Skip to content


       Szűrés lista

A színes Pécs

Tudom, már megint....

Az év utolsó ülésén, december 18-án fogadta el a közgyűlés a Pécsi Építési Szabályzat módosítását, amellyel szigorították a házak, épületek színezését is.

A város még júniusban -az országban elsőként- elkészíttette vizuális arculatának koncepciótervét. A feladatot a Szín és Fény Nemzetközi Alapítvány neves mérnökökből és művészekből álló tervezőcsoportja végezte el. A tanulmány 7 millió forintba került. Kitér az összes köztéri tárgyra: a hulladékgyűjtőkre, a favédő rácsokra, a kandeláberekre, a csatornafedelekre,a díszburkolatra, az információs táblákra, de legfontosabb eleme mégis az épületek homlokzatának színezése. Eddig csak ajánlás volt, azonban a közgyűlés mostani határozatának értelmében 2009.01.15-től "Pécs Megyei Jogú Város Vizuális Arculatának Koncepciótervét figyelembe kell venni”, a homlokzatok felületének színezését pedig a koncepciótervben az egyes városrészekre meghatározott színskálák alapján kell elvégezni.

Bagoly Attila pécsi főépítész az [origo]-nak:

"Pécs mediterrán hangulatát erősítendő döntően a sárga, narancs és zöld különböző árnyalatai szerepelnek a tervezetben. Később a javaslat alapján konkrét közterületterveket készítenek az egyes utcákra, terekre vonatkozóan....Megvásárolunk egy számítógépes programot is, amely a koncepcióban felsorolt háromszor négy színsor mellett még a mellette lévőket is felajánlja, vagyis azért lesz választási lehetőség...Panelek esetében a feketén kívül minden színre volt már példa, ráadásul felesleges díszítéseket akartak a házakra tenni. Minél inkább bele akartak nyúlni a szürke kockába, akartak beletenni hullámvonalat, rombuszt, volt, aki átlókat tervezett, és minden így kapott mezőt más színűre akart festeni. Olyan színt alkalmazni azonban, ami a környéken sincs, öngyilkosság, csakúgy, mint erőteljes színt használni. Az egyszerűbb és a pasztell mindig jobb."

Példaként mesélte azt is, hogy az egyik 10 emeletes ház földszinti lakója a háztól elütően élénk rózsaszínűre festette a saját lakrészéhez tartozó homlokzatot, ami ellen az egész környék tiltakozott, és végül kötelezni kellett arra, hogy állítsa vissza az eredeti állapotot.

Teljesen egyet is értek azzal, hogy a belváros műemlék, vagy műemlék-jellegű házaira legyen megkötés, mert nyilvánvaló, hogy ízléstelen lenne mondjuk egy szép klasszicista épület bugyirózsaszínre vagy bilikékre festve. Az is logikus, hogy a lakótelepek mutassanak egységes képet, ne legyen minden lépcsőház vagy erkély más-más színű. Magyarországon a védett és kiemelt fontosságú épületekre, illetve a panelházakra vonatkozóan valamennyi önkormányzatnál engedélyhez kötött a homlokzatszín. Pécs újítása, hogy minden házra kiterjeszti az engedélyeztetést. Egy csöppet erőszakosnak és diktatórikusnak tűnik, hogy megszabják a családi házak és kisboltok színét is. Mert ha én utálom a sárgát és a zöldet is, akkor nem vigasztal, hogy mindkettőnek négy árnyalatából választhatom ki, milyenre "szeretném" a házamat. Egy kisbolt pedig értelemszerűen ki akar tűnni, észrevetetni magát, általában figyelemfelkeltő, élénk színeket használ. Ennek vége, a Marika ABC is ugyanolyan sápadtsárga lesz, mint az utca többi háza.

Pár hozzászólás a bama.hu fent belinkelt júniusi cikkéhez:

"Gratulálok az önkormányzatnak! Erre volt pénz! Hogy Zsolnay szobornál vagy a Jókai térnél számonkérjék az el (nem) végzett munkákat arra se pénz, se akart nincs! Rabló banda egymásnak falaz, egymásnak nyomja a zsebébe a pénzt!"

"ledobta az agyam az ékszíjat. erre van pénz? erre van szükség? a kátyúkat meg nem kell befoltozni, ugye? egész városrészek néznek ki úgy, mintha a második ukrán front épp most vonult volna keresztül rajta, mert az ISPA kivitelezői csak félmunkát végeztek, de sebaj, majd bekenjük a vársot bohóctarkára, és akkor mindjárt szebb lesz!
gratulálok a városi tanács vb-nek, ez hiányzott, hogy szép legyen a napom"

"Valaki állítsa már le ezeket a vörös patkányokat.
Ezeknek kéne a fejét,autóját és házát vörösre festeni,hogy ki tudjuk kerülni őket mint a kutyaszart az utcán.Az országba itt fizetjük a legtöbb ingatlanadót és ez a tetves,vörös,tolvaj brigád mondja meg,hogy milyenre festhetem a házam ?Annak örülnék ha ez lenne a legnagyobb probléma ebben a városba, amit ez az impotens banda elqrt..."

Az a kérdés is motoszkál bennem, hogy Pécs EKF 2010 előtt szűk egy évvel miért ezzel foglalkoznak? Ennyire rendben mennek a dolgok? Kész minden projekt?

UPDATE: "Az önkormányzat annak érdekében, hogy a történelmi belváros és a város egyéb, turisztikai szempontból fontos részei 2010-re megszépüljenek, a „kedvezőtlen megjelenésű épületek” homlokzatait meg kívánja újítani. Hamarosan homlokzat-felújítási pályázatot ír ki az önkormányzat, amelynek fedezetére 30 millió forintot gondol kiszakítani a költségvetésből a városvezetés."   A teljes cikk itt

Címkék: pécs

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr74855904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hengerfejtömítés 2009.01.07. 09:05:50

7 millió néhány színért? Enyhén korrupciógyanús :)
Néztétek az alapítvány honlapját? Alapító okirat, alapítvány története, 2007 évi beszámoló: mind üres.

Egyébként az alapötlettel tökéletesen egyetértek, nehogy már hupilila házat építhess zöld csillagocskákkal mer neked az tetszik. És nem értem a felháborodást, máshol is létezik tervtanács, ami nem csak az épület színét, de minden mást is kifogásolhat.

mind2 (törölt) 2009.01.07. 09:06:44

Rendelnek ezek még 8 méteres datolyapálmafákat is valamelyik távoli szigetről , 50 darabot 2 milliárdért, majd meglássátok ::))) Vagy a Mecsek oldalára olajfa ligeteket szintén milliárdokért :)) A fantázia végtelen, már amennyiben pénzt kell költeni.....

Johnny336 2009.01.07. 09:07:01

Nekem a narancs és citromsárga házakról egy népcsoport rikító színű kacsalábon forgó palotái jutnak az eszembe. Nem pedig egy igényes és ízléses városarculat.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.07. 09:07:41

"Hamarosan homlokzat-felújítási pályázatot ír ki az önkormányzat, amelynek fedezetére 30 millió forintot gondol kiszakítani a költségvetésből a városvezetés."

Amit gondolom egész véletlenül valamelyik holdudvarbeli cég fog megnyerni.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.01.07. 09:10:05

"Pécs mediterrán hangulatát erősítendő...

szoval elfoglaltak a szerbek

mind2 (törölt) 2009.01.07. 09:10:49

@Johnny336: jah, meg gipsz oroszlánok a kerítésoszlopokon, de a szín is bővíthető bugyirózsaszínnel és lilával, nem elfeledkezve a a lőrésablakokkal díszített tornyocskákról :::)))

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.07. 09:11:28

OFF:
Amúgy mit szóltok hozzá, hogy az ukrán-orosz gázvitában sikeresen a fasz rosszabik végére kerültünk ismét? :)

hengerfejtömítés 2009.01.07. 09:12:05

Marcellusca, nem gondolod hogy nem árt valami koncepció bármelyik lakótelep kiszínezéséhez? Rohadt jól nézhet ki ha az egyik tízemeletes panel citromsárga, a másik fűzöld, a harmadik meg tűzpiros, mert a lakóknak (akik persze mind grafikusok és építészek) az tetszik.

Marcellusca 2009.01.07. 09:12:42

UPDATE: A Jenő lyányát is ki köll még stafírungolni! Hát imígyen jut majd néki is.

mind2 (törölt) 2009.01.07. 09:14:00

@hengerfejtömítés: koncepció kell, csak ezt 7 milla nélkül is saját hatáskörben elrendelheti az önkormányzat !

mind2 (törölt) 2009.01.07. 09:16:09

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Pedig bíztam az olyannyira felhőtlen Putyin - Gyurcsány kapcsolatban :) Annyiszor repkedett a feri kifele, hogy tutira vettem, senki másnak nem lesz gáz, de nekünk igen.. ;)

Marcellusca 2009.01.07. 09:18:19

@hengerfejtömítés: Mi vele a probléma? Legyen mind fűzöld? Az mennyivel jobb, mint a sok szűrke?
Láttam több megoldást is, melyek nem voltak vadítóak és még látványnak sem utolsók. Asszem Kecskeméten (,de lehet, hogy máshol is) van olyan panelház, ahol a különböző paneleket különböző színekre festették. És nem volt rikító vagy ótvar.

@Johnny336: Színárnyalata válogatja. :D

Marcellusca 2009.01.07. 09:19:39

@mind2: Hát nekünk is gáz van, mert nincs gáz! :D

movhu 2009.01.07. 09:22:24

OFF, de meg kell osztanom a kedves olvasókkal:

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fazekkal_vertek_ki_az_ovodavezeto_fogait/2083029/

Ez e szemít embér lefejelte bukósisakban szegíny roma kezíben a fazekat. Úgy támadt szegíny cigányra, hogy a foga is beletört a fazíkba.
Legalábbis az offisöl verzsön szerint szegény roma megijedt tőle, csak azért verte kia fogát a fazékkal, úgy, hogy elrepedt a fején a bukósisak.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.01.07. 09:22:43

Nem ertem en ezeket a pecsieket. ha ennyire szarban vannak, ha igy be fognak egni egy ev mulva, miert nem kergettek mar el a sok faszt a varosvezetesrol?

Minden szare mennek manapsag az emberek tuntetni, a cigokert, meg a buzikert, meg a kullancsok jogaiert... erre nincsen osszefogas? Minden magyar a fejet a homokba dugva ul es var?

Nem tudom, volt-e mar valaki Salzburgban... ha jol tudom elole nyerte el pecs az ekf10-et. Hat nem semmi eges lesz itt...

mind2 (törölt) 2009.01.07. 09:23:41

@Marcellusca: a legjobban az tetszett a miniszteri makogásban,( 2-3 napja ? ) hogy ugyanannyi gázt kapunk mint régen, csak a nyomás csökkent. Nomármost én egy hülye vok, de hogy jöhet ugyanannyi gáz adott idő alatt, ha kisebb a nyomás ? Ha otthon öntözök a slaggal....nem is folytatom .... ebben megint " hülyének vagyunk nézve "

hengerfejtömítés 2009.01.07. 09:23:51

Ez a tanulmány megérne egy részletes elemzést. Csak gyorsan átfutottam, és vannak benne értékelhető dolgok a színekről, bár azok nagy része is csak általánosság. Viszont tele van olyan dolgokkal aminek semmi köze a város arculatához, csupa leíró rész a városrészekről, látszik hogy csak belelapátolták valahonnan (én az IVS-re tippelek úgy 90% valószínűséggel, az akcióterület szó sorozatos használata miatt ), hogy hosszabb legyen anyag.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.07. 09:25:56

Ha "szerencsénk" van a dél-afrikai Vb nagyobb égés lesz. Lehet erre játszanak a szemét vörösök.

hengerfejtömítés 2009.01.07. 09:28:18

@Marcellusca: ne legyen mind fűzöld, de legyen mind valamilyen pasztellárnyalat. Mert ha lakókra bízod akkor tuti hogy rikító lesz mind. Mert színesebbnek kell lennie mint a szomszédoké. Ehhez persze nem kell milliós tanulmány, a helyi tervtanács is tudja szabályozni.

VIKUNYA 2009.01.07. 09:31:50

Lehet köpködni: nekem tetszik a színterror. Unom már a diszkonlilalila, hupirózsaszínrózsaszín, lábaskék magyar igénytelensget.
Ettől függetenül 2010 hatalmas bukás lesz, amiért természetesen a jelenlegi ellenzék a hibás. Alig látszik a városon néhány kapavágás, a művházban meg az atombányász klubban majd megtartják a rendezvényeket.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.01.07. 09:32:13

Off. Ez a gazos cirkusz megint rohelyes... evek ota ez megy, a kormany nem tesz ellene semmit.
Kurvara nem csinal semelyik politikus semmit, ami egy hetnel tavolabb mutat!

Volt az indexen az a grafikon, hogy melyik europai orszag hogy fugg az orosz gaztol.
Erdemes megnezni a Svedeket, akiknel kormanyzati rendelet kotelezi a lakosokat hogy 2011-re geoterm futesre alljanak at. Es az allam tamogatja is oket ebben.

Erre mi magyarok? Epitunk meg ket gazvezeteket meg nyalunk agyba fobe. Probalt mar valaki geoterm modszerrel energiat termelni? Hat igen, nem kicsit BUNTET erte az allam.

Marcellusca 2009.01.07. 09:35:47

@movhu: "Szép"!
Csak azt nem értem (tudom, tudom ártatlanság vélelme meg egyéb sz@rságok), Müller úr nevét kiírták, akkor miért nem lehetett volna kiírni (,ha már leírták, hogy roma), hogy Kolompár László?! Nehéz volt kitalálni. :D

mind2 (törölt) 2009.01.07. 09:37:12

@Dinin: lehet új téma kéne ide ? :) Pécs vezetése maga az országvezetés kicsiben. A könyökömön jön ki a hányinger, ha róla olvasok :(

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.07. 09:41:09

Teccettek "Vóna" (ééérted...) forradalmat csinányi!

Marcellusca 2009.01.07. 09:44:59

@hengerfejtömítés: Igazad van, de nem csak négy plusz bugyirózsaszín, bilikék és lábaspiros szín létezik a színskálán!
Egyébként tényleg felesleges volt a tanulmány (már kifejtettem), de kicsit belegondolva: mit szólt volna a helyi ellenzék, ha tanulmány nélkül hozzák meg a döntést? Mert mindig mindennel ez a "probléma" (oldaltól független).

Marcellusca 2009.01.07. 09:46:54

Ja, és mi a garancia arra, hogy aki az engedélyező bizottságban ül, annak fejlettebb a szépérzéke, mint az enyém? :D

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2009.01.07. 09:49:03

A kisvállalkozók feje viszont festés nélkül is narancsba borul, ha az éves parkolásra gondolnak:
Színtiszta sarc avagy vállalkozásbarát politika

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.07. 09:54:32

El Lobo, sajnos tőled, mind hírhedt terroristától el kell határolódjunk...:)))

napelemes harckocsi · http://href.hu/x/73ug 2009.01.07. 09:54:53

mint pécsi születésű és egykori pécsi lakos szomorúan kell megállapítsam, hogy egyre idiótább a város vezetése.
lásd még: cigi.blog.hu/2008/12/19/pecsi_rendelet

molaris 2009.01.07. 09:57:19

@hengerfejtömítés:
Meg a részeg lakó is könnyebben talál haza.:)

Csavarhúzós 2009.01.07. 09:59:26

Hát érdekes az építészeti koncepció, az biztos. Vettem egy lakást az önkormányzattól egy olyan épületben, ahol a négy lakás mindegyikén más típusú az ablak. Sőt más méretű is) A város szélén egy zsákutca végefelé van, gondoltam, biztos azért nem járt erre az építési hatóság. Legnagyobb meglepetésemre azóta helyi védettség alá helyezték az épületet, mint műemléket! Ez rossz a városnak, mert anyagilag támogathatja a felújítást, meg rossz nekem is, mert nem változtathatok rajta semmit. Arra hivatkozva védett, hogy aknász-lakás céljára a bánya építtette, és Pécs bányász múltjának része. Vasason egész utcasorok vannak ebből a típustervből. Lehet hogy száz év múlva a panel is védett lesz, mint a város szocialista múltjának része...
Ugyanakkor például azt olvasom itt, hogy a Postapalota nem védett épület:
pecs.helyhir.hu/node/264
Ezt a pofás házat meg lebontották:
w3.bama.hu/cikk/cikk/126643/fr/rss

Athlay 2009.01.07. 10:01:42

Pécsett van egy út, amit néha szoktam használni, amikor kimegyek a telekre füvet nyírni meg ilyesmik.

Lett rajta egy kátyu cirka fél éve. Á nem foltozták be, rátettek egy ilyen oszlopot táblával, hogy mindenki kerülje el.

Ám ha kikerülöd, rögtön ott a másik lyuk, amibe törvényszerűen belemész.

Gratulálok az önkormányzatnak, erre persze nincs pénz. Idióták.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.01.07. 10:04:40

pécs is magyar módra gondolkozik. ész nélkül

Názáreti Brájen 2009.01.07. 10:16:07

El Kúrtuk Főváros 2010

Elég az ízléstelen színekből, és elég lenne a gagyi portálokból is, az "ócsóért" homlokzatra sterelt Teszkós légkondikról már nem is beszélve........ És persze a Király utca igénytelen kávézói is (na jó, ez azért fejlődött).....

Ezt egyébként én 2 misiért is leírtam volna a városvezetésnek... És a helyi szokásoknak megfelelően akár 1 misit vissza is adtam volna az elvtársaknak!

Kár, hogy csak 1 évvel az EKF előtt jut a pöcs politikusok eszébe, hogy valamit tenni is kellene.....

changebug (törölt) 2009.01.07. 10:17:26

1.) Bármiféle szigorítás jónak találok, ha meg diktatórikus akkor tökéletes
2.) Ne a színekkel akarjon a boltos se kitűnni, hanem azzal, hogy jó kufár
3.) Pécsnek van egy hangulata és ha tetszik, ha nem ahhoz kell igazítani mindent és mindenkit. Ha ez nem tetszik el lehet menni Debrecenbe protestálás céljából.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.07. 10:27:55

Amúgy az alapötlettel én is egyetértek. Nemrég költöztünk mi is egy mediterrán tipusú lakóparkba, ahol aranytölgy nyílászárók vannak felszerelve, az épület sárga, a cserép szintén mediterrán, és sok fa ill. téglaborítás van. Szóval adják magukat a színek. Mit csinál a parasztja (persze a 30 millás lakásból)? Felrakja a fehér redőnyt. Ennyi.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.01.07. 10:28:00

én csak azt nem értem, pécs miért mediterrán (hangulatú) város? nem jártam még ott, ezért kérdezem. nehezen tudom elképzelni a mediterrán hangulatot ott, ahol most -6 fok van...

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.07. 10:29:10

Index címlap? Eszem faszom megáll. Kíváncsi vagyok mikor pereli be a Vastagbőrt a pécsi önkormányzat hitelrontásért :)

Marcellusca 2009.01.07. 10:29:23

@changebug: Képzeld, Debrecen belvárosa is szép.
Csak lehet, hogy Kósáék nem készíttettek tervet, hanem megoldották "önerőből".

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.07. 10:31:51

Mondjuk én sem értem, ha mediterrán lakóparkban élek, mi a faxért volt 22e a fűtésszámlám...ilyenért lehet perelni?

: ált. suliban, földrajzórán úgy tanultuk, hogy a Mecsekalján mediterrán tip. éghajlat van és kimagaslik a napsütötte órák száma is. ez kedvez pl. a szőlőtermesztésnek ill. az uránbányászatnak.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.07. 10:32:11

: -6fokban ott vannak Kolompárék a kocsmában és máris olyan meditárran salsa hangulat van, hogy ihajcsuhaj :)

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.07. 10:34:13

ezért pl. Balokányban igen magas a mediterrán tipusú, barna bőrű emberkék előfordulási aránya is...Nah innen combié a terep én már el is határolódtam...

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2009.01.07. 10:36:28

Egy gond van ezzel. Mégpedig az, hogy a szabályozást elrendelőknek tökéletesen, 100%-ban igazuk van.

Elég szomorú, ha itt a sok rossz értelemben vett individualista azon hörög, hogy nem festheti rózsaszínre vagy pepitára a homlokzatát. Inkább üdvözölni kellene, hogy végre Magyarországon is van egy város, ahol fellépnek a saját orránál tovább nem látó ízléstelenség ellen. "Hö, az én homlokzatom, olyanra festem, amilyenre akarom! Akinek nem tetszik, az sétáljon máshol! Az egész utcának van egy egységes színvilága, és én elbaszom? Legalább egyéni leszek, vazze!"

Bocsi, de nem mindig dicsőség feltűnősködni. Ha valakinek pl. csak az megy, akkor pláne.

Szar Szemét Szaralak 2009.01.07. 10:36:31

changebug 2009.01.07. 10:17:26

Nem értek veled egyet. Aki a sivár betonkockát -echte 70-es évek Kádár-hangulata- önerőből legalább picit színezi, dísziti, azt legalább hagyni kellene. Ott legalább nem csak lelakják. Meg leßarom, mert úgysem az enyém.

Plutonic 2009.01.07. 10:37:25

Mediterrán?????
Pécsett??????
És egyébként is......
Ez már fáj.
Ország elhagyásásra visszaszámlálás indul.....

E_E 2009.01.07. 10:38:21

Nyugi-nyugi, nem lesz itt semmi gond. Pécsett semmi sem készül el (egy nagy részét el sem kezdik), majd az utolsó pillanatban Debrecen átveszi az EKF rendezésének jogát. Oda már ugye tisztességes autópálya is vezet, és van kiépített városi infrastruktúra is. Higgyetek nekem, látnok vagyok.

W Joe 2009.01.07. 10:38:54

Pécsen a paneleket nagyon viccesen újították fel. Egy bugyirózsaszín mellett ott van egy babakék, egy lila, meg egy sárga. De vannak szép színűek is, és legalább nem olyan sivár már. Tényleg szabályozni kellene valamennyire, hogy az egymás mellett lévő házakat milyen színűre fessék, de ezzel most átestek a ló túloldalára.

acel 2009.01.07. 10:41:22

Kispest Wekerlén sokkal erősebb kikötések is vannak. Bár műemlék jellengű a környék. Akinek nem tetszik ne költözzön oda. Ha már ott lakik, kezdjen aláírásgyüjtést az új színre. KOncepció kell, szigorúság kell. Az más kérdés hogy jó-e a koncepció.

HencegőLajos 2009.01.07. 10:42:20

Nagyon is szükség van szabályozásra. Homlokzatszín, tetőszín, ablakkeretszín.

Nekem tetszenek azok a városok, falvak (No., Egyesült Királyság, Csehország stb.) ahol rákényszerítik az embereket az egységes településkép megórzésére. Sajnos ez nálunk nem túl erős. Meg is lehet nézni hogy néznek ki a városaink, falvaink.

Pók jól mondja. Ízléstelenség ellen aktívan kell tenni. Oktatás és szabályozás.

acel 2009.01.07. 10:43:14

Gáz.
Tegnap volt az m1-en hogy 3 éve mint őrült építjuk a gáztározókat. Évvégéig meg majd duplázzuk is talán.
Amit most nem értek hogy ki is zárta el egyáltalán a csövet?

changebug (törölt) 2009.01.07. 10:47:14

Szar Szemét Szaralak 2009.01.07. 10:36:31

színes házak - olyat szeretnél mint a meszesen a komlói úton kifelé...?
Mert szerintem inkább olyat kéne mint Urániumcity (ott laktam 20 évig) - 70'es évek ide-oda jó környék még ma is. Igaz a platánok kellenek hozzá. és nem szeretném ha olyan lenne mint a komlói úton csak azért, mert mi akkora k...a nagy egyéniségek vagyunk.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.01.07. 10:47:15

aha, köszi :) éljen a (színes) mediterrán pécs :D

ninimimi 2009.01.07. 10:50:54

Tisztában vannak vele ők is, rolika, hogy ezt egy kétforintos programból is megkapnák. De a köz pénzét, azt költeni "kell", tudjuk, miért...

dokkmunkás diplomás (törölt) 2009.01.07. 10:51:04

"én csak azt nem értem, pécs miért mediterrán (hangulatú) város? nem jártam még ott, ezért kérdezem. nehezen tudom elképzelni a mediterrán hangulatot ott, ahol most -6 fok van..."

Nem tudom, de azt igen, hogy nyáron Pécsett megterem a füge is. Sok nem pécsi számára újdonságként hat, ha pl. családi ház udvarán füge fát lát-feltéve, ha felismeri, mert másként néz ki, mint aTesco-s szárított. És ez nem újkeletű hóbort, mert gyerekkoromban is így volt, azóta meg már eltelt újabb 30 év. Most meg már nem pécsi vagyok, de nincs is jobb, ha arra járok ismerősnél beleharapni a frissen fáról leszedett fügébe.
Meditterán hangulatot erősítheti, hogy nyáron nem csak kévávézók előtt vannak belvásorban leanderek, hanem számos családi ház udvarában is-valahol meg elteletetik őket. A klíma kicsit más mint az országban északabbra nyáron. Vannak családi házak, ahol az még citromot is szüretelnek. (gondolom télikertben teletetik).

Muad\\\'Dib 2009.01.07. 10:54:25

Psychonaut 2009.01.07. 10:37:25
Csak vigyázz hová mész. Az USA-ban például, azokban a gyönyörű kertvárosi részekben, amit a tévében látsz, tényleg terror van. Nem buzerálhatod a házad színét, nem faraghatsz sufnit a kertedbe stb. És, ha megfigyeled valahogy sokkal szebbnek néz ki ,mint a magyar rokokó stílusú újgazdag színparádék a városban.
Ez azon ritka pillanatok egyike, amikor egyetértek egy baloldali vezetésű város önkormányzatának döntésével.

ninimimi 2009.01.07. 10:56:03

Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci 2009.01.07. 09:11:28
El vagyok maradva? Melyik a f@sz rosszabbik fele?
Szerintem mindkettő JÓ!

Marcellusca 2009.01.07. 11:00:59

@ninimimi: Na, na! Vigyázz az ilyen kijelentésekkel, mert itt csak konzervatív heterok vannak. A kisebbséget és a másságot nem tolerálják ezek a szemétmocsoknáczifasiszták! xD

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.01.07. 11:05:39

Erre is ráférne egy dózer, ha ennyire nem tudja, milyennek kéne lennie egy toszkán villának:
www.villeinitalia.com/houses/VillaGicaber.jsp

trixilw 2009.01.07. 11:06:04

A legjobb, hogy VÁSÁROLTAK egy programot ami a színkombinációkat is megmutatja. Röhej. Ez nem fért bele a 7 millába?
Egyébként meg ha itt van ez: kuler.adobe.com/ akkor nagyon kell még fizetni is. Idióta népség ez ott a pécsi ingyenéldében.

mind2 (törölt) 2009.01.07. 11:06:39

@Pók: @Muad\\\'Dib: a hozzászólók nagy részénél nem a koncepció maga verte ki a biztosítékot, hanem a 7 millió erre a " tanulmányra " . Többen is írtuk, hogy minden előírásra jut egy hatóság, magyarán ezt az egészet az önkormányzat is eldönthette volna saját hatáskörben, mert vannak rá szakemberei, jogászai, stb. Az is igaz, hogy sufniországban élünk, mert a hörcsög életmódot a magyar 40 évig tanulta ( mikor egy rohadt csavar is lehetett hiánycikk ) és az izlés mint olyan, is kiírtandó polgári csökevénnyé vált. Szóval nem gond ha élünk a széppel, csak éppen a korrupció mocska fed be ma már mindent : ez a baj ...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.01.07. 11:07:03

A görögök sem jobbak. Nem átallanak pirosra festeni egy házat, majd azt hazudni, hogy az mediterrán:
www.villavillas.com/villas.php?id=6685

Na, abbahagyom.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.01.07. 11:10:10

dokkmunkás diplomás: tanúsíthatom, hogy a füge megterem Törökbálinton is, csak nem olyan szépre, mint Pécsen, ahol meg nem olyan szépre, mint Szicíliában. :)

A színekre vonatkozó szabályozás teljesen rendben van, és olyan egyértelmű dolog, hogy tanulmány nélkül is nyugodtan lehetett volna róla dönteni, mondjuk kerületenként változó szigorral. Pécsnek pl. ezek a színek állnak jól:
bp0.blogger.com/_TWNzDN_NdXQ/SEKgpum-CCI/AAAAAAAAAUg/7tENhkfRYMo/s1600-h/DSC_0113.JPG
Ugyanúgy, ahogy Ferencvárosnak a monarchiás okkersárga, ahol még maradt belőle -- sajnos mivel nem védték, nem maradt sok, pedig az éppen úgy városkép, mint a Parlament és a Halászbástya.

A kisboltok inkább egy ízléses, konzervatív, rendben tartott portállal próbáljanak kitörni, ne a vizuálterrorista ízléstelenséggel.

mind2 (törölt) 2009.01.07. 11:10:55

@Csokis: na ugye, eukompatibilisek lettünk ::)) Szerintem a festékgyártók összeesküvése ez az egész :::))) Amióta ennyi szín van.....azóta jól mutat a vályogház is lilában :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.01.07. 11:11:17

Az ötlet üdvözlendő, jó, és csakígytovább, a tanulmány 7 millás árát kicsit sokallom.
Nézzétek meg Bukarestet, ott csak minimális megkötés van abban, hogy ki milyen épületet építhet. Úgy is néz ki.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.01.07. 11:11:38

@dokkmunkás diplomás:

hm... itt, pesten, hűvösvölgyben ismerősöméknél is terem a füge. és tényeg nagyon jó. :)
a kávézókról nem gondoltam volna, hogy meditáterrán hangulatot árasztanak (tele van vele liszt ferenc tér...) nem szemétkedek, vagy kötöszködök, csak én ezt egy kicsit mondvacsináltnak érzem (igaz, még nem voltam ott). csak egész egyszerűen nehezen tudok elképzelni magyarországon mediterrán típusú várost.

és sarah leanderek vannak a kávézók előtt? XD

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.07. 11:11:43

@ninimimi: A fasz rosszabik fele természetesen az, mikor farkasszemet nézel a félszemű kígyóval köpés előtt :)

agár 2009.01.07. 11:11:59

Sajnos Pécsnek nincs jó "gazdája". A város vezetése és a hatóságok egy csődtömeget képeznek. A rendeleteket nem csak meghozni kellene (ez könnyű), hanem gondoskodni a betartásukról (ez nehéz). Pedig mindennek megvan a megfelelően megfizetett illetékese. A parkolások ellenőrzésén kívül még mit ellenőriznek hatékonyan:kutya sétáltatást?, kutyaszar felszedést?, dohányzást? Egyiket sem!
És nem csak az épületekkel kellene törődni, hanem a Mecsek-oldal telkeivel is. Sok ingatlan ocsmányul néz ki. Megvették befektetésnek az új gazdagok, és amíg nem tudják eladni, addig ott hagyják gondozatlanul. Az ezért fizetett illetékesek (önkormányzat, földhivatal, talajvédelmi hatóság)nem kényszeríti őket a megfelelő művelésre, karbantartásra.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.01.07. 11:13:53

@dokkmunkás diplomás:
Akkor én a mediterrán Budapesten lakom, mert itt is megterem. Idén ráadásul jó év volt, a második menet is beérett, októberben ettük. (Az első érés június végén, július eljén volt.) Sőt, a barátom apjánál a citrom is megterem. Igaz, télen a lépcsőházban tartja a fát. Tehát akkor neki még mediterrán lépcsőháza is van!

Önjáró Talajgyalu 2009.01.07. 11:16:48

Ja, a vilag legnagyobb rohelye, egy kontinens kozepen kevesebb alkalmasabb hely van a geotermikus energia termelesre, mint a Karpat medence. Mar 20 eve megtanitottak nekunk kornyezetvedelembol, hogy idehaza azert van minden bucka alatt heviz, mert a foldkopeny vekonyabb, es ezert ahogy lefele furunk, sokkal gyorsabban melegszik az atlagnal.

Egyebkent pont ez a forrosag az oka, hogy a Mako kornyeken nem is olyan regen talalt, a mai fogyasztast figyelembe veve 600(!) evre elegendo gaztartalekot olyan nehez kibanyaszni...

Es a ketto kovetkezmenyekent mit csinalunk: A lefele furas helyett 500+ milliardert vizszintesen furunk a fovarosunk kellos kozepen, 50 eves tervek alapjan, mikozben energiahordozofuggesbe verjuk magunk a minket 40 even at elnyomo nagyhatalommal. Ugyisvan. Igy kell ezt evtarsak, gratulalok, szep munka.

Ontopic: Utoljara 8 eve jartam Pecsen. Akkor meg szimpatikus varosnak tunt, nagy lehetosegekkel. De ugye minden el lehet qrni (ehem)...

Plutonic 2009.01.07. 11:17:42

@Muad\\\'Dib: Bolond nem vagyok! A nyugati irányt nem preferálom. :)
Hegyek, erdők, vadak és semmi ember! :D
Egyébként meg magyarul is beszélnek és nem a vadak! :DDD

mind2 (törölt) 2009.01.07. 11:20:00

Nagyon örülök, hogy ennyi fügefa, citromfa, leander van kis hazánkban. Nekem pölö mandarinom van, magról nőtt, jelenleg 30 cm - es magasságú, mást elmondani róla nem tudok....:::))))

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.07. 11:23:04

Önjáró, ne legyé má okosabb, mint nagyjaink! Van pár száz ügyvezető-igazgató ennél a Magyarország Kft. nevezetű cégnél, ne legyél már iylen k.rva hozzáétő!:)

Ez a a szegedi gázkészlet is megérne egy oknyomozó riportot, mert a készlet 15%-ért adtuk el a kitermelési jogot egy kanadai cégnek, holott a legutolsó afrikai államban is min. 40%-ért szokták eladni. Erről is hallgat mindenki persze...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.01.07. 11:25:05

@mind2:
Ez mind kompatíbilis. Euuuuuu....
Erdély (talán Torda, vagy Bánffyhunyad):
www.ize.hu/comments.php?post_id=7662
Budapest, Magyarország (EU KF pályázó):
kepfeltoltes.hu/080527/pajta_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

takacs 2009.01.07. 11:25:25

az sem semmi,hogy Pécsett elküldték a volán vezérigazgatóját (aki nyereségessé tette a céget 2 év alatt) mert nem volt hajlandó eladni a belvárosi buszpályaudvart az OBI-nak) majd kineveztek egy szdsz-esből lett mszp-st a héten, aki SAJÁT bevallása alapján sem ért a közlekedéshez....

www.bama.hu/cikk/201830

ja és ezt egy az adófizetők pénzén fizetett welness hétvégén sikerült összehozni

www.bama.hu/cikk/200203

na ehez kell ám vastagbőr!

LongJohnHolmes 2009.01.07. 11:27:22

Azt mondta egy bölcs: Nem az számít hogy néz ki a házad kívülről, hanem az hogy hogy néz ki belül. Kívülről úgyis a szomszéd nézi :)

Éppen ezért teljesen jogos a szabályozás ez ügyben. A nálunk demokratikusabb országokban sem pingálhatja összevissza a házát a jónép. Mivel a városképhez tartozik a külseje. Az átkosban pl. meg lehetett állapítani egy házról, hogy ott egy olyan ember lakik, aki valahogy kapcsolatban áll a Pécsi Vízművekkel, mert minden "vízműkék" színre volt mázolva :) Szerencsére ma már olcsón kapható mindenféle színű festék, amiből ki lehet keverni a bugyirózsaszínt is :)

Ti pedig, akik egy egész város ítéltek meg egy ilyen hírből, nos, ti nem vagyok 100-asok :)

Dr. Trebitsch 2009.01.07. 11:28:01

Nem értem a felháborodást.

A mai tanulmány-árfolyamok között a 7 miller nem kirívó.. :)

Komolyra fordítva: teljesen normális, hogy egy városlakó nem festheti akármilyen színűre a házát, ahogy az is normális kellene, hogy legyen, hogy nem építhet akármilyen ízléstelen szart, csak mert neki az tetszik. Ez a rendelet már így is évtizedeket késett Pécsett, ami már most úgy néz ki, mint egy elbaszott papagáj. Németország minden településén természetes, hogy az építkezőnek egy színskálát mutatnak, amiből választhat, még a falvakban is. Amik ezért viszonylag egységes képet mutatnak, ha nem is túl izgalmasak. A németek a 90-es években csak a Balaton partján élhették ki a tarkára festő és tornyocskaépítő hajlamaikat, meg is lehet nézni az eredményt.

Én meg laktam lila kisbolttal szemben, és leszarom, hogy ki akar tűnni, de utáltam, hogy betolakodik az ablakon át a lakásomba ez a vizuális terror.

A konkrét esetben biztos volt mutyi a tanulmány körül, meg talán tényleg nem ez a legsúlyosabb gondja most Pécsnek, de alapelvileg egy ilyen törekvés szvsz rendben van a városvezetés részéről. Elég sok mindent elkúrtak, amiért jogosan lehet köpködni meg komcsizni, ezért speciel most nem érdemes.

Hogy szebb lesz-e ettől a város, nem tudom, majd kiderül.

Dr. Trebitsch 2009.01.07. 11:29:38

Ja, Pécsett élek, fehér színű, piros tetős házban. :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.01.07. 11:31:13

Becslések szerint 152 millió forintba kerülne a felújítás. Az elhanyagolt külsejű házak ebből 30 millióra pályázhatnának.
Amennyiben önszántukból nem teszik meg, a pécsi önkormányzat kötelezné az elhanyagoltabb külsejű házak tulajdonosait arra, hogy 2010-ig az épületek homlokzatait újítsák fel - írta szerdán a Dunántúli Napló.

Összesen hatvan ilyen épületről van szó, további kilenc épület esetében pedig csak színezni kellene a falakat.

A felújításra szoruló épületek között vannak társasházak és magánházak is. Becslések szerint összesen 152 millió forintba kerülne a felújítás, amelyből 30 millióra a pécsi önkormányzathoz lehetne pályázni. A többit a lakóknak kellene előteremteni.

Ha a lakók nem szeretnék felújíttatni az épületet, az önkormányzat egy 1997-es törvényre hivatkozva kötelezné őket erre. Jogi szakértők szerint aggályos az eljárás, mivel az építésügyi bírság szabályai erre az esetre nem terjednek ki. Akinek pedig amúgy sincs pénze a felújításra, a bírságot sem tudná kifizetni - írja a lap.

www.hirszerzo.hu/cikk.ekf_-_felujitasi_kenyszert_vezetnek_be_pecsett.93054.html

Biztos rohannak festékért a pécsiek, mert 360 nap múlva EKF !!!

Önjáró Talajgyalu 2009.01.07. 11:33:18

VonPerez: En kerek elnezest, hogy meg itthon vagyok es beszolok szarul, nem pedig leleptem a p*csaba valamelyik nyugati orszag agyelszivo programjanak kereteben. :)

Bar egyre nagyobb a kisertes... Es ha tobbet tudnek nemetul mint azt hogy "Sehr schoenes maedchen, moechtest du mit mir ficken?" meg "Ein bier bitte." akkor mar reg a Rajna mellett rontanam a levegot... Die weltraum, unendliche weiten...

Lithium78 2009.01.07. 11:36:58

maga az alapötlet jó lenne. de. elvileg már van egy erre vonatkozó törvény, h a belvárosban minden épület csak adott színűre festhető a műemlékvédelem és társai miatt, csak éppen be kellene tartatni és nem engedni oda nem illő épületek felhúzását. a lakótelepek viszont a szigetelések miatt elég vad színeket kaptak néhol, de a lakókat csak nem fogják arra kényszeríteni, h újrafestessék a paneleket

Marcellusca 2009.01.07. 11:37:50

igazitrebitsch 2009.01.07. 11:29:38
"Ja, Pécsett élek, fehér színű, piros tetős házban. :) "

Akkó bizti azé' vagyol illen irigy, mer' Nektek nem futi még színezőpasztára senem! xD

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.07. 11:39:29

@Önjáró Talajgyalu:

Ugyan hagyd csak, ha Fletó szerint a német nyelv nem lenne náczi, akkor csak ezt szajkózná: Eine kleine Monumente bitte, nur 50 tonne...

Feketedisznóvágás1 2009.01.07. 11:44:46

Mint Pécsen tanuló egyetemista mondom, hogy a város inkább a Balkán, mint Európa kulturális fővárosa. Ennyi kátyúval Székelyföldön nem találkozni mint itt néhány utcában. Meg szerintem cigányszámban is vetekszünk Miskolccal legalább.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.01.07. 11:50:00

ilyen volt pécs, a századforulón...

mek.niif.hu/01900/01905/html/index1262.html

mindenki döntse el maga, hogy szép, vagy nem szép

changebug (törölt) 2009.01.07. 11:53:19

д 2009.01.07. 10:28:00
én csak azt nem értem, pécs miért mediterrán (hangulatú) város? nem jártam még ott, ezért kérdezem.

Ha nem jártál ott akkor miért kötekszel?

Pestet meg már ne akard összehasonlítani. Van egy jókai/liszt ferenc tér / meg ráday utca oszt ennyi. - mióta pesten vagyok a legnagyobb kínom az , hogy találjak normális helyeket ahová ki lehet ülni. Nem puccos szarokat, hanem normális helyeket. És ne menjen rá az autó a lábamra közben. És legyen forgalmuk.
Hűvösvölgy és a füge... Hagyjuk.
Most itt van "szerencsém" élni - előtte Pécsen, hát ritka nagy zsúfolt szeméttelep Pécshez képest pest.

Menj el, nézd meg azt utána nyilatkozz. Lehet nem fog tetszeni. De ez nem rólad szól.

Egyébként gránátalma is van pécsen :) /parkokban is/ meg fenn a Mecsekben még 1-2 érdekesség, de hagyjuk.
de nem csak ettől lesz egy városnak hangulata...

mind2 (törölt) 2009.01.07. 12:03:28

@Csokis: www.ize.hu/comments.php?post_id=7662
lol... ez most fatoronnyal ötvöződött pagoda ? Szegény Kós Károly :(

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.01.07. 12:58:25

Azt írták, eddig minden házat, a színét is beleértve egyedileg bíráltak el. Most ennek vége, kijelölték az adott utcák színeit.
Figyeljétek meg, lesz még, aki rasszizmust, gettósítást fog kiáltani.

Marcellusca 2009.01.07. 13:14:02

@laspalmas: Há mér', mán nem így van? Nézz szét bizonyos környékeken és az ott fellelhető "házak" színét mustráld meg! :D

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2009.01.07. 13:52:18

@changebug:

úgy látom, belegázoltam a mediterrán lelkedbe. hidd el, nem ált szándékomban.

biztosan nem olvastad az előző kommenteimet (nem csodálom), de ott írtam, hogy nem szemétkedni és nem kötöszködni szeretnék. én egész egyszerűen nem tudok azonosulni egy -6 fokos mediterrán várossal. ennyi :)

irrelevant 2009.01.07. 14:20:33

Január 1-én volt az m1-en a bécsi filharmonikusok koncertje, és az elején levetítették Linz (az egyik idei kult. főv.) bemutatkozó videóját. Hát, attól függetlenül, hogy tetszik-e valakinek a reflektorok, lézerek és posztmodern üvegépületek együttese, vagy nem, az látszik, hogy nem csak a főtér tatarozásával készültek fel a feladatra. Nagyon nagy égés lesz Pécs 2010.

Geza 2009.01.07. 15:22:50

@Marcellusca: "A lényeg az volt, hogy a Gézának is juttassunk még egy kis pénzt."
Én ott se voltam :) !
Viszont azt már biztosan tudom, hogy a pécsi EKF milyen színű lesz: valószínű... (bocs)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.07. 16:08:35

@dokkmunkás diplomás:

Nálunk, a II. kerületben a nyár közepén is annyi a füge a kertben, hogy még a kutya is megcsömörlik tőle, pedig vizsla létére imádja a gyümölcsöt.:)
Egyébként Pécs környéke valóban szubmediterrán.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.07. 16:18:34

@LongJohnHolmes:

Ott van ugye például Varga Dénes, alias Dugó is a 6 gyerekével. Belül csillivilli minden, hifi, lapostévé, italok, kívül meg már szinte nincs is vakolat, helyette meg van graffiti.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.07. 16:25:35

:

Ezt úgy mondod, mintha mondjuk Pag szigetén nem esne hó.:) Még a görögök is fel szoktak venni télikabátot.:P

t3Ch · http://hunt3ch.wordpress.com/ 2009.01.07. 17:44:47

Ez pedig elég jogosnak tűnik. Kicsit drága volt a tanulmány, de, ha homlokzatfelújítás lesz, akkor előtte meg kell szabni, hogy mennyi az annyi, és milyen lehet. Ez most elég normális volt. Meg kellett csinálni. (Azt nem mondom, hogy jól állnak odalent a dolgok, sőt, de arculati kézikönyv nélkül nem megy) A bolt meg ne akarjon kitűnni. rakjon fel egy táblát, hogy bolt azt joccakát. Aki meg nem látja, az hülye vagy vak.

A Vastagbőrnek üzenem így tovább, amúgy jók vagytok.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.01.07. 19:18:10

"Az a kérdés is motoszkál bennem, hogy Pécs EKF 2010 előtt szűk egy évvel miért ezzel foglalkoznak? Ennyire rendben mennek a dolgok? Kész minden projekt?"

Ezeket a megkötéseket már jóval régebben meg kellett volna tenni.
A 7 millió forintos terv kicsit gyanús :)

"A feladatot a Szín és Fény Nemzetközi Alapítvány neves mérnökökből és művészekből álló tervezőcsoportja végezte el."

Höhö, ez normális esetben a város főépítészének a dolga lenne.

Aki nem ért vele egyet, az rágja le a körmeit. Rettentően undorítónak tartom a rikító házakat, a rózsaszín ablakkereteket, és a más színre festett erkélyeket. Ez szocreál környezetben kimondottan okádás.
A családi házak terén is igenis szükség van a szabályozásra. Neked mondjuk szürke a vakolatod, a szomszéd dzsukelháznak meg lila. Igen szép kompozíció.

A kisbolt meg kussoljon! Puszika

süti beállítások módosítása