Skip to content


       Szűrés lista

Minőségi bulvárújságírás?

Tegnap érkezett ez a hírlevél, ami felkeltette az érdeklődésemet (a honlap erre):

"A bulvár térhódítása ellenére elhanyagolható a szakirányos képzések száma. A Magyar Író Akadémia mesterkurzusa lehetőséget teremt arra, hogy a téma iránt érdeklődőket testközelbe hozza a szakma azon képviselőivel, akik missziót látnak a minőségi bulvár újságírás megteremtésében."

Emlékszünk még, amikor Devito körmölte a táblára, hogy: "oximoron" és lányos fiú példájával magyarázta? A minőségi bulvár is valami ilyesmi, na de még ha az oktatókat is meglátjátok.


A kurzus oktatói: Árpa Attila, Hadas Krisztina, Jáksó László, Kolosi Péter, Murányi Marcell, Ómolnár Miklós, Pallagi Ferenc, Radnai Péter, Szabó Patrícia, Uj Péter

Micsoda lista! Első olvasatra felemás. Másodikra is. Vajon itt is áll a mondás, hogy aki nem ért hozzá, oktatja?

Árpa Attila: beválasztották az 50. legirritálóbb magyar közé, a lehető összes adón megbukott. Ki a f*szom tartja őt még mindig hitelt érdemlő médiaszemélyiségnek? Csak egy 90 kilós ripacs, semmit több. (fotó: velvet.hu)





Hadas Krisztina: Napló riportere, 2004. május elsejétől pedig az Aktív és a Magellán főszerkesztője. 2007. június 1-től az aktuális műsorok vezető szerkesztője lett. Hozzá tartozik az Aktív, a Magellán, a Napló, a Mokka című műsor. (kép, szöveg: tv2.hu)

Ezek a műsorok színvonalat képviselnek? Na ne már.



Jáksó László: egy vicc! aki már látott valaha is legalább egy Heti Hetest tudja, hogy még az olvasás is nehezére esik. Egy dologgal tud poénkodni, már több éve, hogy ő milyen ronda és szerencsétlen nőügyekben, azonban ettől nem hogy Woody Allen nem lesz, de még komolyan vehető újságíró se. (foto: axel.hu)





Kolosi Péter: Az RTL klub programigazgatója. Minőségi bulvár: Móunika? Reflektor? vagy a Fókusz,ami a 10 perces riportból 5-ben a Blikk címlapokra közelít a kamerával? (foto: hullamvadasz.hu)





Murányi Marcell: A Blikk jelenlegi főszerkesztője...Neeeeeee. Az ilyenektől van nálunk a bulvár műfaj a béka segge alatt. Ez vajon kinek az ötlete volt?






Ómolnár Miklós: képet most róla nem találtam, de akinek volt már a kezében Story magazin már találkozott a somolygó arcával az első oldalon. Egyik legsűrűbben használt "hírforrásunk" a magazin online felülete. Nem is kell tovább magyaráznom.






Pallagi Ferenc,Napkelte: Közeledünk az újságíráshoz. Kövezzetek meg érte (meg is fogtok), de én mind a mai napig a Napkeltét tartom a legszínvonalasabb reggelni műsornak a minimál díszletet és a kopottas zakókat leszámítva. Persze aki a Hírtvre kel, most köp egyet, hogy komcsi műsor. De ez nem az a téma...



Radnai Péter: A Playboy magazin főszerkesztője. Bár nem vagyok törzs olvasója a lapnak, de egy tehetséges ember benyomását kelti. Ez kevésnek tűnhet, de a mezőnyből még így is magasan kiemeli.



Szabó Patrícia: A Cosmopolitan főszerkesztője. Többre nem voltam kiváncsi.







Uj Péter: Index főszerkesztője, Népszabadság publicistája. A seggnyalás látszatát is szeretném eloszlatni, de akkor sem tudom, hogy kerül ide. Pár "tanártársa" az index oldalain naponta közröhej tárgya. Lehet, hogy csak röhögni megy.
(foto: index.hu)


Ti részt vennétek ezen a kurzuson? Számomra komolytalan.

Update:

"Minőségi Bulvár mesterkurzus

A hallgatók céljai:

Kapcsolatokat alakíthassanak ki, és találkozhassanak a szakma legelismertebb szereplőivel.
Elsajátítsák a bulvár újságírás szakmai praktikáit, és átfogó képet kapjanak erről a területről.
Megkönnyítse elhelyezkedésüket TV, rádió, magazin vagy napilap szerkesztőségében.
Bepillantást nyerhessenek a szakma kulisszatitkaiba, erre ugyanis a felsőoktatás nem biztosít
lehetőséget."

Tematika:

Napilap:
A Blikk és a Blikk-birodalom. Minek köszönhető a „legnagyobb példányszámú magyar napilap” rangja?
Bors.  Bulvár szerkesztőség: műhely és mechanizmus. A bulvár újságírás sajátosságai.

Televízió:
A TV2 magazinműsorai – bulvár és infotainment, bulvár és minőség.
Bulvár és szórakoztatás. Az RTL Klub szórakoztató magazinműsorai.

Hetilap:
A Story és a Best. Hiány van korszerű szakemberekben?

Rádió:
Bulvár a rádióban (Danubius). Meddig lehet a sztárnak saját ízlése?

Magazin (női):
Cosmopolitan és Maxima. A női magazinok sajátosságai. Kapcsolat a tulajdonosokkal.

Magazin (férfi):
A férfimagazinok sajátosságai. A Playboy vállalt művészetközelisége.

On-line:
Index és Velvet. On-line bulvár újságírás. Bloggereké a jövő?

A bulvár alanya: Hogyan irányítsuk a bulvársajtót? Hogyan használjuk a bulvársajtót saját kommunikációs céljainkra?



Címkék: média bulvár lol

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr29368881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zala 2008.03.07. 11:15:12

részt kell venni rajta. komolyan. hát hol szocializálódtál te? úgy tűnik nem abszurdisztánban, különben észrevennéd ebben a LEHETŐSÉGet. nem hasznosítható újságírói tudást kell várni, nem azt fogják a premesterek megfizetni, hanem a LEHETŐSÉGet, hogy benyalhatnak a Hadasnak, vagy bekaphatják a Zárpát így kerülve közel a kereskedelmi televíziózás vénájához.
Keveredjenek csak a testnedvek, így születnek a sikerek. ha eléggé elkeverednek lehet csinálni a képzésből is realitit, így készültöt, meg feltölti az Aktív üres műsorperceit a promó.
mindenki nyer, senki sem veszít. ez az igazi bódottá

klsf 2008.03.07. 11:35:24

a blikk az minöségi bulvár

NoMojito 2008.03.07. 12:30:26

Egy mondatban a minőség és a bulvár?

a nap húszpontos képe · http://haazeeblog.blogspot.com/ 2008.03.07. 12:32:38

Igaz, Lovass, bayer zsótti, bencsik... mennyivel hitelesebb lenne az egész :-D

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.07. 12:33:51

"missziót látnak a minőségi bulvár újságírás megteremtésében"


"Misszió" ... xD
"minőségi" xD

rég röhögtem ennyit

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.07. 12:35:44

Ja, ennél nincs nagyszerűbb "tanári kar" az országban!

Új Péter miért adja a nevét ilyesmihez?

Megváltoztatni úgysem tudja a hazai bulvár újságírást ...

o · http://www.index.hu 2008.03.07. 12:51:10

no mondjuk az indexen is vannak érdekes cikkek néha.

sprenczl 2008.03.07. 12:54:41

szarkupac, tisztelet az 1 db kivételnek

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.03.07. 12:56:59

A zújságíró is csak pénzből él - és a bulvárban legalább fizetnek, ha kellően eladható dolgot csinálsz. ha a muosz fizetési ajánlása miatt kicsit erősebb nyomást fejtene ki, vagy sztrájkolnának a firkászok pár hétig, kiderülne, szükség van-e rájuk, vagy elég a bulvár.
Vajon mennyi pénzt akasztanak le ezért?

asztrov 2008.03.07. 12:57:01

jaja, az index (és leányai) is a bulvármédia része, méghozzá vastagon. így nem krédés, uj főszerk mit keres ebben a bagázsban. vagy ha mégis, hát tessék: pénzt. pont.

nyikhaj 2008.03.07. 13:05:06

Schöpflin Aladár: Pethő Sándor

Az 1919 utáni magyar közélet aránylag kevés igazán jelentős közírót emelt ki a sajtó munkásai sorából, olyat, aki mély hatást tudott volna tenni a közgondolkodásra és fontos tényezőjévé vált volna a közéletnek. Ezek egyike volt Pethő Sándor, a balatonfüredi autószerencsétlenség áldozata. Az ő halálával kétségtelenül csökkent közírásunk színvonala szellemi és erkölcsi szempontból egyaránt.

Tanár volt s a történelemből indult ki. Első munkái történelmi tanulmányok. Szellemében azonban több volt a nyugtalanság és az aktualitás iránti érzék, semhogy meg tudott volna maradni a tiszta tudomány tárgyilagos levegőjében. Mintegy átmenet volt a tudományból a közírásba, mikor az 1914 előtti években tanulmányokat kezdett írni kora kiemelkedő politikusairól, az akkori viszonyokhoz képest feltünő történelmi készültséggel, egyéni és szuggesztív írástudással. Érintkezésbe került azzal az államférfiúval, akinek hatása alól többé nem tudott szabadulni, mindvégig ideálja maradt, a magyar politikus legszebb típusa az ő szemében: az ifjabbik gróf Andrássy Gyulával. Politikai gondolkodásának ez a nagy élmény adta az irányvonalat és ebben megmaradt a közélet minden hullámzása közt. Az 1919 után kezdődött sajtó-mozgalomban, amely a keresztény jelszót tűzte ki maga elé, nagyon hamar a vezetők közé került, de sem vérmérséklete, sem műveltsége nem engedte, hogy együtt ússzon az akkori szélső jelszavak árjával, - az ő koncepciója magasabb volt, szelleme válogatósabb, semhogy meg tudta volna fertőzni az akkor szabadjára bocsátott demagógia. Akkor is Andrássy mellé állott s kitartott mellette később is, mikor egyre jobban elszigetelődött és kiszorult a politikai cselekvésből. Pethő ezzel a hűségével, amely pályájának megkülönböztető jegye lett, ellenzéki álláspontra került Bethlen István politikájával s azóta minden kormány politikájával. Pártoktól független maradt. Ama politikai irány, amelynek elkötelezte magát, az események sodrában egyre jobban háttérbe szorult, de hogy a lelkekből nem szorult ki végkép, azt bizonyítja, hogy Pethő írásainak megmaradt a nagy hatása, olvasóinak száma nem csökkent és a lapok, melyeket irányított, nagy olvasóközönség előtt propagálták hitvallását.

Akármiről írt, mindig megmaradt a maga jó színvonalán. Példaadó volt urbánus szelleme, amelytől távol állott a durvaság, a becsmérlés, a demagógia. Sok polémiát vívott meg, de soha a vitát személyes térre nem vitte. Történelmi tudása ellátta az asszociációk bőségével. Érezte, hogy magyar hagyományt folytat s érezte, hogy ez mire kötelez. Mindig kissé feszes, ahogy mondani szokták, tanáros magatartása többé-kevésbbé hűvösen hatott; igazán felmelegedni akkor tudott, ha ideáljairól volt szó. Tévedései is a művelt és felelősséget érző író tévedései voltak. Állásfoglalása az utóbbi években vesztett poziciókért való harcnak tünt fel, politikája azokéval együtt, akikkel azonos vizeken evezett, egyre jobban akadémikus jogfenntartásként hangzott, főelemei elvesztették aktualitásukat, lesodortattak a színtérről s hangoztatásukhoz egyre több bátorság kellett. Pethő vállalta ezt is, amíg rá nem kényszerült, hogy letegye a közírói tollat. Pályának politikai jelentőségét lehet vitatni, de ez a pálya látványnak mindenesetre szép volt.

velúr · http://napielet.hu/ 2008.03.07. 13:06:35

Komoly újságíró csak pénzkeresésére használja a bulvárt végszükségben. Egyébként nincs mentség!
A magyar bulvár Európa leggyengébbje, még a bolgár is jobb nála egy nemzetközi felmérés szerint, és hajlok ezt elhinni.
Hadas Krisztina? Ugyan.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.07. 13:15:08

velúr

Ráfér az oktatás mindenkire, de ettől a bagásztól mit tud eltanulni ?

Amúgy meg ennek nincs köze a bulvárújságíráshoz ... körbetelefonálni a "celebeket" hogy történte-e ma velük "akármi" az nem "újságírás" !

Ezért nincs nálunk oknyomozó újságírás sem ....

tanár úr 2008.03.07. 13:15:27

Nah nézzük sorba: Árpa a semmihez nem értő, de pénzel megvásárol mindent.
2.Hadas (pösze) Krisztina, s még öregszik is,.....TV ben mert megszólalni!!!!
Nah most jönnek a "zsinagóga" tagjai , abból van a több, nem sorolom,--mindent megmagyaráz...nem sokat dolgozni, sokat kaszálni mások munkáján.
Nah szal. Üzelet az egész: oktatnak, atúrót! --beszedik a lóvét és " megjelennek"-----

whollosi · http://magyarugar.blog.hu 2008.03.07. 13:32:03

No hát:
az egész a (pénz)lehúzásról szól, nem egyébről, ennyi a titka.
Hadas egy tehetségtelen hülye- kiegészítve a személyi aktáját.

A para az, hogy "valóban" lehetne minőségi bulvár, DE ma Magyarországon kb senki sem képviseli.

E kell menni érte Németországba, például.

De a szervező gárda többi kurzusát is érdemes meglátogatni- vannak ott érdekességek.

cienfuegos 2008.03.07. 13:35:54

A Pallagi, gondolom, nem nap-keltésként, hanem mint Bors-főszerkesztő ad elő - ez talán árnyalja róla a véleményed.r :) S hogy a Radnai tehetséges ember lenne? Hihi.

velúr · http://napielet.hu/ 2008.03.07. 13:36:54

zero, egyetértek

mikka 2008.03.07. 13:51:50

szánalmas barmok. az is aki kitalál ilyet, az is aki részt vesz rajta és főként az, aki a nevét adja hozzá... a szarban turkálás kesztyű nélkül minősített esete és ezt valakik komolyan veszik??? és van kis hazánkban olyan testület, aki erre a képzésre okiratengedélyt ad? batz-papuccsal kéne etetni őket hetekig... bazmeg up, süllyedsz mint a titanic...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.07. 14:05:31

Más:

Blikk / Story stb minidg azzal jönnek, hogy "igény van" rájuk, csak ezért csinálják ..

Tegyük fel , holnaptól megszűnik a Blikk és a Story!
Mi lenne? Gigatüntetés ?
"Vissza a Blikket? "
"Nem tudok bulvár nélkül élni?"

Semmi sem lenne, minden menne tovább .... meglennénk a bulvármocsok nélkül is.....

The_Evil 2008.03.07. 14:19:01

Megveszik, tehát igény van rá. Vagy mindenképp hülyének akarod tettetni magadat?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.07. 14:21:50

The_Evil

vazze, ha nem lenne nem vennék meg ... túlélni mindenki ...

aranyhaj.blogspot.com 2008.03.07. 14:24:00

A Népszabadság újságírója, az igen! A többiek... mit mondjak. Nem vagyok nagy barátja a mai magyar bulvármédiának.

aranyhaj.blogspot.com

cienfuegos 2008.03.07. 14:30:04

ha nem lenne kávé, sör, fű stb., azt is túlélné mindenki, és akkor mi van? télleg ne szarozzunk már ezen

ati · http://notv.hu 2008.03.07. 14:43:34

ez hülyeség, Murányi Marcell jó újságíró, csak máshol megjelent írásait kéne olvasni.
Pallagi Ferenc meg egy utolsó rühes fasz: ő oktat ki mindenkit a napkeltében, miközben anno a Blikk az ő főszerkesztése alatt rakta ki a címlapra az elég hullagyalázás-ízű Zámbó "Jimmy" Imre és Fehér Miklós fotókat.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.07. 14:46:06

Murányi Marcell lehet hogy jó újságíró, de hát most már NEM ír, hanem szerkeszti a Blikket, nem ugyanaz !

nagyM · http://nagym.blog.hu 2008.03.07. 15:44:52

UP-on kívül mindegyik fószer egy szánalom. Árpa Attila???? Haggyad má'!

Nagyon gáz. De persze kell nekünk mééég bulvár, meg mééég bulvárújságíró... had okosodjon a magyar. kiszel, vagy vvAnikó, ezitta kérdés......

The_Evil 2008.03.07. 15:49:41

Zero, ez a kenyéren kívül szinte bármire igaz. Meg talán még az alkohol tartozik ide :)

G. Lóci 2008.03.07. 15:50:23

Uj Péter is ugyanannyira gagyi lett mára, mint a többiek.

(Mondjuk régen sem a tények után búvárkodásáról volt híres, mindig is bulvárstílusban írt, csak neki legalább volt stílusa. Ma már nincs, teljesen jellegtelenné vált.)

Pallagi? Ne tessék töhögtetni. De a plébojos csávóval se...

G. Lóci 2008.03.07. 15:51:12

nagyM · nagym.blog.hu 2008.03.07. 15:44:52

"UP-on kívül mindegyik fószer egy szánalom."

Sajnos, ma már UP is.

gizi 2008.03.07. 22:14:33

ÉN elmegyek!!!! És már NAGYON várom! Ennyi...

Kalevala 2008.03.08. 07:41:06

Vagy minőségi, vagy bulvár. A kettő nekem nem értelmezhető együtt.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.03.08. 16:33:18

UP. azért van ott, mert ma Magyarországon normális bulvárhíreket leginkább az Indexen lehet olvasni (mondjuk én még a normális bulvárhíreket sem szeretem, de ez van, erre kattint a nép - hogy mást ne mondjak a blogomon a leglátogatottabb írás az volt, amikor Kelemen Anna nevét vettem a számra, vagy a billentyűzetemre). Amit a Blikk és tsai művelnek az nem azért szar mert bulvár, hanem azért, mert még ezt a műfajt is szarul csinálják, ráadásul a magyar celebvilágot is csak a nevetséges kifejezéssel lehetne leírni.

Haloperidol 2008.10.19. 21:12:55

Ja, Szabó Patríciához egy kis adalék - szegényke talán DISZLEXIÁS??
Vazz, ez már nem akadály ahhoz, h vlaki karriert csináljon újságíróként...

velvet.hu/celeb/szabopat1016/

Saját bevallása szerint - bár olvasni nem tud - barátja a betűknek.
xD

süti beállítások módosítása