Skip to content


       Szűrés lista

Padlófűtéses luxusbörtön vagy "Tent City"?

Vágjunk egyből a közepébe: Tudtátok hogy az állami költségvetés szemszögéből nézve 26 egyetemi vagy főiskola hallgató = 1 elítélt? Ugyanis a hallgatói normatíva 116 500 forint évente, még egy elítélt költsége napi 8350 forint. Az 1 hónapban 250 200 forint.
1 évben  az már 3 000 240 forint. Ha utánaszámolok, akkor szépen kijön, hogy az egész évi adóm nem fedezi mondjuk "K. István" elítélt éves "fogvatartását" ... ej, de szép!
Máris motiváltan dolgozok tovább ...

Enyhítendő a börtönök túlzsúfoltságát 2 magánbörtön épül az országban (lásd a vasárnapi Naplós-riportot). Jelenleg 11 500 férőhely van az országban, de 18 000 elítélt van a falakon belül. Az minisztérium szerint az "okok között szerepel a hatékonyabb rendőrségi munka, a Btk. számos paragrafusának és a bíróságok büntetési gyakorlatának szigorodása". Szerintem még az okok között kellene lennie, hogy szarnak az emberek a törvényekre és megy mindenki lopni-csalni.
És ugye ha nem adnának ennyi felfüggesztettet, akkor mennyien lennének a börtönökben ...

A magánbörtönért a legnagyobb cégek (OTP Ingatlan Rt.–Hérosz–Magyar Építő Rt. konzorcium, Wallis Ingatlan Rt. stb) versenyeztek, mivel ez remek üzlet - nekik.
A szombathelyi - már átadott -  börtön 9 milliárdba került a befektetőknek és az ő feladatuk az üzemeltetés, karbantartás, az étkeztetés és a rabok foglalkoztatása. És mit kapnak ezért cserébe? Az állam évi 2 milliárd forintot utal át nekik, 15 éven keresztül ...

A tiszalöki magánbörtönt a KÉSZ Kft. építi:

„Hosszú távon megéri majd az intézmény üzemeltetése, ráfizetésre nem számítunk, bár ez a cégünk üzleti kockázata“ – mondta a jövőről Árvai. Nyereségre egyébként a cég az üzemeltetésen való spórolásból és a rabok foglalkoztatásából (nekik a mindenkori minimálbér egyharmadát kell kifizetni) számíthat. Emellett az épület is a KÉSZ tulajdonában marad, amelyet a 15 esztendős licenc lejárta után akár el is adhat, például a BVOP-nak.

Vissza Szombathelyre. Az átadott börtön pár jellemzője: 13 hektáros terület. Maximum 4 fős, padlófűtéses, zuhanyzós cella. 7 kispályás focipálya és több szabadtéri sétáló. Számítástechnika terem, könyvtár, hangszerek, kondigépek.


6 évet húztam le egy egyetemi koleszban, 3 ágyas kis szobában, ahol a lábam a szobatársam szájába lógott. 1 mosdó/WC jutott 40 szobára a folyosó végén. Számtechterem 5 db lestrapált Pentium 1-es gép volt. Volt egy ütött-kopott focipálya, világítás nélkül. Padlófűtést pedig még az életemben nem láttam, még hotelben sem, de ez biztos az én hibám, hiszem dolgozok-adózgatok, nem "jutok el" egy luxusbörtönbe sem ...

 

 

Összehasonlításért ugorjunk a "luxusbörtönök" földi paradicsomába. Irány az USA! Mellesleg az Amnesty International és az 1 lakosra eső legtöbb jogvédő hazája ...
Példaképünk az "ország legkeményebb sheriffjének" titulált Joe Arpaio sheriff, aki az ország negyedik legnagyobb önálló rendőrségi körzetének, az Arizona állambeli Maricopa Country börtöneiért felel. Előljáróban annyit, Joe Arpaio nem egy kedves ember. Az rebesgetik, egyszer elmosolyodott vagy 40 évvel ezelőtt, de rögtön meg is bánta. Sem a hírességek, sem a kisgyerek nem hatják meg:


Első blikkre Joe Arpaio sheriff egy kissé szigorú nagypapának tűnik, de vajon mivel érdemelte ki az ország legkeményebb sheriffje titulust? A legenda a 90-es években született meg, amikor is Arizona állam 4 millió dollárért új börtönt akart építeni. Joe sheriff viszont bevállalta, hogy ő ezt 100 ezer dollárből kihozza. És megszületett "Tent City" ...

Joe a sivatagban (itt megnézhető a Google Maps-on, nem egy kellemes nyaralóövezet) felvert több  tucat katonai sátrat, feltűrte a sátrak oldalait és elhelyezett vagy 2000 elítéltet. A sivatagban 50 fok van, egy újságíró szelíden megkérdezte, hogy a rabok egészségét  ez nem veszélyezteti-e, Joe szerint viszont "ami elég jó a katonáinknak, az tökéletes a bűnözőknek". Ezzel megindult a hírnév felé, a média felfigyelt Joe bácsira.

És még rá is pakolt egy-két lapáttal:

Arpaio börtönében a rabok az udvaron kizárólag láncon mozoghatnak, ez alól a nők sem kivételek. A sheriff szerint ugyanis nagyon fontos, hogy a két nem számára ugyanazokat a jogokat biztosítsa. Világítás is csak akkor van, ha az erre a célra rendszeresített szobabiciklit éppen tekeri valaki, mert az fejleszti az áramot. Egyszer az egyik fennhatósága alá tartozó börtön adminisztrációjából a rabok fekete pólókat loptak, amelyeket aztán a börtön falain kívül értékesítettek. Arpaio ekkor úgy határozott, hogy a férfi rabok által leginkább utált színben vásárol rabruhát. Az elítéltek azóta rózsaszín göncben feszítenek, s a pólólopás is megszűnt.

Az Amnesty International és az American Civil Liberties Union többek között azért tiltakozik, mert Arpaio megtíltotta a raboknak a kávét, a cigit és a női magazinokat. A sheriff azzal védekezett, hogy mindezt takarékossági okokból tette. Hihető érv, hiszen Arpaio még az étkeztetéssel is spórol: mindössze napi 60 centből hozza ki a "vendégek" napi ételadagját. Szerinte a liberálisok azért nyafognak, mert zavarja őket, hogy a rendőrségi kutyák napi kosztjára ő ennél többet, 1,10 dollárt szán. Arpaio kutyaszeretetét mi sem igazolja jobban, mint az a tény, hogy minden kutyának saját matraca és takarója van (!), amit a rabok tisztítanak. Arpaio a rabok alakjára is vigyáz: nem ritka, hogy az elítéltek büntetésből egy héten keresztül csak kenyéren és vízen élnek.


Joe bácsink nem igazán bízik a rehabilitációban. Jobban szereti az elrettentést. A legvitatottabb cselekedete az volt, amikor 300 előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak részére fenntartott fogdákba 4 webkamerát szereltetett fel. A kameráknak köszönhetően az interneten élőben nézhették a fogvatartottak mindennapjait, egy cseppet sem csorbítva az Egyesült Államokban oly gyakran emlegetett emberi jogokat. Az egyik kamera éppen a női cellába nyújtott állandó betekintést, s nem volt ritka az élőben közvetített verekedés és szexuális erőszak sem. Az oldalt már az első nap 3 millió találatot kapott. Sokan azért bírálták a sheriff bekamerázási akcióját, hogy ezzel megsérti azon fogvatartottak jogait, akiket még nem ítélt el a bíróság. Arpaio ezzel szemben úgy vélte, hogy igenis hasznos dolog az átláthatóság :"Szerintem annak a fickónak, akit azért hoztunk be, mert éppen most szedett össze egy kurvát, ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy a kamera elé álljon és üzenjen a feleségének:'Édesem, drágám, itt vagyok, ne aggódj, egy kicsit később érek majd haza'."

"Tent City", ahol színes kijelző hirdeti, hogy "Vacancy" vagyis hogy van üres hely még. Joe mottója nagyon egyszerű, ha nem követsz el bűncselekményt, nem kerülsz ide:

Joe sheriffet idáig mindig újraválaszotta Arizona kissé konzervatív és fegyvermániás népe, érthetelen, hogy miért? :-) Joe amúgy a kampánykörútján egy tankkal(!!!) szokott körbenni a megyében, a hatás idáig sose maradt el. A 2006 Super Bowl győzelem utáni parádén a majorett-lányok, rögbijátékosok és lovas felvonulók közül kedvesen integetett a tankjáról ....

 

 

Joe Arpaio sheriff nem nagyon retten meg a celebektől sem, itt például Mike Tysont varrta be Tent City-be, nagyon cuki a rózsaszín zokni, a priccsen meg már ott figyel a rózsaszín póló:

És a legnagyobb dobása, mellyel végképp belopta magát a szívembe: Az "American Idol " mintájára Tent City-ben megrendezte az Inmate Idle-t, a börtön megasztárt. Zsűrinek meghívta a szétcsúszott Alice Coopert, a győztes jutalma pedig - kapaszkodjunk meg - egy szelet pizza volt!

 

Szóval csökkenteni kellene a zsúfoltságot a hazai börtönökben. Szerinted merre tovább?
9 milliárdért luxusbörtön, vagy 1 millióból sátortábor az Alföld közepén? Szavazz! xD

 

Címkék: közélet börtön

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr31559817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2008.07.09. 16:17:01

de most tényleg, blood, úgy írsz, mintha mindenkinek kötelező lenne életében legalább egyszer "bejutni" egy bv-intézetbe. nem az.

(líbiában a tolvajok kezét sebészeti úton távolítják el. nem rohangálnak a félkezű emberek, és a kocsidat sem kell lezárni még a nagyvárosban sem. persze ez is túlzás, de még egyszer: nem kötelező bűnözni)

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.07.09. 16:26:40

kurva unalmas, hogy ez a bloodhound nevu maki mindig a bunozok partjat fogja. komolyan nem tudsz egy olyan postot betenni, amin nem haborodna fel szegeny emberjogi aktivista. :)

hol elsz ember??? godorben??? Es van net?

bloodhound v2.0 2008.07.09. 16:27:30

segítek, be lehet jutni pl. gondatlan bűncselekmény elkövetésével is. a bűnözés (gondolom, bűnöző életmódot érttesz alatta) nem azonos a bűnelkövetéssel. tényleg nem kötelező bekerülni, de be lehet akár olyan tett miatt is, amit nem is gondolnál, vagy pl. bekerülhetsz tévedésből is, mert ugye az is előfordul időnként (nálunk meg aztán depláne).
utána megnézném pl., hogy egy gondatlan cselekmény miatt, vagy teszem azt el sem ítélt csak előzeteseben lévő, de elítéltekkel egybeeresztett rokonod webkamerás megerőszakolásának milliók általi végignézése után ugyanígy tapsikolnál-e. (elismerem: sarkos példa, de ezen az oldalon csak szélsőségekkel lehet operálni, én legalábbis úgy érzem.)

bloodhound v2.0 2008.07.09. 16:30:19

dinin, nem gondoltam, hogy alul tudod múlni önmagad, de sikerült, őszinte elismerésem, kommented a megszokottnál is szánibb volt.

Bezuhov. 2008.07.09. 16:32:14

cseszett hely ez az amerika... fegyverre meg szadora izgulo republikänusokkal

bloodhound v2.0 2008.07.09. 16:35:23

Bezuhov 2008.07.09. 16:32:14

olyan az a sheriff, mint egy cohen-film főszereplője, és minden sztereotípiát megtestesít, amit a déli amerikáról (usáról) és az ott élőkről gondol az ember... :(

Barrera 2008.07.09. 16:52:20

Jó a poszt! Támogatom Joe bácsi ötletét. Rablánc ide, jogokatmindenkinek alap oda, én szavaznék rá ha lehetne. Az elitéltek jogai meg pont akkor kezdenek majd el érdekelni, mikor a tisztelt elkövető is figyelembe veszi áldozatai magántulajdonhoz, netán élethez való jogát. Jah...sajnos mikor az elitéltekkel szembeni empátiát vettük, hiányoztam.

Bezuhov. 2008.07.09. 16:56:20

hää :D ezt csak most olvasom:

"6 évet húztam le egy egyetemi koleszban, 3 ágyas kis szobában, ahol a lábam a szobatársam szájába lógott. 1 mosdó/WC jutott 40 szobára a folyosó végén. Számtechterem 5 db lestrapált Pentium 1-es gép volt. Volt egy ütött-kopott focipálya, világítás nélkül. Padlófűtést pedig még az életemben nem láttam, még hotelben sem, de ez biztos az én hibám, hiszem dolgozok"

Zero! ott a lehetöseg... senki nem äll az utadba! ;))

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.07.09. 16:59:58

bloodhound: probalni kovetem a szinvonaladat. mert az meg ideologizalhato, hogy a kokerokat veded (szerelmes vagy belejuk, ok a vereid, stb.), de hogy a buntetes elrettento mivoltjat is cserelned osszkomfortos bortonre, az mar gaz. Tenyleg ugy erzem, hogy valami nem okes a fejedben. Olyan "szani" vagy. ;)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.09. 17:03:20

Bezuhov

"Zero! ott a lehetöseg... senki nem äll az utadba! ;)) "

Máris megkezdem a cég pénzét sikkasztani... de ez nagyon lutri és ha Márianosztrára osztanak majd be??? xDDD

bloodhound v2.0 2008.07.09. 17:04:49

szerintem ma már ne szólj hozzá, mert csak magadat égeted, csak épp túl sötét vagy ahhoz, hogy észrevedd. hol írtam, hogy összkomfortos börtönt akarok? halványlila fingod nincs arról, hogy mi az az elrettentő büntetés, csak szajkózod, mert jól hangzik, és ettől máris valakinek érzed magad. ennél nagyobb sikerélményed gondolom nincs is az életben, mithgoy itt beszólogatsz nekem (ha már prejudikáltál nemi irányultságomra, politikai meggyőződésemre, etnikumomra, stb. vonatkozóan).

Bezuhov. 2008.07.09. 17:04:56

ugy lätom ma is be kell dobnom a Star´Craft temät :DD

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.09. 17:05:02

bloodhound v2.0

Kíváncsi vagyok, te milyen helyre, milyen körülmények közé helyeznéd a törvényes elítélt bűnözőket?
És mi lenne nálad a "elrettentés"?

Nosza, itt a lehetőség, fejtsd ki!

bloodhound v2.0 2008.07.09. 17:06:20

zero, hát az szopás, de még mindig jobb, mihtha a csillag (nem a proxima centauritra gondolok). mondjuk sikkasztásért legfeljebb kitüntetést kaphatsz ebben az országban :D

Bezuhov. 2008.07.09. 17:06:26

Zero! zero!

Nem tudtad ezt sem?!..penzsikkasztäs max häziörizetet er ;))

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.09. 17:06:55

Bezuhov

Ugyan má', ez már lejárt lemez, a jó öreg Bloodhound vs. Dinin harc...

Veled viszont mi Bezuhov mester? Másnapos vagy? Nagyon visszafogott kommenteket nyomsz ...xD

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.09. 17:07:45

Máshoz gyáva vagyok, sorry ...csak a sikkasztás :))

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.07.09. 17:12:35

bloodhound: arrol ki milyen sotet szerintem annak tukreben beszeljunk, hogy milyen javaslatokkal altal eddig elo ugy altalaban. Ugy konnyu ervelni az erkolcsi es agyi magas lorol, hogy mindenki hulye, mert nem azt mondja mint te. Plusz, hogy te vagy az iqkiraly mert a tobbi nem tud semmit. Politikusainktol tanultad?

Na most kedves iqkiraly, eddig az elmult honapban sehol nem mondtal ertelmes, _EPITO_JELLEGU_ javaslatot, csak szakkolas jott ki a szadbol. Mikor valaki felkert, hogy fejtsd mar ki, hogy te hogy is gondolod a temat, egy lekezelo posttal elintezted. Ez lenne a felsobbrendu en? :))

Ha ezentul en is mindenre csak azt mondom: szar, rasszista, diszkriminativ, ostoba es sotet, akkor enyem lesz az erkolcsi gyozelem, mint szerinted altalaban a tied?

Es meg te osztogatod a sotet flaget? Mire fel?

Bezuhov. 2008.07.09. 17:12:40

"Veled viszont mi Bezuhov mester? Másnapos vagy? Nagyon visszafogott kommenteket nyomsz ...xD "

egy kollegina szemelyeben tärsasägot kaptam :]
....(a többit taläld ki magad :P)

Nzoltan 2008.07.09. 17:27:19

bloodhound te is a sittre készülsz?

eldiablomismo 2008.07.09. 18:33:06

Az Alföld közepén? Lófaszt a seggetekbe. Inkább a Dunántúlon. Vagy a budai hegyekben :p

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.09. 18:48:42

Bezuhov

Bakker, csaj VAGY kommentelés/netezés??? És te a csajt választod? xDDD

Liberté__73 2008.07.09. 21:40:42

És -mint annyiszor- Bezuhovval ismét egyetértek :)

|Padre| 2008.07.09. 22:24:11

az ország 2. legszigorúbb börtönében dolgozom és olyan mint egy kolesz azt leszámitva hogy ide csajszit nem hozhatsz be éjszakára...... ennyit a mai vágrehajtási rendszerről..... és akkor még ezek az új börtönök is pfff már igy is visszajár szórakozni a haverokkal a rabok fele akkor meg egyenesen ki sem akarnának menni ha mindenhol luxuskörülmények lennének!
a mai BV nevelési rendszer már nem olyan mint volt, ez már rég nem büntetés végrehajtás, ez csak megőrzés teljes ellátással és szobaszervízzel!

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2008.07.09. 23:37:01

A börtönökkel egy gond van, mégpedig az, hogy semmi dolguk. Munkatábor kéne nem sima börtön. Nem rablánc kőfejtés, nácikomcsi emlékekkel. Szereljenek össze gyerekjátékot, fűnyírót, vagy amit rájuk lehet sózni. Kapjanak fizetést, de vonják belőle az átalánydíjas lakbért. Kaja komfort legyen jó, de ne ingyen. Aki nem hajlandó melózni annak jöhet a magánzárka vagy simán a tv számítógép könyvtár, tanulási lehetőség nélküli szárny. Az unalom van akkora úr, hogy elmennének melózni. Akire panasz va a melóhelyen az sipirc vissza a büntiszárnyba. Ennyi, nem kell ide rózsaszín póló. Rehab kell arra meg az nagyon nem jó.

Johnny336 2008.07.10. 00:07:53

Aki nem dolgozik ne is egyek... dolgozzanak meg a felhasznalt vizert, aramert. de ne ugy, mint most, hogyha veletlen meltoztatik elmenni dolgozni, akkoris csak alibimunkat tudnak nekik adni...

minihitler (törölt) 2008.07.10. 00:10:37

bloodhound v2.0 2008.07.09. 15:41:35
persze a köztes megoldási lehetőség az fel sem merült egyik iq-betyárban sem, mármint olyan - nem megalázó - bv-intézet, ahova "nem jó" bekerülni és ott lenni?

Fogház.
A börtönöket meg kell szüntetni.
Fegyház marad.

dupi 2008.07.10. 00:39:14

jó ötlet, de hogy szokás szerint kekeckedjek is: :)

1. az arizonai klíma egy kicsit más mint a mienk,

2. a hallgatói ösztöndíj normatívánál egy kicsit több pénz van fordítva a felsőoktatásra (így a hallgatókra is).

macskafaraok 2008.07.10. 00:54:08

Sántít a hasonlat, nem kicsit.
Az egyetemistákra miért ennyit?
A nyugdíjasoknak miért csak annyit?
A gyerekekre miért csak annyit?
A GYES (vagy akármi is a neve) miért csak annyi?
A munkanélkülieknek miért annyi?
Stb...
Arrol az aprosagro nem is beszelve hogy bortonbe is sok okbol kerulhet az ember, es nem mindenki rablogyilkos...

Arrol hogy veled mi volt a koliban, hat, persze nem jo, de gondolom, senkit nem erdekel.
Ez van...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.07.10. 08:07:22

Persze, hogy luxusbörtön.Esetleg lehetne még wellnesrészleg is, hogy a "szegény" elítélteknek teljes legyen a nyaralás-feelingjük...

Bezuhov. 2008.07.10. 08:50:47

@zero

"Bakker, csaj VAGY kommentelés/netezés??? És te a csajt választod? xDDD "

Remelem csak vicceltel ezzel a kerdessel :) Nanä, hogy a csajt...bakker, tegnapelött meg egy pläzäba(!!!) is elmentem vele( amely helytöl amugy alapbol kivera a hideg verejtek) es qurva jol ereztem magam, aztän hazafele az esö is elindult..es csak nälam volt esernyö (...) :D........szoval per pillanat nincs az az a näci, aki ki tudna hoznia sodrombol ;))

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.10. 08:59:06

Bezuhov

Szóval egy csaj kell, hogy lenyugodj ??? XD
Akkor most gyorsan mehetnek a cigányos posztok, amíg ebben az állapotban vagy xDDDD

Bezuhov. 2008.07.10. 09:06:55

"Szóval egy csaj kell, hogy lenyugodj ??? XD"

ähh...en alapbol nyugodt vagyok, csak felreismertetek :D. Egyebkent Rosszul közelited mega szitut: en ugy fogalmaznek hogy nem kell füves cigi a röpüleshez :-)

"Akkor most gyorsan mehetnek a cigányos posztok, amíg ebben az állapotban vagy xDDDD "

räersz van jo pär heted :))

minihitler (törölt) 2008.07.10. 14:02:56

bloodhound v2.0

Írtam köztes lehetőséget.
Nem olvastad vagy nem tudsz mit írni? :)

Corry 2008.07.10. 21:59:40

Én sem vagyok híve a láncnak, meg a kínzásnak, webkamerának, satöbbi. Mert pénzbe kerül mindez és teljesen felesleges. Szerintem a rabok infrastruktúrájánál a cost-cutting elvet kéne maximálisan alkalmazni.
Az ilyen luxus szanatórium csak arra jó, hogy vonzó legyen az elkövetőknek, akik ezt az életszínvonalat nem tudják otthon megteremteni.

A jogvédők egyébként és az egész médiahajcihő tipikusan azon dolgok egyike ami potenciálisan az emberiség vesztét, avagy a civilizáció hanyatlását fogja okozni.

Nzoltan 2008.07.11. 09:21:07

"a, középkori embertelen módszerek (rablánc bazdmeg, felfogod, hogy mi az?), megalázás (bekamerázás) körbeünneplése, az valóban nagyon előre mutató. nem kell jogvédőnek lenni (én sem vagyok az), szimpla arányérzék kellene csak, nem a demagógia, egyik szélsőséges megoldásra egy másik szélsőséget állítani követendő példaképp, az én szememben finoman szólva visszatetsző, még ha valahol érthető is."

Nem is olyan régen még káder idején nem volt ennyi joga a raboknak. Sőt az embereknek sem. De valahogy ki mertél menni az utcára sötétedés után egy sűrűbb környéken is. A mai helyzet akkor miért is jobb?

Most tekintsünk el attól, hogy sok volt a visszaélés a rendszerrel, mert most is van ugyanannyi.

Én voltam katona, te már valószinüleg nem tudod mi az. Rengeteg kötelesség, megaláztatás, szar kaja, pampogásnak helye nincs. "bazdmeg, felfogod, hogy mi az?" Csak hogy a te szavaidat idézzem. :-)

Vicces csávó vagy te, de fogalmad sincs a nagybetűs életről. Csak osztod az észt.

Projectelf 2008.07.11. 19:16:03

Fun fact : elég jól felszerelt informatikai egyetemre járok és az ottani gépek nagy valószínüséggel jobbak mint nálunk.

Horizont 2008.07.12. 22:59:04

Ha ilyen börtönökben szállásolják el őket még több bűntény lesz,mert arra fog hajtani hogy bekerüljön....Némelyiknek az anyja hasában nem volt olyan jó dolga mint egy ilyen helyen.Istenem hát nem jöhet ki,lehet nem is akar!A putrisorra?Vagy a panelbe?Vagy a híd alá?
Az a "bűnöző" pedig aki otthon nagyobb luxusban él,az meg ugyse kerül be....(van rá példa)

N.Anita 2008.07.17. 11:07:22

Luxusbörtön ellen vagyok én is, sőt a mostani rendszer is egy nagy darab ***t ér. Bemennek, jó dolguk van, és amikor kijönnek, már kiokosodva magasabb "szinten" folytatják ténykedéseiket. És még jól is jön nekik a benti ismeretség: összehaverkodnak és akkor kint miért ne dolgozzunk együtt és össze. Igaza volt valakinek: kell fogház és fegyház, de irdatlan nagy különbséggel! Mert ez a mostani minden, de nem elrettentő és nem is büntetés!

János2 2008.07.25. 08:44:58

Az államnak miért ér 3millio Ft/év egy bűnöző és miért a dolgozó,becsületes emberek adójából fizettetik meg ezt a luxust?Ahelyett,hogy a rabokkal végeztetnék a nehéz fizikai- és egészségre ártalmas munkákat,amiket most becsületes emberek végeznek.Az államnak pénzt kellene eszközölni abból a munkaerőből,ami így elvesződik.Ehelyett könnyű fizikai munkát végeztetnek velük,amelyből a haszon,csak töredékét fedezi az ellátásukra szánt összegből.Több,mint 30%-ukból visszaeső lesz.A jelenlegi politika a bűnözőket támogatja.Igyekszik minél kevesebb bűnesetet felderíteni és minél enyhébben kezelni az bűnügyeket.Ha kevesebben vannak bent,kevesebb a kiadás.

joco1234567 2008.10.03. 13:08:11

En joval kevesebbol elek meg, mint 3 millio forint/ev. Mi a szarra megy el ennyi penz? Miert kell minden cellaba zuhanyzo? Ide be kene szokni.

MrR2008 2009.03.13. 10:46:22

Hogy egy viccet idézzek: "A politikusnak és gyermekeinek esélye sincs , hogy a jó magyarországi (állami) egészségügyben/oktatási rendszerben kelljen igénybevennie a szolgáltatásokat, de börtönbe még kerülhet..." Na ezért jut erre több pénz...

nickita 2009.03.27. 12:05:26

simán le kéne vonni az elitéltek béréből a fogvatartásuk költségeit. emberhez méltó, de puritán körülményeket kellene számukra biztosítani. eddig is volt különbségtétel a bűn nagysága szerint, hogy hová varrták be a sittest (fogház, börtön, fegyház) ezt ezután is fent kellene tartani. egy gondatlan elkövetőt, vagy előzetest nem szabadna gyilkosokkal összezárni.

2009.03.28. 11:48:55

Tent Cityhez méltó puritán körülmények (kamerázás és alapvető emberi jogok megsértése _nélkül_), és OKTATÁS, OKTATÁS, OKTATÁS. És ehhez könyvtár és oktatók és eszközök és minden. Akkor is, ha sokba kerül.

dextercapo 2009.04.01. 23:12:01

nem izgatnak az eliteltek emberi jogai . talan azert nem , mert az eliteltek az aldozatok emberi jogait sem veszik figyelembe . ezzel kivettek magukat abbol a csoportbol akiknek emberi jogai vannak . ahogy kivettek magukat a valaszthatok nevsorabol , a valasztok nevsorabol, a szabad orvosvalasztasbol es igy tovabb .
a mult rendszerben mukodo kaszarnya szintjet folosleges meghaladni szinvonalban - ennyi . ha valaki rajuk akar nezni , akkor tegye - ezek az emberek nem eltunnek es kigyurva visszajonnek , hanem napi szinten rohadnak a cellaban - ha ezt latja valaki , talan elmereng hogy erdemes-e kemenyen torvenyt szegni (ide nem kerul be olyan aki csak siman megbotlik)

uni1002 2009.04.09. 13:01:27

Ahogy a mondás tartja: Nem irigyelni, közibük kell kerülni:-))

aranyszegélyes pogácsa 2009.04.09. 14:01:37

részemről máris megválasztom Joe bácsit! isteni ötletei vannak! az a tündéri rózsaszínű póló kiemeli a kreol bőr hamvasságát, férfiasan gömbölyded szexi alakot nyújt, cuki! ha nem jöhet ide, akkor viszont tudom hol fogom tölteni a nyugdíjas éveim. nincs számla stressz, van padlófűtés, 3x étkezés, sportolási lehetőség , ingyen számítógép tanfolyam, stb. olyasmik, amiről a legtöbb nyugdíjas nem is álmodhat.

Lunitari 2009.04.20. 13:33:18

Öööö nem lehetne a románoknál kiépíteni egy ilyen sátortábort és oda exportálni a bűnözőket?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.12. 12:33:50

egy jó kis rendszerváltás, és 30 év múlva már nálunk is lehet ilyen nagyszerű ember a vezetésben.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.12. 12:35:30

@zero (szavaztál ma már?): egyébként szívesen elbeszélgetnék azokkal a barmokkal, akik a padlófűtésre nyomtak
h lehet ember ennyire degenerált?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.12. 12:44:31

@bloodhound v2.0: rablánc azért van mert nincsenek falak. rablánc azért van h ne szökjenek el. rablánc azért van mert munkát végeznek, kényszermunkát.
nagyon helyes, így lehet szigorúan szocializálni őket.
de nem vaygunk egyformák, ha nekem börtönbe kéne mennem, én a magyar börtön helyett a tent cityt választanám, szabad levegő, nagy terek. természet. egyértelmű választás, jó mondjuk én nem vagyok olyan puhap , mint te. ha a katonának jó, jó az annak is aki ártatlan embereknek vágja el a torkát, csak nem véded őket?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.12. 12:47:43

@bloodhound v2.0: neked vannak gyerekeid? hogy neveled őket?
vayg várj , van kutyád? azt hogy neveled?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.07.02. 20:27:59

" Joe mottója nagyon egyszerű, ha nem követsz el bűncselekményt, nem kerülsz ide"
Ennyi bazzeg!

Én sem hiszem hogy itthon annyira gazdagok lenénk, hogy etessük a bűnözőket.

A másik.

A sikkasztásért, stb. ülőket a legnagyobb bakcigányok közé rakni.
Szadista vagyok?

Szélpörgő 2009.08.03. 14:05:32

Tent-city ftw.
Joe bácsi nagy arc. Teljesen egyetértek a "ami elég jó a katonáinknak, az tökéletes a bűnözőknek" filozófiával, azzal az apró kivétellel, hogy szerintem a katonáknak kicsit jobb körülmények közt kéne szolgálniuk. :)

Bloodhound:
Olvass utána a gondatlanság, meg balesetből következett dolgok büntetésének. Nem úgy működik szerintem ahogy azt te gondolod.
Bár lehet csak sarkított példát hoztál rá.
Itt olvashatsz utána: www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/buncsjogorv/bunalap20050728/szandekgondatl20060627.html/ugyleirasjogi

borisz 2009.08.28. 10:50:17

@zero: de te mehetsz bármikor, ők meg kurvára nem. csak ennyi a különbség

anticigo 2009.09.12. 23:04:35

Javaslom az idióta böszméknek takarékossági,illetve költségoptimalizálási célból a következőket.
1. minden gyilkos,rablógyilkos ,ujszülöttet degeneráló,mokka elitéltet ne vessenek wellnes börtönbe évi több mint kétmillió ft. költséget okozva ezzel az adófizető állampolgároknak.
2. A bünözőknek utaljanak át egy mill. Ft.-ot akik ezzel egyidejüleg
megesküsznek a bibliára/ amit előzőleg levizeltek/ hogy soha tőbbé nem fognak ölni,betörni ,nőket megerőszakolni.
3.Ezen eskütételt tegyék tanuk előtt
a vajda jelenlétében és szabadsá-
gukat máris nyerjék vissza.
4.A költségvetés az évi 1 mill ft.-ot
megtakaritja .
5.Az elvetemült bűnözők magukba szállnak,elszégyenlik magukat és soha többé ilyen csúnyaságot nem tesznek.
6.Ezzel a közbiztonság is javul,az állam kiadása is csökken,és szép hazánk a tolerancia fellegvára lesz.
7.A velnesbörtönépitő befektetők-
töl elnézést kérek a csodálatos üzleti lehetőségeik esetleges meghiusulása miatt.
Költői kérdés. Vagy talán egyszerübb lenne JOE -bácsit át-
hivni egy kis rendcsinálásra???????

Sííva 2009.09.13. 14:23:49

Nem kell ide Joe bácsi, csak a Biblia útmutatását követni.
Szemet-szemért.
Ha embert öl, végezzék ki!!!
Gondolom emlékeztek a fiatal lányra akit megerőszakolt és az után felgyújtott az a ............
Nos? Az 88 éves idős nénire akit az a 20 éves .............. megerőszakolt és megölt. Vagy a fiatal miskolci lányra akit közel 20 kés szúrással megölt az a.............. Vagy a közelmúlt Pesterzsébet: egy férfit több mint 20-szor rúgott fejbe két ...............
és ebbe belehalt.
Vagy a tanárra, akit a gyermeke szeme láttára vertek agyon azok a .........................
És még sok más bűncselekmény, gyilkosság ahol az elkövetők származását eltitkolják.
Miért ennyire más ha őket ritkítják?
Tévedés ne essék, nem helyeslem a gyermekek lelövését.
Sőt dolgozó emberek lelövését sem. Van itt annyi maffiózó azokból válogathattak volna!!!
Azoknál az adóhivatal sem reklamál, hogy miből a a sokmilliós háza, kocsija stb., ha fél életét a börtönben töltötte, és munkahelye sohasem volt?
Nekem bezzeg kiküldték, hogy tartozom 800 Ft késedelmi pótlékkal, és ha nem fizetem be jönnek végrehajtani!
Szóval a Biblia: szemet-szemért!!!!
Ja és szívem szerint közéjük zárnám a jogvédőket, illetve kötelezném, hogy házat lakást is csak ott vásárolhat és csak is ott élhet velük!!!!
Nem kellene sokat várni, hogy a véleménye gyökeresen megváltozzon!

Almaspite 2009.11.16. 23:46:00

Ööö, tök halkan megjegyezném, hogy LEHET, hogy a padlófűtés nem luxuscélból van, hanem pld. azért, hogy senki ne tudja magát/cellatársát felkötni a fűtőtest csövére? Hogy ne tudjanak morzézni a csöveken? Hogy ne tudjon kiszedni fűtőtest/cső tartó vasakat a falból és azokat fegyverként használni? Szóval biztonsági okokból? LEHET, hogy a padlófűtés korántsem otthonos meleget ad, hanem mondjuk csak 18 fokot...

Viktus 2009.11.22. 18:53:31

nem tank, hanem önjáró löveg :P

valaki76 (törölt) 2009.11.24. 15:02:31

A börtön "dicsőségfaláról"

en.wikipedia.org/wiki/Joe_Arpaio#Charles_Agster

A sajnálatos "tévedések" következtében eddig 43 millió dollár kártérítést ítéltek meg (jogerősen)...

valaki76 (törölt) 2009.11.24. 15:08:10

Pontosabban ennyit fizettek ki:

"Family members of inmates who have died or been injured in jail custody have filed lawsuits against the sheriff’s office. Maricopa County has paid more than $43 million in settlement claims during Arpaio's tenure. [38] [41] About 20 deaths annually occur in Tent City."

en.wikipedia.org/wiki/Joe_Arpaio#Inmate_complaints_and_recidivism

joszip 2010.03.08. 06:52:09

"A sajnálatos "tévedések" következtében eddig 43 millió dollár kártérítést ítéltek meg (jogerősen)..."

És más, hasonló populációjú börtönökben mekkora ez a szám?

fokabacsi 2010.03.08. 08:00:29

@joszip: Minden ilyen jogvédőnek kötelező jelleggel minimum 2 év Miskolc -Avasi lktp. az inkriminált panelekben. Érdeklődve nézném a véleményük változását ! Merthogy lenne az biztos ! A nyakamat teszem rá.

Kartal (rezervált) 2010.03.08. 08:58:49

@reKorrekt: no comment. Ezek tényleg arra utaznak, hogy kinyírjanak minket. A börtönökben élőket fölhizlalják, kigyúrják, a kórházban lévőket kinyírják. Végülis érthető: egy esetleges lázadás (forradalom) vérbefojtásához nem kórházi ápoltak kellenek, hanem kigyúrt, lelkiismeret nélküli bűnözők, gyilkosok. (Bocs az összeesküvés-elméletért...)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.08. 09:05:17

@Kartal (mindenbe beleszól):

Nem az a baj, hogy konteo, hanem hogy gyenge.

reKorrekt 2010.03.08. 09:15:44

@Kartal (mindenbe beleszól): Ha odáig jutnának a dolgok, kétlem hogy puszta kézzel esnének egymásnak az emberek.

Logaaan 2010.03.09. 13:55:46

Egyszerű a válasz:
Padlófűtés mehet azoknak akik előszőr találkoznak a törvénnyel. Átlag ember max eddig jut így a jogvédők boldogok lehetnek.
A visszaesőket meg lehet vinni a sátorvárosba.

Nem annyira nagy dilemma ez!

Üdv,

Log

hmikey 2010.04.30. 13:55:14

A magánbörtön nem állami pénzből megy tudtommal. Persze nem kéne őket ilyen jól tartani, az tény.

Kartal (rezervált) 2010.05.01. 18:06:53

@calam: hogy őszinte legyek, és elégedetten olvastam a cikket. A bűnözők nem érdemelnek jobbat. Akik vétenek a törvények ellen, automatikusan kiiratkoznak az emberi jogok hatálya alól, szóval ne is hivatkozzanak azokra. Tolvaj, rabló, gyilkos... miért kellene ezeket pátyolgatni?

valaki76 (törölt) 2010.05.02. 15:04:32

„Tent city” – Miért nem esik szó:
1. az illegális bevándorlókról?
a. A sátortábor ugyanis jelentős részben nekik szól, senki sem akar valódi „nehézfiúkat” ilyen nyílt intézményben fogva tartani, Arpaio sheriff 32 ezer illegális munkavállalót fülelt le a számára biztosított szövetségi mandátum 2009-es visszavonásáig.
2. a sheriff 3500 alkalmazottjáról és évi 270 millió dolláros – cirka 54 milliárd forintos – éves költségvetéséről?
a. És arról, hogy az összköltségvetés az utóbbi években nem csökkent, hanem nőtt, ill. hogy ezt elsősorban a szövetségi kormány és Arizona állam biztosítja (tehát nem a választói)
3. Ill. az arizonai bűnügyi statisztikákról?
a. pl. arról, hogy Arizonában 100 ezer lakosra vetítve 6-szor több embert ölnek meg, mint Magyarországon?

Magyar rabok fejkvótája:

egy fogvatatottra kb. 450-500 ezer forint dologi költség jut évente. A többi a börtön üzemeltetésére megy, pl. börtönőrök fizetése, épület-karbantartás, stb., kb. az összköltségvetés 85%-a erre megy el.

Az 2010-es költségvetés szerint a börtönőrök fizetése egymagában elviszi a fejkvóta 71%-t.

Szerintem nem fizetik túl a börtönőröket, nehéz munkát végeznek… Én nem akarok rajtuk spórolni…

+ sátortábor = több börtönőr, (több munkabér), ill. jobb lehetőség a szökésre…

Pl. Al Capone-t sem véletlenül zárták az Alcatraz-ba nagyon örült volna egy „tent city-s” megoldásnak:)

v2peti 2010.06.16. 18:31:15

Két fajta börtönt csinálnék.
1. a mai magyarnak megfelelő, de kötelező munkával, heti 6 napon, napi 10 órán keresztül, mert drága a rabtartás, és azért ne unatkozzanak sokat. Kötelező iskolai képzéssel és szakmatanulással, ha valaki ennek híján lenne. Szigorú elkülönítés a visszaesőktől, ne legyen bűnöző-továbbképző iskola a börtön a kezdőknek!!!
2.A (régi) magyar szabványnak megfelelő börtönök a visszaesőknek, no tv, rablánc, vasgolyó, nehéz fizikai munka (Jó fűtés lenne, de csak azért, hogy ne kapjanak tűdőgyuszit télen, mert akkor a mi adónkból kell őket gyógyítani.)

tulifornia · http://tulifornia/blog.hu 2010.09.02. 16:24:22

Valamit el kellene már követnem, hogy a szombathelyi luxusböribe kerülhessek.... A család is ott van, meg a haverok is látogathatnának, és majd más megdolgozik azért a pénzért, amiből engem etetnek, jóltartanak majd...

trojka 2010.09.02. 17:10:27

@Kartal (jogsértő fekete mellényben):
...hogy megmentsuk öket a jövö számára...

vércickány 2011.06.11. 18:47:26

Mi az hogy télen fűtés? Húzódjanak kicsit összébb, az már télire úgy sem lesz szokatlan!

Béla Bácsi 2011.06.12. 16:12:04

@valaki76: Ja! Már én is bele akartam vakkantani, hogy Amerikában a szövetségi állam fizeti a rabok után a fejpénzt. Így az a faramuci helyzet állt elő, hogy lépten-nyomon, boldog-boldogtalant ütre-püffre bekaszniznak. (Egy ismerősöm ittas vezetésért kellett volna leüljön 3 napot, de nem volt már hely neki, így 6 óra előzetes után csökkentették a büntetését "jó magaviseletért" és hazaengedték, viszont aláíratták vele, hogy letöltötte a büntetését, hogy a lóvét fölkarmolhassák érte a Fed-ektől.) Jó biznisz az államoknak a rabtartás.
Magyarországon más a helyzet. Először is a hideg tél meg a sok csapadék miatt nem igazán kivitelezhető a cigányok sátoroztatása.
A padlófűtés szerintem nem luxus, praktikum.
Azt viszont valahogy meg kéne nézni, hogy a rabok ellátásáért ők legyenek már felelősek, csakúgy, mint az egyszerű állampolgár, aki véletlenül nem erőszakolt meg mostanában egy 86 éves nénit és nem nyomta ki a szemeit. Szóval, ha ő felelős a fűtésszámlájáért, a villanyszámlájáért, plusz a tíz deka parízeréért, akkor derék cigányaink is megtehetnék ezt. Fölszámolnám nekik a napi szállodaszámlát, aztán eldönthetnék, hogy a börtönön belül munkát vállalnak, vagy a kiccsalád havonta behozza a lóvét ( a segílykébül vagy az X5-ös értékesítéséből)
Semmiképp nem az adófizetők kötelessége a törvényszegők eltartása a büntetésük végrehajtásának időtartamára.
Ha ez az AInak vagy a TASZnak vagy az EU melegközpontjának nem felel meg, akkor nyitni kell egy folyószámlát erre a célra, ahova is befizethetik azt a pénzt, amivel kiválthatják a munkával emberi jogaikban súlyosan megcsorbított cigányaikat a dolgozás alól. DE NE A MI F@SZUNKKAL VERJÉK A CSALÁNT!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.14. 14:43:40

@Sííva: A pontozott részeken ugye bűnelkövetőket írtál volna.

valaki76 (törölt) 2011.06.14. 15:42:30

@Béla Bácsi:

Ja anno ez így ment:)

Aki tudta fizette a költségeit

Pl. a naagy Lenin könyvtárral érkezett a szibériai száműzetésbe (államellenes tevékenységért kapta, nem volt kispályás:) és vadászattal ütötte agyon az időt:)

Mi több még a barátnőjét is meginvitálta a büntetés-végrehajtás helyszínére (a cári hatóságoknak semmi kifogása sem volt ez ellen, mindössze feleségül kellett vennie a jó erkölcs érdekében:) )

Egy kép a susenszkojei lenin múzeumból:)
3.bp.blogspot.com/_UuVwwaMKmZs/THqSjLQaKFI/AAAAAAAACFU/2O8c_-2cq5w/s1600/Picture+042.jpg

Manapság ezt meghosszabbított kalandtúrának hívják:)

PS: a naagy Sztálin is hasonló borzalmokon ment át Szibériában (vadászat, halászat még néhány törvénytelen gyerek is maradt utána:) )

nem volt akkor még gulág, mindössze nem hagyhatták el a kijelölt körzetet és hetente kellett jelentkezniük a rendőrségen:)

Sííva 2011.06.14. 15:43:10

@Tigeri: Cigányt! De Te elég okos vagy, hogy ne kelljen ezt megkérdezned! Még mielőtt lerasszistáznál, közlöm, hogy tisztelem a kevés kivételt ebből a népcsoportból!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.06.14. 15:56:00

@Sííva: Ugyan már!Legfeljebb annyira vagy "rasszista" mint én.:))Sajnos a mai világban bőrszíntől függetlenül inkább a bűnözőknek vannak jogai és a tisztességes emberek szívnak.

valaki76 (törölt) 2011.06.14. 16:03:29

@Béla Bácsi:

Komolyabbra fordítva a szót:

Nem a „büntetést”, hanem a kárt szenvedett kártalanítását kéne a sztori középpontjába állítani…

Tökmindegy, hogy ez elkövető szabadon van vagy sem az a fontos, hogy fizessen.

PS: persze az "erőszakos bűnelkövetés - zéró tolerancia " szabály mellett. Ez egy külön kategória volt mindig is...

Sííva 2011.06.14. 18:25:13

@v2peti: 18:31-es kommentjére! Nagyon jó az ötleted szerintem, és még kivitelezhető is lenne! @Tigeri: Sajnos minden nap tapasztalom!

Béla Bácsi 2011.06.14. 20:14:11

@valaki76: Képzeld el, akkor mi lenne itt a börtönök túlzsúfoltságával, ha kedves cigányainkkal nem csak leültetnék a bűnükért esedékes szabadságvesztést, de addig benntartanák őket, míg nem kártalanítanák az áldozaokat! Bár el lehetne adatni erőszakkal velük az X5-öst vagy a Q7-est a kártérítésbe.
Talán ha egy kis foga lenne a büntetésnek és nem egy kis gourmet-étkezéssel egybekötött fitness-program lenne a lényege, talán jobban igyekeznének elkerülni ezt a helyet.

valaki76 (törölt) 2011.06.15. 09:24:51

@Béla Bácsi:

Ínyenc falatok évi 500 ezer forint dologi költségből? Ennyi jut évente egy rab élelmezésére/ruházatára + a kapcsolódó közmű költségekre… (fűtés, vízellátás és a „védművek” fenntartása)

A rabok kapcsán a fejkvóta 71%-a büntetés-végrehajtásban dolgozók fizetéséről szól… Ez bizony tény… Abban nem lesz köztünk vita, hogy masszívan elcseszett rendszer ez… De luxuskörülményekről azért én nem beszélnék:)

Béla Bácsi 2011.06.15. 12:23:36

@valaki76:
"még egy elítélt költsége napi 8350 forint. Az 1 hónapban 250 200 forint.
1 évben az már 3 000 240 forint. " (Eredeti bejegyzés)
Nem szeretnék ennek a bejegyzésnek a Konvektora (melegséget sugárzó tagja) lenni, de egy kis diszkrepancia van a számok közt:
"Ínyenc falatok évi 500 ezer forint dologi költségből? Ennyi jut évente egy rab élelmezésére/ruházatára + a kapcsolódó közmű költségekre… (fűtés, vízellátás és a „védművek” fenntartása)" (A te állításod)
Kinek van igaza?
(Amúgy korábbi blogbejegyzésekben -többek közt- a kecskeméti női börtön belső berendezését és felszereltségét hozták föl azokra a (meglepően kellemes) körülményekre, amelyekben rabjaink sínylődnek és amelyek reprodukálása egy átlag ember otthonában komoly erőfeszítéseket jelent az illetőnek. A raboknak mindez ingyen és bérmentve jár, "alanyi jogon", mintegy "lineáris konzekvenciaként" (hogy blogunk nagyjait idézzem!) törvényeink és/vagy mások testi épségének (integrációjának) megsértéséért.)

valaki76 (törölt) 2011.06.15. 13:31:06

@Béla Bácsi:

No persze a „büntetés-végrehajtási felügyelő” és az egyéb „büntetés-végrehajtási személyzet” társadalmi munkában dolgozik:)

Mi több társadalmi munkában adminisztrálnak:)

Sőt még korkedvezményes nyugdíjról se hallottak:)

Az épületek fenntartása se kerül pénzbe:)

A biztonságtechnikai megoldásokat is grátisz installálják 0 karbantartási költséggel:)

PS: a börtönépítés vkinek nagy buli volt…

Jó kis biznisz ez, egész iparág épült már rá erre…

Az USÁ-ban kifejezetten húzóágazat:)

PS2: klikk az alábbi linkre (2009. évi CXXX. törvény A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetésérõl)
www.cssk.hu/downloads/jogszabalyok/ktgvetes2010.pdf

a lényeget az 55. oldalon találod

de akár ki is másolom neked:

Büntetés-végrehajtás 38 065,9
1 Mûködési költségvetés 2 607,6
1 Személyi juttatások 21 892,1
2 Munkaadókat terhelõ járulékok 5 079,9
3 Dologi kiadások 13 101,9
4 Ellátottak pénzbeli juttatásai 2,7
2 Felhalmozási költségvetés
1 Intézményi beruházási kiadások 539,2
2 Felújítás 57,7
3 Kölcsönök 108,0 108,0

A 38 065,9 millió forintos keretből Személyi juttatásra 21 892,1 millió forint ment el, a munkaadókat terhelő járulékok kapcsán pedig 5 079,9 millió forint

Ergo

A bérek és járulékok egymagukban a Büntetés-végrehajtás költségvetésének 70,085%-át képviselték. (nem hiszem, hogy azóta lényegesen változott a helyzet, de a poszt is meglehetősen régi:) )

És itt még nem beszéltünk egyéb kapcsolódó kiadásokról pl. a korkedvezményes nyugdíjról.

Béla Bácsi 2011.06.15. 14:45:39

@valaki76: Én nem vitatom a véleményedet a "nagyobb képről" vagy az "általános helyzetről" Magyarországon, csupán fölfigyeltem az eredeti blogbejegyzés számadatai és a te általad leközölt számadatok közötti (kb. hatszoros!) különbségre.
Mivel nem számítok szakmai tekintélynek a büntetésvégrehajtásban (és soha nem is vágytam tetszelegni ebben a szerepben) így csak (alázatos tisztelettel) meg bátorkodtam kérdezni, hogy honnan a differencia?
Bármilyen válaszra (explanáció) nyitott és kiváncsi vagyok! Isten bizony!
(Mellesleg, Amerikában tényleg "húzó ágazat" a rabtartás, bármennyire is nehéz ezt Magyarországot "ráprojektálván" (Bocs, de késztetéses lettem itt. Igyekszem nem bugrisnak maszkírozni magam!) Amerikára megérteni, ill. elhinni. Amerikában a szövetségi kormány fizet az államoknak fejpénzt a rabok tartásáért, ami fix összeg lévén, jelentős bevételt generálhat az államok részére, ha kreatív ötletekkel (lásd Tent City) csökkentik az egy rabra fordított pénzmennyiséget. Természetesen, ahogy az egyik hozzászóló meg is jegyezte, ezt a pénzt azért elköltik magukra a köztisztviselők és a börtönszemélyzet.)
Én akkor sem hullatnék rabjainkért krokodilkönnyeket, a Frizbiben bemutatott Raffael Sándoron se jöttek még ki a krónikus alultápláltság jelei. :)

valaki76 (törölt) 2011.06.15. 15:14:30

@Béla Bácsi:

Egy börtönben nem a „luxusra” szokott elmenni a pénz, hanem a börtönőrökre és az épületfenntartásra…

Drága móka ez…

Mindig is az volt…

PS: a „sátortáborban” elsősorban „illegális” mexikói bevándorlók vannak…

Arizonában (tudod abban az államban, amit az USA 1848-ban egyszerűen elfoglalt Mexikótól… békediktátumot Mexikóvárosban íratták alá, addig gyalogolt az USA hadsereg:)

a szóban forgó – New Jersey-ben (keleti part…) született – olasz sheriff (Arpaio) elsősorban idegenrendészeti vonalon tűnt ki…

úgymond az illegális bevándorlók ellen harcol, a választói nagy gyönyörűségére, akiknek a 80%-a nem Arizonában született – tehát szintén bevándorló:) (Arizonában alig van született arizonai, az utóbbi 100 évben a lakosság kb. a 60-szorosára nőtt)

egy grafikon az arizonai bevándorló ellenességhez:)
www.fairus.org/images/content/pagebuilder/95625.gif

Sátortábor:

Ilyen táborban valódi nehézfiúkat nem lehet elhelyezni. Al Capone-nak nagyon tetszett volna egy efféle megoldás:) (ki is jött volna egy hét alatt:) )

Ez kb. az illegális étterem-személyzet, illegális építőipari munkás kizsuppolás előtti elhelyezésére jó:)

Béla Bácsi 2011.06.15. 18:00:43

@valaki76: Maximálisan egyetértek veled ezekben. Az amerikai viszonyokat is sejtem,mint kutya az esőt. Édesmagam is megemlítettem volt korábban (fenntebbi hozzászólásaim egyikében) hogy nem tartom realitásnak a magyarországi sátortáborokat.
Azzal is tisztában vagyok, hogy a rabtartás költségei között a legnagyobb rész az épületek fenntartására ill. az őrző személyzet fizetésére és annak járulékos költségeire megy el.
Fenntartom korábbi véleményemet, hogy minden lehetséges (és törvényes) eszközzel rá kell bírni elitéltjeinket a költségekhez való hozzájáruláshoz. Akár a börtön területén végeztetett munkával, akár (Leni és Sztálin példáját követve) saját erőforrások fölhasználásával. A lényeg, hogy ne az adófizető közösséget terhelje ez a költség.
Az arizonai és úgy általában az amerikai bevándorló ellenességről meg annyit, hogy nem igazán l'art pour l'art megmozdulásról van szó (bár aláírom, hogy az "átlag" amerikainak nem kell a szomszédba menni egy kis "intoleranciáért"), a határközeli Arizona államban igen csak megszaporodtak a "vagyon- és életelleni bűncselekmények" mióta a rivális drugkereskedők kiterjesztették a turfháborújukat a határ innenső oldalára. Az itteni lakosoknak is hallatlan intoleranciája van a szinte mindennapos automata fegyverekkel elkövetett rablásokkal és gyilkosságokkal szemben. Talán Szapárynak is le kéne látogatni Arizonába, "hogy személyesen győződjön meg a helyzetről"... Nem is értem, hogy az itteni AI-nak hogy nem jutott még eszébe felkérni őt?

valaki76 (törölt) 2011.06.16. 11:10:48

@Béla Bácsi:

Nem igazán értem, hogy miért kell az arizonai seriff-rendszerrel példálózni

Hiszen ha vki a valódi seriff-rendszerrel kezd el foglalkozni, nem pedig a mai szövetségi pénzből futatott – MÉREGDRÁGA és alacsony hatásfokkal működő – gyenge utánzattal akkor egy teljesen más verzióban fogja magát találni…

(azért azt egy pillanatig se felejtsük el, hogy az USÁ-ban hihetetlenül magas ráfordítás mellett nagyon rossz a közbiztonság… különösen a szegényebb közösségekben…)

Az arizonai seriff-rendszer aranykorában:
1. a felnőtt lakosság teljes mértékben fel volt fegyverezve (alkotmányos jog… fegyverviselés = magánügy…)
2. a seriff minimális szinten vett részt a büntetés-végrehajtási funkcióban… börtönök se nagyon voltak… (Gondolj egy westernfilmre a börtön a seriff hivatalában egy szoba:)
3. az álig felfegyverzett lakosság, ill. sok munkalehetőség (munkaerőhiány volt!!!) mellett nagyon kevesen loptak, a seriff elsősorban erőszakos bűnesetekkel találkozott (pl. kocsmai verekedés, lövöldözés) (a laissez faire vadnyugati társadalomban nem volt underclass, hatalmas volt a társadalmi mobilitás, mindenkinek annyi tekintélye volt amennyit ki tudott vívni magának, nem szubvencionálták a semmittevést, nem tűrték el a szakszervezeteket, nem osztogattak privilégiumokat, nem szubvencionáltak privilegizált csoportokat, itt nem volt protekcionizmus.
4. az erőszakos bűnesetek áldozatai általában tevékeny részesei voltak a bűnesetnek, pl. büszke volt kiállt a becsületéért, nem futott el… elsősorban forrófejű 17-24 éves egyedülálló ifjak gyilkolták egymást… az öregek vagy a nők elleni erőszak még a legelvadultabb boom-town-okban is viszonylag ritka volt.
5. a XIX. század végén konszolidáltabb laissez faire viszonyok mellett meglepően nyugodt hellyé vált az amerikai nyugat (pedig ekkoriban még szinte mindenkinek volt fegyvere, de családos ember nem szokott feleslegesen lövöldözni… )
6. a legtöbb ügy nem jutott el törvényes fázisba lényegében helyi szinten megoldódott (így-vagy úgy… néha kifejezetten csúnyán…)
7. minimális volt a börtönnépesség
8. a seriff nem moralizált:
nem foglalkozott kábítószerügyekkel,
nem foglalkozott erkölcsrendészeti ügyekkel,
nem foglalkozott szerencsejátékügyekkel,
nem foglalkozott adminisztratív ügyekkel.
(A kábítószer, az ital, a prostitúció és a szerencsejáték a XX. század elejéig legális volt. )

A seriffnek mindössze a békét és magántulajdon szentségét kellett fenntartania, világos, egyszerű mandátuma volt, amely a felfegyverzett választóitól kapott, akikkel szemben adott esetben lényegében csak a tekintélyére támaszkodhatott.
8. a seriff nem foglalkozott idegenrendészeti ügyekkel (az 1920-as évekig bárki amerikai állampolgár lehetett… nyitva állt a határ…)

PS: az arizonai seriff-rendszer aranykorában, fel se merült volna az egy átlagemberben, hogy az államnak támogatni kell a felsőoktatást (ha az úrfi tanulni akar hát tanuljon a saját pénzéből…), sőt lényegében semmilyen támogatási igény se merült fel, pl. mezőgazdaság támogatása, protekcionizmus, szociális segély… nem nagyon tudtad volna ezeket az ideákat eladni az „átlagembernek” a vadnyugaton. Kb. annyi lett volna a válasza, hogy nem akar adót fizetni. + el van magában… és ezt másnak is ajánlja…

Béla Bácsi 2011.06.16. 16:04:14

@valaki76: "Nem igazán értem, hogy miért kell az arizonai seriff-rendszerrel példálózni"
Nézd, az a helyzet alakult ki, hogy nem én írtam a vitaindító cikket, és igazán nem is akartam belemélyedni a témába, csupán egy kicsiny adalékom volt a témához, hogy valahogy meg kell próbálni a rabokat bevonni a költségek finanszírozásába.
Az az érzésem, hogy az általad "sheriff-rendszernek" nevezett "tent city" csupán csak egy példa az általam is támogatott elvre, miszerint a rabtartás minél kevesebb ráfordítással, kevesebb kényelmi ellátottsággal, spártaibb körülmények közt kéne hogy folyjon, a rabok aktív részvételével a börtön fenntartásában.
A sheriff rendszer nem amerikai fenoména. A bevándorlók hozták magukkal Angliából. Magyarul békebírót jelent: békében bíró, hadi állapotban hadnagy. (Magyarországon szabad kun települések ugyanezt a rendszert alkalmazták.) A sheriff természetesen kinevezhetett deputy-kat, akik csak meghatározott ideig vagy feladat elvégzéséig voltak felruházva az erőszak jogaival.
Amit a sheriff-rendszerről és a "vadnyugat"-ról írsz, az 80-90%-ban hollywoodi mítosz. (Az amerikaiak annyira hisznek a filmeknek, hogy maguk is bevették ezt a kocsmai verekedős, kurvázós, lövöldözős marhaságot.) Nagyon kevés igaz belőle, a valóság az az, hogy a közbiztonság jóval jobb volt, mint most.
Mítosz az is, hogy rossz a közbiztönság Amerikában. A külvárosokban az emberek fűnyírókat hagynak (a kerítés nélküli) udvarukon, gyerekek dobálják el a biciklijeiket a ház előtt, mégse lop senki. Mítosz a néger-gettó is (kell a kövér polgárnak valami, amitől megborzong a tévé előtt), valójában a police ( a fehérek lakta területen háziasszonyok bírságolásán kívül más dolga nem lévén) minden energiáját ezekre a területekre összpontosítja. Mondjuk az is igaz, hogy munka után valószínű ők is ugyanazt a tévét nézik, mert elhitték a saját mítoszukat, így gyávaságból nem sokat teketóriáznak "védeni magukat". (Híres atlantai eset, amikor tévedésből egy 92 éves néger mamókához törtek be drugot találni, és az jogos önvédelemből egy öreg sörétes puskát fogott rájuk, 17 golyót nyomtak bele.) Megjegyzem, talán imádott kisebbségünk is jobban rettegne "a nem bűnöző egyenruhásoktól", ha ilyen módon kezelnék, ha hirtelen felindulásból összeverik ill. felborítják a szolgálati járművüket.
A többi pontodhoz nincs mit hozzátenni: így igaz. De azt ne felejtsd el, hogy az arizonai sheriff azért hozhat döntéseket a börtön elhelyezéséről, felszereltségéről, mert ez még mindig bizony az ő hatásköre.
Egyébként számtalan történet kering különböző tökös sherffekről: az egyik pl. úgy vette elejét az elharapódzó homoszexuális erőszaknak, hogy a rajtakapott személyt kötelezte, hogy egy egyedi, rózsaszínű kezeslábasban járjon. Egy pillanat alatt abbamaradt a híres fürdős köcsögölés.
Egy másik sheriff, amikor a rabjai nyafogtak, hogy nem elég otthonos a börtön, szintén rózsaszínre meszeltette a falakat és kis kék macikat hengereltek rájuk dekorációnak. A rabok egy héten belül petícióban könyörögték vissza a "nem otthonos" fehér falakat.
A tanulság ebből talán annyi, hogy ha bevezethetnék a Jobbik által javasolt csendőrséget, akkor azt a helyi hatóságoknak kéne alárendelni és nem igazán központosítani. Így azok jobban tudnának alakulni a helyi viszonyokhoz és bűnözésfajtákhoz és azok felszámolásához szükséges módszerekhez. (Természetesen az alakiság, néhány formai alapszabály, adminisztráció összegezése országos lenne.)
A "tent city"-t azért be lehetne vezetni nyári táborozásként: autópálya építés, kőtörés, gátépítés, stb... (A szökést meg lehetne előzni az őröknél levő éles fegyverekkel, amikkel szökés esetén "halálos találatra" mennének, nem buzi puffogásra. Ha valaki mégis megszökne még ettől is, tíz farkaskutya utána és öt percen belül maga szalad vissza.)

valaki76 (törölt) 2011.06.16. 16:59:21

@Béla Bácsi:

„sheriff-rendszerről - hollywoodi mítosz..”

Te én ezt írtam: :)

„a XIX. század végén konszolidáltabb laissez faire viszonyok mellett meglepően nyugodt hellyé vált az amerikai nyugat (pedig ekkoriban még szinte mindenkinek volt fegyvere, de családos ember nem szokott feleslegesen lövöldözni… )”

„kurvázós, lövöldözős marhaság”

Ez egy 99%-ban fiatal férfiak által lakott boom-town-ban tényleg maga volt a valóság…

Meglepően jó vagyonbiztonság mellett (ilyen körülmények között hússzor is meggondolod, hogy lopsz… + rengeteg legális jövedelemszerzési lehetőség volt…).

De gyorsan véget ért… családos ember nem szokott a kocsmában lövöldözni…

A XX. század eleje előtt Amerikában leledző libertariánus, laissez faire rendszerrel kapcsolatban nekem nincs sok problémám

A mostani rendszer azonban már egy elcseszett rendőrállamra kezd emlékeztetni…

Pocsék közbiztonsággal…

Nevetséges etikai alapokkal…

PS: az USÁ-nak az alapokhoz kell visszatérnie… Ahhoz amivel naggyá lett… Abban pedig nincs „drogpolitika”, nincs „idegenrendészet”, stb. Ott bizony kőkemény szabadpiaci kapitalizmus van:)

Ami pedig Arpaio bácsi táborát illeti – az egy rossz vicc:) szánalmas pénznyelő az egész:)

Béla Bácsi 2011.06.17. 13:35:46

@valaki76: "A mostani rendszer azonban már egy elcseszett rendőrállamra kezd emlékeztetni…

Pocsék közbiztonsággal…

Nevetséges etikai alapokkal…

PS: az USÁ-nak az alapokhoz kell visszatérnie… Ahhoz amivel naggyá lett… Abban pedig nincs „drogpolitika”, nincs „idegenrendészet”, stb. Ott bizony kőkemény szabadpiaci kapitalizmus van:)

Ami pedig Arpaio bácsi táborát illeti – az egy rossz vicc:) szánalmas pénznyelő az egész:)"

Ezekkel is mind egyetértek. Nagyon jól látod a helyzetet, de elkanyarít a témától bennünket.
Nekünk itt most ebben a sztoriban nem az a lényeg, hogy hülye-e Arpaio bácsi (ami nem is lehet kétséges, ha valaki tank tetején integetve megy végig egy városi parádén), hanem itt Magyarországon lehetne-e nekünk is egy ilyen tökös vezetőnk, aki -ha jelképesen is-, de szívatja egy kicsit a bűnözőket, aki kikacsint a népre és azt mondja: "Ne féljetek! Elintézem, hogy többé ide ne akarjonak bekerülni!" Aki azt sugallja az embereknek: "Igenis van értelme törvénytisztelőnek lenni!" Aki nem kényszeríti az embereket arra, hogy a hétvégi horgászat helyett elesett öregeket védjenek meg fölhízlalt, elszemtelenedett patkányoktól. Aki nem hoz agyament, rákosista stílusú ("Osztályharc van, elvtársak!") ökörtörvényeket "egyenruhás bűnözésről" csak hogy védje politikai pozícióját Mutyikirályságban.
Szerintem ezek lennének a konklúziói ennek a vitaindítónak, nem az hogy Amerikát elcseszték.
(Itt jegyzem meg, hogy Rush Limbaugh mondta még egyszer, hogy ez az elbaszott Amerika az az, amit az emberek kértek. Minden agyament, templomban óbégató, a bébidzsíszaszon könnyező fegyvergyűjtő sportember mindeddig "more police!"-t kiáltott, meg "secure our borders!-t": Most megkapták a "more police"-t, plusz 30 ezer kövér georgiai redneck eszegeti a hamburgert a fölcsavart légkondis SUV-ban az arizonai határon, távcsővel védve a hont, mert kiszállni lusta. Ja, meg van "war on drugs", meg "war on terror" ( ami a repülőtéri seggelukázásban merül ki, ja meg hogy dől a pénz "a közel-kelet egyetlen demokráciájába", hogy nehogy mán szegénykéknek pénzbe kerüljön az a sok golyó, amivel a palesztinokat gyilkolásszák).
Ez van. Aki a csendőrállamhoz hozzá mer nyúlni, azt azonnal kinyírják, hogy kommunista buzi. Így marad minden a régiben, míg nem lesz végre egy igazi teaparty! :)

Béla Bácsi 2011.06.17. 13:38:35

@zero: "az egész évi adóm nem fedezi mondjuk "K. István" elítélt éves "fogvatartását" ..."
Talán a K. Ronaldó vagy a K. Nintendó stílszerűbb lett volna itt!

Vad_Alma · http://hatodikelem.blog.hu/ 2012.07.17. 19:24:48

nyugodtan csinálhatunk sátortábort. és az áramot is tekerjék maguknak! ahhoz hogy minden szolgáltatásuk meglegyen, jó sok cigányt kell bekasznizni. ehhez pedig tökös zsaruk kellenek, akik nem arra hajtanak hogy megbüntessenek 55 km/h gyorshajtásért, hanem elkapnak minden tolvajt és gyilkost időben.

grafjeno 2014.05.31. 14:18:38

...na ne..legyen már választék is,szahara,irkutsz,delhi utazás szívesen fizetve...

süti beállítások módosítása