Skip to content


       Szűrés lista

A Szerencsejáték Zrt. és a tisztán piaci szempontok

Végre kiderült, hogy hány forinttal támogatta a Szerencsejáték Zrt. a remek hangulatú Sajtófeszt 2009-et (régebbi nevén: Népszava Feszt). A rendezvényre a Reakció látogatott ki, és egy teljesen hagyományos MSZP-s kampányrendezvényen találta magát, egy halom szoci fejesel, meg pár nyugdíjas érdeklődővel.

Ami a lényeg, hogy még a Népszavában olvasható is volt: a rendezvényt Népszava, a Klubrádió, az ATV és a Vasárnapi Hírek szervezi, házigazdája Szanyi Tibor, támogatója pedig a Szerencsejáték Zrt. és a Táncsics Alapítvány.

3 millió forintot fizetett a Szerencsejáték Zrt. a rendezvényt szervező Angyalföldi Hagyományőrző Egyesületnek. A civil szervezet egyszerűen benyújtott egy reklámajánlatot a Szerencsejátékhoz, melyben egyik rendezvényének reklámhelyeit ajánlotta fel.

Ami kissé furcsa, hogy a teljes sikerrel. Azt hinnénk, a válság hatására minden egyes forintot megvizsgálnak, megrágnak, amit reklámra költenek. De a teljesen "noname" Angyalföldi Hagyományőrző Egyesület egyből megkapta a 3 milliót. Gondolom, kaptak egy telefont valamelyik pártközpontból, hogy ez a mi fedőalapítványunk, ne nagyon akadékoskodjatok már ...

A Szerencsejáték azzal védekezik, hogy nem pártalapítvány, hanem egy civil egyesület adott ajánlatot, különben sem tudják megítélni, hogy egy rendezvény inkább civil jellegű, vagy inkább politikai. 

Igazuk is van.... hiszen Szanyi Tibor rengeteg civil fesztiválon szokott házigazda lenni, nagyon zavaró, hogy mikor civil és mikor MSZP-s politikus.
 
Végül reklámfelületet vásároltak a 6 órás rendezvényre. 3 millióért.
Íme:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Somorai László (marketing igazgatója) szerint nem lehet összemosni a mecenatúrát, a szponzori tevékenységet és a reklámozást:


"Nem szponzorai voltak a Sajtófesztnek, hanem "csak" reklámokat helyeztek el.

Ez utóbbi esetben - az előbbiekkel ellentétben - tisztán piaci szempontokat vesznek figyelembe a Szerencsejáték szakértői, így volt ez a Sajtófeszt esetében is.  A marketingosztályon megbecsülik, hogy hányan látogathatnak ki az eseményre, és hogy a jelenlévők mekkora vásárlóerőt képviselnek majd. Ezek alapján döntik el, hogy a cég milyen mélyen nyúljon a zsebébe. Nem értékelési szempont és nem is tudjuk, hogy politikusok szerepet vállalnak-e a rendezvényeken, mindig a projekt a lényeges, tehát az, hogy hány játékost hoz a rendezvény. 

Ha civil, hagyományőrző egyesület a szervező, akkor ez náluk egy civil rendezvény. A cégnél nincs olyan mechanizmus, amivel ki lehetne szűrni a pártrendezvényeket."

 

Tóth Orolya, a ZenithOptimedia ügyvezetője kissé más megvilágításba helyezi a vérprofi marketinges Somorai szavait:


"A piaci tapasztalatok alapján egy kereskedelmi ügyfél fél-egymilliós költés esetén általában 20-25 ezer embert vár el a szervezőktől, akik a rendezvény sikertelensége esetén a legtöbb esetben különböző formákban kártalanítják a reklámozókat.

Hárommillió forintért 2 hetes reklámoffenzívát lehet folytatni a rádiókban vagy az interneten, hárommillió forintért egy hónapra mintegy 150 city-light helyezhető el Budapest legforgalmasabb pontjain, óriásplakátokat lehet elhelyezni közlekedési csomópontoknál, vagy éppen mintegy félmillió emberhez lehet eljutni televíziós hirdetéseken keresztül."


A Reakció szerint a rendezvényen még 100-an sem voltak, de az Angyalföldi Hagyományőrző Egyesület vezetője, Práth Gyula szerint 2-3 ezer(!) látogató volt a kulturális jellegű (!)  rendezvényen. A rendezvény kb. 2 millió forintba került, és csak a Szerencsejátéktól 3 milliót, a Táncsics Alapítványtól (MSZP) peidg 4 milliót kaptak. 
Remek üzleti érzéke van Práth Gyulának, aki annyira civil, hogy jóformán ő maga egy két lábon járó civilek prototípusa. (Práth a  XIII. kerületi Klub Next vezetője, a Fiatal Baloldal volt kerületi elnöke, a Somogy megyei Egészségbiztosítási Pénztár volt vezérigazgatója).

Egy belsős szerencsejátékos elmesélte hogy is működik ez. Ahogy sejtettük, pontosan úgy:


"Ha világos, hogy egy rendezvény támogatása kiütné a biztosítékot, akkor azt nem támogatja a Szerencsejáték. Persze az is igaz, hogy a cég kritikusabb a mindenkori kormánytól távolabb álló szervezetek támogatásával, mint a kormányközeliekkel.  Ha egy adott szervezet közismerten kritikus a kormány politikájával szemben, akkor nehezebben jut szponzori vagy másmilyen támogatáshoz.  

A céget sokszor emailben keresik meg a politikai szereplők, például egy-egy rendezvényre figyelmeztetve a vezetőséget, vagy azzal, hogy jó lenne így és így dönteni egy adott kérdésben. 

Ilyenkor a vállalat saját érdekében valamilyen formában megpróbálja akceptálni a kérést, ha az nem ütközik jogszabályba, ha nem tűnik rémisztő hülyeségnek és nem is kerül borzasztóan sokba. Ugyanakkor, ha a támogatandó cél megfelelőnek tűnik akkor az ellenőrzés valóban elég formális."  

 

Csak amolyan érdekesség gyanánt:

Barabás János
Az MSZMP agitációs és propagandaosztályának egykori helyettes vezetoje.
A Szerencsejáték Zrt. felügyelőbizottsági elnöke. Lánya, Barabás Andrea programkoordinátorként tevékenykedik Dobrev Klára Egészséges Településekért alapítványánál (s neve tanúként szerepel az Altus Zrt. cégbírósági papírjain).

Somorai László
A KISZ KB egyetemi-főiskolai osztályának beosztottja, majd az Unió a Demokratikus Szocializmusért nevu "reformszervezet" munkatársa. Alapításakor tagja az Altus Rt. igazgatóságának.
Az állami tulajdonú
Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatója.

Varga László
A Magyar Úttörők Szövetsége országos tanácsának egykori főtitkára, az elöző ciklusban az MSZP parlamenti képviselője. 2001-ig az Altuskörbe tartozó Béta-Roll Hengergumizó Rt. felügyelőbizottságának tagja.
Egy éve a Szerencsejáték Zrt. igazgatósági elnöke, s közben a Nagy Imre-féle Corax-Bioner Zrt. felügyelőbizottsági tagja.

Székely Gábor
A főváros gazdasági bizottságának SZDSZ-es alelnöke. A BKV felügyelőbizottságának elnöke. A Szerencsejáték Zrt vezérigazgatója. Rgy igazi "ellenzéki" politikus egy állami vállalat élén.

Címkék: politika abszurd pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr121162917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

füligjimmy77 2009.06.04. 11:36:37

A rohadt életbe, engem a szüleim sehova se tudtak berakni. Mutasson már nekem valaki egy jó zsíros segget, amit tisztára nyalhatnék, könyörgöm!! Ááá, pusztába kiáltott szó....

Amúgy olvasom visszafelé a posztokat, a prostis nagyon ütött. :)

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.06.04. 11:37:41

...az ilyen korrupciógyanús ügyektől komolyan a falnak tudnék menni :((

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.06.04. 11:41:27

@turner:

de hát nincsen korrupció ...

ott vannak a hirdetések?
ott vannak ....

drága volt?
drága ..

oszt' csókolom ...

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.06.04. 11:47:45

@zero: ja, persze mindent meg lehet magyarázni :) De rohadtul bosszant, hogy a szemem láttára lopják el a befizetett adómat. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor gyerekkoromban a szüleimmel azt vettük észre, hogy egy (nem akarok cigányozni) ember vígan tolja el a bringámat, amit a pincéből lopott el. Mire apám leért, eltűnt. A rendőrség meg nagyívben beleszart az egészbe...

Geza 2009.06.04. 11:53:21

@zero:
"drága volt? drága .."
Nem vagyok jogász, de mintha adásvétel esetén létezne olyan, hogy 'irreális ár', ami esetén a szerződés színleltnek minősül, és mindenféle szankciók járnak érte vevőnek és eladónak egyaránt, azaz pl. nem vehetem meg apámtól a házat 2 Ft-ért (kicselezendő az illetékeket meg a vagyonadót, stb.).

Namármost, nincs valami hasonló megkötés a szolgáltatások terén is?

derelyegrádi szellem 2009.06.04. 11:56:40

@Geza:

Hát ezek dogok nem így vannak (össze nem függő jogi fogalmakat kapcsolsz össze, ráadásul egy- kettő önmagában is téves). Érdekel?

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.06.04. 12:01:32



a civil hagyományőrzők szervezték a Párt választási kampányünnepélyét?

amúgy milyen ahgyományt őriznek? a vörös mutyi hagyományát?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.06.04. 12:02:38

@A KÉRDEZŐBIZTOS:

csan nem szervezhette a XIII. kerületi MSZP ...kilógott volna nagyon a lóláb :-)

Rhod 2009.06.04. 12:03:13

@Geza: "Namármost, nincs valami hasonló megkötés a szolgáltatások terén is?"

nos, van éppen megkötés, a nyak körül, kenderből készül, és jó szorosan tart...

eszkep 2009.06.04. 12:07:38

Csak magamat tudom ismételni:
Ezeknek az embereknek '90 után el kellett volna tiltani a közügyektől, a felelőseket lecsukni. Nem itt tartana az ország...

Geza 2009.06.04. 12:10:27

@derelyegrádi szellem:
Legfeljebb csak nagy vonalakban, a köz okulásához alkalmas szinten :). (Nem fogom perelni sem a szarencsejáték rt-t, sem a maszopot, annál hasznosabb és kellemesebb időtöltést is el tudok képzelni magamnak...)

De főképp az érdekelne, hogy ha egy szolgáltatás ellentétezéseként tetszőleges érték mozoghat, amit csak a szerződő felek jónak látnak, akkor engem miért buzerál az állam olyanokkal, hogy pl. 'minimálbér', amikor is én olyan jól meg tudnék állapodni a cégemmel, hogy pl. havi 49998 Ft-tal kevesebb fizut kapok (és kevesebb után is adóznék), ők meg vesznek havi 50e értékben pl. kaját, amit aztán eladnak nekem 2 Ft-ért (így a veszteségük miatt ők is kevesebbet adóznának)?

Geza 2009.06.04. 12:11:45

@Rhod:
Ja, csak az a kérdés, hogy ki teszi kinek a nyakába, mert ezekből kinézem, hogy nekilátnának leváltani a népet...

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.06.04. 12:26:39

"támogatója pedig a Szerencsejáték Zrt. és a Táncsics Alapítvány."

Az ugye jól rémlik, hogy a Táncsis Alapítvány friss elnöke pedig egy nemrég megbukott országos politikus? :o)

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.06.04. 12:30:07

fasz kivan már ezzel a tetves országgal.

emzperx 2009.06.04. 12:32:31

Egy írás amit valamikor másfél éve olvastam és folyamatosan visszaüt:

www.kibulizottorszag.net/

derelyegrádi szellem 2009.06.04. 12:46:49

off de ez is jó:

"Csak hitelből költözhet a Magyar Televízió

Az új székházba költözés finanszírozásához 2,45 milliárd forintos beruházási hitelt vesznek fel."

Mi meg majd visszafizetjük ezt is.

Remélem a Wallistól veszik fel, mert nekik úgyis fizetünk már ez a kis szuper ügylet okán. :-)

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.06.04. 13:10:38

@derelyegrádi szellem: Hajjaj!

Amit a Market Zrt. épít, amögött mindig Wallis van!

Tehát a Váci úton lévő irodaházat is a Market építette, amit ugye az Állami Autópályakezelő bérel!

Ugye értjük, ugye értjük?

Ez a Gordon a nagyobb patkány, vagy Gyurcsány, vagy ezek a mocskos "komenista" őskövületek...

Én már tudom hova húzom az x-et vasárnap, az kurvaisten...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.06.04. 13:13:56

@zero: Szerintem így is kilóg rendesen. De kurvára leszarják!

fira 2009.06.04. 13:18:56

a Hetfield által linkelt fotón is látszik a "2-3000" résztvevő

derelyegrádi szellem 2009.06.04. 13:21:44

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":

A tv székház Wallis beruházás. Csak olyan 20-25 milliárdot fogunk nekik fizetni, miközben a tv székházárt 4 milliárdot kaptunk volna, ha nem kellett volna visszabérelni.

Ők ezt így csinálják.

Ekkora tolvajok országot csak fekete-afrikában irányítottak. De talán még ott se.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.06.04. 13:23:24

Tisztelt bíróság, én csak annyit mondtam a vádlottnak, hogy a Don igazán szomorú, amiért Luigi újabban szeret rendőrökkel beszélgetni.
A Szerencsenjátékosoknak is csak annyit mondtam, hogy az Angyalföldi Hagymaőrzők igazán remek társaság, csupa vidám, kedélyes fickó, bárcsak segíthetnék nekik boldogulni ebben a mai, nehéz gazdasági helyzetben.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.06.04. 13:33:11

@derelyegrádi szellem: Igen, de a bérlés nem volt elég, hanem még a kivitelezést is ők csinálják a Marketen keresztül! Ez ám a szép történet...

Persze, gondolom veszteséges a Market, azért nem tudja kifizetni többtízmilió forinttal az alvállalkozókat, a BILK2 logisztikai terminál építésén...

Mocskos állatok!

Asszem kell sétálnom egyet...

Liberté__73 2009.06.04. 13:39:11


Ezen kívül idegbajt kapok még a "támogatta a Hídépítő Zrt" vagy a "Magyar Autópálya Zrt támogatásával" műsoroktól.

snorbi 2009.06.04. 14:24:06

Szerintem jelenleg az SZDSZ a legnagyobb vicc! Marketing és pénzügyi okokból kiszállnak a kormányból, ellenzékinek mondják magukat, iszonyú irritáló bagázs. Demszky szétlopta/ja a fővárost.
Nagyon remélem, hogy a parlamentnek még a közelébe se kerülnek a következő 1000 évben!
Meglátjátok, ha nem jutnak be jövőre, akkor 2014-ben sokuk MSZP színekben fog indulni! (Ha nem, akkor csak azért, mert a Strabag és egyéb korrupciós ügyekből összeszedett pénzük kitart a következő 1000 évre.)

Valandil 2009.06.04. 14:38:06

Már régóta mondom: az akasztás az egyetlen etikus megoldás...

Bicskas 2009.06.04. 15:23:49

A szerencsejatek zrt egy aranybanya, szerintem ez lesz utoljara eladva. Ha nyaron rosszl mennek bent a dolgok nekem is lesz egy jo storym, hogyan tamogatnak csinos fiatal lanyokat.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.04. 15:45:20

tudjátok ki a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója?
Székely Gábor (ez nem beszélő név: ő nem székely)
kitaláljátok melyik pártra szavaz?
tdyweb2.wbteam.com/FideszesZsido.htm

érdemes megnézni az új dokut. nagyon.

idézet a filmből, és Székelytől: "az szdsz számomra egy nézetet képvisel, egy világot, egy gondolkodásmódót, egy liberális történetet képvisel... hogy egy konzervatív pártnak vagy az embere, az számomra elképesztő"
"az szdsz-t hogy mered kritizálni?"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.04. 15:58:32

@Geza: nem tom, lehet a házat nem lehet 2 ft-ért, viszont milliárdos vállalatokat lehet 1 ft-ért adni. a forma egynben is 1 dollárért adták el a Brawn GP csapatot

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.06.04. 16:46:53

Ismerősöm a Magyar Katolikus rádiónak próbált támogatást, vagy esetleg hirdetőket szervezni, mert 1. a hivek is lottóznak 2. a nem hivek is hallgatják a műsort - nos tippeljetek, Feldmajer úr adott-é valjon nékijek?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.04. 16:57:24

:o)) ZERO! ez elég kemény! lövöd a kurucinfót!
látszólag nem, de valójában...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.04. 16:58:14

@Geza: ez nem irreális ár, hanem hűtlen kezelés.

K.Jani 2009.06.04. 19:34:28

régen regalább még adtak a látszatra. mára már nagyon elszemtelenedtek. mert tudják, hogy senki semmit nem kér számon rajruk. senki sem!!!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.06.04. 22:29:52

Ez a hír már el sem éri az ingerküszöbömet.....

Lepedőnként 1 millió a szociknak? Szuper.
Nem tudta a Szerencsejáték Zrt., hogy Szanyi, az ATV, meg a Népszava MSZP-s? Hazudhattak volna valami jobbat is.

Mert hogy lopnak, az egy dolog.
Hogy mennyit, az felháborító.
De hogy ráadásul ennyire hülyén, na az égés.

süti beállítások módosítása