Skip to content


       Szűrés lista

Miért vállalja be az AB elleni harcot a Fidesz?

Amennyiben ezt így keresztülviszik, igen nehéz lesz megmagyarázni, hogy ez miért is "jó" a Zembereknek, a "forradalomnak", az országnak.

Lázár János önálló képviselői indítványa. Először úgy gondoltam, nem kell a teljes szöveget idézni, de annyire 100%-ban vastagbőr-fideszes ez a 2 oldalas törvényjavaslat, hogy azt javaslom, olvassuk végig.


Az Alkotmánybíróságról szóló 1989 . évi XXXII . törvény (a továbbiakban: Abtv.) 1 . §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1 . § (1) Az Alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik :
a) a már elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény, az Országgyűlés ügyrendje és a nemzetközi szerződés egyes rendelkezései alkotmányellenességének előzetes vizsgálata;
b) a jogszabály, valamint az állami irányítás egyéb jogi eszköze alkotmányellenességének utólagos vizsgálata;
c) a jogszabály, valamint az állami irányítás egyéb jogi eszköze nemzetközi szerződésbe ütközésének vizsgálata;
d) az Alkotmányban biztosított jogok megsértése miatt benyújtott alkotmányjogi panasz elbírálása;
e) a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megszüntetése;
f) az állami szervek, továbbá az önkormányzat és más állami szervek, illetve az önkormányzatok között felmerült hatásköri összeütközés megszüntetése;
g) az Alkotmány rendelkezéseinek értelmezése ;
h) eljárás mindazokban az ügyekben, amelyeket törvény a hatáskörébe utal.

(2) Nincs helye felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely az
Alkotmány 28/C . § (5) bekezdése szerint országos népszavazással sem változtatható meg.
"

Indokolás

Az Alkotmánybíróság nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően széleskörű hatáskört gyakorolva vizsgálja a jogszabályok alkotmányosságát. A rendszerváltást követően eltelt években, a jogállam első időszakában nagy szükség volt az Alkotmánybíróság jogfejlesztő alkotmányos szerepére. A jogállam megszilárdulásával az alkotmánybíráskodás ilyen széles jogköre mára indokolatlanná vált. A Javaslat ezért — az Alkotmány módosításával összhangban — az Alkotmánybíróság hatásköréből kiveszi az Alkotmány által tiltott népszavazási tárgykörbe tartozó törvények felülvizsgálatát.

Rendelkezik a Javaslat továbbá arról, hogy a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell az új hatásköri szabályt, ebből következőleg az Alkotmánybíróságnak meg kell szüntetnie azon ügyekben az eljárást, amelyekben megszűnt a hatásköre."


Nos, ez tiszta beszéd, teljesen egyértelmű és teljes mértékben elképesztő. Még a mindig oly mértéktartó Török Gábor is elképedt, ahogy Gazda Albert is.


Az egésznek az az oka, hogy az Alkotmánybíróság elmeszelt egy fideszes törvényt.  Először tett ilyet, világvége a köbön!  A "98%-os különadó a 2 millió forintnál magasabb végkielégítésekre"  szóló törvényről van szó. Az AB döntése egyhangú, igen, még Stumpf is egyetértett vele, bár többen párhuzamos indoklást írtak hozzá. (Kérdés: Stumpfot minek tették oda, ha ilyen gyalázatosan gyenge aknamunkát végez? Nem lesz ennek jó vége, Pista!)

Az alkotmányos kérdéseknél azonban sokkal fontosabb a politikai: Miért vállalta be ezt a harcot a Fidesz? Igen, valóban fontos, hogy ne lehessen pofátlanul magas (100 milliós) végkielégítést adni, de az is fontos, hogy törvényes legyen ennek a szabályozása.
 
Lázár sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a tervek szerint így a magánnyugdíjpénztári törvény sem kerülhetne az Alkotmánybíróság elé, és a képviselői indítványa elfogadása után újra benyújtják a 98 százalékos különadóról szóló törvényt.

Lázár kőkemény formában volt, szerinte "a döntés számunkra csak azt bizonyítja, hogy a régi alkotmány nem képes az embereknek megfelelni, nem képes az emberek életviszonyait szabályozni, nem képes, hogy az emberek hétköznapi problémáira megfelelő választ adjon."
És: "nem a mi elképzelésünknek felelt meg az eredeti törvényjavaslat, hanem azoknak, akik úgy döntöttek, hogy Magyarországon még soha nem látott mértékű változás legyen."
Szijjártó Peti máris felzárkózott a Frakcióvezető Úr mellé.

Ritka sunyi húzás az AB alól kivenni azokat a területek, amiről nem lehet népszavazást tartani. Megszüntetni (még) nem merik az AB-t, de a kiherélés simán mehet, és ugye Stumpf Pista sem véletlenül van ott.

Ó, hol van az a szociális népszavazás (AB támogatással), és azok a boldog évek, mikor a gaz és nemzetrontó Gyurcsán-kormány egyetlen védvonala az Alkotmánybíróság volt ...

"A népszavazás intézményének az Alkotmánybírósághoz semmi köze. Az adók, közterhek stb. kb. ugyanazért vannak kivéve a népszavazás meg népi kezdeményezés alól, mert a birka sem szavazna az ollóra. Itt ugyanis az emberek közvetlenül és legérzékenyebb részükön, a pénztárcájukon keresztül érintettek a kérdésben, és államszinten nem képesek egyenként gondolkodni - ez evidens, ragozni kár.

Az AB ezzel szemben a "demokrácia őre", vagyis az Alkotmány mindenkor hatályos szövegéből kiindulva folyamatosan vizsgálja mindegyik jogszabály vagy az állami irányítás egyéb jogi eszköze (pl. miniszteri utasítás stb.) alkotmányosságát. Itt TILOS kivenni bármit is az AB, mint független szerv vizsgálódási köréből, mert az egy egész terület "elqrvulását" engedélyezné, amire az ilyen Lázárok nem is gondolnak." - írta nekünk LL felháborodva, és nagyon is igaza van.

Ide kapcsolható a Hírszerzőn megjelent, és különösebben nagyobb figyelmet nem kapott írás, miszerint Orbán a lemondásával fenyegetőzött, ha nem választják meg Schmitt Palit köztársasági elnöknek.


A Hírszerző úgy tudja, erről rendkívül éles vita folyt az elnökségben - páran Sólyom László újraválasztását, mások Áder János fideszes európai parlamenti képviselő jelölését szorgalmazták -, amit Orbán úgy zárt rövidre, hogy egyértelművé tette: ha nem Schmitt lesz a köztársasági elnök, akkor nem vállalja a reformok folytatását és lemond.

Egy, az elnökség megfontolásait ismerő forrás szerint a kormányfő végig arra hivatkozott, hogy a válság miatt rendkívüli helyzet van, és a kormánynak hatalmas időveszteség lenne, ha az alkotmányjogász Sólyom, vagy a jogot végzett Áder az Alkotmánybírósághoz (Ab) küldené az új törvényeket. Állítólag Orbán attól tartott, hogy a bankok és a telekommunikációs cégek kihasználnák azt az időt, amíg a törvények az Ab-nál parkolnak, és különféle nemzetközi szervezeteken keresztül lobbiztak volna a reformokhoz szükséges válságadók megakasztásáért.


Nyáron megtették a Fidesz alelnökét köztársasági elnöknek, Domokos Lászlót ÁSZ elnöknek, Stumpfot benyomták az Alkotmánybírósághoz, Szalai Annamáriát a médiahatóság élére. Kimaradt valaki? Ja, Csányi Sándor MLSZ elnök lett!

Sajnos csak két új alkotmánybírót lehetett csak választani, "egy Stumpf nem csinál nyarat", ez a fenti ítéletből látható.

Ebből következik, egy picit újra kell szabni az AB-t, mert nem megengedhető, hogy keresztbe tegyen. És mikor a legalkalmasabb az idő erre? Közvetlenül az önkormányzati választások, a nagyarányú győzelem  után, hiszen olyan messze van még a következő választás, olyan messze van még 2014 ... a Zemberek emlékezete pedig oly rövid.

Még az is elképzelhető, hogy a Fidesz direkt úgy írta a törvényt, hogy visszamenőleges hatályú legyen, mert tudta, hogy ezt biztosan elkaszálja az AB, és akkor meg is van a "casus belli" a "megregulázáshoz". Elég furcsa lett volna ezt az indítványt  úgy benyújtani, hogy az AB nem meszelt el semmilyen fideszes törvényt. A Gyurcsány meg már gyűjtené az aláírásokat a magánnyugdíjról szóló népszavazásra, szóval nagyon is kapóra jött az AB-döntés ...

Egyszerű matematika:  ha most veszítünk 5-10%-ot, akkor legfeljebb nem 60%-on állunk, hanem csak 50-55%-on. És? Még 3,5 év van következő a választásokig.

Az ilyen "húzásokat" csak a ciklus legelején lehet megjátszani, és után 3 évig ezerrel  lehet "építkezni", hogy ezt elfelejtsék az emberek. Aztán vagy bejön, vagy nem ...

Kár, hogy a ciklus elején a gazdaságilag népszerűtlen, de az ország érdekében fontos lépéseket szokták általában megjátszani, nem az Alkotmánybíróságot kiherélni, de szokjunk hozzá az új módszerekhez.

Csak nem tudom, hogy Orbán Viktor számolt-e azzal, hogy ezzel az üggyel mennyit fog nyerni például az ellenzék. Könnyen elkezdhet lemorzsolódni ez a gigantikus szavazótábor...

Egy 80-as szintű Vérpopulista Ősáspis Szómágus, kinek nevét le sem kell írnunk, máris új "Demokratikus Chartat" szervezne, mivel "véleménye szerint ez az a pillanat, amikor félre kell tenni a vitát az MSZP-ben, a baloldalon és a demokraták között. Azt javasolja, hogy a parlament demokratikus ellenzéke és a demokratikus közélet szereplői még azelőtt üljenek le egymással és egyeztessenek egy - az Alkotmánybíróság épülete előtt tartandó - közös demonstrációról, hogy a Fidesz módosítani tudná az alkotmányt és romba dönteni a hatalommegosztásra épülő, 89-es rendszert."

Sajnos azért is "meri" a Fidesz az ilyen lépéseket meglépni, mert mennyi az esélye, hogy megvalósul a Nagy Ellenzéki Demokratikus Összefogás? El tudjuk képzelni, hogy az Andrássy úton a tiltakozó tömeget Gyurcsány, Vona, Schiffer, Lendvai, Jávor, Morvai, a Heti Hetes, a Charta, a Barikád magazin meg a fél Gödör vezeti a Kossuth térre? Egy nagy molinót tartva: "Együtt megállítjuk a Fidesz-diktatúrát!" ?
Ki állna be az ilyen bohócok mögé tiltakozni?

Címkék: politika fidesz pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr612401386

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egység, kétség, háromság. 2010.10.28. 10:21:40

Bugyuta szóviccel élve, kétséges egység, amit most a hatalmi ágak háromságából a Fidesz összekalapál magának. A törvényhozói, végrehajtói és bírói funkciókat nem azért tárolják külön a fejlett demokráciában, mert még buták és nem találták fel a kétharm...

Trackback: A forradalom szörnyű logikája 2010.10.28. 08:45:01

Orbán tényleg egyfajta forradalmat akar véghez vinni. Ahogy Gyurcsány őszödi beszéde sem azonnal idegenítette el az embereket, a tömegek most sem fognak látványosan kihátrálni. Így viszont a forradalom roboghat tovább. „Mégis miért csinálják ezt?...

Trackback: Lázár javaslata: az Alkotmánybíróság esete a forradalmi kormánnyal 2010.10.27. 12:19:57

Lázár János a Fidesz parlamenti frakcióvezetője válaszul bejelentette: kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből. A Galaxis békéjének és megs...

Trackback: Selmeczi delphoi-i magaslatokban 2010.10.27. 12:19:18

Atyafiak, döntés van, jóváírás meg majd lesz. Vagy nem. De mindenki jól jár, az is aki átigazol, az is aki marad. Hogy, hogyan azt nem tudom, hiszen ha mindenkinek jó, akkor minek ez az egész cirkusz. Selmeczi Gabriella úgy látszik megirigyelte Má...

Trackback: A fideszi demokrácia diszkrét bája 2010.10.27. 10:35:06

Atyafiak, megint bizonyosodni látszik, hogy hatalom és ember nem fér meg együtt a XXI. században. A vészcsengők kezdenek bemelegedni, szinte látom, ahogy szikrázik a csengők tekercse! Meddig mehet el egy politikai erő, az alkotmányosság rovására? Esetl...

Trackback: Na ki a király? 2010.10.27. 10:24:35

Lázár János - és a hírek szerint Orbán Viktor - pontosan úgy viselkedik, mint a Sziget-reklámban a ping-pongos hülyegyerek, aki hatalmas arccal csak azt hajtogatja, hogy "na ki a király?".Engedtessék meg nekem két megjegyzés a mai nap elképes...

Trackback: Ha valakinek eddig lettek volna kétségei... 2010.10.27. 10:14:23

Így dicsérjen meg ez ember egy fideszest: pont tegnap délelőtt méltattam Lázár János mondatait, amelyekkel egyetértek, erre már aznap délután elsütötte az év eddigi legcinikusabb mondatát ("A jogállam megszilárdulásával az alkotmánybíráskodás ilye...

Trackback: Az orbáni úton 2010.10.27. 09:54:50

 Talán még te is emlékszel azokra az időkre kedves Árpád, mikor még iskolába jártál vagy alacsonyabb beosztásban dolgoztál, és bizony sokszor megfordult a fejedben, hogy ha majd kijárom az iskolát vagy ha magasabb beosztásba kerülök, akkor bizony ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.27. 18:00:18

@efhábé: Igen, de valamelyik felismeri, hogy ha fejleszt, és olyat fejleszt, amire kattannak a tömegek, akkor nagyot szakít.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.27. 18:01:27

@efhábé: Ja meg a magyar szolgáltató- és kereskedelmi ipar nagy részét kurvára nem tudom sajnálni, mert az ügyfelekhez való hozzáállásuk amúgy is tré volt, és nagy részük egy mocskos rablóbanda.

arlequin 2010.10.27. 18:18:34

@Identity: na akkor nézzük meg szípen a hatalmi ágak elválasztását:
- a zalkotmánybírák hoznak törvényt?: nem, de igen, mert megmondják mi nem lehet
- alkalmaznak törvényt?: igen, de nem, mert megmondják mit lehet
ergo: maga az alkotmánybíróság az eklatáns példája a 'hatalmi ágak' nemhogy elválasztásának, hanem tökéletes összemosásának.
hisz, akkor minek van a parlament? törvényt hozni?
minek van a bíróság, az ügyészség? törvényt alkalmazni?
mire való a rendőrség stb. erőszakszervek? törvényt végrehajtani?
hát ezt a hármat az alkotmánybíróság - végső soron - mind-mind magához ragadta egy olyan 'alaptörvény' mián, ami bevallottan átmeneti.
kész röhej. mintha az alsógatyát a fejükre húznák.
mellesleg mind az alkotmány, mind a törvényi rendszer ún. hiányosságait gyönyörűen példázza az elmúlt 20 év.
ha neked ez kell...

2010.10.27. 18:51:12

@arlequin: A hatalmi ágak szétválasztásának elméletében a köztörvényes ügyekben illetékes bírákról van szó. A mi alkotmánybíróságunk nem sok vizet zavart eddig sem, ez csak arra való, hogy az abszolút pofátlanságokat megakadályozza. No persze én nem ragaszkodok hozzájuk, szünjenek meg, és legyenek helyette a képviselők visszahívhatók, úgy is jó.

2010.10.27. 19:04:03

@karloszky: Talán vissza tudja, kérdés, hogy az mire lesz elég akkor? Mert a járadék csak párezer forint, az infláció meg vágtat, s már most is 78e Ft a létminimum, mennyi lesz majd 30-40 év múlva...?

arlequin 2010.10.27. 19:10:23

@csernaja obca: te úgy nagyjából tisztában vagy vele, hogy az AB milyen törvényeket meszelt el az első pár évben?
vagy fiatalságod miatt, ez nem érdem és nem hátrány, mindössze tény, nem emlékszel rá?
mellesleg szar alkotmánynak szar bírái vannak...

redriot77 2010.10.27. 19:16:05

@dckntr: "Pl. nem volt törvényes lehetőség a kormány leváltására a választások előtt, bármennyire akarta a többség. Ez mennyire demokratikus?"

Az új 'kotmányba meg ezt rakják be elsőnek, mi? :)

picur3ka 2010.10.27. 19:22:40

@EÖ:

Nem szimplan ertelmesseg kerdese ez. Hanem, hogy azert vannak ott es tudjak, mit csinalnak, amire az adofizeto szanna a penzt. Na nem hulyeskedesre, szerintem.

picur3ka 2010.10.27. 19:23:51

@kovacskoko:

Remelm, az Ur szol beloled!

arlequin 2010.10.27. 19:38:28

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
úristen!

te valláskárosult vagy?

rendszeresen bérmálsz mint a fletó?

2010.10.27. 19:43:06

@arlequin: sajnos úgy látszik, máris itt a demencia, frissítsd fel az emlékezetem: miket meszeltek el első éveikben?

guma 2010.10.27. 19:55:57

@arlequin:

juj...
nagyon toppon vagy!

arlequin 2010.10.27. 20:01:04

@csernaja obca:
zétényi-takács féle törvényt többek között. ami megtisztította volna valamelyest a dolgokat.
és nem hinném, hogy ez nálad demencia. ne is próbálkozz ezzel.
attól félek vagy félrebeszélsz vagy pedig össze-vissza. ;-D

arlequin 2010.10.27. 20:03:14

@guma: vagy éppen a mélyben. köll még egy kis bátorítás...

picur3ka 2010.10.27. 20:05:34

@hoplita:

Ertem, attol fugg, hogy allunk vele, hogy ki mondja. Es meg maga droidozik.

picur3ka 2010.10.27. 20:08:34

@guma:

Teneked hanyas IQ-d van? Tudod egyaltaln, mirol van szo?

arlequin 2010.10.27. 20:13:45

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
az istenhez fohászkodni, hogy valaki bűnhődjön, nos, ez nem keresztényi, hanem esetleg zsidó, avagy muszlim. de nem keresztényi. gondolom nem vagy muszlim, se nem zsidó, ergo: valláskárosult. keresztényileg meg nem bocsátó. ez szar ügy. tényleg kemény.
bekaptad? vagy mi van?
krisztus nem egyszerű követelményeket állít követőivel szemben. már persze, ha valaki úgy gondolja, hogy az neki jó. te csak a tipikus hőbörgőt adtad elő...
na akkor hányas iq-d van?
...

guma 2010.10.27. 20:25:12

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

IQ? Mi az?????? D

@arlequin:

Most vagy ráér később? DDD

Marcellusca 2010.10.27. 20:42:04

@arlequin: Sziporkázol, Te, anélkül is. :)))

Ma nagyon elemedben vagy, Te, kis mazochista. :DDDDD

Marcellusca 2010.10.27. 20:43:51

@arlequin: Mit vártál?
Semjén az egyházügyi-felelős. :D

trojka 2010.10.27. 20:50:43

ezek totálisan megbuggyantak. lesz itt olyan kussolás, hogy még Roth elftiéken is tul tesznek. Ha valaki szolni mer, rögtön az a szöveg, hogy a kétharmados többséggel a választok felhatalmazták öket, meghogy ez kötelez, meg az anyjuk kinja. akkor, amikor ellenzékben voltak, miért szaladgáltak állandoan az alkotmánybírosághoz. Igaza volt a Jobbiknak: a FIDESZ megnyerte neki a következö választást...

arlequin 2010.10.27. 20:55:06

@guma: most. de ráér előbb is.

@Marcellusca: igyexik a zember fia...

arlequin 2010.10.27. 20:56:59

@Marcellusca: egyébként semjén az szinte kis senki a baloghoz képest...

picur3ka 2010.10.27. 21:00:36

@arlequin:

Miota nem az? Amiota szivunk ez utobbi kettotol, ugye?

Maga nyugodtan tartsa oda, termeszetesen.

picur3ka 2010.10.27. 21:01:47

@Marcellusca:

Ugyan, ez szava jarasa neki. Mar tobbszor talalkoztunk vele, te csak egyszeru vagy kicsit.

arlequin 2010.10.27. 21:15:41

@picur3ka/mesterhazymiklospart: se nem érted, se nem gyakorlod egyiket se. kb. annyi közöd van hozzá, mint egy belgának.
se nem imádkozol, se nem olvasol szentírást, se nem jársz el misére, se nem tartod kötelezőnek a mindennapi gyakorlást. nem vagy te hívő, legkevésbbé sem. többet foglalkozol politikával, mint a lelkeddel/szíveddel.
a legrosszabb ebben az, hogy magadat baszod át a palánkon...
igazi keresztényi légkörű pogány fideszhívő vagy. ez is egy vallás, mitagadás. ;-DDD
de ez is elmúlik. bizonyosan.

guma 2010.10.27. 21:23:47

@arlequin:

látod, nem mennél velem semmire.
nem tudok ilyen finoma fogalmazni IQ hiány nagyban gátol. :) DDD

arlequin 2010.10.27. 21:26:18

@guma: finoman? szerintem nem elég durván.

guma 2010.10.27. 21:33:55

@arlequin:

lélek/szív... na de ilyet :)))

arlequin 2010.10.27. 21:45:13

@guma:

erre talán az a jó válasz, hogy:

a lélek szív

;-)

guma 2010.10.27. 21:48:35

@arlequin:

Ez valóban durva, és igaz is.
Jó éjt.

picur3ka 2010.10.27. 21:48:46

@arlequin:

Nem keresztenyi gyulolettel kopkodsz. viszont amit irtam, arra elmulasztottal erdemben valaszolni.

arlequin 2010.10.27. 22:07:37

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
aha.
tehát ha majd gyurcsányt felakasztják, akkor jobb lesz.
hogy te mennyire setét vagy.
'érdemben válaszolni' olyan mint a katolikus egyház összes dogmáját kapásból és utánajárás nélkül elhinni...
vagy mint inkvizítor testvérünk, jános barát, minden szavát bevenni torokra,

Horizont 2010.10.27. 22:10:22

Mi is szívunk a lelkünkkel együtt:))
Végigrágtam úgy ahogy magam a kommentáradaton. Nagyjából az jött le, hogy még mindig naivitás, hiszékenység uralkodik sokakban. És ránk az "öregekre" mondják, hogy milyen hülyék voltunk, hogy hittünk anno a szocializmusba. Ja csak akkor valamit kaptunk is cserébe:)
Semmi meglepetést nem okoztak nekem a fiúk, élükön Orbán nagymesterrel. Csak emlékezni kell (már aki nem akkor született:D) '89-re, aztán '98-ra és utána a 4 évre. Most meg van nekik, na mijük van nekik, hát 2/3-duk:)) Ez van! És hatalmas adósság amit vissza kéne fizetni. Innen indul minden és ide érkezik! Mármint a pénzhez amiből nagyon kevés van! És mindenki tartja a markát! Mégis mit várunk amúgy? Itt nálunk 2/3 nélkül is fejükbe száll a politikusoknak még az is ami nincs. Ráadásul mi csak a jéghegy csúcsát látjuk, vagy még azt se! Ők meg már vagy 20 lépéssel előttünk járnak. Ráadásul nagyon jó lenne (nekünk) ha csak legalább egy olyan ellenzékük lenne amilyenek ők maguk voltak. De kik? A Jobbik vitorlájából a Fidesz kifogta a szelet nagyon ügyesen, az LMP-nek vitorlája sincs amit felhúzzon, az MSZP-nek meg egy rohadt hajója sincs de mégis azt hiszi még mindig, hogy a Queen Mary luxus tengerjárón utazik és Szanyi a kapitány:)
Tehát a Fidesznek van 2/3-ja és nincs ellenzéke, nekünk meg nincs senki akiket helyettük akarhatunk.MERT NINCS SENKI!Felültünk egy vonatra, eszementen robog velünk és csak imádkozhatunk, hogy a masiniszta meghúzza a féket mielőtt egy szakadékba zuhanunk. Vagy azért, hogy legyen egyáltalán masinisztánk a vonatunkon...

picur3ka 2010.10.27. 22:22:33

@arlequin:

Ja, most mar a megbocsatasnal tartanak az ilyen hos jobbikos harcosok, mint kend. Le vagyok maradva.

Szoval, mi a mantra? Tartsuk oda az nyakunkat a zsido /muszlim harcosoknak?

Es a kommunistak bocsattassanak meg? Meg vannak kulonben es odatartjuk.

Szerintem, sajnos. Joga van maskepp latni. Es odatartani a magaet, hitvallasa szerint akar. Hulyezni nem szukseges.

arlequin 2010.10.27. 23:13:01

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
hős jobbikos?
jó vicc.
akkor el kellett volna menjek szavazni bármelyik mellett. mondom én: hülye vagy. mindenkiben a szálkát (kivéve viktor), nálad még a gerendát sem.
nem az a baj hogy nem avagy zsidó/muszlim. de nem vagy keresztény sem. akkor meg mire vered a nyáladat?! vallásilag? minek hivatkozol olyanra mait te nem csinálsz? ez nem hazugság?
szimpla magyar/fidesz vallású vagy. ez igen kevés.

mikor hülyéztem?

az pedig hogy mi a mantra? nos. neked azt majd akkor kell tudjad, amikor én elfelejtem.
már el is felejtettem.
nem tudok segíteni, bocs. elfelejtettem. ;-(

picur3ka 2010.10.27. 23:46:39

@arlequin:

Fogalmazzal durvan, egesz nyugodtan.

Mi, keresztenyek, mindig szivesen tanulunk a zsidoktol arrol, hogy hogyan tartsuk oda nyakunkat, keresztenyi felaldozassal. Oktass!

'mikor hülyéztem? '

Legutobb, csak egy par sorral feljebb, ugyanezen kommentben.

Ok, szoval nem tud valaszolni. tartsa oda maga nyugodtan, amint tobbszor mondtam. En nam vagyok hajlando, akar tetszik maganak, vagy sem.

arlequin 2010.10.28. 00:05:48

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
ja. hogy a hülyézéssel elfogadtad a nyilvánvalót és megemlítetted azt amit orrod elé tártam...
gratulálok!

döntsd el, hogy magázódol, avagy tegezel. egszerűbb lenne.

ti, keresztények?!

tehát rögtön belerángatsz olyan embereket akiknek semmi közük hozzá?
nem vagy piti. igazi machiavellista. a célért mindent, mi?

amikor pedig nem vagy hajlandó odatartani, akkor csak az alapvető keresztény magatartást gyalázod. mert tudtommal jézus vmi ilyesmit magyarázott.
nem?

én kérek elnézést.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.28. 00:10:02

@arlequin:

aki nincs velünk, az ellenünk.
olyan nem létezik, hogy valaki csak csodálkozva nézze a két felet, hogy micsoda félelmetes a sütétség mindkét oldalon :)

persze létezik, csak éppen nem fér bele az elvakult sütétségbe, hogy létezik élet a szemellenzőn kívül is :)

keskeny ez az ajtó de hát itt kell közlekedni, ez van, minden mást elpusztított az ellen.
igaz ugyan, hogy fal nincs, csak maga az ajtó, de hát aki nem ezt az ajtót használja, hanem a nem létező falak helyén szabadon repked vigyorogva, szánakozva a tolongó, különféle pártfegyelem szerint oda-vissza irányban sorban álló különböző pártdroidokon, az az ellenség, mindegyik sor szerint :)
én csak azon csodálkozom, hogy egyáltalán arra képesek, hogy forgassák a fejüket, a világ szélesebb megismerése és befogadása érdekében a szemellenző látóterében. :)
de már látják a fényt az alagút végén. igaz, hogy másnak a nap kiégeti a szemét, de ezen a szinten a fény irányának érzékelése is büszkeséggel tölti el őket, bár fel nem fogják, hogy gyertyafény, vagy atommáglya amit látnak.

de legalább nem éri őket csalódás, mert nincs ami feldolgozza az információt :)

arlequin 2010.10.28. 00:32:20

@Conv: látod?
az ilyenek atomfáklyát biztosítok.

SiKom 2010.10.28. 00:49:45

Szerintetek ez az alkotmányos válság eljut az átlagemberhez?
Aki azt se tudja, hogy mi az alkotmány? Csak annyit tud, hogy jöjjön a fizetés, a nyugdíj, a segély, oszt' jónapot. Leszarja ő az alkotmányt!

Ezek ilyen szűk körű, úri értelmiségi mulatságok... A demokráciában nem az 5% a döntő erő, hanem a 95%.

Mike36 2010.10.28. 01:06:01

@abrakadabra40: na az ilyenek miatt mint te, ültek itt a komcsik 40 évig

fokabacsi 2010.10.28. 08:43:04

roppant érdekes, hogy amikor a bolsik törvénytervezetét visszaküldte a köztársasági elnök akkor hol volt az a sok "alkotmányvédő bolsevista"? Vagy akkor ha ők hoznak pofátlan törvényt, akkor minden rendben van??

fokabacsi 2010.10.28. 08:43:37

roppant érdekes, hogy amikor a bolsik törvénytervezetét visszaküldte a köztársasági elnök akkor hol volt az a sok "alkotmányvédő bolsevista"? Vagy akkor ha ők hoznak pofátlan törvényt, akkor minden rendben van??

eszkep 2010.10.28. 08:45:08

@Virág et.:
- Tény 1: Sólyom késlekedés nélkül aláírta Gyurcsány "kiigazításait", arra való indokolással, hogy az ország gazdasági érdekei nem türnek késlekedést.

- Tény 2: Az Alkotmány sokat (semmit) nem ír az adózás rendjéről. Számomra mindig kicsit érdekes volt, mi alapján dönt az Alkotmánybíróság olyan törvények esetében, amiről nem esik szó az alkotmányban. (A közteherviselés lózungjáig jut el az alkotmány)

- Tény 3: Bajnaiék fél évre készítettek (irracionális) költségvetést, abban a tudatban, hogy nem nekik kell kigazdálkodni a SAJÁT maguk által bevállalt költségvetési hiányt.

- Tény 4: Jövő évre 2.8%-ot bevállaltak "látatlanban", abban a biztos tudatban, hogy nem nekik kell kigazdálkodni.

- Tény 5: a szociknak 2006 óta (sem) sikerült egyetlen egyszer betartani a kitűzött költségvetési hiányt, még meghamisított ("trükkök százai", stb.) adatokkal sem.

- Tény 6: a ballib sajtó az Orbánon kér számon olyan kiadáscsökkentő "reformokat", amiket 2006-ban meg kellett volna tenni, de összességében 4 év alatt sem voltak rá képesek a szocik. (Az Indexben a következő címsorban pedig rettegnek a 10%-os leépítés miatt és az ezt lehetővé tevő törvénymódosítás miatt (ti.: indoklás nélkül fel lehet mondani köztisztviselőnek))

- Tény 7: ha az Alkotmánybíróság elmeszeli a magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztését (csak ez 1,5%(!)), és / vagy a távközlés- , energiaszektor adóját, közölhetjük az EU-val és IMF-el, hogy a jövő évi hiány mégis 5% lesz a 3., 4., 5. 6. pontok alapján. Ebben az estben kezdetét veszi egy 15-20 éves "argentin-típusú" válságkezelés, és az itt hangoskodók fognak a leghangosabban ágálni ellene...

kamasuka 2010.10.28. 08:47:00

@trojka:
MUHAHA!

Mert a Jobbik nem nyúlt volna hozzá az alkotmányhoz, mi? Muhaha.

eszkep 2010.10.28. 09:03:58

@trojka: Én is a Jobbikra szavaztam, de ne nézzük egymást hülyének. A Jobbik véleménye a jelenlegi Alkotmányról közismert.

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2010.10.28. 09:32:22

Láttam itt pár hozzászólást, amiknek a csapásiránya az volt, ha jó törvényeket hoznak, akkor minek az AB. Ezzel csak egyetlen baj van. Lehet jó törvény mellé lehet állítani a dolgot, de később mi lesz a garancia rá, h ezután csak ilyenek lesznek? És ki fogja vizsgálni/akadályozni ha mégsem? Hihetünk bármelyiknek is annyira, h ezután majd tuti mindig nekünk akarnak jót? Kétlem.
Kicsit olyan ez mint az otthoni szerszámosláda, megeshet h kell még az a kalapács vagy fogó, annak ellenére h nem feltétlen használjuk minden nap...

Lakatos Neytiri (törölt) 2010.10.28. 10:35:58

Üdv mindenkinek!
Szerintem azért hülyeség ez a javaslat, mert ha valamiről lehet népszavazást kiírni, és nem tetszik az emberek, egyszerűen összegyűjtik az aláírást egy népszavazáshoz, és leszavazzák. Ez alapján minek kéne egyáltalán AB?

arlequin 2010.10.28. 12:23:01

Elek István nyomja a hisztit. mondjuk mindig is balfék volt szegénykém...
hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=34604

guma 2010.10.28. 12:27:10

@arlequin:
Ezzel semmit nem mondtál! :)
Balfék... Ki nem az??? DDDDDDDDDD

Nosfi 2010.10.28. 13:08:43

Egy friss kezdeményezés a témával kapcsolatban:

www.facebook.com/home.php?sk=group_170722039606953

picur3ka 2010.10.28. 17:44:51

@arlequin:

Te szerintem, jol be voltal baszva tegnap, vagy akarmi mas oknal fogva csak idejottel kotekedni.

Itt mar azt se tudod, hol kezdodott a vita. Te jottel itt zsidokkal, muszlinokkal, keresztenyekkel egy suket vicc okan. A viccen tul pedig fenntartom, hogy - altalaban veve ugyan nem ertek vele egyet - a hazaarulokat fel kene akasztani.

Ez persze, meg ekkor is teoretikus a mai Europaban. akar a dinoszauruszokat is idekeverheted ettol fuggetlenul.

arlequin 2010.10.28. 18:25:43

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

sajnos nem. nem volt pálinkám. ;-(

mindössze arra próbáltam nyakatekerten rámutogatni, hogy te az 'úr szóljon belőled'-et mondtál egy kivégzésre, s hogy ezen beszólásod igazán keresztényi értékrenden alapul. kapisch picur?
aztán jöttél azzal, hogy te mekkora keresztény vagy...
hát egy nagy túrót, koma.

2010.10.28. 19:44:41

@arlequin: A titok nyitja: gyónás! Nem kell foglalkozni azzal, mit mondott a bohóc kétezer évvel ezelőtt, kereszténynek is nyugodtan lehet egymás hátába beledöfni a kést és ott forgatni, majd vasárnap a templomban meggyónják, elmondják a kiszabott penitenciát, és akkor a jóisten megbocsátja nekik, és másnap aztán kezdődhet minden előlről. Egyedül csak arra kell ügyelni, hogy amikor egy keresztény az utolsókat rúgja, akkor ott legyen egy pap is, akinek gyorsan meggyónhat, áldozhat, és akkor nyugodt lelkiismerettel, "bűntelenül" állhat a mennyei bírája elé. Pokolra csak akkor kerülnek (hitük szerint), ha véletlenül nem tudtak gyónni, áldozni (mondjuk autóbalesetben szörnyethalnak), mert akkor a nyakukon maradnak a legutóbbi gyónás óta elkövetett bűnök. De egyébként nem sokat izgatják magukat egy kis gyilkosságon, paráznaságon, vagy akármin. Ez csak a zsidóknak számít. Mert nekik nincs ilyen lehetőségük, nekik, hitük szerint, szigorúan a fejükre olvasnak minden disznóságot.

@Lakatos Neytiri: mert annyira nem egyszerű 200.000 aláírást összegyűjteni egy hónapon belül. Nagyon sokaknak nem sikerült ez már.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.28. 19:57:10

@csernaja obca:

az én ismereteim szerint nem a gyónás, hanem a megbánás az ami feloldozást ad a bűnök alól. isten pedig a biblia szerint a szívek bírája, azaz, ha nem valódi a bűnbánatod, baszhatod a gyónást :) márpedig ha bánod bűnöd, nem követed el ismét :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.10.28. 19:58:00

@csernaja obca:
jah és igen a zsidőknak hitük szerint a fejükre olvasnak minden disznóságot, kivétel amit gój ellen követnek el :)

arlequin 2010.10.28. 20:14:25

@csernaja obca: no erről csak annyit, hogy nálamnál bölcsebb és mittudomén miféle régi körösztény embörkék aszonták, hogy az ember onnan tuggya, hogy megbocsátattak bűnei, ha többé nem követi el azokat.
magyarán: b@szhattyák a gyónást a keresztények, ha folytatólagosan bűnöznek utána.
szerintem ez korrekt.
még a végén keresztény leszek ;-)))

picur3ka 2010.10.28. 20:23:19

@arlequin:

Ez csak a te agyadban letezik, en semmi kereszteny ertekrendrol nem beszeltem legjobb emlekezetem szerint, de idezd nyugodtan.

Csak azt irtam, az ur adna, egy vicc volt, koma. Amire te ideokadtal egy iszonyu nagy kopkodest.

2010.10.28. 20:26:16

Mert hülyék, azért. Olyan eccerű...

arlequin 2010.10.28. 20:39:12

@picur3ka/mesterhazymiklospart: te viccelsz valakinek a kivégzéséről?

még a végén tanulsz is valamit köpedék. ;-D

trojka 2010.10.28. 23:39:02

@kamasuka: mi lett volna, ha...nagyapám is élne, ha...

trojka 2010.10.28. 23:40:32

@eszkep: az én véleményem is az, csak az nem közismert...

little green rooster 2010.10.29. 05:20:04

@kej: "lázár jános: nos láz árja "

Az árja azért egy kicsit erős :)

arlequin 2010.10.29. 09:44:39

lázár 'inkvizítor' jános megfelelt MekkElek Pistának:
hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=34630

Homeoffice 2010.10.29. 10:14:48

@arlequin:

Látom az eposzi jelző bejött Neked:))))

arlequin 2010.10.29. 10:28:44

@Gunther: elolvastad a levelét?
egy részlet az invizitorális háttérhatalom kiszólásából:

"A magyar nyilvánosság virtuális hirdetőoszlopára felragasztott röpiratod csupán elismétli azt a – megbocsáss, de szerintem – bornírt vádat, amit a szocialisták következetesen szajkóznak, miszerint a Fidesz titokban fekete miséket tart, meggyőződéses antidemokraták félvilági szervezete, akikkel szemben csak Gyurcsány Ferenc és Hunvald György pártja képes ellen tartani és megvédeni a demokráciát, az alkotmányos köztársaságot."

látod? a fekete misével szembeni azonnali és kemény elhatárolódás az eretnekek ellenpéldájával megfejelve.

picur3ka 2010.10.29. 11:43:15

@arlequin:

Szoval, nem talaltal ideznivalot, ugy vehetjuk, ugye?

Virág et. 2010.10.29. 11:45:48

@eszkep: És ennek mi köze ahhoz, hogy az AB-t gyakorlatilag kiiktatja a Lázár-féle javaslat? Mi köze Bajnainak vagy a hiánycélnak vagy Sólyomnak az egészhez? A Fidesz, amikor választásokon indult és megoldást ígért, akkor nem arra vállalt kötelezettséget, hogy megoldja ezeket a problémákat - a jogállam keretein belül.

Az AB leépítése (mert itt erről van szó, tévedés ne essék) NEM jogállami megoldás. Ez nem vélemény vagy pártszimpátia kérdése, hanem tény.

Ezt olvasd el, ha nekem nem hiszel:

index.hu/belfold/2010/10/29/az_alkotmanybirosag_a_fideszt_sem_fogja_tudni_megvedeni/

Az a baj veletek, pártkatonákkal, hogy mindegy mi történik, a lényeg, hogy amit a párt csinál az jó, amit az ellenség, az rossz. Ha ugyanezt a Horn kormány lépi meg, te lettél volna az első, aki kommunista restaurációról ír. És okkal. Pedig válság akkor is volt (nem kisebb, mint a mai), megtorpedózott megszorítások akkor is voltak (nem úgy mint most, tessék elolvasni a fenti cikket) és 2/3 is megvolt.

Szomorú, hogy egy volt karhatalmis miniszterelnök a jobb demokrata. EZ a szomorú.

Virág et. 2010.10.29. 11:47:00

@Virág et.: Helyesen:

A Fidesz, amikor választásokon indult és megoldást ígért, akkor nem arra vállalt kötelezettséget, hogy megoldja ezeket a problémákat - a jogállam keretein belül?

(? a . helyett)

arlequin 2010.10.29. 12:49:47

@Virág et.: a jogállamnak nem kell feltétlenül demokráciának lennie eftás, vagy igen?
de ismerek én olyan demokráciát is, ami pedig nem jogállam, lásd 1949-89-ig...

Virág et. 2010.10.29. 13:02:37

@arlequin: Nem, a jogállam valóban nem feltételezi a demokráciát. Fordítva viszont tudni kell, hogy az a "demokrácia", amelyik nem jogállam (azaz nem a jogszabályok mentén működik), az csak nevében demokrácia, valójában nem az.

A Lázár-javaslat most konkrétan arról szól, hogy nem baj, ha egy jogszabály alkotmányellenes, nem kell megváltoztatni, csak annak kell befogni a száját, aki erre felhívná a figyelmet és emiatt a jogszabályt meg tudná semmisíteni.
Mindezt úgy, hogy amit a Fidesz akar azt a jogállamiság keretein belül is végig lehetne vinni. Csak szakértelem kell hozzá és némi jogszabályalkotói kompetencia.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.10.29. 13:06:22

@Virág et.: álljon itt örök mementóként kedvenc s(z)óvívőnk hallhatatlan mondása:

"hogyha az Alkotmánybíróság valamiről nem tudja kimondani, hogy alkotmányellenes, az azt jelenti, hogy nem alkotmányellenes".

köszönjük Péter, leülhet, elégtelen! :)))))

Virág et. 2010.10.29. 13:07:54

Azt kéne felfogni, hogy az AB-t ért minden támadással nem a Gyurcsányt támadjuk vagy az alkotmánybírákat (nekik a pénzük adott, egzisztenciálisan még jobb is így - kevesebb munka, ugyanannyi pénz), hanem saját magunkat.

A rendszerváltás egyik legnagyobb eredménye az AB felállítása volt. Ez az egyetlen olyan intézmény, ami a jogszerűen gyakorolt államhatalom és az önkény között áll. Azaz állt eddig. Minden más az államhatalomtól függ: ideértve a 4 évenkénti választást is (ami azért 4 év és nem 44 év, mert ennyit mond a jogalkotó). A sajtót Magyarországon meg sem említem, mint kontrollt. Tessék egy Jelfogót megnézni jövő csütörtökön. Ez a kontroll.

arlequin 2010.10.29. 13:08:35

@Virág et.: szerintem ez tulképp. mindegy. nem vagyok demokrata, nem értek egyet vele, mert az lehetetlen értelmes embernek. és a sok demokrata aki hűdehajjaj, az pedig szívében ugyanúgy nem demokrata csak hazudja.
a demokrácia a szellemi csökevények tükre és azok éltető vize.

Virág et. 2010.10.29. 13:15:16

@arlequin: Csak érdekességből, ha nem vagy demokrata, akkor minek vallod magad?

arlequin 2010.10.29. 13:21:58

@Virág et.: királyhűnek. és ez nem érdekesség. csak annak érdekesség, aki szerint minden puszta érdekesség...

Virág et. 2010.10.29. 13:24:57

@arlequin: És azt ugye tudod, hogy a monarchia nem zárja ki a demokráciát? Azaz nem feltétlen zárja ki.

arlequin 2010.10.29. 13:32:21

@Virág et.: a demokráciában a néptől származtatják a hatalmat. egy igazi király mindig 'fentről' kapja...
a régi magyar berendezkedés szerint a korona, a király és a nép egyenrangú volt, de csak koronánk által. a manipulálható csürhétől nem származik valódi hatalom, legfeljebb átmeneti diktatúrák váltakozása.

arlequin 2010.10.29. 13:33:47

@Virág et.: ergo: kizárja, mert az alapfelfogásával ellentétes.

picur3ka 2010.10.29. 13:59:47

@Virág et.:

Idaig azert nem kene sullyedni, hogy mekkora demokrata volt a Horn. Kozben pedig partkatonazni.

Virág et. 2010.10.29. 14:16:31

@arlequin: Alkotmányos monarchiák is léteznek, pl. Anglia, hogy messzebb ne is menjünk.

"egy igazi király mindig 'fentről' kapja..."

Ebbe szerintem ne menjünk bele. Fusd át a magyar történelmet és meglátod, hogy a dinasztiák a hatalmukat legkevésbé Istennek, sokkal inkább a többi főnemessel kötött paktumoknak köszönhetik.

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Nem én helyezem Hornt piedesztálra, hanem a Fidesz süllyeszti magát olyan mélyre, hogy innen nézve már Horn is magaslaton áll. Egy volt kommunista pártember, karhatalmista miniszterelnök nagyobb önuralmat és tiszteletet volt képes tanúsítani a jogállami intézmények felé, mint egy tiszta lappal induló, rendszerváltó párt. Nekem furcsa csak ez az egész helyzet?

Szerinted, ha a 80-as évek Orbán Viktora ma itt lenne, mit szólna 2010-es önmagához?

arlequin 2010.10.29. 14:25:11

@Virág et.: alapvető különbségtételeket nem teszel meg. nyilván van egy látható, valamennyire kutatható történelem, de amikor a láthatatlan foglalják össze (pl. védák, tao te king, tízparancsolat stb) akkor nem a nemesekre hivatkoznak, hanem a minden mögötti valóságra. ezt olykor istennek hívják, olykor tudatnak, vagy tao-nak satöbbi...
ezért nem mindegy mi 'örve alatt' beszélünk, alkotmányozunk stb.
a demokrácia önmagában kidobja istent. egy 'igazi hívő' nem lehet demokrata. ezért nevetséges a kdnp is. csuklóból. a szociganyék ebben következetesek legalább, bár némelyik néha/rendszeresen bérmálkozik...

Virág et. 2010.10.29. 14:27:18

@arlequin: "a demokrácia önmagában kidobja istent"

Ezzel nem értek egyet, de a véleményed természetesen elfogadom.

arlequin 2010.10.29. 14:45:31

@Virág et.: akkor tekints rá minden demokráciák kútfőjére 1789-re...

picur3ka 2010.10.29. 14:46:27

@Virág et.:

@Virág et.:

Akkor sem ertek egyet. Horn egy bergyilkos partkatona volt es maradt. Az, hogy ravasz, tapasztalt, jo szinjatekokat eloado politikus volt, ezzel nem keverendo ossze.

Az alkotmannyal is machinaltak, a lopinyugdij rendszert is ok fixaltak le titokban, a befizetonek fogalma nincs ezekrol a titkos alkukrol, Solyom nem veletlenul vetozta meg a kituntetest, amit Gyurcsany akart neki adni. (Es en meg Solyomot sem tisztelem kulonosebben.) Parlamenti helyeket kinalt fol a messianisztiokus zsido szektanak, mikozben megprobalja kinyirni koalicios partneret. A nemetek sem azert tuntetgettek ki, mert olyan nagy demokrata volt.

Aztan meg azt is mondhatnam: Es? Ennyit a nagy jogtiszteleterol neki.

Ne hasonlitsuk ezt ossze azzal, hogy a kormany ki akarja vonni az Ab hataskorebol a koltsegvetest es a kapcsolodo torvenyeket.

Virág et. 2010.10.29. 14:58:19

@arlequin: A demokrácia kútfője nem a francia forradalom, hanem az ókori görög városállamok. Egyébként a francia forradalom előtt egy évvel az Egyesült Államokban választásokat tartottak. A francia forradalom inkább arra lehet példa, hogy hogyan értsük félre és éljünk vissza a néptől eredeztetett hatalommal. Emiatt én inkább Lázár és Szíjjártó urak figyelmét hívnám fel rá.

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Horn "érdemei" ismertek és nem is vitatom őket. Mindez irreleváns a jelen téma tekintetében, ami az AB-ról szól. Viszonyítási alapként nagyon jó a Horn-kormány, mivel a hasonlóságok nyilvánvalóak:
- akkor is 2/3-os felhatalmazása volt a kormánynak
- akkor is óriási világválság volt és rendkívüli intézkedések kellettek
- akkor is rossz helyzetben vették át a kormányzást (a 2/3 ugye ebből fakadt akkor is és most is)
- akkor is keresztbe tett az AB (igazából most még nem is tett keresztbe, hiszen a jelentős döntéseket még meg sem volt ideje hozni)

A különbség a válsz: Hornék egy szerencsétlen elítélő nyilatkozatot adtak ki a Sólyom vezette AB ellen, de a döntést tudomásul vették.
Orbánék válaszát meg ismered.

Ezek tükrében én nagyon szégyellném magam, ha most a Fidesz/KDNP székekben kellene ülnöm a T. Házban. Ez nem magyarázható semmivel. Ajánlom a figyelmedbe Elek István írását a hvg-ben (és Lázár szánalmas válaszát is). Abban minden benne van.

Virág et. 2010.10.29. 15:01:12

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Ez kimaradt:

"Ne hasonlitsuk ezt ossze azzal, hogy a kormany ki akarja vonni az Ab hataskorebol a koltsegvetest es a kapcsolodo torvenyeket. "

Hadd ne én válaszoljak, hanem mondjuk a Helsinki Bizottság:

"Fontos látni azt is, hogy a javaslatnak milyen következményei lennének, vagyis mi történne, ha az Alkotmánybíróságnak nem lenne hatásköre a népszavazás alól kivett témákban született jogszabályok kontrolljára. Ebben az esetben például a mindenkori többség alkotmányos kontroll nélkül száz százalékos jövedelem és vagyonadóadóval sújthatja a mindenkori ellenzéki képviselőket, és azok hozzátartozóit hetedíziglen, vagy éppen kilencven százalékosra emelheti a személyi jövedelemadó egységes kulcsát. Néhány száz év tapasztalata nagyobb óvatosságra int annál, minthogy ilyen felhatalmazást adjunk bármely többségnek is. Alkotmányos kontroll nélkül a többség zsarnokságának megelőzése illúzió. "

Tudok másokat is idézni, nem csak őket. És azt se felejtsük el, hogy az már csak jogtechnikai kérdés, hogy a költségvetési salátatörvénybe milyen egyéb olyan passzust csempészünk, amit AB kontroll nélkül szeretnénk keresztül vinni. A lehetőségek végtelenek.

arlequin 2010.10.29. 15:11:40

@Virág et.: modern demokráciáról beszélek eftás... ahogy te is, csak kicsit csúszkálsz, nyilván a rend kedvéért. ;-)
a görög demokráciában csak az adófizető városi szabad férfi polgárok szavazhattak. és egy rabszolgatartó rendszer volt mellesleg. szabaccság eftás!

Virág et. 2010.10.29. 15:14:15

@arlequin: Nem, te nem modern demokráciákról beszélsz, hanem a francia forradalmat a demokrácia kútfőjének nevezted ki. Nem az. Ezért a görög példa.

arlequin 2010.10.29. 15:57:24

@Virág et.: tehát az jó, ugye? rádöbbentél már miért írtam modern demokráciáról? hogy belefutottál egy gödörbe?

picur3ka 2010.10.29. 16:09:34

@Virág et.:

A francia forradalom nem modern kor mar?
----------

Hornek 2/3-a a valasztopolgar becsapasabol allt, egy olyan koaliciobol, amitol a valaszto padlot fogott.
Akkora nagy vilagvalsag nem volt.

A kulonbseg abban all ez ugyben, szerintem, hogy a mostani kormanypart hoz egy torvenyt - akar -, ami teljesen jogaban all, s ha 2/3 elfogadja, az a torveny.

Az emlitett part nagy demokratai es kesobbi csatolt anyagaik pedig leszartak az alkotmanyt es az osszes torvenyt, ahogy van. Napi rendszeresseggel, ugy minden masodikuk, kb. A korrupciotol kezdve a gyilkossagig, minden, amit akarsz.

Olvastam a levelezest. Fejj! a Helsinki Bizottsag nevenek emlitesetol is kiver a viz.

Hol voltak ezek, meg az osszes tisztes alkotmanybira, amikor jarokeloket lodoztek le az utcan, vagy, amikor nem a bankokat, hanem egyszeri emberek szazezreit, millioit sujtotta olyan merteku adozassal a kormany, hogy nem tudjak megfizetni, vagy ehen doglenek?

Sajnos, en vagyok olyan bugris, hogy nem nagyon adok a velemenyukre. A mezes bodon es nem a demokracia feltese/vedese az, amit itt lathatunk.

Nem, nem feltem a mindenkori ellenzek fizeteset sem. Sot, az alkotmanybirak vegkielegitese sem aggaszt. Meg a Tesco adoja sem. Az egyszeri foldonfuto polgar adoja miatt senki nem aggodott eddig, tehat ez az erveles nem allja meg a helyet. Sot, ezen torvenyek/adok eltorlese azt fogja jelenteni, hogy nekik kell a koltsegvetesbe befizetni megint.

Nem tapsolok erte, akarmilyen jogi kontosbe probaljak oltoztetni.

Aztan meg az is erdekelne, mennyit is keresnek az e kapcsan tuntetni es Strasbourgozni szandekozo tanarok?

'A szakszervezet számítása szerint ugyanis közalkalmazotti körben, egyetemi diplomával, nem vezetői munkakörben, 300 ezer forintos havi fizetés mellett 20 éves munkaviszony után 24 hónap végkielégítés, négy hónap felmentési időre járó juttatás, két hónap szabadságmegváltás mellett 9 millió forintos végkielégítés jár, ami, bár ritka eset, de nem elképzelhetetlen.
Az átlagos végkielégítés a Munkástanácsok számítása alapján 4-4,5 millió forint - tette hozzá az elnök.'

Mert nehany hete, a fizetesuk megduplazasaert harcoltak.

Virág et. 2010.10.29. 17:18:12

@arlequin: Azt hiszem elértünk egy olyan ponthoz, amikor nyugodtan kijelenthetem, hogy fogalmam sincs miről beszélsz vagy hogy egyáltalán hozzám beszélsz-e még egyáltalán.

Azt írtad, hogy idézem: "akkor tekints rá minden demokráciák kútfőjére 1789-re... " A hangsúly a MINDEN-en van. Nem modern, nem 18. századi, hanem minden. Minden. Milyen gödör meg micsoda? Magyarul írsz még és nekem? Van ennek a beszélgetésnek értelme?

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

"A francia forradalom nem modern kor mar?"

Hol is írtam, hogy nem az?

"Hornek 2/3-a a valasztopolgar becsapasabol allt, egy olyan koaliciobol, amitol a valaszto padlot fogott."

És ez miben különbözik Orbánék 2/3-ától? Ahogy én látom, semmiben.

"Akkora nagy vilagvalsag nem volt."

Épp csak Mo állt sokkal közelebb az államcsődhöz meg az elszabaduló inflációhoz, mint 89 óta bármikor ideértve az elmúlt éveket is. De ez tényleg semmiség.

"A kulonbseg abban all ez ugyben, szerintem, hogy a mostani kormanypart hoz egy torvenyt - akar -, ami teljesen jogaban all, s ha 2/3 elfogadja, az a torveny."

És ez mennyiben másabb annál, ha a Horn kormány hozott volna egy ilyen döntést? Hol itt a különbség?

"Az emlitett part nagy demokratai es kesobbi csatolt anyagaik pedig leszartak az alkotmanyt es az osszes torvenyt, ahogy van. Napi rendszeresseggel, ugy minden masodikuk, kb. A korrupciotol kezdve a gyilkossagig, minden, amit akarsz."

Mégsem számolták fel az alkotmánybíráskodást, ahogy teszi azt Orbán, nem igaz? Kérnék példákat gyilkosságra meg ilyesmire, de inkább nem fárasztalak vele, még a végén visszajutunk a tanácsköztársaságig azt meg végképp szeretném elkerülni. Francia forradalom már volt, ennyi elég a történelemórából.

"Hol voltak ezek, meg az osszes tisztes alkotmanybira, amikor jarokeloket lodoztek le az utcan"

Ja, értem. 2006 október 23 miatt nem kell alkotmánybíróság. Az megvan, hogy neked rossz, ha nincs olyan szerv, aki megvédene a mindenkori államhatalomtól? Nem az alkotmánybíróknak (akiknek a feladatuk a jogszabályok feletti normakonktroll NEM a rendőri intézkedések vagy jogsértések értékelése, el se hiszem, hogy le kell ezt írnom).

Á, tudod mit. Azt terveztem, hogy soronként válaszolok, mert annyi képtelenséget írtál, de ennél drágább az időm. Úgy érzem, mintha gyerekekkel vitatkoznék.

arlequin 2010.10.29. 17:55:30

@Virág et.: próbáltam rámutatni, hogy a hős, előd demokráciák egytől-egyig elnyomó, nivelláló véren avagy verítéken alapuló rendszerek. választhatsz, hogy melyiket tekinted a mostaniak előzményeként.
egyetlen igazán működő 'demokrácia' létezik, a szingapúri 'irányított'...

picur3ka 2010.10.29. 18:19:46

@Virág et.:

Jol erzed, gyerekkel vitatkozol, hiszen nem vagyok jogasz.

Azon tul pedig eleg felnott vagyok ahhoz, hogy minden propaganda ellenere belassam, nem mindegy, ki 'ved meg'. Ezek ne. Ha lehet. Mert csak artanak nekem.

Ha nem latod, hogy a 2/3-ok miben kulonboznek, akkor nem.

Magyarorszag szarban van, nem egyenlo iszonyu nagy vilagvalsag.

De nem hozott torvenyt, ugye? Csak leszarta a letezot, hogy ez mennyiben kovetendobb jogpartolas, azt en nem ertem.

Mikor szamolta fel Orban az alkotmanybiraskodast, meselj? Es ha elkuldene a tucat Kajafast, aki ellen senki nem tehet semmit, kovet torni, akkor mi van? Sok orszagban nincs ilyen bolcsek tanacsa evtizedre biztos tuti allas, megis jol megvannak.

Semmi Tanacskoztarsasag. Legalabb 2 szoci tagot lecsuktak gyilkossagi ugyben is, az utobbi evekben. A paletta szeles. Egy bunszovetkezet az egesz koceraj, nagyon nagy bukta, ha ok mondjak meg, mi torvenyes, mi nem. Ebben szenvedunk 70 eve.

Ja, persze, az Ab-nek semmi koze 2006-hoz, a kozt elnoknek se, meg senkinek. A Helsinki Bizottsag is csak akkor sir, ha a ciganynak hasmenese van. Ez ahhoz kepest lofasz emberjogi ugy volt. Csakugy a mindenki birhatatlan adoja az nem hatskoruk, na a Tesco kicsi adoja, na az ellen harcol az Ab, mint a veszett kutya.

Gyermeteg, tudom. Mindig az erosebb kutya baszik. Resistance is futile.

Samott 2010.11.16. 13:35:21

"Lex Szász - Lázár János az utolsó pillanatban kimentette Szász Károlyt, a PSZÁF jelenlegi elnökét a 98 százalékos különadó megfizetése alól egy kedden benyújtott módosító javaslattal, mely szerint nem kell fizetnie annak, akit 2005 előtt bocsájtottak el, de a bíróság ítélete alapján később kapott végkielégítést. A módosítást felfedező Hírszerző [1] emlékeztett: a jelenleg már újra a PSZÁF élén álló Szászt 2004 májusában mentették fel, majd 2007-ben, az általa indított munkaügyi per megnyerése után kapta meg végkielégítését."

eszkep 2010.12.01. 10:28:16

"A népszavazási törvény kizárja, hogy költségvetési és adókérdésekben népszavazást kezdeményezzenek. Emögött az a feltételezés van, hogy a nép, amely megválasztja a népszuverenitás legfőbb letéteményesét, az Országgyűlést, nem elég felkészült ahhoz, hogy a parlamenttel vagy a kormánnyal szemben felülbírálja a költségvetésre vonatkozó döntéseket. Ha a népnek nincs erre módja, az Alkotmánybíróságnak miért van? Az Ab nem lehet ilyen értelemben az Országgyűlés és a nép felett álló testület. Ez teljesen nyilvánvaló szereptévesztés."

Bokros Lajos
(1995. november 27)

zrobasé 2010.12.01. 11:16:58

@eszkep:
na most akkor Bokros jó, vagy nem jó ? Vagy lehet szemezgetni ?
Neked is felteszem a kérdéseimet, hátha te tudsz rá válaszolni, hamár Vidéki többedszerre se volt képes :

talán most már tényleg válaszolsz pár kérdésre, és válaszok legyenek ám, ne idézetek, meg közgaszdászok cikkei, meg Selmeczi szenátorasszony sajtónyilatkozata.
Akkor a pár kérdés :
-miért kell annak elzarándokolni abba a pár, akár többszáz kilométerre lévő nyug.ig-ba, aki maradni akar ?
-miért nem lehet papiralapon bejelenteni, vagy, sci-fi-be hajlóan, elektronikusan intézni a dolgot ?
-a otp mnyp kezeli a mynup tagok kb. 30%-át.Orbán Viktor azt mondta, hogy a manyup a szocialisták kezén. NA most akkor Csányi mszp-s, vagy őt akkor hova kell elhelyezni ?
-a svéd modell egyazegybe másolása lesz itthon is ? Mert ami most van, az nem az.
-aki befizeti a 24%-ot a közösbe, de a 10%-ot magánba utalja, az miért irja ki magát a szolidaritásból ? Aki nem fizet semmit, az nem irja ki magát ?
-miért kell újabb propagandára (OV levele, SG levele) elkölteni a zemberek pénzét ?
-miért pont a gáz ára lesz hatósági, meg támogatott ? A benzin,gázolaj nem lehetne ? Vagy a tüzifa ? Esetleg a szén ? Netalántán a biobrikett ? És a támogatást miért a zemberekkel fizettetik meg ?

süti beállítások módosítása