Skip to content


       Szűrés lista

Plusz 90 forint óránként - bruttóban

"Egy családon belül többen is rendvédelmi szervnél dolgoznak, a kifizetési szalagot látva szembesültek azzal, hogy a rendőröknek és a vám- és pénzügyőrségnél dolgozóknak túlóra szerint, a tűzoltóknak készenléti díjként számolták el az árvíznél teljesített szolgálati időt." - nyilatkozta Árok Kornél, a  Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

A rendőrök, a vám-és pénzügyőrök 1250 forint pluszt kaptak óránként, addig a tűzoltók csak bruttó 90 forintot

A gondot az okozhatja, hogy a túlszolgálati díj helyett az árvízi védekezésnél töltött idő egy részét készenléti díjjal számolhatták el a tűzoltóknak.

"A kettő között jelentős a különbség – húzta alá a HTFSZ elnöke – A túlszolgálati díj 1250 forint óránként, ezzel szemben a készenléti nagyjából 90-100 forint. Velünk több tűzoltó azt közölte, hogy mindössze 24-30 ezer forintot kaptak a védekezési munkával eltöltött időre, míg más szervezetek munkatársai ennek akár a kétszeresét számfejtették. Most a tűzoltóktól bekérjük a szükséges iratokat, ezután egyeztetünk majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal."

De ez még mind semmi:

Az átlagosan bruttó 1250 forintos, túlszolgálatért járó órabért 60 napon belül kell kifizetni, vagy 30 napon belül ki kell adni szabadnapnak. Májusban voltak az árvizek, mindkét határidő lejárt.


A jogszabály erre vonatkozóan:

"Készenlét":
"A hivatásos állomány tagja kötelezhető arra, hogy a szolgálatteljesítési időn kívül szolgálati érdekből, szolgálatképes állapotban a szolgálati elöljárója rendelkezése szerinti, olyan elérhető - szolgálati helyen kívüli - helyen tartózkodjon, ahonnan szolgálati feladatra bármikor igénybe vehető." - 1996. évi, XLIII. számú törvény, 88-as paragrafusa

"Távolléti díj":
"Ha a szolgálat érdeke vagy rendkívüli eset (baleset, elemi csapás vagy súlyos kár megelőzése, illetőleg elhárítása, következményeinek felszámolása, továbbá egyéb előre nem látható körülmény bekövetkezése) szükségessé teszi, a hivatásos állomány tagja a 84. §-ban meghatározott szolgálatteljesítési időn túl, valamint a munkaszüneti és pihenőnapon is kötelezhető arra, hogy szolgálatot teljesítsen. A túlszolgálatért annak idejére távolléti díj jár, amelyet legkésőbb a tárgyhónapot követő 2. hónapban kell kifizetni."


A győri tűzoltóság parancsnoka, Hullámos László a Hírszerzőnek elismerte: a törvényi határidő bár lejárt, munkatársai még nem kapták meg a bőnyi árvíznél teljesített szolgálatuk után a plusz pénzt. Mint ismeretes, a kormány június 1-5 között hirdetett vészhelyzetet a térségben, a 24 fős, 12-12 órában dolgozó csapat tagjai Hullámos elmondása szerint meg fogják kapni az 1250 forintos óránkénti juttatást. S bár hetekig pakolták a zsákokat a lánglovagok, csak erre a pár napra jár a megemelt fizetés, a többi ledolgozott nap helyett szabadnapot fognak kapni. Igaz, azt is csak késve.

"Kollégáim azt mondták, nincs semmi problémájuk sem a szabadnapokkal, sem a túlórák kifizetésével mégha azok késve is érkeznek. Úgy vélik, ez a munkájuk, kötelességük, ezért természetes, hogy segítettek a környéken." - nyilatkozta Hullámos.

A tűzoltók nettó 90-95 ezer forintot keresnek. Szó nélkül segítenek bárkinek.
 
Én most nagyon szégyellem magam.
Remélem azok is, akik elnézik, hogy nettó 90 ezer forintot kapjon egy tűzoltó, majd a jogos túlóra helyett ilyen bruttó 90 forintokat vagy szabadnapot adnak nekik. A csekket nem lehet szabadnapból befizetni.

(forrás: Hírszerző)

Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr612249672

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kamerák előtt lop a pizzafutár – Képekkel 2010.08.27. 09:24:39

A tegnapi posztomban – minden igyekezetem ellenére, mert a poszt nem erről akart szólni – sok szó esett a cigánybűnözésről. A napokban birtokomba jutottak az alábbi képek, amelyeket egy lakóház biztonsági kamerái rögzítettek, és azt ábrázolják, hog...

Trackback: Lesz életpálya-modell... valamikor biztosan 2010.08.27. 09:09:01

 A kormány jövő évtől tervezi a pedagógusi életpálya-modell bevezetését, amellyel együtt járhat egy pedagógusi bértábla bevezetése és a szakmai ellenőrzés is.   Úgy gondolom, hogy mint a két felvetés üdvözlendő és azt is mondhatnám, hogy it...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2010.08.27. 09:11:15

@Seduxen:

Csatlakozom, és szégyellem, hogy ez kimaradt nagy felháborodásomban!!!!

CyberPunK 2010.08.27. 09:11:36

@Seduxen: Ismerek személyesen tűzoltót. Egyszer pakoltunk hegesztőpalackokat és mesélte, hogy kimentek egy garázstűzhöz, és abban volt pár ilyen palack. Ha durran, akkor letarolta volna a fél környéket. Nem volt más választás, vállra fel és usgyi kifelé a forró palackokkal. Ez a kemény, nem a Gyurcsány korszak.

CyberPunK 2010.08.27. 09:12:43

@Noname Cowboy: Jap, álmodozni lehet. Mondjuk tudjuk, hogy egy tüntetés se ér semmit.

guma 2010.08.27. 09:14:51

@Noname Cowboy:

Kösz! De olyan pipa voltam, hogy az önkorik és az álláshalmozók pénzét is kihagytam! Mert egy seggel senki ne üljön két lovon se, nem hogy 4-6 legyen ott, hogy kicsit ezt is azt is megmozgassa látszólag....

Terézágyú 2010.08.27. 09:16:34

"A csekket nem lehet szabadnapból befizetni."

Most nem a tűzoltók ellen beszélek, és tényleg kevés a fenti összeg, de bizony a szabadnap egyszersmind pénz is, merthogy igen sok tűzoltó (az ismeretségi körömben, a faluban) jár a szabadnapján mindenféle kisebb munkákat végezni, tetőbontás/felújítás, kéményjavítás mifene, ahol bizony kapnak zsebbe sok pénzt.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.27. 09:17:02

@gtigram: Volna hely ahonnan össze lehetne kaparni.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.27. 09:18:14

@Terézágyú: De neki akkor pihenni kellene! Ha nem szorulna rá ezekre a másodállásocskákra akkor a szolgálatban pl nem fáradtan menne hanem teljesen pihenten. Illetve a szabaidejében képezni is tudná magát!

yafet 2010.08.27. 09:20:41

Hát, a rendőröket, fináncokat jobban meg kell támogatni, végülis ők a "karhatalom". Ha velük baszakodnak akkor ki fogja fenntartani "a rendet", izé ki fogja behajtani a bírságokat.....

guma 2010.08.27. 09:21:18

@CyberPunK:

Ezért pofázom mindig finoman , hogy az álmodozások kora lejárt! Ha csak a szánkat tépjük és valami bazi nagy összefogásra (persze nem a Kossuth téri kempingre és borogató, gyújtogató, hordás változatra gondolok!!!) nem jutunk és nem állunk ki érte komolyan akkor megy minden tovább ebbe a mederbe!

Vagy te látsz valami más utat? Kíváncsi vagyok rá!

drazsé 2010.08.27. 09:22:36

tudom, hogy elcsépelt, meg lózung, de abszurdisztán...

és most azon kívül, hogy tűzoltónak lenni testileg-lelkileg megterhelő (csak a "sztorikat" hallja/olvassa az ember, de nagyon kemény)

de hogy amikor kint voltak az árvízi védekezésnél, anank az időnek egy részét készenlétivel számolják el nekik, ahoz már azért pofa kell....

Terézágyú 2010.08.27. 09:23:41

@Noname Cowboy:
"De neki akkor pihenni kellene! Ha nem szorulna rá ezekre a másodállásocskákra akkor a szolgálatban pl nem fáradtan menne hanem teljesen pihenten. Illetve a szabaidejében képezni is tudná magát! "

Na jó, ne áltassuk magunkat. Minden ember pihen a heti pihenőnapján? Méghozzá abból a célból, hogy hétfőn újra kipihenten tudjon dolgozni???

CyberPunK 2010.08.27. 09:23:47

@gtigram: Látok, de az túl véres. Egy biztos, a választásos játék nem megoldás.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.27. 09:27:02

@Terézágyú: Ezen vitatkozhatnánk órakat. De ha pl min 2x annyit keresnének akkor esetleg elvárhatná /kötelezhetné is/ a munkaadó, hogy nem végezhet semmit. Ha csinál akkor reptetés van.

Poet 2010.08.27. 09:29:20

@Terézágyú:
Lehet, hogy nem mindenki pihen, de nem is biztos, hogy van akkora felelősség a vállán...

Mindenesetre a rendőrők meg a fináncok azért vannak jobban megfizetve, hiszen ők termelnek is bevételt az államkasszának, a tűzoltók meg csak a szükséges "rossz" akik a pénzt viszik, bevételt nem hoznak...

esef 2010.08.27. 09:29:23

Előző munkahelyemen volt egy olyan hónapom, hogy hét közben és hétvégén is reggel 5-től este 7-ig nyomtam (felügyelni kellett a munkásokat + csinálni a saját munkám), két egymást követő hétvégén, a harmadik hétvégén meg külföldre kellett menni egy kiállításra (+napidíjért). A negyedik hétvégére mondhattam azt, hogy az az enyém. Lehet számolni, hogy mennyivel kaptam több bért arra a hónapra. (Nem kicsit, sokkal...) Magánszféra, rendes külföldi tulajjal. Azóta az idióta fiacskája viszi a céget, ő a létszámhiányt oldja meg túlórával. Sőt még el is küld embereket, hogy ne kelljen annyit fizetnie. (Több emberrel túlóra nélkül nem kicsit járna jobban.)

A mostani munkahelyemen meg általánosságban elvárt dolog a túlóra. De ha véletlen 10 perccel a munkaidő kezdete előtt érünk be, azt is szóvá teszik...

guma 2010.08.27. 09:29:58

@CyberPunK:

Bocs, de az én világomba elég a mindennapi horror amibe részünk van minden téren.

Eszem ágába sincs még ötlet szinten sem véres megoldásokat elképzelni!!!

guma 2010.08.27. 09:32:13

@Noname Cowboy: @Terézágyú:

Hülyeség! A más irányú munka a mindennapokban kikapcsolódás, feltöltődés is lehet (elég mocskot, vért kapnak a nyakukba, amit ki kell a realitással törölni)!

esef 2010.08.27. 09:32:16

@Poet:
Ja, csak ha élég az ország, mert a tűzoltó nem oltja el, akkor baszhatja az állam a bevételt...

Terézágyú 2010.08.27. 09:33:03

@Noname Cowboy:
"De ha pl min 2x annyit keresnének akkor esetleg elvárhatná /kötelezhetné is/ a munkaadó, hogy nem végezhet semmit. Ha csinál akkor reptetés van."

Létezik bárhol ilyen lehetőség? Hogy kategórikusan megtilt bármely más munkát? És éppen ebben az országban lehetne ezt betiltani?

Na szóval én csak annyit mondtam, hogy egy olyan tűzoltó, aki egyébként is jár elvégezni ilyen munkákat, az egy ilyen plusz szabadnapján kereshet akár 50e Ft-ot is... És mivel "a tűzoltók nettó 90-95 ezer forintot keresnek" ez igencsak szép pénz. Tehát el tudom képzelni, hogy sok tűzoltó jobban örül egy szabadnapnak, mint annak a plusz órabérnek...
Ennyi.

Poet 2010.08.27. 09:37:58

@Terézágyú:
Hidd el, hogy ha nem lenne muszáj nem mennének a 24 óra után még további 12 órában festeni, tetőt rakni és egyebek...

gyulaszu 2010.08.27. 09:40:58

Ma reggel néztem a szakszervezetis nyilatkozatát az M1-en. Én úgy értettem, hogy az árvízi területen, amikor a pihenőidejük volt, arra kaptak "csak" készenléti díjat egy bizonyos körzet kivezényelt tűzoltói. Tehát nem arról, hogy mindenki az egész időre csak 90 forintot 1250 helyett.

guma 2010.08.27. 09:42:25

Zéró!

Olyat mondok amit sosem gondoltam, hogy megteszek!

Ezt az idiótát @Sandius: aki (vagy ami) erre a témára ide merte tenni a szövegét, tanítsd egy kis hallgatásra!!!

Köszönöm.

z666 2010.08.27. 09:43:12

A többezer gárdista meg teljesen INGYEN dolgozott a gátakon. Sőt, rendszeresen bírságokat is kell fizetniük.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.08.27. 09:44:57

Az oké, hogy a készenléti helyett túlóradíjat számoljanak, el de a fizetésemelés már problémásabb (noha egyetéertek vele), mert ugye az megemeli az államháztartási kiadásokat. A másik meg, hogy Medgyessi Péternél a közalkalmazottak béremelése volt az egyik leginkább kritizált lépés - vagy tévedek?
Azt viszont ne feledjük, hogy a tűzoltók (is) korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba...

@Poet: Lehet, hogy nem hoznak bevételt, ellenben csökkentik a károkat.
A másik meg ugye az, hogy volt egy 2006-os őszünk, amit követően a rendőrség sajnos hatalmasat veszített a társadalmi megítéléséből. Ezért fizetik őket, meg hogy lehessen mindig ráuszítani őket a Gárdára.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.08.27. 09:46:55

@z666: No, az ilyen akcióik miatt nem oszlatnám fel a Gárdát.

Terézágyú 2010.08.27. 09:49:04

@Poet:
"Hidd el, hogy ha nem lenne muszáj nem mennének a 24 óra után még további 12 órában festeni, tetőt rakni és egyebek..."

Ezt én nem tudhatom - de te se - hogy mikor, mennyi a muszáj... Hogy ha háromszor annyit keresnének, akkor tényleg nem mennének-e el...
Annó, amikor egy gyárban dolgoztam három műszakban, a munkavezető (aki dupla annyit keresett mint mi), "természetesen" végigaludta a saját éjszakai műszakát, merthogy napközben ment a háztáji/fusi stb.

Mellesleg nekem nagyon úgy tűnik (a tűzoltó ismerőseim révén), hogy bizony azért mennek el tűzoltónak sokan, mert van egy jó kis nyugdíjas állásuk (ahol, ha nincs tűz, meg árvíz, akkor munka se nagyon van, tehát csak ücsörögnek, kártyáznak - na jó, tisztogatják a cuccost, meg néha gyakorolnak is), viszont van egy csomó szabadnap, amikor elvállalhatnak feketén olyan dolgokat, amikre kevés az ember (a tetőkön kevés ember szeret mászkálni - a tűzoltó meg ugye bírja), s így a fizetésük többszörösét kapják tisztán, zsebbe.

Énbagoly 2010.08.27. 09:56:02

Na, basszus, kihasználják, hogy aki tűzoltó marad, annak van hivatástudata. Valahogy rajtuk mindig többet taposnak.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.08.27. 09:59:49

@Terézágyú: Köztudott, hogy a tűzoltóknak nem kell sokat dolgozniuk - de amikor szükség van rájuk, akkor nagyon!

Homeoffice 2010.08.27. 10:03:36

Ilyenkor nincs hiányérzetetek?
1-2 évvel ezelőtt még Sz. Petya és csipet csapata már véres kardot rázva szidta volna a kormányt.
Esetleg szimpátia-sztrájkot szervezett volna Gaskó Pityu..
De nagy a kuss....

mojszipupi 2010.08.27. 10:05:14

És a vám és pénzügyőrök zsebeibe milliókat raknak a bűnözők....konkrétan meggazdagodnak belőlük

Énbagoly 2010.08.27. 10:06:55

@Terézágyú: Hú, de keveset tudsz.
Igen, a tűzoltók 24/498-as bontásban dolgoznak. És nem azért mennek el abban a 48-ban dolgozni, mert akarnak, hanem azért, mert emellett a fizetés mellett muszáj.
És jobb lenne, ha utána néznél, hogy mennyi mindent kell a tűzoltóknak csinálnia. Persze, tűzoltás, meg árvíz, meg műszaki mentés, meg minden hülyeség, amihez kihívják őket. Nagyon sokszor feleslegesen is, de nekik menni kell, mert hátha.
Ezzel jár még, hogy náluk nincsenek hétvégék, ünnepek. És még nyugodt nyaralás sem, csak ha külföldre mennek, mert onnan nem tudják őket berángatni melóba.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.08.27. 10:07:08

@delano: Figyike nem minden demszkyfalva meg megyeszékhelyek,húzd le magad egy kisebb város,község polgármesteri hivatalába(lehetőleg egy hátrányos kistérségbe), és nézz körül,pontosan ugyanennyit keresnek 90-95 , 30 év körüli munkaviszonnyal ha nincs felsőfokú képzettségük,sokak vannak így mert anno érettségi+ szakképzés ,továbbképzés volt az alap a közszférában.A felsőfokút végzettek is szigorúan a törvényileg szabályozott minimumot kapják,kurvára unalmas már ez a szánalmas urban legend.Minden helység egy kis "állam" ez a baj,sok minden függ vezetőktől,meg az önkormányzat anyagi helyzetétől.

Nincs felelősség ,hol élsz te te szerencsétlen?Tudod mennyi(értelmetlen) törvényt kell betarta(t)ni ,úgy ,hogy a kedves "ügyfél" bármikor fordulhat a megyei hatósághoz fellebbezéssel(teljesen ingyen),aztán akár a bíróságra is mehet a segílykélye miatt(megtörtént nem egyszer!)

Apró kellemetlenségek?Megnézném ,hogy állna az a nagy pofád ha a kirekesztettek nem kapnák meg időben az ami "JÁR" nekik aztán például rajtad kérnék számon ,miután a jól fizetett aktatologatók már agyonverték a "tanácson".

Én is akarok kommentelni 2010.08.27. 10:12:43

@Terézágyú:
"Létezik bárhol ilyen lehetőség? Hogy kategórikusan megtilt bármely más munkát? És éppen ebben az országban lehetne ezt betiltani?"

Igen, az APEH dolgozók aláírják, hogy semmilyen fusit nem csinálhatnak, különben kirúgás, munkaügyi és hasonló per stb. Van is most egy ilyen eset a szemem előtt, ahol egy APEHest elkaptak, hogy dolgozott a munkája mellett mást is... már csak ex-APEHes...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.08.27. 10:24:02

Belügyminisztérium= rendőrség
Pintér Sándor= rendőrség

A túzoltók a megtűrt, szegény rokon.

Évek óta perelnek a jogos és ki nem fizetett túlóra miatt.
De ha hívják őket AZONNAL jönnek, nem sztrájkolnak, nem lövik ki senki szemét, nem erőszakolnak meg senkit ..

Ők tényleg HŐSÖK. Ugyanúgy, mint a nővérek, akik ennyi pénzért az ágytálat cserélik ...

Sok még a tennivaló ...

Terézágyú 2010.08.27. 10:24:16

@Énbagoly:
"Hú, de keveset tudsz."

Nem vagyok tűzoltószakértő (te az vagy?) csak van néhány ismerősöm.

"És nem azért mennek el abban a 48-ban dolgozni, mert akarnak, hanem azért, mert emellett a fizetés mellett muszáj."

Ezt nem kétlem. De ezért írtam azt, hogy ezt tudták akkor is, amikor tűzoltók lettek: a kevés fizu a hátrány - a sok szabadnap meg az előny, mert akkor lehet végezni a pénzes melókat.
Mit nem lehet ezen érteni?

@Én is akarok kommentelni:
"Igen, az APEH dolgozók aláírják, hogy semmilyen fusit nem csinálhatnak, különben kirúgás, munkaügyi és hasonló per stb. Van is most egy ilyen eset a szemem előtt, ahol egy APEHest elkaptak, hogy dolgozott a munkája mellett mást is... már csak ex-APEHes... "

Pedig gondolom az illető szép pénzt kapott az APEHtől is... és mégis fusizott... na tessék.

Egyébként ez pontosan olyan mint az orvosok esete: mennyi fizetést kellene adnunk egy orvosnak, hogy az illető ne fogadjon el több hálapénzt?? Háromszorost? Négyszerest? Ha minden orvos fizuja megnégyszereződne mától, akkor megszűnne a hálapénz?

Ha minden tűzoltónak megnégyszereződne a fizuja, akkor mától minden szabadnapos tűzoltó pihenne a szabadnapjain?....

Erich von Däniken 2010.08.27. 10:26:43

@zero: A szavazók 2/3-a a kalapácsarcúra (is) voksolt. Márpedig Pintér előélete és jelleme sosem volt titok.

Énbagoly 2010.08.27. 10:37:48

@Terézágyú: Már bocs, de könnyű neked leszólni őket. Senki nem marad ott csak azért mert több a szabadidejük.
És azért tudok róluk többet, mert az apám az volt. Most már nyugdíjas, és nem, nem 40 évesen ment el nyugdíjba, hanem 50 évesen, és akkor is csak azért, mert volt egy ronda balesete, amikor elég rendesen megégett. És az egyik kollégája akkor elveszítette a lábát, 2X évesen.

guma 2010.08.27. 10:39:26

@Gunther:

Nálad a pont!!!

Igy gondolom én is fránya a hiányérzetünkbe!!!!

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.08.27. 10:40:24

@zero: "De ha hívják őket AZONNAL jönnek, nem sztrájkolnak, nem lövik ki senki szemét, nem erőszakolnak meg senkit .."

Csak részegen az újoncokat fűrésszel a buszon...látom zéró ma is sikerült az objektív cipőt felhúzni reggel...

CM2131 2010.08.27. 10:42:46

Először is el kellene dönteni, hogy 1250 Ft pluszt kaptak óránként, vagy 1250-et. Mert nem mindegy.
Másodszor nyilatkozta az illetékes, hogy ha valaki tényleg csak készenlétit kapott, az tévedés és mindenki meg fogja kapni a rendes lóvét, fölösleges poszt.

Almaspite 2010.08.27. 10:44:32

@mojszipupi: A korrupció egyik meghatározása: "Az, amiből TE pont kimaradsz." Van egy finánc ismerősöm. Hát, lehet, hogy ő van rossz helyen, de az ő zsebét rohadtul nem rakja tele senki, albérletben lakik és kocsija sincs... Ezzel szemben annyit túlórázik, hogy minden nap este hatkor lép ki az ajtón, mindezt első körben csak lecsúcsztathatja, de ez nem igazán működik, mert akkor saját magát szopatja meg, hiszen a napi munka tartósan több, mint nyolc óra, csak így tudja utolérni önmagát. A túlórát csak KÉT hónap múlva fizetik ki nekik, ha a főnöke igazolta, hogy indokolt volt. Ha nem, akkor ingyen dolgozott.

Ha a bűnöző urak raknák tele a zsebét, akkor én kérnék kölcsön tőle és nem fordítva...

guma 2010.08.27. 10:49:36

@CM2131:
Valóban fölösleges????

Mond mikor dolgoztak, ha ma még sincs kifizetve (állami büdzsé)?

Énbagoly 2010.08.27. 10:50:24

@CM2131: @gtigram: Az árvíz óta már új kormány van, új parlamenttel, és új tisztségviselőkkel, akik az árvíz idején még sehol sem voltak, de gondolom, ők már rendesen megkapták a fizetésüket, meg az egyéb juttatásaikat. Az összeset.

Terézágyú 2010.08.27. 10:50:57

@Énbagoly:
"Már bocs, de könnyű neked leszólni őket."

Bocs, de én nem szólom le őket.

"Senki nem marad ott csak azért mert több a szabadidejük."

Hanem? Mindenki hivatástudatból van ott? Hát lehet...

"És azért tudok róluk többet, mert az apám az volt."

Én meg azért tudom azt, amit tudok róluk, mert az egyik közeli rokonom, és az egyik régi osztálytársam is tűzoltó. Méghozzá most. És ott voltam, amikor annó az egyik rábeszélte a másikat, hogy lépjen be a céghez, és hallottam az érveit. És azt is hallom, amikor a szabadnapon végzett munkájukról beszélnek.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.27. 10:54:23

@Terézágyú: De pont ezt lehet meggátolni azzal, hogy a munkaszerződésbe rögzítik a szabaidőbeni munkavégzés tiltását! De persze ezzel egyidőben rendezni kellene a munkabérüket is.

Énbagoly 2010.08.27. 10:56:58

@Terézágyú: Szerintem te a lényeget nem érted. Igen, van szabadnapjuk. Igen, ezt mindenki ki is használja, főleg azért, mert muszáj.
De te úgy mész el mindennap melóba, hogy bármi történhet veled?
És aki tűzoltó lesz, és ott marad 5 évnél tovább, arra mondják, hogy rendes tűzoltó. Mert ha valaki olyan, mint a haverod, akkor az első szembejövő jobb munkahelyért ott fogja hagyni.
Ha mégsem, akkor talán kialakul benne valamilyen hivatástudat.
Ja, és tegyük hozzá, hogy ők olyan helyekre mennek be, ahonnan mindenki más menekül.

Terézágyú 2010.08.27. 11:07:00

@Énbagoly:
"Szerintem te a lényeget nem érted."
Na persze. A haverom se, ugye?

"És aki tűzoltó lesz, és ott marad 5 évnél tovább, arra mondják, hogy rendes tűzoltó. Mert ha valaki olyan, mint a haverod, akkor az első szembejövő jobb munkahelyért ott fogja hagyni."

Basszus, már vagy tíz éve ott dolgozik...!!!

És többek között éppen azért, amit elmondtam: igaz, hogy 100e alatt keres, de a szabadnapjain megy a háztáji, illetve az ilyen tetőjavítási munkák, (fél nap 25e) stb.
És ez így neki jó!

Ennyi.

Terézágyú 2010.08.27. 11:08:45

@JohnHenry:
"hánynom kell tőled :-( "

Na tessék. Nem értem ugyan, hogy miért, de hát szaladj ki gyorsan a mosdóba. Aminek ki kell jönni, annak ki kell jönni.

Énbagoly 2010.08.27. 11:15:46

@Terézágyú: Szóval egész egyszerűen irigykedsz, mert ő a munkája mellett tud maszekolni. Oké, értem.
Akkor tökmindegy mit mondok.
Csak szurkolj, hogy a barátodnak ne legyen balesete munka közben, mert akkor bizony a 90.000-es fizuja után fogja kapni a táppénzt is. Esetleg a rokkantnyugdíjat. És akkor már semmilyen tetőre nem tud majd felmászkálni.

egy maréknyi dollár 2010.08.27. 11:17:45

Őszinte tiszteletem és nagyrabecsülésem a lánglovagoknak!
Tűz,árvíz,felhőszakadás,szélvihar,villámcsapás,közlekedési baleset,fa tetején rekedt macska,kútba esett ember - mindenütt ott vannak ők és segítenek, akár az életük kockáztatásával is.Múltkor egy gyűrűt távolítottak el, nem kis munkával, egy fiú bedagadt ujjáról.
Sosem hallottam,hogy sztrájkba léptek volna, és azt sem, hogy csúszópénz fejében láttak csak neki az oltásnak.
Talán emlékeztek rá, hogy pár éve valami nagyeszű kitaláltra,hogy veszélyességi pótlék sem jár a tűzoltóknak.
Magas fizetést és kiemelkedő megbecsülést érdemelnének.

Terézágyú 2010.08.27. 11:26:58

@Énbagoly:
"Szóval egész egyszerűen irigykedsz, mert ő a munkája mellett tud maszekolni. Oké, értem."

Irigykedik a halál :))))
Komolyan nem érted, hogy miről beszélek...

Ejoy 2010.08.27. 11:28:12

Akiket az állami testületek közzül a legtöbbre tartok azok a tűzoltók! Sem a faszverő katonákat, sem a mafiától rettegő, de a családokat bírságoló rendőröket nem nézem semmibe sem. CSAK A TŰZOLTÓKAT!

Énbagoly 2010.08.27. 11:38:19

@Terézágyú: Akkor ez van. Elbeszélünk egymás mellett. :)

vviktor 2010.08.27. 11:40:04

Sziasztok.
Megkérdeznétek egy tűzoltót is?
Várom a kérdéseket!
Előjáróban néhány válasz:
- a tűzoltóknak a szabadidejének meghatározott idejét KÖTELEZŐEN pihenéssel KELL töltenie. Ha jól tudom szolgálatba lépés előtt 8 órát, és utána azt hiszem 4-et, de nem biztos, hogy jók a számok, mert mindenki leszarja. A másodállás parancsnoki engedéllyel, és a hivatással összeegyeztethetőnek kell lennie.
- 24/48-ban dolgoznak, DE viszonylag sok szabadnapjuk van (rendes évi szabadság+túlszolgálat+egyéb)
- a 24 óra sem mindenhol olyan megterhelő. váltás, kaja, kiképzés, sport, parancsnoki időkeret, pihenőidő. Ezeket írják felül a káresetek, ÉS ami nagyon fontos a tűzoltósági FUSIMUNKÁK (favágás, fűnyírás, városi parkok locsolása, stb.) Sajnos (tisztelet a kivételt képező parancsnokságoknak) a tűzoltó ma már nem tűzoltó, hanem egy önkormányzati segédmunkás. Ennek hosszú a története, de így van. Az idő legkisebb részét (hála Istennek) a káresetek teszik ki.
És most a lényeg: a fizetés.
Nem kötelező tűzoltónak lenni ezért a pénzért, mégis nagyon nagy a túljelentkezés. Ez azért elárul valamit, nem? Nem olyan rég lecserélődött az állomány jó része, és ez egy elég nagy változás volt minden téren. Manapság már nem annyira értékes emberek mennek tűzoltónak.
Miért nem megy el a gyárba ugyanennyi pénzért, ha ez olyan marha veszélyes, és megterhelő?
Vegyük figyelembe, hogy egy 4 hónapos tanfolyamon megtanulható ám sosem tökéletesen tudható) "szakmáról" beszélünk. A vonulós tűzoltók legnagyobb része (-sofőr, K szerkezelő, szerPK. stb) "betanított munkás". Nincs felelőssége, nincs gondolata. Azt csinálja, amit a parancsnoka mond. Illetve így kéne.. Mindegy elkanyarodtam.
Tisztelek NÉHÁNY tűzoltót, akik tényleg tűzoltók, de több kategóriába KELL venni az állományt.
Vannak, akik életükben nem láttak tüzet (irodisták, parancsnok, személyzetis), mégis tűzoltónak hiszik magukat, és korengedménnyel nyugdíjba mennek.
Vannak a TMMO-n (vonulósok) a szolgPK-k,szolgPKh-k, és szerPK-k, akiknek van felelősségük, és szakértelmük (általában).
És vannak a beo-k, akik a segédmunkások.
Nos közöttük is több csoport van:
- semmi másra nem jók, a civil életben éhen halnának, így maradnak tűzoltók, viszont ők gondolják a legnagyobbnak magukat, és a legelégedetlenebbek mindennel (fizetés, munka, stb.). Ők vannak mostanában SAJNOS a legtöbben.
- értékes, jófejű tűzoltók: őket nem lehet megérteni. valszeg a szabadidő, és a bejelentett munka miatt tűzoltók, pedig civilként is megállják a helyüket, és meg is élnek. Nem panaszkodnak a fizetésükre, mert tudnak mérlegelni, hogy megéri-e neki, vagy nem.
- és a hivatástudatból tűzoltók: ŐK vannak a legkevesebben. Ők ingyen is oltanák a tüzet, mentenék az embert, mert ŐK AZ EGYETLENEK, akik szeretik csinálni. Nekik sem fontos a fizetés, mert ingyen is mentenék az életeket.
Szóval, amikor a tűzoltói fizetésről beszéltek, akkor gondoljátok át, hogy miért akartok többet fizetni, és kinek!
Sajnos egyre kevesebb a TISZTELETREMÉLTÓ tűzoltó. Hogy ez kinek a hibája? A világé. Nem a pénzzé, ne a kormányoké, nem a parancsnokoké, bár azoknak van a legnagyobb szerepe benne.

Ja, még valami: Veszély, felelősség, meglepetés, stb. A tűzoltó TUDJA, hogy hova megy! Veszélyes helyre, de nem (igazán éri meglepetés), viszont a buszsofőr állás szinte ugyanolyan veszélye, és FELEŐSSÉGTELJESEBB, mint a tűzoltó. Ő pl. a busz össze utasáért felel. Jön szembe egy részeg autós, kamionos, vagy biciklis. Ő nem számít rá, viszont a tűzoltó számít a veszélyre, a meglepetésre. Jó tényleg van veszélye kihozni egy disszu, vagy pb palackot, de ha ÉSSZEL csinálod, akkor nincs. Számoljátok meg, hogy hány tűzoltó veszítette életét beavatkozás közben! a 3 műegyetemi srác SAJNOS a saját hülyeségük, a szívük, és a kapkodásuk miatt veszítették az életüket. Ésszel ott sem lett volna halott!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.27. 11:43:00

@Terézágyú: Mit mond majd a tűzoltó amikor majd nem tud munkába menni mert leesett a tetőről a fusi miatt?
Fizetés kell és szabadnapon PIHENÉS!!! Ne a maszekolási lehetőség miatt menjen tűzoltónak!
Mert ezt nem fogod fel. Hiába a havrod a tűzoltó!

Énbagoly 2010.08.27. 11:49:59

@vviktor: Egy valamiben biztos nagyot tévedsz. Abban, hogy a tűzoltó tudja, hová megy.
Nem akarok idegen példákat mondani, csak azt, amit az én családom átélt.
Riasztották apámékat, hogy ég egy ház melléképülete. Ennyi. Kimentek, és épphogy odaértek, és felvonultak, amikor felrobbantak a melléképületben tárolt gázpalackok. Hegesztő palack is volt közöttük. Mivel akkoriban még nem volt védőruhájuk a tűzoltóknak, csak sima nadrág, ing, ezért többen is megégtek a robbanásban. Egy embernek meg levágta a lábát egy kiszakadó vasajtó.
Nagyon nem tudták hová mennek. Csak annyit, hogy egy lakóház melléképülete volt.

Marcellusca 2010.08.27. 11:51:17

@Terézágyú: És ez így jó????
Bazzeg, azért van (lenne) a szabadnapja, hogy kipihenje magát, hogy a következő szolgálatban frissen mentse a seggedet az égő házból/összetört autóból.
Az a szégyen, hogy el kell menniük fusizni/másodállásba, hogy ki tudják fizetni a számláikat.
Ennek kellene véget vetni azzal, hogy rendesen megfizetjük őket.
Nem a sz@rházi prolimókusokat és yuppikat.

vviktor 2010.08.27. 11:55:13

@Énbagoly: ha a buszsofőrnek lesz balesete, vagy mondjuk az asztalosnak (amire azért lássuk be ugyanaz az esély, vagy szerintem nagyobb, de ezt hagyjuk) akkor ő mennyi pénz után kapja a táppénzt?
Egyébként a tűzoltónak, ha szolgálattal összefüggő balesete van, akkor 90%-os táppénzt kap.

@egy maréknyi dollár: a munkájuk, valóban tiszteletreméltó. Azért nem sztrájkolnak, MERT NEM TEHETIK! Törvény an rá. Egyébként mindegyik sztrájkolna. Nehogy azt hidd, hogy mindegyik tűzoltót érdekli a bajba jutott. SAJNOS NEM! Van köztük olyan, akiben SEMMI empátia nincs. ÉS EZ NAGY BAJ! És sajnos van olyan is, aki a káreset helyéről lop. Na, az milyen? Hál' Istennek csak egyszer láttam.

@Ejoy: Ebben még igazad van. Mindezek ellenére a tűzoltók érdemlik a legtöbbet. Mondjuk én a mentősöket egy szintre emelném velük, ha nem egy kicsit föléjük. Ott azért van IQ-is, ami sok tűzoltóból (felvételi feltételek) hiányzik.

@Noname Cowboy: csak maszekban érheti baleset a tűzoltót? Akkor is kapja a táppénzt. És az asztalos, vagy fűkaszás akit baleset ért? Az miből tartja el majd a családját? Nem fekete-fehér minden. Ugyanolyan jogokat, ha nem jobbakat kap, élvez a tűzoltó, mint a többi munkás.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.08.27. 11:55:24

Amerikánóban is fusiznak a tűzoltók pedig ott kolbászból van a kerítés
meg teljes elfogadott dolog, tudom tudom ez....

Murderface 2010.08.27. 12:00:03

@Terézágyú: "Létezik bárhol ilyen lehetőség? Hogy kategórikusan megtilt bármely más munkát? És éppen ebben az országban lehetne ezt betiltani?"
Igen, velem már írattak alá olyan munkaszerződést, hogy ezen és ezen a szakterületen nem dolgozhatok fusiban, amíg a cégnél vagyok + felmondás után 2 vagy 3 évig. Nem emlékszem pontosan, mert amekkora sz*rrágás ment ott, valahogy nem is kívánkozok vissza az adott szakterületre :D

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.27. 12:01:01

@vviktor: De pont az a lényeg, hogy az asztalos, fűkaszás mivel munkahelyi baleset más a táppánz. Nem a lerokkanásról beszélek.
A tűzoltó milyen táppénzt kap a fusi maszek után???

vviktor 2010.08.27. 12:01:56

@Énbagoly: Azt tudják, hogy veszélyes helyre mennek, ahol figyelni kell, és érhetik meglepetések. Tehát KÉSZÜLNEK RÁ riasztáskor, meg vonulás közben. Viszont akit VÁRATLANUL ér meglepetés, pl közúti baleset, vagy leszakad alatta az állvány, az szerintem rosszabb.
Én azt gondolom, hogy a közlekedési baleseteknél azért nagyobb az ártatlanok halálozási aránya, sérülései súlyosabbak, mert ő nem számít rá, viszont az okozó tudja, hogy veszélyes játékot űz, és FELKÉSZÜL RÁ. Melyik a jobb? Váratlanul megijedni, vagy félni? (hogy is van a mondás?)
Igen felrobbanhat a gázpalack, de ha én kimegyek egy családiház-tűzhöz, akkor feltételezem, hogy vannak ott gyúlékony anyagok, és gáz is a házban. Persze. mindig érhet meglepetés, pl illegális gázcseretelep a pincében, megpatkolt villanyóra, áram a kerítésben, de ezekre egy tűzoltó számítson.

vviktor 2010.08.27. 12:04:32

@Noname Cowboy: annyit, amennyit adózik utána. és ha feketén csinálja, akkor nem adózik, a táppénze mégis 90%-os, míg az egyszerű munkavállalónak 60.
Öngól. Sokkal jobbak a tűzoltó feltételei ebben az esetben is.

vviktor 2010.08.27. 12:09:14

@Marcellusca: Ha rendesen megfizeted őket, akkor aki eddig sem ment maszekolni, ezután sem fog, aki meg eddig is ment, ezután is fog.
Ha az orvos 500 ezer FT-ot keresne, akkor visszaadná a borítékot, hogy bocsi, erre nincs szükségem?
A tűzoltó is ugyanannyit keres, mint a gyári munkás. abból is meg lehet élni, és az is lehet kevés. Ezt ne a fizetés dönti el,hanem az ember.
Én sem a pénzért vagyok tűzoltó, hanem hivatástudatból. Aki pénzért megy, az ne legyen tűzoltó. Nem pénzért kéne kivágni a sérülteket, és nem kéne, hogy a pénz legyen a legfontosabb a tűzoltónak. Ahogy pl a politikusnak sem.

Énbagoly 2010.08.27. 12:09:15

@vviktor: persze, mindig számítsanak mindenre. Ez hülyeség. Akkor a sok óvintézkedés miatt leégne a ház, mire nekikezdenek.

Sajnos Magyarországon majdnem minden szakmában alul vannak fizetve az emberek.
Lehet, hogy te sok mindent tudsz, de kevés dolgot érzel.
Bocs, de egy ilyen szakma nem csak a realitásokról szól. Nem szeretnék erről tovább vitatkozni. Felesleges.

vviktor 2010.08.27. 12:10:01

@Noname Cowboy: ha náthás, akkor 90%, igen. Ez már csak orvos kérdése.

vviktor 2010.08.27. 12:16:42

@Énbagoly: én csak azt mondom, hogy ugyanolyan veszélyes szakma, mint bármelyik másik.
Nem azt írtam, hogy tud mindenre számítani, ahogy másik szakmában dolgozó sem. A focistának kimegy a bokája, a buszsofőr karambolozik, a kőműves leesik az állásról, a fűnyírót elütik az út szélén.
Én csak azt akarom megmutatni, hogy nem tűzoltókkal van tele a kórház. A legkevesebb sérülés káresetnél következik be. Sportfoglalkozáson kimegy a bokája, kiképzésnél beveri a fejét, szabadidőben elcsúszik a medencénél, stb. Káresetnél ritka, és ha van, akkor komoly, és nagy a füstje. Sajnálom az édesapád, mert megsérült. Valóban nem kellett volna megtörténnie, és nem is ő a hibás. De mások is megsérülnek munkavégzés közben, nem csak a tűzoltók. A takarítónő, aki vegyszerekkel foglalkozik, és 50 éven át szívja be (légző nélkül) a hypó, meg a Domestos káros vegyületeit, Ő miért nem kap veszélyességi pótlékot? A tűzoltóságon a takarítónő ezektől betegebb, mint bármelyik vonulós.

gpetersz 2010.08.27. 12:19:37

@CyberPunK:
Meg tudod az összeégett halottak (főleg ha gyerek), a sérültekkel való foglalatoskodás... ne feledjük a mentális terhelést sem. Mely miatt lenne 24/48 a szolgáltuk (ismerősöm van, magam nem vagyok tűzoltó). Ilyenkor a 48 -ban kellene kipihennie magát. Ámde ilyenkor másodállást vállal, mivel éhen döglik a havi nettó 100-ból...

vviktor 2010.08.27. 12:21:49

@Noname Cowboy: na jó. ez így nem egyértelmű.
Fusiban nem sérülhet, mert fusit senki nem csinál ebben az országban. Tehát otthon sérült meg pihenés közben. Akkor 90% a táppénz, míg a "normál" munkavállalónak 60.
Ha viszont parancsnoki engedélye volt a munkavégzésre, és hivatalosan dolgozott, és úgy sérült meg, akkor nem tudom, hogy mit szokás, de minimum ugyanannyi jár neki, mint a "normál" munkavállalónak. Bár szerintem a tűzoltóság részéről akkor is 90%-ot kap, de lehet, hogy hülyeség amit írok.
Egy biztos: rosszabbul sehogy sem jár, mint a "normál" munkavállaló, csak JOBBAN!
Szóval ezért sem kell sajnálni minket. És még ráadásul a magyar állam alapból életbiztosítást is köt minden tűzoltóra. Melyik munkaadó teszi ezt meg?

vviktor 2010.08.27. 12:24:28

@gpetersz: Az összeégett halottat sokkal jobban el tudod felejteni, ha csinálsz valamit, mint amikor otthon döglesz. Szóval itt is jobb a fusi, mint a szabadidő.
És erre van pszichológusa a tűzoltóságnak. És ha nem tudod elfelejteni, akkor ne légy tűzoltó, mert ott olyanokkal is találkozol valóban.

vviktor 2010.08.27. 12:32:12

@Énbagoly: a szakma valóban nem a realitásokról szól, ezért nem kéne a pénzt belekeverni szerintem, mert pont az rántja vissza. Ennek a szakmának a segítségnyújtásról KÉNE szólnia, nem a pénzről. Az a baj, hogy a tűzoltók is a pénz oldaláról közelítik meg, és én ezt ítélem el. Közel se annyit sírnak a védőruha minősége, a maszek favágás (szolgálati időben), a takarítás, a nem megfelelő, és korszerű felszerelés stb ellen, amivel valóban a sérülteket hoznánk jobb helyzetbe, hanem mindig a pénz, és a kereset. Engem jobban érdekel a sérült (igaz, mert megtehetem, de bárkinek megvan a lehetősége), mint a fizetési szalagom. Rossz az értékrend.

Viszont, ha tényleg olyan szar tűzoltónak lenni, akkor miért nem megy el a gyárba a szalag mellé, és miért van hatalmas túljelentkezés?
Mert nem szar, így ne is sajnáljuk magunkat!

Énbagoly 2010.08.27. 12:41:02

@vviktor: Figyelj. Értem mire gondolsz, és tényleg jó lenne, ha csak az menne tűzoltónak, buszsofőrnek, orvosnak, és a többinek, aki odavaló, mert nagyon azt akarja csinálni.
De a fizetést, és a pénzt nem lehet figyelmen kívül hagyni sajnos. Abból kell rezsit fizetni, és megélni.
Én is olyan országban szeretnék élni, ahol rendesen végigdolgozom a munkaidőt, utána haza tudok menni pihenni, és a családommal foglalkozni. És amikor jön a fizetés, nem azt kellene számolgatni, hogy mennyi pénz marad egyáltalán kajára ebben a hónapban, hanem tudnám, hogy tisztességesen meg tudok élni belőle. Nekem ennyi is elég lenne. És akkor lenne rá lehetőség, hogy több ember dolgozzon olyan helyen, ahol élvezi is azt, amit csinál. Teljesen mindegy mi az.
És akkor nem kellene azzal foglalkozni, hogy ki mennyi fizetést érdemel, vagy milyen fekete melót tud még csinálni, amiből plusz pénzt szedhet össze. De rohadtul nem ez van most itt.

átlátó 2010.08.27. 12:47:49

vviktor, te tudsz valamit erről a szakmáról, ezen ne is vitatkozzunk. :) És én is emlékezek arra a réges-régi esetre, amikor a kisvárosi megyeszékhely Dózsa nevű focipályájára kirendeltek szolgálatban valami lapátolási munkára. A helyi börtönben raboskodó rabok mellé. Na akkor én a szolgpk. lába elé vágtam a kéziszerszámot és parancsmegtagadtam, négyszemközt némi kurvaanyázás is volt. Gyorsan leszereltek, mert a kádári érában a Dózsa pálya szent hely volt. Másrészt pedig a tűzoltók szerettek italozni szolgálatban is és én ezt a kollektív szokást rossz néven vettem. :) Pedig írástudó lévén "tűzoltómérnököt" akartak belőlem csinálni, - amit akkor még Magdeburgban lehetett elvégezni a KGST-t figyelembe véve. :) No a honekkeri éra se volt a kedvencem, tehát ma nem vagyok korkedvezményes nyugdíjas. Amúgy a tűzoltó egy szent ember és alulfizetett is, de ez más szakmákban is így volt-van. Te vviktor látod az érem mindkét oldalát.

vviktor 2010.08.27. 12:55:57

@Énbagoly: Akkor megint elbeszélünk egymás mellett.
Igazat adok neked abban, amit utoljára írtál, csak azt nem értem, miért nem érted, amit írsz.
Valóban keveset keres a tűzoltó, de úgy csinál, mintha más nem keresne keveset. Más is ennyiből él, és még ideje sincs maszekot vállalni.
Én csak ezt nem értem. Amiket írtál, írtatok azt a tűzoltókra értettétek. NEM! Az a legtöbb emberre igaz, mégis a tűzoltó ki van emelve. Miért? Ugyanannyit (bár szerintem többet) keres, mint aki ugyanilyen végzettséggel rendelkezik, és még több kedvezménye is van.. Plusz még van ideje még többet keresni, mert olyan a "munkaideje".

És ha szerencséje van, akkor 0 24 óra eseménytelenül telik el, és van ideje szolgálatban kipihenni magát. Azért azt is tegyük hozzá, hogy igen ritka, amikor egy komplett szolgálatban lévő állomány az egész éjszakát káresetnél tölti. Szóval napközben ugyanúgy dolgoznak, mint a többi munkás, és éjszaka csak akkor, és csak az kel fel általában pár órára, akit riasztanak. Szóval a 24 órából átlagban dolgoznak 8-at, amiből jó ha 1 óra a káreset. És erre jár a 48-óra+túlszolgálati szabadidő... Szóval ezt is gondold csak át! A gyári munkás a szalag mellett mikor dolgozik a 8 órából 3-at? Ő végigdolgozza a 8-at. A tűzoltóéknál a hétvége csak a káreset a munka, és van nem egy olyan szolgálati nap, amikor nincs riasztás. Szóval bent van 24-et "munka" nélkül, majd rápihen 48-at.
Ezért már nem is oly
Ha nem tetszik, akkor keressen magának másik állást. Ez is egy szakma, ami szerintem szép lenne, ha a tűzoltóskodásról szólna.

vviktor 2010.08.27. 13:00:57

@átlátó: Köszönöm. Minden szavad, minden tetted értem, és én is így tettem volna. Csak a mostani tűzoltók nem ilyenek (tisztelet a kivételnek). Bár akkor sem volt mindenki olyan, mint te!
És most is az olyanok vannak kisebbségben, mint te. És ez csak egyre rosszabb lesz, mert akinek van egy kis esze, az már főnök, és a főnök meg buta csicskákat akar, akik nem gondolkoznak, hanem végrehajtanak. Ezzel züllesztik, züllesztették le ezt a szakmát, és ezért jönnek a hírek az análfűrészről, meg a drogról, meg a kárhelyi lopásokról, stb.
Az a baj, hogy a mai tűzoltók nem annyira értékesek, mint amennyire kéne, és amennyire a társadalom látja.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.08.27. 13:14:38

Hát igen, szar ügy.
A tűzoltó nem tudja lehúzni a polgárt, mint egy rendőr vagy ápoló, az a 90ezer az 90ezer.

vviktor 2010.08.27. 13:34:07

@TaTa86.: És ez szar ügy?
Szerintem meg ez lenne a normális.
Én nem sajnálom azért, mert nem tudja "lehúzni" a polgárt. Ne is húzza. Aláírta a 90 ezret. Dolgozik ennyiért. Ha nem tetszik el lehet menni, ahogy nagy gondolkodónk mondta. Ugyanígy az orvos is aláírta, és a rendőr is.
Az a baj, hogy a magyarok ezt sosem veszik figyelembe. Nem elég neki, ami van, amit aláírt, amit kap, hanem keresi a kiskaput, az okoskodást, a lopási lehetőséget, mert mindegyik MOHÓ! És nagyon mohó! Ezért van az ennyi bebukott hitel, ezért lehet megkenni a rendőrt, és ezért lop a tűzoltó a kárhelyről, stb. Mert sosem elég. Mindig többet akar, és akár becstelenül is.
(azért én sem vagyok szent..., de becsületem van.)
De ezért utálom ezt a mai magyar-országot.

átlátó 2010.08.27. 13:39:09

@vviktor: Megbeszéltük. :) Innentől a férfiak hallgatnak és csendben belebámulnak a tábortűzbe. :)

2010.08.27. 13:58:51

Ugyanez volt a Honvédségnél is 2006-ban. Ami nem is lett volna akkor baj, hiszen mégiscsak "katonák voltunk". Igaz, egyébként nem igazán feladatunk a vizes meló, de szívesen csináltuk (legalábbis a többség).
Ami jobban fájt:

- Szegeden egyszer kora délutántól másnap reggelig pakoltuk a zsákokat. Éjfélkor már csak pár vízügyes volt velünk, utána már azok sem. Mikor hajnalban még javában dolgoztunk, akkor ért véget a bulizós időszak Szegeden, és akkor mentek haza a holtrészeg sz@rháziak, akiknek a s&ggét megvédtük a Tiszától. meg akkor mentek a Zemberek kutyát sétáltatni a parton, szájat tátani meg hasonlók. A homokzsákot persze egyik féreg tudta megfogni, holott az ő városáról volt szó.
A csúcs meg az volt azon a napon, mikor egyik-másik, egyetemistákból álló részeg csürhe beszólongatott a katonáknak. (Ha nem az a parancsnokunk van ott akkor, aki, akkor az a csürhe a Tiszában végezte volna be a pályafutását, a nyakukra kötött homokzsákokkal.)

- Szintén fájt, mikor megtudtuk, hogy egyes településeken munkanélkülieket alkalmaznak az árvízvédelemre. Ami nem is lenne baj, sőt, nagyon jó ötlet. A problémát csak két dolog jelentette. Az egyik az volt, hogy ezen emberek többsége cseszett dolgozni. Volt olyan banda, amelyik 12 óra alatt annyi zsákot töltött meg, mint mi kb. fél óra alatt (hasonló létszámú csapatról van szó). Ha jött valaki, akkor "dolgoztak mint állat", utána meg heverésztek a földön, cigizgettek.
A másik fő probléma az volt ezzel, hogy volt olyan település, ahol egy ilyen jómunkásember "munkájáért" a település óránként 4-5000 forintot fizetett. Mi átlagban naponta kerestünk annyit, mint ők 1-2 óra alatt.
(Mondjuk ez utóbbin nem lepődök meg azok után, hogy a börtönben a rabok mindig is több élelemre voltak jogosultak, mint azok, akik az életüket ajánlották fel a hazájuk védelméért.)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.08.27. 14:01:51

Ez olyan kétoldalú dolog.Engem kiröhögött a tűzoltó osztálytársam,hogy minden nap mentem dolgozni.Viszont én nem szívesen hoznám ki a forró gázpalackot az égő házból.

2010.08.27. 14:04:57

"A homokzsákot persze egyik féreg tudta megfogni"
kimaradt a SEM szó: "egyik féreg sem tudta megfogni"

Ja, a jómunkásembereket "brazil gépsor"-nak neveztük. Ez elárulja, hogy a 60%-uk kikből is állt.

vviktor 2010.08.27. 14:17:20

Ezért jut ide ez az ország.
Mindig azt várják, hogy valaki segítsen rajtuk. És nem csak a cigányokról van szó, hanem sok magyarról is. Tenni senki nem akar.
A másik meg pl a tűzoltóságok. Természetesen azért lesznek lezüllesztve, mert akkor ostoba emberekből áll majd, akik nem látnak az orruknál tovább, így a parancsnok nyugodtan lophat, kihasználhatja a hülyét munkára, stb. Ezért érdekük a minél egyszerűbb ember. Jajj, csak nehogy gondolkodjon, mert abból baj lehet. Nos így épül fel ma az egész ország, és ehhez a társadalom is asszisztál rendesen.

Libero 2010.08.27. 14:45:26

Becsengetik a riasztást a tűzoltóknál, persze rohannak a kocsikhoz...a parancsnok rájuk üvölt:
- ÁLLJ!!!
- Node, főnök...
- KUSS, mindenki leül, és megiszik egy kávét, aztán rágyújthattok!
- Node, főnök...
- CSÖND!!!
- Elszívtátok a cigit? - Jól van most már szedelőzködjetek...
- Mi volt ez főnök???
- Höhö, ég az APEH székház...

maxwell murder 2010.08.27. 15:59:36

"Kollégáim azt mondták, nincs semmi problémájuk sem a szabadnapokkal, sem a túlórák kifizetésével mégha azok késve is érkeznek. Úgy vélik, ez a munkájuk, kötelességük, ezért természetes, hogy segítettek a környéken."

miért nem ilyen tisztességes és önzetlen minden ember?

vviktor 2010.08.27. 16:39:25

@maxwell murder: Azért erről meg kéne kérdezni az olyan tűzoltókat is, akiknek nem kell "korrekt"-en nyilatkoznia. Nálunk a parancsnok akkor "beszél" az állománnyal, amikor jelenteni kell neki a kapuban, és annyit is tud az állomány problémáiról, és annyira is törődik vele.
Nekem is lenne problémám, ha késve érkezik, mert annak MEG KELL jönnie időben, mert az jár. Ők sem késve érkeztek a gátakra.
"természetes, hogy segítettek": Vezényelve voltak, vagy nem? Ha vezényelve voltak, akkor parancsolták nekik, tehát nem segítettek, hanem a munkájukat végezték. Ha viszont nem, akkor meg nem jár érte semmilyen szabadnap, vagy túlórapénz. Nekem ez így nem vág össze.
Ha tényleg beszélt volna velük, akkor nem mondana ilyen marhaságokat.
A tűzoltók egy része önzetlenül is segít, nem pénzért, de akkor nem vezénylik. Akkor viszont a parancsnoknak, és a túlórának semmi köze hozzá.
A segítség, az önzetlen, ha valamit kap érte, az munka, vagy üzlet.
Tudom, ez már szőrszálhasogatás, de ilyen apró, pici jelekből le lehet szűrni a hazugságokat.
Bár nem tudom, hogy Győrben mi a helyzet, de valaki kurtított a dolgokon. Vagy a parancsnok, vagy az újságíró. A tűzoltóság SEHOL nem így működik!

jágör68 2010.08.27. 17:22:04

"Kollégáim azt mondták, nincs semmi problémájuk sem a szabadnapokkal, sem a túlórák kifizetésével mégha azok késve is érkeznek. Úgy vélik, ez a munkájuk, kötelességük, ezért természetes, hogy segítettek a környéken."
Khhmmm- khmmm....
Na persze.
Egy német, francia, vagy brit tűzoltó ilyet ki se mondana.
Helyette elmondaná:
mérhetetlenül magas a fizetését sújtó 25%- os adó, két gyerekére szinte alig jut pénze a havi 1500- 2000 EUR/ GBP- ből, erre a túlóráját szemét módon törvénytelenül alulszámlázták, sőt még a kifizetésével is késnek.
Ha ez így megy tovább, jövő héttől sztrájkba lépnek és a politikusokra bízzák a tűzoltói feladatokat illetve az ellen fel nem szólaló szakszervezeti vezetőkre, tűzoltó- parancsnokokra.

2010.08.27. 17:40:10

@vviktor: Hát ja, ez bennem is felmerült. Ugyan előfordulnak parancsnokok, akik az állományukkal valóban szóba elegyednek és foglalkoznak velük. De minél magasabb ez a szint, annál kevésbé jellemző ez a fajta viselkedés.
De sokkal inkább abban látom ennek a jelenségnek az okát, hogy felfelé mindenki megpróbálja előadni a szebbet meg a jobbat. A rajparancsnok a szakaszparancsnok előtt fényez egy kicsit, a szakaszparancsnok a saját felettesének, stb. Hol ez vesz el a problémákból egy kicsit ("á, ezt kihúzzuk a listáról, mert annyira nem is baj"), hol az. Utána mire a végén felkerül a magas szintekre a probléma, kiderül, hogy semmi gond nincs, minden nagyon frankó. :))

Rorgosh 2010.08.27. 18:31:57

@csíz:

Nem tudom, hogy a katasztrófavédelemben ez hogy működik, de a sereg ebből már nagyjából kinőtt. Meglepő módon nagyon magas szintig korrekt a tájékoztatás, jobbára a politikai döntéshozók söprik le a problémát az asztalról, és rombolják tovább a rendszert.

Persze az is igaz, hogy sokszor akkora problémák vannak, hogy azon semmilyen fényezés nem segít..

2010.08.27. 20:26:00

@Rorgosh:
"de a sereg ebből már nagyjából kinőtt"
Igen??? De jó ezt hallani! Nagy változások történhettek az elmúlt másfél évben, amióta nem vagyok ott. Fene enné meg, mindig kimaradok a jóból. :))

2010.08.28. 06:23:16

Ugy látom, a lényeg az, hogy aki-akik dolgoztak szabadnapjukon, mentették az mások életét, a lakásokat--azok nem érdemelték meg azt, hogy tisztességesen kifizessék öket ugy , mint ahogy az elö van irva. Ám azok, akik a szájukat tátották, nézelödtek és azt nézték, hogy mit lehet ellopni, lenyulni, a mentés helyett "plázásztak" azok megkapták a "segilykét"--mert nekik az jár.Ez ma egy uniós ország, amelyben állitólag európai értékrend van.( Ezt nem én állitom)

eberti 2010.08.28. 18:45:59

Akik ezt a megalázó " díjat" megállapították azok mennyit kereshetnek???

mokas_gizi 2010.09.01. 23:57:07

Remélem a humoros kormány, azt is humorosan tartja majd, ha nem csak orvosai és nővérei sem lesz az országnak hanem tűzoltói sem...

süti beállítások módosítása