Skip to content


       Szűrés lista

A legújabb biznisz: gagyi munkaruha aranyáron

Jók ezek a nagy állami cégek, lehet belőlük folyatni a pénzt számolatlanul. Tiszta Kánaán egy megrendelésüket elcsípni, ezt már régóta tudjuk. Egy időben nagyon felkapott volt a tanácsadás, mint pénzmentési forma, mostanában új szelek fújnak.

Manapság a dolgozók ruhacseréjében van a nagy üzlet.

Két szívmelengető kis történet következik.

1. sztori

A BKV 7.700 dolgozója részére rendelt új, téli-nyári munkaruhát (tervező Makány Márta) rendelt az EMEF ( Első Magyar Egyen és Formaruha Divatáru Gyártó Kereskedelmi Holding) Zrt. -től.

Ez a cég nyerte a BKV által kiírt pályázatot, két másikat elpattintva a zsírosbödöntől. Az EMEF a hivatalos eredményhirdetés szerint nem konkrét, hanem választható árat adott: a BKV 379 millió 694 ezer 810 forint és 475 millió 060 ezer forint között választhat (tartalom szerint). A választás megtörtént: a BKV egy dolgozó ruhájáért 60.000-et , összességében 420 milliót fizet ki.

A mintadarabok gyönyörűek voltak, az ár egész elfogadható az 1,9 milliárdos kalkulált költséghez képest, szóval nagy volt a boldogság.

Aztán megjött az "éles" ruha....

- a színe nem egyezik a mintadarabéval (konkrétan bugyikékek a kabátok)

- anyaga a megrendelt, 80% pamuttal ellentétben csupa műszál

- a méretezés pocsék, egyik kicsi, másik nagy

- feslenek a varrások, az anyag nyúlik

- a nyári kabát patentjai és cipzára nem rozsdamentes fémből készültek, így az első pár mosás után berozsdásodtak

Elég ciki, valljuk be.

A BKV közölte, hogy vizsgálatot indítanak, és ha bebizonyosodik, hogy rosszabb a minőség a szerződésben előírtaknál, javításra, cserére, vagy hibás teljesítési kötbér, illetve meghiúsulási kötbér érvényesítésére, de akár a szállítás azonnali leállítására, vagy a szerződés rendkívüli felmondására is van lehetőség az EMEF-el kötött szerződés alapján.

Hagyó is begorombult, Kocsis Istvánnak írt levelében felelőst követel.

Meglátjuk, mi lesz, mindenesetre Heisler András, az EMEF Zrt. ügyvezető igazgatója azt mondta: úgy vélik, ők a szerződés szerint teljesítettek, de állnak a hétfői egyeztetés elé.

2. sztori

Az Országos Mentőszolgálat 180 millió forintos támogatást kapott a Pfizer gyógyszergyár alapítványától, az Aegrotustól új munkaruhák beszerzésére. Ebből a pénzből 2.800 dolgozó öltözhet fel, egy emberre tehát kb. 64.000 Ft jut.

Az OMSZ-nél nagyon-nagyon örültek a nagylelkű adománynak, munkaruha-bizottság alakítottak, amely az európai és hazai szabványok alapján körvonalazta, milyen ruhára lenne szükség. Ezt a tervet átadták az Aegrotus alapítványnak, amely a feladat megoldására kivitelezőt szerzett. Rá is találtak a HP Plasztik Kft.-re, amely a víztaszító anyagból készült, fényvisszaverő csíkokkal és több cipzárral ellátott kabát darabját 34 ezer forintért állította elő. A korszerű és drága anyagból varrt felsőruházati termék Kínában elkészíttetve 17 dollár, azaz alig 4 ezer forint – állítják a HVG által megkérdezett textilpiaci szakértők –, de európai beszerzésű alapanyagból, a kontinensen megvarratva akár 15–17 ezer forintba is belekerülhet. E kalkuláció szerint, sőt némi rátartással a kollekció a 64 ezres árral szemben – amennyibe a kabát, a polárdzseki és a téli nadrág került – a feléből is kihozható lett volna. Ha nem Magyarországról lenne szó....

Nézzünk körül egy kicsit a HP Plasztik honlapján. A cégismertetőben többek közt ezt írják:

"Közbeszerzési pályázatokon rendszeresen, jó eredménnyel indulunk saját gyártású termékeinkkel."

És valóban. Íme a referenciák:

 

 

 

 

 

 

 

A mentősök nemrég meg is kapták a munkaruhákat, ám abszurd módon a téli kollekciót. A nyárit októberre ígérték nekik.

Ráadásul a magas költségek elenére több bibi is van a ruhákkal:

- a nadrágok bélése nem kivehető, így tökéletes szaunaérzést nyújt

- a nadrágokban nem helyezhető el a térdelő elsősegélynyújtó kényelmét szolgáló védőpárna

- a drága kabátok pedig sem a zsíros szennyeződést, sem a mechanikai igénybevételt nem bírják

- öntapadós névtábla helyett kitűző van a ruhán, ami bármibe beleakadhat munka közben

Apró kis problémák, nem igaz?

Nem lehet csodálkozni, hogy a HP Plasztik vérszemet kapott, ugyanis a Pfizer-adomány mellett az Egészségügyi Minisztérium 240 millió forintot biztosított egyenruhák beszerzésére, melyet a közeljövőben várhatóan újabb 300 millió forintos forrás követ.

Januárban az immár a minisztérium pénzéért meghirdetett mentősmunkaruha-tender a pfizeres árakhoz igazodott. A HP Plasztik úgy érezte, még némi áremelést is ki tudna harcolni: a 34 ezer forintos kabátárat 42 ezerre srófolta, összességében 78 ezerre tornászva fel egy téli kollekció egységárát. Vele szemben a nyertes M+Z Kft. 59 ezer forintot kért a téli szettért, a teljes tétel 145 milliós árával maga mögé utasítva a HP Plasztikot. A legolcsóbban, 79 millió forintért a Promotrade Kft. szállította volna le az összes garnitúrát, ám mint Nógrádi Attila, a cég ügyvezetője a HVG kérdésére elmondta, későn látták meg a pályázatot, ezért nem sikerült időre elkészíttetni a Távol-Keleten az ajánlattételhez szükséges mintadarabot. Ennek hiányában az ajánlatkérő a céget kizárta a versengésből.

Szegény HP Plasztik, csak egyszer tudott nagyot akasztani a mentősöktől.

 

Címkék: közélet abszurd pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr181121794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.05.15. 09:16:04

a nulladik sztori a rendőrségi ruhatender volt pár éve.

Matteo79 2009.05.15. 09:16:17

Szokásos magyaros közbeszerzés…Felháborítóan drága.
Egyébként bírom a blogot, de ez is magyaros, hogy imádunk csámcsogni, szörnyűlködni a disznóságokon (igen, én is), de tenni ki tesz bármit ellenük? (igen, én sem…)
Ha már az illetékesek nem tesznek semmit, valami civil egyesületi szinten lehetne dolgozni (lásd EMPAMO a parkolásos ügyeknél). Persze kinek van rá ideje/kedve/bátorsága/szakértelme/tájékozottsága stb együtt…

f.m.j. 2009.05.15. 09:20:13

@Matteo79:

ez nem magyaros, ez csupán emberi :)

Amúgy senki nem ír róla, ez is csak elsikkad, elhal, mint a többi vérlázító mutyi itthon. Amin itt mindenki fel van háborodva, hogy nem lesznek következmények, minden ilyen ügy csak megágyaz a következő még durvább ügynek...

Corry 2009.05.15. 09:24:49

@Matteo79:
Magyaros, magyaros, de nem most találták ki.
Az első világháborúban például voltak olyan szállítók, akik papírtalpú bakancsokat adtak el a hadseregnek és a katonáink abban harcoltak a Monarchia hadseregében.

solykasopi 2009.05.15. 09:29:36

Ugyanez volt a közterület-felügyeletnél is.
Az akkori vezetőt menesztették is:)))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.05.15. 09:31:12

@Corry: Zsidózunk, zsidózunk? XD

A ruhadarabokat egyébként miért nem lehet itt legyártani? Ha már úgy is zuhan az ipari termelésünk...

Potyoló 2009.05.15. 09:34:58

A békávés szerződéskötés tudtommal még Antal Attila regnálása alatt történt. Így aztán kicsit szánalmas, hogy Hagyó Pizzaface Miklós vizsgálatot követel, amikor Antal az ő cimborája volt.
Az EMEF meg picit az mszp-hez köthető cég...

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.05.15. 09:37:48

rendőrségi sztori a régi jó pintér belügyminiszterrel. akkoriban cserélték le a manapság már tök megszokott formaruhákat, gondolom a cél az volt hogy mégse úgy nézenek már a rendőrök mintha 80-as években lennénk:) beszállítónak nem kis köze volt pintér feleségéhez. rendőr ismerősőm mesélte hogy a sapkák sildje félre volt varrva aki felvette a fejére és kapott egy kis esőtt annak le kellett surolni a fejéről a kék festéket. a nadrág totál műszálas volt ott is, mondta hogy nyáron szabályszerűen beleposhadt a nadrágjába.

Potyoló 2009.05.15. 09:39:45

@DexterMorgan78/Séfbácsi:
Igen, ez így volt. Pintér felesége elég sokat keresett a kék baseball sapkákon, amire a tányérsapkákat lecserélték.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.05.15. 09:51:46

...bussiness as usual...

Azért nem rossz ez a hét.

Kivágóné. Ingatlanadó.com, formaruhák, 4-es metró, milliók a minisztereknek ki nem vett szabira, 13. havi eltörlése, na meg persze az apró sallangok...

Valaki még valamit akar ettől az országtól?

Steve the Great 2009.05.15. 09:57:50

Azért az abszolút Monty Python gyanús, hogy májusban leszállítják a téli, októberben a nyári kollekciót...

DexterMorgan78/Séfbácsi 2009.05.15. 09:59:40

@Steve the Great:
Igen ez amolyan John Cleese díjas dolog is lehetne:)

sorokinV 2009.05.15. 10:02:53

Szokásos magyar beszállítói mentalitás. Mindenki rögtön, hatalmasat akar szakítani és ha tönkremegy a cég hírneve, akkor a tulajok 500e törzstőkével, egy pillanat alatt csinálnak egy másik céget és ennyi.
Az átlag magyar cég olyan, hogy 20M-es megrendelés alatt szóba sem áll veled, inkább állnak a gépek és panaszkodnak, hogy nincs munka. Ha meg érkezik megrendelés akkor meg gányolnak, hogy nagyobb legyen az árrés.

Nálunk már csak az arabok hülyébbek, mert ők addig nem mondanak árat, amíg nincs rendelés. :D

TuskóHopkins 2009.05.15. 10:09:23

@Corry: Sőt!
Jókai már Az aranyemberben is megírta.
Tímár Mihály is így indult.
Megvette az ázott búzát, abból kenyeret süttetet a katonáknak, és véletlenül a haverja volt a beszerzési intéző...

ErEr 2009.05.15. 10:10:10

Közpénzből semmi sem elég drága.
Fejenként 60e-ből a Vörösmarty téri HandM-ben már fel lehet öltözni elég jól... igaz az csak normál, elegáns és nem extra cucc, de hát a BKV-nak mi kell? Mi lett volna ha bőrdzsekit kérnek mint a Kontroll-ban? :-)

Zalay · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.05.15. 10:11:20

Kifejezi a BKV-t. Aba Botond hány éve kapott 20 milliós jutalmat (az alapfizetésén felül)?
Kérem, itt ez van. Kb annyi értelme, mint hogy mi kerül egy Km autópályán 2-3 milliárdba? Az USA-ban olcsóbb, pedig ott egy kicsit mások az árak.

esef 2009.05.15. 10:12:12

@Steve the Great:
Lehet, hogy a szállító Ausztáliában nőtt fel, azért szállítják ilyen ütemezéssel a ruhákat...

Steve the Great 2009.05.15. 10:17:29

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár": Végigolvasva a híreket, keresgélem a kandikamerát, ez a sorozat nem lehet valós:
-Kivágóné, mint rövidhatótávolságú képviselő
- Az ingatlanadónál már ott tartunk, hogy 30M a határ, de csak az afölötti rész adózik
- Formaruha-gate
- Kormányőr rálő a taxisra, de egy járókelőt talál el, ÉS (hogy a magánszféra is érintett legyen) a helyszínelés miatt lezárt területen a parkolóőrök gondosan végigbüntették az onnan el nem vihető, lejárt cédulájú autókat.

2009.05.15. 10:19:15

""" de akár a szállítás azonnali leállítására, vagy a szerződés rendkívüli felmondására is van lehetőség az EMEF-el kötött szerződés alapján."""....egy nagy fenét felmondást,...------Kártérítést a nyakukba!!

2009.05.15. 10:21:07

Nincs vége, A BKV "Cipő" tanácsadója Xmillióért!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.05.15. 10:24:52

@Steve the Great: Ezt akartm én is linkelni.
Lezárt parkolóban büntetni. Vastagbőr-e???

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2009.05.15. 10:27:25

Örök kedvencem, Kocsis elvtárs. Amihez hozzányúl, arannyá válik!

rolika 2009.05.15. 10:30:13

Most szereztem be nemrég kantáros munkásnadrágokat. Nettó 2350-Ft-ért. Csak ennyit szerettem volna mondani.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.05.15. 10:30:48

40 rugóért szerintem Columbia kabátot lehet venni, kivehető bélésűt.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.05.15. 10:32:11

Láttam közelről is ezt a BKV-s új egyenruhát, kb., mintha bemész valamelyik kínaiba és 1500 Ft-ért megveszed.
Makány Márta elbújhat, hogy ehhez a nevét adta!

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2009.05.15. 10:38:34

Érdekes, mikor beléptem a jelenlegi munkahelyemre, kb 85000 HUF volt átszámítva az a cég külföldi központjából rendelt munkaruházat.
A következőket tartalmazta:
2 db átmeneti kabát (35% pamut, 65% poliészter)
1 db téli kabát (35% pamut, 65% poliészter)
2 db nadrág (térdpárna zsebekkel) (30% pamut, 70% poliészter)
1 db ujjatlan ovearall (térdpárna zsebekkel) (30% pamut, 70% poliészter)
2 db galléros póló (100% pamut)
3 db T-shirt (100% pamut)
1 pár térdpárna
3 pár zokni (100% gyapjú)
1 pár munkavédelmi cipő
1 öv
2 sapka

Kiba jól néznek ki, kénylemesek, meg könnyen tisztíthatóak. Zsír zsebek, pántok, valamint tépőzáras rögzítőhelyek vannak rajtuk (pl. névtáblának). A gyártó honlapja: www.blaklader.com
A cipő meg: http://www.jal-group.com/files/marchi/Lupos/Lupos_EvolutionX_ENG_OK.pdf?bcsi_scan_26035834323A9D4D=0&bcsi_scan_filename=Lupos_EvolutionX_ENG_OK.pdf
De hát itten nincs (illetve minimális) a korrupció.

Dr Gregory House 2009.05.15. 10:44:10

@misikeh: Melyik országban dolgozol?

Majd lesz még itt is mutyi-országból dutyi-ország! Zuschlag és Hunvald csak a jéghegy ici-pici csúcsocskái. Van itt minden szinten szinte minden!

báró Csekonics 2009.05.15. 10:50:13

@DexterMorgan78/Séfbácsi: kéne is alapítani egy ilyen díjat és mondjuk évente odaítélni netes szavazás alapján.
Mondjuk lehetne 'best of Abszurdisztán' vagy 'abszurdabb az abszurdnál is' a neve.
Vagy simán 'Az év vastagbőre'

W Joe 2009.05.15. 11:00:36

Szemetek. Szokás szerint szállítanak valami használhatatlan vackot, és olyan árat kérne kérte, mintha a NASA-val terveztették volna. De különben miből épülnének a villák, miből telne az új csúcsautókra.

Át kell alakítani a közbeszerzéseket, mert ez most nyílt rablás. És ezek a példák csak aprópénzek. A legtöbb esetben észre se vesszük, hogy mire szórják el a közpénzt.

A mentősöknek használhatatlan, rossz minőségű munkaruhát adni az meg pláne erkölcstelen. Emberéletek múlnak azon, hogy koncentrálni tudjanak a munkájukra, nem kellene frusztrálni őket a kényelmetlen ruhával.

Az külön vicc, hogy tavasszal hozzák a téli ruhát, és télen a nyárit.

A régebbi közbeszerzéseket is felül kellene vizsgálni, és példát statuálni, börtönbe küldeni mindenkit aki a legkisebb mutyiban is benne volt.

ruhaszarito 2009.05.15. 11:05:27

"Rá is találtak a HP Plasztik Kft.-re, amely a víztaszító anyagból készült, fényvisszaverő csíkokkal és több cipzárral ellátott kabát darabját 34 ezer forintért állította elő."

Egy kicsit dragabban vettem a kabatomat (mondjuk kb. 40 ezer Ft), azert mert az elozo is kibirt 3 evet, azaz evente kb. 13 ezer Ft-ba kerult a kabat. Meg birta volna siman. A mostani is gondolom ki fog ennyit birni. Ebbol kiindulva nem tul draga a 34 ezres kabat, ami nyilvan nagyobb igenybevetelnek van kiteve, mint az enyem.

Kis ember 2009.05.15. 11:13:31

Hogy mondta Hofi?
Mi a korrupció?
Amiből kihagynak.

kujoon 2009.05.15. 11:27:55

Ez a blåkläder egy svéd cég, és télleg q jó munkaruhák vannak idekint.Szinte utcai használatra is venne az ember ilyet, annyira tetszetősek..

szcsongor 2009.05.15. 11:35:31

@boogieee:
Makany Marta csak tervezte a ruhakat, es mint az a posztban is irva vagyon, a mintadarabokkal nem volt semmi problema, jo minoseg stb.... Arrol meg nem tehet, hogy utana hogy gyartjak le a tobbit. Nem akarom vedeni, mert az olimpiai formaruha pl szerintem is gazul nezett ki, de itt kivitelezesi hibak es nem tervezesi hibak vannak.
Legalabbis annak idejen a BKV-sok tobbsege ezt a ruhat szavazta meg, csakhat nem azt kaptak amire szavaztak...

nemuccaszoc 2009.05.15. 11:41:07

jó hogy a tűzoltók azbeszt ruhájáról nem szól a fáma :)

Megvagy hadnagy 2009.05.15. 12:03:46

ez a Heisler Andras nem a volt MAZSIHISZ elnok?

Yashmin73 2009.05.15. 12:10:32

Nekem egy szolgáltatónál kellett formaruhát hordani (holott nem találkoztam ügyfelekkel). Gyűlöltem, olyan volt mint egy cselédruha, úgy is bántak velem.
Mint munkaerő, legszebb pillanat volt amikor leépítettek.
Inkább éhen halok, mint hogy még egyszer egyenruhát húzzak.

jozicsenko 2009.05.15. 12:20:11

Ez a Makány Márta volt, aki vonuló teheneket varázsolt az olimpiai csapatból, nem?

ezek után még kap munkát?

mit tud ez a nő?

naxx · http://alhirek.blogter.hu/ 2009.05.15. 12:33:59

Hagyó Miklós úr már problémázik, valami hiba csúszott a gépezetbe, és neki nem juttatták el a szokásos %-ot, így most nem pénztőkét, hanem politikai tőkét próbál kovácsolni az ügyből:)

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2009.05.15. 12:50:10

@Dr Gregory House:
Itthon :) (de mondjuk skandináv multinál)
@kujoon:
Jaja, nem is vettem télikabátot, egész télen a munkaruha-télikabátban szaladgáltam. Fristads munkaruhákat vettem is utcai használatra, mikor kint voltam (olcsóbb volt b+, mint itthon szinte bármi.)

Corry 2009.05.15. 12:54:46

@TaTa86.: Ejnye Tata :-)
Én olyat nem írtam. Értékelhetnéd, hogy sokszor szoktam linket is mellékelni a mondanivalóm mellé, most ezt nem tettem meg. :-) Pont azért, hogy ne érje szó a ház elejét. Erre Te meg...

Horizont 2009.05.15. 15:49:32

Megint sikerült csodálatos hetet zárnunk!
Makány Márta? Ő olyan divattervező aki "szárnyalni" szokott és nem formaruhát tervezni! Számomra felháborító, hogy miért Makány jelentkezik és kap meg egy ilyen munkát? Egészen biztos van több olyan tervező, varroda akik nem ilyen híresek és nem így állnak anyagilag! Miért kell Makány Mártának ilyenben részt venni? Nagy csalódásom.
A ruhák ára? Nekem mindig laspalmas posztja ugrik be (04.27.) a Churchill szobor mosatásáról, ami a hivatal szerint 60 ezer ft. lett volna és két derék ember egy ezresből lemosta. Na azóta én mindent így számolok.
Pénznem: "abszurdisztán forint".
Már annyira se tudom magam helyzetbe hozni, hogy berágjak. Elönti az embert a mérhetetlen szomorúság.......és a vágy, hogy el innen minél messzebbre!
És közben minden megy tovább, semmi nem változik....

Roxvox 2009.05.15. 19:29:50

A BKV öltöztet hehehe.......
Én nem akartam nekik új ruhát csináltatni, de aztán mégis kifizettem. Most nekem legyen lelkiismeret furdalásom, hogy ennyi pénzt költöttem erre a szarra?

eldiablomismo 2009.05.15. 22:48:23

Új szelek?? Ez a legrégibb, már a monarchiában is így működött.

sóskatáska 2009.05.17. 23:33:57

a baranya megyei vizmü vállalat kb 20 éve megszünt

M3 János · http://m3road.addel.hu 2010.03.29. 19:28:09

Hát igaz, ami igaz: nem egyszerű munkaruha gyártónak lenni, tapasztalatból mondom.
m3road.addel.hu

apanna 2013.12.14. 15:52:54

Na ez kb nálunk is hasonlóan zajlott. x összeg ruhapénzre, amit vagy fél éve nem kaptunk. Majd a semmiből felbukkant egy magyar cég, és a munkaruhái. Ami az egészben felháborított, hogy engem mint külsőst rákényszerítettek, hogy olyan ruhát válasszak, amit nem tudok munkaruhaként használni. Tehát ment x ezer forint a pocsékba. Az árú is pocsék volt. 2 féle munkacipő, ami vagy 20 éve dohosodott valahol, a magyar varrónők kissé elméretezett ruhái közül kellett választani. Miközben ha bemegyek egy munkaruha üzletbe, bármelyikbe, vagy shoppban vásárolom, hát zongorázni lehet a különbséget, és nem csak minőségben de árban is.
Bizonyára a polgimester, vagy jegyző biznisze volt, mert az összeget is megemelték.

süti beállítások módosítása