Skip to content


       Szűrés lista

Kutyafitnesz live

Avagy Drégelypalánkon nem történik semmi. 

Ilyen ordas putrit ritkán látni, pláne 45 millióból....

EU-s pályázat? Kutyafitnesz? Ugyan kérem! Ez előre, jól kitervelt lopás.

Feljelentést nekik! (Ha már mást nem lehet.)

 

Címkék: közélet eu botrány pályázat

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr581437870

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 18:53:25

@Svejk, a derék katona:

Ugye nem a töri volt a kedvenc tantárgyad?:-/ Kár, hogy most nincs időm kifejteni, hogy mekkora tévedéseket hordtál össze. Egyébként ezzel együtt osztozom abban, hogy iszonyatos baj a szolidaritásunk hiánya, és tényleg gyökeres változtatásokra lesz szükség.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.10. 18:54:29

@Svejk, a derék katona: "És volna még egy pár ötletem... " sejtem, de sajnos valszeg mindet már ellőtték korábban ötletként. a nyilas állam- ás társadalomideológia környékén érdemes keresgélni, ott sok hasonló okosságot találhatsz.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 19:01:22

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Jajj, most nagyon elborult az agyam a Svejk-féle töris blődségektől - legalább egy normális jellemzést leírt volna -, úgyhogy én a kutyafittnessz haszonélvezőit húznám rá inkább azokra a cölöpökre. Nem baj, ha vastagok.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 19:02:08

@heima a Cölöpverő:

Szerintem aki Rákosit államférfinak tartja, az nem nyilas, hanem inkább kommunista-szimpatizáns.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 19:03:00

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Köszi, a SZKR-n már megnéztem, és akkor is csóváltam párszor a fejem.:-/

Horizont 2009.10.10. 19:20:50

@Svejk, a derék katona:
Én azért nem mennék vissza olyan messzire, mint te, csak az elmúlt évekről beszéltem, a szolidaritás, összefogás és a nagytakarítás hiányáról:(( A régmúlt történelmet hagyjuk meg a történészeknek!

@Mj:
Én egész életemben mindent rábíztam a hozzáértőkre és lám mi lett a vége! :)
Szintén vizsla? Olyan emberszertő kutyusok!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 19:24:02

@Horizont:

Képzeld mennyivel rosszabb lehetne, ha kontárokra bíztad volna ehelyett.:)
Bizony, magyar vizsla kislány, és ő is kertben lakik, amíg be nem kéredzkedik a nappaliba, a vaddisznóbőrére.:) Nagyon "papás-mamás", mint a vadászkutyák általában, és szabályszerűen sír, ha nem vagyunk a közelében.:(

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 19:39:14

@Mj: ez kb. olyan volt, mint a "Dragunov távcsövet keresek! Az se baj, ha egy puska is rá van szerelve!" :-)

Svejk, a derék katona 2009.10.10. 19:44:00

@Mj: természetesen aki orvosilag igazoltan meddő, annak nem kellene gyermektelenségi adót fizetnie. De ha netán később mégis gyermeke születne, akkor visszamenőleges hatállyal, hiszen nyilvánvalóan hamis volt az igazolás. Fogyatékosokat természetesen nem kell tenyészteni, bár lassan más ott tart a géntechnológia, hogy fogyatékos szülőknek is lehet egészséges gyermekük. Rákosi pedig igenis az egyik legnagyobb XX. századi államférfiú volt. Azért gondolj már bele egy kicsit, milyen állapotban kapta meg az országot: letarolva, kifosztva, tele bújkáló náci söpredékkel... és Rákosi (meg persze Gerő) alig tíz év alatt megteremtette a kádári aranykor feltételeit. Magyarország a háború előtt egy elmaradott kis vacak hely volt erős antiszemitizmussal, a hatvanas években egy korszerű és teljesen fenntartható gazdaságú állam, villamosított falvakkal, teljes körű, ingyenes orvosi ellátással, alanyi jogú nyugdíjjal, államadósság nélkül, hiánytalan külkereskedelmi mérleggel, társadalmi békével. Vesd össze antall éskövetői kiindulási helyzetével, és a 20 év alatt elért eredményeikkel: a százmilliárdos állami vagyont eltékozolták, a 89-ben 20mrd-s államadósságot felturbózták 80 fölé, a szociális vívmányokat megnyírbálták, a vidéki lakosság nagy részét egzisztenciálisan teljesen ellehetetlenítették, de a fővárosban is lámpással kell olyan iskolát keresni, ahol éhező gyerek ne lenne. Szerintem elég nyilvánvaló, hogy a Rákosi rendszernek voltak eredményei, és az is, hogy a neokapitalizmus csak szétbaszni tudta annak a generációnak a teljes életművét. Én azt mondom, éljen Rákosi, éljen a Párt!
Egyébként meg örülnék, ha egyszer, legalább egyetlen egyszer nem csak minősítgetnél, hanem megpróbálnál valami értelmeset is idehányni. Mert, már ne is haragudj, de ezek a "nincs igazad de nem mondom meg miért bebebeee és egyébként is hülye vagy" típusú megnyilvánulások még egy középcsoportos ovisnál elfogadhatóak, de egy felnőtt nő, ha egyebet nem tud, jobb, ha inkább meg sem szólal. Mégis kinek képzeled te magadat, hogy bármi indoklás vagy érvelés nélkül sütögeted itt a bélyegeket? Ha nem vagy vitaképes, zárkózz fel, vagy hallgass szépen, és hagyd a világmegváltást a nagyokra. :-p

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.10. 19:48:46

@Mj: nem sok a különbség e két csodás ideológia között, ment is az átjárás, ahogy az kell.
ezek a családpolitikai elképzelések kísértetiesen hasonlítanak a nyilas, szerencsére soha meg nem valósuló modellhez, Ungváry Krisztiánnak volt talán erről egy cikke, meg is keresem,.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.10. 19:50:55

@Svejk, a derék katona: hány ember is kapott nyugdíjat ebben a fényes rendszerben? hány ember is kap nyugdíjat ebben a mocskos kapitalizmusban? csak két számot pls, mondjuk 1960-ból és 2005-ből és elhiszek neked mindent.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 19:53:34

@Svejk, a derék katona: erre csak kapásból egy kérdés: azt miért nem tételezed fel, hogy van, aki nem a buzuki meg a házimozi miatt nem engedheti meg magának hogy gyereket neveljen? hanem mert pl. így is épphogy tudja fizetni a normál számláit, vagy már azt se?

Rákosi, mint államférfi... ez azért fájt. Bizonyára Recsken csak bűnözők dolgoztak, ugye? Másrészt, az építését megelőzte pl. egy "Arccal a vasút felé" program, ami azért nem keveset segített. Tudtommal a forint bevezetését, és ezzel a pénzügyi alapok megszilárdítását, a kapcsolatok helyreállítását sem neki köszönhetjük. Viszont a tervgazdálkodás érdekes irányszámait igen :-) Az ország konszolidációjának alapjait nem tudta volna lerakni.

Másrészt a bújkáló náci söpredék egy része ruhát váltott, és a legnagyobb kommunista lett, nem ismerős a minta? :)

Svejk, a derék katona 2009.10.10. 19:53:57

@Horizont: Nem a nagytakarítás hiányzik itt, hanem a jogi környezet nem megfelelő. Azt viszont pont az elmúlt években formálták ilyenre. Nagyon erős és nagyon puritán személynek kellene lennie annak, aki a korlátlan és következmények nélküli hatalommal vissza ne élne. De ilyen személyt én egyetlen egyet sem ismerek. Még én magam sem tartom ilyennek! Talán valami vallási fanatikus bírna ezzel a képességgel - csak az a baj, hogy a vallási fanatikusok általában híján vannak a realitásérzéknek. A megfelelő megoldás a törvényhozó és végrehajtó hatalmi ágak szétválasztása lenne (jelenleg mindkettő a kormányzó párt kezében van), de mivel ehhez 2/3-os többség kellene, és a mindenkor aktuális kormányzó párt ellenérdekelt, ördögi körbe értünk, marad minden így, ahogy van. Négy évente kicserélheted a személyeket, de változni nem fog semmi, mert ez egyszerűen nem személyi kérdés.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.10. 19:54:14

beszelo.c3.hu/03/06/085ungvary.htm

A nyilas családi törvény például a „rendellenes nemi ösztönnel terheltek” ivartalanításáról rendelkezett. Meddő személyek házasságát nem meddő személyekkel megtiltotta. „Családfői hatalmától megfosztandónak” rendelte azt, aki „erkölcstelen életet él”, „pazarol”, „rosszul gazdálkodik”, és az új családfő kijelölését a Hungarista Birodalmi Otthon (a továbbiakban HBO) feladatává tette. A házasságokat fel kell bontani, ha négy éven belül nem születik gyerek, és a házastársak nem hajlandóak gyereket örökbe fogadni. A házasságon kívül született gyermekek életéről és sorsáról a HBO határozott volna. A törvény értelmezése szerint „feslett életűnek” minősült az a nő is, aki ugyan csak egy férfival folytat viszonyt, de ebből a viszonyból gyermek nem származik, annak ellenére, hogy a felek fogamzó- illetve termékenyítőképesek. Az ilyen eseteket a törvény a HBO zárt intézeteiben rendelte elhelyezni, ahonnan csak „szakmai kiképzés” után, a „gyógyultság” megléte esetén lehetett távozni. Sajátos, és leginkább a kambodzsai Vörös Khmer koncepciójára emlékeztet a törvény 34. §-a, amely szerint azok a személyek, akik nagykorúságuk ellenére sem családfők (azaz nem élnek házastársi kapcsolatban), nem vezethetnek önálló háztartást, nekik tehát a HBO munkásszállásain kell lakniuk. Jellemző a törvény indoklásának szövege a korai házasság szükségességéről: „Vajon mivel lehetne jobban a betegségek terjedését megelőzni, mintha a ma szabadon élő és összevissza párzó [!] férfiakat és nőket a család kötelékébe tereljük?”

Svejk, a derék katona 2009.10.10. 20:10:41

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország: Egy konszolidált társadalomról volt szó, nem pedig a kapitalizmus nyomorult, máról holnapra tengődő áldozatairól. De azt azért gondolom te is tudod, hogy a gyermekvállalási kedv és a vagyoni helyzet között fordított arányosság van. Nem csak itt és most, hanem mindig is mindenütt így volt.
Recsken három éves fennállása alatt összesen volt ezerötszáz internált. Ez azért nem olyan nagy szám, szerintem most is simán össze lehetne, össze is kellene szedni ennyi közveszélyes személyt.
Abban sajnos igazad van, hogy a köpönyegek már akkor is jól forogtak, és bizony olyan is volt, akit Auswitzből vittek a Gulágra, de hát ahol gyalulnak, ott forgács is van, ezzel nincs mit tenni. Mondd, hogy az 1500-ból 10% ártatlanul volt ott... vesd össze a mai társadalommal, ahol az 1350 szabadon járkál, és a legkülönfélébb súlyos társadalmi károkat okozza minden következmény nélkül! Szerintem egy egészséges társadalomhoz feltétlenül szükséges egy kis gulág, vagy más elrettentő erejű büntetés. No meg persze egy jó besúgóhálózat is, mert tulképp most sem a büntetésekkel van a legnagyobb baj, hanem a felderítési aránnyal. Egyszerűen nem is jut a hatóság tudomására, hogy bűneset történt! Nem csoda, ha a bűnözők teljesen elszemtelenedtek.

Horizont 2009.10.10. 20:13:25

@Svejk, a derék katona:
Hűha Rákosi a XX. század egyik legnagyobb államférfiúja? Na most minden eddig tetsző sorodat elmostad? Hány éves vagy? Jó én se emlékszem Rákosi pajtásra mivel 54-ben születtem, de nagyszüleim, szüleimtől hallottam 1-2 dolgot. Miről beszélsz te? Szüleim '52-ben házasodtak egy földes szobában laktak, és olyan szegények voltak mint a templom egere. Sőt egy pár kiváltságoson kívül mindenki nagyon szegény volt. A múltkor Kékestetőn megnéztem Rákosi villáját.Le van zárva a terület és az enyészeté az egész. Így is látszik az az egetverő különbség ami a luxusnyaraló és az akkori szegény emberek élete között volt. A politikai részéről nem is írnék semmit, azt tudja mindenki -rajtad kívül:((( Rákosi mint nagy államférfi-ilyen nincs.
beszelo.c3.hu/cikkek/folt-a-kek-divanyon
olvasgass bele, hogyan éltek az urak-elvtársak a Rákosi időkben!

Svejk, a derék katona 2009.10.10. 20:18:40

@heima a Cölöpverő: természetesen a nyugdíjasok száma nem összehasonlítható, mivel ott volt egy világháború, amibe elég sokan belehaltak. És néha egészen pitiáner dolgokba. Pl. a dédpapám súlyos cukorbeteg volt, hiába volt keresztény, hiába nem vitték el a Don Kanyarba, hiába úszta meg az észak-amerikai terrortámadásokat, végül csak nem élte meg, hogy nyugdíjat kaphasson Rákositól, mert Bp ostroma alatt nem tudtak neki inzulint szerezni. :-(
Az viszont már megint Grósz meg a gengszterváltók hibája, hogy helytelen családpolitikájuk következményeképp társadalmunk erősen elöregedett. Bár az is igaz, hogy ha lennének is fiatalok, csak a munkanélküliek hadát szaporítanák, vagy mehetnének angiába wc-pucolónak. :-(

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 20:24:08

@Svejk, a derék katona: az elrettentésnél nem a büntetési tétel számít, mivel a bűnöző úgy van vele, ő biza nem fog lebukni. A felderítés javítása valóban fontos, azonban ha ezt milliós besúgóhálózattal képzeled el, ki kell ábrándítsalak. Egyrészt, tízezres nagyságrendben ma is létezik szerintem, de lehet, még én becsülöm alá. Másrészt meg az ÁVÓ idejében mintha kissé méretes forgácsok estek volna le... tudod, Magyarországon nagyon hosszú ideje divat már a másik felnyomása "csak úgy", manapság is létező dolog, lehet nem kéne erre még ráerősíteni.

Valamint: érdekes, a svédek például gulág nélkül is egész jól elvannak. Igaz, az alkoholizmus ellen se küzdöttek, mert nem bírták... simán betiltották :-)

Abban lehet igazságod, hogy a társadalom már nagyon elhajlott azoktól a normáktól, ami egy európai demokráciaszerűségnél teljesen normális (pl. nem lopunk többet, mint ami még nem károsítja a társadalom/munkahely fejlődését, épülését).

Valamint: a bűnesetek felderítéséhez még: én inkább a rendőrség megfizetését, létszám- és kiképzéshiányának megszűntetését, a tekintélyük helyreállítását tartom ésszerűnek.

Az persze igaz, hogy ehhez is kissé át kéne alakítani a jogrendszert, amely ma a bűnözőket védi.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.10. 20:37:13

@Svejk, a derék katona: természetesen mindent lehet, csak akarni kell.

Mondjuk veszed 1960-ban és 2005-ben a 60+ lakosság számát, és a 60+ nyugdíjban részesülő emberek számát, és számolsz két szép százalékot, majd összeveted. És ki is kerültük a sok rizst, amit összehordtál.

Svejk, a derék katona 2009.10.10. 20:39:41

@Horizont: Egy percig sem állítottam, hogy a Rákosi korszak egy nagy hepaj lett volna. A béka segge alól indult az ország, és Rákosi meg is mondta: "nem ehetjük meg a tyúkot, ami holnap az aranytojást fogja tojni" A pénzt ügyesen forgatta, új iparágakat, sőt, új városokat épített fel, és meghonosította az (akkor) legkorszerűbb mezőgazdasági technológiákat is (mélyszántás, műtrágya stb.) E mellett persze, nem vetette meg a pompát, de szerintem ez megbocsátható egy személynek, aki 15 évig sínylődött horthy börtönében. Egyébként meg egyáltalán nem volt egy buta ember, négy nyelven beszélt, és érettségije is volt, ami azért 1910-ben (amikor is jelessel vizsgázott) egyáltalán nem volt olyan nagyon gyakori, mint manapság. De még diplomája is lett volna, hiszen továbbtanult először Hamburgban, majd Londonban, csakhogy az első világháború kitörése sajnálatosképp félbe szakította tanulmányait, besorozták, 1915-ben orosz hadifogságba esett, aztán mire onnan nagy nehezen hazaszökött, már jött a Tanácsköztársaság, üldöztetés, börtön, emigráció, pár jó év, és végül Szibéria életfogytig. (Ismerjük a sztorit.)
Szóval azért Rákosit ne becsüljük le! Manapság divatos ostoba és megalomán diktátornak beállítani, de egyáltalán nem volt az! Ja, és amiért a leginkább becsülöm: a saját bajtársait is a vádlottak padjára hívta, ha sokat engedtek meg maguknak, nem volt ám kéz kezet mos, mint manapság! Volt egy budai villája? Na és? Ez olyan nagy dolog? Társbérletben mégsem lakhatott (már csak nemzetbiztonsági okokból.)

Svejk, a derék katona 2009.10.10. 20:50:23

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország: Na ja, mostanában tényleg szinte biztos lehet benne a bűnöző, hogy nem fog lebukni. Amikor legutoljára kiraboltak, lábnyom is, ujjlenyomat is volt, mégis két hónap után úgy zárták le a "nyomozást", hogy még a szomszédokat sem kérdezték meg, hogy ugyan már nem láttak/hallottak-e valamit. És nem hiszem, hogy ez pénzkérdés lenne a rendőrségen, ben hiszem, hogy ha 2x vagy 3x annyit keresnének, mint most, akkor jobban érdekelte volna őket az, hogy valami balfasz elcipelte az akkor 18 éves Beijing tévémet meg pár egyéb limlomot. De ha a szomszédja jól besúgta volna, hogy az xy rendszeresen hozza-viszi és árulja a szajrét, akkor csak ki kellett volna oda szállniuk. Szerintem nem rossz dolog a feljelentősdi, portások, házmesterek beszervezése. De ma még csak ennyi sem kellene, hiszen most már kompjuterekkel lehet figyelni, hogy ki merre jár, mit csinál, mennyi pénze van, mire költi stb stb.

Horizont 2009.10.10. 20:56:15

@Svejk, a derék katona:
Nem nagyon térek magamhoz! Lehet, hogy az egyik kezével adott, de a másikkal százszorosan visszavette, sőt be is mosott egy nagyot mellé!
"E mellett persze, nem vetette meg a pompát, de szerintem ez megbocsátható egy személynek, aki 15 évig sínylődött horthy börtönében." Nem bocsájtható meg.
"Ennél többet egyelőre ne akarjon senki, ameddig egyetlen egy hajléktalan is van."
Ezt te írtad nemrég. Akkor most mi van? Tudod mekkora különbség volt Rákosi alatt az ő pompájuk meg a nép szegénysége között? Mérhetetlen!!!! De az megbocsájtható.
Fura gondolkozásod van és fura nézeteid, a múltról.
Érdemes lenne újra gondolnod.
Rákosit mindenképp.....

Svejk, a derék katona 2009.10.10. 20:58:26

@heima a Cölöpverő: És szerinted mindez mit vesz le annak az értékéből, hogy horthy alatt csak a vasutasnak meg a rendőrnek lehetett kilátása nyugdíjra, Rákosi pedig egy tollvonással kiterjesztette a jogosultak körét mindenkire? Ez azért egy eredmény, akárhogy is vesszük. Nem lett volna neki muszáj ezt csinálni, mondhatta volna, hogy leszarja az öregeket, ahogy horthy, de Rákosi nem tett ilyet! Nagyon is járt az ő esze a népjóléti intézkedéseken, csak hát rövid volt a takarója, úgy gondolta, hogy az újjáépítés fontosabb dolog, mint az instant népszerűség. Kádár pont fordítva volt vele, bukott az új gazdasági mechanizmus, jött hozzá egy olajválság, és az öreg elkezdte hitelből finanszírozni a gulyáskommunista jólétet. Tudjuk, mindez mire vezetett. :-(

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 21:03:39

@Svejk, a derék katona: a rendőrség ezen viselkedése a kézivezéreltségnek köszönhető. a prioritások eltorzultak. ne keverd össze ezt azzal, hogy a rendőr lusta-e. van olyan is, de mondjuk azért a szolgálatukat nem próbálnám meg végigcsinálni. a feljelentősdi meg addig nem rossz dolog, amíg nem nyom fel valaki téged olyan dologért, amit nem követtél el. ha ez megtörténik, lehet te is más szemmel néznél erre. a számítógépes figyelés már egy fokkal elfogadhatóbb, bár ott is vannak kételyeim. körültekintő szabályozással és megfelelően képzett emberanyaggal meg lehet valósítani. a körültekintő szabályozás mindenképp szükséges, mert nem kilóra akarunk elítélni mindenkit, mondván, hogy így nem menekül el bűnös; hanem azt szeretnénk, hogy aki bűnös, az tényleg ne tudjon kibújni sehogy sem, és kapják el.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 21:05:29

picit off, más megközelítése pár munkakörnek, többek között kutyafitness is :-)
www.youtube.com/watch?v=aKWVCv8uWDI

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 21:06:56

@Svejk, a derék katona:

Na pont azt akartam elkerülni, hogy regényt írjak neked a cáfolatokról, mert ilyeneket a partizáninfón láttam utoljára, és akkor is a rosszullét kerülgetett. De ha igényled, szívesen megteszem, mindjárt neki is látok, amint lehűlt egy kicsit az agyvizem. Azt azért megkérdezhetem, hogy hány éves vagy, illetve, hogy tanultál-e történelmet középiskolában?

llll5 (törölt) 2009.10.10. 21:11:43

@Mj: bocs, melyik linkre gondoltál?:)

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.10. 21:14:48

@Svejk, a derék katona: te, nem tudom minek rizsázol, két tényadattal be tudnád bizonyítani, hogy Rákosi minden idősre kiterjesztette a nyugdíjat, a mocskos kapitalizmusban meg nincs ilyen. Jöjjenek a számok mester! Mert nem Horty múlik a dolgon, hanem az egész médiahekk. amit itt összehordtál.

Svejk, a derék katona 2009.10.10. 21:18:21

@Horizont: Rákosin nincs mit újragondolni, hogy hogy élt és mit csinált, az ténykérdés. Nem volt tökéletes ő sem, mint ahogy senki sem az. Szerette a pompát - de közben nem tönkretette a megörökölt, hanem felvirágozatta a háború által elpusztított gazdaságot. Ez az az elég lényeges különbség, amiért elnézem Rákosinak, hogy szerette a pompát, és nem nézem el Mátyás királynak vagy éppen Gyurcsánynak ugyanazt.

Svejk, a derék katona 2009.10.10. 21:29:34

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország: ó, hát az alaptalan feljelentések ellen nagyon egyszerű védekezni: még mielőtt elindulna a csengőfrászlimuzin, titkosszolgálati eszközökkel le kell ellenőrizni az igazságtartalmát. Ezt csinálták kádár alatt is. Jött egy besúgás, elkezdték figyelni a hapsit, és ha volt rá ok, akkor jól tettenérték. Ha meg ártatlan volt, észre se vett semmit az egészből, és egy idő után leszálltak róla.

Svejk, a derék katona 2009.10.10. 21:34:45

@Mj: Kíváncsian várom a te verziódat kossuthról, mátyásról, gézáról. Igen, tanultam történelmet, kétféle verziót is ugyanarról. (Ebből már a koromat is tudhatod.) Jól felsztárolták mindhármat, a sok birka bégetett, éngem meg azóta is a hányinger kerülget ezektől az alakoktól.

Svejk, a derék katona 2009.10.10. 21:39:03

@heima a Cölöpverő: persze, a kapitalizmusban is van nyugdíj, persze, 65 év felett. A budapesti férfiak várható élettartama meg 58 év. A kapitalisták megcsókolhatják a seggemet. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy ki a fenének lesz meg a 38 év szolgálati viszonya addigra a mai tartós munkanélküliséges világban? Meg hogy mennyit fog érni akkor az a pártízezer forint, ami most a nyugdíjszámlámon lötyög. Már ha addig el nem tőzsdézik azt is a drágalátós pénztárak, mint tavaly.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.10. 21:46:22

@Svejk, a derék katona: még mindig csak a rizs, mondtam már, hogy ezeket mind ki lehet zárni a képletből, és meglehet állapítani, hogy melyik rendszer törődött jobban/biztosított tényleges teljes körű nyugdíjat az idősekkel/időseknek.

Példa, ha nem értenéd (légbőlkapott számok): mondjuk 1960-ban volt 1 millió ember 60 év felett, ebből nyugdíjat kapott 500e. Ez 50% arány. 2005-ben van mondjuk 3 millió ember 60+, ebből nyugdíjat kap 750 ezer fő, ez 25% arány, nyert a kommunizmus.

Na jöhetnek tőled a real számok, olyan magabiztosan jelentetted ki Rákosi általános nyugdíjrendszerét, hogy biztos tudsz adatokat prezentálni.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.10. 22:00:20

és felmerül a kérdés, hogy mennyi is volt a budapesti férfiak várható élettartama az 50es években :D

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 22:41:06

@Svejk, a derék katona:

"Ott van pl. Kossuth, aki dobbantott a kasszával, de még ez sem volt elég neki, még volt orcája amerikát is végigkoldulni "a forradalom újraindítása" végett - aztán végülis mégsem indította újra, hanem egy olaszországi villában szépen felélte a pénzt, és az emlékiratai megírásán meg a növénygyűjteménye rendezésén kívűl semmit sem csinált ezer-nyolcszáz-kilencven-akárhányig."

Nekem se a kedvencem Kossuth Lajos - aki egyébként 1802-től 1894-ig élt -, de azért ilyeneket még én sem mernék írni róla. Egyrészt nyugodtan kritizálhatnád a "Görgey áruló" kérdéssel, hiszen Kossuth tényleg hazudott róla, és szerencsétlen Görgeyt még tisztes öregkorában is leköpték a nyílt utcán, amiért nem volt más választása, mint megadnia magát az oroszoknak. Azután, hogy a jól védhető, alkuval átadható Komárom helyett a politikus és nem katona Kossuth inkább a menekülésre alkalmas Temesvár-Szeged-vonalat jelölte ki az összevonás helyszínéül. Ehelyett viszont megvádolod azzal, hogy pénzt gyűjtött a szabadságharc újbóli kirobbantására, ami végül nem következett be. Ha ismernéd a korabeli nemzetközi viszonyokat, akkor nem is csodálnád, hogy nem következett be, hiszen a Kiegyezésig egyszerűen nem voltak kedvezőek a feltételek, megspékelve azzal, hogy a magyarok már a passzív ellenállásba is belefáradtak. Egyszerűen nem lehetett volna kirobbantani, bármennyire is szerette volna a sokszor nem reálpolitikusként viselkedő Kossuth, a kasszával kapcsolatos állításodat pedig nem is értem, hogy mire alapozod. Ezzel még a Habsburgok sem vádolták meg, akik azért nem fukarkodtak a vádakkal.

"Vagy említhetném igazságos Mátyás királyt, se előtte, se utána annyi adót a magyar paraszt nem fizetett, és mire ment el?"

Egyrészt a középkori adózás egyáltalán nem volt megterhelő, a legdurvább esetben is 20-25%-ot "vontak el" a legnagyobb adófizető rétegtől, persze cserébe nem is járt "állami szolgáltatás", mert az majd a felvilágosodás után kezd szóba jönni. Másrészt naná, hogy lehetett kultúrára és művészetre költeni a pénzt, mert hihetetlenül gazdag ország voltunk. És hálás is az utókor, hogy még a törökkel együtt is mennyi minden hihetetlen kincs maradt meg Mátyás korából.

"Visegrádi palotácskára, luxuscorvinákra, a léhűtő slepp (bonfini, ernuszt meg a többi) zsebébe."

Bonfini és Ernuszt János, majd Zsigmond fizetéséről nincsenek kimutatásaink, valószínűleg így is földesúri jövedelmeikből éltek. De ha lennének is, akkor se nagyon különbözhetnének a korban szokásos összegektől. És még egyszer mondom, örüljünk, hogy ennyit építkezett és áldozott kultúrára Mátyás, mert felmérhetetlen kincsek.

"Annyira népszerűtlen volt a maga idejében, hogy a nemeseket nem tudta hadba hívni, azért kellett neki a fekete sereg meg a molnárlegényből parancsnokká avanzsált Kinizsi, hogy meg ne folytsák egy kanál vízben."

Folytsák meg elipszilonnal, gratulálok. Apjától tanulta a katonáskodást, így korán felismerte, hogy a resurrectio, azaz nemesi felkelés helyett sokkal hatékonyabb a szakszerű, érzelmileg nem ingadozó zsoldossereg, amelyiknek a profi katonáskodás a munkája. (Tehát nem fog nyáron hazamenni az aratásra.) És lám, évszázadok múlva is ez volt a gyakorlat nyugati szomszédainknál, mert bevált. Kinizsinél meg nyugodtan méltányolhatnád azt, hogy Mátyás a legalacsonyabb sorú jobbágylegényekből és molnárokból is vezetőt csinált, ha azoknak kivételesek voltak a képességeik. Ilyen volt például a jobbágy származású Nagylucsei Orbán is, akiből püspök és kincstartó lett.
Amúgy Vitéz János körében valóban népszerűtlen volt, hiszen ők I. Ulászló és V. László uralmához szoktak, nem pedig egy erős akaratú sráchoz, aki még a nagybátyját is elküldi, ha az a nyakára akar nőni. Ráadásul Vitéz János érseki jövedelmeinek egy részét is megadóztatta Mátyás, a magyar egyházzal együtt, míg a királyi kancellárián is inkább az ellenlábasai kaptak szerepet. 1467-ben, az erdélyi, valójában más területekre is kiterjedő felkelés okai között valóban szerepelt az erőteljesebb adóztatási szándék, illetve bizonyos katonai kiváltságok eltörlése, és Mátyás bár megerősödve került ki a felkelésből, amit nagyon hamar levert - gyakorlatilag alig büntetett meg valakit -, többé nem is háborgatta az ottani adórendszert.
A halálához pedig a témával foglalkozó orvosok szerint nagy valószínűséggel bénulással járó agyvérzés vezetett, a vízbe fojtás meg a mérgezett füge is csak egyszerű legenda.

"(Végül mégis ez lett a sorsa.) Vagy ott van Géza, aki gyakorlatilag egy idegen hatalom segítségével puccsot csinált Pistike javára,"

Az Árpád-házban semmiféle öröklési rend nem volt. Azért is hívjuk Árpád- és nem Álmos-háznak, mivel Álmos fia, Árpád volt olyan ügyes, hogy kizárta a testvéreit és az oldalági rokonait az öröklésből. Györffy György szerint ezek leszármazottai lettek volna pl. a Csákok vagy az Ákosok, akikről tudták az Árpád-háziak, hogy kicsodák, ezért is juttattak nekik folyamatosan országos méltóságokat. (Ráadásul a Csákok oroszlános és az Ákosok sólymos - és nem a Kristó-féle halas - címere is azt támasztja alá, hogy közös totemőseik voltak Árpád leszármazottaival.) A 10. századról egyébként alig tudunk valamit, hiszen gyakorlatilag semmilyen forrás nem említi a belpolitikai eseményeket. Viszont a hasonló történelmi előzményekkel rendelkező oszmán török törzseknél is az kerülhetett trónra, aki legyőzte a rokonait, ezzel is bizonyítva rátermettségét. Erre egyébként a 15. századból is van még példa. Ráadásul ha végignézzük az Árpád-ház trónharcait, úgy tűnik, hogy az "erősebb kutya b*szik" elve 1301-ig jelen van. A 10. századról kb. semmit nem tudunk, de azt tudjuk, hogy Géza Taksony fiaként került trónra. István szintén a fejedelem fiaként lett uralkodó. István is a fiát akarta utódnak, de a vaddisznó miatt velencei unokaöccse lett a király. Aztán ismét jött egy István-unokaöcs (esetleg sógor), majd Vazul ága. I. András hiába akarta Salamon nevű fiát utódjának - kard vagy korona jelenet Várkonynál -, Béla nevű öccse elhappolta a tízéves kisfiú elől a trónt. Aztán ráomlott a trónépítmény Dömösnél, ráadásul a lovak is összetaposták Moson alatt, így jöhetett Salamon. Salamont viszont legyőzték az unokatesói, Géza és László, meg fia sem született ugye. Így jött I. Géza, és hiába született legalább két fia (Kálmán és Álmos), mégis az öccse jött, László. A legenda szerint hezitált is, hogy Álmost vagy Kálmánt jelölje-e utódjául, végül Kálmánnak majdnem az egész életét megkeserítette az öccsével való hatalmi harc. Kálmán után végül sikerült István nevű fiának trónra lépnie, de mivel nem született fia, áldhatta a szerencsét, hogy unokatesója, a megvakított Béla nem lett kiherélve. Bélának tehát nem lett vetélytársa, így Géza nevű fia akadálytalanul átvehette a trónt 11 éves gyerekként. (Belemerülhetnék a magát Kálmán törvénytelen fiának tartó Borisz hadjárataiba is, de ezt most kihagyom.) Gézának viszont két agilis öccse is volt, így amikor II. Géza István nevű fia akart apja örökébe lépni, mind a két nagybácsi (II. László és IV. István) úgy döntött, hogy inkább ők lesznek királyok. Végül III. István legyőzte ellenfeleit, és Béla nevű fiára hagyta a trónt. Csakhogy Géza nevű fia is szeretett volna uralkodni, így III. Béla első évei is azzal mentek el, hogy semlegesítse Géza nevű öccsét. Ugyanezt a problémát örökölte III. Béla Imre nevű fia is, aki András öccsével kellett, hogy háborúzzon. És mivel korán meghalt, III. László nevű kisfia gyakorlatilag nem is uralkodhatott András miatt. II. András Béla nevű fiát csak főúri ellenzéke használta fel ellene, de nem kellett trónutódlási problémákkal szembenéznie. IV. Bélának viszont igencsak a fejére nőtt idősebb fia, István, aki V. Istvánként nagy uralkodó lehetett volna, ha nem hal meg 2 évnyi uralkodás után, miközben László nevű fiát elrabolják Gutkeled Joachimék. Mivel nem volt más jelentkező, ekkor a kisfiú IV. László lett a király, és mivel nem született fia, így jöhetett a magát II. András unokájának tartó III. András. És mivel neki sem született fia, így 1301. január 14-én férfiágon kihalt az Árpád-ház.

"ezzel kimerítve a hazaárulás fogalmát,"

Akkoriban nem létezett a hazaárulás fogalma. Az létezett, hogy vagy trónra kerülsz és leszámolsz ellenfeleiddel - bármilyen eszköz megengedett -, vagy maradsz szépen csendben a háttérben, és nem pályázol a hatalomra.

"majd pedig a fejedelmi szék jogos várományosa és követői fülibe forró ólmot öntetett,"

Nincs értelme a "jogos várományos" fogalomnak, azért nehogy már az István, a király rockopera szövegeiből induljunk ki. Forró ólmot az életére törő Vazul fülébe öntetett, ami kegyes cselekedet volt a korban, mert nem vette el az életét, hanem csak uralkodásra alkalmatlanná tette.

"meg elevenen eltemettette őket,"

Tonuzoba besenyő vezért falaztatta be élve a legenda szerint, aminek azért nem szoktak hitelt adni, mivel a Tonuzoba által vezetett Tolmács-törzset határvédő feladattal telepítették le a mai Heves megye területén. A törzsfő utódai pedig Tomaj-nemzetség néven beolvadtak a magyarságba.

"a többinek meg megmondta, hogy mostantól nem szabad magyarok vagytok, hanem röghöz kötött jobbágyok,"

A jobbágyság a tatárjárás körüli évtizedekben kezdett kialakulni, és egészen Werbőczy koráig szabadon költözködhetett. Szent István korában szó sem lehetett arról, hogy egy csettintésre mindenki jobbágy legyen, hiszen az alapvető társadalmi változások is 2-3 évszázad alatt mentek végbe.

"és tessék szépen a földet túrni,"

Már a fejedelmi udvarban is működött szolgáltató réteg - sosem léteztek "szabad magyarok" -, belőlük lettek fokozatosan azok az udvarnokok, akik később nagyrészt a jobbágyság soraiba olvadtak. A földművelés pedig korábban is elterjedt volt, nem igaz az, hogy csak nomád életmódot folytattunk volna. Ehhez pedig elég, ha megnézzük a korabeli leleteket.

"az egész eddigi kultúrátok meg pogányság, és aki csak szót ejt róla, az mehet a máglyára."

Erről már írtam máshol is, most is ezt idézem itt. A kereszténység felvételével kapcsolatban az az érdekes, hogy az Etelközből behozott tiszabezdédi tarsolylemezen, iráni eredetű griffekkel együtt ábrázolt egyenlő szárú bizánci kereszt éppen arról árulkodik, hogy már jóval Szent István előtt ismertük és el is fogadtuk a keresztény vallást. A Metód-legenda szerint 895 körül, az egyik Al-Dunánál táborozó honfoglaló vezér pedig találkozott Metóddal, és arra kérte őt, hogy emlékezzen meg róla imáiban. Ráadásul a befogadó lakosság - gepidák, szlávok, avarok utódai - már Nagy Károly hadjáratai korában kérte, hogy jöjjenek térítőpapok, akik megkeresztelik gyermekeiket. Zalaváron működött is egy híres keresztény bazilika, Szombathelyen keresztény vallású római kontinuus lakosság élt, Szvatopluk szlávjai (nem összekeverendőek a szlovákokkal) pedig szintén keresztények voltak, ahogy a déli területeken is terjedőben volt a bizánci rítusú kereszténység. Így 100 év alatt biztos, hogy a magyarok megtanultak együttélni a vallással, és Taksony, de még inkább Géza korától térítőpapok is működtek közöttük, elég sikeresen. Ezzel együtt természetes, hogy voltak a királyi hatalom és a kereszténység törvénybe foglalása ellen lázadók, de ezt valószínűleg a keresztény Koppány is leverte volna uralma megszilárdítása érdekében. Előbb-utóbb ugyanis keresztény királyságot kellett kiépíteni, ez pedig mindenhol végbement a régióban, körülbelül ugyanezekben az évtizedekben.

"Még alkalom adtán egy pár idegent agyoncsaptak (mint pl. Gellért püspököt, aki éppen egyházadó begyűjtő körúton járt, amikor bevágták a szakadékba),"

Gellért püspök nem járhatott a Kelen-hegy környékén tizedbegyűjtő úton, egyrészt azért, mert a Csanádi püspökség rohadtul messze van onnan, másrészt a begyűjtést nem ő, hanem a rovók, az ispáni és a püspöki emberek végezték. A mostani Gellért-hegyről egyébként nem szakadékba esett, hanem legurították a lejtőn, szétloccsant a koponyája és átdöfték egy lándzsával, amit előre meg is álmodott.

"és aztán stabilizálódott az elnyomás, azóta is minden évben megünnepeltetik velünk. :-("

Vagy inkább hálásak lehetünk, hogy nem úgy jártunk, mint a szomszédos besenyők, hanem azóta is van egy államunk. (Most nem érvelnék szent királlyal meg hasonlókkal, mert nem mindenki értékeli.)
Most, hogy gyakorlatilag minden állításodat tételesen megcáfoltam, akarsz még vitatkozni Rákosiról, vagy inkább elfogadod, hogy a történettudomány mai állása szerint hihetetlen kártékony vezetője volt az országnak?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 22:42:46

@heima a Cölöpverő:

Az a cikk érdekelne. Amúgy nem véletlen, hogy Szálasinak és Kádárnak is ugyanaz az angyalföldi rész volt a választókerülete.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 22:51:00

@Svejk, a derék katona:

"Szerintem egy egészséges társadalomhoz feltétlenül szükséges egy kis gulág, vagy más elrettentő erejű büntetés. No meg persze egy jó besúgóhálózat is, mert tulképp most sem a büntetésekkel van a legnagyobb baj, hanem a felderítési aránnyal."

Te jó ég, és Horizont még képes lett volna miniszterelnökké választani téged. Nekem már az "egészséges társadalom" is elég érdekes minősítés, a besúgóhálózatról meg éppen Rákosi ávósai jutnak az eszembe. Ha már Rákosi: kívánom, hogy csak egy hónapig élj abban a korban, mondjuk két hétig falun, a padlássöprésekkor, egy hétig ávósként praktizálj az Andrássy út 60-ban, aztán egy hétig fejts követ Recsken.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 22:52:39

@Horizont:

Na ez engem is kiakasztott, pedig az apám is csak 10 éves volt '56-ban. Hol él ez az ember, vagy mit szív?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 22:53:38

@Svejk, a derék katona:

Egyébként 1957-től fogy a népesség, jelképes évszám.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 22:57:40

@Svejk, a derék katona: a megfigyelések most is mennek. a csnegőfrász meg pont az általad államférfiként jellemzett ember egyik legnagyobb vívmánya volt, újra megtanult egy ország félni.
vállalom, hogy beteg lelkületű egyén vagyok, de nekem hadd ne hiányozzon már az, hogy jön a fekete autó.

@Mj: gonosz vagy :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 22:58:00

@Svejk, a derék katona:

Persze, hogy nem volt totál hülye Rákosi, ezt nem is állította senki. Viszont Moszkva tökéletes kiszolgálójaként gyakorlatilag semmilyen önálló intézkedést nem hozhatott. Moszkvai irányításúak voltak a mezőgazdasági és ipari baromkodások, a perek, és még az is, hogy nem engedték vissza '56 után, amikor kiderült, hogy mennyire naiv a saját népével szemben. (Ugyanis azt hitte, hogy itthon várják. Na persze vártuk mi, csak géppuskával.)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 22:58:36

@Mj: azért 1957-58 táján nem véletlenül csökkent le a népesség. aki tehette, dobbantott.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 22:58:58

@Svejk, a derék katona:

Ez nem besúgás, hanem szolidaritás. Óriási különbség.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 23:02:22

jajj, dráma van! kis híján egy másik államférfi lett az enyészeté!
index.hu/belfold/2009/10/10/lengyel_zoltan_ongyilkos_akart_lenni/

nem ér nagyon hangosan röhögni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 23:02:44

@Svejk, a derék katona:

Nem-nem, Rákosinak nem volt mérlegelési lehetősége. Sztálin bácsi, majd az utódai füttyentettek, ő pedig táncolt szépen. Mert ha nem táncolt volna, akkor jött volna Rajk, Gerő, Farkas, Révai, vagy akármelyik más elvtárs. A szocális háló kiépítése pedig tipikusan kommunista jellemző, éppen annak az érdekében is, hogy mindenki az államtól függjön, ne pedig kisebb közösségek, pl. vasutasok oldják meg egymás boldogulását. Állami bölcsőde, állami óvoda, állami iskola - mi is lett ugye az egyháziakkal? -, állami gyárak, vállalatok, állami gazdaságok és állami nyugdíj, állami temetéssel.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 23:04:37

@llll5:

Már mindegy, utánajártam és megtaláltam.:)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 23:05:52

@Mj: hát most na :D

Work guy-so why did you decided to live politics
Ex Emperor- my apprentice threw me down 280 mile shaft directly to the main reactor of the death star
Work person- OK.......

muhahaha :D

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 23:09:02

@Svejk, a derék katona:

Nem is értem, hogy minek távolították el innen '56-ban.:D Áhh, szerintem már alapvető érveket sem fognál fel, inkább hagylak kibontakozni, ha már a portugál-magyar nem olyan szórakoztató.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 23:10:19

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Most miért, egy általa imádott diktátor országában csak élmény lehet az élet, ha az ember tisztességes, nem?:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 23:11:19

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Bezony, meg még 7 évig mentek a megtorlások. Meg szerintem azóta nem stimmel valami a néplélekkel sem, már ha tényleg van ilyen.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 23:13:38

@hannibal22-73(a tudatos kutyatartó):

Fél percnél tovább nem bírtam.:-S Viszont szép kis iwiw-es adatlapcsokrom gyűlt össze hasonló kategóriájúakból, majd kirakom a blogomra a linkeket.:)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 23:16:22

@Mj: azért elképzeltem magát a fonák helyzetet, amikor szembesül imádata tárgyával.
az is egy érdekes kérdés, hogy megugrott a névtelen feljelentések addig sem alacsony száma...
a néplélek - ha van ilyen tényleg - már előtte sem volt teljesen egészséges, de még javítható lett volna a helyzet, ésszerű gondolkodással, hosszú idő alatt. ehelyett a társadalmi gondolkodás elment a "ezt csak a sunyi éli túl" irányba.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 23:16:33

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Én már csak sajnálni tudom ezt a nímandot, még a kísérlet módja is nőies. Mellesleg nehogy már arra farcoljon be, hogy kapott első fokon egy felfüggesztettet.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 23:17:11

Ja és, ha most nagyon gonosz akarnék lenni, azt mondanám, hogy már így is erkölcsi hulla volt.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 23:19:35

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Na arra én is kíváncsi lennék.:) Apropó, milyen hirtelen eltűnt innen Svejk.:)
Jaja, azóta is fúrjuk egymást állandóan, meg "szomszéd tehene is".:-/

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 23:19:45

@Mj: Zozó legenda lesz, ha ez is sikerül neki, már így is a nevetségesség szobra :-)
emiatt is írtam, hogy hangosan röhögni nem illik :-D még felébred az utca :D

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 23:23:28

@Mj: helyes helyes :D egy igen erős kritika az Episode I-ről: www.youtube.com/watch?v=Piyaz-J2L6A - üt mint egy kamion :D ha nem esne elsőre, oldalt a more info-nál a megfejtés :-D

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 23:32:49

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Áhh, én már régóta nem röhögök rajta, inkább fogom a fejem, hogy ebben az országban még ez is megtörténhet.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.10. 23:35:52

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Ez simán is ütött. Mellesleg én is a legrosszabb résznek tartom a 6-ból, főleg az idióta és idegesítő Jar-Jar miatt.:)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.10. 23:42:35

@Mj: na igen :-) legalább nem kellett magyarázni, mi is történik :-)
Zozó meg hungarikum, üt is annyira mint a pálinka...

Svejk, a derék katona 2009.10.11. 07:56:45

@Mj: aludni is szoktam. Majd megkapod a válaszod, de most dolgom van.

Svejk, a derék katona 2009.10.11. 07:59:19

@Mj: de azért kossuthot hadd csapjam le, mert az nagyon magas labda: "1852. február 2. Clevelandban hét-nyolc- ezres tömeg várja. Kossuth szól hozzájuk. Ez a 156. amerikai beszéde. - Kikerülnek a nyomdából az egy-, öt-, tíz- és százdolláros címletű ún. "Kossuth-dollárok". A Magyar Alap (Hungarian Fund) által kiadott "dollár" nem bankjegy, hanem a rajta lévő összeg befizetését igazoló elismervény volt. A kamatokkal megemelt összeg visszafizetését a majdan megalakuló független magyar kormány vállalta magára. A gyűjtést a sorra alakuló Magyar Barátok Társulata tagjai szervezték meg. A nagyobb címletű, ötven és száz "dollárok" Kossuth sajátkezű aláírásával jelentek meg 1852. július 1-jén. (Az Amerikában befizetett adomány értékét sohasem kapták vissza az adakozók.)" Vajon hova lett a pénz? Na vajon hova? :-(

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.11. 12:14:42

@Mj: "A szocális háló kiépítése pedig tipikusan kommunista jellemző" kolléga itt nagy kommer vívmánynak bírta beállítani a nyugdíjrendszert, pedig nagyon messze volt a dolog az általános és teljes körű nyugdíjrendszertől. Kb a 70-es évek végéig a nyugdíj a városi lakosság kiváltsága volt, több százezer vidéki idős volt kiszorulva a rendszerből (pedig az államosítás előtt az ő járulékok is befizetésre került az alapba), tisztán politikai okokból (vö kulákság), ilíet még a Horthy-rendszer sem csinált, nem hogy a mai Magyarország. Jellemzően elég kevés volt a nyugdíjjáradékosok száma a lakosság/idős lakosság számához képest a korszakban, és a reálértéke is vicc volt, főleg a mai számokhoz képest.

Ha kolléga előjönne a számokkal, mindez világos lenne, de hát valami miatt titkolja őket :D

Svejk, a derék katona 2009.10.11. 15:31:09

@heima a Cölöpverő: Ja, hogy innen fúj a szél? Hát azt azért egy percig se felejtsük, hogy a parasztok a beadott földjük után részesedést kaptak a tsz-től. Természetesen a közismert fasiszták nem részesültek se nyugdíjban, se a havi 300 Ft-s kegydíjban, de hát őket nem marasztalta senki.
És akkor jöjjenek az adatok: 1940-ben negyvennyolc év az átlagos életkor, 1956-ban hatvan év. A harmincas években ezer újszülöttből nyolcszázötvenhat maradt életben, 1956-ban már kilencszázötven. A halálozási arány radikálisan csökkent, ekkor közeledett az élettartam is leginkább Nyugat-Európához. . 1949-hez képest 1955-re csaknem megkétsze-reződött a középiskolások száma. Munkás- és parasztgyerekek százezrei kerültek iskolapadba, többnyire a reménytelen szülői álmok beteljesüléseként, ám nemegyszer – főképp lányok eseté-ben – a tanulással, a magasabb iskolával szembeni előítéletek ellenére. Magyar sajátosság a népi kollégium, a szegény származású, vidéki tanulók menedéke. . 1938-hoz képest 1955-re megháromszorozódott a nappali tagozaton tanulók száma, az esti és levelező tagozatosokkal együtt pedig már négy és fél-szer annyi egyetemi és főiskolai hallgató volt. A terveknek meg-felelően a mérnökök és a tanárok száma megkétszereződött (húsz-, illetve hatvanezerre nőtt). A kulturális javak jóformán mindenki számára elérhetőek voltak a könyv-kia-dás, a színházak, a filmművészet, a zenei élet, az elfogadott művészi tevékenységek jelentős állami támogatása révén. A rádiózás, a moziba járás, az olvasás szinte népszokássá lett (1948-ban kezdődik a faluvillamosítás, és 1962-ben fejeződik be). Hihetetlen példányszámokban adtak ki hazai és külföldi – elsősorban orosz – klasszikusokat. Rákosi elvégezte a piszkos munkát - és kevesen tudták utána csinálni! Az ötvenes években a világ akkori százhatvan országának csupán a nyolcada tudott rátérni az iparosodás elmaradásból kivezető útjára, s köztük volt Magyarország is. És bizony még 56-ban sem akadt számottevő erő, mely vissza akarta volna forgatni az idő kerekét. Nem akarták a földet, a gyárakat, a bányákat, a ban-kokat, netán az iskolákat visszaadni a korábbi tulajdonosoknak! A teremtőt megkritizálták, de a teremtményt nem utasították el, akárhogy uszítottak erre a nemzetközi imperializmus ügynökei és a Szabad Európa adó! Mert az a generáció még jól emlékezett a fasiszta diktátor kapitalizmusának viszonyaira - amit már 89-re elmosott a feledés köde. De gyorsan meg is elégelték az emberek, 94-ben hanyatt homlok szaladtak Hornra szavazni, és azóta sem kértek repetát az mdf-ből. Csak sajnos addigra már késő volt, jóvátehetetlen károk keletkeztek a keleti blokkban, és azóta is csak döglődünk, butulunk, szegényedünk - nem úgy, mint Rákosi idején, amikor ha a pillanatnyi helyzet szar is volt, de napról napra javult, és könnyebb volt elhinni, hogy majd egyszer beérik a sok áldozattal termelt gyümölcs. Most meg? Napról napra szarabb minden, semmi kilátás, a fiatalok tömegesen disszidálnak, az állam a tönk szélén táncol. Hihetetlen, hogy vannak még olyan elvakult kapitalizmus hívők, akik ettől a rendszertől még bármi jót is várnak! Nyilvánvaló, hogy a rendszer hibás, életképtelen, hosszú távon fenntarthatatlan. Ezt már Marx is felismerte, és az utókor igazolta is: 1929-ben a kapitalizmus látványosan összeomlott, bimm, lett belőle egy nagy háború. Amikor az újjáépítés lezárult, bimm jött az olajválság. Most meg itt ez a hitelválság. A kapitalizmus válságról válságra bukdácsol, mint valami tollatépett főnixmadár, találó volt Marx kifejezése: a kapitalizmus önmaga sírásója.

heima a Cölöpverő (törölt) 2009.10.11. 15:42:03

@Svejk, a derék katona: világos, tehát párszázezernyi paraszt a fasiszta ellenség, aki dolgozzon 80 éves koráig a földeken, de az angyalföldi proli mehet nyugdíjba 60 évesen, mert ő igaz antifasiszta. na, kábé így áll meg a hős kommunista rendszer, akármilyen részét is nézzük.

bár még mindig nem győztél meg, hogy nem médiahekk az itteni tevékenységed, de ha komolyan gondolod, akkor se látom értelmét cáfolni ezeket a faszságokat, van jobb dolgom is. Annak kifejezetten örülök, hogy te legalább láthatóan elbasztál vele egy vasárnap délutánodat.

Horizont 2009.10.11. 16:05:38

@Svejk, a derék katona: Már mulattatsz .DDDD
Még mindig itt tartasz, a személyi kultuszban tobzódó , "érettségizett", megérdemelt pompában élő, diktátor, tar fejű Rákosinál?? Vittél már talán egy szál virágot is ennek a nagy embernek a sírjához? Aki 79 évig élt (nem érdemelte meg), nem úgy mint azok akiket kivégeztetett!
" nem úgy, mint Rákosi idején" Csak akkor lenne hiteles ez a sok zagyvaságod a Rákosi éráról ha min. 80 éves lennél. Akkor dumálhatnál, így meg olyan sületlenséget hordasz össze az összes adatoddal együtt! Szentté ne avasd már!
Áruld már el csak kb. hány éves vagy? :)) Ha nem titok!

Hannibal22 2009.10.11. 18:49:22

@Mj: Jól időzített kérdés,tegnap volt az első komolyabb poharazgatás,a dalt is annak köszönheted:) Soha nem fogy el,rengeteg..

abandi 2009.10.11. 20:26:37

Áhhh, istenem!
Kiharcolták maguknak!
Az ellopták sem polkorrekt mátólfogva!
Razzia, letartóztatás..., a feszegetőknek!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.12. 00:06:29

@Svejk, a derék katona:

Kossuth ebből akarta finanszírozni a szabadságharc újraélesztését, ugyanis pénzalapot akart létrehozni, illetve fegyvereket vásárolt ebből a pénzből. A maradékból pedig az amerikai útját finanszírozta, illetve be akarta csempésztetni Magyarországra, hogy ott forgalomba hozzák, végül az egész akció kudarcot vallott. Kossuth számára pedig nem nagyon járhatott anyagi gyarapodással, hiszen az utazásain kívül magára nem költötte.
Így ír erről Szedlák Mátyás honvédtiszt, aki a készítésnél és terjesztésnél is ott volt:

"Kossuth azt remélte amerikai fogadtatása mámorában, hogy 10-20 millió dollárt tud majd Amerikában összegyüjteni. De Amerika számító népe csakhamar megértette, hogy Magyarországot köztársasággá alakítani nem egyéb hiú ábrándnál és az amerikai bankárok az értéktelen és fedezetlen Kossuth-pénzek iránt semmilyen érdeklődést nem mutattak. Azok az emigránsok, akik már tudtak valamennyit angolul, a bankjegyek árusítását végezték nem túl nagy sikerrel. Egyes amerikai pénzemberek az egész vállalkozást közönséges szédelgésnek minősítették, mivel a bankjegyre írt szöveg a beváltást a leendő magyar köztársaságra hárította. Magyarországon ellenben a Kossuth -bankókat csak úgy kapkodták, minek neszét véve a rendőrség házkutatásokat tartott, a megtalált "emlék képecskéket" elkobozta, a rejtegetőjét pedig bebörtönözte."

Van róla egy egész alapos cikk is, ajánlom a figyelmedbe, a fenti idézetet is onnan vettem:

www.numismatics.hu/cikkek/kossuth.htm

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.12. 00:08:37

@heima a Cölöpverő:

Igen, a számokra én is kíváncsi lennék.:D Mert a nyugdíj kb. arra volt jó, hogy a kommunista ideológia államgépezetről alkotott felfogásába illeszkedjen, t.i., hogy mindenki az államtól, ne pedig korábbi, természetes, önszerveződő közösségeitől függjön. De még ez se nagyon sikerült nekik.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.12. 00:16:34

@Svejk, a derék katona:

Uramatyám, szerintem tőled még Ormos Mária és Krausz Tamás is elhatárolódna.:D Rosszabb vagy, mint egy 1955-ös Szabad Nép.:) De mondom, én csak azt kívánom neked, hogy élj abban a korban parasztként, ávósként és internáltként. Ha meg összehasonlítási alapot keresel, nézd meg Ausztriát 1955 után. Nem is értem, hogy miért kellett ide a vasfüggöny, ha ez olyan tejjel-mézzel folyó Kánaán volt Rákosi alatt.:D

abandi 2009.10.12. 00:17:38

Van egy Halász József (?) nevű hithű szentkorona-tanos pali, aki a ksh adataira alapozva bemutatja, hogy a tényleges eu-magyar pénzügyi szaldóban erősen szopóágon vagyunk!
(fix tv archívum)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.12. 00:22:13

@hannibal22-73(1pár hal 1 db téknősbéka kiskutya):

Egyszer tarthatnánk kóstolót, mert nekem is van szilvapálinkám, csak Székelyföldről, meg csak 1 liter.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.12. 00:23:59

@abandi:

Én nélküle is elhiszem, hogy nem állunk túl fényesen, mert Kovács Árpád is megmondta már egy fél éve is.:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.12. 01:15:36

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Miért, sok a barack/szilva/körte/cseresznye/egyéb gyümölcs a kertben?:) Nekünk elég sok körte termett idén, de abból se jött volna össze egy hordónyi cefre.:-/

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.12. 01:18:09

@Mj: még a végén én leszek az egyetlen aki nem főz páleszt, hát na :-) úgyis a mintadarabot kicsit fel kell turbózni, aztán pár jelentkezőnek juttatni belőle (pl. 10 liter kerozin jeligére), mondván hogy nézzük hogy bírják felvenni a nehézfémeket. Egyfajta előteszt a MetalStorm előtt :-D

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.12. 01:20:04

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Ehhehe, szerintem lesz még lejjebb is, messze van még az az április.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.10.12. 01:21:48

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Néha a kevesebb több.:) Nehézfémeket én inkább politikusokkal tudnék kapcsolatba hozni.:)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.12. 01:22:37

@Mj: MINDIG van lejjebb... a labdakergetőknél tanultam meg, bár ott azért egészen mélyre is sikerült lemenni... anno a magyar-észt 0-1-en is sírás ment, aztán jött a máltai csoda... úgyhogy van lejjebb, ez alap. viszont a MetalStorm-ot megnézném élőben is, igaz, egy komolyabb sortűz azzal simán lebontaná a Parlamentet.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.12. 01:23:10

@Mj: 10 liter kerozint pont te írtad Szekereshez, gondoltam esik majd :-)

abandi 2009.10.12. 01:26:47

@Mj: Ej, mert nem hallottál még a cefrefokoló todományos műszerről!
Na, azzal galambocskám még gumicsizmából is lehet elegendő cefrét csinyáni!
Nóta:
www.youtube.com/watch?v=-slQqyIcce0
van egy idevonatkozó is, csk nem lelem...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.10.12. 01:42:05

@abandi: vagy széklábból, ukrán módra. igaz, ott most lassan időszerű lesz, hiszen jön a tél...

kamasuka 2009.10.13. 00:09:08

Mintha itthon történne

index.hu/kulfold/2009/10/12/a_feher_haz_hadat_uzent_a_fox_newsnak/

Szar is, ha van olyan média, ami nem teszi szét a lábát és nem feltétlenül NO1 nála az új Messiás ...

:D

PS

Feri Bushnál
Bush Ferinél
Az ajánlott kötelező Kertész Imre
Pannon Puma
Nagy a jólét
Világmegváltó Ferenc viselt dolgai

stb

süti beállítások módosítása