Skip to content


       Szűrés lista

Egy új (gazdasági) világrend felé - 2.rész

A tegnapi első rész folytatása:

image9Hogyan alakult ki ez a rendszer? Ez a rendszer, mint már utaltam erre, a ’29-es válság tapasztalatainak következménye. Bár az őrült ’20-as éveket aligha nevezné bárki is egy konzervatív időszaknak (Berlin igazi bűntanya volt akkoriban), fogyasztói szempontból mégis az volt. A lakosság nem adósodott el jelentős mértékben, inkább a betétek domináltak. Jelentős hitelállománnyal inkább a gazdasági szervezetek rendelkeztek, amelyek ebből a termelés folyamatos fejlesztését finanszírozták.

A rendszer azonban nem bírt kellő fogyasztói oldallal, így elkezdett csökkenni a nyereség, így a betétek után fizetett kamat is. A lakosság ennek hatására elkezdte kivonni a pénzét a bankokról/tőzsdékről, hogy a fogyasztását ebből finanszírozza. Ennek hatására azonban néhány bank becsődölt, hiszen a pénzét nem volt képes elég gyorsan kivonni a pénzpiacról. Ez pánikot és a New Yorki tőzsde összeomlását, majd a gazdasági válságot váltotta ki. És 10 évvel később a világháborút…

A korabeliek tapasztalata ennek alapján (bár megjelent egy korlátozott betétbiztosítás) az volt, hogy nem feltétlenül érdemes jelentős vagyonokat a pénzpiacon gyűjtögetni, hiszen egy válság esetén a csőd ezt elviheti. A gazdálkodó szervezetek pedig rájöttek: piac is kell a termékeknek. Ennek hatására – lassan ugyan, közbejött ugyanis egy világháború – de megváltozott mind a fogyasztási modell, mind a pénzintézetek lakossághoz történő hozzáállása.
image20Mindezek következtében kialakult egy olyan gazdasági modell, amely mind a fogyasztóknak, mind a gazdálkodó szervezeteknek hitelt nyújtott, így biztosítva a fogyasztás és ezáltal a termelés folyamatosságát. Tulajdonképpen ez az elmúlt évtizedekben egy sikertörténet volt, hiszen mindazon fejlett társadalmak melyek voltak oly szerencsések, hogy nem kellett a szocializmus vívmányaiért harcolniuk olyan gazdasági fejlettséget és jólétet értek el, amelyet még mindig csak irigylünk.

Ám minden sikertörténet véget ér egyszer. Nem azért mert egyesek szörnyű összeesküvést szőnek ellene, vagy épp így alakították ki a struktúrát – mint az látható, a jelenlegi modellt a szereplők közös érdeke hozta létre – hanem mert minden rendszernek vannak erőforrásai, amelyek lassan kiapadnak. A jelenlegi modell esetében ez a hitelképesség, amely a gazdaságilag fejlett régiókban már elérte a gyakorlati lehetőségek határát.

Mindenki ilyen súlyosan eladósodott lenne?! Igen és nem. Nem, mert pénzpiaci viselkedés nem csak közgazdaságtani, hanem kulturális alapokon is nyugszik. Sokan ennek megfelelően nem akarnak eladósodni, illetve megválogatják, hogy mi is az, amiért hajlandóak vállalni a hitelek kockázatait. Másrészről igen, mert akik nem akarnak eladósodni, azok gyakorlatilag semmilyen kedvező konstrukció mellett nem teszik ezt, míg azok, akik hajlandóak az eladósodásra, azok már meg is tették azt. Emellett a csökkenő népesség miatt az öregség, elhalálozás miatt kieső adósok friss adósokkal történő pótlása jelentős nehézséggel jár. A rendszer tartalékait egyedül a még gyorsan fejlődő gazdaságú (sajnos nem mi…) közép- és kelet európai gazdaságok növekvő jövedelmű és ezért növekvő hitelképességű lakossága, valamint a távol-keleti régiókban esetlegesen bekövetkező fogyasztói szemléletváltozás (az eladósodásra való hajlandóság növekedése) jelentik.

image11
















Most egy jelentősnek ígérkező gazdasági válság elején állunk. Mi várható? Nehéz megmondani. A kormányzatok alapvetően a jelenlegi struktúra, modell fenntartása érdekében tettek, tesznek lépéseket. Ennek okai sokrétűek. Az egyik az egyszerű tény: ezt ismerik egyedül. A másik, hogy a kormányzatok a válságot egy egyszerű szabályozási válságnak tekintik, így egy komolyabb, hatékony állami szabályzó rendszer kiépítésében látják a válság megismétlődésének a kulcsát.

További ok, hogy a kormányzatok, amelyek négyévente megmérettetésre kerülnek, a válság gyors feloldásában érdekeltek, márpedig ez leginkább a jelenlegi modell megőrzésével, kiterjesztésével érhető el. Ha ugyanis sikerülne a távol kelet dinamikus, erős gazdaságait fokozottabb hitelfelvételre, és ezáltal nagyobb fogyasztásra ösztökélni, úgy az oda irányuló export, vagy legalább az onnan jövő import helyettesítése révén megindulna újra gazdaság és ezáltal a lakosság jövedelmének növekedése. A növekvő jövedelem pedig nagyobb hitelképességet is jelent…

A probléma ezzel egyedül az, hogy a modell ritkán kér kormányzati engedélyt a váltásra (nem tudja melyik hatóságnál és hány példányban kell a kérelmet beadni), így az előbb-utóbb mindenképpen bekövetkezik. Tehát ha nem most lesz modellváltás, akkor majd jön egy újabb, és még újabb és egyre (hát még kettőre) súlyosabb válság ami végül kikényszeríti a változások elfogadását és támogatását.

Az állami szabályozás nem segít? Sajnos az állami szabályozás kérdésköre nagyon összetett problémakört jelent. Az egyik probléma, hogy minden szabályozásnál meg kell találni azt az egyensúlyt, amikor a rendszer még enged, és így nem akadályozza a gazdaság fejlődését és azt, amikor már korlátoz vagy tilt, hogy mérsékelje a kockázatokat. Ezt roppant nehéz eltalálni (nem tudom, hogy sikerült-e már valakinek). Egyes államok inkább engednek, ők jellemzően gazdagabbak, ellenben állandó magas kockázatnak vannak kitéve, más államok inkább korlátoznak, ők szegényebbek és elszenvedik a többi állam engedékenységéből adódó kockázatokat. Persze egy válság után mindig szigorítás jön, de azt alkalmazni is kell.

És itt jön a másik probléma. Az amerikai jelzálogpiacot több kormányszerv is ellenőrizte, nem számítva a civil hitelminősítő intézetek sorát. Sajnos a felügyeletről – láthatóan – nem lehet ódákat zengeni. Fájdalmasan súlyos – és érthető – kudarcot vallottak.

image1


















Miért is??! Az ok egyszerű. Minden államigazgatás egyik alapigazsága, hogy az állami szervek valahol be vannak kötve egy politikushoz. A politikusok azonban újraválasztásban gondolkodnak. Így amikor egy közigazgatási szerv feltárja, hogy komoly szintre emelkedtek a kockázatok a gazdaságban akkor válaszút elé kerül. Ha a kockázat alapján meghozza a szükséges intézkedéseket, korlátozza a kockázatot jelentő gazdasági tevékenységeket, akkor azzal valószínűleg legalább egy kisebb gazdasági megtorpanást idéz elő. Most képzeljük el, hogy ezt megpróbálja beadni egy politikusnak a választás előtti (vagy bármilyen) évben.

A politikus legelső kérdése az lesz, hogy biztos benne? És mikor? Egy gazdasági kockázat realizálódása a bekövetkeztéig sohasem biztos (az angol ingatlanpiaci lufi például magától leeresztett, nem kidurrant mint az amerikai), és a mikor pedig az amit soha nem lehet pontosan megjósolni. Tehát a következő kérdés az lesz, hogy kihúzhatjuk a választásig? Tudom, erre mindenki azt válaszolná, hogy nem, mégis, mindenki akinek felteszik a kérdést azt mondja, hogy van rá esély. Talán azért, mert valóban van rá esély, sőt, gyakorta sikerül is. Hiszen gyakorta lehet kisebb korrekciós lépésekkel még húzni az időt, sőt, kis szerencsével még a piac önszabályzó elemei is besegíthetnek, és feloldhatják a problémát.

Ebből adódóan azonban az állami hivatalok fájdalmasan tehetetlenek, képességeik gyakorlatilag csak a jogszabályellenes gazdasági cselekmények tiltására, büntetésére korlátozódnak. Ennél több lehetőségük többnyire már csak akkor van, amikor a baj már bekövetkezett, így a válságot legfeljebb enyhíteni, és nem megakadályozni képesek.

És a hitelminősítő intézetek? Problémáik eltérőek, de legalább olyan súlyosak, mint az állami szervek szakembereié. Ugyanis nem egyszerű egy hitelminősítő feladata. Meg kell becsülnie, hogy mekkora a kockázata annak, hogy az adósok – amely a jelen esetben hitelintézetek – nem fizetnek. És mi alapján becsüli ezt meg?  Jobbára annak alapján, hogy mennyi az adott hitelintézet nyeresége, a várható hitelfelvételi és kihelyezési képessége, és mekkora tartalékot képzett.

A nyereségről, a tartalékról az adott pénzintézet negyedéves értesítéséből értesül, amelyet az épp aktuális piaci folyamatok alapján (amelyet épp a vizsgált szereplők elvárásai alakítanak) korrigál. A pénzpiaci folyamatok alapján becsli a hitelfelvételi és kihelyezési képességet is. Viszont amíg gördül a szekér, addig a piaci szereplők optimisták, tehát esetleg hiába láthatóak aggasztó jelek, azokat eltakarja a piaci szereplők optimizmusa.

image15
















Akkor mit is szűrnek ki a hitelminősítők? Azokat a szereplőket, akik gazdálkodásának kockázatos voltát még a gazdaság hurrá optimizmusa sem képes elfedni. Vagyis a legdurvább szélsőségeket.

Tulajdonképpen a pénzpiac biztonsági elemeinek nem is célja a kockázatok kizárása. Tudomásul kell venni, hogy minden gazdasági tevékenység kockázatokkal jár. Egyes tevékenységek magasabb, míg mások alacsonyabb kockázatokkal. Ez általában az elvárt haszon, nyereség mértékében is megmutatkozik. A biztonsági elemek célja tulajdonképpen a kockázati szint azonosítása, illetve a kockázatokkal történő visszaélés kizárása. Csakhogy a válságnak épp az volt a lényege, hogy maga az egész pénzügyi rendszer tért át egy kockázatosabb zónába, és – bármily megdöbbentő is – ezt lereagálta a pénzpiac önszabályzó rendszere az egymást követő rekordnyereségekkel, osztalékokkal.

Éppen ezek folytán egy újabb, hatékonyabb (-nak mondott), és jóval drágább szabályozás lesz, ami inkább további veszélyt jelent a pénzpiacra nézve.

Miért is? Egyszerű. A mostani válság előtt is volt egy figyelmeztető jel a rendszer működésével kapcsolatban: a sorozatos rekordnyereségek. Ez nyugodt piaci körülmények között szinte elképzelhetetlen, hiszen a siker miatti gazdasági erőforrás átcsoportosítások normális esetben kiélezik a versenyt, ami természetesen a nyereségráta csökkenésével jár. Az állami és a fejlett piaci biztonsági rendszerek nélkül a gazdaság szereplőinek egy idő után feltűnt volna: lufit fújnak. És mivel a lufi jellemzője, hogy a végén durran, és akkor nagy a veszteség, ezért a konzervatívabb piaci szereplők hamarabb kivonnák a pénzüket. Ez természetesen nem működik tökéletesen, azonban a kockázatokat leginkább azok a szereplők viselnék, akik a leginkább erre vannak specializálódva (vagyis a kockázati tőke alapok).

Csakhogy most nem ez történt. A legnagyobb veszteség épp a konzervatív alapokat érte. Miért? Az ok az állami és a civil felügyeleti szervek léte által teremtett hamis biztonság. A szereplők ugyanis (némiképp joggal) elvárnák az adójukért, illetve a pénzpiaci eszközök magasabb áráért, hogy a felügyeleti szervek figyelmeztessék őket a megemelkedett kockázati szintre. Amíg ilyen figyelmeztetés nem történik, addig (némiképp felelőtlenül) feltételezik, hogy a kockázati szint továbbra is elfogadhatóan alacsony, hiszen ha nem így lenne, akkor már figyelmeztetést adtak volna ki a felügyeleti szervek.

Ha a szigorúbb felügyelet nem, akkor mi segít? A válasz: a fogyasztási, gazdasági struktúra újragondolása. A jelenlegi válság egy bizonyos pont után önmagától fel fog oldódni, hiszen a piaci szereplők számának várható csökkenése a megmaradt szereplőket végre újra nyereségessé fogja tenni. Képesek lesznek a termelés bővítésére, ami persze a piacokat is bővíteni fogja.

Persze ettől még természetesen törekedni kell a válság hatásainak enyhítésére, bár talán nem azzal a módszerrel, amellyel jelenleg a kormányzatok próbálkoznak.

A jelenlegi politika ugyanis az, hogy állami pénzen mentenek gazdasági szervezeteket és már a fizetésképtelenné vált adósok megmentésére is fogalmazódik valamilyen kezdeményezés. Mindez azonban rossz példát szül, hiszen ezzel mentesítjük a piac szereplőit a felelősségük, a kockázatok tudatos mérlegelésének kötelezettsége alól.
image18





















Természetesen ez nem azt kell, hogy jelentse, hogy a fizetésképtelen adósokat az utcára kell tenni, vagy hogy hagyni kell a munkahelyek ezreit megszűnni. Inkább azt kell megnézni, hogy a jelenlegi rendszeren hol lehet tudatosan módosítani a válság hatékony feloldása, a kiváltó okainak felszámolása, egy eltérő gazdasági, fogyasztási modellre történő gyorsabb, zökkenőmentesebb áttérés érdekében. Illetve azt, hogy hogyan lehet a szociális szempontok szem előtt tartása mellett elfogadtatni a tulajdonvesztést mind a fizetésképtelen adósokkal, mind a hitelintézetekkel.

Igen, a hitelintézetekkel is, hiszen elfogadhatatlan az, hogy miközben az adós elveszíti évek munkájának eredményét, addig a hitelintézetek, akik mégiscsak maguk helyezték ki rosszul a hiteleket, illetve kezelték azokat nem szembesülnének a saját hibás hitelpolitikájuk következményeivel. Persze ez sújtaná a betéteseket is, viszont ez végre némiképp kiszelektálná a legkevésbé hatékony pénzintézeteket.

Szóval mit is lehet tenni a fogyasztási modellel? Sokmindent. Jelenleg a világ fejlettebb régióiban kamatadó sújtja a betéteseket, miközben a válság egyik fő problémája a betéthiány. Hiszen hiába adja akár negatív kamatlábra a jegybank a pénzt a hitelintézeteknek, ha azok az alacsony betéthányad miatt azt nem vehetik fel. Mondhatni jelenleg a pénzintézetek nagyon olcsón nem kapnak pénzt (már persze nemzetközi viszonylatban, nálunk drágán nem kapnak).

Mindeközben a reálgazdaság szereplői, akiknek esetleg még piacuk talán lenne, nem kapnak pénzt a hitelintézetektől, így kénytelenek korlátozni, felfüggeszteni, vagy akár meg is szüntetni a működésüket, hiszen a működésüket segítő hitelek hiányában nem tudják kifizetni a beszállítóikat vagy az alkalmazottaikat. Ugyanis a megmaradt kevés hitelforrásért továbbra is versenyezniük kell a fogyasztói oldallal, miközben azok hitelfelvétele már inkább csak kockázati mintsem élénkítő tényező a gazdasági rendszerben.

Tehát a kamatadó – ami a lényegéből adódóan mérsékli a megtakarítási hajlandóságot – most bénítólag hat a gazdaságra, hiszen egy olyan gazdasági viselkedést büntet, amely hasznos, és így egy olyat részesít előnyben, amely káros a gazdaság egészére. Mindezt akkora állami bevételért, ami nagyjából a GDP 0,2 %-a, tehát olyan 15-20 km autópálya építésére elég (legalábbis nálunk, mások azért ebből többet kihoznának…).

Miközben ez az adónem, ha feltételezzük, hogy a kamatok fele bent marad a megtakarításokban, akkor a kötelező betétrátán keresztül legalább a GDP 1,5 -  2%-ra tehető pénzt von ki a pénzpiacról (és persze még sokkal többet, ha annak a pénznek a hasznosítását is figyelembe vesszük).

Pedig akár meg is fordíthatnánk a helyzetet. Most ugyanis a gazdaságilag káros pénzpiaci tevékenység a lakossági fogyasztási hitelek felvétele. Talán inkább ezen hitelek kamataira kellene adót kivetni, ami a lakosság részére megdrágítaná a hiteleket, így kevésbé tudnának versenyezni a gazdálkodó szervezetekkel. Célszerű lenne ezt a viszonylag kis értékű fogyasztási cikkek hiteleire kivetni, ugyanis ez nem váltana ki jelentős és elhúzódó fogyasztási visszaesést (a lakosság hitelek helyett néhány hónapnyi megtakarításból vennék a plazma TV-t…).

Mindez a jegybanki hitelek rendszerén keresztül többletforrást juttatna a gazdálkodóknak, akik így, ha képesek nyereségesen termelni, fennmaradnának, és biztosítanák a foglalkoztatás fennmaradását, újbóli kibővítését.

És mi legyen a bedőlt hitelekkel? Ezeket érdemes átvizsgálni. A plazma TV nem létszükséglet, és jobbára az autó sem. Ellenben az utca nem épp a legmegfelelőbb lakhely. De mit lehet tenni? A jelenlegi kormányzati koncepció a létező szocializmus egy újabb vívmányának tűnik. Ugyanis az állam felvásárolná a bedőlt adósok lakásait (idáig egész jó, bár félő, hogy nem azon az áron, amennyiért azt a bank a piacon tudná értékesíteni), majd lakbért fizettetne a volt adóssal a lakhatásért cserébe (ez a rész teljesen rendben van, ha az nem tér el jelentősen a piaci áraktól).

image2

















A probléma az, hogy később a volt adósok megvehetnék a lakást és itt valószínű, hogy az árképzésnek és a fizetési kondícióknak nem sok köze lenne a piaci viszonyokhoz. Mindenki nézze el nekem, hogy nem akarok újabb lakásokat venni családok tízezreinek, miközben azon senki nem akar segíteni, aki felelős viselkedést tanúsítva továbbra is fizeti a törlesztő részleteket.

Akkor mi a javaslatom? Olyan gazdasági szervezetek létrehozása, támogatása amelyek az aktuális piaci áron felvásárolnák a bedőlt hitelesek lakásait, és azoknak piaci áron bérbe adnák a korábbi hiteleseknek, és amely szervezetek a befizetett lakbérből visszatérítenék az állami támogatást. A korábbi hitelesek pedig ha újra lakásvásárlásba kívánnak fogni, akkor azt a piacról teszik, remélhetőleg már átgondoltabban.

De milyen lesz ez az új világ? Nem lesznek látványos különbségek. Várhatólag előtérbe kerül a megtakarításból történő fogyasztás, különös tekintettel a nem túl nagy értékű javak esetében.

Címkék: közélet társadalom válság rorgosh

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr19966411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hózentróger 2009.02.27. 14:15:32

Na igen, tetszett a folytatás is. Komoly irás, nagyon is.

Csak egy a lényeg: Ne a zemberekkel, lééci, jó? :)

2009.02.27. 14:19:32

Zéró! Jó és jól levezetett! ! Köszi!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.02.27. 14:21:54

Rorgosh-nak köszönjük aki ilyen remekül megírta.

Hetfield 2009.02.27. 14:22:07

Most akkó' töltsem fel a kisszekrényt babkonzervel vagy ne?

Köszönjük az írást!

Petrow 2009.02.27. 14:27:17

Az állami segítségről: enyhén ironikus, ahogyan a rablóprivatizáció idejében hangoztatott "rossz gazda az állam"-ról áttértünk az "állam mentse meg a bajban lévőket" lemezre.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.02.27. 14:53:21

Rorgosh köszi a folytatást.

Szerintem a legnagyobb baj az, hogy nincs önmérséklete az embereknek. Ha akarnak valamit, azt azonnal akarják, ha hitelből, hát úgy. Elkerülhetetlen volt, hogy egyszercsak bedőljön a rendszer, mert véges lehetőségekből képtelenség végtelen igényeket finanszírozni.

Rorgosh 2009.02.27. 15:05:57

Köszönöm az elismerést! :)

Igazából öröm és izgalmas volt megírni... .)

Babkonzerv: Kishazánkban hasznos lehet, csak nézd meg a szavatosságot.... :)

Állami segítség: az egyik probléma, hogy maga az állam is ugyanolyan fogyasztói viselkedésű, mint Józsi, a bérrabszolga. Így a jelenlegi modellben jobbára épp akkor nincs pénze, amikor az a leginkább kellene a szekér kirángatásához...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.02.27. 15:13:23

"Az állami és a fejlett piaci biztonsági rendszerek nélkül a gazdaság szereplőinek egy idő után feltűnt volna: lufit fújnak"

Biztos vagyok benne, hogy feltűnt. Csak éppen mindenki úgy gondolkodott, hogy gyorsan lezavar még egy-két bizniszt mielőtt az egész összeomlik a francba.
Ennek olyan a pszichológiája, mint a pilóta-játéknak (Ponzi-séma, ha úgy tetszik) mindenki tudja, hogy csalás, de hátha neki sikerül még időben lefölözni a hasznot.

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2009.02.27. 15:18:13

nagyon jó kis összefoglaló!
a kamatadó eltörlése nem rossz ötlet, én attól félek, hogy jönnének a "már megint a tőke jár jól és a kisember szenved"-kommunikációk, függetlenül az intézkedés hasznától

jozicsenko 2009.02.27. 15:19:31

... és a jővőnk balra mutat...
:-)
(bár a poszt korrekt!)

Kenguru 2009.02.27. 15:59:41

(nem)Apro problema, hogy a hitelek segitsegevel megvalositott fogyasztas elenkito hatasa ma az alapjaiig bepult a rendszerbe.

Ha ez eltunik, vagy radikalisan lecsokken, szamtalan vallalat, munkahely stb valik foloslegesse.

Marpedig ha nincs kozeptavon semmi ami ezt a folos munkerot felszivja, na abbol nagy bajok lesznek.

Rorgosh 2009.02.27. 16:35:38

A tábla: igazság szerint én csak a szöveget írtam, lusta vagyok képeket si keresgélni az írásaimhoz.... Azt Dr. Stein csinálja... :)

Kenguru

Egy modellváltás nem egyik napról a másikra következik be. A legutóbbinak több mint 40! évre volt szüksége a teljes lezajlódáshoz, igaz - mint írtam is - közbejött egy világháború.

Első lépésben a lakosság elsősorban a napi fogyasztást és a kisebb értékű fogyasztási javakat (pl: plazmatévé, laptop, stb) kezdi megtakarításokból finanszírozni. Később azonban már ez az olyan nagy értékű befektetésekre is átterjedhet, mint mondjuk egy autó.

Azonban a probléma valóban nem apró. Ha most meg is indul a struktúraváltás, akkor is várhatóak ismétlődő zavarok a gazdaságban, egészen addig, amíg az új struktúra ki nem alakul teljesen. Utána lehet egy 2-4 évtizedes viszonylagos nyugalom, majd az új struktúra is kimeríti majd az erőforrásait...

postabelyeg 2009.02.27. 16:43:27

Rorgosh elárulod hol dolgozol vagy mi a munkád? Titokban azt remélem nagy poén lesz.

Tündér_Lala 2009.02.27. 17:17:24

A cikk nagyon jó, de csak pénzügyi szempontból vizsgálódik. Azt gondolom, hogy a működő modell mögött a jóléti társadalom állt. Hitellel vagy anélkül. A jóléti társadalmat vissza szorította a globalizáció ( nyugaton is evtizede lefelé megy a kerék) Az egyes országok - még az USA sem - képesek a globális tőkét renszabályozni, mert az olyan erő, amihez még ők is kicsik. Megoldásként csak azt tudom elképzelni, hogy a termelő ( Ázsiai ) országokban lehetne életszínvonalat emelni és ezzel fogyasztást generáni. Ez persze a versenyképességüket valamennyire vissza vetné.
A hazai helyzetre nincs elképzelésem. Olyan szinten padlóra vitték az országot minden tekintetben,hogy elképzelni sem tudom mi lehetne tenni.

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.27. 17:20:27

@postabelyeg:

A miniszterelnöki hivatalban, szigorú inkognitóban persze. Ő a miniszterelnök "normális vagyok és értek a munkámhoz" énje :XD

Rorgosh 2009.02.27. 17:35:50

@postabelyeg:

katona vagyok, és tűzvédelem a szakterületem.... :)

Rorgosh 2009.02.27. 17:41:33

@Tündér_Lala:

Lala, a jóléti társadalom maga a modell. A jóléti társadalmunknak épp a fogyasztás hitelekből történő finanszírozása az alapja. Így nem 50 éves korodra van lakásod, házad, hanem már a 20-as éveid elején is lehet.

A modellváltás óhatatlanul a jóléti társadalom háttérbe szorulását jelenti majd. Nem feltétlenül élünk majd rosszabbul - akár sokkal jobb is lehet - ám nem lesz meg az az érzetünk, hogy bármit bármikor megvehetünk.

Tündér_Lala 2009.02.27. 18:33:44

Egyet értünk, bár jóléti társadalmat a németeknél is sikerült létrehozni, Pedig ők hitel szempontjából még nálunk is konzervativabbak. Természetesen a lakás és ház hitel szempontjából nem, de náluk sok a bérlakás is.
Én csupán azt mondom, hogy a fogyasztást a globalizáció akasztotta meg, mert a tőkét máshová csoportosította. Ezek a népek viszont, nem tudtak fogyasztani. Hiszen azért futottak fel, mert olcsó volt a munkaerejük, nagyobb profitot biztosítottak.
Párszor voltam Kanadában, ahol bátyám él.1990-ben az autók 70%-a Amerikai volt.A maradékon megosztotak az Európai és Japán modellek.Számtalan gyár és üzem működött.
2005-ben Torontóban egy GM gyár működött, az összes kis üzem bezárt.Senkiről nem tudtunk aki nem a szolgáltató szektorban dolgozott volna.Az autók 60-65%-a külföldi volt - értsd Ázsiai és kevés Európai - és minden - a gatyától a sátoron és a szórakoztató elekrtónikán át a számítógépig - minden Ázsiai gyártású volt. Természetesen az állam folymatosan gatyásodik le ott is, hiszen nincs adó bevétel, hatalmas a kereskedelmi deficit.

2itailor 2009.02.27. 18:48:54

Köszi a 2. részt. Nagyon jó. Akarnál - mondjuk - gazdasági miniszter lenni? Így látatlanban megajánlanám neked:)

A kormány, vagy állam nem tud segíteni és példát sem tud mutatni :(( sem önmérsékletben sem takarékosságban.

Tündér_Lala 2009.02.27. 18:54:13

Természetesen a szolgáltató szektor fontos, de abból országos szinten nem lehet megélni.Én levágom a körmöd te levágod a hajam.Fizetünk adót de attól még éhendöglünk.Ha valamilyen nemzetközileg konvertálható terméket állítunk elő abból megélünk.
A mi bajunk is döntően az, hogy az iparunkat privatizáltuk, amit meg is vettek, majd becsukták. A cél ugyanis csak piacszerzés volt.Néhány multi ide települt, akik alig fizetnek adót, viszont foglalkoztatnak beszállítói cégeket. Mi ezekből élünk.Mindenki más -túlzás persze,csak tendenciákról beszélünk - Szogáltatában vagy kereskedelemben dolgozik.Ez pedig kevés, hogy az ország megéljen.

Rorgosh 2009.02.27. 19:00:41

@Tündér_Lala:

A németek konzervatívabbak ugyan, de nem teljesen azok. De nem is náluk durrant a lufi..

Ellenben nem a globalizáció akasztotta meg a növekedést. Igazság szerint éppen ellenkezőleg, éppen hogy életben tartotta.

Az elakadás oka ugyanis a hitelképesség kimerülése volt, ezen segített valamelyest az olcsó kelet ázsiai import, amelyet európa és amerika elsősorban csúcstechnológiájú szerszámgépekkel egyenlített ki. Amivel keleten gyártják az autókat...

Csak ugye egyszer eljött az igazság pillanata, amikor kiderült, hogy anagy lelkesedésben túlszaladtunk a hitelképességünk határán...

Rorgosh 2009.02.27. 19:02:26

@2itailor:

Köszi, de nincs gyomrom a politikához... :)

2itailor 2009.02.27. 19:04:04

@Rorgosh: ezt megértem:) csak annyira nagy szükség lenne valakire aki ért hozzá!!

2itailor 2009.02.27. 19:05:55

Mármint nem a politikához, abban már túlképzettek az urak, hanem a pénzhez és az ok-okozat felismeréséhez és kezeléséhez.

Tündér_Lala 2009.02.27. 19:14:23

Ok, itt van egy kis eltérés a megitélésünkben, hogy mi az ok és az okozat. Az biztosnak tünik, hogy amin most spekulálnak a amik - protekcionista intézkedések - a válságra már nem nyujthatnak megoldást.

Rorgosh 2009.02.27. 19:28:10

@2itailor:

Előnyben vagyok velük szemben:
1. Érdekel a téma (és még sok minden más is)
2. Nem vagyok benn a döntéshozatali rendszerben, így van időm használni is az agynak csúfolt káposztalevet a fejemben... :)

@Tündér_Lala:

Ebben teljesen egyetértünk. Látványos amúgy, hogy mennyire nem tudnak eredményt elérni az amik, talán épp azért mert olyan folyamatba nyúlnak bele, amelyet nem igazán értenek...

Hannibal22 2009.02.27. 19:43:49

Nagyon nem ideillő de annyira jó,hogy muszáj bemásolnom:))))Rékuc blogjáról egy komment(részlet):
"A fantasztikus vatagbőr blogon (ez az egyik legszínvonaltalanabb közéleti blog, ami amellett, hogy végtelenül indulatos és gyűlöletkeltő, félinformációkból összerakott fantazmagóriákat közöl naponta többször is, a szerzők pedig teljes mértékben kimerítik a végletes fogalmát), szóval a vastagbőrön(...)

Rorgosh 2009.02.27. 19:55:13

Az már szép, amikor valakinek a fő témája egy másik blog pocskondiázása...

Persze én könnyen beszélek, magam nem vezetek blogot, annyit ugyanis nem írok... Igaz, ami keveset írok, az valahogy mindig megjelenik...

2itailor 2009.02.27. 19:59:58

biztos nem véletlen ;)

Rorgosh 2009.02.27. 20:06:00

Persze, hogy nem: van kinek odaadni, hogy megjelentesse! :))

Neki jó, mert ilyenkor egy-két napig nem kell saját postot írnia, nekem is, mert megjelenik... :)

mind2 (törölt) 2009.02.27. 20:07:21

@hannibal22: na, ezt megkaptuk :) néha - kalandozásaim közepette - olyan kommenteket olvasok az origón, meg máshol, hogy azokhoz képest szűzlányok vagyunk :)

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.02.27. 20:12:29

@hannibal22: rékuc most magáról is beszélt, ugye? nemrég még ő is itt postolt. :)))
asszem ennyi.

Hannibal22 2009.02.27. 20:15:04

@laca42: Nem rékuc írta! Az ő blogján egy kommentelő!

jozicsenko 2009.02.27. 20:20:21

@Rorgosh: nehogy komolyan vedd! mezei hülyeségnek szántam :-)

@mind2: de itt és az origon nagyjából megvan az anonimitás: de gondolj kérlek pl a wiw-re, ahol a Cosma gyilkosság után az elszabadult indulatok a tettesek/gyanusítottak képei alá olyan kommentek érkeztek, hogy az kimerítené az szdsz legszebb álmait a gyülöletbeszédről, s ott ugye elég sok adat van a kommentelőkről...
(s az origo-t dicséri, hogy hagyták az embereket kommentelni, amikor odatévedtem, valahol 3000 ezer körül járt a kommentek száma, míg ezer egy más helyen (hvg, délmagyar, pl) a kommenteket simán törlik, s azok még nem is hirdetik nyiltan a nagyszentFegyencet

jozicsenko 2009.02.27. 20:21:48

jajjj, este van

hiba1: az elszabadult indulatok miatt a tettesek...
hiba2: természetesen kb 3000 komment volt, ha jól emlékszem

Hannibal22 2009.02.27. 20:33:39

Posztot neki!! mester csaba,német győző ügyvédje szerint hamarosan bebizonyosodik,hogy védence önvédelemből verekedett(!!!!!!!!) "Marian Cozma több alkalommal igen kihívó módon lökdöste őt,ugymond nem fért el tőle tánc közben..."mester csaba! A kibaszott kurva anyádat baszd meg !!!!! Milyen ember ez??mind2! most hasznosíthatod az origón tanultakat!

mind2 (törölt) 2009.02.27. 21:26:56

@hannibal22: látod, ilyenkor álmodozva gondolok a Vadnyugatra. Valahogy egyszerűbb volt, egyértelműbb, fogat-fogért ( ugye kedves szadesz ? ) , életért életet...
Egy halott, védekezésre képtelen ember gyalázása. Még a végén kiderül, ő kezdte az egészet. Gyalázat.

Most nő létemre gyakoroljam a gyűlöletbeszédet ? Az a baj, kedves NBH-s hallgatózók , hogy ép elméjű és ép pszichéjű ember nem tud mindezen dolgok fölött csak úgy átsiklani. Nem megy, hogy minden fordítva működik és ha szemen köpnek, csak letöröljük, és azt mondjuk : bocsánat, hogy épp előtted álltam.
Számoljon el mindenki a lelkiismeretével. Ha van neki. Nekem már csak valami mérhetetlenül nagy hányingerem van :(

Hannibal22 2009.02.27. 21:36:38

@mind2: Ez gyalázatos,ennél mélyebbre ember nem süllyedhet.Igazad van,ez a gyalázkodást sem érdemli meg..

mind2 (törölt) 2009.02.27. 21:43:16

@jozicsenko: egyébként az iwiw-en tapasztalt hihetetlen utózönge kapcsán : valami megváltozott, mert ha arccal, névvel ,adatokkal, kisgyermekes képekkel ott voltak , és fröcsögött belőlük az elkeseredés, a tehetetlen gyűlölet, akkor az valamit jelent. Hogy már azok sem tartják magukat a társadalmilag elvárt normákhoz, akikről pedig azt általában feltételeznénk.Eddig legalább a szokásjog- erkölcsi norma működött -a középosztály középső - alsó szintjén .Miután ezt szisztematikusan lerombolta a rablóbanda,( 1945 - 2009 ) és minden relativizálódott, az emberek évekre visszahúzódtak, aztán az utolsó cseppnél a lehető legradikálisabb megoldást választották a tényleges tettek helyett.
Vállalták az indulataikat. Lehet szavazni, hogy te kire szavaznál mondjuk az EP választásokkor.
De azt még nem tudják, - nem tudhatják - hogy milyen gondolatokkal és mekkora frusztráltsággal fekszel és kelsz. Ez a fekete ló. Senki nem tudja. Se szociológus, se statisztikus, se senki. És így számolni sem tudnak vele.

Hannibal22 2009.02.27. 22:01:14

Kiszivárgott!

A 2009-ES - EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI - MATEMATIKA ÍRÁSBELI FELADATAI:

1. Sztojka család rendkívüli szorgalommal bodza lekvárt készít. A
bodzát a közeli erdőből lopják, így semmilyen mezőgazdasági
beruházásra nincs szükségük. A 500g-os bodza lekvárt 600,- Ft adják el
az ismerőseiknek, számla nélkül. Rezsiköltséggel sem kell számolni,
mivel a villanyórát átkötötték a 10db rezsó működtetéséhez. Így egy
bodza lekvár eladásával 600,- Ft tiszta hasznot könyvelhetnek el.
Mennyi bodza lekvárt kell eladni, hogy 3db BMW X5 személyautót és 2db
nagyobb ingatlant tudjanak venni 1 éven belül?(index fórum)

mind2 (törölt) 2009.02.27. 22:03:54

@hannibal22: sose voltam jó matekból ..... töri nem lehetne ? lécci :::)))

Hannibal22 2009.02.27. 22:11:13

@mind2: 1944ben német katonák Enying községből ...na ezt inkább nem folytatom:)Különben is,matek lenne ez is,valószínűség számítás:)

mind2 (törölt) 2009.02.27. 22:23:38

@hannibal22: közben Honfoglalózok : arra is jó, hogy agyat frissítsünk :) Mindenki bulizik ...?
Nincs itt a babaszappan különítményem se :(
hogy akarnak ezek rendszert váltani ? : D Alszanak a bestiák :(

Hannibal22 2009.02.27. 22:28:48

@mind2: én harcászati videókat nézek a youtube-n:)+meló

mind2 (törölt) 2009.02.27. 22:39:57

@hannibal22: nekem utóbbiból elegem lett a héten. Szörnyű csúszásokat észlelek a partnercégek részéről. Csak járkáltam fel és alá a héten, és azon agyaltam, hogy olyan ez, mint a domino. Van aki ügyvezető létére elment egy maradék melóhelyre dolgozni, csak azért, hogy a tartozásait letudja- csökkentse. . egyéni tragédiák mindenhol, és húzzák egymást... a még talpon lévők dolgoznak, de csökkentett üzemmódban, és mindenhol csak a hanyatlás jelei. komolyan nem tudom, miből élnek egyesek. valószínű a tartalékaikból. innen -onnan. sokkal nagyobb a baj, mint ahogy azt publikálják :(

Seduxen (már NEM dr.) 2009.02.27. 22:51:43

Estét náczikok!

így lefekvés előtt egy kellemes video - kommancsoknak is benyomtam, asszem most kibaxnak -

Küldeném még neked Ferenc, mert kb ezt gondolom rólad én is...

www.youtube.com/watch?v=K1Q7FQSxFwA

Hannibal22 2009.02.27. 23:01:56

@Seduxen: Ez jó:)@mind2: ebből én nem érzek semmit(a dominósornak nagyon a végén vagyok)de az ismerőseim történetein én is megdöbbenek néha..

Rorgosh 2009.02.28. 07:03:30

@mind2:

Egy válság igazából sohasem egyenletesen csap le. A gazdaság egyes szektorai nagyon hamar megérzik a válságot, ám gyakorta előfordul (még a nagy '29-es válságban is volt ilyen), hogy egyes szektorokat egyáltalán nem érint a válság.

Ahol csökkentett munkaidőben dolgoznak, ott a cég alapvetően kivárásra játszik, megpróbál tovább talpon maradni, mint a vetélytársai.

Az alkalmazottak pedig lassan áttérnek TESCO gazdaságos termékek fogyasztására...

2itailor 2009.02.28. 07:50:05

@Rorgosh: És aki már eddig is ezen élt?

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.28. 08:07:37

OFF

Most keltem fel, nézem a figyelőnetet,, megakad a szemem ezen:
"„Már másként néznek ránk” – interjú Bodrics Rudolf bárzenésszel"
Gyanítom, mi lehet, rákattintok, ezzel indít:

"Ha játszom egy helyiségben, és bejön egy roma, a fogadtatása nem olyan, mint volt korábban. A cigányokat be kellene mutatni a magyar társadalomnak – mondta az FigyelőNetnek a Rudi Project frontembere, aki kizárólag az oktatásban és a kötelező munkában látja a cigányság felemelkedésének esélyét. "
Rohadt büdös cigány, már be vagytok mutatva . . . miért siratja és sajnáltatja MINDEN kib*szott média ezeket a tetveket? Cozma meg a rengeteg elhullott, legyilkolt, megerőszakolt, kirabolt magyar házához miért nem ment szirénázva a rohadt szemét önkormányzati faszkalapjuk? Az ártatlan cigányok . . . tegnapi Blikk meg "kezemben halt meg a pótlékért szült férgem" főcímmel indít, megint csak sajnáltató hangnemben. Ezek összebeszéltek? Cozmát elintézték 2 cikkel meg a temetéssel, és már ott is mosdatták a kutyákat, és nem lett kimondva, mi történt. EGY KB*SZOTT HETE arrról cikkez mindenki, hogy az ártatlan cigányokat öldöklik a magyarok. Szintén Figyelőneten tegnap v. tegnapelőtti cikk: ugyanaz a banda ölte meg a tatárszentgyörgyi cigányokat, mint mittudoménhol . . . mire utal? Az ártatlan cigányok elleni progromra . . . .

ÁÁÁÁÁ agyvérzés szombat reggel :S

Rorgosh 2009.02.28. 09:01:38

@2itailor:

Jó kérdés... Valószínűleg a fogyasztási javak összetételén változtatnak... Több kenyér és zsír, krumpli, kevesebb hús, zöldség és gyümölcs...

Szomorú dolgok ezek, azonban ez sokszor még mindig jobb, mint a felmondás, elbocsájtás...

Hannibal22 2009.02.28. 09:46:04

@Tarackos Sül:" Saját osztálytársa tett altatót a roma diák poharába" -Mit sugall ez a cím?
Aztán néhány sorral lejjebb:" Tájékoztatása szerint a fiú a hajdúhadházi Szilágyi Dániel Szakközépiskola szakiskolájába jár, ahol csak egyetlen osztály van, a 9. osztály. Ebben kizárólag roma diákok számítógép-karbantartást tanulnak"
A cím lehetne akár a következő is: Roma diák tett altatót saját osztálytársa poharába
Egyébként itt olvasható:www.stop.hu/articles/article.php?id=459497

picur3ka 2009.02.28. 12:55:40

OFF:
@mind2:

'Egy halott, védekezésre képtelen ember gyalázása. Még a végén kiderül, ő kezdte az egészet. Gyalázat.'

Hat, en nem varok sokat, a csendbol, s hazudozasokbol itelve, lesz meg itt, minden tanu tok reszeg volt, s nem emlekszik jol, a felvetelek tok sotet homalyosak, nem kiveheto, mi tortenik, etc.

System failure. :) 2009.02.28. 17:26:52

@mind2:
Off: Én is kommenteztem a Sztojka gyerek képénél.
Felajánlottam egy ezrest, azt sem bánva, ha egy bérgyilkos kapja v.miért...
Nyíltan is bevállalom(tam). Ha (A szeretteim közül) b.ki-vel történik b.mi, engem semmi nem állít meg. Nem lesz visszatartó erő nekem se a rendőrség, se a börtön. Fényes nappal kivégzem tanúk előtt is. Szerencsére itt Debrecenben nincs nagy pofájuk a cigóknak. Ha meg van, legyen. Van stukkerem. Nemsoká az asszonynak is veszek és gyakorlunk, hogy ne ejtse el, ha durran. :)
Sajnálatos, de muszáj, nem lehetek mindig ott mellette. Eh miket látok, ezt nem is én írtam. Biztos a hangok a fejemben. Elhatárolódom a másik énemtől.

Rorgosh 2009.03.01. 12:06:13

@Cody78:

Ha már OFF (ON-t persze jobban szeretnék..)

Még anno a Republikátor-on írtam egyszer az önvédelem (jogász nyelven: jogos védelem) kérdésköréről, amely hazánkban nem igazán rendezett (ez sem). Igaz, minap olvastam az Indexen, hogy a kormány végre valahára lépni kíván az ügyben, és enyhítenek az arányossági elvén.

Mindenesetre a posztom lényege ott az volt - és ehhez a véleményemhez a mai napig tartom magam - hogy mindennemű közbiztonság alapja a lakosság önvédelemre való szélesen értelmezett joga és képessége.

Hogy Rejtő Jenőt idézzem: nem álhat minden pofon mellett egy közlekedési rendőr....

gidabiga 2009.03.01. 20:20:07

újabb újságcikk, amit valószínűleg fizettek itthonról.
ha nem, akkor is szégyen

www.origo.hu/nagyvilag/20090301-a-ciganyellenes-tamadasokrol-ir-a-sunday-times.html

picur3ka 2009.03.01. 20:33:38

@gidabiga:

En probalok egy kommentet betenni a The Sunday Times cikkhez, de sikertelenul mindeddig.... Haha...

gidabiga 2009.03.01. 20:47:27

@picur3ka:

jó lenne, ha lenne valaki, aki felnyitja a szemüket végre.
ezentúl, bármelyik, tőlünk nyugati országba megyek, rasszistának leszek nézve? :DDD

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.01. 21:27:58

De azt kell jelentse. Sajnos, mind.

picur3ka 2009.03.01. 22:21:15

@gidabiga:

Feltettem a kerdest egy tobbnyire americai, de egyebkent sok nemzetisegi forumon, az egyetlen angol valasz, amit eddig kaptam, az az, hogy itten nem lehet kommentalni. Szoval, a kommentek, amik megjelennek, ki vannak talalva, ugyesen.

Ez egy ilyen publikacio, a Sunday Times. Jo ejszakat mindenkinek!

Rorgosh 2009.03.02. 05:40:53

@picur3ka:

Ha már OFF

Én is próbáltam, de ezt az üzenetet kaptam:

Thank you for your comment. We cannot guarantee to publish all because of the high volume received.

Mivel még én sem hiszem el, hogy ez valódi probléma lenne, úgyhogy: lol, még ők beszélnek a véleménnyilvánítás szabadságáról?

backward 2009.03.02. 07:56:04

OFF

Szerintem az olaszok, finnek ezek után jobban fognak barátkozni velünk.:D És minden olyan ország lakói, akiknél gond a cigánybűnözés.

Az a poén, hogy a balfasz cigányfajvédők annyiszor kiáltottak farkast, hogyha tényleg elkezdődne egy megtorlás a cigányok ellen, akkor már nem tudnának mit csinálni, mert ugye a külföldnek eddig is azt adták le, hogy itt ez folyik.

picur3ka 2009.03.02. 11:52:25

@Rorgosh:

Megjelent a kommented vegul, mert latom most mar nehanyat feltuntettek Mo-rol, vegre el tudtam kuldeni az enyemet, de valaszt nem kaptam es meg nem jelent meg.

belzebubó 2009.03.02. 11:54:28

Pont ez az én problémám is. Kamatadó amit egyébként már Románia és Szlovákia is eltörölt és az,hogy aki addig nyújtozott amig a takarója ért azokat most nem segiti senki,bezzeg aki erőn felül vett fel hiteleket. Nincs hitelem,sosem volt viszont a pénzem már magyar bankba sem rakom,mert a kamatadó miatt eltántoritottak.Azt nem tudom,hogy ez meg mire volt jó? Teljesen egyetértek a cikk irójával.

Rorgosh 2009.03.02. 18:38:59

@picur3ka:

Épp most néztem, de nem látom a kommentemet...

@belzebubó:

Sajnos valamilyen oknál fogva nagyon divatos az a létező szocializmusra emlékeztető gondolkodásmód, hogy a vagyon illetve a kamatjövedelem bűn...

Azt már kevesebben veszik észre, hogy az aljas módon kamatjövedelemre szert tevők finnszírozzák az egész gazdaságot...

süti beállítások módosítása