Skip to content


       Szűrés lista

A spirál közepén

Sajnos megint cigányoznom kell mivel az elmúlt napokban történt esetek miatt megfogalmazódott pár gondolat bennem. Hogy csak a napvilágra került eseteket  említsük: a korábban  buszon, kardal mellbeszúrt Józsika és barátai súlyosan megvertek egy fiatalember, múlt pénteken. 12 éves utcagyerek, késsel combon szúrt egy hazafelé tartó 15 éves fiatalt a Blahán az mp3 lejátszójáért. Három fiatal halálra verte 18 éves iskolatársukat mert az leromázta őket .



















Logikusan azt gondolhatnánk, hogy kiragadott esetek ezek, melyeket a média "nagyít" fel és véres koncként dob a cigánybűnözésen csámcsogó emberek felé. És lehet is ebben valami, hisz szükségünk van ezekre a hírekre, hogy rájuk mondhassuk, na már megint a cigányok. Sajnos manapság nem sok olyan embert találunk hazánkban akik nem ezt mondják, jobb lenne ez az ország nélkülük. Legtöbben viszolygunk és félünk tőlük. Egyikünk sem rasszista és mind tudnánk mondani nem egy, nem kettő rendes becsületes romát is, de az a kisebbség mely egy ország elitéltjeinek több mint 60%-át kiteszi, bárhol a világon meg lenne bélyegezve.


Ördögi kör ez, hisz minél jobban védik az alapítványok, jogvédő szervezetek és ombudszmanok őket, mi annál jobban morgunk, mert nem értjük, hogy kaphat valaki egy putri helyett öt szobás lakást, (vagy csak egy fabudit is) ingyen az államtól, de a mi adónkból. Sajnos mára felnőtt egy olyan generáció mely a fenti szervezetek védelmében próbálgathatta szárnyait. Bátor, agresszív és ami még rosszabb, kezdeményező.
A törvénynek nincs hatásos fegyvere ellenük, a társadalomnak nincs válasza rájuk.
Cigánybűnözés van, de még közel sem érte el a csúcsát. A jövő nem tűnik túl rózsásnak az egyre elszaporodó és a médiának köszönhetően egyre többször köztudatba kerülő bűnesetek miatt, többen és többen vallanak majd szélsőséges nézeteket, ha a roma kérdés kerül szóba.
A megoldások egyelőre nem ismertek. A pedagógiával, integrációval és szociológiával foglalkozó szakemberek sorra széttárják a karjukat. A társadalmi hátrányokból származó lemaradást korunk iskolája csak még jobban felerősíti. Ugye emlékszik mindenki az osztályterem felosztására, elől az okosok, gazdagabb család gyerekei, a tanár nekik magyaráz, hátul meg Karcsika a panelház 10. emeletén lakó kisfiú, akinek egy szakadt melegítő nadrágja van és a kutya nem figyel rá. Esetünkben Karcsi még nem is roma, a szociális hátrányok nem párosulnak kulturális különbségekkel. Az integráció is nagy varázsszó, de hát tegyük a szívünkre a kezünket, mi se adnánk olyan osztályba a gyerekünket, ahol a kisebbségi pótlék miatt (igen létezik ilyen is, bizonyos százalékú kisebbségi tanuló fölött a tanárnéni plusz pénzt kap) 20% a cigány tanulók száma. A család az első számú szocializációs közeg és 10 éves kor után már sok minden nem korrigálható neveléssel. Ennek fényében tessék elgondolkodni, hogy akkor minek? Egy önmagát erősítő spirálban vannak a romák. Az anyjának nem voltak fontosak a társadalmunk értékei, neki se lesznek azok, és az ő gyerekének sem. Kiút? Egyelőre nincsen.
Így maradnak az ellentétek és az egyre mélyülő szakadék a romák és magyarok között.

Címkék: közélet cigány

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr2296731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moks · http://vastagbor.blog.hu 2008.01.14. 12:28:12

mint pedagógia szakos hallgató egyetértek az érveléssel:)

moRtiZ 2008.01.14. 13:17:43

Erről nagyon hosszan bírnék kommentálni, de nem teszem, mert le nem mosnám magamról hogy fasiszta vagyok (pedig egyáltalán nem), ezért nem is teszem.

Azért az hogy "odavetik a koncot az embereknek" a roma bűnözéses cikkekkel, erősen vitatkoznék, még a bizonyos Józsikás cikkben sincs egyszer sem leírva hogy Józsika adott kissebbséghez tartozik. Szóval nem hogy a romák ellen uszít a média, hanem védi őket tüzzel vassal. Aki kimondja a cigány szót az már fasiszta. Ha egy cigány bűnözik, akkor megélhetési bűnözik, és le van tudva egy ejnyebejnyével. És igen, szar érzés, hogy olyan embereket tartanak el az adómból akik semmit nem tesznek az országért, és eszük ágában sincs. És mint minden komolyabb cikkhez ide is írható: Abszurdisztán.

Valaki 2008.01.14. 14:22:36

Gratulálok a cikk higgadt hangneméhez.Kb.25 évvel ezelőtt a vidéki kisváros általános iskolájában minden osztályban volt 2-3 romagyerek.Ahogy teltek az évek és nőtt a létszámuk külön iskolába helyezték őket.Esélyük semmire nincs.Azért a gyerekeket sajnálom, senki nem tehet arról hová születik.A roma kérdés nem csak szegénységi kérdés.Láttam a " Józsikáról" fényképet, lehúzta az arany,sértett is volt, mégis hová jutott.Az a baj hogy egyik kormány se mer hozzájuk nyúlni.Ha valaki csak bírálja is a romákat röktön ráfogják hogy rasszista.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.01.14. 14:55:06

moRtiZ

nekem is felntűnt hoyg a Híradókban, újságokban, csak "gyanusított" meg "elkövető" szerepel ...

Kedvencem volt amikor Hevesben a 2 család kapával-kaszával egymásnak esettt ..ott is csk 2 "család" volt :)

fehérember 2008.01.14. 15:34:47

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.01.14. 14:53:02

Mondjuk az a rendőr is hülye, amelyik ilyenkor közéjük áll, hogy békét tegyen...
Rendezzék le egymással, aztán a maradék megy a sittre.
Megélhetési bűnözés: ja, mint a 'fáskocsinak' átalakított 1500-ös Lada, mi? Kellett a tüzelő...
Persze, egy-két fordulóval meglenne a teljes téli mennyiség, akkor a többi minek? Játékgépre?

Persze, ha én mennék ki az erdőbe, egy ágat letörni, egyből tíz környezetvédő csapna a kezemre.
Van itt rasszizmus nagyon keményen: a magyarok ellen.

Nem kell hátrányba hozni egy cigányt sem a származása miatt - csak végre pontosan egyenlően kellene kezelni bárki mással.
És akkor IS, ha büntetni kell valamiért.

cowkie 2008.01.14. 17:18:53

az a baj, h mindenki sejt egy megoldast, valoszinuleg ezek a megoldasok hasonlitanak is egymasra, de senki nem meri kimondani, mert azonnal leszelsojobboznak.

tempo 2008.01.15. 09:23:40

Szomorú, hogy addig fajult ez a probléma, hogy mára már szinte mindenki csak szélsőséges megoldásokat keres és csak ezekben látja a kiutat.

Előítéletesek vagyunk, minden okunk megvan rá, hiszen a mai fiatal generáció összes tagjának volt már atrocítása agresszív cigánygyerekkel az iskolában, aki elvette a holmiainkat, ha kedve volt hozzá, vagy falhoz vágott, mert jól esett neki. És persze még mosdatlan, büdös is voltak. Akkor senkit nem érdekelt, hogy miért ilyen, megutáltuk és kész.

Pedig a gyerek nem tehet semmiről, apjától látta, aki nem dolgozott, unalmában verte a családot, lopott, szeszelt.

Egész életemben 2 olyan cigány sráccal találkoztam, akik nem ilyenek voltam. És azért nem , mert nem ezt látták otthon (szegény, de dolgozó családok), tanulni küldték őket, lediplomáztak, dolgoznak. Ekkor értettem meg, hogy nem genetikai agresszióról, butaságról van szó, csak az agresszív cigánygyerekkel rengeteget kell foglalkozni, hogy ne az apja legyen a példaképe,hogy megértse, hogy tanulni kell, és talán ő már jobb apa lesz.

Amerikában a négereket jobban utálták, mint mi a cigányokat, és most lehet, hogy lesz egy néger elnökük. És nem a fehér csuklyások oldották meg a problémáikat. Itt sem a sötétingesek jelentik az előrelépést.

Én is félek a cigányoktól, elkerülöm őket, de nem vonulok az utcán erőfitogtatva, mert ettől csak dühösebbek lesznek, és az én gyerekemet majd mégjobban elverik az iskolában.

Próféta 2008.01.15. 09:57:53

tempo: kicsit zavaros, amit írsz.
A problémát elismered. Pozitív ellenpéldát hozol fel a kollektív bűnösséggel szemben. Remek.

Viszont Amerika említése nem túl sikeres. Ott továbbra is probléma néger kérdés, csak már pc beszélni róla. Ott is van pár kiemelkedett, aztán slussz. Harlem továbbra is veszélyes. Nem tudtak megoldást kínálni a problémára, a pozitív diszkrimánáció csak a feketék egy kis részére hozott felemelkedés.
A megoldás valahol az lenne, hogy már óvodás korban elkezdenek nekik pozitív példát mutatni, a szülőket jó irányba terelni stb. Csak az nem túl demokratikus, Ausztráliában ezt próbálták, de átestek a ló túloldalára.

Heh, ha félsz a bűnözőktől, ne a sötétben sunnyogj, mert attól bátorodnak fel. Pont az erő felmutatása az, amitől elbizonytalanodik a bűnelkövető. (Speciel az ilyen volkszug jellegű fáklyás felvonulások bennem is negatív visszhangot keltenek.)

tempo 2008.01.15. 12:07:56

Próféta: teljesen igazad van, nem a félelem a "megoldás", de ez sajnos van, létezik, senkinek sem jó. De az erő felmutatása a félelemkeltés eszköze, ami megintcsak nem hozhat tartós rendet.

Tudom, hogy most az a divat, hogy nézzük le amerikát, sőt vesszenek az arabok és a kínaiak menjenek haza, de mégis minden kultúrából tanulhatnánk valamit mi eszeveszettül okos magyarok. Például a pozitív ellenpélda szükségességét, mert azért amerikának nem csak győzikéje és pákója van (akik viselkedésükkel jórészt erősítik az előítéleteinket), hanem rengeteg elismert színesbőrű színészük, művészük, tudósuk, sportolójuk, akiken nem csak nevetni lehet, és talán egyszer majd nekik lesz (vagy már most is) köszönhető a rasszizmus csökkenése. Ezért hoztam fel a pozitív ellenpéldát. Több ilyen kellene...

süti beállítások módosítása