Skip to content


       Szűrés lista

Új nap, új meccs: Szőcs úr vs. Szabó Ervin

Szőcs úr, a kultúráért felelős államtitkár szerintem a kormány leggyengébb láncszeme, fogalmunk sincs, hogy mit csinál, de össze-vissza beszél mindenféle hülyeséget (giccsadó, pornóadó, finnugor-elmélet és a genetika stb). Egy szép nagy portré az államtitkár úrról itt.

Szőcs úr
egy erdélyi költő-politikus, RMDSZ főtitkár, majd alelnök, szenátor. Orbán Viktor közeli barátja.

Szőcs úrnak kismillió dolga lenne, a filmtámogatások átszervezése (Mundruczó Kornél új filmje, 653 néző, 56 milliós állami támogatás), színházak támogatása, az Artisjus nevű maffiacég és a jogdíjak megrendszabályozása, de valamiért mindig olyan dolgokkal foglalkozik, ami nem tűnik prioritásnak.

Most éppen a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat szúrta ki magának. Illetve csak a nevet. Szabó Ervin monnyon le', mert marxista-komcsi volt.

Nem végeztem nagy közvélemény-kutatást, de 10 emberből 9,7-nek FOGALMA SINCS ki volt Szabó Ervin, mikor élt és mit csinált. Az a könyvtár évtizedek óta "Szabó Ervin" könyvtár, ez a "brand" neve, teljesen értelmetlen nevet változtatni. Csak mert október 3-tól jobbos lesz a Fővárosi Közgyűlés.

De nézzük, mi is történt, hogy bukkant elő az homályból Szabó Ervin, ezen az esős, szeptember 19-i vasárnapon.


A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány (ami csütörtökön alakult meg) azt közölte vasárnap, hogy a Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezik a választások után megalakuló új Fővárosi Közgyűlésnél. A szervezet szerint ugyanis méltatlan, hogy az egyik legfontosabb nemzeti intézmény "egy szélsőbalos kommunista ideológus" nevét viselje.

Az MTI megkereste Szőcs urat, elvégre mégiscsak ő felel a kultúráért.

Szőcs azt mondta, hogy szerinte sem kellene az intézménynek Szabó Ervin nevét viselnie. "A könyvtár búcsúzzon el Szabó Ervin nevétől!" Tegye le ezt a nevet, és nem kell feltétlen más nevet felvennie, mint amelyet már viselt". Azt mondta, nem híve annak, hogy a közintézményeknek vagy utcáknak a nevét az éppen aktuális kormányzati szándékoknak megfelelően változtatgassák.

Nem híve. Vagy mégis. Vagy ki tudja.


Szerinte szükséges lenne megvizsgálni Szabó Ervin életművét, azt, hogy létrehozott-e akkora értéket, ami indokolná ezt az "örökre szóló elismerést", vagy hogy vannak-e ahhoz hasonló érdemei, mint például Széchényi Ferencnek, akinek a nevét az országos könyvtár őrzi. Azt mondta, hogy ha úgy döntenek, új nevet adnának az intézménynek, akkor ő Hamvas Bélát javasolná. Várhatóan kezdeményezni fogja, hogy Hamvas Béla emlékét az épületben egy "életközeli" szoborral örökítsék meg, például az ábrázolva, amint az író éppen a lépcsőn felfelé tart. Ha új nevet akarnak adni az intézménynek, akkor arról előbb elemzést kell készíteni, és a névadásról sokakat meg kell kérdezni.

"Szabó Ervin 1877-ben született, 1918-ban halt meg. 1901-től a Fővárosi Könyvtár munkatársa, 1911-től igazgatója. 1900-tól írt a Népszavába, ő alakította ki annak irodalmi rovatát. Átfogó művelődési hálózatot tervezett, az ő szellemében indult meg a könyvtári hálózat kiépítése. Széles néprétegek számára igyekezett hozzáférhetővé tenni az intézményt, különös tekintettel a hátrányos társadalmi helyzetűekre. Tevékenységében az angol public library mintáját tartotta szem előtt. Vezetése alatt korszerű társadalomtudományi könyvtár született.

Tudományos munkásságát 1903-ban kezdte meg. 1906-tól volt a Társadalomtudományi Társaság alelnöke. A Huszadik Század  című folyóiratban, a szociológia első magyar műhelyében rendszeresen tájékoztatott a nemzetközi munkásmozgalom kérdéseiről. Cikkeket írt a Neue Zeit német és a Mouvement Socialiste francia folyóiratokba is. Kapcsolatba került Sorellel, Kautskyval, Mehringgel, Plehanovval, majd 1904 végén Párizsban Lagardelle-lel és a francia szindikalistákkal, továbbá számos orosz emigráns szocialistával. Az 1. világháború éveiben súlyos betegsége ellenére az antimilitarista mozgalom szellemi vezérévé vált. Nagy történelmi művét Társadalmi és pártharcok a 48-49-es magyar forradalomban címmel már betegágyában fejezte be.
"

Nekem ez alapján nem tűnik egy véres kezű komcsinak ... ne a politika mondja meg, hogy hívjanak egy közintézményt!

És persze nem árulunk el nagy meglepetést, hogy kik voltak hálásak a téma feldobásáért?
 
Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint Szabó Ervin nevével az elmúlt évtizedekben úgy forrt össze a kultúra, hogy a "legnagyobb ostobaság lenne Szabó Ervin nevétől megfosztani a könyvtárszakma presztízsét".
Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke szerint "a Fidesz-kormány meg akarja csonkítani a történelmet, kiretusálva a baloldali személyiségeket".
 

 

Címkék: politika választás abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr912309513

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Átnevezés 2010.09.22. 00:44:51

Megint hiszti van... Történt, hogy a Zobán, a teljhatalmával át akarja írni a történelmet, és átkereszteli a Szabó Ervin könyvtárat. Na jó, nem a Zorbán, hanem a Zorbán csicskása, Szőcs, a kultúráért felelős államtitkár nevezi át. Igazából nem is Szőcs...

Trackback: Gondolatok a könyvtárról 2010.09.21. 19:44:15

Könyvtárba menni jó dolog, még az olyan utilitarista/körömrágós/beszűkült tudatú (nem kívánt törlendő) pillanatokban is, amikor pl. vizsgára készül az ember. A könyvtár a kultúra, a béke és a nyugalom szigete. Egy hely, ahol csendben lehetsz és mások i...

Trackback: Szőcs Géza a kommunista? 2010.09.20. 15:22:40

Tudjuk ki az a Szőcs Géza? az Orbán-kormány kultúráért felelős államtitkára. de előtte érdekes módon a másik oldalon állt. másik oldalon, vagy a fidesz igazi, választói számára eddig láthatatlan, oldalán.   Szőcs géza 1981–82-ben Tóth K...

Trackback: Mi a baj a kommunistákkal? 2010.09.20. 13:18:53

A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevének megváltoztatását vetette fel a napokban, a kulturális államtitkár támogatja az ötletet. Mai vendégünk Szabó Ervin.   KR: Szabó úr, hogyan érintik önt eze...

Trackback: Tépjük le a kommunistákat a kultúra egéről 2010.09.20. 13:09:05

 Azt mondja az Öreg, hogy ő teljesen egyetért a Szőcs Gézáékkal, mert azt a véresszájú kommunistát, aki letette a majdani Rákosi-rendszer alapjait, meg előszót írt Kommunista Kiáltványoz, azt a Szabó Ervint, azt bizony el kell tüntetni a magyar ku...

Trackback: Jobboldali többség II. 2010.09.20. 12:29:07

A parlamenti választások után az uraknak kedveztünk pikáns képekkel, az önkormányzati választások előtt jöjjenek a hölgyek: Knapp János Pál, Esztergom alpolgármestere:        

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Várúr 2010.09.20. 20:11:26

@gramercy:
Ba"meg. A "Szabadság" híd eredeti neve Ferencz József híd volt, akkor épült. Nem a komcsik, hanem munkások építették újjá, mert hídra szüksége volt a komcsiknak is. A "Szabadság" szobor pedig eredetileg Horthy István lelőtt pilóta emlékére készült, a kommerek csak átkeresztelték.

Italo Balbo 2010.09.20. 20:11:58

@Dzsentrisvihák: Jézus a legnagyobb tömeggyilkos!

aeidennis 2010.09.20. 20:12:26

Kedves Belpo!

Az ELSŐ, 1946-os köztársaságról csak a népet felejtették el megkérdezni. A Kisgazdáktól (1945-ig baloldali párt) jobbra egyetlen pártot sem engedtek indulni a választáson orosz barátaink 1945-ben. Tehát az ország felét egyetlen párt sem képviselte... Ez a népi demokrácia (Politika) nevezte el a Schlesinger Sámuel Ármin (átnevezve Sz.E.) könyvtárat.

kvadrillio 2010.09.20. 20:13:20

@Várúr: ...nemtom.......már nem emlékszem.......az az, amelyiknek ernyője is van ??? :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.20. 20:14:05

"Az MTI ezt hozta le: "Szabó Ervin 1877 és 1918 között élt anarcho-szindikalista társadalomtudós volt". Na most ez nem igaz, több okból sem. Azért, mert valaki több nyelvű levelezést folytat keleti és nyugati elvtársaival (szocdemekkel, anarchistákkal, "forradalmi marxistákkal" - vagyis bolsikkal), többé-kevésbé rendszeresen publikál politikai napilapban (Népszava) és politikailag-ideológiailag elkötelezett periodikákban (Huszadik Század stb.), és megír több olyan dolgozatot, mely már a maga korában is - finoman szólva - problematikus (magyarán: úgy hülyeség, ahogy van), attól miért lenne tudós? És a másik. "Szabó Ervin az olcsó kölcsönkönyvtár egykori szorgalmazója volt, talán éppen a munkásművelődés segítésére." OK. De ez talán még sem akkora "érdem", hogy az ország egyik legnagyobb közkönyvtárát nevezzék el róla??!! (Amúgy a 7 év alatt ezen kívül mást nem tudott fölmutatni. Bezzeg az utóda, Enyvváry Jenő: ő lobbizta ki, hogy megkapják a Weinkcheim-palotát, és egy csomó pénzt, hogy átépítsék 4 év alatt...) Mondjon nekem valaki egy olyan komoly érvet, amellyel alá lehet támasztani azt, hogy SZE megérdemli, hogy róla nevezték el a könyvtárat. Nevetséges az egész. Perverz érdeklődésem folytán épp eleget olvastam ettől a figurától, hogy kijelenthessem: SZE egyszerűen elfogadhatatlan - ha valaki hisz a nyugati demokratikus értékekben, a polgári demokráciában. A "tanácsköztársaság" szellemi előkészítője volt, egy magyar bolsevik ideológus. Gyűlölte és megvetette a demokráciát - és a magyar nemzetet. Ennyi."

Lasombra 2010.09.20. 20:14:54

@TaTa86.: mondod Te. az ott lakók - meg ahogy nézem az itt szavazók - meg mintha másként látnák. nekik a béke, az béke. ördögien csavaros elmére vall, mi?
de kérdezem: most akkor csak játszásdiból van ez a demokrácia nevű dolog, vagy már az ilyen kérdésekben, mint az ember saját lakókörnyezete, is a Párt útmutatását várjuk? ők mondják meg, hogy mi a jó, és miről mit kell gondolni?

@WLaci: "Ez a szavazási arány mutatja, hogy a kádárizmusban nevelkedettek és azok gyerekei még mindig nem értik a váltás lényegét."
miért a Fidesz meg a szavazói melyik korban nevelkedtek? azok időutazók? vagy hibernálták őket, és most olvadtak ki a forradalom tiszteletére?
de tök jó, hogy te átlátod, hogy az anonim szavazók mit értenek és mit nem. csak nem maga is a Párttól tetszik lenni, aki megmondja, hogy miről mit kell gondolni? túlóra van a központban? vagy ügyeletes?

fillérbaszó vadász 2010.09.20. 20:15:25

Szabó Ervin kommunista propaganda cikkeket írogatott. Az egy dolog hogy a komcsik térnyerése előtt meghalt. Komcsi propaganda meg egy olyan dolog ami miatt milliók haltak meg. Nyilasokat is akasztottak fel csak azért mert cikkeket írta. Gondolom a sok balos úgy gondolja hogy a nyilas újságírókat kivégezni (pedig nem öltek meg senkit, nem adtak ilyenre parancsot sem) helyes dolog, bezzeg Szabó Ervinnél "nem azt kell nézni". Megint az a csúnya kettős mérce.

ivrilider 2010.09.20. 20:16:47

@eszkep: Mekkora egy kretén köcsög vagy te. Kussolj már el, máshol provokálj.

Nem vagyok fideszes 2010.09.20. 20:17:19

"Orbán Viktor közeli barátja."

Madarat tolláról...

tolsztoj 2010.09.20. 20:17:46

"Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje szerint Szabó Ervin nevével az elmúlt évtizedekben úgy forrt össze a kultúra, hogy a "legnagyobb ostobaság lenne Szabó Ervin nevétől megfosztani a könyvtárszakma presztízsét".
Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke szerint "a Fidesz-kormány meg akarja csonkítani a történelmet, kiretusálva a baloldali személyiségeket"."

Felvidékiként sosem kutattam ki ez a Szabó Ervin - mivelhogy a csodálatos szocializmus éveiben és később a "módszerváltás" után is ez maradt a neve a könyvtárnak, úgy gondoltam a komcsikhoz valami miatt közel állhatott...
A fentiek után (Horváth, Lendvai "gyöngyözés") azt gondolom, hogy inkább ne legyen semmilyen "neve" a FK-nak....

Thresher 2010.09.20. 20:19:04

Mellesleg várom hogy mikor derül ki Szabóról hogy Sztálinhoz is köze van...meg a hidegháborúhoz.
Befosok, olyan országban kommunistázni, aminek parlamentjében épphogy csak az nem volt komcsi, aki még túl fiatal volt, vagy béna hogy odadörgölőzzön a fazékhoz

De ház ez van, fekete-fehér,narancs-piros.
Ha komcsi volt, akkor vörös-terror, Rákosi, Sztálin, gulág, ha meg erősen jobbos, akkor Nyilas-terror, Szálasi, Hitler, Auschwitz. Vagy-vagy, harmadik kategória nincs!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 20:19:18

@tesz-vesz: Nem tudós, mert az tudományt csinál, hanem társadalomtudós, ami társadalomtudományt csinál...

Olyan ez, mint az irodalom. Van irodalomár, aki irodalmat csinál, meg van olyan ember, aki nemzeti irodalmat csinál, meg olyan, aki nőirodalmat, stb.

flamer 2010.09.20. 20:20:01

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): A nyilasokkal az volt a gond, hogy azoknak az ideológiájában az volt benne, hogy kit kell felakasztani. Szabó Ervin meg azzal volt elfoglalva, hogy az egyszerű nép tudjon művelődni. Nem tudom, én azért mindenféle kettősmérce nélkül is látok különbséget.

@ivrilider: Ott a "Szűrés" gomb, remekül működik.

insert random 2010.09.20. 20:21:20

@TaTa86.: Így van, sőt, a forintot is a kommunisták vezették be, a nép megkérdezése nélkül! követelem, hogy azonnal térjünk vissza a billpengőre! (addig is minden igazi hazafi forintjait átveszem megőrzésre, nehogy megfertőzze az elméjüket a bolsevik fizetőeszköz!). Komolyra fordítva a szót: attól, hogy valamit az 50-es években csináltak, még nem biztos, hogy az ördögtől való: a kommunisták állítottak pl. a szabadságszobrot, sok mai focicsapatot az 50-es években alapítottak és még lehetne sorolni a hasonló szimbolikus.
Ezzel nem mentegetni akarom őket, sőt, összeségében egy katasztrófával ért fel ez a korszak. Viszont pl. Szabó Ervin megérdemli, hogy könyvtárat nevezzenek róla el. Tipikus érvelési hiba, hogy ha valamit a komcsik/nácik/Gyurcsány/ Orbán csinált, az csak rossz lehet, a "Reductio ad Hitlerum" egy változata.
Másképp: hallottad, hogy Hitler is evett cukrot? www.google.hu/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBYQFjAA&url=http%3A%2F%2Ftvtropes.org%2Fpmwiki%2Fpmwiki.php%2FMain%2FHitlerAteSugar&rct=j&q=hitler%20ate%20sugar&ei=GaaXTIeNDYrLswbSjNlk&usg=AFQjCNHGRK2ZoTgo0F1B3WSQIHzah77D-w&sig2=eaw7cUINudEWVHxei8loNA&cad=rja

gramercy 2010.09.20. 20:29:43

ki volt a nagyobb kommunista? vagy milyen sorrendben?

szabóervin shitpál

melyiknek volt tagkönyve?

ki a képmutató?

Lasombra 2010.09.20. 20:29:54

ha valakinek vannak kapcsolatai Szőcs úrral, szóljon már, hogy a Moszkva teret se felejtsék el visszanevezni Széll Kálmán térré! nem tűrhetjük azt a vörös mételyt a Nemzet fővárosának a szívében, ily közel a Várhoz!!!
aztán jöhet a Bajcsy-Zsilinszky út, aminek nyilván vissza kell állítani az eredeti, Vilmos császár út nevét! legyen már tartás bennünk.

pföjj

Borenbukk 2010.09.20. 20:33:49

Olvasgatok, olvasgatok. Azt gondolom, ha Rakosi, vagy akar maga Sztalin olvashatna ezt az egeszet, a konnyeik potyognanak, hogy milyen termekeny talajra hullott ideologiajuk magva! Csak azt nem ertenek, ki cserelte fel a cimkeket.

Dzsentrisvihák 2010.09.20. 20:34:36

@Italo Balbo: Azért Jézus nem mondá, hogy irtsátok ki a burzsoáziát (avagy a zsidókat, attól függ melyik analógiával tetszik kevésbé félremagyarázni a dolgokat és tenni a hülyét). Ervin tata egy kommunista agitátor volt és amiért mondjuk Rajniss Ferencről, vagy Kassai-Schalmayer Ferencről sem nevezgetünk el közintézményeket, úgy róla sem kéne.

Lasombra 2010.09.20. 20:36:48

amúgy tényleg szánalmas ez a nagy komcsizás, amikor a közt. elnökünk Schmitt Pár, az Alkotmányt meg Pozsgay-féle romlatlan, elkötelezett jobboldali, népnemzeti szellemóriások írják...
képmutatásból jeles.

2010.09.20. 20:37:20

@gramercy:
na igen, a fideszben ülő komcsik nem komcsik, nekem is ebből van elegem. Követelem shit pál átnevezését, mert komcsi volt

Tatrangi 2010.09.20. 20:37:55

@zero: Szabótól érdemes elolvasni az 1917-es, Jászi-féle Huszadik Században írt tanulmányát a zsidókérdésről. Csak annyit mondok róla, hogy ma egy ilyen tanulmány után Lendvai és Horváth vetélkedve határolódnának el tőle, egykori lapja a Népszava szóba sem állna vele többet, a Jobbikosok pedig hangosan ünnepelnék.

flamer 2010.09.20. 20:39:06

@Dzsentrisvihák: Kérlek, idézd, hogy hol írta Szabó Ervin azt, hogy "irtsátok ki a burzsoáziát".
Mert hát nyilván olvastál tőle ilyet, nem csak a levegőbe beszélsz istentelen faszságokat, igaz?

Dr. No 2010.09.20. 20:39:39

Én továbbra is fenntartom, hogy a legmegfelelőbb név a Fővárosi Orbán Viktor Miniszterelnök Úr Őkegyelmessége Könyvtár lenne.

2010.09.20. 20:40:28

@Dzsentrisvihák:
és komcsik azért lehetnek köztársasági elnökök?

Borenbukk 2010.09.20. 20:42:33

@Dzsentrisvihák: Csunya dolog is azt mondani akkoriban, hogy a munkasoknak is vannak jogai. Karvalytoke, luxusprofit! Pfujj!

En le vagyok nyugozve a jobboldalunktol. Utaljak a kommunistakat, mikozben nem veszik eszre, hogy milyen gyonyoru kommunista szolamok esnek ki a szajukon.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.20. 20:44:57

A céljukat elérték: itt vitatkoztok egy névváltáson, ahelyett, hogy a gazdasági helyzettel törődnétek.

Cirkuszt, kenyeret a népnek.

Lasombra 2010.09.20. 20:46:40

@Babette_: én becsszó. közben tűnődök azon is. :D

Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation · http://lettreindividuelle.blog.hu/ 2010.09.20. 20:51:29

Csak egy apró adalék azoknak a kommenthuszároknak, akik azt képzelik, hogy minden vagy fehér, vagy fekete:

„Szeptember 28-án a Világ szerkesztősége bejelenti olvasóinak, hogy Élet és Tudomány címmel a lap új tárcarovatot indít, s ez a rovat ,,az élet, a természet, a társadalom, a művészet, az irodalom, a vallás, a bölcselet, és a metafizika problémáit tudományos módszerekkel igyekszik a művelt laikus közönség közkincsévé tenni." A rovat vezetésére, irányítására sikerült SZABÓ Ervint megnyerniök, aki még ez év júniusában körlevelet intézte a tudományos világ számos képviselőjéhez." E felhívásra a magyar szellemi életnek jóval több, mint száz munkása fejezte ki készségét, hogy a Világ hasábjain kutatásai eredményeit ismertetni fogja olvasóinkkal. E kedvező auspiciumok dacára a tárcarovat megindítása, sajnos, késedelmet szenvedett SZABÓ Ervin megbetegedése folytán. Az ő kívánságára ideiglenesen dr. JÁSZI Oszkár veszi át az új rovat vezetését, melyet október 1-én kezdünk el. Közli a szerkesztőség bejelentése az első hét várható programját, melyet mi kiigazítottunk a hozzáférhető számok alapján, továbbá kiegészíthettünk két tárca címével és valamennyi pontos könyvészeti adataival. A járulékos két cikk között az utolsónak témája tragikus módon aktuális volt. Az őszirózsás forradalmat megelőző és követő „spanyol" influenza az egészségében, táplálkozásában leromlott lakosság körében igen sok áldozatot követelt. Hogy az új tárcarovat BABITS Mihály cikkével induljon, az SZABÓ Ervin külön kívánsága volt. költővel való barátsága a háború éveiben vált bensőségessé. SZABÓ Ervin rábeszélésére fordította le BABITS Mihály KANT Az örök béke c. kis remekművét magyarra.”

Az idézet Kőhalmi Béla dolgozatából való. Szabó Ervin október 2-án, egy nappal azután, hogy Babits igent mondott a kért cikk közzétételére belehalt a tuberkulózisba. Ajánlanám még megfontolásra Szabó Ervin kultúrafelfogását is:

„A kultúra nem az írni-olvasni tudás. Ez csak eszköze a kultúrának. A kultúra nem iskolák, a múzeumok, a könyvtárak, a színházak sokasága. Ezek csak színhelyei a kultúrának. A kultúra egy nép összes öntudatos elemeinek összhangzatos, egységes ritmusú törekvése az emberiség legjobbjai által lehető magasra fejlesztett szellemi tulajdon részesévé, munkálójává, élvezőjévé tenni minden embert.”

Jobboldaliként mondom: nem találok ebben semmi bűnt. Kommunista volt? Igen. Ez elegendő ok arra, hogy ne az ő nevét viselje az az intézmény, amiért kivételesen sokat tett? Nem, távolról sem.

Tatrangi 2010.09.20. 20:53:16

@Tatrangi: A tanulmány mellé pedig Gyurgyák János: Ezzé lett magyar hazátok című könyvét is ajánlom. Gyurgyák nagyon pontosan, források segítségével levezeti milyen óriási hibát követett el Szabó, aminek következtében a magyar baloldalon rajtaragadt a nemzetietlen jelző. Pedig még a barátai Ady és Jászi is hosszasan kérlelték, hogy változtasson álláspontján, de hajthatatlan, más olvasatban következetes maradt.

És hogy a témához is szóljak: bár marxista és szindikalista nézeteitől a hideg kiráz, de kultúráért tett erőfeszítése valóban elismerésre méltó. Maradjon csak a neve.

tiem 2010.09.20. 20:53:30

Nem lehet az, hogy az a baj vele, hogy álnevet haznált? Az eredeti neve Schlesinger Sámuel Ármin. Nevezzük nevén a gyereket!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 20:54:38

@Lasombra: Olvasd el a legelső kommentemet, ami itt írtam. Nem változott.

Ha nem fogod fel, hogy miért gáz a kollaboráns hazaárulók ténykedését úgyhagyni, hát nem fogod fel. Most fórumszabadságharcolsz, aztán a gyerekednek ugyanolyan természetes lesz mondjuk a Hamvas könyvtárba menni, mint neked meg nekem a Szabó Ervinbe.

flamer 2010.09.20. 20:58:40

Egyébként azért tehetséges politikus ez a Szőcs: valami Jobbik-közeli alakulat (akiket a párthű fideszesek most ugye éppen nagyon utálnak) böffent egy egetverő marhaságot és ennek az istenbarma Szőcsnek sikerült elérnie, hogy a nép, az istenadta nép ennek kapcsán a Fideszt fikázza, meg Orbán Viktort, aki ebben az ügyben momentán ártatlan.

serwer 2010.09.20. 20:58:54

Szőcs egy sértett, bosszúálló másodvonalbeli költő-politikus, aki ráadásul nem sok mindennek lehetne a kampányarca...
Tehát ezzel a nyilatkozásával nem fogja megakadályozni, hogy 2089-ben ne nevezzék vissza a Szőcs-könyvtárakat Szabó Ervinné.

csoko20 2010.09.20. 21:02:13

Ha ez kell ahhoz, hogy a konzervatív értelmiség könyvtárba járjon, akkor legyen!

Különben meg illő lenne megvárni Viktor ezirányú útmutatásást.

2010.09.20. 21:02:58

@Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation:
erről van szó! igazad van!

Szélmalomharcos 2010.09.20. 21:05:28

Ha nem róla nevezik el a könyvtárt, azt se tudnánk hogy valaha létezett Szabó Ervin. Remélem eljő a kor amikor a mostani komcsik neve totál feledésbe merül. Mit lehetne elnevezni Gyurcsányról, Lendvairól, Szekeresről meg a többi lánglelkűről?

aeidennis 2010.09.20. 21:06:19

@Belpo: csak komcsik lehetnek, mert a köztársaságot is a komcsiknak "köszönhetjük"

Borenbukk 2010.09.20. 21:18:13

@TaTa86.: Ebben az a vicc, hogy Hamvas megerdemelne, hogy konyvtarat nevezzenek el rola, de te nem erdemled meg, hogy ez meg is tortenjen.
Megint a pitianer akarnoksagon fogjatok elbukni. Az egesz MSZP/SZDSZ-es trutyit egyetlen dolog teszi halvanyan elfogadhatova: te, meg az elvtarsaid.

soproni1 2010.09.20. 21:19:03

@Belpo:

Ezt kikérem magamnak ! Snitt Pál megtért ! Nem kommunista. Most keresztény hívő és még sujtásos ruhája is van a Ludas Matyiból.

nemtomkrúz 2010.09.20. 21:20:03

Ehhez csak ennyit:

"Újabban a nyilvános halottgyalázás különös módját eszelték ki. Az elhaltnak, amikor már nem tud ellene védekezni, szobrot állítanak, nevére emlékbizottságot állítanak fel, még bélyegeket és érmet is készítenek és utcát is neveznek el róla. Te nagyon jól tudod, hogy nem vagyok nagy ember s ezért a nagyságnak járó gyalázat engem nem illet meg. Végrendeletileg meghagyom tehát, hogy rólam emlékkönyvet ne adjanak ki, barátaim rólam ne írjanak megemlékezést, fölöttem ne tartsanak gyászbeszédet, utcát vagy teret rólam ne nevezzenek el, arcképemet ne fessék, szobromat ne faragják meg, díszsírhelyet nekem ne adományozzanak, s nevemet ne használják fel arra, hogy költői nagydíjakat tűzzenek ki." (Hamvas B.: Unicornis, 1949)

vakvarju 2010.09.20. 21:21:33

@TaTa86.: A megszállók pincsikutyái most éppen a jobboldalon szédelegnek.
@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): Megint az a csúnya kettős mérce! Hát ezt nem szeretem én sem a jobboldalon!
"A könyvtár búcsúzzon el Szabó Ervin nevétől." Szőcs úr pedig búcsúzzon el Magyarországtól, hiszen van neki szülőhazája is. Semmi szüksége az országnak egy ilyen huszadrangú akárkire.
@Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation: Igazad van. Nincs szükségünk a kommunistákra! De akkor mi lesz a jelenlegi kormánnyal?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 21:24:03

@Borenbukk: Nem is tudtam, hogy rajtam múlik. :P
Egyébként mitől primitív akarnokság, hogy nem akarom a megszállók által ránk kényszerített elnevezéseket használni?

fillérbaszó vadász 2010.09.20. 21:26:27

@flamer: És Hitler építésze? Miért ítélték el nürnbergben?

Nincs ezen mit vitatkozni. Szabó Ervin egy komcsi szemét volt, nem szabad semmit elnevezni róla.

oszkar00 2010.09.20. 21:37:01

@TaTa86.: Te nagyon okos, Te! Marx Károly Gazdasági Főiskola, mi? Magyar Közgazdaságtudomyányi Egyetem 1948-53 (előtte nem is volt önálló egyetem). Marx Károly Közgazdaságtudomyányi Egyetem 1953-90. Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem 1990-2000. Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem 2000-2004. Budapesti Corvinus Egyetem 2004-.
A szemét retrokomcsik konszenzussal, mi. A mocskok. Hogy nehogy más nevezze át. Ja.

radiris 2010.09.20. 21:38:09

@WLaci: "József Attila is túlértékelt egyébként, egy munkásköltőhöz képest."

József Attila túlértékelt... Az a József Attila, akiről elnevezett utcát a Dunántól egyik "értelmiségi városában (asszem Pápán) 1993-ban (+/- 1 év) visszanevezték Csatorna utcára. Merthogy a költő "munkásköltő" volt, proli és nem mellesleg baloldali.

József Attila túlértékelt. Ó bazdmeg, kihez képest?

Kész. Ez nekem jobban ütött, mint húsz Orbán-beszéd és Kövér László boldoggá avatása. Sajnos, hánynom kell. És talán tényleg igaza van azoknak, akik szerint ez az ország menthetetlen.

Nem, nem találok szavakat.

Borenbukk 2010.09.20. 21:38:28

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): Eddigi produktumod alapjan rolad meg embert sem lett volna szabad elnevezni, aztan tessek...

2010.09.20. 21:40:36

@TaTa86.:
én azt mondom, legyen neked. de akkor miért is kell elfogadni, hogy Kádárék pincsije ma köztársasági elnök? vagy a H. Rózsát, aki 1971-ben minisztériumi dolgozó volt? mert orosz-francia szakos tanárként nem talált állást(1994-2002 között a NTK felügyelőbiz tagja-pont 94, jééé)? aham. vagy Martonyi úr, aki 1968-at éppen Párizsban töltötte. aham, amikor a magyar tankok kirándultak Csehszlovákiában? Tudod mit, nevezzék át a könyvtárat :)

Baldrick68 2010.09.20. 21:43:02

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP):
Gondolom Albert Speer -re gondolsz.
Nem az építészi munkái miatt.
Sokkal inkább azért mert ő állt a fegyverkezésügyi minisztérium élén Fritz Todt helyén.
Todt repülőszerencsétlenségben halt meg.
Nos így Speer volt aki rabszolgamunkásokkal építtetett egy csomó mindent, többek között ezért állt bíróság elé.

"Kihasználva ragyogó szervezőképességét, 1944-re sikerült a német hadiipart maximális kapacitásra állítania, eszközökben nem válogatva, mindent alárendelt a feladat megoldásának, ha kellett munkaerő, azt kényszermunkásokkal, foglyokkal pótolta, apellált a németek felelősségérzetére, kezdeményező képességére, átszervezte a minisztériumokat."

Borenbukk 2010.09.20. 21:46:23

@radiris: Ez van. Mindent az ideologian keresztul. Ha holnap valamelyik partvezer kiboki, hogy a levego nem kompatibilis a szavazofulke forradalommal, egy pillanat alatt tele lesznek az utcak halott ketharmadokkal.

2010.09.20. 21:47:49

@radiris:
az ország jó néhány polgára menthetetlen a hülyeségtől :)

dessert eagle 2010.09.20. 21:53:59

Én ajánlanék egy kompromisszumos megoldást:
Maradjon a Szabó, és változtassuk az Ervint Dezsőre.
:)

2010.09.20. 21:54:52

Sztem kezdjétek el ízlelgetni:
Orbán Viktor krt., Snitt Pál utca, Hoffmann Rózsa Kéttannyelvű Ált. Isk. és Gimn. , Navracsics T. lakótelep

öregbuksi 2010.09.20. 22:04:48

@WLaci:
Elnézést kérek az off-ért!

Arthur Koestler: Egy halott Budapesten (1939)

"Ezért csak habozva és küszködve merem kimondani - egyrészt mert szertelenségnek tűnik, másrészt mert az olvasó nem ellenőrizheti -, hogy ez a József Attila, akiről sose hallott eddig a világ, és ezután sem fog valami sokat hallani, aki a 47. szélességi fok alatt a vonat alá vetette magát, ez a József Attila Európának legnagyobb lírikusa volt."

Kedves WLaci!
És velem ne találkozzon mert a belét kitaposom!!!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.20. 22:06:05

Az ember, aki máris otthagyta az Orbán-kormányt

Értesüléseink szerint alig egy hónappal kinevezése után távozott Jaross Tamás, Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa.
A Metro áruházlánc volt vezérét azzal bízta meg az Orbán-kormány, hogy állítsa talpra a hazai kereskedelmet. A kormány ezt vélhetően úgy értette, hozza helyzetbe a beszállítókat a hipermarket-láncokkal szemben, Jaross viszont együtt akart működni az egész piaccal. Így lett az első olyan magas rangú kormányzati szereplő, aki távozott a második Orbán-kormánytól.

Ez még csak a kezdet, rájött milyen is a törpediktátor!

Baldrick68 2010.09.20. 22:10:54

Amúgy a hírre reagálva.
Amint látható nincs itt semmiféle gond.
Az ország költségvetése a legnagyobb rendben, nemhogy deficites hanem szufficides, a közbiztonság ragyogó, a munkanélküliség 0.00001% körül van.
A GDP nálunk a legnagyobb európában (svájcot is beleértve).
A születéskor várható élettartam és az életszínvonal olyan hogy a hülye skandinávok irígykednek ránk.
A korrupció a lopás a nepotizmus nálunk ismeretlen fogalmak már generációk óta.

Ezért is van az hogy ráérünk ilyen dolgokkal foglalkozni mint a Szabó Ervin könyvtár :-)

RaSHaWeRaKH 2010.09.20. 22:18:31

@Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation:
Köszönöm.
Jó látni, hogy még léteznek józan és árnyalt gondolkodásra képes emberek.
Ezt a legkomolyabban írtam.

futura 2010.09.20. 22:18:59

@tiem:
"Nem lehet az, hogy az a baj vele, hogy álnevet haznált? "
Nem álnevet használt, hanem mivel ő már magyarnak érezte magát, magyarosította a nevét.
Ez abban a korban, mikor a Kárpát-medence egy olvasztótégely volt, ez teljesen hétköznapi és megszokott eljárás volt.
Nem úgy mint manapság, ahol nagyjaink jórésze olyan neveken flangál mint, Schmitt, Horn, Staudt, Hoffman, Navracsics, Pelczné, Pokorni, Lamperth, Sneider, Schuhmann, stb.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.20. 22:26:52

@Belpo: "én azt mondom, legyen neked. de akkor miért is kell elfogadni, hogy Kádárék pincsije ma köztársasági elnök?"

Azzért vazze, mert megszavazta a nép a parlamentet, amelyik megválasztotta a köztársasági elnököt. Világos?
Egyébként ne fogadd el, én az egész köztársaságot nem fogadom el... Most jobb?

WLaci 2010.09.20. 22:48:40

Köszönöm a sok okosnak, hogy megvédte tőlem József Attilát. Nem arról van szó, hogy nem volt jó költő, csak hogy túlértékelt egy baloldali rezsim által. Ja persze gyerekkorban ha azt verték folyamatosan az ember fejébe, hogy ő a legjobb, akkor nehéz a világképet megváltoztatni. De ez a korszak pont erről szól. A nemzeti és nemzetellenes erők harcáról. Nem kell félni a ballib nyammogástól, igenis ki kell mondani, hogy inkább Wass, mint József. Arról kell utcát, közteret elnevezni, akire a nemzet büszke lehet, és aki büszke volt a nemzetre. Szabó Ervin-féléket pedig el kell felejteni.
Mondjuk nem tudom, miért nem világosak az új világ szabályai mindenkinek, lassan már olyan, mintha a Tóta-blogot olvasnám... Itt viszont elvileg többségben van a jobb, csak most látszik, hogy még itt is mennyi mindent kell a fejekben tisztázni...

Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation · http://lettreindividuelle.blog.hu/ 2010.09.20. 22:58:46

@RaSHaWeRaKH: Én köszönöm neked, és mindazoknak, akiknek van füle arra, amit a hozzászólásommal mondani akartam.

Hüledezve olvasom, hogy itt valaki számomra érthetetlen párhuzamot vonva Albert Speer nevével hozakodott elő. Ha már Speer:

“In political life, there is a responsibility for a man's own sector. For that he is of course fully responsible. But beyond that there is a collective responsibility when he has been one of the leaders. Who else is to be held responsible for the course of events, if not the closest associates around the Chief of State?”

„A politikai életben létezik az ember saját területe iránti felelőssége. Természetes, hogy azért teljes mértékben felelős. Azon túl azonban létezik kollektív felelősség is akkor, amikor az ember történetesen a vezetők egyike. Ki mást kell felelősnek tartani az események menetéért, ha nem az államfőt körülvevő legközelebbi munkatársakat?”

Speer, Albert (1970), Inside The Third Reich, Macmillan, p. 516.

Mindezt a nürnbergi per során tett második tanúvallomásában mondta el. Szemben a mai magyar politikai elit jelentős részével, Speer pontosan tisztában volt e szavak gyakorlati súlyával, és nemcsak elfogadta büntetését, de meg is értette a jogosságát.

2010.09.20. 22:59:15

@WLaci:
"Mondjuk nem tudom, miért nem világosak az új világ szabályai mindenkinek, lassan már olyan, mintha a Tóta-blogot olvasnám... Itt viszont elvileg többségben van a jobb, csak most látszik, hogy még itt is mennyi mindent kell a fejekben tisztázni..."
ajjaj
@TaTa86.:
őszintén szólva rosszabb :) bár tényleg érdekelne, miért nem fogadod el az"egész köztársaságot", és mit is szeretnél.....

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.21. 00:29:07

@Belpo: Királyságot(, azt is 46ban szüntették meg). :)
Akkor nem egy posztkomcsi lenne az államfőnk.

Nem mellesleg a nép szavazta meg azt is, hogy a parlament választja a közt elnököt, és nem népszavazással választják. Szóval egy szava nem lehet a népnek.

magyar_newton 2010.09.21. 01:33:35

Azért bámulatos, hogy milyen hülye a magyar. A balosok elé elég odadobni néhány orbánozós vagy nyilasozós mondatot, és úgy vetik rá magukat mint éhező kutya a csontra. A másik oldalon meg tök mindegy mi, csak komcsizós legyen, és máris marakodnak a koncon. Olyan könnyű elterelni a szót a lényegről nálunk, hogy az ember csak ámuldozik.

Amúgy nem ismerem ezt a Szabó Ervint, de nem is érdekel, hogy ki volt. Ha komcsi akkor komcsi, ha nem, akkor nem. Amerika, Anglia simán elvan a történelmének a kétes szereplőivel is, senkit nem zavar, hogy itt-ott utcák, szobrok, intézmények vannak róluk kölcsönösen elnevezve. Az még rendben van, hogy egy Szálasiról vagy Rákosiról nem nevezünk el semmit, de hogy ilyen politikailag nevenincs, huszadik vonalas nevekkel mit görcsölünk, azt nem tudom.

Amúgy a viszonyainkat látva az se lenne jobb, ha megváltozatnánk. Tuti nem az számítana, hogy mennyit tett az új jelölt az irodalomért, vagy a könyvtárért, hanem az, hogy a neve jól csengjen. Akkor meg tök mindegy, hogy milyen nevet írnak be az emberek a google maps-be, amikor a könyvtárat keresik. Többet úgy se tudnának a névadóról, mint a nevét...

Ez a télapó inkább foglalkozzon az artisjussal átkeresztelősdi helyett...

Baldrick68 2010.09.21. 06:42:36

@magyar_newton:
Ez a szarakodás tisztára arra emlékeztet ami rendszerváltáskor történt.
A "Nagy választás" előtt azt harsogta minden politikai párt hogy a gazdaság romokban, a 24. órában vagyunk, tenni kell valamit azonnal, stb. stb. (hú vazz ismerős mi?)
Amikor megalakult az új országgyűlés vajon mi volt az első dolguk?
Nekiláttak a gazdaságnak vagy ilyesmi?
Á dehogy, megszavazták a saját fizujukat, hosszasan vitatkoztak arról hogy milyen legyen az új címer, el szarakodtak arról hogy akkor melyik szobor mehet vagy maradhat és hová kerüljenek.
Akkor is azt mondtam: Ezek szerint mégsincs akkora gáz ha ilyenekkel ráérünk játszani.
Ha ég a házam akkor nem a mosatlan edények miatt aggódok a mosogatóban.

Baldrick68 2010.09.21. 08:03:44

Én amúgy azt mondom hogy mindent a maga környezetében érdemes megvizsgálni és ítéletet alkotni róla.
Utólag ennyi év távlatából nagyon könnyű okosnak lenni hogy mi lett volna ha és húú de elrontották ezt vagy azt.
Példának okáért itt vannak a vérjobber kollégák akik többek között azt fájlalják hogy a gonosz multi kapitalista kizsákmányolja és tönkreteszi a zembereket.
Jogosnak tűnik a kérdés hogy Szabó Ervin korában amikor a társadalmi viszonyok még ilyenebbek voltak mint ma, vajon akkor mit mondtak volna?
Abban a korban ha nem tartoztál a vagyonosabb osztályhoz és mondjuk munkás voltál akkor kb. nettó szívás volt az élet.
Az akkori kapitalizmus bizony olyan volt hogy hozzá képest a Kínai Foxcon gyár (ahol öngyilkosok lettek az alkalmazottak) egy kellemes nyugis üdülő.
Azok a dolgok amelyek ma természetesnek tűnnek ( 8 órás munkaidő, fizetett szabadság, beteg szabadság, munkajogi törvények amelyek nem engednek meg bármit a munkáltatóknak, munkavédelem) akkor nem voltak sehol és csak a "kommunistának" nevezett arcok harcoltak értük.
Szóval az akkori konzervizmust ne keverjük a maival, és azokat a "kommunistákat" akik változtatni akartak a társadalmi egyenlőtlenségeken se vessük össze a Hagyó félékkel.

Ja még mielőtt lekomcsiznátok.
Ugyanúgy nem ítélem el azokat a hétköznapi embereket akik anno lelkes támogató voltak Hitlernek a kezdetekben.
A nagy háború után a német gazdaság padlón volt, nyomor munkanélküliség stb.
Amikor a bajszos hatalomra került a német gazdaság szépen pörgött felfelé az egyszerű német azt látta hogy minden nappal jobb egy kicsit, és büszke volt volt arra hogy hogyan fejlődik az ország.

Baldrick68 2010.09.21. 09:05:58

Az előzőt elnyelte a blogmotor.
Kedves vérjobberek akik azon siránkoznak hogy a multik kizsákmányolják és tönkreteszik a zembereket.
Elárulom hogy Szabó Ervin korában ez még úgyabbul volt.
Azok a vívmányok amelyek nekünk olyan természetesek akkor még sehol nem voltak (8 óra munka, fizetett szabadság, betegszabadság, munkavédelem, munkajogi törvények amelyek a munkást hivatottak védeni, stb.).
Ebben a korban voltak páran akik felszólaltak a társadalmi igazságtalanságok ellen.
Szépen leírja egy másik blog ezt a dolgot:
"Ami közös ezekben az emberekben, az a feudális Magyarországgal való szembenállásuk, illetve egy nyugatias gondolkodási modellhez való csatlakozásuk, a modernizáció szándéka. Aki ma Szabó Ervin baloldaliságát kritizálja, annak fogalma sincs arról a döbbenetesen pocsék országról, amelyben ezek az emberek éltek, és a javítás szándékával felléptek. A századforduló éveire szeretünk úgy emlékezni, mint a boldog békeidőkre, Magyarország a döbbenetes fejlődésének időszakára, ami persze igaz is. Igaz, mint minden részigazság. Mert ennek a békének és fejlődésnek olyan pokoli belső kizsákmányolás és elnyomás volt az ára, amelyről szívesen elfeledkeznek a „konzervatív történészek”. Ez az az időszak, amikor a csendőrsortűz, a kardlapozás hétköznapi hír volt a lapokban, amikor a borzalmas lakásviszonyok miatt dühöngő tüdőbajt morbus hungaricusnak, azaz magyar betegségnek hívták szerte a világon, amikor hárommillió koldus országa lettünk. Ez az az időszak, amikor a király, tetszése szerint feloszlathatta a neki nem megfelelő parlamentet, amikor a választójogért komoly harcokat vívtak a kirekesztetek, amikor valóban csak a kiváltságosak szűk rétegei élhettek úgy, ahogyan mi azt ma természetesnek vesszük. Ez a kor eltűrte a gyermekmunkát és az éhhalált, eltűrte a feudális nagybirtokrendszert és a dzsentrit, eltűrte mindazt a mocskot, nyomort, amelyben szegényei éltek, miközben urai szédületes gazdagsággal tüntettek. Mai szemünkkel nézve az akkori Magyarország egy harmadik világbeli förmedvény, egy Burkina Faso szerű képződmény volt.
Nem, csoda, ha jelesei mindent elkövettek azért, hogy megváltozzon ez a világ. Aki elolvas egy-két Ady verset, vagy hajlandó a századforduló állami-nemzeti propagandáján túl is észrevenni valamit abból a korból, az pontosan tudja, hogy Szabó Ervinnek és társainak, nagyon is igaza volt. Még akkor is igaza volt, ha azok a megoldási módok - a szocializmus, a szindikalizmus, az anarchizmus - amelyeket a feudális Magyarország megújítására elképzeltek, éppen úgy a semmibe vezettek, mint ahogyan oda vezetett a grófi-úri-dzsentri Magyarország útja is. "

blerocs 2010.09.21. 09:42:23

@Savage Sentimental & The Cool Breeze Foundation: Én is köszönöm az értékes kommentet, és remélem, hogy egyszer majd folytatja a blogját, vagy akár kezd egy újat..

Dzsentrisvihák 2010.09.21. 10:51:44

@flamer: Fordított Marxot, Engelst és teljes mellszélességgel üdvözölte a Lenin által fémjelzett kommunista puccsot. Azt hiszem ezen urak hangoztattak valamiféle osztályharcot, vagy mit, ahol bizony komolyan volt gondolva, hogy a burzsoá népnyúzók mennek a levesbe. És mentek is. Ugyanúgy, ahogy Hitler bácsiéknál a zsidók. Ha azt nem szeretjük, akkor ezt miért kéne? (A témáról bővebben: bombahir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=6330:a-horst-wessel-emlekzenekar&catid=112:rovat-publicisztika-bombagyar&Itemid=494 )

@Belpo: Én azzal se értek egyet, ezért is tartom hipokrita bagázsnak a Fideszt, akik el fogják kaszálni a lusztrációs törvényt, mert maguk is tömve vannak régi MSZMP-s káderekkel. Egy centit se jobbak a maszopos bandánál.

@Borenbukk: Ha jobboldal alatt a Fideszt érted, az undor közös. Az pedig álságos csúsztatás, hogy a kommunisták csupán a dolgozók jogaiért mondogattak bazsarózsás szólamokat, egyébként pedig olyan ártalmatlanok voltak, mint egy apácakórus. A tömeggyilkosságokat nem az ujjából szopta a tisztelt munkásosztály, de nehogy már nekem kelljen itt ideológiatörténeti szemináriumot tartanom...

ljosecska 2010.09.21. 11:13:30

@WLaci: Szerintem vegyél le egy J.A. kötetet a polcról és próbáld meg elfeledni, hogy miket vertek a fejedbe Wassról. És miután nem fogják az életed _minden_ területét meghatározni ész nélküli politikai értékrendek, akkor érdemes lesz átgondolnod a dolgot.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.21. 11:28:54

@Baldrick68: Nagyszerű tényleg,most nem halnak annyian éhen, meg jobb az orvosi ellátás is,lehet savazni is néha napján,ez mind pont elég arra ,hogy ugyanúgy át legyen baszva és ki legyen használva a nagyérdemű mint anno.Azt hiszed nincs most "grófi-úr-dzsentri" ?Jah ,hogy most más szerepet játszanak meg máshogy hívják ugyanazt a halmazt?.Milyen jó,így egészen más... :))) külön vicces ,hogy ezek között most már nagy Marxisták is vannak jó számmal :)))

radala 2010.09.21. 12:19:26

Elolvasva az indexen Szabó Ervin élete rövident, szerintem sem kell ezen változtatni, bár igazából nekem maximum indifferens a kérdés. Szóval nem mennék kukát borogatni a név megvédéséért sem meg a megváltoztatásáért sem. De ez egy hülye érv:"Az a könyvtár évtizedek óta "Szabó Ervin" könyvtár, ez a "brand" neve, teljesen értelmetlen nevet változtatni."
Szegeden a Ságvári gimi nevét nem változtatják meg, mert brand. Ez például már teljesen hülyeség. Anno mindenki azt mondta, hogy a Felszab tér soha nem lesz Ferenciek tere. Ma meg már a kutya nem emlékszik rá, hogy mi is volt az a felszab. vagy Szegeden már senki nem hívja Marx térnek a Mars teret, nem is emlékszem, hogy mi volt a Szentháromság utca meg a Boldogasszony sugárút.
Szóval az, hogy valami 40-60 évig valami volt, az semmit nem jelent.
Pannon/Telenor Westel/T-mobil... Baromi gyorsan tanul az ember... Majdnem ilyen gyorsan felejt is:-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.21. 13:30:58

@magyar_newton: Az USA és GB mikor volt utoljára megszállva, he?
Egyébként van egy olyan sejtésem, hogy a függetlenségi háború után a jenkik is veszett átnevezésbe kezdtek.

arlequin 2010.09.21. 13:52:53

@radala: tolbuhin volt a boldogasszony... a szt3ságra hirtelen nem emléxem, de talán münnich feri? nem biztos.

más.

ha hamvasra változtatnák, akkor szerintem simán mehet. ez a szabó ervin a nyomába sem ér.
két fajtát nem tűrök: a militaristát, meg azt aki ezek ellen harcol, a pacifistát.
hülyepisták mindketten.

bakszakáll 2010.09.21. 16:45:05

Két probléma van Szabó Ervinnel. 1. A kommunisták (szocialisták) idolja, előképe. 2. Jelentéktelen figura ahhoz, hogy a főváros könyvtári hálózatának névadója legyen. Brand? Ugyan már! A lakosság nem ismeri, az olvasók sem fognak bánkódni érte, legfeljebb zero, de hát ezt azért túléljük valahogy. Hamvas Béla viszont nagyon jó választás lenne.

horex · http://horex.uw.hu/ 2010.09.21. 17:15:09

@WLaci:
Vedd ugy hogy megsértettelek
"Ez a szavazási arány mutatja, hogy a kádárizmusban nevelkedettek és azok gyerekei még ..."

Az unokákat se feledd ki, sőőőt...

Dekatlon 2010.09.21. 19:25:39

Nagy Imre is kommunista volt, akkor őt meg kiássuk?
Egyszerű gondolkodásra vall minden baloldali gondolkodót összemosni, és együtt büntetni/útálni a rendszerért.
Vagy akkor a középkori inkvizíció és a modernkori pedofílbotrányok miatt útáljunk minden katolikus papot, sőt a híveket is, mert azok ugye kollaboránsok.

arlequin 2010.09.21. 19:42:14

@Dekatlon:
„Igen, azok vagyunk! Nemzetközi szocialisták! Nemzetköziek vagyunk, mert a mi hazafiságunk nem a piros-fehér-zöld csendőrbojt és a magyar vezérleti nyelv, hanem a népek legjobb erejét kiszipolyozó militarizmus támadása, a népeket egymásra uszító hatalmi vágyak megvetése. […] Igen, forradalmárok vagyunk! Azok vagyunk, mert ezt a világot tőből ki akarjuk forgatni! Forradalmárok vagyunk, mert az emberiséget egymás ellen küzdő osztályokká tépő magántulajdont a testvéri köztulajdonnal akarjuk helyettesíteni. […] De forradalmárok vagyunk azért is, mert ha az uralkodó osztályok nem fognak békésen engedni, ha erőszakkal fogják meggátolni harcunkat, melynek győznie kell, – akkor nem félünk az erőszaktól sem, nem félünk ágyúitok ezreitől, szuronyaitok millióitól, hanem állunk elébük azzal az erővel, amelyet legyőzhetetlen igazunk sziklaszilárd tudata ad majd nekünk.”

(Szabó Ervin: A diákokhoz. Budapest 1903, Népszava kiadás. Szocialista diákok könyvtára 2. sz.)

te nagyon idióta. baloldal és jobboldal nem jelent gondolkozást. puszta elmeműködés mindössze. ráadásul összemosod a krisztusi igét a kommunista véráradattal. barom.

bocs.

Emerenz 2010.09.21. 19:43:03

@bakszakáll: de feljebb lévő kommentben (nemtomkrúz) ott az idézet, amiben Hamvas "végrendeletileg" tiltakozik az ellen, hogy róla bármit elnevezzenek.

arlequin 2010.09.21. 21:16:36

@Emerenz: igazad van. de azt nem említi, hogy könyvtárat se nevezzenek el róla...

pontosság kérem, pontosság.
másfelől ez az igaz ismeretből fakadó alázatos gőg, hogy őt fel ne használhassák. naná, hogy fel fogják használni. miért, mit gondolt, amikor ilyeneket leírt?
hát naná, hogy arra, hogy mindez megtörténhet.
nem kell béla bácsit félteni, megéri a maga pénzét, ha lehetek ennyire profán.
mellesleg egy ilyen gesztus rögtön hamvasra irányítaná a 'nagy forradalmárokat'. s azok meg hirtelen meglepődnének. és nem ő érdemelné meg a kinevezést, hanem nekünk lenne szükségünk rá, meg a következő generációnak.
ha valaki ezt nem látja, az vak. magyarán mondva hülye.
pont.

guma 2010.09.21. 22:06:28

@arlequin: Ha lenne kalapom ...
Megérdemled!

arlequin 2010.09.21. 23:34:54

@guma: ha gondolod kölcsönadom. éppen ma kaptam az asszonytól egy újat. nem mintha bármi közöm lenne ezekhez. csak kissé idegesítő amikor hamvasról olyanok beszélnek akik nem is ismerik, csak legfeljebb elolvasták, de egyáltalán nem értik.
hű látod. mintha én érteném... ;-D

Dekatlon 2010.09.21. 23:39:26

@arlequin: krisztusi igéről nem volt szó, papokról volt.. Barom meg a jó anyád, aki nem tanított meg tisztelettel vitatkozni.

arlequin 2010.09.21. 23:58:43

@Dekatlon: oh. csodás ez a hihetetlen intellekt-kuss. ha a papokról beszélünk és hitelességről, akkor te idevegyítetted a különféle történelmi tévhiteket.
te barom.

nem vagy tisztában azzal, hogy derága nagy imrénk közreműködött a cári család meggyilkolásában? NKVD törzstag volt? hogy ő kezdeményezte a padlássöpréseket? nem vagy te túl fiatal avagy elfogult?

az anyádat nem keverném bele. mert barom kicsi fia annyira lesüllyedt, hogy a másik édesanyját becsmérli. ez aztán tényleg zéró tolerancia. felőlem. mert hogyha édesanyámat bántod, te baromarcú állat - kopirájt báj jú - , akkor annyi közöd van a valódi vitához - amit te rajtam számon kérsz -, mint varacskos disznónak az atomtechnikához. te vadbarom.
azt hiszem jogos előző megjegyzésem. márcsak amiatt is hogy elkezdtél anyázni. te állat. szülémet bántod miattam. te állat. te hüje, vadbarom állat. ejh.
nem haragszom, félre ne érts. de szülémet bántani miattam, rettentően sekélyes és alantas tevékenység.
inkább gyakorold a thermopülai csatát.

Kicsit Karcos 2010.09.22. 00:59:00

Hamvas Bélára nézve lenne sértő, ha Szabó Ervin cseréjeként akarná játszatni valaki. Lehetne neki reflektorfényt adni, mert megérdemelné, mint ahogy Herczeg Ferenc vagy Tormay Cécile is. Lehetnének érettségi tételek, meg sok minden más is, de ennél többet letettek mind az asztalra, minthogy protekcióval kelljen benyomni őket amúgy szintén nem méltatlan másvalaki helyére.

arlequin 2010.09.22. 08:15:22

@arlequin: @Dekatlon:
ja és igen!

én kérek elnézést.

@Kicsit Karcos: na azt elhiheted, hogy tormay cecilt nem fogja szőcs javasolni... de szerintem óriási dolog, hogy a tul.képpeni 'kultuszminiszter' hamvast ilyen szinten behozza a köztudatba. nem hogy pusztán szimpatikus, hanem előremutató és bizonyos reményekkel kecsegtet.

guma 2010.09.22. 08:36:34

@arlequin:

Köszönöm! De szerintem problémám lenne a mérettel.DDD

Dekatlon 2010.09.22. 10:17:18

Ezen kívül a szánalmasan vergődő @arlequin: trollon kívül másnak nincs érdemi ellenvéleménye?

arlequin 2010.09.22. 10:49:10

@Dekatlon: egyszerűen nem foglalkoznak veled. csak én érzek veled együtt. ;-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.22. 20:40:17

Bevillant az a Népszava az életrajzban, mi?
Francnak csak névváltoztatást akarnak. Miért nem keresik meg az egykori tulajdonosok leszármazottait, és adják vissza cakkumpakk az összes rekvirált belvárosi palotát?

arlequin 2010.09.22. 21:20:04

@neccharisnyás útonálló: oda se neki. elmúlik. ez tuti info.

Kicsit Karcos 2010.09.22. 22:30:45

@arlequin: egyetértek.Csak nem kéne így elpuffogtatni Hamvast, ha már előkerül, hanem legalábbis Eperjesen egy magyar könyvtárat alapítani, és elnevezni róla. Mint ahogy Kazahsztánt sem kellene annyiba hagyni, hogy begyűjtsön 1-1 szittyázást a mérvadóktól, hanem legalábbis magyar kulturális intézetet kellene ott nyitni. Vagyis az irány jó, csak akkor lépni is kellene, nem csak beszélni, mert így nevetségessé teszi magát is, meg az ügyeket is, amiket képviselni próbál.

Kandabula 2010.09.24. 01:51:39

Tényálladék, hogy Smitt Pál komcsi volt. Szőcs úr most túlteng, mert különben mi lenne a dolga. Az elnökbe belekötni nem mer, így hát keresett egy témát. Lényeg, hogy mutassa magát. Egy politikai celebbé akart válni, ami sikerült is. Várom, hogy mikor táncol alsónadrágban, a bulvár nagy örömére.

Kandabula 2010.09.24. 01:53:15

Egyébként meg mi köze a mi dolgainkhoz?

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2010.09.30. 03:29:02

Basszus, a kommunista diktatúrát nem látták előre a kommunisták. Anno aki komcsi volt az általában egyszerűen besokallt a vérkapitalizmustól és akart némi jólétet az egyszerű népnek is. Idealisták voltak, azt hitték, így lehet megcsinálni azt, hogy az embereknek jó legyen. Akkortájt rengeteg jóérzésű ember kommunista volt, azok viszont akik a diktatúrákat csinálták, már csak a nevükben voltak kommunisták....
Szerintem a Szabó Ervinhez hasonlók, ha mostanában születtek volna, ma a demokráciát védenék ezerrel.

2010.09.30. 06:17:11

@noname.blogger: dehogynem látták. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy a tőkés burzsoázia nem fogja önként és dalolva átadni vagyonát, lemondani kiváltságairól, a rendszer csak erőszakos úton valósítható meg. Csak éppen ezzel kapcsolatban nem voltak morális gátlásaik, mondván, hogy maga a kapitalisták sem riadnak vissza az erőszaktól, ha egy sztrájkot vagy tüntetést kell szétveretni a rendőrökkel.

süti beállítások módosítása