Skip to content


       Szűrés lista

Egyre több magyar megy külföldre dolgozni

Talán akkor fel sem fogta, de az egyik legfelelőtlenebb mondatát mondta 2006 nyarán Gyurcsány Ferenc: "El lehet menni Magyarországról, itt lehet bennünket hagyni. Tessék, lehet menni, majd mi elleszünk a nyugdíjasokkal." (az ominózus videó erre)

Romániában ilyen, és ehhez hasonló mondatok nélkül is 2 millió ember hagyta el az országot (a 23 millió lakosból), így megértük azt, hogy Kelet-Magyarországról toboroznak munkásokat Romániába. (A román vállalatok 73%-a ugyanis munakerőhiánnyal küzd.) Szerencsére nálunk ennyien nem fogadták meg a miniszerelnök "tanácsát"...

Csakhogy az iwiw-en egyre több ismerősömnél jelenik meg külföldi város a neve mellett.
A helyszínek változatosak, de a nagy többségük Angliába/Írországba ment ki dolgozni.
Nem reprezentatív, de 350 ismerősömből 21-en bizony külföldön dolgoznak:





























Mivel már nem kell bejelenteni a külföldi munkavállalást, így senkinek fogalma sincs, hány magyar dolgozik külföldön. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 50-60 ezerre becsülte az EU-országokban dolgozók számát. Ez természetesen sehol sincs a 1-2 millió lengyel, vagy a 2 millió románhoz képest, de egy nagyvárosnyi ember bizony már nem itthon adózik. (Amúgy szerintem sokkal többen dolgoznak külföldön.) Szépen felmond itthon a munkahelyén, felül a repülőre és keres magának munkát Dublinban vagy Londonban. Nem kerül bele semmilyen statisztikában, egyszerűen "eltűnik" az állam szeme elől ...

Egy példa, hogy miért is éri meg kimenni: Egyik haverom kiment Dublinba a főiskola elvégzése után. Egy magyar srácok által bérelt lakásban lakik. A bérleti díj, rezsi, internet minden ugyanannyiba kerül mint itthon, és egy pizzériában dolgozik. Magyarországon a minimálbér 212 euró, Írországban 1073 euró. De még a szomszédos Ausztriában is 1000 euró a minimálbér. "Sajnos" ennél kevesebbet senki nem kaphat (8,65 euró/óra a minimum). Természtesen kapnak borravalót, amit mindennap szétosztanak egymás között, így a mosogatófiú is ugyanannyi borravalót visz haza, mint a főpincér. A borravalóból él, a fizetéshez nem is nyúl (szinte). Legálisan be van jelentve, van egészségügyi kártyája, nem úgy mint idahaza. Egyik szombat este telefonált, iszonyú hangzavar volt, alig hallottam valamit. Kiderült, a haverokkal átugrottak La Coruna-ba (Spanyolországba) a Riazor stadiumba, egy Depor meccset megnézni:



























Mivel én is ugyanannyit dolgozok (de sokkal többet adózok), mint a haverom Dublinban, és is el tudtam ám menni egy meccsre:
























Kicsit savanyú, kicsit sárga, de az Illovszky Rudolf-Stadion (Vasas) a mienk :-(

A haverom annyit keres (a pizzériában, legálisan!), hogy a teljesség igénye nékül a következő helyekre utazgatott az elmúlt 1-2 évben, amolyan városnézés-hosszú hétvége jelleggel: London, Amszterdam, Brüsszel, Párizs, Barcelona, Monaco, Milánó, Róma, Új-Zéland. Én ezt hogyan engedhetném meg idehaza? Pedig ugyanannyit dolgozok, magyar viszonylatban jól keresek, de már egy prágai útra is spórolni kell ...

Kanyarodjuk vissza a 21 ismerősömhöz és a többi 60 000-hez. Többszörösen is bukik az állam, hogy kimentek dolgozni külföldre. Először is, mert mindegyik fiatal frissdiplomás, így hiába támogatta az állam a diploma megszerzését, nem folyik vissza a haszna (mint adó) a költségvetésbe. Továbbá valószínűleg nem feketén dolgoztak itthon, így bejelentett, rendesen adót és TB-ét fizető munkavállalók hagyták el az országot. Harmadrészt pedig, mivel egészséges, 25-30 közötti fiatalokról van szó, úgymond nettó befizetők lettek volna az államnak, hiszen nagyon nem vettek igánybe orvosi/kórházi ellátást, munkanélküli vagy szociális segélyt. így nem is kellett rájuk "költeni" az állami kasszából.

De mennyit bukik az állam? Ha ez a 60 000 ember itthon dolgozna és adózna, az bruttó 200 000 forintos bér után évi 88 milliárd adóforintot jelentene az államnak.
Kíváncsi lennék, létezik-e valamiféle terv, hogy maradásra bírják a dolgozó/adózó embereket, hogy ne nagyon menjenek el külföldre dolgozni? Sejtésem szerint Gyurcsány Ferenc zseniális terve, az "adócsökkentéshez előbb megint ÁFÁ-t emelünk" program nem egészen ezt a célt szolgálja ...
Mert az már nem megy tovább, hogy a nyugdíjakat tovább emeljük, a szociális kiadásokat nem csökkentik, a minimálbért nem adóztatják meg! Vagyis tovább szívatják, szorítják a satut az 1,9 millió dolgozó és adózó embereken. Meddig? Menjünk mi is külföldre? Miért mindig a 3 millió nyugdíjasnak, a 800 000 rokkantnyugdíjasnak, a munkanélküli és/vagy szocális segélyen élőknek kell nyalni? Persze, fontosak szavazataik... (Lehet, hogy a választójogot az adózáshoz kellene kötni, akkor máris meg lenne oldva ez a kérdés. Aki nem adózik, nem szavazhat, nem lehet pár ezer forint osztogatással megvenni, oszt csókolom.)

A fenti 60 000 honfitársunk már szavazott, a lábával. Mi lesz, ha többen is így szavaznak? Mi lesz itthon? Az éhező nyugdíjasok/romák/rokkantak/munkanélküliek megostromolják a boltokat, mert nem kaptak nyugdíjat/segélyt, mivel nem lesz miből kifizetni nekik? Nálunk már hadsereg sincs, ami rendet tartson, ha kitör az éhséglázadás.

Az egykulcsos 20%-os SZJA bruttó 250 000 forintos fizetésnél havi nettó(!) 40 000 forinttal emelné meg a fizetésünket: vagy ez, vagy viszlát Magyarország!

 



Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr30521231

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarok Angliában – Mennyien, Hol, Kik? 2010.11.02. 15:48:02

Olvastam egy Origo-s cikkben nemrég hogy 20-30 ezer magyar dolgozik Angliában. Lehetetlen, hogy csak ennyi lenne – gondoltam – ezért végeztem egy kis kutatást hogy merre, hányan vagyunk itt a szigetországban....

Trackback: Magyarok Angliában – Mennyien, Hol, Kik? 2010.11.02. 15:41:01

Olvastam egy Origo-s cikkben nemrég hogy 20-30 ezer magyar dolgozik Angliában. Lehetetlen, hogy csak ennyi lenne – gondoltam – ezért végeztem egy kis kutatást hogy merre, hányan vagyunk itt a szigetországban....

Trackback: Magyarok Angliában – Mennyien, Hol, Kik? 2010.11.02. 15:41:00

Olvastam egy Origo-s cikkben nemrég hogy 20-30 ezer magyar dolgozik Angliában. Lehetetlen, hogy csak ennyi lenne – gondoltam – ezért végeztem egy kis kutatást hogy merre, hányan vagyunk itt a szigetországban....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.06.16. 09:23:07

engem egyedul asszony tart meg itthon. Ot nem tudtam meg ravenni, hogy kimenjunk. De nala is fogy a turelem, latom nap mint nap.

Mellesleg nekem marha jo munkahelyem van, minden tekintetben. De ennyi erovel a beadozott penzemet meg is gyujthatnam, tobb haszna lenne. Nem eloskodne belole a csocselek.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.06.16. 09:32:43

Háát igen. Azoknak is elfogy a türelmük akik alapvetően jól élnek. Mondjuk én sem értem miért mindig a nyugger-ek és a szociálisan rászorultak fontosak a kormányoknak.
Egy ötlet. Ne legyen adó. De legyen 35% ÁFA.
Mindenkinek.

Mukka · http://pozor.hu 2008.06.16. 09:41:17

Nem sajnalnek meg ennel is tobbet adot fizetni (a mostani ~48% nalam) ha azt latnam, hogy valami jot szolgal es a koz kiveszi a reszet a kozterhekbol (kulonben peldanak okaert ehes marad), de hogy ennyire retardaltan osztogassa el _mas_?!

765mb 2008.06.16. 10:21:28

Ha megtehetik, miért ne tennék? Rövidtávon lesz ebből baj? Nem. Ezek már a vége fele vannak, már nem tudják megszívni.

És ez a baj: nincsen hosszútávú gondolkodás.

765mb 2008.06.16. 10:26:17

Már a politikusokra gondoltam, nem a kimenőkre. Engem is asszony tart itthon. Mérem meddig :-)

ildsisy 2008.06.16. 11:28:53

Ha 20 éves lennék mai eszemmel gondolkodás nélkül kimennék valahova dolgozni,hogy jobban élhessek és a családom./az nem jelenti azt,hogy nem szeretem azt az országot ahova születtem és felnőttem.../

ildsisy 2008.06.16. 11:29:54

Lehet,hogy kissé gyáva vagyok,de csak a "korom" tart vissza...

DArchAngel 2008.06.16. 11:37:39

Azért az éhséglázadás messze van. Inkább a dolgozó, becsületes embereknek kellene már valami demonstrációt, erőfelmutatást összehozni.

DArchAngel 2008.06.16. 11:42:35

Mellesleg az, hogy pár ezer forinttal le lehet kenyerezni különböző rétegeket, egyszerűen szánalmas. Hihetetlen, hogy a magyarok jó része még mindig azt hiszi, hogy a semmiből jön a pénz, mint a gulyáskommunizmusban.

Prophet 2008.06.16. 12:20:13

Mondjuk nekem Nedzsef van beállítva Iwiw-en, de csak azért, mert más nem választotta... Ha dolgoznék, azt én is el tudnám képzelni külföldön. Persze nehéz lenne itthagyni mindezt.... NOOOT. Mindezek ellenére én is szeretem az országom, csak nem a felépítményt rajta.

REPARATUR 2008.06.16. 13:52:07

Siralmas. Most gondolkoztam el, hogy így iwiw vizsgálat nélkül is 6-7 közeli ismerősöm dolgozik kint. LEhet nekem is lenne 20 ismerősöm. Ez a 50-60 ezer valami kamu szám lehet. Vannak kinnt szeritnem 1-2 százezren is. és igazuk van. a bele mernek vágni, hát tegyék. Mindenkineka saját boldogulása a legfontosabb.

don Diego de la Dinnye · http://kutyabaj.blog.hu/ 2008.06.16. 14:08:04

Nálam az arány rosszabb, kb 350 ismerősből legalább 50 dolgozik/él külföldön (és nem Romániában, habár lassan az is nagy szám lesz)

kacsa! 2008.06.16. 15:10:12

Inkább azt a sok faszfejt kéne kitakarítani az országból, akik ezt élhetetlenné teszik... de kimenni egyszerűbb... én is fontolgatom, a szakmámmal hülyére kereshetném magam pl. Ausztriában...

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.06.16. 17:38:19

A "szavazatot az adóhoz" ötlet jó, népszavaztassuk meg!
És azt is, hogy a népszavazást neten lehessen - csak és kizárólag. Na?

Prophet 2008.06.17. 02:24:21

Inkább azt kéne elérni, hogy csak azt engedjük urna elé járulni (kurva választékos vagyok a napnak ebben a szakában), aki mondjuk ismeri a 4 alapvető matematikai műveletet, elvégezte a 8 osztályt (nem 4 első és 4 második), valamint meg tudja mondani, hogy mi is az államformánk. Illetve milyen vallású a pápa. Így kéne osztani a szavazati jogot. Az értelem győzelme, meg mindenki egy kosárból.. hajaj. De szép is lenne, ha két züllöt, leépült piás szavazata nem érne többet az enyémnél (vagyis egy még le nem épült züllött piásénál). Something is rotten in the state of Hungary.

Pernyekergető · http://hovamesz.info 2008.06.17. 09:34:55

Engem csak a hivatásom tart itthon (külföldön nem lehetnék hivatásos tűzoltó). Egyszerűen siralmas, és még csak azt sem mondhatjuk jó szívvel, hogy talán 2030-40 után majd jobb lehet a helyzet, mert nem is látni a végét ennek a káosznak.
Aki tud, az meneküljön innen... Nem is csodálkozok azokon az ismerőseimen, akik kint vannak már egy ideje és nincs honvágyuk. (Mitől lenne? Kinek hiányozna ez a sok hülye?)
Néha-néha meglátogatnak a "külföldre szakadt hazánk fiai" és már annyira megszokták a más mentalitást, más életstílust, hogy ők még ledöbbennek azon, ami itt megy (és amiben ők is éltek 2, 4, 6 évvel ezelőtt), én meg ledöbbenek azon, hogy úgy is lehet élni. (Hogy egy átlagos fizetésből egy egyedülálló ember úgy fent tud tartani egy lakást és egy autót, hogy ennivalót is vásárol. Hihetetlen...)
Nem értik, hogy miért van itt ennyi hülye és hogy hol vannak a többiek.
Ezt kérdezem én is.

rivera 2008.06.17. 10:58:37

ket eve dolgozom kulfoldon, nem bantam meg. az otthoni jo dolgok itt is megvannak nagyjabol, rosszbol viszont sokkal-sokkal kevesebb.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.06.17. 11:49:00

Szerintem is hatalmas kamu ez a szám. És egyre többen kerekednek fel...

Csak a saját személyes történetem: 6 évvel ezelőtt érkeztem Magyarországra - Svédországból. Otthagytam Nyugatot és nagyon sok kemény munka árán sikerült letelepednem Magyarországon, mert ez volt a gyerekkori álmom. Nem volt könnyű egy olyan megélhetést találni, amely akár egy albit finanszirozott volna! Több mint öt évig küzdöttem, hogy stabil megélhetést teremtsek magamnak. De most újból haza kellett jönnöm Svédországba, mert egyszerűen nem jutottam egyről a kettőre... lakás, autó, utazások, hobbi - ezekből max 1, amit be lehet vállalni, a többi háttérbe szorul. Tragikus, de igy van. És nem akarok lemondani minden másról, csak hogy a lakáshitelt nyögjem 25 évig... úgyhogy eljöttem. Megszakadt a szivem, de muszáj volt.

Horizont 2008.06.17. 19:02:05

Mindenki azért mégse mehet el!
Nem csak a pénzről szól az élet.

rivera 2008.06.17. 23:45:42

Optimista, nálam pl nem a pénzről szól a dolog. Otthon is jól kerestem, de mivel limitált a hátralévő időm, csakúgy mint mindenki másnak, inkább olyan helyen töltöm el ahol jól érzem magam.

Persze otthon is jó lenne, ha nem kellene bp-n közlekedni, kórházba menni, ügyet intézni bármelyik állami hivatalban stb, ha ezeket meg tudnám úszni, és egy bakonyi kis faluban is meg tudnám teremteni a napi betevőt már mennék is vissza.

Horizont 2008.06.18. 06:00:25

rivera:

"Mindenki azért mégse mehet el!
Nem csak a pénzről szól az élet. "

Még egy mondatot hozzátennék:
Nemcsak Budapestről szól az élet.
Vidéken is megteremthetjük a napi betevőt.Mint a példa mutatja 8 millióan élünk itt vidéken.Emberléptékűen!

rivera 2008.06.18. 08:21:09

Optimista, ez szakma függö. Van amit lehet videken is csinalni, van amit sajnos csak pesten, mivel mo-n szintem minden erre az egy helyre koncentralodik.

En videki vagyok es ertem amit mondasz, de ha azzal akarok foglalkozni amihez ertek, akkor kenytelen vagyok bejarni bp-re, ami eleg horror a kozlekedest tekintve.

Reggel kb 3o perc ucsorges a dugoban, delutan szinten, ezzel a 24 orabol 1 mar el is ment.

Matteo79 2008.06.18. 14:17:54

Hát én sem hittem volna hogy kijövünk Agóliába. Rengeteg magyarral találkoztunk ebben a kisvárosban is akik 2, 3 éve jöttek ki.

Azért a megélhetés itt sem egyszerü, mert a lakhatásra elmegy egy (minimálbér) fizetés ha külön akarsz lakni.
Mi csak egy szobát bérlünk, majdnem minimálbérből havi 1000 fontot tudunk elrakni. Kocsi, internet, nagyláb mellett...

Matteo79 2008.06.18. 14:18:31

Angólia az Anglia, csak igy nevezem :)

Horizont 2008.06.18. 16:07:54

rivera:
rosszul fogalmaztam.Ha én most lennék fiatal (és nem az orosz nyelvet nyomnák) én is kimennék 1-2 évre (nem örökre)nyelvet tanulni,világot látni,megismerni más népet,más kultúrát,belekóstolni az életbe,és igen,jó pénzt keresni.Menjen is aki tud,mer,akar.
A baj azzal van hogy aki elvágyik vagy el is megy az azzal köríti hogy ilyen szar életet mint ami itt van,ilyen szar országot mint a miénk stb.stb.
Na ez sértő azokra akik nem tudnak,nem akarnak innen elmenni és itt élnek.Jól,rosszul,de ez az életük!
Az enyém is.
Na ez a bántó!

athenee 2008.06.18. 19:44:02

ez a külföldre cuccolás csak addig tűnik "a nagy megoldásnak", amíg tényleg ki nem mész. én csak fél évre jöttem el otthonról, de számolom a napokat , hogy haza mehessek. egyetem után egy kis világlátás, megnéztem, köszönöm szép volt, viszlát!
a legegyszerűbb dolog elpucolni otthonról és élvezni a mások által felépített dolgokat, ide születtünk, ezt osztotta a gép, ezzel kellene valamit kezdeni.
az elvágyódóknak: tök jó, hogy van pénzed, csak szar, ha nincs kivel megosztanod..

Mérgezett fülü teszkós szatyor 2008.06.18. 22:11:05

azert kulfoldon sincs kolbaszbol a kerites, ahol 200e$ egy haz, azt is lehet 25-50 evig nyogni. anyamek 8 evesen rangattak magukkal canadaba, utaltam ott elni, pedig mindenunk megvolt, nem gurizni mentek ki, hanem dolgozni. kikuldetesbe. ma itthon vagyok, a gyerekeim magyarkent Magyarorszagon fognak felnoni. meg utlevelunk sincs.

rivera 2008.06.18. 22:45:35

ariadne,

"a legegyszerűbb dolog elpucolni otthonról és élvezni a mások által felépített dolgokat, ide születtünk, ezt osztotta a gép, ezzel kellene valamit kezdeni."

aki produktív, nem pedig kolonc, az nem csak élvez de hozzá is rak az egészhez. az "ezt osztotta a gép" szemlélet pedig szánalmas, a segélyeken élő csapat pont így gondolkozik.

Optimista,

"A baj azzal van hogy aki elvágyik vagy el is megy az azzal köríti hogy ilyen szar életet mint ami itt van,ilyen szar országot mint a miénk stb.stb."

Én nem ész nélkül fikázom, sokat dolgoztam és sok helyen éltem Mo-n, tudom mi tetszik és mi nem. Emellett sok más országban is jártam, van összehasonlítási alapom. Jópár dolgon múlik ki hogyna érzi magát az életben, ebben a lakóhelynek is szerepe van de szerintem annak sokkal nagyobb hogy kivel van az ember, és amivel a pénzt keresi azt szereti-e csinálni.

athenee 2008.06.19. 00:45:52

rivera

"azezt osztotta a gép" szemlélet pedig szánalmas, a segélyeken élő csapat pont így gondolkozik."

nem igazán értem, mire gondolsz... igen, ide születtem, magyarnak, ezt osztotta a gép, otthon szeretnék boldogulni és normálisan élni, nem pedig külföldön szerencsét vadászni. szerintem ebben vajmi kevés szánalom van!

külföldön élsz, de csak hazahúz a szíved, itt olvasgatsz, szerintem nem véletlenül...

athenee 2008.06.19. 00:51:48

bocs ez nem ment el:

egyébként meg könnyű produktívnak lenni egy olyan helyen, ahol már működik a rendszer, legalábbis jobban...

rivera 2008.06.19. 09:05:03

ariadne, elnezest, felreertettelek.

mashogy latjuk a dolgokat, szerintem europa kicsi, es ha az ember beszel nyelveket, miert ne probalna ki magat mashol is. ez nem uj gondolat, megannyi magyar iro kolto festo tett ugyanigy evszazadokkal ezelott is. ha van lehetoseg, elni kell vele.

"szerencsere vadaszni"

ezt nem igazan ertem. alapigazsag hogy az elethez kurva sok szerencse kell. masreszt nem alkalmi munkabol elek vagy varom hogy talaljak egy tomott penztarcat a sarkon.

"egyébként meg könnyű produktívnak lenni egy olyan helyen, ahol már működik a rendszer, legalábbis jobban..."

otthon is az tudtam lenni.

"hazahuz a szived"

persze, szeretek otthon, de szeretek portugaliaban vagy romaniaban is elni.

"itt olvasgatsz, szerintem nem véletlenül... "

a google readerem tele van mindenfele oldallal ami nekem szimpatikus, a vastagbor mar indulas ota az, de ha jobban atfutod a blogot inkabb talalsz itt ervet az el mint a maradni mellett.

athenee 2008.06.19. 10:43:08

rivera

teljesen megértem, hogy az embereknek egy idő után tele lesz a cipellő, hogy az ugyanolyan értékes munkáért tized annyit sem kapnak. könnyen megeshet, hogy én is rá fogok kényszerülni, hogy visszamenjek (külföldre). Én csak reménykedek, hogy nem így lesz.

"megannyi magyar iro kolto festo tett ugyanigy evszazadokkal ezelott is. ha van lehetoseg, elni kell vele."


Teljesen igazad van, szerintem szuper dolog világot látni, én is ezt teszem most, de teljesen kivándorolni már megint egy másik történet. A világban kóborló, önmagukat és boldogságukat soha igazán meg nem találó költők és egyéb művészek sorsát magamnak nem akarom.

Amit most látok innen a nagybetűs Nyugatról: nem egy magyarral találkoztam és vagyok kapcsolatban, akik 5-10-20 éve elmentek otthonról, de a fél kezüket odaadnák egy magyar szóért vagy barátért. Menj fel a külföldön élő magyarok fórumokra (gondolom már megtetted) nézz körül, hány olyan ember van, aki "látvány boldog" mert bár jól él, de 5 éve nem beszélgetett egy igazán jót senkivel.

Idős korára valahogy mindenki haza sszeretne jönni, csak szerintem ez nem így működik...

rivera 2008.06.19. 11:21:36

ariadne, nem lehet altalanositani. van akinek bejon, van akinek nem. annyit irtam csak, hogy elhetobbnek tartom ezt a kornyezetet. mivel sokat jarok haza, honvagyam nem volt, magyarok tarsasagat pedig nem keresem, annyi erdekes emberrel talalkoztam es beszelgettem mar a vilag kulonbozo pontjairol hogy eszembe se jutott kulfoldi magyarok forumat bongeszni.

csavargo 2008.06.19. 19:04:48

Olvasgatva az ilyesmi fórumokat, az jut az eszembe, hgy a politikusok közül vajon teszi ezt meg valamelyik? mert akkor láthatnák, hgy az igazán teherviselő rétegnek nagyon kezd elege lennii abból, hgy eltart egy országot és csak kötelességei vannak...

hejesirasbalynok 2008.06.20. 11:01:38

Prophet · nemigazorszag.blog.hu 2008.06.17. 02:24:21

worluk már javasolt hasonlót, le is tépték érte a fejét.
Nyilván azok, akik elbuknának a beugrón.

hejesirasbalynok 2008.06.20. 11:06:03

rivera · wordpress.com 2008.06.18. 08:21:09

kell találni más munkát vagy bele kell törődni, hogy életed 5%-át értelmetlenül dugóban töltöd el.

athenee 2008.06.20. 23:11:59

rivera
minden vélemény részben általánosítás is... én pedig csak annyit mondok, hogy sok a meg nem gondolt contra a negédes pro-k mellett...

János2 2008.06.27. 14:11:50

2 évig dolgoztam Londonban.20% az adó.A minimálbér 1600Ft/óra.Az albérlet min.60.000Ft/hó/fő.Más minden olcsóbb vagy hasonló árban van,mint Magyarországon.

Algo 2008.06.30. 16:36:49

én 31 eves fejjel mentem ki dolgozni es vagyok is meg kint. egyszeru volt a keplet: kaptam egy ajanlatot es volt 2 hetem hogy dontsek (vagyis hogy felvegyem a melot).Nem kerestem rosszul itthon se (netto 280-300). mire volt ez eleg? egy lakasra es 10 misi hitelre 10 evig havi 120eter torlesztore.....most kint vagyok s 8 honap utan megvan a hitelem pedig itt most havi 400ezert fizetek albira es heti 6500-at "bkv" berletre.hat mondanom sem kell 1 ora gondolkodas sem kellett hogy a fonokom orra ala toljam a felmondasomat.

Sokan ahitoznak arra hogy jaj de jo lenne kint dolgozni meg minden, irigykednek stb, csak eppen nem birnk/akarnak kikecmeregni a befasult szurke 7koznapokbol.....pedig mennyi pelda van ami pozitiv.

Merni kell, de belatom ezt konnyebb mondani mint megtenni.
Az is igaz hogy notton no a dontesek szama es tenyleg egyszer ki lesz irva a hataron hogy: Az utolso kapcsolja le a villanyt...

A

trey82 2008.06.30. 19:45:46

... a mondat szövegkörnyezetből, szituációból kiragadva felelőtlen, ha meg visszahelyezem oda akkor érthető és nem felelőtlen...


amúgy meg kint lehet 10-szer nagyobb a minimálbér, ebből 2 dolog rögtön következik:


1, 10-szer szarabb a kinti munkaerő versenyképessége a magyaréhoz képest (ceteris paribus, azonos képesítés stb feltételezvén)


2, ez inkább komment: miért éri meg a nyugati munkáltatónak azért a magas minimálbérért keleti dezertőröket alkalmaznia akik qrvára nem beszélik jól a nyelvet? elárulom a legtöbben feketén dolgoznak és qrvára nem azért a minimálbérért amit leírtál... hát így már megéri

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.06.30. 20:06:48

trey82 2008.06.30. 19:45:46

... a mondat szövegkörnyezetből, szituációból kiragadva felelőtlen, ha meg visszahelyezem oda akkor érthető és nem felelőtlen...


Hát, erről Kövér László órákat tudna mesélni. A híres-hírhedt köteles beszéd, emlékszel?

Egy rutinos politikus tudjon már úgy beszélni, hogy az megálljon a lábán ... amúgy meg akárhogy nézed, csavarod, Gy.F indulatoasn azt mondta amit mondott.

"rulom a legtöbben feketén dolgoznak és qrvára nem azért a minimálbérért amit leírtál... hát így már megéri "

Most ne a 2 hónapra kiszökök epret szedni idénymunkásról beszélj, hanem aki rendesen, állandó-ra kint dolgozik. Mondjuk már 1-2 éve, betegbiztosítással, mindennel. Ők nem feketén dolgoznak ...

layril 2008.07.05. 11:50:40

Sziasztok!
Érdekes, amit Zero ír a 60 000 külföldi munkavállalónkról.
Én csak egy nyelvi javítást kérnék.
A "dolgozik" ige "ik"-es, ezért egyes szám első személyben csak "dolgozom"-ként helyes és szép használni. Rossz érzést kelt bennem, ha másként hallom, vagy leírva látom, pedig nem vagyok sem nyelvész, sem nyelvtanár. Ez mással is előfordulhat. A helytelenül írt magyar szöveg így a mondandó hitelét rontja. Ha lehet, javítsátok ki, kérlek.
Üdvözlettel:
layril

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.05. 12:14:56

"Mivel én is ugyanannyit dolgozok"

vagy

Mivel én is ugyanannyit dolgozom.

Szerintem az első variáció a helyes ...

süti beállítások módosítása