Skip to content


       Szűrés lista

Razziát a népnek

Körözött bűnözőket, drogterjesztőket, gyorshajtókat fogott a rendőrség a hatnapos összehangolt razzián. Az egyenruhások az APEH, a Munkaügyi Felügyelőség és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet munkatársaival közösen ellenőriztek-olvasható a hírtv.hu-n. Az összehangolt közbiztonsági akciót Budapest rendőrfőkapitánya rendelte el a turistaszezonban. Zárásként a szórakozóhelyeket, játéktermeket, aluljárókat, busz- és vasúti pályaudvarokat ellenőrizték szombat délutántól vasárnap hajnalig. A rendőrök vadásztak az engedély nélkül Magyarországon tartózkodó illegális bevándorlókra, drogosokra, drogdílerekre, kiskorú alkoholfogyasztókra de a törvénytelen gyorsulási versenyek szervezőire és résztvevőire is. 

Az éjszakai razzia kezdetéig 722 helyszíni bírságot szabtak ki a rendőrök, 6 millió 600 ezer forint összértékben. A többi hatóság ellenőrei az öt nap alatt 163 vállalkozást bírságoltak meg, 30 millió forint értékben.

Persze a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet rögtön fel van háborodva és korlátozná a rendőrök igazoltatási jogkörét. Dénes Balázs a TASz elnöke szerint "Nagyobb történelmi múlttal rendelkező polgári demokráciákban a rendőrségnek nincs általános igazoltatási jogköre. Ezt a rendszert elsősorban a diktatúrák és a volt szocialista országok alkalmazzák. El kell még telnie egy kis időnek, amíg az állampolgárok jogtudata olyan szintre fejlődik, hogy megértik, ez a gyakorlat sem az ő, sem pedig a rendőrség érdekeit nem szolgálja és inkább engedjenek el egy bűnözőt, minthogy feleslegesen vegzáljanak ezer ártatlan embert."

Jómagam egyszer futottam bele razziába de az már 10 éve volt. Történt, hogy még kiskorúként csajoztam, buliztam egy kerületi discoban eléggé alkoholos állapotban. Hajnal 2 körül felkapcsolták a fényeket (szerencsére a lány továbbra is szép volt, de ez most mindegy) és közölték, hogy rendőrségi razzia van. Három embert két percen belül vittek el bilincsben - később kiderült, dílerek voltak. Vásárlóik pakettáinak még ennyi idő sem kellett, hogy a zsebekből a padlóra kerüljenek. 10 perc után a pórnépet  megkérték, hogy hagyják el a szórakozóhely területét. Az ajtónál aztán mindenkitől elkérték a személyijét és kipakoltatták a zsebeit. Emlékszem, be voltam parázva, hogy bevisznek, mert seggrészeg vagyok. A rendőr a bejáratnál nyugodt volt, udvarias és határozott. Kb. le sem szarta, hogy támolygok, nem rám utaztak, mehettem haza. Persze akkor nagyon hánytam,  hogy elbaszták a hétvégi bulimat, de ma már megértem, hogy ezek a dolgok az én érdekemben (is) történtek.

Egy kolléganőm szerint zaklatás, ha a rendőr megállítja ok nélkül és igazoltatja, mert rabolja a drága idejét, és különben is ő törvénytisztelő állampolgár. Hiába mondom neki, hogy ha letaperolja a Rio kidobója az talán zaklatás és hogy az ilyen nagy összehangolt ellenőrzésen rengeteg körözött bűnöző akad fent, csak köti az ebet a karóhoz. So...valaki magyarázza el nekem, ha nincs okod tartanod a rendőrtől, akkor miért sajnálod azt a két percet míg lecsekkol?  Hogy tarthat valaki egy udvarias, gyors, célratörő rendőrségi intézkedés "vegzálásnak"?

Abba most ne menjünk bele, hogy a rendőrség soraiba is van pár kötekedő barom és néha tényleg túllőnek a célon. Bár szerintem egyik raszta sem kérheti ki magának ha levetetik velük a zoknijukat is az utca közepén xD

Az viszont tényleg kérdés, hogy a tömeges igazoltatások megtérülnek-e? Egyáltalán lehet-e pénzben mérni a razziák hasznát"? A rendőrség évente 1,8-2 millió esetben igazoltatja az állampolgárokat. A tömeges igazoltatások sok pénzbe, becslések szerint több mint félmilliárd forintba kerülnek évente . Lehetséges, hogy a testület aránytalanul sok munkát fektet olyan tevékenységbe, ami jelenlegi formájában kevés hasznot hoz? Az igazoltatások eredményessége 1-2% körül mozog.Persze a rendőrök általában igazoltatnak, ha nincs éppen semmi olyan az utcán, amiért  intézkedniük kellene. Mindezt azért, hogy igazolhassák, hogy munkával töltötték az időt. A nyugati módszer nagyobb hatásfokú, igaz komplett városok bekamerázása sem kevés gempát emészt fel -szintúgy az adófizetők pénzéből. Arról nem is beszélve, hogy a jogvédők is nagyon háborognak miatta, hisz valljuk meg, kemény erkölcsi kérdéseket feszeget ha mindenhova követ a "nagy testvér".

"Vegzálás" kommentár nélkül: 


Neked mi a véleményed? Egyetértesz a TASZ-szal? Tényleg zaklatás, ha személyit kér a rendőr?

Címkék: közélet rendőrség abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr49568843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dj Tometkow · http://electro-art.gportal.hu/ 2008.07.15. 11:58:10

Én lerugnám a köcsög jogvédők veséjét aszt kapják be!

Johnny336 2008.07.15. 12:08:43

Remélem az 1000 ember békénhagyása végett szabadon futó bűnöző őt fogja áldozatnak kiszemelni...
Amikor volt a móri bankrablás mit csináltak?
Megöltek egy tucat embert a bankban, lezártak MINDEN utat, és benéztek MINDEN autóba. Ez vegzálás? Teljesen jogos volt, még frissiben akarták elkapni az állatokat (az más kérdés, hogy a legnagyobb szégyen, amiért a testület nagy részét mozgosítva sem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani a vádlottak bűnösségét...). Nincs félnivalóm, betartom a szabályokat, törvényeket. Ha mégsem így lenne, akkor vállalom érte a felelősséget. Nemcsak jogaim vannak, hanem kötelességeim is! Ezt felejtik el a jogvédők. Nekem is jogom van a nyugodt élethez, ha már dolgozom, adózok, építem a szocializmust (izé, kaptializmust :)), ha a rendőr elkéri a személyimet, akkor odaadom. Huszonéves srác vagyok, borostás, kreol bőrű. Elkérik a személyit, odaadom, lekérdezik, kiderül, hogy 00 (nem körözött), visszadják, jó éjszakát kívánnak. Ők mennek tovább bűnüldözni, én pedig intézem tovább ügyes-bajos dolgaimat. Kettő perc. Ha eggyel kevesebb nőt erőszakolnak meg éjszaka, akkor már megérte.

Johnny336 2008.07.15. 12:14:41

Amikor a házunk mögött , hajnali egykor a kocsimnál matattam, és megállt a rendőrautó megkérdezni mit csinálok, nem sértődtem meg, hanem örültem neki. Odaadtam forgalmit, mondták, hogy "ja, a magáé? Akkor jó éjszakát!"

Jó érzés volt, hogyha valami suhanc ki akarná nyitni a kocsimat, hogy elvigye a rádiót, akkor esetlegesen jár arra rendőr, megkérdezni, hogy mégis mi a fasz?!

Seduxen (már NEM dr.) 2008.07.15. 12:24:48

gyerekek, ki nyomott "mellé" a szavazáskor? a második opciót kizárólag bloodhound-tól és/vagy Bezuhovtól lehet elfogadni :-))
Érdekes, én idestova 12 éve vezetek, ha 5X futottam bele közúti ellenőrzésbe, de soha nem éreztem "basztatásnak". Mindig korrekt volt a rendőr, nem szívózott. Elköszönéskor még "további jó munkát" is kívántam nekik... (na jó, ez lehet, hogy surmóság volt).
nem akarok rosszat a "nagyrabecsült" taszosoknak (dehogynem, muhaha), de majd próbáljon rendőrért szűkölni, amikor 2 ordas akarja az aluljáróban análisan megvizsgálni....

Johnny336 2008.07.15. 12:31:45

Megnéztem ezt a TASZ oldalt. Ezen a címen befostam:

"Beszámoló a szlovéniai WHO technikai megbeszélésről, téma: HIV és más STD-k MSM (men who have sex with men) körben"

Nem azt írják, hogy homoszexuális (pedig az nem pejoratív szó, hanem egy szakkifejezés), hanem MSM...

Én pedig MEP vagyok. aki megfejti, kap egy piros pont mára. :)

DArchAngel 2008.07.15. 12:50:02

MEP = men who eats pussy ?

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.07.15. 12:59:27

nem ertem ezt a sok kocsog jogvedot. "okes", hogy a ciganyok jogait vedik, mert hat nekik ettol nedvesedik/all fel. Okes, hogy a magyar embernek az erdekeit nem vedik, mert az nem meno.
De hogy mar a bunozok erdekeit is vedjek, azert, mert par fasznak nehezere esik elokotorni a szemelyit es a jogsit.. hat menjenek a kurva anyjukba mar!

Miert van az, hogy van valami idiota kisebbseg - nem tudom, ez a csodas szervezet hany faszbol allhat, de max 30-ra tippelek - es elkezdi megmondani a frankot, lehuzni a tobbseg erdekeit.

Csinaljunk mar mi is ilyen jogvedok ellen vedo testuletet es mi is irjunk es nyilatkozzunk faszsagokat, mert az most meno.

Johnny336 2008.07.15. 12:59:55

Még jó, hogy csak piros pontot ajánlottam, és nem sört :D

Johnny336 2008.07.15. 13:07:52

Nem is tudom melyik jogvédő mondta, a munkáért segély dologra, hogy "nem kéne az embereket a munkával büntetni". így szó szerint. (Aki tudja plz jelentkezzen, illetve linkelje be a youtube/indavideo elérhetőséget is. Thx.)

Ezek után mit várunk el? Nekik büntetés, nekem kötelesség. Nekik joguk van felélni az általunk felhalmozott javakat, nekünk kötelességünk ezt tűrni...

eric · http://vastagbor.blog.hu 2008.07.15. 13:11:04

Nuh ne menjünk el cigányozásba megint plíz:P

MEP = mam who eat penis?

Johnny336 2008.07.15. 13:15:13

Ejnye, ez nem cigányozás. Nem kizárólag a cigányok élnek a mi pénzünkből. Sok más kedves fehér bőrű is!

A játék már lezárult, a nyereményeket kiosztottuk DArchAngelnek :)

bloodhound v2.0 2008.07.15. 13:41:22

tasz megint csak a hülyeségeit szajkózza "inkább engedjenek el egy bűnözőt, minthogy feleslegesen vegzáljanak ezer ártatlan embert." a legnagyobb baromság, amit az utóbbi időben hallottam. indokolatlan igazoltatást meg még nem láttam életem során, noha láttam már párat.

egyébként nem szoktam szavazni.

Liberté__73 2008.07.15. 14:23:37

"Bár szerintem egyik raszta sem kérheti ki magának ha levetetik velük a zoknijukat is az utca közepén xD" - ja mert a raszta az == drogosállat??

nemtom te hogy nézel ki eric barátom, de ha teszem fel szőke vagy és fürtös-göndör, akkor: szerintem egyik szőke-fürtösgöndör sem kérheti ki magának ha egyensúlygakorlatra késztetik őket az utca közepén xD LOL hehe

veszed?

Johnny336 2008.07.15. 14:41:37

Én már láttam rasztát beszívva. :)

Liberté__73 2008.07.15. 14:44:44

én meg szőke fürtös-göndört lopott pénztárcával

Johnny336 2008.07.15. 14:52:39

Szerencse, hogy kreol bőrű, kopasz, nyakláncos, mercis vagyok. Azokra nincsen sztereotípia :D

Liberté__73 2008.07.15. 14:55:38

mákod van johnny ... :)

eric · http://vastagbor.blog.hu 2008.07.15. 16:33:06

én nem ismertem soha olyan rasztát aki nem szívott volna...

Am meg...discopatkány, kölyök képem van...

Liberté__73 2008.07.15. 17:05:16

de persez gondolom _minden_ rasztát ismersz egytől egyig

Am meg: szerintem egyik discopatkány, kölyökképű sem kérheti ki magának ha gatyáig levetkőztetik őket mozozáshoz az utca közepén xD LOL hehe hihi

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.15. 17:55:06

Liberté__73

Te rasztás vagy ?

Semmi baj ha igen, ez itt egy toleráns blog, még toleránsabb olvasókkal xD

Liberté__73 2008.07.15. 18:11:13

nem vagyok raszta, nem is voltam soha

csak valahogy nem tudok szvből együttkacagni az ilyen mondatokon, amikor valakiket kinézetük/színük/vallásuk/stb miatt lehet basztatni.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.07.15. 18:11:55

A TASZ-nak :

"Az ORFK osztályvezetője megjegyezte: ez rendkívül tág fogalom, ezért is változtatták meg tavaly a rendőrségi törvényt. A jogszabály ma már úgy fogalmaz: azt a személyt lehet igazoltatni, "akinek a személyazonosságát a közrend, a közbiztonság védelme érdekében, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési célból, a tartózkodása jogszerűségének megállapítása céljából, közlekedésrendészeti ellenőrzés során, továbbá az igazoltatott vagy más természetes, illetve jogi személy és egyéb szervezet jogainak védelme érdekében kell megállapítani.""

inforadio.hu/hir/belfold/hir-212760

Nzoltan 2008.07.15. 22:55:11

Ha az APEH razziázna az ilyen szervezeteknél, lehet hogy találna sok érdekeset. Nem lehet az, hogy a hasonló esetek elkerülése végett tiltakoznak?:-P

BSz 2008.07.16. 01:31:30

Ha nincs mit takargatnod akkor mutasd meg a segglyukad a rendőröknek. Hülye hozzáállás, aki nemérti miért gáz a random emberek tömeges igazoltatása, az nem érti a lényeget, élmagyarázni ezt meg nehéz, hát még megérteni.

Barátom szavaival élve, ha bezárod az összes embert egy koncentrációs táborba, az összes terrorista is ott lesz...

BSz 2008.07.16. 01:35:05

Még egy fontos dolog:
A nyugati módszer, meg az angol módszer (bekamerázás, de az amcsi is ide tartozik [minden idegentől újjlenyomat stb]) nem ugyanaz.

A nyugati módszer célirányosan keres bűnözőket. Pl aki sokszor utalgat 5ezer eurot azt megellenőrzik.

rolika 2008.07.16. 07:53:39

engem háromszor igazoltattak rendőrök (33 éves volnék), mindháromszor autót vezetve, és mindig volt oka (2x lejárt a forgalmi, ideiglenesen meghosszabbíttattam ugyan, de ez nem látszik a rendszámon, 1x gyorshajtottam). ezenkívül soha, sehol.
mondjuk a 2006. szeptember-október óta kicsit összerándul a gyomrom, ha rendőrt látok, mert nem kell nagy képzelőerő hozzá, ha akarnak, bevisznek akármiért, és odabenn azt csinálnak veled, amit akarnak, és nem lesz semmi következménye.
nemmel szavaztam, bocs

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.07.16. 12:00:52

Kitekintés:

Az USA-ban a rendőr csak akkor ellenőrizhet, ha megalapozott a gyanú ( en.wikipedia.org/wiki/Reasonable_suspicion ), hogy bűncselekményt fogsz, követsz, vagy követtél el. Ebben az esetben megmotozhat illetve kötelezhet arra, hogy megmondjad a neved.

Az USA-ban ugyanis nincs kötelezően kiváltott személyi igazolvány, az azonosítást általában a jogsi vagy a social security szám alkalmazásával szokták elvégezni.

Ugye Magyarországon kötelező a személyi és kötelező magadnál hordani - erre az amcsik a "papers, please" náci analógiájával szoktak hivatkozni - mivel az az általános tudat, hogy a nácik alkalmazták a személyit en-masse és szigorúan először.

Az igazoltatást bőven fel lehet használni intimidálásra, elég megnézni az összes Magyar Gárda vegzálást.

Egyébként tényleg egy nagyon alacsony eredményességi rátával rendelkezik maga a véletlenszerű igazoltatás. Sokkal hasznosabb lenne, ha a rendőrök inkább gyanús dolgokat keresnének, mert kérdezni illetve nézelődni bárkinek joga van.

Tehát mondjuk egy diszkót ellenőrizni teljesen rendben van, de csak azt kell basztatni akinél felmerül a bűncselekmény gyanúja.

Ja egyébként a kameráknak még rosszabbak az eredményességi statisztikái, mint az igazoltatásnak, konkrétan nem sok hasznuk van - leszámítva azt a céget aki felszerelte őket.

Szóval eléggé fekete-fehér ez a két opció - valószínűleg egy középutas harmadikra szavaznék, ha lenne olyan, ugyanis nem tekintem zaklatásnak, ha a rendőr igazoltat - de azt sem tartom jónak, ha ok nélkül teszi, legyen rá indoka.

rolika 2008.07.16. 14:37:26

br, a kamera jó megoldás lenne, az utak mellé, trafipax-ként. valami hi-tech napelemes cucc, előre programozva fordul hol erre, hol arra, és naponta elküldi mobilneten a lőtt képeket a központba.
mekkora nyugság lenne az utakon és a lakott területeken, ha megtűzdelnénk az országot ilyenekkel

süti beállítások módosítása