Skip to content


       Szűrés lista

Japán állam belerokkan az öregeibe...

Már olyan sokan érik meg a százéves kort Japánban, hogy nem győzi az állam ezüsttel, ezért nincs mit tenni, drasztikusat kell húzni a nadrágszíjon: csökkentik a 100. születésnapi ajándékként adandó ezüstcsésze méretét 10,5cm-ről 9-re. Tavaly 19 769 ember töltötte be a százat, 1963-ben még csak 153. A takarékosság jegyében született ez a kormánydöntés mivel 16-20 ezer forintnyi jen között mozgott egy ezüstcsésze, de ebben már benne volt a fa díszdoboz is. Japán lakossága jelenleg 127,8 millió fő, ebből valamivel 36 ezer felett van a legalább 100 évesek száma.

Az Eurostat átlagéletkort vizsgált adatai szerint Európa 25 országa közül Magyarország a 23. helyen áll, a listát Spanyolország vezeti. A különbség elég nagy, nálunk a nők születéskor várható élettartalma 77,2 év, a férfiaké 68,7, ezzel szemben a spanyoloknál a gyengébb nem 83,8 évre, a férfiak 77,2 évre számíthatnak. Tolnában a KSH szerint még ennél is rosszabb a helyzet.

Az elmúlt hetekben halt meg a legidősebbnek tartott magyar ember, a soproni Szentirmay Jánosné, Relly néni, aki novemberben ünnepelte a 109. születésnapját, decemberben pedig elsőként vehetett át gránitdiplomát, amelyet 75 évvel a diplomázás után adományoznak. Relly néni ugyanis 88 éve végzett a Soproni Legszentebb Megváltóról Nevezett Irgalmas Nővérek tanítóképzőjében. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a soproni hölgy halála után ki a legöregebb ember Magyarországon, hogy hány 100 évnél idősebb polgárunk van azt meg főleg...

És, hogy mi miért is vagyunk sokkal nagyobb szarban mint a Japánok vagy a Spanyolok? Azt mondják az öröklött géneken kívül befolyásolja a várható élettartamot az életszínvonal, (muhahaa) életmód, a helyi adottságok. Nem mindegy, milyen az életvitelünk, mit dolgozunk, milyen stresszhelyzeteket élünk meg a családban és a munkahelyen, hogyan táplálkozunk, mennyit mozgunk, sportolunk. Az életéveket csökkentő tényezők egy része - társadalmi környezet, természetkárosító tényezők, rossz munkahelyi légkör, munkanélküliség - tőlünk független, míg a másik részét befolyásolni tudjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr36979583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seldjerei 2009.03.05. 08:20:05

Elsőként azt mondanám, hogy az emberek nagy része azt is kettészarja, amit esetleg befolyásolni tudna. Cigi, pija, zabálás, lustaság.
Persze, tök egyszerű ráfogni, hogy azért pijázok, cigizek mert a rossz légkör, társadalmi környezet meg a fletó.

A japánok életmódja teljesen más. A spanyoloké is. A magyar csecsemőnek csülök van cumi helyett a szájában és pacalpárnán alszik.

Egyébként pedig eme blog olvasása is jelentősen befolyásolja a várható élettartalmat : )

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.03.05. 08:20:53

van egy érzésem hogy magyarországon nem lesznek ilyen problémák egy hamar....valószínű a legjövedelmezőbb vállalkozás az elkövetkező években a koprsókészítés, meg a temetkezési procedurák intézése lesz.

Kampfer 2009.03.05. 08:35:32

Üdv Mindenkinek!

Ha nem a pia öli meg a magyart, akkor majd egy cigány... Ha netán nem valami faluban lakik, akkor majd a munkáját veszti el. Lehetetlenné teszik az életét a bankok, a hivatalok meg ez a nyálbalőtt tetves kormány!
Az országot szétverték. A kultúránkat lerombolták, megfertőzték, lenácizták. A gazdaságunkat szétverték, kirabolták, eladták. A múltunkat most gyalázzák meg és veszik el. A jövőnket már elvették. Túl sok okunk nics olyan baromi boldogan és hosszan élni...! Az említett országoknak vajon mindezek közül mely problémákkal kell szembenézniük? A spanyoloknak szerencséjük volt Torquemada-val, kicsit kitakarított odaát. A japánok pedig eddig még megúszták azt a fertőzést, amit mi kénytelenek vagyunk már századok óta nyögni...
Ha másért nem, hát az ellenállásért, és hogy pusztán állhatatos létünkkel és kitartásunkkal is keresztbe tegyünk az áruló zsidó mételynek és cigány hordáiknak!
Kampfer
(munkvera dögöljön meg!)
Off.
U.i.: Láttátok a szadeszes nyomoroncok közvéleménykutatását? Nos, nem kurucos túlzás hazugsága, hogy szinte egyik percről a másikra borult az arány tegnap késő este! Követtem a szavazást, nagyjából 13 perc volt két frissítésem között, azalatt fordult a világ! A biboldók ismét bebizonyították, hogy egy hazug fertő egy népség!
On.

seldjerei 2009.03.05. 08:44:53

Kampfer

Mi az, hogy megfordult? Milyenek most az arányok?

Roltii 2009.03.05. 08:45:49

na, a 4. hozzászólásig kellett várni a cigányozásra egy életkorról szóló írás után...wow!
mit foglalkoztok az szdsz-el? nekik a legjobb, hogy szó van róluk, pedig nem is igazán léteznek már...grr

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.03.05. 08:47:00

Kövezzetek meg, de én nem is szeretnék feltétlenül 100 évig élni. Csakis addig, amíg a szellemem ép, rokonaimat felismerem, nem felejtem el elzárni a gázt, vizet stb., és magamat teljes mértékben el tudom látni, nem kell senkinek fürdetnie, pelenkáznia, pempővel etetnie.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.03.05. 08:51:33

@laspalmas:
én szeretnék 1500 évig élni mondjuk ugyanilyen kondiban mint most vagyok:) érdekes kísérlet lenne, vajon menniyre örízné meg az ember az emberiességét ha mondjuk tudja hogy kibaszott sokáig él:)

Tarackos Sül (törölt) 2009.03.05. 08:53:47

Az a csöves japán, ez meg Magyarország.

Tarackos Sül (törölt) 2009.03.05. 08:56:44

Amúgy Asimovot érdemes olvasni, az ottani emberkék (a köcsög földiek nem, de az űrlakok) évszázadokig(!) eléldegélnek. Fastolfe azt hiszem valami 400-500 éves volt, amikor meghalt.

Petrow 2009.03.05. 08:57:08

@Andaxinház: És az 1500. szülinapodra már egy ezüst fürdőkádat kapnál, díszdobozban :)

Amúgy nem tudom, mennyire lenne jó pár tucatnyi generációhoz tartozó hozzátartozóm halálát végignéznem...

Kampfer 2009.03.05. 08:58:29

@seldjerei: Nézd meg! Röhej... Valamikor 6 előtt néztem meg, majd talán 13 perc múlva frissítettem rá... Hááát, annyira hamisították meg, amennyire talán még hihető és még ők is bevállalnák. Egyébként valahogy hihetetlennek tartottam, hogy hirtelen negyedóra alatt a fél ország ráeszmélt, hogy szavaznia kell ezeknek... Mindegy. A lényeg, hogy ismét nem kellett csalódnunk bennük...

@Roltii: Azt hiszem alapvetően igazad van. Abból indultam ki, hogy egy egészséges lelkű, egészséges testi állapotú polgárokból álló társadalmakban van lehetőség és energia magára az életminőségre is figyelni és áldozni (mind egyéni, mind össztársadalmi szinten), ami maga után vonja az átlagéletkor növekedését is. És persze egyéb pozitív hozadékai is vannak, mint pl. természeri környezet, kultúrális hagyományok megőrzése. A mai magyar társadalomra mindez nem igaz! Túlélés folyik, hivatalos állami szinten végzett népirtással (géppuskák és gáz helyett sokkal szalonképesebb néhány "politikus" és "pénzügyi szakember" vagy "jogvédő" alkalmazása)! Azt a gyereket, amelyik meg sem születik, nem kell sem lelőni, sem agyonverni, ergo nincs bűntény. Szerintük... A cigányprobléma pedig csak egy szelete annak a krízisnek, amiben az ország leledzik. Amit szépen gerjesztettek és előidéztek!
A szadesz? Sajnos még létezik. És ahogy látom fog is, mert már azzal a másik nyomoronc istenbarmai mdf-fel szervezik saját férgeik politikai túlélését! De ne legyen igazam...!
Üdv!
Kampfer
(munkvera dögöljön meg!)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.05. 09:13:18

Én karácsony előtt csak azért vállatam el egy melót, mert egy 100 éves hölgyet kellett gondoznom,

mit mondjak, nem bátam meg, az ember óhatatlan elgondolkozik ilyenkor az élet értelmén.

a szürkehályogját - ami kb 1 éve van - nem orperálták meg, de amúgy nagyon jól volt, együtt énekeltünk, tojáslikőröztünk.
Minden érdekelte, a CDU-ra szavazott, de nagy tisztelője Helmuth Smithnek (akkor volt a születésnap).

Ettől függetlenül én nem szivesen élnék ilyen sokáig. Nem jó úgy felkelni mindennap, hogy talán ez a nap lesz az utólsó - jó, ezt egy fiatalabb sem tudhatja, de egy 100 évesnél nagyobb az esély rá.

Az én nagyanyám 94 évig birta, gyerekkora óta dohányzott - csak munkást, régebben sordorta- bár a dohányzás neki is káros volt: egyszer cigiért akart menni és elesett. Pálinkát csak reggel ivott, délután már csak fröccsöt. nagyapámat ismerve,még azt sem mondhatnám, hogy stresszmentes élete volt. - Nem lehet ezt kiszámítani, de ez a szerencse.

seldjerei 2009.03.05. 09:17:08

@laspalmas

Már a 60-65 év körüliek sem képesek ellátni magukat teljes mértékben...

Naponta találkozom emberekkel, akik magukban beszélnek. Nem idősek kifejezetten (mondom, 60-65), nem csövesek, nem rosszulöltözöttek. Ja, és nem telefonálnak : )
Kétlem, hogy azok teljes mértékben el tudnák látni magukat. Vagy megbeszélik magukkal, hogy egyikük elzárja a gázt, másikuk meg a vizet?

Nagyapám vasárnap lesz 95 éves, basszus, és arra panaszkodik, hogy 1 óra újságolvasás után elfárad a szeme; lenyanyázza a banyatankos 70 körüli néniket : ) A cigit 50 évesen tette le egyik napról a másikra, napi reggeli sajátfőzésű pálesz megvan, ebéd utáni másfél deci bor megvan, napi 2 óra séta (ha fú, ha esik), napi 3szor rendszeres kaja, semmi itt-ott ezt-azt bekapkodás.

Fegyelem, rendszeresség.

És remekül lehet vele politizálni : )

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.03.05. 09:21:12

@seldjerei:
ja egyébként mértéktartással egész sokáig húzza az ember. emlékszem nagyfater mindig kistélt a szőllősbe, ha kellett ha nem, görbe botjával kergette el a cigánygyerekeket a gyümölcsösből 80 évesen, reggelire meleg húsleves estére vacsorára csak valami nagyon lájtos dolog:)

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.03.05. 09:34:42

kampfer: lol. ezek az szdszesek hulyek. :) megint kezd jo iranyba tolodni az arany. :) ezzel csak megjobban beegetik onmagukat. legjobb lett volna ha leveszik a bukott szavazast. :) de igy errol lehet majd cikkezni megint erre-arra. :)

Seduxen (már NEM dr.) 2009.03.05. 09:41:46

@Kampfer: korábban felvetődött itt a blogon, hogy az országban élő tisztességes embereknek egy szigeten kellene újrakezdeni. Lenne is benne ráció, oda a bodzaszedők talán nem jönnének utánunk. Lehet, hogy a VÍZ elrettenrő erő lenne :))

Szerintem a japánok is ezért úszták - még - meg :))

Ja, amúgy a japán kormányfőt is fikázták tegnap, asszem MINDEN állampolgárnak 24000.-Ft-nak megfelelő jent utaltak ki, hogy a köztudottan spórolós japának elkezdjenek költeni, és fellendüljön a gazdaság. Persze sokak szerint a népszerűséghajhászás volt a célja...

kopaszfarkas 2009.03.05. 09:45:39

Az biztos, hogy ebben a magánembernek van a legnagyobb hibája, de azért kell hozzá más is.

NY-Eu-ban (főleg a skandik) marha nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre. A gyerekekkel már nagyon fiatalon megszerettetik a sportot, az állam érdekeltté teszi a cégeket, hogy ilyen-olyan juttatások formájában (kondi-, uszoda-, szauna-bérlet, saját sportközpontok, stb.) támogassák a munkásaik életvitelét.
Támogatják, ha valaki le akar szokni a dohányzásról (a jó hatékonysággal dolgozó gyógyszerek ára elég borsos), mert tudják, hogy ez így sokkal olcsóbb, mintha 30 év múlva tüdőrákosként kell kezelni.
Építenek bicikliutakat.
Nem nagyon hallasz kórházbezárásokról, ágyszám-leépítésekről.
Olyanról sem, hogy két azonos hatóanyagú gyógyszer közül, ha az orvos nem az olcsóbbat írja fel, megbüntetik ( a piac tele van minden generikus szarral, van amelyikbe szilárd szennyeződést is találtak.)
Másképp intézik a szmogriadót (ha még emlékeztek az itthonira.)
És még ehhez jön, hogy a nyugatinak elég 1 melóhely, ha normálisan meg akar élni.

Szóval itthon mintha a kormányok (és nem csak a qrcsány) tényleg nem akarnák, hogy sokáig éljünk.

ui: annyi még, hogy nekem elég lenne a 69 év, de tudom, hogyha meg is érem, úgy 55-60tól már mindenféle betegségeim lesznek, ami jelentősen rontja az életszínvonalat.

Geza 2009.03.05. 09:47:02

Hmmm., jut eszembe régről egy szövegrészlet egy talán egynyári együttestől (bocs, ha rosszul idézem):

"Megszült és mesterségesen kreált téged is ez a rendszer
Egyszerű kispolgár vagy, aki veszít de nyerni nem mer
Aki minden reggel ötkor kel, hogy időre érjen be a gyárba
Műszak után otthon négy éhes száj várja

Húsz éve biztos állása van, nem kell, hogy féljen
Azért él, hogy dolgozzon és azért dolgozik, hogy éljen
Negyvenhárom évesen egy kétszobás lakásra tellett
Úgy alakult, hogy három gyerek lett - a pénz kellett

Este beesik az ajtón, meleg vacsora várja
Munka után hullafáradtan zuhan az ágyba
S mert nem kapott a középszerű életétől eleget
A taposómalom a beletörődéssel fenyeget

Szürke volt amíg élt, csendben ment el
Rövidre sikerült végrendelettel
S már megvette a sírt, amit rengetegszer mondott
Hogy a halálával se okozzon gondot"

Anno sem volt valami nagy véleményem a szövegeikről, de ezt speciel mintha eltalálták volna.

Virtuális túrórudijegyet tűzök viszont ki annak, aki a szerzemény dátumára is emlékszik :) !

kill004 2009.03.05. 09:58:56

@Geza: Csak guglival ment :)

4F Club: Tiszta szívvel (1997)

Geza 2009.03.05. 10:02:37

@kill004:
"1997"
Az több, mint tíz éve volt! Azt a leborult szivarvégit, de egy elaggott szattyánpénisz vagyok :) !

Seduxen (már NEM dr.) 2009.03.05. 10:03:08

@kopaszfarkas: ez meglep? ők már tudták előre, hogy '98-ban gyün a patásördög, és nemzethalál lesz :)))

kopaszfarkas 2009.03.05. 10:31:29

@Seduxen: valszeg most is jön és lehet télleg az lesz.:)))

belzebubó 2009.03.05. 10:41:59

Azért a japán munkahelyi légkörről sokat tudnék mesélni.Annyira nem kell irigyelni. Az országuknak pedig a legnagyobb problémája az elöregedés, nincs elég fiatal aki kitermelje a nyugdijakat ekkora tömegü öregkorúnak. Sok szempontból hasonló a helyzet,mint Mo-on.Külföldi munkaerő bevonásával próbálnak ezen enyhiteni,de nem egy leányálom Japánban élni bár nagyon jó fizetéseket adnak a külföldieknek.Annak a külföldinek akinek lehetősége van eljönni,pár év után eljön Japánból,itt Szingapúrban pont forditva van alig akarnak hazamenni az angolok,ausztrálok.Sőt, az a japán aki külföldre megy tanulni fiatalon,leginkább vissza se megy hazájába.A jobb munkahelyekre csak ismerőst vagy olyat tesznek be akinek már az apja is ott dolgozoztt.Lojalitás mindenekfelett!
Murakamit olvassatok ha érdekel,ő nagyon jól leirja a problémákat.

gidabiga 2009.03.05. 10:46:24

dédnagymamám 102 évesen halt meg, 100 éves koráig tiszta elmével, mozgásképesen.
életében 2 féle gyógyszert vette be, bilagitot, amikor kicsit túlette magát és istopirint, amikor meg volt fázva.
sosem dohányzott, vasárnaponként megivott 1-2 pohárka bort, viszont a húst csak zsírosan szerette :)
parasztasszony volt, de csak addig dolgozott, amíg a fia, a nagypapám meg nem nősült.
utána már csak az unokáira és a dédunokáira vigyázott.
memóriája tökéletes volt, és nagyon édes volt, amikor azt mesélte, hogy tudjátok, múltkor..
de az a múltkor legalább 20 évvel azelőtt volt, viszont minden apró részletre emlékezett.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.03.05. 10:48:46

Sushi, sake és tengeri levegő, úgy tűnik, ez a hosszú élet kulcsa :-)
Egyébként szerintem nem sokáig lesz ez így náluk sem, a mai japán menedzsereket ugyanúgy elviszi majd 70 körül a stressz, mint a többi ország lakosait.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.03.05. 11:05:14

@kopaszfarkas: ja, csak a sorrend fordul meg, mi? előbb lesz nemzethalál, és utána jön a zördög.

nehezen tudom elhinni, hogy 2010. májusáig el lehet lavírozni...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.05. 11:59:33

Az is érdekes, hogy Japánban egyre több nyugdíjas bűnelkövető, úgyhogy nem csak az eltartásuk a probléma, hanem az is, hogy egyre többen lépnek a bűn útjára:

agyvihar.blog.hu/2008/12/03/nyugdijas_utonallok

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.05. 13:59:38

@picur3ka: az eggyel fenti linken van hivatkozás az eredeti forrásra is

bauer 2009.03.05. 14:32:29

Japcsi cég annak idején kiküldte honi gyárunkba egy beosztottját, felügyelni az új gyáregység építését, amit tőlük licenceltek. A vicc az volt, hogy amikor visszament időnként Japánra, három hét kellett neki, amíg visszaszokott az ottani munkatempóra. :)

Deszeretnék spanyol lenni. (Az őrültségem már megvan hozzá.)

Asidotus 2009.03.05. 16:08:28

Pálinka, csülök, cigi kiválóan alkalmasak az emberi élet megrövidítésére.
A mediterrán étrend meg a meghosszabbítására.
Ilyen egyszerű
Itthon megcsinálni meg nem ilyen egyszerű

Pierre. Bezuhov · http://james.nerdiphythesoul.com/bennyhillifier/?id=gDIZyh4fk7U 2009.03.05. 17:26:58

fiigyeltétek!?

..csak simán a kommentszámok alapján ki lehet találni, hogy az adott posztot zero, laspalmas vagy eric írta!

A négy kulcszó között itt egy sem szerepel...vagyis.. :))

zebaek 2009.03.05. 23:54:11

az remelem mindenkinek megvan, hogy most, hogy 65 evre viszik fel a nyugdijkorhatart, egy Magyarorszagon elo ferfi varhato nyugdijban toltott eveinek szama_________________ 3 ev.....
3 baker, harom. (68 ugye a varhato elettartam)

Egy spanyol pl varhatoan 13-at tolt nyugdijban.

süti beállítások módosítása