Skip to content


       Szűrés lista

Thilo Sarrazin a könyvét megírta

Együtt ünnepelt a Népszabadság és "német politika": végül csak sikerült "kicsinálni" Thilo Sarrazin szociáldemokrata politikust, aki csütörtökön jelentette be, hogy lemond a Bundesbank elnökségében betöltött posztjáról. Jellemző Népszabis cím: "Berlin: két provokátorral kevesebb". De miért lett "provoktár" egy SDP-s bankár?


Sarrazin hiába mondott le, a "szelencéje" már kinyílt, rég korbácsolta fel ennyire a német közéletet és belpolitikát egy könyv.

Augusztus végén jelent meg a 464 oldalas könyve, a "Németország felszámolja önmagát", ami azóta bestseller.

Németországban nem nagyon írt le vezető politikus hasonlókat (ráadásul szociáldemokrata), így a legkevesebb, ami mondható, hogy "sokkolóan" hatott:

"Az összes érintett országban a következő tendenciák tapasztalhatók a muzulmán bevándorlók között:
– átlag alatti munkaerő-piaci integráltság,
– átlag feletti függőség a szociális ellátórendszerektől,
– átlag alatti részvétel az oktatásban és a képzésben,
– átlag feletti termékenység,
– területi szegregáció és hajlam a párhuzamos társadalom kialakítására, az oktatásra,
– átlag feletti vallásosság, melyben növekvő szerepet kap az iszlám hagyományos, illetve fundamentalista értelmezése,
– átlag feletti bűnözés, az egyszerű utcai erőszakos bűnözéstől keydve, a terrorista tevékenységig bezárólag.


Németországban integrációs megbízottak, iszlámkutatók, szociológusok és naiv politikusok serege kéz a kézben dolgozik a probléma jelentéktelen színben való feltüntetésén. Hogy a muzulmán kisebbség gyors növekedése Európában aggodalmat kelt, azt tényleg nem kell az idegenellenességgel magyarázni – véli Sarrazin, aki szeretné, ha dédunokái száz év múlva még Németországban élhetnének. Nem örülne, ha az ország, ahol leszármazottai élnek, nagyrészt muzulmán állam lenne, ha ott jórészt törökül és arabul beszélnének, ha a nők fejkendőt viselnének és a napi ritmust a müezzin határozná meg.

Ha Németország a jelenlegi utat folytatja - azaz mindenféle feltétel nélkül engedi be a külföldieket, ad nekik éveken át szociális segélyt, s közben a német középosztályban meg alig születik gyermek -, akkor Németország nem hogy húsz év múlva már nem lesz "német", de gazdasági ereje is meg fog roppanni.


Sarrazin programja:
- Minden, szociális támogatásban részesülő munkaképes bevándorlót közmunkára kötelezne, mégpedig minden törvényes munkanapon.
- Azoknak, akik nem tudnak elég jól németül, kötelezővé tenné a napi részvételt egy nyelvtanfolyamon.
- Igazolatlan hiányzás esetén csökkenne a szociális támogatás összege.
- Családegyesítést, a korábban bevándorolt külföldi egyén családtagjainak áttelepülését Németországba csak azok számára engedélyezne Sarrazin, akik igazolni tudják, hogy a kérvény beadását megelőző három évben állami (szociális) támogatás nélkül biztosították saját megélhetésüket.
- A házastársával egy háztartásba költöző feleség tíz éven át nem lenne jogosult semminemű szociális ellátásra.
- Hároméves kortól kötelezővé tenné a bevándorló családok gyermekei számára az óvodába járást, hogy rendesen megtanuljanak németül.
- Igazolatlan hiányzás esetén a gyerek után járó szociális pótlékból csak az élelmezésre szánt összeget kapná meg a családfő.
- Kötelezővé tenné a bevándorló gyerekek beíratását napközi otthonos iskolákba, ahol egész nap német pedagógusok felügyelete alatt lennének, és - francia példára - megtiltaná fejkendő viselését az oktatási intézményekben.

A politikusok háborognak, de a németeknek 56% osztja Sarrazin nézeteit, 28% ellenzi, 16% nem adott választ. Sőt: a németek 18%-a szavazna egy "Sarrazin-pártra", mivel "ezek az emberek úgy vélik, hogy Sarrazin végre kimondja azt, amit sokan gondolnak."

Sarrazin sikeresen tematizálta a német belpolitikát, így most minden a bevándorlás és az intergráció körül forog. Németországban (82 millió lakos) körülbelül 7,4 millió külföldi él, ezen belül mintegy 3,5 millió a törökök száma.

A Süddeutsche Zeitung szerint a németek részben gazdasági okból, részben pedig azért fogadtak be sok vendégmunkást, hogy nyitottságukat demonstrálják a világnak. A nyitottságot azonban sokan közülük úgy értelmezték, hogy a bevándorlókra bízzák: be akarnak-e illeszkedni vagy sem. Ennek nyomán keletkeztek azok a visszás állapotok, amelyekre joggal hívja fel könyvében a figyelmet Sarrazin.
 
Merkel kancellár, a kereszténydemokraták (CDU) elnöke augusztus végén még sértőnek és a bevándorlók integrációját hátráltatónak nevezte a bankár nézeteit, de értesülve a CDU-tagság nagy részének körében is helyeslő visszhangról egy héttel később már így nyilatkozott:

"Az állam nem kapitulálhat a migránsok által lakott lakónegyedekben elharapózott erőszak előtt. Németországban nem létezhet egyetlen település vagy városnegyed, kerület sem, ahol a rendőrség nem képes érvényt szerezni a jognak. A migráns fiatalok egy részének erőszakra való hajlama nagy probléma, s erről nyíltan lehet beszélni anélkül, hogy tápot adnánk az idegenellenesség gyanújának.
A fiatalok körében az erőszak sokszor annak a jele, hogy az illetők nem látnak perspektívát maguk előtt. Ezen pedig csak egy dolog segít: a tanulás. Államunk sokféle lehetőséget kínál erre, ám a felelősség  döntő része a szülőket terheli, s ezt sem az iskola, sem a társadalom nem vállalhatja át tőlük.
"

Néhány számadat:
- Berlin egyik kerületében, Neuköllnben a 21 évnél fiatalabb "nehéz bűnözők" csoportján belül 90 százalék a migránsok aránya. Ezen belül 45 százalékot képviselnek az arab és 34 százalékot a török fiatalok. ("Nehéznek" a német rendőri statisztika szerint az egy éven belül legalább 30 bűncselekményt elkövetők számítanak. Ez egy könyvben jelent meg, érdekes, hogy mégiscsak meg lehet számolni, hogy az elkövető "német" német, vagy "török" német.)
- Egyedül Berlinben tavaly háromezer (!) esetben ért fizikai támadás szolgálatban lévő rendőröket. "Egyes kerületekben olyan veszélyes a helyzet, hogy egyszerű esetekhez, például egy családi perpatvarhoz is több járőrkocsival kell kivonulnunk". A főváros nem áll egyedül ezen a téren: a rendőrök elleni agresszió mindennapos dologgá vált egész Németországban.
- A számos nagyvárosban (Berlin, Köln, Duisburg, Mannheim, Frankfurt, Gelsenkirchen) megfigyelhető gettósodás következtében a rendőrség egyre nehezebb helyzetben van. Mivel az ilyen negyedek szinte állandó jelenlétet igényelnek a hatósági közegektől, nem jut járőrkocsi más körzetekbe.
- Nem egyszer 8-10 hónap is eltelik a rendőri följelentés és az első bírósági tárgyalás között. Ez idő alatt pedig a fiatal delikvens priusza gyakran számos újabb bűncselekménnyel gyarapodik. Fontos lenne az igazságszolgáltatás tempójának felgyorsítása, a bűnelkövetők mielőbbi bíróság elé állítása és elítélése, hogy mihamarább érezzék tettük következményeit.
- A bevándorlók közül 1,1 millióan ma sem tudnak rendesen németül.
- Integrációs program indult több bevándorló tanár és tanárnő kiképzésére és alkalmazására a német iskolákban. Jelenleg a továbbtanuló külföldi fiataloknak csupán hat százaléka jelentkezik egyetemek, főiskolák tanárképző szakára, míg a németek között 12 százalék ez az arány.

Egy jellemző mondat:
A gondot a második, harmadik generáció okozza, amelynek egy része (főleg fiatalemberek) mereven elutasítja az integrációt. Ők nem hajlandók németül tanulni, megvetik, sőt gyűlölik a németeket. Gyenge tanulmányi eredményeik miatt többnyire még szakmát sem képesek tanulni, ezért gyorsan "lejtőre" kerülnek: bandákba verődve kisebb-nagyobb bűncselekményeket követnek el, majd előbb-utóbb börtönbe jutnak. Ők azok, akik ha tetten érik őket egy bűntett elkövetésekor, így beszélnek a rendőrökkel: "Szarok Németországra. Te annyit sem érsz, mint a kosz a cipőm talpán. Halott vagy". (Idézet Kirsten Heisig bírónő júliusban megjelent Das Ende der Geduld /Vége a türelemnek/ című sikerkönyvéből.)

Franciaország után Németországban is központi téma lett a bevándorlás és az integráció, és Európa két legnagyobb és legerősebb országa is tanácstalanul toporog: most akkor hogy legyen, mi legyen?

Aki bárminemű hasonlóságot vél felfedezni a magyarországi állapotokkal, az tévúton jár: nálunk nincsenek bevándorlók, 9 999 990 magyar állampolgár él az országban, így nincs is semmilyen "integrációs-probléma" ...

Címkék: németország integráció

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr502280585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.13. 15:46:55

@eszkep: nem kekeckedés, de azért "árnyalatnyi" különbség van a Holocaust, és a "valamely büntetőjogilag releváns társadalmi viszonnyal kapcsolatos köztudomású tény" között, már ami a pontos körülírhatóságát illeti...

Homeoffice 2010.09.13. 15:49:18

@LiberGon:

Igazad van.
Kiváncsi leszek mikor fogja az európai őslakosság becsukni a kapukat.

Kicsit Karcos 2010.09.13. 15:51:00

@Kicsit Karcos: meg a komcsitagadás büntetését is szánalmasnak tartom.

Lehet viccelni, de nem komoly törvényekkel. Viccre ott van a NENYI, azt eleve azért csinálták, de 3 éveket osztogatni vélemény kimondásáért az nem vicc.

LiberGon 2010.09.13. 15:52:08

@Gunther: Az a baj, hogy ha ezt a problémát nem kezelik időben akkor katasztrofális következményei lehetnek, 1, kiszaporodják az őslakókat 2, nagyon durva, szélsőjobboldali kormányok alakulnak. Szerintem egyik út sem járható.

Kicsit Karcos 2010.09.13. 15:56:15

@LiberGon: ja, bocs az offért, még ha nem is 100%-os off volt.

Homeoffice 2010.09.13. 16:00:21

@LiberGon:

Egyetértek.
Két megoldás lehetséges ezenkívül.
Egyrészt olyan törvényeket fogadnak el, amelyek szigorítják a letelepedési lehetőslégeket, ezenfelül lehetőséget adnak arra, hogy súlyos bűncselekmények elkövetőit ki is utasíthatják.
Másrészt az elmaradott afrika, ázsiai országoknak gazdasági befektetésekkel élhetőbbé teszik.

Ez utóbbi roppant költséges, ezért maradni fog a bunkerpolitika.

LiberGon 2010.09.13. 16:01:41

Engem az érdekelne vannak-e erre a problémára az államoknak megoldási terveik. Mert szerintem egyre több ember számára válik nyilvánvalóvá, hogy ez a fajta bevándorlási politika nem tartható fent se rövid de pláne nem hosszú távon.

Homeoffice 2010.09.13. 16:02:24

@Gunther:

Másrészt az elmaradott afrikai, ázsiai országokat élhetőbbé teszik.
(Ez így már érthetőbb)

2010.09.13. 16:03:46

Kicsit sok az iszlámos cikk mostanság. Ezen nyugati példák ellenére továbbra is fenntartom azt a nézetem miszerint Mo.-n nem olyan súlyos a helyzet, aki idejön tanulni vagy dolgozni az általában itt is fogja leélni élete hátralevő részét. Talán pont amiatt mert ex-szovjet ország vagyunk és sokat nyavalygunk nem vagyunk olyan népszerűek az alacsonyabb értelmiszintet képviselő társadalmi rétegek körében mint mondjuk Németország és Franciaország. Akinek a kedvezőtlen feltételek ellenére megtetszik Magyarország az komolyan gondolhatja, s lát benne valami fantáziát. Persze ez nem azt jelenti hogy a multikultit engedni kéne elszabadulni itthon, kéne valamiféle szintet beállítani aminél többen nem telepedhetnek le, majd egy sorrendet felállítani, és értelemszerűen a normálisabbik felét beengedni a legallját meg nem. S hogy a fajvédők se nyavalyognak lehetne hivatkozni valami olyan hülyeségre hogy az informatikai rendszer nem elég fejlett ennyi adat befogadásához vagy valami hasonló.

loláb 2010.09.13. 16:21:47

Éljen a Magyar-Arab barátság!

2010.09.13. 16:40:38

Németországban a lakcímbejelentésnél a személyi adatok után közvetlenül a vallása rovat következik.
De máshol sem szívbajosak megkérdezni, és nyilvántartásba venni.
Lehet persze hazudni, de nem érdemes.

Megélhetési rasszista 2010.09.13. 17:17:54

@Bermuda: "Talán pont amiatt mert ex-szovjet ország vagyunk"

Én azt is oknak látom, hogy itthon nem sikerült annyira tökéletesen az agymosás, mint a németeknél. A nürnbergi per után 60 évig azt hallgatták a németek, hogy milyen csúnya, gonosz, hitlerista, nácista, fasiszta nép ők, stb., stb. És ezt a németek komolyan is gondolják. Tehát a hétköznapokban is komolyan gondolják azt, hogy nekik kötelezően egyenrangúnak kell kezelni mindenki és szólni nem mernek.

Nálunk azért -SZERENCSÉRE!!!- ez nem ennyire sikeres. Hiába volt 20 évig SZDSZ, most meg SZDSZ 2.0, de a magyarok mégis mértéktartóan xenofóbok. Ha lakást veszel ki, elsőként nézed meg, vannak-e cigányok a környéken, négerekkel az ember nem üzletel. stb. Emiatt egyszerűen rá vannak kényszerítve, hogy minimálisan átvegyenek valamiféle normát.

teisfiambluetooth 2010.09.13. 17:24:23

"Aki bárminemű hasonlóságot vél felfedezni a magyarországi állapotokkal, az tévúton jár:..."

Sajnos valóban tévúton jár, mert a mi problémánk sokkal másabb / súlyosabb (azért a nyelvet legalább beszélik, ez pozitívum). Nevezetesen azért mert a mi beilleszkedni képtelen rétegeink magyar állampolgárok és nincs is más állampolgárságuk.
A németeknek, franciáknak csak elhatározás kérdése és nem engednek be többet / kikergetik aki problémás stb. Mi ezt nem tudjuk megtenni, tehát nekünk valóban gondolkodni kell, hogyan tovább. Számunkra az egyetlen megoldás az integrálás.

Dr. No 2010.09.13. 17:33:14

@triumphator: "szerintem a muzulmán bevándorlók többsége nem európai módon, hanem európai életkörülmények között, de változatlan kulturális közegben akar élni."
Csakhogy ez a két feltétel kizárja egymást, mivel az európai életkörülmények nagyrészt az európai kultúra - intézmények stb. stb. - eredményeként jöttek létre. Hiába van olaj Algériában, Líbiában, Nigériában, Iránban, egyik sem produkál norvég életszínvonalat. Szaúdit sem.

Dr. No 2010.09.13. 17:37:09

Ja, és nem tudom, mennyire olvastátok el az alap Népszabi-cikket, de lazán egy nevezőre hozza(egymás mellett említi) Sarrazint egy primitív történelemhamisító CDU-funkcionáriussal.

LiberGon 2010.09.13. 17:49:11

De lehetne a bevándorlóknak alacsonyabbrendű állampolgársága amit munkaviszonytól és egyébtől függően vonnának vissza, megkapva ezután a rendes állampolgárságot.

vomit 2010.09.13. 17:50:13

az osztrakoknak is elkellene egy hasonlo konyv
"most alljon meg, nezzen On korbe, vajon hany osztrakot lat?"
Es nimmt dermaßen zu
kurier.at/nachrichten/2031408.php

delano 2010.09.13. 18:11:42

Kiváló cikk két héttel ezelőttről a témában:

www.hirszerzo.hu/cikk.a_provokator.165135.html

Seres nagyon jól látja a problémát.

dr. Aullah 2010.09.13. 18:14:32

Ehhez kapcsolódik:

index.hu/belfold/2010/09/13/orban_csoda_es_ciganybunozes_sincs/

Újra a föld alá dugja a fejét a kormány, hogy a k*rva életbe már. Faxom, hogy mindig ilyen töketleneknek kell irányítani.

delano 2010.09.13. 18:17:40

@TaTa86.: "Hmm... Na vajon honnan ismerős. Áhh megvan! Errefelé a Jobbikra mondták ezt. Németország visszanáczul! XD"

Egészen elképesztő különbség van a Jobbik (és minden kelet-európai szélsőjobb párt), és majdnem minden nyugat európai szélsőjobb párt között. Ezt a magyar-arab barátságról szóló korábbi posztokon fejtegettük már.
A nyugat-európai szélsőjobb legfőbb törekvése az iszlám bevándorlók megállítása, és kordában tartása, míg a Jobbik tövig benyal az araboknak, és a kegyüket keresi, csakis azért mert a fő közös ellenséget a zsidókban látják. A francia szélsőjobb egyik fő bázisát a vallásos zsidók adják emiatt, ugyhogy ezt a szerencsétlen ész-nélkül zsidózó jobbikot ne hasonlítgassuk nyugati jobbos pártokhoz.

arlequin 2010.09.13. 18:19:19

@delano: seresnek magát kellene kiválóan látnia, miközben írta a cigányfajvédő, demokráciavédő és 'jogvédő' cikkeit évek óta. most hirtelen - ukázra - megvilágosodott. most már lehet erről írnia. sőt, benne van az ágendában. most már kötelező. hirtelen kedves mindigdemokrataliberális barátaink kimutatják a foguk fehérjét és méltatják a diszkriminációt. a kereszténységet ellaposítani, az iszlámot gyalázni. fasza.
hát köpni tudnék rá, ha méltatnám annyira.
mellesleg amit sarazin bírál azt saját párttársai és pártja hozták a fejükre az ottani libsi gondolkodók bábáskodásával, a német gerinc és nép folyamatos sárbatiposásával.
nem tudom mit kell ezen meglepődni.
16 éve dolgoztam németországban, de ez már akkor látszott. most a fekély már akkora, hogy ambulánsan kellene kezelni és az ajróperek sipítoznak.
seres meg röhög a markába.
de ő is elmúlik...

delano 2010.09.13. 18:22:33

@LiberGon: " Ennyire durva? Én mondjuk Német nagyvárosban nem igazán jártam Kölnt leszámítva. "

Nagyon durva. Nekem ezeket mesélték csak mult héten:
-Brüsszelben nagy muszlim ünnepekkor nem lehet taxit rendelni, mert a sofőrök háromnegyede szabin van, ugyhogy a helyiek is kezdik megtanulni ezeket a dátumokat.
- Bécs 15. kerületében már nem mernek az osztrákok sétálni
- Göteborgban a leggyakrabban adott név fiú újszülötteknek: Mohamed

delano 2010.09.13. 18:25:50

@arlequin: Szerintem Seres egész más, mint az itthoni ballib újságírók. Ő az amerikai neokon vonalat viszi inkább, amivel egyedülálló az itthoni ismertebb újságírók között. Gazdasági szempontból valóban liberális, de társadalmi vonalon erősen konzervatív. Nem emlékszem cigányfajvédős cikkekre tőle, de lehet, hogy csak nem olvastam őket.

arlequin 2010.09.13. 18:25:52

@delano: pont ezt írtam vmelyik másik cikkben, hogy hol tévesztesz látást ezzel kapcsolatban.
a magyar 'hivatalos' zsidóság a munkásőrség oldalága. ezt tudjuk.
itt volt kommunizmus, ott nem volt. ezt is látni kellene.
a kommunizmus főkutyái a hitetlen mo-i zsidók voltak. ez tény. 90%-osan azok, ez is tény. kissé más posztszovjet, pláne magyar szempontból tekinteni ezekre, miközben a hivatalos propaganda anticionista volt, 20 éve pedig mindenki izrael seggét nyalja. nemde? de. tényleg? igen.
az itteni hithű zsidóság pedig meghúzta magát, ahogy most is.
csak ezeket a zelli vizel lájkoló lubavicsiakat lehet látni, meg az őskomcsi párttitkár/munkásőr zoltaiékat. akkor mit mondjon erre egy magyar ember? szerinted? szerinted hányszor kell még hogy az ember fia védelmére keljen az igaz izraelitának miközben ezek 'mindenki Istenben bíz-nissz'-t űznek a fajtából? és senki nem fog kezet semjénnel a videón?!
akkor az átlag dzsobbikos, esetleg értelmiségi magyar mit fog mondani? hát igen, azt: húzzanak a picsába izraelbe...
na ezt kellen végigrágni az itteni rabbiknak, de nagyon. én többet nem adok tanácsot. így is sokat írtam a témában már.

tudi 2010.09.13. 18:27:48

Jó látja az úriember a problémát, a magát toleránsnak, liberálisnak, befogadónak mondó Európa most szív azok miatt, akik bevándoroltak, de dolgozni nem akarnak, mert a jóléti állam ellátja őket. Lehet ők lesznek a liberalizmus és a tolerancia sírásói, mivel őket nem igazán érdeklik olyan dolgok, mint önmegvalósítás, nemi egyenjogúság, ezért náluk magas a születések száma, míg ezen okokból is az európaiaknál kevés, eljön az az idő, mikor Európa nagyvárosaiban a többségbe kerülő muszlim vallásúak homoszexuálisokat és leszbikusokat fognak nyilvánosan kövezni.
www.metazin.hu/node/2172

delano 2010.09.13. 18:34:59

@arlequin: Ebben sok igazság van, annyira sok, hogy nem is tudok megcáfolni belőle semmit. De ez már csak akkor fog megváltozni, ha kihal a munkásőr-vonal a mazsihiszből. Olyan ez, mint az mszp: nem lehet a nagy öregeket kitúrni.
Viszont nem ez az ország legfőbb problémája. A jobbik szavazók 90%-a sz*rik a zsidókra. Ő vidéken laknak és a cigánybűnözést akarják felszámoltatni, zsidót életükben nem láttak, vagy max a hetihetesben. Ezért tökhülyeség a jobbik antiszemitizmusa. Szerintem.

eszkep 2010.09.13. 18:35:59

@Seduxen: SEMMIFÉLE különbség nincs abban, hogy büntető törvényelkel akarják "szabályozni", ki mit mond. Függetlenül a témától legyen az a holocaust tagadása, legyen akár a föld alakjának kérdése. Sajnálatos, hogy a kérdésből viccet csinált az MSZP anno önös, rövidtávú politikai céljaik érdekévben.

eszkep 2010.09.13. 18:37:14

Nem tudom, szoktátok-e mostanában nézni a parlamenti közvetítéseket?
Érdemes egyébként, mert fölöttébb "szórakoztató"
Ez nagyon tetszik. ! :-)

videotar.mtv.hu/Videok/2010/09/13/15/Parlamenti_kozvetites_2010_szeptember_13__Orban_Viktor.aspx

arlequin 2010.09.13. 18:38:20

@delano: szerintem mindegyik párt és minden anti-élvezet tökhülyeség. ahogy az anti-gójizmus is. és én még csak nem is szarok a zsidókra. pedig jobbikos se vagyok. lehet valamit elhibáztam? ;-)
a cigánybűnözés pedig ugyanaz pepitában, mint a muszlimnak nevezett eltartott népesség nyugaton. csak ha lehet 'kissé' pofátlanabbak.

Kosinva 2010.09.13. 18:41:03

Én is szeretem a gyrost, de az görög kaja. Két európai (legyen az: magyar, angol, lengyel, német, spanyol, román, görög, francia, stb.) kulturálisan nem különbözik nagyon, annál inkább egy európai és egy nem európai (arab, török, kínai, afrikai).
Európában pedig nem kell a nacionalizmust erősítgetni, elég a liberális irányzat nemzeti vonalán tovább haladni és máris repül a bevándorlók fele haza és jönnek a kötelező szociális integrációs programok, ahol vagy az európai(angol, német stb.) társadalom tagja leszel vagy ha nem akarsz akkor törvény és a jog garantálni fogják, hogy ne sokáig élvezhesd az európai liberalizmust.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.13. 19:24:44

A németeknek lassan úgyis befellegzett. Ha hülyének tettetik magukat, legalább hamarabb túl lesznek rajta.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.13. 20:34:42

"- Igazolatlan hiányzás esetén a gyerek után járó szociális pótlékból csak az élelmezésre szánt összeget kapná meg a családfő."
Érdekes, ez hasonlít valamire, ami itthon is botrányt kavart. Meg a kiváltó oka is.

Amúgy nemtom, tőlünk nyugatabbra nem látják, hogy a bevándorlók végzik náluk a legtöbb fizikai, aljamelót, hogy ők kényelesen tespedhessenek? LOL Mondjuk ez az itthonról dolgozni kiköltöző embereknek nem baj...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.13. 20:36:08

@arlequin: Kivéve ha ugyanott ott vannak cigók is, mert azok mellett az arabok már észre sem vehetők :D A franciák, meg az olaszok már rájöttek!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.13. 20:39:03

manhattan terv

tudjátok mi az ?

egy new yorki zsidó írta az 1. vh után:
németo -t be kell telepíteni más emberekkel és megszűnik a nemzeti egysége. nacionalizmusa. sterilizálni kell a németlakosságot,
ezt a tervet nagyon dicsérték egyesek fentebb kaftános körökben. és kitudodott németo-ban. botrány lett belőle.

most ez van
et kitud

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.13. 20:39:19

@tudi: Na hát igen, szép dolog a liberalizmus (előnyei is vannak) de nem szabad túlzásba vinni, mert a kevésbé toleránsak a libsik fejére nőnek :s

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.13. 20:41:45

@arlequin: Komcsik... akik azok is voltak, mamár nem azok, mert már csak harácsolnak. Aki igazi meggyőződéses komcsi volt, az nem lesz üzletember. Az legalább a komcsi értékrendhez tartja megát, mint az idióta Biszku. Az se jobb, de legalábbnem köpönyegforgató.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.13. 20:43:54

ha a franciák összeroppannak az csak használ nekönk

jágör68 2010.09.13. 21:11:14

Nemtom volt- e már:
Az EU 2029- ben, rémisztő, reméljük, mint Orwell 84-e ez sem teljesül be- legalábbis csak később....
www.youtube.com/watch?v=Q8_GxRFXAaY

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.13. 21:15:10

@teisfiambluetooth:

Nos, a bevándorlók már német / angol / francai állampolgárok ...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.13. 21:16:22

Ezek a németek már megint náczulnak.Egyébként tényleg semmi hasonlóság a Német és a Magyar helyzet között.Úgy látszik keményebb büntetéseket kéne kiosztani mindkét országban a bűnözőknek.Maximum annyi.

arlequin 2010.09.13. 21:24:54

@ColT: tudod a setétség és a szorgalom gyorsabban visz pokolra, mint az árulás és a lustaség együttese.
bizsku béla bácsi követelné magának a kötelet, ha tudná mily szar helyzetben van rendesen. dehát biszku béla 'bácsi - hogy az ördögök sütögetnének szalonnát abból a vén húsból - még 'biztos' az igazában.
s majd 'szépen' meghal.
s ott nincs kímélet, mert ő sem kímélt, ott nincs irgalom, mert ő nem irgalmazott, ott nincs kegyelem, mert azt sem tudja mit jelent.
megy egyenesen a poklokra.
szép az élet, nem hiába.
én nem bánom, de nem is örvendezek. magának csinálta.
feladta az embert a rendszerért.
ugye?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.13. 21:25:12

@delano: Fiatalság bolondság.
Majd kinövi az ostoba zsidózást a jobbik, és okosan fog zsidózni, az arabbarátság meg nem egyéb mint(, úgy látszik sikeres) médiahack.

Rwindx 2010.09.13. 21:29:22

Így múlik el a 68-asok dicsősége Európában.

arlequin 2010.09.13. 22:10:20

@TaTa86.: és ez persze kötődik az elvesztett keleti piacokhoz, ahová almalevet, vizet, koonzervet exportáltunk. nem kis tételben.
okos zsidózás?
ez olyan mint a 'korlátozott' habzású mosópor?

Endrosz 2010.09.13. 22:22:59

Nagyját végigolvastam, és sehol nem láttam leírva:

Azér' a helyzet kialakulásában nem kicsi szerepe van annak, hogy több évtizeddel ezelőtt jól jött a németeknek, franciáknak, angoloknak, stb. a bevándorló népség. Ők elvégezték kevésért az alja munkát, és ez -- kiemelkedően ritka módon -- nagyjából megfelelt az akkori alsó, középső, felső rétegeknek egyaránt. A témában remek dolgozat Stephen Frears filmje, a Gyönyörű mocsokságok (Dirty Pretty Things).

Szóval azt eszik, amit főztek. Sajnos mi is, mert a cigányságot a segély/szerzés pályára tudatosan ráállító politikusokat mi választottuk meg, és minket nem érdekelt, hogy az iskolából és a munkaerőpiacról kihullanak, inkább a 13. havi csokink volt a fontos.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.13. 22:30:27

@arlequin: De az a faszi szerintem a pokolban is komcsi marad, amilyen elvakult :D Ennél már csak a ma ex-komcsi üzletemberie lehetnének nagyobb férgek, csak azok nem gyilkosok.
Félre ne érts, nem pozitív színben akartam Béluskát feltüntetni, csak azt akartam mondani, hogy az igazi komcsik legalább komcsik ma is, ezek a MSZP-s férgek meg egyszerű harácsolók.

gyilkos fűegér 2010.09.13. 22:52:36

A poszt témája valóban súlyos, megoldásra vár, de most nem kifejezetten erről írnék, csak a kommenteket olvasgatva pár dolog bassza a csőrömet:

Az Jobbikrul:
Feltűnő, hogy a Jobbik a Parlament megalakulása óta nem volt képes kiizzadni magából egyetlen törvényjavaslatot sem, amely:
-ne állna szemben az Alkotmánnyal
-ne állna szemben nemzetközi szerződésekkel,
-ne lenne egyébként is orbitális faszság,
-mind a négy egyszerre.
Elvileg úgy volt, hogy ők lesznek a Fidesz gyémántkemény, felelősségteljes ellenzéke, ehelyett eddig az osztály bohócának a szerepét játsszák, és nem úgy tűnik, hogy ebből a szerepből ki akarnának lépni. Akik még mindig tőlük várják a megoldást, azoknak innen gratulálok.

Az liberalizmusrul:
Ha egy állam nem képes betartatni a saját törvényeit, az nem "parttalan liberalizmusról", hanem impotenciáról árulkodik. Ha egy állam hagyja, hogy polgárainak egy része primitív, az alapvető emberi jogokra szaró, az állam törvényeire szaró párhuzamos államot hozzon létre, az nem a "parttalan liberalizmust" jelzi, hanem épp ellenkezőleg: A KLASSZIKUS LIBERALIZMUS TELJES TAGADÁSÁT, jó reggelt kívánok. És itt nem értek egyet Seressel, a jelenlegi helyzetnek nem a liberalizmus az oka, hanem annak téves értelmezése, elferdítése, hogy ne mondjam, elárulása.
Amelyik kedves kommentelő szerint a liberalizmus azt jelenti, hogy a főutcán nyüzsögnek a buzik, a mellékutcákban meg késelnek az arabok, azt megkérem olvasgasson egy kicsit a témában, és akkor nem égeti szénné magát legközelebb.

Az bűnözésrül:
Tudom, hogy unalmas, de akkor még egyszer: rablásból, kábítószer-kereskedelemből azon országokban lehet megélni, ahol erre igény is van. Amíg a német/francia/angol megveszi időnként a maga adagját a feka haverjától, meg autórádiót szarérthúgyért, addig bizony ne csodálkozzon, ha a jövő héten az ő kocsijából szedik ki.

Na, kábé ennyi.

arlequin 2010.09.13. 22:53:08

@ColT: ja. 1etértünk.
ebben is. ;-D

legyetek jók. jóccakát.

Horizont 2010.09.13. 22:56:42

@Endrosz: Én is pont erre gondoltam. Valakik mindig kiengedik a gonosz szellemet a palackból, aztán amikor rádöbbenek, hogy túlburjánzott meglepődnek, hogy nem tudják visszagyömöszölni.
A világ és benne Európa rossz úton van. Kinyílt a világ de nem jól sült el ez már látszik.Csak a nagy büdös probléma mindenhol. Ugye azt se mondhatjuk, hogy mindenki maradjon otthon a seggén a saját hazájában. Tőlünk is mennek a világba dolgozni ugye. Mindenhol nagy a baj. Ha nem tesznek ellene semmit az nagy tragédia, ha tesznek mint Sarkozy, Berlusconi akkor meg visítanak.Nem is tudom hogyan tudják ezt kezelni, megoldani.

Rwindx 2010.09.13. 23:21:59

@gyilkos fűegér:
Amit írtál (a végén) azzal a probléma hogy nagyjából ezt akarták eladni nekünk önmagukat liberálisnak nevezett pártok, emberek. Valóban semmi köze nincs az általad felsorolt dolgoknak a klasszikus, valódi liberalizmushoz, tökéletesen igazad van, ellenben Magyarországon (de máshol is) felülírták a liberalizmus jelentését. Tehát ha ma Magyarországon valaki erre asszociál, az nem az asszociáló hibája, hanem azoké akik akik az asszociációt létrehozták. Én évekig jártattam a számat arról hogy ez nem liberalizmus, az szdsz nem liberális, magamat liberálisnak tartottam, de belefáradtam a szélmalom harcba. Elfogadtam hogy az emberek mit értenek alatta, és emiatt már jóideje nem nevezem magam liberálisnak. Nem mocskolom saját nevem.

Kicsit Karcos 2010.09.13. 23:47:10

@delano: valóban, csodálkoztam is, hogy egy Seres hogy tud ilyen jó cikket írni, eddig ugyanis hajlamos volt meglehetőst lilaködös és tisztességtelen álláspontra helyezkedni. Helyezkedik? Ld. arlequin hozzászólását.

@ColT:

"tőlünk nyugatabbra látják, hogy a bevándorlók végzik náluk a legtöbb fizikai, aljamelót, hogy ők kényelesen tespedhessenek?"

Ha maradnak is annál, hogy az ún. alja munkákat bevándorlókkal végeztessék el, nem muszáj az első jöttmentben gondolkodniuk. Bármelyik bevándorló helyére ezret ki tud állítani egy órán belül bármely tízezer fős közösség a "donorországokból", olyanokat, akik hajlandóak viselkedni is. No de nem is azokkal van többnyire a gond, akik dolgoznak, hanem azokkal, akik nem. Nos, azok szerintem mehetnek is vissza. A munkáért fizetés jár, nem letelepedés segíjkével hetedíziglen kiccsaládegyesítéssel + nekik is segíjkével és dedikált fajvédővel. Az az adott állam joga, hogy ád-e többet, mint munkát, indokolnia sem kell.

Kartal (rezervált) 2010.09.14. 07:46:39

Egy ismerős volt Londonban pár hetet. Azt mondja, fehér embert csak elvétve látott, mindenhol arabok és négerek, ráadásul olyan bunkók mint az állat.
Igen, előbb-utóbb ki kell buknia a dolognak, és remélhetőleg még fegyveres konfliktus előtt sikerül rendet tenni.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2010.09.14. 08:22:41

Én a liberalizmust a következőképp tudnám elképzelni:
Minden csoportnak, dolognak, meglenne a maga helye a társadalomban. DE csak is saját terükön tevékenykedhetnek szabadon. Hogy másokat ne sértse a tevékenysége. (Persze nem szabad ebben sem a ló túloldalára esni, mint most a foci vn-n, mikor is a keresztvetés is tiltott volt.) Az hogy egyes csoport, dolog mekkora teret kap, azt az össztársadalmi igény határozná meg.
Pl.: A melegek azt csinálnak felőlem egy buzibárban, amihez kedvük van. De ugyanezzel ne vonuljanak fel a belvárosban. Ha azon az oldalon is megértőek lennének, hogy a társadalom nem fogadja el őket 100%-osan, akkor megértőnek kéne lenni és nem hőbörögni, hogy homofóbia van és fasizmus. Így őket is jobban elfogadnák később.

Így van ez a bevándorlókkal is. Csak akkor tiszteli őket a többség, ha ők is megtisztelik a többséget azzal, hogy nem viselkednek ordenáré módon, nem köpnek az utcára... stb...
Nem kényszerítette senki őket arra, hogy bevándoroljanak, hogy alja munkát végezzenek új hazájukban. és nem a rasszizmussal kéne visszaugatni egy "őslakos" társadalomnak.

szkeptikus vagyok 2010.09.14. 08:55:27

@gyilkos fűegér: Gondolom te is a népszabi/MN/MH alapján elemezted a jobbikos javaslatokat. De lehet, hogy csak az a baj, hogy a Fidesz tévedhetetlenségéből indulsz ki, mert valóban egyetlen ellenzéki javaslatot nem fogadtak el (ill. volt olyan, amit ugyanazzal a szöveggel benyújtottak később maguk, és azt akkor már megszavazták). Érdemes nézegetni eredetiben, hátha kiderül, hogy a Fidesz apró módosításai éppen csak a felszínt simogatják, és csak arra jók, hogy néhány hozzád hasonló hátradőljön még néhány évig, és csak akkor eszméljen, amikor már az ő utcájából kell menekülni.
Addig lehet elmélkedni a liberalizmus tartalmán, utána már felesleges, mert már a túlélés a tét. (De a gondolatmeneted amúgy meg netto hülyeség, mert a liberális felfogás szerint mindenhez jogod van, hogy élvezzed az életet, és ehhez a fű meg az olcsó hifi is hozzátartozik (hogy a példádnál maradjunk)). És ha vannak sérthetetlen alapjogok, akkor törvényekkel csak azokat tudod megfogni, akik eddig is tiszteletben tartották a törvényeket, vagyis eredményt továbbra sem fogsz elérni. Ugyanis a cigány (pl.) csak akkor érezne meg valamit a törvény szigorából ha az szó szerint a húsába vágna, viszont az meg nektek "liberálisoknak" már alkotmányellenes.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.14. 09:17:16

@eszkep: a Jobbik által tervezett Btk. módosítás önmagában szart sem ér. Nem nehéz kitalálni, hogy a "megélhetési bűnözés" (más szóhasználattal élve: "cigánybűnözés") az apropója. Miután etnikai alapon semmilyen nyilvántartást nem lehet vezetni a témában, mi lesz a szankcionálás alapja? Hogy a Jobbik azt MONDJA?

arlequin 2010.09.14. 09:25:23

@Kicsit Karcos:

www.romapage.hu/hircentrum/article/70996/1598/page/1/

a lap közepefelé található seres cikke 2000 cikke Cigányok ideje címmel. csak egy pár sort idézek ide:
"Ismét szezonjuk van a romáknak: most éppen azért, mert a zámolyiak egy csoportja külföldre, nemzetközi fórum elé vitte hazai bajainkat, úgyhogy a polgári kormány úgy érezte, kötelessége lehazaárulózni polgárainak egy részét, amiért éltek demokratikus jogaikkal, a jó szándékú ballib értelmiség meg ismét, mint minden romaszezonban, jó szándékúan elmondja, hogy valamit most már tényleg tenni kéne, különben. "

...

és egy igazi neokohn nyelvcsapás a végén:

"Annak kimondása, hogy a romáknak tenniük kell önmagukért, egyáltalán nem jelenti azt, hogy felelősek lennének az őket sújtó rasszizmusért, a szegénységért, egész kilátástalan helyzetükért."

fincsi mi?

turcsány karcsi elvtárs 2010.09.14. 09:46:24

az volt már, hogy merkel álla igazi félvérre jellemző áll?

arlequin 2010.09.14. 09:50:02

Techet Péter tegnapi cikke a Nemzetből. még tegnap olvastam. elég jó
kuruc.info/r/2/66038/

Orbán: Csoda és cigánybűnözés sincs
index.hu/belfold/2010/09/13/orban_csoda_es_ciganybunozes_sincs/

vomit 2010.09.14. 09:52:09

@Sátán meg a Jocó: erositsunk egy kicsit az ideologiai kepzettsegeteken. vissza kell keresni ezt a kommentart, meg a tobbi osszegyujtott hasonlot, es kideriteni mi a turo folyik nalunk es csaknem minden orszagban, kinek a jelszava a "rendet a kaoszbol" (ordo ab chao).
"Deutschland verschwindet jeden Tag immer mehr, und das finde ich einfach großartig"
(Németország minden nappal egyre jobban eltûnik, és ezt egyszerûen remeknek találom)

erre tessek indulni:
mi kurvaannya az a fabianus tarsasag en.wikipedia.org/wiki/Fabian_Society
mit jelent igazabol, amikor orban/gyurcsany/solyom uj vilagrendrol es uj hajnalrol beszel
www.youtube.com/watch?v=XRLPG_HplrA
www.jordanmaxwell.com/images/store/NewDayCover.gif
a kaliforniai szenatus az otvenes evekben tajekoztato fuzetben meselte el, hogyan is van ez a vilagforradalom az emberiseg ellen
www.youtube.com/watch?v=ymxcBnsyWPY#t=2m59s

turcsány karcsi elvtárs 2010.09.14. 10:18:15

@tesz-vesz: az valami atomos cucc. sztem a kaufmann tervre gondoltál

turcsány karcsi elvtárs 2010.09.14. 10:23:19

@arlequin: biszku fajtit nem kell annyira félteni, nem hülye

turcsány karcsi elvtárs 2010.09.14. 10:25:05

@TaTa86.: nem fogja kinőni, mert a jobbik zsidózói zsidó származású provokátorok

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.09.14. 10:40:48

Az én tippem, hogy a palesztin integrálásban elévülhetetlen érdemeket szerzett ismerőseink kényszerítették lemondásra.

A németeknek nincs radikális pártja? Vegyenek példát rólunk! Magyar-Arab barátság! Így kell ezt gyerekek..
Igazi keményeknek ajánlom ezt: front14.hu/

Véraláfutás2 2010.09.14. 11:06:35

@Kicsit Karcos:
Na ja, miről is szólna a demokracia? :D

derelyegrádi szellem 2010.09.14. 11:08:02

@Seduxen:

Ez ugye a Bajnai/Oszkó-féle az übermegbízható, überpontos, überkorrekt, überfasza költségvetés, amiben sem csontvázak, sem valótlan adatok, sem fiktív számok nincsenek? :-)

Homeoffice 2010.09.14. 11:21:38

@derelyegrádi szellem:

Misinek is páncélöklöt a seggébe!
Nagyon ügyesen ezeket átvizsgálta, viszont az igazán nagyvadakra nem mert lőni (ÓTÓpálya stb)

guma 2010.09.14. 11:29:58

@Gunther:

finom vagy és "nőies".
Mi ez a visszafogottság?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.14. 11:38:00

@Gunther: ezzel most lyukra futottál, ugyanis a zárszámadás a 2009-es költségvetésről szól, míg a csontvázak az ideiben vannak.

majomkutya 2010.09.14. 11:42:35

Nálunk is ugyanez a probléma. És még mindig nem sikerül attól a rohadt politikai korrektségtől megszabadulni.
"Szarok Németországra. Te annyit sem érsz, mint a kosz a cipőm talpán. Halott vagy" - vesd össze az ózdi Heti Válasz helyszíni riportjával: a rendőr fejéről leütik a sapkát, leköpik a rendőrt, úgy, hogy az egyenruháján csorog lefelé a csula.
Amíg egy Balog-féle lelkész lesz nálunk a probléma megoldásáért felelős megbízott nem is fog változni semmi. Ő ül egy irodában és filozofál a kulturáról és az emberi méltóságról.
Az integráló munkakörbe olyan technokratákat kell ültetni, aki értelmes és szigorú szabályokat találnak ki és legalább olyan következetességgel és hidegvérrel hajtatják azokat végre, mint gyurcsány és bajnai annak idején a megszorításokat.
Akkor talán van esélyünk kikeveredni abból, hogy eddig a szőnyeg alá söpörték a problémát.

derelyegrádi szellem 2010.09.14. 11:49:52

@Seduxen:

Á hagyjad, tegnap szórakozni volt, és még nem józanodott ki. :-)

Marcellusca 2010.09.14. 12:00:37

@Seduxen: Émmeg aszittem a temetőben. :)))

Meg Bones-nál. :DDDD

Seduxen (már NEM dr.) 2010.09.14. 12:05:42

@Marcellusca: ez is azt bizonyítja, hogy a "csontvázügyi államtitkár" jó munkát végez :))))

arlequin 2010.09.14. 12:20:52

@Marcellusca:

ha szigorúan vesszük, akkor
ezeket a szavakat
egy 'feldrótozott' csontváz pötyögi be...

te pedig csontdobozva vagy zárva. igaz én is ;-D

gyilkos fűegér 2010.09.14. 12:25:59

@szkeptikus vagyok:
Én, amint a "fidesz tévedhetetlenségéből indulok ki"! Köszönöm az élmény ekkorát már rég röhögtem!!!

"De a gondolatmeneted amúgy meg netto hülyeség, mert a liberális felfogás szerint mindenhez jogod van, hogy élvezzed az életet, és ehhez a fű meg az olcsó hifi is hozzátartozik "

Figyelj, nekem egyszerűen már nincs türelmem a hozzád hasonló seggekhez. Ha szerinted a liberalizmus alapeszméiből az vezethető le, hogy vegyél lopott hifit, meg bárkit leszúrhatsz a pályaudvaron egy mp3-ért, akkor annyira sötét vagy, hogy kár rád egyetlen szót is vesztegetni.

"viszont az meg nektek "liberálisoknak" már alkotmányellenes. "

Minősíthetetlen. Azt, hogy mi "alkotmányellenes", az Alkotmány, valamint az Alkotmánybíróság dönti el, nem "mi, liberálisok".

Egyben gratulálok, ezt az ordenáré stílust még egyetlen kommentelő kolléga sem volt képes kihozni belőlem.

derelyegrádi szellem 2010.09.14. 12:53:51

@Gunther:

Akkor sajnos sokkal rosszabb a helyzet....

derelyegrádi szellem 2010.09.14. 13:04:09

Én aszondom ennek a jó Thilo Sarazzin gyereknek, költözzön ide, és akkor grafomániát fog kapni:

Pl az ilyenek miatt:

"A három kenderesi ember vasárnap délután jelent meg a Karcag határában lévő magánterületen. Először egy ól tetejét kezdték lebontani, de közben a közelben álló, épülőfélben lévő benzinkutat szemelték ki. A benzinkút már lerakott járólapjait felszedték mintegy 60 négyzetméteren, s az autójuk után kapcsolt utánfutóra pakolták. A csempék jelentős részét is lebontották a falakról, s éppen indultak volna, mikor a tulajdonos három társával együtt a helyszínre ért."

Nem talákozott ez még valódi "bevándorlókkal"*...

Értsd: motorosok+gárdisták, mert ezek is azok voltak..

abandi 2010.09.14. 13:16:04

@derelyegrádi szellem:
És ez nem egy echte árja német névvel bíró senkiházi, sőt: a munkaköre is vmi bankrendszeri főfitymamentes-szerű...
Kezdek összezavarodni...
Dikk!

gof 2010.09.14. 21:48:25

Grat a poszthoz, nem hittem, hogy ebből Magyarországon hír és téma lesz. A német közéletet a helyszínen megélve orbitális tanácstalanságot lát maga körül az ember: most akkor az elmúlt hetek nagy témáit bedobó közszereplők "provokátorok" (thx Népszabi, magamtól sosem jutott volna eszembe) vagy felelős gondolkodók, akik viszonylag korán kimondanak kellemetlen igazságokat?
Steinbach esetét nagyon rövidre lehet zárni: a náci múlt és bűnök "relativizálását" (így mondják polkorr németül:) a mai német köz- és politikai élet (még) nem engedi meg. Egy ilyen beszólással csak bukni lehet, az állítás igazságtartalmának vizsgálata nélkül.
Sarrazint megítélni már sokkal nehezebb. Sokan bírálják azért, mert állítólag nem elég komoly forrásokra alapozta a könyvét és sokan egyszerűen csak annak tartalma miatt. Viszont tény, hogy a könyv lényegi mondanivalójával a (német) német társadalom többsége egyetért. Sőt, egyre inkább úgy néz ki, hogy álszentnek nyilvánítják azt, aki nem így tesz. Viszont ha csak annyit ér el az egésszel Sarrazin, hogy a téma a politika fókuszába kerül, akkor már megérte. Hiszen a német állam sem tud a végtelenségig eltartani minden ingyenélőt, és a tisztességes német polgárok is előbb-utóbb megunják, hogy nem urai a saját városuknak/országuknak. Sarrazinnek egyébként most elég jó esélyei lennének továbblépni az országos (párt)politika irányába, hiszen jelenleg az is közéleti téma, hogy a CDU-tól jobbra van-e még hely egy nagyobb pártnak. További érdekesség, ami a Sarrazint ért támadások nyomán - főleg a svájci sajtó által - fölmerült, hogy németországban mennyire van ma szólásszabadság. Ugyanis Sarazzint nagyon sokan szerették volna már a legelején elhallgattatni, hogy esélye se legyen témát szolgáltatni.
Ugyanakkor a Sarrazin-esetnek a kormánykoalícióra gyakorolt hatása is lényeges lehet: Nemrég megszületett a paktum az atomenergiáról a kormány és az erőművek lobbija között. Hosszabb idő óta ez volt az első jelentősebb kérdés, amiben a koalíció újra egységesen tudott föllépni. (Az más kérdés, hogy azóta ebből a kérdésből is nagy közéleti felfordulás lett, leginkább a sötétzöldek által szítva.) Tehát a kormánynak a mostani előbb elítéljük, aztán végsem, vagy tudjukismi... ingadozása és a koalíció pártjainak eltérő hozzáállása újabb problémákhoz vezethet.
Végül még egy kis helyzetkép a német nagyvárosokból: arab/török bevándorlók negyedébe fehér ember alapvetően nem megy. Mondjuk nem is nagyon lenne miért mennie, hiszen semmiféle lényeges közintézmény vagy hasonló nincs ott. A törökök valaha 450 ezren voltak, ma már 3,5 millióan - ez talán sokat elmond. Az viszont az én tapasztalataim szerint nem igaz, hogy nincs elég rendőr (én örülnék ha Magyarországon annyi és olyan rendőr lenne az utcákon, mint Németországban) vagy hogy a konszolidált városrészekben ne lehetne akár az éjszaka közepén, egyedül is nyugodtan gyalogolni.

Kicsit Karcos 2010.09.14. 22:09:14

@gof: a phovokatőh az nem a Néphazi találmánya, az egy bevett szakszó azokra, akiktől elhatárolódnak a mértékadók, de a nép issza kimondhatatlan szavaikat.

Íme egy kis összeállítás az egyik legmérvadóbb laptól: www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,716117,00.html

Kedvcsinálónak: "In Ungarn hätte ein Thilo Sarrazin keine Chance. Er würde mit seinen Thesen hoffnungslos hinterherhinken." (Magyarországon egy Thilo Sarrazinnak esélye sem lenne. Elméleteivel reménytelenül lemaradna.)

gof 2010.09.14. 22:26:21

@Kicsit Karcos: az én értelmezésemben: Magyarországon egy Thilo Sarrazinnak [már] nem lenne esélye, téziseivel [már] reménytelenül lemaradottnak számítana.

Amúgy az a Spiegel, amelyik ilyen "nemzeti populista" nácifasistacigánygyűlölőjobbikosorbán cikkekkel és fotókkal terjeszti az álszent liberális mainstreamet és néha egyszerűen a fikciót, az az én szememben közel sem mértékadó...
www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,716117-4,00.html

Szerencse, időnként vannak akik kimondanak kellemetlen igazságokat.

Kicsit Karcos 2010.09.14. 22:45:21

@gof: igen, jobban hangzik a fordításod.

Vicc, hogy van, aki bevesz ilyeneket, hogy pl. a Patás a cigányok ellen beszélne, ha egyáltalán elhiszi ezt valaki. Molnár Oszkárra, aki valójában a magzatokat védte (feljelentést is tett, a rendőrség meg is gyanúsított valakit, nem tudom, hol áll az ügy), még be lehetne hazudni ilyet kellő rosszindulattal, de az ilyen spiegeleknél nincs határ a hazudozásban.

Többek között ennek a Spiegel által mértékadott közegnek köszönheti egyrészt Németország jelenlegi problémái egy részét, másrészt Sarrazin a reflektorfénybe kerülését.

De most majd a németek is ráéreznek a szókimondás ízére. Lehull a máz, és az eddig Mértékadó Politikus Úrként tiszteltek egy része megkapja majd a maga karcosabb jelzőit, mint ahogy nálunk is megtörtént ez: rohadék hazaáruló csürhe. Ami nem szép, de nem várható el szebb fogalmazás azoktól, akiknek a pénzén a többség érdekeinek figyelembe vétele nélkül bűnözőket neveltek a politikusaik.

Meridian74 2010.09.17. 22:24:17

Apám élt kinn németországban, nem akarta elhinni azt amit mondtam, hogy egyre problémások az arabok németországban... ő akkoriban (1989-2002) közt csak olyan törökkökkel talákozott (Münchenben) akik rendesek voltak, azaz dolgoztak, mint a güzük, és nem volt probléma velük.... a vendégmunkások is, inkább csak a szerbekkel, románokkal volt a német munkaadóknak bajuk, azokat sorra zavarták haza.

trojka 2010.09.18. 20:04:38

Nézzétek csak meg a PAX TV-t...egy magyar mohamedán csaj, (de lehet, hogy csak jol beszél magyarul) olyan dumát lever, hogy ha nem tugjuk a valoságot, még el is hinnénk...egyebkent, én ugy tudom, hogy a mohamedánokat kemény harcokban, oriási magyar véráldozatokkal már régen kivertuk az orszagbol...

Kicsit Karcos 2010.09.18. 20:10:50

@trojka: gondolom, nem örültek a szabadságharcnak a lírahitelesek...

trojka 2010.09.18. 20:14:36

@Kicsit Karcos:
Tudod, azért Szulejmánnak kijárt egy szobor Szigetváron...a TURUL MADAR meg repuljön innen a p...ba...

I. P. S. 2010.09.19. 00:04:44

Ezzel a poszttal abszolút nem értek egyet.

1. Ahogy a posztban is írjátok, nem Sarazzin (echte német név) könyve az első fecske a témában, már évek óta lehet sejteni, hogy ez következik. Angliában is, Németországban is. Különösen a bűnözés miatt telt be a pohár.

2. A demokratikus politika mindig inga, hol jobbra lendül, hol balra. Most egy kis bekeményítés fog következni, de Sarazzin nem javasolt semmi olyat (talán csak a bevándorlók feleségeinek tízéves eltiltását), amit egy józan gondolkodó liberális ne tudna elfogadni. Teljesen rendben van, hogyha egy ország megköveteli - a bevándorlók saját érdekében! - az államnyelv részleges ismeretét és a kötelező képzést. Az volta a hiba, ha ezt eddig nem tették. Amerika, a jelenleg ismert legszabadabb állam, már régóta megköveteli ezeket.

3. Sarazzin ugyanakkor nyíltan rasszista, azt állítja, hogy "egyes népek és vallási csoportok értelmi szintje genetikai okokra vezethető vissza". Ez ma már műveletlenség, nagyobb német politikus szájából pedig egyenlő a politikai öngyilkossággal. Ha ezeket nem mondta volna, akkor valószínűleg le se kellett volna mondania. Persze ezt nem tudhatjuk.

4. A cigánysággal való összehasonlítás azért hibás, mert a romák többsége nem az utóbbi 50-60 évben vándorolt be, mint Németországba a muszlimok, hanem évszázadok óta magyar földön laknak. Ezenkívül Németország még így is túltett rajtunk az integrációban, mert az ottani továbbtanuló fiatalok 6 százaléka tanár lesz. Magyarországon ez azt jelentené, hogy évente több ezer cigány tanár és tanító állna munkába - ti látjátok ezt? Tehát rövidebb idejük volt rá, mégis leköröztek minket.

Kicsit Karcos 2010.09.19. 01:37:58

@I. P. S.: válaszaim:

1. Sarazzin azért durrantott ekkorát, mert őt véletlenül sem lehet náci gyökerekkel, szélsőjobboldali elhajlással vádolni, ő egy szocialista bankár (az meg már milyen... de ez kellett). Feddhetetlen a "legeurópaibb" mércével mérve is, ő a német Bokros Lajos.

2. A Németországban tanulni, dolgozni vágyók számára eddig is követelmény volt a német nyelvtudás, vagy annak hiányában a német nyelvtanfolyam rendszeres látogatása. Sarazzin viszont ezt ki akarja terjeszteni a kiccsaládjukra is.

3. A genetikázás az egyetlen, ami miatt támadható, de emiatt sem tudományos érvekkel, hanem antifa hőzöngéssel, ami viszont azért volt hasznos, mert a mondanivalójának ez biztosította a kellő médianyilvánosságot. Tudtommal semmilyen komolyan vehető tudományos bizonyíték nincs arra, hogy genetikai okok NEM határozzák meg az emberek értelmi szintjét, de arra sem, hogy meghatározzák. Az viszont elgondolkodtató, hogy miért a négerek versenyszáma a síkfutás, és miért a fehéreké az úszás, ha a genetika nem határoz meg képességeket (hajlamot, ahogy Merkel fogalmazott a Sarazzin-ügy kapcsán).

Illusztráció: www.youtube.com/watch?v=I-nlBOBwu8M

4. Egyetértek, de féligazságnak gondolom. Bizonyos szempontból összehasonlítható, az általad felvetett szempontból pedig valóban nem.

Jurganov 2010.09.19. 06:40:06

@I. P. S.: azért számolsz is ugye? 10.000 muszlimból 6% tanul tovább (600) és ennek 6%-a lesz tanár(36). na ez azért nem az a szám amire annyira lehetne verni a mellüket :) 10.000->36
vagyis marad a kérdés, hogy: ugyan honnan jön neked ez a "több ezer cigány tanár áll munkába" mondatból ez a több ezer ?
amúgy meg ha le is köröztek, könnyű úgy, hogy nálunk az alapbeállítás olyan mint ott a 3. generáció :)

v2peti 2013.05.22. 10:22:31

@Frengi: "Németországban a lakcímbejelentésnél a személyi adatok után közvetlenül a vallása rovat következik.
De máshol sem szívbajosak megkérdezni, és nyilvántartásba venni.
Lehet persze hazudni, de nem érdemes."
Igen, mert ott nem önkénetesen adott az 1%. hanem kötelező jelleggel vonja le az állam az egyházi adót, és továbbítja az egyháznak! És ha nem fizeted, akkor pl. nem járhat a gyereked egyházi iskolába!

süti beállítások módosítása