Skip to content


       Szűrés lista

Aligha véletlen ingatlanbiznisz Aligán

A balatonvilágosi Club Aliga történetét biztosan  mindenki ismeri: 2006-ban ötödszörre is meghirdette eladásra az KVI. A pályázatot egy direkt az Aliga miatt létrehozott izraeli projektcég, a PRO-MOT Hungária Kft. nyerte, 2007. március végén írták alá vele a szerződést, miszerint nettó 3,710 milliárd forintot, bruttó 4,452 milliárd forintot fizet az üdülőkomplexum három részének (Aliga II., III., IV.) tulajdonjogáért, az Aliga I. nevű rész 49 évre szóló vagyonkezelői jogért pedig 911 millió forintot.

Összesen nagyjából 5,5 milliárd forintot 470 hektár vízpartért. Legalábbis a hírek szerint, mert bizony a szerződést titkosították, így a pontos összeg és a részletek ismeretlenek. Emiatt is tett feljelentést az ORFK-nál 2010.augusztus elején Hegedűsné Kovács Enikő jobbikos politikus, mert szerinte fennáll a hűtlen kezelés gyanúja az ügyben. Két héttel később Papcsák Ferenc is felírta a listájára a Club Aligát, a Hegedűsné feljelentése után indult nyomozást pedig szeptember végén átvette az NNI.

Ezután nemsokkal megszólalt a beruházó:

 


"Nehéz évtizedek után mosolygott rá a szerencse Balatonvilágosra. 1950-ben Rákosi Mátyás erre járt, az öböl körül magasodó löszfal miatt jól védhetőnek találta, és elhatározta, hogy itt hoz létre a kommunista párt vezetői számára üdülőközpontot. Elkezdődött a kisajátítás, a löszfal tetejére légvédelmi ütegeket telepítettek. Ez lett "Club Aliga". A területet közel félévszázadra lezárták.

A rendszerváltás után több tervet kidolgoztak a terület hasznosítására. Anyagi erő híján egyikből sem lett semmi. A semmittevés tizenhat éve alatt az épületek súlyosan leromlottak. Az állam a privatizáció mellett döntött. Négyszer hirdették meg sikertelenül eladásra. Ötödszörre, 2007-ben két nagy nemzetközi fejlesztő cég leányvállalata, a Pro-Mot Hungária Kft., mint a legtöbbet ajánló cég vette meg 5,5 milliárd forintért.

Fekete Barnabás polgármester úgy emlékszik, a képviselőtestület minden tagja úgy érezte, hogy a település jól jár a befektetők érkezésével. Az új tulajdonos 15-20 év alatt mintegy 70 milliárd forintos fejlesztéssel idegenforgalmi központ építésére adott be koncepciót. A lakosság a beruházástól reméli a mintegy 15 százalékos munkanélküliség és a fiatalok elvándorlásának megszűnését. Az egyik képviselő azonban egy idő múlva a szélsőséges politikai csoportok állításait hangoztatva riogatni kezdte a lakosságot, hogy a turisztikai központ "nem nekik épül", sőt a Club Aliga területe majd önálló községgé válik, így Balatonvilágos még a beruházásból származó tetemes (évi több százmillió) adóforinttól is elesik. Tevékenysége az utóbbi hónapokban politikai támaszt kapott. Hegedűsné Kovács Enikő, a Jobbik képviselője augusztusban feljelentést tett az ORFK-nál. Mint a sajtóval közölte: "a pletykák arról szólnak, hogy mélyen áron alul értékesítették Club Aligát", ami véleménye szerint hűtlen kezelés.

Véleményünk szerint kizárólag a Sukoró-ügy miatt őrizetbe vett Császy Zsolt, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (a Kincstári Vagyonigazgatóság jogutódja) értékesítési igazgatója elleni vizsgálat miatt jelenhettek meg a napokban hírek arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Hivatal kiterjeszti a nyomozást a Club Aligára, amely egyébként a fent említett nyilvános liciten, szabályosan,törvényesen került eladásra. A Jobbik képviselőjének pletykákra alapozott, feltehetően az említett helyi önkormányzati képviselő ihletésére született feljelentése így vált komolytalan kellemetlenkedésből vizsgálat tárgyává.

A polgármester, aki a lakosság többségével együtt a fejlesztés mielőbbi elkezdésében érdekelt, felháborítónak tartja a Jobbik akcióját. Veress Lászlónét, a Balatonaliga Üdülőközösség tiszteletbeli elnökét az egyik televízió nyilatkozatra kérte az ügyben a múlt héten. Úgy értesültünk, a tévés csupán fél mondatot hagyott meg nyilatkozatából, ezáltal meghamisítva a fejlesztést támogató véleményét. Eközben a helyi képviselő azzal kampányol, hogy a 70 milliárdos üdülőközpontban minden állást külföldiek töltenek majd be, nem a balatonvilágosiak, kivéve a fekete mosogatói és a takarítói munkaköröket."

 

Nagyon jól tudjátok, hogy én nem hiszek a "tízezrével költöznek ide" c. összeesküvés-elméletekben....
 

....így képzelhetitek, mekkora meglepetéssel olvastam a Club Aligára tervezett fejlesztés demográfiai hatástanulmányát, amit a PRO-MOT rendelt, és a Pestterv Kft. készített. Rövid részlet a 40 oldalas irományból:


"A község ingadozó, de trendjét tekintve stagnáló népességszáma fokozatos növekedésnek indul. A projekt keretében megvalósításra tervezett 760 lakás felépülése és azok értékesítése több évet vesz majd igénybe, ezért az új lakások létesülése keltette migrációs nyereség hatása több - akár 10-15 - éves időtávban is érezhető lesz. Tehát folyamatos népességbeáramlással lehet számolni az elkövetkező évtized során, melynek eredményeképpen a település mai népességszáma minimum megduplázódik. A beköltöző új népesség a beruházáshoz készített előzetes üzleti terv szerint jellemzően a kifejezetten jó anyagi helyzetben lévő, de legalább a középosztályhoz tartozó csoportokból kerül ki. A település gazdasági ereje növekszik. Emellett az új lakások leendő tulajdonosai elsősorban a fiatal, vagy a közép korosztály tagjai lesznek. Balatonvilágos demográfiai mutatóiban ez kedvező változást indít el, a ma elöregedett település korstruktúrája javul, fiatalodik, nő az aktívkorúak és a gyermekkorúak aránya a teljes népességen belül."


"Minden olyan településen megfigyelhető a beköltözők és az őslakosság közötti különböző mértékű szembenállás, ahol viszonylag rövid idő alatt nagy számú új betelepülő jut lakóingatlanhoz. A kistelepülések esetében ez a fajta szembenállás még hangsúlyosabb. Többnyire a valamilyen okból frekventált helyzetbe került kistelepülések régi lakossága táplál ellenérzéseket a városból odaköltözőkkel szemben. Számos ilyen település található a Budapesti agglomerációban, de a Balaton térségében is. Balatonvilágoson is várhatóan
szembesülni kell hasonló problémával. A helyi lakosság körében kiváltott ellenérzéseket fokozhatja, hogy a volt Club Aliga - korábban is elzárt és mindig is a gazdagságot szimbolizáló - területére kiemelkedően jó anyagi helyzetben lévő magas státuszú betelepülők érkeznek majd. A beruházás megvalósulását követő évek nagy kérdése lesz társadalmi szempontból, hogy a kialakuló új településrész tehetős lakói mennyire lesznek egyáltalán hajlandóak és mennyire tudnak majd beilleszkedni Balatonvilágos társadalmába, és erre milyen fogadókészség mutatkozik a falu mai lakossága részéről. Reális veszélye lehet egy immár fizikailag nem elszigetelt, de szociológiai értelemben a kialakult környezetéhez képest jelentősen magasabb presztízsű - magasabb társadalmi státuszú lakossággal benépesülő - új települési terület kialakulásának. A helyi lakosok és az új betelepülők közötti esetleges konfliktus speciális esete alakulhat ki a külföldi állampolgárok várhatóan megnövekvő ingatlanvásárlásai kapcsán is."

 

Érdekes, igaz?

De nem kell aggódni, telekürtölni mindent ezzel, mert nagy valószínűséggel úgysem lesz semmi az egészből. Nem épít a Pro-Mot Kft. Balatonaligán se 1055 szállodai szobát, se 1520 lakó- és üdülőingatlant. Az "Európa egyik legelegánsabb településrészét" ígérő nagyívű fejlesztési terv ugyanolyan komolyságú volt, mint amilyet Sukorón és az Álomszigeten is láttunk már. Természetesen a háttérsztori is hasonló:

A Pro-Mot 4,452 milliárdáért vásárolt meg 369.738 négyzetmétert (Aliga II., III., IV.), vagyis 12.041 Ft-ot fizetett négyzetméterenként.
Most 100.000 Ft/négyzetméter áron árulnak "Vízparti telkeket Aligán", összesen 11.567 nm-t. (köszönjük a linket Kicsit Karcosnak!)

 

Ezek szerint a 100.000,-Ft/nm a reális, piaci ár, ezzel számolva pillanatok alatt kiderül, hogy a 369.738 nm-ért 36.973.800.000, azaz 36milliárd-973millió-800ezer forint járna. Persze nem véletlen, hogy csak ötödjére sikerült eladni a Club Aligát, és nyilvánvaló, hogy nem rendelkezik ugyanolyan adottságokkal a terület minden szeglete.

Számoljunk csak a most hirdetett 11.567 nm-el:

a) 11.567 x 12.041 = 139.278.247 (139,27 millió)
b) 11.567 x 100.000= 1.156.700.000 (1,15 milliárd)

139 millió vs. 1 milliárd......... "csupán" 861 millió a különbség, persze az állam kárára.
 

Címkék: mszp pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr912365929

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pénzügyi tönkretételünk története 2010.10.13. 21:19:37

  Mindig új hiteleket veszünk fel, romló feltételekkel, hogy meglévő hiteleink adósságszolgálatát fizetni tudjuk Hogyan lett a 22-ből 230 s a százból nulla? E képletben az előbbi az adósság, az utóbbi a népvagyon. A rendszerváltás óta a nemzetgaz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2010.10.13. 14:00:12

@Evil Dick: tehát, ha valami gyanúsat látunk ippeg zsidó a befektető, akkor kuss, különben lesz nemulass.

Értjük.

De tudod, mi már magasról szarunk a magadfajta megélhetési rettegő károgókra, annyiszor játszottátok már ki az antiszemita-kártyát, hogy tök mindegy, mit mondtok :)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.10.13. 14:01:10

@Noname Cowboy: Sőt aki mint politikus vesz benne részt még a hazaárulás is mint súlyosbító tényező kellene szerepet játszon. Csak hát ki melyik hazát árulja jó pénzért!

rolika 2010.10.13. 14:04:13

@Noname Cowboy: Túl nagy a kísértés, vagy mi?!

delano 2010.10.13. 14:09:25

@ColT: " Szerintem ez akkor is gáz lenne, ha mondjuk japán üzletemberek vették volna meg. Vagy mondjuk németek. De ők ritkán csinálnak ilyet. "

A siemens botrányban németek voltak. Sávolyon spanyolok. Grippen ügyben svédek. Strabag ügyben osztrákok. Emfesz ügyben ukránok és oroszok. De ez mind nem érdekes. Csak akkor érdekes, ha Izaelről van szó. Jól mondom?

nagyon_buta 2010.10.13. 14:11:41

@Talon: Biztosan védik a környezetet is, mint a MAL, ha ez árengedménnyel jár ...... (csak még nem volt idejük elkezdeni)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.13. 14:14:07

@delano: Hm, és azok mögött ki álltak?
Gripen ügyben annyi köze volt a svédekhez, hogy svéd volt a cucc.
Sávolyon jött volna a befektető, csak elf*kodta az állam.

@Noname Cowboy: Érted, írni akartam pár nem túlzottan korrupt népet, erre pont betalálok :D

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.10.13. 14:17:47

Ezeket a titkosításokat kellene már feloldani. De az összeset. A közbeszerzéseknél megszűntetni a titkosítást, minden nyilvános, hozzáférhető, számonkérhető! Nem érdekel, hogy Pintér Sándor lánya érdekelt a milliárdos autós vizsgáztatásban és azt titkosítják, vagy valami szoci féreg lopkodta el. Sőt az sem érdekel, hogy zsidó, cigány vagy árja. Az összeset kiteregtném, oszt jöhet a máglya. Ez így eddig sem működött, most sem fog és tuti, hogy a jövőben is a pénzszivattyú melegágya lesz minden tender, közbeszerzés és állami pályázat amíg nem teljes mértékig nyilvános. Undorító ez az államérdekből titkosítva 30 évre. Nem, színtiszta politikai érdekből titkosítva nem pedig az állampolgárok érdekéből.

Hozzáteszem a kiemelt szövegrész a betelepülésekről, nos az megdöbbentett. Eddig sem hittem az egymillió zsidó eljövetelében, most sem hiszek benne, viszont ez olaj lesz a tűzre.

Két szakaszt emelnék ki:
"...a kifejezetten jó anyagi helyzetben lévő, de legalább a középosztályhoz tartozó csoportokból kerül ki."
"...a volt Club Aliga - korábban is elzárt és mindig is a gazdagságot szimbolizáló - területére kiemelkedően jó anyagi helyzetben lévő magas státuszú betelepülők érkeznek majd."

Megint jönnek a kiemelkedően jó anyagi helyzetűek, fasza. Nagyjából ebbe pusztul majd bele a jelenlegi demokrácia, hogy a kiemelten jó anyagi helyzetűek és az alsóbb réteg között már nem szakadék, hanem valami nagyobb tátong. Persze nem ma, nem holnap, sőt tán nem is tíz év múlva, de kíváncsi vagyok mikor mondja azt a nem kiemelten jó anyagi helyzetű többség, hogy elég volt. Mert a kiemelten jó anyagi helyzetűek kevesebben vannak, viszont a két réteg közötti távolság nő, még a válság után is. Mert übergazdagból tán kevesebb lett, de szegényből viszont sokkal, de sokkal több.

Ez az én véleményem, lehet bólogatni rá, vagy akár fejet rázni.

f.m.j. 2010.10.13. 14:26:59

a legnagyobb baj a magyar politikusokkal, polgármesterekkel van, azokkal, akik ilyen döntést kaphattak a kezükbe, hogy értékes földterületeket, épületeket, múzeális értékeket, védett övezeteket ritka növény, és állatvilággal kótyavetyélnek el.
Amit művelnek 20 éve, az a hazaárulással egyenlő, mind gyűlöletes a szememben

delano 2010.10.13. 14:31:16

@ColT: "Hm, és azok mögött ki álltak?"
nyilván mindig és mindenki mögött a zsidók állnak, ez nem is lehet kérdés... Egy keresztény vagy egy ateista soha nem követhet el illegális dolgokat. Még a pedo katolikus papok mögött is zsidók álltak, ez teljesen nyilvánvaló, csak a hülye nem látja.

vomit 2010.10.13. 14:34:28

@Evil Dick: termeszetesen nem a szarmazasa ez, hanem az alca szine, amit magara olt.
csakhogy a regi trukkok nem mukodnek mar. ez az a kor, amikor az emberisegnek eselye van ontudatara ebredni, es egymas helyett a kozos ellenseget megrugdalni.
www.youtube.com/watch?v=2oZOFnbYdlk
www.youtube.com/watch?v=wKzEpQc-yo8

delano 2010.10.13. 14:34:53

@Noname Cowboy: "Japánok nem voltak! :D "
Jogos :)

f.m.j. 2010.10.13. 14:36:00

@delano:

szerintem nem a németek,-( meg akiket még felsorolsz) voltak, hanem a korrupt akkori városvezetők (nincs kétségem, hogy a mostaniak is ilyenek lesznek) akik ilyen méltánytalan üzletet kötöttek. Vagy szerinted lőfegyverrel a homlokuk közepére célozva kellet a szerződéseket aláírni? Nem, ezek a szarok önként és dalolva mentek bele, a németek, japánok, svédek pedig örvendtek, hogy ilyen jó üzletet kötöttek, ilyen olcsón megúszták...

f.m.j. 2010.10.13. 14:42:02

ezt én nem értem... egyesek szemében ez már attól antiszemita blog, és a kommentelő közönség is zsidóölő, mert Laspalmas leírta, hogy izraeli érdekeltségű cégről van szó... hogy egyeseknek ennyi is elég, hogy antiszemitázzanak egy jót (persze amolyan burkoltan, de mégis jól esett a lelküknek:))

delano 2010.10.13. 14:52:25

@f.m.j.: "Nem, ezek a szarok önként és dalolva mentek bele, a németek, japánok, svédek pedig örvendtek, hogy ilyen jó üzletet kötöttek, ilyen olcsón megúszták... "

Na ezzel tökéletesen egyetértek. Kiegészítve azzal, hogy az izraeliek is pontosan ugyanígy gondolkodtak, tehát semmiben nem különböznek a fent felsorolt népektől.

Zsombor78 2010.10.13. 14:52:52

Tiz ev ,es ha azt irod Zsido korrupt befegtetok mesz a sittre otthon!Baj lesz itt ha ezeket nem allitjak meg, de kik?

delano 2010.10.13. 14:53:48

@f.m.j.: Ez kétoldalú. Van, akinek egy ilyen írás elég a zsidózásra, van akinek meg az antiszemitázásra. Mindkettő egyformán elítélendő...

delano 2010.10.13. 14:55:43

@Zsombor78: Ajaj, csak be kellett volna fejezni a negyedik általánost, mielőtt nekiállsz kommentelni... Vagy csak durván másnapos vagy? Vagy van, aki érti, amit írni akartál?

Énbagoly 2010.10.13. 15:03:20

Szerintem ez az egész projekt már megint túlzó. Nem fognak ők oda azt építeni, pláne ennyi embernek. Miért akarna minden gazdag ember pont ide jönni. Ugyan, hülyeség.

f.m.j. 2010.10.13. 15:06:53

@delano: akkor jó, mert nekem mindkettőből nagyon elegem van

de a korrupt magyar "elitből" a legjobban

Kartal (rezervált) 2010.10.13. 15:25:14

Vajon miért ugrott be rögtön egy randa öreg férfiarc, amint azt magyarázza, hogy felvásárolják Magyarországot?...
No mindegy, nekem sajna termelni kell a gdp-t, hogy legyen mit ellopni a következő milliárdos generációnak is, úgyhogy lépek.

rajaram 2010.10.13. 15:52:45

1989-ben én Németországban éltem, de figyeltem az itthoni híreket. Makkoscipős, feltűrt ujjú zakós, bundesligafizurás, vendéglátós, múzeumigazgató, lóversenyrejáró, festett hajú ügyvéd, kollégiumi szobatárs, stb. "politikusok" rendszert váltottak Magyarországon. Ti meg megszavaztátok, hogy lehessen Gorenjét kapni. Végül is bejött: Gorenje van, hitelre is.

z666 2010.10.13. 15:56:07

Ha a teljes területet nézzük, akkor 1170 Ft/m2 jön ki... (5 500 000 000 / 4700 ha)

Kicsit Karcos 2010.10.13. 15:59:35

Hoppá:)

Találós kérdés még: vajon ki akarta először privatizálni az üdülőt?

Válasz itt: www.mno.hu/portal/255489

loláb 2010.10.13. 16:09:18

Azért egy balaton parti településnél olyat felvetni, hogy mennyire fognak jól kijönni az odaköltözők a helyiekkel, az egy picit erős.

Balatonaliga nem egy csereháti zsákfalu, ahol hetente egyszer jön a mobilposta, és a kocsma is csak hétköznap 4 és 8 között tart nyitva, és ahova idegen 3 hónapja tette be a lábát utoljára, szerintem egy balatoni település lakossága tudja kezelni az "idegeneket", anélkül, hogy élesednének a "beileszkedési problémák".

turcsány karcsi elvtárs 2010.10.13. 16:10:52

modern klasszikus, ha valaki nem ismerné (delano például):
www.youtube.com/watch?v=UPHCiGL6r-M

delano 2010.10.13. 16:30:32

@turcsány karcsi elvtárs: Nehéz lenne nem ismerni, mert széljobbos fórumozók napi ezerszer linkelik be mindenfelé. azt gondolom, hogy egyrészt ez egy szerencsétlen mondat volt, másrészt elgondolkodtató, hogy az említett többi ország csak röhögött egy jót ezen, nálunk meg kitört a hisztéria.

Kicsit Karcos 2010.10.13. 16:40:18

@delano: nem nagyobb ez a hisztéria, mint amit a "befektetők" csapnának, ha nem adhatnák el végül 10x áron a szajréjukat. Mellesleg jogos is, végülis csak elmaradt egy hetven milliárdos fejlesztés, meg a sok-sok-sok munkahelyteremtés, míg nem látszik elmaradni a kedvezményes áron erre a célra kapott ingatlanok piaci árú eladása.

Valandil 2010.10.13. 17:38:40

@delano: Ja, Kovács nevű spanyol...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.13. 17:48:24

@delano: az állampolgárság nem minden ám :)

Köves Slomo is magyar az állampolgársága szerint :)

delano 2010.10.13. 17:58:52

@Conv: Mi baj Slomoval? Ahhoz a párthoz áll közel, amihez a magyarok kétharmada...
Vagy az a kétharmad sem magyar szerinted?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.13. 18:04:46

@delano: Nyilván nem. De tulajdonképp egy spanyol befektetői kör megkeresi a magyar politikust, hogy szeretné lefizetni? VAgy a magyar politikusok szokták felvetni, hogy ezt okosba' kéne, és így jön létre az üzlet?
Külföldebbre ilyen piszkos ügyletek miért nincsenek ilyne gyakran, mint itthon?

@loláb: Örülnek ha jönnek pénzt költeni a madarak.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.13. 18:15:54

@delano:
Ok, rendben, egyszerűen hülye vagy.
Hol olvastad, hogy baj van slomoval bármiféle politikai vonalon? Teljesen jó helyen van, a Likud testvérpártjának vonalához dörzsölődik.

"Vagy az a kétharmad sem magyar szerinted? "
Már többször kifejtettem, hogy nem nemzetiség, párt,s állampolgárság függő a hülyeség és az intelligencia eloszlásának megfelelően a szerényebb képességűek minden ilyen csoportosításban túlnyomó többségben vannak. Értelemszerűen minél nagyobb az adott csoport elemeinek száma, annál több a hülye.
A csoportszociológia dinamikájának törvényszerűségei emellett azt bizonyítják, hogy kisebb csoportokban nagyobb a relatív valószínűség arra, hogy azonos szellemi (és mentális)kvalitású egyének legyenek, míg egy csoport létszámának növekedésével egyre kisebb ennek esélye, ennek megfelelően egyre több lesz köztük a matematikai törvényszerűségeknek megfelelően a nem kiemelkedő szellemi teljesítményekre képes elem.

egyszerűen arra reagáltam, hogy azt mondtad, nem izraeliek, hanem svédek, németek, spanyolok voltak az általad említett ügyekben a balhésok.

Slomo úgy magyar, mint az általad említett cégek emberei svédek, spanyolok, németek.

Tetszik érteni?
Gyanítom igen, csak elismerni nem, hogy faszságokat beszélsz.

delano 2010.10.13. 18:30:17

@ColT: "Külföldebbre ilyen piszkos ügyletek miért nincsenek ilyne gyakran, mint itthon?"

Ha a kuruc infon kívül olvasnál mást is (pl. külföldi honlapokat, újságokat), akkor tudnád, hogy Kelet-Európában mindenhol ugyanígy mennek a dolgok, mint nálunk. Tőlünk keletre még rosszabb a helyzet. Sőt, az egész görög válságban is a korrupció volt az egyik legfőbb okozó. Ahhoz képest, ami náluk van, nálunk minden szép és szabályos.

"Hol olvastad, hogy baj van slomoval bármiféle politikai vonalon? Teljesen jó helyen van, a Likud testvérpártjának vonalához dörzsölődik."

Hadd ne keresgéljek linkeket. Keress rá, hogy Slomo és Fidesz, aztán lepődj meg. Ez a Likud testvérpárt is olyan idióta szlogen, azt sugallja, mintha Izraelből irányítanák a Fideszt, amit épeszű ember nem gondolhat komolyan.

"Slomo úgy magyar, mint az általad említett cégek emberei svédek, spanyolok, németek."

Tehát arra utalsz, hogy a fent említett svéd, német, osztrák, spanyol cégek mögött csak és kizárólag zsidók álltak, keresztény ember korrupcióba soha semmilyen körülmények között nem keveredhet. Jól értem?

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.13. 18:45:18

@delano:
"Hadd ne keresgéljek linkeket. "
De, keresgélj, lehetőleg olyat amit én írtam, mert nekem válaszoltál :) (nem most, mert most nem nekem válaszoltál, csak az én hozzászólásomra :)) ilyen bonyolult lenne a kezelése a kommentrendszernek? :)

"Tehát arra utalsz, hogy a fent említett ..."
Dehogy utalok kizárólagosságra :) nézd meg a tulajdonosokat :)

Kicsit Karcos 2010.10.13. 18:47:48

@delano: felesleges közismert tényeket tagadni.

index.hu/gazdasag/magyar/izrbf071206/
index.hu/gazdasag/magyar/izrbf071212/

És ezek még csak az izraeli zsidók többnyire...

Fő témához: szerinted itt korrekt üzletek köttettek?

delano 2010.10.13. 18:48:25

Oppá, ezt tényleg benéztem, bocs :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.13. 18:49:49

@delano: segond, a mondanivalód lényegén nem változtatott, csak nem bírtam kihagyni :)

delano 2010.10.13. 18:54:09

@Kicsit Karcos: Gondolom volt köztük ilyen is, meg olyan is. Miért szerinted minden izraeli befektetés trükkös volt? Teva gyógyszegyár is vmi homályos dolog?

Gondolom ezt olvastad:
mandiner.blog.hu/2010/04/22/felvasaroljak_e_magyarorszagot_a_zsidok

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.13. 18:54:42

@Kicsit Karcos:
nem találom azt a cikket, (már sok éves) amiben szépen bemutatták, hogy a világ sokezer pénzügyi cége végül alig egy tucatnyi név kezében fut össze tulajdonosi és főrészvényesi szinten, pedig be akartam tenni delanonak. de talán ez a két link is megvilágít számára valamit ha nem is a világszintű de a magyar gazdaság vonaláról és a perez féle "szerencsétlen" mondatról :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.13. 19:03:14

@delano:
visszatérek a befektetők nemzetisége kapcsán a vastagbor.blog.hu/2010/10/13/aligha_veletlen_ingatlanbiznisz/fullcommentlist/1#c11284427 hozzászólásra a mandíner féle adatok kapcsán :)

Hogy értsd, ha Köves Slomo cége valahol befektetést eszközölne mondjuk Franciaországban, akkor magyar befektető lenne feltüntetve, mivel a cég tulajdonosa és a cég bejegyzése magyar :)
Az hogy német bejegyzésű a cég, a tulajdonosnak van német állampolgársága még nem mond ellent a zsidó vagy specifikusan akár izraeli tőkének.

Visszatérve mielőtt megint előveszed nekem Slomo-t, hogy mi bajom vele, nem személy szerint értettem a dolgot, hanem mint ismert magyar közéleti szereplőt említettem meg, aki bár magyar állampolgár elsődlegesen papírforma szerint, nem a magyarsága a legjellemzőbb tulajdonsága, ami az embereknek azonnal beugrik róla.

arlequin 2010.10.13. 19:31:02

@delano: na azért testvér nézzél utána mily dolgok vannak az magyar róm.kat. fegyházban. a felsőpapság 90%-a zsidó. ez már csak ilyen. olyan magyarosch.

slomóval pedig ne gyere, mert az egyik legagresszívabb orto-vonalat viszik... talmudisták. nem a tóra tanítását követik, hanem aztatat.

mondtam már azt a viccet, amikor kohn és kolompár üzletel?

Anti Anyag (törölt) 2010.10.13. 20:06:44

Nem nagyon értem, egy ilyen antiszemita országba, minek ez a nagy tülekedés.

Mellesleg az Izraeli (és nem a zsidóságukon van a hangsúly) cégek rengeteg önkormányzatot átvágtak. A trükk ehhez hasonló.

Kicsit Karcos 2010.10.13. 20:56:25

@delano: megpróbálom más szavakkal: szerinted a Club Aliga kapcsán látott, laspalmas által a posztban bemutatott üzleti modell előnyös Magyarországnak?

@Conv: igen, ez a 'talán' pontos szóhasználatnak tűnik:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.13. 21:16:54

@delano: Tudod, egyáltalán nem olvasok kurucinfót. De ha te mondod, akkor biztos.

mocskosbaribaszó 2010.10.13. 23:44:53

@delano: mielőtt hülyeségeket beszélnél és próbálnád megmagyarázni
:a szavazók kétharmada nem egyenlő az ország kétharmadával, van egy pár millió ember aki nem a fideszre szavazott

lapointe 2010.10.14. 02:00:16

Egy Aligához közeli faluban van a családunknak nyaralója.Kb. 10 éve járunk át nyaranta 2-3szor strandolni a Club Aligába.Gyönyörű partszakasz, csodálatos növényzet (főleg a villasoron). De csak múlt időben. Évek óta figyelem, hogyan amortizálódik az egész komplexum , évről-évre.Szívszorító volt látni nyaranta, mi ment tönkre az előző évhez képest...PL. az évtized elején még helyes fapadok voltak a , fákat, bokrokat gondozták, minigolfpálya működött, a kikötő tele volt vitorlásokkal, focipálya, teniszpálya,stb.Na most már mindent felver a gaz, estenként rendes közvilágítás sincs,a sportpályák tönkrementek.Úgy tudom, az eladás előtt vmelyik minisztérium működtette, a nagy épületeket szállodaként, a villákat, faházakat bérbe adták. Horror árakon, felháborítóan alacsony színvonalon.Nekem több barátom nyaralt ott az évtized középén, mindnyájan hosszú panaszlistákat írtak a vendégkönyvbe, amik persze válasz nélkül maradtak (idézet az egyikből: "ami itt folyik, az a nemzeti vagyon elherdálása...).Tényleg úgy tűnt, mintha direkt akarnák elüldözni a fizető vendégeket (dohszag a faházban, kopott bútorok, lyukas törülközők , darázsfészek(!) a teraszon a vilában, pókháló, foltos ágynemű a szállodai részen, flegma személyzet, 2 perc után elromló kikölcsönzött sporteszköz, stb.Mintha egy teljesen tehetetlen ,hozzánemértő vendéglátásban analfabéta vezetés züllesztené a helyet.Évek óta találgatjuk, mi lesz vele, szorítottunk, hogy ne építsék be teljesen, vhogy maradjon meg a helyieknek, a nyaralóknak, élvezhessék a kilátást, a vizet, a zöldet(tényleg nagyon szép és hangulatos a villasor környéke különösen).Azt hiszem, a helyi lakosok ingyen mehettek be, a nyaralóknak strandjegyet kell venni plusz borsos parkolójegy.Tényleg nem értem, miért kellett bagóért elkótyavetyélni , szerintem akár az állam is kezdhetett volna vele vmit. Ja, ha nem vagytok ismerősek a környéken: a Balaton parton futó út B.Akarattya határában azért ér véget, mert belefut a Club Aliga zárt kapujába.Világoson, a másik oldalon szintén. Tehát nem csak a part lezárt terület, hanem az út kb. 2 km-es szakasza is( a B.kerülésnél ezért kell Kenesén felmenni egy meredek utcán, majd Világosnál egy még meredekebben lejönni).Vajon a telkek eladásával ez az útszakasz-kisajátítás is megmarad?

hovatovább 2010.10.14. 07:27:23

Az az út átjárható, amikor voltak kint őrök akkor korábban is az volt (némi megbeszélés után...). Most is át lehet menni kocsival csak pénzbe kerül, útvámot szednek.

A reális négyzetméterár azon a vidéken egy beépítetlen vízparti telekre 80ezer/m2, de végül is mindegy hogy sokat vagy még többet hagytak lopni az államtól.

Evil Dick 2010.10.14. 09:13:16

@Sátán meg a Jocó: Nekem nincs mitől rettegnem, tényt állapítottam meg. Egyébként sejthető volt, hogy jönnek a megnyilvánulások majd a megszokott "polgári" (gy.k. útszéli proli) stílusban, nem is vártam mást.

Carl Lazlo, Esq. 2010.10.14. 10:26:09

Azért elég demagóg dolog összehasonlítani egy 1200 nm-es és egy 369.000 nm-es telek árát. Ha veszel egy kamion sört azt se annyiért kapod meg, mint ha elmész a Tescoba.

Azért a kb. 10 e huf/nm ár így is durva, de az 50 e huf/nm már nem lenne az.

delano 2010.10.14. 13:03:58

@arlequin: Slomo olyan a zsidóságnak, mint a jezsuiták a keresztényeknél. A viccet még nem mondtad, ugyhogy hajrá :)

delano 2010.10.14. 13:06:06

@Conv: "Hogy értsd, ha Köves Slomo cége valahol befektetést eszközölne mondjuk Franciaországban, akkor magyar befektető lenne feltüntetve, mivel a cég tulajdonosa és a cég bejegyzése magyar :) "

Értem én, hogy mit akarták mondani. Én meg arra akartam rávilágítani, hogy azért előfordulhat, hogy pl. a Siemens botrány mögött olyan németek álltak, akik tényleg németek. Esetleg a Strabag mögött olyan osztrákok, akik tényleg osztrákok. Izrael azért mindenhol mégsem lehet ott...

delano 2010.10.14. 13:08:14

@Kicsit Karcos: "megpróbálom más szavakkal: szerinted a Club Aliga kapcsán látott, laspalmas által a posztban bemutatott üzleti modell előnyös Magyarországnak?"

Nem előnyös, és ezt nem is vitattam. Azt jeleztem csak, hogy nálunk ez a modell számos egyéb alkalommal, számos olyan ország részvételével is létrejött már, amit nem Izraelnek hívnak (lásd előző kommentem)

Kicsit Karcos 2010.10.14. 13:24:12

@Carl Lazlo, Esq.:

Látod, mégis csak össze lehet hasonlítani. Ha ötszörös a lenyúlás tízszeres helyett, az is rengeteg, és ekkora aránykülönbség nem igazán tapasztalható a "nagyker" és a "kisker" árak között. A telkek összközművesek, beépíthetőség 20%, építménymagasság 7,5m, ezek szerintem nem rossz feltételek a Balaton közvetlen partján. Ezen kívül van a teljes területen 55 épület összesen több mint 30 ezer négyzetméteren, ilyen-olyan állapotban, illetve összesen másfél-két kilométer, többnyire közvetlen(!) vízparti sáv, autópálya, repülőtér a közelben.

Ezek zsíros telkek, nem tízezresek, nem véletlenül volt itt a pártüdülő, és nem véletlenül épült meg anno az M7, és sorolhatnám. Ez egy olyan terület a Balaton partján, mint a váré Budán. No meg a kilátás is: 77 km hosszú vízpart előtte, hát mögül kelő nap, szemből-napnyugta.

Nincs mire érdemben alkudni, ha érted, mire gondolok.

Flak 2010.10.14. 13:40:30

Judeobolsevik kapitalizmus. - Mondaná egy ismerősöm. :D

Kicsit Karcos 2010.10.14. 13:57:04

@delano: jó, de itt most éppen pont izraeliek vásárolták fel aprópénzért az egyik legjobb helyen lévő Balaton-parti telket. Nemrég maga a Zsidó Világtanács vásárolt be a Velencei-tó partjáról kaszinóépítés céljából. Budapest ingatlanértékesítők közül a 10 legnagyobból 5 izraeli, a plázák meg a többi kommunisztikus ízlésvilággal megalkotott egyenförmedvény szinte mind izraeli vagy zsidó érdekeltség.

Miről is beszélsz? Mit hasonlítasz mihez? A Strabag meg a Siemens, akármilyen korrupt is (eléggé), valódi értékeket teremt (autópályát, mágnesvasutat, villamost, telefont, telefonhálózatot, támogatja a felsőoktatásunkat, értékes munkahelyeket teremt, stb.). Ne hasonlítsd már ahhoz, ha egy adott piacon többségi pozícióban lévő távoli ázsiai ország érdekeltségei szaré-húgyé felvásárolják a vízpartjainkat bekamuzva, hogy hány ezer munkahelyet teremtenek valami újabb hodályban, aztán többnyire még az se teljesül, csak eladják 10x áron, amit "meg"vettek az országtól. És akkor erre jön még rá, hogy a zsidók nem csak izraeli színekben versenyeznek (és valljuk be, ezzel szemben az izraeli ingatlanosok egyike sem osztrák, dán, spanyol, magyar stb. nemzetiségű, europid keresztény ember), hanem pénzügyminisztereket és egyéb eladóembereket is hajlamosak delegálni azokba az országokba, ahol "ingatlanfejlesztő" tevékenységet szeretnének nagyban folytatni.

Tetszik vagy nem, ez nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet. Talán Neked is világosabb lenne ez, ha nem lennél elfogult, vagy mondjuk Szíria, Irán vagy Észak-Korea állna ezen "beruházások" többsége mögött.

Lényeg a lényeg, hogy a Strabagot meg a Siemenst ne emlegessük már egy lapon az ilyen aligátorokkal.

arlequin 2010.10.14. 16:21:47

@delano: bazdmeg. ;-D

a jezsuiták borotválkoznak és akkor öltenek ál-pajeszt amikor akarnak.
szegény slomonak meg kötelező a tetűhinta...

a vicc meg valahogy úgy szól, hogy túl hosszú és most lusta vagyok beírni. bocs. a lényeg, hogy a cigány kölcsön akar kérni és a végén nagyon megszívja. höhöhö. de nem rossz vicc ;-D

delano 2010.10.14. 17:24:47

@Kicsit Karcos: Tehát, ha jól értem, akkor a Strabag, Siemens stb. cégeknek van jó és rossz tulajdonságuk. Rossz, hogy korruptak és korrumpálnak. Ebben az esetben nyilvánvalóan zsidók állnak az ügylet mögött. (Ezt nem Te írtad, hanem sokan mások itt, hogy ezekben az ügyekben is zsidók voltak az un németek és osztrákok). Aztán van a jó oldal, sok valóban létrejött értékkel, mint pl. Siemens féle stadionbeléptető rendszer (haha), vagy a szintén Siemens féle elektronika a 4-es metróba (haha), és utak - ezek csodás és jó dolgok, ilyenkor nem zsidók állnak az ügylet mögött, hanem valódi németek és osztrákok. Jól mondom?

Sőt, kiegészíteném: Az izraeli Teva gyógyszergyár LÁTSZÓLAG 2 telephelyet is működtet Magyarországon . LÁTSZÓLAG munkahelyeket teremt, ráadásul képzett munkaerőnek. LÁTSZÓLAG támogat vízilabdacsapatot, focit, női röplabdát, és néhány szakmai (!) alapítványt.
Gondolom ez is csak átverés és trükk, valójában sosem létezett ez a gyár, és gyógyszert sem állít elő, igaz?

Amúgy Te tényleg hiszel olyan dolgok létezésében, mint a Zsidó Világtanács??? Nyugtass meg, h csak viccből írtad...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.14. 18:22:02

@delano:
fura, hogy az egy szem TEVA-val próbálsz megmagyarázni 99%-nyi zsidó befektetést :)

Egyébként Strabag osztrák tulajdonos: Hans-Peter Haselsteiner orosz tulajdonos: Oleg Gyeripaszka az egyikük belorusz a másik osztrák születésű, és van egy közös pont az életükben az azonos cégcsoporti tulajdonon kívül. Mindkettőnek kettős állampolgársága van. Tippelj milyen állampolgárság a közös :)

Siemens : Klaus Kleinfeld 2005-2007 jelenleg Peter Löscher, de visszamenőleg megnézheted a siemens család utolsó 1968-as vezetésének végéig (Ernst von Siemens) a neveket és adatokat, akár az egyéb felső vezetői, részvényesi szinten is :)
Gondolom emlékszel még a Kleinfeld féle német médiabotrányokra és a német társadalmi elégedetlenségre a szociális felelősség hiányával (és/illetve külhoni érdekeltségek előtérbe helyezésével) kapcsolatban.

mint írtam korábban az állam szerinti bejegyzése egy cégnek nem jelent semmit. A cégvezetés az ami meghatározó, kértelek, hogy mielőtt erőlködsz nézd meg a cégtulajdonosi kört és a vezetést, hogy elmondhatod-e osztrák vagy német vagy bármilyen cégről beszélünk. De nem, te csak hajtod a faszságokat, a tényekkel szemben :)
Igen kár tagadni, hogy a pénzügyi szektor a zsidók kezében van, kár tagadni, hogy az ingatlanszektor a zsidók kezében van túlnyomórészt, stb. Minek tagadni. Ez a tagadás csupán csak erősíti a demagóg "antiszemitizmust".
Olyan ez mint annak mosdatása, hogy a lakosság tíz százalékát kitevő cigányság kétszer annyi bűnözőt tartalmaz mint a kilencven százaléknyi egyéb lakosság. lehet jönni a szociális helyzettel, de szerintem van ugyanannyi ugyanolyan szar szociális helyzetben élő nem cigány is az országban, mégsem abból a körből kerülnek ki a bűnözők. Nincs szükség a nyilvánvaló tagadására.
A következőkből kiolvasható tettekre lenne szükség, hogy senkit ne hivatkozzon zsidóözönre, meg zsidóvilághatalomra:

Abban igazad van hogy, nem a zsidó vagy izraeli cégtulajdonosi/vezetői kör a hibás amiatt, hogy korrupció, felelőtlenség, lehúzás van ezek körül a cégek körül itthon.
A hiba egyértelműen abban van, hogy itthon nincs a nemzetgazdaság érdekének megfelelő érdek és cél érvényesítői kör a gazdasági felső rétegben.
A baj nem ott van, hogy egy zsidó vezetői/tulajdonosi körű, vagy izraeli cég a saját "közösségének" kíván kedvező kimenetelű üzletet kötni, mert ez természetes. A gond az, hogy a magyar részről nincs ilyen jellegű célja az üzletfeleknek. Nem a zsidókkal van baj, hanem a magyar féllel.
Persze már ha magyar félről lehet egyáltalán beszélni, nem csak állampolgárság szintjén :)
Majd akkor mondom, hogy van magyar érdekeket és a nemzetgazdaságot figyelő és azért aggódó fél magyar részről, ha mondjuk nem egy évi, de negyedévi vállalkozásaiból befolyó jövedelméről lemond mondjuk az ország leggazdagabbjai közé tartozó politikusi kör néhány tagja, mert valóban azért politizál és azért lobbizik a nemzetközi piacon, mert érdeke a nemzetgazdaság helyreállítása... nem a saját zsebének vastagítása. Mindaddig számomra, míg ez meg nem történik, a politika csupán egyéni gazdasági érdekek képviselete, és a politikusok csupán üzletemberek a saját érdekükben.

Értelemszerűen, a nemzetgazdaságot megerősíteni a külföldi érdekek ellensúlyozásával lehetne, és ehhez az államnak elég erős támogatást kell biztosítania a hazai érdekeltségek mellett. Igazából a hazai érdekeltségű cégek vállalatok kiépítése kellene, hogy legyen a cél, nem pedig a külföldi multik (akár zsidó akár nem) támogatása.

bocs, ha hosszú volt.

Kicsit Karcos 2010.10.14. 18:45:47

@delano:

1. bekezdéshez: mint írtam, az általad beoffolt Strabag és a Siemens a korrupción kívül ipari csúcstechnológiával is foglalkozik, ami az ingatlanspekulánsoktól élesen megkülönbözteti őket. Ezzel nemcsak Magyarországot, hanem a világot is építik, a tudásukra szükségünk van, de a törvényeket nekik is be kell tartaniuk.

2. bekezdéshez: a Teva nem csúcstechnológiával, hanem generikus (vagyis lejárt szabadalmú) gyógyszerek gyártásával foglalkozik, vagyis egy kevés hozzáadott értéket előállító, de valószínűleg pozitív egyenlegű cégről lehet szó, mondjuk mint azok a kínai fröccsöntőüzemek, amik legyártják a Siemens tervei alapján a telefonok előlapját, vagy ilyesmi. Retorikailag jó lépésnek tűnik rájuk mutatni, amikor izraeli "befektetőkről" beszélünk, de két okból is hiba, az egyik, hogy ők kb. az egyetlen kivétel a sok aligátor között, a másik pedig, hogy úgymond összeszerelő üzemként eltörpülnek azon magyar vagy külföldi érdekeltségek mögött stratégiai társadalmi hasznosság tekintetében, akik komoly fejlesztésekkel is foglalkoznak.

3. bekezdéshez: www.worldjewishcongress.org/en/main/showNews/id/9072 hetivalasz.hu/itthon/jatek-a-vizzel-21940/

Kicsit Karcos 2010.10.14. 18:58:27

@Conv: így van, kb. az lenne a fontos, hogy amit meg tudunk csinálni, azt mi csináljuk meg, amit nem tudunk, azt meg csinálja meg más, és közben tanítsa meg nekünk. Aligai típusú ingatlanspekulációra pl. semmi szükségünk nincsen, de teszkókra sem, nem ellehetetleníteni kell őket, de tenni az igényeikre és a sajátjainkra koncentrálni, aztán ha így jó nekik, akkor maradjanak, ha nem tetszik, akkor meg el lehet menni. Az Audi, Mercedes, Siemens, ilyenek tudása nélkülük nem lenne meg az országban, ezért őket be lehet engedni, de a lényeg itt is az lenne, hogy tanuljunk tőlük, és ha már tudunk annyit, mint ők (közben ugye ők is keresnek sokat) nekik is el lehet menni... Üzletben nincs barátság, csak érdekek, és a magyar kormánynak a magyarok érdekeit kell képviselnie.

arlequin 2010.10.14. 19:44:19

@Conv:

bevallhatnád végre, hogy zsidó (is) vagy ;-DDD

höhöhö

lökhájjim benadam!

(a franc essen bele ezekbe a torokhangzókba...)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.10.14. 19:50:48

Mi az, hogy egy ÁLLAMI tulajdon értékesítése TITKOSÍTVA van?! Mire fel?

fokabacsi 2010.10.14. 20:05:19

@KuKori: Azért Kis Kakas, mert akkor sok nagy disznóság igen hamar kiderülne ! De így ha eltelik 5 év akkor minden rendben van ! Lásd Gyurcsányi !!!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.10.14. 20:09:30

@fokabacsi: De mi a hivatalos indoklása? Milyen jogcímen van titkosítva? Nyilván nem ezen, hogy mutyizás miatt :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.14. 20:11:16

@Kicsit Karcos:
ezt a szemléletváltást a legnehezebb kikényszeríteni az a baj.

@arlequin:
nincs ezen mit bevallani, a kommentjeim alapján már mindenki tudja, hogy demagóghomoszexuáliscionistaromakozervatívkommunistanácifasisztarasszistahomofóbmélymagyaridegenszívűliberálisdroidkeresztélyateista vagyok :)

és be is vállalom...
...és szarom is le, hogy bárki miféle jelzőt lát belém a saját szemellenzője miatt. :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.14. 20:12:28

@KuKori: az indoklás is titkosítva van nemzetbiztonsági okokból :)

arlequin 2010.10.14. 21:56:36

@Conv: na látod. pont erről beszéltem.

teljesen egyetértünk.

jaj nekem...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.14. 23:50:43

@arlequin:

oroszlánok? tigrisek? medvék?
jaj nekünk!

arlequin 2010.10.15. 08:51:30

@Conv:
jaj! harapnak, marnak, kaffognak, puffognak! jaj!

guma 2010.10.15. 09:28:31

@Conv:@arlequin: Dehogy jaj!
Szelídítési képesség nm müxik??????

Kicsit Karcos 2010.10.15. 09:48:57

@Conv: pedig látok jeleket ("fényt az alagút végén"), hogy a kormány rájött, hogy nem az IMF meg a Strabag meg a Teva és Peresz választotta meg őket, hanem az ország népe (által megválasztott képvselők). Meglehet, hogy a háttérben ennél sokkal összetettebb a dolog, de a szemléletváltáshoz akkor is közelebb visz, ha ez a hivatalos kommunikáció., ezek a gondolatok válnak közfelfogássá az eddigi, idegen érdekeknek való megfelelni vágyás helyett. Azt szerintem nehéz nem észrevenni, hogy még 3-4 éve is tabunak számító témák milyen természetességgel váltak a közbeszéd meghatározó részévé, az persze más kérdés, hogy ez egyeseknek így van jól, másoknak meg vejmárajvék.

arlequin 2010.10.15. 10:21:42

@guma: nem hagyod jáccani a gyerekekekeket! jaj!

@Kicsit Karcos: eddig egészen jól alakul a tom lantos intézet leszámításával...

delano 2010.10.15. 16:53:38

@Conv: Köszi, hogy ilyen szép hosszan írtál, örülök, h ezt váltottam ki. Azért kérdéseim vannak:

"fura, hogy az egy szem TEVA-val próbálsz megmagyarázni 99%-nyi zsidó befektetést :)"
Mi az, hogy 99%-nyi befektetés? Az összes befektetés 99%-a Izraeli? Vagy 100 egység izraeli befektetésből 1 egység a Teva és 99% egyéb? Egyik sem állja meg a helyét, Te is tudod...

"mint írtam korábban az állam szerinti bejegyzése egy cégnek nem jelent semmit. "
A Strabag és Siemens cégeket csak példának hoztam fel, hogy mindenfelé van korrupció. Irhattam volna az IBM-et is kakaóbiztos számítógépeivel. Nyilván lehet találni minden nagy cég vezetésében zsidókat, ha az ember elkezd kutakodni. Sőt majdnem mindenki találhat a saját családfájában is ilyesmit... Azt akartam jelezni, hogy nincs több korrupció az izraeli kötődésű cégeknél sem, mint más nemzetek cégeinél. Vannak kevésbé korrupt nemzetek (svédek), vannak durván korruptak (oroszok), de általánosítani azért mindenhol hülyeség.

"Persze már ha magyar félről lehet egyáltalán beszélni, nem csak állampolgárság szintjén :)"
Egyébként ez a rész zavar a legjobban sokszor az érvelésekben. Nem a Tiédben, hanem általában, amikor Izrael ellenes érvelést olvasok. Az jár sok ember fejében, hogy a magyar fél, ha korrupt, akkor az nem is magyar, hanem idegenszívű, zsidó stb. Mintha keresztények esetén kizárható lenne a korrupció. Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy kisebb vagy nagyobb a korrupcióra való hajlam a zsidó illetve a keresztény vallású emberek között. (A cigánytémára nem írok semmit, azzal nagyjából egyetértek)

" Igazából a hazai érdekeltségű cégek vállalatok kiépítése kellene, hogy legyen a cél, nem pedig a külföldi multik (akár zsidó akár nem) támogatása."

Ezzel is egyetértek, bár azt vallom, hogy az állam ehhez leginkább úgy tud hozzájárulni, hogy leépíti saját magát, és ezután kevesebb adót szed be, aminek következtében maguktól kiépülnek ezek a hazai érdekeltségű cégek.

delano 2010.10.15. 17:12:49

@Kicsit Karcos:

1. Strabagot és Siemenst azért offoltam be, hogy jelezzem hány multi keveredett már korrupciós botrányba. Lásd előző comment: irhattam volna IBM-et is kakaóbiztos számítógéppel, sőt mintha a HP-nél is lett volna vmi, csak már nem emlékszem mi.

2. Összeszerelő üzemhez hasonlítani a Tevát kicsit erős. A világ talán legtöbb orvosi és gyógyszerészeti újítása és szabadalma Izraelből származik. (az USA valszeg azért megelőzi.)
A modern orvosi műszerek piacán és biotechnológiában is vezető termékek származnak onnan. A csecsemők légzésfigyelő berendezése szerinted hány gyerek életét mentette meg a világon? Echte Izraeli találmány. A lenyelhető tablettába épített mini videokamerák, amikkel a beleket és az emésztőrendszert szokták vizsgálni szintén izraeli. Mondhatnám a Copaxone nevű gyógyszert, ami hatékonyabban kezeli a Parkinson kórt, mint eddig bármi, de az Alzheimer kórra kifejlesztett eddigi legjobb gyógyszer is Tevától származik (laza 100 millió dollárt toltak bele a kifejlesztésébe). A világ első biológiai számítógépét a Weizmann Intézetben állították elő stb.
Sklerózishoz a jelenleg ismert leghatékonyabb gyógyszer izraeli, tovább most nem sorolom...
3. bekezdéshez: www.worldjewishcongress.org/en/main/showNews/id/9072 hetivalasz.hu/itthon/jatek-a-vizzel-21940/
Ja, mikor Világtanácsot írtál, akkor a zsidó világkongresszusra gondoltál? Az más. Azt hittem vmi rejtélyes összeesküvés elméletben létező tanácsra utaltál...

delano 2010.10.15. 17:30:08

@Kicsit Karcos: Irtam Neked egy hosszú kommentet, de úgy látszik eltünt. Majd lehet, h összeszedem magam, és megirom újra.

delano 2010.10.15. 17:31:10

Előző hozzászólás visszavonva, mégiscsak befutott a komment.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.15. 17:58:13

@delano:

"100 egység izraeli befektetésből 1 egység a Teva és 99% egyéb?"

igen. és valóban nem állja meg a helyét, mert ha számszerűsítjük akkor is kevesebb mint 1% ha befektetés összegéről beszélünk, akkor is kevesebb.

"Irhattam volna az IBM-et is kakaóbiztos számítógépeivel."
írhattad volna de minek? nincs és nem is volt sohga az IBM-nek kakaóbiztos szgépes projektje. A Haitech Kft (nézd meg a tulajdonosi kört) nyerte a tendert. Nem az IBM, csupán a beszerző Haitech Kft. akart IBM cuccokat eladni. A Haitech Kft-nek semmi közte az IBM-hez. Az IBM ezeket a gépeket ingyen szokta adni óvodáknak, iskoláknak a világon mindenfelé, pályázat alapján :)

"Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy kisebb vagy nagyobb a korrupcióra való hajlam a zsidó illetve a keresztény vallású emberek között."
Akkor valószínűnek tartom, hogy nem vagy vallásos zsidó, legalábbis nem követed a Talmudi tanokat :) De egy hithű zsidó bizony az üzletet úgy nézi a vallás szempontjából s annak parancsolatai fényében, hogy az átverés KELL bele, sőt dicsőség.

"A csecsemők légzésfigyelő berendezése szerinted hány gyerek életét mentette meg a világon? Echte Izraeli találmány."
egyrészt lófaszt, másrészt lófaszt. kb 170 légzés figyelő rendszer szabadalom van. ennek fele még izrael meg sem volt mikor már jegyezve lett. csak a nyilt patenteket ha megnézed, már azok közt is van régebbi.
Lófaszt először is, másodszorra pedig lófaszt. csak utánérzése/másolata a kanadában kifejlesztett rendszernek.
Persze igen, bárki bármilyen cseppnyi módosítással egy szabadalmon új szabadalmi beadványt készíthet és jegyeztethet be, de ez nem jelenti azt, hogy az ő ötlete igazából...

"a zsidó világkongresszusra gondoltál?"
szerintem arra, miként Feldmájer is mikor világtanácsként hivatkozott rá :) tudod mikor a kutyát ebnek hívják, ugyanarról beszélnek, és focipálya esetén is amikor futballpályáról :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.15. 18:00:18

@Conv:
"IBM-nek kakaóbiztos szgépes projektje".<--- bocs, ennek a végéről lemaradt : ...állami közbeszerzéssel kapcsolatban.

delano 2010.10.15. 18:59:35

@Conv: "Akkor valószínűnek tartom, hogy nem vagy vallásos zsidó, legalábbis nem követed a Talmudi tanokat :) De egy hithű zsidó bizony az üzletet úgy nézi a vallás szempontjából s annak parancsolatai fényében, hogy az átverés KELL bele, sőt dicsőség."

Valóban nem vagyok vallásos, de azért sokféle rabbival beszélgettem már. Ennek a fent leírt hülyeségnek az ellenkezőjét mondták mindig. Dicsőség az átverés? Mi ez a baromság?

Az IBM storyra most nem kerestem rá csak fejből írtam. Épp a szomszédos HP-nél voltam, amikor az IBM-et megszállta rajtaütésszerűen a Nemzeti Nyomozóiroda és lefoglaltak egy rakás gépet. Lehet, h nem a kakaóbiztos balhé miatt volt, de ez most mindegy is.

Csecsemő légzésfigyelés: valóban sokféle van. Amire én gondoltam azt benevezték a 2010-es TOP 10 orvosi innováció közé: www.ats.org/site/News2?page=NewsArticle&id=6139&security=1141&news_iv_ctrl=1461&printer_friendly=1
De itt sem ez a lényeg. Azt akartam, csak jelezni, hogy orvosi témában, biotechnológiában, kutatás-fejlesztésben Izrael nagyon-nagyon erős, abszolút a világ élvonalában van, tehát kínai összeszerelőüzemhez hasonlítani elég durva.
A Sclerosis, Parkinson, Alzheimer gyógyszerek fejlesztésében világelső.

(Amugy nagyon hosszan lehetne még sorolni, hány értéket termelő izraeli multi van még: gondolj a Checkpoint tűzfalra, az Amdocs nevű software multira, aminek a termékeit a világ telco cégeinek elég nagy része használja, vagy a rengeteg reptéri biztonsági újításra. Ha érdekel:
www.israel21c.org/201003157781/technology/sraels-top-10-airport-security-technologies )

Mindezt úgy írom, hogy én nem tudnék ott élni, én itt szeretek élni, csak utálom mikor igazságtalanul b*sztatják azt a szerencsétlen országot.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.15. 19:43:32

@delano:
"Dicsőség az átverés? Mi ez a baromság?"

Nos bemutatom neked:

Eleazár rabbi: "Mindaz a zsidó, akinek nincs felesége, nem ember. Mindaz a zsidó, akinek nincs telke vagy földje, nem ember... Egy kézimunka sem oly kevéssé gyümölcsöző, mint a földművelés. Látott egy földet, amelyen széltében kelkáposzta volt ültetve és így szólt: Ha mindjárt egész hosszában káposzta lenne is beléd ültetve, még akkor is jobb náladnál az üzlettel való foglalkozás. - Midőn egyszer Ráb rabbi kalászok között ment s azok ide-oda ringtak, így szólt: Csak ringjatok folyton, az üzlettel való foglalkozás mégis jobb nálatoknál. - Raba rabbi mondá: "Aki száz zuzt fektet üzletbe, az mindennap húst ehet, bort ihat, aki ellenben földművelésbe fekteti, annak meg kell elégednie sóval meg sarjúval, sőt a földön kell aludnia s még veszekedésnek is ki van téve. Dugd be a lyukat a falban, de ne javítsd ki; javítsd ki, de ne építs, mert, aki építkezéssel foglalkozik, az elszegényedik."
(Jebamoth (63a.) A Kiddusin (eljegyzések) című traktátus 82a. lapján pedig így oktat Simeon rabbi: "Láttad-e már, hogy egy vadállat vagy madár kézműves-munkát végzett volna? És mégis munka nélkül táplálkoznak. Pedig csak azért vannak teremtve, hogy nekem szolgáljanak; én pedig teremttettem, hogy Teremtőmnek szolgáljak, hát én táplálkoznék munka nélkül?"
A Baba mezia 42a. lapján arra oktat a Talmud, hogy az embernek mindig háromfelé kell osztania a pénzét: egyharmad részét birtokba, egyharmad részét árukba fektetni s egyharmad részt kéznél tartani. Előbb kell áldást mondani a vagyonra, mielőtt az ember megszámolta, mert azután haszontalan az imádság, minthogy az áldás nem száll valamely megmért dologra, hanem csak olyanra, ami még el van rejtve a szemek előtt, - A pénzt csak földbe ásva lehet igazán megőrizni, és pedig három-tenyérnyi mélyen, hogy a kutya ki ne kaparhassa. A falba rejteni nem tanácsos, mert kalapáccsal ki lehet kutatni az üreget.
Szépen oktatja a Talmud a zsidót arra, hogy ne segítsen máson, míg pénzt nem lát. Rabh így szól ugyanis fiához, Chiához: "Ne igyál orvosságot, ne húzass fogat magadnak, ne ingereld a kígyót; először nyisd ki a pénzes-zacskót, azután a kincses-zsákot." (Pesachim 113a.)
Majmonides is így ír: "Isten megparancsolta nekünk, hogy a gojtól uzsorát vegyünk és csak úgy kölcsönözzünk neki, hogy a kölcsönünkből ne legyen neki haszna és, hogy ne segítsük, hanem kárt okozzunk neki, még olyan dologban is, amelyben ő hasznunkra van; ellenben egy izraelitával szemben ez az eljárás tilos." (Seph. mizv. 73d.) - Mózesnek fenti megengedő szavait tehát a rabbik parancsoló formában értelmezik. (Psikta rab 80c. Teze. 158.) Ugyanezt ismétli Levi bar Gerson (ad Pent. 234d., Teze.) mondván: "Mózes e szavai parancsoló törvény; mert
az idegenek bálványozást űzvén, a törvény megparancsolta nekünk, hogy nekik minden lehető módon kárt okozzunk, ezért Mózes (fenti) szavai is azt mondják, hogy az idegeneket minden tekintet nélkülzaklassuk az adósságok behajtásával."
"Tilos a gójoknak uzsora nélkül kölcsönözni - mondja a Talmud - de uzsorára szabad." (Aboda zara 77 a. pisk. Tos. 1.) Bechaj rabbi pedig ezt írja:"Az áldott emlékű rabbik azt mondták, hogy a zsidó csak annyi kamatot vehet a gojtól, amennyit az ő (t. i. a zsidó) életszükségletei kívánnak (ez ugyan nagyon elasztikus meghatározás!) hiszen az élete kezedben. VAN, oh zsidó, mennyivel inkább a pénze is! (Ad Pent. 213d. Teze és 214a.)

Bává qámmá (Az első kapu) – בבא קמא

A Nezikin traktátus első része: főleg a polgári pereskedés törvényeit tárgyalja: egy személy által egy másiknak okozott kár, akár saját cselekedetei, akár a birtokában lévő dolgok cselekedetei következtében.

Misna: 10 fejezet; Toszefta: 11 fejezet; bTalm: 119 lap; jTalm: 44 lap
Bává mecíá (A középső kapu) – בבא מציעא

Az üzleti életben felmerülő vitás pénzügyi kérdések; a talált dolgok, letétek, adásvétel, bérlet, zálogadás, munkások és a haszonbérlet vitás kérdései, valamint a kamatokra vonatkozó törvények.

Misna: 10 fejezet; Toszefta: 11 fejezet; bTalm: 119 lap; jTalm: 37 lap
Bává bátrá (Az utolsó kapu) – בבא בתרא

Az üzleti társulás, a közös birtok határának megvonása, az adásvételi szerződések, valamint az örökösödési jog, illetve az okiratok kiállításának törvényei. (A három Bává egy egészet alkot, terjedelmi okokból van három részben, innen erednek furcsa elnevezéseik.)

Misna: 10 fejezet; Toszefta: 11 fejezet; bTalm: 176 lap; jTalm: 34 lap

"T. Baba Mazia 32. b. lap...

Ha a barom egy nemzsidóé, a teher pedig egy zsidóé, akkor az ember hagyja (az állatkínzást): ha azonban a barom egy izraelitáé, a teher pedig egy nemzsidóé, akkor segíteni kell.

"T. Baba Mezfa 24. a. lap.

Ha valahol a többség zsidókból áll, akkor ki kell kiáltani a talált tárgyat, ha azonban a többség nemzsidókból áll, akkor meg szabad tartani.

"T. Mo'-ed'-Katan 10. b. 1 a lap...

Szabad a nemzsidótól az ő ünnepein a fizetséget elfogadni, mert ez neki fájdalmat okoz.

Rabina mondó: Egy nemzsidónak a fizetség mindig kellemetlen.

"T. Aboda Zara 1. a. lap...

Három nappal a nemzsidók ünnepe előtt tilos velük kereskedést űzni, nekik valamit kölcsönözni, nekik fizetni.

Jehuda rabbi mondja: Szabad velük valamit fizettetni mert az nekik fájdalmat okoz.

"T. Baba Mezfa 71. a. lap...

Inkább kölcsönözz egy zsidónak hiába, mint egy nemzsidónak uzsorára.

"T. Mo'-ed'-Katan 10. b. lap...

Szabad (a felünnepen) a nemzsidók vásáraira menni és barmot, rabszolgát, rabszolganőt, házat, földet, szőlőt venni, mert ez ugyanannyi, mintha az ember ezeket mentené az ő kezükből.

"T. Sanhedrin 37. a. lap...

Ha valaki egy izraelita telket megsemmisít, azaz Írás szerint annyit tesz, mintha az egész világot megsemmisítette volna: és mindaz aki egy izraelita telket megtart, annyit tesz, mintha az egész világot megtartotta volna.

"T. Baba Kamma 114. a. lap...

Ha egy izraelita egy olyan földet, amely egy másik izraelita földjével határos, egy nemzsidónak eladott, akkor ki kell őt közösíteni, mert a szomszédja azt mondhatja: Te egy oroszlánt telepítettél a határomba.

"T. Aboda zara 20. a. lap...

Nem szabad a másvallásúaknak semmiféle ingatlant eladni, szabad azonban tőlük megvenni, mert írva vagyon: Ne könyörülj rajtuk! Ne engedj nekik letelepülést a földön.

"T. Baba mezfa 108. b. lap...

Aki egy nemzsidótól vesz földet, joggal elmond­hatja, hogy egy oroszlánt kergetett el a határból. Aki pedig egy nemzsidónak ad el földet azt ki kell közösíteni.

Folytassam-é az indoklást a Talmudi szemléletű üzletpolitikával kapcsolatban, mely a jelenlegi Izrael sajátossága, lévén a Likud alapértékeinek kiemelt vonala a vallás szerinti világlátás és életmód, vagy megelégszel azzal, hogy belenyugodsz azért mert arabbi nem mond a szemedbe ilyet, mert szarba sem néz a talmud tanításának megfelelően egy goj-t, ettől a Talmud még ezeket követeli meg, s a vallásos zsidó ezen parancsok és példázatok alapján él, üzletel?

"Mindezt úgy írom, hogy én nem tudnék ott élni, én itt szeretek élni, csak utálom mikor igazságtalanul b*sztatják azt a szerencsétlen országot. "

Ha igazságtalanul basztatják akár Izraelt (vagy bármely országot, főleg Magyarországot) azt én is utálom, voltam én itt már a vbőrön zsidó, zsidóbérenc komcsi, meg mindenféle emiatt.

Jelen helyzetben a dolog azonban nem erről van szó, bár tudnék sok olyan példát mondani amikor és amiben indokolatlan a baszogatás.

arlequin 2010.10.15. 20:30:02

@delano: @Conv:
milyen szép is amikor a zsidók egymást marják... ;-DDD

@Conv: delano széplélek. soha nem ismertették meg vele a talmudot

@delano: Conv veterán. gyakorlatilag mindent tud ebben a témában. olvasni érdemes. vitatkozni vele tudatlanságokon: végzetes.

legyetek jók. sabbat van! nyugi és shalom!

delano 2010.10.15. 21:25:03

@Conv: Nekem meséltek rabbik a Talmudról, de ilyesmiket sosem mondtak. Még hasonlót sem. Szerintem ez full kamu, amit összeszedtél. Találtam egy érdekes oldalt, ami pont ezekről szól:
www.angelfire.com/mt/talmud/

Most még nem olvastam végig, mert mára abbahagyom a gépezést.

@arlequin: Shalom Neked is :)

arlequin 2010.10.15. 21:48:09

@delano: mondom még1x testvér: Conv veterán. gyakorlatilag mindent tud ebben a témában. olvasni érdemes. vitatkozni vele tudatlanságokon: végzetes.

és jobban tud héberül mint te és én együttvéve, pedig annakidején még kitüntetést is kaptam...

ha pedig nem követed a tóra útját, akkor a rabbi - bármelyik - semmit sem fog neked elárulni. ez már csak ilyen.

shabbat shalom!

arlequin 2010.10.15. 21:51:50

@Conv: ez az eleázár ritka nagy pöcs volt, mitagadás... ez egyedül okozott annyi kárt, mint kéttucat együttvéve.
és ezt kezelik szent szövegként!
mindenható ments meg minket.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.15. 23:28:06

@arlequin:

"delano széplélek"

az sajnos nem elég.

Rólam a témában a "mindent tud" sajnos erős túlzás... fogalmazzunk úgy, hogy annyit tudok amennyiből felismertem, szinte semmit sem tudok, és az indíttatást is megkérdőjelezem alapjaiban.

@delano:
Nekem meséltek a mekkai és medinai szúrákról, de az nem a tafszír, nem a korán, meséltek Gautama Sziddhartháról, Bodhidharmáról, de az nem a buddhizmus, még csak nem is a csan, meséltek a gabonatermesztésről, de az nem a mezőgazdaság, meséltek a pénzről, de az nem az érték, meséltek a múltról, de az nem az igazság.
A megszerzett ismeretek a forrásuktól származtatják hitelességüket, a forrás határozza meg az egyedi céljainak megfelelően, mi az amit megismertet, mi az aminek bemutatni akarja a tényeket.
Gondolod, egy olyan szakrális vallási közegnek, a "szent titkait a kiválasztott népnek" a vallási vezetője az arcodba tolja, mikor a saját népének asszonyai, fel nem kentjei nem olvashatják, hangosan ki nem ejthetnek bizonyos szavakat, elnevezéseket akár saját istenük nevét is beleértve?

Ne menj messzire, kérj meg egy keresztény vallási vezetőt, meséljen neked a szentháromságról, és magyarázza el azt neked, hiszen a kereszténység alapja ez, s a megértése a hit lényegi alapja.
Hidd el kis köntörfalazás után eljuttok oda, "ez szent titok, a hit önmagad átadásán istennek alapul. Ha ezt elfogadod és átadod magad az úrnak, megerősít hitedben és megérted majd " :)
Innentől kezdve igaza is van.
Ha megvan a hited, megérted majd a szentháromság nagy titkát, és bár a nagy titok csupán misztikum, nem más mint egy hangzatos lózung, a hited miatt elfogadod a létjogosultságát, s ha szeretnél a nagy titok ismeretében másokat is megtéríteni, az isteni (egyházi) kebelre vonni, bizony Te sem fogod a nagy titkot a hitetlennek a szemébe mondani: Nincs titok, minden le van írva, csak nem tudod hogyan olvasd, az atya, a fiú és a szentlélek AKARATBAN egyek. Egy személy azonban különböző megnyilvánulás, melynek a szándéka ugyanaz.
Le van írva, a test a lélek temploma, mindenkiben ott lakozik isten, segíts magadon - az isten is megsegít.
Hallod a szép tanmeséket és magyarázatokat, erkölcsi, szellemi iránymutatásokat, ezer éves sablonok alapján bármely vallás szent könyveit olvasod, bármely vallás szakrális vezetőit hallgatod. Azonban a lényeget nem érted. A vallás közösségi összetartó erő, mely bármelyikről legyen szó, ugyanarra az alapvető emberi ösztöncsoportra épül, a környezeti hatásoknak megfelelő szerkezetben és irányultsággal.
Hogy a közel-keletről induló tanoknál maradjunk csak és ne kelljen sok összefüggést megmagyarázni:
A korán a harcról szól és a küzdelemről, a kitartásról és a majdani jutalomról, mert egy olyan közegben alakult ki ahol ezek az ösztönzések adták meg a közösségi összetartozást.
A biblia újabb eredetű, egy már megnyugodott megalapozott környezetben kialakult kultúrkör gyümölcse az újszövetséggel, ahol a megbékélés, az elfogadás, a harc elkerülése a fő vonal, a végén a békés elfogadó, megalázkodó élet jutalmaként egy menyországgal, hiszen erre volt szükség.
Az ószövetség a zsidó vallás alapja értelemszerűen a zsidó népcsoport történetének elmesélése, ennek megfelelően az elnyomottság, üldözöttség, vándorlás eredményeként kialakuló törvények, példázatok a túléléshez (Tóra) mely a népcsoport gyengesége függvényében engedett meg mindent más népekkel szemben s tiltott a megmaradás a belső békesség érdekében önmagukkal szemben. Egyetlen lehetőségként a vagyonra a pénz (ékszer, bármilyen könnyen mobilizálható vagyon) birtoklása volt a hatalom lehetősége számukra, így alakult ki a zsidóknál a vagyon körüli tevékenység hagyománya, mely a vallásukban és példázataikban is emiatt kapott kiemelt szerepet, így életükben is. A vándorló életmóddal járó istenfélő, terhelt élet jutalma a saját haza mely azért lássuk be, ígéretként a halál utánra egy ilyen életmódot élő népcsoportnál nem igazán elegendő a közösségi összetartozás kialakítására, ezért még a bármikor eljövendő megváltó és a halálon innen megkapott szent föld ígérete az ami a zsidó hitvilágban kialakult.
Ilyen egyszerű ez , nincs benne semmi misztikum, vannak olyan dolgok, melyeket ma már nem lenne illő vallási parancsolatként kezelni a példázatok, magyarázatok és parancsolatok közül, hiszen változott mind a geopolitikai, mind a társadalompolitikai környezet, azonban még mindig élnek a vallási közegben, részben a közösségi összetartozás erősítése érdekében, részben jól felfogott egyéni érdekektől, mind vallási, mind gazdasági hatalmi csoportoktól vezényelten, s erősítetten. Ebbe bizony nem fér bele, a vallás negatív oldalának kikiabálása hitetlenek számára, viszont a hit megléte után bizony, amikor elfogadott a közös cél, már igazolhatóak ezek.
Remélem sikerült egy kicsit megvilágítanom, mitől is nem mindig azt hallod a rabbitól ami a talmudban van, mitől is nem mindig azt hallod a plébánostól ami a bibliában van, vagy bármely szellemi vezetőtől ami a tanokban benne van.

Persze mindez lehet éppen nem igaz is, én ezt mondom, mindenki járjon utána maga az igazságnak, hiszen az igazság mindig szubjektív ha gondolkodásról van szó...

Most pedig elnézést mindazoktól akiket megsértettem, zavartam a leírtakkal, akár hitük, akár elszántságuk terén a vallásukban, hitükben, nem sértő szándékkal írtam le, csupán én erősen liberális vagyok e téren, hiszem s vallom, hogy hihet mindenki abban amiben akar, de ehhez meg kell adni minden ismeretet, hogy szabad akaratából dönthesse el mindenki, miként lesz hülye :)
Akár oly módon, hogy amikor eljő a végítélet napja, akkor ateizmusáért seggbebasszák a pokolban :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.15. 23:32:10

@arlequin:
Az akkori politikai helyzetet, a túlélési stratégiát nézve nem volt ő hülye, igazából azok a hülyék akik nem kezelik helyükön a dolgokat ma és már jócskán régóta... illetve ha már megpróbálják helyükön kezelni, takargatni kezdik a dolgot tagadva a létét, ezáltal önmaguk generálva az összeesküvés elméleteket maguk ellen.

guma 2010.10.15. 23:44:06

@Conv: Ez nagyon komoly volt (és tanulságos).
Kösz...

arlequin 2010.10.16. 09:13:49

@Conv: "Akár oly módon, hogy amikor eljő a végítélet napja, akkor ateizmusáért seggbebasszák a pokolban :)"
vagy meglepődik, hogy nem... ;-D

merthát az isten kegyes, ha nem tudná csekélyértelmű sorstársam az életben... hihi

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.16. 09:45:45

@arlequin:

én semmin nem lepődök meg és annak az ellenkezőjén sem :)

arlequin 2010.10.16. 16:02:30

@Conv: dehogynem. ne hazudjál magadnak bátyja.

meglepetés

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.16. 16:54:24

@arlequin:

Ez fura, most meglepett, hogy nem lepődtem meg :)
... ettől olyan... bizonytalan lettem... vagy mégsem? :)

guma 2010.10.16. 17:02:27

@arlequin: ugyeugye el lehet néha kapni (csak úgy játékból. hihihi) ,

@Conv: már megint kibeszél dolgokat (, vagy nem?)... :) DDD

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.16. 17:45:51

@guma:
Igazából szinte mindenen meglepődök, de olyannyira, hogy ez már a természetes állapotommá vált, s emiatt a meglepetés nincs rám a meglepetés hatásával. :)
Ez a mindig tudtam, csak nem sejtettem logikája.

guma 2010.10.16. 18:27:06

@Conv: Én már csak magamon:) DDDDDDDDDD

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2010.10.16. 19:04:36

Ezen a száz kommenten jobban szórakoztam, mintha végignéztem volna a barátokköszt összes részét random.

Egyébként igaz az a pletyka, mi szerint izráelben jelenleg társadalmi válság van, ti. nem tudnak mihez kezdeni a mintegy 7 milliárd goynak kiadott kölcsönökből származó kamatos kamattal?
Ezért titokban engedélyhez folyamodtak a Federal Reserve System-hez, hogy 1millió dollár címletű bankjegyeket nyomtathassanak nagyobb tételben, és ezekkel a bankjegyekkel az elhullott izráeliták hulláját a temetés előtt kitömjék?
Persze szigorúan a tradicionális zsidó szerénységnek megfelelően, vagyis egy hullába maximum 1milliárd dollár (ezer darab 1milliós bankjegy) tömhető?

arlequin 2010.10.17. 13:19:11

@Conv: @guma: filozófiai mélységékbe jutott társalgásunk lényege. már meg sem lepődök azon, hogy meglepődök a meglepetésen.
kitől idézek?:
"a fehér fekete, ezért nevezzük fehérnek"

@Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi:
szerintem is nagyon jól csinálta a Tibi. mondjuk ebben nincs semmi meglepő.

guma 2010.10.17. 15:07:41

@arlequin: fogalmam sincs, neveket nem jegyzek meg.DDD

De tudom, hogy a fehérben minden szín - a fekete is benne van...

süti beállítások módosítása