenni buddhánál.
egy anyának a legnagyobb büntetés a gyereke elvesztése, nem kell ezt még az igazságszolgáltatás amúgy is töketlen rendszerével még megfejelni.

a másik dolog meg az, hogy meg kellene találni azt a határt, ameddig belepofázhatsz valaki más életébe. itt látok borzasztó nagy zavart a népek fejében.

antisystem 2010.10.09. 21:04:42

@Percy: "Legközelebb majd kétszer is meggondolja azt a hüvelyi szülést a császár helyett. Vágás a hason vagy egy tragédia? Ebben van a kérdés igazi lényege" - én attól rettegek, hogy mi lesz, ha konstruálnak egy tényleg működőképes mű-méhet... akkortól majd az lesz a felelőtlen nő, aki kihordja a terhességet, kitéve a magzatot ezerféle veszélynek...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 21:05:58

@Percy: jogos. aki nem császárral szül az mind gyilkos. vagy gyilkossági kisérletező.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.10.09. 21:09:52

a kórházban születettek közül is meghalnak. vagy holtan születnek. nem 1-2 évente. látott már valaki statisztikát?
a szülészek és a kórházak féltik a monopóliumukat.
egészséges terhességet indokolatlan kórházba vinni. ilyenkor nem példa európa. érdekes.

Topham Hatt 2010.10.09. 21:18:10

Nos, azt hiszem akkor megtaláltuk a lényeget, az örök vitára pontot tehetünk, megszületett az egység otton- és kórházbanszülők között. Esetleg elkezdhetnénk feljelenteni azokat az orvosokat és/vagy bábákat akik felelőtlenül hüvelyi szülésre kárhoztatják az agymosott anyukákat, kitéve őket mindenféle életveszélynek és kockázatoknak. Követeljük a császármetszés kötelezővé tételét, mint egyetlen 0%-os rizikófaktorral rendelkező megoldás! Van-e mentség egy hüvelyi születés során károsodott csecsemőre? Nincs! Börtönbe a felelősökkel, a helyszín immár lényegtelen, maga a bűn a hüvelyi szülés, a felelőtlenség netovábbja!

egyittlakó (törölt) 2010.10.09. 21:21:49

@mcs: A feltevéseid mind véletlenül bekövetkező helyzetekre érvényesek, ami megmagyarázza a téma nagyon rossz megközelítését részedről. Valahogy végig próbálod elkenni az anya személyes felelősségét akkor, amikor SAJÁT DÖNTÉSE alapján veszélyeztet.

"egy anyának a legnagyobb büntetés a gyereke elvesztése, nem kell ezt még az igazságszolgáltatás amúgy is töketlen rendszerével még megfejelni"

Briliáns, b+... Ha kinyírja a saját gyerekét, akkor már ne büntessük meg... szólj a Vikinek, hogy tegye be az új alkotmányba...

"meg kellene találni azt a határt, ameddig belepofázhatsz valaki más életébe"

Gratulálok. Holnaptól nem küldöm a gyerekemet iskolába. Ne pofázzon bele senki az életembe... még a kormány se...

Iustizmord 2010.10.09. 21:33:45

@egyittlakó: Gratulálok. Holnaptól nem küldöm a gyerekemet iskolába. Ne pofázzon bele senki az életembe... még a kormány se...

nem is hüléyeség, nálunk pl a tanáűr mindenféle elvárást fogalmaz meg - a szülők felé. lassan megmondom neki h AZÉRT viszem oda a gyereket a suliba, mert feltételezem hoggy OTT a HOZZÁÉRTŐ TANÁROK megtanítják azt, amit ÉN nem tudok JÓL átadni: olvasás, írás, számolás... ez a tanár dolg. a többit persze itthonról kaőja a gyerek - pl nem CSAK tanár dolga az illem, udvariasság, precizitás stb megtanítása.

de a kormány tényleg ne ugasson bele.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 21:34:01

@Percy: Azt ki mondta, hogy a császár rizikófaktora 0%? :-) Császáros babák is veszélyben vannak, mert
néha megvágják őket véletlenül a szikével (ez komoly!)
hajlamosabbak a légzésproblémákra (nem préselődtek össze a hüvelyben, nem préselődött fel taknyuk-nyáluk az alsó légutakból a felsőkbe, emiatt kell őket sokkal gondosabban leszívni, de még úgy se mindig tökéletes)
gyakrabban kapnak - fentiek miatt - az első napokban tüdőgyulladást, nagyobb százalékban halnak tüdőgyulladásban, és az első 24 órában fokozott fulladásveszélyben vannak csak úgy spontán is (spit-up a jelenség neve)
gyakrabban gyengék a korai reflexeik, és emiatt eleve kisebb volna az esélyük a túlélésre gondos ellátás nélkül
gyakrabban kapnak az első hat hétben bőrfertőzéseket (mert a császáros babák más baktériumflórával találkoznak születés közben és után, mint a hüvelyi úton születők, és az immunrendszerünk korai működése hüvelyi szülésre van tervezve, mily meglepő)

NINCS nulla rizikófaktor.

Aki teherbe merészel esni, az rögtön ezzel a cselekedetével kockára tette a gyereke életét, és a sajátját is. Szülni és születni életveszélyes. Aki így tesz, önmagát és a magzatát veszélyezteti. Ez van.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.09. 21:37:10

@egyittlakó:
véletlen? véletlen, vagy baleset nincs. minden sztoriban volt egy pont, ahol az anya rossz döntést hozott.
nem nagyon fogod fel, hogy miről is beszélek, mi?

ha bemegy a kórházba és ott kifog egy másnapos szülésznőt, akit tegnap dobott a pasija, és emiatt hal meg a gyerek, az is pont olyan rizikófaktor. az anya rossz döntést hozott, hibázott. ergo bűnös.

---

mellesleg, tündérem, ne küldd suliba a gyereked. én aztán teszek rá.
nekem nem ártasz vele, csak magadnak, meg a kölködnek. vagy mérlegelj. ha úgy véled magántanulóként jobb esélyei vannak az életben, akkor ne küldd.

de, jobban belegondolva a logikai képességeidbe, inkább talán mégis jobb lenne annak a gyereknek a suliban...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.10.09. 21:37:44

(De aki kocsiba ül családostul, az is kockára teszi önmaga és a gyerekei életét. Mégse kísér minden autót rendőri felvezetés, hogy nehogy baj történjen. Aztán persze történik is baj. Megoldás, ha betiltjuk az autóvezetést? Nem - csak szabályozzuk... hogy hol mennyivel mehetsz, hányan lehettek a kocsiban, mikor kinek van elsőbbsége, milyen gyakran vidd szervizbe, ki nem vezethet autót, ilyenek.)

Topham Hatt 2010.10.09. 21:42:49

@Felicitasz: na igen, de az a legkisebb (!) kockázat! Így ha a már ismert logikai gondolatmenetet haszáljuk: nagyobb kockázat = nagyobb felelőtlenség. Legkisebb kockázat = univerzálisan követendő példa mindenkinek! Ergo, a császárosokhoz képest mindenki más felelőtlen és gyermeke életét veszélyeztető potenciális gyilkos.
Hát nem igaz? :-)

scsaba1 2010.10.09. 22:03:19

@mcs:

"- tegyük fel anyuka gondos, nem is otthon akar szülni, mindent rendben intéz, de egy front miatt felgyorsulnak az események és a taxiban bújik ki a gyerek és gáz van és meghal. bűnös?
- szintén gondos anyuka megbotlik otthon. a 8. hónapban ez végzetes. vetélés. bűnös?
- egyébként gondos anya táncol a testvére esküvőjén a 7. hónapban, egy forró nyári estén. koraszülés, a kicsi nem éli túl. bűnös?"

Sziporkázó gondolatkísérleted ott bukik meg, hogy ezek vis major körülmények, azaz előre nem tervezhetőek. Míg az otthonszülést eleve úgy tervezik, ha érted hogy mondom.

"a másik dolog meg az, hogy meg kellene találni azt a határt, ameddig belepofázhatsz valaki más életébe. itt látok borzasztó nagy zavart a népek fejében."

A csúnya és gonosz paternalista állam egy rahedli egyéb módon is beleavatkozik az életedbe. Például kinek ártok azzal, hogy nem kötöm be a biztonsági övet? Mégis megbüntet a rendőr...
Kinek ártok azzal, hogy a gyerekemet csak úgy beültetem a hátsó ülésre, és ő a két ülés közt nézi, ahogy apa vezet ? Mégis megbüntet a rendőr. Kinek ártok azzal, ha egy kicsit masszívabb szaletlit építek a saját kertemben? Mégis megbüntet az önkormányzat, és le is kell bontanom, pedig hogy szerettem azt a szaletlit...
Igen, a csúnya és gonosz paternalista állam törvényei néha megvédenek saját magadtól is, illetve megvédik akár a jövendőbeli családtagjaidat is - a te hülyeségedtől.

sorica123 (törölt) 2010.10.09. 22:14:06

Szerintem a kórházakban kellene olyan szülészeteket biztosítani, amik egyfelől nem hasonlítanak első blikkre egy kórteremre (elvégre a gyerekszülés önmagában nem betegség, mindenki születik), másfelől viszont bármikor felkapcsolható a nagylámpa, elővehető a hagyományos szülőágy, ahol például császározni lehet, ha arra van szükség, és van stáb, aki tudja, mit kell tenni. És például a szomszéd szobában van a csecsemőosztály, ahova ha neadjisten baj van, rögtön lehet vinni a babát. Nem viccből van az a sok modern technológia, használni kellene, ha életet vagy egészséget ment.
Szóval Geréb Ágnessel az a baj, hogy mintha semmi realitásérzéke nem lenne. Egy dolog, hogy normális folyamat a szülés, nem betegség, de főleg manapság annyi koraszülött, kicsi, nagy, besárgulós-bekékülős gyerek születik, hogy egyszerűen nem lehet azt bejátszani, hogy 'majd beviszi a mentő, reméljük megmarad'.
Az az anya is a Holdban lakik mondjuk, aki ilyenbe belemegy, ha nem muszáj. Nyilván ha félúton megindul a történet és valami hülye helyen szül az anya, az más, de ha tervezhető, miért tolnak ki magukkal is és a gyerekkel is? Ki kell szaszerolni, hol van korrekt orvos, szülésznő, hol lehet értelmesen beszélni a stábbal, hol engedik be a gyerek apját, ha be akar menni stb, kinek mi lényeges (sajnos ahogy elhallgatom, mindenhol drága, abban nem nagyon lehet válogatni). De valóban ami a lényeg: születik egy gyerek. Ez így is-úgy is nehéz dolog, olyan helyet kell találni, ahol korrektek az emberrel, hogy legalább grimaszokat, siettetést és ignoranciát ne kapjon a tolófájások mellé. Esetleg olyat hallottam, hogy nagyon filigrán kismama előre szólt, hogy ő császármetszéssel akar szülni, mert nagyon kicsi a medencéje és ő bizony fél. Ez is tök normális, nem kell vagánykodni, senki nincs vasból. És erre jó a kórház, hogy ilyet is lehet csinálni, nem lesz egy járni alig tudó, kificamodott medencéjű anyja szegény gyereknek, vagy valami nagyobb baj. Ezek segítő technológiák, _nem kötelező_ őket használni, de nagyon hasznosak, adott esetben életet menthetnek!

Topham Hatt 2010.10.09. 22:17:41

@scsaba1: Na és ki védi meg szerencsétlen magzatot a hüvelyi szülés kockázataitól és borzalmaitól? Mert az állam és az orvos- és bábatársadalom nem, hisz mind a mai napig elismert szülészorvosok választják a hüvelyi szülést a császármetszés helyett, előre kitervelten, saját döntésük alapján!!! Remélem te is egyetértesz, hogy ha egy nő saját elhatározásból úgy dönt, hogy egyetért az orvos agymosásával, miszerint kórházban a hüvelyi szülés nem veszélyes, és mégis megtörténik a baj, felelnie kell a törvény jogara előtt, ülnie kell neki is és az orvosnak/bábának is!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.09. 22:20:09

Én ismerek valakit, aki Geréb Ágnesnél szült. Rákérdeztem, mennyi volt a tarifa, hát egy picit hozzárak és magánkórház + még az újszülött mentő is kijött, mert a gyerekkel gond volt, szerencsére nem maradandó.
Nálunk mindkét gyerek állami kórházban született, un. babbarátban. A szülészeti rész tökéletes volt, mindkét gyerkőc ugyanabban a szülőszobában jött a világrat. Egy ágy, fotelek, festmények, szép falak. Tarifa nem volt, mivel magánrendelésre jártunk " annyit ad amennyit gondol, de szigorúan csak szülés után"
A gyerekágyi már gond volt, túlzsúfolt. De másodjára szerencsénk volt, alapítványi egyágyas szoba napi nyolcezerért. Nagyon megérte. Erre kéne domborítani valóban, hogy több ilyen szoba legyen.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.10.09. 22:21:59

@Percy: az orvos mindig a legkisebb kockázattal járó módszert választja és jelenleg ez a hüvelyi szülés normál esetben.

Topham Hatt 2010.10.09. 23:19:09

@Őrnagy Őrnagy: na igen, de egy normál eset is bármikor hirtelen válságosra fordulhat nem igaz? Így aztán a legkisebb kockázattal mégiscsak az jár, ha kérdés nélkül császároznak, nincs se oxigénhiány-veszély, se szülőcsatornában elakadás rizikó, sem ilyesmi. Te meg mernéd kockáztatni hogy hirtelen bármi történik és a normál szülésed rémálommá változik???

antisystem 2010.10.09. 23:59:10

@scsaba1: "Igen, a csúnya és gonosz paternalista állam törvényei néha megvédenek saját magadtól is, illetve megvédik akár a jövendőbeli családtagjaidat is - a te hülyeségedtől." - és mi van akkor, ha fordítva sül el a dolog?

T... (törölt) 2010.10.10. 01:56:43

@Iustizmord: Bármilyen hihetetlen, de a francia ultramontánok tényleg harcoltak a szólásszabadságért. Ha nem hiszed, guglizd le a legnagyobbakat, Lamennais-t vagy Montalembertet - nélkülük nem lett volna katolikus-liberális unió Belgiumban, nem lett volna belga alkotmány, vagyis áttételesen a francia kultúrkör nem léphetett volna fel a centralista napóleoni (és bizony a korabeli Belgiumban a holland uralkodók!) intézkedések ellen. Bizony a katolikusok voltak azok, akik a liberálisokkal karöltve kiharcolták többek között a szólás, a gyülekezés vagy az oktatás (!) szabadságát Nyugat-Európában a 19. század közepén. De rákereshetsz a legnagyobb magyar katolikus politikusok közül mondjuk Eötvösre, aki egyébként a magukat a kezdetekben ultramontánként, később liberális katolikusként meghatározó fent emlegetett filozófusok legismertebb magyar követője, a liberális katolicizmus egyik legebb képviselője idehaza.

De guglizhatsz más neveket is, gondolom hallottál már Hobbes-ról vagy Burke-ről, akik igen kifinomult individualista konzervatív politikafilozófusok (is) voltak. De hogy picit közelebbről világítsam meg a dolgot, az angolszász konzervatívokon kívül kereshetsz magyarokat is, például ott van Kolnai vagy Polányi, és a legnagyobb: Lukács. A szólásszabadság ügyét liberális ügynek tekinteni nevetséges, ez feltűnő politikafilozófiai műveletlenségre és tájékozatlanságra utal.

BTW, nem tudom, milyen mítoszok terjednek "liberális" berkeken belül, de ha valaki már forgatott klasszikus liberális szerzőket, az pontosan tudja, hogy a modern liberálisok olyannyira nem hasonlítanak rájuk, mint az utopikus szocialisták a konzervatív lojalistákra. Márpedig a szólásszabadság egy organikus társadalmi fejlődés következménye, így mint olyat nem csak úgy kitalálták egyszer - így egy nem mellékesen olyan klasszikus liberális fenoménnak tekinteni, amit egy neolib ma már inkább konzervatívnak érezne, a fentiek ismeretében megint csak _nevetséges_.

Köszönöm hogy felvilágosíthattalak!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.10. 07:00:04

@abandi:

"Tudták előzetesen az érintettek, hogy ikerszülésről van szó?"

Hát izé.....az általában látszik. Szemmel is, de pláne ultrahangon. Úgy emlékszem, Geréb sem nyilatkozott olyat, hogy ő csak egy babára számított.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.10. 07:52:03

@nexialista:

Persze, "ettől nem támad fel a gyerek", de másé talán megmenthető. Aki homokba dugja a fejét, az hozzájárul a következménynélküliséghez.

Marcellusca 2010.10.10. 07:55:39

Úgy látom, néhány embernek teljesen és jó messzire gurultak a gyógyszerei!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.10. 08:03:48

@Felicitasz:

Értelek, csak közben azon gondolkodok, hogy ha lenne netán Magyarországon szabályozás, akkor Geréb hívei és maga Geréb vajon betartaná-e? Nem vagyok benne biztos egyáltalán.

Horizont 2010.10.10. 10:32:56

@Marcellusca: @laspalmas:
Ez az Index népszerűség egy átok:)) Ha a téma nem lenne véresen komoly azt mondanám jobb volt mint egy kabaré. Legalábbis sokat röhögtem ennyi baromságon és ennyi hülyén. A legtöbb szerintem azt se tudja hol jön ki a gyerek vagy mi az a császármetszés:)))

@Percy:"
Na és ki védi meg szerencsétlen magzatot a hüvelyi szülés kockázataitól és borzalmaitól?"
Lehet, hogy te anyukád fülén bújtál ki?
Na de tőled ki a jó büdös franc ment meg minket???? :DDDDDDD

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.10. 10:39:07

Szerintem tök rendben van, hogy ha akar anyuci, akkor szülhessen otthon, de.
1. érdekes módon baromi sokan szülnek otthon gond nélkül, de mindig ennél a Gerébmadárnál van gáz
2. Ha az anya tud róla, hogy komplikáció léphet fel, akkor saját felelősségre szülhessen max. otthon.
Stb.

fokabacsi 2010.10.10. 11:29:43

Igaza van !Minek a drága pénzen fenntartott kórház !? Lehet a konyhaasztalon is operálni! Orvos sem kell, majd a böllér megműti! Nem kell védőoltás, régen sem volt !? Haltak is a gyerekek tucatszámra. Vannak hülyék szabadon? Mint a mellékelt ábra mutatja!! Csak azért mert szabadon vannak, nem kellene hallgatni rájuk.

fokabacsi 2010.10.10. 11:33:01

Egyébként is ! Ne szülessen senki, mert úgyis a végén belehal !

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.10. 11:34:22

Kis off. Tegnap megjelent a baráti köröm által szerkesztett filmes folyóriat első száma :)
kilatas.webuda.com/?q=node/100
Pécsiek, vigyétek, ingyenes :)

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.10.10. 13:29:52

OFF, eléggé fennakadt a szemem az alábbi íráson, pontosabban a történeten:

asva.info/kotelessegtudo-allampolgar-jutalma-ellene-inditott-eljaras-2010-10.html

Persze a rendőrség buzdít, hogy amennyiben törvénybe ütközőt tapasztalunk, hívjuk őket bizalommal. Akar a franc saját magának kellemetlenséget....

zigzeg 2010.10.10. 13:56:09

Mi gondolkodtunk abban a bizonyos Születésházas szülésben. És nem azért, mert az anyukának az a legjobb, hanem a gyerek miatt. Nehéz ezt elmagyarázni, mert egy ateista a büdös életben soha nem fogja megérteni, hogy valójában a gyerek miatt szeretnék nyugis körülményeket, hogy egy "otthonos világra" szülessen, ne egy fehércsempés műtőszobába.

Mi egy agyon hypeolt budapesti baba-mamabarát helyen szültünk. A szülőszoba inkább szobaszerű volt, mint műtő. Ez azt jelenti, hogy a fal okkersárgára volt festve, és nem fehér csempe volt padlótól plafonig, volt benn egy működőképes magnó, és volt egy kép a falon. A csecsemőosztály már keményebb volt, kosz, kórtermekben grasszáló csótányok, véres-szaros vécék, dohányzó kismamák, és minden kontroll és a higiéniai szabályok betartása nélkül érkező látogatók. A szülőszoba meg hiába komfortos, ha utána napokig kell egy 6 ágyas, látogatóktól hemzsegő kórteremben lenni, ahol olyan ágyak vannak, amiket már a honvédség is csak hadiállapot idején venne át használatra. Kinek mi az otthonos, balkánon ilyen a kórház, ennyi pénzből többet nem lehet kihozni.

Szóval a baba-mama barátság annyi volt leginkább, hogy mind a szülés, mind a csecsemőosztály nem igazán figyelt vagy volt jelen, tényleg azt csináltál, amit akartál. Egészen amíg a vajúdásod nem volt túl hosszú ahhoz, hogy az ügyeletes doki elkezdjen aggódni, hogy mindjárt vége a munkaidőnek, lemarad a jattról, ha nem nyomja az oxitocint, és nem erőlteti az azonnali császárt. Lehet, hogy az orvosok a baba és a nő érdekeit szem előtt tartó döntéseket is meg tudják hozni és végrehajtani, ha baj van, és kórházban szüléssel csökkenthető a kockázat. De hogy egy normális, problémamentes szülésnél - azaz az esetek elsöprő részében, elsősorban a saját érdekeikkel és kényelműkkel foglalkoznak.

Elnézést azoktól az orvosoktól, akik nem így csinálják. Ők az elismerésre méltó kisebbség.

Topham Hatt 2010.10.10. 14:50:25

@Horizont: ebből a hozzászólásból azt kell gondoljam, te is egyetértesz az agymosott császármetszés-ellenzőkkel. Biztos a kockázatos hüvelyi szülést ajánlgatod még ma is mindenkinek, aztán ha meg ott a baj - elakad a gyerek a szülőcsatornában vagy bármi - mosod kezeid, mi? "Ez még belefér, előfordul az ilyen" meg ilyenek, ugye?

Horizont 2010.10.10. 15:02:47

@zigzeg:
"valójában a gyerek miatt szeretnék nyugis körülményeket, hogy egy "otthonos világra" szülessen, ne egy fehércsempés műtőszobába."
Ne viccelj már legalább mond ki, hogy a magatok miatt szeretnétek, mert az újszülött kurvára nem érzékeli, hogy okkersárga szoba-e vagy fehércsempés műtő. Bírom már ezt nagy baromságot amikor akkora feneket kerítenek ennek, és ráfogják a gyerekre. Megsúgom neked nincs emlékünk a születésünkről, sőt bárhol szül a kismama mindig trauma a babának mióta világ a világ.
Ami utána "jön" az a lényeg.
Kórtermekben grasszáló csótányokban kételkedek.
A cigiző kismamákról nem a kórház tehet.Én mondjuk az orvos helyében saját felelősségére kivágnám az ilyen kismamát.
Oké, hogy megnőttek az igények a körülményekre (is) de nem kéne túlzásba vinni....

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.10.10. 15:04:41

"A demonstráción és az arra való felhívásban is elhangzott egy mondat, ami remekül rávilágít a Geréb-pártiak liberális logikájának hibájára: "mindenki úgy szülhessen, ahogy neki jó" "

Én ugyan liberális vagyok, de ebben a kérdésben abszolút egyetértek a poszttal. Bár nem értem, hogy miért lenne az otthonszülés liberális toposz. Akiket én úgy ismerek, mint ennek a híveit, azok pont, hogy nem liberálisok amúgy, sőt...

Horizont 2010.10.10. 15:04:43

@Percy: Csak annyit írjál már meg milyen nemű vagy?Köszönöm.

2010.10.10. 15:20:06

@Valahol Máshol: Húha.... gyorsan kidobom a tévéből felvett VHS kazettáimat, még mielőtt erre jár egy rendőr, és elcipeli az egész televíziókészüléket.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.10. 15:40:41

@Percy: Ok nélkül minek császározódjon valaki?

Horizont 2010.10.10. 16:39:03

@ColT:
Mert lehet, hogy @Percy azt hiszi akkor császár lesz a gyerekből netán:)
Magvas kommentjei alapján mindent elképzelek róla. Tuti, hogy pasi:)

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.10.10. 17:00:53

aki otthon akar szülni annak legyen otthon az összes beavatkozása. bypass a nagyszobában, vesedialízis az előszobában, májlebeny dissectio a konyhában, tüdőtransplant az erkélyen, sérvműtét a hálóban, vasectomia a klozeton. és fizesse ki a kórházi személyzet és géppark megfelelő minőségű alkalomszerű áttelepítését (betegszállítást kivéve, ha nem veszi igénybe).

a gyerekszám csökkenésről. valóban kevesebb, de a közhiedelemmel ellentétben az egykézés ritka. sok a válás, nem az az apa akinek mindenki (még az anya is) hiszi.. összetett dolgok ezek. sokaknak van féltestvére, testvére. az igazi veszély, hogy azért nem vállalnak gyereket sokan (halogatják) mert anyagilag még nem állnak olyan szinten. így aztán addig dolgoznak amíg nem dolgozó egyének hirtelenjében hetet ellenek. és ugye a nyolcadik (sajátjuk) lenne a halál.. akit aztán már tényleg nem tudnak eltartani megfelelően.

geréb ágnes elmekórtani eset, követői meg szimplán zavarodottak. azért, hogy anyuka otthon a mónika show és a barátok közt között szülhessen, olyan körülmények között, ami valóban 100 éve még szokás volt (mert nem voltak még olyan szinten a közállapotok meg az orvoslás), kockáztatják a születendő gyerek életét. korábban is szültek otthon a nők persze, nade bele is haltak sokan, a gyerekek meg pláne! (és amelyik túlélte azt meg könnyűszerrel elvitte egy-egy ma már triviális és könnyedén gyógyítható járványos betegség.)

a gyerek megszületni akar, nem otthonszületni vagy "kórházszületni". utóbbi ad leginkább esélyt az életre nekik. aki mást mond az hülye.

trojka 2010.10.10. 17:26:06

"Mindenki ugy szulethessen, ahogy neki jo"...és ugy is halhasson meg...

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.10.10. 17:35:13

@trojka: kedves dolog, hogy gondolsz az öngyilkos merénylőkre is, meg azokra akik családilag, ismerősileg, barátilag még pár ártatlant megölnek előtte. ;-p ;-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.10.10. 17:41:39

@Iustizmord: @Húsleves: @T...: Önmagában a liberalizmussal nincs gond,de ahogy nálunk csinálta a szadesz az gáz volt.
Én úgy vagyok,hogy azt csinálsz amit akarsz,ameddig másnak nem ártasz ezzel.
Pl.:bekábítózva nekimész autóval egy fának.Ha csak te döglesz meg,te dolgod.Addig amíg más nem hal meg veled.
Amúgy a zsidózást tényleg nem kellett volna ráerőltetni.sehol sem zsidózott.

delano 2010.10.10. 18:56:35

@turcsány karcsi elvtárs: "a liberálisok hogy kiállnak geréb mellett. hát igen, a legendás zsidó összetartás. "

Irigykedsz?

Iustizmord 2010.10.10. 19:41:45

@Tigeri: húslevest már igonálom, valóban nem zsidózott, de a zsidózás annyira hozzátartozik az ilyen jellegű gondolatmenetekhez hogy már hiányolom a hiányát. a megszokás nagy úr...

emelett amit a szadesz az utós 10 évben előadott, az valóban gáz, megjygezyem, hogy ott már csak politikusok mardtak, akik arcoskodni gecire tudtak, de semmi máshoz nem értettek. egy horn gábor, egy kóka.... lófaszt, az alkapító atyák mint pl kis jános vagy tölgyessy seggét se nyalhatták volna ki, és demszky elpöcsült, magyar bálint elkurvult, ilyesmi...

de a liberalizmus jó, mert anélkül az ilyen húsleves-jellegű nickek már rég recsken recskáznának.

Baldrick68 2010.10.10. 19:58:18

Az egyik blogban szépen megírta a kolléga a lényeget :-)
aztaqrva.blog.hu/2010/10/05/ti_tenyleg_ennyire_sotetek_vagytok

"Jöhettek nekem az otthonszülés csodájával, hogy mennyivel jobb otthon, a koszos nappaliban belefosni szerelmetek gyümölcsét a nyáron vett teszkós felfújható medencébe, csak egy roppant fontos dologról elfeledkeztek. Arról, hogy ti már nem azok az ősanyák vagytok, akikre annyira szeretnétek hasonlítani. Ti autóban utaztok, műanyag kaját zabáltok, irodában, számítógép előtt ücsörögtök. Elhiszem, hogy párszáz/párezer évvel ezelőtt a nőknek meg se kottyant, ha hirtelen el kellett dobniuk a kőbaltát, vagy a kapát és le kellett kuporodniuk az első nyugodtabb helyen, hogy lebabázzanak, bebugyolálják az utódot egy pokrócba, aztán mosolyogva megmutogassák a rokonságnak. Azért hiszem el, mert nekik volt fizikumuk hozzá, nektek viszont nincs, akármit is mond Geréb Ágnes. Más korban, máshogy élünk. A lábakat érzéstelenítés után vágják csak le, a babák pedig steril szülőszobán jönnek a világra, ahonnan az ilyen hagyományőrző dilettánsokat páros lábbal basszák ki.

Egy szó, mint száz kedves ősanyák, ha jönnek azok a bizonyos fájások, pakoljátok csak szépen tele a nemeztarisznyát váltás fehérneművel és irány a kórház..."

Baldrick68 2010.10.10. 20:06:45

Ez is jó :-)

A hír: Engedjétek szabadon Geréb Ágnest. (Több száz otthon szülést pártoló tüntetett a kedden őrizetbe vett orvosnő mellett.)

Egy mondatban: Kedves szimpatizánsok, ajánlok egy salamoni deal-t: Geréb tovább folytathatja az ámokfutását, de nem ér mentőt hívni – rendben?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.10. 20:41:35

@Baldrick68: Szerintem továbbra is a saját döntése mindenkinek, mit hogyan csinál... Csak ha egyszer valaki béna hozzá, hogy levezesse (Geréb) akkor miért hívják még?
Amúgy az otthonszülés miben különbözik a mentőben szüléstől? Nem sokban.

Horizont 2010.10.10. 20:59:28

@ColT: Halihó:) Mondjuk attól, hogy útban van szirénázva a kórház felé. Igaz saját döntése mindenkinek, csak mindig akadnak befolyásolható emberek (fényevők pl.) akiknek telebeszéli a fejét ilyen szektavezérre hasonlító, szakmailag és emberileg kontár,törvényt nem betartó konok makacs nőszemély. (ez a Geréb) És akkor már nem is beszélhetünk saját döntésről! Igaz? Értsd már meg a szülés egy lutri, vagy sima vagy nem. Ha nem sima akkor általában nagy a baj. És ha nagy a baj akkor közel kell a segítségnek lenni, mert minden MÁSODPERC számít. Közel pedig csak a kórházban van. Ha elakad a szülőcsatornában a gyerek (mint Gerébnél) akkor nincs arra idő, hogy 15 perc múlva ér oda a mentő.

@Baldrick68:
Na erre a megközelítésre még nem is gondoltam én balga, pedig milyen nagyon igaza van!!!
Ezen meg sem lehet sértődni, mert ez az igazság!
Ja és tetszik a blogger hitvallása: "Ez a blog nem jött volna létre, ha nincs befizetve a villanyszámlám... " :DDDDDDDDDD

Mourinho már nem a király 2010.10.10. 22:05:47

Ezt a Gerébet már régóta rács mögött kellett volna tartani. Végre rabszíjon ő is!

antisystem 2010.10.10. 23:48:47

@Baldrick68: Nézd, jó ez az írás, az erőszakos stílusnak ugye megvan az a mérhetetlen előnye, hogy sokkal többeket taszít, mint akit vonz. Ha valakinek mondanak egy ilyen mondatot, hogy "Egy szó, mint száz kedves ősanyák, ha jönnek azok a bizonyos fájások, pakoljátok csak szépen tele a nemeztarisznyát váltás fehérneművel és irány a kórház..." akkor a 100-ból lehet, hogy lesz egy, aki kellően akaratgyenge ahhoz, hogy szót is fogadjon a postolónak, de kettő meg azt fogkja mondani, hogy "a jó lábszagú .... annak dirigáljon" és átgondolja, hogy csakugyan ezzel akar-e egy platformon lenni.
Szóval jó írás - az automatice kórházi szülést ellenzők számára:)

WT 2010.10.11. 00:34:12

Természetesen, ha az otthonszülés alatt komplikáció lép fel, akkor nem az a hibás, aki lusta volt a seggét a kórházig elvonszolni, hanem a mentők és az orvosok, igaz?:)
Komolyan mondom, napról napra egyre több ostoba ember van. Elhiszem, hogy otthon / bárhol máshol, csak nem kórházba szülni király, kényelmes stb dolog. Fel nem foghatom, hogy ebben a fene nagy szabadságvágyban nem sikerül egyeseknek felfogni, hogy ha helyben van a műtő, az eszközök, a dokik, akkor mindig jobbak az esélyeik, mind a születendő gyereknek, mind az anyukának, mint bárhol máshol. Ez a szülés x százezer forint egy kicsit túl van lihegve, aligha minden orvos ilyen. Mellesleg, még ha nem is tejelsz, akkor sem fogják hagyni, hogy ott pusztuljatok.
a faékek kedvéért: otthonszüléssel több gyerek és anyuka halna meg, mint kórházi szüléssel.
ez a mondat még akkor is áll, ha belevesszük az otthoni komplikációmentes szüléseket, valamint a másik oldalra az orvosi műhibákat tesszük. Olyan nehéz ezt megérteni? Úgy tűnik.

molaris 2010.10.11. 00:57:06

@Percy:
Percy 2010.10.09. 21:18:10 - re.

Komoly agyi gondokkal küzd az, aki ilyet le mer írni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.11. 00:58:35

@Horizont: OK hogy lutri, azt tudom én is :D Mondjuk én feltételeztem, hogy felelősen dönteni tudó emberekről van szó, ez gondolom túlzott feltétel. Meg az is, hogy el tudják viselni a döntésük következményeit. Meg az is, hogy nem lehet telebeszélni a fejét, vagy akar valamit, vagy nem. Na mondjuk ez már scifi a legtöbbeknél.
Mentőben szülésről meg úgy mondtam, hogy konkrétan a mentőautóban.
Mentős ismerősöm is vezetett már így szülést (és ő nem orvos, csak ápoló volt még akkor), meg pl. unokahúgom pár éve így született.

Baldrick68 2010.10.11. 08:01:16

Amúgy kedves kollégák én mint leendő apuka a kórház mellett teszem le a voksot.
Ha minden jól megy akkor a kisfiunk néhány héten belül fog megszületni (papírforma Nov 2).

Elmondom hogy ez nálunk hogyan ment eddig.
Mivel első gyerek ezért úgy gondoltuk hogy nekünk megér kemény 5000 (ÖTEZER) forintot hogy egy "terhestanfolyam" -ra benevezzünk.
Ezért a pénzért, volt egy csomó előadás meg a kismamáknak terhestorna.
Az előadásokon, védőnő, orvos, szülésznő,családjogász tartott fejtágítást.
Olyanokról volt szó, mint a terhesség részei, szoptatás , első napok az újszülettel hogyan kell ellátni a köldökcsonkot , mire kell figyelni az első napokban a fürdetéssel.
A szülés menete, mik az első jelek, mikor érdemes és mikor kell haladéktalanul bemenni a kórházba, amikor bemész akkor mit vigyél magaddal, (milyen iratok, fehérnemű, stb.)
Az utolsó terhestornán pedig már az apukák is résztvesznek és azokat a dolgokat gyakoroltuk hogy hogyan tudunk segíteni a vajúdásban.

A legutolsó foglalkozás pedig magán a szülészeten volt.
Itt a szülésznők körbevezettek bennünket a szülészeten, megmutogattak mindent hogy mi hol van. Megmutatták a folyamatokat hogy mikor hová kell menni , mit miért és mikor csinálnak, stb.

Nekem meg a feleségemnek is az volt a benyomás hogy jó kezekbe kerülünk , az egész normális teljesen normálisan néz ki.

A végére hagyom a poént ez nem valami flancos magánkórház hanem a Győri kórház.

chemicalshop(hajrá nem romák!hajrá nemromaország!) 2010.10.11. 08:07:38

Nekem a védőügyvédje szövege tetszett: "ilyen esetek a kórházban is előfordulnak minden nap."- az lehet csak ott az orvos nem szalad le egy mentőt leinteni az utcán.

Baldrick68 2010.10.11. 08:08:32

Ja és mégvalami. a Győri kórház is un. bababarát kórház.
A szülészeten itt is van kötél , bordásfal, labda, medence, szülőszék, meg minden dolog amit csak akarsz. A nőgyógyász doki és a szülésznők külön fel is hívták a figyelmet ezen dolgok használatára hogy mennyire jó dolog ezeket használni mennyire könnyíti meg a vajudást, stb.

Akárhogy is nézem ez a győri kórház eléggé orrhonos amennyire egy kórház tud és ha valami rosszra fordul akkor a műtő ott van a szomszéd szobában.

Amikor látogatni voltunk, akkor is éppen egy császármetszés volt (nyilván oda nem mehettünk be), a jelekből ítélve normális papás szülésnek indult a dolog, mivel az apuka kint volt a folyosón a "papás szett"-nek nevezett kék ruhában (kék ruhát kapnak a civilek hogy ne keverjék össze őket a többiekkel).
Azért elgondolkodtam hogy mi a fene történt volna ha mindez egy otthonszülésnél jön elő?

Baldrick68 2010.10.11. 08:15:02

@chemicalshop:
Nyugi az egyik csodás otthonszülős ősanyás blogban szintén előhozták ezt az érvet.
szulunkosztcsok.blog.hu/2010/10/05/a_hard_core_szules
"Tudjuk, hogy vannak országok, ahol az otthonszülés teljesen természetes. és elfogadott dolog. Tudjuk, hogy sok olyan kórház van Magyarországon, ahol pont ugyanúgy szokás mentőt hívni újszülött újraélesztéshez, mint ahogy az otthonszüléseknél is előfordul sajnos ilyesmi."

Ezen sorok olvasása kapcsán felmerült bennem a kérdés:
Miféle kórház miféle szülészete az ahol mentőt kell hívni egy újszülött újraélesztéshez?
Továbbá ha újraélesztették a csecsemőt a KÓRHÁZBAN a MENTŐSÖK akkor hová viszik???

Úgy gondolom egy szimpla újraélesztésre bármelyik kórház bármelyik szülészetének képesnek kell lennie, ez nem valami bonyolult szívműtét amit max 2 helyen csinálnak az egész országban.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 08:51:33

Húú 'palmas, megint érzékeny témába tenyereltél bele.

Korábban már többször kifejtettem, hogy nem vagyok éppen otthonszülés párti, tehát elfogultsággal nem vagyok vádolható. Feltételezem, hogy a maga módján az is a legjobbat akarja a születendő gyerekének, aki az otthonszülést választja, pont ezzel akarja elkerülni a kórházakban tapasztalható "áldatlan állapotokat", de MIÉRT Geréb Ágnes?!? Más nincs ebben az országban, aki közreműködhet egy otthonszülésnél?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 08:53:52

@Marcellusca: "A Főnök gyönyörű, ép, egészséges, okos gyerkőc lett. " - na akkor szerencsére nem az apjára ütött :))))

Topham Hatt 2010.10.11. 08:57:23

@molaris: Most ezt nem értem, miért támadsz? Nem az a lényeg hogy mindenki, aki kockáztatja azt, hogy a csecsemő elakad a szülőcsatornában/oxigénhiányos lesz, az bűnös?

Turanga Leela 2010.10.11. 09:04:02

Szerintem a legfontosabb az lenne,hogy ne tartsák az orvosuk a markukat!Mert akkor már elmegy az ember egy magánklinikára ennyiért. 100 ezer alatt egy kórházban nem igen bánnak senkivel sem emberként. A szülőszobákról meg annyit, hogy jó a kép, de ezért is keményen kell perkálni! Jönnek a Nyugattal...és igazuk van! Meg kell nézni, hogy mekkora különbség van pl. egy ausztriai és egy magyar kórház között...

f.m.j. 2010.10.11. 09:20:04

és láttátok már Geréb Ágnes fejét, arckifejezését, tekintetét?

megszállott
sátáni
gonosz
szúrós szemek
összenőtt szemöldök
zsíros haj

a baba, ha kibújik, minden károsodást elszenved, amitől meg akarták kímélni...

f.m.j. 2010.10.11. 09:21:19

elnyelte, vagy nem nyelte, ez itt a kérdés

trojka 2010.10.11. 09:31:24

@fogsunder:
Teljesen félreértettél, nem is tudom, amit irtál hogy jön ide...rám akarod bizonyitani, hogy en a lényeget rosszindulatuan közelitettem meg...egyebkent, legjobb tudomásom szerint egyikunk sem ugy szuletett meg, ahogyan akart, hanem ahogyan mások akarták...kulonben, ok. mindenki ugy és ott szul, ahol akar, kellö körultekintéssel és a feltételek maximális biztositásával. de azért, a Gereb Ágnest ennyi titokzatos muhibával a háta mögött, én nem engedém a szulö feleségem közelébe sem. Az pedig, hogy mondjuk ugy haljak meg, ahogyan én akarok, pont azt takarja, hogy nehogy már más vegye el az életemet...bár, ez tényleg utopia, mert egy fejemre esö cserép is elveheti.

eszkep 2010.10.11. 09:56:53

@Percy: "Bezzeg ha elakad a gyerek a hüvelyben, és oxigénhiány, stb., már késő a bánat!"

Ez hazugság.
Nálunk is volt ilyesmi gond, szülész egyet telefonált, 60 másodpercen belül ott volt egy gyerekorvos, egy másik orvos és még egy nővér. Szerencsére nem volt rájuk szükség, az orvos beletenyerelt szerencsétlen asszony hasába (tiszta kék-zöld folt lett szegény). Nem mellesleg a gyerek szívverését végig ellenőrizték. Otthoni szülésénél van ilyen?
Azzal a gondolatmenettel, hogy megkérdőjelezed a természetes szülést, mint opciót, csak magadat minősíted, nem pazarlom az időmet, hogy hülyeségekre reagáljak.

eszkep 2010.10.11. 09:59:45

@mcs: "én nem pártolom az otthonszülést, de az anyának megvan a joga, hogy megválassza, hogy hol szül."

Nagyon tévedsz. Egy szülő már nem csak magáért felelős, hanem a gyerekéért. És ez így is marad a születést követő 18 évben (minimum...). Aki ezt képtelen felfogni az értelmi képességeinek korlátai miatt alkalmatlan szülőnek.

kovego 2010.10.11. 10:04:21

@eszkep: "Nem mellesleg a gyerek szívverését végig ellenőrizték. Otthoni szülésénél van ilyen?"
igen, van ilyen, végig ellenőrizték a szívverést!

eszkep 2010.10.11. 10:05:49

@kovego: Tök jó... Mégis agyilag zokni lesz ez a gyerek!

kovego 2010.10.11. 10:09:47

Hello Seduxen!

Ígértem, hogy ha lesz egy ilyen post, akkor folytatjuk. Most itt vagyok.
Hol is tartottunk?

Ja, ott hogy érdekelt vagyok. Igen, mi is otthon szültünk.
Amikor azt írtam, hogy egy anya miért ne mehetne 30. héten moziba, és ha ott indul meg a szülés, akkor ebből nincs is hír, akkor azt írtad, hogy a 30. héten szétrúgná a gyerek az anyát, és én ezt nem tudhatom, mert biztos nincs se gyerekem, se feleségem.
De van, és az asszony kedden szült, és pénteken még jóga után bement moziba, mert nem tudtam elszabadulni a munkahelyemről, és nem akart unatkozni :-)
Na valahol itt tartottunk. Ezt a rengeteg hozzászólást nem olvastam végig, bocs, ha valami már elhangzott.

kovego 2010.10.11. 10:10:38

@eszkep: a mienk teljesen rendben lévőnek tűnik :-)

kovego 2010.10.11. 10:14:10

@eszkep: "Nagyon tévedsz. Egy szülő már nem csak magáért felelős, hanem a gyerekéért."
lehet, hogy ezért szül otthon, mert felelősséget érez a gyerekéért, és nem akarja, hogy mészárosok vegyék ki belőle a gyereket, hanem természetes úton saját erőből szeretné megszülni.

eszkep 2010.10.11. 10:17:03

@kovego: No persze 200 évvel ezelőtt még mindenki természetes úton szült, igaz a szülés közben fellépő komplikációk miatt "kicsit" nagyobb volt a halandóság. Kicsit tudatlannak tűnsz.
Ez a "mészáros" kifejezés pedig ismét csak értelmi színvonalad totális csődjére mutat rá.

eszkep 2010.10.11. 10:19:04

@kovego: Az egy sima szülés volt szerencsére. Csakhogy valakinek peche van...

kovego 2010.10.11. 10:20:29

azt valaki felvette már, hogy ebben az esetben GÁ speciel életet mentett?
a hírekben az volt, hogy váratlanul megindult a szülés, és a mentőknek kellett újra éleszteni az újszülöttet, és az apa intett le egy mentőt.
miért nem GÁ intette le? lehet, hogy éppen újra élesztett???

kovego 2010.10.11. 10:25:24

@eszkep: a mészáros kifejezést nem véletlenül használtam, és nem tudom, hogy mi köze van az értelmi színvonalam totális csődjéhez
és akkor egy konkrét példa, amiért a mészárost használtam:
a húgom dec. végén szült kórházban, a feleségem májusban otthon.
a sógorral iszogattunk és közben meséltem a kisfiam születéséről:
-reggel 7-kor szólt a feleségem, hogy 5 perces fájások vannak, telefon, bábák megérkeznek, 10:25-re megszületik a baba
-micsoda??? 24 órát vajúdtunk, a végén már a doki nyomta ki a gyereket!!! és azzal a sok vérrel mit csináltatok???
-alig volt vér, előre minden le volt takarva, és a véres papír törlőket is összeszedték. megszületett a fiúnk, és egyből az anyja mellére tették, kicsit mozgolódott, nézelődött, majd elaludt -mondtam
-micsoda??? a mi lányunkat egyből elvitték lemosdatni, és 2 órán keresztül nem is láttuk, a húgod már majdnem sírógörcsöt kapott, hogy még mindig nem látta a lányunkat! -válaszolta
-kb. 35-40 perc múlva én vághattam el a köldökzsinórt, ott ahol már nem lüktetett (ez kb 10cm maradt rajta)
-micsoda??? egyből elvágták, és vitték csutakolni
-kb. 1 óra múlva "megszületett" a méhlepény is
-micsoda??? félóra után a húgodat vinni akarták a műtőbe, hogy kivegyék belőle, mert nem akart kijönni.
eredmény: mi a következő babát is otthon szeretnénk világra hozni, a húgom kórházban, de csak szigorúan császárral!!!
másik eredmény: sem ők, sem mi nem akarjuk meggyőzni a másikat a magunk vélt igazáról, elfogadjuk, hogy mindenki maga dönt!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 10:32:12

@kovego: " Ezt a rengeteg hozzászólást nem olvastam végig, " - ezzel nem vagy egyedül :)))

a mozis részét azért furcsállom, mert mi - ha jól rémlik, mert nem tegnap volt - kb a 6. hónap végefelé mentünk moziba, talán a fos Múmia3-t néztük (tudom, tudom...), és asszony szinte végig rosszul volt, mert olyan hangos volt a film, hogy a gyerek ca 1.5 órát rugdalta. Gondolom addigra "unta meg".

Lényegében ezzel nem azt akartam mondani, hogy üljön otthon a 20. héttől és várja a csodát. Mi is ugyanúgy eljártunk vacsorázni, sétálni, ilyesmi, de korlátozottan, mint előtte. Ja, és november 1-re volt kiírva, és augusztus 20-i hétvégén még el is utaztunk. És szuper volt.

Ugyan nekünk szerencsénk volt a Szent István kórházzal (legalább is a szülés részével, utána a szülészet, meg az újszülött-osztály az egy külön történet), tehát megértem, ha valaki úgy gondolja, hogy a kórházi horrornak nem akarja kitenni a születendő gyereket, de én még mindig nem érzem úgy, hogy választ kaptam volna arra, hogy mi van akkor, ha valami olyan komplikáció lép fel, amit kórházban 1-2 perc alatt - károsodás nélkül - kezelnek, míg otthonszülésnél akár a baba, meg az anya is rámehet!? Én nem is maga az otthoni szülés ellen vagyok, de miért nem lehet előbb többé-kevésbé normális feltételeket teremteni (ezeket számonkérni) és utána otthonszülni? Nem sokkal biztonságosabb lenne?

Persze azzal is tisztában vagyok, hogy sok kórházi szülésnél is előfordul valamilyen tragédia, de persze, hogy az otthonszülésnél ha történik valami az a hír. A kórházi meg "statisztika".

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 10:41:03

@kovego: ja, még egy kérdés, ami felmerült otthonszülés-kapcsán. Ha őssejt-levétel van, azt pl hogyan oldják meg otthon?

Marcellusca 2010.10.11. 10:41:31

@kovego: Két példából messzemenő következtetéseket levonni ... :(
Nekem az otthoni pozitív, húgodnak negatív.

Akkor nekünk kórházi pozitív, a Geréb-féle negatív.

Egy-egy.

És hány kórházi és hány otthon szülés van egy évben?
Ezek közül mennyi problémás? Arányait tekintve.

Marcellusca 2010.10.11. 10:42:09

@Seduxen: Ne akarjál mán mindent eccerre, vaze! :D

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 10:46:56

@kovego: "cserébe" a mi sztorink:

péntek este 6-kor (otthon) magzatvíz el, elkezdtünk cihelődni (nem ész nélkül rohanva), szerencsére minden össze volt készítve, csak gyors ellenőrzés. 7-re beértünk a kórházba, sajnos oxitocin beköt (de ez legyen a legnagyobb gond). hajnali 3.25-kor fiam megszületett. A szülésznővel ÉN VITTEM el lefürdetni, meg lemérni (de előtt 30-40 percet ott volt velünk, az anyja mellén fekve), ez volt kb fél óra, utána még egy kicsit vissza a gyerek, mert olyan fél 6 felé elvitték ilyen-olyan vizsgálatokra, és asszem 7-kor kaptuk vissza. És miután nem volt éppen hely a szülészeten a szülőszobában maradhattunk MINDHÁRMAN, ami kb egy jó panzió szobájával versenyre kelhet. Senki nem zavart minket, néhányszor a szülésznő nézett ránk, hogy jól vagyunk -e (aki szombat délelőtt ha jól számolom olyan 38-40 órája volt talpon pihenés nélkül).

kovego 2010.10.11. 10:59:24

@Seduxen: "de én még mindig nem érzem úgy, hogy választ kaptam volna arra, hogy mi van akkor, ha valami olyan komplikáció lép fel, amit kórházban 1-2 perc alatt - károsodás nélkül - kezelnek, míg otthonszülésnél akár a baba, meg az anya is rámehet!?"

el kellett járnunk dokihoz, aki mindenféle protokoll vizsgálatokra elküldött minket (nyaki redő, afp, 4d uh stb.), ezeket a leleteket mind megnézték, és hangsúlyozták, hogy ha valami nem stimmel, akkor nem vállalják.
én is féltem, hogy lesz valami, de szerencsére mi elég közel lakunk egy kórházhoz, így kicsit nyugodtabb voltam.
viszont ismerve a feleségemet, ha ő azt akarja, hogy otthon szüljünk, akkor semmivel nem tudom rábeszélni, hogy bemenjünk, csak rosszabbat teszek vele, ha erőszakoskodok, és kényszerítem, hogy menjünk be.
a kérdésedre a válaszom pedig az lenne, hogy ezt kéne szabályozni, vannak erre ny-eu-s példák, pl. hollandia

kovego 2010.10.11. 11:00:51

@Seduxen: megkérdeztem azt mondták, hogy ha nagyon ragaszkodunk hozzá, akkor le tudják venni, mert eszközük van hozzá, de a tároló edényekről nekünk kell gondoskodni.

kovego 2010.10.11. 11:03:43

@Marcellusca: nem vontam le messzemenő következtetéseket!!!
csak annyit mondtam, hogy a húgom, és mi hogy szeretnénk legközelebb szülni, és hogy nem próbáljuk meg meggyőzni a másikat, ez nem hinném, hogy messzemenő lenne!!!
ja és nem vádoljuk a másikat azzal, hogy felelőtlen, ahogy az otthon-szülőket ezzel szokták vádolni!!!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 11:04:26

@kovego: "a kérdésedre a válaszom pedig az lenne, hogy ezt kéne szabályozni, vannak erre ny-eu-s példák, pl. hollandia" - hmmm, gondolom ennek 1 feltétele hiányzik "csak" itthon: és ez a pénz. Mert az szép és jó, hogy leírják az okosok egy rendeletbe, hogy mik a feltételei az otthonszülésnek, és ezeket be is akarják tartatni (és szankcionálni az elmulasztását), de mindennek az anyagi fedezetét CSAK az "igénybevevőktől" várni. Hát legalább is képmutató lenne... Akkor még az is korrektebb, ha betiltják az egészet a francba.

Mert még egyszer hangsúlyozom: nem maga az otthonszülést ellenzem, hanem azokat az otthonszüléseket, amikből a "hírek" is lesznek.

"el kellett járnunk dokihoz, aki mindenféle protokoll vizsgálatokra elküldött minket (nyaki redő, afp, 4d uh stb.), ezeket a leleteket mind megnézték, és hangsúlyozták, hogy ha valami nem stimmel, akkor nem vállalják." - ez alapvetően jó, de mi van, ha életmentés miatt hirtelen egy császár kell? vagy nem fordul be rendesen a baba, vagy olyan vészhelyzetek, amihez azonnal kórházi felszerelés kell? és ezt az sem váltja ki, ha ott áll a ház előtt készenlétben a mentő, nem?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 11:12:04

@kovego: "de a tároló edényekről nekünk kell gondoskodni." - azt nekünk pl a Krio adott. Meg leírást is, hogyan kell használni. A nőgyógyász meg is kérdezte a szülésznőt, hogy kell -e nekik a leírás, vagy menni fog anélkül? :))))

Topham Hatt 2010.10.11. 11:12:06

@eszkep: Te is azt mondod: "szerencsére nem volt rájuk szükség", elég volt kis fizikai ráhatás. De mi van akkor ha nem vagy ilyen szerencsés? És a gyerek oxigénhiányosan (vagy rosszabb) születik mert nem tudnak vele mit kezdeni elég gyorsan vagy elég ügyesen az orvosok? (gondolom nem vagy annyira naiv hogy azt gondolod kórházban sose történik ilyesmi) Akkor azt mondod magadnak "hát ez van, mosom kezeim, én mindent megtettem"? És ha igen, milyen alapon mondanád?

kovego 2010.10.11. 11:19:56

@Seduxen: "Mert az szép és jó, hogy leírják az okosok egy rendeletbe, hogy mik a feltételei az otthonszülésnek"
csak nehogy olyanok írják le ezeket a rendeleteket, akik jelenleg is tűzzel-vassal küzdenek az otthonszülés ellen!!!

"de mindennek az anyagi fedezetét CSAK az "igénybevevőktől" várni."
a dokink a 25. hét körül közölte, hogy 100-150 e ft-ot szokott "ezért" kapni, majd sírós hangon hozzátette, hogy 100 alá semmiképpen nem tud menni
meg felhívta rá a figyelmünket, hogy jobban járunk ha választunk szülésznőt is, mert ugyan van ügyeletes szülésznő, de lehet, hogy annak épp nem lesz ideje, mert lehet, hogy többen fognak egyszerre szülni. ő nem szokott ugyan közvetíteni, de a szülésznők 40-50 et szoktak kapni.
ja és van egy szép szobájuk, ami 14e/éj, számoljuk 3 éjjel nyugodtan.
ebből a 200-250e-ből kifutja egy mentő a ház elé 1 napra???

"ha életmentés miatt hirtelen egy császár kell? vagy nem fordul be rendesen a baba, vagy olyan vészhelyzetek, amihez azonnal kórházi felszerelés kell?"
két hatalmas bőrönddel érkeztek, amiben nem tudom, hogy mi van (szerencsére nem volt rá szükség). az 1 hetes oktatáson elmondták, hogy mikre vannak felkészülve, de sajnos ezek a részek már törlődtek, de ha érdekel, akkor megnézem holnapra a jegyzeteimet :-)

kovego 2010.10.11. 11:23:18

@Seduxen: én azt hittem, hogy a kriotól kijön valaki az edényekkel, és leveszi. és ki juttatta vissza a cuccot a kriohoz? a kórház vagy ti?
a lényeg, hogy ők is levették volna, ha van edény

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 11:25:36

@kovego: opcionális volt, vagy én elviszem hozzájuk a "hűtőtáskát" (bocsánat a pongyolaságért, de gyakorlatilag az volt), vagy éjjel-nappali futárszolgálatuk van. Miután az őssejt-levétel végére én már ca 40 órája talpon voltam, és a zasszonyt meg a fiamat amúgy se szívesen hagytam volna ott, ezért hívtam a céget, és kb 30 perc múlva ott volt az autó.

Marcellusca 2010.10.11. 11:25:39

@kovego: OK, értem. :)
Nem is akarlak - főleg így utólag - meggyőzni, hogy felelőtlenség-e az otthon szülés. :)))

Én arra céloztam, hogy JELEN SZABÁLYOZÁS (illetve szabályozatlanság) esetén túl nagy a rizikó.
Igen. Biztos működik a dolog Ny-Európában. Talán sokkal jobban (egyáltalán le) van szabályozva.

Nagykorú 2010.10.11. 11:28:58

Egyrészt két gyerekem van, kórházban szültünk, nagyon jó körülmények között, de ezért mélyen zsebbe kellett nyúlnom, ráadásul legálisan, tehát nem paraszolvencia formájában.
Másrészt utálom, mikor kábítószerről van szó, akkor az anyagozók az ellenvetéseket azzal söprik le az asztalról, hogy amíg valaki nem próbált drogozni, addig nem is tudja miről van szó.
De szüléssel kapcsolatos saját élmény nélküli hozzászólók tömör véleményei, miszerint Geréb Ágnes egy gyilkos, és ezért helyes, tartóztassák csak le, túlzás.
Harmincöt évvel ezelőtt én a tulajdon kistestvéremet nem nézhettem meg egy budapesti kórházban, mert az az akkori felfogás szerint nem volt helyes. Húsz éve még egy apa sem lehetett bent a szülésen, mert az egy olyan egészségügyi esemény, ahol nincs helye egy civilnek. Tíz éve még szinte minden szülészeten az újszülöttet a nővérek azonnal elvitték, betették a "baba raktárba", cumit nyomtak az óbégató szájába, ha meg tovább hangoskodott, akkor feltöltötték cukros teával, de három óránként odavitték az anyjához, hogy akkor most tessék szoptatni, mert ez a rend.
Ma ha egy apa nem akar apás szülést, akkor már szinte megszólják, ugyanakkor a kórházak jórésze rosszabb állapotban van, mint húsz-harminc éve, a jó szakemberek, orvosok, nővérek egyaránt elmentek, és a maradékból is kevés van. Minden megváltozott. De változott a tudomány álláspontja is! Ma már tudjuk, hogy létfontosságú, hogy kilenc hónapon keresztül családtag legyen a magzat, tudjuk, hogy az újszülött nem tabula rasa, tudjuk, hogy a hormonok, enzimek mennyire függnek az anyában és a babában is a születés lefolyásától és az első együtt töltött percektől, óráktól. Tudjuk, hogy az ipari szülés - ami magyarországon a nagy modern 60-as 70-es években felépült korházakkal jelent meg tömegesen - nem természetes, egy normális egészséges lefolyású szülésnél kifejezetten káros. Egyetlen dologra jó, mégpedig arra, hogy probléma esetén szállítás beiktatása nélkül van fizikai esély a beavatkozásra, de a humán oldalra sajnos nem biztos.
Egy szülés lefolyása nem tízperc, ha gond van, egy kórházban sem áll glédában azonnal egy teljes személyzet a császármetszésre, pont úgy nem, mint a kórházon kívüli szülésnél.Megfelelő terhesgondozás, felelős szakmájában járatos bába nagyon jó eséllyel meg tudja előre mondani, hogy melyik szülés lesz problémás, melyik nem. De még a megindult szülés esetén is általában van egy pont, amikor ki lehet jelenteni, hogy nem szabad tovább eröltetni, innentől irány a műtő. A szülő nő nem halálos beteg, adott esetben egy betegszállító kocsi is képes az ügyeletes kórházig elvinni.
Tehát az otthonszülés, mint olyan, nem veszélyezettő tényező. De látni kell, hogy egy szakma, egy üzlet épült rá a kórházi gátmetszés-varratszedés-boritékátvétel folyamatra, amiben eleinte az apák befurakodása, aztán a szoptatást propagálók azonnali cicire tételi követelése, aztán a gyengéd születést követelők okoztak zavart, most pedig az otthon szülést választók, és azt támogatók hasítanak ki az egyre fogyó szülés-biznisz tortából egy jó nagy, ráadásul jó zsíros szeletet.
Mert nem a proli, meg nem a ruppótlan cigány akar otthonszülni, hanem kvalifikált, tudatos, a gyermekeiért áldozatot - anyagit is! - hozni tudó rendezett körülmények között élő kulturált magyar szülők. Mert ők azok, akiket riaszt a kórházi szenvtelenség, a cigány óbégatás, a lehúzásos baba-mama szoba, a lehúzásos baba-mama-papa szoba, a kórházi alapítvány támogatás, a borítékozások mindenkinek külön-külön, az ócska fürdő, az ócska vécé, a szánalmas koszt, a lopások, a rugalmatlan szabályok, a lelketlenség.
Minden úttörő helyzete nehéz, ha Gerébnél ezerből egy gyerek hal meg, az a mostani helyzetben több, mint a kórházi százból egy, még akkor is, ha a kórháziak fele eleve a problémásakból kerül ki. Érdemes olvasni a babanetet, ott egész rémísztő történeteket lehet olvasni a kórházak mai állapotáról, amin maximum árnyal az, hogy jónéhány nagy kórház, már kénytelen alkalmazkodni az új szelekhez, és a szülést elkezdte helyén kezelni, egy kockázatot is rejtő, de mégiscsak évmilliós természetes aktusnak.
Ha a kórházak ezt a kényszert két évtizeddel ezelőtt felismerték volna, akkor ma nem lenne Geréb-ügy. A szülő nők egy része nem menekülne az otthonszülésbe, illetve a születés-házak nem gerilla intézmények lennének, hanem az állam által finanszírozott, az amúgy jóval költségesebb kórházi szülészetek olcsóbb kiegészítő intézményei, szülőotthonok, pont úgy, mint ahogy ez volt Magyarországon 1944 előtt.
Mindazonáltal felháborítónak tartom, hogy gyilkosok, rablók, maffiózók szabadlábon védekezhetnek, egy orvost, akiről egyelőre csak az ellenérdekelt kollégái állítják, hogy nem volt "szakszerű", pedig előzetes letartóztatásba helyeznek.

kovego 2010.10.11. 11:29:01

@Marcellusca: teljesen egyetértünk a szabályozatlanság a nagy probléma!!!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 11:29:36

@kovego: szent szar, azért ezek durva árak.

korábban is leírtam, szóval nem titok, az orvos 60.000.- volt, a szülésznő 20.000. + ugye a vizsgálatok a doki magánrendelőjében asszem alkalmanként 3.000.-Ft-ért (havi egy, az utolsó hónapban heti 1).

nálunk mondjuk a szülésznő - SZERENCSÉRE - nem volt opcionális, a doki mondta, hogy ő kivel dolgozik. Első blikkre dermesztő élmény is volt, mert Ursula a Bubó-doktorból egy aprócska törékeny nő a szülésznőhöz képest, de ha akarnék sem tudnék rosszat mondani róla. Igaz, a dokiról sem.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 11:34:02

@Seduxen: ja + az őssejt, ami asszem 150.000 píz volt. De ugye ez egyéni szoc. probléma, hogy úgy voltunk ezzel: inkább vetessük le, és sose legyen rá szükség.

Nagykorú 2010.10.11. 11:41:42

És még valami, ami fontos.
Az ember, mint a legtöbb állat is, általában este kezd vajúdni, és hajnalra szül, ilyenkor a legbiztonságosabb, mert kevesebb ragadozó ólalákodik a barlang körül. A vajúdás nyugott, a szervezetnek van ideje a megfelelő hormonokkal felkészülni, és a babát is felkészíteni a nagy útra, a szülőcsatornának van ideje tágulni, nem szorul be a baba, nem reped a gát, tehát nem kell steril környezet, hisz nincs közvetlen fertőzési pont.
Ezzel szemben a civilizált világban az ipari szülésnek nappalra kell esni, mert akkor van műszak az egészségügyi intézményben, ezért a nyíló méhszájat újjal kell tágítani, a kívántnál lassabban táguló szülőcsatornát a repedéstől gátmetszéssel kell megmenteni, a gátmetszés miatt steril körülmények kellenek, ezért már előre borotválni és hashajtózni kell, a gyereket is úgy kell kikönyökölni és kitaposni az anyából, mert műtét van, nem lehet órákig várni, hogy méltóztasson kipottyanni. A szülés után van egy felpörgetett csecsemő, egy műtét miatt magatehetetlen az egészségügyi ellátásra szoruló anya, és egy boldog apuka, aki nagyon hálás, hogy a szeme előtt lejátszódott események nem vezettek halálhoz...
E két oldal így leírva persze nagyon sarkított, de valahol középen van a kívánt és támogatandó valóság.

kovego 2010.10.11. 11:42:23

@Seduxen: ja ehhez jön, hogy havi 7e, majd év elejétől 8e ("nem baj, hogy egy kicsit emeltem"-sírós hangon)
a 9. héten volt a feleségemnek egy durva vérzése egyik péntek eset, be a kórházba, bent tartották
a doki hétfőn reggel bement hozzá, 2-3 mondatot beszélgetett vele, majd kedd reggel elengedték, de még bement hozzá a doki. kérdés:
-"nézték, hogy a méhszája zárva van?"
-"nem"
-"nem baj, most már ne vetkőzzön le, majd holnap a magánrendelésemen megnézzük":-)

GÁ.-nál egy hetes tanfolyam 50e+áfa, amiről számlát kaptunk, azaz adózik utána
a szülésnél csak benzin pénzt kértek. bp-től 40 km-re lakunk, akartam adni egy 10est, azt mondta, hogy számoljam ki pontosan, végül meggyőztem, hogy oda-vissza 12l lehetett a fogyasztása, és 4e-t adnék.

doki "bácsink" ellenben sem a havi 7-8 e-ről, se a 100-150-ről nem adott volna számlát!!!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 12:07:51

@kovego: "doki "bácsink" ellenben sem a havi 7-8 e-ről, se a 100-150-ről nem adott volna számlát!!! " - na én itt van szerintem valahol a kutya elhantolva.

Ugyanis személy szerint nekem azzal nem lenne problémám, hogy választunk orvost, meg szülésznőt, és az pénzbe kerül (jéééé). Ami pofátlanná teszi a dolgot az az, hogy a vizsgálatot magánpraxis keretében csinálja, de a legtöbb esetben pl az ultrahang az a kórházban van (állami intézmény eszközeit használva, KÖZPÉNZBŐL), ugyanez a szülés is.

Na és itt kellene valami középutat találni, hogy a hálapénzt valahogy aképp' legalizálni, hogy az alapvetően nem baj, hogy te külön fizetsz egy "extra-szolgáltatásért" (orvos, és szülésznőválasztás), de ha már közintézmény eszközeit használja, akkor legalább fifti-fifti a kórház és a doki között az elosztás. És akkor még nem is mondtam sokat. Igen, ezzel magam ellen beszélek, mert mi is kifizettük, de azt a gyermekvállalás előtt megbeszéltük, hogy csak választott orvosnál, és választott szülésznőnél. (amúgy asszony ahol dolgozik az ottani céges doki ajánlotta, hogy az ő felesége is ennél a dokinál szült).

kovego 2010.10.11. 12:11:12

@kovego: mivel erre senki nem reagált gondolom, hogy ezzel is mindenki egyetért:-)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 12:27:57

@kovego: ha jól tudom a mentősök hozták vissza a babát, szóval az érdem az övék :))))

ezzel kapcsolatban jó lenne pl az apukát meghallgatni, mert amíg nem rohant el mentőért, addig ő is ott volt.

kovego 2010.10.11. 12:38:09

@Seduxen: legyen az érdem a mentősöké!
valóban a szülőknek kéne nyilatkozni, hogy mi történt a mentők kiérkezéséig (számomra érthető, hogy nem szívesen nyilatkoznak), csak feltételezéseim vannak, hogy amíg nem érkeztek ki a mentők, addig GÁ és három letartóztatott társa volt az anyuka mellett, és nem tétlenkedtek.

Szorgos Lajhár 2010.10.11. 12:39:39

Két kérdésem van:
1. GÁ otthon szülte meg a maga leányát?
2. Mit is mond a Kőszívűben Baradlay Richárd a monori "angyalcsinálónak", Kaszánénak?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 12:40:23

@kovego: lehet, hogy ezt sosem tudjuk meg...

Marcellusca 2010.10.11. 12:42:21

@kovego: Akkor jöhet a következő poszt. :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.10.11. 12:46:03

@Seduxen: Eh,ezt én is akartam írni,de hohy pont te....

Topham Hatt 2010.10.11. 12:50:19

Ezt olvasta valaki? vagy csak a legelső felröppent híreket:
Index - Geréb Ágnesék hívtak mentőt az újszülötthöz
index.hu/belfold/2010/10/06/otthonszules/

kovego 2010.10.11. 12:51:43

@Seduxen: hm....
akkor hogy lehet ezért elítélni???

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.11. 12:52:15

@kovego:

"két hatalmas bőrönddel érkeztek, amiben nem tudom, hogy mi van (szerencsére nem volt rá szükség). az 1 hetes oktatáson elmondták, hogy mikre vannak felkészülve"

vs.

"A nőnél 2007. szeptember 15.-én indult meg a szülés, amelynek folyamata a hajnali órákban megakadt, mert a gyermeknek a válla beszorult. Geréb Ágnes "a szakmai protokollban nem ismert - műfogások alkalmazásával" próbálta megoldani a helyzetet. Kísérletei nem vezettek eredményre, ezért segítői mentőt hívtak. A helyszínre érkező mentőegység orvosa megállapította, hogy a magzat halott. A mentők a sértettet kórházba szállították, ahol lefolytatták a szülést. A magzatot ekkor megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. "

1, mit érez az a nő, akinek a testéből a haldokló/halott babája feje "lóg ki", miközben a kórház felé robognak? és a férje?
2, Geréb nem szégyelli kurvára, hogy már esetleg egy gátmetszés is segített volna, ő meg 'műfogásozott' ?
3, ki az a baromállat, aki ezekután hozzá fordul???

Marcellusca 2010.10.11. 12:57:48

@Tigeri: Pofátok lapos, puttane! :DDDD

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 13:02:03

@kovego: tudtommal még nem ítélték el.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.10.11. 13:04:17

@Marcellusca: Most konkrétan nem neked akartam beszólni,de ott is jó helyen van.:))

kovego 2010.10.11. 13:04:28

@laspalmas: 1. ha ezt tőlem kérdezed, akkor fogalmam sincs, talán tőlük kéne megkérdezned.
de ezt a kérdést feltehetnéd azoknak a szülőknek is akik kórházban vesztették el a gyermeküket szülés közben, mert az orvos valamilyen műhibát vétett. csak az ilyen esetekről általában soha nem "értesül" valamiért a közvélemény! miért is?
2. ezt miért nem kérdezed meg tőle?
3. ha olvastad az eddigi hozzászólásaimat, akkor tudod, hogy mi "baromállatok" vagyunk a feleségemmel! nagyon érdekesnek találom ezt a hangnemet egy blog-írótól, csak gratulálni tudok hozzá!

Én vagyok 2010.10.11. 13:04:43

A liberális és a hülye tendenciózus összemosása tipikus szélsőjobbos taktika. Itt már nagyon kilóg a lóláb.

kovego 2010.10.11. 13:05:49

@Seduxen: ne legyünk naivak, el fogják
de fogalmazhattam volna úgy is, hogy előzetesbe helyezték

Topham Hatt 2010.10.11. 13:07:31

@laspalmas:
1, mit érez az a nő, akinek a testéből a haldokló/halott babája feje "lóg ki", miközben a kórház felé robognak? és a férje?
Biztos nem kellemesen. Mint általában akikkel valami tragédia történik. Azon kivül hogy megdobogtatja a szivünket egy ilyen kérdés, mond valamit? Semmit.
2, Geréb nem szégyelli kurvára, hogy már esetleg egy gátmetszés is segített volna, ő meg 'műfogásozott' ?
Hipotézis, feltételezés, semmi több. Mint minden "kellett volna" meg "lehetett volna". Ha madárnak születtél "volna" akkor most nem blogot írtál "volna" hanem dalolnál fenn a fán. "Volna"....

3, ki az a baromállat, aki ezekután hozzá fordul???
Mivel az első két kérdés lényegében nem tartalmaz semmi eltántorító tényt, így e kérdés is értelmét veszti.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 13:29:17

@kovego: ugyan már csak jogi csűrés-csavarás lenne, de ha - tudtommal legalább is - jogerősen eltiltották a foglalkozásától, akkor egyáltalán "oktatnia" szabad? az nem a foglalkozásának a része? amúgy meg, ha az egész otthonszülés=G.Á (mert lassan ez a helyzet), akkor minduntalan felmerül bennem a kérdés: az egész kurva országban csak ő egyszemélyben foglalkozik otthonszüléssel? ugye nem? akkor miért hívja BÁRKI is? tudom, hogy ez most nem otthonszülés volt, de azért a hölgynek van egy khmmm hááát "előélete". Ha egy szülész-nőgyógyász eddig elkövetett 2-3 műhibát, ami babák életébe került, ahhoz sem engedném a feleségemet, nem?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.11. 14:17:08

@kovego:

Nem titeket akartalak megbántani (sőt senkit), egyszerűen csak fel nem foghatom, hogy miért megy bárki ehhez a nőhöz, aki ekkora hibát vétett (előtte az ikrek, ami szintén döbbenetes), és ezt tudni is lehet! róla (mert tudom, hogy az orvosi műhibák reklámtalanok az összetartó maffia miatt....)
Azt olvastam, hogy otthonszültetek, és szerencsére minden rendben ment, de az nem rémlik, hogy Gerébnél vagy másnál?

Az első kérdést amúgy azért tettem fel, mert beleképzeltem magam a helyzetbe, és arra jutottam, hogy még ott a kórházban végeztem volna magammal, bárhogy. Ha pedig netán megmentettek volna, akkor az uram tépett volna cafatokra, mielőtt felköti magát.

kovego 2010.10.11. 15:01:11

@Seduxen: "jogerősen eltiltották a foglalkozásától, akkor egyáltalán "oktatnia" szabad?"
"független" szakértők bevonásával!
nem oktat senkit.

otthonszülés<>GÁ, de erről többet nem írnék, mert még a végén engem is behívnak.

kovego 2010.10.11. 15:18:20

@laspalmas: akkor elmondom, hogy mi miért szültünk otthon
azért, mert a feleségem ezt szerette volna. nekem is voltak félelmeim, de vettem a fáradtságot, és elmentem az 1 hetes felkészítő tanfolyam minden egyes napjára. úgy gondoltam, hogy ennyit megtehetek azért, hogy a gyermekünk nyugodt körülmények közt szülessen meg, és ha az ott kapott információk alapján még mindig úgy gondolom, hogy ez veszélyes, akkor megbeszélem a feleségemmel, hogy menjünk mégis kórházba. azt már az elején tudtam, hogyha megpróbálom rákényszeríteni, hogy kórházba menjünk, akkor csak rosszat teszek. figyeltem, kérdéseket tettem fel, és a végére beláttam, hogy az otthonszülés nem jelent akkora veszélyt, hogy erőszakosan rákényszerítsem a feleségemet a kórházi szülésre, és mentségként végig ott volt bennem, hogy közel a kórház.

azt kell megértenetek, hogy azok az anyák, akik otthon szülnek nem felelőtlenségből választják ezt, nem azért, mert ez így jó nekik, hanem azért, mert a legjobbat akarják a születendő gyermeküknek.

"Az első kérdést amúgy azért tettem fel, mert beleképzeltem magam a helyzetbe, és arra jutottam, hogy még ott a kórházban végeztem volna magammal"
és ezt a kérdést feltetted úgyis magadnak, hogy ha a kórházban történik mindez, akkor mit csináltál volna, vagy mit csinál a férjed?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.11. 15:21:47

@kovego: de ugye, hogy ez kezd lenni? otthonszülés=GÁ. Nem hiszem, hogy ő az egyetlen az országban, aki ilyen tevékenységet végez. persze most jó ezen lovagolni, addig sem kell olyan kellemetlen dolgokról beszélni, mint az otthonszülés szabályozatlansága.

Rejtett Változós Elmélet 2010.10.11. 17:37:29

Én egyértelműen a kórházat választanám, még akkor is, ha az sem garancia semmire sajnos.
DE!
De soha nem hülyéznék le embereket, nőket azért, mert ők másban hisznek. Itt a nők jogai sérülnek, mert eldöntik helyettük, hogy mit tehetnek, és mit nem. Titeket ez cseppet sem zavar? Van ilyen aspektusa is ennek a vitának, vegyük észre.

Az orvosok (is) kampányolnak teljes erővel az otthonszülés ellen.
Szerintetek miért?
2010 első 7 hónapjában 60.000 gyerek született.
Vegyünk egy nagyon óvatos becslést: 150.000Ft-per szülés és vizsgálatok.Doktor úrnak borítékban, feketén, adózatlanul.
9.000.000.000 ami zsebbe megy Hölgyeim és Uraim 7 hónap alatt.
KB 15.000.000.000/ év.
Elég nyomós érv, hogy az elburjánzó alternatívát nyilvánosan kivégezzék.

Nem csak a boszorkányüldözéssel kéne foglalkozni, hanem a miértekkel is.

gusson 2010.10.11. 18:18:59

Még mindig a fülemben cseng apai nagyanyám (a II.VH előtt nincstelen parasztasszonyként egy hercegi majorban élt, mezőgazdasági cseléd volt) mondata, amit anyukámnak mondott jópár éve: "De jó nektek, ti szülhettetek kórházban, orvos is látott titeket."
Nem tudta (hiszen csak hat elemije volt), hogy milyen modern volt az élete ott a majorban, a félig földbe ásott, tapasztott falú házban, ahol a szülésnél csak egy bába volt vele, és majdnem elvérzett.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.10.11. 19:15:14

@trojka: a szmájli fel nem ismerése nem mentesít :-)

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.10.11. 19:40:18

@Rejtett Változós Elmélet: általánosítani gondolom szerinted sem szép dolog. a csúnya rossz gonosz orvosok persze mindig hálás témakör. csak akik ezt a nyilvánosság elé odavetik mint témát, valahogy mind egytől-egyig buta politikusok, akik életeket nemigen mentenek sokkal inkább megkeserítenek (mindezt 10xes bérért és milliomodnyi munkáért). egyesek meg elhiszik. a gonosz orvosok armadája támadja a szegény geréb ágnest mert az otthonszülést propagálja.. ekkora ökörséget. több esetben is mentőt kellett hívni ennek az idiótának a káros ténykedéséhez (a csodálkozó szülők(?) naaaagy meglepetésére). és nem arról van szó, hogy komplikációk ne történnének kórházakban. hajjaj. de ha már van akkor a segítség is közel! egy tébláboló önjelölt bába-bárisnya és pánikoló anyuka-apuka vajh mit tud segíteni egy mégis farfekvéses, "önakasztó" kék babával? úgy van hívni a mentőt és remélni, hogy időben érkeznek ki aztán vele a k_ó_r_h_á_z_b_a. (a szülés persze, hogy nem betegség amúgy. normális ember ilyet nem is mond, de fel sem hozza ezt így! azért kell "kór"ház, mert a felmerült komplikációkat ott rövidebb idő alatt tudják megoldani..)

kétségtelen, hogy vannak parából jól élők (de ezeknek is egy nagy része életet tud menteni; veszélyhelyzetben te megműtöd magad a lehető legkevesebb komplikációval?? inkább ad az ember az orvosnak vagy a doktornak. és figyelem: az orvosok közül a legtöbben visszautasítják!)

az pedig egy ócska liberális lózung, hogy a "nő teste", ezért azt csinál amit akar.. a gyerek eleve nem tulajdon, és ugye nemcsak anyának de apának is köze van hozzá. nem a nő kizárólagos döntése. a legfontosabb a történetben pedig a gyerek. és a megszületendők nek nagyobb esélye van az életre, ha jelenleg kórházban születik. (volt olyan családban is aki inkább kihagyta a helyi kórházat, mert hanyag volt a szülészeti osztály, és sorra haltak meg az anyák és gyermekeik azidőtájt - de nem otthon szült! elment más kórházba szülni. (nem kis mutatvány volt akkoriban.)) aki nem így látja annak érdemesebb lett volna meg sem születnie.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.10.12. 10:34:21

Másik blogon is lehet olvasni,hogy nyugat európában működik az otthonszülés.
.sszameg.Nyugat -európában a helyreállító-technika is működik.
Ez itt még a balkán illetve kelet európa!

Rejtett Változós Elmélet 2010.10.12. 11:10:33

@fogsunder:

Két dologra hívtam fel a figyelmet:
1: sérül az önrendelkezés joga, ha nem dönthetnek a szülők ebben a kérdésben, és KIZÁRÓLAG kórházban megengedett a szülés.
2: Igenis azt gondolom, hogy a fent említett adózatlan összegek motiválják az orvostársadalmat, hogy kivégezzék a "konkurenciát".
Ha ismersz olyan szülész-nőgyógyászt, aki nem fogad el egyetlen forint hálapénzt sem a terhesség alatt, és "ingyen" levezeti a szülést, légyszi add meg az elérhetőségét, mert én még nem találtam őt meg.
Szóval nem gonosz orvosokról beszélek általánosságban, hanem a realitásról.

Mellesleg: egyetlen szót sem ejtettem Gerébről és a módszereiről, de arról sem, hogy a "nő teste" kié, stb, stb.

"....aki nem így látja annak érdemesebb lett volna meg sem születnie...."
Ez a hozzáállás mindent megmagyaráz. Nem kívánom kommentálni.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.10.12. 12:32:29

@Rejtett Változós Elmélet: geréb ágnest nem azért vették őrizetbe mert otthonszülésre bátorított, vagy otthonszülést "vezetett" le. (azért kapott a fejére korábban a kamarától.) hanem azért mert ismét, sokadjára egy babával baj volt otthonszülés közben. valóban annyira nehéz megérteni, (ha már mást nem), hogy jelenleg az otthonszülés nagyobb kockázat mint kórházban szülni? (még a jelenlegi körülmények mellett is.)

aki szerint a nő teste előbbrevaló egy gyermek életénél, annak érdemesebb lett volna meg sem születni. tessék még jobban megvilágítottam. szerinted az a fontosabb, hogy a nő önrendelkezési joga ne sérüljön? (és az valóban csak annyiból állna, az lenne a legfontosabb eleme az önrendelkezésnek, hogy szabadon dönthet úgy, hogy fél órára a kórháztól egy önjelölt, szakmailag bizonyítottan nem is kiváló bábával próbálkozhat a szüléssel??)

én a para ellen vagyok, viszont ha az életed vagy főleg családodé múlik rajta akkor fizetsz. és önként is hálából. utólag. mert a habzó szájjal orvosokat (egy kalap alá véve az összeset - mert mind rohadt paraeltevő az ilyen gyagyások szerint) szidók gyógyítani, műteni, ápolni nem tudnak. és ez is realitás. a bérek meg valahogy nincsenek összhangban a az életmentő tevékenységgel.

biztos azért vannak annyira horváthágnesek meg molnárlajosok széfbiztos megoldásai ellen az orvosok mert konkurenciát láttak bennük, és véletlenül sem azért mert idiótaság volt amit csináltak az egészségüggyel.. (f)el kéne már ismerni, hogy nem irígységből, meg konkurenciát látva szólják le az önjelölt zseniket, hanem azért mert ártalmas dolgokat tesznek. (biztos megjegyzed majd legalább magadban - feleslegesen, mert tényleg mit keresnek a témában (szerintem meg egyáltalán a hírekben) - de a hajdú-sarka kettőst sem irígységből utálják annyian, hanem mert tényleg egy unszimpatikus pár. kell a francnak a vagyona, vagy az "ismertsége" pont nem érdekel senkit.)

a gyógyszergyárak összeesküvéséről is lehet pl. vég nélkül hadoválni, de érdemes lenne megfontolni, hogy talán nem azért gyártanak gyerekgyógyszereket is, hogy pénzt húzzanak le a szülőkről, hanem mert valamiért úgy gondolják, hogy a szülők inkább fizetik a gyógyszert, semmint egy temetést.. (és így ugyanolyan rossz a gyógyszergyár is, meg ugyanúgy kihasználja az embert. lehet fujjolni rájuk, csak ne rossz indokkal, ne olyannal ami egy gyerek életébe kerülhet. (igen nem te mondtad. én mondom. nem is akartam máskor sem úgy beállítani dolgokat, hogy te mondtad volna, mikor nem.)

zigzeg 2010.10.12. 12:50:45

@Horizont: 1) Ez még tudományosan is bizonyított, hogy a perinatális élményeknek kihatása van az ember egész életére. Esetleg kérdezd meg pl. Sztanyiszlav Grofft a témáról. Mellesleg szerintem meg az ateizmus a baromság, de ezt nem hangoztatom, és nem próbálok senkit sem téríteni. 2) Átgondoltam mégyegyszer. A gyerekért tenném még mindig. 3) Szerintem meg vannak csótányok, én találkoztam velük. Voltak véres-szaros vécék, amiket nem takarítottak 24 óra alatt sem ki. Ezek tények, amivel nem igazán tudsz vitatkozni. Ja, és úgy szültünk másodszor, hogy a szülésznő még gumikesztyűt sem vett fel, be se öltözött, siettünk. Nem lett persze semmi baj. De ha ilyen laza körülmények között lehet szülni, akkor egy bemosdott bábával, aki a hóna alatt hozza a CTG készüléket, mi is a baj? Lehetne szabályozni, hogy csak a várhatóan bonyodalommentes szüléseket lehessen kórházon kívül levezetni, szakképzett bábával, kórháztól max. X kilométer távolságra, ésatöbbi.

Horizont 2010.10.12. 17:29:33

@zigzeg: Jól van elhiszem, hogy láttál csótányt, de miért nem tetted szóvá ÁNTSZ stb.
Sok minden hatással van az életünkre. A születés is valószínű. Én normális esetekről beszéltem. Tehát megismétlem, hogy az újszülöttnek mindenképpen trauma kibújni erre a világra és hidd el az nem okoz neki semmit hogy okkersárga -e a fal vagy csempés műtő. Nem a "bemosdott bábával" van a gond.Láttam a honlapját annak a Születésházának. Szerintem elmeorvosi vizsgálat kéne Gerébnek. Egy kicsi gyereknek (gondolom kistestvérnek) mutogatja kiterítve a méhlepényt. Nekem is van három gyerekem de el nem tudom képzelni mi szükség van az ilyen "biológiai oktatásra". De biztos velem van a baj. Nem is tudom hogyan váltak normális felnőtté a gyerekeim mivel fehér csempés szobában bújtak ki belőlem és nem mutogattuk meg a testvéreknek a méhlepényemet.
Na basszus ezt jól elszúrtam....:)

zigzeg 2010.10.13. 01:48:46

@Horizont: A magyar egészségügy úgy működik, hogy a beteg fizet, hogy ne a csótányos szobában legyen, meg hogy mihamarabb kikerüljön a helyről, nem pedig ÁNTSZ-szel hergeli a személyzetet :) Gerébet azért speciel, hogy méhlepényt mutogat a gyerekének, nem tudom elítélni. Az ő dolga. Mellesleg nem tartom abnormálisnak. Nem mondom, hogy mutogasd a méhlepényed a következő szülésed után. Csak azt mondom, hogy a mai világ beteg és álszent. A méhlepény ugyanúgy hozzátartozik az élethez, mint a halál vagy a szar, a vér, a vizelet és sperma. Ezeket valahogy mindenki szereti eltakarni, letagadni, és ez szerintem beteg dolog. A tévében a szélesvásznú öldöklés 14 éven felülieknek ajánlott, de ha a szexualitás megjelenik egy elgondolkodtató filmdrámában, az már súlyosan piroskarikás téma. Az is érdekes, hogy a beteg vagy haldokló embereket azonnal elkülönítik a többi ember közül, kórházba dugják. Halottal a legtöbben sosem találkoznak, csak az urna marad hátra. Jobb, ha nem is nagyon látogatja a haldoklót senki. Az öregeket meg otthonba tesszük. Mert az élet csak az élőké és egészségeseké, akik mellesleg nem szarnak, nem finganak és véletlenül sem masztiurbálnak.

Közismert, hogy az indokoltnál több császárt végeznek Magyarországon. Ennek sok oka van, van, hogy a kismama kéri kényelemből, van, hogy az orvos erölteti a maga kényelméből vagy anyagi érdekéből, esetleg mert "biztosra akar menni". Mindegy is. Csak elgondolkodtam azon az érdekes kérdésen, hogy vajon mit szolnának az emberek, ha találnának az Amazonas medence közepén egy eddig ismeretlen törzset, és azt látnák, hogy a faj reprodukciójának kulcsmomentumaként az utódokat kivágják a nőstény egyed hasából? Nem tűnne barbárságnak ez? És vajon mit gondolnának rólunk, akik valóban így születünk világra, miközben orvostudományban és civilizációban hiszünk? Mit gondolna a mi brutális és barbár - mellesleg a homo globalicus életképtelenségét is megcsillantó - gyakorlatról a természeti ember vagy az messzi utókor régészei, esetleg egy idegen civilizáció?

bejoo 2010.10.13. 14:38:31

Régóta olvaslak titeket és ez az első bejegyzés, amiről süt a demagógia.
Értem én azt, hogy a szülés, terhesség, zsigeri reakciókat vált ki, de ezt túlzásnak érzem.
Sokan vagyunk, akik otthon szültünk, és cseppet sem olyan homogén a társaság, mint ahogy beállítják. Én jobboldali vagyok, vallásos, értelmiségi és otthon szültem. Négyszer. Ami tuti közös: mindenkinek el kell végeznie egy hetes tanfolyamot (értsd reggeltől estig) annak érdekében, hogy tudja, mi zajlik le egy szüléskor, mik a lehetséges komplikációk, hogyan kell szoptatni, mi a teendő a gyerekágyas időszakban. Sokan vannak olyanok is, akik ezt a tanfolyamot végzik csak el, aztán kórházban szülnek, mert nem javallott nekik az otthonszülés. Ezt nagyon fontosnak tartom. Mikor végez el egy kórházban szülő nő ilyet? Mikor tud kiállni a babájáért, meg magáért ebben az elfuserált, hálapénzes, orvosisten beállítottságú rendszerben, amhol az egyik beavatkozás vonja maga után a másikat? Ha jól tudom, a nők harmadát megcsászározzák Magyarországon, tessék nemzetközi statisztikákat megnézni, vagy akár kórházak, vagy orvosok közötti adatokat. Én láttam ilyen kimutatásokat, hajmeresztő.
Csomó helyen van Európában otthonszülés. Az, hogy olyankor a ház előtt várakozik a mentő, hogy csak orvos vezet máshol otthonszülést, nem igaz. Itthon is a nemzetközi szabályoknak megfelelően folynak a dolgok. Ági 22 éves praxisa alatt történt ez a három eset (előtte még 16 évig volt kórházi orvos), borzasztó, sajnálom a megsérült babákat. És sajnálok minden kórházban meghalt anyukát és kisbabát, és azokat is, akiknek műhiba következtében lett bajuk.
Mindig van náluk 2 nagy táska, amiben a műszerek, újraélesztéshez szükséges eszközök, gyógyszerek vannak. Van szívhangfigyelőjük is. Használják is. Rendszeresen elvégzik az újjáélesztő tanfolyamot, képzik magukat, külföldi szaktekintélyek járnak ide előadást tartani nekik. Tudnak vágni, szúrni, fogózni, csak nem használják, ha nem muszáj. Az az elképzelés, hogy egy vállelakadást meg lehetett volna oldani egy gátmetszéssel, hülyeség. (Mint ahogy az is, hogy az első szüléseknél a gátmetszés elkerülhetetlen. Csak azt nem reklámozzák.)
Ledermedve olvasom azokat a hozzászólásokat, miszerint ha már valaki otthon szül, akkor az ne is mehessen kórházba, ha baj van. Nem az lenne az egészségügyi rendszernek a célja, hogy azokat lássa el kórházban, akiket muszáj? Az lenne a normális, hogy ha baj van, küldjék a mentőt. Hogy Magyarországon van olyan kórház, aki nem fogad otthonszült nőt? Hogy ott tesznek keresztbe, ahol tudnak? Nem ismerős nektek az eü rendszer teljes bénasága? Sok helyen működik pl ambuláns szülés: bemegy a nő szülni, pár óra után hazamehet. Ilyet miért nem engednek Magyarországon?
A mostani esetről annyit tudok, hogy az édesanya nem szülni ment a születésházba, de rohamos szülés indult meg nála. Próbáltak segíteni rajta.
Tényleg nem látjátok a maszatolást, ami van ebben a témában? Vagy csak nem akarjátok?
Ja, még valami: az elmúlt 10 évben nem is egyszer volt, hogy valamelyik gyerekem állapota kórházi kezelést tett szükségessé. Mentem vele, mint a kisangyal.

bejoo 2010.10.13. 15:05:20

Kérlek titeket, kicsit olvassatok utána a dolgoknak.
Pl. Marsden Wagner professzor M.D., M.S.P.H előadását
(a WHO nõk és gyerekek egészségével foglalkozó szervezetének volt igazgatója, jelenleg az Országos Bábaszövetség Szenátusának tagja)
mamami-tintin.blogspot.com/

trojka 2010.10.14. 20:24:55

emberek, komolyan, ezen a képen milyen egyenruhában vannak ezek rendörök, mert hasonlitanak a magyarokra, de a sapka alapján nem igazán tudom megállapitani...talan az udvhadsereg...

Kifla 2010.10.15. 13:54:29

Laspalmas, sajnálom, hogy ilyen szülésed volt. Én is kórházban szültem, teljesen jó élményeim vannak róla. De nekem eszembe se jutna ilyen következtetést levonni. Miért gondolod, hogy aki otthon szül az csak magával foglalkozik???? Nagyon érdekes, hogy nekik szép élmény a szülés, nincs gátmetszésük. Persze, ki lehet bírni azt is, de minek, ha nélküle is menne??? Beöntést is ki lehet bírni, de minek is kell az?
Azt már szinte le se merem írni, hogy mi lehetett volna, ha otthon szülsz? Hálás vagy a kórháznak, mert azt gondolod, hogy otthonszülésnél baja lett volna a gyerekednek? Lehet akkor nem kellett volna neki oxigén, ha nincsen ennyi beavatkozás.
Miért biztonságosabb a kórház? Ott nem történnek olyanok, mint Geréb Ágnessel? Én meg se merném kérdezni az orvosomat, hogy hány baba halt meg a kezei közt, gyanítom, hogy többszörese, mint az otthon szüléseknél.
Én nem vagyok otthon szülés párti, nem is szültem otthon, de már annyira idegesítő, hogy minden otthon szülő hülyének van kikiáltva.

arlequin 2010.10.15. 15:35:22

@bejoo: na talán ez az egyik komment, aminek teljes tartalmával azonosulni tudok. pedig apa vagyok, nem anya.

a császárra - ha valaki nem tudná - nagyobb a OEP-finanszírozás, mint a sima szülésre...

Horizont 2010.10.15. 17:22:50

Lassan úgy néz ki, hogy aki kórházban szül az mind hülye és nem jó szülő....

Horizont 2010.10.15. 17:29:04

@bejoo:
"Én jobboldali vagyok, vallásos, értelmiségi"
És akkor mi van? Ennek mi köze a szüléshez????
Másképp szültél mintha baloldali ateista szakmunkás lennél??Hihetetlen!

unattached 2010.10.17. 09:27:12

@laspalmas: A te megközelítésed eleve hibás! "...Az otthonszülés hívei felesleges, és ráadásul roppant unszimpatikus feszültségkeltés, a vészhelyzetben persze sietve igénybe vett segítő kéz megharapása helyett harcolhatnának egy kompromisszumos megoldásért.." A feszültségkeltés az orvostársadalom részéről megy, vagy te nem látod miféle lejárató hadjárat megy az "otthonszülést" népszerűsítők ellen???..Lássuk a felvetésed: "mindenki úgy születhessen, ahogy neki jó" ..ezek szerint egy gyereknek jó, hogy erőszakosan rángatják elő, hogy egy lelketlen orvos kapja ki, akinek csak a pénz a fontos?
Egy kis statisztika:
1. Geréb Ági eddig 3300 gyereket segített a világra otthonszüléssel. Előtte 20 évig a szegedi kórházban volt szülésznőgyógyász, ahol további 3000 gyereket segített a világra. Ekkora gyermekszámmal, és így tapasztalattal nagyon kevés orvos rendelkezik. 2. A 3300 gyermek közül 1 vesztette életét. Ez 1 ezreléknél kisebb halálozási arány. A kórházi szüléseknél 6-8 ezrelék a halálozási arány. A kórházak nem hajlandók kiadni hivatalos statisztikát, orvosi előadásokban ez a két szám szokott szerepelni (jellemzően olyankor, amikor arról beszélnek, hogy milyen mértékben csökkent az utóbbi száz, ötven, húsz évben a gyermek halálozás). Geréb Ágnes ellen az egyik vád az problémás eseteket is elvállal. Ha hiszünk a hatóságoknak, és ezt a vádat elfogadjuk, akkor a fenti két szám összevethető. 3. Szintén Áginál két gyermek károsodott maradandóan, vagyis 0,6 ezrelék. Egy rádióriportban a kórházi szüléseknél gyakran előforduló kulcscsonttörések magas számát firtató kérdésre ezt válaszolta az orvos: ez belefér a 10% komplikációs küszöbbe. Sajnos nem tudom szó szerint idézni. Tehát 0,6 ezrelék a 10 százalékhoz.
Igazán remek, hogy leírtad, mit kéne tennie ennek a változást kívánok csoportnak, csak épp abba nem gondoltál bele,hogy az orvostársadalom mennyire maradi ilyen téren (hadd ne soroljak fel ezer meg egy példát a környezetemből)...kérlek gondold végig a naiv felvetéseidet, ill. hogy azok kb. mennyi idő alatt valósulhatnának meg, addig pedig hány gyerek végezné lelketlen orvosok kezei közt!
A bejegyzésed egy oldalról közelíti meg a történteket, a véleményed elfogult és a tájékozottságod szinte a 0-val egyenlő...ezért kár volt!

Horizont 2010.10.17. 15:00:15

@unattached:
A véleményed annyira elfogult, hogy nem tudom megállni, hogy ne írjak neked. Igaz Laspalmasnak írtál, majd ő válaszol ha akar.Én csak a következőt írnám neked. Válasszuk már kétfelé a dolgot. Egyik az "otthonszülés" a másik Geréb Ágnes. Jogilag eltiltották a szakmája gyakorlásától. Vegyünk egy hasonlatot. Valakinek elveszik a jogosítványát és utána jogosítvány nélkül a zebrán elgázol 3 kisgyereket az anyukájukkal és meghalnak mind. Nem háborodnál fel? Másik hasonlat. Elromlik az autódon a fék és szerelőhöz vinnéd akiről megtudod, hogy már a 3. balesetet okozza azzal, hogy rosszul szerelte meg a féket.Odavinnéd neki? Lehet, hogy gyér hasonlatnak találod, de hétköznapi példát akartam hozni.
Ha valaki otthon akar szülni tegye, otthon és nem a születésházában, rendezze le a saját lelkiismeretével, hogy vajon megadott-e minden esélyt BAJ ESETÉN születendő kisbabájának.
Ne gyere itt ezrelékekkel meg százalékokkal, mert az én gyerekem nem ezrelék Geréb szakmai palettáján.Hanem nekem az EGYETLENEGY ÉDES MEGSZÜLT KISBABÁM!
Azt meg egyenesen felháborodással visszautasítom minden rendes orvos nevében, hogy így nyilatkozz minden orvosról. Természetesen köztük is akad ilyen is meg olyan is. De megnyugtatlak ha elterjed egy orvosról, hogy lelketlen, szakmailag gyenge és sok hibát ejt, akkor a kismamák akik "megfogadnak" egy orvost az ilyet nagy ívben elkerülik.
Nem kéne állandóan külfölddel példálózni, hogy ott mennyi otthon szülés történik. Igen és egy csomó minden más is történik ami nálunk nem . Tudomásul kéne venni, hogy nem állunk a helyzet magaslatán - ebben sem....

unattached 2010.10.17. 20:09:35

@Horizont: Ha az én elfogultságomon fennakadsz, remélem majd egyszer laspalmas-én is elgondolkodsz...
Először is a példád valóban nem alkalmazható erre az egész storyra - kb. ég és föld - ezért ha nem baj, nem reagálok rá!
Jelen esetben nem igazán értem, hogy tudnánk szétválasztani a két dolgot..."Ne gyere itt ezrelékekkel meg százalékokkal, mert az én gyerekem nem ezrelék Geréb szakmai palettáján.Hanem nekem az EGYETLENEGY ÉDES MEGSZÜLT KISBABÁM!" ... Valóban, csak itt nem RÓLAD vagy laspalmasról vagy éppen azokról van szó, akik a kórház mellett vannak elkötelezve...(egyébként a te édes kisbabád max. másnál lesz statisztikai adat..remélhetőleg pozitív) a baj itt az teljes elzárkózással van az orvostársadalom részéről, a meghurcolásról a félrevezetésről ( nézd csak meg, laspalmas mennyire vette komolyan, hogy utánajárjon a tényeknek.. antalvali.com/hirek/otthonszules-gereb-agnesek-hivtak-mentot-az-ujszulotthoz.html ) és arról, hogy a laspalmashoz hasonlók azzal jönnek,hogy az otthonszülés hívei így meg úgy harcoljanak az érdekeikért..
Viszont van, amiben egyetértek veled: valóban helytelen volt a fogalmazásom, amikor az összes orvost egy kalap alá vettem..

Horizont 2010.10.17. 22:51:09

@unattached: Geréb Ágnes el volt tiltva jogilag. Ezt be kell tartani. Állítólag a terhes nő (aki mellesleg vérzékenységben is szenvedett!!!!!) a születésházába tanácsadásra érkezett mindössze. Érdekes. Mindenórásan, CSAK tanácsért!Most, hogy olvastam, az általad belinkelt cikkben, hogy vérzékenységben szenvedett a kismama, akkor most durván fogalmazva nem volt normális!!Egyik sem.
Olvasom: Szülők a Szabad Szülésért Társaság (SZASZ)!!! Na basszus már ettől kinyúltam!!
Itt pedig van egy értelmes mondat:
"Az anya joga eldönteni, hogy gyermekét hol akarja világra hozni, de arra fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon " - közölte a Nemzeti Erőforrás-minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága. "
Ennyi az én véleményem is! Hozzáteszem háromszor szültem kórházban még abban a korban amikor nem nyalták ki a kismamák seggét:) Már bocsánat, hogy közönséges vagyok, de ide ez a mondat illik a legjobban. Soha egy tizedmásodpercig eszembe nem jutott volna, hogy kockáztassam a születendő gyermekem, vagy a magam életét azzal, hogy min. 15 perc amíg a mentő kiér......és ugyanannyi amíg velünk beér!
Geréb Ágnesből meg nem kell félistent gyártani valamiféle elfuserált liberális agyament elmélet mentén. Ez az én saját véleményem. Változatlanul azt mondom aki otthon akar szülni tegye meg!Lelke rajta.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.18. 11:01:55

@Kifla:

Sajnálom kicsit én is, de tudod az idő multával a sebek behegednek, a rossz emlékek elhalványodnak, és különben is mi az a pár nap a hosszú évekhez képest, amit azóta töltöttem a gyerekemmel?
Ha lett volna választási lehetőségem, akkor egy "puccos" kórházban, alternatív szülőszobában szülök, viszont a nappali szőnyege egy percre se jutott eszembe. Ismered a mondást: jobb félni, mint megijedni. Inkább legyenek ott a kórházi eszközök, mégha nem is kellenek, minthogy hiányozzanak mikor szükség van rájuk.
Ahogy írtam, én a kórházak barátságosabbá tételében, szemléletváltásában, de nem kiiktatásában látom a megoldást.

unattached 2010.10.18. 11:39:36

@Horizont: Egy kicsit keresgéltem, ennyit találtam: (és bár nem is mostanában íródott, azért vannak benne érdekes dolgok...) www.tenyek-tevhitek.hu/otthon-szules.htm
www.origo.hu/itthon/20020306otthonszules.html
"..A MOK álláspontja szerint Geréb Ágnes 1995-ben veszélyeztette egy nyíregyházi otthon szülő nő életét, akinél komplikációk léptek fel. A nyíregyházi kórház feljelentést tett Geréb ellen, ugyanakkor a nyíregyházi nő állítja: nem az otthon szüléssel volt a baj, hiszen a komplikáció jelentkezésekor Geréb azonnal kórházba vitte, hanem azzal, hogy a kórházban nem látták el megfelelően. Ennek ellenére a MOK egy időre eltiltotta Geréb Ágnest..."
Amit írtál, ahhoz csak annyit fűznék hozzá:
1. Ha figyelmesen olvastad (volna) el az általam belinkelt szösszenetet, hogy bírtad azt leszűrni, hogy EGYIK SEM normális?? :O "..A mentőket a Születésházból hívták ki, majd az épület előtt várakozó apa leintett egy arra járó másik mentőautót is. Az otthon szülést pártoló Geréb Ágnest az eset után a rendőrség őrizetbe vette foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanújával.
Kedden kora délután szülésfelkészítő tanfolyamot tartottak a XII. kerületi Napvilág Születésházban. A tanfolyam közben megérkezett egy várandós nő és férje, akik jó kapcsolatban voltak Geréb Ágnessel, és nála is akartak szülni. "Úgy tudom, csak tanácsért jöttek, nem szülni érkeztek" - mondta el Békés Bence a Szülők a Szabad Szülésért Társaság (SZASZ) elnöke, aki akkor nem volt a helyszínen.... Ilyen esetekben a bábáknak kötelességük szaksegítséget nyújtani, és ők hívták a mentőket is, mondta Békés Bence. A Születés Házából a Cerny Alapítvány koraszülött mentőjét hívták ki. A területen dolgozó koraszülött-mentő azonban ekkor éppen Vác felé tartott. A hívás beérkezése után azonnal visszafordult, és elindult a XII. kerületi helyszínre, mondta az Indexnek Somogyvári Zsolt a Cerny Alapítvány szakmai vezetője...." Itt egyértelműen az anyukát terheli a felelősség, főképp hogy TUDATÁBAN volt a veszélyeknek, nem holmi "menet közbeni" komplikációkról beszélünk, ugyebár!?
2. Ha a tényeket ennyire nem ismered, miként tudsz véleményt alkotni?? :O Főképp ilyen határozottan!?
3. "a születésházába tanácsadásra érkezett mindössze. Érdekes. Mindenórásan, CSAK tanácsért!" - Ugye nem baj, ha az összeesküvés-elméleteid nem érdekelnek?? :D
3. "..Hozzáteszem háromszor szültem kórházban még abban a korban amikor nem nyalták ki a kismamák seggét:) Már bocsánat, hogy közönséges vagyok, de ide ez a mondat illik a legjobban..."
Már megint ott tartunk, hogy TE neked milyen volt, hogy TE hogy érezted, hogy TE hogy látod..itt a bibi..ez nem csak RÓLAD szól (sem laspalmas szubjektív véleményéről..főképp nem úgy, hogy a saját kis naplójában irkálgatja otthon..) hanem sok más nőről, akiknek ilyen vagy olyan okból ellenérzései vannak a kórházi szüléssel szemben: www.lam.hu/folyoiratok/lam/0205/23.htm ..no de mi a te reakciód (ahogy sok más embernek egyből) ?? NEM NORMÁLISAK! Miről is beszélünk?? :(

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.18. 11:42:12

@unattached:

Úgy látom figyelmen kívül hagytad a kontextust, amiben a feszültségkeltés szót használtam. Szidják az otthonszülők a kórházakat, de ha baj van és megáll a tudományuk, futnak oda. Demonstráltak Geréb kiengedéséért, együttéreztek az újraélesztett kisfiú és a "kórházi szülés közben vagy következtében" sérült gyerekkel is, tehát a nagy empátia közben azért ügyesen odaszúrtak annak, akivel együttműködni szeretnének. Szerinted ez okos dolog? Ha meg annyira pfujj a kórház, akkor baj esetén se odamenjenek, hanem vajákos asszonyhoz. Esetleg ismerjék el, hogy nem a kórház felszereltségével és tudásával, hanem szemléletével van gondjuk.

"naiv felvetéseidet, ill. hogy azok kb. mennyi idő alatt valósulhatnának meg"
Lássuk csak:
- alternatív szülőszobák: törvény néhány nap-hét, kivitelezés max. 2 év
- bábák alkalmazása: törvény pár nap-hét alatt, kivitelezés 2-3 hónap, mert bába állítólag van elég
- szemléletváltás: Eü-rendelet pár nap-hét, teljes siker kb 2 év, mire rutinná válik az új. Részsiker viszont már előbb várható, mert a rémhírekkel ellentétben a kórházakban is emberek dolgoznak, a szülésznők nagy része szintén anya, akik saját érdekükből és együttérzésből is azonnal és szívesen dolgoznak majd az anyabarátabb módszereknek (amikkel egyébként sokan most is tisztában vannak, de nincs hatáskörük bevezetni) megfelelően, csak a vénséges főorvost kell majd átnevelni.
- orvosok megbüntetése, eltiltása: időben ez is viszonylag rövid lehetne, ha nem zárnának össze annyira....de megoldást biztos lehet találni erre is

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.18. 11:46:07

@unattached:

"laspalmashoz hasonlók azzal jönnek,hogy az otthonszülés hívei így meg úgy harcoljanak az érdekeikért.."

Ja, követelőzni tényleg könnyebb, mint tenni is valamit....

unattached 2010.10.18. 12:01:11

@laspalmas: Nem gondolod, hogy itt nem valami ELLEN, hanem valami MELLETT megy a "harc"?? Ha olvastad a MOK korábbi állásfoglalását, ha láttad/hallottad miféle támadások érik az otthonszülést pártolókat (mind szakmai, mind civil körökben), ezek után mégis mit/hogy kéne tenniük?? Nem az lenne a lényeg, hogy ha lehet, otthonszülés, ha viszont gond van, annak a picinek megadjanak minden lehetséges segítséget? Hol mondtak olyat a pártolók, hogy nincs szükség kórházakra ill. olyan orvosi felszerelésre, ami bármilyen felmerülő probléma esetén segítséget nyújthat? Biztos csak figyelmetlen voltam..ha ezt megmutatod nekem, megkövetlek ezek a téren! :)

Horizont 2010.10.18. 12:59:20

@unattached: Semmi bibi nincs azzal már bocs, ha rólam szól valami ha érvelek valami mellett.Csak a saját példámat tudom felmutatni. Rólad még azt se tudom férfi vagy-e vagy nő, szültél-e már egyáltalán? ha igen akkor hol? Úgyhogy nem kell leszólni, mert amúgy se vagyok egy "én" központú.
Esetleg Geréb védője vagy?Ott voltál minden esetnél? Mindent láttál hallottál személyesen? Biztos nem. Már megírtam neked, hogyha valaki otthon akar szülni tegye meg, lelke rajta. Csak fel kéne fogni az otthonszülés pártiaknak, hogy itt Magyarországon nincs meg a feltétele ennek. Ezt annyira nehéz felfogni??? Azt írod valami mellett megy a harc? Harcoljatok b+ !!!! Bravó!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.21. 12:36:51

Koncepciós per, mi? Biztos minden szakértő hazudik...

"a megszületendő gyermek halálát az oxigénhiány okozta, amely egyebek mellett a szülésznő szakszerűtlen fogásai miatt bekövetkező gerincsérülésből fakadt. "

Horizont 2010.10.21. 14:41:30

@laspalmas: ja mind a három szakértő összebeszélt, hogy kicsinálják szegény "megnemértett" Ágikánkat, a mi Jeanne d'Arc-unkat! Ez a kismama 35 éves volt és 4,5 kg-os lett a babája. Ha életben marad....

Kifla 2010.10.21. 15:43:02

@laspalmas:
" Inkább legyenek ott a kórházi eszközök, mégha nem is kellenek, minthogy hiányozzanak mikor szükség van rájuk."
Otthon szülésnél is ott vannak a kórházi eszközök, írták már páran, nem olvastad? Van ott fogótól, vákumig minden, csak szerencsére használni nem kell...

"Ahogy írtam, én a kórházak barátságosabbá tételében, szemléletváltásában, de nem kiiktatásában látom a megoldást. "
Akkor egyetértesz az otthonszülőkkel. Ők se akarnak mást. Szüljön mindenki ott ahol akar, meg szemléletváltást.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.21. 15:58:26

@Kifla:

A kórházfejlesztés mindenkinek jó lenne, az otthonszülés megtámogatása meg csak egy szűk rétegnek.

Horizont 2010.10.21. 16:14:39

@Kifla: "Otthon szülésnél is ott vannak a kórházi eszközök" Ezt te sem gondolhatod komolyan!

Kicsit Karcos 2010.10.21. 16:26:42

@laspalmas: így igaz, a kórházi szülés feltételeit kell fejleszteni közpénzből, nem az otthoniét, ahhoz ugyanis az égvilágon semmilyen társadalmi érdek nem fűződik. Aki otthon akar szülni, az építtessen a kertjébe kórházat szülőosztállyal... Még annyira sem közérdek az otthonszülés biztosítása bárkinek, mint postát építeni 50 fős falucskákba, a postának ugyanis valóban van közösségi funkciója, legfeljebb nem engedhetjük meg magunknak mindenhol. Aki nem bír ki az életéből 1-2-3-4-5-ször 3-4-5 napot a gyermeke biztonságos megszülése érdekében, az meg ne szüljön gyereket. Basszus, egyszeri "befektetésről" beszélünk, nem folyamatos igényről. Fektessen be egyszer 50 milliárdot az, aki otthon akar szülni, ha már ilyen kényes kis babszem kisasszony, vagy menjen a kórházba.

Kicsit Karcos 2010.10.21. 16:34:24

Ezt a boszorkányt meg eltiltanám attól, hogy várandós asszonyokkal egy légtérben tartózkodjon. Valójában nem hiszek a boszorkányokban, de ha hinnék, biztos ő lenne a jelöltem. Teljesen megértem dédiapu dédiapjának a dédiapjáékat így utólag is, tényleg vannak emberek, akiknek egyszerűen negatív kisugárzásaik vannak, és ez ellen védekezni kell akkor is, ha nincs műszer a kimutatásra. Sajnos Gerébére van:(

unattached 2010.10.21. 17:06:33

@Horizont: Bocs, nem tudtam, hogy meg van szabva (általad?? :D ) hogy ki vitázhat ebben a témában és ki nem...érveltem, amire nem volt válaszod, csak a bugyuta kérdések, hogy mondjam meg ezt meg azt... Nem vagyok senki védője, ellentétben veled, aki simán beillenél ügyésznek ebben a szituba, olyan bizton állítottál mindent az esettel kapcsolatban..egy dolgot tettem, UTÁNANÉZTEM, helyetted (és Urambocsá' laspalmas helyett) is! :)

unattached 2010.10.21. 17:09:14

@Kicsit Karcos: Ezek után, megkockáztatom, Te vagy a 'pozitívság' mintapéldánya!? :)

unattached 2010.10.21. 17:15:29

@laspalmas: Dicséretes és támogatandó!
"..A Geréb Ágneshez köthető Születésház Egyesület képviselője elmondta: ők a háborítatlan szülést szeretnék minden anya számára biztosítani, mely magában foglalja a szülés helyének megválasztását is. A legfőbb problémát a Születésház Egyesület is a szabályozatlanságban látja: ez a problémamentes intézményen kívüli kriminalizációjához vezet. A szervezet szeretné tudatosítani a társadalomban a bábaság létjogosultságát, szerintük a bábai és az orvosi szemlélet kiegészítik egymást..."
És szerintem az egyik igen lényeges szempont a kórházaknak: KI kapja a támogatást! "..A szakember szerint a biztonságos szüléshez szükséges erőforrások allokációja egy kórházban könnyebb és olcsóbb, mint otthonszülés, vagy intézményen kívüli szülés esetében. „Az otthonszüléshez nagyobb finanszírozás szükséges. Felmerül a kérdés, kaphat-e nagyobb állami támogatást a szülés otthoni lebonyolítása, amikor az egészségügy rendkívül alulfinanszírozott. Ez ráadásul az esélyegyenlőséget is rontja” - vázolta fel aggályait Velkey, aki szerint minden esetben szükséges a pontos dokumentáció és a szülés általános feltételrendszerének megteremtése..."
(félve jegyzem meg, olyan nincs is, hogy Magyar Egészségügyi Kamara, tudtommal szülésznői tagozata a MESZK-nek van!)

unattached 2010.10.21. 17:21:17

@Kicsit Karcos: Semmilyen társadalmi érdek nem fűződik???? Akkor újra:
www.lam.hu/folyoiratok/lam/0205/23.htm
Kissé elbagatellizálod a dolgot, nem gondolod??

unattached 2010.10.21. 17:25:25

@laspalmas: Ne hagyd figyelmen kívül az érdekeket!

Kicsit Karcos 2010.10.21. 17:32:10

@unattached: ugye nem gondolod, hogy végigolvasom az egészet, meg elmegyek a könyvtárba leellenőrizni a forrásokat, kiemelnéd légyszíves a lényeget?

Horizont 2010.10.21. 17:34:28

@unattached: nem is tudom miről írsz nekem ha szerinted én bugyuta kérdéseket teszek fel! Ráadásul honnan veszed, hogy én megszabom, hogy ki vitázhat itt??? Te helyettem ne nézzél utána semminek, utána tudok én is nézni mindennek és képzeld megtettem. Azt hiszed csak te vagy okos ebben a témában? Te vagy az aki nem tudod elviselni a más véleményét! Még egyszer leírom neked hátha megérted:
"Már megírtam neked, hogyha valaki otthon akar szülni tegye meg, lelke rajta. "
Csak ezt tudom ismételni!

unattached 2010.10.21. 17:38:05

@laspalmas: A helyedben nem keverném össze a két dolgot...több évszázados belénk nevelt dogmák vesznek körül, hogy szedj gyógyszert, ha beteg vagy, csak a kórházban élheted túl a dolgot, stb. Lehet, hogy egész egyszerűen ezek a dogmák - és a mögöttük álló érdekcsoportok - elhitették velünk, hogy nincs más lehetőségünk, ha szülni akarunk, pedig talán lenne..És ha ezek a dogmák nem lennének, talán az a szűk csoport sem lenne már olyan szűk, hanem mások is mernék hallatni a hangjukat, akik mondjuk eddig félelmükben nem tették!

Kicsit Karcos 2010.10.21. 18:32:07

@unattached: túlparázod szerintem a dolgot, az orvostudomány működik, elég, ha összeveted a születéskor várható élettartamot vagy a csecsemőhalandóságot a 100 évvel ezelőttivel. A H1N1 meg a többi lehúzás az más tészta, ezt nem kéne összemosni az orvostudománnyal, az egy politikai kérdés volt, politikusok osztották az észt ezerrel, nem az orvosok kampányoltak vele, hogy jaj a járvány, oltasson mindenki.

Olyan ez, mint a buzerancia, amíg a politikusok el nem kezdték kiaknázni a témát, addig az orvostudomány betegségként tartotta nyilván, de amikor elkezdődött a szarkavarás, onnantól már nem volt PC betegségnek hívni, hanem csak kibontakozásnak, önmegvalósításnak, amihez kénytelenek voltak az orvosok is igazodni.

Az otthonszülés mellett sem az orvosok kampányolnak, hanem mindenféle megmondóemberek. Lehet persze azt mondani, hogy anyagi érdeke van a kórházi szülésben az orvosoknak, az van, persze, csak azt nem értem, mi ezzel a baj, attól még nem fogom pl. magamnak szerelgetni az autómban a hengerfejet, mert az autószerelőnek anyagi érdeke van benne, hogy vele csináltassam. Meg kell nézni, melyik a hatékonyabb, és hát azt kell látni, hogy nem a Geréb-módszer vezeti a tabellát, arról nem is beszélve, hogy otthon többnyire így is csak azok szülnek, akik nem veszélyeztetett csoportok tagjai, és amúgy sincs határérték felett a komplikáció valószínűsége. Ehhez képest Gerébre csak egy nagyot lehetne legyinteni, ha amúgy nem emberéletekről lenne szó.

Kifla 2010.10.21. 18:35:30

index.hu/belfold/2010/10/21/strasbourg_ele_viszik_gereb_letartoztatasat/

"A tárgyaláson meghallgatott magyar orvos szakértők azt rótták fel Gerébnek, hogy szerintük veszélyeztetett terhes volt az asszony, ezért eleve nem lett volna szabad kórházon kívül szülnie. Nem szabadott volna neki intravénásan oxitocint adni, nem kellett volna forgatni a baba fejét, és gátmetszést kellett volna végezni az anyán.

Geréb Ágnes, aki többször is szót kért a tárgyaláson, mindezt vitatta. Az ő álláspontját osztja egy külföldi szakvélemény, amelyet a védelem okirati bizonyítékként csatolt be, és amelyet a bíró felolvasott. A szakvéleményt Marsden Wagner professzor írta, aki tizenöt éven át volt a WHO nõk és gyerek egészségével foglalkozó szervezetének igazgatója.

Wagner szakvéleménye szerint nem volt veszélyeztetett terhes az asszony, mert második szülésnél a 35 éves életkor nem számít kockázati tényezőnek, a nő vércukorszintje a normál tartományban volt, az ultrahang-vizsgálatok kisebb magzatra utaltak, a vállelakadás pedig nem jelezhető pontosan előre szülés előtt. Wagner azt írta, hogy az intravénás oxitocin adása megalapozott eljárás volt, és szakszerű volt a Geréb által alkalmazott műfogás is, amely alkalmas lehetett volna a vállak kimozdítására, csak ebben az esetben nem volt eredménye. A tragédia ugyanúgy bekövetkezhetett volna kórházban is, vonta le a következtést Wagner.

A WHO korábbi igazgatója elfogultsággal vádolta levelében a magyar szülész szakmát és a tárgyaláson meghallgatott szakértőket, szerinte a nőgyógyász szakvélemények tele vannak hibákkal és hamis állításokkal."

Kicsit Karcos 2010.10.21. 18:46:04

@Kifla:

Aha, jó:

"Ezen kívül kuruzslás miatt is eljárás kezdődött ellene, mert a hatóság szerint a 2007-ben foglalkozásától három évre eltiltott orvos az elmúlt egy évben legalább kétszáz szülésnél működött közre, és ezért anyagi ellenszolgáltatást is kapott."

"Október 8-án döntött Geréb előzetes letartóztatásba helyezéséről a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az indoklás az volt, hogy a bíróság szerint fönnáll Geréb esetében a bűnismétlés, illetve a bizonyítás megnehezítésének veszélye."

"Másrészt azzal érvelt az ügyvéd, hogy Geréb nem akarja, és nem is tudná befolyásolni a bizonyítási eljárást, például több ezer tanú befolyásolása minden bizonnyal meghaladná a kapacitását."

Ezzel kb. elismerte az ügyvéd a többezer rendbeli kuruzslást, csak azt nem értem, hogy akkor mire fel verik a habot.

Ez a Wagner nevű fajti meg kb. olyan lehet, mintha Kóka szakvéleményét csatolta volna be Geréb, elvégre is ő is orvos, de már pár évtizede inkább csak Igazgató Úr a szakmája.

Kifla 2010.10.21. 19:02:26

Nem tudom, nekem a Wagner nevű fajti, akiről nyilván te még nem hallottál semmit, hitelesebb forrás. Biztos neked a WHO ajánlásai se mondanak semmit, amit igyekeznek a kórházak is alkalmazni.

Kicsit Karcos 2010.10.21. 19:05:18

@Kifla: hány gyerek születését vezette le Wagner az elmúlt 15 évben?

Kifla 2010.10.21. 19:11:09

Te biztos tudod, nem?
És te hány gyerek születését vezetted le, hogy te biztos vagy benne, h G.Á hibás?
Neked úgyis csak azok a szakértők hitelesek, akik az ő vétkességét állapítják meg.

Nem akarok én veled vitatkozni, nem sok értelmét látom. De láthatnád, hogy van igény az otthon szülésre. Akkor meg szabályozni kéne, nem csak keresztbe tenni nekik állandóan.

Kicsit Karcos 2010.10.21. 19:22:06

@Kifla:

Egyét se, ugye?

Elhiszem, hogy jól hangzik, ha a méltóságos úr személyesen kezeskedik valakiért, de itten komoly vádpontok vannak, amiket _gyakorló_ szülés-nőgyógyászok szakvéleményére alapoztak. A mentőorvos pedig egyenesen azt állította a bíróság előtt, hogy Geréb pánikolt és félrevezette a szülőket az egyik komplikáció alkalmával.

Ezzel szembeállítani egy alighanem évtizedek óta nem praktizáló ex-igazgató fajtárs "szakvéleményét", ez finoman szólva is nevetséges.

Olyan, mint csöcsökkel hirdetni a svejci frankos akciós hitelt.

Kifla 2010.10.21. 19:56:35

Évek óta nem praktizáló Wagner természetesen mindent elfelejtett a szakmájáról, és hülyeségeket beszél. De a te gyakorló-szülész-nőgyógyászaid, ők aztán mindent tudnak. Ők biztos soha se pánikoltak, biztos kézzel csinálják a burokrepesztéseket, gátmetszéseket, császárokat...

Kicsit Karcos 2010.10.21. 20:16:35

@Kifla: részemről maradnék annyiban, hogy Wagner "szakvéleménye" irreleváns a témában, mivel nem gyakorló szülész-nőgyógyász, és kilóg a lóláb, hogy a címeivel akarják elkábítani a bíróságot. Ennek én nem ülök fel, jól bevált trükk:

"Olyan ember áll Önök előtt, aki a maga szakterületén minden lehetséges elismerést megszerzett már. Higgyék el, nem vágyom többre, mint hogy megosszam önökkel azt a szerényt tudást, amelyre az évek során sikerült szert tennem. Ami mármost az adott kérdést illeti, nem lehet kétséges, hogy… "

lakatos.free.fr/Tanitas/AT/10szab/4Relevancia/4relevancia.html

Kicsit Karcos 2010.10.21. 21:27:48

"Geréb kitörte a baba nyakát

Szakmai hibák sorozatát követte el Geréb Ágnes egy 2007-es otthon szülésnél, amelynek következményeként meghalt Sz. Hajnalka (38) kislánya – állítják az orvos szakértők. Az otthon szülés élharcosának eddigi legsúlyosabb ügyét csütörtökön tárgyalta a bíróság: a kegyetlen részletekből kiderült, hogy Geréb egy műfogásra hivatkozva szülés közben gyakorlatilag kitekerte egy baba nyakát, hogy a csecsemő nyakcsigolyái is elváltak egymástól.

Gerébet így többek között gondatlanságból elkövetett emberölés miatt állították bíróság elé, ahova csütörtökön is bilincsbe verve hozták, mivel október eleje óta egy újabb balul sikerült szülés miatt előzetes letartóztatásban van.

– Méhen belüli oxigénhiány, visszéren át beadott oxitocin – méhösszehúzó hormon –, valamint a magzat fejének körbeforgatása okozta három éve a baba halálát – állították egybehangzóan a szakértőként beidézett szülészprofesszorok.

Egyikük, Hornyák Csaba azt mondta: olyan orvosi műfogás nincs, amely esetében a rögzített vállhoz képest a fejet elcsavarják – márpedig a vád szerint Geréb ezt tette a halálos szülésnél."

www.blikk.hu/blikk_aktualis/gereb-kitorte-a-baba-nyakat-2031962/

Erre mit mond Wagner? Kitekeri a baba nyakát, bazzeg.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.22. 10:12:24

@Kicsit Karcos:

"Balogh Pál szakértő kiemelte: a megszületendő gyermek halálát az oxigénhiány okozta, amely egyebek mellett a szülésznő szakszerűtlen fogásai miatt bekövetkező gerincsérülésből fakadt.

A szakértő kitért arra is, hogy indokolt lett volna a kórházi szülés, valamint a szakorvos jelenléte a szülésnél, illetve a gátmetszés a magzat vállainak elakadásakor. A kihívott mentő szakemberei sem tudták kifejteni a csecsemőt, ezért a Szent János Kórházban gátmetszést végeztek. A halott csecsemő 4450 grammosan született meg.

Balogh Pál elmondta: a 2007-ben 35 évesen másodszor szülő nőt már életkora miatt is veszélyeztetettnek kellett volna minősíteni.

Cserni János bíró kérdésére Balogh Pál elmondta: a szülést hamarabb kellett volna beindítani, az oxytocint pedig infúzióval kellett volna beadni az anyának, mert a vénás beadás egyszeri, nagy méhösszehúzódást okozott.

A második szakértő, Balogh István közölte: Geréb Ágnes a szüléskor nem alkalmazott műfogást, a magzat vállának kicsavarását pedig életszerűtlennek nevezte. A magzat gerincvelője elvizenyősödött, megduzzadt, ami "alkalmas volt arra, hogy a halált előidézze".

A magzat halálának okai: méhen belüli oxigénhiány, az oxytocin vénás beadása, illetve a fej oda-vissza irányuló forgatása. Ezenkívül a köldökzsinór összenyomódása is előidézhetett oxigénhiányt - összegezte.

Asztalos Miklós szakértő kifejtette: a magzatnak nem volt elegendő helye a megszületéshez, ezért kellett volna gátmetszést alkalmazni. Az oxytocint csakis infúzióval lehetett volna beadni, és eközben is kötelező lett volna a szülési fájások gyakoriságának műszeres figyelése is. A vénába viszont nem lehetett volna oxytocint adni, mert ez "a méhlepény vérkeringésének megszűnésével járhat, és ha ez tartós, akkor meg is halhat a magzat" - hangsúlyozta.

A terhességi ultrahangvizsgálatok Asztalos Miklós szerint azt mutatták, hogy a tragédiát megelőzhette volna, ha a 40. héten elvégezték volna a magzat súlybecslését, s a majdnem négy és fél kilogrammos magzat otthon születéséről lemondtak volna. Kevésnek tartotta a szakértő, hogy a magzat szívműködését óránként vizsgálták Geréb Ágnesék. Véleménye szerint minimum 15 percenként kellett volna ezt megtenni, miután a magzatburok megrepedt.

Geréb Ágnes a bíróságon elmondta: a magzathoz való hozzáférés biztosítása érdekében lehet ugyan szükség gátmetszésre, ő viszont a szülés közben hozzáfért a magzathoz, így az ebben az esetben szerinte indokolatlan volt. Azt is megemlítette, hogy többször hatástalan volt a korábbi, 17 éves szakorvosi pályafutása alatt az oxytocin infúziós beadása. Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a szülő nő nem volt veszélyeztetett terhes. "

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.22. 10:15:30

@Kifla:

"az ultrahang-vizsgálatok kisebb magzatra utaltak, a vállelakadás pedig nem jelezhető pontosan előre szülés előtt"

Köszönjük Wagner úrnak, épp ezért kéne kórházban szülni.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.22. 10:21:54

@Kicsit Karcos:

"az orvostudomány működik, elég, ha összeveted a születéskor várható élettartamot vagy a csecsemőhalandóságot a 100 évvel ezelőttivel"

Na itt buktál le, hogy nem olvasod a berakott "szakirodalmat" :) Megmondta Wagner, hogy nem a kórházban szülés miatt, hanem a jobb táplálkozás, jobb lakáskörülmények, a jobb családtervezés, az antibiotikumok vagy a biztonságos vérátömlesztés miatt, de mégegyszer hangsúlyozom, nem a kórházi szülés vagy az ultrahang miatt csökkent az anya-és csecsemőhalandóság.

unattached 2010.10.22. 10:31:38

@Kicsit Karcos: Könyvtárba én sem jártam..de ugye nem gondolod, hogy jó tanárnéni módjára elkezdem magyarázni neked a lényeget..ha képes vagy véleményt formálni, gondolom olvasni is tudsz! :) Ja, hogy ahhoz már nincs kedved, csak fröcsögni?? Bocs... :))

unattached 2010.10.22. 10:32:54

@Kicsit Karcos: KI beszélt itt H1N1-ről?? :D Olvasd el újra, amit írtam!

unattached 2010.10.22. 10:53:27

@laspalmas: A női test arra van kalibrálva, hogy az a gyerek kiférjen..a gátmetszés inkább az orvos érdekét szolgálja, mint az anyáét (és valóban indokolt esetben a gyerekét is, ha probléma adódik..de nem minden esetben)..Ha olvastad azokat a linkeket, amiket bemásoltam, ott pont azt írták le, Mo.-on indokolatlanul sok a császár, a szülésindítás, a gátmetszés, a kismamának pedig a legtöbb esetben NINCS döntési joga..nem csak az otthonosabbá tételről szól ez a vita, hanem az orvostársadalom hozzáállásáról is..azt gondolom, ilyen körülmények között az egész post-od nem állja meg a helyét (főképp az egoista nő képének vonatkozásában)...ajánlom figyelmedbe ezt a fórumot is, tudod a szűk csoport, amit említettél :D www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=5635

Horizont 2010.10.22. 10:56:37

Akkor most kiderült a nagy tudású szakemberek által, hogy nincs is szükség semmire. Nem kell ultrahang, nem kell infúzió, nem kell oxytocin, nem kell gátmetszés, nem kell szülészi "fogás", nem kell szívhangfigyelő, nem kell orvos a kórházzal együtt, kijelenthetjük, hogy nincsenek veszélyeztetett terhes nők sem! Van tehát "A" terhes nő, a Születésháza és van Geréb. Ennyi elég is. Sőt nyugodtan kimehetünk a szántóföld végébe és guggolva megszülhetünk, elvégre így ment ez régen is. És nem halt ki az emberiség. Mindig eszembe jut: nagy az isten állatkertje, de nem ez a baj, hanem alacsony a kerítés. Vagy : nagy az isten állatkertje, de kevés benne az idomár.Csak könyörgöm az idomár ne liberális gondolkozású legyen már.

Mielőtt megint kapok @unattached: -től megint ideírom : hogyha valaki otthon akar szülni tegye meg, lelke rajta.

Horizont 2010.10.22. 11:03:31

@unattached:
Bocs, de muszáj saját példát hoznom, bár tudom ezt nem csíped!! Tehát háromszor szültem.
Nem volt császárom, nem volt szülésindításom, nem volt kétszer gátmetszésem, és a háromból kétszer nem adtam pénzt, abban az egy esetben is a szülésznőnek, mert műszakváltása volt és ott maradt velem. Ja és azt is utólag adtam. Egy vidéki városka kórháza.

Kicsit Karcos 2010.10.22. 12:11:03

@laspalmas: világos, a nagypapa is minél öregebb, annál jobb volt a bizonyítványa az iskolában, miért ne működhetne ilyesmi a születéseknél is? :)

@unattached: olvasok én szívesen, de ha azt akarod cáfolni, hogy nem fűződik társadalmi érdek az otthonszülések támogatásához, akkor érdemes vón' nem olyan levélváltást belinkelned, ami a gátmetszés elutasításának jogát taglalja, legalábbis mint kiindulási pont, mert ez így elég sovánkának tűnik. Ha a belinkelt oldal a látszattal ellenben valóban azzal foglalkozik, mint aminek kapcsán szóba hoztad, akkor pedig egy kiemelés nem árt meg, már csak a vitapartnerrel szembeni előzékenység okán sem.

"A támadó félnek azt az álláspontot kell támadnia, amelyet a másik fél valóban képvisel.

2. Fiktív álláspontot tulajdonít az ellenfélnek (szalmabáb)
2.1. Hangsúlyosan képviseli az ellenkező álláspontot"

lakatos.free.fr/Tanitas/AT/10szab/3Szalmabab/3szalmabab.html

unattached 2010.10.22. 12:19:10

@Horizont: Valóban ezt írták/mondták volna, hogy nincs szükség az általad felsorolt dolgokra? :O szulesfelkeszitok.blog.hu/2008/08/12/a_rutinszeru_gatmetszes_karos

unattached 2010.10.22. 12:31:26

@Horizont: Grat a 3csemetéhez, és örülök, hogy vannak még ilyen helyek..
Akkor mesélek én is egy példát: Ismerős nyáron szült (megjegyzem, jómódú a család, a doki meg elismert szakember, aki az első gyerkőcnél korrekt módon teljesített..), egy bibi volt, mikorra ki volt írva a csajszi, doktorúr éppen nyaralni ment 2hetet..dokibácsi közölte, hogy oké kezdjen el Mgb6-ot szedni, addig kihúzza azt a két hetet, és akkor a választott orvos ölelő karjaiba pottyanhat a gyerkőc (megjegyzem, akkor már 3-4héttel túlhordta volna a gyereket)...Az orvosi jótanácsot követően a szülésznő közölte, hogy ő bizony nem javasolja Mgb6 szedését, mert olyan fájdalmai lesznek a felhalmozódott Mg miatt,hogy (bocs a kifejezéséért) összesz*rja magát..a kismamában a köv. merültek fel: doki vajon miért akarta ennyire, hogy nála szüljön (arra jutottunk, hogy a zseton miatt), ezután anyukat választhatott, hogy mitől fél jobban: (nem viccelek, két rossz közül választhatta a kisebbiket..ez aztán nyugalom a köbön) hogy ismeretlen orvosnál szül, vagy hogy túlhordva a gyereket, az orvos miatt problémásabb lesz a szülés! Végül nem szedte be a Mgb6-ot! :) Kérdem én, ennek így kell mennie?? És ez még elég 'lájtos' eset..van ilyen is, meg van olyan is..miért kell ilyen helyzetbe kényszeríteni a kismamákat..ez jót tesz a picinek??

Kicsit Karcos 2010.10.22. 12:41:18

@unattached:

"A támadó félnek azt az álláspontot kell támadnia, amelyet a másik fél valóban képvisel.

2. Fiktív álláspontot tulajdonít az ellenfélnek (szalmabáb)
2.1. Hangsúlyosan képviseli az ellenkező álláspontot"

lakatos.free.fr/Tanitas/AT/10szab/3Szalmabab/3szalmabab.html

Mi köze van annak, hogy a választott orvos 2 héttel a becsült születési időpont után elmegy nyaralni két hétre, ahhoz, hogy ez az orvos kórházi vagy otthoni szülésekkel foglalkozik?

Horizont 2010.10.22. 13:01:09

@unattached: Ja kérem azt elfejtettem hozzátenni, hogy nem voltak kiváltságos igényeim, külön rendelkezésemre álló orvossal. Nagyon sok sok szélsőséges esetet lehetne hozni innen onnan felturbózva. megkockáztatom azt a kijelentésemet, hogy talán maguk a kismamák rontottak sokat a helyzeten azzal, hogy azt hiszik ha sok sok pénzt adnak akkor csak egyedül ők vannak a világon és a "saját" orvosuk a varázspálcájával fájdalom nélkül kipottyantassa a babát belőlük. És vannak olyan kismamák is akik azt hiszik, hogy attól különlegesek és nagyon, de nagyon jót tesznek, hogy nem simulnak be a "közbe" és majd ők megmutatják, hogy az otthonszülés az igazi és aki a kórházba szül az mind felelőtlen hülye. Csak az élet felül szokta írni az eseményeket. Van akinek sikerül van akinek nem . Itt se ott se. Vagy itt is ott is.
Ja ezen meg röhögnöm kell már ne is haragudj: választhatott, hogy mitől fél jobban:....hogy ismeretlen orvosnál szül! Viccelsz ugye? Majd ha vakbélműtétem lesz bejárok előtte ismerkedni az orvossal, mert azt a traumát nem tudnám elviselni, hogy nem ismer ENGEM az orvos és nem az én ORVOSOM! Van a Telki magánkórház, másfél milka egy szülés ott megkaphatod ezeket. Bár még most se tudom nő vagy-e?

unattached 2010.10.22. 13:08:03

@Horizont: Vakbélműtéthez hasonlítod a szülést és az azt megelőző 9hónapot? :)
Egyébként igen, nő vagyok! :))

Horizont 2010.10.22. 13:46:10

@unattached:
Veled aztán nem könnyű! Nem és nem hasonlítom vakbélműtéthez, az orvoshoz való viszonyról írtam. De te végképp nem bírod elviselni a hasonlatokat és a saját példákat se!Meg úgy egyáltalán semmilyen érvet nem fogadsz el ami arról szól milyen veszélyeket rejt a szülés otthon és a kórházban is. Na jól van, sok sikert a harchoz és az otthon szüléshez is, gondolom ki is próbáltad ami mellett ennyire leteszed a voksod?

bejoo 2010.10.22. 15:19:08

Mardsen Wagner szülés-nőgyógyász szakorvos, kutató orvos, több évtizedes kórházi és kórházon kívüli szülési tapasztalattal. Most olvasom a könyvét, címe: Amerikából jöttem, mesterségem címere szülész-nőgyógyász.
Egy-két évtizeddel ezelőtt Amerikában is ugyanezt a harcot vívták meg a bábák, és ott sikerült jó néhány államban a medikalizált szülést elmozdítani a bábai modell felé.
Pár tanulságos adat: Skandináviában a szülések 75-80%-ánál nincs ott az orvos, csak a bába.
A WHO nem ajánlja szülés közben az evés-ivás korlátozását, a rutinszerű infúziót, CTG-t, burokrepesztést, az anyukák ágyhoz kötöttségét, a kitolási szak fekve való levezetését, pislogni fogtok, Magyarországon ez gyakori.
Gátmetszést 10%-os átlag alatt kellene tartani a szervezet szerint, itt 79%, a császármetszések arányát 12%-ban maximalizálja, itt 30% feletti. Fura, hogy ezeket a számokat Nyugat-Európa nagy részében be tudják tartani, itt meg nem. (www.tavam.hu/article.php?id=337&cid=51)
Mint ahogy az is fura, hogy 27 olyan európai ország van, ahol kevesebb baba hal meg a perinatális idõszakban mint Magyarországon. Magyarországon a perinatális idõszakban több anya hal meg, mint 22 másik európai országban. (mamami-tintin.blogspot.com/)
Most komolyan ezek után tényleg az kockáztatja a babája és a saját biztonságát, aki komplikációmentes terhességgel, a kórháztól való távolsági korlátok betartásával otthon szüli meg a babáját? Ez lenne az az áldozat, amit a gyerekért ki kellene bírni? Nekem a statisztikák tükrében nem így tűnik.

unattached 2010.10.22. 19:26:02

@Horizont: Szerintem félreértettél..a probléma azzal van, hogy a te példádat tartod követendőnek, hülyének tartasz mindenki mást, aki másképp gondolkodik, vagy máshogy érez..nem érted meg, hogy az emberek különböznek, döngeted a melled, hogy ha te kibírtad, más is kibírja, minek más módon csinálni! Ajánlom figyelmedbe bejoo hozzászólását...

Horizont 2010.10.22. 19:40:18

@unattached: Köszönöm a mélyenszántó analitikai elemzésedet, de kösz én jól vagyok nem tartok rá igényt. Pláne ha egysíkú a látásod! Analizáld saját magad ha kérhetem. Ebben az esetben tényleg hülyének tartok mást:) Részemről befejeztem a veled való beszélgetést, de nem azért mert beijedtem az érveidtől, hanem mert nem szeretem az ilyen embereket akik olyat beszélnek belém amire én nem is gondoltam.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.23. 10:16:41

@unattached:

Köszi a linkeket, az ott olvasottakból kiindulva kérdezem, hogy tehát minden sebészeti beavatkozás rossz és hibás, mert a vágásokat egyenesen, tisztán, szikével ejtik, nem pedig cikkcakk ollóval?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.23. 10:17:37

@bejoo:

Más szaktekintély esetleg Wagneren kívül? Vagy csak ő van raktáron?

bejoo 2010.10.23. 10:52:59

Szerintem nem csak ő van raktáron. Gondolom - mivel rengeteg országban megvan az otthonszülés rendszere, ott meglehetősen sokan vannak, akik szaktekintélyként tudnak nyilatkozni az otthonszülésről. Remélem, fognak.
Fura, hogy benned egy ilyen cinikus kérdést vetett fel a cikkek olvasása, mert bennem inkább azt a gondolatmenetet indította el, hogy mi a francért vágnak akkor is, amikor nem kell? Miért hitetik el szülő nők ezreivel, hogy pl a gátmetszésre szükség van, és végzik el hétszeresét a kívánatos mennyiségnek? Nem hinném, hogy a magyar nők genetikailag alkalmatlanok a gátmetszés nélküli szülésre, már csak saját példámból kiindulva sem. Persze, amint felpakolják a szülőágyra szerencsétleneket és a nyomás csak a gát egy pontjára összpontosul, már érthető gátmetszés elvégzése, különben repedés lenne. Ja, hogy hagyni kellene az anyukát olyan testhelyzetben szülni, ahogy akar (függőlegesben fog akarni)? Az nagyon kényelmetlen lenne az orvosnak, lehet, le kellene térdelnie. Durva. Inkább vágjunk.
Nem, nem minden sebészeti beavatkozás rossz, sokszor életmentő. Nem is akarjuk mindet megszüntetni. Indokolt esetben fontos, hogy megtörténjen. Miért gondolod ezt rólunk?
Az a fura ebben az egész vitában ezen az oldalon, hogy próbálunk valamit érvekkel, adatokkal alátámasztani, és még egy olyan egyszerű adatnak, mint a gátmetszések aránya itt és másutt belőled a fenti reakciót váltja ki.
A gátmetszős analógiánál maradva: szerinted az a magyar szülész, aki az esetei 100(!)%-ában elvégzi, mit fog nyilatkozni a bíróságon, azt hogy tizedannyi esetben lett volna rá szükség, vagy azt, hogy szakmailag megalapozottan cselekedett mindannyiszor, hiába a nemzetközi statisztika.
Az a magyar szülés, aki még nem látott soha otthonszülést, de még háborítatlan szülést sem, mert mindet beöntéssel/oxitocinnal/burokrepesztéssel/hasbatérdeléssel csinálja, szerinted azt fogja nyilatkozni a bíróságon, hogy szakmailag megalapozatlan gyakorlatot folytat, hiába a nemzetközi gyakorlat és ajánlások?

Geza 2010.10.23. 15:14:54

@bejoo:
Szerintem elbeszéltek egymás mellett LasPalmassal.
Te azt mondod, hogy az esetek nagyon nagy részében nyugodtan lehetne 'természetesebbé' tenni a szülést. Ahogy látom, ezt senki sem vonja kétségbe.
LasPalmasék azt mondják, hogy az eseteknek azon kisebbik részében, ahogy bizony komplikálódik a dolog, ott az otthon szülés nagyon megnöveli az édesanya és az újszülött számára a sérülés/halál kockázatát. Ahogy látom, ezt sem kérdőjelezte meg senki.

Te azt mondod, hogy a dolog természetessége folytán a stressz és az indokolatlan nyiszatolás elmaradása többet nyom a latban, mint a komplikációk kockázata.
Na ez az, amivel LasPalmasék nem értenek egyet (és amúgy én sem).

"Egyik vagy másik?" - Miért, középút talán nincsen?
Még az első hsz.-ok egyikében vetette fel valaki a szülőházak lehetőségét: Képzelj el egy kényelmes, otthonos kis szállodai szobára hasonlító, ám a várandós nők igényeinek figyelembe vételével kialakított 'lakosztályt' - max. 20 méterre a műtővel, inkubátorral, stb.-vel felszerelt szülészeti osztálytól.
Gondolom, ha egy nyaralás során az ember ki tud bérelni egy apartmant, akkor egy szülés során is meg tud ennyit engedni magának, és annak sincs semmi oka, hogy ebben bármi speciális legyen.
Aztán, ha eljön az idő, a kismama úgy hozhatja világra a gyereket, ahogy jónak érzi: bábával vagy orvossal, az apa jelenlétében vagy anélkül, olyan pozitúrában, ahogy neki a legjobb, stb., meglenne az otthon szülés általad is leírt összes előnye. Ha viszont ne adj'Isten komplikációk lépnek fel, akkor fél percen belül akár steril műtőbe is lehet vinni, és megmarad a kórházi szülés minden előnye - merthogy abban is van valami.

Szóval abban mindannyiótoknak igazatok van, hogy jó lenne valamelyest módosítani az ezzel kapcsolatos orvosi és átlagemberi hozzáálláson, de azért még szabad gondolkozni is (bár kétségtelen, hogy nálunk nagy hagyománya van az azonnal szembenálló táborokra szakadásnak).

Ja, és bocs, hogy férfi létemre belejáratom a számat a témába, de olykor még ebben a liberált korban is előfordul, hogy egy hímnemű is szeretné a legjobbat a feleségének és a gyerekeinek, és védené őket még a kockázattól is :).

Horizont 2010.10.23. 15:35:47

@Geza: Köszönöm a józan férfiúi véleményt:)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.23. 15:43:43

@bejoo:

Te ugye nem olvastál el mindent rendesen?
Mert én bizony leírtam, hogy nem tetszik, nem tartom jónak a merev kórházi rutint, viszont a nappaliszőnyeget sem, és szerintem nem a kettő vitája, hanem előnyeinek egyesítése lenne mindenki számára a legjobb megoldás. Barátságos, "alternatív" kórházi szülőszoba, csak vész esetén beavatkozó orvos, de szomszéd szobában lévő orvosi eszközök, felszerelt műtő. Vagyis kórházreform, és nem csak dologi, hanem szellemi téren is.
A gátmetszésről is leírtam, hogy mennyire irtóztam, idegenkedtem (éppúgy a belinkelt oldalon szereplő, szeméremajkakon át csiklóig felfutó gátrepedéstől is, ha nem jobban) tőle előtte, és bizony szívesen kipróbáltam volna a gátvédelmet, ha van rá lehetőségem. Tudom azt is, hogy túl nagy számban végzik nálunk a gátmetszéseket, rutineljárás, ezen is segítene a modern(régi) tudás szülészeteken való meghonosítása, elvégre önkéntesen nagyon kevesen választanák a hanyattfekvést, ami a legjobban terheli a tájékot.
Tudom azt is, hogy sokan megszenvednek vele, de azért orvos és orvos, vágás és vágás között is különbség van, nem szerencsés a túlzó általánosítás. Az ellenszenv ellenszenvet szül. Legyen erről is pontos statisztika, és ismerjétek el, hogy nagyon sokaknak mindenféle szövődmény nélkül beheged. Az adatok mindenképp fontosak, bármikor fel lehet használni őket, beszerzésükre én védőnőktől kérnék segítséget.

Tehát véletlenül sem védem én a gátmetszést, csak szeretem az ésszerűséget, ezért a linkeden található logika alapján feltettem egy kérdést, amire az érvelés helyessége esetén a válasz "igen", ellenkező esetben "nem". Tehát?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.23. 15:48:42

@Geza:

"Te azt mondod, hogy a dolog természetessége folytán a stressz és az indokolatlan nyiszatolás elmaradása többet nyom a latban, mint a komplikációk kockázata.
Na ez az, amivel LasPalmasék nem értenek egyet (és amúgy én sem)."

Tudod Géza, a rossz emlékek elhalványodnak, viszont fel nem támad senki.
Megoldásnak továbbra is a kórházi szülészetek emberszabásúvá tételét tartom, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon :)
Minek építenénk plusz szülésházakat?! Lakást se veszel mindig másikat, ha nem tetszik valami, hanem átalakítod.