Skip to content


       Szűrés lista

Egy, Két, Há...Eksön

Két színész meghalt, hárman pedig megsebesültek Angolában, amikor a rendőrség emberei szétlőtték egy bűnügyi film forgatását hétfőn, jelentette kedden az AFP hírügynökség. A rendőrök nem vették észre, hogy egy filmforgatásba csöppentek a főváros utcáin, és kérdezés nélkül tüzet nyitottak a fegyvereket lóbáló - valószínűleg fegyveres bűnözőknek nézett - színészekre.

A filmesek a főváros, Luanda egyik rosszhírű külvárosában vettek fel hétfőn egy jelenetet, amikor a rendőrök megérkeztek a sok nézelődőt vonzó forgatásra. "Láttuk, ahogy egy rendőrségi kisteherautó közelít gyorsan felének, majd hirtelen lefékezett, és kérdezés nélkül el kezdtek lőni mindenkire" - mondta el Radical Ribeiro rendező újságíróknak.

A rendező elmondta, hogy a színészeknél fegyverek voltak, de nem volt bennük töltény. A rendőrök addig lőttek, amíg a teljesen ledöbbent rendező rájuk nem ordított, hogy ne lőjenek, ez egy film. Ezután gyorsan elhagyták a forgatás helyszínét anélkül, hogy segítettek volna a sebesülteken.

"Magam sem tudom, hogy maradtam éléetben, csupán két méterre voltam tőlük" - mondta a rendező. Ribeiro elmondta, hogy volt engedélyük a forgatásra, értesítették a helyi rendőrséget is, de a rájuk támadt emberek valószínűleg egy elit egységhez tartozhattak. A rendőrség nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

adta hírül az index!

Őszintén szólva nem nagyon tudtam mit gondoljak Angoláról mikor levertek minket a női kézilabda vb-n, de ennek a hírnek a hatására, körlünéztem a neten és rájöttem, hogy Zero nem járt messze az igazságtól mikor azt mondta: "ezek még zabálják a misszionáriusokat".

folytatásban wikipediás infok és képek..csak , hogy okosodjunk is kicsit:

A 15. században portugál hajósok érték el a mai Angola partvidékét. A portugál gyarmati uralom csak a 19. században terjedt ki a tengerpartról az ország belsejébe is. 1951–1975 között Angola Portugália tengerentúli területe volt. A három felszabadítási mozgalom által vívott polgárháborúból a szovjetbarát MPLA (Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom) került ki győztesen Az MPLA kikiáltotta a népi köztársaságot, de csak kubai csapatok támogatásával tudta fenntartani uralmát a Dél-afrikai Köztársaság által támogatott UNITA (Nemzeti Egység A Teljes Felszabadításért) gerillákkal szemben. 1979 óta José Eduardo dos Santos az államelnök és az MPLA vezetője. 1991-ben a kormány és az UNITA békét kötött. 1992-ben kivonták a kubai csapatokat, de miután az MPLA megnyerte az 1992-es választásokat az UNITA újra kezdte a fegyveres harcot. 1994-ben a szemben álló felek új békemegállapodást írtak alá, azonban a katonai összecsapások végleges beszüntetésére nem került sor.




A lakosság túlnyomórészt bantu népekből (120 törzs, főleg ovimbundu, kimbundu, kongó stb.) áll, egyes helyeken – főleg a Namíb-sivatag peremén – busman törzsek is élnek.

Főleg a 60–70-es években kibontakozott portugál ellenesség, majd a polgárháborúk miatt sok portugál hagyta el az országot. Ma kb. 100 000 portugál él főleg Luandában és a tengerpart mentén elhelyezkedő városokban. Ezenkívül 30 000 nem angolai állampolgárságú portugál él az országban. A portugál nyelvet viszont a lakosság 60%-a használja.

Az ország természeti erőforrásokban (réz, cink, gyémánt, kobalt, arany, urán) gazdag, de a készletek jelentős része még kiaknázatlan. Afrika vízenergia-készletének 40%-a itt található.
Az ország 43%-át borítja erdő. Az esőerdők értékes fákat (ében, mahagóni) szolgáltatnak.



Angolában a gyerekek kétharmada iskolaköteles életkorban van. Az alapiskolát a gyerekek 54%-a elvégzi.

Angolában is, mint a többi afrikai országban nagyon népszerű a labdarúgás. 2005. október 8-án Angola kvalifikálta magát a 2006-os világbajnokságba.

 


 


Címkék: abszurd ostoba

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr42267849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrSzolon 2007.12.18. 20:06:56

ez azért már elég durva...

süti beállítások módosítása