Skip to content


       Szűrés lista

Van egy ország, ahol az EU összes szépkorú állampolgára ingyen utazhat

A BKV-s bérletvásárlásra várva volt időm átolvasni a kiírtakat, és megakadt a szemem a "Díjmentesen utazhatnak" plakát egyik pontján:


Ez a pont nemcsak a BKV-nál aktuális, hanem a MÁV-nál és a Volánnál is.

Ezek szerint az 500 millió európai uniós állampolgárok közül aki elmúlt 65 éves, az ingyen utazhat Magyarországon. Szuper. Mindig öröm, mikor az ember értesül, hogy kőgazdag az országa, hiszen nálunk már ilyenre is telik ...


A 65 éven felüliek ingyenes utazását 1997-ben Horn Gyula vezette be, és kemény, de túlélte az első Orbán-kormányt, túlélte a Medgyessy-kormányt, túlélte az első Gyurcsány-kormányt Kókástól, túlélte a második Gyurcsány-kormányt (pl. a 2007-es kormányrendelet), túlélte a "szakértői" Bajnai-kormányt, és még most, a második Orbán-kormány alatt is életben van. Miközben ugye a 13. havi nyugdíjat eltörölték, mint a pinty ...

Ugye azt még egy általános iskolás is tudja, hogy ingyé' nincs semmi. Az ingyenes utazás is pénzbe kerül. Az elmúlt 13 évben még azt sem tudta az állam, hogy hány ember utazik ingyen, így nem tudta pontosan ezt megtéríteni ezt a BKV-nak, MÁV-nak, Volánnak. Tavaly bevezették a regisztrációs (0 ft-os) jegyet a vasúton és a belföldi buszokon, így onnantól kezdve már van egy kézzelfogható szám, hogy hány ember, honnan-hová utazott ingyen, és ez az utazás hány forintba került valójában, amit utalhat is át az állam. Statisztikai adatot a regisztrációs jegyekről nem nagyon találtam (lehet nincs is rá programjuk), egy nyári cikkben viszont az szerepelt, hogy "márciusban a MÁV-START, a GYSEV és a 24 Volán járataira összesen több mint 3 millió regisztrációs jegyet adtak ki. A Volán-társaságoknál az összes kiadott menetjegy negyede, a vasúttársaságoknál 16 százaléka volt regisztrációs jegy. Ezeknek 85-90 százalékát a 65 év felettiek váltották."

Viszont a BKV-nál nincs regisztrációs jegy, de van 350 ezer 65 évnél idősebb budapesti lakos, meg még pár százezer az agglomerációban...

De ha még csak a magyar utasokról lenne szó ... de az EU-csatlakozás jól bekavart!

Miért utazhat az EU összes szépkorú állampolgára ingyen Magyarországon?

A megfejtés:


"A különböző kedvezmények biztosítása az Európai Unióban a tagállamok nemzeti jogi hatáskörébe tartozik, ezekre vonatkozó általános, minden EU tagországra vonatkozó uniós szabályozás, rendelkezés nincs.

A hazai kedvezmények nem érvényesek egy másik uniós tagállamban. A tagállamok kötelezettsége, hogy minden más tagállam állampolgárának országon belül ugyanazon kedvezményeket, ugyanazon feltételekkel nyújtsák, mint sajátjaiknak.

Ebből következően a magyar állampolgárok ugyanazon kedvezményeket élvezhetik valamely uniós országban, mint az ottani állampolgárok. A nyugdíjasoknak járó kedvezmények rendszerint korhoz kötöttek (többnyire 60-65 év felett járnak), így általában külföldön elegendő a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni a jogosultságot.

Az egyenlő bánásmód alapelvének megfelelően más uniós tagállamok Magyarországon tartózkodó nyugdíjasai számára is biztosítani kell ugyanazokat a kedvezményeket, amelyek a magyar nyugdíjasokat megilletik.

Bármely tagállam saját nyugdíjas állampolgárainak kedvezményt biztosíthat tehát, azonban abban az esetben, ha az utazási kedvezmény igénybevételének feltételeként kizárólag meghatározott életkor betöltését írja elő, azt az egyenlő bánásmód és a diszkrimináció tilalma értelmében valamennyi EU tagállam meghatározott életkort betöltött nyugdíjas (tehát magyar) állampolgárára is alkalmazni kell."


És ez nem csak az utazásra vonatkozik! A bíróság tavasszal jóváhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság Harkányi Gyógyfürdővel szembeni elmarasztaló határozatát, amelyet a magyar és a külföldi nyugdíjasok közötti eltérő belépőárak miatt hozott meg. Vagyis ha 500 forint a jegyár a 65 éven felülieknek, akkor nem lehet különbséget tenni magyar és a EU-s állampolgár között. A jómódú 65 éves osztráknak is 500 forint az a jegy, mert 65 évesnél idősebb.

De mielőtt még menne a telefon nagymaminak és nagypapinak, hogy ingyen utazhatnak az egész Európai Unióban, előbb nézzük meg, hogy melyik másik EU-s országban lehet ingyen utazni a személyi igazolvány felmutatásával!

Nos, egyikben sem!

Az euvonal.hu adatai alapján csináltam egy táblázatot, hogy az EU-s országokban milyen feltétellel és mekkora kedvezménnyel utazhat egy 65 éven felüli állampolgár. Általában a vasutat néztem, pár országban a buszközlekedés szerepel:



Látható, Magyarország mellett csak Írországban utazhatnak ingyen, de csak az írországi lakcímmel rendelkezők. Az összes többi országban egy speciális kártyát kell vásárolniuk, és erre jár a kedvezmény, ami sehol sem több, mint 50%.

Hogy mi a teendő, jól látható a táblázatból. A kedvezményekre vonatkozó jogszabályokat megváltoztatni, az ingyenes kedvezményt megszüntetni.

Aki szerint ez "szemétség" meg "kitolás" a nyugdíjasokkal, annak javaslom, hogy menjen ki reggel 7 órára a népligeti buszpályaudvarra, és keresse meg a Hévízre induló gyorsjáratot. Ugyanis a buszra nem lehet felférni, és nincs olyan utas, aki fizetne a jegyért. 2 óra 40 perc a menetidő, 10 órakor már a hévízi tóban ülnek a nyugdíjasok, az esti busszal meg jönnek vissza. Ingyen. Mindennap, minden hévízi busz tele van.

Címkék: válság

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr682365031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcellusca 2010.10.13. 14:22:30

Szegény, 65 felettiek. Sosem fognak a 4-es metrón utazni. :)
Még, ha fizetnének se. :D

index.hu/belfold/budapest/2010/10/13/tarlos_2015-re_keszulhet_el_a_metro/

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.10.13. 14:28:10

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: Képzeld nyugdíja anyám is azt azt akarná, hogy kelljen fizetni! S 35eFt a nyugdíja! Ehhez mit szólsz??,

cso zsi 2010.10.13. 14:31:41

@csíz: 75 év fölé emelnéd? De akkor legyen 110%-os foglalkoztatottság is hozzá.
Jelenleg munkanélküliség van. Mellesleg, milyen munkakörökben alkalmaznád a 73 évest? Portásnak ma már biztonsági őri papírral lehet menni.
Az utakon sofőrként, buszokon utasként nem akarják látni ezt a korosztályt, és még a munkahelyet is elvenné az aktívabb elől?
Vagy hová emelnéd még a nyugdíjkorhatárt? A lényeg, hogy ne érje meg azt?
Nem lenne egyszerűbb 65. évnél Dunába lőni őket?

Prof. Dr. Simon Templar 2010.10.13. 14:37:59

@Marcellusca: Na akkor elmondanám, hogy mely nyugdijasok azok, akiknek nemcsak a kedvezményét, hanem a nyugdiját is 100%-ban megszüntetném.

A biszkubélák, hársistvánok, bereczjánosok stb. teljes nyugdiját...ezeknek a rohadt gyilkosoknak ne járjon semmi!!! Mivelhogy nemcsak ez a kedvezmény élt túl x kormányt, de valami általam ismeretlen okból se az Antall, se az első Orbán-kormány (a szocik persze, hogy nem) nem is érintette a kiemelt nyugdijak kérdését..

tortenelemportal.hu/2010/06/buntetlen-bunosok-i-a-rozsadombon-vezekelnek-a-diktatura-egykori-vezetoi/

ugyanis ezek a mocsok szarjankók ugyanúgy igénybe veszik a kedvezményeket, mint A és D nyugdijas, mikozben nem elég, hogy nem egy vizes pince mélyén lehelik ki ótvaros lelküket, de még vidáman osztogatják az észt, mint biszku tette.

(elnézést, a hosszú i betűt lefelejtették a klaviatúrámról)

CD-R80 2010.10.13. 14:40:36

Aki amúgy el akarja venni a nyugdíjasoktól ezt, az gondolkodjon el ezen is..
www.youtube.com/watch?v=FEmxlipx7ZM&feature=related

:)

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 14:44:18

Nem azokkal van a baj, akik használják az ingyenességet. Azokkal, akik ezt kitalálták.

Az én két szülőm össznyugdíja 400 ezer Ft felett van. Apám mindenhová kocsival jár. Anyám busszal, s nyilván nem lesz hülye jegyet venni, amikor ingyen is utazhat (67 éves). Én sem fizetek direkt tripla árat a boltban.

Utó Pista 2010.10.13. 14:46:39

@bierkamp: Te faszkalap, nálunk 3 éve béremelés sem volt, nem hogy visszamenőleg kompenzálnák az inflációt!

eznemigaz 2010.10.13. 14:50:26

Sziasztok!

Szerintem az nem teljesen normális ebben az országban, hogy némelyik nyugdíjas azért utazik pl. Pestre Balaton melléki településről, mert itt pár forinttal olcsóbb a tojás, olaj...stb. Én nem olyanról beszélek, akinek ez a néhány Ft is számít! Más nem nyugdíjas korú embernek meg gondot jelent az is, hogy egyáltalán a munkahelyére eljusson, ha egyáltalán van olyan.
Valamiért jelenleg senki nem mer a nyugdíjasokhoz "nyúlni". Tisztelet a nem kevés számű kivételnek, de nem csak ún. kisnyugdíjas van az országban. A jelenlegi fizetésekhez viszonyítva pl. a havi 100-120.000 feletti nyugdíj nem kis nyugdíj. Szerintem. Járjon utazási kedvezmény, de ne alanyi jogon, hanem a nyugdíj függvényében.
A hévízi járat ismert probléma....

Szép napot mindenkinek!

vomit 2010.10.13. 14:53:21

az itt jelenlevok jo esellyel nem fognak nyuggerkent ingyen buszozni.
es nem (csak) azert, mert eltorlik addigra, vagy nyugdij/busz sem lesz.
penzcentrum.hu/cikk/1025496/1/nyugdijrulett_a_tulelesert_hanyan_halnak_meg_a_korhatar_elott

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 14:57:53

@eznemigaz:

"Szerintem az nem teljesen normális ebben az országban, hogy némelyik nyugdíjas azért utazik pl. Pestre Balaton melléki településről, mert itt pár forinttal olcsóbb a tojás, olaj...stb. "

Ez a hobbija. Szeret buszozni, vonatozni.

Ismerek ilyen embert. Utazik 60 km-t, mert a cukor egy forinttal olcsóbb ott. Viszont amikor becsenget a csodapárna-ügynök, megveszi tőle 12 havi részletre 150 ezerért a csodapárnát és a csodalepedőt, pedig ha elmenne 5 km-re egy bútorboltba, ott megkapná ugyanazt 25 ezerért.

2010.10.13. 14:59:16

@cso zsi:
Drága egyetlen felebarátom! Tudsz te egyáltalán olvasni, vagy csak write-only üzemmódban írogatsz ide?
Életem értelme, arany tubarózsám, hol írtam én azt, hogy támogatnám a 75 év feletti nyugdíjat?
Először tanulj meg olvasni. Ha megvan, utána feküdj neki a szövegértelmezésnek. Ha ezt is sikerrel vetted, utána elvitatkozhatunk a leírt dolgokon.

Kepan 2010.10.13. 15:17:13

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year:
Nem lenne rossz valóban, de akkor szegregálni kéne.
Ha én mondjuk jelentősen több fizut kapnék, akkor jobban tudnám a szülőket támogatni (bár még nem 65 évesek). Utazásban is, illetve amiben lehet.
De sajnos azok a 65 felettiek, akiknek például nincs gyerekük (bármi ok miatt), nehezen fogják megérteni, miért kapnak kevesebb nyugdíjat, csak azért, hogy az aktív munkavállalók többet vihessenek haza.

Lehet hogy már leírta valaki, de véleményem szerint a nyugati társadalmakban van akkora nyugdíjuk -és egyéb megtakarításuk az ottaniaknak hogy ne okozzon gondot az utazási költség. Itt még csak ~10-12 éve kezdődött az egész. 2-3 generációnyit kell talán csak várnunk és nálunk is lehet élvezni az öregséget...

pepin_nymburk 2010.10.13. 15:43:08

Jó lenne már abbahagyni ezt a "mai nyugdíjasok építették újjá a romokból az országot" szöveget...
Aki ma 75-80 éves, az a 1945-50 közötti újjáépítésekkor tinédzser volt...10éve még jogos volt a szöveg (Megyó nyerhetett ezzel 2002-ben), de ma már felejtős...
Vagy aki 1942-ben született, az homokozó lapáttal hordta a földet kis fatalicskában 1947-ben????

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.10.13. 15:59:27

@pepin_nymburk:

:-)

Igen! Apám 1958-ban érettségizett, anyám 1961-ben. Mindketten már a díjmentesen utazók kategóriájában vannak.

cso zsi 2010.10.13. 16:21:18

@csíz: Az a gond, hogy nem csak a te buksidban fordult meg a végtelenségig kitolt korhatár, még ha nem is támogatod. Itthon is, és az EU-ban is végelgyengülésig munkaképesnek kívánják nyilvánítani a népeket, hogy a nyugdíjat ne kelljen kifizetni.
Munkát már kint sem nagyon kapnának, max nem rúgják ki őket..
Lehetne saját zsebből állni a dolgot, mint pár helyen a világon, ahol viszont a jövedelemből ez megtehető.

kuckucmadar 2010.10.13. 16:29:46

KÁR!!!
-hogy a hozzászólások jó része anyázásból, mocskolódásból áll (ésszerű javaslatok helyett)...
-hogy gyűlölködés, irigység csepeg mindenünnen...
-hogy nem szúr szemet senkinek,hogy a tízmilliós csodakocsikat 20 év körüli suhancok vezetik (biztos véres verejtékkel keresték meg a rávalót) és nem a nyuggerek- ritkán akad kivétel...
-hogy a legtöbb 65 feletti örül, ha mozogni tud, nem a túlzsúfolt tömegközlekedési eszközökön élvezetből tapostatni,lökdöstetni,gúnyoltatni magát...
A munkavállalók keresete igazatok van, nem sokat ér...

2010.10.13. 16:40:55

@cso zsi:
És?

@kuckucmadar:
- Javaslat? Hol? Itt? :) Ahelyett, hogy ide írogatná mindenki a nyavajáját, írhatna javaslatot a megfelelő helyekre is. Időben hasonló lenne. De ez a blog nem erről szól. Ezért megy anyázás is itt. Egyfajta gőzkieresztőként funkcionál. Jó magyar szokáshoz híven egymást piszkáljuk, mert az olyan jó! :)
- Igen, ez már csak így van a társadalomban, főként mifelénk.
- Látod? Most te irígykedsz a 20 éves fiatalokra, akiknek tízmilliós csodakocsija van. Nemtán te is magyar vagy? :)
- Az utolsó mondatodnak nincs értelme abban a formában, ahogy leírtad.

2010.10.13. 16:42:17

A fél havi jövedelmemet feltettem volna arra, hogy kétszer megy ki a komment. :D

pepin_nymburk 2010.10.13. 16:46:23

@kuckucmadar: Azért tegyük hozzá, hogy ez nem gazdasági kérdés volt 1997-98-ban elsősorban, hanem egy párt választásokon való győzelmét volt hivatott szolgálni, és azóta sem mert hozzányúlni senki.
A józan többség nem örült neki akkoriban, biztos lehetsz. Az pedig, hogy mindenki nekiesik a másiknak, és egymás zsebében turkál, kedves Árpád-kori magyar szokás. Vissza kell állítani az 1997 előtti kondíciókat, és kész, meg van oldva a dolog.

2010.10.13. 16:58:19

Egyszer adni egyvnyugdíj emelést,, de nem csak a nyugdíjat, hanem a következő nyugdíjba menőknek is a százalékot, aztán végleg eltörölni minden kedvezményt.

A DB-vel utazom, itt az kap kedvezményt, aki Bahncardot vesz, nekem az 50%-os jegy évi 250€-ba kerül, sokat utazom megérti. Az is kap kedvezményt aki akciós vonatjegyet vesz, lehetőleg jó előre, az inernetes vásárláshoz is adnak, az automatához is. A pénztárnál a legdrágább.

A városi közlekedésben az kap kedvezményt aki a 9-órát (reggel 9-tól ) bérletet vesz.
Hamburgban napi jegy van, egy napi jegy kevesebbe keül, mit 2 db rendes jegy. Paderbornban feltültő kártyás jegy is van, az is olcsóbb. Kasseben ha 5 jegyet veszel olcsóbb mint egyenkétn.

Nyugdíjasnak itt semmilyen kedvezmény sehol nincs. Azok egyébként is autóval járnak.

2010.10.13. 17:02:50

A táblázat régi lehet, mert a Bahncard 50 250€ a Bancard 25 edig 50, de bárki kiválthatja. egy évig érvényes, és pontgyűjtó is egyben, a pontokat mindenféle szlgáltatáshoz - pl külön váróterem - lehet igánybe venni.

kuckucmadar 2010.10.13. 17:40:21

@pepin_nymburk: Kezdő blogger vagyok. Köszönöm az udvarias útbaigazítást!Arról akartam írni, hogy a mai fiatalok mai keresete (ha nem ügyeskedéssel szerzik, a megélhetéshez kevés.)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.13. 17:53:44

Hű, az első pár mondat eléggé péterannás lett! :S
A rendszer tényleg Horn óta így van. (értsd. világ teremtése)

De más országokban is voltak dolgok. Pl Bécsben simán elfogadták a beléptik fizetésénél a magyar nyelvű diákigazolványt, pedig ha jól rémlik, nemzetközi kéne. Mindegy. Spóroltunk 3 Eurót.

Disznó Úr 2010.10.13. 20:30:51

A rendkívül népszerű XIII. kerületben a reggeli és délutáni járatokon sajnos nem kedves, finom, idős zongoratanárnők, hanem szájas ősprolik terpeszkednek és vonszolják a banyatankot. Itt ugyebár statisztikailag igazoltan a legmagasabb az mszp-vallás hívőinek aránya az országban.

Valóban: a kor, illetve az ún. "ledolgozott élet" (hogy utálom ezt a kifejezést) még nem minden. Tényleg így van ahogy már sokan leírták: ha az elmaradott nyugati országokban sem fussa ilyen luxusra, akkor nálunk abszolúte indokolatlan. Persze: a Kádár-nyugdíjas mindenre ugrik, ami ingyen van, leginkább egyébként azok, akiknek viszonylag magas nyugdíja van, mert ez nem rászorultsági, hanem mentalitásbeli kérdés.

Ja, egyébként a szépkorú kifejezéssel is tele van a hócipőm, ennél eufemisztikusabb seggnyalást kevés más szó tud így megjeleníteni, úgy látszik már átmegy a pc nyelvhasználatba is.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.13. 20:51:07

@csíz:

benne van a posztba hogy mit javasolok, vaksi

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.13. 22:42:50

@CD-R80: :D:D:D:D:D

@Disznó Úr: Nem, ott olyan luxusra fussa, hogy a nayugdíjasok tudnak autót tartani, nem banyatankot vonszolnak.

@Frengi: Ezt mondom.

yda 2010.10.13. 22:49:44

@zero:
zero igazi zéró vagy ,kár volt ilyen hatalmas munkát végezni ,ilyen sok adatot gyűjteni ,
megmondom miért :3 hétig voltam Budapesten ez idő alatt utaztam a ingyen a BKV minden nemű járatán de a 3 hét alatt ott hagytam az az feléltem 200000 forintnyi valutát ami az ilyen siró
posztolókat gazdagit, te mikor költesz 3 hét alatt enyi pénzt pld. Szlovákiában,Romániában,stb.
Természetesen ebből hazahozatalra nem vásároltam semmit.
A kérdés az ,hogy ha jegyet vettem volna Kb.10.000 ft-re és elköltök 30000-et miből gazdagodnál
meg!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.13. 23:39:51

@yda:
Rendszeresen elköltök 3 hét alatt 200000 ft-ot anélkül, hogy valami tartós dolgot vennék. albérlet, közüzem, net/telefon/tv, kaja, egy kis kultúra, mindezt nem egyszer egy évben hanem folyamatosan... és fizetek a tömegközlekedésért. Ha a családot beleveszem, akkor egy kicsivel többet. Mindegyikünk fizet a tömegközlekedésért.

"A kérdés az ,hogy ha jegyet vettem volna Kb.10.000 ft-re és elköltök 30000-et miből gazdagodnál
meg! "
A kérdés az, hogy azért mert három hétig itt szórakoztál, szerinted mennyi az a pénz ami az államhoz kerül a szaros egyszeri 200 000 ft-odból, azaz mennyi az amiből meggazdagodott pl zero?
Megsúgom, kevesebb mint amit a tömegközlekedésre elköltöttél volna, kevesebb mint az a pénz amit zero és a többi adófizető biztosított neked, hogy Te ingyen utazhass.
Legközelebb ne gyere inkább gazdagítani minket. Inkább tanulj még magyarul... beszélni, írni pl.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.10.14. 19:45:34

@CD-R80: Na ez az. A volt táskatúró szembe szomszéd (komcsi vámos) megkap valami 165 ezret kézbe, 25 év munkaviszony után, csókolom... Mellette elmegy kicsit hétvégente melózni a hajóállomásra pénztárosnak (5-8 ezer/nap) és bumm, van 220 ezer egy hónapban. Nem fáradt meg a teste 25 év táskában matatás után. Mellette kettővel a néni kap olyan 68 ezret és legalább tíz évvel öregebb, 14 éves kora óta dolgozott, látástól Mikulásig. No comment.

Madass 2010.10.16. 13:02:18

életem mind a 29 évével üzenem a csökött agyú "dolgoztál volna le 40 kemény évet" csapatnak, hogy:
1, én 10 éve dolgozok, de ha a jelenlegi rendszer marad, nem hogy 40, de 100 év munkaviszony után sem lesz nyugdíjam.
2, leszarom, hogy hány évig építetted a kommunizmust, mivel a Te befizetéseidet elherdálta és főleg ellopta a drágalátos proletár élcsapat (ennek ellenére valószínűleg most is rájuk szavazol), jelenleg ÉN fizetem a nyugdíjadat és az ingyenes utazásodat.
3, aki abból, hogy vissza kéne venni a 100%-os ingyenességből, levezeti, hogy dunába akarják lőni, az nézesse meg magát szakemberrel.

2010.10.16. 14:04:02

@Madass: Na persze, könnyen pofáznak a nyuggerek, ezer éves történelmünkben soha senkinek nem volt olyan jó dolga, mint nekik. Ingyen tanulhattak ameddig csak ésszel győzték, elhelyezkedési nehézségük egy percig sem volt a teljes körű foglalkoztatottság miatt, túlóra, hétvégi munka, kirugással fenyegetés ismeretlen fogalom volt, sztk-ra ment a fogpótlás meg minden, a kormány a seggük alá tolta a jelképes bérű, új építésű, hipermodern lakást is, amit később a forgalmi érték 1/6 áráért megvehettek a privatizációban, aztán eladták piaci áron életjáradékért az otp garanciának, e mellé még van olyan nyugdíjuk, ami több, mint a legtöbbünk nettó fizetése, és akkor még van képük arról prédikálni a fiataloknak, hogy nekik milyen szar életük volt, és emiatt az nekik jár, hogy ingyen legyen minden. Mi van???

Horizont 2010.10.16. 14:49:24

@csernaja obca: Kifelejtettél egyetlen szócskát!!!!
"könnyen pofáznak a nyuggerek" EGYES (!!!!) nyuggerek kedves csernaja obca! Mindjárt másképp hangzik ugye! Megy az általánosítás piszkosul.
Talán azokat kéne szidni aki adja nem aki elfogadja!! Én például nem helyeslem az ingyenes utazást, de ha nyugdíjba érek, szerinted ha felszállok a távolsági buszra, mondjam a sofőrnek azt, hogy az igaz ingyenesen utazhatnék de kérek egy jegyet!???? Na ugye!
Hülye emberek meg mindig akadnak az emberek között fiatalként és nyuggerként is.
Ez a nyuggerezés is szánalmas...

guma 2010.10.16. 15:15:01

@csernaja obca: Te komolyan azt gondolod, mindenki a múlt században ment nyugdíjba? Sokan tegnap még a közös kasszába pakolták a pénzt, amiből tanulhatsz, Gyes, eű van stb.

Érdekes hogy nem a politikust támadod amiért a kedvezmények dzsungelét felépítik. Miért nem a tiszta, átlátható rendszerért nyitod ki a szád??? Ahhoz kicsit gondolkodnod kellene. Ugye???

Horizont 2010.10.16. 16:06:04

@guma: csernajával vigyázni kell. Különben nem nyikhaj ő a számításaim szerint:))) Nem is értem, sem őt, sem mást. Nem tudják, hogy jobb esetben mindenki megöregszik egyszer? És csak ebben az esetben lesz szerencsés ember! :)

vanunu1952 2010.10.16. 16:55:45

Volánnál vagyok autóbuszvezető, így elég jól rálátok a problémára. Tragikus jelenség az ingyenes utazási lehetőség biztosítása a nyugdíjasoknak! A fizető utasok sokkal kulturáltabban utazhatnának, ha legalább 90%-os jegyet kellene kifizetni a törzsutazó ingázóknak. Tapasztalatom
szerint ugyanazok a nyugdíjasok utazgatnak. Akár egy kiló kenyérért is beutaznak faluról a városba ha az 10 forinttal olcsóbb mint helyben. Megjegyzem én 85000 ezer forintot viszek haza, ami kevesebb mint az unatkozó utasaim többségének a nyugdíja! Az ingyenességet teljes mértékben el kellene törölni.

guma 2010.10.16. 16:56:21

@Horizont: Nem bántom.
De ha gondolkodik talán nem árt meg neki:)

vanunu1952 2010.10.16. 17:31:37

Csernaja Obca: Ha jól értem te a Kádár rendszert dicsőíted? Abban igazad van, hogy élhetőbb volt mint a mai! Én szívesen visszacserélném.

Horizont 2010.10.16. 17:35:41

@vanunu1952: Ma már ilyent nem szabad mondani.Itt se. A mai fiatalok azt mondják szar volt,akkor szar volt.Ők tudják!:) Különben is hitelből tartották fenn a rendszert (csak tudnám ma mi a francból??)

2010.10.16. 17:35:44

@guma: Na ja, elsősorban a politikusok is felelősek azért, hogy a nyugdíjasokból egyfajta szent tehén lett. Nyilván ők nem fognak jegyet venni az autóbuszra, ha nem muszáj - de miért nem muszáj? 89e Ft-os átlagnyugdíjból nem lehet jegyet venni, de 25e jövedelempótló támogatásból vegyél, mert különben csillós pótdíjakat követelnek rajtad? Ez az egész nyugdíjaskedvezmény még az antalli időkből maradt vissza, amikor a nyugdíjak tényleg megalázóan alacsonyak voltak. De most már nem azok! A kedvezmények jogalapját jövedelemhez kell kötni, és kész. Ugyanúgy, mint pár éve a gázártámogatást.

@Horizont: Mint mondtam, elsősorban a pofázással van bajom. Akinek 140-160e a nyugdíja, és az asszonynak is ugyanannyi, és húznak mellé még egy élejáradékot az OTP-től, és ne adj istók még van egy éjjeli őri állása is egyiknek-másiknak, a cselédszobában meg egy albérlője havi 25-ért, és mindennek a tetejébe ingyenbuszon járnak Hévízre, azoknak csak ne essen ki a szájukon, hogy "ezek a mai fiatalok..." mert a mai fiatalok éppen azért gebednek meg, hogy az ő múltbéli és jelenbéli jólétük anyagi alapjait megteremtsék, és róluk nem gondoskodik ám az állam, ők ha kormányhivataltól levelet kapnak, abban tuti biztos mindig sárga csekk van, nem rózsaszín.

@vanunu1952: Készült egy ilyen film is kb. tíz éve, ami arról szól, hogy négy nyugger fel-alá vonatozgat az országban, mert az ingyen van, és a vonatot jól fűtik, otthon meg fizetni kellene a gázért. Mondjuk a jelenség nem új, a sok lökött poéta is azért üldögélt a kávéházakban a századelőn, mert ott egy csésze feketével meg egy kiflivel órákig üldögélhetett az ingyen melegben (ugyanis a feketét meg a kiflit nem fizették, csak feliratták a főpincérrel. :))

Horizont 2010.10.16. 18:11:51

Ide figyelj @csernaja obca: !!!! Ha pártunk, államunk és szeretett Viktorunk rábólint és megengedik, hogy 40 év meló után elmenjek a francba és még lesz Vastagbőr és megtalálom a billentyűkön a betűket, na akkor nem írhatod, hogy "nyuggerek" mert megkereslek és ellátom a bajod! Értve vagyok??? :DDDDDDD És ingyen fogok utazni, ha fel tudok lépni a buszlépcsőre még...:))

Horizont 2010.10.16. 18:19:06

@Horizont: Lefelejtettem a lényeget: 3 évem van addig nyuggerezhetsz:)

2010.10.16. 18:41:35

@Horizont: Hú, most teli a gatyám! :) Nem vagyok egy Rambó, de azért egy nyugdíjas nénivel bármikor elbánok, hihihi.

vanunu1952 2010.10.16. 18:48:40

A nyugdíjas kedvezmény Horn Gyulához köthető, még a mai napig is a személyigazolványt jópofáskodva Horn bérletként mutatják fel. Az államnak óriási kiadást jelent még az a visszaélési lehetőség is ami a 65-év alatti nyugdíjasok 16 ötvenszázalékos kedvezményén bukik el. A volán vállalatok informálisan megsúgják a gépkocsivezetőknek, hogy ne érvényesítsék a nyugdíjas szelvény rubrikáit, hogy azok soha ne fogyjanak el. A sofőr így tudja, hogy ilyen irányú ellenőrzést nem fog kapni ezért kiad egy 90%-os jegyet az utasnak és ötven százalékát kéri a menetjegynek. Az utas is jól jár mert nem fogy a szelvénye, a sofőr a 90-50 százalék közötti részt teszi zsebre, a Volán pedig visszaigényli az államtól a menetjegy árának kilencven százalékát. Ez a gyakorlat már évek óta működik! Ez azt jelenti, hogy az állam minden 16. utazás után a Volánok részére a menetjegy árának kilencven százalékát kifizeti az utas helyett!

fokabacsi 2010.10.16. 18:55:36

Rágjátok a "nyuggerkánaán" nevű csontot amit odadobtak nektek !Észre ne vegyétek, hogy közben a minimálbért fizető kapitalistává vedlett sokmilliárdos bolsik kilopják a szemeteket. Gondolkodni szoktatok ??!! Ilyen könnyű megvezetni titeket?

Horizont 2010.10.16. 19:09:45

@csernaja obca:
Humorizálni próbáltam na... Nem tudhatod nem-e fekete öves akármi vagyok:))
Ja és verőlegényeket is vihetek:DDDDD

Madass 2010.10.16. 19:15:39

Akárhogy nézzük, az nem normális, ahogy a mostani aktívak jelentős része él. Én pl. rendes, bejelentett, heti 40 órás munkával egy kisnyugdíjas életszínvonalán. Csirkefarhát, akciós élelmiszer, turkáló, nuku nyaralás, nuku kultúra, napi 1500 kalória az egészsége 2400 helyett. Alig várom a telet, mert akkor a fűtés költségei miatt ez még lejjebb megy, és akkor jönnek a hiánybetegségek.
Nem veszik észre a nyugdíjasok, hogyha nem mondanak le néhány kedvezményről, akkor mindenki le fog lépni, aztán mehetnek ki az erdőbe makkot szedni, ha enni akarnak. (félre ne értsétek, nem ez az egyetlen dolog, amin változtatni kell, de az egyik. hogy ne kelljen 4 évente 10 milliárdokkal konszolidálni a közlekedési vállalatokat).

Horizont 2010.10.16. 19:32:14

@Madass: Hiába van igazad! Szerinted találsz ma egyetlenegy magyar embert aki önként lemondana bármilyen előnyről is ami neki van? Akikre ez tartozik azoknak kell(ene) gatyába rázni sok elcseszett dolgot. De mivel nem a Marsról pottyantak ide azok se akiken most múlnak a dolgok (magyarán itt voltak ők is az elmúlt 20 évben) nehezen lépik meg. Mert valakik mindig felhördülnek ha mégis lépegetni szeretnének! A nyugdíjaknál meg sajnos évekig úgy volt a kiszámítás, hogy többet kaptak nyugdíjat mint a nettójuk. Nekem is volt ilyen kollégám nem is egy. Aki meg idős és pl. már 20 éve otthon van annak az emelésekkel csak felment a nyugdíja a sok év alatt, mivel ők mindig megkapták, addig amíg sok munkahelyen nem is volt évekig béremelés se. Nem kéne azért ennyire a nyugdíjasok ellen se fordulni. Biztos úgy vannak, hogy nem sok van már nekik addig is jó lenne egy kis jó még...

fokabacsi 2010.10.16. 19:47:38

@Madass: Miért dolgozol olyan helyen, ahol keveset fizetnek?? A nyugdíjasok miatt? Mikor én valahol nem vagyok megelégedve a fizetéssel akkor elkezdek másik helyet keresni, és lépek !! Nem sipákolok.

2010.10.16. 20:04:14

@fokabacsi: Szerinted van választék? A 1,5 millió munkanélküli országában?

@Horizont: hm... nem akarlak bántani... de lehet, hogy inkább főznöd kellene, a humorizálást meg ráhagyni a Fábryra. :-)

Horizont 2010.10.16. 20:08:14

@csernaja obca: Fábry meg a humor? Na őt lehet, hogy beelőzném már.....Ő is öregszik:))

2010.10.16. 20:17:51

@Horizont: Nemtom, már évek óta nem láttam a műsorát, lehet, hogy közben kiégett. Régebben azért egy fokkal szórakoztatóbb volt, mint Maksa vagy Galla... bár őket nem nehéz überelni.

fokabacsi 2010.10.16. 20:37:28

@csernaja obca: Igen van ! Jelenleg is keresnek legalább 50 000 embert, köztük gépipari munkásokat, hegesztő lakatos gépésztechnikus stb. csak utána kell menni mert a sült galamb nem fog odarepülni.

2010.10.16. 21:04:29

@fokabacsi: 50.000 egy tízmilliós országban pipafüst. Ezek csak azok az állások, ahonnan az emberek elmenekültek jobban fizető helyekre. ;-)

fokabacsi 2010.10.17. 08:53:26

@csernaja obca: Bruttó 300 körül lehet keresni minősített hegesztőként például hegesztőroboton Győrben. Mégis állandó az emberhiány, mert dolgozni kell !

Rwindx 2010.10.17. 12:29:22

@fokabacsi:
Nekem annak idején egy gyakorlati (épp hegesztő) tanárom megmondta hogy túlképzettek leszünk gépgyártástechnológusként, ugyanis jól képzett szakmunkásra lesz szükség. Pedig éppen akkor volt 90 évek eleje amikor szórták ki az embereket mindenhonnan. Előre látta, de megélni már nem élte meg szegény. Nem rémlik hogy az osztályomból aki végzett, valaki is gyártástechnológusként helyezkedett volna el, mert akkoriban arra sem volt szükség seholsem, főleg nem azon a megyeszékhelyen. Így lett a gépgyártástechnológusból rendőr, külkeres, hardverszervizes, üzletkötő, anyagbeszerző, környezetmérnök, hajómérnök, fuvarozó, stb... ja és 2 fő kifejezetten gépészmérnök, kb ők maradtak a szakma közelében.

2010.10.17. 12:38:06

@fokabacsi: és aki nem minősített hegesztő, az hol jelentkezzen bruttó 300-ért? Mondjuk egy tehenész hol kapja meg? Pedig a ganyét hordani sem kevesebb munka, mint hegeszteni! Ki lehet ragadni sztárszakmákat, csak éppen semmi értelme nincs.

fokabacsi 2010.10.17. 13:20:20

@csernaja obca: A tehenész nem hegeszt kamion alvázat, vagy daru gémet. ha a tehén kicsit szomjas lesz, semmi különös nem történik ! De ha a 40 tonnás kamion alváz eltörik és szembegurul egy tömött busszal ? Nem kell elvállalni annyiért. Lehet másik szakmát tanulni. De egyszerűbb sopánkát játszani.

Bootsman64 2010.10.17. 13:24:29

Időben korlátozni a nyuggereket, nem utazik reggel 9-ig - ha igen lyukasszon,vegyen teljes árú jegyet- és délután 15:00 este 19:00-ig. Minden qrwa jármű tele van reggel a banyatankos nyuggerrel mert reggel 5:40-kor kell megvenni a sárgarépát.
Én majd 30 éve dolgozom és lófaszt fogok kapni nem nyugdíjat! Megvonni az ingyenes utazást és fizessenek érte ők is, a kevesebb utas meg direkt jó, végre leülhetek a buszon a 12 óra meló után, és nem sóhajtozik a pofámba egy bunyesz nyugger mert nem tudta letenni a seggét a tömött buszon!

2010.10.17. 14:50:11

@fokabacsi: Ez mellébeszéd. Azt állítottad, hogy csak kilincselni kell, és lesz sok pénz. Én meg azt, hogy ez csak néhány sztárszakmára vonatkozik. Persze, bármit meg lehet tanulni. Egy év alatt negyedmillió forintért megcsinálhatja a minősített hegesztőit bármelyik tehenész. Kérdés, hogy ki fogja felvenni pályakezdőként darugémet hegeszteni 300 bruttóért? Egy ismerős fia most végzett CNC programmozóként, az se rossz szakma, mégsem tud elhelyezkedni, mert mindenütt több évs gyakorlatot követelnek tőle. :-(
Egyébként ha egy tehen felfúvódik, az sem kis kár. Az állatorvos nem szívbajos ám, ha meg hagyják megdögleni, hát az sem ócsó móka, szóval nem kis felelősség van a tehenészeken! Jóval nagyobb, mint mondjuk egy szirszar marketingmenedzseren, aki ha nem talál ki egy új reklámszlogent, akkor aztán igazán semmi különös nem történik, a kutyának se lesz hiányérzete, mégis hazaviszi a tehenész bérének az ötszörösét.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2010.10.17. 15:51:36

Ez kb ugyanaz a lúzerség, mint amikor a bolsevik diktatúra idején egyedül ennek a szerencsétlen országnak volt olyan vezetése, amelyik komolyan vette a hivatalos maszlagot az internacionalizmusról. Ilyen melléfogásért minimum villamosszék járna. Internacionalista barátaink, akik egyedül az ex-szoci tömbban visszatérő vírusként szinte végigdominálták az elmúlt 20 évet ebben a lepukkadt posztkomcsi bantusztánban (ha nem voltak névlegesen is hatalmon, akkor is övék maradt a gazd-i első vagy második vonal és a média)m a mi f...kat verik a csalánba: a mi pénzünkön hívják meg ide ingyen az összes nyuggert Portugáliától Ciprusig. Ugyanúgy ahogy a mi pénzünkből jótékonykodtak fegyver, élelmiszer és egyéb szállítmányokkal a kgb által ellenőrzött gyökérrágó országokba a szovjetbirodalom idején, ill a mi pénzünkből tartottak el hullarabló nyugati marxista intellektüelleket, hogy azok terjesszék az idióta ballib gondolkodást.

fokabacsi 2010.10.17. 17:58:29

@csernaja obca: Beszélsz mellé ! Ma az országban ha van 10 tehenészet akkor sok. Rengeteg szakma van ahol lehet keresni, csak dolgozni kell. És mozdulni. Kassától Mosonmagyaróvárig .Ha viszont ez nem ízlik akkor nem kell sopánkodni. 18 hónap alatt 19 váltótársam volt , mert elment a régi. Akkor nekem ne beszélj munkakedvről.

fokabacsi 2010.10.17. 18:02:40

@Rwindx: Írd be a gugliba, hogy -gépgyártástechnológust felveszünk.

Rwindx 2010.10.17. 18:20:01

@fokabacsi:
Most van bőven, akkoriban mikor a friss papírommal bementem a Megyei Munkaügyi Hivatalba akkor azt mondták az elmúlt 3 évben talán 2 ilyen embert kerestek. :) De mint mondtam ez a 90-es évek eleje közepe volt, akkor máshogy néztek ki a dolgok. Most műszaki pályán minden ágazatban minden szinten hiány van szakmunkástól mérnökig. Én nem hiszem hogy valaha is abban a szakmában fogok elhelyezkedni :) Jó volt, szép volt, főleg életszemléletben adott sokat, de azóta van pár dolog a hátam mögött.
Amit írtam nem panaszkodásképpen írtam, én jobbára elégedett vagyok azzal amit most csinálok, ha meg valami okból kifolyólag állást kellene keresnem akkor gyanítom pár héten belül lenne találnék is. Műszaki területen maradtam, de nem a gépiparban.

2010.10.17. 18:38:59

@fokabacsi: nincs igazad, és ezt te is tudod. Nem lehet mindenki cnc-s meg hegesztő. Valakinek a villamost is kell vezetni, valakinek a tehenet is ki kell ganyézni, valakinek a gázcsövet is ki kell csákányozni, és ezeknek a valakiknek ugyanúgy joga van megkapniuk a munkájuk értékét, mint a győri hegesztőknek, de a rendszer erre nekik semmilyen garanciát nem tud vagy nem akar nyújtani. Tehát a rendszer rossz. És ötvenezer üres állással nem tudsz megoldani semmit, még akkor sem, ha mindegyik sztárgázsit fizet is. Ötvenezer üres állással maximum ötvenezer ember életét tudod megoldani. A többi mellébeszéd, szerecsenmosdatás.

Rwindx 2010.10.17. 18:51:00

@csernaja obca:
Nem lehet mindenki műszaki pályán, de jelenleg kevesen vannak, aki akarja a jobb fizetés reményében kihasználhatja. Itt jön be a munkaerőpiaci kereslet-kínálat amit múltkor szintén lehülyeségeztél egy másik vita alkalmával.
Ha ötvenezerrel többen dolgoznának műszaki pályán (aminél egyébként sokkal nagyobb hiány van, de nem csak itt, egész Európában és az USA-ban is), akkor annyival kevesebb villamosvezető, tehenész, stb pozicióra lenne jelentkező, ami azt jelentené azokban a szakmákban is jobb fizetést lehetne majd kicsikarni.
Mert hiába kell tehenészetben ember, ha csak arra kétezer embert akarnak foglalkoztatni, de tízezren jelentkeznek rá, akkor ott szar fizetés lesz még az ott elvárhatóhoz képest is, ennek belátásához nem kell lángelmének lenni.

fokabacsi 2010.10.17. 18:58:04

@Rwindx: A tehenészeteknek pedig értékesítési szövetkezetbe kellene tömörülni, és akkor nem 70 Ft-ot kapnának a tej literjéért. Az áruházi polcra a veréb kiteszi 160Ft ért?!? Ráadásul 25 % ÁFA ???!!!

Rwindx 2010.10.17. 18:59:25

@Rwindx: ja, és nem csak műszaki területen vannak hiányszakmák.

Rwindx 2010.10.17. 19:02:34

@fokabacsi:
Persze, sok minden van amit lehetne tenni saját sorsunkért, a másra mutogatás helyett. Még csak a spanyolviaszt sem kell feltalálni, ezek a dolgok más országokban beválltak már.

2010.10.17. 19:47:51

@Rwindx: Pont azért kell az államnak beavatkoznia, hogy ha kétezer tehenészt keresnek, és tízezren jelentkeznek, akkor is ki kelljen fizetni a munka reális értékét a tulajdonosnak. Erre való a minimálbér. Az anomália meg abból adódik, hogy a minimálbér jelenleg mélyen a létminimum alatt van megállapítva.

@fokabacsi: sok mindenre igaz, a tejre pont nem. Pasztörizálni, zsírtalanítani, tartósítani, csomagolni kell, ezt nem a tehenész fogja megcsinálni az istálló oldalához épített deszkabódéban, hanem csakis az élelmiszergyár. Arról viszont az államnak kellene gondoskodnia, hogy az élelmiszergyárak ne törjék le a felvásárlási árakat az önköltség alá. No persze ez már meleg pite, mert könnyen elszaladhat az infláció... inkább hozzá sem mernek nyúlni.

Rwindx 2010.10.17. 20:31:00

@csernaja obca:
Az államnak nem ott kell beavatkoznia, hanem már az oktatási rendszerben főleg ha ő tartja fent. Lehetőleg ne akarjon tizezer tehenész lenni, ha csak 2000 hely van, hanem elég a kétezerpárszáz is. Ugyanez van most a felsőoktatásban, de ott jobban látszódik. Ezerszámra ömlenek a bölcsészek, kommunikáció szakos mindenféle egyéb végzettségű ember, csak éppen munkájuk nem lesz, mert századuk elég lenne. Miközben a másik oldalon meg nagyon durva munkaerőhiány van. Ha úgy avatkozik be az állam hogy a fentieknek biztosítja az elvárt fizetésüket, akkor azzal továbbra sincs megoldva semmi, mert még mindig lesz nyolcezer munkanélküli tehenész aki semmi máshoz nem ért. Eltartani meg ha lehet ne tartsa el őket, hanem segítse őket a hibás döntésüket korrigálni.

2010.10.17. 20:50:35

@Rwindx: Persze, ott IS be kellene avatkozni. Régebben volt is ilyen, pont orbán polgártárs volt az, aki kiadta a jelszót: minden harmadik magyar legyen diplomás! (Ez neki nagyon kényelmes volt 98-ban, mert a második generációs ratkógyerekeket szépen bedugta az iskolapadba, és addig sem jelentkeztek munkanélküli segélyért.) De ez hol is kapcsolódik ahhoz, hogy ha a volt munkahelyemen megcsináltam egy munkadarabot, és a megrendelő fizetett érte 6500 Ft-ot, akkor abból én láttam kb. 850 Ft nettó darabbért, mert a többi 5650-et lenyúlta a tőkés meg az állam, egymással összeröhögve? Hogy lehet, hogy az általam megtermelt értéknek még a felit se láttam? De még a harmadát se? Ezt a kérdést igenis hatóságilag kell szabályozni, mert a munkavállalóknak semmilyen eszközük nincsen a fair eljárás kikényszerítésére. A munkásmozgalmat gyakorlatilag felszámolták, vívmányait a törvénykönyvből kitörölték, és Jézus.

Nagyon durva munkaerőhiányt én nem érzékelek semmilyen téren. No persze lehet, hogy ha mucsaröcsögére letelepítenek egy tv gyárat zöldmezős beruházásban, akkor ott tényleg nem sok elektroműszerészt találnak a 400 fős faluban, de itt Pesten semmiből nincs hiány, még a közismerten megalázó közalkalmazotti bérekért is találni munkaerőt, és az is tíz körömmel kapaszkodik utána a satupadjához vagy íróasztalához, nem nagyon tud továbbállni.

fokabacsi 2010.10.17. 21:26:11

@csernaja obca: nem tudom mit várunk, a kétkezi dolgozótól,mikor a "politikai elit" (értsd:bukott hazug, dologtalan, tehetségtelen) kihullott leszerepelt tagjai nem dolgozni mennek, hanem öt másodperc alatt gründolnak új pártot maguknak. (lásd:Szili) Nem adok neki 10 évet, és a jó kétkezi munkásnak igen nagy becsülete lesz. Mint villanyszerelő, lakatos , asztalos , burkoló stb stb ! A sok "tarisznyás-büfé szakon" végzett "szakember" meg elmegy és átképzi magát !

Rwindx 2010.10.17. 21:45:53

@csernaja obca:
Oktatási rendszer > felsőoktatás, azaz a szakmunkás és középfokú képzés, felnőttképzés is beletartozik. Ha így nézed akkor meglátod a kapcsolatot. Részemről a felsőoktatás egy jól látható példa volt csak, de a probléma az oktatás teljes egészére ez vonatkozik.
Te nem érzel hiányt, ettől még van. Keress rá hogy hiányszakmák, akár megyére lebontva is megtalálod miből kellene több. Pesten is van hiány, ne aggódj. Persze nem mindenből. Én egy megyeszékhelyről költöztem Bp-re 200km-re odébb, mert ott az én tudásomra nem volt szükség. Itt viszont pillanatok alatt tudnék állást találni, ha kellene. Ez sokmindentől függ, persze megtehettem volna hogy ott maradok és a mostani pénzem negyedéért dolgozok valahol valamit, amihez semmi kedvem, és sírhatnék a blogokra nap mint nap. Csak rajtam múlott a dolog, nem a "szemét kapitalistákon", meg egyebeken akikre lehet mutogatni hogy jajj, nem lehet jobbat elérni. Lófaszt nem.

Szerintem azt a részét nem kell szabályozni hogy egy művelet bevételéből mennyit kelljen a munkásnak adni, ki fogja kiszámolni azt hogy milyen egyéb más műveletek kellettek és költségek merültek fel az adott termék előállításához? Vagy te nyilvántartod majd a raktáros az anyagbeszerző, a meos, az üzletkötő, a tulaj titkárnőjének, akárkinek az egységnyi termékre jutó fizetését a a nyersanyag, a szállító cég, az energiszolgáltatók, a gépkarbantartók, a munkavédelmisek az adók, stb által jelentett költséget? Meglepődnék ha mondjuk egy esztergályos ezen törné egész nap a fejét mert akkor az nem fog jól dolgozni, nem mellesleg amúgy sincs elegendő információja, ha tegyük fel a tudása meg is van hozzá.

Szerencsére többen vagyunk akik azt gondolják ebbe való beleavatkozás durván szétverné a gazdaságot, ezért nem is lesz mostanában ilyen. Volt az előző 20 év előtt ilyen 40 év, aki ilyet akart az kiélvezhette, most más a helyzet. Van tennivaló nemállítom hogy nem, de úgyanúgy elkúrni ahogy már egyszer el lett kúrva, nagy balgaság lenne. Legalább saját múltbéli hibáinkból tanuljunk...

2010.10.17. 23:35:02

@fokabacsi: Lehet. Most minden esetre mindenki tarisznyás bölcsésznek megy, mert azt látja, hogy az ilyenolyan menedzserek bárhol hazaviszek 200-300 bruttót, a fizikai munkások meg 110-et.

@Rwindx: Igen, a tisztességes fizetések pontosan meghatározhatók, erre a Marxista közgazdaságtan konkrét megoldásokkal is szolgál. Vagy esetleg lehet egy picit alábecsülni, és prémiumokat osztogatni. Ehhez nem a tudás hiányzik, hanem a szándék. A magyar munkás nem több, mint beszélő szerszám - még csak nem is rabszolga, hiszen mint tudjuk, még a rabtartás is többe kerül országunkban, mint munkabért fizetni.

Rwindx 2010.10.18. 00:01:26

@csernaja obca: :)
A Marxista közgazdaságtannak volt sok-sok ideje bizonyítania, de úgy tűnik még mindig kell egy kicsit csiszolgatni...
www.mfor.hu/cikkek/Egymillioan_kerulnek_utcara_az_egykori_kommunista_kirakatorszagban.html

Thera 2011.02.19. 18:52:41

A Dániai információ téves.

65 év felettiek 85% kedvezménnyel kaphatnak bérletet, ami 7-9 és 15-17 között nem érvényes hétköznap.

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.19. 21:43:36

Igen örülök, hogy kedves fiatal blogger barátaim ilyen felhevült szó csatát vivnak az én utazásommal kapcsolatban. Természetesen egyetértek velük, mert ami "ingyenes" az qrva sokba kerül az országnak. Egy, amiben viszont nem értek velük egyet, az, hogy ezt a bazi nagy energiát nem erre kellene elb*szni, hane ki kellene végre harcolni a rendszerváltást!!! NEM CSAK A POFÁTOKNAK, HANEM AZ ÖKLÖTÖKNEK IS NAGY-NAK KELLENE LENNI! Az "új" hatalom már négy évet egyszer regnált, amikor is semmivel nem loptak kevesebbet, mint a többiek. Most sem fognak, csak ügyesebben, hogy ne tudjatok róla. És négy év múlva ugyan úgy szarban leszünk, mint most! Na ezt kapjátok ki, erre komenteljetek nagypofájúak!

Horizont 2011.02.19. 23:02:04

@ZSIBIS a roki nyugger:
Igen örülök, hogy kedves idősebb kommentelőtársam ilyen felhevülten ír!Köszönjük megtisztelő jelzőidet. Szeretném megkérdezni kedvesen és halkan, hogy te hol a jó büdös nagy francba éltél az elmúlt 21 évben? Itt? Akkor köszönöm nincs több kérdésem. Ja csak annyit imádom az ilyen hozzáállású embereket.Mellesleg megsúgom egy 31 éves fiatal a rendszerváltáskor még csak 10 éves volt. Te viszont nem!!!!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.02.19. 23:18:19

@zero:

"Magyarország mellett csak Írországban utazhatnak ingyen, de csak az írországi lakcímmel rendelkezők."

ennyi lenne a megoldás. ugye.
lakcímhez kötni a kedvezményt; ami ugye simán lehetne pl 50%-os az ingyenes helyett...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.02.19. 23:28:48

@zero:

utánanéztél h a rendvédelmisek ...stb spec közalkalmazottak hányan vehetik igénybe az ingyenes utazást ??

tudod nekem ez legalább annyira bicskanyitogató azok kedvezménye, akik
35..40 éves koruk körül nyugdíjba mehetnek
...és bazi nagy nyugdíjat kapnak, és mindenféle kedvezményeket kapnak, stb ...
nekem ez bassza nagyon a csőrömet..
..
tudom ők a haza hősei, de akkor is ...
akár 50 évig az átlagnyugdíj 3-4-5*ösét kapják,
mer akkora kibaszott nagy hős mind.
................................pfffffffffff
..
és nem a pár tucat valódi hősről van szó,
hanem egy párszaázezres rétegről (bár csak HASAMRAÜTÖTTEM, de sztem reális).

ééés igen ők is (sztem) ingyen utazhatnak.

Horizont 2011.02.20. 09:01:39

@szorokin: Csak ennyi található meg a kedvezményezettek felsorolása között!
www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700085.KOR
85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről
Alkalmazásban állók utazási kedvezményei
28. költségvetési szerv foglalkoztatottja (évente 12 alkalommal menettérti utazásra) 7. § (1) a) 50%
29. egyházi intézmények, a társadalmi szervezetek, továbbá az alapítványok dolgozója (évente 12 alkalommal menettérti utazásra) 7. § (1) b) 50%

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.20. 10:33:04

@Horizont: Kedves fiatal Barátom!
Valóban, én 39 éves voltam. Saját híbám, - amiben Ti is leledzetek -, hogy híttem a szép szavaknak.
Elhittem, hogy egy ilyen országban vér nélkül átadják a bársonyszékben ülők a hatalmat. Hát, ráb*sztam, nem. Közben telt az idő, teltek az évek és rájöttem, hogy változás nem történt. Itt a fórumon, Ti is nagyon jól tudjátok, hogy mi az ábra, de cselekvés helyett csak a szátok jár! Ne, hogy úgy járjatok, mint én, hogy be kell ismernem, hogy mindez az én híbám! / Ettől függetlenül én nem a nyugdijasok, hanem a felelősök megbüntetését kérném, ha fiatal hevületedben mégis kimaradnék a szórásból! /.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.02.20. 10:38:21

@ZSIBIS a roki nyugger:
Ha megnéznéd kivel beszélsz, rájönnél, hogy nem "fiatal" és ráadásul nő.
Emellet ez nem fórum.
Az, hogy te 39 évesen még hülye voltál, nem jelenti azt, hogy más is hülye akár ennél sokkal fiatalabban.
A többi stimmel.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.02.20. 10:41:44

@ZSIBIS a roki nyugger:

"NEM CSAK A POFÁTOKNAK, HANEM AZ ÖKLÖTÖKNEK IS NAGY-NAK KELLENE LENNI!"

Vezess bennünket ó megvilágosult hős!!!!... bár én jobban örülnék, ha valaki olyan osztaná végre az észt, aki nem küszködik ennek kapcsán erőteljes hiányosságokkal.

Horizont 2011.02.20. 10:45:45

@ZSIBIS a roki nyugger:
Én meg 35 éves! Felháborítónak találom, hogy szinte kioktatva számon kéred a jó rendszerváltás szegény fiatalokon! Ember hát tudhatnád, hogy még nekünk se volt beleszólásunk anno.... Akkor miért osztod őket? Ez a helyzet azóta se sokat változott csak annyiban, hogy 4 évente rakunk egy jelet:) Ne bántsd már a fiatalokat!! Nagyon sajnálom őket, nekik még annyi jó se jutott mint a mi korosztályunknak. Lehet, hogy van nekik mindenféle technikai kütyü meg egy csomó minden más, amiről mi álmodni se mertünk, de baszhatják (már bocs) ha oda van a biztonságérzetük! Ami mindennek az alapja! Ráadásul ilyen csúnyán beszólni nekik olyanért amiben te még előbb sokkal sárosabb voltál (én is persze) nem szép dolog! és én még finom vagyok:)))

guma 2011.02.20. 11:10:41

@Horizont: @szorokin: hihetetlen mennyiségű a kedvezményezettek köre - ez nem vitás, hogy "keresztapa" szindróma és a lobbi érdek eredménye!
aki közel van a "tűzhöz", politikához annak még a fia- borja is kapjon...

van azonban egy érdeked oldala a számításoknak, és a nem normális rendszer másik oldalát is bemutatja!
olvasd el :

www.fn.hu//belfold/20101218/orban_ha_romagyerekek_potyognak_270993/

pacus 2011.02.20. 11:41:12

Miért kapnak a képviselők,ingyen utazást amikor még költségtérítésként a benzint is elszámolhatják és sok egyebet.Igaz Ők csak havi 1 millió felett keresnek,sőt sokan közel 2 milliót,mert több állásuk is van.Hogyan lehet 3-4 állást ellátni és közben sokat utazni?

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.20. 18:57:51

@Horizont: Azt hiszem, minden tisztelettel, hogy ezt a levelet, először a fiataloknak kellene elküldeni. Miután 250 hozzászólásból 200 fiatal úgy osztja az észt a nyugdíjas szülei által megteremtett jólétből / tisztelet a kivételnek /, hogy minden a rokkant, és a sima nyugdíjasok miatt van? Ez korrekt? Ezért tudnak még mindig megosztani bennünket a parlamentben csücsülő országot elb*szó, Téged, engem lesajnáló Lázár Jánosok.

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.20. 19:11:09

@Conv: Nem vagyok, megvilágosult, és főleg hös sem vagyok. Nehezen, de élek a családommal. Fizetem a házkölcsönömet még pár évig, eltartom a középiskolás fiamat, és próbálok emberként élni. Nem akarlak sem Téged, sem mást vezetni, nem akarok egyik pártnak sem a tagja lenni, de ha az összes komment-et elolvasod, akkor az derül ki, hogy a rokkant nyugdíjasok - köztük én -, és a rendes nyugdíjasok az egész ország nyomorának az okai. Nem az elb*szott, ellopott beruházások, nem a nyakra főre osztogatott szociális segélyek, nem a túlméretezett parlament, nem az elhíbázott etnikai születés felfuttatás, sem az ország vezetőinek húsz éve, bocs huszonegy éve tartó hazugságai, ami 250 milliárd dollárba kerülnek Neked, nem nekem, és még hosszan sorolhatnám, hogy mi nem, csak, a rokkant nyugdíjas.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.02.20. 19:17:04

@ZSIBIS a roki nyugger: tévedsz, ezek is ki lettek már tárgyalva, nézd meg a vbőrnek évekre visszamenően a postjait de ez a post konkrétan erről a problémáról szól.
itt erről a problémáról beszélünk, mert ez a téma. oszt sanyi.

cutcopy 2012.02.22. 19:31:58

Tényleg, az EU szépkorú állampolgárai is igazán kiállhatnának hazánk mellett..

munkanelkuli 2012.09.07. 23:33:29

@zero: úgy érted, hogy a posztban? Vagy én is vaksi vagyok és nem látom az n betűt?

Vidéki 2012.09.09. 14:11:58

„A 65 éven felüliek ingyenes utazását 1997-ben Horn Gyula vezette be”.

De nem ez lett volna a csúcspont.

A magyar nyugdíjasok iránt részrehajló módon, csak és kizárólag a magyar nyugdíjasok számára, újraválasztása esetére Horn Gyula kilátásba helyezte a magyar nyugdíjasok ingyenes repülő utaztatását is.

A magyar nyugdíjasok joggal sajnálhatják, hogy Horn Gyulát 1998-ban nem sikerült újraválasztani.

Ha ez sikerült volna, akkor talán a világ összes nyugdíjasai a magyarországi nyugdíjasokat irigyelnék.

Horizont 2012.09.09. 19:11:00

@Vidéki: Te nagyon hülye. Horn nem az újraválasztása esetére ígérte meg az ingyenes repülő utat, hanem egyszerre ígérte a földi utazással, csak aztán a repülést gyorsan elfeledték.Mi a francnak kell neked mindenhez okoskodnod? Mindenbe beleszólnod? Vidéki te egy nagyon fárasztó vagy!Imádott gazdád se mer beszólni a nyugdíjasoknak. Sok szavazatot érnek. Ha esetleg nem tudnád.

vilibacsi 444 2013.11.27. 09:23:40

A sok idióta irigykedik az ingyen utazásnál 65 év felett: Kérdezem, hogy az EU.-belül Hol a van magasabb nyugdíj ??.Szívesen oda adom az ingyen utazási jogosultságomat cserébe.
A fiatal idiótákkal szívesén cserélek az életkorukkal és utazhatnak ők ingyen és én nem irigykednék. kérem az irigykedő fiatalok jelentkezését . 40 munka után év után ennyi kedvezmény járhat Avval egyet értek ,hogy csak a Magyarországon élőkre vonatkozzon a kedvezmény!

vilibacsi 444 2013.11.27. 09:29:09

@pacus: ÉS az állami alkalmazottak 50% utazási kedvezménye mire fel jár?.A hivatalos útjukat térítik.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2016.01.22. 20:23:15

Ha nem lenne tele a hévizi busz nyugdíjasokkal, akkor nem létezne hévizi busz.
Teljes árú jeggyel utazók ugyan nem töltenének meg egy buszt minden nap, mert az megfizethetetlen a magyarországi jövedelmek mellett.

Azt nem érti a sok nyugdíjas utáló, hogy ha nem utaznának a nyugdíjasok és a diákok, akkor eleve nem is lenne szükség a buszjáratokra, így a teljes árú jegyet vásárló dolgozók még kevésbé tudnának eljutni a munkahelyükre.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2016.01.22. 20:43:05

Budapest Hévíz jegy ára 3705 forint. Meg vissza is annyi, az már 7410 forint.
Egy 30 napos hónapban az annyi mint 222 300 forint.

Ennyit nagyon nagyon nagyon kevesen keresnek ebben az országban. És ez csupán buszköltség, abszolút semmi egyéb.

Szóval ha nem a nyugdíjasok utazgatnának Hévízre, akkor ugyan mégis ki az ördög?

süti beállítások módosítása